έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Συµβούλιο (COM(2004)0490) 1,

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Συµβούλιο (COM(2004)0490) 1,"

Transcript

1 P6_TA(2005)0215 Στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης µέσω του ΕΓΤΑΑ * Νοµοθετικό ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε την πρόταση κανονισµού του Συµβουλίου που αφορά τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταµείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) (COM(2004)0490 C6-0181/ /0161(CNS)) ( ιαδικασία διαβούλευσης) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Συµβούλιο (COM(2004)0490) 1, έχοντας υπόψη το άρθρο 37 της Συνθήκης ΕΚ, σύµφωνα µε το οποίο κλήθηκε από το Συµβούλιο να γνωµοδοτήσει (C6-0181/2004), έχοντας υπόψη το άρθρο 51 του Κανονισµού του, έχοντας υπόψη τη γνώµη της Ευρωπαϊκής Οικονοµικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ 251/05), έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου και τις γνωµοδοτήσεις της Επιτροπής Προϋπολογισµών, της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισµού και της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (A6-0145/2005), 1. εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε 2. καλεί την Επιτροπή να τροποποιήσει αναλόγως την πρότασή της, σύµφωνα µε το άρθρο 250, παράγραφος 2, της Συνθήκης ΕΚ 3. καλεί το Συµβούλιο, σε περίπτωση που προτίθεται να αποµακρυνθεί από το κείµενο που ενέκρινε το Κοινοβούλιο, να το ενηµερώσει σχετικά 4. ζητεί να κληθεί εκ νέου να γνωµοδοτήσει σε περίπτωση που το Συµβούλιο προτίθεται να επιφέρει σηµαντικές τροποποιήσεις στην πρόταση της Επιτροπής 5. αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συµβούλιο και στην Επιτροπή. 1 εν έχει δηµοσιευθεί ακόµη στην Επίσηµη Εφηµερίδα.

2 Κείµενο που προτείνει η Επιτροπή Τροπολογίες του Κοινοβουλίου Τροπολογία 1 Αιτιολογική σκέψη 3 (3) Η µεταρρύθµιση της ΚΓΠ τον Ιούνιο 2003 και τον Απρίλιο 2004 εισήγαγε µείζονες αλλαγές, οι οποίες πιθανώς θα έχουν σηµαντική επίπτωση στην οικονοµία του συνόλου των αγροτικών περιοχών της Κοινότητας όσον αφορά τα σχήµατα γεωργικής παραγωγής, τις µεθόδους διαχείρισης της γης, την απασχόληση και τις ευρύτερες κοινωνικές και οικονοµικές συνθήκες στις αγροτικές περιοχές. (3) Η µεταρρύθµιση της ΚΓΠ τον Ιούνιο 2003 και τον Απρίλιο 2004 εισήγαγε µείζονες αλλαγές, οι οποίες πιθανώς θα έχουν σηµαντική επίπτωση στην οικονοµία του συνόλου των αγροτικών περιοχών της Κοινότητας όσον αφορά τη διαρθρωτική ανάπτυξη της γεωργίας, την περιφερειακή κατανοµή και ένταση της παραγωγής καθώς και τα σχήµατα γεωργικής παραγωγής, τις µεθόδους διαχείρισης της γης, την απασχόληση και τις ευρύτερες κοινωνικές και οικονοµικές συνθήκες στις αγροτικές περιοχές. Τροπολογία 2 Αιτιολογική σκέψη 3α (νέα) Τροπολογία 3 Αιτιολογική σκέψη 3β (νέα) Τροπολογία 4 Αιτιολογική σκέψη 5 (3α) Κατά τα επόµενα έτη ο ευρωπαϊκός τοµέας τροφίµων και γεωργίας θα ελευθερώνεται ολοένα και περισσότερο και πρέπει να είναι ανταγωνιστικός στη διεθνή αγορά. Οι κοινές πολιτικές της ΕΕ πρέπει να παρέχουν ευκαιρίες για µεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα µέσω καινοτοµιών. (3β) Η µεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στον τοµέα των τροφίµων και της γεωργίας στις αγροτικές περιοχές θα καταστήσει απαραίτητη την ανάπτυξη ευρωπαϊκών σηµάτων ποιότητας που θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά µε την ασφάλεια των τροφίµων, την τεκµηρίωση διαδικασιών παραγωγής (ανιχνευσιµότητα), την καλή διαβίωση των ζώων, το περιβάλλον και τις συνθήκες εργασίας.

3 (5) Η Κοινότητα µπορεί να λαµβάνει µέτρα σύµφωνα µε την αρχή της επικουρικότητας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης. Επειδή ο στόχος της αγροτικής ανάπτυξης δεν µπορεί να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη µέλη, δεδοµένων των δεσµών που υπάρχουν µεταξύ αυτού και των άλλων µέσων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, της έκτασης των ανισοτήτων µεταξύ αγροτικών περιοχών και των περιορισµών ως προς τους δηµοσιονοµικούς πόρους των κρατών µελών σε µια διευρυµένη Ένωση, µπορεί να υλοποιηθεί καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο, µέσω των πολυετών εγγυήσεων της κοινοτικής χρηµατοδότησης και µε την συγκέντρωση αυτής στις προτεραιότητές της. Σύµφωνα µε την αρχή της αναλογικότητας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης, ο παρών κανονισµός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του στόχου αυτού. (5) Η Κοινότητα µπορεί να λαµβάνει µέτρα σύµφωνα µε την αρχή της επικουρικότητας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης. Επειδή ο στόχος της αγροτικής ανάπτυξης δεν µπορεί να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη µέλη, δεδοµένων των δεσµών που υπάρχουν µεταξύ αυτού και των άλλων µέσων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, της έκτασης των ανισοτήτων µεταξύ αγροτικών περιοχών και των περιορισµών ως προς τους δηµοσιονοµικούς πόρους των κρατών µελών σε µια διευρυµένη Ένωση, µπορεί να υλοποιηθεί καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο, µέσω των πολυετών εγγυήσεων της κοινοτικής χρηµατοδότησης και µε την συγκέντρωση αυτής στις προτεραιότητές της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να εξασφαλίσει την οικονοµική βιωσιµότητα του παρόντος Κανονισµού µε την διάθεση επαρκών δηµοσιονοµικών πόρων για την αντιµετώπιση τόσο των παλαιών όσο και των νέων δράσεων ανάπτυξης της υπαίθρου. Σύµφωνα µε την αρχή της αναλογικότητας, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης, ο παρών κανονισµός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του στόχου αυτού. Τροπολογία 5 Αιτιολογική σκέψη 6 (6) Οι δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταµείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο στο εξής καλείται το «Ταµείο», καθώς και οι πράξεις στις οποίες συνεισφέρει, πρέπει να είναι συνεπείς και συµβατές µε τις άλλες κοινοτικές πολιτικές και να συµµορφώνονται µε την όλη κοινοτική νοµοθεσία. (6) Οι δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταµείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο στο εξής καλείται το «Ταµείο», καθώς και οι πράξεις στις οποίες συνεισφέρει, πρέπει να είναι συνεπείς και συµβατές µε την πολιτική συνοχής στο χώρο της υπαίθρου και τις άλλες κοινοτικές πολιτικές και να συµµορφώνονται µε την όλη κοινοτική νοµοθεσία. Τροπολογία 6 Αιτιολογική σκέψη 7 (7) Στη δράση της υπέρ της αγροτικής ανάπτυξης, η Κοινότητα µεριµνά, ώστε να ενθαρρύνει την εξάλειψη των ανισοτήτων και την προώθηση της ισότητας µεταξύ (7) Στη δράση της υπέρ της αγροτικής ανάπτυξης, η Κοινότητα µεριµνά, ώστε να ενθαρρύνει την εξάλειψη των ανισοτήτων και την προώθηση της ισότητας και της

4 ανδρών και γυναικών, σύµφωνα µε τα άρθρα 2 και 3 της Συνθήκης. καταπολέµησης των διακρίσεων µεταξύ ανδρών και γυναικών, σύµφωνα µε τα άρθρα 2 και 3 της Συνθήκης. Τροπολογία 7 Αιτιολογική σκέψη 11 (11) Για να εξασφαλιστεί η αειφόρος ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, είναι αναγκαίο να εστιαστούν οι προσπάθειες σε περιορισµένο αριθµό κεντρικών στόχων προτεραιότητας σε κοινοτικό επίπεδο, οι οποίοι αφορούν την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας και της δασοκοµίας, τη διαχείριση της γης και το περιβάλλον, καθώς και την ποιότητα ζωής και τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων στις εν λόγω περιοχές. (11) Για να εξασφαλιστεί η αειφόρος ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, είναι αναγκαίο να εστιαστούν οι προσπάθειες σε περιορισµένο αριθµό κεντρικών στόχων προτεραιότητας σε κοινοτικό επίπεδο, οι οποίοι αφορούν την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας και της δασοκοµίας, τη διαχείριση της γης και το περιβάλλον, καθώς και την ποιότητα ζωής και τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων στις εν λόγω περιοχές, λαµβάνοντας υπόψη, ωστόσο, το διαφορετικό χαρακτήρα των προβληµάτων που αντιµετωπίζουν οι περιοχές της ΕΕ, στις οποίες περιλαµβάνονται από αποµεµακρυσµένες αγροτικές περιοχές που πλήττονται από την απερήµωση έως περιαστικές περιοχές που υφίστανται όλο και µεγαλύτερες πιέσεις από τα αστικά κέντρα. Τροπολογία 8 Αιτιολογική σκέψη 16 (16) Η παροχή ειδικών ευεργετηµάτων στους νέους γεωργούς µπορεί να διευκολύνει και την αρχική τους εγκατάσταση, αλλά και τη διαρθρωτική προσαρµογή των εκµεταλλεύσεών τους µετά την αρχική τους εγκατάσταση. Το µέτρο που αφορά την εγκατάσταση πρέπει να βελτιωθεί, µέσω της χορήγησης εφάπαξ πριµοδότησης, και να εξαρτάται από τον όρο της κατάρτισης επιχειρηµατικού σχεδίου που εξασφαλίζει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των νέων γεωργών. (16) Η παροχή ειδικών ευεργετηµάτων στους νέους γεωργούς µπορεί να διευκολύνει και την αρχική τους εγκατάσταση, αλλά και τη διαρθρωτική προσαρµογή των εκµεταλλεύσεών τους µετά την αρχική τους εγκατάσταση. Το µέτρο εγκατάστασης πρέπει να εξαρτάται από την υποβολή του κατάλληλου επιχειρησιακού σχεδίου ως µέσου για τη διασφάλιση, µε την πάροδο του χρόνου, της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της νέας επιχείρησης. Προκειµένου να διευκολυνθεί το ξεκίνηµα και η ανάπτυξη της νέας επιχείρησης, στο επιχειρηµατικό αυτό σχέδιο πρέπει να παρέχονται τα κατάλληλα κίνητρα µε µια ολοκληρωµένη δέσµη µέτρων που αναφέρονται στους διάφορους άξονες παρέµβασης.

5 Τροπολογία 9 Αιτιολογική σκέψη 23 (23) Οι βελτιώσεις στη µεταποίηση και εµπορία της πρωτογενούς γεωργικής και δασοκοµικής παραγωγής πρέπει να ενθαρρύνονται µέσω της στήριξης επενδύσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της αποδοτικότητας στον τοµέα της µεταποίησης και εµπορίας, στην προώθηση της µεταποίησης της γεωργικής και δασοκοµικής παραγωγής για ανανεώσιµη ενέργεια, στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών, στη διάνοιξη νέων ευκαιριών εξεύρεσης αγορών για τα γεωργικά και δασοκοµικά προϊόντα, στο να δίνεται έµφαση στην ποιότητα, στη βελτίωση των επιδόσεων ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, την επαγγελµατική ασφάλεια, την υγιεινή και την καλή διαβίωση των ζώων, κατά περίπτωση, µέσω της κατεύθυνσης των ενισχύσεων προς τις µικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι καλύτερα σε θέση να παρέχουν προστιθέµενη αξία στα τοπικά προϊόντα, απλουστεύοντας παράλληλα τους όρους χορήγησης των επενδυτικών ενισχύσεων σε σύγκριση µε εκείνους που προβλέπονται στον κανονισµό (ΕΚ) αριθ. 1257/1999 του Συµβουλίου. (23) Οι βελτιώσεις στη µεταποίηση και εµπορία της πρωτογενούς γεωργικής και δασοκοµικής παραγωγής πρέπει να ενθαρρύνονται µέσω της στήριξης επενδύσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της αποδοτικότητας στον τοµέα της µεταποίησης και εµπορίας, στην προώθηση της µεταποίησης της γεωργικής και δασοκοµικής παραγωγής για ανανεώσιµη ενέργεια, στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών, στη διάνοιξη νέων ευκαιριών εξεύρεσης αγορών για τα γεωργικά και δασοκοµικά προϊόντα, στο να δίνεται έµφαση στην ποιότητα, στη βελτίωση των επιδόσεων ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, την επαγγελµατική ασφάλεια, την υγιεινή και την καλή διαβίωση των ζώων, ενισχύοντας τις πολύ µικρές επιχειρήσεις, τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις και τις ενώσεις παραγωγών, οι οποίες είναι καλύτερα σε θέση να παρέχουν προστιθέµενη αξία στα τοπικά προϊόντα, απλουστεύοντας παράλληλα τους όρους χορήγησης των επενδυτικών ενισχύσεων σε σύγκριση µε εκείνους που προβλέπονται στον κανονισµό (ΕΚ) αριθ. 1257/1999 του Συµβουλίου. Τροπολογία 10 Αιτιολογική σκέψη 32 (32) Οι ενισχύσεις για φυσικά µειονεκτήµατα στις ορεινές περιοχές και οι ενισχύσεις σε άλλες περιοχές µε µειονεκτήµατα πρέπει να συµβάλλουν, µέσω της συνέχισης της χρησιµοποίησης των γεωργικών γαιών, στη διατήρηση της υπαίθρου και στη διατήρηση και προαγωγή αειφορικών γεωργικών συστηµάτων. Πρέπει να καθοριστούν αντικειµενικές παράµετροι για τον καθορισµό του ύψους των ενισχύσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσµατικότητα του εν λόγω καθεστώτος στήριξης και να διασφαλίζεται η επίτευξη των στόχων του. (32) Οι ενισχύσεις για φυσικά µειονεκτήµατα στις ορεινές περιοχές και οι ενισχύσεις σε άλλες περιοχές µε µειονεκτήµατα πρέπει να συµβάλλουν, µέσω της συνέχισης της χρησιµοποίησης των γεωργικών γαιών, στη διατήρηση της υπαίθρου και στη διατήρηση και προαγωγή αειφορικών γεωργικών συστηµάτων. Πρέπει να καθοριστούν αντικειµενικές παράµετροι για τον καθορισµό του ύψους των ενισχύσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσµατικότητα του εν λόγω καθεστώτος στήριξης και να διασφαλίζεται η επίτευξη των στόχων του. ιατηρουµένης της αναγκαίας συνέχειας στον καθορισµό

6 Τροπολογία 11 Αιτιολογική σκέψη 33 των µειονεκτουσών περιοχών πρέπει στο µέλλον η βασική αντίληψη να επικεντρώνεται στα φυσικά µειονεκτήµατα εντός ενός κράτους µέλους. Όσον αφορά το σύστηµα των αντισταθµιστικών πληρωµών, τα κράτη µέλη πρέπει να παρακινηθούν να αναπτύξουν συστήµατα αντικειµενικής διαφοροποίησης. Η Επιτροπή καλείται να παρουσιάσει ολοκληρωµένη µελέτη σχετικά µε τον ορισµό των µειονεκτουσών περιοχών, η οποία θα εξετάζει όλες τις σχετικές πτυχές. Έως τότε εξακολουθεί να ισχύει ο ορισµός που χρησιµοποιείται σήµερα. (33) Πρέπει να εξακολουθήσει να παρέχεται στήριξη στους γεωργούς, για να συµβάλλει στην αντιµετώπιση συγκεκριµένων µειονεκτηµάτων στις σχετικές περιοχές, τα οποία απορρέουν από την εφαρµογή της οδηγίας 79/409/EΟΚ του Συµβουλίου της 2ας Απριλίου 1979 περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών και της οδηγίας 92/43/EΟΚ του Συµβουλίου της 21ης Μαΐου 1992 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, ώστε να υπάρξει συµβολή στην αποτελεσµατική διαχείριση των τοποθεσιών NATURA (33) Πρέπει να εξακολουθήσει να παρέχεται στήριξη στους γεωργούς και τους δασοκαλλιεργητές, στήριξη που θα προέρχεται ωστόσο µόνο συµπληρωµατικά από το Ευρωπαϊκό Ταµείο για την ανάπτυξη της υπαίθρου για να συµβάλλει στην αντιµετώπιση συγκεκριµένων µειονεκτηµάτων στις σχετικές περιοχές, τα οποία απορρέουν από την εφαρµογή της οδηγίας 79/409/EΟΚ του Συµβουλίου της 2ας Απριλίου 1979 περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών και της οδηγίας 92/43/EΟΚ του Συµβουλίου της 21ης Μαΐου 1992 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, ώστε να υπάρξει συµβολή στην αποτελεσµατική διαχείριση των τοποθεσιών NATURA Πέραν των άλλων ευρωπαϊκών ταµείων, η πρωταρχική πηγή χρηµατοδότησης είναι κυρίως οι προϋπολογισµοί σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Τροπολογία 12 Αιτιολογική σκέψη 34 (34) Οι γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις πρέπει να εξακολουθήσουν να διαδραµατίζουν εξέχοντα ρόλο στη στήριξη της αειφόρου ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών και στην ανταπόκριση στην αυξανόµενη ζήτηση της κοινωνίας (34) Οι γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις πρέπει να εξακολουθήσουν να διαδραµατίζουν εξέχοντα ρόλο στη στήριξη της αειφόρου ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών και στην ανταπόκριση στην αυξανόµενη ζήτηση της κοινωνίας

7 για περιβαλλοντικές υπηρεσίες. Πρέπει επιπλέον να ενθαρρύνουν τους γεωργούς να υπηρετούν την κοινωνία στο σύνολό της, εισάγοντας ή εξακολουθώντας να εφαρµόζουν µεθόδους γεωργικής παραγωγής συµβατές µε την προστασία και τη βελτίωση του περιβάλλοντος, του τοπίου και των χαρακτηριστικών του, των φυσικών πόρων, του εδάφους και της γενετικής ποικιλοµορφίας. Σύµφωνα µε την αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει", οι ενισχύσεις αυτές πρέπει να καλύπτουν µόνο τις δεσµεύσεις εκείνες που υπερβαίνουν τα σχετικά υποχρεωτικά πρότυπα. για περιβαλλοντικές υπηρεσίες. Πρέπει επιπλέον να ενθαρρύνουν τους γεωργούς να υπηρετούν την κοινωνία στο σύνολό της, εισάγοντας ή εξακολουθώντας να εφαρµόζουν µεθόδους γεωργικής παραγωγής συµβατές µε την προστασία και τη βελτίωση του περιβάλλοντος, του τοπίου και των χαρακτηριστικών του, των φυσικών πόρων, του εδάφους και της γενετικής ποικιλοµορφίας. Σύµφωνα µε την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», οι ενισχύσεις αυτές πρέπει να καλύπτουν µόνο τις δεσµεύσεις εκείνες που υπερβαίνουν τα σχετικά υποχρεωτικά πρότυπα, όπου παράλληλα µε την αντιστάθµιση των αποτελεσµάτων στο κόστος και το όφελος θα πρέπει να τους δοθεί και χαρακτήρας κινήτρων. Τροπολογία 13 Αιτιολογική σκέψη 45 (45) Είναι ανάγκη να ληφθούν συνοδευτικά µέτρα για τις αλλαγές στις αγροτικές περιοχές, για να βοηθηθούν να διαφοροποιήσουν τις γεωργικές δραστηριότητες προς µη γεωργικές δραστηριότητες και να αναπτύξουν τους µη γεωργικούς τοµείς, να προωθήσουν την απασχόληση, να βελτιώσουν τις βασικές υπηρεσίες και να εκτελέσουν επενδύσεις που θα καταστήσουν τις αγροτικές περιοχές ελκυστικότερες, ώστε να αναστραφούν οι τάσεις προς την οικονοµική και κοινωνική παρακµή και τη µείωση του πληθυσµού της υπαίθρου. Είναι επίσης αναγκαίο να καταβληθεί προσπάθεια για τη βελτίωση του ανθρώπινου δυναµικού από την άποψη αυτή. (45) Είναι ανάγκη να ληφθούν συνοδευτικά µέτρα για τις αλλαγές στις αγροτικές περιοχές, για να βοηθηθούν να διαφοροποιήσουν τις γεωργικές δραστηριότητες προς µη γεωργικές δραστηριότητες και να αναπτύξουν τους µη γεωργικούς τοµείς, να προωθήσουν την απασχόληση, να βελτιώσουν τις βασικές υπηρεσίες και να εκτελέσουν επενδύσεις που θα καταστήσουν τις αγροτικές περιοχές ελκυστικότερες, ώστε να αναστραφούν οι τάσεις προς την οικονοµική και κοινωνική παρακµή και τη µείωση του πληθυσµού της υπαίθρου. Είναι επίσης αναγκαίο να καταβληθεί προσπάθεια για τη βελτίωση του ανθρώπινου δυναµικού από την άποψη αυτή. Τα µέτρα αγροτικής ανάπτυξης, ιδίως αυτά του άξονα προτεραιότητας ΙΙΙ, θα πρέπει να εφαρµοστούν επιπροσθέτως µε τις υφιστάµενες πολιτικές και κατ' αυτόν τον τρόπο να προκαλέσουν ειδικές συνεργίες στο χώρο της υπαίθρου. Τροπολογία 14 Αιτιολογική σκέψη 50

8 (50) εδοµένης της σηµασίας της προσέγγισης LEADER, σηµαντικό µερίδιο της συνεισφοράς του Ταµείου πρέπει να προορίζεται για την προτεραιότητα αυτή. (50) εδοµένης της σηµασίας της προσέγγισης LEADER, επαρκές µερίδιο της συνεισφοράς του Ταµείου πρέπει να προορίζεται για την προτεραιότητα αυτή. Τροπολογία 15 Αιτιολογική σκέψη 56 (56) Πέραν και άνω των ποσών αυτών τα κράτη µέλη πρέπει να λαµβάνουν υπόψη τα ποσά που προκύπτουν από τη διαφοροποίηση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 12 παράγραφος 2 του κανονισµού (ΕΚ) αριθ. / [για τη χρηµατοδότηση της ΚΓΠ]. (56) Πέραν και άνω των ποσών αυτών τα κράτη µέλη πρέπει να λαµβάνουν υπόψη τα ποσά που προκύπτουν από τη διαφοροποίηση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 12, παράγραφος 2, του κανονισµού (ΕΚ) αριθ. / [για τη χρηµατοδότηση της ΚΓΠ], φροντίζοντας ώστε, στο µέτρο που προέρχονται από τον πρώτο πυλώνα, να χρησιµοποιούνται για την άµεση στήριξη των τοµέων της γεωργίας και της δασοκοµίας, κυρίως µε την αύξηση των ενισχύσεων προς τους αγρότες που λαµβάνουν τις χαµηλότερες ενισχύσεις. Τροπολογία 16 Αιτιολογική σκέψη 58 (58) Το ποσοστό της συνεισφοράς του Ταµείου στον προγραµµατισµό αγροτικής ανάπτυξης πρέπει να καθορίζεται σε σχέση µε τις δηµόσιες δαπάνες των κρατών µελών, µε συνεκτίµηση της σηµασίας της προτεραιότητας για τη διαχείριση της γης και το περιβάλλον, της κατάστασης στις περιφέρειες που καλύπτονται από τον στόχο σύγκλισης, της προτεραιότητας που δίνεται στην προσέγγιση LEADER, των άκρως αποµακρυσµένων περιφερειών που αναφέρονται στο άρθρο 299 της Συνθήκης και των νήσων που καλύπτονται από τον κανονισµό (ΕΟΚ) αριθ. 2019/93 του Συµβουλίου της 19ης Ιουλίου 1993 για τη θέσπιση ειδικών µέτρων για ορισµένα γεωργικά προϊόντα προς όφελος των µικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους. (58) Το ποσοστό της συνεισφοράς του Ταµείου στον προγραµµατισµό αγροτικής ανάπτυξης πρέπει να καθορίζεται σε σχέση µε τις δηµόσιες δαπάνες των κρατών µελών, µε συνεκτίµηση της σηµασίας της προτεραιότητας για τη διαχείριση της γης και το περιβάλλον, της κατάστασης στις περιφέρειες που καλύπτονται από τον στόχο σύγκλισης, της σηµασίας που δίνεται στην προσέγγιση LEADER, των άκρως αποµακρυσµένων περιφερειών που αναφέρονται στο άρθρο 299 της Συνθήκης και των νήσων που καλύπτονται από τον κανονισµό (ΕΟΚ) αριθ. 2019/93 του Συµβουλίου της 19ης Ιουλίου 1993 για τη θέσπιση ειδικών µέτρων για ορισµένα γεωργικά προϊόντα προς όφελος των µικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους. Τροπολογία 17 Αιτιολογική σκέψη 66 (66) Το κοινοτικό αποθεµατικό για την ιαγράφεται

