CrashTest. Φυσικοί Νόμοι και Ανθρώπινη Ασφάλεια ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "CrashTest. Φυσικοί Νόμοι και Ανθρώπινη Ασφάλεια ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ"

Transcript

1 1 CrashTest Φυσικοί Νόμοι και Ανθρώπινη Ασφάλεια ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ

2 2 Αυτή η εργασία εκπονήθηκε το 1ο τετράµηνο του σχολικού έτους , στο πλαίσιο του µαθήµατος "Ερευνητική Εργασία ( project)" από µαθητές της Α τάξης του Πρότυπου Πειραµατικού Γενικού Λυκείου της Βαρβακείου Σχολής, µε υπεύθυνο καθηγητή τον Δρ Φυσικής Ανδρέα Βαλαδάκη. Συµµετείχαν οι µαθητές: Αθανασόπουλος Κωνσταντίνος, Αλβέρτου Παναγιώτα, Ατσάλης Ιωάννης, Θεοφιλόπουλος Ιωάννης, Καµενίτσας Γεώργιος, Καπατσώρης Ηλίας, Κεπέσης Νίκανδρος, Κορδαλή Αλεξάνδρα, Κουταλέλης Χρήστος, Κουτσαυγουστής Χαράλαµπος, Κυριάκος Ιάκωβος, Παπαϊωάννου Δηµήτρης, Πολυχρονόπουλος Παναγιώτης, Πρωτόπαπα Σωτηρία Θεοκλητία, Ραυτοπούλου Κυριακή, Σηµηριώτη Ζωγραφιά, Σκουρλέτος Χριστόδουλος, Στρατοπούλου Ελπίδα, Τασίκας Παναγιώτης. Στο πλαίσιο αυτής της εργασίας δηµιουργήθηκε βίντεο το οποίο υπάρχει στη διεύθυνση: Περιεχόµενα 1. Τι µας λένε οι αριθµοί; 2. Τι µας δείχνουν οι εικόνες; 3. Τι είναι το crash test; 4. Πόσο κάλός οδηγός ήταν ο Νεύτων; 5. Σκληρό ή µαλακό αυτοκίνητο; 6. Ποιά είναι η αποστολή της ζώνης ασφαλείας; 7. Πώς µάς προστατεύει ο αερόσακος; 8. Τι µπορεί να µας µάθουν οι κούκλες; 9. Αυτοκίνητο 5 αστέρων: Πόσο ασφαλές είναι; 10. Κινούµαστε γρηγορότερα και λιγότερο προσεκτικά, όταν νιώθουµε ασφαλείς; 11. Μπορείς να παραβείς του ανθρώπινους νόµους τους φυσικούς νόµους ποτέ! 12.Το µεγαλύτερο crash test που έγινε ποτέ!

3 3 Τι µας λένε οι αριθµοί; άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο στον Κόσμο σε τροχαία ατυχήματα: ένα έθνος άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη σε τροχαία ατυχήματα: μια πόλη άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα σε τροχαία ατυχήματα: ένα χωριό 500 νέοι άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα σε τροχαία ατυχήματα: ένα σχολείο

4 4 Τι µας δείχνουν οι εικόνες;

5 5 Τι είναι το crash test; Τ ο crash test είναι είδος έρευνας καταστροφών. Συνήθως εκτελείται για να εξασφαλιστούν ορισµένες προδιαγραφές ως προς την ικανότητα των µέσων µεταφοράς ή τµηµάτων τους να αντέξουν σε συγκρούσεις. Τα crash test διεξάγονται κάτω από αυστηρές επιστηµονικές προδιαγραφές. (Δείτε: Αυτοκίνητο 5 αστέρων: Πόσο ασφαλές είναι;) Επειδή κάθε crash test είναι πολύ ακριβό, από κάθε εκτέλεση θα πρέπει να εξάγονται όσο το δυνατό περισσότερα συµπεράσµατα. Συνήθως αυτό απαιτεί συλλογή δεδοµένων µε µεγάλη ταχύτητα, ένα επιταχυνσιόµετρο τριών κατευθύνσεων και µια κούκλα προσωµοίωσης ανθρώπινου σώµατος. Συχνά ωστόσο οι απαιτήσεις είναι µεγαλύτερες. Είδη crash test Το είδος του crash test που αµέσως µας έρχεται στο µυαλό είναι το crash test µετωπικής σύγκρουσης. Συνήθως πρόκειται για σύγκρουση µε συγκεκριµένη ταχύτητα σε τοίχο από µπετόν. Ωστόσο είναι δυνατό να έχουµε σύγκρουση µεταξύ δύο οχηµάτων. Σε πλαγιοµετωπικό crash test µόνο ένα τµήµα του µπροστινού µέρους του αυτοκινήτου συγκρούεται µε το φράγµα ή άλλο όχηµα. Αυτοί οι έλεγχοι είναι σηµαντικοί, διότι αν και οι δυνάµεις σύγκρουσης είναι σχεδόν ίδιες µε τις δυνάµεις των µετωπικών συγκρούσεων, ασκούνται σε µικρότερη επιφάνεια αυτοκινήτου. Η πίεση λοιπόν αυξάνεται. Συνήθως αυτό το είδος σύγκρουσης συµβαίνει όταν ένα αυτοκίνητο περάσει στο αντίθετο ρεύµα κυκλοφορίας. Οι συγκρούσεις στο πλαϊνό µέρος του αυτοκινήτου έχουν µεγάλη πιθανότητα θανατηφόρου ατυχήµατος διότι δεν υπάρχει σηµαντική ζώνη παραµόρφωσης (δείτε: Σκληρό ή µαλακό αυτοκίνητο;) ώστε οι δυνάµεις της σύγκρουσης να ελαττωθούν. Εκτελούνται λοιπόν και crash test πλάγιων συγκρούσεων. Τα crash test ανατροπής αυτοκινήτου ελέγχουν την ικανότητα του αυτοκινήτου (ιδιαιτέρως των κολωνών που στηρίζουν την οροφή του) να σηκώσει το βάρος του σε περίπτωση ανατροπής. Πολύ πρόσφατα έχει προταθεί η εκτέλεση crash test ανατροπής κινούµενου αυτοκινήτου σε αντικατάσταση των crash test ανατροπής σε ακίνητο αυτοκίνητο. Τα crash test µε υλικά που χρησιµοποιούνται σε αυτοκινητόδροµους εκτελούνται για να εξασφαλιστεί ότι οι διαχωριστικές µπάρες και τα "µαξιλάρια" σύγκρουσης προστατεύουν τους επιβάτες των αυτοκινήτων σε τροχαία ατυχήµατα. Επίσης εκτελούνται για να ελεγχθεί πόσο κινδυνεύουν οι επιβάτες από τις πινακίδες των δρόµων, τους σηµατοδότες και καθετί σχετικό, σε περίπτωση σύγκρουσης των αυτοκινήτων µε αυτά. Συχνά εκτελούνται crash test µεταξύ ενός παλαιού, µεγάλου αυτοκινήτου και ενός µικρού νέου ή µεταξύ αυτοκινήτων από δύο διαφορετικές γενιές του ιδίου τύπου. Αυτά τα crash test χρησιµοποιούνται για να φανούν τα πλεονεκτήµατα στη συµπεριφορά των νέων αυτοκινήτων σε συγκρούσεις συγκριτικά µε τα παλαιά.

6 6 Επειδή τα ένα πλήρες crash test έχει πολύ υψηλό κόστος, οι µηχανικοί συχνά πριν την εκτέλεση ενός πραγµατικού ελέγχου σύγκρουσης εκτελούν προσοµοιώσεις crash test σε υπολογιστές, για να βελτιώσουν τα οχήµατα ή τις διαχωριστικές µπάρες. Επίδραση στις πωλήσεις των αυτοκινήτων Το 1998 το Rover 100 βαθµολογήθηκε µόνο µε ένα αστέρι από το Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα Αξιολόγησης Νέων Αυτοκινήτων (EuroNCAP). Αµέσως οι πωλήσεις του σχεδόν µηδενίσθηκαν και ο 18χρονος σχεδιασµός του αυτοκινήτου έγινε "παλιοσίδερα". Το 2005 το Daewoo Kalos απασχόλησε τα µέσα ενηµέρωσης στην Ευρώπη και την Αυστραλία πετυχαίνοντας µόνο 2 αστέρια στα crash test, µε αποτέλεσµα οι πωλήσεις να ελαττωθούν. Έτσι φάνηκε η επίδραση της απαίτησης για ασφάλεια στην εµπορική επιτυχία ενός νέου µοντέλου αυτοκινήτου. Η δεύτερη γενιά του Isuzu Trooper ( ) χαρακτηρήσθηκε ως "Μη Αποδεκτή" από το περιοδικό Consumer Reports, λόγω της τάσης του αυτοκινήτου να ανατρέπεται κατά τη διάρκεια ελέγχων. Μετά από αυτό τις οι πωλήσεις του Isuzu Trooper ουδέποτε ανάκαψαν και σε δύο χρόνια η παραγωγή του σταµάτησε. Προγράµµατα crash test Σε όλο τον Κόσµο υπάρχει πλήθος προγραµµάτων crash test µε σκοπό να παρέχουν στους καταναλωτές πηγές συγκριτικών πληροφοριών σχετικά µε την ασφάλεια νέων και κυκλοφορούντων αυτοκινήτων. Για παράδειγµα στα προγράµµατα crash test νέων αυτοκινήτων περιλαµβάνονται το National Highway Traffic Safety Administration's NCAP, το Insurance Institute for Highway Safety, το Australasian New Car Assessment Program, το EuroNCAP και το JapNCAP. Προγράµµατα όπως το Used Car Safety Ratings 2006 παρέχουν στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά µε την ασφάλεια αυτοκινήτων σύµφωνα µε πραγµατικά συµβάντα. Πόσο καλός οδηγός ήταν ο Νεύτων; Ο Νεύτων ( ) είναι ένας από τους επιστήµονες που έχουν ασκήσει µεγαλύτερη επιρροή. Μεταξύ των επιτευγµάτων του πριλαµβάνονται η θεωρία της βαρύτητας και οι τρεις νόµοι της κίνησης. Βεβαίως ο Νεύτων ουδέποτε είδε αυτοκίνητο. Ωστόσο µε τη βοήθεια τω τριών νόµων του θα µπορούσε να προβλέψει και να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα των crash test. Ο 1ος νόµος του Νεύτωνα λέει απλώς ότι κάθε ακίνητο ή κινούµενο µε σταθερή ταχύτητα σώµα θα παραµείνει ακίνητο ή θα συνεχίσει να κινείται µε σταθερή ταχύτητα εκτός και αν ασκηθεί πάνω του δύναµη. Για να αρχίσει λοιπόν ο οδηγός ή ο επιβάτης να κινούνται µαζί µε το αυτοκίνητο, θα πρέπει να ασκηθεί πάνω τους δύναµη. Αυτή τη δύναµη την ασκεί το κάθισµα.

7 Ο 2ος νόµος του Νεύτωνα αναφέρει ότι όσο µεγαλύτερη είναι η δύναµη που ασκείται σε ένα σώµα τόσο περισσότερο επιταχύνεται το σώµα. Όσο ισχυρότερα αισθανόµαστε λοιπόν το κάθισµα του αυτοκινήτου να µας σπρώχνει, τόσο µεγαλύτερη είναι η επιταχύνσή µας, µαζί µε του αυτοκινήτου. Αν ένα αυτοκίνητο κινείται π.χ. µε 70km/h και χτυπήσει σε κάποιο αντικείµενο, η ταχύτητα του θα ελαττωθεί. Ωστόσο σύµφωνα µε το 1ο νόµο του Νεύτωνα επιβάτες χωρίς ζώνη ασφαλείας θα συνεχίσουν να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση µε 70km/h, και µε αυτή την ταχύτητα θα χτυπήσουν στο ταµπλό του αυτοκινήτου, ή ακόµα χειρότερα θα περάσουν µέσα από το µπαρµπρίζ µέχρι να χτυπήσουν σ' ένα άλλο αντικείµενο ( δέντρο, στήλο, άλλο αυτοκίνητο κλπ). Αντιθέτως επιβάτες που φορούν ζώνη ασφαλείας συγκρατώνται από αυτή και δε συγκρούονται µε το ταµπλό ή το παρµπρίζ. Ο 3ος νόµος του Νεύτωνα µας λέει ότι "Όταν ένα σώµα ασκεί δύναµη σε κάποιο άλλο, το δεύτερο σώµα επίσης ασκεί δύναµη στο πρώτο, ίσου µέτρου και αντίθετης κατεύθυνσης." Δηλαδή σε κάθε "δράση" υπάρχει µια " αντίδραση". Το σώµα του οδηγού ή του επιβάτη λοιπόν ασκεί δύναµη στο τιµόνι ή στο ταµπλό, και το τιµόνι ή το ταµπλό ασκεί δύναµη στο σώµα. Η δεύτερη δύναµη έχει ίσο µέτρο και αντίθετη κατεύθυνση µε την πρώτη. Σκληρό ή µαλακό αυτοκίνητο; Η ζώνη παραµόρφωσης είναι χαρακτηριστικό της κατασκευής κυρίως των αυτοκινήτων. Σχεδιάζεται µε σκοπό την ελάττωση της δύναµης πρόσκρουσης, µέσω ελεγχόµενης παραµόρφωσης. Ο ρόλος της είναι η αύξηση της απόστασης που διανύει η καµπίνα των επιβατών µέχρι να ακινητοποιηθεί. Όσο µεγαλύτερη είναι αυτή η απόσταση, τόσο µικρότερη είναι η δύναµη στον οδηγό ή στους επιβάτες. Βεβαίως αυτό συµβαίνει µόνο όταν οι επιβαίνοντες φορούν ζώνη ασφαλείας, διότι τότε είναι "δεµένοι" µε την καµπίνα και κινούνται µαζί της. Με τη ζώνη παραµόρφωσης ελαττώνεται η αντοχή του εξωτερικού µέρους του αυτοκινήτου και θυσιάζεται αυτό το τµήµα του αυτοκινήτου ενώ αυξάνεται η αντοχή και η σκληρότητα του εσωτερικού. Δηλαδή, η καµπίνα επιβατών µετατρέπεται σε "κλωβό ασφαλείας" µε τη χρήση ενισχυµένων ράβδών και χάλυβα υψηλής αντοχής. Συνήθως οι ζώνες παραµόρφωσης βρίσκονται στο µπροστινό µέρος του αυτοκινήτου, µε σκοπό την "απορρόφηση" των µετωπικών συγκρούσεων, αν και είναι δυνατο να βρίσκονται και σε άλλα σηµεία του οχήµατος. Σύµφωνα µε το Βρετανικό ερευνητικό κέντρο British Motor Insurance Repair Research Centre το 65% των συγκρούσεων συµβαίνουν στο µπροστινό µέρος του οχήµατος, το 25% στο πίσω, το 5% στο δεξιό και το 5% στο αριστερό. Σε ορισµένα αγωνιστικά αυτοκίνητα χρησιµοποιούνται αλουµίνιο ή κυψέλες ανθρακονηµάτων για την κατασκευή επιβραδυντών ώστε η δύναµη πρόσκρουσης να ελαττώνεται. Αυτά τα συστήµατα έχουν µικρότερο όγκο και βάρος από όσο οι ζώνες σύγκρουσης σε ένα 7

