Ελένη αφνίδη, Ðñþôç Ýêäïóç: Ιούνιος 2012, αντίτυπα ÉSBN

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ελένη αφνίδη, 2012. Ðñþôç Ýêäïóç: Ιούνιος 2012, 3.000 αντίτυπα ÉSBN 978-960-496-866-4"

Transcript

1

2 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Σ αγαπώ, δε µ αγαπάς ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Ελένη αφνίδη ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Μαρία Μπανούση ÓÕÍÈÅÓÇ ÅÎÙÖÕËËÏÕ: Τζίνα Γεωργίου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου EÊÔÕÐÙÓÇ: Άγγελος Ελεύθερος & ΣΙΑ Ο.Ε. ÂÉÂËÉÏÄÅÓÉÁ: Ηλιόπουλος Θ. Ροδόπουλος Π. Ο.Ε. Ελένη αφνίδη, 2012 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2012 Ðñþôç Ýêäïóç: Ιούνιος 2012, αντίτυπα ÉSBN Ôõðþèçêå óå áñôß åëåýèåñï çìéêþí ïõóéþí, προερχόµενο αποκλειστικά και µόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, διανομή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση, παρουσίαση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. ÅÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å. PSICHOGIOS PUBLICATIONS S.A. äñá: ÔáôïÀïõ 121 Head office: 121, Tatoiou Str Ìåôáìüñöùóç Metamorfossi, Greece Âéâëéïðùëåßï: Ìáõñïìé Üëç 1 Bookstore: 1, Mavromichali Str ÁèÞíá Áthens, Greece Ôçë.: Tel.: Telefax: Telefax:

3

4 επομένως τίποτα δεν πρόκειται να τελειώσει αν δεν πρέπει να τελειώσει.

5 Νοέμβριος 2011 Κάποια Κυριακή Ετοιμη;» «Έτοιμη», απαντώ με αποφασιστικότητα. Μπαίνω μέσα στο μπαούλο με τα χέρια πίσω απ την πλάτη. Εκείνη μου περνάει χειροπέδες. Αφού βεβαιώνεται ότι δεν μπορώ ν αποδράσω, πετάει το κλειδί στον καναπέ. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων, όπως εγώ, που αισθάνονται ανίκανοι να συνεχίσουν τη ζωή τους μετά από ένα χωρισμό. Δημιουργούν μία κινούμενη άμμο από αναμνήσεις και άρνηση και αφήνονται να βουλιάζουν σ αυτήν κάθε μέρα όλο και πιο βαθιά. «Τώρα κάθισε». Λυγίζω τα γόνατα και κάθομαι με δυσκολία. Μη φανταστείς ότι είναι κανένα μεγάλο μπαούλο. Ίσα ίσα που χωράει έναν άνθρωπο μέτριας σωματικής διάπλασης όπως εγώ. Ύστερα από αμέτρητες νύχτες αϋπνίας κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το πιο άσχημο πράγμα σ ένα χωρισμό είναι οι αναμνήσεις. Αν δεν υπήρχαν αυτές, η γη θα ήταν ένα πολύ πιο ευχάριστο μέρος να μένει κάποιος.

6 10 ΕΛΕΝΗ ΔΑΦΝΙΔΗ Με σκεπάζει μ ένα μαύρο σεντόνι και κλείνει το καπάκι του μπαούλου. Έπειτα την ακούω να γυρνάει το κλειδί δύο φορές και να το αφαιρεί. Τη φαντάζομαι να το πετάει κι αυτό στον καναπέ. Σκοτάδι. Τώρα ακούω το θόρυβο απ τις βαριές αλυσίδες με τις οποίες ζώνει το μπαούλο. Κι άλλο κλειδί. Κι άλλη κλειδαριά. Οι καλές φίλες ανησυχούν για σένα. Κάνουν ό,τι μπορούν για να σε τραβήξουν έξω απ το βούρκο. Αν έχεις μία φυσιολογική φίλη, θα σε σύρει μαζί της να μεθύσετε και να βρίσετε τον υπαίτιο της κατάντιας σου, αν είναι πιο θαρραλέα, ίσως προβεί σε μια αποτυχημένη απόπειρα να σου αλλάξει το χρώμα των μαλλιών. Αν έχεις φίλη τη Φο, θα σε δέσει και θα σε κλειδώσει σ ένα μπαούλο. Κάθε φίλη έχει τις δικές της τακτικές, τα δικά της όπλα. Εκεί που οι άλλες έχουν ασετόν, λίμα και βραχιόλια, η δική μου έχει κηροζίνη, δισκοπρίονα και χειροπέδες. Όταν ο Θεός μοίραζε φίλες, εγώ πήρα τη δεύτερη. «Αν σου μυρίσει κάτι καμένο, μη φοβηθείς. Θα σου βάλω φωτιά. Το ελέγχω» φωνάζει για να την ακούσω. «Κάνε ό,τι θες». «Αν πάει κάτι στραβά, έχω και τον πυροσβεστήρα δίπλα». «Σου είπα, κάνε ό,τι θες». Δεν είναι η πρώτη φορά που προσφέρθηκε να με βοηθήσει. Την προηγούμενη εβδομάδα με είχε βάλει να κοιτάζω ένα ρολόι του οποίου οι δείκτες πήγαιναν ανάποδα, ενώ εκείνη είχε σταθεί πάνω απ το κεφάλι μου επαναλαμβάνοντας: «Σύνελθε! Σύνελθε! Σύνελθε!» Όταν με ρώτησε αν ένιωθα καλύτερα, της απάντησα καταφατικά. Ψέμα. Αισθανόμουν πολύ χειρότερα, αλλά

7 Σ' ΑΓΑΠΩ, ΔΕ Μ' ΑΓΑΠΑΣ 11 δεν ήθελα να την πληγώσω. Η καημενούλα επαναλάμβανε την ίδια λέξη για δύο ώρες. Ένα αθώο ψεματάκι ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω γι αυτήν. Εύχομαι αυτό που δοκιμάζει σήμερα να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Μου υποσχέθηκε ότι είναι κάτι πρωτοποριακό, που θα με βοηθήσει σίγουρα να βγάλω τον Νικήτα απ τη σκέψη μου. Θα το δοκίμαζα πάση θυσία. Οι φίλοι υπάρχουν για να εκμεταλλεύεσαι τα ταλέντα τους. Η Φο είναι μένταλιστ. Έχει μάλιστα γκρουπ με πέντε χιλιάδες φίλους στο Facebook. Αυτό για τα σημερινά δεδομένα είναι καταξίωση. Ακούω ένα πουφ και μια μυρωδιά καμένου αρχίζει να εισχωρεί δειλά μέσα στο μπαούλο. Έχουμε μπει για τα καλά στη διαδικασία. Η μυρωδιά μου φέρνει στη μνήμη ένα βράδυ που εγώ και ο Νικήτας είχαμε ξεχάσει την κατσαρόλα με τον αρακά στο μάτι της κουζίνας δοκιμάζοντας την ανθεκτικότητα του καινούργιου καναπέ. Ήταν η μοναδική φορά που έκαψα φαγητό στη ζωή μου, αλλά το έκανα πανηγυρικά. Πήρα μαζί μου κάτι πάγκους, το συρτάρι με τις πετσέτες και λίγο απ το ταβάνι. Εξ όσων θυμάμαι, άξιζε τον κόπο. Νομίζω πως και αυτό το πείραμα απέτυχε. Δεν είναι δυνατόν να τον σκέφτομαι τόσο έντονα. Εκτός κι αν πρόκειται για τον καταιγισμό από μνήμες που έχω μαζί με τον Νικήτα, ο οποίος προηγείται της ολοκληρωτικής διαγραφής του. Σταυρώνω τα δάχτυλα κι εύχομαι να είναι αυτό. Ξέρω πως μόλις υποβίβασα τον Θεό στο επίπεδο του τετριμμένου, αλλά κι εσύ όταν προσεύχεσαι για τη νίκη της ομάδας σου δεν είσαι καλύτερος. Η διαδικασία απεγκλωβισμού μου ξεκινά ταχύτατα. Μετά το άνοιγμα του μπαούλου και το τίναγμα του σεντο-

8 12 ΕΛΕΝΗ ΔΑΦΝΙΔΗ νιού από πάνω μου πιάνω τον εαυτό μου ν αναδύεται μέσα από μια στρογγυλή γυάλα. Μερικές φορές νομίζω ότι η Φο διαθέτει όντως μαγικές δυνάμεις. Μόλις μου απελευθερώνει τα χέρια, τρέχω στο ανοιχτό παράθυρο για να ξεφύγω απ την αποπνικτική κάπνα. «Λοιπόν; Πώς αισθάνεσαι;» ρωτάει με δυσκολία, πνιγμένη απ το βήχα. «Εκτός κι αν ο σκοπός σου ήταν να μετατρέψεις το ξύλο σε γυαλί, εγώ δε νιώθω καμία διαφορά», απαντώ κατηφής. «Μα αυτός ήταν ο σκοπός μου!» «Να με βάλεις σ ένα ξύλινο μπαούλο και να με βγάλεις από μία γυάλα για να ξεχάσω τον Νικήτα;» «Να σε βάλω σ ένα ξύλινο μπαούλο και να σε βγάλω από μία γυάλα. Τελεία». Μόλις παραδέχτηκε ότι με αλυσόδεσε, με κλείδωσε σ ένα μπαούλο και με πυρπόλησε χωρίς καμία διάθεση να βοηθήσει στο πρόβλημά μου; Αυτό δε θα το άφηνα να περάσει έτσι. Σηκώνω τα μανίκια για να ξεκινήσω τον καβγά, αλλά εκεί που είμαι έτοιμη για επίθεση μια φωνή απ τον καναπέ με τινάζει στον αέρα. «Καλησπέρα!» «Α! Αμαράντα! Να σου γνωρίσω τον Νίκο!» Αυτός πώς βρέθηκε εδώ; Μήπως τον έβγαλε κι αυτόν απ το μπαούλο; Αυτό μ εκνευρίζει ακόμα περισσότερο. Αν οι ικανότητές της έχουν φτάσει σε σημείο να μετατρέπει το ξύλο σε γυαλί και να δημιουργεί άντρες απ το πουθενά ενώ εμένα δεν είναι ικανή να με κάνει να ξεχάσω έναν πρώην, είναι λόγος να μην της ξαναμιλήσω ποτέ. «Χάρηκα», φωνάζω από μακριά, προσπαθώντας να συνέλθω απ το ξάφνιασμα.

9 Σ' ΑΓΑΠΩ, ΔΕ Μ' ΑΓΑΠΑΣ 1 «Ο Νίκος είναι ένας παλιός φίλος, ο οποίος θα σε συνοδεύσει απόψε για φαγητό». Ε; Την κοιτάζω απειλητικά. «Ο Νίκος είναι ο τρόπος που σου υποσχέθηκα ότι θα σε κάνει να ξεχάσεις τον Νικήτα. Χαμογέλα. Χαμογέλα!» με διατάζει ξεκινώντας να μου φοράει το σακάκι. «Είπες ότι θα δοκίμαζες κάτι πρωτοποριακό. Τι το πρωτοποριακό έχει ένα ραντεβού;» της ψιθυρίζω εξαγριωμένη. «Έχεις να βγεις με άντρα πάνω από έντεκα μήνες. Ανήκεις πλέον στις περιπτώσεις όπου το ραντεβού θεωρείται πρωτοποριακή μέθοδος». Την κοιτάζω πιο απειλητικά. «Είκοσι οκτώ», ψιθυρίζει θεωρώντας σωστό να μου υπενθυμίσει την ηλικία μου και με σπρώχνει κοντά του χωρίς καμία διακριτικότητα. Εκείνος σηκώνεται και με πιάνει απ το μπράτσο. Έπειτα από λίγο είμαστε δύο άγνωστοι που βρίσκονται στο δρόμο με εντολή της Φο να πάνε για φαγητό και να περάσουν καλά. Του ρίχνω κλεφτές ματιές. Δεν είναι άσχημος. Καθόλου άσχημος Απορώ πού τον είχε κρυμμένο τόσο καιρό και επιβραβεύω τον εαυτό μου που δε βιάστηκα να την επιπλήξω για την πρωτοβουλία που πήρε για την προσωπική μου ζωή. Στο μεγαλύτερο μέρος του δείπνου δημιουργεί την εντύπωση ενός επικίνδυνα φυσιολογικού ανθρώπου, γεγονός που γεννά υπερβολικές υποψίες στο μυαλό ενός τρομερά καχύποπτου ατόμου όπως εγώ.

10 1 ΕΛΕΝΗ ΔΑΦΝΙΔΗ «Με τη Φο από πού γνωρίζεστε;» «Είχαμε συνεργαστεί στο τσίρκο που έκανε περιοδείες στην Ευρώπη. Επτά αξέχαστοι μήνες. Ήμαστε οι μοναδικοί Έλληνες του σόου». Θηριοδαμαστής, σκέφτηκα. Σίγουρα θηριοδαμαστής. Τεράστια εκπαιδευμένα σκυλιά να πηδάνε μέσα από φλεγόμενα στεφάνια πειθήνιες τίγρεις υποταγμένα λιοντάρια Το πράγμα όσο πάει γίνεται και καλύτερο. «Εσύ ποιο νούμερο είχες;» «Παλιάτσος!» «Α» «Ξέρεις! Ποδήλατο με μία ρόδα, ξυλοπόδαρα, καραμούζα, καρό σακάκι, φαρδύ κόκκινο παντελόνι με τιράντες, τεράστια παπούτσια!» Προσπαθώ να δείξω ενθουσιασμό. Αποτυγχάνω. «Τη μύτη μην ξεχάσουμε!» προσθέτει βγάζοντας μία κόκκινη πλαστική μύτη μέσα απ την τσέπη του. Ελπίζω να μην τη φορέσει Τη φόρεσε. Κάνω πως το βρίσκω χαριτωμένο και στρέφομαι στο πιάτο μου, αγνοώντας την ντομάτα που φύτρωσε πάνω στη μύτη του. «Και τώρα; Τώρα με τι ασχολείσαι;» «Τώρα είμαι κλόουν σε παιδικά πάρτι! Αμέ! Κάνω ζωάκια με μπαλόνια, τρικ με χαρτιά, τρώω ηθελημένες τούμπες. Δε χρειάζεται να καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια για να κάνεις τα παιδιά να γελάσουν!» λέει και τρώει τη σοκολατίνα του με τη μύτη ακόμα εκεί. «Αυτό είναι για σένα», λέει και μου χαρίζει το τριαντάφυλλο απ το βαζάκι που στόλιζε το τραπέζι. Αν δε φορούσε τη μύτη-ζαρζαβατικό, ίσως και να με συγκινούσε.

11 Σ' ΑΓΑΠΩ, ΔΕ Μ' ΑΓΑΠΑΣ 1 «Και αυτό είναι για μένα», συνεχίζει στριμώχνοντας το άδειο βαζάκι μινιατούρα στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του. Το θεωρώ μέρος ενός κακόγουστου νούμερου και δε δίνω σημασία, μέχρι τη στιγμή που τον βλέπω ν αρπάζει το τασάκι και να το χώνει στην άλλη του τσέπη. «Αν σε δουν, θα νομίσουν ότι έχεις όντως σκοπό να τα κλέψεις. Σε παρακαλώ, βάλε τα πράγματα πίσω στο τραπέζι». «Κανείς δε θα με δει», απαντά αδιάφορος. Προφανώς δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα εφόσον δεν μπορεί ν αντιληφθεί ότι απ τη στιγμή που μετέτρεψε τη μούρη του σε θερμοκήπιο λαχανικών δεν έχει μείνει ούτε πέτρα που να μη μας κοιτάει. «Δε θέλω να πιστέψω ότι θα τα πάρεις στα αλήθεια. Δεν είναι δικά μας», βολιδοσκοπώ. Προσπαθώ να καταλάβω αν έπεσα σε κλεπτομανή παλιάτσο ή σε παλιάτσο με απαίσια αίσθηση του χιούμορ. Όχι πως έχει και μεγάλη διαφορά. «Έχεις δει τις τιμές στο μενού; Με τέτοιες χρεώσεις θα έπρεπε να μας δίνουν και το σερβιτόρο φεύγοντας. Να, πάρε κι εσύ κάτι!» λέει ρίχνοντας ένα κουτάλι μέσα στην τσάντα μου. Επιστρέφω το κουτάλι φανερά εκνευρισμένη πάνω στο τραπέζι και τρώω γρήγορα γρήγορα το επιδόρπιό μου για να φύγουμε το συντομότερο. Οι τιμές ήταν όντως τσουχτερές. Θα το έτρωγα όλο ακόμα κι αν η γεύση του ήταν σαν λάσπη. Που δεν ήταν. «Δε μου λες, Αμαράντα» «Μάλιστα», απαντώ εκνευρισμένη. «Έχεις κάνει ποτέ έρωτα με κλόουν;»

12 1 ΕΛΕΝΗ ΔΑΦΝΙΔΗ «Όχι κυριολεκτικά. Δηλαδή δεν έχω πάει με κάποιον που ήταν ντυμένος κλόουν. Μεταφορικά όμως ναι! Το έχω κάνει με δύο τρεις που μετά αποδείχτηκαν κλόουν». «Θα ήθελες να το δοκιμάσεις και μ έναν κανονικό κλόουν;» ΟΧΙ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ούρλιαξε μια φωνή μέσα μου. «Νομίζω ότι είναι ώρα να πηγαίνουμε», είπα ξεκινώντας να φοράω το σακάκι μου. «Τρελαίνομαι για αποφασιστικές γυναίκες. Και να σκεφτείς ότι στην αρχή δίσταζα να σ το προτείνω!» «Δεν εννοούσα να πάμε για σεξ», γελοίε, «εννοούσα να πάμε ο καθένας στο σπίτι του». Ο ένας στο σπίτι του και ο άλλος στο τσίρκο του, τέλος πάντων. «Μα γιατί; Από τόσο νωρίς;» λέει καθώς επεξεργάζεται το τραπέζι. Μάλλον προσπαθεί να σκεφτεί πώς θα το κάνει να χωρέσει κι αυτό μέσα στην τσέπη του. «Σας είναι εύκολο να με ακολουθήσετε, σας παρακαλώ;» μας αιφνιδιάζει η σερβιτόρα απ την οποία ζητήσαμε το λογαριασμό. Σκύβω το κεφάλι και την ακολουθώ πιο ντροπιασμένη κι απ όσο θα αισθανόμουν αν διέσχιζα το εστιατόριο γυμνή. Μπροστά αυτή, πίσω εγώ και τρίτος ο κλόουν. Όλα τα βλέμματα του μαγαζιού στραμμένα, ασφαλώς, πάνω στην καρναβαλική πομπή: σ εμάς. Στο καμαράκι όπου καταλήγουμε μας περιμένει ένας εμφανώς εκνευρισμένος κύριος, ο οποίος μας διατάζει να του παραδώσουμε ό,τι έχουμε σουφρώσει απ το τραπέζι. Ναι, χρησιμοποίησε τη λέξη «σουφρώσατε». «Πώς τολμάτε να μας κατηγορείτε για κάτι τέτοιο; Δείξ-

13 Σ' ΑΓΑΠΩ, ΔΕ Μ' ΑΓΑΠΑΣ 1 τε λίγο σεβασμό», λέει αγανακτισμένος εκείνος που φορά τη μύτη του κλόουν. «Σας παρακαλώ, αδειάστε τις τσέπες σας για να μην αναγκαστώ να καλέσω την αστυνομία», επιμένει. «Πολύ καλά», ανταποκρίνεται ο παλιάτσος και ξεκινά να τραβά ένα πολύχρωμο μαντίλι μέσα απ την τσέπη του, το οποίο δεν έχει τελειωμό. Ένα μαντίλι που έβγαινε έβγαινε έβγαινε Έχοντας δει παρόμοια νούμερα σε τσίρκο, ξέρω πως αυτό το μαρτύριο δε θα τελειώσει ποτέ. Πρώτα θα έρθει η Δευτέρα Παρουσία και μετά θα βρεθεί το τέλος του μαντιλιού. Αρπάζω ένα ψαλίδι που βρίσκεται πάνω στον πάγκο και το κόβω. «Κατέστρεψες το νούμερό μου» κλαίγεται. Μην ανησυχείς, θα σου δώσουν ένα καινούργιο νούμερο στη φυλακή, σκέφτομαι. Κατεβάζει θλιμμένος το κεφάλι και με κινήσεις ηττημένου βγάζει το μικρό βάζο μέσα απ την τσέπη αφήνοντάς το στην άκρη σαν παιδάκι τεσσάρων το πολύ χρόνων. «Και το τασάκι, παρακαλώ». Με την ίδια ήττα επιστρέφει και το τασάκι. Για όνομα του Θεού, για ποιο λόγο να κλέψει κάποιος ένα γυάλινο τασάκι; Ένα «γελοίε» μου φεύγει πίσω απ τα δόντια. «Κι εσείς, κυρία μου!» στρέφεται σ εμένα ο υπεύθυνος. «Εγώ τι;» «Αδειάστε την τσάντα σας». «Μα δεν έχω κρύψει τίποτα μέσα στην τσάντα μου». «Είστε σίγουρη;» «Απολύτως!» «Μην είσαι και τόσο σίγουρη», ψελλίζει ο γελοίος.

14 1 ΕΛΕΝΗ ΔΑΦΝΙΔΗ Γίνομαι πιο κόκκινη από πριν αν υπάρχει τέτοια διαβάθμιση, ανοίγω την τσάντα και αντικρίζω πάνω πάνω μία πετσέτα. Πότε πρόλαβε και την έβαλε εκεί το τέρας του τσίρκου; Την αφήνω με ντροπή πάνω στον πάγκο. «Δεν είστε πλέον ευπρόσδεκτοι στο εστιατόριό μας. Τακτοποιήστε το λογαριασμό σας και φύγετε», με αποτελειώνει ο υπεύθυνος. Ο κλόουν μου κάνει νόημα ότι θ αναλάβει αυτός το λογαριασμό και τον περιμένω καθώς ξεκινά τις ανασκαφές μέσα στις δεκάδες τσέπες του. Στην αρχή βγάζει μερικά πλαστικά λουλούδια, κάποιες μπαλίτσες που κάνουν μπαμ, πολύχρωμα μπαστουνάκια, στυλό που μετατρέπονται σε μαργαρίτες, ένα βαλέ σπαθί, μία ντάμα κούπα, μία χούφτα κομφετί, τα οποία πετάει στον αέρα επιδεικτικά και αυτά σκορπίζονται στο πάτωμα. Πορτοφόλι πουθενά. Ο υπεύθυνος έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του. Τον κοιτάζει με απειλητικές διαθέσεις, χτυπώντας νευρικά το πόδι του στο πάτωμα. Το ίδιο και η σερβιτόρα, η οποία είναι πλέον αναγκασμένη να σκουπίσει το χάος που δημιούργησε ο κλόουν στο πάτωμα. Κάποια λεπτά ψαξίματος αργότερα, στρέφει το βλέμμα σ εμένα, σουφρώνει τα χείλη με παράπονο και σμίγει τα φρύδια σαν να είναι έτοιμος να κλάψει. Βγάζει ένα μαρκαδόρο και ζωγραφίζει ένα δάκρυ στο μάγουλό του. Μήνυμα ελήφθη. Βγάζω το πορτοφόλι και αναλαμβάνω το λογαριασμό. Στην πραγματικότητα το μόνο που θα με ευχαριστούσε θα ήταν να έβγαζα ένα εξάσφαιρο και να το άδειαζα στο κούτελό του. Αργά. «Αν θέλετε να κρατήσετε το τασάκι, το βάζο και την πε-

15 Σ' ΑΓΑΠΩ, ΔΕ Μ' ΑΓΑΠΑΣ 1 τσέτα, θα επιβαρυνθείτε με μία έξτρα χρέωση», μας ενημερώνει. «Θέλουμε!» απαντά ο συνοδός απ την Κόλαση περιχαρής. Του έριξα ένα άγριο βλέμμα που αν ήταν πριόνι, θα τον έκοβε σε είκοσι φέτες. Μαζεύτηκε. Στο δρόμο για την έξοδο περπατούσε με το βήμα του κλόουν. Αυτό που οι φτέρνες είναι ενωμένες, ενώ σε κάθε βήμα έγερνε όλο του το σώμα δεξιά-αριστερά σαν υαλοκαθαριστήρας. Για μια στιγμή πίστεψα ότι η ηλιθιότητά του ήταν απόρροια της αμηχανίας που ένιωθε, αλλά όταν τον είδα να σταματά στην είσοδο κάνοντας υπόκλιση στο κοινό που μας παρακολουθούσε έκπληκτο, βεβαιώθηκα πως αυτός ο άντρας ήταν σίγουρα για το τσίρκο. Εκεί όπου θα έπρεπε να τον κλειδώσουν διά βίου και να του απαγορεύσουν με δικαστική απόφαση οποιαδήποτε επαφή με τον έξω κόσμο. Έφυγα βολίδα για το σπίτι της κολλητής μου. Είχα ήδη τη φράση «Ντροπή σου!» στα χείλη μου και σκόπευα να της την απευθύνω με πολλά κιλά οργής αμέσως μόλις μου άνοιγε την πόρτα. Δεν άργησε ν ανοίξει. Στα χέρια κρατούσε ένα κομμάτι ξύλο και στιγμιαία κόλλα. Το σπίτι της μύριζε ακριβώς όπως και πριν. Σαν φουγάρο. «Φο;» είπα αντικαθιστώντας τη λέξη που προβάριζα σε όλη τη διαδρομή. «Ναι», είπε αδιάφορα και συνέχισε να περιεργάζεται τα σύνεργά της. «Τι έπαθαν τα μαλλιά σου;» ψέλλισα έντρομη μπροστά στο θέαμα μιας σχεδόν καραφλής μένταλιστ. «Άρπαξε η λακ. Τουλάχιστον έμαθα ότι την επόμενη

16 20 ΕΛΕΝΗ ΔΑΦΝΙΔΗ φορά που θα επιχειρήσω κόλπο με φωτιά θα πρέπει να προνοήσω να βρέξω πρώτα τα μαλλιά μου». «Μα δε σου έμειναν και πολλά» «Σιγά. Τρίχες είναι. Θα ξαναφυτρώσουν». «Έκαψες και τα φρύδια σου» συνεχίζω ν αποτιμώ τις ζημιές συντετριμμένη. «Αλήθεια;» λέει και πλησιάζει τον καθρέφτη για να δει το είδωλό της. «Χα! Κοίτα που έχεις δίκιο!» συνεχίζει με το βλέμμα κολλημένο στον εαυτό της. «Ευτυχώς κάηκαν και τα δύο. Ισορροπία!» Επιστρέφει στον μαυρισμένο καναπέ. Εγώ συνεχίζω να την παρατηρώ με το ίδιο σοκ ζωγραφισμένο στα μούτρα που είχα όταν κάθισα για πρώτη φορά στα γόνατα του Άγιου Βασίλη που είχε προσλάβει ο παππούς μου κάποια Πρωτοχρονιά. Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα αυτό το μυθικό πρόσωπο από κοντά και αντιλαμβάνεστε το σοκ που ακολούθησε όταν του τράβηξα τα λευκά γένια και ανακάλυψα από κάτω έναν Κινέζο. Και τα λευκά γένια ψεύτικα και το είδωλό μου Ασιάτης, ήταν πολλά τα πλήγματα που δέχτηκα σε μία και μόνο βραδιά. Καταλαβαίνετε. «Υπάρχουν και χειρότερα», λέει και πιάνει το σβέρκο της με μια έκφραση πόνου. «Κάηκες και στο δέρμα;» ρωτώ πραγματικά ανήσυχη. «Όταν με άρπαξε η φωτιά και κυλιόμουν στον καναπέ για να τη σβήσω, στράβωσε ο αυχένας μου. Κάνε μου λίγο μασάζ στο σβέρκο. Μπορείς;» Σηκώνω τα μανίκια, στέκομαι πίσω της και ξεκινώ να την αναστηλώνω. Είναι ένα ερείπιο και το θεωρώ ευτύχημα που δεν έχει καθόλου συναίσθηση της κατάντιας της. «Πώς πήγε η συνάντηση με τον Νίκο;» «Έκλεψε κάτι τασάκια, έριξε μαχαιροπίρουνα στην

17 Σ' ΑΓΑΠΩ, ΔΕ Μ' ΑΓΑΠΑΣ 21 τσάντα μου, μας έπιασαν, μου ζήτησε στην ψύχρα να του κάτσω, δεν είχε χρήματα να πληρώσει Α! Φορούσε και τη μύτη του κλόουν!» «Ακόμα τα ίδια κάνει; Νόμιζα πως η ψυχοθεραπεία τον είχε βοηθήσει» είπε στρέφοντας το βλέμμα της παρακλητικά προς το μέρος μου, δοκιμάζοντας να σμίξει απογοητευμένη τα ανύπαρκτα φρύδια της. Με τι ψυχή να επιρρίψω ευθύνες σ ένα άτομο που μόλις επιβίωσε από ολοκαύτωμα; Αυτή η βραδιά μου θύμισε το λόγο που είχα πάψει να ψάχνω για μία καινούργια αγάπη, αφού για ακόμα μία φορά επιβεβαιώθηκα πως όταν προσπαθείς να σωθείς απ τη μοναξιά, νιώθεις ακόμα πιο μόνος. Κι όταν αποτυχημένα προσπαθείς να γεμίσεις το κενό που άφησε κάποιος φεύγοντας, το κενό γίνεται ακόμα πιο μεγάλο. Ίσως να μην καταφέρω ποτέ να ξεχάσω τον Νικήτα, πρόβαλε η πιο δυσοίωνη σκέψη μου πίσω απ τα δεκάδες βογγητά της Φο που με κατηύθυναν στον δικό της πόνο: «Λίγο πιο πάνω, λίγο πιο δεξιά, εκεί, εκεί! Αχ, ναι!»

18 Καλοκαίρι 200 Ηπιο δυνατή ανάμνηση των εφηβικών μου ερώτων ακούει στ όνομα Τζίμης. Ένας θεόρατος δεκαπεντάχρονος με απίστευτη τριχοφυΐα και διψήφιο αριθμό σκουλαρικιών, τα οποία ξεφύτρωναν σαν ασημένια ακμή ακόμα και στα πιο επώδυνα σημεία. Εκείνη την εποχή κανένα κορίτσι δεν μπορούσε ν αντισταθεί στη γοητεία του Ατσαλένιου Γίγαντα, όπως τον αποκαλούσαν. Ποια ήμουν εγώ για να το κάνω; Κι έτσι, έξω απ το εφηβικό μου δωμάτιο, πάνω στο πρώτο κλαδί της κερασιάς, μία Κυριακή βράδυ, σκαρφάλωσε ο Τζίμης για να τρυπώσει στο σπίτι. Απ το παράθυρο. Η ιδέα αρχικά μου είχε φανεί ελεεινή, αλλά οι στρατιές των επαναστατικών οιστρογόνων που διέτρεχαν πάνω στα δεκαπέντε μόλις μου χρόνια δημιουργώντας τρίγωνα με την προγεστερόνη και την αρχέγονη ανάγκη πειραματισμού γύρω απ τη διαδικασία διαιώνισης του είδους δε βοήθησαν καθόλου. Κάπως έτσι συγκατένευσα. Εκείνος έφτασε στην ώρα του κι εγώ που τον παρακολουθούσα απ τις γρίλιες παρφουμαρισμένη με δέκα λίτρα White musk προχώρησα στο προσχεδιασμένο σινιάλο: Αναβόσβησα τα φώτα δις. Στη γλώσσα της εφηβικής πα-

Sara Blædel, 2005 Published by arrangement with Nordin Agency AB, Sweden. Φωτογραφίας εξωφύλλου: Masterfile/Visualhellas.gr

Sara Blædel, 2005 Published by arrangement with Nordin Agency AB, Sweden. Φωτογραφίας εξωφύλλου: Masterfile/Visualhellas.gr ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: KALD MIG PRINSESSE Aπό τις Εκδόσεις Lindhardt og Ringhof, Κοπεγχάγη 2005 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Λέγε µε Πριγκίπισσα ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Sara Blædel ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Λύο Καλοβυρνάς ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Tι μπορεί να πάει στραβά...

Tι μπορεί να πάει στραβά... Tι μπορεί να πάει στραβά... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: WEDDING NIGHT Από τις Εκδόσεις Transworld, Λονδίνο 2013 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Νύχτα γάμου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Sophie Kinsella ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έλλη Συλογίδου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Sarah Darer Littman, 2011 φωτογραφίας εξωφύλλου: Stavchansky Yakov/Shutterstock images LLC ΕκδοσΕισ Ψυχογιοσ Α.Ε., Αθήνα 2012

Sarah Darer Littman, 2011 φωτογραφίας εξωφύλλου: Stavchansky Yakov/Shutterstock images LLC ΕκδοσΕισ Ψυχογιοσ Α.Ε., Αθήνα 2012 ΤίΤλοσ πρωτοτύπου: Want to GO PriVate? Από τις Εκδόσεις Scholastic Press, Νέα υόρκη 2011 ΤίΤλοσ βιβλiου: Θέλεις να κάνουμε chat; συγγραφeασ: Sarah Darer Littman mετaφραση: πετρούλα γαβριηλίδου ΕπιμeλΕιΑ

Διαβάστε περισσότερα

TIÔËÏÓ ÐÑÙÔÏÔÕÐÏÕ: THE WARLOCK, THE SECRETS OF THE IMMORTAL NICHOLAS FLAMEL Από τις Εκδόσεις DELACORTE PRESS, Νέα Υόρκη 2011

TIÔËÏÓ ÐÑÙÔÏÔÕÐÏÕ: THE WARLOCK, THE SECRETS OF THE IMMORTAL NICHOLAS FLAMEL Από τις Εκδόσεις DELACORTE PRESS, Νέα Υόρκη 2011 TIÔËÏÓ ÐÑÙÔÏÔÕÐÏÕ: THE WARLOCK, THE SECRETS OF THE IMMORTAL NICHOLAS FLAMEL Από τις Εκδόσεις DELACORTE PRESS, Νέα Υόρκη 2011 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ο Προδότης Τα Μυστικά του Αθάνατου Νίκολας Φλαμέλ ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ:

Διαβάστε περισσότερα

ËÝíá ÌáíôÜ, 2010. Ðñþôç Ýêäïóç: ÌÜéïò 2010, 50.000 áíôßôõðá ÉSBN 978-960-453-715-0

ËÝíá ÌáíôÜ, 2010. Ðñþôç Ýêäïóç: ÌÜéïò 2010, 50.000 áíôßôõðá ÉSBN 978-960-453-715-0 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Το τελευταίο τσιγάρο ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: ËÝíá ÌáíôÜ ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: ííá ÌáñÜíôç ÓÕÍÈÅÓÇ ÅÎÙÖÕËËÏÕ: Κατερίνα ηµοπούλου ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ ΤΙΤΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 20.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 20.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 20.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ιόλη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρία Τζιρίτα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Ηλίας Μασούρης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η νύχτα των γιασεμιών ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Φανή Πανταζή ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Αρετή Κολλάτου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

# $ 1 Μόνο εκείνοι ήξεραν τι σήμαιναν αυτά τα πέντε κλειδιά και πόσο πολύ προσπάθησαν να κλειδώσουν μακριά τους την ευτυχία.

# $ 1 Μόνο εκείνοι ήξεραν τι σήμαιναν αυτά τα πέντε κλειδιά και πόσο πολύ προσπάθησαν να κλειδώσουν μακριά τους την ευτυχία. # $ 1 Μόνο εκείνοι ήξεραν τι σήμαιναν αυτά τα πέντε κλειδιά και πόσο πολύ προσπάθησαν να κλειδώσουν μακριά τους την ευτυχία. # $ 1 ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 80.000 ANTITYΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Τα πέντε κλειδιά ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Liz Kessler, 2009 Εικονογράφησης: Natacha Ledwidge, 2009. Πρώτη έκδοση: Μάιος 2010, 3.000 αντίτυπα ISBN 978-960-453-722-8

Liz Kessler, 2009 Εικονογράφησης: Natacha Ledwidge, 2009. Πρώτη έκδοση: Μάιος 2010, 3.000 αντίτυπα ISBN 978-960-453-722-8 ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: EMILY WINDSNAP AND THE SIREN'S SECRET Από τις Εκδόσεις Orion Children s Books, Λονδίνο 2009 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Έμιλι Γ. και το μυστικό της σειρήνας ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Liz

Διαβάστε περισσότερα

Sara Blædel, 2004 Published by arrangement with Nordin Agency AB, Sweden. Ðñþôç Ýêäïóç: Νοέµβριος 2012 ÉSBN 978-960-496-566-3

Sara Blædel, 2004 Published by arrangement with Nordin Agency AB, Sweden. Ðñþôç Ýêäïóç: Νοέµβριος 2012 ÉSBN 978-960-496-566-3 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: GRØNT STØV Aπό τις Εκδόσεις Lindhardt og Ringhof, Κοπεγχάγη 2004 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Πράσινη σκόνη ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Sara Blædel ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Σωτήρης Σουλιώτης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ηµήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Χρυσηίδα ηµουλίδου, 2013 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Visualhellas.gr. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2013, 50.000 αντίτυπα ÉSBN 978-960-496-980-7

Χρυσηίδα ηµουλίδου, 2013 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Visualhellas.gr. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2013, 50.000 αντίτυπα ÉSBN 978-960-496-980-7 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Το Σπίτι των Σκιών ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Χρυσηίδα ηµουλίδου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Μαρία Μπανούση ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου, Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

Alyson Noël, 2009 All rights reserved. Εικόνας εξωφύλλου: Zen Shui Photography/Veer ΕΚΔοςΕις ΨυΧογιος Α.Ε., Αθήνα 2010

Alyson Noël, 2009 All rights reserved. Εικόνας εξωφύλλου: Zen Shui Photography/Veer ΕΚΔοςΕις ΨυΧογιος Α.Ε., Αθήνα 2010 ΤίΤλος πρωτοτύπου: THE IMMORTAL SERIES: BLUE MOON Από τις Εκδόσεις ST. MARTIN S, Νέα υόρκη 2009 ΤίΤλος βιβλiου: Οι αθάνατοι: γαλάζια σελήνη ςυγγραφeας: Alyson Noël MΕΤAφρΑςη: Ντίνα Καρύδη ΕπιμEλΕιΑ ΔιOρθωςη

Διαβάστε περισσότερα

Anthony Horowitz, 1983, 2005. Ðñþôç Ýêäïóç: ÌÜéïò 2008 ÉSBN 978-960-453-346-6

Anthony Horowitz, 1983, 2005. Ðñþôç Ýêäïóç: ÌÜéïò 2008 ÉSBN 978-960-453-346-6 ÓÅÉÑÁ: ÌÉÊÑÇ ÐÕÎÉÄÁ TIÔËÏÓ ÐÑÙÔÏÔÕÐÏÕ: RAVEN S GATE Aðü ôéò Åêäüóåéò Walker Books, Ëïíäßíï 2005 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Η Πύλη του Γερακιού ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Anthony Horowitz ÌÅÔÁÖÑÁÓÇ: Φωτεινή Μοσχή ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ Copyright 2013 A.N. Triantafyllou Smashwords Edition Διαβάστε επίσης: Επισκέπτης (https://www.smashwords.com/books/view/336379) Ξενοδοχείο

Διαβάστε περισσότερα

Leif G. W. Persson, 2003 Published by agreement with Salomonsson Agency. Φωτογραφίας εξωφύλλου: I.Wellmann/Millennium/Apeiron Photos

Leif G. W. Persson, 2003 Published by agreement with Salomonsson Agency. Φωτογραφίας εξωφύλλου: I.Wellmann/Millennium/Apeiron Photos ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: EN ANNAN TID, ETT ANNAT LIV Aπό τις Εκδόσεις Bonnier Pocket, Στοκχόλµη 2008 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Άλλη εποχή, άλλη ζωή ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Leif G. W. Persson ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Γρηγόρης Ν. Κονδύλης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γιώτα Φώτου, 2014 Εικόνας εξωφύλλου: Μάιρα Στέφου. Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2014 ISBN 978-618-01-0208-6

Γιώτα Φώτου, 2014 Εικόνας εξωφύλλου: Μάιρα Στέφου. Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2014 ISBN 978-618-01-0208-6 ÓÅÉÑÁ: ÌÉÊÑÇ ÐÕÎÉÄÁ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Όταν χάσαμε την Ντόλυ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιώτα Φώτου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα Λαδοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Χωρίς τη μαμά μου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Τζένη Θεοφανοπούλου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Αναστασία Σακελλαρίου ΣΥΝΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζα ρη, 2010. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2010, 20.000 αντίτυπα

Ρένα Ρώσση-Ζα ρη, 2010. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2010, 20.000 αντίτυπα TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Αγαπώ θα πει χάνοµαι ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Κατερίνα Λελούδη ΣΥΝΘΕΣΗ ÅÎÙÖÕËËÏΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ραλλού Ρουχωτά EÊÔÕÐÙÓÇ:

Διαβάστε περισσότερα

Lola Communications, 2011. Ðñþôç Ýêäïóç: Ιούνιος 2011, 2.500 αντίτυπα ÉSBN 978-960-496-178-8

Lola Communications, 2011. Ðñþôç Ýêäïóç: Ιούνιος 2011, 2.500 αντίτυπα ÉSBN 978-960-496-178-8 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: BEFORE I GO TO SLEEP Από τις Εκδόσεις Doubleday, Λονδίνο 2011 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Αµνησία ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Steve Watson ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Γιώργος Μπαρουξής ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Μαρία Σεβαστιάδου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE VIOLETS OF MARCH Από τις Εκδόσεις Plume, Νέα Υόρκη 2011

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE VIOLETS OF MARCH Από τις Εκδόσεις Plume, Νέα Υόρκη 2011 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE VIOLETS OF MARCH Από τις Εκδόσεις Plume, Νέα Υόρκη 2011 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Οι βιολέτες του Μαρτίου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Sarah Jio ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Πηνελόπη Τριαδά ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Έλενα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία εµίρη, 2009. Ðñþôç Ýêäïóç: Ιούνιος 2009, 3.000 αντίτυπα ÉSBN 978-960-453-582-8

Γεωργία εµίρη, 2009. Ðñþôç Ýêäïóç: Ιούνιος 2009, 3.000 αντίτυπα ÉSBN 978-960-453-582-8 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ζητείται επειγόντως γαµπρός ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Γεωργία εµίρη ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ÓÕÍÈÅÓÇ ÅÎÙÖÕËËÏÕ: Ηλίας Μασούρης ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: ÅëÝíç Óôáõñïðïýëïõ EÊÔÕÐÙÓÇ:

Διαβάστε περισσότερα

λένα Μαντά, 2010 εικόνας εξωφύλλου: stockfood/visualphotos.com πρώτη έκδοση: νοέμβριος 2010, 20.000 αντίτυπα ιsbn 978-960-453-900-0

λένα Μαντά, 2010 εικόνας εξωφύλλου: stockfood/visualphotos.com πρώτη έκδοση: νοέμβριος 2010, 20.000 αντίτυπα ιsbn 978-960-453-900-0 τιτλοσ βιβλιου: Δεν μπορεί, θα στρώσει! συγγραφεασ: λένα Μαντά επιμελεια Διορθωση κειμενου: Χρυσούλα τσιρούκη συνθεση εξωφυλλου: γιώργος παζάλος ηλεκτρονικη σελιδοποιηση: ελένη σταυροπούλου εκτυπωση: σταμάτιος

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζα ρη, 2005, 2014 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Allan Jenkins/Trevillon Images/UK

Ρένα Ρώσση-Ζα ρη, 2005, 2014 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Allan Jenkins/Trevillon Images/UK ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο τελευταίος χορός της Σαλώµης ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Κατερίνα Λελούδη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής Πιτσιρίκος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙ ΟΠΟΙΗΣΗ: Ελένη Σταυροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Meg Cabot, 2009 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Michael Frost, 2008. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2013 ÉSBN 978-960-496-790-2

Meg Cabot, 2009 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Michael Frost, 2008. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2013 ÉSBN 978-960-496-790-2 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: BEING NIKKI Από τις Εκδόσεις POINT, Νέα Υόρκη 2009 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Εγώ, η Νίκι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Meg Cabot ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Φωτεινή Μοσχή ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Έλπη Κυργιοπούλου ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χρυσηίδα ηµουλίδου, 2012 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Paranga Images. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2012, 40.000 αντίτυπα ÉSBN 978-960-496-553-3

Χρυσηίδα ηµουλίδου, 2012 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Paranga Images. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2012, 40.000 αντίτυπα ÉSBN 978-960-496-553-3 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Οι τρεις υποσχέσεις ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Χρυσηίδα ηµουλίδου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Μαρία Μπανούση ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου EÊÔÕÐÙÓÇ ÂÉÂËÉÏÄÅÓÉÁ: CPI books Χρυσηίδα ηµουλίδου,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978.

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Πολύκαστρο όπου και εκεί τελείωσε το Γενικό Λύκειο. Απο τα χρόνια της ωρίμανσής του εμφάνισε καλλιτεχνικές ανησυχίες,

Διαβάστε περισσότερα