ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ 2011

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ 2011"

Transcript

1 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ 2011 Σκοπός Οι Πρόσφυγες κι Εμείς Αυτό το κεφάλαιο σκοπό έχει να υπενθυμίσει σε όλους τους εθελοντές μας που εργάζονται με τους πρόσφυγες τον κατάλληλο τρόπο συμπεριφοράς και ένδυσης. Επιθυμία μας είναι να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα της κουλτούρας των προσφύγων και να αποφεύγουμε να τους προσβάλουμε. Ντύσιμο Ντυθείτε σεμνά και με κατάλληλα ρούχα. Όσο λιγότερο δέρμα φαίνεται, τόσο το καλύτερο. Γυναίκες: Μη φοράτε μίνι φούστες, σόρτς, μπλούζες εξώπλατες, αμάνικες ή με βαθύ ντεκολτέ, ή κοντά φορέματα. ΟΙ ΦΟΥΣΤΕΣ, ΤΑ ΦΟΡΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΡΘΙΕΣ Ή ΟΤΑΝ ΚΑΘΕΣΤΕ. Αν το παντελόνι σας είναι φθαρμένο ή στενό, φορέστε ένα μακρύ ΦΑΡΔΥ πουκάμισο, φούτερ ή μακό μπλουζάκι που θα καλύπτει τα οπίσθια. ΑΝ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΥΕΤΕ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ. Κυρίες και δεσποινίδες, όταν ντύνεστε για να έρθετε στο Κέντρο, δεν πρέπει η σκέψη σας να είναι μόνο το να κρύψετε από τα μάτια των ανδρών το σχήμα του σώματός σας, αλλά να σκέπτεστε και την αντίδραση των γυναικών που θα γνωρίσετε, των οποίων τα μωρά θα κρατάτε στην αγκαλιά σας, κτλ. Θέλουμε αυτές οι γυναίκες να μας βλέπουν και να σκέφτονται: «Αυτή μοιάζει με άνθρωπο που θα μπορούσα να καλέσω στο σπίτι μου, κάποια που δεν θα τραβούσε επάνω της την προσοχή του άντρα μου, κάποια που θα μπορούσαν οι φίλες μου να με δουν μαζί της χωρίς με ντροπιάζει, κάποια που θα μου άρεσε να διδάξει τα παιδιά μου, κάποια που δίνει αξία στη σεμνότητα, κάποια που η πίστη της την οδηγεί να εκτιμά την ηθική.» κτλ.

2 Πιθανόν να δείτε κάποιες εξαιρέσεις αυτών των οδηγιών ανάμεσα στους πρόσφυγες, αλλά αν εμείς κάνουμε κάποιο λάθος, καλύτερα αυτό να είναι επειδή ακολουθήσαμε πιο συντηρητικές αρχές. Μερικές πρακτικές οδηγίες: 1. Η τουαλέτα των γυναικών εξυπηρετεί το προσωπικό (και τους εθελοντές). Το κλειδί βρίσκεται στο καλαθάκι πάνω στον πάγκο της κουζίνας. 2. Πουθενά στο κέντρο δεν αφήνουμε ούτε για μια στιγμή πολύτιμα αντικείμενα, τσάντες, πορτοφόλια, εκτός από το γραφείο προσωπικού, το οποίο κλειδώνει. 3. Παρακαλούμε, πάρτε μαζί σας, καθώς φεύγετε, περιοδικά και σελιδοδείκτες των Χεριών Βοήθειας. Βοήθεια Μην υπόσχεσθε στους πρόσφυγες κανενός είδους βοήθεια (ρουχισμό, μπάνιο, φαγητό, στέγη, κλπ.) Αν σας ζητήσουν βοήθεια, πέστε τους ειλικρινά ότι λυπάστε που δεν μπορείτε να τους βοηθήσετε και εξηγήστε τους το ισχύον σύστημα παροχής φαγητού, μπάνιου, ρουχισμού (αν δεν γνωρίζετε ποιο είναι το ισχύον σύστημα, παρακαλούμε να ρωτήσετε κάποιον από το προσωπικό). Εξηγήστε τους ότι πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε όλους, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα, και πάλι πέστε τους ειλικρινά πόσο λυπάστε. Παρακαλούμε ενημερώστε κάποιον από το προσωπικό όταν παρατηρήσετε κάποια συγκεκριμένη ανάγκη ώστε, αν μπορούμε, να βοηθήσουμε εκείνο το άτομο ή τα άτομα. ΜΗ ΔΙΝΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΔΩ. Τελικά αυτό θα κάνει μεγαλύτερο κακό απ ότι καλό. Συζήτηση Πιάστε μια φιλική συζήτηση με τους ανθρώπους. Ρωτήστε τους από πού έρχονται, πότε έφυγαν από τη χώρα τους, για ποιο λόγο έφυγαν, πόσο καιρό βρίσκονται στην Αθήνα, κλπ. Ρωτήστε τους για τις οικογένειές τους, το επάγγελμά τους, πού πηγαίνουν, κλπ. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα σχετικό ερωτηματολόγιο που διαθέτουμε σε διάφορες γλώσσες). Μην εμπλέκεστε σε πολιτικές συζητήσεις, μη θίγετε πολιτικά θέματα και, αν κάποιος άλλος το κάνει, ευγενικά στρέψτε τη συζήτηση στο Ευαγγέλιο ή σε κάτι άλλο. Μη διστάσετε να συμμεριστείτε προφορικά το ευαγγέλιο με τους πρόσφυγες - πολλοί απ αυτούς έχουν περιέργεια και είναι ανοιχτοί.

3 Μη γίνεστε πιεστικοί όσον αφορά τον συμμερισμό του Ευαγγελίου. Μην πιέζετε τους ανθρώπους. Όταν μιλάτε με Μουσουλμάνους, μην τους κάνετε να αισθάνονται υποχρεωμένοι να προσευχηθούν αμέσως μόλις ακούσουν το Ευαγγέλιο για πρώτη φορά. Μην ξεκινήσετε την κουβέντα αναφερόμενοι στον Ιησού Χριστό ως Υιό του Θεού, γιατί μπορεί να τους προσβάλετε και να χάσετε τη προσοχή τους από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συζήτησης. Ξεκινήστε αναφερόμενοι στον Ιησού ως τον Αμνό του Θεού, ή ως τη Θυσία, ή τον Μεσσία. Δώστε την ομολογία σας, βοηθείστε τους να καταλάβουν ότι οι Χριστιανοί πιστεύουν σε ΕΝΑΝ ΘΕΟ, κλπ. Ολοκληρώστε τη συζήτηση λέγοντας ότι ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού. Να προσεύχεστε για τα άτομα που συναντάτε ή υπηρετείτε, μαζί τους ή/και μόνοι σας. Συμπεριφορά Μπορείτε να εκφράσετε προς όλους τους πρόσφυγες με τον τόνο της φωνής ή/και με την έκφραση του προσώπου σας την αγάπη του Θεού. Η χειρονομία όπου ο αντίχειρας δείχνει προς τα επάνω και τα υπόλοιπα δάχτυλα είναι σφιγμένα σε γροθιά είναι προσβλητική για πολλούς Ιρανούς/Πέρσες. Μην παρατείνετε την οπτική ή φυσική επαφή με πρόσφυγες του αντίθετου φύλου. Οι άντρες θα πρέπει να επικεντρώνονται στην επικοινωνία με άντρες, και οι γυναίκες στην επικοινωνία με γυναίκες. Ο Διαχωρισμός των Φύλων Ο τρόπος που φέρεται μια γυναίκα είναι πολύ σημαντικός στην κουλτούρα των χωρών της Ανατολής. Το καλό ή το κακό όνομα ολόκληρης της οικογένειας βασίζεται στη συμπεριφορά των γυναικών μέσα σε αυτήν την οικογένεια. Ο διαχωρισμός ανδρών και γυναικών και η απόσταση που κρατούν μεταξύ τους είναι πολύ πιο ευδιάκριτες στην κουλτούρα της Ανατολής. Οποιοσδήποτε περάσει αυτή τη διαχωριστική γραμμή μπορεί να θεωρηθεί άσεμνος ή, ενδεχομένως, ανήθικος. Παραδείγματα: Στα σπιτικά της Μέσης Ανατολής, το να τρώνε οι άντρες και οι γυναίκες σε ξεχωριστά δωμάτια, ειδικά όταν έχουν επισκέπτες, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Γενικά, μια γυναίκα ποτέ δεν θα μείνει μόνη της με έναν άντρα ο οποίος δεν είναι συγγενής της. Ακόμα και σε κάποιες εκκλησίες στον Αραβικό Κόσμο, οι άντρες διαχωρίζονται από τις γυναίκες.

4 Θα προσέξετε ότι κατά τη διάρκεια των γευμάτων οι μη-ευρωπαίες γυναίκες έχουν την τάση να μαζεύονται όλες μαζί σε μια γωνία του δωματίου, μακριά από τους άντρες. Οι παντρεμένοι, άντρες και γυναίκες, καθώς και τα παιδιά, συχνά αναφέρονται στα άτομα του αντίθετου φύλου όχι με το όνομά τους αλλά ως «ο πατέρας του τάδε». Για παράδειγμα λένε: «ο Αμπου Γιουσέφ (δηλαδή, ο πατέρας του Γιουσέφ) είπε» Με αυτό τον τρόπο φροντίζουν να μην εκφράζονται με υπερβολική οικειότητα σε άτομα του αντίθετου φύλου. Σε κοινωνικές εκδηλώσεις τα άτομα αλλάζουν συχνά θέση, καθώς προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους νεοφερμένους και συνάμα να αποφύγουν την ανάμιξη των δύο φύλων, θυμίζοντας λίγο το παιχνίδι των μουσικών καρεκλών! Παραδείγματα για το πώς να αποφύγετε να θεωρηθείτε ότι έχετε άπρεπη συμπεριφορά Αποφύγετε παρατεταμένη οπτική ή φυσική επαφή με άτομα του αντίθετου φύλου. Στο Δυτικό πολιτισμό, η οπτική επαφή εκτιμάται σαν ένδειξη ενδιαφέροντος γι αυτό που σας λέει κάποιος και σαν ένδειξη αξιοπιστίας. Στον Ανατολικό πολιτισμό, υπονοεί ένα τελείως άλλου τύπου ενδιαφέρον! Αυτό που για μας είναι αγένεια, για κάποιους άλλους είναι απλώς η σωστή συμπεριφορά. Είναι τελείως θεμιτό για μια γυναίκα να μην ανοίξει την πόρτα της σε έναν άντρα, αν ο σύζυγός της λείπει από το σπίτι. Έτσι, λοιπόν, αν κάποιος άντρας προσπαθήσει να σας πιάσει κουβέντα μέσα στο Κέντρο, θα θέλαμε να απομακρυνθείτε από αυτόν. Εσείς, άντρες, να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και να είσαστε έτοιμοι να βγάλετε τις συνεργάτιδές σας από τη δύσκολη θέση, σπεύδοντας να αναλάβετε εσείς τη συνέχεια της συζήτησης. Θα πρέπει να είσαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί όταν έχετε να κάνετε με άτομα του αντίθετου φύλου (αυτό ισχύει για τη συνεργασία σας με τους πρόσφυγες, αλλά και με τα μέλη της ομάδας μας όταν είναι πρόσφυγες παρόντες). Για εσάς τους εξωστρεφείς, αυτό θα είναι ένας διαρκής αγώνας. Τα καλά νέα είναι ότι θα μπορείτε να είσαστε ακόμα πιο εκδηλωτικοί από ό,τι συνήθως προς τα άτομα του ίδιου με σας φύλου! Ευελπιστούμε ότι όλα αυτά θα βοηθήσουν όλους μας να μην κάνουμε επικοινωνιακά λάθη, να μην προκαλέσουμε πόνο και να μη βλάψουμε τις σχέσεις μας, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν δεν συνειδητοποιούμε ότι κάποιες συμπεριφορές μας μπορεί να παρεξηγηθούν από τους άλλους. Ρωτήστε μας ό,τι απορία έχετε όσο θα είστε μαζί μας. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας απαντήσουμε ή να βρούμε τη λύση για λογαριασμό σας. Οι απορίες σας πιθανόν να μας βοηθήσουν να

