Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012"

Transcript

1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2012 Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012 «Παντέχνου πυρός σέλας Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» Τετραήμερο εορταστικών εκδηλώσεων Πέμπτη 11, Παρασκευή 12, Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 Για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού διοργανώνει τη δράση Περιβάλλον και Πολιτισμός, στοχεύοντας στην ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στην ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία της. Θεματικός άξονας των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια του εορτασμού στις 11, 12, 13 και 14 Οκτωβρίου 2012 είναι η φωτιά. Ο τίτλος «παντέχνου πυρός σέλας» προέρχεται από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου. Ο στίχος περιγράφει εύγλωττα τη φύση της φωτιάς, που χάρισε στον άνθρωπο δύναμη και γνώση, γέννησε τέχνη, τεχνική και τεχνολογία αλλά και φώτισε με τη λάμψη της τον πολιτισμό. Από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, η φωτιά ήταν εκείνο που ο άνθρωπος έμαθε να συντηρεί και να χειρίζεται, εξασφαλίζοντας φως, προστασία και θαλπωρή, ανάπτυξη και πρόοδο. Ωστόσο, δεν έχασε ποτέ τον ατίθασο χαρακτήρα της, ενίοτε οδηγώντας στο θάνατο και στην καταστροφή. Η διττή της όψη προκάλεσε το δέος, φλόγισε τη φαντασία κι έθρεψε το μύθο. Της αποδόθηκαν ιδιότητες θεϊκές, συνδέθηκε με τη θρησκεία και τη λατρεία, έλαβε σημαντική θέση σε δοξασίες και τελετουργίες. Τις λαμπερές αυτές ιστορίες της φωτιάς φιλοξενούν φέτος 147 μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της επικράτειας που συμμετέχουν στον εορτασμό. Οι επισκέπτες μπορούν να τις αφουγκραστούν εντοπίζοντας το λογότυπο της δράσης, εκεί όπου

2 ενώνονται η ορμή της φλόγας και της σπείρας, κάνοντας τη φωτιά να προβάλει ως αέναη κίνηση, αστείρευτη ενέργεια, πηγή δημιουργίας και αισιοδοξίας. Στο πλαίσιο του τετραήμερου εορτασμού θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους. Τις εκδηλώσεις συντονίζει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Η είσοδος στα δημόσια μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου Την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012, οι συμμετέχοντες φορείς θα υποδέχονται σχολικές μονάδες με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους. Στους επισκέπτες θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους υπευθύνους των εκδηλώσεων κάθε φορέα, όπως αναφέρονται στον αναλυτικό κατάλογο των χώρων και των μουσείων όπου θα φιλοξενηθούν οι εκδηλώσεις. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγρινίου η ΛΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει: την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου ώρες , εκπαιδευτικά προγράμματα το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το ευρύ κοινό. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Δ. Γαβρίνα, τηλ.: Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Θυρρείου η ΛΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες , εκπαιδευτικά προγράμματα το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το ευρύ κοινό και θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από την αρχαιολόγο κα Β. Τσαντήλα, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Δ. Γαβρίνα, τηλ.:

3 Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Η Δ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει: Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου περιηγήσεις θα γίνονται παράλληλα στον Αρχαιολογικό Χώρο Ακρόπολης Τίρυνθας (Μυκηναϊκό Ανάκτορο) αλλά και στον Αρχαιολογικό Χώρο Ηραίου Άργους (Βωμός για τις θυσίες προς τιμήν της θεάς Ήρας). Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου παράλληλες περιηγήσεις θα λάβουν χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Π. Γεωργοπούλου, τηλ.: (εσωτ. 5) Στο Μουσείο «Β. Παπαντωνίου», στο Ναύπλιο, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα προγραμματίζει την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα Φως- Φωτιά- Κόκκινο Χρώμα στον Κύκλο του Χρόνου. Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται στους μαθητές της Δ Τάξης των 6 Δημοτικών σχολείων της πόλης του Ναυπλίου και θα πραγματοποιηθεί από τις 9.00 έως τις μετά από προσυνεννόηση. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Π. Ζάχου- Καλκούνου, τηλ.: Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης η ΛΘ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει για όλο το τετραήμερο των εκδηλώσεων πρόγραμμα περιήγησης ξενάγησης καθώς και δημιουργίας έργων ζωγραφικής. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει αναλυτικά ως εξής: Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012: Ξενάγηση- περιήγηση σχολικών ομάδων στα σχετιζόμενα με το φετινό θέμα του εορτασμού εκθέματα με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους καθώς και τη δημιουργία έργων ζωγραφικής από τους μικρούς μαθητές. Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012: Ξενάγηση και περιήγηση από αρχαιολόγο της Υπηρεσίας στο ευρύ κοινό στα σχετιζόμενα με το φετινό θέμα του εορτασμού εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Τρίπολης. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Tρ. Σωτηροπούλου, τηλ.: , , N. AΡΤΑΣ Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας η ΛΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει: την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες , το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Φωτεινό μου λυχναράκι για μαθητές δημοτικών σχολείων.

4 Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρα 20.00, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της Δρ. Δ. Μουλού, αρχαιολόγου της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΑΙΘΠΑ, με θέμα: Τα μέσα τεχνητού φωτισμού στην Αρχαιότητα. Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, ώρες , θα λάβει χώρα θεματική ξενάγηση για ενήλικες στους χώρους και τα εκθέματα του μουσείου που σχετίζονται με τη φωτιά. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Μ. Νιάρου, τηλ.: , 21191, Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ Στην Αθήνα, στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, η Α Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα διοργανώσει εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Μ. Λιάσκα, Κλ. Τσόγκα, τηλ.: , Στην Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών η Β Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει: για την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012, ώρα : α) Δραματοποιημένη αφήγηση παραμυθιού με τη συνοδεία φλάουτου: Κόκκινη κλωστή δεμένη, στη φωτιά παραδομένη, φύσηξέ τη για να σβήσει, παραμύθι ν αρχινήσει.ο μύθος της φωτιάς και β) Παιχνίδι: Στέλνοντας μηνύματα με φρυκτωρίες. για το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρες και , προβολή της ταινίας μικρού μήκους (19 ) Οι Πέτρινοι φύλακες της Έλ. Καλογρίδου, αρχαιολόγου της 3ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ι. Γκουρτζιούμη, τηλ.: Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας η Β Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες , προγραμματίζει τις ξεναγήσεις: α) Άρτεμις Φωσφόρος: Ξενάγηση με θέμα τη σχέση της Αρτέμιδος με τη φωτιά. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα εκθέματα που απεικονίζουν τη σχέση αυτή. β) Η χρήση της φωτιάς σε τελετουργικά δρώμενα και στην καθημερινότητα: θα παρουσιαστεί η χρήση της φωτιάς σε εκδηλώσεις σχετικές με τη λατρεία και τα ταφικά έθιμα καθώς και κατά την άσκηση της κεραμουργίας και της μεταλλουργίας.

5 Παράλληλα, για τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προγραμματίζονται αφήγηση παραμυθιού βασισμένου στο μύθο της Περσεφόνης και παιχνίδι με ζωγραφική και φωτογραφίες εκθεμάτων με θέμα Άρτεμις και φωτιά. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Κ. Πέτρου, Κ. Νικολάκη, τηλ.: Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κεραμεικού, την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου η Γ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει ξεναγήσεις σχολικών ομάδων. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Λ. Μπουρνιάς, τηλ.: Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου η Β Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου και τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρα , εκπαιδευτική δράση για ενήλικες και οικογένειες. Θα γίνει θεματική ξενάγηση στις συλλογές του Μουσείου, ενώ παράλληλα θα υλοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και έκθεση ζωγραφικής με έργα μαθητών της περιοχής. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Α. Αθανασόπουλος, Μ. Καγιάφα, τηλ.: (ΚΠΕ Λαυρίου) Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, έχοντας ως επίκεντρο το εξαιρετικής σημασίας χάλκινο άγαλμα του Απόλλωνα, η ΚΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτικές ξεναγήσεις με κύριο θεματικό άξονα τη διαδικασία χύτευσης των χάλκινων αγαλμάτων. Οι δραστηριότητες θα λάβουν χώρα και τις τέσσερις μέρες του εορτασμού, από τις 9.00 ως τις Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Γ. Γαϊτης, Ε. Βάλβη, τηλ.: Το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επίκεντρο έναν αρχαίο κλίβανο χύτευσης χάλκινων έργων, προγραμματίζει στο Αρχαιολογικό Πάρκο Πανεπιστημιούπολης προβολές και ξεναγήσεις για διάφορες ομάδες κοινού. Την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, από τις έως τις 13.00, το Μουσείο θα απευθύνεται σε οργανωμένες σχολικές ομάδες (έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση) και από τις έως τις σε ενήλικο κοινό. Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, από τις έως τις 14.00, προβολές και ξεναγήσεις θα γίνουν για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, από τις έως τις 14.00, για ενήλικο κοινό.

6 Η συμμετοχή στις πιο πάνω εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Το Αρχαιολογικό Πάρκο Πανεπιστημιούπολης θα λειτουργεί από τις 8.30 έως τις Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Α. Σφυρόερα, τηλ.: , Δευτ- Παρ: , museum.uoa.gr/archeology/ Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη μόνιμη έκθεσή του με τίτλο Από τη φλόγα του λυχναριού στο πυρ το εξώτερον. Την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, και , το πρόγραμμα απευθύνεται σε σχολικές ομάδες Ε δημοτικού. Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, τις ώρες και το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά από 9-11 ετών. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΒΧΜ, τηλ.: , Δευτ- Παρ: Στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος προγραμματίζει: την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες , εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία με τίτλο Και εγένετο φως: Ιερά σκεύη φωτισμού στην Εβραϊκή τέχνη και παράδοση. Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρες , το ομώνυμο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί για οικογένειες. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ο. Τρέβεζα, τηλ.: , e- mail: Η Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλεξάνδρου- Σούτζου διοργανώνει: την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες το Σάββατο 13 Οκτωβρίου τακτικές θεματικές ξεναγήσεις με αφορμή τα επιλεγμένα έργα. Τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα (ζωγραφική και κατασκευές) στο παιδικό εργαστήρι. την Κυριακή 14 Οκτωβρίου θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις με αφορμή τα επιλεγμένα έργα για τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες, ενώ το παιδικό εργαστήριο θα είναι ανοιχτό. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Μ. Μαδένης, τηλ.: Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όλες τις μέρες του εορτασμού, προγραμματίζει περιηγήσεις για τους επισκέπτες του, οι οποίοι θα καλούνται να αναζητήσουν μέσα στο Μουσείο επιλεγμένα εκθέματα σχετικά με τη φωτιά, με τη βοήθεια δίγλωσσου ενημερωτικού φυλλαδίου που θα διανέμεται δωρεάν στην είσοδο του Μουσείου. Παράλληλα, θα πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Της φωτιάς τα αρχαία ίχνη, με θέμα την ιστορία της φωτιάς στην αρχαιότητα για παιδιά ηλικίας 8-10 ετών, διάρκειας δύο ωρών ως εξής: Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, , για μαθητές Δ

7 Δημοτικού, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, , για μαθητές Ε Δημοτικού και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, για παιδιά 8-10 ετών. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Μ. Σελέκου, Π. Κουτσιανά, τηλ.: , Το Επιγραφικό Μουσείο προγραμματίζει περιηγήσεις σε σχολεία και ενήλικες σε επιγραφές που σχετίζονται με αγώνες λαμπαδηδρομίας στην αρχαία Αθήνα, ορισμένες από τις οποίες θα εκτεθούν για πρώτη φορά. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής: Την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρα 10.00, θα λάβει χώρα περιήγηση και εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μαθητές, ενώ στις έχει προγραμματιστεί περιήγηση σε ενήλικο κοινό. Η περιήγηση σε ενήλικες θα επαναληφθεί το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στις Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Α. Θέμος, Μ. Παναγούλη, τηλ.: Η Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών (ΕΑΙΑΣ) προγραμματίζει επικοινωνιακή δράση παιδευτικού χαρακτήρα, τόσο για σχολικές ομάδες μετά συνοδών, όσο και για το ευρύτερο κοινό, υπό τον τίτλο: αγγείων άγγιγμα. Η εν λόγω δράση, που έχει να κάνει με το άγγιγμα πρωτότυπων αγγείων και την ενημέρωση επί θεμάτων κεραμικής, θα λάβει χώρα στον αύλειο χώρο της Εφορείας (είσοδος από Διοσκούρων 6, Πλάκα) κατά τις ημέρες: Πέμπτη 11, Παρασκευή 12 και Σαββάτο 13 Οκτωβρίου, ώρες Για τη συμμετοχή σχολικών ομάδων απαιτείται η έγκαιρα προηγηθείσα τηλεφωνική επικοινωνία. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Π. Αντωνάτος, τηλ.: , Στο Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού προγραμματίζονται: την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρα 19.00, ομιλία με τίτλο ΈνΤεχνο Πυρ. Σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες δημιουργούν με αφορμή τη φωτιά, από τις κ.κ. Α. Σέλελη, μουσειολόγο, και Ειρ. Χρήστου, ιστορικό τέχνης. το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στο χώρο του Ιδρύματος (Αμαλίας 4, Σύνταγμα, 5ος όροφος), θα παρουσιαστεί η έκθεση H Γιάννα Ανδρεάδη στο Atelier του Frank Bordas. Πρωτότυπες Εκδόσεις. Ώρες λειτουργίας:

8 Πληροφορίες: Στο Ιστορικό Αρχείο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (οδός Ψαρομηλίγκου 22, Θησείο) η Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ε - ΣΤ Δημοτικού και οικογένειες με τίτλο Μια φλόγα στο χιόνι. Πυρ, χάλαζα, χιών, κρύσταλλος Θέμα του προγράμματος είναι η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και τη λαμπαδηδρομία με την ευκαιρία της 9ης Χειμερινής Ολυμπιάδας του Ίνσμπρουκ της Αυστρίας το Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, στις , θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ε Δημοτικού Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στις , για μαθητές ΣΤ Δημοτικού. Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στις , θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γονείς με παιδιά ετών. Παράλληλα η έκθεση του Ιστορικού Αρχείου θα παραμείνει ανοιχτή για το ευρύ κοινό, από έως Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων στις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές δράσεις, είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής από 1-5 Οκτωβρίου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Κ. Ξανθοπούλου, τηλ.: , Το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής προγραμματίζει: την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρα , εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες δημοτικού με τίτλο Η μαγεία της φωτιάς Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, από με 20.00, δράση για μικρούς και μεγάλους με τίτλο Δημιουργώντας με τη φωτιά... Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Φ. Κατσαούνη, Ν. Λιάρος, τηλ.: Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης προγραμματίζει την εκδήλωση ΠΡΟ ΜΗΘΕΟΜΑΙ ΠΥΡΟΣ ΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ, βραδιά αφήγησης για ενήλικο κοινό με την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 20.00, στο Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: τηλ.: Παράλληλα, από 11 έως και 14 Οκτωβρίου 2012, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν με ελεύθερη είσοδο τα τέσσερα παραρτήματα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και να εντοπίσουν σε κάθε ένα από αυτά τρία επιλεγμένα εκθέματα που σχετίζονται με τη Φωτιά και αποκαλύπτουν χρήσεις, εφαρμογές και συνδέσεις του πρωταρχικού αυτού στοιχείου με την ανθρώπινη δραστηριότητα. ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ: Κεντρικό κτήριο, Κυδαθηναίων 17, Πλάκα Τζαμί Τζισδαράκη, Άρεως 1, Μοναστηράκι

9 Κτήριο οδού Πανός 22, Μοναστηράκι, Μόνιμη Έκθεση «Άνθρωποι και Εργαλεία. Όψεις της Εργασίας στην προβιομηχανική Κοινωνία». Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα Ωράριο λειτουργίας: Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Ν. Δάφνη, Ε. Δάφνη, Ι. Πάλλα, τηλ.: Η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Αναλαμπές, ά κτιστές (μαζί με το Φλογούλη), που απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής: Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012: αρχαιολογικοί χώροι Μονής Δαφνίου Καισαριανής και Μονής από 9:00 έως 13:00 Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012: αρχαιολογικοί χώροι Μονής Δαφνίου Μονής Καισαριανής και από 9:00 έως 13:00 Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Ελ. Βολτυράκη (για Μονή Καισαριανής), Μ. Μαργώνη (για Μονή Δαφνίου), τηλ.: Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές έως Παρασκευή 5 Οκτωβρίου Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το Μουσείο της Ακρόπολης διοργανώνει θεματικές περιηγήσεις στις συλλογές του από τους αρχαιολόγους- φροντιστές του Μουσείου. Παράλληλα θα διανέμει στους επισκέπτες ενημερωτικό φυλλάδιο με πληροφορίες για τα σημαντικότερα εκθέματα της δράσης. Το πρόγραμμα περιηγήσεων έχει ως εξής: Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, περιηγήσεις μαθητικών ομάδων στις 09:00, 10:00, 11:00 και 12:00 - κατόπιν κράτησης. Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου, περιηγήσεις ενηλίκων στις 17:00, 17:30, 18:00, 18:30, 19:00, 19:30 - με σειρά προτεραιότητας. Οι περιηγήσεις των 18:00 και 19:00 θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα, οι υπόλοιπες στην ελληνική. Η είσοδος στο κοινό θα είναι ελεύθερη το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου από τις 17:00 20:00.

10 Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: τηλ.: και Το Μουσείο Αφής (Δοϊράνης 198 και Αθηνάς 17, Καλλιθέα) προγραμματίζει εκπαιδευτική δράση με τίτλο Προσευχές της φωτιάς. Από την πρώτη φλόγα μέχρι το κεράκι της Κυριακής. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν σε επιλεγμένα εκθέματα και να παρακολουθήσουν μία δεκάλεπτη προβολή που αφορά στη φωτιά και στο ρόλο της στη θρησκευτική λατρεία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, να δημιουργήσουν ένα παραμύθι με θέμα τη φωτιά και να φτιάξουν ένα ανάγλυφο έργο με θέμα το παραμύθι. Τα έργα που θα προκύψουν θα δωριστούν στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) για τους μικρούς μαθητές. Διάρκεια δράσης: περίπου 1 ώρα. Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία χτισίματος ενός πρωτόγονου καμινιού κεραμικής. Στο χτίσιμο του καμινιού και τη δημιουργία των αντικειμένων θα συμμετέχει το κοινό σε συνεργασία με την ομάδα του Εργαστηρίου Κεραμικής και Γλυπτικής του Φ.Τ.Ε. Η είσοδος είναι 2 ευρώ για μαθητές και ενήλικες ενώ για ομάδες αναπήρων και τους συνοδούς τους είναι δωρεάν. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Α. Καραβίνου, τηλ.: , Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε ευρύ κοινό και μαθητές για τη συμμετοχή τους σε μια σειρά από εκδηλώσεις στο πλαίσιο του τετραήμερου εορτασμού. Πιο συγκεκριμένα: Την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου προγραμματίζεται η εκδήλωση Ρώτα τον Επιστήμονα: Η εφαρμογή των ηλεκτρικών ρευμάτων στην επιστήμη της Ιατρικής (Ακτινολογία), που θα περιλαμβάνει παρουσίαση και συζήτηση με τους κ.κ. Γεράσιμο Λειβαδά (ερευνητή) και Χρήστο Καζάση (Bιο- ιατρικό Μηχανικό) για σχολικές ομάδες Γυμνασίου- Λυκείου. Θα πραγματοποιηθούν δύο διαδοχικές συναντήσεις διάρκειας των 40 με ανώτατο όριο συμμετοχής 30 μαθητών. Η ακριβής ώρα έναρξης των δύο συναντήσεων θα οριστεί ύστερα από συνεννόηση με τα σχολεία. Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 18.00, θα πραγματοποιηθεί παράσταση αφήγησης παραμυθιών με συνοδεία μουσικής για παιδιά από 5 ετών και άνω με θέμα Τα αστέρια: φως που ταξιδεύει, φως που μας ταξιδεύει" Αφήγηση: Σύλβια Βενιζελέα, Κανονάκι: Λουκία Κωνσταντάτου. Μετά την εκδήλωση, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό μέχρι τις 21:00. Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου το Μουσείο θα είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό με δωρεάν είσοδο από τις έως τις Θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου και στα επιλεγμένα εκθέματα.

11 Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Φ. Τσίτου, τηλ.: Σημείωση: Τους επόμενους μήνες, με αφορμή την συγκεκριμένη δράση, το Μουσείο θα διοργανώσει σειρά εβδομαδιαίων παρουσιάσεων, οι οποίες θα ανακοινωθούν από τον ημερήσιο τύπο. Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών Ίδρυμα Βούρου- Ευταξία προγραμματίζει εκπαιδευτικά προγράμματα δραστηριοτήτων σχετικό με τη σημασία της «εστίας»- το ελληνικό σπίτι και το συμβολισμό της ολυμπιακής φλόγας, την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Κ. Γρηγοριάδου, Ειρ. Μαρκογιαννάκη, τηλ.: Στο Νομισματικό Μουσείο (Αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Ερρίκου Σλήμαν, Ιλίου Μέλαθρον, Β όροφος) εγκαινιάζεται την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, στις 19.00, η περιοδική έκθεση Φωτιά και Νόμισμα Αρχαιολογία και Φωτιά, η οποία συνδιοργανώνεται από το Νομισματικό Μουσείο και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου την έκθεση θα πλαισιώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και ευρύ κοινό αντίστοιχα, το οποίο σχετίζεται με τις θεματικές της ενότητες. Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Ε. Νάκη, Μ. Φουντούλη, Σ. Φουρτούνη, τηλ.: (εργάσιμες ημέρες και ώρες) Στο Μουσείο του Πυροσβεστικού Σώματος (οδός Νίκου Μίληση και Λεωφ. Μαραθώνος, Άνω Μπαλάνα, Παλλήνη Αττικής (έξοδος 15 Αττικής Οδού)) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο Φωτιά: με το βλέμμα των παιδιών την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρες Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας και το πρόγραμμα έχει ως ακολούθως : α. Ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου με ιδιαίτερη αναφορά στην αίθουσα που έχει ως θέμα, τη φιλοσοφική και ιστορική προσέγγιση της φωτιάς. β. Ιστορική αναδρομή «από τη γέννηση της φωτιάς» έως και σήμερα και την αντιμετώπιση αυτής από τους πυροσβέστες. Θα ακολουθήσει ανάγνωση του παραμυθιού «Η χώρα με τα πράσινα πυροσβεστικά». γ. Τέλος σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου, θα υπάρχει έκθεση με παιδικές ζωγραφιές, ενώ οι μικροί επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποτυπώσουν κι αυτοί με τη σειρά τους σε χαρτί, εικόνες φωτιάς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό αρχείου και θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ι. Σταμούλης τηλ.: ,

12 Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προγραμματίζει την προβολή της ταινίας Το τρίγωνο της φωτιάς του Ν. Νταγιαντά και της Anemon productions στον κήπο του κτιρίου του, την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012, ώρα Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Κ. Μπούσουλα, τηλ.: , Στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου, σε συνεργασία με τη Β Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Προϊστορικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζουν κατ' εξαίρεση για την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, ώρα , ομιλίες των: Δρ Δ. Μουλλού, Αρχαιολόγος της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με τίτλο Η φωτιά ως μέσον φωτισμού στην αρχαιότητα και Δρ Μ. Καγιάφα, Αρχαιολόγος, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου με τίτλο Η τεχνολογική της φωτιάς στα αρχαία χρόνια. Παράλληλα θα πραγματοποιείται εκπαιδευτική δράση για παιδιά από 6 ετών και άνω με τίτλο Φωτιά και... Λαύριο. Επίσης στον Αρχαιολογικό Χώρο Σούριζας, ώρα , θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τον αρχαιολόγο της Β ΕΠΚΑ Δρ Ανδρέα Καπετάνιο. Παράλληλα θα πραγματοποιείται εκπαιδευτική δράση για παιδιά από 6 ετών και άνω. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Α. Αθανασόπουλος, Μ. Καγιάφα, τηλ.: Η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιήσει πρόγραμμα περιήγησης και ξενάγηση σε ένα από τα λίγα σωζόμενα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς της Αθήνας, το παλαιό εργοστάσιο παραγωγής φωταερίου, για μαθητές Ε - ΣΤ δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Το πρόγραμμα για την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, από τις 9.30 ως τις περιλαμβάνει: - ξενάγηση για σχολεία με θέμα το ρόλο της φωτιάς στη διαδικασία παραγωγής του φωταερίου - προβολή ντοκιμαντέρ σχετικά με την αφή της φωτιάς - προβολή αποσπασμάτων από το ντοκιμαντέρ του Δ. Σταύρακα με θέμα: Το Γκάζι, παραγωγής 1967 Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Μ. Φλώρου, τηλ.: , technopolis.gr, technopolis.gr

13 Ν. ΑΧΑΪΑΣ Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών η ΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει: την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρα , θεματική παρουσίαση εκθεμάτων που αφορούν στην χρήση της φωτιάς στην λατρευτική και καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων, από τους μαθητές της Β Τάξης του Μουσικού Γυμνασίου Πατρών και τους αρχαιολόγους του Μουσείου. Επίσης θα οργανώνονται εκπαιδευτικά παιχνίδια σε συνεργασία με εθελοντές φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας (Δ - ΣΤ δημοτικού) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, ώρες και 12.00, θα επαναλαμβάνονται η θεματική παρουσίαση των εκθεμάτων για το ευρύ κοινό και τα εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 9-15 ετών σε συνεργασία με εθελοντές φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρα 11.30, Της φωτιάς ιστορίες : αφηγήσεις με θέμα τη φωτιά. Στον Αύλειο Χώρο του 2ου Νηπιαγωγείου Κάτω Αχαΐας, την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στις , η ΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων οργανώνει θεματική ξενάγηση στον χώρο των κεραμικών κλιβάνων του εργαστηρίου της ελληνιστικής Δύμης και παιχνίδι ρόλων με θέμα Ο κεραμέας της Δύμης Μοσχίων και το καμίνι του, για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με εθελοντές φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και απόφοιτο του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην προσχολική ηλικία. Η θεματική ξενάγηση θα επαναληφθεί για το ευρύ κοινό το Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρες 10.00, και Από την ίδια Εφορεία, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στις 21.00, οργανώνεται στο Αμφιθέατρο του Επαγγελματικού Λυκείου της Κάτω Αχαΐας (Τέρμα οδού Εθνικής Αντιστάσεως, Κάτω Αχαΐα) συναυλία με το Σύνολο μουσικής Δημιουργίας Ευήκοον Μέλος, με τίτλο Mουσικές Μεταμορφώσεις Φωτιάς, με την υποστήριξη του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Γ. Γεωργοπούλου, Ν. Κουτσουμπελίτη, τηλ.:

14 Στο χώρο του Κάστρου Πάτρας η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τις εξής δραστηριότητες: Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, υποδοχή σχολικών τάξεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώρες έως 13.00, με σύντομη περιήγηση στον χώρο και διανομή έντυπου υλικού με τίτλο Όπλα της φωτιάς. Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ανοιχτός χώρος για το ευρύ κοινό. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Ειρ. Μαγκανιώτη, Λ. Μαλαταρά, Μ. Στεφανοπούλου, τηλ.: , Στο Φρούριο Ρίου η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Αντικείμενα ψημένα στη φωτιά, με θέμα την κατασκευή και τη λειτουργία ενός κεραμικού κλιβάνου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώρες Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό, ώρες Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ν. Βασιλάκης, τηλ.: , ώρες: Στο Φρούριο Ρίου η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Eρμηνεύοντας την παράσταση της φλεγόμενης βάτου μέσα από μια τοιχογραφία βυζαντινού ναού. Στο πρόγραμμα αυτό, με τη μορφή διαδραστικού παιχνιδιού, μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα γνωρίσουν τη βυζαντινή τέχνη μέσα από την περιγραφή τοιχογραφίας με την παράσταση της φλεγόμενης βάτου από το Ασκητήριο του Οσίου Λεοντίου στην Παλαιά Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ώρες , εναλλάξ με το πρόγραμμα Αντικείμενα ψημένα στη φωτιά. Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό, ώρες 10:00 12:00 Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ν. Βασιλάκης, τηλ.: , ώρες: 8:00 15:00 Ν. ΔΡΑΜΑΣ Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας η είσοδος θα είναι ελεύθερη και κατά τις τέσσερις ημέρες του εορτασμού.

15 Επίσης από την Παρασκευή 11 έως την Κυριακή 14 Οκτωβρίου προγραμματίζεται Αναβίωση των φρυκτωριών, στις επτά ακροπόλεις του Δήμου Παρανεστίου και Έκθεση φωτογραφίας των επτά ακροπόλεων του Δήμου Παρανεστίου στο δημοτικό σχολείο Πλατανιάς, ώρες Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων είναι η ΙΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Παρανεστίου και η Περιφερειακή ενότητα Δράμας. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Β. Πουλιούδη, τηλ.: , Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Στο ισόγειο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο η KB Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα/πρόγραμμα περιήγησης στην έκθεση Αρχαία Ρόδος 2400 Χρόνια, με επίκεντρο εκθέματα που αναφέρονται στη λατρεία του Ήλιου και τη σημασία της για το αρχαίο Ροδιακό Κράτος. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής: Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες , πρόγραμμα για σχολικές μονάδες που θα δηλώσουν συμμετοχή. Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρες , ξενάγηση κοινού οργανωμένων συλλόγων έπειτα από δήλωση συμμετοχής. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ε. Φαρμακίδου, τηλ.: Ν. ΕΒΡΟΥ Στο Μουσείο Μετάξης Σουφλίου (Ελ. Βενιζέλου 73), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς καθ όλη τη διάρκεια του εορτασμού προγραμματίζει τη δράση Η φωτιά ανάβει... το κουκούλι ξετυλίγεται, ώρες Η δράση περιλαμβάνει επίδειξη οικιακής αναπήνισης σε μαντζιλίκι από Σουφλιώτισσα τεχνίτρα. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Υπηρεσία Μουσείων ΠΙΟΠ, κ. Α. Τράντα, τηλ.: , και Μουσείο Μετάξης, τηλ.: Ν. ΖΑΚΥΝΘΟΥ Το Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων διοργανώνει εκπαιδευτικές επισκέψεις στους χώρους του. Το Μουσείο επιχειρεί να αναδείξει τη δημιουργική αναγέννηση του παρελθόντος της Ζακύνθου, μετά τον Αύγουστο του 1953, με την τρομερή καταστροφή (σεισμός και φωτιά) Την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, το Μουσείο θα υποδέχεται σχολικές μονάδες με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς

16 Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου θα υποδέχεται άλλες ομάδες κοινού (οικογένειες, συλλόγους, σωματεία, ΑμεΑ, ΚΑΠΗ καθώς και μεμονωμένους επισκέπτες Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, προσκόπων κ. λπ.) Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Κ. Δεμέτη, τηλ.: Ν. ΗΛΕΙΑΣ Στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Ολυμπίας η Ζ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει θεματικές εκπαιδευτικές περιηγήσεις με τον τίτλο Αείζωον Πύρ. Το πρόγραμμα εστιάζει σε επιλεγμένα μνημεία της Ολυμπίας που έχουν να αφηγηθούν λαμπερές ιστορίες φωτιάς και φωτός. Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες και , για σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρες και ομάδες κοινού περίπου 30 ατόμων που θα δηλώσουν εγκαίρως συμμετοχή. Για τα σχολεία που δεν θα προλάβουν να δηλώσουν συμμετοχή, το πρόγραμμα, κατόπιν συνεννόησης, θα προσφέρεται μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Κ. Αντωνόπουλος, τηλ.: Επίσης, την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Ολυμπίας για μαθητικές ομάδες και συνοδούς εκπαιδευτικούς, ώρες Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Α. Τσούρα, τηλ.: Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας η Ζ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα υλοποιήσει την Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Οκτωβρίου εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Τα δώρα της φωτιάς. Το πρόγραμμα απευθύνεται στα νηπιαγωγεία της περιοχής, με θέμα τη σημασία της φωτιάς στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων της αρχαιότητας Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Π. Παναγοδήμου, τηλ.: Στο Μουσείο του Κάστρου Χλεμούτσι η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει πρόγραμμα περιήγησης που θα λάβει χώρα και θα περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες. Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, υποδοχή σχολικών τάξεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ε' και ΣΤ' Δημοτικού), ώρες , και θεματική περιήγηση με βάση επιλεγμένα εκθέματα, μέσα από τα οποία παρουσιάζεται η σημασία της φωτιάς και οι πολλαπλές χρήσεις της σε ένα μεσαιωνικό κάστρο. Στη

17 συνέχεια θα διανεμηθεί στους μαθητές ειδικά σχεδιασμένο για το σκοπό αυτό φυλλάδιο με εκπαιδευτικές ασκήσεις που αφορούν στο θέμα. Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου, χώρος και μουσείο ανοικτά στο κοινό. Μεταξύ 9.30 και θα πραγματοποιηθεί θεματική περιήγηση με το ίδιο θέμα. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ν. Ράλλη, τηλ.: , Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (Κατάκολο) προγραμματίζει: Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: Αναλυτική διαδραστική ξενάγηση και βιωματική προσέγγιση των εκθεμάτων του μουσείου, ώρες Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Κ. Κοτσανάς, τηλ.: Το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών (Κατάκολο) προγραμματίζει: Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: Αναλυτική διαδραστική ξενάγηση και βιωματική προσέγγιση των εκθεμάτων του μουσείου, ώρες Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Κ. Κοτσανάς, τηλ.: Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας η ΙΖ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει θεματικές περιηγήσεις σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μαζί με ανάγνωση παραμυθιού, καθώς και διαλέξεις. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής: Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: α) : θεματικές περιηγήσεις σε επιλεγμένα εκθέματα του μουσείου, β) , ανάγνωση του παραμυθιού Ο Προμηθέας και η φωτιά, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου, Στα μονοπάτια της φωτιάς: μετασχηματίζοντας αργίλους και τροφές, σώματα και τοπία»: ομιλίες ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που μιλούν για την περιοχή της Βέροιας και απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ε. Κοντογουλίδου, τηλ.: Στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας η 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθυνόμενο σε σχολικές ομάδες με τίτλο Λαμπερές ιστορίες φωτιάς από τα καμίνια των κεραμέων και των χρυσοχόων του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεματικές περιηγήσεις στα κεραμικά ευρήματα και τα αντικείμενα μικροτεχνίας της συλλογής του μουσείου, και δημιουργικό εργαστήριο.

18 Για τις ημερομηνίες και τις ώρες, καθώς και για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Μ. Πολατίδου, Μ. Χειμωνοπούλου, τηλ.: Στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών η ΙΖ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει την πραγματοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές Δημοτικού Σχολείου με τίτλο Βασιλικές Πυρές στη Νεκρόπολη των Αιγών. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ιω. Γραικός, τηλ.: Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Στον ενετικό ναό του Αγίου Πέτρου Μάρτυρα των Δομηνικανών, στο Ηράκλειο, η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, προγραμματίζουν τη διοργάνωση φωτογραφικής έκθεσης, με θέμα : «Εις το πυρ το εξώτερον». Η φωτιά της κόλασης στις τοιχογραφημένες εκκλησίες της Κρήτης. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό μεταξύ Στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης προγραμματίζονται από την Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Σπουδών εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Ε - ΣΤ Δημοτικού και Α Γυμνασίου, την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στις Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Φ. Καμπάνη, τηλ.: (εσωτ. 106) Το Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» προγραμματίζει τις ακόλουθες εκδηλώσεις: Την Πέμπτη 11 και το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, θα γίνει θεματική ξενάγηση, στοχευμένη σε εκθέματα και χώρους του Μουσείου σχετικούς με το θέμα της εκστρατείας, σε ομάδες ενηλίκων. Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί θεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με Δημοτικό Σχολείο. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Μ. Μπαριτάκη, Γ. Μαρκάκης, τηλ.: Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας η ΛΒ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οργανωμένες σχολικές ομάδες και προβολή ντοκιμαντέρ για το ευρύ κοινό. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:

19 Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Χώμα, Νερό, Φωτιά. Ένα ταξίδι στον κόσμο του πηλού. Το πρόγραμμα, εστιάζει στη σημασία της φωτιάς για την ανάπτυξη της κεραμικής τέχνης από τους προϊστορικούς μέχρι τους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους. Απευθύνεται σε οργανωμένες σχολικές ομάδες Ε - Στ τάξεων Δημοτικού και Α τάξης Γυμνασίου, κατόπιν συνεννόησης. Ώρες έναρξης: 8.30, 10.00, 11.30, μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 μαθητές. Σάββατο 13 Οκτωβρίου: Προβολή ντοκιμαντέρ για το ευρύ κοινό: α) Τζάρες. Τα χειροποίητα πιθάρια του Μεσσηνιακού κόλπου, Ελλάδα 1996 (διάρκεια 45 ), σκηνοθεσία: ΤΑΣΟΣ ΜΠΕΛΛΑΣ, παραγωγή: ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚ. Γ. ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ KΕΡΑΜΕΙΚΗΣ β) Χτισμένα για να καούν (Built to Burn), Ρουμανία 2008 (διάρκεια 38 ), σκηνοθεσία - παραγωγή: MIHAI BAUMAN Ώρα έναρξης: Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μουσείου. Οι προβολές πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ και του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κκ. Α. Τζωρτζάτου, Κ. Λάζαρη, τηλ.: /21417 (Α. Μ. Ηγουμενίτσας), /8 (γραφεία ΛΒ ΕΠΚΑ), e- Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προγραμματίζει κατά τη διάρκεια του τετραημέρου μια σειρά εκδηλώσεων εκπαιδευτικού περιεχομένου με τίτλο Φωτιά: Ανακάλυψη και χρήση- το σπίτι. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα παιδιά θα αναζητήσουν πληροφορίες για επιλεγμένα αντικείμενα, θα τις καταγράψουν στο εκπαιδευτικό φυλλάδιο του ΑΜΘ και θα δημιουργήσουν τις δικές τους εικονογραφημένες ιστορίες για τα αντικείμενα αυτά. Σάββατο 13 Οκτωβρίου: Ελεύθερη περιήγηση για το ευρύ κοινό με τη βοήθεια ειδικού φυλλαδίου που σχεδίασε το ΑΜΘ. Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012: Εκπαιδευτική δράση για γονείς και παιδιά με θέμα τη σημασία της φωτιάς στην καθημερινή ζωή, η οποία περιλαμβάνει περιήγηση σε επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου και επίδειξη ανάμματος φωτιάς με τριβή και κρούση από τον αρχαιολόγο κ. Χρ. Μαντζάνα (ώρες υλοποίησης: ).

20 Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Χρ. Γκατζόλης, Ό. Σακαλή, Ευμ. Τσιαμάγκα, τηλ.: (εσωτ. 119) Στην «Aίθουσα διδασκαλίας» των πρώην αντρικών φυλακών του Επταπυργίου η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει έκθεση πινακίδων που θα διαρκέσει από την Πέμπτη 11 ως και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Σ. Ακριβοπούλου, Μ. Καγιαδάκη, τηλ.: , Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ έχει ως στόχο να προβάλλει τη φωτιά ως σύμβολο δημιουργικής δύναμης και ενέργειας και ως μέσο για την απαρχή και διαμόρφωση υλικού πολιτισμού Μέσα από την Έκθεση της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και με αφορμή δύο από τα εκθέματά της θα γίνει αναφορά στην κεραμική και τη μεταλλουργία, δύο τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη χρήση της φωτιάς. Οι επισκέπτες, από Οκτωβρίου θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα συγκεκριμένα εκθέματα, συνοδευόμενα από οπτικό και έντυπο υλικό, σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου. Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού Τ ασημένιο καντηλέρι, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρα , με μέγιστο αριθμός συμμετεχόντων 50 μαθητές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύντομη ξενάγηση στον κόσμο της φωτιάς και του φωτός και αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την Ανθή Θάνου, με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Παναγιώτη Κουλέλη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ιω. Αμίτσα τηλ.: Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού προγραμματίζει τις εξής εκδηλώσεις: Την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στις 9.00, θα γίνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ε και ΣΤ δημοτικού. Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, στις 19.00, θα μιλήσει η κ. Σκουτέρη- Διδασκάλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Λαογραφίας στο ΑΠΘ, για τα Αναστενάρια της Αγίας Ελένης Σερρών και θα προβληθεί το εθνογραφικό- λαογραφικό ντοκιμαντέρ του Α.Π.Θ. Το πανηγύρι της Αγίας Ελένης. Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, ώρες και και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, ώρες και 11.00, θα οργανωθούν θεματικές περιηγήσεις για ενήλικες. Όλες τις μέρες του εορτασμού οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν την προβολή της ταινίας Lux in vitro, Μια περιήγηση στο φωτισμό του παρελθόντος και

21 να πάρουν το θεματικό φυλλάδιο. Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στις θα γίνουν επίσης τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης Έργα Τέχνης από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη: η λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού» (η ταινία «Lux in vitro, μια περιήγηση στο φωτισμό του παρελθόντος» δεν θα παίζεται κατά τη διάρκεια των εγκαινίων). Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Χωτίδου, τηλ.: , Δευτέρα- Παρασκευή: *Η ταινία είναι προσφορά του Εργαστηρίου Φωτοτεχνίας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ Στον υπαίθριο χώρο της Ροτόντας και στο αμφιθέατρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης θα προβάλει την αρχαιολογική ταινία Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης (διάρκεια 30 ), σενάριο- σκηνοθεσία: Eλένη Στούμπου- Κατσαμούρη, αρχαιολόγος- σκηνοθέτρια, επιμέλεια παραγωγής: Αγγελική Στρατή, αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Α.I.Μ.Θ.Σ, παραγωγή: A.Ι.Μ.Θ.Σ., Η ταινία θα προβάλλεται στις 11, 12, 13 και 14 Οκτωβρίου 2012 σε συνεχόμενη προβολή, στη Ροτόντα από και στο Κέντρο Ιστορίας από Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: τηλ.: Στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης η ΙΣΤ' Αρχαιοτήτων προγραμματίζει: Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες , εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού, το οποίο θα περιλαμβάνει α) αναφορά στην ιστορική εξέλιξη του νομίσματος β) πειραματική κατασκευή εκμαγείων γ) θεματική περιήγηση στο χώρο του ελληνιστικού συγκροτήματος των λουτρών με έμφαση στη χρήση της φωτιάς. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Χρ. Χατζητουλούσης, Χρ. Μουσταντάμη, Αργ. Θάνος, τηλ.: (εσωτ. 117, 108) Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων προγραμματίζονται από τη IΒ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα περιήγησης για όλες τις ηλικίες. Πιο συγκεκριμένα: Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα: 1. Τροφή για τη σκέψη. Η τέχνη της μαγειρικής στην αρχαία Ήπειρο, για μαθητές ηλικίας ετών, με σκοπό την κατανόηση της σημασία της χρήση της φωτιάς στην παρασκευή του φαγητού στην πορεία εξέλιξης του ανθρώπου. (Υπεύθυνη: κ. Ε. Βασιλείου, αρχαιολόγος). 2. Ήπειρος 168/7 π.χ: Τέλος ή αρχή;, για μαθητές Γυμνασίου. Η διττή σημασία της φωτιάς ως αιτία καταστροφής αλλά και δημιουργίας καταφαίνεται στην περίπτωση της Ηπείρου, όταν την καταστροφή πολλών ηπειρωτικών οικισμών το 167/8 π.χ., ακολούθησε η

22 επικράτηση των Ρωμαίων στην περιοχή και η έναρξη μίας νέας εποχής (Υπεύθυνες: κ.κ. Ι. Κατσαδήμα, Α. Γιοβανοπούλου, αρχαιολόγοι). 3. Οι πύρινοι δρόμοι της τεχνολογίας του χαλκού: από το ορυχείο στο αντικείμενο, για μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (μαθητές λυκείου, φοιτητές, ενήλικες). Από τα προϊστορικά χρόνια έως την ύστερη αρχαιότητα η φωτιά χρησιμοποιήθηκε ποικιλοτρόπως σε διαφορετικά στάδια για την προετοιμασία του μετάλλου και την κατασκευή χάλκινων αντικειμένων (Υπεύθυνος: Χ. Κλείτσας, αρχαιολόγος). Το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου θα επαναληφθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα Τροφή για τη σκέψη. Η τέχνη της μαγειρικής στην αρχαία Ήπειρο και Ήπειρος 168/7 π.χ: Τέλος ή αρχή; και η εκπαιδευτική ξενάγηση για ενήλικες Οι πύρινοι δρόμοι της τεχνολογίας του χαλκού: από το ορυχείο στο αντικείμενο. Όλες οι εκδηλώσεις θα υλοποιηθούν ανάλογα με τις δηλώσεις συμμετοχής- μία ή δύο φορές ημερησίως. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Αρχαιοφύλακες Μουσείου Ιωαννίνων, τηλ.: Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών. Ο τίτλος του είναι Το ωμό και το ψημένο, ή πώς μεγάλωσε ο ανθρώπινος εγκέφαλος, πραγματοποιείται από την κ. Ε. Κοτζαμποπούλου και απευθύνεται σε μαθητές Γ - Στ Δημοτικού, σε ομάδες έως 20 ατόμων. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, τηλ.: , fax: Στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών οργανώνει την εκπαιδευτική δράση με τίτλο Άσβεστο πυρ την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στις και στις Η δράση απευθύνεται σε μαθητές ΣΤ Δημοτικού και Α Γυμνασίου, σε ομάδες έως 20 ατόμων. (Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η δράση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.) Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών, κ. Α. Πανάτση, τηλ.: , fax: Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας η ΙΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει τις εξής δράσεις: Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, ώρες 8.30 έως Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου: ελεύθερη είσοδος στο Μουσείο

23 Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Στ. Ποιμενίδου, τηλ.: , Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας η ΛΔ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το θεατρικό εργαστήρι Όψεις και το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Καρδίτσας, διοργανώνουν την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες , εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: Φως εκ φωτός. Η αέναη διαδρομή μιας φλόγας, για παιδιά ηλικίας από 9-12 ετών. Οι συμμετέχοντες μέσα από θεατρικά δρώμενα, προβολές και αναζήτηση αντικειμένων που σχετίζονται με τη φωτιά από την μόνιμη έκθεση του Μουσείου θα μυηθούν στην διαχρονική πορεία της φωτιάς και του ανθρώπινου πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος παράλληλα με τις ξεναγήσεις θα διανέμεται δωρεάν έντυπο υλικό με πληροφορίες και δραστηριότητες για τα παιδιά. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: τηλ (γραφεία ΛΔ ΕΠΚΑ) Σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Τρικάλων η 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θα παρουσιάσει (εισηγήσεις και οπτικό υλικό) θέματα από τον τοιχογραφικό διάκοσμο των μονών των Αγράφων που σχετίζονται με τη φωτιά. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Ρ. Μπαλογιάννη, Ε. Ντάφη, Γ. Καλογερούδη, τηλ.: , fax: Στο Μουζάκι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμαμτα σε παραδοσιακό σιδηρουργείο και καμίνι, την Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Α. Ντάνης, τηλ.: , Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Στον Ι. Ν. Παναγίας Κουμπελίδικης Καστοριάς η 16η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει θεματική περιήγηση- εκπαιδευτικό πρόγραμμα με επίκεντρο την παράσταση της Πεντηκοστής που βρίσκεται στον εξωνάρθηκα του ναού. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες , και απευθύνεται στις σχολικές μονάδες του Ν. Καστοριάς κατόπιν συνεννόησης. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Α. Σκρέκα, Χ. Σαρρηγιαννίδου, Α. Γκιμουρτζίνα, τηλ.: Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ Στο χώρο του Ιερού της Αρτέμιδος, στη περιοχή Στρατιά της πόλης της Κέρκυρας, η Η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτική δράση για παιδιά και θεματική περιήγηση για το ευρύ κοινό με επίκεντρο το Βωμό του Ναού της Αρτέμιδος. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:

24 Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: Εκπαιδευτική δράση για παιδιά, ώρες Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Οκτωβρίου: Θεματική περιήγηση για το ευρύ κοινό, ώρες Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Μ. Νάκου, Αλ. Τραυλού, τηλ.: Στο χώρο του Μουσείου Αντιβουνιώτισσας της Κέρκυρας η 21η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτική δράση για παιδιά και θεματική περιήγηση για το ευρύ κοινό. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου: Εκπαιδευτική δράση για παιδιά, Σάββατο 13 Οκτωβρίου: Θεματική περιήγηση για το ευρύ κοινό, Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Α. Τρύφωνα, τηλ.: Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Δ - ΣΤ δημοτικού με τίτλο Από το Φούτζι στον Hokusai την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, ώρες Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει α. Ομιλία και προβολή διαφανειών με θέμα το Όρος Φούτζι, β. Εργαστήριο με θέμα την παραγωγή τυπώματος με την τεχνική της ξυλογραφίας και εργαστήριο με θέμα την ιαπωνική τέχνη του χαρτιού tatebanko (ιαπωνική τεχνική κατασκευής τρισδιάστατων σκηνικών από χαρτί), γ. Ξενάγηση στην ιαπωνική πτέρυγα του Μουσείου, με διανομή σχετικού φυλλαδίου- ερωτηματολογίου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ.κ. Β. Γιούλη, Κ. Χριστόπουλος, τηλ.: Ν. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, στο Ρωμαϊκό Βαλανείο Σάμης, στο Ρωμαϊκό Βαλανείο Φισκάρδου και στη Ρωμαϊκή Έπαυλη Σκάλας (Κεφαλονιά) η ΛΕ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει προγραμματίσει περιηγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου. Επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, θα υπάρχει πρόγραμμα περιήγησης τις ώρες και Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Ε. Παπαφλωράτου, τηλ.: Ν. ΚΙΛΚΙΣ Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς η ΙΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προγραμματίζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και ενήλικες. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αγρινίου η ΛΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει: την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης Γραφείο Υπουργού ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ minoff@culture.gr Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης Ειδική Προβολής και Αξιοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ (ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ) Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Εθνικού Αρχείου, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Ειδική Υπηρεσία Προβολής και Αξιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονης Δημιουργίας

Ειδική Υπηρεσία Προβολής και Αξιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σύγχρονης Δημιουργίας Υπουργός Αναπληρωτής Υπουργός Γραφείο Νομοθετικής Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικής Πολιτικής & Θρησκευμάτων Πολιτικής Τομέων & Δ. Ανθρ. Πόρων Υ Γενική Οικονομικών Υπηρεσιών Υ Γενική και Γενική Αναστήλωσης, Μουσείων

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ένας θεσμός που γιορτάζει την πολυμορφία της Ευρώπης Tα πρόσωπα του Xρόνου 26-28Σεπτεμβρίου σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα 2014

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014

ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014 ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014 Η ΚΘ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Επιστημονική Ομάδα των Ανασκαφών Αυγής οργανώνουν για πέμπτη χρονιά εκπαιδευτικές δράσεις με αφορμή

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εκπαιδευτικά Προγράμματα. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Πατησίων 44, 10682 Αθήνα Τηλ.: 210

Διαβάστε περισσότερα

Το θέμα των φετινών εκδηλώσεων είναι «Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο».

Το θέμα των φετινών εκδηλώσεων είναι «Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά Η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο». Στην Ελλάδα, το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώνει εκδηλώσεις σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους το τριήμερο 25-27 Σεπτεμβρίου 2009 για να γιορτάσει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Διαβάστε περισσότερα

1 13Η EBA (Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ) - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 13Η EBA (Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ) ΚΡΗΤΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 2 ΔΕ

1 13Η EBA (Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ) - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 13Η EBA (Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ) ΚΡΗΤΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 2 ΔΕ Α/Α ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΦΟΡΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1 13Η EBA (Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ) - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 13Η EBA (Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ) ΚΡΗΤΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ» ANAPARASTASIS - rendering - animation - VR - stereoscopic presentation

«ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ» ANAPARASTASIS - rendering - animation - VR - stereoscopic presentation Harvard Center for Hellenic Studies Κώδικας VENETUS A Studio Παράλληλο Κύκλωμα Ψηφιοποίηση, Τεκμηρίωση και Ανάδειξη κινηματογραφικών συλλογών από το αρχείο του STUDIO-παράλληλο κύκλωμα - Διάδοση της κινηματογραφικής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΘΜΙΔΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΝΑ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΝΑ ΒΑΘΜΙΔΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΝΑ Α Αθήνας (Π.Ε.) ΑΓΩΓΗΣ 2 Α Αθήνας (Π.Ε.) ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ -17 Α Αθήνας (Π.Ε.) ΔΑΣΚΑΛΟΙ -32 Β Αθήνας (Π.Ε.) ΑΓΩΓΗΣ 5 Β Αθήνας (Π.Ε.) ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ -22 Β Αθήνας (Π.Ε.) ΔΑΣΚΑΛΟΙ -16

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Για τη σχολική χρονιά 2015-2016 (διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου) θα πραγματοποιούνται δωρεάν για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: 28/03/2012-01/04/2012 ή εναλλακτικά 04/04/2012 08/04/2012

Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: 28/03/2012-01/04/2012 ή εναλλακτικά 04/04/2012 08/04/2012 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: 28/03/2012-01/04/2012

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ. Ανακτορούπολη - εξωτερικά της νότιας πλευράς του χώρου, Νέα Πέραμος

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ. Ανακτορούπολη - εξωτερικά της νότιας πλευράς του χώρου, Νέα Πέραμος ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Αρχαιολογικός Χώρος Αβδήρων Αρχαιολογικός Χώρος Ζώνης, Έβρος Ιερό Μεγάλων θεών, Σαμοθράκη Αρχαίο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ 4 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014-9 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ 4 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014-9 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ 4 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014-9 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014 ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014 Άφιξη των εταίρων κλιμακωτά στη διάρκεια της ημέρας. Παραλαβή και εγκατάσταση στο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ ΕΕΠ-ΕΒΠ ΑΝΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ 2014

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ ΕΕΠ-ΕΒΠ ΑΝΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ 2014 ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ.Ε. Α ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ.Ε. Α ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ.Ε. ΑΘΗΝΑΣ Α ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ.Ε. ΑΘΗΝΑΣ Α ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ.Ε. ΑΘΗΝΑΣ Α ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ.Ε. ΑΘΗΝΑΣ Β ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ.Ε. ΑΘΗΝΑΣ Γ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ, ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΚΑΙ FAX ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Σ.ΕΠ.Ε.) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΝΤΥΠΩΝ Σ.ΕΠ.Ε.-Ο.Α.Ε.Δ.: https://eservices.yeka.gr ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Για την σχολική χρονιά 2014-2015 πραγματοποιούνται τα κάτωθι προγράμματα : Α) ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Γερμανικού και Μυλλέρου Μεταξουργείο Δήλωση

Διαβάστε περισσότερα

«Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές» στη Βέροια και τη Βεργίνα

«Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές» στη Βέροια και τη Βεργίνα Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές» στη Βέροια και τη Βεργίνα με sleepover, μηνύματα στον τοίχο, εγκαίνια έκθεσης, εκπαιδευτικές δράσεις και συνάντηση με τους

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ /ΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ /ΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ /ΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2011 ΥΠΠΟΤ/ ΙΟΙΚ/Α1/8104 Ταχ. /νση : Μπουµπουλίνας

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυμα Σχολή Τμήμα Πόλη Διανομέας Πόλη Διανομέα

Ίδρυμα Σχολή Τμήμα Πόλη Διανομέας Πόλη Διανομέα Ίδρυμα Σχολή Τμήμα Πόλη Διανομέας Πόλη Διανομέα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Η ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ- ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ- ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ- ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Τρίτη 17/9 Τρίτη 24/9 Ημερήσια εκδρομή στο Λαύριο. Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού, στο Μουσείο Κεραμικής «Πάνου Βαλσαμάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Μυκηναϊκός Πολιτισμός ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΑΛΛΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΑ: «Η καθημερινή ζωή στον Μυκηναϊκό Κόσμο» Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ICOM ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Αγ.Ασωμάτων 15 ΑΘΗΝΑ 105 53 Τηλ./Fax: 210 3219414 www.otenet.gr/icom Email icom@otenet.gr ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ιδρύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Καθορισμός αριθμού θέσεων για μετάταξη εκπαιδευτικών Δ.Ε. στην Π.Ε. και σε Διοικητικές θέσεις φορέων του Υ.ΠΑΙ.Θ»

ΘΕΜΑ : «Καθορισμός αριθμού θέσεων για μετάταξη εκπαιδευτικών Δ.Ε. στην Π.Ε. και σε Διοικητικές θέσεις φορέων του Υ.ΠΑΙ.Θ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ----- Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθμός Ασφαλείας: ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΑΔΑ: Μαρούσι, 13-08-2013 Αριθ.Πρωτ.: 111967/Δ2

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (2015-2016)

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (2015-2016) ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Οίκος Ανδρέου & Μαρίας Καλοκαιρινού Σοφοκλή Βενιζέλου 27 / Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7 71202 Ηράκλειο, Κρήτη Τηλ.: (2810) 283219-288708 Fax: 283754 e-mail: info@historical-museum.gr

Διαβάστε περισσότερα

Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2007 2008

Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2007 2008 Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2007 2008 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ 19-09-2007 Συγκέντρωση γονέων με την παιδοψυχολόγο του σταθμού. Θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Καθορισμός αριθμού θέσεων για μετάταξη εκπαιδευτικών Δ.Ε. στην Π.Ε. και σε Διοικητικές θέσεις φορέων του Υ.ΠΑΙ.Θ»

ΘΕΜΑ : «Καθορισμός αριθμού θέσεων για μετάταξη εκπαιδευτικών Δ.Ε. στην Π.Ε. και σε Διοικητικές θέσεις φορέων του Υ.ΠΑΙ.Θ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ----- Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 37 Τ.Κ. Πόλη:151 80 Μαρούσι Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr Τηλέφωνο:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 8-11-2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που πλαισιώνουν τις Μόνιμες Συλλογές του, για τη σχολική χρονιά 2014-2015 (διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2015 «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές» Κατάλογος Εκδηλώσεων στα Δημόσια Αρχαιολογικά Μουσεία και τις Συλλογές

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2015 «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές» Κατάλογος Εκδηλώσεων στα Δημόσια Αρχαιολογικά Μουσεία και τις Συλλογές ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2015 «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές» Κατάλογος Εκδηλώσεων στα Δημόσια Αρχαιολογικά Μουσεία και τις Συλλογές 1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡIΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ, ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 25 Αυγούστου 2008 Αριθ. πρωτ.: 1018

Αθήνα, 25 Αυγούστου 2008 Αριθ. πρωτ.: 1018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 25 Αυγούστου 2008 Αριθ. πρωτ.: 1018 Προς: (Όπως Πίνακας Αποδεκτών) Κοιν.: (1) Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Χρήστο Φώλια Μεσογείων 119 115 26, Αθήνα (2) Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γεώργιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ- ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ- ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ- ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 21/9 έως Κυριακή 23/9 Εκδρομή στην Κάρυστο (Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικοί χώροι στη πόλη και στα περίχωρα, Κοκκινόκαστρο, Δρακόσπιτα).

Διαβάστε περισσότερα

2013-2014. Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.

2013-2014. Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. 2013-2014 Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. Βαδίζοντας μαζί για δημιουργία και επικοινωνία Γραφείο Εναλλακτικών Δράσεων Επανένταξης Νέος χώρος

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Βραδιά του Ερευνητή Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014 18:00-24:00 Κτήριο Αβέρωφ του ΕΜΠ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Βραδιά του Ερευνητή Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014 18:00-24:00 Κτήριο Αβέρωφ του ΕΜΠ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διοργανώνει τη Βραδιά του Ερευνητή την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρες 18:00-24:00 στο Κτήριο Αβέρωφ του ΕΜΠ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων. Η εν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΣΤΙΣ 02/11/2014

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΣΤΙΣ 02/11/2014 ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΣΤΙΣ 02/11/2014 ΘΡΑΚΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΞΑΝΘΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

http://sep4u.gr 1,251 7.8% ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 332 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΒΟΛΟΣ) 17,654 16,449 1,205 7.3%

http://sep4u.gr 1,251 7.8% ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 332 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΒΟΛΟΣ) 17,654 16,449 1,205 7.3% ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΔ ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΗΣ Τ.Ε.Ι. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΜΟΡΙΑ (2014) ΜΟΡΙΑ (2013) ΔΙΑΦΟΡ Α (Μόρια) ΔΙΑΦΟΡ Α (%) 748 ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τ.Ε. (ΖΑΚΥΝΘΟΣ) 12,599 - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ 6,916 ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ 5,683 82.2% ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μέσες Τιμές Λιανικής ανά Νομό για την 31/8/2015

Μέσες Τιμές Λιανικής ανά Νομό για την 31/8/2015 Αθήνα, 01-09-2015 Αρ. Πρωτ.: 88326 Μέσες Τιμές Λιανικής ανά Νομό για την 31/8/2015 ΑΤΤΙΚΗΣ 1,413 1,667 1,614 1,101 0,647 ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 1,468 1,717 1,650 1,143 0,000 0,715 ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ 1,455 1,679

Διαβάστε περισσότερα

ΘΟΡΙΚ Α Ν.Π.Δ.Δ. ΘΟΡΙΚΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014

ΘΟΡΙΚ Α Ν.Π.Δ.Δ. ΘΟΡΙΚΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΘΟΡΙΚ Α Ν.Π.Δ.Δ. ΘΟΡΙΚΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣΛΑΥΡΙΟΥ «Η ΜΙΚΡΑΣΙΑ» αναβιώνει το έθιμο του Κλήδονα και τις φωτιές του Αϊ Γιάννη. Σάββατο 21 Ιουνίου 2014 - Ώρα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ:ΚΩΣΤΑΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Π.Θ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ TICCIH

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ:ΚΩΣΤΑΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Π.Θ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ TICCIH ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ:ΚΩΣΤΑΣ ΑΔΑΜΑΚΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Π.Θ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ TICCIH S0 ΜΑΘΗΜΑ 13 Ο (25.1.2013) ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΕΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (2013-2014)

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (2013-2014) ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Οίκος Ανδρέου & Μαρίας Καλοκαιρινού Σοφοκλή Βενιζέλου 27 / Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7 71202 Ηράκλειο, Κρήτη Τηλ.: (2810) 283219-288708 Fax: 283754 e-mail: info@historical-museum.gr

Διαβάστε περισσότερα

Επιμορφωτικό πρόγραμμα: «Εκπαιδευτικές δράσεις σε μουσειακά περιβάλλοντα (κύκλος Α )»

Επιμορφωτικό πρόγραμμα: «Εκπαιδευτικές δράσεις σε μουσειακά περιβάλλοντα (κύκλος Α )» Επιμορφωτικό πρόγραμμα: «Εκπαιδευτικές δράσεις σε μουσειακά περιβάλλοντα (κύκλος Α )» Διοργάνωση Συνδιοργάνωση Συνεργαζόμενοι φορείς Σχολικοί Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η σημερινή βασιλική «Αγ. Σοφία» βρίσκεται στο κέντρο της κύριας νεκρόπολης της αρχαίας πόλης Σέρντικα. Σ αυτή την περιοχή έχουν ανακαλυφθεί

Διαβάστε περισσότερα

Α. Π.: ΥΠΠΟΑ/Γ ΥΗ / ΑΑ /Τ Α ΤΠ/339704/9606/8676/6505 Ηµ/νία: 30/12/2014

Α. Π.: ΥΠΠΟΑ/Γ ΥΗ / ΑΑ /Τ Α ΤΠ/339704/9606/8676/6505 Ηµ/νία: 30/12/2014 INFORMATICS DEVELOPMEN T AGENCY Digitally signed by INFORMATICS DEVELOPMENT AGENCY Date: 2014.12.30 12:55:04 EET Reason: Location: Athens ΑΔΑ: ΩΞ2ΟΓ-19Υ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Α. Π.: ΥΠΠΟΑ/Γ ΥΗ / ΑΑ /Τ

Διαβάστε περισσότερα

Μέσες Τιμές Λιανικής ανά Νομό για την 17/9/2015

Μέσες Τιμές Λιανικής ανά Νομό για την 17/9/2015 Αθήνα, 18-09-2015 Αρ. Πρωτ.: 95724 Μέσες Τιμές Λιανικής ανά Νομό για την 17/9/2015 ΑΤΤΙΚΗΣ 1,412 1,653 1,603 1,108 0,666 ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 1,464 1,704 1,633 1,147 0,000 0,732 ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ 1,437 1,667

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΕΖΡΓ-Υ4Ζ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΔΑ: ΒΕΖΡΓ-Υ4Ζ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ταχ. Δ/νση : Θεμιστοκλέους 87 Αθήνα Ταχ.Κώδικας : 10681

Διαβάστε περισσότερα

2. Οι δικαιούχοι που βρίσκονται σε αναστολή χορήγησης του επιδόματός τους δεν θα απογραφούν στην παρούσα φάση.

2. Οι δικαιούχοι που βρίσκονται σε αναστολή χορήγησης του επιδόματός τους δεν θα απογραφούν στην παρούσα φάση. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 20.1.2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Αρ.Πρωτ.:Π3α/Φ.ΜΗΤΡΩΟ/Γ.Π.οικ.7274 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΕΑ Προς:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΘΕΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΑΝΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΘΕΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΑΝΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΘΕΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΑΝΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Α. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ- ΕΠΚΑ Θέατρο Διονύσου, Ωδείο Περικλέους ς Αθήνα Α ΕΠΚΑ Ηρώδειο ς Αθήνα Α ΕΠΚΑ Θέατρο Αχαρνών Αχαρνών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΙ. ΤΟ ΝΕΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΑΙΔΙΑ και ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ προτείνουν στο ΣΤΑΘΜΟ»

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΙ. ΤΟ ΝΕΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΑΙΔΙΑ και ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ προτείνουν στο ΣΤΑΘΜΟ» ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Βασ. Αλεξάνδρου 1 211 00 ΝΑΥΠΛΙΟ Τηλ.: 27520 28947 Fax: 27520 27960 e-mail education@pli.gr ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΑΙΔΙΑ και ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΤΙΜΕΣ ΖΩΝΗΣ

ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΤΙΜΕΣ ΖΩΝΗΣ ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΤΙΜΕΣ ΖΩΝΗΣ Τ.Ζ. > 1.500 / m2 Νομαρχία Περιοχή Κατώτατη Ανώτατη Αθηνών Αγία Βαρβάρα 750 1.100 Αθηνών Αγία Παρασκευή 1.400 2.050 Αθηνών Άγιος Δημήτριος 1.000 1.500 Αθηνών Άγιοι Ανάργυροι 1.000

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΩΝ/ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΑΕΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ - 2015. Πλήθος Υποψηφίων Σχολή / Τμήμα

ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΩΝ/ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΑΕΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ - 2015. Πλήθος Υποψηφίων Σχολή / Τμήμα ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΩΝ/ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΑΕΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ - 05 ΑΛΛΟΓΕΝΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ 7 ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 59 97 ΙΑΤΡΙΚΗΣ 33 3

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟ -ΜΑΪΟ-ΙΟΥΝΙΟ 2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟ -ΜΑΪΟ-ΙΟΥΝΙΟ 2015 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟ -ΜΑΪΟ-ΙΟΥΝΙΟ 2015 2 ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ Υλοποιούνται και ολοκληρώνονται οι διαθεματικές εργασίες και τα projectς

Διαβάστε περισσότερα

Σχετ.: Η υπ αριθμ. πρωτ. Π3α/Φ.32/Γ.Π.οικ.141770/22-12-2011 εγκύκλιος της Δ/νσης Προστασίας ΑμεΑ.

Σχετ.: Η υπ αριθμ. πρωτ. Π3α/Φ.32/Γ.Π.οικ.141770/22-12-2011 εγκύκλιος της Δ/νσης Προστασίας ΑμεΑ. ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Ταχ. Δ/νση : Αριστοτέλους 17 Ταχ. Κώδικας : 101 87 Τηλ.: 210

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ, στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει κάθε χρόνο, προσπαθεί να αφυπνίσει τους μαθητές για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση λειτουργίας Εθνικών θεματικών δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2013 2014.»

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση λειτουργίας Εθνικών θεματικών δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2013 2014.» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Να διατηρηθεί

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Σέρρες, 1 Μαρτίου 2014 «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαίρι για παιδιά-εφήβους και ενήλικες στο ΙΜΚ

Καλοκαίρι για παιδιά-εφήβους και ενήλικες στο ΙΜΚ Δελτίο Τύπου 26/5/15 Καλοκαίρι για παιδιά-εφήβους και ενήλικες στο ΙΜΚ Τέσσερεις κύκλοι εργαστηρίων-σεμιναρίων για όλες τις ηλικίες Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, με

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορία Πράξης: Δράσεις για τον Πολιτισμό στην Εκπαίδευση

Κατηγορία Πράξης: Δράσεις για τον Πολιτισμό στην Εκπαίδευση Κατηγορία Πράξης: Δράσεις για τον Πολιτισμό στην Εκπαίδευση 1. Συνοπτική περιγραφή του αντικειμένου του έργου Το αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου συνοψίζεται: στη σχεδίαση καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ, ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΚΑΙ FAX ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Σ.ΕΠ.Ε.) E-Mails Σ.ΕΠ.Ε. : 1) Κοινωνικά θέματα (Αποδοχές, Απολύσεις, Συμβάσεις, Καταστάσεις Προσωπικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ I ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΝΗΛΙΑ ΧΑΤΖΗΑΣΛΑΝΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΪΜΑΡΑ, ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΕΟΝΤΗ Η σχολική χρονιά 2009-2010 ξεκίνησε για τον Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «CINE ΔΡΑΣΕΙΣ» ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «CINE ΔΡΑΣΕΙΣ» ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΝΗΛΙΚΕΣ Αστική - Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ημιουργική Ομάδα για την Ανάπτυξη της Οπτικοακουστικής Επικοινωνίας και Έκφρασηςτων Νέων Ανθρώπων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «CINE ΔΡΑΣΕΙΣ» ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 Κυριακή 29 Μαΐου Εξόρμηση εθελοντικών καθαρισμών των ακτών της Σίφνου Τόπος Συγκέντρωσης: πλατεία Αρτεμώνα Ώρα: 11:00 Οργάνωση: ΔΗ.Κ.Ε.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

Εικαστική μαθητική έκθεση με αντικείμενα & κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά

Εικαστική μαθητική έκθεση με αντικείμενα & κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά Μη με πετάς, δεν είμαι σκουπίδι Εικαστική μαθητική έκθεση με αντικείμενα & κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 18 έως 25 Μαΐου 2012 Λίγα λόγια για την έκθεση η έκθεση μη

Διαβάστε περισσότερα

Όλγα Σενή E.M.Π. Τ.Π.Π.Λ.

Όλγα Σενή E.M.Π. Τ.Π.Π.Λ. Όλγα Σενή E.M.Π. Τ.Π.Π.Λ. 1 1 1 1 1 1. ΔΙΑΣΠΑΡΤΟΙ ΤΟΠΟΙ ΕΞΟΡΥΞΗΣ Πηγάδια, στοές, γαύριες, μηχανοστάσια Βοηθητικά οικήματα, κατοικίες εργατών 4 2 2. ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ Μεταλλουργία. Παραγωγή, προώθηση, αποθήκευση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ. 1 ης & 2 ης ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ - ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΘΗΝΑ - 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ. 1 ης & 2 ης ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ - ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΘΗΝΑ - 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015-2016 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ 1 ης & 2 ης ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ - ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΘΗΝΑ - 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 Τόπος : Αθήνα ΑΠΟ - ΕΩΣ ΣΥΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΕΠΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (2010-2011) Μονοπάτια μέσα στην πόλη, δρόμοι μέσα στην Ιστορία

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (2010-2011) Μονοπάτια μέσα στην πόλη, δρόμοι μέσα στην Ιστορία ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Οίκος Ανδρέου & Μαρίας Καλοκαιρινού Σοφοκλή Βενιζέλου 27 / Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7 71202 Ηράκλειο, Κρήτη Τηλ.: (2810) 283219-288708 Fax: 283754 e-mail: info@historical-museum.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Ωράριο λειτουργίας Αρχαιολογικών Χώρων, Μουσείων και Μνημείων του Κράτους. ΑΠΟΦΑΣΗ

ΘΕΜΑ : Ωράριο λειτουργίας Αρχαιολογικών Χώρων, Μουσείων και Μνημείων του Κράτους. ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ ΣΤΙΣ -26 7-2012 ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 13-7-2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ταχ. Δ/νση : 1ο χλμ Μυτιλήνης - Λουτρών Μυτιλήνη Ταχ.Κώδικας : 81100 Πληροφορίες : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΕΛΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπές Συνεδρίου Συντονιστές Διοργάνωσης Συνεδρίου Συντονιστές Θεματικών Περιοχών

Επιτροπές Συνεδρίου Συντονιστές Διοργάνωσης Συνεδρίου Συντονιστές Θεματικών Περιοχών 3 η Ανακοίνωση 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο «Ένταξη και Χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία» Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Η Εικόνα της Μητέρας μεταξύ παράδοσης και σύγχρονης εποχής

Η Εικόνα της Μητέρας μεταξύ παράδοσης και σύγχρονης εποχής Πρόγραμμα Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG IIIA ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2000-2006 Πρόγραμμα Παρέμβασης 11 Άξονας Προτεραιότητας 003: Περιβάλλον & Πολιτιστική Κληρονομιά Μέτρο 002: Προώθηση, Αναπαλαίωση και Αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

1ο Επιστημινικό πεδίο

1ο Επιστημινικό πεδίο 1ο Επιστημινικό πεδίο ΑΕΙ 129 ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) 20.206 20.759-553 21.504-1.298 127 ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ) 19.499 19.964-465 20.229-730 117 ΝΟΜΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ) 18.223

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ, ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΚΑΙ FAX ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Σ.ΕΠ.Ε.) E-Mails Σ.ΕΠ.Ε. : 1) Κοινωνικά θέματα (Αποδοχές, Απολύσεις, Συμβάσεις, Καταστάσεις Προσωπικού

Διαβάστε περισσότερα

2013.20 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΗΛΟΥ

2013.20 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΗΛΟΥ 2013.20 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Α/ Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΧΩΡΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΕΙΣΟ ΔΟΣ 1 10 ΜΑΪΟΥ 2013 ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 2 22 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΚΘΕΣΗ ΠΛΑΚΙΩΤΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» IΣΤΟΡΙΚΟ Tο Κοινωφελές Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», αναγνωρίζοντας τις δραστηριότητές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΧΕΣ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ MEDISYSTEM ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΕΡΙΟΧΕΣ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ MEDISYSTEM ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ & ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ MEDISYSTEM ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΩ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ MEDISYSTEM ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ Αθήνα και προάστια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ ΧΩΡΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το πολύτεχνο είναι ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο που προσφέρει εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα σε μαθητές ηλικίας 2 έως 9 ετών τα οποία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Α. Προς ένα μητρώο της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Α. Προς ένα μητρώο της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012 Α. Προς ένα μητρώο της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012 Νίκος Μπελαβίλας, επίκουρος καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Καταγραφή και αποτύπωση. Το πρώτο βήμα στις τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΙΦΝΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

ΣΙΦΝΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΙΦΝΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ Πέμπτη 21 Ιουνίου έως Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012, στο Veranda café bar, στην Απολλωνία Sifnos, October: Έκθεση με ασπρόμαυρες φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΠΟΛΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΠΟΛΗΣ Σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Πανεπιστημιόπολης, στο τέρμα Ιλισίων, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Πάρκο. Εδώ έχουν μεταφερθεί από το 2004

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Κ.Π.Σ. ΜΟΝΑΔΑ Α1β Ταχ. Δ/νση : Ανδρέα Παπανδρέου 37 Ταχ. Κωδ. : 151 0 Μαρούσι Fax : 210-34 42 153 Ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΕ279-Ζ9Ξ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

ΑΔΑ: ΒΕ279-Ζ9Ξ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ----- ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΜΟΝΑΔΑ Β3 ----- Ταχ. Δ/νση : Α. Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως σε συνεργασία με την Α' ΕΠΚΑ-Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως

Υπηρεσία Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως σε συνεργασία με την Α' ΕΠΚΑ-Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως Υπηρεσία Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως σε συνεργασία με την Α' ΕΠΚΑ-Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως Η Υπηρεσία Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ) δραστηριοποιείται στον αρχαιολογικό χώρο της Ακροπόλεως.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά 2014-2015. «Δος μου το χέρι σου»

ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά 2014-2015. «Δος μου το χέρι σου» Κυριακή 7/12/2014 ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά 2014-2015 «Δος μου το χέρι σου» -Τ.Κ Ερμητσίου ώρα 4:30μμ κεντρική πλατεία Ο Σύλλογος Γυναικών Ερμητσίου υποδέχεται τα Χριστούγεννα με

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΒΑΣΕΩΝ 10% - 2013 & 2012

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΒΑΣΕΩΝ 10% - 2013 & 2012 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΒΑΣΕΩΝ 10% - 2013 & 2012 ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΟΡΙΑ ΜΟΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΔΟΣ ΘΕΣΗΣ ΣΧΟΛΗΣ (2013) (2012) (Μόρια) (%) 127 ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ) ΕΚΠΑ 10% ΓΕΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Ιστοσελίδα : www.eye.minedu.gov.gr. Εκπαίδευσης της χώρας Πληροφορίες : Θ. Βάλβη Ε. Τζιβολιά Σ.

Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Ιστοσελίδα : www.eye.minedu.gov.gr. Εκπαίδευσης της χώρας Πληροφορίες : Θ. Βάλβη Ε. Τζιβολιά Σ. ΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, 11-03-2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ---- ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΜΟΝΑΔΑ B1 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ. Ένα μοναδικό ταξίδι, οδοιπορικό στην ιστορία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης των Ελλήνων, σχεδίασε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ, ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΚΑΙ FAX ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Σ.ΕΠ.Ε.) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΝΤΥΠΩΝ Σ.ΕΠ.Ε.-Ο.Α.Ε.Δ.: https://eservices.yeka.gr Τηλ. Υποστήριξης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 32 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ (ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ) (ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ) ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ - Τ.Κ. 541 23 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: Μεταξύ 23/2/2012 και

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Γενικών Μεταθέσεων Δ.Ε. 2015

Βάσεις Γενικών Μεταθέσεων Δ.Ε. 2015 Βάσεις Γενικών Μεταθέσεων Δ.Ε. 2015 Αθήνα 18/06/2015 Περιοχή Ομάδα Ειδικότητας Σύνολο Α Αθήνας (Δ.Ε.) (001) ΘΕΟΛΟΓΟΙ 101,4 (002) ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ 78,48 (003) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ 58,89 (006) ΑΓΓΛΙΚΗΣ 113,23 (008) ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μυκηναϊκή θρησκεία. 3. Από την ανασκαφή θρησκευτικών κτηρίων στα ανάκτορα και ιερών σε οικίες

Μυκηναϊκή θρησκεία. 3. Από την ανασκαφή θρησκευτικών κτηρίων στα ανάκτορα και ιερών σε οικίες Μυκηναϊκή θρησκεία Τα στοιχεία που διαθέτουμε για αυτήν προέρχονται: 1.Από την εικονογραφία σφραγιστικών δακτυλιδιών, σφραγίδων, τοιχογραφιών και αντικειμένων μικροτεχνίας (ελεφαντουργίας κλπ). Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ Αθήνα, 23/10/2013 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ Αρ. Πρωτ. : 12349 ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ Αθήνα, 23/10/2013 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ Αρ. Πρωτ. : 12349 ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ Αθήνα, 23/10/2013 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ Αρ. Πρωτ. : 12349 Ταχ. Δ/νση : Α. Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο: «Καταγραφή και αντιμετώπιση της μαθητικής διαρροής»

ΘΕΜΑ 1ο: «Καταγραφή και αντιμετώπιση της μαθητικής διαρροής» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ηράκλειο, 23-4-2015 Αριθ. Εγκ.: Φ. 34.1/21/3162 ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π. & Δ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Β ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΣ: Σχολικές

Διαβάστε περισσότερα

Με αφορμή ερωτήματά σας, σχετικά με την εγκύκλιο των μεταθέσεων του 2014, σας ενημερώνω για τα εξής:

Με αφορμή ερωτήματά σας, σχετικά με την εγκύκλιο των μεταθέσεων του 2014, σας ενημερώνω για τα εξής: Μπράτης Δημήτρης Αθήνα 18/4/2014 Αιρετός του ΚΥΣΠΕ d.mpratis@gmail.com http://www.mpratis.gr τηλ. 6974750402 2103312790 2103442884 fax: 2103246893 ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ 2014 Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν την υποβολή

Διαβάστε περισσότερα

Σε τι μπορεί να βοηθήσει η Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας

Σε τι μπορεί να βοηθήσει η Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας Τι είναι η Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας Αναρωτήθηκες ποτέ αν έχει ενδιαφέρον να ασχοληθείς επαγγελματικά με τις τέχνες; Αν θα ήθελες να γίνεις έμπορος ή δικηγόρος; Αν είσαι αρκετά υπομονετικός να δουλέψεις

Διαβάστε περισσότερα

05/02/2007. ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Δραγατσανίου 8 101 10 ΑΘΗΝΑ 210-3748880-81 210-3748790

05/02/2007. ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Δραγατσανίου 8 101 10 ΑΘΗΝΑ 210-3748880-81 210-3748790 ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ, ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ ΚΑΙ FAX ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Σ.ΕΠ.Ε.) Ιστοσελίδα Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας (ΥΠ.Α.Κ.Π.) : www.ypakp.gr E-Mails

Διαβάστε περισσότερα

"Χορεύω µε την Αντωνία" - Μουσικοχορευτιή δράση µε αλληλοδιδασκαλία, από το Εργαστήρι Κρητικής Έκφρασης - Αντωνία Παντελάκη

Χορεύω µε την Αντωνία - Μουσικοχορευτιή δράση µε αλληλοδιδασκαλία, από το Εργαστήρι Κρητικής Έκφρασης - Αντωνία Παντελάκη ΣΑΒΒΑΤΟ 22/9 16:30 Γνωριµία µε τους Εµψυχωτές, οµαδοποίηση Παιδιών ανα ηλικία Πού;; Ορµητήριο Κεντρική "Χορεύω µε την Αντωνία" - Μουσικοχορευτιή δράση µε αλληλοδιδασκαλία, από το Εργαστήρι Κρητικής Έκφρασης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: Οπως ο Πίνακας Αποδεκτών

ΠΡΟΣ: Οπως ο Πίνακας Αποδεκτών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΜΜΕ Τμήμα Εντύπων & Επαγγελματικών Οργανώσεων Αθήνα, 6.6.2006 Α.Π.:14446 ΠΡΟΣ: Οπως ο Πίνακας Αποδεκτών

Διαβάστε περισσότερα