Χρηµατοοικονοµικά περιουσιακά στοιχεία και χρηµατοοικονοµικές υποχρεώσεις. (Financial Instruments)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Χρηµατοοικονοµικά περιουσιακά στοιχεία και χρηµατοοικονοµικές υποχρεώσεις. (Financial Instruments)"

Transcript

1 Χρηµατοοικονοµικά περιουσιακά στοιχεία και χρηµατοοικονοµικές υποχρεώσεις (Financial Instruments)

2 2 Σχετικά Πρότυπα Με τα χρηµατοπιστωτικά µέσα ασχολούνται τα: ΛΠ 32 {διαχωρισµός των Χρηµατοοικονοµικών υποχρεώσεων και των στοιχείων της καθαρής θέσης από την άποψη του εκδότη αυτών (δηλαδή πότε ένα χρηµατοπιστωτικό µέσο εντάσσεται ως υποχρέωση ή καθαρή θέση) - παρουσίαση των µέσων αυτών} ΛΠ 39 (αναγνώριση και επιµέτρηση).π.χ.π. 7 (γνωστοποιήσεις)

3 3 ΟΡΙΣΜΟΙ Χρηµατοοικονοµικό Μέσο είναι κάθε σύµβαση η οποία δηµιουργεί ταυτόχρονα ένα χρηµατοοικονοµικό περιουσιακό στοιχείο σε µια επιχείρηση και µία χρηµατοοικονοµική υποχρέωση ή συµµετοχικό τίτλο σε µία άλλη επιχείρηση.

4 4 ΟΡΙΣΜΟΙ Τα χρηµατοοικονοµικά περιουσιακά στοιχεία περιλαµβάνουν: (α) Τα ταµιακά διαθέσιµα (β)τους συµµετοχικούς τίτλους, όπως µετοχές ανωνύµων εταιρειών, εταιρειών περιορισµένης ευθύνης κλπ. (γ)το συµβατικό δικαίωµα για λήψη µετρητών ή οποιουδήποτε άλλου χρηµατοοικονοµικού περιουσιακού στοιχείου π.χ. απαιτήσεις από πελάτες, δάνεια τραπεζών (χορηγήσεις), οµόλογα, προθεσµιακές καταθέσεις κλπ. (δ)το συµβατικό δικαίωµα για ανταλλαγή χρηµατοπιστωτικών µέσων, κάτω από όρους που είναι πιθανώς ευνοϊκοί, π.χ. παράγωγα. (ε) Συµβάσεις οι οποίες θα διακανονισθούν ή µπορεί να διακανονισθούν µε συµµετοχικούς τίτλους (µετοχές) της ίδιας της επιχείρησης (ίδιες µετοχές) και οι οποίες δεν κατατάσσονται ως συµµετοχικοί τίτλοι.

5 5 ΟΡΙΣΜΟΙ Οι χρηµατοοικονοµικές υποχρεώσεις περιλαµβάνουν: (α)συµβατικές δεσµεύσεις για παράδοση µετρητών ή άλλου χρηµατοοικονοµικού περιουσιακού στοιχείου, π.χ. προµηθευτές, οφειλόµενα δάνεια τραπεζών κλπ. (β)συµβατικές δεσµεύσεις για ανταλλαγή χρηµατοοικονοµικών περιουσιακών στοιχείων ή χρηµατοοικονοµικών υποχρεώσεων, κάτω από όρους που είναι πιθανώς µη ευνοϊκοί, π.χ. τα παράγωγα. (γ)συµβάσεις οι οποίες θα ή µπορεί να διακανονισθούν µε συµµετοχικούς τίτλους (µετοχές) της ίδιας της επιχείρησης (ίδιες µετοχές) και οι οποίες δεν κατατάσσονται ως συµµετοχικοί τίτλοι

6 6 ΟΡΙΣΜΟΙ Συµµετοχικός τίτλος (equity instrument) είναι κάθε σύµβαση που αποδεικνύει ένα δικαίωµα στο υπόλοιπο που αποµένει, αν από τα περιουσιακά στοιχεία µιας οικονοµικής µονάδας αφαιρεθούν όλες οι υποχρεώσεις της Παραδείγµατα: κοινές µετοχές κάποιες µορφές προνοµιούχων µετοχών δικαιώµατα αγοράς µετοχών ή πωληθέντα δικαιώµατα προαίρεσης αγοράς που επιτρέπουν στον κάτοχο να εγγραφεί ή να αγοράσει έναν καθορισµένο αριθµό (µη υποκείµενων σε δικαίωµα προαίρεσης πώλησης σε ορισµένη τιµή) κοινών µετοχών της εκδότριας οικονοµικής οντότητας έναντι καθορισµένου ποσού µετρητών ή άλλου χρηµατοοικονοµικού περιουσιακού στοιχείου.

7 7 ΟΡΙΣΜΟΙ Παράγωγο (Derivative) για λογιστικούς σκοπούς, είναι ένα χρηµατοπιστωτικό µέσο για το οποίο: (α) Η αξία του µεταβάλλεται σε αντιστοιχία µε την µεταβολή ενός καθορισµένου επιτοκίου, τιµής χρεογράφου, τιµής εµπορεύµατος, συναλλαγµατικής ισοτιµίας, δεικτών τιµών ή επιτοκίων, πιστοληπτικής διαβάθµισης ή πιστωτικού δείκτη ή παρόµοιας µεταβλητής (µερικές φορές καλούµενη «το υποκείµενο»). (β) εν απαιτείται αρχική καθαρή επένδυση, ή απαιτείται ελάχιστη αρχική επένδυση σε σχέση µε άλλους τύπους συµβάσεων που έχουν παρόµοια συµπεριφορά στις µεταβολές των συνθηκών της αγοράς, και (γ) ιακανονίζεται σε µία µελλοντική ηµεροµηνία.

8 Παράδειγµα εδοµένα Η εταιρία X αξιολογεί το κατά πόσον καθένα από τα κατωτέρω στοιχεία είναι ένα χρηµατοοικονοµικό µέσο και κατά πόσο πρέπει να λογιστικοποιείται σύµφωνα µε το ΛΠ 32: 8 (α) Τραπεζικές καταθέσεις όψεως (β) Προθεσµιακές τραπεζικές καταθέσεις (γ) Απαιτήσεις από πελάτες (δ) Επενδύσεις σε οµόλογα και λοιπούς τίτλους σταθερής απόδοσης (ε) Επενδύσεις σε µετοχές-συµµετοχές, στις οποίες η εταιρία Χ δεν ασκεί ουσιώδη επιρροή (στ) Επενδύσεις σε µετοχές-συµµετοχές, στις οποίες η εταιρία Χ ασκεί ουσιώδη επιρροή (ζ) Προπληρωµένα έξοδα

9 Παράδειγµα ( συνέχεια) 9 (η) Απαιτήσεις ή υποχρεώσεις από χρηµατοδοτικές µισθώσεις (θ) Έσοδα εποµένων χρήσεων (ι) Υποχρεώσεις φόρου εισοδήµατος (ια) Πρόβλεψη για εκτιµώµενες ζηµίες από εκκρεµείς δίκες (ιβ) Εκδοθέντα δανειακά µέσα (ιγ) Εκδοθέντες συµµετοχικοί τίτλοι Ζητείται Βοηθήστε την εταιρία X να αποφασίσει (1) ποιά από τα ανωτέρω στοιχεία πληρούν τα κριτήρια κατάταξης ως χρηµατοοικονοµικά µέσα & (2) ποια από τα ανωτέρω στοιχεία εµπίπτουν στο πεδίο εφαρµογής του ΛΠ 32.

10 Αρχική αναγνώριση χρηµατοοικονοµικών περιουσιακών στοιχείων και χρηµατοοικονοµικών υποχρεώσεων Όλα τα χρηµατοοικονοµικά περιουσιακά στοιχεία και οι χρηµατοοικονοµικές υποχρεώσεις αναγνωρίζονται στην εύλογη αξία τους πλέον όλες τις άµεσα επιρριπτέες για την απόκτηση δαπάνες (transaction costs). Η εύλογη αξία ταυτίζεται συνήθως µε το κόστος κτήσης κατά την ηµεροµηνία της συναλλαγής. Κατ εξαίρεση, οι δαπάνες απόκτησης δεν βαρύνουν το κόστος κτήσεως στην περίπτωση χρηµατοοικονοµικών στοιχείων που επιµετρώνται στην εύλογη αξία µε µεταβολές αναγνωριζόµενες στα αποτελέσµατα. Στην περίπτωση αυτή οι δαπάνες συναλλαγής αναγνωρίζονται άµεσα ως έξοδο στα αποτελέσµατα. Όταν η εύλογη αξία είναι µηδέν όπως συµβαίνει συνήθως στα παράγωγα δεν γίνεται αρχική αναγνώριση. Ορισµένα παράγωγα όµως, προϋποθέτουν την καταβολή ενός premium το οποίο είναι η εύλογη αξία του κατά την σύναψη της σύµβασης και κατ επέκταση η αξία κτήσεως αυτού. Άλλα παράγωγα επίσης, προϋποθέτουν την καταβολή ενός περιθωρίου (προκαταβολής) για λόγους εξασφάλισης του αντισυµβαλλόµενου. Στην περίπτωση αυτή το περιθώριο είναι ένα ξεχωριστό στοιχείο, και συνεπώς δεν έχει σχέση µε την αρχική αξία του παραγώγου. 10

11 11 Αρχική αναγνώριση -Παραδείγµατα Η εταιρία Χ αγοράζει µετρητοίς µία µετοχή της εταιρίας Ζ που διαπραγµατεύεται στο Χρηµατιστήριο έναντι 9. Η αγορά επιβαρύνεται µε µη ανακτήσιµο φόρο και προµήθεια 1. Η Τράπεζα Τ αγοράζει οµόλογο τριετούς διάρκειας ονοµαστικής αξίας καταβάλλοντας το ποσό των (αγορά µε discount) και προµήθεια αγοράς Η εταιρία Ψ λαµβάνει από την Τράπεζα Τ δάνειο αξίας Το δάνειο έχει αρχικά έξοδα Η εταιρία Ω αγοράζει ένα συµβόλαιο Μελλοντικής Εκπλήρωσης του δείκτη Ftse ase 20 αξίας 6.000, καταβάλλοντας στη χρηµατιστηριακή εταιρία Χ περιθώριο (εγγύηση),

12 Μεταγενέστερη επιµέτρηση Χρηµατοοικονοµικά περιουσιακά στοιχεία Κατάταξη 12 Όλα τα χρηµατοοικονοµικά περιουσιακά στοιχεία µε εξαίρεση τα ταµιακά διαθέσιµα, κατά την απόκτησή τους και για σκοπούς µεταγενέστερης επιµέτρησης πρέπει να κατατάσσονται σε µία από τις κατωτέρω τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα µε το είδος του στοιχείου αλλά και την πρόθεση της εταιρείας. (α) άνεια και απαιτήσεις. Τα στοιχεία αυτά συνήθως δηµιουργούνται από την επιχείρηση όταν αυτή παρέχει χρήµατα, εµπορεύµατα ή υπηρεσίες σε ένα χρεώστη. Τέτοια στοιχεία είναι για παράδειγµα οι πελάτες και τα παντός είδους χορηγηθέντα δάνεια τα οποία δεν διαπραγµατεύονται σε ενεργούς αγορές και έχουν σταθερές ή προσδιορισµένες πληρωµές. (β) ιακρατούµενες ως την λήξη επενδύσεις. Τα στοιχεία αυτά έχουν καθορισµένες ή προσδιοριστέες πληρωµές, καθορισµένη λήξη και η επιχείρηση έχει την πρόθεση και την δυνατότητα να τα διακρατήσει ως την λήξη τους. Τέτοια στοιχεία για παράδειγµα, είναι τα οµόλογα.

13 Μεταγενέστερη επιµέτρηση Χρηµατοοικονοµικά περιουσιακά στοιχεία Κατάταξη 13 (γ) Χρηµατοοικονοµικά περιουσιακά στοιχεία που επιµετρώνται στην εύλογη αξία µε µεταβολές αναγνωριζόµενες στα αποτελέσµατα. (ι) Αυτά που αποκτήθηκαν µε κύριο σκοπό το κέρδος από βραχυχρόνιες διακυµάνσεις στην τιµή τους ή στο περιθώριο κέρδους του διαπραγµατευτή. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οπωσδήποτε τα παράγωγα εφόσον δεν αποκτήθηκαν για σκοπούς αντιστάθµισης. Επίσης εντάσσονται, η αγορά µετοχών για κερδοσκοπία, καθώς και οι επενδύσεις µε καθορισµένη λήξη και καθορισµένες ή προσδιοριστέες πληρωµές, εφόσον η επιχείρηση δεν έχει σκοπό να τις διακρατήσει ως την λήξη τους, αλλά να κερδοσκοπήσει από αυτές.

14 Μεταγενέστερη επιµέτρηση Χρηµατοοικονοµικά περιουσιακά στοιχεία Κατάταξη 14 (ιι) Τα χρηµατοοικονοµικά περιουσιακά στοιχεία (και τις χρηµατοοικονοµικές υποχρεώσεις), για τα οποία έτσι αποφασίσθηκε κατά την αρχική τους αναγνώριση. Η δυνατότητα αυτή όµως, µπορεί να χρησιµοποιηθεί µόνον όταν: - εξαλείφει ή περιορίζει σηµαντικά τις αναντιστοιχίες που προκύπτουν από την µε διαφορετική µέθοδο αποτίµηση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων που συνδέονται µεταξύ τους (accounting mismatch). - Υπάρχει µία οµάδα χρηµατοοικονοµικών περιουσιακών στοιχείων, χρηµατοοικονοµικών υποχρεώσεων ή συνδυασµός αυτών, που διαχειρίζονται ενιαία, η απόδοσή τους εκτιµάται µε βάση την εύλογη αξία τους και οι πληροφορίες για αυτή την οµάδα στοιχείων, παρέχονται εσωτερικά προς τα διευθυντικά στελέχη, σε αυτή την βάση. (ιιι) Χρηµατοπιστωτικά µέσα που περιέχουν ένα ή περισσότερα ενσωµατωµένα παράγωγα, µε εξαίρεση την περίπτωση που: - τα ενσωµατωµένα παράγωγα δεν τροποποιούν σηµαντικά τις χρηµατοροές του µέσου, ή - είναι άµεσα διαπιστώσιµο ότι ο διαχωρισµός των ενσωµατωµένων παραγώγων απαγορεύεται.

15 Μεταγενέστερη επιµέτρηση Χρηµατοοικονοµικά περιουσιακά στοιχεία Κατάταξη 15 (δ) ιαθέσιµα για πώληση χρηµατοοικονοµικά περιουσιακά στοιχεία είναι όλα εκείνα τα στοιχεία που δεν µπορούν να ενταχθούν σε µία από τις ανωτέρω κατηγορίες ή γιατί έτσι έχει αποφασισθεί στην αρχική αναγνώριση. (περιλαµβάνονται µακροπρόθεσµα περιουσιακά στοιχεία, όπως µετοχές, καθώς και στοιχεία για τα οποία δεν είναι σαφής η πρόθεση της εταιρείας, όπως για παράδειγµα, αγορά οµολόγων για τα οποία δεν υπάρχει σαφής πρόθεση για διακράτηση αυτών, ή κερδοσκοπία).

16 Μεταγενέστερη επιµέτρηση Χρηµατοοικονοµικά περιουσιακά στοιχεία Επιµέτρηση 16 (α) άνεια και απαιτήσεις και (β) ιακρατούµενες ως την λήξη επενδύσεις, επιµετρώνται στο αποσβέσιµο κόστος µε την χρήση του πραγµατικού επιτοκίου (effective interest rate). Το πραγµατικό επιτόκιο είναι ένα επιτόκιο που προεξοφλεί ακριβώς την αναµενόµενη ροή των µελλοντικών πληρωµών τοις µετρητοίς µέχρι την λήξη ή την επόµενη ηµεροµηνία αναπροσαρµογής του επιτοκίου, στην τρέχουσα καθαρή λογιστική αξία του χρηµατοοικονοµικού περιουσιακού στοιχείου.

17 Μεταγενέστερη επιµέτρηση Χρηµατοοικονοµικά περιουσιακά στοιχεία Επιµέτρηση 17 (γ) Τα επιµετρώµενα σε εύλογη αξία µε µεταβολές αναγνωριζόµενες στα αποτελέσµατα επιµετρώνται σε εύλογες αξίες (fair values) και οι µεταβολές από την επιµέτρηση στην εύλογη αξία αναγνωρίζονται στα κέρδη ή τις ζηµίες (αποτελέσµατα) για τα επιµετρώµενα σε εύλογη αξία µε µεταβολές αναγνωριζόµενες στα αποτελέσµατα. (δ) Τα διαθέσιµα για πώληση χρηµατοοικονοµικά περιουσιακά στοιχεία επιµετρώνται σε εύλογες αξίες (fair values) και οι µεταβολές από την επιµέτρηση στην εύλογη αξία αναγνωρίζονται κατ ευθείαν στην καθαρή θέση για τα διαθέσιµα για πώληση χρηµατοοικονοµικά περιουσιακά στοιχεία, από όπου και µεταφέρονται στα κέρδη ή τις ζηµίες µε την πώληση αυτών των περιουσιακών στοιχείων ή όταν τα στοιχεία αυτά αποµειωθούν.

18 18 Παράδειγµα Η επιχείρηση Α αγόρασε µετρητοίς, την Χ, µετοχές της εισηγµένης στο χρηµατιστήριο επιχείρησης Β, καταβάλλοντας το ποσό των 4 για κάθε µετοχή πλέον 1% για φόρους και προµήθειες. Το περιουσιακό αυτό στοιχείο µπορεί να χαρακτηρισθεί είτε ως επιµετρώµενο στην εύλογη αξία µε µεταβολές αναγνωριζόµενες στα αποτελέσµατα, είτε ως διαθέσιµο για πώληση. Την Χ η τρέχουσα χρηµατιστηριακή τιµή του στοιχείου αυτού είναι 4,15 κατά µετοχή. Η επιχείρηση πωλεί τις µετοχές την Χ+1 έναντι 4,10 κατά µετοχή (καθαρή τιµή πώλησης). Να γίνουν οι σχετικές εγγραφές και στις δύο περιπτώσεις.

19 19 Μεταγενέστερη επιµέτρηση Χρηµατοοικονοµικές υποχρεώσεις Οι Χρηµατοοικονοµικές υποχρεώσεις για σκοπούς µεταγενέστερης επιµέτρησης διακρίνονται σε: (α) Επιµετρώµενες στην εύλογη αξία µε µεταβολές αναγνωριζόµενες στα αποτελέσµατα, οι οποίες είναι κυρίως τα παράγωγα, (β) Οι λοιπές υποχρεώσεις, οι οποίες είναι κυρίως έντοκες, επιµετρώνται στο αναπόσβεστο κόστος µε την µέθοδο του πραγµατικού επιτοκίου, όπως καθορίσθηκε στα χρηµατοοικονοµικά περιουσιακά στοιχεία.

20 20 Κατάταξη των χρηµατοπιστωτικών µέσων ως υποχρεώσεων ή στοιχείων της καθαρής θέσης Σύµφωνα µε το ΛΠ 32, ο εκδότης ενός χρηµατοπιστωτικού µέσου εντάσσει το µέσο είτε στην καθαρή θέση είτε στις υποχρεώσεις. Το Χρηµατοπιστωτικό µέσο είναι στοιχείο της καθαρής θέσης αν και µόνον αν πληρούνται αθροιστικά οι κατωτέρω προϋποθέσεις: (α) Το µέσον δεν περιέχει συµβατική δέσµευση: (ι) για παράδοση µετρητών ή άλλου χρηµατοοικονοµικού περιουσιακού στοιχείου, ή (ιι) για ανταλλαγή χρηµατοοικονοµικών περιουσιακών στοιχείων ή χρηµατοοικονοµικών υποχρεώσεων µε άλλη επιχείρηση κάτω από πιθανώς δυσµενείς συνθήκες για τον εκδότη. (β) Αν το µέσον θα διακανονισθεί, ή µπορεί να διακανονισθεί µε συµµετοχικούς τίτλους (µετοχές) του εκδότη είναι: (ι) µη παράγωγο µέσο το οποίο δεν περιέχει συµβατική δέσµευση για τον εκδότη να παραδώσει µεταβλητό αριθµό των συµµετοχικών τίτλων του, ή (ιι) παράγωγο µέσο το οποίο θα διακανονισθεί µόνο από τον εκδότη µε ανταλλαγή ενός συγκεκριµένου ποσού µετρητών, ή άλλου χρηµατοοικονοµικού περιουσιακού στοιχείου, µε ένα σταθερό αριθµό δικών του συµµετοχικών τίτλων.

21 21 Σύνθετα χρηµατοπιστωτικά µέσα (compound ή hybrid financial statement) Αντιµετώπιση των σύνθετων χρηµατοπιστωτικών µέσων από τον εκδότη τους Τα σύνθετα χρηµατοπιστωτικά µέσα ενδεχοµένως να περιέχουν υποχρέωση και συστατικό της καθαρής θέσης (αποθεµατικό). Συνεπώς κατά την αρχική αναγνώριση των µέσων αυτών, πρέπει να εκτιµάται αν η αξία τους περιέχει και συστατικό της καθαρής θέσης, το οποίο λογιστικώς πρέπει να διαχωρίζεται. Ο διαχωρισµός γίνεται µε βάση τις συνθήκες κατά τον χρόνο έκδοσής τους και δεν γίνεται τροποποίηση στο µέλλον αν οι συνθήκες µεταβληθούν. Η έννοια των σύνθετων χρηµατοπιστωτικών µέσων είναι ότι αποτελούνται από µία κύρια σύµβαση (host contract) στην οποία ενσωµατώνονται ένα ή περισσότερα παράγωγα (embedded derivatives). Συνεπώς ο διαχωρισµός των µέσων αυτών έγκειται στον προσδιορισµό της αξίας της υποχρέωσης και του παραγώγου το οποίο αποτελεί το συστατικό της καθαρής θέσης. Όταν υπάρχουν πολλαπλά ενσωµατωµένα παράγωγα, τότε τα παράγωγα αυτά, εκτός του παραγώγου που αφορά συστατικό της καθαρής θέσης, όπως το δικαίωµα µετατροπής σε κοινές µετοχές που αναφέρθηκε ανωτέρω, ενσωµατώνονται στην αξία της υποχρέωσης.

22 Σύνθετα χρηµατοπιστωτικά µέσα (compound ή hybrid financial statement) Αντιµετώπιση των σύνθετων χρηµατοπιστωτικών µέσων από τον εκδότη τους Παράδειγµα 22 Μία οικονοµική οντότητα εκδίδει µετατρέψιµες οµολογίες στην αρχή του έτους 20Χ1. Οι οµολογίες έχουν τριετή λήξη και εκδίδονται στην ονοµαστική αξία τους των ανά οµόλογο, παρέχοντας εισπράξεις ύψους Ο τόκος είναι πληρωτέος σε ετήσια βάση αναδροµικά µε ονοµαστικό ετήσιο επιτόκιο 6%. Κάθε οµολογία είναι µετατρέψιµη σε 250 κοινές µετοχές της οντότητας ανά πάσα στιγµή µέχρι τη λήξη. Κατά την έκδοση των οµολογιών, το ισχύον επιτόκιο για παρόµοιους χρεωστικούς τίτλους άνευ δικαιωµάτων µετατροπής είναι 9%. Αποτιµάται αρχικά το στοιχείο της υποχρέωσης και η διαφορά µεταξύ των προσόδων της έκδοσης και της εύλογης αξίας της υποχρέωσης αποδίδεται στο στοιχείο των ιδίων κεφαλαίων. Η παρούσα αξία του στοιχείου της υποχρέωσης (ταµειακές ροές του οµολογιακού δανείου) υπολογίζεται χρησιµοποιώντας ένα προεξοφλητικό επιτόκιο 9%, το επιτόκιο της αγοράς για παρόµοιες οµολογίες άνευ δικαιώµατος µετατροπής. Με αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται η εύλογη αξία µιας παρόµοιας υποχρέωσης που δεν συνοδεύεται από στοιχείο ιδίων κεφαλαίων, όπως απεικονίζεται κατωτέρω: Η παρούσα αξία του κεφαλαίου καταβλητέου στο τέλος των 3 ετών Η παρούσα αξία του τόκου καταβλητέου σε ετήσια βάση αναδροµικά για 3 έτη Συνολικό στοιχείο της υποχρέωσης Στοιχείο ιδίων κεφαλαίων (δια της απαγωγής) Πρόσοδοι της έκδοσης

23 Σύνθετα χρηµατοπιστωτικά µέσα (compound ή hybrid financial statement) Αντιµετώπιση των σύνθετων χρηµατοπιστωτικών µέσων από τον κάτοχο (κοµιστή) αυτών Η λογιστική αντιµετώπιση των συµβάσεων µε ενσωµατωµένα παράγωγα είναι αντικείµενο των παρ. 11, 11Α και 12 του ΛΠ 39. Σύµφωνα µε τις παραγράφους αυτές ισχύουν: (α) Τα ενσωµατωµένα παράγωγα πρέπει να διαχωρίζονται από την κύρια σύµβαση και να λογιστικοποιούνται ξεχωριστά όταν και µόνο όταν: (ι) τα οικονοµικά χαρακτηριστικά και οι κίνδυνοι των ενσωµατωµένων παραγώγων δεν είναι στενά συνδεδεµένα µε τα οικονοµικά χαρακτηριστικά και τους κινδύνους της κύριας σύµβασης, (ιι) ένα ξεχωριστό µέσο µε τους ίδιους όρους, του ενσωµατωµένου παραγώγου πληροί τον ορισµό του παραγώγου, (ιιι) το συνολικό µέσο δεν επιµετράτε στην εύλογη αξία µε µεταβολές αναγνωριζόµενες στα αποτελέσµατα. Στην περίπτωση που γίνεται διαχωρισµός των ενσωµατωµένων παραγώγων, τότε η κύρια σύµβαση λογιστικοποιείται σύµφωνα µε τα οριζόµενα από τα.π.χ.π. για τέτοιου είδους συµβάσεις. 23

24 Σύνθετα χρηµατοπιστωτικά µέσα (compound ή hybrid financial statement) Αντιµετώπιση των σύνθετων χρηµατοπιστωτικών µέσων από τον κάτοχο (κοµιστή) αυτών (β) Κατά παρέκκλιση, από τα οριζόµενα υπό (α) ανωτέρω, οι συµβάσεις που περιέχουν ένα ή περισσότερα ενσωµατωµένα παράγωγα µπορούν να προσδιορίζονται ως επιµετρώµενες στην εύλογη αξία µε µεταβολές αναγνωριζόµενες στα αποτελέσµατα. Κατ εξαίρεση, τούτο δεν ισχύει στις περιπτώσεις που: (ι) τα ενσωµατωµένα παράγωγα δεν τροποποιούν σηµαντικά τις χρηµατοροές της κύριας σύµβασης, (ιι) είναι αντιληπτό σχεδόν άµεσα από την πρώτη εξέταση του συνολικού µέσου, ότι ο διαχωρισµός του παραγώγου δεν επιτρέπεται (π.χ. δικαίωµα εξαγοράς ενός δανείου από τον λήπτη για ένα ποσό που προσεγγίζει το αποσβέσιµο κόστος του). (γ) Στην περίπτωση που απαιτείται διαχωρισµός των ενσωµατωµένων παραγώγων αλλά αυτό δεν µπορεί να γίνει λόγω αδυναµίας προσδιορισµού της εύλογης αξίας τους, τότε το σύνολο του µέσου θεωρείται ως επιµετρώµενο στην εύλογη αξία µε µεταβολές αναγνωριζόµενες στα αποτελέσµατα. 24

25 25 Συναλλαγές καθαρής θέσης Κατά την έκδοση χρηµατοπιστωτικών µέσων τα οποία αναγνωρίζονται στην καθαρή θέση του εκδότη, συνήθως γίνονται δαπάνες (κόστη) οι οποίες είναι άµεσα επιρριπτέες στο µέσο αυτό (transaction costs). Τα κόστη αυτά αναγνωρίζονται αφαιρετικά του στοιχείου της καθαρής θέσης µετά και την έκπτωση του σχετικού φόρου εισοδήµατος (αν υπάρχει). Τέτοια κόστη περιλαµβάνουν χαρτόσηµα, αµοιβές που ενδεχοµένως επιβάλλονται από τις ρυθµιστικές αρχές (π.χ. παράβολα εγγραφής) καθώς και αµοιβές για νοµικές και λογιστικές υπηρεσίες. Στην περίπτωση που εκδίδεται σύνθετο χρηµατοπιστωτικό µέσο, τυχόν τέτοια κόστη, κατανέµονται αναλογικά στην υποχρέωση και στο συστατικό της καθαρής θέσης.

26 26 Παράδειγµα Η επιχείρηση Α αύξησε το µετοχικό της κεφάλαιο µε έκδοση µετοχών ονοµαστικής αξίας 1 ευρώ και τιµή έκδοσης 3 ευρώ. Το σύνολο των δαπανών που έγιναν και αφορούν άµεσα την έκδοση φόροι συγκέντρωσης κεφαλαίου και λοιπές δαπάνες ανέρχονται σε

27 27 Ίδιες µετοχές Αν µια οικονοµική οντότητα επαναποκτήσει τους ίδιους συµµετοχικούς τίτλους της, («ίδιες µετοχές») αφαιρούνται από τα ίδια κεφάλαια. Κατά την αγορά, πώληση, έκδοση, ή ακύρωση ιδίων συµµετοχικών τίτλων της οικονοµικής οντότητας δεν αναγνωρίζεται κανένα κέρδος ή ζηµία στα αποτελέσµατα. Η ποσότητα των ιδίων µετοχών που κατέχονται γνωστοποιείται ιδιαιτέρως είτε στην όψη του ισολογισµού είτε στις σηµειώσεις, σύµφωνα µε το ΛΠ 1.

28 28 Ίδιες µετοχές Παράδειγµα Η οικονοµική οντότητα Y την Χ1 αγοράζει από το χρηµατιστήριο ίδιες µετοχές έναντι 10 εκάστη. Την Χ1 πουλάει τις 500 ίδιες µετοχές έναντι 12 εκάστη Χ1 Χρέωση Πίστωση Ίδια κεφάλαια (ίδιες µετοχές) ιαθέσιµα Χ1 ιαθέσιµα Ίδια κεφάλαια (ίδιες µετοχές) Ίδια κεφάλαια (αποτελέσµατα εις νέο) 1.000

29 Αποµείωση αξίας χρηµατοοικονοµικών περιουσιακών στοιχείων 29 Ένα χρηµατοοικονοµικό περιουσιακό στοιχείο είναι αποµειωµένο αν υπάρχουν αντικειµενικές ενδείξεις ότι η λογιστική αξία του υπερβαίνει το ανακτήσιµο ποσό του. Αν συµβαίνει αυτό, έχει προκύψει ζηµία αποµείωσης ίση µε την διαφορά, η οποία και αναγνωρίζεται ως έξοδο στα αποτελέσµατα. Στην περίπτωση ενός χρηµατοοικονοµικού περιουσιακού στοιχείου που επιµετράται στο αποσβέσιµο κόστος, το ανακτήσιµο ποσό αυτού είναι η παρούσα αξία των αναµενόµενων µελλοντικών ταµιακών ροών. Η παρούσα αξία προσδιορίζεται µε προεξόφληση των µελλοντικών ταµιακών ροών µε το αρχικό επιτόκιο του στοιχείου. Στην συνέχεια λογίζονται τόκοι (έσοδα) επί του ανακτήσιµου ποσού µε το επιτόκιο που χρησιµοποιήθηκε για την προεξόφληση. Στην περίπτωση ενός χρηµατοοικονοµικού περιουσιακού στοιχείου που επιµετράται στην εύλογη αξία µε µεταβολές αναγνωριζόµενες κατευθείαν στην καθαρή θέση ( ιαθέσιµα για πώληση), αν υπάρχουν αντικειµενικές ενδείξεις αποµείωσης, η σωρευµένη στην καθαρή θέση καθαρή ζηµία, µεταφέρεται στα καθαρά κέρδη ή ζηµίες (αποτελέσµατα). Η ζηµία αποµείωσης που πρέπει να αποµακρυνθεί από την καθαρή θέση και να αναγνωρισθεί στα κέρδη ή τις ζηµίες, είναι η διαφορά µεταξύ κόστους κτήσεως και εύλογης αξίας αυτού, αν πρόκειται για συµµετοχικό τίτλο, ή κόστους κτήσεως και ανακτήσιµου ποσού του, αν πρόκειται για χρεωστικό τίτλο.

30 30 Αντιστάθµιση Το ΛΠ 39 θέτει αυστηρά κριτήρια για να καθορισθεί µία σχέση αντιστάθµισης για λογιστικούς σκοπούς. Συγκεκριµένα κατά την σύναψη της αντιστάθµισης πρέπει να υπάρχει τυπική τεκµηρίωση της αντισταθµιστικής σχέσης και της αντικειµενικής επιδίωξης και στρατηγικής της επιχείρησης για τη διαχείριση του κινδύνου που αναλαµβάνεται. Η τεκµηρίωση αυτή πρέπει να εξατοµικεύει το αντισταθµίζον και το αντισταθµισµένο στοιχείο, τη φύση του κινδύνου που αντισταθµίζεται και πως η επιχείρηση θα εκτιµά την αποτελεσµατικότητα του αντισταθµίζοντος µέσου στον συµψηφισµό των µεταβολών. Με βάση τα παραπάνω, καθορίζονται τρεις τύποι αντιστάθµισης: (α) Η αντιστάθµιση εύλογης αξίας, (β) Η αντιστάθµιση ταµιακών ροών, (γ) Την αντιστάθµιση της καθαρής επένδυσης σε µία εκµετάλλευση του εξωτερικού

31 31 Γνωστοποιήσεις Για τα χρηµατοπιστωτικά µέσα απαιτούνται πολλές γνωστοποιήσεις οι οποίες είναι αντικείµενο του.π.χ.π.7 µε υποχρεωτική εφαρµογή από την Οι βασικές γνωστοποιήσεις που προβλέπονται από το ΠΧΠ 7 περιλαµβάνουν: (α) ποσοτικές και ποιοτικές γνωστοποιήσεις σχετικά µε την έκθεση στον πιστωτικό κίνδυνο, τον κίνδυνο ρευστότητας και τον κίνδυνο της αγοράς, (β) ανάλυση ευαισθησίας σχετικά µε τον συναλλαγµατικό κίνδυνο, τον επιτοκιακό κίνδυνο και τους άλλους κινδύνους τιµών, (γ) γνωστοποιήσεις για τα ποσά των κερδών και ζηµιών από τα χρηµατοπιστωτικά µέσα (αποτελέσµατα καθαρή θέση), (δ) πληροφορίες για την λογιστική της αντιστάθµισης, (ε) την εύλογη αξία κάθε κατηγορίας χρηµατοοικονοµικών περιουσιακών στοιχείων και χρηµατοοικονοµικών υποχρεώσεων,

