ΑΠΘ, Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - Σηµειώσεις, Γ. Τσιλιγκιρίδης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΘ, Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - Σηµειώσεις, Γ. Τσιλιγκιρίδης"

Transcript

1 7. Υ ΡΟΪΣΧΥΣ Υδροϊσχύς (Water Power) λέγεται η ισχύς που παράγεται κατά την πτώση νερού ορισµένης παροχής από ορισµένο ύψος. Το φαινόµενο αυτό λέγεται υδατόπτωση. Η υδροϊσχύς είναι επακόλουθο του φυσικού κύκλου µεταφοράς του νερού από την επιφάνεια της γης στην ατµόσφαιρα. Αυτός ο υδρολογικός κύκλος (εικόνα Υ Ρ-1) περιλαµβάνει την εξάτµιση του νερού που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης, όταν αυτό θερµανθεί από τη ακτινοβολία του ήλιου, και στη συνέχεια την κατακρήµνισή του και την καθοδική του πορεία προς την θάλασσα µέσω ποταµών και άλλων ρευµάτων κάτω από την επίδραση της βαρύτητας. Κατά µία έννοια το νερό λειτουργεί ως το εργαζόµενο µέσο µια τεράστιας θερµικής µηχανής που έχει πηγή ενέργειας την ηλιακή ακτινοβολία. Εικόνα Υ Ρ-1: Ο υδρολογικός κύκλος Υ Ρ - 1.

2 Η διαθέσιµη ενέργεια του νερού που βρίσκεται αποθηκευµένο σε κάποιο θέση υψηλότερα από µία υδραυλική µηχανή είναι δυναµική ενέργεια µέσα στο πεδίο βαρύτητα της γης. Αυτή η αποθηκευµένη για την ανύψωση του νερού ηλιακή ενέργεια µπορεί να αξιοποιηθεί ξανά µέσω, π.χ. της πτώσης του νερού σε ένα υδροτροχό. Η ενέργεια (δυναµική) µιας υδατόπτωσης δίνεται από τη σχέση: E = m g H όπου m είναι η µάζα των υδάτων g είναι η επιτάχυνση της βαρύτητας H είναι το ύψος πτώσης Η παραγόµενη ισχύς από µια υδατόπτωση δίνεται από τη σχέση: Ε m g H ρ V g H P = Π η ολ = ηολ = ηολ = ρ Q g H ηολ t t t όπου ρ είναι η πυκνότητα του νερού Q είναι η παροχή των υδάτων g είναι η επιτάχυνση της βαρύτητας H είναι το ύψος πτώσης η ολ είναι ο ολικός β.α. της εκµετάλλευσης της υδατόπτωσης Μικρές λέγονται εκείνες οι υδατοπτώσεις που έχουν υδροϊσχύ µέχρι 10 MW και µπορεί να τις έχουµε ή όταν το ύψος της υδατόπτωσης είναι µικρό και η παροχή µεγάλη, π.χ. ρεύµατα ποταµών, ή όταν έχουµε µεγάλο ύψος πτώσης µε µικρή παροχή, ή όταν και το ύψος πτώσης και η παροχή είναι µικρά ή µέσα. Η σχεδίαση των υδραυλικών µηχανών (υδροστρόβιλων) εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από την παροχή, το ύψος πτώσης και το συνδυασµό τους. Η κύρια χρήση της υδροϊσχύος παλαιότερα ήταν η παραγωγή µηχανικού έργου, ενώ σήµερα είναι σχεδόν αποκλειστικά η µετατροπή της σε ηλεκτρική ισχύ. Στις εικόνες Υ Ρ-2, Υ Ρ-3, Υ Ρ-4 και Υ Ρ-5 φαίνονται σχηµατικές παραστάσεις και εικόνες υδροτροχών και υδρόµυλων. Εικόνα Υ Ρ-2: Υδροτροχοί σε παλιά εγκαταλειµµένη βιοµηχανική µονάδα Υ Ρ - 2.

3 Εικόνα Υ Ρ-3: Υδροτροχοί Εικόνα Υ Ρ-4: Υδρόµυλοι Εικόνα Υ Ρ-5: Σχηµατική παράσταση συστοιχίας υδρόµυλων Υ Ρ - 3.

4 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Υ ΡΟΪΣΧΥΟΣ Η πρώτη εφαρµογή της υδροϊσχύος έγινε γύρω στο 250 π.χ. µε την κατασκευή ενός ρολογιού. Έκτοτε η ισχύς του νερού χρησιµοποιήθηκε σε αλευρόµυλους, πριονιστήρια ξυλείας, κοφτήρια µεταλλικών αντικειµένων, κτλ. Ο πρώτος υδροηλεκτρικός σταθµός κατασκευάσθηκε στο Wisconsin το 1882 δύο χρόνια µετά την ανακάλυψη του ηλεκτρικού λαµπτήρα από τον Thomas Edison. Ακολούθησε ο υδροηλεκτρικός σταθµός στους καταρράκτες του Νιαγάρα, ενώ σταδιακά η υδροϊσχύς άρχισε σε παίζει πολύ σηµαντικό ρόλο τόσο στη Βόρειο Αµερική όσο και τον υπόλοιπο κόσµο. Πρωταρχικά το κύριο πλεονέκτηµα των µικρών υδροηλεκτρικών σταθµών ήταν η αξιοπιστία και αποδοτικότητα τους σε αντίθεση µε τους σταθµούς καυσίµων, γεγονός που στη συνέχεια έπαψε να υφίσταται χάρις στην βελτίωση του βαθµού απόδοσης των δεύτερων. Τα αποθέµατα υδάτων που µπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας µε χρήση υδροηλεκτρικών µονάδων είναι θεωρητικά τετραπλάσια από αυτά που χρησιµοποιούνται σήµερα, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι θα αξιοποιηθούν όλα για αυτό το σκοπό. Κάποιοι από τους δεσµευτικούς λόγους οι οποίοι θέτουν περιορισµούς στη παραπάνω χρήση είναι οικονοµικοί (µεγάλο κόστος εγκατάστασης) και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Τόσο στη Βόρ. Αµερική, όσο και στην Ευρώπη έχει ήδη αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό βαθµό η χρήση υδροηλεκτρικών µονάδων για ηλεκτροπαραγωγή. Αξίζει όµως να σηµειωθεί ότι µεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης υδάτινων µαζών παρουσιάζονται στις αναπτυσσόµενες χώρες της Αφρικής και της Ασίας και για το λόγο αυτό υποστηρίζεται ότι τα επόµενα χρόνια θα αυξηθεί το ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τέτοιους σταθµούς. Στην εικόνα Υ Ρ-6 φαίνεται η κατανοµή και η αξιοποίηση του υδροδυναµικού σε παγκόσµια κλίµακα, ενώ στην εικόνα Υ Ρ-7 φαίνεται η κατανοµή των υδάτινων πόρων ανά χώρα. Εικόνα Υ Ρ-6: Κατανοµή και η αξιοποίηση του υδροδυναµικού σε παγκόσµια κλίµακα (Μέγιστη παραγωγική δυνατότητα 630 GW) Υ Ρ - 4.

5 Εικόνα Υ Ρ-7: Χώρες µε το σηµαντικότερο µέρος του παγκόσµιου υδροδυναµικού ΟΙ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΟΝΑ ΕΣ Οι υδροηλεκτρικές µονάδες ως µονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζουν γενικά ορισµένα πλεονεκτήµατα και µειονεκτήµατα σε σχέση µε άλλου είδους ηλεκτροπαραγωγικές µονάδες. Τα βασικά πλεονεκτήµατά τους είναι: 1. Μεγάλη αξιοπιστία λειτουργίας. Οι εγκαταστάσεις είναι απλές, ρωµαλέες, εύκολες και φθηνές στη συντήρηση. 2. Ευκολία και απλότητα στη λειτουργία. Μπορούν να ξεκινήσουν και να συγχρονιστούν σε λίγα λεπτά. Μπορούν εύκολα να αυξήσουν και να µειώσουν το φορτίο και έτσι µπορούν να ανταποκριθούν πολύ γρήγορα και χωρίς δυσκολία σε απότοµη ανάληψη φορτίου του ηλεκτρικού δικτύου. 3. Έχουν µεγάλη διάρκεια ζωής και η απόδοση δεν µεταβάλλεται µε την ηλικία τους, όταν υπάρχει βέβαια και κάποια λογική συντήρηση. 4. εν απαιτούν πολύ ειδικευµένο τεχνικό προσωπικό για τη λειτουργία και συντήρηση. 5. Το κόστος παραγωγής είναι πολύ µικρό και µεταβάλλεται ελάχιστα µε την πάροδο του χρόνου 6. εν χρησιµοποιούν καύσιµα και έτσι είναι απαλλαγµένες από τους περιορισµούς και τα µειονεκτήµατα που δηµιουργεί η χρήση καυσίµων π.χ. ρύπανση, αστάθµητες συνθήκες διεθνούς αγοράς 7. Τροφοδοτούνται από ανανεώσιµη πηγή ενέργειας που δεν υπόκεινται στον κίνδυνο εξάντλησης 8. Είναι δυνατόν να εξυπηρετούνται και άλλοι σκοποί πλην του ενεργειακού π.χ. άρδευση, ύδρευση, αντιπληµµυρική προστασία, αλιεία, ποτάµιες µεταφορές, δηµιουργία τόπων αναψυχής και άθλησης, κτλ. Στην εικόνα Υ Ρ-10 φαίνεται η κατανοµή των διάφορων χρήσεων των ταµιευτήρων νερού στην Ευρώπη. Τα σηµαντικότερα µειονεκτήµατά τους είναι τα εξής: 1. ιακύµανση της υδραυλικότητας µεταξύ υγρής και ξηρής περιόδου και κατ' επέκταση εποχιακή διακύµανση και της παραγόµενης ισχύος. 2. Περιορισµένη ειδική ενεργειακή πυκνότητα του νερού (kw/kg νερού) γεγονός που επιβάλλει µεγάλες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και αποθήκευσης νερού (π.χ. φράγµατα, υδαταγωγοί κτλ) και απαιτεί µεγάλο αρχικό κεφάλαιο επένδυσης. 3. Πολλαπλά τεχνικά προβλήµατα κατασκευής, αρµοδιότητας Πολιτικού Μηχανικού και Μηχανολόγου Μηχανικού από την προµελέτη έως την κατασκευή. 4. Σπανιότητα υδατοπτώσεων µεγάλων ισχύων. Υ Ρ - 5.

6 Εικόνα Υ Ρ-10: Κατανοµή χρήσεων ταµιευτήρων νερού στην Ευρώπη Τα βασικά µέρη µιας υδροηλεκτρικής µονάδας (εικόνα Υ Ρ-8) είναι συνοπτικά: Το φράγµα ή υδατοφράκτης, ο οποίος αυξάνει το ύψος πτώσης και δηµιουργεί τον ταµιευτήρα νερού. Το σύστηµα προσαγωγής του νερού που περιλαµβάνει τη σήραγγα ή τη σωλήνωση ή και τα δύο. Το εργοστάσιο µε τον ηλεκτροµηχανολογικό εξοπλισµό (κτίρια, στρόβιλοι, γεννήτριες, βοηθητικός εξοπλισµός). Η διώρυγα φυγής του νερού από το εργοστάσιο στον ποταµό. Οι γραµµές µεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Σχήµα Υ Ρ-8: Βασικά µέρη µιας υδροηλεκτρικής µονάδας Υ Ρ - 6.

7 Πιο αναλυτικά, η κατασκευαστική δοµή και η λειτουργία ενός υδροηλεκτρικού σταθµού µε φράγµα (εικόνα Υ Ρ-9) είναι οι εξής: Εικόνα Υ Ρ-9: Υδροστροβιλικοί σταθµοί Φράγµα (Dam): Οι περισσότεροι υδροηλεκτρικοί σταθµοί στηρίζονται στην ύπαρξη ενός φράγµατος -µικρού ή µεγάλου συναρτήσει των απαιτήσεων- το οποίο δηµιουργεί ένα ταµιευτήρα (Reservoir) νερού. Τα φράγµατα είναι υδραυλικά έργα που φράζουν τη ροή του νερού ενός ποταµού στο σηµείο µιας φυσικής κοιλάδας. Κατασκευάζονται συνήθως στις κοίτες των φυσικών ρευµάτων, κάθετα στη διεύθυνση ροής. Καταλαµβάνουν όλο το πλάτος της κοίτης και το ύψος τους εξαρτάται από πολλές παραµέτρους. Συγκρατούν και αποταµιεύουν το νερό ώστε η διαχείρισή του για άρδευση, ύδρευση, παραγωγή ενέργειας ή προστασία από πληµµύρες να γίνεται µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Βαλβίδα εισαγωγής (Intake): Η λειτουργία της ταυτίζεται χρονικά µε αυτή της πύλης του φράγµατος (Control Ggate) και εξυπηρετεί στην είσοδο των υδάτων στο διασυνδετικό αγωγό. ιασυνδετικός αγωγός (Penstock): Είναι ο αγωγός στον οποίο εισέρχονται τα ύδατα µετά το άνοιγµα της πύλης και ο οποίος καταλήγει στο στρόβιλο. Εντός του αγωγού αναπτύσσονται µεγάλες πιέσεις στα τοιχώµατα. Στρόβιλος (Turbine): Ο πιο γνωστός υδροστρόβιλος είναι του τύπου Francis και η λειτουργία της στηρίζεται στην µετάδοση κίνησης στον άξονα της γεννήτριας από την πρόσκρουση των υδάτων στα πτερύγια του στροβίλου µετά την έξοδό τους από τα πτερύγια οδήγησης. Γεννήτρια (Generator): Ο ρότορας της γεννήτριας είναι κοµπλαρισµένος µε το στρόβιλο µε αποτέλεσµα την µετάδοση της κίνησης σε αυτόν. Αποτέλεσµα είναι η κίνηση µεγάλων µαγνητών στο εσωτερικό της γεννήτριας και εξαιτίας του µαγνητικού πεδίου του στάτορα έχουµε την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύµατος. Συχνά χρησιµοποιούνται συστοιχίες γεννητριών. Στην εικόνα Υ Ρ-12 φαίνεται συστοιχία γεννητριών υδροηλεκτρικής µονάδας και στην εικόνα Υ Ρ-11 φαίνεται η εσωτερική δοµή µιας γεννήτριας. Υ Ρ - 7.

8 Εικόνα Υ Ρ-11: Συστοιχία Εικόνα Υ Ρ-12: Εσωτερική δοµή γεννήτριας γεννητριών ΥΗΣ Μετασχηµατιστής (Transformer): Ο µετασχηµατιστής δέχεται το εναλλασσόµενο ρεύµα που παράγεται στη γεννήτρια και το µετατρέπει σε ρεύµα υψηλής τάσης. Γραµµές µεταφοράς (Power lines): Είναι στη ουσία το µέσο µεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύµατος από τον τόπο παραγωγής του στους καταναλωτές και ξεκινούν από την έξοδο του µετασχηµατιστή. Εκροή (Outflow): Το νερό που χρησιµοποιήθηκε αποµακρύνεται από τον σταθµό µέσω των εκροών υδάτων και επανοδηγείται στη ποτάµια ροή, ή αξιοποιείτε για άλλους σκοπούς, κτλ. Ο βαθµός απόδοσης του εργοστασίου παραγωγής είναι 90% (µε 95% β.α. των υδροστροβίλων και 95% β.α. των ηλεκτρογεννητριών), όταν ο βέλτιστος βαθµός απόδοσης για τους περισσότερους ΑΗΣ είναι περί το 50%. Ο συνολικός βαθµός απόδοσης όλης της εγκατάστασης, υπολογιζοµένων και των απωλειών στον αγωγό τροφοδοσίας, είναι 75% µε 85%. Η παραγόµενη ισχύς υπολογίζεται από τη σχέση P π = P η = Q ρ g H η η η η ολ Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια µπορούν να λειτουργούν 365 µέρες το χρόνο επί 24 ώρες τη µέρα, στην πράξη όµως τα περισσότερα λειτουργούν λιγότερο, λόγω της διακύµανσης της ηλεκτρικής ζήτησης, των περιοδικών συντηρήσεων ή λόγω της χαµηλής υδραυλικότητας. Οι απαιτούµενες επενδύσεις κεφαλαίων για την κατασκευή ενός νέου υδροηλεκτρικού έργου ποικίλουν ανάλογα µε το µέγεθος και την τοποθεσία του έργου, καθώς και το κόστος µετακίνησης κτιρίων ή άλλων αντικειµένων στο πεδίο του έργου. Ειδικότερα, η διαµόρφωση του εδάφους στη θέση του υδροηλεκτρικού έργου αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του έργου, που εµποδίζει να βρεθεί µία συνάρτηση π.χ. µεταξύ της ισχύος του υδροηλεκτρικού σταθµού και του κόστους του φράγµατος ή του ταµιευτήρα γενικότερα. Το κόστος του φράγµατος µπορεί να είναι από αµελητέο έως 70% του συνολικού κόστους του υδροηλεκτρικού σταθµού. Το πρόβληµα µπορεί να τυποποιηθεί από τη θέση εισόδου το στρόβιλο και κάτω. Τέλος, από τη στιγµή που αποφασισθεί ένα υδροηλεκτρικό έργο µέχρις ότου κατασκευαστεί, απαιτείται χρονικό διάστηµα περίπου 5 ετών. αγ στρ γεν µετ Υ Ρ - 8.

9 Στις εικόνες Υ Ρ-13 και Υ Ρ-14 δίνονται σχηµατικές παραστάσεις υδροηλεκτρικών σταθµών διαφόρων τύπων. Εικόνα Υ Ρ-13: Υδροηλεκτρικοί σταθµοί ρυθµιζόµενης ροής Υ Ρ - 9.

10 Εικόνα Υ Ρ-14: Υδροηλεκτρικοί σταθµοί ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ (ΥΗΣ) 1. Ανάλογα µε τον τύπο του φράγµατος (εικόνα Υ Ρ-15) Σταθµοί φράγµατος (εικόνα Υ Ρ-15a), που περιλαµβάνουν το φράγµα, το σύστηµα προσαγωγής του νερού (αγωγός τροφοδοσίας και αγωγός πίεσης), το εργοστάσιο, τη διώρυγα φυγής του νερού από το εργοστάσιο στον ποταµό, και τις γραµµές µεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Σταθµοί ποτάµιας στάθµης (εικόναυ Ρ-15β), η λειτουργία των οποίων είναι παρόµοια µε αυτή των ΥΗΣ φράγµατος. Σε αντίθεση µε τους ΥΗΣ φράγµατος χαρακτηρίζονται από µικρά ύψη και µεγάλες παροχές υδάτων, ενώ το φράγµα που απαιτείται δεν είναι σηµαντικό. ιαφέρουν και στους στρόβιλους καθώς χρησιµοποιούν µεγάλους και αργόστροφους στροβίλους, έναντι των µικρότερων και ταχύτερα περιστρεφόµενων των πρώτων. Σταθµοί αντλιών (εικόναυ Ρ-15γ), που λειτουργούν ως εξής: Κατά την διάρκεια της ηµέρας όπου εµφανίζονται οι κύριες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα στις περιόδους όπου έχουµε την αιχµή της ζήτησης ισχύος (power peak), τίθενται σε λειτουργία οι γεννήτριες, µε σκοπό την αξιοποίηση των ΥΗΣ βάσει των πλεονεκτηµάτων που διαθέτουν. Κατά τη διάρκεια Υ Ρ - 10.

11 όπου η ζήτηση είναι µικρή (συνήθως νύχτα) η γεννήτρια λειτουργεί σαν κινητήρας και τα ύδατα που έχουν αποταµιευθεί στη δεξαµενή χαµηλής στάθµης, µε την βοήθεια αντλιών, επανοδηγούνται στον υψοµετρικά ψηλότερο αποταµιευτήρα. Συνήθως για το σκοπό αυτό χρησιµοποιούνται αντιστρεπτές µηχανές οι οποίες είναι δυνατό να λειτουργήσουν ως αντλίες ή στρόβιλοι ανάλογα µε τη ρύθµιση των πτερυγίων τους. α) ΥΗΣ Φράγµατος β)υησ Ποτάµιας στάθµης γ) ΥΗΣ Αντλιών Εικόνα Υ Ρ-15: Κατηγορίες υδροηλεκτρικών σταθµών 2. Ανάλογα µε το δυναµικό Μικροσταθµοί, µε ισχύ µέχρι 100 kw Μικρού δυναµικού, µε ισχύ kw Μέσου δυναµικού µε ισχύ kw Μεγάλου δυναµικού µε ισχύ > 10 4 kw Υ Ρ - 11.

12 3. Ανάλογα µε το ύψος πτώσης Μικρής πτώσης H < 15 m Μέσης πτώσης 15 m < H < 50 m Μεγάλης πτώσης 50 m < H 4. Ανάλογα µε την υδροηλεκτρική παραγωγή Εποχικοί ΥΗΣ ΥΗΣ συνεχούς λειτουργίας (δεν υπάρχουν στην Ελλάδα) ΥΗΣ αιχµής ΥΗΣ ελαστικής λειτουργίας ΕΙ Η Υ ΡΟΣΤΡΟΒΙΛΩΝ Η κατάταξη των υδροστροβίλων που σήµερα χρησιµοποιούνται µπορεί να γίνει ανάλογα µε το ύψος πτώσης των υδάτων ως εξής: PELTON H 100 m FRANCIS 30 m H 800 m KAPLAN 2 m H 80 m Στην εικόνα Υ Ρ-16 φαίνονται οι περιοχές λειτουργίας των διάφορων στροβίλων, ενώ στις εικόνες Υ Ρ-17 και Υ Ρ-18 δίνονται οι τύποι υδροστροβίλων που χρησιµοποιούνται. Εικόνα Υ Ρ-16: Περιοχές λειτουργίας των υδροστροβίλων. Υ Ρ - 12.

13 Pelton Francis Kaplan Εικόνα Υ Ρ-17: Τύποι υδροστροβίλων Υ Ρ - 13.

14 Εικόνα Υ Ρ-18: Σχηµατικές παραστάσεις υδροστροβίλων Υ Ρ - 14.

15 Pelton Kaplan Francis Βολβού (bulb-type) αξονικής ροής Σωληνωτός (tubular turbine installation) Εικόνα Υ Ρ-19: Σχηµατικές παραστάσεις των υδροστροβίλων που χρησιµοποιούνται Υ Ρ - 15.

16 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Η λειτουργία υδροηλεκτρικών σταθµών επηρεάζει και σε ένα βαθµό επιβαρύνει το περιβάλλον. Μέχρι πρότινος ήταν γενικά αποδεκτό το γεγονός ότι, καθώς ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο δεν ρυπαίνει το ατµοσφαιρικό περιβάλλον, αποτελούσε ένα ασφαλή και καθαρό τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι ένα βαθµό ο παραπάνω ισχυρισµός είναι αληθής, αφού ο ΥΗΣ δεν απελευθερώνει αέριους ρύπους όπως διοξείδιο ή µονοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις ΑΗΣ. Πρόσφατες όµως µελέτες έδειξαν ότι στις φυσικές (ή τεχνητές) λίµνες που σχηµατίζονται πίσω από τα φράγµατα υδροηλεκτρικών σταθµών, η σάπια βλάστηση σε συνδυασµό µε την στασιµότητα του νερού της περιοχής απελευθερώνει αέρια., όπως π.χ. το µεθάνιο. Είναι λοιπόν αντιληπτό ότι οι υδροηλεκτρικοί σταθµοί συµµετέχουν έµµεσα στο φαινόµενο της κλιµατικής αλλαγής. Μια άλλη πολύ σηµαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι η δέσµευση και πληµµύρα µεγάλων εκτάσεων όπου προηγούµενα υπήρχαν δασικές εκτάσεις ή αποτελούσαν καλλιεργήσιµες περιοχές. Εγκυµονεί λοιπόν ο κίνδυνος της καταστροφής βιοτόπων και κατ επέκταση της εξαφάνισης σπάνιων ειδών ζώων. Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι οι παραποτάµιοι υδροηλεκτρικοί σταθµοί χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής λόγω της πιθανότητας µεταβολής της στάθµης και των ρευµάτων των ποταµών µε άµεση συνέπεια τη µεταναστευτική δυσχέρεια των ψαριών τα οποία χρησιµοποιούν τους υδάτινους αυτούς δρόµους. Εικόνα Υ Ρ-20: Τοποθεσία πριν και µετά την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθµού (Glen Canyon) Η Υ ΡΟΪΣΧΥΣ ΣΗΜΕΡΑ Σήµερα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη χρήση υδροηλεκτρικών σταθµών αγγίζει το ποσοστό του 20% παγκοσµίως, Στην εικόνα εικόναυ Ρ-3 αποτυπώνεται η παραγόµενη ενέργεια από υδροηλεκτρικούς σταθµούς σε διάφορες χώρες, µεταξύ των οποίων ηγετική θέση κατέχει η Νορβηγία, που παράγει πάνω από το 99% της απαιτούµενης ηλεκτρικής ενέργειας από ΥΗΣ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα Νέα Ζηλανδία είναι της τάξης του 75%. Στις ΗΠΑ το ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη χρήση υδροηλεκτρικών σταθµών είναι τα τάξης του 10% (εικόναυ Ρ-2). Το κόστος παραγωγής µιας κιλοβατώρας στις ΗΠΑ είναι 0,85 cents, κόστος το οποίο είναι µόλις το 50 % του αντίστοιχου κόστους των πυρηνικών σταθµών, 40% των ΑΗΣ και 25% των σταθµών φυσικών αερίων (εικόναυ Ρ-4). Υ Ρ - 16.

17 Εικόνα Υ Ρ-21: Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροϊσχύ σε κρατικό επίπεδο Εικόνα Y Ρ-22: Ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας παραγόµενη από υδροϊσχύ στις ΗΠΑ Εικόνα Y Ρ-23: Κόστος παραγωγής µιας κιλοβατώρας για τους διάφορους σταθµούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ. Υ Ρ - 17.

18 ΤΟ Υ ΡΟ ΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ Οι παράγοντες που επηρεάζουν το υδροδυναµικό µιας χώρας είναι η υδραυλικότητα (εκφράζει το ποσό των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων σε ένα χρόνο) και η εδαφική διαµόρφωσή της (είναι ο παράγοντας που αξιοποιεί την υδραυλικότητα). Η υδραυλικότητα της Ελλάδας δεν µπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί αξιόλογο παράγοντα σε σύγκριση µε άλλες χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Γερµανία), αντίθετα ο παράγοντας της µορφολογίας είναι πολύ ευνοϊκός. Εικόνα Υ Ρ-24: Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροϊσχύ στην Ε.Ε. Οι υδατοπτώσεις στην Ελλάδα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: σχετικά µεγάλα ή µέσα ύψη πτώσεων σχετικά µικρή συνεχή παροχή νερού ύπαρξη µεγάλων φυσικών ταµιευτήρων ή ευκολία δηµιουργίας µεγάλων ταµιευτήρων µεγάλη ετοιµότητα για εκµετάλλευση του υδροδυναµικού χωρίς σοβαρές απαιτήσεις για έργα Πολιτικού Μηχανικού Η ύπαρξη µεγάλων φυσικών ταµιευτήρων προσδίδει στο υδροδυναµικό της Ελλάδας µεγάλη φυσική ρυθµιστική ικανότητα και το κάνει κατάλληλο για την αντιµετώπιση του φορτίου αιχµής. Σε ποσά το υδροδυναµικό της Ελλάδας έχει ως εξής: 1. Συνολικό ετήσιο θεωρητικό επιφανειακό υδροδυναµικό περίπου 84,5 TWh/yr 2. Ειδικό ετήσιο θεωρητικό επιφανειακό υδροδυναµικό 0,75 GWh/km 2 3. Τεχνικά και οικονοµικά εκµεταλλεύσιµο υδροδυναµικό 21 TWh/yr 4. Συνολική εγκατεστηµένη ισχύς ΥΗΣ ήταν MW το 1992, το 1998 και MW το Οι Υδροηλεκτρικοί Σταθµοί της ΕΗ ανά ποταµό σήµερα (2010) είναι: Υ Ρ - 18.

19 - Συγκρότηµα Αχελώου (Κρεµαστά, Καστράκι, Στράτος I &II, Γκιώνα, Γλαύκος): Σύνολο 925,6 MW - Συγκρότηµα Αλιάκµονα (Πολύφυτο, Σφηκιά, Ασώµατα, Αγ. Βαρβάρα, Μακροχώρι, Βέρµιο, Άγρας, Εδεσσαίος): Σύνολο 880,2 MW - Συγκρότηµα Αράχθου (Π. Αώου, Πουρνάρι I & II, Λούρος): Σύνολο 553,9 MW - Συγκρότηµα Νέστου (Θησαυρός, Πλατανόβρυση): Σύνολο 500 MW - ΥΗΣ Ν. Πλαστήρα: 129,9 MW - ΥΗΣ Λάδωνα: 70 MW - Λοιποί Μικροί ΥΗΣ: 1,3 MW ΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. Σύνολο MW Στην εικόνα Υ Ρ-25 φαίνεται το ποσοστό συµµετοχής κάθε ποταµού στη συνολική υδροηλεκτρική παραγωγή της Ελλάδας. Εικόνα Υ Ρ-25: Ποσοστό συµµετοχής ποταµού στο σύνολο της υδροηλεκτρικής παραγωγής Το υδροδυναµικό της χώρας µας συγκρινόµενο µε το υδροδυναµικό των χωρών της Ευρώπης έχει από τους µικρότερους βαθµούς εκµετάλλευσης, αν και η χώρα µας είναι 6η από πλευράς πυκνότητας υδροδυναµικού. Επίσης, η χώρα µας έχει έναν από τους µικρότερους ετήσιους συντελεστές εκµετάλλευσης της υδροηλεκτρικής παραγωγής σε όλο τον κόσµο (0,162) και το µικρότερο ποσοστό αξιοποιηθέντος από το εκµεταλλεύσιµο υδροδυναµικό σε όλη την Ευρώπη. Το συµπέρασµα από τα προηγούµενα είναι ότι το µέτρο εκµετάλλευσης του υδροδυναµικού στην Ελλάδα µέχρι τώρα είναι απαράδεκτο σε διεθνές επίπεδο και ότι πρέπει να αυξηθεί ο ρυθµός ανάπτυξης των υδροηλεκτρικών έργων. Υ Ρ - 19.

20 Στην εικόνα Υ Ρ-26 φαίνεται η γεωγραφική τοποθέτηση των σταθµών παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος στην Ελλάδα, ενώ στην εικόνα Υ Ρ-27 φαίνονται οι υδροηλεκτρικοί σταθµοί της χώρας.. Εικόνα Υ Ρ-26: Γεωγραφική κατανοµή των σταθµών παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος στην Ελλάδα Εικόνα Υ Ρ-27: Οι υδροηλεκτρικοί σταθµοί της χώρας Υ Ρ - 20.

21 Οι πρώτοι υδροηλεκτρικοί σταθµοί στη χώρα µας λειτούργησαν την δεκαετία του 20 και ήταν πολύ µικρής ισχύος. Μετά τον Β Παγκόσµιο Πόλεµο κατασκευάστηκαν και λειτούργησαν αρκετοί µεγάλοι σταθµοί. Αξίζει να αναφέρουµε το φράγµα του ΥΗΣ Κρεµαστών που είναι χωµάτινο και ένα από τα µεγαλύτερα την Ευρώπης και το φράγµα Καστρακίου που ήταν το πρώτο που κατασκευάστηκε από ελληνικές εταιρίες. Στη συνέχεια οι επόµενες κατασκευές πέρασαν σε ελληνικά χέρια. Ο προγραµµατισµός της ΕΗ αν και προέβλεπε η συµµετοχή της υδροηλεκτρικής ενέργειας στα τέλη της 10ετίας να είναι περίπου 18% της συνολικής παραγωγής, αυτή το 2009 ήταν 10%. Στον πίνακα Υ Ρ-1 δίνεται το ισοζύγιο ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας τα έτη 2001, 2002 και 2003, απ όπου φαίνεται ότι αν και η εγκαταστηµένη ισχύς των ΥΗΣ το 2003 ήταν το 25% της συνολικής, συµµετείχε µε ποσοστό µόλις 10% στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή. Πίνακας Υ Ρ-1: Ισοζύγιο ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας Υ Ρ - 21.

22 Ο υδροηλεκτρικός σταθµός Macagua στον ποταµό Caroni, Venezuela. ITAIPU - largest power plant on Earth MW of Hydro Power (Brazil, Paraguay) Υ Ρ - 22.

Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Υδροϊσχύς λέγεται η ισχύς που παράγεται κατά την πτώση νερού ορισμένης παροχής από ορισμένο ύψος. Το φαινόμενο αυτό λέγεται υδατόπτωση. Η ισχύς μιας υδατόπτωσης δίνεται από τη σχέση:

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Υδατικών Πόρων - Νερό και Ενέργεια

Διαχείριση Υδατικών Πόρων - Νερό και Ενέργεια ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Διαχείριση Υδατικών Πόρων - Παρουσίαση: Αλέξανδρος Θ. Γκιόκας Πολ. Μηχανικός ΕΜΠ e-mail: al.gkiokas@gmail.com Διάρθρωση ρ παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Oι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί της ΔΕΗ

Oι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί της ΔΕΗ Oι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί της ΔΕΗ Γεώργιος Λέρης Διευθυντής Διεύθυνσης Εκμετάλλευσης Υδροηλεκτρικών Σταθμών Οι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί της ΔΕΗ σήμερα - Συγκρότημα Αχελώου (Κρεμαστά, Καστράκι, Στράτος I

Διαβάστε περισσότερα

Επισκόπηση της Ελληνικής

Επισκόπηση της Ελληνικής HYDRO 2006 Porto Carras, 25-27.09.2006 Μεγιστοποιώντας τα Οφέλη της Υδροηλεκτρικής Ενέργειας Επισκόπηση της Ελληνικής Υδροηλεκτρικής Ενέργειας Aβραάμ Mιζάν, Γενικός ιευθυντής ημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού

Διαβάστε περισσότερα

Εκμετάλλευση των Υδροηλεκτρικών Σταθμών ως Έργων Πολλαπλού Σκοπού

Εκμετάλλευση των Υδροηλεκτρικών Σταθμών ως Έργων Πολλαπλού Σκοπού ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ & Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Εκμετάλλευση των Υδροηλεκτρικών Σταθμών ως Έργων Πολλαπλού Σκοπού

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΩΝ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΩΝ 3 o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΩΝ Σ. ΡΩΤΗ Τομεάρχης Κλάδου Περιβάλλοντος ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥΣ

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥΣ Κατηγορίες ενεργειακών πόρων: 1. Συμβατικές ή μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 2. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) Μορφές των ΑΠΕ Αιολική Ενέργεια:

Διαβάστε περισσότερα

Yδρολογικός κύκλος. Κατηγορίες ΥΗΕ. Υδροδαμική (υδροηλεκτρική) ενέργεια: Η ενέργεια που προέρχεται από την πτώση του νερού από κάποιο ύψος

Yδρολογικός κύκλος. Κατηγορίες ΥΗΕ. Υδροδαμική (υδροηλεκτρική) ενέργεια: Η ενέργεια που προέρχεται από την πτώση του νερού από κάποιο ύψος ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Υδροδαμική (υδροηλεκτρική) ενέργεια: Η ενέργεια που προέρχεται από την πτώση του νερού από κάποιο ύψος Πηγή της ενέργειας: η βαρύτητα Καθώς πέφτει το νερό από κάποιο ύψος Η,

Διαβάστε περισσότερα

Παρά το γεγονός ότι παρατηρείται αφθονία του νερού στη φύση, υπάρχουν πολλά προβλήματα σε σχέση με τη διαχείρισή του.

Παρά το γεγονός ότι παρατηρείται αφθονία του νερού στη φύση, υπάρχουν πολλά προβλήματα σε σχέση με τη διαχείρισή του. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το νερό είναι ανανεώσιμος πόρος και αποτελεί ζωτικό στοιχείο για την επιβίωση του ανθρώπου, της πανίδας, της χλωρίδας και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Η ύπαρξη και η επάρκειά του είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΓΡ. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Αγγελίδης Π., Αναπλ. Καθηγητής ΤΥΠΟΙ - ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η τραγωδία της υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα της κρίσης

Η τραγωδία της υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα της κρίσης Ημερίδα Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ) Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΥΔΑΤΙΝΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ Οι νέες προκλήσεις στην γεωργία και στην υδροηλεκτρική ενέργεια, η νέα λίμνη Κάρλα Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2019 Η τραγωδία

Διαβάστε περισσότερα

Νερό και ενέργεια τον 21 ο αιώνα Πτυχές της υδροηλεκτρικής παραγωγής

Νερό και ενέργεια τον 21 ο αιώνα Πτυχές της υδροηλεκτρικής παραγωγής Ημερίδα Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 21 Μαρτίου 2016, Περισσός Νερό και ενέργεια τον 21 ο αιώνα Πτυχές της υδροηλεκτρικής παραγωγής Νίκος Μαμάσης και Δημήτρης Κουτσογιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Yδρολογικός κύκλος. Κατηγορίες ΥΗΕ. Υδροδαμική (υδροηλεκτρική) ενέργεια: Η ενέργεια που προέρχεται από την πτώση του νερού από κάποιο ύψος

Yδρολογικός κύκλος. Κατηγορίες ΥΗΕ. Υδροδαμική (υδροηλεκτρική) ενέργεια: Η ενέργεια που προέρχεται από την πτώση του νερού από κάποιο ύψος ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Υδροδαμική (υδροηλεκτρική) ενέργεια: Η ενέργεια που προέρχεται από την πτώση του νερού από κάποιο ύψος Πηγή της ενέργειας: η βαρύτητα Καθώς πέφτει το νερό από κάποιο ύψος Η,

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχές της υδροηλεκτρικής παραγωγής

Πτυχές της υδροηλεκτρικής παραγωγής Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων 26 Μαΐου 2016 Θέμα ημερήσιας διάταξης: Φράγματα και μικρά Υδροηλεκτρικά έργα Πτυχές της υδροηλεκτρικής παραγωγής Νίκος Μαμάσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ενότητα 2: Υδροηλεκτρικοί σταθμοί Χατζηαθανασίου Βασίλειος Καδή Στυλιανή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) Ενότητα 7: Μικρά Yδροηλεκτρικά Σπύρος Τσιώλης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1 ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ο κύκλος του νερού: Εξάτμιση-Μεταφορά-Υετός-Ποτάμι-Λίμνη-Υδροφόρος Ορίζοντας ΧΙΟΝΙ ΒΡΟΧΗ ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ ΕΞΑΤΜΙΣΟΔΙΑΠΝΟΗ ΕΞΑΤΜΙΣΗ ΕΞΑΤΜΙΣΗ ΥΔΡΟΦΟΡΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 3 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΝΕΡΟΥ: εισροές-εκροές

Διαβάστε περισσότερα

Η τραγωδία της υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα της κρίσης

Η τραγωδία της υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα της κρίσης Ημερίδα Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ) Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΥΔΑΤΙΝΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ Οι νέες προκλήσεις στη γεωργία και στην υδροηλεκτρική ενέργεια, η νέα λίμνη Κάρλα Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2019 Η τραγωδία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε. ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ H ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε. Ιωάννης Αργυράκης Διευθυντής Διεύθυνσης Υδροηλεκτρικής Παραγωγής 1951 Ιδρύεται η ΔΗΜΟΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ & Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οι Υδροηλεκτρικοί Σταθµοί της ΕΗ Α.Ε. και η συµβολή τους στην κάλυψη των Ενεργειακών Αναγκών της Χώρας.

Οι Υδροηλεκτρικοί Σταθµοί της ΕΗ Α.Ε. και η συµβολή τους στην κάλυψη των Ενεργειακών Αναγκών της Χώρας. Οι Υδροηλεκτρικοί Σταθµοί της ΕΗ Α.Ε. και η συµβολή τους στην κάλυψη των Ενεργειακών Αναγκών της Χώρας. Ι. Γ. Αργυράκης Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Βοηθός /ντής Υδροηλεκτρικής Παραγωγής ΕΗ Α.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΙΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΙΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΙΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Η αξιοποίηση της υδραυλικής ενέργειας ήταν γνωστή από την αρχαιότητα μέσω των υδρόμυλων. Αυτού του τύπου μικρής

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας Μελέτη και περιγραφή του ΜΥΗΣ Γλαύκου

Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας Μελέτη και περιγραφή του ΜΥΗΣ Γλαύκου Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας Μελέτη και περιγραφή του ΜΥΗΣ Γλαύκου Σπουδαστές: 1. Άγγελος Γεωργίτσης 2. Αναστάσιος Σίννης Εισηγητής: Γεώργιος Κ. Βαρελίδης Πόπη Π. Θεοδωράκου-Βαρελίδου Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ. Αγγελίδης Π., Αναπλ. Καθηγητής

ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ. Αγγελίδης Π., Αναπλ. Καθηγητής ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ Αγγελίδης Π., Αναπλ. Καθηγητής ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΤΗΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟ (σε kwh) στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Ήπιες και νέες μορφές ενέργειας

Ήπιες και νέες μορφές ενέργειας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Ήπιες και νέες μορφές ενέργειας Ενότητα 1: ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ I Εισαγωγή Σκόδρας Γεώργιος, Αν. Καθηγητής gskodras@uowm.gr Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Εισηγητές : Βασιλική Σπ. Γεμενή Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Δ.Π.Θ Θεόδωρος Γ. Μπιτσόλας Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Π.Δ.Μ Λάρισα 2013 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΠΕ 2. Ηλιακή ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Αντλησιοταμιεύσεις: Έργα με

Αντλησιοταμιεύσεις: Έργα με Αντλησιοταμιεύσεις: Έργα με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία Ο ρόλος των Αντλησιοταμιεύσεων & των Μεγάλων Υδροηλεκτρικών Έργων στο ενεργειακό σύστημα της χώρας Ι.Π. Στεφανάκος Δρ. Πολ. Μηχανικός, τ. Επίκ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕnergyTec 2006 Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO PALACE Μαρούσι, 23-26.11.2006 Μορφές & ιαχείριση Ενέργειας

ΕnergyTec 2006 Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO PALACE Μαρούσι, 23-26.11.2006 Μορφές & ιαχείριση Ενέργειας ΕnergyTec 2006 Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO PALACE Μαρούσι, 23-26.11.2006 Μορφές & ιαχείριση Ενέργειας Η Ανάπτυξη του Ελληνικού Υδροδυναμικού & η Τεχνογνωσία της ΕΗ Α.Ε. Γιώργος Τριανταφύλλης, ιευθυντής ημόσια

Διαβάστε περισσότερα

Ένας σημαντικός ανανεώσιμος αναξιοποίητος ενεργειακός πόρος

Ένας σημαντικός ανανεώσιμος αναξιοποίητος ενεργειακός πόρος ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΟ Ένας σημαντικός ανανεώσιμος αναξιοποίητος ενεργειακός πόρος Γιώργος Ανδριώτης Πολιτικός Μηχανικός ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΕΕ 2010 ΕΝΕΡΓΕΙΑ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ-ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Διαπίστωση:Απαισιόδοξες

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμη Ενέργεια & Υδροηλεκτρικά Έργα. Υδροηλεκτρικά έργα

Ανανεώσιμη Ενέργεια & Υδροηλεκτρικά Έργα. Υδροηλεκτρικά έργα Ανανεώσιμη Ενέργεια & Υδροηλεκτρικά Έργα 8 ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Υδροηλεκτρικά έργα Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης & Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

2 Υφιστάμενη κατάσταση και θεσμικό πλαίσιο

2 Υφιστάμενη κατάσταση και θεσμικό πλαίσιο Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Ενέργεια Αλέξανδρος θ. Γκιόκας Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ Αθήνα, 2009 1 Εισαγωγή Ο όρος «βιώσιμη ανάπτυξη» αποτελεί σήμερα ίσως τον πιο δημοφιλή όρο, που συνοδεύει προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΒΑΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΙΓΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΑΛΑΚΟΣ ΚΑΖΑΤΖΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΙΣΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΡΝΕΖΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΒΑΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΙΓΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΑΛΑΚΟΣ ΚΑΖΑΤΖΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΙΣΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΡΝΕΖΟΣ ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥΧΡΙΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣΚΑΝΕΛΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣΔΙΒΑΡΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣΣΤΙΓΚΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΗΝΤΡΟΥΣΩΤΗΡΙΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣΓΑΛΑΚΟΣ ΣΟΦΙΑΚΑΖΑΤΖΙΔΟΥ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥΔΕΣΠΟΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

ΘΕΜΑ: ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΘΕΜΑ: ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΑΛΙΣΙΟΒΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ 2 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α2 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΧΟΛ.ΕΤΟΣ:2014-2015 1 η Ενότητα ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΗΕ µόνο ή και Μεγάλα Υδροηλεκτρικά Έργα;

ΜΥΗΕ µόνο ή και Μεγάλα Υδροηλεκτρικά Έργα; ΜΥΗΕ µόνο ή και Μεγάλα Υδροηλεκτρικά Έργα; Ορόλοςτουςστοενεργειακό σύστηµα τηςχώρας Ι.Π. Στεφανάκος ρ. Πολιτικός µηχανικός, Λέκτορας ΕΜΠ Ιωάννινα, 2009 Προσυνεδριακή Εκδήλωση ΤΕΕ, 20-21 Μαρτίου 1 Ιωάννινα,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία. Υδραυλική ενέργεια

Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία. Υδραυλική ενέργεια Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία 1 ο και 5 ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Υδραυλική ενέργεια Ανδρέας Ευστρατιάδης & Νίκος Μαμάσης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 3 Ο Υ Ρ Α Υ Λ Ι Κ Α Φ Ρ Α Γ Μ Α Τ Α - Σ Υ Μ Π Λ Η Ρ Ω Μ Α Τ Ι Κ Ε Σ Υ Π Ο Ο Μ Ε Σ Ρ Λ Ε Ω Ν Ι Α Σ Α Ν Θ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ Ε Π Ι Κ Ο Υ Ρ Ο Σ Κ Α Θ Η Γ Η Τ Η Σ

Διαβάστε περισσότερα

Νερό & Ενέργεια. Όνομα σπουδαστών : Ανδρέας Κατσιγιάννης Μιχάλης Παπαθεοδοσίου ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Νερό & Ενέργεια. Όνομα σπουδαστών : Ανδρέας Κατσιγιάννης Μιχάλης Παπαθεοδοσίου ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Νερό & Ενέργεια Όνομα σπουδαστών : Ανδρέας Κατσιγιάννης Μιχάλης Παπαθεοδοσίου Υπεύθυνος Καθηγητής : κ. Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις του ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Μακεδονίας για το Τέλος ΑΠΕ, λιγνιτικών σταθμών και μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων

Προτάσεις του ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Μακεδονίας για το Τέλος ΑΠΕ, λιγνιτικών σταθμών και μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων Προτάσεις του ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Μακεδονίας για το Τέλος ΑΠΕ, λιγνιτικών σταθμών και μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων 6/7/2011 1 Προτάσεις του ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Μακεδονίας για το Τέλος ΑΠΕ, λιγνιτικών σταθμών και

Διαβάστε περισσότερα

ιερεύνηση των δυνατοτήτων κατασκευής νέων μονάδων αντλησιοταμίευσης στην Ελλάδα

ιερεύνηση των δυνατοτήτων κατασκευής νέων μονάδων αντλησιοταμίευσης στην Ελλάδα ΕΜΠ: Ερευνητικό Έργο 62/2423 ( υνατότητες κατασκευής έργων αποταμίευσης μέσω άντλησης σε περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας) Χρηματοδότης: Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ιερεύνηση των δυνατοτήτων κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαίνια Αναρρυθμιστικού Έργου Αγίας Βαρβάρας Σάββατο, 28 Μαρτίου Χαιρετισμός Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ Α.Ε. κ. Τάκη Αθανασόπουλου

Εγκαίνια Αναρρυθμιστικού Έργου Αγίας Βαρβάρας Σάββατο, 28 Μαρτίου Χαιρετισμός Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ Α.Ε. κ. Τάκη Αθανασόπουλου 1 Εγκαίνια Αναρρυθμιστικού Έργου Αγίας Βαρβάρας Σάββατο, 28 Μαρτίου 2009 Χαιρετισμός Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ Α.Ε. κ. Τάκη Αθανασόπουλου Σεβασμιότατε, Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι εκπρόσωποι

Διαβάστε περισσότερα

Ταµιευτήρας Πλαστήρα

Ταµιευτήρας Πλαστήρα Ταµιευτήρας Πλαστήρα Σύντοµο ιστορικό Ηλίµνη δηµιουργήθηκε µετηνκατασκευήτουφράγµατος Πλαστήρα στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η πλήρωση του ταµιευτήρα ξεκίνησε το 1959. Ο ποταµός στον οποίοκατασκευάστηκετοφράγµα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΒΑΘΜΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΜΙΑ ΥΔΡΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΒΑΘΜΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΜΙΑ ΥΔΡΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ:Γ2 ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΚΛΑΒΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΒΑΘΜΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΜΙΑ ΥΔΡΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ 01 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση πλημμυρών στα φράγματα της ΔΕΗ Α.Ε. στους ποταμούς Αχελώο, Άραχθο και Νέστο (Δεκέμβριος 2005)

Αντιμετώπιση πλημμυρών στα φράγματα της ΔΕΗ Α.Ε. στους ποταμούς Αχελώο, Άραχθο και Νέστο (Δεκέμβριος 2005) ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Αντιμετώπιση πλημμυρών στα φράγματα της ΔΕΗ Α.Ε. στους ποταμούς Αχελώο, Άραχθο και Νέστο (Δεκέμβριος 2005) Γεώργιος Λέρης Μηχανολόγος Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

«Πολλαπλή και ολοκληρωμένη αξιοποίηση και διαχείριση υδροδυναμικού υφιστάμενων υδραυλικών δικτύων μέσω μικρών υδροηλεκτρικών έργων»

«Πολλαπλή και ολοκληρωμένη αξιοποίηση και διαχείριση υδροδυναμικού υφιστάμενων υδραυλικών δικτύων μέσω μικρών υδροηλεκτρικών έργων» 3rd Water Conference Ετήσια Συνάντηση για την Αειφόρο Διαχείριση Υδάτινων Πόρων 31 Μαΐου 2016. «Πολλαπλή και ολοκληρωμένη αξιοποίηση και διαχείριση υδροδυναμικού υφιστάμενων υδραυλικών δικτύων μέσω μικρών

Διαβάστε περισσότερα

υνατότητες και εφαρµογές στην Ελλάδα

υνατότητες και εφαρµογές στην Ελλάδα FUSEGATES: Θυροφράγµατα Ασφαλείας Σύστηµα αντιµετώπισης των αιχµών των πληµµυρών, µε παράλληλη αύξηση της χωρητικότητας ή ταπείνωση της ανώτατης στάθµης πληµµύρας του ταµιευτήρα υνατότητες και εφαρµογές

Διαβάστε περισσότερα

V Περιεχόμενα Πρόλογος ΧΙΙΙ Κεφάλαιο 1 Πηγές και Μορφές Ενέργειας 1 Κεφάλαιο 2 Ηλιακό Δυναμικό 15

V Περιεχόμενα Πρόλογος ΧΙΙΙ Κεφάλαιο 1 Πηγές και Μορφές Ενέργειας 1 Κεφάλαιο 2 Ηλιακό Δυναμικό 15 V Περιεχόμενα Πρόλογος ΧΙΙΙ Κεφάλαιο 1 Πηγές και Μορφές Ενέργειας 1 1.1 Εισαγωγή 1 1.2 Η φύση της ενέργειας 1 1.3 Πηγές και μορφές ενέργειας 4 1.4 Βαθμίδες της ενέργειας 8 1.5 Ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ Α.Ε. και η συμβολή τους στην διαχείριση των υδατικών πόρων

Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ Α.Ε. και η συμβολή τους στην διαχείριση των υδατικών πόρων Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ Α.Ε. και η συμβολή τους στην διαχείριση των υδατικών πόρων Ι. Αργυράκης Δ.ντής Διεύθυνσης Υδροηλεκτρικής Παραγωγής, ΔΕΗ Α.Ε. Λέξεις κλειδιά: Υδροηλεκτρικοί σταθμοί (ΥΗΣ),

Διαβάστε περισσότερα

5-6 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ

5-6 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ -6 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΥΔΡΟΣΤΡΟΒΙΛΟΙ PELTON & FRANCIS Σκοπός της Άσκησης Σκοπός της άσκησης είναι η χάραξη των καμπυλών ισχύος, ροπής στρέψης και βαθμού απόδοσης συναρτήσει του αριθμού στροφών των υδροστροβίλων

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη και οικονομική αξιολόγηση φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε οικία στη νήσο Κω

Μελέτη και οικονομική αξιολόγηση φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε οικία στη νήσο Κω Μελέτη και οικονομική αξιολόγηση φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε οικία στη νήσο Κω ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑ /04/2013 ΓΑΛΟΥΖΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Εισαγωγή Σκοπός αυτής της παρουσίασης είναι μία συνοπτική περιγραφή της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ : ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ - ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ Σ. ΡΩΤΗ Πολ. Μηχ. ΕΜΠ, MSc, DIC ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΟΣΕΩΣ ΤΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ

ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΟΣΕΩΣ ΤΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΟΣΕΩΣ ΤΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι ταµιευτήρες είναι υδραυλικά έργα που κατασκευάζονται µε σκοπό τον έλεγχο και την ρύθµιση της παροχής των υδατορρευµάτων. Ανάλογα µε το µέγεθός

Διαβάστε περισσότερα

Υ ΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ιαχείριση πληµµυρών

Υ ΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ιαχείριση πληµµυρών Υ ΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ιαχείριση πληµµυρών Νίκος Μαµάσης Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων Τοµέας Υδατικών Πόρων Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Σκοπός της Άσκησης: Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι α) η κατανόηση της αρχής λειτουργίας των μηχανών συνεχούς ρεύματος, β) η ανάλυση της κατασκευαστικών

Διαβάστε περισσότερα

Υδροσύστηµα Αώου. Επίσκεψη στα πλαίσια του ΜΠΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» του ΕΜΠ

Υδροσύστηµα Αώου. Επίσκεψη στα πλαίσια του ΜΠΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» του ΕΜΠ Υδροσύστηµα Αώου Επίσκεψη στα πλαίσια του ΜΠΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» του ΕΜΠ Ιούνιος 2014 Θέση Υδροσυστήµατος Πηγή:ΛεονταρίτηςΑ.., Υδρολογική Ανάλυση και ιερεύνηση Υδροσυστήµατος Αώου- Βοϊδοµάτη Υδροσύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

1. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ενέργεια είναι κύρια ιδιότητα της ύλης που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές (κίνηση, θερμότητα, ηλεκτρισμός, φως, κλπ.) και γίνεται αντιληπτή (α) όταν μεταφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Υδροηλεκτρικά Έργα και Μικρή ΔΕΗ

Υδροηλεκτρικά Έργα και Μικρή ΔΕΗ Υδροηλεκτρικά Έργα και Μικρή ΔΕΗ Του Ι.Π. Στεφανάκου Σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για τη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ, συνολικά έξι (6) μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα της εταιρείας συνολικής ισχύος περί

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση. Μόνιµης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ. για την Προσυνεδριακή Εκδήλωση

Εισήγηση. Μόνιµης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ. για την Προσυνεδριακή Εκδήλωση ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ Εισήγηση Μόνιµης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ για την Προσυνεδριακή Εκδήλωση "Η Συµβολή των Υδροηλεκτρικών Έργων στον Ενεργειακό Σχεδιασµό της Χώρας" Ιωάννινα, 20 και 21 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ Εισαγωγή Το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας βρίσκεται στον άνω ρου του ποταμού Αχελώου, κοντά στο χωριό Μεσοχώρα, και αποτελεί την πρώτη βαθμίδα αξιοποιήσεώς του. Το έργο της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ. Γ. Λέρης Μηχανολόγος Μηχανικός Δ/ντής Δ/νσης Εκμ/σης ΥΗΣ

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ. Γ. Λέρης Μηχανολόγος Μηχανικός Δ/ντής Δ/νσης Εκμ/σης ΥΗΣ 1 ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ Γ. Λέρης Μηχανολόγος Μηχανικός Δ/ντής Δ/νσης Εκμ/σης ΥΗΣ 2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Στην παρούσα εργασία θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω τους ΥΗΣ, τα σημαντικά αυτά έργα πολλαπλού

Διαβάστε περισσότερα

Υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες

Υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες Υδροηλεκτρικά Έργα 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ

ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ / ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡ. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Αγγελίδης Π., Αναπλ. καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

«Η πολλαπλή ωφελιμότητα και συμβολή των ΥΗΕ στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Παραμετρική αξιολόγηση υδροδυναμικών έργων της Θεσσαλίας»

«Η πολλαπλή ωφελιμότητα και συμβολή των ΥΗΕ στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Παραμετρική αξιολόγηση υδροδυναμικών έργων της Θεσσαλίας» «Η πολλαπλή ωφελιμότητα και συμβολή των ΥΗΕ στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Παραμετρική αξιολόγηση υδροδυναμικών έργων της Θεσσαλίας» ΤΕΕ/ΚΔΘ Δεκέμβριος 2012 1 Υδατικό Διαμέρισμα Θεσσαλίας 08 Έκταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» Υδατικό Περιβάλλον και Ανάπτυξη

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» Υδατικό Περιβάλλον και Ανάπτυξη http://www.circleofblue.org/waternews/2010/world/water-scarcity-prompts-different-plans-to-reckon-with-energy-choke-point-in-the-u-s/ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2 Στην έξοδο λεκάνης απορροής µετρήθηκε το παρακάτω καθαρό πληµµυρογράφηµα (έχει αφαιρεθεί η βασική ροή):

ΑΣΚΗΣΗ 2 Στην έξοδο λεκάνης απορροής µετρήθηκε το παρακάτω καθαρό πληµµυρογράφηµα (έχει αφαιρεθεί η βασική ροή): ΑΣΚΗΣΗ 1 Αρδευτικός ταµιευτήρας τροφοδοτείται κυρίως από την απορροή ποταµού που µε βάση δεδοµένα 30 ετών έχει µέση τιµή 10 m 3 /s και τυπική απόκλιση 4 m 3 /s. Ο ταµιευτήρας στην αρχή του υδρολογικού

Διαβάστε περισσότερα

Πλημμύρες Case studies

Πλημμύρες Case studies Πλημμύρες Case studies Υδροσύστημα Εδεσσαίου Υδροσύστημα Αράχθου Υδοσύστημα Αχελώου Ρέμα Πικροδάφνης Πλημμύρες Ολλανδίας Νίκος Μαμάσης Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων Αθήνα 214 Υδροσύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Υδρολογική θεώρηση της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου Πλαστήρα

Υδρολογική θεώρηση της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου Πλαστήρα Διημερίδα για τη διαχείριση των υδατικών πόρων στη λίμνη Πλαστήρα Νεοχώρι Καρδίτσας 26-27 Ιανουαρίου 21 Υδρολογική θεώρηση της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου Πλαστήρα Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας

Διαβάστε περισσότερα

Υδατικοί πόροι Ν. Αιτωλοακαρνανίας: Πηγή καθαρής ενέργειας

Υδατικοί πόροι Ν. Αιτωλοακαρνανίας: Πηγή καθαρής ενέργειας «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», ΑΘΗΝΑ, 12-14 Δεκεμβρίου 2012 Υδατικοί πόροι Ν. Αιτωλοακαρνανίας: Πηγή καθαρής ενέργειας Ακράτος Χρήστος Λέκτορας ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ & ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΚΕΜΕΡΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Πρότζεκτ β. Ηλιακή Ενέργεια Γιώργος Αραπόπουλος Κώστας Νταβασίλης (Captain) Γεράσιμος Μουστάκης Χρήστος Γιαννόπουλος Τζόνι Μιρτάι

Εργασία Πρότζεκτ β. Ηλιακή Ενέργεια Γιώργος Αραπόπουλος Κώστας Νταβασίλης (Captain) Γεράσιμος Μουστάκης Χρήστος Γιαννόπουλος Τζόνι Μιρτάι Εργασία Πρότζεκτ β Τετραμήνου Ηλιακή Ενέργεια Γιώργος Αραπόπουλος Κώστας Νταβασίλης (Captain) Γεράσιμος Μουστάκης Χρήστος Γιαννόπουλος Τζόνι Μιρτάι Λίγα λόγια για την ηλιακή ενέργεια Ηλιακή ενέργεια χαρακτηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ. Αγγελίδης Π., Αναπλ.

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ. Αγγελίδης Π., Αναπλ. ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ Αγγελίδης Π., Αναπλ. καθηγητής ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΔΕ ΟΡΙΣΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤεχνικόΕπιμελητήριοΕλλάδας Τμήμα Ηπείρου Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 20-21 Μαρτίου 2009 Σχετικά με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε : 100

Διαβάστε περισσότερα

Η Εκµετάλλευση των Υδροηλεκτρικών Σταθµών της ΕΗ Α.Ε. ως Έργα Πολλαπλού Σκοπού.

Η Εκµετάλλευση των Υδροηλεκτρικών Σταθµών της ΕΗ Α.Ε. ως Έργα Πολλαπλού Σκοπού. Η Εκµετάλλευση των Υδροηλεκτρικών Σταθµών της ΕΗ Α.Ε. ως Έργα Πολλαπλού Σκοπού. Γ. Λ. Γεώργιος Λέρης Μηχανολόγος Μηχανικός ιευθυντής ιεύθυνσης Εκµετάλλευσης Υδροηλεκτρικών Σταθµών Λέξεις κλειδιά: υδροηλεκτρικοί

Διαβάστε περισσότερα

Λιµνοδεξαµενές & Μικρά Φράγµατα

Λιµνοδεξαµενές & Μικρά Φράγµατα Λιµνοδεξαµενές & Μικρά Φράγµατα Φώτης Σ. Φωτόπουλος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MEng ΕΜΠ, ΜSc MIT Ειδικός συνεργάτης ΕΜΠ, & Επιλογή τύπου και θέσης έργου Εκτίµηση χρήσεων & αναγκών σε νερό Οικονοµοτεχνική

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας

Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας Ενότητα 8: Αειφορία στην Παραγωγή Ενέργειας Μουσιόπουλος Νικόλαος Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΥδροδυναµικέςΜηχανές

ΥδροδυναµικέςΜηχανές ΥδροδυναµικέςΜηχανές Χαρακτηριστικές καµπύλες υδροστροβίλων Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης Θεωρητικήχαρακτηριστική υδροστροβίλου Θεωρητική χαρακτηριστική υδροστροβίλου

Διαβάστε περισσότερα

Γενική διάταξη Υ/Η έργων

Γενική διάταξη Υ/Η έργων Υδροηλεκτρικά Έργα 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Γενική διάταξη Υ/Η έργων Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης & Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα µόνο ή και Μεγάλα;

Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα µόνο ή και Μεγάλα; Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα µόνο ή και Μεγάλα; Ορόλοςτουςστοενεργειακό σύστηµα τηςχώρας Ι.Π. Στεφανάκος ρ. Πολιτικός µηχανικός, Λέκτορας ΕΜΠ Νοέµβριος 2011 Μικρά ΥΗΕ µόνο ή και Μεγάλα; 1 Νοέµβριος 2011 Μικρά

Διαβάστε περισσότερα

Η συµβολή των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στην επίτευξη Ενεργειακού Πολιτισµού

Η συµβολή των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στην επίτευξη Ενεργειακού Πολιτισµού Η συµβολή των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στην επίτευξη Ενεργειακού Πολιτισµού ρ. Ηλίας Κούτσικος, Φυσικός - Γεωφυσικός Πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ιδάσκων Πανεπιστηµίου Αθηνών Ε ι σ α γ ω γ ή...

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ Υ ΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΗΓΩΝ ΑΩΟΥ Το υδροηλεκτρικό έργο, στοσύνολότου, έχει κατασκευασθεί εντός των ορίων των ήµων: Μετσόβου Εγνατίας Ανατολικού Ζαγορίου Η Τεχνητή λίµνη του ΥΗΣ Πηγών

Διαβάστε περισσότερα

Ήπιες και νέες μορφές ενέργειας

Ήπιες και νέες μορφές ενέργειας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Ήπιες και νέες μορφές ενέργειας Ενότητα : Υδροηλεκτρική Ενέργεια IV Μικρά ΥΗΕ Σκόδρας Γεώργιος, Αν. Καθηγητής gskodras@uowm.gr Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ Μ-ΥΗΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ. Γιούλα Τσικνάκου ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π

ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ Μ-ΥΗΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ. Γιούλα Τσικνάκου ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ Μ-ΥΗΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ Γιούλα Τσικνάκου ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π TA M-YHE ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΩΡΟ Λειτουργούν 17.400 Μ-ΥΗΕ Εγκατεστημένη ισχύς 12.500 MW Παραγόμενη ενέργεια 50.100 GWh

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία

Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία Υδροηλεκτρική ενέργεια Νίκος Μαμάσης, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Άδεια Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΥδροηλεκτρικάΈργα Κ.Α.Π.Ε CRES. Παναγιωτόπουλος Μιχαήλ

ΥδροηλεκτρικάΈργα Κ.Α.Π.Ε CRES. Παναγιωτόπουλος Μιχαήλ ΥδροηλεκτρικάΈργα Κ.Α.Π.Ε CRES Παναγιωτόπουλος Μιχαήλ Περιεχόµενα Εισαγωγή. Τεχνικές αρχές λειτουργίας. Τεχνικές παράµετροι που επιδρούν στις χρηµατορροές κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής των ΜΥΗ Συστηµάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Σε ένα ηλεκτρικό δίκτυο, είτε αυτό είναι ένα ισχυρό διασυνδεδεμένο δίκτυο (όπως αυτό της ηπειρωτικής χώρας) είτε είναι αυτόνομο (μεγάλης ή

Σε ένα ηλεκτρικό δίκτυο, είτε αυτό είναι ένα ισχυρό διασυνδεδεμένο δίκτυο (όπως αυτό της ηπειρωτικής χώρας) είτε είναι αυτόνομο (μεγάλης ή 1 Η ανάγκη της αποθήκευσης ενέργειας Σε ένα ηλεκτρικό δίκτυο, είτε αυτό είναι ένα ισχυρό διασυνδεδεμένο δίκτυο (όπως αυτό της ηπειρωτικής χώρας) είτε είναι αυτόνομο (μεγάλης ή μικρότερης ισχύος, όπως τα

Διαβάστε περισσότερα

Υδραυλικές Μηχανές και Ενέργεια

Υδραυλικές Μηχανές και Ενέργεια Υδραυλικές Μηχανές και Ενέργεια Διάλεξη 12 - Σύγκριση μεταξύ υδροστροβίλων δράσεως και αντιδράσεως - Υδροηλεκτρικά έργα Σκουληκάρης Χαράλαμπος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχ. Η/Υ, MSc, PhD hskoulik@civil.auth.gr

Διαβάστε περισσότερα

1. ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ

1. ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 213 1. ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟ 1.1. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 213 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ (GWh) 3.997 GWh Υ/Σ ΟΡΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ- ΔΙΚΤΥΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία υπολογισμού Μεταβλητού Κόστους των Υδροηλεκτρικών Μονάδων, κατά τις διατάξεις του Άρθρου 44, παρ. 5, του ΚΣΗΕ.

Μεθοδολογία υπολογισμού Μεταβλητού Κόστους των Υδροηλεκτρικών Μονάδων, κατά τις διατάξεις του Άρθρου 44, παρ. 5, του ΚΣΗΕ. Μεθοδολογία υπολογισμού Μεταβλητού Κόστους των Υδροηλεκτρικών Μονάδων κατά τις διατάξεις του Άρθρου 44 παρ. 5 του ΚΣΗΕ. 1. Εισαγωγή Σε αντίθεση με τους Θερμοηλεκτρικούς Σταθμούς των οποίων το κόστος παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Ετος Αξιοπιστίας: Πραγμ Διαθ Ισχύς. Πράξη Εγγραφή ΑΔΙ. Ημ/νία 01/01/06. Πλήθος 151. Εκπρ.Φορτίου. Κατάσταση

Ετος Αξιοπιστίας: Πραγμ Διαθ Ισχύς. Πράξη Εγγραφή ΑΔΙ. Ημ/νία 01/01/06. Πλήθος 151. Εκπρ.Φορτίου. Κατάσταση ΑΗΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 8 151 151 151,94709 04/03/08 04/03/08 11/03/08 11/03/08 Αναστολή Επαναφορά από Αναστολή ΑΗΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 9 188 188 188 188 188 188 188 ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ,94372,94372,94372 03/03/08 03/03/08 09/03/08

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ. Αγγελίδης Π., Αναπλ.

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ. Αγγελίδης Π., Αναπλ. ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗ ΥΔΡΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΡΓΑ Αγγελίδης Π., Αναπλ. καθηγητής ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΕΡΓΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Οι υδροστρόβιλοι

Διαβάστε περισσότερα

Ήπιες Μορφές Ενέργειας

Ήπιες Μορφές Ενέργειας Ήπιες Μορφές Ενέργειας Ενότητα 1: Ελευθέριος Αμανατίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Κατανόηση βασικών αρχών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Συντελεστής ισχύος C p σαν συνάρτηση της ποσοστιαίας μείωσης της ταχύτητας του ανέμου (v 0 -v 1 )/v 0

Συντελεστής ισχύος C p σαν συνάρτηση της ποσοστιαίας μείωσης της ταχύτητας του ανέμου (v 0 -v 1 )/v 0 Συντελεστής ισχύος C p σαν συνάρτηση της ποσοστιαίας μείωσης της ταχύτητας του ανέμου (v 0 -v 1 )/v 0 19 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ Ταχύτητα έναρξης λειτουργίας: Παραγόμενη ισχύς = 0 Ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία Υδροηλεκτρική ενέργεια

Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία Υδροηλεκτρική ενέργεια Εισαγωγή στην Ενεργειακή Τεχνολογία Υδροηλεκτρική ενέργεια Νίκος Μαμάσης Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνα 2015 Διάρθρωση παρουσίασης: Υδροηλεκτρική ενέργεια Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Ο μαθητής να μπορεί να (α) αναφέρει πως εφαρμόζεται στη πράξη ο ενεργειακός κύκλος για τη μετατροπή της δυναμικής ενέργειας των καυσίμων, σε ηλεκτρική ενέργεια. (β) διακρίνει σε ποίες κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Θανόπουλος. ντης ΚΕΨΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ι. Θανόπουλος. ντης ΚΕΨΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΥΗΕ Ι. Θανόπουλος ΕΗ Α.Ε.. / νση Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικών Έργων ντης ΚΕΨΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τυπική διάταξη ενός Μικρού ΥΗΕ EUROPEAN SMALL HYDROPOWER ASSOCIATION Belgium Υπολογισµός

Διαβάστε περισσότερα

Π Αιολική ενέργεια Ηλιακή ενέργεια Kυματική ενέργεια Παλιρροιακή ενέργεια Από βιοαέρια. Γεωθερμική ενέργεια Υδραυλική ενέργεια

Π Αιολική ενέργεια Ηλιακή ενέργεια Kυματική ενέργεια Παλιρροιακή ενέργεια Από βιοαέρια. Γεωθερμική ενέργεια Υδραυλική ενέργεια Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε) Π Αιολική ενέργεια Ηλιακή ενέργεια Kυματική ενέργεια Παλιρροιακή ενέργεια Από βιομάζα Από βιοαέρια Γεωθερμική ενέργεια Υδραυλική ενέργεια Σε αντιδιαστολή με τις συμβατικές

Διαβάστε περισσότερα

«Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ»

«Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ» «Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ» ρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός ιευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών και

Διαβάστε περισσότερα

Υ ΡΟ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Υ ΡΟ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Υ ΡΟ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Γενικά Ιστορικά 1. Η Υδρο-δυναµική Ενέργεια ( Υ.Ε.) δηµιουργείται από την επίδραση του Ηλίου στη φύση (εξάτµιση υδάτων). Εµµέσως είναι Ηλιακή Ενέργεια. Σχήµα 1: Υδρολογικός κύκλος

Διαβάστε περισσότερα

8. ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

8. ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 8. ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ Η θάλασσα, που αποτελεί μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, παρέχει τρεις τομείς ενεργειακής εκμετάλλευσης: τη θερμική ενέργεια των ωκεανών την ενέργεια των κυμάτων την ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Υδροηλεκτρικό έργο Γλαύκου

Υδροηλεκτρικό έργο Γλαύκου Υδροηλεκτρικό έργο Γλαύκου Ιστορικό Το υδροηλεκτρικό έργο του Γλαύκου κατασκευάστηκε την περίοδο 1922 1926 από τη δηµοτική επιχείρηση Γλαύκος και είναι το πρώτο στην Ελλάδα. Το έργο προοριζόταν για την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 9 Η

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 9 Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 9 Η τεχνολογία των Α/Γ Βασικά Τεχνικά χαρακτηριστικά και μεγέθη [1] Θεωρητικό Μέρος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α.Π.Ε Ι Κύρια μέρη της Ανεμογεννήτριας Φτερωτή (η στροφέα) που φέρει δύο η τρία πτερύγια.

Διαβάστε περισσότερα