ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ"

Transcript

1 ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Δρ. Κουζαπάς Δημήτριος Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Προγραμματισμός

2 Στόχοι 1 Να περιγράψουμε τις έννοιες του Υπολογιστικού Προβλήματος και του Προγράμματος/Αλγορίθμου και να εξηγήσουμε τι είναι Προγραμματισμός. Να περιγράψουμε την πορεία από ένα Υπολογιστικό Πρόβλημα έως ένα Εκτελέσιμο Αρχείο που το λύνει. Να περιγράψουμε τα στάδια του Κύκλου Ανάπτυξης Προγράμματος. Να περιγράψουμε τα βασικά συστατικά των Διαγραμμάτων Ροής και του Ψευδοκώδικα. Να επιλύσουμε κάποια Υπολογιστικά Προβλήματα, μέχρι την φάση της Σχεδίασης.

3 Υπολογιστικά Συστήματα: Στρώματα 2 Επικοινωνία Εφαρμογές Προγραμματισμός Λειτουργικό Σύστημα Υλικό Δεδομένα

4 Υπολογιστικά προβλήματα 3 Υπολογιστικό πρόβλημα είναι κάθε πρόβλημα στο οποίο μας προμηθεύουν κάποια δεδομένα και μας ζητούν να υπολογίσουμε κάποια αποτελέσματα. Για να περιγράψουμε ένα υπολογιστικό πρόβλημα, χρησιμοποιούμε κείμενο της μορφής: Δίνεται... Να υπολογιστεί/ελεγχθεί αν/βρεθεί....

5 Υπολογιστικά προβλήματα 4 Τα υπολογιστικά προβλήματα με τα οποία είμαστε πιο εξοικειωμένοι είναι τα αριθμητικά προβλήματα. Παράδειγμα 1: Δίνεται ακέραιος αριθμός x. Να υπολογιστεί το τετράγωνό του, x 2. Παράδειγμα 2: Δίνονται πραγματικοί αριθμοί x και y. Να υπολογιστεί το άθροισμά τους, x+y.

6 Υπολογιστικά προβλήματα 5 Τα υπολογιστικά προβλήματα με τα οποία είμαστε πιο εξοικειωμένοι είναι τα αριθμητικά προβλήματα. Παράδειγμα 3: Δίνονται πραγματικοί αριθμοί x, y, και z. Να υπολογιστεί ο ελάχιστός τους, min(x, y, z). Παράδειγμα 4: Δίνονται πραγματικοί αριθμοί x, y, και z. Να υπολογιστεί ο μέσος όρος, average(x, y, z).

7 Υπολογιστικά προβλήματα 6 Όμως ένα υπολογιστικό πρόβλημα μπορεί να αφορά και σε άλλα, μη αριθμητικά αντικείμενα. Παράδειγμα 5: Δίνονται γράμματα Γ 1 και Γ 2. Να βρεθεί λέξη από Γ 1 που να τελειώνει σε Γ 2. Παράδειγμα 6: Δίνονται χάρτης X και δύο σημεία του A, B. Να βρεθεί διαδρομή στον X από το A στο B.

8 Αλγόριθμοι 7 Ως (συστηματική) λύση ενός υπολογιστικού προβλήματος θεωρούμε κάθε ακολουθία σαφών βημάτων που μας οδηγεί από τα δεδομένα (όποιες τιμές κι αν έχουν) στα αποτελέσματα (που αντιστοιχούν σωστά στα δεδομένα). Π.χ.: Λύση για το πρόβλημα του Παραδείγματος 2 Δίνονται πραγματικοί αριθμοί x και y. Να υπολογιστεί το άθροισμά τους, x+y. είναι κάθε ακολουθία σαφών βημάτων που όταν την εκτελέσουμε πάνω σε δύο οποιουσδήποτε πραγματικούς αριθμούς θα καταλήξουμε στο άθροισμά τους. (Μια τέτοια ακολουθία βημάτων μάθατε στο δημοτικό.)

9 Αλγόριθμοι 8 Κάθε τέτοια ακολουθία βημάτων λέγεται Αλγόριθμος. Αλγόριθμός/Πρόγραμμα: Σειρά από οδηγίες/εντολές που πρέπει να ακολουθήσει το Υπολογιστικό Σύστημα για να επιλύσει ένα συγκεκριμένο (υπολογιστικό) πρόβλημα.

10 Προγραμματισμός 9 Υπολογιστικό Πρόβλημα Αλγόριθμος Πρόγραμμα Εκτελέσιμο Αρχείο Δίνεται ακέραιος x. Να υπολογιστεί το τετράγωνό του, x Αρχή. 2. Διάβασε x. 3. Τύπωσε x*x. 4. Τέλος. #include <stdio.h> void main(void) { int x; scanf( %d, &x); printf( %d, x*x); } Προγραμματισμός: Η διαδικασία του να επινοήσουμε αλγόριθμο και να συντάξουμε πρόγραμμα. Πρόγραμμα: Αλγόριθμος σε τυπική μορφή (δηλ. μορφή έτοιμη να μεταφραστεί σε μορφή κατανοητή από τον Η/Υ Γλώσσα Προγραμματισμού). Μετάφραση (compilation) Εκτελέσιμο αρχείο: Αλγόριθμος σε μορφή κατανοητή από τον Η/Υ.

11 Προγραμματισμός 10 Το σύνολο των γραμματικών και συντακτικών κανόνων που ακολουθούμε κατά την συγγραφή ενός προγράμματος λέγεται Γλώσσα Προγραμματισμού (Programming Language). H μετατροπή του προγράμματος σε εκτελέσιμο αρχείο λέγεται Μετάφραση (Compilation). Το ειδικό λογισμικό που επιτελεί την μετάφραση λέγεται Μεταφραστής (Compiler).

12 Κύκλος Ανάπτυξης Προγράμματος 11 Γενικά, η πορεία μέχρι το εκτελέσιμο αρχείο είναι πιο σύνθετη από την απλή ακολουθία «προγραμματισμός + μετάφραση». Είναι μια διαδικασία που αποτελείται από πολλά στάδια και ενδέχεται να μην τερματίσει ποτέ. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται Κύκλος Ανάπτυξης Προγράμματος (Program Development Cycle).

13 Κύκλος Ανάπτυξης Προγράμματος 12 Τον κύκλο ανάπτυξης προγράμματος συνιστούν 6 στάδια: 1. Περιγραφή του προβλήματος και τυχόν περιορισμών. 2. Ανάλυση του προβλήματος και επιλογή μιας λύσης. 3. Σχεδίαση της επιλεγμένης λύσης (Διάγραμμα Ροής και Ψευδοκώδικας). 4. Κωδικοποίηση σε Γλώσσα Προγραμματισμού. 5. Έλεγχος του προγράμματος και διόρθωση λαθών. 6. Συντήρηση του προγράμματος.

14 Στάδιο 1: Περιγραφή 13 Τις περισσότερες φορές, το υπολογιστικό πρόβλημα δεν μας δίνεται στην απλή μορφή «Δίνεται. Να βρεθεί.». Αντιθέτως, αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι ένα πρόβλημα του πραγματικού κόσμου. Πρέπει οι ίδιοι να διακρίνουμε ποια συστατικά αυτού του προβλήματος είναι σημαντικά και να τα καταγράψουμε με σαφήνεια. Ποια είναι τα δεδομένα (Είσοδος, Input); Ποια αποτελέσματα πρέπει να προκύψουν (Έξοδος, Output); Εκτός από τον προφανή περιορισμό (να προκύπτουν πάντα τα σωστά αποτελέσματα που αντιστοιχούν στα δεδομένα), μήπως πρέπει να ικανοποιούνται και άλλοι, πρόσθετοι περιορισμοί;

15 Στάδιο 1: Περιγραφή (Παράδειγμα) 14 Παράδειγμα: Μόλις τελείωσε το εξάμηνο, και θέλουμε να μάθουμε ποιος ήταν ο μέγιστος βαθμός στο ΕΠΛ003. Ποιο ακριβώς είναι το υπολογιστικό πρόβλημα; Είσοδος: Ο κατάλογος όλων των φοιτητών & των βαθμών τους. Ο κατάλογος όλων των βαθμών. Έξοδος: Το όνομα του φοιτητή με τον μεγαλύτερο βαθμό. Ο μεγαλύτερος από όλους τους βαθμούς. Περιορισμοί: Το πρόγραμμα θα πρέπει να λειτουργεί γρήγορα.

16 Στάδιο 1: Περιγραφή (Παράδειγμα) 15 Παράδειγμα: Μόλις τελείωσε το εξάμηνο, και θέλουμε να μάθουμε ποιος ήταν ο μέγιστος βαθμός στο ΕΠΛ003. Ποιο ακριβώς είναι το υπολογιστικό πρόβλημα; Είσοδος: Μια ακολουθία μη αρνητικών αριθμών x 1, x 2,, x N από το πληκτρολόγιο (σήμα τέλους: αριθμός < 0). Έξοδος: Ο μεγαλύτερος από τους δεδομένους αριθμούς, δηλ. ο max(x 1, x 2,, x N ), τυπωμένος στην οθόνη. Περιορισμοί: Το πρόγραμμα θα πρέπει να λειτουργεί γρήγορα.

17 Στάδιο 2: Ανάλυση 16 Τώρα που το υπολογιστικό πρόβλημα είναι απολύτως σαφές, προσπαθούμε να επινοήσουμε κάποια λύση. Θυμηθείτε: λύση υπολογιστικού προβλήματος = αλγόριθμος που λύνει το υπολογιστικό πρόβλημα. Προσέξτε: Ίσως υπάρχουν πολλές λύσεις, δηλαδή πολλοί αλγόριθμοι που λύνουν το ίδιο πρόβλημα! Για κάθε λύση που σκεφτόμαστε, προσπαθούμε να βεβαιωθούμε ότι σε κάθε είσοδο θα παράγει τη σωστή έξοδο και ότι θα ικανοποιεί τους περιορισμούς. Διερευνούμε το ενδεχόμενο να υπάρχουν περισσότερες από μία λύσεις. Αν όντως επινοήσουμε περισσότερες από μία, τότε πρέπει να επιλέξουμε τη βέλτιστη.

18 Στάδιο 2: Ανάλυση (Παράδειγμα) 17 Στο παράδειγμά μας, μια λύση είναι η εξής: Διαβάζουμε τους x 1, x 2,, x N από το πληκτρολόγιο και τους αποθηκεύουμε. Έπειτα, για κάθε x i ελέγχουμε μήπως είναι μέγιστος, δηλαδή: Διατρέχουμε τους άλλους και ελέγχουμε αν είναι όλοι x i. Αν ναι, τότε τυπώνουμε τον x i στην οθόνη, και τερματίζουμε. Είναι αυτή η μέθοδος πράγματι λύση; Παράγει το σωστό αποτέλεσμα για οποιεσδήποτε τιμές των x 1, x 2,, x N ; Ναι.

19 Στάδιο 2: Ανάλυση (Παράδειγμα) 18 Μια άλλη λύση είναι η εξής: Διαβάζουμε τους x 1, x 2,, x N από το πληκτρολόγιο και ανά πάσα στιγμή παρακολουθούμε ποιος ήταν μέγιστος από τους μέχρι τώρα διαβασμένους. Στο τέλος τυπώνουμε στην οθόνη όποιον θυμόμαστε ως μέγιστο. Είναι αυτή η μέθοδος πράγματι λύση; Παράγει το σωστό αποτέλεσμα για οποιεσδήποτε τιμές των x 1, x 2,, x N ; Ναι.

20 Στάδιο 2: Ανάλυση (Παράδειγμα) 19 Ποια από τις δύο λύσεις είναι καλύτερη; Η δεύτερη λύση διατρέχει τους αριθμούς μόνο 1 φορά. Αντιθέτως, η πρώτη λύση ενδέχεται να τους διατρέχει πολλές φορές. (Στη χειρότερη περίπτωση, αν ο μέγιστος έχει δοθεί τελευταίος, οι αριθμοί διατρέχονται N φορές!) Άρα η δεύτερη λύση είναι ταχύτερη. Επομένως πρέπει να επιλέξουμε αυτήν.

21 Στάδιο 3: Σχεδίαση 20 Τώρα που γνωρίζουμε ποια λύση θέλουμε να υλοποιήσουμε, αναπτύσσουμε τον αλγόριθμο λεπτομερώς: 1. Μετατρέπουμε την λύση που έχουμε περιγράψει σε Διάγραμμα Ροής (Flow Chart). Αυτό αναπαριστά σχηματικά τη ροή του ελέγχου στον αλγόριθμό μας. 2. Μετατρέπουμε το διάγραμμα ροής σε Ψευδοκώδικα (Pseudocode). Αυτός αναπαριστά τον αλγόριθμό μας ως ακολουθία βημάτων, καθένα από τα οποία περιγράφεται μέσω ενός μείγματος λέξεων της ελληνικής ή της αγγλικής γλώσσας και κάποιων εντολών που είναι κοινές σε πολλές γλώσσες προγραμματισμού.

22 Στάδιο 3: Σχεδίαση 21 Βασικά σύμβολα σε διάγραμμα ροής: τερματικό γραμμές ροής σύζευξη είσοδος από πληκτρολόγιο εκτύπωση είσοδος/έξοδος από αρχείο ανάθεση κλήση υπομονάδας έλεγχος συνθήκης

23 Στάδιο 3: Σχεδίαση 22 Βασικές εντολές σε ψευδοκώδικα: Αρχή / Τέλος Διάβασε Τύπωσε Διάβασε/Γράψε Αν τότε Αν τότε αλλιώς Επανάληψη όσο Όσο επανέλαβε τερματικό είσοδος από πληκτρολόγιο εκτύπωση είσοδος /έξοδος από αρχείο ανάθεση έλεγχος συνθήκης έλεγχος συνθήκης βρόχος επανάληψης βρόχος επανάληψης

24 Στάδιο 3: Σχεδίαση (Παράδειγμα) 23 Ψ = Ψέμα Α = Αλήθεια αρχή max 0 x x 0 Πριν αρχίσουμε να διαβάζουμε αριθμούς από το χρήστη θεωρούμε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός (ο max) είναι 0. Αν ο χρήστης δώσει αρνητικό αριθμό αυτό σημαίνει ότι δεν θέλει να καταχωρήσει άλλους αριθμούς. Αρά τυπώνουμε στην οθόνη αυτόν που μέχρι τώρα θυμόμαστε ως μεγαλύτερο (αυτός που είναι φυλαγμένος στο max) Ψ Διάγραμμα ροής για τη δεύτερη λύση. Ψ Α max<x Α max x max τέλος

25 Στάδιο 3: Σχεδίαση (Παράδειγμα) Αρχή. 2. max 0. Ψευδοκώδικας για τη δεύτερη λύση. 3. Επανάληψη: 4. Διάβασε x. 5. Αν max < x 6. τότε max x. 7. Όσο x Τύπωσε max. 9. Τέλος.

26 Στάδιο 4: Κωδικοποίηση 25 Από τον Ψευδοκώδικα, συντάσσουμε πρόγραμμα σε κάποια Γλώσσα Προγραμματισμού (π.χ. C, Java, κ.ά.). Μέσω Μεταφραστή μετατρέπουμε το πρόγραμμα σε γλώσσα η οποία είναι αναγνωρίσιμη από τη μηχανή (Γλώσσα Μηχανής). Στο στάδιο αυτό γίνεται ο έλεγχος και η διόρθωση των Συντακτικών Λαθών (syntax errors), δηλαδή των λαθών που οφείλονται σε λανθασμένη χρήση των κανόνων της Γλώσσας Προγραμματισμού. 1. Αρχή. 2. Διάβασε x. 3. Τύπωσε x*x. 4. Τέλος. #include <stdio.h> void main(void) { int x; scanf( %d, &x); printf( %d, x*x); }

27 Στάδιο 4: Κωδικοποίηση (Παράδειγμα) 26 #include <stdio.h> void main(void) { int x, max = -1; Πρόγραμμα στη γλώσσα C για τη δεύτερη λύση. } do { scanf("%d", &x); if (max<x) max=x; } while (x>=0); printf("%d\n", max);

28 Στάδιο 4: Κωδικοποίηση (Παράδειγμα) 27 #include <stdio.h> void main(void) { int x, max = -1; } do { scanf("%d", &x); if (max<x) max=x; } while (x>=0); printf("%d\n", max); Πρόγραμμα στη γλώσσα C για τη δεύτερη λύση Μετάφραση Ο Μεταφραστής δέχεται στην είσοδο ένα αρχείο πηγαίου κώδικα (π.χ.: findmax.c) που περιέχει το πρόγραμμα και παράγει στην έξοδο ένα εκτελέσιμο αρχείο (findmax.exe). (Ή μία αναφορά με όλα τα συντακτικά λάθη που εντόπισε) Εκτελέσιμο αρχείο (σε Γλώσσα Μηχανής) για τη δεύτερη λύση

29 Στάδιο 5: Έλεγχος 28 Πραγματοποιούμε πολλές δοκιμές προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι το πρόγραμμα δουλεύει σωστά. Διορθώνουμε τυχόν Λογικά Σφάλματα που εμφανίζονται, δηλ. σφάλματα που αφορούν στη σχεδίαση της λύσης.

30 Στάδιο 5: Έλεγχος (Παράδειγμα) 29 Στο παράδειγμά μας, ίσως κατά την κωδικοποίηση να πληκτρολογήσαμε max>x αντί για max<x : Ή ίσως να κάναμε το ίδιο λάθος κατά την σχεδίαση: ΣΩΣΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ Ψ max<x Α max x scanf("%d", &x); if (max>x) max=x; ΛΑΘΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗ Ψ max>x Α max x Ο μεταφραστής δεν μπορεί να ανιχνεύσει τέτοια Λογικά Σφάλματα. Εντοπίζονται μόνο στο στάδιο του ελέγχου.

31 Στάδιο 6: Συντήρηση 30 Συντάσσουμε Τεκμηρίωση (Documentation), δηλαδή ένα εγχειρίδιο που να εξηγεί την χρήση του προγράμματος. Εγκαθιστούμε το πρόγραμμα και αρχίζουμε να το χρησιμοποιούμε. Παρακολουθούμε την χρήση του προγράμματος και ενημερωνόμαστε για τυχόν νέες απαιτήσεις ή σφάλματα που εμφανίζονται. Όποτε είναι απαραίτητο, τροποποιούμε το πρόγραμμα καταλλήλως.

32 31 Ερωτήσεις;

33 Προβλήματα 32 Ακολουθεί σειρά προβλημάτων, που πρέπει να επιλύσουμε έως και τη φάση της σχεδίασης. Δηλαδή πρέπει: 1. Περιγραφή: Να παραθέσουμε μια σαφή περιγραφή του προβλήματος (αν δεν μας έχει ήδη δοθεί). 2. Ανάλυση: Να επινοήσουμε κάποιον αλγόριθμο (ή αλγορίθμους, και να επιλέξουμε τον καλύτερο). 3. Σχεδίαση: Για τον αλγόριθμό μας, να σχεδιάσουμε ένα διάγραμμα ροής και έπειτα έναν ψευδοκώδικα.

34 Πρόβλημα 1 33 Να γραφεί πρόγραμμα που να υπολογίζει τον μέσο όρο δύο αριθμών. Μια πιο σαφής περιγραφή: Δίνονται δύο πραγματικοί αριθμοί x και y, από το πληκτρολόγιο. Να υπολογιστεί ο μέσος όρος τους, (x+y)/2, και να τυπωθεί στην οθόνη.

35 Πρόβλημα 1: Διάγραμμα ροής 34 αρχή x, y x ο 1 ος αριθμός εισόδου y ο 2 ος αριθμός εισόδου average ο ζητούμενος μέσος όρος average (x+y)/2 average τέλος

36 Πρόβλημα 1: Ψευδοκώδικας 35 x ο 1 ος αριθμός εισόδου y ο 2 ος αριθμός εισόδου average ο ζητούμενος μέσος όρος 1. Αρχή. 2. Διάβασε x, y. 3. average (x + y)/2. 4. Τύπωσε average. 5. Τέλος.

37 Πρόβλημα 2 36 Να γραφεί πρόγραμμα που να υπολογίζει τον ελάχιστο δύο αριθμών. Μια πιο σαφής περιγραφή: Δίνονται δύο πραγματικοί αριθμοί x και y, από το πληκτρολόγιο. Να υπολογιστεί ο ελάχιστος των αριθμών, min(x,y), και να τυπωθεί στην οθόνη. (Διευκρίνιση: Σε μια ανάθεση, η παράσταση δεξιά του μπορεί να περιέχει μόνο τις πράξεις +, -, *, και /.)

38 Πρόβλημα 2: Διάγραμμα ροής 37 αρχή x, y x ο 1 ος αριθμός εισόδου y ο 2 ος αριθμός εισόδου min ο ζητούμενος ελάχιστος Α min x x y Ψ min y min τέλος

39 Πρόβλημα 2: Ψευδοκώδικας Αρχή. 2. Διάβασε x, y. x ο 1 ος αριθμός εισόδου y ο 2 ος αριθμός εισόδου min ο ζητούμενος ελάχιστος 3. Αν x y 4. τότε min x 5. αλλιώς min y. 6. Τύπωσε min. 7. Τέλος.

40 Πρόβλημα 2: Εναλλακτικό διάγραμμα ροής 39 αρχή x, y x ο 1 ος αριθμός εισόδου y ο 2 ος αριθμός εισόδου Α x y Ψ x y τέλος

41 Πρόβλημα 2: Εναλλακτικός ψευδοκώδικας Αρχή. 2. Διάβασε x, y. x ο 1 ος αριθμός εισόδου y ο 2 ος αριθμός εισόδου 3. Αν x y 4. τότε Τύπωσε x 5. αλλιώς Τύπωσε y. 6. Τέλος.

42 Ασκήσεις 1 & 2 41 Δώστε διάγραμμα ροής και ψευδοκώδικα για αλγορίθμους που λύνουν τα παρακάτω προβλήματα: Δίνονται τρεις πραγματικοί αριθμοί x, y, z, από το πληκτρολόγιο. Να υπολογιστεί ο μέσος όρος τους, (x+y+z)/3, και να τυπωθεί στην οθόνη. Δίνονται τρεις πραγματικοί αριθμοί x, y, z, από το πληκτρολόγιο. Να υπολογιστεί ο ελάχιστος των αριθμών, min(x,y,z), και να τυπωθεί στην οθόνη.

43 Άσκηση 1: Διάγραμμα ροής 42 αρχή x, y, z x ο 1 ος αριθμός εισόδου y ο 2 ος αριθμός εισόδου z ο 3 ος αριθμός εισόδου average ο ζητούμενος μέσος όρος average (x+y+z)/3 average τέλος

44 Άσκηση 1: Ψευδοκώδικας Αρχή. 2. Διάβασε x, y, z. 3. average (x + y + z)/3. 4. Τύπωσε average. 5. Τέλος. x ο 1 ος αριθμός εισόδου y ο 2 ος αριθμός εισόδου z ο 3 ος αριθμός εισόδου average ο ζητούμενος μέσος όρος

45 Άσκηση 2: Διάγραμμα ροής 44 αρχή x ο 1 ος αριθμός εισόδου x, y, z y ο 2 ος αριθμός εισόδου z ο 3 ος αριθμός εισόδου Α x y Ψ min ο ζητούμενος ελάχιστος Α x z Ψ Α y z Ψ min x min z min y min z min τέλος

46 Άσκηση 2: Ψευδοκώδικας Αρχή. 2. Διάβασε x, y, z. 3. Αν x y 4. τότε Αν x z 5. τότε min x 6. αλλιώς min z 7. αλλιώς Αν y z 8. τότε min y 9. αλλιώς min z. x ο 1 ος αριθμός εισόδου y ο 2 ος αριθμός εισόδου z ο 3 ος αριθμός εισόδου min ο ζητούμενος ελάχιστος 10. Τύπωσε min. 11. Τέλος.

47 Άσκηση 2: Εναλλακτικό διάγραμμα ροής 46 αρχή x, y, z x ο 1 ος αριθμός εισόδου y ο 2 ος αριθμός εισόδου z ο 3 ος αριθμός εισόδου Α x y Ψ Α x z Ψ Α y z Ψ x z y z τέλος

48 Άσκηση 2: Εναλλακτικός ψευδοκώδικας Αρχή. 2. Διάβασε x, y, z. 3. Αν x y 4. τότε Αν x z 5. τότε Τύπωσε x 6. αλλιώς Τύπωσε z 7. αλλιώς Αν y z 8. τότε Τύπωσε y 9. αλλιώς Τύπωσε z. x ο 1 ος αριθμός εισόδου y ο 2 ος αριθμός εισόδου z ο 3 ος αριθμός εισόδου 10. Τέλος.

49 Πρόβλημα 3 48 Να γραφεί πρόγραμμα που να δέχεται μια απροσδιόριστα μεγάλη ακολουθία αριθμών (η οποία τερματίζει με τον αριθμό -1) και να υπολογίζει τα τετράγωνα αυτών. Μια πιο σαφής περιγραφή: Δίνεται μια ακολουθία αριθμών x 1, x 2,, x N, από το πληκτρολόγιο (σήμα τέλους: x N = -1). Να υπολογιστούν και να τυπωθούν στην οθόνη τα τετράγωνα των αριθμών, x 12, x 22,, x N2.

50 Πρόβλημα 3: Διάγραμμα ροής 49 αρχή x ο τρέχων αριθμός square το τρέχον τετράγωνο x x -1 Α square x * x Ψ τέλος square

51 Πρόβλημα 3: Ψευδοκώδικας Αρχή. x ο τρέχων αριθμός square το τρέχον τετράγωνο 2. Επανάληψη: 3. Διάβασε x. 4. Αν x τότε square x* x 6. τύπωσε square. 7. Όσο x Τέλος.

52 Πρόβλημα 4 51 Να γραφεί πρόγραμμα που να δέχεται μια απροσδιόριστα μεγάλη ακολουθία αριθμών (η οποία τερματίζει με τον αριθμό -1) και να υπολογίζει το άθροισμα αυτών. Μια πιο σαφής περιγραφή: Δίνεται μια ακολουθία αριθμών x 1, x 2,, x N, από το πληκτρολόγιο (σήμα τέλους: x N = -1). Να υπολογιστεί και να τυπωθεί στην οθόνη το άθροισμά τους, x 1 + x x N.

53 Πρόβλημα 4: Διάγραμμα ροής 52 αρχή sum 0 x ο τρέχων αριθμός sum το μέχρι στιγμής άθροισμα x x -1 Α sum sum + x Ψ sum τέλος

54 Πρόβλημα 4: Ψευδοκώδικας Αρχή. 2. sum 0. x ο τρέχων αριθμός sum το μέχρι στιγμής άθροισμα 3. Επανάληψη: 4. Διάβασε x. 5. Αν x τότε sum sum + x. 7. Όσο x Τύπωσε sum. 9. Τέλος.

55 Ασκήσεις 3 & 4 54 Δώστε διάγραμμα ροής και ψευδοκώδικα για αλγορίθμους που λύνουν τα παρακάτω προβλήματα: Δίνεται μια ακολουθία αριθμών x 1, x 2,, x N, από το πληκτρολόγιο (σήμα τέλους: x N = 1). Να υπολογιστεί και να τυπωθεί στην οθόνη το γινόμενό τους, x 1 * x 2 *... * x N. Δίνεται μια ακολουθία αριθμών x 1, x 2,, x N, από το πληκτρολόγιο (σήμα τέλους: x N = 0). Να υπολογιστεί το πλήθος τους, N, και να τυπωθεί στην οθόνη.

56 Άσκηση 3: Διάγραμμα ροής 55 αρχή prod 1 x ο τρέχων αριθμός prod το μέχρι στιγμής γινόμενο x x 1 Α prod prod * x Ψ prod τέλος

57 Άσκηση 3: Ψευδοκώδικας Αρχή. 2. prod 1. x ο τρέχων αριθμός prod το μέχρι στιγμής γινόμενο 3. Επανάληψη: 4. Διάβασε x. 5. Αν x 1 6. τότε prod prod * x. 7. Όσο x Τύπωσε prod. 9. Τέλος.

58 Άσκηση 4: Διάγραμμα ροής 57 αρχή N 0 x ο τρέχων αριθμός N το μέχρι στιγμής πλήθος x x 0 Α N N + 1 Ψ N τέλος

59 Άσκηση 4: Ψευδοκώδικας Αρχή. 2. N 0. x ο τρέχων αριθμός N το μέχρι στιγμής πλήθος 3. Επανάληψη: 4. Διάβασε x. 5. Αν x 0 6. τότε N N Όσο x Τύπωσε N. 9. Τέλος.

60 Πρόβλημα 5 59 Να γραφεί πρόγραμμα που να δέχεται μια απροσδιόριστα μεγάλη ακολουθία αριθμών (η οποία τερματίζει με τον αριθμό 0) και να υπολογίζει τον μέσο όρο τους. Μια πιο σαφής περιγραφή: Δίνεται μια ακολουθία αριθμών x 1, x 2,, x N, από το πληκτρολόγιο (σήμα τέλους: x N = 0). Να υπολογιστεί και να τυπωθεί στην οθόνη ο μέσος όρος τους, (x 1 + x x N )/N.

61 Πρόβλημα 5: Διάγραμμα ροής 60 αρχή N 0 sum 0 x N N + 1 sum sum + x x ο τρέχων αριθμός N το μέχρι στιγμής πλήθος sum το μέχρι στιγμής άθροισμα average ο ζητούμενος μέσος όρος average sum/n Πρόβλημα! Αυξάνεται ακόμη και όταν x=0 Α x 0 Ψ average τέλος

62 Πρόβλημα 5: Ψευδοκώδικας Αρχή. 2. Ν sum Επανάληψη: 5. Διάβασε x. 6. Ν Ν sum sum + x. 8. Όσο x 0. x ο τρέχων αριθμός N το μέχρι στιγμής πλήθος sum το μέχρι στιγμής άθροισμα average ο ζητούμενος μέσος όρος Πρόβλημα! Αυξάνεται ακόμη και όταν x=0 9. average sum / N. 10. Τύπωσε average. 11. Τέλος.

63 Πρόβλημα 5: Διάγραμμα ροής 62 αρχή x ο τρέχων αριθμός N 0 N το μέχρι στιγμής πλήθος sum το μέχρι στιγμής άθροισμα sum 0 x 0 Ψ average ο ζητούμενος μέσος όρος x Α N N + 1 average sum/n sum sum + x average x τέλος

64 Πρόβλημα 5: Ψευδοκώδικας Αρχή 2. Ν 0 3. sum 0 4. Διάβασε x 5. Όσο x 0: 6. Ν Ν sum sum + x 8. Διάβασε x 9. Επανέλαβε. x ο τρέχων αριθμός N το μέχρι στιγμής πλήθος sum το μέχρι στιγμής άθροισμα average ο ζητούμενος μέσος όρος 10. average sum / N 11. Τύπωσε average 12. Τέλος

65 64 Ερωτήσεις;

66 Πρόβλημα 6 65 Να γραφεί πρόγραμμα που να δέχεται μια απροσδιόριστα μεγάλη ακολουθία φυσικών αριθμών (που τερματίζει με τον αριθμό 0) και να υπολογίζει τον μέγιστο αυτών. Μια πιο σαφής περιγραφή: Δίνεται μια ακολουθία φυσικών αριθμών x 1, x 2,, x N, από το πληκτρολόγιο (σήμα τέλους: x N = 0). Να υπολογιστεί ο μέγιστος αυτών, max(x 1, x 2,, x N ), και να τυπωθεί στην οθόνη.

67 Πρόβλημα 6: Διάγραμμα ροής 66 αρχή max 0 x x ο τρέχων αριθμός max ο μέχρι στιγμής μέγιστος x 0 Ψ Α Α max<x Ψ max max x τέλος

68 Πρόβλημα 6: Ψευδοκώδικας Αρχή. 2. max 0. x ο τρέχων αριθμός max ο μέχρι στιγμής μέγιστος 3. Επανάληψη: 4. Διάβασε x. 5. Αν x 0 6. τότε Αν max < x 7. τότε max x. 8. Όσο x Τύπωσε max. 10. Τέλος.

69 Ασκήσεις 5 & 6 68 Δώστε διάγραμμα ροής και ψευδοκώδικα για αλγορίθμους που λύνουν τα παρακάτω προβλήματα: Δίνεται μια ακολουθία αριθμών x 1,, x N στο [0..100] από το πληκτρολόγιο (σήμα τέλους: x N = 101). Να υπολογιστεί ο ελάχιστος αυτών, min(x 1,, x N ), και να τυπωθεί στην οθόνη. Δίνεται μια ακολουθία φυσικών αριθμών x 1, x 2,, x N, από το πληκτρολόγιο (σήμα τέλους: x N = 0). Να υπολογιστεί το πλήθος, ο μέσος όρος, και ο μέγιστος αυτών, και να τυπωθούν στην οθόνη.

70 Άσκηση 5: Διάγραμμα ροής 69 αρχή min 101 x x ο τρέχων αριθμός min ο μέχρι στιγμής ελάχιστος x 101 Ψ Ψ Α x < min Α min x min τέλος

71 Άσκηση 5: Ψευδοκώδικας Αρχή. 2. min 101. x ο τρέχων αριθμός min ο μέχρι στιγμής ελάχιστος 3. Επανάληψη: 4. Διάβασε x. 5. Αν x τότε Αν x < min 7. τότε min x. 8. Όσο x Τύπωσε min. 10. Τέλος.

72 Άσκηση 6: Διάγραμμα ροής 71 αρχή N 0 sum 0 max 0 Ψ average sum/n x average, max x 0 Ψ Α τέλος N N + 1 x ο τρέχων αριθμός N το μέχρι στιγμής πλήθος sum sum + x sum το μέχρι στιγμής άθροισμα max ο μέχρι στιγμής μέγιστος max<x Α average ο ζητούμενος μέσος όρος max x

73 Άσκηση 6: Ψευδοκώδικας Αρχή. 2. Ν sum max Επανάληψη: 6. Διάβασε x. 7. Αν x 0 8. τότε Ν Ν sum sum + x. 10. Αν max < x 11. τότε max x. 12. Οσο x 0. x ο τρέχων αριθμός N το μέχρι στιγμής πλήθος sum το μέχρι στιγμής άθροισμα max ο μέχρι στιγμής μέγιστος average ο ζητούμενος μέσος όρος 13. average sum / N. 14. Τύπωσε average, max. 15. Τέλος.

74 73

75 Πρόβλημα 7 74 Τα στοιχεία των φοιτητών του ΕΠΛ001 είναι αποθηκευμένα σε αρχείο με όνομα students.dat, ως εξής: id name year grade Τάκης Χατζητάκης Στέλλα Μαυροπούλου Πέτρος Πετρόπουλος 1 7 Να γραφεί πρόγραμμα που διαβάζει το αρχείο και τυπώνει στην οθόνη τα ονόματα των φοιτητών που αρίστευσαν (δηλ. έλαβαν βαθμό 8).

76 Πρόβλημα 7: Διάγραμμα ροής 75 αρχή άνοιξε students.dat διάβασε rec Α rec.name όχι EOF Α rec.grade 8 rec η τρέχουσα εγγραφή Ψ Ψ διάβασε rec κλείσε students.dat τέλος

77 Πρόβλημα 7: Ψευδοκώδικας Αρχή. 2. Άνοιξε students.dat. 3. Διάβασε rec. rec η τρέχουσα εγγραφή 4. Όσο όχι EOF: 5. Αν rec.grade 8 6. τότε Τύπωσε rec.name. 7. Διάβασε rec. 8. Επανέλαβε. 9. Κλείσε students.dat. 10. Τέλος.

78 Πρόβλημα 8 77 Τα στοιχεία των φοιτητών του ΕΠΛ001 είναι αποθηκευμένα σε αρχείο με όνομα students.dat, ως εξής: id name grade final midterm Τάκης Χατζητάκης Στέλλα Μαυροπούλου Πέτρος Πετρόπουλος 7 8 Να γραφεί πρόγραμμα που διαβάζει το αρχείο και ενημερώνει το πεδίο grade κάθε φοιτητή με τον βαθμό που προκύπτει από την ενδιάμεση και την τελική εξέταση, σύμφωνα με τον τύπο: grade = 0.7 * final * midterm

79 Πρόβλημα 8: Διάγραμμα ροής 78 αρχή άνοιξε students.dat όχι EOF rec η τρέχουσα εγγραφή Ψ διάβασε rec Α rec.grade 0.7 * rec.final * rec.midterm γράψε rec διάβασε rec κλείσε students.dat τέλος

80 79

81 Πρόβλημα 8: Ψευδοκώδικας Αρχή. 2. Άνοιξε students.dat. 3. Διάβασε rec. rec η τρέχουσα εγγραφή 4. Όσο όχι EOF: 5. rec.grade 0.7 * rec.final * rec.midterm. 6. Γράψε rec. 7. Διάβασε rec. 8. Επανέλαβε. 9. Κλείσε students.dat. 10. Τέλος.

82 Άσκηση 7 81 Τα στοιχεία των φοιτητών του ΕΠΛ001 είναι αποθηκευμένα σε αρχείο με όνομα students.dat, ως εξής: id name year grade Τάκης Χατζητάκης Στέλλα Μαυροπούλου Πέτρος Πετρόπουλος 1 7 Να γραφεί πρόγραμμα που διαβάζει το αρχείο, υπολογίζει το πλήθος των φοιτητών που βρίσκονται στο πρώτο έτος των σπουδών τους (δηλ. year = 1), και τυπώνει στην οθόνη αυτό το πλήθος.

83 Άσκηση 7: Διάγραμμα ροής 82 αρχή άνοιξε students.dat N 0 όχι EOF Α rec η τρέχουσα εγγραφή N το τρέχον πλήθος Ψ διάβασε rec Α N N+1 rec.year = 1 Ψ N διάβασε rec κλείσε students.dat τέλος

84 Άσκηση 7: Ψευδοκώδικας Αρχή. 2. Άνοιξε students.dat. 3. N Διάβασε rec. rec η τρέχουσα εγγραφή N το τρέχον πλήθος 5. Όσο όχι EOF: 6. Αν rec.year = 1 7. τότε N N Διάβασε rec. 9. Επανέλαβε. 10. Τύπωσε N. 11. Κλείσε students.dat. 12. Τέλος.

85 Άσκηση 8 84 Τα στοιχεία των φοιτητών του ΕΠΛ001 είναι αποθηκευμένα σε αρχείο με όνομα students.dat, ως εξής: id name year grade Τάκης Χατζητάκης Στέλλα Μαυροπούλου Πέτρος Πετρόπουλος 1 7 Να γραφεί πρόγραμμα που διαβάζει το αρχείο, υπολογίζει τον μέσο όρο των βαθμών όλων των φοιτητών, και τυπώνει στην οθόνη αυτόν τον μέσο όρο.

86 Άσκηση 8: Διάγραμμα ροής 85 αρχή άνοιξε students.dat N 0 sum 0 διάβασε rec όχι EOF Α N N+1 διάβασε rec Ψ sum sum + rec.grade rec η τρέχουσα εγγραφή N το τρέχον πλήθος sum το τρέχον άθροισμα average ο μέσος όρος average sum/n average κλείσε students.dat τέλος

87 Άσκηση 8: Ψευδοκώδικας Αρχή. 2. Άνοιξε students.dat. 3. N sum Διάβασε rec. 6. Όσο όχι EOF: 7. N N sum sum + rec.grade. 9. Διάβασε rec. 10. Επανέλαβε. rec η τρέχουσα εγγραφή N το τρέχον πλήθος sum το τρέχον άθροισμα average ο μέσος όρος 11. average sum / N. 12. Τύπωσε average. 13. Κλείσε students.dat. 14. Τέλος.

88 87 Ερωτήσεις;

89 88

90 89

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Προγραμματισμός

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Προγραμματισμός ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Προγραμματισμός Στόχοι 1 Να περιγράψουμε τις έννοιες του υπολογιστικού προβλήματος και του αλγορίθμου. Να περιγράψουμε την πορεία από ένα υπολογιστικό πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Προγραμματισμός

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Προγραμματισμός ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Προγραμματισμός Στόχοι 1 Να περιγράψουμε τις έννοιες του υπολογιστικού προβλήματος και του αλγορίθμου. Να περιγράψουμε την πορεία από ένα υπολογιστικό πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δρ. Κόννης Γιώργος Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Προγραμματισμός Στόχοι 1 Να περιγράψουμε τις έννοιες του Υπολογιστικού Προβλήματος και του Προγράμματος/Αλγορίθμου

Διαβάστε περισσότερα

5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ

5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ 5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ 5.1 Εισαγωγή στους αλγορίθμους 5.1.1 Εισαγωγή και ορισμοί Αλγόριθμος (algorithm) είναι ένα πεπερασμένο σύνολο εντολών οι οποίες εκτελούν κάποιο ιδιαίτερο έργο. Κάθε αλγόριθμος

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1

Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Προγραμματισμός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών 1 Ενότητα 7: Προγραμματισμός Γλώσσες Προγραμματισμού Αλγόριθμοι Δρ. Φραγκούλης Γεώργιος Τμήμα Ηλεκτρολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ003 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ

ΕΠΛ003 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΕΠΛ003 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ Άσκηση 1 Δίνεται υπολογιστικό πρόβλημα: Έστω ότι ο χρήστης εισάγει μια ακολουθία θετικών αριθμών από το πληκτρολόγιο (σήμα τέλους: το μηδέν). Να τυπωθεί ο μέγιστος αριθμός στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #2

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #2 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #2 «Προγραμματισμός Η/Υ» - Τετράδιο Εργαστηρίου #2 2 Γενικά Στο Εργαστήριο αυτό θα αναλύσουμε τη χρήση της βασικής εντολής ελέγχου ροής

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ. Προτεινόμενα θέματα εξετάσεων Εργαστήριο. Μέρος 1 ό. ΤΕΙ Λάρισας- Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής

Προγραμματισμός Η/Υ. Προτεινόμενα θέματα εξετάσεων Εργαστήριο. Μέρος 1 ό. ΤΕΙ Λάρισας- Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής Προγραμματισμός Η/Υ Προτεινόμενα θέματα εξετάσεων Εργαστήριο Μέρος 1 ό ΤΕΙ Λάρισας- Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής Ιανουάριος 2011 Καλογιάννης Γρηγόριος Επιστημονικός/ Εργαστηριακός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΕΙΣ

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΕΙΣ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΕΙΣ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Πληροφορική I "Προγραμματισμός" B. Φερεντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Ανασκόπηση - Ορισµοί. Ο κύκλος ανάπτυξης προγράµµατος. Γλώσσες Προγραµµατισµού Ασκήσεις

Περιεχόµενα. Ανασκόπηση - Ορισµοί. Ο κύκλος ανάπτυξης προγράµµατος. Γλώσσες Προγραµµατισµού Ασκήσεις Προγραµµατισµός Η/Υ Ανασκόπηση - Ορισµοί Περιεχόµενα Ο κύκλος ανάπτυξης προγράµµατος Περιγραφή προβλήµατος Ανάλυση προβλήµατος Λογικό ιάγραµµα Ψευδοκώδικας Κωδικοποίηση Συντήρηση Γλώσσες Προγραµµατισµού

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις. ΕΠΛ003 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Φθινόπωρο 2011

Ερωτήσεις. ΕΠΛ003 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Φθινόπωρο 2011 Ερωτήσεις A. Μετατροπή από δυαδικό σε δεκαδικό A1. 11100011 ? A2. 10110100 ? A3. 110110 ? B. Μετατροπή από δεκαδικό σε δυαδικό B1. 201 ? B2. 99 ? B3. 64 ?

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο : Εισαγωγή Στον Προγραμματισμό. (Διάλεξη 2) ΕΠΛ 032: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ. Περιεχόμενα

Κεφάλαιο : Εισαγωγή Στον Προγραμματισμό. (Διάλεξη 2) ΕΠΛ 032: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ. Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1.3-1.4: Εισαγωγή Στον Προγραμματισμό (Διάλεξη 2) Περιεχόμενα Εισαγωγικές Έννοιες - Ορισμοί Ο κύκλος ανάπτυξης προγράμματος Παραδείγματα 1 Πότε χρησιμοποιούμε υπολογιστή? Χρήση υπολογιστή αν:

Διαβάστε περισσότερα

8 Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής με Πολυμέσα

8 Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής με Πολυμέσα Περιεχόμενα Πρόλογος... 9 Κεφάλαιο 1: Δομή και λειτουργία του υπολογιστή... 11 Κεφάλαιο 2: Χρήση Λ.Σ. DOS και Windows... 19 Κεφάλαιο 3: Δίκτυα Υπολογιστών και Επικοινωνίας... 27 Κεφάλαιο 4: Unix... 37

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ. Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Mike Trimos

ΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ. Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Mike Trimos ΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Mike Trimos Βήματα Ανάπτυξης ενός Συστήματος 1.Ορισμός και κατανόηση του προβλήματος 2.Ανάλυση του προβλήματος 3.Σχεδιασμός Αλγοριθμικής Λύσης 4.Κωδικοποίηση 5.Διόρθωση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική 2. Αλγόριθμοι

Πληροφορική 2. Αλγόριθμοι Πληροφορική 2 Αλγόριθμοι 1 2 Τι είναι αλγόριθμος; Αλγόριθμος είναι ένα διατεταγμένο σύνολο από σαφή βήματα το οποίο παράγει κάποιο αποτέλεσμα και τερματίζεται σε πεπερασμένο χρόνο. Ο αλγόριθμος δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα

Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων, Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα Ενότητες βιβλίου: 6.4, 6.7 Ώρες διδασκαλίας: 1 Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων Στο βιβλίο γίνεται αναφορά σε μία τεχνική για την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ

ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ Κεφάλαιο 1.3-1.4: Εισαγωγή Στον Προγραµµατισµό ( ιάλεξη 2) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ Περιεχόµενα Εισαγωγικές Έννοιες - Ορισµοί Ο κύκλος ανάπτυξης προγράµµατος Παραδείγµατα Πότε χρησιµοποιούµε υπολογιστή?

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Η/Υ. Μέρος2

Προγραµµατισµός Η/Υ. Μέρος2 Προγραµµατισµός Η/Υ Μέρος2 Περιεχόμενα Επανάληψη Βασικών Σύμβολων Διαγραμμάτων Ροής Αλγόριθμος Ψευδοκώδικας Παραδείγματα Αλγορίθμων Γλώσσες προγραμματισμού 2 Επανάληψη Βασικών Σύμβολων Διαγραμμάτων Ροής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Ασκήσεις Επανάληψης

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Ασκήσεις Επανάληψης ΕΠΛ 001: ΕΙΣΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ σκήσεις Επανάληψης Ενότητα 1 Επαναληπτικές ασκήσεις προγραμματισμού Για τις ακόλουθες ασκήσεις, να δώσετε: νάλυση της εισόδου & εξόδου Διάγραμμα ροής Ψευδοκώδικα

Διαβάστε περισσότερα

Μάριος Αγγελίδης Ενότητες βιβλίου: 2.1, 2.3, 6.1 (εκτός ύλης αλλά χρειάζεται για την συνέχεια) Ώρες διδασκαλίας: 1

Μάριος Αγγελίδης Ενότητες βιβλίου: 2.1, 2.3, 6.1 (εκτός ύλης αλλά χρειάζεται για την συνέχεια) Ώρες διδασκαλίας: 1 Ενότητα 1 Ενότητες βιβλίου: 2.1, 2.3, 6.1 (εκτός ύλης αλλά χρειάζεται για την συνέχεια) Ώρες διδασκαλίας: 1 Τι είναι αλγόριθμος Σύμφωνα με το σχολικό βιβλίο: Ορισμός: Μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ Ι (Χρήση της C) 6 η Θεωρία ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

Προγραμματισμός Η/Υ Ι (Χρήση της C) 6 η Θεωρία ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ Προγραμματισμός Η/Υ Ι (Χρήση της C) 6 η Θεωρία ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ Σκοπός του μαθήματος Σκοπός του παρόντος μαθήματος είναι να μάθετε να κάνετε εισαγωγή δεδομένων σε πίνακες και περαιτέρω επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο : Εισαγωγή Στον Προγραμματισμό. (Διάλεξη 2) ΕΠΛ 032: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Κεφάλαιο : Εισαγωγή Στον Προγραμματισμό. (Διάλεξη 2) ΕΠΛ 032: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Κεφάλαιο 1.3-1.4: Εισαγωγή Στον Προγραμματισμό (Διάλεξη 2) Περιεχόμενα Εισαγωγικές Έννοιες - Ορισμοί Ο κύκλος ανάπτυξης προγράμματος Παραδείγματα Πότε χρησιμοποιούμε υπολογιστή? Χρήσηυπολογιστήαν: Έχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων. 1. Εισαγωγή. Ιωάννης Κατάκης. ΕΠΛ 032: Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων

Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων. 1. Εισαγωγή. Ιωάννης Κατάκης. ΕΠΛ 032: Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων 1. Εισαγωγή Ιωάννης Κατάκης Συστάσεις Σήμερα o Συμβόλαιο Μαθήματος o Περιγραφή Μαθήματος o Ιστορική Αναδρομή o Υλικό Υπολογιστή (Computer Hardware) o Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Προγραμματισμού Η/Υ

Θέματα Προγραμματισμού Η/Υ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πληροφορική και Υπολογιστική Βιοϊατρική Θέματα Προγραμματισμού Η/Υ Ενότητα 1: Εισαγωγή Θεματική Ενότητα: Εισαγωγή στον Προγραμματισμό ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ Θεματική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2: ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ C, ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ

ΑΣΚΗΣΗ 2: ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ C, ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 2: ΔΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ C, ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥ Σκοπός της Άσκησης Ο σκοπός αυτής της εργαστηριακής άσκησης είναι η ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών της Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας

Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας Προβλήματα, αλγόριθμοι, ψευδοκώδικας October 11, 2011 Στο μάθημα Αλγοριθμική και Δομές Δεδομένων θα ασχοληθούμε με ένα μέρος της διαδικασίας επίλυσης υπολογιστικών προβλημάτων. Συγκεκριμένα θα δούμε τι

Διαβάστε περισσότερα

2. Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

2. Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων 2. Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Ιωάννης Κατάκης Σήμερα o Εισαγωγικές έννοιες - ορισμοί o Ο κύκλος ανάπτυξης προγράμματος o Παραδείγματα Πότε χρησιμοποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

Δομή Προγράμματος C++, Χειρισμός Μεταβλητών και Συναρτήσεις Εισόδου - Εξόδου

Δομή Προγράμματος C++, Χειρισμός Μεταβλητών και Συναρτήσεις Εισόδου - Εξόδου Εργαστήριο 2: Δομή Προγράμματος C++, Χειρισμός Μεταβλητών και Συναρτήσεις Εισόδου - Εξόδου Ο σκοπός αυτής της εργαστηριακής άσκησης είναι η ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών της Γλώσσας Προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ Σ. ΖΙΩΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑ 2 ΟΥ και 7 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ και ΔΟΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ 2.1 Να δοθεί ο ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Πέμπτη (5 η ) τρίωρη διάλεξη. Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/

Διαβάστε περισσότερα

Στη C++ υπάρχουν τρεις τύποι βρόχων: (a) while, (b) do while, και (c) for. Ακολουθεί η σύνταξη για κάθε μια:

Στη C++ υπάρχουν τρεις τύποι βρόχων: (a) while, (b) do while, και (c) for. Ακολουθεί η σύνταξη για κάθε μια: Εργαστήριο 6: 6.1 Δομές Επανάληψης Βρόγχοι (Loops) Όταν θέλουμε να επαναληφθεί μια ομάδα εντολών τη βάζουμε μέσα σε ένα βρόχο επανάληψης. Το αν θα (ξανα)επαναληφθεί η εκτέλεση της ομάδας εντολών καθορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός - Εντολές Επανάληψης

Υπολογισμός - Εντολές Επανάληψης Προγραμματισμός Η/Υ Ι Υπολογισμός - Εντολές Επανάληψης ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2018-2019 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. 1 Περίληψη Σήμερα... θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας για τα βασικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δρ. Θεόδωρος Γ. Λάντζος

Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δρ. Θεόδωρος Γ. Λάντζος Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δρ. Θεόδωρος Γ. Λάντζος http://www.teiser.gr/icd/staff/lantzos lantzos@teiser.gr Κανόνες Ομαλής Λειτουργίας Ερχόμαστε στην ώρα μας Δεν καπνίζουμε και τρώμε εντός της αίθουσας

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο)

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Ενότητα 1: Εισαγωγή στη C - Αλγόριθμοι Καθηγήτρια Εφαρμογών: Τσαγκαλίδου Ροδή Τμήμα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

9. Εντολές επανάληψηςκαι η εντολή

9. Εντολές επανάληψηςκαι η εντολή Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων 9. Εντολές επανάληψηςκαι η εντολή while Ιωάννης Κατάκης Σήμερα o Εισαγωγή στις δομές επανάληψης o Εντολή while o Τελεστές prefix και postfix Δομές ελέγχου προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ. for (παράσταση_1; παράσταση_2; παράσταση_3) εντολή επόμενη εντολή

ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ. for (παράσταση_1; παράσταση_2; παράσταση_3) εντολή επόμενη εντολή ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ for (παράσταση_1; παράσταση_2; παράσταση_3) εντολή επόμενη εντολή παράσταση_1 = Παράσταση Αρχικοποίησης παράσταση_2 = Παράσταση Ελέγχου Επανάληψης παράσταση_3 = Παράσταση Ενημέρωσης

Διαβάστε περισσότερα

11/23/2014. Στόχοι. Λογισμικό Υπολογιστή

11/23/2014. Στόχοι. Λογισμικό Υπολογιστή ονάδα Δικτύων και Επικοινωνιών ΗΥ Τομέας Πληροφορικής, αθηματικών και Στατιστικής ΓΕΩΠΟΙΚΟ ΠΑΕΠΙΣΤΗΙΟ ΑΘΗΩ Εισαγωγή στην Επιστήμη των ΗΥ άθημα-4 url: http://openeclass.aua.gr (AOA0) Λογισμικό Υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Αλγοριθμική & Δομές Δεδομένων- Γλώσσα Προγραμματισμού Ι (PASCAL)

Αλγοριθμική & Δομές Δεδομένων- Γλώσσα Προγραμματισμού Ι (PASCAL) Αλγοριθμική & Δομές Δεδομένων- Γλώσσα Προγραμματισμού Ι (PASCAL) Pascal- Εισαγωγή Η έννοια του προγράμματος Η επίλυση ενός προβλήματος με τον υπολογιστή περιλαμβάνει, όπως έχει ήδη αναφερθεί, τρία εξίσου

Διαβάστε περισσότερα

Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων

Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων ΕΠΛ 032.3: 3: Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων Αχιλλέας Αχιλλέως, Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Email: achilleas@cs.ucy.ac.cy Κεφάλαιο 7 ομές Επαναλήψεις Ο βρόχος While ομές Έλεγχου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΤΡΙΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΜΗΜΕΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Κ. Δεμέστιχας Εργαστήριο Πληροφορικής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Επικοινωνία μέσω e-mail: cdemest@aua.gr, cdemest@cn.ntua.gr Διαφάνειες: Καθ. Νικόλαος Λορέντζος 7. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παρο υσίαση αλ γόριθμου

Παρο υσίαση αλ γόριθμου Παρο υσίαση αλ γόριθμου Όπως προαναφέρθηκε, η παρουσίαση ενός αλγόριθμου μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους. Με φραστική μέθοδο, με ψευδοκώδικα και με λογικό διάγραμμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια

Διαβάστε περισσότερα

Α. unsigned int Β. double. Γ. int. unsigned char x = 1; x = x + x ; x = x * x ; x = x ^ x ; printf("%u\n", x); Β. unsigned char

Α. unsigned int Β. double. Γ. int. unsigned char x = 1; x = x + x ; x = x * x ; x = x ^ x ; printf(%u\n, x); Β. unsigned char ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Εξετάσεις Β Περιόδου 2015 (8/9/2015) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:................................................................................ Α.Μ.:...............................................

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Προγραμματισμού

Θεωρία Προγραμματισμού Θεωρία Προγραμματισμού 1) Τι ονομάζουμε Αλγόριθμο; Ονομάζεται μια ακολουθία από πεπερασμένο αριθμό εντολών, που αν εκτελεστούν με ακρίβεια, οδηγούν στη πραγματοποίηση μιας εργασίας. 2) Τι ονομάζουμε ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Δομημένος Προγραμματισμός Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr 2 Νέο Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Μάθημα 4: Αλγόριθμοι και Γλώσσες Προγραμματισμού Δεκέμβριος 2015 Χ. Αλεξανδράκη

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Μάθημα 4: Αλγόριθμοι και Γλώσσες Προγραμματισμού Δεκέμβριος 2015 Χ. Αλεξανδράκη Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Μάθημα 4: Αλγόριθμοι και Γλώσσες Προγραμματισμού Δεκέμβριος 2015 Χ. Αλεξανδράκη Αλγόριθμος (τι είναι) Στα μαθηματικά και την επιστήμη ΗΥ Ο αλγόριθμος είναι η λογική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C. Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C. Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr Διαδικαστικά Ιστοσελίδα μαθήματος: http://eclass.uoa.gr/courses/f30/ Υποχρεωτική παρακολούθηση: Παρασκευή 14:00 16:00 στην

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό. Διάλεξη 3 η : Επίλυση Προβληµάτων Χειµερινό Εξάµηνο 2011

Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό. Διάλεξη 3 η : Επίλυση Προβληµάτων Χειµερινό Εξάµηνο 2011 Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό Διάλεξη 3 η : Επίλυση Προβληµάτων Χειµερινό Εξάµηνο 2011 Τελεστής σύντοµης ανάθεσης Τελεστής σύντοµης ανάθεσης (shorthand assignment operator) µεταβλητή = µεταβλητή τελεστής

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/ Εξάμηνο: Εαρινό 2014-15

Διαβάστε περισσότερα

A. Να γράψετε τον αριθμό της κάθε μιας από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα. το γράμμα Σ, εάν είναι σωστή, ή το γράμμα Λ, εάν είναι λανθασμένη.

A. Να γράψετε τον αριθμό της κάθε μιας από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα. το γράμμα Σ, εάν είναι σωστή, ή το γράμμα Λ, εάν είναι λανθασμένη. ΘΕΜΑ 1 ο A. Να γράψετε τον αριθμό της κάθε μιας από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα το γράμμα Σ, εάν είναι σωστή, ή το γράμμα Λ, εάν είναι λανθασμένη. 1. Η συνθήκη Χ = Α_Μ (Χ) είναι πάντα αληθής, για

Διαβάστε περισσότερα

ΠαράδειγµαΠρογραµµατισµού

ΠαράδειγµαΠρογραµµατισµού Προγραµµατισµός Η/Υ Στην ενότητα αυτή θα µελετηθούν τα εξής επιµέρους θέµατα: Μεθοδολογία Προγραµµατισµού Αφαιρετικότητα Ροή Ελέγχου/ εδοµένων Βιβλίο µαθήµατος: Chapter 1,, Sec. 4-54 ΕΠΛ 131 Αρχές Προγραµµατισµού

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Δομημένος Προγραμματισμός Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr 2 Νέο Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ IOYNIOY 2018 ΘΕΜΑΤΑ Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΑΕΜ: ΕΞΑΜΗΝΟ:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ IOYNIOY 2018 ΘΕΜΑΤΑ Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΑΕΜ: ΕΞΑΜΗΝΟ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ IOYNIOY 2018 ΘΕΜΑΤΑ Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΑΕΜ: ΕΞΑΜΗΝΟ: ΘΕΜΑ 1: 2.5 μονάδες Τι εκτυπώνουν τα παρακάτω κομμάτια κώδικα θεωρώντας ότι πληκτρολογούμε

Διαβάστε περισσότερα

Ο αλγόριθμος πρέπει να τηρεί κάποια κριτήρια

Ο αλγόριθμος πρέπει να τηρεί κάποια κριτήρια Αλγόριθμος είναι μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στοχεύουν στην επίλυση ενός προβλήματος. Ο αλγόριθμος πρέπει να τηρεί κάποια κριτήρια Είσοδος:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3: Εισαγωγή στους αλγορίθμους - διαγράμματα ροής

Κεφάλαιο 3: Εισαγωγή στους αλγορίθμους - διαγράμματα ροής Κεφάλαιο 3: Εισαγωγή στους αλγορίθμους - διαγράμματα ροής Αλγόριθμος (algorithm) λέγεται μία πεπερασμένη διαδικασία καλά ορισμένων βημάτων που ακολουθείται για τη λύση ενός προβλήματος. Το διάγραμμα ροής

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα ΑΕΠΠ Πανελλήνιες Εξετάσεις 2007

Θέματα ΑΕΠΠ Πανελλήνιες Εξετάσεις 2007 Θέματα ΑΕΠΠ Πανελλήνιες Εξετάσεις 2007 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ Αποτελέσματα γραπτής εξέτασης στο μάθημα ΑΕΠΠ (Ιούλιος 2007) 18-20 15-17,9 12-14,9 10-11,9 5-9,9 0-4,9 13,96% 13,90% 12,36% 10,19% 28,34% 21,22% ΘΕΜΑ 1

Διαβάστε περισσότερα

3. Να γραφεί πρόγραμμα που θα διαβάζει 100 ακεραίους αριθμούς από το πληκτρολόγιο και θα υπολογίζει το άθροισμά τους.

3. Να γραφεί πρόγραμμα που θα διαβάζει 100 ακεραίους αριθμούς από το πληκτρολόγιο και θα υπολογίζει το άθροισμά τους. ΑΕσΠΠ-Δομή Επανάληψης 9 ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ 1. Να γραφεί πρόγραμμα που να υπολογίζει το άθροισμα των πρώτων 100 φυσικών αριθμών. 2. Να τροποποιηθεί ο παραπάνω πρόγραμμα ώστε να υπολογίζει το άθροισμα των πρώτων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Προγραμματισμού C

Γλώσσα Προγραμματισμού C Προγραμματισμός HY: Γλώσσα Προγραμματισμού C Δρ. Ηλίας Κ. Σάββας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., T.E.I. Θεσσαλίας Email: savvas@teilar.gr URL: http://teilar.academia.edu/iliassavvas

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα προγραμματισμού C

Η γλώσσα προγραμματισμού C Η γλώσσα προγραμματισμού C Εισαγωγή στη C Λίγα λόγια για την C Γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον Dennis Richie στις αρχές της δεκαετίας του 1970 (Bell Labs). Η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πέµπτη, 31 Μαΐου 2007 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΜΑ 1o Α. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω προτάσεις 1-5 και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Α' Εξάμηνο ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

Α' Εξάμηνο ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Α' Εξάμηνο ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Εργαστήριο 1η εβδομάδα. Κοζάνη, 5 Οκτωβρίου 2007. Βασικά στοιχεία γραφής προγραμμάτων με τη C: α) Case Sensitive!!! β) Δυνατότητα εισαγωγής σχολίων με /*

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Αρχές της επιστήμης των ΗΥ

Εισαγωγή στις Αρχές της επιστήμης των ΗΥ Εισαγωγή στις Αρχές της επιστήμης των ΗΥ Ερωτήσεις και ασκήσεις για επανάληψη 1. Τι είναι πρόβλημα (σελ 14) 2. Ποιες είναι οι κατηγορίες προβλημάτων με βάση την επίλυση; Δώστε τον ορισμό για κάθε μια κατηγορία.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας

ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας ΑΕΠΠ Ερωτήσεις θεωρίας Κεφάλαιο 1 1. Τα δεδομένα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες όταν υποβάλλονται σε 2. Το πρόβλημα μεγιστοποίησης των κερδών μιας επιχείρησης είναι πρόβλημα 3. Για την επίλυση ενός προβλήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ον/μο:.. Γ Λυκείου Ύλη:1-2 Τεχν. Κατ. 03-11-13 ΘΕΜΑ 1 ο Α. 1)Ποιες κατηγορίες προβλημάτων γνωρίζετε; 2)Να αναπτύξετε τα κριτήρια που πρέπει να ικανοποιεί ένας αλγόριθμος. 3)Ποια

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική Προγραμματισμός-Λειτουργικά

Εισαγωγή στην Πληροφορική Προγραμματισμός-Λειτουργικά Εισαγωγή στην Πληροφορική Προγραμματισμός-Λειτουργικά Ηλ. Γκρίνιας Τ. Ε. Ι. Σερρών Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Αλγόριθμοι Ορισμός: ο αλγόριθμος είναι μια σειρά από πεπερασμένα βήματα που καθορίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Προγραμματισμού

Αρχές Προγραμματισμού Αρχές Προγραμματισμού https://eclass.upatras.gr/courses/ee806/index.php Βασίλης Παλιουράς paliuras@ece.upatras.gr Μέχρι τώρα Μεθοδολογία Αυξητική ανάπτυξη Top-down Δομημένος προγραμματισμός Οργάνωση προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Αναπαράστασης αλγορίθµων Ψευδοκώδικας Διάγραµµα Ροής Αλγοριθµικές δοµές (Ακολουθία Επιλογή Επανάληψη)

Τεχνικές Αναπαράστασης αλγορίθµων Ψευδοκώδικας Διάγραµµα Ροής Αλγοριθµικές δοµές (Ακολουθία Επιλογή Επανάληψη) Τεχνικές Αναπαράστασης αλγορίθµων Διάγραµµα Ροής Αλγοριθµικές δοµές (Ακολουθία Επιλογή ) 1 Βασικές έννοιες Τυποποίηση αναπαράστασης αλγορίθµου - Ανάγκη ύπαρξης ενός κοινού τρόπου αναπαράστασης αλγορίθµων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6: Συναρτήσεις και Αναδρομή

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6: Συναρτήσεις και Αναδρομή ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6: Συναρτήσεις και Αναδρομή Στο εργαστήριο αυτό θα μάθουμε για τη χρήση συναρτήσεων με σκοπό την κατασκευή αυτόνομων τμημάτων προγραμμάτων που υλοποιούν μία συγκεκριμένη διαδικασία, τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Διδάσκουσα Δρ Β. Καβακλή Χειμερινό Εξάμηνο 2001 1 Δοκιμή Έλεγχος Αλγορίθμου Για να

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητικές Ασκήσεις. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 1 ο Μέρος

Θεωρητικές Ασκήσεις. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 1 ο Μέρος ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 1 ο Μέρος Θέμα 1 Δίνονται τα παρακάτω τμήματα αλγορίθμου Α. βαλίτσα Αληθής εισιτήριο Αληθής ταξίδι βαλίτσα και εισιτήριο Τι τιμή θα έχει η λογική μεταβλητή

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός

Δομημένος Προγραμματισμός Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Δομημένος Προγραμματισμός Ενότητα 1: Εισαγωγή Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση 1

Εργαστηριακή Άσκηση 1 Εργαστηριακή Άσκηση 1 Επανάληψη προγραμματισμού Βασικοί Αλγόριθμοι Είσοδος τιμών από το πληκτρολόγιο Σε όλα τα προγράμματα που θα γράψουμε στην συνέχεια του εξαμήνου θα χρειαστεί να εισάγουμε τιμές σε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.3: Προγραμματισμός. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 2.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 2.3: Προγραμματισμός. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 2.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 2.3: Προγραμματισμός 1 2.3.1 Αναφορά σε γλώσσες προγραμματισμού και «Προγραμματιστικά Υποδείγματα» 2.3.1.1 Πρόγραμμα και Γλώσσες Προγραμματισμού Πρόγραμμα: σύνολο εντολών που χρειάζεται να δοθούν

Διαβάστε περισσότερα

3. Γράψτε μία εντολή που να εμφανίζει π.χ. «Πόσα είναι τα κορίτσια του;» και μία που να εμφανίζει: «Τα κορίτσια του Τζειμς Μποντ είναι 4»

3. Γράψτε μία εντολή που να εμφανίζει π.χ. «Πόσα είναι τα κορίτσια του;» και μία που να εμφανίζει: «Τα κορίτσια του Τζειμς Μποντ είναι 4» 1. Τι φαντάζεστε ότι θα κάνει η παρακάτω εντολή: print("καλημέρα.") εκτελέστε την στο περιβάλλον Python Shell 2. γράψτε μια παρόμοια π.χ. print("το όνομα μου είναι Μποντ.") 3. Γράψτε μία εντολή που να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο Α. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις 1-5 και δίπλα τη λέξη Σωστό,

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Προγραμματισμού Η/Υ Μέθοδοι παρουσίασης του αλγόριθμου και Βασικές έννοιες

Αρχές Προγραμματισμού Η/Υ Μέθοδοι παρουσίασης του αλγόριθμου και Βασικές έννοιες Αρχές Προγραμματισμού Η/Υ Μέθοδοι παρουσίασης του αλγόριθμου και Βασικές έννοιες Βελώνης Γεώργιος Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 Περιεχόμενα Μέθοδοι Παρουσίασης του αλγόριθμου Εισαγωγή Φραστική μέθοδος Ψευδοκώδικας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Η γλώσσα προγραμματισμού C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: Εκφράσεις, πίνακες και βρόχοι 14 Απριλίου 2016 Το σημερινό εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Ε ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΗΛΙΟΥΔΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕΤΑΛΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΗ ΝΙΖΑΜΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΙΓΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΟΜΑΔΑ Ε ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΗΛΙΟΥΔΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕΤΑΛΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΗ ΝΙΖΑΜΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΙΓΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΟΜΑΔΑ Ε ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΗΛΙΟΥΔΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕΤΑΛΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΗ ΝΙΖΑΜΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΙΓΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Εισαγωγή Η μεγάλη ανάπτυξη και ο ρόλος που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΚ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΠΕ19,20 ΗΜ/ΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΚ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΠΕ19,20 ΗΜ/ΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΚ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΠΕ19,20 ΗΜ/ΝΙΑ 4-11-07 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗ Γ Γενικού Λυκείου (τεχνολογική κατεύθυνση) ΚΕΦ. 2 ο -7 ο : ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Αλγόριθμους και τον Προγραμματισμό. 3η Διάλεξη Είσοδος Δεδομένων Συνθήκες Βρόχοι Παραδείγματα

Εισαγωγή στους Αλγόριθμους και τον Προγραμματισμό. 3η Διάλεξη Είσοδος Δεδομένων Συνθήκες Βρόχοι Παραδείγματα Εισαγωγή στους Αλγόριθμους και τον Προγραμματισμό 3η Διάλεξη Είσοδος Δεδομένων Συνθήκες Βρόχοι Παραδείγματα Τελεστές συντομογραφίας Τελεστές σύντομης ανάθεσης += παράδειγμα: sum+=10; αντί για: sum = sum

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Προχωρημένα Θέματα. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Προγραμματισμός Ι. Προχωρημένα Θέματα. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Προγραμματισμός Ι Προχωρημένα Θέματα Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ανακατεύθυνση Εισόδου/Εξόδου Συνήθως η τυπική είσοδος ενός προγράμματος (stdin) προέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή - Βασικές έννοιες. Ι.Ε.Κ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Τεχνικός Τεχνολογίας Internet Αλγοριθμική Ι (Ε) Σχολ. Ετος A Εξάμηνο

Εισαγωγή - Βασικές έννοιες. Ι.Ε.Κ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Τεχνικός Τεχνολογίας Internet Αλγοριθμική Ι (Ε) Σχολ. Ετος A Εξάμηνο Εισαγωγή - Βασικές έννοιες Ι.Ε.Κ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Τεχνικός Τεχνολογίας Internet Αλγοριθμική Ι (Ε) Σχολ. Ετος 2012-13 A Εξάμηνο Αλγόριθμος Αλγόριθμος είναι μια πεπερασμένη σειρά ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων

Διαβάστε περισσότερα

Ασκή σεις στή δομή επανα λήψής

Ασκή σεις στή δομή επανα λήψής Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον 1 Ασκή σεις στή δομή επανα λήψής Ανάγνωση Στοιχείων Εύρεση Πλήθους 1. Να γραφεί αλγόριθμος ο οποίος να διαβάζει Ν πραγματικούς αριθμούς. Αλγόριθμος Άσκηση1

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19 Ενότητα2 Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα Δημιουργία Εφαρμογών 5.1 Πρόβλημα και Υπολογιστής Τι ονομάζουμε πρόβλημα; Πρόβλημα θεωρείται κάθε ζήτημα που τίθεται προς επίλυση, κάθε κατάσταση που μας απασχολεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΛ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΛ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΛ 032 2 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Ενδιάμεση Εξέταση Ημερομηνία:08/03/10 Διάρκεια: 13:30 15:00 Διδάσκων: Παύλος Αντωνίου Ονοματεπώνυμο: Αριθμός Ταυτότητας: Η εξέταση

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο : Επαναλήψεις (o βρόγχος While) (Διάλεξη 9) Δομές Έλεγχου Προγράμματος

Κεφάλαιο : Επαναλήψεις (o βρόγχος While) (Διάλεξη 9) Δομές Έλεγχου Προγράμματος Κεφάλαιο 5.1-5.3: Επαναλήψεις (o βρόγχος While) (Διάλεξη 9) 9-1 Δομές Έλεγχου Προγράμματος Μέχρι τώρα είδαμε τις ακόλουθες δομές έλεγχου (program control structure) ενός προγράμματος Α) Sequence π.χ. int

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 23/04/2012. Α. Να απαντήσετε με Σ ή Λ στις παρακάτω προτάσεις:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 23/04/2012. Α. Να απαντήσετε με Σ ή Λ στις παρακάτω προτάσεις: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 23/04/2012 ΘΕΜΑ Α Α. Να απαντήσετε με Σ ή Λ στις παρακάτω προτάσεις: 1. Κάθε βρόγχος που υλοποιείται με την εντολή Για μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Κεφάλαιο 2 Επιμέλεια: Βασίλης Παλιουράς, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευάγγελος Δερματάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Σταύρος Νούσιας, Βοηθός Ερευνητή Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 2 Εντολές Εισόδου/Εξόδου Τελεστές. Δρ. Γιώργος Λαμπρινίδης 23/10/2015 Η - Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 1

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 2 Εντολές Εισόδου/Εξόδου Τελεστές. Δρ. Γιώργος Λαμπρινίδης 23/10/2015 Η - Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 1 Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Εργαστήριο 2 Εντολές Εισόδου/Εξόδου Τελεστές Δρ. Γιώργος Λαμπρινίδης amprinidis@pharm.uoa.gr 1 Αριθμητικοί Τελεστές + πρόσθεση - αφαίρεση * πολλαπλασιασμός / διαίρεση Προσοχή! Διαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Διδάσκουσα Δρ Β. Καβακλή. Χειμερινό Εξάμηνο 2001

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Διδάσκουσα Δρ Β. Καβακλή. Χειμερινό Εξάμηνο 2001 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Διδάσκουσα Δρ Β. Καβακλή Χειμερινό Εξάμηνο 2001 1 Ανάλυση προβλήματος Η σωστή αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4: Μεταβλητές, Δομές Ελέγχου και Επανάληψης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4: Μεταβλητές, Δομές Ελέγχου και Επανάληψης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4: Μεταβλητές, Δομές Ελέγχου και Επανάληψης Στο εργαστήριο αυτό, θα εξοικειωθούμε με τους τύπους δεδομένων που μας παρέχει η γλώσσα C, θα χρησιμοποιήσουμε τις δομές επανάληψης (for, while, do...while),

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ. i. Η συνθήκη α > β ή α <= β α) είναι πάντα Αληθής β) είναι πάντα Ψευδής γ) δεν υπολογίζεται δ) τίποτα από τα προηγούμενα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ. i. Η συνθήκη α > β ή α <= β α) είναι πάντα Αληθής β) είναι πάντα Ψευδής γ) δεν υπολογίζεται δ) τίποτα από τα προηγούμενα ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6 (ΕΞΙ) ΘΕΜΑ Α : A1. Να γράψετε στο φύλλο απαντήσεων τον αριθμό καθεμιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ. Α2. Να αναφέρετε ονομαστικά: i) τα αλγοριθμικά κριτήρια ii) τους τρόπους αναπαράστασης αλγορίθμου. (μονάδες 10)

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ. Α2. Να αναφέρετε ονομαστικά: i) τα αλγοριθμικά κριτήρια ii) τους τρόπους αναπαράστασης αλγορίθμου. (μονάδες 10) ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ / Γ3 + Γ4 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6 (ΕΞΙ) ΘΕΜΑ Α : A1. Να γράψετε στο φύλλο απαντήσεων τον

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Η γλώσσα προγραμματισμού C Γεώργιος Δημητρίου Βασικά Στοιχεία Το αλφάβητο της C Οι βασικοί τύποι της C Δηλώσεις μεταβλητών Είσοδος/Έξοδος Βασικές εντολές της C Αλφάβητο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ19 1 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: http://eclass.sch.gr/courses/el594100/ Η έννοια του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ Μέρος 1ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1 ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ; Στα μαθηματικά και στη φυσική συχνά έχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ο πιο κάτω πίνακας περιγράφει σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε τους τρεις πιο πάνω τρόπους:

Ο πιο κάτω πίνακας περιγράφει σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε τους τρεις πιο πάνω τρόπους: Επαναλήψεις - Loops Οι επαναλήψεις σε ένα πρόγραμμα μας επιτρέπουν μια ομάδα εντολών να εκτελείται για όσες φορές επιθυμούμε Υπάρχουν τρεις τρόποι επανάληψης εντολών με τη χρήση: While loops For loops

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι και αντικείμενο ενότητας. Τύπος πίνακα. Τύπος πίνακα (συν.) #6. Πίνακες και Δείκτες

Στόχοι και αντικείμενο ενότητας. Τύπος πίνακα. Τύπος πίνακα (συν.) #6. Πίνακες και Δείκτες Στόχοι και αντικείμενο ενότητας Ο τύπος του Πίνακα (βλ. ενότητα #2α) Ορισμός και αρχικοποίηση Αποθήκευση πινάκων στη μνήμη Πολυδιάστατοι πίνακες #6. Πίνακες και Δείκτες Ο τύπος του Δείκτη Η έννοια του

Διαβάστε περισσότερα

4. Συντακτικό μιας γλώσσας είναι το σύνολο των κανόνων που ορίζει τις μορφές με τις οποίες μια λέξη είναι αποδεκτή.

4. Συντακτικό μιας γλώσσας είναι το σύνολο των κανόνων που ορίζει τις μορφές με τις οποίες μια λέξη είναι αποδεκτή. ΑΕσΠΠ-Κεφ6. Εισαγωγή στον προγραμματισμό 1 ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ 1. Οι γλώσσες προγραμματισμού αναπτυχθήκαν με σκοπό την επικοινωνία ανθρώπου μηχανής. 2. Αλγόριθμος = Πρόγραμμα + Δομές Δεδομένων 3. Ένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα