Τα πανηγύρια του χωριού µου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τα πανηγύρια του χωριού µου"

Transcript

1 Τα πανηγύρια του χωριού µου Τα πανηγύρια τότε (1) είχαν το πραγµατικό τους νόηµα (2). Ο κόσµος τα περίµενε πώς και πώς, να ξεκουραστεί, να καλοπεράσει, να διασκεδάσει. Η καθηµερινή σκληρή δουλειά, το µεροκάµατο, ο αγώνας επιβίωσης, δεν άφηναν κανένα περιθώριο ανάπαυσης. Το πανηγύρι ήταν µια όαση µέσα στην ατέλειωτη έρηµο του καθηµερινού µόχθου. Η συµµετοχή του κόσµου ήταν καθολική. εν έλειπε κανένας. Ακόµα και άνθρωποι, που όλο τον καιρό τους τον περνούσαν δουλεύοντας στην εξοχή, βοσκοί, υλοτόµοι, ρετσινάδες, ξωµάχοι κάθε λογής, τη µέρα του πανηγυριού κατέβαιναν στο χωριό, φόραγαν τα καλά τους και πήγαιναν στην εκκλησιά, ν ανάψουν το κεράκι τους, να κάνουν τον σταυρό τους και να λειτουργηθούν. Οι γυναίκες βρίσκανε την ευκαιρία να στολιστούν, να φορέσουν τα γιορτινά τους, να επιδειχτούν και να καµαρώσουν. Οι άντρες, που είχαν όλο το βάρος της συντήρησης της οικογένειας, ήταν απόλυτα δικαιολογηµένοι και κανένας δεν τους παρεξηγούσε, αν έπιναν κανένα ποτήρι παραπάνω κι έριχναν καµιά βόλτα στη µουσική. Τα παιδιά οργίαζαν στους δρόµους και στην πλατεία του χωριού και ήταν αδύνατο να βρεθεί άνθρωπος να τα συµµαζέψει. Πανηγύριζαν µε τον δικό τους αυθόρµητο τρόπο, παίζοντας, καβγαδίζοντας, φιλιώνοντας. Το πανηγύρι άρχιζε από την παραµονή της γιορτής. Οι δρόµοι του χωριού τόσο µπροστά στην εκκλησιά,όσο και στην Πάνω και στην Κάτω Αγορά,γέµιζαν από µικροπωλητές κάθε λογής, που έστηναν τους πάγκους τους µε τις λάµπες της ασετιλίνης και πουλούσαν τις κάθε λογής πραµάτειες τους : Εικόνες αγίων, φυλαχτά, κοµποσκοίνια, οικιακά σκεύη, υφάσµατα, στολίδια, αρώµατα, γιατροσόφια, παιχνίδια για τα παιδιά και ό, τι άλλο µπορούσε να βάλει ο νους του ανθρώπου. Απαραίτητος βέβαια και πρώτος από οτιδήποτε άλλο ήταν ο πανηγυριώτικος χαλβάς, πτάρια µικρά και µεγάλα µε ζαχαροκούκια,που τον αγόραζαν τα παλικάρια για τις γιαβουκλούδες τους, οι νύφες για τις πεθερές τους και οι µαννάδες για τα παιδιά τους.οι µικροπωλητές χαλούσαν τον κόσµο µε τις φωνές τους : - Λάτη, βρε µουρέλια!αγιασιώτ κου χαλβαδέλ! - Μέλ γλειφιτζουρέλια!πειτναρέλια τσι γατέλια! - Τ ς γριγιάς του µαλλί! Ένα σκαµάτς του ξ λαρέλ! - Φλουγέρης τσι παγιαυλέλια! Κλαίτη, βρε µουρέλια, να σας πάριν οι µάννης σας! Σε άλλους µπάγκους έβλεπες τα τυχερά παιχνίδια, τις ρουλέτες µε τις µπίλιες και τα µαύρα κόκκινα, τους κρίκους,τη σκοποβολή, το «εδώ

2 παπάς εκεί παπάς» και τόσα άλλα,όπου οι αθώοι και απονήρευτοι χωρικοί νόµιζαν πως θα µπορούσαν να κερδίσουν τους ξεσκολισµένους παπατζήδες των πανηγυριών. Το κάθε καφενείο είχε τη µουσική του.στην Κάτω Αγορά τα καφενεία του Βατίστα, του Πατσά, του Σοφού. Και στην Πάνω Αγορά του Μωρού (Χατζηµανωλάκη), του Ταλιάνη (Τσολιά ),του Τέρπανδρου, του Τουλούµη, του Καλού. Σε απόσταση δυο µέτρων το ένα από τα άλλο, συναγωνίζονταν,ωστόσο,σε ποιο η µουσική θα παίξει καλύτερα, ποιο θα έχει και ντιζέζ, σε ποιο η µουσική θα είναι δωρεάν, σε ποιο όχι Έπρεπε να καπαρώσεις τραπέζι από νωρίς, να πάρεις σειρά για τον χορό, αν ήθελες να χορέψεις., για να µην υπάρχουν παρεξηγήσεις και γίνουν καβγάδες και τσακωµοί πάνω στο γλέντι. Οι νοικοκυρές είχαν από νωρίς ετοιµάσει µεζέδες και φαγητά,που θα φέρνανε στην παρέα. Η κάθε νοικοκυρά έπρεπε να κουβαλήσει ταψιά και δίσκους γεµάτους µε ό, τι καλύτερο είχε φτιάξει :Ψητά στον φούρνο, λαδοτύρια, τυρόπιτες, κεφτέδες, κόκκινα αβγά, φρεσκοψηµένα ψωµιά και του πουλιού του γάλα. Τα καφενεία τότε δεν πρόσφεραν µεζέδες και ήταν ζήτηµα αξιοπρέπειας για την κάθε νοικοκυρά να µην υστερήσει από την άλλη σ αυτά που είχε ετοιµάσει. Και βέβαια στα µεγάλα πανηγύρια, όπως και στους γάµους των πλουσίων, δεν έλειπε το παραδοσιακό κισκέτch, που ετοίµαζαν και πλουσιοπάροχα µοίραζαν στους πανηγυριώτες όσοι το είχαν τάµα ή ήθελαν να ακουστεί το όνοµά τους. Αξέχαστα, ανεπανάληπτα, τα πανηγύρια εκείνου του καιρού στο χωριό µου Σηµειώσεις 1. τότε : ο συγγραφέας αναφέρεται στο πρώτο µισό του 20 ου αιώνα. 2. πανηγύρι :Γιορτή για να τιµηθεί η µνήµη κάποιου αγίου (π.χ. ο Άγιος Γεώργιος) ή κάποιο θρησκευτικό γεγονός (π.χ. η γέννηση της Θεοτόκου). Η γιορτή,στην οποία συµµετείχαν οι κάτοικοι της περιοχής,περιλάµβανε διάφορες γιορταστικές εκδηλώσεις,,όπως λιτανεία,ιπποδροµίες,υπαίθρια αγορά (παζάρι),διασκέδαση µε λαϊκούς χορούς και τραγούδια κτλ. Στ ς 8 τ Σταυρού. 8 Σεπτεµβρίου, η γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Γιορτάζει η εκκλησία του χωριού. Ακόµα κι ο εσπότης έρχεται από τη Χώρα να ευλογήσει τους πιστούς κι αυτοί σπεύδουν ευλαβικά να του φιλήσουν το χέρι και να πάρουν την ευλογία του. Αποβραδίς Μέγας Εσπερινός και το πρωί πανηγυρική Λειτουργία. Το µεγαλύτερο πανηγύρι της χρονιάς. Οι χωριανοί το περιµένουν περισσότερο κι απ τη Λαµπρή.

3 Από την παραµονή συρρέουν σ αυτό πανηγυριώτες απ όλα τα γύρω χωριά : Από το Λισβόρι, τον Πολιχνίτο, τη Βρίσα, ακόµα και από τη µακρινή Αγιάσο. Ξέρουν πως οι Βασιλικιώτες κάνουν σπουδαίο πανηγύρι και έρχονται όχι µονάχα για να προσκυνήσουν τη χάρη της Παναγίας, αλλά και για να διασκεδάσουν, να φάνε, να πιούνε και να χορέψουνε. Από νωρίς το απόγευµα οι καφετζήδες έχουν αραδιάσει τα τραπέζια. Οι θέσεις είναι από το πρωί καπαρωµένες, τα καραφάκια το ούζο πάνω στα τραπέζια και οι γυρτές καρέκλες το µαρτυρούν. Οι µουσικοί στη θέση τους δοκιµάζουν τα όργανά τους. Σε λίγο αρχίζουν οι καρσιλαµάδες,οι κ τσοί, οι καλαµατιανοί, οι συρτοί Και σαν φουντώσει ο χορός, αρχίζουν τα «ένα κερ(ν)ά δύοοο», το στιγµιαίο σταµάτηµα για να χαιρετήσουν οι χορευτές αυτόν που τους κερνάει. Και όταν η παρέα που χορεύει δε λέει να καθίσει κάτω, και άλλοι ανυποµονούν πότε θα έρθει η σειρά τους, αρχίζουν οι παρεξηγήσεις και οι µικροκαβγάδες «Φτάν σας πια! Έχιν τσι γοι άλλ σειρά!» και το γλέντι συνεχίζεται µέχρι πρωίας Τ ς Λαµπρουτρίτ ς Το δεύτερο µεγάλο πανηγύρι του χωριού, που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από το προηγούµενο, ήταν το πανηγύρι της Λαµπροτρίτης. Τη µέρα αυτή γιόρταζε το παρεκκλήσι της Αγια - Φωτεινής,στη ρεµατιά µε τις ροδοδάφνες και τις λυγαριές, ανάµεσα στην Κουκτσή και στ Μπιν τ Αλών. εν ξέρω ποια σχέση έχει η Τρίτη της ιακαινισίµου, η Λαµπροτρίτη, µε την Αγία Φωτεινή και γιατί το παρεκκλήσι γιόρταζε τη µέρα αυτή. Αγία Φωτεινή µετονοµάστηκε η Σαµαρείτιδα, µε την οποία κουβέντιασε ο Χριστός δίπλα στο πηγάδι Συχάρ,όταν της ζήτησε νερό να πιει και της µίλησε για το νερό,που όταν το πίνεις δεν ξαναδιψάς Η Αγία Φωτεινή γιορτάζει στις 26 Φεβρουαρίου. ε βρίσκω το λόγο, λοιπόν, σύνδεσης της γιορτής της µε τη Λαµπροτρίτη. Το πανηγύρι της Λαµπροτρίτης γινόταν µέσα στην πασχαλιάτικη ατµόσφαιρα µε το σφάξιµο των αρνιών, τα κόκκινα αβγά, τα αυτοσχέδια πυροτεχνήµατα, τις µυρωδιές και τις ανατριχίλες της Άνοιξης. Είχε πιο χαρούµενο και πιο γιορταστικό χαρακτήρα από το πανηγύρι της 8 Σταυρού. Τη µέρα αυτή οι ερωτευµένες κοπέλες έστελναν στον αγαπηµένο τους κόκκινα αβγά σε µεταξωτό µαντίλι. Κι αυτός γύριζε πίσω το µαντίλι γεµάτο µε πανηγυριώτικο χαλβά. Το πανηγύρι της Αγια- Φωτεινής τα τελευταία χρόνια έχει καταργηθεί. Τη θέση του έχει πάρει το πανηγύρι που γίνεται για να τιµηθεί ο Άγιος Ραφαήλ στο οµώνυµο παρεκκλήσι που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού πνιγµένο στο πράσινο των πεύκων και στις πικροδάφνες.. Όπως

4 είναι γνωστό, η Λαµπροτρίτη είναι η ηµέρα του µαρτυρίου του Αγίου και γιορτάζεται τόσο στο Ιερό Προσκύνηµα στη Θερµή όσο και πανελλαδικά. Πανηγύρι για τον Άγιο Ραφαήλ γίνεται και στις 19 Αυγούστου, ηµέρα που εγκαινιάστηκε το παρεκκλήσι.ο εορτασµός στις 19 Αυγούστου γίνεται µε µεγαλύτερη λαµπρότητα κι επισηµότητα. Το παρεκκλήσι βρίσκεται πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα, που συνδέει το χωριό µε την πρωτεύουσα του νησιού Μυτιλήνη. Υπάρχουν γύρω ανοιχτοί χώροι στάθµευσης των αυτοκινήτων, που διευκολύνουν την προσέλευση πιστών από τα γειτονικά χωριά. Η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου είναι εύκολη και µπορεί ν ακολουθήσει όλο το εκκλησίασµα.συµµετέχουν στον εορτασµό η µπάντα του ήµου,στρατιωτικά τµήµατα για απόδοση τιµών, πολιτικές, στρατιωτικές και δηµοτικές Αρχές,κληρικοί όλων των βαθµών και µεγάλο πλήθος παραθεριστών, που, εκτός των άλλων, σπεύδουν ν απολαύσουν και το παραδοσιακό κισκέτς, που διανέµεται αφειδώς σε όλους. Τελευταία, µε πρωτοβουλία του πολιτιστικού- εξωραϊστικού συλλόγου του χωριού «ο Άγιος Ραφαήλ», δίπλα στο εκκλησάκι έχει διαµορφωθεί ένας µεγάλος χώρος µε καντίνα, πίστα, τραπέζια και καθίσµατα, κατάλληλος για γλέντι και χορό,την παραµονή και ανήµερα της γιορτής. Τ ς Παναγιούδας Λίγο έξω από το χωριό, αφού περάσουµε το Ροδαφνούλ και τις Μαύρες Πέτρες, δεξιά του δρόµου προς τη Μυτιλήνη,βρίσκεται το ξωκκλήσι της Παναγιούδας. Παλιότερα γινόταν εδώ µεγάλο πανηγύρι τη Λαµπροπαρασκευή, ηµέρα της Ζωοδόχου Πηγής, που όλοι την τιµούσαν ως ηµέρα αργίας και λατρείας του Θεού. Ζωοδόχος Πηγή είναι αυτός ( αυτή ) που δέχτηκε µέσα του (της) τη Ζωή. Η ονοµασία αυτή δίνεται ως επίθετο στον τάφο του Χριστού, αλλά και στην Παναγία, που δέχτηκε στα σπλάχνα της την πηγή της Ζωής, τον Ιησού Χριστό. ίνεται επίσης σε ναούς, µοναστήρια και ξωκκλήσια. Στη συγκεκριµένη περίπτωση,λοιπόν, Παναγιούδα είναι η Ζωοδόχος Πηγή, η Παναγία, γι αυτό και ο εορτασµός γίνεται την ηµέρα της Λαµπροπαρασκευής, της Ζωοδόχου Πηγής. Την ηµέρα, λοιπόν, αυτή οι χωριανοί συν γυναιξί και τέκνοις,από το µονοπάτι που έφερνε από τις Μαύρες Πέτρες στις Κορακιές,καβάλα στα στολισµένα µε πολύχρωµα καρπετιά γαϊδουράκια τους, φτάνανε στην Παναγιούδα. Άκουγαν µε κατάνυξη τους εορτάσιµους πασχαλινούς ύµνους, παίρνανε αντίδωρο και τραβούσαν για τα πεύκα, στις Κορακιές, αριστερά και δεξιά από το µονοπάτι απέναντι απ την πηγή µε τις γούρνες, που κείνα τα χρόνια είχε ακόµα άφθονο τρεχούµενο νερό.

5 Έστρωναν τις χρωµατιστές καρπέτες και τις κουρελούδες, έβγαζαν τα φαγητά που είχαν ετοιµάσει και κουβαλούσαν µαζί τους, κόκκινα αβγά, κεφτέδες, πεζτερµέδες και πίτες λογιών -λογιών, κόκκινο κρασί από το κελάρι του σπιτιού και µπόλικη ξεγνοιασιά στην καρδιά. Τα παιδιά κρέµαγαν κούνιες στα πεύκα και οι µεγάλοι άρχιζαν τον χορό που τον συνόδευε το τραγούδι και η ντενεκέδα. Και το γλέντι καλά κρατούσε ως αργά το απόγευµα, που παίρνανε τον δρόµο του γυρισµού για το χωριό. Του Αϊ Γιωργιού στα Μηλαντά Τον Αϊ- Γιώργη τον είχαµε δικό µας άγιο. Του είχαµε µεγάλη εµπιστοσύνη, τον θεωρούσαµε ούτε λίγο ούτε πολύ οικογενειακό µας γιατρό, που έφτανε να του πούµε την αρρώστια µας και να του ζητήσουµε να µας κάνει καλά και ήταν πια σίγουρο πως είχαµε κιόλας γιατρευτεί. Αλλά και για κάθε άλλη αναποδιά και κακοτυχία, για κάθε ανάγκη και επιθυµία µας,αυτόν είχαµε µεσίτη στον Θεό. Τον παρακαλούσαµε ν ακούσει την προσευχή µας, κάναµε το τάµα µας κι από κει και πέρα είχαµε απόλυτη εµπιστοσύνη στη χάρη του. Εµείς είχαµε πια την υποχρέωση να ξεπληρώσουµε το τάµα µας, ένα τουλούµι λάδι, ένα αρνί κουρµπάνι, µια χρυσή καντήλα, να πάει η µάννα στη χάρη του στα Μηλαντά «αξ πόλ τ τσι αλ µαναριά τσι αξάγκουνα δηµέν» (βαδίζοντας ξυπόλητη,µε ξέπλεκα µαλλιά και µε τα χέρια δεµένα οπισθάγκωνα ),για να τον ευχαριστήσει. Η απόσταση από το χωριό στα Μηλαντά, στη χάρη του Αϊ- Γιώργη, δεν ήταν µικρή. Ποδαρόδροµος µιας και περισσότερο ώρας σε δύσβατο χωµατόδροµο. Κι όµως στη γιορτή του Αγίου, στις 23 Απριλίου,δεν έµενε κανένας στο χωριό, µικρός ή µεγάλος, που να µην πάει στο πανηγύρι. Καβάλα σε γαϊδουράκια, σε άλογα ή µουλάρια, όλα στολισµένα µε πολύχρωµα υφαντά, έφταναν προσκυνητές κι από τα γύρω χωριά, το Λισβόρι, τη Βρίσα, τον Πολιχνίτο. Ερχόταν ο καθένας να κάνει το τάµα του, να ευχαριστήσει τον Άγιο, να τον παρακαλέσει για την ανάγκη που είχε ή και απλά να κάνει τον σταυρό του. Και µετά τη λειτουργία ακολουθούσε πλούσιο φαγοπότι στην απέραντη καταπράσινη έκταση, έξω από τον περίβολο του ναού. Παλιότερα έφτιαχναν το παραδοσιακό κισκέτς. Τα τελευταία χρόνια φτιάχνουν µανεστράδα. Οι βοσκοί της περιοχής, τιµώντας τον προστάτη Άγιο τους, µοίραζαν στους προσκυνητές φιλέµατα από τα κοπάδια τους, γάλα, τυρί και µυτζήθρα.

6 Τ ς Αγια- Σουτήρας Στις 6 Αυγούστου, ηµέρα της Μεταµόρφωσης του Σωτήρος, το πανηγύρι γινόταν στο Μοναστήρι. αµάνδριο είναι το όνοµα του µοναστηριού, που η ύπαρξή του χρονολογείται από αιώνες και που παλιότερα βρισκόταν σε µεγάλη άνθιση και οικονοµική ακµή. Σώζονται παλιές τοιχογραφίες µε την πολύ εντυπωσιακή του Αγίου Γεωργίου καβάλα στ άλογό του και την επιγραφή «Άγιος Γιώργης ο Ταχύς».Λειτούργησε χωρίς σπουδαία αποτελέσµατα ως Γηροκοµείο. Τελευταία µια αλλοδαπή µοναχή αποτελούσε τη δύναµή του και εντελώς πρόσφατα δυο νεαροί µοναχοί, µε ζητούµενο το πόσο θα παραµείνουν σ αυτό. Βρίσκεται σε µικρή απόσταση από τα Μηλαντά. Συρρέουν κι εδώ πιστοί από τα γύρω χωριά. Στις καταπράσινες ρεµατιές του µε τα πλατάνια, τις καρυδιές και τα τρεχούµενα νερά, γινόταν άλλοτε µεγάλο γλέντι µε χορούς και τραγούδια µε συνοδεία τοπικών οργάνων. Τη µέρα αυτή οι αµπελουργοί µοίραζαν στον κόσµο από τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς. Τ ς Αγια- Βηλόν ς ( της Αγίας Βερονίκης ) Πώς τώρα η Αγία Βερονίκη έγινε Αγια- Βηλόν δεν είναι δύσκολο να το υποθέσει κανείς. Η Βερονίκη αρχικά έγινε Βερόν και επειδή αυτό δε σήµαινε τίποτα,ενώ η Βελόνη είναι κάτι το γνωστό, το Βερόν έγινε Βηλόν. Όπως ακριβώς και το Κλεονίκη έγινε Κλεγόν και τελικά Κληγόν, όνοµα υπαρκτό στο χωριό µας. Για την Αγία Βερονίκη υπάρχουν δυο παραδόσεις : Κατά την επικρατέστερη και περισσότερο γνωστή, η Βερονίκη ήταν η γυναίκα εκείνη που σκούπισε µε το µαντίλι της κεφαλής της το µατωµένο πρόσωπο του Θεανθρώπου, καθώς Αυτός πορευόταν µε τον σταυρό του µαρτυρίου στον ώµο του για τον Γολγοθά. Η παράδοση αναφέρει πως το πρόσωπο του Ιησού µε θεϊκή επενέργεια αποτυπώθηκε, όπως ήταν εκείνη τη στιγµή, επάνω στο Ιερό Μανδήλιο. Σύµφωνα µε την άλλη παράδοση η Βερονίκη ήταν η αιµορροούσα γυναίκα, την οποία θεράπευσε ο Χριστός ( Μάρκ. Ε, 25-34,Ματθ.Θ,20-22 ) : ώδεκα χρόνια αιµορραγούσε,ξόδεψε ό, τι είχε και δεν είχε στους γιατρούς, αλλά κάθε µέρα πήγαινε απ το κακό στο χειρότερο. Είχε ακούσει για τα θαύµατα του Χριστού και µια µέρα που Εκείνος περνούσε από τον τόπο της έτρεξε µέσα στο πλήθος, που Τον ακολουθούσε κι ακούµπησε το κράσπεδο του ιµατίου Του, πιστεύοντας πως αυτό και µόνο αρκούσε,για να γίνει καλά. Την ίδια στιγµή η αιµορραγία σταµάτησε και ο Χριστός,που αντιλήφθηκε την πράξη της,

