: 150 χρόνια από την ένωση των επτανήσων με την κυρίως Ελλάδα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1864-2014: 150 χρόνια από την ένωση των επτανήσων με την κυρίως Ελλάδα"

Transcript

1 : 150 χρόνια από την ένωση των επτανήσων με την κυρίως Ελλάδα

2 150 χρόνια πριν σημειώνεται η πρώτη μεγάλη αλλάγη στο νεοϊδρυθέν ελληνικό κράτος σε σχέση με την εδαφική του έκταση,αφού γίνεται η ένωση των επτανήσων με την Ελλάδα.Είναι η πρώτη επέκταση της μικρής τότε χώρας,η οποία επικυρώνεται με τιμές και εορτασμούς από τη βουλή της ''Επτανήσου Πολιτείας''.Το γεγονός αύτο μάλιστα συνδιάστηκε και προβλήθηκε ιδιαίτερα από την Αγγλική πλευρά,η οποία είχε ως τότε τον έλεγχο των νησιών,με τον ερχομό και την ενθρόνση του νέου βασιλιά,γεώργιου Α.Η ερμηνεία αυτή, της <<δωρεάς>> των επτανήσων από τους Άγγλους στην Ελλάδα σαν ''προίκα'' στο νέο βασιλιά, προβλήθηκε τόσο έντονα που έφτασε να είναι η κυρίαρχη ως τη σύγχρονη εποχή αποκρύπτωντας συγχρόνος άλλα βαθύτερα αίτια του γεγονότος αυτού.έτσι,σχεδον έχουν αποσιωπηθεί οι αντιδράσεις των επτανησίων και ιδιαίτερα των κατοίκων της Κεφαλονίας,οι οποίοι έφτασαν δύο φορές στη δεκαετία του 1840 σε εξέργεση εναντίον των Άγγλων και οι οποίες είχαν αρχίσει να καθιστούν ασύμφορη την κυριαρχία των τελευταίων στα νησιά.τις αντιδράσεις των κατοίκων ενίσχυε και η κατά καιρούς αυταρχική συμπεριφορά των Άγγλων διοικητών,οι οποίοι έφτασαν να απαγορεύσουν και τελικά να τιμωρήσουν όσους επτανησίους έπαιρναν μέρος σε εξεργέσεις στον κυρίως ελλαδικό χώρο εναντίον των Οθωμανών. Κάτω από αυτό το πρίσμα η εξέταση τόσο της ιστορίας των επτανήσων όσο και άλλων τομέων της ζωής τους,όπως η εκπαίδευση,ο πολιτισμός και κυρίως η πολιτική,αποκτά εξερετικό ενδιαφέρον,με στοχο να αναδειχτούν ο ιδιαίτερος χαρακτήρας αλλά και οι κρυφές πλευρές του πνεύματος και της ιστορίας των νησιών του Ιονίου.

3 Τα Επτάνησα Τα Επτάνησα αποτελούν ένα σύμπλεγμα επτά κυρίων νησιών και αρκετών μικρότερων που βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος. Τα επτά κύρια νησιά είναι, με σειρά μεγέθους, η Κεφαλλονιά, η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, τα Κύθηρα, η Ιθάκη και οι Παξοί.

4 Τα μικρότερα νησιά Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Επτανήσων περιλαμβάνει και κάποια μικρότερα νησιά όπως τα Αντικύθηρα, τους Αντίπαξους, το Αρκούδι, την Άτοκο, τον Βρόμωνα, την Δρακονέρα, την Ερείκουσσα, τον Κάλαμο, τον Καλόγηρο, το Καρλονήσι, τον Καστό, τον Λαμπρινό, το Μαθράκι, τη Μάκρη, το Μεγανήσι, το Μόδι, τους Οθωνούς, την Οξεία, τον Πεταλά, τον Ποντικό, το Προβάτι, τον Σκορπιό, την Σοφία, τις Στροφάδες, την Σωρό και άλλα. Στο σύμπλεγμα των Επτανήσων περιλαμβάνεται και η νήσος Σάσων, η οποία από το 1864 έως το 1914 ανήκε στην Ελλάδα. Τα Επτάνησα ανήκουν διοικητικά στην περιφέρεια των Ιόνιων νησιών, πλην των Κυθήρων, που ανήκουν διοικητικά στην Περιφέρεια Αττικής. Η περιφέρεια των Ιόνιων νησιών περιλαμβάνει τους νομούς Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας και Λευκάδας.

5 Σημαίες των επτανήσων

6 Οι αγώνες για την απελευθέρωση Στα μέσα του 19ου αιώνα την παράσταση στην ελληνική διπλωματική και στρατηγική σκηνή έκλεβαν αδιαμφισβήτητα οι αγώνες για την ανεξαρτησία και την εθνική απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Σε μία άλλη, όμως, πλευρά του ελληνικού χώρου διαδραματίστηκε ένας άλλος αγώνας, με κυρίως κοινωνική υφή, που έμελλε να μείνει στην ιστορία.

