Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη"

Transcript

1 Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr

2 Περιλήψεις μαθημάτων 1.Το μήλο της Έριδας Δίας πάντρεψε Πηλέας (βασιλιάς Φθίας) Θέτιδα (θαλασσινή νεράιδα) Γάμος Πήλιο, όλοι οι θεοί ήταν καλεσμένοι εκτός από την Έριδα, θεά της φιλονικίας. αόρατη, πήγε στο γάμο και άφησε ένα ολόχρυσο μήλο «στην ομορφότερη» Ήρα Αθηνά Αφροδίτη διεκδίκησαν το μήλο. Δίας τις έστειλε στον Πάρη (γιος του Πριάμου, Τροίας) Ερμής: Θέλημα του Δία να διαλέξει ο Πάρης σε ποια θα δώσει το χρυσό μήλο της Έριδας. Ήρα πιο μεγάλο βασιλιά Αθηνά πιο γενναίο και σοφό πολεμιστή Αφροδίτη πιο όμορφη γυναίκα Έδωσε το μήλο στην Αφροδίτη, με τη βοήθειά της έκλεψε τη γυναίκα του Μενέλαου, την Ωραία Ελένη. 2. Η θυσία της Ιφιγένειας Μενέλαος θύμωσε με την αρπαγή της Ελένης βοήθεια από τον Αγαμέμνονα, αδερφός και των Μυκηνών Μαζεύτηκαν όλοι οι βασιλιάδες στο λιμάνι της Αυλίδας Διάλεξαν για αρχηγό τον Αγαμέμνονα Έκαναν θυσίες και περίμεναν για ευνοϊκό άνεμο. Τους εμπόδιζε η Άρτεμη, που ήταν θυμωμένη με τον Αγαμέμνονα (ελάφι). Ο μάντης Κάλχας έδωσε τη λύση : να θυσιαστεί η Ιφιγένεια, κόρη του Είπαν ψέματα ότι θα παντρευόταν τον Αχιλλέα, έτσι έφτασε η Ιφιγένεια με τη μητέρα της Κλυταιμνήστρα στην Αυλίδα. Κλυταιμνήστρα: παρακαλούσε να μην γίνει η θυσία Ιφιγένεια: αποφάσισε από μόνη της να θυσιαστεί για το καλό της πατρίδας. Στολίστηκε και πήγε στο ναό για τη θυσία και την ώρα που ήταν έτοιμος ο μάντης να τη μαχαιρώσει, ήρθε η Άρτεμη σε ένα σύννεφο, την πήρε και στη θέση της άφησε ένα ελάφι. Οι Αχαιοί δεν έμαθαν τι έγινε κατά τη διάρκεια της θυσίας.

3 3. Οι Αχαιοί φτάνουν στην Τροία Οι Αχαιοί πρώτα σταμάτησαν στη Δήλο (ιερό νησί Απόλλωνα) Μάντης του Απόλλωνα, ο Άνιος -κόρες Οινότροπες Όταν άγγιζε το χώμα αυτό γινόταν Σπερμώ σιτάρι Οινώ κρασί Ελαΐδα λάδι Ο Άνιος προέβλεψε ότι ο πόλεμος θα κρατούσε 10 χρόνια. Πρίαμος: βασιλιάς της Τροίας, γυναίκα του η Εκάβη, είχαν 50 γιους αμέτρητες κόρες. (μια από αυτές η Κασσάνδρα, μάντισσα που δεν πίστευε κανένας) Οι Τρώες όταν είδαν τους Αχαιούς έτρεξαν στην ακρογιαλιά να τους αντιμετωπίσουν, αρχηγός τους: ο Έκτορας (ο μεγαλύτερος γιος του Πρίαμου) Θέτιδα: πρώτος που θα πατούσε το χώμα της Τροίας νεκρός Οδυσσέας τέχνασμα με την ασπίδα, ξεγελασμένος ο Πρωτεσίλαος πήδηξε από το πλοίο, ήταν ο 1 ος νεκρός του πολέμου (κοντάρι Έκτορα) Ποσειδώνας, Αθηνά, Ήρα με το μέρος των Αχαιών Απόλλωνας, Άρης, Αφροδίτη με το μέρος των Τρώων Ο Δίας ήταν με το μέρος των Αχαιών, πότε με των Τρώων Τον τελευταίο χρόνο λιγόστεψαν τα τρόφιμα για τους Αχαιούς. Ο Αγαμέμνονας έστειλε πλοίο να φέρει τις Οινότροπες. Με τη βοήθεια του Διονύσου έγιναν περιστέρια και γύρισαν στη Δήλο. 4. Ο θυμός του Αχιλλέα 9 χρόνια πόλεμος χωρίς νικητή. Το 10 ο χρόνο όμως μάλωσαν ο Αγαμέμνονας και ο Αχιλλέας για 2 σκλάβες. Χρυσηίδα: σκλάβα του Αγαμέμνονα κόρη του Χρύση (ιερέας Απόλλωνα) Ο Χρύσης ως ικέτης ζήτησε την κόρη του πίσω αλλά ο Αγαμέμνονας τον έδιωξε. Ο Απόλλωνας αποφάσισε να τιμωρήσει τους Αχαιούς και με τα βέλη του έσπειρε αρρώστια στο στρατόπεδό τους. Τη 10 η μέρα ρώτησαν οι αρχηγοί τον Κάλχα τι συμβαίνει και εκείνος τους είπε ότι ο Απόλλωνας ήταν οργισμένος, που δεν σεβάστηκαν το Χρύση. Ο Αγαμέμνονας έστειλε πίσω τη Χρυσηίδα αλλά πήρε τη Βρισηίδα, τη σκλάβα του Αχιλλέα. Τότε αυτός θύμωσε και θέλησε να σκοτώσει τον Αγαμέμνονα για την προσβολή, τον συγκράτησε όμως η Αθηνά. Ο Αχιλλέας κλείστηκε στη σκηνή του και ορκίστηκε να μην πολεμήσει ξανά.

4 5. Ο θάνατος του Πάτροκλου Ο Αχιλλέας δεν πολεμούσε πια οι Τρώες ξεθάρρεψαν, αμέτρητοι Αχαιοί έπεφταν νεκροί. Αγαμέμνονας έστειλε τους Φοίνικα, Αίαντα & Οδυσσέα να τον παρακαλέσουν να ξαναπολεμήσει αλλά ο Αχιλλέας αρνήθηκε. Οι μάχες συνεχίστηκαν πιο σκληρές. Ο Έκτορας έσπασε την πύλη του στρατοπέδου (πέτρα), έβαλαν φωτιά σε ένα καράβι. Ο Αίαντας έσωσε την κατάσταση (τραυμάτισε τον Έκτορα). Ο Πάτροκλος παρακάλεσε τον Αχιλλέα να του δανείσει την πανοπλία του & τους Μυρμιδόνες για να πολεμήσει αυτός στη θέση του και να διώξει τους Τρώες. Ο Αχιλλέας δέχτηκε αλλά τον συμβούλεψε όταν διώξει τους Τρώες από το στρατόπεδο να γυρίσει πίσω. Όταν ο Πάτροκλος βγήκε στη μάχη, οι Τρώες τον πέρασαν για τον Αχιλλέα, φοβήθηκαν και το έσκασαν. Ο Πάτροκλος ξέχασε τη συμβουλή του Αχιλλέα και τους κυνήγησε. Τον αναγνώρισε ο Έκτορας, ξεκίνησε η μονομαχία, όπου έχασε τη ζωή του ο Πάτροκλος (τον τραυμάτισε πισώπλατα ο Απόλλωνας). Ο Έκτορας πήρε τα όπλα του Αχιλλέα και ξέσπασε μάχη για το νεκρό σώμα του Πάτροκλου, το πήραν τελικά οι Αχαιοί. Σε θρήνο ξέσπασε ο Αχιλλέας (έκλαιγαν και τα αθάνατα άλογά του, Ξάνθος & Βαλίος). Ήρθε η Θέτιδα να τον παρηγορήσει & του έφερε νέα πανοπλία από τον Ήφαιστο. 6. Ο Αχιλλέας σκοτώνει τον Έκτορα Ο Αχιλλέας ζητούσε εκδίκηση για το νεκρό φίλο του. Την επόμενη μέρα βγήκε στη μάχη. Την ίδια στιγμή στο κάστρο της Τροίας ο Έκτορας αποχαιρετούσε την Ανδρομάχη (γυναίκα) & τον Αστυάνακτα (γιος) κα βγήκε και αυτός στη μάχη. Μόλις εμφανίστηκε ο Αχιλλέας, οι Τρώες έτρεξαν να σωθούν, άλλοι μπήκαν μέσα στα τείχη άλλοι έτρεξαν στον κάμπο. Μόνο ο Έκτορας έμεινε να τον αντιμετωπίσει. Άδικα του φώναζαν να σωθεί (γυναίκα & γονείς). Αρχικά ο Έκτορας τα χασε και άρχισε να τρέχει (3 γύρους της πόλης), στο τέλος σταμάτησε και αντιμετώπισε τον Αχιλλέα. Η μάχη ήταν σκληρή αλλά ο Έκτορας έπεσε στο τέλος νεκρός από το κοντάρι του Αχιλλέα. Αμέσως πήρε τα όπλα του και έδεσε το σώμα του από το άρμα. Το έσυρε μέχρι το στρατόπεδο. Την επόμενη μέρα έγινε η ταφή του Πάτροκλου. Ο Αχιλλέας έκοψε τα μαλλιά του και τα έβαλε να καούν μαζί με το σώμα του φίλου του. Ύστερα έπλυνε με κρασί τα οστά και τα έβαλε σε χρυσό δοχείο, που του είχε δώσει η Θέτιδα. 11 μέρες ήταν άταφος ο Έκτορας, ώσπου ήρθε ο Πρίαμος με δώρα και παρακάλεσε γονατιστός για το σώμα του παιδιού του. Ο Αχιλλέας συγκινήθηκε, έδωσε πίσω τον Έκτορα και διέταξε να σταματήσει για 11 μέρες ο πόλεμος για να θρηνήσουν και οι Τρώες τον νεκρό τους, όπως ήταν η συνήθεια.

