Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Υπολογιστή. Αξιολόγηση Portals. Σηφακάκη Μαρκέλλα, Πάστρα Ελένη, Σκαρµούτσος Νίκος, Σδόγκου Αικατερίνη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Υπολογιστή. Αξιολόγηση Portals. Σηφακάκη Μαρκέλλα, Πάστρα Ελένη, Σκαρµούτσος Νίκος, Σδόγκου Αικατερίνη"

Transcript

1 Αξιολόγηση Portals Σηφακάκη Μαρκέλλα, Πάστρα Ελένη, Σκαρµούτσος Νίκος, Σδόγκου Αικατερίνη Ιούνιος 2001

2 Εισαγωγή Oι ευκολίες που παρέχει το Internet οδήγησαν στην ολοένα και µεγαλύτερη χρήση του, καλύπτοντας όλο και περισσότερους τοµείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η ψηφιακή τεχνολογία αυξήθηκε επίσης ραγδαία και αναλογικά αυξάνονται και οι απαιτήσεις για ακόµη περισσότερες και καλύτερες µέσα από το Internet. Έτσι σε καθηµερινή σχεδόν βάση γεννιέται και µια νέα υπηρεσία, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στο χρήστη να κάνει µια σειρά από πράγµατα και να έρθει σε επαφή µε υλικό και πληροφορίες εύκολα, γρήγορα, χωρίς οικονοµικές επιβαρύνσεις. Σε όλες αυτές τις υπηρεσίες δεν θα µπορούσε να φτάσει ο χρήστης µέσω απλών µηχανών αναζήτησης. Έτσι δηµιουργήθηκαν τα «portals» ή δικτυακές πύλες. Στην αρχική σελίδα ενός portal κάποιος χρήστης µπορεί να διαβάσει όλα όσα περιέχονται σε αυτό και στη συνέχεια να εισχωρήσει σε όποια ενότητα επιθυµεί. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα σύγχρονα portal είναι παρόµοια και περεχούν πάνω κάτω τις ίδιες υπηρεσίες, προσαρµοσµένες στις απαιτήσεις των χρηστών στους όποιους απευθύνονται. Λίστα κριτηρίων. Εγγραφή µέλους Κατάλογος προσβάσιµων sites Επικαιρότητα Μηχανή Αναζήτησης (Ελληνική) Μηχανή Αναζήτησης ( ιεθνής) Personalization Forum Chat Web mail Επικοινωνία χρήστη µε τους υπεύθυνους Βοήθεια (FAQ) ΧΑΑ Online Wireless services Ε-shopping (αγορές, πωλήσεις, δηµοπρασίες) Προφίλ του portal (πληροφορίες για την πύλη) Μηνύµατα λάθους

3 σχεδιαστικά λάθη Χάρτης πλοήγησης Εικονίδια πλοήγησης (π.χ. Home, Back, Forward) ιάταξη συνδέσµων Ενηµέρωση κατάστασης της σελίδας Ευαναγνωσιµότητα (µέγεθος γραµµατοσειράς- επιλογή χρωµάτων) Οργάνωση ειδήσεων ιαφηµίσεις Γλώσσα Ατζέντα Ψυχαγωγία Επίσης κατά την αξιολόγηση λήφθηκαν υπόψη και τα παρακάτω: Βασικά σχεδιαστικά λάθη: δεν πρέπει να επιτρέπεται συνδέσεις να εµφανίζουν µηνύµατα όπως «Η σελίδα δεν βρέθηκε Page not found». Οργάνωση οθόνης: θα πρέπει η µορφοποίηση της πληροφορίας να είναι τέτοια ώστε να είναι αποδοτική η αφοµοίωση της από τον χρήστη. Χρήση εικονιδίων: η αναπαράσταση µιας λειτουργίας µε εικονίδιο θα πρέπει να είναι πιστή, ώστε να είναι σαφές στο χρήστη αυτό που περιγράφεται. Μερικές φορές ίσως είναι απαραίτητη και κάποια ετικέτα, όπου αναγράφεται µια λέξη κλειδί. Μορφή hyperlinks: αν µεγάλα κοµµάτια κειµένου είναι υπερσύνδεσµοι το κείµενο γίνεται δύσκολο στη σάρωση από τον χρήστη, αφού κατά το µεγαλύτερο ποσοστό οι χρήστες κάνουν σάρωση της οθόνης και όχι ανάγνωση. Για το λόγο αυτό η ύπαρξη των υπερσυνδέσµων θα πρέπει να είναι ευδιάκριτη. Κεντρική σελίδα : είναι γνωστό ότι είναι καλύτερα σχεδιασµένη µια οθόνη που περιέχει µόνο τη σηµαντική πληροφορία. Εποµένως ένας επισκέπτης ενός portal θα διευκολυνθεί όταν στην κεντρική σελίδα του συναντήσει µια συνοπτική περιγραφή (περιεχόµενα)της θεµατολογίας που περιέχει, χωρίς περιττές επεκτάσεις. Ενηµέρωση κατάστασης: o χρήστης θα πρέπει να πληροφορείται για το τι κάνει το σύστηµα και πως µεταφράζει τα στοιχεία που εισήγαγε(input). Για παράδειγµα όταν καταχωρούνται τα στοιχεία του κατά τη διάρκεια µιας εγγραφής θα πρέπει να επιστρέφονται τα στοιχεία της φόρµας, για να ελέγξει αν συµπληρώθηκαν σωστά. Έξοδοι: οι χρήστες δεν θέλουν να νιώθουν παγιδευµένοι από τον υπολογιστή, έτσι σε οποιοδήποτε σηµείο και αν βρίσκονται πρέπει να υπάρχει τρόπος διαφυγής. Λάθη: παρεµπόδιση των χρηστών από το να διαπράξουν λάθη, π.χ. χρήση standard τιµών στα πεδία των φορµών. Σχεδιασµός του συστήµατος µε τρόπο ώστε να βοήθα τους χρήστες να ανακάµπτουν µετά τα λάθη, µε την παροχή κατάλληλων µηνυµάτων. Λίγα, µικρά και ποιοτικά γραφικά: τα διακοσµητικά γραφικά µπορεί να βοηθούν ώστε να δηµιουργηθεί ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσµα για το ηλεκτρονικό κατάστηµα αλλά αν απαιτούν αρκετή ώρα για να «κατεβούν» από το web ενδεχοµένως να εκνευρίσουν τους χρήστες και τελικά να τους αποµακρύνουν.

4 Φυσική γλώσσα: το κείµενο θα πρέπει να είναι γραµµένο σε φυσική, κατανοητή γλώσσα και αυτό δεν θα πρέπει να περιορίζεται µόνο στις λέξεις αλλά και σε αλλά στοιχεία όπως για παράδειγµα τα εικονίδια. Μέγεθος σελίδας: Όχι scrolling (σηµαντική πληροφορία και όλα τα στοιχεία ελέγχου µέσα στο όρια της πρώτης οθόνης).

5 1. In.gr Eισαγωγή Είναι µια εταιρεία του ηµοσιογραφικού Οργανισµού Λαµπράκη Α.Ε. που καλύπτει πλήρως τον όρο portal ήδη από τα τέλη του 99. To in.gr βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιµήσεων των Ελλήνων χρηστών του Internet. Η δουλειά που γίνεται από τους υπεύθυνους φαίνεται πολύ προσεγµένη, και η πληρότητα του υποδειγµατική. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στον τοµέα της ειδησεογραφίας, όπου εκτός από τη συνεχή ανανέωση των θεµάτων που αφορούν σε κάθε πτυχή των εγχώριων και διεθνών γεγονότων, το περιεχόµενο είναι πλούσιο και συνοδεύεται από µεγάλο αριθµό links µε χρήσιµες πήγες πληροφόρησης. Οι βασικές υπηρεσίες που προσφέρονται είναι οι εξής : Y Εγγραφή: κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα εγγραφής στο site, οπότε αποκτά mail στο in.gr και µπορεί να συµµετέχει σε µια σειρά υπηρεσιών όπου είναι απαραίτητη η εγγραφή όπως για παράδειγµα στο χρηµατιστήριο, για personalization κ.α. Για την εγγραφή κάποιος χρήστης πρέπει να συµπληρώσει τη φόρµα που φαίνεται στο σχήµα Θα έπρεπε να υπάρχον περισσότερες διευκρινίσεις για τη συµπλήρωση των πεδίων Οι σχεδιαστές θα έπρεπε να έχουν προνοήσει για την περίπτωση που ο χρήστης ξεχάσει το password ή το username του. Τα περισσότερα συστήµατα αυτού του είδους διαθέτουν ειδικές ερωτήσεις για την αποφυγή της αποµνηµόνευσης. Με την εισαγωγή τυχαίων τιµών στα πεδία διαπιστώθηκε ότι δεν

6 γίνεται κανένας έλεγχος στην πληροφορία. Επίσης διαπιστώθηκε λάθος κατά την επιστροφή των στοιχείων στον χρήστη. Το πεδίο «Έτος γέννησης» επιστρέφεται ως «Ηλικία» στην επόµενη καρτέλα. Y Forum : είναι µια ιδιαίτερη υπηρεσία, η οποία φαίνεται στο σχήµα. Εδώ κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει ένα συγκεκριµένο θέµα, να βρει κάποιες ερωτήσεις, να διαβάσει τις απαντήσεις, που έχουν εισαχθεί από άλλους χρήστες και να προσθέσει τη δική του, αν το επιθυµεί. Είναι µια αρκετά καλοσχεδιασµένη σελίδα, αφού η λειτουργία της είναι σαφής, και το περιεχόµενο ευανάγνωστο. Στο αριστερό µέρος υπάρχει ένα frame, το οποίο περιλαµβάνει χρήσιµα links. Σε αντίθεση µε την κεντρική σελίδα, η συγκεκριµένη παρουσιάζει µια αρκετά καλή δοµή. Τα εικονίδια που χρησιµοποιούνται στα links ακολουθούν τις αρχές σχεδιασµού εικονιδίων, είναι αρκετά σαφή και παραστατικά, ενώ συνοδεύονται και από τη λέξη κλειδί για να γίνει πλήρως κατανοητή η λειτουργία τους. Η σελίδα διαθέτει τρόπο διαφυγής στην κεντρική σελίδα µε ξεχωριστό link εκτός από το Home του Browser. Οι διαφορετικές περιοχές διακρίνονται µε διαφορετικά χρώµατα φόντου, τα οποία σε συνδυασµό µε το χρώµα της γραµµατοσειράς είναι κατάλληλα ώστε να διευκολύνουν την αναγνωσιµότητα του περιεχοµένου.

7 Καλή υποστήριξη από γραφικάεικονίδια ιαθέτει και τη δυνατότητα personalization, πατώντας το κουµπί «Είσοδος». Με το κουµπί «Ρυθµίσεις» µπορεί να προσθέσει τα θέµατα της αρεσκείας του.

8 Y Chat: η υπηρεσία αυτή υποστηρίζεται από το in.gr αφού αποτελεί µια πολύ δηµοφιλή δραστηριότητα των χρηστών του Internet. Η σελίδα που απαρτίζει τη συγκεκριµένη υπηρεσία φαίνεται στο παρακάτω σχήµα. Από την πρώτη στιγµή γίνεται σαφές στο χρήστη για τα βήµατα που πρέπει να ακολουθήσει για να συµµετάσχει σε µια συζήτηση. Στην περίπτωση ενός άπειρου χρήστη υπάρχουν αρκετά αναλυτικές επεξηγήσεις µε πολύ χρήσιµα links. Το κείµενο όµως, που έχει διευκρινιστικό ρόλο δεν είναι πολύ ευδιάκριτο, µε αποτέλεσµα σε πολλές περιπτώσεις ο επισκέπτης να το αγνοήσει και να µην τηρήσει όλες τις προϋποθέσεις για µια έγκυρη εισαγωγή του στη λίστα των συνοµιλούντων. Ίσως θα έπρεπε να υπάρχει κάποια ετικέτα που ενηµερώνει ότι το κείµενο αποτελεί την επεξήγηση των φορµών που υπάρχουν αριστερά. Αυτό θα του προκαλέσει σύγχυση, και ίσως εγκαταλείψει τη σελίδα, η οποία επίσης δεν διαθέτει κουµπιά διαφυγής, εκτός από το Back του Browser. Είναι εµφανής η έλλειψη χρήσιµων κουµπιών από τη σελίδα Στο πάνω µέρος της σελίδας υπάρχει frame στο οποίο εµφανίζονται τα πιο σηµαντικά γεγονότα, ώστε να γίνονται θέµατα σχολιασµού από τους συνοµιλούντες. Στο κάτω µέρος της σελίδας υπάρχει µε πολύ µικρά γράµµατα η οδηγία (Θα πρέπει ο browser που χρησιµοποιείτε να υποστηρίζει Java), η οποία αφενός είναι πολύ δυσδιάκριτη, και αφετέρου δεν σηµαίνει κάτι για έναν κοινό χρήστη.

9 Y In Mail: είναι η υπηρεσία που συναντάµε σε όλα τα portals ανεξαιρέτως, αφού το web mail αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κοµµάτι της σύγχρονης ζωής.

10 πρόχειρη επιλογή χρωµάτων Τα εικονίδια θα µπορούσαν να είναι πιο παραστατικά Σε γενικές γραµµές παρέχει τα βασικά εργαλεία, όχι όµως όλα. Ο σχεδιασµός θα µπορούσε να βελτιωθεί µε την προθήκη επιπλέον χρωµάτων και κουµπιών, ώστε να γίνονται ευδιάκριτες οι διαφορετικές περιοχές. επίσης και σε αυτή την υπηρεσία δεν υπάρχουν κουµπιά πλοήγησης. Y Επικοινωνία: µε την υπηρεσία αυτή δίνεται η δυνατότητα σε κάθε χρήστη να επικοινωνήσει µε τους υπεύθυνους, να στείλει τη διεύθυνση του δικτυακού του τόπου, να πει τη γνώµη του για το site και να αναφέρει πιθανά προβλήµατα (κάτι το οποίο βοήθα τους υπεύθυνους να διορθώσουν προβλήµατα που δεν είχαν παρατηρήσει). Επίσης ο χρήστης έχει η δυνατότητα να προβληθεί µέσα από το site, µε την έννοια ότι µπορεί να δηµοσιοποιηθεί κάποια διαφήµιση για την επιχείρηση του. Y Y Βοήθεια: διατίθεται ένα εκτενές κείµενο που απαντά σε συχνές ερωτήσεις των χρηστών. εν είναι όµως αρκετά εύχρηστο καθώς ο χρήστης αναγκάζεται να κάνει για αρκετή ώρα scrolling µέχρι να βρει αυτό που θέλει, κάτι το οποίο είναι αρκετά κουραστικό. Θα µπορούσε να σχεδιαστεί µια αρχική σελίδα, η οποία θα λειτουργούσε ως περιεχόµενα και η οποία µε links θα οδηγούσε τον χρήστη στην πληροφορία που αναζητά. Μια άλλη λύση θα µπορούσε να είναι µια µηχανή αναζήτησης για τη βοήθεια, η οποία µε την εισαγωγή µιας λέξης θα οδηγούσε το χρήστη στο επιθυµητό σηµείο. Πληροφορίες: παρουσιάζεται µια σύντοµη περιγραφή του προσωπικού που στελεχώνει το site. Επίσης δίνονται οι διευθύνσεις, τα τηλέφωνα και οι αριθµοί fax της επιχείρησης. Η επιλογή «πληροφορίες» φαίνεται στο σχήµα 2.

11 Y Το ικό µου in.gr: κάθε µέλος έχει τη δυνατότητα διαµόρφωσης του δικού του in.gr (προϋπόθεση είναι η εγγραφή). Αυτό σηµαίνει ότι µπορεί κατά βούληση να προσθέσει οποιοδήποτε θέµα από την κεντρική σελίδα. επίσης διαθέτει δυνατότητα επιλογής background από µια λίστα πολλαπλής επιλογής. πολύ σηµαντική υπηρεσία καθώς κάθε χρήστης µπορεί να διαµορφώσει την εµφάνιση της πύλης σύµφωνα µε τα ενδιαφέροντα του. Παρά το γεγονός αυτό όµως και η σελίδα αυτή ακολουθεί το σχεδιαστικό µοτίβο της κεντρικής σελίδας, δηλαδή ο χρήστης δεν έχει τη δυνατότητα παραπέρα διαµόρφωσης του περιεχοµένου, π.χ. χρώµα και µέγεθος της γραµµατοσειράς, ώστε να το προσαρµόσει στις δικές του ανάγκες αναγνωσιµότητας και ευχρηστίας. επίσης, δεν υπάρχουν κουµπιά πλοήγησης εκτός από αυτά του browser. επιλογή χρώµατος Προσθήκη θεµάτων σε κάθε frame Y Προσωπικό ηµερολόγιο: είναι µια επιπλέον υπηρεσία που προσφέρεται σε κάποιον που είναι εγγεγραµµένο µέλος. όπως φαίνεται στο σχήµα κάποιος µπορεί να ενηµερωθεί για την τρέχουσα ηµεροµηνία και να διατηρήσει σηµειώσεις για τις καθηµερινές του δραστηριότητες.

12 Επιλογές της ατζέντας µε βάση την ηµέρα, την εβδοµάδα, το µήνα ενηµέρωση τρέχουσας ηµεροµηνίας σε τρεις περιοχές! Επιπλέον: Οι παραπάνω αποτελούν τις βασικές υπηρεσίες του in.gr και τα links που οδηγούν σε αυτές βρίσκονται στην κορυφή του site. επίσης µε λιγότερο ευδιάκριτο τρόπο παρατίθενται και στο κάτω µέρος της σελίδας, έτσι ώστε στην περίπτωση που ο χρήστης έχει φτάσει στο τέλος της σελίδας να µην χρειαστεί να σκρολλαρει πάλι µέχρι επάνω.

13 Banner διαφηµίσεων εν είναι άµεσα προσβάσιµο στο µάτι του χρήστη Η σελίδα ζητά Προσωπικό για εργασία θα µπορούσε να είναι πιο ευδιάκριτο - Κεντρικό ρόλο στο site έχουν οι ειδήσεις. αριστερά βρίσκεται η στήλη της επικαιρότητας, η οποία περιέχει τα πιο σηµαντικά γεγονότα της ηµέρας σε µορφή τίτλων. Η εµφάνιση του θέµατος µέσα στην οθόνη δεν είναι ευδιάκριτη αφού δεν διαθέτει κάποια ιδιαιτερότητα στη γραµµατοσειρά(χρώµα ή µέγεθος) ή στο φόντο. Επίσης τα θέµατα αποτελούν συνδέσµους, κάτι το οποίο παραβαίνει τους παράγοντες ευχρηστίας αφού ο χρήστης συνήθως δεν διαβάζει την πρώτη οθόνη αλλά την σαρώνει χωρίς να δίνει µεγάλη σηµασία στο περιεχόµενο. Εποµένως είναι κουραστικό γι αυτόν να διαβάζει ολόκληρο κείµενο, για να καταλάβει σε τι αναφέρεται το συγκεκριµένο link. Η σελίδα στην οποία οδηγείται ο επισκέπτης είναι αρκετά καλά δοµηµένη, και κάποιος µπορεί να βρει ειδήσεις από κάθε χώρο πατώντας στον αντίστοιχο σύνδεσµο. Εκεί υπάρχουν links για συνεντεύξεις και αφιερώµατα τα οποία περιγράφονται µε αρκετά παραστατικές εικόνες. επίσης υπάρχουν ξένα τηλεγραφήµατα και εφηµερίδες. Στη συγκεκριµένη σελίδα πολύ χρήσιµο θα ήταν αν υπήρχαν κουµπιά πλοήγησης, εφόσον ο χρήστης περιπλανιέται σε µεγάλη ποσότητα πληροφορίας. επίσης καλό θα ήταν να υπάρχει το ίδιο περιεχόµενο και στην αγγλική γλώσσα, για την ενηµέρωση αφενός των ξένων κατοίκων της Ελλάδας και αφετέρου τους χρήστες που ζουν στο εξωτερικό και ενδιαφέρονται για τα δρώµενα στην Ελλάδα. Στο πάνω µέρος της σελίδας υπάρχει επαρκής πληροφορία που δείχνει την στιγµή της τελευταίας ενηµέρωσης. Αυτό είναι πολύ σηµαντικό γιατί δηµιουργεί αίσθηµα εµπιστοσύνης στον χρήστη για την επικαιρότητα των γεγονότων. επίσης για κάθε γεγονός αναφέρεται η ηµεροµηνία που συνέβη.

14 Στο κέντρο της σελίδας υπάρχει ένα επιπλέον πλαίσιο που αναφέρεται επίσης στις ειδήσεις. εν είναι κάτι διαφορετικό µόνο που εδώ αναφέρονται περισσότερα γεγονότα και γίνεται µεγαλύτερη ανάλυση σε κατηγόριες. Η περιοχή αυτή καθιστά σχεδόν άχρηστη την περιοχή που αναφέρθηκε προηγουµένως, η οποία ακολουθεί το ίδιο link και είναι λιγότερο ευδιάκριτη. Στο σηµείο αυτό οι ειδήσεις είναι χωρισµένες σε κατηγόριες και παρουσιάζονται µε τίτλους, οι οποίοι αποτελούν links στη σελίδα των ειδήσεων. Στο τέλος του πλαισίου υπάρχει µε µικρά γράµµατα ένα link στις εφηµερίδες, το οποίο δύσκολα διακρίνεται από κάποιον. ακολουθώντας το οδηγούµαστε σε µια σελίδα στην οποία υπάρχουν ελληνικές και ξένες εφηµερίδες. Προσπαθήσαµε να δούµε κάποιες από αυτές και εµφανίστηκε η παρακάτω οθόνη. Με την εµφάνιση του παραπάνω µηνύµατος ο επισκέπτης θα δυσανασχετήσει. - Καιρός. Από το site δεν θα µπορούσε να λείπει το θέµα του καιρού. Το κείµενο ακολουθεί το ίδιο µοτίβο. Η σελίδα στην οποία οδηγεί είναι αρκετά ενηµερωτική, αφού υπάρχει για κάθε πόλη εκτενής ανάλυση του καιρού για αιρετές ηµέρες µε εικονίδια και πίνακες και χάρτες θερµοκρασιών. έτσι αποφεύγεται το κείµενο που συνήθως κουράζει το χρήστη. Στο κάτω µέρος κάθε ανάλυσης αναγράφεται η πηγή της πληροφορίας, που συνήθως είναι κάποιος µετεωρολόγος σε εφηµερίδα. Αυτό αυξάνει την αξιοπιστία της πληροφορίας. τέλος παρατίθενται και κάποια links σε sites ειδικά για πρόβλεψη καιρού.

15 -Κατάλογος του ελληνικού Internet. Αποτελεί µια λίστα κατηγοριοποιηµενη σε θέµατα που αφορούν τις δραστηριότητες του σύγχρονου πολίτη. Το κείµενο στην κεντρική σελίδα δεν είναι ιδιαίτερα ευανάγνωστο, καθώς η γραµµατοσειρά είναι σχετικά µικρή και εκ πρώτης όψεως δεν δείχνει να αποτελεί link για κάτι. έτσι ένας χρήστης που έχει επισκεφτεί το site λίγες φορές ίσως αγνοήσει την περιοχή αυτή των συνδέσµων έχοντας την εντύπωση ότι πρόκειται απλώς για κείµενο. Επιλέγοντας το θέµα «Ψυχαγωγία-Τέχνες» οδηγηθήκαµε στην παρακάτω οθόνη. µεγάλη ανεκµετάλλευτη περιοχή Πυκνογραµµένο και δυσδιάκριτο κείµενο Όταν υπάρχει link που οδηγεί σε διαφορετικό domain ανοίγει νέο παράθυρο, πράγµα που µπορεί, αφενός να µπερδέψει τον επισκέπτη, ο οποίος ενδεχοµένως όταν προσπαθήσει να κάνει Back για να επιστρέψει στη σελίδα του in.gr θα διαπιστώσει ότι είναι απενεργοποιηµένο και αφετέρου µπορεί να καταλήξει να ανοίγει συνεχώς καινούργια παράθυρα, πράγµα το οποίο θα τον κουράσει. - µηχανή αναζήτησης. Και η µηχανή αναζήτησης κατέχει έναν από τους πιο σηµαντικούς ρόλους ενός portal. Η θέση στην οποία βρίσκεται είναι σωστή και δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να κοιτάξει για λίγο το περιεχόµενο της σελίδας (µπορεί να βρει αυτό που ψάχνει) αντί χρησιµοποιήσει κατευθείαν τη µηχανή αναζήτησης, πράγµα που θα συνέβαινε στην περίπτωση που αυτή βρισκόταν στην κορυφή

16 της σελίδας. Από την άλλη όµως οι σχεδιαστές θεώρησαν καλό να περιβάλλουν τη µηχανή µε διαφηµίσεις για να είναι ορατές από το δυνατό περισσότερους χρήστες. αποτέλεσµα αυτού είναι να αποσπάται η προσοχή τους, να µην βλέπουν τη µηχανή αναζήτησης και να σκρολλάρουν σε όλη τη σελίδα για τη βρουν. διαφηµίσεις Υπάρχει δυνατότητα επιλογής από διάφορες έ H µόνη διαφορετική γλώσσα που υποστηρίζεται είναι τα αρχαία ελληνικά. Σωστό αλλά άχρηστο ίδιο link Τα αποτελέσµατα που πήραµε µε την εισαγωγή µιας λέξης ήταν δοµηµένα σε µια αριθµηµένη λίστα, όπως γίνεται σε όλες σχεδόν τις µηχανές αναζήτησης. -Ιn στο in. Ίσως είναι η πιο δυσδιάκριτη και πρόχειρα δοµηµένη περιοχή της κεντρικής σελίδας. Αποτελείται από µια λίστα links σε ποικίλου περιεχοµένου θέµατα, χωρίς να υπάρχει κάτι κοινό µεταξύ τους. Για άλλη µια φορά κοµµάτια κειµένου αποτελούν σύνδεσµο, κάτι το οποίο επιβαρύνει την ευχρηστία και αναγνωσιµότητα του. Το θέµα που ακολουθεί αναφέρεται σε θέµατα που αφορούν την ιστορία κάθε ηµέρας (γιορτές, ιστορικά γεγονότα κ.α.). επίσης συµπεριλαµβάνει links, που όπως φαίνεται, από εκεί κάποιος µπορεί να στείλει λουλούδια και κάρτες. οκιµάσαµε να επισκεφθούµε τα τρία αυτά διαφορετικά links και διαπιστώσαµε ότι και τα τρία οδηγούν στην ίδια σελίδα, όπου εκεί υπάρχουν αλλά links για όσους επιθυµούν να στείλουν λουλούδια και κάρτες. Αυτό αποτελεί σχεδιαστικό λάθος,

17 αφενός µεν γιατί δεν χρειάζεται να υπάρχουν τρία ίδια links και αφετέρου καθυστερούν και κουράζουν το χρήστη. - Οικονοµία - ΧΑΑ online. Το χρηµατιστήριο, που αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό κύριο αντικείµενο της καθηµερινής ζωής του Έλληνα, δεν θα µπορούσε να µην αποτελέσει θέµα κάποιου ελληνικού portal. Με την πρώτη µατιά γίνεται σαφές ότι στη σελίδα υπάρχει αναφορά στο χρηµατιστήριο, αφού η αναπαράσταση του γενικού δείκτη αριστερά είναι µια από τις πιο γνώριµες εικόνες των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων. Με την εγγραφή του κάποιος έχει την πρόσβαση στο XAA online. Η σελίδα που αφορά το χρηµατιστήριο είναι αρκετά καλά δοµηµένη και άνετα κάποιος µπορεί να παρακολουθήσει τις µετοχές που θέλει. Τα χρώµατα ακολουθούν τις σχεδιαστικές αρχές και κάνουν το περιεχόµενο πιο ευανάγνωστο. Στο πάνω µέρος της οθόνης υπάρχουν λίστες στις οποίες ο χρήστης µπορεί να αναζητήσει µια µετοχή. Επίσης υπάρχει µια αλφαβητική διάταξη, οπότε πατώντας κάποιο γράµµα στην οθόνη εµφανίζονται οι αντίστοιχες µετοχές. Ο πίνακας που αναγράφει τις τιµές των µετοχών περιέχει όλες τις τιµές που θα µπορούσε να αναζητήσει κάποιος και τα νούµερα είναι στοιχισµένα δεξιά, κάτι το οποίο σε συνδυασµό µε τη χρήση διαφορετικών χρωµάτων διευκολύνει τον επισκέπτη. Στο αριστερό frame υπάρχουν συγκεντρωτικά αποτελέσµατα που είναι συνεχώς εµφανή. Στη σελίδα αναφέρεται η στιγµή της τελευταίας

18 ενηµέρωσης, κάτι το οποίο επιβάλλεται για την δηµιουργία του αισθήµατος αξιοπιστίας στον χρήστη. - ιάφορα. Παρατηρήθηκε ότι από το µέσο της σελίδας και προς τα κάτω τα θέµατα είναι µικρότερα και λιγότερο πιθανά από τα υπόλοιπα στο να επιλέγουν από κάποιον συχνό επισκέπτη. Τα πιο βασικά είναι τα εξής: Υγειά- υπάρχουν σχετικά µε το θέµα links στα οποία ο χρήστης µπορεί να αναζητήσει πληροφορίες που αφορούν τη διατροφή, τη γυµναστική, µπορεί να βρει άρθρα και ειδήσεις για την Υγειά κ.α. Αυτοκίνητο- και εδώ υπάρχουν links σχετικά µε παρουσιάσεις νέων µοντέλων, συµβουλές, τεχνικά χαρακτηριστικά, συγκρίσεις µοντέλων κ.α. Αγροτοτουρισµος - µπορεί κάποιος να βρει πληροφορίες που αφορούν αγροτικά θέµατα, προϊόντα καθώς επίσης και σηµεία φυσικής οµορφιάς, τα οποία προσφέρονται για διαµονή. ιασκέδαση στις µεγάλες πόλεις της Ελλάδας - ο χρήστης µπορεί να βρει αρκετές πληροφορίες σχετικά µε το πως µπορεί να περάσει τον ελεύθερο χρόνο του, αναλυτικά προγράµµατα των κινηµατογραφικών αιθουσών, του θεάτρου και της τηλεόρασης, κριτικές έργων, αλλά και αναφορές στη νυχτερινή ιασκέδαση και τα εστιατόρια, στα µουσεία και τις γκαλερί. Πληροφορίες εδώ κάποιος µπορεί να βρει χρήσιµα τηλεφωνά υπηρεσιών, νοσοκοµείων και φαρµακειών. επίσης κάθε στιγµή µπορεί κάποιος να δει την εξέλιξη της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθηνάς στο αντίστοιχο site. Τέλος κάτω αριστερά στην κεντρική σελίδα υπάρχουν θέµατα γενικού ενδιαφέροντος, ενώ δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να προτείνει κάποιο site. Το in.gr κάνει και µια παρουσίαση των σηµαντικότερων περιοδικών. κάποιος έχει επίσης την δυνατότητα να χρησιµοποιήσει το λεξικό, που κάνει µετάφραση µεταξύ ελληνικών και αγγλικών. Συναφή Από την παραπάνω αξιολόγηση της κάθε υπηρεσίας µπορούµε να πούµε ότι το in.gr είναι ένα πλήρως συγκροτηµένο από άποψη υπηρεσιών portal. Μπορεί να καλύψει σε ικανοποιητικό βαθµό τις ανάγκες ενός έµπειρου χρήστη. Ισως όµως φανεί λίγο δύσχρηστο σε επισκέπτες που δεν έχουν µεγάλη εµπειρία στο χώρο, καθώς υστερεί σε navigation µε την έννοια ότι δεν διαθέτει τρόπους πλοήγησης όπως κουµπιά (Home, Back, Forward) ή χάρτη πλοήγησης. Επίσης εντοπίζεται µια άναρχη δοµή της πρώτης σελίδας µε την πρόχειρη τοποθέτηση των θεµάτων µε αποτέλεσµα να χάνονται πολλές από τις υπηρεσίες ανάµεσα στα δυσδιάκριτα links και την δυσδιάκριτη γραµµατοσειρά. Οι διαφορετικές περιοχές διακρίνονται δύσκολα αφού υπάρχει έλλειψη χρωµάτων και εικονιδίων, που θα µπορούσαν να δώσουν σαφή περιγραφή του κάθε θέµατος. Παρόλα αυτά υπάρχει µια αρκετά ικανοποιητική υπηρεσία για personalization όπου εκεί ο χρήστης µέλος µπορεί να διαµορφώσει την εµφάνιση της οθόνης και να αποφύγει τα προβλήµατα που παρουσιάζει η πρώτη σελίδα. Επίσης διαθέτει µια πολύ

19 καλή µηχανή αναζήτησης, η οποία έχει πρόσβαση στις µεγαλύτερες µηχανές αναζήτησης στο Internet. ιαθέτει µια πολύ καλή υπηρεσία ΧΑΑ οnline όπου και κάποιος που δεν ασχολείται µε τον χώρο µπορεί να πάρει τις πληροφορίες που επιθυµεί. Τα σχεδιαστικά λάθη που εντοπίσθηκαν είναι σε λογικά πλαίσια και δεν ανήκουν στην κατηγορία των κραυγαλέων.

20 2. iboom.gr Εισαγωγή T ο iboom είναι µια δηµιουργία του οµίλου Ideal και εµφανίστηκε για πρώτη φορά στο χώρο του Internet πριν από περίπου δύο χρόνια. Υιοθετεί τα πρότυπα των ξένων portals στη µορφή και τη λειτουργία και ευελπιστεί να καθιερωθεί ως το portal της ελληνικής κοινότητας εντός και εκτός χώρας, µε τοπικές εκδόσεις (iboom.com, iboom.co.uk, iboom.com.cy) Από τους υπεύθυνους του portal δεν δίνονται πληροφορίες για την ιστορία του στο χώρο του διαδικτύου, κάτι το οποίο θα ενίσχυε την αξιοπιστία του, ούτε γίνεται ανακοίνωση των µελών που απαρτίζουν το site. Γενικά Φαίνεται να γίνεται µια αρκετά προσεγµένη δουλειά από τους υπεύθυνους, καθώς υπάρχει µία πληρότητα στις υπηρεσίες που προφέρει. Η αρχική σελίδα του portal είναι αρκετά προσεγµένη µε επιλογή χρωµάτων και γραµµατοσειρών που δηµιουργούν τόσο την ευχάριστη περιήγηση από τον χρήστη όσο και την µεγαλύτερη λειτουργικότητά του. Επίσης η στοιχειοθέτηση των πλαισίων είναι πολύ σηµαντική αφού δηµιουργεί τη διάκριση των ενοτήτων, κάτι το οποίο αυξάνει την ευχρηστία του portal. H εµφάνιση των κουµπιών δεν διαθέτει κάτι το ιδιαίτερο, καθώς τα περισσότερα από αυτά παρουσιάζονται µε το σύνηθες εικονίδιο χωρίς κάποιον ιδιαίτερο γραφικό σχεδιασµό. Επιπλέον δεν διατίθενται κουµπιά πλοήγησης(υπάρχει µόνο home) ούτε χάρτης πλοήγησης, ώστε να διευκολύνεται η περιήγηση του χρήστη στο portal. Υπηρεσίες Οι υπηρεσίες που παρατίθενται σαρώνοντας την οθόνη προς τα κάτω αναλύονται παρακάτω. Σαν σύνολο υπάρχουν όλες οι βασικές υπηρεσίες, που θα µπορούσαν να καλύψουν τις απαιτήσεις του µέσου χρήστη. Y Μηχανή Αναζήτησης Η αναζήτηση γίνεται σε δύο χώρους, στο portal απoκλειστικά και στο web γενικότερα. Οι µηχανές αναζήτησης που χρησιµοποιούνται είναι οι εξής : Goto About Search123 Msn Aol Netscape Yahoo Lycos Τα αποτελέσµατα παρουσιάζονται στην τοπική αναζήτηση.για την αναζήτηση στο Web η παρουσίαση των αποτελεσµάτων ακολουθεί τη δοµή των περισσοτέρων µηχανών αναζήτησης,

21 στην οποία εµφανίζονται αριθµηµένες λίστες ανά σελίδα. Σε παρένθεση αναγράφεται η συγκεκριµένη µηχανή που βρήκε το συγκεκριµένο αποτέλεσµα. Πάνω ακριβώς από τη λίστα των αποτελεσµάτων έχει τοποθετηθεί η µηχανή αναζήτησης µε µια πρόσθετη λειτουργία. Στο field search υπάρχει µία λίστα από θεµατικές ενότητες στις οποίες µπορεί να γίνει η αναζήτηση. Στο πάνω µέρος της ίδιας σελίδας υπάρχει η ίδια µηχανή αναζήτησης, αλλά στην προσπάθειά µας να εισάγουµε κάποιο key-word διαπιστώθηκε ότι δεν λειτουργεί αφού εµφανίζεται µήνυµα λάθους «page not found», κάτι το οποίο παραβαίνει τους κανόνες ευχρηστίας και είναι σηµαντικό σχεδιαστικό λάθος. Η µηχανή αναζήτησης εµφανίζεται και στο τέλος της σελίδας έτσι ώστε να µην χρειαστεί ο χρήστης να σκρολάρει προς τα πάνω, στην περίπτωση που έχει φτάσει στο σηµείο αυτό και θέλει να κάνει νέα αναζήτηση. Αριστερά υπάρχει ένα frame το οποίο περιλαµβάνει µια σειρά από links σε θεµατικές ενότητες που µπορεί να βρει ο χρήστης ψάχνοντας στις σελίδες του iboom. Αυτό µπορεί να διευκολύνει το χρήστη γιατί στην περίπτωση που υπάρχει κάτι που µπορεί να βρεθεί από τα links δεν υπάρχει λόγος να περιµένει να εµφανιστούν όλα τα αποτελέσµατα, τα οποία µπορούν και να τον µπερδέψουν. Η γραµµατοσειρά και ο συνδυασµός των χρωµάτων που έχουν χρησιµοποιηθεί είναι αρκετά εύστοχος και κάνει ευδιάκριτα τα links και ευανάγνωστο το κείµενο. Σε ότι αφορά τη θέση της µηχανής αναζήτησης στην αρχική σελίδα ίσως θα έπρεπε να βρίσκεται σε πιο κεντρικό σηµείο, ώστε να γίνεται πιο προσιτή στο µάτι του χρήστη. Το σηµείο στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγµή «κρύβει» κατά µία έννοια τη µηχανή, γεγονός που µπορεί να παραπλανήσει το χρήστη και να νοµίσει ότι δεν υπάρχει καθόλου στην αρχική σελίδα. Y Μy Boom Είναι η υπηρεσία του iboom που επιτρέπει την προσωπική παρέµβαση του χρήστη στην εµφάνιση του portal, όπου µπορεί να επιλέξει τα θέµατα που επιθυµεί σε κάθε frame. ηλαδή µπορεί να αποφασίσει τόσο για τη θέση όσο και για το είδος κάθε θέµατος έτσι ώστε κάθε φορά η σελίδα αυτή να έχει την ίδια µορφή. Η αντίστοιχη σελίδα φαίνεται στο παρακάτω σχήµα. Στο πάνω µέρος της σελίδας υπάρχει µία σειρά από εικονίδια-κουµπιά για τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο χρήστη κατά την εγγραφή του στο iboom. Με την πρώτη µατιά τα εικονίδια δεν είναι πολύ ευδιάκριτα, αλλά µε onmouse αλλάζουν χρώµα και τότε κάποιος µπορεί να καταλάβει για το ποια λειτουργία περιγράφουν. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι οι εξής : News and content, Horoscopes, Notes, Links and more, Stock Portfolio, and organizer, Chat Rooms Για να εγγραφεί κάποιος µπορεί να επιλέξει το αντίστοιχο link και να οδηγηθεί στη σελίδα µε τις φόρµες. Εκεί ο χρήστης πρέπει να συµπληρώσει κάποια στοιχεία για την εισαγωγή του στην υπηρεσία. Σε κάθε πεδίο υπάρχουν διευκρινίσεις για την τιµή που θα πρέπει να εισαχθεί, έτσι ώστε να µην υπάρχουν παρανοήσεις από τον χρήστη. Επιπλέον οι σχεδιαστές έχουν προβλέψει την πιθανότητα που ο χρήστης ξεχάσει τα στοιχεία του µε ένα απλό µήνυµα, οπότε και αποστέλλονται από τους υπεύθυνους. Κατά την εισαγωγή λανθασµένων στοιχείων στην φόρµα

22 εγγραφής εµφανίστηκε µήνυµα του Internet Explorer το οποίο µπορεί να γίνει κατανοητό µόνο από κάποιον σχεδιαστή, µε την έννοια ότι περιέχει πολύ τεχνικούς όρους. Κατά το σχεδιασµό σελίδων πρέπει να αποφεύγονται τέτοιου είδους µηνύµατα λάθους αφού δεν µπορούν να βοηθήσουν το χρήστη να διορθώσει το λάθος του. Επίσης διευκρινίζονται κάποιοι όροι για την εγγραφή του χρήστη, στους οποίους διασφαλίζεται η προστασία του απορρήτου των προσωπικών στοιχείων. Αυτό δηµιουργεί αίσθηµα ασφάλειας και αξιοπιστίας στον χρήστη. Σε ότι αφορά την εγγραφή του χρήστη θα ήταν καλύτερα να υπήρχε ένα ξεχωριστό εικονίδιο στις υπηρεσίες για εγγραφή. Το link που υπάρχει για το σκοπό αυτό είναι πολύ µικρό και δυσδιάκριτο για µία τόσο σηµαντική υπηρεσία. Μία άλλη δυνατότητα για προσωπική παρέµβαση του χρήστη στην εµφάνιση του portal είναι η επιλογή χρώµατος από µία λίστα διαφορετικών χρωµάτων, που βρίσκεται στο αριστερό frame. H δυνατότητα αυτή δεν χρειάζεται εγγραφή, και αποτελεί µια έξυπνη και πρωτότυπη ιδέα. Λίστες επιλογής θεµάτων Κουµπιά επιλογής θεµάτων Y και organizer Από της υπηρεσίες του iboom δεν θα µπορούσε να λείπει η δυνατότητα απόκτησης για κάθε χρήστη µε την εγγραφή του. Ο σχεδιασµός της σελίδας αυτής είναι αρκετά καλός µε κατάλληλο συνδυασµό χρωµάτων και παραστατικές εικόνες. Ταυτόχρονα προσφέρεται η δυνατότητα διατήρησης προσωπικού organizer. Πατώντας το κουµπί ο χρήστης οδηγείται σε

23 µια σελίδα όπου υπάρχει µια φόρµα για την εισαγωγή των προσωπικών του στοιχείων και κάποιες διευκρινίσεις για τη λειτουργία της υπηρεσίας. Ίσως όµως θα έπρεπε η γραµµατοσειρά που χρησιµοποιήθηκε να ήταν διαφορετική(µεγαλύτερη), για µεγαλύτερη ευαναγνωσιµότητα. Με την εισαγωγή των στοιχείων του ο χρήστης οδηγείται στη σελίδα του προσωπικού organizer. Έχει πολύ καλό σχεδιασµό µε την υποστήριξη καλαίσθητων και παραστατικών γραφικών. Στο αριστερό frame εµφανίζεται µια λίστα από links που οδηγούν στις διάφορες δυνατότητες της υπηρεσίας, όπως -inbox, σύνθεση νέου µηνύµατος, προσωπικοί φάκελοι, ηµερολόγιο, contacts κ.α. Επίσης στο κύριο frame ο χρήστης ενηµερώνεται για την παρούσα κατάσταση όπως για τον αριθµό εισερχοµένων µηνυµάτων και την τελευταία εισαγωγή στην υπηρεσία. Η εικόνα της οθόνης που περιγράφηκε φαίνεται παρακάτω. Πολύ καλή υποστήριξη από γραφικάεικονίδια Προσφορά πολλών δυνατοτήτων από την υπηρεσία στο χρήστη Y Chat To chat είναι µια παραδοσιακή υπηρεσία που προσφέρεται από κάθε portal. Για να συµµετάσχει στο chat του iboom ένας χρήστης πρέπει να έχει εγγραφεί. Έτσι η πρώτη σελίδα της υπηρεσίας περιέχει µια φόρµα για την εισαγωγή των προσωπικών στοιχείων του χρήστη και κουµπιά για εναλλακτικές δραστηριότητες. Στην ίδια σελίδα δεν υπάρχει κάποια διευκρίνιση για τους κανόνες λειτουργίας, αλλά υπάρχει κουµπί βοήθειας, όπου εξηγείται κάθε εντολή για την καθοδήγηση των αρχάριων χρηστών. Παρόλα αυτά όµως υπάρχουν πρόσθετες δυνατότητες όπως iboom radio, voice chat για τις οποίες δεν υπάρχει καµία διευκρίνιση ή βοήθεια, γεγονός που δυσκολεύει τη λειτουργία τους. οκιµάσαµε να µπούµε στο iboom radio όπου υπάρχει µια λίστα από τραγούδια

24 τα οποία υποτίθεται ότι µπορούν να εκτελεστούν µε το πάτηµα ενός κουµπιού. ιαπιστώθηκε ότι υπάρχει κάποιο πρόβληµα και το µήνυµα λάθους που εµφανίστηκε δεν µπορεί να είναι κατανοητό από έναν απλό χρήστη, αφού περιείχε κυρίως τεχνικούς όρους. Y Forums Εδώ παρατίθεται µια λίστα από θέµατα συζητήσεων, όπου ο κάθε χρήστης µπορεί να διαλέξει κάποιο από αυτά και να εκφράσει την άποψή του ή να διαβάσει αυτές που ήδη υπάρχουν από άλλους χρήστες. Η δοµή της σελίδας είναι αρκετά οργανωµένη έτσι ώστε ο χρήστης να µπορεί να κινείται άνετα ανάµεσα στα θέµατα. Τα χρώµατα και οι γραµµατοσειρές ακολουθούν το µοτίβο του γενικότερου σχεδιασµού του portal. Στην πρώτη σελίδα της υπηρεσίας υπάρχει µια σύντοµη περιγραφή της υπηρεσίας για την περίπτωση που κάποιος µπει για πρώτη φορά. Y Ειδήσεις Το µεγαλύτερο τµήµα της πρώτης σελίδας καταλαµβάνεται από τα θέµατα της ενηµέρωσης, όπως σε όλα τα µεγάλα ελληνικά portals. H παρουσίαση είναι αρκετά οργανωµένη µε ταξινόµηση των θεµατικών ενοτήτων σε διαφορετικά πλαίσια που γίνονται ακόµη πιο διακριτά µε τη χρήση διαφορετικών χρωµάτων. Οι γραµµατοσειρές που χρησιµοποιούνται διευκολύνουν το χρήστη στην ανάγνωση του κειµένου. Στο πάνω µέρος της οθόνης παρουσιάζεται σε µια σύντοµη παράγραφο ένα από τα σηµαντικότερα θέµατα της ηµέρας µε ένα link για εκτενέστερη ανάλυση. Στη συνέχεια ακολουθούν όλες οι κατηγορίες των ειδήσεων, οι οποίες παρουσιάζονται σε σύντοµους τίτλους και ταυτόχρονα είναι links στην ολοκληρωµένη ανάλυσή τους. Εκεί αναγράφεται και η ακριβής στιγµή της ενηµέρωσης για την αύξηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας των ειδήσεων απέναντι στο χρήστη.

25 Πολύ καλή οργάνωση των θεµάτων Μια έξυπνη ιδέα για περιπλάνηση ανάµεσα στις ειδήσεις Όπως παρατηρούµε το iboom εφαρµόζει αρκετές καινοτοµίες στην οργάνωση και παρουσίαση των ειδήσεων στην πρώτη σελίδα. Ένα αρνητικό είναι ότι κάθε φορά ανοίγει ένα νέο παράθυρο, πράγµα που µπορεί να κουράσει τον χρήστη ή να του δηµιουργήσει σύγχυση στην περίπτωση που βρεθεί µε πολλά ανοιχτά παράθυρα. Y Χρηµατιστήριο Από το iboom δεν θα µπορούσε να λείπει η ενηµέρωση για το χρηµατιστήριο. Στην πρώτη σελίδα εµφανίζεται εν συντοµία η ηµερήσια κίνηση του γενικού δείκτη και των σηµαντικότερων µετοχών. Κάνοντας click κάποιος οδηγείται στην αντίστοιχη σελίδα όπου µπορεί να βρει ειδήσεις και συµβουλές για την οικονοµία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επίσης µπορεί να ενηµερωθεί για την τιµή οποιασδήποτε µετοχής, εισάγωντάς την στη «µηχανή» που υπάρχει για το σκοπό αυτό. Σαν σχεδιασµός είναι αρκετά καλός επιτρέποντας στον χρήστη να αντλήσει οποιαδήποτε πληροφορία υπάρχει στο site χωρίς δυσκολία. Από την άλλη όµως δεν έχει να προσφέρει κάτι το διαφορετικό σε περιεχόµενο. Επίσης δεν αναφέρεται κάπου η χρονική στιγµή της τελευταίας ενηµέρωσης, κάτι το οποίο επιβάλλεται σε τέτοιου είδους υπηρεσίες.

26 Επιπλέον Στο πάνω µέρος της οθόνης υπάρχει µια οριζόντια λίστα θεµάτων που µπορεί να αναζητήσει ένας χρήστης. Το σηµείο στο οποίο βρίσκεται είναι αρκετά καλό αφού βρίσκεται κάτω ακριβώς από τη µηχανή αναζήτησης, µε αποτέλεσµα να µη χρειαστεί να ψάξει κάποιος µε αυτήν στην περίπτωση που κάτι υπάρχει ήδη. Μια ιδιαίτερη υπηρεσία που προσφέρεται είναι η Palm. Σ αυτήν το iboom network προσφέρει άµεση ενηµέρωση κατευθείαν στο PDA κάθε χρήστη µέσω της υπηρεσίας του AdvantGo. Αν και υπάρχουν διευκρινίσεις και σχετικά link που βοηθούν στην κατανόηση της υπηρεσίας αυτής, η αρχική της σελίδα δεν δίνει σαφή εικόνα για το σκοπό της. Το εικονίδιο στην ίδια σελίδα χρησιµοποιείται για την προσοµοίωση της λειτουργίας, αλλά δεν είναι πολύ εύστοχο. Πρόκειται για την υπηρεσία που στέλνει δεδοµένα, ασύρµατα, σε συσκευές που υποστηρίζουν WAP τεχνολογίες. -καιρός Εµφανίζεται µια λίστα που καλύπτει τον καιρό για τις µεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στις αντίστοιχες σελίδες υπάρχει εκτενής πρόγνωση του καιρού για τρεις ηµέρες. Εκεί υπάρχει «µηχανή», η οποία µε την εισαγωγή κάποιας πόλης επιστρέφονται τα στοιχεία του καιρού γι αυτήν. Στην ίδια σελίδα υπάρχει λίστα από links σε διεθνή νέα και θέµατα γενικού ενδιαφέροντος, όπως εφηµερίδες, τηλεόραση, ραδιοφωνικοί σταθµοί κ.α. Ο σχεδιασµός της σελίδας ακολουθεί το γενικότερο µοτίβο. -χρήσιµες πληροφορίες Στην αρχική σελίδα υπάρχει µια λίστα από χρήσιµες δηµόσιες υπηρεσίες για τις οποίες κάποιος µπορεί να βρει πληροφορίες, όπως τηλέφωνα, διευθύνσεις, sites. -δωρεάν υπηρεσίες Είναι το link που οδηγεί στη σελίδα που κάποιος µπορεί να προµηθευτεί δωρεάν υπηρεσίες για το site του, όπως µηχανή αναζήτησης, chat box. Η εικόνα όµως που υπάρχει στην πρώτη σελίδα για την περιγραφή της υπηρεσίας δεν έχει ουσιαστική χρησιµότητα αφού το περιεχόµενό της δεν σχετίζεται µε το συγκεκριµένο θέµα. Εποµένως ο ρόλος της είναι µόνο διακοσµητικός. -κατηγορίες αναζήτησης Είναι µια σειρά από θεµατικές κατηγορίες-links όπου ο χρήστης µπορεί να αναζητήσει πληροφορίες για τα ενδιαφέροντά του. Κάτω ακριβώς από κάθε link υπάρχει µια πολύ σύντοµη περιγραφή του θέµατος για βλέπει ο χρήστης τι ακριβώς περιλαµβάνει. Το µέγεθος και το χρώµα της γραµµατοσειράς βοηθούν την αναγνωσιµότητα του περιεχοµένου και αυξάνουν την ευχρηστία της υπηρεσίας. Για κάθε

27 link ανοίγει ένα νέο παράθυρο, πράγµα που δυσκολεύει το χρήστη. Επίσης δεν υπάρχουν καθόλου κουµπιά πλοήγησης εκτός από αυτά του browser. Η υπηρεσία αυτή µοιάζει πάρα πολύ µε αυτή που βρίσκεται στο πάνω µέρος της σελίδας και αρκετές από τις ενότητες είναι οι ίδιες. Παρόλα αυτά όµως το σηµείο αυτό είναι πιο προσιτό στο µάτι του χρήστη και η δοµή του πλαισίου είναι πιο οργανωµένη. -επικοινωνία, βοήθεια Στο κάτω µέρος της σελίδας εµφανίζεται µια σειρά από links για επικοινωνία µε τους υπεύθυνους του portal. Για τυχόν πρόβληµα ή απορία ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να πάει στο αντίστοιχο link, όπου πατώντας ανοίγει παράθυρο του Outlook για να στείλει mail στον υπεύθυνο. Το ίδιο ισχύει και µε τα links επικοινωνία και πληροφορίες. Από τη µία είναι πολύ σηµαντικό σε ένα οποιοδήποτε σύστηµα ο χρήστης να έχει την αίσθηση της παρουσίας κάποιας βοήθειας. Από την άλλη όµως ίσως να περίµενε κάτι πιο χειροπιαστό, όπως η δηµοσίευση συγκεκριµένων ερωτήσεων µε τις απαντήσεις τους. Σύνοψη Από την όλη ανάλυση που προηγήθηκε διαπιστώνουµε ότι το iboom καλύπτει ως ένα βαθµό τις απαιτήσεις ενός µέσου χρήστη. Ο σχεδιασµός του είναι αρκετά πρωτοποριακός, µε την έννοια ότι υπάρχει µια αρκετά καλή υποστήριξη από γραφικά, κουµπιά, εικονίδια σε συνδυασµό µε την πολύ καλή οργάνωση και παρουσίαση των υπηρεσιών. Έχει χρησιµοποιήσει πολλές καλές ιδέες σε ότι αφορά την οργάνωση των θεµάτων όπως το εικονίδιο πλοήγησης ανάµεσα στις ειδήσεις ή τη δυνατότητα αλλαγής χρώµατος µε µια απλή επιλογή από µια σειρά από διαφορετικά χρώµατα. Επίσης διαθέτει µια σειρά από ιδιαίτερες υπηρεσίες όπως η προσφορά δωρεάν υπηρεσιών στο χρήστη, οι ασύρµατες υπηρεσίες κ.α. Πολύ καλή είναι και η µηχανή αναζήτησης που διαθέτει µε την ταυτόχρονη χρήση πολλών διαφορετικών και την πολύ καλή οργάνωση των αποτελεσµάτων. Παρόλα αυτά όµως υστερεί σε ποιότητα των υπηρεσιών, αφού δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να παρουσιάσει σε έναν έµπειρο χρήστη. Η ενηµέρωση κατάστασης των σελίδων του είναι ελλιπής, κάτι το οποίο θα αύξανε την αξιοπιστία του. εν έχει ιδιαίτερη υποστήριξη σε navigation, υπάρχει µόνο το home και όχι κάποιος χάρτης πλοήγησης ή τα κουµπιά Back και Forward. Επίσης δεν έχει ιδιαίτερη υποστήριξη από βοήθεια ενώ τα µηνύµατα λάθους που εµφανίζονται είναι άλλοτε πολύ διευκρινιστικά και άλλοτε απόλυτα τεχνικά.

28 3. THEA.gr Εισαγωγή T ο Portal Thea έχει την δική του ιστορία στο ελληνικό διαδικτυο, καθώς ξεκίνησε ως κατάλογος και αναβαθµίστηκε σε Portal, αφού πέρασε στα χέρια της IMAKO. Παρουσιάζει αρκετές δυσλειτουργίες,ενώ κάποιες σελίδες παραµένουν κενές. Το Thea διαθέτει νεανικό προφίλ προσφέροντας περισσότερο πληροφορίες σχετιζόµενες µε το lifestyle και τα νέα του show business. Εικονίδιο της Thea

29 Σχήµα: Η αρχική οθόνη του portal Τhea Τα βασικά χαρακτηριστικά του Portal είναι τα ακόλουθα: Τοµέα Ειδησιογραφίας [1].Ειδησιογραφια [2]. Πιο σηµαντικό θέµα της ηµέρας. Τοµέα ιασκέδασης [3]. Αναλυτικά προγράµµατα των κινηµατογραφικών αιθουσών του θεάτρου και τηλεόρασης καθώς επίσης και αναφορές στην νυχτερινή διασκέδαση και τα εστιατόρια, στα µουσεία και τις γκαλερί. Επιπλέον Πληροφορίες [4]. Χρήσιµα τηλεφωνά υπηρεσιών,νοσοκοµείων και φαρµακειών. [5]. ελτία καιρού εσωτερικού και εξωτερικού. [6].Επιλογή παρουσίασης ενός δηµοφιλές προσώπου νέες είδησης που σχετίζονται µε την προσωπική τους ζωή. [7]. Μετατροπή νοµισµάτων σε Ευρώ: Υπηρεσίες [8]. ιαδικασία Εγγραφής [9]. Web mail [10].Chat

30 [11]. Forum [12].E-Shooping [13] Online organizer [14]. Επιλογή των ελληνικών sites χωρισµένος σε θεαµατικές κατηγόριες. [15]. Βοήθεια FAQ [16].Online help [17]. Search Engine [18].Πρόσβαση µέσω Internet στους ραδιοφωνικούς σταθµούς Sfera και Nitro. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ του Portal Τhea Επικαιρότητα: Παρέχει ειδησεογραφία και δίνει εκτενέστερη ανάλυση στο πιο σηµαντικό θέµα της ηµέρας ( δηλ. στα τελευταία νέα ) µε ηµεροµηνία ενηµερώσεις. Ο τίτλος της ειδήσεις µε άσπρα κεφαλαία γράµµατα σε πλαίσιο µε γαλάζιο χρώµα. Η παρουσίαση είναι ελλιπής µε µειωµένο περιεχόµενο ειδησεογραφίας.ακόµη παρέχει τίτλους επίκαιρων θεµάτων µε µπλε γράµµατα υπογραµµισµένα δηλ links κάνοντας κλικ οδηγούµαστε σε σελίδες που περιέχει περισσότερες πληροφορίες.επίσης έχει αργό ρυθµό ανανέωσης των ειδήσεων και µέτρια πληρότητα πληροφοριών.καλύπτει επαρκώς µόνο θέµατα που αναφέρονται στην διασκέδαση life style και τα νέα του show business. Οργάνωση ειδήσεων: Η µορφοποίηση της πληροφορίας είναι τέτοια ώστε να είναι αποδοτική η αφοµοίωση της από τον χρηστή. Λόγο του ότι παρέχει µειωµένο όγκο ειδησεογραφίας. Κάνει µία γρήγορη αναφορά στο πιο σηµαντικό θέµα της ηµέρας. Επίσης δεν παρέχει Υπηρεσίες Online ενηµέρωσης για την πορεία του χρηµατιστηρίου. ιασκέδαση: Ο τίτλος αυτής της κατηγόριας δίνεται µε άσπρα κεφαλαία γράµµατα σε πλαίσιο µε γαλάζιο χρώµα. κάτω από τον τίτλο παρέχει links(µε µπλε γράµµατα υπογραµµισµένα) µε τα οποία έχουµε πρόσβαση σε αναλυτικά προγράµµατα. των κινηµατογραφικών αιθουσών του θεάτρου και τηλεόρασης καθώς επίσης και αναφορές στην νυχτερινή διασκέδαση και τα εστιατόρια, στα µουσεία και τις γκαλερί. Εγγραφή µέλους: Mε την εγγραφή ο χρήστης γίνεται µέλος του portal Thea έχει δικό του E- mail και δυνατότητα επιλογής παρεχόµενων υπηρεσιών. ιαδικασία εγγραφής Αρχικά ζητάει από το χρηστή Όνοµα και Κωδικό και να επιλέξει µια ερώτηση ασφάλειας να δώσει την απάντηση η οποία µπορεί να χρησιµοποιεί για login για την περίπτωση που ο χρήστης ξεχάσει τον Κωδικό του. Στην συνέχεια ζητάει προσωπικά στοιχεία του χρήστη όπως Ηµεροµηνία Γέννησης, Περιοχή, Ταχ.κωδικας, Φύλλο, Επάγγελµα \, Εταιρεία. Ωστόσο αρνητικό είναι ότι οι χρηστές τoυ

31 portal καλούνται να αποκαλύψουν προσωπικά στοιχεία όταν εγγράφονται µέλη σε αυτά).και το portal να διατηρεί το δικαίωµα να µεταφέρει τα στοιχεία αυτά σε τρίτους χωρίς την έγκριση τους. Επιπλέον οι χρηστές παρεµποδίζονται να κάνουν λάθη µε χρήση standard τιµών στα πεδία Περιοχή, Φύλλο, Επάγγελµα, Εταιρεία, Ηµεροµηνία Γέννησης στην Φόρµα Εγγραφής µέλους. Όταν τελικά καταχωρούνται τα στοιχεία του χρηστή που εισάγονται κατά την διάρκεια µιας έγγραφης επιστρέφονται τα στοιχεία της φόρµας για να ελεγχθεί αν συµπλήρωσε σωστά τα στοιχεία του ο χρηστής. Σε περιπτώσεις που έχουν γίνει λάθη( π.χ όταν ο χρήστης δεν έχει συµπληρώσει ένα η περισσότερα πεδία ή τα έχει συµπληρώσει λάθος ) εµφανίζονται µηνύµατα λάθους.τα πεδία που έχει γίνει λάθος κατά την εισαγωγή στοιχείων εµφανίζονται µε κόκκινο. Όταν επιστρέφει η φόρµα µαζί µε µηνύµατα λάθους ο χρήστης µπορεί να αλλάξει προσωπικά στοιχεία κάνοντας κλικ στο link Αλλαγή προσωπικών στοιχείων. Επίσης προσφέρει εξόδους από την σελίδα κάνοντας κλικ σε µια υπηρεσία δεξιά ή επιστρέφοντας στην αρχική σελίδα µε το εικονίδιο <<Thea>> ή την επιλογή <<Home>>.

32 Σχήµα <<Φόρµα Εγγραφής µέλους>> Web mail: Ένα χαρακτηριστικό του portal που επιτρέπει στους χρηστές µέλους να ανταλλάσσουν γρήγορα πληκτρολογηµένα µηνύµατα,χωρίς κόστος.παρέχεται µόνο στους χρήστες που είναι µέλος. Για να κάνει λοιπόν ο χρηστής του portal χρήση της υπηρεσίας αυτής πρέπει να εγγραφή στο portal. Η επιλογή <<Fre >> ανοίγει ένα παράθυρο. Σε αυτό υπάρχουν links που αναφέρεται στην διαδικασία της έγγραφης, Organizer και Fre ,. Πατώντας Fre και µετά πληκτρολογώντας το username (όνοµα χρήστη) και τον κωδικό ο χρηστής κάνει χρήση της υπηρεσίας αυτής. Μετά µετακινείται σε µια σελίδα µε την παρακάτω µορφή. Η επιστροφή στην main page από οποιαδήποτε κατάσταση γίνεται µε το εικονίδιο <<Thea >>η µε την επιλογή <<Home>>

33 Έξοδος Σχήµα : << Η οθόνη Web-mail >> Chat: Παρέχει την δυνατότητα << να µιλάτε >> ζωντανά µε έναν άλλο χρηστή όχι αναγκάστηκα µέλους του portal (άλλα του Chat )πληκτρολογώντας στον υπολογιστή σας. Έτσι µπορείτε να συνοµιλείτε στο portal κάνοντας κλικ στην επιλογή << chat>>. Πατώντας chat και πληκτρολογώντας το username (όνοµα χρήστη) και τον κωδικό σας. Ο χρήστης µπαίνει στην σελίδα του chat και επιλέγοντας ένα nickname (ψευδώνυµο) που των αντιπροσωπεύει µπορεί να επικοινωνήσει µε άλλους χρήστες που βρίσκονται στα διάφορα δωµάτια συζητήσεων (chatrooms) του portal. Μπορεί να επιλέξει από µία σειρά δωµατίων (chatroom) για να βρει το θέµα που τον ενδιαφέρει και να συµµετέχει στη συζήτηση που διεξάγεται εκεί, ανταλλάσσοντας απόψεις µε άλλους Internet χρήστες. Όπως και όλες οι υπηρεσίες του eone, έτσι και η χρήση της υπηρεσίας Chat έχει κανονισµούς. Σε περίπτωση παράβασης των κανονισµών αυτών, το eone έχει δικαίωµα να προβεί στις αντίστοιχες ενέργειες. Έξοδοι διαφυγής που προσφέρει: H επιστροφή στην αρχική σελίδα γίνεται µε το εικονίδιο <<Thea >> ή µε την επιλογή Back του φυλλοµετρητη.

34 Σχήµα << Η οθόνη εισόδου στο Chat >> Forum: Μέσω της υπηρεσίας e-forum οι thea χρήστες µπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις, να µοιράζονται πληροφορίες και έγγραφα σε ηλεκτρονική µορφή και να συζητούν online για τα θέµατα που τους αφορούν µέσω Internet. Το forum είναι ο χώρος συζητήσεων του fleamarket. Έχει σαν στόχο το διάλογο των χρηστών µεταξύ τους για τα θέµατα που τους απασχολούν και τους ενδιαφέρουν. Επίσης, µέσα από το forum µπορούν οι χρήστες να εκφράσουν οργανωµένα τη γνώµη τους για τις υπηρεσίες του fleamarket, τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν και τις παρατηρήσεις τους για µελλοντικές βελτιώσεις. Search Engine: Παρέχει το εργαλείο αναζήτησης για την εύρεση σελίδων στο portal η στο Web. Εισάγοντας µια λέξη η δυο για να περιγραφεί τι ψάχνουµε η µηχανή µε όνοµα Τhea (Ελληνική) και µε όνοµα Altavista ( ιεθνής) δίνει λίστα συνδέσεων προς τις συγκεκριµένες τοποθεσίες που αντιστοιχούν στην καταχώρηση. E-Shopping: Το Τhea διαθέτει Ηλεκτρονικά Καταστήµατα (e-shops) και παρέχουν στους Internet χρήστες την δυνατότητα πραγµατοποίησης online αγορών καθ όλες τις ώρες και µακριά από τις ουρές των ταµείων. Μέσα από πληθώρα e-shops, µπορούν εύκολα να βρεθούν τα πράγµατα που ενδιαφέρουν τους χρήστες σε ανταγωνιστικές τιµές. Παρέχει Online Αγορές, Πωλήσεις και ηµοπρασίες. Κάνοντας κλικ σε ένα link (Αναζήτηση,κατηγόριας, Best Sellers)π.χ Best Sellers της κατηγόριας µε τίτλο Online Books µετακινούµαστε σε µια άλλη σελίδα όπου µπορούµε να επιλέξουµε ή να

35 αναζητήσουµε στο πάνω αριστερό πλαίσιο εισάγοντας µια λέξη κλειδί ένα βιβλίο που µας ενδιαφέρει Στην επάνω δεξιά µεριά της οθόνης υπάρχει ένα πολύ έντονο κουµπί για έξυπνη αναζήτηση σε γαλάζιο πλαίσιο µέσα στο οποίο µπορούµε να εισάγουµε την λέξη κλειδί.ψηλά στο αριστερό µέρος links(αναζήτηση,κατηγόριας, Best Sellers) υπάρχει επιλογή αναζήτησης µε βάση την κατηγορία του προϊόντος που µας ενδιαφέρει. Παράδειγµα επιλέγοντας προϊόντος βιβλίο, αρχίζει η παρουσίαση του προϊόντος µε φωτογραφία Όνοµα προϊόντος,συγγραφέας, Κέρδος, Υλικό Εξωφύλλου, Αριθµός σελίδων, ISBN-Κωδικός,Τιµή. Επάνω ακριβώς βρίσκονται η επιλογές: Ταυτότητα επιχειρήσεις, Αναζήτηση, Πρόσφορες, My account, My shooping cart, My orders. Εξόδους που παρέχει: H επιστροφή στην αρχική σελίδα γίνεται µε την επιλογή <<Home >>η µε το εικονίδιο <<Thea>>.Η επιστροφή στην προηγούµενη σελίδα γίνεται µε την επιλογή <<Back>>.Ο τρόπος αυτός διαφυγής εξόδου όταν ο χρήστης βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση είναι καλός. Το µόνο αρνητικό στον σχεδιασµό είναι ότι τα διακοσµητικά γραφικά που βοηθούν ώστε να δηµιουργηθεί ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσµα για το ηλεκτρονικό κατάστηµα απαιτούν αρκετοί ώρα για να κατεβούν από το Web σαν αποτέλεσµα η χρήστες να αποµακρυνθούν. Σχήµα : << Η οθόνη της Αναζητησης >>

36

37 Σχήµα << Η οθόνες που οδηγούµαστε κάνοντας κλικ στο Best Seller και στην συνέχεια σε έναν Τίτλο ενός Βιβλίου >> Καιρός: Οι υπηρεσία δίνει Πληροφορίες σχετικά µε τον καιρό παρέχει προβλέψει καιρού. Κάνοντας κλικ πάνω στην παράγραφο που βρίσκεται κάτω από τον τίτλο καιρό µετακινούµαστε σε µια σελίδα όπου παρουσιάζεται ο χάρτης της Ελλάδας µε τα εικονίδια (ήλιο,σύννεφα).στα αριστερά µπορούµε να κάνουµε επιλογή Ελλάδα, Κόσµο κάνοντας κλικ σε ένα από αυτά µετακινούµαστε σε µια σελίδα παρέχει Πληροφορίες σχετικά µε το καιρό δίνοντας σύγχρονος την δυνατότητα να επιλέξουµε τις πόλεις για Έξοδος γίνεται µε το εικονίδιο E-one η µε το Home και τα δυο αναφέρονται στην κεντρική σελίδα και τις επιλογές.

38 Σχήµα << Η οθόνες της υπηρεσίας του καιρού που εµφανίζονται κάνοντας κλικ µέσα στο Καιρό( στην κεντρική σελίδα)και στην συνεχεία στην επιλογή Ελλάδα αντίστοιχα. >>

39 Εικονίδια Πλοήγησης: Στο Thea δεν υπάρχουν εικονίδια πλοήγησης για την πρόσβαση σε άλλες επιµέρους πληροφορίες.έτσι η αναζήτηση συγκεκριµένης πληροφορίας δυσκολεύεται. Κατάλογος τον thea sites: Στην Thea δεν υπάρχει κατάλογος χωρισµένο σε θεµατικές κατηγόριες ώστε να παρέχει εύκολη πρόσβαση σε άλλα sites του Internet. Παρά µόνο θεµατικός κατάλογος επιλογής (κουµπί σε γαλάζιο πλαίσιο) για την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε sites της Thea. Βοήθεια FAQ: Παρέχει δηµοσίευση των FAQ δηλ λίστες ερωτήσεων (που γίνονται µε την λειτουργία fleamarket) που θέτουν συχνά οι χρηστές ακολουθούµενη από τις απαντήσεις.έτσι οι χρηστές της τεχνικής υποστήριξης αποφεύγουν να δίνουν απαντήσεις στις ίδιες ερωτήσεις. Οι λίστες που παρέχουν πληροφορίες σχετικά µε τις παρακάτω ενότητες: Γενικά θέµατα, Εγγραφή, Αγορά Υποβολή προσφορών, Πώληση ηµιουργία καταχωρήσεις, Αξιολόγηση, Αναζήτηση, Ολοκλήρωση ανταλλαγών, Forum. Online Βοήθεια: Παρέχει online help σε κάθε υπηρεσίας π.χ. βοήθεια για το Chat κτλ. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η βοήθεια να παρέχεται και να παίρνεται από τους χρηστές εύκολα.επίσης η ποιότητα της συγγραφής συµπεριλαµβανόµενη της δοµής της πληροφορίας και της αξιοπιστία του κειµένου να είναι σωστή.βέβαια δεν παρέχει γενική βοήθεια κάτι που δυσκολεύει αρχικά ένα αρχάριο χρηστή.αυτό όµως καλύπτεται µε βοήθεια FAQ που προσφέρει. Τέλος δεν περιέχει κατάλληλη αναζήτηση κατανόηση και εφαρµογή ώστε να καλύπτει τον έµπειρο και αρχάριο χρηστή. Personalization: εν παρέχει δυνατότητα διαµόρφωση παρουσιαστικού της λειτουργίας µε τις απαιτήσεις του κάθε χρήστη. Ώστε να είναι δυνατή η αλλαγή εµφανίσεις του portal. Χάρτης πλοήγησης (navigation): εν περιλαµβάνει χάρτη πλοήγησης Σχεδιάστηκα λάθη: Εδώ θα αναφερθούµε σε στοιχεία που µειώνουν την ευχρηστία. Ένα στοιχείο που µειώνει την ευχρηστία είναι ότι πολλές σελίδες του καταστήµατος Ε-shooping είναι υπό κατασκευή. Η πρώτη εντύπωση της προσπάθειας προδιαθέτει αρνητικά τον επισκέπτη για το αξιόπιστο των ανακοινώσεων. Επίσης ένα µεγάλο τµήµα των ιστοσελίδων παραµένει ανεκµετάλλευτο. εν υπάρχουν εικονίδια πλοήγησης για την πρόσβαση σε όλες τις επιµέρους πληροφορίες του site. Σαν πλην µπορεί να θεωρηθεί και η έλλειψη personalization και η µη πυκνή διάταξη των αντικειµένων στην οθόνη µέσα στην main page µε ελαχίστη παρουσία Online help. Ευαναγνωσιµότητα : Ένα στοιχείο που αυξάνει την ευαναγνωσιµοτητα είναι ότι παρέχει δυνατότατα µεγεθύνσεις της γραµµατοσειράς. Η επιλογή των χρωµάτων (µέχρι τέσσερα χρώµατα) που διαχωρίζουν την χαρακτηριστικοί θεµατολογία του portal δεν προσανατολίζουν τον χρήστη που επισκέπτεται το portal. Η Ευαναγνωσιµότητα της κεντρικής σελίδας: Σωστή ταξινόµηση της κεντρικής σελίδας. η οποία έχει λευκό background παρέχει σωστή τµηµατοποίηση της πληροφορίας αφού πάνω από κάθε θέµα υπάρχει ένας τίτλος µε έντονα κεφαλαία γράµµατα µέσα σε πλαίσια µε γαλάζιο χρώµα για κάθε κατηγόρια.τα links εµφανίζονται πάντα υπογραµµισµένα µε µπλε χρώµα. Μέγεθος σελίδας: εν έχει οριζόντιο scrolling η σηµαντική πληροφορία και τα στοιχεία ελέγχου βρίσκονται στο όριο της πρώτης οθόνης. ουλεύει και για ανάλυση 800 x 600.

40 Έξοδοι: Ο τρόπος διαφυγής εξόδων των χρηστών από µια κατάσταση γίνεται µε το εικονίδιο Thea η µε την επιλογή Home που αναφέρεται στην κεντρικοί σελίδα και µε την επιλογή Back που αναφέρεται στην προηγούµενη σελίδα. Μηνύµατα λάθους: Τα πιο γνωστά µηνύµατα που συναντάει κάποιος χρήστης είναι κατά την εγγραφή του στην Thea όταν Έχει εισάγει λάθος τα στοιχεία του στα πεδία της φόρµας εγγραφής µέλους.σε αυτές τις περιπτώσεις µας εµφανιζόταν µηνύµατα λάθους, επιστρέφεται η φόρµα και στα πεδία που έχει γίνει λάθος εµφανίζονται µε κόκκινο. Τα µηνύµατα λάθους πρώτων εκφράζονται σε απλή γλώσσα και να αποφεύγονται δυσνόητοι κώδικες. Έτερον είναι ακριβείς και δεν περιλαµβάνουν γενικότητες και ασάφειες. Επίσης δίνονται οδηγίες στο χρηστή για την επίλυση διάφορων προβληµάτων. Ωστόσο τα µήνυµα λάθους µπορεί να γίνουν πολύ πιο λειτουργικό αν αντικατασταθούν µε άλλες πιο ακριβείς και κατατοπίστηκες για τον χρήστη εκφράσεις.παρόλο αυτά τα µηνύµατα λάθους θα πρέπει να είναι ευγενικά και µην εκφοβίζουν η να κατηγορούν ρητά το χρήστη. Τελικά πρέπει να υπάρχουν µηνύµατα λάθους τόσο για αρχάριους όσο και για έµπειρους χρήστες. Ορθός Καλός Σχεδιασµός: Λόγω των ελάχιστων links( τα δίνει µε µπλε χρώµα και υπογραµµισµένα) που παρέχει έχει καλή διάταξη τον links. H µετακίνηση γίνεται από σελίδα σε σελίδα.με την επιλογή << Home>> επιστροφή στην main page και µε την επιλογή <<back>> επιστροφή στην προηγούµενη π.χ. στις υπηρεσίες όπως Online αγορές η επιστροφή στην αρχική σελίδα γίνεται µόνο αν επιλέξουµε το κουµπί <<Thea>> ή την επιλογή Home του φυλλοµετρητή. Ο σχεδιασµός αυτός είναι ικανοποιητικός διότι ο χρήστης των αντιλαµβάνεται εύκολα. Οι φωτογραφίες στην κεντρική σελίδα είναι µικρές έτσι δεν αργεί η φόρτωση της. Προσφέρει καλεί βοήθεια µε πολύ καλό FAQ. Κάνει σωστή χρήση και επιλογή χρωµάτων (µέχρι τέσσερα χρώµατα). Τα γράµµατα είναι ευανάγνωστα αν και χρησιµοποιεί µικρό µέγεθος γραµµατοσειράς προσφέρει την δυνατότητα µεγεθύνσεις. ίνει τους τίτλους µε έντονα κεφαλαία γράµµατα και δεν παρουσιάζει οριζόντιο scrolling. Το εικονίδιο Thea υπάρχει σε κάθε επιπλέον σελίδα και αναφέρεται στην κεντρική σελίδα.επίσης η ύπαρξη πολλών εξόδων δεν κάνουν να νιώθει το χρηστή παγιδευµένο και τα ακριβείς µηνύµατα λάθους κάνουν ποιο εύκολη στο χρηστή την αναζήτηση της πληροφορίας.

41 4. E-ONE.gr T ο E-one είναι ένα από τα πιο διαδεδοµένα ελληνικά portal. Ήδη λειτουργεί ένα χρόνο στο ιαδίκτυo αφού εγκαινιάστηκε τον Σεπτέµβριο του 2000.Στοχος των προγραµµατιστών του είναι η δηµιουργία του πιο πλήρους ελληνικού portal.αυτό φαίνεται ότι πέτυχε αφού προσφέρει υπηρεσίες όπως ,forum,e-shopping και φιλοξενία προσωπικών Web page. Εικονίδιο της E-one

42 Σχήµα << H κεντρική σελίδα του portal E-one >> Τα βασικά χαρακτηριστικά του Portal E-one είναι τα ακόλουθα: Τοµέα Ειδησιογραφίας [1].Ειδησιογραφία (Επονοµάζει τα γεγονότα ανάλυση σε βάθος σε επιπλέον σελίδες.) στην κεντρική σελίδα προσφέροντας περισσότερη Επίκαιρα γεγονότα Ελλάδα, Κόσµο, Οικονοµία, Επιστήµη-Τεχνολογία, Αθλητικά [2]. Πιο σηµαντικό θέµα της ηµέρας.(εδώ δίνει εκτενέστερης ανάλυση) [3]. Υπηρεσίες Online ενηµέρωσης για την πορεία του χρηµατιστηρίου. Τοµέα ιασκέδασης [4]. Αναλυτική περιγραφή µιας νέας επίκαιρης ταινίας την µια φορά και την άλλη µια επίκαιρη εκποµπή.κάνοντας κλικ στο Magazine έχουµε πρόσβαση σε άλλη σελίδα πάνω σε αυτήν έχουµε πρόσβαση σε αναλυτικά προγράµµατα των κινηµατογραφικών αιθουσών του θεάτρου και τηλεόρασης καθώς επίσης και αναφορές στην νυχτερινή διασκέδαση και τα εστιατόρια,στα µουσεία και τις γκαλερί. Επιπλέον Πληροφορίες [5]. Χρήσιµα τηλέφωνα υπηρεσιών,νοσοκοµείων και φαρµακειών.

43 [6]. ελτία καιρού εσωτερικού και εξωτερικού. Υπηρεσίες [7]. ιαδικασία εγγραφής [8]. Web mail [9]. Chat [10]. Forum [11]. E-shooping (Online αγορές πωλήσεις δηµοπρασίες) [12]. Εικονίδια πλοήγησης Καλαίσθητα Εικονίδια για την πρόσβαση σε όλες της επιµέρους [13].Κατάλογο ελληνικών sites χωρισµένος σε θεµατικές κατηγόριες. [14]. Βοήθεια FAQ. [15]. Online help [16]. Search Engine [17]. Πρόσβαση µέσο Internet στον ραδιοφωνικό σταθµό DeeJay Radio. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ του Portal E-one. Επικαιρότητα: Παρέχει επίκαιρα γεγονότα από την Ελλάδα, Κόσµο, Οικονοµία, Επιστήµη - Τεχνολογία, Αθλητικά (αυτά αναφέρονται αντίστοιχα στους διαφορετικούς τίτλους κατηγορίας ειδήσεων µε άσπρα κεφαλαία γράµµατα σε πλαίσιο µε διαφορετικό χρώµα για κάθε κατηγόρια ξεχωριστά). Το portal eone δεν µας παρέχει µόνο τα παραπάνω. Σηµαντικό και εύχρηστο είναι ότι δίνει µια κτενέστεροι ανάλυση στο πιο σηµαντικό θέµα της ηµέρας. Παρέχει παρακολούθηση της επικαιρότητας και των τελευταίων εξελίξεων και ειδήσεων στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο Kόσµο. Καθώς και πληρότητα των πληροφοριών (παρέχει την είδηση µε φωτογραφία )και έναν σχετικά γρήγορο ρυθµό ανανέωσης των ειδήσεων αφού η ανανέωση γίνεται κάθε µια ώρα. Οργάνωση ειδήσεων: Η µορφοποίηση της πληροφορίας είναι τέτοια ώστε να είναι αποδοτική αφοµοίωση της από τον χρήστη. Με καλό επαγγελµατικό δηµοσιογραφικό στυλ δοµή και γράφει την πληροφορία. Επίσης στην κεντρική σελίδα στο τοµέα της Ειδησιογραφίας παρέχει Ειδησιογραφία (επονοµάζει τα γεγονότα στην κεντρική σελίδα προσφέροντας περισσότερη ανάλυση σε βάθος σε επιπλέον σελίδες.). ρέχει επίκαιρα γεγονότα Ελλάδα, Κόσµο, Οικονοµία, Επιστήµη-Τεχνολογία, Αθλητικά (αυτά αναφέρονται αντίστοιχα στους διαφορετικούς τίτλους κατηγορίας ειδήσεων µε άσπρα κεφαλαία γράµµατα σε πλαίσιο µε διαφορετικό χρώµα για κάθε κατηγόρια ξεχωριστά). Σε κάθε κατηγορία π.χ Οικονοµία υπάρχουν τίτλοι θεµάτων. Κάνοντας κλικ στο τίτλο ενός θέµατος που µας ενδιαφέρει οδηγούµαστε σε µια σελίδα που µας ενηµερώνει πλήρες για το θέµα αυτό. ίπλα στο τίτλο ενός θέµατος αναγράφεται και η τελευταία ηµεροµηνία ενηµέρωσης.

44 Επίσης αναφέρει σηµαντικό θέµα της ηµέρας.(εδώ δίνει εκτενέστερης ανάλυση) και προσφέρει Υπηρεσίες Online ενηµέρωσης για την πορεία του χρηµατιστηρίου. Από κεντρική σελίδα κιόλας αναπαριστάνει την πορεία του δείκτη συνοπτικά έτσι ο χρηστής ενηµερώνεται γρήγορα για την κατάσταση της µετοχής του. ιασκέδαση: Όσο αφορά την διασκεδάσει µπορεί να παρέχει µια αναλυτική περιγραφή µιας νέας επίκαιρης ταινίας στην τηλεόραση την µια φορά και την άλλη µια επίκαιρη εκποµπή Κάνοντας κλικ µέσα στο Magazine έχουµε πρόσβαση σε άλλη σελίδα όπου υπάρχουν εικονίδια πλοήγησης µε τα οποία έχουµε πρόσβαση σε αναλυτικά προγράµµατα των κινηµατογραφικών αιθουσών του θεάτρου και τηλεόρασης καθώς επίσης και αναφορές στην νυχτερινή διασκέδαση και τα εστιατόρια, στα µουσεία και τις γκαλερί. Εγγραφή µέλους: Mε την εγγραφή ο χρήστης γίνεται µέλος του portal έχει eone mail και την δυνατότητα να κάνει επιλογή όλων των παρακάτω υπηρεσιών που του προσφέρει όπως , Προσωπικές Web σελίδες, Ηµερολόγιο, Χρηµατιστήριο και Προσωπικά χαρτοφυλάκια, Ηλεκτρονικό πολυκατάστηµα, Ηλεκτρονικές ηµοπρασίες. ιαδικασία εγγραφής: Αρχικά ζητάει από το χρηστή (στις Πληροφορίες έγγραφης ) Username και κωδικό και µια λέξη που θα του υπενθυµίζει τον κωδικό για την περιπτώση που ο χρήστης ξεχάσει τον κωδικό του. Στην συνεχεία (στις Προσωπικές Πληροφορίες ) ζητάει προσωπικά στοιχεία του χρήστη όπως Όνοµα, Επώνυµο, ιεύθυνση, Ταχ.κωδικας, Επάγγελµα, Ηλικία, Φύλλο. ηλαδή οι χρηστές του portal καλούνται να αποκαλύψουν προσωπικά στοιχεία όταν εγγράφονται µέλη σε αυτό. Ωστόσο θετικό είναι ότι το portal δεσµεύεται ότι δεν πρόκειται να µεταφέρει τα στοιχεία αυτά σε τρίτους χωρίς την έγκριση τους. Όταν καταχωρούνται τα στοιχεία ενός χρήστη επιστρέφονται τα στοιχεία της φόρµας για να ελέγξει αν συµπληρώθηκαν σωστά τα στοιχεία του ο χρηστής. Σε περιπτώσεις που έχουν γίνει λάθη κάτι την εισαγωγή (π.χ όταν ο χρήστης δεν έχει συµπληρώσει ένα η περισσότερα πεδία, η τα έχει συµπληρώσει λάθος ) εµφανίζονται µήνυµα λάθους πάνω στην πάνω στην φόρµα. Σηµαντικό είναι επίσης ότι οι χρηστές παρεµποδίζονται να κάνουν λάθη µε χρήση standard τιµών στα πεδία Ηλικία, Φύλο στην Φόρµα Εγγραφής µέλους. Όταν επιστρέφει η φόρµα µαζί µε µηνύµατα λάθους ο χρήστης µπορεί να αλλάξει προσωπικά στοιχεία κάνοντας κλικ Αλλαγή προσωπικών στοιχείων. Επίσης προσφέρει εξόδους από την σελίδα κάνοντας κλικ σε µια υπηρεσία δεξιά. Τέλος η επιστροφή στην κεντρική σελίδα γίνεται µε το εικονίδιο <<E-one>> η το Back του φυλλοµετρητή.

45 Σχήµα <<Φόρµα Εγγραφής µέλους>> Web mail: Ένα χαρακτηριστικό του portal που επιτρέπει στους χρηστές µέλους να ανταλλάσσουν γρήγορα πληκτρολογηµένα µηνύµατα, χωρίς κόστος. Παρέχεται µόνο στους χρήστες που είναι µέλος. Για να κάνει λοιπόν χρήση της υπηρεσίας αυτής πρέπει να εγγραφή στο portal. Η επιλογή << Webmail >> ανοίγει ένα παράθυρο. Στην σελίδα αυτήν υπάρχει link που αναφέρεται στην διαδικασία της έγγραφης. Πατώντας και πληκτρολογώντας το username (όνοµα χρήστη) και τον κωδικό ο χρηστής κάνει χρήση της υπηρεσίας αυτής. Μετά εµφανίζεται η σελίδα µε τα παρακάτω (σχήµα 2). Τρόποι διαφυγής εξόδων από αυτήν την κατάσταση: Η επιστροφή στην αρχική σελίδα γίνεται µε το κλείσιµο του παράθυρου.

46 Σχήµα : << Η οθόνη εισόδου στο Web-mail >>

47 Σχήµα : << Η οθόνη Web-mail >> Chat: Παρέχει την δυνατότητα << να µιλάτε >> ζωντανά µε έναν άλλους Internet χρήστες πληκτρολογώντας στον υπολογιστή σας. Έτσι µπορείτε να συνοµιλείτε στο portal κάνοντας κλικ στην επιλογή << chat>>: ο χρήστης µπαίνει στην σελίδα του chat και επιλέγοντας ένα nickname (ψευδώνυµο) που των αντιπροσωπεύει µπορεί να επικοινωνήσει µε άλλους χρήστες που βρίσκονται στα διάφορα δωµάτια συζητήσεων (chatrooms) του eone portal. Μπορεί επίσης να επιλέξει από µία σειρά δωµατίων (chatroom) για να βρει το θέµα που τον ενδιαφέρει και να συµµετέχει στη συζήτηση που διεξάγεται εκεί, ανταλλάσσοντας απόψεις µε άλλους Internet χρήστες. Όπως και όλες οι υπηρεσίες του eone, έτσι και η χρήση της υπηρεσίας Chat έχει κανονισµούς. Σε περίπτωση παράβασης των κανονισµών αυτών, το eone έχει δικαίωµα να προβεί στις αντίστοιχες ενέργειες. Έξοδοι διαφυγής που προσφέρει: H επιστροφή στην αρχική σελίδα γίνεται µε το εικονίδιο <<E-one>> επιλογή σε άλλες υπηρεσίες.

48 Σχήµα << Η οθόνη του Chat >> Forum: Μέσο της υπηρεσίας e-forum οι eone χρήστες µπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις και να συζητούν για διάφορα θέµατα κοινού ενδιαφέροντος. Η υπηρεσία e-forum περιλαµβάνει οµάδες επικοινωνίας ανθρώπων µε κοινά ενδιαφέροντα που ανταλλάσσουν απόψεις, µοιράζονται πληροφορίες και έγγραφα σε ηλεκτρονική µορφή και συζητούν online για τα θέµατα που τους αφορούν µέσω Internet. Μόνο όµως οι εγγεγραµµένοι χρήστες της υπηρεσίας e-forum µπορούν να δηµιουργήσουν την δική τους οµάδα επικοινωνίας και να προσκαλέσουν φίλους και συνεργάτες τους να εγγραφούν σ' αυτήν και να επικοινωνήσουν µαζί τους οι µη εγγεγραµµένοι έχουν πρόσβαση µόνο σε γενικής φύσεως πληροφορίες για τις διάφορες οµάδες επικοινωνίας. Το e-forum στα µέλη του επιτρέπει να επικοινωνούν µε φίλους τους, συναδέλφους, συνεργάτες, συµφοιτητές, και µέλη άλλων οµάδων µέσω Internet. Οι παρεχόµενες υπηρεσίες περιλαµβάνουν µεταξύ άλλων: φιλοξενία δικών σας σελίδων στο Internet, ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, ατζέντα συναντήσεων, χώρους συζητήσεων, αποστολή και λήψη ηλεκτρονικών µηνυµάτων, ευρετήριο χρηστών και µηχανή αναζήτησης. Οι λειτουργίες που υποστηρίζει (υπάρχουν links που αναφέρονται σε αυτές)η υπηρεσία e-forum είναι: Πληροφορίες, Βιβλιοθήκη, Κατάλογος, Συναντήσεις, Ηλεκτρονικές συνδιασκέψεις, Ηλεκτρονικό ταχυδροµείο, Αναζήτηση, ιαχείριση, Bοήθεια. Η επιλογή << Forum >> ανοίγει ένα παράθυρο. Η επιστροφή στην αρχική σελίδα γίνεται µε το κλείσιµο του παράθυρου Search Engine: Παρέχει το εργαλείο αναζήτησης για την εύρεση ιστοσελίδων στο portal η στο Web. Εισάγοντας µια λέξη η δυο για να περιγραφεί τι ψάχνουµε οι µηχανές µε όνοµα eone, Pathfinder

49 (Ελληνική) και µε ονόµατα Google, Yahoo, Altavista, Forthnet ( ιεθνής) δίνει λίστα συνδέσεων προς τις συγκεκριµένες τοποθεσίες που αντιστοιχούν στην καταχώρηση. E-Shopping: Το eone διαθέτει Ηλεκτρονικά Καταστήµατα (e-shops) που στεγάζονται σε ειδικό E- shopping Mall και παρέχουν στους Internet χρήστες την δυνατότητα πραγµατοποίησης online αγορών καθ όλες τις ώρες και µακριά από τις ουρές των ταµείων. Μέσα από πληθώρα e-shops, µπορούν εύκολα να βρεθούν τα πράγµατα που ενδιαφέρουν τους χρήστες σε ανταγωνιστικές τιµές προσφέρει δηλ, µια πληθώρα από Online Αγορές, Πωλήσεις και ηµοπρασίες. Κάνοντας κλικ σε ένα εικονίδιο του E-Shopping π.χ Mircostar software στην κεντρική σελίδα ανοίγει έναν παράθυρο. Στο αριστερό µέρος της υπάρχει επιλογή αναζήτησης µε βάση την κατηγόρια του προϊόντος που µας ενδιαφέρει Βιβλία, Εκπαίδευση, Ψυχαγωγία. Στο πάνω µέρος υπάρχουν η εξής επιλογές: Ταυτότητα επιχειρήσεις, αναζήτηση, Πρόσφορες, My account, My shooping cart, My orders. Παράδειγµα επιλέγοντας βιβλία, αρχίζει η παρουσιάσει του προϊόντος µε φωτογραφία Όνοµα προϊόντος, Κωδικός, Τιµή. Επίσης ακριβώς στην µέση υπάρχει ένα πεδίο µε standard τιµές τα είδη κατηγόριας προϊόντων όπως Βιβλία, Εκπαίδευση, Ψυχαγωγία. Εξόδους που παρέχει: H επιστροφή στην αρχική σελίδα γίνεται µε το κλείσιµο του παραθύρου. Η επιστροφή στην προηγούµενη σελίδα γίνεται µε το Back του φυλλοµετρητή. Ο τρόπος αυτός διαφυγής εξόδου όταν ο χρήστης βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση είναι καλός. Το µόνο αρνητικό που υπάρχει στον σχεδιασµό είναι ότι τα διακοσµητικά γραφικά που βοηθούν ώστε να δηµιουργηθεί ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσµα για το ηλεκτρονικό κατάστηµα απαιτούν αρκετοί ώρα για να κατεβούν από το Web σαν αποτέλεσµα η χρήστες να αποµακρυνθούν. Σχήµα : << Η αρχική οθόνη του Microstar software >>

50 Σχήµα << Η οθόνη στην οποία οδηγούµαστε κάνοντας κλικ στην Κατηγορία Βιβλία. >> Καιρός: Οι υπηρεσία δίνει Πληροφορίες σχετικά µε τον καιρό παρέχει προβλέψει καιρού. Κάνοντας κλικ πάνω µετακινούµαστε σε µια σελίδα όπου παρουσιάζεται ο χάρτης της Ελλάδας χωρίς εικονίδια. Στα δεξιά µπορούµε να κάνουµε επιλογή τις πόλεις που θέλουµε. Έξοδος γίνεταιµε το εικονίδιο E-one (πάνω αριστερά) αναφέρεται στην κεντρική σελίδα και τις επιλογές παρεχόµενων υπηρεσιών π.χ Forum κτλ(πάνω δεξιάτον κατάλογο ελληνικών site αριστερά κάτω και φυσικά τα εικονίδια πλοήγησης.

51 Σχήµα << Η οθόνη της υπηρεσίας του καιρού >> Χρηµατιστήριο: Υπηρεσία Online ενηµέρωσης για την πορεία του χρηµατιστηρίου. Από την κεντρική σελίδα αναπαριστάνει την πορεία του δείκτη συνοπτικά έτσι ο χρηστής ενηµερώνεται γρήγορα για την κατάσταση της µετοχής του. Κάνοντας κλικ στο Χρηµατιστήριο στα links Μετοχές/ είκτες, XAA Online ανοίγει παράθυρο το οποία παρέχει στον χρηστή την δυνατότητα γρήγορης αναζήτησης τις µετοχής που θέλει ή εµφανίσει των δίκτυον XAA αντίστοιχα. Επίσης παρέχει επιλογές για την πρόσβαση στης επιµέρους υπηρεσίες του Portal όπως Chat,Forum κτλ. Η έξοδος γίνεται µε κλείσιµο του παραθύρου. Το µόνο µειονέκτηµα είναι ότι το apple που χρησιµοποιείται για την εµφάνιση των δίκτυον XAA στην κεντρική σελίδα, προκαλεί εµφανή προβλήµατα κυρίως σε δίκτυα LAN,καθώς τείνει να καταλαµβάνει όλο το bandwidth.

52 Σχήµα << Η οθόνες του Χρηµατιστηρίου κάνοντας κλικ στα links Μετοχές / είκτες,xaa Online αντίστοιχα. >> Εικονίδια Πλοήγησης: Ένα θετικό στοιχείο που αυξάνει την ευχρηστία είναι ότι στο E-one υπάρχουν εικονίδια πλοήγησης για την πρόσβαση σε όλες τις επιµέρους πληροφορίες Έτσι η αναζήτηση συγκεκριµένης πληροφορίας γίνεται ευκολότερη.παράδειγµα εικονίδια που αναφέρονται

53 Κινηµατογράφο, Ωροσκόπιο κτλ. Κάνοντας κλικ ένα από αυτά π.χ στο εικονίδιο cinema οδηγούµαστε σε µια πολύ καλά δοµηµένη και ταξινοµηµένη (ταξινόµηση ταινιών ανά κατηγόριες )σελίδα που παρέχει πληθώρα πληροφοριών σχετικά µε τον κινηµατογράφο καινούργιες ταινίες κτλ. Στο αριστερό µέρος. Στα δεξιά. Έξοδος διαφυγής µε τα εικονίδια πλοήγησης που υπάρχουν και εδώ (όχι µόνο στην κεντρική σελίδα). Στην συνέχεια κάνοντας κλικ στο Ωροσκόπιο µπαίνουµε σε µια σελίδα που µας παρέχει πλήθος πληροφοριών, µαζί µε το ζώδιο αναγράφεται και µια παράγραφος παρέχει επίσης και ηµεροµηνία ανανέωση. Συνεπώς κάνοντας κλικ σε ένα εικονίδιο πλοήγησης οδηγούµαστε σε σελίδα όπου υπάρχουν έξοδοι διαφύγεις µε τα ίδια εικονίδια πλοήγησης. Η µετακινήσει γίνεται από σελίδα σε σελίδα. Σε κάθε σελίδα υπάρχει το εικονίδιο E-one για την επιστροφή στην κεντρική σελίδα του portal. Κατάλογος τον ελληνικών sites: στο Portal eone υπάρχει κατάλογος χωρισµένο σε θεµατικές κατηγόριες που παρέχει στους χρήστες εύκολη πρόσβαση σε άλλα sites. Ο κατάλογος αυτός είναι είναι ευανάγνωστος βρίσκεται στο αριστερό µέρος της κεντρικής σελίδας έχει γαλάζιο χρώµα και έντονα µαύρα γράµµατα για τίτλους κάθε θεµατικής κατηγόριας. Βοήθεια FAQ: Παρέχει δηµοσίευση των FAQ (δηλ λίστες ερωτήσεων που θέτουν συχνά οι χρηστές ακολουθούµενη από τις απαντήσεις). Έτσι οι χρηστές της τεχνικής υποστήριξης αποφεύγουν να δίνουν απαντήσεις στις ίδιες ερωτήσεις. Online Βοήθεια: Παρέχει γενικό help. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η βοήθεια να παρέχεται και να παίρνεται από τους χρηστές εύκολα. Επίσης η ποιότητα της συγγραφής συµπεριλαµβανόµενη της δοµής της πληροφορίας και της αξιοπιστία του κειµένου να είναι σωστή. Τέλος δεν περιέχει κατάλληλη αναζήτηση κατανόηση και εφαρµογή ώστε να καλύπτει τον έµπειρο και αρχάριο χρήστη. Personalization: εν παρέχει δυνατότητα διαµόρφωση παρουσιαστικού της λειτουργίας µε τις απαιτήσεις του κάθε χρήστη. Ώστε να είναι δυνατή η αλλαγή εµφανίσεις του portal. Χάρτης πλοήγησης (navigation): εν περιλαµβάνει χάρτη πλοήγησης Σχεδιαστικά λάθη: Εδώ θα αναφερθούµε σε στοιχεία που µειώνουν την ευχρηστία. Ένα στοιχείο που µειώνει την ευχρηστία φαίνεται στην περίπτωση που ο χρήστης έχει πλοηγηθεί σε πολλές ιστοσελίδες, δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής στη προηγούµενη σελίδα ο µόνος τρόπος επιστροφής είναι η χρησιµοποίηση του κουµπιού Back του φυλλοµετρητή Επίσης εικονίδιο <<Ε-one>> (πάνω αριστερά) προκαλεί σύγχυση στο χρήστη. Αναφέρεται στην αρχική σελίδα του portal και έχει αγγλικό όνοµα Η αναπαράσταση όµως της λειτουργίας δεν είναι πιστή ώστε να είναι σαφές στο χρηστή αυτό που περιγράφεται έτσι κρίνεται απαραίτητα και κάποια ετικέτα όπου αναγράφεται µια λέξη κλειδί. Η µετακίνηση γίνεται από σελίδα σε σελίδα στο ίδιο παράθυρο.αν όµως ο χρήστης οδηγείται σε µια επιλογή που αφορά Υπηρεσίες όπως Online αγορές πώλησης, δηµοπρασίες, Web mail κ.τ.λ. ανοίγει κάθε φορά ένα καινούργιο παράθυρο στον φυλλοµετρητή. Στης υπηρεσίες όπως Online αγορές η επιστροφή στην αρχική σελίδα γίνεται µόνο µε το κλείσιµο του παραθύρου κάτι που δυσκολεύεται να αντιληφθεί ένας αρχάριος χρηστής. ιαφορετικά (δηλ. στις άλλες περιπτώσεις) γίνεται αν επιλέξουµε το κουµπί <<E-one>>. Επόµενος κάθε φορά που ο χρήστης οδηγείται σε µια τέτοια επιλογή ανοίγει καινούργιο παράθυρο στο φυλλοµετρητή. Ο σχεδιασµός αυτός δεν είναι ικανοποιητικός διότι ο

54 χρήστης δυσανασχετεί από το συνεχή άνοιγµα νέων παραθύρων. Πυκνή διατάξει τον αντικειµένων στην οθόνη µέσα στην main page. Το apple που χρησιµοποιείται για την εµφάνιση των δικτύων XAA στην κεντρική σελίδα, προκαλεί εµφανή προβλήµατα κυρίως σε δίκτυα LAN καθώς τείνει να καταλαµβάνει όλο το bandwidth. Ευαναγνωσιµότητα: Η Ευαναγνωσιµότητα της κεντρικής σελίδας: Σωστή ταξινόµηση της κεντρικής σελίδας. η οποία έχει λευκό background παρέχει σωστή τµηµατοποίηση της πληροφορίας αφού πάνω από κάθε θέµα υπάρχει ένας τίτλος µε έντονα κεφαλαία γράµµατα µέσα σε πλαίσια µε διαφορετικό χρώµα ανά κατηγόρια. Τα links εµφανίζονται πάντα υπογραµµισµένα µε µπλε χρώµα. Ένα στοιχείο που µειώνει την ευαναγνωσιµοτητα είναι το µικρό µέγεθος γραµµατοσειράς Επίσης δεν υπάρχει δυνατότητα µεγεθύνσεις τις γραµµατοσειράς. Τέλος η επιλογή των χρωµάτων (µέχρι τέσσερα χρώµατα) είναι καλή ελαφρά χρώµατα που διαχωρίζουν την χαρακτηριστικοί θεµατολογία του portal και δεν αποπροσανατολίζουν τον χρήστη που επισκέπτεται το portal. Μέγεθος σελίδας: εν έχει οριζόντιο scrolling η σηµαντική πληροφορία και τα στοιχεία έλεγχου βρίσκονται στο όριο της πρώτης οθόνης. ουλεύει για ανάλυση 800 x 600. Έξοδοι: Ο τρόπος διαφυγής εξόδων των χρηστών από µια κατάσταση γίνεται µε το εικονίδιο E-one αναφέρεται στην κεντρικοί σελίδα. Υπάρχουν και άλλοι έξοδοι σε κάθε σελίδα όπως τα εικονίδια πλοήγησης κτλ. Μηνύµατα λάθους: Τα πιο γνωστά µηνύµατα που συναντάει κάποιος χρήστης είναι κατά την εγγραφή του στο eone όταν έχει εισάγει λάθος τα στοιχεία του στα πεδία της φόρµας εγγραφής µέλους. Σε αυτές τις περιπτώσεις µας επιστρέφεται η φόρµα µαζί µε µηνύµατα λάθους που αναφέρονται στα πεδία που έχει γίνει λάθος εγγραφή. Τα µηνύµατα λάθους πρώτον εκφράζονται σε απλή γλώσσα και να αποφεύγονται δυσνόητοι κώδικες. εύτερον είναι ακριβείς και δεν περιλαµβάνουν γενικότητες και ασάφειες. Επίσης δίνονται οδηγίες στο χρηστή για την επίλυση διάφορων προβληµάτων. Ωστόσο τα µήνυµα λάθους µπορεί να γίνουν πολύ πιο λειτουργικά αν αντικατασταθούν µε άλλες πιο ακριβείς και κατατοπιστικές για τον χρήστη εκφράσεις. Παρόλο αυτά τα µηνύµατα λάθους θα πρέπει να είναι ευγενικά και µην εκφοβίζουν η να κατηγορούν ρητά το χρήστη. Τελικά πρέπει να υπάρχουν µηνύµατα λάθους τόσο για αρχάριους όσο και για έµπειρους χρήστες. Στην παρακάτω περιπτώσει µας εµφανιζόταν µηνύµατα λάθους.

55 Σχήµα << Παρουσίαση του λάθους που προέκυψε κατά την εγγραφή >>

56 Ορθός Καλός Σχεδιασµό: Το portal παρέχει πρώτον καλή διάταξη τον links (τα δίνει µε µπλε χρώµα και υπογραµµισµένα) µε που οδηγούν σε όλα τα sites από τα οποία θα µπορούσαµε να αντλήσουµε και άλλες πληροφορίες. εύτερον εικονίδια πλοήγησης και πολλές υπηρεσίες. Τρίτων δεσµεύεται να µην κάνει χρήση των προσωπικών στοιχείων. Οι φωτογραφίες στην κεντρική είναι µικρές έτσι δεν αργεί η φόρτωση της. Προσφέρει καλεί βοήθεια µε πολύ καλό FAQ. Κάνει σωστή χρήση και επιλογή χρωµάτων (µέχρι τέσσερα χρώµατα). Τα γράµµατα είναι ευανάγνωστα αν και χρησιµοποιεί και µικρό µέγεθος γραµµατοσειράς χωρίς να προσφέρει την δυνατότητα µεγένθυσεις. ίνει τους τίτλους µε έντονα κεφαλαία γράµµατα. εν παρουσιάζει οριζόντιο scrolling. Το εικονίδιο E- one υπάρχει σε κάθε επιπλέον σελίδα και αναφέρεται στην κεντρική.επίσης η ύπαρξη πολλών εξόδων δεν κάνουν να νιώθει το χρηστή παγιδευµένο και τα ακριβείς µηνύµατα λάθους κάνουν ποιο εύκολη στο χρηστή την αναζήτηση της πληροφορίας.

57 5. E-go.gr E να U1 ακόµα portal αυτήν την φορά από την Πήγασος Interactive έρχεται να προστεθεί στην λίστα. Καλό και απλό design για γρήγορο φόρτωµα των σελίδων και αρκετό ποιοτικό περιεχόµενο και ειδησεογραφία και υπηρεσίες για τα µέλη του. Aποτελεί µορφολογικά µία µοναδική εµπειρία θέασης πληροφοριών, προσωποποιηµένων στις απαιτήσεις και τις προτιµήσεις του κάθε χρήστη ξεχωριστά. Στην πρώτη σελίδα βλέπουµε κύριο µενού(1) που έχει τους τοµείς ενηµέρωσης του site. Είναι λίγο δυσδιάκριτο, δεν ξεχωρίζει και η γραµµατοσειρά δεν φαίνεται τόσο καλά. Ο χρήστης δεν µπορεί να το αντιληφθεί και συνεπώς η πλοήγηση επιβραδύνεται. Πάνω από το κύριο µενού υπάρχουν µερικά εικονίδια όπου χωρίς την ετικέτα θα ήταν δύσκολο να καταλάβουµε την λειτουργία τους. Επίσης οι γραµµές δεν είναι έντονες, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ευκρίνειά τους. Το κυλιόµενο µήνυµα σε συνδυασµό µε τις διαφηµίσεις(2), αποσπά την προσοχή του χρήστη και µπορεί να γίνει ενοχλητικό. Παρακάτω υπάρχουν καρτέλες από κάθε τοµέα ενηµέρωσης, µε τίτλους των ειδήσεων(3). Ο χρήστης για να τα δει όµως, θα πρέπει να κάνει scrolling. Επίσης έχει τη δυνατότητα να επέµβει όπως και στα παράθυρα των windows, δηλαδή να τα κλείσει και να τα ελαχιστοποιήσει. H µηχανή αναζήτησης µπορεί να γίνει στο web, σε ελληνικά sites και µέσα στο e-go(4). Η αναζήτηση για ελληνικά sites ήταν ικανοποιητική ενώ υπήρχε επιλογή για τον τρόπο εµφάνισης και για τα αποτελέσµατα ανά σελίδα. Στο web χρησιµοποιείται η search engine της lycos.com.

58 Tο e-go προσφέρει υπηρεσίες πραγµατικού User Content Personalization µε την χρήση του οποίου ο επισκέπτης µπορεί να προσωποποιήσει πλήρως την θέαση των περιεχοµένων όχι µόνον ως προς το περιεχόµενο αλλά και την εµφάνιση, τον αριθµό και την προτεραιότητα των πληροφοριών, ελέγχοντας µία πληθώρα παραµέτρων και προσδίδοντας µία εντελώς προσωπική µορφή στο Portal και τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν. Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να επιλέξει τα χρώµατα της σελίδας που βρίσκεται εκείνη τη στιγµή καθώς και τη θέση εµφάνισης των θεµατικών ενοτήτων. Όλα αυτά γίνονται απευθείας σε όλες τις σελίδες από τα εικονίδια χρώµατα και ρυθµίσεις. Έτσι οι επισκέπτες µπορούν να εκτελέσουν ταχύτατα εργασίες και να δουν άµεσα τα αποτελέσµατα των ενεργειών τους. Αριστερά της σελίδας (5), βλέπουµε µερικές αξιόλογες υπηρεσίες όπως χρηµατιστήριο online, εφηµερίδες, πληροφορίες για τον κόσµο και ειδήσεις στην αγγλική γλώσσα. Στον φάκελο κόσµο, έχει τον χάρτη της Ευρώπης µε τις χώρες σηµειωµένες πάνω και µπορείς κάνοντας κλικ σε αυτές, να πάρεις πολλές και χρήσιµες πληροφορίες για αυτήν. Αυτή η υπηρεσία είναι ευχάριστη και ενηµερωτική και κάνει το portal να ξεχωρίζει. Το e-go, όπως και όλα τα portals, προσφέρει την υπηρεσία του online χρηµατιστηρίου, όπου στην πρώτη σελίδα υπάρχει σε εµφανή θέση η λίστα των µετοχών. Επιλέγοντας ένα κλάδο µας δίνει πληροφορίες για την πορεία του καθώς και το σχεδιάγραµµά του σε σχέση µε το χρόνο τον οποίο έχουµε τη δυνατότητα να ορίσουµε από µενού επιλογών. Βασική παρατήρηση είναι ότι η ανανέωση γίνεται αρκετά συχνά.

59 Μία ακόµα ξεχωριστή υπηρεσία αυτού του portal είναι οι εφηµερίδες. Με ένα ωραίο µενού εµφανίζονται οι εφηµερίδες της χώρας και επιλέγοντας µπορούµε να δούµε την πρωτοσέλιδό της. Επίσης διαθέτει links για αρκετές ξένες εφηµερίδες και πρακτορεία ειδήσεων. To web mail δε θα µπορούσε να λείψει στις υπηρεσίες του portal. Στη φόρµα εγγραφής δεν παρέχεται βοήθεια για τη συµπλήρωση κάθε πεδίου. Επίσης σε δοκιµή που έγινε για την εισαγωγή τιµής στο πεδίο το µήνυµα λάθους που εµφανίστηκε δεν ήταν διευκρινιστικό. Η πλοήγηση µεταξύ των σελίδων γίνεται µε το κύριο µενού, που διατηρείται στο πάνω µέρος κάθε σελίδας. Τα κουµπιά πλοήγησης back και forward δεν εµφανίζονται και ο χρήστης µπορεί να χρησιµοποιήσει µόνο αυτά του browser. Ανάµεσα στις υπηρεσίες της πύλης συµπεριλαµβάνονται το chat και το forum και µε αυτές οι χρήστες µπορούν να λάβουν µέρος σε συζητήσεις και εκδηλώσεις, γύρω από θέµατα της επικαιρότητας, και να επικοινωνήσουν µε άλλα άτοµα.

60 6. pan.gr Ό ταν κάποιος χρήστης επισκεφτεί τη σελίδα της Pan.gr, η κίνηση που θα αναγκαστεί πρώτα να κάνει είναι το κάθετο scrolling, αφού ως γνωστό η πλειοψηφία των χρηστών κάνουν οπτική σάρωση οθόνης κι όχι ανάγνωση. Η συγκεκριµένη όµως σελίδα αναγκάζει το χρήστη για πολύ µακρύ κάθετο scrolling και χωρίς ιδιαίτερη παρεχόµενη πληροφορία, γεγονός που κρίνεται αρνητικό για τη σχεδίασή της. Θα µπορούσαν τα θέµατα που ακολουθούν να είναι πιο συνοπτικά (γιατί τόσες λεπτοµέρειες σε θέµατα ΧΑΑ, Αθλητισµού, Ειδήσεων;) κι όχι τόσο αραιογραµµένο (κάτι που βέβαια από την άλλη εξυπηρετεί πολύ στην ευαναγνωσιµότητα) ώστε να γίνει πιο περιορισµένη σε όγκο η σελίδα. Μάλιστα το µεγαλύτερο µέρος των δεξιών και αριστερών περιθωρίων είναι κενό, αφήνοντας µόνο χώρο στη µέση για την καταγραφή πληροφορίας. Όλα αυτά συµβάλουν στο να γίνει αφενός µια µακρόσυρτη σελίδα, αλλά αφετέρου µια ευανάγνωστη και ευχάριστη οπτικά σελίδα για τον θεατή. Με τη χρήση ωραίων παλ χρωµάτων (µε επικρατείς χρώµα το µπλε) και κατάλληλης γραµµατοσειράς (και ως προς τον τύπο και ως προς το µέγεθος) καταφέρνει η Pan να έχει τη όψη της κεντρικής της σελίδας ιδιαίτερα προσεγµένη. Είναι φανερό ότι οι σχεδιαστές της πρόσεξαν να βάλουν την κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα χρώµατος, γνωρίζοντας ότι µε τα πολλά χρώµατα αυξάνεται ο χρόνος αναζήτησης και αποπροσανατολίζεται ο χρήστης. Παρότι βέβαια δεν έχει κάποιο πολύ ξεχωριστό σχεδιαστικό χαρακτηριστικό (όπως πχ όµορφα εικονίδια) και το χαρακτηρίζει η λιτή σχεδίαση, εντούτοις καταφέρνει και γίνεται ευχάριστο οπτικά κι αυτό λόγω της κατάλληλης συµφωνίας χρωµάτων (µπλε, γαλάζιο, µωβ). Παίρνουν µέρος διακριτικές διαφηµίσεις (ως επί το πλείστον κινούµενες), που όµως βρίσκονται σε σχετική αρµονία µε τα χρώµατα της σελίδας και δεν της καταστρέφουν την εµφάνιση. Τοποθετούνται στα κλασσικά σηµεία καλύπτοντας το χώρο στην κορυφή της σελίδας και επίσης πάνω δεξιά και αριστερά. Πολύ σηµαντικό µειονέκτηµα αποτελεί το οριζόντιο scrolling (για τους χρήστες που δουλεύουν σε 15 οθόνη και µε ανάλυση ) που όσο ανεπαίσθητο κι αν είναι θεωρείται απαγορευτικό για τη σχεδίαση µιας σελίδας, αφού σπάνια ο χρήστης θα κάνει µια τέτοια κίνηση. Σε αυτό το αποτέλεσµα συµβάλει

61 και το γεγονός ότι ελάχιστοι χρήστες έχουν το κατάλληλο ποντίκι µε οριζόντια ρουλέτα για να διευκολυνθούν σε παρόµοιες ενέργειες (Σχήµα1). Σχήµα 1: Η κεντρική σελίδα της πύλης Pan. Αριστερά διακρίνεται το µακρύ κάθετο scrolling ενώ κάτω το ανεπαίσθητο οριζόντιο scrolling Πριν γίνει συγκεκριµένη περιγραφή για την κάθε παρεχόµενη υπηρεσία της Ρan.gr θα σχολιάσουµε σε γενικά πλαίσια την εντύπωση που δίνει σε κάποιον χρήστη η ταξινόµηση και η ιεραρχία των θεµάτων που επιλέχθηκαν να βρίσκονται στην κεντρική σελίδα. Τα αρνητικά σχόλια που πιθανώς να γίνουν, δεν είναι δεσµευτικά και κατακριτέα για τη σελίδα, αφού µε την δυνατότητα για τη ιαµόρφωσή της τελικά ο κάθε χρήστης µπορεί να την επισκέπτεται και να βλέπει µόνο θέµατα της αρεσκείας του. Εντούτοις για την µία (και ίσως µοναδική) πρώτη επίσκεψη του κάθε χρήστη (πριν την τροποποιήσει ριζικά) γίνονται οι παρακάτω παρατηρήσεις. Η προσοχή οποιουδήποτε χρήστη πέφτει κατευθείαν στο άσπρο πλαίσιο για την εισαγωγή της λέξης κλειδί (Αναζήτηση), αφού αυτό αποτελεί σηµαντικό λόγο για την επίσκεψη του χρήστη στο κάθε portal. Βρίσκεται λοιπόν στην κατάλληλη θέση (ψηλά στο κέντρο), έχει µεγάλο µήκος (οπότε ο χρήστης βλέπει µεγάλο µέρος από τις λέξεις κλειδιά που πληκτρολόγησε) και δηµιουργεί µια διακριτική αντίθεση µε το γαλάζιο πλαίσιο που το περιβάλλει. ίπλα από αυτό και επίσης σε λευκό πλαίσιο αναγράφεται µια default µηχανή αναζήτησης η Pan.search, µε το βελάκι στο πλάι να δηλώνει ότι αυτό ξεδιπλώνεται και σε άλλες επιλογές εκτός της παρούσης. Οι επιπλέον προσφερόµενες µηχανές αναζήτησης (Pan.search, Google, Altavista, Lykos, Pan websites, Panwapsites) εξυπηρετούν για την επιστροφή σελίδων µε βάση τη λέξη κλειδί όχι µόνο στο ελληνικό πεδίο αλλά και στο παγκόσµιο. Με το πάτηµα του Enter ή µε το απλό κλικ πάνω στο πλήκτρο Αναζήτηση η αναζήτηση ξεκινά. Το κουµπί ως προς το σχεδιασµό δεν είναι το πλέον κατάλληλο, αφού το χρώµα του είναι αδιάφορο (γκρι) και τα γράµµατα (µπλε) µέσα δεν δηµιουργούν αντίθεση. Ίσως βέβαια δεν υπάρχει και λόγος να γίνει πιο έντονο αυτό το κουµπί αφού όλοι οι χρήστες όσο και άπειροι κι αν είναι, δείχνουν µεγάλη εξοικείωση. Εξάλλου σηµασία έχει και µόνο ότι το χρώµα του (το γκρι) διαφοροποιήθηκε από τα γύρω χρώµατα (γαλάζιο) προκαλώντας το βλέµµα του κάθε χρήστη, ανεξάρτητα απ το αν είναι όµορφη η κατασκευή του ή όχι.

62 Πάνω από το πλαίσιο της Μηχανής Αναζήτησης και κάτω από το κεντρικό µεγάλο banner, ακολουθούν µε απαλό χρωµατισµό (µπλε) οι υπηρεσίες της Ρan που πρέπει να ακολουθήσει ο χρήστης προκειµένου να εγγραφεί ως µέλος της (mypan, Προσωπικά Στοιχεία, ιαµόρφωση, Επικοινωνία και Βοήθεια). εν είναι όλοι οι τίτλοι ιδιαίτερα κατατοπιστικοί, αφού η διάκριση του mypan µε τα Προσωπικά Στοιχεία δεν διευκρινίζεται από το όνοµά τους και µόνο. Επίσης η υφή αυτών δεν πείθει ότι αποτελούν κουµπιά αφού δεν δείχνουν για τρισδιάστατα και δεν είναι και πλήρως διαχωρισµένα από τις γειτονικές επιλογές. Τα χρώµατα είναι σχετικά απογοητευτικά (παρότι επιτυγχάνεται η αντίθεση άσπρων γραµµάτων πάνω σε µπλε φόντο) αφού κάτω από το έντονο banner πολύ δύσκολα διακρίνονται από το ανθρώπινο µάτι. Παρόλα αυτά, ειδικά την επιλογή για το mypan δεν είναι ανάγκη να την κυνηγήσει κάποιος χρήστης προκειµένου να γραφεί ως µέλος του portal. Κι αυτό γιατί µε την πρώτη ευκαιρία που θα χρειαστεί να γίνει εγγραφή, θα έρθει η επιλογή για εγγραφή µε το mypan κατευθείαν µπροστά στο χρήστη δείχνοντας του άκοπα το δρόµο που πρέπει να ακολουθήσει. Το ίδιο και πιο έντονα ισχύει για το κουµπί της ιαµόρφωσης, όπου, αν τυχών ξεφύγει από το βλέµµα του χρήστη, συνεχώς υπάρχει σε κάθε θέµα (πχ ΧΑΑ, Μετοχές, Ειδήσεις) επιλογή για να του το υπενθυµίσει. Μάλιστα είναι πολύ πιο ευδιάκριτο, αφού βρίσκεται τοποθετηµένο µόνο του, δεξιά από κάθε τίτλο θέµατος µε σκούρα υπογραµµισµένα γράµµατα σε άσπρο background. Εδώ πρέπει να τονιστεί η σηµασία της συνέπειας, αφού για την ίδια επιλογή ( ιαµόρφωση ) γίνεται χρήση της ίδιας γραµµατοσειράς (ίδιος τύπος, ίδιο µέγεθος), µε το ίδιο χρώµα και κυρίως στην ανάλογη κάθε φορά θέση ώστε να είναι αναµενόµενο από το χρήστη να το συναντήσει. Κάτω από τις Μηχανές Αναζήτησης ξεκινά και η ιδιαίτερη δοµή του κάθε portal. Συνολικά η κεντρική σελίδα του Pan.gr χαρακτηρίζεται από ένα άσπρο φόντο που καταφέρνει να βοηθήσει την ευαναγνωσιµότητα λόγω της αντίθεσης που προκαλεί µε τα σκούρα γράµµατα καθώς επίσης και λόγω του µικρού πλήθους πληροφορίας που περιέχεται στην όλη σελίδα. Γενικά είναι φανερό ότι µε την επιλογή των χρωµάτων λήφθηκε υπ όψη ο παράγοντας αχρωµατοψία (που µπορεί να χαρακτηρίζει µεγάλο ποσοστό των χρηστών), αφού η επιλογή ήταν τέτοια που δεν θα δηµιουργούσε πρόβληµα ώστε δύο διαφορετικά χρώµατα να µοιάζουν ίδια (τα χρώµατα που δηµιουργούν τέτοια φαινόµενα αποτελούν κάποιες αποχρώσεις του πράσινου και κίτρινου- χρώµατα που απουσιάζουν από τη σελίδα). Μετά τις Μηχανές Αναζήτησης ακολουθεί ο θεµατικός Κατάλογος των Ελληνικών σελίδων. Η απεικόνιση αυτού παρουσιάζεται λιτή αλλά ευδιάκριτη µε σωστό µέγεθος γραµµατοσειράς και σχετικά αραιογραµµένη δίνοντας µια ξεκούραστη όψη στον χρήστη. Η αναζήτηση από αυτή τη διέξοδο διευκολύνει τους χρήστες που αδυνατούν να βρουν το ζητούµενο µε βάση κάποια λέξη κλειδί, οπότε µέσω κατηγοριών θα είναι πολύ πιο λογική η αναζήτηση. Χωρίζεται σε 10 ενδιαφέρουσες κατηγορίες σωστά διαχωρισµένες αλλά όχι επαρκείς και πλήρεις ώστε να βρει ο χρήστης αυτό που θέλει. Σχετικά στο µέσον της σελίδας το PAN αναφέρει θέµατα Χρηµ/κονοµικά, Νέα, ιάφορα και 1 ης Ανάγκης, ώστε ο κάθε ενδιαφερόµενος να µπορεί πολύ εύκολα και µέσα από λίγα κλικ να βρει το ζητούµενο. Μάλιστα παίζοντας εδώ λίγο παραπάνω µε τα χρώµατα (βάζει επιπλέον το µπορντώ και το κόκκινο- που απέχουν από τις µέχρι τώρα αποχρώσεις του µπλε) αποσκοπεί να διαφοροποιήσει τα θέµατα στις 4 κατηγορίες, καθώς επίσης και µε το να τα κάνει κεφαλαία. Το κόκκινο χρώµα που από

63 τη φύση του είναι συνδεµένο µε το χρώµα του κινδύνου χρησιµοποιείται για να κινήσει την προσοχή του χρήστη όπως για την επικοινωνία µε 1 ης ανάγκης. Σε γενικές γραµµές η συνέπεια εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τη σελίδα αφού όλες οι ηµεροµηνίες της τελευταίας ενηµέρωσης βρίσκονται στην ανάλογη θέση και µε το ίδιο χρώµα και ίδια γραµµατοσειρά. Η επιλογή του χρώµατος (φούξια) για το update κάθε θέµατος θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχηµένη αφού γίνεται αµέσως αντιληπτή από το χρήστη (και πρέπει να γίνεται γιατί την αναζητά αυτήν την πληροφορία ο χρήστης) χωρίς ταυτόχρονα να χαλάει την οµοιοµορφία των χρωµάτων που χαρακτηρίζουν τη σελίδα. Βέβαια πιάσαµε κάποια ανακρίβεια που αναφέρεται στην ώρα ενηµέρωσης που φαίνεται στο Σχήµα2 και που αποδεικνύει ότι είχε γίνει λάθος. Σχήµα 2:Η ηµεροµηνία τελευταίας ενηµέρωσης για το θέµα του Χρηµατιστηρίου (στην κεντρική σελίδα) είναι τόσο λεπτοµερής που αναφέρει µέχρι και δευτερόλεπτα, -µόνο που τυγχάνει η αναφερόµενη χρονική στιγµή (15:00:04) να προηγείται της παρούσης (12:38:08) Οι κατηγορίες γράφονται µε πιο σκούρα γράµµατα (ίδιο χρώµα µπλε, άλλη απόχρωση πιο σκούρα) και µάλιστα µε κεφαλαία. Έτσι επιτυγχάνει από τη µία να κινήσει την προσοχή του χρήστη από την άλλη να µην τον αποσυντονήσει εντελώς µε κάποιο διαφορετικό χρώµα. Η χρήση ευθείων γραµµών για να διαχωρίσουν τα θέµατα που ακολουθούν κρίνεται αναγκαία για την ταξινόµηση, αφού ελλείψει αυτών (και µε δεδοµένο ότι τα χρώµατα που χρησιµοποιούνται σε κάθε θέµα είναι τα ίδια), δεν θα υπήρχε αυτή η πετυχηµένη οπτική κατηγοριοποίηση. Ακολουθούν τα θέµατα Η ΟΜΑ Α ΜΟΥ, ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΟΥ, ΟΙ ΗΜΟΠΡΑΣΊΕΣ ΜΟΥ, ΟΙ ΕΙ ΗΣΕΙΣ ΜΟΥ, ΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΜΟΥ, Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΟΥ, ΤΟ ΩΡΟΣΚΟΠΙΟ ΜΟΥ. Τα χαρακτηριστικά αυτών καλύπτονται από τις παρατηρήσεις που κάναµε µέχρι τώρα, περί λιτής και ευανάγνωστης σχεδίασης. Αυτό που προστίθεται σα δεδοµένο, είναι ότι γίνεται εκτενής αναφορά σε κάθε ένα από αυτά, κάνοντας τη σελίδα πολύ µακριά, τι στιγµή που µε απλή αναφορά των τίτλων των θεµάτων κι ένα επιπλέον κλικ θα πετυχαίναµε το ίδιο αποτέλεσµα. εν ήταν ανάγκη να αναφέρερονται 3 ειδήσεις για κάθε µία από τις 4 οµάδες στο Η ΟΜΑ Α ΜΟΥ, ή να αναφέρει όλα τα έργα που

64 παίζονται στο Μαρούσι, στο θέµα ΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΜΟΥ. Παρόλα αυτά οι τίτλοι που αποτελούν και τα αντίστοιχα links καταφέρνουν να περιγράψουν κατατοπιστικά µε λίγες λέξεις την κάθε αθλητική είδηση για να προσελκύσει τους φιλάθλους ή την κάθε κινηµατογραφική για να προσελκύσει τους cineφίλους. Για το ΧΧΑ, ( ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΜΟΥ ) γίνεται χρήση ενός διακριτικού πίνακα για να διαταχθούν οπτικά τα στοιχεία ώστε να είναι ευδιάκριτα στον πελάτη. Με το κόκκινο χρώµα τονίζεται το όνοµα της µετοχής (σύµβολο) ενώ µε το σκούρο µπλε παρουσιάζονται οι κατηγοριοποίησεις αυτών. Το γκρι χρώµα του πίνακα είναι πολύ επιτυχηµένο αφού από τη µία τεµαχίζει τα δεδοµένα ώστε να δείχνουν οµοιόµορφα στο µάτι, αφετέρου είναι τόσο ανοιχτό που δεν µπερδεύει στον χρήστη. Η πιο σκούρα στήλη επιτυγχάνει να τονίσει την πιο σηµαντική πληροφορία των µετοχών ώστε να είναι και πιο ευδιάκριτη. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ηµεροµηνία ανανέωσης είναι τόσο αναλυτική που αναγράφονται ως και το δευτερόλεπτα (Σχήµα2). Επίσης είναι από τα λίγα θέµατα που συνοδεύονται µε banner, που όµως είναι σχετικά διακριτικά -δεν χαλάνε την οµοιοµορφία των χρωµάτων, αλλά πιθανώς να µπερδεύουν έναν άπειρο χρήστη ή κάποιον που προσπαθεί να κάνει ιαµόρφωση και δεν στοχεύει καλά µε το ποντίκι. Στις ΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΜΟΥ προσφέρονται και διάφορες δυνατότητες ( ηµοπρασίες που παρακολουθώ, Νέες δηµοπρασίες και Πιο δηµοφιλείς ) προσέχοντας να βρίσκονται σε ευκρινές σηµείο µε έντονα κεφαλαία γράµµατα. Οι ΕΙ ΗΣΕΙΣ παραπέµπουν σε links µε τον κατάλληλο κατατοπιστικό τίτλο (για το περιεχόµενο των οποίων επιµελείται η Ναυτεµπορική) σε κατηγοριοποιήσεις όπως Οικονοµία, Επιχειρήσεις που όµως αλλάζουν κατά βούληση µετά τη ιαµόρφωση. Το θέµα ΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΜΟΥ καλύπτεται πλήρως µε την αναφορά των προβαλλόµενων έργων και των αντίστοιχων αιθουσών συγκεκριµένα στην περιοχή του Μαρουσίου. Σε καλό σηµείο και µε το σωστό χρώµα πάλι ενηµερώνει τους χρήστες για την ηµεροµηνία της τελευταίας ενηµέρωσης. Αµέσως πιο κάτω αναφέρει τον ΚΑΙΡΟ (θερµοκρασία & επί τις % υγρασία) για τις 3 µεγάλες πόλεις. Με τη ιαµόρφωση πάλι ο κάθε χρήστης καθορίζει τις πόλεις που τον ενδιαφέρουν. Εδώ δεν αρκείται στην ηµεροµηνία που έγινε update αλλά γίνεται και η αναφορά της ώρας για να επιβεβαιώσει τον χρήστη για την έγκυρη ενηµέρωση. Τέλος στο κάτω µέρος της οθόνης έχει το ΩΡΟΣΚΟΠΙΟ, µε αφετηρία ένα ζώδιο που µετά τη διαµόρφωση πρόκειται να καλύπτει και τον κάθε ενδιαφερόµενο χρήστη. Ανεξάρτητα από το κεντρικό µέρος της οθόνης που παρουσιάζει µια γενική οµοιοµορφία και λιτότητα, υπάρχουν δεξιά κι αριστερά και άλλες υπηρεσίες που παρέχει η Pan και µάλιστα ο σχεδιασµός τους έχει ξεφύγει από αυτόν που µελετήσαµε µέχρι τώρα και φαίνεται ιδιαίτερα προσεγµένος. Στη αριστερή µεριά, πάνω η Pan προσφέρει υπηρεσίες Αγοροπωλησίας- ηµοπρασιών σε αυτόνοµο πλαίσιο µε τίτλο ΑΓΟΡΑ. Εκεί µπορεί εύκολα ο χρήστης να διακρίνει τις λειτουργίες που του παρέχονται (δηµοπρασίες PAN AUCTIONS και ψώνια PAN SHOPPING). Σε αυτό βοηθούν εξαιρετικά τα σκίτσα που το συνοδεύουν τους τίτλους και µε τον έντονο χρωµατισµό τους αλλά και την επιτυχηµένη µεταφορά επιτυγχάνουν πλήρως το σκοπό τους. Έτσι ακόµα και κάποιος χρήστης που δεν καταλαβαίνει τον ορολογία (Pan Auctions ή Shopping) µπορεί εύκολα διακρίνοντας το γνωστό σφυράκι για τις δηµοπρασίες και το κλασσικό καρτελάκι των ρούχων να µπει πολύ εύκολα στο νόηµα

65 αυτών των υπηρεσιών. Παρόλα αυτά τα χρώµατα και η γραµµατοσειρά είναι συµβατά µε ότι χρησιµοποιήθηκε µέχρι τώρα. Πιο κάτω ακολουθεί η ΙΑΣΚΕ ΑΣΗ, σε άχρωµο πλαίσιο (σαν πίνακας) που δίνει λύσεις για το πως µπορεί ο χρήστης να ψυχαγωγηθεί στον ελεύθερό του χρόνο. Προτείνει Εκδηλώσεις, Εστιατόρια, Θέατρα, Κέντρα, Μουσική, Σινεµά, Ταξίδια και Τηλεόραση. Επέκταση αυτού αποτελεί και το πλαίσιο µε θέµα Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΜΟΥ που από την πρώτη σελίδα (βέβαια σχετικά χαµηλά οπότε θέλει κάποιο κάθετο scrolling) παρουσιάζει τα έργα που παίζονται. Το πιο ενδιαφέρον και περιποιηµένο κοµµάτι όλου του portal βρίσκεται στα δεξιά της σελίδας σε αυτόνοµη στήλη. Είναι γενικά υπηρεσίες που προσφέρει η Pan για επικοινωνία κινητού µε υπολογιστή ακολουθώντας έναν γενικότερο σχεδιασµό πολύ εντυπωσιακό και εύχρηστο. Βρίσκεται στην κεντρική οθόνη (για τις παρακάτω υπηρεσίες απαιτείται κάθετο scrolling) και µε πολύ όµορφα παλ χρώµατα και παίζοντας µε τις διαφορετικές αποχρώσεις του µπλε (µία ανοιχτό, µία σκούρο) για να διαχωριστούν οι υπηρεσίες µεταξύ τους, δίνει ένα πολύ ξεκάθαρο και εντυπωσιακό αποτέλεσµα. Σε αυτό βοηθάει και η χρήση εικονιδίων που είναι στα γενικότερα χρώµατα της σελίδας. Κι εδώ η µεταφορά που χρησιµοποιούν είναι πετυχηµένη αφού τα σκίτσα είναι κατατοπιστικά για το περιεχόµενο που διαπραγµατεύονται. Βέβαια οι σχεδιαστές δεν αρκέστηκαν σε αυτά αφού µπορεί να είναι κατανοητά στους πολλούς µεν έµπειρους δε χρήστες, αλλά απαιτείται και η επεξήγηση µε λόγια για την πληρέστερη κατανόηση και την επιβεβαίωση της υπηρεσίας στο χρήστη. Μάλιστα ούτε κάποιος τίτλος για την κάθε υπηρεσία θεωρήθηκε αρκετός, αφού υπάρχει και η συνοδεία λίγων αλλά καθοριστικών λέξεων πιο κάτω µε λιγότερο τονισµένα γράµµατα για να επεξηγήσει τι προσφέρει κάθε µια. Αφού µελετήσαµε την όλη σελίδα της Pan από την εικαστική της πλευρά (πόσο ικανοποιεί το χρήστη το παρουσιαστικό της), αλλά και από πλευρά ευχρηστίας (πόσο ευανάγνωστο είναι το περιεχόµενό της και ευκολοµνηµόνευτο), θα εξετάσουµε και πόσο καλά προσφέρονται αυτές οι Υπηρεσίες, για να αποδειχτεί η αποδοτικότητα του. Χαρακτηριστικό της Pan αποτελεί ότι κάνοντας κλικ σε κάποια Υπηρεσία ανοίγει αυτόµατα νέο παράθυρο, όπου και εµφανίζει το ζητούµενο site. Με µια επιπόλαια σκέψη αυτή η λειτουργία θα φάνταζε πολύ εξυπηρετική αφού ποτέ δε θα χάναµε το Home page, και πάντα χωρίς Back (αλλά απλά κλείνοντας το καινούριο παράθυρο) θα αναιρούσαµε τη λειτουργία. Η αλήθεια είναι όµως ότι αφενός καταντάει κουραστικό να καταλήγει ο χρήστης µε πολλά τέτοια παράθυρα, αφετέρου µέσα από αυτά η περαιτέρω πλοήγηση είναι περιορισµένη αφού κάθε καινούριο παράθυρο δε δίνει πολλές ευκαιρίες για τη συνέχιση της αναζήτησης και εγκλωβίζει το χρήστη. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που συναντιέται πολύ συχνά κατά την πλοήγηση στο portal της Pan είναι το γεγονός ότι δεν ενηµερώνει το χρήστη για το που βρίσκεται κάθε φορά. Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκείται στο να αναφέρει απλά σαν τίτλο της σελίδας το θέµα που επιλέχθηκε τελευταίο από το χρήστη, (αλλά χωρίς να αναφέρει ολόκληρη τη διαδροµή που ακολούθησε µέχρι εκεί), πόσο µάλλον δεν παρέχει κάποιο χάρτη που να βοηθάει το χρήστη στην αναζήτηση. Το γεγονός αυτό του να αιωρείται ο χρήστης λόγω της άγνοιάς του για το που βρίσκεται θεωρείται πολύ αρνητικό και θα µπορούσε να αποφευχθεί αν κάθε φορά γινόταν µια απλή αναφορά της διαδροµής των καταλόγων που

66 ακολούθησε. Το κουµπί Back το συναντάµε κατά µέσο όρο στις µισές σελίδες της Pan, έχει τη σωστή θέση (εκεί που ο χρήστης εύκολα το βρίσκει) αλλά το χρώµα του είναι κάπως αδιάφορο και αχνό. Πιο συγκεκριµένα τώρα. Ξεκινώντας από την κορυφή της σελίδας, τα κουµπιά που βρίσκονται τοποθετηµένα πάνω από τη Μηχανή Αναζήτησης (My_pan, Προσωπικά στοιχεία, ιαµόρφωση, Επικοινωνία, Βοήθεια) χρησιµοποιούνται σχετικά κατά τις πρώτες εξορµήσεις των χρηστών στην Pan, ώστε να γραφούν µέλη της, να διαµορφώσουν την Προσωπική τους σελίδα, να Σχήµα 3: Το παράθυρο της Βοήθειας κατά τη µεγιστοποίησή του, απλώνεται τόσο πολύ στην οθόνη που εξαφανίζει την taskbar (εγκλωβίζοντας το χρήστη και αναγκάζοντας τον να βρει εξόδους διαφυγής µόνο µέσα από αυτό το παράθυρο) διαβάσουν κάτι στη Βοήθεια που έχουν απορία κλπ. Αυτό που δείχνει άσχηµο είναι που στην επιλογή της Επικοινωνίας, η σελίδα που εµφανίζεται παρόλα τα όµορφα γραφικά της, δεν εξυπηρετεί ιδιαίτερα το χρήστη αφού το µόνο που παρέχει είναι τηλέφωνα κι όχι Links. Στο παράθυρο της Βοήθειας φαίνεται µια καλή δόµηση, µε τρεις επιλογές αριστερά (Επικοινωνία, Σύνδεση Μελών και Συµβουλές Αναζήτησης), ενώ επάνω κεντρικά µε άλλες τέσσερις (FAQ, Αναζήτηση, Προσωπική Βοήθεια και Μιλήστε µαζί µας). Οι τελευταίες επιλογές είναι αφενός πολύ εύκολες στη χρήση αφετέρου πολύ κατατοπιστικές για να δροµολογήσουν κατάλληλα τον κάθε άπειρο χρήστη. Αν ο χρήστης µε τις FAQ δεν καλυφθεί, µπορεί να διατυπώσει την απορία του µέσω λέξης κλειδιού στο άσπρο πλαίσιο που ανοίγει µε την Αναζήτηση, αλλιώς του δίνεται η ευκαιρία να βοηθηθεί προσωπικά µέσω της επιλογής Προσωπική Βοήθεια (πληκτρολογώντας Όνοµα και Προσωπικό Κωδικό), και αν τίποτα από αυτά δεν τον ικανοποιήσει, µπορεί να συζητήσει µε αρµόδιους για το θέµα που τον απασχολεί µέσω του Μιλήστε µαζί µας. Η αριστερή επιλογή της Επικοινωνίας καταλήγει στην ίδια σελίδα µε την Επικοινωνία που βρίσκεται πάνω στο κεντρικό πλαίσιο, που όµως σχολιάσαµε ότι δεν είναι ιδιαίτερα εύχρηστη αφού απλά παρέχει κάποια τηλέφωνα. Η σύνδεση µέλους εξυπηρετεί να εισαχθεί ο χρήστης ως µέλος στη σελίδα του χωρίς να χρειαστεί να βγει από την Βοήθεια. Τέλος µε τις Συµβουλές για Αναζήτηση δίνονται κάποιοι βασικοί ορισµοί για αναζήτηση (ποια γλώσσα υποστηρίζεται, πως να γίνει χρήση των τελεστών µπαλαντέρ, πως να χρησιµοποιούνται οι λέξεις

67 κλειδιά, κλπ). Συνολικά η Βοήθεια αφήνει πολύ καλή εντύπωση στο χρήστη, κάθε φορά ξέρει που βρίσκεται (µε το αναγραφόµενο τίτλο πάνω κεντρικά στη σελίδα), του δίνονται λιτές αλλά ακριβείς πληροφορίες και τον αφήνουν να πλοηγείται σε γνωστά µονοπάτια. Σαν αρνητικά µπορεί να θεωρηθούν: η έλλειψη ενός πλήκτρου Back, η θέση του log off (σχετικά κρυµµένο), αλλά και η εξαφάνιση του taskbar κατά τη µεγιστοποίηση του παραθύρου (Σχήµα 3). Κλικάροντας στο mypan κι επιλέγοντας (αντί για log on ) το εδώ για µέλος της Pan.gr, εµφανίζεται αρχικά µια αίτηση (disclaimer) για να εξασφαλίσει στο χρήστη για την ασφάλεια των προσωπικών δεδοµένων που θα εισαχθούν (Σχήµα4). Μόνο αν ο χρήστης επιθυµεί να συνεχίσει πατώντας στο Συµφωνώ προχωράει για την εγγραφή αλλιώς,...δεν πρόκειται να γίνει µέλος της. Η αλήθεια είναι ότι όσο κι αν φαίνεται καθαρά διαδικαστικό αυτό το θέµα (και όλοι οι χρήστες χωρίς καν να το διαβάσουν πατάνε ΟΚ) είναι µεγάλης σηµασίας. Ο χρήστης καλείται να δώσει στοιχεία καθαρά προσωπικά για την εγγραφή του µε κίνδυνο τη χρήση τους από τρίτους στους οποίους τα portals κάνουν τη µεταφορά. Ευτυχώς το Pan απαιτεί λίγα στοιχεία για την εγγραφή και όχι ιδιαίτερης σηµασίας, και δεσµεύεται ότι αυτά θα µεταφερθούν µόνο στις συνδεδεµένες µε αυτό εταιρίες. Αµέσως µετά εµφανίζεται η φόρµα που ο χρήστης πρέπει να συµπληρώσει (είτε µε λατινικούς είτε µε ελληνικούς χαρακτήρες) για να εγγραφεί. Η πιο σηµαντική παρατήρηση που γίνεται από οποιονδήποτε χρήστη είναι σε κάποια στοιχεία (όπως η ηµεροµηνία γέννησης) η έλλειψη κάποιου default (ΗΗ/ΜΜ/ΧΧΧΧ ή ΗΗ-ΜΜ-ΧΧΧΧ) ή ενός παραδείγµατος ( ) προκαλούσε σύγχυση στο χρήστη που δεν ήξερε µε ποια µορφή θα του γινόταν δεκτό. Πολύ σύντοµα βέβαια θα ανακάλυπτε ότι µε όποια µορφή κι αν το έβαζε θα του γινόταν δεκτό (δε θα του έβγαζε σφάλµα), αφού ακόµα και ηµεροµηνία γέννησης του στυλ δεν αντιµετωπίζει πρόβληµα όπως ακόµα και της µορφής qwertyuoi. Εποµένως σε αυτό το σηµείο λείπει από προγραµµατιστικής απόψεως ο έλεγχος για το τι δεδοµένα (ψηφία, σύµβολα, ή γράµµατα) και σε ποια µορφή πρέπει να γίνονται δεκτά κάθε φορά. Παρόµοιο πρόβληµα αντιµετωπίζεται µε το στοιχείο του Ταχυδροµικού Κώδικα (ΤΚ) όπου πάλι δε γίνεται περιορισµός για ψηφία και για ποσότητα ψηφίων (δέχεται το asdfghsjjka ή και το ), καθώς και µε το στοιχείο της Πόλης (δεκτή η πόλη ). Επίσης παρότι η ιεύθυνση θεωρείται υποχρεωτικό πεδίο (έχει αστεράκι *) αν δε συµπληρωθεί καθόλου δεν ζητάει µε µήνυµα τη συµπλήρωσή του (Σχήµα5). Αντίθετα αν λείπει Όνοµα, Επώνυµο, Πόλη, Ηµεροµηνία Γέννησης, ή και Τηλέφωνο, τα ζητάει µε το κατάλληλο όχι ιδιαίτερα ευγενικό αλλά εντούτοις κατατοπιστικό µήνυµα λάθους (πχ Βάλε Όνοµα ). Η εγγραφή τελειώνει αν το login που διάλεξε ο χρήστης είναι µοναδικό (αλλιώς διαλέγει κάποιο άλλο) οπότε ταυτόχρονα η Pan στέλνει στο

68 Σχήµα 4: Η προειδοποιητική αίτηση της pan πριν ο χρήστης συµπληρώσει τα προσωπικά στοιχεία που απαιτούνται για την εγγραφή του ως µέλος Σχήµα 5: Ακόµα και η παραπάνω φόρµα γίνεται δεκτή από την pan αφού για πολύ λίγα πεδία κάνει έλεγχο ενηµερώνοντας το χρήστη µε το κατάλληλο µήνυµα λάθους του ένα χρήσιµο µήνυµα που τον κατατοπίζει για τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσει (Σχήµα6) αλλά κυρίως για να του δώσει το προσωπικό αριθµό που θα τον καθιερώσει ως µέλος. Αυτό το µήνυµα φτάνει σχεδόν ακαριαία κι όχι το πολύ σε 2 ώρες -που αναφέρει για να καλύψει τις περιπτώσεις µε πολύ φόρτο- και τροµάζει ο χρήστης. Ευτυχώς πάλι που αυτό της Pan είναι αναλυτικό και ξεµπερδεύει το χρήστη, αλλιώς οι έννοιες: login, password, προσωπικός αριθµός, όνοµα χρήστη,

69 σίγουρα του είχαν δηµιουργήσει κάποια σύγχυση (που µε το διαλευκάνθηκε). Αρνητικό πρέπει να θεωρείται και το γεγονός ότι δεν υπήρχε µέγιστο όριο γραµµάτων κατά τη συµπλήρωση των login, password αφήνοντας το χρήστη να γράψει ότι ήθελε και µετά απορρίπτοντάς το. Πρέπει ακόµα να αναφερθεί ότι στη φόρµα προς συµπλήρωση δεν υπήρχε επιλογή Back οπότε απλά ο χρήστης έκλεινε εντελώς το παράθυρο και ξανακλίκαρε στο mypan. Μετά την επιτυχηµένη εγγραφή του χρήστη φορτώνεται η κεντρική σελίδα στην οποία σε εξέχουσα θέση φαίνεται η επιγραφή Καλώς ήλθες - όνοµα χρήστη-. Βρισκόµενος ο χρήστης σε αυτό το περιβάλλον παρατηρεί ότι το κουµπί της mypan έχει αντικατασταθεί από το Log Off. Αυτή η λειτουργία θα µπορούσε να µπει οπουδήποτε µέσα στην τόσο άδεια οθόνη, γιατί να αντικαταστάσει ένα πλήκτρο σχετικά οικείο µε το χρήστη; (Αυτό το σηµείο Σχήµα 6: Το που η Pan στέλνει το χρήστη για να του δώσει τον προσωπικό του αριθµό ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής και να γίνει µέλος της δείχνει έλλειψη συνέπειας). Αρνητικό τέλος σχολιάζεται το γεγονός του να µην υπάρχει εναλλακτικός τρόπος για τον χρήστη που ξεχάσει τον κωδικό του. Θα µπορούσε αυτό να επιτευχθεί είτε µε µια εύκολη απάντηση σε µια κοινή ερώτηση (πως λένε τη γάτα µου, ή πως φωνάζω το αυτοκίνητό µου), είτε µε µια λειτουργία που ως link (forgotten your password) θα στέλνει αυτόµατα mail στο χρήστη µε τις προς εύρεση πληροφορίες. Η επιλογή της ιαµόρφωσης όπως έχουµε αναφέρει και πρωτύτερα, δεν στηρίζεται µόνο στο πλήκτρο που βρίσκεται στην κορυφή της οθόνης, αλλά τη συναντούµε και σε όλο το µήκος της σελίδας, σε κάθε θέµα. Με αυτή την υπηρεσία ο χρήστης αφού γίνει µέλος, του δίνεται η δυνατότητα να διαµορφώνει µόνος του την κεντρική σελίδα του portal ώστε µετά από κάθε φόρτωση αυτής να του εµφανίζονται τα περιεχόµενα της αρεσκείας του, µε τη σειρά που αυτός θέλει. Απ όποιο σηµείο κι αν προσπελάσουµε τη ιαµόρφωση, οι λειτουργίες που παρέχει είναι ίδιες. Στο πάνω µισό της προκύπτουσας σελίδας, διαπραγµατεύεται ο χρήστης ποια θέµατα θέλει να υπάρχουν στην προσωπική του σελίδα (πχ η Οµάδα µου, Ο Κιν/φος µου, Οι Ειδήσεις µου...) και µε ποια περιεχόµενα (πχ για τον Κιν/φο µου, περιοχή κινηµατογράφων, για το Ωροσκόπιο κάποια ζώδια κλπ). Στο µέσον της σελίδας

70 πολύ ξεκάθαρα προσφέρεται η ευκαιρία να γίνουν και ανακατατάξεις σε αυτά τα θέµατα, ανάλογα µε την ιεραρχία που επιθυµεί ο χρήστης. Σε αυτό το σηµείο δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο πως τα διάφορα θέµατα θα αλλάξουν θέση, αλλά η χρήση 2 βέλων δίπλα τους αναγκάζει καθέναν να πειραµατιστεί για Σχήµα 7: Η σελίδα που επιτρέπει στον χρήστη να κάνει ιαµόρφωση. Τα βελάκια αποτελούν εικονίδια που δεν τον κατατοπίζουν για την κίνηση που πρέπει να γίνει να το εξακριβώσει (Σχήµα7). Φυσικά πιο εύκολο θα ήταν µε δυο λόγια να περιγραφεί η κίνηση που µπορεί να ακολουθήσει ο χρήστης προκειµένου να τα αναδιατάξει. Βέβαια η συγκεκριµένη διαµόρφωση που παρέχει η Pan δεν προσφέρει και ιδιαίτερες λειτουργίες στο χρήστη (όπως αλλαγή background ή χρωµάτων), δηλαδή γενικά είναι συντηρητική και απλή. Έτσι όµως καταφέρνει να µην γίνεται πολύπλοκη στην κατανόηση από κάποιον χρήστη που απλά θέλει να συµµαζέψει στη σελίδα του περιεχόµενα της αρεσκείας του χωρίς να τον απασχολεί η εξωτερική εµφάνιση αυτών. Συνεχίζουµε διατρέχοντας προς τα κάτω την οθόνη κεντρικά, να εντοπίζουµε πιθανά λάθη ή ελλείψεις, καθώς όµως και θετικά σηµεία προς σχολιασµό. Στον θεµατικό κατάλογο της Pan θεωρούµε ότι οι 10 κατηγορίες θεµάτων (Αθλητισµός, ιασκέδαση, ΜΜΕ, Εκπαίδευση,...) δεν είναι πολύ πλήρεις, αφού δεν καλύπτουν αρκετά το φάσµα των ενδιαφερόντων προκειµένου να εξυπηρετήσουν το χρήστη να κάνει θεµατικά την αναζήτησή του. Αν επιλεγεί κάποια θέµα του καταλόγου (πχ Αθλητικά) αυτόµατα µεταβαίνουµε σε µια άλλη σελίδα σχετικά πιο αταξινόµητη οπτικά και πιο άσχηµα σχεδιασµένη (δεν υπάρχει αρµονία χρωµάτων ίσως για αυτό οφείλονται τα έντονα banners- και γενικά δεν είναι τµηµατοποιηµένη για να γίνεται πιο ευανάγνωστη στο χρήστη). Παρ όλα αυτά, παρατηρούµε (κάτω από το κεντρικό banner) 3 επιλογές από τις οποίες φαίνεται καθαρά ότι βρισκόµαστε στη µεσαία (Κατάλογος Websites). Επίσης λίγο πιο κάτω κάνει ξεκάθαρη αναφορά της διαδροµής των επιλογών του χρήστη, αφού σε έντονο πλαίσιο αναγράφει Κατάλογος Websites αµέσως µετά, Υποκατηγορίες στην Κατηγορία Αθλητισµός (Σχήµα8). Έτσι ο χρήστης πληροφορείται για τις κινήσεις που έκανε µέχρι τότε, αν και θα µπορούσε αυτή η πληροφορία (η τόσο απαραίτητη στο χρήστη) να αναγράφεται σε πιο εµφανές σηµείο και πιο έντονα (πχ να µοιάζει µε διαδροµή: Κατάλογος>>Αθλητικά>>Αθλητές...). Πάνω αριστερά µε µικρά αχνά γράµµατα φαίνεται η ηµεροµηνία τελευταίας ενηµέρωσης, που µέσα σε όλο το πλήθος των έντονων και κινούµενων χρωµάτων (από τα banner) χάνεται εντελώς. Πιο χαµηλά σε ένα υποτυπώδες πλαίσιο (πολύ ανοιχτό

71 γαλάζιο) υπάρχει η επιλογή για Αναζήτηση µε λίγες πληροφορίες δίπλα (ώστε αν θέλει ο χρήστης να κάνει σύνθετη αναζήτηση). Το δεξί τµήµα της σελίδας είναι το ίδιο µε της κεντρικής σελίδας της πύλης, που περιέχει της υπηρεσίες για κινητά. Η υπόλοιπη οθόνη καλύπτεται αρκετά από τις κατηγορίες και υποκατηγορίες Websites. Αριστερά επαναλαµβάνονται οι αρχικές 10 κατηγορίες, ώστε αν ο χρήστης θέλει να αλλάξει κατηγορία να µη χρειαστεί να πάει πίσω (και µια και το αναφέραµε, πλήκτρο Back δεν υπάρχει, µόνο Home το οποίο βρίσκεται στο λογότυπο της πύλης καθώς και τέρµα κάτω στην οθόνη υπάρχουν οι επιλογές για Αρχική σελίδα και Επιστροφή στο Pan.gr (εκεί βρίσκεται επίσης και η Βοήθεια για να απαλλάξει το χρήστη απ το να βγει πάλι έξω στην κεντρική σελίδα). Στη µέση της οθόνης τοποθετείται η πληροφορία που αναζητά ο χρήστης δηλαδή οι υποκατηγορίες της κατηγορίας που διάλεξε µε τον αριθµό δίπλα τους να Σχήµα 8: Μέσα από αυτό το παράθυρο ο χρήστης κάνει αναζήτηση µε βάση τον θεµατικό Κατάλογο. δηλώνει τον αριθµό των αντίστοιχων σελίδων. Αν κάποια από αυτές τον καλύπτει, κλικάρει πάνω της και η προκύπτουσα σελίδα (που µοιάζει πολύ µε την προηγούµενη, έχει τα ίδια banner, την Αναζήτηση, τις υπηρεσίες κινητών...) βγάζει αναλυτικά τις υποκατηγορίες σαν τίτλους (και στο επιλέγοντας πάνω στο αντίστοιχο ULR, τον βγάζει στην επιθυµητή σελίδα). Θετικό θεωρείται το γεγονός ότι το χρώµα του µη-επισκεπτόµενου από το χρήστη link είναι το κλασσικό µπλε (έχει εξοικειωθεί µε αυτό ο χρήστης ), ενώ µετά από την επίσκεψη αυτού, αυτόµατα µεταβαίνει στο µωβ. Μια άλλη επιλογή που δίνει δίπλα στον τίτλο της υποκατηγορίας είναι η more info που παρότι είναι µε αχνό χρωµατισµό, βρίσκεται στην κατάλληλη θέση και µάλιστα µέσα σε πλαίσιο, οπότε πέφτει εύκολα στο µάτι (Σχήµα9). Είναι µια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιµη επιλογή που βολεύει το χρήστη, αφού σε πολύ λίγο χρόνο (σε σχέση µε το αν φόρτωνε όλη τη σελίδα) βγάζει µια µικρογραφία της σελίδας απ την οποία µπορεί να καταλάβει αµέσως αν του είναι χρήσιµη ή όχι (χωρίς να χάσει χρόνο φορτώνοντας την όλη και γενικά πολύ πιο εύχρηστα). Στα αριστερά (πάνω από τις υπηρεσίες των κινητών) παρατίθενται γι άλλη µια φορά οι θεµατικές κατηγορίες πάλι για το ενδεχόµενο που ο

72 χρήστης επιθυµεί να µεταβεί σε άλλη. Το λογότυπο Pan.gr>>> της πύλης παρότι υπόσχεται να µας οδηγήσει στην αρχική σελίδα, µας οδηγεί σε page not found, κάτι όχι πολύ ευχάριστο για τον κάθε χρήστη (Σχήµα9). Στα θέµα το Pan για αναφέρονται 4 κατηγορίες που εξετάζονται ειδησεογραφικά. Στην πρώτη κατηγορία, το Χρηµατιστήριο, αναλύεται και πιο κάτω στην κεντρική σελίδα, επανάληψη που περιττεύει, και µπερδεύει το χρήστη. Πριν την εισαγωγή του χρήστη στη σελίδα για το Real time χρηµατιστήριο του βγάζει µια προειδοποιητική αίτηση (disclaimer), αλλά πρώτα απ όλα ελέγχει αν είναι µέλος του. Στις άλλες 3 υποκατηγορίες που ακολουθούν (Οικονοµία, Επιχειρήσεις, Ναυτιλία) το Pan δανείζεται τις ειδήσεις από την Ναυτεµπορική. Η σελίδα που ανοίγει σε καινούριο παράθυρο είναι ιδιαίτερα καλοφτιαγµένη, µε καλή πληροφορία µέσα, συνοδευόµενη και µε αντιπροσωπευτική Σχήµα 9: Αναλυτικά οι υποκατηγορίες κάποιας κατηγορίας του θεµατικού Καταλόγου. Στο more info προκύπτει µια πολύ καλή µικρογραφία παραθύρου που εξυπηρετεί το χρήστη φωτογραφία (παρ όλα αυτά δεν αργεί να φορτώσει). Στα δεξιά εµπλουτίζεται και µε επιπλέον κατηγορίες (Οικονοµία, Πολιτική, Media, Μουσική...) που κάνει εύκολη την προσπέλαση χωρίς να χρειάζεται ο χρήστης να πάει Πίσω στην κεντρική σελίδα και πάλι µέσα σε κάποιο άλλο θέµα Χρηµατοοικονοµικό. Επίσης στο ίδιο ακριβώς στυλ παραθύρου παρουσιάζονται και οι ειδήσεις από το θέµα Νέα (Πολιτικά, Αθλητικά, Κοινωνία, Πολιτιστικά, Media, Μουσικά), πάλι παρµένες από τη Ναυτεµπορική. Στις σελίδες που επιστρέφονται µετά την επιλογή κάποιας κατηγορίας, απουσιάζει το πλήκτρο Back αλλά οι κατηγορίες στα αριστερά είπαµε ότι επίσης διευκολύνουν το χρήστη. Τα ιάφορα σαν ειδησεογραφική κατηγορία θεωρείται σχετικά αποτυχηµένη αφού οι 2 πρώτες υποκατηγορίες της (Καιρός, Ωροσκόπιο) αναφέρονται εκτενώς στην πιο κάτω κεντρική σελίδα. Η ίδια ακριβώς λιτή σελίδα τόσο για τον Καιρό, όσο και για το Ωροσκόπιο λοιπόν, επαναλαµβάνεται αν ο χρήστης επιλέξει αυτές τις υποκατηγορίες ελπίζοντας σε µια πιο αναλυτική περιγραφή που δεν παρεχόταν προς το τέλος της σελίδας. Η 3 η της όµως επιλογή, για την κατηγορία Κυκλοφορία, είναι όντως εξυπηρετική και µοναδική σε όλο το Portal, αφού περιέχει την πληροφορία του πόση αναλογικά κίνηση υπάρχει σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Αυτή η υπηρεσία που παρέχεται καλείται Οδόραµα,

73 και καταφέρνει µέσα από ένα χάρτη µε τους κατάλληλους χρωµατισµούς (πχ κόκκινο σηµαίνει πολύ κίνηση) πάνω στους δρόµους να ενηµερώσει για το κυκλοφοριακό. Φυσικά αυτή η λειτουργία χρειάζεται συνεχώς ενηµέρωση και αν βασιστούµε σε ένα banner που βρίσκεται στην κορυφή τη σελίδας, λαµβάνει µέρος κάθε ένα τέταρτο (αρκετά καλή συχνότητα λήψης). Εντούτοις ο χρόνος τελευταίας ενηµέρωσης θα µπορούσε να είναι κάπως πιο έντονος για το µάτι (και όχι µε απλά µικρά µαύρα γράµµατα ) και σε καλύτερο σηµείο (όχι συγχωνευµένο µε άλλα δεδοµένα), αφού αυτή η πληροφορία είναι τόσο σηµαντική για την συγκεκριµένη υπηρεσία. Επίσης µάλλον δεν καλύπτει µεγάλο τµήµα του οδικού δικτύου της Αθήνας, και για όσο καλύπτει, εστιάζεται σε πολύ κεντρικούς βασικούς δρόµους θέτοντας την υπηρεσία λιγότερο χρήσιµη. Τελειώνουµε την κατηγορία του Pan για µε τον κατάλογο για τις υπηρεσίες 1ης Ανάγκης. Μπορεί να φαίνεται ότι υπόσχεται πολλά σαν τίτλος, στην ουσία όµως είναι σχετικά απογοητευτική η πληροφορία που προσφέρεται. Στην υποκατηγορία Νοσοκοµεία, απλά δίνει ιεύθυνση και τηλέφωνο (ενώ θα µπορούσε να έχει και εφηµερεύοντα), για κάθε ένα από αυτά που είναι αλφαβητικά καταχωρηµένα. Αριστερά δίνει την επιλογή Πόλεις που αφήνει το χρήστη να ελπίζει ότι θα υπάρχει κάποια σχετική ποικιλία και θα µπορεί ο ενδιαφερόµενος να βρει πληροφορίες για Νοσοκοµεία σε έστω κάποιες µεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Στην πραγµατικότητα όµως, η ποικιλία του εξαντλείται στις τρεις (Αθήνα, Ελευσίνα, Πειραιά) απογοητεύοντας κάποιον επαρχιώτη χρήστη. Ανάλογα δεδοµένα εξάγονται και για τις άλλες δύο υποκατηγορίες, Φαρµακεία, Τηλέφωνα. Στην πρώτη από αυτές πάρει παρέχει µόνο ιεύθυνση και Τηλέφωνο κάτι που βρίσκεται και στον τηλεφωνικό κατάλογο µε λιγότερο κόπο, λιγότερο χρόνο (όσο να ναι καθυστερεί η φόρτωση των σελίδων) αντί να δώσει µια πιο χρήσιµη πληροφορία όπως πχ ποια Φαρµακεία είναι διανυκτερεύοντα). Τέλος για τα τηλέφωνα δίνει κάποιες επιπλέον κατηγορίες στα αριστερά (πχ τηλ ραδιοταξί) Πάλι όµως και για τις 2 τελευταίες περιπτώσεις περιορίζεται στην περιοχή των Αθηνών. Σε όλα τα παραπάνω αναφερθέντα παράθυρα υπήρχε η επιλογή του Back αποσκοπώντας να βοηθήσει τον χρήστη στην αναζήτηση. Συνεχίζοντας την περιήγησή µας και πιο κάτω κεντρικά της οθόνης, θα συναντήσουµε κάποιες παρεχόµενες υπηρεσίες της Pan. Αρχικά έχει αθλητικά νέα µε τον τίτλο Η ΟΜΑ Α ΜΟΥ, δίνοντας ευκαιρία στον φίλαθλο κάθε µιας από τις 4 οµάδες να µπει στη σελίδα που θα τον ενηµερώνει για τα νέα. Μάλιστα στο καινούριο παράθυρο που ανοίγει κάθε φορά το background είναι µέσα στο κλίµα της συγκεκριµένης οµάδας (ασπροκόκκινο για τον Ολυµπιακό, µαυροκίτρινο για την ΑΕΚ)- Σχήµα10- και γενικά η περιγραφή των θεµάτων είναι κατατοπιστική. Ακόµα και αν βρίσκεται κανείς σε σελίδα της µιας οµάδας µπορεί εύκολα από τις 4 επιλογές

74 Σχήµα 10: Η σελίδα για τα νέα της ΟΜΑ ΑΣ ΜΟΥ που έχει στα αριστερά να µεταπηδήσει σε νέα για κάποια άλλη. Αρνητικό θεωρείται που δεν εξαντλεί το φίλαθλο κοινό µε τις 4 οµάδες για τις οποίες έχει πληροφορία, αλλά θα χρειαζόταν µεγαλύτερη ποικιλία. Οι τίτλοι των ειδήσεων που δίνει στην αρχική σελίδα είναι κατατοπιστικοί για το θέµα που διαπραγµατεύονται, και συνήθως αποτελούν την πρώτη εισαγωγική παράγραφο πριν την κυρίως ανάλυση της είδησης.

75 Οι ΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΜΟΥ αποτελούν µια πολύ προσεγµένη υπηρεσία της Pan, µε µεγάλη ποικιλία και καλή παρουσίαση των προς πώληση αντικειµένων. Τα τελευταία παρουσιάζονται σε µικρές φωτογραφίες (µε δυνατότητα µεγέθυνσης αν κλικάρεις πάνω τους) ώστε ο αγοραστής να βλέπει τι παίρνει, και από κάτω συνοδεύονται µε την πιο κατάλληλη πληροφορία (το µοντέλο-όνοµα του προϊόντος, και την τιµή του) η οποία ως link οδηγεί και σε περισσότερες λεπτοµέρειες για όποιον Σχήµα 11: Η προσεγµένη υπηρεσία Pan auctions ( ηµοπρασίες) της πύλης Pan, προσφέρεται από µια πολύ εύχρηστη σελίδα ενδιαφέρεται να πάρει µέρος στη δηµοπρασία (Σχήµα11). Η ηµεροµηνία ενηµέρωσης θα µπορούσε να είναι µε πιο έντονα µεγάλα γράµµατα σε πιο εµφανές σηµείο. Η κατηγοριοποίηση αυτών σε αρκετές χρήσιµες κατηγορίες (Προτεινόµενες, Νέες, που λήγουν σύντοµα), κάνουν την υπηρεσία ιδιαίτερα εξυπηρετική και βοηθητική για το χρήστη που µάλλον δεν θα συναντήσει κάποιο πρόβληµα αν προσπαθήσει να συµµετάσχει σε κάποια. Μάλιστα στα αριστερά βρίσκονται οι κατηγορίες προϊόντων αλφαβητικά (πολύ εύχρηστο) µε τον δίπλα αριθµό να δηλώνει το πλήθος των αντίστοιχων προϊόντωνκαι υπάρχει επίσης και πλαίσιο για αναζήτηση (που δέχεται και τις 2 γλώσσες) για να διευκολύνεται ο χρήστης. Τέλος στην κορυφή της σελίδας µπορεί κανείς να διακρίνει επιπλέον επιλογές (Νέα καταχώρηση, οι δηµοπρασίες µου, Κατηγορίες, Υπηρεσίες, Αναζήτηση) που γενικά υπάρχουν για να κάνουν τη ζωή του αγοραστή πιο εύκολη. Πχ οι Υπηρεσίες παίζουν το ρόλο της πολύ αναλυτικής βοήθειας (για κάποιον άπειρο στον τοµέα), και η Αναζήτηση παρέχει σύνθετη αναζήτηση ώστε να εντοπίζει ο χρήστης συγκεκριµένες δηµοπρασίες µε βάση κάποιο πεδία (αριθµός δηµοπρασιών, αναζήτηση σε περίοδο, κατηγορία, κλπ). Στη σελίδα που εµφανίζεται κατά την επιλογή για της Κατηγορίες, παρότι παρουσιάζεται ένα ευανάγνωστο αποτέλεσµα και σωστά κατηγοριοποιηµένο, µετά από κάθε υποκατηγορία η εντολή επιστροφή στην κορυφή φαντάζει ιδιαίτερα άσκοπη και οξύµωρη, (Σχήµα12) αφού δεν είναι δα τόσος κόπος µε το ποντίκι να συρθεί ο χρήστης επάνω, τη στιγµή µάλιστα που όλη η κεντρική σελίδα της Pan έχει αναγκάσει το χρήστη ουκ ολίγες φορές να κάνει πολύ µακρύ κάθετο scrolling. Γενικά σε αυτό το παράθυρο της δηµοπρασίας, δεν υπήρχε πλήκτρο Back. Επειδή µάλιστα η σελίδα άνοιξε πάνω στην κεντρική (και όχι σε καινούριο παράθυρο) απαιτείται και η ύπαρξη ενός κουµπιού για το Home. Ένας πεπειραµένος χρήστης µπορεί εύκολα να

76 καταλάβαινε ότι το λογότυπο Pan.gr>>> αυτό που κάνει είναι επιστροφή στην αρχική σελίδα, αλλά δεν σηµαίνει ότι ένας µέσος χρήστης δεν θα αντιµετώπιζε πρόβληµα στο συγκεκριµένο θέµα. Σχήµα 12: Το παράδοξο επιστροφή στην κορυφή, ενώ αφενός βρισκόµαστε ήδη στην κορυφή, αφετέρου το κάθετο scrolling το έχουµε συνηθίσει στην πύλη της Pan ΟΙ ΕΙ ΗΣΕΙΣ ΜΟΥ έχουν σχολιαστεί πολλές φορές µέχρι τώρα, ειδικά στο σηµείο της ειδησεογραφίας ( Pan για ) που επιστρέφει σελίδα ενηµερωµένη από τη Ναυτεµπορική.

77 ΟΙ ΚΙΝΗΜ/ΦΟΙ ΜΟΥ: Με κλικ στο Μαρούσι, επιστρέφεται η ίδια ακριβώς πληροφορία µε αυτή που βρίσκεται ήδη στην κεντρική σελίδα, δηλαδή ταινίες και αντίστοιχες αίθουσες. Επιλέγοντας κάποιον τίτλο ταινίας περιγράφει µε λίγα λόγια κάποια Στοιχεία της ταινίας, την Υπόθεση και Αξιολόγηση αυτής µε δίπλα τις αντίστοιχες αίθουσες σε όλες τις περιοχές της Αθήνας που προβάλλεται. Επιλέγοντας κάποια αίθουσα, απλά αναφέρει πολύ περιορισµένα στοιχεία για αυτήν. Σε link που βρίσκεται χαµηλά και υπόσχεται περισσότερα - more - (µε σκούρα µπλε γράµµατα) αν Σχήµα 13: Κλικάροντας στο περισσότερα για τη λήψη επιπλέον πληροφορίες για κάποια αίθουσα κινηµατογράφου, οδηγείται ο χρήστης σε page not found κλικάρουµε καταλήγουµε σε σπασµένο σύνδεσµο (το γνωστό page not found) οπότε δεν καταφέρνουµε να συλλέξουµε επιπλέον πληροφορίες (Σχήµα13). Εντούτοις η σελίδα του Κινηµατογράφου είναι όµορφη (έχει κατάλληλο background) και προσφέρει και σχετικά περισσότερες επιλογές για αναζήτηση από άλλες της υπηρεσίες. Στα αριστερά παρέχει 6 κατηγορίες (Ταινίες, Περιοχές, Αίθουσες, Oscar 2001, Αναζήτηση). Οι πέντε πρώτες ακολουθούν την ίδια συµπεριφορά (στο νέο παράθυρο έχουν πολύ λίγη πληροφορία µε αποκορύφωση τον κατάλογο των Oscar που είναι εντελώς ελλιπής και στάσιµη η πληροφορία που παρέχει προφανώς από τότε που πρωτογράφτηκε). Με την Αναζήτηση δίνει την ευκαιρία στον χρήστη να ψάξει µε βάση είτε την γεωγραφική Περιοχή του cinema, είτε την Αίθουσα, είτε την Κατηγορία που ανήκει το έργο ακόµα και την Αξιολόγηση. Αυτή η δυνατότητα είναι όντως χρήσιµη αφού ταξινοµεί την πληροφορία µε τέσσερα διαφορετικά πεδία για να εξυπηρετήσει καλύτερα τον ενδιαφερόµενο χρήστη. Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΟΥ: Με την επιλογή του link ο καιρός τώρα στο επίσης νέο παράθυρο δείχνει 40 πόλεις της Ελλάδας µε την αντίστοιχη Θερµοκρασία και Υγρασία. Πάλι πολύ ελλιπής πληροφορία (αφού αναφέρεται µόνο σε ελληνικές πόλεις κι όχι για εξωτερικού), χωρίς διεξόδους (έχει ένα Back αλλά κι αυτό άχρηστο είναι αφού τη προηγούµενη σελίδα την έχουµε ήδη ανοιχτή) και πολύ αραιογραµµένο αναγκάζοντας τον χρήστη για πολύ µακρύ κάθετο scrolling.

78 ΤΟ ΩΡΟΣΚΟΠΙΟ ΜΟΥ: Κάνοντας κλικ στο ζώδιο, στο καινούριο παράθυρο που ανοίγει απλά αναφέρεται µια παράγραφος επί του θέµατος (µε ηµεροµηνία τελευταίας ενηµέρωσης), και η µόνη εναλλακτική πληροφορία που µπορεί να προσφέρει είναι να διαβάσει και τα άλλα ζώδια που παρατίθενται στο αριστερό άκρο. Είναι προφανές ότι περιέχεται πολύ λίγη πληροφορία, γεγονός που θέτει την αναζήτηση λιτή και εύκολη. Για όλα αυτά που αναφερθήκαµε, δε χρειάστηκε να σχολιαστεί καθόλου η ευαναγνωσιµότητα των διαφόρων λειτουργιών κι αυτό γιατί είναι οι σελίδες που ανοίγουν τόσο άδειες που κανένας δεν πρόκειται να αντιµετωπίσει πρόβληµα στο να βρεθεί µια επιλογή από το χρήστη. Επίσης το portal καταντάει να γίνεται προβλεπόµενο και αναµενόµενο µετά από κάποιες ώρες περιήγησης σε αυτό (ο χρήστης χωρία να έχει ξαναεπισκευτεί µία επιλογή να ξέρει τι θα του επιστρέψει και µάλιστα µε τι παράθυρο, τι γραφικά), γεγονός που αποδεικνύει ότι πέτυχε το σκοπό του ως προς την ευκολία αποµνηµόνευσης. Αν τώρα κοιτάξουµε στα αριστερά της σελίδας να δούµε κι εκεί τι υπηρεσίες παρέχονται, θα συναντήσουµε τις Pan Auctions, Pan Shopping καθώς και τη ιασκέδαση. Η πρώτη από αυτές ασχολείται µε τις δηµοπρασίες και αν την επιλέξουµε θα οδηγηθούµε ακριβώς στο παράθυρο που σχολιάσαµε περί δηµοπρασιών. Ο λόγος για αυτήν την επανάληψη είναι άγνωστος, αφού δε φαίνεται να εξυπηρετεί περισσότερο το χρήστη. Επιλέγοντας το Pan Shopping, το νέο παράθυρο που ανοίγει σκοπό έχει να κατατοπίσει τον άπειρο χρήστη υπόσχοντάς του εγγύηση, οικονοµία, ευκολία και ασφάλεια. Είναι καλή η παρουσία αυτής για πρώτη σελίδα των ψώνιων, αφού σίγουρα αυτό είναι κάτι που περιµένει να ακούσει ο αγοραστής που δεν εµπιστεύεται το shopping µέσω υπολογιστών. Ο σχεδιασµός της σελίδας είναι µεταφορικός, η τέντα που έχει επάνω προσπαθεί να πείσει τον χρήστη ότι βρίσκεται σε µαγαζί (Σχήµα14). Κάπου ψηλά και αχνά µπορεί να διακριθεί το Back ενώ Home δεν υπάρχει (και δε χρειάζεται αφού άνοιξε νέο παράθυρο). Αριστερά έχει και τις επιλογές για το shopping (CDstore, greekbooks ), που αυτές παρέχουν τα προς πώληση προϊόντα. Στη ιασκέδαση, µερικές από τις επιλογές που δίνονται στο χρήστη βρίσκονται και σε άλλο σηµείο (πχ η σελίδα για το Σινεµά είναι η ίδια ακριβώς µε το ΟΙ ΚΙΝ/ΦΟΙ ΜΟΥ, η Μουσική είναι η ίδια µε την Μουσική στα Νέα στο Pan για ). Οι υπόλοιπες επιλογές πάντως που παρέχει µπορεί να χαρακτηρίζονται από λιτότητα, αλλά είναι αρκετές για να δώσουν ιδέες στο χρήστη. Και φτάσαµε στο πιο σηµαντικό και προσεγµένο τµήµα των υπηρεσιών της Pan.gr, που παρουσιάζεται στα δεξιά της κεντρικής σελίδας, µε τα όµορφα εικονίδια: στις Υπηρεσίες που παρέχει σε κινητά. Το γεγονός ότι βρίσκονται στα δεξιά της οθόνης και όχι στο κέντρο της όπου και θα ήταν πιο ευκρινή στο χρήστη, ισοσταθµίζεται µε το ότι έχουν πολύ καλό σχεδιασµό και χρώµατα που είναι αδύνατο να µην κινήσουν την προσοχή καθενός. Αρνητικό βέβαια θεωρείται το ότι αναγκάζεται ο χρήστης (που δουλεύει σε 15άρα οθόνη µε ανάλυση ) για ελαφρό οριζόντιο scrolling.

79 Σχήµα 14: Η σελίδα του pan shopping Σε όλες τις αρχικές σελίδες αυτών των υπηρεσιών προσπαθούν µε απλά λόγια να προσανατολίσουν το χρήστη, γιατί ενδεχοµένως µπορεί να µην ξέρει καθόλου καν την ύπαρξή και τη λειτουργία αυτών. Αυτή η επεξήγηση που δίνεται κρίνεται απαραίτητη και χρήσιµη και καταφέρνει να ωθήσει το χρήστη να τις δοκιµάσει. Ας δούµε µε δυο λόγια τι προσφέρει κάθε υπηρεσία και πόσο εύχρηστη γίνεται τελικά για τον µέσο χρήστη: Η Panafonet όπως παρουσιάζεται στην κεντρική σελίδα, ασχολείται µε υπηρεσίες Internet, Web και µεταφοράς δεδοµένων. Κλικάροντας σε αυτή, εµφανίζεται µια όµορφη, καλοσχεδιασµένη εντυπωσιακή σελίδα. Στο κέντρο της αναφέρεται γενικά στο τι προσφέρει η Panafonet (ένα πλήρες φάσµα ολοκληρωµένων τηλεπικοινωνιακών λύσεων και υπηρεσιών τηλεπληροφορικής). Αριστερά έχει 6 επιλογές Dial-up Υπηρεσίες, Εταιρικές Υπηρεσίες, Τεχνική Υποστήριξη, Το ίκτυο, Σελίδες Χρηστών, Ευκαιρίες Απασχόλησης, ενώ στα δεξιά έχει κάποια οµοιόµορφα καλοφτιαγµένα banners. Κλικάροντας σε οποιαδήποτε από αυτές τις έξι επιλογές, η σελίδα δεν αλλάζει ριζικά, παρά µόνο στο κέντρο (όπου και αναφέρει πλέον τις σχετικές πληροφορίες µε το επιλεγόµενο θέµα) και πάνω αριστερά (όπου παρέχει τα κατάλληλα links). Επίσης στην κορυφή της σελίδας σε έντονο οριζόντιο µπλε πλαίσιο του δίνονται οι επιλογές Αρχική Σελίδα, Ταυτότητα, Νέα και Επικοινωνία που επίσης εµφανίζουν πληροφορία στο κέντρο της οθόνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα να µην µπερδεύεται ο χρήστης µε τη µεταφορά του σε άλλα παράθυρα, αλλά να αισθάνεται ότι ο ίδιος έχει πλήρη έλεγχο στη σελίδα, του φαίνεται πιο οικεία και φυσικά είναι και πιο ευκολοµνηµόνευτη. Σε αυτό το σηµείο δεν απουσιάζουν οι FAQ, αφού η παρουσία τους διευκολύνει πολύ τον κάθε χρήστη που αντιµετωπίζει τα κοινά προβλήµατα κι έχει τις συνήθεις απορίες. Πολύ προσεγµένος όλος ο σχεδιασµός, µε πολύ όµορφο background, ωραίες ταιριαστές εικόνες, σωστά επιλεγµένα χρώµατα, ακόµα και τα banner ταιριάζουν απόλυτα µε το όλο κλίµα. Πολύ θετικό αναφέρεται και το γεγονός ότι κάθε φορά τονίζεται µε το κατάλληλο χρώµα και µέγεθος ο τίτλος της σελίδας (πχ Dial-up Υπηρεσίες, Εταιρικές Υπηρεσίες ) στο πάνω µέρος για να υπενθυµίζει στο χρήστη τη διαδροµή των επιλογών που έκανε κάθε φορά. Μάλιστα στις τυχών αριστερά επιλογές, η άσπρη γραµµατοσειρά (στο µπλε πλαίσιο) µε την κίνηση του δείκτη πάνω τους, µετατρέπεται σε

80 κόκκινη, τονίζοντας το ενδιαφέρον του χρήστη. Αρνητικό όµως πάλι θεωρείται η έλλειψη του Back, αν και µπορεί ο χρήστης να κινείται µέσω των τίτλων των θεµάτων (που αποτελούν links). Το Pan Mail στην κεντρική οθόνη υπόσχεται ωρεάν Web mail. Επιλέγοντάς το, αµέσως ζητά κωδικό και όνοµα χρήστη προκειµένου να µπει στην προσωπική του σελίδα. Μόλις τα 2 αυτά στοιχεία συµπληρωθούν, βγαίνει µια άσπρη οθόνη µε το µήνυµα loading..please wait., απαραίτητο αφενός µήνυµα για να ενηµερώσει το χρήστη, ελλιπές αφετέρου αφού λαµβάνοντας υπ όψη ότι αυτή η οθόνη διατηρήθηκε πάνω από 5 sec χρειαζόταν να συνοδεύεται είτε από κινούµενο κέρσορα, είτε από µπάρα µε υπολειπόµενο χρόνο. Τελικά, αφού τη φορτώσει, βγαίνει σε µια καλοφτιαγµένη σελίδα µε όµορφα χρώµατα και έξυπνα εικονίδια. Οι επιλογές για µετακίνηση στο χρήστη είναι µεν πολλές, πλην όµως είναι και κατατοπιστικές από τον τίτλο τους. Έτσι στα αριστερά δίνει λειτουργίες για Get Mail, Compose, Search, Delete που από το ίδιο τους το όνοµα ο χρήστης µπορεί να φανταστεί τις λειτουργίες που επιτελούν. Έτσι µε την Get Mail δέχεται ο χρήστης τα καινούρια µηνύµατα, µε την Compose βγαίνει σε καινούριο οθόνη για να αρχίσει το γράψιµο, µε τη Search ψάχνει κάποιο µε βάση είτε το φάκελο που ανήκει, είτε τον αποστολέα, είτε κάποιες περιεχόµενες σε αυτό λέξεις, και τέλος µε την Delete για να σβήσει κάποια µηνύµατα. Στην πάνω οριζόντιο µπάρα οι επιλογές που παρέχονται είναι Folder, Inbox, Message, Address, Options. Κλικάροντας πάνω στο Folder εµφανίζονται οι 4 εναλλακτικοί φάκελοι (Inbox, Sent, Trash..) του χρήστη από τους οποίους µπορεί να µετακινείται στα αντίστοιχα µηνύµατα που περιέχουν. Η επιλογή για το Inbox, βγάζει στην κεντρική σελίδα εισερχόµενων µηνυµάτων, ενώ το Address βοηθά το χρήστη για την ταξινόµηση των διευθύνσεων των πιθανών αποστολέων τους. Τέλος το Options αποτελεί µια πολύ σηµαντική λειτουργία που ενδεχοµένως να θεωρείται σχετικά αθέατο εκεί που βρίσκεται (και δεν προκαλεί το βλέµµα του χρήστη). Οι επιλογές που δίνει είναι: Summary (για τις γενικές πληροφορίες όπως πχ τη διεύθυνση του χρήστη-µέλους), Personal Information, Settings (γενικές ρυθµίσεις όπως πχ τα σβησµένα µηνύµατα να πάνε στον φάκελο Trash), Appearance (για την εµφάνιση της προσωπικής σελίδας, πχ αλλάζοντας χρώµατα, βάζοντας εικονίδια ρυθµίζοντας τη γραµµατοσειρά), Vacation message (καθορισµός µηνύµατος για απάντηση σε περιόδους που ο χρήστης λείπει). Είναι φανερό ότι οι έγινε πολύ καλός σχεδιασµός της υπηρεσίας αυτής (Web Mail) συνοδευόµενος και από τα κατάλληλα εικονίδια που προσφέρουν χρώµα και λειτουργικότητα στη σελίδα ενώ ταυτόχρονα µε την εξωτερική εµφάνιση, προσφέρονται στο χρήστη τόσο πολλά µε πολύ απλές κινήσεις. Υπάρχει Back και Logout για την πληρέστερη εξυπηρέτηση του χρήστη, ενώ ίσως σαν µόνο αρνητικό γεγονός αναφερθεί ότι η διεύθυνση του χρήστη-µέλους (login@pan.gr) θα µπορούσε από την αρχική σελίδα να του γίνεται γνωστή και να µη χρειαστεί να φτάσει στο Options-Summary (που µπορεί και να µη φτάσει..) για να την µάθει. Go Wap: Στο καινούριο παράθυρο που ανοίγει, αναλαµβάνει να πληροφορήσει το χρήστη αφενός για το τι είναι WAP (στην περίπτωση που δε γνωρίζει), αφετέρου πως µπορεί κάνει χρήση αυτής της υπηρεσίας. Αναφέρει δηλαδή ότι το WAP (Wireless Application Protocol) είναι η νέα τεχνολογία που δίνει τη δυνατότητα άµεσης σύνδεσης στο Internet από το κινητό τηλέφωνο χωρίς τη µεσολάβηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η Panafon προσφέρει υπηρεσίες στο "ασύρµατο διαδίκτυο", µόνο από την πύλη (pan.gr), όλοι οι εγγεγραµµένοι χρήστες της οποίας έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην προσωπική τους σελίδα από οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο WAP,

81 χρησιµοποιώντας κωδικό και όνοµα. Οι επιλογές που δίνει στο χρήστη (ως links) είναι οι εξής: Προϋποθέσεις (σε µια αδιάφορη σελίδα αναφέρει ότι πρέπει ο χρήστης να είναι µέλος σε κάποια υπηρεσία της Panafon (WAP DATA, Data, Data/Fax), και µετά την επικοινωνία µε τον αντιπρόσωπο αυτής µπορεί να κάνει χρήση της παρούσης υπηρεσίας), Ρυθµίσεις (όµορφη σελίδα όπου 16 σχέδια από συγκεκριµένων εταιριών κινητά εµφανίζονται και αποτελούν link, ακολουθώντας τα οποία, εύκολα ο χρήστης βρίσκει το δρόµο που ζητά), Μενού (απλή σελίδα µε το ποιες κατηγορίες περιλαµβάνει το της Panafon) και τελικά ένα πολύ όµορφο Demo για να γίνουν τα βήµατα που πρέπει, πιο κατανοητά από το χρήστη. Πάλι αποτελεί υπηρεσία πολύ προσεγµένη και πρωτοπόρο από την Panafon για την οποία ο χρήστης δύσκολα θα µπερδευτεί ή θα αντιµετωπίσει κάποιο πρόβληµα. Για το Wap Plus η κεντρική σελίδα δεν είναι ιδιαίτερα κατατοπιστική (αναφέρει µόνο ότι είναι powered by GPRS, πληροφορία αδιάφορη για το χρήστη). Έτσι στην πρώτη σελίδα της υπηρεσίας δίνει αριστερά 3 επιλογές ενώ όπως φαίνεται κι από το Σχήµα15 παρουσιάζεται ένα µικρό πρόβληµα κατά τη φόρτωση της πρώτης επιλογής (page not found). Γενικά δίνει κάποιες πληροφορίες στο χρήστη (σχετικά λιτές), ενώ φαίνεται ότι δεν τον εξυπηρετούν ιδιαίτερα. Για το Pan Messaging η πρώτη σελίδα είναι ξεκάθαρη. Αφού κάνει αναφορά για τις λειτουργίες της υπηρεσίας και τις προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν (όλοι οι συνδροµητές της Σχήµα 15: Προβλήµατα φόρτωσης στη σελίδα του Wap Plus Panafon έχουν άµεση πρόσβαση σε διαχείριση , Fax, Voice Mail, ενώ η εγγραφή γίνεται πάλι µέσω εµπορικού αντιπροσώπου), σε ένα έντονο κουµπί κάτω το Είσοδος καλεί τον ενδιαφερόµενο χρήστη (διαφορετικά δεν κάνει την κόπο να µπει). Έτσι, µε το να δίνει µόνο µία επιλογή στη σελίδα (είσοδο αλλιώς κλείσιµο του παραθύρου), δεν ταλαιπωρεί το χρήστη που δεν τον ενδιαφέρει η υπηρεσία, ενώ αυτόν που τον ενδιαφέρει τον δροµολογεί µε συγκεκριµένα απλά βήµατα. Σαν αρνητικό ίσως θεωρηθεί η έλλειψη του Home ή έστω κάποιου Back, αλλά αφού πάντα υπάρχει η επιλογή να κλείσει ο χρήστης τα επιπλέον παράθυρο, ίσως στην ουσία να µην αποτελεί σηµαντικό πρόβληµα. Η υπηρεσία Pan to SMS όπως παρουσιάζεται στην κεντρική σελίδα ασχολείται µε τα γραπτά sms από το Web. Κλικάροντας πάνω σε αυτό, η σελίδα που προκύπτει αναφέρει σε γενικά πλαίσια αυτά που ενδιαφέρεται ο χρήστης να ακούσει, όπως τι προσφέρει αυτή η υπηρεσία (γραπτά sms από υπολογιστή, µάλιστα όχι µόνο µηνύµατα 160 χαρακτήρων αλλά και κείµενα των 800 χαρακτήρων που

82 θα στέλνονται τµηµατικά), τι προϋποθέσεις απαιτούνται (σύνδεση µε Panafon), καθώς και άλλες σηµαντικές πληροφορίες (χρέωση/µήνυµα). Οι 3 επιλογές που δίνονται βρίσκονται στα αριστερά και είναι: Είσοδος (ζητά όνοµα και προσωπικό κωδικό για την εξασφάλιση ότι ο χρήστης είναι µέλος της πύλης), Εγγραφή και Βοήθεια (για τη σωστή δροµολόγηση του χρήστη). Σωστά σχεδιασµένη σελίδα, ευανάγνωστη, µε µόνο αρνητικό την ασυνέπεια αφού το κουµπί της Εισόδου, µετά την Είσοδο του µέλους µετατρέπεται σε Έξοδος (κάτι που ξενίζει το χρήστη). Net Office: Υπηρεσίες επικοινωνίας υπολογιστή µε κινητό που όπως παραστατικά φανερώνει και το σκίτσο, δίνει τη δυνατότητα για: αποστολή σε κινητό, λήψη από κινητό, δηµιουργία υπενθυµιστικών µηνυµάτων και ενηµερωτικών που θα λαµβάνονται από το κινητό όποτε ο χρήστης ορίσει. Όλα αυτά γίνονται γνωστά και αναλυτικά στον κάθε χρήστη από την πρώτη σελίδα (που φορτώνει ως γνωστό σε διαφορετικό παράθυρο), η οποία εκτός από τη σηµαντική πληροφορία που περιλαµβάνει, αποτελείται κι από έναν πολύ όµορφο σχεδιασµό. Μάλιστα οι παραπάνω επιλογές που δίνει αποτελούν Links οπότε αυτόµατα ο χρήστης για όποια υπηρεσία τον ενδιαφέρει κάνοντας κλικ επάνω της µπορεί χωρίς κόπο και δυσκολία να αρχίσει τη διαδικασία. Υπάρχει κουµπί Back για τη διευκόλυνση αυτού, καθώς και τα κουµπιά Είσοδος (ζητά όνοµα και κωδικό του µέλους), Εγγραφή (εξηγεί τον τρόπο για να γίνει σωστά µια εγγραφή), και Βοήθεια (περιγραφή απλών βηµάτων για αποστολή, λήψη µηνυµάτων, κλπ) που βρίσκονται στο πάνω µέρος για τις αντίστοιχες λειτουργίες που παρέχουν. Οριζόντια επιπλέον επιλογές κάνουν τη ζωή του χρήστη ακόµα πιο εύκολη αφού του παρέχουν Netinfo (πληροφορίες για τις υπηρεσίες του Net Office), Netmail Direct (πως στέλνει κάποιος σε κινητό- πως γράφεται η διεύθυνση), Netmail Inbox (πως στέλνεται από κινητό) και NetMemo (πως γίνεται µε τα υπενθυµιστικά µηνύµατα). Πολύ αναλυτική και λειτουργική σελίδα, δεν πρέπει να προβληµατίζει το χρήστη. Personal Phonebook: Για τη διαχείριση του τηλεφωνικού καταλόγου της κάρτας µέσω Internet η υπηρεσία PERSONAL PHONEBOOK είναι ιδιαίτερα εύχρηστη, αλλά και γρήγορα αντιληπτή στο µάτι, αφού ο κάθε χρήστης µπορεί να αντιληφθεί την παρουσία της υπηρεσίας χάρις τους κατάλληλους χρωµατισµούς και του σχήµατος του κινητού, ώστε να κάνει χρήση της. Στη σελίδα που ανοίγει (σε νέο παράθυρο) µε σχετικά φτωχή παρουσίαση (σαν ένα απλό κείµενο χωρίς ιδιαίτερο σχεδιασµό), ενηµερώνει το χρήστη για τις ευκολίες που µπορεί να του παρέχονται, αλλά και κάτω από ποιες συνθήκες του επιτρέπεται να κάνει χρήση αυτών. Με απλά και σαφή λόγια τον κατατοπίζει ώστε αν διαθέτει τις κατάλληλες προϋποθέσεις (επί του προκειµένου αν διαθέτει κάρτα που να υποστηρίζει τη δυνατότητα ενηµέρωσης του Προσωπικού Καταλόγου του Over the Air OTA-), τι πλεονεκτήµατα του προσφέρονται µε την υπηρεσία αυτή (πχ εύκολη και άµεση διαχείριση Τηλεφωνικού Καταλόγου από τον Internet). εν έχει επιλογή για Back οπότε αναγκαστικά ο χρήστης καταφεύγει στο κλείσιµο του παραθύρου, αλλά περιέχει Βοήθεια για την καλύτερη ενηµέρωση αυτού. Φάνηκε λοιπόν καθαρά ότι η εγγραφή του χρήστη ως µέλος στο συγκεκριµένο Portal είναι αναγκαία ώστε να µπορεί να χρησιµοποιεί κάποιες από τις προσφερόµενες υπηρεσίες (όπως το Web Mail), αλλά για τις υπόλοιπες χρειάζονται και περισσότερες προϋποθέσεις. Γενικά η πύλη της Pan µας άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις, τόσο εικαστικές (πολύ όµορφος σχεδιασµός, ωραία χρώµατα), όσο και ευχρηστίας (σχετικά λίγα λάθη, εύκολα αποµνηµονεύσιµη, αποδοτική στη χρήση, γρήγορη για µάθηση). Αρνητικό βέβαια σχολιάστηκε το ότι αναγκάζεται ο

83 χρήστης (που δουλεύει σε 15άρα οθόνη µε ανάλυση ) για έστω λίγο οριζόντιο scrolling. Αυτό το γεγονός µας πείθει ότι οι σχεδιαστές δεν έριξαν βαρύτητα σε αυτόν τον σηµαντικό παράγοντα, ώστε να καλύψουν όλο το πλήθος των χρηστών, που δουλεύουν σε οποιαδήποτε οθόνη και µε οποιαδήποτε µικρή ανάλυση. Επίσης η πύλη διαθέτει µικρό αριθµό υπηρεσιών και περιορισµένο όγκο πληροφοριών, λιτές ευκαιρίες για τη ιαµόρφωση σελίδας, και περιορισµένες δυνατότητες αναζήτησης µέσω θεµατικού καταλόγου. ε διαθέτει κάποια επιπλέον υπηρεσία (forum, chat, online games) ενώ αντίθετα την υπηρεσία της δηµοπρασίας την καλύπτει µε τον καλύτερο και πληρέστερο δυνατό τρόπο. Μπορεί να έχει σκληρούς αντιπάλους στο χώρο του Web, αλλά καταφέρνει να κρατήσει την πρωτοπορία στις υπηρεσίες επικοινωνίας υπολογιστή µε κινητά. Γενικά αφήνει καλές εντυπώσεις σε κάποιον όχι απαιτητικό χρήστη, που σίγουρα µετά από λίγη ώρα πλοήγησης σε αυτή, θα µπορεί να εξοικειωθεί µε την σελίδα της πύλης pan.

84 7. Flash.gr T ο flash.gr δραστηριοποιείται το τελευταίο χρόνο στο ελληνικό domain και ήδη από την πρώτη µέρα της λειτουργίας του διέθετε την πλήρη µορφή που έχει σήµερα. Έχει ειδησεογραφικό χαρακτήρα Σκαρφάλωσε αµέσως στις πρώτες θέσεις των προτιµήσεων του κοινού και παραµένει εκεί ανταγωνιζόµενο το In.gr κυρίως στα θέµατα ενηµέρωσης. Στην αρχική σελίδα του Flash βλέπουµε ένα κύριο µενού (1). Η ορολογία και η σηµασία των στοιχείων του είναι σαφής και διακριτές και έτσι οι χρήστες εκτελούν τις εργασίες τους µε λίγες ενέργειες. Τα κουµπιά του µενού δεν είναι εµφανή και η επιβεβαίωση των πατηµάτων τους γίνεται µόνο µέσω ακουστικής ανάδρασης (µε κλικ). Ένα µεγάλο κοµµάτι της κεντρικής σελίδας αφιερώνεται στα πιο σηµαντικά γεγονότα της ηµέρας. Επίσης στο τέλος της σελίδας έχει τους τίτλους των ειδήσεων σε κάθε τοµέα, όπου για να τα δει ο χρήστης θα χρειαστεί να κάνει scroll. Αριστερά βλέπουµε µερικές υπηρεσίες που προσφέρει το Flash(2), οι οποίες επιλέγονται και από το µενού επιλογών το οποίο εµφανίζεται σε κάθε σελίδα. Στη κεντρική σελίδα ο χρήστης µπορεί να βρει πολλές πληροφορίες σχετικά µε το πώς µπορεί να απολαύσει τον ελεύθερο χρόνο του. Συγκεκριµένα προγράµµατα τηλεόρασης, κινηµατογράφου, θεάτρου, πληροφορίες για φαγητό, µουσική και νυχτερινή διασκέδαση. Ευχάριστα και µοναδικά χαρακτηριστικά του portal είναι η πρόσβαση στο πρόγραµµα του ραδιοφωνικού σταθµού Flash 9.61(3), καθώς επίσης και την E-lectra(4) η οποία είναι ψηφιακή και απαγγέλλει τις ειδήσεις της ηµέρας. Το τελευταίο γίνεται µε download ενός µικρού αρχείου ήχου που οδηγεί όµως σε σφάλµα. Τέλος στη κεντρική σελίδα του portal βρίσκουµε χρήσιµες πληροφορίες όπως τηλέφωνα και διευθύνσεις φαρµακείων, νοσοκοµείων, δηµόσιων υπηρεσιών και πολλά άλλα.

85 Bad link. Σε

86 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Ε-ΜΑΙL Το Flash Mail είναι µία υπηρεσία που προσφέρουν όλα τα portals. Με αυτήν ο χρήστης αποκτά δικό του λογαριασµό και µπορεί να λαµβάνει µε , ειδήσεις από κάθε τοµέα που έχει επιλέξει αυτός. Πρώτα θα πρέπει να συµπληρώσει τη φόρµα παρακάτω. Για την συµπλήρωση της φόρµας δεν χρειάζονται πολλά στοιχεία, όπως φαίνεται από τα αστεράκια. Βέβαια είναι δύσκολο να καταλάβει ένας αρχάριος χρήστης τη σηµασία τους. Επίσης θα έπρεπε να δίνονται κάποιες διευκρινήσεις για τη συµπλήρωση του πεδίου, διεύθυνση .

87 Μετά το submit η εγγραφή καθυστερεί αρκετά, πάνω από 10. Οπότε είναι πολύ πιθανό ο χρήστης να εγκαταλείψει. θα έπρεπε λοιπόν να έχει µια προειδοποίηση ότι θα καθυστερήσει. Εάν το username χρησιµοποιείται, όπως έγινε δοκιµή µε το nikos, τότε ο χρηστής έχει δύο επιλογές. Ή να έχει το ή να µην το επιλέξει. Αν ο χρήστης επιθυµεί άλλο , που είναι πολύ πιθανό, θα πρέπει να κάνει πάλι αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία, συµπληρώνοντας τη φόρµα πάλι πηγαίνοντας πίσω µε το bacκ του browser.

88

89 Ο ΟΡΑΜΑ Το οδόραµα είναι µια αξιόλογη υπηρεσία του flash, όπου µπορούµε να δούµε ή και να εκτυπώσουµε χρήσιµες πληροφορίες και οδικούς χάρτες για όλη τη χώρα καθώς και αναλυτικούς οδηγούς για πολλές πόλεις της χώρας. Επίσης µπορούµε να αναζητήσουµε και να εντοπίσουµε οδούς, δηµόσιες υπηρεσίες κ.α. Στην πρώτη σελίδα έχει συνοπτικές και σαφής οδηγίες χρήσης του οδοράµατος. Αυτό συµβάλει στην ευχρηστία του site. ΚΑΙΡΟΣ Υπάρχει ένα πλήρες δελτίο καιρού όχι µόνο για την Ελλάδα και τις µεγαλύτερα πόλεις της χώρας, αλλά και για το εξωτερικό. Βέβαια δεν έχει τη 3 η σε πληθυσµό πόλη της Ελλάδας, τη πάτρα. Επίσης έχει τη πρόγνωση καιρού σε χάρτες καθώς και τη πρόγνωση των θαλασσών. ΧΑΑ Στο τοµέα της οικονοµίας οι πληροφορίες που µπορούµε να βρούµε είναι πολλές. Σε κάθε σελίδα αυτού του τοµέα, υπάρχει ένα µενού στα αριστερά και κουµπιά στο πάνω µέρος. Έτσι η µετακίνηση σε αυτές τις σελίδες είναι εύκολη. Επίσης το flash διαθέτει µια υπηρεσία online ενηµέρωσης για την πορεία του χρηµατιστηρίου. FLASH ΜΕ NETSCAPE Με Netscape το site παρουσιάζει ορισµένα επιπλέον σφάλµατα σε σχέση µε τον I.E. Αρχικά,όπως φαίνεται και στη παρακάτω εικόνα, το κυλιόµενο µήνυµα δεν αναγνωρίζεται και εµφανίζεται µε ερωτηµατικά. Ακόµα η επικεφαλίδα του άρθρου είναι µε µικρή γραµµατοσειρά.

90 Internet explorer 5.5 Netscape Communicator 4.72 Internet explorer 5.5 Μικρότερη γραµµατοσειρά σε σχέση µε τον Ι.Ε. παρατηρείται επίσης, και στα παρακάτω κείµενα της αρχικής σελίδας που γίνονται δυσδιάκριτα. Netscape Communic ator 4.72 Internet explorer 5.5

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

website guide B2B e-shop

website guide B2B e-shop website guide B2B e-shop Η ιστοσελίδα της Sun Electronics κατασκευάστηκε για να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες τόσο στους συνεργάτες της όσο και στους τελικούς καταναλωτές. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε η τιμολογιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΣυνοπτικόςΟδηγόςΧρήσηςτουMoodle για το Φοιτητή

ΣυνοπτικόςΟδηγόςΧρήσηςτουMoodle για το Φοιτητή ΣυνοπτικόςΟδηγόςΧρήσηςτουMoodle για το Φοιτητή Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων... 2 1. Εισαγωγή...3 1.1 Περιβάλλον Moodle... 3 1.2 Εισαγωγή / Εγγραφή στην πλατφόρμα... 3 1.3 Είσοδος σε μάθημα...

Διαβάστε περισσότερα

Συγκεντρωτικό Παράρτημα

Συγκεντρωτικό Παράρτημα Αρχική σελίδα -> Βρείτε το. Δεν λειτουργούν τα links Αποπροσανατολισμός, δυσλειτουργία δικτυακού τόπου Να διορθωθούν τα links Έγινε έλεγχος και διόρθωση όλων των συνδέσμων Ενότητα βιβλιοθήκη: η διαδρομή

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΈΡΓΟΥ AΝ.KΑΘ.Χ. ΚΟΥΚΟΥΡΛΗΣ

ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΈΡΓΟΥ AΝ.KΑΘ.Χ. ΚΟΥΚΟΥΡΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ (ΕΠ ΚτΠ) Μέτρο 1.2 «Εισαγωγή και Αξιοποίηση των νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση» Κατηγορία Πράξεων 1 : «Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Περιεχόµενο και Λογισµικό»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ CLAROLINE Κατάλογος περιεχομένων Εγγραφή μαθητή στο Claroline...2 Εγγραφή σε μάθημα...3 Τα μαθήματά μου...4 Αλλαγή του προφίλ μου (Manage my account)...4

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ 2013 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ Περιήγηση στις δυνατότητες του λογισμικού και στον τρόπο χρήσης του ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο... 7 Αντί προλόγου... 9 Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4: Κεφάλαιο 5: Πώς να δημιουργήσω το Προφίλ μου και να γίνω μέλος στο Facebook;... 15 Τι

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητή. Course Management Platform. Εισαγωγή. for Universities Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Παν. Μακεδονίας Σεπτέμβριος 2004

Εγχειρίδιο Φοιτητή. Course Management Platform. Εισαγωγή. for Universities Ομάδα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Παν. Μακεδονίας Σεπτέμβριος 2004 Εγχειρίδιο Φοιτητή Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι η παροχή υποδομών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από τους περιοριστικούς

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης της εφαρμογής NewSum v1.0

Εγχειρίδιο χρήσης της εφαρμογής NewSum v1.0 Εγχειρίδιο χρήσης της εφαρμογής NewSum v1.0 Περιεχόμενα 1. Τι είναι το NewSum... 2 2. Εγκατάσταση του NewSum... 2 3. Χρήση της εφαρμογής NewSum... 3 3α. Εκκίνηση της εφαρμογής...3 3β. Περιήγηση στις ειδήσεις...3

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για τον Καθηγητή 1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 4 1.1 Περιβάλλον Moodle...4 1.2 Χρήση ονόματος χρήστη και κωδικού...4 1.3 Δημιουργία νέου μαθήματος...4 1.3.1

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Περιεχόμενα Εισαγωγή στην εφαρμογή... 2 Βασική Σελίδα (Activity)... 3 Ρυθμίσεις... 3 Πελάτες... 6 Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Αποθήκη... 11 Αναζήτηση προϊόντος...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010 Μ.Ο.Δ..ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α.Ε. 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εγγραφή στο σύστημα...3 2.

Διαβάστε περισσότερα

e-κπαίδευση Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλε-κπαίδευσης Οδηγίες χρήσης για τους σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας και τους επισκέπτες της δικτυακής πύλης e-κπαίδευση

e-κπαίδευση Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλε-κπαίδευσης Οδηγίες χρήσης για τους σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας και τους επισκέπτες της δικτυακής πύλης e-κπαίδευση e-κπαίδευση Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλε-κπαίδευσης Οδηγίες χρήσης για τους σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας και τους επισκέπτες της δικτυακής πύλης e-κπαίδευση - 0 - Πίνακας Περιεχοµένων 1 Εισαγωγή.. 2 1.1 Σχολές/Τµήµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΕΩΣ ALPHA WEB TRADING

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΕΩΣ ALPHA WEB TRADING ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΕΩΣ ALPHA WEB TRADING Το μενού του ALPHA WEB TRADING αποτελείται από τις εξής επιλογές: Το Προφίλ μου Πρόσθετος Κωδικός Ασφαλείας* Προσωπικές Πληροφορίες* Αλλαγή Ψευδωνύμου Αλλαγή Μυστικού

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, Διαδραστικά Βιβλία και Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων

Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, Διαδραστικά Βιβλία και Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα, Διαδραστικά Βιβλία και Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ Για να αναζητήσετε Μαθησιακά Αντικείμενα στο Φωτόδεντρο χρησιμοποιείστε το πεδίο εισαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός Εκπαίδευσης Χρηστών. - Δήμος Δέλτα - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός Εκπαίδευσης Χρηστών. - Δήμος Δέλτα - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής υποστήριξης των δράσεων περιβαλλοντικής διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου και διαδραστικής εφαρμογής αναφοράς περιβαλλοντικών προβλημάτων Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010 Μ.Ο.Δ..ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α.Ε. 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εγγραφή στο σύστημα...3 2.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήστη. Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης. http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/

Οδηγός Χρήστη. Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης. http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/ Οδηγός Χρήστη Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/ Περιεχόµενα 1. ΕΙΣΟ ΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 3 2. ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΑΣ 6 3. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 9 4. ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δικτυακοί τόποι. Η σχεδίαση ενός δικτυακού τόπου. Δρ. Ματθαίος Α. Πατρινόπουλος

Δικτυακοί τόποι. Η σχεδίαση ενός δικτυακού τόπου. Δρ. Ματθαίος Α. Πατρινόπουλος Δικτυακοί τόποι Η σχεδίαση ενός δικτυακού τόπου Δρ. Ματθαίος Α. Πατρινόπουλος Πώς χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο; ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. 2 Από το www.smartinsights.

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένες Δράσεις προβολής δημοσιότητας για το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων Εγχειρίδιο Χρήσης - Παρουσίαση

Ολοκληρωμένες Δράσεις προβολής δημοσιότητας για το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων Εγχειρίδιο Χρήσης - Παρουσίαση Novel Tech «Μέλος του Επιστημονικού & Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης» http://www.noveltech.gr info@noveltech.gr Ολοκληρωμένες Δράσεις προβολής δημοσιότητας για το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων Εγχειρίδιο Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση e-auctions

Αξιολόγηση e-auctions Human Computer Interaction Αξιολόγηση e-auctions Νικήτας Μιχαήλ Πάτρα, 2002 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ WEBSITE ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ Περιεχόµενα 1. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 3 1.1. ΛΙΣΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ 4 1.2. CASE STUDY 1: HTTP://WWW.FLEAMARKET.GR

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου "Σύζευξις" -1-

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου Σύζευξις -1- -1- 1 Διαχείριση Χρηστών...3 1.1 Υπηρεσίες...5 1.1.1 Δημιουργία νέου χρήστη...6 1.1.2 Αναζήτηση χρήστη...7 1.1.2 Επεξεργασία στοιχείων χρήστη...8 1.1.3 Δημιουργία /Επεξεργασία mailbox plan...10 1.1.4 Ενεργοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα Σύνδεση από την Εταιρική Ιστοσελίδα... 1 Εταιρικό Ιστολόγιο... 3 Πύλη Ηλεκτρονικού Εµπορίου... 5 Στοιχεία Λογαριασµού Χρήστη... 11

Περιεχόµενα Σύνδεση από την Εταιρική Ιστοσελίδα... 1 Εταιρικό Ιστολόγιο... 3 Πύλη Ηλεκτρονικού Εµπορίου... 5 Στοιχεία Λογαριασµού Χρήστη... 11 Έκδοση 1 MEDICAL GROUP ΚΑΒΑΛΑΣ Ι.Κ.Ε. Εταιρικό Ιστολό λόγιο και Πύλη ιαδικτυακού Εµπορίου Υ Π Ο Σ Τ Η Ρ Ι Κ Τ Ι Κ Ο Υ Λ Ι Κ Ο www.mediclagroup.g Πέτρος Πιστοφίδης Κουντουριώτου 9 Καβάλα 65302 Τηλ: 2510

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Σύστηµα Κρατήσεων Γηπέδων Αντισφαίρισης

Ηλεκτρονικό Σύστηµα Κρατήσεων Γηπέδων Αντισφαίρισης Ηλεκτρονικό Σύστηµα Κρατήσεων Γηπέδων Αντισφαίρισης Οδηγός Χρήσης ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ Έκδοση 1.0 Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγή...3 Διαδικασία Εγγραφής...3 Εισαγωγή στο Σύστημα (Login)...3 Κύρια Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 1από ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Πτυχιακή εργασία Δικτυακή Εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων υπηρεσίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 2από Κατάλογος περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 Σχετιζόμενα πρόσωπα...3

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΙΑΦΗΜΙΣΗΣ 2011

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΙΑΦΗΜΙΣΗΣ 2011 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΙΑΦΗΜΙΣΗΣ 2011 Ισχύει από 01.05.2011 31.12.2011 1. Περιγραφή Υπηρεσίας Η υπηρεσία Πλοηγός, που παρέχεται µέσω του ιστοχώρου www.ploigos.gr, παρέχει δωρεάν γεωγραφική πληροφόρηση και πλοήγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ.

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγός Διαχειριστή Το m-learning Toolkit είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που έχει σχεδιαστεί για να υπάρχει η δυνατότητα της πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

A) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ: Μενού (Home, About, Forum, Contact, Facebook) Points of Interest. Logo. Χάρτης Ελλάδας. Διάφορες εξτρά λειτουργίες μελών και μή

A) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ: Μενού (Home, About, Forum, Contact, Facebook) Points of Interest. Logo. Χάρτης Ελλάδας. Διάφορες εξτρά λειτουργίες μελών και μή A) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ: Μενού (Home, About, Forum, Contact, Facebook) Points of Interest Logo Χάρτης Ελλάδας Διάφορες εξτρά λειτουργίες μελών και μή Add a location (ή Search) Φίλτρα (και αναζήτηση) Εισαγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης. Εκκίνηση εφαρµογής

Εγχειρίδιο χρήσης. Εκκίνηση εφαρµογής Εγχειρίδιο χρήσης Το παρόν εγχειρίδιο χρήσης περιέχει µία αναλυτική παρουσίαση των λειτουργιών της διαδικτυακής εφαρµογής που αφορά την παροχή µιας on-line βάσης δεδοµένων, στην οποία εξουσιοδοτηµένοι

Διαβάστε περισσότερα

Η νέα Πύλη etwinning. Εργαλεία για την κοινωνική δικτύωση και την επικοινωνία των εκπαιδευτικών. Εργαλεία διαχείρισης ενός έργου etwinning

Η νέα Πύλη etwinning. Εργαλεία για την κοινωνική δικτύωση και την επικοινωνία των εκπαιδευτικών. Εργαλεία διαχείρισης ενός έργου etwinning Η νέα Πύλη etwinning Εργαλεία για την κοινωνική δικτύωση και την επικοινωνία των εκπαιδευτικών Εργαλεία διαχείρισης ενός έργου etwinning ΝΕΑ ΠΥΛΗ ETWINNING...3 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ...4 ΕΓΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για ιευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για ιευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για ιευθύνσεις και Γραφεία Εκπαίδευσης ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ Περιεχόµενα Περιεχόµενα... - 1 - Εισαγωγή... - 2 - Σηµείο πρόσβασης και αναγνώριση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Μ.Ο.Δ..ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α.Ε. 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εγγραφή στο σύστημα...3

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 3) Μέθοδος Υποβολής: Συμπλήρωση Φόρμας 3.α) Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 1: Καταχώρηση Ειδικοτήτων

Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 1: Καταχώρηση Ειδικοτήτων ΦΟΡΕΑΣ: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΡΓΟ: «Υλοποίηση Πληροφοριακού συστήματος για την Υποστήριξη του Έργου Διαχείρισης των Δημοσίων Ι.Ε.Κ.» Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 1: Καταχώρηση Ειδικοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Atlantis - Νέο user interface

Atlantis - Νέο user interface New Desktop 1 Atlantis - Νέο user interface ATLANTIS - ΝΕΟ USER INTERFACE...2 ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ...3 ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...4 ΜΠΑΡΑ ΧΡΗΣΤΗ (USER TOOLBAR)...5 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...6 Κεντρικό μενού

Διαβάστε περισσότερα

Ιδρυματικό Αποθετήριο ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ.

Ιδρυματικό Αποθετήριο ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Ιδρυματικό Αποθετήριο ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Οδηγίες κατάθεσης εργασίας στο σύστημα διαχείρισης αποθετηρίου DSpace 2 Κατάθεση εργασίας στο σύστημα Ιδρυματικού Αποθετηρίου 1. Είσοδος στο σύστημα 1. Ανοίγουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

Ο ΗΓΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ 1 Περιεχόµενα 1. ΓΕΝΙΚΑ... 3 2. Εγγραφή στο Πληροφοριακό Σύστηµα... 3 3. Είσοδος στο σύστηµα... 5 4. Υποβολή πρότασης... 6 5. Ολοκλήρωση ηλεκτρονικής υποβολής... 10 6. On

Διαβάστε περισσότερα

Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές

Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές Μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.taxpress.gr και από το κεντρικό μενού «e-πηρεσίες» επιλέξτε το «ASTbooks Portal». Θα μεταφερθείτε στην κεντρική σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Έκδοση 1.2 Περιεχόμενα 1. Είσοδος και Έξοδος από το Σύστημα... 3 2. Βοήθεια... 3 3. Αλλαγή Συνθηματικού... 3 4. Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΠΑΛ Α Έκδοση 1.0, Ιούνιος 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΛΙΣΤΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Σταδίου 5, 10562 Σύνταγμα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Σταδίου 5, 10562 Σύνταγμα Σύστημα Διαχείρισης Εκπαίδευσης Εγχειρίδιο Χρήσης Εκπαιδευόμενου Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Σταδίου 5, 10562 Σύνταγμα τηλ.: 210-3689381, 210-3689354 fax:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσβαση στην αρχική σελίδα Πληκτρολογώντας ο χρήστης τη διεύθυνση στο περιηγητή διαδικτύου μεταφέρεται αυτόματα στη παρακάτω σελίδα.

Πρόσβαση στην αρχική σελίδα Πληκτρολογώντας ο χρήστης τη διεύθυνση  στο περιηγητή διαδικτύου μεταφέρεται αυτόματα στη παρακάτω σελίδα. Περιεχόμενα Πρόσβαση στην αρχική σελίδα... 2 Αρχική... 3 Το Μουσείο... 3 Συλλογές... 4 Σύνθετη αναζήτηση... 5 Βιβλιοθήκη... 6 Πολυμεσικές εφαρμογές... 7 Ψηφιακές υπηρεσίες... 8 Ενοικίαση αιθουσών... 8

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση e-commerce sites

Αξιολόγηση e-commerce sites Αξιολόγηση e-commerce sites Ρίγγας ηµήτρης, Χριστοπούλου Ελένη, αδιώτης ηµήτρης Ιούνιος 2001 Περιεχόµενα: Εισαγωγή:... 4 Η ταυτότητα της έρευνας:... 4 Τα κριτήρια της έρευνας:... 5 www.prom.gr... 8 Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

Εγγραφή της etwinning συνεργασίας σας: αναλυτικός οδηγός

Εγγραφή της etwinning συνεργασίας σας: αναλυτικός οδηγός Εγγραφή της etwinning συνεργασίας σας: αναλυτικός οδηγός Γενική Επισκόπηση σελίδα 2 Βήµα 1: Εύρεση ενός συνεργάτη σελίδα 3 1) Αυτόµατη αναζήτηση σελίδα 3 2) Προχωρηµένη αναζήτηση σελίδα 4 3) Αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

Εικονικό Εργαστήριο Χωρικής Ανάλυσης. Εγχειρίδιο Χρήστη ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

Εικονικό Εργαστήριο Χωρικής Ανάλυσης. Εγχειρίδιο Χρήστη ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ Εικονικό Εργαστήριο Χωρικής Ανάλυσης Εγχειρίδιο Χρήστη ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ Περιεχόμενα Εισαγωγή... 3 Είσοδος στο Σύστημα... 3 Εγγραφή Χρήστη... 4 Σύνδεση Χρήστη... 6 Επαναφορά Κωδικού Πρόσβασης... 7 Βασικά Χαρακτηριστικά...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για άνοιγµα καρτέλας υποψηφίου στο ηλεκτρονικό σύστηµα της Infotest και της Certiport

Οδηγίες για άνοιγµα καρτέλας υποψηφίου στο ηλεκτρονικό σύστηµα της Infotest και της Certiport Οδηγίες για άνοιγµα καρτέλας υποψηφίου στο ηλεκτρονικό σύστηµα της Infotest και της Certiport 1. Γενικά...1 2. Άνοιγµα καρτέλας στο σύστηµα της Infotest...1 3. Άνοιγµα καρτέλας στο σύστηµα της Certiport...4

Διαβάστε περισσότερα

11/4/2014 ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Πλατφόρµα Ασύγχρονησ Τηλεκπαίδευσησ eclass s ηµιο ι υρ υ γ ρ ία ί Μ αθήµατο τ σ 1

11/4/2014 ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Πλατφόρµα Ασύγχρονησ Τηλεκπαίδευσησ eclass s ηµιο ι υρ υ γ ρ ία ί Μ αθήµατο τ σ 1 ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass ηµιουργία Μαθήµατος 1 Η ηµιουργία Μαθήµατος είναι η πιο σηµαντική ενέργεια του χρήστη Εκπαιδευτή στην πλατφόρµα. Ειδικότερα, για να δηµιουργήσετε

Διαβάστε περισσότερα

MEDIWARE L.I.S ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ

MEDIWARE L.I.S ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ MEDIWARE L.I.S. 2006 ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ -1 -2 Προγραμματισμός Επισκέψεων. Με την επιλογή Προγραμματισμός Επισκέψεων ο χειριστής έχει τη δυνατότητα να καταχωρίσει τις μελλοντικές

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης ΠΣ Helpdesk για τους τελικούς χρήστες

Οδηγός Χρήσης ΠΣ Helpdesk για τους τελικούς χρήστες ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Οδηγός Χρήσης ΠΣ Helpdesk για τους τελικούς χρήστες Έκδοση 4.0 - Ιανουάριος 2014 Σύνταξη:

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Εύδοξος - Δήλωση Συγγραμμάτων

Εύδοξος - Δήλωση Συγγραμμάτων Εύδοξος - Δήλωση Συγγραμμάτων Το πρόγραμμα «Εύδοξος» αφορά στη διανομή Συγγραμμάτων των Τεχνολογικών και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Επικράτειας. Στόχος του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) της Δράσης είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΣΕΛΙ Α ΟΜΙΛΟΥ ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε.

ΙΣΤΟΣΕΛΙ Α ΟΜΙΛΟΥ ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε. www.prosyfape.gr Be our guest! ΙΣΤΟΣΕΛΙ Α ΟΜΙΛΟΥ ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε. Εγχειρίδιο Χρήσης Μ α ζ ί µ π ο ρ ο ύ µ ε κ α λ ύ τ ε ρ α... ε ξ ε λ ι χ θ ε ί τ ε... Σύνταξη & Έκδοση Κωνσταντίνα Κατσακιώρη Υπεύθυνη Ηλεκτρονικής

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα Βοήθειας του Internet Explorer

Το σύστημα Βοήθειας του Internet Explorer Περιεχόμενα Λίγα λόγια για το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Διαδίκτυο Internet... 9 Κεφάλαιο 2: Υπηρεσίες και εφαρμογές του Διαδικτύου... 18 Κεφάλαιο 3: O φυλλομετρητής Internet Explorer... 29 Κεφάλαιο 4:

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Υγειονομική Σχολή Αθηνών 1929-1994 ESDY. ασύρματο δίκτυο. Οδηγός Σύνδεσης. www.esdy.edu.gr

Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Υγειονομική Σχολή Αθηνών 1929-1994 ESDY. ασύρματο δίκτυο. Οδηγός Σύνδεσης. www.esdy.edu.gr Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Υγειονομική Σχολή Αθηνών 99-99 ασύρματο δίκτυο Οδηγός Σύνδεσης www.esdy.edu.gr Οδηγός Σύνδεσης στο Ασύρματο Δίκτυο της ΕΣΔΥ Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας παρέχει δωρεάν στους

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης του συστήµατος εκπαίδευσης από απόσταση «Εκπαίδευση χωρίς όρια» του Τ.Ε.Ι. Λάρισας. Λειτουργίες Μαθητών

Εγχειρίδιο χρήσης του συστήµατος εκπαίδευσης από απόσταση «Εκπαίδευση χωρίς όρια» του Τ.Ε.Ι. Λάρισας. Λειτουργίες Μαθητών Εγχειρίδιο χρήσης του συστήµατος εκπαίδευσης από απόσταση «Εκπαίδευση χωρίς όρια» του Τ.Ε.Ι. Λάρισας Λειτουργίες Μαθητών Λάρισα 2005 Copyright Τ.Ε.Ι. Λάρισας Χρηµατοδότηση: ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ 1 Περιεχόµενα Περιεχόµενα...2

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΥ. Υλοποίηση ψηφιακού κέντρου ενημέρωσης επισκεπτών Δήμος Σάμου Εγχειρίδιο Χρήσης - Παρουσίαση Portal

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΥ. Υλοποίηση ψηφιακού κέντρου ενημέρωσης επισκεπτών Δήμος Σάμου Εγχειρίδιο Χρήσης - Παρουσίαση Portal ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΥ Υλοποίηση ψηφιακού κέντρου ενημέρωσης επισκεπτών Δήμος Σάμου Εγχειρίδιο Χρήσης - Παρουσίαση Portal ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑ DOTSOFT Α.Ε. ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Π.2.4.3 ΑΡΙΘΜΟΣ ΈΚΔΟΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ιδρυματικό Αποθετήριο ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ιδρυματικό Αποθετήριο ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Ιδρυματικό Αποθετήριο ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Οδηγίες κατάθεσης εργασίας στο σύστημα διαχείρισης αποθετηρίου DSpace 2 Κατάθεση εργασίας στο σύστημαdspace 1. Είσοδος στο σύστημα 1. Ανοίγουμε ένα γνωστό φυλλομετρητή

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για το Φοιτητή

Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για το Φοιτητή Συνοπτικός Οδηγός Χρήσης του Moodle για το Φοιτητή 1 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 1.1 Περιβάλλον Moodle...3 1.2 Χρήση ονόματος χρήστη και κωδικού...3 1.3 Είσοδος σε μάθημα... 3 1.4 Βοήθεια...3

Διαβάστε περισσότερα

Ο χρήστης του συστήματος Διαδικτυακής Διαχείρισης Αγώνων για να εισέλθει στον ιστότοπο πληκτρολογεί : www.e-omae-epa.gr

Ο χρήστης του συστήματος Διαδικτυακής Διαχείρισης Αγώνων για να εισέλθει στον ιστότοπο πληκτρολογεί : www.e-omae-epa.gr Ο χρήστης του συστήματος Διαδικτυακής Διαχείρισης Αγώνων για να εισέλθει στον ιστότοπο πληκτρολογεί : www.e-omae-epa.gr Η κεντρική οθόνη του ιστότοπου χωρίζεται σε 4 περιοχές. Η αριστερή περιοχή με τίτλο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Εγχειρίδιο για την ενημέρωση του κόμβου «ΟΔΥΣΣΕΥΣ» μέσω του http://odysseusbo.culture.gr/ Αικ. Χαμπούρη Ιωαννίδου ΜΑ ΜSc, Ευαγγελία

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικοί οργανισµοί

Πολιτιστικοί οργανισµοί Οι Πολιτιστικοί Οργανισµοί στο ιαδίκτυο Αρχές σχεδιασµού πολιτιστικών δικτυακών τόπων Σοφία Καραγιωργούδη Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής, MSc. Ίδρυµα Μελετών Λαµπράκη Πολιτιστικοί οργανισµοί

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης δικτυακού τόπου του προγράμματος, ΆΞΟΝΑΣ 3: "Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας"

Εγχειρίδιο χρήσης δικτυακού τόπου του προγράμματος, ΆΞΟΝΑΣ 3: Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας Εγχειρίδιο χρήσης δικτυακού τόπου του προγράμματος, ΆΞΟΝΑΣ 3: "Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας" ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αρχική Οθόνη...2 Εγγραφή Χρήστη...3 Εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Δημιουργία σύνδεσης... 27 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΙΣΤΟΥ... 37. Γνωριμία με μια ιστοσελίδα:... 38

Περιεχόμενα. Δημιουργία σύνδεσης... 27 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΙΣΤΟΥ... 37. Γνωριμία με μια ιστοσελίδα:... 38 Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ... 13 1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ... 15 2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ INTERNET;... 16 3. ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ... 19 4. ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του ικτιακού Τόπου της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. ρ Σπύρος Συρµακέσης. www.statistics.gr by hci.gr

Αξιολόγηση του ικτιακού Τόπου της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. ρ Σπύρος Συρµακέσης. www.statistics.gr by hci.gr Πανεπιστήµιο Πατρών, Τµήµα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής www.statistics.gr by hci.gr Αξιολόγηση του ικτιακού Τόπου της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ρ Σπύρος Συρµακέσης Πάτρα, 2002 Η Φύση της Αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ON-LINE ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FARMAKONET

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ON-LINE ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FARMAKONET ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ON-LINE ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FARMAKONET Αφού γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις στο πρόγραμμα FarmakoNet από το τμήμα Μηχανογράφησης της Δυναμικής, έχετε την δυνατότητα να στέλνετε ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για /νσεις και Γραφεία /θµιας Εκπαίδευσης και για Περιφερειακές /νσεις Εκπαίδευσης

Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για /νσεις και Γραφεία /θµιας Εκπαίδευσης και για Περιφερειακές /νσεις Εκπαίδευσης ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Πρόσβαση στην Καταγραφή και Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρµογών για /νσεις και Γραφεία /θµιας Εκπαίδευσης και για Περιφερειακές /νσεις Εκπαίδευσης ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ Περιεχόµενα Περιεχόµενα...1 Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για άνοιγµα καρτέλας υποψηφίου στο ηλεκτρονικό σύστηµα της Infotest και της Certiport

Οδηγίες για άνοιγµα καρτέλας υποψηφίου στο ηλεκτρονικό σύστηµα της Infotest και της Certiport Οδηγίες για άνοιγµα καρτέλας υποψηφίου στο ηλεκτρονικό σύστηµα της Infotest και της Certiport 1. Γενικά...1 2. Άνοιγµα καρτέλας στο σύστηµα της Infotest...2 3. Άνοιγµα καρτέλας στο σύστηµα της Certiport...5

Διαβάστε περισσότερα

Αντί προλόγου. 1. Τι είναι το Twitter;

Αντί προλόγου. 1. Τι είναι το Twitter; Περιεχόµενα Αντί προλόγου...7 Πώς να χρησιµοποιήσετε το βιβλίο...13 Κεφάλαιο 1: Πώς δηµιουργώ τον λογαριασµό µου στο Twitter;...15 Κεφάλαιο 2: Πώς µπορώ να συνδεθώ και να αποσυνδεθώ από το Twitter;...37

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή.

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Βήμα 1 ο : Εγκατάσταση εφαρμογής ανάγνωσης Readium και Readium για μαθητές με

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα 1. Εγκατάσταση 2. Εισαγωγή 3. Σύνδεση 4. Ρυθµίσεις 2.1 Περιοχή εργασιών και πλοήγησης 2.2 Περιοχή απεικόνισης "Λεπτοµέρειες" 2.3 Περιοχή απεικόνισης "Στατιστικά" 4.1 Προφίλ 4.2 ίκτυο 4.2.1

Διαβάστε περισσότερα

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ.

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ. 1. Πρόσβαση Οδηγίες προγράµµατος διαχείρισης ανάλυσης χρόνου εργασίας (Time Sheet) Για να ξεκινήσετε την εφαρµογή, από την κεντρική σελίδα του ΕΛΚΕ (www.elke.aua.gr) και το µενού «ιαχείριση», Time Sheet

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΣ-ΕΔ/69

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΣ-ΕΔ/69 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΣ-ΕΔ/69 15/10/2012 Περιεχόμενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 2 ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Παρεχόμενες Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες... 2 2 Απόκτηση Κωδικού Πρόσβασης... 3 3 Πλοήγηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες...

Περιεχόμενα. 1 Παρεχόμενες Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες... 2 2 Απόκτηση Κωδικού Πρόσβασης... 3 3 Πλοήγηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες... Περιεχόμενα 1 Παρεχόμενες Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες... 2 2 Απόκτηση Κωδικού Πρόσβασης... 3 3 Πλοήγηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες... 6 1 Παρεχόμενες Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Μέσω της διαδικτυακής πύλης του

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διπλωματική Εργασία με θέμα: Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού Καραγιάννης Ιωάννης Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ WWW.INTERMEDIATION.GR. ΕΚΔΟΣΗ 1η

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ WWW.INTERMEDIATION.GR. ΕΚΔΟΣΗ 1η ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ WWW.INTERMEDIATION.GR ΕΚΔΟΣΗ 1η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 1. Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο... 3 1.1. Όροι Και Έννοιες... 3 1.2. Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο... 5 2. Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό 7 Το Περιβάλλον Ενός Φυλλομετρητή...

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ Β Έκδοση 1.0, Ιούνιος 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΛΙΣΤΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ethniki Cyprus Rate User Manual

Ethniki Cyprus Rate User Manual MANUAL Ethniki Cyprus Rate User Manual Περιεχόµενα Λίγα λόγια για την εφαρµογή Εγκατάσταση και είσοδος στην εφαρµογή Νέος χρήστης / Αίτηση εγγραφής Ήδη εγγεγραµµένος χρήστης Καταχώρηση στοιχείων ασφαλιστή

Διαβάστε περισσότερα

Μόλις ο χρήστης επιλέξει την επιλογή αυτή µεταφέρεται αυτόµατα στο σύστηµα Ηλεκτρονικής Υποβολής των Προτάσεων:

Μόλις ο χρήστης επιλέξει την επιλογή αυτή µεταφέρεται αυτόµατα στο σύστηµα Ηλεκτρονικής Υποβολής των Προτάσεων: Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙNTERREG III Α ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008 1 1. ΓΕΝΙΚΑ Η ηλεκτρονική Υποβολή της Πρότασης πραγµατοποιείται µέσω του Πληροφοριακού Συστήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική για τα cookie

Πολιτική για τα cookie Πολιτική για τα cookie Η BSEU χρησιµοποιεί cookie για να βελτιώνει συνεχώς την εµπειρία των επισκεπτών της διαδικτυακής τοποθεσίας της. Πρώτα από όλα, τα cookie µπορούν να βελτιώσουν άµεσα αυτή την εµπειρία,

Διαβάστε περισσότερα

Σύντοµος Οδηγός Βοήθειας για τη Χρήση των Μαθηµάτων e-learning για το ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Σύντοµος Οδηγός Βοήθειας για τη Χρήση των Μαθηµάτων e-learning για το ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Σύντοµος Οδηγός Βοήθειας για τη Χρήση των Μαθηµάτων e-learning για το ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το έργο χρηµατοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Τεχνική Βοήθεια του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

ZTrade Quick Start User Manual Version 2.2

ZTrade Quick Start User Manual Version 2.2 ZTrade Quick Start User Manual Version 2.2 1. Εισαγωγή Το κείμενο αυτό περιγράφει τις βασικές λειτουργίες της εφαρμογής ZΤrade για την παρακολούθηση των αγορών και την διαχείριση των χαρτοφυλακίων. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΘ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΘ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 2011 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΘ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ Στο παρόν έγγραφο μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχονται στην Καρτέλα Ερευνητή

Διαβάστε περισσότερα

Outlook Express-User Instructions.doc 1

Outlook Express-User Instructions.doc 1 Οδηγίες προς τους υπαλλήλους του ήµου Θεσσαλονίκης για την διαχείριση της ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας µε το Outlook Express (Ver 1.0 22-3-2011) (Για οποιοδήποτε πρόβληµα ή απορία επικοινωνήστε µε τον

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ E-AGIOGRAFIA

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ E-AGIOGRAFIA ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ E-AGIOGRAFIA Καλωσορίσατε στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης E-Agiografia, Η Media Suite έχει αναπτύξει το Ολοκληρωμένο Σύστημα Τηλεκατάρτισης (e-learning) με την επωνυμία

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΟΔΗΓΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΤΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ L.M.S. 1 Γενικά Απαραίτητο λογισμικό Είσοδος στην πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης...

Περιεχόμενα ΟΔΗΓΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΤΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ L.M.S. 1 Γενικά Απαραίτητο λογισμικό Είσοδος στην πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης... Περιεχόμενα 1 Γενικά... 3 2 Απαραίτητο λογισμικό... 3 3 Είσοδος στην πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης... 3 4 Πλοήγηση στην πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης... 5 5 Έξοδος από την πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης... 10 SQLearn

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΗΘΕΙΑ για τη χρήση του ιδρυματικού αποθετηρίου ΥΠΑΤΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΒΟΗΘΕΙΑ για τη χρήση του ιδρυματικού αποθετηρίου ΥΠΑΤΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑ για τη χρήση του ιδρυματικού αποθετηρίου ΥΠΑΤΙΑ Το Ιδρυματικό Αποθετήριο του ΤΕΙ Αθήνας συλλέγει, τεκμηριώνει, αποθηκεύει και διατηρεί ψηφιακό περιεχόμενο έρευνας και εκπαίδευσης. Περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο.Π.Σ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΠΥΛΗΣ ΈΚΔΟΣΗ 03.00 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΛΛΑΓΩΝ Έκδοση Ημερομηνία Αιτιολογία Αλλαγής

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Hellas Alive Μάθε να το χρησιµοποιείς

Hellas Alive Μάθε να το χρησιµοποιείς Hellas Alive Μάθε να το χρησιµοποιείς Λίγα Λόγια Το Hellas Alive καλύπτει πέντε επίπεδα γλωσσοµάθειας της Ελληνικής.Το κάθε επίπεδο χωρίζεται σε 15 ενότητες µε κάθε ενότητα να αναπτύσσεται σε 4 µαθήµατα.

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Bee Group Α.Ε. [Type the company name] [Pick the date] Εγχειρίδιο λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αρχική Σελίδα... 3 2. Δημιουργία Λογαριασμού... 3 3.

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης για τον φοιτητή

Εγχειρίδιο χρήσης για τον φοιτητή Εγχειρίδιο χρήσης για τον φοιτητή 1 Αρχική οθόνη Όταν κάποιος χρήστης εισέρχεται για πρώτη φορά στο σύστημα εμφανίζεται η παρακάτω οθόνη/σελίδα: Στα αριστερά της οθόνης εμφανίζεται η φόρμα σύνδεσης στην

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Γραφείων Πρακτικής Άσκησης Αφού πιστοποιηθεί ο λογαριασμός που δημιουργήσατε στο πρόγραμμα «Άτλας» ως Γραφείο Πρακτικής,

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρμα Συνεργατικότητας (Collaboration Platform) ΧΡΗΣΗΣ. MRB Hellas System Συμβουλευτική Α.Ε

Πλατφόρμα Συνεργατικότητας (Collaboration Platform) ΧΡΗΣΗΣ. MRB Hellas System Συμβουλευτική Α.Ε σχετικά με τον έλεγχο της καπνιστικής συνήθειας 1 25 Λογισμικές εφαρμογές καταγραφής και αξιοποίησης πληροφοριών σχετικά με τον έλεγχο της καπνιστικής συνήθειας Πλατφόρμα Συνεργατικότητας (Collaboration

Διαβάστε περισσότερα