7 της είπε : Κόρη µου, η πίστη σου σε έσωσε. Πήγαινε στο καλό και να είσαι υγιής.! Το εξωκκλήσι της Αγια- Βελόνης (Βερονίκης) βρίσκεται στον οικισµό της Αχλαδερής, που µέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 80 υπαγόταν στην κοινότητα Βασιλικών. Τα τελευταία χρόνια το εκκλησάκι ανακαινίστηκε και σήµερα είναι αληθινό στολίδι µέσα στο καταπράσινο πευκοδάσος. Γιορτάζει στις 12 Ιουλίου. Ο δρόµος που έφερνε από τα Βασιλικά στην Αχλαδερή περνούσε και τότε, όπως και τώρα, µέσα από το δάσος. Μόνο που παλιά ήταν ένας δύσβατος χωµατόδροµος, που µόνο γαϊδουράκια, µουλάρια και κάρα τον περνούσαν. Οι προσκυνητές από τα Βασιλικά ξεκινούσαν από το απόγευµα της προηγούµενης µέρας, για να φτάσουν αργά το βράδυ στο εκκλησάκι, να ξενυχτίσουν εκεί και το πρωί να βρεθούν στη λειτουργία. Πολλοί προτιµούσαν τον παραλιακό δρόµο από τον Άγιο Παύλο στην Αχλαδερή. Κι εδώ, όπως και στ άλλα πανηγύρια σε εξωκκλήσια του χωριού, µετά τη λειτουργία ακολουθούσε διασκέδαση µε χορούς και τραγούδια στην αµόλυντη ακόµα φύση. Του Άγιου Λια ( του Προφήτη Ηλία ) Το ξωκκλήσι του Αϊ Λια βρίσκεται στην κορυφή του οµώνυµου λόφου,λίγες εκατοντάδες µέτρα δυτικά από το χωριό µας. Ένα πολύ ανηφορικό και δύσβατο µονοπάτι οδηγεί σ αυτό. Για τον λόγο αυτό λίγοι ήταν και οι προσκυνητές τη µέρα της γιορτής,στις 20 Ιουλίου. Ανέβαιναν να προσκυνήσουν όσοι άντεχαν στη δύσκολη ανάβαση. Αυτοί είχαν τη µεγάλη αποζηµίωση ν απολάψουν τη µοναδική θέα απ την κορφή του λόφου: Ανατολικά τα Βασιλικά, χτισµένα αµφιθεατρικά στη πλαγιά της λοφοσειράς από τον Κούκο µέχρι την Αµδάρα, δυτικά ο Πολιχνίτος, η Σκάλα και η Νυφίδα, βόρεια ο Κάµπος και λίγο πιο πέρα ο κόλπος της Καλλονής µε τα γύρω χωριά., και νότια, ως που φτάνει το µάτι, το καταπράσινο δάσος και οι ελαιώνες. Τότε που τα ρολόγια στα χωριά ήταν ακόµα λιγοστά, ξεχωρίζαµε το πρωί, το µεσηµέρι,το απόγευµα και το βράδυ από τη θέση του ήλιου στον ουρανό: Το πρωί ξεµύτιζε πίσω από τον Έλ µπο και το ηλιοβασίλεµα χανόταν πίσω από τον Αϊ Λια. Τη µέρα του Αϊ Λια, µετά τη λειτουργία, τα παιδιά ξεχύνονταν στις συκιές της περιοχής να βρούν τα πρώτα σύκα του καλοκαιριού.

8 Του Αϊ Στράτ γου Αϊ Στράτ γους, Άγιος Στρατηγός, είναι ο Ταξιάρχης, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ. Η γιορτή του Αγίου κανονικά είναι στις 8 Νοεµβρίου, ηµέρα των Παµµεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ. Το οµώνυµο εκκλησάκι όµως, λίγο πιο πάνω από την Κάτω Αγορά, δεν ξέρω για ποιο λόγο γιόρταζε τη δεύτερη µέρα της Λαµπρής, τη Λαµπροδευτέρα. Η ευτέρα πάντως θεωρείται µέρα του Ταξιάρχη και στο µεγάλο προσκύνηµά του, στον Μανταµάδο. Τη µέρα αυτή το λάβαρο της Ανάστασης µεταφερόταν µε ποµπή στο εκκλησάκι και ακολουθούσε πανηγυρική λειτουργία. Σήµερα το εκκλησάκι έχει ανακαινιστεί και ο χώρος που το περιβάλλει έχει διαµορφωθεί.παλιά ο χώρος ήταν αδιαµόρφωτος, γεµάτος βράχια (πλάκες).εκεί,το βράδυ της Λαµπροδευτέρας, στηνόταν τρικούβερτος χορός µε τη συνοδεία του απαραίτητου ντενεκέ. Ήταν παλιά τα πανηγύρια όαση στην έρηµο του καθηµερινού µόχθου. Ο κόσµος χαιρόταν, γιόρταζε, πανηγύριζε. Σήµερα όλα γίνονται από συνήθεια. Τα αγαθά περίσσεψαν. Η ευτυχία λιγόστεψε.

ΙΟ Η Κυκλαδίτικη μαγεία

ΙΟ Η Κυκλαδίτικη μαγεία ΙΟ Η Κυκλαδίτικη μαγεία Αν έχετε ακούσει να σας μιλούν για την κυκλαδίτικη μαγεία, θα τη βρείτε οπωσδήπ καθώς θα ανηφορίζετε μέσα στα γραφικά στενοσόκακα της Φώρας για να φτ λόφου με τις κάτασπρες εκκλησούλες.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΠΕΡ ΙΚΗΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΙΗΓΗΜΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΠΕΡ ΙΚΗΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΙΗΓΗΜΑ ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΠΕΡ ΙΚΗΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΙΗΓΗΜΑ Θεσσαλονίκη, Νοέµβρης 2004 2 Φωτογραφία εξωφύλλου: Οικογενειακό αρχείο Επιµέλεια κειµένου: Θεανώ και Στέλλα Περδίκη Γραφικά: Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

Τα Μηλαντά και όχι τα Μελαντά

Τα Μηλαντά και όχι τα Μελαντά Τα Μηλαντά και όχι τα Μελαντά Η νονά µου ήταν πια µεγαλοκοπέλα,που είχε περάσει από καιρό τα τριάντα κι όδευε ολοταχώς για τα σαράντα, αλλά νυµφίος δε φαινόταν στο βάθος του ορίζοντα. Και δεν ήταν µόνο

Διαβάστε περισσότερα

( Ηθη και έθιµα ) Η «ειρεσιώνη» και το «ρουµάνι»

( Ηθη και έθιµα ) Η «ειρεσιώνη» και το «ρουµάνι» ( Ηθη και έθιµα ) Η «ειρεσιώνη» και το «ρουµάνι» Στη ζωοφόρο του Αϊ Λευτέρη, παλιάς εκκλησιάς δίπλα στη Μητρόπολη της Αθήνας, υπάρχει ανάµεσα σε άλλες και η παράσταση ενός παιδιού από τα προχριστιανικά

Διαβάστε περισσότερα

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κύριο Κουνελάκη Μιχάλη γνωστό ως Κουνέλη 12-2-99. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά

Συνέντευξη με τον κύριο Κουνελάκη Μιχάλη γνωστό ως Κουνέλη 12-2-99. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Συνέντευξη με τον κύριο Κουνελάκη Μιχάλη γνωστό ως Κουνέλη 12-2-99 ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Ερ. Κύριε Κουνέλη θα μας πείτε πότε ξεκινήσατε μουσική και με ποιο όργανο; Απ. Εγώ άρχισα το 1935 με 36, ήμουνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ

ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ (ΣΑΝ ΤΟ ΠΛΙ) Του Παναγιώτη Κοµίλη του ηµητρίου Αθηνα 2012 Τα πρωτότυπα κείµενα του Π.. Κοµίλη, που τα συνέγραψε τη δεκαετία του 90, δακτυλογραφήθηκαν σε υπολογιστή από τη Μελποµένη

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά

Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Κύριε Γιώργο, γεννηθήκατε στο Καβούσι στην Ιεράπετρα; Ναι. Εκεί στο χωριό σας, μάλλον στην οικογένειά σας, υπήρχανε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ. (Σύντομο λυσάρι για τους μικρούς μας φίλους) Οδός Αγίας Βαρβάρας

ΟΔΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ. (Σύντομο λυσάρι για τους μικρούς μας φίλους) Οδός Αγίας Βαρβάρας ΟΔΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ (Σύντομο λυσάρι για τους μικρούς μας φίλους) Οδός Αγίας Βαρβάρας Εδώ βρίσκεται η εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας. Γιορτάζει στις 4 Δεκεμβρίου,

Διαβάστε περισσότερα

2. Ρουμλουκιώτικα αντέτια (ήθη και έθιμα) για διάφορες γιορτές του χρόνου. 2.1. Άγιος Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου)

2. Ρουμλουκιώτικα αντέτια (ήθη και έθιμα) για διάφορες γιορτές του χρόνου. 2.1. Άγιος Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου) 2. Ρουμλουκιώτικα αντέτια (ήθη και έθιμα) για διάφορες γιορτές του χρόνου 2.1. Άγιος Νικόλαος (6 Δεκεμβρίου) Ο Άγιος Νικόλαος, ο εν Μύροις ως προστάτης των θαλασσινών είχε τιμητική θέση στο εορτολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Οι πράξεις είναι εκείνες που καθορίζουν το αποτέλεσµα

Οι πράξεις είναι εκείνες που καθορίζουν το αποτέλεσµα TELIKES SELIDES 21-04-15 14:59 ÂÏ 1 ΠΑΣΧΑ 2015 σ12-13 Αγάθη και Βαλεντίνη Ράντη Οι πράξεις είναι εκείνες που καθορίζουν το αποτέλεσµα σ22-23 Ο Σταµάτης Μαλέλης µιλάει για το στίγµα της σ58-59 κατάθλιψης

Διαβάστε περισσότερα

Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Λευκάδα

Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Λευκάδα Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Λευκάδα Του Γιάννη Ζαμπέλη Πρώτη δημοσίευση: εβδομαδιαία εφημερίδα «Τα Νέα της Λευκάδας» (Πάσχα 2005) Εισαγωγικό σημείωμα α μέρους Η εβδομάδα πριν το Πάσχα ονομάστηκε Μεγάλη από τους

Διαβάστε περισσότερα

Καλό Φθινόπωρο ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΙΧΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ. Έτος 28ο Αρ. φύλλου 105 Ιούλιος - Σεπτέµβριος 2013 Μελίσσου 9, 116 35 Αθήνα

Καλό Φθινόπωρο ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΙΧΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ. Έτος 28ο Αρ. φύλλου 105 Ιούλιος - Σεπτέµβριος 2013 Μελίσσου 9, 116 35 Αθήνα Τειχιώτικα Έτος 28ο Αρ. φύλλου 105 Ιούλιος - Σεπτέµβριος 2013 Μελίσσου 9, 116 35 Αθήνα ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΙΧΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ Κλειστό - αρ. αδ. 54/09 ΚΩΔΙΚΟΣ: 018407 Καλό Φθινόπωρο Τειχιώτικα ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τα σημάδια του χρόνου

Τα σημάδια του χρόνου AΣHM. ΦΩTHΛA & ΛEΩΦ. AΛEΞANΔPAΣ, AΘHNA 114 73 ΔIEYΘYNΣH EΦHMEPIΔAΣ: AΓIAΣ BAPBAPAΣ 64 THNOΣ 84200 ETOΣ 8ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2007 AP. ΦYΛΛOY 31 Επισκευή στο καμπαναριό της Ενορίας μας

Διαβάστε περισσότερα

Στο καθιερωμένο προσκύνημα στην Παναγίτσα

Στο καθιερωμένο προσκύνημα στην Παναγίτσα 1 www.nedamessinias.gr Ιδρυτής - Εκδότης Σύλλογος των Απανταχού Νεδαίων ο ΠΑΝ Έτος 28 Αρ. Φύλλου 53 2o Eξάμηνο Έτους 2014 Καπανέως 4-6, Κολωνός, 10444, τηλ./φάξ: 210 5151407 Υπεύθυνη Έκδοσης: Αλίκη Αργυριάδου-Τσιοπελάκου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΡΟΥΜΠΕΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΡΟΥΜΠΕΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΡΟΥΜΠΕΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ Ήταν κάποτε σε μια μακρινή χώρα ένας πολύ πλούσιος βασιλιάς. Είχε τόση μεγάλη περιουσία που θα μπορούσαν να ζήσουν πολλές γενιές πλουσιοπάροχα. Ο βασιλιάς

Διαβάστε περισσότερα

Σωκράτης Μαντζουράνης

Σωκράτης Μαντζουράνης Σωκράτης Μαντζουράνης Τούτο το παραμύθι δεν είναι παρά μια ευχή και μια ελπίδα. Μια ευχή του παππού, μιας γενιάς που φεύγει, στο εγγόνι του, σε μια γενιά που τώρα έρχεται στη ζωή, να παλέψει να φτιάξει

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους

Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους Επιστολή ορθόδοξου χριστιανού προς τους αδελφούς μας Ινδιάνους http://o-nekros.blogspot.com/2010/09/blog-post_9502.html Απόψε, στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, είδα στην τηλεόραση ένα ντοκιμανταίρ, που παρουσίαζε

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Το χωριό στα Φηρά... 5 Το χωριό στο Φηροστεφάνι... 6 Το χωριό στο Ημεροβίγλι... 7 Το χωριό Καρτεράδος... 8 Η περιοχή στην Παραλία Καρτεράδου...

Διαβάστε περισσότερα

Τα Νέα του Βρυσοχωρίου

Τα Νέα του Βρυσοχωρίου CMYK www.mosv.gr nea@mosv.gr Τα Νέα του Βρυσοχωρίου ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΡΥΣΟΧΩΡΙΟΥ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Αρ. Φύλλου

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΊΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ Νέα Μαγνησίας (Ιωνία) Θεσσαλονίκης Και Της ξενιτιάς (Αυστραλίας) *************

ΛΑΊΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ Νέα Μαγνησίας (Ιωνία) Θεσσαλονίκης Και Της ξενιτιάς (Αυστραλίας) ************* 1 Τάσος Κολοκοτρώνης 1948 ΛΑΊΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΟΥ Νέα Μαγνησίας (Ιωνία) Θεσσαλονίκης Και Της ξενιτιάς (Αυστραλίας) ************* Τάσος Κολοκοτρώνης 2008 Μελβούρνη 2009 2 Προλεγόμενα Καθώς πέρασαν

Διαβάστε περισσότερα

τον φρόντιζε με προσοχή, αλλά, όταν ήρθε η γυναίκα του στο σπίτι, άφησε την ίδια να αναλάβει τη διαμόρφωσή του. Σύντομα, ο κήπος γέμισε

τον φρόντιζε με προσοχή, αλλά, όταν ήρθε η γυναίκα του στο σπίτι, άφησε την ίδια να αναλάβει τη διαμόρφωσή του. Σύντομα, ο κήπος γέμισε ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ο Γιώργης σηκώθηκε αξημέρωτα. Μια ανησυχία τον βάραινε όλο το βράδυ και στριφογύριζε στο κρεβάτι του. Κατά τις πέντε το πρωί αναστέναξε βαριά, δεν είχε νόημα να προσπαθεί να κοιμηθεί πλέον.

Διαβάστε περισσότερα

2. Να συμπληρώσετε τα κενά με το γράμμα ε με τόνο ή χωρίς τόνο να

2. Να συμπληρώσετε τα κενά με το γράμμα ε με τόνο ή χωρίς τόνο να 1 ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΜΟΤΙΚΟΥ 1 η ενότητα ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ, ΟΙ ΣΥΛΛΑΒΕΣ 1. Να συμπληρώσετε τα κενά με το γράμμα α με τόνο ή χωρίς τόνο να διαβάσετε με φωνή τις λέξεις που σχηματίζονται και να τις

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2012, 2.000 αντίτυπα ISBN 978-960-496-559-5

Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2012, 2.000 αντίτυπα ISBN 978-960-496-559-5 M Y Θ Ι Σ Τ Ο Ρ Η Μ Α ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: OTEL BRUNI Από τις Εκδόσεις MONDADORI, Μιλάνο 2011 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ξενοδοχείο Μπρούνι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Valerio Massimo Manfredi ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Άμπυ Ραΐκου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΥΚΑΔΑ Θρησκευτικοί Προορισμοί

ΛΕΥΚΑΔΑ Θρησκευτικοί Προορισμοί ΛΕΥΚΑΔΑ Θρησκευτικοί Προορισμοί Προσκύνημα στους Ναούς και τις Μονές της Λευκάδας ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ email: tourismos@lefkada.gr www.lefkada.gr 1 ΕΥΡΩΠΗ - ΕΛΛΑΔΑ ΙΤΑΛΙΑ για Πρίντεζι για Ανκόνα

Διαβάστε περισσότερα

Αλφαβητική σειρά. Ασκήσεις. π.χ. αρχίζω, βόδι, γάτα, δάσος

Αλφαβητική σειρά. Ασκήσεις. π.χ. αρχίζω, βόδι, γάτα, δάσος 0 Ενότητα 1 Ένα ακόμα σκαλί Ο Σεπτέμβρης Αλφαβητική σειρά Στα λεξικά, στις εγκυκλοπαίδειες, στις ατζέντες, στους καταλόγους κ.α. οι λέξεις δε γράφονται τυχαία αλλά κατ αλφαβητική σειρά. Πρώτα γράφονται

Διαβάστε περισσότερα

ONOΣTAΛΓOΣ. και την γαλοπούλα, να πιουν και κανένα κρασάκι. Μέσα σε κλίμα οικογενειακό γεμάτο αγάπη να ευχηθούν τα «Χρόνια Πολλά».

ONOΣTAΛΓOΣ. και την γαλοπούλα, να πιουν και κανένα κρασάκι. Μέσα σε κλίμα οικογενειακό γεμάτο αγάπη να ευχηθούν τα «Χρόνια Πολλά». Κωδικός: 7473 5262 ONOΣTAΛΓOΣ OPΓANO EΠIKOINΩNIAΣ ΤΩΝ MEΛΩN TOY ΠOΛITIΣTIKOY & EΞΩPAΪΣTIKOY ΣYΛΛOΓOY TPOBATOY AΓPAΦΩN EYPYTANIAΣ Xρόνος 29ος Aρ. φύλ λου 122 Oκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2009 Γραφεία:

Διαβάστε περισσότερα

Χρυσηίδα Δημουλίδου, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Stephen Carroll/Trevillion Images, Altin Osmanaj/123 rf.com. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

Χρυσηίδα Δημουλίδου, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Stephen Carroll/Trevillion Images, Altin Osmanaj/123 rf.com. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το κελάρι της ντροπής ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Χρυσηίδα Δημουλίδου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Μαρία Μπανούση ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Χρυσηίδα

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφοι έµπνευσης. (Οι αστερίσκοι στο πλάι των επικεφαλίδων υποδεικνύουν τον βαθµό δυσκολίας του κάθε γρίφου)

Γρίφοι έµπνευσης. (Οι αστερίσκοι στο πλάι των επικεφαλίδων υποδεικνύουν τον βαθµό δυσκολίας του κάθε γρίφου) Γρίφοι έµπνευσης (Οι αστερίσκοι στο πλάι των επικεφαλίδων υποδεικνύουν τον βαθµό δυσκολίας του κάθε γρίφου) Γρίφος 1"Η βουτιά της πάπιας"(*) Μέσα σε µια λίµνη κολυµπάει µια πάπια, πάνω στην ουρά της κάθεται

Διαβάστε περισσότερα