Τηλ Τηλ./fax:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τηλ. 210 64.29.961 Τηλ./fax: 210 64.61.660"

Transcript

1 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 ΕΚΔΟΣΕΙΣ Νόηση Ζωοδόχου Πηγής 91, Αθήνα , Τηλ Τηλ./fax: ²

2 ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ Χάρης Σακελλαρίου Γενικό Λεξικό ΚΑΘΑΡΕΥΟΥΣΑΣ κ α ι ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ Έκδοση: 1η - Μάρτιος 2003 Αριθμός σελίδων: 578, δεμένο Διαστάσεις: 16x21 Τιμή*: 28,85 ISBN: BARCODE: Όσα Λεξικά κι αν έχετε, σας χρειάζεται απαραίτητα κι άλλο ένα: το «Γενικό Λεξικό», όπου, εκτός των άλλων, γίνεται χρονικός χαρακτηρισμός των διχρόνων (α,ι,υ), για αιτιολογημένο σχηματισμό των παραθετικών εργασία επίπονη, που την επιχείρησαν πρώτοι οι Liddell-Scott και κατόπιν ο δικός μας καθηγητής Ζηκίδης δίνεται σωστή και δικαιολογημένη ορθογραφία των λέξεων, στοιχειώδης ετυμολογία τους, φράσεις της καθημερινής χρήσης κ.λπ. Λεξικό χρήσιμο, απαραίτητο συμπλήρωμα όλων των Λεξικών που έχετε. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ορθογραφία των λέξεων Σχηματισμός των παραθετικών των επιθέτων Σχηματισμός των βασικών χρόνων των ρημάτων Βασική ετυμολογία των λέξεων Στοιχειώδης ερμηνεία πολλών λέξεων Χρονικός χαρακτηρισμός των διχρόνων (α,ι,υ) Διαχωρισμός των τύπων Αρχαίας, Καθαρεύουσας και Δημοτικής Λεξικό κυρίων ονομάτων Πλήρες ορθογραφικό μνημόνιο Φράσεις της καθημερινής χρήσης. * Οι τιμές του παρόντος Τιμοκαταλόγου επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. 6,5%.

3 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Ευάγγελος Π. Παπανούτσος Γνωσιολογία Έκδοση: Μάιος 2002 Αριθμός σελίδων: 496 Διαστάσεις: 17x24 Τιμή: 28,85 ISBN: BARCODE: Το πρώτο απ τα τρία μεγάλα φιλοσοφικά έργα του Ε. Π. Παπανούτσου, το οποίο μαζί με την Αισθητική και την Ηθική του, απαρτίζουν τη μνημειώδη τριλογία του «Ο κόσμος του πνεύματος». Στο έργο του αυτό ο Έλληνας στοχαστής πραγματεύεται όλες τις σημαντικές φιλοσοφικές θεματικές, οι οποίες αφορούν το πρόβλημα της ανθρώπινης γνώσης. Στο πλαίσιο της συζήτησής του αυτής εξετάζονται θεμελιώδη γνωσιολογικά προβλήματα όπως: η σημασία της εμπειρίας και του ορθού λόγου κατά τη γνωστική διαδικασία, η σημασία και η χρησιμότητα της επιστήμης, ιδιαίτερα των μαθηματικών, ως εργαλείου κατανόησης του κόσμου το ζήτημα της συγκρότησης της γνώσης της Ιστορίας η σχέση μεταξύ του υποκειμένου και του αντικειμένου της γνώσης ο ρόλος της φιλοσοφίας, αλλά και το πρόβλημα της θρησκείας, όσον αφορά τη γνώση. Ευάγγελος Π. Παπανούτσος Αισθητική Έκδοση: Μάιος 2003 Αριθμός σελίδων: 496 Διαστάσεις: 17x24 Τιμή: 28,85 ISBN: BARCODE: Ο δεύτερος τόμος της κλασικής πλέον σήμερα φιλοσοφικής τριλογίας του κορυφαίου Νεοέλληνα στοχαστή, είναι αφιερωμένος στην Αισθητική. Όπως και για το πρόβλημα της γνώσης, έτσι για το θέμα της αισθητικής, ο Παπανούτσος, κατορθώνει να πραγματευτεί σε όλες του τις διαστάσεις αυτό το αντικείμενο της Φιλοσοφίας. Στο πλαίσιο της συστηματικής συζήτησης την οποία επιχειρεί ο Έλληνας φιλόσοφος, εξετάζονται τα ακόλουθα κρίσιμα και σημαντικά θέματα που αφορούν την αισθητική: η έννοια του ωραίου και της αισθητικής εμπειρίας, ο ρόλος της ποίησης, ορισμένες προοπτικές προσεγγίσεως του έργου τέχνης, όπως η ρεαλιστική και ιδεαλιστική, αλλά και τα κυριότερα αισθητικά ρεύματα στο χώρο της ζωγραφικής. Διερευνάται επίσης η ψυχολογική σημασία της τέχνης και οι διάφορες ερμηνείες προσέγγισης του φαινομένου αυτού (αριστοτελική, ψυχαναλυτική, κ.ά.) Την πραγματεία του Παπανούτσου για την αισθητική, ολοκληρώνει η συζήτηση περί της μουσικής ως αισθητικού φαινομένου και για το ρόλο της κριτικής ερμηνευτικής προσέγγισης του έργου τέχνης.

4 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Ευάγγελος Π. Παπανούτσος Ηθική Έκδοση: Μάρτιος 2010 Αριθμός σελίδων: 496 Διαστάσεις: 17x24 Τιμή: 30,00 ISBN: BARCODE: Το θέμα εδώ έχει πρακτικό χαρακτήρα: με ποιά μέτρα και προς ποιούς σκοπούς ρυθμίζει ο άνθρωπος την ατομική και συλλογική του ζωή. Με άλλα λόγια: ποιά είναι και σε τί κατατείνει η ανθρώπινη αρετή. Αλλά η εξέτασή του γίνεται με τρόπο καθαρά θεωρητικό. Αυτό σημαίνει ότι ο στοχαστής που φιλοσοφεί επάνω στο ηθικό πρόβλημα, δεν έχει την πρόθεση να φρονηματίσει τους άλλους, αλλά να συλλάβει θεωρητικά και κριτικά ν αποσαφηνίσει την ουσία της αρετής. Το «λόγον διδόναι», της φιλοσοφίας γενικά, άρα και της ηθικής φιλοσοφίας η τάση, είναι μια ορισμένη κατεύθυνση στην κίνηση του πνεύματος. Διαφορετική από την κυρίως ηθική ενέργεια που αρχίζει με την έφεση και συντελείται με την πραγμάτωση της αρετής. Τούτο πρέπει να έχει από την αρχή υπ όψη του ο αναγνώστης αυτού του βιβλίου. Δεν πρόκειται να βρει στις σελίδες του έναν ηθικό κώδικα με ορισμένες εντολές, ούτε την προτροπή και την έκκληση να συντάξει τη ζωή του επάνω σε ορισμένους ηθικούς κανόνες. Εδώ επιδιώκεται η μάθηση, που είναι φωτισμός του νου, και όχι ο φρονηματισμός, η στροφή ή η επιστροφή προς τον ενάρετο βίο Χάρης Σακελλαρίου Νέα Αισθητική Έκδοση: 1η - Σεπτέμβριος 2004 Αριθμός σελίδων: 112 Τιμή: 7,50 ISBN: BARCODE: Το Ωραίο και το Ωφέλιμο στην Τέχνη, το αισθητικό γούστο και η διαφοροποίησή του, η Πειραματική Αισθητική, η «χρυσή τομή», οι αισθητικές κατηγορίες, ο Έρωτας στην Τέχνη... αυτά και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα θέματα πραγματεύεται η μελέτη αυτή, που τιτλοφορείται «Νέα Αισθητική». Η καινοτομία του εγχειριδίου αυτού έγκειται στο ότι προσπαθεί, με τρόπο μεθοδικό και συνάμα συνοπτικό, να σταθεί κριτικά απέναντι σε χιλιοειπωμένες αλήθειες και να μη δεχθεί κάτι ως αληθινό a priori, επιχειρώντας παράλληλα να ανοίξει νέους δρόμους στη σκέψη και να αποτελέσει πολύτιμο οδηγό για περαιτέρω έρευνα. Με τα παραδείγματα, εξάλλου, στρουκτουραλιστικών και νοηματικών προσεγγίσεων μορφών της Τέχνης, που παρατίθενται, ο αναγνώστης αποκτά την εμπειρία και τη γνώση αισθητικής θέασης των έργων της καλλιτεχνικής δημιουργίας...

5 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Ευάγγελος Π. Παπανούτσος Επίκαιρα Ανεπίκαιρα Έκδοση: Απρίλιος 2002 Αριθμός σελίδων: 302 Τιμή: 13,46 ISBN: BARCODE: «...Οι συγγραφείς έχουν την (συγγνωστή) καλή πίστη ή την (ασύγγνωστη) ματαιοδοξία να νομίζουν ότι τα κείμενά τους πρέπει να σωθούν, γιατί μπορούν να διδάξουν, να παρηγορήσουν ή να διασκεδάσουν τον άνθρωπο στο δύσκολο δρόμο της ζωής. Αυτό ακριβώς το κίνητρο ώθησε το συγγραφέα του βιβλίου τούτου να προβεί στην έκδοσή του. Όσο και αν τρέχει σήμερα με μεγάλο διασκελισμό και με γοργό ρυθμό ο χρόνος και μαζί του μεταβάλλονται οι διαθέσεις, οι αντιλήψεις, οι συνήθειές μας, το ανθρώπινο τοπίο (στην Ελλάδα τουλάχιστον) δεν έχει ή δεν έχει ακόμη αλλάξει ριζικά». Αυτός ο τόμος, που περιλαμβάνει 50 άρθρα-δομίμια καταταγμένα από τον συγγραφέα σε τρεις ενότητες: ο άνθρωπος, οι ιδέες, ο χώρος, επαληθεύει τα όσα γράφει στον Πρόλογό του ο Ε. Π. Παπανούτσος. Πρόκειται για δοκίμια που συνεχίζουν να διατηρούν την αξία τους, καθώς διαθέτουν το στοχαστικό βάθος και την ευστοχία εκείνη που τα καθιστά πράγματι διαχρονικά. Ευάγγελος Π. Παπανούτσος Εφήμερα Έκδοση: Απρίλιος 2002 Αριθμός σελίδων: 272 Τιμή: 12,02 ISBN: BARCODE: Όπως γράφει στον Πρόλογο των 40 δοκιμίων που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον τόμο ο Ε. Π. Παπανούτσος: «ένας καλός λόγος, αν είναι τίμιος και θαρραλέος, πάντα μπορεί να ωφελήσει εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη βοήθειας από κάποιον που τον δίδαξε πολλά η ζωή με τις εμπειρίες και τις δοκιμασίες της». Είναι βέβαιο ότι όποιος διαβάσει τα «Εφήμερα» θα ωφεληθεί. Τέτοια κείμενα σπανίζουν σήμερα, καθώς κατορθώνουν, με τρόπο διεισδυτικό να πραγματεύονται καίρια προβλήματα του ανθρώπου και της κοινωνίας της εποχής μας.

6 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Ευάγγελος Π. Παπανούτσος Το θρησκευτικό βίωμα στον Πλάτωνα Έκδοση: Αύγουστος 2002 Αριθμός σελίδων: 208 Τιμή: 12,02 ISBN: BARCODE: Πρόκειται για τη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα της διδακτορικής διατριβής του Νεοέλληνα φιλόσοφου, η οποία έχει δημοσιευτεί επίσης στα γερμανικά. Μέσα στην τεράστια βιβλιογραφία για τον κορυφαίο Έλληνα φιλόσοφο, τον Πλάτωνα, η εργασία αυτή του Παπανούτσου, συνεχίζει να παραμένει επίκαιρη και σημαντική. Με γνώση και πρωτοτυπία, ο Νεοέλληνας στοχαστής αναδεικνύει το θρησκευτικό βίωμα στον Πλάτωνα ως βάση της κοσμοθεωρίας και βιοθεωρίας του φιλοσόφου, εξετάζοντας την περί ψυχής θεωρία του, το θρησκευτικό βάθος της μεταφυσικής των ιδεών και τη θεολογία του. Ευάγγελος Π. Παπανούτσος Το δίκαιο της πυγμής Έκδοση: Ιούνιος 2012 Αριθμός σελίδων: 304 Τιμή: 18,00 ISBN: BARCODE: Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει 40 δοκίμια καταταγμένα από το συγγραφέα σε 4 κατηγορίες: κοινωνικοπολιτικά, ψυχολογικά, αισθητικοκριτικά και ποικίλα, δημοσιευμένα κυρίως στο «Βήμα» και σε ορισμένα περιοδικά κατά τη δεκαετία του 70. Τα δοκίμια αυτά χαρακτηρίζονται από το απαράμιλλο ύφος του Παπανούτσου. Εδώ, όπως γράφει ο ίδιος στον Πρόλογό του, τα ζητήματα που θίγονται «με αφορμή το διαβασμα ενός βιβλίου, μια είδηση, μια συζήτηση στον τύπο, ακόμα και ένα περιστατικό της καθημερινής ζωής» εξετάζονται «φιλοσοφικά» δηλαδή με την πρόθεση η ανάλυση, παρά τη συντομία της, να μην περιορίζεται στην επιφάνεια αλλά να φθάνει στο βάθος και την ουσία των βιωμάτων και των καταστάσεων της ζωής του ανθρώπου της εποχής μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το βιβλίο αυτό έχει καθιερωθεί ως βασικό βοήθημα των υποψηφίων για τις Εισαγωγικές Εξετάσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

7 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Ευάγγελος Π. Παπανούτσος Ψυχολογία Έκδοση: Μάιος 2008 Αριθμός σελίδων: 272 Τιμή: 16,00 ISBN: BARCODE: Με την επιστήμη της Ψυχολογίας ασχολείται στο συγκεκριμένο του βιβλίο ο Νεοέλληνας κορυφαίος διανοητής. Κατορθώνει να διασχίσει το δύσβατο και γεμάτο διαμάχες πεδίο της επιστήμης αυτής και να προσφέρει στον αναγνώστη του ουσιαστικές προσεγγίσεις επιστημολογικών και μεθοδολογικών προβλημάτων της συγκεκριμένης επιστήμης, αλλά και την εξέταση και παρουσίαση θεμελιωδών όψεων του επιστημονικού αυτού πεδίου όπως είναι: το πρόβλημα της συνείδησης και των αισθήσεων ο ρόλος του συνειρμού, των παραστάσεων, της μνήμης και της φαντασίας το ζήτημα του συναισθηματικού βίου του ανθρώπου η σημασία της θέλησης, των ορμών και τέλος η τυπολογική παρουσίαση των ανθρώπινων χαρακτήρων. Ευάγγελος Π. Παπανούτσος Λογική Έκδοση: Ιούνιος 2008 Αριθμός σελίδων: 256 Τιμή: 16,00 ISBN: BARCODE: Με γνώση αλλά και με την αυστηρότητα που προσιδιάζει στο αντικείμενο του βιβλίου του αυτού, ο Ε. Π. Παπανούτσος, ασχολείται στη συγκεκριμένη μελέτη του με τη Λογική. Μετά από μία σύντομη και περιεκτική παρουσίαση της Ιστορίας της, η πραγμάτευσή του στοχεύει στην εξέταση όλων των θεματικών της Λογικής, όπως είναι: το πλάτος και το βάθος των εννοιών και η σχέση τους με βάση τις αναφορές αυτές, ο ορισμός, η διαίρεση, οι κατηγορίες, οι κρίσεις και τα είδη των προτάσεων, ο ορισμός του διαλογισμού και τα είδη του, οι αρχές του ορθού Λόγου αλλά και ζητήματα άλλα όπως οι εξελίξεις στη νεότερη Λογική.

8 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Ευάγγελος Π. Παπανούτσος Οι δρόμοι της ζωής Έκδοση: Σεπτέμβριος 2003 Αριθμός σελίδων: 268 Τιμή: 14,42 ISBN: Χ BARCODE: Μία συλλογή δοκιμίων του καθιερωμένου Νεοέλληνα στοχαστή, ο οποίος διέπρεψε και κατέστη κλασσικός και στο χώρο του δοκιμίου. Τα 35 δοκίμια της συλλογής αφορούν σημαντικές πλευρές και κρίσιμα προβλήματα, τα οποία αφορούν την επιστήμη, την τέχνη, την παιδεία, την πολιτική και τον άνθρωπο. Αν και τα δοκίμια αυτά γράφτηκαν πριν από χρόνια, κατόρθωσαν να επιβιώσουν μέσα στο χρόνο και να παραμείνουν ενδιαφέροντα και ουσιαστικά για τη σκέψη και τον προβληματισμό του αναγνώστη τους σήμερα. Ευάγγελος Π. Παπανούτσος Η κρίση του πολιτισμού μας Έκδοση: Ιούλιος 2009 Αριθμός σελίδων: 288 Τιμή: 21,00 ISBN: BARCODE: Τομές στην επικαιρότητα είναι ο στόχος αυτών των δοκιμίων. Ζούμε σε μια ώρα της ιστορίας ευνοημένη κατά τούτο: ότι μέσα στα δεινά προβλήματα, όπου παραδέρνει σήμερα η ανθρωπότητα σε όλα σχεδόν τα γεωγραφικά πλάτη τής οικουμένης, όποιος έχει μάτια για να ιδεί και θάρρος για να σηκώσει εκείνα που βλέπει, θα καταλάβει πολλά πράγματα. Και οι κρίσεις του μπορεί να ξεπεράσουν τα σύνορα του τόπου και του χρόνου της προσωπικής του ζωής και να πάρουν γενικότερη σημασία. Σ αυτά τα καίρια προβλήματα, που αρχίζουν από τα ρήγματα του πολιτισμού μας και φτάνουν έως τις περιπλοκές του ανθρώπινου πεπρωμένου, και πότε προκαλούν την απόγνωση, πότε πάλι αφήνουν κάποιαν αισιοδοξία για το αύριο, ο συγγραφέας τούτου του βιβλίου επιχειρεί μερικές διερευνήσεις.

9 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Ευάγγελος Π. Παπανούτσος Πρακτική φιλοσοφία Έκδοση: Σεπτέμβριος 2008 Αριθμός σελίδων: 352 Τιμή: 22,00 ISBN: BARCODE: Ο τόμος αυτός αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο, που ο Ε. Π. Παπανούτσος ονομάζει Βιοσοφία, περιλαμβάνεται μια σειρά μαθημάτων του πάνω στα βασικά θέματα του ανθρώπινου βίου όπως ο γάμος και η τεκνογονία, το επάγγελμα, η φιλία, ο έρωτας, ο θάνατος. Στο δεύτερο, που επιγράφεται «Μικρές τομές σε μεγάλα ζητήματα» περιλαμβάνονται επιφυλλίδες του στην εφημερίδα «Το Βήμα», που αναφέρονται, άμεσα ή έμμεσα, στα κύρια θέματα του πρώτου μέρους και χρησιμεύουν ως διευκρινίσεις ή προεκτάσεις τους. Όπως σημειώνει ο Ε. Π. Παπανούτσος στην Εισαγωγή του, εκτός από την «κριτική» φιλοσοφία, η οποία απέναντι στα προβλήματα του βίου τηρεί αυστηρή «αποχή», υπάρχει και η «πρακτική» φιλοσοφία που έρχεται να βοηθήσει τον άνθρωπο σε δύσκολες στιγμές της καθημερινής ζωής. Σε τέτοιες στιγμές, ούτε ο φιλόσοφος που προσφέρει τις «αλήθειες», που έχει θησαυρίσει από μία προσωπική πείρα ζωής, ούτε αυτός που τις δέχεται εξετάζουν αν αυτές στηρίζονται σε αναμφισβήτητες αποδείξεις. Τις «αλήθειες» αυτές τις θεωρούν ως πρακτικές αλήθειες, ως αλήθειες μίας πρακτικής φιλοσοφίας, που τους είναι χρήσιμες για τη ζωή τους και την επίλυση των προβλημάτων τους. Εδώ ο Παπανούτσος επιχειρεί να ακολουθήσει δρόμους που άνοιξαν μεγάλοι φιλόσοφοι όπως, ο Πλάτων με τις «Επιστολές», ο Αυγουστίνος με τις «Εξομολογήσεις», ο Πασκάλ με τις «Σκέψεις», ο Σοπενχάουερ με τα «Πάρεργα και Παραλειπόμενα» και άλλοι. Οι επανειλημμένες επανεκδόσεις του έργου αρκετά χρόνια μετά το θάνατο του συγγραφέα φανερώνουν ότι πέτυχε το στόχο του: να δώσει ένα χέρι βοήθειας στον αναγνώστη σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του με τις γνώσεις που αποθησαύρισε ο ίδιος μέσα από τη στοχαστική του πορεία.

10 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Γκέοργκ Χέγκελ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ [Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΟΓΙΚΗ] Η διδασκαλία περί του είναι Εισαγωγή - Μετάφραση - Σχόλια ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΩΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Έκδοση: Έκδοση: 1η - Μάϊος 2013 Αριθμός σελίδων: 312 Τιμή: 19,50 ISBN set: ISBN: BARCODE: Η Επιστήμη της Λογικής ενδιαφέρεται να συλλάβει σε φιλοσοφική γλώσσα ό,τι στη θρησκεία συλλαμβάνει η γλώσσα της παράστασης: την αληθινή συμφωνία της έννοιας και της πραγματικότητας, την αυθεντική ενότητα νοείν και Είναι. Κατ αυτή τη φιλοσοφική σύλληψη, το Λογικό στοιχείο δεν αναζητείται σε κάποια θεϊκή υπόσταση, αλλά σε εκείνο το σύστημα των νοητικών προσδιορισμών, όπου η αντίθεση του υποκειμενικού και του αντικειμενικού έχει αναιρεθεί. Η εσωτερική δομή αυτού του συστήματος παρουσιάζεται ως διαδικασία ή κίνηση αυτοπροσδιορισμού αυτών τούτων των νοητικών προσδιορισμών... Δημήτρης Ν. Λαμπρέλλης Άνθρωπος και Φύση Η ΤΡΙΠΛΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ Έκδοση: 1η - Φεβρουάριος 2010 Αριθμός σελίδων: 136 Τιμή: 15,00 ISBN: BARCODE: Το βιβλίο αυτό απαρτίζεται από τρία επιμέρους δοκίμια τα οποία εστιάζουν την προσοχή τους σε τρεις θεμελιώδεις όψεις της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση: την πολιτική, την ηθική και την αισθητική. Στο πρώτο δοκίμιο ορίζεται το πεδίο της πραγματικής οικολογίας, το οποίο πολιτικά διαχωρίζεται σαφώς από αυτό της ψευδο-οικολογίας, καθώς περιλαμβάνει την οικολογία του υποκειμένου και την κοινωνική οικολογία ως στενά και άρρηκτα συνυφασμένες με την οικολογία της φύσης-περιβάλλοντος. Στο δεύτερο δοκίμιο διατυπώνεται η οφειλόμενη ηθική στάση του ανθρώπου απέναντι στα ζώα, μέσα από τη συζήτηση περί της αποδοχής του εντελώς παραγνωρισμένου, κι ωστόσο τόσο σημαντικού, δικαιώματός τους στην απόλαυση. Στο τρίτο, τέλος, δοκίμιο, αναλύεται η αισθητική προσέγγιση της φύσης, μέσα από μία παραδειγματική πραγμάτευσή της η οποία αφορά τη φωτογράφιση των πουλιών και τη σχέση που αναπτύσσει το ανθρώπινο βλέμμα με αυτά.

11 ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ Γιάννης Δάλλας Σολωμός και Κάλβος Δύο αντίζυγες ποιητικές της εποχής Έκδοση: 1η - Νοέμβριος 2009 Αριθμός σελίδων: 200 Διαστάσεις: 17x24 Τιμή: 18,00 ISBN: BARCODE: Φιλολογικά δοκίμια τα οποία αναφέρονται, αντίστοιχα, τέσσερα στην ποίη ση του Σολωμού και τέσσερα στην ποίηση του Κάλβου. Μελετώνται, γενικά και αναλυτικά σε αυτά οι δύο κορυφαίοι ποιητές, ως διάνοιες αντίζυγες και αλληλοσυμπληρωματικές στην ποιητική ανάδειξη του αναγεννώμενου ελληνισμού. Μελετώντας γενικά, με την ποιητική τους τη διαφορετική ιδεολογικά και τεχνοτροπικά: ως κλασσικιστής ο Κάλβος και ως ρομαντικός ο Σολωμός. Και αναλυτικά, με την κοινή θεματική τους, ως προς την ποιητική ανάδειξη του 21 με όλες τις ωδές του (εκτός δύο: «Ο Φιλόπατρις» και «Εις Θάνατον») ο Κάλβος, με τους «Ύμνους» και τους «Ελευθέρους Πολιορκημένους» του ο Σολωμός. Έτσι, εκτός από τις θεωρητικότερες σπουδές, όπως είναι «Ο Σολωμός προάγγελος των νέων ευρωπαϊκών ρευμάτων» και «Η κριτική συνείδηση του Κάλβου» οι υπόλοιπες μελέτες είναι ειδικές εφαρμογές και αναλύσεις συστηματικές προβλημάτων και θεμάτων του ποιητικού τους έργου. ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ 2009

12 ΜΕΛΕΤΕΣ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Χάρης Σακελλαρίου Ιστορία της Παιδικής Λογοτεχνίας Έκδοση: 9η - Οκτώβριος 2008 Αριθμός σελίδων: 624 Τιμή: 28,00 ISBN: BARCODE: Η Ιστορία της Παιδικής Λογοτεχνίας, στην τελευταία της τούτη έκδοση, αποτελεί την κορυφαία προσφορά και την πιο επιµεληµένη και ολοκληρωµένη εργασία του Χάρη Σακελλαρίου στον τοµέα της µελέτης της Παιδικής Λογοτεχνίας. Με τις προσθήκες που έγιναν, µε την προσθήκη στοιχείων θεωρίας σε κάθε λογοτεχνικό είδος, µε την διαχρονική και συγχρονική εξέταση όλων των σχετικών θεµάτων, αποτελεί πολύτιµο σύµβουλο και βοηθό σε κάθε µελετητή της Παιδικής Λογοτεχνίας, στους διδάσκοντες το αντικείµενο αυτό, κατατοπιστικό σε όσους θα ήθελαν να ενηµερωθούν σχετικά, βιβλίο µοναδικό όχι µόνο στην ελληνική αλλά και στη διεθνή βιβλιογραφία. Χονδρική Πώληση: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ Α.Ε., Ιπποκράτους 10, Αθήνα Τηλ.: , , , Fax: «ΠΑΡ ΗΜΙΝ» ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. Χαριλάου Τρικούπη 1, Αθήνα Τηλ.: , , , Fax: ΣΙΜΟΣ ΑΧΙΛΕΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. Μαυροκορδάτου 9, Αθήνα Τηλ.: , , Fax: ΦΥΤΡΑΚΗΣ Α.Ε. Ιπποκράτους 67 & Αραχώβης, Αθήνα Τηλ.: , Fax: «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. Σόλωνος 79, Αθήνα Τηλ.: , , Fax: «ΜΟΡΦΗ» ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥΡΙΚΗΣ Σκρά 17 & Σκουφά 53, Πετρούπολη Τηλ.: , Fax: ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ Ε.Π.Ε. Προξένων 7, Θεσσαλονίκη Τηλ.: , , Fax: ΠΟΥΛΟΥΚΤΣΗ ΑΝΘΟΥΛΑ & ΣΙΑ Ε.Ε. Λασσάνη 3, Θεσσαλονίκη Τηλ.: , , Fax:

13 ΜΕΛΕΤΕΣ - ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Αιµιλία Κονιδάρη - Φάβη «Το μεγάλο Μεσημέρι» Nietzsche «Ζαρατούστρας» «Το Ολόρθο Μεσημέρι» Καζαντζάκης «Οδύσσεια» Έκδοση: 1η - Σεπτέμβριος 2008 Αριθμός σελίδων: 256 Τιμή: 16,00 ISBN: BARCODE: «Μια µέρα, εκεί που διάβαζα σκυµµένος στη Βιβλιοθήκη της Αγίας Γενεβιέβης (στο Παρίσι), µια κοπέλα µε ζύγωσε κι έγειρε από πάνω µου κρατούσε ανοιχτό ένα βιβλίο κι είχε βάλει το χέρι της κάτω από τη φωτογραφία ενός αντρός που χε το βιβλίο, για να κρύψει τ όνοµά του, και µε κοίταζε µε κατάπληξη. Ποιος είναι αυτός; µε ρώτησε δείχνοντάς µου την εικόνα. Σήκωσα τους ώµους: Πώς θέλετε να ξέρω; είπα. Μα είστε εσείς, έκαµε η κοπέλα, εσείς, απαράλλαχτος κοιτάχτε το µέτωπο, τα πυκνά φρύδια, τα βαθουλά µάτια µονάχα που αυτός είχε χοντρά κρεµαστά µουστάκια κι εσείς δεν έχετε. Κοίταξα αλαφιασµένος: Ποιος είναι λοιπόν; έκαµα προσπαθώντας ν αναµερίσω το χέρι της κοπέλας, να δω τ όνοµα. Δεν τον γνωρίζετε; Πρώτη φορά τον βλέπετε; Ο Νίτσε! Ο Νίτσε! Είχα ακούσει τ όνοµά του, µα δεν είχα ακόµα τίποτα διαβάσει δικό του. Δε διαβάσατε τη Γένεση της Τραγωδίας, το Ζαρατούστρα του; Για τον Αιώνιο Γυρισµό, για τον Υπεράνθρωπο; Τίποτα, τίποτα, απαντούσα ντροπιασµένος, τίποτα. Περιµένετε! είπε κι έφυγε η κοπέλα πεταχτή. Σε λίγο µου φερνε το Ζαρατούστρα. Να, είπε γελώντας, να λιονταρίσια θροφή για το µυαλό σας αν έχετε µυαλό! κι αν το µυαλό σας πεινάει! Ετούτη εστάθηκε µια από τις πιο αποφασιστικές στιγµές της ζωής µου εδώ, στη Βιβλιοθήκη της Αγίας Γενεβιέβης, µε τη µεσολάβηση µιας άγνωστης φοιτήτριας, µου χε στήσει καρτέρι η µοίρα µου εδώ µε περίµενε, φλογερός, αιµατωµένος, µεγάλος πολεµιστής, ο Αντίχριστος». (Ν. Καζαντζάκη: «Αναφορά στον Γκρέκο», κεφ. ΚΓ, Παρίσι Νίτσε ο µεγαλοµάρτυρας)

14 ΜΕΛΕΤΕΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ Κωνσταντίνος Σπ. Ηλιόπουλος Η Τραυματολογία του Τρωικού Πολέμου The Traumatology of the Trojan War Έκδοση: 1η - Ιούλιος 2008 Δίγλωσσο: (Ελληνικά / Αγγλικά) Αριθμός σελίδων: 88 Εικονογράφηση: ΜΕΡΟΠΗ ΣΤΕΦΑΝΤΟΥ - ΠΡΕΚΑ Σχέδια: Ασπρόμαυρα Τιμή: 9,00 ISBN: BARCODE: Η Ιλιάδα του Ομήρου, παρ όλο που γράφτηκε το δεύτερο ήμισυ του 8ου π.χ. αιώνα, είναι ακόμη επίκαιρη. Επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων εξακολουθούν ακόμη να την μελετούν και να την σχολιάζουν. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα περιγράφει την υγειονομική οργάνωση της εκστρατείας και κυρίως τους τραυματισμούς που υπέστησαν οι πολεμιστές κατά τη διάρκεια των μαχών. Η περιγραφή των τραυμάτων γίνεται με τρόπο που μόνο ένας γιατρός, γνώστης της ανατομικής μπορεί να κάνει. Έτσι γεννήθηκε το ερώτημα, που και σήμερα υφίσταται: Ήταν πράγματι ο Όμηρος ιατρός; Οπισθόφυλλο: Τα ιατρικού ενδιαφέροντος θέματα της Ιλιάδος είναι πολλά, ενίοτε εντυπωσιακά και θέτουν πολλά ερωτήματα. Υπήρχαν γιατροί στον Τρωικό Πόλεμο; Πόσοι; Υπήρχε υγειονομική οργάνωση; Ποιες ήταν οι απώλειες στους Έλληνες ή στους Τρώες; Ποιο ήταν το είδος των τραυμάτων που υπέστησαν οι ήρωες και οι μαχητές; Ποιος περιέγραψε τα τραύματά τους; There are many issues of medical interest in the Iliad, sometimes striking ones which raise a large number of questions. Were there physicians in the Trojan War? If so, how many? Was there any public health organisation? What were the losses of the Greeks or the Trojans? What kind of wounds did the heroes and the warriors sustain? Who described their wounds?

15 ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ Μενέλαος Γ. Τσικλίδης Μελέτη όλων των θρυλικών τοποθεσιών του Έκδοση: 1η - Νοέμβριος 2007 Αριθμός σελίδων: 224 Φωτογραφίες: ΕΓΧΡΩΜΕΣ Τιμή: 15,00 ISBN: BARCODE: Το βιβλίο αυτό, αν και όχι μυστηριακού περιεχομένου πρόκειται άλλωστε για μια εξονυχιστική έρευνα υψηλής τεκμηρίωσης, ακρίβειας και εξαντλητικής διασταύρωσης και επεξεργασίας των αρχαίων και νεότερων παραδόσεων, πάνω στο θέμα που πραγματεύεται κατορθώνει να προβληματίσει βαθιά τον αναγνώστη με την αλλόκοτη πραγματικότητα του ζοφερού Άδη. Να τον μυήσει στα εντυπωσιακά και μερικές φορές διφορούμενα μυστικά του, να τον καταδύσει στις αλήθειες που κρύβονται πίσω από τους θρύλους του και να τον περιπλανήσει στις αληθινές τοποθεσίες της Χώρας των Νεκρών στην Ελλάδα. Γιατί, στην ουσία, αν και πέρα από τη λογική και την ύπαρξή μας, ο Άδης βρίσκεται δίπλα μας! Πώς; Διαβάστε προσεχτικά αυτή τη μελέτη και ανακαλύψτε τους δρόμους που οδηγούν σ αυτόν Γιάννης Α. Μαθές Οι Πετροφάισες ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΤΕΧΝΊΑΣ Έκδοση: 1η - Απρίλιος 2007 Αριθμός σελίδων: 128 Φωτογραφίες - Σχέδια: ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΑ Τιμή: 11,00 ISBN: BARCODE: Οι «Πετροφάισες» είναι ένας βροντοφωναχτός γραπτός ύμνος για τη Γυναίκα. Τη Γυναίκα των φτωχών περιοχών της Γης, που με το κοφτερό της μυαλό, τη γρανιτένια της θέληση, το ατσαλένιο και ταυτόχρονα πουπουλένιο κορμί της, έκαναν τ απίστευτα μπορετά, τόσο για την επιβίωση (κυριο λεκτικά) της πολυπρόσωπης φαμελιάς της, όσο και την (κατά το δυνατό) μόρφωση των παιδιών της, δίπλα και παράλληλα στον εξ ίσου πανάξιο δουλευτή, σύζυγό της. Πετροφάισες αποκαλούσαν, στην αναφερόμενη περιοχή τις γυναίκες που έτρωγαν (μεταφορικά) ακόμα και τις πέτρες, προκειμένου να επιτύχουν τον ιερό σκοπό τους. Από έγκυρους αναγνώστες ή φορείς, η λεπτομερής περιγραφή της «βιομηχανίας» του Σπάρτου, χαρακτηρίστηκε σαν «Επιχείρηση σωτηρίας παραδοσιακών αγαθών, κορυφαίας εθνικής σημασίας», όπως και ότι το βιβλίο είναι «Παγκόσμιο Ντοκουμέντο Λαϊκής Οικοτεχνίας». (Ε.Ο.Μ.Ε.Χ.)

16 ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΠΟΙΗΣΗ Θεοδώρα Φασιανού Ντάκου Ορατών τε και Αοράτων Έκδοση: 1η - Δεκέμβριος 2004 Αριθμός σελίδων: 272 Τιμή: 14,42 ISBN: Χ BARCODE: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το «Ορατών τε και αοράτων», είναι ένα βιβλίο αυτοβιογραφικό, όμως, μην περιμένετε μια συνηθισμένη αυτοβιογραφία. Είναι μια προσωπική ιστορία, που θα γίνει δικιά σας. Παράλληλες διαδρομές ανθρώπων και γεγονότων συνθέτουν μια σκέψη κι αίσθηση ζωής, που τα «ορατά» και τα «αόρατα» δίνουν το στίγμα μιας προσωπικής μυθολογίας. Γραφή αυθόρμητη κι άμεση, ζωγραφίζει ανθρώπους αληθινούς, καθημερινούς και μέσα από τα αδιέξοδα, γεννιέται η υπέρβαση. Ένα βιβλίο απλό, με βαθιές και ευαίσθητες προεκτάσεις, που πραγματοποιεί μια κατάθεση ψυχής, μέσα από μια μοναξιά, γεμάτη παρουσίες. Διαβάζοντάς το ξαφνιάζεσαι, νοσταλγείς, γελάς και κλαις και μέσα σου ξυπνάνε γεγονότα και αναμνήσεις χαμένες στο χρόνο. Μια γεύση γλυκόπικρη εξομολογητικής σιωπής. Ακόμη κι αν οι εμπειρίες σας είναι τελείως διαφορετικές, σίγουρα θα νιώσετε το αόρατο άγγιγμα της αγάπης. Θεοδώρα Φασιανού Ντάκου Ο θάνατος του χρόνου Έκδοση: 2η - Νοέμβριος 2004 Αριθμός σελίδων: 128 Τιμή: 6,73 ISBN: BARCODE: Θάνατος είναι η υπόσχεση να μην δοθείς πια. Η ύστατη προσπάθεια να κρατήσεις τη ζωή σου στα χέρια σου. Κουράστηκα και παραιτούμαι από κάθε επιβίωση μέσα μου. Εσύ δεν κουράστηκες ν ακίζεσαι κάτω απ τα μάτια μου; Ξέρω, μόλις θα πεθάνω, θάρθεις να υποσχεθείς ό,τι με την ψυχή στο στόμα σού ζητούσα. «Δεν ήταν αγκαλιά ούτε σπασμός. Καθρεφτίσματα ήταν μέσα στα συγκλίνοντα κάτοπτρα των οφθαλμών σου. Πολλαπλασιασμός ειδώλων και φωνών στα έγκατα της άδειας στρογγυλής οπής που συγκρατεί την ίριδα των χρωμάτων σου. Προσπάθεια εστίασης του φωτός σου στην αγωνία μου να υπάρχω.»...

