ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ INSTRUCTIONS MANUAL

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ INSTRUCTIONS MANUAL"

Transcript

1 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ INSTRUCTIONS MANUAL EURO ΦΟΥΡΝΑΚΙ EURO OVEN

2 GR ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕΛΙΔΑ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕΛΙΔΑ 2 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΕΛΙΔΑ 2 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΑΣ ΣΕΛΙΔΑ 2 ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΕΛΙΔΑ 2-3 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΕΛΙΔΑ 3 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΣΕΛΙΔΑ 3-4 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΣΕΛΙΔΑ 4 ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΕΛΙΔΑ 4-5 ΠΡΙΝ ΚΑΛΕΣΕΤΕ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ ΣΕΛΙΔΑ 5 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Απομακρύνετε από το εσωτερικό του φούρνου τυχόν υλικά συσκευασίας και έντυπο υλικό. Τοποθετήστε την συσκευή πάνω σε επιφάνεια οριζόντια, στεγνή, ανθεκτική στην θερμοκρασία και σε ύψος περίπου 100 εκ. Μην τοποθετείτε την συσκευή μέσα σε ντουλάπια. Οι πλευρές της συσκευής κατά την λειτουργία μπορεί να θερμανθούν, γι αυτό περιμετρικά θα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 10 εκ. Βεβαιωθείτε ότι η πόρτα του φούρνου ανοίγει ελεύθερα χωρίς να περιορίζεται από τυχόν αντικείμενα. Για την σύνδεση της συσκευής θα χρειαστείτε μια γειωμένη πρίζα ΣΟΥΚΟ στα V ασφαλισμένη με ασφάλεια 16 Α (2,5 mm 2 γραμμή) Αν χρησιμοποιήσετε προέκταση πρέπει να είναι 3x2,5 mm 2 και ελεγμένη για την συνέχεια της γείωσης. Αν οι ενδεικτικές λυχνίες παρουσιάζουν ένα ελαφρύ άναμμα γυρίστε το φις στην πρίζα. Μην κόψετε το φις του ρευματολήπτη διότι η συσκευή δεν είναι σχεδιασμένη για μόνιμη σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο. Μετά από κάθε χρήση και κατά τον καθαρισμό βγάζετε το φις από την πρίζα. η πίσω επιφάνεια της συσκευής θα πρέπει να τοποθετείται έναντι τοίχου ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:Για χώρες όπως η Ελβετία, στις οποίες η συνολική ισχύς λειτουργίας ηλεκτρικών συσκευών δεν επιτρέπετε να ξεπερνά τα 2300 watt απαιτείτε ασφάλεια 10 Α και όταν υπάρχει προέκταση αυτή πρέπει να είναι 3x1,5 mm 2.Ο παρακάτω πίνακας δεν ισχύει για τις χώρες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

3 ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ Η συσκευή λειτουργεί με εναλλασσόμενο ρεύμα V /50 Ηz. Γι αυτό το λόγο ελέγξτε αν το ηλεκτρικό δίκτυο στο οποίο θα συνδεθεί η συσκευή ικανοποιεί τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Ελέγξτε αν η πρίζα στην οποία θα συνδεθεί η συσκευή είναι γειωμένη. Εάν χρησιμοποιήσετε προέκταση ελέγξτε την συνέχεια της γείωσης και στο καλώδιο της προέκτασης. Η συνολική ηλεκτρική ισχύς λειτουργίας είναι : Μοντέλο Εστία 1500 W Εστία 1000 W Εστία 450 W Ηλεκτρική ισχύς Euro 1503 T 1,15 KW Euro ,1 KW Euro ,65 KW Euro ,1 KW Η συσκευή είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με τις οδηγίες 73/23/ ΕΕ, 90/396/ ΕΕ και 93/68/ ΕΕ με βαθμό προστασίας από πυρκαγιά τύπου Β. ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Μην χρησιμοποιείτε για το καθάρισμα της συσκευής προϊόντα η αντικείμενα που θα μπορούσαν να χαράξουν τις επιφάνειες (αιχμηρά αντικείμενα, δραστικά καθαριστικά κτλ) Μην χρησιμοποιείτε ποτέ σκεύη (κατσαρόλες, τηγάνια κτλ) που ο πυθμένας τους είναι υγρός. Καθαρίζετε το φούρνο μετά από κάθε χρήση, αλλιώς οι βρωμιές θα συσσωρεύονται και θα καθαρίζονται κάθε φορά και δυσκολότερα. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΑΣ Ο ρευματολήπτης δεν κάνει να έρχεται σε επαφή με ζεστά μέρη. Εάν αντιληφθείτε κάποιο ελάττωμα του ρευματολήπτη η ότι δεν λειτουργεί σωστά η συσκευή μην τη χρησιμοποιήσετε διότι μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία η πυρκαγιά Σε περίπτωση που κάποια εστία παρουσιάσει κάποια ρωγμή η βλάβη αποφύγετε την χρήση της. Μην τοποθετείτε τα φαγητά πάνω στην πόρτα του φούρνου γιατί θα καταστραφεί. Χρησιμοποιείτε την συσκευή μόνο για τον σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκε. Μην χρησιμοποιείτε την συσκευή για να στεγνώσετε χαρτί, ρούχα η άλλα εύφλεκτα υλικά. Μην αφήνετε το φουρνάκι να δουλεύει χωρίς επιτήρηση Μην αφήνετε ποτέ σκεύη στις εστίες της κουζίνας με τις χειρολαβές προς τα έξω. Ο κίνδυνος εγκαύματος για παιδιά είναι προφανής. Μην αφήνετε παιδιά να αγγίζουν τον φούρνο κατά την διάρκεια της λειτουργίας του γιατί η πόρτα έχει υψηλή θερμοκρασία ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΡΗΣΗ Κρατήστε τα υλικά συσκευασίας της συσκευής (πλαστικές σακούλες, κομμάτια από πολυστυρένιο κτλ) μακριά από τα παιδιά διότι είναι επικίνδυνα Πριν βάλετε τη συσκευή στην πρίζα καθαρίστε όλες τις εμαγιέ επιφάνειες καθώς και όλα τα παρελκόμενα σκεύη με ζεστό νερό. Καθαρίστε το εσωτερικό του φούρνου με ζεστό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει μια κουταλιά της σούπας σόδα (σε 1 λίτρο νερό).

4 Συνδέστε την συσκευή στην πρίζα. Ανοίξτε τους διακόπτες των ηλεκτρικών εστιών στην μεγαλύτερη τους ένταση και αφήστε τις να θερμανθούν για μερικά λεπτά χωρίς κανένα σκεύος επάνω τους. Κλείστε τους διακόπτες των εστιών γυρνώντας τους στην ένδειξη 0. Διαβάστε τις οδηγίες λειτουργίας των εστιών και του φούρνου ώστε να εξοικειωθείτε με την χρήση της συσκευής. Βάλτε σε λειτουργία την θέρμανση του φούρνου γυρνώντας το θερμοστάτη στην ένδειξη 200. Αφήστε να θερμανθεί ο φούρνος για 30 λεπτά περίπου χωρίς να τοποθετήσετε τίποτα μέσα. Κατά την διάρκεια της θέρμανσης ίσως αντιληφθείτε κάποια έντονη μυρωδιά. Αυτή προέρχεται από την πρώτη επαφή της θερμότητας με το ισχυρό μονωτικό που περιβάλλει το φούρνο. Μην ανησυχείτε, σε λίγα λεπτά θα εξαλειφθεί. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ / ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιήθηκαν είναι ανακυκλώσιμα και φέρουν το σύμβολο της ανακύκλωσης. Για την κατασκευή της συσκευής έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Όταν θα θελήσετε να πετάξετε τη συσκευή σεβαστείτε τους τοπικούς νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Πριν πετάξετε την συσκευή κόψτε το φις του ρευματολήπτη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΚΕΥΗΣ Λειτουργία εστιών Οι συσκευές έχουν 2 η 3 ηλεκτρικές μεταλλικές εστίες. Οι εστίες των 1500 w (διάμετρος 180 mm) και 1000 w (διάμετρος 145 mm) ελέγχονται από περιστροφικούς διακόπτες 7 θέσεων. Η μικρή εστία των 450 w (διάμετρος 80 mm) δεν έχει διαβαθμίσεις και μπορεί να είναι μόνο ανοικτή (ανάβει το φως του διακόπτη) ή κλειστή. Η λειτουργία του περιστροφικού διακόπτη & θέσεων είναι απλή : θέρμανση ανάλογη με την θέση του διακόπτη. 0 ½ 1 1 1/ /2 3 Διακόπτης Ζέσταμα Αργό Μαγείρεμα Έντονος κλειστός φαγητού μαγείρεμα με βρασμό βρασμός Διατήρηση ζεστού φαγητού Αναμμένη ενδεικτική λυχνία της αντίστοιχης εστίας Μέγιστο για ξεκίνημα Επειδή οι εφαρμοζόμενες προδιαγραφές θέτουν όριο στην ισχύ που μπορεί να μεταφέρει η πρίζα όταν λειτουργεί ο φούρνος διακόπτεται αυτόματα η λειτουργία της μεσαίας ηλεκτρικής εστίας των 1000 W (Διάμετρος 145 mm) Λειτουργία του φούρνου / Grill Ο φούρνος ψήνει με τους κλασσικούς τρόπους δηλαδή με την πάνω και την κάτω αντίσταση ή Grill.Ο φούρνος ελέγχεται από ένα διακόπτη επιλογής που είναι ενσωματωμένος στην μετώπη της κουζίνας. Για να λειτουργήσετε το φούρνο (πάνω και κάτω αντίσταση ) πατήστε το διακόπτη επιλογής στην επάνω θέση και επιλέξτε την επιθυμητή θερμοκρασία από το θερμοστάτη C Ο φούρνος έχει τεθεί σε λειτουργία (ανάβει η ενδεικτική λυχνία).ο φούρνος λειτουργεί με την επιλεγμένη θερμοκρασία. Για να λειτουργήσετε το Grill (πάνω αντίσταση) Πατήστε το διακόπτη στην κάτω θέση Γυρίστε το θερμοστάτη στην θέση 250 C

5 Αφήστε πρώτα το φούρνο να προθερμανθεί (άδειος φούρνος) έως ότου το Grill κοκκινίσει Τοποθετήστε τη σχάρα με τα ψητά Γυρίστε το θερμοστάτη στην θέση όταν τελειώσετε με το ψήσιμο. Στο μοντέλο EURO 1503Τ που είναι εφοδιασμένο με χρονοδιακόπτη γυρίστε τον χρονοδιακόπτη στον επιθυμητό χρόνο ή προς τα αριστερά στην θέση χειροκίνητης λειτουργίας (στο σύμβολο χεράκι).στην λήξη του χρόνου ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος και η λειτουργία διακόπτεται. Μετά την λήξη γυρίστε το θερμοστάτη και το χρονοδιακόπτη (αν είναι στο χειροκίνητο) στην θέση. ΠΡΟΣΟΧΗ : Κατά την χρήση του γκριλλ η πόρτα του φούρνου πρέπει να παραμένει κλειστή Θερμοκρασίες ψησίματος στο φούρνο για φαγητά και γλυκά Οι πιο κάτω θερμοκρασίες είναι ενδεικτικές. Εάν θέλετε να μεταβάλλετε το χρόνο ψησίματος πρέπει να μεταβάλλετε την θερμοκρασία αντίστοιχα. Κρέας με πατάτες (ψητά) Ψάρια Γεμιστά Γιουβέτσι Παστίτσιο Μουσακάς Γλυκίσματα Κουλουράκια Ψητά σχάρας C C C C C C C C Τι πρέπει να προσέχετε στο φούρνο Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση αλουμινόφυλου ή ταψιού στην κάτω επιφάνεια του φούρνου. Υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσετε καταστροφή του σμάλτου. Μην καθαρίζετε ποτέ το φούρνο με ισχυρά απορρυπαντικά γιατί μπορεί να καταστρέψετε το εμαγιέ. Μην χρησιμοποιείτε αιχμηρά αντικείμενα για τον καθαρισμό του φούρνου παρά στεγνό η ελαφρά βρεγμένο πανί. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ Η οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιείτε. Κατάλληλα μαγειρικά σκεύη είναι εκείνα που έχουν επίπεδο πυθμένα με σχετικό πάχος για την καλύτερη επαφή με την επιφάνεια της εστίας ώστε να απορροφούν εύκολα την θερμότητα. Το μαγειρικό σας σκεύος δεν πρέπει να είναι μικρότερο σε μέγεθος από το μέγεθος της εστίας που πρόκειται να μαγειρέψετε. Πρέπει πάντα να καλύπτετε όλη της η επιφάνεια και να προστατεύεται από πιθανή υπερθέρμανση. Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος η του βρασμού σας συνιστούμε να έχετε σκεπασμένα τα μαγειρικά σας σκεύη για οικονομικότερο και πιο γρήγορο μαγείρεμα. Επίσης λίγο πριν τελειώσετε το μαγείρεμα να γυρίζετε το διακόπτη της ηλεκτρικής εστίας στην ένδειξη 0 αφήνοντας έτσι να ολοκληρωθεί ο βρασμός με την αποταμιευμένη θερμότητα της εστίας. ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ / ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Πριν από οποιονδήποτε καθαρισμό συντήρηση βγάλτε την συσκευή από την πρίζα. Για τον καθαρισμό όλων των επιφανειών (εμαγιέ, γυαλί, εστίες, φούρνος )αρκεί η καυτή σαπουνάδα από ένα ουδέτερο,δηλαδή μη δραστικό απορρυπαντικό και ένα πανί η ένα μαλακό σφουγγάρι.

6 Μην χρησιμοποιείτε ποτέ σύρμα,μεταλλικά σφουγγαράκια,ισχυρά απορρυπαντικά η σκόνες τριψίματος διότι θα χαράξουν τις επιφάνειες. Για τον καθαρισμό των ταψιών-σχαρών γεμίστε τα με καυτή σαπουνάδα αμέσως μετά την χρήση και αφήστε να μαλακώσουν τα κατάλοιπα ώστε να μπορείτε να τα απομακρύνετε εύκολα με ένα σφουγγαράκι. ΠΡΙΝ ΚΑΛΕΣΕΤΕ ΤΟ SERVICE Αν διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες των προηγούμενων σελίδων και τις τηρήσετε σωστά,δεν πρέπει να έχετε κανένα πρόβλημα με την κουζίνα σας. Αν όμως παραδόξως χρειαστείτε την βοήθεια μας, πριν καλέσετε το SERVICE προσέξτε μήπως δεν έχετε κάνει τους σωστούς χειρισμούς σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως του φυλλαδίου. Σε περίπτωση που δεν λειτουργεί η συσκευή βεβαιωθείτε εάν Το καλώδιο της συσκευής είναι στην πρίζα Η σχετική ασφάλεια του πίνακα δεν έχει πέσει Η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να αλλάζει η να τροποποιεί τα παραπάνω στοιχεία στην διαρκή προσπάθεια της για βελτίωση των συσκευών της.

7