7 Το επτανησιακό ζήτημα Ο λόγος για το Επτανησιακό ζήτημα, το οποίο χρήζει μιας ειδικής ανάλυσης διότι: - πρόκειται για τον αλυτρωτισμό μιας χαμένης πατρίδας, όπου το ελληνικό στοιχείο άκμαζε παρά τις διαδοχικές ξένες κυριαρχίες - γιατί τα Επτάνησα είναι ίσως το μόνο μέρος της Ελλάδας που διατήρησε στενές σχέσεις με τη δυτική Ευρώπη και δεν αποτέλεσαν κομμάτι τις Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

8 Η στάση Ελλήνων και Μ. Δυνάμεων Το σύμπλεγμα των επτά νησιών του Ιονίου Πελάγους και των εξαρτημένων από αυτά παρακείμενων μικρότερων νησιών αποτέλεσε πεδίο ανταγωνισμού των ισχυρών δυνάμεων του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου ήδη από το 12ο αιώνα Η γεωπολιτική και στρατηγική σημασία των νησιών, κυρίως της Κέρκυρας, τα κατέστησε προγεφύρωμα για την επεκτατική κίνηση των ευρωπαϊκών Δυνάμεων προς την Ανατολή.

9 Από την εκπνοή του 14ου αιώνα, με την πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας τα νησιά του Ιονίου Πελάγους πέρασαν σταδιακά στη σφαίρα ελέγχου ή κατοχής των ισχυρών αποικιοκρατικών Δυνάμεων της Δύσης. Η άμεση σύνδεση του επτανησιακού χώρου με τη Δύση δεν προκάλεσε ωστόσο την αλλοίωση της ελληνικής φυσιογνωμίας του γηγενούς στοιχείου. Τα δυτικά πρότυπα προσαρμόσθηκαν στις τοπικές ιδιαιτερότητες του επτανησιακού χώρου.

10 Μακροβιότερη ήταν η βενετική κυριαρχία ( ) -στο πλαίσιο της οποίας συντελέστηκε η πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ενότητα του επτανησιακού χώρου Συνέχεια πιο βραχύβια διαστήματα γαλλικής ( και ) και ρωσο-οθωμανικής παρουσίας ( ) Τέλος η αγγλική επικυριαρχία η οποία έλήξε το 1864 με την οριστική προσάρτηση των νησιών στο Ελληνικό Βασίλειο σαν δώρο από τη βασίλισσα Βικτωρία προς τον νέο μονάρχη της Ελλάδας, Δανό πρίγκιπα Γεώργιο Α'

11 Με τη συνθήκη που υπογράφτηκε ανάμεσα στις τρεις Δυνάμεις, την Αγγλία η Γαλλία, Ρωσία και στο ελληνικό βασίλειο τα Επτάνησα πέρασαν οριστικά στην ελληνική κυριαρχία στις 21 Μα'ί'ου. H συνθήκη καθόρισε αρκετά δυσμενείς όρους για την Eλλάδα που ήταν αποκλεισμένη από τις περισσότερες διπλωματικές συναντήσεις.

12 Οι όροι της συνθήκης ένωσης α) H συνθήκη θέσπιζε τη διηνεκή ουδετερότητα της Kέρκυρας, γι' αυτό κατεδαφίστηκε μέρος του οχυρού της πόλης και των Παξών. β) Tο ελληνικό κράτος αποδέχθηκε όλες τις υποχρεώσεις προς ξένες κυβερνήσεις, εταιρείες και ιδιώτες (π.χ. δημόσια χρέη), οι οποίες απέρρεαν από συμβάσεις που είχαν συναφθεί από την Προστάτιδα Δύναμη, τη Μεγάλη Bρετανία.

13 γ) Tο ελληνικό κράτος αναλάμβανε να καταβάλει αποζημιώσεις και συντάξεις στους άγγλους υπαλλήλους που θα έχαναν τη θέση τους με την Ένωση. δ) H Oρθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίζεται ως επικρατούσα, αλλά κηρύσσεται παράλληλα η θρησκευτική και λατρευτική ελευθερία για όλα τα δόγματα και διατηρούνται τα προνόμια της Καθολικής Eκκλησίας. ε) H Μεγάλη Βρετανία παραιτείται από την προστασία των Iονίων και μαζί με τη Γαλλία και τη Ρωσία επεκτείνουν τις εγγυήσεις που αφορούσαν την Eλλάδα και στα Iόνια νησιά.

14 Στις 23 Σεπτεμβρίου 1864 το IΓ' Iόνιο Kοινοβούλιο αποδέχεται την Ένωση με την Eλλάδα σε μία και αδιαίρετη πολιτεία υπό το συνταγματικό σκήπτρο του Βασιλέως Γεωργίου A' Ως συνέπεια της ένωσης οικονομικά και διαχειριστικά στοιχεία των νησιών μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα. Μέσα από αυτά η Ιονική Τράπεζα και η βιβλιοθήκη της Ιονίου Ακαδημίας.

15 Η ένωση, σημείο τομής στην πολιτική ιστορία των επτανήσων Οι ιδεολογικές διαφορές που υπήρχαν εξαρχής ανάμεσα στους αντιπολιτευόμενους την αγγλική Προστασία σταδιακά αποκρυσταλλώθηκαν και κατέληξαν στη σύμπτηξη δύο πολιτικών μορφωμάτων, του Μεταρρυθμιστικού και του Ριζοσπαστικού κόμματος

16 Τα επτανησιακά πολιτικά κόμματα 1. Το Μεταρρυθμιστικό κόμμα: Συγκέντρωνε τους πιο μετριοπαθείς προοδευτικούς εκφραστές της φιλελεύθερης αστικής σκέψης Υποστήριζε την ένωση με την Ελλάδα, διεκδικώντας την κατάργηση της αγγλικής κυριαρχίας 2. Το Ριζοσπαστικό κόμμα: (η πρώτη οργάνωση στην Ελλάδα με κομματική δράση) Είχε διπλό προσανατολισμό, εθνικό-απελευθερωτικό και κοινωνικό-πολιτικό, προσβλέποντας σε ριζική πολιτική μεταβολή και εκδημοκρατισμό της Ελλάδας και των επτανήσων μετά την ένωση Σκοπός ήταν η εθνική ανεξαρτησία και αποκατάσταση, αλλά και η υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών

17 Η εθνική-ενωτική ιδέα Σε αυτό το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο οργανώθηκε μεταξύ η επτανησιακή φιλελεύθερη αντιπολίτευση ενάντια στην απολυταρχική διακυβέρνηση του άγγλου ύπατου αρμοστή και η ανάπτυξη της επτανησιακής εθνικής ιδέα Στη δεκαετία του 1840 η ενωτική ιδέα απέκτησε μαχητική έκφραση κυρίως το με τις επαναστάσεις του Σταυρού και της Σκάλας στην Κεφαλονιά. Διατυπώθηκε δε επισήμως στο πλαίσιο της Θ' Βουλής της Ιονίου Πολιτείας, το 1850.

18 Η συμβολή των επτανήσιων βουλευτών στο σύνταγμα του Εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος και φιλελευθεροποίηση των θεσμών 2. Συνταγματική καθιέρωση της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και της καθολικής ψηφοφορίας 3. Κατάργηση του συντηρητικού θεσμού της Γερουσίας και αποκλεισμός του βασιλιά από τη συντακτική λειτουργία 4. Αναθεώρηση του συντάγματος, και διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών

19 4. Πρότειναν δωρεάν δημόσια υποχρεωτική παιδεία (απορρίφθηκε ή δε συζητήθηκε καθόλου στη Β Εθνική Συνέλευση) 5. Συνυπεύθυνοι όμως κρίνονται για τη διατήρηση της συμμετοχής του βασιλιά στην άσκηση και των τριών εξουσιών (Νομοθετική, Εκτελεστική, Δικαστική), και για την απόρριψη της πρότασης για υποχρεωτική επιλογή των υπουργών από τη Βουλή, που θα μπορούσε να συμβάλει σε μερική έστω καθιέρωση της κοινοβουλευτικής αρχής ήδη από το 1864.

20 Η ένωση των επτανήσων με την Ελλάδα. Επιρροές στον πολιτισμό. Τα επτάνησα με το πέρασμα των αιώνων δέχθηκαν σταδιακά πολλές επιδράσεις στον τομέα του πολιτισμού ανάλογα με την δύναμη που κυριαρχούσε σε αυτά Τα Ιόνια νησιά δέχονται αλλά και δίνουν πολιτισμικά στοιχεία στις επικρατούμενες κάθε χρονική περίοδο χώρες στην λογοτεχνία,την ποίηση,την μουσική,την ζωγραφική.

21 Επιρροές στην ποίηση και τη λογοτεχνία: Κατά τα τέλη του 18ου αιώνα βλέπουμε την ανάδειξη της επτανησιακής σχολής στο προσκήνιο του πολιτισμού. Μισό αιώνα πριν την ένωση των νησιών με την Ελλάδα οι τότε επτανήσιοι λογοτέχνες και ποιητές πήραν στοιχεία από το εξωτερικό και κυρίως από τους Ενετούς. Με τον όρο Επτανησιακή Σχολή εννοούμε τη λογοτεχνική παραγωγή των Ιονίων νήσων από τις τελευταίες δεκαετίας του 18ου αι. έως το τέλος του 19ου αι. Ο όρος επτανησιακή σχολή εισήχθη από τον Ροΐδη και τον Ασώπιο στο 2ο μισό του 19ου αιώνα και τον υιοθέτησε αργότερα ο Κωστής Παλαμάς και ο Διονύσιος Σολωμός.

22 Τα βασικά χαρακτηριστικά της Επτανησιακής Σχολής Aπό άποψη θεμάτων κυριαρχούν η αγάπη για την πατρίδα, ο θαυμασμός για τη φύση, η πίστη στο Θεό και η εξύμνηση του έρωτα στην πιο αγνή και αυθεντική του μορφή. Όσον αφορά στη μορφή το κυριότερο γνώρισμα είναι η δημοτική γλώσσα. Επιπλέον η ολιγογραφία και η έλλειψη ρητορικών εξάρσεων και στόμφου Τέλος, η ιδιαίτερη φροντίδα στην επεξεργασία του στίχου.

23 Προσολωμικοί ποιητές Προσολωμικοί θεωρούνται οι ποιητές της περιόδου από τα μέσα του 18ου ως την πρώτη εικοσαετία του 19ου αι. Χαρακτηριστικά α) Επικαιρικά ποιήματα που απηχούν τις φιλελεύθερες ιδέες του Διαφωτισμού. β) Ροπή προς την αποκαλούμενη αρκαδική ποίηση. Σημαντικότεροι εκπρόσωποι Αντώνιος Μαρτελάος, Θωμάς Δανελάκης, Νικόλαος Κουτούζης

24 Σολωμικοί ποιητές Το έργο τους φέρει τα ίχνη της σολωμικής επίδρασης, ενώ οι ίδιοι συνέβαλαν στη μελέτη και τη διάδοση της ποίησης του Σολωμού. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Αντ. Μάτεσης, ο Γεώργιος Τερτσέτης και ο Γερ. Μαρκοράς.

25 Μετασολωμικοί ποιητές Μετά το θάνατο του Σολωμού, ποιητές-μεταφραστές, που προσφέρουν ένα φιλόδοξο μεταφραστικό έργο εμπλουτισμού της επτανησιακής λογοτεχνίας με νεοελληνικές αποδόσεις έργων της αρχαιοελληνικής και της σύγχρονής τους ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Κυριότεροι εκπρόσωποι αυτής της περιόδου είναι ο Στ. Χρυσομάλλης, ο Γ. Καλοσγούρος και ο Ν. Κογεβίνας.

26 Εξωσολωμικοί ποιητές Δεν ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του Σολωμού. Κυριότεροι εκπρόσωποι ποιητών θεωρούνται ο Ανδρέας Κάλβος, ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης και ο Ανδρέας Λασκαράτος

27 Ελάσσονες και επίγονοι Ελάσσονες θεωρούνται ποιητές όπως ο Ιωάννης Πετριτσόπουλος, ο Σπ. Μελισσηνός, ο Π. Πανάς, οι Ανδρ. και Στ. Μαρτζώκης. Επίγονοι χαρακτηρίστηκαν ορισμένοι επτανήσιοι λογοτέχνες που δέχθηκαν εξω-επτανησιακές επιδράσεις -κυρίως της αθηναϊκής σχολής. Διακρίνονται οι Λορέντζος Μαβίλης με τα αριστοτεχνικά σονέτα του ο Γερ. Σπαταλάς κι ο Μαρίνος Σγούρος.

28 Επιρροές στην μουσική Η Επτανησιακή μουσική Σχολή είναι η πρώτη "μουσική σχολή" στην Ελλάδα που επηρεάστηκε από τον δυτικό τρόπο μουσικής (την κλασική μουσική). Ιδρύθηκε από τον Νικόλαο Χαλκιόπουλο Μάντζαρο και διήρκεσε από τον 19ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

29 Η 1η Γενιά ( ) Μαθητές του Μάντζαρου συνέχισαν τις μουσικές τους σπουδές στην Ιταλία, γιαυτό η επτανησιακή τεχνοτροπία έμοιαζε πολύ στην ιταλική Στην εκπαίδευση των Επτανησίων στη μουσική βοήθησαν, επίσης, και οι διάφορες Φιλαρμονικές, όπως η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας. Τα έργα της 1ης Γενιάς,είναι μελοδράματα,όπερες, μικρές συμφωνίες,πιανιστικά έργα,μελοποιήσεις ποιημάτων της Επτανησιακής ποιητικής σχολής,καντάδες.

30 Η 2η Γενιά ( ος αιώνας) Σπουδαίοι εκπρόσωποι της γενιάς ήταν ο Σπυρίδων Σαμάρας, ο Ιωσήφ και ο Σπυρίδων Καίσαρης και άλλοι πολλοί. Οι εκπρόσωποι της εκπαιδεύτηκαν μουσικά από τους συνθέτες της 1ης Γενιάς. Τα έργα της 2ης Γενιάς απαρτίζονται από πολλές όπερες, μελοδράματα,συμφωνικά για βιολί, πιανιστικά, τραγούδια, καντάδες και εμβατήρια.

31 Τέλος επτανησιακής σχολής Η Επτανησιακή Σχολή "τελειώνει" στις αρχές του 20ου αιώνα, με την επικράτηση της Εθνικής Σχολής στο προσκήνιο και την απώθηση της επτανησιακής μουσικής. Συνθέτες όπως ο Γεώργιος Σκλάβος,ο Αντίοχος Ευαγγελάτος και ο Σπυρίδων Σπάθης συνδύασαν το επτανησιακό στυλ με εκείνο των Εθνικών και χαρακτηρίστηκαν ως μέλη της Εθνικής σχολής.

32 Επιρροές στη ζωγραφική Η Επτανησιακή Σχολή αποτελεί το πρώτο ελληνικό καλλιτεχνικό ρεύμα με σαφείς δυτικοευρωπαϊκές επιρροές, το οποίο εμφανίστηκε στα Επτάνησα στα μέσα του 17ου αιώνα και διήρκεσε μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα περίπου.

33 Τα Επτάνησα είναι ο χώρος όπου γεννήθηκε η ελληνική ζωγραφική που εγκαταλείπει την βυζαντινή παράδοση για να στραφεί προς την Δύση. Παράγοντες που ευνόησαν τη στροφή αυτή ήταν η άμεση επαφή και η επίδραση της Δύσης και η μετοίκηση στα Επτάνησα πολλών Κρητών ζωγράφων.

34 Οι ζωγραφικές παραστάσεις, επηρεασμένες κυρίως από το ιταλικό μπαρόκ, αλλά και την φλαμανδική ζωγραφική, άρχισαν να αποκτούν βάθος, και να αποκτούν θέματα κοσμικά αντί για θρησκευτικά, κυρίως προσωπογραφίες αριστοκρατών και αστών. Τα πρώτα δείγματα της δυτικότροπης Επτανησιακής Σχολής εμφανίστηκαν στις διακοσμήσεις των οροφών των εκκλησιών, γνωστές ως «οι ουρανίες» ή «τα σοφίτα».

35 Η Εκπαίδευση από την Βενετοκρατία ως τη σύγχρονη εποχή

36 Η εκπαίδευση Η μόρφωση ήταν ιδιωτική και αφορούσε την ανώτερη τάξη. Τα κοριτσία δεν είχαν δικαίωμα και η επίσημη γλώσσα ήταν η Ιταλική. Το 1566 η Βενετική Κυβέρνηση έδωσε άδεια να εκλέξει το συμβούλιο της κοινότητας της Κέρκυρας, ένα δάσκαλο της ελληνικής γλώσσας και αργότερα έναν της Ιταλικής. Η Εκπαίδευση γινόταν σε μικρά σχολεία με μοναχούς αλλά αργότερα στην Ελληνική Γλώσσα γινόταν απο κληρικούς.

37 Η θέση της Κέρκυρας σε θέματα παιδείας Η Κέρκυρα απο άποψη παιδείας ήταν σε προνομιακή θέση σε σχέση με άλλα νησιά αφού υπήρχαν ιδιωτικοί δάσκαλοι Για την στοιχειώδη εκπαιδευση, μετά το 1568, ιδρύθηκε στην Κέρκυρα η ιερατική σχολή των Δυτικών για επιμόρφωση των καθολικών ιερωμένων

38 Η ίδρυση της ακαδημίας Το 1656 έγινε η ακαδημία των εξασφαλισμένων που χωριζόταν σε θεολογία, ιατρική,νομική και κράτησε 60 χρόνια μέχρι το 1716 Το 1758 προσπάθησαν ο Νικηφόρος Θεοτόκης και ο Ιερεμίας Καββαδίας να ιδρύσουν δωρεάν σχολείο Ο Καββαδίας ήταν ένας οικοδιδάσκαλος, εφημέριος για 40 περίπου χρόνια της εκκλησίας των Ηπειρωτών

39 Ιόνιος Ακαδημία

40 Η δράση του Καββαδία. Ο Καββαδίας και ο Θεοτόκης το 1757 ανέλαβαν να διδάσκουν δωρεάν Ελληνικά μαθήματα στην κοινότητα της Κέρκυρας. Μετά απο αρκετές δυσκολίες την άνοιξη του 1758 άρχισε να λειτουργεί το κοινό φροντηστήριο στην οικία του Θεοτόκη.

41 Η κοινότητα της Κέρκυρας

42 Η ίδρυση σχολείων Το 1843 λειτουργούν σε όλο το νησί μόνο 3 σχολεία Ιδρύθηκαν ιδιωτικά σχολεία και ξεχωρίζει το παρθεναγωγείο του Κ. Ζαβετσιάνου το 1852 Το 1804 ο Ιδρωμένος αναλαμβάνει τη φιλολογική και την εκκλησιαστική εκπαίδευση και ο Χρ. Περραιβός τη διδασκαλία της ελληνικής

43 Ιόνιος Ακαδημία Το 1824 ιδρύθηκε η Ιόνιος Ακαδημία, στο συγκεκριμένο κτίριο. Αποτέλεσε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κέρκυρας με μεγάλη γενναιοδωρία του φιλέλληνα Άγγλου κόμη Φρέντερικ Νορθ, κόμη του Γκίλφορντ και πρωτοβουλία της Ιόνιας Πολιτείας. Ήταν το πρώτο Πανεπιστήμιο στην ιστορία της νεοελληνικής παιδείας και αρχικά περιελάμβανε τέσσερις σχολές: τη Νομικη τη Θεολογική την Ιατρική τη Φιλοσοφική

44 Η αρχή της Ακαδημίας Η Ιόνιος Ακαδημία ξεκίνησε με προοπτικές και με πρωτοφανή συρροή σπουδαστών και καθηγητών από όλα τα μέρη της Ελλάδας Το 1827 μετά το θάνατο του Φρεντερικ Νορθ του Γκίλφορντ, οι οικονομικοί της πόροι περιορίστηκαν σημαντικά και σιγάσιγά άρχισε η παρακμή της Η Ακαδημία συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 1864 οπότε και διέκοψε οριστικά τη λειτουργία της για υποστήριξη του νέου Πανεπιστήμιο Αθηνών

45 Η Ακαδημία μέχρι το 1943 Μέχρι το 1941, το κτίριο στέγαζε πλέον μονο τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το γυμνάσιο, ενώ το 1943 κάηκε από βομβαρδισμούς των Γερμανών Μισό αιώνα περίπου μετά, ανοικοδομήθηκε για τις ανάγκες του Ιονίου Πανεπιστημίου και λειτουργεί έτσι μέχρι και σήμερα Στο πανεπιστήμιο δεν δόθηκε ένας αντάξιος ρόλος παρόμοιος τις παλαιάς ακαδημίας Οι επιστήμονες που αποφοίτησαν έγιναν άξια στελέχη στην εκπαίδευση και στις διοικητικές και δικαστικές υπηρεσίες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους

46 Η ερευνητική ομάδα - Ανδριώτης Γιώργος - Μέριανος Αλέξανδρος - Βαρραγγούλη Ολυμπία - Μέριανου Σοφία - Βλάχος Αλέξανδρος - Μοναστηριώτης Παύλος - Γιαννακά Ακριβή - Παγκράτης Απόστολος - Γραμμένος Σπύρος - Παπαδάτος Άρης - Γραμμένου Ηρώ - Περιστέρης Σπύρος - Γραμμένου Σπυριδούλα - Πηγάδης Ευάγγελος - Καψοκαβάδης Διονύσης - Σιμάτη Ανδριάνα - Κόντης Νικόλαος - Χαλικιά Ελένη - Κοντός Έκτορας Υπεύθυνος Καθηγητής: Ντάρας Κωνσταντίνος

ΕΛΠ11: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΕΛΠ11: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΠ11: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 3 η ΠΡΟΤΥΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα κατά την περίοδο της οθωμανικής μοναρχίας (ιστορικές καταβολές, εξέλιξη, οργανωτικές δομές, ο ρόλος στο πολιτικό σύστημα της

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο 1833-1945

1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο 1833-1945 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο 1833-1945 2 1.1. ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (1833) ΕΩΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 1 Εσωτερική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΑΙΡΗΣ Ν. ΡΑΠΤΟΥ «ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, φιλόλογος ΛΑΡΙΣΑ, 2013 (13 η έκδοση) 2 ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Από

Διαβάστε περισσότερα

1. TΟ ΓΕΝΙΚΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (Α.Π.Σ.)

1. TΟ ΓΕΝΙΚΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (Α.Π.Σ.) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Εισαγωγή Στο κεφάλαιο αυτό θα παρουσιαστούν τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιείται και θα γίνει και κριτική θεώρηση αυτών. Καταρχήν θα ερευνηθεί το γενικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΡΑ Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΡΗΓΑ ΟΥΡΑΝΙΑ Α.Μ.: 1157. Επόπτης καθηγητής: Μπελώνης Ιωάννης

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΡΑ Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΡΗΓΑ ΟΥΡΑΝΙΑ Α.Μ.: 1157. Επόπτης καθηγητής: Μπελώνης Ιωάννης ΑΥΡΑ Σ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ Η κριτική της στο περιοδικό της Νέας Εστίας: ιστορικοσυγκριτική μελέτη ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΗΓΑ ΟΥΡΑΝΙΑ Α.Μ.: 1157 Επόπτης καθηγητής: Μπελώνης Ιωάννης Άρτα 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Θεμα: «ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΕΣ»

Θεμα: «ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΕΣ» 6 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Θεμα: «ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΕΣ» ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΕΣ : ΚΟΥΤΑΓΙΑΡ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΕΣΥΛΛΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην παρουσίαση αυτή της έρευνας με σκοπό την ανάδειξη στο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Γ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ Η «ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» (1800-1807)

ΜΕΡΟΣ Γ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ Η «ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» (1800-1807) ΜΕΡΟΣ Γ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ Η «ΕΠΤΑΝΗΣΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» (1800-1807) 1. ΒΙΟΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 1 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1776 Γεννιέται ο Ιωάννης Καποδίστριας 2 στην Κέρκυρα. Πατέρας του είναι ο

Διαβάστε περισσότερα

Η Εκπαίδευση στην Κέρκυρα κατά την Περίοδο της Αγγλοκρατίας (1814-1864)

Η Εκπαίδευση στην Κέρκυρα κατά την Περίοδο της Αγγλοκρατίας (1814-1864) Ανιστόρητον, τόμ. 8 (2010-2011) αρ. 29 1 Η Εκπαίδευση στην Κέρκυρα κατά την Περίοδο της Αγγλοκρατίας (1814-1864) Στα 1814 η διοίκηση των "Ιονίων Νήσων" ανατέθηκε στους 'Αγγλους των οποίων ο στρατός αποβιβάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ : Σχολική Παιδαγωγική ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ με τίτλο «Το

Διαβάστε περισσότερα

MARKETING PLAN ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: «Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για την Υλοποίηση του Υποέργου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος,

MARKETING PLAN ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: «Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για την Υλοποίηση του Υποέργου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, MARKETING PLAN ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: «Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για την Υλοποίηση του Υποέργου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών στο πλαίσιο της Πράξης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΟΕ

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΟΕ Οι πόνοι της Παναγιάς Πού να σε κρύψω, γιόκα μου, να μη σε φτάνουν οι κακοί; Σε ποιο νησί του Ωκεανού, σε ποιά κορφήν ερημική; Δε θα σε μάθω να μιλάς, τ άδικο να φωνάξεις. Ξέρω πως θάχεις την καρδιά, τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ Σωφρόνης Χατζησαββίδης Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ 1. Παιδεία και εκπαίδευση από το 1204 έως τα μέσα του 19 ου αι. Η περιοχή του Πόντου άρχισε να αποκτά ιδιαίτερη πολιτισμική και εθνολογική ταυτότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Η ιδέα Η ίδρυση της Φ.Ε. Η ανταπόκριση

Η ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Η ιδέα Η ίδρυση της Φ.Ε. Η ανταπόκριση Η ίδρυση τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Η ιδέα Η ίδρυση της Φ.Ε. Η ανταπόκριση Η Φ.Ε. ιδρύει το πρώτο σχολείο θηλέων Το πρώτο σχολείο θηλέων Ίδρυση νηπιαγωγείου Ίδρυση βιβλιοθήκης Η πρώτη αναγνώριση Το

Διαβάστε περισσότερα

1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΕΑ1 ΑΛΑΓΙΑ ΦΑΝΤΙΑ ΚΥΛΩΝΗ ΑΝΝΑ-ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΤΣΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΕΑ1 ΑΛΑΓΙΑ ΦΑΝΤΙΑ ΚΥΛΩΝΗ ΑΝΝΑ-ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΤΣΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ 1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΕΑ1 ΑΛΑΓΙΑ ΦΑΝΤΙΑ ΚΥΛΩΝΗ ΑΝΝΑ-ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΤΣΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΟΛΑΤΣΙΔΟΥ ΓΕΡΑΚΙΝΑ ΠΡΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΙΔΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των. ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός. εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των. ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός. εκφράζει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης. ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Πτυχιακή εργασία με θέμα: Μελέτη περίπτωσης του πολιτιστικού θεσμού των ημητρίων στην Θεσσαλονίκη. Ο τρόπος που ο θεσμός εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Ο ευρωπαϊκός κόσμος και η Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα

Ο ευρωπαϊκός κόσμος και η Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα Κεφάλαιο 4 Ο ευρωπαϊκός κόσμος και η Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα Στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα η Βιομηχανική Επανάσταση διαδίδεται και φέρνει μεγάλες αλλαγές σε πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες. Νέες

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΣΚΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ. Θεωρητικής Κατεύθυνσης Ιστορία Γ Λυκείου ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ. Επιμέλεια: ΡΙΑ ΜΑΤΤΑ

ΗΛΙΑΣΚΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ. Θεωρητικής Κατεύθυνσης Ιστορία Γ Λυκείου ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ. Επιμέλεια: ΡΙΑ ΜΑΤΤΑ ΗΛΙΑΣΚΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ Θεωρητικής Κατεύθυνσης Ιστορία Γ Λυκείου Επιμέλεια: ΡΙΑ ΜΑΤΤΑ e-mail: info@iliaskos.gr www.iliaskos.gr ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Επιμέλεια :

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ του ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ του ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ του ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικοί οραματισμοί και εκπαιδευτική πολιτική του Ι. Καποδίστρια: παρατηρήσεις και θέματα

Εθνικοί οραματισμοί και εκπαιδευτική πολιτική του Ι. Καποδίστρια: παρατηρήσεις και θέματα Εθνικοί οραματισμοί και εκπαιδευτική πολιτική του Ι. Καποδίστρια: παρατηρήσεις και θέματα από τη Φιλίππου Α. Φωτεινή Στη μελέτη που φέρει τον τίτλο: Εθνικοί Οραματισμοί και Εκπαιδευτική Πολιτική του Ιωάννη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Του Σπουδαστή: ΜΠΕΡΤΑΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α.Μ. :22916 ΘΕΜΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΑΧΑ. Δοκίμια για τον Ελληνισμό

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΑΧΑ. Δοκίμια για τον Ελληνισμό ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΑΧΑ ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ Δοκίμια για τον Ελληνισμό ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΣΩΝΗ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Α - ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ 1. «Τα ελληνικά κι εγώ». Λεξιλογικές Ασκήσεις. Edward Arnold (Australia),

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ και η συνεισφορά του στην διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ και η συνεισφορά του στην διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ και η συνεισφορά του στην διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης Κείμενο: Αστυνόμος Θεόφιλος Ντογραμματζής Στην εισαγωγή αυτής της εργασίας, κρίνεται σκόπιμο να παρατεθεί ως προβληματισμός,

Διαβάστε περισσότερα

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Ελλάδα και τα Βαλκάνια (δεύτερο μισό 19ου -- αρχές 20ού αιώνα)

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Ελλάδα και τα Βαλκάνια (δεύτερο μισό 19ου -- αρχές 20ού αιώνα) Κεφάλαιο 6 Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Ελλάδα και τα Βαλκάνια (δεύτερο μισό 19ου -- αρχές 20ού αιώνα) Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία προχωράει σε μεταρρυθμίσεις. Από αυτές ωφελούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΜΕΡΟΣ Α Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΡΟΣ Α Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 1.Αλληγορικό πορτρέτο της Ευρώπης. Η Ευρώπη έχει πλέον ταυτιστεί με τον πολιτισμό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ε. Παπανούτσος, «όταν στους νεότερους ευρωπαϊκούς χρόνους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1.1 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1.1 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1.1 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Το θέμα της πτυχιακής εργασίας μας είναι : «Εκπαιδευτικά κτίρια του 19 ου -20 ου αιώνα». Συνεργαστήκαμε οι : Μπέλεσης Γεώργιος, Κυριακόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ 19 ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ 19 ΟΥ ΑΙΩΝΑ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ 19 ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΕΠΟ32 ΔΥΟ ΘΕΣΜΟΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΤΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΡΙΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 1670 ΛΕΞΕΙΣ Εκφώνηση εργασίας: Τον

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19 ου

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19 ου ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΕΩΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19 ου ΑΙΩΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΤΕΡΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Το κίνημα του ιαφωτισμού Η αμερικανική επανάσταση και

Διαβάστε περισσότερα

IΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΌΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831)

IΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΌΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831) IΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΌΔΙΣΤΡΙΑΣ (1776-1831) Ο μόνος αντίπαλος που δύσκολα ηττάται είναι ο απόλυτα έντιμος άνθρωπος. Και τέτοιος είναι ο Καποδίστριας (Μέτερνιχ) l Της Χλόης Γαβριήλ Μαθήτριας Λυκείου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕ.Δ.ΕΚ.

Η ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕ.Δ.ΕΚ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Η ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα