Προχθές. Χθες. Σήμερα ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Προχθές. Χθες. Σήμερα ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ"

Transcript

1

2 ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Πρόεδρος : Μανώλης Θραψανιώτης Αντιπρόεδρος : Γιώργης Ταβλάς Μέλη: Τάσος Αναστασάκης Μαρία Κοκολάκη Στέλιος Κτενιαδάκης Μανώλης Μακράκης Γιώργος Μπελούκας Μαρία Μπετούρα Γιάννης Ξανθογεώργης Ίνκα Πεδιαδίτη Ρίτσα Χατζημιχαήλ Φωτογραφία εξώφυλλου : Ανθορόδακες (Αρχαιολογικό μουσείο Αγίου Νικολάου) Φωτογραφίες : Κωστής Χατζηφωτεινός - Νίκος Αρναουτάκης - Γιώργος Αυγουστινάτος - Μαρία Σωρού - Βίλη Αποστολάκου - Γιώργος Αφορδακός - Ιάσων Ταβλάς - Γεωργία Χάβα Πολιτιστικός Σύλλογος Κριτσάς - Πολιτιστικός Σύλλογος Λακωνίων - Πολιτιστικός Σύλλογος Ζενίων ΟΙ ΑΟΡΗΤΕΣ. Σχεδίαση : ΖΟΕ Γραφικές τέχνες τηλ: Κείμενα επιμέλεια : Κωστής Χατζηφωτεινός - Μανώλης Θραψανιώτης Προχθές Χθες Σήμερα Oι εποχές αλλάζουν, τα πρόσωπα αλλάζουν, το τοπίο αλλάζει. Εκείνο που αντέχει στο χρόνο, είναι τα ήθη και τα έθιμα, η παράδοση, ο πολιτισμός μας. Μια προσπάθεια καταγραφής εκδηλώσεων τέτοιων, που έχουν σχέση με την παράδοση και τον πολιτισμό, γίνεται σε τούτο το καλεντάρι που έχετε στα χέρια σας.

3 «Χαιρετισμός του Δημάρχου» Ο λαός της περιοχής μας έχει να επιδείξει σημαντικές εκδηλώσεις, πανηγύρια, εορτές και δραστηριότητες καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Μερικές απ αυτές συνδέονται με την πίστη του,τα ήθη και τα έθιμά του και έχουν μακραίωνη ιστορία. Άλλες έχουν σχέση με τις πολιτισμικές ανάγκες των ανθρώπων ανάλογα με τις εποχές. Όλες όμως έχουν το χαρακτηριστικό ότι συντελούνται στο δημόσιο χώρο, είναι ευκαιρίες συνάντησης των πολιτών που συμβάλλουν γενικότερα στην διατήρηση του κοινωνικού ιστού. Είναι συνδεμένες με τις εποχικές ανάγκες, την οικονομία του τόπου και με τα τοπικά προϊόντα. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου κατέγραψε όλες αυτές τις εκδηλώσεις και παρουσιάζει ένα πλουσιότατο ημερολόγιο για τις ανάγκες τόσο των συμπολιτών μας όσο και των επισκεπτών. Μαζί με τις άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Πολιτιστικός Οργανισμός, νομίζουμε ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων κατανεμημένες σε όλο τον χρόνο. Ίσως να υπάρχουν και άλλες, το σίγουρο πάντως είναι ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες μας προσκαλούν σε συναντήσεις ανθρώπινες, όμορφες, σε εκδηλώσεις χαράς και διασκέδασης. Με εκτίμηση, Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Ι. Κουνενάκης Αγαπητοί φίλοι, Στην προσπάθειά μας να κάνουμε καλύτερη την παραμονή σας στον Δήμο μας σας παρουσιάζουμε το Πολιτιστικό αυτό Ημερολόγιο που έχει στόχο να σας ενημερώσει και να σας φέρει σε επαφή με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του τόπου μας. Οι πολιτιστικές μας δραστηριότητες είναι περισσότερες, βέβαια, εδώ όμως θα βρείτε τις μόνιμες και σταθερές εκδηλώσεις, αυτές που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και τις περιμένουν με ανυπομονησία και οι ντόπιοι. Για τις υπόλοιπες μπορείτε να ενημερωθείτε από τις ειδικές ανακοινώσεις, τις αφίσες και τα προγράμματα που εκδίδουμε. Ζητείστε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΛΑΤΩ αν ενδιαφέρεστε για εκθέσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Οι εορτάζουσες εκκλησίες επίσης είναι πολύ περισσότερες απ αυτές που θα διαβάσετε εδώ. Εμείς αναφερόμαστε μόνο σε όσες συνοδεύονται από πανηγύρια ή «κεράσματα» εκ μέρους των Πολιτιστικών μας Συλλόγων. Συμβουλευτείτε τον ειδικό χάρτη που δημοσιεύουμε στο τέλος κι αν θέλετε παραπάνω πληροφορίες - για κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο - επικοινωνήστε με το γραφείο πληροφοριών του Δήμου στο ή ιστοσελίδα Με εκτίμηση Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου Κρήτης Ρούσσου Καπετανάκη 18 τ.κ τηλ: φαξ:

4 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ : ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ (Διήμερη αργία) Ο πρώτος επισκέπτης του σπιτιού κάνει το «ποδαρικό», όπως λέμε, και θεωρείται το «γούρι» της οικογένειας για τον καινούριο χρόνο. Οι μεγάλοι κάνουν την «καλή χέρα» στους μικρούς συγγενείς τους, τους δίνουν χρήματα, δηλαδή, για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν. Στην Κριτσά τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου λένε από το πρωί με όργανα τα κάλαντα της αρχιχρονιάς στους κατοίκους, που περιμένουν με κεράσματα. Αργότερα υποδέχονται τον Άη Βασίλη από τον οποίο παίρνουν τα δώρα τους τα παιδιά. Στα Έξω Λακώνια το πρωί, κόβουν τη Βασιλόπιτα στην πλατεία και ο Άη Βασίλης μοιράζει τα δώρα του Συλλόγου στα παιδιά. Στην Ελούντα η πρώτη γιορτή του έτους διοργανώνεται στην παραλιακή αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος όπου κόβεται η πίτα με το τυχερό «φλουρί», προσφέρονται ποτά και παίρνουν δώρα από τον Άη Βασίλη τα παιδιά. Στις Λίμνες υποδέχονται τα παιδιά τον Άη Βασίλη, τις απογευματινές ώρες στην πλατεία, για να πάρουν το δώρο τους και να γευτούν τη Βασιλόπιτα. Στο Καλό Χωριό ο Άη Βασίλης φτάνει το απόγευμα. Τα παιδιά τον περιμένουν για τα δώρα στο Σχολείο όπου και κόβεται η Βασιλόπιτα του Πολιτιστικού Συλλόγου. * κάθε χρόνο περισσότεροι πολιτιστικοί σύλλογοι και τοπικά διαμερίσματα διοργανώνουν γιορτές υποδοχής του Αη Βασίλη. (Μπορείτε να ενημερωθείτε από ειδικά προγράμματα του Δήμου.) 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ : ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ (Αργία) Στις παραλιακές ενορίες οι ιερείς με λαμπρές τελετές και πλήθος κόσμου ρίχνουν το Σταυρό στη θάλασσα, για να αγιασθούν τα νερά. Αψηφώντας το χειμωνιάτικο κρύο πολλοί νέοι βουτούν για να τον βγάλουν κι αυτός που θα τον πιάσει θεωρείται ευλογημένος και καλότυχος. 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ : ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Εορτάζει η σπηλαιώδης εκκλησία του Αγίου Αντωνίου που βρίσκεται στην ομώνυμη παραλία των Σελών, 4,5 χιλ. βόρεια του χωριού. Μετά τον εσπερινό (16/1) ο Σύλλογος Ανάπτυξης - Οικολογίας Σελών κόβει τη Βασιλόπιτά του και προσφέρει γλυκά, ξηρούς καρπούς και ποτά σε όλους τους επισκέπτες.

5 ΑΠΟΚΡΙΕΣ (κινητή εορτή) 1. ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ Το πανάρχαιο έθιμο θέλει και τους σημερινούς ανθρώπους να «τσικνίζουν», να τρώνε κρέας στα κάρβουνα, δηλαδή. Μια αφορμή για να γεμίσουν οι ταβέρνες της περιοχής και να ξεκινήσουν έτσι τα αποκριάτικα ξεφαντώματα. 2. ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΤΥ Την Παρασκευή της μεγάλης Αποκριάς διοργανώνονται πάρτυ μεταμφιεσμένων στα Σχολεία και προς το μεσημέρι γεμίζει από μασκαρεμένα παιδιά το κέντρο της πόλης, σε μια αποκριάτικη διασκέδαση, με κέφι, χορό, διαγωνισμό μασκαράδων κ.λ.π. Μια γιορτή που φροντίζει ο Δήμος. 3. ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι έρευνας και γνώσεων, που διοργανώνεται και στην πόλη του Αγίου Νικολάου. Αν είστε ή αν αισθάνεστε νέος ζητείστε τις σχετικές οδηγίες και πάρτε μέρος. Η νικήτρια ομάδα αναλαμβάνει τη διοργάνωση του επόμενου παιχνιδιού. 4. ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ «Τσι μεγάλες αποκρές κουζουλαίνονται κι οι γρες», έλεγαν παλιά για την τελευταία αυτή και μεγαλύτερη γιορτή της αποκριάς με τις περισσότερες ευκαιρίες διασκέδασης. Στην Κριτσά ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει αποκριάτικο γλέντι στην πλατεία, που ξεκινάει το απόγευμα και τελειώνει τις πρώτες πρωϊνές ώρες Μεταμφιεσμένοι ή μη, θα γευθείτε «υποχρεωτικά» τα τοπικά εδέσματα, που προσφέρονται δωρεάν με όσο κρασί ή ρακή σηκώνετε.. Στα Έξω Λακώνια διοργανώνεται πάρτυ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Κοινότητας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο με διαγωνισμούς μεταμφιεσμένων και δωρεάν γλυκά και ποτά. Η ημέρα λέγεται και «Τυρινή». Αν θέλετε να την τιμήσετε ανάλογα πηγαίνετε το απόγευμα στις Σέλες όπου ο τοπικός Σύλλογος Ανάπτυξης - Οικολογίας διοργανώνει γιορτινό τραπέζι με φαγητά της ημέρας, που έχουν βάση το γάλα («Χυλόφτες με το γάλα», «Τυροκομικά», «Ρυζόγαλο», «Ζυμερά μακαρόνια με βούτυρο», κ.α.) 5. ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ (Ανδριανού, Έξω Λακώνια, Σέλλες) Το έθιμο θέλει τους ανθρώπους στις εξοχές να γιορτάζουν τα «κούλουμα», να τρώνε «σαρακοστιανά», να πετούν χαρταετούς με μουσική, χορό και τραγούδι. Οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι φροντίζουν γι αυτό. Στην παραλία του Αγίου Αντωνίου στις Κάτω Σέλες τα μέλη του Αναπτυξιακού - Οικολογικού Συλλόγου ψήνουν παραδοσιακή φασολάδα μέσα στη μεγαλύτερη σπηλιά της περιοχής και την προσφέρουν ζεστή στον κόσμο μαζί με νηστίσιμες νοστιμιές (σαλάτες, ελιές, ταραμάς, λουμπούνια, χαλβάς κ.α.). Ακολουθεί μουσική και χορός μέσα στη σπηλιά.

6 25η ΜΑΡΤΙΟΥ : ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ (Αργία) Οι Έλληνες τιμούν τους ήρωες του 1821 και εορτάζουν την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Σ όλο τον Δήμο γίνονται σχολικές, κυρίως, εορτές και παρελάσεις στους κεντρικούς δρόμους. Η Εκκλησία εορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

7 ΠΑΣΧΑ (Κινητή εορτή) Οι χριστιανοί τιμούν τα Πάθη του Χριστού και γιορτάζουν την Ανάστασή Του. Σαράντα ημέρες προετοιμάζονται γι αυτό με νηστεία, που γίνεται αυστηρότερη την τελευταία εβδομάδα. Οι πλημμυρισμένες από κόσμο εκκλησίες έχουν τον πρώτο λόγο σ αυτή τη «Μεγάλη Εβδομάδα», όπως λέγεται, με πλήθος εκδηλώσεων από τις οποίες ξεχωρίζουν, η αναπαράσταση της Σταύρωσης το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, η περιφορά του «σώματος» του Χριστού στους δρόμους το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής και η κορυφαία στιγμή της αναγγελίας της Ανάστασης τα μεσάνυκτα του Μεγάλου Σαββάτου. Το χαρμόσυνο γεγονός γιορτάζεται με «εκρήξεις χαράς» παντού. Αυτό που συμβαίνει, όμως στην Λίμνη του Αγίου Νικολάου με το σύμβολο της προδοσίας να καίγεται στο κέντρο, τα πλήθη των πιστών να στέκουν ολόγυρα με αναμμένες λαμπάδες στα χέρια, τα χιλιάδες βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα είναι μοναδικό και αξίζει να το ζήσετε. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου πρόσκοποι και οδηγοί προσφέρουν αναστάσιμες λαμπάδες στους επισκέπτες του Αγίου Νικολάου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παιδιά του Προοδευτικού Συλλόγου Ελούντας, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές, προσφέρουν λαμπάδες επίσης στους επισκέπτες αλλά και πασχαλιάτικα γλυκά, τσουρέκια με κόκκινα αυγά και καλιτσούνια. Το ίδιο βράδυ στο Καλό Χωριό προσφέρονται τσάντες με λαμπάδα, κόκκινα αυγά και καλιτσούνια έξω από την εκκλησία. ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ Το έθιμο της Κυριακής του Πάσχα θέλει τους ανθρώπους από το πρωί στις εξοχές να ψήνουν αρνιά και να διασκεδάζουν. ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (αργία) Το απόγευμα μετά τη «Δεύτερη Ανάσταση» διοργανώνεται κρητικό γλέντι στον αύλειο χώρο της Παναγίας της Νταβραδιανής στην Κριτσά. Οι υπαίθριες ψησταριές ψήνουν κρέας για όλους και τα ποτά προσφέρονται δωρεάν επίσης. 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ : ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (Μετατίθεται αν δεν έχει προηγηθεί το Πάσχα) Γιορτάζει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στις Σέλες. Μετά τον εσπερινό τα μέλη του τοπικού Συλλόγου Ανάπτυξης - Οικολογίας προσφέρουν γλυκά και ποτά σε όλους.

