ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ 2011

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ 2011"

Transcript

1 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ 2011 Σκοπός Οι Πρόσφυγες κι Εμείς Αυτό το κεφάλαιο σκοπό έχει να υπενθυμίσει σε όλους τους εθελοντές μας που εργάζονται με τους πρόσφυγες τον κατάλληλο τρόπο συμπεριφοράς και ένδυσης. Επιθυμία μας είναι να σεβαστούμε τη διαφορετικότητα της κουλτούρας των προσφύγων και να αποφεύγουμε να τους προσβάλουμε. Ντύσιμο Ντυθείτε σεμνά και με κατάλληλα ρούχα. Όσο λιγότερο δέρμα φαίνεται, τόσο το καλύτερο. Γυναίκες: Μη φοράτε μίνι φούστες, σόρτς, μπλούζες εξώπλατες, αμάνικες ή με βαθύ ντεκολτέ, ή κοντά φορέματα. ΟΙ ΦΟΥΣΤΕΣ, ΤΑ ΦΟΡΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΡΘΙΕΣ Ή ΟΤΑΝ ΚΑΘΕΣΤΕ. Αν το παντελόνι σας είναι φθαρμένο ή στενό, φορέστε ένα μακρύ ΦΑΡΔΥ πουκάμισο, φούτερ ή μακό μπλουζάκι που θα καλύπτει τα οπίσθια. ΑΝ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΥΕΤΕ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ. Κυρίες και δεσποινίδες, όταν ντύνεστε για να έρθετε στο Κέντρο, δεν πρέπει η σκέψη σας να είναι μόνο το να κρύψετε από τα μάτια των ανδρών το σχήμα του σώματός σας, αλλά να σκέπτεστε και την αντίδραση των γυναικών που θα γνωρίσετε, των οποίων τα μωρά θα κρατάτε στην αγκαλιά σας, κτλ. Θέλουμε αυτές οι γυναίκες να μας βλέπουν και να σκέφτονται: «Αυτή μοιάζει με άνθρωπο που θα μπορούσα να καλέσω στο σπίτι μου, κάποια που δεν θα τραβούσε επάνω της την προσοχή του άντρα μου, κάποια που θα μπορούσαν οι φίλες μου να με δουν μαζί της χωρίς με ντροπιάζει, κάποια που θα μου άρεσε να διδάξει τα παιδιά μου, κάποια που δίνει αξία στη σεμνότητα, κάποια που η πίστη της την οδηγεί να εκτιμά την ηθική.» κτλ.

2 Πιθανόν να δείτε κάποιες εξαιρέσεις αυτών των οδηγιών ανάμεσα στους πρόσφυγες, αλλά αν εμείς κάνουμε κάποιο λάθος, καλύτερα αυτό να είναι επειδή ακολουθήσαμε πιο συντηρητικές αρχές. Μερικές πρακτικές οδηγίες: 1. Η τουαλέτα των γυναικών εξυπηρετεί το προσωπικό (και τους εθελοντές). Το κλειδί βρίσκεται στο καλαθάκι πάνω στον πάγκο της κουζίνας. 2. Πουθενά στο κέντρο δεν αφήνουμε ούτε για μια στιγμή πολύτιμα αντικείμενα, τσάντες, πορτοφόλια, εκτός από το γραφείο προσωπικού, το οποίο κλειδώνει. 3. Παρακαλούμε, πάρτε μαζί σας, καθώς φεύγετε, περιοδικά και σελιδοδείκτες των Χεριών Βοήθειας. Βοήθεια Μην υπόσχεσθε στους πρόσφυγες κανενός είδους βοήθεια (ρουχισμό, μπάνιο, φαγητό, στέγη, κλπ.) Αν σας ζητήσουν βοήθεια, πέστε τους ειλικρινά ότι λυπάστε που δεν μπορείτε να τους βοηθήσετε και εξηγήστε τους το ισχύον σύστημα παροχής φαγητού, μπάνιου, ρουχισμού (αν δεν γνωρίζετε ποιο είναι το ισχύον σύστημα, παρακαλούμε να ρωτήσετε κάποιον από το προσωπικό). Εξηγήστε τους ότι πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε όλους, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα, και πάλι πέστε τους ειλικρινά πόσο λυπάστε. Παρακαλούμε ενημερώστε κάποιον από το προσωπικό όταν παρατηρήσετε κάποια συγκεκριμένη ανάγκη ώστε, αν μπορούμε, να βοηθήσουμε εκείνο το άτομο ή τα άτομα. ΜΗ ΔΙΝΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΔΩ. Τελικά αυτό θα κάνει μεγαλύτερο κακό απ ότι καλό. Συζήτηση Πιάστε μια φιλική συζήτηση με τους ανθρώπους. Ρωτήστε τους από πού έρχονται, πότε έφυγαν από τη χώρα τους, για ποιο λόγο έφυγαν, πόσο καιρό βρίσκονται στην Αθήνα, κλπ. Ρωτήστε τους για τις οικογένειές τους, το επάγγελμά τους, πού πηγαίνουν, κλπ. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα σχετικό ερωτηματολόγιο που διαθέτουμε σε διάφορες γλώσσες). Μην εμπλέκεστε σε πολιτικές συζητήσεις, μη θίγετε πολιτικά θέματα και, αν κάποιος άλλος το κάνει, ευγενικά στρέψτε τη συζήτηση στο Ευαγγέλιο ή σε κάτι άλλο. Μη διστάσετε να συμμεριστείτε προφορικά το ευαγγέλιο με τους πρόσφυγες - πολλοί απ αυτούς έχουν περιέργεια και είναι ανοιχτοί.

3 Μη γίνεστε πιεστικοί όσον αφορά τον συμμερισμό του Ευαγγελίου. Μην πιέζετε τους ανθρώπους. Όταν μιλάτε με Μουσουλμάνους, μην τους κάνετε να αισθάνονται υποχρεωμένοι να προσευχηθούν αμέσως μόλις ακούσουν το Ευαγγέλιο για πρώτη φορά. Μην ξεκινήσετε την κουβέντα αναφερόμενοι στον Ιησού Χριστό ως Υιό του Θεού, γιατί μπορεί να τους προσβάλετε και να χάσετε τη προσοχή τους από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συζήτησης. Ξεκινήστε αναφερόμενοι στον Ιησού ως τον Αμνό του Θεού, ή ως τη Θυσία, ή τον Μεσσία. Δώστε την ομολογία σας, βοηθείστε τους να καταλάβουν ότι οι Χριστιανοί πιστεύουν σε ΕΝΑΝ ΘΕΟ, κλπ. Ολοκληρώστε τη συζήτηση λέγοντας ότι ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού. Να προσεύχεστε για τα άτομα που συναντάτε ή υπηρετείτε, μαζί τους ή/και μόνοι σας. Συμπεριφορά Μπορείτε να εκφράσετε προς όλους τους πρόσφυγες με τον τόνο της φωνής ή/και με την έκφραση του προσώπου σας την αγάπη του Θεού. Η χειρονομία όπου ο αντίχειρας δείχνει προς τα επάνω και τα υπόλοιπα δάχτυλα είναι σφιγμένα σε γροθιά είναι προσβλητική για πολλούς Ιρανούς/Πέρσες. Μην παρατείνετε την οπτική ή φυσική επαφή με πρόσφυγες του αντίθετου φύλου. Οι άντρες θα πρέπει να επικεντρώνονται στην επικοινωνία με άντρες, και οι γυναίκες στην επικοινωνία με γυναίκες. Ο Διαχωρισμός των Φύλων Ο τρόπος που φέρεται μια γυναίκα είναι πολύ σημαντικός στην κουλτούρα των χωρών της Ανατολής. Το καλό ή το κακό όνομα ολόκληρης της οικογένειας βασίζεται στη συμπεριφορά των γυναικών μέσα σε αυτήν την οικογένεια. Ο διαχωρισμός ανδρών και γυναικών και η απόσταση που κρατούν μεταξύ τους είναι πολύ πιο ευδιάκριτες στην κουλτούρα της Ανατολής. Οποιοσδήποτε περάσει αυτή τη διαχωριστική γραμμή μπορεί να θεωρηθεί άσεμνος ή, ενδεχομένως, ανήθικος. Παραδείγματα: Στα σπιτικά της Μέσης Ανατολής, το να τρώνε οι άντρες και οι γυναίκες σε ξεχωριστά δωμάτια, ειδικά όταν έχουν επισκέπτες, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Γενικά, μια γυναίκα ποτέ δεν θα μείνει μόνη της με έναν άντρα ο οποίος δεν είναι συγγενής της. Ακόμα και σε κάποιες εκκλησίες στον Αραβικό Κόσμο, οι άντρες διαχωρίζονται από τις γυναίκες.

4 Θα προσέξετε ότι κατά τη διάρκεια των γευμάτων οι μη-ευρωπαίες γυναίκες έχουν την τάση να μαζεύονται όλες μαζί σε μια γωνία του δωματίου, μακριά από τους άντρες. Οι παντρεμένοι, άντρες και γυναίκες, καθώς και τα παιδιά, συχνά αναφέρονται στα άτομα του αντίθετου φύλου όχι με το όνομά τους αλλά ως «ο πατέρας του τάδε». Για παράδειγμα λένε: «ο Αμπου Γιουσέφ (δηλαδή, ο πατέρας του Γιουσέφ) είπε» Με αυτό τον τρόπο φροντίζουν να μην εκφράζονται με υπερβολική οικειότητα σε άτομα του αντίθετου φύλου. Σε κοινωνικές εκδηλώσεις τα άτομα αλλάζουν συχνά θέση, καθώς προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους νεοφερμένους και συνάμα να αποφύγουν την ανάμιξη των δύο φύλων, θυμίζοντας λίγο το παιχνίδι των μουσικών καρεκλών! Παραδείγματα για το πώς να αποφύγετε να θεωρηθείτε ότι έχετε άπρεπη συμπεριφορά Αποφύγετε παρατεταμένη οπτική ή φυσική επαφή με άτομα του αντίθετου φύλου. Στο Δυτικό πολιτισμό, η οπτική επαφή εκτιμάται σαν ένδειξη ενδιαφέροντος γι αυτό που σας λέει κάποιος και σαν ένδειξη αξιοπιστίας. Στον Ανατολικό πολιτισμό, υπονοεί ένα τελείως άλλου τύπου ενδιαφέρον! Αυτό που για μας είναι αγένεια, για κάποιους άλλους είναι απλώς η σωστή συμπεριφορά. Είναι τελείως θεμιτό για μια γυναίκα να μην ανοίξει την πόρτα της σε έναν άντρα, αν ο σύζυγός της λείπει από το σπίτι. Έτσι, λοιπόν, αν κάποιος άντρας προσπαθήσει να σας πιάσει κουβέντα μέσα στο Κέντρο, θα θέλαμε να απομακρυνθείτε από αυτόν. Εσείς, άντρες, να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά και να είσαστε έτοιμοι να βγάλετε τις συνεργάτιδές σας από τη δύσκολη θέση, σπεύδοντας να αναλάβετε εσείς τη συνέχεια της συζήτησης. Θα πρέπει να είσαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί όταν έχετε να κάνετε με άτομα του αντίθετου φύλου (αυτό ισχύει για τη συνεργασία σας με τους πρόσφυγες, αλλά και με τα μέλη της ομάδας μας όταν είναι πρόσφυγες παρόντες). Για εσάς τους εξωστρεφείς, αυτό θα είναι ένας διαρκής αγώνας. Τα καλά νέα είναι ότι θα μπορείτε να είσαστε ακόμα πιο εκδηλωτικοί από ό,τι συνήθως προς τα άτομα του ίδιου με σας φύλου! Ευελπιστούμε ότι όλα αυτά θα βοηθήσουν όλους μας να μην κάνουμε επικοινωνιακά λάθη, να μην προκαλέσουμε πόνο και να μη βλάψουμε τις σχέσεις μας, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν δεν συνειδητοποιούμε ότι κάποιες συμπεριφορές μας μπορεί να παρεξηγηθούν από τους άλλους. Ρωτήστε μας ό,τι απορία έχετε όσο θα είστε μαζί μας. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας απαντήσουμε ή να βρούμε τη λύση για λογαριασμό σας. Οι απορίες σας πιθανόν να μας βοηθήσουν να

5 μάθουμε κάτι καινούριο για κάποια από τις κουλτούρες που αντιπροσωπεύονται στο Κέντρο μας. Ηγεσία Παρακαλούμε να σεβαστείτε τους υπευθύνους των διαφόρων προγραμμάτων ή διακονιών και να σεβαστείτε τον τρόπο με τον οποίο κατευθύνουν το πρόγραμμα/τη διακονία. Προσπαθήστε να σεβαστείτε τα συστήματα που εφαρμόζουμε. Αν έχετε να προτείνετε κάποια βελτίωση παρακαλούμε να το κάνετε αφού τελειώσει το πρόγραμμα, με ευαισθησία και πνεύμα ταπεινότητας. Φωτογραφίες Αφού διαβάσετε και αφού υπογράψετε το έντυπο σχετικά με την τακτική που ακολουθούμε όσον αφορά τις φωτογραφίες, μπορείτε να βγάζετε ή βίντεο. Παρακαλούμε όμως να σέβεστε την επιθυμία αυτών που δεν θέλουν να φωτογραφηθούν. Επίσης, όταν βγάζετε κάποιον μια φωτογραφία, αυτός θα περιμένει να του δώσετε ένα αντίγραφο. Αν λοιπόν υπάρχει τρόπος να στείλετε μια φωτογραφία (με usb, CD, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τυπωμένη, κλπ.) προσπαθήστε να το κάνετε. Άλλοι Εθελοντές, Άλλες Κουλτούρες Πιθανόν να υπάρχουν κι άλλα άτομα που να υπηρετούν τους πρόσφυγες μαζί με μας, τα οποία να έχουν διαφορετική κουλτούρα από τη δική σας. Να κάποια πράγματα που θα πρέπει να έχετε υπόψη. Αν κάποιος από τα Βαλκάνια (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία) φαίνεται να είναι αυταρχικός, απότομος ή φωνακλάς) μπορεί να σας φαίνεται αγενής, μην το παίρνετε προσωπικά - είναι απλώς μία πολιτισμική διαφορά. Η συναναστροφή με το αντίθετο φύλο θα πρέπει να περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα (ιδιαίτερα αν ένας από εσάς ανήκει στην Ισλαμική κουλτούρα)

