2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016"

Transcript

1 2 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /11/2016

2 Γενική οδηγία για εθνικές κατηγορίες (υπενθύμιση): Αθλητής/αθλήτρια για τον/την οποίο/οποία έχει κατατεθεί το δελτίο του στη γραμματεία και έχει καταγραφεί στη σύνθεση της ομάδας, πρέπει να βρίσκεται στο γήπεδο το αργότερο μέχρι την επίσημη παρουσίαση, αλλιώς δεν θεωρείται ότι ανήκει στην σύνθεση της ομάδας για τον αγώνα. Για τοπικά πρωταθλήματα, υπάρχει η δυνατότητα ο/η αθλητής/- τρια να παρουσιαστεί στο γήπεδο και μετά την έναρξη του αγώνα και να συμμετέχει. Αν τελικά δεν παρουσιαστεί, αυτό θα πρέπει να καταγραφεί στο φύλλο αγώνα. Τα υπόλοιπα μέλη μιας ομάδας, σε οποιαδήποτε κατηγορία, πρέπει να είναι παρόντα στο γήπεδο το αργότερο μέχρι την επίσημη παρουσίαση.

3 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Στη διάρκεια μιας φάσης, μια παίκτρια κυνήγησε την μπάλα στις εξέδρες των θεατών. Ελάχιστα πριν χτυπήσει την μπάλα, ένας θεατής σηκώνεται και πιάνει την μπάλα. Ο προπονητής ζήτησε επανάληψη της φάσης, λόγω της παρέμβασης του θεατή, αλλά ο διαιτητής δεν συμφώνησε. Είναι σωστή η απόφαση του 1ου διαιτητή; α) Ναι, η παίκτρια δεν έχει προτεραιότητα εκτός ελεύθερης ζώνης. β) Όχι. Η παίκτρια παρεμποδίστηκε από τον θεατή, ενώ μπορούσε να επαναφέρει την μπάλα.

4 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Στη διάρκεια μιας φάσης, μια παίκτρια κυνήγησε την μπάλα στις εξέδρες των θεατών. Ελάχιστα πριν χτυπήσει την μπάλα, ένας θεατής σηκώνεται και πιάνει την μπάλα. Ο προπονητής ζήτησε επανάληψη της φάσης, λόγω της παρέμβασης του θεατή, αλλά ο διαιτητής δεν συμφώνησε. Είναι σωστή η απόφαση του 1ου διαιτητή; α) Ναι, η παίκτρια δεν έχει προτεραιότητα εκτός ελεύθερης ζώνης. β) Όχι. Η παίκτρια παρεμποδίστηκε από τον θεατή, ενώ μπορούσε να επαναφέρει την μπάλα.

5 ΕΡΩΤΗΣΗ 2 Ποια από τα παρακάτω επιτρέπονται στην ίδια διακοπή: α) SA-SB-TA-ΚΚ-TB-SA-SB β) SA-TB-SB-TA-TTO-SB-ΚΚ γ) ΚΚ-SB-TB-SA-SB δ) ΚΚ-TA-SA-TB-TA-SB ε) SA-SB-TA-TB-TA-TB-ΚΚ στ) TA-TTO-TB-SA-SB ζ) TA-TA-TB-TB-SA-ΚΚ-SB

6 ΕΡΩΤΗΣΗ 2 Ποια από τα παρακάτω επιτρέπονται στην ίδια διακοπή: α) SA-SB-TA-ΚΚ-TB-SA-SB β) SA-TB-SB-TA-TTO-SB-ΚΚ γ) ΚΚ-SB-TB-SA-SB δ) ΚΚ-TA-SA-TB-TA-SB ε) SA-SB-TA-TB-TA-TB-ΚΚ στ) TA-TTO-TB-SA-SB ζ) TA-TA-TB-TB-SA-ΚΚ-SB

7 ΕΡΩΤΗΣΗ 3 Τη στιγμή που το σκορ είναι 5-3 υπέρ της ομάδας Α, διαπιστώνεται ότι ο παίκτης Νο 5 (που πραγματοποιούσε σερβίς) δεν αναγραφόταν στο χαρτάκι θέσεων, ενώ αναγραφόταν το Νο 9. Ποια είναι η σωστή απόφαση; α) Η ομάδα πρέπει να πραγματοποιήσει κανονική αλλαγή και διατηρεί το δικαίωμα να σερβίρει. β) Ο παίκτης Νο 9 μπαίνει στο γήπεδο κανονικά και η ομάδα Β θα κάνει σερβίς με σκορ 4-0 υπέρ της ομάδας Β. γ) Ο διαιτητής επιτρέπει στο παίκτη Νο 5 να συμμετέχει, αλλά το σερβίς κερδίζει η αντίπαλη ομάδα.

8 ΕΡΩΤΗΣΗ 3 Τη στιγμή που το σκορ είναι 5-3 υπέρ της ομάδας Α, διαπιστώνεται ότι ο παίκτης Νο 5 (που πραγματοποιούσε σερβίς) δεν αναγραφόταν στο χαρτάκι θέσεων, ενώ αναγραφόταν το Νο 9. Ποια είναι η σωστή απόφαση; α) Η ομάδα πρέπει να πραγματοποιήσει κανονική αλλαγή και διατηρεί το δικαίωμα να σερβίρει. β) Ο παίκτης Νο 9 μπαίνει στο γήπεδο κανονικά και η ομάδα Β θα κάνει σερβίς με σκορ 4-0 υπέρ της ομάδας Β. γ) Ο διαιτητής επιτρέπει στο παίκτη Νο 5 να συμμετέχει, αλλά το σερβίς κερδίζει η αντίπαλη ομάδα.

9 ΕΡΩΤΗΣΗ 4 Ένας αναπληρωματικός παίκτης πλησίασε τη ζώνη αλλαγής, αλλά δεν μπήκε. Ο 1ος διαιτητής σφύριξε για σέρβις, αλλά ο σημειωτής δεν έδωσε προσοχή στην πραγματική θέση του παίκτη και πάτησε το κουδούνι. Ο αναπληρωματικός παίκτης, συνειδητοποιώντας ότι ήταν αργά, πήγε πίσω στον πάγκο. Ο αγώνας δεν σταμάτησε. Μετά το τέλος του φάσης, ο 2ος διαιτητής είπε στο σημειωτή να καταγράψει ένα αντικανονικό αίτημα για αυτή την ομάδα. Ήταν σωστό αυτό; α) Όχι. Ο 2ος διαιτητής έκανε λάθος. Επειδή ο αγώνας δεν σταμάτησε και το λάθος έγινε από τον σημειωτή, δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτή η περίπτωση ούτε ως αντικανονικό αίτημα ούτε ως καθυστέρηση. β) Ναι. Ο 2ος διαιτητής ενήργησε σωστά. Από τη στιγμή, που ο αναπληρωματικός παίκτης μπήκε στη ζώνη αλλαγής και ο σημειωτής πάτησε το κουδούνι, είναι αντικανονικό αίτημα. γ) Όχι. Ο 2ος διαιτητής έκανε λάθος. Από τη στιγμή, που ο αναπληρωματικός παίκτης μπήκε στη ζώνη αλλαγής και ο σημειωτής πάτησε το κουδούνι, η ομάδα έπρεπε να τιμωρηθεί με καθυστέρηση.

10 ΕΡΩΤΗΣΗ 4 Ένας αναπληρωματικός παίκτης πλησίασε τη ζώνη αλλαγής, αλλά δεν μπήκε. Ο 1ος διαιτητής σφύριξε για σέρβις, αλλά ο σημειωτής δεν έδωσε προσοχή στην πραγματική θέση του παίκτη και πάτησε το κουδούνι. Ο αναπληρωματικός παίκτης, συνειδητοποιώντας ότι ήταν αργά, πήγε πίσω στον πάγκο. Ο αγώνας δεν σταμάτησε. Μετά το τέλος του φάσης, ο 2ος διαιτητής είπε στο σημειωτή να καταγράψει ένα αντικανονικό αίτημα για αυτή την ομάδα. Ήταν σωστό αυτό; α) Όχι. Ο 2ος διαιτητής έκανε λάθος. Επειδή ο αγώνας δεν σταμάτησε και το λάθος έγινε από τον σημειωτή, δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτή η περίπτωση ούτε ως αντικανονικό αίτημα ούτε ως καθυστέρηση. β) Ναι. Ο 2ος διαιτητής ενήργησε σωστά. Από τη στιγμή, που ο αναπληρωματικός παίκτης μπήκε στη ζώνη αλλαγής και ο σημειωτής πάτησε το κουδούνι, είναι αντικανονικό αίτημα. γ) Όχι. Ο 2ος διαιτητής έκανε λάθος. Από τη στιγμή, που ο αναπληρωματικός παίκτης μπήκε στη ζώνη αλλαγής και ο σημειωτής πάτησε το κουδούνι, η ομάδα έπρεπε να τιμωρηθεί με καθυστέρηση.

11 ΕΡΩΤΗΣΗ 5 Μια ομάδα παίζει με 2 Λίμπερο (Λ1 και Λ2). Ο Λίμπερο Λ1 τιμωρείται με αποκλεισμό και αργότερα ο Λίμπερο Λ2 τραυματίζεται και δεν μπορεί να συνεχίσει. Η ομάδα επαναπροσδιορίζει ένα νέο Λίμπερο (Λ3). Ποια από τα παρακάτω που αφορούν στη συνέχεια του αγώνα είναι σωστά; α) Η ομάδα μπορεί επίσης να επαναπροσδιορίζει κι άλλο παίκτη ως δεύτερο Λίμπερο (Λ4). β) Αν συνέλθει από τον τραυματισμό, ο Λίμπερο Λ2 μπορεί να γίνει ο δεύτερος Λίμπερο μαζί με τον Λ3. γ) Η ομάδα δεν μπορεί να αγωνιστεί με 2 Λίμπερο για το υπόλοιπο του αγώνα.

12 ΕΡΩΤΗΣΗ 5 Μια ομάδα παίζει με 2 Λίμπερο (Λ1 και Λ2). Ο Λίμπερο Λ1 τιμωρείται με αποκλεισμό και αργότερα ο Λίμπερο Λ2 τραυματίζεται και δεν μπορεί να συνεχίσει. Η ομάδα επαναπροσδιορίζει ένα νέο Λίμπερο (Λ3). Ποια από τα παρακάτω που αφορούν στη συνέχεια του αγώνα είναι σωστά; α) Η ομάδα μπορεί επίσης να επαναπροσδιορίζει κι άλλο παίκτη ως δεύτερο Λίμπερο (Λ4). β) Αν συνέλθει από τον τραυματισμό, ο Λίμπερο Λ2 μπορεί να γίνει ο δεύτερος Λίμπερο μαζί με τον Λ3. γ) Η ομάδα δεν μπορεί να αγωνιστεί με 2 Λίμπερο για το υπόλοιπο του αγώνα.

13 ΕΡΩΤΗΣΗ 6 Η ομάδα Β έχει 8 παίκτες συμπεριλαμβανομένου του Λίμπερο. Στο 2ο σετ, ο παίκτης Νο 2 της ομάδας Β έχει αλλαχτεί και έχει επιστρέψει ξανά στον αγώνα. Ενώ το σκορ είναι 22-22, ο παίκτης Νο 2, που εκείνη τη στιγμή είναι στη θέση 1, τιμωρείται με αποκλεισμό. Ο Λίμπερο είναι στον πάγκο εκείνη τη στιγμή. Ποια είναι η σωστή απόφαση των διαιτητών; α) Ο Λίμπερο θα αντικαταστήσει τον παίκτη Νο 2 στην πίσω ζώνη. Αν το σετ τελειώσει μέχρι ο Λίμπερο να πάει στη θέση 4, τότε το αποτέλεσμα μετράει. Αλλιώς η ομάδα θα μείνει ελλιπής για το σετ όταν ο Λίμπερο περάσει στη θέση 4. β) Ο Νο 2 γίνεται κατ εξαίρεση αλλαγή με τον έβδομο παίκτη. γ) Αφού ο Νο 2 δεν μπορεί να αλλαχτεί με κανονική αλλαγή, τότε η ομάδα Β θεωρείται ελλιπής και χάνει το σετ αυτό.

14 ΕΡΩΤΗΣΗ 6 Η ομάδα Β έχει 8 παίκτες συμπεριλαμβανομένου του Λίμπερο. Στο 2ο σετ, ο παίκτης Νο 2 της ομάδας Β έχει αλλαχτεί και έχει επιστρέψει ξανά στον αγώνα. Ενώ το σκορ είναι 22-22, ο παίκτης Νο 2, που εκείνη τη στιγμή είναι στη θέση 1, τιμωρείται με αποκλεισμό. Ο Λίμπερο είναι στον πάγκο εκείνη τη στιγμή. Ποια είναι η σωστή απόφαση των διαιτητών; α) Ο Λίμπερο θα αντικαταστήσει τον παίκτη Νο 2 στην πίσω ζώνη. Αν το σετ τελειώσει μέχρι ο Λίμπερο να πάει στη θέση 4, τότε το αποτέλεσμα μετράει. Αλλιώς η ομάδα θα μείνει ελλιπής για το σετ όταν ο Λίμπερο περάσει στη θέση 4. β) Ο Νο 2 γίνεται κατ εξαίρεση αλλαγή με τον έβδομο παίκτη. γ) Αφού ο Νο 2 δεν μπορεί να αλλαχτεί με κανονική αλλαγή, τότε η ομάδα Β θεωρείται ελλιπής και χάνει το σετ αυτό.

15 ΕΡΩΤΗΣΗ 7 Μετά από την 1η επαφή, η μπάλα περνά έξω από την αντένα. Ο πασαδόρος κυνηγάει την µπάλα στην αντίπαλη ελεύθερη ζώνη και προσπαθεί να τη στείλει πίσω προς το γήπεδό του, αλλά κατά την επαναφορά η μπάλα κατευθύνεται προς τον κυρίως αγωνιστικό χώρο των αντιπάλων μέσα από τις αντένες και καταλήγει στο φιλέ. Ο 1ος διαιτητής σφύριξε και έδειξε «άουτ». Σε ποια στιγμή η µπάλα ήταν «άουτ»; α) Η μπάλα ήταν «άουτ» από τη στιγμή που εγκατέλειψε εξολοκλήρου το χώρο πάνω από την αντίπαλη ελεύθερη ζώνη και μπήκε στο χώρο πάνω από τον κυρίως αγωνιστικό χώρο των αντιπάλων. β) Η µπάλα θα ήταν «άουτ» αν χτυπούσε σε παίκτη των αντιπάλων που βρισκόταν στην ελεύθερη ζώνη, µε την προϋπόθεση ότι αυτός δεν θα προσπαθούσε να εμποδίσει την επαναφορά της μπάλας στην άλλη πλευρά. γ) Όταν η μπάλα έρθει σε επαφή με τον φιλέ. δ) Η μπάλα βρίσκει κάποιον αντίπαλο παίκτη, μέσα στον αγωνιστικό του χώρο.

16 ΕΡΩΤΗΣΗ 7 Μετά από την 1η επαφή, η μπάλα περνά έξω από την αντένα. Ο πασαδόρος κυνηγάει την µπάλα στην αντίπαλη ελεύθερη ζώνη και προσπαθεί να τη στείλει πίσω προς το γήπεδό του, αλλά κατά την επαναφορά η μπάλα κατευθύνεται προς τον κυρίως αγωνιστικό χώρο των αντιπάλων, μέσα από τις αντένες και καταλήγει στο φιλέ. Ο 1ος διαιτητής σφύριξε και έδειξε «άουτ». Σε ποια στιγμή η µπάλα ήταν «άουτ»; α) Η μπάλα ήταν «άουτ» από τη στιγμή που εγκατέλειψε εξολοκλήρου το χώρο πάνω από την αντίπαλη ελεύθερη ζώνη και μπήκε στο χώρο πάνω από τον κυρίως αγωνιστικό χώρο των αντιπάλων. β) Η µπάλα θα ήταν «άουτ» αν χτυπούσε σε παίκτη των αντιπάλων που βρισκόταν στην ελεύθερη ζώνη, µε την προϋπόθεση ότι αυτός δεν θα προσπαθούσε να εμποδίσει την επαναφορά της μπάλας στην άλλη πλευρά. γ) Όταν η μπάλα έρθει σε επαφή με τον φιλέ. δ) Η μπάλα βρίσκει κάποιον αντίπαλο παίκτη, μέσα στον αγωνιστικό του χώρο.

17 ΕΡΩΤΗΣΗ 8 Ένας πασαδόρος, μετά την πάσα με άλμα προς τον συμπαίκτη του επιθετικό, προσγειώνεται σταθερά, κάνει δύο βήματα και κατόπιν αγγίζει τον φιλέ στο κάτω μέρος του. Μετά την επίθεση της ομάδας του, η μπάλα μπλοκάρεται και ο πασαδόρος βγάζει άμυνα. Ο διαιτητής, βλέποντας το φιλέ που ακόμα κουνιέται, σφυρίζει σφάλμα του πασαδόρου στο φιλέ. Είναι αυτό σφάλμα; α) Η απόφαση δεν είναι σωστή. Η επαφή με το φιλέ έγινε αφού ο πασαδόρος είχε ξεκάθαρα ανακτήσει ισορροπία. Ο παίκτης επιτρέπεται να παίξει την επόμενη μπαλιά χωρίς σφάλμα. β) Η απόφαση είναι σωστή. Η επαφή με το φιλέ έγινε πριν ο πασαδόρος ανακτήσει ισορροπία. γ) Η απόφαση είναι σωστή. Η επαφή με το φιλέ έγινε στην προσπάθεια του πασαδόρου να παίξει την μπάλα.

18 ΕΡΩΤΗΣΗ 8 Ένας πασαδόρος, μετά την πάσα με άλμα προς τον συμπαίκτη του επιθετικό, προσγειώνεται σταθερά, κάνει δύο βήματα και κατόπιν αγγίζει τον φιλέ στο κάτω μέρος του. Μετά την επίθεση της ομάδας του, η μπάλα μπλοκάρεται και ο πασαδόρος βγάζει άμυνα. Ο διαιτητής, βλέποντας το φιλέ που ακόμα κουνιέται, σφυρίζει σφάλμα του πασαδόρου στο φιλέ. Είναι αυτό σφάλμα; α) Η απόφαση δεν είναι σωστή. Η επαφή με το φιλέ έγινε αφού ο πασαδόρος είχε ξεκάθαρα ανακτήσει ισορροπία. Ο παίκτης επιτρέπεται να παίξει την επόμενη μπαλιά χωρίς σφάλμα. β) Η απόφαση είναι σωστή. Η επαφή με το φιλέ έγινε πριν ο πασαδόρος ανακτήσει ισορροπία. γ) Η απόφαση είναι σωστή. Η επαφή με το φιλέ έγινε στην προσπάθεια του πασαδόρου να παίξει την μπάλα.

19 ΕΡΩΤΗΣΗ 9 Το σκορ είναι και η ομάδα «Α» ρωτάει ποιος παίκτης της είναι στο σερβίς. Ο σημειωτής λέει ότι πρέπει να σερβίρει το Νο 3. Η ομάδα κερδίζει τους επόμενους 2 πόντους (σκορ 16-14) και υπάρχει Τεχνικό τάιμ-άουτ. Αμέσως μετά διαπιστώνεται ότι έπρεπε να σερβίρει το Νο 7 αντί του Νο 3. Πώς θα συνεχιστεί ο αγώνας; α) Ο αγώνας συνεχίζεται με σκορ 14-14, η ομάδα «Β» κερδίζει πόντο και το σερβίς, το ΤΤΟ ακυρώνεται. β) Ο αγώνας συνεχίζεται με σκορ 14-14, ο παίκτης Νο 7 της ομάδας «Α» θα σερβίρει, το ΤΤΟ ακυρώνεται. γ) Ο αγώνας συνεχίζεται με σκορ 14-14, ο παίκτης Νο 7 της ομάδας «Α» θα σερβίρει, το ΤΤΟ παραμένει σε ισχύ. δ) Ο αγώνας συνεχίζεται με σκορ 16-14, η ομάδα «Β» κερδίζει πόντο και το σερβίς.

20 ΕΡΩΤΗΣΗ 9 Το σκορ είναι και η ομάδα «Α» ρωτάει ποιος παίκτης της είναι στο σερβίς. Ο σημειωτής λέει ότι πρέπει να σερβίρει το Νο 3. Η ομάδα κερδίζει τους επόμενους 2 πόντους (σκορ 16-14) και υπάρχει Τεχνικό τάιμ-άουτ. Αμέσως μετά διαπιστώνεται ότι έπρεπε να σερβίρει το Νο 7 αντί του Νο 3. Πώς θα συνεχιστεί ο αγώνας; α) Ο αγώνας συνεχίζεται με σκορ 14-14, η ομάδα «Β» κερδίζει πόντο και το σερβίς, το ΤΤΟ ακυρώνεται. β) Ο αγώνας συνεχίζεται με σκορ 14-14, ο παίκτης Νο 7 της ομάδας «Α» θα σερβίρει, το ΤΤΟ ακυρώνεται. γ) Ο αγώνας συνεχίζεται με σκορ 14-14, ο παίκτης Νο 7 της ομάδας «Α» θα σερβίρει, το ΤΤΟ παραμένει σε ισχύ. δ) Ο αγώνας συνεχίζεται με σκορ 16-14, η ομάδα «Β» κερδίζει πόντο και το σερβίς.

21 ΕΡΩΤΗΣΗ 10 Μετά το δεύτερο χτύπημα της ομάδας, η μπάλα διασχίζει το επίπεδο του φιλέ έξω από την αντένα προς την ελεύθερη ζώνη των αντιπάλων. Ο παίκτης #5 της ομάδας τρέχει προς την μπάλα ώστε να την επιστρέψει στο γήπεδό του. Σε ποια στιγμή πρέπει να σφυριχτεί σφάλμα; α) Όταν η μπάλα περάσει έξω από την αντίπαλη ελεύθερη ζώνη (π.χ. πάνω από τον πάγκο των αντιπάλων) β) Όταν ο παίκτης #5 ακουμπήσει την μπάλα. γ) Αμέσως μόλις η μπάλα διασχίζει το επίπεδο του φιλέ μετά το δεύτερο χτύπημα. δ) Όταν η μπάλα (αφού έχει επιστρέψει σωστά) έρχεται σε επαφή με παίκτη της ίδιας ομάδας.

22 ΕΡΩΤΗΣΗ 10 Μετά το δεύτερο χτύπημα της ομάδας, η μπάλα διασχίζει το επίπεδο του φιλέ έξω από την αντένα προς την ελεύθερη ζώνη των αντιπάλων. Ο παίκτης #5 της ομάδας τρέχει προς την μπάλα ώστε να την επιστρέψει στο γήπεδό του. Σε ποια στιγμή πρέπει να σφυριχτεί σφάλμα; α) Όταν η μπάλα περάσει έξω από την αντίπαλη ελεύθερη ζώνη (π.χ. πάνω από τον πάγκο των αντιπάλων) β) Όταν ο παίκτης #5 ακουμπήσει την μπάλα. γ) Αμέσως μόλις η μπάλα διασχίζει το επίπεδο του φιλέ μετά το δεύτερο χτύπημα. δ) Όταν η μπάλα (αφού έχει επιστρέψει σωστά) έρχεται σε επαφή με παίκτη της ίδιας ομάδας.

23 ΕΡΩΤΗΣΗ 11 Ο βοηθός προπονητή της Α ομάδας παραδίδει το φύλλο αρχικής παράταξης στον 2ο διαιτητή, λίγο πριν την έναρξη του επόμενου σετ. Αφού οι θέσεις καταγράφηκαν στο φύλλο αγώνα, ο 2ος διαιτητής έλεγξε τις θέσεις στο γήπεδο. Ανακαλύπτει, ότι ο παίκτης #5 είναι στην εξάδα αντί του παίκτη #8 που είναι γραμμένος στο χαρτάκι θέσεων. Ο 2ος διαιτητής ενημερώνει τον προπονητή, ότι το #5 δεν μπορεί να είναι στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς κανονική αλλαγή. Όμως ο 2ος διαιτητής δεν πρόσεξε, ότι λείπει η υπογραφή του προπονητή από το χαρτάκι των θέσεων. Ο προπονητής του απαντά, ότι αφού λείπει η υπογραφή του, το χαρτάκι δεν είναι σωστό. Τι πρέπει να κάνουν οι διαιτητές; α) Από τη στιγμή που ο προπονητής δεν έχει υπογράψει το φύλλο αρχικής παράταξης, έχει δικαίωμα να συμπληρώσει ένα καινούργιο (ή να διορθώσει το παλιό). Σε αυτήν την περίπτωση, διορθώνεται και το φύλλο αγώνα. Η ομάδα τιμωρείται με καθυστέρηση. β) Ακόμα κι αν η υπογραφή λείπει από το χαρτάκι των θέσεων, αυτό θεωρείται, ότι είναι σε ισχύ. Συνεπώς, είτε ο παίκτης #8 θα μπει στο γήπεδο, είτε θα ζητήσει μια κανονική αλλαγή. γ) Από τη στιγμή που ο προπονητής δεν έχει υπογράψει το φύλλο αρχικής παράταξης, έχει δικαίωμα να συμπληρώσει ένα καινούργιο (ή να διορθώσει το παλιό). Σε αυτήν την περίπτωση, διορθώνεται και το φύλλο αγώνα. Δεν υπάρχει τιμωρία καθυστέρησης, γιατί ο 2ος διαιτητής δεν έλεγξε το χαρτάκι, όπως έπρεπε.

24 ΕΡΩΤΗΣΗ 11 Ο βοηθός προπονητή της Α ομάδας παραδίδει το φύλλο αρχικής παράταξης στον 2ο διαιτητή, λίγο πριν την έναρξη του επόμενου σετ. Αφού οι θέσεις καταγράφηκαν στο φύλλο αγώνα, ο 2ος διαιτητής έλεγξε τις θέσεις στο γήπεδο. Ανακαλύπτει, ότι ο παίκτης #5 είναι στην εξάδα αντί του παίκτη #8 που είναι γραμμένος στο χαρτάκι θέσεων. Ο 2ος διαιτητής ενημερώνει τον προπονητή, ότι το #5 δεν μπορεί να είναι στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς κανονική αλλαγή. Όμως ο 2ος διαιτητής δεν πρόσεξε, ότι λείπει η υπογραφή του προπονητή από το χαρτάκι των θέσεων. Ο προπονητής του απαντά, ότι αφού λείπει η υπογραφή του, το χαρτάκι δεν είναι σωστό. Τι πρέπει να κάνουν οι διαιτητές; α) Από τη στιγμή που ο προπονητής δεν έχει υπογράψει το φύλλο αρχικής παράταξης, έχει δικαίωμα να συμπληρώσει ένα καινούργιο (ή να διορθώσει το παλιό). Σε αυτήν την περίπτωση, διορθώνεται και το φύλλο αγώνα. Η ομάδα τιμωρείται με καθυστέρηση. β) Ακόμα κι αν η υπογραφή λείπει από το χαρτάκι των θέσεων, αυτό θεωρείται, ότι είναι σε ισχύ. Συνεπώς, είτε ο παίκτης #8 θα μπει στο γήπεδο, είτε θα ζητήσει μια κανονική αλλαγή. γ) Από τη στιγμή που ο προπονητής δεν έχει υπογράψει το φύλλο αρχικής παράταξης, έχει δικαίωμα να συμπληρώσει ένα καινούργιο (ή να διορθώσει το παλιό). Σε αυτήν την περίπτωση, διορθώνεται και το φύλλο αγώνα. Δεν υπάρχει τιμωρία καθυστέρησης, γιατί ο 2ος διαιτητής δεν έλεγξε το χαρτάκι, όπως έπρεπε.

25 ΕΡΩΤΗΣΗ 12 Οι αρχηγοί και οι προπονητές και των δύο ομάδων έχουν υπογράψει το φύλλο αγώνα πριν την έναρξη. Στο 2ο σετ ο προπονητής της Α ομάδας θέλει να αλλάξει τον παίκτη #7 της αρχικής εξάδας με το #1. Το #1 δεν είναι καταγεγραμμένο στο φύλλο αγώνα στη σύνθεση της ομάδας. Ο σημειωτής ενημερώνει τον 2ο διαιτητή. Τι πρέπει να κάνουν οι διαιτητές; α) Αν ο παίκτης #1 δεν είναι καταγεγραμμένος στη σύνθεση της ομάδας στο φύλλο αγώνα, ο 1ος διαιτητής δεν θα επιτρέψει την αλλαγή και η Α ομάδα θα τιμωρηθεί με καθυστέρηση. β) Με την προϋπόθεση ότι ο παίκτης #1 είναι καταγεγραμμένος στη σύνθεση της ομάδας στο φύλλο αγώνα με λάθος αριθμό φανέλας, ο 1ος διαιτητής επιτρέπει την αλλαγή και το νούμερο του παίκτη στο φύλλο αγώνα διορθώνεται χωρίς τιμωρία.

26 ΕΡΩΤΗΣΗ 12 Οι αρχηγοί και οι προπονητές και των δύο ομάδων έχουν υπογράψει το φύλλο αγώνα πριν την έναρξη. Στο 2ο σετ ο προπονητής της Α ομάδας θέλει να αλλάξει τον παίκτη #7 της αρχικής εξάδας με το #1. Το #1 δεν είναι καταγεγραμμένο στο φύλλο αγώνα στη σύνθεση της ομάδας. Ο σημειωτής ενημερώνει τον 2ο διαιτητή. Τι πρέπει να κάνουν οι διαιτητές; α) Αν ο παίκτης #1 δεν είναι καταγεγραμμένος στη σύνθεση της ομάδας στο φύλλο αγώνα, ο 1ος διαιτητής δεν θα επιτρέψει την αλλαγή και η Α ομάδα θα τιμωρηθεί με καθυστέρηση. β) Με την προϋπόθεση ότι ο παίκτης #1 είναι καταγεγραμμένος στη σύνθεση της ομάδας στο φύλλο αγώνα με λάθος αριθμό φανέλας, ο 1ος διαιτητής επιτρέπει την αλλαγή και το νούμερο του παίκτη στο φύλλο αγώνα διορθώνεται χωρίς τιμωρία.

27 ΕΡΩΤΗΣΗ 13 Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να έχουν εκπληρωθεί, ώστε ο 1ος διαιτητής να σφυρίξει για να δώσει έγκριση για την εκτέλεση του σερβίς; α) Ο παίκτης που θα εκτελέσει το σερβίς έχει στην κατοχή του την μπάλα και οι δύο ομάδες είναι έτοιμες να παίξουν. β) Ο παίκτης που θα εκτελέσει το σερβίς είναι μέσα στη ζώνη του σερβίς και έχει στην κατοχή του την μπάλα. γ) παίκτης που θα εκτελέσει το σερβίς είναι μέσα στη ζώνη του σερβίς και οι δύο ομάδες είναι έτοιμες να παίξουν

28 ΕΡΩΤΗΣΗ 13 Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να έχουν εκπληρωθεί, ώστε ο 1ος διαιτητής να σφυρίξει για να δώσει έγκριση για την εκτέλεση του σερβίς; α) Ο παίκτης που θα εκτελέσει το σερβίς έχει στην κατοχή του την μπάλα και οι δύο ομάδες είναι έτοιμες να παίξουν. β) Ο παίκτης που θα εκτελέσει το σερβίς είναι μέσα στη ζώνη του σερβίς και έχει στην κατοχή του την μπάλα. γ) παίκτης που θα εκτελέσει το σερβίς είναι μέσα στη ζώνη του σερβίς και οι δύο ομάδες είναι έτοιμες να παίξουν

29 ΕΡΩΤΗΣΗ 14 Στο 2ο σετ και ενώ το σκορ είναι υπέρ της Β ομάδας και η ομάδα Α είχε το σερβίς, ο παίκτης Νο 3 της Α ομάδας και ο παίκτης Νο 5 της Β ομάδας διαπληκτίζονται με αποτέλεσμα ο Α διαιτητής να δώσει κόκκινη κάρτα και στους δυο παίκτες. Τι πρέπει να κάνει ο Α διαιτητής; α) Ο Α διαιτητής τιμωρεί πρώτα την ομάδα που σερβίρει με αποτέλεσμα η ομάδα Β να κερδίσει τον πόντο και το σετ. β) Ο Α διαιτητής τιμωρεί πρώτα την ομάδα Β και μετά την ομάδα Α. Το σκορ γίνεται υπέρ της ομάδας Β και το παιχνίδι συνεχίζεται με σερβίς από την ομάδα Β. γ) Ο Α διαιτητής τιμωρεί πρώτα την ομάδα Α και μετά την ομάδα Β. Το σκορ γίνεται υπέρ της ομάδας Β και το παιχνίδι συνεχίζεται με σερβίς από την ομάδα Α.

30 ΕΡΩΤΗΣΗ 14 Στο 2ο σετ και ενώ το σκορ είναι υπέρ της Β ομάδας και η ομάδα Α είχε το σερβίς, ο παίκτης Νο 3 της Α ομάδας και ο παίκτης Νο 5 της Β ομάδας διαπληκτίζονται με αποτέλεσμα ο Α διαιτητής να δώσει κόκκινη κάρτα και στους δυο παίκτες. Τι πρέπει να κάνει ο Α διαιτητής; α) Ο Α διαιτητής τιμωρεί πρώτα την ομάδα που σερβίρει με αποτέλεσμα η ομάδα Β να κερδίσει τον πόντο και το σετ. β) Ο Α διαιτητής τιμωρεί πρώτα την ομάδα Β και μετά την ομάδα Α. Το σκορ γίνεται υπέρ της ομάδας Β και το παιχνίδι συνεχίζεται με σερβίς από την ομάδα Β. γ) Ο Α διαιτητής τιμωρεί πρώτα την ομάδα Α και μετά την ομάδα Β. Το σκορ γίνεται υπέρ της ομάδας Β και το παιχνίδι συνεχίζεται με σερβίς από την ομάδα Α.

31 ΕΡΩΤΗΣΗ 15 Ο παίκτης που πρόκειται να μπει ως αλλαγή περιμένει σωστά στη ζώνη αλλαγής. Ο παίκτης που αγωνίζεται και που πρόκειται να αλλαχτεί, καθυστερεί την αλλαγή πηγαίνοντας πολύ αργά προς τη ζώνη αλλαγής. Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση των διαιτητών σε αυτή την περίπτωση; α) Ο 2ος διαιτητής σφυρίζει και απορρίπτει την αλλαγή, επειδή ο παίκτης στο γήπεδο καθυστερεί τον αγώνα. Αν αυτό το αντικανονικό αίτημα επαναληφθεί στον ίδιο αγώνα, ο 1ος διαιτητής θα πρέπει να τιμωρήσει την ομάδα με καθυστέρηση. β) Ο 1ος διαιτητής απορρίπτει την αλλαγή και τιμωρεί την ομάδα με καθυστέρηση. γ) Ο 1ος διαιτητής επιτρέπει την αλλαγή, αλλά μετά τιμωρεί την ομάδα με καθυστέρηση.

32 ΕΡΩΤΗΣΗ 15 Ο παίκτης που πρόκειται να μπει ως αλλαγή περιμένει σωστά στη ζώνη αλλαγής. Ο παίκτης που αγωνίζεται και που πρόκειται να αλλαχτεί, καθυστερεί την αλλαγή πηγαίνοντας πολύ αργά προς τη ζώνη αλλαγής. Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση των διαιτητών σε αυτή την περίπτωση; α) Ο 2ος διαιτητής σφυρίζει και απορρίπτει την αλλαγή, επειδή ο παίκτης στο γήπεδο καθυστερεί τον αγώνα. Αν αυτό το αντικανονικό αίτημα επαναληφθεί στον ίδιο αγώνα, ο 1ος διαιτητής θα πρέπει να τιμωρήσει την ομάδα με καθυστέρηση. β) Ο 1ος διαιτητής απορρίπτει την αλλαγή και τιμωρεί την ομάδα με καθυστέρηση. γ) Ο 1ος διαιτητής επιτρέπει την αλλαγή, αλλά μετά τιμωρεί την ομάδα με καθυστέρηση.

33 ΕΡΩΤΗΣΗ 16 Ένας παίκτης τιμωρήθηκε απευθείας με κόκκινη κάρτα, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Πώς πρέπει να τιμωρήσουμε μια επόμενη ελάχιστου επιπέδου κακή συμπεριφορά από άλλο μέλος της ίδιας ομάδας; α) Η επόμενη ελάχιστου επιπέδου κακή συμπεριφορά θα τιμωρηθεί με κόκκινη κάρτα. β) Η επόμενη ελάχιστου επιπέδου κακή συμπεριφορά θα τιμωρηθεί με κίτρινη κάρτα γ) Στην επόμενη ελάχιστου επιπέδου κακή συμπεριφορά μπορεί να γίνει προφορική παρατήρηση.

34 ΕΡΩΤΗΣΗ 16 Ένας παίκτης τιμωρήθηκε απευθείας με κόκκινη κάρτα, χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Πώς πρέπει να τιμωρήσουμε μια επόμενη ελάχιστου επιπέδου κακή συμπεριφορά από άλλο μέλος της ίδιας ομάδας; α) Η επόμενη ελάχιστου επιπέδου κακή συμπεριφορά θα τιμωρηθεί με κόκκινη κάρτα. β) Η επόμενη ελάχιστου επιπέδου κακή συμπεριφορά θα τιμωρηθεί με κίτρινη κάρτα γ) Στην επόμενη ελάχιστου επιπέδου κακή συμπεριφορά μπορεί να γίνει προφορική παρατήρηση.

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις)

Εξεταστικό Δοκίμιο. (ερωτήσεις-απαντήσεις) Εξεταστικό Δοκίμιο (ερωτήσεις-απαντήσεις) 1. Αντικανονικό επιθετικό χτύπημα από παίκτη της πίσω ζώνης και προσπάθεια για μπλοκ από το Λίμπερο. Τι πρέπει να κάνει ο 1ος διαιτητής; α) Να σφυρίξει διπλό σφάλμα.

Διαβάστε περισσότερα

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016 6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 5/4/2016 ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2016 3.10.3 Μπορεί ένας προπονητής, που στέκεται σε κανονική θέση στην ελεύθερη ζώνη του, να πιάσει την μπάλα που

Διαβάστε περισσότερα

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /10/2016

1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /10/2016 1 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2016-17 4/10/2016 Γενική οδηγία (για όλες τις διοργανώσεις): Ο 1 ος διαιτητής δεν θα ακολουθεί τη χειροσήμανση του 2 ου διαιτητή για τάιμ-άουτ, ούτε θα κάνει

Διαβάστε περισσότερα

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016

5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /3/2016 5 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 1/3/2016 ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Ποια από τα παρακάτω είναι αρμοδιότητα και του 1 ου και του 2 ου διαιτητή; Α. Επαφή πέλματος ενός παίκτη με τον κυρίως αγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο γραμματειών ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 11/11/2016

Σεμινάριο γραμματειών ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 11/11/2016 Σεμινάριο γραμματειών ΣΥ.Δ.ΠΕ.-Δ.Α.Π. 11/11/2016 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός σεμιναρίου Παρουσία στο γήπεδο Συνήθη λάθη στη συμπλήρωση του φ.α. Διαδικασία αλλαγής Λίμπερο Οδηγίες και κατευθύνσεις διαιτησίας Casebook

Διαβάστε περισσότερα

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z.

Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. Ερώτηση 1 Ποια από τα παρακάτω επιτρέπονται στην ίδια διακοπή: Α. SA-SB-TA-TB-SA-SB Β. SA-TB-SB-TA-TTO-SB Γ. SB-TB-SA-SB Δ. TA-SA-TB-TA-SB E. SA-SB-TA-TB-TA-TB ΣΤ. TA-TTO-TB-SA-SB Z. TA-TA-TB-TB-SA-SB

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΜΠΑΛΑ Ξεφουσκώνει η μπάλα (αέρας 0,30 0,325 κιλά ανά τετρ. εκατοστό) (4,26 έως 4,61 psi) (294,3 έως 318,82 mbar) Είναι πλέον έγχρωμη ΣΥΝΕΧΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ

Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ Ετήσιο Σεμινάριο ΟΔΒΕ 2016 Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΠΕΡΟ Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίσει από τη λίστα των παικτών έως δύο εξειδικευμένους αμυντικά

Διαβάστε περισσότερα

Τι έγινε τον μήνα που πέρασε. Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών

Τι έγινε τον μήνα που πέρασε. Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών Τι έγινε τον μήνα που πέρασε γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Αλλαγή παιχτών & συνεργασία διαιτητών Διεθνείς ορισμοί διαιτητών μας 1ος διαιτητής, στον αγώνα, Champions League Γυναικών, μεταξύ των ομάδων, Ντιναμο

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Εθνικών Κατηγοριών ΟΔΒΕ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Σεμινάριο Εθνικών Κατηγοριών ΟΔΒΕ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Σεμινάριο Εθνικών Κατηγοριών ΟΔΒΕ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Β ΟΔΒΕ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ 103 ΕΞΕΤΑΣΘΕΝΤΕΣ 56 ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ 43 ΑΠΟΤΥΧΟΝΤΕΣ 13 1. Πόσα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Δ.Β.Ε. 23 ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Ο.Δ.Β.Ε. 23 ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Ο.Δ.Β.Ε. 23 ο ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ 19-20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΠΤΗΣ Η χειροσήμανση είναι το μέσο, ο τρόπος για να κατανοήσουν, να αντιληφθούν, να γνωρίζουν, το είδος του

Διαβάστε περισσότερα

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης Η συνεργασία μεταξύ των διαιτητών που ενεργούν, αποτελεί τη βάση της επιτυχούς διαιτησίας σε όλα τα αθλήματα. Αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό, ιδίως στο βόλεϊ, όπου η ταχύτητα του παιχνιδιού έχει αυξηθεί.

Διαβάστε περισσότερα

2ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τα καθήκοντα και η εφαρμογή τους

2ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τα καθήκοντα και η εφαρμογή τους CEV - Gyula RADI & Jarmo SALONEN (2016) Απόδοση και προσαρμογή στα ελληνικά: Κων/νος ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ 2ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τα καθήκοντα και η εφαρμογή τους 1 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (1) Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του 1 ου και

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015 BEACHVOLLEYBALL 1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ BEACHVOLLEYBALL ΣΥΔΠΕΔΑΠ 6 ΜΑΪΟΥ 2017 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2015 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΜΕΝΕΣΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 1.1.6 (1.6) Ένας παίκτης, που ετοιμάζεται να σερβίρει, στέκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2015

ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2015 ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2015 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την Επιτροπή Κανονισμών της FIVB 2015 Fédération Internationale de Volleyball 2015 Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλεϊ Ελλάδας Σεπτέμβριος 2015 (Προσωρινή έκδοση,

Διαβάστε περισσότερα

Οι κυριότερες αλλαγές κανονισμών στην Πετοσφαίριση

Οι κυριότερες αλλαγές κανονισμών στην Πετοσφαίριση Οι κυριότερες αλλαγές κανονισμών στην Πετοσφαίριση Κανονισμός 1 - Αγωνιστικός χώρος Κανονισμός 2 - Το φιλέ και οι στυλοβάτες Κανονισμός 3 - Η μπάλα εκτός από το άρθρο 4.3 Κατά τη στιγμή που η μπάλα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία αλλαγής. Κωνσταντίνος Βουδούρης Διεθνής Διαιτητής

Διαδικασία αλλαγής. Κωνσταντίνος Βουδούρης Διεθνής Διαιτητής Διαδικασία αλλαγής Κωνσταντίνος Βουδούρης Διεθνής Διαιτητής Διαδικασία αλλαγής Προϋποθέσεις Για να γίνεται ομαλότερα και ευκολότερα η διαδικασία, χρειαζόμαστε: Δύο σετ με αριθμημένες πινακίδες από 1 ως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΟ Οι Λίμπερο πρέπει να φορούν στολή (Η JACKET/BIB ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ CEV

ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ CEV ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΗΣ CEV Σεπτέμβριος 2015 - 2-1. ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΦΥΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΕΡΒΙΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Χρόνος Περιγραφή Ενέργειες διαιτητών Ενέργεια ομάδας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2015

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2015 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2015 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την FIVB Rules of the Game Commission 2015 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση και επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2014

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2014 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2014 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την FIVB Rules of the Game Commission 2014 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση και επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2016

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2016 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ CASEBOOK ΕΚΔΟΣΗ 2016 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την FIVB Rules of the Game Commission 2016 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση και επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 26 ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ 1. 2. 3. 4.- 5.- 6.- 7.- 8.- 9.- 10.- Η ομάδα Α διαπράττει παράβαση μπρος-πίσω. Πρέπει το παιχνίδι να ξαναρχίσει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την FIVB Rules of the Game and Refereeing Commission 2017 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 27ου ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ EΡΩΤΗΣΕΙΣ 1o ΓΚΡΟΥΠ 1. Ο παίκτης-προπονητής Β-9 ενώ είναι παίκτης, αποβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Τραυματισμού

Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Τραυματισμού Σεμινάριο Beach volley ΣΥΔΠΕΔΑΠ 2017 ΘΕΜΑ: Πρωτόκολλο Τραυματισμού Τι είναι: Πρωτόκολλο τραυματισμού Το Πρωτόκολλο Τραυματισμού είναι μια σειρά από δομημένα βήματα που σκοπεύουν να επιλύσουν επιτυχώς έναν

Διαβάστε περισσότερα

Απόδοση στα ελληνικά: Βουδούρης Κώστας διεθνής διαιτητής 2010 Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλεϊ Ελλάδας

Απόδοση στα ελληνικά: Βουδούρης Κώστας διεθνής διαιτητής 2010 Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλεϊ Ελλάδας Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την Επιτροπή Κανονισμών της FIVB 2009 Fédération Internationale de Volleyball Απόδοση στα ελληνικά: Βουδούρης Κώστας διεθνής διαιτητής 2010 Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλεϊ Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

Τελικός γύρος: C : προπονητή Τ : γυµναστή. AC : βοηθού προπονητή Μ : γιατρού ΣΕΛ. 2 ΑΠΟ 10

Τελικός γύρος: C : προπονητή Τ : γυµναστή. AC : βοηθού προπονητή Μ : γιατρού ΣΕΛ. 2 ΑΠΟ 10 Έκδοση 2009 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΗΣ FIVB ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΙΤΗΣΙΑΣ I. ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ Ο σηµειωτής πρέπει να ελέγξει εάν έχουν συµπληρωθεί κατάλληλα οι γραµµές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Στα βασικά στοιχεία του αθλήματος περιλαμβάνονται εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Διευκρινήσεις σς Νέους Κανονισμούς Υδατοσφαίρισης Αθήνα:08 :08/11/ 11/2005 Ποια είναι η ποινή για ένα αμυνόμενο παίκτη που προσπαθεί να μπλοκάρει την μπάλα με τα δύο χέρια;

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ : ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 20m

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης στους παραλυμπιακούς αγώνες χωρίζoνταν σε δύο είδη : όρθια και καθιστή πετοσφαίριση. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Πετοσφαίριση Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Ιστορία της πετοσφαίρισης Η πετοσφαίριση επινοήθηκε το 1895 από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν. Προσπαθώντας να

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαιρινές Εξελίξεις Νέα σεζόν Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ.

Καλοκαιρινές Εξελίξεις Νέα σεζόν Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Καλοκαιρινές Εξελίξεις Νέα σεζόν Ερωτήσεις γραπτής αξιολόγησης Κ.Ε.Δ. Season Finale Party Alea - Αιγάλεω Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1 ο season finale party. Στόχος ήταν, το χαλάρωμα από μια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΟ

ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΟΛΟΓΙΟ 2005-2008 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ Ο διαιτητής είναι αυτός που έχει ως αποστολή την τήρηση των κανόνων του αθλήµατος. Για τη σωστή εφαρµογή του κανονισµού κάθε διαιτητής

Διαβάστε περισσότερα

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης Οι Κανόνες Της Χειροσφαίρισης Η χειροσφαίριση είναι ένα απο τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα κλειστού χώρου. Είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα το οποίο διεξάγεται σε περισσότερες απο 150 χώρες. Είναι ένα άθλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης για τα άτομα με κινητική αναπηρία παίζεται από όρθια ή καθιστή θέση (δύο τύποι).. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ και ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ και ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ και ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Έκδοση 2015 Τεχνική Επιτροπή Διαιτησίας Ο.Δ.Β.Ε. ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ - 2015 Σύμφωνα με τους Επίσημους Κανονισμούς Πετοσφαίρισης της FIVB 2015-2016 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ

ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ Μ ΑΥΤΕΣ. Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2010- ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ- ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ Γεώργιος Χατζηιωάννου Προϊστάµενος Γραφείου Φυσικής Αγωγής ιεθνής Κριτής Καλαθοσφαίρισης ΓΗΠΕ Ο ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχει κεντρική γραμμή. Όλες οι γραμμές έχουν πλάτος 5εκ.

Δεν υπάρχει κεντρική γραμμή. Όλες οι γραμμές έχουν πλάτος 5εκ. 1. ΓΗΠΕΔΟ ΑΓΩΝΑ 1.1 ΔΙΑΣΤΆΣΕΙΣ Ο αγωνιστικός χώρος αποτελείται από ένα ορθογώνιο τετράγωνο 16Χ8μ. και γύρω ελεύθερη ζώνη που είναι ένα ελάχιστο όριο τα 3μ. στις πλαϊνές γραμμές και 6μ. στις τελικές γραμμές.

Διαβάστε περισσότερα

Τι έγινε τον μήνα που πέρασε Οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές Ερωτήσεις - Περιπτώσεις

Τι έγινε τον μήνα που πέρασε Οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές Ερωτήσεις - Περιπτώσεις Τι έγινε τον μήνα που πέρασε Οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές Άνοιγμα γραφείων Αλλαγή ημέρας που τα γραφεία μας είναι ανοιχτά. Ωράριο: 18:30 21:00 Κάθε Παρασκευή, εκτός αργιών και ημερών μηνιαίων συγκεντρώσεων.

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημοι ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ Κανονισμοί

Επίσημοι ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ Κανονισμοί Επίσημοι ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ Κανονισμοί Official BEACH VOLLEYBALL Rules 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ www.volleyball.gr FEDERETION INTERNATIONALE DE VOLLEYBAL www.fivb.org ΟΜΟΣΠΟΜΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΒΟΛΕΪ ΕΛΛΑΔΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2017-2020 Εγκεκριμένοι από το 35ο Συνέδριο της FIVB 2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2017-2020 1 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2017-2020 Έκδοση F IVB v6 Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES OFFICIAL VOLLEYBALL RULES 2009 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Εγκεκριμένοι από το 31 ο Συνέδριο της FIVB -2008 Fédération Internationale de Volleyball Av. de la Gare 12-1001 Lausanne - Switzerland Tel.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ FIBA Σελ.1

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ FIBA Σελ.1 Σελ.1 Σελ.2 Άρθρο 2 ο Γήπεδο 2.4.7 Ημικυκλικές περιοχές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος Οι ημικυκλικές γραμμές μη χρέωσης επιθετικού σφάλματος είναι μέρος των ημικυκλικών περιοχών μη χρέωσης. Και Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση.

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Η μπάλα στο σημείο Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Στέλνω το αντικείμενο στον κενό χώρο. Ξεκινώ και επανατοποθετούμαι κάθε φορά στην Παίζω με διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ (από την προνηπιακή έως στη γυµνασιακή ηλικία) Για τη διατήρηση και διεύρυνση του ενδιαφέροντος των νέων παικτών είναι θεµελιώδες ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ και µάλιστα τακτικά (κατά

Διαβάστε περισσότερα

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΕΪ

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΕΪ OFFICIAL VOLLEYBALL RULES 2013-2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΕΪ Προσωρινή έκδοση στα ελληνικά Μάιος 2013 (Έκδοση FIVB 22/4/2013) ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Το βόλεϊ είναι ένα άθλημα που παίζεται από

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΦΥΛΛΟΥ ΑΓΩΝΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΦΥΛΛΟΥ ΑΓΩΝΟΣ Σελίδα ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΦΥΛΛΟΥ ΑΓΩΝΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Σελίδα. ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ 3. ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 4. ΑΛΛΑΓΗ 5. ΤΑΙΜ ΑΟΥΤ 6. ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ 7. ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΜΙΝΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΑΣ Mini Handball (1) Τι είναι το mini handball ; Πρωταρχικός στόχος Προβάλλονται: το παιγνίδι και η αποκόμιση θετικών στοιχείων από αυτό Mini Handball (2) Προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

info@beachsoccer.gr FAX: 210-6818104 Τηλεφωνική Επικοινωνία : Μότσης Κώστας, Ιωάννης Μότσης 6944603545, Φίλιππος Ντόβας 6973171527

info@beachsoccer.gr FAX: 210-6818104 Τηλεφωνική Επικοινωνία : Μότσης Κώστας, Ιωάννης Μότσης 6944603545, Φίλιππος Ντόβας 6973171527 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 12 ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ BEACH SOCCER OPEN 2012 21-24 Ιουνίου 2012 Η Πανελλήνια Ένωση Σωματείων Ποδοσφαίρου Άμμου στην προσπάθεια της για ανάπτυξη του αθλήματος του beach soccer στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ 2004

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ 2004 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΡΘΡΟ 2 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ 2004 2.2.5 Στους πάγκους των ομάδων πρέπει να υπάρχουν 14 διαθέσιμες θέσεις, για τους προπονητές (2), τους αναπληρωματικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Fédération Internationale de Volleyball Av. de la Gare 12-1001 Lausanne - Switzerland Tel. +41 (21) 345 35 35 - Fax +45 (21) 345 35 45 Email: info@fivb.org www.fivb.org Ομοσπονδία Διαιτητών Βόλεϊ Ελλάδος

Διαβάστε περισσότερα

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES 2015-2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΕΪ

OFFICIAL VOLLEYBALL RULES 2015-2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΕΪ OFFICIAL VOLLEYBALL RULES 2015-2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΕΪ Προσωρινή έκδοση στα ελληνικά Μάιος 2015 (Έκδοση FIVB 5/2/2015) ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Το βόλεϊ είναι ένα άθλημα που παίζεται από

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση επιμέλεια: Ράπτης Βασίλης Παπαδογούλας Μπάμπης Τσιμπινός Γιάννης Χιρπιλίδου Νικολέτα

Μετάφραση επιμέλεια: Ράπτης Βασίλης Παπαδογούλας Μπάμπης Τσιμπινός Γιάννης Χιρπιλίδου Νικολέτα ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ 2013-2016 1 Μετάφραση επιμέλεια: Ράπτης Βασίλης Παπαδογούλας Μπάμπης Τσιμπινός Γιάννης Χιρπιλίδου Νικολέτα Επίσημοι Beach Volleyball Κανονισμοί 2013-2016 Εγκρίθηκαν από

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ. Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την Επιτροπή Κανονισμών της FIVB 2009 Fédération Internationale de Volleyball

ΒΙΒΛΙΟ. Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την Επιτροπή Κανονισμών της FIVB 2009 Fédération Internationale de Volleyball ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ 2009 Εκπονήθηκε και συντάχθηκε από την Επιτροπή Κανονισμών της FIVB 2009 Fédération Internationale de Volleyball Απόδοση στα ελληνικά: Βουδούρης Κώστας διεθνής διαιτητής 2010 Ομοσπονδία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 1 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Η διεθνής κοινότητα του ποδοσφαίρου συμμετέχει στους Παραoλυμπιακούς αγώνες με ομάδες από αθλητές με εγκεφαλική παράλυση και με προβλήματα στην όραση. Στις μέρες μας μόνο ομάδες ανδρών συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

για νεοεισερχόμενους Αθλητές

για νεοεισερχόμενους Αθλητές ΟΔΗΓΟ για νεοεισερχόμενους Αθλητές αλλά & τους Γονείς των περί της ΤΔΑΣΟΥΑΙΡΙΗ WaterPolo Σμήμα Ανδρών Υδατοσφαίρισης Α.. Π.Α.Ο.Κ. Επικοινωνία : http://waterpolopaokjouniors.wordpress.com E-mail : waterpolo.paok@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ «Το παιχνίδι στο χωροχρόνο» με συγκεκριμένους κανόνες. στο φάσμα του Αυτισμού, σχεδίασαν, τροποποίησαν 4-square, Ανεμοστρόβιλο

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ «Το παιχνίδι στο χωροχρόνο» με συγκεκριμένους κανόνες. στο φάσμα του Αυτισμού, σχεδίασαν, τροποποίησαν 4-square, Ανεμοστρόβιλο ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ Τη σχολική χρονιά 2015-2016 οι καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής Μικέλη Πηνελόπη και Μπακάλη Αλεξάνδρα, εκπόνησαν την καινοτόμο δράση : «Το παιχνίδι στο χωροχρόνο» με το τμήμα Ε1 των Ραλλείων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

Project Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΒΟΛΕΙ 1 ο Λύκειο Πετρούπολης

Project Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΒΟΛΕΙ 1 ο Λύκειο Πετρούπολης Project Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΒΟΛΕΙ 1 ο Λύκειο Πετρούπολης Τεχνικές-Προδιαγραφές- Κανόνες Β 2 Θεωρητική Αλίκη Παλιούρα ~ 1 ~ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Εισαγωγή.Σελ.3 Τεχνικές Σελ.4 Προδιαγραφές.Σελ.7 Κανόνες.Σελ.10

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Κανονισμοί Διαιτησίας EΚΔΟΣΗ 2016 2016 Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Πρωτάθλημα Μίνι Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κανονισμός Διαιτησίας 01 Οι αγώνες θα διεξαχθούν με τους βασικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου 1.37μ ΠΑΣΣΑΛΟΣ 0.914 μ ΤΟ ΓΗΠΕ Ο ΣΗΜΑ Ι ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΡΒΙΣ 6.40 μ ΙΧΤΥ ΒΑΣΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ 8.23 μ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΗ 23.7 μ 10.97 μ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΡΒΙΣ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ mini-handball MINI HANDBALL Έχετε µπροστά σας ένα καινούριο παιχνίδι. Οι κανονισµοί είναι οι ίδιοι µε το χάντµπωλ, αλλά είναι προσαρµοσµένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΧΑΝΤΜΠΟΛ Άρθρο 1ο ΤΟ ΓΗΠΕ Ο Ορθογώνιο παραλληλόγραµµο ιαστάσεις 20 Χ 40 µέτρα 2 περιοχές τέρµατος και το υπόλοιπο γήπεδο Οι µεγάλες γραµµές ονοµάζονται πλάγιες γραµµές Οι µικρές γραµµές

Διαβάστε περισσότερα

WOVD ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΛΕΫ ΚΑΘΗΜΕΝΩΝ 2001-2004. Προς εφαρµογή Σε όλες τις επίσηµες Παγκόσµιες και ιεθνείς ιοργανώσεις

WOVD ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΛΕΫ ΚΑΘΗΜΕΝΩΝ 2001-2004. Προς εφαρµογή Σε όλες τις επίσηµες Παγκόσµιες και ιεθνείς ιοργανώσεις WOVD ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΒΟΛΛΕΫ ΚΑΘΗΜΕΝΩΝ 2001-2004 Προς εφαρµογή Σε όλες τις επίσηµες Παγκόσµιες και ιεθνείς ιοργανώσεις η καθώς και σε Εθνικές ιοργανώσεις από 1 Ιανουαρίου 2001 η (Ενηµερώθηκαν την 19

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ 2017-2020 Εγκεκριμένοι από το 35 ο Συνέδριο της FIVB 2016 Επίσημοι Κανονισμοί Πετοσφαίρισης Παραλιας 2017-2020 Εκδόθηκαν από την FIVB το 2016 www.fivb.org Σχεδιασμός:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.)

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Κ.Ε.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017 1. Ενώ η μπάλα είναι στην κατοχή του Α2 για επαναφορά λόγω εναλλασσόμενης κατοχής, ένα τεχνικό σφάλμα καταλογίζεται στον προπονητή Α. Θα δικαιούται η

Διαβάστε περισσότερα

Το Τουρνουά Neymar Jr s Five έχει δικούς του συγκεκριμένους κανονισμούς. Οι παρακάτω κανονισμοί αφορούν το τουρνουά Neymar Jr s Five.

Το Τουρνουά Neymar Jr s Five έχει δικούς του συγκεκριμένους κανονισμούς. Οι παρακάτω κανονισμοί αφορούν το τουρνουά Neymar Jr s Five. NEYMAR JR S FIVE ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 1. OUTPLAY THEM ALL 2. Ο AΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ 3. ΤΕΡΜΑΤΑ 4. Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΏΝ 5. Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ 6. Η ΜΠΑΛΑ 7. Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ 8. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΑ 9. ΕΝΑΡΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

KΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ και ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

KΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ και ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ KΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ και ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ Έκδοση 2013 Μετάφραση και επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης Διαιτητής Πετοσφαίρισης Μέλος του Συνδέσμου Διαιτητών Πετοσφαίρισης Σάλας και Παραλίας Κύπρου Κυπριακή

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ. Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν

ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ. Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ Επιμέλεια: Στεπάν Παρτεμιάν Άρθρο 1 Το γήπεδο ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΗΠΕΔΟΥ 20 Χ 40 Το τέρμα ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΕΡΜΑΤΟΣ 3 Χ 2 Άρθρο 2 Ο χρόνος του παιγνιδιού Tοσήμα λήξης και Η διακοπή του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. άθλημα. Αναψυχή (όλες οι κατηγορίες αναπήρων) Συναγωνιστικό (IPC:εγκεφαλική παράλυση 1992- τυφλοί 2004)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. άθλημα. Αναψυχή (όλες οι κατηγορίες αναπήρων) Συναγωνιστικό (IPC:εγκεφαλική παράλυση 1992- τυφλοί 2004) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Σοφία Μπάτσιου Δεκέμβριος 2013 Αναψυχή (όλες οι κατηγορίες αναπήρων) άθλημα Συναγωνιστικό (IPC:εγκεφαλική παράλυση 1992- τυφλοί 2004) Διάρκεια παιχνιδιού: 2 Χ 25 min Διάλειμμα = 10 min 1 time-out

Διαβάστε περισσότερα

KΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ & ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

KΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ & ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ KΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ & ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ Έκδοση 2014 Μεταφορά και επιμέλεια: Βασιλειος Κοκοτσάκης Καθηγητής διαιτησίας ΟΔΒΕ Μέλος του Συνδέσμου Διαιτητών Πετοσφαίρισης Κρήτης Κατευθυντήριες Γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

24ο Ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο ΟΔΒΕ

24ο Ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο ΟΔΒΕ 24ο Ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο ΟΔΒΕ Αθήνα, 24-25 Σεπτεμβρίου 2016 Αλέξανδρος Βαρθαλίτης Καθηγητής Διαιτησίας Μέλος Τ.Ε.Δ./Ο.Δ.Β.Ε Διεθνής διαιτητής «Πειθαρχικό» μια άλλη προσέγγιση: «Πειθαρχικό» μια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ Έκδοση 2015 Συντάχθηκε και εκπονήθηκε από την Επιτροπή Κανονισμών της FIVB 2015 Fédération Internationale de Volleyball Μετάφραση-επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου ΜΕΤΡΗΜΑ ΣΤΟ ΓΚΕΙΜ Όταν ένας παίκτης κερδίσει τον πρώτο πόντο, το σκορ είναι: 15-0 Εάν κερδίσει και δεύτερο πόντο, το σκορ είναι: 30-0 Όταν κερδίσει τον

Διαβάστε περισσότερα

time out time out

time out time out ΠΡΟΣΟΧΗ: Σεδιεθνείς διοργανώσειςτα time out που δεν ζητήθηκαν στην κανονική διάρκεια του αγώνα µπορούν να µεταφερθούν στην παράταση Μετάτην επίτευξη τέρµατος ο προπονητής της οµάδας που δέχτηκε το γκολ,

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών.

Εταιρειών. Κανονισμοί Διαιτησίας Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών. Κανονισμοί Διαιτησίας 2015-2016 2016 Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Πρωτάθλημα Μίνι Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κανονισμός Διαιτησίας 01 Οι αγώνες θα διεξαχθούν με τους βασικούς κανονισμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ 2013-2016

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ 2013-2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ 2013-2016 Εγκεκριμένοι από το 33 ο Συνέδριο της FIVB 2012 Επίσημοι Κανονισμοί Πετοσφαίρισης Παραλιας 2013-2016 Εκδόθηκαν από την FIVB το 2012 www.fivb.org Σχεδιασμός:

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ο.ΠΕ. Beach volleyball 2015-2016. Εγκρίθηκαν από το 34 Συνέδριο της FIVB του 2014

Ε.Ο.ΠΕ. Beach volleyball 2015-2016. Εγκρίθηκαν από το 34 Συνέδριο της FIVB του 2014 Beach Volley Ε.Ο.ΠΕ. Ε π ίσ η μ ο ι Καν ο Beach volleyball 2015-2016 ν ισ ο Εγκρίθηκαν από το 34 Συνέδριο της FIVB του 2014 μ ο ί Μετάφραση - Επιμέλεια: Ράπτης Βασίλης Παπαδογούλας Μπάμπης ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ί Ε Beach volleyball

ί Ε Beach volleyball Be a ch Volley Ε.Ο.ΠΕ. οι Κανονισ μ η μο ίσ π ί Ε Beach volleyball 2015-2016 Εγκρίθηκαν από το 34ο Συνέδριο της FIVB του 2014 Μετάφραση - Επιμέλεια: Ράπτης Βασίλης Παπαδογούλας Μπάμπης ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Υποδοχή - Λάθος θέσεις

Υποδοχή - Λάθος θέσεις Υποδοχή - Λάθος θέσεις 1. Το τυπικό µέρος Σύµφωνα µε τον κανονισµό, για τις θέσεις των παικτών µέσα στο γήπεδο κατά τη στιγµή του σερβίς ισχύουν τα εξής: 7.4. ΘΕΣΕΙΣ Την στιγµή που η µπάλα χτυπιέται από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ Έκδοση 2017 Μετάφραση & Επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης Διεθνής Διαιτητής Πετοσφαίρισης Μέλος του Συνδέσμου Διαιτητών Πετοσφαίρισης Σάλας και Παραλίας Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2015-2016

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2015-2016 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2015-2016 Εγκεκριμένοι από το 34 ο Συνέδριο της FIVB 2014 Επίσημοι Κανονισμοί Πετοσφαίρισης 2015-2016 Εκδόθηκαν από την FIVB το 2014 www.fivb.org Σχεδιασμός: Samuel Chesaux

Διαβάστε περισσότερα

λεπτό του αγώνα» πρέπει να αντικατασταθεί με την φράση «στα τελευταία 30 του αγώνα».

λεπτό του αγώνα» πρέπει να αντικατασταθεί με την φράση «στα τελευταία 30 του αγώνα». Εισαγωγή: Η ομάδα επεξεργασίας των τροποιήσεων των Κανονισμών Παιδιάς της IHF εκπόνησε τις ακόλουθες τροποποιήσεις, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του χάντμπωλ και την αύξηση της ελκυστικότητας της αθλήματός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ Έκδοση 2016 03.03.2016 Μετάφραση & Επιμέλεια: Χρίστος Μαϊφόσιης Διεθνής Διαιτητής Πετοσφαίρισης Μέλος του Συνδέσμου Διαιτητών Πετοσφαίρισης Σάλας και Παραλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3 ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ LIMASSOL 3ON3 ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Κάθε ομάδα θα αποτελείτε από τέσσερις (4) παίχτες.τρεις (3) θα βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο και ένας (1) θα βρίσκεται στον χώρο τον αναπληρωματικών.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΟΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1. Σερβίρων και δέκτης του service. Οι παίκτες πρέπει να στέκονται στις αντίθετες πλευρές του διχτύου. Ο παίκτης που στέλνει πρώτος την μπάλα ονομάζεται σερβίρων και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ 2011

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ 2011 Αρ.Πρωτ.: Ημερομηνία: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ 2011 ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ - ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ Πρωτάθλημα ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 10 ΕΤΩΝ Ημερομηνίες πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ισχύουν από 1 η Ιουλίου Εισαγωγή:

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ισχύουν από 1 η Ιουλίου Εισαγωγή: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ισχύουν από 1 η Ιουλίου 2016 Εισαγωγή: Η ομάδα επεξεργασίας των τροποποιήσεων των Κανόνων του Παιχνιδιού της IHF εκπόνησε τις ακόλουθες τροποποιήσεις, με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Οι τροποποιήσεις των Κανονισμών Παιδιάς της IHF 2016 Το Shootout. Συζήτηση Μην ξεχνάτε

Εισαγωγή. Οι τροποποιήσεις των Κανονισμών Παιδιάς της IHF 2016 Το Shootout. Συζήτηση Μην ξεχνάτε Κανονισμοί Παιδιάς Αναπτυξιακών Ηλικιών 2016-17 Αλλάζει η μορφή του παιχνιδιού! Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας ΟΧΕ (ΚΕΔ/ΟΧΕ) Αθήνα - Θεσσαλονίκη, Οκτ - Νοε 16 1 Θέματα Εισαγωγή Οι ρόλοι στις αναπτυξιακές

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών. Όμιλος Αριστείας

Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών. Όμιλος Αριστείας Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών Όμιλος Αριστείας Ανάπτυξη των Φυσικών και Συναρμοστικών Ικανοτήτων μέσα από την εκμάθηση του αθλήματος της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Υπεύθυνος:

Διαβάστε περισσότερα

Παίξιμο της μπάλας με το χέρι. Ομιλητής: Στέλιος Κυριακάκης

Παίξιμο της μπάλας με το χέρι. Ομιλητής: Στέλιος Κυριακάκης Παίξιμο της μπάλας με το χέρι Ομιλητής: Στέλιος Κυριακάκης Επειδή κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές και διάφορες συζητήσεις για το πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να τιμωρείται ένα χέρι. Στον Κανόνα 12 παραβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗ 2017 Καταρτίστηκε και Συντάχθηκε από την FIVB Rules of the Game and Refereeing Commission 2017 Fédération Internationale de Volleyball

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2013-2016 Εγκεκριμένοι από το 33 ο Συνέδριο της FIVB 2012 Επίσημοι Κανονισμοί Πετοσφαίρισης 2013-2016 Εκδόθηκαν από την FIVB το 2012 www.fivb.org Σχεδιασμός: Samuel Chesaux

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙ ΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙ ΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙ ΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 2.1.1 Η επάνω επιφάνεια του τραπεζίου γνωστή επίσης,σαν επιφάνεια παιδιάς είναι ορθογώνια µήκους 2,74 µ. πλάτους 1,525 µ. και βρίσκεται σε οριζόντια θέση 76 εκ. πάνω από

Διαβάστε περισσότερα