ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚO ORIENTEERING ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΥΞΙΔΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚO ORIENTEERING ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΥΞΙΔΑΣ"

Transcript

1 ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚO ORIENTEERING ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΥΞΙΔΑΣ Εισαγωγή Σχεδιάσαμε και προτείνουμε τις παρακάτω «ατομικές ασκήσεις» στα πλαίσια του εθνικού δικτύου «εκπαιδευτικό orienteering πλοήγηση σε φυσικό και αστικό περιβάλλον με χρήση πυξίδας και χάρτη». Θα ακολουθήσουν και άλλες προτάσεις ασκήσεων με αντικείμενο τη χρήση πεζοπορικού χάρτη. Προτείνουμε τους εκπαιδευτικούς να θεωρήσουν τις παρακάτω «ασκήσεις» ως «το τετράδιο του μαθητή», δηλαδή ως μέρος του εκπαιδευτικού υποστηρικτικού υλικού του Δικτύου, στο οποίο περιλαμβάνονται οι «σημειώσεις για τον εκπαιδευτικό» και τα εκπαιδευτικά videos που είναι στη διάθεσή τους, καθώς έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ και στο youtube. Με άλλα λόγια το υλικό αυτό είναι συμπληρωματικό και θα ήταν άστοχο να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα και δίχως σύνδεση με τα προηγούμενα. Αγαπητοί συνάδερφοι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνετε τα παιδιά στα παιχνίδια με πυξίδα θέτοντας στόχους όπως λ.χ. η συμμετοχή τους σε ένα παιδικό αγώνα orienteering. Να είστε βέβαιοι πως εκείνα τα παιδιά που θα ανακαλύψουν την χαρά της περιπέτειας του orienteering θα θυμούνται για πάντα το δώρο που τους κάνατε! Με χαρά θα δεχτούμε τις δικές σας προτάσεις για παιχνίδια με πυξίδες και θα τις αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Βιστωνίδας Κάθε παιδί που θέλει να εξασκηθεί μόνο του ή με τους φίλους του ή με την οικογένειά του στη χρήση της πυξίδας θα βρει παρακάτω ασκήσεις και παιχνίδια που ευχόμαστε να του αρέσουν και να παίζει συχνά..

2 ΜΑΘΕ ΤΗΝ ΠΥΞΙΔΑ ΣΟΥ! Απαραίτητος εξοπλισμός: Μια πυξίδα χάρτη όπως αυτή της φωτογραφίας Στο εμπόριο θα βρεις τέτοιου τύπου πυξίδες από 5 ευρώ έως 25 ευρώ περίπου. Υπάρχουν φυσικά και πιο ακριβές πυξίδες αλλά δεν χρειάζεται να ξοδέψεις περισσότερα χρήματα. ΜΕΡΟΣ 1ο ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΩ Να υπολογίζω ένα αζιμούθιο με την πυξίδα μου και να μπορώ να βαδίσω ακολουθώντας αυτό το αζιμούθιο. ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΞΑΣΚΗΣΗ Να επαναλαμβάνεις τις παρακάτω ασκήσεις πολλές παίζοντας με την πυξίδα σου γιατί έτσι θα εξασκηθείς καλά Τι είναι το αζιμούθιο ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩ ΕΝΑ ΑΖΙΜΟΥΘΙΟ Αζιμούθιο είναι η δεξιόστροφη γωνία που σχηματίζεται από το μαγνητικό βορρά, το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε και το σημείο όπου σκοπεύουμε. Το αζιμούθιο λέγεται και διάθεμα Για να καταλάβεις τι είναι αζιμούθιο φαντάσου ένα τεράστιο αόρατο ρολόι όπου ακριβώς στο Βορά (North) είναι η ώρα 12. Όταν έχεις ακριβώς μπροστά σου το βορά (12 η ώρα) και λίγο δεξιότερα βλέπεις την κορυφή λ.χ. ενός βουνού ( στην ώρα 1 για παράδειγμα) τότε η κορυφή αυτή έχει αζιμούθιο 30 μοίρες σε σχέση με σένα που είσαι «ο σκοπευτής». Αν έβλεπες την ίδια κορυφή πιο δεξιά σου, δηλαδή «στην ώρα 2» θα είχε αζιμούθιο 60 μοίρες. Αν την έβλεπες ακριβώς δεξιά σου (ώρα 3) θα είχε αζιμούθιο 90 μοίρες! Σκέψου τώρα ποιο αζιμούθιο θα είχε η κορυφή αυτή αν την είχες ακριβώς πίσω σου; Όπως αντιλαμβάνεσαι «από ώρα - σε ώρα» προσθέτεις 30 μοίρες! Για να το καταλάβεις καλά αυτό ζωγράφισε ένα μεγάλο ρολόι τοίχου. Δίπλα σε κάθε ώρα γράψε τις αντίστοιχες μοίρες. Μια καλή ιδέα είναι να ζωγραφίσεις το ρολόι σου πάνω σε μια σκληρή διάφανη ζελατίνα έτσι που να μπορείς να το σηκώνεις και να βλέπεις γύρω σου! Για να ζωγραφίσεις πάνω σε ζελατίνα θα χρειαστείς ένα μαρκαδόρο οινοπνεύματος. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΑΣΚΗΣΗ 1η: «ΒΡΕΣ ΤΟ ΑΖΙΜΟΥΘΙΟ» Βήμα 1ο : Βρες με την πυξίδα σου τον Βορά (North). Προσπάθησε να φανταστείς ένα αόρατο μεγάλο ρολόι με την ώρα 12 στον Βορά. Αμέσως μετά κοίτα γύρω σου και βρες ένα χαρακτηριστικό σημείο (λ.χ. ένα μεγάλο δέντρο ή ένα χαρακτηριστικό κτήριο). Βήμα 2ο: Προσπάθησε τώρα να υπολογίσεις «την ώρα» που «σκοπεύεις» το δέντρο ή το κτήριο. Αν υπολογίζεις λ.χ. πως το βλέπεις στην ώρα 4 ξέρεις πως πρέπει να έχει αζιμούθιο 120 μοίρες περίπου.

3 Βήμα 3ο: Σκόπευσε τώρα με την πυξίδα σου το σημείο αυτό και υπολόγισε το αζιμούθιο με προσοχή. Το αζιμούθιο που βρήκες με την πυξίδα σου και εκείνο το αζιμούθιο που είχες υπολογίσει με το «αόρατο ρολόι σου» πόσες μοίρες έχουν διαφορά; Επανέλαβε τα παραπάνω βήματα παρατηρώντας και σκοπεύοντας και άλλα σημεία γύρω σου. Όσο εξασκείσαι - τόσο «θα πέφτεις πιο κοντά» στους υπολογισμούς σου με την «ώρα» και την πυξίδα σου! Πώς υπολογίζουμε το αζιμούθιο με την πυξίδα μας (δηλαδή πως σκοπεύουμε με μια πυξίδα.) 1. Στρέφουμε το δείκτη κατεύθυνσης της πυξίδας μας προς το σημείο που θέλουμε να σκοπεύσουμε. 2. Περιστρέφουμε με το χέρι μας το ανεμολόγιο της πυξίδας ώστε το Ν του Βορρά του ανεμολογίου να συμπίπτει με το Ν της μαγνητικής βελόνας. ( Το North με το North) 3. Διαβάζουμε πάνω στο ανεμολόγιο της πυξίδας μας τις μοίρες που διακρίνουμε στη βάση του δείκτη κατεύθυνσης. Η ένδειξη αυτή σε μοίρες λέγεται αζιμούθιο και ορίζει πόσες μοίρες απέχει το σημείο που σκοπεύουμε από τον Βορρά. Προβολή video Ετοιμάσαμε μερικά μικρά videos που πιστεύουμε πως θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πώς να χρησιμοποιείς την πυξίδα σου. Μπορείς να τα βρεις και στο youtube στην παρακάτω διεύθυνση: ΑΣΚΗΣΗ 2η: ΣΤΗΝΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ! Η παρακάτω άσκηση μπορεί να γίνει με ένα ή περισσότερους φίλους αρχικά στο προαύλιο του σχολείου και μετά μέσα σε ένα γειτονικό «μεγάλο» πάρκο ή όπου αλλού θέλετε. Την ίδια άσκηση μπορείς να την επαναλάβεις σε μια επίπεδη υπαίθρια περιοχή ή σε ένα οροπέδιο. Βήμα 1ο : Βρες ένα σημείο με καλή θέα. Αυτό το σημείο θα είναι το παρατηρητήριό σου! Από το «παρατηρητήριο» και δίχως να αλλάξεις θέση, διάλεξε διάφορα χαρακτηριστικά σημεία τα οποία μπορείς να σκοπεύσεις με την πυξίδα σου. Βήμα 2ο: Με την πυξίδα σου «κόβε» αζιμούθια, δηλαδή σκόπευε τα κοντινά ή μακρινά χαρακτηριστικά σημεία που διάλεξες και υπολόγιζε τα αζιμούθιά τους. Πρόσεξε: Δεν πρέπει να αλλάζεις θέση για να σκοπεύσεις αλλά όλες οι σκοπεύσεις σου να γίνουν ακριβώς από αυτό το ίδιο σημείο που βρίσκεσαι. Βήμα 3ο : Γράψε σε ένα χαρτάκι τα σημεία που σκόπευσες και το αζιμούθιο του κάθε ενός σημείου που βρήκες. Παράδειγμα: Πλάτανος 45 μοίρες. Φωλιά πελαργών 60 μοίρες. Γέφυρα 120 μοίρες. Καμπαναριό 220 μοίρες κλπ Βήμα 4ο: Βρες ένα φίλο σου που θέλει να παίξει «παρατηρητήριο» και ξέρει να σκοπεύει με την πυξίδα. Αν δεν ξέρει να σκοπεύει φρόντισε να του μάθεις εσύ. Αμέσως μετά μπορείς να παίξεις με το φίλο σου ως εξής: 1) Να του δείχνεις ένα από τα σημεία που σκόπευσες λ.χ. το καμπαναριό και να του ζητάς να το σκοπεύσει με την πυξίδα και να υπολογίσει το αζιμούθιο. Βρήκατε το ίδιο αζιμούθιο; Αν το αζιμούθιο που βρήκατε έχει μεγαλύτερη διαφορά από 5 μοίρες θα πρέπει να σκοπεύσετε ξανά για να είστε βέβαιοι για το σωστό.

4 2) Μπορείς να παίξεις με το φίλο σου και αντίστροφα: Να του δίνεις το αζιμούθιο λ.χ. 60 μοίρες κα να του ζητάς να βρει εκείνος ποιο είναι το σημείο. Στο σημείο αυτό του παιχνιδιού μπορεί ο φίλος σου να αναρωτηθεί: «Πως θα βρω το σημείο γνωρίζοντας μόνο το αζιμούθιο του;» Θα το ανακαλύψει αν κάνει τα παρακάτω βήματα : Βήμα 1ο :Πιάνω το ανεμολόγιο της πυξίδας και το περιστρέφω έτσι ώστε να βάλω τις τις σωστές μοίρες στη βάση του βέλους σκόπευσης της πυξίδας μου. Βήμα 2ο: Κρατώ σωστά την πυξίδα μέσα στο χέρι μου και να στρέφω όλο το σώμα μου ώστε το Ν (North) του ανεμολογίου να συμπίπτει με το Ν (North) της μαγνητικής βελόνας. Όταν γίνει αυτό η πυξίδα θα «μου δείξει» την κατεύθυνση που πρέπει να παρατηρήσω καθώς θα έχω στρέψει όλο μου το σώμα προς εκείνη την κατεύθυνση που «μου δείχνει το αζιμούθιο». Βήμα 3ο: Παρατηρώ με προσοχή και προσπαθώ να διακρίνω κάποιο κοντινό ή μακρινό χαρακτηριστικό σημείο εκεί που έχω στραφεί, δηλαδή εξετάζω την ευθεία αυτού του αζιμούθιου. Για παράδειγμα βλέπω μια φωλιά πελαργών στα 100 μέτρα. Πιο μπροστά από την φωλιά ή πίσω από αυτήν δεν βλέπω κάποιο άλλο χαρακτηριστικό σημείο και λογικά συμπεραίνω πως ο φίλος μου «έβαλε στο παιχνίδι» τη φωλιά των πελαργών! Για να καταλάβεις αυτή τη διαδικασία δες το videακι ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΥΞΙΔΕΣ Επανέλαβε πολλές φορές αυτήν την άσκηση ώστε να εξασκηθείς καλά στην σκόπευση με την πυξίδα και στον υπολογισμό αζιμούθιων με σχετική ακρίβεια. Να στήνω ένα παιχνίδι προσανατολισμού με πυξίδες και να παίζω με τους συμμαθητές μου παιχνίδια «χαμένου θησαυρού» ΑΣΚΗΣΗ 3η : ΣΤΗΣΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ORIENTEERING) ΜΕ ΠΥΞΙΔΕΣ! Σχεδίασε ένα μικρό παιχνίδι προσανατολισμού (orienteering) μέσα στην αυλή του σχολείου σου ή στο γειτονικό πάρκο. Πως θα σχεδιάσεις ένα παιχνίδι με πυξίδες: Βήμα 1ο: Βρες ένα χαρακτηριστικό σημείο αφετηρίας του παιχνιδιού. λ.χ. τον ιστό της σημαίας ή μια μπασκέτα. Βήμα 2ο : Από το σημείο αυτό της αφετηρίας σου σκόπευσε με την πυξίδα σου ένα άλλο χαρακτηριστικό σημείο λ.χ. ένα παγκάκι και βρες το αζιμούθιο που πρέπει να ακολουθήσεις για να φθάσεις εκεί. Γράψε αυτό το αζιμούθιο σε ένα πινακάκι σαν αυτό που έχει παρακάτω. Στη συνέχεια περπάτα μέχρι εκεί μετρώντας τα βήματά σου. Όταν φθάσεις εκεί στο παγκάκι γράψε τον αριθμό των βημάτων στο πινακάκι σου. Στο παρακάτω παράδειγμα τα σημεία, τα αζιμούθια και οι αποστάσεις του πίνακα δεν είναι πραγματικά αλλά αναφέρονται ως παραδείγμα. Εσύ θα βάλεις τα δικά σου καθώς θα συμπληρώνεις ένα τέτοιο πίνακα

5 Παράδειγμα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ORIENTEERING Αφετηρία : Ξεκινάτε το orienteering από τον ιστό της σημαίας. Προσοχή: Μην ξεχάσεις να περιγράψεις με ακρίβεια την αφετηρία του παιχνιδιού! ΑΠΟ ΣΤΟ ΑΖΙΜΟΥΘΙΟ/ ΑΠΟΣΤΑΣΗ (σε μοίρες / σε βήματα) ΣΗΜΕΙΟ 1 Ιστό σημαίας ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 2 παγκάκι 274 μοίρες / 45 βήματα ΣΗΜΕΙΟ 2 παγκάκι ΣΗΜΕΙΟ 3 βρύση ΣΗΜΕΙΟ 3 βρύση ΣΗΜΕΙΟ 4 πλάτανος 60 μοίρες/ 21 βήματα 120 μοίρες/ 17 βήματα ΣΗΜΕΙΟ 4 πλάτανος ΣΗΜΕΙΟ 5 γεφυράκι 25 μοίρες/67 βήματα Βήμα 3ο: Όταν συμπληρώσεις το πινακάκι σου με τα σημεία που θέλεις (βρες τουλάχιστον 5 σημεία) θα πρέπει να κάνεις μια επιβεβαίωση των μετρήσεών σου, δηλαδή φρόντισε να πάρεις το πινακάκι και να ακολουθήσεις τις μετρήσεις σου ώστε να διορθώσεις τυχόν λάθη. Βήμα 4ο : Αντιγράφεις το πινακάκι. Αναφέρεις μόνο το σημείο αφετηρίας λ.χ. ΣΗΜΕΙΟ 1 : Ιστός σημαίας αλλά παραλείπεις την περιγραφή όλων των άλλων σημείων δηλαδή δεν περιγράφεις στο πινακάκι πως το σημείο 2 είναι το παγκάκι και το σημείο 3 είναι η βρύση κ.ο.κ Αυτά θα τα αφήσεις να τα ανακαλύψουν οι συμμαθητές σου που θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες σου. Επειδή οι συμμαθητές σου δεν θα ξέρουν ποιο είναι το σημείο που πρέπει να πάνε, θα το ανακαλύψουν ακολουθώντας το αζιμούθιο και τα βήματα που τους έδωσες. Αν τους έγραφες στο πινακάκι παγκάκι, βρύση, πλάτανος, γεφυράκι κ.λ.π. θα μπορούσαν να «κλέψουν» και να πάνε στα σημεία εκείνα δίχως να μετρήσουν αζιμούθιο και βήματα! Μπορείς αν θέλεις στα σημεία που τους στέλνεις να κρύψεις διάφορα πράγματα ή να τους ζητάς με οδηγίες κρυμμένες εκεί να κάνουν διάφορα πράγματα. Με άλλα λόγια μπορείς να στήσεις παιχνίδι «χαμένου θησαυρού» με πυξίδες.

6 Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι συμμαθητές σου και να «ανταλλάξετε» τα παιχνίδια σας, δηλαδή να παίξει μια ομάδα το παιχνίδι που ετοίμασε η άλλη ομάδα! ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ ΑΖΙΜΟΥΘΙΟ Να μάθω να υπολογίζω το αζιμούθιο της επιστροφής ή αλλιώς το «αντίστροφο αζιμούθιο». Να μπορώ να επιστρέψω στο σημείο από όπου ξεκίνησα. ΑΣΚΗΣΗ 4η : «ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΜΕ ΠΥΞΙΔΕΣ»! Κρατάς στο χέρι σου μια πυξίδα χάρτη και το ίδιο κάνει και ένας φίλος σου. Στέκεστε κοντά κοντά ο ένας γυρνώντας ο ένας την πλάτη στον άλλο. Με το σύνθημα «ΠΑΜΕ» αρχίζετε να βαδίζετε. Μετά από 30 περίπου βήματα με το σύνθημα «ΣΤΟΠ» σταματάτε και κάνετε στροφή 180 μοιρών έτσι ώστε να σκοπεύετε με τις πυξίδες σας ο ένας τον άλλο (όπως τα παλιά χρόνια γίνονταν στις μονομαχίες τιμής με τα εμπροσθογεμή πιστόλια). Αφού σκοπεύσετε, υπολογίζετε το αζιμούθιο και το φανερώνετε φωναχτά: Φωνάζει ο ένας το αζιμούθιο λ.χ. «40 μοίρες!». Φωνάζει και ο «αντίπαλος» το αζιμούθιο που σκόπευσε «220 μοίρες!». Το αντίστροφο αζιμούθιο των 40 μοιρών είναι το αζιμούθιο των 220 μοιρών. Για κάθε ένα αζιμούθιο υπάρχει ένα μόνο αντίστροφο αζιμούθιο! Αν λοιπόν ένας περιπατητής βαδίζει 200 μέτρα με αζιμούθιο 40 μοιρών, για να γυρίσει πίσω ακριβώς από εκεί που ξεκίνησε, θα πρέπει να επιστρέψει βαδίζοντας την ίδια απόσταση (στο παράδειγμά μας είναι τα 200 μέτρα) αλλά τηρώντας το αντίστροφο αζιμούθιο των 220 μοιρών. Τι είναι το αντίστροφο αζιμούθιο (ή αλλιώς αζιμούθιο επιστροφής): Είναι το αζιμούθιο που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να γυρίσουμε πίσω στο προηγούμενο σημείο (της τελευταίας αφετηρίας μας) Λ.χ. αν το αζιμούθιο της πορείας μας από το σημείο Ζ προς το επόμενο σημείο προορισμού Η ήταν στις 40 μοίρες, το αντίστροφο αζιμούθιο (δηλαδή το αζιμούθιο επιστροφής από το Η πίσω στο Ζ ) θα είναι στις 220 μοίρες. Πως υπολογίζουμε το αντίστροφο αζιμούθιο: Υπάρχει ένας «μαθηματικός» τρόπος υπολογισμού που δεν τον προτείνουμε αλλά πρέπει να τον αναφέρουμε. Περίπτωση 1η: Όταν το αζιμούθιο της πορείας μας είναι μικρότερο από 180 μοίρες τότε προσθέτουμε τις μοίρες του αζιμούθιου της πορείας μας με τον αριθμό 180. Για το παραπάνω παράδειγμα υπολογίζουμε: 40 μοίρες αζιμούθιο = 220. Το αντίστροφο αζιμούθιο των 40 μοιρών είναι το αζιμούθιο των είναι 220 μοιρών. Περίπτωση 2η: Όταν το αζιμούθιο της πορείας μας είναι μεγαλύτερο από 180 τότε αφαιρούμε το αζιμούθιο πορείας από τον αριθμό 180. Παράδειγμα: κινηθήκαμε από το σημείο Κ με αζιμούθιο 260 μοίρες και διανύσαμε απόσταση 720 μέτρων και φθάσαμε στο σημείο Λ. Θέλουμε να επιστρέψουμε από το σημείο Λ στο σημείο Κ, υπολογίζουμε: = 80 μοίρες. Αυτό σημαίνει πως από το σημείο Λ πρέπει να σκοπεύσουμε και να ακολουθήσουμε αζιμούθιο 80 μοιρών (σύμφωνα με το συγκεκριμένο παράδειγμα, και για απόσταση 720 μέτρων) προκειμένου να επιστρέψουμε πίσω στο σημείο Κ.

7 Όπως γίνεται αντιληπτό οι παραπάνω υπολογισμοί φαίνεται πως είναι απλοί. Ωστόσο είναι πρακτικά δύσκολο να γίνουν στο βουνό με ασφάλεια καθώς μπορεί να χρειαστεί να γυρίσουμε πίσω κάτω από δύσκολες συνθήκες (κακοκαιρία ή κούραση κλπ). Κάτω από τέτοιες συνθήκες μπορεί πολύ εύκολα να γίνει ένα λάθος και αντί για πρόσθεση να κάνουμε αφαίρεση ή και το αντίστροφο! Για τον λόγο αυτό προτείνουμε δύο πιο πρακτικούς και ασφαλείς τρόπους υπολογισμού του αντίστροφου αζιμούθιου.: 1ος Πρακτικός τρόπος: Ένας πρακτικός τρόπος είναι να βάλεις πάνω στην πυξίδα ένα πλαστικό χαρακάκι. Το χαρακάκι πρέπει να είναι παράλληλο με τον δείκτη κατεύθυνσης της πυξίδας και να διατρέχει το ανεμολόγιο της, δηλαδή να «καταδεικνύει» τη διάμετρο του ανεμολογίου. Για να το καταλάβεις αυτό σκέψου το ρολόι. Αν έβαζες παράλληλα με την ώρα 12 ένα χαρακάκι θα έβλεπες καθαρά την ευθεία της διαμέτρου του ρολογιού. Ποια ώρα θα σου καταδείξει το χαρακάκι ως το «αντίστροφο αζιμούθιο» της ώρας 12; Σκέψου ακόμη πιο πρακτικά και δίχως τη βοήθεια του χάρακα : Ποιο είναι το αντίστροφο αζιμούθιο της ώρας 3; Ποιο είναι το αντίστροφο αζιμούθιο της ώρας 4 κλπ Τώρα συνέχισε την εξάσκηση αντιστοιχίζοντας τις ώρες με τις μοίρες. Τον δεύτερο πρακτικό τρόπο υπολογισμού του αντίστροφου αζιμούθιου θα τον μάθεις παίζοντας την παρακάτω άσκηση ΑΣΚΗΣΗ 5η : «ΚΑΙ ΟΙ ΠΥΞΙΔΕΣ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ!» Για το παιχνίδι χρειάζεται να ορίσετε ένα αρχηγό. Βήμα 1ο : Ο αρχηγός φωνάζει ένα αζιμούθιο στη τύχη. Τα παιδιά που έχουν τις πυξίδες χάρτη (δηλαδή πυξίδες τύπου silva) πρέπει να «βάλουν» αυτό το αζιμούθιο στις πυξίδες τους και να στραφούν προς τα εκεί. Βήμα 2ο : Αμέσως μετά ο αρχηγός ζητά από όλα τα παιδιά να κάνουν «μεταβολή», δηλαδή να γυρίσουν (180 μοίρες). Τώρα που έκαναν «μεταβολή» ο αρχηγός ζητά να δουν όλοι τις πυξίδες τους. Τα παιδιά θα διαπιστώσουν πως οι πόλοι της πυξίδας τους «αναστραφεί», δηλαδή ο βοράς της μαγνητικής βελόνας ( N = North) «δείχνει» τώρα τον νότο του ανεμολογίου της πυξίδας (S = South))! (προσοχή: αυτό γίνεται μόνο στις πυξίδες τύπου silva και δεν γίνεται στις πυξίδες λαδιού. Βήμα 3ο: Όταν γίνει αυτό (δηλαδή μεταβολή 180 μοιρών και συνεπώς αναστροφή των πόλων της πυξίδας) ο αρχηγός ζητά από κάθε παιδί να πιάσει με χέρι του το ανεμολόγιο της πυξίδας και το διορθώσει έτσι που ο βοράς της μαγνητικής βελόνας να συμπίπτει με τον βορά του ανεμολογίου της πυξίδας. Τώρα στη βάση του βέλους κατεύθυνσης (δηλαδή του βέλους που σκοπεύουμε) της πυξίδας τους μπορούν να διαβάσουν το αντίστροφο αζιμούθιο ή αλλιώς το αζιμούθιο της επιστροφής τους.

8 ΑΣΚΗΣΗ 6η: ΕΝΑ «ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ» ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ! Μπορείς να παίξεις με τους συμμαθητές σου δίνοντας τους ένα παιχνίδι προσανατολισμού που σχεδίασες. Εκείνοι θα πρέπει να παίξουν το παιχνίδι «ανάποδα» δηλαδή αρχίζοντας από τον τερματισμό και πηγαίνοντας προς την αφετηρία του! Όπως καταλαβαίνεις αυτό δεν είναι εύκολο καθώς θα πρέπει να υπολογίζουν κάθε φορά τα αντίστροφα «αζιμούθια» ή αλλιώς «αζιμούθια της επιστροφής» ώστε να μπορέσουν να παίξουν με επιτυχία και να βρουν «το χαμένο θησαυρό». Για να μην μπερδέψεις τα αζιμούθια και τα αντίστροφα αζιμούθια πρέπει να κάνεις και μια «δοκιμή επαλήθευσης» των αντίστροφων αζιμούθιων πριν από το παιχνίδι! Να μάθω να βαδίζω σε «δύσκολο» έδαφος και να τηρώ το αζιμούθιο της κατεύθυνσης μου προς ένα σημείο κάνοντας διαδοχικές σκοπεύσεις. Με άλλα λόγια να βαδίζω «πάνω σε μια νοητή ευθεία γραμμή»..το ίδιο μπορώ να κάνω ακολουθώντας και το αζιμούθιο της επιστροφής. ΤΗΡΗΣΗ ΑΖΙΜΟΥΘΙΟ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΔΑΦΟΣ «Δύσκολο» μπορεί να είναι το έδαφος λόφου ή πεδινού δάσους όπου η κλήση του εδάφους ή τα δέντρα δυσκολεύουν την παρατήρησή μας. Πολύ δύσκολο είναι το έδαφος σε βουνό με βαθιές χαράδρες. Εκεί φυσικά κανείς δεν μπορεί να βαδίζει «σε μια ευθεία γραμμή» ακολουθώντας ένα αζιμούθιο! Δύσκολο ή πολύ δύσκολο επίσης είναι και το έδαφος μέσα σε μια πόλη καθώς τα κτίρια εμποδίζουν την ορατότητα αλλά και κάνουν αδύνατη μια ευθεία πορεία! Στη θάλασσα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά: ένα σκάφος πολύ εύκολα μπορεί να πλεύσει «ευθεία», δηλαδή τηρώντας ένα αζιμούθιο και να επιστρέψει στο λιμάνι τηρώντας το αντίστροφο αζιμούθιο. Αυτό μπορεί να το κάνει ακόμη και μέσα στη νύχτα ή μέσα σε πυκνή ομίχλη! Στο σημείο αυτό ίσως αναρωτιέσαι: «Πως θα μπορώ να βαδίσω σε ένα ψηλό βουνό τηρώντας την κατεύθυνσή μου;» Η απάντηση είναι πως αργότερα θα μάθεις να διαβάζεις χάρτη και να προσανατολίζεσαι με τη βοήθεια χάρτη και πυξίδας. Θα μάθεις να σχεδιάζεις μια ορεινή πεζοπορία για να μην χάνεσαι στο βουνό. Να παίζεις παιχνίδια προσανατολισμού και μέσα στην πόλη.. Όσο θα εξασκείσαι στην τήρηση της κατεύθυνσης τόσο θα καταλαβαίνεις καλύτερα πως «η καλύτερη πυξίδα και ο καλύτερος χάρτης είναι το μυαλό σου» δηλαδή η ικανότητα να παρατηρείς γύρω σου και να συσχετίζεις το τοπίο (φυσικό ή αστικό) με τον χάρτη σου. Για να μάθεις να ακολουθείς ένα αζιμούθιο σε δύσκολο έδαφος μπορείς να κάνεις την παρακάτω εξάσκηση. ΑΣΚΗΣΗ 7η: «ΕΝΑ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΖΙΜΟΥΘΙΟ» Βήμα 1ο : Στάσου τόσο μακριά από έναν λόφο ώστε να μπορείς να σκοπεύσεις με την πυξίδα σου την κορυφή του. Σκόπευσε και «κόψε», δηλαδή υπολόγισε το αζιμούθιο που πρέπει να ακολουθήσεις ώστε να βρεθείς στην κορυφή του. Βήμα 2ο: Προσπάθησε στη συνέχεια να φθάσεις στην κορυφή του λόφου κάνοντας διαδοχικές σκοπεύσεις και τηρώντας το αζιμούθιο αυτό. Για παράδειγμα: Αν υποθέσουμε πως το αζιμούθιό με το οποίο σκόπευσες από απόσταση την κορυφή του λόφου είναι 220 μοίρες, θα διαπιστώσεις πως πλησιάζοντας στους πρόποδες του λόφου δεν θα μπορείς να δεις την κορυφή του. Τότε θα σκοπεύσεις με την πυξίδα σου στις 220 μοίρες και θα κοιτάξεις να βάλεις ως στόχο κάποιο δέντρο που θα βρίσκεται μπροστά σου και «πάνω στην ευθεία αυτού του αζιμούθιου» λ.χ. των 220 μοιρών. Μόλις φθάσεις σε αυτό το δέντρο θα ξανασκοπεύσεις με την πυξίδα σου στις 220 μοίρες και θα συνεχίσεις να βαδίζεις

9 βάζοντας ως επόμενο στόχο λ.χ. ένα θάμνο ή ένα βράχο που θα βρίσκεται «πάνω στην ευθεία» των 220 μοιρών. Όταν φθάσεις και στον θάμνο αυτό θα επαναλάβεις την διαδικασία της σκόπευσης στις 220 μοίρες και θα συνεχίσεις να βαδίζεις με διαδοχικές σκοπεύσεις μέχρι να φθάσεις στην κορυφή του λόφου! Το ίδιο μπορείς να κάνεις μέσα σε ένα πεδινό δάσος όπου μπορείς να τηρείς μια ευθεία πορεία με διαδοχικές σκοπεύσεις από δέντρο σε δέντρο. Εξασκήσου με τον ίδιο τρόπο και στο αντίστροφο αζιμούθιο, δηλαδή στο αζιμούθιο της επιστροφής, Να χρησιμοποιώ την πυξίδα μου και με ελάχιστη χρήση ενός GPS, να τηρώ την κατεύθυνσή μου.. ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΑΖΙΜΟΥΘΙΟ ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕ.Α ΕΝΟΣ «ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ» GPS Η παρακάτω άσκηση μπορεί να γίνει μόνο μαζί με ενήλικες (τους γονείς ή άλλους υπεύθυνους συνοδούς.) Απαραίτητος εξοπλισμός: Πυξίδα και GPS Προσοχή: Το GPS πρέπει να είναι «ορειβατικό» GPS, δηλαδή «πεζοπορικό ή αλλιώς «χαρτογραφικό» και όχι GPS πλοήγησης αυτοκινήτου ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΠΥΞΙΔΑ ΚΑΙ GPS Μια καλή άσκηση τήρησης αζιμούθιου με διαδοχικές σκοπεύσεις πυξίδας μπορεί να συνδυαστεί και με την χρήση ενός «πεζοπορικού» GPS. Η άσκηση αυτή είναι χρήσιμη σε πεζοπόρους - ορειβάτες καθώς μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την πυξίδα και να έχουν ως βοήθημα ένα ορειβατικό GPS. Οι ορειβάτες πρέπει να μάθουν καλά τη χρήση της πυξίδας ώστε να περιορίζουν στο ελάχιστο τη χρήση ενός πεζοπορικού GPS. Έτσι δεν υπάρχει ο κίνδυνος να εξαντλήσουν τις μπαταρίες του GPS και να χαθούν στο βουνό! ΑΣΚΗΣΗ 8η Η παρακάτω άσκηση μπορεί να γίνει από όλη την οικογένεια καθώς είναι απαραίτητη η συνοδεία γονέων ή άλλων ενήλικων πεζοπόρων. Φυσικά είναι απαραίτητο και ένα GPS πεζοπορικό. Βήμα 1ο : Πηγαίνετε με την οικογένεια σε ένα πεδινό ( κατά προτίμηση) χωριό ή σε κάποιο άλλο σημείο στην ύπαιθρο. Βήμα 2ο : Σταματήστε το αυτοκίνητο και αποθήκευσε στο GPS ένα χαρακτηριστικό σημείο το οποίο θα είναι ο προορισμός σας Βήμα 3ο : Φύγετε από εκεί (με το αυτοκίνητο ή με τα πόδια) και πηγαίντε σε ένα άλλο σημείο λ.χ. σε ένα κοντινό δάσος το οποίο μπορεί να απέχει αρχικά μερικές εκατοντάδες μέτρα. Βήμα 4ο : Ανοίξτε ξανά το GPS και επιλέξτε ως σημείο προορισμού το σημείο που περάσατε στην μνήμη της συσκευής κατά το βήμα 2. Το GPS θα σας δώσει το αζιμούθιο και την απόσταση (σε ευθεία γραμμή) από τη θέση που βρίσκεσαι ως το σημείο προορισμού σας. Βήμα 4ο: Κλείστε το GPS και προσπαθήστε με τη χρήση της πυξίδας, τηρώντας το αζιμούθιο με διαδοχικές σκοπεύσεις, να φθάσετε ως το σημείο του προορισμού σας. Αν νομίζετε πως χάσατε ο αζιμούθιό σας καθώς βαδίζετε (γιατί λ.χ. βρήκατε μπροστά σας ένα ποτάμι και κάνατε μεγάλη παράκαμψη) τότε ανοίξτε ξανά το GPS και πάρτε ξανά το νέο αζιμούθιο προς το σημείο προορισμού σας. Κλείστε και πάλι το GPS και προσπαθήστε να ακολουθήσετε το νέο αζιμούθιο με την πυξίδα σας κάνοντας «διαδοχικές σκοπεύσεις». Καλή επιτυχία!.

Προσανατολισμός. Γιώργος Τσεβεκίδης. Υπεύθυνοι Καθηγητές: Σμυρλή Ιωάννα. Πιτένη Αναστασία. Καραγιάννης Στέργιος

Προσανατολισμός. Γιώργος Τσεβεκίδης. Υπεύθυνοι Καθηγητές: Σμυρλή Ιωάννα. Πιτένη Αναστασία. Καραγιάννης Στέργιος Προσανατολισμός Γιώργος Τσεβεκίδης Υπεύθυνοι Καθηγητές: Σμυρλή Ιωάννα Πιτένη Αναστασία Καραγιάννης Στέργιος ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Προσανατολισμός είναι η διαδικασία με την οποία καθορίζουμε τη θέση του Βορρά

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις για το θεματικό δίκτυο του ΚΠΕ Βιστωνίδας με θέμα: Εκπαιδευτικό orienteering

Σημειώσεις για το θεματικό δίκτυο του ΚΠΕ Βιστωνίδας με θέμα: Εκπαιδευτικό orienteering Σημειώσεις για το θεματικό δίκτυο του ΚΠΕ Βιστωνίδας με θέμα: Εκπαιδευτικό orienteering 2016 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 3 1η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η χρήση πυξίδας... 4 ΤΟ ΑΖΙΜΟΥΘΙΟ: Πως διδάσκουμε την

Διαβάστε περισσότερα

Εκδότης Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστωνίδας. Σχεδιασμός we are two. Εκτύπωση PrintFair. ISBN Εκτύπωση στην Ελλάδα

Εκδότης Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστωνίδας. Σχεδιασμός we are two. Εκτύπωση PrintFair. ISBN Εκτύπωση στην Ελλάδα Συγγραφική ομάδα Γερμαντζίδης Νικόλαος Π.Ε. 70 Υπεύθυνος λειτουργίας του Κ.Π.Ε. Βιστωνίδας Καλέντζιου Ασημένια Π.Ε. 18.10 Αναπληρώτρια υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. Βιστωνίδας Δαμιανάκη Ευαγγελία Π.Ε. 02 μέλος Π.Ο.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Ιστιοφόρο σκάφος και ταξίδεμα στα όρτσα

Ιστιοφόρο σκάφος και ταξίδεμα στα όρτσα Ιστιοφόρο σκάφος και ταξίδεμα στα όρτσα Πόσες αλλαγές μπράτσου χρειάζονται για να φτάσουμε στον προορισμό μας Του Μάκη Ματιάτου Δεν είναι λίγες οι φορές που το λιμάνι του προορισμού μας βρίσκεται σε τέτοιο

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Έβδομο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-5 Ώρα για δράση... 6-15 Σημειώσεις... 16 2 Μάθημα Έβδομο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθουμε τη δύναμη της αντίληψης. Θα ανακαλύψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Ντάνης. Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Δρ. Απόστολος Ντάνης. Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής *Βασικές μορφές προσανατολισμού *Προσανατολισμός με τα ορατά σημεία προορισμού στη φύση *Προσανατολισμός με τον ήλιο *Προσανατολισμός από τη σελήνη

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙ ΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΕΣ

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙ ΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΕΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙ ΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΕΣ Η ΠΥΞΙΔΑ Η πυξίδα είναι ένα όργανο προσανατολισμού που δείχνει τα σημεία του ορίζοντα και άλλες πληροφορίες προσανατολισμού ως προς τα σημεία του ορίζοντα, όπως το αζιμούθιο

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Μένης Θεοδωρίδης Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Η μικρή εισαγωγή στη φωτογραφική έκφραση για παιδιά 6-12 χρόνων που ακολουθεί, γράφτηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Το Μπαούλο του κυρ Γιάννη

Το Μπαούλο του κυρ Γιάννη Εισαγωγή Το Μπαούλο του κυρ Γιάννη Ο κυρ Γιάννης έχει κληρονομιά ένα παλιό μπαούλο με ό,τι αντικείμενα μπορείς να φανταστείς! Τα ανίψια του, ο Λευτεράκης και η Βασούλα, θέλουν να τα δουν, αλλά για να τα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ 1 ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ Κώστας Κύρος 2 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 3 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Γίνε και εσύ ένας συγγραφέας! Γράψε τη δική σου μικρή ιστορία. Εκτύπωσέ την και δώσ την στους φίλους σου για να

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Δέσμης Αξιολόγησης Κινητικού Γραμματισμού

Ερωτηματολόγιο Δέσμης Αξιολόγησης Κινητικού Γραμματισμού Ερωτηματολόγιο Δέσμης Αξιολόγησης Κινητικού Γραμματισμού Σε ποια τάξη πηγαίνεις; (κύκλωσε μία τάξη) Α Β Γ Δ Ε ΣΤ Α Γυμνασίου Β Γυμνασίου Είσαι (κύκλωσε μια λέξη) Κορίτσι Αγόρι Ποιο μήνα είναι τα γενέθλιά

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ 1 of 18 4/16/2015 4:11 PM ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει διάφορες ενότητες για τα ψηφιακά παιχνίδια που παίζονται σε συσκευές κινητής τεχνολογίας και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Απαραίτητο πριν προχωρήσουμε στις μεθόδους αυτές είναι να γνωρίζεις τις προσωπικές σου μετρήσεις.

Απαραίτητο πριν προχωρήσουμε στις μεθόδους αυτές είναι να γνωρίζεις τις προσωπικές σου μετρήσεις. Πολλές φορές θα χρειαστεί να κάνεις μετρήσεις αποστάσεων, ύψους ή πλάτους. Βέβαια μια μετροταινία λύνει το πρόβλημα. Ο πρόσκοπος όμως πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει διάφο ρους μεθόδους που θα

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Καραγιώργος Θωμάς, MSc, PhD candidate in Sport Management & Recreation ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΙΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΡΙΣΤOΤΕΛΕΙΟ

Εισηγητής: Καραγιώργος Θωμάς, MSc, PhD candidate in Sport Management & Recreation ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΙΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΡΙΣΤOΤΕΛΕΙΟ Εισηγητής: Καραγιώργος Θωμάς, MSc, PhD candidate in Sport Management & Recreation ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΙΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΡΙΣΤOΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Γεωδαιτικό σύστημα Χάρτης Πυξίδα Χάραξη

Διαβάστε περισσότερα

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ 144 ΦΕ1: ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ Παρατήρησε τις εικόνες. Πώς παράγεται ο ήχος; 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Πείραμα Στήριξε με το χέρι σου στην άκρη του θρανίου

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Αρματάς Φραντσέσκα Ασσιρέλλι

Ανδρέας Αρματάς Φραντσέσκα Ασσιρέλλι Ανδρέας Αρματάς Φραντσέσκα Ασσιρέλλι Η Λελέκα δεν είναι μόνη Πολλά παιδιά ταλαιπωρούνται από φοβίες και νιώθουν ανήμπορα να τις αντιμετωπίσουν. Υπάρχουν όμως και πολλά παιδιά που ξεπερνούν τελικά τους

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επανάληψη

Εισαγωγή στην επανάληψη Εισαγωγή στην επανάληψη Στο κεφάλαιο αυτό ήρθε η ώρα να μελετήσουμε την επανάληψη στον προγραμματισμό λίγο πιο διεξοδικά! Έχετε ήδη χρησιμοποιήσει, χωρίς πολλές επεξηγήσεις, σε προηγούμενα κεφάλαια τις

Διαβάστε περισσότερα

Επειδή ο μεσημβρινός τέμνει ξανά τον παράλληλο σε αντιδιαμετρικό του σημείο θα θεωρούμε μεσημβρινό το ημικύκλιο και όχι ολόκληρο τον κύκλο.

Επειδή ο μεσημβρινός τέμνει ξανά τον παράλληλο σε αντιδιαμετρικό του σημείο θα θεωρούμε μεσημβρινό το ημικύκλιο και όχι ολόκληρο τον κύκλο. ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ Η ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης δεν διαφέρει στα βασικά από την ιστιοπλοΐα τριγώνου η οποία γίνεται με μικρά σκάφη καi σε προκαθορισμένο στίβο. Όταν όμως αφήνουμε την ακτή και ανοιγόμαστε στο

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού.

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Παιχνίδι 9 νομασία παιχνιδιού: Κινητές μπασκέτες. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Προτεινόμενες ηλικίες: Α -Β Δημοτικού. Υλικά: αερόμπαλες/μικρές μπάλες κ στεφάνια.

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

6 έως 7 ετών Παιχνίδι 1: Εξάσκηση γραφής Παιχνίδι 2: Γεωμετρικά σχήματα: τα στερεά

6 έως 7 ετών Παιχνίδι 1: Εξάσκηση γραφής Παιχνίδι 2: Γεωμετρικά σχήματα: τα στερεά Αγαπητοί γονείς, Το παιχνίδι «Σχολείο Α Β Γ» ανήκει στη σειρά εκπαιδευτικών προϊόντων Εξυπνούλης και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω. Είναι μια πλούσια συλλογή από εκπαιδευτικά παιχνίδια που

Διαβάστε περισσότερα

Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth.

Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth. Μια εικονική εκδρομή με το Google Earth Αγαπητέ μαθητή, Η εργασία που επέλεξες θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνεργαστείς με συμμαθητές σου και να σχεδιάσετε μια εικονική εκδρομή με το Google Earth. Εσύ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά. Λύνω τις παρακάτω ασκήσεις και ελέγχω τις γνώσεις μου:

Μαθηματικά. Λύνω τις παρακάτω ασκήσεις και ελέγχω τις γνώσεις μου: Όνομα:. Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ημερομηνία :. Μαθηματικά Λύνω τις παρακάτω ασκήσεις και ελέγχω τις γνώσεις μου: Άσκηση 1: Κάνω τις παρακάτω πράξεις με τον νου μου: 45 + 37= 61-29= 460 + 230= 360 150= 52 + 18= 74-13=

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Κεφάλαιο 1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κεφάλαιο 1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Φαινόμενο, ονομάζεται οτιδήποτε συμβαίνει τριγύρω μας. Για παράδειγμα η αύξηση του ύψους του ανθρώπου, η έκρηξη ενός ηφαιστείου κλπ. Τις μεταβολές αυτές, που συμβαίνουν στην φύση

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου Οι συμμετέχοντες θα σκεφτούν για το απόρρητο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιούν πληροφορίες και επικοινωνούν με τους άλλους στο διαδίκτυο,

Διαβάστε περισσότερα

Σχετική κίνηση αντικειμένων

Σχετική κίνηση αντικειμένων Σχετική κίνηση αντικειμένων Πως θα μπορούσε να κινηθεί ένας χαρακτήρας προς την έξοδο ενός λαβύρινθου; Πως θα μπορούσε το αυτοκινητάκι μας να κινείται μέσα στην πίστα; Πως θα μπορούσαμε να αναπαραστήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ -Γεια χαρά παιδιά, να μαστε και πάλι! -Σήμερα θα σας μιλήσουμε για έναν πολύ σούπερ τρόπο να βρίσκουμε στο χάρτη τις προστατευόμενες περιοχές για τις οποίες μιλήσαμε -Διάβασε παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 1 γνωριμία με το περιβάλλον Karel

Δραστηριότητα 1 γνωριμία με το περιβάλλον Karel ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 - Εξοικείωση με τον μικρόκοσμο του ρομπότ Karel Δραστηριότητα 1 γνωριμία με το περιβάλλον Karel (1) Κατεβάστε τον μικρόκοσμο Karel γράφωντας στον φυλλομετρητή σας: http://5sek-acharn.att.sch.gr/downloads/karel_domimenos.rar

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα Ένα συνεργατικό παιχνίδι μνήμης για 3 έως 6 παίκτες, 7 ετών και άνω. Ο Τομ σκαρφάλωσε στην κορυφή ενός δέντρου, για να δεί αν μπορούσε να ανακαλύψει κάτι. Κοιτάζοντας προς κάθε μεριά, είδε τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ. ΠΕΡΙΕΧΕΙ: Πρωτότυπες ασκήσεις και προβλήματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά στις συναλλαγές.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ. ΠΕΡΙΕΧΕΙ: Πρωτότυπες ασκήσεις και προβλήματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά στις συναλλαγές. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ: Πρωτότυπες ασκήσεις και προβλήματα που θα βοηθήσουν τα παιδιά στις συναλλαγές. Αγοράζω Πληρώνω Παίρνω ρέστα Συνεργάστηκαν οι: Σπίνος Γεράσιμος, Υποδ/ντής

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλα εργασίας. MicroWorlds Pro. Πολυμεσικές Εφαρμογές με την χρήση της γλώσσας LOGO Στο Γυμνάσιο. Β. Χ. Χρυσοχοΐδης

Φύλλα εργασίας. MicroWorlds Pro. Πολυμεσικές Εφαρμογές με την χρήση της γλώσσας LOGO Στο Γυμνάσιο. Β. Χ. Χρυσοχοΐδης Φύλλα εργασίας MicroWorlds Pro Πολυμεσικές Εφαρμογές με την χρήση της γλώσσας LOGO Στο Γυμνάσιο Β. Χ. Χρυσοχοΐδης Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Φλώρινας 2 «Σχεδίαση και ανάπτυξη δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2: Εντολές Επανάληψης

Ενότητα 2: Εντολές Επανάληψης Ενότητα 2: Εντολές Επανάληψης Όταν κάποια εντολή ή ολόκληρη ομάδα εντολών επαναλαμβάνεται τότε δεν είναι απαραίτητο να τις γράψουμε πολλές φορές αλλά χρησιμοποιούμε την εντολή ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ Συντάσσεται ως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες o Emojito! είναι ένα παιχνίδι παρέας, για 2 έως 14 άτομα, όπου οι παίκτες προσπαθούν να εκφράσουν συναισθήματα που απεικονίζονται σε κάρτες, είτε χρησιμοποιώντας το πρόσωπό τους, είτε ήχους ή και τα 2.

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Τίτλος: Συμβάντα και ενέργειες - Το πολύχρωμο σκαθάρι Σύντομη περιγραφή: Ένα εκπαιδευτικό σενάριο για την διδασκαλία των συμβάντων και ενεργειών στον προγραμματισμό, με

Διαβάστε περισσότερα

Τετράδια Κιθάρας. Χρήση του PowerTab

Τετράδια Κιθάρας. Χρήση του PowerTab Τετράδια Κιθάρας Extra ενότητα Χρήση του PowerTab Ευγένιος Αστέρις 1 Περιεχόμενα Πρόλογος... 3 Εγκατάσταση του Power Tab... 4 Εισαγωγή ενός αρχείου midi στο Power Tab... 5 Μελέτη με το Power Tab... 9 Εξήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνιδάκια με τη LOGO

Παιχνιδάκια με τη LOGO Όταν σβήνει ο υπολογιστής ξεχνάω τα πάντα. Κάτι πρέπει να γίνει Κάθε φορά που δημιουργώ ένα πρόγραμμα στη Logo αυτό αποθηκεύεται προσωρινά στη μνήμη του υπολογιστή. Αν θέλω να διατηρηθούν τα προγράμματά

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Προτού ξεκινήσω θα ήθελα να ξέρεις ότι μόλις έκανες μια σημαντική επένδυση. Επένδυσες στον εαυτό σου αποκτώντας αυτό το πρόγραμμα...

Προτού ξεκινήσω θα ήθελα να ξέρεις ότι μόλις έκανες μια σημαντική επένδυση. Επένδυσες στον εαυτό σου αποκτώντας αυτό το πρόγραμμα... Γεια σου, Θα ήθελα να σε συγχαρώ και από εδώ για αυτήν την αγορά. Στην αρχές που είχα δημιουργήσει αυτό το πρόγραμμα μάζευα διάφορες απορίες και σχόλια των ανθρώπων που το είχαν αγοράσει και έτσι δημιουργήθε

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ: «Αριθμοί στην καθημερινή ζωή»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ: «Αριθμοί στην καθημερινή ζωή» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΙΙ ΘΕΜΑ: «Αριθμοί στην καθημερινή ζωή» Βόκα Δέσποινα & Δούρου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός πως να πιάνεις σωστά το μπουζούκι για να μαθεις να παιζεις γρηγορα σε μικρότερο διαστημα βήμα-βήμα και να έχεις σωστο και ωραιο ηχο!!!

Οδηγός πως να πιάνεις σωστά το μπουζούκι για να μαθεις να παιζεις γρηγορα σε μικρότερο διαστημα βήμα-βήμα και να έχεις σωστο και ωραιο ηχο!!! Οδηγός πως να πιάνεις σωστά το μπουζούκι για να μαθεις να παιζεις γρηγορα σε μικρότερο διαστημα βήμα-βήμα και να έχεις σωστο και ωραιο ηχο!!! Με αυτή τη μικρή αναφορά θα μάθεις πώς να παίζεις γρήγορα σε

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικό υλικό. Μέσα διδασκαλίας: Παιχνίδι Ναυμαχίας (είτε εμπορίου είτε σε φύλλο εργασίας), φύλλα εργασίας, υδρόγειος σφαίρα, internet.

Διδακτικό υλικό. Μέσα διδασκαλίας: Παιχνίδι Ναυμαχίας (είτε εμπορίου είτε σε φύλλο εργασίας), φύλλα εργασίας, υδρόγειος σφαίρα, internet. Διδακτικό υλικό Μάθημα: Αριθμητικός Γραμματισμός Τάξη: Α Ενότητα: Γεωγραφικές και Καρτεσιανές συντεταγμένες. Χρονική διάρκεια: διδακτικές ώρες. Εκπαιδευτικός: Περυσινάκη Ειρήνη, ΣΔΕ Τυλίσου Ηρακλείου Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΦΙΔΑΚΙ - μαθαίνω να συνομιλώ - klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin Πρόλογος Νιώθουμε πολύ άσχημα όταν βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει ή να πονάει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα αν είμαστε γονείς. Ανάλογα με τις περιστάσεις τα παιδιά είναι άλλοτε χαρούμενα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ 1/54 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ 1. Εισαγωγή Φέτος ασχοληθήκαμε με το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού. Στόχος μας ήταν να κατανοήσουμε το φαινόμενο,να μάθουμε να διακρίνουμε πότε μια πράξη

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή. 2. Τεχνικές και «κρατούμενα»

1. Εισαγωγή. 2. Τεχνικές και «κρατούμενα» 1. Εισαγωγή Η προσέγγιση των Μαθηματικών της Β Δημοτικού από το παιδί προϋποθέτει την κατανόηση των μαθηματικών εννοιών που παρουσιάστηκαν στην Α Δημοτικού και την εξοικείωση του παιδιού με τις πράξεις

Διαβάστε περισσότερα

Ευθύς και πλάγιος λόγος

Ευθύς και πλάγιος λόγος Ευθύς και πλάγιος λόγος Ευθύ λόγο έχουμε όταν διαβάζουμε ή ακούμε τα λόγια κάποιου προσώπου, όπως ακριβώς τα είπε. Πλάγιος λέγεται ο λόγος σύμφωνα με τον οποίο πληροφορούμαστε τα λόγια κάποιου μέσω ενός

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

εγχειρίδιο κανόνων & σεναρίων Πριν ξεκινήσετε το πρώτο σας παιχνίδι, πρέπει να αφαιρέσετε τα κομμάτια από τα χαρτονένια πλαίσια.

εγχειρίδιο κανόνων & σεναρίων Πριν ξεκινήσετε το πρώτο σας παιχνίδι, πρέπει να αφαιρέσετε τα κομμάτια από τα χαρτονένια πλαίσια. Τα άγνωστα νησιά του Κατάν απλώνονται μπροστά σας. Μερικά μακριά στον ορίζοντα, κάποια άλλα χαμένα στην πυκνή ομίχλη. Άλλα σχεδιασμένα στους χάρτες, κι άλλα γνωστά μόνο από μύθους και ιστορίες. Κάποια

Διαβάστε περισσότερα

21ο Μάθημα ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

21ο Μάθημα ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ 21ο Μάθημα ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ Μια πίεση που ασκεί το υγρό στον πυθμένα και στα τοιχώματα του δοχείου Σε προηγούμενο μάθημα (13ο) γνωρίσαμε την έννοια της πίεσης που ασκούν τα στερεά σώματα. Τώρα είναι η

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

Wee Game. Οδηγός για Γονείς

Wee Game. Οδηγός για Γονείς Wee Game Οδηγός για Γονείς Εισαγωγή Προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία κένωσης της κύστης θα πρέπει να λάβετε αναλυτικές οδηγίες από κάποιον επαγγελματία υγείας. Παίξε και μάθε Καθώς μεγαλώνει το παιδί σας,

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι β. Συζητώ, Αναρωτιέμαι, Υποθέτω

Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι β. Συζητώ, Αναρωτιέμαι, Υποθέτω Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Οι άνθρωποι προσπαθούν να εκτιμήσουν κατά προσέγγιση ή να μετρήσουν με ακρίβεια τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα

Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα την καρδιά σου στο βιβλίο... Το διάβασμα είναι ταξίδι... Πολλές φορές ένα ταξίδι που σκέφτεσαι αν θα το κάνεις, αλλά που, όταν το ξεκινάς, τελικά δε θέλεις

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΎΡΓΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΉ ΣΟΥ ΜΠΑΝΆΝΑ ΤΖΌΚΕΡ!

ΔΗΜΙΟΎΡΓΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΉ ΣΟΥ ΜΠΑΝΆΝΑ ΤΖΌΚΕΡ! 01 ΔΗΜΙΟΎΡΓΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΉ ΣΟΥ ΜΠΑΝΆΝΑ ΤΖΌΚΕΡ! A N A N BA R E K JO Μια μπανάνα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Είναι νόστιμη, σε γεμίζει ενέργεια για κάθε σωματική ή πνευματική άσκηση και ακόμη και η φλούδα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ: Σεβασμός Κοινωνική δεξιότητα: Ακούω τον ομιλητή στο μάθημα Στόχοι μαθήματος: Ο μαθητής να: 1. Ονομάζει τα βασικά βήματα της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ. Ακολουθίες. Στην ενότητα αυτή θα μάθουμε: Να ορίζουμε το διάνυσμα.

ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ. Ακολουθίες. Στην ενότητα αυτή θα μάθουμε: Να ορίζουμε το διάνυσμα. Ακολουθίες ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ Στην ενότητα αυτή θα μάθουμε: Να ορίζουμε το διάνυσμα. Να ορίζουμε τις σχέσεις μεταξύ διανυσμάτων (παράλληλα, ομόρροπα, αντίρροπα, ίσα και αντίθετα διανύσματα). Να προσθέτουμε και

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

Τα χαρισματικά παιδιά είναι προβληματικά για τους γονείς τους. Σε αντίθεση με τους συνομηλίκους τους ενδιαφέρονται περισσότερο για γεγονότα, ευφυή

Τα χαρισματικά παιδιά είναι προβληματικά για τους γονείς τους. Σε αντίθεση με τους συνομηλίκους τους ενδιαφέρονται περισσότερο για γεγονότα, ευφυή Τα χαρισματικά παιδιά είναι προβληματικά για τους γονείς τους. Σε αντίθεση με τους συνομηλίκους τους ενδιαφέρονται περισσότερο για γεγονότα, ευφυή και ταχύτατα, ενώ κάποιες φορές είναι δραστήρια ή αδρανή.

Διαβάστε περισσότερα

Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo;

Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo; Κεφάλαιο 2 Εισαγωγή Πώς μπορούμε να δημιουργούμε γεωμετρικά σχέδια με τη Logo; Η Logo είναι μία από τις πολλές γλώσσες προγραμματισμού. Κάθε γλώσσα προγραμματισμού έχει σκοπό τη δημιουργία προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Τετράδια κιθάρας. Ασκήσεις για εξάσκηση και ζέσταμα. Επιμέλεια: Ευγένιος Αστέρις. Επικοινωνία : evgeniosasteris@pathfinder.gr

Τετράδια κιθάρας. Ασκήσεις για εξάσκηση και ζέσταμα. Επιμέλεια: Ευγένιος Αστέρις. Επικοινωνία : evgeniosasteris@pathfinder.gr Τετράδια κιθάρας Επιμέλεια: Ευγένιος Αστέρις Επικοινωνία : evgeniosasteris@pathfinder.gr 1 Περιεχόμενα Πρόλογος...3 Ασκήσεις χωρίς την κιθάρα...4 Ασκήσεις έκτασης δαχτύλων...5 1-2-3-4 (Απλοποιημένη Εκδοχή)...5

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Περιληπτικά, τα βήματα που ακολουθούμε γενικά είναι τα εξής:

Περιληπτικά, τα βήματα που ακολουθούμε γενικά είναι τα εξής: Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, για να μη στεναχωριόμαστε, είναι πως τόσο στις εξισώσεις, όσο και στις ανισώσεις 1ου βαθμού, που θέλουμε να λύσουμε, ακολουθούμε ακριβώς τα ίδια βήματα! Εκεί που πρεπει να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ Ονομ/μο:.... Τμήμα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΕΜΒΑΔΟΥ Πώς θα μετρήσουμε την επιφάνεια ενός θρανίου, ενός φύλλου, ή του πουκάμισου που φοράμε; Την έννοια της «επιφάνειας» τη συναντάμε στα αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

Γιόρτασε το Νεραϊδοπάρτι Οδηγίες

Γιόρτασε το Νεραϊδοπάρτι Οδηγίες Γιόρτασε το Νεραϊδοπάρτι Οδηγίες 1. Προσκλήσεις για το Νεραϊδοπάρτι Εκτυπωτή και 1 φύλλο χαρτιού μεγέθους A4 για κάθε προσκλητήριο 2. Βραχιολάκια φιλίας Εκτυπωτή και 2 φύλλα χαρτιού μεγέθους A4 για τα

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός με Logo στο MicroWorlds Pro

Προγραμματισμός με Logo στο MicroWorlds Pro 1 Προγραμματισμός με Logo στο MicroWorlds Pro Η Logo είναι μια γλώσσα προγραμματισμού ειδικά σχεδιασμένη για τους μαθητές. Το πιο βασικό ίσως εργαλείο της Logo είναι η χελώνα. Κάποιες βασικές εντολές της

Διαβάστε περισσότερα

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής: Προσανατολισμός Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. 1 Ο ΩΡΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΑΤΜΙΝΤΟΝ ΤΑΞΗ: Γ-Δ Αρ. Μαθητ.: 20 Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Βασικός στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Μαγειρεύοντας ιστορίες

Μαγειρεύοντας ιστορίες λέξεις Έξυπνες ιδέες κλειδιά ΕλΕνη Σβορώνου Μαγειρεύοντας ιστορίες Πώς να γράψεις τα δικά σου κείμενα δημιουργική γραφή αρχή - μέση - τέλος Ακολούθησε τις οδηγίες, άφησε ελεύθερη τη φαντασία σου, ξεδίπλωσε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων. ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ)!"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.!"σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Στη διερεύνησή μας μετρήθηκε ο χρόνος που χρειάστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο μπορούμε να συναντήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Πασχαλία Στέλλα Α.

Αντώνης Πασχαλία Στέλλα Α. Εντυπώσεις και σχόλια των μαθητών του Β1 του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, σχολικού έτους 2018-2019, μετά την παρακολούθηση ενός προγράμματος 5-3-2019. «Κυκλοφοριακής Αγωγής» έμαθα πώς μπορούμε να χτυπήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παιχνίδι για 2-4 εξερευνητές, ηλικίας 8 και άνω. Διάρκεια παιχνιδιού περίπου 60 λεπτά

Ένα παιχνίδι για 2-4 εξερευνητές, ηλικίας 8 και άνω. Διάρκεια παιχνιδιού περίπου 60 λεπτά Ένα παιχνίδι για 2-4 εξερευνητές, ηλικίας 8 και άνω Διάρκεια παιχνιδιού περίπου 60 λεπτά ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ταμπλό με τον χάρτη της Αφρικής Βιβλίο 2 βιβλία Κάρτες Περιπέτειας 30 κάρτες περιπέτειας (15 με λευκό

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε να γράφετε 4/5. ετών. Από τελείες στη γραµµή γραµµές και διακοσµήσεις από τη γραµµή της επιστολής. να κάνετε στο σπίτι

Μάθετε να γράφετε 4/5. ετών. Από τελείες στη γραµµή γραµµές και διακοσµήσεις από τη γραµµή της επιστολής. να κάνετε στο σπίτι Υ Ο Μ Σ Η Φ Α Ρ Γ ΙΟ Α ΤΟ ΤΕΤΡ Μάθετε να γράφετε 4/5 ετών Από τελείες στη γραµµή γραµµές και διακοσµήσεις από τη γραµµή της επιστολής να κάνετε στο σπίτι 2 Από το σχολείο στο σπίτι Από το σχολείο στο σπίτι

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα παρέμβασης στα Μαθηματικά, Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD, Σχολική Σύμβουλος 6ης Περιφέρειας Π.Ε. ν. Λάρισας

Προγράμματα παρέμβασης στα Μαθηματικά, Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD, Σχολική Σύμβουλος 6ης Περιφέρειας Π.Ε. ν. Λάρισας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ-Α Φ.Α. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ: ΣΧΟΛΕΙΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ:... ΤΑΞΗ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ: ΔΙΑΡΚΕΙΑ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΓΟΥ Κατανοεί βασικές χωρικές

Διαβάστε περισσότερα

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα.

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα. Ιδέες για Γενέθλια παιδιών Πόσες φορές σπάσατε το κεφάλι σας, που να κάνετε το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας; Στο σπίτι, στον κήπο ή τελικά σε κάποιον παιδότοπο; Εάν επιλέξετε έναν παιδότοπο, τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 4 ο Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση

Φύλλο Εργασίας 4 ο Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Φύλλο Εργασίας 4 ο Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση Εξακολουθούμε να μιλάμε για διαδικασίες μέτρησης, συγκεκριμένα της μέτρησης θερμοκρασίας. η μέτρηση είναι μία διαδικασία σύγκρισης

Διαβάστε περισσότερα

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή:

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή: Naoki HigasHida Γιατί χοροπηδώ Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού Εισαγωγή: david MiTCHELL 41 Ε13 Προτιμάς να είσαι μόνος σου; «Α, μην ανησυχείτε γι αυτόν προτιμά να είναι μόνος του». Πόσες φορές το

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Με ρώτησε αν θέλω να πάω στο θέατρο.

ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Με ρώτησε αν θέλω να πάω στο θέατρο. ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Να βάλεις σε κύκλο την πρόταση που φανερώνει θαυμασμό. α. Αχ, να μπορούσα να έρθω μαζί σου! β. Τι ωραίο το ποδήλατό σου! γ. Πεθύμησα να φάω παγωτό. δ. Σταμάτα την γκρίνια αμέσως!

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου. Γνώσεις και πρότερες ιδέες των μαθητών. Σκοπός και στόχοι

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου. Γνώσεις και πρότερες ιδέες των μαθητών. Σκοπός και στόχοι Τίτλος: Υποδοχή εξωγήινων Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Σύντομη περιγραφή: Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να κάνουν μια απλή κατασκευή με την χρήση του εκπαιδευτικού πακέτου Lego NXT Mindstorms.

Διαβάστε περισσότερα

Είμ ένα μικρό παιδάκι Έχω κόκκινο μαλλάκι Μπλε βουλάτο φουστανάκι. Με λένε Ζωζώ Και βρίσκομαι εδώ Μουσική να σας μάθω Στο βιβλίο να γράφω Που είν

Είμ ένα μικρό παιδάκι Έχω κόκκινο μαλλάκι Μπλε βουλάτο φουστανάκι. Με λένε Ζωζώ Και βρίσκομαι εδώ Μουσική να σας μάθω Στο βιβλίο να γράφω Που είν Κεφάλαιο I Γενικά περί μουσικής Είμ ένα μικρό παιδάκι Έχω κόκκινο μαλλάκι Μπλε βουλάτο φουστανάκι. Με λένε Ζωζώ Και βρίσκομαι εδώ Μουσική να σας μάθω Στο βιβλίο να γράφω Που είν παιχνίδια γεμάτο! Παρέα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η θέση του κινητού τηλεφώνου στη ζωή των παιδιών σχολικής ηλικίας (6-12 χρονών) Χρήση Πληροφόρηση Ασφάλεια» Σκοπός Να διαπιστωθoύν: η έκταση χρήσης του κινητού

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή. Επίπεδο Α1

Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή. Επίπεδο Α1 Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή Επίπεδο Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Ο Λάμπης ο κούνελος έμαθε ελληνικά! Μας έγραψε ένα γράμμα για να το διαβάσουμε παρέα και να μάθουμε

Διαβάστε περισσότερα

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. BADMINTON 1 ο ΜΑΘΗΜΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΞΗ 20 ΠΑΙΔΙΩΝ: 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με το μήκος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΑ Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα: 1) Πώς νομίζεις ότι στερεώνονται τα σημειώματα στο ψυγείο;

ΦΥΣΙΚΑ Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα: 1) Πώς νομίζεις ότι στερεώνονται τα σημειώματα στο ψυγείο; ΦΥΣΙΚΑ Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα: 1) Πώς νομίζεις ότι στερεώνονται τα σημειώματα στο ψυγείο; Με αφορμή την παραπάνω εικόνα, φαντάσου ότι σου δίνουν δύο ράβδους. Η μία από τις δύο είναι μαγνήτης, η

Διαβάστε περισσότερα