ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α"

Transcript

1 ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 0-10 Γραφή αριθμητικών συμβόλων ο-10 Απόδοση αριθμολέξεων σε δομημένες συλλογές αντικειμένων (άμεση εκτίμηση) 3-6 Προβλήματα πρόσθεσης και αφαίρεσης με υλικά 1-15

2 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ«ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΜΠΗ ΤΟΥ ΑΡΚΟΥΔΟΥ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΡΥΦΤΟ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση 2. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 4. Προβλήματα πρόσθεσης με υλικά Υλικό: Μια εικόνα του αρκούδου Μπούμπη 3 δέντρα με 5,6 και 9 σκιουράκια σε γραμμική διάταξη Κάρτες αρίθμησης Φύλλα αξιολόγησης με ομαδοποιημένα σκιουράκια και αριθμούς σε τυχαία σειρά (για αντιστοίχιση) Σενάριο: Μια φορά κι ένα καιρό, σ ένα δάσος μακρινό ζούσε ο Μπούμπης, ο μικρός αρκούδος, με την οικογένειά του. O Μπούμπης είχε φίλους όλα τα ζωάκια του δάσους και κάθε μέρα έπαιζε μαζί τους διάφορα παιχνίδια. Σήμερα μαζί με τα σκιουράκια αποφάσισαν να παίξουν κρυφτό. Τα σκιουράκια έρχονται παρέες- παρέες. Ελάτε να δούμε πόσα ήρθαν μέχρι τώρα! Δίνουμε στα παιδιά τα φύλλα εργασίας και ζητάμε να ένώσουν την κάθε παρέα με τον αντίστοιχο αριθμό (στόχος 2,3) Όταν έφτασαν όλα σκιουράκια, ξεκίνησαν το παιχνίδι. Αποφάσισαν να φυλάξει πρώτος ο Μπούμπης. Συμφώνησαν να μετρήσει μέχρι το 20. Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν μαζί με τον Μπούμπη μέχρι το 20 (στόχος 1) Όση ώρα ο Μπούμπης μέτραγε, τα σκιουράκια έτρεχαν εδώ κι εκεί να κρυφτούν. Ελάτε να δούμε που βρίσκονται! Παρουσιάζουμε στα νήπια τις εικόνες των τριών δέντρων και ζητάμε να μετρήσουν και να μας πουν πόσα σκιουράκια είναι κρυμμένα σε κάθε δέντρο (στόχος 2)

3 Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν πόσα σκιουράκια είναι κρυμμένα στο 1 ο και το 2 ο δέντρο (στόχος 4) Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν πόσα σκιουράκια είναι κρυμμένα στο 2 ο και το 3 ο δέντρο (στόχος 4) «...19,20» φώναξε δυνατά ο Μπούμπης, σταμάτησε το μέτρημα και άρχισε το ψάξιμο. Κοίταξε πίσω από τους θάμνους, κοίταξε μέσα στις κουφάλες των δέντρων αλλά τίποτα. Ξαφνικά ένας θόρυβος ακούστηκε από ψηλά. Σήκωσε το κεφάλι και ανακάλυψε τους φίλους του πάνω στα δέντρα. Στο 1 ο δέντρο ήταν 5 σκιουράκια, στο 2 ο 6 και στο 3 ο 9. Ο Μπούμπης δεν μπορούσε να θυμηθεί πόσα σκιουράκια είχε βρει στο 1 ο, 2 ο και 3 ο δέντρο. Ελάτε να τον βοηθήσουμε! Δίνουμε στα νήπια κάρτες με τους αριθμούς από το 1 έως το 10 και ζητάμε να μας βρουν τους αριθμούς 5, 6 και 9 και να τους τοποθετήσουν στους κορμούς των 3 δέντρων για να θυμάται το αρκουδάκι μας πόσα ακριβώς σκιουράκια βρήκε (στόχος 3) Το παιχνίδι συνεχίστηκε ως αργά. Το απόγευμα, κατάκοπα αλλά ευχαριστημένα, όλα τα ζωάκια γύρισαν σπίτι τους.

4 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 «Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΜΠΗ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 2. Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Προβλήματα α) πρόσθεσης και β) αφαίρεσης με υλικά Υλικό: Εικόνα με 5 διαφορετικές φωτογραφίες λουλουδιών. Δίπλα από κάθε λουλούδι υπάρχει ένας αριθμός Πλαστικά λουλούδια (ίδια με αυτά που υπάρχουν στην εικόνα) περισσότερα σε ποσότητα από τον αριθμό 2 λουλούδια 9 πεταλούδες Σενάριο: Την ημέρα της πρωτομαγιάς η μαμά του Μπούμπη αποφάσισε να φτιάξει ένα πολύχρωμο στεφάνι με λουλούδια του δάσους. Έδωσε λοιπόν στον Μπούμπη μια κάρτα που έδειχνε πόσα κόκκινα, κίτρινα, ροζ, πορτοκαλιά και άσπρα λουλούδια χρειαζόταν. Ο Μπούμπης πήρε την κάρτα και πήγε στο κοντινό λιβάδι για να μαζέψει τα λουλούδια. Ελάτε να τον βοηθήσουμε! Δείχνουμε στα νήπια την εικόνα με τα λουλούδια και ζητάμε να βρουν πόσα από το κάθε χρώμα χρειάζεται η μαμά του Μπούμπη (στόχος 1) Δίνουμε στα παιδιά τα ροζ, μωβ, κόκκινα, κίτρινα και άσπρα λουλούδια. Ζητάμε να μας δώσουν τόσα από το κάθε χρώμα όσα λέει η κάρτα (στόχος 2)

5 Όταν ο Μπούμπης τελείωσε, πήρε το δρόμο του γυρισμού. Καθώς περπατούσε είδε δυο μεγάλα λουλούδια. Πάνω τους είχαν καθίσει πεταλούδες. Ήταν τόσο ωραίες που σταμάτησε για να τις παρατηρήσει. Οι πεταλούδες ρουφούσαν ανέμελα τους χυμούς των λουλουδιών. Δείχνουμε στα παιδιά τα λουλούδια με τις πεταλούδες και ζητάμε να μας απαντήσουν στα εξής: - Πόσες πεταλούδες βρίσκονται και στα δύο λουλούδια μαζί; (στόχος 3) - Αν από το λουλούδι με τις 6 πεταλούδες φύγουν 2 πόσες θα μείνουν; (στόχος 3) Μετά από λίγο συνέχισε το δρόμο για το σπίτι. Όταν έφτασε έδωσε τα λουλούδια στη μαμά του. Εκείνη έφτιαξε το ωραιότερο πολύχρωμο στεφάνι που είχε δει ποτέ του!

6 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3. «Η ΑΡΚΟΥΔΟ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Απόδοση αριθμολέξεων σε δομημένες συλλογές αντικειμένων 2. Αρίθμηση ορατών αντικειμένων 3. Προβλήματα α) πρόσθεσης και β) αφαίρεσης με υλικά Υλικό: 2 εικόνες με 3 και 4 ψάρια αντίστοιχα σε σχηματισμό ζαριού 1 μπλε χαρτόνι που απεικονίζει τη λίμνη 22 χάρτινα ψαράκια με στερεωμένους συνδετήρες πάνω στο καθένα 3 καλάμια ψαρέματος (από πλαστικά καλαμάκια σε πράσινο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, κλωστή και μαγνητάκια) 3 καλαθάκια σε κόκκινο, πράσινο και κίτρινο χρώμα Σενάριο: Σήμερα ο Μπούμπης, μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά, αποφάσισαν να πάνε για ψάρεμα στη λίμνη του δάσους. Όταν έφτασαν η μαμά άνοιξε το βιβλίο της και άρχισε να διαβάζει,ενώ ο Μπούμπης και ο μπαμπάς του έριξαν τα καλάμια τους στη λίμνη και περίμεναν υπομονετικά τα ψάρια. Μετά από λίγο ένα ψάρι τσίμπησε στο καλάμι του Μπούμπη και αυτός με προσοχή το τράβηξε πάνω.το έβγαλε από το αγκίστρι και το έριξε μέσα στο καλαθάκι του. Μέχρι το μεσημέρι είχαν πιάσει αρκετά ψάρια. Ήταν τόσο περήφανοι για τη ψαριά τους που τράβηξαν αμέσως φωτογραφίες. Ελάτε να τις δούμε! Εξηγούμε στα νήπια ότι στην πρώτη φωτογραφία βρίσκονται τα ψάρια που έπιασε ο μπαμπάς. Την φωτογραφία θα τη δείξουμε πολύ λίγο και μετά θα την κρύψουμε. Πρέπει να μας πουν πόσα ψάρια είδαν και πως τα είδαν. Με την ίδια διαδικασία βρίσκουμε και τα ψάρια που έπιασε ο Μπούμπης (στόχος 1) Η μαμά αρκούδα πήρε τα ψάρια χαρούμενη και άρχισε το μέτρημα για να δει αν είναι αρκετά για να φάνε. Ελάτε να τη βοηθήσουμε! Δίνουμε στα νήπια τις 2 κάρτες με τα ψάρια και ζητάμε να μας πουν πόσα είναι (στόχος 3) Αφού είδε ότι ήταν αρκετά, ετοίμασε ένα ωραίο γεύμα. Έφαγαν, έπαιξαν και το βραδάκι γύρισαν στο σπίτι τους. Προτείνουμε στα παιδιά να παίξουμε ένα παιχνίδι. Τους παρουσιάζουμε τη λίμνη με τα ψάρια και τους ζητάμε να γίνουν ψαράδες και να ψαρέψουν. Κανόνες παιχνιδιού: - Χωρίζουμε τα παιδιά σε 3 ομάδες - Κάθε ομάδα παίρνει 1 καλάμι και 1 καλάθι - Κάθε φορά παίζει ένα παιδί από κάθε ομάδα - Τα παιδιά ψαρεύουν σε συγκεκριμένο χρόνο που ορίζεται από την νηπιαγωγό - Νικήτρια είναι η ομάδα που θα ψαρέψει τα περισσότερα ψάρια Στο τέλος του παιχνιδιού ζητάμε από την κάθε ομάδα να μετρήσει τα ψάρια της για να βρούμε το νικητή (στόχος 2)

7 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4 «Ο ΜΠΟΥΜΠΗΣ ΣΤΟ BOWLING» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 3. Προβλήματα πρόσθεσης με υλικά 4. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Πίνακας με τα ονόματα των παιδιών και 3 στήλες για την καταγραφή των αποτελεσμάτων. Το κάθε παιδί στην 1 η στήλη θα γράφει πόσες κορύνες έριξε στην πρώτη προσπάθεια, στη 2 η στήλη τις κορύνες που έπεσαν στην δεύτερη προσπάθεια και στη 3 η στήλη το άθροισμα των 2 αυτών προσπαθειών. 2 σετ κορύνες για bowling 2 μπάλες Σενάριο: Σήμερα ο Μπούμπης θα παίξει με τους φίλους του bowling. Υπάρχουν 2 σετ κορύνων. Αποφάσισαν λοιπόν να ρίχνουν τη μπάλα και στα 2 σετ, να καταγράφουν το αποτελέσμα των 2 προσπαθειών τους καθώς και το άθροισμα των κορύνων που έχουν πέσει, για να μπορέσουν να βρουν το νικητή. Μας προσκαλούν να παίξουμε μαζί τους. Ελάτε να αρχίσουμε! Τα παιδιά μπαίνουν σε σειρά και το καθένα ρίχνει τη μπάλα πρώτα στο ένα σετ κορύνων και μετά στο άλλο. Αφού μετρήσει τις μπάλες που έπεσαν από τα 2 σετ, γράφει τον αριθμό στην 1 η και 2 η στήλη αντίστοιχα (στόχος 1,2) Μετά μετρά το σύνολο των κορύνων που έπεσαν και γράφει τον αριθμό στην 3 η στήλη (στόχος 3,2)

8 Στο τέλος καθόμαστε στη γωνιά της συζήτησης δίνουμε τον συμπληρωμένο πίνακα στα παιδιά και τους ζητάμε να μας πουν ποιος είναι ο νικητής (στόχος 4)

9 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ -ΠΑΙΧΝΙΔΙ «ΤΑ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση 2. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 4. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 5. Προβλήματα α) πρόσθεσης και β) αφαίρεσης με υλικά 6. Απόδοση αριθμολέξεων σε δομημένες συλλογές αντικειμένων Υλικό: Το επιτραπέζιο παιχνίδι 14 κόκκινες κάρτες με εντολές 2 πιόνια αρκούδων 1 ζάρι στις έδρες του οποίου αναγράφονται οι αριθμοί 1,2,3 από 2 φορές Κάρτα με 6 μέλισσες σε σχηματισμό ζαριού Σενάριο: Με αφορμή τον Μπούμπη παρουσιάζουμε στα παιδιά ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που ονομάζεται «Τα αρκουδάκια και το μέλι». Το παιχνίδι αποτελείται από μια διαδρομή στην αρχή της οποίας βρίσκονται 2 αρκουδάκια και στο τέλος μια κουφάλα ενός δέντρου γεμάτη μέλι. Τα αρκουδάκια προσπαθούν να φτάσουν στο μέλι αφού περάσουν διάφορες δοκιμασίες που βρίσκονται στα τετράγωνα της διαδρομής. Ελάτε να τα βοηθήσουμε! Κανόνες παιχνιδιού: Χωρίζουμε τα παιδιά σε 2 ομάδες Σε κάθε ομάδα αντιστοιχεί και ένα πιόνι Ξεκινά πρώτη η ομάδα που θα φέρει στο ζάρι το μεγαλύτερο αριθμό Το πιόνι κινείται τόσα τετράγωνα όσα λέει ο αριθμός και μένει εκεί μόνο αν απαντήσει σωστά στην ερώτηση που θα του δοθεί. Στην αντίθετη περίπτωση ξαναγυρνά από εκεί που ξεκίνησε Αν το πιόνι πέσει σε μέλισσα πρέπει να πάει 2 τετράγωνα πίσω Αν το πιόνι πέσει σε βάζο με μέλι θα προχωρήσει 1 τετράγωνο μπροστά Νικήτρια είναι η ομάδα που θα οδηγήσει πρώτη το αρκουδάκι της στην κουφάλα με το μέλι

10 Ερωτήσεις καρτών 1. Ποιος αριθμός είναι αυτός; (6,5,4,10) (στόχος 3) 2.Μέτρησε από το 1 μέχρι το 10 (στόχος 1) 3. Πόσα είναι τα λουλούδια στο κουτάκι που βρίσκεσαι (9) (στόχος 2) 4. Ποιος αριθμός είναι μετά το 5 (στόχος 1) 5. Πέρασαν από μπροστά σου για λίγο κάποιες μέλισσες (6). Πόσες ήταν; (στόχος 6) 6. Γράψε μου τον αριθμό των λουλουδιών που βρίσκονται στο κουτάκι (5) (στόχος 4) 7. Πόσα λουλουδάκια υπάρχουν σε ολόκληρο το ταμπλό;(στόχος 5) 8. Γύρω από το λουλούδι υπάρχουν 9 πεταλούδες. Πόσες θα μείνουν αν φύγουν οι 2; (στόχος 5)

11 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΜΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΞΟΧΗ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση 2. Αρίθμηση ορατών αντικειμένων 3. Προβλήματα α) πρόσθεσης και β) αφαίρεσης με υλικά Υλικό: Λίμνη με 6 πάπιες Εικόνα με 3 μέλισσες Εικόνα με 4 πασχαλίτσες Εικόνα με 5 πεταλούδες 2 μικρά καλάθια 6 πλαστικές μαργαρίτες Σενάριο: Η Ελένη είναι ένα μικρό κορίτσι που ζει σε μια μεγάλη πόλη μαζί με τον αδελφό της το Νικόλα και τους γονείς της. Την Πρωτομαγιά, οι γονείς της Ελένης αποφάσισαν να πάνε μια βόλτα στην εξοχή για να μαζέψουν λουλούδια για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Όταν έφτασαν εκεί τα αδερφάκια άρχισαν αμέσως να τρέχουν ανάμεσα στα δέντρα. Όταν κουράστηκαν σκέφτηκαν να παίξουν κρυφτό. «Θα μετρήσεις πρώτα εσύ Νικόλα!» είπε η Ελένη. Ο Νικόλας ακούμπησε πάνω σ ένα δέντρο και άρχισε να μετρά μέχρι το 10 για να κρυφτεί η Ελένη. Ελάτε να τον βοηθήσουμε! Ζητάμε από τα νήπια να μετρήσουν μαζί με το Νικόλα μέχρι το 10 (στόχος 1) Το δάσος είχε πολλές κρυψώνες και τα παιδιά έπαιξαν αρκετά. Όταν κουράστηκαν από το κρυφτό αποφάσισαν να εξερευνήσουν το δάσος και να συναντήσουν τα ζώα που ζουσαν σ αυτό. Πιο κάτω βρήκαν μια λιμνούλα με πάπιες. «- Πω πω, πόσες πολλές πάπιες!» είπε ο Νικόλας «- Δε νομίζω ότι είναι τόσο πολλές» παρατήρησε η Ελένη. Έλα να τις μετρήσουμε! Δείχνουμε την εικόνα με τις πάπιες και ζητάμε από τα νήπια να τις μετρήσουν (στόχος 2)

12 Καθώς περιπλανιόντουσαν βρήκαν μια περιοχή με όμορφες μαργαρίτες. Γύρω από τις μαργαρίτες πετούσαν πεταλούδες, ενώ μέλισσες ρουφούσαν μέλι από τα λουλούδια. Στο έδαφος πασχαλίτσες περπατούσαν ανάμεσα στα πεσμένα φύλλα. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Πήραν τη φωτογραφική τους μηχανή και άρχισαν να βγάζουν φωτογραφίες. Ελάτε να τις δούμε! Δείχνουμε τις φωτογραφίες- εικόνες στα παιδιά και ζητάμε να μας μετρήσουν τις πεταλούδες, τις μέλισσες και τις πασχαλίτσες (στόχος 2) Αφού έβγαλαν αρκετές φωτογραφίες σκέφτηκαν να μαζέψουν μαργαρίτες για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Τις κομμένες μαργαρίτες τις έβαζαν μέσα στα καλαθάκια τους. Ο Νικόλας μάζεψε 5 μαργαρίτες ενώ η Ελένη 3. Δείχνουμε στα νήπια τα καλαθάκια του Νικόλα και της Ελένης και ζητάμε να μας απαντήσουν στα εξής: Ο Νικόλας μάζεψε 5 μαργαρίτες ενώ η Ελένη 3. Πόσες μαργαρίτες μάζεψαν και τα 2 παιδιά; Η Ελένη έχει 3 μαργαρίτες. Αν ο Νικόλας της δώσει 1 μαργαρίτα πόσες μαργαρίτες θα έχει τώρα η Ελένη; Ο Νικόλας είχε κόψει 5 μαργαρίτες. Αν δώσει 1 στην Ελένη πόσες μαργαρίτες θα του μείνουν; (στόχος 3)

13 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ - ΠΑΙΧΝΙΔΙ «ΑΣ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση Αρίθμηση ορατών αντικειμένων Γραφή αριθμητικών συμβόλων 4. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 5 Προβλήματα α) πρόσθεσης και β) αφαίρεσης με υλικά Υλικό: Ένα ζάρι Κάρτες με ερωτήσεις ( οι κάρτες έχουν χρώμα κίτρινο και γαλάζιο) 2 χάρτινα πρωτομαγιάτικα στεφάνια. Το ένα αποτελείται από 6 λουλούδια και το άλλο από 7 Κάρτες με τους αριθμούς από το 1έως το 4 Πίνακας αποτελεσμάτων 7 αυτοκινητάκια (4 κόκκινα και 3 κίτρινα) Κανόνες παιχνιδιού: - Χωρίζουμε τα παιδιά σε δύο ισάριθμες ομάδες. Την κίτρινη και τη γαλάζια. Η κάθε ομάδα θα απαντά στις κάρτες του δικού της χρώματος. - Ρίχνει το ζάρι ένα παιδί από κάθε ομάδα. Παίζει πρώτη η ομάδα που θα φέρει το μεγαλύτερο αριθμό. - Με κάθε σωστή απάντηση κολλάμε μια αυτοκόλλητη μαργαρίτα στον πίνακα. - Οι ερωτήσεις δίνονται εναλλάξ. - Νικήτρια είναι η ομάδα που έχει τις περισσότερες μαργαρίτες. Ερωτήσεις κίτρινης ομάδας: 1. Μέτρησέ μου από το 1 μέχρι το 5 (στόχος 1) 2. Ποιος αριθμός βρίσκεται πριν το 2; (στόχος 1) 3. Γράψε μου στο χαρτί τον αριθμό 3. (στόχος 3) 4. Ποιος αριθμός είναι αυτός; (κάρτα με τον αριθμό 4) (στόχος 4) 5. Πόσα λουλούδια υπάρχουν στο στεφάνι; (στόχος 2) 6. Μέτρησε τα παιδιά της ομάδας σου (στόχος 2) 7. Πόσα αγόρια έχει η ομάδα σου; (στόχος 2) 8. Ο Γιώργος έχει 4 κόκκινα και 3 κίτρινα αυτοκινητάκια. Πόσα είναι όλα τα αυτοκίνητα μαζί; (στόχος 5) Ερωτήσεις γαλάζιας ομάδας: 1. Ποιος αριθμός βρίσκεται μετά το 4; (στόχος 1) 2. Πόσα κορίτσια έχει η ομάδα σου; (στόχος 2) 3. Γράψε μου στο χαρτί τον αριθμό 2 (στόχος 3) 4. Ποιος αριθμός είναι; (καρτέλα με τον αριθμό 1) (στόχος 4) 5. Πόσα λουλούδια έχει το στεφάνι; (στόχος 2) 6. Μέτρησε τα παιδιά της ομάδας σου. Ποιος αριθμός είναι μετά από αυτόν που βρήκες; (στόχος 2,1)

14 7. Πόσα κορίτσια έχει η άλλη ομάδα; (στόχος 2) 8. Ο Γιώργος έχει 7 αυτοκίνητα. Αν χαρίσει 2 στον φίλο του το Δημήτρη, πόσα θα του μείνουν; (στόχος 5)

15 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 3. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 4. Απόδοση αριθμολέξεων σε δομημένες συλλογές αντικειμένων Υλικό: Εικόνα με 7 φουσκωτές τσουλήθρες Εικόνα με 6 τραμπολίνο Εικόνα με 12 κόκκινες μπάλες Κάρτες με τους αριθμούς από το 1 έως το 8 6 κάρτες με κουκίδες από το 1 έως το 6 (σχηματισμός ζαριού) Κάρτα με 8 κουκίδες σε γραμμική διάταξη Κάρτα με 7 κουκίδες σε γραμμική διάταξη Κάρτες με τους αριθμούς από το 1 έως το 10 Σενάριο: Ο Πέτρος και ο Βασίλης είναι 2 αδέλφια που ζουν σε μια μικρή πόλη. Μια μέρα η μαμά τους η κ. Μαρία αποφάσισε να τα πάρει να παίξουν στον καινούργιο παιδότοπο. Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα γιατί είχαν ακούσει από τους φίλους τους ότι ο παιδότοπος είχε πολλά παιχνίδια και εκπλήξεις. Όταν έφτασαν ξεκίνησαν την εξερεύνηση από τις τσουλήθρες. Έπειτα πήγαν στα τραμπολίνο και στις τεράστιες μπάλες. «- Είναι τόσο ωραία εδώ κι έχει τόσα πολλά παιχνίδια!» είπε ο Βασίλης. «- Πρέπει να τραβήξουμε φωτογραφίες να τις δείξουμε στους φίλους μας. Διαφορετικά δε θα μας πιστεύουν!» πρότεινε ο Πέτρος. Τα 2 αδέλφια τράβηξαν πολλές φωτογραφίες. Ελάτε να τις δούμε και να γνωρίσουμε κι εμείς αυτόν τον παιδότοπο! Δείχνουμε στα νήπια την εικόνα με τις τσουλήθρες και ζητάμε να μας πουν πόσες είναι (στόχος 1) Δείχνουμε στα νήπια την εικόνα με τα τραμπολίνο και ζητάμε να μας γράψουν πόσα είναι (στόχος 1, 3) Δείχνουμε στα νήπια την εικόνα με τις μπάλες και ζητάμε να μας πουν πόσες είναι (στόχος 1)

16 Καθώς έπαιζαν άκουσαν φωνές, γέλια και ξεφωνητά. Κοίταξαν και είδαν μια παρέα παιδιών να παίζει με έναν κλόουν. Τα παιδιά πλησίασαν περίεργα και είδαν ότι έπαιζαν ένα πρωτότυπο παιχνίδι. Ο κλόουν είχε κάρτες με κουκίδες από το 1 έως το 6. Έπαιρνε μια κάρτα την έδειχνε πολύ λίγο στα παιδιά και μετά τους ζητούσε να του πουν πόσες κουκίδες είδαν και πως τις είδαν. Με κάθε σωστή απάντηση τους μοίραζε μικρά δωράκια και γλυκά. Τα 2 αδέλφια ενθουσιασμένα αποφάσισαν να παίξουν μαζί τους. Ζητάμε από τα νήπια να παίξουμε αυτό το παιχνίδι. Για κάθε σωστή απάντηση θα τραβάμε μια κόκκινη γραμμή σε ένα φύλλο χαρτιού, ενώ για κάθε λάθος θα τραβάμε μία πράσινη γραμμή. Αν, στο τέλος, οι κόκκινες γραμμές είναι περισσότερες θα έχουν νικήσει. Το δώρο τους θα είναι αυτοκόλλητο με ζωάκια (στόχος 4, 1) Ο κλόουν είχε όμως και 2 άλλες κάρτες στο μανίκι του. Έβγαλε τη μία και ζήτησε από τα παιδιά να μετρήσουν τις κουκίδες και να γράψουν πόσες ήταν. Δείχνουμε στα νήπια την κάρτα με τις 7 κουκίδες και ζητάμε να μας πουν και να μας γράψουν πόσες είναι (στόχος 1, 3) Στη συνέχεια έβγαλε και τη δεύτερη κάρτα. Πάνω της είχε αρκετέςς κουκίδες. Ζήτησε από τα παιδιά να τις μετρήσουν. Έπειτα τους έδωσε κάρτες με αριθμούς από το 1 μέχρι το 8 για να βρουν την κάρτα με τον αντίστοιχο αριθμό και να την τοποθετήσουν δίπλα της. Δείχνουμε στα νήπια την κάρτα με τις 8 κουκίδες και ζητάμε να μας τις μετρήσουν, να βρουν την κάρτα με τον αντίστοιχο αριθμό και να την τοποθετήσουν δίπλα της (στόχος 1, 2)

17 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΗ ΧΑΡΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων Προβλήματα α) πρόσθεσης και β) αφαίρεσης με υλικά Υλικό: Δένδρο πάνω στο οποίο υπάρχουν 8 πορτοκάλια και 2 φωλιές πουλιών. Μέσα στη μια φωλιά υπάρχουν 3 πουλιά και στην άλλη 5 Οι φιγούρες των δύο ηρώων της ιστορίας Δύο καλάθια 12 πορτοκάλια Εικόνα με 6 πουλιά σε κυκλική διάταξη Σενάριο: Ο Αντώνης και η Χαρούλα είναι δύο αδερφάκια που ζουν στην εξοχή. Κοντά στο σπίτι τους βρίσκεται το περιβόλι του παππού τους. Τα παιδιά πηγαίνουν συχνά για να κόψουν φρούτα και λαχανικά. Σήμερα η μητέρα τους χρειάζεται πορτοκάλια κι έτσι τα παιδιά ξεκίνησαν για το περιβόλι. «- Δεν μπορώ να περπατήσω άλλο» παραπονέθηκε ο Αντώνης. «- Έλα καϋμενε Αντώνη! Σταμάτα να γκρινιάζεις! Ώσπου να μετρήσουμε ως το 15 θα έχουμε φτάσει!» είπε η Χαρούλα. Ζητάμε από τα παιδιά να κάνουν παρέα στα 2 αδελφάκια και να μετρήσουν όλοι μαζί ως το 15 (στόχος 1)

18 Μόλις έφτασαν στο περιβόλι άκουσαν τιτιβίσματα πουλιών και ψάχνοντας βρέθηκαν σε μια όμορφη πορτοκαλιά στη μέση του περιβολιού. Πάνω σ αυτή υπήρχαν 2 φωλιές που είχαν μέσα μικρά πουλάκια. Στη μια υπήρχαν 5 πουλιά και στην άλλη 3. «Έλα Χαρούλα να δούμε πόσα είναι τα πουλιά και στις 2 φωλιές» πρότεινε ο Αντώνης και ξεκίνησαν το μέτρημα. Ζητάμε από τα νήπια να βοηθήσουν τα παιδιά να υπολογίσουν πόσα είναι τα πουλιά και στις 2 φωλιές (στόχος 4) Αφού τα αδέλφια βρήκαν ότι τα πουλάκια ήταν 8 άρχισαν να τα παρατηρούν. Είχαν πολύ μικρά φτερά, ράμφοι και ματάκια. Πάντα με το στόμα ανοικτό περίμεναν φαγητό από τους γονείς τους. Ξαφνικά μερικά από αυτά τίναξαν τις φτερούγες τους και πέταξαν ψηλά. Η Χαρούλα έβγαλε τη φωτογραφική της μηχανή και τα φωτογράφισε, ενώ ο Αντώνης προσπάθησε να τα μετρήσει. Ήταν όμως δύσκολο γιατί τα πουλάκια πετούσαν συνεχώς. Η Χαρούλα του έδωσε τη μηχανή της και του πρότεινε να τα μετρήσει από τη φωτογραφία. Ελάτε να τη δούμε κι εμείς και να τα μετρήσουμε! Δείχνουμε στα νήπια την εικόνα με τα 6 πουλιά και τους ζητάμε να μας πουν πόσα είναι (στόχος 2)

19 Τα πουλάκια ξαναγύρισαν στην φωλιά τους και τα 2 αδέλφια άρχισαν να μαζεύουν πορτοκάλια. Μάζεψαν πρώτα τα πορτοκάλια που υπήρχαν στην πορτοκαλιά με τις φωλιές. Τα πορτοκάλια ήταν μεγάλα και ζουμερά. Δεν άφησαν ούτε ένα. Τα μέτρησαν και πήγαν παρακάτω. Ελάτε να δούμε πόσα ήταν! Ζητάμε από τα νήπια να μετρήσουν τα πορτοκάλια που είναι πάνω στη πορτοκαλιά (στόχος 2) «Πρέπει να δώσουμε και στον παππού» είπε ο Αντώνης. Μάζεψαν ακόμα μερικά πορτοκάλια από ένα άλλο δέντρο, τα έβαλαν σε 2 καλάθια που είχαν μαζί τους και άρχισαν πάλι το μέτρημα. Ελάτε να τους βοηθήσουμε! Δίνουμε στα παιδιά τα 12 πορτοκάλια και τα 2 καλάθια και τους ζητάμε να βάλουν στο καλάθι της Χαρούλας 6 πορτοκάλια ενώ στο καλάθι του Αντώνη 4 (στόχος 2) και μετά ζητάμε να μας πουν πόσα πορτοκάλια είχαν και τα 2 καλάθια μαζί (στόχος 3) «- Η μαμά θα είναι ευχαριστημένη με τόσα πορτοκάλια που θα τις πάρουμε» είπε ο Αντώνης. Όταν έφτασαν στο σπίτι η μαμά πήρε από το καλάθι της Χαρούλας 3 πορτοκάλια και τα έστειλε του παππού. Αυτά που έμειναν τα έβαλε στο γλυκό που έφτιαχνε. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν πόσα πορτοκάλια θα έμεναν στο καλάθι της Χαρούλας αν έδιναν τα 3 στον παππού (στόχος 3) Από το καλάθι του Αντώνη η μητέρα πήρε 2 πορτοκάλια τα καθάρισε και τους τα έδωσε για να τα φάνε. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσα πορτοκάλια έμειναν στο καλάθι του Αντώνη αφού πήρε τα 2 η μαμά του (στόχος 3) Τα παιδιά ήταν πολύ χαρούμενα αλλά και κουρασμένα από την επίσκεψη στο περιβόλι του παππού γι αυτό έπεσαν νωρίς για ύπνο εκείνη την ημέρα.

20 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 «Η ΧΑΡΟΥΛΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων Προβλήματα α) πρόσθεσης και β) αφαίρεσης με υλικά 3. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Απόδοση αριθμολέξεων σε δομημένες συλλογές αντικειμένων (3-6) Υλικό: Οι φιγούρες των δύο ηρώων της ιστορίας Η φιγούρα μιας γάτας Δυο καλάθια Κάρτα με 4 κοχύλια σε διάταξη ζαριού Κάρτα με 3 βραχάκια στη σειρά Πίνακας χωρισμένος σε 2 στήλες. Στην πρώτη υπάρχουν 4 ψάρια (1 μωβ, 1 πράσινο, 1 κόκκινο και 1 κίτρινο) και στη δεύτερη κενό για τη γραφή των αριθμών Μακέτα που αναπαριστά το βυθό με 9 ψάρια σε γραμμική διάταξη, 4 αστερίες και 1 καβούρι Κάρτες με 3 καρότα, 2 κρεμμύδια, 6 ψάρια, 4 πατάτες και 3 πιπεριές (οι οποίες θα μοιραστούν σε 3 ομάδες) Σενάριο: Τα δύο αδερφάκια μαζί με τη γατούλα τους τη Κλοκλό αποφάσισαν μια όμορφη ημέρα να πάνε για καταδύσεις στη θάλασσα. Μαζί τους πήραν μάσκες, βατραχοπέδιλα, την υποβρύχια κάμερα και τα καλάμια του ψαρέματος. Αν υπήρχαν αρκετά ψάρια, θα ψάρευαν μερικά για να φτιάξουν μια νόστιμη ψαρόσουπα.

21 Μόλις έφτασαν φόρεσαν τις στολές τους και καταδύθηκαν στο βυθό. Αστερίες, καβούρια, κοχύλια και ψάρια κολυμπούσαν ανάμεσα στις πέτρες και τα φύκια. Η Κλοκλό έφτιαξε μια μακέτα για να θυμάται την εμπειρία της. Ελάτε να τη δούμε! Δείχνουμε στα νήπια τη μακέτα με το βυθό και ζητάμε να μας απαντήσουν στα εξής: 1. Πόσα είναι όλα τα ψάρια (στόχος 1) 2. Πόσα είναι τα μωβ και να γράψουν τον αριθμό πάνω στο πίνακα (στόχος 1,3) 3. Πόσα είναι τα κίτρινα και να γράψουν τον αριθμό πάνω στο πίνακα (στόχος 1,3) 4. Πόσα είναι τα κόκκινα και να γράψουν τον αριθμό πάνω στο πίνακα (στόχος 1,3) 5. Πόσα είναι τα πράσινα και να γράψουν τον αριθμό πάνω στο πίνακα (στόχος 1,3) 6. Πόσοι είναι οι αστερίες (στόχος 1)

22 Τα αδελφάκια, εκτός από τα ψαράκια και τα θαλασσινά, είδαν κοχύλια και βραχάκια. Όμως επειδή κολυμπούσαν πολύ γρήγορα περνούσαν και οι εικόνες γρήγορα από μπροστά τους. Θέλετε να δείτε πόσο γρήγορα; Εξηγούμε στα νήπια ότι θα τους δείξουμε για πολύ λίγο τα κοχύλια του βυθού ( την κάρτα με τα κοχύλια) γι αυτό πρέπει να είναι πολύ προσεχτικά. Ζητάμε να μας πουν πόσα είδαν και πως τα είδαν (στόχος 5) Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται και για τα 3 βραχάκια (στόχος 5) Όταν τα αδέλφια ανέβηκαν από το βυθό έβγαλαν τις στολές τους, πήραν τα καλάμια του ψαρέματος και άρχισαν το ψάρεμα. Κάθε φορά που έπιαναν ψάρι το έβαζαν στα καλάθια τους. Έπιασαν αρκετά ψάρια και η Κλοκλό θέλησε να τα μετρήσει. Ελάτε να τη βοηθήσουμε! Δίνουμε στα παιδιά τα δύο καλάθια με τα ψάρια πάνω στα οποία έχουμε κολλήσει τον αριθμό 4 στο καλάθι της Χαρούλας και τον αριθμό 5 στο καλάθι του Αντώνη. Τους εξηγούμε ότι η Χαρούλα και ο Αντώνης ψάρεψαν τόσα ψαράκια όσα δείχνουν οι αριθμοί που βρίσκονται πάνω στα καλάθια τους. Ζητάμε από τα νήπια να μας απαντήσουν στα εξής: 1. Πόσα ψάρια ψάρεψε η Χαρούλα; (στόχος 4) 2. Πόσα ψάρια ψάρεψε ο Αντώνης; (στόχος 4) 3. Πόσα είναι όλα τα ψάρια μαζί; (στόχος 2) 4. Ο Αντώνης είχε στο καλάθι του 5 ψαράκια και έδωσε στη γάτα τους που πεινούσε, τα 2. Πόσα ψαράκια έχει τώρα στο καλάθι του; (στόχος 2)

23 Η Χαρούλα και ο Αντώνης γύρισαν χαρούμενοι στο σπίτι, έδειξαν τα ψάρια στον παππού και αποφάσισαν να ετοιμάσουν όλοι μαζί μια γευστική ψαρόσουπα. Έπρεπε όμως να περάσουν και από το μανάβικο για να αγοράσουν λαχανικά, αφού στο σπίτι δεν είχαν όλα τα απαραίτητα υλικά για τη συνταγή. Χωρίζουμε τα παιδιά σε 3 ομάδες και δίνουμε σε κάθε ομάδα από 5 φύλλα εργασίας για να γράψουν με αριθμούς τις ποσότητες των υλικών που έβλεπαν (4 πατάτες, 3 καρότα, 2 κρεμμύδια και 3 κολοκύθάκια) που μαζί με τα 6 ψάρια θα έφτιαχναν μια υπέροχη ψαρόσουπα. - Πόσα καρότα υπάρχουν στην εικόνα; Μπορείς να γράψεις τον αριθμό στον κύκλο; (στόχος 1,3) - Πόσα ψάρια υπάρχουν στην εικόνα; Μπορείς να γράψεις τον αριθμό στον κύκλο; (στόχος 1,3) - Πόσες πατάτες υπάρχουν στην εικόνα; Μπορείς να γράψεις τον αριθμό στον κύκλο; (στόχος 1,3) - Πόσα κρεμμύδια υπάρχουν στην εικόνα; Μπορείς να γράψεις τον αριθμό στον κύκλο; (στόχος 1,3) - Πόσα κολοκύθάκια υπάρχουν στην εικόνα; Μπορείς να γράψεις τον αριθμό στον κύκλο; (στόχος 1,3) Η ψαρόσουπα έγινε καταπληλτική και την απόλαυσαν όλοι με πρώτη και καλύτερη την Κλοκλό

24 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3 «Η ΧΑΡΟΥΛΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων Προβλήματα α) πρόσθεσης και β) αφαίρεσης με υλικά 3. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Απόδοση αριθμολέξεων σε δομημένες συλλογές αντικειμένων (3,6) Υλικό: Οι φιγούρες των δύο ηρώων της ιστορίας μακέτα που αναπαριστά ένα ενυδρείο με 8 ψάρια σε τυχαία τοποθέτηση, κοχύλια και αστερίες 7 ψάρια κίτρινα (4 μεγάλα και 3 μικρά) 8 ψάρια κόκκινα (3 μεγάλα και 5 μικρά) Ένα αυτοσχέδιο τρισδιάστατο χταπόδι Μια κάρτα με 5 αστερίες σε διάταξη ζαριού Κάρτες με τους αριθμούς από το 1 μεχρι το 8 (μαγική εικόνα) τόσες όσα και τα νήπια Φύλλο εργασίας (ένα για κάθε παιδί) με τον αριθμό 6 Σενάριο; Η Χαρούλα και ο Αντώνης πήγαν μια μέρα επίσκεψη στο ενυδρείο. Υπήρχαν πολλές δεξαμενές γεμάτες νερό που φιλοξενούσαν πολλά και υπέροχα θαλάσσια πλάσματα. Στην πρώτη υπήρχαν πολύχρωμα ψάρια και τα παιδιά άρχισαν να τα μετρούν. Ελάτε να δούμε πόσα είναι! Παρουσιάζουμε το ενυδρείο στα παιδιά και τους ζητάμε να μας μετρήσουν τα ψάρια (στόχος 1) Στη δεύτερη υπήρχαν αστερίες. Τα παιδιά τους είδαν για πολύ λίγο γιατί κρύφτηκαν πίσω από κάτι φύκια. O Αντώνης ήθελε να μάθει πόσοι ήταν. Η Χαρούλα είχε προλάβει να μετρήσει πόσοι ήταν και απόφάσισε να παίξει με τον Αντώνη ένα παιχνίδι. Θα ζωγράφιζε τους αστερίες

25 θα τους έδειχνε στον Αντώνη για λίγο και αυτός έπρεπε να της πει πόσοι ήταν και πως ήταν πάνω στο χαρτί. Ελάτε να παίξουμε μαζί τους! Να είμαστε όμως πολύ προσεκτικοί. Δείχνουμε την κάρτα με τους αστερίες στα νήπια και τους ζητάμε να μας πουν πόσοι ήταν και πώς ήταν ζωγραφισμένοι πάνω στο χαρτί (στόχος 4) Στην επόμενη δεξαμενή υπήρχε ένα τεράστιο χταπόδι. Ήταν τόσο ήρεμο που τα παιδιά μπορούσαν να το κοιτάξουν από κοντά και να το χαϊδεύσουν χωρίς να φοβηθούν καθόλου. Η Χαρούλα διάβασε στην ετικέτα δίπλα στην δεξαμενή ότι το χταπόδι πήρε το όνομά του από τα 8 πόδια του. Ο Αντώνης όμως απορημένος προσπαθούσε να μετρήσει τα πόδια του χταποδιού. Ελάτε να τον βοηθήσουμε! Δίνουμε το χταπόδι στα παιδιά και τους ζητάμε να μετρήσουν τα πόδια του (στόχος 1) Το χταπόδι είχε τελικά 7 πόδια και τα 2 αδέλφια προσπαθούσαν να καταλάβουν πώς χάθηκε το ένα πόδι του χταποδιού. Συζητάμε με τα νήπια διάφορα σενάρια για το πώς μπορεί το χταπόδι να έχασε το πόδι του. Εκείνη τη στιγμή ήρθαν στο ενυδρείο καινούργια ψάρια τα οποία έπρεπε να τοποθετηθούν στη θέση τους. Οι υπάλληλοι του ενυδρείου έπρεπε να τα χωρίσουν σε ομάδες, να τα καταγράψουν και να τα τοποθετήσουν στις θέσεις τους. Ελάτε να τους βοηθήσουμε! Δίνουμε στα νήπια τα 7 κίτρινα και τα 8 κόκκινα ψάρια και ζητάμε τα εξής:

26 1. Να χωρίσουν σε ομάδες τα μεγάλα και τα μικρά ψάρια. Να μετρήσουν πόσα είναι τα μεγάλα κίτρινα και κόκκινα ψάρια (στόχος 2) 2. Να μετρήσουν πόσα είναι τα μικρά κίτρινα και κόκκινα ψάρια (στόχος 2) Οι υπεύθυνοι του ενυδρείου για να ευχαριστήσουν τα παιδιά τους χάρισαν μια μαγική εικόνα. Αν ένωναν με τη σωστή σειρά τους αριθμούς, θα εμφανιζόταν μια εικόνα «θαλασσινή». Ελάτε να τους ενώσουμε για να μάθουμε τι είδαν ο Αντώνης και η Χαρούλα. Μοιράζουμε στα νήπια τις κάρτες με τους αριθμούς και ζητάμε να τους ενώσουν με τη σωστή σειρά για να δουν τη μαγική εικόνα (στόχος 3) Τα 2 αδέλφια γύρισαν στο σπίτι χαρούμενα. Ήταν τόσο ενθουσιασμένα από την επίσκεψή τους στο ενυδρείο που πήραν ένα χαρτί με έναν αριθμό από τη βιβλιοθήκη και ζωγράφισαν τόσα κοχύλια όσα έλεγε ο αριθμός αυτός. Ελάτε να φτιάξετε κι εσείς την ίδια ζωγραφιά! Δίνουμε στα παιδιά τα φύλλα εργασίας και ζητάμε να μας ζωγραφίσουν τόσα βότσαλα όσα δείχνει ο αριθμός (στόχος 3, 1)

27 ΠΑΙΧΝΙΔΙ «ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ» Μαθησιακοί Στόχοι 1. Προφορική αρίθμηση Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Απόδοση αριθμολέξεων σε δομημένες συλλογές αντικειμένων (3-6) 5. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό Οι φιγούρες του Αντώνη, της Χαρούλας, του Γιώργου, της Άννας και της Κλοκλό Πλαστικό με διαδρομές από χρωματιστούς κύκλους (επιδαπέδιο) Ένα μεγάλο ζάρι από χαρτόνι Κάρτες 4 χρωμάτων με ερωτήσεις Το μπαουλάκι του τερματισμού γεμάτο δώρα

28 Σενάριο Σήμερα ο Αντώνης και η Χαρούλα κάλεσαν τους φίλους τους Γιώργο και Άννα για να παίξουν ένα επιδαπέδιο παιχνίδι που τους χάρισε η γιαγιά τους. Απαραίτητη στην παρέα τους και η Κλοκλό. Μας καλούν στην παρέα τους να παίξουμε μαζί τους. Κανόνες παιχνιδιού: Χωρίζουμε τα παιδιά σε 4 ομάδες. Σε κάθε ομάδα αντιστοιχεί μια από τις 4 φιγούρες-πιόνια Κάθε ομάδα παίζει εναλλάξ Παίζει πρώτη η ομάδα που θα φέρει το μεγαλύτερο αριθμό στο ζάρι Κάθε πιόνι προχωρά τόσα βήματα όσα δείχνει το ζάρι του, μόνο αφού απαντήσουν σωστά τα παιδιά της ομάδας του σε μία ερώτηση Οι ερωτήσεις είναι ταξινομημένες σε 4 κατηγορίες. Σ αυτές που είναι γραμμένες σε κόκκινες, σε κίτρινες, σε μπλε και σε πράσινες κάρτες Αν το πιόνι βρίσκεται σε κόκκινο κύκλο η ερώτηση που θα απαντήσουν τα παιδιά της ομάδας θα πρέπει να είναι γραμμένη σε κόκκινη κάρτα, σε κίτρινο - κίτρινης κάρτας κ.λ.π Η Κλοκλό, βοηθά τους παίκτες της ομάδας που δυσκολεύονται να απαντήσουν, δίνοντάς τους διευκρινήσεις Νικήτρια είναι η ομάδα που θα διασχίσει πρώτη το δρόμο με τους χρωματιστούς κύκλους Ερωτήσεις πράσινων καρτών Πόσους αστερίες είδες; Κάρτα με 3 αστερίες σε διάταξη ζαριού (στόχος 4) Μπορείς να μου πεις πόσα ποντικάκια υπάρχουν στη εικόνα; Κάρτα με 6 ποντικάκια σε τυχαία τοποθέτηση (στόχος 2) Μπορείς να μου μετρήσεις μέχρι το 20; (στόχος 1) Μπορείς να μου πεις πόσα ψαράκια υπάρχουν εδώ; Κάρτα με 8 ψαράκια σε γραμμική διάταξη (στόχος 2) Κύκλωσε τον αριθμό 3. Κάρτα με τους αριθμούς 5, 3, 8 (στόχος 3) Προχώρησε 2 κύκλους μπροστά (στόχος 2) Πήγαινε ένα κύκλο πίσω (στόχος 2) Ερωτήσεις κόκκινων καρτών Πόσες κουκίδες είδες; Κάρτα με 5 κουκίδες σε σχηματισμό ζαριού (στόχος 4) Γράψε μου πόσα βραχάκια είδες. Κάρτα με 3 βραχάκια (στόχος 5) Ποιος είναι αυτός ο αριθμός; Κάρτα με τον αριθμό 7 (στόχος 3) Μπορείς να μου πεις πόσα ποντικάκια υπάρχουν στη εικόνα; Κάρτα με 9 ποντικάκια σε γραμμική διάταξη (στόχος 2) Προχώρησε 2 κύκλους πίσω (στόχος 2) Μπορείς να μου πεις ποιος αριθμός είναι μετά το πέντε; Πως το βρήκες; (στόχος 1) Μπορείς να μου πεις πόσα ψαράκια υπάρχουν εδώ; Κάρτα με 7 ψαρλακια σε κυκλική διάταξη (στόχος 2)

29 Ερωτήσεις κίτρινων καρτών Μπορείς να μου πεις ποιος αριθμός είναι πριν το 4; Πως το βρήκες; (στόχος 1) Μπορείς να χτυπήσεις παλαμάκια 10 φορές; (στόχος 2) Μπορείς να μου πεις πόσα πουλάκια υπάρχουν στη εικόνα; Κάρτα με 10 πουλάκια σε γραμμική διάταξη (στόχος 2) Πήγαινε ένα κύκλο πίσω (στόχος 2) Πόσα κοχύλια είδες; Κάρτα με 4 κοχύλια (3 και 1) (στόχος 4) Ποιος είναι αυτός ο αριθμός; Κάρτα με τον αριθμό 7 (στόχος 3) Μπορείς να μου πεις ποιος αριθμός είναι μετά το 7; Πως το βρήκες; (στόχος 1) Προχώρησε 2 κύκλους μπροστά (στόχος 2) Ερωτήσεις μπλε καρτών Ποιος είναι αυτός ο αριθμός; Κάρτα με τον αριθμό 10 (στόχος 3) Πόσες κουκίδες είδες; Κάρτα με 6 κουκίδες σε σχηματισμό ζαριού (στόχος 4) Κύκλωσε τον αριθμό 6. Κάρτα με τους αριθμούς 2, 6, 9 (στόχος 3) Προχώρησε 2 κύκλους μπροστά (στόχος 2) Μπορείς να μου πεις πόσα ψαράκια υπάρχουν εδώ; Κάρτα με 9 ψαράκια σε κυκλική διάταξη (στόχος 2)

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Γραφή των αριθμητικών

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

γραμματισμό των νηπίων Μέρος 5ο: Παιχνίδια

γραμματισμό των νηπίων Μέρος 5ο: Παιχνίδια Η αξιοποίηση του ονόματος του παιδιού για το γραμματισμό των νηπίων Μέρος 5ο: Παιχνίδια Μαρία Θεοδωρακάκου Νηπιαγωγός, ΜΤΕΕΑ maria.theodorakakou@gmail.com Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 0-10

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης Εργασία από τα παιδιά της Α 1 τάξης Τετάρτη, 15 του Μάη Χθες πέρασα μια όμορφη μέρα. Το πρωί ξύπνησα και ετοιμάστηκα για το σχολείο. Φόρεσα τη στολή μου, έφαγα το πρόγευμά μου και ξεκίνησα για το σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

TAΞH B. 2ο Tετράδιο ασκήσεων

TAΞH B. 2ο Tετράδιο ασκήσεων 2B TET ASKISEON_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 9:48 π.μ. Page 1 2ο Tετράδιο ασκήσεων TAΞH B Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης τα διδακτικά βιβλία του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου τυπώνονται

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου,

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, την ξαδέρφη μου και τον μπαμπά μου στον ποταμό. Ο ποταμός

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

H ιστορία µιας γυάλινης µπουκάλας

H ιστορία µιας γυάλινης µπουκάλας Συγγραφική οµάδα: Αφροδίτη Μενελάου, Άντρεα Σαρρή, Τζούλια Γαβριήλ, Χρυσόστοµος Παπαµιλτιάδους, Σοφία Μπουρµπούλη H ιστορία µιας γυάλινης µπουκάλας Παιδιά θέλετε να σας πω το παραµύθι µου; Είναι ένα παραµύθι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς

Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς Καλώς ήρθατε στο littlebridge.com HomeBook 1. Εναρμονισμένο με τα 12 κεφάλαια του online υλικού, αυτό το βιβλίο συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη

Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη 1 Ο μικρός δράκος Μου ζούσε μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά του πάνω σ ένα πολύ ψηλό βουνό, μέσα σ ένα πολύ μεγάλο δέντρο. Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη Μετάφραση:

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

Ας µιλήσουµε Ελληνικά

Ας µιλήσουµε Ελληνικά Ας µιλήσουµε Ελληνικά I Το όνοµά µου: Πόσων χρονών είµαι: Σε ποια τάξη πηγαίνω: Σε ποιο σχολείο πηγαίνω: Η πόλη µου / Το χωριό µου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Μέρος Α Κατανόηση προφορικού λόγου 1 Άσκηση 1 Άκουσε

Διαβάστε περισσότερα

Γιόρτασε το Νεραϊδοπάρτι Οδηγίες

Γιόρτασε το Νεραϊδοπάρτι Οδηγίες Γιόρτασε το Νεραϊδοπάρτι Οδηγίες 1. Προσκλήσεις για το Νεραϊδοπάρτι Εκτυπωτή και 1 φύλλο χαρτιού μεγέθους A4 για κάθε προσκλητήριο 2. Βραχιολάκια φιλίας Εκτυπωτή και 2 φύλλα χαρτιού μεγέθους A4 για τα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ. Θέματα: - Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων - Ερμηνεία πινάκων - Πιθανότητες

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ. Θέματα: - Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων - Ερμηνεία πινάκων - Πιθανότητες ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ Θέματα: - Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων - Ερμηνεία πινάκων - Πιθανότητες 1 Ερμηνεία και κατασκευή γραφικών παραστάσεων 1. Η αγαπημένη γεύση παγωτού των παιδιών Γεύση

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη δασκάλα: Γεωργία Σάββα

Υπεύθυνη δασκάλα: Γεωργία Σάββα Υπεύθυνη δασκάλα: Γεωργία Σάββα Οι μαθητές έφεραν τα παιδικά τους παιχνίδια κι έφτιαξαν μικρές σύντομες καρτέλες, γράφοντας βασικές πληροφορίες για το καθένα από αυτά. Στη συνέχεια, δίπλα από το κάθε παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ»

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» 6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευέλικτη ζώνη 2013-2014 2014 Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη «χώμα και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ: ζούσε ο Μίνωας,ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι, μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Μένης Θεοδωρίδης Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Η μικρή εισαγωγή στη φωτογραφική έκφραση για παιδιά 6-12 χρόνων που ακολουθεί, γράφτηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

1η δράση. κών, των εικαστικών, της δραµατικής τέχνης και της πληροφορικής.

1η δράση. κών, των εικαστικών, της δραµατικής τέχνης και της πληροφορικής. ΡΑΣΕΙΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ Η ιστορία του Κοµπιουτερούλη µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως ερέθισµα για την εξοικείωση των παιδιών της προσχολικής και της πρώτης σχολικής ηλικίας µε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ζαχαρωτά Φιγούρες 3D...3-4 Ζαχαρωτά Φιγούρες Μπεμπέ 3D...5 Ζαχαρωτά Φιγούρες Πλακέ 3D...6 Ζαχαρωτά Μπεμπέ...7-8 Ζαχαρωτά Θαλασσινά...8-9 Ζαχαρωτά Λουλούδια-Φιόγκοι-Διάφορα...10-11 Ζαχαρωτά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ Το πρόγραμμα μας είχε ποικίλους γνωστικούς, συναισθηματικούς και ψυχοκινητικούς στόχους. Εμπλέξαμε όλους

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου»

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Γράψε ένα Τίτλο για την εφημερίδα εδώ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ σελ. 4 γράψε την ημερομηνία εδώ «Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Αφιέρωμα για την σχέση «Πόλη + Φύση» «Να μεγάλωναν ας πούμε οι

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.)

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.) ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.) 1 Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ: «Αρχίζει να γερνά κανείς από τη στιγμή που σταματάει να παίζει». Tι εννοεί ο Πλάτωνας με τα πιο πάνω λόγια; Συμφωνείτε; Μήπως το παιχνίδι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα.

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα. Ιδέες για Γενέθλια παιδιών Πόσες φορές σπάσατε το κεφάλι σας, που να κάνετε το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας; Στο σπίτι, στον κήπο ή τελικά σε κάποιον παιδότοπο; Εάν επιλέξετε έναν παιδότοπο, τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Ιταλία Τι είδαμε, τι κάναμε και πώς περάσαμε στην Ιταλία? Ημερολόγιο Comenius Ιταλία Για να δείξω πως περάσαμε στην Ιταλία θα φτιάξω ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο θα έχει

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Δεύτερη διδακτική πρόταση Ημερολόγια Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

ÔÈÔÈ Ô ÏÂ Ó ÁÈ Ó Á ÓÂÈ ÙÔ È Ï Ô;

ÔÈÔÈ Ô ÏÂ Ó ÁÈ Ó Á ÓÂÈ ÙÔ È Ï Ô; È Ô ÌÂ Ó È Ï Ô; Τι έκανε ο καθένας; ÔÈÔÈ Ô ÏÂ Ó ÁÈ Ó Á ÓÂÈ ÙÔ È Ï Ô; Συγγραφέας Εικονογράφος Μεταφραστής Διορθωτής Βιβλιοδέτης Τυπογράφος Εκδότης È Ó ÊÙÈ ÍÂÈ Ó ÙÚ appleâ È Διάλεξε ένα αντικείμενο και φτιάξε

Διαβάστε περισσότερα

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Όλα τα πουλιά γεννούν αυγά. Δεν είναι όμως μόνο αυτά! Και άλλα από τα ζώα κάνουνε αυγά. Θα σου πω για μερικά Η κότα Κάθε μέρα η κότα γεννάει ένα με δύο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Φοιτητής: Παύλου Νικόλαος, Α.Ε.Μ: 2245, Ε Εξάμηνο Σχολείο: 1 ο Πειραματικό

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού)

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού) Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού) Ερωτήσεις 3 πόντων: 1) Η γάτα θέλει να πάει στο γάλα και το ποντίκι στο τυρί, ακολουθώντας τους δρόµους του κήπου. Οι διαδροµές

Διαβάστε περισσότερα

Τετράδιο Πρώτης Αρίθµησης Α ηµοτικού

Τετράδιο Πρώτης Αρίθµησης Α ηµοτικού Çëßáò Ã. ÊáñêáíéÜò - Έφη Ι. Σουλιώτου Τετράδιο Πρώτης Αρίθµησης Α ηµοτικού Α Τεύχος 1 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή µέρους ή του συνόλου του παρόντος έργου µε οποιοδήποτε τρόπο ή µορφή, στο πρωτότυπο ή σε

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος και σύντομη περιγραφή των εκδηλώσεων της καλοκαιρινής εκστρατείας 2015. 1. Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη είναι πικνίκ στη χώρα των θαυμάτων

Τίτλος και σύντομη περιγραφή των εκδηλώσεων της καλοκαιρινής εκστρατείας 2015. 1. Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη είναι πικνίκ στη χώρα των θαυμάτων ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Τίτλος και σύντομη περιγραφή των εκδηλώσεων της καλοκαιρινής εκστρατείας 2015 1. Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη είναι πικνίκ στη χώρα των θαυμάτων Για μια εβδομάδα τα παιδιά θα μεταφερθούν

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλείο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης για παιδιά µε Αυτισµό στο Γνωστικό τοµέα

Εργαλείο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης για παιδιά µε Αυτισµό στο Γνωστικό τοµέα Εργαλείο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης για παιδιά µε Αυτισµό στο Γνωστικό τοµέα Οπτική αντίληψη Ακουστική αντίληψη Γνωστικός - εκτελεστικός τοµέας Γνωστικός - εκφραστικός τοµέας Μίµηση Οπτική µνήµη Λειτουργική

Διαβάστε περισσότερα

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά!

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά! Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά! Αυτές τις γιορτές βλέπουμε τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση με πολλή δημιουργικότητα και λιγότερα έξοδα! Το Sofan Handmade και η ομάδα του Ftiaxto.gr μοιράζονται

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της Επιπεδίας

Το παραμύθι της Επιπεδίας Το παραμύθι της Επιπεδίας Ιστορία του J.Weeks, βασισμένη σε ιδέες του μυθιστορήματος Flatland: a romance in many dimensions, του E.A.Abbott, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1884, και στο οποίο βασίστηκε το κινηματογραφικό

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ

Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ Από Ειρήνη Πετράκη Ειρήνη Μάντολε (δασκάλες / σύμβουλοι ΣΧ.Τ.) ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ (ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΧ.Τ: Συνδέσεις) ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΜΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1 Ο 80λεπτο

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ.

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό, ξύπνησε ο

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό-τελικό ερωτηματολόγιο) Για τον/την Νηπιαγωγό

Αξιολόγηση Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό-τελικό ερωτηματολόγιο) Για τον/την Νηπιαγωγό Αξιολόγηση Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό-τελικό ερωτηματολόγιο) Για τον/την Νηπιαγωγό Βρες τα κράνη που εί πράσινα. Βάλε τα σε κύκλο. Βάλε σε κύκλο τη μπάλα που εί αριστερά από το δέντρο; Βλέπεις

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

εικαστικό ημερολόγιό μου Όνομα: Τάξη: Σχολείο: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

εικαστικό ημερολόγιό μου Όνομα: Τάξη: Σχολείο: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Όνομα: Τάξη: χολείο: εικαστικό ημερολόγιό Το μου Για τη σχολική χρονιά 2014-2015 ΥΥΓ Δ ΛΤΜΥ ΔΥΘΥΝΗ ΔΗΜΤΗ ΔΥΗ ήλιος πατέρας µητέρα αδερφός εγώ αλωσόρισες φίλε μου στη 2η έκδοση του εικαστικού ημερολογίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΚΑΜΟΥΤΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 19/05/2013 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-11. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αριθμός Επίθετο Όνομα Όνομα πατέρα THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2012-2013 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Αυτό το γραπτό αποτελείται από 21 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας αυτής).

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχολικό Δίκτυο Γεωργία και Περιβάλλον 10ο Νηπ/γείο Νάουσας Υπεύθυνη νηπιαγωγός Μπούζδη Αλεξάνδρα Σχολικό Ετος 2007-08

Εθνικό Σχολικό Δίκτυο Γεωργία και Περιβάλλον 10ο Νηπ/γείο Νάουσας Υπεύθυνη νηπιαγωγός Μπούζδη Αλεξάνδρα Σχολικό Ετος 2007-08 Εθνικό Σχολικό Δίκτυο Γεωργία και Περιβάλλον 10ο Νηπ/γείο Νάουσας Υπεύθυνη νηπιαγωγός Μπούζδη Αλεξάνδρα Σχολικό Ετος 2007-08 Τα νήπια ΟΙ ΜΗΛΙΤΣΕΣ Δάϊου Εμμανουέλα Παπαγεωργίου Αριάδνη Μπιτέρνα Ελένη Ιτσκάρα

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Κείμενο: Κατερίνα Βαϊμάκη Εικονογράφηση: Ρεβέκκα Βεδέ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Ευρωπαϊκή Ένωση Ταµείο Συνοχής «Επενδύοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή εκστρατεία «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» με 43 δράσεις στις παιδικές εφηβικές βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων

Ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή εκστρατεία «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» με 43 δράσεις στις παιδικές εφηβικές βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων Ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή εκστρατεία «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» με 43 δράσεις στις παιδικές εφηβικές βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων σε συνεργασία με το κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος η Αντριάννα και η Οικογένεια των Δράκων

Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος η Αντριάννα και η Οικογένεια των Δράκων Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος η Αντριάννα και η Οικογένεια των Δράκων ΠΑΡΑΜΥΘΙ Copyright Kostas Kiriakidis 2013 Published in England by AKAKIA Publications, 2013 Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος, η Αντριάννα

Διαβάστε περισσότερα

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Η φίλη μας η ανακύκλωση Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Στην όμορφη πολιτεία με το γαλάζιο ουρανό μια μικρή παρέα από σκουπίδια συναντήθηκε για να κουβεντιάσει το μέλλον της. Ο Αλουμίνης,

Διαβάστε περισσότερα

Τι φασαρία είναι αυτή; Τι ξεχωριστό συμβαίνει φέτος τις Αποκριές. φωτογραφική της μηχανή και βγήκε μας. Τι να δει;

Τι φασαρία είναι αυτή; Τι ξεχωριστό συμβαίνει φέτος τις Αποκριές. φωτογραφική της μηχανή και βγήκε μας. Τι να δει; ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2011 Τι φασαρία είναι αυτή; Τι ξεχωριστό συμβαίνει φέτος τις Αποκριές στους δρόμους της Πλάκας; Τι ακούω; Ένα νταούλι; Κουδουνάκια; Τύμπανα; φωτογραφική της μηχανή και βγήκε μας. Τι να δει; Όλο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Διδακτική πρόταση

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Διδακτική πρόταση ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Διδακτική πρόταση Διδακτικό πλαίσιο Θέμα: Πάρτι γενεθλίων Σχολείο: Γυμνάσιο Φανερωμένης, Λάρνακα Επίπεδο ελληνομάθειας: Α2 - αρχάριοι (9 μαθητές) Διδακτικά

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση! γραφομηχανής, βιβλίο, αυγοθήκη, χαρτοσακούλα, χαρτόκουτο, τετράδιο.

Ανακύκλωση! γραφομηχανής, βιβλίο, αυγοθήκη, χαρτοσακούλα, χαρτόκουτο, τετράδιο. Ανακύκλωση! Αφού διαβάσαμε από το βιβλίο μας το θεατρικό κείμενο «τα χαρτιά ανακυκλώνονται» φτιάξαμε σε χάρτινες σακούλες τους ήρωες και το παίξαμε! Ήταν πολύ διασκεδαστικό! Ήρωες: Εφημερίδα, φάκελος αλληλογραφίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση προφορικού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ο Γιώργος και η Ελευθερία πηγαίνουν εκδρομή. Θα ακούσεις την Ελευθερία να λέει ποια ρούχα θα πάρει μαζί της. Σημείωσε με () αυτά που θα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 1 η : Ζωγραφίζω το αγριοκάτσικο

Δραστηριότητα 1 η : Ζωγραφίζω το αγριοκάτσικο Δραστηριότητα 1 η : Ζωγραφίζω το αγριοκάτσικο Στόχοι: Να εκφραστεί ο μαθητής μέσω των χρωμάτων, να γνωρίσει ότι υπάρχουν αγριοκάτσικα και να ενεργοποιηθεί συναισθηματικά προς αυτά. Παράλληλα να αναπτύξει

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα από ένα ταξιδάκι, έγραψα βιβλιαράκι!!!

Μέσα από ένα ταξιδάκι, έγραψα βιβλιαράκι!!! Μέσα από ένα ταξιδάκι, έγραψα βιβλιαράκι!!! Καραπά Βασιλική Προϊσταμένη και Νηπιαγωγός του 2/θ Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Τρικάλων Ε-mail:vasilikikarapa@gmail.com Αλεξοπούλου Άννα Νηπιαγωγός του 2/θ Ολοήμερου

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο μας διοργανώνει μια εκδρομή στο αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης. Οι ηλικίες είναι από 6-11 και το κόστος της εκδρομής θα είναι 15$

Το σχολείο μας διοργανώνει μια εκδρομή στο αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης. Οι ηλικίες είναι από 6-11 και το κόστος της εκδρομής θα είναι 15$ Το σχολείο μας διοργανώνει μια εκδρομή στο αρχαιολογικό μουσείο της Ακρόπολης. Οι ηλικίες είναι από 6-11 και το κόστος της εκδρομής θα είναι 15$ Θα χρειαστείτε νερό,τσάντα,φαγητό και αθλητικά παπούτσια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ3 Η ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ3 Η ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΕΑΤΡΙΚΟ3 Η ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ Ένα παιδικό θεατρικό μιούζικαλ για παιδιά Διαμορφώνουμε κατάλληλα την τάξη μας, σε μια γωνιά έχουμε βάλει ένα τραπέζι και πάνω σ αυτό κατσαρόλες, ένα ξύλο κοπής, κουτάλες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Π Α Ρ Κ Ι Α Σ Τ Η Σ ΛΛΗΝΟΜΑΘΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ι Ρ Α Δ Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Σ 1 ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΤΩΝ Π Α Ρ Α

Διαβάστε περισσότερα

Εμένα με νοιάζει. Επαναληπτικό μάθημα. Ήρθαν οι μπλε κάδοι. 1 Αντιστοίχισε τις πρώτες ύλες με τα παράγωγά τους:

Εμένα με νοιάζει. Επαναληπτικό μάθημα. Ήρθαν οι μπλε κάδοι. 1 Αντιστοίχισε τις πρώτες ύλες με τα παράγωγά τους: Z Επαναληπτικό μάθημα Ανακύκλωση τώρα Αν το σύνθημα αυτό είναι κάτι που είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια, είναι καιρός να το θυμηθούμε και να ενεργοποιηθούμε. Όλοι. Και αυτό γιατί θα πρέπει να καταλάβουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Σωτήρης Βουγιουκλής. Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Σοπίδη. www.milathecamel.eu

Εικονογράφηση: Σωτήρης Βουγιουκλής. Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Σοπίδη. www.milathecamel.eu Εικονογράφηση: Σωτήρης Βουγιουκλής Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Σοπίδη www.milathecamel.eu Mία φορά κι έναν καιρό, κάπου στη μακρινή Αραβία, σε ένα καραβάνι, ζούσε η Μύλα, μία μικρή καμήλα. Από την ώρα

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ενότητα: Κοινωνικές σχέσεις (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Περιεχόμενα. Μέσα στο Κουτί. Εισαγωγή... 2. Στόχος... 2. Μέσα στο Κουτί... 2. Οι Κάρτες... 3. Περιγραφή των Καρτών... 3. Επιβίβαση!...

Εισαγωγή. Περιεχόμενα. Μέσα στο Κουτί. Εισαγωγή... 2. Στόχος... 2. Μέσα στο Κουτί... 2. Οι Κάρτες... 3. Περιγραφή των Καρτών... 3. Επιβίβαση!... Αριθμός Παικτών: 2-4 Χρόνος Παιχνιδιού: 45 λεπτά Ηλικίες: 12 και άνω Περιεχόμενα Εισαγωγή................................... 2 Στόχος..................................... 2 Μέσα στο Κουτί...............................

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

τον ΤΥΧΕΡΟ ΑΠΟΔΕΚΤΗ αυτής της πρόσκλησης.

τον ΤΥΧΕΡΟ ΑΠΟΔΕΚΤΗ αυτής της πρόσκλησης. Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γιόρτασε την 50ή λαχταριστή επέτειο του βιβλίου Ο ΤΣΑΡΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ. Αγαπητέ/ή αναγνώστη/τρια,

Διαβάστε περισσότερα