8 8 συµβατικό αυτοκίνητο. Σε ορισµένες χώρες επίσης χρησιµοποιούνται επιβραδυντές σύγκρουσης σε οχήµατα επισκευής εθνικών οδών. Το πρώτο αυτοκίνητο µε ζώνη παραµόρφωσης κατασκευάστηκε το 1959 από τη Mercedes-Benz (µοντέλο "Fintail"), σύµφωνα µε πρόταση του µηχανικού Béla Barényi. Ο Barényi αµφέβαλε για την επικρατούσα άποψη της εποχής του ότι όσο πιο σκληρό είναι το αµάξωµα ενός αυτοκινήτου, τόσο ασφαλέστερο είναι το αυτοκίνητο. Διαίρεσε λοιπόν το αυτοκίνητο σε τρία τµήµατα: στη σκληρή µη παραµορφώσιµη καµπίνα επιβατών, στην µπροστινή ζώνη παραµόρφωσης και στην πίσω. Ποια είναι η αποστολή της ζώνης ασφαλείας; Αν και οι ζώνες ασφαλείας επινοήθηκαν το 19ο αιώνα από τον George Cayley, το πρώτο σχετικό δίπλωµα ευρεσιτεχνίας πήρε ο Αµερικανός Edward J. Claghorn το Ο Edward J. Claghorn κατασκεύασε µια ζώνη ασφαλείας για τους ελαιοχρωµατιστές, τους πυροσβέστες για να κρεµιούνται σε µεγάλα ύψη ή βάθη. Το 1911 πετώντας µε αεροπλάνο των αδελφών Wright ο Benjamin Foulois χρησιµοποίησε µια ζώνη που είχε κατασκευάσει σε εργαστήριο σελών ιππασίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο γιατρός C. Hunter Shelden συνέβαλε σηµαντικά στην αυτοκινητοβιοµηχανία µε την ιδέα του τα αυτοκίνητα να εφοδιαστούν µε ζώνες ασφαλείας. Αυτό προέκυψε κυρίως λόγω του µεγάλου πλήθους επειγόντων περιστατικών τραυµατισµών στο κεφάλι, τα οποία αντιµετώπιζε ο Shelden, και προκαλούνταν από τροχαία ατυχήµατα. Οι Αµερικανοί κατασκευαστές Nash (το 1949) και Ford (το 1955) συµπεριέλαβαν τις ζώνες ασφαλείας στον βασικό εξοπλισµό των µοντέλων τους. Το 1958 η Σουηδική Saab την περιέλαβε στον υποχρεωτικό. Η πρώτη σύγχρονη ζώνη τριών σηµείων,που σήµερα περιλαµβάνεται στο βασικό εξοπλισµό των αυτοκινήτων, επινοήθηκε το 1955 από τους Αµερικανούς Roger W. Griswold και Hugh DeHaven και το 1959 πήρε τη σύγχρονη µορφή της από τον Nils Bohlin της Volvo. Για πρώτη φορά στον Κόσµο το 1970, στη Βικτώρια της Αυστραλίας, ψηφίστηκε νόµος που υποχρέωνε το οδηγό και τους επιβάτες των µπροστινών καθισµάτων να χρησιµοποιούν ζώνη ασφαλείας. Η ζώνη ασφαλείας είναι σχεδιασµένη για να προστατεύει τους επιβαίνοντες σε ένα όχηµα, όταν το αυτοκίνητο ακινητοποιηθεί απότοµα. Η ζώνη ελαττώνει την πιθανότητα και τη σοβαρότητα τραυµατισµού συγκρατώντας τον επιβαίνοντα από το να κτυπήσει σε κάποιο σκληρό στοιχείο του αυτοκινήτου ή µε άλλους επιβαίνοντες, συγκρατώντας τους στη σωστή απόσταση ώστε το όφελος από τον αερόσακο να είναι µέγιστο και για να µην εκτοξευθούν έξω από το αυτοκίνητο. Οι ζώνες εκτείνονται σε ελεγχόµενο βαθµό ώστε η δύναµη κρούσης να ελαττωθεί. Επειδή η ζώνη ασφαλείας "δένει" τους επιβαίνοντες µαζί µε το αυτοκίνητο, η απόσταση µέχρι την ακινητοποίησή τους είναι τέσσερις έως πέντε φορές µεγαλύτερη από αυτή χωρίς ζώνη. Από το 2ο νόµο του Νεύτωνα και τις εξισώσεις κίνησης προκύπτει ότι όταν αυτή απόσταση

9 9 αυξάνεται, η επιβραδύνουσα δύναµη ελαττώνεται. (Δείτε: Μπορείς να παραβείς τους ανθρώπινους νόµους. Τους φυσικούς νόµους ποτέ!) Η επιµήκυνση της ζώνης λοιπόν ελαττώνει αυτή τη δύναµη, διότι λόγω της ζώνης παραµόρφωσης του αυτοκινήτου οι επιβαίνοντες επιβραδύνονται σε µεγαλύτερη απόσταση. Είδη ζώνης ασφαλείας Πριν απαιτηθεί από τη νοµοθεσία ο εξοπλισµός των αυτοκινήτων µε ζώνες τριών σηµείων, ο πιο συνηθισµένος τύπος ήταν οι ζώνες µέσης. Σήµερα τα πούλµαν και τα αεροπλάνα είναι εξοπλισµένα µε αυτό τον τύπο. Η ζώνη τριών σηµείων αποτελείται από έναν ενιαίο ιµάντα γύρω από τη µέση και διαγώνια στο στήθος. Σε περίπτωση σύγκρουσης η ζώνη τριών σηµείων "µοιράζει" τη δύναµη στο στήθος του επιβαίνοντος, στη λεκάνη και στους ώµους. Η πρώτη εταιρία που εισήγαγε ζώνη τριών σηµείων ήταν η Volvo, το Επινοήθηκε από το Nils Bohlin. Μέχρι τη δεκαετία του 1980 αυτός ο τύπος ζώνης συνήθως ήταν διαθέσιµος µόνο στις µπροστινές θέσεις καθισµάτων. Όταν στις πίσω θέσεις υπήρχαν ζώνες ασφαλείας, ήταν απλώς ζώνες µέσης, δύο σηµείων. Σε ορισµένα τροχαία ατυχήµατα οι ζώνες µέσης προκαλούσαν αποχωρισµό των σπονδύλων της µέσης και παράλυση. Αυτό ονοµάστηκε "σύνδροµο της ζώνης αφαλείας" και οδήγησε σε προοδευτική αναθεώρηση των κανονισµών ασφαλείας και σχεδόν όλες οι αναπτυγµένες χώρες απαίτησαν να τοποθετηθούν ζώνες τριών σηµείων, αρχικά στις µπροστινές θέσεις και τελικά σε όλες. Εκτός από τις νοµοθετικές αλλαγές το "σύνδροµο ζώνης ασφαλείας" οδήγησε σε σοβαρά θέµατα ευθύνης των αυτοκινητοβιοµηχανιών. Σε µια πρίπτωση δικαστήριο του Λος Άντζελες καταδίκασε την εταιρία Ford σε αποζηµίωση 45 εκατοµµυρία δολαρία. Συνήθως ζώνες πέντε σηµείων υπάρχουν στα παιδικά καθίσµατα ασφαλείας και στα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Σε αυτές η ζώνη της µέσης συνδέεται µε µια ζώνη που υπάρχει ανάµεσα στα πόδια και δύο ζώνες που κατεβαίνουν από κάθε ώµο. Αυτά τα τµήµατα συνδέονται σε πέντε σηµεία µε το κάθισµα. Η ζώνη τεσσάρων σηµείων είναι παρόµοια µε τη ζώνη πέντε σηµείων χωρίς τη λωρίδα ανάµεσα στα πόδια. Τέλος στη ζώνη έξι σηµείων υπάρχουν δύο λωρίδες ανάµεσα στα πόδια. Η ζώνη έξι σηµείων άρχισε να χρησιµοποιείται µετά το θάνατο οδηγού αγωνιστικού αυτοκινήτου σε σύγκρουση, διότι αρχικά θεωρήθηκε ότι η ζώνη πέντε σηµείων που φορούσε ο οδηγός είχε σπάσει. Ορισµένες οµάδες λοιπόν παράγγειλαν ζώνες έξι σηµείων. Ο µηχανισµός της ζώνης ασφαλείας Οι περισσότερες σύγχρονες ζώνες ασφαλείας είναι προσεκτικά τυλιγµένες γύρω από τροχαλίες, που συγκρατώνται µε ελατήρια. Επίσης είναι εφοδιασµένες µε αδρανιακούς µηχανισµούς µπλοκαρίσµατος που εµποδίζουν τη ζώνη να ξετιλυχτεί κατά τη διάρκεια απότοµης επιβράδυνσης. Υπάρχουν δύο τύποι τέτοιων µηχανισµών. Στον πρώτο τύπο όταν η ζώνη τραβηχτεί απότοµα, ένας συµπλέκτης µέσα στην τροχαλία ενεργοποείται φυγοκεντρικά. Η ζώνη λοιπόν µπορεί να ξετυλιχτεί από την τροχαλία µόνο αν τραβηχτεί αργά, όπως συµβαίνει

10 10 όταν δένουµε τη ζώνη. Αν η ζώνη τραβηχτεί απότοµα - όπως σε απότοµο φρενάρισµα ή σύγκρουση - ο συµπλέκτης ακινητοποιεί την τροχαλία και η ζώνη συγκρατεί το ανθρώπινο σώµα. Στο δεύτερο τύπο ένα βαρίδι αιωρείται µέσα στο µηχανισµό της ζώνης. Όταν το όχηµα επιβραδυνθεί απότοµα ή ανατραπεί, το βαρίδι µετατοπίζεται από τη θέση ισορροπίας του και η ζώνη ακινητοποιείται. Σε ορισµένες ζώνες υπάρχουν και τα δύο είδη µηχανισµών. Σε νεότερα µοντέλα οι ζώνες ασφαλείας είναι εφοδιασµένες µε προεταντήρες. Οι προεταντήρες τεντώνουν τη ζώνη για να εµποδίσουν τους επιβαίνοντες από το να εκτιναχτούν µπροστά κατά τη σύγκρουση. Το 1981 πρώτη η Mercedes-Benz Mercedes-Benz εισήγαγε τους προεταντήρες. Σε περίπτωση σύγκρουσης οι προεταντήρες τεντώνουν τις ζώνες σχεδόν ακαριαία. Όπως συµβαίνει και µε τους αερόσακους, οι προεταντήρες ενεργοποιούνται µε αισθητήρες που υπάρχουν στο αµάξωµα του αυτοκινήτου και συνήθως εκρητικά αέρια ωθούν ένα έµβολο το οποίο τεντώνει τη ζώνη. Με τους προεταντήρες ελαττώνεται ο κίνδυνος του " υποβρυχίου", δηλαδή οι επιβαίνοντες να γλιστρήσουν κάτω από τη ζώνη. Υπάρχουν επίσης ζώνες ασφαλείας, που περιέχουν αεροθάλαµους. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης ο αεροθάλαµος φουσκώνει, η επιφάνεια επαφής της ζώνης µε το σώµα του επιβαίνοντος αυξάνεται και στο σώµα η πίεση ελαττώνεται. Αυτό το σύστηµα προστατεύει καλύτερα το κεφάλι κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Επινοήθηκε από τον Donald Lewis. Το 1981, ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ για να αντιµετώπιστεί το χαµηλό ποσοστό χρήσης ζωνών ασφαλείας κατασκευάστηκαν ζώνες που µετακινούνται αυτόµατα στη θέση τους, όταν η πόρτα που βρίσκεται δίπλα τους κλείσει και ο κινητήρας του αυτοκινήτου αρχίσει να λειτουργεί. Όταν η πόρτα ανοίγει, η ζώνη επανέρχεται κατά µήκος του σκελετού της πόρτας στην αρχική θέση της, κοντά στο παρµπρίζ. Οι αυτόµατες ζώνες προσφέρουν γενικά µικρότερη προστασία από τις συµβατικές. Επειδή η ζώνη στερεώνεται στην πόρτα κι όχι σε σταθερό σηµείο στο σκελετό του αυτοκινήτου, αν σε συγκρούσεις η πόρτα ανοίξει, η ζώνη παύει να παρέχει προστασία. Όταν οι πλαϊνοί αερόσακοι έγιναν υποχρεωτικοί, οι κατασκευαστές έπαψαν να εφοδιάζουν τα αυτοκίνητα µε αυτόµατες ζώνες ασφαλείας. Πώς µας προστατεύει ο αερόσακος; Ο ι αερόσακοι άρχισαν να χρησιµοποιούνται στο τέλος της δεκαετίας του '80. Ωστόσο επινοήθηκαν το Στο τέλος της δεκαετίας του '50 η αυτοκινητοβιοµηχανία άρχισε την έρευνα στους αερόσακους και σύντοµα ανακαλύφθηκε ότι υπήρχαν πολύ περισσότερες δυσκολίες στην ανάπτυξή τους από όσες αναµένονταν. Αυτό εξηγεί την καθυστέρηση µεταξύ της επινόησής τους και της ευρείας χρήσης τους. Πώς λειτουργεί ο αερόσακος

11 11 Στα crash test φάνηκε ότι ένας αερόσακος για να είναι χρήσιµος θα πρέπει να µπορεί να φουσκώνει σε 40 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Επίσης το σύστηµα θα πρέπει να µπορεί να διακρίνει µια ήπια σύγκρουση από µια σφοδρή. Ο χρόνος λοιπόν είναι σηµαντικός παράγοντας για την ικανότητα του αερόσακου να προστατεύει σε µετωπική σύγκρουση. Το πρώτο εξάρτηµα ενός συστήµατος αερόσακου είναι ένας αισθητήρας που ανιχνεύει µετωπικές συγκρούσεις και αµέσως ο µηχανισµός ανάπτυξης του αερόσακου ενεργοποιείται. Ένας από τους απλούστερους αισθητήρες σύγκρουσης είναι µια ατσάλινη σφαίρα που έχει τη δυνατότητα να γλιστρά µέσα σε λείο σωλήνα. Αρχικά η σφαίρα συγκρατείται από ένα µαγνήτη ή από ένα σκληρό ελατήριο, ώστε όταν το αυτοκίνητο αναπηδά σε ανωµαλίες του οδοστρώµατος, η σφαίρα να µη µετακινείται. Ωστόσο όταν το αυτοκίνητο επιβραδύνεται απότοµα, όπως συµβαίνει στις µετωπικές συγκρούσεις, η σφαίρα κινείται προς τα εµπρός και κλείνει ένα ηλεκτρικό κύκλωµα µε το οποίο ο αερόσακος ανοίγει. Από τη στιγµή που το κύκλωµα κλείνει, πυροδοτείται µια παστίλια αζίδιο του νατρίου (NaN3) και από µια χηµική αντίδραση παράγεται άζωτο. Αυτό το αέριο γεµίζει τον αερόσακο µε ταχύτητα από 200km/h έως 400km/h. Η συγκεκριµένη διαδικασία, από τη στιγµή της σύγκρουσης µέχρι ο αερόσακος να φουσκώσει εντελώς, διαρκεί µόλις 40 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Στην ιδανική περίπτωση το σώµα των επιβαινόντων δεν πρέπει να χτυπήσει τον αερόσακο, όσο αυτός φουσκώνει. Για να προστατευθεί πλήρως το κεφάλι και το στήθος, τη στιγµή που χτυπάνε στον αερόσακο, ο αερόσακος θα πρέπει να έχει αρχίσει να ξεφουσκώνει. Αλλιώς η υψηλή πίεση του αερίου στο εσωτερικό του αερόσακου δηµιουργεί µια επιφάνεια σκληρή σαν πέτρα και όχι το είδος του προστατευτικού µαξιλαριού στο οποίο θα θέλατε να χτυπήσετε! Όταν η παραγωγή του αερίου σταµατήσει, το αέριο φεύγει από ανοίγµατα που υπάρχουν στον αερόσακο. Η πίεση λοιπόν ελαττώνεται αργά και δηµιουργείται ένα µαλακό µαξιλάρι. Σε δύο δευτερόλεπτα µετά την αρχική σύγκρουση, η πίεση στο εσωτερικό του αερόσακου έχει γίνει ίση µε την αρχική. Η φυσική του αερόσακου Ο σκοπός του αερόσακου είναι να περιορίσει τους τραυµατισµούς ελαττώνοντας τη δύναµη που ασκείται από το τιµόνι ή από το ταµπλό σε οποιοδήποτε σηµείο του σώµατος. Αυτό γίνεται κατορθωτό µε δύο τρόπους. Για λόγους απλότητας θα µελετήσουµε µόνο την περίπτωση ενός οδηγού που χτυπά στο τιµόνι. Τα ίδια επιχείρηµα βεβαίως είναι δυνατό να χρησιµοποιηθούν και για έναν επιβάτη που χτυπά στο ταµπλό του αυτοκινήτου. Ο τρίτος νόµος του Νεύτωνα µάς λέει ότι το σώµα του οδηγού θα ασκήσει δύναµη στο τιµόνι η οποία θα είναι ίσου µέτρου και αντίθετης κατεύθυνσης µε τη δύναµη που το σώµα θα δεχθεί από το τιµόνι. Γιατί λοιπόν το τιµόνι δε φαίνεται να µετατοπίζεται, όταν δέχεται δύναµη από το σώµα; Αν και οι δύο δυνάµεις έχουν ίσο µέτρο, ο δεύτερος νόµος του Νεύτωνα µας λέει ότι όσο µεγαλύτερη είναι η µάζα ενός σώµατος, τόσο λιγότερο το σώµα επιταχύνεται. Η µετατόπιση του τιµονιού λοιπόν, που είναι στερεωµένο πάνω στο υπόλοιπο αυτοκίνητο, είναι αναιπέσθητη. Οµοίως όταν ο αερόσακος ανακόπτει την κίνηση του σώµατος, το σώµα ασκεί δύναµη στον αερόσακο και ο αερόσακος ασκεί δύναµη ίσου µέτρου και αντίθετης κατεύθυνσης στο σώµα. Ωστόσο αντίθετα µε ό,τι συµβαίνει µε το τιµόνι, ο αερόσακος ξεφουσκώνει αργά. Λόγω της δύναµης που το σώµα ασκεί στον αερόσακο, το αέριο που έχει παραχθεί µέσα στον αερόσακο ωθείται και βγαίνει από τα ανοίγµατα του αερόσακου. Καθώς ο αερόσακος ξεφουσκώνει η

12 12 απόσταση κατά την οποία ασκείται η δύναµη στο σώµα του οδηγού αυξάνεται. Η δύναµη λοιπόν, σύµφωνα µε το δεύτερο νόµο του Νεύτωνα και τις εξισώσεις της κινηµατικής, ελαττώνεται. Επιπλέον ο αερόσακος βοηθά στον περιορισµό των τραυµατισµών «κατανέµοντας» τη δύναµη σε µεγαλύτερη επιφάνεια. Αν το σώµα συγκρουστεί κατ ευθείαν µε το τιµόνι, όλη η δύναµη θα εφαρµοστεί σε µικρή περιοχή του σώµατος, όσο είναι η περιοχή επαφής του τιµονιού µε το σώµα, και ο οδηγός είναι πιθανό να τραυµατιστεί σοβαρά. Ωστόσο όταν το σώµα χτυπήσει σε αερόσακο, ο οποίος έχει µεγαλύτερη επιφάνεια από το τιµόνι, όλη η δύναµη από αυτόν κατανέµεται σε µεγαλύτερη επιφάνεια του σώµατος. Σε κάθε σηµείο λοιπόν του σώµατος η δύναµη είναι µικρότερη. Ο οδηγός λοιπόν είναι πιθανό να τραυµατιστεί λιγότερο σοβαρά. Στατιστικές και σκεπτικισµός Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα δηµοσιεύµατα σχετικά µε σοβαρούς τραυµατισµούς ή θανάτους που προκλήθηκαν από αερόσακους οδήγησαν σε συζήτηση για τη χρησιµότητά τους και την «ασφάλεια» που παρέχουν. Ερωτήµατα άρχισαν να τίθενται σχετικά µε την υποχρεωτική χρήση των αερόσακων και τη βελτίωση της ασφάλειάς τους: Πόσο ελαττώνονται οι θάνατοι και οι σοβαροί τραυµατισµοί όταν χρησιµοποιείται ο αερόσακος µαζί µε τη ζώνη ασφαλείας, συγκριτικά µε τις περιπτώσεις στις οποίες χρησιµοποιείται µόνο η ζώνη; Πόσους σοβαρούς τραυµατισµούς ή ακόµα και θανάτους έχουν προκαλέσει οι αερόσακοι; Τα πλεονεκτήµατα των αερόσακων είναι περισσότερα από τα µειονεκτήµατά τους; Πώς µπορούν να βελτιωθούν οι αερόσακοι; Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι αερόσακοι σώζουν ζωές και έχουν ελαττώσει το πλήθος των σοβαρών τραυµατισµών. Υπάρχει σηµαντικότερη ελάττωση του πλήθους των µέσων έως σοβαρών τραυµατισµών όταν χρησιµοποιείται αερόσακος µαζί µε ζώνη ασφαλείας, συγκριτικά µε το πλήθος των ίδιων τραυµατισµών όταν χρησιµοποιείται µόνο ζώνη. Καθώς οι αερόσακοι διαδίδονται όλο και περισσότερο, οι στατιστικές συνεχώς βελτιώνονται. Ωστόσο πρόσφατες αναφορές έχουν δείξει ότι παραµένει η ανάγκη κατασκευής καλύτερων αερόσακων που δε θα τραυµατίζουν. Επίσης όταν το κοινό κατανοήσει καλύτερα πώς λειτουργούν, αυτό θα βοηθήσει τους ενήµερους πολίτες να πάρουν σωστότερες αποφάσεις σχετικά µε τη χρήση των αερόσακων Διάθεση των µη ενεργοποιηµένων αερόσακων Η µεγάλη πλειονότητα των αερόσακων µε τους οποίους είναι εφοδιασµένα τα αυτοκίνητα, ευτυχώς, ουδέποτε θα ανοίξουν κατά τη διάρκεια της ζωής ενός αυτοκινήτου. Τι απογίνονται αυτοί οι αερόσακοι; Συνήθως στο τέλος της ζωής τους τα αυτοκίνητα συµπιέζονται και ανακυκλώνονται. Ωστόσο οι αερόσακοι ουδέποτε αφαιρούνται από αυτά. Αυτό µπορεί να είναι βλαπτικό διότι οι αερόσακοι περιέχουν αζίδιο του νάτριου, το οποίο κατά τη διάρκεια της ανακύκλωσης είναι επικίνδυνο για τους εργαζόµενους και είναι δυνατό να προκαλέσει καταστροφές τόσο στις συσκευές ανακύκλωσης όσο και στο περιβάλλον. Πώς συµβαίνει αυτό; Το αζίδιο του νάτριου έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει µε πολλούς τρόπους κατά τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Το πρώτο βήµα της συγκεκριµένης διαδικασίας είναι η σύνθλιψη του αυτοκινήτου. Από τη στιγµή που το αυτοκίνητο συνθλιβεί είναι αδύνατο να διαπιστωθεί αν περιέχει αερόσακο. Αν κατά τη διάρκεια της σύνθλιψης το δοχείο που περιέχει το αζίδιο του νάτριου καταστραφεί, αυτή η µεταλλαξογόνος και

13 13 καρκινογόνος ουσία είναι δυνατό να απελευθερωθεί στο περιβάλλον. (Η µέγιστη επιτρεπόµενη συγκέντρωσή της στον αέρα στους χώρους εργασίας είναι µόλις 0,2mg/m 3.) Το επόµενο βήµα στη διαδικασία ανακύκλωσης των αυτοκινήτων είναι ο τεµαχισµός τους σε κοµµάτια µεγέθους γροθιάς ώστε να διαχωριστούν και να συλλεχθούν τα διαφορετικά είδη µετάλλων. Το αζίδιο του νάτριου, που απελευθερώνεται σ αυτή τη διαδικασία, είναι δυνατό να µολύνει το χάλυβα, το σίδηρο και τα µη σιδηρούχα υλικά που συλλέγονται σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο µεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει λόγω της υψηλής θερµοκρασίας που αναπτύσσεται εξαιτίας του τεµαχισµού των µετάλλων. Σε υψηλές θερµοκρασίες το αζίδιο του νάτριου εκρήγνυται. Όταν ο αερόσακος λοιπόν περνά από το µηχάνηµα τεµαχισµού, υπάρχει κίνδυνος έκρηξης. Αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται αν το αζίδιο του νάτριου έλθει σε επαφή µε βαρέα µέταλλα, όπως είναι ο µόλυβδος ή ο χαλκός, διότι είναι δυνατό να αντιδράσει µαζί τους και να δηµιουργήσει εκρηκτικό αέριο. Ο τεµαχισµός του αυτοκινήτου είναι δυνατό να εκτελείται µέσα σε νερό. Σε τούτη την περίπτωση υπάρχει άλλος κίνδυνος: το αζίδιο του νάτριου διαλυόµενο στο νερό σχηµατίζει υδραζωτικό οξύ, το οποίο είναι πολύ τοξικό, πτητικό κα εκρηκτικό. Τι µπορούµε λοιπόν να κάνουµε για να αποφύγουµε αυτές τις αντιδράσεις του αζίδιου του νάτριου στους µη ενεργοποιηµένους αερόσακους; Με κάποιο τρόπο πρέπει να εµποδίσουµε τους αερόσακους να µπουν στη διαδικασία ανακύκλωσης των αυτοκινήτων. Έχουν δοκιµαστεί συσκευές που προειδοποιούν για την ύπαρξη µη ενεργοποιηµένων αερόσακων σε αυτοκίνητα που έχουν συνθλιβεί. Ωστόσο το κόστος εφαρµογής τους είναι υψηλό και θα πρέπει να τοποθετηθούν σε κάθε αερόσακο. Επίσης είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αφαιρεθούν οι αερόσακοι από αυτοκίνητο που έχει συνθλιβεί. Το ερώτηµα λοιπόν, τι κάνουµε µε τα αυτοκίνητα που έχουν συνθλιβεί και περιέχουν µη ενεργοποιηµένους αερόσακους µένει αναπάντητο. Επειδή τα τελευταία χρόνια οι αερόσακοι περιλαµβάνονται στον υποχρεωτικό εξοπλισµό των νέων µοντέλων αυτοκινήτων, το πλήθος των αυτοκινήτων µε µη ενεργοποιηµένους αερόσακους θα αυξάνεται και το πρόβληµα θα γίνεται εντονότερο Καταλληλότερος τρόπος είναι η αφαίρεση του αερόσακου πριν την σύνθλιψη ή την ανακύκλωση του αυτοκινήτου. Αυτή η διαδικασία κοστίζει λιγότερο, είναι περισσότερο αποτελεσµατική και τα αυτοκίνητα είναι δυνατό να ανακυκλωθούν µε ασφάλεια. Η συγκεκριµένη στρατηγική χρησιµοποιείται ήδη για άλλα επικίνδυνα τµήµατα του αυτοκινήτου, π.χ. στις µπαταρίες µολύβδου. Ωστόσο σε τούτη την περίπτωση υπάρχει οικονοµικό κίνητρο για την αφαίρεση των µπαταριών, που ακόµα δεν υπάρχει στην περίπτωση της αφαίρεσης των αερόσακων. Αν και ο µόλυβδος των µπαταριών είναι δυνατό να µεταπωληθεί, ακόµα δεν υπάρχει αγορά για µη ενεργοποιηµένους αερόσακους. Νόµικά και οικονοµικά κίνητρα απαιτούνται για να εξασφαλιστεί ότι οι αερόσακοι όχι µόνο θα µας προστατεύουν όσο τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν αλλά, και µετά το τέλος της ζωής των αυτοκινήτων, δε θα µας βλάπτουν.

14 14 Τι µπορούν να µας µάθουν οι κούκλες; Οι κούκλες που χρησιµοποιούνται στα crash test είναι ανθρωπόµορφες συσκευές που ως προς τις διαστάσεις τους, την αναλογία βάρους και τις αρθρώσεις τους προσοµοιάζουν µε το ανθρώπινο σώµα. Επίσης είναι εφοδιασµένες µε όργανα καταγραφής δεδοµένων της συµπεριφοράς τους σε crash test. Σε αυτά καταγράφονται η ταχύτητα σύγκρουσης, η δύναµη σύνθλιψης και κάµψης, η ροπή πάνω στο σώµα, η επιβράδυνση κλπ. Με σκοπό τη διεθνή εναρµόνιση στα τεχνικά χαρακτηριστικά και τη σαφήνεια στην επικοινωνία µεταξύ των ειδικών σε θέµατα ασφάλειας των αυτοκινήτων, στις κούκλες των crash test τοποθετούνται σηµάδια αναφοράς π.χ. το σηµείο Η στους γοφούς. Παρόµοια σηµάδια χρησιµοποιούνται στο σχεδιασµό των αυτοκινήτων. Δοκιµές µε πτώµατα Πρώτο το πανεπιστήµιο Wayne στο Ντιτρόιτ ξεκίνησε σοβαρά να συλλέγει δεδοµένα σχετικά µε τα αποτελέσµατα στο ανθρώπινο σώµα συγκρούσεων µε µεγάλη ταχύτητα. Στο τέλος του 1930 δεν υπήρχαν αξιόπιστα δεδοµένα σχετικά µε την συµπεριφορά του ανθρώπινου σώµατος, όταν απότοµα ασκείται σ αυτό ισχυρή δύναµη, όπως συµβαίνει σε τροχαίο ατύχηµα. Επιπλέον δεν υπήρχαν αποτελεσµατικά εργαλεία για να µετρηθεί η συγκεκριµένη συµπεριφορά. Η βιο - µηχανική ήταν ένα πεδίο σχεδόν στη βρεφική ηλικία του. Ήταν λοιπόν απαραίτητο να αναπτυχθούν τύποι ελέγχου για να συλλεχθούν τα πρώτα δεδοµένα. Αρχικά χρησιµοποιήθηκαν ανθρώπινα πτώµατα για να ληφθούν βασικές πληροφορίες σχετικά µε την ικανότητα του ανθρώπινου σώµατος να αντέξει δυνάµεις σύνθλιψης και διαµελιστικές δυνάµεις που συνήθως ένα σώµα δέχεται σε συγκρούσεις µε υψηλή ταχύτητα. Γι αυτό το σκοπό αφήνονταν να πέσουν χαλύβδινες σφαίρες σε κρανία και πτώµατα σε φρεάτια µη χρησιµοποιούµενων ασανσέρ πάνω σε χαλύβδινα φύλλα. Επίσης πτώµατα στα οποία είχαν προσαρµοστεί πρωτόλεια επιταχυνσιόµετρα δένονταν σε καθίσµατα αυτοκινήτων και τα αυτοκίνητα συγκρούονταν µετωπικά ή ανατρέπονταν. To 1995 o Albert King στο περιοδικό Journal of Trauma σε άρθρο του µε τίτλο "Πόσο ωφελείται η ανθρώπινη ασφάλεια σε συγκρούσεις από την έρευνα µε πτώµατα" έδειξε µε σαφήνεια την αξία στην προστασία της ανθρώπινης ζωής ως αποτέλεσµα της έρευνας µε πτώµατα. Οι υπολογισµοί του King απόδειξαν ότι ως αποτέλεσµα αλλαγών που εφαρµόστηκαν µέχρι το 1987 η έρευνα µε πειράµατα είχε σώσει 8500 ζωές κάθε χρόνο. Επισήµανε ότι κάθε χρόνο, από κάθε πτώµα σώζονται 61 άνθρωποι επειδή φορούν ζώνες, 147 λόγω αερόσακων και 68 από κτυπήµατα µε το παρµπρίζ. Ωστόσο η έρευνα µε πτώµατα παρουσίασε σχεδόν τόσα προβλήµατα όσα έλυσε. Όχι µόνο υπήρξαν θέµατα ηθικής σε σχέση µε η στάση µας απέναντι στο θάνατο, αλλά και ερωτηµατικά σχετικά µε την ίδια την έρευνα. Η πλειονότητα των πτωµάτων που χρησιµοποιούνταν ήταν πτώµατα ηλικιωµένων λευκών που δεν είχαν πεθάνει βίαια. Δεν αποτελούσαν λοιπόν αντιπροσωπευτικό δείγµα. Πτώµατα που προέρχονταν από ατυχήµατα δεν χρησιµοποιούνταν διότι τα δεδοµένα που θα

15 15 συλλέγονταν από αυτά θα συγχέονταν µε προηγούµενους τραυµατισµούς τους. Επειδή κάθε πτώµα διαφέρει από τα υπόλοιπα, και επειδή τµήµα του πτώµατος είναι δυνατό να χρησιµοποιηθεί µόνο µία φορά, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ληφθούν αξιόπιστα και συγκρίσιµα αποτελέσµατα. Επιπλέον πτώµατα παιδιών όχι µόνο ήταν δύσκολο να βρεθούν αλλά τόσο για νοµικούς λόγους όσο και λόγω της κοινής γνώµης ουσιαστικά ήταν δύσκολο να χρησιµοποιηθούν. Τέλος επειδή τα crash test πολλαπλασιάζονταν, όλο και περισσότερο κατάλληλα πτώµατα γινόταν σπάνιο να βρεθούν. Τα βιοµετρικά δεδοµένα λοιπόν περιορίστηκαν σε ενηλίκους άρρενες. Δοκιµές µε εθελοντές Ορισµένοι ερευνητές αποφάσισαν να διατεθούν οι ίδιοι ως «κούκλες» των crash test. Ο αξιωµατικός της Αµερικανικής Στρατιωτικής Αεροπορίας John Paul Stapp εκτοξεύθηκε µε αυτοπροωθούµενο έλκηθρο και αφού απόκτησε ταχύτητα 100km/h, σταµάτησε σε 1,4s. Ο Lawrence Patrick, ο οποίος τότε ήταν καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήµιο Wayne, άντεξε 400 επιβιβάσεις σε αυτοπροωθούµενο έλκηθρο για να ελέγξει την επίδραση της απότοµης επιβράδυνσης στο ανθρώπινο σώµα. Ο ίδιος και οι φοιτητές του εκτέθηκαν σε κτυπήµατα στο στήθος µε βαριά µεταλλικά εκκρεµή, µε περιστρεφόµενα σφυριά που λειτουργούσαν µε πεπιεσµένο αέρα και σε εκτινασσόµενα σπασµένα τζάµια. Αν και παραδέχτηκε ότι η διαδικασία ήταν «λίγο επώδυνη», ο Patrick έχει πει ότι η έρευνα που εκτέλεσε ο ίδιος και οι σπουδαστές του ήταν καθοριστική στην ανάπτυξη µαθηµατικών µοντέλων. Ωστόσο αν και τα δεδοµένα από ζωντανούς οργανισµούς είναι πολύτιµα, οι άνθρωποι δε µπορούν να αντέξουν δοκιµασίες που ξεπερνούν ορισµένο βαθµό τραυµατισµών. Για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά µε τις αιτίες των τραυµατισµών και των θανάτων σε συγκρούσεις καθώς και τους τρόπους προφύλαξης από αυτά ήταν απαραίτητο ένα νέο είδος υποκειµένων σε πειραµατισµό. Δοκιµές µε ζώα Στα µέσα του 1950 ο όγκος των πληροφοριών που είχε συλλεχθεί µε πτώµατα, είχε πλέον κορεστεί. Ήταν επίσης απαραίτητο να συλλεχθούν δεδοµένα σχετικά µε τις πιθανότητες επιβίωσης σε ατύχηµα. Επειδή πτώµατα ήταν δύσκολο να εξευρεθούν, οι ερευνητές αναγκάστηκαν να αναζητήσουν άλλα πρότυπα. Άρχισαν λοιπόν να χρησιµοποιούνται ζώα. Η Mary Roach ειδικός σε αυτό τον τοµέα περιέγραψε εκείνη τη εποχή ως εξής: «Βλέπαµε χιµπατζήδες πάνω σε αυτοπροωθούµενα έλκηθρα και αρκούδες σε συγκρουόµενες κούνιες. Παρατηρήσαµε αναισθητοποιηµένους χοίρους τοποθετηµένους σε κούνιες να χτυπούν σε τιµόνια µε ταχύτητα 16km/h». Σηµαντική επιδίωξη της έρευνας που δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί ούτε µε πτώµατα ούτε µε ζωντανούς ανθρώπινους οργανισµούς ήταν να βρεθούν τρόποι ελάττωσης των τραυµατισµών που προκαλούνται από τη σύγκρουση µε το τιµόνι. Μέχρι το 1964 είχαν καταγραφεί περισσότερα από ένα εκατοµµύριο σχετικά θανατηφόρα ατυχήµατα, υψηλό ποσοστό συγκριτικά µε τα υπόλοιπα θανατηφόρα τροχαία ατυχήµατα που οφείλονται σε άλλους λόγους. Τα συνηθέστερα ζώα που χρησιµοποιούνταν σε µελέτες πρόσκρουσης της καµπίνας των επιβατών ήταν χοίροι, κυρίως διότι τα εσωτερικά όργανά τους µοιάζουν µε τα ανθρώπινα. Επίσης οι χοίροι είναι δυνατό να τοποθετηθούν µέσα σε αυτοκίνητο σχεδόν στην ίδια στάση µε έναν άνθρωπο. Αν και υπήρξαν αντιρρήσεις σχετικά µε τη χρήση πτωµάτων, κυρίως για

16 16 θρησκευτικούς λόγους, τελικά αυτή η µεταχείριση έγινε, έστω απρόθυµα, αποδεκτή, διότι τα υποκείµενα στις δοκιµές τουλάχιστον δεν αισθάνονταν πόνο και η ανάρµοστη µεταχείρισή τους σχετιζόταν άµεσα µε την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όµως οι δοκιµές µε ζώα ξεσήκωσαν πολύ εντονότερες διαµαρτυρίες από τις φιλοζωικές οργανώσεις. Αν και οι ερευνητές υποστήριξαν τις δοκιµές µε ζώα, διότι παράγουν αξιόπιστα εφαρµόσιµα αποτελέσµατα, υπήρξαν σοβαρά ηθικά ζητήµατα σχετικά µε αυτό το θέµα. Η συλλογή δεδοµένων σε δοκιµές µε ζώα ήταν περισσότερο εύκολη πάρα µε πτώµατα. Ωστόσο το γεγονός ότι τελικά τα ζώα δεν ήταν άνθρωποι και το ότι ήταν δύσκολο να τοποθετηθούν συσκευές στο εσωτερικό των σωµάτων τους, περιόρισε σηµαντικά τη χρησιµότητάλλα τους σε αυτές τις δοκιµές. Οι µεγάλες αυτοκινητοβιοµηχανίες δε χρησιµοποιούν πλέον ζώα. Το 1993 η General Motors κατάργησε τις δοκιµές µε ζωντανούς οργανισµούς και κατόπιν συµµορφώθηκαν και οι υπόλοιποι κατασκευαστές. Κούκλες Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν από την έρευνα σε πτώµατα και οι µελέτες σε ζώα, ήδη από το 1949 οδήγησαν στη χρησιµοποίηση ανθρώπινων οµοιωµάτων. Αρχικά ο Samuel W. Alderson εργαστήριό του κατασκεύασε τον Sierra Sam για να ελέγξει εκτινασσόµενα καθίσµατα αεροπλάνων, κράνη και ζώνες ασφαλείας πιλότων. Σε αυτές τις δοκιµές αυτοπροωθούµενα έλκηθρα κινούνταν µε ταχύτητα 1000km/h που ξεπερνούσαν την αντοχή των εθελοντών. Στην αρχή της δεκαετίας του '50 οι Anderson και Grumman κατασκεύασαν µια κούκλα η οποία χρησιµοποιήθηκε σε crash test τόσο για αεροσκάφη όσο και για αυτοκίνητα. Ο Anderson προχώρησε στην παραγωγή της σειράς VIP-50. Την κούκλα «Sierra Sam» ακολούθησε η ανταγωνιστική της «Sierra Stan». Ωστόσο η General Motors, που πρώτη είχε προωθήσει την ανάπτυξη αξιόπιστων και ανθεκτικών ανθρώπινων οµοιωµάτων, θεώρησε ότι οι δύο τύποι κούκλας δεν ικανοποιούν τις ανάγκες της. Οι µηχανικοί της λοιπόν αποφάσισαν να ενσωµατώσουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά από τις σειρές VIP-50 και Sierra Stan κι έτσι το 1971 γεννήθηκε το µοντέλο Hybrid I. Αυτό το µοντέλο είναι επίσης γνωστό ως «άνδρας 50%», διότι είναι προσοµοίωση ενός άνδρα µέσου ύψους, µάζας και αναλογιών. Ο Sierra Sam ήταν «άνδρας 95%» διότι ήταν βαρύτερος και ψηλότερος από το 95% των ανδρών. Η General Motors µοιράστηκε το σχεδιασµό αυτής της κούκλας και µια επόµενη γυναικεία µε τους ανταγωνιστές της. Από τότε έχει γίνει σηµαντικό έργο στη δηµιουργία όλο και περισσότερο εκλεπτυσµένων µοντέλων. Αν και σηµαντική βελτίωση είχε γίνει µε σκοπό τα αποτελέσµατα των δοκιµών να είναι συγκρίσιµα µεταξύ τους, τα Hybrid I και Hybrid II ήταν αρκετά ατελή και η χρήση τους περιοριζόταν στη βελτίωση και τον έλεγχο των ζωνών ασφαλείας. Ήταν απαραίτητο λοιπόν να κατασκευαστεί µια κούκλα για την αναζήτηση στρατηγικής ελάττωσης των τραυµατισµών. Αυτή η ανάγκη ώθησε ερευνητές της General Motors να αναπτύξουν τη σύγχρονη σειρά µοντέλων Hybrid, την οικογένεια Hybrid III. Η οικογένεια Hybrid III Το µοντέλο Hybrid III είναι η συνηθισµένη κούκλα των crash και τώρα πια ο άνδρας έχει οικογένεια. Αν µπορούσε να σταθεί όρθιος θα είχε ύψος 1,75cm και µάζα 77kg. Σε όλες τις πλαγιοµετωπικές συγκρούσεις, µε ταχύτητα 65km/h,

17 17 καταλαµβάνει τη θέση του οδηγού. Έχει ένα «µεγάλο αδελφό» ύψους 1,88cm και µάζας 100kg. Η κυρία Hybrid III είναι µια θηλυκή µικροκαµωµένη κούκλα ύψους 152cm και µάζας 50kg. Τα τρία παιδιά Hybrid ΙΙΙ αντιστοιχούν σε ένα παιδί 10 ετών, 6 ετών και 3 ετών. Αυτά τα µοντέλα προστέθηκαν πρόσφατα στην οικογένεια. Επειδή πολύ λίγα στοιχεία είναι γνωστά για το αποτέλεσµα µιας σύγκρουσης στα παιδιά, και δύσκολο να συλλεχθούν, τα συγκεκριµένα µοντέλα στηρίζονται σε µεγάλο βαθµό σε εκτιµήσεις και προσεγγίσεις. Διαδικασίες ελέγχου Πριν από κάθε crash test τα Hybrid III ρυθµίζονται κατάλληλα. Τα κεφάλια τους αφαιρούνται και αφήνονται να πέσουν από ύψος 40cm για να ελεγχθούν τα όργανα µέτρησης που είναι τοποθετηµένα σ' αυτά. Κατόπιν αφού το κεφάλι επανασυνδεθεί µε το λαιµό, τίθεται σε κίνηση και απότοµα επιβραδύνεται για να ελεγχθεί η ελαστικότητα του λαιµού. Τα Hybrid III είναι ντυµένα µε µαλακό δέρµα σαµουά. Επίσης µε ένα µεταλλικό εργαλείο ελέγχεται η αντοχή των γονάτων σε τρυπήµατα. Τέλος το κεφάλι και ο λαιµός επανατοποθετούνται στο υπόλοιπο σώµα το οποίο προσδένεται σε µια εξέδρα ελέγχου. Εκεί ένα βαρύ εκκρεµές κτυπά το στήθος για εξασφαλιστεί ότι τα πλευρά κάµπτονται και επανέρχονται όπως πρέπει. Όταν η κούκλα αποφασιστεί ότι είναι έτοιµη για τον έλεγχο σύγκρουσης στα πλευρά του κεφαλιού της κούκλας τοποθετούνται κατάλληλα σηµάδια σηµεία για να διευκολύνονται οι ερευνητές στη µελέτη των ταινιών αργής κίνησης. Κατόπιν η κούκλα τοποθετείται σε όχηµα δοκιµής και σηµάδια τοποθετούνται στο υπόλοιπο σώµα. Έως και 58 κανάλια δεδοµένων βρίσκονται σε κάθε τµήµα του Hybrid III, από το κεφάλι µέχρι τους αστραγάλους και σε ένα συνηθισµένο crash test διάρκειας χιλιοστών του δευτερολέπτου καταγράφονται από έως δεδοµένα. Επειδή τα Hybrid III ρυθµίζονται οµοιόµορφα είναι συµβατά µεταξύ τους. Όχι µόνο µια κούκλα είναι δυνατό να ελεγχθεί αρκετές φορές αλλά αν κάποιο τµήµα της δεν λειτουργήσει σωστά είναι δυνατό να αντικατασταθεί µε νέο. Μια κούκλα, πλήρως εξοπλισµένη µε όργανα µέτρησης κοστίζει περίπου Αυτοκίνητο 5 αστέρων: Πόσο ασφαλές είναι; Οι προδιαγραφές των crash test είναι οι εξής: 1. Οι έλεγχοι γίνονται µε ταχύτητες 60km/h. 2. Οι κούκλες είναι οµοιώµατα ενηλίκων. 3. Σε µετωπικές συγκρούσεις καταγράφονται ηλεκτρονικά οι τραυµατισµοί της κεφαλής και του στήθους και σε πλάγιες συγκρούσεις µόνο της κεφαλής. 4. Στις συγκρούσεις χρησιµοποιούνται αυτοκίνητα παρόµοιας µάζας που είναι δυνατό να διαφέρουν µεταξύ τους µόνο περίπου 110kg. 5. Η κατάταξη αναφέρεται µόνο σε τραυµατισµούς που χρειάζονται άµεση µεταφορά σε νοσοκοµείο ή η ζωή διατρέχει κίνδυνο. Στις µετωπικές συγκρούσεις η κατάταξη των crash test είναι η εξής: 5 αστέρια: 10% ή µικρότερη πιθανότητα σοβαρού τραυµατισµού

18 18 4 αστέρια: Από 11% έως 20% πιθανότητα σοβαρού τραυµατισµού 3 αστέρια: Από 21% έως 35% πιθανότητα σοβαρού τραυµατισµού 2 αστέρια: Από 36% έως 45% πιθανότητα σοβαρού τραυµατισµού 1 αστέρι: 46% ή µεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρού τραυµατισµού Στις πλάγιες συγκρούσεις η κατάταξη είναι η εξής: 5 αστέρια: 5% ή µικρότερη πιθανότητα σοβαρού τραυµατισµού 4 αστέρια: Από 6% έως 10% πιθανότητα σοβαρού τραυµατισµού 3 αστέρια: Από 11% έως 20% πιθανότητα σοβαρού τραυµατισµού 2 αστέρια: Από 21% έως 25% πιθανότητα σοβαρού τραυµατισµού 1 αστέρι: 26% ή µεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρού τραυµατισµού Η κατάταξη δεν ισχύει βεβαίως στις εξής περιπτώσεις: Η σύγκρουση γίνεται µε ταχύτητα µεγαλύτερη από 60km/h. Ένα παιδί ή ένας έφηβος κάθεται οπουδήποτε µέσα στο αυτοκίνητο. Η σύγκρουση γίνεται µε µεγαλύτερο ή µικρότερο από το αυτοκίνητο που χρησιµοποιείται στις δοκιµές, Οι επιβάτες δε φορούν τη ζώνη ασφαλείας. Αν δεν υπάρξουν σοβαροί τραυµατισµοί. Ωστόσο ακόµα κι όταν ένα αυτοκίνητο που έχει βαθµολογηθεί µε 5 αστέρια κινούµενο µε 60km/h συγκρουστεί µε παρόµοιο αυτοκίνητο και οι επιβαίνοντες φορούν ζώνη, σύµφωνα µε την κατάταξη υπάρχουν έως 10% πιθανότητες θανατηφόρου ατυχήµατος. Επίσης σε ένα αυτοκίνητο που έχει βαθµολογηθεί µόνο µε ένα αστέρι οι πιθανότητες είναι περίπου 50% να µην υπάρξει σοβαρός τραυµατισµός. Πρόκειται λοιπόν για ένα συµβατικό σύστηµα κατάταξης που απλώς µας πληροφορεί για τους κινδύνους που διατρέχουµε σε τροχαίο ατύχηµα. Το σύστηµα των Αστεριών δε µας παρέχει τα µέσα για να δεχτούµε ότι είµαστε απολύτως προστατευµένοι σε κάποιο τροχαίο. Ανεξάρτητα λοιπόν από την κατάταξη ασφαλείας θα πρέπει να οδηγούµε το αυτοκίνητο σαν η ζωή µας να εξαρτάται από αυτό, και όντως εξαρτάται! Ζώνες ασφαλείας, πλαϊνές µπάρες στις πόρτες, µπροστινοί και πλαϊνοί αερόσακοι, αερόσακοι οροφής και γονάτων, προφυλακτήρες απορρόφησης συγκρούσεων, ζώνες παραµόρφωσης κλπ είναι όλα πολύ καλές ιδέες. Ωστόσο πρέπει να συνειδητοποιήσουµε ότι κανένα από αυτά τα συστήµατα ασφαλείας δεν θα µας σώσει αν οδηγούµε µε κανονική ταχύτητα στην εθνική οδό και από την απέναντι λωρίδα ένα αυτοκίνητο πέσει πάνω στο δικό µας. Οδήγηση λοιπόν π.χ. µε 120km/h είναι σοβαρή απειλή για τη ζωή µας. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να στηριζόµαστε περισσότερο στον εαυτό µας και λιγότερο στο σύστηµα κατάταξης των crash test.

19 19 Κινούµαστε γρηγορότερα και λιγότερο προσεκτικά όταν νιώθουµε ασφαλείς; Ορισµένοι ερυνητές έχουν την άποψη ότι το πλήθος των θανάτων επηρεάζεται από την αντιστάθµιση κινδύνου, δηλαδή οι οδηγοί προσαρµόζουν τη συµπεριφορά τους, λόγω της αυξηµένης ασφάλειας που αισθάνονται όταν φορούν ζώνη ασφαλείας. Είναι αυταπόδεικτο ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να συµπεριφέρονται πιο προσεκτικά όταν συνειδητοποιούν ότι κινδυνεύουν. Φαίνεται λοιπόν ότι ισχύει και το αντίθετο: τα άτοµα γίνονται λιγότερο προσεκτικά όταν αισθάνονται περισσότερο ασφαλή και προστατευµένα. Σε µια δοκιµή ζητήθηκε από οδηγούς να οδηγήσουν go kart σε ποικίλες συνθήκες. Βρέθηκε λοιπόν ότι µόλις οι οδηγοί, που αρχικά οδηγούσαν χωρίς ζώνη, φόρεσαν τη ζώνη τους, άρχισαν να οδηγούν πιο γρήγορα. Οµοίως σε κανονικές συνθήκες οδήγησης από τη µελέτη οδηγών που δε συνήθιζαν να φορούν ζώνες, διαπιστώθηκε ότι όταν φόρεσαν ζώνες αύξησαν την ταχύτητά τους και ελάττωσαν την απόσταση του αυτοκινήτου τους από τα προπορευόµενα οχήµατα. Παρόµοια αλλαγή στη συµπεριφορά έχει παρατηρηθεί στην οδήγηση αυτοκινήτων εφοδιασµένων µε συστήµατα αντιµπολοκαρίσµατος των τροχών, µε αερόσακους και µε πρόσφατα συστήµατα ηλεκτρονικής σταθεροποίησης του αυτοκινήτου. Ο καθηγητής Gerald Wilde δίνει ένα παράδειγµα της αντιστάθµισης κινδύνου αναφερόµενος στη Σουηδική εµπειρία της αλλαγής το 1967 από την κίνηση στο αριστερό τµήµα του δρόµου στο δεξιό. Αυτή την αλλαγή ακολούθησε σηµαντική ελάττωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχηµάτων αλλά µετά από περίπου 18 µήνες το πλήθος τους επανήλθε στην προηγούµενη τιµή του. Μπορείς να παραβείς τους ανθρώπινους νόµους τους φυσικούς νόµους ποτέ! Σώµα µάζας m κινείται µε ταχύτητα υ και αφού διανύσει διάστηµα d σταµατά. Από τις κινηµατικές εξισώσεις και το δεύτερο νόµο του Νεύτωνα µπορούµε να βρούµε τη δύναµη που ασκείται στο σώµα: F = mυ 2 / (2d) Από αυτή την εξίσωση αρχικά συµπεραίνουµε, ότι όσο µεγαλύτερη είναι η ταχύτητα τόσο µεγαλύτερη είναι η δύναµη, για το ίδιο διάστηµα. Αυτό είναι

20 20 αναµενόµενο. Ακριβέστερα αν η ταχύτητα διπλασιαστεί για να σταµατήσει το σώµα στο ίδιο διάστηµα θα πρέπει η δύναµη να τετραπλασιαστεί. double force stopping distance force half stopping distance Από την ίδια εξίσωση προκύπτει επίσης ότι για την ίδια ταχύτητα όσο µεγαλύτερο είναι το διάστηµα µέχρι το σώµα να σταµατήσει, τόσο µικρότερη είναι η δύναµη. Πιο συγκεκριµένα όταν το διάστηµα διπλασιαστεί, η δύναµη υποδιπλασιάζεται. quadruple force Double speed speed

ΘΕΜΑ Β Παράδειγμα 1. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. (Μονάδες 8)

ΘΕΜΑ Β Παράδειγμα 1. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. (Μονάδες 8) ΘΕΜΑ Β Παράδειγμα 1 Β1. Στο σχολικό εργαστήριο μια μαθήτρια περιεργάζεται ένα ελατήριο και λέει σε συμμαθητή της: «Θα μπορούσαμε να βαθμολογήσουμε αυτό το ελατήριο και με τον τρόπο αυτό να κατασκευάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ!

ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ! ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ! For the Automobile and Society ΠΡΙΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ, Η φράση «Πριν Οδηγήσεις, Θυμήσου!» αντιπροσωπεύει μια παγκόσμια πρωτοβουλία σχετικά με την οδική ασφάλεια της FIA Foundation σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

16. Να γίνει µετατροπή µονάδων και να συµπληρωθούν τα κενά των προτάσεων: α. οι τρεις ώρες είναι... λεπτά β. τα 400cm είναι...

16. Να γίνει µετατροπή µονάδων και να συµπληρωθούν τα κενά των προτάσεων: α. οι τρεις ώρες είναι... λεπτά β. τα 400cm είναι... 1. Ο νόµος του Hooke υποστηρίζει ότι οι ελαστικές παραµορφώσεις είναι.των...που τις προκαλούν. 2. Ο τρίτος νόµος του Νεύτωνα υποστηρίζει ότι οι δυνάµεις που αναφέρονται στο νόµο αυτό έχουν... µέτρα,......

Διαβάστε περισσότερα

Δ3. Ο χρόνος από τη στιγμή που η απόστασή τους ήταν d μέχρι τη στιγμή που ακουμπά η μία την άλλη. Μονάδες 6

Δ3. Ο χρόνος από τη στιγμή που η απόστασή τους ήταν d μέχρι τη στιγμή που ακουμπά η μία την άλλη. Μονάδες 6 ΘΕΜΑ Δ 1. Δύο αμαξοστοιχίες κινούνται κατά την ίδια φορά πάνω στην ίδια γραμμή. Η προπορευόμενη έχει ταχύτητα 54km/h και η επόμενη 72km/h. Όταν βρίσκονται σε απόσταση d, οι μηχανοδηγοί αντιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΙΝ Ο ΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ! ΠΡΙΝ Ο ΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ! www.bridgestone.gr

ΠΡΙΝ Ο ΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ! ΠΡΙΝ Ο ΗΓΗΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΣΟΥ! www.bridgestone.gr Πριν Οδηγήσεις, Θυµήσου! είναι µία παγκόσµια πρωτοβουλία οδικής ασφάλειας της FIA Foundation και της Bridgestone Corporation που στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από την ΕΛΑΣΤΡΑΚ. www.bridgestone.gr Περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

[απ. α) =2 m/s, β) h=1,25 m, γ) =9 J, =8 J]

[απ. α) =2 m/s, β) h=1,25 m, γ) =9 J, =8 J] Ορµή 1. Ένα αυτοκίνητο μάζας 1000 kg κινείται με ταχύτητα 72 km/h. Κάποια στιγμή προσκρούει σε τοίχο και σταματάει. Αν η διάρκεια της σύγκρουσης είναι 0,2 s να βρείτε α) Την μεταβολή της ορμής του β) Τη

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα οχήµατα πρέπει να πληρούν κάποιεσ προ ποθέσεισ για να κινούνται µε ασφάλεια και να προστατεύουν τουσ επιβάτεσ και τουσ πεζούσ. Κάθε όχηµα έχει τουσ δικούσ του περιορισµούσ, για τον απλούστατο λόγο,

Διαβάστε περισσότερα

6. Το µέγεθος που χρησιµοποιούµε για να συγκρίνουµε τις αδράνειες των σωµάτων είναι α. η µάζα β. η ταχύτητα γ. το βάρος δ. ο όγκος

6. Το µέγεθος που χρησιµοποιούµε για να συγκρίνουµε τις αδράνειες των σωµάτων είναι α. η µάζα β. η ταχύτητα γ. το βάρος δ. ο όγκος Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΥΝΑΜΕΙΣ ΝΟΜΟΙ ΝΕΥΤΩΝΑ 4. Ένα σώµα ισορροπεί ως προς ένα σύστηµα αναφοράς όταν: α. είναι ακίνητο. β. έχει σταθερή επιτάχυνση. γ. έχει σταθερή ταχύτητα. δ. η συνισταµένη των δυνάµεων που ασκούνται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Δυναµική: Νόµοι Κίνησης του Νεύτωνα

Κεφάλαιο 4 Δυναµική: Νόµοι Κίνησης του Νεύτωνα Κεφάλαιο 4 Δυναµική: Νόµοι Κίνησης του Νεύτωνα Δύναµη Περιεχόµενα Κεφαλαίου 4 1 ος Νόµος Κίνησης του Νεύτωνα Μάζα 2 ος Νόµος Κίνησης του Νεύτωνα 3 ος Νόµος Κίνησης του Νεύτωνα Βάρος: Η Δύναµη της Βαρύτητας

Διαβάστε περισσότερα

Σε γαλάζιο φόντο ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ (2013 2014) Σε μαύρο φόντο ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ (2013-2014)

Σε γαλάζιο φόντο ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ (2013 2014) Σε μαύρο φόντο ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ (2013-2014) > Φυσική Β Γυμνασίου >> Αρχική σελίδα ΔΥΝΑΜΗ ΕΕρρωττήήσσεει ιςς ΑΑσσκκήήσσεει ιςς μμ εε ααππααννττήή σσεει ιςς (σελ. 1) ΕΕρρωττήήσσεει ιςς ΑΑσσκκήήσσεει ιςς χχωρρί ίςς ααππααννττήήσσεει ιςς (σελ. 5) ΙΑΒΑΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΟΥΣΕΙΣ. γ) Δ 64 J δ) 64%]

ΚΡΟΥΣΕΙΣ. γ) Δ 64 J δ) 64%] 1. Μικρή σφαίρα Σ1, μάζας 2 kg που κινείται πάνω σε λείο επίπεδο με ταχύτητα 10 m/s συγκρούεται κεντρικά και ελαστικά με ακίνητη σφαίρα Σ2 μάζας 8 kg. Να υπολογίσετε: α) τις ταχύτητες των σωμάτων μετά

Διαβάστε περισσότερα

Επανάληψη: Κρούσεις και φαινόμενο Doppler (Φ24) 4. α. β. ii. iii. 6. α.

Επανάληψη: Κρούσεις και φαινόμενο Doppler (Φ24) 4. α. β. ii. iii. 6. α. Επανάληψη: Κρούσεις και φαινόμενο Doppler (Φ24) 1. Μια σφαίρα με μάζα m 1 συγκρούεται μετωπικά και ελαστικά με μια ακίνητη σφαίρα μάζας m 2. Ποια πρέπει να είναι η σχέση της μάζας m 1 με τη μάζα m 2 ώστε:

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Κινηµατική Οµάδα Γ.

1.1. Κινηµατική Οµάδα Γ. 1.1. Οµάδα Γ. 1.1.21. Πληροφορίες από το διάγραµµα θέσης-χρόνου..ένα σώµα κινείται ευθύγραµµα και στο διάγραµµα βλέπετε τη θέση του σε συνάρτηση µε το χρόνο. i) Βρείτε την κλίση στο διάγραµµα x-t στις

Διαβάστε περισσότερα

Η ασφάλεια στον LHC Ο Μεγάλος Επιταχυντής Συγκρουόµενων εσµών Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC) είναι ικανός να επιτύχει ενέργειες που κανένας άλλος επιταχυντής έως σήµερα δεν έχει προσεγγίσει. Ωστόσο,

Διαβάστε περισσότερα

γ. Πόση επιτάχυνση θα έχει το σώμα τη στιγμή που έχει απομάκρυνση 0,3 m;

γ. Πόση επιτάχυνση θα έχει το σώμα τη στιγμή που έχει απομάκρυνση 0,3 m; ΘΕΜΑ Γ 1. Ένα σώμα εκτελεί αρμονική ταλάντωση με εξίσωση 0,6 ημ 8 S.I.. α. Να βρείτε την περίοδο και τον αριθμό των ταλαντώσεων που εκτελεί το σώμα σε ένα λεπτό της ώρας. β. Να γράψετε τις εξισώσεις της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ - ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ - ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ - ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 12. Ένας οριζόντιος ομογενής δίσκος ακτίνας μπορεί να περιστρέφεται χωρίς τριβές, γύρω από κατακόρυφο

Διαβάστε περισσότερα

1. Ένας ποδηλάτης διαγράφει την περιφέρεια ενός κύκλου (OR). Το διάστηµα που έχει διανύσει είναι ίσο µε : α) 2πR β) πr. γ) πr 2.

1. Ένας ποδηλάτης διαγράφει την περιφέρεια ενός κύκλου (OR). Το διάστηµα που έχει διανύσει είναι ίσο µε : α) 2πR β) πr. γ) πr 2. 1. Ένας ποδηλάτης διαγράφει την περιφέρεια ενός κύκλου (OR). Το διάστηµα που έχει διανύσει είναι ίσο µε : α) 2πR β) πr γ) πr 2 δ) καµία από τις παραπάνω τιµές Το µέτρο της µετατόπισης που έχει υποστεί

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 50. Σε ένα σώμα μάζας m=2kg που ηρεμεί σε λείο επίπεδο ενεργεί οριζόντια δύναμη F=10Ν για χρόνο t=20s. Να βρεθεί πόσο διάστημα διανύει το σώμα σε χρόνο 25s και να γίνει γραφική παράσταση

Διαβάστε περισσότερα

3 η εργασία Ημερομηνία αποστολής: 28 Φεβρουαρίου ΘΕΜΑ 1 (Μονάδες 7)

3 η εργασία Ημερομηνία αποστολής: 28 Φεβρουαρίου ΘΕΜΑ 1 (Μονάδες 7) 3 η εργασία Ημερομηνία αποστολής: 28 Φεβρουαρίου 2007 ΘΕΜΑ 1 (Μονάδες 7) Η θέση ενός σωματίου που κινείται στον άξονα x εξαρτάται από το χρόνο σύμφωνα με την εξίσωση: x (t) = ct 2 -bt 3 (1) όπου x σε μέτρα

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΟΜΑΔΑ. ΦΥΣ η Πρόοδος: 15-Οκτωβρίου-2011

2 η ΟΜΑΔΑ. ΦΥΣ η Πρόοδος: 15-Οκτωβρίου-2011 2 η ΟΜΑΔΑ Σειρά Θέση ΦΥΣ. 131 1 η Πρόοδος: 15-Οκτωβρίου-2011 Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). Ονοµατεπώνυµο Αριθµός ταυτότητας Απενεργοποιήστε τα κινητά

Διαβάστε περισσότερα

Κρούσεις. 1 ο ΘΕΜΑ.

Κρούσεις. 1 ο ΘΕΜΑ. ο ΘΕΜΑ Κρούσεις Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στην παρακάτω ερώτηση να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Σε κάθε κρούση ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια PAIDIKO TRAUMA3.qxp 1/8/2008 9:55 Page 1 παιδιά Κυκλοφορώ µε ασφάλεια για µικρός οδηγός Με την υποστήριξη των PAIDIKO TRAUMA3.qxp 1/8/2008 9:55 Page 2 2 3 Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας συντάσσεται από το

Διαβάστε περισσότερα

2) Ορμή και ρυθμός μεταβολής της στην κυκλική κίνηση. 3) Ένα σύστημα σωμάτων σε πτώση. 4) Ένα σύστημα επιταχύνεται. Γ) Ορμή και διατήρηση ορμής

2) Ορμή και ρυθμός μεταβολής της στην κυκλική κίνηση. 3) Ένα σύστημα σωμάτων σε πτώση. 4) Ένα σύστημα επιταχύνεται. Γ) Ορμή και διατήρηση ορμής Γ) Ορμή και διατήρηση ορμής 1) Στο ταβάνι, στον τοίχο ή στο πάτωμα; Βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο όπου ταβάνι τοίχος και δάπεδο έχουν φτιαχτεί από το ίδιο υλικό και κάνουμε το εξής πείραμα. Εκτοξεύουμε μπαλάκι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η λεπτή, ομογενής ράβδος ΟΑ του σχήματος έχει μήκος, μάζα και μπορεί να περιστρέφεται σε κατακόρυφο επίπεδο γύρω από οριζόντιο ακλόνητο άξονα (άρθρωση) που διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2011 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος.

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2011 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος. Θεωρητικό Μέρος Θέμα 1 ο A Λυκείου 1 Μαρτίου 011 Στις ερωτήσεις A, B, Γ, και Δ μια μόνο απάντηση είναι σωστή. Γράψτε στο τετράδιό σας το κεφαλαίο γράμμα της ερώτησης και το μικρό γράμμα της σωστής απάντησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1. Λύση. V = V x. H θ y O V 1 H/2. (α) Ακίνητος παρατηρητής (Ο) (1) 6 = = (3) 6 (4)

ΘΕΜΑ 1. Λύση. V = V x. H θ y O V 1 H/2. (α) Ακίνητος παρατηρητής (Ο) (1) 6 = = (3) 6 (4) ΘΕΜΑ Ένα αεροπλάνο πετάει οριζόντια σε ύψος h=km µε σταθερή ταχύτητα V=6km/h, ως προς ακίνητο παρατηρητή στο έδαφος. Ο πιλότος αφήνει µια βόµβα να πέσει ελεύθερα: (α) Γράψτε τις εξισώσεις κίνησης (δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

2 η ΟΜΑΔΑ. ΦΥΣ η Πρόοδος: 10-Οκτωβρίου-2009

2 η ΟΜΑΔΑ. ΦΥΣ η Πρόοδος: 10-Οκτωβρίου-2009 2 η ΟΜΑΔΑ Σειρά Θέση ΦΥΣ. 131 1 η Πρόοδος: 10-Οκτωβρίου-2009 Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). Ονοµατεπώνυµο Αριθµός ταυτότητας Απενεργοποιήστε τα κινητά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5) ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ A Στις προτάσεις Α1α έως Α4β να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο: ΚΡΟΥΣΕΙΣ -ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ DOPPLER ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο: ΚΡΟΥΣΕΙΣ -ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ DOPPLER ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια

Κυκλοφορώ µε ασφάλεια PAIDIKO TRAUMA3.qxp 12/9/2008 2:02 Page 1 παιδιά Κυκλοφορώ µε ασφάλεια για µικρός οδηγός Με την υποστήριξη των PAIDIKO TRAUMA3.qxp 12/9/2008 2:02 Page 2 2 Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας συντάσσεται από το

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ(ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑΞΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2010

ΛΥΚΕΙΟ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ(ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑΞΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ΛΥΚΕΙΟ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ(ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2009-10 ΤΑΞΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:04/06/2010 Βαθμός.. Ολογράφως. Υπογραφή ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΙΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 Όνομα μαθητή/τριας...τμήμα...αριθμός...

Διαβάστε περισσότερα

3 ος νόμος του Νεύτωνα Δυνάμεις επαφής δυνάμεις από απόσταση

3 ος νόμος του Νεύτωνα Δυνάμεις επαφής δυνάμεις από απόσταση 3 ος νόμος του Νεύτωνα Δυνάμεις επαφής δυνάμεις από απόσταση ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ 1. Ποια από τις παρακάτω προτάσεις είναι η σωστή; Με βάση τον 3 ο νόμο του Νεύτωνα, όταν δυο σώματα αλληλεπιδρούν και

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση Ι - Κρούσεις

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση Ι - Κρούσεις ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση Ι - Κρούσεις Σύνολο Σελίδων: οχτώ (8) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Σάββατο 13 Αυγούστου 2016 Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Είναι τα αυτοκίνητα φιλικά προς τους πεζούς; ΝΑΙ, (όλο και περισσότερο).

Είναι τα αυτοκίνητα φιλικά προς τους πεζούς; ΝΑΙ, (όλο και περισσότερο). Είναι τα αυτοκίνητα φιλικά προς τους πεζούς; ΝΑΙ, (όλο και περισσότερο). Από το 1974 το Μίνι Κλαμπμαν παρουσιάστηκε με μούρη «φιλική προς τους πεζούς». Δηλαδή, εάν χτυπήσει πεζό, αυτός θα υποστεί ελάχιστους

Διαβάστε περισσότερα

Α' ΤΑΞΗ ΓΕΝ. ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ÍÅÏ ÖÑÏÍÔÉÓÔÇÑÉÏ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Α' ΤΑΞΗ ΓΕΝ. ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ÍÅÏ ÖÑÏÍÔÉÓÔÇÑÉÏ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ 1 Α' ΤΑΞΗ ΓΕΝ. ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 o ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1 4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Η ορµή ενός σώµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΔΥΝΑΜΕΙΣ 3.1 Η έννοια της δύναμης ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ Στο κεφάλαιο των κινήσεων ασχοληθήκαμε με τη μελέτη της κίνησης χωρίς να μας απασχολούν τα αίτια που προκαλούν την κίνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 24 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή, 25 Απριλίου, 2010 Ώρα: 11:00-14:00 Οδηγίες: 1) Το δοκίμιο αποτελείται από οκτώ (8) θέματα. 2) Να απαντήσετε σε όλα τα θέματα. 3)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 1. Σε ένα σώμα μάζας m = 2 kgr που ηρεμεί σε λείο επίπεδο ενεργεί οριζόντια δύναμη F = 10Ν για χρόνο t = 20s. Να βρεθεί πόσο διάστημα διανύει το σώμα σε χρόνο 25s και να γίνει γραφική παράσταση της ταχύτητας

Διαβάστε περισσότερα

γ) το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας του δίσκου τη στιγμή κατά την οποία έχει ξετυλιχθεί όλο το σχοινί.

γ) το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας του δίσκου τη στιγμή κατά την οποία έχει ξετυλιχθεί όλο το σχοινί. 1. Ο ομογενής και ισοπαχής δίσκος του σχήματος έχει ακτίνα και μάζα, είναι οριζόντιος και μπορεί να περιστρέφεται, χωρίς τριβές, γύρω από κατακόρυφο ακλόνητο άξονα που διέρχεται από το κέντρο του. Ο δίσκος

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις υναµικής 4 η ενότητα: Συστήµατα σωµατιδίων

Ασκήσεις υναµικής 4 η ενότητα: Συστήµατα σωµατιδίων Ασκήσεις υναµικής 4 η ενότητα: Συστήµατα σωµατιδίων 1. To αστυνοµικό αυτοκίνητο Α ταξίδευε ανατολικά µε ταχύτητα 95 km/h σε µια επείγουσα κλήση όταν συγκρούστηκε στη διασταύρωση της εικόνας από ένα αυτοκίνητο

Διαβάστε περισσότερα

[1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s][1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s]

[1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s][1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 34. Μία κατακόρυφη ράβδος μάζας μήκους, μπορεί να περιστρέφεται στο κατακόρυφο επίπεδο γύρω από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΗ. =1 kg που κινείται προς τα δεξιά με ταχύτητα μέτρου u 1. =8m /s συγκρούεται κεντρικά

ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΗ. =1 kg που κινείται προς τα δεξιά με ταχύτητα μέτρου u 1. =8m /s συγκρούεται κεντρικά ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΗ 1. Σφαίρα μάζας m 1 =1 kg που κινείται προς τα δεξιά με ταχύτητα μέτρου u 1 =8m /s συγκρούεται κεντρικά και ελαστικά με άλλη σφαίρα μάζας =3 kg που κινείται προς τα αριστερά με ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λάθος (Λ). Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές (Σ) και ποιες είναι λάθος (Λ).

Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λάθος (Λ). Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές (Σ) και ποιες είναι λάθος (Λ). 1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 Ο Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν σαν σωστές (Σ) ή λάθος (Λ). Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές (Σ) και ποιες είναι λάθος (Λ). *1. Μια κίνηση είναι

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Ι 1ο εξάμηνο. Γεώργιος Γκαϊντατζής Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Φυσική Ι 1ο εξάμηνο. Γεώργιος Γκαϊντατζής Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Φυσική Ι 1ο εξάμηνο Γεώργιος Γκαϊντατζής Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 8 ο μάθημα 1 Κεφάλαιο 11 Συγκρούσεις 2 Συγκρούσεις Στις συγκρούσεις μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Κρούσεις. 5. Σε μια ελαστική κρούση δεν διατηρείται α. η ολική κινητική ενέργεια του συστήματος. β. η ορμή του συστήματος.

Κρούσεις. 5. Σε μια ελαστική κρούση δεν διατηρείται α. η ολική κινητική ενέργεια του συστήματος. β. η ορμή του συστήματος. ο ΘΕΜΑ Κρούσεις Α Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στην παρακάτω ερώτηση να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση Σε κάθε κρούση ισχύει α η

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΝΟΠΕΤΡΑΣ Σχολική χρονιά: 2007 2008 ΛΕΜΕΣΟΣ Ηµεροµηνία: 09/06/2008 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 στη ΦΥΣΙΚΗ Τάξη : Γ Τµήµα : Γ.. ιάρκεια: 90 λεπτά Όνοµα :.. Αριθµός :. ίνονται οι

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2011 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος.

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2011 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος. Θεωρητικό Μέρος Θέμα 1 ο A Λυκείου 1 Μαρτίου 011 Στις ερωτήσεις A, B, και Γ, μια μόνο απάντηση είναι σωστή. Γράψτε στο τετράδιό σας το κεφαλαίο γράμμα της ερώτησης και το μικρό γράμμα της σωστής απάντησης.

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις υναµικής 3 η ενότητα: Κινητική σωµατιδίου: ενέργεια, ορµή, κρούση

Ασκήσεις υναµικής 3 η ενότητα: Κινητική σωµατιδίου: ενέργεια, ορµή, κρούση Ασκήσεις υναµικής 3 η ενότητα: Κινητική σωµατιδίου: ενέργεια, ορµή, κρούση 1. Mόλις τεθεί σε κίνηση µε σταθερή ταχύτητα, ο µάζας 1000 kg ανελκυστήρας Α ανεβαίνει µε ρυθµό έναν όροφο (3 m) το δευτερόλεπτο.

Διαβάστε περισσότερα

R 2. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση και να αιτιολογήσετε την επιλογή σας.

R 2. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση και να αιτιολογήσετε την επιλογή σας. 1. Δύο τροχοί συνδέονται με ιμάντα, όπως φαίνεται στο σχήμα. Οι συχνότητες περιστροφής του συνδέονται με τη σχέση: A R 2 Γ R 1 B Δ 2. Ο ωροδείκτης και ο λεπτοδείκτης ενός ρολογιού δείχνουν ακριβώς 12h.

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου Απλή αρμονική ταλάντωση Κρούσεις

Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου Απλή αρμονική ταλάντωση Κρούσεις Διαγώνισμα Φυσικής Γ Λυκείου Απλή αρμονική ταλάντωση Κρούσεις ~ Διάρκεια: 3 ώρες ~ Θέμα Α Α1. Η ορμή συστήματος δύο σωμάτων που συγκρούονται διατηρείται: α. Μόνο στην πλάγια κρούση. β. Μόνο στην έκκεντρη

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Φυσική Α Λυκείου

Επαναληπτικές Ασκήσεις Φυσική Α Λυκείου Επαναληπτικές Ασκήσεις Φυσική Α Λυκείου Επιμέλεια: Αγκανάκης Α Παναγιώτης Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση 1 Ένα σώμα, το οποίο αρχικά είναι ακίνητο, εκτελεί ΕΟΚ Την χρονική στιγμή το σώμα έχει ταχύτητα Να υπολογίσετε:

Διαβάστε περισσότερα

1. Ένα σώμα A μάζας, κινούμενο με ταχύτητα πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο κατά τη θετική κατεύθυνση του άξονα x Ox, συγκρούεται με ακίνητο σώμα Β.

1. Ένα σώμα A μάζας, κινούμενο με ταχύτητα πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο κατά τη θετική κατεύθυνση του άξονα x Ox, συγκρούεται με ακίνητο σώμα Β. ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 1. Ένα σώμα A μάζας, κινούμενο με ταχύτητα πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο κατά τη θετική κατεύθυνση του άξονα x Ox, συγκρούεται με ακίνητο σώμα Β. Α) Αν η κρούση είναι μετωπική και ελαστική

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΣΟΛΕΑΣ Σχολική χρονιά

ΛΥΚΕΙΟ ΣΟΛΕΑΣ Σχολική χρονιά ΛΥΚΕΙΟ ΣΟΛΕΑΣ Σχολική χρονιά 2008-2009 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΜΑΘΗΜΑ: Φυσική ΤΑΞΗ: A ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28/05/2009 ΧΡΟΝΟΣ: 2 ώρες ΒΑΘΜΟΣ: Αριθμητικώς:... Ολογράφως:... ΥΠΟΓΡΑΦΗ:... ΩΡΑ: 07:45

Διαβάστε περισσότερα

Σύνολο Σελίδων: έξι (6) - ιάρκεια Εξέτασης: 2,5 ώρες Σάββατο 23 Ιούλη 2016 Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α

Σύνολο Σελίδων: έξι (6) - ιάρκεια Εξέτασης: 2,5 ώρες Σάββατο 23 Ιούλη 2016 Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κρούσεις Σύνολο Σελίδων: έξι (6) - ιάρκεια Εξέτασης: 2,5 ώρες Σάββατο 23 Ιούλη 2016 Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς προτάσεις Α.1 Α.4 να γράψετε στο

Διαβάστε περισσότερα

3.1. Διατήρηση της Ορμής.

3.1. Διατήρηση της Ορμής. 3.1. Διατήρηση της Ορμής. 3.1.Ορμή και ρυθμός μεταβολής της ορμής. Ένα σώμα μάζας m=2kg εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση με ταχύτητα υ=5m/s σε κύκλο κέντρου Ο και ακτίνας R=10m. i) Υπολογίστε την ορμή του

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους

Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους Χρήσιµες ληροφορίες σε εφήβους 12-15 ετών γιατο ώς να κυκλοφορούν µε ασφάλεια στους δρόµους Γραμματεία Διυπουργικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας 19/03/2014 Πόσα παιδιά (

Διαβάστε περισσότερα

Να σχεδιάσετε και να υπολογίσετε τη συνισταμένη δύναμη στις πιο κάτω περιπτώσεις.

Να σχεδιάσετε και να υπολογίσετε τη συνισταμένη δύναμη στις πιο κάτω περιπτώσεις. ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ Να σχεδιάσετε και να υπολογίσετε τη συνισταμένη δύναμη στις πιο κάτω περιπτώσεις. F 2=2N F 1=6N F 3=3N F 4=5N (α) (β) F 5=4N F 6=1N F 7=3N (γ) Να σχεδιάσετε και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στον σύγχρονο τρόπο ζωής οι μετακινήσεις γίνονται κυρίως με αυτοκίνητο. Στην Ε.Ε αντιστοιχούν 488 αυτοκίνητα ανά 1000 κατοίκους. Ο κάτοικος της Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 28 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Πρώτη Φάση) Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου, 2013 Ώρα: 10:00-13:00 Οδηγίες: 1) Το δοκίμιο αποτελείται από πέντε (5) σελίδες και πέντε (5) θέματα. 2) Να απαντήσετε σε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Κεφάλαιο 1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κεφάλαιο 1 ο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Φαινόμενο, ονομάζεται οτιδήποτε συμβαίνει τριγύρω μας. Για παράδειγμα η αύξηση του ύψους του ανθρώπου, η έκρηξη ενός ηφαιστείου κλπ. Τις μεταβολές αυτές, που συμβαίνουν στην φύση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 111 Κατ οίκον εργασία # 6 - Επιστροφή Τετάρτη 25/10/2017. Οι ασκήσεις στηρίζονται στο κεφάλαιο 7 και 8 των βιβλίων των Young και Serway

ΦΥΣ. 111 Κατ οίκον εργασία # 6 - Επιστροφή Τετάρτη 25/10/2017. Οι ασκήσεις στηρίζονται στο κεφάλαιο 7 και 8 των βιβλίων των Young και Serway ΦΥΣ. 111 Κατ οίκον εργασία # 6 - Επιστροφή Τετάρτη 25/10/2017 Οι ασκήσεις στηρίζονται στο κεφάλαιο 7 και 8 των βιβλίων των Young και Serway 1. Ένα τούβλο πάγου µάζας 6.0kg βρίσκεται αρχικά σε! ηρεµία πάνω

Διαβάστε περισσότερα

6. Να βρείτε ποια είναι η σωστή απάντηση.

6. Να βρείτε ποια είναι η σωστή απάντηση. 12ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 1. Να βρείτε ποια είναι η σωστή απάντηση. Το όργανο μέτρησης του βάρους ενός σώματος είναι : α) το βαρόμετρο, β) η ζυγαριά, γ) το δυναμόμετρο, δ) ο αδρανειακός ζυγός.

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4110, 9/2/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟ --------------------------

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4110, 9/2/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟ -------------------------- ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟ -------------------------- Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο - Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.: L 115, 9.5.2003, σ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.2 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.2 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 55 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.2 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Α. ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ HOOKE 1. Να σχεδιάσετε δύο αντίρροπες δυνάμεις F 1=5N και F 2=15N με κλίμακα 1cm/2,5N και να βρείτε την συνισταμένη τους. (Απ.: 10

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Α ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Α ΦΑΣΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 7 ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Ηµεροµηνία: Πέµπτη 5 Ιανουαρίου 7 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ηµιτελείς προτάσεις Α Α4

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλο δηµιουργίας «Ατυχήµατα»

Μοντέλο δηµιουργίας «Ατυχήµατα» Μοντέλο δηµιουργίας «Ατυχήµατα» Τα τροχαία ατυχήµατα αποτελούν ένα από τα µελανά σηµεία της καθηµερινής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους καθηµερινά,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 25 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ A ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή, 3 Απριλίου, 2011 Ώρα: 10:00-13:00 Οδηγίες: 1) Να απαντήσετε σε όλα τα θέματα. Το δοκίμιο αποτελείται από έξι (6) θέματα. 2) Να

Διαβάστε περισσότερα

Γραπτές προαγωγικές εξετάσεις Ιουνίου 2012

Γραπτές προαγωγικές εξετάσεις Ιουνίου 2012 Λύκειο Αγίου Νικολάου Σχολική χρονιά 011 01 Γραπτές προαγωγικές εξετάσεις Ιουνίου 01 Μάθημα: Φυσική Τάξη: Α Ενιαίου Λυκείου Ημερομηνία: 5/5/01 Διάρκεια: ώρες Ονοματεπώνυμο:... Τμήμα :... 1. Το εξεταστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 3

ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 3 ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 3 1. Θέλουµε να µετακινήσουµε ένα κιβώτιο κατά µήκος ενός λείου κεκλιµένου επιπέδου γωνίας κλίσης 20 ο µε την οριζόντια διεύθυνση. Δίνουµε στο κιβώτιο µια αρχική ταχύτητα 5.0m/s και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 3

ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 3 ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 3 1. Θέλουµε να µετακινήσουµε ένα κιβώτιο κατά µήκος ενός λείου κεκλιµένου επιπέδου γωνίας κλίσης 20 ο µε την οριζόντια διεύθυνση. Δίνουµε στο κιβώτιο µια αρχική ταχύτητα 5.0m/s και

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-2012 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-2012 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΠΥΡΙΔΩΝΑ ΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2011-2012 ΓΡΑΠΤΕ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕ ΕΞΕΤΑΕΙ ΦΥΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31-05-2012 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 07.45 10.15 Οδηγίες 1. Το εξεταστικό δοκίμιο αποτελείται από 9 σελίδες.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΗ, ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ NEWTON

ΔΥΝΑΜΗ, ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ NEWTON 1 ΔΥΝΑΜΗ, ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ NEWTON Τι είναι «δύναμη»; Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο όρος «δύναμη» στη Φυσική έχει αρκετά διαφορετική σημασία από ότι στην καθημερινή γλώσσα. Εκφράσεις όπως «τον χτύπησε με δύναμη»,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΡΟΥΣΗΣ. Ελαστική κρούση

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΡΟΥΣΗΣ. Ελαστική κρούση Ελαστική κρούση 1. Σώμα μάζας m 1 = 2 kg που κινείται προς τα δεξιά με ταχύτητα μέτρου υ 1 = 4 m / s συγκρούεται κεντρικά και ελαστικά με άλλη σφαίρα μάζας m 2 = 4 kg που κινείται και αυτή προς τα δεξιά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # (α) Ένα µικρό σώµα πηγαινοέρχεται γλιστρώντας στο κατώτερο µέρος ενός κυλινδρικού αυλακιού ακτίνας R. Ποια είναι η περίοδος

ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # (α) Ένα µικρό σώµα πηγαινοέρχεται γλιστρώντας στο κατώτερο µέρος ενός κυλινδρικού αυλακιού ακτίνας R. Ποια είναι η περίοδος ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 11 1. (α) Ένα µικρό σώµα πηγαινοέρχεται γλιστρώντας στο κατώτερο µέρος ενός κυλινδρικού αυλακιού ακτίνας R. Ποια είναι η περίοδος των ταλαντώσεων του σώµατος; (το πλάτος των ταλαντώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ F ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Όταν δίνονται οι δυνάμεις οι οποίες ασκούνται σε ένα σώμα, υπολογίζουμε τη συνισταμένη των δυνάμεων και από τη σχέση (ΣF=m.α ) την επιτάχυνσή του. Αν ασκούνται σε αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

7. Ένα σώμα εκτελεί ταυτόχρονα δύο αρμονικές ταλαντώσεις με εξισώσεις,

7. Ένα σώμα εκτελεί ταυτόχρονα δύο αρμονικές ταλαντώσεις με εξισώσεις, 1. Κάθε ελατήριο του σχήματος έχει το ένα άκρο του στερεωμένο σε ακίνητο σημείο και το άλλο του άκρο προσδεμένο στο σώμα Σ. Οι σταθερές των δύο ελατηρίων είναι Κ 1 =120Ν/m και Κ 2 =80N/m. To σώμα Σ, έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Συγγραμμικές δυνάμεις 1 ος -2 ος νόμος του Νεύτωνα 1. Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες; α. Μια δύναμη μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στην κινητική

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΟΜΑΔΑ. ΦΥΣ η Πρόοδος: 15-Οκτωβρίου-2011

1 η ΟΜΑΔΑ. ΦΥΣ η Πρόοδος: 15-Οκτωβρίου-2011 1 η ΟΜΑΔΑ Σειρά Θέση ΦΥΣ. 131 1 η Πρόοδος: 15-Οκτωβρίου-2011 Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). Ονοµατεπώνυµο Αριθµός ταυτότητας Απενεργοποιήστε τα κινητά

Διαβάστε περισσότερα

4.1. Κρούσεις. Κρούσεις. 4.1.Ταχύτητες κατά την ελαστική κρούση Η Ορμή είναι διάνυσμα. 4.3.Κρούση και Ενέργεια.

4.1. Κρούσεις. Κρούσεις. 4.1.Ταχύτητες κατά την ελαστική κρούση Η Ορμή είναι διάνυσμα. 4.3.Κρούση και Ενέργεια. 4.1.. 4.1.Ταχύτητες κατά την ελαστική κρούση. Σε λείο οριζόντιο επίπεδο κινείται ένα σώμα Α μάζας m 1 =0,2kg με ταχύτητα υ 1 =6m/s και συγκρούεται κεντρικά και ελαστικά με δεύτερο σώμα Β μάζας m 2 =0,4kg.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ A. Όταν ένα σώμα ισορροπεί η συνισταμένη των δυνάμεων είναι ίση με μηδέν. Πρέπει

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ A. Όταν ένα σώμα ισορροπεί η συνισταμένη των δυνάμεων είναι ίση με μηδέν. Πρέπει 1 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ A. Όταν ένα σώμα ισορροπεί η συνισταμένη των δυνάμεων είναι ίση με μηδέν. Πρέπει Σ=0 ή Σ x =0 και Σ y =0 B. Όταν ένα σώμα ολισθαίνει πάνω σε μια μη λεία οριζόντια επιάνεια, 1. Θα

Διαβάστε περισσότερα

4.1.α. Κρούσεις. Κρούσεις. 4.1.21. Ενέργεια Ταλάντωσης και Ελαστική κρούση. 4.1.22. Κρούση και τριβές. 4.1.23. Κεντρική ανελαστική κρούση

4.1.α. Κρούσεις. Κρούσεις. 4.1.21. Ενέργεια Ταλάντωσης και Ελαστική κρούση. 4.1.22. Κρούση και τριβές. 4.1.23. Κεντρική ανελαστική κρούση 4.1.α.. 4.1.21. Ενέργεια Ταλάντωσης και Ελαστική κρούση. Μια πλάκα µάζας Μ=4kg ηρεµεί στο πάνω άκρο ενός κατακόρυφου ελατηρίου, σταθεράς k=250ν/m, το άλλο άκρο του οποίου στηρίζεται στο έδαφος. Εκτρέπουµε

Διαβάστε περισσότερα

[ Απ. α) , β) µατος. Εκτρέπουµε το σύστηµα προς τα κάτω κατά x=0,5 m και το αφήνουµε ελεύθερο.

[ Απ. α) , β) µατος. Εκτρέπουµε το σύστηµα προς τα κάτω κατά x=0,5 m και το αφήνουµε ελεύθερο. 47. Σώµα (Σ 1 ) είναι τοποθετηµένο πάνω σε σώµα (Σ ) και το σύστηµα εκτελεί Α.Α.Τ. κατακόρυφα µε περίοδο Τ. α) Να εκφράσετε τη δύναµη αντίδρασης F του σώµατος (Σ ) στο σώµα (Σ 1 ), σε συνάρτηση µε την

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές Λύσεις. Θέµα Α. (α) υ 2 = 0

Ενδεικτικές Λύσεις. Θέµα Α. (α) υ 2 = 0 ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.. Σε κάθε κρούση ανάµεσα σε δύο σώµατα µικρών διαστάσεων : (ϐ) η µεταβολή της ορµής του ενός είναι αντίθετη της µεταβολής της ορµής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 ο Δυναμική σε μια διάσταση

Κεφάλαιο 2 ο Δυναμική σε μια διάσταση 1 Σκοπός Να αποκτήσουν οι μαθητές τη δυνατότητα να απαντούν σε ερωτήματα που εμφανίζονται στην καθημερινή μας ζωή και έχουν σχέση με την δύναμη, μάζα και αδράνεια. Λέξεις κλειδιά Δύναμη, αδράνεια, μάζα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 5 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Πρώτη Φάση) Κυριακή, 6 Ιανουαρίου, Παρακαλώ διαβάστε πρώτα τα πιο κάτω, πριν απαντήσετε οποιαδήποτε ερώτηση Γενικές Οδηγίες: ) Είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΙΣΧΥΣ

ΕΡΓΟ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΙΣΧΥΣ ΕΡΓΟ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΙΣΧΥΣ 1. Στο σώμα του σχήματος έχει βάρος Β = 20Ν είναι ακίνητο και του ασκούνται οι δυνάμεις F 1 = 5Ν, F 2 = 10Ν, F 3 = 15Ν και F 4 = 10Ν. Αν το σώμα μετακινηθεί οριζόντια προς

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα 1ο Να σημειώσετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

Θέμα 1ο Να σημειώσετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ o ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Θέμα ο Να σημειώσετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. ) Σώμα εκτελεί ταυτόχρονα δύο απλές

Διαβάστε περισσότερα

A3. Στο στιγμιότυπο αρμονικού μηχανικού κύματος του Σχήματος 1, παριστάνονται οι ταχύτητες ταλάντωσης δύο σημείων του.

A3. Στο στιγμιότυπο αρμονικού μηχανικού κύματος του Σχήματος 1, παριστάνονται οι ταχύτητες ταλάντωσης δύο σημείων του. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Θέμα Α Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο

Διαβάστε περισσότερα

F Στεφάνου Μ. 1 Φυσικός

F Στεφάνου Μ. 1 Φυσικός F 1 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Όταν δίνονται οι δυνάμεις οι οποίες ασκούνται σε ένα σώμα, υπολογίζουμε τη συνισταμένη των δυνάμεων και από τη σχέση (ΣF=m.α ) την επιτάχυνσή του. Αν ασκούνται σε αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Α ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Α ΦΑΣΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 07 ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ Ηµεροµηνία: Πέµπτη 5 Ιανουαρίου 07 ιάρκεια Εξέτασης: ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις ηµιτελείς προτάσεις Α - Α4 να µεταφέρετε στο απαντητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 131 Τελική εξέταση: 10-Δεκεμβρίου-2005

ΦΥΣ. 131 Τελική εξέταση: 10-Δεκεμβρίου-2005 ΦΥΣ. 131 Τελική εξέταση: 10-Δεκεμβρίου-2005 Πριν αρχίσετε συμπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο και αριθμό ταυτότητας). Ονοματεπώνυμο Αριθμός ταυτότητας Σας δίνονται 20 ισότιμα προβλήματα (10 βαθμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Όταν δίνονται οι δυνάμεις οι οποίες ασκούνται σε ένα σώμα, υπολογίζουμε τη συνισταμένη των δυνάμεων και από τη σχέση (ΣF=m.α ) την επιτάχυνσή του.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Άσκηση 1. (Ροπή αδράνειας - Θεμελιώδης νόμος στροφικής κίνησης)

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Άσκηση 1. (Ροπή αδράνειας - Θεμελιώδης νόμος στροφικής κίνησης) ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση. (Ροπή αδράνειας - Θεμελιώδης νόμος στροφικής κίνησης) Ένας ομογενής οριζόντιος δίσκος, μάζας Μ και ακτίνας R, περιστρέφεται γύρω από κατακόρυφο ακλόνητο άξονα z, ο οποίος διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση ΙΙ - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση ΙΙ - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Απλή Αρµονική Ταλάντωση ΙΙ - Κρούσεις Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.1. Η απλή αρµονική ταλάντωση είναι κίνηση : (δ) ευθύγραµµη περιοδική Α.2. Σώµα εκτελεί απλή αρµονική

Διαβάστε περισσότερα

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N]

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο - ΜΕΡΟΣ Α : ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΡΟΥΣΕΙΣ 1. Σώμα ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο. Βλήμα κινούμενο οριζόντια με ταχύτητα μέτρου και το με ταχύτητα, διαπερνά το σώμα χάνοντας % της κινητικής του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Κατηγορία Α (7 ΠΕΡΙΟΔΟΙ). α. Μπορείτε να τρέξετε αρκετά γρήγορα ώστε να αποκτήσετε την ίδια ορμή με ένα αυτοκίνητο που κινείται με ταχύτητα μέτρου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Α ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Α ΦΑΣΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 17 Ε_3.ΦλΘ(ε) ΤΑΞΗ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ Α Ηµεροµηνία: Πέµπτη 5 Ιανουαρίου 17 ιάρκεια Εξέτασης: ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ηµιτελείς προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 4 1.

ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 4 1. ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 4 1. Ένα πυροσβεστικό ελικτόπτερο µεταφέρει ένα µεγάλο δοχείο µε νερό µάζας 620kg το οποίο είναι εξαρτηµένο από το ελικόπτερο µε σχοινί µήκους 20m, όπως στο σχήµα. Καθώς το ελικόπτερο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ. Καθηγητής Κ. Ν. ΣΠΕΝΤΖΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ. Καθηγητής Κ. Ν. ΣΠΕΝΤΖΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Καθηγητής Κ. Ν. ΣΠΕΝΤΖΑΣ Μέλος του Παρατηρητήριου Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ Διευθυντής του Εργαστηρίου Οχημάτων ΕΜΠ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ (1) ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα