Μάρω Βαμβουνάκη, 2011 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2011, αντίτυπα ISBN

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μάρω Βαμβουνάκη, 2011 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2011. Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2011, 30.000 αντίτυπα ISBN 978-960-496-076-7"

Transcript

1

2

3

4 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο ερωτευμένος Πολωνός ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μάρω Βαμβουνάκη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕξΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΕΙΚΟΝΑ ΕξΩΦΥΛΛΟΥ: Έντουαρντ Χόπερ, Room in New York, 1932, Sheldon Museum of Art, Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, Λίνκολν ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Σταμάτιος Κοτσάτος & ΣΙΑ Ο.Ε. ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: Ηλιόπουλος Θ. Ρόδόπουλος Π. Ο.Ε. Μάρω Βαμβουνάκη, 2011 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2011 Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2011, αντίτυπα ISBN Τυπώθηκε σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών, προερχόμενο αποκλειστικά και μόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. PSICHOGIOS PUBLICATIONS S.A. Έδρα: Τατοΐου 121 Head office: 121, Tatoiou Str Μεταμόρφωση Metamorfossi, Greece Βιβλιοπωλείο: Μαυρομιχάλη 1 Bookstore: 1, Mavromichali Str Αθήνα Athens, Greece Τηλ.: Tel.: Telefax: Telefax:

5 Ψυχογιοσ ΛογοΤΕχνια

6 ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ Ο Αρχάγγελος του καφενείου, διηγήματα, 1η έκδοση, Εκδ. Πύρινος Κόσμος 1978, εξαντλήθηκε. Ο Κύκνος κι αυτός, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. Οδυσσέας 1979, 10η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ, Το χρονικό μιας μοιχείας, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. Δόμος 1981, 23η έκδοση Αυτή η σκάλα δεν κατεβαίνει, διηγήματα, 1η έκδοση, Εκδ. Δόμος 1982, 11η έκδοση Ντούλια, Μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. Δόμος 1984, 11η έκδοση Χρόνια πολλά γλυκιά μου, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1985, 12η έκδοση Ο αντίπαλος εραστής, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1986, 22η έκδοση Η μοναξιά είναι από χώμα, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1987, 27η έκδοση Ιστορίες με καλό τέλος, διηγήματα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1988, 12η έκδοση Οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1990, 33η έκδοση Τα κλειστά μάτια, αφήγημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1990, 8η έκδοση Τανγκό μες στον καθρέφτη, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1992, 15η έκδοση Το δωμάτιο που ταξιδεύει, παιδικό, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1992, 2η έκδοση Λουλούδι της κανέλλας, ταξιδιωτικό, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1993, 5η έκδοση Θεατρικά 1, θέατρο, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1994, 2η έκδοση Θεατρικά 2, θέατρο, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1994, 2η έκδοση Με βελούδινα βήματα ο χρόνος, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1995, 6η έκδοση Τα ραντεβού με τη Σιμόνη, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1996, 10η έκδοση 2003.

7 Ο πιανίστας και ο θάνατος, μυθιστόρημα, 1η έκδοση (με το ψευδώνυμο Βίργκω Βολάνη), Εκδ. Δόμος 1993, 8η έκδοση Η κραταιά αγάπη, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1998, 11η έκδοση Τηλεφωνήματα και ενοχές, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 1999, 6η έκδοση Το τραγούδι της μάσκας, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 2000, 6η έκδοση Ο Ντάνκαν γυρεύει τον Θεό, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 2001, 3η έκδοση ΕΡΩΤΑΣ: Το γελοίο και το δέος, μυθιστόρημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 2002, 5η έκδοση Όταν ο Θεός πεθαίνει (μια συζήτηση με τον Αλέξανδρο Κατσιάρα), 1η έκδοση, Εκδ. Δόμος 2003, 4η έκδοση, Εκδ. Αρμός Όχι άλλη αναβολή, Μιχάλη, βιογραφικό αφήγημα, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 2004, 2η έκδοση Τα πράγματα που ζουν απ τον χαμό, 1η έκδοση, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ 2005, 3η έκδοση Αντήχησα απ το παρελθόν, μελέτημα, Εκδ. ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν: Ο παλιάτσος και η Άνιμα, ψυχολογία, 1η έκδοση, Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2006, 64η χιλιάδα Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης, ψυχολογία, 1η έκδοση, Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2008, 78η χιλιάδα Χορός μεταμφιεσμένων, ψυχολογία, 1η έκδοση, Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2009, 30ή χιλιάδα Μια μεγάλη καρδιά γεμίζει με ελάχιστα, ψυχολογία, 1η έκδοση, Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2010, 30ή χιλιάδα 2011 Το χρονικό μιας μοιχείας, τόμος με τρεις νουβέλες, 2η έκδοση, Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2010, 16η χιλιάδα. Αυτή η σκάλα δεν κατεβαίνει, διηγήματα, 2η έκδοση, Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ 2009, 6η χιλιάδα 2011.

8 Σ εκείνον που λέει: «Όταν πεθάνω όμως εγώ, εσύ, στον κόσμο μόνο εσύ, θα ξέρεις ποιος ήμουν».

9 1 Η φανερή ιστορία

10 Επρόκειτο για μια έκτακτη εκπομπή του είδους εκείνου που προκαλεί εξαιρετικό ενδιαφέρον στο πλατύ τηλεοπτικό κοινό^ που η εξέλιξή της μπορεί να διαρκέσει για μήνες και μήνες, καμιά φορά και για χρόνια, που ενδέχεται να μην καταλήξει πουθενά, να αφήσει παντοτινά μετέωρο το ερώτημα και την αγωνία που την προκάλεσαν. Μια εκπομπή απ αυτές που αναφέρονται σε πρόσωπα που εξαφανίσθηκαν και παίζονται με μεγάλη επιτυχία στις τηλεοράσεις πολλών χωρών της γης. Παλιότερα, πριν από την εξάπλωση της τηλεόρασης, τα ραδιόφωνα εκφωνούσαν κάποια δελτία αναζητήσεων αλλά ένας τέτοιος τρόπος έρευνας ήταν σίγουρα πιο χλωμός και υποτονικός, καμιά σχέση δεν είχε με τον σημερινό τρόπο με τον οποίο τώρα στα κανάλια χειρίζονται αυτές τις ακραίες περιπέτειες και που στην πορεία δεν μπορείς να ξέρεις τι εντέλει θα αποκαλυφθεί. Εξαιρετικά θρίλερ για παίκτες και θεατές. Αιωρείται πάντα και μια πιθανότητα θανάτου στην όλη υπόθεση και αυτό το αποτρόπαιο αλλά συνάμα ελκυστικό ενδεχόμενο ερεθίζει μοναδικά. Ο τρόμος για τους άλλους, η αγωνία για τους ξένους είναι τρόμοι και αγωνίες

11 ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ ηδονικές, μπορείς να αναστατώνεσαι με το δυσάρεστο, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την εξαίσια βεβαιότητα ότι εσύ όμως παραμένεις αμέτοχος και κυρίως ασφαλής. Δεν είσαι παρά ένας καλά κρυμμένος παρατηρητής στην πολυθρόνα σου, στο κλειδωμένο σπίτι σου, κανένας από τους πρωταγωνιστές του δράματος δε γνωρίζει καν ότι παρακολουθείς την ανοιγμένη σου τηλεόραση. Η θέση του θεατή ξένων συμφορών είναι μια σπάνια απόλαυση. Οι καταστάσεις ταύτισης, είτε σε φτηνές εκπομπές είτε στην υψηλή τέχνη, του θεάτρου ας πούμε, παραμένουν αιωνίως σαγηνευτικές για τους ανθρώπους. Το γεγονός ότι μετέχεις σε μια συνταρακτική περιπέτεια, αλλά μετέχεις μέχρι το βαθμό που αντέχουν τα νεύρα σου, ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή να διακόψεις την ταύτιση πατώντας ένα κουμπί στη συσκευή σου, σου προσφέρει την ευχέρεια να βιώσεις ακίνδυνα πολλά, εντάσεις, αγωνίες, όνειρα, τρόμους, διαστροφές, περιπέτειες, που ναι μεν διψάς αλλά οι δειλίες σου στη ζωή τη ζώσα σού το απαγορεύουν. Σ αυτήν ακριβώς την ευχέρεια δε ριζώνει και η δημοφιλία για τα βιβλία, τον κινηματογράφο, τα θέατρα, τα τραγούδια, την όπερα; Μπορεί η ποιότητα και οι τρόποι κάθαρσης να διαφέρουν, ωστόσο πηγή παραμένει η προσφερόμενη ταύτιση. Και όχι μονάχα η ταύτιση με τους πάσχοντες, τους εξαφανισμένους και τους αμήχανους συγγενείς στην εκπομπή που μιλάμε, αλλά υπάρχει εδώ και το γοητευτικό στοιχείο μιας εξουσίας ιδιαίτερης, του να καλείται ο τηλεθεατής να αναλάβει το ρόλο του αστυ-

12 Ο ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΩΝΟΣ νομικού, του ψυχολόγου, του κοινωνιολόγου ρόλους που όλοι αγαπούν να υιοθετούν εύκολα, να συζητάει τις εικασίες του με τους γύρω, να στοιχηματίζει για τη δική του εξυπνάδα και διαίσθηση. Το γεγονός πάντως μιας εξαφάνισης, η οποία παρατείνεται χωρίς εξήγηση και αποκρίσεις, είναι ένα συμβάν που εγείρει αντιφατικές αντιδράσεις. Θέτει για άλλη μια φορά το ερώτημα: Μήπως δικαιούται κάποιος ενήλικος να εξαφανιστεί; Παραπέρα: Επιτρέπεται, ακόμη και στους πιο στενούς οικείους του, να τον αναζητούν πεισματικά και μάλιστα καθιστώντας τον δημόσιο θέαμα; Να απλώνουν τα μυστικά του στο πρώτο πλάνο της κοινωνικής ζωής, συχνότατα καταντώντας τα ένα ριάλιτι προς τέρψη των τηλεθεατών, που, όπως είπαμε, ταυτιζόμενοι εκ του ασφαλούς με τα δράματα των άλλων, βιώνουν μια δική τους φαντασίωση; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, ανάμεσα στους θεατές που αγωνιούν για τις έρευνες, θα υπάρχουν και κάποιοι, λίγοι ίσως, των οποίων η αγωνία εντοπίζεται στο να μην ανακαλυφθεί ο εξαφανισμένος. Κάποιοι που εύχονται να καταφέρει να ξεφύγει από όλους και όλα ο άφαντος ήρωας και να χαθεί παντελώς. Είναι οι πιο καταπιεσμένοι από τους τηλεθεατές, εκείνοι που ζηλεύουν τον εξαφανισμένο, αυτόν που βρήκε το κουράγιο να δραπετεύσει από την προσωπική του φυλακή. Όχι, για τους παρατηρητές τούτους δεν είναι η συμπόνια με τον χαμένο και τους δι-

13 ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ κούς του που επικρατεί στα συναισθήματά τους, είναι ο θαυμασμός για το δραπέτη και την ικανότητά του να σχεδιάσει τόσο έξυπνα μιαν απόδραση. Τέλος πάντων, δεν είναι της πολύτιμης και ακριβής ελευθερίας του ένας άνθρωπος να επιλέξει να τραβήξει μιαν αυλαία βαριά στα μέχρι σήμερα της ζωής του και να φύγει για κάπου αλλού, για νέα ευκαιρία, για πλήρη μεταμόρφωση χωρίς να δώσει σε κανένα λογαριασμό; Το γεγονός ότι δεν καθησυχάζει τους δικούς του, ώστε να μη φοβούνται τα χειρότερα, όπως διαρκώς επαναλαμβάνουν στις τηλεοπτικές ικεσίες τους, τις πιο πολλές φορές αποδεικνύει ότι η σχέση με αυτούς τους δικούς του είναι σχέση προβληματική, δίχως συνεννόηση και σεβασμό^ πιθανότατα αυτή ακριβώς η δυσλειτουργική σχέση να στάθηκε η αιτία της απελπισμένης φυγής. Εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού παραδέχονται και τα κείμενα της Αγίας Γραφής, που ναι μεν διδάσκουν συγχώρεση και επιείκεια, αλλά πάνω από όλα επιζητούν την ειλικρίνεια στους λογισμούς, την αλήθεια, τη μόνη που σώζει. Δε μας αγαπούν ούτε μας σέβονται με το ζόρι στο κάτω κάτω, κι είναι αυτό μια μοναδική πραγματικότητα, που, αν δεν τη διδαχθείς και δεν την αποδεχθείς κάποτε, η πορεία σου θα οδηγείται όλο και πιο κοντά στο χάσμα, προς την ασυνεννοησία, την παρεξήγηση και την οδύνη που προξενούν. Όσο για την υποκρισία που όσο τίποτα καλλιεργείται εξωτερικά αλλά και μέσα μας, στους διαλόγους με τον εαυτό μας, θα ήταν ανόητα περιττό να αρχίσουμε να αναλύουμε το ρόλο της.

14 Ο ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΩΝΟΣ Γιατί να καλούνται οι τηλεθεατές και «όλοι όσοι κάτι γνωρίζουν» να τον κατασκοπεύσουν, να τον καταδιώξουν, να τον παγιδεύσουν σαν ποντίκι, σαν εγκληματία ή σαν ψυχασθενή; Να τον συλλάβουν κάποια στιγμή; Να αποκαλύπτουν στην κάμερα παλιά του μυστικά, και μάλιστα με τον παραποιημένο τρόπο που κατά κανόνα κατατίθενται οι μαρτυρίες ακόμη και των πιο καλοπροαίρετων; Να παρακολουθούν και να πληροφορούν για κινήσεις τους και άλλα, άσχετα τρίτα πρόσωπα, κατά λάθος και επειδή μοιάζουν με την τηλεοπτική περιγραφή του εξαφανισμένου; Ασφαλώς και υπάρχουν οι περιπτώσεις που θα σπεύσουν να επικαλεσθούν οι αναγνώστες, όσοι έχουν αντίρρηση για τα παραπάνω. Στις περιπτώσεις όπου κάποιος χάθηκε από ατύχημα, από αμνησία, από κουφότητα, επειδή έπεσε στην εκμετάλλευση εγκληματιών ή ενός παράφρονα, έχουν δίκιο οι συγγενείς του να αγωνιούν και να τον γυρεύουν. Κανένας ασφαλώς δεν αρνείται την ευαισθησία τέτοιων περιστατικών, δε νομίζω όμως ότι σ αυτές τις εκπομπές για εξαφανισμένους τηρείται μια τέτοια λεπτή διάκριση. Εδώ κάθε εξαφανισμένος είναι στόχος διακαής. Πρέπει να γίνει έρευνα μέχρις εξαντλήσεως, μέχρις εσχάτων και να αποκαλυφθεί πάση θυσία ο χαμένος και το κρησφύγετο. Να ανακοινωθεί επακριβώς τι συνέβη. Είναι γενικά αποδεκτό, σύμφωνα με την προβληματική τηλεόρασης και τηλεθεατών, ότι σου απαγορεύεται να μας εγκαταλείψεις χωρίς έστω να μας παραδώσεις όσο γίνεται λεπτομερέστατο λογαριασμό για το πώς και

15 ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ τα γιατί. Η ζωή των άλλων οφείλει να είναι υπό το βλέμμα μας, υπό τη σκιά μας και υπό την κρίση μας. Η ελευθερία της σχέσης, που είναι η μόνη η οποία μπορεί να δομήσει σχέση, στην ουσία απαγορεύεται. Γενικώς τα μέλη μιας κοινότητας, μιας οικογένειας ιδίως, κάθε θεσμού και δεσμού, δεν προλαβαίνουν να μάθουν το τι θέλουν διότι προηγείται το τι υποχρεούνται να κάνουν^ και είναι τόσο σαρωτικό το τελευταίο, ώστε, στο τέλος, η προσωπική επιθυμία που χαρακτηρίζει μοναδικό το κάθε ανθρώπινο πλάσμα και καθιστά αξιόλογη τη ζωή να έχει περάσει όχι μόνο στην αδιαφορία μας, αλλά και σε πλήρη ανυποληψία. Η εκπομπή στην οποία αναφερόμαστε, προκειμένου να ξεκινήσουμε τούτη την ιστορία, δεν είναι από εκείνες που εντάσσονται σε εβδομαδιαία προγράμματα του είδους, αν και μοιάζει. Τη διοργάνωσε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μεγάλο ιδιωτικό κανάλι εκτάκτως και περίπου τέσσερα χρόνια μετά την εντυπωσιακή εξαφάνιση της ηθοποιού Ρωξάνης Δανηλάτου. Ο συντονιστής του προγράμματος ήταν έμπειρος δημοσιογράφος γενικών θεμάτων, από τους ικανότερους, όχι ειδικευμένος δηλαδή σε εκπομπές οι οποίες αναζητούν εξαφανισμένα πρόσωπα, κι αυτή η επιλογή προσέθετε στο σχεδιασμό κάποια επιπλέον εγκυρότητα. Η αλήθεια είναι ότι είχε ήδη περάσει αρκετός καιρός από το δραματικό συμβάν, είπαμε περίπου τέσσερα χρόνια. Επαναλαμβάνουμε ότι οι συγγε-

16 Ο ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΩΝΟΣ νείς της αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στην εκπομπή, πως το υλικό στοιχειοθετήθηκε από τη γνωστή βιογραφία της χαμένης γυναίκας, από παλιά δημοσιεύματα και φιλμ, από καταθέσεις συνεργατών και ελάχιστων φίλων. Όμως και πάλι, όλο το τρίωρο που διάρκεσε εκείνη τη νύχτα η τηλεοπτική έρευνα, τηλέφωνα και υπολογιστές του σταθμού παρέμεναν ανοιχτά και δέχονταν πληροφορίες, και την ελάχιστη δυνατή πληροφορία, όπως επαναλάμβανε ο δημοσιογράφος-παρουσιαστής καλώντας τους θεατές από Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίοι, επώνυμα ή ανώνυμα, κατέθεταν το μακρύ και το κοντό τους, δήλωναν εικασίες, τρέλες και φαντασιοπληξίες, ή αναστάτωναν μια περιοχή, όπου, όπως ισχυρίζονταν, είδαν με τα μάτια τους την ηθοποιό. Κάποιος μάλιστα ανώνυμος άντρας με βαριά φωνή τηλεφώνησε και σε ανοιχτή ακρόαση δήλωνε με τον αργόσυρτο τόνο του καλού γνώστη ότι ξέρει καλά πως η Ρωξάνη Δανηλάτου βρίσκεται έγκλειστη σε δημόσιο ψυχιατρείο νησιού. Ότι τη βρήκαν να περπατά, εντελώς χαμένη, με βαριά αμνησία, πριν από λίγα χρόνια γύρω από τις φτωχότερες συνοικίες του Πειραιά και την οδήγησαν τελικά σε ίδρυμα. Ο άντρας που τηλεφωνούσε βεβαίωνε ότι εργάστηκε ένα διάστημα ως νοσοκόμος στο ίδρυμα και θυμάται ολοκάθαρα το πρόσωπό της, που τώρα βλέπει σε γκρο πλαν στην οθόνη του. Παρακινούσε τους αρμόδιους να γυρέψουν εκεί την εξαφανισμένη γυναίκα. Η πληροφορία αποδείχθηκε σύντομα άκυρη, η γυναίκα που εντοπίσθηκε σ εκείνο το θλιβερό ψυχιατρείο έμοιαζε κάπως αλ-

17 ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ λά δεν ήταν η Ρωξάνη. Τέτοιες κακοπροαίρετες ή καλοπροαίρετες παραπλανήσεις είναι η τροφή που συντηρεί και παρατείνει τέτοιου είδους προγράμματα^ μπολιάζουν με μικρά διεγερτικά σενάρια τη ροή τους κι ας έχουν άκαρπο τέλος. Όσο περνούσε η ώρα, αρκετά μετά τα μεσάνυχτα, η τηλεθέαση έσπασε τα μέχρι τότε ρεκόρ, ολόκληρη η χώρα αδημονούσε και ξενυχτούσε, ο δημοσιογράφος-παρουσιαστής αποδεικνυόταν δεξιοτέχνης στα παιχνίδια της αγωνίας, της ελπίδας και της απογοήτευσης, ενώ η περίπτωση Δανηλάτου είχε ανοιχτεί σαν άψυχο όσο και δημόσιο πτώμα σε κρεβάτι νεκροτομείου. Ο καθένας έσκυβε να παρατηρήσει και να ψηλαφήσει όπου ήθελε. Η δικαιολογία ότι όλα τούτα γίνονται «για το καλό της» παραμένει μια δικαιολογία αμφισβητήσιμη και τις πιο πολλές φορές υποκριτική. Πάντα το ερώτημα του ποιος γνωρίζει όντως το καλό του άλλου θα παραμένει ένα ζήτημα ρευστό και λεπτότατο, ένα σίγουρα επικίνδυνο σλάλομ. Όταν αγνοείται η γνώμη εκείνου για τον οποίο τόσο θερμά ενδιαφερόμαστε, το ενδιαφέρον μας «για το καλό του» έχει αρχίσει να γλιστράει σε κατηφόρα λερωμένη με λασπόνερα. Κι εξάλλου, και όπως λέγεται, η απρόσκλητη σπουδή προς βοήθεια είναι καταρχήν απορριπτέα. Το μόνο που διέσωζε τη σοβαρότητα ενός ανθρώπινου παρελθόντος, που το ξανασκέπαζε ευγενικά μετά τη βάναυση εισβολή, ήταν και είναι η σιωπή, η απέραντη σιωπή της χαμένης γυναίκας.

18 Ο ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΩΝΟΣ Εκείνο το βράδυ της 30ής Μαρτίου, και περίπου τέσσερα χρόνια πριν από την προαναφερθείσα τηλεοπτική εκπομπή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κατά το νυχτερινό δελτίο ειδήσεων όλων των σταθμών, ανακοινώθηκε ότι η πρωταγωνίστρια του Εθνικού Θεάτρου Ρωξάνη Δανηλάτου δεν εμφανίστηκε στην αποψινή παράσταση, δεν ειδοποίησε το θέατρο για την απουσία της, ούτε μπόρεσε να βρεθεί στο σπίτι της, στο τηλέφωνό της ή κάπου αλλού. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Καλοκαίρι και καταχνιά του Τενεσί Ουίλιαμς, που παίζεται με τεράστια απήχηση από την αρχή της φετινής σεζόν, όπως και όλοι οι συνεργάτες της, ανησυχούν. Οι παραστάσεις αναβάλλονται μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Aπό τη διοίκηση του θεάτρου διευκρινίζεται ότι οι θεατές, οι οποίοι έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια για την εβδομάδα ετούτη, μπορούν να περάσουν από το ταμείο της Κεντρικής Σκηνής ή από κάθε άλλο ταμείο όπου προπωλούνται εισιτήρια και να λάβουν πίσω τα χρήματά τους. Ήταν απαραίτητο να ανακοινωθεί αυτό, διότι η παράσταση Καλοκαίρι και καταχνιά κέρδιζε όλο και μεγαλύτερη προσέλευση θεατών όσο προχωρούσε ο χρόνος. Ένας μεγάλος αριθμός εισιτηρίων είχαν πράγματι προπωληθεί και ήταν δύσκολο έως ακατόρθωτο να πετύχει κανείς, και για όλο τον επόμενο μήνα, μια καλή θέση στην αίθουσα. Κοινό και κριτικοί συμφωνούσαν πως πρόκειται για μία από τις πιο ευτυχείς εποχές του Εθνικού Θεάτρου, η ατμόσφαιρα του Αμερικανικού Νότου αποδόθηκε στα σκηνικά και στη μουσική αριστουργηματικά, όμως

19 ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ το ύψιστο ατού, κατά τη γνώμη των πάντων, ήταν η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας, που στο ρόλο της τραγικής Άλμας σαν διάφανη ψυχή αναζητούσε, σπαραχτικά όσο και διακριτικά, την πολυπόθητη υπόστασή της όπως έγραψε ο πιο δύσκολος από τους κριτικούς της δεκαετίας στη στήλη του, και που τώρα ξαφνικά και δίχως κατανοητή αφορμή αγνοείται. Δόθηκε μάλιστα και μια συνέντευξη Τύπου προς τους καλλιτεχνικούς συντάκτες των εφημερίδων και των άλλων εντύπων, όπου δυο δημοσιογράφοι ρώτησαν το διευθυντή του θεάτρου τι θα συμβεί στην περίπτωση που η Δανηλάτου, ο μη γένοιτο, δεν εμφανισθεί τελικά. Θα κατέβει το έργο ή θα υπάρξει αντικατάσταση στο ρόλο της Άλμας; Ο διευθυντής προτίμησε να μην απαντήσει ευθέως στη «σκληρή και άκομψη» όπως τη χαρακτήρισε ερώτησή τους και δήλωσε με στόμφο πως κανείς δε θέλει ούτε να διανοηθεί ότι κάτι σοβαρό συνέβη στην κυρία Δανηλάτου, τόσο σοβαρό ώστε να τεθεί θέμα αντικατάστασής της ή διακοπής του έργου. «Όλοι», είπε με ακόμη πιο μεγάλο στόμφο και έκδηλη συγκίνηση, «όχι μονάχα εύχονται αλλά και πιστεύουν πως τούτη η εξαφάνιση δεν είναι παρά μια μικρή περιπέτεια, μια κάποια παρεξήγηση, που σύντομα θα διασκεδασθεί». Οι επαΐοντες όμως και οι παρατρεχάμενοι της Κεντρικής Σκηνής γνώριζαν και διέδιδαν με πεποίθηση ότι, αν σε πέντε μέρες δεν έχουμε νέα από την πρωταγωνίστρια, η αντικατάστασή της είναι παραπάνω από βέβαιη. Ήδη,

20 Ο ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΩΝΟΣ ισχυρίζονταν, προετοιμάζεται στο ρόλο της Άλμας η Μιρένα Δαμόγλη, η νεαρή πολλά υποσχόμενη ηθοποιός, που πέρυσι βραβεύθηκε με το Βραβείο Πρώτου Γυναικείου Ρόλου στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Βεβαίωναν μάλιστα ότι το ίδιο το σημερινό απομεσήμερο ξεκίνησαν εντατικές πρόβες στην ερμητικά αποκλεισμένη σκηνή για να μάθει μια ώρα αρχύτερα το ρόλο της. Έπειτα από την ανακοίνωση του θεάτρου, οι εφημερίδες και κυρίως τα τηλεοπτικά κανάλια έκαναν πρώτο θέμα τους σε όλων των ειδών και ποιοτήτων τις εκπομπές το «θρίλερ» της Ρωξάνης Δανηλάτου, όπως το χαρακτήριζαν οι τίτλοι. Η πρωταγωνίστρια δεν είχε έρθει στην ώρα της στο καμαρίνι για την παράσταση. Ούτε στην ώρα της, ούτε μετά, ούτε ποτέ μέχρι τώρα. Κανένα σημείο, καμιά ειδοποίηση. Οι συνάδελφοί της και οι συγγενείς της δεν μπόρεσαν πράγματι να τη βρουν ούτε στο σπίτι της, ούτε πουθενά αλλού όπου θα μπορούσε να έχει πάει^ όπου θα μπορούσαν τουλάχιστον να φανταστούν οι δικοί της. Ακούστηκε ότι ο αδελφός της, με άδεια από την Εισαγγελία, κάλεσε τεχνικό να διαρρήξει τη βαριά εξώπορτα της βίλας της και να μπει στο εσωτερικό. Ο χώρος θύμιζε σπίτι του οποίου οι κάτοικοι ζουν εκεί κανονικά και απρόσκοπτα, απουσιάζουν τώρα, σύντομα όμως θα επιστρέψουν και τίποτα δε φαίνεται να διαταράσσει τη σιωπηλή ατμόσφαιρα της οικίας, τίποτα που να ανησυχεί όσους έχουν συνηθίσει να το επισκέπτονται.

21 ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ Και όμως, η κάτοικος της βίλας δεν επέστρεφε. Έφυγε άραγε οικειοθελώς; Της συνέβη κάτι δυσάρεστο και δεν είναι σε θέση να ειδοποιήσει; Αυτά είναι τα δυο βασικά ερωτήματα που θέτουν οι γύρω κάθε φορά που συμβαίνει μια εξαφάνιση, στην αρχή τουλάχιστον, και προτού αρχίσουν να συγκεντρώνονται «κάποια κομμάτια του παζλ», όπως συνηθίζουν να λένε σε τέτοια περιστατικά οι πιο στομφώδεις από τους εκφωνητές των εκπομπών και οι συντάκτες αστυνομικών δελτίων. Δεν είχε αφήσει κανένα σημείωμα, κανένα σημάδι. Άνοιξαν και έψαξαν τα συρτάρια στα κομοδίνα του κρεβατιού, τα συρτάρια του εβένινου σεκρετέρ που κοιτάζει προς τον κήπο, τα συρτάρια μέσα στις ντουλάπες, τον πάγκο της κουζίνας, τα ράφια της βιβλιοθήκης, το τραπεζάκι μπροστά στον καναπέ του καθιστικού, τα άλλα τραπεζάκια δίπλα στις παλιές πολυθρόνες και την ντορμέζα, όλες τις επιφάνειες όπου θα μπορούσε να ακουμπήσει κανείς ένα αποχαιρετιστήριο γράμμα, μια σημείωση που κάτι να εξηγεί. Όλα δείχνουν ότι η τριανταεννιάχρονη δημοφιλής ηθοποιός του θεάτρου, που μόνο μεγάλες επιτυχίες έχει να επιδείξει από νεαρή ηλικία, έχει φύγει από το σπίτι της από προχθές με τρόπο που δε φανερώνει τίποτα διαφορετικό από τις καθημερινές της συνήθειες, καμιά παρέκκλιση από τη ρουτίνα που επί χρόνια ζούσε. Άλλωστε, υπήρξε πάντοτε γυναίκα χαμηλών τόνων, διακριτική, σχεδόν εσωστρεφής, χωρίς εξάρσεις ή απότομες αλλαγές στο πρόγραμμα, σπάνια δημιουργούσε

22 Ο ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΩΝΟΣ ερωτηματικά και ανησυχίες στους ανθρώπους που συναναστρεφόταν. Ειδικά στη δουλειά της, όλα τα χρόνια διατηρούσε τάξη και πειθαρχία στρατιωτική, διαχώριζε κάθετα κάθε προσωπικό πρόβλημα από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις της, συμπεριφορά που προξένησε απορία όσο και δέος τις δύσκολες εποχές που υπέφερε, τότε, παλιά, μέσα σ εκείνη την οικογενειακή της τραγωδία. Κανένα καπρίτσιο, καμιά εξαίρεση, καμιά απαίτηση παράλογη, ούτε καν ανθρώπινη χάρη δε ζήτησε από κανένα ποτέ της. Ήταν τόσο άψογη που θα μπορούσε να πει κανείς πως, ακριβώς γι αυτό, κρατούσε μια απόσταση σεβασμού, σαν φωτοστέφανο, να την απομακρύνει από τους άλλους. Την ανέφεραν ως υπόδειγμα επαγγελματισμού και ευθύνης στο θέατρο και στις σχολές υποκριτικής. Το σπίτι δε βρέθηκε κλειδωμένο^ έδειχνε αθώο, καθημερινό, παραδομένο στην πιο ακίνδυνη ρουτίνα. Η αυλόπορτα του κήπου παρέμενε μισάνοιχτη, δεν είχε πάρει φορέματα και άλλα αντικείμενα που συνήθως παίρνουμε μαζί μας προκειμένου να φύγουμε ακόμη και για ένα ολιγοήμερο ταξίδι. Δεν υπήρχε βέβαια πουθενά το διαβατήριό της, αλλά η οικονόμος της που, σημειωτέον, το τελευταίο δεκαήμερο είχε λείψει με άδεια για προβλήματα υγείας και δε βρισκόταν στο σπίτι της πρωταγωνίστριας στην Εκάλη τη μέρα της εξαφάνισης καταθέτει πως πάντα κρατούσε στην τσάντα της το διαβατήριο, διότι τους τελευταίους μήνες είχε χάσει την αστυνομική της ταυτότητα και χρησιμοποιούσε το διαβατήριο ως απόδειξη των στοιχείων της όταν αυτό ήταν αναγκαίο.

23 ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ Όσο περνούσαν οι μέρες και η ηθοποιός δεν έδινε σημείο ζωής, τα σενάρια για την περίπτωσή της οργίαζαν. Τα ρεπορτάζ στις εφημερίδες και οι τηλεοπτικές εκπομπές, από τις πιο σοβαρές μέχρι τις πιο κίτρινες, συναγωνίζονταν στο ποιος θα εμφανίσει τα περισσότερα αποκλειστικά στοιχεία, ποιος θα αποκαλύψει άγνωστες πτυχές από την παρελθούσα ιστορία της. Ασφαλώς ο αδελφός της έκανε στην αστυνομία δήλωση εξαφάνισής της και παράλληλα ανέθεσε σε ντετέκτιβ να ερευνήσει την υπόθεση. Έτσι ξαναγύρισε σε πρώτο πλάνο η βιογραφία της Ρωξάνης Δανηλάτου, εκείνη που ήταν μέχρι τώρα γνωστή, αλλά κι εκείνη που δεν ήταν γνωστή. Τη δεύτερη βιογραφία τη στοιχειοθετούσαν ως συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις αλήθειες, μισές αλήθειες, παραποιήσεις αλήθειας, ανακρίβειες και πάρα πολλά ψεύδη. Το αδηφάγο αναγνωστικό και τηλεοπτικό πλήθος ξανάκουγε ή πρωτάκουγε τώρα πως η ηθοποιός γεννήθηκε πριν από τριάντα εννέα χρόνια στη Ζάκυνθο, πως από τότε που ήταν μικρή, στην αρχή του δημοτικού σχολείου, μετακόμισε ακολουθώντας την εύπορη οικογένειά της στην Αθήνα, όπoυ και μεταφέρθηκαν οι επαγγελματικές δραστηριότητες του πατέρα, ο οποίος επιπλέον επιθυμούσε να φέρει τα παιδιά του στην πρωτεύουσα, προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε σπουδές, πράγμα που για εκείνον ήταν ιδιαίτερα σημα-

24 Ο ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΩΝΟΣ ντικό για την προσωπικότητά τους και το μέλλον τους. Από τότε που μετακόμισαν, κατοίκησαν στο δίπατο σπίτι που αγόρασε ο πατέρας στην Εκάλη, εκεί δηλαδή όπου μέχρι σήμερα μένει η Ρωξάνη, που έμενε δηλαδή μέχρι τη μοιραία εξαφάνισή της^ στο άδειο και βουβό σήμερα σπίτι, με μόνη κάτοικο και φρουρό του την πιστή γριά οικονόμο, που, καθισμένη ως αργά τα βράδια στην πολυθρόνα μπροστά στην τζαμόπορτα του κήπου, περιμένει στο μισοσκόταδο, αργώντας πάντα να ανάψει τα εσωτερικά φώτα του σπιτιού. Πιστεύει ότι το σκοτάδι συντροφεύει τις αναμνήσεις καλύτερα από το φως και αναζητάει να βυθίζεται στο βελούδο του. Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται το σκοτάδι και άλλοι που αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια μαζί του^ για άλλους η νύχτα είναι απειλή, για άλλους θαλπωρή. Η φιγούρα της οικονόμου τις νύχτες φωτίζεται επί ώρες μονάχα από τους ωχρούς γλόμπους του δρόμου έξω. Ο πατέρας της εξαφανισμένης γυναίκας υπήρξε επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης μεγάλων ακινήτων στα Επτάνησα, από παλιά οικογένεια εμπόρων με συναλλαγές στην Ιταλία, τη Γαλλία και πολύ παλιότερα στο πλούσιο τότε Βουκουρέστι. Παρά κάποιες απανωτές πτωχεύσεις και άλλες οικονομικές κρίσεις στην οικογένεια, κατάφεραν με πείσμα να ξανακερδίσουν περιουσίες και κοινωνική καταξίωση και να λάβουν μέρος στα πολιτικά πράγματα του καιρού τους στη Ζάκυνθο. Ο ίδιος, αφού μορφώθηκε και εκπαιδεύθηκε επαρκώς στο Παρίσι πάνω στην τέχνη του αρώματος, επέστρεψε φέρελπις στα Επτάνη-

25 ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ σα και ασχολήθηκε με επιχειρήσεις αρωμάτων αλλά και φαρμακευτικών σκευασμάτων και καλλυντικών. Με την επιστροφή του, διοργανώθηκαν πάμπολλες βεγγέρες και κάθε είδους εορτές με στόχο να τον προξενέψουν στις καλύτερες νύφες της κοινωνίας τους. Σύντομα όλη αυτή η αγωνία σταμάτησε και μάλιστα απότομα, αφού εκείνος διάλεξε να ζητήσει σε γάμο την ήσυχη κόρη μακρινών του συγγενών και να προχωρήσει στο μυστήριο μέσα σε έξι μήνες. Η νύφη αποδέχθηκε την τύχη της με συγκρατημένο ύφος, ήταν χαρακτήρας που δεν ενθουσιαζόταν εύκολα και σε περίπτωση που θα αισθανόταν μια δυνατή χαρά δεν υπήρχε περίπτωση να τη φανερώσει, δεν έδειχνε να έχει την ανάγκη να μοιράζεται συναισθήματα. Δεν είναι εύκολο να γίνει πάντα κατανοητό αν αυτή η εγκράτεια είναι στοιχείο μιας εσωστρεφούς προσωπικότητας είτε οφείλεται στο γεγονός ότι τέτοιοι τύποι δεν κυριεύονται ποτέ από ισχυρά συναισθήματα. Η επιλογή του άφησε άφωνους τους πάντες στην καλή κοινωνία της Ζακύνθου, δεν υπήρχε να ειπωθεί τίποτα μεμπτό εναντίον την νεαρής νύφης, αλλά ούτε και κανένα εντυπωσιακό εύσημο μπορούσε να αποδοθεί, κι αυτό ήταν ήδη μια απογοήτευση, μια γενική απορία, τη στιγμή που επρόκειτο για τόσο ξεχωριστό, επιφανή και περιζήτητο γαμπρό. Κάποιος στοχαστικός ηλικιωμένος γείτονας εξέφρασε μιαν εικασία που έδειχνε να έχει την αξία της. Ότι ο Δανηλάτος επέλεξε μια τέτοια γυναίκα, προκειμένου να έχει ήσυχο το κεφάλι του. Χορτάτος από την μποέμικη ζωή του τόσα χρόνια, ίσως και κορεσμένος από ερωτικές πε-

26 Ο ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΩΝΟΣ ριπέτειες στα ξένα, προτίμησε στο εξής να συμβιώσει με μια κοπέλα την οποία δεν υπήρχε κίνδυνος να ερωτευτεί. «Έρωτες και οικογένεια δεν είναι γενικώς βολικός συνδυασμός», κατέληξε με σίγουρο ύφος όπως απευθυνόταν στην ομήγυρη ακόμη μιας ξενυχτισμένης βεγγέρας. Το σπίτι όπου γεννήθηκαν η Ρωξάνη και ο αδελφός της στη Ζάκυνθο βρισκόταν απομακρυσμένο σε πυκνοφυτεμένη εξοχή, απομονωμένο από τους περαστικούς, με μεγάλες μάντρες που πρασίνιζαν από αναρριχητικά και μια δεντροστοιχία από πανύψηλα κυπαρίσσια. Το σπίτι αυτό που θύμιζε μικρό πύργο σήμερα έχει εγκαταλειφθεί εντελώς στη φθορά των καιρών, φαίνεται σχεδόν ετοιμόρροπο. Σε κάποιες μεριές είναι γκρεμισμένο τόσο, ώστε μικρά δέντρα, εκείνα τα δύσοσμα που ονομάζονται και «δέντρα του Ιούδα», όπως και συκιές, έχουν φυτρώσει μέσα σε κάποια δωμάτια και ξεπροβάλλει από τα κουφώματα προς τα έξω το φύλλωμά τους. Ο δραστήριος πατέρας της πέθανε στο γραφείο του, στο κέντρο πια της Αθήνας, νωρίς από εγκεφαλικό, όταν η Ρωξάνη πήγαινε στην πέμπτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Οι συγγενείς θυμούνται πως κατά την κηδεία του και την ώρα που οι ιερείς άρχισαν να ψάλλουν το πικρότατο «μακαρία η οδός», η μικρή του κόρη λιποθύμησε, σωριάστηκε ξαφνικά στα μάρμαρα του ναού, όπως ένα μικρό μικρό δεντράκι όταν αόρατο πριόνι αθόρυβα και μονομιάς κόψει τη βάση του.

27 ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ Η μητέρα της, τύπος όπως ήδη είπαμε ήσυχος αλλά και φιλάσθενος, δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ, αφοσιώθηκε ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ στο να μεγαλώσει τα δυο παιδιά της, το γιο της και την κατάοπέντε ερωτευμένος χρόνια μικρότερη κόρη της. Δεν της ήταν ιδιαίτερα Πολωνός δύσκολη μια τέτοια θυσία, όχι τόσο γιατί τη συντρόφευε ένας μεγάλος έρωτας, παντοτινός, προς τον νεκρό σύζυγό της, όσο γιατί η ιδιοσυγκρασία της, ψυχρή και άτο- Μια διάσημη ηθοποιός του θεάτρου εξαφανίζεται αι λίγο πριν από νη, δεν είχε ανάγκη ούτε και αντοχές να ξαναμπεί σε κα- την παράσταση Καλοκαίρι και καταχνιά όπου πρωταγωνιστεί. νενός Οι έρευνες είδους της συναισθηματική αστυνομίας, των συγγενών, περιπέτεια. των τηλεοπτικών Οι αλλαγές για εκείνη εκπομπών κατέληγαν δεν οδηγούν ανυπόφορα πουθενά. κοπιώδεις και την αποσυντόνιζαν για χρόνια, ήταν από τους χαρακτήρες που προ- Έχει αυτοκτονήσει; Τη δολοφόνησαν; Ή μια τυχαία συνάντηση τιμούσαν με έναν άντρα κατάαπό πολύ τηννα Πολωνία παραμένουν τη μεταμόρφωσε προσκολλημένοι και τον σε μια ακολούθησε δυσάρεστη πολύ συνήθεια μακριά από παρά τη ζωή να που αναλαμβάνουν μέχρι τότε ζούσε; νέες ευθύνες, ούτε ενθουσιασμούς ούτε προσαρμοστικότητα Η επιτυχία και ο βαθύς έρωτας, το ταλέντο και η θηλυκή φύση. διέθετε ποτέ της. Η φωλιά των συνηθειών, που έτυχε να «Η φανερή ιστορία» μιας γυναίκας που όλοι γνώριζαν, και την «ηπεριτυλίξουν κρυφή ιστορία», με η μυστική, τον καιρό που σαν μόνο κισσός, εκείνη και ήταν εκείνος για εκείνη ξέρουν. το πιο Δύο άνετο, επίπεδα πεδα το αναπαυτικό ύπαρξης που απομακρύνονται, πλαίσιο. νται, το ένα πιο αληθινό από το άλλο. Η πίστη της στη χηρεία φάνταζε βέβαια αξιοθαύμαστη. Ήταν από τις περιπτώσεις που ο θαυμασμός μας για θυσιασμένους γονείς, χήρες και χήρους, δεν είναι παρά μια επιπόλαιη, αφελής γνώμη. Κι αν η ίδια πότε πότε αφηνόταν στην αυτολύπηση και στον αυτοθαυμασμό που τη συντροφεύει, επρόκειτο για συγκίνηση σύντομη και επιφανειακή, λες και παρακολουθούσε σε ταινία μια ιστορία που έμοιαζε κάπως με τη δική της και θεωρούσε πρέπον να δακρύσει. Κανένα δράμα δεν έκρυβε το δράμα της^ περισσό- τερο από καθετί την απασχολούσε η επισφαλής κατά τη δική της γνώμη υγεία της. Παρά ταύτα ήταν μια τυπικά ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ MΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:...

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... 20 κλασικά αλλά και καινούρια παραμύθια με πριγκίπισσες Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: PRINCESS STORIES Από τις Εκδόσεις Igloo Books, Μεγάλη Βρετανία 2009 ΤΙΤΛΟΣ BIBΛΙΟΥ: Ιστορίες για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

Τζοάνα Μπάσφορντ. Μυστικός Κήπος. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού

Τζοάνα Μπάσφορντ. Μυστικός Κήπος. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μυστικός Κήπος Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μυστικός Κήπος Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Σχεδιασμός: Jason Ribeiro, Johanna Basford 203 Johanna Basford Johanna Basford

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Millénium 3 & 4 Dupuis 2014, by Man, Homs and Runberg Millenium 2014 Stieg Larsson and Moggliden AB www.dupuis.com All rights reserved. EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2015 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη»

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Συνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου Το «Μια συγνώμη για το τέλος» είναι η νέα συγγραφική δουλειά της Λένας Μαντά, που μόλις

Διαβάστε περισσότερα

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0222-2

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0222-2 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Το λουλουδόπαιδο και άλλες ιστορίες ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Αιµιλία Κονταίου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2015. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015. Έντυπη έκδοση ISBN 978-618-01-0908-5 Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN 978-618-01-0909-2

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2015. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015. Έντυπη έκδοση ISBN 978-618-01-0908-5 Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN 978-618-01-0909-2 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Ντανιέλα και τα Επτά Λυκάκια ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Σπύρος Γούσης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βάσω Βύρρα ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες.

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1 Σενάριο Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Σε αντίθεση με τα αφηγηματικά ή λογοτεχνικά είδη, το σενάριο περιγράφει αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992.

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΙΑΒΑΣΕΙΣ Συνέντευξη από τη δηµοσιογράφο κα Τατιάνα Στεφανίδου ηµοσιογράφοι Χάρης Μιχαηλίδης ηµήτρης Μαρούδας Φένια Πάσσα Αµαλία Τζήµα Λυδία Τούµπη Συντονισµός -επιµέλεια κειµένου Όµιλος δηµοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Μερκούριος Αυτζής, 2014. Ðñþôç Ýêäïóç: Απρίλιος 2014 ÉSBN 978-618-01-0294-9

Μερκούριος Αυτζής, 2014. Ðñþôç Ýêäïóç: Απρίλιος 2014 ÉSBN 978-618-01-0294-9 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Τρελό µου αµαξίδιο ÓÕÃÃÑÁÖΕΙΣ: Μερκούριος Αυτζής ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Ελίζα Βαβούρη ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ελένη Σταυροπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεόραση και διαφήμιση

Τηλεόραση και διαφήμιση Τηλεόραση και διαφήμιση Δείτε τι έγραψαν μερικά παιδιά για τις διαφημίσεις:... Σε κάθε σπίτι σήμερα έχει μπει η τηλεόραση και, όπως γνωρίζουμε, κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε από τις διάφορες διαφημίσεις που

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Αφροδίτη Βακάλη: «Σε όλες τις εποχές ο δρόμος της συγγραφής ήταν και είναι μοναχικός»

Αφροδίτη Βακάλη: «Σε όλες τις εποχές ο δρόμος της συγγραφής ήταν και είναι μοναχικός» Αφροδίτη Βακάλη: «Σε όλες τις εποχές ο δρόμος της συγγραφής ήταν και είναι μοναχικός» Η Αφροδίτη Βακάλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και είναι εκπαιδευτικός. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

O xαρταετός της Σμύρνης

O xαρταετός της Σμύρνης ...... O xαρταετός της Σμύρνης Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2009 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Λάµπρου Κατσώνη 271 & Γεωργίου Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. 1. Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης. Μπορείτε να βοηθήσετε να μη

Διαβάστε περισσότερα

Σπουδές στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Τεχνολογίας τροφίμων.

Σπουδές στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Τεχνολογίας τροφίμων. A.K. 0176 Επώνυμο Κανλής Ονομα Οδυσσέας Ψευδώνυμο/καλλιτεχνικό όνομα Πάγκαρος Τόπος γεννήσεως Θεσσαλονίκη Ημερομηνία γεννήσεως 1993 Βιογραφικά στοιχεία Σπουδές στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ;

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΕ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ-ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΕ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ-ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΕ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ-ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΒΟΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΜΗ ΣΑΡΑΝΤΑΕΝΑ, ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΕ 10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247

Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247 Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247 Κείμενο [Η επίδραση της τηλεόρασης στην ανάγνωση] Ένα σημαντικό ερώτημα που αφορά τις σχέσεις τηλεόρασης και προτιμήσεων του κοινού συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Περιγραφή εργαστηρίου Οι ιστορίες είναι γεγονότα ζωής ή του μυαλού ή μήπως απλώς

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε.

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε. Μάχη Νικολάρα: Θα μιλήσουμε για τον τομέα της εκπαίδευσης από μια άλλη σκοπιά. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας εχθές ανέτρεψαν κατά κάποιο τρόπο τον προγραμματισμό αυτής της εκπομπής, όμως όλα

Διαβάστε περισσότερα

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

ISBN: 978-618-5093-18-1

ISBN: 978-618-5093-18-1 ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί

Διαβάστε περισσότερα

Το τέλος -ένας µονόλογος-

Το τέλος -ένας µονόλογος- Το τέλος -ένας µονόλογος- Γυναίκα µόνη, όµορφη, τριακονταετής. Καθιστή, µετά όρθια, πάντα µόνη. Χώρος κλειστός, ελάχιστα φωτεινός, παλιά ωραίος. Η ατµόσφαιρα έχει κάτι το πένθιµο. Το πρόσωπο κάτι το µόνιµο

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βιβλίο πρέπει να είναι ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟ!!!

Ένα βιβλίο πρέπει να είναι ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟ!!! Μουσικό Σχολείο Λάρισας Τάσου Λειβαδίτη 20 Ένα βιβλίο πρέπει να είναι ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟ!!! Τα κείμενα που ακολουθούν είναι μαθητικές δημιουργίες και απαντούν στο ερώτημα «τι διαβάζουν τα παιδιά μας», μόνιμη

Διαβάστε περισσότερα

Σόφη Θεοδωρίδου: "Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί"

Σόφη Θεοδωρίδου: Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί Σόφη Θεοδωρίδου: "Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί" Το clickatlife επιλέγει ρήσεις από έντεκα συγγραφείς της παγκόσμιας κλασσικής λογοτεχνίας για να ανοίξει διάλογο με σύγχρονους

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ 1. Σηκωνόμαστε όρθιοι και καρφιτσώνουμε μια κόλλα χαρτί στην πλάτη του κάθε παιδιού. Ας γράψουμε πάνω στην πλάτη του καθενός ανώνυμα κάτι που μας αρέσει πραγματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο σεμινάριο. Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία. Bar theater

Διήμερο σεμινάριο. Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία. Bar theater Διήμερο σεμινάριο Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία Bar theater & Γιατί η υποκριτική είναι Τέχνη Σάββατο και Κυριακή 19 και 20 Οκτωβρίου 2013 στην αίθουσα του ''Θυρεάτη''(παραπλεύρως Αφων Καρκούλη) Έναρξη

Διαβάστε περισσότερα

Στον κόσμο με την Thalya

Στον κόσμο με την Thalya Γρηγόρης Μπελαβίλας Στον κόσμο με την Thalya Συνέντευξη: Τσέκος Αθανάσιος Tι σάς κάνει να γράφετε μουσική? Ο βασικός λογος είναι ότι οι μουσικές που γράφω μού αρέσουν πολύ πιό πολύ από τίς μουσικές τών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι.

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Το κομποσχοίνι είναι φτιαγμένο για να κάνουμε προσευχή. Δεν είναι διακοσμητικό, ούτε κάτι μαγικό. Είναι όπλο ιερό, μας υπενθυμίζει την προσευχή την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαιρινές διακοπές

Καλοκαιρινές διακοπές Καλοκαιρινές διακοπές Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού Tα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Για παιδιά 0-5 ετών Πάνινα βιβλία 0-3

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ενότητα: Κοινωνικές σχέσεις (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Η λέξη ΠΑΙΧΝΊΔΙ προέρχεται από την λέξη παίχτης παίζω παις. Με την έννοια παιχνίδι ορίζουμε την κατ εξοχήν αυθόρμητη και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα των παιδιών που έχει ως στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Το αληθινό παραμύθι της βίας. Από τον Ευγένιο Τριβιζά*

Το αληθινό παραμύθι της βίας. Από τον Ευγένιο Τριβιζά* Α. ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Διαβάζουμε το κείμενο. Το αληθινό παραμύθι της βίας Από τον Ευγένιο Τριβιζά* Η εκφοβιστική και επιθετική συμπεριφορά παιδιών εναντίον συμμαθητών τους είναι ένα πολύμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Τα Ψυχολογικά Χαρακτηριστικά και η Αντιμετώπιση της Κρίσης

Τα Ψυχολογικά Χαρακτηριστικά και η Αντιμετώπιση της Κρίσης Τα Ψυχολογικά Χαρακτηριστικά και η Αντιμετώπιση της Κρίσης Μαρία Βακόλα (PhD) Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 3 rd Marketing and Field Force Excellence Aθήνα, 2013 Δεν επιλέγουμε την κρίση που θα αντιμετωπίσουμε.

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Π ρ ώ τ ο μ έ ρ ο ς Πώς σας λένε; Από πού είστε; Πού μένετε; Τι δουλειά κάνετε; Πόσα μέλη έχει η οικογένειά σας; Γιατί μαθαίνετε ελληνικά; Ξέρετε άλλες ξένες γλώσσες; Γιατί τις

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου

Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου Στην Αγορά των αρχαίων Αθηναίων (με τον Κ. Βέτση), Γνώση, Αθήνα 19893, Καλειδοσκόπιο, Αθήνα 20064 (έκδοση αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη) Αρχαιολογία Ένα ταξίδι στο παρελθόν, οδηγός για παιδιά, Κέδρος,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους Εφηβεία και Πρότυπα Τι σημαίνει εφηβεία; Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση που κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ 381 ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΤΟ επόμενο θέμα είναι πολύ σημαντικό. Μας απασχολεί πάρα πολύ, μόνο ως προφήτες όμως μπορούμε να λειτουργήσουμε. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης διαβήτης και οικογένεια Δημ. Θ. Καραμήτσος

Σακχαρώδης διαβήτης και οικογένεια Δημ. Θ. Καραμήτσος Σακχαρώδης διαβήτης και οικογένεια Δημ. Θ. Καραμήτσος Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Διάγνωση διαβήτη Σε μεσήλικα Σε ηλικιωμένο Σε παιδί ή έφηβο Διαβήτης σε ενήλικες και υπερήλικες Ενήλικας ή Ηλικιωμένος

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργειες διαχείρισης του άγχους Πρόγραμμα Leonardo da Vinci. Παιχνίδι ανάληψης ρόλων για τον εκπαιδευτικό οργανισμό GEA από την IDEC

Ενέργειες διαχείρισης του άγχους Πρόγραμμα Leonardo da Vinci. Παιχνίδι ανάληψης ρόλων για τον εκπαιδευτικό οργανισμό GEA από την IDEC Παιχνίδι ανάληψης ρόλων για τον εκπαιδευτικό οργανισμό GEA από την IDEC 1 Εισαγωγή - Κανόνες 1. Στόχοι Οι στόχοι του παιχνιδιού ανάληψης ρόλων είναι: -Να διευκολυνθεί η αφομοίωση των νέων γνώσεων -Να ενθαρρυνθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΤΩΝΑ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ ΣΠΙΤΙ...

Η ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΤΩΝΑ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ ΣΠΙΤΙ... Παιδιά στα αζήτητα 31.12.2010 Η ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΚΟΙΤΩΝΑ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ ΣΠΙΤΙ... εν γνώρισαν ποτέ τους φυσικούς γονείς τους. Ήρθαν στον κόσµο

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα;

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Το λέμφωμα είναι δυνητικά ιάσιμη νόσος Με την επιστημονική συνεργασία του Αιματολογικού Τμήματος, Γ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής,

Διαβάστε περισσότερα

Σ ένα συνοριακό σταθμό

Σ ένα συνοριακό σταθμό Σ ένα συνοριακό σταθμό - Αντώνη Σαμαράκη Σχεδιασμός πρότασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος Δημιουργία κλίματος δεκτικότητας Προβάλλονται εικόνες σχετικές με σταθμούς και τρένα με μουσική υπόκρουση και

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

«Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» του συγγραφέα-εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου

«Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» του συγγραφέα-εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» του συγγραφέα-εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια Δραστηριότητες: Βασιλική Νίκα Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Διατσέντα Παρίση Τιμή: 12 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα

http://hallofpeople.com/gr/bio/koyn.php ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ Αποσπάσματα από συνεντεύξεις του. (Από την επίσημη ιστοσελίδα του «Θεάτρου Τέχνης»)

http://hallofpeople.com/gr/bio/koyn.php ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ Αποσπάσματα από συνεντεύξεις του. (Από την επίσημη ιστοσελίδα του «Θεάτρου Τέχνης») http://hallofpeople.com/gr/bio/koyn.php ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ Αποσπάσματα από συνεντεύξεις του. (Από την επίσημη ιστοσελίδα του «Θεάτρου Τέχνης») Δε κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δε κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε.

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό.

Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό. Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό. Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό; Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε. Καθ.: Είναι καλός ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΟ 2015 S. Subsidiary Maristos Group of Companies

ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΟ 2015 S. Subsidiary Maristos Group of Companies ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΟ 2015 S. Subsidiary Maristos Group of Companies Είμαι γυναίκα κι αυτό θα πει ότι πρέπει να εφευρίσκω διαρκώς τρόπους να καταφέρνω να συνδυάζω από τη μία πλευρά τα καθήκοντα της νοικοκυράς, σπίτι,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Startups & Media. Achilles Hekimoglou @hekimoglou

Startups & Media. Achilles Hekimoglou @hekimoglou Startups & Media Achilles Hekimoglou @hekimoglou Rule #1 Rule #1 Δεν επιδιώκουμε δημοσιότητα, εάν δεν είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε προϊόντα και υπηρεσίες, διότι υπάρχει η πιθανότητα να εκτεθούμε και

Διαβάστε περισσότερα

παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια

παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Κουκλοθέατρο ΑΝΕΜΗ παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια H πολύχρονη εμπειρία και η αγάπη μας για τα παιδιά, σας υπόσχονται μια μοναδική παράσταση κουκλοθεάτρου με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ; Μικρός οδηγός για δραστηριότητες μελέτης κινηματογραφικών μεταφορών από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ

ΠΩΣ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ; Μικρός οδηγός για δραστηριότητες μελέτης κινηματογραφικών μεταφορών από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ ΠΩΣ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ; Μικρός οδηγός για δραστηριότητες μελέτης κινηματογραφικών μεταφορών από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ αρχική εκδοχή: Θεοδωρίδης Μ. (2006), «Πώς ερωτεύονται στη Βερόνα; σκέψεις για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ Αστρολογικές συμβουλές για την ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ Αστρολογικές συμβουλές για την ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ Αστρολογικές συμβουλές για την ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη Κατά τη διάρκεια των αιώνων, πολλοί αξιόλογοι μελετητές της αστρολογίας παρατήρησαν ότι ορισμένα αποτελέσματα επαναλαμβάνονταν κάτω

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ» «Στερνή μου γνώμη, να σε είχα πρώτα», λέει ο σοφός λαός μας. Και πόσο δίκιο έχει, μονολογεί ο Κωνσταντής,

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

707_THEFINALBOOK_Layout 1 5/12/2012 8:44 πμ Page 1. Σοφία Σταμπολίτη. Καρκινικές Φράσεις. ...ένα παιχνίδι λέξεων...

707_THEFINALBOOK_Layout 1 5/12/2012 8:44 πμ Page 1. Σοφία Σταμπολίτη. Καρκινικές Φράσεις. ...ένα παιχνίδι λέξεων... 707_THEFINALBOOK_Layout 1 5/12/2012 8:44 πμ Page 1 Σοφία Σταμπολίτη 707 Καρκινικές Φράσεις...ένα παιχνίδι λέξεων... 707_THEFINALBOOK_Layout 1 5/12/2012 8:44 πμ Page 2 707 Καρκινικές Φράσεις 2012 Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

9/7 31/7 Θεατρική παράσταση ΟΜΑΔΑΣ 33 «ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ»

9/7 31/7 Θεατρική παράσταση ΟΜΑΔΑΣ 33 «ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ» 9/7 31/7 Θεατρική παράσταση ΟΜΑΔΑΣ 33 «ΕΞΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ» Πολλές φορές ο μόνος τρόπος για να αφηγηθείς τη δική σου ιστορία είναι μέσα από τις ιστορίες των άλλων. Ίσως ο μόνος τρόπος για να μιλήσεις για το

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Συζητήστε με τον εξεταστή / την εξετάστρια για το παρακάτω θέμα: Πηγαίνουν τις μέρες μας οι νέοι στην όπερα;

Συζητήστε με τον εξεταστή / την εξετάστρια για το παρακάτω θέμα: Πηγαίνουν τις μέρες μας οι νέοι στην όπερα; ΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ ΤΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ / ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗΣ Οι προφορικές εξετάσεις αποτελούνται από τρία αξιολογούμενα μέρη. Στα θέματα Β και Γ ο εξεταζόμενος / η εξεταζόμενη έχει 30 δευτερόλεπτα να σκέφτεται τα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! etwinning συνεργασία του Νηπιαγωγείου Σεισίου και του 1 ου Νηπιαγωγείου Μουρικίου στα πλαίσια του προγράμματος «Ας ζήσουμε ένα ταξίδι με τους

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Θετικός Συγκριτικός Υπερθετικός τις λίγες απλώς παχιοί άνω. 3) Να συμπληρώσεις τα παρακάτω κενά ώστε το κείμενο να είναι σωστά ορθογραφημένο.

Θετικός Συγκριτικός Υπερθετικός τις λίγες απλώς παχιοί άνω. 3) Να συμπληρώσεις τα παρακάτω κενά ώστε το κείμενο να είναι σωστά ορθογραφημένο. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 2014 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... Όνομα πατρός:... Τηλέφωνα επικοινωνίας:.. Σχολείο προέλευσης:.. 1) Να γράψεις ένα σύνθετο επίθετο υπερθετικού βαθμού

Διαβάστε περισσότερα

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://artpress.sundaybloody.com/ Βασίλης Κάργας http://goo.gl/di6ugf Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέαςεικονογράφος : «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

www.psychologyonline.gr Newsletter Αθλητικής Ψυχολογίας, Ιανουαρίου Φεβρουαρίου 2009 Αγαπητοί Φίλοι,

www.psychologyonline.gr Newsletter Αθλητικής Ψυχολογίας, Ιανουαρίου Φεβρουαρίου 2009 Αγαπητοί Φίλοι, Newsletter Αθλητικής Ψυχολογίας, Ιανουαρίου Φεβρουαρίου 2009 Αγαπητοί Φίλοι, Μετά την σύντοµη ανάπαυλα των Χριστουγεννιάτικων διακοπών µας, έφτασε ένας ορεξάτος και Ολόφρεσκος Νέος Χρόνος που κουβαλά µαζί

Διαβάστε περισσότερα