6 Τι θα κάνω σήμερα εδώ; Δεν ξέρουμε ακόμα. Εξαρτάται από το ποιος άλλος θα έρθει ακόμα για να βοηθήσει. Γενικά, η ανάθεση εργασιών γίνεται μετά την ώρα της προσευχής. Οι δουλειές που πιθανόν να κάνεις σήμερα ίσως περιλαμβάνουν: - τακτοποίηση τραπεζιών και καρεκλών - τοποθέτηση ποτηριών, πετσετών, μαχαιροπήρουνων και κανατών στα τραπέζια - βοήθεια με την προετοιμασία του φαγητού στην κουζίνα - σερβίρισμα τσαγιού ή/και γευμάτων - φροντίδα βρεφών ή παιχνίδι με νήπια στην αίθουσα με τα μωρά και νήπια - βοήθεια με χειροτεχνίες, ζωγραφική, ιστορίες, κτλ. στην αίθουσα των παιδιών σχολικής ηλικίας - να πιάσεις κουβεντούλα με τους πρόσφυγες (οι άντρες με άντρες και οι γυναίκες με γυναίκες) - να παίξεις επιτραπέζια παιχνίδια (πχ. σκάκι, ντάμα, κτλ.) - μάζεμα άδειων φλιτζανιών και σκουπιδιών - πλύσιμο πιάτων - καθάρισμα τραπεζιών και τοποθέτηση καρεκλών πάνω στα τραπέζια - σκούπισμα - σφουγγάρισμα - καθάρισμα τουαλετών/μπάνιων - πέταγμα των σκουπιδιών στους κάδους - κτλ., κτλ., κτλ Μην ανησυχείς! Τις περισσότερες φορές θα βρίσκεται κάπου εκεί κοντά κάποιος από το προσωπικό που θα σε βοηθήσει αν έχεις κάποια απορία ή αν χρειάζεσαι βοήθεια για το πώς να κάνεις κάτι. Να θυμάσαι ότι η πιο σημαντική δουλειά που έχεις να κάνεις σήμερα είναι να γίνεις ένα σκεύος αγάπης του Θεού. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να εξαρτηθείς από το Άγιο Πνεύμα που θα δουλέψει μέσα από σένα.

7 Το Παιδικό Πρόγραμμα των Χεριών Βοήθειας Τα περισσότερα παιδιά, αν όχι όλα, που βλέπουμε στα Χέρια Βοήθειας βιώσαν ή βιώνουν ακόμα τραυματικές εμπειρίες. Γι αυτό το λόγο προσπαθούμε να ευαισθητοποιηθούμε στις ανάγκες και την κατάστασή τους, εκφράζοντας την αγάπη μας. Στα παιδικά προγράμματα επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα συναισθηματικά και σωματικά ασφαλές περιβάλλον, όπου θα υπάρχει σταθερότητα, κατανόηση και αγάπη. Μερικές ενδείξεις ότι τα παιδιά βίωσαν κάποια τραυματική εμπειρία μπορεί να είναι οι ακόλουθες συπεριφορές: 1. Μωρά και παιδιά προσχολικής ηλικίας: 2-5 χρονών - «παίζουν» ή μιλάνε για το γεγονός ξανά και ξανά - έχουν νευρικές κρίσεις ή νευρικά ξεσπάσματα - κλαίνε ή βουρκώνουν συχνά - έχουν αυξημένη αίσθηση φόβου (πχ. φοβούνται το σκοτάδι, τα τέρατα, το να μείνουν μόνα τους) - κάνουν «μαγικές σκέψεις» (πιστεύουν ότι τα ίδια προκάλεσαν το γεγονός, ή ότι αυτό που συνέβη μπορεί να πάψει να υφίσταται - προσκολλώνται στα άτομα που τα φροντίζουν και δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα όταν πρέπει να τα αποχωριστούν - επανεμφάνιση πρώιμων συμπεριφορών (πχ. βρέχουν το κρεβάτι τους, βυζαίνουν το δάχτυλό τους) 2. Παιδιά της πρώιμης σχολικής ηλικίας : 6-9 χρονών - έχουν αυξημένη επιθετικότητα, θυμό και εκνευρίζονται εύκολα (εκφοβίζουν τους πιο αδύνατους από αυτούς, τσακώνονται με τους όμοιούς τους) - κατηγορούν τον εαυτό τους για το γεγονός - είναι κακόκεφα ή κυκλοθυμικά - δεν δέχονται ότι συνέβη το γεγονός - έχουν προβλήματα ή χαμηλή επίδοση στο σχολείο, αρνούνται να πάνε σχολείο, έχουν προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης

8 - ανησυχούν για την υγεία τους και παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι, πονοκεφάλους, κλπ. - επαναλαμβάνουν ερωτήσεις - φοβούνται για τα αγαπημένα τους πρόσωπα μήπως πάθουν κάτι ή μήπως πεθάνουν - κλαίνε και βουρκώνουν - ανησυχούν για το ποιος θα τους φροντίσει - απομακρύνονται από την κοινωνική συναναστροφή και τις ευχάριστες δραστηριότητες. 3.Πρακτικοί τρόποι συνεργασίας με παιδιά με τραυματικές εμπειρίες Νοιάσου: Τα προσφυγόπουλα λαχταρούν για κάποιον που θα τους νοιάζεται. Να θυμάσαι ότι τα παιδιά είναι πιο σημαντικά από το πρόγραμμα. Διέθεσε χρόνο να παρατηρήσεις και να ασχοληθείς με ένα παιδί, σαν άτομο. Άκουσε: Διέθεσε χρόνο για να ακούσεις τι λένε. Δώσε τους την προσοχή σου και κάνε τους να αισθανθούν ότι έχουν αξία. Χτίσε μια σχέση εμπιστοσύνης: Με ηρεμία και τρυφερότητα χτίσε μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί. Να είσαι προσεκτικός/ή σε ότι έχει να κάνει με τη φυσική επαφή με το παιδί - άγγιγμα, αγκάλιασμα ή γαργάλημα - γιατί μπορεί να προέρχεται από ένα περιβάλλον που το κακομεταχειρίζονται. Είναι πολύ σημαντικό τα Χέρια Βοήθειας να είναι ένας ασφαλής χώρος για τα παιδιά που υποδεχόμαστε καθημερινά Αγάπησε αυτά που είναι «δύσκολο να αγαπηθούν»: Προσπέρασε τη συμπεριφορά των παιδιών και, με αγάπη, προσπάθησε να καταλάβεις για ποιο λόγο φέρονται έτσι. Η αρνητική συμπεριφορά κάποιων παιδιών είναι μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή σου. Από την παντελή έλλειψη προσοχής προτιμούν την αρνητική προσοχή. Παίξε: Ασχολήσου με τα παιδιά. Το παιχνίδι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού. Πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν ελάχιστες ευκαιρίες για να παίξουν. Ενθάρρυνέ τα να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Είναι σημαντικό να κατεβείς στο επίπεδο ματιών των παιδιών. Γονάτισε ή κάτσε κάτω, και άρχισε το παιχνίδι ενθαρρύνοντάς τα να συμμετέχουν. Σεβάσου: Δείξε σεβασμό στην κουλτούρα και την οικογένεια των παιδιών. Το προσφυγόπουλο έχει υποστεί τρομερές απώλειες. Είναι σημαντικό να αφήσεις το παιδί να μιλήσει για την πατρίδα του χωρίς να κατακρίνεις ή να δείχνεις έκπληξη. Αυτή μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία να διδάξεις κάποιες Αγγλικές λέξεις στο παιδί και να το κάνεις να αισθανθεί ότι το εκτιμάς καθώς το αφήνεις να σου διδάξει τη δική του γλώσσα.

