ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΑ: Εισαγωγή

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΑ: Εισαγωγή"

Transcript

1 Ζωγράφου, 2011

2 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΑ: Εισαγωγή Το Κοινοτικό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος συμβάλλει αποτελεσματικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Η ενημέρωση του κοινού, που ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο, για προϊόντα λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον, προάγει την περιβαλλοντική συνείδηση και δημιουργεί περιβαλλοντικά υπεύθυνους καταναλωτές. Το Οικολογικό Σήμα στηρίζεται στα αποτελέσματα της Ανάλυσης Κύκλου Ζωής και θεσπίζει κριτήρια που πρέπει να τηρούν οι παραγωγοί παρέχοντας παράλληλα και οδηγίες για ασφαλή χρήση των προϊόντων από τους καταναλωτές.

3 Το Κοινοτικό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο του Από τον Ιούλιο του 1993 άρχισαν να ισχύουν οι πρώτες αποφάσεις για τις δύο πρώτες ομάδες προϊόντων και τα αντίστοιχα οικολογικά τους κριτήρια. Από τότε η εφαρμογή του κανονισμού επεκτάθηκε ώστε να καλύψει και άλλες κατηγορίες προϊόντων, οι οποίες θα αναφερθούν με λεπτομέρεια στη συνέχεια. Το Κοινοτικό Σύστημα Απονομής Οικολογικού Σήματος αναθεωρήθηκε με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 1980/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Ιουλίου Ο βασικός σκοπός αυτής της αναθεώρησης είναι η επέκτασή απονομής του Οικολογικού Σήματος και σε υπηρεσίες.

4 Το Οικολογικό Σήμα απονέμεται στα προϊόντα που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία ορίζονται για τις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων. Αφού τους χορηγηθεί η σχετική σήμανση, οι κατασκευαστές μπορούν να χρησιμοποιούν, στα εγκεκριμένα προϊόντα τους, το επίσημο λογότυπο, δηλ. ένα λουλούδι με τα 12 αστέρια. Χάρη στο Οικολογικό Σήμα, οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να ξεχωρίζουν εύκολα τα προϊόντα που επηρεάζουν λιγότερο το περιβάλλον και να επιλέγουν ανάλογα.

5 Ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα

6 Το Κοινοτικό Σύστημα Απονομής οικολογικού Σήματος, είναι προαιρετικό, δηλαδή οι κατασκευαστές μπορούν να αποφασίζουν ελεύθερα αν θέλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση για ένα ή περισσότερα προϊόντα τους. Είναι όμως αυτονόητο ότι, τελικά, το Oικολογικό αυτό Σήμα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το κοινό όταν διαλέγει τα προϊόντα που θα αγοράσει. Το μεγάλο πλεονέκτημα του οικολογικού σήματος, είναι η ευρωπαϊκή του διάσταση. Όντως, ένα σήμα που εγκρίνεται από έναν Αρμόδιο Φορέα Κράτους Μέλους, μπορεί να χρησιμοποιείται και στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι κατασκευαστές δεν χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση σε κάθε χώρα, όπου κυκλοφορεί το προϊόν τους αποφεύγοντας έτσι τις δαπανηρές και χρονοβόρες διαδικασίες.

7 Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε πως ο βασικός στόχος του Οικολογικού Σήματος είναι: η προώθηση προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε όλο τον κύκλο ζωής τους η παροχή περισσοτέρων πληροφοριών στον καταναλωτή σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων Οι δύο αυτοί στόχοι είναι στενά συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Από τη στιγμή που το κοινό γνωρίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων ασκεί πίεση στους παραγωγούς και απαιτεί ολοένα και περισσότερο τον σχεδιασμό και την παραγωγή περιβαλλοντικά φιλικών προϊόντων στην αγορά.

8 Διαδικασία προσδιορισμού των κριτηρίων Τα οικολογικά κριτήρια για κάθε κατηγορία προϊόντων καθορίζονται με βάση την προσέγγιση "από την κούνια μέχρι τον τάφο" που αναφέρεται σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του προϊόντος. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει τον προσδιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του προϊόντος σε καθένα από τα στάδια του κύκλου ζωής του, αρχίζοντας από την εξόρυξη των πρώτων υλών, την παραγωγή, τη διανομή (συμπεριλαμβανομένης και της συσκευασίας), τη χρήση και την τελική διάθεση. Επιπλέον, λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθοι περιβαλλοντικοί παράγοντες:

9 Περιβαλλοντικοί Παράγοντες ποιότητα του αέρα ποιότητα των υδάτων προστασία του εδάφους μείωση των αποβλήτων εξοικονόμηση ενέργειας διαχείριση των φυσικών πόρων πρόληψη της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη προστασία της στοιβάδας του όζοντος περιβαλλοντική ασφάλεια θόρυβος βιοποικιλότητα

10 Με βάση τα αποτελέσματα αυτών των αναλύσεων καθορίζονται κριτήρια που αναφέρονται στις σημαντικότερες επιπτώσεις του προϊόντος στο περιβάλλον. Το οικολογικό σήμα δεν απονέμεται, λοιπόν, βάσει θεωρητικά επιλεγμένων κριτηρίων, αλλά ύστερα από εμπεριστατωμένη μελέτη των αλληλεπιδράσεων όλων των παραγόντων του συγκεκριμένου προϊόντος με το περιβάλλον. Ο προσδιορισμός των κριτηρίων γίνεται από το Συμβούλιο Οικολογικής Σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΟΣΕΕ). Μέλη του Συμβουλίου αυτού είναι οι αρμόδιοι φορείς των κρατών μελών, αντιπρόσωποι περιβαλλοντικών ΜΚΟ, ενώσεις καταναλωτών και βιομηχάνων, συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκπρόσωποι των ΜΜΕ και των εμπόρων. Τα κριτήρια που προτείνει το ΣΟΣΕΕ για μια κατηγορία προϊόντων πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτού να χρησιμοποιηθούν για την απονομή του Οικολογικού Σήματος σε προϊόντα.

11 Τα εγκεκριμένα κριτήρια δημοσιεύονται ως Αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Τα κριτήρια αναθεωρούνται μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο ορίζεται στο σχετικό Κανονισμό.

12 Κατηγορίες προϊόντων στις οποίες απονέμεται το Οικολογικό Σήμα Το Οικολογικό Σήμα ήδη εφαρμόζεται για 19 κατηγορίες προϊόντων των οποίων τα κριτήρια έχουν ήδη ψηφιστεί και είναι: στρώματα, υποδήματα, ρουχισμός, απορρυπαντικά, χρώματα και βερνίκια, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, πλυντήρια πιάτων, ψυγεία, λάμπες φωτισμού, σκληρές επενδύσεις δαπέδων, απορρυπαντικά ρούχων, ψυγεία, χαρτί υγείας και κουζίνας, βελτιωτικά εδάφους, φωτοαντιγραφικό χαρτί, προσωπικοί υπολογιστές, φορητοί υπολογιστές, τηλεοράσεις και βελτιωτικά εδάφους. Επιπλέον υπό άμεση ένταξη είναι η κατηγορία των ηλεκτρικών σκουπών, των επίπλων και των τουριστικών καταλυμάτων. Οι μόνες κατηγορίες προϊόντων για τις οποίες δεν προβλέπεται να θεσπιστούν κριτήρια απονομής του Οικολογικού Σήματος είναι τα τρόφιμα, τα ποτά και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

13 Διαδικασία απονομής Οικολογικού Σήματος Από τη στιγμή λοιπόν που θα θεσμοθετηθούν τα περιβαλλοντικά κριτήρια, ο παραγωγός ή εισαγωγέας που επιθυμεί να υποβάλει αίτηση για το Οικολογικό Σήμα πρέπει να επικοινωνήσει με τον Αρμόδιο Εθνικό Φορέα και να προσκομίσει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα του πληρούν τα απαιτούμενα οικολογικά κριτήρια. Τα βασικά στάδια λοιπόν απονομής του οικολογικού Σήματος είναι τα εξής:

14 Βασικά στάδια απονομής Οικολογικού Σήματος αξιολόγηση και μετρήσεις τελικού προϊόντος σύνταξη φακέλου αίτησης για απονομή στον Αρμόδιο Φορέα Εξέταση αίτησης από τον Αρμόδιο Φορέα παραγωγής Απονομή Οικολογικού Σήματος και καταχώρηση ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

15 Ο παραγωγός είναι υποχρεωμένος να επαναλάβει την παραπάνω διαδικασία, αλλά με πιο απλοποιημένο τρόπο, όταν γίνει αναθεώρηση της σχετικής κατηγορίας προϊόντων. Για την Ελλάδα ο Αρμόδιος Φορέας είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Απονομής Οικολογικού Σήματος (ΑΣΑΟΣ). Το ΑΣΑΟΣ είναι ενδεκαμελές Συμβούλιο με πρόεδρο τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και μέλη εκπροσώπους Δημόσιων Φορέων και μη Κυβερνητικών οργανώσεων Συστατικό στοιχείο της διαδικασίας απονομής είναι η διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους κύκλους. Στη συνέχεια, ακολουθεί ανάλυση μερικών σημαντικών περιβαλλοντικών θεμάτων που σχετίζονται με τον κύκλο ζωής του τηλεοπτικού δέκτη και αποτελούν τη βάση για τη θέσπιση των κριτηρίων απονομής οικολογικού σήματος.

16 Οικολογικός σχεδιασμός τηλεοπτικού δέκτη: Εισαγωγή Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται ορισμένα ποσοτικά και στατιστικά στοιχεία για τηλεοπτικούς δέκτες (ΑΕΑ Technology and Environment, 2002). Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση ενέργειας που αποτελεί την σημαντικότερη περιβαλλοντική πλευρά κυρίως κατά τη χρήση του τηλεοπτικού δέκτη. Υπάρχουν βέβαια και άλλα περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται με τον κύκλο ζωής της τηλεόρασης και τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για τη σταδιακή θέσπιση οικολογικών κριτηρίων απονομής οικολογικού σήματος σε τηλεοπτικό δέκτη από την Κοινοτική Επιτροπή.

17 Πιο συγκεκριμένα τα κριτήρια που διαμορφώθηκαν για τη θέσπιση οικολογικού σήματος σε τηλεοπτικό δέκτη στηρίχτηκαν στα παρακάτω στοιχεία: στα χαρακτηριστικά του προϊόντος και στη δυνατότητα ανακύκλωσης των υλικών του στη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία στα αποτελέσματα ανάλυσης των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών και επιπτώσεων του προϊόντος (π.χ. ενεργειακές καταναλώσεις, στερεά απορρίμματα, κ.λ.π.)

18 Σύνθεση τηλεοπτικού δέκτη

19 Ανάλυση περιβαλλοντικών θεμάτων Κατανάλωση ενέργειας Aπό την εφαρμογή μεθοδολογίας ΑΚΖ σε τηλεοπτικό δέκτη προέκυψε πως η σημαντικότερη περιβαλλοντική πλευρά είναι η κατανάλωση ενέργειας. Από τα στοιχεία του πίνακα 2 παρατηρείται ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση σημειώνεται κατά τη χρήση του προϊόντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την εφαρμογή ΑΚΖ και σε άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα (λαμπτήρες, πλυντήρια ρούχων) προέκυψαν αντίστοιχα συμπεράσματα για την κατανάλωση ενέργειας.

20 Κατανάλωση ενέργειας στον κύκλο ζωής Technology and Environment, 2002)

21 Ανάλογα με την κατάσταση λειτουργίας στην οποία βρίσκεται ο τηλεοπτικός δέκτης προκύπτουν και διαφορετικές καταναλώσεις ενέργειας. Στη συνέχεια διακρίνονται οι παρακάτω καταστάσεις λειτουργίας: Αποσύνδεση τηλεοπτικού δέκτη: Η συσκευή είναι αποσυνδεμένη από όλες τις εξωτερικές πηγές ενέργειας. Εκτός λειτουργίας: Η συσκευή συνδέεται σε πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, δεν παράγει ήχο και εικόνα και δεν μπορεί να μεταπηδήσει σε άλλη κατάσταση λειτουργίας. Παθητική κατάσταση αναμονής: Η συσκευή είναι συνδεδεμένη σε πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, δεν παράγει ήχο και εικόνα, και αναμένει να τεθεί εκτός λειτουργίας, ή σε ενεργό κατάσταση αναμονής ή σε λειτουργία μέσω της λήψης άμεσου ή έμμεσου σήματος, π.χ. από το τηλεχειριστήριο. Ενεργός κατάσταση αναμονής: Η συσκευή είναι συνδεδεμένη σε πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, δεν παράγει ήχο ούτε εικόνα και ανταλλάσσει δεδομένα με εξωτερική πηγή ή λαμβάνει δεδομένα από αυτήν. Σε λειτουργία: Η συσκευή συνδέεται με μια πηγή ενέργειας, παράγει ήχο και εικόνα.

22 Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται στοιχεία από έρευνα της Εnergy Star (ΑΕΑ Technology and Environment, 2002) η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 800 τηλεοράσεων και αφορά την ενεργειακή κατανάλωση στην παθητική κατάσταση αναμονής ανάλογα με το μέγεθος του τηλεοπτικού δέκτη.

23 Στοιχεία ενεργειακής κατανάλωσης στην παθητική κατάσταση αναμονής ανάλογα με το μέγεθος του τηλεοπτικού δέκτη (στοιχεία από αμερικανική έρευνα της Energy Star σε δείγμα 800 τηλεοράσεων)

24 Σε αντίστοιχη ευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη στην Μεγάλη Βρετανία (διαθέσιμα δεδομένα από το πρόγραμμα Market Transformation Programme MTP, προέκυψε ότι το 10% των υπό εξέταση τηλεοράσεων έχουν ενεργειακή κατανάλωση της τάξης του 1 watt ή μικρότερη.

25 Υπολογισμός δείκτη ενεργειακής απόδοσης (ΔΕΑ) Στην ενότητα αυτή υπολογίζεται ο ΔΕΑ σε κατάσταση λειτουργίας για διάφορους τύπους τηλεοράσεων. Τα αποτελέσματα των υπολογισμών καταγράφονται στον πίνακα 4 που ακολουθεί. Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση ενέργειας κατά τη λειτουργία είναι: Το είδος της οθόνης (κανονική, ευρεία (widescreen), επίπεδη, καμπύλη) Το μέγεθος της οθόνης Η συχνότητα ανίχνευσης 50 Hz ή 100 Hz Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και εφαρμόζοντας τις σχέσεις (1) και (2) προέκυψαν τα παρακάτω.

26 Δείκτης ενεργειακή απόδοσης (ΔΕΑ) (ΑΕΑ Technology and Environment, 2002) Από τον πίνακα προκύπτει πως μία τηλεόραση με ευρεία οθόνη 28 ιντσών και συχνότητα στα 100 Hz έχει το διπλάσιο ΔΕΑ από μία τηλεόραση με κανονική οθόνη 20 ιντσών.

27 Εξοικονόμηση Ενέργειας Η κατανάλωση ενέργειας σε τηλεοπτικό δέκτη κατά τη διάρκεια της λειτουργίας επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως: Το μέγεθος και το είδος της οθόνης Η συχνότητα (50 ή 100 Hz) H φωτεινότητα της οθόνης Το επίπεδο ήχου

28 Επιπλέον άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση ενέργειας αφορούν το σχεδιασμό του συστήματος για την παροχή σήματος και ηλεκτρισμού. Ενδεικτικά αναφέρεται στη συνέχεια ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζεται η κατανάλωση ενέργειας από τροποποιήσεις που αφορούν το σχεδιασμό του τηλεοπτικού δέκτη. Τα αποτελέσματα αφορούν έρευνα για την ανάλυση της ενεργειακής κατανάλωσης και απόδοσης τηλεοράσεων σε λειτουργία.

29 Εξοικονόμηση ενέργειας με τροποποιήσεις στο σχεδιασμό (NOVEM report to DG Energy, 11/1998)

30 Από τα στοιχεία του πίνακα προκύπτει πως οι τροποποιήσεις στο σχεδιασμό των τηλεοράσεων οδηγούν σε εξοικονόμηση ενέργειας. Το ποσοστό εξοικονόμησης ποικίλει ανάλογα με το είδος του τηλεοπτικού δέκτη. Σημειώνεται πως κατά την κατασκευή ενός τηλεοπτικού δέκτη υπάρχουν πολλές περιοχές οι οποίες επιδέχονται τροποποιήσεις στο σχεδιασμό. Ενδεικτικά αναφέρεται η δυνατότητα αλλαγών στην κατασκευή των τροφοδοτικών, των ενισχυτών ήχου και των εξαρτημάτων του συστήματος παροχής σήματος που μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Στη συνέχεια, ακολουθεί πίνακας που αποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο επιδρά η φωτεινότητα της οθόνης στην εξοικονόμηση ενέργειας.

31 Επίδραση της φωτεινότητας της οθόνης στην εξοικονόμηση ενέργειας (ΑΕΑ Technology and Environment, 2002)

32 Από τα στοιχεία του πίνακα προκύπτει πως η μείωση της φωτεινότητας έχει θετική επίδραση στην κατανάλωση ενέργειας. Η μείωση της φωτεινότητας αφορά το σχεδιασμό της συσκευής εναλλακτικά όμως η φωτεινότητα μπορεί να ρυθμιστεί και από τον καταναλωτή κατά τη χρήση.

33 Για την ασφάλεια του τηλεοπτικού δέκτη από πυρκαγιά χρησιμοποιούνται επιβραδυντικά φλόγας. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται 5 βασικοί τύποι επιβραδυντικών ανάλογα με τη σύστασή τους: με βρώμιο με χλώριο με φώσφορο με νιτρικά Χρήση Επικινδύνων Ουσιών με ανόργανα συστατικά Επιπλέον, υπάρχουν αυξημένες περιβαλλοντικές ανησυχίες για τη χρήση των μετάλλων στις τηλεοράσεις, όπως ο Pb, το Cd και ο Hg. Γενικά η χρήση τους έχει μειωθεί σημαντικά. Σημειώνεται πως ο Pb χρησιμοποιείται κυρίως ως συγκολλητικό υλικό και το Cd για την κατασκευή CRT (καθοδικός σωλήνας).

34 Ακτινοβολία Υπάρχει ανησυχία για τον αντίκτυπο της ακτινοβολίας από τους τηλεοπτικούς δέκτες στην ανθρώπινη υγεία. Η τηλεόραση παράγει ακτινοβολία ιονισμού (ακτίνα X) και μηιονισμού (ηλεκτρομαγνητική). Σημειώνεται πως το γερμανικό είναι το μόνο ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα που θέτει κριτήρια για την ακτινοβολία ιονισμού (ακτίνα Χ).

35 Συσκευασία Με βάση τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της ΑΚΖ έχει προκύψει πως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις συσκευασίες τηλεοράσεων δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Σημειώνεται πως η περιβαλλοντική επίπτωση εξαιτίας των συσκευασιών είναι της τάξης του 1-3% της συνολικής περιβαλλοντικής επίπτωσης από τον κύκλο ζωής του τηλεοπτικού δέκτη. Αντίστοιχες εκτιμήσεις έχουν γίνει και για παρόμοιες ομάδες προϊόντων (π.χ. προσωπικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές). Οι κατασκευαστές τείνουν να αυξήσουν το ποσοστό χρήσης χαρτονιού έναντι του πλαστικού στις συσκευασίες αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό το ποσοστό ανακυκλώσιμου υλικού.

36 Διάρκεια Ζωής Έχει υπολογιστεί (Gunther J., 1996 "The second generation of eco-design for television sets at Sony" presentation to Care Innovation 96 conference, Frankfurt, November 1996) ότι έως και το 99% του συνόλου ενός τηλεοπτικού δέκτη μπορεί να ανακυκλωθεί. Η επίτευξη βέβαια αυτού του ποσοστού ανακύκλωσης προϋποθέτει υψηλό κόστος. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο τελικό ποσοστό ανακύκλωσης παίζει ο αρχικός σχεδιασμός του τηλεοπτικού δέκτη και τα υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.

37 Ανακύκλωση Έχει υπολογιστεί (Gunther J., 1996 "The second generation of eco-design for television sets at Sony" presentation to Care Innovation 96 conference, Frankfurt, November 1996) ότι έως και το 99% του συνόλου ενός τηλεοπτικού δέκτη μπορεί να ανακυκλωθεί. Η επίτευξη βέβαια αυτού του ποσοστού ανακύκλωσης προϋποθέτει υψηλό κόστος. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο τελικό ποσοστό ανακύκλωσης παίζει ο αρχικός σχεδιασμός του τηλεοπτικού δέκτη και τα υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.

38 Χρήση χρώματος Το χρώμα χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την εμφάνιση της τηλεόρασης, και το ποσό χρώματος που χρησιμοποιείται υπολογίζεται περίπου στα εκατό γραμμάρια. Η περιβαλλοντική επίπτωση από τη χρήση χρώματος δεν είναι σημαντική. Παρόλα αυτά, το χρωματισμένο πλαστικό δεν μπορεί να ανακυκλωθεί εύκολα. Βέβαια η αισθητική εικόνα ενός τηλεοπτικού δέκτη παίζει σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή των καταναλωτών οι οποίοι δύσκολα θα επιλέξουν μια τηλεόραση χωρίς χρώμα. Στην παράγραφο που ακολουθεί παρουσιάζονται τα κριτήρια απονομής οικολογικού σήματος έτσι όπως ορίστηκαν από την ανάλυση των παραπάνω περιβαλλοντικών θεμάτων.

39 Κριτήρια απονομής του κοινοτικού οικολογικού σήματος σε τηλεοπτικούς δέκτες Οι γενικές αρχές που διέπουν τα κριτήρια απονομής οικολογικού σήματος για τον τηλεοπτικό δέκτη είναι η: μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης μείωση χρήσης περιβαλλοντικά επικίνδυνων ουσιών αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης

40 Σκοποί των κριτηρίων Αναλυτικότερα λοιπόν τα κριτήρια αποσκοπούν σε περιορισμό της υποβάθμισης του περιβάλλοντος που σχετίζεται: με τη χρήση ενέργειας (κλιματική αλλαγή, εκπομπές όξινων ρύπων, ελάττωση των μη ανανεώσιμων πόρων) με τη χρησιμοποίηση φυσικών πόρων, με ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της συντήρησης των τηλεοπτικών δεκτών, με τη χρήση επικίνδυνων ουσιών και με μείωση της χρήσης αυτών

41 Τα κριτήρια είναι τέτοια ώστε να προάγεται η εφαρμογή της βέλτιστης πρακτικής (βέλτιστη περιβαλλοντική χρήση) και η περιβαλλοντική συνείδηση των καταναλωτών. Παράλληλα, η σήμανση των πλαστικών μερών ενθαρρύνει την ανακύκλωση. Τα επίπεδα των κριτηρίων έχουν καθοριστεί, ώστε να επιτρέπουν τη σήμανση τηλεοράσεων που επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον.

42 Επιπλέον για ορισμένα κριτήρια υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις αξιολόγησης και επαλήθευσης οι οποίες παρατίθενται στην περιγραφή κάθε κριτηρίου (παράρτημα της Κοινοτικής Απόφασης). Όπου αρμόζει είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν μέθοδοι δοκιμής διαφορετικές από αυτές που παρατίθενται σε κάθε κριτήριο, εφόσον έχουν γίνει αποδεκτές ως ισοδύναμες από τον αρμόδιο φορέα που αξιολογεί την αίτηση. Οι δοκιμές πρέπει να εκτελούνται από κατάλληλα διαπιστευμένα εργαστήρια ή εργαστήρια που πληρούν τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο πρότυπο EN ISO και είναι ικανά να εκτελέσουν τις σχετικές δοκιμές. Στην περίπτωση που εφαρμόζονται τέτοιες δοκιμές οι αρμόδιοι φορείς μπορούν να ζητούν ενημερωτικά έγγραφα και να εκτελούν ανεξάρτητες επαληθεύσεις. Επιπλέον συνιστάται στους αρμόδιους φορείς να λαμβάνουν θετικά υπόψη την εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης (ISO και EMAS) κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων και την παρακολούθηση της τήρησης των κριτηρίων. Σημειώνεται πως η εφαρμογή τέτοιων συστημάτων διαχείρισης δεν είναι υποχρεωτική.

43 Προσδιορισμός κριτηρίων Εξοικονόμηση ενέργειας Ο τηλεοπτικός δέκτης διαθέτει διακόπτη παύσης λειτουργίας σε εμφανές σημείο. Η κατανάλωση του τηλεοπτικού δέκτη σε παθητική κατάσταση αναμονής είναι μικρότερη ή το πολύ ίση με 1 watt. Σημειώνεται πως κατά την παθητική κατάσταση αναμονής ο τηλεοπτικός δέκτης είναι συνδεδεμένος σε πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, δεν παράγει ήχο και εικόνα, και αναμένει να τεθεί εκτός λειτουργίας, ή σε ενεργό κατάσταση αναμονής ή σε λειτουργία μέσω της λήψης άμεσου ή έμμεσου σήματος, π.χ. από το τηλεχειριστήριο. Για τους τηλεοπτικούς δέκτες που διαθέτουν ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη/αποκωδικοποιητή (IRD), η κατανάλωση σε ενεργό κατάσταση αναμονής του τηλεοπτικού δέκτη είναι μικρότερη ή το πολύ ίση με 9 watt. Σημειώνεται ότι κατά την ενεργό κατάσταση αναμονής ο τηλεοπτικός δέκτης είναι συνδεδεμένος σε πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, δεν παράγει ήχο & εικόνα & ανταλλάσσει δεδομένα με εξωτερική πηγή ή λαμβάνει δεδομένα από αυτήν.

44 Ο τηλεοπτικός δέκτης έχει δείκτη ενεργειακής απόδοσης σε κατάσταση λειτουργίας (EEIon) χαμηλότερο του 65 % της βασικής κατανάλωσης για τηλεοπτικούς δέκτες. Ο δείκτης ενεργειακής απόδοσης σε κατάσταση λειτουργίας EEIon υπολογίζεται βάσει της εξίσωσης: όπου: EEIon = Pon/Pon,bc (1) Pon είναι η μετρηθείσα ενεργειακή κατανάλωση του τηλεοπτικού δέκτη σε κατάσταση λειτουργίας Pon,bc είναι η βασική ενεργειακή κατανάλωση του τηλεοπτικού δέκτη σε κατάσταση λειτουργίας. Αυτή υπολογίζεται βάσει του ακόλουθου τύπου: Pon,bc = x idd +(0,75 x format x scrnisize + digit x 3 + 0,38 x scrnarea)/0,825 (2)

45 Όπου ο όρος: digit είναι ίσος προς 1 εάν ο τηλεοπτικός δέκτης διαθέτει ψηφιακή επεξεργασία για σάρωση εικόνας, 0 εάν δεν διαθέτει ψηφιακή επεξεργασία, format είναι ίσος προς 0,80 για συνήθη οθόνη, και 0,87 για ευρεία οθόνη, scrnsize είναι η διαγώνιος της οθόνης σε cm, scrnarea είναι η επιφάνεια της οθόνης σε dm2, δηλαδή είναι ίση προς scrnsize x scrnsize x 0,48/100 για συνήθη οθόνη και scrnsize x scrnsize x 0,427/100 για ευρεία οθόνη, idd είναι ίσος προς 1 εάν ο δέκτης διαθέτει ολοκληρωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή (IDD) για ψηφιακά ραδιοσήματα, στην αντίθετη περίπτωση είναι ίσος προς 0.

46 Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης και επαλήθευσης ο υποψήφιος υποβάλλει έκθεση δοκιμής στην οποία δηλώνεται το επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας. Οι μετρήσεις γίνονται με βάση τις διαδικασίες του προτύπου EN (μέθοδοι μέτρησης σε δέκτες για τηλεοπτική μετάδοση). Η έκθεση αναφέρει τη μετρηθείσα ενεργειακή κατανάλωση για κάθε περίπτωση λειτουργίας, τη μετρηθείσα βασική κατανάλωση και το ποσοστό στην κατάσταση λειτουργίας.

47 Παράταση Ζωής Ο κατασκευαστής παρέχει διετή τουλάχιστον εγγύηση λειτουργίας του τηλεοπτικού δέκτη. Η εγγύηση ισχύει από την ημέρα παράδοσης στον πελάτη. Εξασφαλίζεται η διαθεσιμότητα συμβατών ανταλλακτικών για τα ηλεκτρονικά μέρη για επτά έτη από τη στιγμή παύσης της παραγωγής. Κατά την αξιολόγηση και επαλήθευση ο αιτών δηλώνει τη συμμόρφωση του προϊόντος του με αυτές τις απαιτήσεις.

48 Απόσυρση και Ανακύκλωση Ο κατασκευαστής αναλαμβάνει χωρίς επιβάρυνση την απόσυρση του προϊόντος για ανακύκλωση, και κάθε μέρους που αντικαθίσταται, εκτός από τεμάχια που έχουν μολυνθεί από τους χρήστες. Επιπλέον, το προϊόν ανταποκρίνεται στα ακόλουθα κριτήρια: Ο κατασκευαστής ελέγχει την αποσυναρμολόγηση της κεντρικής μονάδας και συντάσσει σχετική έκθεση η οποία είναι στη διάθεση τρίτων εφόσον ζητηθεί. Η έκθεση επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι συνδέσεις είναι: ευδιάκριτες και κατά το δυνατόν τυποποιημένες και προσπελάσιμες με κοινά εργαλεία. Ασύμβατα και επικίνδυνα υλικά πρέπει να αφαιρούνται εύκολα.

49 Το 90% (κατ όγκο) των πλαστικών και μεταλλικών υλικών του περιβλήματος και του σκελετού/πλαισίου είναι τεχνικώς ανακυκλώσιμα. Το 90% (κατά βάρος) του γυαλιού που χρησιμοποιείται στον καθοδικό σωλήνα είναι τεχνικώς ανακυκλώσιμο. Τυχόν απαιτούμενες ετικέτες αφαιρούνται εύκολα ή είναι ανάγλυφες. Τα πλαστικά μέρη: δεν περιέχουν Pb ή Cd που έχουν προστεθεί εκούσια, αποτελούνται από ένα πολυμερές ή από συμβατά πολυμερή (εκτός από το κάλυμμα το οποίο αποτελείται από δύο το πολύ είδη πολυμερών που διαχωρίζονται), δεν περιέχουν μεταλλικά ποικίλματα μη αφαιρετά.

50 Τα πλαστικά μέρη βάρους μεγαλύτερου από 25 g: δεν περιέχουν ορισμένα επιβραδυντικά φλόγας (οι ονομασίες αυτών αναφέρονται αναλυτικά στην κοινοτική απόφαση). Επιπλέον δεν περιέχουν επιβραδυντικά φλόγας, ουσίες ή παρασκευάσματα που περιέχουν ουσίες οι οποίες έχουν ταξινομηθεί ή ενδέχεται να ταξινομηθούν ως R45 (ενδέχεται να προκαλεί καρκίνο), R46 (ενδέχεται να προκαλεί κληρονομικές γενετικές βλάβες), R50 (πολύ τοξικό για υδρόβιους οργανισμούς), R51 (τοξικό για υδρόβιους οργανισμούς), R52 (επιβλαβές για υδρόβιους οργανισμούς), R53 (ενδέχεται να προκαλεί χρόνιες επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον), R60 (ενδέχεται να διαταράσσει τη γονιμότητα) ή R61 (ενδέχεται να προκαλεί βλάβες στο έμβρυο) (οδηγία 67/548/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου 1967, περί προσεγγίσεως των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων που αφορούν στην ταξινόμηση, συσκευασία και επισήμανση των επικινδύνων ουσιών και των μετέπειτα τροποποιήσεων της κοινοτικής απόφασης). Επίσης φέρουν μόνιμη σήμανση που ταυτοποιεί το υλικό σύμφωνα με το πρότυπο ISO Εξαιρούνται από αυτό το κριτήριο πλαστικά υλικά που λαμβάνονται με εξώθηση και ο οπτικός κυματοδηγός στις επίπεδες οθόνες.

51 Για την αξιολόγηση και επαλήθευση του προϊόντος ο αιτών ή οι προμηθευτές καταθέτουν δήλωση συμμόρφωσης του προϊόντος με τις παραπάνω απαιτήσεις. Ο αιτών καταθέτει και αντίγραφο της έκθεσης αποσυναρμολόγησης στον αρμόδιο φορέα ο οποίος στη συνέχεια αξιολογεί την αίτηση.

52 Οδηγίες Χρήσεις Το προϊόν πωλείται συνοδευόμενο από οδηγίες χρήσεως, όπου μεταξύ άλλων παρέχονται υποδείξεις σχετικά με την ορθή οικολογική χρήση αυτού, και πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: η λειτουργία του τηλεοπτικού δέκτη πρέπει να διακόπτεται πλήρως με το διακόπτη παύσης λειτουργίας εάν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για ορισμένο χρονικό διάστημα. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης ενέργειας το προϊόν καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια όταν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής και προτείνονται τρόποι ελαχιστοποίησής της η ενέργεια που καταναλώνεται κατά τη χρήση μπορεί να ελαχιστοποιηθεί σημαντικά εάν μειωθεί το επίπεδο φωτεινότητας της εικόνας. Επιπλέον με τον τρόπο αυτό μειώνεται και το ολικό κόστος λειτουργίας το προϊόν έχει σχεδιαστεί ώστε να επιτρέπει την κατάλληλη ανακύκλωση και δεν επιτρέπεται να απορρίπτεται χωρίς διαχείριση στο προϊόν έχει χορηγηθεί το οικολογικό σήμα της ΕΕ με σύντομη επεξήγηση του περιεχομένου του. Επιπλέον αναφέρεται ότι περισσότερες πληροφορίες για το οικολογικό σήμα μπορούν να αναζητηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

53 Τέλος, το προϊόν συνοδεύεται από πληροφορίες σχετικά με την εγγύηση και τη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών και οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο ο καταναλωτής μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες απόσυρσης που προσφέρει ο κατασκευαστής. Κατά την αξιολόγηση και επαλήθευση ο αιτών δηλώνει τη συμμόρφωση του προϊόντος με τις παραπάνω απαιτήσεις και καταθέτει αντίγραφο των οδηγιών χρήσης στον αρμόδιο φορέα που αξιολογεί την αίτηση.

54 Περιβαλλοντική Δήλωση Το προϊόν συνοδεύεται από περιβαλλοντική δήλωση η οποία και διατίθεται στο χρήστη. Η δήλωση ανταποκρίνεται στις συστάσεις της τεχνικής έκθεσης 70 «Οικολογικά χαρακτηριστικά των προϊόντων», του Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ECMA). Κατά την αξιολόγηση και επαλήθευση των απαιτήσεων ο αιτών καταθέτει αντίγραφο της περιβαλλοντικής δήλωσης στον αρμόδιο φορέα που αξιολογεί την αίτηση.

55 Πληροφορίες που περιέχει το οικολογικό σήμα Πάνω στο οικολογικό σήμα αναγράφονται πληροφορίες που σχετίζονται με την ενεργειακή απόδοση του προϊόντος και τη διαθεσιμότητα των συναρμολογούμενων μερών του για ανακύκλωση. Κατά την αξιολόγηση και επαλήθευση ο αιτών δηλώνει τη συμμόρφωση του προϊόντος του με αυτές τις απαιτήσεις και καταθέτει αντίγραφο του οικολογικού σήματος όπως εμφανίζεται στη συσκευασία ή στο προϊόν ή στην περιεχόμενη τεκμηρίωση.

56 Εφαρμογή οικολογικών κριτηρίων σε τηλεοπτικό δέκτη Αξίζει να σημειωθεί πως καμία εταιρεία δεν έχει εφαρμόσει το ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα στις τηλεοράσεις της. Προκειμένου να κατασκευαστεί μια "πράσινη TV" στη Γερμανία (ΑΕΑ Technology and Environment, 2002) εξετάστηκαν διάφορες περιοχές. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκε: Βελτιστοποίηση και μείωση του μεγέθους των ηλεκτρονικών συσκευών Ανάπτυξη αποδοτικότερων ηχείων Χρήση του ανακυκλωμένου γυαλιού από CRT (καθοδικός σωλήνας) για την παραγωγή νέου CRT Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τη διάρκεια αναμονής και λειτουργίας

57 Γενικά οι κατασκευαστές κατά τον οικολογικό σχεδιασμό τηλεοράσεων εξετάζουν: το βάρος και τον αριθμό των υλικών τον αριθμό των επικίνδυνων ουσιών την κατανάλωση ενέργειας τη δυνατότητα ανακύκλωσης των υλικών κατασκευής (μετά το τέλος ζωής του προϊόντος) ως ποσοστό του συνολικού του βάρους το βάρος των υλικών συσκευασίας ως ποσοστό του συνολικού βάρους.

58 Επιπλέον η Philips στα πλαίσια του προγράμματος Eco Vision κατασκεύασε μια τηλεόραση 32 ιντσών με ευρεία οθόνη στα 100 Hz η οποία ζυγίζει 8% λιγότερο από τα άλλα μοντέλα της κατηγορίας της, είναι 33% αποδοτικότερη ενεργειακά και χρησιμοποιεί 15% λιγότερα υλικά συσκευασίας. Η ίδια συλλογιστική ακολουθείται και σε άλλα προϊόντα. Μέσω δηλαδή αναλύσεων, μελετών, χρήσης ΑΚΖ εντοπίζονται οι σημαντικότερες περιβαλλοντικές πλευρές των προϊόντων και στη βάση αυτή στηρίζεται η θέσπιση κριτηρίων για την απονομή οικολογικού σήματος.

59 Περιβαλλοντικοί φόροι

60 Εφαρμογή εργαλείων της αγοράς: Απελευθέρωση της αγοράς Νομοθεσία (κόστος, αποτελεσματικότητα, ανερχόμενα προβλήματα) Ο ρυπαίνων πληρώνει Ενσωμάτωση περιβαλλοντικής πολιτικής Ελαστικά και αποτελεσματικά εργαλεία

61 Ο ρυπαίνων πληρώνει Εσωτερίκευση του εξωτερικού κόστους ώστε να υπάρχει συνεκτίμηση του ιδιωτικού και κοινωνικού κόστους Δικαιότερες και αποτελεσματικότερες τιμές Ανακατανομή των πόρων της οικονομίας Π.χ. εξωτερικό οικονομικό κόστος οδικής κυκλοφορίας: 5,5-7,8% του ΑΕΠ της ΕΕ.

62 Ελαχιστοποίηση κόστους απορρύπανσης Αύξηση τιμών συγκεκριμένων προϊόντων και υπηρεσιών Αλλαγή συμπεριφοράς vs εναλλακτικές λύσεις Επιλογή μέτρων αντιρρύπανσης

63 Προώθηση καινοτομίας Μακροπρόθεσμη στρατηγική επιχειρήσεων Νέοι τρόποι μείωσης ρύπανσης Διαρθρωτικές αλλαγές στην παραγωγή και κατανάλωση Δημιουργία δυναμικής επίτευξης καινοτομιών Eco-efficiency Αρχή της πρόληψης

64 Δημοσιονομική πολιτική Αύξηση κρατικών εσόδων Κάλυψη προϋπολογισμού Μείωση άλλων φόρων Χρηματοδότηση ειδικών περιβαλλοντικών σκοπών/ υπηρεσιών Μείωση φορολογικών στρεβλώσεων

65 Κατηγορίες περιβαλλοντικών φόρων Τέλη χρήσης Τέλη προορισμένα για ειδικό σκοπό Περιβαλλοντικοί φόροι Οικολογική φορολογική μεταρρύθμιση

66 Πρόσφατες εξελίξεις Αύξηση στη χρήση περιβαλλοντικών φόρων Φόροι σε υπηρεσίες, προϊόντα, κλάδους, περιβαλλοντικούς ρύπους Νέες περιοχές εφαρμογής περιβαλλοντικών φόρων Σημαντικές εξελίξεις σε μεγάλα κράτη της ΕΕ Περιορισμένη πρόοδος σε επίπεδο ΕΕ

67 Εφαρμογή περιβαλλοντικών φόρων στην ΕΕ ποσοτικά στοιχεία Διοξείδιο του άνθρακα: 4 χώρες το 1996, 8 το 2001 Διαχείριση αποβλήτων: 8 χώρες σήμερα, 2 στις αρχές του 1990 Περιβαλλοντικοί φόροι: 5,84% το 1980, 6,17% το 1990, 6,71% το 1997 Αύξηση 9% την περίοδο Αύξηση φόρων ρύπανσης (50%) και ενέργειας (10%) Μείωση φόρων μεταφοράς

68 Νέες περιοχές Ενέργεια και μεταφορές: 95% των εισφορών περιβαλλοντικών φόρων Αύξηση αριθμού και περιοχών εφαρμογής: Ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα Χημικές ουσίες (διαλύτες, PVC) Πρώτες ύλες Φυσικοί πόροι: νερό και έδαφος Τουρισμός και αερομεταφορές Ο ρυπαίνων πληρώνει Ο χρήστης πληρώνει

69 Κατάσταση σε χώρες της ΕΕ Δραστηριοποίηση από μεγάλες χώρες Φόροι CO2 στα πλαίσια οικολογικής φορολογικής μεταρρύθμισης σε Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία και Ιταλία Αύξηση ενεργειακών φόρων στις περισσότερες χώρες (Πρωτόκολλο του Κυότο) Περιορισμένη πρόοδος σε επίπεδο ΕΕ Ομοφωνία από Συμβούλιο δημοσιονομικής πολιτικής Πρόταση για Eco-Schengen εναρμόνιση ενεργειακών φόρων σε ορισμένες χώρες ΕΕ

70 Αντιμετώπιση πολλαπλών περιβαλλοντικών 5 th EAP Themes Carbon/ energy/ fuel tax CF C tax επιπτώσεων NOx tax SO 2 tax Wast e tax Tax on Fertilisers Tax differential on leaded petrol Waste water charge Climate change Ozone depletion ** * * * * ** Acidification ** ** ** * Air pollution/ quality Waste management Urban issues (noise) Inland waters Coastal/ marine waters * * * * ** ** * * * * * ** ** * * * * * **

71 Πηγές αναφοράς European Environment Agency (1996) Environmental Taxes : implementation and environmental effectiveness, Environmental issue series no. 1, Luxemburg. European Environment Agency (2000) Environmental Taxes : recent developments in tools for integration, Environmental issue series no. 18, Copenhagen. Harris, J.M. and A.M. Codur (1998) Microeconomics and the Environment: student reading for introductory microeconomics, Global Development and Environment Institute, Tuft University, USA, Tietenberg, T. (2000) Οικονομική του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, Gutenberg, Αθήνα. OECD,

Οικολογικό Σήμα (EcoLabel) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα

Οικολογικό Σήμα (EcoLabel) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα Οικολογικό Σήμα (EcoLabel) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα Εισαγωγή Το πρώτο σήμα που δημιουργήθηκε ήταν το Blue Angel της Γερμανίας (1978), και ακολούθησαν Environmental Choice Program του Καναδά

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 12.9.2001 EL Επίσηµη Εφηµερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L 242/11 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28ης Αυγούστου 2001 περί καθορισµού οικολογικών κριτηρίων για την απονοµή κοινοτικού οικολογικού σήµατος σε φορητούς

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12 Εργαλεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης

Κεφάλαιο 12 Εργαλεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Κεφάλαιο 12 Εργαλεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό παρατίθενται τα εργαλεία περιβαλλοντικής διαχείρισης και αναλύονται τα διαθέσιμα περιβαλλοντικά εργαλεία που επιδιώκουν τη δημιουργία,

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2005D0343 EL 19.12.2008 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Απριλίου 2005 για τον καθορισμό οικολογικών κριτηρίων

Διαβάστε περισσότερα

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δηµοσίευση) ΕΠΙΤΡΟΠΗ

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δηµοσίευση) ΕΠΙΤΡΟΠΗ L 242/4 II (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δηµοσίευση) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Αυγούστου 2001 περί καθορισµού οικολογικών κριτηρίων για την απονοµή κοινοτικού οικολογικού

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας

Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας Ενότητα 12: Εργαλεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Μουσιόπουλος Νικόλαος Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2005D0341 EL 19.12.2008 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Απριλίου 2005 περί καθορισμού οικολογικών κριτηρίων και

Διαβάστε περισσότερα

(Πράξεις εγκριθείσες δυνάμει των συνθηκών ΕΚ/Ευρατόμ των οποίων η δημοσίευση δεν είναι υποχρεωτική) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

(Πράξεις εγκριθείσες δυνάμει των συνθηκών ΕΚ/Ευρατόμ των οποίων η δημοσίευση δεν είναι υποχρεωτική) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 28.3.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 82/3 ΙΙ (Πράξεις εγκριθείσες δυνάμει των συνθηκών ΕΚ/Ευρατόμ των οποίων η δημοσίευση δεν είναι υποχρεωτική) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 115/1. (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 115/1. (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) 4.5.2005 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 115/1 II (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Απριλίου 2005 περί καθορισμού οικολογικών

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή -οικολογική σήμανση

Ενεργειακή -οικολογική σήμανση Ενεργειακή -οικολογική σήμανση Λευτέρης Γιακουμέλος Τμήμα Εκπαίδευσης ΚΑΠΕ email: egiakou@cres.gr Εισαγωγή Τα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια (υπολογιστές, τηλεοράσεις, πλυντήρια) κάνουν τη ζωή των

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα του εξοπλισμού γραφείου ΤΠ

Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα του εξοπλισμού γραφείου ΤΠ Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα του εξοπλισμού γραφείου ΤΠ Οι πράσινες δημόσιες συμβάσεις (GPP/ΠΔΣ) αποτελούν προαιρετικό μέσο. Υπάρχει, ωστόσο, μια συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ που προβλέπει ότι οι κεντρικές

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός

Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός 1 Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός Η διαχείριση των στερεών απορριμμάτων αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά πολιτικό,

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2002D0747 EL 28.11.2008 003.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 9ης Σεπτεμβρίου 2002 για τη θέσπιση των οικολογικών κριτηρίων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας

Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας Οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (GPP/ΠΔΣ) αποτελούν προαιρετικό μέσο. Το παρόν έγγραφο παρέχει τα κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ, τα οποία έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλική Οικονομία. Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία

Κυκλική Οικονομία. Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία Κυκλική Οικονομία Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία Το Πακέτο Κυκλικής Οικονομίας της ΕΕ Εγκρίθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2015 Ανακοίνωση του Σχεδίου Δράσης Λίστα των Πρωτοβουλιών

Διαβάστε περισσότερα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (6) Οι απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για την ηλεκτρική

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (6) Οι απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για την ηλεκτρική L 36/8 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 5.2.2009 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 107/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 4ης Φεβρουαρίου 2009 για την εφαρμογή της οδηγίας 2005/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό εργαλείο Buy Smart+

Εκπαιδευτικό εργαλείο Buy Smart+ Εκπαιδευτικό εργαλείο Buy Smart+ Πράσινες Συμβάσεις- Εισαγωγή - 1. Ποιο θα πρέπεινα είναι το πρώτο στάδιο των διαδικασιών σύναψης πράσινων συμβάσεων; - α) Καθορισμός των κριτηρίων ανάθεσης - β) Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά Περιβαλλοντικά Θέµατα

Γενικά Περιβαλλοντικά Θέµατα Γενικά Περιβαλλοντικά Θέµατα Α/Α ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΥΡΙΟ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ 1. 2001/761/ΕΚ Κανονισµός 761/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου της 19ης Μαρτίου 2001 για

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή

Περιεχόμενα. Εισαγωγή GreenS Green public procurement supporters for innovative and sustainable institutional change Υποστηρικτικές Δομές για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις για μία καινοτόμα θεσμική αλλαγή ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Χ. Κορωναίος

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Χ. Κορωναίος AUT/ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Χ. Κορωναίος Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης/

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. Ν. ΜΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ Κοσµήτορας Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Η ΟΠΠ αποτελεί Ευρωπαϊκή προσέγγιση µε στόχοτην: Εγκαθίδρυση µοντέλου ανάπτυξης µε γνώµονα τη βιωσιµότητα Εξασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ L 13/22 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16ης εκεµβρίου 1999 για καθορισµό των οικολογικών κριτηρίων απονοµής του κοινοτικού οικολογικού σήµατος στα ψυγεία [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθµό Ε(1999) 4522] (Κείµενο

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Θεσµικό πλαίσιο για τις Πράσινες ηµόσιες Συµβάσεις

Ελληνικό Θεσµικό πλαίσιο για τις Πράσινες ηµόσιες Συµβάσεις Ελληνικό Θεσµικό πλαίσιο για τις Πράσινες ηµόσιες Συµβάσεις Ηµερίδα «Πράσινες Προµήθειες στην Ευρώπη» Θεσσαλονίκη, 30 Νοεµβρίου 2012 Κων/νος Τζανετόπουλος Απόφοιτος Ε.Σ.. Πράσινες ηµόσιες Συµβάσεις Νοµολογία.Ε.Κ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 17.12.2012 COM(2012) 765 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Επανεξέταση της οδηγίας 2009/125/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 13 Ολοκληρωμένη Πολιτική Προϊόντων

Κεφάλαιο 13 Ολοκληρωμένη Πολιτική Προϊόντων Κεφάλαιο 13 Ολοκληρωμένη Πολιτική Προϊόντων Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται το γενικότερο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Πολιτικής Προϊόντων (ΟΠΠ) που αποσκοπεί στην εδραίωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ες πράσινο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Εργαστήριο C www.c3.teiwm.gr 14/12/20112011

ες πράσινο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Εργαστήριο C www.c3.teiwm.gr 14/12/20112011 Εργαλεία και μεθοδολογίυ σχεδιασμού συσκευασιών ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Εργαστήριο C 3 www.c3.teiwm.gr 1 Αειφορία Περιεχόμενα Εργαλεία πράσινου σχεδιασμού Αξιολόγηση κύκλου

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Κ. Αμπελιώτης, Λέκτορας Τμ. Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Οι επιβαρύνσεις συνοπτικά Κατανάλωση φυσικών πόρων Ρύπανση Στην

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής - SEC(2008) 2863.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής - SEC(2008) 2863. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 19 Νοεμβρίου 2008 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2008/0222 (COD) 15906/08 ADD 2 ENER 390 ENV 847 CONSOM 188 CODEC 1585 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Για το

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή σήµανση συσκευών Η ενεργειακή σήµανση καθιερώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση µε την έκδοση της οδηγίας 92/75/22.09.92 και σε Εθνικό επίπεδο µε την έκδοση του Προεδρικού ιατάγµατος 180/1994, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΑΒΒΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΑΒΒΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΑΒΒΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 1 2 Πολιτικές για βιώσιμη ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Πακέτο εργαλείων του έργου «OPTIMES»

Πακέτο εργαλείων του έργου «OPTIMES» Πακέτο εργαλείων του έργου «OPTIMES» Περιεχόμενα 1/ Περιβαλλοντική κατάσταση ανά περιοχή... 2 2/ Ευρωπαϊκοί και εθνικοί κανονισμοί... 2 2.1 Ευρωπαϊκοί κανονισμοί... 2 2.1.1 Διαχείριση των αποβλήτων...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ECODESIGN ROHS ENERGY EFFICIENCY ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ECODESIGN ROHS ENERGY EFFICIENCY ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ECODESIGN ROHS ENERGY EFFICIENCY ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Ατμοσφαιρική Ρύπανση Υλικά. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να διαβρώσει τα υλικά και να καταστρέψει

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 93/3

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 93/3 7.4.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 93/3 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 278/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 6ης Απριλίου 2009 περί εφαρμογής της οδηγίας 2005/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 19.12.2017 COM(2017) 795 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση κανόνων και διαδικασιών σχετικά με τη συμμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή

Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένας από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια έλλειψη φυσικών πόρων, η κύρια πρόκληση για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Γεωργίου- Τσιάκαλου Ναταλία ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ορισμός Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (ΠΔΣ) σημαίνει τη συμπερίληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ISO 14001:2004 & EMAS

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ISO 14001:2004 & EMAS ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ISO 14001:2004 & EMAS ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΟΦΕΛΗ Τεκμηριώνει στις αρχές τη συμμόρφωση με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία Ελαχιστοποιεί το ρίσκο - Μειώνει τον κινδύνο αποζημιώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.12. COM() 614 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ για την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 26 Ιανουαρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 26 Ιανουαρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 26 Ιανουαρίου 2017 (OR. en) 5679/17 ENV 70 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 26 Ιανουαρίου 2017 Αριθ. εγγρ.

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή ετικέτα: ένα εργαλείο στην υπηρεσία του καταναλωτή για την επιλογή οικονομικών και ενεργειακά αποδοτικότερων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Ενεργειακή ετικέτα: ένα εργαλείο στην υπηρεσία του καταναλωτή για την επιλογή οικονομικών και ενεργειακά αποδοτικότερων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών. Ενεργειακή ετικέτα: ένα εργαλείο στην υπηρεσία του καταναλωτή για την επιλογή οικονομικών και ενεργειακά αποδοτικότερων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών. Ο καταναλωτής συνήθως επιλέγει ηλεκτρικές οικιακές

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Green Public Procurement. Διαμαντοπούλου Μαρία, Προϊσταμένη Τμήματος Προμηθειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Green Public Procurement. Διαμαντοπούλου Μαρία, Προϊσταμένη Τμήματος Προμηθειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Green Public Procurement Διαμαντοπούλου Μαρία, Προϊσταμένη Τμήματος Προμηθειών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Εισαγωγή Κάθε χρόνο οι ευρωπαϊκές δημόσιες υπηρεσίες δαπανούν

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 191/35

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 191/35 23.7.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 191/35 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 641/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Ιουλίου 2009 σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2005/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Προϊ.όντα και υπηρεσίες καθαρισµού Ενηµερωτικό δελτίο για τις Π Σ

Προϊ.όντα και υπηρεσίες καθαρισµού Ενηµερωτικό δελτίο για τις Π Σ Προϊόντα και υπηρεσίες καθαρισµού ελτίο προϊόντων των πράσινων δηµόσιων συµβάσεων (Π Σ) 1. Πεδίο εφαρµογής Το έντυπο αυτό περιλαµβάνει πρακτικές που αφορούν τη σύναψη συµβάσεων για προϊόντα και υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας

Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή, Μ.Ε. Περιβάλλοντος ΤΕΕ ΠΤΚΔΘ, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

στο Δήμο Αμαρουσίου» 5 Νοεμβρίου 2008 Ενιαίο Τμήμα Προμηθειών Λιναρδάτος Ευθύμιος

στο Δήμο Αμαρουσίου» 5 Νοεμβρίου 2008 Ενιαίο Τμήμα Προμηθειών Λιναρδάτος Ευθύμιος «Πράσινες Προμήθειες στο Δήμο Αμαρουσίου» 5 Νοεμβρίου 2008 Ενιαίο Τμήμα Προμηθειών Λιναρδάτος Ευθύμιος 1 Περιεχόμενα Ο Δήμος Αμαρουσίου και το περιβάλλον Το Ενιαίο Τμήμα Προμηθειών του Δήμου Αμαρουσίου

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρμογή του νέου κανονισμού δομικών προϊόντων (CPR)

Η εφαρμογή του νέου κανονισμού δομικών προϊόντων (CPR) Η εφαρμογή του νέου κανονισμού δομικών προϊόντων (CPR) Του Βάσου Βασιλείου* Από την 1 η Ιουλίου 2013 έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο νέος Κανονισμός για Δομικά Προϊόντα (ΕΕ) αριθ. 305/2011 (γνωστός με το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΟΙΜΙΟ Η Στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στοχεύει αφενός στην υλοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

5665/1/07 REV 1 CZV/ag,mks DG C I

5665/1/07 REV 1 CZV/ag,mks DG C I ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 19 Απριλίου 2007 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2006/0018 (COD) 5665/1/07 REV 1 ENT 10 ENV 48 CODEC 71 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: Κοινή θέση που εγκρίθηκε

Διαβάστε περισσότερα

- Η μείωση κατανάλωσης ενέργειας και άλλων πηγών (όπως π.χ. το νερό)

- Η μείωση κατανάλωσης ενέργειας και άλλων πηγών (όπως π.χ. το νερό) Οικιακές Συσκευές Διάφορες οικιακές συσκευές χρησιμοποιούνται εκτός από τον οικιακό τομέα και σε άλλους φορείς, εταιρείες, οργανισμούς και ιδρύματα. Για παράδειγμα, οι πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες συναντούνται

Διαβάστε περισσότερα

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 8ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 8ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Κ.Δ.Π. 657/2003 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3744 της 8ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 657 ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟΧΟI: ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι σημαίνει η σήμανση CE για τους καταναλωτές:

1. Τι σημαίνει η σήμανση CE για τους καταναλωτές: 1. Τι σημαίνει η σήμανση CE για τους καταναλωτές: Η σήμανση CE είναι ένα σήμα που τοποθετείται επάνω σε προϊόντα ορισμένων κατηγοριών (για τα οποία έχει εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετική νομοθεσία,

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Νοεμβρίου 2015 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Νοεμβρίου 2015 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Νοεμβρίου 2015 (OR. en) 14490/15 ENV 730 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 23 Νοεμβρίου 2015 Αριθ. εγγρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον. Φροντίζουμε την περιοχή μας. Παίρνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες που αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε και αναβαθμίζουν τη

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική καινοτομία. Περιβαλλοντικοί προβληματισμοί για εξυπνότερες επιχειρηματικές αποφάσεις

Περιβαλλοντική καινοτομία. Περιβαλλοντικοί προβληματισμοί για εξυπνότερες επιχειρηματικές αποφάσεις Περιβαλλοντική καινοτομία Περιβαλλοντικοί προβληματισμοί για εξυπνότερες επιχειρηματικές αποφάσεις Η περιβαλλοντική καινοτομία μάς αφορά όλους Με το 53% των ηγετικών στελεχών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Οικιακές Ψυκτικές Συσκευές

Οικιακές Ψυκτικές Συσκευές 2010/1060 Οικιακές Ψυκτικές Συσκευές Προτιμήστε οικιακές ψυκτικές συσκευές ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α+ I II XYZ XYZ L YZ L YZ db Με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ευφυής

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλεία για Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες. Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα

Θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλεία για Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες. Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα Θεσμικό πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλεία για Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες Εκπαιδευτικό Σεμινάριο έργου ProEE 10 Μαρτίου 2010, Αθήνα ΕΕ & ΠΔΠ Κατευθυντήριες γραμμές και θεσμικό πλαίσιο Οδηγίες για Δημόσιες

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 73/188 ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2019/418 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 13ης Μαρτίου 2019 για την τροποποίηση των αποφάσεων (ΕΕ) 2017/1214, (ΕΕ) 2017/1215, (ΕΕ) 2017/1216, (ΕΕ) 2017/1217, (ΕΕ) 2017/1218 και (ΕΕ) 2017/1219 [κοινοποιηθείσα

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) 5932/17 ENV 102 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2 Φεβρουαρίου 2017 Αριθ. εγγρ.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 14.12.2015 COM(2015) 646 final 2015/0296 (CNS) Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας,

Διαβάστε περισσότερα

L 180/4 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 180/4 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 180/4 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 12.7.2012 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 622/2012 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Ιουλίου 2012 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 641/2009 όσον αφορά τις απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτριος Παπαδημούλης, Stefan Eck, Luke Ming Flanagan, Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Χρυσόγονος εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL

Δημήτριος Παπαδημούλης, Stefan Eck, Luke Ming Flanagan, Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Χρυσόγονος εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL 20.3.2019 A8-0175/96 Τροπολογία 96 Δημήτριος Παπαδημούλης, Stefan Eck, Luke Ming Flanagan, Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Χρυσόγονος εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL Έκθεση Bas Eickhout, Sirpa Pietikäinen Θέσπιση

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης: οδηγία IPPCΗ

Ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης: οδηγία IPPCΗ Ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης: οδηγία IPPCΗ Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζει τις υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούνται στο πλαίσιο βιομηχανικών και γεωργικών δραστηριοτήτων υψηλού δυναμικού ρύπανσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΕ Λάρισα 19/11/2015. Ανακύκλωση ΑΗΗΕ και κοινωνικά οφέλη

ΤΕΕ Λάρισα 19/11/2015. Ανακύκλωση ΑΗΗΕ και κοινωνικά οφέλη ΤΕΕ Λάρισα 19/11/2015 Ανακύκλωση ΑΗΗΕ και κοινωνικά οφέλη Ανακύκλωση Α. Η. Η. Ε. και κοινωνικά οφέλη πόβλητα λεκτρικού λεκτρονικού ξοπλισμού «κάθε ουσία ή αντικείμενο το οποίο ο κάτοχός του απορρίπτει

Διαβάστε περισσότερα

5585 ' ' Κ.Δ.Π. 511/2002

5585 ' ' Κ.Δ.Π. 511/2002 E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 5584 Κ.Δ.Π. 511/2002 Αρ. 3647, 25.10.2002 Αριθμός 511 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Υδραργύρου από Τομείς Εκτός του Βιομηχανικού Τομέα της Ηλεκτρόλυσης των Χλωριούχων

Διαβάστε περισσότερα

Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι

Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι Οι ευρωπαϊκοί λαµπτήρες γίνονται ενεργητικά αποδοτικότεροι Η ΕΕ όρισε νέες απαιτήσεις για τη ενεργειακή απόδοση τις οποίες θα πρέπει να ικανοποιούν οι λαµπτήρες που παράγονται για την αγορά της ΕΕ από

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση ενέργειας γενικότερα είναι η βασική αιτία των κλιµατικών αλλαγών σε

Η χρήση ενέργειας γενικότερα είναι η βασική αιτία των κλιµατικών αλλαγών σε Η χρήση ενέργειας γενικότερα είναι η βασική αιτία των κλιµατικών αλλαγών σε παγκόσµιο επίπεδο. Συγχρόνως, από την χρήση ενέργειας αποβάλλονται διάφοροι ρύποι που προκαλούν προβλήµατα αέριας ρύπανσης. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογία των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Φορολογία των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση P5_TA-PROV(2003)0486 Φορολογία των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε την ανακοίνωση της Επιτροπής για τη φορολογία των επιβατικών αυτοκινήτων στην

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: θεσμικό πλαίσιο. Ερμούπολη, Λουΐζα Παπαμικρούλη

Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: θεσμικό πλαίσιο. Ερμούπολη, Λουΐζα Παπαμικρούλη Ενεργειακά Αποδοτικές Δημόσιες Προμήθειες: θεσμικό πλαίσιο Ερμούπολη,10.04.2013 Λουΐζα Παπαμικρούλη Νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Πολιτική Κύριος στρατηγικός στόχος -> Μείωση των αερίων θερμοκηπίου κατά 20%

Διαβάστε περισσότερα

ΠΔΣ Κίνητρα, εμπόδια, λύσεις

ΠΔΣ Κίνητρα, εμπόδια, λύσεις ΠΔΣ Κίνητρα, εμπόδια, λύσεις Γεώργιος Δηλές Μεταδιδάκτορας Ερευνητής Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών diles@ceid.upatras.gr 20 Ιουνίου 2018 3 η συνάντηση ενδιαφερόμενων μερών

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002

Ο ΠΕΡΙ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002 Ε.Ε. Παρ. III(I) 313 Κ.Δ.Π. 82/2003 Αρ. 3679, 31.1.2003 Αριθμός 82 Οι περί Στερεών και Επικίνδυνων Αποβλήτων (Ηλεκτρικές Στήλες ή Συσσωρευτές) Κανονισμοί του 2003, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος. Ενότητα 10η: Εξαντλήσιμοι-Ανακυκλωσιμοι Φυσικοί Πόροι Δημήτριος Σκούρας Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Τίτλος Μαθήματος. Ενότητα 10η: Εξαντλήσιμοι-Ανακυκλωσιμοι Φυσικοί Πόροι Δημήτριος Σκούρας Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Τίτλος Μαθήματος Ενότητα 10η: Εξαντλήσιμοι-Ανακυκλωσιμοι Φυσικοί Πόροι Δημήτριος Σκούρας Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών 1 Σκοποί ενότητας Κατανόηση των ειδών και τον χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής - D025524/02.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής - D025524/02. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 11 Μαρτίου 2013 (12.03) (OR. en) 7188/13 ENV 178 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ημερομηνία Παραλαβής: 5 Μαρτίου 2013 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία

Διαβάστε περισσότερα

Το energy condition των κλιματιστικών

Το energy condition των κλιματιστικών Το energy condition των κλιματιστικών Πώς διαβάζουμε τις νέες ενεργειακές ετικέτες των κλιματιστικών και τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν την αγορά και τη χρήση της κάθε είδους συσκευής για να πετύχουμε τη

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Ιανουαρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Ιανουαρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Ιανουαρίου 2017 (OR. en) 5606/17 ENV 57 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 24 Ιανουαρίου 2017 Αριθ. εγγρ.

Διαβάστε περισσότερα

«Πράσινες Προμήθειες στο Δήμο Αμαρουσίου»

«Πράσινες Προμήθειες στο Δήμο Αμαρουσίου» «Πράσινες Προμήθειες στο Δήμο Αμαρουσίου» 5 Νοεμβρίου 2008 Ενιαίο Τμήμα Προμηθειών Λιναρδάτος Ευθύμιος 1 Περιεχόμενα Ο Δήμος Αμαρουσίου και το περιβάλλον Το Ενιαίο Τμήμα Προμηθειών του Δήμου Αμαρουσίου

Διαβάστε περισσότερα

Cyprus GPP AWARDS 2018

Cyprus GPP AWARDS 2018 Cyprus GPP AWARDS 2018 Βραβεία Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων 2018 (για Δημόσιο) Βραβεία Πράσινων Προμηθειών 2018 (για Ιδιώτες) Βραβείο Ολοκληρωμένης Πολιτικής (GPP) και Βραβείο Εφαρμογής ΠΔΣ ανά Κατηγορία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ. Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ. Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ - EMAS Το Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4079, 31/3/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4079, 31/3/2006 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ Για σκοπούς εναρμόνισης με τις πράξεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο: Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.: L 47, 18.02.2004, σ.26.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ (ΕΡΕΥΝΑ)

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ (ΕΡΕΥΝΑ) 16 Ιουνίου, 2016 ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ (ΕΡΕΥΝΑ) Δραστηριότητες οικολογικού σχεδιασμού για τους διακομιστές (server) των επιχειρήσεων και τις συσκευές αποθήκευσης δεδομένων Μετά την ένταξή τους στο Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018

Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018 Πρακτικός Οδηγός INΣΕΤΕ με θέμα «Ανακύκλωση και διαχείριση στερεών αποβλήτων στις τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας» Σεπτέμβριος 2018 Περίληψη Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τουριστικός τομέας παράγει 35 εκατ.

Διαβάστε περισσότερα

ενηµέρωση των κατευθυντήριων γραµµών σχετικά µε τις κρατικές ενισχύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Ερωτηµατολόγιο

ενηµέρωση των κατευθυντήριων γραµµών σχετικά µε τις κρατικές ενισχύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Ερωτηµατολόγιο Αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραµµών σχετικά µε τις κρατικές ενισχύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος Ερωτηµατολόγιο Οι ισχύουσες κατευθυντήριες γραµµές λήγουν στο τέλος του 2007. Για να προετοιµάσει

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή

Περιεχόμενα. Εισαγωγή GreenS Green public procurement supporters for innovative and sustainable institutional change Υποστηρικτικές Δομές για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις για μία καινοτόμα θεσμική αλλαγή ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

LIFE ENV/GR/ Δεκεμβρίου 2015

LIFE ENV/GR/ Δεκεμβρίου 2015 30 Δεκεμβρίου 2015 ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Το πρόγραμμα LIFE είναι το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον, συμβάλλοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ: Συμβολή στην πρόληψη, στην εξυγίανση της αγοράς και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ: Συμβολή στην πρόληψη, στην εξυγίανση της αγοράς και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσιες Συμβάσεις στην Κύπρο

Δημόσιες Συμβάσεις στην Κύπρο Δημόσιες Συμβάσεις στην Κύπρο Εισαγωγή Η πολιτική της προώθησης των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος, τόσο της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, όσο και της Εθνικής Στρατηγικής για την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΕΙΟ G Πληροφορίες σχετικά με προδιαγραφές, προϊόντα και συνεταιρισμούς

ΕΡΓΑΛΕΙΟ G Πληροφορίες σχετικά με προδιαγραφές, προϊόντα και συνεταιρισμούς ΕΡΓΑΛΕΙΟ G Πληροφορίες σχετικά με προδιαγραφές, προϊόντα και συνεταιρισμούς Εισαγωγή στη βάση δεδομένων ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Στόχοι του εργαλείου... 2 2. Οφέλη του εργαλείου... 2 3. Τι κάνει το εργαλείο... 2

Διαβάστε περισσότερα

4 ο Συνέδριο ΕNERTECH 09

4 ο Συνέδριο ΕNERTECH 09 4 ο Συνέδριο ΕNERTECH 09 Ξεν. Holliday Inn, Αττική, 23-24 Οκτωβρίου 2009 ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΤΙΡΙΑ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Δρ. Γ. Αγερίδης, Α. Ανδρουτσόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B7-0000/2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B7-0000/2013 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 18.10.2013 B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ σύμφωνα με το άρθρο 88 παράγραφοι 2 και 3 και παράγραφος 4 στοιχείο γ) του Κανονισμού σχετικά με το σχέδιο κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Oικο-καινοτομία: ένας εφικτός στόχος ένα αειφόρο μέλλον

Oικο-καινοτομία: ένας εφικτός στόχος ένα αειφόρο μέλλον ΗΜΕΡΙΔΑ «Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής» Oικο-καινοτομία: ένας εφικτός στόχος ένα αειφόρο μέλλον Μανώλης Αγγελάκας Ευρωβουλευτής ΕΛΚ-Ε Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) 12412/17 ENV 762 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 19 Σεπτεμβρίου 2017 Αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 7.6.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 148/13 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 6ης Ιουνίου 2011 περί καθορισμού οικολογικών κριτηρίων για την απονομή του οικολογικού σήματος της EE σε πηγές φωτός

Διαβάστε περισσότερα

Το energy condition των κλιματιστικών Πώς διαβάζουμε τις νέες ενεργειακές ετικέτες των κλιματιστικών και τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν την αγορά και τη χρήση της κάθε είδους συσκευής για να πετύχουμε τη

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 -1-

Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 -1- ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα Πως οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις επηρεάζουν το περιβάλλον και πως μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2332360-14/07/2014 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ - Βρυξέλλες 1.2.2010 Έγγραφο καθοδήγησης 1 Η σχέση µεταξύ της οδηγίας 98/34/ΕΚ και του κανονισµού αµοιβαίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 4.7.2016 COM(2016) 438 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ σχετικά με την εφαρμογή του

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζει τη. ζωή μας. www.epperaa.gr. www.ypeka.gr. Προστατεύει από τα Απόβλητα

Αλλάζει τη. ζωή μας. www.epperaa.gr. www.ypeka.gr. Προστατεύει από τα Απόβλητα Προστατεύει από τα Απόβλητα Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ ενισχύει την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων βελτιώνει την Ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση έργου SELINA Νομοθεσία Ευρωπαϊκά Παραδείγματα μέτρων

Παρουσίαση έργου SELINA Νομοθεσία Ευρωπαϊκά Παραδείγματα μέτρων Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010 Ημερίδα : «Εξοικονόμηση Ενέργειας στην Ηλεκτρική κατανάλωση: Επιλογή Ενεργειακά Αποδοτικού Εξοπλισμού Έξυπνα Συστήματα Ενεργειακής Διαχείρισης Παροχή Ενεργειακών Υπηρεσιών» Παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα