ΟΙ ΚΑΛΛΙΩΣΤΡΟΙ. Καλλιώστρους.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΙ ΚΑΛΛΙΩΣΤΡΟΙ. Καλλιώστρους."

Transcript

1 ΟΙ ΚΑΛΛΙΩΣΤΡΟΙ Καλλιώστρους. Ετσι φώναζαν τους τέσερεις πολύ μάγκες του σχολείου τα άλλα παιδιά. Τους αποκαλούσαν έτσι και έτρεμαν στο άκουσμα τους. Μάγκες, πανούργοι και ισχυροί κυκλοφορούσαν τα διαλείμματα στην αυλή του σχολείου. Τους έβλεπαν τα άλλα παιδιά και τους απέφευγαν. - Ερχονται οι Καλλιώστροι, μην μιλάς, έλεγαν ο ένας στον άλλο και κοκκάλωναν φοβισμένοι. Δεν περίμεναν ιδιαίτερο λόγο οι Καλλιώστροι για να αρχίσουν ένα καυγά ή μια φιλονικία. Συνήθως εμπλέκονταν όλα τα παιδιά του σχολείου σε τέτοιους είδους καυγάδες και το αποτέλεσμα πάντα ήταν άσχημο για όλους. Πάντα κάποιος θα τραυματιζόταν και θα κατέληγε στο ιατρείο. Κανείς δεν τολμούσε να πλησιάσει τους Καλλιώστρους για να παίξει μαζί τους. Άλλωστε ούτε και αυτοί οι Καλλιώστροι ήθελαν κανένα άλλο στην παρέα τους. Γυφτόπαιδα καθώς ήταν, πάντα ατημέλητοι ήταν οι τελευταίοι μαθητές του σχολείου. Η διεύθυνση του σχολείου δεν μπορούσε να επέμβει για να τους διώξουν απο το σχολείο διότι όλα τα παιδιά όπως είναι γνωστό έχουν ίσα δικαιώματα για σωστή επιμόρφωση και σωστή διαπαιδαγώγηση. Παρ όλες τις παρατηρήσεις που έκαναν στους γονείς τους οι Καλλιώστροι διατηρούσαν τον δικό τους, απαράδεκτο και μοναδικό τρόπο για να κυκλοφορούν στο σχολείο. Δεν συμμορφώθηκαν καμμιά φορά και πολύ συχνά τους απέβαλλαν απο το σχολείο. Επέστρεφαν πάντα μετά απο πάροδο μερικών ημερών χωρίς καμμιά ιδιαίτερη αλλαγή στη συμπεριφορά τους. Παραμονές του Πάσχα, εποχή των εξετάσεων και της πολλής μελέτης. Φόρτος εργασίας, και συναγωνισμός. Μια κούρσα αναμέτρησης στην οποία όλοι οι καλοί μαθητές συμμετείχαν και εργάζονταν με ζήλο και πολλή όρεξη. Οι μπόιδες του σχολείου περνούσαν ώρες ολόκληρες στην βιβλιοθήκη. ΟΙ Καλλιώστροι όμως περνούσαν ώρες ατέλειωτες στις τουαλέττες του σχολείου. Απουσιάζαν την ώρα της παράδοσης απο την τάξη, έκαναν σκασιαρχείο απο το σχολείο και ζούσαν στο δικό τους κόσμο παρασυρμένοι απο εξάρσεις αλόγιστες και παράλογες για την ηλικία τους. Πολλοί ήσαν οι τσιάκκοι τους σχολείου που τους κοροίδευαν και τους κοίταζαν υπεροπτικά. Αλλοι τους απέφευγαν, υπήρχαν όμως και μερικοί που τους θαύμαζαν. Κατά την διάρκεια των διακοπών, ενώ περιδιάβαιναν δεξιά και αριστερά στις γειτονιές, μέσα στους δρόμους συναναστράφηκαν με κυκλώματα του υποκόσμου και με ανθρώπους που σκοπό είχαν να μεταφέρουν την δολιοφθορά και την απάτη ανάμεσα στα παιδιά του σχολείου. Αρχές του Μάη, η φύση πανέμορφη και ο καιρός ηλιόλουστος. Ολα προμυνούσαν τον ερχομό του Καλοκαιριού. Στο σχολείο κτύπησε το κουδούνι για να βγούν σε διάλειμμα.

2 Ενώ ο Αντώνης, περνούσε μπροστά απο τις τουαλέττες του σχολείου άκουσε ένα σφύριγμα. Γυρίζοντας προς τα πίσω είδε τους καλλιώστρους να χειρονομούν και να τον καλούν να πλησιάσει. Περίεργος καθώς ήταν δεν τους αγνόησε. - Θέλετε κι εμένα στην παρέα σας; ρώτησε. - Ελα εδώ χοντρέ να σου δείξω κάτι. Του φώναξε ένας απο τους Καλλιώστρους. Προσβεβλημένος ο Αντώνης έσκυψε κάτω. Ηθελε πολύ όμως να πάει να δεί τι γινόταν μέσα στις τουαλέττες εκείνη την ώρα. - Δεν έρχομαι, φώναξε. Τι θέλετε; - Πλησίασε ηλίθιε, που θα ρωτήξεις και τι θέλουμε του φώναξε ένας άλλος καλλιώστρος. Ηλίθιος; Εγώ; Σκέφτηκε ο Αντώνης. Θα σας καρφώσω στην δάσκαλα απάντησε και χαμογέλασε για να μην του κακιωθούν. -Μην τολμήσεις. Φώναξαν οι καλλιώστροι με μια φωνή. Ξέρεις τι σε περιμένει αν μας προδώσεις. Σκεφτικός ο Αντώνης προχώρησε δυό βήματα και σταμάτησε. - Θα σας πείραζε να φωνάξω και τον Γιώργο, να έρθει μαζί μου; ρώτησε. Οι τέσσερεις αλήτες γύρισαν και κοίταξαν ο ένας τον άλλο. Ο τέταρτος έκλεισε το μάτι στους άλλους τρείς. - Φοβάσαι χέση. Του φώναξαν. Ελα μοναχός σου και δεν θα το μετανοιώσεις. Προχώρησε άλλα δυο βήματα ο Αντώνης και αποφασισμένος, έκανε μεταβολή και βιαστικά πήγε κοντά τους. Το όμορφο κεφάλι του Αντώνη με τα πανέμορφα μάτια φαίνεται πως θα ήταν η τελευταία φορά που θα έβλεπαν όλοι στο σχολείο. - Τι συμβαίνει καλλιώστροι; Τι με θέλετε; - Κοίταξε εδώ τι σου κρύβουμε. Θέλεις να γράψεις πολύ καλά στο τέστ σήμερα, δεν θέλεις; Μια φορά να πάρεις και θα σκίσεις. Είναι δοκιμασμένα. Δώσε μου το χέρι σου. - Και δεν μου λέτε που βρήκατε εσείς τα χρήματα για να αγοράσετε τέτοιου είδους σήραγγες; ρώτησε ο Αντώνης που μέχρι την τελευταία στιγμή πάλευε να αντισταθεί. - Μην είσαι βλάκας του είπε ο Καλλιώστρος. Χάρισμα μας την έδωσαν άκου τι λέει που την βρήκαμε; Δεν περίμενε κανείς ότι αυτό το παιδί με τον καλό χαρακτήρα και την σωστή μόρφωση θα υποχωρούσε. Χαμογέλασε ο Αντώνης και άπλωσε το χέρι του. Με το πρώτο τσίμπημα ο Αντώνης σωριάστηκε, ζαλισμένος στο πάτωμα της τουαλέττας και λιποθύμησε. - Τρέξτε να φύγουμε φώναξαν οι καλλιώστροι και εξαφανίστηκαν. Εψαξαν τον Αντώνη πολύ ώρα οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές του. Τον βρήκαν μετά απο ώρα πεθαμένο στις τουαλέττες του σχολείου. Ο θάνατος του Αντώνη ήταν ακαριαίος. Το ναρκωτικό τον κτύπησε σαν ινσταντ μπουλετ.

3 Αξέχαστος θα μείνει ο Αντώνης σε όλους. Μέχρι σήμερα ο άδικος θάνατος του Αντώνη, έμεινε παράδειγμα για μικρούς και μεγάλους. Όλοι σήμερα αγωνίζονται κάνοντας εκστρατείες και εκδηλώσεις κατά των ναρκωτικών και του λευκού θανάτου. Λευκός θάνατος γιατί άδικα πεθαίνουν όσοι πεθαίνουν απο τα ναρκωτικά. Επιλογή ζωής δεν είναι τα ναρκωτικά. Τα ναρκωτικά επιφέρουν τον θάνατο. Το όνομα Καλλιώστροι το εμπνεύστηκα από το ψευδώνυμο του πατέρα μου Σαββάκη Φιλίππου Δρουσιώτη ο οποίος υπήρξε αγωνιστής της ΕΟΚΑ και ο οποίος αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της Κύπρου μας μαζί με τόσους άλλους Κύπριους λεβέντες. Στην πιο πάνω ιστορία ουδεμία σχέση έχει ο χαρακτήρας τους καλλιώστρους με τις αρετές που διέκριναν τον καλληώστρο Σαββάκη Φιλίππου Δρουσιώτη. η Συγγραφέας Μαρία Σ. Δρουσιώτη Ο Ακάμας ΣΑΒΒΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ Εκεί πού ο ήλιος γέρνει για να «σβύση» δίδει φως με περίσια ζωηράδα και σε πανώριο θέαμα. Κί είναι αυτός ο τόπος μακρινός για τους πολλούς. Καλός, ήσυχος, ελκυστικός, κί υπέροχος για τους ολίγους. Γιομάτος φως για τους ιστορικούς, γιομάτος μελωδία για τους ποιητές, γιομάτος ζωντάνια και καυμό για τους ζωγράφους και τους λαξευτές της μνήμης. Ακάμας, όνομα που λέει πολλά. Ακαμαντίς γνωστό για τους πολλούς απ τά χαρτιά και για τους λίγους χειροπιαστά στο νου και στην καρδία. Λωρίδα γης, χερσόνησος. Πολυφιλημένη απ την θάλασσα. Με γείτονες, χωριά μικρά. Με καλλονές, υπέροχες φτιαγμένες απ τη φύση, και με βουνά απόκρημνα. Άλλοτε μια ζούγκλα με δάση, πυκνά, ψηλά, κι ωραία. Κι είχε αγρίμια μπόλικα, βουβάλια αμέτρητα, αγριόχοιρους μικρούς, μεγάλους, μέτριους κι άλλα ζώα άγρια και πουλιά κάθε λογής. Η Αφροδίτη γειτόνισσα τ Ακάμαντος. Η θαλασσογέννητη, της Κύπρου Κύπριδα πού έπαιρνε το λουτρό της στην δροσοστάλακτη σπηλιά γεμάτη πρασινάδες και σταλακτίτες όμορφους. Κάποτε εκκλησίες υπήρχαν κάμποσες, πέραν των εκατων, εδώ κι εκεί βαρμένες από τον Αρχιτέκτονα της Τέχνης της αρχαίας. Άγιος Επιφάνειος, Άγιος Κόνωνας, Άγιος Σέργιος, Αγία Παρασκευή, όλοι κι άλλοι πολλοί προστάτες τουν του τόπου.

4 Μυθολογικοί ήρωες συνδέουν τ όνομα τους με τον Ακάμαντα κατά τους αρχαίους συγγραφείς. Κι άν οί Αρχαίοι Αθηναίοι δώσανε τ όνομα τούτο στην πανέμορφη περιοχή είχαν λόγους πολλούς γιατί συνεδέθη ετούτο το τοπίο από τα παλιά τα χρόνια με τον υπόλοιπο Ελληνισμό. Ακάμαντας, που κατά τον Κυπριανό τον έκτισε ο Ακάμας ο Αθηναίος, σαν ήρθε στην Κύπρο. Ο Ακάμας ήταν Αθηναίος βασιλιάς. Εθεωρείτο ο Ηρακλής των Ιώνων. Έτσι τον αποκαλούσαν. Ελευθερωτής του τόπου αυτού κατά την αρχαία εποχή. Γιγαντόσωμος κι ωραίος. Άλλες πληροφορίες μας λέγουν πώς στο Άκρωτήρι του Ακάμαντα εκτίσθη η πόλη Αλεξάνδρεια η Καλλινούσα από τους Πτολεμαίους. Ξεκαθαρισμένος σήμερα ο τόπος τούτος απ όλα τά αγρίμια του καλεί ρωμαντικούς και φυσιολάτρες στα πυκνόδροσα δάση του για απολαύσουν στην αγκαλιά της φύσης μάνας και να τους βγάλει ζωογόνους και μεθυσμένους απ τα φίλτρα της. Κι οι «Ερημίτες» κι ο «Κόρακας», κι ο «Δαμαλόσπηλιος», κι ο «Γερόνησσος» και του «Χ» Φάνη οι εληές» τόσα και τόσα τοπωνύμια πού μένουν αθάνατα στο πέρασμα του χρόνου, πλαισιώνουν τον γίγα Ακάμαντα και του προσφέρουν δόξα και μεγαλείο. Αυτός είναι ο Ακάμας. Λευκωσία 31 του Δεκέμβρη, 1975 ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ Στην Ελληνικη γλώσσα, η λέξη Ακάμας προέρχεται από το γράμμα α Και το ρήμα κάμνω και σημαίνει ακάμωτος. Ιστορικά και μυθολογικά, η ονομασία ανήκει στο γιγαντόσωμο, δυνατό και ωραίο ήρωα του Τρωικού πολέμου Ακάμαντα, αδελφό του Δημοφώντα και γιο του Θησέα. Φθάνοντας στην Κύπρο, εκτισε στην περιοχή την Ακαμαντίδα, την ίδια Περίοδο που κτίστηκε η Νεα Πάφος και η Σαλαμίνα. Η παράδοση δίνει, Όμως, και δύο άλλες εξηγήσεις. Η μία λέει ότι οι Σαρακηνοί έκαψαν Όλο το νησί, εκτός της περιοχής αυτής, η οποία ονομάστηκε Ακάμας. Η άλλη λέι ότι η Αγ. Ελένη, ανάβοντας φωτιά για να καούν τα πολλά φίδια, Οι άνεμοι την εξάπλωσαν σε όλο το νησί και σταμάτησε πριν το ακρωτηρί της Δυτικής πλευράς, που πήρε έτσι την ονομασία Ακάμας. Tribute by Peter Davis, University of Leicester Published in the International journal of Co-Operative Management (September 2008) It is with deep regret that we announce the very recent death of Savvas Droussiotis, a key figure in the development of the co-operative movement in Cyprus, whose influence and reputation went far beyond the island community he served all his life. He was responsible for the publication of AKAMAS, a

5 magazine which is currently distributed in 12 countries. Mr. Savvas Philippou Droussiotis was born on the 21 st of February 1933, at Droushia, Cyprus. He graduated from the Economic Lyceum of Nicosia in in 1970 he gained a diploma in journalism by correspondence and in 1973 a diploma in Business Administration from the College of Arts and Science. He will be best remembered as the founder and manager of the Co-operative Secretaries and Managers Association of Cyprus. I first met Savvas when he invited me and three other academics to address an international seminar organized by the Co-operative Secretaries and Managers Association. He graciously translated and published all four papers to ensure the widest possible circulation of our ideas amongst his fellow Greek Cypriots. Savvas contributed to a variety of other community associations, committees and councils. He also founded an extraordinary community development project in his home village of Droushia. The Droushia Heights Hotel, built from scratch, became a centre for establishing local cultural activities and providing local employment and an inflow of foreign exchange, benefitting the small family businesses operating in and around the village. The hotel focused on a customer segment concerned with local habitat, such as naturalists, and with local Greek culture. In many ways his ideas were ahead of the times and he can be seen as one of the early pioneers of eco-tourism. He raised the money in a typical communitarian way by asking for donations towards the capitalisation of the programme from families and those descendants of villagers now dispersed around the old and new worlds. Savvas was a member of the British Institute of Management and he was honoured many times by different Associations. After his retirement he continued to write and publish books on Greek culture. Mr. Savvas Droussiotis was married and leaves a widow Mrs. Anthi Droussiotou, and a daughter and grand-daughter, to whom on behalf of our readers we offer our sincere condolences. The Droussiotis family would like to thank Peter Davis for his heartfelt words and appreciation, as well as long-term friendship to our father, grand-father and husband. Επικείδιος Λόγος εις μνήμη του εκλιπόντος Σαββάκη Φιλίππου Δρουσιώτη από την θυγατέρα του Μαρία Σ. Δρουσιώτου κατά την μέρα της κηδείας και ταφής του Πολυαγαπημένε μου πατέρα, Μέσα από τη θλίψη μου προσπάθησα να σου αφιερώσω για τελευταία φορά μερικά λόγια, μερικούς στίχους αγάπης που προέρχονται ολόψυχα μέσα από την καρδιά μου με αγάπη και σεβασμό προς το όνομα σου και την άγια μορφή σου. Πολυαγαπημένε μου πατέρα σε εμάς θα μείνεις αξέχαστος και η απέραντη αγάπη και καλωσύνη που μας έδειχνες θα μας ενώνει για πάντα. Σου υπόσχομαι εγώ η κόρη σου, η σύζυγος σου Ανθή και η εγγονή σου Μύρια ότι θα ξήσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας με αγάπη και σύνεση. Τις αρετές για τις οποίες ώρες ολόκληρες μας μιλούσες και μας συμβούλευες. Ήσουν θαυμάσιος άνθρωπος, υπόδειγμα χαρακτήρα για όλους μας. Επέδειξες ζήλο, αγωνιστικότητα και ξεχώρησες με υπεροχή με ότι ασχολήθηκες όλη σου τη ζωή. Ολοι σε αγάπησαν και σε θαύμασαν. Ξεχώρισες σαν ανθρωπιστής, σαν συνεργατιστής, σαν πατριώτης, σαν πρόεδρος και σύμβουλος δεκάδων κοινωνικών ιδρυμάτων. Τα βιβλία τα οποία με τόση αγάπη συνέγραψες θα μείνουν αθάνατα να θυμίζουν σε όλους μας το έργο σου. Πολυαγαπημένε μου πατέρα θα σε αγαπούμε, θα σε θαυμάζουμε και θα σε νοσταλγούμε για πάντα.

6 Ο Θεός ας αναπαύει την ψυχή σου και εύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάζει. Προχώρα αγαπημένε μου και ακολούθησε το φως που οδηγεί προς την αιωνιότητα, προς την αγκαλιά της Παναγίας και του Χριστού, της μητέρας σου και του πατέρα σου. Με όλη μας, την απέραντη αγάπη μας Η σύζυγος σου Ανθή Η κόρη σου Μαρία Και η εγγονούλα σου Μύρια.

a widow with whom he had been living. Woyzeck

a widow with whom he had been living. Woyzeck March 14 th 2013, Nicosia, Satyricon Theatre 8:30pm March 15 th 2013, Limassol, Rialto Theatre 8:30pm March 27 th 2013, Pafos, Palia Electriki 8:30pm ON THE EVENING OF JUNE 2 nd 1821, JOHANN C. WOYZECK,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Αφιέρωμα στα Ελληνικά Γράμματα. sd Σάββατο 31 Ιανουαρίου - Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Αφιέρωμα στα Ελληνικά Γράμματα. sd Σάββατο 31 Ιανουαρίου - Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 31 Ιανουαρίου - Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 Βασιλική Ρουσάκη: «Εκπαιδευτικός της Χρονιάς 2014» από τον «Εθνικό Κήρυκα» Αφιέρωμα στα Ελληνικά Γράμματα 2 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

τον φρόντιζε με προσοχή, αλλά, όταν ήρθε η γυναίκα του στο σπίτι, άφησε την ίδια να αναλάβει τη διαμόρφωσή του. Σύντομα, ο κήπος γέμισε

τον φρόντιζε με προσοχή, αλλά, όταν ήρθε η γυναίκα του στο σπίτι, άφησε την ίδια να αναλάβει τη διαμόρφωσή του. Σύντομα, ο κήπος γέμισε ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ο Γιώργης σηκώθηκε αξημέρωτα. Μια ανησυχία τον βάραινε όλο το βράδυ και στριφογύριζε στο κρεβάτι του. Κατά τις πέντε το πρωί αναστέναξε βαριά, δεν είχε νόημα να προσπαθεί να κοιμηθεί πλέον.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΝΗ. Εθνικό είναι ότι είναι αληθινό! Μηνιαία Εφημερίδα Έτος Ιδρύσεως 2005 Αριθμός Φύλλου 105 Δεκέμβριος 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΝΗ. Εθνικό είναι ότι είναι αληθινό! Μηνιαία Εφημερίδα Έτος Ιδρύσεως 2005 Αριθμός Φύλλου 105 Δεκέμβριος 2013 RETURN ADDRESS: 6616 N. KENTON AVE., LINCOLNWOOD, IL 60712 USA HELLENIC VOICE The Hellenic Newspaper of Chicago ΕΛΛΗΝΙΚΗ CHECK OUT OUR ENGLISH SECTION PAGES 14-17 BY BOB NICOLAIDES Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Χρυσηίδα Δημουλίδου, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Stephen Carroll/Trevillion Images, Altin Osmanaj/123 rf.com. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

Χρυσηίδα Δημουλίδου, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Stephen Carroll/Trevillion Images, Altin Osmanaj/123 rf.com. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το κελάρι της ντροπής ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Χρυσηίδα Δημουλίδου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Μαρία Μπανούση ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Χρυσηίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE BURIED GIANT Από τις Εκδόσεις Faber & Faber, Λονδίνο 2015 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο θαμμένος γίγαντας ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Kazuo Ishiguro ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αργυρώ Μαντόγλου

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους

Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους http://o-nekros.blogspot.com/2010/09/blog-post_9502.html Απόψε, στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, είδα στην τηλεόραση ένα ντοκιμανταίρ, που παρουσίαζε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 23 - Κυριακή 24 Ιουνίου 2012. Αγωνιστής στη ζωή και στην Ομογένεια ο Ηλίας Δημητρόπουλος

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 23 - Κυριακή 24 Ιουνίου 2012. Αγωνιστής στη ζωή και στην Ομογένεια ο Ηλίας Δημητρόπουλος ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 23 - Κυριακή 24 Ιουνίου 2012 Αγωνιστής στη ζωή και στην Ομογένεια ο Ηλίας Δημητρόπουλος 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Απ τους πρώτους σε εράνους για Δουκάκη και Τσόγκα Ο Ηλίας Δημητρόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κύριο Κουνελάκη Μιχάλη γνωστό ως Κουνέλη 12-2-99. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά

Συνέντευξη με τον κύριο Κουνελάκη Μιχάλη γνωστό ως Κουνέλη 12-2-99. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Συνέντευξη με τον κύριο Κουνελάκη Μιχάλη γνωστό ως Κουνέλη 12-2-99 ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Ερ. Κύριε Κουνέλη θα μας πείτε πότε ξεκινήσατε μουσική και με ποιο όργανο; Απ. Εγώ άρχισα το 1935 με 36, ήμουνα

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ»

«Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Π. Μάρκου Καθηγητής Παιδαγωγικής «Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ» Μια ιστορία για

Διαβάστε περισσότερα

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο)

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Φέτος το καλοκαίρι πέρασα πολύ ωραία και θα σας το εξηγήσω πολύ καλά! Για πρώτη φορά, μόλις τέλειωσαν τα σχολεία, μετά από λίγες μέρες με πήρε

Διαβάστε περισσότερα

Καθήμενοι από αριστερά: Αντρέας Μεταξάς, Ευτύχιος Γιωργαλλή, Μάριος Γεωργίου, Αντρέας Καζαμίας Βίκτωρας Αντωνίου (Υπεύθυνοι Καθηγητές), Αλέξαντρος

Καθήμενοι από αριστερά: Αντρέας Μεταξάς, Ευτύχιος Γιωργαλλή, Μάριος Γεωργίου, Αντρέας Καζαμίας Βίκτωρας Αντωνίου (Υπεύθυνοι Καθηγητές), Αλέξαντρος Καθήμενοι από αριστερά: Αντρέας Μεταξάς, Ευτύχιος Γιωργαλλή, Μάριος Γεωργίου, Αντρέας Καζαμίας Βίκτωρας Αντωνίου (Υπεύθυνοι Καθηγητές), Αλέξαντρος Αχιλλέως, Χάρης Καραβέλλας, Άριστος Παύλου Μεσαία σειρά:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος

ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος ΜΑΝΕΣ ΣΠΕΡΜΠΕΡ, ΔΑΚΡΥ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ Τ. 3 Χωρίς τέλος (Στα αποσπάσματα που ακολουθούν σκιαγραφούνται τα πορτρέτα δύο ηρωίδων του μυθιστορήματος. Οι τίτλοι των «κεφαλαίων» είναι της μεταφράστριας) ΛΙΟΥΜΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

Τσβέτκα Μπεβκ. Τραγούδι για μια νεράιδα

Τσβέτκα Μπεβκ. Τραγούδι για μια νεράιδα Τσβέτκα Μπεβκ Τραγούδι για μια νεράιδα Sample translation: Ελευθερία Μπινίκου Σ ένα μικρό χωριό δίπλα σε ένα μεγάλο ποτάμι υπάρχουν δύο σπίτια. Στο ένα ζει ο παππούς Μάρτιν και στο άλλο η γιαγιά Γέρικα.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ. Lene Mayer - Skumanz / Salvatore Sciascia

Η ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ. Lene Mayer - Skumanz / Salvatore Sciascia Η ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ Lene Mayer - Skumanz / Salvatore Sciascia Πριν πολλά, πολλά χρόνια, τότε που ζώα και άνθρωποι είχαν την ίδια γλώσσα, κατοικούσε στο δάσος πίσω από τα «βουνά των ονείρων» μια μικρή κουκουβάγια.

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2012, 2.000 αντίτυπα ISBN 978-960-496-559-5

Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2012, 2.000 αντίτυπα ISBN 978-960-496-559-5 M Y Θ Ι Σ Τ Ο Ρ Η Μ Α ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: OTEL BRUNI Από τις Εκδόσεις MONDADORI, Μιλάνο 2011 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ξενοδοχείο Μπρούνι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Valerio Massimo Manfredi ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Άμπυ Ραΐκου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θανααάση... Θανάααση!!! ακούστηκε μια φωνή γεμάτη απελπισία.

Θανααάση... Θανάααση!!! ακούστηκε μια φωνή γεμάτη απελπισία. χειμωνασ τησ ανατολησ 11 1 Θανααάση... Θανάααση!!! ακούστηκε μια φωνή γεμάτη απελπισία. Το παιδί κοκάλωσε, η πάνινη μπάλα έπεσε από το χέρι του. Πάνιασε. Το αίμα έφυγε από το πρόσωπό του. Η μάνα! Έλα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΤΑ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑ»

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΤΑ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑ» Ταχ. Γραφείο Κ.Ε.Μ.Π.Α. 3583 ΚΑΣΤΕΛΛΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΔΩΡΙΔΟΣ ΤΑ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΔΩΡΙΚΗΣ ΤΕΤΡΑΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ: Κυτινίου - Ερινεού - Βόϊου και Πίνδου ή Ακύφαντος

Διαβάστε περισσότερα

Αλφαβητική σειρά. Ασκήσεις. π.χ. αρχίζω, βόδι, γάτα, δάσος

Αλφαβητική σειρά. Ασκήσεις. π.χ. αρχίζω, βόδι, γάτα, δάσος 0 Ενότητα 1 Ένα ακόμα σκαλί Ο Σεπτέμβρης Αλφαβητική σειρά Στα λεξικά, στις εγκυκλοπαίδειες, στις ατζέντες, στους καταλόγους κ.α. οι λέξεις δε γράφονται τυχαία αλλά κατ αλφαβητική σειρά. Πρώτα γράφονται

Διαβάστε περισσότερα

Είναι ο Ιησούς Θεός; Η Βίβλος Λέει: ΟΧΙ

Είναι ο Ιησούς Θεός; Η Βίβλος Λέει: ΟΧΙ Είναι ο Ιησούς Θεός; Η Βίβλος Λέει: ΟΧΙ ] يونا Greek [ Ελληνικά Σαμπίρ Αλί Μετάφραση : EUROPEAN ISLAMIC RESEARCH CENTER (EIRC) & Ρηγάλος Κωνσταντίνος Επιμέλεια : Τσεκούρα Βίβιαν & Άχμαντ Αλ- Αμίρ 2013-1435

Διαβάστε περισσότερα

2014 Εκδόσεις Ωκεανός

2014 Εκδόσεις Ωκεανός Σ Κ Ε Ψ Ο Υ Ε Μ Ε Ν Α Ο ΤΑ Ν Π Ο Ν Α Σ Σειρά: Ελληνική Λογοτεχνία Συγγραφέας: Ελένη Κεκροπούλου Σελιδοποίηση: Αλίκη Τριανταφυλλίδου Εκπόνηση εξωφύλλου: Έλενα Ματθαίου Copyright εξωφύλλου: Εκδόσεις Ωκεανός

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Γ. Τσελίκας. Απ όσα θυμάμαι. Αυτοβιογραφία

Μάνος Γ. Τσελίκας. Απ όσα θυμάμαι. Αυτοβιογραφία Μάνος Γ. Τσελίκας Απ όσα θυμάμαι Αυτοβιογραφία ΑΘΗΝΑ 2010 Μάνος Γ. Τελίκας Απ όσα θυμάμαι Όπως τα δέντρα φυλάγουν τη μορφή του αγέρα κι ο αγέρας έφυγε, δεν είναι εκεί, έτσι και τα λόγια φυλάγουν τη μορφή

Διαβάστε περισσότερα

2013, Έλενα Μονογιού monoyioue@hotmail.com

2013, Έλενα Μονογιού monoyioue@hotmail.com ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ (με αλφαβητική σειρά βάση του τίτλου των παραμυθιών) 1. Διακαινισάκη, Π. (2003). Ας βγάλουμε άλλη φωτογραφία. Αθήνα: Κέδρος. Θέμα: Διαφορετική εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα

Ο θρήνος στο δημοτικό τραγούδι

Ο θρήνος στο δημοτικό τραγούδι Ο θρήνος στο δημοτικό τραγούδι Kandidatuppsats i Nygrekiska Silvia Goudas 760310 Handledare: Vassilios Sabatakakis 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ...3 1.1 Το δημοτικό τραγούδι και η τεχνική του...4 2 Ο ΘΡΗΝΟΣ...5 2.1 Ο ρόλος

Διαβάστε περισσότερα

Σωκράτης Μαντζουράνης

Σωκράτης Μαντζουράνης Σωκράτης Μαντζουράνης Τούτο το παραμύθι δεν είναι παρά μια ευχή και μια ελπίδα. Μια ευχή του παππού, μιας γενιάς που φεύγει, στο εγγόνι του, σε μια γενιά που τώρα έρχεται στη ζωή, να παλέψει να φτιάξει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. «Τι μάτια Θαυμάσια γυναίκα!» Άντον Τσέχοφ, Θείος Βάνια

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. «Τι μάτια Θαυμάσια γυναίκα!» Άντον Τσέχοφ, Θείος Βάνια ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ «Τι μάτια Θαυμάσια γυναίκα!» Άντον Τσέχοφ, Θείος Βάνια 1 Σμαραγδιά κλωστή δεμένη αναδεύτηκε σ ανέμη για να υφάνει με σπουδή κόρης όψη αγγελική Aπό τα χειρόγραφα του ιερέα Παναγιώτη Νατσιάκου,

Διαβάστε περισσότερα

Ηλίας Γ. Καρκανιάς - Έφη Ι. Σουλιώτου Εκπαιδευτικοί Γ τάξη ηµοτικού 1

Ηλίας Γ. Καρκανιάς - Έφη Ι. Σουλιώτου Εκπαιδευτικοί Γ τάξη ηµοτικού 1 Ηλίας Γ. Καρκανιάς - Έφη Ι. Σουλιώτου Εκπαιδευτικοί Γ τάξη ηµοτικού 1 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή µέρους ή του συνόλου του παρόντος έργου µε οποιοδήποτε τρόπο ή µορφή, στο πρωτότυπο ή σε µετάφραση ή άλλη

Διαβάστε περισσότερα