5 7. Το τέλος του Αχιλλέα Μετά την ταφή του Έκτορα ξεκίνησε πάλι ο πόλεμος. Ο Αχιλλέας σκότωνε τον ένα Τρώα μετά τον άλλο. Μια μέρα έξω από τις Σκαιές Πύλες ο Απόλλωνας συμβούλεψε τον Πάρη να σημαδέψει τον Αχιλλέα με ένα φαρμακωμένο βέλος στη δεξιά του φτέρνα. Μόλις καρφώθηκε το βέλος, ο Αχιλλέας προσπάθησε να το τραβήξει από τη φτέρνα του αλλά σε λίγη ώρα έπεσε νεκρός. Γύρω από το σώμα του έγινε άγρια μάχη. Τελικά κατάφεραν ο Οδυσσέας και ο Αίαντας να πάρουν το νεκρό ήρωα και να τον φέρουν στο στρατόπεδο. Ο Απόλλωνας ήξερε ότι όταν η Θέτιδα βούτηξε τον μικρό Αχιλλέα στα νερά της λίμνης Στύγας για να τον κάνει αθάνατο, τον κρατούσε από τη δεξιά φτέρνα Για αυτό το λόγο ήταν αθάνατο όλο του το σώμα εκτός από τη φτέρνα (αχίλλειος φτέρνα) Πίσω στο στρατόπεδο οι Αχαιοί ξέσπασαν σε θρήνους. Ξαφνικά ακούστηκε μια βουή και βγήκε μέσα από τα κύματα η Θέτιδα με τις αδερφές της τις Νηρηίδες. Στάθηκαν γύρω από το νεκρό και για 17 μέρες μοιρολογούσαν. Μετά έκαψαν το σώμα του και τα οστά του τα έβαλαν στο ίδιο δοχείο με του Πάτροκλου. Μετά έγιναν αγώνες για να τον τιμήσουν. Λίγες μέρες μετά σκοτώθηκε και ο Πάρης από τα δηλητηριασμένα βέλη του Φιλοκτήτη (τα είχε δώσει ο Ηρακλής). 8. Ο Δούρειος Ίππος και η καταστροφή της Τροίας Μετά το θάνατο του Αχιλλέα, οι Αχαιοί απελπίστηκαν. Ο πολυμήχανος Οδυσσέας σκέφτηκε ένα σχέδιο. Οι Αχαιοί έφτιαξαν ένα τεράστιο ξύλινο άλογο που ήταν κούφιο. Το βράδυ στο άλογο κρύφτηκαν: ο Οδυσσέας, Μενέλαος, Διομήδης, Νεοπτόλεμος και άλλοι γενναίοι Αχαιοί. Ο Αγαμέμνονας έκαψε το στρατόπεδο και έφυγε με τα πλοία και κρύφτηκε πίσω από την Τένεδο. Πάνω στο άλογο έγραψαν : «Δώρο των Αχαιών στην Αθηνά». Επόμενο πρωί: οι Τρώες είδαν το άδειο στρατόπεδο και το άλογο, πίστεψαν ότι κέρδισαν τον πόλεμο και ήθελαν να βάλουν στο άλογο μέσα στην πόλη για να τους προστατεύει η Αθηνά. Μάταια προσπαθούσε να τους πείσει η Κασσάνδρα ότι ήταν παγίδα. Ο Λαοκόοντας (ιερέας Απόλλωνα) είπε «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» για να τους προειδοποιήσει αλλά 2 φίδια τον έπνιξαν μαζί με τα παιδιά του. Τρώες: γκρέμισαν τα τείχη, έβαλαν το άλογο μέσα και γλέντησαν χαρούμενοι όλη τη μέρα. Τη νύχτα βγήκαν οι Αχαιοί από το άλογο, έβαλαν φωτιές και άνοιξαν τις πύλες την ώρα που οι Τρώες κοιμόντουσαν. Γύρισε και ο στρατός από την Τένεδο και κατέστρεψαν την Τροία χωρίς να σεβαστούν τίποτα. Το πρωί γέμισαν με λάφυρα τα πλοία και έφυγαν για την πατρίδα τους.

6 1. Κυκλώνω το σωστό: Α. Οι Αχαιοί όρισαν αρχηγό τους τον: α. Αχιλλέα β. Μενέλαο γ. Αγαμέμνονα Β. Οι Αχαιοί δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν γιατί: α. είχε τρικυμία β. φυσούσε πολύ γ. δεν φυσούσε Γ. Η θεά που είχε θυμώσει με τον Αγαμέμνονα ήταν η: α. Αθηνά β. Άρτεμη γ. Ήρα Δ. Για να φυσήξει ο Αγαμέμνονας έπρεπε την κόρη του Ιφιγένεια να την: α. παντρέψει β. θυσιάσει γ. εξορίσει 2. Απαντώ στις ερωτήσεις: Α. Ο Αγαμέμνονας ήταν βασιλιάς των.. Β. Οι στρατιώτες του Αχιλλέα ονομάζονταν.. Γ. Το όνομα του μάντη των Αχαιών είναι.. Δ. Ο Ιδομενέας βασίλευε στην.. 3. Συμπληρώνω τα κενά με τις λέξεις της παρένθεσης: (Ταύρων, Άρτεμη, ελάφι, Κάλχας, Ιφιγένεια, χρυσό, βωμό, θάρρος) Η τη μέρα της θυσίας πήγε στολισμένη στο και με έσκυψε το κεφάλι. Ο μάντης, αφού της έβαλε ένα στεφάνι στα μαλλιά, σήκωσε το μαχαίρι του. Τότε εμφανίστηκε η πάνω σε ένα σύννεφο, άρπαξε την κόρη και στη θέση της έβαλε ένα μικρό. Την Ιφιγένεια την πήγε στη χώρα των σε έναν από τους ναούς της. 4. Ποιοι ξακουστοί Αχαιοί μαζεύτηκαν στην Αυλίδα;

7 1. Η ακροστιχίδα των Αχαιών. 1 Α 2 Χ 3 Α 4 Ι 5 Ο 6 Ι 1. Ιερέας στο ναό του Απόλλωνα στη Δήλο. 2. Αυτό άγγιζαν οι Οινότροπες. 3. Αρχηγός των Αχαιών. 4. Ό,τι άγγιζε η Οινώ γινόταν (αντίστροφα). 5. Πάτησε πάνω στην ασπίδα του. 6. Ο Πρωτεσίλαος έπεσε νεκρός από του Έκτορα το (αντίστρ.) 2. Γράφω Σ για το σωστό και Λ για το λάθος. α. Ο Απόλλωνας ήταν με το μέρος των Αχαιών. β. Ο Διόνυσος μεταμόρφωσε τις Οινότροπες σε περιστέρια. γ. Ο Έκτορας ήταν βασιλιάς της Τροίας. δ. Η Κασσάνδρα ήταν μάντισσα. ε. Ο πόλεμος της Τροίας κράτησε εννιά χρόνια. στ. Ο Πρωτεσίλαος ήταν ο δεύτερος νεκρός. 3. Κυκλώνω το σωστό. Α. Ο Πρίαμος και η Εκάβη είχαν: α. σαράντα γιους β. πενήντα γιους γ. εξήντα γιους Β. Ο Οδυσσέας πήδηξε πάνω: α. στην ασπίδα του β. στο κοντάρι του γ. στο θώρακά του Γ. Ο Δίας ήταν με το μέρος: α. των Αχαιών β. των Τρώων γ. άλλοτε των Αχαιών και άλλοτε των Τρώων Δ. Τις Οινότροπες βοήθησε ο: α. Απόλλωνας β. Άρης γ. Διόνυσος 4. Ποιους υποστήριζαν οι θεοί;

8 1. Απαντώ στις ερωτήσεις. Α. Ποιου θεού ιερέας ήταν ο Χρύσης;.. Β. Πώς λεγόταν η σκλάβα του Αχιλλέα;.. Γ. Πώς λεγόταν η σκλάβα του Αγαμέμνονα;.. Δ. Ποιο ήταν το όνομα του μάντη των Αχαιών;.. 2. Κυκλώνω το σωστό. Α. Ο Αχιλλέας και ο Αγαμέμνονας μάλωσαν: α. το δέκατο χρόνο β. τον ένατο χρόνο γ. τον τρίτο χρόνο Β. Την οργή του Αχιλλέα συγκράτησε: α. ο Απόλλωνας β. η Ήρα γ. η Αθηνά Γ. Ο Αχιλλέας ορκίστηκε να: α. μην ξαναπολεμήσει β. μην ξαναμιλήσει γ. μην ξαναμαλώσει Δ. Ο Απόλλωνας χτυπούσε το στρατόπεδο των Αχαιών με: α. την τρίαινά του β. τον κεραυνό του γ. τα βέλη του 3. Βάζω τα γεγονότα στη σωστή χρονική σειρά. Ο Απόλλωνας τιμωρεί τους Αχαιούς. Ο Αχιλλέας θυμώνει. Ο Χρύσης ζητά την κόρη του. Ο Αγαμέμνονας παίρνει τη Βρισηίδα. 4. Τι συνέβη το δέκατο χρόνο του πολέμου και γιατί;

9 1. Η μεσοστιχίδα του Πάτροκλου. 1 Π 2 Α 3 Τ 4 Ρ 5 Ο 6 Κ 7 Λ 8 Ο 9 Σ 1. Ο Πάτροκλος φόρεσε του Αχιλλέα την 2. Ο πιο δυνατός πολεμιστής των Αχαιών. 3. Έξω από αυτά γίνονταν άγριες μάχες. 4. Το έσερναν δυο αθάνατα άλογα. 5. Εκεί πήγε η Θέτιδα να πάρει την πανοπλία. 6. Αυτός ο μάντης ήταν μαζί με τους Αχαιούς στην Τροία. 7. Όταν τραυματίστηκε ο Έκτορας, η μάχη σταμάτησε για. 8. Αυτός έφτιαξε την καινούρια πανοπλία του Αχιλλέα (με άρθρο). 9. Στρατιώτες του Αχιλλέα (αντίστροφα). 2. Βάζω τα γεγονότα στη σωστή χρονική σειρά. Ο Αχιλλέας δίνει τα όπλα του στον Πάτροκλο. Οι Τρώες μπαίνουν στο στρατόπεδο των Αχαιών. Ο Πάτροκλος σκοτώνεται. Ο Ήφαιστος φτιάχνει καινούρια πανοπλία στον Αχιλλέα. Ο Αγαμέμνονας ζητά τη βοήθεια του Αχιλλέα. Οι Τρώες κερδίζουν τους Αχαιούς. 3. Σημειώνω Σ για το σωστό και Λ για το λάθος. α. Ο Οδυσσέας τραυμάτισε τον Έκτορα. β. Η Θέτιδα ήταν η μητέρα του Αχιλλέα. γ. Τα άλογα του Αχιλλέα ήταν αθάνατα. δ. Ο Πάτροκλος δεν πήρε μαζί του τους Μυρμιδόνες. ε. Ο γερο-φοίνικας ήταν πατέρα του Αχιλλέα.

10 1. Η ακροστιχίδα του Αχιλλέα. 1 Α 2 Χ 3 Ι 4 Λ 5 Λ 6 Ε 7 Α 8 Σ 1. Γυναίκα του Έκτορα. 2. Ο Αχιλλέας έσυρε το σώμα του Έκτορα στο 3. Με αυτό άλειψε τα οστά του Πάτροκλου ο Αχιλλέας (αντίστροφα). 4. Εκεί χτύπησε ο Αχιλλέας τον Έκτορα. 5. Η ταφή του Πάτροκλου ήταν 6. Μητέρα του Έκτορα. 7. Έμεινε 11 μέρες ο Έκτορας. 8.Βασιλιάς των Τρώων (αντίστροφα). 2. Κυκλώνω το σωστό. Α. Ο Αχιλλέας χτύπησε τον Έκτορα με το: α. τσεκούρι του β. κοντάρι του γ. ξίφος του Β. Όταν οι Τρώες είδαν τον Αχιλλέα: α. τρόμαξαν β. όρμησαν γ. πολέμησαν Γ. Ο Αχιλλέας στα χέρια του Πάτροκλου έβαλε: α. την ασπίδα του β. το κράνος του γ. τα μαλλιά του Δ. Το σώμα του νεκρού Έκτορα πήρε πίσω: α. η Εκάβη β. ο Πρίαμος γ. η Ανδρομάχη 3. Βάζω τα γεγονότα στη σωστή χρονική σειρά. Ο Έκτορας σκοτώνεται. Οι Τρώες τρέχουν να σωθούν. Ο Αχιλλέας μπαίνει στη μάχη. Γίνεται η ταφή του Πάτροκλου. Ο Αχιλλέας παίρνει το σώμα του Έκτορα. Ο Πρίαμος παρακαλεί τον Αχιλλέα. Σταματάει ο πόλεμος.

11 1. Κυκλώνω το σωστό. Α. Το αδύνατο σημείο του Αχιλλέα ήταν: α. το κεφάλι β. το χέρι γ. η φτέρνα Β. Τον Πάρη τον σκότωσε ο: α. Αχιλλέας β. Φιλοκτήτης γ. Οδυσσέας Γ. Οι Αχαιοί θρήνησαν τον Αχιλλέα: α. επτά μέρες β. δεκαεπτά μέρες γ. είκοσι επτά μέρες Δ. Τον Πάρη συμβούλεψε ο: α. Δίας β. Άρης γ. Απόλλωνας 2. Συμπληρώνω τα κενά με τις λέξεις που ταιριάζουν: Μετά την ταφή του Έκτορα ξανάρχισε ο πόλεμος. Καθώς ο Αχιλλέας βρισκόταν έξω από τις.. και σκότωνε τους Τρώες τον ένα μετά τον άλλο, τον είδε ο. Τότε συμβούλεψε τον να τον χτυπήσει με τα. του στη δεξιά του. Όταν ο Αχιλλέας ήταν μικρός, η μητέρα του, η.. τον είχε κάνει βουτώντας τον στα νερά της λίμνης... Όμως η δεξιά του. δεν είχε βραχεί, γιατί από εκεί τον κρατούσε. 3. Βάζω τα γεγονότα στη σωστή χρονική σειρά. Ο Φιλοκτήτης σκοτώνει τον Πάρη. Ο Αχιλλέας πηγαίνει στις Σκαιές πύλες. Ο Αχιλλέας πέφτει νεκρός. Οι Αχαιοί θρηνούν τον ήρωα. Ο Πάρης χτυπά με το βέλος του τη δεξιά φτέρνα του Αχιλλέα. Οι Αχαιοί κάνουν αγώνες προς τιμήν του Αχιλλέα.

12 1. Αντιστοιχίζω αυτά που ταιριάζουν. Κασσάνδρα Ιερέας Οδυσσέας Τένεδος Δούρειος Μάντισσα Λαοκόοντας Ίππος Στρατός Πολυμήχανος 2. Γράφω Σ για το σωστό και Λ για το λάθος. α. Οι Αχαιοί είχαν κρυφτεί πάνω στο Δούρειο ίππο. β. Οι Τρώες μετέφεραν το άλογο στην ακρόπολη. γ. Τον Λαοκόοντα τον έπνιξαν δυο φίδια. δ. Οι Τρώες πίστεψαν τα λόγια της Κασσάνδρας. ε. Ο Οδυσσέας σκέφτηκε το Δούρειο ίππο. στ.ο Δούρειος ίππος ήταν αφιερωμένος στην Ήρα. 3. Βάζω τα γεγονότα στη σωστή χρονική σειρά. Οι Αχαιοί φόρτωσαν τα πλοία τους με λάφυρα και ξεκίνησαν για την πατρίδα. Οι Αχαιοί έφτιαξαν το Δούρειο ίππο. Τα μεσάνυχτα οι πολεμιστές βγήκαν από την κοιλιά του αλόγου. Μερικοί Αχαιοί κρύφτηκαν στην κοιλιά του αλόγου. Οι Αχαιοί κατέστρεψαν την Τροία. Ο στρατός κρύφτηκε στην Τένεδο. 4. Πώς έπεσε τελικά η Τροία στα χέρια των Αχαιών;

13 1. Συμπληρώνω τις προτάσεις με τις λέξεις που ταιριάζουν: Πριν από πολλά χρόνια, οι που κατοικούσαν τότε στην, ενώθηκαν και με τα και το τους πήγαν να κυριεύσουν την. Έτσι άρχισε ο πόλεμος που κράτησε χρόνια. Ήταν ο πόλεμος της αρχαιότητας. Αφορμή ήταν μια γυναίκα, η, η βασίλισσα της. 2. Συμπληρώνω (Σ) για το σωστό και (Λ) για το λάθος: Ο Πηλέας παντρεύτηκε τη Θέτιδα. Ο Έκτορας σκότωσε τον Αχιλλέα. Ο Πάτροκλος σκοτώνεται από τον Έκτορα. Ο Πάρης έδωσε το μήλο στην Έριδα. Η Εκάβη ήταν βασίλισσα της Τροίας. 3. Συμπληρώνω την ακροστιχίδα του Αχιλλέα: Α Χ Ι Λ Λ Ε Α Σ 1. Γυναίκα του Έκτορα. 2. Ιερέας του Απόλλωνα. 3. Θυσιάστηκε η. 4. Τον έπνιξε με φίδια ο Ποσειδώνας. 5. Τα πλοία φεύγοντας για την Ελλάδα φόρτωσαν τα του πολέμου. 6. Μητέρα του Έκτορα. 7. Οι Έλληνες είχαν αρχηγό τον. 8. Ο πόλεμος φέρνει πολλές. ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΡΑΣ

14 4. Μπορείς να επιλέξεις τη σωστή απάντηση βάζοντας( ) : α. Ο Δούρειος ίππος ήταν Σιδερένιο άλογο. Ξύλινο άλογο. Αληθινό άλογο. β. Όταν λέμε τη φράση << μήλο της Έριδας>> εννοούμε Όμορφη γυναίκα. Αιτία καβγά. Νόστιμο μήλο. γ. Ο Αχιλλέας μάλωσε με τον Αγαμέμνονα γιατί Ήθελε να γίνει αρχηγός. Του πήρε τη σκλάβα Βρισηίδα. Δε σεβάστηκε το Χρύση. 5. Απαντώ σύντομα στις ερωτήσεις α) Ποιος σκότωσε τον Αχιλλέα και με ποιον τρόπο; Γιατί τον χτύπησε στην φτέρνα; β) Ποιος ήρωας νομίζεις ότι βοήθησε περισσότερο στη νίκη των Ελλήνων και πώς ;

15 1. Λύνω το σταυρόλεξο ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΑΘΕΤΑ 1. Αρχηγός των Αχαιών. 1. Γυναίκα του Έκτορα. 2. Ήταν πολυμήχανος. 2. Γιος της Θέτιδας. 3. Δούρειος 3. Βασίλισσα της Τροίας. 4. Βασιλιάς της Σαλαμίνας. 4. Σκότωσε τον Πάτροκλο. 5. Βασιλιάς της Τροίας. 5. Έκλεψε την ωραία Ελένη. 2. Αντιστοιχίζω το σωστό. Οδυσσέας Άργος Μενέλαος μήλο Πάρης Δούρειος ίππος Έκτορας Σπάρτη Διομήδης Πάτροκλος

16 3. Κυκλώνω το σωστό. Α. Μητέρα του Αχιλλέα ήταν η: α. Αφροδίτη β. Εκάβη γ. Θέτιδα Β. Την κόρη του Αγαμέμνονα την έλεγαν: α. Ιφιγένεια β. Κασσάνδρα γ. Ανδρομάχη Γ. Το χρυσό μήλο το έστειλε η: α. Θέτιδα β. Έριδα γ. Ήρα Δ. Τη σκλάβα του Αγαμέμνονα την έλεγαν: α. Βρισηίδα β. Ελένη γ. Χρυσηίδα 4. Γράφω Σ για το σωστό και Λ για το λάθος. α. Ο Αστυάνακτας ήταν γιος του Πάρη. β. Ο Πάρης χτύπησε τον Αχιλλέα στη φτέρνα. γ. Η Εκάβη ζήτησε από τον Αχιλλέα το σώμα του γιου της. δ. Ο Φιλοκτήτης σκότωσε τον Πάτροκλο. ε. Ο Χρύσης ήταν ιερέας του Απόλλωνα. στ. Ο πόλεμος της Τροίας κράτησε έντεκα χρόνια. 5. Να συμπληρώσετε τις προτάσεις με τις λέξεις που ταιριάζουν. - Στο γάμο του Πηλέα με τη Θέτιδα ήταν προσκεκλημένοι όλοι οι θεοί εκτός από την.. - Την επιλογή της ομορφότερης θεάς έκανε τελικά ο, το βασιλόπουλο της Τροίας. - Στη Δήλο ζούσε ο μάντης Άνιος με τις τρεις του κόρες τις Οινότροπες: - Η μητέρα του Αχιλλέα, η Θέτιδα, παρήγγειλε στον μια νέα πανοπλία για το γιο της. - Ο Αχιλλέας ήθελε να εκδικηθεί τον για το θάνατο του Πάτροκλου. Φόρεσε τότε την καινούρια πανοπλία που του έφερε η μητέρα του και βγήκε στη μάχη. - Τα οστά του Αχιλλέα τα έβαλαν στο ίδιο δοχείο με τα οστά του. - Τον Πάρη σκότωσε ο. με τα βέλη που του είχε χαρίσει ο Γράφω με δικά μου λόγια πώς κατάφεραν τελικά οι Αχαιοί να νικήσουν τους Τρώες.

17 Τρωικός πόλεμος 1. Να συμπληρώσετε την ακροστιχίδα. Αν το κάνετε σωστά στις κόκκινες παύλες θα βγει το όνομα ενός από τους ήρωες του Τρωικού Πολέμου: 1 _ Ο έκλεψε την Ελένη της Σπάρτης. 2 _ Λ Λ Ο θεός αυτός βοηθούσε του Τρώες. 3 _ Η χώρα του Πάρη. 4 _ Η Ζ «Όποιος πολιτείες θα χτυπηθεί από συμφορά»(ευριπίδης, Τρωάδες) 5 Ρ _ Ο βασιλιάς της Τροίας (με άρθρο) 6 _ Χ _ Ο μάντης των Αχαιών 7 _ Α Ν _ Τον έπνιξε με φίδια ο Ποσειδώνας. 8 Έδωσε τη λύση για την κατάληψη της Τροίας. 9 _ Φ Πολλές.. φέρνει ο πόλεμος. 2. Να βάλετε στις παύλες τους αριθμούς από το 1 ως το 7, για να δείξετε τη σειρά των γεγονότων:... Το δέκατο χρόνο, οι Αχαιοί ταλαιπωρούνται από τη διαμάχη Αχιλλέα Αγαμέμνονα. Ο Πάρης σκοτώνει τον Αχιλλέα. Ο Πάρης κλέβει την ωραία Ελένη από τη Σπάρτη. Οι Αχαιοί συγκεντρώνονται στην Αυλίδα για να εκστρατεύσουν στην Τροία. Οι Αχαιοί καταλαμβάνουν την Τροία με το Δούρειο ίππο. Ο Αχιλλέας σκοτώνει τον Έκτορα. Ο Πάτροκλος παίρνει την πανοπλία του Αχιλλέα και σκοτώνεται από τον Έκτορα. 3. Ποιο ήταν το τέλος του Τρωικού Πολέμου, ποιος βοήθησε σ αυτό και με ποιο τρόπο;

18 4. Να επιλέξετε και να κυκλώσετε τη σωστή απάντηση: Η κοιλιά του Δούρειου Ίππου ήταν κούφια γιατί: Α. τη φορτώσουν οι Αχαιοί με λάφυρα. Β. μπουν μέσα οι Αχαιοί πολεμιστές Γ. γίνει πιο μεγάλο το άλογο Ο Πάτροκλος: Α. ζήτησε από τον Αχιλλέα να βγει στη μάχη Β. δεν ανακατεύτηκε καθόλου Γ. ζήτησε τα όπλα και την πανοπλία του Αχιλλέα για να βγει στη μάχη ο ίδιος. Ο Αχιλλέας δε δέχτηκε να βγει στον πόλεμο εκτός εάν: Α. οι Αχαιοί τον παρακαλούσαν Β. οι Τρώες έφταναν στα καράβια του στρατοπέδου Γ. οι Τρώες έφταναν στα καράβια του. 5. Να συμπληρώσετε τις παρακάτω προτάσεις με ό,τι ταιριάζει: - Στο γάμο του Πηλέα με τη Θέτιδα ήταν προσκεκλημένοι όλοι οι θεοί εκτός από την.. - Την επιλογή της ομορφότερης θεάς έκανε τελικά ο, το βασιλόπουλο της Τροίας. - Στη Δήλο ζούσε ο μάντης Άνιος με τις τρεις του κόρες τις Οινότροπες: - Η μητέρα του Αχιλλέα, η Θέτιδα, παρήγγειλε στον μια νέα πανοπλία για το γιο της. - Ο Αχιλλέας ήθελε να εκδικηθεί τον για το θάνατο του Πάτροκλου. Φόρεσε τότε την καινούρια πανοπλία που του έφερε η μητέρα του και βγήκε στη μάχη. - Τα οστά του Αχιλλέα τα έβαλαν στο ίδιο δοχείο με τα οστά του. - Τον Πάρη σκότωσε ο. με τα βέλη που του είχε χαρίσει ο...

19 Τ Ρ Ω Ι Κ Ο Σ Π Ο Λ Ε Μ Ο Σ 1.Κύκλωσε τη σωστή απάντηση: α) Γιατί έφερε ο Αγαμέμνονας την Ιφιγένεια στην Αυλίδα; Α) Για να την παντρέψει με τον Αχιλλέα Β)Για να την πάρει μαζί του στην Τροία. Γ) Για να τη θυσιάσει στη θεά Άρτεμη. β)γιατί ο Αχιλλέας για ένα διάστημα δεν έπαιρνε μέρος στις μάχες; Α)Γιατί ήταν άρρωστος. Β)Γιατί θύμωσε με τον Αγαμέμνονα, επειδή του πήρε τη Βρισηίδα. Γ) Γιατί φοβόταν μη σκοτωθεί. γ)γιατί ο Πρίαμος πήγε στη σκηνή του Αχιλλέα; Α)Για να ζητήσει το σώμα του Έκτορα. Β)Για να του ζητήσει να σταματήσει ο πόλεμος. Γ) Για να του πει ότι θα τους δώσουν πίσω την ωραία Ελένη. 2.Γράφω το σωστό όνομα: α)αρχηγός των Ελλήνων στον Τρωικό πόλεμο β)άρπαξε την ωραία Ελένη γ)πολέμησε στη θέση του Αχιλλέα δ)επινόησε το Δούρειο Ίππο. ε) Η μητέρα του Αχιλλέα.. στ) Έγραψε την Ιλιάδα.

20 3.Γράφω δίπλα σε κάθε όνομα τη φράση που ταιριάζει: Αγαμέμνονας Πάτροκλος.. Οδυσσέας Έκτορας. Νεοπτόλεμος.. Μενέλαος. Πηγή πληροφόρησης:.

21 Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια!

22 Tετάρτη τάξη Iliadis ilias

23

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ Κείμενα - Εικονογράφηση Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 6 Τα πολύ παλιά χρόνια, η πανέμορφη θαλασσονεράιδα Θέτιδα αγάπησε το βασιλιά της Φθίας Πηλέα. Ο λαμπρός γάμος τους έγινε στο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ σε βιβλίο με εικόνες. LET S SHARE OUR CULTURE (ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ) Αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr 1. Κυκλώνω το σωστό. Α. Βασιλιάς του Ορχομενού της Βοιωτίας ήταν ο: α. Αθάμας β. Φρίξος γ. Αιήτης Β. Ο Αιήτης τοποθέτησε το

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr

Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr 1. Συμπληρώνω το κείμενο με τις λέξεις της παρένθεσης. ( ξεγέλασε, μάχη, Κυκλώπων, λωτούς, Πολύφημος, Κικόνων, πατρίδα, Λωτοφάγων

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Ιστορία Γ - 2 η Ενότητα: Ηρακλής. Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Πηγή πληροφόρησης: e-selides.

Επαναληπτικές Ασκήσεις Ιστορία Γ - 2 η Ενότητα: Ηρακλής. Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Πηγή πληροφόρησης: e-selides. Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Πηγή πληροφόρησης: e-selides.gr 1. Τι ανέθεσε ο Ευρυσθέας στον Ηρακλή και γιατί; 2. Πώς σκότωσε ο Ηρακλής το λιοντάρι της Νεμέας; 3. Η ακροστιχίδα του λιονταριού.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΑΚΗ ΒΙΚΥ Β 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ

ΠΕΤΡΑΚΗ ΒΙΚΥ Β 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ ΠΕΤΡΑΚΗ ΒΙΚΥ Β 2 ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-12 Η Ανδρομάχη στη Ραψωδία Ζ παρουσιάζεται στις Σκαιές Πύλες με το γιο της να ψάχνουν για τον Έκτορα. Η Ανδρομάχη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλή μητέρα μιας και αγωνιά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΩΑΔΙΤΙΣΣΕΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ: ΜΑΝΤΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΗ ΘΟΔΩΡΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΛΛΑΡΗΣ

ΤΡΩΑΔΙΤΙΣΣΕΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ: ΜΑΝΤΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΗ ΘΟΔΩΡΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΛΛΑΡΗΣ ΤΡΩΑΔΙΤΙΣΣΕΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ: ΜΑΝΤΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΗ ΘΟΔΩΡΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΛΛΑΡΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Το έργο ξεκινά με το διάλογο Αθηνάς και Ποσειδώνα όπου

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιφιγένεια στην Αυλίδα

Η Ιφιγένεια στην Αυλίδα Η Ιφιγένεια στην Αυλίδα Περιεχόμενο τραγωδίας Η τραγωδία διαδραματίζεται στην Αυλίδα, τόπος διαμονής των Ελλήνων μέχρι να βρουν τρόπο για να πάνε στην Τροία. Τη λύση την δίνει ο μάντης Κάλχας στον Βασιλιά

Διαβάστε περισσότερα

Διαθεματική Εργασία στην Ιλιάδα. Η γυναίκα στην Ιλιάδα ως μητέρα

Διαθεματική Εργασία στην Ιλιάδα. Η γυναίκα στην Ιλιάδα ως μητέρα Διαθεματική Εργασία στην Ιλιάδα Θέμα : Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στην Ιλιάδα (με βάση τις ραψωδίες που διδαχτήκαμε). Η γυναίκα μέσα στην Ιλιάδα εμφανίζεται ως μητέρα, σύντροφος, σύζυγος, ως πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

ΘEΜΑ: Μονογραφία μίας αντρικής και μίας γυναικείας προσωπικότητας που ξεχωρίσατε στην Ιλιάδα.

ΘEΜΑ: Μονογραφία μίας αντρικής και μίας γυναικείας προσωπικότητας που ξεχωρίσατε στην Ιλιάδα. EΡΓΑΣIΑ ΙΛΙAΔΑΣ ΘEΜΑ: Μονογραφία μίας αντρικής και μίας γυναικείας προσωπικότητας που ξεχωρίσατε στην Ιλιάδα. ΑΝΔΡΟΜAΧΗ Η Ανδρομάχη ήταν κόρη του Ηετίωνα, βασιλιά της «Υποπλακίης Θήβης», όπως την ονομάζει

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Η γυναίκα ως σύζυγος και μητέρα Η γυναίκα ως πολεμικό λάφυρο Γυναίκα και επιτάφιες τιμές ηρώων Η τύχη του γυναικείου πληθυσμού μετά την άλωση μιας πόλης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΘΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΙΠΠΟΛΥΤΗΣ

ΟΙ ΑΘΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΙΠΠΟΛΥΤΗΣ ΟΙ ΑΘΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ Η ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΙΠΠΟΛΥΤΗΣ Στον ένατο άθλο, ο βασιλιάς Ευρυσθέας διέταξε τον Ηρακλή να του φέρει την ζώνη της Ιππολύτης, της βασίλισσας των Αµαζόνων, για να την κάνει δώρο στην κόρη του Αδµήτη.

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας Ένα μωρό που το πέταξαν, γιατί κάποιος χρησμός έλεγε ότι μεγαλώνοντας θα σκοτώσει τον πατέρα του, έγινε μετά από χρόνια ο βασιλιάς της Θήβας, Οιδίποδας. Χωρίς να φταίει, έφερε καταστροφή, και το χειρότερο,

Διαβάστε περισσότερα

THE CLASH OF TITANS Η ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ

THE CLASH OF TITANS Η ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ THE CLASH OF TITANS Η ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ Η ΤΑΙΝΙΑ Ο απόλυτος αγώνας για εξουσία και δύναμη στρέφει τους ανθρώπους ενάντια στους βασιλείς και τους βασιλείς ενάντια στους θεούς. Ο πόλεμος όμως, ανάμεσα στους ίδιους

Διαβάστε περισσότερα

Σχ. Έτος: 2013-2014 Τάξη: Γ1 Μάθηµα: Πληροφορική Άθλοι του Ηρακλή

Σχ. Έτος: 2013-2014 Τάξη: Γ1 Μάθηµα: Πληροφορική Άθλοι του Ηρακλή Σχ. Έτος: 2013-2014 Τάξη: Γ1 Μάθηµα: Πληροφορική Άθλοι του Ηρακλή 1. Λιοντάρι Νεµέας 2. Λερναία Ύδρα (Λίµνη Λέρνη Πελοπόννησος) 3. Κάπρος του Ερύµανθου (βουνό Ερύµανθος Πελοπόννησος) 4. Ελάφι µε χρυσά

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. 3 Ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Οι Περσικοί Πόλεμοι (κεφ ) Οι Περσικοί Πόλεμοι (κεφ.

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. 3 Ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Οι Περσικοί Πόλεμοι (κεφ ) Οι Περσικοί Πόλεμοι (κεφ. Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη 3 Ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Οι Περσικοί Πόλεμοι (κεφ. 15-19) Οι Περσικοί Πόλεμοι (κεφ. 15-19) ΑΣΚΗΣΗ 1. Αντιστοιχίζω ό,τι ταιριάζει : Μάχη Μαραθώνα Παυσανίας

Διαβάστε περισσότερα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Ρόμπερτ Μανσκ Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Κάποτε υπήρχε μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Ελισάβετ Ζούσε σε ένα κάστρο και είχε ακριβά ρούχα πριγκίπισσας Επρόκειτο

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Ο ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ Β1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα τέσσερα παιδάκια την Καθαρά Δευτέρα πήγαν να πετάξουν τον χαρταετό τους. Ο ένας χαρταετός πήγε πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Kangourou Greek Competition 2014

Kangourou Greek Competition 2014 Thales Foundation Cyprus P.O. Box 28959, CY2084 Acropolis, Nicosia, Cyprus Kangourou Greek Competition 2014 Level 3 4 Γ - Δ Δημοτικού 15 Νοεμβρίου/November 2014 10:00 11:15 Ερωτήσεις 1 12 = 3 βαθμοί η

Διαβάστε περισσότερα

Γ) Ο Πλάτωνας 7) Ο Όµηρος ίσως έγραψε τα έπη ή ίσως τα συνέθεσε προφορικά; Α) ίσως τα έγραψε Β) ίσως τα συνέθεσε προφορικά 8) Τι κάνουν οι ραψωδοί; Α)

Γ) Ο Πλάτωνας 7) Ο Όµηρος ίσως έγραψε τα έπη ή ίσως τα συνέθεσε προφορικά; Α) ίσως τα έγραψε Β) ίσως τα συνέθεσε προφορικά 8) Τι κάνουν οι ραψωδοί; Α) Οι παρακάτω ερωτήσεις-δραστηριότητες είναι ένας ευχάριστος και διαφορετικός τρόπος επανάληψης της Οδύσσειας του Οµήρου! Ευχαριστώ πολύ τους µαθητές του Α4 του Γυµνασίου µας, Σιµακάι Χριστιάνα και Σκούρτη

Διαβάστε περισσότερα

<//.blogger. om/rearrange?blog D= & idget ype= age ist& idg et d= age ist1&a tion=editwidget&se tion d= ross ol>

<//.blogger. om/rearrange?blog D= & idget ype= age ist& idg et d= age ist1&a tion=editwidget&se tion d= ross ol> ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ψηφιακό σχολείο - Δωρεάν ηλεκτρονικά βοηθήματα, λυσάρια, σχολικά βιβλία δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, εκπαιδευτικό υλικό, βιντεομαθήματα - τα-εχει-ολα Σελίδες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! etwinning συνεργασία του Νηπιαγωγείου Σεισίου και του 1 ου Νηπιαγωγείου Μουρικίου στα πλαίσια του προγράμματος «Ας ζήσουμε ένα ταξίδι με τους

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ

Κείμενα - Εικονογράφηση. Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ Κείμενα - Εικονογράφηση Διονύσης Καραβίας ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 6 Τα πολύ παλιά χρόνια ο ξακουστός βασιλιάς Αμφιτρύωνας με την πανέμορφη γυναίκα του Αλκμήνη αναγκάστηκαν να φύγουν από την Τροιζήνα

Διαβάστε περισσότερα

The best of A2 A3 A4. ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, α Από το Α συμβούλιο των θεών με την Αθηνά στην Ιθάκη. ως τη μεταστροφή του Τηλέμαχου.

The best of A2 A3 A4. ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, α Από το Α συμβούλιο των θεών με την Αθηνά στην Ιθάκη. ως τη μεταστροφή του Τηλέμαχου. ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ, α 26-497 Από το Α συμβούλιο των θεών με την Αθηνά στην Ιθάκη ως τη μεταστροφή του Τηλέμαχου The best of A2 A3 A4 2015-2016 Σοφία Χαντζή Τι εγωιστές που είναι αυτοί οι άνθρωποι! Φορτώνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ:

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ: Η Αικατερίνη είχε κάλλος και ομορφιά ασύγκριτη. Η μητέρα της και οι συγγενείς της την πίεζαν συνεχώς να παντρευτεί, για να μην φύγουν από τα χέρια τους

Διαβάστε περισσότερα

Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν

Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν http://hallofpeople.com/gr/bio/andersen.php Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια μακρινή χώρα, ζούσε ένας γκρινιάρης βασιλιάς. Κάθε μέρα ζητούσε από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

Tα δυο επικά ποιήματα, η Ιλιάδα και

Tα δυο επικά ποιήματα, η Ιλιάδα και 4 Tα δυο επικά ποιήματα, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, με 28.000 στίχους συνολικά, είναι τα πρώτα λογοτεχνικά έργα της Ευρώπης. Τα έχει συνθέσει ο Όμηρος, που έζησε στην Ελλάδα γύρω στον 8ο αιώνα π.χ. Η Ιλιάδα

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ. Δεύτερος μύθος: Πίστευαν πως ο θεός Ποσειδώνας χτυπώντας την τρίαινά του στη γη

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ. Δεύτερος μύθος: Πίστευαν πως ο θεός Ποσειδώνας χτυπώντας την τρίαινά του στη γη ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Στην Αρχαία Ελλάδα οι άνθρωποι για να εξηγήσουν τα φαινόμενα της γης έφτιαχναν μύθους. Για το σεισμό είχαν σκεφτεί πολλούς που κάποιοι είχαν σχέση με γίγαντες και θεούς. Πρώτος μύθος: Πίστευαν

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Ο ον Κιχώτης και οι ανεµόµυλοι Μιγκέλ ντε Θερβάντες

Ο ον Κιχώτης και οι ανεµόµυλοι Μιγκέλ ντε Θερβάντες Ο ον Κιχώτης και οι ανεµόµυλοι Μιγκέλ ντε Θερβάντες (Ο ον Κιχώτης ήταν ένας άρχοντας πολύ φτωχός σε λεφτά αλλά πλούσιος σε φαντασία. Ζούσε στην Ισπανία, στην ξακουσµένη επαρχία της Μάντσας. Όταν έφτασε

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Μυθολογία Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα έφηβοι και

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΑΚΛΗΣ. Fotografias del Artista canadiense Gregory Colbert

ΗΡΑΚΛΗΣ. Fotografias del Artista canadiense Gregory Colbert ΗΡΑΚΛΗΣ. Fotografias del Artista canadiense Gregory Colbert ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΗΡΑΚΛΗΣ Γονείς Ηρακλή (γιος του Δία) και τον Ιφικλή Αμφιτρύωνας + Αλκμήνη Η Αλκμήνη γέννησε δυο παιδιά. . Η Ήρα θύμωσε όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Β 1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Αυτό το βιβλίο μου άρεσε, γιατί είχε ζωάκια, ωραία χρώματα και ωραία σχέδια. Όμως δε

Διαβάστε περισσότερα

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει

Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει Μια μεγάλη γιορτή πλησιάζει Πλησιάζει το Πάσχα. Η μητέρα άρχισε να καθαρίζει το σπίτι. Πλένει τις κουρτίνες και τα τζάμια. Καθαρίζει τα χαλιά. Συγυρίζει τα ερμάρια και τους πάγκους. Ο πατέρας βοηθά τη

Διαβάστε περισσότερα

Μια πρωτότυπη νέα Οδύσσεια ξαναγραμμένη από έναν σύγχρονο δημιουργό. Ο Μιχάλης Γκανάς ξαναγράφει και ξαναλέει την

Μια πρωτότυπη νέα Οδύσσεια ξαναγραμμένη από έναν σύγχρονο δημιουργό. Ο Μιχάλης Γκανάς ξαναγράφει και ξαναλέει την ΤΟΥ ΜΙΧΆΛΗ ΓΚΆΝΆ α Ἄνδρα μοι ἔννεπε, μοῦσα, πολύτροπον: Αρχίζει η Οδύσσεια! Η Αθηνά εξασφαλίζει την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη ενώπιον του Συμβουλίου των Θεών. Έλειπε, βέβαια, ο Ποσειδώνας. Τυχαίο;

Διαβάστε περισσότερα

14. Ο Οδυσσέας σκοτώνει τους μνηστήρες (α)

14. Ο Οδυσσέας σκοτώνει τους μνηστήρες (α) 14. Ο Οδυσσέας σκοτώνει τους μνηστήρες (α) 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) Κόβω και κολλάω με τη σωστή σειρά. Τότε η Αθηνά έβαλε στο νου της Πηνελόπης να φέρει το τόξο του Οδυσσέα και τα βέλη του και δώδεκα

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Οι άθλοι του Ηρακλή. 3 ο Δημοτικό σχολείο Αργυρούπολης Σχολικό έτος Γ 1

Οι άθλοι του Ηρακλή. 3 ο Δημοτικό σχολείο Αργυρούπολης Σχολικό έτος Γ 1 Οι άθλοι του Ηρακλή 3 ο Δημοτικό σχολείο Αργυρούπολης Σχολικό έτος 2018-2019 Γ 1 Ο Ηρακλής ήταν ένας ήρωας της ελληνικής μυθολογίας. Η ανδρεία του Ηρακλή τον έκανε πολύ δυνατό και πετυχημένο. Σε κάθε του

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του. Λεωνίδα. και οι επτακόσιοι Θεσπιείς. Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός

ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του. Λεωνίδα. και οι επτακόσιοι Θεσπιείς. Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός 1 ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του Λεωνίδα και οι επτακόσιοι Θεσπιείς Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός Επιστημονικός σύμβουλος έκδοσης Ξανθή Προεστάκη Δρ Αρχαιολογίας και Ιστορίας της

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΣΕΛΗΝΟΜΟΡΦΗ» Πράσινη κλωστή κλωσμένη. στην ανέμη τυλιγμένη. δωσ της κλώτσο να γυρίσει. παραμύθι ν αρχίσει

«Η ΣΕΛΗΝΟΜΟΡΦΗ» Πράσινη κλωστή κλωσμένη. στην ανέμη τυλιγμένη. δωσ της κλώτσο να γυρίσει. παραμύθι ν αρχίσει «Η ΣΕΛΗΝΟΜΟΡΦΗ» Πράσινη κλωστή κλωσμένη στην ανέμη τυλιγμένη δωσ της κλώτσο να γυρίσει παραμύθι ν αρχίσει και την καλή μας συντροφιά να την καλησπερίσει Μ ια φορά κι ένα καιρό σ ένα μακρινό βασίλειο ζούσε

Διαβάστε περισσότερα

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι;

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; Κανένα από αυτά τα ζώα. Στο απόλυτο σκοτάδι είναι αδύνατο να δει κανείς ο,τιδήποτε. Ποια δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΛΙΑΔΑ ΤΑΞΗ: Β ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΑΜΠΛΙΩΝΗ ΑΡΕΤΗ Σχολικό έτος: 2015-2016 Στο πλαίσιο των ασκήσεων δημιουργικής γραφής, οι μαθητές της Β τάξης αφήνουν τη φαντασία

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΤΡΩΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΤΡΩΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΤΡΩΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Τον τρωικό πόλεμο, όπως άλλωστε και τον θηβαϊκό, τον προκαλεί ο Δίας για το χατίρι της Γης, που του παραπονιέται πως οι άνθρωποι όχι μόνο είχαν πληθύνει και την βάραιναν αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12)

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΑΞΗ: Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Α ΟΜΑΔΑ: 1 1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16),0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12),0 3. Ποιοι είναι οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Πριν πολλά χρόνια, ζούσε σε μια πόλη της Ναζαρέτ μια νέα και καλή γυναίκα που την

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΧΗ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

Η ΑΡΧΗ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ Την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 γιορτάσαμε την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου στη Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ιητών. Πήραν μέρος 22 παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ίου και βοήθησαν μαθήτριες του Βαλέτειου

Διαβάστε περισσότερα

Ο Βασίλης ο Αρβανίτης του Στράτη Μυριβήλη και οι ήρωες της Ιλιάδας

Ο Βασίλης ο Αρβανίτης του Στράτη Μυριβήλη και οι ήρωες της Ιλιάδας Ο Βασίλης ο Αρβανίτης του Στράτη Μυριβήλη και οι ήρωες της Ιλιάδας Ευαντίνη Στάμου, Γ6 Ο Βασίλης έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Ομηρικό ήρωα. Καταρχάς όπως και οι ομηρικοί ήρωες απέδειξε τη γενναιότητά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΩΑΔΕΣ ΕΚΑΒΗ-ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ. 306 κεξ. Εκ. Όχι. Δεν είναι πυρκαγιά. Είναι η κόρη μου η Κασσάνδρα.

ΤΡΩΑΔΕΣ ΕΚΑΒΗ-ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ. 306 κεξ. Εκ. Όχι. Δεν είναι πυρκαγιά. Είναι η κόρη μου η Κασσάνδρα. ΤΡΩΑΔΕΣ ΕΚΑΒΗ-ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ 306 κεξ. Εκ. Όχι. Δεν είναι πυρκαγιά. Είναι η κόρη μου η Κασσάνδρα. Δως μου, παιδί μου, το φως, παιδί μου. Δεν λαμπαδηφορείς σωστά. Μαίνεσαι και παραδέρνεις. Ούτε οι συμφορές σου

Διαβάστε περισσότερα

Η Αγία Σοφία και οι κόρες της Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη

Η Αγία Σοφία και οι κόρες της Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη Η Αγία Σοφία και οι κόρες της Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη Βίος της Αγίας Σοφίας Η Αγία Σοφία έζησε την εποχή που βασίλευε ο ειδωλολάτρης αυτοκράτορας Ανδριανός, περίπου το 117-138 μ.χ. Προερχόταν από μια πόλη

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Μάρτιος 2011 Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟ-ΜΑΝΩΛΗ Πολύ παλιά, αιώνες πριν, ο Negru Voda, ο κυβερνήτης της Ρουμανίας, ήθελε να χτίσει ένα μοναστήρι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

ISBN 978-960-484-159-2

ISBN 978-960-484-159-2 Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο Μέγας Αλέξανδρος Κείμενο: Φίλιππος Μανδηλαράς Επιμέλεια κειμένου: Ράνια Ζωίδη Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου 2010, Εκδόσεις Κυριάκος Παπαδόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο)

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) 18 Ιουνίου 2019 Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) Θεοτόκος / Θαύματα της Θεοτόκου 12. Παντελώς αδύνατο γιατί ήταν????????????????? Λευκωσία «Παντρεύτηκα το 1981 και μετά παρέλευση τεσσάρων χρόνων διεπίστωσα

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ Α 1 2017-2018 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Περιλήψεις βιβλίων που έχουν διαβάσει τα παιδιά από τη σειρά «μικρές καληνύχτες». Η Τρίτη μάγισσα Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι Μου έκανε εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στην Οδύσσεια 2017 ΕΥΑ ΓΚΙΟΛΑ Α 1

Εργασία στην Οδύσσεια 2017 ΕΥΑ ΓΚΙΟΛΑ Α 1 Εργασία στην Οδύσσεια 2017 ΕΥΑ ΓΚΙΟΛΑ Α 1 Περιγραφή: Γράφετε το ημερολόγιο του κεντρικού μας ήρωα, του Οδυσσέα ή κάποιου άλλου προσώπου από αυτά που γνωρίσατε μελετώντας την Οδύσσεια (πχ. το ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

...Μια αληθινή ιστορία...

...Μια αληθινή ιστορία... ...Μια αληθινή ιστορία... Στην αρχή ήταν μια άδεια σελίδα. Την είχε ο Καλός Ζωγράφος, που ήταν γνωστός για την ικανότητά του να ζωγραφίζει τέλειες εικόνες. Μια μέρα ο Ζωγράφος άρχισε να ζωγραφίζει αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Ο Θάνατος του Johnny Stompanato

Ο Θάνατος του Johnny Stompanato Ο Θάνατος του Johnny Stompanato "Handsome Harry", "Johnny Stomp", "John Steele", και "Oscar", μερικά από τα ψευδώνυμα με τα οποία ήταν γνωστός ο Stompanato. Η Λανα Τάρνερ διατηρούσε ερωτική σχέση με τον

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Κωνσταντίνα Τσαφαρά Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πάνε δέκα χρόνια που λείπει ο σύζυγός μου, ο Οδυσσέας. Τον γιο του τον άφησε μωρό και τώρα έχει γίνει πια ολόκληρος άντρας και

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω.

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω. Νήφο. Πεταλία; Εγώ, ναι. Σήκω. Δεν ξέρω αν µπορώ. Μπορείς. Είµαι κουρασµένος. Ήρθε η ώρα, όµως. Τα χέρια µου έχουν αίµατα. Τα πόδια µου είναι σαν κάποιου άλλου. Δεν έχουµε πολύ χρόνο. Ένα λεπτό µόνο, να

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ray Mesterio είναι ένας εξαιρετικός παλαιστής που ξέρει πολλές τεχνικές. Φοράει συνέχεια μια χρωματιστή μάσκα κι έτσι δεν ξέρουμε πώς είναι το

Ο Ray Mesterio είναι ένας εξαιρετικός παλαιστής που ξέρει πολλές τεχνικές. Φοράει συνέχεια μια χρωματιστή μάσκα κι έτσι δεν ξέρουμε πώς είναι το Ο Ray Mesterio είναι ένας εξαιρετικός παλαιστής που ξέρει πολλές τεχνικές. Φοράει συνέχεια μια χρωματιστή μάσκα κι έτσι δεν ξέρουμε πώς είναι το πρόσωπό του. Όμως είναι κοντός κι αδύνατος. Είναι πολύ γυμνασμένος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΜΟΙΡΩΝ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ PROJECT «ΘΕΜΑΤΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ» ΥΠΟΘΕΜΑ:ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

ΓΕΛ ΜΟΙΡΩΝ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ PROJECT «ΘΕΜΑΤΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ» ΥΠΟΘΕΜΑ:ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΓΕΛ ΜΟΙΡΩΝ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2013-2014 PROJECT «ΘΕΜΑΤΑ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ» ΥΠΟΘΕΜΑ:ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΕΟΝΤΑΡΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

29 Μαΐου 1453: Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ!

29 Μαΐου 1453: Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ! Κωνσταντίνα Ευείδη 29 Μαΐου 1453: Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ! Η χιλιόχρονη αυτοκρατορία έπεσε. Ο θρύλος λέει ότι «ήτανε θέλημα Θεού». Από τότε το φρόνημα των Ελλήνων το κρατάνε ζωντανό ακριβώς αυτοί οι θρύλοι για την

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

ταν ήμουνα μικρή, σαν κι εσάς και πιο μικρή, ο παππούς μου μου έλεγε παραμύθια για νεράιδες και μάγισσες, στοιχειωμένους πύργους, δράκους και ξωτικά. Εγώ φοβόμουν πολύ και τότε εκείνος μου έσφιγγε το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και

Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και να πατήσω το χώμα της θαλασσοφίλητης Ιθάκης. Έτσι,

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Τέσσερα ΜΠΡΟΜΠΝΤΙΝΓΚΝΑΓΚ Έπειτα από το ταξίδι του στη μικροσκοπική χώρα των Λιλλιπούτειων, ο Γκιούλλιβερ έμεινε στο σπίτι με τη γυναίκα του και τα παιδιά του αλλά πριν περάσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Μαρία Αγγελίδου ΤΑΞΙ ΙΑ Σ ΤΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή EK ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Θωμά, για σένα. Ξανά. μ.α. ΤΑΞΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Γεννήθηκα πολύ μακριά. Δεν γνωρίζω ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους θυμάμαι. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό σαν ανάμνηση

Διαβάστε περισσότερα

SAFER INTERNET DAY 2018

SAFER INTERNET DAY 2018 SAFER INTERNET DAY 2018 Τι θα άλλαζε στην αρχαία Ελλάδα αν υπήρχε το διαδίκτυο; Δημοτικό σχολείο Athener Schule Τάξεις Γ, Δ, Ε, ΣΤ' Οι άθλοι του Ηρακλή και η επικοινωνία με τον Ευρυσθέα γίνονται εντελώς

Διαβάστε περισσότερα

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Επαναληπτικές Ασκήσεις 1ης ενότητας (Μαθ. 1-4) ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ. (11 ος 8 ος αιώνας π.χ.

Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη. Επαναληπτικές Ασκήσεις 1ης ενότητας (Μαθ. 1-4) ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ. (11 ος 8 ος αιώνας π.χ. Οδύσσεια Τα απίθανα... τριτάκια! Tετάρτη τάξη Επαναληπτικές Ασκήσεις 1ης ενότητας (Μαθ. 1-4) ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ (11 ος 8 ος αιώνας π.χ.) 1. Η κάθοδος των Δωριέων Οι Δωριείς μετακινήθηκαν από τον βορρά της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ. Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα

ΑΘΗΝΑ. Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα ΑΘΗΝΑ Η Αθηνά είναι η θεά της σοφίας Γονείς:Δίας Παππούς:Κρόνος Γιαγιά: Ρέα Τι προστάτευε Προστάτευε τους αδικημένους και τους ήρωες Σύμβολα Ελιά Κουκουβάγια Κόκορας Φίδι Ομάδα Μαρσέλ Τρίφκας Νίκος Λιάγκας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΗ ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΗ ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΗ ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Εστία Η Εστία ήταν η μεγαλύτερη κόρη και το πρώτο παιδί του Κρόνου και της Ρέας, γι' αυτό και τέθηκε επικεφαλής όλων των μεγάλων Θεοτήτων. Προστάτιδα της οικογενειακής

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ 2014-2015 Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ Η τουρκική εισβολή μέσα από φωτογραφίες Εργασίες από τα παιδιά του Γ 2 Το πρωί της 20 ης Ιουλίου 1974, οι Κύπριοι ξύπνησαν από τον ήχο των σειρήνων. Ο ουρανός ήταν

Διαβάστε περισσότερα

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών 2013-2014 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βάτραχος που τον έλεγαν "Φρογκ" και πήγαινε στην 5η Δημοτικού.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ Γράφουμε στον πίνακα: ΤΙΤΛΟΣ : Το μυστήριο με τα μπλε βέλη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΩΣ. Διασκευή ενός κεφαλαίου του λογοτεχνικού βιβλίου. (Δημιουργική γραφή)

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΩΣ. Διασκευή ενός κεφαλαίου του λογοτεχνικού βιβλίου. (Δημιουργική γραφή) Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΩΣ Διασκευή ενός κεφαλαίου του λογοτεχνικού βιβλίου (Δημιουργική γραφή) Ο γάμος σε μια κλειστή κοινωνία όπως το χωριό που βρισκόταν η παρέα των αγοριών ήταν ένα γεγονός που αφορούσε όλο

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μακρινό χωριό, στη Νανοχώρα, ζούσε ένας νάνος, ο Μαξ, με τον παπαγάλο του τον Σκάλι. Ο Μαξ ήταν πολύ λυπημένος, γιατί

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μακρινό χωριό, στη Νανοχώρα, ζούσε ένας νάνος, ο Μαξ, με τον παπαγάλο του τον Σκάλι. Ο Μαξ ήταν πολύ λυπημένος, γιατί Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μακρινό χωριό, στη Νανοχώρα, ζούσε ένας νάνος, ο Μαξ, με τον παπαγάλο του τον Σκάλι. Ο Μαξ ήταν πολύ λυπημένος, γιατί πριν από πολύ καιρό ένας κακός μάγος μάγεψε το χωριό

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Μια φορά κι έναν καιρό στην Ισπανία υπήρχε ένας μικρός ταύρος που το όνομά του ήταν Φερδινάνδος. Όλοι οι άλλοι μικροί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΜΠΕΦΑΝΑΣ Ο μύθος θέλει τη Μπεφάνα, μια φτωχή χωρικός, πολύ φιλόξενη όμως και γνωστή για τη μαγειρική της και την καλή της καρδιά, να την πλησιάζουν οι 3 Μάγοι, στο δρόμο

Διαβάστε περισσότερα