17 ΠΟΙΗΣΗ Κ. Χ. Μύρης Μεταφυσική Τοπολογία ΔΩΔΕΚΑ ΕΓΚΩΜΙΑ Έκδοση: 1η - Μάιος 2009 Αριθμός σελίδων: 64 (έγχρωμες) Σχέδια: ΕΓΧΡΩΜΑ Εικονογράφηση, εξώφυλλο: ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ Διαστάσεις: 17x24 Τιμή: 14,00 ISBN: BARCODE: Τα δώδεκα εγκώμια του Κ. Χ. Μύρη με τον τίτλο «Μεταφυσική Τοπολογία» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Νόηση/Κρύπτη με εικονογράφηση της Δήμητρας Σπυρίδωνος και μετάφραση στα Αγγλικά και τα Γερμανικά της Γλυκερίας Παπαγεωργίου είναι λυρικά ποιήματα που αποθεώνουν το ελληνικό μυθολογικό τοπίο σε μια απόπειρα να αφανίσουν τη λεηλασία που έχει υποστεί στη σύγχρονη Ελλάδα το ιστορικό, το φυσικό και το μεταφυσικό στερέωμα. Τα ποιήματα αυτά ήταν μια παραγγελία του Ε.Ο.Τ. το 1993 για τα ημερολόγιά του και ως εκ τούτου τα ποιήματα αυτά περιορίστηκαν στον αριθμό δώδεκα όσοι και οι μήνες του έτους με την ένδειξη πως κάθε μήνας ήταν αφιερωμένος σε μια ελληνική γεωγραφική ενότητα και σε μια μυθολογική και ιστορική οντότητα της ίδιας περιοχής. Ζωή Ν. Νικολοπούλου Η ψυχή του χ Έκδοση: 1η - Απρίλιος 2013 Αριθμός σελίδων: 48 εξώφυλλο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Τιμή: 6,00 ISBN: BARCODE: Tο τρίτο ποιητικό βιβλίο της Ζωή Ν. Νικολοπούλου είναι ένα πολύπλοκο ψηφιδωτό απρόβλεπτων εκφραστικών τρόπων και πολλαπλών αναφορών που αντανακλούν κομμάτια από την απεραντοσύνη της μνήμης.

18 ΚΡΙΤΙΚΗ - ΘΕΑΤΡΟ Κώστας Γεωργουσόπουλος Προσωπολατρία Έκδοση: 2η - Απρίλιος 2013 Αριθμός σελίδων: 208 Φωτογραφίες - Σχέδια: ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΑ Σκίτσα: ΕΛΛΗ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗ - ΜΠΑΛΑΝΟΥ Διαστάσεις: 17x24 Τιμή: 16,00 ISBN: BARCODE: Η κριτική αρχίζει από το θαυμασμό. Αν δεν θαυμάζεις, αν δεν υψώνεις σε επίπεδο περιωπής μερικά πρόσωπα, μερικά έργα και κάποιες εποχές της ιστορίας ή του πολιτισμού δεν έχεις αξιολογική κλίμακα, γνώμονα, νήμα της στάθμης κοινώς αλφάδι. Μ αυτό το θεμελιώδες κριτήριο γράφτηκαν αυτές οι προσωπογραφίες μεγάλων μορφών του θεάτρου μας που με στοίχειωσαν, με μύησαν και με δίδαξαν τι πράγματι σημαίνει η αριστοτελική μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας. Αυτή η μιμητική πράξις συγκροτείται συνήθως από μερικές συνταρακτικές λεπτομέρειες: μια σημαίνουσα στάση, ένα πυρετικό βλέμμα, μια ανάσα ερωτική και ένας επιθανάτιος ρόχθος, μια απειλητική χειρονομία, μια χαώδης πλάτη και ένα τρυφερό ή απελπισμένο δάγκωμα του κάτω χείλους. Είχα τη μεγάλη εύνοια της εποχής μου να απολαύσω από νεαρής ηλικίας μεγάλους ηθοποιούς σε μεγάλους ρόλους. Ο θαυμασμός μου με οδήγησε στη μελέτη των κωδίκων τους και στην αποκρυπτογράφησή τους. Μαθήτευσα και η κωδικοποίηση των τρόπων τους με βοήθησε να σχηματίσω την αξιολογική κριτική μου κλίμακα. Η κριτική, όποια κριτική, δεν αντλεί τα κριτήριά της από το Απόλυτο. Τα δανείζεται από το έργο ιδιοφυών συνανθρώπων μας: Από τον Πλάτωνα, το Σαίξπηρ, τον Ελ. Βενιζέλο, τον Αϊνστάιν και βέβαια την Παξινού, τον Μινωτή, τον Κουν, τον Ροντήρη, την Αρώνη, τον Βέγγο κ.τ.λ. Αυτούς λάτρεψα και σ αυτούς αυτό το αφιέρωμα καίει το θυμίαμά τους. Κώστας Γεωργουσόπουλος

19 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Θεοδώρα Φασιανού Ντάκου Παιδικές ιστορίες για μεγάλους Έκδοση: 2η - Δεκέμβριος 2003 Αριθμός σελίδων: 152 Τιμή: 8,65 ISBN: BARCODE: Καθημερινές ιστορίες, ειδωμένες με τα μάτια των παιδιών. Κυρίως αυτοβιογραφικές. Απευθύνονται στους «μεγάλους», τους καλούν να ξαναβρούν την παιδική ευαισθησία τους και να προσεγγίσουν με αγάπη τους ανθρώπους και τη φύση. Κάθε ιστορία, μέσα από την ενδιαφέρουσα πλοκή της, θίγει καίρια προβλήματα και προτείνει νέους τρόπους αντιμετώπισης. Σάκης Τομαράς Το εγώ μου συναντάει το πορτρέτο του Έκδοση: 1η - Μάρτιος 2006 Αριθμός σελίδων: 400 Τιμή: 20,00 ISBN: BARCODE: Ο φιλήδονος και ευάλωτος στις προκλήσεις της σάρκας νεαρός Βίβιαν ζει σε συμβατικά κοινωνικά πλαίσια με τη γυναίκα του Ερμιόνη, και τις δυο κόρες του, Άρτεμη και Αφροδίτη. Ως αναγνωρισμένο στέλεχος του επιχειρηματικού κόσμου όμως, δεν παύει να έχει απόλυτη αίσθηση των κοινωνικών αδικιών που τον περιβάλλουν και αποχωρίζεται τον κόσμο αυτό για να επιστρέψει και πάλι στους πρώτους στόχους και ενδιαφέροντα της νεότητάς του: στη θεατρική τέχνη που κάποτε είχε σπουδάσει στην Ιταλία. Η ζωή του Βίβιαν ξετυλίγεται μπροστά μας πλαισιωμένη από μια παρέλαση συμπρωταγωνιστών της ερωτικής του ζωής με στόχο την αναζήτηση της πραγματικής σεξουαλικής του ταυτότητας. Η σάρκα και τα προκαθορισμένα γενετικά χαρακτηριστικά της από όπου καθορίζονται οι προσωπικές προτιμήσεις του Βίβιαν, οι παλιότερες επιλογές του που υπαγορεύονταν από το κοινωνικό του περιβάλλον και την ανατροφή του, οι παλαιότερες και νεότερες συναισθηματικές δεσμεύσεις του και η τετράγωνη λογική του παλεύουν μέσα στον ευαίσθητο αυτό νέο για να καταφέρει επιτέλους να αυτοκαθοριστεί, να βρεθεί ως νέος Ντόριαν Γκρέι απέναντι από το είδωλό του.

20 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γεώργιος Χ. Γκίτζιος Το Τάμα Έκδοση: 1η - Μάιος 2004 Αριθμός σελίδων: 364 Εξώφυλλο: ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ & ΚΩΝ/ΝΑ ΓΚΙΤΖΙΟΥ - ΖΑΦΕΙΡΗ Διαστάσεις: 17x24 Τιμή: 18,00 ISBN: BARCODE: Ο συγγραφέας αυτού του μυθιστορήματος, περπατώντας πριν 15 χρόνια στα μονοπάτια του Αγίου Όρους σαν επισκέπτης προσκυνητής, βρήκε από μια παράξενη σύμπτωση και τύχη μαζί, μέσα σε μια κρύπτη ενός έρημου Κελλιού, ένα τετράδιο με την αυτοβιογραφία ενός άγνωστου μοναχού, που η ιστορία του τον συγκλόνισε. Ήταν από αυτές τις ιστορίες της κατοχής των Γερμανών του Οι Γερμανοί σκότωσαν τη γυναίκα του κι αυτός στημένος στο εκτελεστικό απόσπασμα γλίτωσε από ένα θαύμα, τάζοντας στο Θεό, αν γλιτώσει, να γίνει μοναχός και να πεθάνει με το ράσο. Τώρα καταζητούμενος από τους Γερμανούς έπρεπε να χαθούν τα ίχνη του. Ταλαιπωρημένος φυγάς, ύστερα από μια μεγάλη περιπέτεια έφτασε στο Άγιο Όρος και μόνασε σ ένα από τα μοναστήρια του. Όμως, όλα αυτά τα έκανε χωρίς να σκεφτεί ότι άφηνε το εφτάχρονο παιδί του έρημο και μοναχό του στη ζωή. Αυτή η έγνοια και οι τύψεις γι αυτό που έκανε, από ανάγκη βέβαια, στο παιδί του, τον βασάνιζαν σ όλη τη μοναχική ζωή του, γιατί όντας καταζητούμενος δεν μπορούσε να ρθει σ επικοινωνία, κι έτσι έχασε τα ίχνη του παιδιού του και δεν το ξαναβρήκε ούτε μετά την απελευθέρωση. Πληγωμένος από αυτό το κακό και το μεγάλο πόνο, προσπαθούσε με τη συνεχή προσευχή και την ελπίδα του στο Θεό να γίνει έλεος και μια μέρα να βρει το παιδί του, για να του ζητήσει τη συγγνώμη και να πάρει τη συγχώρεση, για να πεθάνει σαν ένας τίμιος πατέρας και καλός χριστιανός. Οι συγκλονιστικές στιγμές, οι παράξενες περιπέτειες και συμπτώσεις στην πορεία της μοναχικής ζωής του είναι πρωτόγνωρες για τον αναγνώστη. Άραγε βρήκε το παιδί του, το αντάμωσε; Όλα αυτά θα τα μάθει ο αναγνώστης όταν θα διαβάσει «Το Τάμα». Δεν συνηθίζω, παρά ελάχιστες φορές, να παρουσιάζω διηγήματα και μυθιστορήματα στους αναγνώστες τούτης της εφημερίδας και όταν το κάνω, ασφαλώς πρόκειται πάντοτε για χριστιανική λογοτεχνία. Σήμερα έχω τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσω ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα του Γεωργίου Γκίτζιου, τακτικού μέλους της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, που συγκινεί βαθύτατα της ανθρώπινες καρδιές. Καταπληκτικό στην πλοκή μιας αληθινής ιστορίας. Καταπληκτικό στην αφήγηση και τη λογοτεχνική επένδυση. Καταπληκτικό σε ψυχογραφικές περιγραφές και ψυχοδιαγνωστικές αναλύσεις. Καταπληκτικό από κάθε άποψη...πολλά, βέβαια, τα μηνύματα του βιβλίου, αλλά τα συνοψίζω σε δυο μόνο: Τη δύναμη της συνείδησης και το λόγο του θείου Παύλου: «Τοῖς ἀγαπῶσι τόν Θεόν πάντα συνεργεῖ εἰς ἀγαθόν» (Ρωμ. Η 28). Το συνιστώ με όλη μου την καρδιά. Μιχ. Μιχαηλίδης (Εφημ. «Ορθόδοξος Τύπος» 17 Δεκεμβρίου 2004)

21 ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ Θεοδώρα Φασιανού Ντάκου Βασικά στοιχεία για την τέχνη της Αστρολογίας Έκδοση: 8η - Νοέμβριος 2008 Αριθμός σελίδων: 480, δεμένο Διαστάσεις: 17x24 Τιμή: 29,00 ISBN: BARCODE: Η πλέον εμπεριστατωμένη μελέτη για την ερμηνεία σε βάθος των ζωδίων και των πλανητών. Κατανοητό για όσους δεν γνωρίζουν και πολύτιμο βοήθημα για τους γνώστες, καθώς προχωρεί σε ψυχολογικά πρότυπα και ανατρεπτικές απόψεις. Όλοι θα βρουν κάτι από τον εαυτό τους, καθώς αποδεικνύεται ότι υπάρχει απόλυτη αντιστοιχία στη δομή και τη λειτουργία ανθρώπου - σύμπαντος. Θεοδώρα Φασιανού Ντάκου Oi 360 μοίρες του Ζωδιακού Έκδοση: 2η - Δεκέμβριος 2003 Αριθμός σελίδων: 264, δεμένο Διαστάσεις: 17x24 Τιμή: 19,23 ISBN: BARCODE: Ό,τι είδαν οι οραματιστές και οι αρχαίοι και ό,τι απέδειξε η επιστημονική παρατήρηση σε μια έρευνα και ερμηνεία τής κάθε μοίρας του ζωδιακού. Εμπεριστατωμένα παραδείγματα, για την μοναδικότητα και τη σημασία των 360 μοιρών του κύκλου. Γοητεύει τους μυημένους και προκαλεί τους αμύητους, οδηγώντας τους με όχημα το αρχέτυπο στην αφετηρία της αυτογνωσίας.

22 ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ Θεοδώρα Φασιανού Ντάκου Οι πλανήτες που έλειπαν ΧΕΙΡΩΝΑΣ ΟΡΦΕΑΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ 2000 Έκδοση: 3η - Δεκέμβριος 2003 Αριθμός σελίδων: 124, δεμένο Διαστάσεις: 17x24 Τιμή: 17,31 ISBN: BARCODE: Ένας πλανητοειδής, που παίρνει την κενή θέση του κυβερνήτη της Παρθένου κι ένας, άλλος, που «βαφτίζεται» τώρα Ορφέας, αλλά είναι γνωστός από την αρχαιότητα στους λαούς, με διάφορα ονόματα. Ο Ορφέας συμπληρώνει το κενό κυβερνώντας το Ζυγό και συμβολίζει την ισορροπία και την ανατροπή. Λεπτομερής ερμηνεία της μεγάλης συνόδου που άνοιξε το παράθυρο για τον 21ο αιώνα. Θεοδώρα Φασιανού Ντάκου Στην εποχή του Υδροχόου Έκδοση: 6η - Δεκέμβριος 2003 Αριθμός σελίδων: 104 Τιμή: 8,65 ISBN: BARCODE: Η ανθρωπότητα θα ενωθεί, η γνώση θα ενωθεί, οι τεχνητές διαφορές θα διαλυθούν, γιατί δεν υπάρχουν πάρα μόνο εφιάλτες. Όσοι μείνουν πίσω θα διαλυθούν μαζί με τα φρικιαστικά κατασκευάσματα των νευρώσεών μας. Βρισκόμαστε μπρος σ ένα πήδημα από τη μιά όχθη στην άλλη. Δεν γίνεται να σταματήσουμε στο κενό. Οπισθοχώρηση δεν είναι δυνατή. Ας κοιτάξουμε μπροστά κι ας προσπαθήσουμε να είμαστε σ αυτούς που θα πατήσουν στην Νέα Γη. Ακόμη, ας πιστέψουμε ότι μπορούμε, γιατί σίγουρα μπορούμε για ό,τι έχουμε ανάγκη. Κι έχουμε ανάγκη, να ξεκουραστούμε ύστερα από τη συνομωσία που αιώνες τώρα οργανώνουμε ενάντια στον εαυτό μας. Ίσως τα παιδιά των παιδιών μας, μας πούνε βάρβαρους ή βλάκες. Κι ίσως, έχουν δίκιο. Διαμαρτυρόμαστε για την καταπίεση που δημιουργούμε μόνοι μας. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι το... δάχτυλο πίσω από το οποίο κρυβόμαστε. ΘΕΟΔΩΡΑ ΦΑΣΙΑΝΟΥ ΝΤΑΚΟΥ

23 ΛΕΥΚΩΜΑ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ Δημήτρης Ν. Λαμπρέλλης ΕΛΛΑΔΑ Γράφοντας τα πουλιά στο φως Photographing birds in Greece Έκδοση: 1η - Νοέμβριος 2007 Δίγλωσσο λεύκωμα: Ελληνικά, Αγγλικά Αριθμός σελίδων: 252 (έγχρωμες), δεμένο Φωτογραφίες: ΕΓΧΡΩΜΕΣ Διαστάσεις: 25,5x28,5 Τιμή: 57,42 ISBN: BARCODE: Βραβείο Πανευρωπαϊκού διαγωνισµού Φωτογραφίας «Λίµνη Κερκίνη 2009» Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα αυτό είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης περιπλάνησης του φωτογράφου σε όλους τους ελληνικούς υγροβιότοπους και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως στην Κερκίνη και στο Νέστο, στο Πόρτο Λάγος και στον Έβρο, στις Πρέσπες και στον Αξιό, στον Αμβρακικό και στο Μεσολόγγι, στη Γιάλοβα και στη Στροφυλιά, στον Καλαμά και στην Καλλονή της Λέσβου. Κυρίαρχο θέμα του λευκώματος αυτού είναι τα πουλιά τη στιγμή που πετούν ή ερωτοτροπούν, τη στιγμή που κινούνται πάνω στα νερά μιας λίμνης ή που ετοιμάζονται να πετάξουν, συμβολίζοντας έτσι, με την κίνησή τους αυτή, την ελευθερία. Όλες οι φωτογραφίες παρουσιάζουν μια σπάνια και σχεδόν άγνωστη πλευρά της ομορφιάς της ελληνικής φύσης, γεγονός που κινητοποιεί την ευαισθησία των αισθήσεων και των συναισθημάτων και αφυπνίζει τη συνείδηση όσον αφορά την προστασία της ελληνικής φύσης και του περιβάλλοντος από τους πολλούς και σοβαρούς κινδύνους που σήμερα το απειλούν. Κ Ρ Ι Τ Ι Κ Ε Σ Δεν πρόκειται απλά και μόνο για μια πρόσκληση να ανακαλύψουμε τα πουλιά που υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά περισσότερο για μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης όσον αφορά αφενός την οικολογία και αφετέρου την προστασία του περιβάλλοντος. Το λεύκωμα αυτό απευθύνεται σε ένα υποψιασμένο, και μόνο κοινό! Το εγκυρότερο & πρώτο σε κυκλοφορία, φωτογραφικό περιοδικό της Ευρώπης «Chasseur d Images», τ. 303, Μάιος Το ότι ο Δημήτρης Λαμπρέλλης είναι μέλος (συχνά βραβευμένο) της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας σημαίνει πως ανήκει στους «επαγγελματίες» φωτογράφους και αναγνωρίζεται από τη συντεχνία του. Ως θεατής απλός αυτών των φωτογραφιών, απόλαυσα την ευφορία του βλέμματος, τη χαρά της συμμετοχής του φωτογράφου στην πανήγυρη, σχεδόν οργασμική, της φύσης των ορνίθων... ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ Εφημερ. «ΤΑ ΝΕΑ», Οκτωβρίου Δημήτρης Λαμπρέλλης: Φρουρός της ελπίδας, κλέφτης στιγμών. Φωτογράφος πουλιών. Με το δίγλωσσο φωτογραφικό λεύκωμά του, κάνει ζουμ στους ελληνικούς υγροβιότοπους και προσφέρει ένα μάθημα των αισθήσεων... ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ Εφημερ. «Ελευθεροτυπία», 10 Οκτωβρίου Μεγάλο μέρος της ζωής του Δημήτρη Λαμπρέλλη είναι αφιερωμένο στη φωτογραφία στην οικοφωτογραφία. Ο ίδιος είναι κάτι πολύ περισσότερο από Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: τα τελευταία δέκα χρόνια έχει στρέψει το ενδιαφέρον του αποκλειστικά στη φωτογραφία της Φύσης... ΜΑΝΙΝΑ ΝΤΑΝΟΥ Εφημερ. «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», Περιοδ. «ΟΙΚΟ», τ. 61, 13 Οκτωβρίου 2007

24 ...Τόσο από τα κείμενα όσο και από τις φωτογραφίες απορρέει ο βαθύς, ιδεολογικός έρωτας του συγγραφέα-φωτογράφου προς την ελληνική φύση και τον, ασύλληπτης ομορφιάς, φτερωτό κόσμο των πουλιών. Θεωρούμε το λεύκωμα του Δημητρίου Λαμπρέλλη αληθινό απόκτημα για την βιβλιοθήκη μας. Το συνιστούμε θερμά σε κάθε ευαισθητοποιημένο δάσκαλο και γονιό, σε κάθε ζωόφιλο, σε κάθε φυσιολάτρη, τελικά, σε κάθε σκεπτόμενο Έλληνα... Περιοδ. «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ», τ. 60, Νοέμβριος - Δεκέμβριος Το λεύκωμα αυτό αποτελεί έναν φόρο τιμής σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο. Έναν κόσμο που δίνει χαρά, ευχαρίστηση που διδάσκει και ευαισθητοποιεί. Έναν κόσμο μαγικό. Τον κόσμο μας... Ιουλία Δροσίνου Περιοδικό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας «ΟΙΩΝΟΣ», τ. 31, Σεμπτέμβριος - Νοέμβριος 2007 Πρόκειται για μία πραγματικά θαυμάσια έκδοση, τόσο από πλευράς ποιότητος των φωτογραφιών, όσο και των κειμένων. Ο πλούτος και η εντυπωσιακή ομορφιά των πουλιών της Ελλάδος αναδεικνύονται με τον καλλίτερο τρόπο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σας που θα αποτελέσει πολύτιμο συμπλήρωμα της βιβλιοθήκης του Μουσείου μας... ΝΙΚΗ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ Πρόεδρος Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Αύγουστος 2008 Η παρούσα ιδιαίτερα καλαίσθητη και προσεγμένη έκδοση είναι ένα φωτογραφικό λεύκωμα για τα πουλιά. Για τα πουλιά την ώρα που πετούν ή ερωτογροπούν, τη στιγμή που κινούνται στα νερά μιας λίμνης ή που ετοιμάζονται να πετάξουν, ένα λεύκωμα για τα πουλιά που ζουν ελεύθερα σε υδροβιότοπους και σε άλλα μέρη της Ελλάδας... Θα λέγαμε, πως συνολικά αποτελεί όχι μόνο μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε τα είδη των πουλιών και τον τεράστιο πλούτο των υγρότοπων της χώρας μας, αλλά μια προσπάθεια να αφυπνιστούν συνειδήσεις, προκειμένου να υπάρξει αντίδραση απέναντι στους σοβαρούς κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον, την οικολογία και την ίδια τη ζωή. Περιοδ. «ΔΙΑΒΑΖΩ», τ. 493, Φεβρουάριος Η θεματολογία καλύπτεται ικανοποιητικά, περιλαμβάνοντας πληθώρα ειδών σε ποικίλα περιβάλλοντα και σημεία του ελληνικού φυσικού τοπίου. Έτσι το βιβλίο αποκτά χαρακτήρα μαρτυρίας για την βιοποικιλότητα αλλά και παραίνε σης για την προστασία και διατήρησή της σε μια εποχή που η οικολογική ισορροπία, απειλείται, διαταράσσεται και βαδίζει πάνω σε τεντωμένο σχοινί... ΑΓΓ. ΚΥΡΙΤΣΗΣ Περιοδ. «ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ», τ. 185, Μάιος 2009 βιβλια που μασ αφησαν αφωνουσ Το έχω πάντα στο γραφείο μου. Πρόκειται για μια στοχαστική, διακριτική περιδιάβαση του ποιητικού φακού στους βιότοπούς μας, στις πολύτιμες εστίες της οικολογικής αρμονίας. Απολαμβάνω τις χρωματικές κλίμακες, το σταματημένο πέταγμα των πουλιών, τα νεύματα και τις εκφράσεις της φύσης που ακόμη φαίνεται ότι μας καταδέχεται. Το απόλυτο Μερικό, η υπέρτατη Τυχαιότητα, η Ευκαιρία, η Συνάντηση, το Πραγματικό στην ενδελεχή έκφρασή του, ό,τι δηλαδή συνιστά η φωτογραφία για τον Ρολάν Μπαρτ βρίσκει εδώ υποδειγματικές εμπεδώσεις. Κόσμημα. Μην το χάσετε. ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΗΣ Περιοδ. «INDEX», τ. 32, Ιούνιος 2009 ΕΝΑ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ή ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΔΩΡΟ

25 ΘΡΗΣΚΕΙΑ Μιχάλης Κ. Τσώλης Η σφαγή των Νηπίων «ΗΡΩΔΗΣ ΕΚΤΑΡΑΣΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΕΡΙΖΕΙ ΤΑ ΝΗΠΙΑ...» Έκδοση: 1η - Νοέμβριος 2005 Αριθμός σελίδων: 128 Φωτογραφίες: ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ Τιμή: 8,00 ISBN: BARCODE: Κεντρικό θέμα του είναι η φρικιαστική σφαγή χιλιάδων Νηπίων της Βηθλεέμ και των περιχώρων της, που έλαβε χώρα στον καιρό της Γέννησης του Χριστού από τον αιμοχαρή βασιλιά Ηρώδη. Σκιαγραφείται σ αυτό και ο σφαγέας τύραννος και καταγράφονται συνοπτικά οι ανατριχιαστικές κακουργίες του αλλά και το φρικτό τέλος του. Συμπεριλαμβάνονται επίσης και συναφή επί μέρους θέματα όπως, περί των Τριών Μάγων και των Δώρων τους και πώς αυτά διασώθηκαν και φυλάσσονται επί αιώνες στην Ιερά Κοινοβιακή Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους. Με επιλεγμένη εικονογράφηση. Εξώφυλλο από πίνακα του εκ Λευκάδος ζωγράφου Σπυρίδωνος Γαζή, που χρονολογείται από το 1884 και βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, του πολιούχου Αγίου της Πρεβέζης. Οπισθόφυλλο με εικόνες από την Ιερά Κοινοβιακή Μονή Αγίου Διονυσίου, Αγίου Όρους. Κείμενο από το οπισθόφυλλο: Χιλιάδες παιδικά σώματα κείτονται διάσπαρτα στη γη της Βηθλεέμ και των περιχώρων της, σαν θερισμένα στάχυα, σαν φρεσκοκομμένα ευωδιαστά τριαντάφυλλα. Ο τύραννος απαγορεύει στους γονείς τους να τα ενταφιάσουν. Απαγορεύει στις μητέρες τους να τα πλησιάσουν, να δώσουν στερνό φιλί στα σφαγιασμένα Νήπιά τους και να τα νεκροστολίσουν... Το στυγερό έγκλημα του τυράννου, κατά αθώων Νηπίων, θα παραμένει αιώνια στίγμα και μελανή σελίδα βαρβαρότητας της δαιμονόπληκτης εξουσίας. Καταδικασμένη θα είναι πάντα στη συνείδηση των ανθρώπων και κάθε βίαιη συμπεριφορά και κάθε σκανδαλισμός, των ομοίων του Ηρώδη, που θα στρέφεται εναντίον των παιδιών...

26 ΘΡΗΣΚΕΙΑ Μιχάλης Κ. Τσώλης Ο ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑΣ Άγιος Χρήστος Έκδοση: 1η - Δεκέμβριος 2009 Αριθμός σελίδων: 80 Φωτογραφίες: ΕΓΧΡΩΜΕΣ / ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ Τιμή: 9,00 ISBN: BARCODE: Ο συγγραφέας αφού αναφέρεται αρχικά στη φανέρωση του επί αιώνες κεκρυμμένου Νεομάρτυρος, καταγομένου από την Πρέβεζα και ναυκλήρου το επάγγελμα, ιστορεί εν συνεχεία τα του βίου των μαρτυρίων του και του συγκλονιστικού τέλους του επί της πυράς. Ήταν 5 Αυγούστου του 1668 όταν τον κάψανε οι Τούρκοι ζωντανό στη νήσο Κω, επειδή αρνήθηκε ν αλλαξοπιστήσει και επειδή γενναιόφρονα ομολόγησε την πίστη του στο Χριστό. Κατά την ώρα του μαρτυρίου του Χριστιανοί και Μωαμεθανοί είδαν θαυμαστά σημάδια θείας ευαρέσκειας. Κινούμενες ακτίνες ουράνιου φωτός σαν αστραπές φώτιζαν το πρόσωπο του Νεομάρτυρα... Κείμενο από το οπισθόφυλλο: Ο Πρεβεζάνος νεομάρτυρας άγιος Χρήστος θωρακισμένος με την δύναμη του Ζωοποιού Σταυρού, με πίστη φλογερή, «ζέων αγάπης Χριστού υπέρ Χριστού», ως γενναίος στρατιώτης Του ομολογεί: Ο Σταυρός είναι το ανίκητο όπλο για μας τους Χριστιανούς. Τον μισούν αλλά και τον τρέμουν οι δαίμονες και οι αντίχριστοι σταυρομάχοι. Εμείς όμως οι πιστοί, τον τιμούμε, τον προσκυνούμε και ψάλλουμε: «Ο Σταυρός Σου, Κύριε, ζωή και ανάστασις υπάρχει τω λαώ Σου»

27 ΙΣΤΟΡΙΑ Μιχάλης Κ. Τσώλης Σουλιωτών Ολοκαύτωμα ΤΟ ΣΟΥΛΙ... Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Έκδοση: 1η - Ιούνιος 2003 Αριθμός σελίδων: 176 Φωτογραφίες: ΓΚΡΑΒΟΥΡΕΣ Τιμή: 10,58 ISBN: BARCODE: Έκδοση επετειακή, αφιερωμένη στα 200 χρόνια ( ) από το ολοκαύτωμα του Καλόγερου Σαμουήλ στο Κούγκι. Οι ηρωικοί Σουλιώτες και οι Σουλιώτισσες υπερασπίζονται γενναιόψυχα την ελευθερία τους, στο απόρθητο οχυρό τους, στα βουνά του Σουλίου. Πολεμούν επί δεκάδες χρόνια τους τυράννους. Αντιμετωπίζουν μυριάδες στρατευμάτων και νικούν. Αιχμαλωτίζουν αγάδες και πασάδες. Υποχρεώνουν και αυτόν τον Αλή πασά να πληρώσει φόρο στο Σούλι! Στη δημοκρατική Σουλιώτικη Συμπολιτεία οι πρώτοι στα αξιώματα είναι και οι πρώτοι στις θυσίες. Οι μεγάλες πατριές, οι φάρες της εξουσίας Τζαβελαίοι και Μποτσαραίοι, μετρούν σε εκατοντάδες τους νεκρούς. Οι Σουλιώτες γίνονται οι πρόδρομοι της Εθνεγερσίας και στηρίζουν με τα όπλα και το αίμα τους, τους αγώνες των αδελφών τους Ελλήνων σε όλα τα μέρη της «Κοινής Πατρίδος»... Ζάλογγο! Εδώ στα μετέωρα βράχια, στο χείλος του γκρεμού, που προκαλεί ίλιγγο και τρόμο, οι ηρωίδες Σουλιώτισσες μετά το Ολοκαύτωμα στο Κούγκι έσυραν τον αθάνατο χορό, το «Χορό του Ζαλόγγου» με το πιο συγκινητικό τραγούδι θυσίας και λευτεριάς που ακούστηκε ποτέ στην οικουμένη: «Έχε γεια καημένε κόσμε, έχε γεια γλυκιά ζωή...» Τιμητική επιβράβευση, του συγγραφέα του βιβλίου, από το Κοινοτικό Συμβούλιο της ιστορικής Κοινότητας του Σουλίου, κατά τις καθιερωμένες Γιορτές του Έπους των Σουλιωτών ( )

28 ΙΣΤΟΡΙΑ Κωνσταντίνος Σπ. Ηλιόπουλος Έγραψαν Ιστορία......ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ Έκδοση: 1η - Νοέμβριος 2006 Αριθμός σελίδων: 192 Φωτογραφίες: ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ Διαστάσεις: 17x24 Τιμή: 15,00 ISBN: BARCODE: Από το μακρύ κατάλογο των Ιατρών ευεργετών της Ανθρωπότητας, ξεχώρισα, αρχίζοντας από τον Όμηρο, και παραλείποντας πολλούς, ορισμένους που οι περισσότεροι εξ αυτών άρχισαν την επιστημονική των σταδιοδρομία ως χειρουργοί. Τελικώς όμως ανεδείχθησαν πρωτοπόροι της Ορθοπεδικής. Καταγράφεται η βιογραφία τους και η συμβολή τους στην Ορθοπεδική την οποία δημιούργησαν, υπηρέτησαν και ανέδειξαν ώστε σήμερα η Ιατρική αυτή ειδικότητα να πρωτοπορεί. Με τη ζωή και το έργο τους «Έγραψαν Ιστορία...». Κωνσταντίνος Σπ. Ηλιόπουλος Βυζαντινές Ιστορίες Έκδοση: 2η - Δεκέμβριος 2006 Αριθμός σελίδων: 192 Φωτογραφίες: ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ Διαστάσεις: 17x24 Τιμή: 15,00 ISBN: BARCODE: Το βιβλίο αυτό ξαναζωντανεύει παλιές ιστορίες του Βυζαντίου και γεγονότα που και σήμερα ακόμη είναι αισθητά. Η δημιουργία των νέων Κρατών, στην κυρίως Ελλάδα, στη Μικρά Ασία και το νησιωτικό Αιγαίο, μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους της 4ης σταυροφορίας (1204) αποτέλεσε πηγή πολλών μελετών με σύγχρονο ενδιαφέρον, γιατί δι αυτών διαφυλάχτηκε η Ορθοδοξία και διατηρήθηκε η Ελληνική γλώσσα. Η πολιτική των γάμων, ως μέσον επιλύσεως διαφορών ή επισφραγίσεως συμμαχιών, μεταξύ ηγεμόνων, φίλων αλλά και αντιπάλων λαών, υπήρξε διπλωματικό μέσο που ασκήθηκε ευρύτατα καθ όλη τη διάρκεια του Βυζαντίου.

29 ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ Έφη Δρακοπούλου Σπάζοντας τη σιωπή ενός ταμπού Έκδοση: 1η - Μάρτιος 2009 Αριθμός σελίδων: 128 Εξώφυλλο: ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ Τιμή: 11,00 ISBN: BARCODE: Η συγγραφέας με την μαρτυρία της στο βιβλίο αυτό επιχειρεί, με αφετηρία τα προσωπικά της βιώματα, να μιλήσει ανοιχτά και αληθινά για ένα ταμπού, αυτό της ψυχικής νόσου, για το οποίο από παλιά αλλά και στις μέρες μας οι άνθρωποι που πάσχουν ή οι οικείοι τους σωπαίνουν, φοβούμενοι τον κοινωνικό στιγματισμό που καραδοκεί και απειλεί με απομόνωση στην καλύτερη περίπτωση. Τολμά να χαρακτηρίσει τους νοσούντες «ευλογημένους», αφού δέχονται να σηκώσουν το δυσβάσταχτο φορτίο του άγχους, της φοβίας, της κατάθλιψης, της παραίσθησης, ενώ δε διστάζει να μοιραστεί με τους αναγνώστες προσωπικά της «εργαλεία» με τα οποία πάταξε τη μανιοκατάθλιψη, την ενοχή, το φόβο, με αποτέλεσμα να είναι εδώ και πολλά χρόνια ελεύθερη από κάθε εφιάλτη. Απευθυνόμενη όχι μόνο στους ασθενείς αλλά και στους θεραπευτές τους, επισημαίνει στους τελευταίους την αναγκαιότητα της αγάπης και της συμπόνιας που πρέπει να δείξουν και που είναι η πανάκεια όλων των νοσημάτων. Έφη Δρακοπούλου Γράμματα στον Ορέστη Έκδοση: 1η - Σεπτέμβριος 2010 Αριθμός σελίδων: 96 Τιμή: 9,00 ISBN: BARCODE: Στο νέο της βιβλίο «Γράμματα στον Ορέστη», η συγγραφέας, εξαίρει και επαινεί το Έργο των Ιατρών και Νοσηλευτών που τη φρόντισαν στις περιπέτειές της και οι οποίοι τιμούν την αποστολή τους, το χρέος τους και τον Ιπποκράτειο όρκο τους. Γι αυτό και τους αναφέρει με τα πραγματικά τους ονόματα. Αντιθέτως στηλιτεύει τούς ανίκανους ή ανίερους χρησιμοποιώντας γι αυτούς ψευδώνυμα. Υπενθυμίζει τη ρήση της Γερόντισσας Γαβριηλίας: «Αυτοί που πάσχουν ψυχικά κουβαλούν και ξεπλένουν αμαρτίες των άλλων και ο ψυχίατρος πρέπει να προσεύχεται», σε μια προσπάθεια να απαλύνει τις πληγές των Ασθενών αλλά και να τους καταστήσει προσεκτικούς στην επιλογή του θεραπευτή τους. Ξετυλίγοντας το κουβάρι με τις μνήμες της, αποκαλύπτει πώς έφτασε από την αλλοτινή της κόλαση στη σημερινή της μακαριότητα. Πρόκειται για ένα βιβλίο με αληθινά βιώματα, μια πραγματική τραγωδία που έχει κάθαρση.

30 ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γιάννης Α. Μαθές Η γη, το σπίτι των παιδιών, φωνάζει s.o.s. Έκδοση: 3η - Μάιος 2003 Αριθμός σελίδων: 112 (έγχρωμες), δεμένο Εικονογράφηση: ΜΑΡΙΑ ΜΑΘΕ Εξώφυλλο: ΡΑΝΙΑ ΚΑΠΕΛΙΑΡΗ Τιμή: 12,50 ISBN: Χ BARCODE: Ένα ελκυστικό παιδικό βιβλίο γραμμένο με αγωνία και ευαισθησία για τον πλανήτη μας που κινδυνεύει από την κακοποίηση και τη ρύπανση. Βιβλίο που καλλιεργεί στις παιδικές ψυχές την αγάπη για το φυσικό περιβάλλον που κινδυνεύει από την αλλοίωση και την μόλυνση. Η μοναδική ελπίδα σωτηρίας της γης είναι τα παιδιά που έχουν καθαρές και ευαίσθητες κεραίες. Αυτές τις αγνές κεραίες αγγίζουν τα θέματα και οι εικόνες του βιβλίου τούτου και τα προτρέπουν να προστατέψουν τη φύση: «Παιδιά, δική σας είναι η Γη και η Φύση που φωνάζουν S.O.S...» Το βιβλίο απέσπασε τον πρώτο έπαινο στο διαγωνισμό παιδικού βιβλίου της Ε.Ε.Λ. (Εται ρεία Ελλήνων Λογοτεχνών) του Βραβείο από τη Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών το Το πρώτο αφήγημα του βιβλίου, «Ήταν, μια φορά κι έναν καιρό, η Γη», πήρε βραβείο στο Β Λογοτεχνικό διαγωνισμό του ΠΟΛΥΠΤΥΧΟΥ, ως παιδικό αφήγημα πρωτότυπης έμπνευσης και ιδιαιτέρως καλογραμμένο (ΠΟΛΥΠΤΥΧΟ , σελ. 508). Αντώνης Λαμπρινίδης Τα χάρτινα αστεράκια Έκδοση: 1η - Δεκέμβριος 2005 Αριθμός σελίδων: 80 (έγχρωμες), δεμένο Εικονογράφηση, εξώφυλλο: ΡΑΝΙΑ ΚΑΠΕΛΙΑΡΗ Διαστάσεις: 17x24 Τιμή: 12,00 ISBN: BARCODE: Τρυφερά διηγήματα από τη ζωή του παιδιού, που έχουν για στόχο τους την αισθητική καλλιέργεια και την πνευματική ανάταση. Γραμμένα από έναν καταξιωμένο εκπαιδευτικό και βραβευμένο συγγραφέα, αγγίζουν την ευαισθησία του παιδιού, το κάνουν να στοχάζεται και να ονειρεύεται έναν κόσμο καλύτερο. Μια πολύ προσεγμένη έκδοση με πλούσια εικονογράφηση, σε τετραχρωμία, από την εκλεκτή ζωγράφο Ράνια Καπελιάρη, που θα χαρούν και θ αγαπήσουν τα παιδιά.

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο : " ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ " του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο :  ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ  του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου Ημερομηνία 13/07/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://vivliopareas.blogspot.gr/ Μαρία Κλεάνθους Κουζάπα http://vivliopareas.blogspot.gr/2015/07/maria-kleanthous-kouzapa_40.html Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 Κριτικη

Διαβάστε περισσότερα

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό Ημερομηνία 9/6/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://plusmag.gr/ Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://plusmag.gr/article/%cf%84%ce%b1%ce%bd_%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%bf%cf %85%CE%BD_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%B1_%CE%B

Διαβάστε περισσότερα

Φιλομήλα Λαπατά: συνέντευξη στην Μαρία Χριστοδούλου

Φιλομήλα Λαπατά: συνέντευξη στην Μαρία Χριστοδούλου Φιλομήλα Λαπατά: συνέντευξη στην Μαρία Χριστοδούλου December 13, 2018 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ Η αναγνωρισμένη και καταξιωμένη συγγραφέας στο χώρο της Φιλομήλα Λαπατά κάνει την εμφάνισή της με το νέο της

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Δημητριάννα Σκουρτσή Γ2 Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη Γ Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Η γυναίκα ως σύζυγος και μητέρα Η γυναίκα ως πολεμικό λάφυρο Γυναίκα και επιτάφιες τιμές ηρώων Η τύχη του γυναικείου πληθυσμού μετά την άλωση μιας πόλης

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Κριτική για το βιβλίο της Άννας Γαλανού Όταν φεύγουν τα σύννεφα εκδ. Διόπτρα, από τη Βιργινία Αυγερινού

Κριτική για το βιβλίο της Άννας Γαλανού Όταν φεύγουν τα σύννεφα εκδ. Διόπτρα, από τη Βιργινία Αυγερινού Ημερομηνία 20/5/2016 Μέσο Συντάκτης Link vivlio-life.gr Βιργινία Αυγερινού http://vivlio-life.gr/%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae- %CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF-

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά B Δημοτικού (Μέρος Α ) Ομορφος κόσμος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Β Δημοτικού Ομορφος κόσμος (Μέρος A ) Συγγραφική ομάδα:

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

ιονύσιος Σολωµός ( )

ιονύσιος Σολωµός ( ) ιονύσιος Σολωµός (1798 1857) Ένας από τους σηµαντικότερους νεοέλληνες ποιητές. Είναι ο εθνικός µας ποιητής Ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε συστηµατικά τη δηµοτική γλώσσα Αξιοποίησε την προγενέστερη ποιητική

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΙΛΟΥΝ Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη σε μια εποικοδομητική συνέντευξη στο

Διαβάστε περισσότερα

Ιόλη. Πως σας ήρθε η ιδέα;

Ιόλη. Πως σας ήρθε η ιδέα; Ιόλη Πως σας ήρθε η ιδέα; Μ.Τ.: Όπως γράφω και στο τέλος του βιβλίου, είχα γνωρίσει την κυρ Αγγέλω, την έζησα για αρκετά χρόνια και μου γεννήθηκε η επιθυμία να γράψω ένα μυθιστόρημα με εκείνην ως πρωταγωνίστρια.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Μια σύνοψη του Βιβλίου (ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ): Η πλειοψηφία θεωρεί ότι η Νόηση είναι μια διεργασία που συμβαίνει στο ανθρώπινο εγκέφαλο.

Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου "Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα" του Θάνου Κονδύλη. Κριτική: Χριστίνα Μιχελάκη

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα του Θάνου Κονδύλη. Κριτική: Χριστίνα Μιχελάκη Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 "Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα" του Θάνου Κονδύλη Κριτική: Χριστίνα Μιχελάκη Ο Θάνος Κονδύλης είναι ένας από τους πιο αξιόλογους συγγραφείς της χώρας μας, κατά την γνώμη μου.

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση...

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση... Γιώργης Παυλόπουλος Τι είναι ποίηση... "Αν ένα πουλί μπορούσε να πει με ακρίβεια τι τραγουδάει, γιατί τραγουδάει, και τι είναι αυτό που το κάνει να τραγουδάει, δεν θα τραγούδαγε". Κυρίες και Κύριοι Φίλες

Διαβάστε περισσότερα

e- EΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ.

e- EΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ. ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ. ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Ποτέ, πια, πόλεμος! Μετά τις οδυνηρές εμπειρίες του τελευταίου Παγκοσμίου Πολέμου, θα περίμενε κανείς

Διαβάστε περισσότερα

2 Μαρτίου Η Δύναμη της Αγάπης. Θρησκεία / Θρησκευτική ζωή. Μίνα Μπουλέκου, Συγγραφέας-Ποιήτρια

2 Μαρτίου Η Δύναμη της Αγάπης. Θρησκεία / Θρησκευτική ζωή. Μίνα Μπουλέκου, Συγγραφέας-Ποιήτρια 2 Μαρτίου 2018 Η Δύναμη της Αγάπης Θρησκεία / Θρησκευτική ζωή Μίνα Μπουλέκου, Συγγραφέας-Ποιήτρια Η αγάπη είναι μια λέξη τόσο απλή και τόσο μεγαλειώδης. Αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο της εξελικτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Τερζίδης: Δεν υπάρχει το συναίσθημα της αυτοθυσίας αν μιλάμε για πραγματικά όνειρα

Χρήστος Τερζίδης: Δεν υπάρχει το συναίσθημα της αυτοθυσίας αν μιλάμε για πραγματικά όνειρα Χρήστος Τερζίδης: Δεν υπάρχει το συναίσθημα της αυτοθυσίας αν μιλάμε για πραγματικά όνειρα 21/04/2015 Το φως της λάμπας πάνω στο τραπέζι αχνοφέγγει για να βρίσκουν οι λέξεις πιο εύκολα το δρόμο τους μέσα

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Σιωπάς για να ακούγεσαι

Σιωπάς για να ακούγεσαι Σιωπάς για να ακούγεσαι 01/12/2014 Γράφει η Αίγλη Τούμπα Μάρω Βαμβουνάκη Εκδόσεις Ψυχογιός σελ. 272 Ίσως από τα καλύτερα μυθιστορήματα της Μάρως Βαμβουνάκη να ήταν το «Οι παλιές αγάπες πάνε στον Παράδεισο».

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Ολοι είμαστε αδέλφια

Ολοι είμαστε αδέλφια ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά Γ Δημοτικού (Μέρος Α ) Ολοι είμαστε αδέλφια ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Γ Δημοτικού Ολοι είμαστε αδέλφια (Μέρος A )

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ της Belinda Alexandra - Book review

ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ της Belinda Alexandra - Book review Ημερομηνία 20/7/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://www.culture21century.gr/ Γιώτα Παπαδημακοπούλου http://www.culture21century.gr/2015/07/belinda-alexandra-book-review.html ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ της Belinda

Διαβάστε περισσότερα

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου!

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! 12/11/2018 Katerina Christou Student Εφημερίδα Λεμεσός Στις 9 Νοεμβρίου είχα την τιμή και τη χαρά να γνωρίσω από κοντά την αγαπημένη ψυχολόγο,

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20 Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015-22:20 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη «Μέσω της μυθοπλασίας, αποδίδω τη δικαιοσύνη που θα ήθελα να υπάρχει» μας αποκαλύπτει η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Πανήγυρη Αγίου Γεωργίου 2016

Πανήγυρη Αγίου Γεωργίου 2016 1 Πανήγυρη Αγίου Γεωργίου 2016 Αγαπητοί μου Αδελφοί, λίγες ημέρες μετά από τη λαμπρή πανήγυρη της Ανάστασης του Κυρίου, πλημμυρισμένοι από πνευματική χαρά εορτάζουμε σήμερα τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο,

Διαβάστε περισσότερα

1ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου. Η φιλοσοφία ως τρόπος ζωής Αρχαία ελληνική φιλοσοφία

1ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου. Η φιλοσοφία ως τρόπος ζωής Αρχαία ελληνική φιλοσοφία 1ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου Η φιλοσοφία ως τρόπος ζωής Αρχαία ελληνική φιλοσοφία προκριματική φάση 18 Φεβρουαρίου 2012 υπό την Αιγίδα του ΥΠΔΒΜΘ Διοργάνωση Τμήμα Φιλοσοφίας

Διαβάστε περισσότερα

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://artpress.sundaybloody.com/ Βασίλης Κάργας http://goo.gl/di6ugf Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέαςεικονογράφος : «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2

Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2 Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2 Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη «Τελικά οι σύγχρονοι Έλληνες φέρουμε στο αίμα μας το dna των αρχαίων προγόνων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του Σολωμού. Το μεταφυσικό στοιχείο εντοπίζεται λόγου χάρη στο στίχο 54 όπου ανιχνεύουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος :11

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος :11 Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος 2018-11:11 Από την Μαίρη Γκαζιάνη Είναι αδύνατον να μην γνωρίζει κάποιος τον «παραμυθά» Νίκο Πιλάβιο είτε

Διαβάστε περισσότερα

Η τρίτη κίνηση της Γης

Η τρίτη κίνηση της Γης Η τρίτη κίνηση της Γης Copyright 2006, Χρήστος Κηπουρός Μαυρομιχάλη 13 Διδυμότειχο xkipuros@otenet.gr Εικόνα εξώφυλλου: Σύνθεση συγγραφέα. Oι δύο μητέρες, Πηγή: Αρχείο του ίδιου. Photo: Jean Dieuzaide,

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα κινδυνεύουμε είτε να μας απορροφήσουν τα δεινά του βίου και να μας εξαφανίσουν κάθε

Σήμερα κινδυνεύουμε είτε να μας απορροφήσουν τα δεινά του βίου και να μας εξαφανίσουν κάθε Οι Έλληνες φώτισαν τον κόσμο με τα δικά τους έργα σήμερα πρέπει να βρούμε ξανά τις δικές τους ιδιότητες Περίληψη: Η σοφία της ψυχής είναι μια ξεχασμένη ιδιότητα που ο άνθρωπος πρέπει πάλι να την βρει για

Διαβάστε περισσότερα

Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέας-εικονογράφος «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέας-εικονογράφος «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασίλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%bd%ce %B1-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7- %CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AD%CE%B1%CF%82-

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 10/3/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://www.in.gr Τζωρτζίνα Ντούτση http://www.in.gr/entertainment/book/interviews/article/?aid=1500064083 Νικόλ Μαντζικοπούλου: Το μυστικό για την επιτυχία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21 Ημερομηνία 12/12/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://now24.gr/ Μαίρη Γκαζιάνη http://now24.gr/i-singrafeas-giota-gouveli-ke-i-proti-kiria/ Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΈντι, ένας συγγραφέας, βρίσκεται μετά από ατύχημα απομονωμένος

ΟΈντι, ένας συγγραφέας, βρίσκεται μετά από ατύχημα απομονωμένος Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΕΣ Σύγχρονη Λογοτεχνία Γιάννης Σκαραγκάς Επιμέλεια: Κατερίνα Σχινά ISBN: 978-960-218-942-9 Τιμή: 11.00 ευρώ Αριθμός σελίδων: 264 Διαστάσεις: 12,5x21 Γλώσσα: Ελληνικά Οκτωβρίου 2014

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος 2015-2016 ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ.

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ. Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα επισκέφτηκε το σχολείο μας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2, Β1, Β5. Οι μαθητές/ριες του Α2 ασχολήθηκαν στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 11 Ο Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5, επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, από τις αντίστοιχες φράσεις α, β,

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές;

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ποια είναι η σχέση των πεποιθήσεών μας με την πραγματικότητα, για να είναι αληθείς και

Διαβάστε περισσότερα

Ένα γόνιμο μέλλον. στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα

Ένα γόνιμο μέλλον. στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα 1 Ένα γόνιμο μέλλον Ένα γόνιμο μέλλον χρειάζεται μια καλή συνείδηση στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα Χρειαζόμαστε οι Έλληνες να συνδεθούμε πάλι

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σωτήρης Σαμπάνης μιλάει για το νέο του βιβλίο "Σκανταλόπετρα"

Ο Σωτήρης Σαμπάνης μιλάει για το νέο του βιβλίο Σκανταλόπετρα Ημερομηνία 24/11/2015 Μέσο Συντάκτης Link achaianews.gr Κατερίνα Σαμψώνα http://bit.ly/1qtceq0 Ο Σωτήρης Σαμπάνης μιλάει για το νέο του βιβλίο "Σκανταλόπετρα" Η Σκανταλόπετρα είναι το νέο βιβλίο του Σωτήρη

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Γαληνού: Τους ήρωες μου ποτέ δεν τους ξεχνώ

Ελένη Γαληνού: Τους ήρωες μου ποτέ δεν τους ξεχνώ Ημερομηνία 22/11/2016 Μέσο Συντάκτης Link lionnews.gr Τίνα Πανωρίου https://lionnews.gr/%ce%b5%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b7- %ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%bf%cf%8d- %cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%ae%cf%81%cf%89%ce%b5%cf%82-

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ Ημερομηνία 14/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.thessalikipress.gr Θεοδώρα Τζανή http://www.thessalikipress.gr/eidiseis/biblio/e-stigmoula-einai-dunate-ste-thessalikepress.html MEAT INFO ''Η στιγμούλα είναι

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Ερωτήσεις Επανάληψης 1 Οι Θεολογικές Δηλώσεις στην Συστηματική Θεολογία Διάλεξη Τρίτη από την σειρά Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ» Δ. Σολωμός Δελτίο τύπου 1) Το Σάββατο 15-03-08 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τέχνης από το 1 ο ΓΕΛ και υπό την αιγίδα του Δήμου Κοζάνης παράσταση με θέμα: «Ελεύθεροι πολιορκημένοι»

Διαβάστε περισσότερα

Ποιητικές καταθέσεις ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ. ποιήματα. CaptainBook.gr

Ποιητικές καταθέσεις ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ. ποιήματα. CaptainBook.gr Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Διαβάστε περισσότερα

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε.

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε. Μάχη Νικολάρα: Θα μιλήσουμε για τον τομέα της εκπαίδευσης από μια άλλη σκοπιά. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας εχθές ανέτρεψαν κατά κάποιο τρόπο τον προγραμματισμό αυτής της εκπομπής, όμως όλα

Διαβάστε περισσότερα

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της!

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Πείτε μας λίγα λόγια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Ένας Νιγηριανός μιλά για την ελληνική γλώσσα και την Ελλάδα

Ένας Νιγηριανός μιλά για την ελληνική γλώσσα και την Ελλάδα Ένας Νιγηριανός μιλά για την ελληνική γλώσσα και την Ελλάδα Η συνέντευξη του έμπρακτα φιλέλληνα, Νιγηριανού συγγραφέα και εκδότη ελληνικών βιβλίων στην Νέα Υόρκη στον Κίμωνα Γεωργακάκη με πολλά μηνύματα

Διαβάστε περισσότερα

Απόστολος Θηβαίος - Παιδικές Ζωγραφιές

Απόστολος Θηβαίος - Παιδικές Ζωγραφιές . 1 Απόστολος Θηβαίος - Παιδικές Ζωγραφιές Παιδικές Ζωγραφιές Απόστολος Θηβαίος. 3 Τίτλος: Παιδικές Ζωγραφιές Συγγραφέας: Απόστολος Θηβαίος ISBN: 978-618-81318-1-1 Επίλεκτες Ψηφιακές Εκδόσεις: 24grammata.com

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Μόνο με το αίσθημα μπορείς να διδάξεις. Αν καθήσεις στην έδρα η ποίηση θα φύγει από το παράθυρο. «Κώστας Μόντης» Βασικές αρχές: 1) Το λογοτεχνικό

Διαβάστε περισσότερα

Φίλες και φίλοι, Αγαπημένε μου Γιαννάκη Μάτση,

Φίλες και φίλοι, Αγαπημένε μου Γιαννάκη Μάτση, Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Δόξας Κωμοδρόμου «Κυριάκος Μάτσης Η φυσιογνωμία ενός στοχαστή που τάχθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ 16 Νοεμβρίου 2017 Φίλες και φίλοι,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

Β2. α) 1 ος τρόπος πειθούς: Επίκληση στη λογική Μέσο πειθούς: Επιχείρημα («Να γιατί η αρχαία τέχνη ελευθερίας»)

Β2. α) 1 ος τρόπος πειθούς: Επίκληση στη λογική Μέσο πειθούς: Επιχείρημα («Να γιατί η αρχαία τέχνη ελευθερίας») Α1. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το κείμενο πραγματεύεται το διαχρονικό ρόλο και τη συμβολή της αρχαίας ελληνικής τέχνης σε παγκόσμια κλίμακα. Αρχικά, επισημαίνεται ότι ο καλλιτέχνης προσπαθεί μέσω της τέχνης να αποστασιοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

«Παγκοσμιοποίηση και Ταυτότητες»

«Παγκοσμιοποίηση και Ταυτότητες» 17/12/2018 «Παγκοσμιοποίηση και Ταυτότητες» / Ενορίες Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και σε συνεργασία με το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Μια σύνοψη του Βιβλίου (ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ): Η πλειοψηφία θεωρεί πως η Νόηση είναι μια διεργασία που συμβαίνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Φιλοσοφία (Φ101)

Εισαγωγή στη Φιλοσοφία (Φ101) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (Φ101) 3η ενότητα: Θεμελιώδη ερωτήματα & κλάδοι της φιλοσοφίας Γιώργος Ζωγραφίδης Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 (ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ - ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ) Μια σύνοψη: Κατανοώντας ορισμένες λέξεις και έννοιες προκύπτει μια ανυπολόγιστη αξία διαμορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΑΐΟΥ ΔΕ ΤΡΙ ΤΕ 3-6 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ Π.ΛΕΣΧΗ ΙΠΠ. 15 (ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΑΐΟΥ ΔΕ ΤΡΙ ΤΕ 3-6 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ Π.ΛΕΣΧΗ ΙΠΠ. 15 (ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΑΐΟΥ 2015 - ΔΕ ΤΡΙ ΤΕ 2 3 4 12 3 ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ 641-7 9 ΑΝΟΙΧΤΟ 3-6 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ 641 6 9 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ - 9 10 11 12 3 ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ 641 3-6 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό.

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Το μαγικό βιβλίο Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια γοργόνα μέσα στα καταγάλανα νερά. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και γίνομαι

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη

Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 157) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα. σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα. σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις. Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις. Επιμέλεια: Βασιλική Σωτηριάδη Θεού πλάσμα είναι η γυναίκα. Με την αποστροφή σου δεν προσβάλλεις εκείνην, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο ανήκει στ... Προσοχή: Μόνο όσοι έχουν αγνή καρδιά και αγαπούν την αλήθεια μπορούν να ταξιδέψουν στις σελίδες του.

Το βιβλίο ανήκει στ... Προσοχή: Μόνο όσοι έχουν αγνή καρδιά και αγαπούν την αλήθεια μπορούν να ταξιδέψουν στις σελίδες του. Το βιβλίο ανήκει στ... Προσοχή: Μόνο όσοι έχουν αγνή καρδιά και αγαπούν την αλήθεια μπορούν να ταξιδέψουν στις σελίδες του. Στον αδερφό μου Χρήστο που πάντα καταφέρνει να μου δείχνει πως υπάρχουν και άλλες

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων ΕΡΓΑΣΙΕΣ Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη Β Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Χάρτινη αγκαλιά» Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Εκδόσεις: Καλέντης Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1.

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ 1. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γιώτα Γουβέλη: Ως προς την ιστορική έρευνα, Η νύφη της Μασσαλίας ήταν το πιο απαιτητικό από όλα μου τα βιβλία

Γιώτα Γουβέλη: Ως προς την ιστορική έρευνα, Η νύφη της Μασσαλίας ήταν το πιο απαιτητικό από όλα μου τα βιβλία Ημερομηνία 29/08/2016 Μέσο Συντάκτης bookcity.gr Ελίζα Νάστου Link http://bit.ly/2blbtqq Γιώτα Γουβέλη: Ως προς την ιστορική έρευνα, Η νύφη της Μασσαλίας ήταν το πιο απαιτητικό από όλα μου τα βιβλία Το

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τη Μαίρη Παπαπαύλου, συγγραφέα του βιβλίου Κάθε ηλιοβασίλεμα

Συνέντευξη με τη Μαίρη Παπαπαύλου, συγγραφέα του βιβλίου Κάθε ηλιοβασίλεμα Συνέντευξη με τη Μαίρη Παπαπαύλου, συγγραφέα του βιβλίου Κάθε ηλιοβασίλεμα To Chill and read διάβασε πρόσφατα το βιβλίο Κάθε ηλιοβασίλεμα, το πρώτο βιβλίο της κυρίας Μαίρης Παπαπαύλου, που κυκλοφορεί από

Διαβάστε περισσότερα

ήμητρα Ιωάννου: «Τα ερεθίσματα ήρθαν από διαφορετικές κατευθύνσεις κι έδεσαν αρμονικά για τη δημιουργία των Γιων Της Γαλανής Κυράς»

ήμητρα Ιωάννου: «Τα ερεθίσματα ήρθαν από διαφορετικές κατευθύνσεις κι έδεσαν αρμονικά για τη δημιουργία των Γιων Της Γαλανής Κυράς» ήμητρα Ιωάννου: «Τα ερεθίσματα ήρθαν από διαφορετικές κατευθύνσεις κι έδεσαν αρμονικά για τη δημιουργία των Γιων Της Γαλανής Κυράς» Συντάχθηκε στις 29 Μαΐου 2017. Η φιλία που με συνδέει με την Δήμητρα

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Σιδέρης. Μιλώ για την κρίση με το παιδί. Εμπιστευτική επιστολή σε μεγάλους που σκέφτονται ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΤΙΤΥΠΑ

Νίκος Σιδέρης. Μιλώ για την κρίση με το παιδί. Εμπιστευτική επιστολή σε μεγάλους που σκέφτονται ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ 12.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ Νίκος Σιδέρης Μιλώ για την κρίση με το παιδί Εμπιστευτική επιστολή σε μεγάλους που σκέφτονται Από τον συγγραφέα του μπεστ σέλερ Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!

Διαβάστε περισσότερα

Πηνελόπη Κουρτζή: Το βιβλίο είναι προέκταση του εαυτού μας

Πηνελόπη Κουρτζή: Το βιβλίο είναι προέκταση του εαυτού μας Πηνελόπη Κουρτζή: Το βιβλίο είναι προέκταση του εαυτού μας Από Κώστας Ζαχαρόπουλος - January 19, 2017 Η Πηνελόπη Κουρτζή γεννήθηκε στην Άρτα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιοτεχνολογία και εργάστηκε

Διαβάστε περισσότερα