γυναίκες µε παιδιά ( U.S. Bureau of the Census, 1993).

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "γυναίκες µε παιδιά ( U.S. Bureau of the Census, 1993)."

Transcript

1 Κογκίδου,. (1998). Σε αναζήτηση µιας νέας κοινωνικής πολιτικής για την αντιµετώπιση του κοινωνικού αποκλεισµού των µονογονεϊκών οικογενειών. Το παράδειγµα του «Κέντρου Οικογενειών» στη Θεσσαλονίκη» Στο: Κοινωνικές Ανισότητες και Κοινωνικός Αποκλεισµός, σσ Αθήνα: Ίδρυµα Σάκη Καράγιωργα /Εξάντας. Σε αναζήτηση µιας νέας κοινωνικής πολιτικής για την αντιµετώπιση του κοινωνικού αποκλεισµού των µονογονεϊκών οικογενειών - Το παράδειγµα του «Κέντρου Οικογένειας» στη Θεσσαλονίκη. Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα όλων των πρόσφατων ερευνών - ανεξάρτητα από κράτη - ο κυριότερος παράγοντας που συσχετίζεται µε τη φτώχεια είναι η µητρότητα (Mc Lanahan 1985, 1988 Evans, 1992). Κατά συνέπεια, εάν είσαι γυναίκα, ένα από τα πράγµατα που µπορείς να κάνεις κατά τη διάρκεια της ζωής σου για να αποφύγεις την στατιστικώς σηµαντική αυξηµένη πιθανότητα να διολισθήσεις στη φτώχεια είναι να «αποκλείσεις» τη µητρότητα. 1 Eάν παρ όλες τις προειδοποιήσεις επιµένεις να γίνεις µητέρα και δεν θέλεις να κινδυνεύσεις να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισµού, τότε, σύµφωνα µε όλες τις διαπολιτισµικές έρευνες (βλ. Roberts, 1994), δεν έχεις παρά να παντρευτείς και να παραµείνεις παντρεµένη και να έχεις µια δουλειά την οποία δεν θα εγκαταλείψεις. 2 Εάν δεν θεωρείς το γάµο ως το προσφορότερο µέτρο για την καταπολέµηση της φτώχειας και δεν πιστεύεις, όπως ο Galston (1991), «ότι το καλύτερο πρόγραµµα καταπολέµησης της φτώχειας των παιδιών είναι η σταθερή διγονεϊκή οικογένεια», τότε υπάρχει πιθανότητα να ενταχθείς στην 1 Για παράδειγµα, στις ΗΠΑ πάνω από το 80% των ατόµων σε φτωχές οικογένειες είναι γυναίκες µε παιδιά ( U.S. Bureau of the Census, 1993). 2 Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι AΧΙΝN and HΙRSCH (1993), µέσα από την εφαρµοζόµενη κοινωνική πολιτική ο γάµος προβάλλεται ουσιαστικά ως το προσφορότερο µέτρο για την καταπολέµηση της φτώχειας των γυναικών (είτε γιατί οι άνδρες κερδίζουν περισσότερα χρήµατα από τις γυναίκες, είτε γιατί υπάρχουν - δυνητικά - δυο φορείς εισοδήµατος στην οικογένεια).

2 διαρκώς αυξανόµενη οµάδα γυναικών µε παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Αυτό συµβαίνει γιατί ο καταµερισµός των οικιακών ευθυνών και της ανατροφής των παιδιών, οι ανισότητες που υπάρχουν στο οικονοµικό σύστηµα και στη δοµή της αγοράς εργασίας έχουν ως αποτέλεσµα η οικονοµική ευεξία των γυναικών και των παιδιών να εξαρτάται από το εισόδηµα του άνδρα. Η προτεινόµενη επιλογή, µέσω των πολιτικών του κράτους, δηλ. ο γάµος αντί του διαζυγίου και της µονογονεϊκότητας, ενθαρρύνει τις γυναίκες να εξαρτώνται από τους άνδρες για να ζήσουν πάνω από το όριο της φτώχειας, γεγονός που εµπεριέχει υποταγή. Οπως υποστηρίζει η Young (1995), η ιδιότητα του πολίτη για τις µητέρες δεν εµπεριέχει την ανεξαρτησία. Η κοινωνική πολιτική ενθαρρύνει ορισµένες µορφές οικογενειακής οργάνωσης και αποθαρρύνει άλλες - όπως τη µονογονεϊκότητα - ενώ θα µπορούσε να προωθήσει τις οικογενειακές αξίες παρέχοντας οικονοµική και κοινωνική στήριξη έτσι ώστε όλες οι οικογένειες να επιτελέσουν το έργο τους µε το καλύτερο δυνατό τρόπο. 1. ιάσταση του φαινοµένου της µονογονεϊκότητας Η µονογονεϊκή οικογένεια δεν αποτελεί πάντοτε µόνιµη, ούτε υποχρεωτικά µακροχρόνια µορφή οικογένειας για τα µέλη της. Είναι, δηλαδή, βέβαιο ότι περισσότερα άτοµα διαβαίνουν το κατώφλι της µονογονεϊκότητας απ όσα δείχνουν οι καταγραφές, όποιον ορισµό µονογονεϊκότητας κι αν έχουν αυτές, ως βάση. 3 Η συντριπτική πλειοψηφία των µόνων - γονέων είναι µητέρες. Στην Ευρώπη των 12, το ποσοστό των νοικοκυριών µε παιδιά κάτω των 18 ετών, που θεωρούνται µονογονεϊκά είναι 11%, εκ των οποίων 9% αποτελούνται από µόνες-µητέρες µε παιδιά.(πηγή: Eurostat: Labour Force Survey,1989. Ειδική ανάλυση από τη Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων). Στις Η.Π.Α οι δηµογράφοι εκτιµούν ότι περισσότερα από τα µισά παιδιά που γεννήθηκαν στη δεκαετία του 80 θα ζήσουν σε µονογονεϊκά νοικοκυριά µε µόνη-µητέρα µέχρι την ηλικία των 18. Η µέση διάρκεια ζωής των παιδιών σε 3 Για τον ορισµό της µονογονεϊκής οικογένειας και τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην καταγραφή του φαινοµένου στα κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης βλ. ΚΟΓΚΙ ΟΥ ΗΜΗΤΡΑ, 1995, σσ

3 µονογονεϊκές οικογένειες είναι 6 χρόνια, ενώ για τα παιδιά των ανύπαντρων µητέρων αυξάνεται σε 10.(Garfinkel and McLanahan, 1994). 2. Μονογονεϊκές οικογένειες µε µόνες-µητέρες: οµάδα υψηλού κινδύνου για φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισµό. Η µονογονεϊκότητα δε συνοδεύεται αναγκαστικά από τη φτώχεια γιατί οι µονογονεϊκές οικογένειες δεν αποτελούν µια οµοιογενή οµάδα, ακόµα κι αν ανήκουν στην ίδια κατηγορία (π.χ. χήροι/χήρες, διαζευγµένοι/ες), ιδιαίτερα οι µόνοι γονείς εντός της αγοράς εργασίας. Το γεγονός, όµως, ότι οι περισσότερες µονογονεϊκές οικογένειες έχουν µόνο-γονιό γυναίκα - τόσο µε βάση τη λογική των τιµών του µέσου όρου, όσο και µε βάση την υποκειµενική βίωση της κατάστασής τους - αυξάνει τον κίνδυνο να διολισθήσουν στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισµό 4 και να παραµείνουν σε αυτήν για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα εξαιτίας της συνδυασµένης επίδρασης πολλών παραγόντων. Η εικόνα που έχουµε απ όλα τα κράτη-µέλη της ΕυρωπαΪκής Ένωσης, σύµφωνα µε το European Omnibus Survey του 1987, είναι ότι τα µονογονεϊκά νοικοκυριά εµπίπτουν στα νοικοκυριά µε το χαµηλότερο εισόδηµα στην εισοδηµατική κλίµακα. 5 Αναλυτικά στοιχεία για το επίπεδο του εισοδήµατος και τις εισοδηµατικές πηγές ορισµένων µονογονεϊκών οικογενειών στην Ελλάδα, υπάρχουν από την έρευνα που πραγµατοποιήθηκε στo πλαίσιo του προγράµµατος ΦΤΩΧΕΙΑ 3 στη υτική Θεσσαλονίκη το Σύµφωνα µε τα ερευνητικά δεδοµένα, οι µονογονεϊκές οικογένειες ανήκουν στο φτωχότερο τµήµα του πληθυσµού της περιοχής. 6 4 Οι εµπειρογνώµονες του Παρατηρητηρίου για τον κοινωνικό αποκλεισµό ( βλ. European Community Observatory on national policies to combat social exclusion, 1991) ορίζουν πρωτίστως τον κοινωνικό αποκλεισµό σε σχέση µε τα κοινωνικά δικαιώµατα των πολιτών, δηλαδή ότι κάθε πολίτης έχει δικαίωµα σ ένα συγκεκριµένο βιοτικό επίπεδο και να συµµετέχει στους κύριους κοινωνικούς και εργασιακούς θεσµούς στην κοινωνία. 5 Για εκτενή ανάλυση βλ. ΚΟΓΚΙ ΟΥ ΗΜΗΤΡΑ, 1995, σσ και Σχετικές αναφορές στο ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ Γ., 1990 και ΚΟΓΚΙ ΟΥ., ΠΑΝΤΑΖΗΣ Π., 1990.

4 Περίπου τα µισά παιδιά των µονογονεϊκών οικογενειών στις Η.Π.Α ζουν σε οικογένειες µε εισόδηµα κάτω από το όριο της φτώχειας (U.S Bureau of the Census,1991). Το χαµηλό εισόδηµα είναι η πιο ακραία µορφή οικονοµικής ανασφάλειας που βιώνουν οι µονογονεϊκές οικογένειες στις Η.Π.Α, ενώ το ασταθές εισόδηµα είναι συνήθης συνθήκη. Πολλές διαζευγµένες µητέρες έχασαν ένα µεγάλο ποσοστό του εισοδήµατός τους, ακόµη κι αν δεν έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας.(duncam and Hoffman,1985). Η κυριότερη δυσκολία που αντιµετωπίζουν οι µονογονεϊκές οικογένειες είναι η επίτευξη ή η διατήρηση ενός ικανοποιητικού επιπέδου διαβίωσης, στην καλύτερη εκδοχή µε µια εισοδηµατική πηγή από την απασχόληση του µόνου - γονιού. Προς την κατεύθυνση αυτή δε βοηθά ιδιαίτερα το σύστηµα παιδικής προστασίας γιατί δεν καλύπτει επαρκώς τις αυξηµένες ανάγκες για φροντίδα των παιδιών των µονογονεϊκών οικογενειών. Ο κίνδυνος διολίσθησης στη φτώχεια, µε περιορισµένες δυνατότητες εξόδου, είναι αρκετά µεγάλος εξαιτίας της δυσµενέστερης θέσης των γυναικών/µόνων-µητέρων στην αγορά εργασίας, την περιορισµένη εµβέλεια της κοινωνικής ασφάλισης ή της κοινωνικής βοήθειας και των διατροφών που δεν µπορούν να εξασφαλίσουν ένα επαρκές εισόδηµα για την κάλυψη των αναγκών των µονογονεϊκών νοικοκυριών. H είσοδος στην κατάσταση της µονογονεϊκότητας συνδέεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, µε αλλαγές στο ποσόν του εισοδήµατος που έχει η οικογένεια. Το γεγονός αυτό όµως επιφέρει ορισµένες αλλαγές και στον τρόπο ζωής, όπως αλλαγή κατοικίας, αλλαγές στα σχήµατα κατανάλωσης, αλλαγή κοινωνικού περιβάλλοντος, απώλεια ορισµένων καταναλωτικών ειδών, νέοι διακανονισµοί για την παιδική προστασία, περιορισµούς ή απώλεια ορισµένων κοινωνικών αγαθών κ.ά. Οι περιορισµοί που θέτουν οι νέοι οικονοµικοί όροι, σε συνδυασµό µε άλλους παράγοντες, δηµιουργούν σταδιακά µια αποκοπή από την κοινωνική ζωή. 7 Ο στιγµατισµός εξαιτίας της φτώχειας και της µονογονεϊκότητας µπορεί να επιτείνουν τον κοινωνικό αποκλεισµό και να περιορίσουν τις δυνατότητες εξόδου εξαιτίας επιπλέον και 7 Στην έρευνά µας για τις µονογονεϊκές οικογένειες στη υτική Θεσσαλονίκη καταδείχτηκε ότι οι µονογονεϊκές οικογένειες συµµετέχουν εµφανώς λιγότερο στην κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική καθηµερινή ζωή από τον υπόλοιπο, γενικό πληθυσµό. Βλ. ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ Γ.,1990 και ΚΟΓΚΙ ΟΥ., ΠΑΝΤΑΖΗΣ Π., 1990.

5 του αυτοαποκλεισµού του µόνου-γονέα από τα δυνητικά κοινωνικά υποστηρικτικά δίκτυα. Σε πολιτικό επίπεδο, οι µόνοι-γονείς - ιδιαίτερα αυτοί µε χαµηλά εισοδήµατα - αποκλείονται από τη λήψη αποφάσεων, καθώς δεν έχουν καµία πολιτική ισχύ ως οµάδα πίεσης και χαµηλή εκπροσώπηση στις γυναικείες οµάδες. 3. Πολιτική για τις µονογονεϊκές οικογένειες στην Ελλάδα Ενα από τα σηµαντικότερα ζητήµατα, που επηρεάζουν την συγκρότηση και εφαρµογή αποτελεσµατικής πολιτικής για τις µονογονεϊκές οικογένειες, κατά την άποψή µας, είναι η ελλιπής πληροφόρηση για την κοινωνική πραγµατικότητα των µονογονεϊκών οικογενειών ως συγκεκριµένης κατηγορίας και ότι δεν είναι πολιτικά ιδιαίτερα ορατές. Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση µε άλλα χαρακτηριστικά που διέπουν το σχεδιασµό και την εφαρµογή της κοινωνικής πολιτικής γενικά, αλλά και ειδικότερα αυτή που αποδέκτης της είναι οι γυναίκες και η παιδική ηλικία στην Ελλάδα, τις αδυναµίες της πολιτικής κατά τοµείς, µας επιτρέπει να αµφισβητήσουµε την ικανότητα αυτής της πολιτικής να ικανοποιήσει τις υπάρχουσες ανάγκες και να υποστηρίξουµε ότι αυτή η πολιτική δηµιουργεί ανισότητες που αποβαίνουν εις βάρος των µονογονεϊκών οικογενειών. Ο επιδοµατικός χαρακτήρας δεν αφορά µόνον τη συγκεκριµένη περίπτωση αλλά είναι κυρίαρχος σε όλο το φάσµα των προνοιακών υπηρεσιών. Η αναποτελεσµατικότητα δε του συγκεκριµένου µέτρου για τις µονογονεϊκές οικογένειες αυξάνεται από την συγκεντρωτική διοίκηση των συγκεκριµένων υπηρεσιών που την παρέχουν, την απουσία συντονισµού, τη µη αξιοποίηση όλων των εξειδικευµένων στελεχών τους, την έλλειψη προγραµµάτων που υιοθετούν µια κοινοτική διάσταση και τη µη συµµετοχή των µόνων-γονέων. 8 8 Οι όποιες διαφοροποιήσεις υπάρχουν οφείλονται σε µεµονωµένες πρωτοβουλίες στελεχών ή τµηµάτων µέσα στα συγκεκριµένα όρια που θέτει το θεσµικό πλαίσιο και η οργάνωση/διοίκηση των υπηρεσιών.

6 Ζητούµενο, συνεπώς, είναι ο σχεδιασµός και η υλοποίηση µιας κοινωνικά δίκαιης πολιτικής που θα στηρίζει τη µονογονεϊκή οικογένεια κατά τέτοιο τρόπο ώστε να µη µειωθούν τα ατοµικά κίνητρα και η δυνατότητα ατοµικών επιλογών, ενώ ταυτόχρονα θα δίνει τη δυνατότητα εγκαθίδρυσης ενός δικτύου που θα είναι αποτέλεσµα της ατοµικής αλλά και δηµόσιας προσπάθειας. 4. Σχεδιασµός της παρέµβασης 4.1 Ορισµός και κατανόηση του φαινοµένου της φτώχειας και η χρήση του στο σχεδιασµό πολυδιάστατης στρατηγικής για τις µονογονεϊκές οικογένειες. Η δυσκολία του ορισµού της φτώχειας αποτελεί ένα συνηθισµένο φαινόµενο στο χώρο της πολιτικής και ταυτοχρόνως στον ακαδηµαϊκό χώρο. Οταν άρχισε η εφαρµογή των προγραµµάτων «ΦΤΩΧΕΙΑ 3» το το Κέντρο Οικογένειας αποτελεί µια από τις δράσεις του - οι δράσεις εµφανίζονταν σε εθνικό επίπεδο κάτω απ αυτό τον υπέρτιτλο και τον χαρακτηρισµό ως «πρόγραµµα οικονοµικής και κοινωνικής ένταξης των λιγότερο ευνοηµένων οµάδων». Κατά τη διάρκεια εφαρµογής των πρότυπων δράσεων η Κοινότητα µετακινήθηκε από την έννοια της φτώχειας σ αυτήν του κοινωνικού αποκλεισµού και υπογράµµισε τη σηµασία του κοινωνικού αποκλεισµού διαχωρίζοντάς τον από τη φτώχεια. 9 Αν θελήσουµε να ανάγουµε το σχεδιασµό του δικού µας προγράµµατος σε ένα από τα γνωστά µοντέλα, τότε ως πλησιέστερο µπορεί να θεωρηθεί εκείνο που περιγράφει πλούτο και φτώχεια τόσο ως ποσότητα των απαραίτητων για την επιβίωση οικονοµικών εφοδίων όσο και ως βαθµό απορρόφησης 9 Η έννοια του κοινωνικού αποκλεισµού εισήχθη επίσηµα από τον πρόεδρο της Κοινότητας J. DΕLORS το 1993 [βλ. CΕC, European Social Policy Options for the Union (Green Paper), Brussels 1993]. Οπως αναφέρεται όµως από τον BRUTO DA COSTA (1994), «πριν ακόµη εισαχθεί η έννοια του κοινωνικού αποκλεισµού, ο αποκλεισµός ήταν µια από τις έννοιες του προγράµµατος καθώς η επίλυση των προβληµάτων που επρόκειτο να επιχειρηθεί ήταν µέσα από τη διαδικασία της ένταξης (η οποία είναι το αντίθετο του αποκλεισµού)».

7 δηµόσιων και κοινωνικών αγαθών. Ως κατάσταση φτώχειας πρέπει να θεωρείται ακόµη και ο «απλός» αποκλεισµός των ανθρώπων από την διανοµή δηµόσιων και κοινωνικών αγαθών, που προσφέρονται σε σηµαντικούς τοµείς της ανθρώπινης ύπαρξης - τοµείς, όπως η εργασία, η εκπαίδευση, η υγεία, η ψυχαγωγία, οι κοινωνικές σχέσεις, οι πολιτιστικές δραστηριότητες κ.λ.π. (Τσιάκαλος και Κογκίδου 1990). Οι µονογονεϊκές οικογένειες αποτελούν µια κατεξοχήν «µη ευνοηµένη οµάδα» όπου η φτώχεια δεν είναι αποτέλεσµα µόνον της έλλειψης επαρκών εισοδηµατικών πηγών. Υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που µπορεί να θεωρηθούν ως κατάσταση φτώχειας ή να προοιωνίσουν διολίσθηση σε κατάσταση φτώχειας. Η απορρόφηση δηλαδή δηµόσιων και κοινωνικών αγαθών αποτελεί τις περισσότερες φορές προϋπόθεση για την εξασφάλιση επαρκών οικονοµικών εφοδίων και, αντιθέτως, η έλλειψη τους συχνά αποτελεί συνοδευτικό γνώρισµα ή και γενεσιουργό αιτία της οικονοµικής ανέχειας. Kατά συνέπεια, η διερεύνηση της φτώχειας των µονογονεϊκών οικογενειών στο πρόγραµµά µας επικεντρώθηκε - εκτός από την µελέτη τους ως συγκεκριµένης κατηγορίας - και στο κατά πόσον µια µονογονεϊκή οικογένεια µπορεί να έχει και κατά πόσον µπορεί να «καταναλώσει» αγαθά και υπηρεσίες που παρέχονται στο κοινωνικό σύνολο (για παράδειγµα, κατά πόσον µπορεί ένα παιδί µιας µονογονεϊκής οικογένειας να µορφωθεί έως το επίπεδο που του επιτρέπουν οι ικανότητές του και να αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες που χρειάζονται όλα τα άτοµα για λειτουργήσουν αποτελεσµατικά στην κοινωνία). Πιο συγκεκριµένα, πέραν της καταγραφής των διαστάσεων της φτώχειας των µονογονεϊκών οικογενειών, έγινε καταγραφή των κοινωνικών τους δικαιωµάτων όσον αφορά στην εργασία, στην εκπαίδευση, στη φροντίδα υγείας, στη στέγαση, στην πολιτική για την οικογένεια κ.α., αξιολόγηση της αποτελεσµατικότητας της εθνικής µας πολιτικής στη διασφάλιση αυτών των δικαιωµάτων και καθορισµός των εµποδίων και των διαδικασιών µέσα από τις οποίες οι µονογονεϊκές οικογένειες αποκλείονται από αυτά τα αγαθά και υπηρεσίες που χαρακτηρίζονται ως κοινωνικά επιθυµητές βλ. ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ Γ., 1990 και ΚΟΓΚΙ ΟΥ., ΠΑΝΤΑΖΗΣ Π.,1990.

8 Η κατανόηση αυτή της έννοιας της φτώχειας στο πρόγραµµά µας είχε επίπτωση στην επιλογή της συγκεκριµένης οµάδας ως οµάδας - στόχου - όχι χωρίς αντιδράσεις - καθώς και στη συνέχεια στην επιλογή των συγκεκριµένων µονογονεϊκών οικογενειών µε τις οποίες συνεργαστήκαµε κυρίως στο Κέντρο Οικογένειας. Μετά την πρώτη αξιολόγηση των αναγκών όλων των οικογενειών, το µεγαλύτερο τµήµα της προσοχής µας επικεντρώθηκε κυρίως στις µονογονεϊκές οικογένειες που είναι ήδη αποκλεισµένες (ή καλύτερα ζουν σε συνθήκες φτώχειας - εδώ η χρήση του όρου φτώχεια ως αποτέλεσµα του αποκλεισµού αντικατοπτρίζει καλύτερα την πραγµατικότητα), αλλά και στις µονογονεϊκές οικογένειες που βρίσκονται σε µεγαλύτερο κίνδυνο να οδηγηθούν σε συνθήκες φτώχειας (εδώ ο όρος κοινωνικός αποκλεισµός είναι προτιµότερος καθώς η έµφαση εκ µέρους µας δίνεται στις δυναµικές διαδικασίες - µηχανισµούς που οδηγούν στον αποκλεισµό) ιαδικασίες οικονοµικής και κοινωνικής ένταξης των µονογονεϊκών οικογενειών. Η κατανόηση, εκ µέρους του προγράµµατός µας, της σηµασίας της φτώχειας επηρέασε την επιλογή των στρατηγικών παρέµβασης στις µονογονεϊκές οικογένειες. Ετσι καταπολέµηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισµού των µονογονεϊκών οικογενειών σηµαίνει ενδυνάµωση της δυνατότητας πρόσβασης και συµµετοχής τους στη διανοµή δηµόσιων και κοινωνικών αγαθών. Αυτή η αντίληψη κατευθύνει τη δράση όχι µόνο προς τις οικογένειες αλλά και προς την κοινωνία γενικά και τους θεσµούς της σε όλους τους τοµείς (π.χ. στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην ψυχαγωγία) που καλούνται να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την διασφάλιση των κοινωνικών, αστικών και πολιτικών δικαιωµάτων των µονογονεϊκών οικογενειών και τον µη αποκλεισµό τους (µε σκόπιµο ή µη περιορισµό στη πρόσβαση) από τη διανοµή αυτών των δηµόσιων και κοινωνικών αγαθών.

