Κατεργασίες επιφανειών αλουμινίου με σκοπό την αντιδιαβρωτική προστασία, τον χρωματισμό και την εκτύπωση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κατεργασίες επιφανειών αλουμινίου με σκοπό την αντιδιαβρωτική προστασία, τον χρωματισμό και την εκτύπωση"

Transcript

1 Κατεργασίες επιφανειών αλουμινίου με σκοπό την αντιδιαβρωτική προστασία, τον χρωματισμό και την εκτύπωση Δρ. Σταματίνα Θεοχάρη Καθηγήτρια Εφαρμογών ΤΕΙ Αθήνας

2 Επιφανειακές κατεργασίες αλουμινίου με σκοπό την εκτύπωση με την μέθοδο της μεταξοτυπίας Σταματίνα Θεοχάρη, Καθηγήτρια Εφαρμογών, Τμήμα Γραφιστικής/Κατεύθυνση Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, ΤΕΙ Αθήνας Παρασκευή Γιώτη, σπουδάστρια Τμήματος Γραφιστικής/Κατεύθυνση Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, ΤΕΙ Αθήνας

3 Περίληψη Αντικείμενο της εργασίας είναι οι επιφανειακές επεξεργασίες του αλουμινίου, που αποτελεί ιδανικό υλικό για μεγάλο πλήθος καινοτόμων εφαρμογών σε πολλούς τομείς (τόσο στον τομέα των Γραφικών τεχνών, όπου περιλαμβάνονται οι εκτυπώσεις, η συσκευασία, κτλ., όσο και της αρχιτεκτονικής, αεροναυπηγικής, ηλεκτρονικής κτλ). Στην συγκεκριμένη εργασία μελετάται η επίδραση ορισμένων παραμέτρων της ανοδικής οξείδωσης του αλουμινίου, όπως η σύσταση κι η θερμοκρασία του διαλύματος ανοδίωσης, το εφαρμοζόμενο δυναμικό και ο χρόνος κατεργασίας στην ποιότητα της εκτύπωσης των ανοδιωμένων δοκιμίων αλουμινίου με την μέθοδο της μεταξοτυπίας.

4 Εισαγωγή Τα πορώδη ανοδικά φιλμ του αλουμινίου συναντούν μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον λόγω των πολυάριθμων πρακτικών εφαρμογών και της ιδιαίτερης μορφολογίας τους. Το φιλμ του οξειδίου, που σχηματίζεται με την διαδικασία της ανοδικής οξείδωσης (ανοδίωσης) σε όξινα διαλύματα, αποτελείται από ένα πορώδες στρώμα από κυψέλες εξαγωνικού σχήματος, που σχηματίζουν στο κέντρο τους έναν πόρο, κάθετα στην επιφάνεια του μετάλλου και ένα λεπτό στρώμα από συμπαγές οξείδιο φραγμό, ανάμεσα στο μέταλλο και στο πορώδες στρώμα. Πολλές ερευνητικές εργασίες έχουν ως αντικείμενο την μελέτη της επίδρασης των συνθηκών ανοδίωσης στην ποιότητα του ανοδικού οξειδίου.

5 Σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία οι εφαρμογές για εκτύπωση σε ανοδιωμένο αλουμίνιο περιλαμβάνουν barcodes, σημάνσεις, πινακίδες, βραβεία, ετικέτες, πάνελ, κτλ. που χρειάζονται να έχουν αντοχές σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

6 Εισαγωγή Το αντικείμενο της εργασίας είναι η διερεύνηση της δυνατότητας εκτύπωσης δειγμάτων αλουμινίου με σημαντικές ιδιότητες, όσον αφορά τα χρωματικά χαρακτηριστικά και τις αντοχές των εκτυπωμένων δοκιμίων, μετά από συγκεκριμένες προκατεργασίες της επιφάνειάς τους. Πιο συγκεκριμένα μελετάται η επίδραση ορισμένων παραμέτρων της ανοδίωσης, όπως η σύσταση κι η θερμοκρασία του διαλύματος ανοδίωσης, το εφαρμοζόμενο δυναμικό και ο χρόνος κατεργασίας, στο πορώδες και την διάμετρο των πόρων του σχηματιζόμενου οξειδίου στην επιφάνεια του αλουμινίου και κατά συνέπεια στην ποιότητα της εκτύπωσης.

7 Πειραματικό μέρος: Υλικά: Ελάσματα αλουμινίου από κράμα ΑΑ1050, πάχους 1 mm σε διαστάσεις 50mmX100mm. Μελάνια μεταξοτυπίας: Epocat 260, thinner epoxy 350, epocat blue oltr. 224.

8 Πειραματική διαδικασία: Προκατεργασίες: Εφαρμόστηκε καθαρισμός δοκιμίων αλουμινίου, απολίπανση (εμβάπτιση των δοκιμίων σε ακετόνη για λίγα λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα ήπια τριβή των επιφανειών με βαμβάκι εμποτισμένο με ακετόνη), αλκαλική αποξείδωση (20 s - 1 min στους 40 o C σε διάλυμα 4% ΝaOH), εξουδετέρωση (1min σε διάλυμα νιτρικού οξέος 1:1, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) και έκπλυση της επιφάνειας με απιονισμένο νερό σε όλα τα ενδιάμεσα και στο τελικό στάδιο. Τα δοκίμια αφέθηκαν να στεγνώσουν σε ρεύμα ψυχρού αέρα και έπειτα φυλάχθηκαν σε ξηραντήρα.

9 Πειραματική διαδικασία: Ανοδική οξείδωση (Ανοδίωση): Οι ανοδιώσεις των δοκιμίων αλουμινίου έγιναν με την επιβολή και διατήρηση σταθερού δυναμικού μέσω του τροφοδοτικού DELTA ELECTRONICA, POWER SUPPLY SM3004-D. Η καταγραφή της έντασης του ρεύματος έγινε μέσω πολυμέτρου (KEITHLEY 2000) που είναι συνδεδεμένο με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι συνθήκες που εφαρμόστηκαν ήταν οι εξής: σύσταση λουτρού θειικού οξέος (H 2 SO 4 ) 150 g/l - 175g/L, εφαρμοζόμενο δυναμικό V (για χρόνους min για την επίτευξη πάχους ικανοποιητικού οξειδίου 20μm ± 2μm), θερμοκρασία C, μαγνητική ανάδευση.

10 Η διάταξη που χρησιμοποιήθηκε παρουσιάζεται στις ακόλουθες εικόνες:

11 Η δομή του σχηματιζόμενου οξειδίου είναι η εξής:

12 Πειραματική διαδικασία: Μέτρηση πάχους: Για την μέτρηση του πάχους οξειδίου των ανοδιωμένων δοκιμίων, χρησιμοποιήθηκε η συσκευή Permascope EC8 (Fischer Technology, Inc. Norwalk, CT, accuracy of 2μm), όπως παρουσιάζεται στην εικόνα:

13 Πειραματική διαδικασία:. Εκτύπωση: Στην συγκεκριμένη εργασία για την εκτύπωση των δοκιμίων αλουμινίου ακολουθήθηκε η διαδικασία της μεταξοτυπίας (screen printing), όπως δείχνουν οι εικόνες:

14 Πειραματική διαδικασία: «Σφράγισμα των πόρων» (sealing): Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η υδροθερμική κατεργασία των δοκιμίων σε βραστό νερό με σκοπό να προστατευτεί η εκτύπωση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πόροι κλείνουν και «σφραγίζουν»με τον βρασμό, οπότε το εκτυπωμένο μελάνι «εγκλωβίζεται» στο βάθος τους, όπως δείχνουν παραστατικά οι εξής εικόνες:

15 Μετρήσεις: Ελήφθησαν φωτογραφίες της επιφάνειας των εκτυπωμένων δοκιμίων με την Camera Troika s Litho CAM II, που είναι συνδεδεμένη με PC μέσω κατάλληλου λογισμικού:

16 Μετρήσεις: Για την μέτρηση των χρωματικών χαρακτηριστικών χρησιμοποιήθηκε το φορητό φασματοφωτόμετρο Spectrophotometer (Spectrophometer SpectroEye, GretagMacbeth).

17 Μετρήσεις: Για τον έλεγχο των αντοχών της εκτύπωσης, ακολούθησε χάραξη των δοκιμίων με συρμάτινο σφουγγάρι και τριβή με βαμβάκι εμποτισμένο σε συνήθεις οργανικούς διαλύτες (ακετόνη, οινόπνευμα).

18 Αποτελέσματα: Ενδεικτικές εικόνες των εκτυπωμένων δοκιμίων της εργασίας: φωτογραφίες εκτυπωμένων δοκιμίων Λεπτομέρειες από την εκτύπωση των δοκιμίων σε μεγέθυνση Χ30 πάχος μελάνης 10 μm

19 Αποτελέσματα: Γραφικές παραστάσεις σχετικά με τα χρωματικά χαρακτηριστικά των εκτυπωμένων δοκιμίων: CIE b a L V, 20 0 C, 12-15μm Concentration H 2 SO 4 (g/l) 15 V, 175 g/l, μm CIE b a L Temperature ( 0 C) 20 0 C, 175 g/l, μm CIE b a L Voltage (V) Διάγραμμα 1. Μεταβολή των χρωματικών παραμέτρων CIE L,a,b εκτυπωμένων δοκιμίων αλουμινίου, που έχουν υποστεί ανοδίωση σε σχέση με τις συνθήκες της ανοδίωσης.

20 Αποτελέσματα: Γραφικές παραστάσεις σχετικά με τα χρωματικά χαρακτηριστικά των εκτυπωμένων δοκιμίων: Print 1.5 Density K Y M C V, 20 O C, 12-15μm Concentration H 2 SO 4 (g/l) Print 1.0 Density K Y M C V, 175g/L, μm Temperature ( 0 C) Print 1.0 Density K Y M C C, 175 g/l, μm Voltage (V) Διάγραμμα 2. Μεταβολή της οπτικής πυκνότητας των βασικών χρωμάτων (CMYK) των εκτυπωμένων δοκιμίων, που έχουν υποστεί ανοδίωση σε σχέση με τις συνθήκες της ανοδίωσης.

21 Αποτελέσματα: Γραφικές παραστάσεις σχετικά με τα χρωματικά χαρακτηριστικά των εκτυπωμένων δοκιμίων: Διάγραμμα 3. Μεταβολή της ολικής ανάκλασης (R%) της εκτυπωμένης επιφάνειας των ανοδιωμένων δοκιμίων αλουμινίου σε σχέση με τo μήκος κύματος της ακτινοβολίας ( nm)

22 Αποτελέσματα: Οι αντοχές εκτυπωμένων δοκιμίων (μηχανικές αντοχές/χάραξη, αντοχές στα χημικά/διαλύτες) παρατηρήθηκε ότι ήταν εξαιρετικές. Δεν σημειώθηκε καμιά μεταβολή στο χρώμα της εκτύπωσης μετά τις δοκιμασίες αυτές.

23 Σχόλια - συμπεράσματα: Οι παράμετροι που μελετήθηκαν στην παρούσα εργασία φαίνεται ότι παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της εκτύπωσης, καθώς επιδρούν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του αλουμινίου. Μια πρώτη ερμηνεία των αποτελεσμάτων της εργασίας αυτής δείχνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας λουτρού ανοδίωσης σε συνθήκες σταθερού εφαρμοζόμενου δυναμικού, η αύξηση της συγκέντρωσης του όξινου διαλύματος ανοδίωσης σε συνθήκες σταθερού εφαρμοζόμενου δυναμικού και η αύξηση του εφαρμοζόμενου δυναμικού ανοδίωσης σε δεδομένη θερμοκρασία, οδηγεί σε βελτίωση της πυκνότητας εκτύπωσης. Για την διατύπωση πιο ολοκληρωμένων συμπερασμάτων, η μελέτη θα χρειαστεί να διερευνηθεί περαιτέρω με μελλοντικές εργασίες. Συμπερασματικά, επιβεβαιώνεται ότι η μέθοδος της ανοδίωσης ως μέθοδος προκατεργασίας της επιφάνειας εκτύπωσης του αλουμινίου αναδεικνύεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για την παραγωγή εκτυπωμένων επιφανειών ειδικών χρήσεων με σημαντικές δυνατότητες όσον αφορά τα χρωματικά χαρακτηριστικά αυτών, αλλά και με εξαιρετικές αντοχές στη χάραξη και τους οργανικούς διαλύτες.

24 Εργαστήρια: Εργαστήρια «Χημείας & Υλικών» και Εργαστήριο «Μεταξοτυπίας» του Τμήματος Γραφιστικής/Κατεύθυνσης Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών, ΤΕΙ Αθήνας Εργαστήρια Ποιοτικού Ελέγχου Υλικών (ΠΕΤΥΛ) του Τμήματος Φυσικής Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών, της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ), ΤΕΙ Αθήνας Ευχαριστίες: Στον κο Αντώνη Τσιγώνια, Τεχνολόγο Γραφικών Τεχνών, εργαστηριακό συνεργάτη ΤΕΙ Αθήνας για την θεωρητική και πρακτική του συμβολή στην εκτύπωση των δοκιμίων στο εργαστήριο της μεταξοτυπίας

25 Βιβλιογραφία/Διαδίκτυο I. Tsangaraki- Kaplanoglou, S. Theohari, Th. Dimogerontakis, Yar-Ming Wang, Hong - Hsiang (Harry) Kuo, Sheila Kia. «Effect of alloy types on the anodizing process of aluminum» Surf. & Coat. Technology 200, , (2006) I. Tsangaraki-Kaplanoglou, A. Kanta, S. Theohari and V. Ninni, «Acid-dyes as corrosion inhibitors for mechanically pretreated aluminum» Anti-Corrosion Methods and Materials, Vol. 57, No 1, 6-12 (2010) (Tο άρθρο βραβεύτηκε ως Highly Commended Award, από την Emerald Literati Network Awards for Excellence 2011, βλέπε παρουσίαση στη συνέχεια) 3. S. Theohari* and Ch. Kontogeorgou, «Effect of temperature on the anodizing process of aluminum alloy AA 5052», App. Surf. Sci , 2013 (* Corresponding author). (Το άρθρο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον σε παγκόσμια κλίμακα με 554 views - Μάιος 2014, βλέπε παρουσίαση στη συνέχεια) (http://www.elval.gr/default.asp?pid=177&la=1) (http://www.anodizing.org/reference/reference_guide.html) (http://www.directcolorsystems.com/printer-applications/anodized-printing.php) (http://www.primodize.com/gsm/barcodes/) (http://www.altechanodizing.com/anodizing/)

26 Βραβευθείσα σχετική εργασία Acid-dyes as corrosion inhibitors of mechanically pretreated aluminum I. Tsangaraki- Kaplanoglou, A. Kanta, S. Theohari, Department of Chemistry, University of Athens, Panepistimiopolis Zografou Athens Greece and V. Ninni Athens University of Economics, Patission 76, Athens 10434, Greece. Anti-Corrosion Methods and Materials, Vol. 57, No.1, 2010

27 Abstract Purpose -To provide acid-dyes, known for the dyeing of porous aluminum oxide films, as inhibitors of the corrosion of aluminum in neutral chloride solutions. Methodology/Approach - Potentiodynamic polarisation plots were recorded on mechanically pretreated aluminum using a three electrode cell containing 0.01 M NaCl solution with or without mm of the acid-dyes monosulfonic Methyl Orange (MO), disulfonic Chromotrop RR (CH), disulfonic Alphazurine A (AZ) and trisulfonic Light Green SF Yellowish (LG). X-Ray Fluorescence technique was used in certain cases for the estimation of sulfur net content of the surface of the probes and thus of the concentration of the adsorbed dye. Findings - The inhibition efficiency of acid dyes on corrosion of mechanically pretreated aluminum seems to be related more to the presence of the following quinonoid structure C N + which probably contributes to the formation of mono- or bi-dentate compounds with the aluminum cations in the substrate than to the number of sulfonic groups in their molecule. Thus the triphenylmethane dyes LG and in a greater extent AZ having this quinonoid structure are more efficient as corrosion inhibitors in near neutral chloride solution than the azo dyes MO and CH, without it. Practical implications - Selected acid-dyes such as triphenylmethane sulfonic-dyes which have found wide application in the dyeing industry seems to protect aluminum against the corrosive action of chlorides. Originality/value - This paper is intended to be the nucleus for the electrochemical studies of acid dyes effect for corrosion inhibition of aluminum. Keywords Corrosion inhibitors, Aluminum, Acid-azodyes, acid-triphenylmethane dyes.

28

29 Πρόσφατη ερευνητική εργασία με σημαντική απήχηση Effect of temperature on the anodizing process of aluminum alloy AA 5052 S. Theohari and Ch. Kontogeorgou Department of Graphic Arts Technology, Technological Educational Institute of Athens, Ag. Spyridonos Str., Aigaleo, Athens, Greece Applied Surface Science, Volume(s) 284, 07-Aug-2013, Pages

30 Abstract The effect of temperature (10 C-40 C) during the anodizing process of AA 5052 for 40 min in 175 g/l sulphuric acid solution at constant voltage (15V) was studied in comparison with pure aluminum. The incorporated magnesium species in the barrier layer result in the further increase of the minimum current density passed during anodizing, as the temperature increases, by about 42% up to 30 C and then by 12% up to 40 C. Then during the anodizing process for 40 min a blocking effect on oxide film growth was gradually observed as the temperature increased until 30 C. This phenomenon is probably interlinked with a modification of the content and distribution of magnesium species inside the film as it grows. The results of EDAX analysis reveal that the mean amount of the magnesium species inside the film is about 60-70% less than that in the bulk alloy, while it is higher at certain locations within the film at 30 C. The increase of anodizing temperature doesn t influence the porosity of thin films (formed for short times) on pure aluminum, while it reduces it on the alloy. At 40 C the above mentioned blocking effect disappears.

31