Παιχνίδια Επικοινωνίασ για το Μάκθμα τθσ Μουςικισ και όχι μόνο ΒΑΘΜΙΔΑ 1 (και αρχές της 2)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Παιχνίδια Επικοινωνίασ για το Μάκθμα τθσ Μουςικισ και όχι μόνο ΒΑΘΜΙΔΑ 1 (και αρχές της 2)"

Transcript

1 Παιχνίδια Επικοινωνίασ για το Μάκθμα τθσ Μουςικισ και όχι μόνο ΒΑΘΜΙΔΑ 1 (και αρχές της 2) Μια ςυλλογι από μουςικά παιχνίδια που προτείνουν διάφοροι μουςικοπαιδαγωγοί και από το βιβλίο «Μουςικι» (Αϋ και Βϋ τάξθσ) του Υπουργείου Ραιδείασ και Θρθςκευμάτων Ελλάδασ (2009) Παιχνίδι 1α: «Χορεφοντασ φιλεφουμε» (Γνωριμία- Ονόματα- Κίνθςθ) Βάηουμε μουςικι τθσ επιλογισ μασ και ηθτάμε από τα παιδιά να ςκορπιςτοφν ςτθν τάξθ αυτοςχεδιάηοντασ με κινιςεισ ςτον ρυκμό τθσ μουςικισ. Πταν ςταματάμε τθ μουςικι, κάκε παιδί κα πρζπει να γίνεται ηευγάρι με ζνα άλλο παιδί και πλθςιάηοντάσ το να ψικυρίηει ςτο αυτί του το όνομά του. Θ δραςτθριότθτα επαναλαμβάνεται, ζτςι ϊςτε όλα τα παιδιά να ςυςτθκοφν με το όνομά τουσ ςτουσ ςυμμακθτζσ τουσ. Παιχνίδι 1β: «Η κζςθ δεξιά μου είναι αδειανι» (Γνωριμία- Ονόματα) «Αποφαςίηουμε να γνωριςτοφμε καλφτερα, για να γίνουμε φίλοι». Αφινουμε ςτον κφκλο δεξιά μασ μια άδεια κζςθ και τραγουδάμε ρυκμικά: Η κζςθ δεξιά μου είναι αδειανι! Έλα,..., να κάτςουμε μαηί! (καλοφμε ςυγκεκριμζνο παιδί προςφωνϊντασ το με το όνομά του). Το παιδί ςθκϊνεται και κάκεται ςτθν κενι κζςθ. Μ αυτόν τον τρόπο δθμιουργείται μια νζα κενι κζςθ ςτον κφκλο. Το παιδί που ζχει ςτα δεξιά του τθν κενι κζςθ επαναλαμβάνει τα λόγια τθσ ρυκμικισ πρόςκλθςθσ και ζτςι όλα τα παιδιά αλλάηουν κζςεισ και γνωρίηονται μεταξφ τουσ. Παιχνίδι 1γ: «Νζοι φίλοι» (Γνωριμία, κίνθςθ, επικοινωνία) Με τθ ςυνοδεία θχογραφθμζνθσ (ι και ηωντανισ) μουςικισ, τα παιδιά χορεφουν ελεφκερα ςτο χϊρο. Ρροςπακοφν να χορζψουν με όςα περιςςότερα παιδιά μποροφν και να μάκουν το όνομά τουσ πριν να τελειϊςει θ μουςικι. Χρθςιμοποιιςτε μουςικζσ από διάφορα είδθ, ςτυλ και πολιτιςμοφσ. Παιχνίδι 1δ: «Ονόματα και μοτίβα» (Γνωριμία-Δθμιουργικότθταακουςτικι μνιμθ) Κάκε παιδί ςτον κφκλο λζει το όνομά του και το ςυνοδεφει με μια κίνθςθ ι ζνα ρυκμικό μοτίβο ι και τα δφο.

2 Παραλλαγι για μεγαλφτερα παιδιά: 2, 3 ι 4 παιδιά φτιάχνουν ζνα οςτινάτο με τα ονόματά τουσ. Τα επόμενα παιδιά ςτον κφκλο πρζπει να τουσ μιμθκοφν. Το παιχνίδι αυτό μπορεί να παιχτεί και με τρόπο παρόμοιο με το παιχνίδι μνιμθσ «Ριγα ςτθν πόλθ και αγόραςα» (όπου τα παιδιά ζνα ζνα προςκζτουν λζξεισ, το επόμενο παιδί πρζπει να κυμθκεί όλεσ τισ λζξεισ των προθγοφμενων). Στο μουςικό παιχνίδι, το επόμενο παιδί ςτον κφκλο πρζπει να μιμθκεί τθν κίνθςθ των προθγοφμενων. Παιχνίδι 1ε: «Μάντεψε ποιοσ»- Πόςο καλά γνωρίηεισ τουσ φίλουσ ςου; (Παίηουμε με τθ χροιά τθσ φωνισ) Τα παιδιά κάκονται ςε κφκλο και κλείνουν τα μάτια τουσ. Ακουμπάμε ζνα παιδί ελαφρά ςτον ϊμο. Το παιδί ςθκϊνεται, κάνει αργά δυο γφρουσ ζξω από τον κφκλο (Μποροφμε να χρθςιμοποιιςουμε και θχογραφθμζνθ μουςικι. Πταν θ μουςικι ςταματιςει το παιδί που παίηει ςταματά) ςτζκεται πίςω από ζνα παιδί και του λζει ρυκμικά αλλάηοντασ τθ φωνι του: «Μάντεψε ποιοσ; Ροιοσ να είμαι ποιοσ;» Το παιδί που κάκεται ςτον κφκλο πρζπει να μαντζψει ποιοσ/ποια του είπε τα λόγια. Τον/τθν αλλάηει ςτο παιχνίδι. Παιχνίδι 1η: «Σι μ αρζςει» (Γνωριμία, ρυκμόσ, ρυκμόσ λόγου) Κακόμαςτε ςε κφκλο. Ο δάςκαλοσ δίνει ζνα ρυκμικό μοτίβο (απλό για τισ μικρζσ θλικίεσ) το οποίο τα παιδιά παίηουν με παλαμάκια, ι ςτα πόδια κλπ. Κρατάμε ςτακερό το τζμπο. Το κάκε παιδί λζει το όνομά του και ζνα φαγθτό που του αρζςει χωρίσ να χάςει το ρυκμό (π.χ. «Με λζνε Μαίρθ και μ αρζςει το ψθτό»). Παιχνίδι 1θ: «Ονόματα και όργανα» (Γνωριμία, ςτακερόσ ρυκμόσ, μοίραςμα οργάνων, ονόματα οργάνων) Τα παιδιά ςε κφκλο. Μουςικά όργανα ςτθ μζςθ του κφκλου (να μεταφζρονται εφκολα να είναι ελαφριά και να μποροφν τα παιδιά να τα κρατιςουν όντασ ςτθν όρκια κζςθ. Ο εμψυχωτισ δίνει ζναν ςτακερό παλμό ο οποίοσ ςυνοδεφεται από κίνθςθ (δεξιά, αριςτερά ςτθν ίδια κζςθ ςτον κφκλο). Πλοι παίηουν παλαμάκια. Στθ ςυνζχεια μπορεί να αλλάξει το ρυκμικό μοτίβο μζςα ςτον παλμό (π.χ. ). Τα παιδιά ακολουκοφν το μοτίβο παίηοντασ παλαμάκια και κτφπθμα ςτουσ μθροφσ. Ζνα παιδί μπαίνει με ρυκμό ςτθ μζςθ του κφκλου και λζει «Με λζνε Νίκθ και παίρνω το τφμπανο». Γυρίηει πίςω ςτον κφκλο και αγγίηει το επόμενο παιδί που περπατά προσ το κζντρο ρυκμικά και κάνει το ίδιο. Παιχνίδι 1κ: Σραγουδάμε «γεια» Καλοφμε τα παιδιά να ςχθματίςουν κφκλο και τραγουδάμε μελωδικά το «γεια ςου». Ηθτάμε από τα παιδιά να το επαναλάβουν ωσ απάντθςθ. Εναλλακτικά, τραγουδάμε με διαφορετικό τονικό φψοσ και τα παιδιά απαντοφν ανάλογα. Στθ ςυνζχεια προτρζπουμε τα παιδιά να ςκεφτοφν τον χαιρετιςμό ςε άλλεσ γλϊςςεσ που γνωρίηουν και να τον τραγουδιςουν μελωδικά (Βλ. Μουςικζσ ερωτιςεισ και απαντιςεισ-καλοςωρίςματα ςτο Εκπαιδευτικό Υλικό-«Ζμφαςθ ςτθν Εκτζλεςθ»).

3 Παιχνίδι 2: Γνωριμία με τα μζλθ τθσ ομάδασ με παιχνιδοτράγουδολάχνιςμα Ακοφμε και τραγουδάμε το τραγοφδι Ο Καρακατςάνθσ (λάχνιςμα). Ραροτρφνουμε τα παιδιά να τραγουδιςουν μαηί μασ. Με τθ δεφτερθ ι τθν τρίτθ επανάλθψθ τα περιςςότερα είναι ςε κζςθ να ακολουκιςουν. Επιςθμαίνουμε ςτα παιδιά ότι πρζπει να τραγουδάνε ςωςτά, να αρκρϊνουν ςωςτά τισ λζξεισ και να μθ φωνάηουν. Ρρζπει να κάκονται με ίςια πλάτθ, για να ςτθρίηεται καλά το ςϊμα τουσ. Ενκαρρφνουμε τα παιδιά να τραγουδάνε μόνα τουσ. Εξθγοφμε πϊσ «τα βγάηουμε» (δθλαδι τθ διαδικαςία του λαχνίςματοσ). Τα παιδιά, μζχρι να καταλάβουν τθ δραςτθριότθτα, τα ζχουμε όλα ςε κφκλο. Στθ ςυνζχεια όμωσ βγάηουμε ζνα κάκε φορά παιδί από τον κφκλο για να τραγουδιςει μόνο του. Το παιδί που «τα βγάηει» ακουμπά τα άλλα απαλά ςτο κεφάλι. Επιμζνουμε ςτο να χωρίηουν ςωςτά τα παιδιά τισ ςυλλαβζσ και να «μοιράηουν» ςωςτά το τραγοφδι. («Ο Καρακατςάνθσ»: ςελ. 118, Βιβλίο Δαςκάλου Α & Β Τάξθσ, «Μουςικι»- Ραιδαγωγικό Ινςτιτοφτο Ελλάδοσ) Παιχνίδι 3: Παιχνίδια με τα ονόματα ςτον κφκλο- Φτιάχνουμε κφκλο Καλοφμε τα παιδιά να ςχθματίςουν κφκλο. Ρροτρζπουμε ζνα ζνα να πει το όνομά του με διαφορετικό τρόπο: ψικυριςτά, δυνατά, κυμωμζνα, γελαςτά, ςυλλαβιςτά. Το παιχνίδι κα επαναλθφκεί με μια παραλλαγι: κάκε παιδί κα ζχει τθ δυνατότθτα να αυτοςχεδιάςει φωνθτικά, με οποιονδιποτε τρόπο, με το όνομα κάποιου ςυμμακθτι του. Ραίηουμε με τα ονόματά μασ: αυτοςχεδιάηουμε προφζροντασ τα ονόματά μασ ςε γριγορθ και αργι ταχφτθτα. Βριςκόμαςτε ξανά ςε κφκλο. Μακαίνουμε ςτα παιδιά να τον ανοίγουν και να τον κλείνουν, με ρυκμό. Τα παιδιά ςυνικωσ βιάηονται και κάποια χαλοφν τον κφκλο τρζχοντασ. Επιμζνουμε λοιπόν ςτο να ςυντονίςουμε όλοι μαηί τα βιματά μασ. Μποροφμε να χρθςιμοποιιςουμε και θχογραφθμζνθ μουςικι, αλλά είναι καλφτερα τα παιδιά να ανοίγουν και να κλείνουν τον κφκλο τραγουδϊντασ φράςεισ ενόσ τραγουδιοφ που ζχουμε ιδθ διδάξει (π.χ. Ο Καρακατςάνθσ). Ηθτάμε από τα παιδιά να περπατοφν ςε κφκλο και να αλλάηουν τθ φορά τθσ πορείασ τουσ ςφμφωνα με τισ οδθγίεσ μασ. Πταν τα παιδιά υπακοφουν με άνεςθ ςτθν εντολι τθσ αλλαγισ, περνάμε ςτθν επόμενθ δραςτθριότθτα: περπατάμε μζςα και ζξω ςτον κφκλο, κλείνοντασ και ανοίγοντάσ τον. Ρροςζχουμε να ζχουν όλα τα παιδιά τον ίδιο βθματιςμό ςτον ρυκμό τουσ και διορκϊνουμε τουσ «βιαςτικοφσ».

4 Παιχνίδι 4: Γνωριμία με το ςϊμα μασ- Γνωριμία με τα παιδιά τθσ ομάδασ μασ Ακοφμε θχογραφθμζνθ μουςικι με ζντονο ρυκμό ι παίηουμε εμείσ κάποιο μελωδικό μουςικό όργανο. Τα παιδιά κινοφνται ελεφκερα ςτον χϊρο. Κάποια ςτιγμι ςταματάμε απότομα τθ μουςικι και προτρζπουμε τα παιδιά να ακουμπιςουν τθν πλάτθ τουσ ςτθν πλάτθ ενόσ άλλου παιδιοφ. Κάκε φορά που δίνουμε εντολι να ςταματιςει θ μουςικι, προτρζπουμε τα παιδιά να ενϊςουν διαφορετικά μζλθ του ςϊματόσ τουσ: να ακουμπιςουν το μζτωπο του άλλου, να ενϊςουν τα μικρά τουσ δαχτυλάκια, να ςτακοφν γόνατο με γόνατο, να ενϊςουν τισ μφτεσ τουσ, τισ παλάμεσ τουσ κ.ο.κ. Με τον ίδιο τρόπο παίηουμε ςε ομάδα: όταν ςταματιςει θ μουςικι ενϊνουμε όλοι ζνα μζλοσ του ςϊματοσ μασ (το ζνα πόδι, το ζνα χζρι, το μικρό δακτυλάκι κλπ) Παιχνίδι 5: Αίςκθςθ τθσ ετερότθτασ- Εγϊ και τα άλλα παιδιά («Ποιοσ μασ λείπει;») Καλοφμε τα παιδιά να ςχθματίςουν κφκλο. Βάηουμε μουςικι ςε γριγορο ρυκμό και τα προτρζπουμε να κινθκοφν ελεφκερα ςτον χϊρο. Ηθτάμε από τα παιδιά, μόλισ ςταματιςουμε τθ μουςικι, να ςταματιςουν κι εκείνα και να κλείςουν τα μάτια τουσ. Επιλζγουμε ζνα παιδί το οποίο καλφπτουμε με ζνα μεγάλο κομμάτι φφαςμα ι το κρφβουμε κάτω από τθν ζδρα και ςτθ ςυνζχεια ηθτάμε από τα υπόλοιπα παιδιά να αναρωτθκοφν: «Ροιοσ μασ λείπει;» Το παιχνίδι ςυνεχίηεται με τθν επιλογι μερικϊν παιδιϊν ακόμθ. Παιχνίδι 6: Ο μάγοσ (Μζλθ του ςϊματοσ- Εναλλαγζσ τθσ ταχφτθτασ) Βάηουμε μουςικι. Τα παιδιά κινοφνται ελεφκερα ςτον χϊρο ςφμφωνα με τον ρυκμό τθσ μουςικισ. Ζνα ι δφο παιδιά κρατοφν ςτο χζρι τουσ ζνα ραβδάκι και γίνονται «μάγοι». Κάκε φορά που ςταματά θ μουςικι, όλα τα παιδιά μζνουν ακίνθτα, μζχρι ο «μάγοσ» να αγγίξει με το ραβδί κάποιο ςθμείο του ςϊματόσ τουσ. Τότε το παιδί κινεί το μζλοσ του ςϊματοσ που άγγιξε ο «μάγοσ» μζχρι να ξαναρχίςει θ μουςικι (αν ο «μάγοσ» αγγίξει το παιδί με επαναλαμβανόμενεσ γριγορεσ κινιςεισ, τότε αυτό κουνά με ανάλογο ρυκμό το μζλοσ του ςϊματόσ του. Πταν ο «μάγοσ» αγγίξει το παιδί αργά και με μία μόνο κίνθςθ, τότε αυτό κουνά αργά το μζλοσ του ςϊματόσ του). Επίςθσ, ο «μάγοσ» μπορεί να αγγίξει το παιδί με επιταχυνόμενο ρυκμό ι με επιβράδυνςθ. Το άγγιγμα του «μάγου» κα πρζπει να γίνεται με αργζσ κινιςεισ, για να ανταποκρικεί το παιδί ςτο αργό τζμπο, αλλά και με γριγορεσ κινιςεισ για το γριγορο τζμπο. Παιχνίδι 7: ε ηευγάρια με ρυκμό (τζταρτα και όγδοα) Ραίηουμε τζταρτα ( ) και όγδοα ( ). Ηθτάμε από τα παιδιά ςτο άκουςμα των τετάρτων να περπατοφν μόνα τουσ ςτον χϊρο, ενϊ ςτο άκουςμα των ογδόων να γίνονται ηευγάρια. Στθ ςυνζχεια τα παιδιά χωρίηονται ςε δφο αντικριςτζσ ομάδεσ. Θ Αϋ ομάδα κάνει κινιςεισ (κάκε παιδί αυτόνομα), ενϊ θ Βϋ ομάδα παίηει τον ρόλο του κακρζφτθ. Μόλισ χτυπιςουμε το ντζφι, κάκε παιδί πρζπει να κάνει ζνα βιμα δεξιά, και ζτςι ςχθματίηονται διαφορετικά ηευγάρια. Πταν τα παιδιά αλλάηουν ομάδα, αντιςτρζφονται και οι ρόλοι.

5 Παιχνίδι 8: Πεσ το ςτθν πλάτθ μου (με τζταρτα και όγδοα) Χωρίηουμε τθν τάξθ ςε δφο ομάδεσ και μοιράηουμε ςτθ μία ομάδα κόκκινεσ και ςτθν άλλθ πράςινεσ χαρτοπετςζτεσ. Ρροτρζπουμε τα παιδιά να κινθκοφν ελεφκερα ςτον ρυκμό τθσ μουςικισ που ζχουμε επιλζξει. Τα ενθμερϊνουμε ότι, όταν ςταματιςει θ μουςικι, τθ ςτιγμι τθσ παφςθσ, πρζπει να ςχθματίςουν ηευγάρια ανάλογα με το χρϊμα τθσ χαρτοπετςζτασ που ζχουν, αυτοςχεδιάηοντασ ρυκμικά το ζνα παιδί ςτθν πλάτθ του άλλου. Το παιδί που «δζχεται» τον ρυκμικό αυτοςχεδιαςμό κα πρζπει να τον επαναλάβει λεκτικά με Τα ( ) και με Τι τι ( ). Παιχνίδι 9: Ακολουκοφμε πολλαπλζσ οδθγίεσ («Σρενάκι» με τζταρτα και όγδοα) Καλοφμε τα παιδιά να ςχθματίςουν κφκλο. «Βγάηουμε» με λάχνιςμα ζνα παιδί, που αναγνωρίηεται ωσ ο οδθγόσ. Στθ ςυνζχεια τα παιδιά, το ζνα πίςω από το άλλο, ςχθματίηουν τρενάκι. Ηθτάμε από τον οδθγό να μπει επικεφαλισ και ςτθν εντολι μασ «πά με» (Τι τι, ), τα υπόλοιπα παιδιά ακολουκοφν τον οδθγό ςε κατευκφνςεισ που εκείνοσ επιλζγει. Ενθμερϊνουμε τον οδθγό ότι, όταν τραγουδιςουμε ι παίξουμε ςε μελωδικό όργανο ςολ μι ι προφζρουμε τθ λζξθ «πί ςω»( Τι τι, ), εκείνοσ κα πρζπει να επιςτρζψει τα παιδιά ςε κφκλο. Πταν χτυπιςει όμωσ το τφμπανο, ο οδθγόσ κα πρζπει να αγγίξει ςτθν πλάτθ ζνα άλλο παιδί, το οποίο κα γίνει ο επόμενοσ οδθγόσ τθσ ομάδασ. Ραίηουμε γριγορα και ζντονα ρυκμικά μοτίβα ςτο τφμπανο. Τα παιδιά κα πρζπει να υπακοφουν ςτισ εναλλαγζσ τετάρτων-ογδόων και να κινοφνται ανάλογα. Πταν το τφμπανο ςταματιςει, τα παιδιά ακινθτοποιοφνται και με παντομίμα υποδφονται ζναν ρόλο που ζχουν φανταςτεί (π.χ. μάγειρασ, τροχονόμοσ, μουςικόσ, πριγκίπιςςα, νεράιδα κ.ά.). Παιχνίδι 10: Νιϊκω τθν ζνταςθ του ιχου (crescendo-diminuendo) Καλοφμε τα παιδιά να ςτακοφν ςε μια άκρθ τθσ αίκουςασ με κλειςτά μάτια. Ξεκινάμε να βαδίηουμε από τθν άλλθ άκρθ τθσ αίκουςασ προσ το μζροσ τουσ, και πάλι πίςω. Κάκε φορά που φτάνουμε κοντά ςτα παιδιά, εκείνα πρζπει να το αντιλθφκοφν και να χτυπιςουν τα χζρια τουσ μία φορά. Θ δραςτθριότθτα κα πρζπει να επαναλθφκεί αρκετζσ φορζσ. Κατόπιν ςυηθτάμε με τα παιδιά για τθν ακουςτικι εντφπωςθ που τουσ δθμιοφργθςαν τα βιματα (τθν αυξομείωςθ τθσ ζνταςισ τουσ). Επαναλαμβάνουμε τθ δραςτθριότθτα και με μουςικά όργανα. Παιχνίδι 11: υντονίηομαι με τουσ άλλουσ (υντονιςμόσ λόγου και κίνθςθσ) (Μζςα: Σακουλάκια με ςπόρουσ ι άλλο υλικό- bean bags) Ραίηουμε παιχνίδια με ςακουλάκια που περιζχουν ςπόρουσ (διδαςκαλία: Ν. Ατζςογλου). Μοιράηουμε ςτα παιδιά ςακουλάκια και τα προτρζπουμε να περπατοφν ελεφκερα ςτον χϊρο κάκε παιδί κρατάει το ςακουλάκι του ςτθν ανοιχτι του παλάμθ.

6 Λζμε όλοι μαηί: Το ςακοφλι μου ςτο χζρι, περπατώ προςεκτικά, μθ με ςπρώξεισ, μθ μ αγγίξεισ και μου πζςει ξαφνι-κά! Στθν τελευταία ςυλλαβι τθσ λζξθσ «ξαφνικά» πρζπει όλα μαηί να πετάξουν το ςακουλάκι τουσ κάτω. Σκοπόσ μασ είναι ο ςυντονιςμόσ των κινιςεων με τον τονιςμό του λόγου. Λζμε πολλζσ φορζσ τθ ρίμα, ϊςτε τα παιδιά να ςυνθκίςουν το τζμπο. Τθ λζμε μια φορά δυνατά και μια φορά ςιγά. Στο τζλοσ πρζπει κάκε φορά να πζφτουν όλα μαηί τα ςακουλάκια κάτω. Για να μθν κουραςτοφν τα παιδιά από τισ επαναλιψεισ, προτείνουμε παραλλαγζσ τθσ κζςθσ του ςακουλιοφ. Για παράδειγμα, βάηουμε το ςακοφλι ςτον ϊμο, ςτθν πλάτθ, ςτο πόδι, ςτον λαιμό. Ηθτάμε από τα παιδιά να αφιςουν τα ςακουλάκια ςτο πάτωμα και να απομακρυνκοφν. Λζμε όλοι μαηί: Το ςακοφλι για να φτάςω, περπατώ προςεκτικά, πότε βιματα μεγάλα, πότε βιματα μι-κρά! Στθ δεφτερθ ςυλλαβι τθσ λζξθσ «μικρά» πρζπει όλα τα παιδιά μαηί να πατοφν το ςακουλάκι. Εννοείται ότι πρζπει όλοι να ςυγχρονιςτοφν ϊςτε να περπατοφν ςτον ίδιο ρυκμό και να πατιςουν το ςακουλάκι τθν ίδια ςτιγμι. Παιχνίδι 12: υντονίηομαι-υγκεντρϊνομαι-δίνω και παίρνω με ρυκμό («Σο προβατάκι») (Μζςα: Κουδοφνα, κουδουνάκι ι αγκόγκο, λοφτρινο προβατάκι ι μαλακό μπαλάκι) Ποιοσ ζχει το προβατάκι;. Φζρνουμε ςτθν τάξθ ζνα λοφτρινο προβατάκι ι ζνα μπαλάκι και προτρζπουμε τα παιδιά να φανταςτοφν ότι είναι ζνα προβατάκι. Τα παιδιά κάκονται ςε κφκλο και το «προβατάκι» περνά από χζρι ςε χζρι πίςω από τθν πλάτθ των παιδιϊν ςφμφωνα με τον ρυκμό τθσ μουςικισ. Ζνα παιδί κάκεται ςτθ μζςθ του κφκλου και παρακολουκεί τα άλλα παιδιά, κακϊσ περνοφν το «προβατάκι» από χζρι ςε χζρι. Πταν χτυπιςουμε το κουδουνάκι, τα παιδιά ςταματοφν αμζςωσ να μετακινοφν το «προβατάκι».

7 Το παιδί που είναι ςτθ μζςθ πρζπει να βρει «ποιοσ» κρατά το «προβατάκι». Αν θ απάντθςι του είναι ςωςτι, κάκεται ςτον κφκλο, ενϊ το παιδί που κρατοφςε το «προβατάκι» ζρχεται ςτθ μζςθ. Παιχνίδι 13: Παίηω με τθ χροιά- κυμάμαι και ακολουκϊ «μουςικζσ» οδθγίεσ («Βρεσ το δϊρο») Βρεσ το δώρο! Τα παιδιά κάκονται ςε κφκλο κρατϊντασ από ζνα όργανο. Δζνουμε τα μάτια ενόσ παιδιοφ με ζνα μαντίλι και τοποκετοφμε ζνα κουτάκι ςε ζνα ςθμείο του χϊρου εντόσ του κφκλου (για να είναι πιο ενδιαφζρον το παιχνίδι τοποκετοφμε «εμπόδια» ςτο χϊρο τα οποία δεν πρζπει να ακουμπιςει το παιδί που παίηει, π.χ. καρζκλα, μαξιλάρι, βιβλίο κλπ). Το παιδί με τα κλειςτά μάτια προςπακεί να βρει το δϊρο, κακϊσ τα υπόλοιπα παιδιά το κακοδθγοφν παίηοντασ τα όργανα. Ζχουμε από πριν ςυμφωνιςει ότι, όταν ακοφει τρίγωνο κα πθγαίνει μπροςτά, όταν ακοφει μαράκα κα πθγαίνει πίςω, όταν ακοφει τφμπανο, κα πθγαίνει αριςτερά και, όταν ακοφει ντζφι κα πθγαίνει δεξιά. Κάκε φορά κα κάνει τόςα βιματα όςοι και οι ιχοι κάκε οργάνου. Βοθκάμε τα παιδιά(ςιωπθρά) να κακοδθγιςουν ςωςτά τον παίκτθ. Παιχνίδι 14: Μιμοφμαι με ακρίβεια («Κακρζφτθσ» με κίνθςθ) Παίηουμε μαγικό κακρζφτθ; Χωρίηουμε τα παιδιά ςε ηευγάρια, τα οποία ςτζκονται αντικριςτά. Ζνα παιδί από κάκε ηευγάρι ορίηεται «αρχθγόσ». Βάηουμε μουςικι τθσ επιλογισ μασ. Ο «αρχθγόσ» κάκε ηευγαριοφ κινείται ςτον ρυκμό τθσ μουςικισ, αυτοςχεδιάηοντασ πότε με αυκόρμθτεσ ι τυχαίεσ κινιςεισ και πότε με ςυγκεκριμζνεσ (π.χ. χτζνιςμα, βοφρτςιςμα δοντιϊν κτλ.). Το δεφτερο παιδί κάκε ηευγαριοφ πρζπει να κάνει ακριβϊσ τισ ίδιεσ κινιςεισ, ςαν να είναι το είδωλό του ςτον κακρζφτθ. Στθ ςυνζχεια οι ρόλοι «αρχθγοφ» και «μιμθτι-ειδϊλου» αντιςτρζφονται. Παιχνίδι 15: Ακουςτικι μνιμθ (υγκεντρϊνομαι-ακολουκϊ οδθγίεσςυντονίηομαι με τουσ άλλουσ) Ηθτάμε από τα παιδιά να κακίςουν ςε κφκλο και, ενόςω εμείσ κρατάμε ςτακερό παλμό τετάρτου με το τφμπανό μασ, οι μακθτζσ, ζνασ ζνασ, ξεκινοφν, αριςτερόςτροφα από εμάσ, να παίηουν το ρυκμικό μοτίβο που αποφαςίηουμε από πριν ότι τουσ αναλογεί: π.χ. αγόρια, κορίτςια. Θ δραςτθριότθτα μπορεί να επαναλθφκεί με παραλλαγζσ, ςφμφωνα με τισ προτάςεισ των παιδιϊν. Για παράδειγμα, χτυπάμε ζνα παλαμάκι και παφςθ για κάκε παιδί με ακλθτικά παποφτςια, δφο παλαμάκια και παφςθ για κάκε παιδί με ακλθτικι φόρμα. Παιχνίδι 16: «Ηχϊ» (Ακουςτικι μνιμθ) Ηθτιςτε από τα παιδιά να επαναλάβουν ρυκμικά και μελωδικά μοτίβα αυξανόμενου βακμοφ δυςκολίασ με το ςϊμα και τθ φωνι τουσ μετά από εςάσ. Χρθςιμοποιιςτε τθ δυναμικι (piano, forte, crescendo, diminuendo), το τζμπο (αργό, γριγορο) και αλλαγζσ ςτθν ταχφτθτα (αργά, γριγορα, accelerando, ralletando) και ςτθν εκφραςτικι (κοφτοί ι «δεμζνοι» ιχοι). Σιγουρευτείτε ότι ανάμεςα ςτο μοτίβο που δίνετε και ςτθν «θχϊ» υπάρχει παφςθ.

8 Παιχνίδι 17: «Ο άιμον λζει» (Ακουςτικι μνιμθ) Είναι μια μουςικι παραλλαγι του γνωςτοφ παιχνιδιοφ. Ηθτιςτε από τα παιδιά να επαναλάβουν τα ρυκμικά μοτίβα που παίηετε. Ορίςτε από τθν αρχι ζνα «απαγορευμζνο» μοτίβο. Αν τα παιδιά ακοφςουν το απαγορευμζνο μοτίβο τότε ΔΕΝ πρζπει να το επαναλάβουν. Πποιοσ το επαναλαμβάνει χάνει, αν κζλετε να κάνετε το παιχνίδι πιο ανταγωνιςτικό. Παιχνίδι 18: Μουςικό τθλζφωνο [Pass-a-sound] (Περάςμα ιχου ςτον κφκλο- υντονιςμόσ- Μίμθςθ) Δϊςτε ζνα ςτακερό παλμό ςτθν ομάδα (τα παιδιά το κτυποφν με το πίςω μζροσ του πζλματοσ ςτο πάτωμα). Αρχίςτε με ζνα παλαμάκι (τζταρτο) και «δϊςτε» το ςτο παιδί που κάκεται δεξιά ςασ. Αυτόσ/θ το δίνει ςτον επόμενο κ.ο.κ. Επιμζνετε τα παιδιά να αντιγράφουν τθ δυναμικι και τθν ταχφτθτα που δίνετε εςείσ. Αν δυςκολεφονται ηθτιςτε από ζνα παιδί που μπορεί να κρατά ςτακερό ρυκμό, να είναι «το ρολόι ςασ» και να παίηει τον παλμό ςτο τφμπανο. Ο ιχοσ πρζπει να ζρκει ςε ςασ από το ζνα παιδί ςτο άλλο όπωσ τον δϊςατε. Συνεχίςτε με 2 παλαμάκια (2 όγδοα) και ζπειτα με απλά ι πιο ςφνκετα ρυκμικά μοτίβα. Παραλλαγι: Συμφωνιςτε με τα παιδιά ότι αν κλείςετε το μάτι ι κάνετε νεφμα ςε κάποιον αυτόσ δικαιοφται να αλλάξει το μοτίβο-μινυμα και οι υπόλοιποι ςυνεχίηουν με το νζο μοτίβο. Παιχνίδι 19: Δυναμικι παφςθ (Αυτοζλεγχοσ- ιωπι) Συμφωνιςτε με τα παιδιά να πείτε δυνατά μια ςυγκεκριμζνθ λζξθ (κατά προτίμθςθ μια αςτεία ι ενδιαφζρουςα λζξθ) και ςτθ ςυνζχεια κάντε απόλυτθ θςυχία για 10 χρόνουσ (10 δευτερόλεπτα αν μπορείτε). Παιχνίδι 20: Περιμζνω τθ ςειρά μου- υγκεντρϊνομαι-υντονίηομαι- Μιμοφμαι- Παίηω ςτα κρουςτά και μακαίνω να τα ονομάηω «Σι ωραίο τφμπανο» ( Ζνα τραγοφδι για τθ γνωριμία με τα μεμβρανόφωνα (τφμπανο, ταμπουρίνο κλπ) και άλλα όργανα. Καλλιεργεί επίςθσ τον εςτιαςμό τθσ προςοχισ και τθν αίςκθςθ τθσ ςειράσ.) Τα παιδιά κάκονται ςτον κφκλο κρατϊντασ μαλακοφσ επικρουςτιρεσ. (Αν κάκονται ςτο πάτωμα μποροφν να κτυποφν τον παλμό του τραγουδιοφ μζχρι να ζρκει θ ςειρά τουσ να παίξουν.) Ο δάςκαλοσ κρατϊντασ το όργανο τραγουδά τθ μελωδία γυρίηοντασ γφρω γφρω

9 ςτον κφκλο. Στο «μπουμ μπουμ μπουμ» κάκε παιδί παίηει με τθ ςειρά (1 ι 3 κτφπουσ). Για τον εςτιαςμό τθσ προςοχισ: Στο «μπουμ» ο δάςκαλοσ κινείται και ςταματά μπροςτά από διαφορετικά παιδιά κάκε φορά. Τα παιδιά πρζπει να είναι ζτοιμα να παίξουν όταν ο δάςκαλοσ ζρκει μπροςτά τουσ. ΣΙ ΩΡΑΙΟ ΣΤΜΠΑΝΟ! Μελωδία: Τι ωραίο τύμπανο («ντέφι» ή άλλο) Τύμπανο, τύμπανο Τι ωραίο τύμπανο Μπουμ μπουμ μπουμ Παραλλαγι: Απαλά (Δυνατά, γριγορα, αργά, κυμωμζνα, χαρωπά κλπ) παίξε το τύμπανο Το τύμπανο το τύμπανο Απαλά παίξε το τύμπανο Μπουμ μπουμ μπουμ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΣΟΝ ΤΝΣΟΝΙΜΟ ΣΘ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΣΘΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΘ ΑΚΟΤΣΙΚΘ ΜΝΘΜΘ- ΒΑΘΜΙΔΑ 2 και αρχζσ 3

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΣΟΝ ΤΝΣΟΝΙΜΟ ΣΘ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΣΘΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΘ ΑΚΟΤΣΙΚΘ ΜΝΘΜΘ- ΒΑΘΜΙΔΑ 2 και αρχζσ 3 1 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΣΟΝ ΤΝΣΟΝΙΜΟ ΣΘ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΣΘΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΘ ΑΚΟΤΣΙΚΘ ΜΝΘΜΘ- ΒΑΘΜΙΔΑ 2 και αρχζσ 3 Δεξιότητεσ: τακερόσ παλμόσ, ςυντονιςμόσ χεριοφ-ματιοφ, εςτιαςμόσ προςοχισ, ςυγκζντρωςθ, ακουςτικι μνιμθ

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά

Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά Τα νύλιμα! ΧΟΡΗΓΟΣ Ερωτιςεισ & απαντιςεισ για τα ξφλινα πνευςτά τα ξφλινα! 1. Γιατί τα λζμε ξφλινα πνευςτά; Πνευςτά ονομάηονται τα όργανα ςτα οποία ο ιχοσ παράγεται μζςα ςε ζνα ςωλινα απ όπου περνάει ο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΙΩΕΙ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΕΙΗΓΗΣΗ: ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ

ΗΜΕΙΩΕΙ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΕΙΗΓΗΣΗ: ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΗΜΕΙΩΕΙ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΕΙΗΓΗΣΗ: ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ 1 ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ 2 ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ ΧΩΡΙ ΜΠΑΛΑ ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κάνουμε κλικ ςτθν επιλογι του οριηόντιου μενοφ «Get Skype»για να κατεβάςουμε ςτον υπολογιςτι μασ το πρόγραμμα του Skype.

