Γενικές πληροφορίες συμμετοχής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γενικές πληροφορίες συμμετοχής"

Transcript

1 Γενικές πληροφορίες συμμετοχής Οργανισμός / Σχολείο: Σερβική ομάδα Ονοματεπώνυμο υπευθύνου (δράσης και επικοινωνίας): Ιβάνα Στάνογιεβιτς Τηλέφωνο επικοινωνίας υπεύθυνου: υπεύθυνου: Στην διοργάνωση και στις δράσεις συμμετέχουν 33 άτομα Σέρβοι, κάτοικοι Θεσσαλονίκης, Τρικάλων, αλκιδικής, Κατερίνης. Εκτός από την ομάδα αυτή, κατά την διάρκεια της Γιορτής την τιμή θα μας κάνουν άλλα 30 άτομα τα οποία θα έρθουν από την Σερβία, αποκλειστικά για την Γιορτή της Πολυγλωσσίας. ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ Το περίπτερο θα παρθεί από το Γενικό Προξενίο της Δημοκρατίας της Σερβίας όπου σε συνεργασία με αυτόν τον φορέα η σερβική κοινότητα θα πραγματοποιήσει διάφορες παρουσιάσεις και συνομιλίες με τους επισκέπτες όσον αφορά την σερβική γλώσσα και τον πολιτισμό. Η αναγνώστες θα γνωρίσουν την Σερβία μέσα από τα φυλλάδια με τουριστικό περιεχόμενο, όπως και με μια μικρή παρουσίαση ιστορίας της σερβικής γλώσσας, παροιμιών και ιδιομάτων. Στο περίπτερο θα υπάρξουν πολλά βιβλία στα σέρβικα για μικρούς και μεγάλους κ των οποία κάποια είναι μεταφρασμένα και στα ελληνικά. Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Είμαστε πρότιμοι να συμμετάσχουμε εφόσον αφορά παρουσίαση εδεσμάτων

2 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΘΕΑΜΑ- ΜΟΥΣΙΚΗ παρουσιάσουμε την γλώσσα και τoν ΜΟΥΣΙΚΗ Η φετινή συναυλία, όπως και σχεδόν όλες οι δράσεις μας, έχουν ως θέμα την αγάπη. Ως τόσο θα αρχίσει με «αστικά» τραγούδια (αστικής τάξης) από τις αρχές του 20 ου αιώνα και στην πορεία θα δείξει το σερβικό μέλος και τα τραγούδια σε κάθε δεκαετία. Στο τέλος θα παρουσιαστούν διασκευές των σερβικών τραγoυδιών στα ελληνικά και κάποιες άλλες γλώσσες (γνωστά τραγούδια σε όλους). Ανοιχτό κοινό - εξωτερικό αμφιθέατρο Πόση ώρα διαρκεί η δράση 45 Οθόνη προβολής (μεγάλη, καθώς θα προσφερθεί μετάφραση όλων των τραγουδιών), μικροφωνική εγκατάσταση για 4 όργανα και 14 τραγουδιστές Σας παρακαλούμε η συναυλία να ενταχθεί στο προγραμμα το Σάββατο βράδυ (21.00 ) καθώς στην χωροδία θα συμμετάσχουν άνθρωποι από μακριά (Τρίκαλα, Κατερίνη, Χαλκιδική)

3 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΘΕΑΜΑ - ΧΟΡΟΣ παρουσιάσουμε την γλώσσα και τoν Θα μας τιμήσει ένας χωρευτικός σύλλογος από την Σερβία ΧΟΡΟΣ Ένας χορευτικός σύλλογος από το Βελιγράδι, με ιστορία των 75 χρονών θα μας παρουσιάσει τους χορούς της Παλιάς Σερβίας και της Νότιας Σρβίας Ανοιχτό κοινό - εξωτερικό αμφιθέατρο Πόση ώρα διαρκεί η δράση 30 Η μουσική θα είναι από cd Σας παρακαλούμε η συναυλία να ενταχθεί στο πρόγραμμα το Σάββατο απόγευμα (19.00 ) καθώς οι καλεσμένοι μας θα είναι στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο και θα αναχωρήσουν την Κυριακή

4 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΘΕΑΜΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Θα μας τιμήσει η ίδια η συγγραφέας τυ έργου που θα παρουσιάσουμε Ανάγνωση ενός λογοτεχνικού έργου με στειχεία δραματοποίησης. Το έργο έχει τίτλο Αγγιγμα αγάπης» και η ιστορία αφορά την αγάπη ένος Σέρβου στρατιώτη και μιας Ελληνίδας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια από τις κοπέλες θα διαβάζει το απόσπασμα στα ελληνικά και στην σκηνή ταυτόχρονα θα δραματοποιηθούν κάποια μέρη του έργου. Στο τέλος η ίδια η συγγραφέας θα απαντάει στις ερωτήσεις του κοινού καθώς το έργο βασίζεται και στα πραγματικά γεγονότα Ανοιχτό κοινό - εσωτερική σκηνή φουαγιέ Πόση ώρα διαρκεί η δράση 40 Η μουσική θα είναι από cd. Φωτισμός. Καρέκλα, τραπέζι (σκηνή), μικρόφωνο. Για το σκηνικό ακόμα δεν γνωρίζουμε (τίποτα ασυνήθιστο). Καρέκλες για το κοινό. Οθόνη προβολής. Σας παρακαλούμε η παρουσίαση να ενταχθεί στο προγραμμα την Κυριακή απόγευμα (19.00 ) καθως η συγγραφέας θα έρθει από την Σερβία.

5 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΘΕΑΜΑ ΑΦΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ Αφήγηση τεσσάρων ερωτικών ποιημάτων. Την αφήγηση θα ακολουθήσει και τραγούδι από μια σόλο τραγουδίστρια. Ανοιχτό κοινό - εσωτερική σκηνή φουαγιέ Πόση ώρα διαρκεί η δράση Ηχεία, μικρόφωνα (2), εγκατάσταση για ακορντεόν. Φωτισμός. Καρέκλα, τραπέζι (σκηνή). Για το σκηνικό ακόμα δεν γνωρίζουμε (τίποτα ασυνήθιστο). Καρέκλες για το κοινό. Οθόνη προβολής για τις μεταφράσεις των ποιημάτων. Δεν έχουμε προτίμηση για την μέρα και την ώρα, η μοναδική απαίτηση είναι να μην συμπύπτει με την συναυλία και να είναι απογευματινές ώρες λόγω της φύσης της παρουσίασης.

6 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ παρουσιάσουμε την γλώσσα και τν ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ; Μια γλωσσολόγος και καθηγήτρια σερβικών έχει προσαρμόσει το γνωστό παιχνίδι αυτό ως εποπτικό μέσω για καλύτερη εκμάθηση της γλώσσας. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού οι θεατές θα διαγνωιστούν στις ερωτήσεις γενικών γνώσεων οι οποίες αφορύν και λέξεις, αλλά και ιστορία, γεωγραφία και σημαντικά πρόσωπα άλλων λαών. Προτείνουμε το παιχνίδι να διεξαχθεί 2 φορές. Πόση ώρα διαρκεί η δράση Μια φορά για παιδιά χρονών και η δεύτερη για τους μεγαλύτερους των 18. Υπάρχει και έπαθλο. Ηχεία, μικρόφωνα, οθόνη προβολής, προβολαίας,καρέκλα, τραπέζι. Καρέκλες για το κοινό. Δεν έχουμε προτίμηση για την μέρα και την ώρα.

7 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΝΤΕΨΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΙΜΙΑ; Όπως οι κοινωνιες της Ελλάδας και της Σερβίας έχουν αρκετά κοινά στοιχεία έτσι και οι παρομοίες και η «φιλοσοφία» του λαού μοιάζει. Θα παρουσιάσουμε τις σερβικές παροιμίες στο κοινό και θα ζητήσουμε από το κοινό να βρει αντίστοιχες ελληνικές (με το ίδιο μήνυμα). Στο κοινό θα δωθεί κυριολεκτική μετάφραση των σερβικών παροιμιών. Το εργαστήριο αφορά παιδία και μεγάλους ανώ των 16. Υπάρχει και έπαθλο. Πόση ώρα διαρκεί η δράση Ηχεία, μικρόφωνα, οθόνη προβολής, προβολαίας,καρέκλα, τραπέζι. Καρέκλες για το κοινό. Θα προτιμούσαμε την Κυριακή πριν το μεσημέρι.

8 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΝΤΕΨΕ ΤΟ ΦΡΟΥΤΟ; Το εργαστήριο αυτό θα είναι σε 3 γλωσσες, σερβικά, ελληνικά και αγγλικά. Αρχικά θα γίνει μια παρουσίαση των φρούτων με σκοπό να δώσει στα παιδιά κάποιες κατευθύνσεις πως εύκολα να μαντέψουν το φρούτο που θα τους ζητήσουμε στην συνέχεια. Το παιχίδι πραγματοποιείται έτσι ώστε τα παιδιά να μαντεύουν το φρούντο εν κινήση, δηλαδή να το παριστάνουν. Το εργαστήριο αφορά παιδία σε δύο ομάδες: α) μικρά παιδιά 4-12 χρονόν β) μεγαλύτερα 12+ Υπάρχει και έπαθλο. Πόση ώρα διαρκεί η δράση 45 με μια ώρα Ηχεία, μικρόφωνα, οθόνη προβολής, προβολαίας,καρέκλα, τραπέζι. Καρέκλες για το κοινό. Δεν εχουμε απαίτηση για την μέρα, αλλά θα θέλαμε να πραγματοποιηθεί 2 φορές και για τις 2 ομάδες. Επίσης θέλουμε να υπάρξει χώρος ανάεσα στις καρέκλες επειδή το παιχνίδι είναι με κινήσεις του σώματος.

9 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΟΓΡΑΦΙΖΩ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΣΕΡΒΙΚΑ ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ; Οι εικαστικοί θα ασχοληθούν με τα παιδιά σε ένα ευχάριστο δημιουργικό εργαστήριο. Το εργαστήριο αφορά παιδία όλων των ηλικιών Πόση ώρα διαρκεί η δράση 1 ώρα Τραπέζι, καρέκλες, μπογιές, χαρτιά, μεγάλος λευκός πίνακας και μαρκαδόροι Δεν έχουμε προτίμηση για την μέρα και την ώρα..

10 ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Ένας καθηγητής από την Σερβία που ασχολείται με την δημιουργική γραφή και διαδάσκει τις τεχνικές αυτές στα 3 σχολεία στην Σερβία θα μας τις παρουσιάσει σε μορφή σεμιναρίου. Στο τέλος όλοι όσοι θα συμμετάσχουν θα διαγνωνιστούν γράφοντας μια ιστορία μικρού μήκους και η καλύτερη έκθεση θα βραβευτεί με ένα βιβλίο. Το εργαστήριο αφορά ατομα 16+ Πόση ώρα διαρκεί η δράση 1 ώρα Τραπέζι, καρέκλες, μολύβια, χαρτιά, μεγάλος λευκός πίνακας και μαρκαδόροι. Προβολαίας Το σεμινάριο θα το εκτελεστεί ο ίδιος ο καθηγητής ο οποίος κατάγεται απ τη Νις, της Σερβίας. Λόγω αυτού καλό είναι να ενταχθεί στο πρόγραμμα είτε το Σάββατο, είτε την Κυριακή πρωινές ώρες.

11 ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ «ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΞΕΝΟΙ» Η συγγραφέας και δημοσιογράφος του περιοδικού «ΖΕΝΙΘ» η Μίλιτσα Κοσάνοβιτς θα μιλήσει για τα θέματα ρατσισμού και πως είναι να είσαι ξένος σε έναν τόπο. Στην συζήτηση η οποία αφορά την καθημερινή ζωή μας στην Θεσσαλονίκη, καλούνται να συμμετάσχουν άνθρωποι από όλες τις κοινότητες της Θεσσαλονίκης, ακόμα και οι άλλοι συμμετέχοντες της Γιορτής. ατομα 16+ Πόση ώρα διαρκεί η δράση 1 ώρα Προβολαίας, μικρόφωνο Απογευματινή ώρα

12 ΓΝΩΡΙΖΩ ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ, ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Οι διδάσκοντες της σερβικής ως ξένης γλώσσας (φυσική ομιλιτές), όπως και οι μαθητές τους, θα είναι στην διάθεση του κοινού να αναλύσουν όλα τα ζητήματα της γλώσσας αυτής. ατομα 16+ Πόση ώρα διαρκεί η δράση 45 Προβολαίας, μικρόφωνο Κυριακή, Απογευματινή ώρα