9 Έχε υπομονή: Πιθανόν ο τρόπος που ενεργούν τα παιδιά να μη σου είναι οικείος, χρειάζονται όμως αγάπη, αποδοχή, ενθάρρυνση και κάποιον να πιστέψει σ αυτά. Εστιάσου στα θετικά: Η ζωή για ένα προσφυγόπουλο είναι συνήθως «αρνητική». Βρες ευκαιρίες να κάνεις ένα κομπλιμέντο και μια επιβεβαίωση. Συνειδητοποίησε την αλλαγή: Είσαι καινούριος/α - αυτό είναι μια αλλαγή. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι κάποια παιδιά κρατάνε αποστάσεις ή είναι επιφυλακτικά να συνεργαστούν μαζί σου. Αυτό θα το ξεπεράσουν σύντομα καθώς τους δείχνεις σεβασμό, εμπιστοσύνη και αγάπη. Γνώρισε την οικογένεια: Οι γονείς είναι το κλειδί για να καταλάβεις και να βοηθήσεις ένα παιδί. Κάνε μία προσπάθεια να γνωρίσεις και να δημιουργήσεις μία σχέση με τα μέλη της οικογένειας του παιδιού. Ζήτησε βοήθεια: Αν δεν είσαι βέβαιος/η πώς να αντιμετωπίσεις κάποια συμπεριφορά, ενημέρωσε το προσωπικό μας και με χαρά θα σε βοηθήσουμε ή θα σου δώσουμε κάποιες συμβουλές.

10 Συμβουλές προς τους Ομιλητές Χρησιμοποιήστε ΑΠΛΑ Αγγλικά, χωρίς ιδιωματισμούς και εκφράσεις, και σύντομες προτάσεις με καθαρή άρθρωση. Να είσαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε δύο ή και τρείς διαφορετικούς τρόπους για να πείτε το ίδιο πράγμα, για την περίπτωση που ο μεταφραστής (ή οι μεταφραστές, στην περίπτωση που το μήνυμα μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες) δυσκολεύεται να σας καταλάβει. Αν αυτό είναι εφικτό, συναντηθείτε με τον μεταφραστή νωρίτερα και δουλέψτε μαζί το μήνυμα ή τη Βιβλική σας μελέτη. Να μιλάτε αργά και καθαρά. Χρησιμοποιήστε σύντομες φράσεις ή προτάσεις. Περιμένετε μέχρι να τελειώσουν όλοι οι μεταφραστές προτού συνεχίσετε την ομιλία σας. Να θυμάστε ότι ένα 10λεπτο μήνυμα στα Αγγλικά παίρνει 30 λεπτά όταν μεταφράζεται σε δύο άλλες γλώσσες. Να είσαστε, λοιπόν, σύντομοι. Γενικά, οι ομιλίες μας είναι πολύ σύντομα σχόλια σε ένα σημείο, ή παραδείγματα που θα «τσιγκλήσουν» το ακροατήριο ώστε να ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗ ΦΩΝΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ σε άτομα που φαίνεται ότι δεν παρακολουθούν την ομιλία. Γενικά, τα άτομα που προσέχουν και ενδιαφέρονται να ακούσουν παρακολουθούν τα λεγόμενα. Το να είσαι αξιοπρεπής είναι πολύ μεγάλη υπόθεση στις περισσότερες κουλτούρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Έτσι, λοιπόν, θα χάσετε μεγαλύτερο μερίδιο προσοχής από ό,τι θα κερδίσετε με το να μαλώσετε αυτούς που δεν φαίνεται να προσέχουν. Εστιάστε την προσοχή σας σε αυτούς που είναι προφανές ότι σας ακούν, και αγνοείστε τους υπόλοιπους κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας. ΜΗΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΜΩΑΜΕΘ, ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ, Ή ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Ή ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΗΓΕΤΗ. Βρισκόμαστε εδώ για να διακηρύξουμε τον Χριστό, όχι να αποκηρύξουμε άλλους. Είμαστε υπέρ του Χριστού, όχι κατά των άλλων. Παράλληλα, ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ προσπαθώντας να πείσετε για την Αλήθεια του Ευαγγελίου. Αυτό θα μπορούσε να γίνει κατά τον ευαγγελισμό των Μουσουλμάνων, αλλά ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑ. Στη διακονία μας, ιστορίες, παραδείγματα και προσωπικές μαρτυρίες είναι τα πιο αποτελεσματικά μέσα για να γίνει κατανοητή η Αλήθεια του Ευαγγελίου. Μία «εικόνα» αξίζει χίλιες λέξεις. Το πώς λέτε ό,τι λέτε είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που λέτε. Να έχετε ζωντάνια και πάθος. Να χαμογελάτε όταν πρέπει. Μεταδώστε την Αλήθεια αλλά κάντε το με ΑΓΑΠΗ.

11 Να εκφράζετε πάντα την εκτίμησή σας για την τιμή και το προνόμιο που έχετε να βρίσκεστε μαζί τους, για το παράδειγμα θυσίας και θάρρους που δίνουν, καθώς και για το πνευματικό ενδιαφέρον που δείχνουν. Μην το κάνετε για να τους κολακέψετε. Σκεφθείτε το σοβαρά και όταν το λέτε να το εννοείτε. Όταν διδάσκετε μικρές ομάδες, ενθαρρύνετε τους ακροατές σας να κάνουν ερωτήσεις και να συζητήσουν. Όταν οι μαθητές δώσουν μια απάντηση ή ανταποκριθούν, Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΘΕΤΙΚΗ. Για παράδειγμα, «καλή απάντηση», «ευχαριστώ», «πολύ σωστά» κτλ. Αν η απάντηση δεν είναι σωστή, πέστε : «Ευχαριστώ γι αυτό. καμιά άλλη ιδέα κανείς;» Διακηρύξτε τον Ιησού Σωτήρα, αλλά αντιμετωπίστε με σοφία και ευαισθησία τις ιδιαιτερότητες του Ισλαμισμού. Για παράδειγμα, είναι πολύ προσβλητικό γι αυτούς να ακούσουν ότι ο Θεός έχει έναν Γιό. Αν κηρύττετε ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Γιός του Θεού, πείτε το στο ΤΕΛΟΣ του μηνύματος, όχι στην αρχή, αλλιώς οι ακροατές σας θα έχουν σοβαρή δυσκολία να ακούσουν την ομιλία σας μέχρι το τέλος. Ο τρόπος που χειριζόμαστε τη Γραφή μπορεί να διασπάσει την προσοχή τους ή να τον θεωρήσουν ασεβή. Μην την ακουμπάτε στο πάτωμα. Προσπαθήστε να την κρατάτε πάνω από το ύψος της μέσης σας. Και, αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε Γραφή που δεν είναι σημειωμένη. Όταν διαβάζετε εδάφια δυνατά, μην το κάνετε στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά, εκτός και αν υπάρχουν αρκετά άτομα που μιλάνε Ελληνικά ή Αγγλικά, όταν υπάρχει μεταφραστής στη γλώσσα τους. Ζητήστε από τον/τους μεταφραστές να διαβάσουν δυνατά στη δική τους γλώσσα, ή ζητήστε εθελοντές από ανάμεσά τους να διαβάσουν στη γλώσσα που καταλαβαίνει το μεγαλύτερο μέρος των ακροατών. Να θυμάστε ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο διαχείρισης μικρών ομάδων, μεγαλύτερων ομάδων και μεμονωμένων ατόμων. Σεβαστείτε αυτές τις διαφορές. Για παράδειγμα, Είναι πολύ παρακινδυνευμένο να προκαλέσετε συζήτηση με μία ερώτηση όταν έχετε μια μεγαλύτερη ομάδα, γιατί μπορεί πολύ εύκολα να εξελιχθεί σε έντονη αντιπαράθεση και να χαθεί ο έλεγχος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορείτε να στέκεστε όρθιοι ή να κινείστε, πχ. όταν διδάσκετε σε μεγαλύτερες ομάδες, αλλά ίσως αυτό να αποσπά την προσοχή σε μικρότερες ομάδες. Ρωτήστε τον υπεύθυνο ποια είναι η γνώμη του σχετικά με αυτό το θέμα, προτού ξεκινήσετε. Σε ορισμένες κουλτούρες, των Κούρδων για παράδειγμα, είναι μεγάλη αγένεια να φαίνονται οι πατούσες σας. Γι αυτό, όταν κάθεστε, καλύτερα να μη σταυρώνετε τα πόδια σας για να μη φανούν οι σόλες των παπουτσιών σας. Όσο έμπειροι κι αν είστε στο να κάνετε μία ομιλία, να είσαστε εξαρτημένοι από τον Κύριο. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια μάχη, αλλά είναι η μάχη του Κυρίου. Από Αυτόν να εξαρτάσθε. Να είσαστε ανοιχτοί και υπάκουοι στο Άγιο Πνεύμα. Να λέτε μόνο ότι ακούτε Αυτόν να σας λέει. Σας ευχαριστούμε για την προθυμία σας να αφήσετε το Θεό να σας χρησιμοποιήσει με αυτόν τον τρόπο. Σας ευχαριστούμε που συνεργάζεστε μαζί

12 μας,σεβόμενοι αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές Είθε ο Θεός να σας χρησιμοποιήσει, για να μεταδώσετε αποτελεσματικά τα λόγια Του και την αγάπη Του σε αυτές τις πολύτιμες ψυχές, για τις οποίες πέθανε ο Χριστός.

13 Έντυπο Προσωπικών Πληροφοριών του Εθελοντή Αυτό το έντυπο θα βοηθήσει εμάς να κρατήσουμε επαφή μαζί σας και εσάς να μη χάσετε την επαφή σας με τις διακονίες των Χεριών Βοήθειας. Σας παρακαλούμε να διαθέσετε ένα λεπτό μονάχα για να συμπληρώσετε αυτό το έντυπο που θα βοηθήσει και εμάς και εσάς. Οι πληροφορίες σας δεν πρόκειται να κοινοποιηθούν έξω από τα Χέρια Βοήθειας χωρίς την άδειά σας. Όνομα Ημερομηνία Διεύθυνση Τηλέφωνο(α) ΗλεκτρονικόΤαχυδρομείο Γνωρίζετε κάποιο άτομο από το προσωπικό των ΧΒ; Αν ναι, ποιόν; 1. Πηγαίνετε σε κάποια τοπική εκκλησία; Αν ναι, πώς λέγεται η εκκλησία και ο ποιμένας; 2. Ενδιαφέρεσθε για πιθανή συμμετοχή σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα προγράμματα; (Σημειώστε όλα τα προγράμματα που πιθανόν να ενδιαφέρεσθε) Διακονία Τσαγιού Μαθήματα Ελληνικών Διακονία Οικογενειών Μαθήματα Κομπιούτερ Διακονία Μπάνιου Διδασκαλία της Βίβλου Μαθήματα Αγγλικών Διακονία Φιλοξενίας Μαγείρεμα (σε συνέδρια ή στο κέντρο μας) Διακονία Παιδιών

14 Διακονία Αθλημάτων Διακονία Προσευχής Άλλα (αναφέρατε) 3. Ποιες από αυτές τις ικανότητες, δεξιότητες και χαρακτηριστικά πιστεύετε ότι είναι το δυνατό σας σημείο; συμπόνια/έλεος διδασκαλία αγγλικών γνώση κομπιούτερ καθάρισμα αγάπη για τα μωράκια διδασκαλία της Βίβλου ιατρική εκπαίδευση/εμπειρία ηλεκτρολογικές γνώσεις υδραυλικές γνώσεις ξυλουργική γενικά «πιάνουν τα χέρια σας» καλλιτεχνικές ικανότητες θεατρικό ταλέντο/εμπειρία ηγετικές ικανότητες ευαγγελισμός ικανότητα στις δημόσιες σχέσεις διοικητικές/οργανωτικές ικανότητες παιχνίδια/αθλήματα χειροτεχνίες, κουκλοθέατρο ή αφήγηση ιστοριών χάρισμα προσφοράς διασύνδεση με/προσέλκυση εθελοντών φωτογραφία/βίντεο

15 ----- διαθέτετε αυτοκίνητο και μπορείτε να παραλαμβάνετε είδη που προσφέρονται στα Χέρια Βοήθειας; -----ΑΛΛΑ (αναφέρατε) (Να συμπληρωθεί από το προσωπικό των Χ.Β. ) Πότε έγινε η ενημέρωση; (ΑΛΛΑ σχόλια)

16 Κανονισμός Σχετικά με τη Χρήση Φωτογραφιών και Βιντεοσκόπησης Το Διοικητικό Συμβούλιο των Χεριών Βοήθειας στην Αθήνα ακολουθεί την εξής τακτική όσον αφορά τη χρήση φωτογραφιών και βιντεοσκόπησης: 1. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να βγάλει φωτογραφίες ή βίντεο στο χώρο μας κατά τη διάρκεια των διακονιών μας, όπως γεύματα, διανομή ρουχισμού, διδασκαλία γλωσσών κλπ., αν πρώτα δεν έχει ζητήσει την άδεια από τον Διευθυντή των Χεριών Βοήθειας και δεν έχει υπογράψει αυτό το έντυπο. 2. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να βγάλει φωτογραφίες ή βίντεο από τις εξωτερικές δραστηριότητες των Χεριών Βοήθειας, όπως υπαίθρια λατρεία, βαπτίσεις, οικογενειακά συνέδρια, παιδικές κατασκηνώσεις κλπ., αν πρώτα δεν έχει ζητήσει άδεια από τον Διευθυντή. 3. Οποιαδήποτε χρήση των φωτογραφιών και βίντεο που πάρθηκαν πρέπει να γίνει μόνο για την προώθηση της Διακονίας για τους Πρόσφυγες «Χέρια Βοήθειας» και με τους εξής περιορισμούς: α. Απαγορεύεται η χρήση τους για να μαζευτούν χρήματα για οποιοδήποτε σκοπό που δεν έχει σχέση με τα Χέρια Βοήθειας. β. Απαγορεύεται η εκμετάλλευσή τους για να διαστρεβλωθεί το μήνυμα ή ο σκοπός της Διακονίας των Χεριών Βοήθειας. γ. Απαγορεύεται η πώληση ή διανομή τους για κερδοσκοπία. δ. Να αναφέρεται με κάθε σαφήνεια ότι τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της Διακονίας Προσφύγων των Χεριών Βοήθειας στην Αθήνα, στην Ελλάδα. 4. Τα μέλη των Διεθνών Ομάδων /Χεριών Βοήθειας μπορούν να χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες ή βίντεο κτλ. από τη διακονία γενικά, στην αναζήτησή τους για οικονομική υποστήριξη για τους ίδιους ή και για τα Χέρια Βοήθειας. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με σύνεση και χωρίς υπερβολές. 5. Οι επισκέπτες ή εθελοντές που ανήκουν σε άλλους οργανισμούς ή εκκλησίες κλπ. μπορούν να χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες ή βίντεο για να δείξουν τι έκαναν στη συνεργασία τους με τα Χέρια Βοήθειας, αλλά όχι για να μαζέψουν χρήματα για δικές τους επιδιώξεις. 6. Αν κάποιος επιθυμεί να βγάλει φωτογραφίες για έντυπα ατομικά, εκκλησιών ή οργανισμών που δεν έχουν ΑΜΕΣΗ σχέση με τη Διακονία των Χεριών Βοήθειας, θα πρέπει πρώτα να ζητήσει την άδεια από τον Διευθυντή, δηλώνοντας σε ποιο έντυπο

17 και για ποιο σκοπό θα δημοσιευθούν οι φωτογραφίες. Αντίγραφο του προς έκδοσιν εντύπου θα πρέπει να αποσταλεί στα Χέρια Βοήθειας για να λάβει έγκριση προτού να δημοσιευθεί. Όνομα του ατόμου που θα φωτογραφίσει: Τηλ. Ημερομηνία Υπογραφή:

18 Εθελοντές Έντυπο Παρατηρήσεων και Προτάσεων Όνομα: Ημερομηνία: Διεύθυνση: Τηλέφωνο: Σε πιο/πια προγράμματα/διακονίες συμμετείχες ; 1. Κουζίνα-Τραπεζαρία 2. Διδασκαλία Αγγλικών/Ελληνικών 3. Διακονία μπάνιων 4. Διακονία οικογενειών 5. Διακονία για άνδρες 6. Άλλο Ποιες ήταν κάποιες από τις δύσκολες/αρνητικές εμπειρίες σου σήμερα; Ποιες ήταν οι θετικές και ενθαρρυντικές εμπειρίες σου σήμερα; Πως σε συμπεριφέρθηκαν τα μέλη των Χεριών Βοηθείας; Σου έδωσαν αρκετές οδηγίες; Αισθάνθηκες ευπρόσδεκτος; Πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη συμμετοχή των εθελοντών στη διακονία; Άλλα σχόλια και ιδέες

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Οι γυναίκες μπορεί να περάσουν ώρες ή ακόμα και μέρες χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σεξουαλική σκέψη

Οι γυναίκες μπορεί να περάσουν ώρες ή ακόμα και μέρες χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σεξουαλική σκέψη Ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος διαφέρουν χημικά και θυμικά, με αποτέλεσμα οι άνδρες και οι γυναίκες να βλέπουν τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Τα διαφορετικά συναισθήματα των δύο φύλων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Χριστιανικές Πρακτικές

Χριστιανικές Πρακτικές Χριστιανικές Πρακτικές του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Χριστιανικές Πρακτικές Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από τη νεοελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. 1. Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης. Μπορείτε να βοηθήσετε να μη

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Από την Διονυσία Γιαννοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια Οικογενειακή Σύμβουλο Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ»

Από την Διονυσία Γιαννοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια Οικογενειακή Σύμβουλο Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ» ΤΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΙ? ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!! Από την Διονυσία Γιαννοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια Οικογενειακή Σύμβουλο Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ» Αυτοεκτίμηση είναι η θετική εικόνα που

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. "Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί;" Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί; Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ "Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί;" Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια Εισαγωγική Παρουσίαση από την υπεύθυνη καθηγήτρια. Με το παραπάνω θέμα ασχολήθηκαν κατά

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσιάσεις με Αντίκτυπο (High Impact Presentations) Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 19/10/2015

Παρουσιάσεις με Αντίκτυπο (High Impact Presentations) Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 19/10/2015 Παρουσιάσεις με Αντίκτυπο (High Impact Presentations) Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 19/10/2015 Τι Είναι μια Παρουσίαση Επικοινωνία σε προφορικό λόγο Η Σημασία του Προφορικού Λόγου (1) Έχει μεγαλύτερη δύναμη από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ Πληροφορίες για τον εκπαιδευτικό: Η Αυτοβιογραφία ιαπολιτισµικών Συναντήσεων, είναι ένα υλικό το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί ευρύτερα από τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Ημέρας για Παιδιά, Εφήβους και Νεαρούς Ενήλικες με Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού. Ν. Καστοριάς

Κέντρο Ημέρας για Παιδιά, Εφήβους και Νεαρούς Ενήλικες με Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού. Ν. Καστοριάς Κέντρο Ημέρας για Παιδιά, Εφήβους και Νεαρούς Ενήλικες με Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού Ν. Καστοριάς Τεύχος 8 Δεκέμβριος 2015 [1] Επίσκεψη στο γιατρό. Η επίσκεψη στο γραφείο ενός γιατρού ή άλλου ειδικού

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα. σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα. σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις. Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις. Επιμέλεια: Βασιλική Σωτηριάδη Θεού πλάσμα είναι η γυναίκα. Με την αποστροφή σου δεν προσβάλλεις εκείνην, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο;

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο; Ημερομηνία 28/09/2015 Μέσο Συντάκτης Link clickatlife.gr Χριστίνα Χρυσανθοπούλου http://www.clickatlife.gr/euzoia/story/63076/pos-tha-kano-to-paidi-mou-naagapisei-to-sxoleio ΕΥΖΩΙΑ Πώς θα κάνω το παιδί

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Καταρχάς, βασική προϋπόθεση για το κλείσιμο μιας συνάντησης είναι να έχουμε εξακριβώσει και πιστοποιήσει ότι μιλάμε με τον υπεύθυνο που λαμβάνει μια απόφαση συνεργασίας ή επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Επιτυχημένη Χριστιανική Ζωή

Επιτυχημένη Χριστιανική Ζωή Επιτυχημένη Χριστιανική Ζωή του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Επιτυχημένη Χριστιανική Ζωή Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση - Βοηθείστε το παιδί σας. Επιμέλεια football-academies Τρίτη, 27 Μάρτιος 2012

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση - Βοηθείστε το παιδί σας. Επιμέλεια football-academies Τρίτη, 27 Μάρτιος 2012 Εισηγήσεις που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σας - Μια μαγική λέξη που κάνει τους ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά να αισθάνονται άνετα, πολύ καλά με τον εαυτό τους και τους άλλους. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα αρνητικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι.

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι. Μελαγχολία Το φυλλάδιο θα σου φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που νιώθεις θλίψη ή μελαγχολία. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις συμπτώματα κατάθλιψης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου ή κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ.

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Είναι κάτι που μπορεί να το ζουν πολλά παιδιά και να τα τρομάζει τόσο πολύ. Γενικά, εκφοβισμός είναι όταν ένα παιδί (ή μια ομάδα παιδιών) προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μελετάμε τη Βίβλο

Πώς να μελετάμε τη Βίβλο Πώς να μελετάμε τη Βίβλο του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Πώς να μελετάμε τη Βίβλο Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι από τη νεοελληνική

Διαβάστε περισσότερα

«Μίλα μη φοβάσαι» Ευγενία Νιάκα: Σχολική Σύμβουλος

«Μίλα μη φοβάσαι» Ευγενία Νιάκα: Σχολική Σύμβουλος «Μίλα μη φοβάσαι» Ευγενία Νιάκα: Σχολική Σύμβουλος Τι είναι η βία; Γίνομαι βίαιος σημαίνει επιτίθεμαι στους άλλους. Σημαίνει προκαλώ πόνο με κινήσεις ή με λόγια. Όλοι γινόμαστε βίαιοι. Καμιά φορά ο θυμός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι. ίσως έλθεις! ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1. Μπακούρου Κυριακή (συντονίστρια)

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Μπορούμε να. Θετικό Τρόπο με τα. Αλληλεπιδράσουμε με. Παιδιά μας ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

Πώς Μπορούμε να. Θετικό Τρόπο με τα. Αλληλεπιδράσουμε με. Παιδιά μας ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Πώς Μπορούμε να Αλληλεπιδράσουμε με Θετικό Τρόπο με τα Παιδιά μας ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Η Σχέση Γονέα Παιδιού Αν ένα παιδί μεγαλώνει με επικρίσεις, μαθαίνει να καταδικάζει.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Ερωτήσεις Επανάληψης 1 Οι Θεολογικές Δηλώσεις στην Συστηματική Θεολογία Διάλεξη Τρίτη από την σειρά Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

POO Game. Οδηγός για Γονείς

POO Game. Οδηγός για Γονείς POO Game Οδηγός για Γονείς Εισαγωγή Προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία κένωσης τou εντέρου του παιδιού σας θα πρέπει να λάβετε αναλυτικές οδηγίες από κάποιον επαγγελματία υγείας. Παίξε και μάθε Καθώς μεγαλώνει

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου

Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου Προσαρμογή κειμένου ενημερωτικό φυλλάδιο των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα»: Γιώργος Ραφαηλίδης υπεύθυνος στο ΓραΣΕΠ Αιγινίου 1 Σύγχρονη µορφή

Διαβάστε περισσότερα

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός!

Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων. Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Οι «μύθοι» της κυριαρχίας των σκύλων Συμπεριφορά ο μύθος Ο σκύλος, σας γαβγίζει, για να σας δείξει ποιος είναι ο αρχηγός! Υπάρχουν πολύ κρυμμένοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στο υπερβολικό γάβγισμα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος 3. Ικανότητα ανάληψης δράσης.

Μέρος 3. Ικανότητα ανάληψης δράσης. Μέρος 3. Ικανότητα ανάληψης δράσης. - 2 - Συσσωρευµένη γνώση και ικανότητες Ευαισθητοποίηση και αξιολόγηση της ατοµικής ικανότητας ανάληψης δράσης. Κοινωνική δεξιότητα Ικανότητα εκµάθησης Μεθοδικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Στο 1 ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πρόγραμμα προαγωγής ψυχικής υγείας, το οποίο σχεδιάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY Προσαρμογή- Αποχωρισμός Αγαπητοί γονείς, Κατανοώντας τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα σας γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Η σχολική άρνηση/φοβία: Η πρόληψη και η αντιμετώπισή της

Η σχολική άρνηση/φοβία: Η πρόληψη και η αντιμετώπισή της Η σχολική άρνηση/φοβία: Η πρόληψη και η αντιμετώπισή της Το νέο σχολικό έτος ξεκινά, με τα «πρωτάκια» να αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη μετάβαση στην έως τώρα ζωή τους. Το παιδί αποχωρίζεται για πρώτη φορά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ Αγγελική Γουδέλη, 2011 Κοινωνικό Άγχος Αμηχανία Φόβος Το κοινωνικό άγχος, ή αλλιώς κοινωνική φοβία, θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ 1 of 18 4/16/2015 4:11 PM ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει διάφορες ενότητες για τα ψηφιακά παιχνίδια που παίζονται σε συσκευές κινητής τεχνολογίας και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές να 1. Διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους γύρω από τη λατρεία. 2. Υποστηρίζουν με επιχειρήματα ότι στη χριστιανική θρησκεία η λατρεία

Διαβάστε περισσότερα

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an!

WICHTIGER HINWEIS: Bitte fertigen Sie keine Kopien dieses Fragebogens an! Test-Umfrage Αγαπητές μαθήτριες και αγαπητοί μαθητές, η γνώμη σας είναι σημαντική για εμάς! Θέλουμε να βελτιώσουμε το σχολείο μας. Για να βρούμε ποια είναι τα δυνατά σημεία του σχολείου μας και που θα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης μαθησιακού τύπου (προφίλ)

Ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης μαθησιακού τύπου (προφίλ) VAK Learning Styles Self-Assessment Questionnaire Ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης μαθησιακού τύπου (προφίλ) Κυκλώστε ή επιλέξτε την απάντηση που αντιπροσωπεύει καλύτερα τη γενικότερη συμπεριφορά σας. Θυμηθείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤ. Ενεργητική ακρόαση

ΣΤ. Ενεργητική ακρόαση ΣΤ. Ενεργητική ακρόαση 1. Μπάλες Μηνύματα (20 ) Να αντιληφθούν ότι το σώμα αντιδρά αυτόματα με τη λήψη μηνυμάτων. Να αποκτήσουν έλεγχο αυτών ων αντιδράσεων. Να ασκηθούν στον έλεγχο του ρυθμού και της διάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

«Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε»

«Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» της Άννας Κουππάνου Στις σελίδες που ακολουθούν υπάρχουν δραστηριότητες σχετικά με το βιβλίο: «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» Οι δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο προς τους γονείς στα πλαίσια της αυτοαξιολόγησης του σχολείου

Ερωτηματολόγιο προς τους γονείς στα πλαίσια της αυτοαξιολόγησης του σχολείου 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Ερωτηματολόγιο προς τους γονείς στα πλαίσια της αυτοαξιολόγησης του σχολείου Α! Γενικές Πληροφορίες 1. Ποιος συμπληρώνει τo ερωτηματολόγιο ; α) Πατέρας β) Μητέρα γ) Άλλος κηδεμόνας:

Διαβάστε περισσότερα

The Keele STarT Back Screening Tool

The Keele STarT Back Screening Tool The Keele STarT Back Screening Tool Σκεπτόμενος (-η) τις 2 τελευταίες εβδομάδες σημειώστε την απάντησή σας στα ακόλουθα ερωτήματα: Διαφωνώ Συμφωνώ 0 1 1 Ο πόνος στην μέση μου απλώθηκε κάτω στο (-α) πόδι

Διαβάστε περισσότερα

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007 1 / 13 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γυθείου 1 Α, 152 31 Χαλάνδρι Τηλ.: 210-6741 933, 210-6740 118, Fax: 210-6724 536 e-mail: info@pedtrauma.gr www.pedtrauma.gr Γιατί Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων;

Διαβάστε περισσότερα

Συμπτώματα συνεξάρτησης

Συμπτώματα συνεξάρτησης Συμπτώματα συνεξάρτησης Οι συνεξαρτητικές συμπεριφορές είναι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Το συνεξαρτητικό άτομο προσπαθεί να βοηθήσει τους άλλους καταστρέφοντας τον εαυτό του. Τέτοιου είδους συμπεριφορές

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 1 Επίπεδο Α1 ιάρκεια: 30 λεπτά Πρώτο µέρος (12 µονάδες) Ερώτηµα 1 (6 µονάδες) Ένας φίλος σας σάς προσκαλεί στη βάφτιση της κόρης του. ιαβάστε το προσκλητήριο και σηµειώστε στις προτάσεις που πιστεύετε

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικοί Όροι στην Θεολογία

Τεχνικοί Όροι στην Θεολογία Τεχνικοί Όροι στην Θεολογία Μάθημα Δεύτερο από την σειρά Οικοδομώντας μία Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Ένα πρότυπο που παρέχει: το

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

Ετοίμασαν ένα γράμμα για την μακρινή τους φίλη.

Ετοίμασαν ένα γράμμα για την μακρινή τους φίλη. ΝΗΠΙΑ Έχω ένα φίλο μακρινό. 2014-2015 Στο σχολείο μας χρόνια τώρα έχουμε μια «σκυτάλη» που παραδίδουμε από τάξη σε τάξη. Είναι η σκυτάλη της φιλίας, του νοιαξίματος, της φροντίδας για παιδιά λιγότερο ευνοημένα,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Μυθολογία Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα έφηβοι και

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1 1 a) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

( η άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μία ομάδα 3-6 ατόμων σε 4 το πολύ ομάδες )

( η άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μία ομάδα 3-6 ατόμων σε 4 το πολύ ομάδες ) Ενότητα: κοινωνικές δεξιότητες - Ασκήσεις επικοινωνίας 4 Αυτιά Χρονικό πλαίσιο: σαράντα πέντε λεπτά περίπου Χώρος: εσωτερικός Συμμετέχοντες: 3 έως 20 άτομα ( η άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μία ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Student name:. Result: THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Mid-Entry Exams 2015 A τάξη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και δεκαπέντε λεπτά ΟΔΗΓΙΕΣ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και 15 λ 1. Διάβασε

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Θυμός και Προσωπικά Δικαιώματα

Θυμός και Προσωπικά Δικαιώματα Θυμός και Προσωπικά Δικαιώματα του David Batty Οδηγός Μελέτης Έκδοση 5 Θυμός και Προσωπικά Δικαιώματα Οδηγός Μελέτης 5η έκδοση του David Batty Σημείωση: Τα εδάφια της Βίβλου όπου αυτά αναφέρονται, είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ - Καθορισμός του πλαισίου μετάβασης στο περιβάλλον του cloud computing - Αναγνώριση ευκαιριών και ανάλυση κερδών/κόστους από την

Διαβάστε περισσότερα

4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον

4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον Το βιβλίο αυτό ανήκει στ μαθητ της τάξης Όνομα: Επίθετο:. Όνομα πατέρα:. Όνομα μητέρας: Διεύθυνση σπιτιού:. Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟΧΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΗΣΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟΧΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΗΣΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 1o ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟΧΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΗΣΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Εισαγωγή Αρχική Σελίδα Περιεχόμενα CD Rom Θέματα 1ου Κεφαλαίου Για την κατανόηση του θέματος καθώς το διαβάζουμε θα πρέπει γνωρίζουμε ή να έχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Από τις διαλέξεις του μαθήματος του Α εξαμήνου σπουδών του Τμήματος. Κ. Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Δεκέμβριος 2013

Από τις διαλέξεις του μαθήματος του Α εξαμήνου σπουδών του Τμήματος. Κ. Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Δεκέμβριος 2013 Συγγραφή Τεχνικών Κειμένων Προφορικές Παρουσιάσεις Από τις διαλέξεις του μαθήματος του Α εξαμήνου σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής Κ. Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Εισαγωγή Ενεργός συμμετοχή Κοινωνική αλληλεπίδραση Δραστηριότητες που έχουν νόημα Σύνδεση των νέων πληροφοριών με τις προϋπάρχουσες γνώσεις Χρήση στρατηγικών Ανάπτυξη της αυτορρύθμισης και εσωτερική σκέψη

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι τα δικαιώματά μου; Έχουμε και υποχρεώσεις! Τα δικαιώματά μας είναι

Ποια είναι τα δικαιώματά μου; Έχουμε και υποχρεώσεις! Τα δικαιώματά μας είναι Ποια είναι τα δικαιώματά μου; Έχουμε και υποχρεώσεις! Τα δικαιώματά μας είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Δικαιώματα επιβίωσης Τα παιδιά έχουν δικαιώματα. Ένα από αυτά είναι τα δικαιώματα για επιβίωση. Αυτά τα δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

παρακαλώ! ... ένα βιβλίο με μήνυμα

παρακαλώ! ... ένα βιβλίο με μήνυμα παρακαλώ!... ένα βιβλίο με μήνυμα Ένα μήνυμα πού δίνει απάντηση στο βασικό ερώτημα ποιος είναι ο σκοπός της ζωής. Ένα μήνυμα πού ανταποκρίνεται σε κάθε ερωτηματικό και αμφιβολία σου. Η βίβλος μας φανερώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η χαρά της αγάπης Καρδιά που εργάζεται για όλους Ο Απόστολος Παύλος, ο διδάσκαλος Ο Σαούλ ήταν ένας πολύ μορφωμένος Ιουδαίος, που ζούσε στην Παλαιστίνη, μια χώρα πολύ κοντά στο νησί μας.

Διαβάστε περισσότερα

Βάλε ένα Ο εάν η απάντηση είναι λάθος.

Βάλε ένα Ο εάν η απάντηση είναι λάθος. Όνομα Ημερομηνία Μάθημα Υπακοή σε Ανθρώπους Διαγώνισμα 5 η Έκδοση Βαθμολογία Ερωτήσεις Σωστό-Λάθος (1 βαθμός η κάθε μια) Οδηγίες: Βάλε ένα X εάν η απάντηση είναι σωστή. Βάλε ένα Ο εάν η απάντηση είναι

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα