ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ"

Transcript

1 Ελένη Αυλωνίτου, Ph.D. Εργοφυσιολογία-Ενδοκρινολογία Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (Ολυµπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών) Βαλκανιονίκης Κολύµβησης ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ Σήµερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι µαθαίνουν τη σπουδαιότητα που παίζει στη ζωή τους η συστηµατική άσκηση, δηλαδή το να είναι και να παραµένουν σωµατικά δραστήριοι καθ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι όχι µόνο είναι καλό, αλλά επιβάλλεται να παραµένουν σωµατικά δραστήριοι, εάν οι συνθήκες της υγείας τους το επιτρέπουν, µέχρι το τέλος της ζωής τους. Αυτό σηµαίνει ότι παραµένουν δραστήριοι, ακόµη και αφού περάσουν τα 65 τους χρόνια. Αντίθετα, πολλοί πιστεύουν ότι οι κάποιας ηλικίας άνθρωποι είναι εξασθενηµένοι σωµατικά και πρέπει να βιώνουν καθιστική ζωή. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Μόνο για το 5% του πληθυσµού ηλικίας πάνω από 60 χρόνων, η διαβίωσή τους είναι σωµατικά εξηρτηµένη από τη βοήθεια των άλλων. Το υπόλοιπο 95% ζει ανεξάρτητο, είτε µε την οικογένειά τους, είτε µόνο του. (French and Jansma, 1982). Σήµερα µε τη φαρµακευτική αγωγή που συνεχώς εξελίσσεται υπάρχει µεγάλη βελτίωση στη παράταση της επιµήκυνσης της ζωής και στα χρόνια που έρχονται θα υπάρχει ακόµη µεγαλύτερη. Αυτό σηµαίνει ότι όλο και µεγαλύτερος αριθµός ατόµων πάνω από την ηλικία των 65 χρόνων θα βρίσκεται εν ζωή, σε σχέση µε το παρελθόν. Ως εκ τούτου, παρεξηγήσεις και µισο-αλήθειες σε θέµατα που αφορούν τα προγράµµατα άθλησης και µεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους θα πρέπει να ξεκαθαρισθούν, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να ζουν µία υγιέστερη και ευτυχέστερη ζωή. Ορισµένες λανθασµένες αντιλήψεις που αφορούν την άσκηση στη µεγαλύτερη ηλικία είναι οι εξής: Η ανάγκη για άσκηση µειώνεται µε την ηλικία και τελικά εξαφανίζεται.

2 Οι άνθρωποι µεγιστοποιούν τον κίνδυνο που εµπεριέχει η άσκηση γι αυτούς που είναι µεσήλικες και πάνω. Οι µεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι υπερεκτιµούν τα οφέλη που προσφέρει η ελαφρά και περιστασιακή σωµατική δραστηριότητα. Οι µεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι υποτιµούν τις ικανότητές τους και δυνατότητές τους για σωµατική δραστηριότητα (Wiswell, 1978). Για να απαντήσουµε στις παραπάνω διαδεδοµένες αντιλήψεις θα πρέπει να εξετάσουµε: 1. Φυσιολογικές λειτουργικές απώλειες που συµβαίνουν λόγω ηλικίας, όταν συγκρίνονται άτοµα που ακολουθούν συστηµατική σωµατική δραστηριότητα µε άτοµα που περνούν πιο καθιστική ζωή. 2. Άλλες φυσιολογικές λειτουργικές απώλειες που συµβαίνουν λόγω ηλικίας, αλλά που πρέπει να προσέχουµε όταν ένα ηλικιωµένο άτοµο ακολουθεί ένα συγκεκριµένο συστηµατικό πρόγραµµα άσκησης. 3. Αθλητικά προγράµµατα για ηλικιωµένους. Φυσιολογικές Λειτουργικές Απώλειες που Συµβαίνουν λόγω Ηλικίας Οι άνθρωποι γερνούν συνεχώς. Τα ανθρώπινα κύτταρα ωριµάζουν συνεχώς και ως εκ τούτου προκαλούνται λειτουργικές απώλειες. Η µέγιστη απόδοση για την οργανική λειτουργία συµβαίνει γύρω στα 20 χρόνια. Από τα 30 χρόνια και πάνω η οργανική λειτουργία αρχίζει σταδιακά να µειώνεται σε ποσοστό % κάθε χρόνο (Lesnoff-Caravaglia, 1980). Οι άνθρωποι γεννιώνται µε λειτουργική ικανότητα των οργάνων τους κατά πολύ µεγαλύτερη από αυτή που χρησιµοποιούν και δεν παρουσιάζεται ουσιαστικό λειτουργικό πρόβληµα, µέχρι το σηµείο που η λειτουργικότητα ενός οργάνου φθάσει στο 35 40% της µέγιστης λειτουργικής του ικανότητας (Lesnoff-Caravaglia, 1980). Το γήρας είναι µία διαδικασία εξατοµικευµένη, ενώ οι ατοµικές φυσιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές εµπειρίες δηµιουργούν µεγάλες διαφορές στους ανθρώπους της ίδιας χρονολογικής ηλικίας. Η πλειονότητα των

3 θανάτων στους ηλικιωµένους σχετίζεται σηµαντικά µε την αδράνεια, την ατροφία και την οργανική υπολειτουργικότητα που ένα µεγάλο µέρος οφείλεται στο καθιστικό τρόπο ζωής (Lesnoff-Caravaglia, 1980). Η ατροφία όµως που οφείλεται στην αδράνεια και µη κίνηση του σώµατος µπορεί µε το κατάλληλο ερέθισµα της άσκησης να ενισχύσει το σώµα (Kostis J., et al. 1982) να συνεχίσει να λειτουργεί πάνω από το επίπεδο, όπου η ζωή διάγεται µε δυσκολία (Lesnoff-Caravaglia, 1980). Η τακτική άσκηση µπορεί να εµποδίσει ή να αναστρέψει τη πρόωρη γήρανση των κυττάρων ή τυχόν ασθένεια, αλλά δεν επηρεάζει τη φυσιολογική χρονικά γήρανση των κυττάρων, καθώς αυτή αξιολογείται µε τη µέγιστη διάρκεια ζωής (Kent, 1982). Στους πίνακες 3, 4 και 5 καταγράφονται οι λειτουργικές απώλειες λόγω ηλικίας και έλλειψης δραστηριότητας στο καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, µυϊκό και σκελετικό σύστηµα. Η άσκηση µπορεί να καθυστερήσει τη παρακµή των οργανικών συστηµάτων, που συµβαίνει λόγω ηλικίας, δεν µπορεί όµως να την αναστείλει εξ ολοκλήρου (Kent, 1982). Εάν ο άνθρωπος παραµένει σωµατικά δραστήριος κατά τη διάρκεια της ζωής του, τότε η απώλεια της λειτουργικότητας ή δυσχρηστίας των οργάνων του δεν θα συµβεί τόσο γρήγορα. Οι γυναίκες σε σχέση µε τους άνδρες έχουν 4 φορές µεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν οστεοπόρωση, απ ότι οι άνδρες. 30% των γυναικών πάνω από την ηλικία των 65 χρόνων έχουν οστεοπόρωση (Otto & Poland, 1983). Η διαταραχή αυτή κάνει της γυναίκες πιο επιρρεπείς σε οστικά κατάγµατα και παρόµοιους τραυµατισµούς, που είναι ένα στάδιο που µπορεί να οδηγήσει το άτοµο σε οργανική ατροφία, εάν παραµείνει κλινήρης για το υπόλοιπο της ζωής του. Εφόσον τα συστήµατα του οργανισµού έχουν αρκετό πλεόνασµα λειτουργικότητας, ώστε να αντέξουν κάποιο βαθµό υπολειτουργικότητας, οι απώλειες δεν φαίνονται να περιορίζουν τις καθηµερινές δραστηριότητες, εκτός και εάν είναι ιδιαίτερα έντονες. Τυχόν περιορισµός στη κίνηση καταδεικνύουν τυχόν παλαιούς τραυµατισµούς από ένταση ή ασθένειες που έχει βιώσει το µυοσκελετικό σύστηµα του ατόµου. Όσο περισσότερο οι άνθρωποι συµµετέχουν σε σωµατικές δραστηριότητες, τόσο µεγαλύτερα αποθέµατα λειτουργικής ικανότητας δηµιουργούν για να τα χρησιµοποιήσουν σε καταστάσεις που το σώµα τους θα χρειασθεί.

4 Άλλες Φυσιολογικές Λειτουργικές Απώλειες που συµβαίνουν, λόγω Ηλικίας Αν και οι σπουδαιότερες λειτουργικές απώλειες λόγω ηλικίας συµβαίνουν στο καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, µυϊκό και σκελετικό οργανικό σύστηµα, συµβαίνουν και άλλες λειτουργικές απώλειες στα αισθητήρια όργανα και στο νευρικό σύστηµα. Ως εκ τούτου, ο εκπαιδευτής που αναλαµβάνει ένα προπονητικό πρόγραµµα σε ανθρώπους πιο προχωρηµένης ηλικίας θα πρέπει να γνωρίζει τις λειτουργικές απώλειες που συµβαίνουν, λόγω ηλικίας,, ώστε όταν εποπτεύει ασκούµενους ηλικιωµένους να σπανίζουν τυχόν δυσκολίες ή ατυχήµατα. Παρακάτω καταγράφονται µία λίστα άλλων λειτουργικών απωλειών που συµβαίνουν λόγω ηλικίας. Γεύση: Όσο προχωράει η ηλικία τόσο η γεύση αραιώνεται και χάνεται η αίσθησή της (14). Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος οι ηλικιωµένοι άνθρωποι δεν θέλουν να τρώνε συχνά. Με τη κατάλληλη ενηµέρωση οι διατροφικές τους συνήθειες θα πρέπει να στοχεύουν στο να επιλέγουν τροφές, όπου το περιεχόµενό τους θα τους δίνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να είναι υγιείς και να έχουν περισσότερη ενέργεια. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα σηµαντικό, όταν οι άνθρωποι αυτοί δραστηριοποιούνται αθλητικά. Οι ακόλουθες διατροφικές συστάσεις είναι απαραίτητες: 1. Επιλογή τροφής από τα 4 βασικά είδη καθηµερινά. (γαλακτοκοµικά, κρέας και παράγωγα, φρούτα και λαχανικά, δηµητριακά). 2. Επιλογή ποικιλίας τροφών καθηµερινά. 3. Κατανάλωση µόνον 20-25% λίπη καθηµερινά. 4. Μείωση του αριθµού των θερµίδων. 5. Κατανάλωση 6-7 ποτήρια µε υγρά καθηµερινά. 6. Αύξηση των φυτικών ινών, ώστε να µειωθεί η δυσκοιλιότητα. 7. Μείωση στη κατανάλωση σε αλάτι. Όραση: Η ικανότητα όρασης µειώνεται µε την ηλικία (14). Ο χώρος που διεξάγεται η άσκηση θα πρέπει να είναι άριστα φωταγωγηµένος, ώστε οι ασκούµενοι να βλέπουν τι κάνουν. Τα παπούτσια πρέπει να προσδίδουν σταθερότητα, ώστε να µην είναι πιθανόν να υπάρξει πτώση από γλίστρηµα. Νευρικό σύστηµα: Οι ηλικιωµένοι έχουν µειωµένα αντανακλαστικά και δεν αναµένεται ότι θα αντιδράσουν γρηγορότερα, απ ότι οι ίδιοι αισθάνονται χρονικά άνετα (10). Ενυδάτωση: Η ενυδάτωση του σώµατος µειώνεται µε την ηλικία (10), όπως επίσης και η ικανότητα ανοχής στη ζέστη ή στο κρύο (10). Οι ηλικιωµένοι χρειάζεται να αποφεύγουν την άσκηση σε ζεστές ηµέρες ή σε ηµέρες µε µεγάλα ποσοστά υγρασίας. Το ντύσιµο πρέπει να είναι ανάλογο.

5 Ακοή: Η ικανότητα ακοής µειώνεται µε την ηλικία (14). Η φωνή του εκπαιδευτή πρέπει να είναι αργή, καθαρή, σε χαµηλό τόνο και να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον ασκούµενο όταν εξηγούνται οι ασκήσεις, ώστε να µην του προκαλείται άγχος όταν δεν καταλάβει κάτι αµέσως (Saxon et al., 1978). Κιναίσθηση: Η αστάθεια του σώµατος και η ταλάντωσή του αυξάνεται µε την ηλικία (14). Η ικανότητα να εµποδίσει το άτοµο µία εν δυνάµει πτώση του µειώνεται (10). Ως εκ τούτου, το άτοµο πρέπει να νοιώθει ότι πατάει στο έδαφος σταθερά, και η βάση στήριξής του πρέπει να είναι πλατιά. Ο ρυθµός των ασκήσεων πρέπει να είναι ελαττωµένος, ώστε να είναι ευκολότερο για το άτοµο να διατηρήσει την ισορροπία του. Οι ασκήσεις πρέπει να περιλαµβάνουν µεγαλύτερες χρονικά περιόδους προθέρµανσης και αποθεραπείας, πριν και µετά την άσκηση, σε σχέση µε νεαρότερα άτοµα. Η καλύτερη φυσική κατάσταση του σώµατος βρίσκει τα ηλικιωµένα άτοµα καλύτερα προετοιµασµένα να ανταποκριθούν τις δύσκολες και αγχώδεις καταστάσεις της ζωής τους. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗ 3 η ΗΛΙΚΙΑ Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας µπορεί να προκαλέσει πρόβληµα σε διάφορα όργανα του σώµατος (Meusel, 1981). Η φυσική δραστηριότητα από µόνη της δεν µπορεί να εµποδίσει την ανάπτυξη µίας καρδιοπάθειας, όµως συγκαταλέγεται µεταξύ των παραγόντων που µειώνουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξή της. Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες αναφέρονται στο Πίνακα 6. Η φυσική δραστηριότητα δεν είναι για το καθένα. Η τακτική άσκηση µπορεί να ωφελήσει ένα υγιή οργανισµό, αλλά µπορεί να είναι επιζήµια για έναν ασθενικό. Εάν ένα άτοµο θέλει να αρχίσει ένα πρόγραµµα συστηµατικής άσκησης πρώτα πρέπει να είναι ενήµερο για τη κατάσταση της υγείας του (Wiswell, 1978). Άτοµα πάνω από 35 χρόνων θα πρέπει, αφού κάνουν ένα γενικό check up να πάρουν άδεια από το ιατρό τους για να ξεκινήσουν ένα τέτοιο πρόγραµµα (6). Όπως αναφέρθηκε, η άσκηση µπορεί να είναι λίαν επιζήµια στην υγεία ενός ανθρώπου, όταν αυτός ασθενεί. Εφόσον ξεκαθαρισθεί το θέµα της υγείας του ασκούµενου κάποιας ηλικίας, δηλαδή ότι επιτρέπεται να αθλείται, θα πρέπει εν συνεχεία να ενηµερωθεί γιά το είδος της άσκησης που πρέπει να ακολουθήσει, καθώς ο τύπος της άσκησης διαφοροποιεί τα διάφορα οφέλη που µπορεί να προσφέρει στον οργανισµό. Εποµένως ο τύπος της άσκησης που θα ακολουθήσει ένας άνθρωπος κάποιας ηλικίας είναι πολύ σηµαντικός. Τύπος άσκησης Οποιαδήποτε δραστηριότητα που χρησιµοποιεί µεγάλες µυϊκές οµάδες και διατηρείται συνεχόµενα και ρυθµικά (αερόβια), θεωρείται άριστη για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Τρέξιµο, τζόγκιγκ, περπάτηµα, ορειβασία, κολύµβηση, ποδηλασία, κωπηλασία, σκι, χορός είναι µερικές από τις δραστηριότητες αντοχής.

6 Το γρήγορο περπάτηµα είναι καλή άσκηση για τη βελτίωση της αντοχής και φυσικής κατάστασης, ειδικά για άτοµα που µέχρι εκείνη τη στιγµή ζούσαν καθιστική ζωή (Lesnoff-Caravaglia, 1980)... Εάν ο ενδιαφερόµενος έχει ήδη µία σχετική φυσική κατάσταση, τότε το απλό περπάτηµα δεν θα είναι αρκετό ερέθισµα για τη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης και θα πρέπει να ασχοληθεί ίσως µε το τζόγκιγκ για να δουλέψει το σώµα του περισσότερο (Lesnoff-Caravaglia, 1980). Όµως πολλοί άνθρωποι µεγαλύτερης ηλικίας δεν µπορούν αυτή τη δραστηριότητα για µεγάλες αποστάσεις, καθώς πάσχουν από ταλαιπωρηµένους ήδη µεσοσπονδυλίους δίσκους, αρθρίτιδα και άλλα µυϊκά, σκελετικά, ή άλλα προβλήµατα στις αρθρώσεις. Μόνο όταν δεν υπάρχουν τα παραπάνω προβλήµατα, συνίσταται το τζόγκιγκ (Meusel, 1981). Η κολύµβηση θεωρείται το υγιέστερο από όλα τα σπορ, καθώς γυµνάζει όλο το σώµα και η βαρύτητα εξουδετερώνεται µε αποτέλεσµα να µη ασκείται επιβάρυνση στις αρθρώσεις. Το νερό ενεργεί σαν µαξιλάρι προστατεύοντας τις αρθρώσεις και τα εσωτερικά όργανα από απότοµες κινήσεις του σώµατος που µπορεί να προκαλέσουν ζηµιά. Η αντίσταση του νερού σε κάθε κατεύθυνση βοηθάει τους µυς να γυµνάζονται, αναπτύσσοντας δυνατό και ευλύγιστο σώµα, χωρίς µυϊκή κόπωση και άλγος, δηµιουργώντας την αίσθηση της νευροµυϊκής χαλάρωσης. Ωστόσο, η κολύµβηση συνιστάται στους ανθρώπους µεγαλύτερης ηλικίας, µόνον εάν η θερµοκρασία του νερού διατηρείται σταθερά στους 26 0 C (Meusel, 1981). Επίσης η διδασκαλία χορού δεν είναι µόνον άριστη κοινωνική δραστηριότητα, αλλά συντηρεί και αναπτύσσει φυσική κατάσταση (French and Jansma, 1982). Μεγάλη προσοχή πρέπει επίσης να δίνεται στις ασκήσεις προθέρµανσης και αποθεραπείας ενός οποιουδήποτε συστηµατικού αθλητικού προγράµµατος, ιδιαίτερα στα άτοµα κάποιας ηλικίας. Ένταση της άσκησης Η ένταση της άσκησης έχει να κάνει µε το επίπεδο φυσικής κατάστασης του ατόµου. Για άτοµα µε προηγούµενη καθιστική ζωή, ένταση στο 40% της µέγιστης καρδιακής συχνότητας είναι αρκετή για να προκαλέσει λειτουργικές προσαρµογές. Αυτό µπορεί να γίνει και µε το περπάτηµα (Lesnoff-Caravaglia, 1980). Για τα άτοµα που διαθέτουν ήδη ένα επίπεδο φυσικής κατάστασης ένταση µεγαλύτερη από το 40%, ίσως στο επίπεδο 60% 75% της µέγιστης καρδιακής συχνότητας µπορεί να δοκιµασθεί (Getchell, 1979). Κάθε άτοµο που συµµετέχει σ ένα τέτοιο πρόγραµµα πρέπει να εκπαιδεύεται στο να υπολογίζει τους καρδιακούς παλµούς του πριν την έναρξη της άσκησης αλλά και κατά τη διάρκεια της άσκησης, ώστε να ασκείται στα επιτρεπτά όρια για να έχει το όφελος της βελτίωσης των λειτουργικών ικανοτήτων του, αλλά και να προφυλάσσει τον εαυτό του από εξάντληση. Ο υπολογισµός της καρδιακής συχνότητας πριν την άσκηση είναι αναγκαίος, γιατί

7 οποιαδήποτε αλλαγή της καρδιακής συχνότητας στην ηρεµία επηρεάζει και την καρδιακή συχνότητα στόχο. Η καρδιακή συχνότητα «στόχος» βρίσκεται από την εξίσωση: Καρδιακή Συχνότητα µέγιστη (ΚΣ µ ) = 220 ηλικία του ατόµου. Καρδιακή Συχνότητα στόχος (40% της ΚΣ µ ) = (ΚΣ µ ΚΣ ηρεµίας ) χ 40% + ΚΣ ηρεµίας ). Η διακύµανση της καρδιακής συχνότητας στόχος βρίσκεται προσθέτοντας και αφαιρώντας 5 από το αποτέλεσµα της εξίσωσης. Για παράδειγµα, η καρδιακή συχνότητα στόχος για µία γυναίκα 65 χρόνων και 75 παλµούς καρδιακή συχνότητα ηρεµίας βρίσκεται ως εξής: ΚΣ µέγιστη = = 155 και ΚΣ στόχος = (155-75) Χ 40% + 75 =80 Χ 40% +75 = = 107 και η διακύµανση της καρδιακής συχνότητας για άσκηση είναι Οι ασκούµενοι θα πρέπει να εκπαιδεύονται να υπολογίζουν τους καρδιακούς παλµούς τους, πριν από κάθε άσκηση και κατά τη διάρκειά της. Αυτό είναι πολύ σηµαντικό, γιατί καθώς βελτιώνεται η φυσική κατάσταση του ατόµου, αλλάζει ταυτόχρονα και η καρδιακή συχνότητα στόχος. Εποµένως, η καρδιακή συχνότητα θα πρέπει να προσαρµόζεται στην ένταση της νέας προσπάθειας στο καινούργιο επίπεδο φυσικής κατάστασης, ώστε το ερέθισµα να παραµένει ικανό να συντηρεί ή και να βελτιώνει τη φυσική κατάσταση του ατόµου. ιάρκεια της άσκησης Η διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας θα πρέπει να είναι συνεχής για τουλάχιστον 15 λεπτά έως το µέγιστο 60 λεπτά, αλλά η συνολική δραστηριότητα θα πρέπει να διατηρείται σε ήπια ένταση. Η διάρκεια της δραστηριότητας είναι καλό να βασίζεται στην εµπειρία του ατόµου και τη προσωπική αίσθηση κόπωσης, που προκαλείται τη πρώτη ώρα, αµέσως µετά την άσκηση. Συχνότητα της άσκησης Η συχνότητα της δραστηριότητας πρέπει να κυµαίνεται από 3 5 φορές την εβδοµάδα για τα αποκοµίσει το άτοµο όλα τα λειτουργικά οφέλη της άσκησης στον οργανισµό του. εν χρειάζεται ούτε περισσότερες φορές άσκησης, αλλά ούτε και λιγότερες, εάν µιλάµε για ουσιαστική βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Η διάρκεια, η συχνότητα αλλά και η ένταση της δραστηριότητας είναι οι βασικοί παράµετροι που πρέπει να εξετάζονται σε ένα τέτοιο τακτικό πρόγραµµα αθλητικής δραστηριότητας, εάν θέλουµε να έχουµε ουσιαστική βελτίωση στη φυσική κατάσταση του ατόµου. Στους παρακάτω πίνακες 1 και 2 εξετάζονται τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει» της άσκησης που επιβάλλεται να γνωρίζει ένα άτοµο κάποιας ηλικίας, που ξεκινάει ένα τέτοιο πρόγραµµα τακτικής άσκησης, ώστε να

8 αποφεύγει τυχόν ατυχήµατα. Η τακτική φυσική δραστηριότητα δεν µπορεί από µόνη της να εµποδίσει κάθε νοµοτελειακή απώλεια που συµβαίνει, καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Όµως µπορεί να βελτιώσει σηµαντικά τη ποιότητα ζωής του ασκούµενου ατόµου. Η ενηµέρωση για τα οφέλη της άσκησης βοηθάει σηµαντικά τη θέληση ενός ατόµου να ενταχθεί σε ένα τέτοιο πρόγραµµα, η τελική όµως απόφαση για να διατηρείται αθλητικά δραστήριο, ανήκει αποκλειστικά στο ίδιο, το άτοµο. ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΤΑ «ΠΡΕΠΕΙ» ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗ 3 η ΗΛΙΚΙΑ Οι ασκήσεις για τα άνω και κάτω άκρα θα πρέπει να εκτελούνται αργά και να περιλαµβάνουν κυκλικές ή ηµικυκλικές κινήσεις (4). Ενδυνάµωση των κοιλιακών µυών για τη βελτίωση της στάσης του σώµατος και των ραχιαίων χαµηλά στη µέση και του οπισθίου µηριαίου για βελτίωση των προβληµάτων της µέσης (6). Χρησιµοποίηση µεγάλων µυϊκών οµάδων (10). Ασκήσεις µε το σώµα σε ύπτια θέση, ώστε να αφαιρεθούν τυχόν προβλήµατα στη καρδιά (16). Αναφορά σε όποιο ασυνήθιστο σύµπτωµα παρατηρείται πριν, κατά τη διάρκεια ή µετά την άσκηση (6). Ασκήσεις στα κάτω άκρα πρέπει να γίνονται µε τα πόδια σε πλήρη ευθυγράµµιση (4). Ασκήσεις µε σκοινάκι συνιστάται γι αυτούς που είναι εξοικειωµένοι και νοιώθουν άνετα µε αυτό το είδος άσκησης (4). Σε ύπτια θέση η άρση των κάτω άκρων καλύτερα να γίνεται µε τα γόνατα σε µισή κάµψη (4). Ασκήσεις κοιλιακών µυών πρέπει να εκτελούνται µε τα γόνατα σε κάµψη (4). Επικύψεις πρέπει να εκτελούνται αργά και σταθερά φθάνοντας όσο µακρύτερα γίνεται χωρίς stress (4). Ασκήσεις µε τα κάτω άκρα να καλύπτουν µε σταθερότητα αρκετό χώρο και από αυτό το σηµείο αναφοράς άρση του ενός γονάτου και πλήρως εκτεταµένο προς το πρόσωπο (4). ΠΙΝΑΚΑΣ 2: ΤΑ «ΕΝ ΠΡΕΠΕΙ» ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗ 3 η ΗΛΙΚΙΑ ΟΧΙ στροβιλισµοί και γρήγορες περιστροφικές κινήσεις του σώµατος (4). ΟΧΙ άσκηση µε πάνω από το επιτρεπόµενο όριο της καρδιακής συχνότητας στόχος (6). ΟΧΙ άσκηση ενώ υπάρχει οποιοδήποτε σύµπτωµα ασθένειας (6). ΟΧΙ άσκηση πριν περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες από τη λήψη γεύµατος (6). ΟΧΙ άσκηση µετά από λήψη αλκοολούχων ποτών (6). ΟΧΙ πολύ ζεστό ντους µετά από άσκηση (6). ΟΧΙ ισοµετρικές ασκήσεις (6) γιατί δηµιουργούν αύξηση της πίεσης του αίµατος και περιορισµό στη ροή του αίµατος (4). ΟΧΙ υπερεκτάσεις, υπερβολικές στροφές του σώµατος και κράτηµα της αναπνοής, στις ασκήσεις µυϊκής

9 ενδυνάµωσεις (11). ΟΧΙ άσκηση των µικρών µυϊκών οµάδων σε υψηλό ποσοστό (10). ΟΧΙ άσκηση µε τα χέρια πάνω από το κεφάλι για µεγάλες χρονικές περιόδους, γιατί µπορεί να ανεβάσει τη πίεση του αίµατος περισσότερο, απ ότι η άσκηση µέγιστης έντασης (16). ΟΧΙ άσκηση στις µύτες των ποδιών, γιατί δηµιουργεί πρόβληµα µε τη πτώση στη πελµατιαία άρθρωση (4). ΟΧΙ άσκηση µε µεγάλη κάµψη στα γόνατα, γιατί δηµιουργεί µεγάλο stress στους συνδέσµους των γονάτων (4). ΟΧΙ επικύψεις µε απότοµο ρυθµό, γιατί µπορεί να προκαλέσουν πόνο στη πλάτη και να ερεθίσουν τις αρθρώσεις του γόνατος (4). ΟΧΙ ασκήσεις push-ups σε άτοµα που έχουν ήδη τους ώµους τους προς τα εµπρός γιατί φέρνει τους ώµους σε ακόµη στενότερη επαφή (4). ΟΧΙ ασκήσεις κοιλιακών µε τα κάτω άκρα ευθυγραµµισµένα, γιατί δεν αναπτύσσουν τους κοιλιακούς µυς αποτελεσµατικά (4). ΠΙΝΑΚΑΣ 3: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Οι αριθµοί () παραπέµπουν στην βιβλιογραφία του άρθρου ΧΩΡΙΣ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΗ Καρδιακή Παροχή (3) (15) Καρδιακή Συχνότητα σταθερή (3) (2) Όγκος Παλµού (3) (2) Μέγιστη Καρδιακή Παροχή (3) (2) Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα (2) (2) Μέγιστος Όγκος Παλµού (2) Περιφερική Αντίσταση (3) (1) Συστολική Πίεση Αίµατος (2) (2) ιαστολική Πίεση Αίµατος σταθερή (3) (2) Μέση Αρτηριακή Πίεση (3) (15) Συσταλτικότητα Μυοκαρδίου Ελαστικότητα Μυοκαρδίου Ελαστικότητα Αιµοφόρων Αγγείων (3) (15) (15)

10 Ινες στις Καρδιακές Βαλβίδες (15) Αθηροσκλήρωση (15) (2) Καρδιακό Απόθεµα (12) Τριγλυκερίδια Ορού (2) (2) Λίπη στο Καρδιακό Ιστό (14) Λειτουργία Αριστερής Καρδιάς (1) (1) Σχηµατισµός Θρόµβου (12) (1) ΠΙΝΑΚΑΣ 4: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Οι αριθµοί () παραπέµπουν στην βιβλιογραφία του άρθρου ΧΩΡΙΣ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΗ Ζωτική Χωρητικότητα Ακαµψία στο Ενδοθωρακικό Τοίχωµα (13) (13) Μέγιστος Πνευµονικός Αερισµός το λεπτό (13) Μέγιστη Πρόσληψη Οξυγόνου (1) (15) Ικανότητα Πνευµονικής ιάχυσης (3) (15) Υπολοιπόµενος Όγκος Αέρα (3) (3) Ανάγκη Εισπνοής ή Εκπνοής (3) (2)

11 Λειτουργικότητα Αναπνευστικών Μυών (3) (14) Αντίσταση Αεραγωγών Τριχοειδή Γύρω από τις Κυψελίδες Πάχυνση Κυψελίδων Πάχυνση Μεµβράνης Τριχοειδών (12) (14) (14) Ελαστικότητα Πνευµόνων ΠΙΝΑΚΑΣ 5: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΥΪΚΟΥ ΚΑΙ ΣΚΕΛΕΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Οι αριθµοί () παραπέµπουν στην βιβλιογραφία του άρθρου ΧΩΡΙΣ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΣΚΗΣΗ Μέγιστη Μυϊκή ύναµη (9) Μυϊκή ύναµη Κάτω Ακρων (13) (9)

12 Μυϊκές Ινες Τύπου ΙΙ (9) (9) Μυϊκές Ινες Στατική Μυϊκή Συστολή (9) Μυϊκή Μάζα (12) (16) Ινώδης Ιστός (12) Ποσοστό Σωµατικού Λίπους (16) (16) Ελαστικότητα Μυών Ευλυγισία Μυών Ακαµψία Μυών Σκελετική Μάζα (14) Πυκνότητα Σκελετικής Μάζας (14) Ασβέστιο στα Οστά (1) (1) Κύφωση και Σκολίωση Σκελετικές υσµορφίες Ευλυγισία Συνδετικού Ιστού (14) (13) Ευλυγισία Αρθρώσεων (13) ΠΙΝΑΚΑΣ 6: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝ ΥΝΟΥ ΓΙΑ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΕΣ Οι αριθµοί () παραπέµπουν στην βιβλιογραφία του άρθρου 1. Υπέρταση 2. Υπεραυξηµένα λιπίδια στο αίµα 3. Κάπνισµα 4. Ανωµαλίες στο Ηλεκτροκαρδιογράφηµα. Καρδιακή αρρυθµία 5. Οικογενειακό ιστορικό για καρδιοπάθεια πριν τα 60 χρόνια 6. Καθιστική ζωή

13 7. Έντονη ιδιοσυγκρασία και συµπεριφορά του ατόµου. Επάγγελµα µε ιδιαίτερες απαιτήσεις και stress 8. Σακχαρώδης ιαβήτης 9. Υπερουραιµία 10. Παχυσαρκία ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. Bortz I., Walter M. Disuse and aging. Journal of American Medical Association, 248(10), Brunner, D. and Jokl, E., Physical activity and aging. Medicine and Sport, 4, University Park Press, Carotenuto, R. and Bullock J. Physical assessment of the gerontologic client. Philadelphia: F.A. Davis Co., French, RW. and Jasma, P. Special physical education, Charles E. Merill Publishing Co., Getchell, Bud. Physical fitness. A way of life. Second Ed., John Willey and Sons, Inc., Guidelines for Graded Exercise Testing and Exercise Prescription. American College of Sports Medicine Philadelphia, Second Ed., Lea & Febiger, Kent, S. Exercise and aging. Geriatrics, 37(6), , Kostis, J., Moreyra, B., Abel, E., Amendo, MT, Di Pietro, J., Casgrave, N., Kuo, PT. The effects of age on heart rate in subjects free of heart disease: studies by ambulatory electrocardiography and maxima exercise stress test. Circulation 65(1), , Larson, Lars. Physical training effects on muscle morphology in sedentary males at different ages. Medicine and Sciences in Sports and Exercise, 14(3), , Lesoff-Cavaglia, Geri. Health care of the elderly: Strategies for prevention and intervention, NY: Human Science Press, Meusel, Heinz. Physical activity and sport as a means of health care for the elderly. International Journa of Physical Education, 18: 8-11, Otto, D., Payton, J., Poland, L. Aging process: implications for clinical practice. Physical Therapy, 63(1) 41-47, Sager, KayLeen. Senior fitness for the health of it. The Physician and Sports Medicine, 11(10), Saxon, Sue V. and Etten, Mary Jean. Physical change and aging: A guide for helping professions, NY The Tiresies Press, Smith, Everett L. and Serfass, Robert C. Exercise and aging: The scientific basis. NJ: Enslow Publishers Wiswell, Robert. Vigor maintained. Aging: research. The University of Shouthern California Press,

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Ελένη Αυλωνίτου, Ph.D. Εργοφυσιολογία-Ενδοκρινολογία Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (Ολυµπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών) Βαλκανιονίκης Κολύµβησης ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Η εγκυµοσύνη σε παλαιότερες εποχές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ : ΝΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση. Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου άσκηση! Fitnet The fitness network 1

Άσκηση. Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου άσκηση! Fitnet The fitness network 1 Άσκηση Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου άσκηση! Fitnet The fitness network 1 2 Fitnet The fitness network 1. Tι κερδίζω με τη γυμναστική; Σωματικά Βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ II

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ II ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ II ΜΕ ΘΕΜΑ : ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΩΝ : ΚΑΤΣΑΒΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΡΙΖΑΚΗ ΦΑΝΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ κ. ΚΥΠΑΡΙΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ 2010 1 Η καρδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ. Η λιποδυστροφία σαν αισθητικό πρόβλημα και η αντιμετώπισή της με τη βοήθεια της άσκησης

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ. Η λιποδυστροφία σαν αισθητικό πρόβλημα και η αντιμετώπισή της με τη βοήθεια της άσκησης ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑΣ Η λιποδυστροφία σαν αισθητικό πρόβλημα και η αντιμετώπισή της με τη βοήθεια της άσκησης Φοιτήτρια Νταγιαμά Νίνα Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

1. Ανασκόπηση Επιδηµιολογικών Μελετών. Εισαγωγή

1. Ανασκόπηση Επιδηµιολογικών Μελετών. Εισαγωγή 1 ο Πακέτο Εργασίας (Π.Ε.1): Βιβλιογραφική Αρθρογραφική Ανασκόπηση των εδοµένων για την Σωµατοµετρική και Σωµατοκινητική Αξιολόγηση Φυσιολογικών Υπερηλίκων και Υπερηλίκων µε Πτώσεις, καθώς και των µεθόδων

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ Πτυχιακή άσκηση του φοιτητή Χαραλάµπους ηµήτριου υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας, ιατρού- φυσικοθεραπεύτριας Πορφυριάδου Αγγελίδου Ανθής Σ.Ε.Υ.Π. Τµήµα Φυσικοθεραπείας

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιοριστικοί Παράγοντες Υγείας

Προσδιοριστικοί Παράγοντες Υγείας Φυσική Αγωγή Προσδιοριστικοί Παράγοντες Υγείας Καλογήρου ηµ. καθηγητής Φ.Α. Fitness ή Καλή Φυσική κατάσταση Σύντοµη περιγραφή-ορισµός Fitness είναι µια συνειδητά επιδιωκόµενη κατάσταση ψυχοσωµατικής απόδοσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Οσφυαλγία κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης και ο ρόλος του νοσηλευτή στην αντιµετώπισή της»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Οσφυαλγία κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης και ο ρόλος του νοσηλευτή στην αντιµετώπισή της» Α.Τ.Ε.Ι ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Οσφυαλγία κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης και ο ρόλος του νοσηλευτή στην αντιµετώπισή της» ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΛΕΖΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΟΥΝΕΛΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ της ΙΓΝΑΤΙΑ ΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΣ (Α.Μ. 2904) ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΕΠΑ ΜΑΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ : ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ : ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ : ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Υγιεινός τρόπος ζωής. Στάσεις και απόψεις των προπτυχιακών νοσηλευτών». Σπουδάστριες : Κασωτάκη Καλλιόπη Χαρκουτσάκη Ευαγγελία Εισηγήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Εθνικό ίκτυο ήµων Προαγωγής Υγείας Γυναικεία Υγεία :Προλαµβάνοντας τις επτά σοβαρότερες απειλές Οι σοβαρότερες απειλές της γυναικείας υγείας συχνά µπορούν να προληφθούν. Ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙ ΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ:Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙ ΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ:Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙ ΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙ ΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ:Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ Σπουδαστές: Κουγιουµουτζάκη Αναστασία ΑΜ:4126 Κασκούρα Βασιλική ΑΜ:4254 Υπεύθυνη καθηγήτρια: αφέρµου Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 5Ο ΓΕ.Λ. ΣΕΡΡΩΝ Σχολ. Έτος 2014-15 Τμήμα :Βθ1 ΘΕΜΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Σ Ε Ρ Ρ Ε Σ 2015 Υπεύθυνος καθηγητής : Καραγκούνης Χρήστος ΠΕ11. 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...5 ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...6 ΠΡΟΛΟΓΟΣ...7 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...8

Διαβάστε περισσότερα

Προπόνηση Ταχυδύναμης με Βάρη και Πλειομετρικές Ασκήσεις σε Παιδιά

Προπόνηση Ταχυδύναμης με Βάρη και Πλειομετρικές Ασκήσεις σε Παιδιά Προπόνηση Ταχυδύναμης με Βάρη και Πλειομετρικές Ασκήσεις σε Παιδιά Φατούρος Γιάννης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τ.Ε.Φ.Α.Α. - Δ.Π.Θ. & Χατζηνικολάου Αθανάσιος Λέκτορας Τ.Ε.Φ.Α.Α.- ΔΠΘ Περιεχόμενα Μαθήματος Α.

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή εργασία µε θέµα: «Η χρήση της υδροκινησιοθεραπείας στη βελτίωση της όρθιας στάσης και της βάδισης»

Πτυχιακή εργασία µε θέµα: «Η χρήση της υδροκινησιοθεραπείας στη βελτίωση της όρθιας στάσης και της βάδισης» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Πτυχιακή εργασία µε θέµα: «Η χρήση της υδροκινησιοθεραπείας στη βελτίωση της όρθιας στάσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΘΡΕΨΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΥΣΘΡΕΨΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΥΣΘΡΕΨΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΣΑΜΠΑΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ ΑΝΝΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Dr ΚΑΤΑΠΟΤΗ ΖΗΝΟΒΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΑΙΟΣ 2010 ΔΥΣΘΡΕΨΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικες Αποκαταστασης, Εκπαιδευση Και Συστηματα Υγειονομικης Περιθαλψης

Τεχνικες Αποκαταστασης, Εκπαιδευση Και Συστηματα Υγειονομικης Περιθαλψης Ενότητα 6 ΕΓΧΕΙΡΊΔΙΟ ΚΑΤΆΡΤΙΣΗΣ Τεχνικες Αποκαταστασης, Εκπαιδευση Και Συστηματα Υγειονομικης Περιθαλψης Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Mintaze Kerem Gunel Akmer Mutlu Ozgun Kaya Kara Ayse Livanelioglu

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΥΠ- ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Ι ΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ Συγγραφή Επιµέλεια: ρ Παναγιώτης Β. Τσακλής Αν. Καθηγητής Συµµετοχή: ρ Σάββας Τοκµακίδης, Καθηγητής (ΤΕΦΑΑ- ΠΘ) ρ Ελένη ούδα, Αν. Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιά. Καρδιά. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Ε.Φ.Α.Α. Άσκηση και αρτηριακή πίεση. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Άσκηση και Υγεία. Πασχάλης Βασίλης, Ph.D.

Καρδιά. Καρδιά. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Ε.Φ.Α.Α. Άσκηση και αρτηριακή πίεση. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Άσκηση και Υγεία. Πασχάλης Βασίλης, Ph.D. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Ε.Φ.Α.Α. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Άσκηση και Υγεία Μεταβολικές ασθένειες και άσκηση Άσκηση και αρτηριακή πίεση Πασχάλης Βασίλης, Ph.D. Καρδιά Καρδιά Η καρδιά είναι ένα μυϊκό όργανο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Ι ΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ Γ εξάµηνο σπουδών Υπό ρ Παναγιώτη Β. Τσακλή Αναπληρωτή Καθηγητή Εµβιοµηχανικής ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ σελ ΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ 3 Χρησιµότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΚΟΙΝ.ΝΟΣ/ΚΗ ΙΙ ΙΡΥΜΑΤΑ. Υπεύθυνη καθηγήτρια : Κα Κυπαρίσση

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΚΟΙΝ.ΝΟΣ/ΚΗ ΙΙ ΙΡΥΜΑΤΑ. Υπεύθυνη καθηγήτρια : Κα Κυπαρίσση ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΚΟΙΝ.ΝΟΣ/ΚΗ ΙΙ ΙΡΥΜΑΤΑ Υπεύθυνη καθηγήτρια : Κα Κυπαρίσση ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Οφέλη της άσκησης στην τρίτη ηλικία ΠΑΠΑΔΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Λάρισα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΜΕΣΟΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

Η ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΜΕΣΟΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ Ελένη Αυλωνίτου, Ph.D. Εργοφυσιολογία-Ενδοκρινολογία Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (Ολυµπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών) Βαλκανιονίκης Κολύµβησης Η ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΜΕΣΟΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ Η οστεοπόρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟ ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

2014 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

2014 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 2014 ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 1 [ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Μελέτη Δείκτη Μάζας Σώματος, παιδιών ηλικίας 15 18 ετών, και συσχέτιση αυτού με τη συχνότητα και την ποιότητα του πρωινού»

«Μελέτη Δείκτη Μάζας Σώματος, παιδιών ηλικίας 15 18 ετών, και συσχέτιση αυτού με τη συχνότητα και την ποιότητα του πρωινού» ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Μελέτη Δείκτη Μάζας Σώματος, παιδιών ηλικίας 15 18 ετών, και συσχέτιση

Διαβάστε περισσότερα

11 ο ΕΛΛΑΔΟ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

11 ο ΕΛΛΑΔΟ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΜΟΣ ΙΑ (11 ος ) 11 ο ΕΛΛΑΔΟ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ : ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ABSTRACTS Αρχές αποκατάστασης και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΘΛΗΣΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ ΙΙ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΣΚΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Σχολική χρονιά 2013-2014. Ταξή : Α1

ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Σχολική χρονιά 2013-2014. Ταξή : Α1 ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Σχολική χρονιά 2013-2014 Σχολείο : 2ο ΓΕΛ ΥΜΗΤΤΟΥ Ταξή : Α1 Επιβλέπων καθηγητής : Κωνσταντίνος Φινάλης Σελίδα 0 ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ Χρήστος Κερίμ Αλέξης Γρηγόρης Μάρκος Ντέντα Δημήτρης Τέσιος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία Επιδημιολογία ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Σήμερα υπάρχουν 1.1 δισεκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως. Κάθε μέρα, περίπου 80-100.000 νέοι άνθρωποι παγκοσμίως αρχίζουν το κάπνισμα. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν

Διαβάστε περισσότερα