ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ 2011

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ 2011"

Transcript

1 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ 2011 Σκοπός Οι Πρόσφυγες κι Εμείς Αυτό το κεφάλαιο σκοπό έχει να υπενθυμίσει σε όλους τους εθελοντές μας που εργάζονται με τους πρόσφυγες τον κατάλληλο τρόπο συμπεριφοράς και ένδυσης. Επιθυμία μας είναι να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα της κουλτούρας των προσφύγων και να αποφεύγουμε να τους προσβάλουμε. Ντύσιμο Ντυθείτε σεμνά και με κατάλληλα ρούχα. Όσο λιγότερο δέρμα φαίνεται, τόσο το καλύτερο. Γυναίκες: Μη φοράτε μίνι φούστες, σόρτς, μπλούζες εξώπλατες, αμάνικες ή με βαθύ ντεκολτέ, ή κοντά φορέματα. ΟΙ ΦΟΥΣΤΕΣ, ΤΑ ΦΟΡΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΡΘΙΕΣ Ή ΟΤΑΝ ΚΑΘΕΣΤΕ. Αν το παντελόνι σας είναι φθαρμένο ή στενό, φορέστε ένα μακρύ ΦΑΡΔΥ πουκάμισο, φούτερ ή μακό μπλουζάκι που θα καλύπτει τα οπίσθια. ΑΝ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΥΕΤΕ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ. Κυρίες και δεσποινίδες, όταν ντύνεστε για να έρθετε στο Κέντρο, δεν πρέπει η σκέψη σας να είναι μόνο το να κρύψετε από τα μάτια των ανδρών το σχήμα του σώματός σας, αλλά να σκέπτεστε και την αντίδραση των γυναικών που θα γνωρίσετε, των οποίων τα μωρά θα κρατάτε στην αγκαλιά σας, κτλ. Θέλουμε αυτές οι γυναίκες να μας βλέπουν και να σκέφτονται: «Αυτή μοιάζει με άνθρωπο που θα μπορούσα να καλέσω στο σπίτι μου, κάποια που δεν θα τραβούσε επάνω της την προσοχή του άντρα μου, κάποια που θα μπορούσαν οι φίλες μου να με δουν μαζί της χωρίς με ντροπιάζει, κάποια που θα μου άρεσε να διδάξει τα παιδιά μου, κάποια που δίνει αξία στη σεμνότητα, κάποια που η πίστη της την οδηγεί να εκτιμά την ηθική.» κτλ.

2 Πιθανόν να δείτε κάποιες εξαιρέσεις αυτών των οδηγιών ανάμεσα στους πρόσφυγες, αλλά αν εμείς κάνουμε κάποιο λάθος, καλύτερα αυτό να είναι επειδή ακολουθήσαμε πιο συντηρητικές αρχές. Μερικές πρακτικές οδηγίες: 1. Η τουαλέτα των γυναικών εξυπηρετεί το προσωπικό (και τους εθελοντές). Το κλειδί βρίσκεται στο καλαθάκι πάνω στον πάγκο της κουζίνας. 2. Πουθενά στο κέντρο δεν αφήνουμε ούτε για μια στιγμή πολύτιμα αντικείμενα, τσάντες, πορτοφόλια, εκτός από το γραφείο προσωπικού, το οποίο κλειδώνει. 3. Παρακαλούμε, πάρτε μαζί σας, καθώς φεύγετε, περιοδικά και σελιδοδείκτες των Χεριών Βοήθειας. Βοήθεια Μην υπόσχεσθε στους πρόσφυγες κανενός είδους βοήθεια (ρουχισμό, μπάνιο, φαγητό, στέγη, κλπ.) Αν σας ζητήσουν βοήθεια, πέστε τους ειλικρινά ότι λυπάστε που δεν μπορείτε να τους βοηθήσετε και εξηγήστε τους το ισχύον σύστημα παροχής φαγητού, μπάνιου, ρουχισμού (αν δεν γνωρίζετε ποιο είναι το ισχύον σύστημα, παρακαλούμε να ρωτήσετε κάποιον από το προσωπικό). Εξηγήστε τους ότι πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε όλους, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα, και πάλι πέστε τους ειλικρινά πόσο λυπάστε. Παρακαλούμε ενημερώστε κάποιον από το προσωπικό όταν παρατηρήσετε κάποια συγκεκριμένη ανάγκη ώστε, αν μπορούμε, να βοηθήσουμε εκείνο το άτομο ή τα άτομα. ΜΗ ΔΙΝΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΔΩ. Τελικά αυτό θα κάνει μεγαλύτερο κακό απ ότι καλό. Συζήτηση Πιάστε μια φιλική συζήτηση με τους ανθρώπους. Ρωτήστε τους από πού έρχονται, πότε έφυγαν από τη χώρα τους, για ποιο λόγο έφυγαν, πόσο καιρό βρίσκονται στην Αθήνα, κλπ. Ρωτήστε τους για τις οικογένειές τους, το επάγγελμά τους, πού πηγαίνουν, κλπ. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα σχετικό ερωτηματολόγιο που διαθέτουμε σε διάφορες γλώσσες). Μην εμπλέκεστε σε πολιτικές συζητήσεις, μη θίγετε πολιτικά θέματα και, αν κάποιος άλλος το κάνει, ευγενικά στρέψτε τη συζήτηση στο Ευαγγέλιο ή σε κάτι άλλο. Μη διστάσετε να συμμεριστείτε προφορικά το ευαγγέλιο με τους πρόσφυγες - πολλοί απ αυτούς έχουν περιέργεια και είναι ανοιχτοί.

3 Μη γίνεστε πιεστικοί όσον αφορά τον συμμερισμό του Ευαγγελίου. Μην πιέζετε τους ανθρώπους. Όταν μιλάτε με Μουσουλμάνους, μην τους κάνετε να αισθάνονται υποχρεωμένοι να προσευχηθούν αμέσως μόλις ακούσουν το Ευαγγέλιο για πρώτη φορά. Μην ξεκινήσετε την κουβέντα αναφερόμενοι στον Ιησού Χριστό ως Υιό του Θεού, γιατί μπορεί να τους προσβάλετε και να χάσετε τη προσοχή τους από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συζήτησης. Ξεκινήστε αναφερόμενοι στον Ιησού ως τον Αμνό του Θεού, ή ως τη Θυσία, ή τον Μεσσία. Δώστε την ομολογία σας, βοηθείστε τους να καταλάβουν ότι οι Χριστιανοί πιστεύουν σε ΕΝΑΝ ΘΕΟ, κλπ. Ολοκληρώστε τη συζήτηση λέγοντας ότι ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού. Να προσεύχεστε για τα άτομα που συναντάτε ή υπηρετείτε, μαζί τους ή/και μόνοι σας. Συμπεριφορά Μπορείτε να εκφράσετε προς όλους τους πρόσφυγες με τον τόνο της φωνής ή/και με την έκφραση του προσώπου σας την αγάπη του Θεού. Η χειρονομία όπου ο αντίχειρας δείχνει προς τα επάνω και τα υπόλοιπα δάχτυλα είναι σφιγμένα σε γροθιά είναι προσβλητική για πολλούς Ιρανούς/Πέρσες. Μην παρατείνετε την οπτική ή φυσική επαφή με πρόσφυγες του αντίθετου φύλου. Οι άντρες θα πρέπει να επικεντρώνονται στην επικοινωνία με άντρες, και οι γυναίκες στην επικοινωνία με γυναίκες. Ο Διαχωρισμός των Φύλων Ο τρόπος που φέρεται μια γυναίκα είναι πολύ σημαντικός στην κουλτούρα των χωρών της Ανατολής. Το καλό ή το κακό όνομα ολόκληρης της οικογένειας βασίζεται στη συμπεριφορά των γυναικών μέσα σε αυτήν την οικογένεια. Ο διαχωρισμός ανδρών και γυναικών και η απόσταση που κρατούν μεταξύ τους είναι πολύ πιο ευδιάκριτες στην κουλτούρα της Ανατολής. Οποιοσδήποτε περάσει αυτή τη διαχωριστική γραμμή μπορεί να θεωρηθεί άσεμνος ή, ενδεχομένως, ανήθικος. Παραδείγματα: Στα σπιτικά της Μέσης Ανατολής, το να τρώνε οι άντρες και οι γυναίκες σε ξεχωριστά δωμάτια, ειδικά όταν έχουν επισκέπτες, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Γενικά, μια γυναίκα ποτέ δεν θα μείνει μόνη της με έναν άντρα ο οποίος δεν είναι συγγενής της. Ακόμα και σε κάποιες εκκλησίες στον Αραβικό Κόσμο, οι άντρες διαχωρίζονται από τις γυναίκες.

4 Θα προσέξετε ότι κατά τη διάρκεια των γευμάτων οι μη-ευρωπαίες γυναίκες έχουν την τάση να μαζεύονται όλες μαζί σε μια γωνία του δωματίου, μακριά από τους άντρες. Οι παντρεμένοι, άντρες και γυναίκες, καθώς και τα παιδιά, συχνά αναφέρονται στα άτομα του αντίθετου φύλου όχι με το όνομά τους αλλά ως «ο πατέρας του τάδε». Για παράδειγμα λένε: «ο Αμπου Γιουσέφ (δηλαδή, ο πατέρας του Γιουσέφ) είπε» Με αυτό τον τρόπο φροντίζουν να μην εκφράζονται με υπερβολική οικειότητα σε άτομα του αντίθετου φύλου. Σε κοινωνικές εκδηλώσεις τα άτομα αλλάζουν συχνά θέση, καθώς προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους νεοφερμένους και συνάμα να αποφύγουν την ανάμιξη των δύο φύλων, θυμίζοντας λίγο το παιχνίδι των μουσικών καρεκλών! Παραδείγματα για το πώς να αποφύγετε να θεωρηθείτε ότι έχετε άπρεπη συμπεριφορά Αποφύγετε παρατεταμένη οπτική ή φυσική επαφή με άτομα του αντίθετου φύλου. Στο Δυτικό πολιτισμό, η οπτική επαφή εκτιμάται σαν ένδειξη ενδιαφέροντος γι αυτό που σας λέει κάποιος και σαν ένδειξη αξιοπιστίας. Στον Ανατολικό πολιτισμό, υπονοεί ένα τελείως άλλου τύπου ενδιαφέρον! Αυτό που για μας είναι αγένεια, για κάποιους άλλους είναι απλώς η σωστή συμπεριφορά. Είναι τελείως θεμιτό για μια γυναίκα να μην ανοίξει την πόρτα της σε έναν άντρα, αν ο σύζυγός της λείπει από το σπίτι. Έτσι, λοιπόν, αν κάποιος άντρας προσπαθήσει να σας πιάσει κουβέντα μέσα στο Κέντρο, θα θέλαμε να απομακρυνθείτε από αυτόν. Εσείς, άντρες, να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και να είσαστε έτοιμοι να βγάλετε τις συνεργάτιδές σας από τη δύσκολη θέση, σπεύδοντας να αναλάβετε εσείς τη συνέχεια της συζήτησης. Θα πρέπει να είσαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί όταν έχετε να κάνετε με άτομα του αντίθετου φύλου (αυτό ισχύει για τη συνεργασία σας με τους πρόσφυγες, αλλά και με τα μέλη της ομάδας μας όταν είναι πρόσφυγες παρόντες). Για εσάς τους εξωστρεφείς, αυτό θα είναι ένας διαρκής αγώνας. Τα καλά νέα είναι ότι θα μπορείτε να είσαστε ακόμα πιο εκδηλωτικοί από ό,τι συνήθως προς τα άτομα του ίδιου με σας φύλου! Ευελπιστούμε ότι όλα αυτά θα βοηθήσουν όλους μας να μην κάνουμε επικοινωνιακά λάθη, να μην προκαλέσουμε πόνο και να μη βλάψουμε τις σχέσεις μας, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν δεν συνειδητοποιούμε ότι κάποιες συμπεριφορές μας μπορεί να παρεξηγηθούν από τους άλλους. Ρωτήστε μας ό,τι απορία έχετε όσο θα είστε μαζί μας. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας απαντήσουμε ή να βρούμε τη λύση για λογαριασμό σας. Οι απορίες σας πιθανόν να μας βοηθήσουν να

5 μάθουμε κάτι καινούριο για κάποια από τις κουλτούρες που αντιπροσωπεύονται στο Κέντρο μας. Ηγεσία Παρακαλούμε να σεβαστείτε τους υπευθύνους των διαφόρων προγραμμάτων ή διακονιών και να σεβαστείτε τον τρόπο με τον οποίο κατευθύνουν το πρόγραμμα/τη διακονία. Προσπαθήστε να σεβαστείτε τα συστήματα που εφαρμόζουμε. Αν έχετε να προτείνετε κάποια βελτίωση παρακαλούμε να το κάνετε αφού τελειώσει το πρόγραμμα, με ευαισθησία και πνεύμα ταπεινότητας. Φωτογραφίες Αφού διαβάσετε και αφού υπογράψετε το έντυπο σχετικά με την τακτική που ακολουθούμε όσον αφορά τις φωτογραφίες, μπορείτε να βγάζετε ή βίντεο. Παρακαλούμε όμως να σέβεστε την επιθυμία αυτών που δεν θέλουν να φωτογραφηθούν. Επίσης, όταν βγάζετε κάποιον μια φωτογραφία, αυτός θα περιμένει να του δώσετε ένα αντίγραφο. Αν λοιπόν υπάρχει τρόπος να στείλετε μια φωτογραφία (με usb, CD, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τυπωμένη, κλπ.) προσπαθήστε να το κάνετε. Άλλοι Εθελοντές, Άλλες Κουλτούρες Πιθανόν να υπάρχουν κι άλλα άτομα που να υπηρετούν τους πρόσφυγες μαζί με μας, τα οποία να έχουν διαφορετική κουλτούρα από τη δική σας. Να κάποια πράγματα που θα πρέπει να έχετε υπόψη. Αν κάποιος από τα Βαλκάνια (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία) φαίνεται να είναι αυταρχικός, απότομος ή φωνακλάς) μπορεί να σας φαίνεται αγενής, μην το παίρνετε προσωπικά - είναι απλώς μία πολιτισμική διαφορά. Η συναναστροφή με το αντίθετο φύλο θα πρέπει να περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα (ιδιαίτερα αν ένας από εσάς ανήκει στην Ισλαμική κουλτούρα)

6 Τι θα κάνω σήμερα εδώ; Δεν ξέρουμε ακόμα. Εξαρτάται από το ποιος άλλος θα έρθει ακόμα για να βοηθήσει. Γενικά, η ανάθεση εργασιών γίνεται μετά την ώρα της προσευχής. Οι δουλειές που πιθανόν να κάνεις σήμερα ίσως περιλαμβάνουν: - τακτοποίηση τραπεζιών και καρεκλών - τοποθέτηση ποτηριών, πετσετών, μαχαιροπήρουνων και κανατών στα τραπέζια - βοήθεια με την προετοιμασία του φαγητού στην κουζίνα - σερβίρισμα τσαγιού ή/και γευμάτων - φροντίδα βρεφών ή παιχνίδι με νήπια στην αίθουσα με τα μωρά και νήπια - βοήθεια με χειροτεχνίες, ζωγραφική, ιστορίες, κτλ. στην αίθουσα των παιδιών σχολικής ηλικίας - να πιάσεις κουβεντούλα με τους πρόσφυγες (οι άντρες με άντρες και οι γυναίκες με γυναίκες) - να παίξεις επιτραπέζια παιχνίδια (πχ. σκάκι, ντάμα, κτλ.) - μάζεμα άδειων φλιτζανιών και σκουπιδιών - πλύσιμο πιάτων - καθάρισμα τραπεζιών και τοποθέτηση καρεκλών πάνω στα τραπέζια - σκούπισμα - σφουγγάρισμα - καθάρισμα τουαλετών/μπάνιων - πέταγμα των σκουπιδιών στους κάδους - κτλ., κτλ., κτλ Μην ανησυχείς! Τις περισσότερες φορές θα βρίσκεται κάπου εκεί κοντά κάποιος από το προσωπικό που θα σε βοηθήσει αν έχεις κάποια απορία ή αν χρειάζεσαι βοήθεια για το πώς να κάνεις κάτι. Να θυμάσαι ότι η πιο σημαντική δουλειά που έχεις να κάνεις σήμερα είναι να γίνεις ένα σκεύος αγάπης του Θεού. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να εξαρτηθείς από το Άγιο Πνεύμα που θα δουλέψει μέσα από σένα.

7 Το Παιδικό Πρόγραμμα των Χεριών Βοήθειας Τα περισσότερα παιδιά, αν όχι όλα, που βλέπουμε στα Χέρια Βοήθειας βιώσαν ή βιώνουν ακόμα τραυματικές εμπειρίες. Γι αυτό το λόγο προσπαθούμε να ευαισθητοποιηθούμε στις ανάγκες και την κατάστασή τους, εκφράζοντας την αγάπη μας. Στα παιδικά προγράμματα επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα συναισθηματικά και σωματικά ασφαλές περιβάλλον, όπου θα υπάρχει σταθερότητα, κατανόηση και αγάπη. Μερικές ενδείξεις ότι τα παιδιά βίωσαν κάποια τραυματική εμπειρία μπορεί να είναι οι ακόλουθες συπεριφορές: 1. Μωρά και παιδιά προσχολικής ηλικίας: 2-5 χρονών - «παίζουν» ή μιλάνε για το γεγονός ξανά και ξανά - έχουν νευρικές κρίσεις ή νευρικά ξεσπάσματα - κλαίνε ή βουρκώνουν συχνά - έχουν αυξημένη αίσθηση φόβου (πχ. φοβούνται το σκοτάδι, τα τέρατα, το να μείνουν μόνα τους) - κάνουν «μαγικές σκέψεις» (πιστεύουν ότι τα ίδια προκάλεσαν το γεγονός, ή ότι αυτό που συνέβη μπορεί να πάψει να υφίσταται - προσκολλώνται στα άτομα που τα φροντίζουν και δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα όταν πρέπει να τα αποχωριστούν - επανεμφάνιση πρώιμων συμπεριφορών (πχ. βρέχουν το κρεβάτι τους, βυζαίνουν το δάχτυλό τους) 2. Παιδιά της πρώιμης σχολικής ηλικίας : 6-9 χρονών - έχουν αυξημένη επιθετικότητα, θυμό και εκνευρίζονται εύκολα (εκφοβίζουν τους πιο αδύνατους από αυτούς, τσακώνονται με τους όμοιούς τους) - κατηγορούν τον εαυτό τους για το γεγονός - είναι κακόκεφα ή κυκλοθυμικά - δεν δέχονται ότι συνέβη το γεγονός - έχουν προβλήματα ή χαμηλή επίδοση στο σχολείο, αρνούνται να πάνε σχολείο, έχουν προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης

8 - ανησυχούν για την υγεία τους και παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι, πονοκεφάλους, κλπ. - επαναλαμβάνουν ερωτήσεις - φοβούνται για τα αγαπημένα τους πρόσωπα μήπως πάθουν κάτι ή μήπως πεθάνουν - κλαίνε και βουρκώνουν - ανησυχούν για το ποιος θα τους φροντίσει - απομακρύνονται από την κοινωνική συναναστροφή και τις ευχάριστες δραστηριότητες. 3.Πρακτικοί τρόποι συνεργασίας με παιδιά με τραυματικές εμπειρίες Νοιάσου: Τα προσφυγόπουλα λαχταρούν για κάποιον που θα τους νοιάζεται. Να θυμάσαι ότι τα παιδιά είναι πιο σημαντικά από το πρόγραμμα. Διέθεσε χρόνο να παρατηρήσεις και να ασχοληθείς με ένα παιδί, σαν άτομο. Άκουσε: Διέθεσε χρόνο για να ακούσεις τι λένε. Δώσε τους την προσοχή σου και κάνε τους να αισθανθούν ότι έχουν αξία. Χτίσε μια σχέση εμπιστοσύνης: Με ηρεμία και τρυφερότητα χτίσε μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί. Να είσαι προσεκτικός/ή σε ότι έχει να κάνει με τη φυσική επαφή με το παιδί - άγγιγμα, αγκάλιασμα ή γαργάλημα - γιατί μπορεί να προέρχεται από ένα περιβάλλον που το κακομεταχειρίζονται. Είναι πολύ σημαντικό τα Χέρια Βοήθειας να είναι ένας ασφαλής χώρος για τα παιδιά που υποδεχόμαστε καθημερινά Αγάπησε αυτά που είναι «δύσκολο να αγαπηθούν»: Προσπέρασε τη συμπεριφορά των παιδιών και, με αγάπη, προσπάθησε να καταλάβεις για ποιο λόγο φέρονται έτσι. Η αρνητική συμπεριφορά κάποιων παιδιών είναι μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή σου. Από την παντελή έλλειψη προσοχής προτιμούν την αρνητική προσοχή. Παίξε: Ασχολήσου με τα παιδιά. Το παιχνίδι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού. Πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν ελάχιστες ευκαιρίες για να παίξουν. Ενθάρρυνέ τα να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Είναι σημαντικό να κατεβείς στο επίπεδο ματιών των παιδιών. Γονάτισε ή κάτσε κάτω, και άρχισε το παιχνίδι ενθαρρύνοντάς τα να συμμετέχουν. Σεβάσου: Δείξε σεβασμό στην κουλτούρα και την οικογένεια των παιδιών. Το προσφυγόπουλο έχει υποστεί τρομερές απώλειες. Είναι σημαντικό να αφήσεις το παιδί να μιλήσει για την πατρίδα του χωρίς να κατακρίνεις ή να δείχνεις έκπληξη. Αυτή μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία να διδάξεις κάποιες Αγγλικές λέξεις στο παιδί και να το κάνεις να αισθανθεί ότι το εκτιμάς καθώς το αφήνεις να σου διδάξει τη δική του γλώσσα.

9 Έχε υπομονή: Πιθανόν ο τρόπος που ενεργούν τα παιδιά να μη σου είναι οικείος, χρειάζονται όμως αγάπη, αποδοχή, ενθάρρυνση και κάποιον να πιστέψει σ αυτά. Εστιάσου στα θετικά: Η ζωή για ένα προσφυγόπουλο είναι συνήθως «αρνητική». Βρες ευκαιρίες να κάνεις ένα κομπλιμέντο και μια επιβεβαίωση. Συνειδητοποίησε την αλλαγή: Είσαι καινούριος/α - αυτό είναι μια αλλαγή. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι κάποια παιδιά κρατάνε αποστάσεις ή είναι επιφυλακτικά να συνεργαστούν μαζί σου. Αυτό θα το ξεπεράσουν σύντομα καθώς τους δείχνεις σεβασμό, εμπιστοσύνη και αγάπη. Γνώρισε την οικογένεια: Οι γονείς είναι το κλειδί για να καταλάβεις και να βοηθήσεις ένα παιδί. Κάνε μία προσπάθεια να γνωρίσεις και να δημιουργήσεις μία σχέση με τα μέλη της οικογένειας του παιδιού. Ζήτησε βοήθεια: Αν δεν είσαι βέβαιος/η πώς να αντιμετωπίσεις κάποια συμπεριφορά, ενημέρωσε το προσωπικό μας και με χαρά θα σε βοηθήσουμε ή θα σου δώσουμε κάποιες συμβουλές.

10 Συμβουλές προς τους Ομιλητές Χρησιμοποιήστε ΑΠΛΑ Αγγλικά, χωρίς ιδιωματισμούς και εκφράσεις, και σύντομες προτάσεις με καθαρή άρθρωση. Να είσαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε δύο ή και τρείς διαφορετικούς τρόπους για να πείτε το ίδιο πράγμα, για την περίπτωση που ο μεταφραστής (ή οι μεταφραστές, στην περίπτωση που το μήνυμα μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες) δυσκολεύεται να σας καταλάβει. Αν αυτό είναι εφικτό, συναντηθείτε με τον μεταφραστή νωρίτερα και δουλέψτε μαζί το μήνυμα ή τη Βιβλική σας μελέτη. Να μιλάτε αργά και καθαρά. Χρησιμοποιήστε σύντομες φράσεις ή προτάσεις. Περιμένετε μέχρι να τελειώσουν όλοι οι μεταφραστές προτού συνεχίσετε την ομιλία σας. Να θυμάστε ότι ένα 10λεπτο μήνυμα στα Αγγλικά παίρνει 30 λεπτά όταν μεταφράζεται σε δύο άλλες γλώσσες. Να είσαστε, λοιπόν, σύντομοι. Γενικά, οι ομιλίες μας είναι πολύ σύντομα σχόλια σε ένα σημείο, ή παραδείγματα που θα «τσιγκλήσουν» το ακροατήριο ώστε να ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗ ΦΩΝΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ σε άτομα που φαίνεται ότι δεν παρακολουθούν την ομιλία. Γενικά, τα άτομα που προσέχουν και ενδιαφέρονται να ακούσουν παρακολουθούν τα λεγόμενα. Το να είσαι αξιοπρεπής είναι πολύ μεγάλη υπόθεση στις περισσότερες κουλτούρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Έτσι, λοιπόν, θα χάσετε μεγαλύτερο μερίδιο προσοχής από ό,τι θα κερδίσετε με το να μαλώσετε αυτούς που δεν φαίνεται να προσέχουν. Εστιάστε την προσοχή σας σε αυτούς που είναι προφανές ότι σας ακούν, και αγνοείστε τους υπόλοιπους κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας. ΜΗΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΜΩΑΜΕΘ, ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ, Ή ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Ή ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΗΓΕΤΗ. Βρισκόμαστε εδώ για να διακηρύξουμε τον Χριστό, όχι να αποκηρύξουμε άλλους. Είμαστε υπέρ του Χριστού, όχι κατά των άλλων. Παράλληλα, ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ προσπαθώντας να πείσετε για την Αλήθεια του Ευαγγελίου. Αυτό θα μπορούσε να γίνει κατά τον ευαγγελισμό των Μουσουλμάνων, αλλά ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑ. Στη διακονία μας, ιστορίες, παραδείγματα και προσωπικές μαρτυρίες είναι τα πιο αποτελεσματικά μέσα για να γίνει κατανοητή η Αλήθεια του Ευαγγελίου. Μία «εικόνα» αξίζει χίλιες λέξεις. Το πώς λέτε ό,τι λέτε είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που λέτε. Να έχετε ζωντάνια και πάθος. Να χαμογελάτε όταν πρέπει. Μεταδώστε την Αλήθεια αλλά κάντε το με ΑΓΑΠΗ.

11 Να εκφράζετε πάντα την εκτίμησή σας για την τιμή και το προνόμιο που έχετε να βρίσκεστε μαζί τους, για το παράδειγμα θυσίας και θάρρους που δίνουν, καθώς και για το πνευματικό ενδιαφέρον που δείχνουν. Μην το κάνετε για να τους κολακέψετε. Σκεφθείτε το σοβαρά και όταν το λέτε να το εννοείτε. Όταν διδάσκετε μικρές ομάδες, ενθαρρύνετε τους ακροατές σας να κάνουν ερωτήσεις και να συζητήσουν. Όταν οι μαθητές δώσουν μια απάντηση ή ανταποκριθούν, Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΘΕΤΙΚΗ. Για παράδειγμα, «καλή απάντηση», «ευχαριστώ», «πολύ σωστά» κτλ. Αν η απάντηση δεν είναι σωστή, πέστε : «Ευχαριστώ γι αυτό. καμιά άλλη ιδέα κανείς;» Διακηρύξτε τον Ιησού Σωτήρα, αλλά αντιμετωπίστε με σοφία και ευαισθησία τις ιδιαιτερότητες του Ισλαμισμού. Για παράδειγμα, είναι πολύ προσβλητικό γι αυτούς να ακούσουν ότι ο Θεός έχει έναν Γιό. Αν κηρύττετε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Γιός του Θεού, πείτε το στο ΤΕΛΟΣ του μηνύματος, όχι στην αρχή, αλλιώς οι ακροατές σας θα έχουν σοβαρή δυσκολία να ακούσουν την ομιλία σας μέχρι το τέλος. Ο τρόπος που χειριζόμαστε τη Γραφή μπορεί να διασπάσει την προσοχή τους ή να τον θεωρήσουν ασεβή. Μην την ακουμπάτε στο πάτωμα. Προσπαθήστε να την κρατάτε πάνω από το ύψος της μέσης σας. Και, αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε Γραφή που δεν είναι σημειωμένη. Όταν διαβάζετε εδάφια δυνατά, μην το κάνετε στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά, εκτός και αν υπάρχουν αρκετά άτομα που μιλάνε Ελληνικά ή Αγγλικά, όταν υπάρχει μεταφραστής στη γλώσσα τους. Ζητήστε από τον/τους μεταφραστές να διαβάσουν δυνατά στη δική τους γλώσσα, ή ζητήστε εθελοντές από ανάμεσά τους να διαβάσουν στη γλώσσα που καταλαβαίνει το μεγαλύτερο μέρος των ακροατών. Να θυμάστε ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο διαχείρισης μικρών ομάδων, μεγαλύτερων ομάδων και μεμονωμένων ατόμων. Σεβαστείτε αυτές τις διαφορές. Για παράδειγμα, Είναι πολύ παρακινδυνευμένο να προκαλέσετε συζήτηση με μία ερώτηση όταν έχετε μια μεγαλύτερη ομάδα, γιατί μπορεί πολύ εύκολα να εξελιχθεί σε έντονη αντιπαράθεση και να χαθεί ο έλεγχος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορείτε να στέκεστε όρθιοι ή να κινείστε, πχ. όταν διδάσκετε σε μεγαλύτερες ομάδες, αλλά ίσως αυτό να αποσπά την προσοχή σε μικρότερες ομάδες. Ρωτήστε τον υπεύθυνο ποια είναι η γνώμη του σχετικά με αυτό το θέμα, προτού ξεκινήσετε. Σε ορισμένες κουλτούρες, των Κούρδων για παράδειγμα, είναι μεγάλη αγένεια να φαίνονται οι πατούσες σας. Γι αυτό, όταν κάθεστε, καλύτερα να μη σταυρώνετε τα πόδια σας για να μη φανούν οι σόλες των παπουτσιών σας. Όσο έμπειροι κι αν είστε στο να κάνετε μία ομιλία, να είσαστε εξαρτημένοι από τον Κύριο. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια μάχη, αλλά είναι η μάχη του Κυρίου. Από Αυτόν να εξαρτάσθε. Να είσαστε ανοιχτοί και υπάκουοι στο Άγιο Πνεύμα. Να λέτε μόνο ότι ακούτε Αυτόν να σας λέει. Σας ευχαριστούμε για την προθυμία σας να αφήσετε το Θεό να σας χρησιμοποιήσει με αυτόν τον τρόπο. Σας ευχαριστούμε που συνεργάζεστε μαζί

12 μας,σεβόμενοι αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές Είθε ο Θεός να σας χρησιμοποιήσει, για να μεταδώσετε αποτελεσματικά τα λόγια Του και την αγάπη Του σε αυτές τις πολύτιμες ψυχές, για τις οποίες πέθανε ο Χριστός.

13 Έντυπο Προσωπικών Πληροφοριών του Εθελοντή Αυτό το έντυπο θα βοηθήσει εμάς να κρατήσουμε επαφή μαζί σας και εσάς να μη χάσετε την επαφή σας με τις διακονίες των Χεριών Βοήθειας. Σας παρακαλούμε να διαθέσετε ένα λεπτό μονάχα για να συμπληρώσετε αυτό το έντυπο που θα βοηθήσει και εμάς και εσάς. Οι πληροφορίες σας δεν πρόκειται να κοινοποιηθούν έξω από τα Χέρια Βοήθειας χωρίς την άδειά σας. Όνομα Ημερομηνία Διεύθυνση Τηλέφωνο(α) ΗλεκτρονικόΤαχυδρομείο Γνωρίζετε κάποιο άτομο από το προσωπικό των ΧΒ; Αν ναι, ποιόν; 1. Πηγαίνετε σε κάποια τοπική εκκλησία; Αν ναι, πώς λέγεται η εκκλησία και ο ποιμένας; 2. Ενδιαφέρεσθε για πιθανή συμμετοχή σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα προγράμματα; (Σημειώστε όλα τα προγράμματα που πιθανόν να ενδιαφέρεσθε) Διακονία Τσαγιού Μαθήματα Ελληνικών Διακονία Οικογενειών Μαθήματα Κομπιούτερ Διακονία Μπάνιου Διδασκαλία της Βίβλου Μαθήματα Αγγλικών Διακονία Φιλοξενίας Μαγείρεμα (σε συνέδρια ή στο κέντρο μας) Διακονία Παιδιών

14 Διακονία Αθλημάτων Διακονία Προσευχής Άλλα (αναφέρατε) 3. Ποιες από αυτές τις ικανότητες, δεξιότητες και χαρακτηριστικά πιστεύετε ότι είναι το δυνατό σας σημείο; συμπόνια/έλεος διδασκαλία αγγλικών γνώση κομπιούτερ καθάρισμα αγάπη για τα μωράκια διδασκαλία της Βίβλου ιατρική εκπαίδευση/εμπειρία ηλεκτρολογικές γνώσεις υδραυλικές γνώσεις ξυλουργική γενικά «πιάνουν τα χέρια σας» καλλιτεχνικές ικανότητες θεατρικό ταλέντο/εμπειρία ηγετικές ικανότητες ευαγγελισμός ικανότητα στις δημόσιες σχέσεις διοικητικές/οργανωτικές ικανότητες παιχνίδια/αθλήματα χειροτεχνίες, κουκλοθέατρο ή αφήγηση ιστοριών χάρισμα προσφοράς διασύνδεση με/προσέλκυση εθελοντών φωτογραφία/βίντεο

15 ----- διαθέτετε αυτοκίνητο και μπορείτε να παραλαμβάνετε είδη που προσφέρονται στα Χέρια Βοήθειας; -----ΑΛΛΑ (αναφέρατε) (Να συμπληρωθεί από το προσωπικό των Χ.Β. ) Πότε έγινε η ενημέρωση; (ΑΛΛΑ σχόλια)

16 Κανονισμός Σχετικά με τη Χρήση Φωτογραφιών και Βιντεοσκόπησης Το Διοικητικό Συμβούλιο των Χεριών Βοήθειας στην Αθήνα ακολουθεί την εξής τακτική όσον αφορά τη χρήση φωτογραφιών και βιντεοσκόπησης: 1. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να βγάλει φωτογραφίες ή βίντεο στο χώρο μας κατά τη διάρκεια των διακονιών μας, όπως γεύματα, διανομή ρουχισμού, διδασκαλία γλωσσών κλπ., αν πρώτα δεν έχει ζητήσει την άδεια από τον Διευθυντή των Χεριών Βοήθειας και δεν έχει υπογράψει αυτό το έντυπο. 2. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να βγάλει φωτογραφίες ή βίντεο από τις εξωτερικές δραστηριότητες των Χεριών Βοήθειας, όπως υπαίθρια λατρεία, βαπτίσεις, οικογενειακά συνέδρια, παιδικές κατασκηνώσεις κλπ., αν πρώτα δεν έχει ζητήσει άδεια από τον Διευθυντή. 3. Οποιαδήποτε χρήση των φωτογραφιών και βίντεο που πάρθηκαν πρέπει να γίνει μόνο για την προώθηση της Διακονίας για τους Πρόσφυγες «Χέρια Βοήθειας» και με τους εξής περιορισμούς: α. Απαγορεύεται η χρήση τους για να μαζευτούν χρήματα για οποιοδήποτε σκοπό που δεν έχει σχέση με τα Χέρια Βοήθειας. β. Απαγορεύεται η εκμετάλλευσή τους για να διαστρεβλωθεί το μήνυμα ή ο σκοπός της Διακονίας των Χεριών Βοήθειας. γ. Απαγορεύεται η πώληση ή διανομή τους για κερδοσκοπία. δ. Να αναφέρεται με κάθε σαφήνεια ότι τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της Διακονίας Προσφύγων των Χεριών Βοήθειας στην Αθήνα, στην Ελλάδα. 4. Τα μέλη των Διεθνών Ομάδων /Χεριών Βοήθειας μπορούν να χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες ή βίντεο κτλ. από τη διακονία γενικά, στην αναζήτησή τους για οικονομική υποστήριξη για τους ίδιους ή και για τα Χέρια Βοήθειας. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με σύνεση και χωρίς υπερβολές. 5. Οι επισκέπτες ή εθελοντές που ανήκουν σε άλλους οργανισμούς ή εκκλησίες κλπ. μπορούν να χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες ή βίντεο για να δείξουν τι έκαναν στη συνεργασία τους με τα Χέρια Βοήθειας, αλλά όχι για να μαζέψουν χρήματα για δικές τους επιδιώξεις. 6. Αν κάποιος επιθυμεί να βγάλει φωτογραφίες για έντυπα ατομικά, εκκλησιών ή οργανισμών που δεν έχουν ΑΜΕΣΗ σχέση με τη Διακονία των Χεριών Βοήθειας, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει την άδεια από τον Διευθυντή, δηλώνοντας σε ποιο έντυπο

17 και για ποιο σκοπό θα δημοσιευθούν οι φωτογραφίες. Αντίγραφο του προς έκδοσιν εντύπου θα πρέπει να αποσταλεί στα Χέρια Βοήθειας για να λάβει έγκριση προτού να δημοσιευθεί. Όνομα του ατόμου που θα φωτογραφίσει: Τηλ. Ημερομηνία Υπογραφή:

18 Εθελοντές Έντυπο Παρατηρήσεων και Προτάσεων Όνομα: Ημερομηνία: Διεύθυνση: Τηλέφωνο: Σε πιο/πια προγράμματα/διακονίες συμμετείχες ; 1. Κουζίνα-Τραπεζαρία 2. Διδασκαλία Αγγλικών/Ελληνικών 3. Διακονία μπάνιων 4. Διακονία οικογενειών 5. Διακονία για άνδρες 6. Άλλο Ποιες ήταν κάποιες από τις δύσκολες/αρνητικές εμπειρίες σου σήμερα; Ποιες ήταν οι θετικές και ενθαρρυντικές εμπειρίες σου σήμερα; Πως σε συμπεριφέρθηκαν τα μέλη των Χεριών Βοηθείας; Σου έδωσαν αρκετές οδηγίες; Αισθάνθηκες ευπρόσδεκτος; Πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη συμμετοχή των εθελοντών στη διακονία; Άλλα σχόλια και ιδέες

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. 1. Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης. Μπορείτε να βοηθήσετε να μη

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση - Βοηθείστε το παιδί σας. Επιμέλεια football-academies Τρίτη, 27 Μάρτιος 2012

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση - Βοηθείστε το παιδί σας. Επιμέλεια football-academies Τρίτη, 27 Μάρτιος 2012 Εισηγήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σας - Μια μαγική λέξη που κάνει τους ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά να αισθάνονται άνετα, πολύ καλά με τον εαυτό τους και τους άλλους. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα αρνητικά

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ

Διαβάστε περισσότερα

Σέργια Σεργίδου, Φιλόλογος Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων 28 Μαρτίου 2015

Σέργια Σεργίδου, Φιλόλογος Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων 28 Μαρτίου 2015 Σέργια Σεργίδου, Φιλόλογος Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων 28 Μαρτίου 2015 ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ Η σημαντικότερη από τις ανθρώπινες λειτουργίες. Η τέχνη της αποτελεσματικής ανταλλαγής πληροφοριών,

Διαβάστε περισσότερα

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός!

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων Συμπεριφορά ο μύθος Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Υπάρχουν πολύ κρυμμένοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στο υπερβολικό γάβγισμα

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ 1 of 18 4/16/2015 4:11 PM ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει διάφορες ενότητες για τα ψηφιακά παιχνίδια που παίζονται σε συσκευές κινητής τεχνολογίας και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 1 Επίπεδο Α1 ιάρκεια: 30 λεπτά Πρώτο µέρος (12 µονάδες) Ερώτηµα 1 (6 µονάδες) Ένας φίλος σας σάς προσκαλεί στη βάφτιση της κόρης του. ιαβάστε το προσκλητήριο και σηµειώστε στις προτάσεις που πιστεύετε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

«Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» του συγγραφέα-εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου

«Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» του συγγραφέα-εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό» του συγγραφέα-εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια Δραστηριότητες: Βασιλική Νίκα Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Διατσέντα Παρίση Τιμή: 12 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY Προσαρμογή- Αποχωρισμός Αγαπητοί γονείς, Κατανοώντας τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα σας γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι.

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Το κομποσχοίνι είναι φτιαγμένο για να κάνουμε προσευχή. Δεν είναι διακοσμητικό, ούτε κάτι μαγικό. Είναι όπλο ιερό, μας υπενθυμίζει την προσευχή την οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ FS-ICU (24)

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ FS-ICU (24) ΕΡΕΥΝΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ: : ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ FS-ICU (24) ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ; Οι απόψεις σας για την πρόσφατη εισαγωγή του μέλους της οικογενείας σας στην

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Εισαγωγή Ενεργός συμμετοχή Κοινωνική αλληλεπίδραση Δραστηριότητες που έχουν νόημα Σύνδεση των νέων πληροφοριών με τις προϋπάρχουσες γνώσεις Χρήση στρατηγικών Ανάπτυξη της αυτορρύθμισης και εσωτερική σκέψη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ Αγγελική Γουδέλη, 2011 Κοινωνικό Άγχος Αμηχανία Φόβος Το κοινωνικό άγχος, ή αλλιώς κοινωνική φοβία, θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωριστούμε Ενότητα: Χαιρετισμοί, συστάσεις, γνωριμία (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα:

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Η σχολική άρνηση/φοβία: Η πρόληψη και η αντιμετώπισή της

Η σχολική άρνηση/φοβία: Η πρόληψη και η αντιμετώπισή της Η σχολική άρνηση/φοβία: Η πρόληψη και η αντιμετώπισή της Το νέο σχολικό έτος ξεκινά, με τα «πρωτάκια» να αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη μετάβαση στην έως τώρα ζωή τους. Το παιδί αποχωρίζεται για πρώτη φορά

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΚΡΙΟΣ Αυτήν την εβδομάδα κοίτα να τακτοποιήσεις κενά του παρελθόντος και να επεξεργαστείς στο μυαλό σου τις ιδανικότερες λύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα.

Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα. Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα. Η εισήγηση ξεκινά με μια συζήτηση με τα παιδιά για την

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για τους γονείς

Συμβουλές για τους γονείς Συμβουλές για τους γονείς Για τα παιδιά του Δημοτικού κάθε διαδρομή από το σπίτι προς στο σχολείο αποτελεί μια σημαντική μαθησιακή εμπειρία και ένα μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής. Μέσω αυτής της καθημερινής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Π Α Ρ Κ Ι Α Σ Τ Η Σ ΛΛΗΝΟΜΑΘΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ι Ρ Α Δ Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Σ 1 ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΤΩΝ Π Α Ρ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Προσαρµογή για παιδιά Εισαγωγή Η γη είναι το σπίτι µας - Ζούµε σε µια πολύ σηµαντική εποχή και πρέπει να προστατεύσουµε τη Γη. - Όλοι οι λαοί του κοσµού φτιάχνουν µια µεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Εξυπηρετώ 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Η εξυπηρέτηση ως το πλέον δυναμικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ "ΆΡΙΣΤΑ"

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΆΡΙΣΤΑ 1 Μια πρωτοβουλία: Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ "ΆΡΙΣΤΑ" Το όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενημερώνει όλους τους χρήστες του Οδικού δικτύου και συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ:

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: Τι είναι άγχος: Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά το μυαλό και το σώμα σας σε κάθε νέα απειλητική ή συγκινησιακή ( συναρπαστική ) κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος Νο3 «SimSafety» Σενάριο Παιχνιδιού: «Κλοπή» (Theft)

Σχέδιο Μαθήματος Νο3 «SimSafety» Σενάριο Παιχνιδιού: «Κλοπή» (Theft) Σχέδιο Μαθήματος Νο3 «SimSafety» Σενάριο Παιχνιδιού: «Κλοπή» (Theft) 1. Μάθημα (κατά το οποίο μπορεί να διδαχτεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα): Αγγλικά, Πληροφορική, Ευέλικτη ζώνη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Lazarus Διασκευή:SarahS. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children www.m1914.org

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι τα δικαιώματά μου; Έχουμε και υποχρεώσεις! Τα δικαιώματά μας είναι

Ποια είναι τα δικαιώματά μου; Έχουμε και υποχρεώσεις! Τα δικαιώματά μας είναι Ποια είναι τα δικαιώματά μου; Έχουμε και υποχρεώσεις! Τα δικαιώματά μας είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Δικαιώματα επιβίωσης Τα παιδιά έχουν δικαιώματα. Ένα από αυτά είναι τα δικαιώματα για επιβίωση. Αυτά τα δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΘΕΜΑ: «Οι πρώτες μας εμπειρίες στο επάγγελμα της Νηπιαγωγού στα προσχολικά κέντρα του Δήμου Ροδίων Ροδιακή Έπαυλη»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΘΕΜΑ: «Οι πρώτες μας εμπειρίες στο επάγγελμα της Νηπιαγωγού στα προσχολικά κέντρα του Δήμου Ροδίων Ροδιακή Έπαυλη» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΘΕΜΑ: «Οι πρώτες μας εμπειρίες στο επάγγελμα της Νηπιαγωγού στα προσχολικά κέντρα του Δήμου

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Μένης Θεοδωρίδης Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Η μικρή εισαγωγή στη φωτογραφική έκφραση για παιδιά 6-12 χρόνων που ακολουθεί, γράφτηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού Σταύρος Κούλας Γραφίστας - Πώς ορίζεται το επάγγελμά σας, και ποιες είναι οι παραλλαγές του; H γραφιστική είναι ένα επάγγελμα που ορίζει τη σχέση του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

B ΜΕΡΟΣ Προσεγγίσεις σε θέματα Οπτικοακουστικής Παιδείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

B ΜΕΡΟΣ Προσεγγίσεις σε θέματα Οπτικοακουστικής Παιδείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ B ΜΕΡΟΣ Προσεγγίσεις σε θέματα Οπτικοακουστικής Παιδείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 45 Παράρτημα Ημερολόγιο εκπαιδευτικών και κινηματογραφιστών Σχολική μονάδα:... Ημερομηνία και ώρα συνάντησης:... Συνάντηση εντός ή εκτός

Διαβάστε περισσότερα

Μόδα και επαγγέλματα

Μόδα και επαγγέλματα Μόδα και επαγγέλματα Μπάμπης Ιωάννης 1, Πρώιος Κωνσταντίνος 1, Στρακίδης Γιώργος 1, Τσάπο Θοδωρής 1, Τσολακίδης Σωτήρης 1, Χαριτίδου Ελένη 1 1 Λύκειο Αριστοτελείου Κολλεγίου 1 lykeio@aristotelio.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικό ιστορικό νηπίου

Ατομικό ιστορικό νηπίου σημαντικές πληροφορίες στοιχεία επικοινωνίας Ατομικό ιστορικό νηπίου στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού Βοηθείστε μας να γνωρίσουμε καλύτερα το παιδί σας Σχολική χρονιά 2015-2016 Όνομα Παιδιού: Συμπληρώστε

Διαβάστε περισσότερα

Χριστός Ανέστη. Έχουμε αληθινό πρόβλημα όταν έρχεται στην διαχείριση των χρημάτων. Οι περισσότεροι από μας είμαστε σοβαρά χρεωμένοι.

Χριστός Ανέστη. Έχουμε αληθινό πρόβλημα όταν έρχεται στην διαχείριση των χρημάτων. Οι περισσότεροι από μας είμαστε σοβαρά χρεωμένοι. Αγαπημένοι μου εν Χριστώ Χριστός Ανέστη Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα αλλαγή όσον αφορά στο θέμα της διαχείρισης χρημάτων. Οι στατιστικές των χρεών στις ΗΠΑ (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) είναι συγκλονιστικές.

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ Στον Προσκοπισµό οι νέοι έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν µια σειρά από εµπειρίες που συµβάλλουν στην φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Δεξιότητες Παρουσίασης. Άννα Ξυνιστέρη

Δεξιότητες Παρουσίασης. Άννα Ξυνιστέρη 1 Δεξιότητες Παρουσίασης Άννα Ξυνιστέρη 2 Δεξιότητες Παρουσίασης - Κανόνες 3 Δεξιότητες Παρουσίασης - Στόχοι Ανάπτυξη δεξιοτήτων παρουσίασης Ικανότητα καλύτερου σχεδιασμού παρουσιάσεων Αντιμετώπιση ερωτο-απαντήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Π ρ ώ τ ο μ έ ρ ο ς Πώς σας λένε; Από πού είστε; Πού μένετε; Τι δουλειά κάνετε; Πόσα μέλη έχει η οικογένειά σας; Γιατί μαθαίνετε ελληνικά; Ξέρετε άλλες ξένες γλώσσες; Γιατί τις

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους 21 Days of Y ello Care Διαβάζοντας αυτόν τον ενημερωτικό οδηγό, θα μάθεις:

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους 21 Days of Y ello Care Διαβάζοντας αυτόν τον ενημερωτικό οδηγό, θα μάθεις: Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι πηγή πληροφοριών, ενημέρωσης και δικτύωσης και είναι σίγουρα απαραίτητο σε όλους μας. Όλοι απολαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα;

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Το λέμφωμα είναι δυνητικά ιάσιμη νόσος Με την επιστημονική συνεργασία του Αιματολογικού Τμήματος, Γ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Τ Ε Λ Ε Σ Μ Α Τ Α Α Ξ Ι Ο Λ Ο Γ Η Σ Η Σ

Α Π Ο Τ Ε Λ Ε Σ Μ Α Τ Α Α Ξ Ι Ο Λ Ο Γ Η Σ Η Σ Αγαπητοί μαθητές/μαθήτριες ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ Κάνοντας την αποδελτίωση του ερωτηματολογίου αξιολόγησης, διαβάσαμε όλες τις προσωπικές παρατηρήσεις σχόλια και πήραμε αρκετά μηνύματα.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Μπορείτε να παραγγείλετε το υλικό δωρεάν σήμερα!

Μπορείτε να παραγγείλετε το υλικό δωρεάν σήμερα! Μπορείτε να παραγγείλετε το υλικό δωρεάν σήμερα! ekklisia.secretary@gmail.com T. 2310 239 837 ή στην ιστοσελίδα www.apostolichurch.gr/onehope Σε συνεργασία με το ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ NEO

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

Θυμήσου, ότι όταν έχεις συνδεθεί στο Διαδίκτυο, συνομιλείς ή στέλνεις αλληλογραφία πρέπει να είσαι προσεκτικός/ή με ποιον έχεις επαφή και σε ποιον θα δώσεις λεπτομερή στοιχεία επικοινωνίας. Μη δίνεις ποτέ

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοπεποίθηση & Άγχος στα Παιδιά. Άντιμετώπιση Άγχους ΕΞετάσεων. Αγγελική Αντωνακοπούλου, Μ.Α. Ψυχολόγος

Αυτοπεποίθηση & Άγχος στα Παιδιά. Άντιμετώπιση Άγχους ΕΞετάσεων. Αγγελική Αντωνακοπούλου, Μ.Α. Ψυχολόγος Αυτοπεποίθηση & Άγχος στα Παιδιά Άντιμετώπιση Άγχους ΕΞετάσεων Αγγελική Αντωνακοπούλου, Μ.Α. Ψυχολόγος Η αυτοπεποίθηση είναι απαραίτητη για την επιτυχία του παιδιού σε όλους τους τομείς της ζωής του!!!

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδρομο Asperger Το σύνδρομο του μικρού σοφού

Σύνδρομο Asperger Το σύνδρομο του μικρού σοφού Σύνδρομο Asperger Το σύνδρομο του μικρού σοφού Πώς γίνεται ένα παιδί να έχει ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά, στη μουσική, στις ξένες γλώσσες, στη μετεωρολογία, να έχει ξεχωριστές ικανότητες και ενδιαφέροντα,

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12)

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΑΞΗ: Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Α ΟΜΑΔΑ: 1 1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16),0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12),0 3. Ποιοι είναι οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη»

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Συνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου Το «Μια συγνώμη για το τέλος» είναι η νέα συγγραφική δουλειά της Λένας Μαντά, που μόλις

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Άρτεμις Τσίτσικα Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Παν/μιου Αθηνών Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα.

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα. Ιδέες για Γενέθλια παιδιών Πόσες φορές σπάσατε το κεφάλι σας, που να κάνετε το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας; Στο σπίτι, στον κήπο ή τελικά σε κάποιον παιδότοπο; Εάν επιλέξετε έναν παιδότοπο, τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ενότητα: Ελεύθερος χρόνος διασκέδαση (2 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή:

Διαβάστε περισσότερα

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα. του Παιδιού. με απλά λόγια

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα. του Παιδιού. με απλά λόγια Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα που προβλέπονται από νόμους και διεθνείς συμβάσεις. Το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα των παιδιών,

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992.

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΙΑΒΑΣΕΙΣ Συνέντευξη από τη δηµοσιογράφο κα Τατιάνα Στεφανίδου ηµοσιογράφοι Χάρης Μιχαηλίδης ηµήτρης Μαρούδας Φένια Πάσσα Αµαλία Τζήµα Λυδία Τούµπη Συντονισµός -επιµέλεια κειµένου Όµιλος δηµοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

Hug4Dogs.com. Μωρά και Σκυλιά

Hug4Dogs.com. Μωρά και Σκυλιά Μωρά και Σκυλιά Ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια είναι μία συναρπαστική αλλά συγχρόνως και πολυάσχολη εποχή. Υπάρχουν μεγάλες αλλαγές για τον καθένα και αυτό περιλαμβάνει και τα κατοικίδια ζώα μας

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ενότητα: Αθλητισμός (3 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 6 ώρες (3 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: 1. Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής με

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών Τμήμα Έρευνας Κοινωνιοδημογραφικά Χαρακτηριστικά ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ 2 1,6 % 1 8,9 2 % 1 4,8 6 % 1 2,1 6 % 6,7 6 % 8,1 1 % 8,1 1 % 1,3 5 % 2,7 % 1,3 5 %

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

πίστη είναι κάτι ανεξήγητο. Αυτός είναι ο Θεός στην Ευρύτερη Κοινότητα. Και από εδώ πρέπει να ξεκινήσετε.

πίστη είναι κάτι ανεξήγητο. Αυτός είναι ο Θεός στην Ευρύτερη Κοινότητα. Και από εδώ πρέπει να ξεκινήσετε. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ; ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΗ. Στην Ευρύτερη Κοινότητα, ο Θεός είναι εμπειρία. Στην Ευρύτερη Κοινότητα, ο Θεός είναι επικοινωνία βαθιών ενοράσεων και αναγνώρισης του ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΝΤΥΠΟ 3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΠΟΥ Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων σε «Κείμενο για όλους»

Ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων σε «Κείμενο για όλους» Ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων σε «Κείμενο για όλους» Δείτε εδώ τον κανονισμό λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων, μεταγραμμένο σε «Κείμενο για όλους»*. Στη μορφή αυτή, ο κανονισμός:

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ Εμπειρικές γνώσεις Έλλειψη μεθοδολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις ΜΑΘΗΜΑ 10 Ο ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΝ ΣΟΥ ΤΑ ΠΑΘΗ,ΧΡΙΣΤΕ Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις που δίνονται στην παρένθεση. Σε κάθε κενό αντιστοιχεί μια λέξη. «Η Μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Οι τεμπέληδες άνθρωποι είναι κατάρα. Πιάστε δουλειά.

Οι τεμπέληδες άνθρωποι είναι κατάρα. Πιάστε δουλειά. Οι τεμπέληδες άνθρωποι είναι κατάρα. Πιάστε δουλειά. illbehonest.com/greek Tim Conway Αδέλφια, λέει πιάστε δουλειά Αδέλφια, αυτό είναι που μας λέει εδώ. Κοίταξε το επόμενο πράγμα που είναι στο εδάφιο 28

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ

ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ #6005 ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ Σας καλωσορίζουμε στην πρώτη σας συγκέντρωση των Ανώνυμων Οικογενειών! Δείξατε ότι έχετε πολύ θάρρος και ότι στα αλήθεια νοιάζεστε με το να

Διαβάστε περισσότερα

Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό. Συμμετοχή σε ομαδικά συστήματα Λαϊκών και Εθνικών λαχείων. Bonus σύστασης.

Άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στο εξωτερικό. Συμμετοχή σε ομαδικά συστήματα Λαϊκών και Εθνικών λαχείων. Bonus σύστασης. ΤΑΛΑΝΤΟ: Αρχαίο νόμισμα Ικανότητες, Δυνατότητες, Χαρίσματα Αυξήστε τα Τάλαντά σας!!! Ασφαλίζοντας το αυτοκίνητό σας ή δίνοντας 10 ως έναντι ασφαλίστρων έχετε ΔΩΡΕΑΝ τις παρακάτω παροχές: Άνοιγμα τραπεζικού

Διαβάστε περισσότερα

3.2. Περιεχόμενο της συνέντευξης

3.2. Περιεχόμενο της συνέντευξης 3. Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ (INTERVIEW) Για να είσαι εδώ σημαίνει οτι το βιογραφικό σου ή οι συστάσεις σου έπιασαν τόπο. Το επόμενο βήμα είναι να πετύχεις και στη προσωπική συνέντευξη που σε καλούν. Αν έχεις

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος του προγράμματος «Να στέκεστε καλά στα πόδια σας» 4. Ποιος θα πρέπει να ακούσει τις πληροφορίες αυτές; 4

Στόχος του προγράμματος «Να στέκεστε καλά στα πόδια σας» 4. Ποιος θα πρέπει να ακούσει τις πληροφορίες αυτές; 4 Περιεχόμενα Λήψη μέτρων για να στέκεστε καλά στα πόδια σας Οδηγίες 2 Υλικό που χρειάζεστε για την ομιλία σας 2 Πρόβλημα/Θέμα 3 Στόχος του προγράμματος «Να στέκεστε καλά στα πόδια σας» 4 Στο τέλος της σημερινής

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό χολείο Φοιροκοιτίας χολική Φρονιά 2009-2010 2006-2010

Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό χολείο Φοιροκοιτίας χολική Φρονιά 2009-2010 2006-2010 Ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό χολείο Φοιροκοιτίας χολική Φρονιά 2009-2010 2006-2010 ΜAΘΗΣΙΚΟ ΠΛΗΘΤΜΟ Κατά τη φετινή χρονιά στο σχολείο φοιτούν 62 παιδιά, 29 αγόρια και 33 κορίτσια. 35 30 25 20 15 10 5 0 ΠΛΗΘΤΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ

Τα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Τα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Συντονισμός χεριού-ματιού Βοηθούν στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού. Παίζω με τους κύβους

Διαβάστε περισσότερα