1ο χειμ. Εξαμηνο,

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1ο χειμ. Εξαμηνο, 2013-2014"

Transcript

1 1ο χειμ. Εξαμηνο, Συνθεση πινακίδας παρουσίασης συνθετικά και γεωμετρικά στοιχεία Εισαγωγη στην Αρχιτεκτονικη Συνθεση Θεμα 1ο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγήτρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π. Εικονογραφηση υπομνηση του μαθηματος που σχολιαζεται κατα την παρουσιαση

2 συνθεση πινακα βασικοί στόχοι Λειτουργικότητα: μεταφορά πληροφορίας με εύληπτο τρόπο Αισθητική: οργάνωση της εικόνας του πίνακα προς ένα ευχάριστο αντιληπτικό αποτέλεσμα Εφαρμογές: προσαρμογή στόχων στις ανάγκες των κατά περίπτωση εφαρμογών

3 λειτουργικοτητα μεταφορά πληροφορίας με εύληπτο τρόπο, Λειτουργική οργάνωση: οργάνωση του περιεχομένου με ιεράρχηση των πληροφοριών ανάδειξη κεντρικής ιδέας- μηνύματος και παράθεση λοιπών πληροφοριών ανάλογα με τη σημασία τους (περιορισμένο πλήθος πληροφοριών) το κεντρικό μήνυμα θα πρέπει να αποδίδεται από τον τίτλο

4 α ι σ θ η τ ι κ η οργάνωση της εικόνας του πίνακα με εικόνες και σύντομα κείμενα περιορισμένο πλήθος επί μέρους στοιχείων Αισθητική σύνθεση γεωμετρική και οπτική ισορροπία σχημάτων, χρωματικής αρμονίας ή αντιθέσεων βασικά αντιληπτικά εργαλεία: πρώτο εργαλείο ο κάνναβος και η ύπαρξη πλαισίου του θέματος, οπτικού κέντρου βάρους, βάσης, αξόνων ισορροπίας- κίνησης κ.λ.π.

5 εφαρμογες προσαρμογή στόχων (λειτουργικών και αισθητικών) στις ανάγκες των κατά περίπτωση εφαρμογών -σελιδοποίηση εντύπου: βιβλίου περιοδικού εφημερίδας -σύνθεση αφίσας -σύνθεση πίνακα παρουσίασης στοιχείων (poster σε έκθεση κ.λ.π.)

6 σελιδοποίηση εντύπου: Βιβλίο-περιοδικό (επιστ. έκδοση περιοδικού) Κυρίαρχος στόχος (λειτουργικός) η μεταφορά πληροφοριών μέσω κειμένου, αλλά όχι μόνο υποστηρίζεται και από την (αισθητική) γεωμετρική οργάνωση της σελίδας σε δύο στήλες, την ελεγχόμενη σχέση πλήρων και κενών και την επιλογή των γραμματοσειρών

7 σελιδοποίηση εντύπου: Βιβλίο (τεύχος διάλεξης τελειοφοίτου) Η μεταφορά πληροφοριών μέσω κειμένου κυριαρχεί αλλά συνοδεύεται και από περιορισμένη παράθεση εικόνων. Η γεωμετρική οργάνωση της σελίδας σε δύο στήλες, όχι ισοδύναμες, δεν είναι μόνο αισθητική επιλογή αλλά υποστηρίζει την ποιοτική διαφορά του περιεχομένου κάθε στήλης.

8 σελιδοποίηση εντύπου: Σελίδα από το πρόγραμμα σπουδών του Bauhaus Το κείμενο συνοδεύεται από τη γεωμετρική οργάνωση της σελίδας, με γραμμικά κυρίως στοιχεία που δημιουργούν άξονες

9 σελιδοποίηση εντύπου: Σελίδα με διαφημίσεις από το πρόγραμμα της 9 ης Biennale αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Το περιορισμένο κείμενο συνυπάρχει ισότιμα(;) με τον τίτλο και τις εικόνες. Η κατακόρυφη γεωμετρική οργάνωση της σελίδας βασίζεται στον αθέατο κάνναβο. Οι πληροφορίες δίνονται κυρίως από τους τίτλους.

10 σελιδοποίηση εντύπου: δισέλιδο από το πρόγραμμα της 9 ης Biennale αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Το κείμενο περιορισμένο σε λεζάντες. Κυριαρχούν οι εικόνες στην οριζόντια γεωμετρική οργάνωση της σελίδας η οποία υποδηλώνει την ύπαρξη καννάβου.

11 σελιδοποίηση εντύπου: πρωτοσέλιδα εφημερίδων στα οποία εκτός από τον τίτλο, κυριαρχεί (ακόμη!) το κείμενο. Οργάνωση του κειμένου σε στήλες με ένα υπόβαθρο καννάβου, όπου τα άρθρα και οι παράγραφοι οριοθετούνται αντιληπτικά στη λογική εικόνων.

12 σελιδοποίηση εντύπου: πρωτοσέλιδα λαϊκιστικής εφημερίδας στα οποία κυριαρχούν οι εικόνες. Οι τίτλοι συντίθενται επίσης με τη λογική αφίσας. Οργάνωση της σελίδας σε στήλες με ένα υπόβαθρο καννάβου, με το περιορισμένο κείμενο σε ρόλο φόντου.

13 σύνθεση αφίσας: Κυρίαρχος στόχος (λειτουργικός) η μεταφορά απλής πληροφορίας-μηνύματος σε διάστημα δευτερολέπτων. Υποστηρίζεται αντιληπτικά από ελάχιστο κείμενο (τίτλους) και κυρίως εικόνες με έντονα σχήματα και χρώματα, ικανά να αποσπάσουν την προσοχή για λίγο διάστημα Αφίσες του Toulouse Lautrec: η εικόνα με κίνηση πάνω σε αθέατους άξονες, είναι απλουστευμένη ώστε να μεταφέρει ένα μόνο μήνυμα.

14 Αφίσες του Toulouse Lautrec: η ύπαρξη πλαισίου του θέματος ενισχύει την εντύπωση σταθερότητας ή στατικότητας της εικόνας. Το πλαίσιο μπορεί να μην περιβάλλει ολόκληρη την εικόνα αλλά μέρος της περιμέτρου της, επέχοντας θέση άξονα ή αξόνων στα όρια του πίνακα.

15 Πίνακες του Andy Warhol, βασισμένοι στη λογική της αφίσας. Επανάληψη θέματος πάνω σε απλό και ευανάγνωστο κάνναβο

16 Πίνακες του Victor Vasarely η μεταβολή σχέσεων όμοιων στοιχείων πάνω στον κάνναβο δημιουργεί κίνηση και ομαδοποιήσεις στοιχείων

17 σύνθεση αφίσας: Αφίσα-σήμα του Bauhaus στο Dessau κατά το 1930 (σε εξώφυλλο βιβλίου) καθαρά σχήματα και βασικά χρώματα σε ισορροπία

18 Gerrit Rietveld, Shröder house, Utreht,1924 : διάρθρωση όψης κτηρίου με αναφορές στην γεωμετρική και χρωματική ισορροπία στοιχείων σε πίνακες του Piet Mondrian

19 Pieter Oud, Cafe in Rotterdam, : γραφιστική επεξεργασία όψης κτηρίου με βάση την γεωμετρική ισορροπία στοιχείων.

20 Διαφημιστική αφίσα του Bauhaus: καθαρό μήνυμα με ελάχιστα στοιχεία. Σημαντικός ο ρόλος του κενού και των ορθογωνικών αξόνων γύρο από ένα κέντρο βάρους

21 Διαφημιστικό φυλλάδιο του Bauhaus: καθαρό μήνυμα με ελάχιστα στοιχεία

22 Φυλλάδιο του Bauhaus στοιχεία σύνθεσης (ελάχιστα): ο τίτλος και τμήμα φωτογραφίας που δημιουργεί άξονα, πάνω σε έγχρωμο φόντο.

23 Διαφημιστική αφίσα του Bauhaus: Ελαχιστοποίηση σχημάτων και κυριαρχία απλής και έντονης χρωματικής αντίθεσης. Η στροφή του κεντρικού άξονα ως προς την κατακόρυφο, προσδίδει κίνηση στην εικόνα.

24 Αφίσα του Bauhaus: Ο περιορισμός του αριθμού σχημάτων και χρωμάτων, ισχυροποιεί το μοναδικό απλό μήνυμα. Η στροφή των ορθογωνικών αξόνων ως προς το περίγραμμα του πίνακα, προσδίδει έντονη κίνηση στην εικόνα.

25 Αφίσα έκθεσης του Bauhaus στη Βαϊμάρη: Σύνθεση περισσότερων στοιχείων σε μία κεντρική φιγούρα. Η στροφή των ορθογωνικών αξόνων ως προς το περίγραμμα του πίνακα, προσδίδει έντονη κίνηση στην εικόνα.

26 Αφίσα έκθεσης του Bauhaus στο Dessau: Αντιμετώπιση και των τίτλων ως εικονογραφικώνστοιχείων. Χρήση του διαγώνιου άξονα για επίτευξη κίνησης στην εικόνα.

27 εφαρμογες Πινακίδα παρουσίασης στοιχείων Το περιεχόμενο της πινακίδας και ο τρόπος οργάνωσής του είναι συνάρτηση της διάρκειας και της απόστασης παρατήρησης: -περιλαμβάνει περισσότερη εικόνα από μια (συνήθη) σελίδα βιβλίου και περισσότερο κείμενο από μια αφίσα -περιλαμβάνει αυξημένο αριθμό και ποικιλία στοιχείων -η σύνθεση πολλών ανεξάρτητων στοιχείων στην ίδια επιφάνεια παράγει συγκεχυμένο αποτέλεσμα -είναι δυνατή η οπτική μείωσή τους με την ομαδοποίησή τους σε ενότητες (με τη χρήση καννάβου ή άλλου τρόπου) -ο τίτλος έχει σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της πινακίδας: πρέπει να ξεχωρίζει από τα λοιπά στοιχεία, εντασσόμενος στην κορυφή, τη βάση ή το κέντρο βάρους της πινακίδας. Μπορεί ακόμη να αποτελεί κατακόρυφο ή διαγώνιο άξονα.

28 σύνθεση πίνακα παρουσίασης στοιχείων: Εξώφυλλο περιοδικού με περισσότερα στοιχεία σύνθεσης. Ομαδοποίηση των στοιχείων σε τέσσερες ενότητες με βάση τον υποκείμενο κάνναβο. Οι πληροφορίες δίνονται κυρίως από τους τίτλους και τις εικόνες. Η μονοχρωμία επιτρέπει τη συνύπαρξη μεγαλύτερου αριθμού στοιχείων.

29 σύνθεση πίνακα παρουσίασης στοιχείων: σελίδα εφημερίδας με φωτογραφικό ρεπορτάζ. Οι πληροφορίες δίνονται κυρίως από τους τίτλους και τις εικόνες. Η μονοχρωμία επιτρέπει τη συνύπαρξη μεγαλύτερου αριθμού στοιχείων. Η γεωμετρική οργάνωση της σελίδας βασίζεται στον υποκείμενο κάνναβο.

30 Διαφημιστικό φυλλάδιο του σημερινού ιδρύματος Bauhaus στο Dessau. Οργάνωση πίνακα σε τέσσερες (μόνο) ενότητες, η μία με κατακόρυφο άξονα. Κάθε μία μπορεί να αποτελείται από περισσότερα στοιχεία.

31 Πινακίδα παρουσίασης εργασιών τελειοφοίτου. Οργάνωση σε τρείς οριζόντιες ενότητες

32 Πινακίδα παρουσίασης εργασιών τελειοφοίτου Οργάνωση ιεραρχημένων στοιχείων σε κάνναβο

33 Αφίσα του Bauhaus διαφημιστική της πόλης του Dessau. Κορυφαίο δείγμα σύνθεσης με τα τεχνικά μέσα της εποχής (1931), τρισδιάστατης προοπτικής στο χώρο και δυναμικών αξόνων της εικόνας. Φόντο της εικόνας η αεροφωτογραφία της πόλης

34 Εξώφυλλο και οπισθόφυλλο τεύχους διάλεξης τελειοφοίτου. Δημιουργία φόντου και αξόνων με επεξεργασία εικόνας και κειμένου.

35 παραδείγματα Πινακίδες φοιτητικών εργασιών από παρουσίαση της επίκ. Καθηγήτριας Λ. Μάντζιου και αρχείο της αν. Καθηγήτριας Ν. Μάρδα Βλ.περισσότερα: ιστοσελίδα του μαθήματος Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική Σύνθεση 1/εκπαιδευτικό υλικό/2008-9/σύνθεση πινακίδας.

36 παραδείγματα Πινακίδες φοιτητικών εργασιών από παρουσίαση της επίκ. Καθηγήτριας Λ. Μάντζιου και αρχείο της αν. Καθηγήτριας Ν. Μάρδα Βλ.περισσότερα: ιστοσελίδα του μαθήματος Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική Σύνθεση 1/εκπαιδευτικό υλικό/2008-9/σύνθεση πινακίδας.

37 παραδείγματα Πινακίδες φοιτητικών εργασιών από παρουσίαση της επίκ. Καθηγήτριας Λ. Μάντζιου και αρχείο της αν. Καθηγήτριας Ν. Μάρδα Βλ.περισσότερα: ιστοσελίδα του μαθήματος Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική Σύνθεση 1/εκπαιδευτικό υλικό/2008-9/σύνθεση πινακίδας.

38 π η γ ε ς - β ι β λ ι ο γ ρ α φ ι α Βιβλία- περιοδικά Droste M., Bauhaus , Bauhaus arhiv, Taschen, 2002 Gössel P.-Leuthӓuser G., Architecture in the 20 th Century, v.1, Taschen 2005, p Κτίριο, επιστημονική έκδοση, Α-Β 2004 Metamorph short guide, 9. International architecture exhibition, La Biennale di Venezia, 2004 Κοντορούπη Ηλ., Βερολίνο, Αναζητώντας μια δημοκρατική πρωτεύουσα, Σπουδαστική διάλεξη, ΕΜΠ, 2010 Διαδίκτυο en.wikipedia.org/wiki/andy_warhol el.wikipedia.org/wiki/le_monde wikipedia.org/wiki/bild