Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Τμήμα Πληροφορικής ΔΙΑΔΙΚΤΥΑ ΜΕ TCP / IP. Βίτσας Βασίλειος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Τμήμα Πληροφορικής ΔΙΑΔΙΚΤΥΑ ΜΕ TCP / IP. Βίτσας Βασίλειος"

Transcript

1 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑ ΜΕ TCP / IP Βίτσας Βασίλειος

2 Αρχιτεκτονική και φιλοσοφία του Internet Ένα διαδίκτυο TCP/IP παρέχει 3 είδη υπηρεσιών Η διάταξη τους είναι ιεραρχική

3 Ασυνδεσμικό σύστημα παράδοσης ΗυπηρεσίαIP ορίζεται ως ένα αναξιόπιστο, βέλτιστης προσπάθειας, ασυνδεσμικό σύστημα παράδοσης πακέτων. Καλείται αναξιόπιστη, διότι η παράδοση δεν είναι εγγυημένη. Το πακέτο μπορεί να χαθεί, να αναπαραχθεί, να καθυστερήσει ή να φτάσει με λάθος σειρά. Καλείται ασυνδεσμική επειδή κάθε πακέτο αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. Το σύστημα παρόλα αυτά καταβάλει την βέλτιστη προσπάθεια για την μετάδοση των πακέτων η αναξιοπιστία προκύπτει μόνο όταν εξαντλούνται οι πόροι ή παθαίνουν βλάβη τα υποστηρικτικά δίκτυα.

4 Ο σκοπός του πρωτοκόλλου Internet Το πρωτόκολλο που ορίζει τον αναξιόπιστο, ασυνδεσμικό μηχανισμό παράδοσης ονομάζεται Πρωτόκολλο Internet (IP). Το IP ορίζει: Την ακριβή μορφή που θα έχουν όλα τα δεδομένα, τα οποία διατρέχουν το διαδίκτυο. Εκτελεί τη λειτουργία δρομολόγησης, επιλέγοντας τη διαδρομή που θα σταλούν τα δεδομένα. Περιλαμβάνει ένα σύνολο κανόνων που υλοποιούν την ιδέα της αναξιόπιστης παράδοσης πακέτων.

5 Το αυτοδύναμο πακέτο Internet Η βασική μονάδα μεταφοράς στο διαδίκτυο είναιτοαυτοδύναμοπακέτοδεδομένων Internet. Το αυτοδύναμο πακέτο χωρίζεται σε 2 τμήματα, την κεφαλίδα και τα δεδομένα. Η κεφαλίδα περιέχει διευθύνσεις IP

6 Η μορφή του αυτοδύναμου πακέτου Το πρώτο πεδίο μήκους 4bit Έκδοση περιλαμβάνει την έκδοση του πρωτοκόλλου που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του πακέτου Τα πεδία Διεύθυνση IP Προέλευσης και Διεύθυνση IP Προορισμού περιλαμβάνουν τοις 32μπιτες διευθύνσεις IP του αποστολέα και του τελικού παραλήπτη. Το πρώτο πεδίο Μήκους της Κεφαλίδας, επίσης 4 bit δίνει το μήκος της κεφαλίδας σε 32μπιτες λέξεις. Το πεδίο Συνολικό Μήκος αντιπροσωπεύει το μήκος του πακέτου δεδομένων IP, υπολογισμένο σε οκτάδες (Μέγιστο μήκος ΙΡ πακέτου;)

7 Η μορφή του αυτοδύναμου πακέτου Το πεδίο Τύπος υπηρεσίας (8 bit) ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το πακέτο δεδομένων. Τα bit της προτεραιότητας προσδιορίζουν την προτεραιότητα του πακέτου, με τιμές από 0 έως 7. Τα ψηφία D,T,R προσδιορίζουν τον επιθυμητό τύπο μεταφοράς. Το D ζητά μια μικρή καθυστέρηση, το T ζητά υψηλή διεκπεραιωτική ικανότητα και το R ζητά υψηλή αξιοπιστία.

8 Ενθυλάκωση πακέτου Η μεταφορά ενός πακέτου μέσα σε ένα πλαίσιο δικτύου ονομάζεται ενθυλάκωση. Όταν μια μηχανή στέλνει ένα αυτοδύναμο πακέτο IP σε κάποια άλλη, ολόκληρο το πακέτο μεταφέρεται μέσα στο τμήμα δεδομένων του πλαισίου δικτύου.

9 Μέγεθος πακέτου, MTU δικτύου και κατάτμηση Κάθε τεχνολογία μεταφοράς πλαισίων θέτει ανώτατο όριο την ποσότητα των δεδομένων που μπορούν να μεταφερθούν σε ένα φυσικό πλαίσιο. Τα όρια αυτά ονομάζονται μέγιστη μονάδα μεταφοράς MTU. Ο περιορισμός του μεγέθους των πακέτων, κάνει αναποτελεσματική τη μεταφορά δεδομένων, όταν περνούν από δίκτυα που μπορούν να μεταφέρουν πλαίσια μεγαλύτερου μεγέθους.

10 Μέγεθος πακέτου, MTU δικτύου και κατάτμηση Το λογισμικό αντί να σχεδιάζει πακέτα ανάλογα με τους περιορισμούς των φυσικών δικτύων, για να λύσει το πρόβλημα κάνει τα εξής: - Επιλέγει ένα αρχικό εξυπηρετικό μέγεθος πακέτου - Ορίζει έναν τρόπο διάσπασης των μεγάλων πακέτων σε μικρότερα κομμάτια, για τις περιπτώσεις που κάποιο πακέτο θα διασχίσει ένα δίκτυο με μικρή MTU. Τακομμάτιασταοποίαχωρίζεταιέναπακέτο ονομάζονται τμήματα και η διαδικασία κατάτμηση

11 Κατάτμηση πακέτων Η κατάτμηση συντελείται σε ένα δρομολογητή σε κάποιο σημείο μεταξύ προέλευσης και τελικού προορισμού.

12 Κατάτμηση πακέτων Το μέγεθος των τμημάτων είναι τέτοιο ώστε κάθε τμήμα να μπορεί να διατρέξει το εκάστοτε δίκτυο μέσα σε ένα πλαίσιο και επιπλέον να είναι πολλαπλάσιο του 8. Παρόλα αυτά τα πακέτα συνήθως δεν κατατέμνονται σε ισομεγέθη τμήματα έτσι πολλές φορές το τελευταίο τμήμα είναι μικρότερο. Τα τμήματα πρέπει να επανασυναρμολογηθούν, δημιουργώντας έτσι ένα πλήρες αντίγραφο του πακέτου, πριν/όταν φτάσουν στον προορισμό τους.

13 Κατάτμηση πακέτων Το IP δεν περιορίζει το μέγεθος των πακέτων, ούτε όμως εγγυάται ότι τα μεγάλα πακέτα θα φτάσουν χωρίς να κατατμηθούν. Η κατάτμηση και η επανασυναρμολόγηση γίνονται χωρίς τη συμμετοχή της μηχανής προέλευσης. Οι δρομολογητές πρέπει να αποδέχονται πακέτα με μέγιστο μέγεθος ίσο με εκείνο των MTU των δικτύων με τα οποία είναι συνδεδεμένοι.

14 Κατάτμηση πακέτων Κάθε επιμέρους τμήμα του πακέτου έχει την ίδια μορφή με το αρχικό αυτοδύναμο πακέτο.

15 Ανασυναρμολόγηση τμημάτων Από την στιγμή που κάποιο πακέτο κατακερματιστεί, τα επιμέρους τμήματα ταξιδεύουν ως ξεχωριστά πακέτα. Η συναρμολόγηση τους γίνεται στον τελικό προορισμό. Τα μειονεκτήματα που παρουσιάζονται από αυτό είναι: - Τμήματα τα οποία είχαν κατακερματιστεί για μικρή MTU μπορεί να διατρέχουν δίκτυα με μεγάλη MTU, οπότε δημιουργούνται προβλήματα απόδοσης.

16 Ανασυναρμολόγηση τμημάτων - Σε περίπτωση απώλειας κάποιων τμημάτων, το πακέτο δεν θα μπορεί να επανασυναρμολογηθεί, επειδή ο παραλήπτης ενεργοποιεί ένα χρονιστή επανασυναρμολόγησης τη στιγμή που θα λάβει το πρώτο πακέτο. Αν ο χρόνος λήξει, πριν την παραλαβή των υπολοίπων τμημάτων, η μηχανή απορρίπτει τα τμήματα που έχει ήδη λάβει. Παρά τα όποια μειονεκτήματα, η διαδικασίατης επανασυναρμολόγησης στο σημείο του τελικού προορισμού λειτουργεί αρκετά καλά.

17 Η μορφή του αυτοδύναμου πακέτου Τα πεδία Αναγνώριση, Σημαίες και Σχετική Απόσταση Τμήματος ελέγχουν τις διαδικασίες κατάτμησης και επανασυναρμολόγησης.

18 Η μορφή του αυτοδύναμου πακέτου Τα δύο ψηφία του πεδίου Σημαίες ελέγχουν τη διαδικασία της κατάτμησης. Το ψηφίο χαμηλής τάξης ορίζει αν το τμήμα περιέχει δεδομένα από τη μέση ή από το τέλος του αρχικού πακέτου. Το ψηφίο αυτό ονομάζεται ψηφίο πρόσθετων τμημάτων. Όταν ο προορισμός λάβει ένα τμήμα στο οποίο το ψηφίο αυτό είναι απενεργοποιημένο καταλαβαίνει ότι το τμήμα αυτό περιλαμβάνει δεδομένα από το τέλος του αρχικού πακέτου. Το πρώτο ψηφίο προσδιορίζει αν το πακέτο μπορεί να κατατμηθεί. Τοψηφίοαυτόονομάζεταιψηφίο μη κατάτμησης. Όταν πάρει την τιμή 1 σημαίνει ότι το πακέτο δεν πρέπει να κατατμηθεί.

19 Η μορφή του αυτοδύναμου πακέτου Το πεδίο χρόνος ζωής προσδιορίζει πόσο χρόνο σε δευτερόλεπτα, μπορεί το πακέτο να μείνει στο διαδίκτυο. Κάθε Η/Υ που στέλνει ένα πακέτο στο διαδίκτυο, ορίζει ένα χρονικό διάστημα επιβίωσης του. Οι δρομολογητές από τα οποία περνά το πακέτο μειώνουν σταδιακά το πεδίο χρόνος ζωής κατά 1 μονάδα, και αφαιρούν το πακέτο από το διαδίκτυο όταν ο χρόνος αυτός εκπνεύσει. Για την αποφυγή των περιπτώσεων υπερφορτωμένων δρομολογητών, κάθε δρομολογητής καταγράφει την τοπική ώρα παραλαβής του πακέτου και μειώνει το πεδίο χρόνος ζωής κατά τόσα δευτερόλεπτα, όσα το πακέτο παρέμεινε στο δρομολογητή. Τα παραπάνω εγγυώνται ότι τα πακέτα δεν θα κινούνται άσκοπα μέσα σε ένα διαδίκτυο.

20 Η μορφή του αυτοδύναμου πακέτου Η τιμή αυτή προσδιορίζει ποιο πρωτόκολλο υψηλού επιπέδου χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του μηνύματος. Ουσιαστικά το πεδίο Πρωτόκολλο καθορίζει τη μορφή της περιοχής δεδομένα του πακέτου. Το πεδίο Άθροισμα Ελέγχου Κεφαλίδας διασφαλίζει την ακεραιότητα των τιμών των κεφαλίδων.

21 Η μορφή του αυτοδύναμου πακέτου Το πεδίο Επιλογές IP δεν έχει σταθερό μήκος. Το πεδίο Συμπλήρωμα εξαρτάται από τις επιλογές που έχουν ενεργοποιηθεί. Εξασφαλίζει ότι το μήκος της κεφαλίδας θα είναι ακριβές πολλαπλάσιο των 32 bit. Το πεδίο Δεδομένα απεικονίζει την αρχή της περιοχής δεδομένων του πακέτου.

22 Επιλογές των πακέτων Internet Οι επιλογές περιλαμβάνονται για τον έλεγχο ή την αποσφαλμάτωση των δικτύων. Το μήκος του πεδίου ποικίλει ανάλογα με τις επιλογές. ΗσημαίαΑντιγραφή ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο οι δρομολογητές θα αντιμετωπίζουν τις επιλογές κατά την κατάτμηση. Αν έχει την τιμή 1 σημαίνει ότι η επιλογή πρέπει να αντιγραφεί σε όλα τα τμήματα, αν έχει την τιμή 0 σημαίνειότιπρέπεινα αντιγραφεί μόνο στο πρώτο τμήμα.

23 Επιλογή καταγραφής δρομολογίου Η επιλογή καταγραφής δρομολογίου δίνει τη δυνατότητα στο μηχάνημα προέλευσης να δημιουργήσει μια κενή λίστα με διευθύνσεις IP. Κάθε δρομολογητής που χειρίζεται το πακέτο προσθέτει τη δική του διεύθυνση IP στη λίστα.

24 Επιλογή δρομολογίου προέλευσης Παρέχεται η δυνατότητα στον αποστολέα να ορίσει μια διαδρομή στο διαδίκτυο την οποία θα ακολουθήσουν τα πακέτα. Υπάρχει η αυστηρή δρομολόγηση προέλευσης στην οποία τα πακέτα πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσουν τις διευθύνσεις IP (διαδρομή) που έχει οριστεί. Η χαλαρή δρομολόγηση προέλευσης στην οποία τα πακέτα ακολουθούν τη σειρά των διευθύνσεων IP όμως επιτρέπεται και η ύπαρξη αλμάτων ανάμεσα στις διευθύνσεις.

25 Επιλογή χρονοσφραγίδας Περιέχει μια κενή λίστα, η οποία σταδιακά συμπληρώνεται από τους δρομολογητές που παρεμβάλλονται μεταξύ προέλευσης και προορισμού. Οι χρονοσφραγίδες δηλώνουν την ώρα και μέρα που ο δρομολογητής χειρίζεται το πακέτο. Επίσης καταγράφουν και τις διευθύνσεις IP.

26 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑ ΜΕ TCP / IP Βίτσας Βασίλειος

27 Ιδιότητες της αξιόπιστης υπηρεσίας παράδοσης Προσανατολισμός ρεύματος δεδομένων. Δυο προγράμματα μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων που έχουν την μορφή ρεύματος ψηφίων ή ρεύματος byte. Σύνδεση εικονικού κυκλώματος. Πριν από την διαδικασία της μεταφοράς δεδομένων, τα δύο προγράμματα εφαρμογών ενημερώνουν τα λειτουργικά τους συστήματα για την πρόθεσή τους να μεταφέρουν ένα ρεύμα δεδομένων. Μόλις διευθετηθούν οι λεπτομέρειες, οι υπομονάδες των πρωτοκόλλων ενημερώνουν τα προγράμματα εφαρμογών ότι έχει επιτευχθεί η σύνδεση και ότι μπορεί να ξεκινήσει η μεταφορά. Μεταφορά με προσωρινή αποθήκευση. Τα προγράμματα εφαρμογών στέλνουν ένα ρεύμα δεδομένων σε ένα εικονικό κύκλωμα, μεταβιβάζοντας συνεχώς οκτάδες δεδομένων. Το λογισμικό πρωτοκόλλου συλλέγει αρκετά δεδομένα από κάποιο ρεύμα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πακέτο. Με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο αποτελεσματική η μεταφορά στο διαδίκτυο, ακόμη και αν το πρόγραμμα παράγει μία μόνο οκτάδα τη φορά.

28 Ιδιότητες της αξιόπιστης υπηρεσίας παράδοσης Μη δομημένο ρεύμα. Η υπηρεσία ρεύματος δεδομένων δεν υπακούει σε δομημένα ρεύματα. Πλήρως αμφίδρομη σύνδεση. Υπάρχει η δυνατότητα της ταυτόχρονης μεταφοράς δεδομένων και προς τις δύο κατευθύνσεις. Μπορεί επίσης η ροή προς τη μια κατεύθυνση να τερματίσει ενώ τα δεδομένα θα εξακολουθούν να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

29 Παροχή αξιοπιστίας Για την αξιόπιστη μετάδοση δεδομένων χρησιμοποιείται η τεχνική γνωστή ως θετική επιβεβαίωση με αναμετάδοση. Ο παραλήπτης στέλνει ένα μήνυμα θετικής επιβεβαίωσης ACK στην προέλευση. Ο αποστολέας περιμένει να λάβει σήμα θετικής επιβεβαίωσης ACK, και αναμεταδίδει τα δεδομένα αν δεν λάβει το σήμα ACK.

30 Παροχή αξιοπιστίας Ένα πρόβλημα το οποίο προκύπτει είναι ο διπλασιασμός των πακέτων. Αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό εκχωρώντας σε κάθε πακέτο έναν αριθμό ακολουθίας αναγκάζοντας έτσι τον παραλήπτη να θυμάται ποιους αριθμούς έχει λάβει.

31 Η λειτουργία των συρόμενων παραθύρων Τα πρωτόκολλα θετικών επιβεβαιώσεων σπαταλούν μεγάλο εύρος ζώνης, επειδή πριν την αποστολή κάθε πακέτου περιμένουν να λάβουν σήμα επιβεβαίωσης για το προηγούμενο πακέτο. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος χρησιμοποιείται η τεχνική των συρόμενων παραθύρων.

32 Η λειτουργία των συρόμενων παραθύρων Αξιοποιείται καλύτερα το εύρος ζώνης. Ο αποστολέας μπορεί να μεταδώσει πολλά πακέτα χωρίς να χρειάζεται να λάβει πριν επιβεβαίωση. Το πρωτόκολλο τοποθετεί ένα μικρό παράθυρο σταθερού μεγέθους στην ακολουθία των πακέτων και μεταδίδει όσα βρίσκονται μέσα στο παράθυρο.

33 Η λειτουργία των συρόμενων παραθύρων Μόλις ο παραλήπτης λάβει σήμα θετικής επιβεβαίωσης για το πρώτο πακέτο του παραθύρου, σύρει το παράθυρο και στέλνει το επόμενο πακέτο. Η αποδοτικότητα του πρωτοκόλλου εξαρτάται από το μέγεθος του παραθύρου και την ταχύτητα του δικτύου. Η τεχνική των συρόμενων παραθύρων διατηρεί το δίκτυο πλήρως κορεσμένο και έτσι επιτυγχάνει μεγαλύτερη διεκπεραιωτική ικανότητα.

34 Το Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης TCP Το πρωτόκολλο TCP προσδιορίζει: - Τη μορφή των δεδομένων και των επιβεβαιώσεων που ανταλλάσσουν δύο υπολογιστές. - Τις διαδικασίες που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές για να εξασφαλίσουν τη σωστή λήψη των δεδομένων. - ΤοντρόπομετονοποίοτοTCP ξεχωρίζει τους διάφορους προορισμούς σε μια συγκεκριμένη μηχανή. - Τον τρόπο με τον οποίο οι μηχανές ανακάμπτουν από σφάλματα, όπως διπλά ή χαμένα πακέτα. - Τον τρόπο με τον οποίο δύο υπολογιστές ξεκινούν μια μεταφορά ρεύματος δεδομένων TCP και συμφωνούν για την ολοκλήρωση της.

35 Θύρες, συνδέσεις, και ακραία σημεία Το TCP χρησιμοποιεί αριθμούς θύρας πρωτοκόλλου για να προσδιορίσει τον τελικό προορισμό σε μια μηχανή. Σε κάθε θύρα εκχωρείται ένας μικρός ακέραιος που την προσδιορίζει

36 Θύρες, συνδέσεις, και ακραία σημεία Το TCP χρησιμοποιεί ως βασική έννοια τη σύνδεση, και όχι τη θύρα πρωτοκόλλου. Οι συνδέσεις προσδιορίζονται από να ζεύγος ακραίων σημείων. Το TCP ορίζει ως ακραίο σημείο ένα ζεύγος ακεραίων (υπολογιστής, θύρα). Ο υπολογιστής είναι μια διεύθυνση IP, καιθύραείναιμιαθύραtcp. Για παράδειγμα το ακραίο σημείο ( , 25) προσδιορίζει τη θύρα TCP 25 στη μηχανή με IP διεύθυνση Επειδή το TCP ορίζει μια σύνδεση από το ζεύγος των ακραίων σημείων της, ένας αριθμός θύρας TCP μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλές συνδέσεις της ίδιας μηχανής.

37 Οι λειτουργίες παθητικού και ενεργητικού ανοίγματος Στο TCP απαιτείται τα δύο ακραία σημεία να συμφωνήσουν ότι η σύνδεση είναι επιθυμητή. Το πρόγραμμα εφαρμογής που βρίσκεται στο ένα άκρο εκτελεί μια λειτουργία «παθητικού ανοίγματος», δηλώνοντας στο λειτουργικό σύστημα ότι θα δεχτεί μια εισερχόμενη σύνδεση. Το πρόγραμμα εφαρμογής στο άλλο άκρο της σύνδεσης, επικοινωνεί με το λειτουργικό σύστημα μέσω μιας αίτησης «ενεργητικού ανοίγματος», προκειμένου να εγκαθιδρύσει μια νέα σύνδεση. Οι δύο μονάδες λογισμικού TCP επικοινωνούν για να εγκαταστήσουν και να επιβεβαιώσουν μια σύνδεση. Μόλις επιτευχθεί ή σύνδεση αρχίζει η μεταβίβαση των δεδομένων. Οι μονάδες λογισμικού στα δύο άκρα, ανταλλάσσουν σε όλη την διάρκεια, μηνύματα που εγγυώνται την αξιόπιστη παράδοση των δεδομένων.

38 Τμήματα, ρεύματα και αριθμοί ακολουθίας Το TCP αντιμετωπίζει το ρεύμα δεδομένων ως μια ακολουθία οκτάδων byte που χωρίζεται σε τμήματα. Κάθε τμήμα διατρέχει το δίκτυο μέσα σε ένα αυτοδύναμο πακέτο IP. Ο μηχανισμός TCP συρόμενου παραθύρου λειτουργεί σε επίπεδο οκτάδων. Οι οκτάδες αριθμούνται με τη σειρά. Ο αποστολέας διαθέτει τρεις δείκτες σε κάθε σύνδεση.

39 Τμήματα, ρεύματα και αριθμοί ακολουθίας Οπρώτοςδείκτης σηματοδοτεί το αριστερό άκρο του παραθύρου, διαχωρίζοντας τις επιβεβαιωμένες οκτάδες που στάλθηκαν. Ο δεύτερος δείκτης σηματοδοτεί την δεξιά πλευρά του παραθύρου, που ορίζει την υψηλότερη οκτάδα που μπορεί να σταλεί προτού ληφθεί επιβεβαίωση. Οτρίτοςδείκτηςσηματοδοτείτοόριοεντόςτουπαραθύρουτο οποίο διαχωρίζει τις οκτάδες που έχουν σταλεί, από εκείνες που δεν έχουν σταλεί.

40 Μεταβλητό μέγεθος παραθύρου και έλεγχος ροής Το TCP επιτρέπει τη διαφοροποίηση του μεγέθους του παραθύρου κατά την πάροδο του χρόνου. Κάθε επιβεβαίωση, περιέχει μια κοινοποίηση παραθύρου που προσδιορίζει πόσες επιπλέον οκτάδες δεδομένων είναι σε θέση να δεχτεί ο παραλήπτης. Το πλεονέκτημα του παραθύρου μεταβλητού μεγέθους είναι ότι παρέχει δυνατότητες ελέγχου ροής και αξιόπιστη μεταφορά. Ο παραλήπτης ουσιαστικά κοινοποιεί στον αποστολέα το μέγεθος των δεδομένων το οποίο είναι ικανός να δεχτεί και να αποθηκεύσει. Σε ακραίες περιπτώσεις ο παραλήπτης κοινοποιεί μηδενικό μέγεθος παραθύρου για να σταματήσει κάθε μετάδοση δεδομένων.

41 Μορφή τμήματος TCP Η μονάδα δεδομένων που μεταφέρεται μεταξύ λογισμικού TCP δύο μηχανών ονομάζεται τμήμα. Τα τμήματα ανταλλάσσονται για να: - εγκαταστήσουν συνδέσεις - να μεταφέρουν δεδομένα - να στείλουν επιβεβαιώσεις - να κοινοποιήσουν τα μεγέθη των παραθύρων - να κλείσουν συνδέσεις

42 Μορφή τμήματος TCP Τα πεδία Θύρα Προέλευσης και Θύρα Προορισμού περιέχουν τους αριθμούς θυρών του TCP. Οι αριθμοί αυτοί προσδιορίζουν τα προγράμματα εφαρμογών που βρίσκονται στα δύο άκρα της σύνδεσης.

43 Μορφή τμήματος TCP Το πεδίο Αριθμός Ακολουθίας προσδιορίζει τη θέση των δεδομένων του τμήματος μέσα στο ρεύμα byte του αποστολέα. Ισχύει για το ρεύμα των δεδομένων που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση με το τμήμα.

44 Μορφή τμήματος TCP Το πεδίο Αριθμός Επιβεβαίωσης προσδιορίζει τον αριθμό της οκτάδας που περιμένει να λάβει στη συνέχεια η προέλευση. Ισχύει για το ρεύμα δεδομένων που κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη του τμήματος.

45 Μορφή τμήματος TCP Το πεδίο ΚΜΗΚΟΣ περιέχει ένα ακέραιο που προσδιορίζει το μήκος της κεφαλίδας του τμήματος, υπολογισμένο σε πολλαπλάσια των 32 bit. Το πεδίο Δεσμευμένο μεγέθους 6 bit προορίζεται για μελλοντική χρήση. Το πεδίο Ψηφία Κωδικού προσδιορίζει το σκοπό και τα περιεχόμενα του τμήματος. Στο πεδίο Παράθυρο το TCP κοινοποιεί τον όγκο των δεδομένων που διατίθεται να δεχτεί, προσδιορίζοντας έτσι τον διαθέσιμο χώρο αποθήκευσης.

46 Μορφή τμήματος TCP

47 Δεδομένα εκτός ζώνης Κάποιες φορές συμβαίνει ένα πρόγραμμα να στείλει δεδομένα εκτός ζώνης, χωρίς να περιμένει να καταναλωθούν οι οκτάδες που βρίσκονται ήδη στο ρεύμα. Το TCP υποστηρίζει την εκπομπή δεδομένων εκτός ζώνης, δίνοντας τη δυνατότητα στον αποστολέα να τα ορίσει ως επείγοντα. Ο παραλήπτης αναφέρει στο πρόγραμμα εφαρμογής να τεθεί σε «επείγουσα κατάσταση». Αφού διαβαστούν όλα τα επείγοντα δεδομένα, το πρόγραμμα εφαρμογής επανέρχεται στην κανονική του λειτουργία.

