Γλώσσα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ΤΠΕ (;) ή Ελληνικά στην Προκρούστειο κλίνη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γλώσσα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ΤΠΕ (;) ή Ελληνικά στην Προκρούστειο κλίνη"

Transcript

1 Γ. Κατσιμαλή, 2012 Γλώσσα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ΤΠΕ (;) ή Ελληνικά στην Προκρούστειο κλίνη Σε αυτή την ανακοίνωση, και λαμβάνοντας υπόψη την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών τόσο με τους επιμορφούμενους συναδέλφους όσο και με τους μηχανικούς ηλεκρονικών υπολογιστών αλλά και με τους συγγραφείς της ταχύρρυθμης Mεθόδου για ψευδο-αρχάριους 1, θα σας παρουσιάσω την εκδοχή ενός δασκάλου γλώσσας όταν καλείται να δημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό μέσω διαδικτύου. Και μάλιστα όχι οποιοδήποτε εκπαιδευτικό υλικό, αλλά υλικό ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας ως συμπληρωματικό υλικό σε υπάρχοντα διδακτικά εγχειρίδια. Για τον πολύ σημερινό κόσμο, ο υπολογιστής είναι ένα εργαλείο για να ψάξει πληροφορίες στο διαδίκτυο (π.χ. πού είναι η οδός Αδριανού, έχει απεργία το μετρό σήμερα; Έπεσε ή δεν έπεσε η κυβέρνηση;) αλλά και για να επικοινωνήσει (π.χ. πάμε ευρώ ή δραχμή; Ραντεβού αγανακτισμένων στο Σύνταγμα αλλά και στην πλατεία Ιεράπετρας ή να σχολιάσουμε τα χαράτσια της ΔΕΗ). Η εγγραφή φοιτητών, η βαθμολογία και σε μεγάλο βαθμό και η πανεπιστημιακή διδασκαλία. γίνεται σήμερα ηλεκτρονικά. Και τώρα καλούμαστε να διδάξουμε και γλώσσα μέσω διαδικτύου. Ο μέσος άνθρωπος δεν κατανοεί πλήρως τη λειτουργία των υπολογιστών, αν δεν κατέχει και όλη τη γκάμα των φράσεων που αναφέρονται στα αντικείμενα αυτά και των λειτουργιών που αυτές οι φράσεις αντιπροσωπεύουν. Για παράδειγμα, μέχρι τώρα είχαμε: Γιατί δεν εκτυπώνει ο υπολογιστής μου;, η πιο απλή απάντηση ενός τεχνικού ήταν Γιατί το πρόγραμμα δεν ξέρει ότι αντικατέστησες, για παράδειγμα, το dot-matrix εκτυπωτή με laser. Νομίζει ότι ακόμη επικοινωνεί με dot-matrix εκτυπωτή και επιχειρεί απελπισμένα, χωρίς αποτέλεσμα, να εκτυπώσει, στέλνοντας αναγνωριστικά μηνύματα στον εκτυπωτή. Στις πρόσφατες συζητήσεις στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος μιλούσαμε, για servers (διακομιστές), για administrator (διαχειριστή), για videos on demand, για virtual τάξεις (επέκταση σε εικονικές τάξεις), για ελεύθερες πλατφόρμες σαν τη moodle που προτείνεται να χρησιμοποιήσουμε, για frontend και backend navigation (περιβάλλον πλοήγησης) και ψάχνουμε να βρούμε πώς λέμε στα ελληνικά το flashάκι. Τέτοιου είδους προβλήματα δείχνουν ότι άνθρωποι και υπολογιστές μιλάνε άλλη γλώσσα. Μια υβριδική ορολογία έχει αναπτυχθεί με αγγλικούς και ελληνικούς όρους και όσο πιο «έξυπνο» γίνεται το σύστημα και πιο εξειδικευμένοι οι προγραμματιστές, τόσο πιο ακατανόητη η γλώσσα που χρησιμοποιείται. Και στην ερώτηση τι είναι εκείνο που κάνει ένα «σύστημα έξυπνο» η απάντηση δεν είναι το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο ή το είδος της ενέργειας που το διαπερνά αλλά το λογισμικό που έχει σχεδιαστεί κατά το μάλλον ή ήττον πετυχημένα ώστε να εξυπηρετεί το διδακτέο γλωσσικό υλικό. 1 Ελληνικά με την Παρέα μου 1(ΟΕΔΒ), Ελληνικά με την Παρέα μου 2(ΟΕΔΒ), Ελληνικά από κοντά (ΟΕΔΒ), Κλειδιά της Ελληνικής Γραμματικής (ΟΕΔΒ στα αγγλικά) και (ΕΔΙΑΜΜΕ στα ρωσικά).

2 Με το διαδίκτυο, περάσαμε στο: η ιστοσελίδα κόλλησε, σέρνεται, είναι ή δεν είναι βαρύ αλλά δεν μιλήσαμε ακόμα για την πληθώρα άχρηστων πληροφοριών που ενδέχεται να αποδώσει μια απλή προσπάθεια αναζήτησης και για την απώλεια χρόνου εκ μέρους του χρήστη. Μιλάμε για επισκεψιμότητα ιστοσελίδων (π.χ. του EDIAMME), στοχεύουμε σε ταχύτητες (π.χ. κάθε 7 δευτερόλεπτα να «κατεβάζεται» μία γλωσσική ενότητα από κάποιον στον κόσμο), εκδίδουμε ηλεκτρονικά βιβλία (από πρακτικά συνεδρίων μέχρι λογοτεχνία), και ίσως διαθέτουμε συσκευές ψηφιακής ανάγνωσης (e-readers) 2. Δύο γνωστικά αντικείμενα σχετίζουν τους υπολογιστές με τη γλώσσα: η υπολογιστική γλωσσολογία 3 και η υιοθέτησή τους στη διδασκαλία της γλώσσας. Ποικίλα ακρωνύμια, έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για την εφαρμοσιμότητα των υπολογιστών στη διδασκαλία της γλώσσας: CAI (computeraided instruction), CAL (computer-assisted learning), CELL (computer-enhanced language learning), TELL (technology-enhaned language learning), WELL (webenhanced language learning), PrOCALL (project-oriented CALL), MALTED (multimedia authoring for language tutors and educators) (Gruba, R σελ ). Διάφορα γνωστικά αντικείμενα (φιλοσοφία, νευρο-βιολογία, ψυχολογία) έχουν ασχοληθεί με τις διαφορές του ανθρώπινου μυαλού και υπολογιστή. Για παράδειγμα, οι επιθυμίες, πεποιθήσεις και νοητικές εικόνες και αναπαραστάσεις ανήκουν αποκλειστικά στο ανθρώπινο μυαλό 4. Και πώς να περάσω τις αξίες, τη συνείδηση, τις προθέσεις και τα συναισθήματα των ομιλητών της ελληνικής γλώσσας μέσω υπολογιστή; Πώς να δείξω τις προϋποθέσεις χρήσης μιας φράσης (π.χ. να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή) και τις συνέπειες που αυτή η φράση επισύρει, δηλαδή τις πραγματολογικές συνθήκες και τα συμπεράσματα (inferences), για τους γλωσσολόγους, χρήσης ενός εκφωνήματος. Από πλευράς καθαρά γλωσσικής: Τι μπορεί να κάνει το ανθρώπινο μυαλό και όχι ο υπολογιστής; 1) να αποδώσει ορθά τη αρμόζουσα σημασία σε διφορούμενες/αμφίσημες προτάσεις του τύπου: (α) the horse raced past the barn fell (β) flying airplanes can be dangerous (γ) the chickens are ready to eat 2 Υπάρχουν και μηχανές που διαβάζουν εφημερίδα, ρολόγια, θερμόμετρα και υπολογιστές που μιλάνε. 3 Speech synthesis, Automatic speech recognition, machine translation, corpus linguistics. Η σύνθεση ομιλίας καλύπτει την αρθρωτική σύνθεση φωνής με εφαρμογές σε ασανσέρ, κούκλες, επιβοηθητικά υλικά για να μάθουν τα παιδιά να διαβάζουν, τηλεφωνητές, δελτία καιρού και αεροπορικές εταιρείες (canned speech). Χρήσιμες εφαρμογές για ανθρώπους που έχουν χάσει τη δυνατότητα ομιλίας (injury or disease). Στο Text-to Speech Synthesis παράγεται λόγος από το κείμενο. Εδώ το πρόβλημα είναι όταν κάποιοι φθόγγοι αναπαριστώνται με περισσότερα γράμματα και το αντίστροφο. 4 Beliefs are inscriptions in memory, desires are goal inscriptions, thinking is computation, perceptions are inscriptions triggered by sensors, trying is executing operations triggered by a goal (Pinker, 1997: σελ.78).

3 (δ) he saw that gasoline can explode (ε) when a bright moon ends a dark day, a brighter one will follow (στ) roses will be blooming in the dark gardens we abandoned long ago και για τα ελληνικά: (α) οι αστυνομικοί χτύπησαν τους κουκουλοφόρους με τις πέτρες (β) η Βασιλική έριξε το φλιτζάνι στο πλακάκι και το έσπασε (γ) ήρθε μια φίλη από το Ηράκλειο (δ) ο John θέλει να παντρευτεί ελληνίδα 2) να διακρίνει την αντιγραμματικότητα προτάσεων όπως: (α) the baby seems sleeping (β) * θα ντυθώ τα ρούχα 3) να διαχωρίσει τα όρια των λέξεων στις φράσεις: (α) ΔΟΞΑΤΩΘΕΩΞΥΠΝΗΣΑΜΕΓΙΑΤΑΚΑΛΑ (β)ωξειναγγελλεινλακεδαιμονιοισοτιτηδεκεμεθατοισκεινωνρη ΜΑΣΙΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ 4) να κατανοεί τη διαφορετική λειτουργία των ομόηχων ή/και ομόγραφων λέξεων που έχουν διαφορετικό κατηγοριακό status (π.χ. ρήμα και ουσιαστικό στο (α) και επίρρημα και επίθετο στο (β). (α) we may record this call I have a bank record (β) γράφει καλά γράμματα γράφει καλά (γ) είναι καθαρά είναι το καθαρά επίθετο ή επίρρημα; 5) να συνδέει σημασιακά ή ετυμολογικά λέξεις (α, β) (α) πετεινός-κόκορας (β) καλαμπόκι-αραποσίτι-αραβόσιτος 6) να διαφοροποιεί τη χρήση και τη σημασία 5 συναφών λέξεων (π.χ. επιρρημάτων) (α) θα μιλήσω απλά (β) απλώς να πω ότι 7) να διακρίνει και να προσαρμόζεται σε διαφορετικά επίπεδα ύφους (α) Θα ήθελα, αν σας είναι εύκολο, ένα ποτηράκι νερό Ένα νερό Μάναααα, νερό. Αλλά και σε διαφορές ανάμεσα σε όρους εξειδικευμένους και κοινή σημασία (β) δάφνη, δίσκος Άλλο πράγμα σημαίνουν οι όροι στην αρχαία ιστορία και στην καθημερινή γλώσσα. 8) να κατανοεί γλωσσικά παιχνιδίσματα (α) φα(σ)κελώνει το Λιμενικό 9) να συνδέει εκφωνήματα με τα πραγματολογικά τα γενέθλια του Γιώργου, τη μέρα του Αγίου Μνημονίου 10) να επεξεργάζεται συντακτικά εγγενώς προτάσεις του τύπου πώς παίζετε/παίζεται αυτό το παιχνίδι; 5 Αν δεν έχει τονικό σημάδι η φράση αιτια της κρίσης, μπορεί να είναι τα αίτια ή η αιτία.

4 Ακόμα και αν προγραμματίσουμε τους υπολογιστές να κάνουν σε ένα βαθμό αυτές τις διαδικασίες θα μοιάζουν με υποτυπώδη αντίγραφα της φυσικής γλώσσας 6. Οι άνθρωποι, δηλαδή, αναγνωρίζουν τα ηχητικά σήματα, κάνουν συντακτική και σημασιολογική επεξεργασία και αίρουν τυχόν αμφισημία στο λόγο ταυτόχρονα, ενώ οι υπολογιστές διαθέτουν διαφορετικά υποσυστήματα, χαλαρά συνδεδεμένα και χειρίζονται τα ερωτήματα εν ακολουθία. ΙΙ. Τι μπορεί να κάνουν οι υπολογιστές Οι υπολογιστές παρέχουν στο χρήστη-μαθητή την ευκαιρία να γίνει πρωταγωνιστής (agency) και να επιλέξει ο ίδιος το χρόνο, τόπο και ρυθμό της δουλειάς του. Γίνεται ο κυρίαρχος της μαθησιακής διεργασίας. Η ηλεκτρονική μάθηση διασφαλίζει αυτονομία στην άσκηση εμπέδωση γλωσσικών στοιχείων, και εξατομίκευση με όλα τα κακά και τα καλά της. Το η-υλικό είναι δυνατόν να επεκταθεί σε αυθεντικά ακουστικά ερεθίσματα 7 και πολλή εικόνα. Αυτή η οπτικοποίηση κάνει ελκυστική παρουσίαση γλωσσικού φαινομένου (εξεικόνιση γραμματικής) και παρασύρει το χρήστη να συνεχίσει. Η τυπολογία των ασκήσεων μπορεί να είναι καθαρά δομικές, drills (επανάληψη μήτηρ μαθήσεως), αντιστοιχήσεις, drag and draw κτλ. Είναι εφικτή η διαδραστικότητα ανάμεσα σε χρήστη και η-υλικό. Σε πιο προχωρημένο στάδιο η ιδέα των projects, ατομικών ή ομαδικών, είναι εφικτή μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρει το διαδίκτυο. Η επικοινωνία ανάμεσα σε μαθητικές κοινότητες, επίσης, καθίσταται δυνατή. Ο δάσκαλος επίσης, είναι δυνατόν να συνθέσει το δικό του υλικό (creation of electronic materials). ΙΙΙ. Δόμηση της πρότασης Με βάση το υπάρχον διδακτικό υλικό (Ελληνικά με την παρέα μου1, ενότητα 7) θα δώσουμε ένα διάγραμμα του νέου υλικού που σχεδιάζεται στην παρούσα φάση του προγράμματος. 6 Computers and people are different, and they achieve similar ends differently. Just as an efficient flying machine is not a replica of any bird, efficient grammars for computers do not resemble human language grammars in every detail (Fromkin, V., R. Rodman & N. Hyams, 2003: σελ ). 7 authentic discourse provides the basis for learning (e.g. internet access to foreign newspapers, specialized websites).

5 Η γραμματική εμφανίζεται με το σύμβολο της κουκουβάγιας και εικονοποιούνται με τοίχο under construction. Το γραμματικό φαινόμενο είναι επικοινωνιακά τα ρήματα κίνησης τα οποία συνδέονται με τοπικά επιρρήματα και σύνθετες προθετικές φράσεις (πάνω από, κάτω από, στο). Ενδεικτικά στην επόμενη διαφάνεια βλέπουμε ότι έχουμε δύο εικόνες στις οποίες φαίνεται η κανονική διάταξη των αντικειμένων και η ανεστραμμένη για να ασκηθούν οι μαθητές στη χρήση των σύνθετων προθετικών φράσεων που δείχνουν τόπο, απόσταση, εγγύτητα.

6 Στη μια το πουλί πέταξε έξω από το πουλί, ενώ στην επόμενη το ψαράκι πετάει και η γάτα με μάσκα θαλάσσης και αναπνευστήρα είναι μέσα στη γυάλα. Στις εικόνες του βιβλίου, το σκίτσο υπηρετεί λειτουργικά το κείμενο, δεν βρίσκεται εκεί για να γεμίσει τη σελίδα ή να χαρεί το παιδί με τα χρωματάκια. Είναι εκεί για να επισημάνει τη διαφοροποίηση και το παιδί θα χαρεί, αν χαρεί, με την έξυπνη εικόνα. IV. Νέο Υλικό Το συμπληρωματικό, νέο υλικό στηρίζεται στους ίδιους ήρωες του βιβλίου και την ίδια θεματική «Ταξιδεύω στην Ελλάδα» (ρήματα κίνησης, τοπικά επιρρήματα, σύνθετες προθετικές φράσεις) και επεκτείνει, ασκεί τους μαθητές με διαδραστικό τρόπο και λεξιλόγιο του ιδίου επιπέδου. Στην εικόνα που ακολουθεί εμφανίζεται το περιβάλλον και τα σύμβολα για την πλοήγηση στην ενότητα.

7 Η χρήση νέων σκίτσων με ή χωρίς χρώμα κρίνεται απαραίτητη. Ως πλοηγός, αξιολογητής επιλέχθηκε ο γάτος, ο οποίος στην κίνησή του διαθέτει πλαστικότητα που υποδηλώνει συναισθήματα. Προτείνεται να σχεδιαστούν δέκα ενότητες οι οποίες αντιστοιχούν σε γραμματικά φαινόμενα δύο τριών ενοτήτων στα αντίστοιχα διδακτικά εγχειρίδια.

8 Είναι δυνατόν να δίνονται links σε συναφή φαινόμενα είτε από τη γραμματική είτε από άλλες ενότητες της ίδιας σειράς, εφόσον τα αντίστοιχα βιβλία διατίθενται σε μορφή e book στην ιστοσελίδα του Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ.. Το σύμβολο του συνδετήρα παραπέμπει στις συνδέσεις με αντίστοιχα γραμματικά φαινόμενα. Κλειδιά της Ελληνικής Γραμματικής Keys to Greek Grammar, σελ. 13, 206, 215, ΟΕΔΒ In the following clauses, the constituents in brackets are prepositional phrases of manner, time and place. Κάθε νέα ενότητα του η υλικού προτείνεται να αναδεικνύει ένα ιδιαίτερο στοιχείο πολιτισμού της Ελλάδας (γεωγραφία, μουσική, ήθη έθιμα) και η συγκεκριμένη ενότητα προτείνει «Ταξίδι με το οδοντωτό τρενάκι στο Διακοφτό» που κάνει χρήση των ρημάτων κίνησης και των προθέσεων.

9 V. Τι πρέπει να έχει το γλωσσικό υλικό που θα αναπτυχθεί; Για τους ομογενείς μαθητές, αλλά και για τους ξένους που μαθαίνουν ελληνικά εκτός Ελλάδας, το γλωσσικό υλικό θα πρέπει: - να είναι πρωταρχικά ακουστικό σε επίπεδο διαλόγων, συνεχούς κειμένου, μεμονωμένων προτάσεων αλλά και μεμονωμένων φθόγγων με αντιπαραθετικά ζεύγη με ασκήσεις προφοράς των συγκεκριμένων τεμαχίων (αλλόφωνα) και με δυνατότητα επαναλαμβανόμενης άσκησης ώστε μαθητές και ενδεχομένως και διδάσκοντες να εξοικειώνονται με Φωνολογικές διαδικασίες στα ελληνικά (βλ. ημιφωνοποίηση, ηχηροποιήσεις, Pronunciation drills) - να επιμερίζει ακουστικά στοιχεία και να τα συνδέει με γραφή - θα είχε νόημα μια σειρά από μαθήματα Αρθρωτικής, αλλά και Διορθωτικής Φωνητικής (Practical Phonetics), τα οποία θα αποσκοπούσαν στη βελτίωση της προφοράς. Αυτό οφείλεται: α) στα ελάχιστα ακουστικά ερεθίσματα της γλώσσας εκτός Ελλάδας, β) στο διαφορετικό φωνολογικό σύστημα της γλώσσας που μιλιέται στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον (π.χ. αγγλικά, ισπανικά, ρώσικα) γ) στη μείωση δασκάλων ελληνικών που είναι φυσικοί ομιλητές της γλώσσας Διδακτικές ενότητες μέσω διαδικτύου θα συμπεριελάμβαναν ασκήσεις που θα ξεκαθάριζαν τον τόπο και τον τρόπο άρθρωσης συγκεκριμένων συμφώνων (π.χ. θ-δ, θ-φ), αλλοφώνων (π.χ. κελί-καλά, χέρι-χαρά, γέροι-γάλα) και φωνολογικών διαδικασιών (π.χ. παιδί-παιδιά, σιτάρι-σιτάρια, μάτι-μάτια, καρφί-καρφιά). Το

10 υλικό, πέραν των μεμονωμένων λέξεων, θα επεκταθεί σε φράσεις (π.χ. τις γαρίδες, τις ντομάτες), συνεχές κείμενο (ειδήσεις, συνθήματα) και οπωσδήποτε τραγούδια. Πώς όμως να εμπιστευτώ το διαδίκτυο όταν η χειλεανάγνωση των ομιλούντων δεν συγχρονίζεται με τον ήχο;; Οι ήρωες γίνονται ήρωες βωβής ταινίας του Σαρλό. Αυτά, βέβαια, αν θέλουμε ελληνικά με φυσικότητα στην εκφορά του λόγου είτε σε τεμαχιακό επίπεδο, δηλαδή στους συγκεκριμένους φθόγγους είτε σε υπερτεμαχιακό επίπεδο, δηλαδή στον επιτονισμό και όχι ρομποτάκια σαν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. - να διαθέτει απόδοση τουλάχιστον στα αγγλικά, δηλαδή ενδεχόμενη χρήση Διεθνούς Φωνητικού Αλφάβητου (Ι.P.A.), δηλαδή να έχει transliteration για τη διευκρίνιση της άρθρωσης των τεμαχίων. - να συνδέει ταυτόχρονα λειτουργικό σκίτσο με ήχο και γραφή. Και εδώ τίθεται το θέμα αγαστής συνεργασίας δημιουργού, σκιτσογράφου, γραφίστα και μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Είναι τρέχουσα πρακτική ο σκιτσογράφος να σχεδιάζει τους χαρακτήρες, ο γραφίστας να προσδίδει κίνηση για να εξυπηρετήσει λειτουργικά το κείμενο και να αποδώσει π.χ. τη διάρκεια ή το τέλος και το αποτέλεσμα της ρηματικής ενέργειας, για την απόσταση και τη θέση στη χρήση των προθέσεων και κυρίως την εξέλιξη της δράσης των ηρώων. Θέλει εκ μέρους του συντονιστή σαφή προγραμματισμό ώστε να μη γίνει διπλή δουλειά ή άχρηστη από κάποιους. Κυρίως όμως, να γίνει ισοκατανομή της εργασίας, κυρίως ανάμεσα σε εικονογράφο και γραφίστα ώστε να διαφωτίζουν το γλωσσικό φαινόμενο. Ανακύπτουν και τεχνικά θέματα του τύπου πώς ένας νέος καλλιτέχνης θα αντιγράψει τους παλιότερους χαρακτήρες κάποιου άλλου συναδέλφου (πνευματικά δικαιώματα, δηλαδή), αν εξυπηρετεί πλέον το Αdobe flash ή το Shockwave και αν το χρώμα ή το pixel βαραίνει υπερβολικά το υλικό και αργεί να κατέβει. Είναι δουλειά του γραφίστα να σχεδιάσει το περιβάλλον που θα εμφανίζεται στην οθόνη. Αυτός παίρνει έτοιμους τους χαρακτήρες και τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιηθούν σχεδιασμένα μεμονωμένα και αυτός βάζει τον ήρωα να κινείται. Δική του η ευθύνη να είναι light το υλικό και να κατεβαίνει συγχρόνως ήχος και εικόνα. Αυτά είναι στοιχεία που το ΕΔΙΑΜΜΕ ίσως θα όφειλε να έχει διερευνήσει πριν προβεί σε προκηρύξεις για τους αντίστοιχους συνεργάτες, παράλληλα με την αισθητική, αφού η κάθε οθόνη πρέπει να είναι ελκυστική και παιχνιδιάρα για να παρασύρει το χρήστη στο επόμενο επίπεδο, πλαίσιο, οθόνη. - να δίνει links σε λεξικό, κατά προτίμηση δίγλωσσο (π.χ. ελληνικά -> αγγλικά και αγγλικά ->ελληνικά) και το λεξιλόγιο θα πρέπει να είναι το ενεργητικό λεξιλόγιο του προγράμματος σε απόδοση σε πολλαπλές γλώσσες. Χρήσιμη πάντοτε είναι η σύνδεση με εκτεταμένα, εγκεκριμένα λεξικά (π.χ. Ινστιτούτο Τριανταφυλλίδη) αλλά μόνο για πολύ απαιτητικούς χρήστες εφόσον είναι μονόγλωσσο.

11 - να έχει links, δηλαδή να παραπέμπει σε αντίστοιχο φαινόμενο ευρύτερης γραμματικής Ένα σύμβολο όπως δυο προσωπάκια που ρωτάνε, π.χ. ένα δύο έξυπνα αινίγματα με γραμματική και motto θέλεις ή δε θέλεις να προχωρήσεις. Αν το παιδί απαντήσει πετυχημένα, τότε του επιτρέπει το σύστημα να συνεχίσει ή αλλιώς τον παραπέμπει σε κάτι πιο εύκολο. ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ως βιβλίο αναφοράς; 1) να δω αν μαρτυρείται ο ρηματικός τύπος σε corpora ελληνικών κειμένων (πχ. *δώνω) 2) να δω αρχικούς χρόνους: ρήματα Keys of the Greek Grammar 3) να έχω περισσότερες ασκήσεις εμπέδωσης στους μαθητές 4) να μαζέψω π.χ. τα ρήματα ανά μορφολογική, συντακτική και σημασιολογική κατηγορία: βαριέμαι *βαριώ χρειάζομαι *χρειάζω *αδυνατίζομαι αδυνατίζω αλλά αδυνατισμένος *κρυώνομαι κρυώνω αλλά κρυωμένος - Καλό είναι ο χρήστης μαθητής να αρχίζει με μια μορφή placement test, διαγνωστικού δηλαδή ή καλύτερα τεστ καταλληλότητας των γνώσεών του για να προχωρήσει περαιτέρω. - Είναι γεγονός ότι τα υπερβολικά πλούσια multi-media διαχέουν την προσοχή από το γλωσσικό φαινόμενο. Ο μαθητής είναι δυνατόν να κάνει παιχνιδάκια, να επιλύει αινίγματα, προβλήματα, αλλά πώς διασφαλίζεται ότι μαθαίνει; Κρίνεται εντελώς απαραίτητο να υπάρχει ένα φύλλο αξιολόγησης (self-evaluation sheet). - Οι δραστηριότητες με διαβαθμισμένη δυσκολία συνδέονται με τα επίπεδα γλωσσομάθειας, τα οποία έχουν κατά κόρον συζητηθεί. Προκύπτει ότι στις διάφορες χώρες ισχύουν διαφορετικά επίπεδα και αυτό συναρτάται με την έκθεση των μαθητών σε ελληνικά ακούσματα, το χρόνο παραμονής σε ελληνόφωνο τμήμα (ημερήσια σχολεία, σαββατιανά, ΤΕΓ κλπ) και τη γεωγραφική απόσταση από την Ελλάδα και τη γενιά μετανάστευσης. Η κοινή λογική επιβάλλει ότι το υλικό ηλεκτρονικής μάθησης δομείται με βάση την ηλικία και εδώ έχουμε δύο κατηγορίες (νεότεροι μαθητές και νεολαίοι) και τρία επίπεδα ανά κατηγορία (εύκολο/αρχάριοι, μέτριο/μέσοι, δύσκολο/προχωρημένοι), άρα για 6 η-υλικά, δηλαδή, με κριτήριο τις βασικές μορφοσυντακτικές δομές και τον αριθμό λέξεων σε προαπαιτούμενο συχνόχρηστο λεξιλόγιο ανά θεματική. - τα σύγχρονα ελληνικά τραγούδια προτείνονται ως μία σταθερή δραστηριότητα με δομικές ή λεξιλογικές ασκήσεις. - Για τους υπολογιστικάριους υπάρχει ένα ερώτημα αν μπορούν να μετατρέψουν το λατινικό αλφάβητο αυτόματα σε ελληνικούς χαρακτήρες. Προβλήματα - αν είναι βαρύ το υλικό, πόσο γρήγορα θα κατέβει στην Αργεντινή ή στον Καναδά; Και η απάντηση τα βάζουμε σε στικάκι δεν εξηγεί τότε γιατί να τα βάλουμε και στο διαδίκτυο;

12 - συνήθως τα video δεν διαθέτουν συγχρονισμό σε φωνή και χείλη που κινούνται. Έτσι, προβαίνω σε χειλεανάγνωση και μετά από ώρα ακούω και τον ήχο. Αυτό μπερδεύει και δεν διδάσκει. - βάζουμε ενότητες στην ιστοσελίδα και μετά από δυο μέρες πέφτουν. - Είναι ασαφές αν θέλουμε ελληνικά για 10χρονα ή 15χρονα. - Φτιάχνουμε ΝΕΟ υλικό ή συμπληρωματικό στο παλιό που σημαίνει περισσότερες ασκήσεις δραστηριότητες, άρα περισσότερο λεξιλόγιο άρα διδακτική προσέγγιση ως μητρική γλώσσα; - Πρέπει να ληφθεί απόφαση αν συμμετέχει ο δάσκαλος στη διδακτική διαδικασία, όταν οι μαθητές δουλεύουν με την ενότητα. - Όσα αφορούν το δάσκαλο πρέπει να είναι κρυμμένα. - Οι μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών υποστηρίζουν ότι όλα γίνονται με το αναγκαίο κόστος (ανθρωποώρες και αμοιβές). Μήπως θέλουμε ένα φτηνό και γρήγορο υλικό; - Αν η πλατφόρμα είναι πολύπλοκη, δεν θα έχουν πρόσβαση οι χρήστες. Προβληματισμοί Ο πρώτος προβληματισμός είναι κατά πόσον στοχεύουμε σε ΜΕΘΟΔΟ. Μία μέθοδος έχει αρχή, μέση τέλος. Εμείς δουλεύουμε σε μικρές ομάδες που δεν έχουν κοινή στοχοθεσία (ψευδο-αρχάριοι-νεολαίοι, μικρά-ξένη γλώσσα, Β1 επίπεδο). Κυρίως, όμως, δεν έχουμε κοινό σενάριο που θα αποτελούσε τη ραχοκοκκαλιά του υλικού. Χρειαζόμαστε ενοποίηση ορολογίας, ίδια κλιτικά παραδείγματα για όλες τις ομάδες και ίδιο λεξιλόγιο. Επί του παρόντος, ο καθένας κάνει το δικό του (πολιτισμός, Β1, γραμματική) που ενδεχομένως τον προωθεί θεωρητικά, ξέρει να το κάνει καλύτερα αλλά όλα αυτά δεν συναποτελούν ΜΕΘΟΔΟ. Παίρνουμε ως δεδομένο, ως προϋπόθεση ότι το όποιο υλικό θα δημιουργηθεί θα είναι συμπληρωματικό στο υπάρχον βιβλίο, αλλά υπάρχει πράγματι το βιβλίο σε ικανό αριθμό αντιτύπων, σε έγχρωμη έκδοση, σε όλα τα σχολεία;; Ο ΟΕΔΒ έχει να ανατυπώσει βιβλίο από το , ως οργανισμός αναδιαρθρώνεται και το Υπουργείο ίσως δεν είναι πλέον σε θέση να αποστέλλει εγχειρίδια. Και δεν είναι, βέβαια, λύση η τρέχουσα πρακτική σχολείων να προβάλλεται το έγχρωμο σε οθόνη και να παίρνουν τα παιδιά στα χέρια τους κατάμαυρες φωτοτυπίες. Είναι κρίμα και για τη δουλειά που έχει γίνει και δεν φαίνεται αλλά κυρίως για το μάθημα των ελληνικών αυτό καθευατό. Επίσης το κόστος της έγχρωμης εκτύπωσης είναι απαγορευτικό για το σχολείο ή για την οικογένεια στην οποία, τελικά, θα κυλήσει το οικονομικό σκέλος. Αρα, υφίσταται αντίφαση ανάμεσα στο (υπάρχον;;) εγχειρίδιο και το (συμπληρωματικό;;) υλικό η-μάθησης. Επιπλέον, κάθε γλωσσικό υλικό χρειάζεται επικαιροποίηση, γιατί η γλώσσα είναι ολοζώντανος οργανισμός που εξελίσσεται διαρκώς (αν και όχι τόσο γρήγορα όσο η τεχνολογία ) Στηριζόμαστε σε βιβλία που ήδη είναι 10 και παραπάνω ετών και θα είναι πράγματι παλιά με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Θέλουμε να κάνουμε δυναμωτικές ενέσεις σε γερασμένα υλικά;; Ένας άλλος προβληματισμός είναι ότι μέχρι τώρα υπήρχε ένα σύστημα αξιολόγησης των εγχειριδίων με συγκεκριμένη διαδικασία: Πειραματική/Δοκιμαστική εφαρμογή ->Διορθώσεις-> Αξιολόγηση από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο -> Έγκριση/Αναθεώρηση, Απόρριψη -> Διορθώσεις -> Επανα-υποβολή στο Π.Ι -> μαζική παραγωγή από τον ΟΕΔΒ -> διάθεση,

13 αποστολή στο εξωτερικό με όλα τα προβλήματα του να μη φτάνουν στον προορισμό τους. Τώρα με την ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των προϊόντων των προγραμμάτων (Μουσουλμανοπαίδων, Παλιννοστούντων και Αλλοδαπών και Παιδείας Ομογενών), ακόμη και των μη εγκεκριμένων, έχουμε υπερπληθώρα γλωσσικού υλικού, άκριτα, χωρίς φίλτρα αξιολόγησης, κοινώς κέραμοι και λίθοι ατάκτως ερριμένα. Μιλάμε για εμπλουτισμό και με άλλο υλικό, αλλά ποιος έχει αναρτήσει το υλικό με ποια κριτήρια αξιολόγησης;; Και τα υλικά μπορεί να συναντώνται σε κάποια σημεία αλλά διαφοροποιούνται είτε ως προς τη θεματική, είτε ως προς το βαθμό δυσκολίας είτε ως προς την ομάδα-στόχο. Ο κάθε administrator έχει τα δικά του κριτήρια και δεν είναι πάντοτε συμβατά με τη φιλοσοφία του προγράμματος, είναι αποσπασματικά και όχι σύγχρονα νέ ελληνικά. Άρα, τίθεται θέμα φιλτραρίσματος, αξιολόγησης τόσο του υλικού που αναρτάται όσο και του υλικού που χρησιμοποιείται (π.χ. αν πάρουμε υλικό από το you.tube ή ακόμη και το google) δεν σημαίνει αυτό ότι είναι παιδαγωγικά αξιοποιήσιμο. Για να μη δώσω λάθος συναγωγές, οι προβληματισμοί μου δεν σημαίνουν ότι δεν είμαι υπέρ της η-μάθησης και του η-υλικού, απλά ότι απαιτείται ξεκαθάρισμα εννοιών, στόχευσης και συντονισμός συντελεστών, ώστε να βγει συνεκτικό, άρα αποτελεσματικό υλικό. Αναμφίβολα το η-υλικό είναι χρήσιμο, εφόσον δεν υπόκειται σε time or space constraints. Βιβλιογραφία Bergmann, A., K. Currie Hall & Sh. M. Ross (eds) 2007 Language Files, 10 th, Department of Linguistics, The Ohio State University, Columbus, pp Ellis, R. & G. Barkhuizen 2005 Analyzing Learner Language, UK: Oxford University Press. Gruba, R Computer Assisted Language Learning (CALL) στο Davies, A. & C. Elder (eds) The Handbook of Applied Linguistics, Blackwell, Oxford. Fromkin, V., R. Rodman & N. Hyams 2003 An Introduction to Language, Wadsworth, Thomson, Boston. Pinker, St How the mind works, Penguin. Winograd, T (3 rd ) Computer Software for Working with Language, in Language Files, Ohio University.

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Σχέδιο Διδασκαλίας Τάξη: Γ Γυμνασίου Ενότητα: 4 η Ενωμένη Ευρώπη και Ευρωπαίοι πολίτες Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Δύο περίοδοι Για τη διδασκαλία ολόκληρης της ενότητας διατίθενται 7

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος 6 ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I 6 ΓΑΛ 170 e-french 6 ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής 6

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος 6 ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I 6 ΓΑΛ 170 e-french 6 ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής 6 πρώτο δεύτερο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΑΛ 102 Προφορικός λόγος ΓΑΛ 103 Γραπτός λόγος I ΓΑΛ 170 e-french ΓΑΛ 100-299 Μάθημα περιορισμένης επιλογής ΓΑΛ 104 Γραπτός λόγος II ΓΑΛ 111 Φωνητική ΓΑΛ 1 Από

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός. A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης

Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός. A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης 1. MΕΘΟΔΟΣ Ο όρος μέθοδος, έτσι όπως χρησιμοποιείται στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, έχει ποικίλες σημασίες. Διαφοροποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στην Α Γυμνασίου διδάσκεται τρεις (3) περιόδους την εβδομάδα. Συνεπώς, το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου!

Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου! Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου! Τι είναι το iebook; Το iebook είναι το ηλεκτρονικό βιβλίο των αγγλικών μου, το οποίο με βοηθάει να κάνω μόνος μου το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς που μου ανατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Δ Φάση Επιμόρφωσης. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Γραφείο Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων. 15 Δεκεμβρίου 2010

Δ Φάση Επιμόρφωσης. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Γραφείο Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων. 15 Δεκεμβρίου 2010 Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης για τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα (21-22 Δεκεμβρίου 2010 και 7 Ιανουαρίου 2011) Δ Φάση Επιμόρφωσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

Η στοχοθεσία της Ελληνικής ως δεύτερης και ως ξένης γλώσσας. Α. Χατζηδάκη, Επ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Κρήτης

Η στοχοθεσία της Ελληνικής ως δεύτερης και ως ξένης γλώσσας. Α. Χατζηδάκη, Επ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Κρήτης Η στοχοθεσία της Ελληνικής ως δεύτερης και ως ξένης γλώσσας Α. Χατζηδάκη, Επ. Καθηγήτρια Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μίου Κρήτης Δεύτερη γλώσσα (1/2) Όταν ένας ομιλητής μαθαίνει ή/και χρησιμοποιεί μια Χ γλώσσα ως δεύτερη,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Μάθημα 1 ο : Εισαγωγή στην γλωσσική τεχνολογία. Γεώργιος Πετάσης. Ακαδημαϊκό Έτος: 2012 2013

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Μάθημα 1 ο : Εισαγωγή στην γλωσσική τεχνολογία. Γεώργιος Πετάσης. Ακαδημαϊκό Έτος: 2012 2013 ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1 ο : Εισαγωγή στην γλωσσική τεχνολογία Γεώργιος Πετάσης Ακαδημαϊκό Έτος: 2012 2013 ΤMHMA MHXANIKΩΝ Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, Πανεπιστήμιο Πατρών, 2012 2013 Τι είναι η γλωσσική τεχνολογία;

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές κάρτες

Επαγγελματικές κάρτες Επαγγελματικές κάρτες Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι στον γραμματισμό Θεματική: Τα επαγγέλματα των γονιών της τάξης μας ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. «Το παραμύθι της τάξης»

Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. «Το παραμύθι της τάξης» Π.3.1.4 Ολοκληρωμένα παραδείγματα εκπαιδευτικών σεναρίων ανά γνωστικό αντικείμενο με εφαρμογή των αρχών σχεδίασης Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας «Το παραμύθι της τάξης» ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εισαγωγή Η χώρα μας απέκτησε Νέα Προγράμματα Σπουδών και Νέα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου!

Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου! Extra&Friends iebook leaflet_extra&friends iebook leaflet 09/12/2010 4:48 ΜΜ Page 1 Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου! Extra&Friends iebook leaflet_extra&friends iebook leaflet 09/12/2010 4:48 ΜΜ Page

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Πέτρος Κλιάπης 3η Περ. Ημαθίας

ΓΛΩΣΣΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Πέτρος Κλιάπης 3η Περ. Ημαθίας ΓΛΩΣΣΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Πέτρος Κλιάπης 3η Περ. Ημαθίας ΗΔομή του Εκπαιδευτικού Υλικού Για τη διδασκαλία της Γλώσσας στην Γ τάξη του Δημοτικού χρησιμοποιείται το παρακάτω υλικό: Βιβλίο του Μαθητή, 3 τεύχη (240

Διαβάστε περισσότερα

Σωφρόνης Χατζησαββίδης. Οι σύγχρονες κριτικές γλωσσοδιδακτικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία της γλώσσας ως δεύτερης και ξένης

Σωφρόνης Χατζησαββίδης. Οι σύγχρονες κριτικές γλωσσοδιδακτικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία της γλώσσας ως δεύτερης και ξένης Σωφρόνης Χατζησαββίδης Οι σύγχρονες κριτικές γλωσσοδιδακτικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία της γλώσσας ως δεύτερης και ξένης 1 ΣΚΟΠΟΣ Oι σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Β ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Β ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Β ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στην Β Γυμνασίου διδάσκεται δυόμισι (2,5) περιόδους την εβδομάδα. Συνεπώς, το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών

Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών 1 η Τάξη Στόχοι Τα παιδιά: Αναπτύσσουν, σε κάθε ευκαιρία, τον προφορικό λόγο. Ως ομιλητές απαντούν σε απλές ερωτήσεις, ανακοινώνουν, περιγράφουν,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Μάθηση και γνώση: μια συνεχής και καθοριστική αλληλοεπίδραση Αντώνης Λιοναράκης Στην παρουσίαση που θα ακολουθήσει θα μιλήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά με τη διδακτική προσέγγιση του γλωσσικού δανεισμού

Σχετικά με τη διδακτική προσέγγιση του γλωσσικού δανεισμού Σχετικά με τη διδακτική προσέγγιση του γλωσσικού δανεισμού Περιεχόμενα 1. Εισαγωγικά στοιχεία 1.1 Η τρέχουσα αντιμετώπιση του γλωσσικού δανεισμού 1.2 Η προσέγγιση του θέματος μέσα από το σχολείο 1.3 Σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ικανότητα για προφορική έκφραση σε συνδυασμό με την ικανότητα για προσεκτική και κριτική ακρόαση αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για αποτελεσματική επικοινωνία. Τα Ελληνόπουλα της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ (ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ) ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ (ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ) ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ (ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ) ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά 15-9-2016 Πώς δουλέψαμε στο γλωσσικό μάθημα; Προγράμματα Σπουδών. Στοχοκεντρικός

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να:

Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να: Αξιολογήστε την ικανότητα του μαθητή στην κατανόηση των προφορικών κειμένων και συγκεκριμένα να: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ανταποκρίνονται στην ακρόαση του προφορικού

Διαβάστε περισσότερα

Eισαγωγή. Σε ποιους απευθύνεται η σειρά Ελληνικά για σας (A0 - A1 - A2)

Eισαγωγή. Σε ποιους απευθύνεται η σειρά Ελληνικά για σας (A0 - A1 - A2) Eισαγωγή Σε ποιους απευθύνεται η σειρά Ελληνικά για σας (A0 - A1 - A2) Σε τελείως αρχαρίους, οι οποίοι δε γνωρίζουν ούτε τo αλφάβητο. Σε σπουδαστές, οι οποίοι έχουν προβλήματα ανάγνωσης, γραφής, τονισμού,

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα

Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Προσχολική Παιδαγωγική Δημιουργός: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΕ PASCAL: ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΕ PASCAL: ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΕ PASCAL: ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΟΜΙΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ενότητα 9: Γνωστική ανάπτυξη του παιδιού και εφαρμογές στην Προσχολική Αγωγή: γλώσσα και προσχολική αγωγη Διδάσκων: Μανωλίτσης

Διαβάστε περισσότερα

Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. «Ζώα στη ζωγραφική»

Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. «Ζώα στη ζωγραφική» Π.3.1.4 Ολοκληρωμένα παραδείγματα εκπαιδευτικών σεναρίων ανά γνωστικό αντικείμενο με εφαρμογή των αρχών σχεδίασης Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας «Ζώα στη ζωγραφική» ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. Τηλ. 210 48 11 260

TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. Τηλ. 210 48 11 260 TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. 25 ης Μαρτίου 12-177 78 Ταύρος Τηλ. 210 48 11 260 Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και η αναπαραγωγή του παρόντος βιβλίου με οποιοδήποτε τρόπο ή μορφή, τμηματικά ή περιληπτικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ -ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ -ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Σχέδιο Διδασκαλίας Τάξη: Β Γυμνασίου Μάθημα: Νεοελληνική Γλώσσα Θέμα: Η συνοχή ενός ευρύτερου Κειμένου Διάρκεια: Μία περίοδος Στην τέταρτη ενότητα ο προγραμματισμός προβλέπει έξι περιόδους. Η συγκεκριμένη

Διαβάστε περισσότερα

Ιδέες για δημιουργική χρήση του Διαδικτύου στη διδασκαλία αλλόγλωσσων μαθητών

Ιδέες για δημιουργική χρήση του Διαδικτύου στη διδασκαλία αλλόγλωσσων μαθητών Ιδέες για δημιουργική χρήση του Διαδικτύου στη διδασκαλία αλλόγλωσσων μαθητών Έλλη Χατζηγεωργίου, Μόνιμη Καθηγήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Ιδέες για δημιουργική χρήση του Διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη ιστολογίου. Γνωστικό αντικείμενο: Ερευνητική Εργασία - Project. Δημιουργός: ΦΩΤΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΝΗΣ

Ανάπτυξη ιστολογίου. Γνωστικό αντικείμενο: Ερευνητική Εργασία - Project. Δημιουργός: ΦΩΤΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΝΗΣ Ανάπτυξη ιστολογίου Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Ερευνητική Εργασία - Project Δημιουργός: ΦΩΤΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΝΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Β Δημοτικού Τεύχος 1ο Ενότητες 1-3. Συνοπτικός οδηγός εκπαιδευτών ή γονέων. Μαρία Ζάππα-Κασαπίδη

Γλώσσα Β Δημοτικού Τεύχος 1ο Ενότητες 1-3. Συνοπτικός οδηγός εκπαιδευτών ή γονέων. Μαρία Ζάππα-Κασαπίδη Γλώσσα Β Δημοτικού Τεύχος 1ο Συνοπτικός οδηγός εκπαιδευτών ή γονέων. Μαρία Ζάππα-Κασαπίδη Γλώσσα B Δημοτικού Τεύχος 1ο Εισαγωγή Ο σκοπός/στόχος του μαθήματος της Γλώσσας στην Β τάξη του Δημοτικού σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ 2008 ( ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 3Π /2008) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Κλάδοι: ΠΕ 05 ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΠΕ 06 ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΠΕ 07 ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Ενδοϋπηρεσιακής Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, Εκπαιδευτικών Ψυχολόγων και εκπαιδευτικών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής

Πρόγραμμα Ενδοϋπηρεσιακής Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, Εκπαιδευτικών Ψυχολόγων και εκπαιδευτικών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής Πρόγραμμα Ενδοϋπηρεσιακής Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, Εκπαιδευτικών Ψυχολόγων και εκπαιδευτικών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής 21-22 Μαρτίου 2014, Λευκωσία 16-17 Μαΐου 2014, Λεμεσός Η αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση των Δεικτών Επιτυχίας - Δεικτών Επάρκειας στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο

Αξιοποίηση των Δεικτών Επιτυχίας - Δεικτών Επάρκειας στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο Αξιοποίηση των Δεικτών Επιτυχίας - Δεικτών Επάρκειας στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο Ως συνέχεια του Οδηγού Φιλολόγου: Η διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο, ο οποίος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού.

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. ημήτρης Γουλής Ο παραδοσιακός όρος αλφαβητισμός αντικαταστάθηκε από τον πολυδύναμο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ : ΚΟΙΝ.: Ι. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΠΡΟΣ : ΚΟΙΝ.: Ι. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α Να διατηρηθεί μέχρι... Βαθμός Ασφαλείας...

Διαβάστε περισσότερα

Επιμορφωτικό σεμινάριο «Διδάσκοντας την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα στο Δημοτικό Σχολείο»

Επιμορφωτικό σεμινάριο «Διδάσκοντας την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα στο Δημοτικό Σχολείο» Πρόγραμμα Ενδοϋπηρεσιακής Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, Εκπαιδευτικών Ψυχολόγων και εκπαιδευτικών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής Επιμορφωτικό σεμινάριο «Διδάσκοντας την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-2015 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-2015 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 014-015 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 014-15 ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Η διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης /ξένης γλώσσας

Η διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης /ξένης γλώσσας Η διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης /ξένης γλώσσας Εισαγωγικά Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος Π.Ι.Κ. Προβληματιζόμαστε... Τι εννοούμε με τον όρο Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) και τι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ. Νικολιδάκης Συμεών, Τσάνταλη Καλλιόπη,

ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ. Νικολιδάκης Συμεών, Τσάνταλη Καλλιόπη, ΕΠΑΝΕΓΓΡAΦΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ Νικολιδάκης Συμεών, simosnikoli@yahoo.gr Τσάνταλη Καλλιόπη, calliopetsantali@yahoo.gr ta oo Εισαγωγή Στην

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά ερωτήματα- άξονες σχεδιασμού της διδ/λίας (α)

Βασικά ερωτήματα- άξονες σχεδιασμού της διδ/λίας (α) Βασικά ερωτήματα- άξονες σχεδιασμού της διδ/λίας (α) Ποιους καλούμαι να διδάξω και ποιες παραδοχές θα πρέπει να λάβω υπόψη σε σχέση με αυτό; ποιες οι ομάδες-στόχοι ως προς την προέλευση και τα επίπεδα

Διαβάστε περισσότερα

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an!

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an! Test-Umfrage Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές, η γνώμη σας είναι σημαντική για εμάς! Θέλουμε να βελτιώσουμε το σχολείο μας. Για να βρούμε ποια είναι τα δυνατά σημεία του σχολείου μας και που θα

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή

Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή Α1. Εισαγωγή στην ΕΑΥ και γενικές πληροφορίες για το μάθημα (2015-16) Ίων Ανδρουτσόπουλος http://www.aueb.gr/users/ion/ 1 Τι θα ακούσετε Τι είναι η Επικοινωνία Ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για το νέο HSK

Πληροφορίες για το νέο HSK Πληροφορίες για το νέο HSK Μετάφραση από την ιστοσελίδα http://www.chinesetesting.cn/gosign.do?id=1&lid=0# Το νέο HSK δημιουργήθηκε από το Χανπάν σε μια προσπάθεια καλύτερης εξυπηρέτησης των σπουδαστών

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

Φυλλάδιο Εργασίας 1. Ενδεικτικές Απαντήσεις. Αξιολόγηση Διδακτικών Δραστηριοτήτων από τα διδακτικά εγχειρίδια

Φυλλάδιο Εργασίας 1. Ενδεικτικές Απαντήσεις. Αξιολόγηση Διδακτικών Δραστηριοτήτων από τα διδακτικά εγχειρίδια Φυλλάδιο Εργασίας 1 Ενδεικτικές Απαντήσεις Αξιολόγηση Διδακτικών Δραστηριοτήτων από τα διδακτικά εγχειρίδια Κωνσταντίνος Κακαρίκος, Ευφροσύνη Κοντοκώστα k_kakarikos@hotmail.com efkodok@yahoo.gr Δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφίδες για τη Νεοελληνική Γλώσσα

Ψηφίδες για τη Νεοελληνική Γλώσσα [1] Ψηφίδες για τη Νεοελληνική Γλώσσα Παρουσίαση και ενδεικτικά παραδείγματα εκπαιδευτικής αξιοποίησης Συντάκτρια: Μαρία Αλεξίου (εκπαιδευτικός ΠΕ02, ΜΔΕ Θεωρητικής Γλωσσολογίας, συντονίστρια του ψηφιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΕΤΗ ΚΑΜΠΟΥΡΟΛΙΑ. Δασκάλα Τμήματος Ένταξης Μαράσλειο Διδασκαλείο ΕΑΕ

ΑΡΕΤΗ ΚΑΜΠΟΥΡΟΛΙΑ. Δασκάλα Τμήματος Ένταξης Μαράσλειο Διδασκαλείο ΕΑΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΜΠΟΥΡΟΛΙΑ Δασκάλα Τμήματος Ένταξης Μαράσλειο Διδασκαλείο ΕΑΕ Οι αποτελεσματικοί εκπαιδευτικοί γνωρίζουν: - Τους μαθητές - Το γνωστικό αντικείμενο - Τις θεωρίες μάθησης - Αποτελεσματικές πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΑΣ: Στο Γυμνάσιο γίνεται η πρώτη και καθοριστικής σημασίας επαφή των μαθητών με τα Αρχαία Ελληνικά Στο Γυμνάσιο πρέπει να καταφέρουμε να

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός διαφοροποιημένης διδασκαλίας

Σχεδιασμός διαφοροποιημένης διδασκαλίας Σχεδιασμός διαφοροποιημένης διδασκαλίας ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ Ένας λαγός, ένα πουλί, ένα ψάρι, ένας σκίουρος, μια πάπια και διάφορα άλλα ζώα αποφάσισαν να ανοίξουν ένα σχολείο. Συστήθηκε λοιπόν μια επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στο ζωολογικό πάρκο

Επίσκεψη στο ζωολογικό πάρκο Επίσκεψη στο ζωολογικό πάρκο A visit to the zoo (προτείνεται να διδαχθεί στο Unit 4, Lesson 1, Think Teen! A Γυμνασίου Αρχαρίων) Προσδοκώμενα αποτελέσματα Περιεχόμενο Βασικά θέματα Ενδεικτικές δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Ένα Επίπεδο 1 Στόχοι και Περιεχόμενο

Κεφάλαιο Ένα Επίπεδο 1 Στόχοι και Περιεχόμενο Κεφάλαιο Ένα Επίπεδο 1 Στόχοι και Περιεχόμενο 1.1 Στόχοι Οι σπουδαστές στο Επίπεδο 1 του ICCLE είναι ικανοί να κατανοούν βασικά γλωσσικά στοιχεία που σχετίζονται με συνήθη καθημερινά θέματα. Είναι ικανοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 1) Τίτλος διδακτικού σεναρίου: «Παιχνίδι με τα γράμματα και τα ζώα» 2) Θέμα : Διαθεματική δραστηριότητα για επανάληψη και τον διαχωρισμό των γραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Εκπαιδευτικού Λογισμικού για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Εφαρμογές Εκπαιδευτικού Λογισμικού για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Εφαρμογές Εκπαιδευτικού Λογισμικού για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαρία Καραβελάκη-Καπλάνη, M.Sc. INTE*LEARN Αγν.Στρατιώτη 46 176 73 Καλλιθέα τηλ. 95 91 853, fax. 95 72 098 E-mail: intelrn@prometheus.hol.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΞΙΛΟΓΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗ/ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΛΕΞΙΛΟΓΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗ/ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 1 Εκμάθηση του λεξιλογίου μιας γλώσσας σημαίνει να γνωρίζει ο σπουδαστής τη μορφή, τη σημασία, την κλίση, την παραγωγή, την πραγματολογική λειτουργία, την κοινωνική χρήση μιας λέξης.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και σχετικές υπηρεσίες για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

ΘΕΜΑ: Ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και σχετικές υπηρεσίες για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή Επίπεδο *Τιμή

Περιγραφή Επίπεδο *Τιμή MULTIMEDIA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - CD ROM για Διαδραστικό Πίνακα Περιγραφή Επίπεδο *Τιμή ΑΚΤΙΝΕΣ v5.0 Πακέτο 112 εκπαιδευτικών προγραμμάτων το οποίο εστιάζει στην υποστήριξη της διδασκαλίας των διαφορετικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 5η ΕΝΟΤΗΤΑ: Περίοδοι διδασκαλίας: 7

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 5η ΕΝΟΤΗΤΑ: Περίοδοι διδασκαλίας: 7 5η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΙΡΗΝΗ -ΠΟΛΕΜΟΣ Περίοδοι διδασκαλίας: 7 1 η περίοδος: Μέρος Α - Εισαγωγικά κείμενα Μέσα από τα κείμενα οι μαθητές: Να αναπτύξουν προβληματισμούς γύρω από τα θέματα της ειρήνης και του πολέμου.

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Γλωσσικών Μαθημάτων (ΚΠΒ307)

Διδακτική Γλωσσικών Μαθημάτων (ΚΠΒ307) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Διδακτική Γλωσσικών Μαθημάτων (ΚΠΒ307) Ενότητα #4: Λειτουργικός και Κριτικός Γραμματισμός Διδάσκων: Κατσαρού Ελένη ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δράση Α8. Πρακτική εκπαίδευση του προσωπικού ενδοσχολικής τεχνικής υποστήριξης. Υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου

Δράση Α8. Πρακτική εκπαίδευση του προσωπικού ενδοσχολικής τεχνικής υποστήριξης. Υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη του ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Δράση Α8 Πρακτική εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις

Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Α/ Α Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Απλή Αν κάνετε αναζήτηση µιας λέξης σε ένα αρχαιοελληνικό σώµα κειµένων, αυτό που θα λάβετε ως αποτέλεσµα θα είναι: Μια καταγραφή όλων των εµφανίσεων της λέξης στο συγκεκριµένο

Διαβάστε περισσότερα

Βλέπω και Μαθαίνω. Οι πρώτες μου δεξιότητες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 1. Κατάλογος Ελέγχου Πρώτου Λεξιλογίου

Βλέπω και Μαθαίνω. Οι πρώτες μου δεξιότητες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 1. Κατάλογος Ελέγχου Πρώτου Λεξιλογίου Ενδεικτικά εργαλεία αξιολόγησης γλωσσικής ετοιμότητας για την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα Βλέπω και Μαθαίνω Οι πρώτες μου δεξιότητες στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα Εργαλεία Αξιολόγησης: 1. Κατάλογος Ελέγχου

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός

Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Μαρία Παπαδοπούλου Αν. Καθηγήτρια, Π.Τ.Π.Ε., Π.Θ. mariapap@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Καπανιάρης

Αλέξανδρος Καπανιάρης Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων «Φωτόδεντρο» Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα Αλέξανδρος Καπανιάρης Υπεύθυνος ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Μαγνησίας Πληροφορικός, Μ.Α., M.ed. Υπ. Δρ Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινόμηση, φίλτρα, γραφήματα στα υπολογιστικά φύλλα.

Ταξινόμηση, φίλτρα, γραφήματα στα υπολογιστικά φύλλα. Ταξινόμηση, φίλτρα, γραφήματα στα υπολογιστικά φύλλα. Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: Αθανασία Τρακαδά ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία στην Εκπαίδευση Εισαγωγή. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 24/9/2012

Τεχνολογία στην Εκπαίδευση Εισαγωγή. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 24/9/2012 Τεχνολογία στην Εκπαίδευση Εισαγωγή Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 24/9/2012 Μάθηση Γενικότερος όρος από την «εκπαίδευση» Την εκπαίδευση την αντιλαμβανόμαστε σαν διαδικασία μέσα στην τάξη «Μάθηση» παντού και συνεχώς

Διαβάστε περισσότερα

EDU.20 Μια διαδικτυακή πλατφόρμα, ένα περιβάλλον αυτόνομης και διαφοροποιημένης διδασκαλίας και μάθησης στα Αγγλικά στη Δημοτική εκπαίδευση

EDU.20 Μια διαδικτυακή πλατφόρμα, ένα περιβάλλον αυτόνομης και διαφοροποιημένης διδασκαλίας και μάθησης στα Αγγλικά στη Δημοτική εκπαίδευση EDU.20 Μια διαδικτυακή πλατφόρμα, ένα περιβάλλον αυτόνομης και διαφοροποιημένης διδασκαλίας και μάθησης στα Αγγλικά στη Δημοτική εκπαίδευση Ημερίδα για την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, Λεμεσός 23/2/13

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πολυμέσων. Ανάπτυξη Πολυμεσικών Εφαρμογών Ι

Συστήματα Πολυμέσων. Ανάπτυξη Πολυμεσικών Εφαρμογών Ι Συστήματα Πολυμέσων Ανάπτυξη Πολυμεσικών Εφαρμογών Ι Ορισμός των Πολυμέσων / Multimedia Η ταυτόχρονη ενσωμάτωση μέσα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον πληροφορίας, των: Κειμένου Ήχου Κάθε τύπου εικόνας (στατική,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστικά δοκίμια ελληνομάθειας για Γυμνάσια & Λύκεια /Τεχνικές Σχολές

Διαγνωστικά δοκίμια ελληνομάθειας για Γυμνάσια & Λύκεια /Τεχνικές Σχολές Πρόγραμμα Εκμάθησης της Ελληνικής ως δεύτερης /ξένης γλώσσας στη Μέση Εκπαίδευση Διαγνωστικά δοκίμια ελληνομάθειας για Γυμνάσια & Λύκεια /Τεχνικές Σχολές Σεπτέμβριος 2011 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητες Γ3.1 - Γ3.2 - Γ3.3

Ενότητες Γ3.1 - Γ3.2 - Γ3.3 Ενότητες Γ3.1 - Γ3.2 - Γ3.3 3.1 Τo διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών 3.2 Αξιοποίηση- αξιολόγηση ιστοσελίδων, ιστοχώρων και πυλών 3.3 Σχεδίαση μαθημάτων με τη χρήση του διαδικτύου To Διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ Ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού: Γκουντέλα Βασιλική Ειδικότητα: Φιλόλογος (ΠΕ2) Σχολείο: 4 ο Γυμνάσιο Κομοτηνής Μάθημα: Αρχαία Ελληνικά Διάρκεια: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. «Βιβλία-βιβλιοθήκες»

Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. «Βιβλία-βιβλιοθήκες» Π.3.1.4 Ολοκληρωμένα παραδείγματα εκπαιδευτικών σεναρίων ανά γνωστικό αντικείμενο με εφαρμογή των αρχών σχεδίασης Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας «Βιβλία-βιβλιοθήκες» ΣΩΤΗΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Ψηφιακής Τεχνολογίας: Πρακτικές ιδέες για τη διδασκαλία ενός θεωρητικού μαθήματος

Βασικές Αρχές Ψηφιακής Τεχνολογίας: Πρακτικές ιδέες για τη διδασκαλία ενός θεωρητικού μαθήματος Βασικές Αρχές Ψηφιακής Τεχνολογίας: Πρακτικές ιδέες για τη διδασκαλία ενός θεωρητικού μαθήματος Πάσχου Αικατερίνη 1 katpas@sch.gr 1 Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, 2 ο ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας Περίληψη Το μάθημα Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Λ. Αναστασίου Κωνσταντίνος Δεληγιάννη Ισαβέλλα Ζωγοπούλου Άννα Κουκάκης Γιώργος Σταθάκη Αρετιάννα

ΟΜΑΔΑ Λ. Αναστασίου Κωνσταντίνος Δεληγιάννη Ισαβέλλα Ζωγοπούλου Άννα Κουκάκης Γιώργος Σταθάκη Αρετιάννα ΟΜΑΔΑ Λ Αναστασίου Κωνσταντίνος Δεληγιάννη Ισαβέλλα Ζωγοπούλου Άννα Κουκάκης Γιώργος Σταθάκη Αρετιάννα ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Τι είναι η βιοπληροφορική; Αποκαλείται ο επιστημονικός κλάδος ο οποίος προέκυψε από

Διαβάστε περισσότερα

Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου!

Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου! FAIRYLAND iebook leaflet_fairyland iebook leaflet 02/12/2010 5:18 ΜΜ Page 1 Ο ηλεκτρονικός σύντροφος μελέτης μου! Τι είναι το iebook; Το iebook είναι το ηλεκτρονικό βιβλίο των αγγλικών μου, το οποίο με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΕΣ v6.0 Εκπαιδευτικό λογισμικό για παιδιά με ειδικές ικανότητες και κινητικές δυσκολίες

ΑΚΤΙΝΕΣ v6.0 Εκπαιδευτικό λογισμικό για παιδιά με ειδικές ικανότητες και κινητικές δυσκολίες ΑΚΤΙΝΕΣ v6.0 Εκπαιδευτικό λογισμικό για παιδιά με ειδικές ικανότητες και κινητικές δυσκολίες Μαρία Καραβελάκη Αναλύτρια Εκπαιδευτικών Συστημάτων ΙΝΤΕ*LEARN Τεχνολογίες Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη, 4

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΥΚΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Έκδοση Α Διεύθυνση Επιμόρφωσης & Κατάρτισης Ιανουάριος 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Το μοντέλο των τριών κύκλων... 3 1.1 Α κύκλος:

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α τάξη Γενικού Λυκείου και Α τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου Το Π.Σ. για το μάθημα της Λογοτεχνίας στην Α Λυκείου επιδιώκει να δώσει νέες κατευθύνσεις στη διδασκαλία της Λογοτεχνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΟΡΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΟΡΟΛΟΓΙΑ Τσάνταλη Καλλιόπη, calliopetsantali@yahoo.gr Νικολιδάκης Συμεών, simosnikoli@yahoo.gr o oo Εισαγωγή Στην παρούσα εργασία επιχειρείται μια προσέγγιση της διδακτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ - Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ (ενδεικτικά)

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ - Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ (ενδεικτικά) ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Διεξαγωγή μικρής έρευνας στο Γυμνάσιο Β' Γυμνασίου Διδάσκουσα: Ασπράκη Γαβριέλλα Νεοελληνική Γλώσσα email: gabby.aspraki@gmail.com ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ - Η

Διαβάστε περισσότερα

Η Μηλιά ένας χώρος αφήγησης

Η Μηλιά ένας χώρος αφήγησης ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ Μ.Μ.Ε. Σταδίου 5, 10562, Αθήνα τηλ. 210

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ E-LEARNING

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ E-LEARNING ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ 2014 1 1. Τι είναι το e-learning; Το e-learning, η ηλεκτρονική μάθηση, είναι μια διαδικασία μάθησης και ταυτόχρονα μια μεθοδολογία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΑΓΓΛΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΓΓΛΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ FGA460 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κρατική παρέμβαση στην αγορά - Επιβολή i) ανώτατων τιμών και ii) κατώτατων τιμών

Κρατική παρέμβαση στην αγορά - Επιβολή i) ανώτατων τιμών και ii) κατώτατων τιμών Κρατική παρέμβαση στην αγορά - Επιβολή i) ανώτατων τιμών και ii) κατώτατων τιμών Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Κοινωνικές - Πολιτικές επιστήμες Δημιουργός: Γιώργος Παπαβασιλείου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δίγλωσση προσχολική εκπαίδευση: Η εφαρμογή της Μεθόδου CLIL σε γαλλόφωνο περιβάλλον

Δίγλωσση προσχολική εκπαίδευση: Η εφαρμογή της Μεθόδου CLIL σε γαλλόφωνο περιβάλλον Δίγλωσση προσχολική εκπαίδευση: Η εφαρμογή της Μεθόδου CLIL σε γαλλόφωνο περιβάλλον Άλιμος, 2015 Η Μέθοδος CLIL Ολιστική Εκμάθηση Περιεχομένου και Ξένης Γλώσσας EMILE: L Enseignement d une Matière par

Διαβάστε περισσότερα

Προς όλες και όλους τις/τους φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος

Προς όλες και όλους τις/τους φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΜΗΜΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Πρόεδρος: Φοίβος-Βασίλειος Γκικόπουλος Τηλ. 2310-997584 Εmail: ghico@itl.auth.gr ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Extract from the book Play and Laugh- Language games for teaching Greek as a foreign. language. by Ifigenia Georgiadou, 2004, Hellenic Culture Centre

Extract from the book Play and Laugh- Language games for teaching Greek as a foreign. language. by Ifigenia Georgiadou, 2004, Hellenic Culture Centre Απόσπασμα από το βιβλίο Παίξε-Γέλασε/ γλωσσικά παιχνίδια για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας Της Ιφιγένειας Γεωργιάδου, 2004, εκδ. Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Extract from the book Play and

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Μυκηναϊκός Πολιτισμός ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΑΛΛΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΑ: «Η καθημερινή ζωή στον Μυκηναϊκό Κόσμο» Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Hellas Alive Μάθε να το χρησιµοποιείς

Hellas Alive Μάθε να το χρησιµοποιείς Hellas Alive Μάθε να το χρησιµοποιείς Λίγα Λόγια Το Hellas Alive καλύπτει πέντε επίπεδα γλωσσοµάθειας της Ελληνικής.Το κάθε επίπεδο χωρίζεται σε 15 ενότητες µε κάθε ενότητα να αναπτύσσεται σε 4 µαθήµατα.

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαστικές αρχές εκπαιδευτικού λογισμικού

Σχεδιαστικές αρχές εκπαιδευτικού λογισμικού Σχεδιαστικές αρχές εκπαιδευτικού λογισμικού Μαρία Καραβελάκη, M.Sc. Αναλύτρια Εκπαιδευτικών Συστημάτων Διευθύνουσα Σύμβουλος, INTE*LEARN Θέματα παρουσίασης.. Γενικά για την εταιρία και την εμπειρία της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ:

ΓΛΩΣΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ: ΓΛΩΣΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ: Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ημερίδα παρουσίασης CLARIN-EL 1/10/2010 Πένυ Λαμπροπούλου Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου / Ε.Κ. "Αθηνά" ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΧΩΡΟΥ ΓΤ ΓΙΑ ΚΑΕ Στο

Διαβάστε περισσότερα