Άννα Κατερίνα Μαρία Μ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Άννα Κατερίνα Μαρία Μ."

Transcript

1 Άννα Κατερίνα Μαρία Μ.

2 Η Ιαπωνία είναι µια από τις ισχυρότερες βιοµηχανικές χώρες και µαζί µε άλλες αποτελούν σήµερα µια ισχυρή βιοµηχανική και εµπορική ζώνη που ανταγωνίζονται τις Η.Π.Α και την Ευρώπη. Η Ιαπωνία είναι ένα νησιώτικο κράτος που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, κατά µήκος της βορειοανατολικής ακτής της Ασίας. Αποτελείται από τέσσερα µεγάλα νησιά και ένα πλήθος µικρότερα.

3 Τα βουνά και τα ηφαίστεια της Η Ιαπωνία βρίσκεται σε µια από τις πιο σεισµόπληκτες περιοχές της γης. Τα τρία τέταρτα σχεδόν του εδάφους της χώρας καλύπτονται από βουνά. Στην Ιαπωνία υπάρχουν εκατοντάδες µικρά και µεγάλα ηφαίστεια. Ιαπωνίας

4 Βουνά και µεγάλες πεδιάδες της Το ψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας είναι το πασίγνωστο Φούζτι ( 3776m ). Είναι το εθνικό σύµβολο της χώρας και οι Ιάπωνες το θεωρούν ιερό. Στην Ιαπωνία δεν υπάρχουν µεγάλες πεδιάδες. Ιαπωνίας

5 Η Ιαπωνία και ο πληθυσµός της Ο πληθυσµός της Ιαπωνίας είναι 127 εκατοµµύρια. Το βόρειο τµήµα της χώρας επηρεάζεται από ένα ψυχρό θαλάσσιο ρεύµα.

6 Χαρακτηριστικά των Ιαπώνων Συνήθως οι Ιάπωνες κυκλοφορούν στο σπίτι χωρίς παπούτσια. Οι Ιάπωνες συνηθίζουν να παίρνουν το φαγητό τους ή να κουβεντιάζουν καθισµένοι στο πάτωµα αντίκρυ ο ένας στον άλλο. Ανήκουν στην κίτρινη φυλή, όπως οι Κινέζοι και άλλοι γειτονικοί τους λαοί. Έχουν συνήθως µέτριο ανάστηµα, µαύρα µαλλιά και µικρά αµυγδαλωτά µάτια.

7 Ορουχισµός των ηλικιωµένων Αρκετοί όµως, ιδιαίτερα οι ηλικιωµένοι, φορούν τα παραδοσιακά κιµονό και στα πόδια ψάθινα σανδάλια ή τσόκαρα.

8 Ορουχισµός των αντρών και των γυναικών Οι γυναίκες φορούν κιµονό, που είναι µακριά φορέµατα µε φαρδιάµανίκια. Φορούν επίσης µια όµπι ( φαρδιά ζώνη ) ή ένα σας ( φαρδιά λωρίδα υφάσµατος ) στον ώµο. Οι άντρες µερικές φορές κρατούν ένα κυρτό σπαθί των Σαµουράι. Οι Σαµουράι ήταν Ιάπωνες πολεµιστές. Οι γκέισες βάφουν τα πρόσωπά τους λευκά.

9 Οι θρησκείες των Ιαπώνων Ο σιντοϊσµός και ο βουδισµός είναι οι κυριότερες θρησκείες των Ιαπώνων. Είναι γνωστή η αγάπη τους για τα λουλούδια, τα οποία περιποιούνται µε ιδιαίτερη φροντίδα. Η ιαπωνικήγλώσσαδε µοιάζει καθόλου µε τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Η γραφή της µάλιστα, θεωρείται από τις πιο δύσκολες στον κόσµο. Η διατροφή των Ιαπώνων στηρίζεται, όπως και παλιά, στορύζικαιτοψάρι. Τα δυο πατροπαράδοτα ξυλάκια εξακολουθούν να χρησιµοποιούνται, αλλά δίπλα τους υπάρχει και το σύγχρονο πιρούνι και κουτάλι.

10 Οι βιοµηχανίες της Ιαπωνίας Η Ιαπωνία κατέχει την πρώτη θέση παγκόσµια στη ναυπήγηση πλοίων και ιδιαίτερα δεξαµενόπλοιων και µεγάλων υπερωκεάνιων. Πολύ αναπτυγµένηείναιηβιοµηχανία κατασκευής ηλεκτρονικών προϊόντων, µηχανών, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ραδιοφώνων κ.α. Τον Αύγουστο του 1945 αµερικανικά αεροπλάνα έριξαν στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίµα και Ναγγασάκι τις πρώτες ατοµικές βόµβες.

11 Τα αθλήµατα των Ιαπώνων Το πιο δηµοφιλές θέαµα στηνιαπωνία είναι οι επιδείξεις των παλαιστών σούµο. Πολύ δηµοφιλές έγινε και το µπειζµπολ, ένα άθληµα πουέφεραν στη χώρα οι Αµερικανοί µετά το Β Παγκόσµιο πόλεµο.

12 Οι σχέσεις της Ιαπωνίας µε την Κύπρο Η Κύπρος και η Ιαπωνία έχουν αναπτυγµένες εµπορικές σχέσεις. Από τις εξαγωγές στην Ιαπωνία η Κύπρος εισπράττει πολύ λιγότερα χρήµατα από όσα πληρώνει για τις εισαγωγές της από τη χώρα αυτή. Συγκεκριµένα, το συνάλλαγµα που πλήρωσε η Κύπρος στην Ιαπωνία το 2000 για τις εισαγωγές ιαπωνικών προϊόντων ανήλθε στα 240 εκατοµµύρια λίρες. Τα χρήµατα που πήρε από τις εξαγωγές προς την Ιαπωνία µόλις ξεπέρασαν το 1,72 εκατοµµύριο λίρες.

13 Τα µουσικά όργανα Τα µουσικάόργανατης φωτογραφίας µπορεί να µοιάζουν λίγο µε κιθάρες, αλλά είναι κότο, παραδοσιακά µουσικά όργανα της Ιαπωνίας. Έχουν 13 χορδές, τις οποίες πρέπει να τεντώσεις µε ταδάκτυλα και των δύο χεριών σου γιαναπαράγειςήχο.

14 Το Τόκιο, πρωτεύουσα της Αν βρίσκεσαι στο Τόκιο και θέλεις να ψωνίσεις, πήγαινε στην περιοχή Γκινζα. Είναι γεµάτη καταστήµατα και λαµπερά φώτα. Η Γκινζα είναι µια από τις πιο ζωντανές και πολύχρωµες περιοχές του Τόκιο. Είναι επίσης γνωστή για τα εστιατόρια και τη νυχτερινή ζωή της. Ιαπωνίας

15 ΗΙαπωνίαείναι πρωτοπόρος στην κατασκευή τρένων υψηλών ταχυτήτων. Το «τρένο σφαίρα», που στα ιαπωνικά ονοµάζεται «σινκανσεν»,µπορεί να φτάσει τα 300 χιλιόµετρα την ώρα! «Τρένο σφαίρα»

16 Καραόκε, σούσι και καράτε Καραοκε, σούσι, καράτε όλα προερχντε από την Ιαπωνία. Όµως έχουν αφοµοιωθεί σε τέτοιο βαθµό απότονδυτικό πολιτισµό, που καµιά φορά ξεχνάµε την προέλευση τους. Στο καραόκε, κάποιος τραγουδά µε τη βοήθεια ηχογραφηµένης µουσικής. Το σούσι είναι ένα πιάτο µε ρύζι και ωµό ψάρι ή λαχανικά, ενώ το καράτε είναι ένα είδος πολεµικής τέχνης.

17 Σεισµοί και ηφαίστεια H Iαπωνία είναι µια αλυσίδα νησιών που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από την ακτή της ηπειρωτικής Ασίας. Υπάρχουν τέσσερα κύρια νησιά και 4000 µικρότερα. Τα ηφαίστεια που υψώνονται στην περιοχή διαµορφώνουν όµορφα φυσικά τοπία. Εξαιτίας τους όµως στην περιοχή εκδηλώνονται βίαια φυσικά φαινόµενα. Στην Ιαπωνία εκδηλώνονται συχνά σεισµοί, ηφαιστειακές εκρήξεις και σφοδρές καταιγίδες που λέγονται τυφώνες.

18 Γεωργία Παρόλο που µόνο το 15% του εδάφους της Ιαπωνίας προσφέρεται για καλλιέργεια, η γεωργικήπαραγωγήκαλύπτειτοµεγαλύτερο µέρος των αναγκών της χώρας. Αυτό οφείλεται στην εύφορη γη, αλλά περισσότερο στην εργατικότητα και την προοδευτικότητα των κατοίκων. Οι Ιάπωνες γεωργοί αξιοποιούν µε τον καλύτερο τρόπο κάθε σπιθαµή καλλιεργήσιµης γης που διαθέτουν. Αυτό το πετυχαίνουν µε την εντατική καλλιέργεια και τη χρήση σύγχρονων γεωργικών µηχανηµάτων για την καλλιέργεια και την άρδευση της γης καθώς και για τη συλλογή των προϊόντων τους. Στην αύξηση της παραγωγής βοηθά σηµαντικά η χρήση πολλών λιπασµάτων. Μερικά είδη λιπασµάτων προέρχονται από την αξιοποίηση της επεξεργασίας των ψαριών.

19 Την πρώτη θέση στη γεωργική παραγωγή της χώρας κατέχει το ρύζι, που καλλιεργείται στις πεδιάδες αλλά και στις πλαγιές των βουνών. Σε µερικές περιοχές οι γεωργοί φυτεύουν ρύζι δυο φορές το χρόνο στο ίδιο α χωράφι. Γεωργία

20