48 Η επιλογή μέγιστου μεγέθους τμήματος Τα τμήματα που διακινούνται μέσω μιας σύνδεσης δεν έχουν το ίδιο μέγεθος. Αν δύο ακραία σημεία βρίσκονται στο ίδιο φυσικό δίκτυο, το μέγιστο μέγεθος τμήματος είναι τέτοιο ώστε τα πακέτα να ταιριάζουν με την ΜΤU του δικτύου. Αν τα δύο ακραία σημεία δεν βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο, βρίσκουν την ελάχιστη ΜΤU ή επιλέγουν το μέγιστο μέγεθος τμήματος 536.

49 Υπολογισμός του αθροίσματος ελέγχου TCP Το πεδίο άθροισμα ελέγχου που υπάρχει στην κεφαλίδα του TCP, περιέχει ένα 16μπίτο ακέραιο άθροισμα ελέγχου, το οποίο επαληθεύει την ακεραιτότητα των δεδομένων της κεφαλίδας. Το TCP κάνει χρήση της ψευδοκεφαλίδας με την οποία δίνει τη δυνατότητα στον παραλήπτη να βεβαιωθεί ότι το τμήμα έφτασε στον σωστό προορισμό Στην ψευδοκεφαλίδα περιλαμβάνονται και η διεύθυνση IP του υπολογιστή και ο αριθμός θύρας πρωτοκόλλου.

50 Επιβεβαιώσεις και αναμετάδοση Οι επιβεβαιώσεις αναφέρονται σε μια θέση μέσα στο ρεύμα των δεδομένων, χρησιμοποιώντας του αριθμούς ακολουθίας του ρεύματος. Ο παραλήπτης πάντα επιβεβαιώνει το μεγαλύτερο συνεχόμενο πρόθεμα του ρεύματος που έχει παραληφθεί σωστά. Μια επιβεβαίωση TCP προσδιορίζει τον αριθμό ακολουθίας της επόμενης οκτάδας που αναμένει να λάβει ο αποστολέας. Ο αποστολέας παίρνει συνεχώς πληροφορίες από τον παραλήπτη καθώς προχωρά στην αποστολή των δεδομένων.

51 Επιβεβαιώσεις και αναμετάδοση Το μοντέλο επιβεβαιώσεων TCP ονομάζεται αθροιστικό, επειδή αναφέρει τον όγκο του ρεύματος που έχει συγκεντρωθεί. Οι επιβεβαιώσεις έχουν τα εξής πλεονεκτήματα: - είναι εύκολες - ξεκάθαρες - και οι χαμένες επιβεβαιώσεις δεν αποτελούν οπωσδήποτε αιτία για αναμετάδοση. Το μειονέκτημα της είναι ότι ο αποστολέας δεν ενημερώνεται για όλες τις επιτυχημένες μεταδόσεις, αλλά μόνο για μια θέση του ρεύματος.

52 Αντίδραση σε περιπτώσεις συμφόρησης Η συμφόρηση είναι μια κατάσταση σοβαρής καθυστέρησης που προκαλείται από μεγάλο όγκο πακέτων σε ένα ή περισσότερα σημεία μεταγωγής. Όταν προκύπτει συμφόρηση ο δρομολογητής τοποθετεί τα πακέτα σε μια ουρά, ώσπου να μπορέσει να τα δρομολογήσει. Ο χώρος αποθήκευσης κάθε δρομολογητή είναι πεπερασμένος, οπότε όταν εξαντληθεί, ο δρομολογητής απορρίπτει τα επιπλέον πακέτα.

53 Αντίδραση σε περιπτώσεις συμφόρησης Τα ακραία σημεία, λόγω αυξημένης καθυστέρησης, όπως ερμηνεύουν την συμφόρηση, αναμεταδίδουν τα πακέτα τους προκαλώντας έτσι την κατάρρευση του δικτύου γνωστή ως «κατάρρευση λόγω συμφόρησης». Το TCP για την αποφυγή της συμφόρησης χρησιμοποιεί δύο τεχνικές: - την αργή εκκίνηση και - την πολλαπλασιαστική μείωση

54 Αντίδραση σε περιπτώσεις συμφόρησης ΑποφυγήΣυμφόρησηςμεΠολλαπλασιαστική Μείωση: Κατά την απώλεια ενός τμήματος, μείωσε το παράθυρο συμφόρησης στο μισό (με ελάχιστο όριο το ένα τμήμα). Για τα τμήματα εκείνα που παραμένουν στο παράθυρο, ρύθμισε αναλόγως με οπισθοχώρηση το χρονιστή αναμετάδοσης. Ανάκαμψη Αργής Εκκίνησης (Αθροιστική): Κατά την εκκίνηση της κυκλοφορίας σε μια καινούργια σύνδεση ή κατά την αύξηση της κίνησης έπειτα από περίοδο συμφόρησης, ρύθμισε το παράθυρο συμφόρησης στο μέγεθος ενός τμήματος και αύξανε το κατά ένα τμήμα κάθε φορά που καταφθάνει μια επιβεβαίωση.

55 Εγκαθίδρυση μιας σύνδεσης TCP Για την εγκαθίδρυση μιας νέας σύνδεσης το TCP χρησιμοποιεί την τριμερή χειραψία. Το λογισμικό TCP μιας μηχανής περιμένει παθητικά τη χειραψία, ενώ το άλλο την ξεκινά. Το TCP επιτρέπει τη ταυτόχρονη ενεργοποίηση και από τις δύο μηχανές.

56 Εγκαθίδρυση μιας σύνδεσης TCP Τα δεδομένα κινούνται και προς τις δύο κατευθύνσεις. Δεν υπάρχει master και slave. Η τριμερής χειραψία είναι απαραίτητη και επαρκής για τον σωστό συγχρονισμό των δύο άκρων της σύνδεσης.

Δίκτυα Θεωρία

Δίκτυα Θεωρία Δίκτυα Θεωρία 2016-17 Κεφάλαιο 4 1. Γιατί η μεταφορά των δεδομένων δεν καλύπτεται επαρκώς από το Επίπεδο Δικτύου; Επειδή το επίπεδο δικτύου από τη φύση του είναι αναξιόπιστο, τα πακέτα φθάνουν καθυστερημένα,

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ (Kεφ. 17) TCP Υπηρεσίες TCP Μορφή Επικεφαλίδας TCP Μηχανισµοί TCP Πολιτικές Υλοποίησης TCP Βιβλίο Μαθήµατος: Επικοινωνίες Υπολογιστών & εδοµένων, William

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Ερωτήσεις Ασκήσεις Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Ερωτήσεις 1. Τι είναι το intranet και ποια τα πλεονεκτήματα που προσφέρει; 2. Τι δηλώνει ο όρος «TCP/IP»; 3. Να αναφέρετε τα πρωτόκολλα

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το πρωτόκολλο Διαδικτύου (Internet Protocol, IP);

Τι είναι το πρωτόκολλο Διαδικτύου (Internet Protocol, IP); 7.5. Πρωτόκολλο IP Τι είναι το πρωτόκολλο Διαδικτύου (Internet Protocol, IP); Είναι το βασικό πρωτόκολλο του επιπέδου δικτύου της τεχνολογίας TCP/IP. Βασίζεται στα αυτοδύναμα πακέτα που μεταφέρονται ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα

4.1.1 Πρωτόκολλο TCP - Δομή πακέτου

4.1.1 Πρωτόκολλο TCP - Δομή πακέτου 4.1.1 Πρωτόκολλο TCP - Δομή πακέτου 1 / 38 Παράδειγμα Έστω ότι θέλουμε να αποστείλουμε ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αρχικά η εφαρμογή χρησιμοποιώντας τα πρωτόκολλα του επιπέδου εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Το αυτοδύναμο πακέτο IP (datagram) Δομή πακέτου

3.2 Το αυτοδύναμο πακέτο IP (datagram) Δομή πακέτου 3.2 Το αυτοδύναμο πακέτο IP (datagram) Δομή πακέτου 1 / 54 Το πρωτόκολλο Διαδικτύου (Internet Protocol -IP) ενθυλακώνει τα πακέτα δεδομένων που του προωθούνται από το ανώτερο επίπεδο σε αυτοδύναμα πακέτα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Για να διεκπεραιωθεί η μεταφορά των πακέτων από την πηγή στον προορισμό μεταξύ των κόμβων του επικοινωνιακού υποδικτύου απαιτείται η

Διαβάστε περισσότερα

7.5 Πρωτόκολλο IP. & Ερωτήσεις

7.5 Πρωτόκολλο IP. & Ερωτήσεις 7.5 Πρωτόκολλο IP & Ερωτήσεις 1. ε ποιο επίπεδο του μοντέλου TCP/IP ανήκει το IP πρωτόκολλο; Εξασφαλίζει αξιόπιστη μετάδοση, και αν όχι ποιο πρωτόκολλο είναι υπεύθυνο για την αξιοπιστία; 2. Τι χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

7.5 Πρωτόκολλο IP. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ

7.5 Πρωτόκολλο IP. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ 7.5 Πρωτόκολλο IP 38. Τι είναι το πρωτόκολλο ιαδικτύου (Internet Protocol, IP); Είναι το βασικό πρωτόκολλο του επιπέδου δικτύου της τεχνολογίας TCP/IP. Βασίζεται στα αυτοδύναµα

Διαβάστε περισσότερα

7.3 Πρωτόκολλο TCP. 1. Το TCP πρωτόκολλο παρέχει υπηρεσίες προσανατολισµένες σε σύνδεση. Σ Λ

7.3 Πρωτόκολλο TCP. 1. Το TCP πρωτόκολλο παρέχει υπηρεσίες προσανατολισµένες σε σύνδεση. Σ Λ Ερωτήσεις 7.3 Πρωτόκολλο TCP 1. Τι είναι το τµήµα (segment) στο πρωτόκολλο TCP; Από ποια µέρη αποτελείται; 2. Για ποιο σκοπό χρησιµοποιείται ο Αριθµός ειράς στην επικεφαλίδα ενός segment TCP; 3. την περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Το πρωτόκολλο Διαδικτυου (Internet Protocol, ) είναι το βασικό πρωτόκολλο του επιπέδου δικτύου της τεχνολογίας TCP/. Η λειτουργία του βασίζεται στην ιδέα των αυτοδύναμων πακέτων (datagrams), τα οποία μεταφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Αρχές. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ

Γενικές Αρχές. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ 7.1.1. Γενικές Αρχές 1. Τι ονοµάζεται επικοινωνιακό υποδίκτυο και ποιο είναι το έργο του; Το σύνολο όλων των ενδιάµεσων κόµβων που εξασφαλίζουν την επικοινωνία µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική Μεθοδολογία Ασκήσεων Κεφαλαίου 7. Ασκήσεις στο IP Fragmentation

Συνοπτική Μεθοδολογία Ασκήσεων Κεφαλαίου 7. Ασκήσεις στο IP Fragmentation Συνοπτική Μεθοδολογία Ασκήσεων Κεφαλαίου 7 Οι σημειώσεις που ακολουθούν περιγράφουν τις ασκήσεις που θα συναντήσετε στο κεφάλαιο 7. Η πιο συνηθισμένη και βασική άσκηση αναφέρεται στο IP Fragmentation,

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Internet Protocol (IP) Στο επίπεδο δικτύου της τεχνολογίας TCP/IP, συναντάμε το πρωτόκολλο IP. Η λειτουργία του IP βασίζεται αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7.3. Πρωτόκολλο TCP

Κεφάλαιο 7.3. Πρωτόκολλο TCP Κεφάλαιο 7.3 Πρωτόκολλο TCP Πρωτόκολλο TCP Το πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης (Transmission Control Protocol, TCP) είναι το βασικό πρωτόκολο του Επιπέδου Μεταφοράς του μοντέλου TCP/IP. Παρέχει υπηρεσίες προσανατολισμένες

Διαβάστε περισσότερα

7.4 Πρωτόκολλο UDP. 3. Στη περίπτωση που ένα μήνυμα χωράει σε ένα τμήμα, χρησιμοποιούμε το πρωτόκολλο TCP.

7.4 Πρωτόκολλο UDP. 3. Στη περίπτωση που ένα μήνυμα χωράει σε ένα τμήμα, χρησιμοποιούμε το πρωτόκολλο TCP. 7.4 Πρωτόκολλο UDP & Ερωτήσεις 1. ε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο UDP, εναλλακτικά του TCP; 2. ε τι είδους εφαρμογές χρησιμοποιείται συνήθως το πρωτόκολλο UDP; Να δώσετε παράδειγμα μιας

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 1ο Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Εισαγωγή στην Τεχνολογία TCP/IP To TCP/IP σημαίνει Transmission Control Protocol / Internet Protocol και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 4: Τεχνικές Μετάδοσης ΜΕΤΑΓΩΓΗ Τεχνική µεταγωγής ονομάζεται ο τρόπος µε τον οποίο αποκαθίσταται η επικοινωνία ανάµεσα σε δύο κόµβους με σκοπό την

Διαβάστε περισσότερα

Είναι η διαδικασία εύρεσης της διαδρομής που πρέπει να ακολουθήσει ένα πακέτο για να φτάσει στον προορισμό του. Η διαδικασία αυτή δεν είναι πάντα

Είναι η διαδικασία εύρεσης της διαδρομής που πρέπει να ακολουθήσει ένα πακέτο για να φτάσει στον προορισμό του. Η διαδικασία αυτή δεν είναι πάντα 1 Είναι η διαδικασία εύρεσης της διαδρομής που πρέπει να ακολουθήσει ένα πακέτο για να φτάσει στον προορισμό του. Η διαδικασία αυτή δεν είναι πάντα εύκολη, τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι ένα σύνθετο δίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η. Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Τι είναι επικοινωνία; Είναι η διαδικασία αποστολής πληροφοριών από ένα πομπό σε κάποιο δέκτη. Η Τηλεπικοινωνία είναι η επικοινωνία από απόσταση (τηλε-).

Διαβάστε περισσότερα

MF = 0 Μήκος Επικεφαλίδας = 5

MF = 0 Μήκος Επικεφαλίδας = 5 ΑΣΚΗΣΗ 1 Ένα ΙΡ αυτοδύναμο πακέτο έχει διασπαστεί σε τέσσερα (4) κομμάτια Α, Β, Γ, Δ, τα οποία φτάνουν στον προορισμό, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα: Κατά την επανασύνθεση του αυτοδύναμου πακέτου:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7.4 Πρωτόκολλο Μέχρι τώρα περιγράψαμε συνδέσεις, που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο TCP. Θυμηθείτε, ότι το TCP είναι υπεύθυνο για το τεμαχισμό των μηνυμάτων σε τμήματα και την επανασύνδεση τους στον προορισμό.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας Σχολικό Έτος : 2011-2012 Τάξη : Γ Τομέας : Πληροφορικής Μάθημα : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Διδάσκων : Χρήστος Ρέτσας Η-τάξη : tiny.cc/retsas-diktya2 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα

ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα 1. Μήνυμα μήκους

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ / ΕΠΑΛ(Α & Β ΟΜΑΔΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 11/12/2011 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ / ΕΠΑΛ(Α & Β ΟΜΑΔΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 11/12/2011 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ / ΕΠΑΛ(Α & Β ΟΜΑΔΑ) ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 11/12/2011 ΘΕΜΑ 1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Να χαρακτηρίσετε κάθε μία από τις παρακάτω προτάσεις με Σωστό (Σ) ή Λάθος (Λ). 1. Στο μοντέλο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα. λ από τον ρυθμό μετάδοσής της. Υποθέτοντας ότι ο κόμβος A

ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα. λ από τον ρυθμό μετάδοσής της. Υποθέτοντας ότι ο κόμβος A ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ασκήσεις για το φυσικό στρώμα 1. Στο δίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Β1. Σε ένα τοπικό δίκτυο τοπολογίας Ethernet-TCP/IP το επίπεδο πρόσβασης δικτύου περιλαμβάνει:

Β1. Σε ένα τοπικό δίκτυο τοπολογίας Ethernet-TCP/IP το επίπεδο πρόσβασης δικτύου περιλαμβάνει: ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 23/04/2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. α-σωστό β-σωστό γ-λάθος δ-λάθος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ 1 στα Δίκτυα Υπολογιστών

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ 1 στα Δίκτυα Υπολογιστών ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΘΕΜΑ Α ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ 1 στα Δίκτυα Υπολογιστών Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας, δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση τη λέξη

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη Πρόοδος [110 μονάδες] Απαντήσεις

Τρίτη Πρόοδος [110 μονάδες] Απαντήσεις ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο 2011-20112 Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη 15 Δεκεμβρίου 2011 Τρίτη Πρόοδος [110 μονάδες] Απαντήσεις 1. Θεωρήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Α2. Να γράψετε τους αριθμούς 1-5 από τη Στήλη Α και δίπλα το γράμμα της Στήλης Β που δίνει τη σωστή αντιστοίχηση.

Α2. Να γράψετε τους αριθμούς 1-5 από τη Στήλη Α και δίπλα το γράμμα της Στήλης Β που δίνει τη σωστή αντιστοίχηση. ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ / Γ- ΕΠΑ.Λ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21-02- 2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Ι. ΜΙΧΑΛΕΑΚΟΣ-Α.ΚΑΤΡΑΚΗ ΘΕΜΑ Α. A1. Να γράψετε το γράμμα καθεμιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα τη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ (20-22) Π. Φουληράς

ΔΙΚΤΥΑ (20-22) Π. Φουληράς ΔΙΚΤΥΑ (20-22) Π. Φουληράς Αυτοδύναμα Πακέτα IP και η Προώθησή τους Για να αντιμετωπισθεί η πιθανή ετερογένεια διαφόρων δικτύων που συνδέονται μέσω ενός δρομολογητή, ορίσθηκε μία μορφή πακέτων ανεξάρτητη

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη Σειρά Ασκήσεων ΑΣΚΗΣΗ 1 ΑΣΚΗΣΗ 1 ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗ 2

Τρίτη Σειρά Ασκήσεων ΑΣΚΗΣΗ 1 ΑΣΚΗΣΗ 1 ΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 Τρίτη Σειρά Ασκήσεων ΑΣΚΗΣΗ 1 o Ένα πακέτο ανώτερου επιπέδου τεμαχίζεται σε 10 πλαίσια, κάθε ένα από τα οποία έχει πιθανότητα 80 τοις εκατό να φτάσει χωρίς σφάλμα. Αν το πρωτόκολλο συνδέσου μετάδοσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Η απάντηση αυτή λαμβάνει 5 μονάδες. Και αφού βέβαια ο εξεταζόμενος γράψει το γράμμα της σωστής απάντησης μόνο.

Η απάντηση αυτή λαμβάνει 5 μονάδες. Και αφού βέβαια ο εξεταζόμενος γράψει το γράμμα της σωστής απάντησης μόνο. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΚΥΡΙΑΚΗ 23/04/2017- ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Α1. α-σωστό

Διαβάστε περισσότερα

Improving the performance of TCP in the case of packet reordering. Στρατάκη Μαρία

Improving the performance of TCP in the case of packet reordering. Στρατάκη Μαρία Improving the performance of TCP in the case of packet reordering Στρατάκη Μαρία Γενικές Πληροφορίες για το TCP/IP TCP (Transmission Control Protocol) IP (Internet Protocol) Χωρίζουν τα δεδομένα σε τμήματα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Τα επικοινωνιακά δίκτυα και οι ανάγκες που εξυπηρετούν Για την επικοινωνία δύο συσκευών απαιτείται να υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Εγγυημένη ποιότητα υπηρεσίας

Εγγυημένη ποιότητα υπηρεσίας Εγγυημένη ποιότητα υπηρεσίας Απαιτήσεις ποιότητας υπηρεσίας Μηχανισμοί κατηγοριοποίησης Χρονοπρογραμματισμός Μηχανισμοί αστυνόμευσης Ενοποιημένες υπηρεσίες Διαφοροποιημένες υπηρεσίες Τεχνολογία Πολυμέσων

Διαβάστε περισσότερα

1 Ερωτήσεις σωστό-λάθος

1 Ερωτήσεις σωστό-λάθος 1 Ερωτήσεις σωστό-λάθος 1. Η λειτουργία του IP πρωτοκόλλου βασίζεται στα αυτοδύναµα πακέτα (datagrams). 2. Όταν το πρωτόκολλο TCP προωθεί ένα πακέτο στο πρωτόκολλο IP, το µόνο στοιχείο το οποίο έχει ενδιαφέρον

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΚΕΤΩΝ. Η δρομολόγηση των πακέτων μπορεί να γίνει είτε κάνοντας χρήση ασυνδεσμικής υπηρεσίας είτε συνδεσμοστρεφούς υπηρεσίας.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΚΕΤΩΝ. Η δρομολόγηση των πακέτων μπορεί να γίνει είτε κάνοντας χρήση ασυνδεσμικής υπηρεσίας είτε συνδεσμοστρεφούς υπηρεσίας. ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΚΤΥΟΥ Το επίπεδο δικτύου ασχολείται με τη μεταφορά πακέτων από την προέλευσή τους μέχρι τον προορισμό τους. Επιλέγει τις κατάλληλες διαδρομές από τους διάφορους δρομολογητές ώστε ένα πακέτο να

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο Δικτύου: Διαδικτύωση

Επίπεδο Δικτύου: Διαδικτύωση Επίπεδο Δικτύου: Διαδικτύωση Μάθημα «Δίκτυα Υπολογιστών» Τμήμα Πληροφορικής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εαρινό Εξάμηνο 2013-14 Γεώργιος Ξυλωμένος Γεώργιος Δ. Σταμούλης Βασίλειος Σύρης Εισαγωγή Υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ335 - Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό εξάμηνο 2010-2011 Φροντιστήριο Ασκήσεις στο TCP

ΗΥ335 - Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό εξάμηνο 2010-2011 Φροντιστήριο Ασκήσεις στο TCP ΗΥ335 - Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό εξάμηνο 2010-2011 Φροντιστήριο Ασκήσεις στο TCP Άσκηση 1 η : Καθυστερήσεις Θεωρείστε μία σύνδεση μεταξύ δύο κόμβων Χ και Υ. Το εύρος ζώνης του συνδέσμου είναι 10Gbits/sec

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Διαδικασία Μετάδοσης Δεδομένων Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Διαδικασία Μετάδοσης Δεδομένων Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Διαδικασία Μετάδοσης Δεδομένων 11.1. Εισαγωγή Η μετάδοση δεδομένων αναφέρεται στην μεταφορά κάποιας πληροφορίας από ένα σημείο σε κάποιο άλλο, αφού πρώτα έχει μετασχηματισθεί σε ένα ηλεκτρομαγνητικό

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗΣ (Kεφ. 15) IPV6 ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΙΡ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ επί του κεφ. 15 Βιβλίο Μαθήµατος: Επικοινωνίες Υπολογιστών & εδοµένων, William Stallings, 6/e, 2000. ΕΥ -

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ (Kεφ. 10) ΑΡΧΕΣ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΠΑΚΕΤΩΝ Τεχνική Μεταγωγής Μέγεθος Πακέτου Σύγκριση Μεταγωγής Κυκλώµατος και Μεταγωγής Πακέτου Εξωτερική και Εσωτερική Λειτουργία Βιβλίο Μαθήµατος: Επικοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Γ Τάξη ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΑ.Λ. ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ Κωνσταντοπούλου Μ., Χρυσοστόμου Γ.

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Γ Τάξη ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΑ.Λ. ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ Κωνσταντοπούλου Μ., Χρυσοστόμου Γ. ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Γ Τάξη ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΑ.Λ. ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ Κωνσταντοπούλου Μ., Χρυσοστόμου Γ. Υποδείξεις απαντήσεων/λύσεων στις ερωτήσεις, ασκήσεις και δραστηριότητες του τετραδίου μαθητή, Κεφ.1

Διαβάστε περισσότερα

α. Συνόδου β. Μεταφοράς γ. Δικτύου δ. Διασύνδεσης δεδομένων ε. Φυσικού Επιπέδου (Μονάδες 5)

α. Συνόδου β. Μεταφοράς γ. Δικτύου δ. Διασύνδεσης δεδομένων ε. Φυσικού Επιπέδου (Μονάδες 5) ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ / ΕΠΑΛ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 30/11/2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: Ι. ΜΙΧΑΛΕΑΚΟΣ, Α. ΙΛΕΡΗ ΘΕΜΑ Α Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν γράφοντας δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Θεωρία

Δίκτυα Θεωρία Δίκτυα Θεωρία 2016-17 Κεφάλαιο 1 1. Ποια είναι τα επίπεδα που χρησιμοποιεί το μοντέλο αναφοράς για τη Διασύνδεση Ανοικτών Συστημάτων (OSI); i. Φυσικό Επίπεδο ii. επίπεδο Ζεύξης ή Σύνδεσης Δεδομένων iii.

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ ΙΙ. Λύσεις θεμάτων Πανελληνίων εξετάσεων Σαλαβασίδης Κ. Πέτρος

Δίκτυα Η/Υ ΙΙ. Λύσεις θεμάτων Πανελληνίων εξετάσεων Σαλαβασίδης Κ. Πέτρος Δίκτυα Η/Υ ΙΙ Λύσεις θεμάτων Πανελληνίων εξετάσεων 2014 Σαλαβασίδης Κ. Πέτρος 13 Ιουνίου 2014 ΘΕΜΑ 1 Α1. α. Σωστό (σελ. 205) β. Σωστό (σελ. 210) γ. Λάθος (σελ. 244) δ. Λάθος (σελ. 244) ε. Λάθος (σελ. 317)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή σε Έννοιες των Δικτύων Υπολογιστών...11. Κεφάλαιο 2 Αξιοπιστία...25. Κεφάλαιο 3 Αλγόριθμοι Πολλαπλής Πρόσβασης...

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή σε Έννοιες των Δικτύων Υπολογιστών...11. Κεφάλαιο 2 Αξιοπιστία...25. Κεφάλαιο 3 Αλγόριθμοι Πολλαπλής Πρόσβασης... Περιεχόμενα Εισαγωγή...7 Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή σε Έννοιες των Δικτύων Υπολογιστών...11 Κεφάλαιο 2 Αξιοπιστία...25 Κεφάλαιο 3 Αλγόριθμοι Πολλαπλής Πρόσβασης...65 Κεφάλαιο 4 Μεταγωγή Δεδομένων και Δρομολόγηση...

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗΣ (Kεφ. 15) ΑΡΧΕΣ ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗΣ ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝ ΕΣΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ (ΙΡ) Βιβλίο Μαθήµατος: Επικοινωνίες Υπολογιστών & εδοµένων, William

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α. α. Πριν εμφανιστεί η τεχνολογία ISDN οι υπηρεσίες φωνής, εικόνας και δεδομένων απαιτούσαν διαφορετικά δίκτυα.

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α. α. Πριν εμφανιστεί η τεχνολογία ISDN οι υπηρεσίες φωνής, εικόνας και δεδομένων απαιτούσαν διαφορετικά δίκτυα. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΘΕΜΑ Α ΚΥΡΙΑΚΗ 04/05/2014- ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΟΚΤΩ (8) ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α1. Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα ΙΙ. Κεφάλαιο 7

Δίκτυα ΙΙ. Κεφάλαιο 7 Δίκτυα ΙΙ Κεφάλαιο 7 Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται ο τρόπος επικοινωνίας σε ένα δίκτυο υπολογιστών. Το κεφάλαιο εστιάζεται στο Επίπεδο Δικτύου του OSI (το οποίο είδατε στο μάθημα της Β Τάξης). Οι βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012 ΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ / ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012 ΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ / ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Α.1. 3 η ΤΑΞΗ ΕΠΑ.Λ. (Α Β ΟΜΑ Α) ΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ / ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ Ηµεροµηνία: Κυριακή 8 Απριλίου 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό κάθε µίας από τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ 1 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑ 1 ο Α) Ποια είναι τα βασικά στοιχεία, τα οποία χαρακτηρίζουν το ISDN; Η ψηφιακή μετάδοση. Όλα τα σήματα μεταδίδονται σε ψηφιακή μορφή απ' άκρη σ' άκρη του δικτύου,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η

Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Κεφάλαιο 1 Ε Π Α Ν Α Λ Η Ψ Η Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Σελ. 9-50 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr http://diktya-epal-b.ggia.info/ Creative Commons License 3.0 Share-Alike Σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I.

Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. Μάθημα 5: To Μοντέλο Αναφοράς O.S.I. 5.1 Γενικά Τα πρώτα δίκτυα χαρακτηρίζονταν από την «κλειστή» αρχιτεκτονική τους με την έννοια ότι αυτή ήταν γνωστή μόνο στην εταιρία που την είχε σχεδιάσει. Με τον

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 1: TCP αποστολέας με παράθυρο αποστολέα = 1

Σχήμα 1: TCP αποστολέας με παράθυρο αποστολέα = 1 I. Παράδειγμα 1: Απόδοση TCP με παράθυρο αποστολέα = 1 a. Ο μηχανισμός όπως έχει περιγραφεί ως τώρα στέλνει μόνο ένα πακέτο και σταματάει να μεταδίδει έως ότου πάρει το ack του πακέτου αυτού (λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα ΙΙ Τομέας Πληροφορικής,

Δίκτυα ΙΙ Τομέας Πληροφορικής, Δίκτυα ΙΙ Τομέας Πληροφορικής, Γ τάξης ΕΠΑ.Λ. Απαντήσεις στις ερωτήσεις του σχ. βιβλίου ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑ.Λ. Δίκτυα ΙΙ Τομέας Πληροφορικής, Γ τάξης ΕΠΑ.Λ. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 6ου Κεφαλαίου Δίκτυα Η/Υ

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Λύσεις Θεμάτων http://nop33.wordpress.com Τι ορίζουμε ως Τοπικό Δίκτυο Υπολογιστών; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Τοπικών Δικτύων; Ποιες οι βασικές τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

3.6 Δρομολόγηση 1 22 /

3.6 Δρομολόγηση 1 22 / 3.6 Δρομολόγηση 1 / 22 Το επίπεδο Διαδικτύου (στο μοντέλο TCP/IP), εκτός από τη διευθυνσιοδότηση, είναι επιφορτισμένο και με τη δρομολόγηση των αυτοδύναμων πακέτων (datagrams) ώστε να εξασφαλίσει την επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ΚΑΙ Β ) ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ / ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ (23-26) Π. Φουληράς

ΔΙΚΤΥΑ (23-26) Π. Φουληράς ΔΙΚΤΥΑ (23-26) Π. Φουληράς Μηχανισμός Αναφοράς Σφαλμάτων (ICMP) Πρωτόκολλο Μηνυμάτων Ελέγχου Διαδικτύου (Internet Control Message Protocol) Απαραίτητο για κάθε τυπική υλοποίηση του IP Το ότι το IP προσφέρει

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες

Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες Μάθημα 4: Πρότυπα, Πρωτόκολλα & Υπηρεσίες 4.1 Γενικά Σκοπός ενός δικτύου υπολογιστών είναι οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να διαμοιράζονται πληροφορίες και συσκευές του δικτύου. Η σχεδίαση και η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση

6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο 6.2 Επιλεγόμενες τηλεφωνικές γραμμές modems Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Βασική χρήση 6.1 Επεκτείνοντας το δίκτυο Τοπικά δίκτυα (LAN): επικοινωνία με περιορισμένη απόσταση κάλυψης (μικρή εμβέλεια) Δίκτυα Ευρείας Περιοχής (WAN): επικοινωνία σε ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη. Από την άποψη του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Γ Τάξη Ε.Π.Α.Λ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Γ Τάξη Ε.Π.Α.Λ. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ 2016 Γ Τάξη Ε.Π.Α.Λ. ΘΕΜΑ Α Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα το γράµµα Σ, αν είναι σωστή, ή το γράµµα

Διαβάστε περισσότερα

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Β. Διάρθρωση. Αναγκαιότητα της διευθυνσιοδότησης. Ευάγγελος Παπαπέτρου

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Β. Διάρθρωση. Αναγκαιότητα της διευθυνσιοδότησης. Ευάγγελος Παπαπέτρου Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Β Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων 2 Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Β Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 /

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ TCP/IP ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ TCP/IP ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ TCP/IP ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Εισαγωγή ΑRPANET (1969) Τεχνική Μεταγωγής Πακέτων INTERNETTING PROJECT (1973) Σύνδεση διαφορετικών δικτύων Πρωτόκολλα IP, TCP (Κανόνες Ανταλλαγής Δεδομένων) Προσθήκη

Διαβάστε περισσότερα

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD Ethernet Τα τοπικά δίκτυα είναι συνήθως τύπου Ethernet ή λέμε ότι ακολουθούν το πρότυπο ΙΕΕΕ 802.3 Ακολουθούν το μηχανισμό CSMA/CD (Πολλαπλή πρόσβαση με Ακρόαση Φέροντος και Ανίχνευση Συγκρούσεων). Πολλαπλή

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα ATM. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 21-1

Δίκτυα ATM. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 21-1 Δίκτυα ATM Εισαγωγή Εικονικά κυκλώματα Πακέτα και κελιά Δρομολόγηση και προώθηση Ιεραρχία πρωτοκόλλων Επίπεδα προσαρμογής Ποιότητα υπηρεσίας Υποστήριξη IP Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

7.1.1 Επίπεδο δικτύου Γενικές Αρχές

7.1.1 Επίπεδο δικτύου Γενικές Αρχές Κεφάλαιο 7 3 κατώτερα επίπεδα OSI 7.1.1 Επίπεδο δικτύου Γενικές Αρχές Σελ. 220-224 Γεώργιος Γιαννόπουλος ΠΕ19, ggiannop (at) sch.gr ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ Κομοτηνής http://diktya-epal-g.ggia.info/ Επικοινωνία σταθμών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ημέχρι τώρα περιγραφή των πρωτοκόλλων TCP/IP αποδεικνύει, ότι το πρωτόκολλο IP είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά των αυτοδύναμων πακέτων στον προορισμό, που δηλώνεται από τη διεύθυνση προορισμού, αλλά δεν

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχής ροή πολυµέσων

Συνεχής ροή πολυµέσων Συνεχής ροή πολυµέσων Εισαγωγή ικτυακά πρωτόκολλα Πολυµέσα και δίκτυα Συνεχής ροή Ροή από εξυπηρετητές ιστοσελίδων Ροή από εξυπηρετητές µέσων Πρωτόκολλο RTSP Πρωτόκολλο RTP οµή πακέτων RTP Πρωτόκολλο RTCP

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική Μεθοδολογία Ασκήσεων IP Fragmentation. Ασκήσεις στο IP Fragmentation

Συνοπτική Μεθοδολογία Ασκήσεων IP Fragmentation. Ασκήσεις στο IP Fragmentation Συνοπτική Μεθοδολογία Ασκήσεων IP Fragmentation Οι σημειώσεις που ακολουθούν περιγράφουν τις ασκήσεις IP Fragmentation που θα συναντήσετε στο κεφάλαιο 3. Η πιο συνηθισμένη και βασική άσκηση αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης Γεώργιος ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Μάθημα 2ο. Βελώνης Γεώργιος - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης. Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 2-1

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης Γεώργιος ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Μάθημα 2ο. Βελώνης Γεώργιος - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης. Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 2-1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελών ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Μάθημα 2ο Βελών - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίν Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 2-1 Τεχνολογίες Μεταγωγής Δεδομένων Δίκτυα Μεταγωγής Βελών Βελών Δίκτυα Μεταγωγής Δίκτυα Μεταγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΜΑ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ HMEΡΗΣΙΩΝ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΥΤΟΤΕΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ & ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ- Ακαδημαϊκό Φροντιστήριο ΕΠΑΛ-Κάνιγγος 13 Αθήνα Α2. Να επιλέξετε μια από τις παρακάτω επιλογές στην ερώτηση που δίνετσι:

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ- Ακαδημαϊκό Φροντιστήριο ΕΠΑΛ-Κάνιγγος 13 Αθήνα Α2. Να επιλέξετε μια από τις παρακάτω επιλογές στην ερώτηση που δίνετσι: ΘΕΜΑ Α) Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή ή τη λέξη Λάθος, αν η πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 6: Συσκευές τηλεπικοινωνιών και δικτύωσης (Θ) Ενεργά στοιχεία δικτύων Δύο συστήματα Η/Υ μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας: Δια-αποδιαμορφωτές

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: ATM

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: ATM Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: ATM Δρ. Απόστολος Γκάμας Διδάσκων (407/80) gkamas@uop.gr Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ Διαφάνεια 1 1 Θέματα διάλεξης Στόχοι ΑΤΜ Αρχιτεκτονική ΑΤΜ Κατακόρυφα επίπεδα (planes) Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Πανελλαδικών Εξετάσεων

Θέματα Πανελλαδικών Εξετάσεων Θέματα Πανελλαδικών Εξετάσεων (διδακτέο βιβλίο «Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών», Τομέα Ηλεκτρονικής) Αντίστοιχη ύλη (νέο βιβλίο «Δικτύων Υπολογιστών», Τομέα Πληροφορικής) : ΕΝΟΤΗΤΑ 3.2 Tο αυτοδύναμο πακέτο

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap

Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Σύντομη παρουσίαση των εργαλείων/εντολών telnet, ping, traceroute nslookup και nmap, zenmap Version 2.00 Επιμέλεια Σημειώσεων: Δημήτρης Κόγιας Πατρικάκης Χαράλαμπος Πίνακας περιεχομένων TELNET... 2 PING...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙV ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΩΣΗ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙV ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΩΣΗ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙV ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΩΣΗ Γ. Τζήμας, Επίκ. Καθηγητής, Δρ. Κ. Παξιμάδης Μάθημα: ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Στόχος της Διάλεξης Να αναλυθεί

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 17: Πρωτόκολλα μετάδοσης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 17: Πρωτόκολλα μετάδοσης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 17: Πρωτόκολλα μετάδοσης Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του

Διαβάστε περισσότερα

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI.

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 40 Σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά και δικτυακά πρωτόκολλα Εικόνα 1.5.1 Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Οι γέφυρες λειτουργούν τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση 1 η μεταγωγής κυκλώματος? : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της. Ερώτηση 2 η : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταγωγής μηνύματος?

Ερώτηση 1 η μεταγωγής κυκλώματος? : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της. Ερώτηση 2 η : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταγωγής μηνύματος? Μετάδοση Δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών 68 Ερώτηση 1 η μεταγωγής κυκλώματος? : Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Απάντηση : Στα δίκτυα μεταγωγής κυκλώματος (circuit switching networks), η μετάδοση των

Διαβάστε περισσότερα

Στα windows η εμφάνιση του πίνακα δρομολόγησης γίνεται με τη συνοδεία της διαταγής PRINT C: \>route PRINT -4

Στα windows η εμφάνιση του πίνακα δρομολόγησης γίνεται με τη συνοδεία της διαταγής PRINT C: \>route PRINT -4 Εντολή rute Χρησιμοποιείται για την εμφάνιση και διαχείριση του πίνακα δρομολόγησης σε έναν υπολογιστή και κυρίως για τον ορισμό στατικών δρομολογίων προς συγκεκριμένα δίκτυα και υπολογιστές μέσω μιας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7.9.2 Άμεση δρομολόγηση Ας θεωρήσουμε το TCP/IP δίκτυο του Σχήματος 7-27 και ας δούμε πως πραγματοποιείται η δρομολόγηση σε αυτό. άθε ένας από τους τρεις υπολογιστές, Α, Β και, από τους οποίους αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου)

Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Τεχνολογία Δικτύων Επικοινωνιών (Ενότητα 1.7 - Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονική Δικτύου) Πρωτόκολλο είναι ένα σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι σταθμοί εργασίας σε ένα δίκτυο ώστε να μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Επαναλήπτες (repeaters ή regenerators)

1.1 Επαναλήπτες (repeaters ή regenerators) 1.1 Επαναλήπτες (repeaters ή regenerators) Οι επαναλήπτες λειτουργούν στο φυσικό επίπεδο του OSI μοντέλου. Χρησιμεύουν για την ενίσχυση των σημάτων που μεταφέρονται στο δίκτυο. Ένα σήμα μπορεί να ταξιδέψει

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ΑΤΜ ΚΑΙ FRAME RELAY (Kεφ. 11) ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ATM ΛΟΓΙΚΕΣ ΖΕΥΞΕΙΣ ΑΤΜ ΚΕΛΙΑ ΑΤΜ ΜΕΤΑ ΟΣΗ ΚΕΛΙΩΝ ΑΤΜ Βιβλίο Μαθήµατος: Επικοινωνίες Υπολογιστών & εδοµένων, William Stallings,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ (15-17) Π. Φουληράς

ΔΙΚΤΥΑ (15-17) Π. Φουληράς ΔΙΚΤΥΑ (15-17) Π. Φουληράς Χαρακτηριστικά Δικτύου: Ιδιοκτησία, Υπόδειγμα Υπηρεσίας, και Απόδοση Ιδιωτικά Δίκτυα Κλασσικό Παράδειγμα τα LAN Μεγάλες εταιρείες όμως και σε επίπεδο WAN Αγοράζουν υλικό διασύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι TCP-IP (περιγραφή πρωτοκόλλων)

Παιχνίδι TCP-IP (περιγραφή πρωτοκόλλων) Παιχνίδι TCP-IP (περιγραφή πρωτοκόλλων) Επιμέλεια : Χ. Πατρικάκης (βασισμένο στην ιδέα του Norman Pendegraft. 2003: The TCP/IP game, Current issues in IT education, Tanya McGill (Ed.). IGI Publishing,

Διαβάστε περισσότερα

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας. Μοντέλο TCP/IP. Ενότητα E. Συστήµατα Επικοινωνίας

Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας. Μοντέλο TCP/IP. Ενότητα E. Συστήµατα Επικοινωνίας Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας ίκτυα Η/Υ Μοντέλο TCP/IP Ενότητα E ρ. Ε. Μάγκος Συστήµατα Επικοινωνίας (Ε) (PC) (N) Επικοινωνίες: Εφαρµογές Υπολογιστές ίκτυα πολλές πολλοί N A N

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 20: Υπηρεσίες καλύτερης προσπάθειας Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 20: Υπηρεσίες καλύτερης προσπάθειας Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 20: Υπηρεσίες καλύτερης προσπάθειας Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Πολλοί μεγάλοι οργανισμοί συνηθίζουν να διαιρούν τα δίκτυα τους σε επιμέρους υποδίκτυα, αφήνοντας ένα μικρό αριθμό bits για τον προσδιορισμό των τελικών υπολογιστών. 128. 6. 5. x 128.6. x. x 128. 6. 4.

Διαβάστε περισσότερα

α. Το πλαίσιο Ethernet ξεκινά με ένα προοίμιο επτά byte εναλλασσόμενων άσων και μηδενικών.

α. Το πλαίσιο Ethernet ξεκινά με ένα προοίμιο επτά byte εναλλασσόμενων άσων και μηδενικών. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 23/04/2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ Θεωρία. Διάλεξη 2η

Δίκτυα Η/Υ Θεωρία. Διάλεξη 2η Δίκτυα Η/Υ Θεωρία Διάλεξη 2η Kάρτες Δικτύωσης (NIC-Network Interface Controller) Βασικές εντολές δρομολόγησης και ανίχνευσης Η κάρτα δικτύου συνδέει τον υπολογιστή στο τοπικό δίκτυο παράγει και λαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

α. Το μέγιστο μήκος δεδομένων του ωφέλιμου φορτίου του πλαισίου Ethernet είναι 1500 οκτάδες. ΣΩΣΤΟ

α. Το μέγιστο μήκος δεδομένων του ωφέλιμου φορτίου του πλαισίου Ethernet είναι 1500 οκτάδες. ΣΩΣΤΟ ΘΕΜΑΤΑ & ΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΔΙΚΤΥΑ 2017 A1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 Β ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: 3 η ΤΑΞΗ ΕΠΑ.Λ. ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ημερομηνία: Σάββατο 14 Απριλίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις

Διαβάστε περισσότερα