Κάνουμε κλικ ςτθν επιλογι του οριηόντιου μενοφ «Get Skype»για να κατεβάςουμε ςτον υπολογιςτι μασ το πρόγραμμα του Skype. ΟΔΗΓΙΕ ΔΗΜΙΟΤΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΜΟΤ ΣΟ SKYPE Ανοίγουμε το πρόγραμμα περιιγθςθσ ιςτοςελίδων (εδϊ Internet Explorer). Κάνουμε κλικ ςτθ γραμμι διεφκυνςθσ του προγράμματοσ και πλθκτρολογοφμε: www.skype.com Κάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

: Α ΚΗ ΕΙ ΣΕΧΝΙΚΟΣΑΚΣΙΚΗ Α ΚΗ Η ΠΑ Α

: Α ΚΗ ΕΙ ΣΕΧΝΙΚΟΣΑΚΣΙΚΗ Α ΚΗ Η ΠΑ Α Craig Brown, Former National Coach Team "A" Scotland The Development of the 4-4-2 System Presented at the NSCAA Convention, St. Louis / USA, January 2009 Craig Brown : ΑΚΗΕΙ ΣΕΧΝΙΚΟΣΑΚΣΙΚΗ ΑΚΗΗ ΠΑΑ Οι

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιπέτειεσ των πουλιών ςτη λίμνη Κουρνά

Οι περιπέτειεσ των πουλιών ςτη λίμνη Κουρνά Οι περιπέτειεσ των πουλιών ςτη λίμνη Κουρνά (Παραμφκι δθμιουργθμζνο από τα παιδιά του Παιδικοφ τακμοφ «Παιδικό Χαμόγελο», Εκπαιδευτικός: Αλζξανδρος Πανταηις, Ρζκυμνο 2013) -«Καλθμζρα αράχνθ!» Είπε λαχανιαςμζνοσ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίεσ προσ τουσ εκπαιδευτικοφσ για το μοντζλο του Άβακα

Οδηγίεσ προσ τουσ εκπαιδευτικοφσ για το μοντζλο του Άβακα Οδηγίεσ προσ τουσ εκπαιδευτικοφσ για το μοντζλο του Άβακα Αυτζσ οι οδθγίεσ ζχουν ςτόχο λοιπόν να βοθκιςουν τουσ εκπαιδευτικοφσ να καταςκευάςουν τισ δικζσ τουσ δραςτθριότθτεσ με το μοντζλο του Άβακα. Παρουςίαςη

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία με βήματα. 1. Αλλάηω το χρϊμα ςκθνικοφ ςε γκρι(#3333).

Διαδικασία με βήματα. 1. Αλλάηω το χρϊμα ςκθνικοφ ςε γκρι(#3333). Διαδικασία με βήματα 1. Αλλάηω το χρϊμα ςκθνικοφ ςε γκρι(#3333). 2. Διαλζγω το Polystar Tool. Από τα Options κάνω το Polygon ςε Star και τα υπόλοιπα όπωσ είναι. Ζωγραφίηω ζνα αςτζρι πάνω αριςτερά. Fill

Διαβάστε περισσότερα

Επαφξθςθ Δείκτθσ Β Επαφξθςθ Δείκτθσ C Επαφξθςθ Δείκτθσ D. ςτο κεφάλι του. παίκτθ. ςυμβαίνει τίποτα. Προςτίκενται νότεσ μουςικισ.

Επαφξθςθ Δείκτθσ Β Επαφξθςθ Δείκτθσ C Επαφξθςθ Δείκτθσ D. ςτο κεφάλι του. παίκτθ. ςυμβαίνει τίποτα. Προςτίκενται νότεσ μουςικισ. Σο παιχνίδι τθσ ΕΠ (11-14) Εικονογραφθμζνο ςενάριο Ερϊτθςθ 1 Είςαι αγόρι ι κορίτςι; 2 Θζλεισ να βγάλεισ μια φωτογραφία τον εαυτοφ ςου; 3 Θα ικελα να ςε γνωρίςω λίγο καλφτερα. Θα ςου κάνω μερικζσ ερωτιςεισ.

Διαβάστε περισσότερα

= = 124

= = 124 Λζξεισ Κάκε μακθτισ μζςα ςτθν ομάδα κα πρζπει να ζχει μια αρικμομθχανι. Ζνασ μακθτισ κα διαβάηει φωναχτά τουσ αρικμοφσ. Οι υπόλοιποι μακθτζσ κα τουσ γράφουν ςτθν αρικμομθχανι πατϊντασ κάκε φορά το πλικτρο

Διαβάστε περισσότερα

Το γλωςςικό μάθημα. διδαςκαλία τησ γλώςςασ με τη βοήθεια του υπολογιςτή. 1. Ειςαγωγικά ςτοιχεία

Το γλωςςικό μάθημα. διδαςκαλία τησ γλώςςασ με τη βοήθεια του υπολογιςτή. 1. Ειςαγωγικά ςτοιχεία Το γλωςςικό μάθημα διδαςκαλία τησ γλώςςασ με τη βοήθεια του υπολογιςτή 1. Ειςαγωγικά ςτοιχεία Στα όςα ακολουκοφν δίνονται οριςμζνεσ ενδεικτικζσ περιπτϊςεισ γλωςςικισ διδαςκαλίασ (ςυγκεκριμζνα: διδαςκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόνομοι Πράκτορες. Αναφορά Εργασίας Εξαμήνου. Το αστέρι του Aibo και τα κόκαλα του

Αυτόνομοι Πράκτορες. Αναφορά Εργασίας Εξαμήνου. Το αστέρι του Aibo και τα κόκαλα του Αυτόνομοι Πράκτορες Αναφορά Εργασίας Εξαμήνου Το αστέρι του Aibo και τα κόκαλα του Jaohar Osman Η πρόταςθ εργαςίασ που ζκανα είναι το παρακάτω κείμενο : - ξ Aibo αγαπάει πάρα πξλύ ρα κόκαλα και πάμρα ρα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΟΣ. Τι είναι; Πϊσ δημιουργείται;

ΣΕΙΣΜΟΣ. Τι είναι; Πϊσ δημιουργείται; ΣΕΙΣΜΟΣ Εκπαιδευτικό υλικό Ηλικιακή ομάδα 9-12 Τι είναι; Ο ςειςμόσ είναι ζνα φαινόμενο, που ςυμβαίνει ςτο εςωτερικό τθσ Γθσ και ζχει ωσ αποτζλεςμα ιςχυρζσ δονιςεισ του εδάφουσ. Αν ο ςειςμόσ είναι ιςχυρόσ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΡΑΝΑΛΗΨΕΩΝ: ΕΡΙΛΕΞΤΕ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΘΕΤΕ ΣΕ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΣΕ 8-10 ΕΡΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΡΑΝΑΛΗΨΕΩΝ: ΕΡΙΛΕΞΤΕ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΘΕΤΕ ΣΕ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΣΕ 8-10 ΕΡΑΝΑΛΗΨΕΙΣ (ΔΕΙΤΕ ΡΩΤΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΡΟΥ ΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΙΒΩΣ ΑΡΟ ΚΑΤΩ, ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ -ΚΑΤΩ ΑΡΟ ΤΟΥΣ ΡΙΝΑΚΕΣ, ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΤΟΡΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΑΡΟ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΧΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ).

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ IMC (Key Stage II) 9 Μαρτίου 2016 ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ Λύςεισ : Πρόβλημα 1 (α) Να βρείτε τθν τιμι του για να ιςχφει θ πιο κάτω ςχζςθ: (β) Ο Ανδρζασ τελειϊνει

Διαβάστε περισσότερα

Παράςταςη ακεραίων ςτο ςυςτημα ςυμπλήρωμα ωσ προσ 2

Παράςταςη ακεραίων ςτο ςυςτημα ςυμπλήρωμα ωσ προσ 2 Παράςταςη ακεραίων ςτο ςυςτημα ςυμπλήρωμα ωσ προσ 2 Δρ. Χρήζηος Ηλιούδης Μθ Προςθμαςμζνοι Ακζραιοι Εφαρμογζσ (ςε οποιαδιποτε περίπτωςθ δεν χρειάηονται αρνθτικοί αρικμοί) Καταμζτρθςθ. Διευκυνςιοδότθςθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΓΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΡΕΙΒΑΛΛΟΝ MICRO WORLDS PRO

ΡΟΓΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΡΕΙΒΑΛΛΟΝ MICRO WORLDS PRO ΡΟΓΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΡΕΙΒΑΛΛΟΝ MICRO WORLDS PRO Το Micro Worlds Pro είναι ζνα ολοκλθρωμζνο περιβάλλον προγραμματιςμοφ. Χρθςιμοποιεί τθ γλϊςςα προγραμματιςμοφ Logo (εξελλθνιςμζνθ) Το Micro Worlds Pro περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παιχνίδι ρόλων για την αποτροπή του ςχολικοφ εκφοβιςμοφ.

Ένα παιχνίδι ρόλων για την αποτροπή του ςχολικοφ εκφοβιςμοφ. Ένα παιχνίδι ρόλων για την αποτροπή του ςχολικοφ εκφοβιςμοφ. Πρωτότυπο: The bullying prevention roll play Game. Πθγι : Social Skills Central. Μετάφραςθ: Μουρελάτου ταμοφλα - Εργοκεραπεφτρια Δφο ι περιςςότεροι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόςβαςη και δήλωςη μαθημάτων ςτον Εφδοξο

Πρόςβαςη και δήλωςη μαθημάτων ςτον Εφδοξο Πρόςβαςη και δήλωςη μαθημάτων ςτον Εφδοξο Τι πρζπει να γνωρίηω πριν ξεκινιςω τθν διαδικαςία 1. Να ζχω κωδικοφσ από τον Κζντρο Δικτφου του ΤΕΙ Ακινασ (είναι αυτοί με τουσ οποίουσ ζχω πρόςβαςθ ςτο αςφρματο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι Λογιςμικό (Software), Πρόγραμμα (Programme ι Program), Προγραμματιςτισ (Programmer), Λειτουργικό Σφςτθμα (Operating

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΞΗ: Το ςενάριο απευκφνεται ςε παιδιά προςχολικισ θλικίασ. ΤΜΒΑΣΟΣΗΣΑ ΜΕ ΣΟ ΔΕΠΠ ΚΑΙ ΑΠ ΜΑΘΗΜΑΣΙΚΩΝ

ΣΑΞΗ: Το ςενάριο απευκφνεται ςε παιδιά προςχολικισ θλικίασ. ΤΜΒΑΣΟΣΗΣΑ ΜΕ ΣΟ ΔΕΠΠ ΚΑΙ ΑΠ ΜΑΘΗΜΑΣΙΚΩΝ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟ ΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΣΑ ΜΑΘΗΜΑΣΙΚΑ ΣΙΣΛΟ ΔΙΔΑΚΣΙΚΟΤ ΕΝΑΡΙΟΤ «Τα ςχιματα» ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕ ΓΝΩΣΙΚΕ ΠΕΡΙΟΧΕ Μακθματικά, Γλϊςςα, Πλθροφορικι ΣΑΞΗ: Το ςενάριο απευκφνεται ςε παιδιά προςχολικισ θλικίασ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό Διαγώνισμα Φυσικη ς Α Λυκει όυ Ε.Ο.Κ. και Ε.Ο.Μ.Κ.

Επαναληπτικό Διαγώνισμα Φυσικη ς Α Λυκει όυ Ε.Ο.Κ. και Ε.Ο.Μ.Κ. Επαναληπτικό Διαγώνισμα Φυσικη ς Α Λυκει όυ Ε.Ο.Κ. και Ε.Ο.Μ.Κ. Επιμέλεια: Σ. Ασημέλλης Θέμα Α Να γράψετε ςτο φφλλο απαντιςεϊν ςασ τον αρικμό κακεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτιςεισ 1-4 και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΞΗ : Α ΓΤΜΝΑΙΟΤ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΩΜΑΣΙΚΕ ΔΡΑΕΙ. ΘΕΜΑ: ΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΜΟ 3 ο ΣΡΙΜΗΝΟ

ΣΑΞΗ : Α ΓΤΜΝΑΙΟΤ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΩΜΑΣΙΚΕ ΔΡΑΕΙ. ΘΕΜΑ: ΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΜΟ 3 ο ΣΡΙΜΗΝΟ ΣΑΞΗ : Α ΓΤΜΝΑΙΟΤ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΩΜΑΣΙΚΕ ΔΡΑΕΙ ΘΕΜΑ: ΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΜΟ 3 ο ΣΡΙΜΗΝΟ ΟΙΣΜΟΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΘΣ ΒΙΑΣ Κατάςταςθ κατά τθν οποία αςκείται εςκεμμζνθ, απρόκλθτθ, ςυςτθματικι και επαναλαμβανόμενθ βία και επικετικι

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΥΙΑΚΟ ΔΚΠΑΙΔΔΤΣΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΥΤΙΚΗ ΘΔΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΔΦΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΣΔΤΘΤΝΗ» ΦΥΣΙΚΗ ΘΔΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΔΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΔΥΘΥΝΣΗΣ ΘΔΜΑ Α ΘΔΜΑ Β

ΧΗΥΙΑΚΟ ΔΚΠΑΙΔΔΤΣΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΥΤΙΚΗ ΘΔΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΔΦΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΣΔΤΘΤΝΗ» ΦΥΣΙΚΗ ΘΔΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΔΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΔΥΘΥΝΣΗΣ ΘΔΜΑ Α ΘΔΜΑ Β 4 o ΔΙΓΩΝΙΜ ΠΡΙΛΙΟ 04: ΔΝΔΔΙΚΣΙΚΔ ΠΝΣΗΔΙ ΦΥΣΙΚΗ ΘΔΤΙΚΗΣ ΚΙ ΤΔΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΔΥΘΥΝΣΗΣ 4 ο ΔΙΓΩΝΙΣΜ ΔΝΔΔΙΚΤΙΚΔΣ ΠΝΤΗΣΔΙΣ ΘΔΜ. β. β 3. α 4. γ 5. α.σ β.σ γ.λ δ.σ ε.λ. ΘΔΜ Β Σωςτι είναι θ απάντθςθ γ. Έχουμε ελαςτικι

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικι Επιχειρθςιακι Δράςθ Εργαςτιριο 1

Ηλεκτρονικι Επιχειρθςιακι Δράςθ Εργαςτιριο 1 1. Εγκατάςταςη Xampp Προκειμζνου να γίνει θ εγκατάςταςθ κα πρζπει πρϊτα να κατεβάςετε και εγκαταςτιςετε το XAMPP ωσ ακολοφκωσ. 1.1. Πάμε ςτθν ακόλουκθ διεφκυνςθ https://www.apachefriends.org/download.html

Διαβάστε περισσότερα

Πωσ δθμιουργώ φακζλουσ;

Πωσ δθμιουργώ φακζλουσ; Πωσ δθμιουργώ φακζλουσ; Για να μπορζςετε να δθμιουργιςετε φακζλουσ ςτο χαρτοφυλάκιό ςασ ςτο Mahara κα πρζπει να μπείτε ςτο ςφςτθμα αφοφ πατιςετε πάνω ςτο ςφνδεςμο Mahara profiles από οποιοδιποτε ςελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕ ΔΗΜΙΟΤΡΓΙΑ ΚΑΙ ΡΤΘΜΙΗ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΟΤ ΣΑΧΤΔΡΟΜΕΙΟΤ ΣΟ GOOGLE (G-MAIL)

ΟΔΗΓΙΕ ΔΗΜΙΟΤΡΓΙΑ ΚΑΙ ΡΤΘΜΙΗ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΟΤ ΣΑΧΤΔΡΟΜΕΙΟΤ ΣΟ GOOGLE (G-MAIL) ΟΔΗΓΙΕ ΔΗΜΙΟΤΡΓΙΑ ΚΑΙ ΡΤΘΜΙΗ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΟΤ ΣΑΧΤΔΡΟΜΕΙΟΤ ΣΟ GOOGLE (G-MAIL) Ανοίγουμε το πρόγραμμα περιιγθςθσ ιςτοςελίδων (εδϊ Internet Explorer). Αν θ αρχικι ςελίδα του προγράμματοσ δεν είναι θ ςελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟ YAHOO

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟ YAHOO ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟ YAHOO Ανοίγουμε το πρόγραμμα περιιγθςθσ ιςτοςελίδων (εδώ Internet Explorer). Κάνουμε κλικ ςτθ γραμμι διεφκυνςθσ του προγράμματοσ και

Διαβάστε περισσότερα

1. Διαχείριςη ενθεμάτων

1. Διαχείριςη ενθεμάτων 1. Διαχείριςη ενθεμάτων Άσκηση 1. Μεταφζρετε το Κφριο Μενοφ ςασ ςτα αριςτερά τθσ ιςτοςελίδασ, τα ενκζματα Popular Tags και Login Form ςτα δεξιά τθσ ιςτοςελίδασ και αποκρφψτε το ζνκεμα Latest Articles Για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΚΡΚΔΚΟ ΠΑΚΧΝΚΔΚΩΝ

ΕΓΧΕΚΡΚΔΚΟ ΠΑΚΧΝΚΔΚΩΝ ΕΓΧΕΚΡΚΔΚΟ ΠΑΚΧΝΚΔΚΩΝ Κοφνιοσ 2012 ΕΝΙΑΡΡΤΝΕΣΑΚ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΡΟΤ Θ ΟΛΟΚΛΗΡΟΤ 2 ΠΕΡΚΕΧΟΜΕΝΑ Γενικό πλαίςιο....4 Παιχνίδια: 1. Ο μαγνιτθσ.. 6 23. Σο μαγικό χαλί. 28 2. Οι τυφλοί..... 7 24. Σο μαγικό μάτι...

Διαβάστε περισσότερα

Ζπειτα κάναμε μια ςυηιτθςθ και εκφράςαμε τισ απορίεσ που είχαμε. Όλεσ οι ερωτιςεισ που κάναμε ςτον κ. Γιάννθ είναι: Επ : Πωρ μοξπώ μα

Ζπειτα κάναμε μια ςυηιτθςθ και εκφράςαμε τισ απορίεσ που είχαμε. Όλεσ οι ερωτιςεισ που κάναμε ςτον κ. Γιάννθ είναι: Επ : Πωρ μοξπώ μα Στα πλαίςια του προγράμματοσ Κυκλοφοριακισ Αγωγισ : «Ασ μάκουμε τα ςιματα, μθν πάκουμε ατυχιματα» που υλοποιεί θ τάξθ μασ κατά τθ φετινι ςχολικι χρονιά, τθν Τρίτθ 17 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιιςαμε επίςκεψθ

Διαβάστε περισσότερα

1. Κατέβαςμα του VirtueMart

1. Κατέβαςμα του VirtueMart 1. Κατέβαςμα του VirtueMart Αρχικό βήμα (προαιρετικό). Κατζβαςμα και αποςυμπίεςη αρχείων VirtueMart ΠΡΟΟΧΗ. Αυτό το βήμα να παρακαμφθεί ςτο εργαςτήριο. Τα αρχεία θα ςασ δοθοφν από τουσ καθηγητζσ ςασ. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Ένα πρόβλθμα γραμμικοφ προγραμματιςμοφ βρίςκεται ςτθν κανονικι μορφι όταν:

Ένα πρόβλθμα γραμμικοφ προγραμματιςμοφ βρίςκεται ςτθν κανονικι μορφι όταν: Μζθοδος Simplex Η πλζον γνωςτι και περιςςότερο χρθςιμοποιουμζνθ μζκοδοσ για τθν επίλυςθ ενόσ γενικοφ προβλιματοσ γραμμικοφ προγραμματιςμοφ, είναι θ μζκοδοσ Simplex θ οποία αναπτφχκθκε από τον George Dantzig.

Διαβάστε περισσότερα

Α1. Ροιεσ από τισ δυνάμεισ του ςχιματοσ ζχουν μθδενικι ροπι ωσ προσ τον άξονα (ε) περιςτροφισ του δίςκου;

Α1. Ροιεσ από τισ δυνάμεισ του ςχιματοσ ζχουν μθδενικι ροπι ωσ προσ τον άξονα (ε) περιςτροφισ του δίςκου; ΜΑΘΗΜΑ /ΤΑΞΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΡΩΝΥMΟ: ΗΜΕΟΜΗΝΙΑ: 1/3/2015 ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ: ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΕΕΟ ΣΩΜΑ ΘΕΜΑ Α Α1. Ροιεσ από τισ δυνάμεισ του ςχιματοσ ζχουν μθδενικι ροπι ωσ προσ τον άξονα (ε)

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικι Παρουςιάςεων με PowerPoint

Τεχνικι Παρουςιάςεων με PowerPoint Τεχνικι Παρουςιάςεων με PowerPoint Δρ. Παφλοσ Θεοδϊρου Ανϊτατθ Εκκλθςιαςτικι Ακαδθμία Ηρακλείου Κριτθσ Περιεχόμενα Ειςαγωγι Γιατί πρζπει να γίνει παρουςίαςθ τθσ εργαςίασ μου Βαςικι προετοιμαςία Δομι παρουςίαςθσ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Εργονομία

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Εργονομία ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ Εργονομία, ωςτι ςτάςθ εργαςίασ, Εικονοςτοιχείο (pixel), Ανάλυςθ οκόνθσ (resolution), Μζγεκοσ οκόνθσ Ποιεσ επιπτϊςεισ μπορεί να ζχει θ πολφωρθ χριςθ του υπολογιςτι ςτθν

Διαβάστε περισσότερα

Joomla! - User Guide

Joomla! - User Guide Joomla! - User Guide τελευταία ανανέωση: 10/10/2013 από την ICAP WEB Solutions 1 Η καταςκευι τθσ δυναμικισ ςασ ιςτοςελίδασ ζχει ολοκλθρωκεί και μπορείτε πλζον να προχωριςετε ςε αλλαγζσ ι προςκικεσ όςον

Διαβάστε περισσότερα

ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ Τ ΑΓΑΛΜΑΤΑ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ

ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ Τ ΑΓΑΛΜΑΤΑ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ (Α ΟΜΑΔΑ) ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ Τ ΑΓΑΛΜΑΤΑ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ [1] 1. Ποια πιςτεφεισ ότι είναι τα μθνφματα που ικελε να προβάλει θ ςυγγραφζασ με το βιβλίο; Η ςυγγραφζασ κζλει να τονίςει με τθν Αγγελίνα, το κορίτςι

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΓΙΚΆ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ. 5 ο Εργαςτιριο Ειςαγωγι ςτθ Γραμμι Εντολϊν

ΛΕΙΤΟΥΓΙΚΆ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ. 5 ο Εργαςτιριο Ειςαγωγι ςτθ Γραμμι Εντολϊν ΛΕΙΤΟΥΓΙΚΆ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ 5 ο Εργαςτιριο Ειςαγωγι ςτθ Γραμμι Εντολϊν Τι είναι θ Γραμμι Εντολϊν (1/6) Στουσ πρϊτουσ υπολογιςτζσ, και κυρίωσ από τθ δεκαετία του 60 και μετά, θ αλλθλεπίδραςθ του χριςτθ με τουσ

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία, ομιλία και γλώςςα: Πωσ μπορώ να βοηθήςω;

Επικοινωνία, ομιλία και γλώςςα: Πωσ μπορώ να βοηθήςω; Επικοινωνία, ομιλία και γλώςςα: Πωσ μπορώ να βοηθήςω; Μετάφραςθ: Φανι Καραμανϊλθ Εάν ζχετε ζνα μωρό με ςφνδρομο Down ίςωσ θ μζρα που κα μπορεί να μιλιςει να ςασ φαίνεται πολφ μακρινι. Στα πρϊτα ςτάδια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: "SWITCH-ΠΩ ΝΑ ΚΑΣΑΦΕΡΕΙ ΣΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΣΑΝ Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΤΚΟΛΗ" Σσγγραφείς: Chip Heath & Dan Heath. Εκδόζεις: Κσριάκος Παπαδόποσλος/ΕΕΔΕ

ΤΙΤΛΟΣ: SWITCH-ΠΩ ΝΑ ΚΑΣΑΦΕΡΕΙ ΣΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΣΑΝ Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΤΚΟΛΗ Σσγγραφείς: Chip Heath & Dan Heath. Εκδόζεις: Κσριάκος Παπαδόποσλος/ΕΕΔΕ ΤΙΤΛΟΣ: "SWITCH-ΠΩ ΝΑ ΚΑΣΑΦΕΡΕΙ ΣΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΟΣΑΝ Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΤΚΟΛΗ" Σσγγραφείς: Chip Heath & Dan Heath Εκδόζεις: Κσριάκος Παπαδόποσλος/ΕΕΔΕ www.dimitrazervaki.com Περιεχόμενα ΣΡΕΙ ΑΝΑΠΑΝΣΕΧΕ ΔΙΑΠΙΣΩΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η πολικι ευκυγράμμιςθ με διολίςκθςθ με τθν χριςθ του software PHD2 ςασ εξαςφαλίηει μια γριγορθ και ακριβισ πολικι ευκυγράμμιςθ τθσ ςτιριξισ ςασ.

Η πολικι ευκυγράμμιςθ με διολίςκθςθ με τθν χριςθ του software PHD2 ςασ εξαςφαλίηει μια γριγορθ και ακριβισ πολικι ευκυγράμμιςθ τθσ ςτιριξισ ςασ. Drift Alighment με το PHD2 (Μετϊφραςη από το πρωτότυπο από τον Θοδωρή Καψή) Η πολικι ευκυγράμμιςθ με διολίςκθςθ με τθν χριςθ του software PHD2 ςασ εξαςφαλίηει μια γριγορθ και ακριβισ πολικι ευκυγράμμιςθ

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Δυναμική σε μι α δια στασή και στο επι πεδο

Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Δυναμική σε μι α δια στασή και στο επι πεδο Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Δυναμική σε μι α δια στασή και στο επι πεδο Επιμέλεια: Σ. Ασημέλλης Θέμα Α Να γράψετε ςτο φφλλο απαντιςεϊν ςασ τον αρικμό κακεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτιςεισ 1-4 και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό Διαγώνισμα Φυσικη ς Α Λυκει όυ

Επαναληπτικό Διαγώνισμα Φυσικη ς Α Λυκει όυ Επαναληπτικό Διαγώνισμα Φυσικη ς Α Λυκει όυ Επιμέλεια: Σ. Ασημέλλης Θέμα Α Να γράψετε ςτο φφλλο απαντιςεϊν ςασ τον αρικμό κακεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτιςεισ 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιςτοιχεί ςτθ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 7 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Γ

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 7 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Γ ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ 7 θ Διάλεξθ Διαχείριςθ Μνιμθσ Μζροσ Γ ελιδοποίθςθ (1/10) Σόςο θ κατάτμθςθ διαμεριςμάτων ςτακεροφ μεγζκουσ όςο και θ κατάτμθςθ διαμεριςμάτων μεταβλθτοφ και άνιςου μεγζκουσ δεν κάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικαςία Διαχείριςθσ Στθλϊν Βιβλίου Εςόδων - Εξόδων. (v.1.0.7)

Διαδικαςία Διαχείριςθσ Στθλϊν Βιβλίου Εςόδων - Εξόδων. (v.1.0.7) Διαδικαςία Διαχείριςθσ Στθλϊν Βιβλίου Εςόδων - Εξόδων (v.1.0.7) 1 Περίληψη Το ςυγκεκριμζνο εγχειρίδιο δθμιουργικθκε για να βοθκιςει τθν κατανόθςθ τθσ διαδικαςίασ διαχείριςθσ ςτθλών βιβλίου Εςόδων - Εξόδων.

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσική ς Κατευ θυνσής Γ Λυκει ου - Ταλαντώσεις

Διαγώνισμα Φυσική ς Κατευ θυνσής Γ Λυκει ου - Ταλαντώσεις Διαγώνισμα Φυσική ς Κατευ θυνσής Γ Λυκει ου - Ταλαντώσεις Επιμέλεια: Σ. Ασημέλλης Θέμα Α Να γράψετε ςτο φφλλο απαντιςεϊν ςασ τον αρικμό κακεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτιςεισ 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιςτοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Μακαίνοντασ τα ακουςτικά BlueBAND Sport. Ξεκινώντασ

Μακαίνοντασ τα ακουςτικά BlueBAND Sport. Ξεκινώντασ Μακαίνοντασ τα ακουςτικά BlueBAND Sport 1. Πλικτρο αφξθςθσ ιχου (+) / SRS πλικτρο 2. Ενδεικτικι Λυχνία 3. Πλικτρο Πολλαπλϊν Λειτουργιϊν (MFB) / Play/ Pause 4. Rewind 5. Fast Forward 6. Πλικτρο μείωςθσ

Διαβάστε περισσότερα

Aντιπτζριςη (ΕΠ027) Ενότητα 9

Aντιπτζριςη (ΕΠ027) Ενότητα 9 ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΟΙΚΣΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΣΑ Aντιπτζριςη (ΕΠ027) Ενότητα 9: Drive shots Στεπάν-Σαρκίσ Παρτεμιάν Τμιμα Επιςτιμθσ Φυςικισ Αγωγισ και Ακλθτιςμοφ Θεςςαλονίκθσ Άδειεσ Χρήςησ

Διαβάστε περισσότερα

Συνεκπαίδευςη ςτο 1 ο Δ.Σ. Παλαιοκάςτρου

Συνεκπαίδευςη ςτο 1 ο Δ.Σ. Παλαιοκάςτρου Συνεκπαίδευςη ςτο 1 ο Δ.Σ. Παλαιοκάςτρου «Unus pro omnibus, omnes pro uno» Όπωσ υποςτιριξε ο Knight (1983) το ςφγχρονο ςχολείο οφείλει να είναι μια ςπουδή ςτην δημοκρατία. Με αυτιν τθν ιδζα ςαν οδθγό,

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία Δημιοσργίας Ειδικών Λογαριασμών. (v.1.0.7)

Διαδικασία Δημιοσργίας Ειδικών Λογαριασμών. (v.1.0.7) Διαδικασία Δημιοσργίας Ειδικών Λογαριασμών (v.1.0.7) 1 Περίληψη Το ςυγκεκριμζνο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήςει την κατανόηςη τησ διαδικαςίασ δημιουργίασ ειδικών λογαριαςμών. Παρακάτω προτείνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 2 ο Εργαςτιριο Διαχείριςθ Διεργαςιϊν

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 2 ο Εργαςτιριο Διαχείριςθ Διεργαςιϊν ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ 2 ο Εργαςτιριο Διαχείριςθ Διεργαςιϊν Τπόβακρο (1/3) τουσ παλαιότερουσ υπολογιςτζσ θ Κεντρικι Μονάδα Επεξεργαςίασ (Κ.Μ.Ε.) μποροφςε κάκε ςτιγμι να εκτελεί μόνο ζνα πρόγραμμα τουσ ςφγχρονουσ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο: Honeybee Small

Εγχειρίδιο: Honeybee Small ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Τηλ/Fax: 20 993677 Άγιος Δημήτριος, Αττικής 73 42 Ν. Ζέρβα 29 e-mail: Kokkinos@kokkinostoys.gr www.kokkinostoys.gr Εγχειρίδιο: Honeybee Small HEYBEE SMALL CRANE MACHINE DIP SW 2 3 4 5

Διαβάστε περισσότερα

Οδθγίεσ εγκατάςταςθσ και ρυκμίςεισ του ηυγοφ DIGI SM100

Οδθγίεσ εγκατάςταςθσ και ρυκμίςεισ του ηυγοφ DIGI SM100 Οδθγίεσ εγκατάςταςθσ και ρυκμίςεισ του ηυγοφ DIGI SM100 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά Είςοδοσ ςτο πρόγραμμα Ρυιμίςεισ ζυγοφ Αλλαγι IP διεφκυνςθσ ηυγοφ Ρυκμίςεισ επικοινωνίασ Αποκικευςθ Ρυιμίςεισ εφαρμογθσ DIGICOM

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Το γραφικό περιβάλλον Επικοινωνίασ (Γ.Π.Ε)

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Το γραφικό περιβάλλον Επικοινωνίασ (Γ.Π.Ε) ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6: Το γραφικό περιβάλλον Επικοινωνίασ (Γ.Π.Ε) Γραφικό Περιβάλλον Επικοινωνίασ Περιβάλλον Εντολϊν Γραμμισ (Graphical User Interface/GUI), (Command Line Interface),

Διαβάστε περισσότερα

Ραίηω, μακαίνω και διερευνϊ με το ελεφκερο λογιςμικό Scratch

Ραίηω, μακαίνω και διερευνϊ με το ελεφκερο λογιςμικό Scratch Ραίηω, μακαίνω και διερευνϊ με το ελεφκερο λογιςμικό Scratch (Scratch day, 6 ο Ρανελλινιο Συνζδριο των Εκπαιδευτικϊν για τισ ΤΡΕ «Αξιοποίθςθ των Τεχνολογιϊν τθσ Ρλθροφορίασ και τθσ Επικοινωνίασ ςτθ Διδακτικι

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίεσ προσ τουσ εκπαιδευτικοφσ για το μοντζλο τησ Αριθμογραμμήσ

Οδηγίεσ προσ τουσ εκπαιδευτικοφσ για το μοντζλο τησ Αριθμογραμμήσ Οδηγίεσ προσ τουσ εκπαιδευτικοφσ για το μοντζλο τησ Αριθμογραμμήσ Αυτζσ οι οδθγίεσ ζχουν ςτόχο να βοθκιςουν τουσ εκπαιδευτικοφσ να καταςκευάςουν τισ δικζσ τουσ δραςτθριότθτεσ με το μοντζλο τθσ Αρικμογραμμισ.

Διαβάστε περισσότερα

assessment.gr USER S MANUAL (users)

assessment.gr USER S MANUAL (users) assessment.gr USER S MANUAL (users) Human Factor January 2010 Περιεχόμενα 1. Γενικζσ οδθγίεσ ςυςτιματοσ... 3 1.1 Αρχικι ςελίδα... 3 1.2 Ερωτθματολόγια... 6 1.2.1 Τεςτ Γνϊςεων Γενικοφ Ρεριεχομζνου... 6

Διαβάστε περισσότερα

Megatron ERP Βάςη δεδομζνων Π/Φ - κατηγοριοποίηςη Databox

Megatron ERP Βάςη δεδομζνων Π/Φ - κατηγοριοποίηςη Databox Megatron ERP Βάςη δεδομζνων Π/Φ - κατηγοριοποίηςη Databox 03 05 ΙΛΤΔΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. αρμά Ιηαμπζλλα Βαρλάμθσ Νίκοσ Ειςαγωγι... 1 Σι είναι το Databox...... 1 Πότε ανανεϊνεται...... 1 Μπορεί να εφαρμοςτεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΑΠΟ ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΑΠΟ ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Λφκειο Ακρόπολθσ 2015 Επιμζλεια Μάριοσ Πουργουρίδθσ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΑΠΟ ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 1. Η πιο κάτω μπάλα αφινεται να πζςει από το ςθμείο Α,κτυπά ςτο ζδαφοσ ςτο ςθμείο Ε και αναπθδά ςε μικρότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΣΟΝΟΜΟΙ ΠΡΑΚΣΟΡΕ ΕΡΓΑΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΤ HEARTSTONE ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΛΟΤΚΟΠΟΤΛΟ ΑΜ:

ΑΤΣΟΝΟΜΟΙ ΠΡΑΚΣΟΡΕ ΕΡΓΑΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΤ HEARTSTONE ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΛΟΤΚΟΠΟΤΛΟ ΑΜ: ΑΤΣΟΝΟΜΟΙ ΠΡΑΚΣΟΡΕ ΕΡΓΑΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΤ HEARTSTONE ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΛΟΤΚΟΠΟΤΛΟ ΑΜ: 2008030075 ΕΙΑΓΩΓΗ Το Heartstone είναι ζνα ψθφιακό παιχνίδι καρτϊν που διεξάγιεται πάνω ςτο Battle.net, ζναν διακομιςτι τθσ εταιρίασ

Διαβάστε περισσότερα

P, τότε: P και το μζςο πλικοσ των εμφανίςεων του γεγονότοσ ςτθ μονάδα του. X t το πλικοσ των εμφανίςεων του γεγονότοσ ςτο διάςτθμα. 0, t.

P, τότε: P και το μζςο πλικοσ των εμφανίςεων του γεγονότοσ ςτθ μονάδα του. X t το πλικοσ των εμφανίςεων του γεγονότοσ ςτο διάςτθμα. 0, t. Η Κατανομή oisson 1. Κατανομή oisson Ζςτω ζνα γεγονόσ, για το οποίο γνωρίηουμε ότι πραγματοποιείται κατά μζςο όρο φορζσ ςτθ μονάδα του χρόνου (ι του μικουσ ι του όγκου). Για παράδειγμα Πλικοσ τθλεφωνθμάτων

Διαβάστε περισσότερα

DIOSCOURIDES VERSION

DIOSCOURIDES VERSION DIOSCOURIDES VERSION 2.15.29 ΑΛΛΑΓΗ ΥΠΑ ΚΑΙ & ΕΠΑΝΤΠΟΛΟΓΙΜΟ ΛΙΑΝΙΚΗ ΣΙΜΗ ΠΑΡΑΥΑΡΜΑΚΩΝ Για τθν τροποποίθςθ των παραπάνω ςτοιχείων ςτθ νζα ζκδοςθ ςασ δίνουμε τθ δυνατότθτα να αλλάξετε το ΦΠΑ και τθ λιανικι

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Έργο και Ενε ργεια

Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Έργο και Ενε ργεια Διαγώνισμα Φυσική ς Α Λυκει ου Έργο και Ενε ργεια Επιμέλεια: Σ. Ασημέλλης Θέμα Α Να γράψετε ςτο φφλλο απαντιςεϊν ςασ τον αρικμό κακεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτιςεισ 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιςτοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Ο χορός στο Αιγαίο και στο Ιόνιο

Ο χορός στο Αιγαίο και στο Ιόνιο 4 o ΓΕΛ ΚΟΖΑΝΗΣ Α ΛΤΚΕΙΟΤ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ «ΧΟΡΟ: ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΣΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΗ ΜΕΩ ΜΙΑ ΤΛΛΟΓΙΚΗ ΕΚΦΡΑΗ ΠΟΛΙΣΙΜΟΤ» Ο χορός στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Θεϊνθ Οκριαςβίλι Γιϊργοσ Κανονίδθσ Θεόδωροσ Καραπετςασ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριςθ του φακζλου "public_html" ςτο ΠΣΔ

Διαχείριςθ του φακζλου public_html ςτο ΠΣΔ Διαχείριςθ του φακζλου "public_html" ςτο ΠΣΔ Οι παρακάτω οδθγίεσ αφοροφν το χριςτθ webdipe. Για διαφορετικό λογαριαςμό χρθςιμοποιιςτε κάκε φορά το αντίςτοιχο όνομα χριςτθ. = πατάμε αριςτερό κλικ ςτο Επιςκεφκείτε

Διαβάστε περισσότερα

Πωσ δημιουργώ μάθημα ςτο e-class του ΠΣΔ [επίπεδο 1]

Πωσ δημιουργώ μάθημα ςτο e-class του ΠΣΔ [επίπεδο 1] Το e-class του Πανελλινιου Σχολικοφ Δίκτυου [ΠΣΔ/sch.gr] είναι μια πολφ αξιόλογθ και δοκιμαςμζνθ πλατφόρμα για αςφγχρονο e-learning. Ανικει ςτθν κατθγορία του ελεφκερου λογιςμικοφ. Αρχίηουμε από τθ διεφκυνςθ

Διαβάστε περισσότερα

Συνζντευξη με τη ραδιοφωνική παραγωγό Βιβή Παπαςτάθη

Συνζντευξη με τη ραδιοφωνική παραγωγό Βιβή Παπαςτάθη Συνζντευξη με τη ραδιοφωνική παραγωγό Βιβή Παπαςτάθη 15/3/2018 Καλθςπζρα, Βιβι. Ευχαριςτοφμε πολφ που δζχτθκεσ να απαντιςεισ ςτισ ερωτιςεισ μασ! 1. Πωσ αποφάςιςεσ να αςχολθκείσ με το ραδιόφωνο; Οφτε που

Διαβάστε περισσότερα

Multi Logo. Προγραμματιςμόσ Η/Υ με Multi Logo. Σχεδίαςη και ανάπτυξη εφαρμογήσ κίνηςησ αντικειμζνου

Multi Logo. Προγραμματιςμόσ Η/Υ με Multi Logo. Σχεδίαςη και ανάπτυξη εφαρμογήσ κίνηςησ αντικειμζνου Multi Logo Βαθμίδα Μάθημα Αντικείμενο Τίτλοσ Διάρκεια Μορφή Διδακτικοί ςτόχοι: Επιδιωκόμενο αποτζλεςμα: Προαπαιτούμενεσ γνώςεισ: Εργαλεία Μζςα: Γυμνάςιο Πληροφορική Προγραμματιςμόσ Η/Υ με Multi Logo Σχεδίαςη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΑΘΗΣΕ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΡΑΘΤΡΑ ΑΝΑΣΑΗ ΠΟΤΛΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΤ ΑΝΑΣΑΙΑ ΠΟΛΤΧΡΟΝΙΑΔΟΤ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΝΓΚΟΤ

ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΑΘΗΣΕ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΡΑΘΤΡΑ ΑΝΑΣΑΗ ΠΟΤΛΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΤ ΑΝΑΣΑΙΑ ΠΟΛΤΧΡΟΝΙΑΔΟΤ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΝΓΚΟΤ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΜΑΘΗΣΕ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΑΡΑΘΤΡΑ ΑΝΑΣΑΗ ΠΟΤΛΙΟ ΠΑΝΑΓΙΩΣΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΤ ΑΝΑΣΑΙΑ ΠΟΛΤΧΡΟΝΙΑΔΟΤ ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΝΓΚΟΤ Οριςμόσ: Με τον όρο αδράνεια ςτθ Φυςικι ονομάηεται θ χαρακτθριςτικι ιδιότθτα των ςωμάτων να αντιςτζκονται

Διαβάστε περισσότερα

Πόςο εκτατό μπορεί να είναι ζνα μη εκτατό νήμα και πόςο φυςικό. μπορεί να είναι ζνα μηχανικό ςτερεό. Συνιςταμζνη δφναμη versus «κατανεμημζνησ» δφναμησ

Πόςο εκτατό μπορεί να είναι ζνα μη εκτατό νήμα και πόςο φυςικό. μπορεί να είναι ζνα μηχανικό ςτερεό. Συνιςταμζνη δφναμη versus «κατανεμημζνησ» δφναμησ Πόςο εκτατό μπορεί να είναι ζνα μη εκτατό νήμα και πόςο φυςικό μπορεί να είναι ζνα μηχανικό ςτερεό. Συνιςταμζνη δφναμη versus «κατανεμημζνησ» δφναμησ Για τθν ανάδειξθ του κζματοσ κα λφνουμε κάποια προβλιματα

Διαβάστε περισσότερα

Αςφυξία και πνιγμονθ

Αςφυξία και πνιγμονθ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Ηλικιακθ ωριμότητα 0-3 ετϊν: τα περιςςότερα παιδιά κάτω των τριϊν ετϊν δεν μποροφν να αντιλθφκοφν τθν επικινδυνότθτα μιασ πράξθσ ι να κυμθκοφν μια ςυμβουλι για πρόλθψθ ατυχιματοσ. Γι

Διαβάστε περισσότερα

Νζεσ Τάςεισ ςτην εκπαιδευτική διαδικαςία: Gamification

Νζεσ Τάςεισ ςτην εκπαιδευτική διαδικαςία: Gamification Νζεσ Τάςεισ ςτην εκπαιδευτική διαδικαςία: Gamification Δρ. Παναγιϊτθσ Ζαχαριάσ Οικονομικό Πανεπιςτιμιο Ακθνϊν - 15/5/2014 Ημερίδα με κζμα: «Οικονομία τθσ Γνϊςθσ: Αξιοποίθςθ τθσ καινοτομίασ ςτθ Β Βάκμια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ: ΘΕΟΚΛΗΣΩ-ΑΝΣΡΕΑ-ΝΕΦΕΛΗ

ΟΜΑΔΑ: ΘΕΟΚΛΗΣΩ-ΑΝΣΡΕΑ-ΝΕΦΕΛΗ 29/9/2014 το μάκθμα τθσ ευζλικτθσ ηϊνθσ,τα παιδιά χωρίςτθκαν ςε ομάδεσ και ζφτιαξαν τθν δικι τουσ ηωγραφιά χρθςιμοποιϊντασ γεωμετρικά ςχιματα. ΟΜΑΔΑ: ΘΕΟΚΛΗΣΩ-ΑΝΣΡΕΑ-ΝΕΦΕΛΗ ΤΜΜΕΣΡΙΑ: 10 ΚΑΙ 13 ΟΚΣΩΒΡΙΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

Αςκιςεισ και παιχνίδια με ευρϊ

Αςκιςεισ και παιχνίδια με ευρϊ 1 ο Ειδικό Δ.Σ. Ρειραιά 2013 χολικό Βοικθμα Μζροσ Α Αςκιςεισ και παιχνίδια με ευρϊ Γεράςιμοσ Σπίνοσ Πλγα Σουρίδθ Αντί για πρόλογο Οι αςκιςεισ που κα ακολουκιςουν, αναφζρονται ςτθν εκμάκθςθ των χρθμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΗΡΙΑΚΗ ΑΚΗΗ ΜΕΛΕΣΗ ΣΗ ΚΙΝΗΗ ΩΜΑΣΟ Ε ΠΛΑΓΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ - ΜΕΣΡΗΗ ΣΟΤ ΤΝΣΕΛΕΣΗ ΣΡΙΒΗ ΟΛΙΘΗΗ

ΕΡΓΑΣΗΡΙΑΚΗ ΑΚΗΗ ΜΕΛΕΣΗ ΣΗ ΚΙΝΗΗ ΩΜΑΣΟ Ε ΠΛΑΓΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ - ΜΕΣΡΗΗ ΣΟΤ ΤΝΣΕΛΕΣΗ ΣΡΙΒΗ ΟΛΙΘΗΗ ΕΡΓΑΣΗΡΙΑΚΗ ΑΚΗΗ ΜΕΛΕΣΗ ΣΗ ΚΙΝΗΗ ΩΜΑΣΟ Ε ΠΛΑΓΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ - ΜΕΣΡΗΗ ΣΟΤ ΤΝΣΕΛΕΣΗ ΣΡΙΒΗ ΟΛΙΘΗΗ ΕΚΦΕ Α & Β ΑΝΑΣΟΛΙΚΗ ΑΣΣΙΚΗ τόχοι Μετά το πζρασ τθσ εργαςτθριακισ άςκθςθσ, οι μακθτζσ κα πρζπει να είναι ςε κζςθ:

Διαβάστε περισσότερα

Παράςταςη ςυμπλήρωμα ωσ προσ 1

Παράςταςη ςυμπλήρωμα ωσ προσ 1 Δρ. Χρήστος Ηλιούδης Θζματα διάλεξησ ΣΤ1 Προςθεςη αφαίρεςη ςτο ΣΤ1 2 ή ΣΤ1 Ονομάηουμε ςυμπλιρωμα ωσ προσ μειωμζνθ βάςθ R ενόσ μθ προςθμαςμζνου αρικμοφ Χ = ( Χ θ-1 Χ θ-2... Χ 0 ) R ζναν άλλον αρικμό Χ'

Διαβάστε περισσότερα

Aντιπτζριςη (ΕΠ027) Ενότητα 6

Aντιπτζριςη (ΕΠ027) Ενότητα 6 ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΟΙΚΣΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΣΑ Aντιπτζριςη (ΕΠ027) Ενότητα 6: Backhand Overhead Clear Στεπάν-Σαρκίσ Παρτεμιάν Τμιμα Επιςτιμθσ Φυςικισ Αγωγισ και Ακλθτιςμοφ Θεςςαλονίκθσ Άδειεσ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ήχοσ ωσ φυςικό φαινόμενο

Ο ήχοσ ωσ φυςικό φαινόμενο Ο ήχοσ ωσ φυςικό φαινόμενο Φφλλο Εργαςίασ Ονοματεπώνυμο. Παραγωγή και διάδοςη του ήχου Ήχοσ παράγεται όταν τα ςωματίδια κάποιου υλικοφ μζςου αναγκαςκοφν να εκτελζςουν ταλάντωςθ. Για να διαδοκεί ο ιχοσ

Διαβάστε περισσότερα

Γίνετε μζλοσ τθσ ομάδασ Panoramio του

Γίνετε μζλοσ τθσ ομάδασ Panoramio του Γίνετε μζλοσ τθσ ομάδασ Panoramio του generations@school Ρροςκζςτε τισ φωτογραφίεσ ςασ ςτο generations@school Επειδι κζλουμε να μπορζςουν όλοι να δουν τα όςα ςπουδαία ςυνζβθςαν κατά τθ διάρκεια τθσ εκδιλωςθσ

Διαβάστε περισσότερα

ςυςτιματα γραμμικϊν εξιςϊςεων

ςυςτιματα γραμμικϊν εξιςϊςεων κεφάλαιο 7 Α ςυςτιματα γραμμικϊν εξιςϊςεων αςικζσ ζννοιεσ Γραμμικά, λζγονται τα ςυςτιματα εξιςϊςεων ςτα οποία οι άγνωςτοι εμφανίηονται ςτθν πρϊτθ δφναμθ. Σα γραμμικά ςυςτιματα με δφο εξιςϊςεισ και δφο

Διαβάστε περισσότερα

Το καλωςόριςμα των μαθητών ςτο Εργαςτήριο Φυςικών Επιςτημών

Το καλωςόριςμα των μαθητών ςτο Εργαςτήριο Φυςικών Επιςτημών Το καλωςόριςμα των μαθητών ςτο Εργαςτήριο Φυςικών Επιςτημών Η ΟΡΙΖΟΝΣΙΑ ΒΟΛΗ ΜΕΑ ΑΠΟ ΣΙ ΝΕΕ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΕ Εισαγωγή Ο καταλλθλότεροσ χϊροσ για ζνα επιτυχθμζνο μάκθμα φυςικισ είναι το εργαςτιριο φυςικϊν επιςτθμϊν.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Αρχεία - Φάκελοι

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Αρχεία - Φάκελοι ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Αρχείο (File) Φάκελοσ (Folder) Διαχειριςτισ Αρχείων (File Manager) Τφποι Αρχείων Σε τι εξυπθρετεί θ οργάνωςθ των εργαςιϊν μασ ςτουσ υπολογιςτζσ; Πϊσ κα οργανϊςουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΡΤΘΜΙΕΙ ΓΙΑ ΤΝΔΕΗ ΣΟ INTRANET ΣΟΤ ΕΚΕΣΑ-ΙΣΧΗΔ

ΔΙΑΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΡΤΘΜΙΕΙ ΓΙΑ ΤΝΔΕΗ ΣΟ INTRANET ΣΟΤ ΕΚΕΣΑ-ΙΣΧΗΔ ΔΙΑΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΡΤΘΜΙΕΙ ΓΙΑ ΤΝΔΕΗ ΣΟ INTRANET ΣΟΤ ΕΚΕΣΑ-ΙΣΧΗΔ Πρόλογος Τα ςθμεία αςφρματθσ δικτυακισ ςφνδεςθσ του ΕΚΕΤΑ (WiFi access points) και κατά ςυνζπεια και του ΙΤΧΗΔ, δθμοςιεφουν δφο δίκτυα. 1. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ 5 6 (Ε - ΣΤ Δημοτικού)

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΟ 5 6 (Ε - ΣΤ Δημοτικού) ΕΠΙΠΕΔΟ 5 6 (Ε - ΣΤ Δημοτικού) 19 Μαρτίου 011 10:00-11:15 3 point/μονάδες 1. Ο Basil γράφει τθν λζξθ KANGAROO, ζνα γράμμα κάκε μζρα. Αρχίηει τθν Τετάρτθ. Ποια μζρα κα τελειϊςει; (A)Δευτέρα (B) Τρίτη (C)

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Ιωάννα Αργυροποφλου Έλενα Παππά

Μαρία Ιωάννα Αργυροποφλου Έλενα Παππά Μαρία Ιωάννα Αργυροποφλου Έλενα Παππά Στοιχειώδησ ενθάρρυνςη & Παράφραςη Η ςτοιχειϊδθσ ενκάρρυνςθ διευκολφνει τθν εξζλιξθ τθσ ςυηιτθςθσ Η παράφραςθ δείχνει ςτον βοθκοφμενο ότι ακοφςατε αυτό που είπε Στοιχειώδησ

Διαβάστε περισσότερα

Aντιπτζριςη (ΕΠ027) Ενότητα 2

Aντιπτζριςη (ΕΠ027) Ενότητα 2 ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΟΙΚΣΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΣΑ Aντιπτζριςη (ΕΠ027) Ενότητα 2: Λαβι ρακζτασ Στεπάν-Σαρκίσ Παρτεμιάν Τμιμα Επιςτιμθσ Φυςικισ Αγωγισ και Ακλθτιςμοφ Θεςςαλονίκθσ Άδειεσ Χρήςησ

Διαβάστε περισσότερα

Slide 1. Εισαγωγή στη ψυχρομετρία

Slide 1. Εισαγωγή στη ψυχρομετρία Slide 1 Εισαγωγή στη ψυχρομετρία 1 Slide 2 Σφντομη ειςαγωγή ςτη ψυχρομετρία. Διάγραμμα Mollier (πίεςησ-ενθαλπίασ P-H) Σο διάγραμμα Mollier είναι μία γραφικι παράςταςθ ςε ζναν άξονα ςυντεταγμζνων γραμμϊν

Διαβάστε περισσότερα

App Inventor Project (Περιγραυή βημάτων κατασκεσής ευαρμογής κευ. 7)

App Inventor Project (Περιγραυή βημάτων κατασκεσής ευαρμογής κευ. 7) App Inventor Project (Περιγραυή βημάτων κατασκεσής ευαρμογής κευ. 7) 1. Αν δεν ζχουμε ιδθ, φτιάχνουμε ζναν λογαριαςμό ςτθν Google και ςυνδεόμαςτε με αυτόν 2. Επιςκεπτόμαςτε τον επίςθμο ιςτότοπο του App

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΕΚΔΟΗ ΣΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΙΑΝΟΤΑΡΙΟΤ (version )

ΕΠΑΝΕΚΔΟΗ ΣΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΙΑΝΟΤΑΡΙΟΤ (version ) ΕΠΑΝΕΚΔΟΗ ΣΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΙΑΝΟΤΑΡΙΟΤ (version 2.14.13) Σχετικά με το κζμα που προζκυψε με τθν επιςτροφι των τιμολογίων του ΕΟΠΥΥ, που υποβλικθκαν με το λογαριαςμό Ιανουαρίου 2014, και τθν απαίτθςθ ορκισ επανζκδοςθσ

Διαβάστε περισσότερα

Εφδοξοσ+ Συνδεκείτε ςτθν Εφαρμογι Φοιτθτϊν και μεταβείτε ςτθ ςελίδα «Ανταλλαγι Βιβλίων (Εφδοξοσ+)».

Εφδοξοσ+ Συνδεκείτε ςτθν Εφαρμογι Φοιτθτϊν και μεταβείτε ςτθ ςελίδα «Ανταλλαγι Βιβλίων (Εφδοξοσ+)». Εφδοξοσ+ Διαθζτοντασ βιβλία μζςω του «Εφδοξοσ+» Συνδεκείτε ςτθν Εφαρμογι Φοιτθτϊν και μεταβείτε ςτθ ςελίδα «Ανταλλαγι Βιβλίων (Εφδοξοσ+)». Εμφανίηεται θ λίςτα με όλα ςασ τα βιβλία. Από εδϊ μπορείτε: -

Διαβάστε περισσότερα

Interactive Physics Σύ ντομος Οδηγο ς

Interactive Physics Σύ ντομος Οδηγο ς Νίκοσ Αναςταςάκθσ Σύ ντομος Οδηγο ς Εγκατάσταση Από τον φάκελο του προγράμματοσ IP2005, τρζχουμε το αρχείο «IPInstaller.exe», επιλζγουμε τθν εγκατάςταςθ που κζλουμε (1 θ 2 θ επιλογι) και ακολουκοφμε τισ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΥ101: Ειςαγωγι ςτθν Πλθροφορικι

ΘΥ101: Ειςαγωγι ςτθν Πλθροφορικι Παράςταςη κινητήσ υποδιαςτολήσ ςφμφωνα με το πρότυπο ΙΕΕΕ Δρ. Χρήστος Ηλιούδης το πρότυπο ΙΕΕΕ 754 ζχει χρθςιμοποιθκεί ευρζωσ ςε πραγματικοφσ υπολογιςτζσ. Το πρότυπο αυτό κακορίηει δφο βαςικζσ μορφζσ κινθτισ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΡΓΑΣΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Στο εργαςτιριο αυτό κα δοφμε πωσ μποροφμε να προςομοιϊςουμε μια κίνθςθ χωρίσ τθ χριςθ εξειδικευμζνων εργαλείων, παρά μόνο μζςω ενόσ προγράμματοσ λογιςτικϊν φφλλων, όπωσ είναι το Calc και το Excel. Τα δφο

Διαβάστε περισσότερα

Α2. το ςτιγμιότυπο αρμονικοφ μθχανικοφ κφματοσ του χιματοσ 1, παριςτάνονται οι ταχφτθτεσ ταλάντωςθσ δφο ςθμείων του.

Α2. το ςτιγμιότυπο αρμονικοφ μθχανικοφ κφματοσ του χιματοσ 1, παριςτάνονται οι ταχφτθτεσ ταλάντωςθσ δφο ςθμείων του. ΘΕΜΑ Α. Στισ ερωτήςεισ Α1-Α4 να γράψετε ςτο τετράδιό ςασ τον αριθμό τησ ερϊτηςησ και, δίπλα, το γράμμα που αντιςτοιχεί ςτην επιλογή η οποία ςυμπληρϊνει ςωςτά την ημιτελή πρόταςη. Α1. τθ ςφνκεςθ δφο απλϊν

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματη δημιουργία στηλών Αντιστοίχηση νέων λογαριασμών ΦΠΑ

Αυτόματη δημιουργία στηλών Αντιστοίχηση νέων λογαριασμών ΦΠΑ Αυτόματη δημιουργία στηλών Αντιστοίχηση νέων λογαριασμών ΦΠΑ 1 Περίληψη Το ςυγκεκριμζνο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήςει την κατανόηςη τησ διαδικαςίασ αυτόματησ δημιουργίασ ςτηλών και αντιςτοίχιςησ

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουκιακά Λογικά Κυκλώματα

Ακολουκιακά Λογικά Κυκλώματα Ακολουκιακά Λογικά Κυκλώματα Τα ψθφιακά λογικά κυκλϊματα που μελετιςαμε μζχρι τϊρα ιταν ςυνδυαςτικά κυκλϊματα. Στα ςυνδυαςτικά κυκλϊματα οι ζξοδοι ςε κάκε χρονικι ςτιγμι εξαρτϊνται αποκλειςτικά και μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιότθτεσ πεδίων Γενικζσ.

Ιδιότθτεσ πεδίων Γενικζσ. Οι ιδιότθτεσ των πεδίων διαφζρουν ανάλογα με τον τφπο δεδομζνων που επιλζγουμε. Ορίηονται ςτο κάτω μζροσ του παρακφρου ςχεδίαςθσ του πίνακα, ςτθν καρτζλα Γενικζσ. Ιδιότθτα: Μζγεκοσ πεδίου (Field size)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Να γράψετε ςτο τετράδιό ςασ τον αριθμό καθεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτήςεισ 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιςτοιχεί ςτη ςωςτή απάντηςη.

ΘΕΜΑ Α Να γράψετε ςτο τετράδιό ςασ τον αριθμό καθεμιάσ από τισ παρακάτω ερωτήςεισ 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιςτοιχεί ςτη ςωςτή απάντηςη. ΣΤΠΟΤ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕ ΕΞΕΣΑΕΙ Γ ΣΑΞΗ (ΚΡΟΤΕΙ-ΣΑΛΑΝΣΩΕΙ-ΚΤΜΑΣΑ) ΗΜΕΡΗΙΟΤ ΓΕΝΙΚΟΤ ΛΤΚΕΙΟΤ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΣΕΣΑΡΣΗ 6 ΙΑΝΟΤΑΡΙΟΤ 2016 ΕΞΕΣΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΤΙΚΗ ΘΕΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΣΕΤΘΤΝΗ (ΚΑΙ ΣΩΝ ΔΤΟ

Διαβάστε περισσότερα