5 μάθουμε κάτι καινούριο για κάποια από τις κουλτούρες που αντιπροσωπεύονται στο Κέντρο μας. Ηγεσία Παρακαλούμε να σεβαστείτε τους υπευθύνους των διαφόρων προγραμμάτων ή διακονιών και να σεβαστείτε τον τρόπο με τον οποίο κατευθύνουν το πρόγραμμα/τη διακονία. Προσπαθήστε να σεβαστείτε τα συστήματα που εφαρμόζουμε. Αν έχετε να προτείνετε κάποια βελτίωση παρακαλούμε να το κάνετε αφού τελειώσει το πρόγραμμα, με ευαισθησία και πνεύμα ταπεινότητας. Φωτογραφίες Αφού διαβάσετε και αφού υπογράψετε το έντυπο σχετικά με την τακτική που ακολουθούμε όσον αφορά τις φωτογραφίες, μπορείτε να βγάζετε ή βίντεο. Παρακαλούμε όμως να σέβεστε την επιθυμία αυτών που δεν θέλουν να φωτογραφηθούν. Επίσης, όταν βγάζετε κάποιον μια φωτογραφία, αυτός θα περιμένει να του δώσετε ένα αντίγραφο. Αν λοιπόν υπάρχει τρόπος να στείλετε μια φωτογραφία (με usb, CD, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τυπωμένη, κλπ.) προσπαθήστε να το κάνετε. Άλλοι Εθελοντές, Άλλες Κουλτούρες Πιθανόν να υπάρχουν κι άλλα άτομα που να υπηρετούν τους πρόσφυγες μαζί με μας, τα οποία να έχουν διαφορετική κουλτούρα από τη δική σας. Να κάποια πράγματα που θα πρέπει να έχετε υπόψη. Αν κάποιος από τα Βαλκάνια (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία) φαίνεται να είναι αυταρχικός, απότομος ή φωνακλάς) μπορεί να σας φαίνεται αγενής, μην το παίρνετε προσωπικά - είναι απλώς μία πολιτισμική διαφορά. Η συναναστροφή με το αντίθετο φύλο θα πρέπει να περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα (ιδιαίτερα αν ένας από εσάς ανήκει στην Ισλαμική κουλτούρα)

6 Τι θα κάνω σήμερα εδώ; Δεν ξέρουμε ακόμα. Εξαρτάται από το ποιος άλλος θα έρθει ακόμα για να βοηθήσει. Γενικά, η ανάθεση εργασιών γίνεται μετά την ώρα της προσευχής. Οι δουλειές που πιθανόν να κάνεις σήμερα ίσως περιλαμβάνουν: - τακτοποίηση τραπεζιών και καρεκλών - τοποθέτηση ποτηριών, πετσετών, μαχαιροπήρουνων και κανατών στα τραπέζια - βοήθεια με την προετοιμασία του φαγητού στην κουζίνα - σερβίρισμα τσαγιού ή/και γευμάτων - φροντίδα βρεφών ή παιχνίδι με νήπια στην αίθουσα με τα μωρά και νήπια - βοήθεια με χειροτεχνίες, ζωγραφική, ιστορίες, κτλ. στην αίθουσα των παιδιών σχολικής ηλικίας - να πιάσεις κουβεντούλα με τους πρόσφυγες (οι άντρες με άντρες και οι γυναίκες με γυναίκες) - να παίξεις επιτραπέζια παιχνίδια (πχ. σκάκι, ντάμα, κτλ.) - μάζεμα άδειων φλιτζανιών και σκουπιδιών - πλύσιμο πιάτων - καθάρισμα τραπεζιών και τοποθέτηση καρεκλών πάνω στα τραπέζια - σκούπισμα - σφουγγάρισμα - καθάρισμα τουαλετών/μπάνιων - πέταγμα των σκουπιδιών στους κάδους - κτλ., κτλ., κτλ Μην ανησυχείς! Τις περισσότερες φορές θα βρίσκεται κάπου εκεί κοντά κάποιος από το προσωπικό που θα σε βοηθήσει αν έχεις κάποια απορία ή αν χρειάζεσαι βοήθεια για το πώς να κάνεις κάτι. Να θυμάσαι ότι η πιο σημαντική δουλειά που έχεις να κάνεις σήμερα είναι να γίνεις ένα σκεύος αγάπης του Θεού. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να εξαρτηθείς από το Άγιο Πνεύμα που θα δουλέψει μέσα από σένα.

7 Το Παιδικό Πρόγραμμα των Χεριών Βοήθειας Τα περισσότερα παιδιά, αν όχι όλα, που βλέπουμε στα Χέρια Βοήθειας βιώσαν ή βιώνουν ακόμα τραυματικές εμπειρίες. Γι αυτό το λόγο προσπαθούμε να ευαισθητοποιηθούμε στις ανάγκες και την κατάστασή τους, εκφράζοντας την αγάπη μας. Στα παιδικά προγράμματα επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα συναισθηματικά και σωματικά ασφαλές περιβάλλον, όπου θα υπάρχει σταθερότητα, κατανόηση και αγάπη. Μερικές ενδείξεις ότι τα παιδιά βίωσαν κάποια τραυματική εμπειρία μπορεί να είναι οι ακόλουθες συπεριφορές: 1. Μωρά και παιδιά προσχολικής ηλικίας: 2-5 χρονών - «παίζουν» ή μιλάνε για το γεγονός ξανά και ξανά - έχουν νευρικές κρίσεις ή νευρικά ξεσπάσματα - κλαίνε ή βουρκώνουν συχνά - έχουν αυξημένη αίσθηση φόβου (πχ. φοβούνται το σκοτάδι, τα τέρατα, το να μείνουν μόνα τους) - κάνουν «μαγικές σκέψεις» (πιστεύουν ότι τα ίδια προκάλεσαν το γεγονός, ή ότι αυτό που συνέβη μπορεί να πάψει να υφίσταται - προσκολλώνται στα άτομα που τα φροντίζουν και δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα όταν πρέπει να τα αποχωριστούν - επανεμφάνιση πρώιμων συμπεριφορών (πχ. βρέχουν το κρεβάτι τους, βυζαίνουν το δάχτυλό τους) 2. Παιδιά της πρώιμης σχολικής ηλικίας : 6-9 χρονών - έχουν αυξημένη επιθετικότητα, θυμό και εκνευρίζονται εύκολα (εκφοβίζουν τους πιο αδύνατους από αυτούς, τσακώνονται με τους όμοιούς τους) - κατηγορούν τον εαυτό τους για το γεγονός - είναι κακόκεφα ή κυκλοθυμικά - δεν δέχονται ότι συνέβη το γεγονός - έχουν προβλήματα ή χαμηλή επίδοση στο σχολείο, αρνούνται να πάνε σχολείο, έχουν προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης

8 - ανησυχούν για την υγεία τους και παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι, πονοκεφάλους, κλπ. - επαναλαμβάνουν ερωτήσεις - φοβούνται για τα αγαπημένα τους πρόσωπα μήπως πάθουν κάτι ή μήπως πεθάνουν - κλαίνε και βουρκώνουν - ανησυχούν για το ποιος θα τους φροντίσει - απομακρύνονται από την κοινωνική συναναστροφή και τις ευχάριστες δραστηριότητες. 3.Πρακτικοί τρόποι συνεργασίας με παιδιά με τραυματικές εμπειρίες Νοιάσου: Τα προσφυγόπουλα λαχταρούν για κάποιον που θα τους νοιάζεται. Να θυμάσαι ότι τα παιδιά είναι πιο σημαντικά από το πρόγραμμα. Διέθεσε χρόνο να παρατηρήσεις και να ασχοληθείς με ένα παιδί, σαν άτομο. Άκουσε: Διέθεσε χρόνο για να ακούσεις τι λένε. Δώσε τους την προσοχή σου και κάνε τους να αισθανθούν ότι έχουν αξία. Χτίσε μια σχέση εμπιστοσύνης: Με ηρεμία και τρυφερότητα χτίσε μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί. Να είσαι προσεκτικός/ή σε ότι έχει να κάνει με τη φυσική επαφή με το παιδί - άγγιγμα, αγκάλιασμα ή γαργάλημα - γιατί μπορεί να προέρχεται από ένα περιβάλλον που το κακομεταχειρίζονται. Είναι πολύ σημαντικό τα Χέρια Βοήθειας να είναι ένας ασφαλής χώρος για τα παιδιά που υποδεχόμαστε καθημερινά Αγάπησε αυτά που είναι «δύσκολο να αγαπηθούν»: Προσπέρασε τη συμπεριφορά των παιδιών και, με αγάπη, προσπάθησε να καταλάβεις για ποιο λόγο φέρονται έτσι. Η αρνητική συμπεριφορά κάποιων παιδιών είναι μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή σου. Από την παντελή έλλειψη προσοχής προτιμούν την αρνητική προσοχή. Παίξε: Ασχολήσου με τα παιδιά. Το παιχνίδι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού. Πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν ελάχιστες ευκαιρίες για να παίξουν. Ενθάρρυνέ τα να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Είναι σημαντικό να κατεβείς στο επίπεδο ματιών των παιδιών. Γονάτισε ή κάτσε κάτω, και άρχισε το παιχνίδι ενθαρρύνοντάς τα να συμμετέχουν. Σεβάσου: Δείξε σεβασμό στην κουλτούρα και την οικογένεια των παιδιών. Το προσφυγόπουλο έχει υποστεί τρομερές απώλειες. Είναι σημαντικό να αφήσεις το παιδί να μιλήσει για την πατρίδα του χωρίς να κατακρίνεις ή να δείχνεις έκπληξη. Αυτή μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία να διδάξεις κάποιες Αγγλικές λέξεις στο παιδί και να το κάνεις να αισθανθεί ότι το εκτιμάς καθώς το αφήνεις να σου διδάξει τη δική του γλώσσα.

9 Έχε υπομονή: Πιθανόν ο τρόπος που ενεργούν τα παιδιά να μη σου είναι οικείος, χρειάζονται όμως αγάπη, αποδοχή, ενθάρρυνση και κάποιον να πιστέψει σ αυτά. Εστιάσου στα θετικά: Η ζωή για ένα προσφυγόπουλο είναι συνήθως «αρνητική». Βρες ευκαιρίες να κάνεις ένα κομπλιμέντο και μια επιβεβαίωση. Συνειδητοποίησε την αλλαγή: Είσαι καινούριος/α - αυτό είναι μια αλλαγή. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι κάποια παιδιά κρατάνε αποστάσεις ή είναι επιφυλακτικά να συνεργαστούν μαζί σου. Αυτό θα το ξεπεράσουν σύντομα καθώς τους δείχνεις σεβασμό, εμπιστοσύνη και αγάπη. Γνώρισε την οικογένεια: Οι γονείς είναι το κλειδί για να καταλάβεις και να βοηθήσεις ένα παιδί. Κάνε μία προσπάθεια να γνωρίσεις και να δημιουργήσεις μία σχέση με τα μέλη της οικογένειας του παιδιού. Ζήτησε βοήθεια: Αν δεν είσαι βέβαιος/η πώς να αντιμετωπίσεις κάποια συμπεριφορά, ενημέρωσε το προσωπικό μας και με χαρά θα σε βοηθήσουμε ή θα σου δώσουμε κάποιες συμβουλές.

10 Συμβουλές προς τους Ομιλητές Χρησιμοποιήστε ΑΠΛΑ Αγγλικά, χωρίς ιδιωματισμούς και εκφράσεις, και σύντομες προτάσεις με καθαρή άρθρωση. Να είσαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε δύο ή και τρείς διαφορετικούς τρόπους για να πείτε το ίδιο πράγμα, για την περίπτωση που ο μεταφραστής (ή οι μεταφραστές, στην περίπτωση που το μήνυμα μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες) δυσκολεύεται να σας καταλάβει. Αν αυτό είναι εφικτό, συναντηθείτε με τον μεταφραστή νωρίτερα και δουλέψτε μαζί το μήνυμα ή τη Βιβλική σας μελέτη. Να μιλάτε αργά και καθαρά. Χρησιμοποιήστε σύντομες φράσεις ή προτάσεις. Περιμένετε μέχρι να τελειώσουν όλοι οι μεταφραστές προτού συνεχίσετε την ομιλία σας. Να θυμάστε ότι ένα 10λεπτο μήνυμα στα Αγγλικά παίρνει 30 λεπτά όταν μεταφράζεται σε δύο άλλες γλώσσες. Να είσαστε, λοιπόν, σύντομοι. Γενικά, οι ομιλίες μας είναι πολύ σύντομα σχόλια σε ένα σημείο, ή παραδείγματα που θα «τσιγκλήσουν» το ακροατήριο ώστε να ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗ ΦΩΝΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ σε άτομα που φαίνεται ότι δεν παρακολουθούν την ομιλία. Γενικά, τα άτομα που προσέχουν και ενδιαφέρονται να ακούσουν παρακολουθούν τα λεγόμενα. Το να είσαι αξιοπρεπής είναι πολύ μεγάλη υπόθεση στις περισσότερες κουλτούρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Έτσι, λοιπόν, θα χάσετε μεγαλύτερο μερίδιο προσοχής από ό,τι θα κερδίσετε με το να μαλώσετε αυτούς που δεν φαίνεται να προσέχουν. Εστιάστε την προσοχή σας σε αυτούς που είναι προφανές ότι σας ακούν, και αγνοείστε τους υπόλοιπους κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας. ΜΗΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΜΩΑΜΕΘ, ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ, Ή ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Ή ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΗΓΕΤΗ. Βρισκόμαστε εδώ για να διακηρύξουμε τον Χριστό, όχι να αποκηρύξουμε άλλους. Είμαστε υπέρ του Χριστού, όχι κατά των άλλων. Παράλληλα, ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ προσπαθώντας να πείσετε για την Αλήθεια του Ευαγγελίου. Αυτό θα μπορούσε να γίνει κατά τον ευαγγελισμό των Μουσουλμάνων, αλλά ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑ. Στη διακονία μας, ιστορίες, παραδείγματα και προσωπικές μαρτυρίες είναι τα πιο αποτελεσματικά μέσα για να γίνει κατανοητή η Αλήθεια του Ευαγγελίου. Μία «εικόνα» αξίζει χίλιες λέξεις. Το πώς λέτε ό,τι λέτε είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που λέτε. Να έχετε ζωντάνια και πάθος. Να χαμογελάτε όταν πρέπει. Μεταδώστε την Αλήθεια αλλά κάντε το με ΑΓΑΠΗ.

11 Να εκφράζετε πάντα την εκτίμησή σας για την τιμή και το προνόμιο που έχετε να βρίσκεστε μαζί τους, για το παράδειγμα θυσίας και θάρρους που δίνουν, καθώς και για το πνευματικό ενδιαφέρον που δείχνουν. Μην το κάνετε για να τους κολακέψετε. Σκεφθείτε το σοβαρά και όταν το λέτε να το εννοείτε. Όταν διδάσκετε μικρές ομάδες, ενθαρρύνετε τους ακροατές σας να κάνουν ερωτήσεις και να συζητήσουν. Όταν οι μαθητές δώσουν μια απάντηση ή ανταποκριθούν, Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΘΕΤΙΚΗ. Για παράδειγμα, «καλή απάντηση», «ευχαριστώ», «πολύ σωστά» κτλ. Αν η απάντηση δεν είναι σωστή, πέστε : «Ευχαριστώ γι αυτό. καμιά άλλη ιδέα κανείς;» Διακηρύξτε τον Ιησού Σωτήρα, αλλά αντιμετωπίστε με σοφία και ευαισθησία τις ιδιαιτερότητες του Ισλαμισμού. Για παράδειγμα, είναι πολύ προσβλητικό γι αυτούς να ακούσουν ότι ο Θεός έχει έναν Γιό. Αν κηρύττετε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Γιός του Θεού, πείτε το στο ΤΕΛΟΣ του μηνύματος, όχι στην αρχή, αλλιώς οι ακροατές σας θα έχουν σοβαρή δυσκολία να ακούσουν την ομιλία σας μέχρι το τέλος. Ο τρόπος που χειριζόμαστε τη Γραφή μπορεί να διασπάσει την προσοχή τους ή να τον θεωρήσουν ασεβή. Μην την ακουμπάτε στο πάτωμα. Προσπαθήστε να την κρατάτε πάνω από το ύψος της μέσης σας. Και, αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε Γραφή που δεν είναι σημειωμένη. Όταν διαβάζετε εδάφια δυνατά, μην το κάνετε στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά, εκτός και αν υπάρχουν αρκετά άτομα που μιλάνε Ελληνικά ή Αγγλικά, όταν υπάρχει μεταφραστής στη γλώσσα τους. Ζητήστε από τον/τους μεταφραστές να διαβάσουν δυνατά στη δική τους γλώσσα, ή ζητήστε εθελοντές από ανάμεσά τους να διαβάσουν στη γλώσσα που καταλαβαίνει το μεγαλύτερο μέρος των ακροατών. Να θυμάστε ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο διαχείρισης μικρών ομάδων, μεγαλύτερων ομάδων και μεμονωμένων ατόμων. Σεβαστείτε αυτές τις διαφορές. Για παράδειγμα, Είναι πολύ παρακινδυνευμένο να προκαλέσετε συζήτηση με μία ερώτηση όταν έχετε μια μεγαλύτερη ομάδα, γιατί μπορεί πολύ εύκολα να εξελιχθεί σε έντονη αντιπαράθεση και να χαθεί ο έλεγχος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορείτε να στέκεστε όρθιοι ή να κινείστε, πχ. όταν διδάσκετε σε μεγαλύτερες ομάδες, αλλά ίσως αυτό να αποσπά την προσοχή σε μικρότερες ομάδες. Ρωτήστε τον υπεύθυνο ποια είναι η γνώμη του σχετικά με αυτό το θέμα, προτού ξεκινήσετε. Σε ορισμένες κουλτούρες, των Κούρδων για παράδειγμα, είναι μεγάλη αγένεια να φαίνονται οι πατούσες σας. Γι αυτό, όταν κάθεστε, καλύτερα να μη σταυρώνετε τα πόδια σας για να μη φανούν οι σόλες των παπουτσιών σας. Όσο έμπειροι κι αν είστε στο να κάνετε μία ομιλία, να είσαστε εξαρτημένοι από τον Κύριο. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια μάχη, αλλά είναι η μάχη του Κυρίου. Από Αυτόν να εξαρτάσθε. Να είσαστε ανοιχτοί και υπάκουοι στο Άγιο Πνεύμα. Να λέτε μόνο ότι ακούτε Αυτόν να σας λέει. Σας ευχαριστούμε για την προθυμία σας να αφήσετε το Θεό να σας χρησιμοποιήσει με αυτόν τον τρόπο. Σας ευχαριστούμε που συνεργάζεστε μαζί

12 μας,σεβόμενοι αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές Είθε ο Θεός να σας χρησιμοποιήσει, για να μεταδώσετε αποτελεσματικά τα λόγια Του και την αγάπη Του σε αυτές τις πολύτιμες ψυχές, για τις οποίες πέθανε ο Χριστός.

13 Έντυπο Προσωπικών Πληροφοριών του Εθελοντή Αυτό το έντυπο θα βοηθήσει εμάς να κρατήσουμε επαφή μαζί σας και εσάς να μη χάσετε την επαφή σας με τις διακονίες των Χεριών Βοήθειας. Σας παρακαλούμε να διαθέσετε ένα λεπτό μονάχα για να συμπληρώσετε αυτό το έντυπο που θα βοηθήσει και εμάς και εσάς. Οι πληροφορίες σας δεν πρόκειται να κοινοποιηθούν έξω από τα Χέρια Βοήθειας χωρίς την άδειά σας. Όνομα Ημερομηνία Διεύθυνση Τηλέφωνο(α) ΗλεκτρονικόΤαχυδρομείο Γνωρίζετε κάποιο άτομο από το προσωπικό των ΧΒ; Αν ναι, ποιόν; 1. Πηγαίνετε σε κάποια τοπική εκκλησία; Αν ναι, πώς λέγεται η εκκλησία και ο ποιμένας; 2. Ενδιαφέρεσθε για πιθανή συμμετοχή σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα προγράμματα; (Σημειώστε όλα τα προγράμματα που πιθανόν να ενδιαφέρεσθε) Διακονία Τσαγιού Μαθήματα Ελληνικών Διακονία Οικογενειών Μαθήματα Κομπιούτερ Διακονία Μπάνιου Διδασκαλία της Βίβλου Μαθήματα Αγγλικών Διακονία Φιλοξενίας Μαγείρεμα (σε συνέδρια ή στο κέντρο μας) Διακονία Παιδιών

14 Διακονία Αθλημάτων Διακονία Προσευχής Άλλα (αναφέρατε) 3. Ποιες από αυτές τις ικανότητες, δεξιότητες και χαρακτηριστικά πιστεύετε ότι είναι το δυνατό σας σημείο; συμπόνια/έλεος διδασκαλία αγγλικών γνώση κομπιούτερ καθάρισμα αγάπη για τα μωράκια διδασκαλία της Βίβλου ιατρική εκπαίδευση/εμπειρία ηλεκτρολογικές γνώσεις υδραυλικές γνώσεις ξυλουργική γενικά «πιάνουν τα χέρια σας» καλλιτεχνικές ικανότητες θεατρικό ταλέντο/εμπειρία ηγετικές ικανότητες ευαγγελισμός ικανότητα στις δημόσιες σχέσεις διοικητικές/οργανωτικές ικανότητες παιχνίδια/αθλήματα χειροτεχνίες, κουκλοθέατρο ή αφήγηση ιστοριών χάρισμα προσφοράς διασύνδεση με/προσέλκυση εθελοντών φωτογραφία/βίντεο

15 ----- διαθέτετε αυτοκίνητο και μπορείτε να παραλαμβάνετε είδη που προσφέρονται στα Χέρια Βοήθειας; -----ΑΛΛΑ (αναφέρατε) (Να συμπληρωθεί από το προσωπικό των Χ.Β. ) Πότε έγινε η ενημέρωση; (ΑΛΛΑ σχόλια)

16 Κανονισμός Σχετικά με τη Χρήση Φωτογραφιών και Βιντεοσκόπησης Το Διοικητικό Συμβούλιο των Χεριών Βοήθειας στην Αθήνα ακολουθεί την εξής τακτική όσον αφορά τη χρήση φωτογραφιών και βιντεοσκόπησης: 1. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να βγάλει φωτογραφίες ή βίντεο στο χώρο μας κατά τη διάρκεια των διακονιών μας, όπως γεύματα, διανομή ρουχισμού, διδασκαλία γλωσσών κλπ., αν πρώτα δεν έχει ζητήσει την άδεια από τον Διευθυντή των Χεριών Βοήθειας και δεν έχει υπογράψει αυτό το έντυπο. 2. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να βγάλει φωτογραφίες ή βίντεο από τις εξωτερικές δραστηριότητες των Χεριών Βοήθειας, όπως υπαίθρια λατρεία, βαπτίσεις, οικογενειακά συνέδρια, παιδικές κατασκηνώσεις κλπ., αν πρώτα δεν έχει ζητήσει άδεια από τον Διευθυντή. 3. Οποιαδήποτε χρήση των φωτογραφιών και βίντεο που πάρθηκαν πρέπει να γίνει μόνο για την προώθηση της Διακονίας για τους Πρόσφυγες «Χέρια Βοήθειας» και με τους εξής περιορισμούς: α. Απαγορεύεται η χρήση τους για να μαζευτούν χρήματα για οποιοδήποτε σκοπό που δεν έχει σχέση με τα Χέρια Βοήθειας. β. Απαγορεύεται η εκμετάλλευσή τους για να διαστρεβλωθεί το μήνυμα ή ο σκοπός της Διακονίας των Χεριών Βοήθειας. γ. Απαγορεύεται η πώληση ή διανομή τους για κερδοσκοπία. δ. Να αναφέρεται με κάθε σαφήνεια ότι τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της Διακονίας Προσφύγων των Χεριών Βοήθειας στην Αθήνα, στην Ελλάδα. 4. Τα μέλη των Διεθνών Ομάδων /Χεριών Βοήθειας μπορούν να χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες ή βίντεο κτλ. από τη διακονία γενικά, στην αναζήτησή τους για οικονομική υποστήριξη για τους ίδιους ή και για τα Χέρια Βοήθειας. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με σύνεση και χωρίς υπερβολές. 5. Οι επισκέπτες ή εθελοντές που ανήκουν σε άλλους οργανισμούς ή εκκλησίες κλπ. μπορούν να χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες ή βίντεο για να δείξουν τι έκαναν στη συνεργασία τους με τα Χέρια Βοήθειας, αλλά όχι για να μαζέψουν χρήματα για δικές τους επιδιώξεις. 6. Αν κάποιος επιθυμεί να βγάλει φωτογραφίες για έντυπα ατομικά, εκκλησιών ή οργανισμών που δεν έχουν ΑΜΕΣΗ σχέση με τη Διακονία των Χεριών Βοήθειας, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει την άδεια από τον Διευθυντή, δηλώνοντας σε ποιο έντυπο

17 και για ποιο σκοπό θα δημοσιευθούν οι φωτογραφίες. Αντίγραφο του προς έκδοσιν εντύπου θα πρέπει να αποσταλεί στα Χέρια Βοήθειας για να λάβει έγκριση προτού να δημοσιευθεί. Όνομα του ατόμου που θα φωτογραφίσει: Τηλ. Ημερομηνία Υπογραφή:

18 Εθελοντές Έντυπο Παρατηρήσεων και Προτάσεων Όνομα: Ημερομηνία: Διεύθυνση: Τηλέφωνο: Σε πιο/πια προγράμματα/διακονίες συμμετείχες ; 1. Κουζίνα-Τραπεζαρία 2. Διδασκαλία Αγγλικών/Ελληνικών 3. Διακονία μπάνιων 4. Διακονία οικογενειών 5. Διακονία για άνδρες 6. Άλλο Ποιες ήταν κάποιες από τις δύσκολες/αρνητικές εμπειρίες σου σήμερα; Ποιες ήταν οι θετικές και ενθαρρυντικές εμπειρίες σου σήμερα; Πως σε συμπεριφέρθηκαν τα μέλη των Χεριών Βοηθείας; Σου έδωσαν αρκετές οδηγίες; Αισθάνθηκες ευπρόσδεκτος; Πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη συμμετοχή των εθελοντών στη διακονία; Άλλα σχόλια και ιδέες

Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1

Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1 Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1 Οι παιδαγωγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες αυτού του οδηγού για

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά και νέοι σε φροντίδα. Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας!

Παιδιά και νέοι σε φροντίδα. Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Παιδιά και νέοι σε φροντίδα Χτίζοντας μια Ευρώπη για και με τα παιδιά Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Παιδιά και νέοι σε φροντίδα Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Χτίζοντας μια Ευρώπη για και με τα παιδιά www.coe.int/children

Διαβάστε περισσότερα

24/7. Να γίνει καλύτεροι φίλοι με τον Ιησού. www.divinemissions.com. Έκδοση 1,00 Ιούνιο του 2012. Όρια Ευθύνης & Αποποίηση Εγγύησης

24/7. Να γίνει καλύτεροι φίλοι με τον Ιησού. www.divinemissions.com. Έκδοση 1,00 Ιούνιο του 2012. Όρια Ευθύνης & Αποποίηση Εγγύησης 24/7 Να γίνει καλύτεροι φίλοι με τον Ιησού Το Κεντ Λ. Γκόρντον www.divinemissions.com Έκδοση 1,00 Ιούνιο του 2012 Όρια Ευθύνης & Αποποίηση Εγγύησης Ο συγγραφέας και εκδότης του ebook και των συναφών υλικών

Διαβάστε περισσότερα

«Γιατί είναι σημαντική η οπτική σηματοδότηση των δραστηριοτήτων του ελεύθερου χρόνου;»

«Γιατί είναι σημαντική η οπτική σηματοδότηση των δραστηριοτήτων του ελεύθερου χρόνου;» ΤΣΙΟΥΡΗ ΙΩΑΝΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ «Πώς μπορώ να προετοιμάσω το παιδί μου για κάποια καινούρια δραστηριότητα;» Ένα από τα χαρακτηριστικά των παιδιών με αυτισμό είναι η έλλειψη ενδιαφερόντων και

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων

Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Παναγιώτης Κουτρουβίδης Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Φιλοσοφία για παιδιά» Βασικές έννοιες : Άνθρωπος- ζώο

Θέμα: «Φιλοσοφία για παιδιά» Βασικές έννοιες : Άνθρωπος- ζώο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Π.Τ.Π.Ε) ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΣΠΕΝ404 Ονοματεπώνυμο φοιτήτριας: Εξαδακτύλου Νίκη-Αθηνά Α.Μ.:

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεσματική Επικοινωνία με Φορείς και Υπηρεσίες

Αποτελεσματική Επικοινωνία με Φορείς και Υπηρεσίες ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Αποτελεσματική Επικοινωνία με Φορείς και Υπηρεσίες ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Νικόλαος Μάνεσης

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Προφέτης, 14 Απλά Μαθήματα Life Coaching ΔΕΙΓΜΑwww.georgeprofetis.com

Γ. Προφέτης, 14 Απλά Μαθήματα Life Coaching ΔΕΙΓΜΑwww.georgeprofetis.com Σελίδα 1 Γιώργος Ι. Προφέτης 14 ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ LIFE COACHING (για να ζούμε καλύτερα και να πετυχαίνουμε περισσότερα) Σελίδα 2 Τίτλος πρωτοτύπου: George Profetis, 14 Essential Life Coaching Lessons Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3: Διανομή. Εισαγωγή στη Διανομή. Dr. Natalie Dimitriadis

Ενότητα 3: Διανομή. Εισαγωγή στη Διανομή. Dr. Natalie Dimitriadis Ενότητα 3: Διανομή Εισαγωγή στη Διανομή Dr. Natalie Dimitriadis 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΔΙΑΝΟΜΗ Εισαγωγή στη Διανομή Σ 3 1. Μέθοδοι Διανομής Σ 5 1.1. Απ ευθείας Πωλήσεις Σ 5 1.1.1. Προσωπικές Πωλήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: Όσα λέει ένα βλέμμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόλις ένα 8% της ανθρώπινης επικοινωνίας συμβαίνει με τα λόγια.

ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: Όσα λέει ένα βλέμμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόλις ένα 8% της ανθρώπινης επικοινωνίας συμβαίνει με τα λόγια. ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: Όσα λέει ένα βλέμμα Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόλις ένα 8% της ανθρώπινης επικοινωνίας συμβαίνει με τα λόγια. Τα υπόλοιπα μηνύματα που στέλνουμε, ηθελημένα ή αθέλητα, στον περίγυρο,

Διαβάστε περισσότερα

..υποστήριξη για νέους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αναπηρίες, στην εκπαίδευση άνω των 16 ετών... Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων:

..υποστήριξη για νέους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αναπηρίες, στην εκπαίδευση άνω των 16 ετών... Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων: ..υποστήριξη για νέους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αναπηρίες, στην εκπαίδευση άνω των 16 ετών... Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων: Αυτισμός 75% funded by Περιεχόμενα Εισαγωγή... 4 Πνευματικά

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση στη Διεκδικητική Συμπεριφορά

Εκπαίδευση στη Διεκδικητική Συμπεριφορά Εκπαίδευση στη Διεκδικητική Συμπεριφορά Θωμάς Καλπάκογλου, PhD Εισαγωγή Η εκπαίδευση της διεκδικητικής συμπεριφοράς έχει στόχο να διδάξει τους ανθρώπους να εκφράζουν τους εαυτούς τους καλύτερα και συχνότερα

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΞΗ του ΕΡΩΤΑ Έφη

Η ΕΛΞΗ του ΕΡΩΤΑ Έφη 1 Η έλη του έρωτα 2 Η έλη του έρωτα Η ΕΛΞΗ του ΕΡΩΤΑ Αφιερωμένο στην πανέμορφη μέσα-έξω κόρη μου Έφη, που είναι η αγάπη, η χαρά, η ζεστασιά και ο παράδεισος στη ζωή μου. 3 Ζήτησα ένα σωρό πράγματα για

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ Οδηγίες για συγγενείς και άλλους φροντιστές

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ Οδηγίες για συγγενείς και άλλους φροντιστές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ Οδηγίες για συγγενείς και άλλους φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα

Μαγικές κουκίδες το blog. Περιεχόμενα εισαγωγή

Μαγικές κουκίδες το blog. Περιεχόμενα εισαγωγή Μαγικές κουκίδες το blog Αυτό το blog δημιουργήθηκε για τους Έλληνες PUA και μη. Το να είναι κανείς PUA δηλώνει να έχει άνεση με τις γυναίκες, να τις κάνει να νοιώθουν ωραία μαζί του και χάρη σ αυτό να

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή Προσωπικού. Ως γνωστό, η επιλογή ενός στελέχους περνάει από τα εξής στάδια:

Επιλογή Προσωπικού. Ως γνωστό, η επιλογή ενός στελέχους περνάει από τα εξής στάδια: Επιλογή Προσωπικού Xωρίς καμία αμφιβολία οι επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό είναι για μια επιχείρηση ίσως πολύ πιο σημαντικές από τις αντίστοιχες σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό ή σε υψηλή τεχνολογία. Παρόλα

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Εισαγωγικά: Θα ήθελα να αρχίσω ζητώντας σας μία σχετική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ Αθήνα 2014 Copyright 2014 Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Πτολεμαίων 1, 116 35 Αθήνα www.sep.org.gr Φωτογραφίες : Φωτογραφικό Αρχείο Σ.Ε.Π. Δημιουργικό : Σ. Πολυζώης Επιμέλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΩΝΤΑΣ ΠΙΕΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ. Τι εννοούμε με την πίεση δυνάμεων (lobbying);

ΑΣΚΩΝΤΑΣ ΠΙΕΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ. Τι εννοούμε με την πίεση δυνάμεων (lobbying); ΑΣΚΩΝΤΑΣ ΠΙΕΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ Τι εννοούμε με την πίεση δυνάμεων (lobbying); Εννοούμε να πείσουμε κάποιον με περισσότερη δύναμη λήψης αποφάσεων από εμάς να αναλάβει, αναφορικά με μια συγκεκριμένη

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ. Η συνέντευξη πρόσληψης

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ. Η συνέντευξη πρόσληψης ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ Η συνέντευξη πρόσληψης Αθήνα 2015 Δωρεάν προσφορά της εταιρίας www.hrstrategy.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος Η συνέντευξη πρόσληψης i. Ο σκοπός της συνέντευξης ii. iii. iv. Το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση

Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση Αθήνα 2013 Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση αυτού του Οδηγού καθώς και η αναπαραγωγή του ή χρήση του σε οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων:

Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων: ..υποστήριξη για νέους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αναπηρίες, στην εκπαίδευση άνω των 16 ετών... Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων: ιαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ( ΕΠ) / ιαταραχή Ελλειμματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΑΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ Εισηγητής: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΔΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ Σπουδάστρια: ΣΠΛΗΝΑ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ Σέρρες,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER & ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Τι είναι άνοια; Ο όρος «άνοια» αναφέρεται σε μια σειρά συμπτωμάτων που παρουσιάζουν άτομα με νοσήματα που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ζούμε στην εποχή της ραγδαίας εξάπλωσης των Μέσων Επικοινωνίας. Είμαστε στην εποχή της άμεσης γρήγορης και ταχύτατης εξάπλωσης της πληροφορίας, της πλήρους και ανεξέλεγκτης διάδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. Μιλάει ο Θεός /Bρήκα. /Η Αγία Γραφή. Τετέλεσται/ ΣΕΛ. 2. να καταπολεμήσετε το άγχος/ ΣΕΛ. 8 / Θεραπεία από το /Πέντε. Χριστό/ ΣΕΛ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. Μιλάει ο Θεός /Bρήκα. /Η Αγία Γραφή. Τετέλεσται/ ΣΕΛ. 2. να καταπολεμήσετε το άγχος/ ΣΕΛ. 8 / Θεραπεία από το /Πέντε. Χριστό/ ΣΕΛ. ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΤΟΣ Ε - ΑΡ. ΤΕΥΧΟΥΣ 12 / IANOYΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ ISSN 1450-2240 Μιλάει ο Θεός /Bρήκα σήμερα;/ ΣΕΛ. 4 το /Χάρη και Πως

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Βιογραφικού Σηµειώµατος

Οδηγός Βιογραφικού Σηµειώµατος Ευσταθίου Κατιάνα Μουστακαλή Βιολέττα Οδηγός Βιογραφικού Σηµειώµατος Γραφείο ιασύνδεσης Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών «Το έντυπο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Δομή Απασχόλησης

Διαβάστε περισσότερα