Προχθές. Χθες. Σήμερα ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Προχθές. Χθες. Σήμερα ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ"

Transcript

1

2 ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Πρόεδρος : Μανώλης Θραψανιώτης Αντιπρόεδρος : Γιώργης Ταβλάς Μέλη: Τάσος Αναστασάκης Μαρία Κοκολάκη Στέλιος Κτενιαδάκης Μανώλης Μακράκης Γιώργος Μπελούκας Μαρία Μπετούρα Γιάννης Ξανθογεώργης Ίνκα Πεδιαδίτη Ρίτσα Χατζημιχαήλ Φωτογραφία εξώφυλλου : Ανθορόδακες (Αρχαιολογικό μουσείο Αγίου Νικολάου) Φωτογραφίες : Κωστής Χατζηφωτεινός - Νίκος Αρναουτάκης - Γιώργος Αυγουστινάτος - Μαρία Σωρού - Βίλη Αποστολάκου - Γιώργος Αφορδακός - Ιάσων Ταβλάς - Γεωργία Χάβα Πολιτιστικός Σύλλογος Κριτσάς - Πολιτιστικός Σύλλογος Λακωνίων - Πολιτιστικός Σύλλογος Ζενίων ΟΙ ΑΟΡΗΤΕΣ. Σχεδίαση : ΖΟΕ Γραφικές τέχνες τηλ: Κείμενα επιμέλεια : Κωστής Χατζηφωτεινός - Μανώλης Θραψανιώτης Προχθές Χθες Σήμερα Oι εποχές αλλάζουν, τα πρόσωπα αλλάζουν, το τοπίο αλλάζει. Εκείνο που αντέχει στο χρόνο, είναι τα ήθη και τα έθιμα, η παράδοση, ο πολιτισμός μας. Μια προσπάθεια καταγραφής εκδηλώσεων τέτοιων, που έχουν σχέση με την παράδοση και τον πολιτισμό, γίνεται σε τούτο το καλεντάρι που έχετε στα χέρια σας.

3 «Χαιρετισμός του Δημάρχου» Ο λαός της περιοχής μας έχει να επιδείξει σημαντικές εκδηλώσεις, πανηγύρια, εορτές και δραστηριότητες καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Μερικές απ αυτές συνδέονται με την πίστη του,τα ήθη και τα έθιμά του και έχουν μακραίωνη ιστορία. Άλλες έχουν σχέση με τις πολιτισμικές ανάγκες των ανθρώπων ανάλογα με τις εποχές. Όλες όμως έχουν το χαρακτηριστικό ότι συντελούνται στο δημόσιο χώρο, είναι ευκαιρίες συνάντησης των πολιτών που συμβάλλουν γενικότερα στην διατήρηση του κοινωνικού ιστού. Είναι συνδεμένες με τις εποχικές ανάγκες, την οικονομία του τόπου και με τα τοπικά προϊόντα. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου κατέγραψε όλες αυτές τις εκδηλώσεις και παρουσιάζει ένα πλουσιότατο ημερολόγιο για τις ανάγκες τόσο των συμπολιτών μας όσο και των επισκεπτών. Μαζί με τις άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Πολιτιστικός Οργανισμός, νομίζουμε ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων κατανεμημένες σε όλο τον χρόνο. Ίσως να υπάρχουν και άλλες, το σίγουρο πάντως είναι ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες μας προσκαλούν σε συναντήσεις ανθρώπινες, όμορφες, σε εκδηλώσεις χαράς και διασκέδασης. Με εκτίμηση, Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Ι. Κουνενάκης Αγαπητοί φίλοι, Στην προσπάθειά μας να κάνουμε καλύτερη την παραμονή σας στον Δήμο μας σας παρουσιάζουμε το Πολιτιστικό αυτό Ημερολόγιο που έχει στόχο να σας ενημερώσει και να σας φέρει σε επαφή με τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του τόπου μας. Οι πολιτιστικές μας δραστηριότητες είναι περισσότερες, βέβαια, εδώ όμως θα βρείτε τις μόνιμες και σταθερές εκδηλώσεις, αυτές που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και τις περιμένουν με ανυπομονησία και οι ντόπιοι. Για τις υπόλοιπες μπορείτε να ενημερωθείτε από τις ειδικές ανακοινώσεις, τις αφίσες και τα προγράμματα που εκδίδουμε. Ζητείστε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΛΑΤΩ αν ενδιαφέρεστε για εκθέσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Οι εορτάζουσες εκκλησίες επίσης είναι πολύ περισσότερες απ αυτές που θα διαβάσετε εδώ. Εμείς αναφερόμαστε μόνο σε όσες συνοδεύονται από πανηγύρια ή «κεράσματα» εκ μέρους των Πολιτιστικών μας Συλλόγων. Συμβουλευτείτε τον ειδικό χάρτη που δημοσιεύουμε στο τέλος κι αν θέλετε παραπάνω πληροφορίες - για κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο - επικοινωνήστε με το γραφείο πληροφοριών του Δήμου στο ή ιστοσελίδα Με εκτίμηση Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου Κρήτης Ρούσσου Καπετανάκη 18 τ.κ τηλ: φαξ:

4 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ : ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ (Διήμερη αργία) Ο πρώτος επισκέπτης του σπιτιού κάνει το «ποδαρικό», όπως λέμε, και θεωρείται το «γούρι» της οικογένειας για τον καινούριο χρόνο. Οι μεγάλοι κάνουν την «καλή χέρα» στους μικρούς συγγενείς τους, τους δίνουν χρήματα, δηλαδή, για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν. Στην Κριτσά τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου λένε από το πρωί με όργανα τα κάλαντα της αρχιχρονιάς στους κατοίκους, που περιμένουν με κεράσματα. Αργότερα υποδέχονται τον Άη Βασίλη από τον οποίο παίρνουν τα δώρα τους τα παιδιά. Στα Έξω Λακώνια το πρωί, κόβουν τη Βασιλόπιτα στην πλατεία και ο Άη Βασίλης μοιράζει τα δώρα του Συλλόγου στα παιδιά. Στην Ελούντα η πρώτη γιορτή του έτους διοργανώνεται στην παραλιακή αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος όπου κόβεται η πίτα με το τυχερό «φλουρί», προσφέρονται ποτά και παίρνουν δώρα από τον Άη Βασίλη τα παιδιά. Στις Λίμνες υποδέχονται τα παιδιά τον Άη Βασίλη, τις απογευματινές ώρες στην πλατεία, για να πάρουν το δώρο τους και να γευτούν τη Βασιλόπιτα. Στο Καλό Χωριό ο Άη Βασίλης φτάνει το απόγευμα. Τα παιδιά τον περιμένουν για τα δώρα στο Σχολείο όπου και κόβεται η Βασιλόπιτα του Πολιτιστικού Συλλόγου. * κάθε χρόνο περισσότεροι πολιτιστικοί σύλλογοι και τοπικά διαμερίσματα διοργανώνουν γιορτές υποδοχής του Αη Βασίλη. (Μπορείτε να ενημερωθείτε από ειδικά προγράμματα του Δήμου.) 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ : ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ (Αργία) Στις παραλιακές ενορίες οι ιερείς με λαμπρές τελετές και πλήθος κόσμου ρίχνουν το Σταυρό στη θάλασσα, για να αγιασθούν τα νερά. Αψηφώντας το χειμωνιάτικο κρύο πολλοί νέοι βουτούν για να τον βγάλουν κι αυτός που θα τον πιάσει θεωρείται ευλογημένος και καλότυχος. 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ : ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Εορτάζει η σπηλαιώδης εκκλησία του Αγίου Αντωνίου που βρίσκεται στην ομώνυμη παραλία των Σελών, 4,5 χιλ. βόρεια του χωριού. Μετά τον εσπερινό (16/1) ο Σύλλογος Ανάπτυξης - Οικολογίας Σελών κόβει τη Βασιλόπιτά του και προσφέρει γλυκά, ξηρούς καρπούς και ποτά σε όλους τους επισκέπτες.

5 ΑΠΟΚΡΙΕΣ (κινητή εορτή) 1. ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ Το πανάρχαιο έθιμο θέλει και τους σημερινούς ανθρώπους να «τσικνίζουν», να τρώνε κρέας στα κάρβουνα, δηλαδή. Μια αφορμή για να γεμίσουν οι ταβέρνες της περιοχής και να ξεκινήσουν έτσι τα αποκριάτικα ξεφαντώματα. 2. ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΤΥ Την Παρασκευή της μεγάλης Αποκριάς διοργανώνονται πάρτυ μεταμφιεσμένων στα Σχολεία και προς το μεσημέρι γεμίζει από μασκαρεμένα παιδιά το κέντρο της πόλης, σε μια αποκριάτικη διασκέδαση, με κέφι, χορό, διαγωνισμό μασκαράδων κ.λ.π. Μια γιορτή που φροντίζει ο Δήμος. 3. ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι έρευνας και γνώσεων, που διοργανώνεται και στην πόλη του Αγίου Νικολάου. Αν είστε ή αν αισθάνεστε νέος ζητείστε τις σχετικές οδηγίες και πάρτε μέρος. Η νικήτρια ομάδα αναλαμβάνει τη διοργάνωση του επόμενου παιχνιδιού. 4. ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ «Τσι μεγάλες αποκρές κουζουλαίνονται κι οι γρες», έλεγαν παλιά για την τελευταία αυτή και μεγαλύτερη γιορτή της αποκριάς με τις περισσότερες ευκαιρίες διασκέδασης. Στην Κριτσά ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει αποκριάτικο γλέντι στην πλατεία, που ξεκινάει το απόγευμα και τελειώνει τις πρώτες πρωϊνές ώρες Μεταμφιεσμένοι ή μη, θα γευθείτε «υποχρεωτικά» τα τοπικά εδέσματα, που προσφέρονται δωρεάν με όσο κρασί ή ρακή σηκώνετε.. Στα Έξω Λακώνια διοργανώνεται πάρτυ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Κοινότητας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο με διαγωνισμούς μεταμφιεσμένων και δωρεάν γλυκά και ποτά. Η ημέρα λέγεται και «Τυρινή». Αν θέλετε να την τιμήσετε ανάλογα πηγαίνετε το απόγευμα στις Σέλες όπου ο τοπικός Σύλλογος Ανάπτυξης - Οικολογίας διοργανώνει γιορτινό τραπέζι με φαγητά της ημέρας, που έχουν βάση το γάλα («Χυλόφτες με το γάλα», «Τυροκομικά», «Ρυζόγαλο», «Ζυμερά μακαρόνια με βούτυρο», κ.α.) 5. ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ (Ανδριανού, Έξω Λακώνια, Σέλλες) Το έθιμο θέλει τους ανθρώπους στις εξοχές να γιορτάζουν τα «κούλουμα», να τρώνε «σαρακοστιανά», να πετούν χαρταετούς με μουσική, χορό και τραγούδι. Οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι φροντίζουν γι αυτό. Στην παραλία του Αγίου Αντωνίου στις Κάτω Σέλες τα μέλη του Αναπτυξιακού - Οικολογικού Συλλόγου ψήνουν παραδοσιακή φασολάδα μέσα στη μεγαλύτερη σπηλιά της περιοχής και την προσφέρουν ζεστή στον κόσμο μαζί με νηστίσιμες νοστιμιές (σαλάτες, ελιές, ταραμάς, λουμπούνια, χαλβάς κ.α.). Ακολουθεί μουσική και χορός μέσα στη σπηλιά.

6 25η ΜΑΡΤΙΟΥ : ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ (Αργία) Οι Έλληνες τιμούν τους ήρωες του 1821 και εορτάζουν την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Σ όλο τον Δήμο γίνονται σχολικές, κυρίως, εορτές και παρελάσεις στους κεντρικούς δρόμους. Η Εκκλησία εορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

7 ΠΑΣΧΑ (Κινητή εορτή) Οι χριστιανοί τιμούν τα Πάθη του Χριστού και γιορτάζουν την Ανάστασή Του. Σαράντα ημέρες προετοιμάζονται γι αυτό με νηστεία, που γίνεται αυστηρότερη την τελευταία εβδομάδα. Οι πλημμυρισμένες από κόσμο εκκλησίες έχουν τον πρώτο λόγο σ αυτή τη «Μεγάλη Εβδομάδα», όπως λέγεται, με πλήθος εκδηλώσεων από τις οποίες ξεχωρίζουν, η αναπαράσταση της Σταύρωσης το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, η περιφορά του «σώματος» του Χριστού στους δρόμους το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής και η κορυφαία στιγμή της αναγγελίας της Ανάστασης τα μεσάνυκτα του Μεγάλου Σαββάτου. Το χαρμόσυνο γεγονός γιορτάζεται με «εκρήξεις χαράς» παντού. Αυτό που συμβαίνει, όμως στην Λίμνη του Αγίου Νικολάου με το σύμβολο της προδοσίας να καίγεται στο κέντρο, τα πλήθη των πιστών να στέκουν ολόγυρα με αναμμένες λαμπάδες στα χέρια, τα χιλιάδες βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα είναι μοναδικό και αξίζει να το ζήσετε. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου πρόσκοποι και οδηγοί προσφέρουν αναστάσιμες λαμπάδες στους επισκέπτες του Αγίου Νικολάου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παιδιά του Προοδευτικού Συλλόγου Ελούντας, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές, προσφέρουν λαμπάδες επίσης στους επισκέπτες αλλά και πασχαλιάτικα γλυκά, τσουρέκια με κόκκινα αυγά και καλιτσούνια. Το ίδιο βράδυ στο Καλό Χωριό προσφέρονται τσάντες με λαμπάδα, κόκκινα αυγά και καλιτσούνια έξω από την εκκλησία. ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ Το έθιμο της Κυριακής του Πάσχα θέλει τους ανθρώπους από το πρωί στις εξοχές να ψήνουν αρνιά και να διασκεδάζουν. ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (αργία) Το απόγευμα μετά τη «Δεύτερη Ανάσταση» διοργανώνεται κρητικό γλέντι στον αύλειο χώρο της Παναγίας της Νταβραδιανής στην Κριτσά. Οι υπαίθριες ψησταριές ψήνουν κρέας για όλους και τα ποτά προσφέρονται δωρεάν επίσης. 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ : ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (Μετατίθεται αν δεν έχει προηγηθεί το Πάσχα) Γιορτάζει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στις Σέλες. Μετά τον εσπερινό τα μέλη του τοπικού Συλλόγου Ανάπτυξης - Οικολογίας προσφέρουν γλυκά και ποτά σε όλους.

8 1 ΜΑΪΟΥ : ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ (Αργία) Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου εορτάζεται και στον Άγιο Νικόλαο η εργατική πρωτομαγιά με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, ομιλίες και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο. Ο κόσμος συμμετέχει παράλληλα και στην εορτή των λουλουδιών με εκδρομές στην εξοχή απ όπου επιστρέφει με ανθοδέσμες και στεφάνια, που στολίζουν μέχρι του Άη Γιαννιού τις πόρτες των σπιτιών. 9 ΜΑΪΟΥ : ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Στις 12 το μεσημέρι της πλησιέστερης Κυριακής το Παράρτημα Αγίου Νικολάου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης κατά της Ιταλογερμανικής κατοχής διοργανώνει εκδήλωση με ομιλία και κατάθεση στεφάνου, στη θέση «Τάφος» του Κρούστα. Ακολουθεί φαγοπότι κάτω από τα δένδρα. ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ (κινητή εορτή μετά το Πάσχα) Εορτάζει η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής Λιμνών, που βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού πάνω από το χωριό σ ένα σημείο με εκπληκτική θέα. Την παραμονή, μετά τον εσπερινό, ο τοπικός Μορφωτικός Σύλλογος προσφέρει παραδοσιακά κεράσματα στους επισκέπτες. 21 ΜΑΪΟΥ : ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ Είναι οι πολιούχοι της Ελούντας όπου και τιμούνται ιδιαίτερα. Μετά τον εσπερινό (20/5) στον οποίο χοροστατεί ο σ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, ακολουθεί λιτάνευση της εικόνας των αγίων με την συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Ο ουρανός φωτίζεται από πυροτεχνήματα, ενώ από τα φωταγωγημένα καΐκια του λιμανιού ηχούν οι σειρήνες την ώρα της περιφοράς. Ο Προοδευτικός Σύλλογος στην συνέχεια διοργανώνει μπουφέ με κεράσματα ή παραδοσιακό γλέντι στην προβλήτα του λιμανιού.

9 ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ : (Κινητή εορτή. Σαράντα ημέρες μετά το Πάσχα και πάντα Πέμπτη. Πολλές φορές και μέσα στον Ιούνιο) Εορτάζει η εκκλησία που βρίσκεται στον υδροβιότοπο του Αλμυρού, προστατευόμενη περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, 2 χιλ. νότια της πόλης. Μετά τον εσπερινό ο Πολιτιστικός Οργανισμός αναβιώνει το πανηγύρι, που γινόταν από παλιά στον πανέμορφο χώρο, με κρητικούς χορούς και κεράσματα στους επισκέπτες. Εορτάζει η εκκλησία της Ανάληψης που βρίσκεται στον Πόρο της Ελούντας. Οι ιδιαιτερότητες που κάνουν ξεχωριστή την πρωινή επίσκεψη, ανήμερα της γιορτής στην Ελουντιανή Ανάληψη, είναι τα καΐκια που πηγαίνουν εκεί για τον αγιασμό και ο παπάς που ρίχνει το Σταυρό στη θάλασσα, στην οποία μπαίνουν και οι πιστοί, για να αγιασθούν και να πιάσουν τη «μαλλιαρή», μια χορταριασμένη πέτρα που μεταφέρουν για καλοτυχία στο σπίτι τους, αλλά και φύκια, που κρεμούν πάνω από τις πόρτες των σπιτιών τους στη συνέχεια. Στον ίδιο χώρο εκτός από το γραφικό κανάλι και τους πέτρινους μύλους, που θα σας «υποδεχθούν» φτάνοντας, μπορείτε επίσης να θαυμάσετε το μωσαϊκό δάπεδο της ερειπωμένης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου μ.χ. αιώνα και ό,τι διακρίνεται μέσα στη θάλασσα από τη βυθισμένη αρχαία Ολούντα. Το ίδιο βράδυ στην Ανάληψη (Άγιος Αντώνιος) των Σελών μετά τον εσπερινό και το μαγευτικό από εκεί ηλιοβασίλεμα, τα μέλη του τοπικού Συλλόγου προσφέρουν σουβλάκια και μπύρες σε όλους. Το πρωί ρίχνεται ο Σταυρός στη θάλασσα όπως κάνουν τα Θεοφάνεια αλλού.

10 ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ (κινητή εορτή) Γιορτάζει η εκκλησία των Αγίων Πάντων που βρίσκεται στο ομώνυμο νησί του Αγίου Νικολάου. Μια ευκαιρία για να επισκεφθείτε και το παρθένο νησί - απαγορεύεται τον υπόλοιπο χρόνο - κι αν είστε τυχεροί, να δείτε και τα κρι κρι που ζουν ελεύθερα εκεί. Τα καραβάκια μεταφέρουν δωρεάν τους πιστούς. 27 ΙΟΥΝΙΟΥ : ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές του Άη Γιάννη, αχ πόσα ξέρεις και μου λες αχ πόσα τέτοια ξέρεις και μου λες, που χουν πεθάνει Με νοσταλγία το δημοφιλές αυτό τραγούδι αναφέρεται στο πανάρχαιο έθιμο που έσβησε στις ημέρες μας, όπως έσβησε και η παλιά γειτονιά άλλωστε. Του Άη Γιάννη οι φωτιές ωστόσο, στις οποίες καίγαμε παλιά τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια και πηδούσαμε πάνω από τις φλόγες, ανάβουν και πάλι χάρις στις προσπάθειες των Πολιτιστικών μας Συλλόγων. Η «μαγική» στάμνα με τα φρούτα ξαναστήνεται και το «αμίλητο νερό» κρατάει σθεναρά το μυστικό του Στα Λακώνια η γιορτή καταλήγει σ ένα μεγάλο κρητικό γλέντι με ζωντανή μουσική και χορό από νέες και νέους με παραδοσιακές φορεσιές. Τόπος ο αύλειος χώρος του Δημοτικού Σχολείου Έξω Λακωνίων και χρόνος το πλησιέστερο Σάββατο στην 27η Ιουνίου. Στην Κριτσά, όπου διοργανώνεται από τους νέους του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, γίνεται πάντα το βράδυ της 27ης Ιουνίου σε ανοικτό χώρο του χωριού. Ζωντανή κρητική μουσική κι εδώ αλλά και δωρεάν εδέσματα και ποτά στους επισκέπτες.

11 ΠΡΩΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΙΟΥΛΙΟΥ : ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ Η νέα σοδειά του φημισμένου Κρουστιανού αμύγδαλου δίνει την ευκαιρία για ένα ακόμη κρητικό γλέντι, όπου μπορεί κανείς να γευτεί και τα παραδοσιακά φαγητά του χωριού και φυσικά να διασκεδάσει με ζωντανή κρητική μουσική και χορό. Διοργανωτές : Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Κρούστα - Πολιτιστικός Σύλλογος Κρούστα. Τόπος : Αύλειος χώρος του Δημοτικού Σχολείου Κρούστα. 17 ΙΟΥΛΙΟΥ : ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ Το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στις Λίμνες είναι ονομαστό. Μην το χάσετε. Διοργανώνεται από ιδιώτες στις ταβέρνες του χωριού τόσο κατά την παραμονή (16/7) όσο και ανήμερα (17/7) της γιορτής. 20 ΙΟΥΛΙΟΥ : ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ Γιορτάζει η εκκλησία του Προφήτη Ηλία στον Σκινιά, που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο βόρεια του οικισμού σε πανοραμικό τόπο με θέα το Κρητικό πέλαγος. Παλιό ενετικό μοναστήρι η σημερινή εκκλησία έχει δίπλα της μια ανακαινισμένη βίγλα (ενετικό παρατηρητήριο), που αξίζει να επισκεφθείτε επίσης. Μετά τον εσπερινό (19/7) ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει κρητική βραδιά με φημισμένους καλλιτέχνες στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου. Αλλά και το γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον Κρούστα διεκδικεί την παρουσία σας επίσης. Βρίσκεται 300 μ. πριν από το χωριό σ ένα σημείο με εκπληκτική θέα στον κάμπο της Κριτσάς και στον κόλπο του Μεραμπέλου. Δίπλα στην παλιά βρύση με τις πέτρινες γούρνες και κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο που είναι στην είσοδο του χώρου, οι νέοι του Ποδοσφαιρικού Αθλητικού Ομίλου Κρούστα ψήνουν σουβλάκια για όλους και διασκεδάζουν με κρητική μουσική τόσο κατά την παραμονή (19/7) όσο και ανήμερα (20/7) της γιορτής.

12 26 ΙΟΥΛΙΟΥ : ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Γιορτάζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στον Αδριανό. Μετά τον εσπερινό (25/7) ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζενίων «ΟΙ ΑΟΡΗΤΕΣ» διοργανώνει κρητικό γλέντι γύρω από την τεράστια μουριά της πλατείας με ζωντανή μουσική και χορούς από χορευτικό συγκρότημα. Στο χώρο λειτουργεί και έκθεση παραδοσιακών υφαντών και εργαλείων. Ανήμερα της γιορτής (26/7) τα μέλη του Συλλόγου είναι πρόθυμα να σας ξεναγήσουν στις γύρω φυσικές ομορφιές με το εντυπωσιακό φαράγγι του Χαυγά και τα δυο σπήλαια με τον πλούσιο σταλαγμιτικό διάκοσμο. 27 ΙΟΥΛΙΟΥ : ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ Γιορτάζει το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα Καλού Χωριού, που βρίσκεται στην ομώνυμη μαγευτική παραλία. Μετά τον εσπερινό (26/7) ακολουθεί λιτανεία της εικόνας του Αγίου με την συμμετοχή της φιλαρμονικής του Δήμου, των Αρχών και πλήθους κόσμου. Ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος προσφέρει αναψυκτικά, ρακή και γλυκά σε όλους. Το βράδυ της 27ης διοργανώνεται μεγάλο λαϊκό γλέντι στο χώρο των εκδηλώσεων με ζωντανή κρητική μουσική και χορό. Γιορτάζει η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα Σπιναλόγκας. Μια ευκαιρία για να δείτε από κοντά και το ονομαστό μνημείο. Τα καραβάκια από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα μεταφέρουν δωρεάν, παραμονή (26/7) και ανήμερα (27/7) τους πιστούς. ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΟΥΛΙΟΥ : ΚΡΗΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Έξω Λακωνίων φιλοξενεί στο μικρό θέατρο, που βρίσκεται στο πλάι του Δημοτικού Σχολείου, έναν κρητικό θίασο. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΙΟΥΛΙΟΥ : ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ Ο Σύλλογος Ανάπτυξης - Οικολογίας Σελών διοργανώνει τη μεγάλη ετήσια διασκέδασή του στην πλατεία του χωριού με ζωντανή κρητική μουσική και χορό.

13 ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΙΟΥΛΙΟΥ : ΜΑΓΕΡΟΤΣΙΚΑΛΙΑΣΜΑΤΑ Ή ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα διοργανώνονται στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κριτσάς τα περίφημα «Μαγεροτσικαλιάσματα» με φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Η εκδήλωση προβάλλει την παραδοσιακή κριτσώτικη κουζίνα με ζωντανή επίδειξη του τρόπου μαγειρέματος από νοικοκυρές του χωριού αλλά και κατανάλωση των φαγητών προς τέρψιν των επισκεπτών. Στο χώρο λειτουργεί και έκθεση γνωριμίας με την παραδοσιακή ζωή του χωριού. Ακολουθεί κρητικό γλέντι. Προσοχή, όμως. Ο ίδιος Σύλλογος διοργανώνει και τον «Κρητικό γάμο», μια μεγάλη εκδήλωση με όλα τα παλιά έθιμα και με αληθινό ζευγάρι που παντρεύεται πραγματικά. Σ αυτό το τελευταίο βρίσκεται και η δυσκολία του «εγχειρήματος», γι αυτό και δεν γίνεται κάθε χρόνο. Αν βρεθεί το ζευγάρι, όμως, τότε αντί για «Μαγεροτσικαλιάσματα», είσαστε όλοι καλεσμένοι στο γάμο 30 ΙΟΥΛΙΟΥ : ΑΓΙΟΥ ΣΙΛΑ Γιορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Σίλα που βρίσκεται στο 8ο χιλιόμετρο του δρόμου Αγίου Νικολάου - Καλού Χωριού. Μετά τον εσπερινό (29/7) ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλού Χωριού προσφέρει ποτά, ξηρούς καρπούς και γλυκά στους επισκέπτες, ενώ ανήμερα το βράδυ (30/7) διοργανώνει κρητικό γλέντι στο χώρο εκδηλώσεων του χωριού.

14 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥ (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) Γιορτάζει η εκκλησία του Αφέντη Χριστού στους Κάτω Αμυγδάλους. Μετά τον εσπερινό (5/8) προσφέρονται νηστίσιμα παραδοσιακά εδέσματα και ποτά στο προαύλιο της εκκλησίας. Στο Πάνω Χωριό Ελούντας στους αύλειους χώρους του Δημοτικού Σχολείου και της εκκλησίας της Παναγίας, παλιές και νέες νοικοκυρές μετά τον εσπερινό (5/8) βάζουν όλη την τέχνη τους για να ευχαριστήσουν τους επισκέπτες. «Μακαρούνια τση χέρας», «χοχλιούς με χόντρο», «κουκιά γιαχνί», «φάβα», «χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι», είναι μερικά από τα πιάτα που μπορείτε να γευτείτε κι εσείς. Ακολουθεί διασκέδαση με κρητικούς χορούς και τραγούδια συνοδεία βιολιού ή λύρας. Ονομαστό είναι όμως και το πανηγύρι του Αφέντη Χριστού στο Αβδελιακό του οροπέδιου Καθαρού της Κριτσάς σε υψόμετρο 1150 μ. Το λαϊκό γλέντι, που γίνεται μετά τον εσπερινό (5/8), με ζωντανή κρητική μουσική, διοργανώνεται από ιδιώτη εδώ, κρατά μέχρι τις πρωινές ώρες και συνεχίζεται και την επομένη μετά τη λειτουργία. Το ξεχωριστό τοπίο αλλά και η γοητευτική διαδρομή είναι δυο επιπλέον λόγοι για να το επιλέξετε. ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : ΓΙΟΡΤΗ ΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΑΣ (Κριτσά) Στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κριτσάς ο Αθλητικός Όμιλος του χωριού διοργανώνει τη Γιορτή της Μυζηθρόπιτας. Νοστιμότατη η «νεράτη» μυζηθρόπιτα της περιοχής, που παρασκευάζεται επί τόπου από νοικοκυρές, δίνει την αφορμή για ένα ακόμη γλέντι με ζωντανή μουσική. ΠΡΩΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΦΤΑΖΥΜΟΥ (Κρούστας) Πρόκειται για το φημισμένο ημίγλυκο ψωμί, που φτιάχνουν πεντανόστιμο οι Κρουστιανές νοικοκυρές. Ψήνεται στους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους του χωριού και προσφέρεται δωρεάν στους επισκέπτες της γιορτής. Στον εκθεσιακό χώρο που λειτουργεί δίπλα μπορείτε να θαυμάσετε τα μοναδικής τέχνης και φαντασίας κρουστιανά υφαντά, ξυλόγλυπτα έργα των κατοίκων και άλλα χειροτεχνήματα. Όταν καθίσετε για φαγητό, μην παραλείψετε να παραγγείλετε «λαζάνια με αθότυρο» και «νεράτες μυζηθρόπιτες» στο τέλος. Στο κρητικό γλέντι που ακολουθεί προσέξτε τη χάρη και τις απαλές κινήσεις του «στραταριστού» χορού των ντόπιων. Δε χοροπηδούν εδώ... Τόπος : Αύλειος χώρος Δημοτικού Σχολείου Κρούστα. Διοργανωτής : Πολιτιστικός Σύλλογος Κρούστα.

15 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : ΓΙΟΡΤΗ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΛΙΜΝΙΩΤΩΝ Στην κεντρική πλατεία του χωριού μια αλλιώτικη γιορτή. Εκεί κατά το βραδάκι ώρα οκτώ περίπου συναντώνται οι απόδημοι Λιμνιώτες σε μια συγκινητική γιορτή με παραδοσιακή μουσική με μεζέδες με συναίσθημα αλλά και πολύ κέφι. Αν τύχει και βρεθείτε κοντά μην το χάσετε. Η εμπειρία θα είναι μοναδική. 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΡΑΚΗΣ (Λίμνες) Η ρακή ή τσικουδιά είναι το αγαπημένο ποτό των Κρητικών. Στη γιορτή της μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία παραγωγής της με τον παραδοσιακό αποστακτήρα, να πιείτε όση θέλετε δωρεάν με «οφτή» πατάτα και ελιές, και να διασκεδάσετε ως τις πρωινές ώρες με ζωντανή κρητική μουσική και χορό. Τόπος : Λίμνες Διοργανωτής : Μορφωτικός Σύλλογος Λιμνών. ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ (Πρίνα) Η πιο «γλυκιά» εκδήλωση του καλοκαιριού. Το μέλι δεν παράγεται απλά στην περιοχή μας. Είναι ονομαστό για την ποιότητα και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Οι επισκέπτες της γιορτής θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα γι αυτό, να δουν εργαλεία, σκεύη, κηρήθρες, να το παρακολουθήσουν να βγαίνει από τον «μελιτοεξαγωγέα» και φυσικά να το γευτούν ατόφιο ή με λουκουμάδες και μυζηθρόπιτες. Όσοι θελήσουν να το προμηθευθούν κιόλας να είναι σίγουροι πως αγοράζουν ένα εκλεκτό προϊόν. Ακολουθεί κρητικό γλέντι με ζωντανή μουσική. Χώρος : Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου Πρίνας. Διοργανωτής : Πολιτιστικός Σύλλογος Πρίνας. 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ Γιορτάζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννου στο Βρουχά, που ήταν μοναστήρι παλιά κι έχει περισσότερα από τετρακόσια χρόνια ζωής. Το βράδυ της γιορτής (29/8) ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει μεγάλο κρητικό γλέντι στο προαύλιο του σχολείου.

16 ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ : ΦΕΓΓΑΡΟΒΡΑΔΙΑ Μη ψάχνετε για ακριβή ημερομηνία εδώ. Ακολουθήστε την πανσέληνο. Ενημερωθείτε νωρίτερα, πάρτε την παρέα σας κι αφεθείτε σ ένα ρομαντικό βράδυ σε υπαίθριο χώρο της Κριτσάς με ζωντανή κρητική μουσική αλλά χωρίς μηχανήματα και φώτα. Οι μεζέδες, τα ποτά και η φαντασία είναι προσφορά των νέων του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σεπτεμβρίου : Τριήμερο λόγου και τέχνης Ο πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του Παγκρήτιου Διαγωνισμού Λογοτεχνίας και της απονομής των βραβείων στους νικητές θα αφιερώνει το τριήμερο αυτό σε μία γνωστή προσωπικότητα των γραμμάτων και των τεχνών. Φέτος το αφιέρωμα θα είναι στο Ζυλ Ντασέν και θα γίνει σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Ενημερωθείτε από το ειδικό πρόγραμμα που θα κυκλοφορήσει. 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : ΓΕΝΕΣΙΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Γιορτάζει το ανακαινισμένο ενετικό εκκλησάκι της Παναγίας της Ντρουβαλιώτισσας, που βρίσκεται στην τοποθεσία Ντρουβαλιάς ένα χιλιόμετρο νοτιοδυτικά του Σχίσματος της Ελούντας. Μετά το τέλος του εσπερινού (7/9) ο Προοδευτικός Σύλλογος προσφέρει γλυκά και ποτά στους επισκέπτες. 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ Γιορτάζει η παλιά εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στις Απάνω Πινές. Το βράδυ της γιορτής (14/9) ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει κρητικό γλέντι στον αύλειο χώρο της εκκλησίας. Γιορτάζει η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στους Έξω Ποτάμους. Μετά τον εσπερινό (13/9) τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου υποδέχονται με φρέσκα καρύδια και αχλάδια τους επισκέπτες και ψήνουν ξινόχοντρο για όλους. Ακολουθεί διασκέδαση με κρητική μουσική.

17 ΜΕΣΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : TOUCΗ (υπο την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού) Πρόκειται για έναν πανελλήνιο εικαστικό διαγωνισμό που φέρνει σε επαφή τους καλλιτέχνες που έχουν επιλέξει ως δεύτερη πατρίδα τους την Ελλάδα, με τους Έλληνες συναδέλφους τους και βοηθάει στη γνωριμία, στην κατανόηση και στην αρμονική συνύπαρξη. Για την επιτυχία της εκδήλωσης κινητοποιείται όλο το καλλιτεχνικό δυναμικό του Δήμου μας. Διοργανωτής : Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αγ. Νικολάου. (Ενημερωθείτε από το ειδικό πρόγραμμα που κυκλοφορεί) 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΚΑ Γιορτάζει η εκκλησία του Αγίου Φωκά στο «Μέσα Νησί» της Ελούντας. Οι πιστοί μεταφέρονται δωρεάν με καραβάκια από τον Άγιο Νικόλαο και την Ελούντα. Στο τέλος της λειτουργίας προσφέρονται σπιτικά γλυκά και ποτά στους επισκέπτες. 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ Γιορτάζει η παλιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννου στα Ζένια. Μετά τον εσπερινό (25/9) τα μέλη του Τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου προσφέρουν παραδοσιακά φαγητά, γλυκά και ποτά στο προαύλιο της εκκλησίας. 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Ιδανικός τόπος διακοπών η περιοχή μας συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες απ όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Ιδανικός όχι για το κλίμα του μόνο, τις φυσικές ομορφιές και τις καθαρές ακτές αλλά και γιατί από τα αρχαία χρόνια ο ξένος είναι «ιερός» εδώ και τα φιλόξενα αισθήματα αρετή. Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού έτσι είναι γιορτή για μας. Ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος και μην τις χάσετε.

18 ΠΡΩΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : ΨΑΡΟΒΡΑΔΙΑ Ξεχωριστή εκδήλωση στην Ελούντα. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη νόστιμη μαρίδα του Κόρφου, να γνωρίσουν μέσα από σχετική έκθεση τη ζωή των ναυτικών και να διασκεδάσουν με ζωντανή μουσική. 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ (αργία) Με μαθητικές παρελάσεις κυρίως τιμάται στον Δήμο μας η αντίσταση του ελληνικού λαού κατά της Ιταλογερμανικής εισβολής του 1940.

19 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ Γιορτάζει η εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου στους Άνω Αμυγδάλους. Μετά τον εσπερινό (8/11) τα μέλη του Συλλόγου ΑΟΡΗΤΕΣ και οι νοικοκυρές του χωριού προσφέρουν παραδοσιακά φαγητά και ποτά στους επισκέπτες. 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Γιορτάζει η ομώνυμη εκκλησία του Αγίου Ιωάννου στο μέσα νησί της Ελούντας. Οι πιστοί μεταφέρονται με καραβάκια δωρεάν από το Σχίσμα Ελούντας. ΕΛΑΙΟΣΥΓΚΟΜΙΔH (λιομάζωμα) Στο τέλος του μήνα ξεκινάει η συγκομιδή της ελιάς, του σημαντικότερου προϊόντος της περιοχής μας, που απασχολεί, για ολόκληρο το χειμώνα το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού. Ο καρπός μεταφέρεται στα ελαιοτριβεία όπου και βγαίνει το ελαιόλαδο, το μεγάλο «μυστικό» της κρητικής διατροφής, που θεωρείται η υγιεινότερη του κόσμου. Μέρος του καρπού μετατρέπεται σε επιτραπέζια, βρώσιμη ελιά, που αν και ψιλή είναι ιδιαίτερα νόστιμη. Το λάδι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς εχει κατ επανάληψιν βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς για την εξαιρετική του ποιότητα. Και φέτος κατέκτησε ακόμα μια διάκριση.

20 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ : ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Γιορτάζει το Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που έδωσε το όνομά του στον Δήμο. Βρίσκεται στην κορυφή της μικρής χερσονήσου βόρεια της πόλης. Οι κάτοικοι τιμούν τον προστάτη τους άγιο και είναι αργία για την έδρα του Δήμου. O πολυούχος Άγιος της πόλης μας και ο Δήμος εορτάζει με λαμπρότητα, προσφέροντας μετά τη θεία λειτουργία κεράσματα στους επισκέπτες στην κεντρική πλατεία της πόλης. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝNΑ Το απόγευμα σε κεντρικό σημείο της πόλης οι Μαθητικές Κοινότητες Αγίου Νικολάου διοργανώνουν εκδήλωση με μουσική, χορό και άλλα, από μαθητικά συγκροτήματα. Τα έσοδα απο την πώληση διαφόρων κατασκευών των παιδιών προσφέρονται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ : ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ Από νωρίς το πρωί τα παιδιά γυρίζουν σε σπίτια και μαγαζιά ψάλλοντας τα «κάλαντα», ένα τραγούδι που μιλάει για την Γέννηση του Χριστού. Μην αρνηθείτε να τα ακούσετε και να βάλετε κάποιο κέρμα στον κουμπαρά τους. 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ : ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ (Διήμερη αργία) Στα Ζένια τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου λένε μετά τη λειτουργία τα κάλαντα στους δρόμους και στη συνέχεια μοιράζουν δώρα στα παιδιά. 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ : ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ Στους δρόμους και πάλι από το πρωί τα παιδιά για τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα αυτή τη φορά. Στις 3.00 μ.μ. με μεγάλη συμμετοχή κόσμου στο Λιμάνι του Αγίου Νικολάου αποχαιρετούμε τον παλιό χρόνο και υποδεχόμαστε τον Άη Βασίλη που δίνει δώρα στα παιδιά. Στα Έξω Λακώνια τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου λένε από τις 6.00 μ.μ. ως αργά το βράδυ τα κάλαντα στους δρόμους του χωριού.

21 Χάρτης με τα όρια του Δήμου Αγίου Νικολάου.

22 ΣΤΗΝ ΚΟΥΝΔΟΥΡΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ το παρελθόν συμβιώνει αρμονικά με το μέλλον. Βιβλία από το 1800 αλλά και internet και ηλεκτρονικός εξοπλισμός για άτομα με αναπηρίες τόμοι είναι στην διάθεσή σας. Ρούσσου Καπετανάκη 18, Άγιος Νικόλαος τηλ: φαξ:

23 Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ, το γνωστότερο περιβαλλοντικό σύμβολο του κόσμου, είναι ένα διεθνές σήμα ποιότητας, που απονέμεται στις ακτές που πληρούν τις αυστηρές του προϋποθέσεις. Αυτές με τα καθαρότερα νερά, δηλαδή, αλλά και την οργάνωση, την ασφάλεια των κολυμβητών, την πληροφόρηση, την καθαριότητα, την προστασία του περιβάλλοντος χώρου και άλλων, 29 συνολικά, κριτιρίων. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει πανελλήνια πρωτιά εδώ. Είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας σε ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ!

24 ΖΟΕ Γραφικές τέχνες

ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά 2014-2015. «Δος μου το χέρι σου»

ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά 2014-2015. «Δος μου το χέρι σου» Κυριακή 7/12/2014 ΔΗΜΟΣ ΣΟΦΑΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά 2014-2015 «Δος μου το χέρι σου» -Τ.Κ Ερμητσίου ώρα 4:30μμ κεντρική πλατεία Ο Σύλλογος Γυναικών Ερμητσίου υποδέχεται τα Χριστούγεννα με

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΙΟΥΛΙΟΣ 3 4 Ιουλίου 2013 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ Παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου «Του νεκρού αδελφού», θερινό σινεμά «Αλκυονίς»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013 1. 1. ΠΑΡΤΥ ΜΑΣΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 10:30 το πρωί παρτυ μασκέ για τους μικρούς μας φίλους

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός. Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Χαιρετισμός. Αγαπητές φίλες και φίλοι, Χαιρετισμός Αγαπητές φίλες και φίλοι, Με μεγάλη μας χαρά, σας παρουσιάζουμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχει σχεδιάσει ο Δήμος μας με την επιμέλεια του Ν.Π. ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ και σε συνεργασία με Συλλόγους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ Παρασκευή 10/2 19.00 Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Γιώργου Σκυλογιάννη µε θέµα Η ποιητική του εικαστικού λόγου στον εκθεσιακό χώρο του Πνευµατικού Κέντρου

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτική Κοινότητα Βελεστίνου

Δημοτική Κοινότητα Βελεστίνου ΑΠΟΚΡΙΑ 2013 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Δημοτική Κοινότητα Βελεστίνου Δευτέρα 11-3-2013 έως την Καθαρά Δευτέρα Πεζόδρομος Βελεστίνου Καρουζέλ, τρενάκι, φουσκωτό παιχνίδι για τους μικρούς

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας Δημοτικές Ενότητες: Είσοδος Ελεύθερη Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Χάλκειας Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλήνης Ο Δήμος Ναυπακτίας διαθέτει

Διαβάστε περισσότερα

Το Τριώδιο ή αλλιώς Αποκριά είναι μια περίοδος 3 εβδομάδων που γιορτάζουμε κάθε χρόνο πριν από τη Σαρακοστή του Πάσχα.

Το Τριώδιο ή αλλιώς Αποκριά είναι μια περίοδος 3 εβδομάδων που γιορτάζουμε κάθε χρόνο πριν από τη Σαρακοστή του Πάσχα. Το Τριώδιο ή αλλιώς Αποκριά είναι μια περίοδος 3 εβδομάδων που γιορτάζουμε κάθε χρόνο πριν από τη Σαρακοστή του Πάσχα. Το Τριώδιο το τοποθετούμε χρονικά ως εξής: Πάσχα Τριώδιο ή Αποκριά Σαρακοστή Η λέξη

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2011 - Τεύχος 7

Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2011 - Τεύχος 7 The G C School of Careers Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2011 - Τεύχος 7 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2 Μαρτίου Δείπνο Συνδέσμου Γονέων με το Προσωπικό του Σχολείου Με δέος

Διαβάστε περισσότερα

Πάσχα στο κάστρο της Ακροναυπλίας

Πάσχα στο κάστρο της Ακροναυπλίας Πάσχα στο κάστρο της Ακροναυπλίας Παραδοσιακό χρώμα, γαστρονομικές εκπλήξεις και ειδικά προγράμματα για τα παιδιά κάνουν το Πάσχα στα Nafplia Luxury Hotels, Nafplia Palace Hotel & Villas και Amphitryon

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 Κυριακή 29 Μαΐου Εξόρμηση εθελοντικών καθαρισμών των ακτών της Σίφνου Τόπος Συγκέντρωσης: πλατεία Αρτεμώνα Ώρα: 11:00 Οργάνωση: ΔΗ.Κ.Ε.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

Το ανακαινισμένο κτίριο που στεγάζει τον ιστορικό μας Σύλλογο

Το ανακαινισμένο κτίριο που στεγάζει τον ιστορικό μας Σύλλογο Το ανακαινισμένο κτίριο που στεγάζει τον ιστορικό μας Σύλλογο Η Χωριστή Δράμας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία ή απλά ο Σύλλογος όπως για χάρη συντομίας τον αποκαλούν οι Χωριστιανοί,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas.

ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas. ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas.gr Όνοµα συλλόγου Βιογραφικό Πχ. έτος ίδρυσης, ιδρυτές ιστορικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαίρι 2013 - Αθλητισμός - Πολιτισμός - Βιβλιοθήκες Παναγιώτης Τροκάνας Πρόεδρος ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ.

Καλοκαίρι 2013 - Αθλητισμός - Πολιτισμός - Βιβλιοθήκες Παναγιώτης Τροκάνας Πρόεδρος ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. Δήμος Θερμαϊκoύ ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. Καλοκαίρι 2013 - Αθλητισμός - Πολιτισμός - Βιβλιοθήκες Παναγιώτης Τροκάνας Πρόεδρος ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 - Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Ιουνίου - 7ο Πανελλήνιο Παιδικό

Διαβάστε περισσότερα

Το χωριό της Κασσιόπης βρίσκεται 38χμ βόρεια της πόλης της Κέρκυρας, απέναντι από τα παράλια της Αλβανίας.

Το χωριό της Κασσιόπης βρίσκεται 38χμ βόρεια της πόλης της Κέρκυρας, απέναντι από τα παράλια της Αλβανίας. Η Κασσιόπη είναι μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της βορειοανατολικής ακτής της Κέρκυρας. Αυτό το μικρό γραφικό ψαράδικο χωριό έχει πληθυσμό περίπου 1200 κατοίκους. Η Κασσιόπη είναι το μεγαλύτερο χωριό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ I\OODGLR SURJUDPPDWRV LQGG ʌȝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ I\OODGLR SURJUDPPDWRV LQGG ʌȝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Τσικνοπέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011, 21:00 «ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ» Αποκριάτικος Χορός του Δήμου Καρπενησίου Μια βραδιά γεμάτη λαϊκή και δημοτική μουσική, από την ορχήστρα του Βασίλη Παπαδογιώργου.

Διαβάστε περισσότερα

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων!

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων! OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! & των ανθρώπων! συνδιοργάνωση Kαλοκαίρι 2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΓΕΡΗΣ Και να αδερφέ μου που

Διαβάστε περισσότερα

Τα κύρια συστατικά του ψωμιού είναι : αλεύρι, νερό, αλάτι, μαγιά ή προζύμι.

Τα κύρια συστατικά του ψωμιού είναι : αλεύρι, νερό, αλάτι, μαγιά ή προζύμι. Το ψωμί (άρτος) είναι βασικό είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Ανήκει στην παραδοσιακή διατροφή, ιδιαίτερα αυτής των φτωχών. Το ψωμί είναι η βασική τροφή στην Ευρώπη, αλλά και στους πολιτισμούς

Διαβάστε περισσότερα

30 Ιουνίου 2012 Θεατρική παράσταση το θίασο του Γιώργου Μακρή "Η καλή, η κακή και η άσχημη" Μολάοι

30 Ιουνίου 2012 Θεατρική παράσταση το θίασο του Γιώργου Μακρή Η καλή, η κακή και η άσχημη Μολάοι 30 Ιουνίου 2012 Μουσική εκδήλωση "Οι τραγουδιστάδες της Ζακύνθου" 30 Ιουνίου 2012 Θεατρική παράσταση το θίασο του Γιώργου Μακρή "Η καλή, η κακή και η άσχημη" 1 Ιουλίου 2012 Θεατρική παράσταση το θίασο

Διαβάστε περισσότερα

Αμερικανική Γεωργική Σχολή Εκδηλώσεις του Συλλόγου Φίλων

Αμερικανική Γεωργική Σχολή Εκδηλώσεις του Συλλόγου Φίλων Αμερικανική Γεωργική Σχολή Εκδηλώσεις του Συλλόγου Φίλων προς υποστήριξη του Προγράμματος Υποτροφιών 2009-2010 Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 12:30 μ.μ. Μπάρμπεκιου Γουρουνόπουλου Οι φίλοι της Σχολής απολαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

2. Όταν πίνουμε όλοι μαζί λέμε... Καλή όρεξη! τον λογαριασμό, παρακαλώ! στην υγεία μας!

2. Όταν πίνουμε όλοι μαζί λέμε... Καλή όρεξη! τον λογαριασμό, παρακαλώ! στην υγεία μας! 1. Βρέστε την άσχετη λέξη 2. Μήλο/ κιμά/ αχλάδι/ σταφύλι/ καρπούζι 3. Μουσακάς/ γεμιστά/ τζατζίκι/ γάλα/ φασολάδα 4. Μοσχάρι/ χοιρινό/ ψάρι/ κοτόπουλο/ μπριζόλα 5. Αλάτι/ λάχανο/ μαρούλι/ κρεμμύδι/ σκόρδο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ Την ημέρα του γάμου μαζεύονται οι κοπέλες στο σπίτι της νύφης και την ντύνουν. Μετά η μάνα της, της πλένει τα πόδια για να

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Σέρρες, 1 Μαρτίου 2014 «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΕΣΥΠΡΗ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σχέδια εργασίας Ευέλικτη ζώνη Εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη για μαθητές Νηπιαγωγείου και Α Δημοτικού ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Διασύνδεση των μαθημάτων μέσα από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 88. ΘΕΜΑ : 63η Ετήσια Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 88. ΘΕΜΑ : 63η Ετήσια Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ Αθήνα, 24 Ιουνίου 2011 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 88 ΑΠΟ : Εφορεία Εκπαίδευσης ΠΡΟΣ : - Πτυχιούχους Διακριτικού Δάσους - Σώμα Προσκόπων Κύπρου ΚΟΙΝ. : - Εφορείες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ απερχόμενου Δ.Σ. Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΣΟΔΑ (σε ΕΥΡΩ) 50.575,68 ΕΞΟΔΑ (σε ΕΥΡΩ) 41.532,14 ΥΠΟΛΟΙΠΟ για το νέο Συμβούλιο (σε ΕΥΡΩ) 9.043,54 ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ σε

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΠ Α.Ε. ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ

ΟΛΠ Α.Ε. ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ ΟΛΠ Α.Ε. ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ MASTER PLAN ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΚΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 Ο.Λ.Π. Α.Ε. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Φεβρουαρίου

Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Φεβρουαρίου Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Φεβρουαρίου www.asteria.edu.gr info@asteria.edu.gr www.facebook.com/omades.asteria Αγίου Δημητρίου 177 Άγιος Δημήτριος Τηλ.: 6979651231-6986795031 Σάββατο 7 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Πανηγύρια- Πολιτιστικές Εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις. Ιανουάριος 2012. Εορταστικές εκδηλώσεις υποδοχής νέου έτους Εορταστικές εκδηλώσεις υποδοχής νέου έτους

Πανηγύρια- Πολιτιστικές Εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις. Ιανουάριος 2012. Εορταστικές εκδηλώσεις υποδοχής νέου έτους Εορταστικές εκδηλώσεις υποδοχής νέου έτους α- Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Ηµεροµηνία ηµοτική Ενότητα Χωριό - Εκδηλώσεις Φορέας ιοργάνωσης Τόπος ιοργάνωσης 1 Ιανουαρίου 1 Ιανουαρίου Πεταλούδων Κρεµαστή Ιανουάριος 2012 Εορταστικές εκδηλώσεις υποδοχής

Διαβάστε περισσότερα

Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Εκδηλώσεις του Συλλόγου Φίλων. προς υποστήριξη του Προγράμματος Υποτροφιών

Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Εκδηλώσεις του Συλλόγου Φίλων. προς υποστήριξη του Προγράμματος Υποτροφιών Αμερικανική Γεωργική Σχολή Εκδηλώσεις του Συλλόγου Φίλων προς υποστήριξη του Προγράμματος Υποτροφιών 2008-2009 Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 12:30 μ.μ. Country & Western Barbeque - Αθήνα Βρεθείτε με τους φίλους

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΡΟ ΟΥ.Ο.Π.Α.Ρ. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2012- ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2013

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΡΟ ΟΥ.Ο.Π.Α.Ρ. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2012- ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2013 ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΡΟ ΟΥ.Ο.Π.Α.Ρ. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2012- ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2013 ΣΑΒΒΑΤΟ 8/12/2012, 17:00 & 19:00, Αίθουσα Εθιµοτυπίας ήµου Ρόδου Παιδική Θεατρική Παράσταση

Διαβάστε περισσότερα

2013.20 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΗΛΟΥ

2013.20 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΗΛΟΥ 2013.20 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Α/ Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΧΩΡΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΕΙΣΟ ΔΟΣ 1 10 ΜΑΪΟΥ 2013 ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 2 22 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΚΘΕΣΗ ΠΛΑΚΙΩΤΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Αγαπητοί συνεργάτες, Το γραφείο µας σε συνεργασία µε την Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας και µε τη στήριξη των ήµων Τρίπολης, Γορτυνίας και του Επιµελητήριο Αρκαδίας σας προσκαλούν να συµµετέχετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Σχολική χρονιά 2007-2008

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Σχολική χρονιά 2007-2008 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Σχολική χρονιά 2007-2008 Όνομα σχολείου: Δημοτικό Σχολείο Αλάμπρας Συντονιστική ομάδα: 1. Μερόπη Κυριάκου(Διευθύντρια) 2. Γιώτα Δημητρίου (Συντονίστρια) 3. Στάλω

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες του Συλλόγου από την ίδρυσή του έως σήμερα

Δραστηριότητες του Συλλόγου από την ίδρυσή του έως σήμερα Δραστηριότητες του Συλλόγου από την ίδρυσή του έως σήμερα Ο Σύλλογος, ευαίσθητος σε θέματα παιδείας, πάντα συνέτρεχε υλικά και ηθικά με τις δυνάμεις που διέθετε, ώστε να παραμένει το Σχολείο ένα ζωντανό

Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 5.00μ.μ. Εγκαίνια και φωταγώγηση του χωριού από το Δήμαρχο Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρίστου. Συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 5.00μ.μ. Εγκαίνια και φωταγώγηση του χωριού από το Δήμαρχο Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρίστου. Συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού Χριστουγεννιάτικο Χωριό των Θαυμάτων Χώρος στάθμευσης Εναερίου Χριστουγεννιάτικο Χωριό των Θαυμάτων Σάββατο 24 Νοεμβρίου 5.00μ.μ. Εγκαίνια και φωταγώγηση του χωριού από το Δήμαρχο Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρίστου.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ 3 ου ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014-2015

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ 3 ου ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014-2015 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ 3 ου ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014-2015 «ΙΑΧΡΟΝΙΚΑ Ι ΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Οι αγώνες

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφία. Ιστορία. Αξιοθέατα. Παράδοση

Γεωγραφία. Ιστορία. Αξιοθέατα. Παράδοση Γεωγραφία Ιστορία Αξιοθέατα Παράδοση Γεωγραφία ΤοκαταπράσινονησίτηςΚέρκυρας, µετηναπαράµιλληφυσικήοµορφιά, τηνπλούσιαπολιτιστικήκληρονοµιάκαιτησύγχρονητουριστικήυποδοµή, είναι το γνωστότερο νησί του Ιονίου.

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοτέλεια 2012. «Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά» Αριστοτέλειο Πνευµατικό Κ Ε Ν Τ Ρ Ο

Αριστοτέλεια 2012. «Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά» Αριστοτέλειο Πνευµατικό Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Αριστοτέλεια 2012 «Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά» Αριστοτέλειο Πνευµατικό Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Περιεχόμενα Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για τα παιδιά του Δήμου 3 Στολισμός του Δέντρου των ευχών 5 Συνάντηση παραδοσιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 20 ο /26-8-2013 ΑΠΟΦΑΣΗ 926/2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 20 ο /26-8-2013 ΑΠΟΦΑΣΗ 926/2013 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 20 ο /26-8-2013 ΑΠΟΦΑΣΗ 926/2013 ΘΕΜΑ 35 ο Έγκριση συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων Π.Ε. Λάρισας. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αργυροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Πανηγύρια- Πολιτιστικές Εκδηλώσεις. Ιανουάριος 2014. Φεβρουάριος 2014. Μάρτιος 2014. Απρίλιος 2014

Πανηγύρια- Πολιτιστικές Εκδηλώσεις. Ιανουάριος 2014. Φεβρουάριος 2014. Μάρτιος 2014. Απρίλιος 2014 Πανηγύρια- Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Ηµεροµηνία ηµοτική Ενότητα Χωριό Πανηγύρι- Εκδηλώσεις Φορέας ιοργάνωσης Τόπος ιοργάνωσης Ιανουάριος 2014 30 Ιανουαρίου Πεταλούδων Μαριτσά Εκδήλωση βράβευσης αριστούχων

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος;

Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος; Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος; Πρώτα, πρώτα είμαι άνθρωπος. Γεννήθηκα από φτωχή οικογένεια. Υπέφερα πολύ. Από 10 χρονών εργαζόμουν

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μύλος των ξωτικών Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα

Ο Μύλος των ξωτικών Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα Ο Μύλος των ξωτικών Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα 9 Δεκεμβρίου 2011 γεννήθηκε ένα παραμύθι Ο Μύλος των Ξωτικών είναι η μεγαλύτερη και πιο πετυχημένη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Πασχαλινή απόδραση στην Κέρκυρα No 2 (20/03/13)

Πασχαλινή απόδραση στην Κέρκυρα No 2 (20/03/13) 1 Ginis Vacances S.A Travel Organization Athens: 2325 Ermou st. 10563 Tel: 0030 210 3250401 Fax: 0030 210 3254745 Email: domestic1@ginis.gr http://www.ginis.gr Αναχώρηση: 2 Μαΐου 5 ηµέρες Πασχαλινή απόδραση

Διαβάστε περισσότερα

Στο παρελθόν συμμετείχαν στο τουρνουά ομάδες από Αγγλία, Φιλανδία, Ισραήλ, Ουγγαρία, Ρωσσία και Ελλάδα κυρίως.

Στο παρελθόν συμμετείχαν στο τουρνουά ομάδες από Αγγλία, Φιλανδία, Ισραήλ, Ουγγαρία, Ρωσσία και Ελλάδα κυρίως. Η Soccerworldcyprus διοργανώνει το καθιερωμένο Φεστιβάλ Ποδοσφαίρου Αγίας Νάπας με την επωνυμία Ayia Napa Youth Soccer Festival από τις 6 μέχρι και τις 11 Απριλίου του 2012. Η όλη διοργάνωση πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2007 2008

Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2007 2008 Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2007 2008 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ 19-09-2007 Συγκέντρωση γονέων με την παιδοψυχολόγο του σταθμού. Θέμα

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «ΣΗΜΑ Α.Ε. BEE GROUP Α.Ε.»

ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «ΣΗΜΑ Α.Ε. BEE GROUP Α.Ε.» Θέμα: Δράσεις δημοσιότητας και προβολής, εμπλοκή τοπικών τουριστικών φορέων και οφέλη στα πλαίσια του έργου «Τουριστική Προβολή Ικαρία - Φούρνοι» Ο Δήμος Ικαρίας χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και υλοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

Με πανσέληνο στα Κουφονήσια τερμάτισε αγωνιστικά το 21st Cyclades Regatta 2015 του Ν.Ο.Τ.Κ.

Με πανσέληνο στα Κουφονήσια τερμάτισε αγωνιστικά το 21st Cyclades Regatta 2015 του Ν.Ο.Τ.Κ. 3 Ιουλίου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με πανσέληνο στα Κουφονήσια τερμάτισε αγωνιστικά το 21st Cyclades Regatta 2015 του Ν.Ο.Τ.Κ. Με φωτοβολίδες υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κονότητας Κουφονησίων Αντώνης

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ Δημοτικό- Νηπιαγωγείο Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο - Δημοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο Πρασίνου Λόφου 49-51, 14122 Ηράκλειο Αττικής. Τηλ. 2102816222, 2102810630. Fax 2102830780 Internet

Διαβάστε περισσότερα

6 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΑΤΜΟΣ - ΛΕΙΨΟΙ

6 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΑΤΜΟΣ - ΛΕΙΨΟΙ ΑΘ ΜΩΡΑΙΤΗΣ Ο.Ε. TOURIST AND TRAVEL AGENCY ΠΑΤΡΩΝ 19 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΤΗΛ. : 27410-28588 FAX: 27410-25073 e-mail: moraitis.kor@hotmail.com www.narkissostravel.gr 6 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 13

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η. Με τιμή

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η. Με τιμή Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις επετειακές εκδηλώσεις των 90 χρόνων Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος. Με τιμή Ο Μητροπολίτης

Διαβάστε περισσότερα

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου

Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Λαγκαδινού Νεκταρία, Καθηγήτρια Μουσικής Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλοι οι μαθητές της Α τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Μυτιλήνης.

Διαβάστε περισσότερα

Άνω Αρχάνες 70100, Τ.Θ. 6 Ηράκλειο Κρήτη, Ελλάδα

Άνω Αρχάνες 70100, Τ.Θ. 6 Ηράκλειο Κρήτη, Ελλάδα Περιγραφή 2012-2013 Άνω Αρχάνες 70100, Τ.Θ. 6 Ηράκλειο Κρήτη, Ελλάδα Κρατήσεις - Πληροφορίες TΗΛ: +30 2810 751818 ΚΙΝ: +30 6951804929, +30 6942289662 FAX: +30 2810 751689 E-MAIL: info@eliathos.gr Website:

Διαβάστε περισσότερα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα Karystos Beach Front - Εύβοια οικολογικό συγκρότημα Περιγραφή συγκροτήματος Συγκρότημα τεσσάρων οικολογικών και βιοκλιματικών εξοχικών κατοικιών σε οργανωμένο παραθεριστικό οικισμό, με άμεση πρόσβαση στην

Διαβάστε περισσότερα

To νησί μας συμμετείχε στην έκθεση

To νησί μας συμμετείχε στην έκθεση Καλό χειμώνα 2010 Αγαπητοί συγχωριανοί, φίλοι και μέλη του συλλόγου μας. Επικοινωνούμε μαζί σας, μετά από την καλοκαιρινή περίοδο. Θα κάνουμε μια μικρή αναδρομή στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν έως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΙΦΝΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

ΣΙΦΝΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΙΦΝΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ Πέμπτη 21 Ιουνίου έως Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012, στο Veranda café bar, στην Απολλωνία Sifnos, October: Έκθεση με ασπρόμαυρες φωτογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα, 18-27 Φεβρουαρίου 2011

Πρόγραμμα, 18-27 Φεβρουαρίου 2011 Βιοποικιλότητα και Πολιτιστική Ποικιλομορφία Πρόγραμμα, 18-27 Φεβρουαρίου 2011 ΜΕΡΟΣ I: ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ( ιαμονή στο ξενοδοχείο Parnon) Παρασκευή 18/2 και Άφιξη των συμμετεχόντων στην Αθήνα (αεροδρόμιο) και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΝΕΣ 1-7 - 2014 Οδός Τσικριτζή

ΑΡΧΑΝΕΣ 1-7 - 2014 Οδός Τσικριτζή ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΡΧΑΝΕΣ 1-7 - 2014 Οδός Τσικριτζή www.cretamusic.com Τηλ. 6972775027 Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής σε Συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης Οργανώνουν πέντε Συναυλίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΖΑΝΗΣ Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 7, Κοζάνη, 50100 Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2461350435 Ωράριο Λειτουργίας Δευτέρα έως Παρασκευή: 08:00-21:00, Ιούλιος & Αύγουστος 08:00-16:00

Διαβάστε περισσότερα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα 25-28 Δεκεμβρίου 2014 1 η Ημέρα: Πέμπτη 25/12/14: Αναχώρηση από το Πεδίον του Άρεως στις 07:00 με προορισμό τα Τζουμέρκα (432 χμ.) στην Νότια Πίνδο. Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς

Διαβάστε περισσότερα

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις ΜΑΘΗΜΑ 10 Ο ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΝ ΣΟΥ ΤΑ ΠΑΘΗ,ΧΡΙΣΤΕ Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις που δίνονται στην παρένθεση. Σε κάθε κενό αντιστοιχεί μια λέξη. «Η Μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Προκήρυξη του 3 ου «ΕΝ ΝΙΚΟΠΟΛΕΙ ΑΚΤΙΑ» ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ

Προκήρυξη του 3 ου «ΕΝ ΝΙΚΟΠΟΛΕΙ ΑΚΤΙΑ» ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ Προκήρυξη του 3 ου «ΕΝ ΝΙΚΟΠΟΛΕΙ ΑΚΤΙΑ» ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ Ο Σύλλογος Δρομέων Πρέβεζας σε συνεργασία με τον Δήμο Πρέβεζας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας

Διαβάστε περισσότερα

Aνοίγει η αυλαία. Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια.

Aνοίγει η αυλαία. Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια. 3E ERGASION_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 3:02 μ.μ. Page 1 Aνοίγει η αυλαία Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια. θέατρο παράσταση σκηνή χορός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ: Αεροπορικά εισιτήρια Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Τέλ. Αβίβ Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Φόροι αεροδρομίων, βίζα Ισραήλ. Διαμονή σε επιλεγμένα

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ: Αεροπορικά εισιτήρια Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Τέλ. Αβίβ Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Φόροι αεροδρομίων, βίζα Ισραήλ. Διαμονή σε επιλεγμένα ΠΑΣΧΑ 2014 7 Μέρες 7-13 Απριλίου ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΙΝΑ 1 η ΜΕΡΑ M.ΤΡΙΤΗ (7/4)ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: Συγκέντρωση 18.00 μ.μ στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Πτήση με Aegean Airlines A3 127 στις 20.45 μ.μ για Αθήνα. Συνάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά Φώτα. Εκδηλώσεις Δήμου Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνος

Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά Φώτα. Εκδηλώσεις Δήμου Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνος 2014 2015 Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά Φώτα Εκδηλώσεις Δήμου Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνος Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες, τα φετινά Χριστούγεννα είναι από τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών για την πατρίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Χαρά μας να σας παρέχουμε φιλοξενία!!!...

Χαρά μας να σας παρέχουμε φιλοξενία!!!... Χαρά μας να σας παρέχουμε φιλοξενία!!!... Λίγα λόγια για τον Νέο Μαρμαρά Ο Νέος Μαρμαράς ιδρύθηκε το 1922 από πρόσφυγες που προέρχονταν από το νησί του Μαρμαρά της Προποντίδας. Ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΡΟ ΟΥ-.Ο.Π.ΑΡ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚ ΗΛΩΣΕΩΝ Ιούλιος 2015

ΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΡΟ ΟΥ-.Ο.Π.ΑΡ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚ ΗΛΩΣΕΩΝ Ιούλιος 2015 ΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΡΟ ΟΥ-.Ο.Π.ΑΡ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚ ΗΛΩΣΕΩΝ Ιούλιος 2015 1 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΓ.ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ-ΠΑΡΑ ΕΙΣΙ Παιδική Θεατρική παράσταση «Το χρυσολούλουδο» Οργάνωση : ΠΟΛ.ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, ώρα 20:30 «Ο Καραγκιόζης Πειρατής» ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, ώρα 21:30 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ -ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1η ημέρα Συγκέντρωση στο λιμάνι, του Ηρακλείου επιβίβαση στο πλοίο των ΜΙΝΩΙΚΩΝ τακτοποίηση στις καμπίνες αναχώρηση.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ -ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1η ημέρα Συγκέντρωση στο λιμάνι, του Ηρακλείου επιβίβαση στο πλοίο των ΜΙΝΩΙΚΩΝ τακτοποίηση στις καμπίνες αναχώρηση. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΤΕΩΡΑ -Λ. ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΒΟΛΟΣ -ΠΗΛΙΟ -ΑΘΗΝΑ 27/2-3/3 ΗΡΑΚΛΕΙΟ -ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1η ημέρα Συγκέντρωση στο λιμάνι, του Ηρακλείου επιβίβαση στο πλοίο των ΜΙΝΩΙΚΩΝ τακτοποίηση στις καμπίνες αναχώρηση.

Διαβάστε περισσότερα

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Eναλλακτικός Τουρισμός - είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

The G C School of Careers. Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο. Ενημερωτικό Δελτίο. Δεκέμβριος 2010 - Τεύχος 4

The G C School of Careers. Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο. Ενημερωτικό Δελτίο. Δεκέμβριος 2010 - Τεύχος 4 The G C School of Careers Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Ενημερωτικό Δελτίο Δεκέμβριος 2010 - Τεύχος 4 Χριστούγεννα στο GCS ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 7 Ιανουαρίου Έναρξη μαθημάτων 11 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται;

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; 6. Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; Θα κάνω δίαιτα! Χριστίνα: Μαμά, γιατί έπλυνες το παλιό τζιν; Μαμά: Δεν το έπλυνα, αγάπη μου. Είναι στην ντουλάπα σου εδώ κι ένα μήνα. Χριστίνα: Δεν είναι δυνατό! Ενάμισι

Διαβάστε περισσότερα

Eκοψε πίτα το ΚΑΠΗ Αγιάς

Eκοψε πίτα το ΚΑΠΗ Αγιάς Eκοψε πίτα το ΚΑΠΗ Αγιάς ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψαν τα μέλη του Δημοτικού Κ.Α.Π.Η. Αγιάς σε μια όμορφη εκδήλωση που έλαβε χώρα στο οικογενειακό κέντρο της Αγιάς «Κιβωτός». Τη βασιλόπιτα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 1 Επίπεδο Α1 ιάρκεια: 30 λεπτά Πρώτο µέρος (12 µονάδες) Ερώτηµα 1 (6 µονάδες) Ένας φίλος σας σάς προσκαλεί στη βάφτιση της κόρης του. ιαβάστε το προσκλητήριο και σηµειώστε στις προτάσεις που πιστεύετε

Διαβάστε περισσότερα

για τους µαθητές της 2ας ηµοτικού

για τους µαθητές της 2ας ηµοτικού για τους µαθητές της 2ας ηµοτικού ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2006 2 Αυτό το βιβλίο εργασίας ανήκει στ... µαθητ Αντώνης Καφάτος Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και ιατροφής Τοµέας Κοινωνικής Ιατρικής Τµήµα Ιατρικής Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Λαζουράς. Με τιμή, Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων

Γιώργος Λαζουράς. Με τιμή, Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Εκδηλώσεις Μνήμης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1943 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας προσκαλούμε να τιμήσετε, τους Καλαβρυτινούς που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στην περιοχή του Δήμου Καλαβρύτων, και

Διαβάστε περισσότερα

Μαγική Πρωτοχρονιά στο χωριό του Άγιου Βασίλη!!!

Μαγική Πρωτοχρονιά στο χωριό του Άγιου Βασίλη!!! Μαγική Πρωτοχρονιά στο χωριό του Άγιου Βασίλη!!! Ζήστε τη μαγεία των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη Λαπωνία και Φινλανδία, στους πιο γιορτινούς προορισμούς, στη Χώρα του Αη Βασίλη, στη χώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ενότητα: Κοινωνικές σχέσεις (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

Psychico College Parents' association news - Νέα του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Κολλεγίου Ψυχι... Φεβρουάριος 2000

Psychico College Parents' association news - Νέα του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Κολλεγίου Ψυχι... Φεβρουάριος 2000 Page 1 of 6 Φεβρουάριος 2000 Ακόμη κόβουμε πίτες Σχολική Χρονιά 2000/2001 Κολλεγιάδα 2000 Σεμινάρια Α.Σ.Ι.Σ Δημοτικών Σχολείων Σεμινάρια δασκάλων Έκθεση των δασκάλλων Καλλιτεχνικών Χρήσιμες Ημερομηνίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟ -ΜΑΪΟ-ΙΟΥΝΙΟ 2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟ -ΜΑΪΟ-ΙΟΥΝΙΟ 2015 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟ -ΜΑΪΟ-ΙΟΥΝΙΟ 2015 2 ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ Υλοποιούνται και ολοκληρώνονται οι διαθεματικές εργασίες και τα projectς

Διαβάστε περισσότερα

Τούτες τις μέρες που η πατρίδα βιώνει

Τούτες τις μέρες που η πατρίδα βιώνει Τούτες τις μέρες που η πατρίδα βιώνει στιγμές πρωτόγνωρες, τώρα που η κρίση διαπερνά κάθε κομμάτι της ζωής μας ανατρέποντας δεδομένα και σταθερές χρόνων, η συμπόρευση και η αλληλεγγύη είναι όροι επιβίωσης

Διαβάστε περισσότερα

Η καρδιά της Κρήτης χτυπά στο Φάληρο από σήμερα στην Παγκρήτια Έκθεση «KΡHTH: η Μεγάλη Συνάντηση»

Η καρδιά της Κρήτης χτυπά στο Φάληρο από σήμερα στην Παγκρήτια Έκθεση «KΡHTH: η Μεγάλη Συνάντηση» Η καρδιά της Κρήτης χτυπά στο Φάληρο από σήμερα στην Παγκρήτια Έκθεση «KΡHTH: η Μεγάλη Συνάντηση» Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης ανοίγει τις πύλες της σήμερα Παρασκευή 24 Μαΐου 2013 η Παγκρήτια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ ` ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ 2015 1 Α/Α ΤΙΤΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ - ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 1 2 ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΣΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Αγγέλων Πόλις

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Αγγέλων Πόλις Πρόγραμμα εκδηλώσεων Αγγέλων Πόλις ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑ «ΛΑΓΚΑΔΑΣ: ΑΓΓΕΛΩΝ ΠΟΛΙΣ» 01/12/2011 (ΠΕΜΠΤΗ) 19.00 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΙΚΟΥΔΗ (support από MOTHERWHAT) 02/12/2011 (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΣΙΦΝΟΥ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009

ΔΗΜΟΣ ΣΙΦΝΟΥ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 ΔΗΜΟΣ ΣΙΦΝΟΥ - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 1-20 Ιουλίου Έκθεση τέχνης BUTTON QUINN ΑΝΝΑ ΣΟΥΛΗ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΛΗΣ, ΝΕΦΕΛΗ ΠΡΟΚΟΥ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ, ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ ΜΠΕΝΑΚΗ, ΠΑΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ στο παλιό σχολείο του Κάστρου Ωρες λειτουργίας:

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΟΙΝΟΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑ ΟΣ «ΤΟ ΚΡΑΣΟΧΩΡΙ»

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΟΙΝΟΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑ ΟΣ «ΤΟ ΚΡΑΣΟΧΩΡΙ» ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΟΙΝΟΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑ ΟΣ «ΤΟ ΚΡΑΣΟΧΩΡΙ» Βιογραφικό του Συλλόγου Ο Λαογραφικός & Πολιτιστικό Σύλλογος Άνω Οινόης «Το Κρασοχώρι» ιδρύθηκε το 1991 και τα µέλη του κατοικούν

Διαβάστε περισσότερα

Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1

Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1 Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1 Στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής εβδομάδας πολιτισμού» συμμετείχαμε τα τμήματα Δ 1 και Δ 2 και το τμήμα Ε 2 του σχολείου μας, σε μια περιήγηση στα πολιτιστικά μέρη του Γερίου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΙΚΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ - 2015 ΠΟΛΩΝΙΑ. οχήματα εμπορευμάτων με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος (MEB) άνω των 12 τόνων

ΟΔΙΚΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ - 2015 ΠΟΛΩΝΙΑ. οχήματα εμπορευμάτων με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος (MEB) άνω των 12 τόνων 1 ΟΔΙΚΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ - 2015 ΠΟΛΩΝΙΑ Γενικές απαγορεύσεις Επιπρόσθετες απαγορεύσεις οχήματα εμπορευμάτων με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος (MEB) άνω των 12 τόνων σε όλη την επικράτεια από τις 18:00 μέχρι τις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΚΕΝΤΡΙΚΟ Κ.Α.Π.Η.

Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΚΕΝΤΡΙΚΟ Κ.Α.Π.Η. Κ.Α.Π.Η. ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΚΕΝΤΡΙΚΟ Κ.Α.Π.Η. ΤΡΙΤΗ 3/2/15: Πρωινός καφές. Ομιλία με θέμα «Ελπίδα» από την κοινωνική λειτουργό του Κ.Α.Π.Η ΤΡΙΤΗ 10/2/15: Πρωινός καφές

Διαβάστε περισσότερα