9 προσέγγιση LEADER πρέπει να κατανέµεται λαµβάνοντας υπόψη τη σχετική επίδοση των προγραµµάτων. Τα κριτήρια για την κατανοµή του πρέπει να καθοριστούν ανάλογα. Τροπολογία 18 Άρθρο 3 Το Ταµείο συµβάλλει στην προαγωγή της αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την Κοινότητα κατά τρόπο συµπληρωµατικό προς τις πολιτικές για την αγορά και την εισοδηµατική στήριξη της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, την Πολιτική Συνοχής και την Κοινή Αλιευτική Πολιτική. Με ρητή αναφορά στο άρθρο 33, παράγραφος 1, της Συνθήκης και µε ειδική επισήµανση των στόχων της κοινής γεωργικής πολιτικής, το Ταµείο συµβάλλει στην προαγωγή της αειφόρου ανάπτυξης των εκτάσεων της υπαίθρου σε ολόκληρη την Κοινότητα και στην πρόληψη της απερήµωσης των αγροτικών περιοχών κατά τρόπο συµπληρωµατικό προς τις πολιτικές για την αγορά και την εισοδηµατική στήριξη της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, την Πολιτική Συνοχής, στις πολιτικές για την κοινωνική ενσωµάτωση, την απαγόρευση των διακρίσεων και την προώθηση ίσων ευκαιριών, καθώς και την Κοινή Αλιευτική Πολιτική. Τροπολογία 19 Άρθρο 4, παράγραφος 1, στοιχείο α) α) βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας και της δασοκοµίας µέσω της παροχής στήριξης για αναδιάρθρωση α) βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας και της δασοκοµίας µέσω της παροχής στήριξης για ανάπτυξη και για αναδιάρθρωση καθώς και για καινοτοµία, εκπαίδευση και επαγγελµατική κατάρτιση Τροπολογία 20 Άρθρο 4, παράγραφος 1, στοιχείο β) β) βελτίωση του περιβάλλοντος και της υπαίθρου µέσω της παροχής στήριξης για τη διαχείριση της γης β) βελτίωση του περιβάλλοντος και της υπαίθρου καθώς και της καλλιέργειας της γης µέσω της παροχής στήριξης για τη βιώσιµη διαχείριση της γης Τροπολογία 21 Άρθρο 4, παράγραφος 1, στοιχείο γ) γ) βελτίωση της ποιότητας ζωής στις γ) βελτίωση της ποιότητας ζωής και της

10 αγροτικές περιοχές και ενθάρρυνση της διαφοροποίησης της οικονοµικής δραστηριότητας. πολιτιστικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές και ενθάρρυνση της ανάπτυξης και της διαφοροποίησης της οικονοµικής δραστηριότητας. Τροπολογία 22 Άρθρο 4, παράγραφος 1, στοιχείο γα) (νέο) γα) βελτίωση της προµήθειας του πληθυσµού, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, µε τοπικά γεωργικά προϊόντα Τροπολογία 23 Άρθρο 4, παράγραφος 1, στοιχείο γβ) (νέο) Τροπολογία 24 Άρθρο 5, παράγραφος 1 γβ) αύξηση της συµβολής σε µια βιώσιµη προµήθεια ενέργειας και στην προστασία του κλίµατος. 1. Το Ταµείο συµπληρώνει τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές ενέργειες που συµβάλλουν στις προτεραιότητες της Κοινότητας. 1. Το Ταµείο συµπληρώνει τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές ενέργειες χωρίς να περιορίζει την εφαρµογή των αντίστοιχων εθνικών αναπτυξιακών προγραµµάτων που συµβάλλουν στις προτεραιότητες της Κοινότητας. Τροπολογία 25 Άρθρο 5, παράγραφος 2 2. Η Επιτροπή και τα κράτη µέλη µεριµνούν, ώστε η συνδροµή του Ταµείου και των κρατών µελών να είναι συνεπής προς τις δραστηριότητες, τις πολιτικές και τις προτεραιότητες της Κοινότητας. Η συνδροµή του Ταµείου πρέπει να είναι συνεπής προς τους στόχους της οικονοµικής και κοινωνικής συνοχής, και ιδίως εκείνους του Ευρωπαϊκού Ταµείου Αλιείας. 2. Η Επιτροπή και τα κράτη µέλη µεριµνούν, ώστε η συνδροµή του Ταµείου και των κρατών µελών να είναι συνεπής προς τις δραστηριότητες, τις πολιτικές και τις προτεραιότητες της Κοινότητας. Η συνδροµή του Ταµείου πρέπει να είναι συνεπής προς τους στόχους της οικονοµικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, και ιδίως εκείνους του Ευρωπαϊκού Ταµείου Αλιείας και της πολιτικής για το περιβάλλον. Τροπολογία 26 Άρθρο 5, παράγραφος 4 4. Πρέπει επίσης να υπάρχει συνέπεια προς 4. Πρέπει επίσης να υπάρχει συνέπεια προς

11 τα µέτρα που χρηµατοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταµείο Εγγυήσεων. τα µέτρα που χρηµατοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταµείο Εγγυήσεων καθώς και σαφής διαχωρισµός της χρηµατοδότησης µέτρων τα οποία αποτελούν τις ουσιαστικές διαρθρωτικές παρεµβάσεις άλλων διαρθρωτικών ταµείων. Τροπολογία 27 Άρθρο 6, παράγραφος 1, στοιχείο β) β) των οικονοµικών και κοινωνικών εταίρων β) των φορέων των οικονοµικών και κοινωνικών εταίρων καθώς και των οργανώσεων του αγροτικού χώρου που συµµετέχουν και δραστηριοποιούνται στον τοµέα αυτό Τροπολογία 28 Άρθρο 6, παράγραφος 3 3. Η εταιρική σχέση εµπλέκεται στην κατάρτιση και παρακολούθηση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου και στην κατάρτιση, υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των προγραµµάτων αγροτικής ανάπτυξης. Τα κράτη µέλη φροντίζουν για τη συµµετοχή όλων των κατάλληλων εταίρων στα διάφορα στάδια του προγραµµατισµού, τηρουµένων των προθεσµιών που καθορίζονται για κάθε στάδιο. 3. Η εταιρική σχέση εµπλέκεται στην κατάρτιση και παρακολούθηση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου και στην κατάρτιση, υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των προγραµµάτων αγροτικής ανάπτυξης. Τα κράτη µέλη φροντίζουν για τη συµµετοχή όλων των κατάλληλων εταίρων στα διάφορα στάδια του προγραµµατισµού. Για το λόγο αυτό, στον προγραµµατισµό λαµβάνεται µέριµνα ώστε να διασφαλισθεί επαρκής χρόνος για τη διαβούλευση των ενδιαφεροµένων εταίρων καθώς και πραγµατική συµµετοχή. Τα κράτη µέλη είναι αρµόδια για την υλοποίηση των προγραµµάτων αγροτικής ανάπτυξης στο κατάλληλο εδαφικό επίπεδο, σύµφωνα µε τις οικείες θεσµικές ρυθµίσεις. Η αρµοδιότητα αυτή ασκείται σύµφωνα µε τον παρόντα κανονισµό. Τροπολογία 29 Άρθρο 7 Τροπολογία 30 Άρθρο 8, πρώτο εδάφιο Τα κράτη µέλη είναι αρµόδια για την υλοποίηση των προγραµµάτων αγροτικής ανάπτυξης στο κατάλληλο εδαφικό επίπεδο, σύµφωνα µε τις οικείες θεσµικές ρυθµίσεις και τους κανόνες σχετικά µε την επικουρικότητα όπως αυτοί ορίζονται στη Συνθήκη Συντάγµατος της Ευρώπης. Η αρµοδιότητα αυτή ασκείται σύµφωνα µε τον παρόντα κανονισµό.

12 Τα κράτη µέλη και η Επιτροπή προωθούν την ισότητα µεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλα τα στάδια εφαρµογής των προγραµµάτων. Τα κράτη µέλη και η Επιτροπή προωθούν την ισότητα µεταξύ ανδρών και γυναικών και την πολιτική απαγόρευσης των διακρίσεων σύµφωνα µε το άρθρο 13 της Συνθήκης σε όλα τα στάδια εφαρµογής των προγραµµάτων. Τροπολογία 31 Άρθρο 8, δεύτερο εδάφιο Στα στάδια αυτά περιλαµβάνονται τα στάδια σχεδιασµού, υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης. Στα στάδια αυτά περιλαµβάνονται τα στάδια σχεδιασµού, υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης, κατά τα οποία η ενσωµάτωση της πολιτικής της ισότητας µεταξύ των ανδρών και γυναικών θα πρέπει να εξασφαλίζεται ως ποσοτικοποιηµένος δείκτης που θα έχει βαρύτητα στην επιλεξιµότητα των προγραµµάτων. Τροπολογία 32 Άρθρο 8, εδάφιο 2α (νέο) Τροπολογία 33 Άρθρο 8α (νέο) Τα κράτη µέλη επεξεργάζονται µέτρα που διευκολύνουν την αναγνώριση των γυναικών ως συνδικαιούχων των εκµεταλλεύσεων καθώς και των προβλεπόµενων από τον παρόντα κανονισµό ενισχύσεων. Άρθρο 8α Ειδική ενίσχυση µικρών και πολύ µικρών εκµεταλλεύσεων Τα κράτη µέλη και η Επιτροπή ενισχύουν τις µικρές και πολύ µικρές εκµεταλλεύσεις λόγω της ιδιαίτερης σηµασίας τους για την απασχόληση και το περιβάλλον στις αγροτικές περιοχές. Λαµβανοµένης υπόψη της ιδιαίτερης κοινωνικο-οικονοµικής σηµασίας των εκµεταλλεύσεων, έκαστο κράτος µέλος θεσπίζει κριτήρια στήριξης τα οποία εξασφαλίζουν στις εν λόγω εκµεταλλεύσεις κατά προτεραιότητα πρόσβαση στις πιστώσεις που

13 προορίζονται για την αγροτική ανάπτυξη. Τροπολογία 34 Άρθρο 9, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο 1. Το Συµβούλιο εγκρίνει σε κοινοτικό επίπεδο στρατηγικές κατευθυντήριες γραµµές για την αγροτική ανάπτυξη και για την περίοδο προγραµµατισµού από 1 ης Ιανουαρίου 2007 έως 31 εκεµβρίου 2013, υπό το πρίσµα των πολιτικών προτεραιοτήτων που καθορίζονται σε κοινοτικό επίπεδο. 1. Το Συµβούλιο εγκρίνει σε κοινοτικό επίπεδο στρατηγικές κατευθυντήριες γραµµές για την αγροτική ανάπτυξη και ιδιαίτερα για την επίτευξη των στόχων που αναφέρονται στο άρθρο 4 για την περίοδο προγραµµατισµού από 1ης Ιανουαρίου 2007 έως 31 εκεµβρίου 2013, υπό το πρίσµα των πολιτικών προτεραιοτήτων που καθορίζονται σε κοινοτικό επίπεδο. Τροπολογία 35 Άρθρο 9, παράγραφος 1, δεύτερο εδάφιο Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραµµές ορίζουν σε κοινοτικό επίπεδο τις στρατηγικές προτεραιότητες για την αγροτική ανάπτυξη και για την περίοδο προγραµµατισµού, µε στόχο την υλοποίηση καθενός από τους άξονες προτεραιότητας που προβλέπονται στον παρόντα κανονισµό. Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραµµές ορίζουν σε κοινοτικό επίπεδο στρατηγικές προτεραιότητες για την αγροτική ανάπτυξη και για την περίοδο προγραµµατισµού. Υπό την προϋπόθεση των αρµοδιοτήτων που κατ' ανάγκην επιφυλάσσονται στα κράτη µέλη από την αρχή της επικουρικότητας, οι τελευταίες αυτές λαµβάνουν υπόψη τις εν λόγω κατευθυντήριες γραµµές στο πλαίσιο του εθνικού στρατηγικού σχεδιασµού όπως προβλέπεται στο άρθρο 11. Τροπολογία 36 Άρθρο 11, παράγραφος 3, στοιχείο ε) ε) τα µέσα που εξασφαλίζουν τον συντονισµό µε τα άλλα µέσα της ΚΓΠ και µε την πολιτική συνοχής ε) τα µέσα που εξασφαλίζουν τον συντονισµό της ΚΓΠ συµπεριλαµβανοµένων και των δύο (2) πυλώνων της 1α και 1β µε την πολιτική της συνοχής, της εδαφικής σύγκλισης καθώς και της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης Τροπολογία 37 Άρθρο 11, παράγραφος 3, στοιχείο (ζα) (νέο) (ζα) στοιχεία σχετικά µε τον τρόπο µε τον οποίο το σχέδιο συµβάλλει στην κοινωνική ένταξη και στην απαγόρευση των διακρίσεων.

14 Τροπολογία 38 Άρθρο 11α, παράγραφος 2 2. Κάθε κράτος µέλος διαβιβάζει στην Επιτροπή το οικείο εθνικό στρατηγικό σχέδιο πριν υποβάλει τα προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης. 2. Κάθε κράτος µέλος διαβιβάζει στην Επιτροπή το οικείο εθνικό στρατηγικό σχέδιο πριν ή κατά τη στιγµή της υποβολής των προγραµµάτων αγροτικής ανάπτυξης. Εάν κράτος µέλος διαθέτει µόνον ένα πρόγραµµα αγροτικής ανάπτυξης, η εθνική στρατηγική µπορεί να ενσωµατωθεί ως χωριστό κεφάλαιο. Τροπολογία 39 Άρθρο 12, τίτλος και παράγραφος 1 Ετήσια συνοπτική έκθεση του κράτους µέλους 1. Με αφετηρία το 2008 και το αργότερο την 1 η Οκτωβρίου κάθε έτους, κάθε κράτος µέλος υποβάλλει στην Επιτροπή συνοπτική έκθεση, η οποία παρουσιάζει την πρόοδο που σηµειώθηκε στην υλοποίηση της στρατηγικής και των στόχων του, καθώς και τη συµβολή τους στην επίτευξη των κοινοτικών στρατηγικών κατευθυντήριων γραµµών για την αγροτική ανάπτυξη. Συνοπτική έκθεση του κράτους µέλους 1. Το αργότερο την 1η Οκτωβρίου του 2010, κάθε κράτος µέλος υποβάλλει στην Επιτροπή συνοπτική έκθεση, η οποία παρουσιάζει την πρόοδο που σηµειώθηκε στην υλοποίηση της στρατηγικής και των στόχων του, καθώς και τη συµβολή τους στην επίτευξη των κοινοτικών στρατηγικών κατευθυντήριων γραµµών για την αγροτική ανάπτυξη. Μετά την περάτωση της περιόδου προγραµµατισµού κάθε κράτος µέλος υποβάλει συνοπτική έκθεση για το χρονικό διάστηµα προγραµµατισµού Τροπολογία 40 Άρθρο 13, τίτλος και παράγραφος 1 Ετήσια έκθεση της Επιτροπής 1. Με αφετηρία το 2009 και στην αρχή κάθε έτους, η Επιτροπή υποβάλλει ετήσια έκθεση, στην οποία συνοψίζονται οι κύριες εξελίξεις, τάσεις και προκλήσεις που σχετίζονται µε την εφαρµογή των εθνικών στρατηγικών σχεδίων και των κοινοτικών στρατηγικών κατευθυντήριων γραµµών. Η έκθεση αυτή βασίζεται στην εκ µέρους της Επιτροπής ανάλυση και εκτίµηση των Έκθεση της Επιτροπής 1. Η Επιτροπή υποβάλλει µετά την υποβολή των εκθέσεων των κρατών µελών µια συνοπτική έκθεση κατά το έτος 2011, στην οποία συνοψίζονται οι κύριες εξελίξεις, τάσεις και προκλήσεις που σχετίζονται µε την εφαρµογή των εθνικών στρατηγικών σχεδίων και των κοινοτικών στρατηγικών κατευθυντήριων γραµµών. Η έκθεση αυτή βασίζεται στην εκ µέρους της Επιτροπής ανάλυση και εκτίµηση των

15 ετήσιων συνοπτικών εκθέσεων των κρατών µελών που αναφέρονται στο άρθρο 12 και κάθε άλλης διαθέσιµης πληροφορίας. Αναφέρει τα µέτρα που έχουν ληφθεί ή που πρέπει να ληφθούν από τα κράτη µέλη και την Επιτροπή, για να δοθεί η κατάλληλη συνέχεια στα συµπεράσµατα της έκθεσης. συνοπτικών εκθέσεων των κρατών µελών που αναφέρονται στο άρθρο 12 και κάθε άλλης διαθέσιµης πληροφορίας. Αναφέρει τα µέτρα που έχουν ληφθεί ή που πρέπει να ληφθούν από τα κράτη µέλη και την Επιτροπή, για να δοθεί η κατάλληλη συνέχεια στα συµπεράσµατα της έκθεσης. Τροπολογία 41 Άρθρο 13, παράγραφος 2 2. Η ετήσια έκθεση της Επιτροπής διαβιβάζεται στο Συµβούλιο, το Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών. 2. Η έκθεση της Επιτροπής διαβιβάζεται στο Κοινοβούλιο, το Συµβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών. Τροπολογία 42 Άρθρο 14, παράγραφος 2 2. Τα κράτη µέλη µπορούν να υποβάλουν είτε ενιαίο πρόγραµµα για ολόκληρη την επικράτειά τους είτε πρόγραµµα για κάθε περιφέρεια. 2. Τα κράτη µέλη µπορούν να υποβάλουν εθνικό πρόγραµµα ή περιφερειακά προγράµµατα ή ακόµη συνδυασµό αυτών των δύο τύπων προγραµµάτων. Τροπολογία 43 Άρθρο 16 Η κοινοτική χρηµατοδοτική συνεισφορά σε καθένα από τους τρεις στόχους που αναφέρονται στο άρθρο 4 καλύπτει τουλάχιστον το 15% της ολικής συνεισφοράς του Ταµείου στο πρόγραµµα για τους άξονες προτεραιότητας Ι και ΙΙΙ, οι οποίοι αναφέρονται στα τµήµατα Ι και ΙΙΙ αντιστοίχως του κεφαλαίου Ι του τίτλου IV, και το 25% της ολικής συνεισφοράς του Ταµείου στο πρόγραµµα για τον άξονα προτεραιότητας ΙΙ, ο οποίος αναφέρεται στο τµήµα ΙΙ του κεφαλαίου Ι. Η κοινοτική χρηµατοδοτική συνεισφορά σε καθένα από τους πέντε στόχους που αναφέρονται στο άρθρο 4 καλύπτει τουλάχιστον το 10% της ολικής συνεισφοράς του Ταµείου στο πρόγραµµα για τον άξονα προτεραιότητας Ι, ο οποίος αναφέρεται στο τµήµα Ι του κεφαλαίου Ι του τίτλου IV, και το 20% της ολικής συνεισφοράς του Ταµείου στο πρόγραµµα για τον άξονα προτεραιότητας ΙΙ, ο οποίος αναφέρεται στο τµήµα ΙΙ του κεφαλαίου Ι και το 8% της ολικής συνεισφοράς του Ταµείου στο πρόγραµµα για τον άξονα προτεραιότητας III, ο οποίος αναφέρεται στο τµήµα III του κεφαλαίου I. Τροπολογία 44 Άρθρο 18, παράγραφος 1 1. Τα προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης επανεξετάζονται και, εάν χρειάζεται, 1. Τα προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης επανεξετάζονται και, εάν χρειάζεται,

16 προσαρµόζονται για το υπόλοιπο της περιόδου µε πρωτοβουλία του κράτους µέλους ή της Επιτροπής, µετά από έγκριση της επιτροπής παρακολούθησης. Σκοπός των αναθεωρήσεων αυτών είναι να λαµβάνεται υπόψη το πόρισµα των αξιολογήσεων και των ετήσιων εκθέσεων της Επιτροπής, ιδίως µε στόχο την ενίσχυση ή την προσαρµογή του τρόπου µε τον οποίο λαµβάνονται υπόψη οι κοινοτικές προτεραιότητες. Τα προγράµµατα αγροτικής ανάπτυξης αναθεωρούνται, ενδεχοµένως, µετά την κατανοµή του αποθεµατικού LEADER που αναφέρεται στο άρθρο 92. προσαρµόζονται για το υπόλοιπο της περιόδου µε πρωτοβουλία του κράτους µέλους ή της Επιτροπής, µετά από έγκριση της επιτροπής παρακολούθησης. Σκοπός των αναθεωρήσεων αυτών είναι να λαµβάνεται υπόψη το πόρισµα των αξιολογήσεων και των ετήσιων εκθέσεων της Επιτροπής, ιδίως µε στόχο την ενίσχυση ή την προσαρµογή του τρόπου µε τον οποίο λαµβάνονται υπόψη οι κοινοτικές προτεραιότητες. Τροπολογία 45 Άρθρο 19, στοιχείο α), σηµείο vα) (νέο) Τροπολογία 46 Άρθρο 19, στοιχείο β), σηµείο i) vα) της στήριξης στην τεχνική πλαισίωση των γεωργών και των δασοκόµων i) εκσυγχρονισµού των εκµεταλλεύσεων, i) εκσυγχρονισµού των εκµεταλλεύσεων, περιλαµβανοµένων των µικρότερων εξ αυτών, Τροπολογία 47 Άρθρο 19, στοιχείο β), σηµείο vα) (νέο) vα) πειραµατική ανάπτυξη Τροπολογία 48 Άρθρο 19, στοιχείο γ), σηµείο i) i) παροχής βοήθειας στους γεωργούς για να προσαρµοστούν σε αυστηρά πρότυπα βασιζόµενα στην κοινοτική νοµοθεσία, i) παροχής βοήθειας στους γεωργούς για να προσαρµοστούν σε αυστηρά πρότυπα βασιζόµενα στην κοινοτική νοµοθεσία, µε προοπτική τη βέλτιστη ασφάλεια των τροφίµων, Τροπολογία 130 Άρθρο 19, στοιχείο γ), σηµείο ii) ii) στήριξης των γεωργών που συµµετέχουν σε προγράµµατα ποιότητας τροφίµων, ii) στήριξης των γεωργών και των οµάδων παραγωγών που συµµετέχουν σε προγράµµατα ποιότητας τροφίµων, π.χ. στο

17 πλαίσιο του κανονισµού (ΕΟΚ) αριθ. 2081/92 του Συµβουλίου, της 14ης Ιουλίου 1992, για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονοµασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίµων 1, 1 ΕΕ L 208 της , σ. 1. Τροπολογία 50 Άρθρο 19, στοιχείο γ), σηµείο iiiα) (νέο) iiia) στήριξη πρωτοβουλιών όπως οι τοπικές γεωργικές αγορές και τα τοπικά συστήµατα για τη παροχή ποιοτικών προϊόντων διατροφής Τροπολογία 51 Άρθρο 19, στοιχείο δ), σηµείο i) i) στήριξη των εκµεταλλεύσεων ηµιαυτοσυντήρησης που υποβάλλονται σε αναδιάρθρωση, i) στήριξη των εκµεταλλεύσεων ηµιαυτοσυντήρησης που υποβάλλονται σε αναδιάρθρωση και λειτουργούν σε αγροτικές, περιαστικές και αστικές περιοχές, Τροπολογία 52 Άρθρο 21, παράγραφος 1, εισαγωγική πρόταση 1. Η στήριξη που προβλέπεται στο άρθρο 19, στοιχείο α), σηµείο ii) παρέχεται σε άτοµα, τα οποία: 1. Η στήριξη που προβλέπεται στο άρθρο 19, στοιχείο α), σηµείο ii) είναι υποχρεωτική για τα κράτη µέλη και τις περιφέρειες και παρέχεται σε άτοµα, τα οποία: Τροπολογία 53 Άρθρο 21, παράγραφος 1, στοιχείο γ) γ) υποβάλλουν επιχειρηµατικό σχέδιο για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους γ) υποβάλλουν το κατάλληλο επιχειρηµατικό σχέδιο για την ανάπτυξη των επιχειρηµατικών τους δραστηριοτήτων. Η υλοποίηση και η πορεία που συνδέονται µε το επιχειρηµατικό σχέδιο εξακριβώνονται τρία χρόνια µετά την εγκατάσταση. Τροπολογία 54 Άρθρο 21, παράγραφος 2

18 2. Η στήριξη παρέχεται µε τη µορφή εφάπαξ πριµοδότησης, της οποίας το µέγιστο ποσό αναφέρεται στο παράρτηµα Ι. 2. Η στήριξη παρέχεται µε τη µορφή εφάπαξ πριµοδότησης και/ή επιδότησης επιτοκίου δανείου µέγιστης κεφαλαιοποιηθείσης αξίας έως ευρώ. Τροπολογία 55 Άρθρο 21, παράγραφος 2α (νέα) 2α. Προκειµένου να υποστηριχθεί η υλοποίηση του επιχειρηµατικού σχεδίου βάσει της παραγράφου 1, στοιχείο γ), πρέπει να διασφαλίζεται µια ολοκληρωµένη δέσµη µέτρων που θα συνεισφέρουν στη δηµιουργία και την ανάπτυξη νέων επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων. Η δέσµη αυτή περιλαµβάνει ένα ή περισσότερα µέτρα παρέµβασης που προβλέπονται από τις διατάξεις του τίτλου IV του παρόντος κανονισµού επιτρέποντας τη χρηµατοδότηση περαιτέρω ενεργειών που αναφέρονται σε έναν ή περισσοτέρους άξονες. Τροπολογία 56 Άρθρο 21, παράγραφος 2β (νέα) Τροπολογία 57 Άρθρο 21, παράγραφος 2γ (νέα) 2β. Τα µέτρα υπέρ της εγκατάστασης των νέων αγροτών πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα προγράµµατα ανάπτυξης της υπαίθρου, εθνικά και περιφερειακά. 2γ. Στους νέους γεωργούς που υποστηρίζονται βάσει του παρόντος άρθρου µπορεί να χορηγηθεί προθεσµία που δεν θα υπερβαίνει τα πέντε έτη µετά την εγκατάσταση, προκειµένου να τηρούνται οι όροι που προβλέπουν οι κοινοτικοί κανόνες ή οι ελάχιστες απαιτήσεις στο πλαίσιο της βοηθείας για τον εκσυγχρονισµό των εκµεταλλεύσεων, τις πληρωµές που προορίζονται για την αντιστάθµιση των φυσικών µειονεκτηµάτων των ορεινών περιοχών και τις πληρωµές για τις άλλες µειονεκτούσες περιοχές καθώς και τις αγροπεριβαλλοντικές πληρωµές και εκείνες

19 για την καλή διαβίωση των ζώων. Τροπολογία 58 Άρθρο 23, παράγραφος 1, στοιχείο βα) (νέο) βα) να βοηθήσει µελλοντικούς γεωργούς και ιδιοκτήτες δασών να καλύψουν το κόστος που προκύπτει από την προετοιµασία του επιχειρηµατικού σχεδίου για την ανάπτυξη των γεωργικών τους δραστηριοτήτων. Τροπολογία 59 Άρθρο 25, παράγραφος 1, στοιχείο α) α) βελτιώνουν την εν γένει επίδοση της εκµετάλλευσης, και α) βελτιώνουν την εν γένει οικονοµική και περιβαλλοντική επίδοση της εκµετάλλευσης, και Τροπολογία 60 Άρθρο 25, παράγραφος 1, στοιχείο αα) (νέο) αα) δηµιουργούν θέσεις εργασίας, και Τροπολογία 61 Άρθρο 26, τίτλος Βελτίωση της οικονοµικής αξίας των δασών Βελτίωση της οικονοµικής, οικολογικής και κοινωνικής αξίας των δασών Τροπολογία 62 Άρθρο 26, παράγραφος 1 1. Η επενδυτική στήριξη που προβλέπεται στο άρθρο 19, στοιχείο β), σηµείο ii) παρέχεται για δάση που αποτελούν ιδιοκτησία ιδιωτών ή των ενώσεών τους ή δήµων ή των ενώσεών τους. Ο περιορισµός αυτός δεν ισχύει για τα υποτροπικά δάση και για τις δασικές εκτάσεις στο έδαφος των Αζορών, της Μαδέρας και των Γαλλικών Υπερπόντιων ιαµερισµάτων. 1. Η επενδυτική στήριξη που προβλέπεται στο άρθρο 19, στοιχείο β), σηµείο ii) παρέχεται για δάση που αποτελούν ιδιοκτησία ιδιωτών ή των ενώσεών τους ή δήµων ή των ενώσεών τους. Ο περιορισµός αυτός δεν ισχύει για τα τροπικά ή υποτροπικά δάση και για τις δασικές εκτάσεις στο έδαφος των Αζορών, της Μαδέρας και των Γαλλικών Υπερπόντιων ιαµερισµάτων καθώς και των ιδιαίτερα αποµεµακρυσµένων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επενδυτική στήριξη χορηγείται επίσης κατά την ίδρυση και για τη διαρθρωτική ενίσχυση

20 ενώσεων κατόχων δασών για την υποστήριξη των µελών για τη βιώσιµη και αποτελεσµατική καλλιέργεια των δασών τους. Τροπολογία 63 Άρθρο 26, παράγραφος 2 2. Οι επενδύσεις βασίζονται σε σχέδια δασικής διαχείρισης. 2. Οι επενδύσεις βασίζονται σε σχέδια δασικής διαχείρισης για ιδιοκτησίες δασών πέραν ορισµένου µεγέθους, το οποίο πρέπει να καθορίζεται από τα κράτη µέλη στα προγράµµατά τους. Τροπολογία 64 Άρθρο 27, παράγραφος 1, στοιχείο α) α) βελτιώνουν την εν γένει επίδοση της επιχείρησης α) βελτιώνουν την εν γένει οικονοµική και περιβαλλοντική επίδοση της επιχείρησης Τροπολογία 65 Άρθρο 27, παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο 2. Η στήριξη βάσει της παραγράφου 1 περιορίζεται στις πολύ µικρές και τις µικρές επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/EΚ της Επιτροπής. Στην περίπτωση της δασοκοµικής παραγωγής, η στήριξη περιορίζεται στις πολύ µικρές επιχειρήσεις. 2. Η στήριξη βάσει της παραγράφου 1 χορηγείται στις πολύ µικρές, µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/EΚ της Επιτροπής καθώς και σε οιαδήποτε συνεταιριστική µορφή παραγωγών. Στην περίπτωση της δασοκοµικής παραγωγής, η στήριξη περιορίζεται στις πολύ µικρές και µικρές επιχειρήσεις, καθώς και σε ενώσεις πολύ µικρών και µικρών επιχειρήσεων. Τροπολογία 66 Άρθρο 28 Η στήριξη που προβλέπεται στο άρθρο 19, στοιχείο β), σηµείο iv), µπορεί να καλύπτει ιδίως πράξεις σχετικές µε την πρόσβαση σε γεωργική και δασική γη, τον εφοδιασµό µε ενέργεια και τη διαχείριση των υδάτων. Η στήριξη που προβλέπεται στο άρθρο 19, στοιχείο β), σηµείο iv), µπορεί να καλύπτει ιδίως πράξεις σχετικές µε τον αναδασµό, όπου θα πρέπει να λαµβάνονται υπόψη οι ανάγκες της προστασίας του φυσικού τοπίου, µε την πρόσβαση σε γεωργική και δασική γη, τον εφοδιασµό µε ενέργεια και τη διαχείριση των υδάτων και η επιχορήγηση και ο εξοπλισµός δηµόσιων

21 Τροπολογία 131 Άρθρο 30, παράγραφος 1, στοιχείο β) κέντρων παροχής τεχνικής ενίσχυσης στον αγροτοβιοµηχανικό τοµέα. β) προορίζεται για κοινοτικά προγράµµατα ποιότητας τροφίµων ή για προγράµµατα αναγνωρισµένα από τα κράτη µέλη, τα οποία πληρούν ακριβή κριτήρια που καθορίζονται σύµφωνα µε τη διαδικασία του άρθρου 95 παράγραφος 2 τα προγράµµατα, µοναδικός σκοπός των οποίων είναι να αυξήσουν το επίπεδο ελέγχου της τήρησης υποχρεωτικών προτύπων µε βάση την κοινοτική ή εθνική νοµοθεσία δεν είναι επιλέξιµα για στήριξη, β) προορίζεται για κοινοτικά προγράµµατα ποιότητας τροφίµων, π.χ. στο πλαίσιο του κανονισµού (ΕΟΚ) αριθ. 2081/92, ή για προγράµµατα αναγνωρισµένα από τα κράτη µέλη, τα οποία πληρούν ακριβή κριτήρια που καθορίζονται σύµφωνα µε τη διαδικασία του άρθρου 95, παράγραφος 2 τα προγράµµατα, µοναδικός σκοπός των οποίων είναι να αυξήσουν το επίπεδο ελέγχου της τήρησης υποχρεωτικών προτύπων µε βάση την κοινοτική ή εθνική νοµοθεσία δεν είναι επιλέξιµα για στήριξη, Τροπολογία 67 Άρθρο 31, εδάφιο 1α (νέο) Η στήριξη µπορεί να περιλαµβάνει δραστηριότητες ενηµέρωσης και προώθησης για: α) συνεργασία, µεταφορά πληροφοριών ή δικτύωση µεταξύ γεωργών, µεταποιητών ή άλλων φορέων της αγοράς στην αλυσίδα γεωργικών προϊόντων διατροφής β) µεταφορά τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών µεταξύ γεωργών, µεταποιητών ή άλλων φορέων της αγοράς στην αλυσίδα γεωργικών προϊόντων διατροφής. Τροπολογία 68 Ενότητα 4, Τµήµα 2, τίτλος ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2: ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΗΣ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τροπολογία 69 Άρθρο 34, στοιχείο α), σηµείο iv) iv) ενισχύσεων για γεωργοπεριβαλλοντικά µέτρα και για την καλή διαβίωση των ζώων iv) ενισχύσεων για γεωργοπεριβαλλοντικά µέτρα και για την καλή διαβίωση των ζώων καθώς και µέτρα για τη διατήρηση και την αξιοποίηση της γεωργικής γενετικής ποικιλότητας στην εκµετάλλευση

22 Τροπολογία 70 Άρθρο 34, στοιχείο α), σηµείο ivα) (νέο) ivα) προώθηση της βιολογικής γεωργίας, Τροπολογία 71 Άρθρο 34, στοιχείο β), σηµείο v) v) δασοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων v) δασοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων καθώς και δράσεων για τη διατήρηση και την αξιοποίηση της γενετικής ποικιλότητας που αξιοποιείται στον τοµέα της δασοκοµίας Τροπολογία 72 Άρθρο 35, παράγραφος 4 4. Οι ενισχύσεις είναι φθίνουσες, όταν υπερβαίνουν ένα όριο έκτασης ανά εκµετάλλευση που καθορίζεται στο πρόγραµµα. 4. Οι ενισχύσεις είναι φθίνουσες λαµβανοµένων υπόψη των σχετικών στόχων, όταν υπερβαίνουν ένα όριο έκτασης ανά εκµετάλλευση που καθορίζεται στο πρόγραµµα. Η στήριξη που προβλέπεται στο άρθρο 34, στοιχείο α), σηµείο iii), παρέχεται ετησίως και ανά εκτάριο Χρησιµοποιούµενης Γεωργικής Έκτασης στους γεωργούς, για να αντισταθµίσει το κόστος και το διαφυγόν εισόδηµα το οποίο απορρέει από µειονεκτήµατα στις αντίστοιχες περιοχές που σχετίζονται µε την εφαρµογή των οδηγιών 79/409/EΟΚ και 92/43/EΟΚ. Τροπολογία 73 Άρθρο 36, πρώτο εδάφιο Τροπολογία 74 Άρθρο 36, δεύτερο εδάφιο Η στήριξη που προβλέπεται στο άρθρο 34, στοιχείο α), σηµείο iii), παρέχεται ετησίως και ανά εκτάριο Χρησιµοποιούµενης Γεωργικής Έκτασης στους γεωργούς, για να αντισταθµίσει το κόστος και το διαφυγόν εισόδηµα το οποίο απορρέει από µειονεκτήµατα στις αντίστοιχες περιοχές που σχετίζονται µε την εφαρµογή των οδηγιών 79/409/EΟΚ, 92/43/EΟΚ και 2000/60/ΕΚ. Η στήριξη περιορίζεται στο ανώτατο ποσό που αναφέρεται στο παράρτηµα Ι. Η στήριξη περιορίζεται στο ανώτατο ποσό που αναφέρεται στο παράρτηµα Ι. Το ύψος της χρηµατοδότησης ορίζεται µακροπρόθεσµα στα 200 ευρώ ανά εκτάριο/ετησίως µε δυνατότητα παράτασης της περιόδου χρηµατοδότησης. Τροπολογία 75 Άρθρο 37, παράγραφος 3, πρώτο εδάφιο

23 3. Οι γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις και οι ενισχύσεις για την καλή διαβίωση των ζώων καλύπτουν µόνο τις δεσµεύσεις εκείνες που υπερβαίνουν τα σχετικά υποχρεωτικά πρότυπα, τα οποία θεσπίζονται σύµφωνα µε τα άρθρα 4 και 5 και τα παραρτήµατα III και IV του κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 του Συµβουλίου, καθώς και τις άλλες σχετικές υποχρεωτικές απαιτήσεις, που θεσπίζονται από την εθνική νοµοθεσία και προσδιορίζονται στο πρόγραµµα. Επιπρόσθετα, οι γεωργοί και οι άλλοι διαχειριστές γης που αναλαµβάνουν γεωργοπεριβαλλοντικές δεσµεύσεις οφείλουν να τηρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις για τη χρήση λιπασµάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων, οι οποίες προσδιορίζονται στο πρόγραµµα. 3. Οι γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις και οι ενισχύσεις για την καλή διαβίωση των ζώων καλύπτουν µόνο τις δεσµεύσεις εκείνες που υπερβαίνουν τα σχετικά υποχρεωτικά πρότυπα, τα οποία θεσπίζονται σύµφωνα µε τα άρθρα 4 και 5 και τα παραρτήµατα III και IV του κανονισµού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 του Συµβουλίου, καθώς και τις άλλες σχετικές υποχρεωτικές απαιτήσεις, που θεσπίζονται από την εθνική νοµοθεσία και προσδιορίζονται στο πρόγραµµα. Τροπολογία 76 Άρθρο 37, παράγραφος 3, δεύτερο εδάφιο Οι δεσµεύσεις αυτές αναλαµβάνονται για πέντε έτη. Όταν είναι αναγκαίο και δικαιολογηµένο, καθορίζεται µεγαλύτερο διάστηµα σύµφωνα µε τη διαδικασία του άρθρου 95 παράγραφος 2 για ιδιαίτερους τύπους δεσµεύσεων. Οι δεσµεύσεις αυτές αναλαµβάνονται καταρχήν για πέντε έτη. Όταν είναι αναγκαίο και δικαιολογηµένο, καθορίζεται µεγαλύτερο διάστηµα, έως επτά έτη το ανώτατο, για ιδιαίτερους τύπους δεσµεύσεων. Σε ειδικές αιτιολογηµένες περιπτώσεις είναι επίσης δυνατό να καθορισθεί περίοδος µικρότερη των πέντε ετών. Τροπολογία 77 Άρθρο 37, παράγραφος 4, πρώτο εδάφιο 4. Οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως και καλύπτουν το πρόσθετο κόστος και το διαφυγόν εισόδηµα που απορρέουν από την αναληφθείσα δέσµευση εάν χρειάζεται, µπορούν να καλύπτουν επίσης το κόστος των σχετικών πράξεων. 4. Οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως. Περιλαµβάνουν ποσοστό 20% - που λειτουργεί ως κίνητρο - για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους και του διαφυγόντος εισοδήµατος που απορρέουν από την αναληφθείσα δέσµευση. Τροπολογία 78 Άρθρο 37, παράγραφος 4, δεύτερο εδάφιο Εάν ενδείκνυται, οι δικαιούχοι επιλέγονται µε βάση διαγωνισµό, µε την εφαρµογή κριτηρίων οικονοµικής, περιβαλλοντικής και σχετικής µε την καλή διαβίωση των ζώων Εάν ενδείκνυται, οι δικαιούχοι επιλέγονται µε βάση διαγωνισµό, µε την εφαρµογή κριτηρίων οικονοµικής, περιβαλλοντικής και σχετικής µε την υγιεινή µε την καλή

24 αποτελεσµατικότητας. διαβίωση των ζώων αποτελεσµατικότητας. Τροπολογία 79 Άρθρο 38, στοιχείο β) β) επενδύσεις στην εκµετάλλευση, οι οποίες αυξάνουν την αξία της συγκεκριµένης περιοχής NATURA 2000 ως δηµόσιου αγαθού. β) επενδύσεις στην εκµετάλλευση, οι οποίες αυξάνουν την αξία της συγκεκριµένης περιοχής NATURA 2000 ως δηµόσιου αγαθού καθώς και άλλων περιοχών που είναι σηµαντικές για την προστασία της φύσης. Τροπολογία 80 Άρθρο 41, παράγραφος 3 3. Τα χριστουγεννιάτικα δένδρα και τα είδη ταχείας ανάπτυξης για βραχυπρόθεσµη καλλιέργεια αποκλείονται από την στήριξη. 3. Τα χριστουγεννιάτικα δένδρα, τα εισβάλλοντα ή ξένα είδη και τα είδη ταχείας ανάπτυξης για βραχυπρόθεσµη καλλιέργεια αποκλείονται από την στήριξη. Τροπολογία 81 Άρθρο 43, πρώτο εδάφιο Η στήριξη που προβλέπεται στο άρθρο 31, στοιχείο β), σηµείο iv), παρέχεται ετησίως και ανά εκτάριο δάσους σε ιδιώτες ιδιοκτήτες δασών ή τις ενώσεις τους, για να αντισταθµίσει το κόστος από απορρέει από τους περιορισµούς στη χρήση των δασών και άλλων δασικών εκτάσεων που σχετίζονται µε την εφαρµογή των οδηγιών 79/409/EΟΚ και 92/43/EΟΚ στη συγκεκριµένη περιοχή. Η στήριξη που προβλέπεται στο άρθρο 31, στοιχείο β), σηµείο iv), παρέχεται ετησίως και ανά εκτάριο δάσους σε ιδιώτες ιδιοκτήτες δασών ή τις ενώσεις τους στο πλαίσιο σχεδίων ως κατ' αποκοπή ποσόν, για να αντισταθµίσει το κόστος και απώλειες εισοδήµατος που απορρέουν από τους περιορισµούς στη χρήση των δασών και άλλων δασικών εκτάσεων που σχετίζονται µε την εφαρµογή των οδηγιών 79/409/EΟΚ και 92/43/EΟΚ στη συγκεκριµένη περιοχή. Τροπολογία 82 Άρθρο 44, παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο 2. Οι ενισχύσεις καλύπτουν το πρόσθετο κόστος που απορρέει από την αναληφθείσα δέσµευση. Υπολογίζονται µε βάση το πραγµατικό κόστος. 2. Οι ενισχύσεις υπολογίζονται µε βάση συνήθεις προσεγγίσεις αξιολόγησης. Τροπολογία 83 Άρθρο 46, στοιχείο β) β) οι οποίες αυξάνουν την αξία ως δηµόσιου αγαθού της συγκεκριµένης περιοχής. β) οι οποίες αυξάνουν ή διατηρούν την αξία ως δηµόσιου αγαθού της συγκεκριµένης

25 περιοχής. Τροπολογία 84 Άρθρο 47, παράγραφος 1 1. Τα κράτη µέλη καθορίζουν τις περιοχές που είναι επιλέξιµες για τις ενισχύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 34, στοιχείο α), σηµεία i), ii) και iii), καθώς και στο στοιχείο β), σηµεία i), iii), iv) και vi) του εν λόγω άρθρου, λαµβάνοντας υπόψη τις διατάξεις των παραγράφων 2, 3, 4 και 5 του παρόντος άρθρου. 1. Τα κράτη µέλη καθορίζουν σύµφωνα µε τη θεσµική τους διάρθρωση τις περιοχές που είναι επιλέξιµες για τις ενισχύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 34, στοιχείο α), σηµεία i), ii) και iii), καθώς και στο στοιχείο β), σηµεία i), iii), iv) και vi) του εν λόγω άρθρου, λαµβάνοντας υπόψη τις διατάξεις των παραγράφων 2, 3, 4 και 5 του παρόντος άρθρου. Για περιοχές πρώτης αναδάσωσης: εάν ειδική νοµοθεσία προβλέπει διαδικασία έγκρισης, δεν πραγµατοποιείται καθορισµός των περιοχών. Τροπολογία 85 Άρθρο 47, παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, στοιχείο α) α) της ύπαρξης πολύ δυσχερών κλιµατικών συνθηκών, εξαιτίας του υψοµέτρου, µε αποτέλεσµα να επιβραχύνεται σηµαντικά η καλλιεργητική περίοδος α) της ύπαρξης πολύ δυσχερών κλιµατικών συνθηκών, εξαιτίας του υψοµέτρου ή της βόρειας θέσης, µε αποτέλεσµα να επιβραχύνεται σηµαντικά η καλλιεργητική περίοδος Τροπολογία 86 Άρθρο 47, παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, στοιχείο βα) (νέο) βα) είτε της παρουσίας µικρού ή συρρικνούµενου πληθυσµού που εξαρτάται σηµαντικά από τη γεωργική δραστηριότητα, η επιταχυνόµενη µείωση της οποίας θα έθετε σε κίνδυνο τη συγκράτηση του πληθυσµού στις εν λόγω περιοχές και τη βιωσιµότητά τους από πλευράς κοινωνικής, οικονοµικής και περιβαλλοντικής Τροπολογία 87 Άρθρο 47, παράγραφος 2, πρώτο εδάφιο, στοιχείο ββ) (νέο) ββ) είτε της ένταξής τους στις περιοχές των ορεινών και µειονεκτουσών περιοχών στις οποίες θα καταργηθούν βαθµιαία οι ενισχύσεις.

1o Συνέδριο «Η Αγροτική Ανάπτυξη μετά το 2013»

1o Συνέδριο «Η Αγροτική Ανάπτυξη μετά το 2013» 1o Συνέδριο «Η Αγροτική Ανάπτυξη μετά το 2013» Πώς η ΚΓΠ θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις; Προκλήσεις Οικονομικές 3 στόχοι πολιτικής Βιώσιμη παραγωγή τροφίμων συμβολή στο γεωργικό εισόδημα και μείωση των

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B7-0079/124. Τροπολογία. James Nicholson εξ ονόματος της Ομάδας ECR

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B7-0079/124. Τροπολογία. James Nicholson εξ ονόματος της Ομάδας ECR 6.3.2013 B7-0079/124 124 Αιτιολογική σκέψη 21 (21) Λόγω της διαδοχικής ένταξης διάφορων τομέων στο καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης και της επακόλουθης περιόδου προσαρμογής για τους γεωργούς, έχει καταστεί ολοένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου 2008/0105(CNS) 24.6.2008 * ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου που αφορά την τροποποίηση του κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗ Μονάδα Α, ΕΥΔ ΠΑΑ Θεοδώρα Παπανικολάου

Σοφία ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗ Μονάδα Α, ΕΥΔ ΠΑΑ Θεοδώρα Παπανικολάου Ιστιαία, 25 Οκτωβρίου 2012 1o Συνέδριο «Η Αγροτική Ανάπτυξη μετά το 2013» Σοφία ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗ Μονάδα Α, ΕΥΔ ΠΑΑ Θεοδώρα Παπανικολάου Μονάδα Α, ΕΥΔ ΠΑΑ Γιάννενα, 21 Σεπτεμβρίου 2012 Πώς η ΚΑΠ θα αντιμετωπίσει

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα

Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 για την Ελλάδα Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την Ελλάδα εγκρίθηκε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 11 Δεκεμβρίου 2015,

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος III.12.β. Συµπληρωµατικό δελτίο πληροφοριών (Σ Π) για τη γεωργοπεριβαλλοντική ενίσχυση

Μέρος III.12.β. Συµπληρωµατικό δελτίο πληροφοριών (Σ Π) για τη γεωργοπεριβαλλοντική ενίσχυση Μέρος III.12.β. Συµπληρωµατικό δελτίο πληροφοριών (Σ Π) για τη γεωργοπεριβαλλοντική ενίσχυση Το εν λόγω Σ Π πρέπει να χρησιµοποιείται για την κοινοποίηση των µέτρων τα οποία αφορούν κρατικές ενισχύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 144/3

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 144/3 9.6.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 144/3 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 473/2009 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 25ης Μαΐου 2009 σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 για τη στήριξη

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2005R1698 EL 01.01.2010 004.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, της 20ής Σεπτεμβρίου 2005, για τη στήριξη

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή Γεωργική Πολιτική και Αγροτική Ανάπτυξη (2007-2013)

Κοινή Γεωργική Πολιτική και Αγροτική Ανάπτυξη (2007-2013) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Κοινή Γεωργική Πολιτική και Αγροτική Ανάπτυξη (2007-2013) 1. Κοινή Γεωργική Πολιτική 1.1. Μεταρρύθµιση της ΚΓΠ Τον Ιούνιο 2003 εγκρίθηκε µια εκ θεµελίων µεταρρύθµιση της Κοινής Γεωργικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ «ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ «ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ «ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013 Γενική Περιγραφή: Το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (ΠΑΑ) αποτελεί το µέσο για την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερος πυλώνας της ΚΓΠ: η πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη

Δεύτερος πυλώνας της ΚΓΠ: η πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη Δεύτερος πυλώνας της ΚΓΠ: η πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη Η τελευταία μεταρρύθμιση της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ) διατήρησε την διάρθρωση σε δύο πυλώνες της εν λόγω πολιτικής ενώ η αγροτική

Διαβάστε περισσότερα

4η ΘΟΣΣ: Γεωργοπεριβαλλοντικές Δράσεις Κλιματική Αλλαγή. Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2012

4η ΘΟΣΣ: Γεωργοπεριβαλλοντικές Δράσεις Κλιματική Αλλαγή. Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2012 4η ΘΟΣΣ: Γεωργοπεριβαλλοντικές Δράσεις Κλιματική Αλλαγή Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2012 Σκοπός και Διαδικασίες Εργασιών των ΘΟΣΣ Σκοπός: η διαμόρφωση προτάσεων βασικών στρατηγικών επιλογών για την αγροτική

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0178/23. Τροπολογία. Marco Zullo, Rosa D Amato εξ ονόματος της Ομάδας EFDD

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0178/23. Τροπολογία. Marco Zullo, Rosa D Amato εξ ονόματος της Ομάδας EFDD 28.5.2018 A8-0178/23 23 Αιτιολογική σκέψη A α Αα. λαμβάνοντας υπόψη ότι η ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορίου δημιουργεί ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις, σε θέματα όπως είναι μεταξύ άλλων το περιβάλλον, η κλιματική

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων

Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 17.10.2016 2016/2204(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τις γυναίκες και

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Βρυξέλλες, 31 Μαρτίου 2005 (OR. en) AA 21/2/05 REV 2 ΣΥΝΘΗΚΗ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ : ΣΥΝΘΗΚΗ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ: ΠΡΑΞΗ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Βρυξέλλες, 31 Μαρτίου 2005 (OR. en) AA 11/2/05 REV 2 ΣΥΝΘΗΚΗ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗΣ : ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VIII ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 1.8.2014 L 230/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 834/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Ιουλίου 2014 για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με την εφαρμογή του κοινού πλαισίου

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερος πυλώνας της ΚΓΠ: η πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη

Δεύτερος πυλώνας της ΚΓΠ: η πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη Δεύτερος πυλώνας της ΚΓΠ: η πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη Ως δεύτερος πυλώνας της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ), η πολιτική της ΕΕ για την αγροτική ανάπτυξη έχει σχεδιαστεί με στόχο τη στήριξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου 18.7.2013 2013/2097(INI) ΣΧΕ ΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά µε τη διατήρηση της παραγωγής γάλακτος στις ορεινές περιοχές, στις µειονεκτικές

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Κοινοβούλιο και το Συµβούλιο (COM(2011)0483),

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Κοινοβούλιο και το Συµβούλιο (COM(2011)0483), P7_TA-PROV(20)0526 Επιστρεπτέα ενίσχυση και χρηµατοοικονοµική τεχνική ***I Νοµοθετικό ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της ης εκεµβρίου 20 σχετικά µε την πρόταση κανονισµού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2017/0334(COD)

***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2017/0334(COD) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης 2017/0334(COD) 10.4.2018 ***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 185/57

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 185/57 15.7.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 185/57 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 679/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Ιουλίου 2011 σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1974/2006

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 28-11-2000 E(2000)3405 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28-11-2000 σχετικά µε την έγκριση του κοινοτικού πλαισίου στήριξης για τις κοινοτικές διαρθρωτικές παρεµβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2008(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2008(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης 13.11.2013 2013/2008(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την 7η και την 8η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολιτική συνοχής της

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική. συνοχής της ΕΕ Προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πολιτική. Συνοχής

Πολιτική. συνοχής της ΕΕ Προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πολιτική. Συνοχής Πολιτική συνοχής της ΕΕ 2014 2020 Προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πολιτική Συνοχής Διάρθρωση της παρουσίασης 1. Ποιος είναι ο αντίκτυπος της πολιτικής συνοχής της ΕΕ; 2. Γιατί η Επιτροπή προτείνει αλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

* ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/0241(NLE)

* ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/0241(NLE) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας 11.11.2013 2013/0241(NLE) * ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου που αφορά την κοινή επιχείρηση βιομηχανιών

Διαβάστε περισσότερα

C 390/4 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 390/4 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 390/4 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 24.11.2015 Ανακοίνωση της Επιτροπής για την τροποποίηση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις στον γεωργικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ. της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ. της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου 2015/0009(COD) 3.3.2015 ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου προς την Επιτροπή Προϋπολογισµών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΠΑΛΘ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΤΘΑ:

ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΠΑΛΘ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΤΘΑ: ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΠΡΩΤΗ (1 η ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ Προσωρινή έκδοση P8_TA-PROV(2019)0035 Πρόγραμμα συνδρομής στον παροπλισμό του πυρηνοηλεκτρικού σταθμού Ignalina στη Λιθουανία * Νομοθετικό ψήφισμα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-2020 Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 ανέρχεται στα 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 5 (ΘΟΣΣ 5) ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 5 (ΘΟΣΣ 5) ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 5 (ΘΟΣΣ 5) ΔΑΣΟΚΟΜΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Αργυρώ Ζέρβα, ΥΠΕΚΑ/Ειδική Γραμματεία Δασών Σοφία Πουρνάρα, Διαχειριστική Αρχή ΥΠΑΑΤ 1η Συνάντηση ομάδας ΘΟΣΣ 5, Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΚ 3313/B/ Αθήνα, Αρ. Πρωτ.: 2635 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΦΕΚ 3313/B/ Αθήνα, Αρ. Πρωτ.: 2635 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΦΕΚ 3313/B/20-09-2017 Αθήνα, 13-09-2017 Αρ. Πρωτ.: 2635 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγές, από τη Γροιλανδία αλιευτικών προϊόντων, ζώντων δίθυρων µαλακίων, εχινόδερµων, χιτωνόζωων και θαλάσσιων γαστερόποδων ***Ι

Εισαγωγές, από τη Γροιλανδία αλιευτικών προϊόντων, ζώντων δίθυρων µαλακίων, εχινόδερµων, χιτωνόζωων και θαλάσσιων γαστερόποδων ***Ι P7_TA(2011)0135 Εισαγωγές, από τη Γροιλανδία αλιευτικών προϊόντων, ζώντων δίθυρων µαλακίων, εχινόδερµων, χιτωνόζωων και θαλάσσιων γαστερόποδων ***Ι Νοµοθετικό ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 6ης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0280(COD) της Επιτροπής Προϋπολογισμών

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0280(COD) της Επιτροπής Προϋπολογισμών ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Προϋπολογισμών 18.7.2012 2011/0280(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Προϋπολογισμών προς την Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου σχετικά με την πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0178/12. Τροπολογία. Jacques Colombier, Angelo Ciocca, Olaf Stuger εξ ονόματος της Ομάδας ENF

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0178/12. Τροπολογία. Jacques Colombier, Angelo Ciocca, Olaf Stuger εξ ονόματος της Ομάδας ENF 28.5.2018 A8-0178/12 12 Παράγραφος 55 55. ζητεί το τρέχον σύστημα υπολογισμού των άμεσων ενισχύσεων του πρώτου πυλώνα, ιδιαίτερα σε κράτη μέλη όπου η αξία των δικαιωμάτων εξακολουθεί να υπολογίζεται εν

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση κανονισμού (COM(2017)0825 C8-0433/ /0334(COD)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Πρόταση κανονισμού (COM(2017)0825 C8-0433/ /0334(COD)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή 3.7.2018 A8-0227/ 001-018 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-018 κατάθεση: Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης Έκθεση Ruža Tomašić Πρόγραμμα στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων A8-0227/2018 (COM(2017)0825 C8-0433/2017 2017/0334(COD))

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές σηµειώσεις: Ανακοίνωση της Επιτροπής για το µέλλον της ΚΓΠ

Βασικές σηµειώσεις: Ανακοίνωση της Επιτροπής για το µέλλον της ΚΓΠ MEMO/10/587 Βρυξέλλες, 18 Νοεµβρίου 2010 Βασικές σηµειώσεις: Ανακοίνωση της Επιτροπής για το µέλλον της ΚΓΠ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήµερα ανακοίνωση για το µέλλον της ΚΓΠ, µε τίτλο «Η ΚΓΠ µε χρονικό

Διαβάστε περισσότερα

1 2 3 = = % 76,06% 23,94% 50,02% 49,98% 100%

1 2 3 = = % 76,06% 23,94% 50,02% 49,98% 100% 5.3.4.1. Στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΤΡΟΥ Στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ Άρθρα 61, 62, 63 (α) και 64 του Κανονισµού (EΚ) 1698/2005 Άρθρο 37 και σηµείο 5.3.4.1 Παράρτηµα II του Κανονισµού

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 111/5

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 111/5 5.5.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 111/5 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 363/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 4ης Μαΐου 2009 σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1974/2006 για τη θέσπιση λεπτομερών

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α.Π. 1ος Πυλώνας (Ε.Γ.Τ.Ε.) 2 ος Πυλώνας (Ε.Γ.Τ.Α.Α.) Κοινές ρυθμίσεις για τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης

Κ.Α.Π. 1ος Πυλώνας (Ε.Γ.Τ.Ε.) 2 ος Πυλώνας (Ε.Γ.Τ.Α.Α.) Κοινές ρυθμίσεις για τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Καρανικόλας Κ.Α.Π. Κοινές ρυθμίσεις για τα Διαρθρωτικά Ταμεία Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο (ΚΣΠ) 1ος Πυλώνας (Ε.Γ.Τ.Ε.) Άμεσες Ενισχύσεις Μέτρα Αγοράς 2 ος Πυλώνας (Ε.Γ.Τ.Α.Α.) Πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC LIMITE EL ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες,14Σεπτεμβρίου2011(20.09) (OR.en) 14224/11 LIMITE SOC772 ECOFIN583 EDUC235 REGIO74 ΣΗΜΕΙΩΜΑ

PUBLIC LIMITE EL ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες,14Σεπτεμβρίου2011(20.09) (OR.en) 14224/11 LIMITE SOC772 ECOFIN583 EDUC235 REGIO74 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ConseilUE ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣΕΝΩΣΗΣ PUBLIC Βρυξέλλες,14Σεπτεμβρίου2011(20.09) (OR.en) 14224/11 LIMITE SOC772 ECOFIN583 EDUC235 REGIO74 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: προς: Θέμα: Προεδρίας τηνεπιτροπήτων ΜόνιμωνΑντιπροσώπων(1οτμήμα)/τοΣυμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0282(COD)

***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0282(COD) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου 24.5.2012 2011/0282(COD) ***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

B7-0082/210. Patrick Le Hyaric,Marie-Christine Vergiat,Willy Meyer,Marisa Matias, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL

B7-0082/210. Patrick Le Hyaric,Marie-Christine Vergiat,Willy Meyer,Marisa Matias, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL 6.3.2013 B7-0082/210 210 Αιτιολογική σκέψη 2 (2) Επειδή οι στόχοι του παρόντος κανονισμού δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη, δεδομένων των δεσμών που υπάρχουν μεταξύ αυτού και των άλλων

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. προς την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. προς την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 16.4.2012 2011/0274(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 191/17

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 191/17 23.7.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 191/17 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 639/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Ιουλίου 2009 σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0300(COD) Σχέδιο γνωμοδότησης Sandra Kalniete (PE v01-00)

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0300(COD) Σχέδιο γνωμοδότησης Sandra Kalniete (PE v01-00) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 2011/0300(COD) 7.5.2012 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 12-32 Σχέδιο γνωμοδότησης Sandra Kalniete (PE487.677v01-00) Διευρωπαϊκές ενεργειακές

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 19.11.2014 L 332/5 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1232/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 18ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 215/2014 της Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0043/437. Τροπολογία. Steeve Briois εξ ονόματος της Ομάδας ENF

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0043/437. Τροπολογία. Steeve Briois εξ ονόματος της Ομάδας ENF 7.2.2019 A8-0043/437 437 Αιτιολογική σκέψη 5 (5) Οι οριζόντιες αρχές, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) και στο άρθρο 10 της ΣΛΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ Εισήγηση Ευαγγελία Μηνά

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ Εισήγηση Ευαγγελία Μηνά ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020 Εισήγηση Ευαγγελία Μηνά 1 Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εγκρίθηκε με την Απόφαση C(2015) 7415/23-10-2015 Με δημόσια δαπάνη 523.406.309 - κοινοτική συμμετοχή:

Διαβάστε περισσότερα

Περιοχές Σύγκλισης

Περιοχές Σύγκλισης ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ 6.1 : Ετήσια Κατανοµή από το Ε.Γ.Τ.Α.Α. ( ΣΕ ΕΥΡΩ) ΕΤΟΣ 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 ΣΥΝΟΛΟ Περιοχές Εκτός Σύγκλισης 47.008.720 47.222.060 50.195.336 50.055.282

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Οικονομικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εμπορίου. Επιτροπή Οικονομικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εμπορίου

Επιτροπή Οικονομικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εμπορίου. Επιτροπή Οικονομικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εμπορίου ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΊΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΊΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ Επιτροπή Οικονομικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εμπορίου ACP-UE/101.868/B 19.3.2015 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013. ΘΟΣΣ 6 Διαχείριση Υδάτων στη Γεωργία

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013. ΘΟΣΣ 6 Διαχείριση Υδάτων στη Γεωργία Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΘΟΣΣ 6 Διαχείριση Υδάτων στη Γεωργία Δομή προτάσεων πολιτικής ΚΓΠ Κοινές ρυθμίσεις Διαρθρωτικά Ταμεία Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο (ΚΣΠ) Πυλώνας Ι: ΕΓΤΕ Άμεσες Ενισχύσεις Μέτρα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 7.6.2018 C(2018) 3308 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 7.6.2018 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (EE) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ )

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2015/0009(COD) της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2015/0009(COD) της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 2015/0009(COD) 6.3.2015 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών προς

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0048/21. Τροπολογία. Jordi Solé εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0048/21. Τροπολογία. Jordi Solé εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE 8.3.2018 A8-0048/21 21 Αιτιολογική σκέψη Δ α (νέα) Δ α. λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με το άρθρο 8 ΣΛΕΕ, η ΕΕ έχει αναλάβει δέσμευση για την προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών και τη διασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία Θράκη»

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 365/124 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1362/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 18ης Δεκεμβρίου 2014 για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με απλουστευμένη διαδικασία για την έγκριση ορισμένων τροποποιήσεων επιχειρησιακών

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 145/17

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 145/17 10.6.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 145/17 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 482/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 8ης Ιουνίου 2009 σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1974/2006 για τη θέσπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΟ 4.1: Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις κύριας παραγωγικής κατεύθυνσης φυτικής παραγωγής

ΜΕΤΡΟ 4.1: Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις κύριας παραγωγικής κατεύθυνσης φυτικής παραγωγής ΜΕΤΡΟ 4.1: Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις κύριας παραγωγικής κατεύθυνσης φυτικής παραγωγής Περιγραφή του Μέτρου: Περιλαμβάνει ενισχύσεις για: την ενθάρρυνση των επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014 2020 (ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ COM(2011) 627/3 Άρθρα 4, 5) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

A8-0380/3. Czesław Adam Siekierski εξ ονόματος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου

A8-0380/3. Czesław Adam Siekierski εξ ονόματος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου 6.12.2017 A8-0380/3 Τροπολογία 3 Czesław Adam Siekierski εξ ονόματος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Έκθεση A8-0380/2017 Albert Deß Τροποποιήσεις διαφόρων κανονισμών στον τομέα της γεωργίας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΘΟΣΣ 7 LEADER ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΘΟΣΣ 7 LEADER ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΘΟΣΣ 7 LEADER ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Δομή προτάσεων πολιτικής ΚΓΠ Κοινές ρυθμίσεις Διαρθρωτικά Ταμεία Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο (ΚΣΠ) Πυλώνας Ι: ΕΓΤΕ Άμεσες Ενισχύσεις Μέτρα Αγοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/0289(COD) εξ ονόματος της Επιτροπής Ανάπτυξης

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/0289(COD) εξ ονόματος της Επιτροπής Ανάπτυξης Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Ανάπτυξης 2015/0289(COD) 24.6.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ εξ ονόματος της Επιτροπής Ανάπτυξης προς την Επιτροπή Αλιείας σχετικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΓΡΟΤΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 2020» Ομιλητής: Ιωαννίδης Απόστολος Πρόεδρος Δ.Σ. EUROAGRO A.E

«ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΓΡΟΤΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 2020» Ομιλητής: Ιωαννίδης Απόστολος Πρόεδρος Δ.Σ. EUROAGRO A.E «ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΓΡΟΤΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 2020» Ομιλητής: Ιωαννίδης Απόστολος Πρόεδρος Δ.Σ. EUROAGRO A.E ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΕΟΥ ΑΓΡΟΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» ( )

Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» ( ) Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» (2000-2006) Το τοπικό πρόγραμμα Leader+ της Αναπτυξιακής Κιλκίς δομήθηκε γύρω από την έννοια της υπεροχής συγκεράζοντας σε αυτή έννοιες όπως αυτή της ολικής ποιότητας, της αειφορείας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ 5 Μαρτίου 2002 ΣΧΕ ΙΟ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου προς την Επιτροπή Προϋπολογισµών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ του Συµβουλίου

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ του Συµβουλίου ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 20.4.2005 COM(2005) 154 τελικό 2005/0064 (SYN) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ του Συµβουλίου που τροποποιεί τον κανονισµό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συµβουλίου για την ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νοµικών Θεµάτων 21.12.2011 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ (104/2011) Θέµα : Αιτιολογηµένη γνώµη της Βουλής των Αντιπροσώπων του Μεγάλου ουκάτου του Λουξεµβούργου επί της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 16-03-2001 Ε(2001)44 ΝΑ ΜΗ ΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ 16-03-2001 για την έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράµµατος "Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελµατική

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 6.3.2019 COM(2019) 98 final 2019/0048 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Επιτροπή Τόνου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ )

ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ ) ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ 2 ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΗ 2 ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Σελ. 1 ΠΡΟΤΑΣΗ 2 ΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΠΕΠ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Στόχος της αναθεώρησης του Προγράµµατος είναι η διασφάλιση ρεαλιστικών προϋποθέσεων υλοποίησης των στόχων και των έργων, µε

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 145/25

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 145/25 10.6.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 145/25 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 484/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 9ης Ιουνίου 2009 σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1975/2006 για τη θέσπιση

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικές και μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την κλιματική αλλαγή

Πολιτικές και μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την κλιματική αλλαγή Πολιτικές και μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την κλιματική αλλαγή Προτεραιότητες 1: Προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας στην γεωργία, τη δασοπονία και τις αγροτικές

Διαβάστε περισσότερα

Tο Μέλλον της Αλιείας EΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Tο Μέλλον της Αλιείας EΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ EΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020 Tο Μέλλον της Αλιείας ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΌΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Eιδική Υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΊΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΊΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΊΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΊΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ Επιτροπή Οικονομικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εμπορίου 07.11.2014 ΕΓΓΡΑΦΟ

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0178/3. Τροπολογία. Jacques Colombier, Angelo Ciocca, Olaf Stuger εξ ονόματος της Ομάδας ENF

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0178/3. Τροπολογία. Jacques Colombier, Angelo Ciocca, Olaf Stuger εξ ονόματος της Ομάδας ENF 28.5.2018 A8-0178/3 3 Αιτιολογική σκέψη IΣΤ ΙΣΤ. λαμβάνοντας υπόψη ότι, τα τελευταία χρόνια, οι γεωργοί αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη αστάθεια των τιμών, η οποία αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις των τιμών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20.7.2010 COM(2010) 403 τελικό Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της διοργανικής συμφωνίας της 17ης Μαΐου 2006 για δημοσιονομική

Διαβάστε περισσότερα

Η καινοτομία στο ΠΑΑ 2014-2020

Η καινοτομία στο ΠΑΑ 2014-2020 Η καινοτομία στο ΠΑΑ 2014-2020 Σημαντικότερα εργαλεία καινοτομίας και μεταφοράς γνώσης Μέτρο «Δράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης» (αρθ. 15) Μέτρο «Συμβουλευτικές υπηρεσίες» (αρθ. 16) Μέτρο «Συνεργασία»

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

Εισαγωγή ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ Εισαγωγή Σκοπός του εντύπου είναι η παρουσίαση των βασικών προνοιών του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή»,

Διαβάστε περισσότερα

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δρ. Ράλλης Γκέκας Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΔΕ Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Δημάρχων & Δημοτικών Συμβούλων Πρόγραμμα Επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση οδηγίας (COM(2017)0660 C8-0394/ /0294(COD)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Πρόταση οδηγίας (COM(2017)0660 C8-0394/ /0294(COD)) Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή 29.3.2019 A8-0143/ 001-022 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-022 κατάθεση: Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας Έκθεση Jerzy Buzek Κοινοί κανόνες για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου A8-0143/2018 (COM(2017)0660

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ 2000/0335(CNS) 11 Απριλίου 2001 * ΣΧΕ ΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά µε την πρόταση κανονισµού του Συµβουλίου που αφορά την τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2009/0059(COD) της Επιτροπής Ανάπτυξης. προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2009/0059(COD) της Επιτροπής Ανάπτυξης. προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Ανάπτυξης 18.1.2010 2009/0059(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Ανάπτυξης προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Η Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε ( )

Η Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε ( ) Η Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε (1957-2013) Παύλος Καρανικόλας Επίκουρος Καθηγητής ΓΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ 1. Μείωση της ανεργίας 2. Μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων στην κατανομή

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας Γεώργιος Αλετράς / ΕΥΔ ΠΑΑ-Μονάδα Α Λακωνία, 3 Μαρτίου 2013 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

8.2 Περιγραφή του Μέτρου 8.2.0 9. Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών 8.2.1. Νομική βάση

8.2 Περιγραφή του Μέτρου 8.2.0 9. Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών 8.2.1. Νομική βάση 8.2 Περιγραφή του Μέτρου 8.2.0 9. Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών 8.2.1. Νομική βάση [Μέγιστη έκταση:875 χαρακτήρες = περ. 1/4 σελίδες υποχρεωτικό πεδίο επιτρέπεται η χρήση Άρθρο 27 και Παράρτημα

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση νέων γεωργών

Εγκατάσταση νέων γεωργών 5.3.1.1.2. Εγκατάσταση νέων γεωργών ΤΙΤΛΟΣ ΜΕΤΡΟΥ Εγκατάσταση νέων γεωργών ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ Άρθρα 20 (α) (ii) και 22 του Κανονισµού (EΚ) 1698/2005. Άρθρα 13 και 14, και σηµείο 5.3.1.1.2 Παράρτηµα II του Κανονισµού

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 22.9.2010 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 248/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 832/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 17ης Σεπτεμβρίου 2010 για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ)

Διαβάστε περισσότερα

Παρακολούθηση & Αξιολόγηση με τη νέα ΚΑΠ Λογική της παρέμβασης και προτεινόμενοι δείκτες

Παρακολούθηση & Αξιολόγηση με τη νέα ΚΑΠ Λογική της παρέμβασης και προτεινόμενοι δείκτες Παρακολούθηση & Αξιολόγηση με τη νέα ΚΑΠ Λογική της παρέμβασης και προτεινόμενοι δείκτες 3 η Τεχνική Συνάντηση Ομάδας Καθοδήγησης 27 Απριλίου 2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 ΕΥΔ

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΣΘΗΚΗ. στην έκθεση

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΣΘΗΚΗ. στην έκθεση Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου 28.1.2019 A8-0018/2019/err01 ΠΡΟΣΘΗΚΗ στην έκθεση σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0282(COD) Σχέδιο γνωμοδότησης Elisabeth Schroedter (PE492.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/0282(COD) Σχέδιο γνωμοδότησης Elisabeth Schroedter (PE492. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης 2011/0282(COD) 23.7.2012 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 87-157 Σχέδιο γνωμοδότησης Elisabeth Schroedter (PE492.639v01-00) Πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ Κ.Α.Π.).)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ Κ.Α.Π.).) 6 ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020 2020 (ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ Κ.Α.Π.).) Μιχάλης Σμύρης τηλ. 6932 801986, e-mail: gsmyris@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα

Κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (αίτηση EGF/2013/006 PL/Fiat Auto Poland S.A. - Πολωνία)

Κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (αίτηση EGF/2013/006 PL/Fiat Auto Poland S.A. - Πολωνία) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ P8_TA(2014)0081 Κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (αίτηση EGF/2013/006 PL/Fiat Auto Poland S.A. - Πολωνία) Ψήφισμα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 8.3.2019 COM(2019) 114 final 2019/0063 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διευρυμένη επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 27.10.2009 COM(2009)600 τελικό C7-0256/09 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά µε την αναθεώρηση του πολυετούς δηµοσιονοµικού

Διαβάστε περισσότερα

EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 18.12.2014 C(2014) 10173 final EΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 18.12.2014 για την έγκριση ορισμένων στοιχείων του επιχειρησιακού προγράμματος «Στερεά Ελλάδα» για στήριξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ EL EL EL ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 8.7.2008 COM(2008) 442 τελικό 2008/0146 (CNS) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ περί τροποποίησης των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1290/2005 για τη χρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα