Επιμέλεια: Θέκλη Καρλαύτη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Επιμέλεια: Θέκλη Καρλαύτη"

Transcript

1 Επιμέλεια: Θέκλη Καρλαύτη

2 Αγαπητοί γονείς, Στα χέρια σας κρατάτε ένα μικρό δείγμα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής από τη Μικρά Ασία. Ελπίζουμε πως θα εκτιμήσετε την προσπάθειά μας και θα τις τιμήσετε όλες, δοκιμάζοντάς τες. Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε Καλή όρεξη. Οι μαθητές της Β τάξης Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε πως η διατροφική συμπεριφορά των Μικρασιατών διαφέρει από αυτήν των Κωνσταντινουπολιτών. Οι γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες του χώρου που διαβίωσαν οι Μικρασιάτες, τα τοπικά προϊόντα, οι επιρροές που δέχθηκαν από εθνότητες με τις οποίες συγκατοίκησαν και η οικονομική ευμάρεια και ευρηματικότητα της Μικρασιάτισσας νοικοκυράς διαμόρφωσαν ξεχωριστό χαρακτήρα από αυτόν της Κωνσταντινούπολης.

3 Ευρετήριο Συνταγών Μαγειρικής Γιουβαρλάκια ανατολίτικα Γκιούλμπασι στη λαδόκολλα Ζεϊτινγιαγλί γιαπράκ σαρμά Ιμάμ-μπαϊλντί παραδοσιακό Κατιμέρια από τα Σώκια Αϊβαλίου Κεφτεδάκια από την Καππαδοκία Κιμαδόταρτα χωρίς φύλλο Κοτόπουλο με ρύζι στον φούρνο Λαχματζούν Τελ σεγιριγκλί πιλάφ Χταπόδι χουνκιάρ μπεγιεντί Ευρετήριο Συνταγών Ζαχαροπλαστικής Αυθεντικό Τούρκικο Καζάν Ντιπί Βασιλόπιτα Σμύρνης γεμιστή Γιαουρτογλυκό σιροπιαστό Δίπλες μικρασιάτικες Κουλουράκια Πασχαλινά Σμυρναίικα

4 Γιουβαρλάκια ανατολίτικα Τι χρειαζόμαστε: Για τον κιμά: 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 αυγό αλάτι, πιπέρι Για τη σάλτσα: 4 κρεμμύδια μέτρια 4 καρότα 4 πατάτες μέτριες λίγο σέλινο λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο 3 κουταλιές χυμό ντομάτας αλάτι, πιπέρι 1 φλιτζάνι λάδι 3-4 ποτήρια νερό Πώς το κάνουμε: Αφού ζυμώσουμε τον κιμά, τον πλάθουμε σε μικρές μπάλες και τις τοποθετούμε σε δίσκο με αλεύρι για να μην κολλήσουν.

5 Για τη σάλτσα: 1. Βάζουμε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τα καρότα, τις πατάτες, το σέλινο, τον μαϊντανό και τον χυμό ντομάτας. 2. Προσθέτουμε 3-4 ποτήρια νερό, το αλάτι, το πιπέρι και 1 φλιτζάνι λάδι και τ' αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. 3. Στη συνέχεια ρίχνουμε προσεκτικά με ένα κουτάλι τα γιουβαρλάκια ένα ένα στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και τ' αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί σε μέτρια φωτιά για άλλα 20 λεπτά περίπου. Καλή επιτυχία!

6 Γκιούλμπασι στη λαδόκολλα Τι χρειαζόμαστε: 2 κιλά αρνί (ή μοσχάρι ή χοιρινό ή καλύτερα και τα τρία μαζί) μπούτι (ολόκληρο όχι σε κομμάτια) 6-10 σκελίδες σκόρδο 300 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα ή γραβιέρα Αμφιλοχίας βούτυρο μουστάρδα (προαιρετικά) αλάτι πιπέρι Πώς το κάνουμε: 1. Χρησιμοποιούμε ολόκληρο κομμάτι κρέας και καλύτερα δύο ή και τρία κομμάτια διαφορετικών κρεάτων (π.χ. αρνί με μοσχάρι ή καλύτερα ζυγούρι με μοσχάρι κ.λπ.). Πλένουμε καλά το κρέας, το στεγνώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη. 2. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε αλατοπίπερο. Κατόπιν παίρνουμε ένα μυτερό μαχαίρι και κάνουμε τρύπες στο κρέας μέσα στις οποίες βάζουμε με το δάχτυλό μας αλατοπίπερο και μία σκελίδα σκόρδο. Επίσης τρυπάμε και σε άλλα σημεία το κρέας και βάζουμε στις τρύπες κεφαλογραβιέρα ή γραβιέρα κομμένη σε σφήνες. Η ποσότητα

7 του αλατοπίπερου, του σκόρδου και του τυριού είναι ανάλογη της αρεσκείας μας. Επειδή όμως το κρέας δεν είναι κομμένο σε κομματάκια αλλά ολόκληρο, προσέχουμε να το τρυπήσουμε σε αρκετά σημεία ώστε να αλατιστεί μέχρι μέσα, έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι και η γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα είναι αλμυρή και το κρέας εκτός από το υπέροχο άρωμα του τυριού που θα πάρει, θα αλατιστεί κιόλας. 3. Αφού τελειώσουμε με αυτή τη διαδικασία, ρίχνουμε ελαφρώς αλατοπίπερο και εξωτερικά. Αλείφουμε το κρέας με βούτυρο και μουστάρδα (προαιρετικά). Μετά τυλίγουμε σφιχτά το κρέας με 3-4 λαδόκολλες και το δένουμε με σπάγκο σφιχτά σταυρωτά. 4.Το τοποθετούμε σε ένα ταψί και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς. Το ψήνουμε σε αυτή τη θερμοκρασία για λεπτά και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς για άλλες 2 ώρες περίπου. 5. Γυρίζουμε το πακετάκι κατά τη διάρκεια του ψησίματος 2-3 φορές, ώστε να μην μαζεύονται τα υγρά του στο κάτω μέρος. Συμβουλή: Είναι εκλεκτός μεζές για μας και τους φίλους μας, τον οποίο μπορούμε να τον γευτούμε συνοδευόμενο με πατάτες φούρνου τις οποίες θα ήταν προτιμότερο να τις ψήσουμε με ζωμό κρέατος και μουστάρδα. Όταν ψηθεί το κρέας, κόβουμε τον σπάγκο, ανοίγουμε με ένα μαχαίρι τη λαδόκολλα στο πάνω μέρος και την τυλίγουμε σιγά-σιγά και γύρω-γύρω, ώστε να δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα σκεύος πήλινο, το βάζουμε όλο αυτό σε μια πιατέλα και το σερβίρουμε. Καλή επιτυχία! Διατροφή χωρίς γλουτένη Για να γίνει η συνταγή ασφαλής γι αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη, κάνουμε τα εξής: ελέγχουμε τη μουστάρδα, αν βάλαμε και χρησιμοποιούμε αυθεντική κεφαλογραβιέρα ελεγμένη.

8 Ζεϊτινγιαγλί γιαπράκ σαρμά Τι χρειαζόμαστε: 1/2 κιλό αμπελόφυλλα 5 φλιτζάνια νερό χυμό λεμονιού 1 λεμόνι 1/2 φλιτζάνι νερό επιπλέον 1 κουταλάκι ζάχαρη 1 κουταλιά ελαιόλαδο αλάτι Για τη γέμιση: 1 1/2 φλιτζάνι ρύζι 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο κουκουνάρια λευκά 250 γραμμάρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

9 1/2 κουταλιά του γλυκού πιπέρι καγιέν 1/2 κουταλιά ζάχαρη λίγες σταφίδες (προαιρετικό) 1 1/2 φλιτζάνι νερό ζεστό 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο Πώς το κάνουμε: 1. Βράζουμε 5 φλιτζάνια νερό, ρίχνουμε μέσα χυμό λεμονιού και βάζουμε τα αμπελόφυλλα, αφού αφαιρέσουμε τα κοτσανάκια τους. 2. Ζεματάμε για 5 λεπτά και από τις 2 πλευρές. Αφήνουμε να κρυώσουν και στραγγίζουμε καλά. 3. Στον πάτο της κατσαρόλας στρώνουμε αμπελόφυλλα. Βάζουμε στο κάθε φύλλο 1 κουταλιά από τη γέμιση, διπλώνουμε τις δυο άκρες και τα τυλίγουμε. 4.Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα από το άλλο, προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ελαιόλαδο. 5. Κόβουμε το λεμόνι σε λεπτές φέτες, το τοποθετούμε πάνω στα αμπελόφυλλα και κλείνουμε το καπάκι. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα και αφήνουμε να κρυώσει. Για τη γέμιση: 1. Μουσκεύουμε το ρύζι για μισή ώρα σε αλατισμένο νερό και μετά ξεπλένουμε καλά. 2. Καίμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κουκουνάρια ωσότου ξανθύνουν. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν και στη συνέχεια βάζουμε και το ρύζι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για ακόμα 4-5 λεπτά. 3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αρωματικό πιπέρι, τις σταφίδες (προαιρετικά) και το ζεστό νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε και τον μαϊντανό, τον άνηθο και τον δυόσμο.

10 4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά, ώσπου να εξατμιστεί το νερό. Καλή επιτυχία! Λίγα μυστικά ακόμα Μπορούμε, άμα θέλουμε, να αντικαταστήσουμε τον δυόσμο με κύμινο και να μη βάλουμε ποτέ σταφίδες για να έχει αυτή τη γλυκόξινη γεύση.

11 Ιμάμ-μπαϊλντί παραδοσιακό Τι χρειαζόμαστε: 8 μελιτζάνες όχι πολύ μεγάλες 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες) 3-4 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 φλιτζάνι τσαγιού ντομάτα σάλτσα (από βάζο ή ντομάτα φρέσκια τριμμένη) 1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λευκό κρασί ή ρετσίνα 1 κουταλιά της σούπας κόκκινο πιπέρι 10 κόκκους μαύρο πιπέρι 5-6 κόκκους μπαχάρι 2 φύλλα δάφνης 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη αλάτι (κατά τα γούστα μας)

12 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο για τη γέμιση και λίγο ακόμα για να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες Πώς το κάνουμε: 1) Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες. Αφαιρούμε έναν σταυρό από τη φλούδα (στις 4 πλευρές). Τις χαράζουμε από τη μία πλευρά, χωρίς να βγει το μαχαίρι από την άλλη. Μ' αυτό τον τρόπο δημιουργούμε μια τσέπη, όπου θα μπει η γέμιση. 2) Τηγανίζουμε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά, για να μαλακώσουν λίγο. 3) Μαραίνουμε τα κρεμμύδια στο καθαρό ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν διάφανα, όχι να τηγανιστούν. 4) Προσθέτουμε και το σκόρδο για 1-2 λεπτά. 5) Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 2 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ. 6) Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το κόκκινο πιπέρι, αλατίζουμε και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό. Αφήνουμε να βράσουν τα κρεμμύδια για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πιουν τα υγρά και να μαλακώσουν.

13 7) Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη ρίγανη. 8) Αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει η γέμιση. 9) Γεμίζουμε με προσοχή την τσέπη σε κάθε μελιτζάνα και τοποθετούμε σε κατσαρόλα χαμηλή (πλακερό ή τηγανιέρα με καπάκι). 10) Σκορπάμε ανάμεσα στις μελιτζάνες τα μπαχαρικά και τις δάφνες. 11) Αν μας περισσέψουν κρεμμύδια, μπορούμε να γεμίσουμε μανιτάρια, τα οποία θα τοποθετήσουμε ανάμεσα στις μελιτζάνες. Αν δεν έχουμε ή δε θέλουμε... 12) Αδειάζουμε τη σάλτσα που μας περίσσεψε ανάμεσα στις μελιτζάνες, τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να σε χαμηλή φωτιά για ½ ώρα περίπου. Προσοχή... δε θα βάλουμε άλλο λάδι, εκτός από αυτό της γέμισης. 13) Να μελώσουν και να μείνουν με το λαδάκι τους. Καλή επιτυχία!

14 Λίγα μυστικά ακόμα Ένα πολύ νόστιμο φαγητό που τρώγεται το ίδιο ευχάριστα και την άλλη μέρα. Τα μανιτάρια μπορούν να μαγειρευτούν και μόνα τους και να γίνουν ένας καταπληκτικός μεζές.

15 Κατιμέρια από τα Σώκια Αϊβαλίου Τι χρειαζόμαστε: Για τη ζύμη: 2 κούπες αλεύρι 3 /4 κούπας νερό 1/4 κούπας ελαιόλαδο αλάτι (κατά βούληση ) 1/2 κουταλιά του γλυκού ξίδι λάδι για τηγάνισμα (συνιστάται ελαιόλαδο) Για τη γέμιση: 350 γραμμάρια τυρί φέτα 1 αυγό πιπέρι αλάτι,αν το τυρί δεν είναι αλμυρό

16 Πώς το κάνουμε: Σε ένα τάπερ μέτριου μεγέθους,που να κλείνει καλά,βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί. 1.Κλείνουμε το τάπερ μας και πιάνοντάς το καλά το ανακινούμε με δύναμη για λίγο (π.χ. μισό λεπτό). Αυτό γίνεται για να χτυπηθούν τα υλικά. 2.Το ανοίγουμε και μαζεύουμε τη ζύμη από τα πλαϊνά του τάπερ και από το καπάκι και φτιάχνουμε μια μπάλα ζύμης. 3.Αν η ζύμη μάς φανεί στεγνή, προσθέτουμε λίγο νερό ή λάδι. 4.Αν πάλι μάς φανεί αραιή, βάζουμε λίγο ακόμα αλεύρι ΑΛΛΑ η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη. 5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και τα βάζουμε σε μια λαδόκολλα να περιμένουν. 6. Φτιάχνουμε τη γέμιση. 7. Ανοίγουμε τα μπαλάκια ζύμης σε μικρά πιτάκια πάχους μέχρι μισό δάχτυλο. Μπορούμε να τα ανοίξουμε με το χέρι ή με το πλαστάκι που φτιάχνουμε πιτάκια. 8. Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα πιτάκι, βάζουμε τη γέμιση, το κλείνουμε πατώντας τα άκρα με πιρούνι και το βάζουμε πίσω στη λαδόκολλα. (Συνήθως βάζουμε ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού γέμιση, για να μην είναι βαριά τα κατιμέρια. Αν τα πλάσουμε μεγαλύτερα ή μας αρέσει να είναι γεμάτα,βάζουμε παραπάνω.) 9. Μόλις τελειώσουμε, βάζουμε λάδι στο τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει καλά. Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μη αντικολλητικό τηγάνι. 10. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και φυσικά, τα γυρίζουμε. Καλή όρεξη!

17 Κεφτεδάκια από την Καππαδοκία Τι χρειαζόμαστε: 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό 1 φέτα, παχιά, ψωμί (ψίχα καλύτερα από μπαγιάτικο ψωμί, περίπου δύο χούφτες) 2 αυγά 1 κουτάλι σούπας ελαιόλαδο 1 κουτάλι σούπας κοφτό αλάτι 1/2 κουτάλι σούπας κοφτό μαυροπίπερο 1 κουτάλι σούπας κοφτό ρίγανη δυο-τρεις σταγόνες ξίδι Πώς το κάνουμε: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε. Το μυστικό για αφράτους κεφτέδες είναι: 1. Ζύμωμα περίπου για 10 λεπτά αλλά όχι όπως το ζύμωμα ζύμης, αλλά όπως βάζουμε τα δάχτυλά μας στην άμμο. Δηλαδή συνεχόμενο τέτοιο ζύμωμα.

18 2. Όταν πλάθουμε τα κεφτεδάκια θέλει και εκεί έναν χρόνο πλασίματος (μετράμε μέχρι τα 15,καθώς πλάθουμε το κεφτεδάκι ανάμεσα στα δάκτυλά μας) 3. Τα βάζουμε στο ψυγείο, πριν τα τηγανίσουμε, για να δέσουν τα υλικά. 4. Καλό επίσης είναι να μην είναι πολύ μεγάλα τα κεφτεδάκια. Καλή επιτυχία! Λίγα μυστικά ακόμα Συμβουλή: Mπορούμε να αγοράσουμε τον κιμά της εβδομάδας, να τον ζυμώσουμε, να πλάσουμε τα κεφτεδάκια και να βάλουμε στην κατάψυξη σε διαφορετικά δοχεία τα έτοιμα ζυμωμένα κεφτεδάκια για μελλοντικές χρήσεις! Καλή όρεξη!

19 Κιμαδόταρτα χωρίς φύλλο Τι χρειαζόμαστε: Για τη βάση: 1 κιλό κιμά 300 γραμμάρια ψωμί μπαγιάτικο χωρίς κόρα 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 πιπεριά σε κυβάκια 1 σκελίδα σκόρδο σε μικρά κυβάκια αλάτι πιπέρι πάπρικα δυόσμο ελαιόλαδο γραμμάρια κασέρι σε φέτες 1 ντομάτα σε φέτες

20 Πώς το κάνουμε: 1. Λαδώνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο ένα πυρέξ. 2. Ετοιμάζουμε τη βάση. Σε μια λεκάνη βάζουμε τα υλικά της βάσης και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. 3. Στρώνουμε ομοιόμορφα την κιμαδένια βάση στο πυρέξ και την πατάμε καλά. 4. Σκεπάζουμε τη βάση με τις φέτες από το κασέρι και στο τέλος προσθέτουμε και τις φέτες της ντομάτας. 5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Καλή επιτυχία! Σχετικές συνταγές

21 Κοτόπουλο με ρύζι στον φούρνο Τι χρειαζόμαστε: κοτόπουλο σε μερίδες ή ολόκληρο ρύζι για πιλάφι - 1/2 με 1 πακέτο ανάλογα τα άτομα φιδές (περίπου 2 μπαλάκια) βούτυρο ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι Πώς το κάνουμε: 1. Βράζουμε το κοτόπουλο για λίγο, μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. Δεν πετάμε το ζουμί. Ανάβουμε τον φούρνο σε αέρα ή πάνω κάτω στους 180 βαθμούς. 2. Βάζουμε σε ένα ταψί διάσπαρτο και τριμμένο τον φιδέ. Πασπαλίζουμε με το λάδι και το ανακατεύουμε να πάει παντού. Ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσει ο φιδές. Προσοχή γιατί καίγεται εύκολα. 3. Όταν ροδίσει βγάζουμε από τον φούρνο και βάζουμε το ρύζι πλυμένο, τον ζωμό από το βρασμένο κοτόπουλο, λάδι, αλάτι, πιπέρι και τα ανακατεύω καλά. Τοποθετούμε από πάνω το κοτόπουλο με βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε.

22 4.Ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο και να βράσει το ρύζι. Καλή επιτυχία! Λίγα μυστικά ακόμα Το ζουμί που θα βάλουμε στον φούρνο εξαρτάται από την ποσότητα του ρυζιού. Περίπου 2 φλιτζάνια υγρά για 1 φλιτζάνι ρύζι. Ο ψημένος φιδές δίνει στο φαγητό φοβερή γεύση.

23 Λαχματζούν Τι χρειαζόμαστε: 1/4 περίπου ανάμικτο κιμά μοσχαρίσιο με αρνίσιο 3 κουταλιές σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο 5 κουταλιές σούπας ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη 2 κουταλιές σούπας πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη 3 κουταλιές σούπας πελτέ 3 κουταλιές του γλυκού μπούκοβο αλάτι μαϊντανό και λίγο άνηθο ψιλοκομμένο 500 γραμμάρια αλεύρι, αλάτι, νερό για το ζυμάρι Πώς το κάνουμε: 1. Φτιάχνουμε ένα μαλακό ζυμάρι και το αφήνουμε στην άκρη. 2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. 3. Ανοίγουμε 4 λεπτές πιτούλες με το ζυμάρι μας.

24 4. Απλώνουμε τη γέμιση που έχουμε φτιάξει. 5. Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180 βαθμούς για 8'-20', ανάλογα με τον φούρνο μας (μέχρι να δούμε να γίνει ο κιμάς δηλαδή). 6. Σερβίρεται με κομμένη ροδέλες πιπεριά, φύλλα μαρουλιού ή ροδέλες ντομάτας και στυμμένο λεμόνι. Καλή επιτυχία!

25 Τελ σεγιριγκλί πιλάφ Τι χρειαζόμαστε: 1 ποτήρι του νερού ρύζι 2 1/2 ποτήρια ζωμό κρέατος 1 χούφτα φιδέ 3 κουταλιές βούτυρο αλάτι, πιπέρι Πώς το κάνουμε: 1. Πλένουμε το ρύζι και το σουρώνουμε. 2. Σε κατσαρόλα λιώνουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο, ρίχνουμε τον φιδέ και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει. 3. Προσθέτουμε αμέσως το ρύζι και ανακατεύουμε αρκετές φορές. 4. Προσθέτουμε τον ζωμό του κρέατος, το αλάτι, το πιπέρι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά. 5. Όταν το φαγητό απορροφήσει τον ζωμό, προσθέτουμε 1 κουταλιά λιωμένο βούτυρο. Καλή όρεξη!

26 Χταπόδι χουνκιάρ μπεγιεντί Τι χρειαζόμαστε: 1 μεγάλο χταπόδι (περίπου γραμμάρια) 1 φλιτζάνι ξίδι 2 δαφνόφυλλα 1 κουταλιά του γλυκού κόκκους μαύρου πιπεριού 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 4 ντομάτες ώριμες περασμένες από τον τρίφτη 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 4 κουταλιές της σούπας κάππαρη ξαρμυρισμένη 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του) 1 κουταλιά του γλυκού κοφτό ζάχαρη αλάτι, πιπέρι 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (ψημένες στο μάτι της κουζίνας) 1 φλιτζάνι σάλτσα μπεσαμέλ

27 1 κουταλιά σούπας βούτυρο αγελαδινό 200 γραμμάρια κασέρι πικάντικο τριμμένο αλάτι, πιπέρι 1 πρέζα μοσχοκάρυδο Πώς το κάνουμε: Bάζουμε μια κατσαρόλα να κάψει καλά σε δυνατή φωτιά. Aκουμπάμε το χταπόδι στον πάτο της, σκεπάζουμε με το καπάκι και το αφήνουμε να «βγάλει τη θάλασσά του», για περίπου 15 λεπτά. 1. Προσθέτουμε το ξίδι, τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε πάλι και αφήνουμε το χταπόδι να μισομαγειρευτεί για άλλα περίπου 10 λεπτά. 2. Tο σουρώνουμε και με ένα μαχαιράκι χωρίζουμε τα πλοκάμια του. 3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα αχνίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. 4. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό, την κάππαρη, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο. 5. Aφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να μείνει με το λαδάκι της. 6. Προσθέτουμε τα πλοκάμια του χταποδιού και το ξύσμα του πορτοκαλιού και αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις ακόμα. 7. Kαθαρίζουμε τις μελιτζάνες από την καμένη φλούδα τους, τις ψιλοκόβουμε και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν. 8. Tσιγαρίζουμε την ψίχα με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε την μπεσαμέλ. 9. Aνακατεύουμε καλά και τελειώνουμε τον πουρέ με το κασέρι, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο. 10. Σερβίρουμε το χταπόδι με τον πουρέ και μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Καλή επιτυχία!

28 Λίγα μυστικά ακόμα Aν το χταπόδι μάς φαίνεται βαρύ, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με φρέσκιες σουπιές.

29

30 Αυθεντικό Τούρκικο Καζάν Ντιπί Τι χρειαζόμαστε: 1 λίτρο γάλα 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι 2 κουταλιές της σούπας νισεστέ ή κορν φλάουρ 2 κουταλιές της σούπας ρυζάλευρο 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη λίγη ζάχαρη άχνη για το ταψί λίγο βούτυρο για το ταψί Πώς το κάνουμε: 1. Χρησιμοποιούμε ένα ταψί ή ένα τηγάνι το οποίο το βουτυρώνουμε και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. 2. Στη συνέχεια σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το νισεστέ και το ρυζάλευρο με λίγο γάλα. 3. Τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα το υπόλοιπο γάλα και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Παίρνουμε με μια κουτάλα λίγο από το ζεστό γάλα και το

31 ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντάς τα. Συνεχίζουμε ρίχνοντας όλο αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μην κολλήσουν, μέχρι που να γίνει κρέμα. 4. Χρησιμοποιούμε τώρα το βουτυρωμένο ταψί και το τοποθετούμε στο μάτι. Ρίχνουμε μία μεγάλη κουταλιά από την κρέμα και την αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια φωτιά έως ότου να αρχίσει να καίγεται η κρέμα. Ελέγχουμε με μια κουτάλα, αναποδογυρίζοντας στην άκρη. Αφού αρχίσει να καίγεται, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο ταψί την υπόλοιπη κρέμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο πάλι μέχρι να πάρει μια βράση. 5. Αφού κρυώσει, το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. 6. Κόβουμε σε ροδέλες και τις τυλίγουμε (προσοχή οι ροδέλες να μην έχουν πολύ μήκος). 7. Σερβίρουμε με την καμένη πλευρά από πάνω και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Καλή επιτυχία! Λίγα μυστικά ακόμα Προσοχή να μην καεί πολύ η κρέμα γιατί μετά πικρίζει. Πρέπει να πάρει ένα ωραίο ανοιχτό καφέ σαν το χρώμα της κανέλας!

32 Βασιλόπιτα Σμύρνης γεμιστή Η κλασική βασιλόπιτα κέικ "πειραγμένη" προς το απολαυστικότερον! Τι χρειαζόμαστε: Για τη ζύμη: 6 αυγά 6 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ 1 πακέτο βούτυρο χυμό από ένα πορτοκάλι 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη 1 φλιτζάνι άσπρη ζάχαρη 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ ξύσμα από ένα περγαμόντο Για τη γέμιση: 5 κάστανα βρασμένα, κομμένα σε κομμάτια και καθαρισμένα 4 δαμάσκηνα κομμένα στα τέσσερα

33 1 κουταλιά γλυκού σταφίδες 1 κουταλιά γλυκού αμυγδαλόψιχα 1 κουταλιά γλυκού γαρίφαλο κοπανισμένο 1 κουταλιά γλυκού καστανή ζάχαρη 100 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη Πώς το κάνουμε: 1. Ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας όλα τα υλικά και την αφήνουμε κάπου ζεστά (σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων),για να μην παγώσει. 2. Ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. 3. Στο μίξερ ανακατεύουμε τους κρόκους των αυγών με τα δύο φλιτζάνια ζάχαρη για περίπου 5-7 λεπτά στη μέγιστη ταχύτητα (η καστανή ζάχαρη θέλει πιο πολύ ώρα να διαλυθεί). 4. Προσθέτουμε το βούτυρο (που είναι προηγουμένως σε θερμοκρασία δωματίου και μαλακωμένο) και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 3 λεπτά. 5. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ και το ξύσμα από περγαμόντο. 6. Αφού έχουν χτυπηθεί καλά όλα τα υλικά, τα αδειάζουμε σε μία λεκάνη. 7. Χτυπάμε τα αυγά σε μια σφιχτή μαρέγκα. 8. Αφού έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ προσθέτουμε στο μείγμα σταδιακά λίγη λίγη ποσότητα αλεύρι-μπέικιν πάουντερ και μαρέγκα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα με απαλές κινήσεις. 9. Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε ένα ταψί, το ισιώνουμε με μαχαίρι ή μαρίζ και προσθέτουμε τη γέμιση. Προσθέτουμε το νόμισμα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. 10. Αδειάζουμε το υπόλοιπο μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (πάνω κάτω αντιστάσεις και αέρας) για περίπου μία ώρα. (Φούρνος με φούρνο διαφέρει, γι' αυτό ας κάνουμε το κλασικό πείραμα με την οδοντογλυφίδα). 11. Όταν ψηθεί, γλασάρουμε τα τοιχώματα και διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη, νιφάδες σοκολάτας ή με ό,τι άλλο θέλουμε. Καλή επιτυχία!

34 Γιαουρτογλυκό σιροπιαστό Τι χρειαζόμαστε: 3/4 φλ. μαργαρίνη 1/4 φλιτζάνι λάδι 1 φλιτζάνι ζάχαρη 3/4 φλιτζάνι γιαούρτι αγελάδος 1/4 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ 5 αυγά 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 1 βανίλια 2 λεμόνια (από 1 1/2 λεμόνι παίρνω το ξύσμα και από το άλλο μισό τη φλούδα για το σιρόπι ) Για το σιρόπι 1 φλιτζάνι ζάχαρη 1 φλιτζάνι νερό

35 φλούδα από μισό λεμόνι Για το γαρνίρισμα αμυγδαλόψιχα ή ζάχαρη άχνη με φρούτα γλασέ ή γλυκό του κουταλιού Πώς το κάνουμε: 1. Ξεκινάμε βράζοντας τα υλικά για το σιρόπι, για 5 λεπτά, ώστε να προλάβει να κρυώσει. 2. Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαργαρίνη, το λάδι, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το γάλα, τους κρόκους των αυγών και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς. 3. Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένα και τέλος τη βανίλια. 4. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα και τη ρίχνουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά. 5. Ρίχνουμε το μείγμα σε φόρμα βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με λίγο αλεύρι. 6. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σκάλα σε αέρα. 7. Αφού ψηθεί, τρυπάμε το κέικ σε αρκετά σημεία και το σιροπιάζουμε. 8. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα και γαρνίρουμε. Καλή όρεξη!

36 Δίπλες μικρασιάτικες Τι χρειαζόμαστε: 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο 400 ml νερό ή σταχτόνερο (αλισίβα) 1 1/2 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι κορν φλάουρ για το άνοιγμα των φύλλων 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο για τα φύλλα Για το σερβίρισμα: 1/2 κιλό μέλι ή πετιμέζι 3-4 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη κανέλα

37 Πώς το κάνουμε: 1. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλάτι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. 2. Προσθέτουμε το λάδι και λίγο νερό ή σταχτόνερο και ζυμώνουμε. 3. Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος προσθέτουμε σταδιακά το νερό, μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαλακό ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια. 4. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μισή ώρα, σκεπασμένο με μια πετσέτα. 5. Ανοίγουμε τα φύλλα. Σε μια καθαρή επιφάνεια ρίχνουμε το κορν φλάουρ, παίρνουμε μικρά μπαλάκια από το ζυμάρι και τα ανοίγουμε με τον πλάστη, όσο πιο λεπτά μπορούμε. 6. Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες φάρδους 8-10 εκ., τις σουρώνουμε κατά μήκος και τις στρώνουμε σε ταψί ή πυρέξ. 7. Όταν γεμίσουμε το ταψί, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις κόβουμε σε κομμάτια. 8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50', προσέχοντας μην ξεραθούν τα φύλλα. 9. Μόλις βγάλουμε τις δίπλες από τον φούρνο, τις πασπαλίζουμε με την άχνη, την κανέλα και περιχύνουμε με το μέλι ή το πετιμέζι. Καλή επιτυχία! Λίγα μυστικά ακόμα Το ιδανικό για αυτή τη συνταγή είναι να γίνει σε στρογγυλό ταψί, έτσι ώστε το άπλωμα των φύλλων να γίνει σαν σαλίγκαρος.

38 Κουλουράκια Πασχαλινά Σμυρναίικα Τι χρειαζόμαστε: 1 κιλό (περίπου) αλεύρι μαλακό 250 γραμμάρια φυτίνη ή μαργαρίνη 250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος/φρέσκο 1 αυγό 1 ποτήρι πορτοκαλάδα 350 γραμμάρια ζάχαρη 1/4 ποτηριού του κρασιού κονιάκ 2 βανίλιες 1 κουταλάκι του γλυκού (γεμάτο) μπέικιν πάουντερ 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο 1-2 αυγά για το άλειμμα των κουλουριών

39 Πώς το κάνουμε: 1. Χτυπάμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη με μίξερ. Αυτά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλουμε μπορούμε να λιώσουμε το βούτυρο/μαργαρίνη και να χτυπήσουμε το μείγμα μας με σύρμα. 2. Προσθέτουμε το αυγό και κατόπιν όλα τα υγρά (πορτοκαλάδα, κονιάκ, λάδι). 3. Προσθέτουμε τις βανίλιες και το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ σιγά σιγά. 4. Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη και πλάθουμε σε κουλουράκια. 5. Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 25 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας. Καλή επιτυχία!

ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι

ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι Το Πάσχα έρχεται παρέα με την Άνοιξη, ανοίγει η διάθεση, ανοίγουμε και το σπίτι μας για να υποδεχθούμε φίλους και συγγενείς. Γύρω από το πασχαλινό

Διαβάστε περισσότερα

Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα

Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΥΛΙΚΑ 1κιλό μελιτζάνες 160 γρ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 450 γρ. κιμά 1 ποτήρι άσπρο κρασί 350 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 9 ΜΑΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Ντομάτες γεμιστές με ρύζι και μάραθο 90 λεπτά 15 λεπτά 12 άτομα 12 ντομάτες μεγάλες και ώριμες 16 κουταλιές ρύζι γλασέ 2 μεγάλα μάτσα μάραθα 4 καρότα τριμμένα 8 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

Διαβάστε περισσότερα

Αγκινάρες. Μουσακάς με αγκινάρες. ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

Αγκινάρες. Μουσακάς με αγκινάρες. ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) Αγκινάρες Πλούσιες σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και ίνες. Έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και να μειώνουν τα τριγλυκερίδια. Οι διουρητικές της ιδιότητες βοηθούν στην αποτοξίνωση.

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 23 ΜΑΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ 30 λεπτά 90 λεπτά 30 άτομα δύσκολη Για τη ζύμη: 1 κιλό αλεύρι (½ κιλό σταρένιο- ½ κιλό άσπρο) 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο Χωριό Κλασικό ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι κοφτό 2 φλιτζάνια

Διαβάστε περισσότερα

Πικάντικη πατατοσαλάτα

Πικάντικη πατατοσαλάτα Πικάντικη πατατοσαλάτα Υλικά 8 λωρίδες μπέικον σε κομματάκια 5 βρασμένες πατάτες σε κομματάκια 1/2 κούπα σέλερι ψιλοκομμένο 1/4 κούπας κεφαλοτύρι τριμμένο 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1/4 κούπας αγγουράκι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ:

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ: Παραδοσιακές Συνταγές της Λήμνου 1. Μελιτζανοσαλάτα 2. Κριθαρένιος ντάκος Λήμνου 3. Κολοκυθοκεφτέδες 4. Πιπεριές γεμιστές με καλαθάκι Λήμνου 5. Πετεινός με τα φλωμάρια 6. Ψευτοπετεινός

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ. 1 γαλοπούλα 2,5 με 3 κιλά. χυμό από 4 πορτοκάλια. Γαλοπούλα Γεμιστή ή Χοιρινό

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ. 1 γαλοπούλα 2,5 με 3 κιλά. χυμό από 4 πορτοκάλια. Γαλοπούλα Γεμιστή ή Χοιρινό ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ 1 γαλοπούλα 2,5 με 3 κιλά χυμό από 4 πορτοκάλια 1 / 5 ½ φλ. κονιάκ 2 φλ. γλυκό κρασί ρίγανη, πιπέρι, μπαχάρι τριμμένο Για τη γέμιση 4 κ.σ ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι τριμμένο 1 πράσο ψιλοκομμένο

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 2 ΜΑΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Αρακάς με λαχανικά 1. Καθαρίζετε τον αρακά και τον πλένετε. 2. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και όταν γίνει διάφανο προσθέτετε τον αρακά. Τον σοτάρετε για λίγο. 3. Ρίχνετε στην κατσαρόλα

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 30 ΜΑΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Γλυκά σιροπιαστά πιτάκια γεμιστά με φρυγανιά και σουσάμι 15 λεπτά 30 λεπτά 40 άτομα δύσκολη Για τη ζύμη 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλιά της σούπας Χωριό ελαιόλαδο

Διαβάστε περισσότερα

Σαρακοστιανές ηµιουργίες από τη Γιώτης!

Σαρακοστιανές ηµιουργίες από τη Γιώτης! Σαρακοστιανές ηµιουργίες από τη Γιώτης! Σαρακοστιανές ηµιουργίες Αυτήν τη Σαρακοστή, δε στερούμαστε απόλαυσης και γεμίζουμε το τραπέζι μας με νέες, νηστίσιμες συνταγές από τη Γιώτης! Με τα αγαπημένα μας

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές της Άνοιξης

Συνταγές της Άνοιξης Μύρισε Άνοιξη και η ΓΙΩΤΗΣ σάς προτείνει µοναδικές συνταγές για το τραπέζι σας! Χρησιµοποιήστε αγαπηµένα προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ που σας δίνουν µαγειρικές και ζαχαροπλαστικές λύσεις για τις καθηµερινές απολαύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές του Chef Άκη Πετρετζίκη για την Schär

Συνταγές του Chef Άκη Πετρετζίκη για την Schär Συνταγές του Chef Άκη Πετρετζίκη για την Schär Carrot Cake 140 γρ. βούτυρο μαλακωμένο, 200 γρ. ζάχαρη, 250 γρ. τριμμένο καρότo, 140 γρ. σταφίδα σουλτανίνα, 2 αυγά, 200 γρ. αλεύρι Schär Mix C, 1 κ.γ. κανέλα,

Διαβάστε περισσότερα

Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν τα απλώνετε για την επακόλουθη επεξεργασία.

Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν τα απλώνετε για την επακόλουθη επεξεργασία. ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΖΥΜΗΣ Ζύμη για γεμιστό πιτάκι 1,5 kg αλεύρι 15 g αλάτι 250 g βούτυρο ή λίπος 3/8 l νερό Ζυμώνετε τα συστατικά όλα μαζί για να γίνουν μία ζύμη. Τα αφήνετε σκεπασμένα επί 3 ώρες. Κατόπιν

Διαβάστε περισσότερα

To NostimeSyntages πάει μαζί σας διακοπές!!!

To NostimeSyntages πάει μαζί σας διακοπές!!! To NostimeSyntages πάει μαζί σας διακοπές!!! Φέτος το καλοκαίρι ξοδεύουμε λιγότερα λεφτά μαγειρεύοντας εύκολα και γρήγορα. Νόστιμες συνταγές Μπορείτε να τυπώσετε και να πάρετε μαζί σας αυτό το μικρό βιβλίο,

Διαβάστε περισσότερα

164_11_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/21/11 11:56 AM Page 24 Συνταγές Συλλογή Δ

164_11_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/21/11 11:56 AM Page 24 Συνταγές Συλλογή Δ Συνταγές Συλλογή Δ Kουλουράκια με Πορτοκάλι Αλεύρι Μύλοι Κρήτης Μαλακό: 1,5 κιλό (1 & 1/2 πακέτο) Βούτυρο: 500 γρ. (2 πακέτα) Ζάχαρη Άχνη: 500 γρ. (2 & 3/4 φλιτζανιού) Χυμός πορτοκαλιού: 300 γρ. (1 & 1/4

Διαβάστε περισσότερα

Κοτόπουλο με λιαστές ντομάτες και παλαιωμένο ξίδι με πετιμέζι

Κοτόπουλο με λιαστές ντομάτες και παλαιωμένο ξίδι με πετιμέζι Κοτόπουλο με λιαστές ντομάτες και παλαιωμένο ξίδι με πετιμέζι (Βασισμένο σε μια παραλλαγή συνταγής του Άγγελλου Ρέντουλα) 4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου 3/5 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες 1 1/2 ξερό κρεμμύδι,

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα προφιτερόλ από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Τούρτα προφιτερόλ από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Τούρτα προφιτερόλ από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Μια τούρτα που πραγματικά έλειπε από το συνταγολόγιο μου. Τούρτα προφιτερόλ. Αυτό το υπέροχο γλύκισμα που όλοι λατρεύουμε, τώρα

Διαβάστε περισσότερα

συλλογή Κ Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Σκληρό: 200 γρ. (1 & 1/3 κούπα) Νερό (χλιαρό): 200 γρ. (5/6 κούπα) Γάλα πλήρες αγελαδινό ΒΕΡΟ ΚΡΗΤΙΚΟ (χλιαρό): 200 γρ. (5/6 κούπα) Βούτυρο: 100 γρ. (1/2 κούπα) Αυγό: 5-6

Διαβάστε περισσότερα

============================================================================

============================================================================ Γαρνιτούρες- Συνοδευτικά Δημοσιεύθηκε από Hlianna - 15/11/2010 12:02 Γαρνιτούρα για γαλοπούλα ή στην κατσαρόλα μισή κούπα μπασμάτι μισό κιλό κιμά χοιρινό μισή κούπα κρεμμύδια τριμ τα εντόσθια ψιλ/να 1

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 16 ΜΑΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Μηλόπιτα νηστίσιμη 60 λεπτά 20 λεπτά 1. Στο μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. 2. Σταδιακά προσθέτουμε τη μαργαρίνη Χωριό και ρίχνουμε το νερό κουταλιά κουταλιά μέχρι να γίνει ομοιογενής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ. πολίτικη. Συνταγή: Μαρία Κοκάκη YΛΙΚΑ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ. πολίτικη. Συνταγή: Μαρία Κοκάκη YΛΙΚΑ Συνταγή: Μαρία Κοκάκη ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ YΛΙΚΑ πολίτικη Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Τσουρέκι: 550-600 γρ. (5 κούπες) Ζάχαρη: 150 γρ. (3/5 κούπας) Μαγιά: 45 γρ. νωπή ή 15 γρ. ξηρή (2 φακελάκια) Γάλα φρέσκο (χλιαρό):

Διαβάστε περισσότερα

Η νοστιμιά της άνοιξης

Η νοστιμιά της άνοιξης 6 ΑΠΡ/ ΔΕΥΤΕΡΑ Παραδοσιακά πασχαλιάτικα κουλούρια 25 λεπτά 15 λεπτά 6 άτομα 1. Διαλύουμε τις βανίλιες και την αμμωνία μέσα στο γάλα το οποίο είναι χλιαρό. 2. Χτυπάμε το Χωριό Βούτυρο τ. Κερκύρας (ή Βούτυρο

Διαβάστε περισσότερα

Φρέσκες τυρομπουκιές. Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά Για 4 άτομα

Φρέσκες τυρομπουκιές. Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά Για 4 άτομα Φρέσκες τυρομπουκιές Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά 60 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη 100 γραμμάρια Philadelphia 70 γραμμάρια Arla το Aυθεντικό Δανέζικο Σκληρό τυρί 100 γραμμάρια φέτα τριμμένη 100 γραμμάρια

Διαβάστε περισσότερα

Μαγειρεύουµε οικογενειακά!

Μαγειρεύουµε οικογενειακά! Μαγειρεύουµε οικογενειακά! Μαγειρεύουµε οικογενειακά! Το φθινόπωρο ήρθε για τα καλά! Και αναµφισβήτητα είναι η εποχή που σηµατοδοτεί τα νέα ξεκινήµατα. Ας κάνουµε λοιπόν όλοι µαζί ένα γευστικό ξεκίνηµα

Διαβάστε περισσότερα

Όλα είναι πιο λαµπερά το Πάσχα, γι' αυτό άλλωστε αυτή η γιορτή λέγεται και Λαµπρή! Τα χρώµατα της φύσης είναι πιο έντονα, ο ήλιος πιο φωτεινός, τα

Όλα είναι πιο λαµπερά το Πάσχα, γι' αυτό άλλωστε αυτή η γιορτή λέγεται και Λαµπρή! Τα χρώµατα της φύσης είναι πιο έντονα, ο ήλιος πιο φωτεινός, τα Όλα είναι πιο λαµπερά το Πάσχα, γι' αυτό άλλωστε αυτή η γιορτή λέγεται και Λαµπρή! Τα χρώµατα της φύσης είναι πιο έντονα, ο ήλιος πιο φωτεινός, τα οικογενειακά τραπέζια γεµάτα µε πρόσωπα που ακτινοβολούν

Διαβάστε περισσότερα

Καλh αρχh και καλeς ετοιμασiες!

Καλh αρχh και καλeς ετοιμασiες! Τα µαθήµατα ξεκίνησαν στο σχολείο της ΓΙΩΤΗΣ! Κρατήστε σηµειώσεις γιατί στο νέο, φθινοπωρινό Τετράδιο Συνταγών µαθαίνουµε να ετοιµάζουµε αλµυρά και γλυκά σνακ για το κολατσιό όλης της οικογένειας. «Back

Διαβάστε περισσότερα

Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα!

Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα! Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα! Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα! Νέα εποχή, νέο ξεκίνημα! Φέτος οι μέρες μας θα είναι γεμάτες με οικογενειακές στιγμές, βόλτες με φίλους και καινούργιες προκλήσεις. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

145-12_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/19/12 12:32 PM Page 1 συ γνέ τ ςα

145-12_EntypoMyloiKritis:Layout 1 3/19/12 12:32 PM Page 1 συ γνέ τ ςα συ ντα γές ΤΣΟΥΡΕΚΙ Πασχαλινό YΛΙΚΑ Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Τσουρέκι: 1 κιλό (1 πακέτο) Μαγιά: 90 γρ. νωπή ή 27 γρ. ξηρή (3 φακελάκια) Ζάχαρη: 350 γρ. (1 & 1/2 κούπα) Νερό (χλιαρό): 100 γρ. (2/5 κούπας)

Διαβάστε περισσότερα

ποιότητα που γεύεστε Αγαπημένη συνταγούλα με τον ζουμερό καβουρμά μας!

ποιότητα που γεύεστε Αγαπημένη συνταγούλα με τον ζουμερό καβουρμά μας! ποιότητα που γεύεστε με τον ζουμερό καβουρμά μας! 10 για την προετοιμασία Υλικά (χορταστική συνταγή για 3-4 άτομα) 1 «Καβουρμά μοσχαρίσιο Μπαντάκ» 1 πακέτο ψιλά μακαρόνια 1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό 4 κουταλιές

Διαβάστε περισσότερα

Στολίζουµε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Στολίζουµε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Στολίζουµε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Υποδεχόμαστε την πιο γιορτινή εποχή του χρόνου με μεγάλο ενθουσιασμό και διάθεση να προσφέρουμε αγάπη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό, εμείς σας προτείνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη γεύση από φθινόπωρο!

Πρώτη γεύση από φθινόπωρο! Πρώτη γεύση από φθινόπωρο! Πρώτη γεύση από φθινόπωρο! Η πιο ατμοσφαιρική εποχή του χρόνου κατέφθασε και φέρνει μαζί της την έμπνευση για φθινοπωρινά μαγειρέματα! Θέλετε να ανακαλύψετε υπέροχες προτάσεις,

Διαβάστε περισσότερα

737_10_EntypoMyloiKritis:Layout 1 11/16/10 10:43 AM Page 1 Συνταγές Συλλογή Γ

737_10_EntypoMyloiKritis:Layout 1 11/16/10 10:43 AM Page 1 Συνταγές Συλλογή Γ Συνταγές Συλλογή Γ Μπισκοτάκια με Φουντούκι Υλικά Αλεύρι Μύλοι Κρήτης για Όλες τις Χρήσεις: 250 γρ. Ζάχαρη: 150 γρ. Βούτυρο: 100 γρ. (2/5 του πακέτου) Φουντούκια αλεσμένα: 200 γρ. Μπέικιν πάουντερ: 5 γρ.

Διαβάστε περισσότερα

Με γλυκαντικά απο το φυτό. Μοναδική σύνθεση εν αλλοιώνει τη γεύση ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ ΥΓΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ

Με γλυκαντικά απο το φυτό. Μοναδική σύνθεση εν αλλοιώνει τη γεύση ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ ΥΓΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΧΩΡΙΣ ΕΝΟΧΕΣ Με γλυκαντικά απο το φυτό Μοναδική σύνθεση εν αλλοιώνει τη γεύση Cheesecake 6 7 Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο μπισκότο με το λιωμένο βούτυρο. Στρώνουμε το μείγμα μπισκότου

Διαβάστε περισσότερα

Ένα cookbook φέρνει την άνοιξη!

Ένα cookbook φέρνει την άνοιξη! Η ΓΙΩΤΗΣ υποδέχεται το Πάσχα με τις πιο ανοιξιάτικες γεύσεις! Με ένα cookbook γεμάτο νόστιμες, παραδοσιακές συνταγές που θα απολαύσετε εσείς και οι αγαπημένοι σας τις γιορτινές ημέρες. Γευστικές πίτες,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΤΟΝΕ. Χριστουγεννιάτικο

ΠΑΝΕΤΟΝΕ. Χριστουγεννιάτικο ΠΑΝΕΤΟΝΕ Χριστουγεννιάτικο YΛΙΚΑ: Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Τσουρέκι: 500 γρ. (μισό πακέτο) Μαγιά: 50 γρ. νωπή ή 18 γρ. ξηρή (2 φακελάκια) Ζάχαρη: 100 γρ. (2/5 κούπας) Γάλα χλιαρό: 150 γρ. (3/5 κούπας) Βούτυρο:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Προσπαθήστε να βρείτε λίγο χρόνο και δοκιμάστε να φτιάξετε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Κωνσταντίνας αυτές τις γιορτές. Θα σας αρέσουν σίγουρα. Και φυσικά μην ξεχάσετε να

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή. Γιώργος Γρηγορίου

Μεσογειακή Διατροφή. Γιώργος Γρηγορίου Μεσογειακή Διατροφή Γιώργος Γρηγορίου Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών

Διαβάστε περισσότερα

Σερβίρουµε. ριστούγεννα!

Σερβίρουµε. ριστούγεννα! Σερβίρουµε ριστούγεννα! Σερβίρουµε ριστούγεννα! Τι χρειάζεται για να αφήσουν οι γιορτές την πιο γλυκιά γεύση; Αγαπημένους ανθρώπους γύρω από ένα τραπέζι, να μοιράζονται στιγμές, χαμόγελα και νοστιμιές!

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές γεμάτες νοστιμιά!

Συνταγές γεμάτες νοστιμιά! Συνταγές γεμάτες νοστιμιά! Πατατοσαλάτα με Tulip Chopped Ham 200 γρ. Tulip Chopped Ham κομμένο σε κύβους 2 μέτριου μεγέθους πατάτες, βρασμένες και ξεφλουδισμένες 50 γρ. βρασμένο μπιζέλι Χοντροκομμένα

Διαβάστε περισσότερα

H κουζίνα της Αργεντινής

H κουζίνα της Αργεντινής H κουζίνα της Αργεντινής Αργεντινή Η Αργεντινή είναι μια χώρα που βρίσκεται κυρίως. Στο νότιο μισό της νότιας Αμερικής Το κλίμα: Η κεντρική Αργεντινή έχει θερμά καλοκαίρια με καταιγίδες και ψυχρούς χειμώνες.

Διαβάστε περισσότερα

Ηπειρώτικη Βασιλόπιτα

Ηπειρώτικη Βασιλόπιτα Ηπειρώτικη Βασιλόπιτα ΥΛΙΚΑ 1κιλό χοιρινό (ψαχνό) από σπάλα, κομμένο σε μικρά κομμάτια ½ κιλό κοτόπουλο 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο 2 φλιτζάνια τσαγ. Τραχανά γλυκό 1 ½ φλιτζ.τσαγ.

Διαβάστε περισσότερα

Xριστούγεννα όλο µαγεία... και στο τραπέζι επιτυχία!

Xριστούγεννα όλο µαγεία... και στο τραπέζι επιτυχία! Xριστούγεννα όλο µαγεία... και στο τραπέζι επιτυχία! Χριστούγεννα όλο µαγεία και στο τραπέζι επιτυχία! Η χριστουγεννιάτικη μαγεία είναι παντού: στην ατμόσφαιρα, στο σπίτι μας και στην καρδιά μας! Για την

Διαβάστε περισσότερα

συνταγές της επιτυχίας!

συνταγές της επιτυχίας! Οι συνταγές της επιτυχίας! Οι συνταγές της επιτυχίας! Πανέτοιµοι να υποδεχτούµε το φθινόπωρο στην κουζίνα και να δηµιουργήσουµε γεύσεις µε προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ, για σίγουρη επιτυχία και σίγουρη οικονοµία! Με

Διαβάστε περισσότερα

Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο

Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο Πίτες Πίτα χωριάτικη με κιμά, μελιτζάνα και πράσο Υλικά (για 20 άτομα) Γέμιση ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό ανάμεικτο 300 γρ μελιτζάνες 200 γρ πράσα αλάτι, πιπέρι, ρίγανη Ζύμη 800 γρ αλεύρι για όλες

Διαβάστε περισσότερα

Γλυκιά μους Philadelphia με μαρμελάδα τομάτα

Γλυκιά μους Philadelphia με μαρμελάδα τομάτα Γλυκιά μους Philadelphia με μαρμελάδα τομάτα Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά Χρόνος ψυγείου: 3-5 ώρες Για 4 άτομα 350 γραμμάρια Philadelphia 150 ml κρέμα γάλακτος 180 ml γάλα 100 γραμμάρια ζάχαρη 2 φύλλα

Διαβάστε περισσότερα

Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές

Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές Εύκολες, δροσερές, καλοκαιρινές συνταγές Θάλασσα, ήλιος, παιχνίδια στην άμμο... Το καλοκαίρι είναι υπέροχο! Και μπορεί να γίνει ακόμη πιο υπέροχο αν το απολαύσουμε

Διαβάστε περισσότερα

γιορτινά (περίπου 45 κομμάτια)

γιορτινά (περίπου 45 κομμάτια) ΦΙΟΓΚΑΚΙΑ γιορτινά (περίπου 45 κομμάτια) YΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Σκληρό: 600 γρ. (3 φλιτζάνια) Αυγά: 3 Τσικουδιά: 1 φλιτζανάκι του καφέ Μπέικιν πάουντερ: 5 γρ. (1 κουταλάκι) ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Χρι ουγεννι ικες ολαύσεις!

Χρι ουγεννι ικες ολαύσεις! Χρι ουγεννι ικες ολαύσεις! Και φ ος η Γιώτης ρώνει µαζί σας το πιο γιορτινό τρ έζι! ηµιουργή ε για τους αγ ηµένους σας µοναδικά χρι ουγεννι ικα πι α µε τα υλικά Γιώτης που αγ ε και ε ι εύε ε. Ακολουθή

Διαβάστε περισσότερα

Brownie με διπλή κρέμα και σοκολάτα απο τoν Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Brownie με διπλή κρέμα και σοκολάτα απο τoν Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Brownie με διπλή κρέμα και σοκολάτα απο τoν Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Ένα απολαυστικό γλυκό. Brownie με διπλή κρέμα, πρώτη κρέμα από μους σοκολάτας, δεύτερη κρέμα βανίλιας, και τέλος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ Μαθήματα απόλαυσης Φρεσκοβαμμένες σχολικές αυλές που γεμίζουν παιδικά γέλια, καινούργια βιβλία σε θρανία και ευχές για μια καλή σχολική χρονιά! Κάθε φθινόπωρο, η καθημερινότητα

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές καλοκαιριού!

Συνταγές καλοκαιριού! Συνταγές µε άρωµα καλοκαιριού! Καιρός για βουτιές, όχι µόνο σε όµορφες ελληνικές παραλίες αλλά και στην κουζίνα µας για να δηµιουργήσουµε καλοκαιρινά εδέσµατα που θα συνοδέψουν την πιο ανέµελη περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

MANITAPIA ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ LIGHT ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ

MANITAPIA ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ LIGHT ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ MANITAPIA ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΥΡΙ LIGHT ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΥΛΙΚΑ για την σάλτσα ντομάτας 1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα 1/2 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένη ρίγανη 1 κουτάλι σούπας ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι ΥΛΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου

Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου Από τα παιδιά της Γ τάξης του 14/θ Μειονοτικού Σχολείου Κενταύρου Η παρούσα εκπαιδευτική δραστηριότητα υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Μαθαίνουμε Παρέα που χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα

Διαβάστε περισσότερα

Την εποχή των Χριστουγέννων, τα πάντα είναι μαγικά. Παντού υπάρχουν φωτεινά, γιορτινά χαμόγελα, όλα είναι στολισμένα με αγάπη και τα σπίτια γεμίζουν με τις πιο ζεστές, λαχταριστές μυρωδιές που προκαλούν

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά: καλής ποιότητας καλαμποκάλευρο (1 κιλό το πολύ), 2-3 λίτρα νερό, αλάτι. Εκτέλεση:

Υλικά: καλής ποιότητας καλαμποκάλευρο (1 κιλό το πολύ), 2-3 λίτρα νερό, αλάτι. Εκτέλεση: Υλικά: καλής ποιότητας καλαμποκάλευρο (1 κιλό το πολύ), 2-3 λίτρα νερό, αλάτι Γεμίζουμε μια κατσαρόλα μέχρι τη μέση με νερό (γύρω στα 2-3 λίτρα). Ρίχνουμε αλάτι στο νερό και τ'αφήνουμε να βράσει. (Η κατσαρόλα

Διαβάστε περισσότερα

1. Αγριογούρουνο πρασοσέλινο

1. Αγριογούρουνο πρασοσέλινο Αγαπητοί αναγνώστες μας γεια σας! Επειδή στην περιοχή μας αγαπημένη συνήθεια των κατοίκων είναι το κυνήγι, γι αυτό επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε στο ιστολόγιο του σχολείου μας συνταγές για κυνήγια, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Μύρισε. Χριστούγεννα!

Μύρισε. Χριστούγεννα! Μύρισε Χριστούγεννα! Και αυτόν τον Δεκέμβριο η Γιώτης καλωσορίζει τα Χριστούγεννα προσφέροντας τις πιο απολαυστικές προτάσεις για το γιορτινό σας τραπέζι! Περιηγηθείτε στο νέο μας e-cookbook και ανακαλύψτε

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιξιάτικες Συνταγές από το Στραγγιστό ΜΕΒΓΑΛ

Ανοιξιάτικες Συνταγές από το Στραγγιστό ΜΕΒΓΑΛ Ανοιξιάτικες Συνταγές από το Στραγγιστό ΜΕΒΓΑΛ Ανοιξιάτικες Συνταγές µε Όταν η µαγειρική συνάντησε τη δηµιουργικότητα, η παράδοση την ποιότητα κι η γεύση την απόλαυση δηµιουργήθηκε το Βιβλίο Ανοιξιάτικων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΑ ΣΤ 1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΑΝΕΤΟΝΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΕΙΚ Πρόκειται για ένα απολαυστικό γλυκό σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για την Ιταλια. Υλικά:

Διαβάστε περισσότερα

Σπιτικές τραγανές τυροκροκέτες χωρίς τηγάνισμα!

Σπιτικές τραγανές τυροκροκέτες χωρίς τηγάνισμα! Σπιτικές τραγανές τυροκροκέτες χωρίς τηγάνισμα! Με αγνά υλικά και χωρίς τηγάνισμα αυτές τις τυροκροκέτες θα τις λατρέψετε! Υλικά ¾ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη ¾ φλιτζάνι τυρί τριμμένο τύπου gouda 2 μικρά

Διαβάστε περισσότερα

5 Συνταγές με τους πιο νόστιμους λουκουμάδες

5 Συνταγές με τους πιο νόστιμους λουκουμάδες 5 Συνταγές με τους πιο νόστιμους λουκουμάδες Οι λουκουμάδες (και τα ντόνατς) αποτελούν κάποια από τα δημοφιλέστερα γλυκά το τελευταίο διάστημα. Γεμιστοί με λεμόνι, με πραλίνα και κρέμα ή απλά με μπόλικο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΤΟΝΑΤΣ. σπιτικά YΛΙΚΑ: ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΝΤΟΝΑΤΣ. σπιτικά YΛΙΚΑ: ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΝΤΟΝΑΤΣ σπιτικά YΛΙΚΑ: Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Σκληρό: 800 γρ. (4 κούπες) Νερό (χλιαρό): 125 γρ. (1/2 κούπα) Γάλα (χλιαρό): 190 γρ. (3/4 κούπας) Ζάχαρη: 50 γρ. (1/4 κούπας) Βούτυρο λιωμένο: 50 γρ. (1/4 κούπας)

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr!

Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr! Βασιλόπιτα τσουρέκι, από την Αργυρώ μας και το argiro.gr! Μπορεί το τσουρέκι να θέλει την ώρα του, αλλά αυτή η συνταγή για Βασιλόπιτα τσουρέκι είναι εύκολη! Είναι αφράτη, με μοναδική υφή και γεύση και

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα δίχρωμη, παραδοσιακή, ελαφριά, η αλλιώς τούρτα του «παλιού» ζαχαροπλάστη από το «Taste of life by Betty»

Τούρτα δίχρωμη, παραδοσιακή, ελαφριά, η αλλιώς τούρτα του «παλιού» ζαχαροπλάστη από το «Taste of life by Betty» Τούρτα δίχρωμη, παραδοσιακή, ελαφριά, η αλλιώς τούρτα του «παλιού» ζαχαροπλάστη από το «Taste of life by Betty» Υλικά : 1 παντεσπάνι κακάο 1 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής Για το σιρόπι : 200 γρ. ζάχαρη 200

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ. Χαράσσουμε τα κάστανα και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 3-4 και μετά τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ. Χαράσσουμε τα κάστανα και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 3-4 και μετά τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. ΣΟΥΠΕΣ VEGAN ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ Υλικά 300 gr κάστανα 2 καρότα 1 πράσο 1 χούφτα μαϊντανό αλάτι θαλασσινό 1,5 lt νερό Χαράσσουμε τα κάστανα και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 3-4 και μετά τα αποσύρουμε

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαιρινές Συνταγές

Καλοκαιρινές Συνταγές Υποδεχόµαστε το καλοκαίρι µε διάθεση για απολαυστικές γεύσεις και γεµίζουµε το τραπέζι µας µε δροσερές συνταγές ΓΙΩΤΗΣ! Χρησιµοποιήστε προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ για να φτιάξετε µοναδικές δηµιουργίες! Μπεσαµέλ, Αλεύρι,

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα σοκολατίνα (Black beauty) από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Τούρτα σοκολατίνα (Black beauty) από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Τούρτα σοκολατίνα (Black beauty) από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Μια τούρτα που μας έλειπε.. Black beauty. Συνήθως ανεβάζω συνταγές για τούρτες λίγο πρωτότυπες και αρκετά φανταστικές.

Διαβάστε περισσότερα

1 γιαούρτι 2 αβγά 1 ποτήρι λάδι 20 γρ. μαγιά 1 ποτήρι ζάχαρη 1 ½ ποτήρι νερό Αλεύρι 2-3 δάχτυλα λιγότερο από το πακέτο του ενός κιλού

1 γιαούρτι 2 αβγά 1 ποτήρι λάδι 20 γρ. μαγιά 1 ποτήρι ζάχαρη 1 ½ ποτήρι νερό Αλεύρι 2-3 δάχτυλα λιγότερο από το πακέτο του ενός κιλού Γ ΤΑΞΗ 2012-2013 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αγαπητοί μάγειρες, σ αυτό το βιβλίο θα μάθετε να μαγειρεύετε διάφορες λαχταριστές συνταγές, που εκτελέσαμε, εμείς τα παιδιά της Γ τάξης του σχολείου Ι.Κ.Θ.,με πολύ κέφι και μεράκι.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ της Ελπίδας Αρτοπούλου ΥΛΙΚΑ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ της Ελπίδας Αρτοπούλου ΥΛΙΚΑ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ ΡΥΖΟΓΑΛΟ της Ελπίδας Αρτοπούλου 4 κούπες γάλα ½ κούπα ρύζι γλασέ λίγο αλάτι ½ κούπα ζάχαρη 1 βανίλια 2 κουτ. του γλυκού κορν-φλάουρ κανέλα Βάζουµε το ρύζι να βράσει στην κατσαρόλα µε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΑΦΙ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ Υλικά: 1 ½ ποτήρι κριθαράκι 4 ποτήρια νερό 2 ντοµάτες τριµµένες αλάτι 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο λίγο χαλούµι Βάζετε το νερό να βράσει µαζί µε το λάδι και ρίχνετε τις τριµµένες ντοµάτες

Διαβάστε περισσότερα

Για ακόµα περισσότερες συνταγές, επισκεφτείτε το

Για ακόµα περισσότερες συνταγές, επισκεφτείτε το Επιτέλους Πάσχα! Η φύση µυρίζει άνοιξη και η κουζίνα µας λαχταριστές πασχαλινές λιχουδιές! Είτε στην πόλη, είτε στο χωριό, τα έθιµα και οι παραδόσεις τηρούνται ευλαβικά αλλά και νέες συνταγές ξεφυτρώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των

Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΜΑΛΛΙΑ: Αν τα μαλλιά μας είναι λιπαρά, τα πλένουμε με δυο κρόκους αυγού και ξεπλένουμε με χαμομήλι. Μια καλή και θρεπτική μάσκα μαλλιών. Ανακατεύουμε δυο κουταλιές της

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά. Προετοιμασία. Κοτόπουλο Φρικασέ με Σέσκουλα. Ένα νόστιμο και ελαφρύ πιάτο με ανοιξιάτικα λαχανικά.

Υλικά. Προετοιμασία. Κοτόπουλο Φρικασέ με Σέσκουλα. Ένα νόστιμο και ελαφρύ πιάτο με ανοιξιάτικα λαχανικά. Κοτόπουλο Φρικασέ με Σέσκουλα Ένα νόστιμο και ελαφρύ πιάτο με ανοιξιάτικα λαχανικά. : 15 Μαγείρεμα: 50 4 μπούτια κοτόπουλο 3 κ.σ. ελαιόλαδο 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 μέτριο πράσο σε ροδέλες 1 μάτσο

Διαβάστε περισσότερα

ΑπολαυστικάΤαξίδια. συνταγές. Το ταξίδι με το πλοίο Πρεβελη είναι πάντα άνετο. και γίνεται ακόμη πιο απολαυστικό όταν βρεθεί κανείς

ΑπολαυστικάΤαξίδια. συνταγές. Το ταξίδι με το πλοίο Πρεβελη είναι πάντα άνετο. και γίνεται ακόμη πιο απολαυστικό όταν βρεθεί κανείς συνταγές Από τον Βασίλη Δημαρά Φωτογραφίες: Μιχάλης Ζόργιας ΑπολαυστικάΤαξίδια Το ταξίδι με το πλοίο Πρεβελη είναι πάντα άνετο και γίνεται ακόμη πιο απολαυστικό όταν βρεθεί κανείς μπροστά στις γευστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ Υλικά: 1 πακέτο σπαγγέτι 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες 100 ml ελαιόλαδο 500 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση 1 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα Αλάτι,

Διαβάστε περισσότερα

B ΠΡΩΙΝΟ: 1η ΗΜΕΡΑ. ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: Ένα άπαχο γιαούρτι με γεύση φρούτων. ΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΝΟ: ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΛΑ ΚΡΕΜ SLIMMER

B ΠΡΩΙΝΟ: 1η ΗΜΕΡΑ. ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ: Ένα άπαχο γιαούρτι με γεύση φρούτων. ΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΝΟ: ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΛΑ ΚΡΕΜ SLIMMER SLIMMER ΧΑΣΤΕ ΒΑΡΟΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 1η ΗΜΕΡΑ B ΠΡΩΙΝΟ: Καφές ή πράσινο τσάι ή ρόφημα από βότανα. Ένα πορτοκάλι ή δύο μέτρια ακτινίδια ή τρία ξερά δαμάσκηνα. Ένα φλιτζάνι άπαχο φρέσκο γάλα (1,5% λιπαρά) με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ Κ Α Λ Ο Κ ΑΙΡΙ

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ Κ Α Λ Ο Κ ΑΙΡΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ Κ Α Λ Ο Κ Α Ι Ρ Ι ροσερές συνταγές για κάθε ουρανίσκο! ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ Κ Α Λ Ο Κ Α Ι Ρ Ι Για μία ακόμα χρονιά, η ΓΙΩΤΗΣ φέρνει το καλοκαίρι στο πιάτο σας με μια σειρά δροσερών συνταγών που υπόσχονται

Διαβάστε περισσότερα

Απίθανη, θεϊκή σοκολατόπιτα από τον Αλέξη Επιθυμιάδη και το alwayshungry.gr!

Απίθανη, θεϊκή σοκολατόπιτα από τον Αλέξη Επιθυμιάδη και το alwayshungry.gr! Απίθανη, θεϊκή σοκολατόπιτα από τον Αλέξη Επιθυμιάδη και το alwayshungry.gr! Αυτή η συνταγή για σοκολατόπιτα θα εντυπωσιάσει όλους τους λάτρεις της σοκολάτας! Έψαχνα καιρό για μία μοναδική συνταγή ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012

ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012 Νόστιμα, απλά και υγιεινά! ΙΑ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΒ) Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Μάιος 2012 Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2011-2012 το σχολείο μας έθεσε ως ένα από τους στόχους του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

A use se Bo B u o ch c e (Ταρτά τ ρ Ψαριο ι ύ ο κ αι ιμ πι π φ ι τέ τ κ έ ι ιμ ε μ ε Μ υρωδ ω ι δ κ ι ά Σαλάτα τ Mesc e l sc u l n) Τ ΡΤ Α Α ΡΤ Ρ ΨΑ

A use se Bo B u o ch c e (Ταρτά τ ρ Ψαριο ι ύ ο κ αι ιμ πι π φ ι τέ τ κ έ ι ιμ ε μ ε Μ υρωδ ω ι δ κ ι ά Σαλάτα τ Mesc e l sc u l n) Τ ΡΤ Α Α ΡΤ Ρ ΨΑ MENU No 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΝΟΥ ΜΕΝΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ Β έτους OTEK Αναβυσσου 2012 Kostas Athanasopoulos CEC Amuse Bouche (Ταρτάρ Ψαριού και Μπιφτέκι με Μυρωδικά Σαλάτα Mesclun) ΤΑΡΤΑΡ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΒΓΗΚΑΝ. απ το αυγό

ΓΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΒΓΗΚΑΝ. απ το αυγό ΓΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΒΓΗΚΑΝ απ το αυγό ΓΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΒΓΗΚΑΝ απ το αυγό Φέτος το Πάσχα έρχεται νωρίς! Ευκαιρία να χαρούμε νωρίτερα! Με τα καλύτερα υλικά και τα αγαπημένα μας προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ θα δημιουργήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΡ ΟΜΑΚΑΡΟΝΑ της Ειρήνης Κάππαρη ΥΛΙΚΑ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΣΚΟΡ ΟΜΑΚΑΡΟΝΑ της Ειρήνης Κάππαρη ΥΛΙΚΑ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΚΟΡ ΟΜΑΚΑΡΟΝΑ της Ειρήνης Κάππαρη ½ κιλό µακαρόνια Ν ο 6 ½ κιλό γιαούρτι 3 σκελίδες σκόρδο τριµµένες 3 κουταλιές λάδι 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριµµένο 1 κουταλάκι πάπρικα αλάτι Βάζουµε σε κατσαρόλα νερό

Διαβάστε περισσότερα

Ρολάκια σπαγγάκια χοιρινά αλά κρεµ, µε µανιτάρι α

Ρολάκια σπαγγάκια χοιρινά αλά κρεµ, µε µανιτάρι α 1 Ρολάκια σπαγγάκια χοιρινά αλά κρεµ, µε µανιτάρι α Υλικά: 5 ρολάκια-σπαγγάκια, 250 γρ µανιτάρια, 50 γρ µπέικον, 200 ml κρέµα γάλακτος, ελαιόλαδο, µαϊντανός, αλάτι, πιπέρι. Προετοιµασία: Σε ζεστό λάδι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ (ΓΑΛΛΙΑ)

ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ (ΓΑΛΛΙΑ) ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ (ΓΑΛΛΙΑ) ΥΛΙΚΑ 50γρ. Βούτυρο 3κ.σ ελαιόλαδο 800γρ. Καθαρισμένα κρεμμύδια 1κ.γ ζάχαρη,2κ.γ αλεύρι 200ml κρασί λεύκο 1κ.γ θυμάρι,1 φύλλο δάφνη 2lt ζωμό βοδινό ζεστό 2 σκελίδες σκόρδο,30ml cognac

Διαβάστε περισσότερα

MAPIA ΠAΠAΔOΔHMHTPAKH

MAPIA ΠAΠAΔOΔHMHTPAKH MAPIA ΠAΠAΔOΔHMHTPAKH ΔΕΥΤΕΡΑ Πρωϊνό: 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι 2 φρυγανιές ή 1 φέτα ψωμί 1 φέτα τυρί κίτρινο Δεκατιανό: 1 μέτριο πορτοκάλι Μεσημεριανό: 1 μερίδα σούπα χριστουγεννιάτικη 1 φέτα ψωμί

Διαβάστε περισσότερα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 ο και στρώνουμε με λαδόκολλα 2 μεγάλα ταψιά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 ο και στρώνουμε με λαδόκολλα 2 μεγάλα ταψιά. 350 γρ. νιφάδες βρώμης 200 γρ. κρέμα γάλακτος 100 γρ. ζάχαρη καστανή 100 γρ. μέλι 2 μήλα μεσαίου μεγέθους, τριμμένα στο μούλτι 80 γρ. αποξηραμένα cranberries ½ κ.γ. κανέλα 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού 1 κ.γ.

Διαβάστε περισσότερα

Γαστρονομικός Τουρισμός

Γαστρονομικός Τουρισμός Γαστρονομικός Τουρισμός ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΚΑΘΩΣ Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ. Ο γαστρονομικός

Διαβάστε περισσότερα

Μπισκότα βουτύρου με αλμυρή καραμέλα και σοκολάτα, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!

Μπισκότα βουτύρου με αλμυρή καραμέλα και σοκολάτα, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly! Μπισκότα βουτύρου με αλμυρή καραμέλα και σοκολάτα, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly! Το πεντανόστιμα δεν φτάνει, γιατί τα αδικεί λίγο αυτά τα μπισκότα. Ζύμη τριφτή και βουτυράτη, αλμυρή καραμέλα

Διαβάστε περισσότερα

Οι συνταγές της... πέμπτης!

Οι συνταγές της... πέμπτης! Οι συνταγές της... πέμπτης! Σούπες Ορεκτικά Πίτες Σπανακόρυζο (Ήπειρος) Αλάτι Πιπέρι 1/2 φλιτζάνι ξηρό κρασί λεμόνι για το σερβίρισμα 1 κιλό φρέσκο σπανάκι 1 κρεμμύδι ξερό 1 ματσάκι κρεμμύδι φρέσκο 1 ματσάκι

Διαβάστε περισσότερα

25 καταπληκτικές συνταγές από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δ1 26 Δ.Σ. Νίκαιας

25 καταπληκτικές συνταγές από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δ1 26 Δ.Σ. Νίκαιας 25 καταπληκτικές συνταγές από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δ1 26 Δ.Σ. Νίκαιας 2013-2014 Υλικά: 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο 1 ποτήρι ρύζι 1 κρεμμύδι τριμμένο 1 αυγό 1 μικρό κομματάκι

Διαβάστε περισσότερα

Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε

Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε Αστεράτα τυροπιτάκια τρικολόρε Τα τυροπιτάκια είναι για κάποιους μπελαλίδικη δουλειά για αυτό και προμηθεύονται έτοιμα από το σούπερ μάρκετ κάνοντας κακό στην τσέπη τους. Σήμερα στην κουζίνα του HAPPY

Διαβάστε περισσότερα

12 ΓΛΥΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ. Τάξη Ε Σχολικό έτος 2013-2014

12 ΓΛΥΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ. Τάξη Ε Σχολικό έτος 2013-2014 12 ΓΛΥΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ Τάξη Ε Σχολικό έτος 2013-2014 Μπισκότα ( Τα γερμανικά μελομακάρονα ) Lebkuchen Υλικά - Z utaten: ½ κούπα μέλι ½ κούπα μελάσα ¾ κούπας μαύρη ζάχαρη 1 αυγό 1 κ.σ. χυμός λεμονιού 1 κ.γ. ξύσμα

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα triple delight από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Τούρτα triple delight από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Τούρτα triple delight από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Μια τριπλή ηδονή από σοκολατένιο παντεσπάνι, μους σοκολάτας, μους καραμέλας, και μους φυστικοβούτυρου. Επικάλυψη με γκανάζ σοκολάτας

Διαβάστε περισσότερα

κοτόπουλο με ντομάτα και λευκό τυρι

κοτόπουλο με ντομάτα και λευκό τυρι 6 κοτόπουλο με ντομάτα και λευκό τυρι ΥΛΙΚΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ κοτόπουλο φιλέτο ωμό (2 ανάλογα τις θερμίδες) 200 gr ντομάτες 20 gr κρασί άσπρο ξηρό τυρί λευκό light (12% λιπαρά) (40 ανάλογα τις θερμίδες)

Διαβάστε περισσότερα

VEGAN ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗ Α

VEGAN ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗ Α VEGAN ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗ Α ΣΟΚΟΛΑΤΙΝΑ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ: 200 γρ. φουντούκια 300 γρ. χουρμάδες 50 γρ. κακάο ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ: 1400 ml Ρόφημα Βρώμης Vero Cereal με Χαρούπι

Διαβάστε περισσότερα

Γέμιση με μανιτάρια. Εκτέλεση:

Γέμιση με μανιτάρια. Εκτέλεση: Γέμιση με μανιτάρια Η γέμιση είναι μια υπόθεση που είμαι σίγουρος πως απασχολεί αυτή τη στιγμή κάθε Ελληνίδα νοικοκυρά. Σήμερα ήρθα να δώσω λύση σε όσες στερέψατε από ιδέες αλλά και σε όσες θέλετε να κάνετε

Διαβάστε περισσότερα

OI ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΣ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 4 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β 2

OI ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΣ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 4 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β 2 OI ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 4 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ Β 2 Μηλόπιτα κυρίας Βασιλικής Προετοιμασία Βάζουμε σε ένα μπολ πέντε (5) μήλα κομμένα σε φέτες με λίγο BRANDY, λίγη ζάχαρη

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα opera με πραλίνα φουντουκιού, και τρεις κρέμες από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»

Τούρτα opera με πραλίνα φουντουκιού, και τρεις κρέμες από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος» Τούρτα opera με πραλίνα φουντουκιού, και τρεις κρέμες από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος» Τούρτα opera με τρεις κρέμες. Για τους πολύ απαιτητικούς, και μερακλήδες της ζαχαροπλαστικής!!

Διαβάστε περισσότερα