9 Αρα, οι µηχανισµοί ένταξης 11 εξής συστήµατα: των µονογονεϊκών οικογενειών αφορούν τα - Το θεσµικό πλαίσιο λειτουργίας της κοινωνίας µας το οποίο οφείλει να προωθεί την ισότιµη συµµετοχή των πολιτών. - Την αγορά εργασίας (µε ιδιαίτερη έµφαση στην ανάγκη εναρµόνισης της εργασιακής και οικογενειακής ζωής). - Το πλαίσιο άσκησης της κοινωνικής πολιτικής και ιδιαίτερα της πολιτικής για την οικογένεια που θα επιτρέψει την απορρόφηση των δηµόσιων και κοινωνικών αγαθών από τις µονογονεϊκές οικογένειες. - Το σύστηµα οικογενειακών και διαπροσωπικών σχέσεων (σε επίπεδο γειτονιάς, κοινότητας). Η ανάπτυξη της διαθεσιµότητας των τοπικών και µη φορέων για την δηµιουργία καλύτερων προϋποθέσεων ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώµατα των µονογονεϊκών οικογενειών, στα οποία αναφερθήκαµε προηγουµένως, αποτέλεσε αντικείµενο επίπονων, και χωρίς µεγάλη ελπίδα επιτυχίας, προσπαθειών µας, καθώς η ουσιαστική διασφάλιση αυτών των δικαιωµάτων προϋποθέτει θεσµικές, κοινωνικές και πολιτισµικές αλλαγές της τοπικής - και µη - κοινωνίας που ξεπερνούσαν τα όρια του προγράµµατος. Η περιορισµένη δυνατότητα επιτυχίας του παραπάνω στόχου µας οδήγησε, αναγκαστικά, να επικεντρώσουµε περισσότερο την προσοχή µας στην ίδια την οµάδα-στόχο και να αυξήσουµε τον διαµεσολαβητικό ρόλο του Κέντρου Οικογένειας ανάµεσα στις µονογονεϊκές οικογένειες και τους οργανωµένους θεσµούς έτσι ώστε να προωθηθεί η διασφάλιση των δικαιωµάτων τους και να 11 Η εφαρµογή των στρατηγικών ένταξης δεν µπορεί να είναι αποτελεσµατική χωρίς τη συµµετοχή των ίδιων των υποκειµένων. Ιδιαίτερα σηµαντικό στοιχείο για την επιλογή των εξειδικευµένων στρατηγικών και στόχων ήταν η διερεύνηση, µε ποιοτικές µεθόδους, της υποκειµενικής εκτίµησης των µόνων-µητέρων σχετικά µε τη δική τους κατάσταση, µε τις αιτίες που προκαλούν τη φτώχεια και τις δυνατότητες υπέρβασής της. Βλ. ΚΟΓΚΙ ΟΥ., 1995, σσ και ΚΟΓΚΙ ΟΥ., ΠΑΝΤΑΖΗΣ Π., Επίσης, η µελέτη των αναπαραστάσεων που έχουν οι µόνες-µητέρες για τη µορφή οικογενειακής οργάνωσης στην οποία ζουν αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιµη καθώς η εµφάνιση πολλών προβληµατικών καταστάσεων στο πλαίσιο της µονογονεϊκότητας - πέραν εκείνων που σχετίζονται µε την απασχόληση, οικονοµικά θέµατα κ.α. - είναι στενά συνυφασµένη µε συγκεκριµένες αναπαραστάσεις και συνεπώς η επίλυση των προβληµάτων αυτών συνδέεται µε την ανασυγκρότηση αυτών των αναπαραστάσεων. Βλ. ΚΟΓΚΙ ΟΥ., 1995, σσ και ΚΟΓΚΙ ΟΥ., 1994.

10 ενθαρρυνθεί η συµµετοχή τους στη διανοµή δηµόσιων και κοινωνικών αγαθών. Ολες οι δραστηριότητες για την καταπολέµηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισµού των µονογονεϊκών οικογενειών που αποτελούν ένα πολυδιάστατο σχέδιο παρέµβασης προκύπτουν από τις προηγούµενες στρατηγικές. Από την ανάλυση που προηγήθηκε προκύπτει ότι πλήρης αντιµετώπιση της φτώχειας των µονογονεϊκών οικογενειών σηµαίνει: α) βελτίωση των όρων διαβίωσης των οικογενειών β) ενίσχυση της κοινωνικής συµµετοχής γ) πολιτιστικός εµπλουτισµός της ζωής και υπέρβαση των συµπεριφορών διακρίσεων που υπάρχουν στο κοινωνικό περιβάλλον. 12 H ανάγκη δηµιουργίας Κέντρου και Υποστηρικτικού ικτύου µε στόχο την ψυχοκοινωνική στήριξη των µονογονεϊκών οικογενειών πρέκυψε ως αναγκαιότητα από τη α φάση έρευνας του Ευρωπαϊκού προγράµµατος «ΦΤΩΧΕΙΑ 3» στις υτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, λειτούργησε στο πλαίσιό του και συµµετείχε στο Ευρωπαϊκό ίκτυο για τις µονογονεϊκές οικογένειες. Η υιοθέτηση µιας ολοκληρωµένης και πολυδιάστατης προσέγγισης 13 για τη καταπολέµηση της φτώχειας των µονογονεϊκών οικογενειών προϋποθέτει και επιβάλλει τη συµµετοχή διαφόρων εταίρων στη κοινότητα 14 καθώς και ίδιων των ενδιαφερόµενων ατόµων 15 στο πλαίσιο µιας νέας οργανωτικής δοµής. 16 Η 12 Βλ. ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ Γ., ΚΟΓΚΙ ΟΥ., ΠΑΝΤΑΖΗΣ Π., ο.π. 13 Η ανάγκη για πολυδιάστατη προσέγγιση στην αντιµετώπιση της φτώχειας δεν ήταν τόσο εµφανής κατά την έναρξη του Ευρωπαϊκού προγράµµατος POVERTY 3. Η αποτελεσµατική καταπολέµηση ενός πολυδιάστατου φαινοµένου, όπως είναι η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισµός, κατέδειξε τη σηµασία µιας αντίστοιχης στρατηγικής Βλ. SIMONIN B. (Coordinator), Η έννοια της εταιρικότητας ήταν µια από τις βασικές καθοδηγητικές αρχές του POVERTY 3. Κατά τη διάρκεια λειτουργίας των προγραµµάτων η σηµασία της, η αξία, και ο ρόλος της στην καταπολέµηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισµού διερευνήθηκε πολύ και περιλαµβάνεται στην Πράσινη Βίβλο για την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική. Βλ. ESTIVILL J. (Coordinator), Ηταν δύσκολο να διασφαλιστεί η συµµετοχή της οµάδας αυτής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εξ αρχής εξαιτίας της µη συγκρότησής της σε συλλογικό επίπεδο και των χαρακτηριστικών της. Η έννοια της συµµετοχής θεωρήθηκε, λοιπόν, ως στόχος και διαδικασία η οποία έπρεπε να επιτευχθεί µεσοπρόθεσµα. Για την έννοια της συµµετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα POVERTY 3 βλ. VAN REES W. and RODRIGUES, 1993 and

11 ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα αποτελούν ένα συνεκτικό, συντονισµένο και ενοποιηµένο σύνολο, δηλ. µια ολοκληρωµένη αντιµετώπιση της φτώχειας των µονογονεϊκών οικογενειών σε τοπικό επίπεδο, ήταν ο πειραµατισµός που αναλάβαµε Kέντρο Οικογένειας: βασικές αρχές λειτουργίας. Η ανάπτυξη και λειτουργία του Κέντρου Οικογένειας διέπεται από ορισµένες βασικές αρχές: - Στηρίζεται σε µελέτη των κοινωνικοοικονοµικών συνθηκών της περιοχής και καταγραφή των αναγκών της συγκεκριµένης οµάδας έτσι όπως αυτές διαµορφώνονται από τις ιδιαίτερες συνθήκες ζωής στην περιοχή (µε ποσοτικές και ποιοτικές µεθόδους). - Περιλαµβάνει εξειδικευµένες και διαφοροποιηµένες παρεµβάσεις στο πλαίσιο ενός πολυδιάστατου µοντέλου που επιτρέπει την άµεση διαπίστωση της φτώχειας και των κινδύνων διολίσθησης στη φτώχεια και δίνει τη δυνατότητα πρόληψης και ολόπλευρης αντιµετώπισης σε τοπικό επίπεδο. - Η εφαρµογή της πολυδιάστατης και ολοκληρωµένης παρέµβασης - που αποτελεί σηµαντικό στοιχείο µιας κοινωνικής πολιτικής νέου τύπου - στηρίζεται: στην εταιρικότητα των φορέων που ασκούν άµεσα ή έµµεσα κοινωνική πολιτική, στη συµµετοχή των χρηστών/τριών στη διαµόρφωση και υλοποίηση των µέτρων, στην αυτοαξιολόγηση, στη δικτύωση στην κοινότητα, στην τοµεοποίηση και στην ισότιµη συνεργασία της διεπιστηµονικής οµάδας. - Καταβάλλεται συστηµατική προσπάθεια για ανίχνευση και περιοδική επαφή µε όλες τις µονογονεϊκές οικογένειες που κατοικούν στην περιοχή µε πρωτοβουλία των στελεχών της δράσης. «Beyond the Wall» - Papers on Participation. E. E. I. G. Animation and Research, Lille Η υιοθέτηση µιας πολυδιάστατης στρατηγικής προϋποθέτει ένα νέο τύπο οργάνωσης. Η Κοινότητα πρότεινε τη λειτουργία µιας νέας οργανωτικής δοµής για τον καλύτερο συντονισµό σε όλα τα επίπεδα του Ευρωπαϊκού Προγράµµατος POVERTY 3 (τοπικό, εθνικό και σε επίπεδο Κοινότητας). Οι βασικές αρχές και τα προβλήµατα αυτής της δοµής αναφέρονται στο ABOU SADA G., BREUER W. and SWIERGIEL C., Επίσης, η αξιολόγηση θεωρήθηκε αναπόσπαστο τµήµα του POVERTY 3 και είχε συγκεκριµένο τµήµα του προϋπολογισµού. Για το σύστηµα αξιολόγησης βλ. O. CINNEIDE S. (Coordinator), 1994.

12 - Υπάρχει συνέχεια στην παροχή υπηρεσιών στην οικογένεια και συντονισµός των ενεργειών όταν η οικογένεια παραπέµπεται σε εξειδικευµένους φορείς - µε τους οποίους το Κέντρο αναπτύσσει δίκτυο συνεργασιών - στο πλαίσιο της πολυδιάστατης παρέµβασης. - Η αυτοαξιολόγηση - αναγκαία λόγω της λειτουργίας του Κέντρου Οικογένειας ως «πρότυπης δράσης» - έδoσε τη δυνατότητα µεγαλύτερης εξειδίκευσης των στόχων κατά την πορεία και αποτελεσµατικότερης χρήσης των υπαρχόντων πόρων και του στελεχιακού δυναµικού. - Η προσπάθεια για ορατότητα της δράσης για τις µονογονεϊκές οικογένειες επικεντρώθηκε κυρίως στα µέλη της οµάδας-στόχου - και ιδιαίτερα των πιο αποκλεισµένων µελών της - καθώς και στους φορείς που συµµετείχαν στο πρόγραµµα ΦΤΩΧΕΙΑ 3 και άλλους φορείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, συλλόγους, οργανώσεις κ. α. Για την ορατότητα της δράσης χρησιµοποιήθηκαν πολλά µέσα επικοινωνίας. - H αρχή της συµµετοχής εµπεριέχει την αντίληψη ότι αποτελεσµατική δράση µπορεί να υπάρξει µόνον µε τη συµµετοχή των ίδιων των ατόµων που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισµό σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων. Για το λόγο αυτό, έγινε προσπάθεια να τοποθετηθεί η οικογένεια ως «δρων υποκείµενο» στο επίκεντρο και να µην είναι παθητικός αποδέκτης και χρήστης των υπηρεσιών. - Το Κέντρο Οικογένειας ήταν ένα περιβάλλον πειραµατισµού και καινοτοµιών στο πλαίσιο της ελληνικής κοινωνικής πολιτικής διότι εισήγαγε νέους και διαφορετικούς τρόπους δράσης για µια οµάδα που για πρώτη φορά έρχεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος Μορφές παρεµβάσεων Πολυδιάστατη προσέγγιση του φαινοµένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισµού της οµάδας των µονογονεϊκών οικογενειών δεν σηµαίνει υιοθέτηση µεµονωµένων δραστηριοτήτων οι οποίες θα εφαρµόζονται παράλληλα και προσθετικά, αλλά διασύνδεσή τους (συνοχή τους) στο πλαίσιο ενός µοντέλου, µιας ολοκληρωµένης στρατηγικής Η προσπάθεια αυτή αποτέλεσε ένα θέµα που ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων στο πρόγραµµα POVERTY 3 (βλ. SIMONIN B. ο.π.)

13 Η πολυδιάστατη αυτή προσέγγιση εµπεριέχει την πολλαπλότητα των παραγόντων που επηρεάζουν τις συνθήκες και όρους ζωής των οικογενειών συνολικά (και του κάθε µέλους της ατοµικά). Πρόκειται για µια συνολική προσέγγιση όπου, σε επίπεδο θεωρητικής αναζήτησης και πρακτικής παρέµβασης, επιδιώκεται η άρση των συνθηκών που οδηγούν τις οικογένειες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισµό µέσω της αντιµετώπισης συνολικότερων αναγκών (ιατρικών, οικονοµικών, ψυχολογικών, κοινωνικών, περιβαντολλογικών, νοµικών κ.α.). Η πολυπαραγοντική προσέγγιση δεν εννοείται, στη δική µας περίπτωση, κυρίως ως επίδραση διαφόρων παραγόντων στο άτοµο αλλά θίγεται και το ευρύτερο πλαίσιο και οι συνθήκες µέσα στις οποίες αναδεικνύονται αυτοί οι παράγοντες (και προς τους οποίους, επίσης, οφείλει να επιδιωχθεί αλλαγή). Η δράση του Κέντρου Οικογένειας είναι οργανωµένη σε δύο τοµείς δραστηριοτήτων: Α) ραστηριότητες προς την οικογένεια (εξατοµικευµένη αντιµετώπιση και οµαδικές δραστηριότητες) - δραστηριότητες για γονείς - δραστηριότητες για παιδιά Β) ραστηριότητες προς την κοινότητα Α. ραστηριότητες προς την οικογένεια Α1. ραστηριότητες για γονείς. - Παροχή πληροφόρησης ή πρακτικής βοήθειας σε θέµατα νοµικά, υγείας, εργασίας, ασφάλισης, κατοικίας, διαχείρισης ελεύθερου χρόνου και χρηµάτων, παιδικής φροντίδας, εκπαίδευσης των παιδιών κ.α. έτσι ώστε η οικογένεια να διερευνήσει τις δυνατότητες για επίτευξη αλλαγών στη ζωή της, να δραστηριοποιηθεί και να χρησιµοποιήσει το δυναµικό της πιο αποτελεσµατικά. - Συµβουλευτική υποστηρικτική εργασία - σε ατοµική και οµαδική βάση - µε σκοπό την αύξηση της αυτοεκτίµησης, αυτογνωσίας, αυτοβεβαίωσης και

14 ικανότητας επίλυσης προβληµάτων καθώς και της συγκρότησης δοµών κοινωνικής αυτοβοήθειας. - Ενίσχυση των δυνατοτήτων συµµετοχής των µονογονεϊκών οικογενειών στην ευρύτερη κοινωνική, πολιτισµική και πολιτική ζωή. - Υπηρεσίες διαµεσολάβησης/διασύνδεσης-ανάλογα µε τις ανάγκες των οικογενειών-σε φορείς υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευσης, επαγγελµατικής κατάρτισης, παιδικής προστασίας, κ.α. καθώς και ανάπτυξη των διαµεσολαβητικών στρατηγικών και δεξιοτήτων της οικογένειας. - ηµιουργία προϋποθέσεων για ένταξη ή επανένταξη των µόνων-γονέων στην αγορά εργασίας, παροχή ευκαιριών για αυτοαπασχόληση µε συµβουλευτική και τεχνική υποστήριξη στην ανάληψη επιχειρηµατικών πρωτοβουλιών. - Κάλυψη ειδικών αναγκών που δεν προσφέρονται από τις υπηρεσίες άλλων φορέων στην κοινότητα. Α2. ραστηριότητες για παιδιά - ηµιουργική απασχόληση, ψυχαγωγικές/εκπαιδευτικές δραστηριότητες και περιστασιακή κάλυψη αναγκών για παιδική φροντίδα. - Προώθηση της εκπαιδευτικής επιτυχίας των παιδιών µε ενισχυτική διδασκαλία και άλλες µορφές παρέµβασης. - Ενίσχυση της συµµετοχής των παιδιών σε οργανωµένους θεσµούς στην τοπική κοινωνία. - Λειτουργία οµάδας εφήβων Β. ραστηριότητες προς την κοινότητα - Παρέµβαση στην τοπική κοινωνία µε στόχο την ευαισθητοποίηση στις επιπλέον ανάγκες των µονογονεϊκών οικογενειών, τη δηµιουργία δικτύου αλληλεγγύης και τη µείωση των διακρίσεων. - Επαφές γνωριµίας, αλληλοενηµέρωση και συντονισµός υπηρεσιών µε ιατροκοινωνικές υπηρεσίες και άλλους φορείς που άµεσα ή έµµεσα ασκούν

15 κοινωνική πολιτική µε σκοπό την ευαισθητοποίησή τους και την αλλαγή στάσης και πρακτικής για τις µονογονεϊκές οικογένειες. - ηµιουργία δικτύου στήριξης των µονογονεϊκών οικογενειών και οµάδας εθελοντών/τριών για την προώθηση αλλαγών στην κρατική κοινωνική πολιτική και νοµοθεσία που θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των µονογονεϊκών οικογενειών. 5. Μέθοδοι 5.1 Προϋποθέσεις και προβλήµατα στην εφαρµογή της πολυδιάστατης δράσης για τις µονογονεϊκές οικογένειες. Η υλοποίηση αυτού του προγράµµατος στηρίζεται σε ορισµένες βασικές προϋποθέσεις, όπως διεπιστηµονική και διατοµεακή συνεργασία, δραστηριοποίηση των πολιτών στο ευρύτερο πλαίσιο της κοινωνικής τους ζωής, κοινωνική - διοικητική και πολιτική οργάνωση αποκεντρωµένη που να δηµιουργεί απαραίτητους όρους για τη συµµετοχή των πολιτών στο σχεδιασµό, υλοποίηση και αξιολόγηση των προγραµµάτων, αξιοποίηση ουσιαστική όλων των πόρων. Στοιχεία από τα παραπάνω συναντούµε σε ορισµένα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά όχι στην Ελλάδα και αυτό απετέλεσε πηγή πολλών προβληµάτων κατά την εφαρµογή του προγράµµατος. Η εφαρµογή της πολυδιάστατης προσέγγισης συνάντησε δυσκολίες που δεν οφειλόταν, ως επί το πλείστον, σε αδυναµίες του προγραµµατισµού αλλά κυρίως σε προβλήµατα που ανέκυψαν στην εγκαθίδρυση µιας λειτουργικής εταιρικής σχέσης που, σε µεγάλο βαθµό, καθόριζαν και τη ροή της χρηµατοδότησης από την Κοινότητα, στην υπολειµµατική λειτουργία του τοµέα της κοινωνικής πολιτικής και στην ανυπαρξία αρκετών συµπληρωµατικών δράσεων στην περιοχή. Η έλλειψη αυτή µας ώθησε στην ανάπτυξη και επιπρόσθετων δραστηριοτήτων για να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες - τακτική που εµπεριέχει κινδύνους ως προς τη συνεκτικότητα συνολικά της δράσης. Επιπρόσθετα, ελάχιστοι ήταν οι φορείς οι οποίοι, καθ όλη τη διάρκεια του προγράµµατος, τροποποίησαν ορισµένες πρακτικές τους έτσι ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στις προϋποθέσεις εφαρµογής αυτής της

16 στρατηγικής, για όλες τις οµάδες-στόχους, σε τοπικό επίπεδο (παρά την αξιοσηµείωτη διαφοροποίηση ορισµένων φορέων). Σύµφωνα µε την εµπειρία µας από τη λειτουργία του Κέντρου Οικογένειας θεωρούµε ότι διαφορετικοί στόχοι µπορούν να συνδυαστούν στο πλαίσιο µιας συνεκτικής δράσης µε την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει µια εταιρική σχέση και δυνατότητα συνέργειας µε άλλα προγράµµατα που θα προωθεί και όχι θα αναστέλλει ή θα υπονοµεύει την πολυδιάστατη δράση. Η εφαρµογή µιας τέτοιας δράσης έχει µεγαλύτερη επιτυχία όταν υπάρχει αρχικά ένας µικρός αλλά οµοιογενής πυρήνας στελεχών - ως προς την κατανόηση των στόχων του προγράµµατος και τη διάθεση για καινοτοµική δράση - που έχουν σαφείς στόχους για την ένταξη της οµάδας Εγκαθίδρυση της εταιρικότητας και προβλήµατα Η κατανόηση ότι η φτώχεια είναι ένα πολυδιάστατο φαινόµενο µας οδηγεί στην ανάγκη της πολυδιάστατης παρέµβασης. Αν αυτή η διαπίστωση γίνει αποδεκτή, τότε η εταιρικότητα αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την εφαρµογή της. H λειτουργία του προγράµµατος «ΦΤΩΧΕΙΑ 3» στη υτική Θεσσαλονίκη - και ιδιαίτερα του Κέντρου Οικογένειας που ήταν η πρώτη ολοκληρωµένη δράση του προγράµµατος - δοκιµάστηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι η εταιρικότητα θεωρήθηκε αρχικά ως συµβατική υποχρέωση απέναντι στην Κοινότητα που επέτρεπε την απορρόφηση κονδυλίων και όχι ως τρόπο θεσµικής οργάνωσης σε τοπικό επίπεδο, ουσιαστικής συνεργασίας και αλληλεγγύης για την αντιµετώπιση του πολυδιάστατου φαινοµένου της φτώχειας. Τα πρακτικά προβλήµατα που προέκυψαν από αυτή τη συνεργασία που για πρώτη φορά δοκιµαζόταν σε τοπικό επίπεδο οφείλονται, ως ένα µεγάλο βαθµό, στο ότι η εταιρικότητα, ως έννοια και πρακτική, απουσιάζει από την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα και δεν είναι στη λογική της κοινής γνώµης και της τοπικής κοινωνίας καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη παράδοση. Επίσης, η κεντρική εξουσία πρόσφατα άρχισε να µεταφέρει τµήµα των αρµοδιοτήτων της και της υπευθυνότητας σε τοπικό επίπεδο, ούτε υπάρχουν ισχυροί σύλλογοι/οργανώσεις που να πιέζουν προς αυτή την

17 κατεύθυνση (ο σύλλογος των µονογονεϊκών οικογενειών δηµιουργήθηκε πολύ αργότερα). Η µη «νοµιµοποίηση» της εταιρικότητας σε θεσµικό επίπεδο υπήρξε ένας επιπλέον ανασταλτικός παράγοντας. Παρ όλα αυτά σηµαντική ήταν η συµβολή της «ανεπίσηµης» εταιρικότητας που δηµιουργήθηκε µέσω των διαπροσωπικών σχέσεων ορισµένων στελεχών του µε άλλα άτοµα σε φορείς, συλλόγους, επιστηµονικές εταιρείες κ.α. στην ανάπτυξη του Κέντρου Οικογένειας. Τέλος, πάρα πολλοί εταίροι - αλλά και στελέχη της δράσης για τις µονογονεϊκές οικογένειες - δεν ήταν εξοικειωµένοι µε τη λογική της συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο, υπερασπιζόταν αµυντικά τη λογική, τον τρόπο λειτουργίας και τις µεθόδους εργασίας του φορέα τους, γεγονός που δυσχέραινε, τουλάχιστον χρονικά, την εξεύρεση κάποιων κοινά αποδεκτών λύσεων στο Κέντρο Οικογένειας. Η συνθήκη γινόταν ακόµη πιο σύνθετη εξαιτίας των διαφορετικών κινήτρων για τη συµµετοχή τους στη συγκεκριµένη δράση και πολιτικών σκοπιµοτήτων. Στην πορεία, πολλά από αυτά τα προβλήµατα εξοµαλύνθηκαν, οι σχέσεις µεταξύ των εταίρων οριοθετήθηκαν περισσότερο, χωρίς όµως αυτό να σηµαίνει ότι άρχισαν όλοι να θέτουν ως προτεραιότητα την αποτελεσµατική λειτουργία της δράσης. Η πιθανότητα αλλαγής των παραδοσιακών τρόπων χειρισµού κοινωνικών ζητηµάτων εκ µέρους των φορέων ήταν αναµενόµενο να προκαλέσει ορισµένες αντιστάσεις, ιδιαίτερα όταν οι φορείς καλούνται να κατανοήσουν ή και να αποδεχθούν νέα κοινωνικά φαινόµενα, όπως είναι η αύξηση του αριθµού των µονογονεϊκών οικογενειών, και να ανταποκριθούν σ αυτά. Βέβαια, τις περισσότερες φορές δεν υπήρχε πολιτική βούληση για να αντιµετωπιστούν µε σοβαρότητα κοινωνικά φαινόµενα, όπως είναι η φτώχεια και µονογονεϊκότητα ιοίκηση - ιαχείριση Η καινοτοµική φύση του προγράµµατος ΦΤΩΧΕΙΑ 3 προϋποθέτει την ύπαρξη κατάλληλης οργανωτικής δοµής που θα διαφυλάττει τη συνεκτικότητα της δράσης, θα αποτελεί έκφραση - σε διοικητικό επίπεδο - της εταιρικότητας και της πολυδιάστατης προσέγγισης και θα ενισχύει - δυνητικά - την ορατότητα και τη συνέργεια µε άλλες δράσεις. Φαίνεται ότι η υτική

18 Θεσσαλονίκη δεν ήταν ο ιδανικός τόπος από την άποψη της δυνατότητας δηµιουργίας ενός τέτοιου κοινωνικού χώρου. Η ανάπτυξη του Κέντρου Οικογένειας αποτέλεσε ένα συνεχές πεδίο αγωνίας και πρόκλησης για την αντιµετώπιση των γραφειοκρατικών και άλλων εµποδίων που προέρχονταν από τις αντιστάσεις των συµµετεχόντων. Το πιο ουσιαστικό ζήτηµα, διοικητικής υφής, ήταν η επίτευξη της διοικητικής και επιστηµονικής αυτονοµίας του στο πλαίσιο της εταιρικότητας. Υπήρξαν πολλές δυσκολίες στη διαχείριση του Κέντρου Οικογένειας λόγω εξωτερικών εµποδίων τα οποία προέρχονταν κυρίως λόγω της µη κανονικής και πάντοτε χρονικά προβλέψιµης ροής της χρηµατοδότησης. Η κατάσταση αυτή είχε ορισµένα «πλεονεκτήµατα» γιατί µας ενίσχυσε περισσότερο προς την κατεύθυνση της πιο ορθολογικής χρήσης των υπαρχόντων πόρων, την εύρεση εναλλακτικών λύσεων και άλλων τρόπων απόκτησης πόρων (π.χ. δωρεές, εθελοντική προσφορά, αυτοοργάνωση των µόνων-µητέρων, κινητοποίηση του υποστηρικτικού δικτύου για τις µονογονεϊκές οικογένειες). Εξάλλου, παρά την πολυδιάστατη στρατηγική του, ήταν σχεδιασµένο ώστε να µπορεί να λειτουργεί µε µικρό αριθµό στελεχών υψηλής εξειδίκευσης. Το σύστηµα διοίκησης του Κέντρου Οικογένειας είχε ορισµένες ιδιαιτερότητες που δεν υπάρχουν σε άλλες κοινοτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα - γεγονός που αποτέλεσε σηµείο τριβής και πηγή προβληµάτων - και από αυτή την άποψη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η συλλογική/ συναινετική αναζήτηση λύσεων µεταξύ των στελεχών της δράσης και του Συλλόγου των µονογονεϊκών οικογενειών, η προσπάθεια για δηµιουργία κλίµατος εµπιστοσύνης, η διάχυση της εξουσίας στην διεπιστηµονική οµάδα για χειρισµούς που έχουν σχέση µε τις οικογένειες, η ευελιξία ρόλων µεταξύ των ειδικοτήτων, η έµφαση στα αιτήµατα και τον σεβασµό των επιλογών ζωής των οικογενειών, αντιµετωπίστηκαν αρχικά µε καχυποψία. Η πολυδιάστατη παρέµβαση του Κέντρου Οικογένειας - µε τους περιορισµούς που αναφέρθηκαν - ο προσανατολισµός του στην πληρέστερη φροντίδα κυρίως των οικογενειών και όχι στη διατήρηση της «υπηρεσίας» και του προσωπικού, η συµµετοχή των χρηστών /τριών, η ανάγκη για δικτύωση και

19 συντονισµό στην επίλυση των θεµάτων των µονογονεϊκών οικογενειών µε άλλες υπηρεσίες και τέλος οι σχετικές προκαταλήψεις και αντιστάσεις στην εισαγωγή στοιχείων όπως, κόστος/ωφέλεια, πειραµατισµός, αξιολόγηση του βαθµού επίτευξης των στόχων και, κατά συνέπεια, του συλλογικού επανακαθορισµού και αναπροσαρµογής, προκάλεσαν αρχικά ορισµένες αντιδράσεις αµηχανίας ή φόβου Πειραµατισµός και ανανέωση Στο Κέντρο Οικογένειας έγινε προσπάθεια να τοποθετηθεί η οικογένεια ως «δρών υποκείµενο» στο επίκεντρο και όχι ως παθητικός αποδέκτης και χρήστης των υπηρεσιών. Η προσέγγιση αυτή διευρύνθηκε από τον διεπιστηµονικό διάλογο και έγινε πολυδιάστατη παρέµβαση στο πλαίσιο του πολιτισµικού, πολιτικού και κοινωνικο-οικονοµικού περιβάλλοντος. Το Κέντρο Οικογένειας ήταν ένα περιβάλλον πειραµατισµού και καινοτοµιών για την ελληνική κοινωνική πολιτική καθώς ακολούθησε νέες µορφές οργάνωσης και δράσης, για µια οµάδα που για πρώτη φορά έρχεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ο πειραµατισµός / καινοτοµία έγκειται : - στον τρόπο λειτουργίας και τις συγκεκριµένες προγραµµατικές αρχές (συγκεκριµένοι σκοποί και στόχοι που προέκυψαν µετά από µελέτη της οµάδας-στόχου, δράση µε συµµετοχικές διαδικασίες και στο πλαίσιο ενός ορθολογικά σχεδιασµένου µοντέλου). - στην δυναµική που εµπεριείχε για αλλαγή της υπάρχουσας αναποτελεσµατικής - κυρίως επιδοµατικής - πολιτικής για τις µονογονεϊκές οικογένειες µε µια πολιτική αποτελεσµατική και µε µακροπρόθεσµη ωφέλεια για τους χρήστες/ τριες. - στον συνυπολογισµό του κόστους / ωφέλειας - στην επιρροή στο δηµόσιο λόγο και την πρακτική ορισµένων φορέων - στη διερεύνηση µιας διαφορετικής σχέσης χρηστών/ τριών µε υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής

20 - στην επικοινωνία µε άλλα αντίστοιχα προγράµµατα για ανταλλαγή εµπειριών Η δηµιουργία ενός παραδείγµατος κοινωνικής πολιτικής νέου τύπου σε τοπικό επίπεδο δεν µπορεί, κατά την άποψή µου, να έχει µεγάλη δυνατότητα επιτυχίας µε τον υπάρχοντα τύπο και µορφή της χρηµατοδότησης και τις δεσµευτικές κεντρικές αποφάσεις ορισµένων φορέων που συγκροτούν την εταιρική σχέση. 6. Μελλοντική ανάπτυξη δράσεων για Μονογονεϊκές Οικογένειες - Μια πρόκληση για την κοινωνική πολιτική. Καθώς όλο και περισσότερες µορφές οικογενειακής οργάνωσης γίνονται όλο και πιο αποδεκτές και αυξάνεται ο αριθµός των µονογονεϊκών οικογενειών 18 προβλέπεται στο µέλλον αύξηση της ζήτησης δοµών που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους. Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη αντίστοιχων υπηρεσιών στην Ελλάδα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά κάθε νεωτεριστική προσπάθεια (πολιτικοί, κοινωνικοί-πολιτιστικοί, οικονοµικοί). Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται και σε ανυπαρξία οµάδων πίεσης (όπως το γυναικείο κίνηµα) για την ανάπτυξη ειδικών προγραµµάτων για γυναίκες και άτοµα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, η απουσία συγκροτηµένης πολιτικής για την οικογένεια και η απουσία εκπαιδευτικής πολιτικής για τη στελέχωση νέων δοµών (Κογκίδου, 1995). Εξ άλλου, ακόµη και στη περίπτωση που υπάρχει πολιτική βούληση για τη δηµιουργία αντίστοιχων δράσεων, ο κεντρικός-συγκεντρωτικός χαρακτήρας τους αποθαρρύνει, σε µεγάλο βαθµό, οποιαδήποτε αποκεντρωµένη κοινωνική πολιτική, πόσο µάλλον την αναζήτηση µιας νέας πολιτικής και τη δηµιουργία εναλλακτικών κοινοτικών δοµών. Η λειτουργία του Κέντρου Οικογένειας και συνολικά του προγράµµατος «ΦΤΩΧΕΙΑ 3» στη υτική Θεσσαλονίκη αποτελεί αξιόλογη αλλά µεµονωµένη εµπειρία, ως προς τα παραπάνω, που δεν ανατρέπει τη γενική κατάσταση. 18 Εκτιµάται ότι µε µία µικρή καθυστέρηση η Ελλάδα θα προσεγγίσει την εικόνα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. (Το 1990/91 το 5,7% των οικογενειών µε τουλάχιστον ένα παιδί κάτω των 16 ήταν µονογονεϊκές. Πηγή: Eurostat, 1995 β).

21 Αυτό το οποίο χρειαζόµαστε επειγόντως είναι µια κοινωνική πολιτική που να διασφαλίζει ένα ελάχιστο εισόδηµα στις µονογονεϊκές οικογένειες για µια αξιοπρεπή διαβίωση. Η κοινωνική πρόνοια, όχι µόνον στην Ελλάδα, δεν παρέχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη στήριξη των µόνων-µητέρων. Επίσης, για τις µόνες-µητέρες µε περιορισµένα εφόδια και δεξιότητες ή και µικρά παιδιά, η εργασία δεν είναι ο τρόπος εξόδου από τη φτώχεια. Οπως υποστηρίζει και η Brandwein (1994), ούτε η αγορά εργασίας, ούτε η κοινωνική πρόνοια µόνες τους παρέχουν ικανοποιητικό εισόδηµα για µια αξιοπρεπή και ισότιµη διαβίωση µέσα στην κοινωνία. Εξαιτίας των περιορισµών των πολιτικών κατά τοµείς και κατά ειδικές κατηγορίες η τάση που διαγράφεται, τουλάχιστον στα κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την καταπολέµηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισµού είναι η υιοθέτηση µιας «σφαιρικής» στρατηγικής για την κάλυψη των πολυδιάστατων αναγκών των λιγότερο ευνοηµένων οµάδων. Πρόκειται για µια πολυδιάστατη προσέγγιση που συνδυάζει στοιχεία ενεργητικής πολιτικής για την εργασία και µείωση της κοινωνικής αποµόνωσης. Η πολιτική αυτή στοχεύει σε: α) πιο αποτελεσµατικό συντονισµό των πολιτικών έτσι ώστε να αντιµετωπιστούν οι πολυδιάστατες ανάγκες των ατόµων, β) προγράµµατα που λειτουργούν σε µια συγκεκριµένη γεωγραφικά περιοχή και γ) σταθερότητα και συνέχεια στις παρεµβάσεις έτσι ώστε να αντιµετωπιστούν οι συσσωρευτικές µειονεξίες. (βλ. European Community Observatory on National Policies to combat social exclusion, 1991). Αυτή η κοινωνική πολιτική νέου τύπου δηµιουργεί ένα νέο πλαίσιο για συνεργασία µετά από διαπραγµατεύσεις, ένα «συµβόλαιο» µε όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς απ αυτούς που, εν δυνάµει, µπορούν να διαδραµατίσουν κάποιο ρόλο στην εφαρµογή της. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσµατικότητα αυτής της πολιτικής είναι η ένταξή της στο σχήµα αποκέντρωσης που προβλέπουν οι νέες πολιτικές τοπικής ανάπτυξης. Η δράση του Κέντρου Οικογένειας αποτελεί αναµφίβολα - παρά τις αδυναµίες που επισηµάναµε και αναλύσαµε - παράδειγµα καλής πρακτικής για το σχεδιασµό εθνικής πολιτικής στον τοµέα αυτό (Κοgidou, 1993). Η

22 αποτελεσµατικότητα αντίστοιχων εγχειρηµάτων στο µέλλον εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, καθώς υπάρχουν αντιστάσεις που προέρχονται από πολλούς τοµείς και οι νέες αυτές πολιτικές έχουν αποτελέσει αντικείµενο θεωρητικού προβληµατισµού σε µικρή έκταση και ελάχιστα συµπεριλαµβάνονται στη διαδικασία εκπαίδευσης ή µετεκπαίδευσης των στελεχών αυτού του τοµέα. Τα προβλήµατα αυτά δεν αναιρούν τα ελπιδοφόρα µηνύµατα από την εφαρµογή αυτής της δράσης. 7. Συµπεράσµατα Στόχος της δράσης για τις µονογονεϊκές οικογένειες ήταν ο πειραµατισµός σε νέες στρατηγικές για την καταπολέµηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισµού. Υπήρξε µια πρότυπη δράση - παρόλο που κατά κάποιο τρόπο ξέφυγε από τη λογική της καθώς, επιπρόσθετα, προσπάθησε να προωθήσει την ένταξη όσο το δυνατόν µεγαλύτερου αριθµού οικογενειών - εξαιτίας του πειραµατικού της χαρακτήρα ως προς την πολυδιάστατη προσέγγιση. Ηταν αποτέλεσµα της συνεργασίας πολλών φορέων στην κοινότητα, στην τελική του διαµόρφωση συνέβαλαν δραστήρια τα ίδια τα ενδιαφερόµενα άτοµα και η διεπιστηµονική οµάδα, υπήρχε συστηµατική καταγραφή και αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των στόχων του και της επίδρασής του, δόθηκε έµφαση στην ορατότητά του και στη κοινότητα και στη δικτύωσή του. Παράλληλα, η λειτουργία του Κέντρου Οικογένειας δηµιούργησε µια νέα συλλογικότητα στις µονογονεϊκές οικογένειες, ενίσχυσε την αλληλεγγύη µεταξύ των µελών της οµάδας έτσι ώστε να συµµετέχουν, στη συνέχεια, ενεργά στις διαδικασίες ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και να παίζουν ενεργό ρόλο - στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, στην αναδιάρθρωση της κοινωνικής πολιτικής και στην αναζήτηση νέων τρόπων καταπολέµησης του κοινωνικού αποκλεισµού. Παρ όλο που αναπτύχθηκε σ ένα γενικό κλίµα που δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκό, η λειτουργία του αποτέλεσε ένα παράδειγµα καλής πρακτικής (από την άποψη της τεχνογνωσίας) για τις µονογονεϊκές οικογένειες, προώθησε και λειτούργησε ως µοντέλο για την ανάπτυξη άλλων πρωτοβουλιών στην περιοχή. Επίσης, η λειτουργία του υποσηµείωσε την ανάγκη για εκδήλωση

23 ενδιαφέροντος για τις µονογονεϊκές οικογένειες σε εθνικό επίπεδο, προώθησε τον δηµόσιο διάλογο σ αυτό τον τοµέα και αξιολογήθηκε θετικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

24 Βιβλιογραφία Ελληνόγλωσση ΚΟΓΚΙ ΟΥ., Μονογονεϊκές οικογένειες, Πραγµατικότητα-Προοπτικές- Κοινωνική πολιτική, εκδ. «Νέα Σύνορα»-Α.Α.Λιβάνη, Αθήνα ΚΟΓΚΙ ΟΥ. «Μονογονεϊκές οικογένειες και αναπαραστάσεις της µονογονεϊκότητας από µόνες µητέρες», ίνη, τ.7, 1994, σσ ). ΚΟΓΚΙ ΟΥ., ΠΑΝΤΑΖΗΣ Π., «Μονογονεϊκές οικογένειες: περιορισµοί, ανάγκες και προοπτικές (στην περιοχή Ελευθερίου - Κορδελιού, Ευόσµου, Μενεµένης)». Εκθεση για την πρότυπη δράση ΦΤΩΧΕΙΑ 3, Θεσσαλονίκη, ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ Γ., «Εκθεση ραστηριοτήτων Α Περιόδου του προγράµµατος ΦΤΩΧΕΙΑ 3», ΑΜ8 Θεσσαλονίκη, ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ Γ., ΚΟΓΚΙ ΟΥ., «Ορισµός της φτώχειας ή : από τον ορισµό της φτώχειας εξαρτώνται οι στρατηγικές καταπολέµησής της», ΦΤΩΧΕΙΑ 3, Θεσσαλονίκη, Ξενόγλωσση ABOU SADA G., BREUER W. and SWIERGIEL C., Administration and management. E. E. I. G. Animation and Research, Lille, AXINN M. J. & HIRSCH E.A., «Welfare and the Reform of Women», Families in Society, vol. 74, No 9., 1993, p.p BRANDWEIN R., «Women s Reality: Making Welfare Work and Making Work Pay», Social Justice, vol. 21, No 1, 1994, pp BRUTO DA COSTA (ed), Definitions of Poverty, Exclusion and Integration, Working paper. E.E.I.G. Animation and Research, Lille, POVERTY 3, DUNCAN G.J., and HOFFMAN S.D., «A Reconsideration of the Economic Consequences of Marital Dissolution», Demography, vol. 22, 1985, pp

25 GALSTON W., Liberal Purposes, Cambridge: Cambridge University Press, GARFINKEL I. and MCLANAHAN S., «Single-Mother Families, Economic Insecurity, and Goverment Policy», in S. H. Danziger, G. D. Sandefur, D. H. Weinberg (eds.), Confronting Poverty, Prescriptions for Change, Harvard, University Press, New York, EUROSTAT, Demographic Statistics 1995, EC Luxembourg, 1995β. EVANS P., «Targeting Single Mothers for Employment: Comparisons from the United States, Britain, and Canada», Social Service Review, September 1992, pp ESTIVILL J. (Coordinator), with U. Becher, A. Papantoniou, L. Zanier, Partnership and the fight against exclusion. E. E. I. G. Animation and Research, Lille, KOGIDOU D., «Searching for a new social policy for single-parent family in poverty conditions: the paradigm of the Family Center in Western Thessaloniki», in P.Conroy and N. Flanagan, Women and poverty in the European Community. Issues in the current debate, European Commission, Employment, Industrial Relations and Social Affairs. DG V/A/3. Equal Opportunities Unit. Document Ref: V/42/94. Ireland, McLANAHAN S., «Family Structure and the Reproduction of Poverty», American Journal of Sociology 90, 1985, pp McLANAHAN S., «Family Structure and Dependency: Early Transitions to Female Household Headship», Demography 25, 1988, pp O. CINNEIDE S. (Coordinator), with Simonin B., Verzelen W., Commins P., The evaluation of a complex programme, Working paper, E. E. I. G. Animation and Research, Lille, ROBERTS P., «Child Support Enforcement and Assurance: One Part of an Anti-Poverty Strategy for Women», Social Justice,vol. 21, No 1, 1994, pp ROOM G. et al, European Community observatory on national policies to combat social exclusion, First Annual Report, Summary, April 1991.

26 Commission of the European Communities, Directorate General V. Employment, Social Affairs, Industrial Relations. SIMONIN B. (Coordinator), with GEORIS P., The multidimensional approach as a principle of the programme. E. E. I. G. Animation and Research, Lille, U.S. Bureau of the Census Poverty in the United States: Current Population Reports, Ser P-60, no 16. Washington, D.C.: U.S. Goverment Printing Office. U.S. Bureau of the Census Poverty in the United States: Current Population Reports, Series P-60, No 185. Washington, DC: U.S. Gonernment Printing Office. VAN REES W. and RODRIGUES, Participation in the Third Poverty Programme. E. E. I. G. Animation and Research, Lille, YOUNG M.I., «Mothers, Citizenship, and Independence: A Critique of Pure Family Values», Ethics 105, April 1995, pp

27

Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου

Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου Ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους Το φαινόμενο της φτώχειας παραμένει κυρίαρχο στις σύγχρονες κοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

ήµητρα Κογκίδου Κοινωνικός Αποκλεισµός και Οικογένεια.

ήµητρα Κογκίδου Κοινωνικός Αποκλεισµός και Οικογένεια. Κογκίδου,. (1998). Κοινωνικός Αποκλεισµός και Οικογένεια. Στο Οικογένεια - Ευρώπη - 21 ος αιώνας: Όραµα και Θεσµοί. Πρακτικά από το Ευρωπαϊκό Φόρουµ για την Οικογένεια. Ίδρυµα για το Παιδί και την Οικογένεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Κογκίδου ήµητρα Χαιρετισµός στην ηµερίδα του Παιδαγωγικού Τµήµατος ηµοτικής Εκπαίδευσης στο Α.Π.Θ. ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Κατά τα δύο προηγούµενα ακαδηµαϊκά έτη το Α.Π.Θ. προσφέρει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» «H AΠΑΣΧΟΛΗΣΗ A ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» Ημερίδα του ΠΑΣΥΠΚΑ «Δράσεις ένταξης των κινητικά αναπήρων στην παραγωγική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω:

Ο στόχος αυτός είναι σε άμεση συνάρτηση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, και συγκεκριμένα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής μέσω: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Δελτίο Τύπου Ομιλία Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων Του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Κυρίου Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 6.1 Εισαγωγή Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση της Μελέτης «Ενεργειακή Φτώχεια στην Ελλάδα» Αθήνα, Παρέμβαση για το «Κεφάλαιο Ενημέρωση και Εκπαίδευση»

Παρουσίαση της Μελέτης «Ενεργειακή Φτώχεια στην Ελλάδα» Αθήνα, Παρέμβαση για το «Κεφάλαιο Ενημέρωση και Εκπαίδευση» Παρουσίαση της Μελέτης «Ενεργειακή Φτώχεια στην Ελλάδα» Αθήνα, 26.5.2017 Παρέμβαση για το «Κεφάλαιο 6.2. - Ενημέρωση και Εκπαίδευση» Δρ. Γαβριήλ Αμίτσης Αν. Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας Το κοινωνικό προφίλ της

Διαβάστε περισσότερα

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας.

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας. Οµιλία του Προέδρου του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραµπάτου στο Α.Τ.Ε.Ι. Καλαµάτας µε θέµα: «Η ανάγκη συνεργασίας µεταξύ Επιµελητηρίου και Πανεπιστηµίων µέσω των γραφείων διασύνδεσης» Τρίτη, 30 Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό ίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια Κύπρου (Ε ΕΦ-Κύπρος)

Εθνικό ίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια Κύπρου (Ε ΕΦ-Κύπρος) Εθνικό ίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια Κύπρου (Ε ΕΦ-Κύπρος) Χαιρετισµός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιµιλιανίδου στο 2 ο Ετήσιο Συνέδριο ενάντια στη Φτώχεια και τον Κοινωνικό Αποκλεισµό,

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο διαβούλευσης

Έγγραφο διαβούλευσης Έγγραφο διαβούλευσης ράση της ΕΕ για τη µείωση των ανισοτήτων στην υγεία. Ζητούµενη συνεισφορά. Με το παρόν έγγραφο ζητείται από βασικά ενδιαφερόµενα µέρη που συµµετέχουν µαζί µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Εργαστήριο με θέμα «Παιδική φτώχεια και ευημερία : 'Έμφαση στην κατάσταση των παιδιών μεταναστών στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση» 17 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

25/6/2015. Ποιο το κατάλληλο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα στελέχη πρόληψης;

25/6/2015. Ποιο το κατάλληλο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα στελέχη πρόληψης; ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ή ΠΡΟΚΛΗΣΗ; Άννα Τσιμπουκλή, PhD Υπεύθυνη Τομέα Εκπαίδευσης ΚΕ.Θ.Ε.Α. ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων πρόληψης όπως

Διαβάστε περισσότερα

Η Ερευνητική Στρατηγική

Η Ερευνητική Στρατηγική Η Ερευνητική Στρατηγική Ο τομέας της Υγείας Η σύγχρονη έρευνα στον τομέα της υγείας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση όσων ζουν στα κράτημέλη σε υγειονομική περίθαλψη υψηλής

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ)

Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) Υποστήριξη της λειτουργίας των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

14552/11 ΧΜ/σα 1 DG G 2B

14552/11 ΧΜ/σα 1 DG G 2B ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 3 Οκτωβρίου 2011 (06.10) (OR.en) 14552/11 SOC 804 JEUN 53 CULT 66 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς : τις αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ TΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ TΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ TΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΥΧΟΣ 10 ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

H ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ EΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. της Βικτωρίας Πέκκα Οικονόµου

H ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ EΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. της Βικτωρίας Πέκκα Οικονόµου 1 H ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ EΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ της Βικτωρίας Πέκκα Οικονόµου 2 «Επιχειρηµατικότητα... είναι η διαδικασία δηµιουργίας κάτι καινούργιου που έχει αξία (για την αγορά, την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 9.3.2015 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την έκθεση για την υλοποίηση, τα αποτελέσματα και τη συνολική αξιολόγηση του Eυρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, PROLEPSIS Η ΑΝΑΓΚΗ Η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις της Γ.Σ.Ε.Ε προς το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ

Θέσεις της Γ.Σ.Ε.Ε προς το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Θέσεις της Γ.Σ.Ε.Ε προς το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ H Γ.Σ.Ε.Ε υλοποιώντας την κοινωνική της δέσµευση για διαρκή διάλογο για τα θέµατα της εκπαίδευσης, συµµετέχει ενεργά στον εθνικό διάλογο για την παιδεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ορισμός Στρατηγικού Έργου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ορισμός Στρατηγικού Έργου ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ορισμός Στρατηγικού Έργου Οι Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 προβλέπουν πως τα έργα θα πρέπει να ενσωματώνουν μια στρατηγική διάσταση σύμφωνη με την

Διαβάστε περισσότερα

Ανα τυξιακή Σύµ ραξη «ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» "Ολοκληρωµένη Παρέµβαση για την Ισότιµη Συµµετοχή των Ατόµων µε Ανα ηρία στην Εργασία"

Ανα τυξιακή Σύµ ραξη «ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» Ολοκληρωµένη Παρέµβαση για την Ισότιµη Συµµετοχή των Ατόµων µε Ανα ηρία στην Εργασία Newsletter No. 3 Α ρίλιος 2007 Ανα τυξιακή Σύµ ραξη «ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ» Έργο: "Ολοκληρωµένη Παρέµβαση για την Ισότιµη Συµµετοχή των Ατόµων µε Ανα ηρία στην Εργασία" Επιµέλεια: ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΈΔΙΟ RELEASE για τη δια βίου μάθηση και την ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην Κύπρο

ΣΧΈΔΙΟ RELEASE για τη δια βίου μάθηση και την ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην Κύπρο ΣΧΈΔΙΟ RELEASE για τη δια βίου μάθηση και την ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην Κύπρο Παρουσίαση από τις: Φροσούλα Πατσαλίδου, ερευνήτρια, & Μαίρη Κουτσελίνη, επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα. Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: εκπαιδευτική πολιτική, κοινωνία, σχολείο ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ

Ημερίδα. Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: εκπαιδευτική πολιτική, κοινωνία, σχολείο ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ Έργο: Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο) Επιστημονική υπεύθυνη: Καθηγήτρια Ζωή Παπαναούμ Ημερίδα Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΠΕΣ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΠΕΣ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΠΕΣ) Το Κέντρο Ερευνών Science-to-Marketing του Munster University (Γερμανία) πραγματοποίησε έρευνα με θέμα τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων,

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρίες Πολεοδομικού Σχεδιασμού

Θεωρίες Πολεοδομικού Σχεδιασμού ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική ομάδα: Ελένη Ανδρικοπούλου, Γρηγόρης Καυκαλάς 8 ο Μάθημα Αστικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Παροχή τεχνικής υποστήριξης στα μέλη των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ), παροχή κατάρτισης στους εμπλεκόμενους σε αυτά σχετικά με τη λειτουργία

Παροχή τεχνικής υποστήριξης στα μέλη των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ), παροχή κατάρτισης στους εμπλεκόμενους σε αυτά σχετικά με τη λειτουργία Παροχή τεχνικής υποστήριξης στα μέλη των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ), παροχή κατάρτισης στους εμπλεκόμενους σε αυτά σχετικά με τη λειτουργία των Συμβουλίων αυτών και διευκόλυνση της δικτύωσης,

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Περιβαλλοντική ευθύνη και απασχόληση. ρ Χριστίνα Θεοχάρη

Κοινωνική Περιβαλλοντική ευθύνη και απασχόληση. ρ Χριστίνα Θεοχάρη Κοινωνική Περιβαλλοντική ευθύνη και απασχόληση Συνάντηση Εργασίας ρ Χριστίνα Θεοχάρη Περιβαλλοντολόγος Μηχανικός Γραµµατέας Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΓΣΕΕ 7 Ιουνίου 2006 1 1. Η Κοινωνική εταιρική ευθύνη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016

ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016 ΠΡΟΩΡΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (Π.Ε.Σ.) ΠΡΑΓΑ 25-29/1/2016 ΣΚΟΠΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Βασικός σκοπός ήταν η απόκτηση νέων και εμβάθυνση ήδη γνωστών τεχνικών για την πρόληψη της μαθητικής διαρροής.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕ ΡΙΟ «Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση»

ΣΥΝΕ ΡΙΟ «Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΗΜΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΥΝΕ ΡΙΟ «Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» Εισήγηση θέμα : Απασχόληση και Τοπική Αυτοδιοίκηση ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013 Γιάννης Γούπιος ιευθυντής Ανάπτυξης και Οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχέδιο ράσης για την Κοινωνική Ενταξη

Εθνικό Σχέδιο ράσης για την Κοινωνική Ενταξη Σ Υ Ν Ε Σ Μ Ο Σ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ω Ν Β Ι Ο Μ Η Χ Α Ν Ι Ω Ν Εθνικό Σχέδιο ράσης για την Κοινωνική Ενταξη 2003-2005 Ο κοινωνικός αποκλεισµός αποτελεί πολυσύνθετο φαινόµενο που δε χαρακτηρίζεται µόνο από χαµηλά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Π. «EΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013»

ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Π. «EΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013» ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Π. «EΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1 «Μέσο-μακροπρόθεσμη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού που υφίσταται τις συνέπειες απρόβλεπτων τοπικών η

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ»

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Οι κλασικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζουν τη διαδικασία της επιλογής του τόπου εγκατάστασης των επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα επίδρασης ορισμένων μεμονωμένων παραγόντων,

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

Τάσεις, χαρακτηριστικά, προοπτικές και υποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 5 ο Συνέδριο EduPolicies Αθήνα, Σεπτέμβριος 2014

Τάσεις, χαρακτηριστικά, προοπτικές και υποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 5 ο Συνέδριο EduPolicies Αθήνα, Σεπτέμβριος 2014 Τάσεις, χαρακτηριστικά, προοπτικές και υποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 5 ο Συνέδριο EduPolicies Αθήνα, Σεπτέμβριος 2014 Η διεθνής βιβλιογραφία διαπιστώνει την αντιπαράθεση μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗΕΥΗΜΕΡΙΑΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕΤΟΠΙΚΟΕΠΙΠΕ Ο ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΜΠΟΤΗ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΤΟΠΙΚΗΕΥΗΜΕΡΙΑΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕΤΟΠΙΚΟΕΠΙΠΕ Ο ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΜΠΟΤΗ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΕΥΗΜΕΡΙΑΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕΤΟΠΙΚΟΕΠΙΠΕ Ο ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΜΠΟΤΗ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΠΙΚΗΕΥΗΜΕΡΙΑ Ηαυξημένησημασίατηςτοπικήςευημερίαςσυμπίπτει με την πιο ετερογενή,

Διαβάστε περισσότερα

Δ.Ε.Π.Π.Σ. Α.Π.Σ. & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Δρ Δημήτριος Γκότζος

Δ.Ε.Π.Π.Σ. Α.Π.Σ. & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Δρ Δημήτριος Γκότζος Δ.Ε.Π.Π.Σ. Α.Π.Σ. & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Δρ Δημήτριος Γκότζος Γενικές αρχές της εκπαίδευσης Παροχή γενικής παιδείας Καλλιέργεια δεξιοτήτων του μαθητή και η ανάδειξη των ενδιαφερόντων του Η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ: ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ 2014 2015

ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ: ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ 2014 2015 ΠΟΛΥΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ: ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ 2014 2015 ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 Π Ρ Ο Ο Ι Μ Ι Ο Η σημασία του ανθρώπινου

Διαβάστε περισσότερα

µε παιδιά.(πηγή: Eurostat:Labour Force Survey,1989. Ειδική ανάλυση από τη Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων).

µε παιδιά.(πηγή: Eurostat:Labour Force Survey,1989. Ειδική ανάλυση από τη Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων). Eξάρτηση ή ανεξαρτησία; υνατότητες και περιορισµοί για τις µόνες µητέρες ΗΜΗΤΡΑ ΚΟΓΚΙ ΟΥ ιεθνές Συνέδριο: Το φύλο των δικαιωµάτων, Αθήνα, 1996 ΙΟΤΙΜΑ Eξάρτηση / ανεξαρτησία, φύλο και κοινωνική πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

«Χώροι για ανάπτυξη κοινωνικής συνοχής»

«Χώροι για ανάπτυξη κοινωνικής συνοχής» «Χώροι για ανάπτυξη κοινωνικής συνοχής» Κύριοι Υπουργοί, του Χρήστου Πολυζογώπουλου Προέδρου της ΓΣΕΕ Κύριοι Βουλευτές, Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι, Θα ήθελα καταρχήν εκ µέρους της ΓΣΕΕ να ευχαριστήσω

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Ν. Λύτρας Το Φαινόμενο της Φτώχειας. Όψεις και Διαστάσεις

Ανδρέας Ν. Λύτρας Το Φαινόμενο της Φτώχειας. Όψεις και Διαστάσεις Ανδρέας Ν. Λύτρας Το Φαινόμενο της Φτώχειας Όψεις και Διαστάσεις Η Φτώχεια: Μια «άβολη» έννοια Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΟΚ (1984) σημειώνει ότι: «Φτωχοί είναι τα άτομα, οι οικογένειες και οι ομάδες προσώπων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ Απρίλιος 2012 Ανάλυση της Τοπικής Αγοράς Εργασίας 1. Περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών της περιοχής παρέμβασης στην οποία θα εφαρμοστεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ = O ΚΛΑ ΟΣ ΤΟΥ MANAGEMENT ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

«Συνεχιζόµενη επαγγελµατική κατάρτιση Εκπαίδευση και αρχική κατάρτιση»

«Συνεχιζόµενη επαγγελµατική κατάρτιση Εκπαίδευση και αρχική κατάρτιση» «Συνεχιζόµενη επαγγελµατική κατάρτιση Εκπαίδευση και αρχική κατάρτιση» Ελένη Κρικέλα, Προϊσταµένη Μονάδας Γ ΕΥΣΕΚΤ ράσεις Επαγγελµατικής Κατάρτισης Συγχρηµατοδοτούµενες από το ΕΚΤ στα Επιχειρησιακά Προγράµµατα

Διαβάστε περισσότερα

Δήμοι και Περιφέρειες μαζί, η απάντηση στην κρίση του Κοινωνικού Κράτους

Δήμοι και Περιφέρειες μαζί, η απάντηση στην κρίση του Κοινωνικού Κράτους Από Μπάστα Κων/νο Υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής «Κεντρικός Τομέας» Δήμοι και Περιφέρειες μαζί, η απάντηση στην κρίση του Κοινωνικού Κράτους Η κρίση του Κοινωνικού Κράτους σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ CLUSTERS Με σκοπό τον εντοπισμό των βασικών παραγόντων επιτυχίας

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση, κοινωνικός σχεδιασμός. Ρέμος Αρμάος MSc PhD, Υπεύθυνος εκπαίδευσης στελεχών ΚΕΘΕΑ

Εκπαίδευση, κοινωνικός σχεδιασμός. Ρέμος Αρμάος MSc PhD, Υπεύθυνος εκπαίδευσης στελεχών ΚΕΘΕΑ Εκπαίδευση, κοινωνικός σχεδιασμός Ρέμος Αρμάος MSc PhD, Υπεύθυνος εκπαίδευσης στελεχών ΚΕΘΕΑ armaos@kethea.gr Προτεραιότητες & βασικά μεγέθη εκπαίδευσης 2 Η ΔΒΜ αποτελεί προτεραιότητα σε διεθνές επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ. Γιώργος Τζέτζης Αναπ. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ. Γιώργος Τζέτζης Αναπ. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Γιώργος Τζέτζης Αναπ. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ/ΑΠΘ Ο ρόλος της άσκησης για όλους Η άσκηση με την συστηματική καθοδήγηση αποτελεί ουσιαστική κοινωνική επένδυση γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Ηµερίδα του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ µε θέµα: «Πολιτικές ενίσχυσης της Απασχόλησης»

Ηµερίδα του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ µε θέµα: «Πολιτικές ενίσχυσης της Απασχόλησης» Ηµερίδα του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ µε θέµα: «Πολιτικές ενίσχυσης της Απασχόλησης» Ν. ΑΝΑΛΥΤΗΣ 27/3/2003 Κατά την έναρξη του 21 ου αιώνα, από τις κυριότερες προκλήσεις που απασχολούν την Ευρώπη και φυσικά και τη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία The project Εισαγωγή ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και διδασκαλία Στόχοι Να κατανοήσετε τις έννοιες της κοινωνικοπολιτισμικής ετερότητας και ένταξης στο χώρο της

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδια Εκθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2011 (23.6) (OR. en) 11844/11 SOC 586 EDUC 207

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2011 (23.6) (OR. en) 11844/11 SOC 586 EDUC 207 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2011 (23.6) (OR. en) 11844/11 SOC 586 EDUC 207 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς : τις αντιπροσωπείες αριθ. προηγ. εγγρ.: 10535/11

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ. Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ. Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr Ενδογενής ανάπτυξη αξιοποίηση των τοπικών πόρων τοπικός προσδιορισμός των αναπτυξιακών προοπτικών - στόχων τοπικός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΚΓΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Κράτος Πρόνοιας, Δεξιότητες και Εκπαίδευση

ΣΥΚΓΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Κράτος Πρόνοιας, Δεξιότητες και Εκπαίδευση ΣΥΚΓΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Κράτος Πρόνοιας, Δεξιότητες και Εκπαίδευση Όπως είδαμε, η θεωρία των προνοιακών παραγωγικών συστημάτων (welfare production regimes WPR), συνδέει το μοντέλο καπιταλισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ. Τίτλος του έργου FORUM ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Χρηματοδοτικά στοιχεία του έργου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ή Κοινοτική Πρωτοβουλία

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ. Τίτλος του έργου FORUM ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Χρηματοδοτικά στοιχεία του έργου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ή Κοινοτική Πρωτοβουλία ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Η Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Καβάλας υλοποιεί τις παρακάτω δράσεις στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο ( ) Βασικά σημεία και διερευνητικές προσεγγίσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο ( ) Βασικά σημεία και διερευνητικές προσεγγίσεις Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο (2014-2020) Βασικά σημεία και διερευνητικές προσεγγίσεις Ελένη Κρικέλα Προϊσταμένη Μονάδας Α Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Παρακολούθησης

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ.

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ. 2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες Έχει παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει σαφής αντίληψη της σηµασίας του όρου "διοίκηση ή management επιχειρήσεων", ακόµη κι από άτοµα που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Σε όλα τα φιλοξενούμενα παιδιά και έφηβους παρέχονται υπηρεσίες: o Στέγασης, σίτισης και ολοκληρωμένης καθημερινής φροντίδας o Φροντίδας της Υγείας o Κοινωνικής συμβουλευτικής, ψυχολογικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ. ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟ Ο ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ. ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟ Ο ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ελτίο Τύπου 11-07-2008 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ. ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟ Ο ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ, ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ, ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος θα είναι η ανάπτυξη του κοινωνικού έργου των Δήμων με γνώμονα τον:

Στόχος θα είναι η ανάπτυξη του κοινωνικού έργου των Δήμων με γνώμονα τον: Ημερίδα με θέμα: Η κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα Τετάρτη 18 Μαρτίου Civitel Hotel Μαρούσι. ώρα 10:00 π.μ. Οργάνωση: ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Εισήγηση με Θέμα: Κοινωνική Οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο.

Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο. Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Τα τελευταία χρόνια βρισκόµαστε µπροστά σε µια βαθµιαία αποδόµηση της ανδροκρατικής έννοιας της ηγεσίας

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιοχές που διερευνήθηκαν συστηματικά από τα σχολεία ήσαν οι ακόλουθες: Σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών και μεταξύ μαθητών

Οι περιοχές που διερευνήθηκαν συστηματικά από τα σχολεία ήσαν οι ακόλουθες: Σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών και μεταξύ μαθητών Ανάπτυξη µεθόδων και εργαλείων έρευνας Από τα σχολεία που συµµετείχαν στην ΑΕΕ: Οργάνωσε οµάδες εργασίας το 66% Αξιοποίησε σχετική βιβλιογραφία το 66% Συγκέντρωσε δεδοµένα από: τα αρχεία του σχολείου το

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση

Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση Παιδιά με ειδικές ανάγκες Κατηγορίες διαφορετικών δυνατοτήτων Διανοητικές αναπηρίες (νοητική καθυστέρηση) Μαθησιακές δυσκολίες Συναισθηματικές ή συμπεριφορικές διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Συµπεράσµατα από οµάδες εργασίας του Συνεδρίου

Γ. Συµπεράσµατα από οµάδες εργασίας του Συνεδρίου Γ. Συµπεράσµατα από οµάδες εργασίας του Συνεδρίου 1. Θα βοηθούσε η ανάπτυξη ενός συντονιστικού οργάνου για θέµατα οικογένειας και παιδιών (π.χ. Υπουργείο Οικογένειας, Παιδιού και Νεότητας) 2. Η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Λιμνιωτάκη Δέσποινα Ψυχολόγος MSc Συνιδρύτρια της Κοιν.Σ.Επ The Healing Tree

Λιμνιωτάκη Δέσποινα Ψυχολόγος MSc Συνιδρύτρια της Κοιν.Σ.Επ The Healing Tree Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ) στην βάση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την εργασία των νέων, την επαναδραστηριοποίηση του άνεργου πληθυσμού και την αειφορία Λιμνιωτάκη Δέσποινα

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής

Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής Στρατηγική Εφαρµογή ιαχείριση κατά την καθηµερινή λειτουργία Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρµενίζουµε Μέτρηση και αξιολόγηση απόδοσης 1. Πρωταρχικά πρέπει να καθοριστούν τα επιθυµητά επίπεδα απόδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Σελίδα1 Η ΑΝΑΓΚΗ Η αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

Εξειδικευµένα κριτήρια που εφαρµόζονται στις αξιολογήσεις Πράξεων µε τη διαδικασία Συγκριτικής Αξιολόγησης όλων των κατηγοριών πράξεων του

Εξειδικευµένα κριτήρια που εφαρµόζονται στις αξιολογήσεις Πράξεων µε τη διαδικασία Συγκριτικής Αξιολόγησης όλων των κατηγοριών πράξεων του Εξειδικευµένα κριτήρια που εφαρµόζονται στις αξιολογήσεις Πράξεων µε τη διαδικασία Συγκριτικής Αξιολόγησης όλων των κατηγοριών πράξεων του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και ια Βίου Μάθηση», εξαιρουµένων

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας

Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: ευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 11

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 11 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 11 ( σελίδες σχολικού βιβλίου 135 139, έκδοση 2014 : σελίδες 130 134 ) 3.3.3 υναµική Οµάδων 3.3.3.1 Βασικές έννοιες - Ορισµοί Η οµάδα αποτελεί έννοια και όρο που

Διαβάστε περισσότερα

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο 1.2 Η Επιχείρηση

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο 1.2 Η Επιχείρηση http://www.economics.edu.gr 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 1.2 Η Επιχείρηση : σχολικό βιβλίο 1.2.1 Εισαγωγικές έννοιες Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας µας, το ίδιο σηµαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο (2014-2020) Βασικά σημεία και διερευνητικές προσεγγίσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο (2014-2020) Βασικά σημεία και διερευνητικές προσεγγίσεις Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο κατά τη Νέα Προγραμματική Περίοδο (2014-2020) Βασικά σημεία και διερευνητικές προσεγγίσεις Εμμανουέλα Κουρούση Μονάδα Β Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΤοδιαδίκτυοστηνΕλλάδα: Εµπόδια και Προοπτικές

ΤοδιαδίκτυοστηνΕλλάδα: Εµπόδια και Προοπτικές Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ& ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τ. Καρατάσσου 11, 117 42 Αθήνα,, TηλT ηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 T. Karatassou sou

Διαβάστε περισσότερα

Η φτώχεια γένους θυληκού. Δρ Λ. Αλιπράντη- Μαράτου

Η φτώχεια γένους θυληκού. Δρ Λ. Αλιπράντη- Μαράτου Η φτώχεια γένους θυληκού Δρ Λ. Αλιπράντη- Μαράτου Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, ΕΚΚΕ Εισαγωγή Τα τελευταία χρόνια, η πολυπλοκότητα των μετασχηματισμών που παρατηρούνται έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕΣΥΠ) ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΣΥΠ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, υλοποιεί ως συντονιστής στο Σχέδιο «Αποστολή για την Κοινωνική Ένταξη και Απασχόληση Ευάλωτων Ομάδων» της Α.Σ. Δίκτυο Αλληλεγγύης,

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Oι πολυάριθμοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, 20-21 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο εκέµβριος 2005 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τη διενέργεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας, αλλά και από τις επιµέρους συσκέψεις για

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας για την «Οικογένεια στην κρίση», για

Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας για την «Οικογένεια στην κρίση», για Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας για την «Οικογένεια στην κρίση», για ένα τόσο εξαιρετικά σημαντικό θέμα που αγγίζει και αφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III. Αξιολόγηση Τµήµατος από τους Αποφοίτους

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III. Αξιολόγηση Τµήµατος από τους Αποφοίτους ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III Αξιολόγηση Τµήµατος από τους Αποφοίτους ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Το Τµήµα ιαχείρισης Πληροφοριών του Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ στο πλαίσιο του έργου «Ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Επιστημονικός Υπεύθυνος Έρευνας : Καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Επιστημονικός Υπεύθυνος Έρευνας : Καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Επιστημονικός Υπεύθυνος Έρευνας : Καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2010 2 3 4 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

Εισαγωγή ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΑΘΡΩΠΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ Εισαγωγή Σκοπός του εντύπου είναι η παρουσίαση των βασικών προνοιών του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή»,

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστο Εγγυηµένο Ει Ε σ ι όδ ό η δ µ η α

Ελάχιστο Εγγυηµένο Ει Ε σ ι όδ ό η δ µ η α Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα Tο Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα Θεσµοθετήθηκε µε το Νόµο 4093/2012 και στοχεύει στη διασφάλιση ενός ελάχιστου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης Απευθύνεται σε άτοµα και οικογένειες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΕΚ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ. 24-25 Μαϊου 2008, Χόρινχεμ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΕΚ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ. 24-25 Μαϊου 2008, Χόρινχεμ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΕΚ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ 24-25 Μαϊου 2008, Χόρινχεμ Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι, Θέλω κατ αρχάς να σας ευχαριστήσω θερμά για την ευγενική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Ηµερίδα «Σπουδές στη Γεωγραφία και Προοπτικές Σταδιοδροµίας», Τµήµα Γεωγραφίας, Πανεπιστηµίου Αιγαίου, Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2006. ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Η Πρόκληση της Ανταγωνιστικότητας Η Εκθεση για την Παγκόσµια Ανταγωνιστικότητα,

Η Πρόκληση της Ανταγωνιστικότητας Η Εκθεση για την Παγκόσµια Ανταγωνιστικότητα, Xαιρετισµός Υπουργού Εµπορίου, Βιοµηχανίας και Τουρισµού κ. Αντώνη Μιχαηλίδη στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως και το Cyprus College µε τη στήριξη των Price Waterhouse

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Ενότητα 5: Χρήστος Παρθένης Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: Το παράδειγμα του Προγράμματος «Εκπαίδευση των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

H Υφιστάμενη Κατάσταση των Νέων στην Κύπρο. Νοέμβριος 2015

H Υφιστάμενη Κατάσταση των Νέων στην Κύπρο. Νοέμβριος 2015 H Υφιστάμενη Κατάσταση των Νέων στην Κύπρο Νοέμβριος 2015 Ατζέντα 1. Εισαγωγή 2. Γενικά Στοιχεία Ερωτηθέντων 3. Εκπαίδευση και Κατάρτιση 4. Νεανική Απασχόληση και Επιχειρηματικότητα 5. Κοινωνική Ένταξη

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο στο ευρείας κυκλοφορίας περιοδικό ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΤΟ ΠΑΙ Ι ΜΟΥ, τεύχος 2 ο, Ιανουάριος 2007, σ

Κείµενο στο ευρείας κυκλοφορίας περιοδικό ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΤΟ ΠΑΙ Ι ΜΟΥ, τεύχος 2 ο, Ιανουάριος 2007, σ Κείµενο στο ευρείας κυκλοφορίας περιοδικό ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΤΟ ΠΑΙ Ι ΜΟΥ, τεύχος 2 ο, Ιανουάριος 2007, σ. 80-83 ΕΝΑ ΤΑΞΙ Ι ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΟΓΚΙ ΟΥ, Αναπλ. Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τµήµα ηµοτικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Όλγα Ιακωβίδου, Καθηγήτρια ΑΠΘ Τµήµα Γεωπονίας, Τοµέας Αγροτικής Οικονοµίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης e-mail:olg@agro.auth.gr Ο αγροτουρισµός,

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού ή Διοίκηση Προσωπικού. Η Στελέχωση 1

Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού ή Διοίκηση Προσωπικού. Η Στελέχωση 1 Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού ή Διοίκηση Προσωπικού Η Στελέχωση 1 Με τον όρο στελέχωση εννοούνται εκείνες οι λειτουργίες που διασφαλίζουν ότι η οργάνωση έχει στο παρόν, και θα έχει στο κοντινό μέλλον,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστημιακή - Επιχειρηματική Συνεργασία

Πανεπιστημιακή - Επιχειρηματική Συνεργασία Πανεπιστημιακή - Επιχειρηματική Συνεργασία Π Ε Σ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Συνδιοργάνωση Ημερίδας Φοιτητές «σαΐνια» παράγουν καινοτομία διαγωνισμός καινοτομίας Μαρινόπουλου Πανόραμα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ Ο.Κ.Ε. Γενική Συνέλευση 9-12 Ιουλίου 2009 - Βουδαπέστη INTERNATIONAL ASSOCIATION OF ECONOMIC AND SOCIAL COUNCILS AND SIMILAR INSTITUTIONS General Assembly 9-12 July 2009 - Budapest ΟΜΙΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς: την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (1ο τμήμα)

Διαβάστε περισσότερα