8 1 ΜΑΪΟΥ : ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ (Αργία) Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου εορτάζεται και στον Άγιο Νικόλαο η εργατική πρωτομαγιά με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, ομιλίες και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο. Ο κόσμος συμμετέχει παράλληλα και στην εορτή των λουλουδιών με εκδρομές στην εξοχή απ όπου επιστρέφει με ανθοδέσμες και στεφάνια, που στολίζουν μέχρι του Άη Γιαννιού τις πόρτες των σπιτιών. 9 ΜΑΪΟΥ : ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Στις 12 το μεσημέρι της πλησιέστερης Κυριακής το Παράρτημα Αγίου Νικολάου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης κατά της Ιταλογερμανικής κατοχής διοργανώνει εκδήλωση με ομιλία και κατάθεση στεφάνου, στη θέση «Τάφος» του Κρούστα. Ακολουθεί φαγοπότι κάτω από τα δένδρα. ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ (κινητή εορτή μετά το Πάσχα) Εορτάζει η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής Λιμνών, που βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού πάνω από το χωριό σ ένα σημείο με εκπληκτική θέα. Την παραμονή, μετά τον εσπερινό, ο τοπικός Μορφωτικός Σύλλογος προσφέρει παραδοσιακά κεράσματα στους επισκέπτες. 21 ΜΑΪΟΥ : ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ Είναι οι πολιούχοι της Ελούντας όπου και τιμούνται ιδιαίτερα. Μετά τον εσπερινό (20/5) στον οποίο χοροστατεί ο σ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, ακολουθεί λιτάνευση της εικόνας των αγίων με την συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Ο ουρανός φωτίζεται από πυροτεχνήματα, ενώ από τα φωταγωγημένα καΐκια του λιμανιού ηχούν οι σειρήνες την ώρα της περιφοράς. Ο Προοδευτικός Σύλλογος στην συνέχεια διοργανώνει μπουφέ με κεράσματα ή παραδοσιακό γλέντι στην προβλήτα του λιμανιού.

9 ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ : (Κινητή εορτή. Σαράντα ημέρες μετά το Πάσχα και πάντα Πέμπτη. Πολλές φορές και μέσα στον Ιούνιο) Εορτάζει η εκκλησία που βρίσκεται στον υδροβιότοπο του Αλμυρού, προστατευόμενη περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, 2 χιλ. νότια της πόλης. Μετά τον εσπερινό ο Πολιτιστικός Οργανισμός αναβιώνει το πανηγύρι, που γινόταν από παλιά στον πανέμορφο χώρο, με κρητικούς χορούς και κεράσματα στους επισκέπτες. Εορτάζει η εκκλησία της Ανάληψης που βρίσκεται στον Πόρο της Ελούντας. Οι ιδιαιτερότητες που κάνουν ξεχωριστή την πρωινή επίσκεψη, ανήμερα της γιορτής στην Ελουντιανή Ανάληψη, είναι τα καΐκια που πηγαίνουν εκεί για τον αγιασμό και ο παπάς που ρίχνει το Σταυρό στη θάλασσα, στην οποία μπαίνουν και οι πιστοί, για να αγιασθούν και να πιάσουν τη «μαλλιαρή», μια χορταριασμένη πέτρα που μεταφέρουν για καλοτυχία στο σπίτι τους, αλλά και φύκια, που κρεμούν πάνω από τις πόρτες των σπιτιών τους στη συνέχεια. Στον ίδιο χώρο εκτός από το γραφικό κανάλι και τους πέτρινους μύλους, που θα σας «υποδεχθούν» φτάνοντας, μπορείτε επίσης να θαυμάσετε το μωσαϊκό δάπεδο της ερειπωμένης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου μ.χ. αιώνα και ό,τι διακρίνεται μέσα στη θάλασσα από τη βυθισμένη αρχαία Ολούντα. Το ίδιο βράδυ στην Ανάληψη (Άγιος Αντώνιος) των Σελών μετά τον εσπερινό και το μαγευτικό από εκεί ηλιοβασίλεμα, τα μέλη του τοπικού Συλλόγου προσφέρουν σουβλάκια και μπύρες σε όλους. Το πρωί ρίχνεται ο Σταυρός στη θάλασσα όπως κάνουν τα Θεοφάνεια αλλού.

10 ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ (κινητή εορτή) Γιορτάζει η εκκλησία των Αγίων Πάντων που βρίσκεται στο ομώνυμο νησί του Αγίου Νικολάου. Μια ευκαιρία για να επισκεφθείτε και το παρθένο νησί - απαγορεύεται τον υπόλοιπο χρόνο - κι αν είστε τυχεροί, να δείτε και τα κρι κρι που ζουν ελεύθερα εκεί. Τα καραβάκια μεταφέρουν δωρεάν τους πιστούς. 27 ΙΟΥΝΙΟΥ : ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές του Άη Γιάννη, αχ πόσα ξέρεις και μου λες αχ πόσα τέτοια ξέρεις και μου λες, που χουν πεθάνει Με νοσταλγία το δημοφιλές αυτό τραγούδι αναφέρεται στο πανάρχαιο έθιμο που έσβησε στις ημέρες μας, όπως έσβησε και η παλιά γειτονιά άλλωστε. Του Άη Γιάννη οι φωτιές ωστόσο, στις οποίες καίγαμε παλιά τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια και πηδούσαμε πάνω από τις φλόγες, ανάβουν και πάλι χάρις στις προσπάθειες των Πολιτιστικών μας Συλλόγων. Η «μαγική» στάμνα με τα φρούτα ξαναστήνεται και το «αμίλητο νερό» κρατάει σθεναρά το μυστικό του Στα Λακώνια η γιορτή καταλήγει σ ένα μεγάλο κρητικό γλέντι με ζωντανή μουσική και χορό από νέες και νέους με παραδοσιακές φορεσιές. Τόπος ο αύλειος χώρος του Δημοτικού Σχολείου Έξω Λακωνίων και χρόνος το πλησιέστερο Σάββατο στην 27η Ιουνίου. Στην Κριτσά, όπου διοργανώνεται από τους νέους του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, γίνεται πάντα το βράδυ της 27ης Ιουνίου σε ανοικτό χώρο του χωριού. Ζωντανή κρητική μουσική κι εδώ αλλά και δωρεάν εδέσματα και ποτά στους επισκέπτες.

11 ΠΡΩΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΛΙΟΥ : ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ Η νέα σοδειά του φημισμένου Κρουστιανού αμύγδαλου δίνει την ευκαιρία για ένα ακόμη κρητικό γλέντι, όπου μπορεί κανείς να γευτεί και τα παραδοσιακά φαγητά του χωριού και φυσικά να διασκεδάσει με ζωντανή κρητική μουσική και χορό. Διοργανωτές : Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Κρούστα - Πολιτιστικός Σύλλογος Κρούστα. Τόπος : Αύλειος χώρος του Δημοτικού Σχολείου Κρούστα. 17 ΙΟΥΛΙΟΥ : ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ Το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στις Λίμνες είναι ονομαστό. Μην το χάσετε. Διοργανώνεται από ιδιώτες στις ταβέρνες του χωριού τόσο κατά την παραμονή (16/7) όσο και ανήμερα (17/7) της γιορτής. 20 ΙΟΥΛΙΟΥ : ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ Γιορτάζει η εκκλησία του Προφήτη Ηλία στον Σκινιά, που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο βόρεια του οικισμού σε πανοραμικό τόπο με θέα το Κρητικό πέλαγος. Παλιό ενετικό μοναστήρι η σημερινή εκκλησία έχει δίπλα της μια ανακαινισμένη βίγλα (ενετικό παρατηρητήριο), που αξίζει να επισκεφθείτε επίσης. Μετά τον εσπερινό (19/7) ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει κρητική βραδιά με φημισμένους καλλιτέχνες στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου. Αλλά και το γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον Κρούστα διεκδικεί την παρουσία σας επίσης. Βρίσκεται 300 μ. πριν από το χωριό σ ένα σημείο με εκπληκτική θέα στον κάμπο της Κριτσάς και στον κόλπο του Μεραμπέλου. Δίπλα στην παλιά βρύση με τις πέτρινες γούρνες και κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο που είναι στην είσοδο του χώρου, οι νέοι του Ποδοσφαιρικού Αθλητικού Ομίλου Κρούστα ψήνουν σουβλάκια για όλους και διασκεδάζουν με κρητική μουσική τόσο κατά την παραμονή (19/7) όσο και ανήμερα (20/7) της γιορτής.

12 26 ΙΟΥΛΙΟΥ : ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Γιορτάζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στον Αδριανό. Μετά τον εσπερινό (25/7) ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζενίων «ΟΙ ΑΟΡΗΤΕΣ» διοργανώνει κρητικό γλέντι γύρω από την τεράστια μουριά της πλατείας με ζωντανή μουσική και χορούς από χορευτικό συγκρότημα. Στο χώρο λειτουργεί και έκθεση παραδοσιακών υφαντών και εργαλείων. Ανήμερα της γιορτής (26/7) τα μέλη του Συλλόγου είναι πρόθυμα να σας ξεναγήσουν στις γύρω φυσικές ομορφιές με το εντυπωσιακό φαράγγι του Χαυγά και τα δυο σπήλαια με τον πλούσιο σταλαγμιτικό διάκοσμο. 27 ΙΟΥΛΙΟΥ : ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ Γιορτάζει το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα Καλού Χωριού, που βρίσκεται στην ομώνυμη μαγευτική παραλία. Μετά τον εσπερινό (26/7) ακολουθεί λιτανεία της εικόνας του Αγίου με την συμμετοχή της φιλαρμονικής του Δήμου, των Αρχών και πλήθους κόσμου. Ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος προσφέρει αναψυκτικά, ρακή και γλυκά σε όλους. Το βράδυ της 27ης διοργανώνεται μεγάλο λαϊκό γλέντι στο χώρο των εκδηλώσεων με ζωντανή κρητική μουσική και χορό. Γιορτάζει η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα Σπιναλόγκας. Μια ευκαιρία για να δείτε από κοντά και το ονομαστό μνημείο. Τα καραβάκια από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα μεταφέρουν δωρεάν, παραμονή (26/7) και ανήμερα (27/7) τους πιστούς. ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΟΥΛΙΟΥ : ΚΡΗΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Έξω Λακωνίων φιλοξενεί στο μικρό θέατρο, που βρίσκεται στο πλάι του Δημοτικού Σχολείου, έναν κρητικό θίασο. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΙΟΥΛΙΟΥ : ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ Ο Σύλλογος Ανάπτυξης - Οικολογίας Σελών διοργανώνει τη μεγάλη ετήσια διασκέδασή του στην πλατεία του χωριού με ζωντανή κρητική μουσική και χορό.

13 ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΙΟΥΛΙΟΥ : ΜΑΓΕΡΟΤΣΙΚΑΛΙΑΣΜΑΤΑ Ή ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα διοργανώνονται στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κριτσάς τα περίφημα «Μαγεροτσικαλιάσματα» με φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Η εκδήλωση προβάλλει την παραδοσιακή κριτσώτικη κουζίνα με ζωντανή επίδειξη του τρόπου μαγειρέματος από νοικοκυρές του χωριού αλλά και κατανάλωση των φαγητών προς τέρψιν των επισκεπτών. Στο χώρο λειτουργεί και έκθεση γνωριμίας με την παραδοσιακή ζωή του χωριού. Ακολουθεί κρητικό γλέντι. Προσοχή, όμως. Ο ίδιος Σύλλογος διοργανώνει και τον «Κρητικό γάμο», μια μεγάλη εκδήλωση με όλα τα παλιά έθιμα και με αληθινό ζευγάρι που παντρεύεται πραγματικά. Σ αυτό το τελευταίο βρίσκεται και η δυσκολία του «εγχειρήματος», γι αυτό και δεν γίνεται κάθε χρόνο. Αν βρεθεί το ζευγάρι, όμως, τότε αντί για «Μαγεροτσικαλιάσματα», είσαστε όλοι καλεσμένοι στο γάμο 30 ΙΟΥΛΙΟΥ : ΑΓΙΟΥ ΣΙΛΑ Γιορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Σίλα που βρίσκεται στο 8ο χιλιόμετρο του δρόμου Αγίου Νικολάου - Καλού Χωριού. Μετά τον εσπερινό (29/7) ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλού Χωριού προσφέρει ποτά, ξηρούς καρπούς και γλυκά στους επισκέπτες, ενώ ανήμερα το βράδυ (30/7) διοργανώνει κρητικό γλέντι στο χώρο εκδηλώσεων του χωριού.

14 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥ (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) Γιορτάζει η εκκλησία του Αφέντη Χριστού στους Κάτω Αμυγδάλους. Μετά τον εσπερινό (5/8) προσφέρονται νηστίσιμα παραδοσιακά εδέσματα και ποτά στο προαύλιο της εκκλησίας. Στο Πάνω Χωριό Ελούντας στους αύλειους χώρους του Δημοτικού Σχολείου και της εκκλησίας της Παναγίας, παλιές και νέες νοικοκυρές μετά τον εσπερινό (5/8) βάζουν όλη την τέχνη τους για να ευχαριστήσουν τους επισκέπτες. «Μακαρούνια τση χέρας», «χοχλιούς με χόντρο», «κουκιά γιαχνί», «φάβα», «χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι», είναι μερικά από τα πιάτα που μπορείτε να γευτείτε κι εσείς. Ακολουθεί διασκέδαση με κρητικούς χορούς και τραγούδια συνοδεία βιολιού ή λύρας. Ονομαστό είναι όμως και το πανηγύρι του Αφέντη Χριστού στο Αβδελιακό του οροπέδιου Καθαρού της Κριτσάς σε υψόμετρο 1150 μ. Το λαϊκό γλέντι, που γίνεται μετά τον εσπερινό (5/8), με ζωντανή κρητική μουσική, διοργανώνεται από ιδιώτη εδώ, κρατά μέχρι τις πρωινές ώρες και συνεχίζεται και την επομένη μετά τη λειτουργία. Το ξεχωριστό τοπίο αλλά και η γοητευτική διαδρομή είναι δυο επιπλέον λόγοι για να το επιλέξετε. ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : ΓΙΟΡΤΗ ΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΑΣ (Κριτσά) Στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κριτσάς ο Αθλητικός Όμιλος του χωριού διοργανώνει τη Γιορτή της Μυζηθρόπιτας. Νοστιμότατη η «νεράτη» μυζηθρόπιτα της περιοχής, που παρασκευάζεται επί τόπου από νοικοκυρές, δίνει την αφορμή για ένα ακόμη γλέντι με ζωντανή μουσική. ΠΡΩΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΦΤΑΖΥΜΟΥ (Κρούστας) Πρόκειται για το φημισμένο ημίγλυκο ψωμί, που φτιάχνουν πεντανόστιμο οι Κρουστιανές νοικοκυρές. Ψήνεται στους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους του χωριού και προσφέρεται δωρεάν στους επισκέπτες της γιορτής. Στον εκθεσιακό χώρο που λειτουργεί δίπλα μπορείτε να θαυμάσετε τα μοναδικής τέχνης και φαντασίας κρουστιανά υφαντά, ξυλόγλυπτα έργα των κατοίκων και άλλα χειροτεχνήματα. Όταν καθίσετε για φαγητό, μην παραλείψετε να παραγγείλετε «λαζάνια με αθότυρο» και «νεράτες μυζηθρόπιτες» στο τέλος. Στο κρητικό γλέντι που ακολουθεί προσέξτε τη χάρη και τις απαλές κινήσεις του «στραταριστού» χορού των ντόπιων. Δε χοροπηδούν εδώ... Τόπος : Αύλειος χώρος Δημοτικού Σχολείου Κρούστα. Διοργανωτής : Πολιτιστικός Σύλλογος Κρούστα.

15 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : ΓΙΟΡΤΗ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΛΙΜΝΙΩΤΩΝ Στην κεντρική πλατεία του χωριού μια αλλιώτικη γιορτή. Εκεί κατά το βραδάκι ώρα οκτώ περίπου συναντώνται οι απόδημοι Λιμνιώτες σε μια συγκινητική γιορτή με παραδοσιακή μουσική με μεζέδες με συναίσθημα αλλά και πολύ κέφι. Αν τύχει και βρεθείτε κοντά μην το χάσετε. Η εμπειρία θα είναι μοναδική. 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΡΑΚΗΣ (Λίμνες) Η ρακή ή τσικουδιά είναι το αγαπημένο ποτό των Κρητικών. Στη γιορτή της μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία παραγωγής της με τον παραδοσιακό αποστακτήρα, να πιείτε όση θέλετε δωρεάν με «οφτή» πατάτα και ελιές, και να διασκεδάσετε ως τις πρωινές ώρες με ζωντανή κρητική μουσική και χορό. Τόπος : Λίμνες Διοργανωτής : Μορφωτικός Σύλλογος Λιμνών. ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ (Πρίνα) Η πιο «γλυκιά» εκδήλωση του καλοκαιριού. Το μέλι δεν παράγεται απλά στην περιοχή μας. Είναι ονομαστό για την ποιότητα και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Οι επισκέπτες της γιορτής θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα γι αυτό, να δουν εργαλεία, σκεύη, κηρήθρες, να το παρακολουθήσουν να βγαίνει από τον «μελιτοεξαγωγέα» και φυσικά να το γευτούν ατόφιο ή με λουκουμάδες και μυζηθρόπιτες. Όσοι θελήσουν να το προμηθευθούν κιόλας να είναι σίγουροι πως αγοράζουν ένα εκλεκτό προϊόν. Ακολουθεί κρητικό γλέντι με ζωντανή μουσική. Χώρος : Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου Πρίνας. Διοργανωτής : Πολιτιστικός Σύλλογος Πρίνας. 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ Γιορτάζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου στο Βρουχά, που ήταν μοναστήρι παλιά κι έχει περισσότερα από τετρακόσια χρόνια ζωής. Το βράδυ της γιορτής (29/8) ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει μεγάλο κρητικό γλέντι στο προαύλιο του σχολείου.

16 ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ : ΦΕΓΓΑΡΟΒΡΑΔΙΑ Μη ψάχνετε για ακριβή ημερομηνία εδώ. Ακολουθήστε την πανσέληνο. Ενημερωθείτε νωρίτερα, πάρτε την παρέα σας κι αφεθείτε σ ένα ρομαντικό βράδυ σε υπαίθριο χώρο της Κριτσάς με ζωντανή κρητική μουσική αλλά χωρίς μηχανήματα και φώτα. Οι μεζέδες, τα ποτά και η φαντασία είναι προσφορά των νέων του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σεπτεμβρίου : Τριήμερο λόγου και τέχνης Ο πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Λογοτεχνίας και της απονομής των βραβείων στους νικητές θα αφιερώνει το τριήμερο αυτό σε μία γνωστή προσωπικότητα των γραμμάτων και των τεχνών. Φέτος το αφιέρωμα θα είναι στο Ζυλ Ντασέν και θα γίνει σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Ενημερωθείτε από το ειδικό πρόγραμμα που θα κυκλοφορήσει. 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : ΓΕΝΕΣΙΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Γιορτάζει το ανακαινισμένο ενετικό εκκλησάκι της Παναγίας της Ντρουβαλιώτισσας, που βρίσκεται στην τοποθεσία Ντρουβαλιάς ένα χιλιόμετρο νοτιοδυτικά του Σχίσματος της Ελούντας. Μετά το τέλος του εσπερινού (7/9) ο Προοδευτικός Σύλλογος προσφέρει γλυκά και ποτά στους επισκέπτες. 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Γιορτάζει η παλιά εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στις Απάνω Πινές. Το βράδυ της γιορτής (14/9) ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει κρητικό γλέντι στον αύλειο χώρο της εκκλησίας. Γιορτάζει η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στους Έξω Ποτάμους. Μετά τον εσπερινό (13/9) τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου υποδέχονται με φρέσκα καρύδια και αχλάδια τους επισκέπτες και ψήνουν ξινόχοντρο για όλους. Ακολουθεί διασκέδαση με κρητική μουσική.

17 ΜΕΣΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : TOUCΗ (υπο την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού) Πρόκειται για έναν πανελλήνιο εικαστικό διαγωνισμό που φέρνει σε επαφή τους καλλιτέχνες που έχουν επιλέξει ως δεύτερη πατρίδα τους την Ελλάδα, με τους Έλληνες συναδέλφους τους και βοηθάει στη γνωριμία, στην κατανόηση και στην αρμονική συνύπαρξη. Για την επιτυχία της εκδήλωσης κινητοποιείται όλο το καλλιτεχνικό δυναμικό του Δήμου μας. Διοργανωτής : Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αγ. Νικολάου. (Ενημερωθείτε από το ειδικό πρόγραμμα που κυκλοφορεί) 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΚΑ Γιορτάζει η εκκλησία του Αγίου Φωκά στο «Μέσα Νησί» της Ελούντας. Οι πιστοί μεταφέρονται δωρεάν με καραβάκια από τον Άγιο Νικόλαο και την Ελούντα. Στο τέλος της λειτουργίας προσφέρονται σπιτικά γλυκά και ποτά στους επισκέπτες. 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ Γιορτάζει η παλιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννου στα Ζένια. Μετά τον εσπερινό (25/9) τα μέλη του Τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου προσφέρουν παραδοσιακά φαγητά, γλυκά και ποτά στο προαύλιο της εκκλησίας. 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Ιδανικός τόπος διακοπών η περιοχή μας συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες απ όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Ιδανικός όχι για το κλίμα του μόνο, τις φυσικές ομορφιές και τις καθαρές ακτές αλλά και γιατί από τα αρχαία χρόνια ο ξένος είναι «ιερός» εδώ και τα φιλόξενα αισθήματα αρετή. Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού έτσι είναι γιορτή για μας. Ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος και μην τις χάσετε.

18 ΠΡΩΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : ΨΑΡΟΒΡΑΔΙΑ Ξεχωριστή εκδήλωση στην Ελούντα. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη νόστιμη μαρίδα του Κόρφου, να γνωρίσουν μέσα από σχετική έκθεση τη ζωή των ναυτικών και να διασκεδάσουν με ζωντανή μουσική. 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ (αργία) Με μαθητικές παρελάσεις κυρίως τιμάται στον Δήμο μας η αντίσταση του ελληνικού λαού κατά της Ιταλογερμανικής εισβολής του 1940.

19 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ Γιορτάζει η εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου στους Άνω Αμυγδάλους. Μετά τον εσπερινό (8/11) τα μέλη του Συλλόγου ΑΟΡΗΤΕΣ και οι νοικοκυρές του χωριού προσφέρουν παραδοσιακά φαγητά και ποτά στους επισκέπτες. 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Γιορτάζει η ομώνυμη εκκλησία του Αγίου Ιωάννου στο μέσα νησί της Ελούντας. Οι πιστοί μεταφέρονται με καραβάκια δωρεάν από το Σχίσμα Ελούντας. ΕΛΑΙΟΣΥΓΚΟΜΙΔH (λιομάζωμα) Στο τέλος του μήνα ξεκινάει η συγκομιδή της ελιάς, του σημαντικότερου προϊόντος της περιοχής μας, που απασχολεί, για ολόκληρο το χειμώνα το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού. Ο καρπός μεταφέρεται στα ελαιοτριβεία όπου και βγαίνει το ελαιόλαδο, το μεγάλο «μυστικό» της κρητικής διατροφής, που θεωρείται η υγιεινότερη του κόσμου. Μέρος του καρπού μετατρέπεται σε επιτραπέζια, βρώσιμη ελιά, που αν και ψιλή είναι ιδιαίτερα νόστιμη. Το λάδι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς εχει κατ επανάληψιν βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς για την εξαιρετική του ποιότητα. Και φέτος κατέκτησε ακόμα μια διάκριση.

20 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ : ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Γιορτάζει το Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που έδωσε το όνομά του στον Δήμο. Βρίσκεται στην κορυφή της μικρής χερσονήσου βόρεια της πόλης. Οι κάτοικοι τιμούν τον προστάτη τους άγιο και είναι αργία για την έδρα του Δήμου. O πολυούχος Άγιος της πόλης μας και ο Δήμος εορτάζει με λαμπρότητα, προσφέροντας μετά τη θεία λειτουργία κεράσματα στους επισκέπτες στην κεντρική πλατεία της πόλης. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝNΑ Το απόγευμα σε κεντρικό σημείο της πόλης οι Μαθητικές Κοινότητες Αγίου Νικολάου διοργανώνουν εκδήλωση με μουσική, χορό και άλλα, από μαθητικά συγκροτήματα. Τα έσοδα απο την πώληση διαφόρων κατασκευών των παιδιών προσφέρονται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ : ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ Από νωρίς το πρωί τα παιδιά γυρίζουν σε σπίτια και μαγαζιά ψάλλοντας τα «κάλαντα», ένα τραγούδι που μιλάει για την Γέννηση του Χριστού. Μην αρνηθείτε να τα ακούσετε και να βάλετε κάποιο κέρμα στον κουμπαρά τους. 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ : ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ (Διήμερη αργία) Στα Ζένια τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου λένε μετά τη λειτουργία τα κάλαντα στους δρόμους και στη συνέχεια μοιράζουν δώρα στα παιδιά. 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ : ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ Στους δρόμους και πάλι από το πρωί τα παιδιά για τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα αυτή τη φορά. Στις 3.00 μ.μ. με μεγάλη συμμετοχή κόσμου στο Λιμάνι του Αγίου Νικολάου αποχαιρετούμε τον παλιό χρόνο και υποδεχόμαστε τον Άη Βασίλη που δίνει δώρα στα παιδιά. Στα Έξω Λακώνια τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου λένε από τις 6.00 μ.μ. ως αργά το βράδυ τα κάλαντα στους δρόμους του χωριού.

21 Χάρτης με τα όρια του Δήμου Αγίου Νικολάου.

22 ΣΤΗΝ ΚΟΥΝΔΟΥΡΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ το παρελθόν συμβιώνει αρμονικά με το μέλλον. Βιβλία από το 1800 αλλά και internet και ηλεκτρονικός εξοπλισμός για άτομα με αναπηρίες τόμοι είναι στην διάθεσή σας. Ρούσσου Καπετανάκη 18, Άγιος Νικόλαος τηλ: φαξ:

23 Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ, το γνωστότερο περιβαλλοντικό σύμβολο του κόσμου, είναι ένα διεθνές σήμα ποιότητας, που απονέμεται στις ακτές που πληρούν τις αυστηρές του προϋποθέσεις. Αυτές με τα καθαρότερα νερά, δηλαδή, αλλά και την οργάνωση, την ασφάλεια των κολυμβητών, την πληροφόρηση, την καθαριότητα, την προστασία του περιβάλλοντος χώρου και άλλων, 29 συνολικά, κριτιρίων. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει πανελλήνια πρωτιά εδώ. Είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας σε ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ!

24 ΖΟΕ Γραφικές τέχνες

όλα σχετικά με την Κρήτη Λασίθι Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με την Κρήτη Λασίθι Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με την Κρήτη Λασίθι Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Νομός Λασιθίου...4 Η πόλη του Αγίου Νικολάου...5 Παραλία Χαβάνια...7 Παραλία Αμμούδι...7 Παραλία Κιτροπλατεία...7 Παραλία Άμμος...7 Δημοτική

Διαβάστε περισσότερα

όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Νομός Ρεθύμνης...4 Η πόλη του Ρεθύμνου...5 Παραλία Ρεθύμνου... 10 Το χωριό και η παραλία Πλατανιάς... 10 Η παραλία Περιβόλια... 11 Η παραλία Κουμπές...

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Ο νομός Χανίων...5 Η πόλη των Χανίων...6 Νέα Χώρα...9 Χανιά (Ανατολικά από τα Ενετικά τείχη)...9 Καλαμάκι...9 Άγιοι Απόστολοι... 10 Η χερσόνησος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ 47 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ

ΤΕΥΧΟΣ 47 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ ΤΕΥΧΟΣ 47 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ Αφιερωμένο στο Δαίδαλο και Ίκαρο που πέταξαν από την Αγία Γαλήνη ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 9-11 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ BEACH VOLLEY Καντάδα για

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ. Εκδηλώσεις & Δρώμενα

ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ. Εκδηλώσεις & Δρώμενα ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ Εκδηλώσεις & Δρώμενα 2015 Δήμος Προσοτσάνης Χ. Σακάρη 15 ΤΚ 66200 Τηλ. 2522350103 Fax. 2522350191 email: info@prosotsani.gr www.prosotsani.gr www.spilaioaggiti.prosotsani.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ 1 ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα νέα του ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

Τα νέα του ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 56 ΤΙΜΗ 5 Ευρώ Τα νέα του ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ και έντονη παρουσία στο χωριό μας. Η απουσία του θα είναι σε όλους μας αισθητή. Θερμά Συλλυπητήρια στην οικογένειά του. ΣΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε το

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε το KANALIA T. 131_Layout 1 17/7/2015 7:45 πμ Page 1 KΩΔ. 6772 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ K A Ρ Δ Ι Τ Σ Α Σ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ n ΓΡΑΦΕΙΑ: ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ 10, 106

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με την Κρήτη Ηράκλειο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με την Κρήτη Ηράκλειο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με την Κρήτη Ηράκλειο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Νομός Ηρακλείου...4 Η πόλη του Ηρακλείου...5 Ιστορία...6 Αξιοθέατα...7 Το χωριό Αμμουδάρα...9 Το χωριό Λινοπεράματα... 10 Η παραλία Παλαιόκαστρο...

Διαβάστε περισσότερα

H Kύπρος στην καρδιά μας Εμείς φτιάχνουμε το ταξίδι της ζωής μας

H Kύπρος στην καρδιά μας Εμείς φτιάχνουμε το ταξίδι της ζωής μας ΚΥΠΡΟΣ H Kύπρος στην καρδιά μας Εμείς φτιάχνουμε το ταξίδι της ζωής μας Aκούμε συχνά να λέγεται πως η ζωή δεν είναι αυτό που μας δίνεται αλλά ότι διαμορφώνεται ανάλογα με τις επιλογές που κάνουμε. Οι φιλόξενοι

Διαβάστε περισσότερα

9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ 9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Φεβρουάριος 2014 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Σελίδα 1. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ -1-2. ΕΜΒΛΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολατρικός Όμιλος Νέας Ιωνίας. Τεύχος 33 / Iανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2014

Φυσιολατρικός Όμιλος Νέας Ιωνίας. Τεύχος 33 / Iανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2014 Φυσιολατρικός Όμιλος Νέας Ιωνίας Τεύχος 33 / Iανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος 2014 ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ Αλλάζει πλέον ο τρόπος για την συμμετοχή στις πολυήμερες

Διαβάστε περισσότερα

Τα Νέα του Βρυσοχωρίου

Τα Νέα του Βρυσοχωρίου CMYK www.mosv.gr nea@mosv.gr Τα Νέα του Βρυσοχωρίου ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΡΥΣΟΧΩΡΙΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 Αρ. Φύλλου 75 Έτος Ιδρύσεως 1993 ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η διεύθυνσή μας στο Διαδίκτυο είναι: http://www.afterzed.gr/sillogosrentinioton e-mail: sy-ap-re@hotmail.com. Εκδηλώσεις Αυγούστου 2012

Η διεύθυνσή μας στο Διαδίκτυο είναι: http://www.afterzed.gr/sillogosrentinioton e-mail: sy-ap-re@hotmail.com. Εκδηλώσεις Αυγούστου 2012 ΡΕΝΤΙΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΙΛΙΟΝ 79 ΚΩΔΙΚΟΣ 014407 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΡΕΝΤΙΝΙΩΤΩΝ Στουρνάρη 45 Τ.Κ. 10682 Αθήνα Τηλ.: 210 3812660 ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 144

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΙΝΘΙΟΙ ΓΛΕΝΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ 1,20 2,50 1,20 2,50.

ΑΡΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΙΝΘΙΟΙ ΓΛΕΝΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ 1,20 2,50 1,20 2,50. 14 ΦΕΒΡOYAΡΙΟΥ 2011 Έτος 2ο Διανέμεται σε 3.000 τεύχη «Το Μαίναλον» ΑΡΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΙΝΘΙΟΙ 8599 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ ΣΤΟΝ Π.ΜΠΕΓΛΙΤΗ ΓΛΕΝΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ σελ.3 ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ σελ.15

Διαβάστε περισσότερα

Το χωριό Του Αντώνη Καρανίκα

Το χωριό Του Αντώνη Καρανίκα ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΕΜΠΑ Κωδικός: 014683 Ασπροποτάμου Αγράφων 4188 Απεραντίων ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ Φραγκίστας ΧΡΥΣΩ Βίνιανης Φουρνά Κτημενίων Καρπενησίου ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Ποταμιάς Προυσού Δομνίστας Κλεισούρας

Διαβάστε περισσότερα

Ε 11ου Δημ. Σχολείου Παλαιού Φαλήρου. τα σαΐνια. για να συντηρήσουν την οικογένειά. τους. Αυτούς τους ανθρώπους μπορούν

Ε 11ου Δημ. Σχολείου Παλαιού Φαλήρου. τα σαΐνια. για να συντηρήσουν την οικογένειά. τους. Αυτούς τους ανθρώπους μπορούν ΤΕΥΧΟΣ 7 Ιανουάριος Φεβρουάριος 2013 Ε 11ου Δημ. Σχολείου Παλαιού Φαλήρου τα σαΐνια Οικονομική κρίση : Άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθειά μας Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί, βιολογικά, όπως όταν τον ακρωτηριάσουν. (Γ. Σεφέρης)

Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί, βιολογικά, όπως όταν τον ακρωτηριάσουν. (Γ. Σεφέρης) επικ χαλ ιοπουλιτών οινωνία Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί, βιολογικά, όπως όταν τον ακρωτηριάσουν. (Γ. Σεφέρης) Τριμηνιαία έκδοση του Εκπ. Συλλόγου Χαλκιοπουλιτών Ο Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολατρικός Όμιλος Νέας Ιωνίας

Φυσιολατρικός Όμιλος Νέας Ιωνίας Φυσιολατρικός Όμιλος Νέας Ιωνίας ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 40 ΤΚ 142 31, Ν. ΙΩΝΙΑ Τεύχος 37 / ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 ΚΕΜΠΑ 5358 Νέα μέλη Δάναλη Ερατώ Δημητριάδου Μαρία Κισκέα Σταυρούλα Κυριακού Ζωή Κωσταρά

Διαβάστε περισσότερα

Έστειλε μηνύματα. η γιορτή της Ένωσης. Ο Σύλλογος του μικρού Δροσάτου. δίνει δυναμικό παρών σε όλα τα δρώμενα.

Έστειλε μηνύματα. η γιορτή της Ένωσης. Ο Σύλλογος του μικρού Δροσάτου. δίνει δυναμικό παρών σε όλα τα δρώμενα. ΔΙΜΗΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΠΑΛΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ Πρατίνου & Δούριδος 8-11634 Αθήνα Αρ. Φύλλου 96 Ιαν. Φεβ. 2011 Έστειλε μηνύματα η γιορτή της Ένωσης Σελ. 4-8 Ο Σύλλογος του μικρού Δροσάτου δίνει δυναμικό παρών

Διαβάστε περισσότερα

Χώρα Στεμνίτσα. εποχιακή έκδοση γιά τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη στην αγαπημένη «χωροπούλα» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Άρθρο του εκδότη Στο μεταίχμιο

Χώρα Στεμνίτσα. εποχιακή έκδοση γιά τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη στην αγαπημένη «χωροπούλα» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Άρθρο του εκδότη Στο μεταίχμιο Χώρα Στεμνίτσα εποχιακή έκδοση γιά τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη στην αγαπημένη «χωροπούλα» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη Στεμνίτσα Αρκαδίας Τ.Κ. 220 24, Τηλ. 27950 81494, Fax: 210 8075254, e-mail: horastemnitsa@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα

Χώρα Στεμνίτσα. εποχιακή έκδοση γιά τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη στην αγαπημένη «χωροπούλα» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Άρθρο του εκδότη Στο μεταίχμιο

Χώρα Στεμνίτσα. εποχιακή έκδοση γιά τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη στην αγαπημένη «χωροπούλα» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Άρθρο του εκδότη Στο μεταίχμιο Χώρα Στεμνίτσα εποχιακή έκδοση γιά τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη στην αγαπημένη «χωροπούλα» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη Στεμνίτσα Αρκαδίας Τ.Κ. 220 24, Τηλ. 27950 81494, Fax: 210 8075254, e-mail: horastemnitsa@yahoo.gr

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Χανιώτικα νέα. Ειδική έκδοση - αφιέρωμα

Χριστούγεννα. Χανιώτικα νέα. Ειδική έκδοση - αφιέρωμα Χριστούγεννα 2014 Χανιώτικα νέα Ειδική έκδοση - αφιέρωμα 2 ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014 3 Η ιστορία του εορτασμού των Χριστουγέννων 4 5 Η επιστήμη για τα έθιμα και τους θρύλους των Χριστουγέννων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ & ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΜΑΝΕΣΗ. Εξώφυλλο ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ. Περιεχόμενα - Υπεύθυνοι Εφημερίδας. Κος ΜΑΝΕΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ & ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΜΑΝΕΣΗ. Εξώφυλλο ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ. Περιεχόμενα - Υπεύθυνοι Εφημερίδας. Κος ΜΑΝΕΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ Ι Α Β Α Σ Τ Ε Εξώφυλλο Περιεχόμενα - Υπεύθυνοι Εφημερίδας Έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα Αθανάσιος Διάκος Εργασίες μαθητών Γ και Ε Δημοτικού Κωνσταντίνος Καβάφης Το γαιτανάκι Ο Αχυρούλης Το νηπιαγωγείο

Διαβάστε περισσότερα

Καλό Πάσχα Ιερές... μπίζνες

Καλό Πάσχα Ιερές... μπίζνες ΔΙΜΗΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΠΑΛΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ Πρατίνου & Δούριδος 8-11634 Αθήνα Αρ. Φύλλου 97 Μαρτ. Απρ. 2011 Καλό Πάσχα Ιερές... μπίζνες από τη Βαρνάκοβα! Το Ευπάλιο μάς ενώνει Πολλά τα ενδιαφέροντα αυτού

Διαβάστε περισσότερα

M α ς ε ν ώ ν ε ι η Κ ρ ή τ η

M α ς ε ν ώ ν ε ι η Κ ρ ή τ η ÅËÅÕÈ. ÂÅÍÉÆÅËÏÕ 82-185 34 ÐÅÉÑÁÉÁÓ ÔÇË. - FAX.: 210 4171498 omonoia1880@gmaii.com ÊñÞôåò ôïõ ÐåéñáéÜ ΤΡΙΜΗΝΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ÁÄÅËÖÏÔÇÔÁÓ ÊÑÇÔÙÍ ÐÅÉÑÁÉÁ «Ç ÏÌÏÍÏÉÁ» www.akpo.gr Ιανουάριος Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΤΥΨΗ. Έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Στύψης Έτος Ίδρυσης 1992 Φύλλο 59 - Μάιος 2013 www.stipsi.gr/efimerida/

Η ΣΤΥΨΗ. Έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Στύψης Έτος Ίδρυσης 1992 Φύλλο 59 - Μάιος 2013 www.stipsi.gr/efimerida/ Η ΣΤΥΨΗ Έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Στύψης Έτος Ίδρυσης 1992 Φύλλο 59 - Μάιος 2013 www.stipsi.gr/efimerida/ ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Αγιαννίτικα Νέα» ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

«Αγιαννίτικα Νέα» ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ «Αγιαννίτικα Νέα» ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ XPONOΣ 10ος AP. ΦYΛ. 30 ΙΑΝ. - ΦΕΒΡ. - ΜΑΡΤ. -ΑΠΡ. 2013 AΓ. IΩANNHΣ ''Αποκριές 2013'' ΔΙΑΝΕΜΕ ΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Τρεις το λάδι, τρεις το

Διαβάστε περισσότερα

Είναι πλέον κοινότυπο να τονίζεται και

Είναι πλέον κοινότυπο να τονίζεται και ΠΛHPΩMENO TEΛOΣ Tαχ. Γραφείο KEMΠ. ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ Aριθµός Άδειας 2486 P R E S S P R E S S X + 7 P O S T P O S T Kωδικός 01-4170 Tα θεμέλιά μου στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στους ώμους τους και πάνω

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ 2013

ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ 2013 Οδοιπορικό... μιας δεκαετίας! Οδοιπόροι- και μάλιστα καθόλου ασθενείς- υπήρξαν οι συντάκτες και οι φίλοι της Υπαίθρου για δέκα χρόνια τώρα και συνεχίζουν ακάθεκτοι, με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο και πείσμα,

Διαβάστε περισσότερα