Στο Σχολείο με κέφι.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Στο Σχολείο με κέφι."

Transcript

1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ-BIRDS BIRDS ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ-ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Νικοδήμου 2 & Μαβίλη, ΚΑΣΤΕΛΛΑ Τηλ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Διστόμου 7-9, Πειραιάς Τηλ Κέντρο Εξειδικευμένης Εκπαιδευτικής-Παιδαγωγικής Παρέμβασης & Συμβουλευτικής (Κ.Ε.Ε.Π.Π.Σ.) Γονείς και Παιδιά. Στο Σχολείο με κέφι. Φροντίδα του μαθητή με αφορμή το ξεκίνημα μιας ακόμη σχολικής χρονιάς. Για να πάει ένα παιδί στο σχολείο με... κέφι θα πρέπει να ισχύουν μια σειρά από πολύ σημαντικές προϋποθέσεις : Ελκυστικό σχολικό πρόγραμμα και σχολικός χώρος. Ενδιαφέροντες δάσκαλοι και μαθήματα. Ευνοϊκό κλίμα με συνομηλίκους. Καλή φροντίδα στη διατροφή του, τη μελέτη του και την ψυχαγωγία του. Προ πάντων όμως θα πρέπει να έχει εσωτερικά κίνητρα για μάθηση και να είναι κινητοποιημένο από τον περίγυρό του. Αδυνατώντας να θίξουμε όλα μαζί τα παραπάνω, θα σταθούμε σε αυτά που μπορούν και πρέπει να κάνουν οι γονείς. Α. Εσωτερικά κίνητρα Κινητοποίηση για μάθηση. Όλα τα ζωντανά πλάσματα δείχνουν περιέργεια να μάθουν! Το ίδιο κάνουν και τα παιδιά. Θέλουν να γνωρίζουν, γιατί διαισθάνονται ότι η γνώση είναι δύναμη. Κατά τη νηπιακή ηλικία τους μας ζαλίζουν με ένα σωρό ερωτήσεις. Και εμείς έχουμε υποχρέωση όχι μόνο να τους απαντούμε, αλλά και να στηρίζουμε με κάθε τρόπο αυτή τους την έφεση. Ωστόσο η σχολική μάθηση διαφέρει. Καθορίζεται από άλλους. Δεν προέρχεται από τις προσωπικές αναζητήσεις και επιλογές του κάθε παιδιού.

2 Πώς, λοιπόν, θα κάνουμε ένα παιδί να θέλει να μαθαίνει αυτά που απαιτεί το σχολείο; Να θέλει να μελετά από μόνο του. Να θέλει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Και ακόμα καλύτερα, να απολαμβάνει την όλη διαδικασία. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί εδώ ότι τα μικρότερα παιδιά λειτουργούν με εξωτερικά κίνητρα, με ετερονομία. Αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι είναι αυτοί που καθορίζουν το σωστό και το πρέπον. Χρέος γονέων και δασκάλων είναι να τα βοηθούν να εξελίσσονται, να πορεύονται προς την αυτονομία, προς το να λειτουργούν με εσωτερικά κίνητρα και αυτοκαθορισμό. Εξωτερικά κίνητρα Ετερονομία - Ετεροκαθορισμός Εσωτερικά κίνητρα Αυτοκαθορισμός - Αυτονομία Για να επιτευχθούν αυτά δεν χρειάζεται να περιμένουμε να φτάσει το παιδί στο κατώφλι του σχολείου για να επέμβουμε. Είναι ανάγκη να ασχολούμαστε συστηματικά μαζί του σε όλα τα στάδια της εξέλιξής του. Τι κάνουμε ; Εντάσσουμε από νωρίς, στο πρόγραμμα διαρκούς εκπαίδευσής του, δραστηριότητες οι οποίες δεν είναι σχολικού τύπου και το μαθαίνουμε : να συγκεντρώνεται σε αυτό που κάνει, να προσέχει, να παραμένει προσηλωμένο, να επιμένει στις δυσκολίες που προκύπτουν, να έχει αποτελέσματα, να ολοκληρώνει τα πιο πολλά από αυτά με τα οποία καταπιάνεται. Αυτό το ονομάζουμε σωστές συνήθειες δουλειάς. Αυτό δε θα γίνει κατορθωτό μονομιάς. Είναι σημαντικό να ασχολείται με απλά πράγματα και να μάθει να παρατηρεί τα πάντα γύρω του και να επιζητεί να εξηγήσει το γιατί γίνεται το ένα ή το άλλο. Αντί να του δώσουμε ένα εντυπωσιακό ηλεκτρονικό παιχνίδι, του δίνουμε ένα

3 απλό φύλλο φυτού και το βάζουμε να το παρατηρήσει και να προσέξει διαφορές ανάμεσα στην πάνω και την κάτω επιφάνεια ή του δίνουμε δυο φύλλα διαφορετικών φυτών ή δυο βοτσαλάκια στην παραλία και αναζητούμε μαζί του ομοιότητες και διαφορές μεταξύ τους. Τα παιδιά δεν αποκτούν από τη μια μέρα στην άλλη την επιθυμητή συνήθεια να μελετούν. Αυτό πρέπει να αποτελεί φιλοσοφία ζωής της οικογένειας. Επαινούμε και επιβραβεύουμε κάθε προσπάθειά του. Με μέτρο. Όχι υπερβολές! Σε κάθε αναγνώριση επιτυχίας του, φροντίζουμε να επισημαίνουμε τα συναισθήματά του : βλέπω τα κατάφερες, τα ματάκια σου λάμπουν, δείχνεις ευχαριστημένο. Με αυτό τον τρόπο του περνάμε το μήνυμα ότι αυτό που κάνει το κάνει για τον εαυτό του και όχι για μας. Το κάνει για τη χαρά της επιτυχίας. Το κάνει για να έχει την επιβεβαίωση ότι τα καταφέρνει. Το βοηθούμε έτσι να αυτονομείται και να αυτοκαθορίζεται συναισθηματικά. Πολύτιμο βοήθημα για όλη του τη ζωή. Τα παιδιά χρειάζονται αποδοχή και κατανόηση. Όχι πιέσεις άμεσες ή έμμεσες. Κυρίως έμμεσες. Κάθε δουλειά ή δραστηριότητα θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μη βγαίνουν συνεχώς στην επιφάνεια αποτυχίες ή λάθη. Η ενασχόλησή μας με τα λάθη ή τις αποτυχίες τους όσο καλοπροαίρετη και αν είναι κτίζει στα παιδιά αισθήματα ανεπάρκειας και ντροπής, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενοχές... και τα σπρώχνει στο να αποφεύγουν κάθε ανάλογο έργο. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να διευρύνουν τα δυνατά τους στοιχεία και να επεμβαίνουν στα αδύνατά τους ώστε να προοδεύουν σταδιακά. Αποδεχόμαστε πρώτα εμείς και μετά διδάσκουμε στα παιδιά την αλήθεια ότι : Δεν είναι κακό να κάνουμε λάθη. Οι περισσότερες και βαθύτερες μαθήσεις μας προέρχονται από τα λάθη μας (ο παθός, μαθός λέει ο λαός μας). Αρκεί να μαθαίνουμε, να επωφελούμαστε από αυτά. Και να μην τα επαναλαμβάνουμε. Χρειάζεται δύναμη για να μη χάνουμε την ψυχραιμία μας, όταν αποτυγχάνει ή όταν δεν προοδεύει με τον επιθυμητό ρυθμό. Είναι σημαντικό να νιώθει ότι είμαστε με το μέρος του. Είναι σημαντικό να εκπέμπουμε το μήνυμα εμφανώς ή αφανώς κυρίως αφανώς, ότι όσα κάνει, τα κάνει για τον εαυτό του και όχι για μας ή τον παππού ή τη γιαγιά ή... Οι συζητήσεις μαζί του να μην είναι μονόλογοι. Να είναι διάλογοι που να ξεκινούν από τις απορίες ή τα σχόλια του παιδιού. Δεν ξεχνάμε : έχουμε δύο αυτιά και ένα στόμα. Να τα χρησιμοποιούμε με αυτήν την αναλογία.

4 Ο κατακλυσμός με γοργές φράσεις δεν είναι αποτελεσματικός. Καλό είναι να μιλάμε σε ένα παιδί αργά, με ορθοφωνία. Οι λέξεις και οι συλλαβές που εκφέρουμε να είναι ευδιάκριτες. Δεν διστάζουμε να δίνουμε πλήρεις απαντήσεις στα ερωτήματα του παιδιού, έστω και αν η ίδια ερώτηση έχει γίνει πολλές φορές και έχει ήδη απαντηθεί. Ενισχύουμε έτσι τη βασική επικοινωνία του παιδιού μαζί μας και τη διάθεσή του να κάνει ερωτήσεις και να επικοινωνεί με τους μεγάλους χωρίς να το κάνουν να νιώθει ανόητο ή απειλημένο. Διακόπτουμε - με δική μας πρωτοβουλία κάθε δραστηριότητα (γράψιμο, διάβασμα ή διδακτικό παιχνίδι) η οποία έχει συσσωρεύσει ένταση ή κούραση. Είναι σημαντικό να προλαβαίνουμε εμείς και όχι να βγάλει το παιδί το αίτημα για διακοπή. Συνήθως τα παιδιά βγάζουν ένα τέτοιο αίτημα έμμεσα. Με απόσυρση ή με δυστροπίες ή με προφάσεις κάθε μορφής (π. χ. ξύσιμο μολυβιού ή επίσκεψη στην κουζίνα για... νερό). Με αυτόν τον τρόπο έχουμε στα χέρια μας το χειρισμό της κατάστασης και δεν τον παραχωρούμε στο παιδί. Κάνουμε μαζί του κάτι άλλο και επανερχόμαστε αργότερα. Με τίποτα και για τίποτα δεν κάνουμε εμείς εργασίες που έχει να κάνει το ίδιο (π. χ. γράψιμο ή ζωγραφική ή αναζήτηση πληροφοριών για κάποια εργασία του). Μόνο τού συμπαραστεκόμαστε για να τα βγάλει πέρα. Είμαστε δίπλα του για να το στηρίξουμε, να το βοηθήσουμε να ανακαλύψει αποτελεσματικότερους τρόπους δράσης, να βρει τις απαντήσεις στα ερωτήματά του, να αποκτήσει σωστές συνήθειες δουλειάς. Αποφεύγουμε να εκπέμπουμε μηνύματα τα οποία δείχνουν κοινή ευθύνη στις εργασίες του (π. χ. έλα τώρα να γράψουμε ή... να διαβάσουμε... ή να μελετήσουμε). Η ευθύνη των υποχρεώσεών του να είναι δική του, όχι κοινή. Αποφεύγουμε να εκπέμπουμε μηνύματα τα οποία είναι απειλητικά για το ΕΓΩ του παιδιού σε πρώτο ή τρίτο πρόσωπο (π. χ. είναι ανορθόγραφος ή είσαι απρόσεκτος ή δυσκολεύεται στα μαθηματικά). Πολλά από αυτά καταρρακώνουν την αυτοεκτίμησή του και άλλα χρησιμεύουν ως μια καλή δικαιολογία ένα βολικό άλλοθι - για να αποφύγει ένα δύσκολο έργο. Γενικά : στηρίζουμε την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή του. Κυρίως όταν συναντά δυσκολίες : Είσαι ένα παιδί που μπορεί και καταφέρνει πολλά. Είσαι σαν όλα τα άλλα παιδιά. Δεν είναι δικό σου λάθος που κάποια πράγματα ανάγνωση, ορθογραφία, αριθμητική... σε δυσκολεύουν. Απλώς θα χρειαστεί να προσπαθήσεις περισσότερο. Αυτό δεν είναι κακό. Όταν κανείς δουλεύει περισσότερο πάνω σε ένα πράγμα, το εκτιμάει

5 περισσότερο, νιώθει μεγαλύτερη δύναμη και σιγουριά, είναι πιο αισιόδοξος. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε εδώ το ρόλο που παίζει το προσωπικό παράδειγμα των γονέων και των σημαντικών, για το παιδί, προσώπων του περίγυρου. Είναι δύσκολο να πειστεί ένα παιδί να πάει για μπάνιο, όταν για παράδειγμα ακούει τον πατέρα του να λέει : Ουφ! Έχω να κάνω και μπάνιο... πάλι. Β. Το προσωπικό Παράδειγμα και η προσωπική Συμμετοχή μας. Τα παιδιά μαθαίνουν τα πιο πολλά πράγματα μιμούμενα όσα βλέπουν γύρω τους. Καλά ή κακά. Συνεπώς, διδάσκουμε με το παράδειγμά μας. Αν τα παιδιά μας μάς βλέπουν να είμαστε προσκολλημένοι στην τηλεόραση, επόμενο είναι, να είναι και αυτά προσκολλημένα. Ξεκινούμε την απασχόλησή τους με τα βιβλία από μικρή ηλικία. Από τότε που μπορούν να κάθονται στην αγκαλιά μας. Ένα μωρό έξι μηνών δε θα καταλάβει τις λέξεις ενός παραμυθιού, αλλά με το πέρασμα του χρόνου θα συνδέσει το διάβασμα με μια ευχάριστη δραστηριότητα που του προσφέρει αγάπη και ζεστασιά. Θα μάθει ακόμα τα βασικά χαρακτηριστικά του βιβλίου : ότι κρύβει ιστορίες, ότι κάθε σελίδα λέει και κάτι διαφορετικό, ότι εκείνα τα περίεργα σύμβολα, τα γράμματα, έχουν το καθένα ξεχωριστό νόημα. Ο γονιός που διαβάζει συχνά στο παιδί του βιβλία συμβάλλει ποικιλοτρόπως στη μεταγενέστερη γλωσσική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού του. Αποκλείουμε την τηλεόραση από παιδιά κάτω των δύο ετών και την περιορίζουμε για μεγαλύτερα. Διαλέγουμε βιβλία με πλούσια εικονογράφηση για τα μικρότερα. Οργανώνουμε στο σπίτι μας ήσυχες ώρες και συγκεκριμένες γωνιές για διάβασμα. Για όλους! Τους προσφέρουμε κίνητρα για διάβασμα. Ανακαλύπτουμε και παρακολουθούμε τα ενδιαφέροντά τους και διαλέγουμε αντίστοιχα βιβλία. Προσφέρουμε στα μικρότερα παιδιά μας ευκαιρίες για βιώματα σχετικά με τα αναγνώσματά τους. Διαβάζοντάς τους ένα βιβλίο για την ανάπτυξη των φυτών προχωρούμε και στη φύτευση και παρακολούθηση της ανάπτυξης κάποιου φυτού. Δείχνουμε στα παιδιά μας ότι μας αρέσει και απολαμβάνουμε το διάβασμα βιβλίων, περιοδικών ή εφημερίδων σε σταθερή βάση. Όταν το κάνουμε, δε διακόπτουμε το έργο μας με το παραμικρό. Έστω και αν είναι η πιο γλυκιά παράκληση. Λέμε : μια στιγμή να ολοκληρώσω αυτό που κάνω και θα σε ακούσω!

6 Αυτό έχει διπλό στόχο : μαθαίνει στο παιδί να μη διακόπτει και το ίδιο μια δουλειά του με το παραμικρό και επιπλέον το σπρώχνει στο να μάθει να μεταθέτει την ικανοποίηση μιας επιθυμίας ή μιας ανάγκης. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ωρίμανση, προς τον αυτοκαθορισμό. Δημιουργούμε τη δική μας τελετουργία για γράψιμο επιστολών, σημειώσεων ή σημειωμάτων. Ενισχύουμε τις οικογενειακές συνήθειες να επικοινωνούμε με αλληλογραφία με οικεία πρόσωπα και εμπλέκουμε και τα παιδιά σε αυτές τις δραστηριότητες. Παροτρύνουμε τα παιδιά μας να γράφουν ιστορίες και στη συνέχεια να τις μοιράζονται με άλλα μέλη της οικογένειας ή να τις αναπαριστούν με το δικό τους τρόπο. Τους διαβάζουμε βιβλία το βράδυ, πριν κοιμηθούν. Με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό. Καθιερώνουμε τακτικές περιόδους για οικογενειακό διάβασμα. Καθένας με το δικό του βιβλίο ή περιοδικό. Στο τέλος ανταλλάσσουμε απόψεις, ιδέες, πληροφόρηση. Φροντίζουμε να υπάρχει στο σπιτικό μας : φιλικό περιβάλλον για τον αναγνώστη, χρόνος για να διαβάζει και να του διαβάζουν και χρόνος για να συζητάμε για αυτά που διαβάζουμε. Δεν αφήνουμε να γίνει αγγαρεία το διάβασμα και δεν το συνδέουμε με δυσάρεστες, για το παιδί, στιγμές (π. χ. να διαβάσει... για τιμωρία). Η ατμόσφαιρα, το κλίμα, ο χώρος του παιδιού. Είναι σημαντικό να υπάρχει προσωπικός χώρος μελέτης του παιδιού και να είναι καλά οργανωμένος. Ούτε υπερφορτωμένος,ούτε και γυμνός. Για τη διαμόρφωση μιας ζεστής γωνιάς για μελέτη και εργασία παίζουν ρόλο τα αγαπημένα του πράγματα και η διακόσμηση του γραφείου, της βιβλιοθήκης, των τοίχων, του δαπέδου. Καλό θα είναι να είναι ξεχωριστός και μακριά από πειρασμούς : τηλεόραση, τηλέφωνο, ηλεκτρονικά παιχνίδια, κουζίνα, σαλόνι. Όπως έχουμε γράψει και παλιότερα, δεν έχουν θέση στο παιδικό δωμάτιο τηλεόραση, τηλέφωνο, ηλεκτρονικός υπολογιστής, στερεοφωνικό. Για το εφηβικό συζητιέται. Δείχνουμε στα παιδιά ότι δίνουμε αξία στη μελέτη του και ότι εκτιμούμε το χρόνο του. Αποφεύγουμε κι εμείς να βλέπουμε τηλεόραση την ώρα της μελέτης του, να μιλούμε με συγγενείς και φίλους στο τηλέφωνο, να έχουμε καλεσμένους. Αν κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο, φροντίζουμε να έχει σύντομη διάρκεια και το κάνουμε πολύ διακριτικά.

7 Αντιθέτως, διαβάζουμε κι εμείς κάτι, κάνουμε κάποια δική μας εργασία ή ακούμε απαλή μουσική. Η διαχείριση του Χρόνου, το Πρόγραμμα εργασίας, η Αποτελεσματικότητα. Η διαχείριση του χρόνου και ο προγραμματισμός μαθαίνονται. Μαθαίνονται από το προσωπικό παράδειγμα των γονέων και με την εκπαίδευσή του. Βοηθούμε το παιδί να μάθει να βάζει τα όριά του : πότε αρχίζει, πότε διακόπτει, πότε ολοκληρώνει και σταματάει. Του υποδεικνύουμε διάφορους τρόπους : π. χ. να βάζει το ξυπνητήρι για να θυμηθεί να αρχίσει, να φτιάξει ένα χρονοδιάγραμμα και να καταγράψει τον προγραμματισμό του, να κάνει εκτιμήσεις για τη διάρκεια και να τις ελέγχει με την πραγματική διάρκεια. Αν δεν τα καταφέρνει ακόμα δείχνουμε ότι νοιαζόμαστε, ότι αυτό το θεωρούμε έναν πολύ σημαντικό εξοπλισμό του και το ενθαρρύνουμε λέγοντας : Μοιάζεις να μην είσαι ικανοποιημένο. Θα προσπαθήσεις και άλλες φορές. Έτσι θα φτάσεις εκεί που θέλεις. Βοηθούμε το παιδί να αποκτήσει αυτοπειθαρχία. Είναι σημαντικό για ένα παιδί να μάθει - αρχικά μέσα από το παιχνίδι - να έχει ευθύνη των υποχρεώσεών του, να επιμένει σε ένα έργο, να φροντίζει να το ολοκληρώνει και να μην το εγκαταλείπει με την παραμικρή δυσκολία. Συνεργασία Επίβλεψη Επεμβάσεις. Οι γονείς δεν εγκαταλείπουν ούτε παραχωρούν τον κατευθυντικό τους ρόλο. Ούτε αναλαμβάνουν το ρόλο του δασκάλου ελεγκτή. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να ελέγχουν μόνα τους την αποτελεσματικότητά τους. Τους υποδεικνύουμε να κάνουν σε μια παράγραφο της Ιστορίας, για παράδειγμα, μια δυο ερωτήσεις σαν αυτές που πιθανόν να εξεταστούν, να καταγράψουν τις απαντήσεις τους και να ελέγξουν το αποτέλεσμα. Επιβάλλουμε έμμεσα τη συνεργασία ως μια δικλείδα ασφαλείας για το ίδιο το παιδί. Η διαχείριση αυτής της συνεργασίας αν θα πάει καλά ή άσχημα είναι δική μας ευθύνη. Κατά τον έλεγχο δεν αρχίζουμε από τα λάθη του παιδιού. Βρίσκουμε μια ευκαιρία να σταθούμε σε ό,τι έκανε καλά. Στη συνέχεια πολύ διακριτικά λέμε : αυτό κι αυτό θα χρειαστεί να το ξανακοιτάξεις.

8 Αποφεύγουμε να δίνουμε τις απαντήσεις στα δύσκολα, όταν το παιδί ζητάει τη βοήθειά μας. Δείχνουμε πρόθυμοι και διαθέσιμοι και το υποβοηθούμε να ανακαλύψει μόνο του τις σωστές απαντήσεις κάνοντας μονάχα καθοδηγητικές ερωτήσεις. Αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθησή και την αυτοεκτίμησή του. Και επιπλέον δεν τραυματίζεται η σχέση μας με επεμβάσεις άγαρμπες και αυταρχικές με το να σβήνουμε λάθη ή να κάνουμε επικριτικά σχόλια ή να θυμώνουμε. Δεν υποκύπτουμε σε εκκλήσεις ανημποριάς ώστε να αλλάξει το πρόγραμμα ή να κάνουμε κάτι για λογαριασμό του. Ηλίας Νέλλας Σχολικός Ψυχολόγος Κέντρο Εξειδικευμένης Εκπαιδευτικής Παρέμβασης και Συμβουλευτικής Εκπαιδευτήρια «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ-BIRDS», Σεπτέμβριος 2015

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Πώς να δώσετε κίνητρα στο παιδί σας

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Πώς να δώσετε κίνητρα στο παιδί σας 1 ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πώς να δώσετε κίνητρα στο παιδί σας Η εργασία μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να βοηθήσει τα παιδιά να θυμηθούν τι έχουν μάθει στο σχολείο, να ασκήσουν τις δεξιότητες που διδάσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ 1. Τρόποι και διαδικασίες παρέμβασης Το θέμα αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών αποτελεί ίσως την πιο σημαντική διάσταση του όλου προβλήματος και τον τελικό στόχο

Διαβάστε περισσότερα

«Γιατί είναι σημαντική η οπτική σηματοδότηση των δραστηριοτήτων του ελεύθερου χρόνου;»

«Γιατί είναι σημαντική η οπτική σηματοδότηση των δραστηριοτήτων του ελεύθερου χρόνου;» ΤΣΙΟΥΡΗ ΙΩΑΝΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ «Πώς μπορώ να προετοιμάσω το παιδί μου για κάποια καινούρια δραστηριότητα;» Ένα από τα χαρακτηριστικά των παιδιών με αυτισμό είναι η έλλειψη ενδιαφερόντων και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ-TEΠΑΕ ΔΔΜΠΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

INTERNATIONAL ACADEMY OF EDUCATION INTERNATIONAL BUREAU OF EDUCATION IBE UNESCO. EDUCATIONAL PRACTICES SERIES - No 10, 2002. Motivation to learn

INTERNATIONAL ACADEMY OF EDUCATION INTERNATIONAL BUREAU OF EDUCATION IBE UNESCO. EDUCATIONAL PRACTICES SERIES - No 10, 2002. Motivation to learn INTERNATIONAL ACADEMY OF EDUCATION INTERNATIONAL BUREAU OF EDUCATION IBE UNESCO EDUCATIONAL PRACTICES SERIES - No 10, 2002 Motivation to learn Monique Boekaerts Translated in Greek (2003) by Dr. Mauroskoufis

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1

Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1 Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1 Οι παιδαγωγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες αυτού του οδηγού για

Διαβάστε περισσότερα

Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου. σε συνεργασία με τον Anthony Manna. oδηγός Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο

Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου. σε συνεργασία με τον Anthony Manna. oδηγός Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου σε συνεργασία με τον Anthony Manna oδηγός για τους εκπαιδευτικοyς Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο Copyright Σούλα Μητακίδου, Ευαγγελία Τρέσσου Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο Αθήνα 2006

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΕΞΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΕΞΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ 1. Χαρακτηριστικά της κατανόησης γραπτού λόγου Η κατανόηση γραπτού λόγου είναι αναµφίβολα µια πολύπλοκη διαδικασία που εµπλέκει δύο µέρη: το κείµενο και τον αναγνώστη.

Διαβάστε περισσότερα

Η επικοινωνία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Η επικοινωνία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό Η επικοινωνία µε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό Συλλέγοντας πληροφορίες Μερικοί άνθρωποι νιώθουν καλύτερα όταν γνωρίζουν πολλά για την ασθένεια τους γιατί έτσι ξέρουν ακριβώς τι έχουν να αντιµετωπίσουν.

Διαβάστε περισσότερα

2.3. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗ- ΣΗ

2.3. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗ- ΣΗ 2.3. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗ- ΣΗ 2.3.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η κοινωνική ικανότητα αντανακλά την ικανότητα του ατόμου να ανταποκρίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά και νέοι σε φροντίδα. Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας!

Παιδιά και νέοι σε φροντίδα. Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Παιδιά και νέοι σε φροντίδα Χτίζοντας μια Ευρώπη για και με τα παιδιά Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Παιδιά και νέοι σε φροντίδα Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Χτίζοντας μια Ευρώπη για και με τα παιδιά www.coe.int/children

Διαβάστε περισσότερα

Βοηθήστε το παιδί σας στην Ανάγνωση

Βοηθήστε το παιδί σας στην Ανάγνωση Βοηθήστε το παιδί σας στην Ανάγνωση Η Ανάγνωση και τα Μαθηματικά αποτελούν τις δύο βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η εκπαίδευση και η μορφωτική ανάπτυξη του παιδιού. Οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 1 ...... «Γράφουν τα μέλη της ομάδας μου κάτι καλό για εμένα» «Γράφουν τα μέλη της ομάδας μου κάτι καλό για εμένα» 3 ...

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Επαγγελµατικής Ανάπτυξης

Εγχειρίδιο Επαγγελµατικής Ανάπτυξης Εγχειρίδιο Επαγγελµατικής Ανάπτυξης για Συµβούλους Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράµµατος επαγγελµατικής ανάπτυξης για νέους Leonardo da Vinci (2002 BG/02/B/F/PP - 132018) Content Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

1 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΦΗΒΕΥΩ! Επιβλέπουσα καθηγήτρια : Δεμοιράκου Μαρία ΣΠΑΡΤΗ

1 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΦΗΒΕΥΩ! Επιβλέπουσα καθηγήτρια : Δεμοιράκου Μαρία ΣΠΑΡΤΗ 1 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΦΗΒΕΥΩ! Επιβλέπουσα καθηγήτρια : Δεμοιράκου Μαρία ΣΠΑΡΤΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.5 1.1. Στόχοι...5 1.2. Τι είναι εφηβεία..5

Διαβάστε περισσότερα

4. ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

4. ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 4. ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 4.1. Εισαγωγή 4.1.1. Σκοπός Στα αναλυτικά προγράµµατα των νηπιαγωγείων γενικής εκπαίδευσης, αναφέρεται ότι: "Σκοπός του Νηπιαγωγείου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών

Oδηγός Προσέγγισης Εθελοντών 1 Ο παρόν Οδηγός Προσέγγισης Εθελοντών αποτελεί προϊόν της Δράσης 14 του Υποέργου ΙΙ του Έργου ΑΛΚΗΣΤΙΣ, το οποίο υλοποιείται από το «Δίκτυο για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών», στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Ετοιμότητα Ψυχολογικές και παιδαγωγικές διαστάσεις (Α0041) ΑΓΑΠΑΚΗ-ΜΑΡΤΣΙΟΥΛΑ Α. Εισαγωγή...4 Β. Ανάλυση...5 I. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ...5 II.

Σχολική Ετοιμότητα Ψυχολογικές και παιδαγωγικές διαστάσεις (Α0041) ΑΓΑΠΑΚΗ-ΜΑΡΤΣΙΟΥΛΑ Α. Εισαγωγή...4 Β. Ανάλυση...5 I. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ...5 II. Σχολική Ετοιμότητα Ψυχολογικές και παιδαγωγικές διαστάσεις (Α0041) ΑΓΑΠΑΚΗ-ΜΑΡΤΣΙΟΥΛΑ Α. Εισαγωγή...4 Β. Ανάλυση...5 I. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ...5 II. ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ...7 1.Συμπεριφορισμός:...7 2. Θεωρίες

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα. Α Γυμνασίου. Τίτλος: «Ψηφιακή Ανάγνωση και αναγνωστικά γεγονότα»

Νεοελληνική Γλώσσα. Α Γυμνασίου. Τίτλος: «Ψηφιακή Ανάγνωση και αναγνωστικά γεγονότα» Π.3.2.1 Εκπαιδευτικά σενάρια και μαθησιακές δραστηριότητες, σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που αντιστοιχούν σε 30 διδακτικές ώρες ανά τάξη Νεοελληνική Γλώσσα Α Γυμνασίου Τίτλος: «Ψηφιακή Ανάγνωση

Διαβάστε περισσότερα

της «Εισαγωγής στην Υγιεινή Εργονομία και Ασφάλεια Εργασίας»

της «Εισαγωγής στην Υγιεινή Εργονομία και Ασφάλεια Εργασίας» ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΛΛΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ για την διδασκαλία της «Εισαγωγής στην Υγιεινή Εργονομία και Ασφάλεια Εργασίας» Επιμέλεια Εργασίας: Χαρκιολάκης Μιχάλης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) 2011 Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Βίκυ Σίμου Οικογένεια και Aυτοεκτίμηση. Αγνή Μαριακάκη Φροντιστήρια ή Ιδιαίτερα; Αγγελική Ν. Πανωφοροπούλου Ομιλείτε Ελληνικά;

Δρ. Βίκυ Σίμου Οικογένεια και Aυτοεκτίμηση. Αγνή Μαριακάκη Φροντιστήρια ή Ιδιαίτερα; Αγγελική Ν. Πανωφοροπούλου Ομιλείτε Ελληνικά; ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Π.Σ.Ι.Κ.Ξ.Γ. ΑΡ. 1 ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 Δρ. Βίκυ Σίμου Οικογένεια και Aυτοεκτίμηση Αγνή Μαριακάκη Φροντιστήρια ή Ιδιαίτερα; Αγγελική Ν. Πανωφοροπούλου Ομιλείτε Ελληνικά; Στρατής Σημαντήρης Η σωματική

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικό Πλαίσιο* του Αλλιώτικου Σχολείου

Παιδαγωγικό Πλαίσιο* του Αλλιώτικου Σχολείου Παιδαγωγικό Πλαίσιο* του Αλλιώτικου Σχολείου Μάρτιος 2014 *Τι είναι το παιδαγωγικό πλαίσιο ή σχέσεις θεωρίας και πράξης Το παιδαγωγικό μας σκεπτικό διατυπώνεται στο ακόλουθο θεωρητικό κείμενο. Για να αποσαφηνιστεί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13. Αντιμετώπιση Προβλημάτων Συμπεριφοράς. Κριτήρια Προσδιορισμού των Προβλημάτων Συμπεριφοράς

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13. Αντιμετώπιση Προβλημάτων Συμπεριφοράς. Κριτήρια Προσδιορισμού των Προβλημάτων Συμπεριφοράς ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 Αντιμετώπιση Προβλημάτων Συμπεριφοράς Στόχοι Κριτήρια Προσδιορισμού των Προβλημάτων Συμπεριφοράς Η Συμπεριφορική Προσέγγιση Η Οικοσυστημική Προσέγγιση Η Ενεργητική Ακρόαση Ερωτήσεις Αυτοαξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Το άγχος των εξετάσεων και η αντιμετώπισή του

Το άγχος των εξετάσεων και η αντιμετώπισή του A A N A B P Y T A 1 9 5 0 Το άγχος των εξετάσεων και η αντιμετώπισή του ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Επιμελήθηκε και παρουσιάζει ο φιλόλογος Νικόλαος Α.Ε. Καλοσπύρος Ανάβρυτα 2005 ΠΡΟΣΟΧΗ Στο φυλλάδιο

Διαβάστε περισσότερα

Μια προσφορά της σελίδας 60gr.com ΔΥΣΛΕΞΙΑ. Ο Δυσλεξικός Έφηβος. Προετοιμασία για Επιτυχία

Μια προσφορά της σελίδας 60gr.com ΔΥΣΛΕΞΙΑ. Ο Δυσλεξικός Έφηβος. Προετοιμασία για Επιτυχία Μια προσφορά της σελίδας 60gr.com ΔΥΣΛΕΞΙΑ Ο Δυσλεξικός Έφηβος Προετοιμασία για Επιτυχία Οδηγίες για δασκάλους και καθηγητές Προειδοποιητικά Σημάδια Η Δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία, πράγμα που

Διαβάστε περισσότερα

Τρόποι Διαπαιδαγώγησης: Ένας οδηγός για γονείς Δημήτρης Αγοραστός, 2014

Τρόποι Διαπαιδαγώγησης: Ένας οδηγός για γονείς Δημήτρης Αγοραστός, 2014 Τρόποι Διαπαιδαγώγησης: Ένας οδηγός για γονείς Δημήτρης Αγοραστός, 2014 dagorastos@gmail.com http://dagorastos.net http://psychologein.dagorastos.net Το έργο προσφέρεται υπό την άδεια Αναφορά Δημιουργού

Διαβάστε περισσότερα