32 32 Γνωστοποιήσεις (στ) λοιπές πληροφορίες όπως: (ι) επαναταξινοµήσεις χρηµατοοικονοµικών περιουσιακών στοιχείων, (ιι) ζηµίες αποµείωσης χρηµατοοικονοµικών περιουσιακών στοιχείων, (ιιι) δοθείσες και ληφθείσες εγγυήσεις, (ιv) τις λογιστικές αξίες των χρηµατοοικονοµικών περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων που επιµετρώνται στην εύλογη αξία µέσω αποτελεσµάτων µε διάκριση σε εµπορικό χαρτοφυλάκιο και λοιπά, (v) η µεταβολή της εύλογης αξίας των χρηµατοοικονοµικών υποχρεώσεων που αποδίδεται σε µεταβολή των επιτοκίων και η διαφορά µεταξύ της λογιστικής αξίας και του ποσού των χρηµατοοικονοµικών υποχρεώσεων που αναµένεται να πληρωθεί, (vι) η ύπαρξη πολλαπλών ενσωµατωµένων παραγώγων µε ανεξάρτητες αξίες σε σύνθετα χρηµατοπιστωτικά µέσα καθώς και το αποτελεσµατικό επιτόκιο της κύριας σύµβασης των µέσων αυτών, (vιι) αθετήσεις πληρωµών κεφαλαίου και τόκων σε σχέση µε τα πληρωτέα δάνεια, (vιιι) πληροφορίες σχετικά µε τα χρηµατοοικονοµικά περιουσιακά στοιχεία που µεταβιβάστηκαν αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια διαγραφής.

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ο ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Τι θα δούμε σε αυτό το κεφάλαιο Τι είναι απαίτηση Ποια είναι τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία Πως διακρίνονται οι απαιτήσεις Πιστωτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 ο ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Τι θα δούμε σε αυτό το κεφάλαιο Ποιες είναι οι επενδύσεις και ποια τα διαθέσιμα Αποτίμηση επενδύσεων και διαθεσίμων Διαθέσιμα για

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠ (Ν. 2190/1920 ΕΓΛΣ ΠΔ 148/1984) ΚΑΙ Δ.Π.Χ.Π. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠ (Ν. 2190/1920 ΕΓΛΣ ΠΔ 148/1984) ΚΑΙ Δ.Π.Χ.Π. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠ (Ν. 2190/1920 ΕΓΛΣ ΠΔ 148/1984) ΚΑΙ Δ.Π.Χ.Π. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠ (Ν. 2190/1920 - ΕΓΛΣ ΠΔ 148/1984)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΛΠ 32 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Χρήστος Ι. Νεγκάκης Καθηγητής

ΔΛΠ 32 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Χρήστος Ι. Νεγκάκης Καθηγητής ΔΛΠ 32 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Χρήστος Ι. Νεγκάκης Καθηγητής ΣΚΟΠΟΣ Η καθιέρωση αρχών για: την παρουσίαση των χρηματοοικονομικών μέσων ως υποχρεώσεις ή ίδια κεφάλαια καθώς και για τον συμψηφισμό

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο λογαριασμών. Ομάδα 4: Καθαρή θέση

Σχέδιο λογαριασμών. Ομάδα 4: Καθαρή θέση Σχέδιο λογαριασμών Ομάδα 1: Ενσώματα και άυλα μη κυκλοφορούντα (πάγια) περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 2: Αποθέματα Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά και λοιπά περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 4: Καθαρή θέση Ομάδα 5: Υποχρεώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. της Χρήσης 1 η Ιουλίου 2017 έως 30 η Ιουνίου 2018

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. της Χρήσης 1 η Ιουλίου 2017 έως 30 η Ιουνίου 2018 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ της Χρήσης 1 η Ιουλίου 2017 έως 30 η Ιουνίου 2018 Σύμφωνα με τις διατάξεις του N.4308/2014 για Μικρές οντότητες που συντάσσουν ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΛΠ 12 Φόροι Εισοδήµατος. IAS 12 Income Taxes

ΛΠ 12 Φόροι Εισοδήµατος. IAS 12 Income Taxes ΛΠ 12 Φόροι Εισοδήµατος 2 1Σκοπός Σκοπός αυτού του Προτύπου είναι να καθορίσει τον λογιστικό χειρισµό των φόρων εισοδήµατος. Το προέχον θέµα στη λογιστική των φόρων εισοδήµατος είναι το πώς θα πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης Βασιλικά Βουτών

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης Βασιλικά Βουτών ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης Βασιλικά Βουτών Αρ.Μ.ΑΕ 30539/70/Β/94/06 Αριθμός ΓΕ.ΜΗ. 77122427000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

IAS 16 Property, Plant and Equipment

IAS 16 Property, Plant and Equipment ΛΠ 16 Ενσώµατα Πάγια ΛΠ 40 Επενδύσεις σε Ακίνητα IAS 16 Property, Plant and Equipment IAS 40 Investment Property 2 Σχετικά Πρότυπα Τα ενσώµατα πάγια είναι αντικείµενο των ΛΠ : ΛΠ 16 «Ενσώµατα πάγια» (Property,

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Απαιτήσεις (ΔΛΠ 39) Διδάσκων: Δρ. Γεώργιος Α. Παπαναστασόπουλος Εισαγωγή Οι απαιτήσεις είναι βασικά αντικείμενο του: ΔΛΠ 39 «Χρηματοπιστωτικά Μέσα: Αναγνώριση και Επιμέτρηση» (Financial

Διαβάστε περισσότερα

L 314/22 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 314/22 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 314/22 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2009 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΔΠΧΠ 4 ΔΠΧΠ 7 Τροποποίηση του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 4 Ασφαλιστήρια Συμβόλαια Τροποποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΚΤΟΝΑΡΧΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. ΑΓ.ΤΡΥΦΩΝΟΣ 8, Αθήνα. Αρ.Μ.Α.Ε.46416/014Τ/Β/00/501 ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ

ΤΕΚΤΟΝΑΡΧΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. ΑΓ.ΤΡΥΦΩΝΟΣ 8, Αθήνα. Αρ.Μ.Α.Ε.46416/014Τ/Β/00/501 ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ ΤΕΚΤΟΝΑΡΧΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΓ.ΤΡΥΦΩΝΟΣ 8, 145 62 Αθήνα Αρ.Μ.Α.Ε.46416/014Τ/Β/00/501 ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ. 003843901000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ χρήσεως 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2015 1 Έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο λογαριασμών. Ομάδα 4: Καθαρή θέση

Σχέδιο λογαριασμών. Ομάδα 4: Καθαρή θέση Σχέδιο λογαριασμών Ομάδα 1: Ενσώματα και άυλα μη κυκλοφορούντα (πάγια) περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 2: Αποθέματα Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά και λοιπά περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 4: Καθαρή θέση Ομάδα 5: Υποχρεώσεις

Διαβάστε περισσότερα

TEI ΑΜΘ Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής

TEI ΑΜΘ Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής TEI ΑΜΘ Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής 1 Μάθημα: Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα-Σχέδια 5 η εισήγηση Διδάσκων: Αθανάσιος Μανδήλας smand@teiemt.gr Χρηματοοικονομικά και Λοιπά Περιουσιακά Στοιχεία 2 Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 Βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης Οι Ενδιάμεσες Συνοπτικές Οικονομικές Καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

RASS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 10, 18531, ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ.

RASS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 10, 18531, ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ. RASS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 10, 18531, ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ. 44633107000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Χρήσεως 2015 (1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΙΑ ΗΣ Ν-ΤΣΑΛΙΚΙ ΗΣ ΑΕ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ Α.Φ.Μ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ

ΑΛΕΞΙΑ ΗΣ Ν-ΤΣΑΛΙΚΙ ΗΣ ΑΕ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ Α.Φ.Μ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΑΛΕΞΙΑ ΗΣ Ν-ΤΣΑΛΙΚΙ ΗΣ ΑΕ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 6 ο ΧΛΜ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ-ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ. 05885104000 Α.Φ.Μ. 0944852244 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 1 Ιανουαρίου έως 31 εκεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1 1 Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά στοιχεία Απαιτήσεις προέρχονται από: Πωλήσεις με πίστωση (ανοικτό λογαριασμό, γραμμάτια εισπρακτέα,

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά στοιχεία

Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά στοιχεία Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 1 Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά στοιχεία Απαιτήσεις προέρχονται από: Πωλήσεις με πίστωση (ανοικτό λογαριασμό, γραμμάτια εισπρακτέα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006 Βάσει των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης Οι Ενδιάμεσες Συνοπτικές Ενοποιημένες

Διαβάστε περισσότερα

- - Λοιπά άυλα 0,01 0,01 Σύνολο 0,01 0,01

- - Λοιπά άυλα 0,01 0,01 Σύνολο 0,01 0,01 ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Α.Ε. Ε. ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ Α.Ε. ΑΦΜ: 094055139, ΓΕΜΗ:122055948000 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 31.12.2015 2015 2014 Mη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Ενσώματα Πάγια Μεταγενέστερη Αποτίμηση (ΔΛΠ 16), Ζημίες Απομείωσης (ΔΛΠ 36) και Επιχορηγήσεις (ΔΛΠ 20) Διδάσκων: Δρ. Γεώργιος Α. Παπαναστασόπουλος Αποτίμηση Παγίων μετά την Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Νέα Σμύρνη, Διεύθυνση Μ. Αλέξανδρου 5 τ.κ. 17122 ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ. 8518801000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ χρήσεως 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟ ΕΙΓΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΥΠΟ ΕΙΓΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ .Λ.Π. 1 1 ΥΠΟ ΕΙΓΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Όµιλος ΧΨΩ Ισολογισµός την 31η εκεµβρίου 20Χ2 ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 20Χ2 20Χ1 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Ενσώµατες ακινητοποιήσεις Χ Χ Υπεραξία Χ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ Δρ. Ιωάννης Ντόκας Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017 Κατάσταση Ταμειακών Ροών Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες λογιστικές καταστάσεις. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις πηγές και τις

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ 10 η εισήγηση

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ 10 η εισήγηση 1 TEI Aνατολικής Μακεδονίας & Θράκης Τμήμα Λογιστικής & ρηματοοικομικής Μάθημα: ρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ 10 η εισήγηση Διδάσκων: Αθανάσιος Μανδήλας smand@teiemt.gr Επιχειρηματικές Δραστηριότητες 2

Διαβάστε περισσότερα

.Π.Χ.Π. 5.Π.Χ.Π. 5 : Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται για πώληση και διακοπείσες δραστηριότητες 2

.Π.Χ.Π. 5.Π.Χ.Π. 5 : Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται για πώληση και διακοπείσες δραστηριότητες 2 Γενικά Το Πρότυπο αυτό ασχολείται µεδύο θέµατα: (α)την λογιστική απεικόνιση των µη κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων που κατέχονται για πώληση. (β)την λογιστική απεικόνιση µιας διακοπείσας δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ Α.Ε. ΕΜΠΟΡΙΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΔΡΑ: ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 56 ΑΘΗΝΑ Αρ.Μ.Α.Ε 1027/01/Β/86/1028 ΑΡ. ΓΕΜΗ: 000259801000 ΕΤΗΣΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Χρήσεως 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΡΙΑ ΓΟΥΔΕΛΗ Α.Ε.

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΡΙΑ ΓΟΥΔΕΛΗ Α.Ε. ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΡΙΑ ΓΟΥΔΕΛΗ Α.Ε. Ετήσιες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ν. 4308/2014) Της 30 ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 (Διαχειριστική Χρήση 1 Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική ΙΙ. Τι θα δούμε σε αυτή την ενότητα

Λογιστική ΙΙ. Τι θα δούμε σε αυτή την ενότητα Λογιστική ΙΙ Συναλλαγές σε ξένο νόμισμα Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ Ηρειώτης-Μπάλιος-Ναούμ 1 Τι θα δούμε σε αυτή την ενότητα Τι είναι οι συναλλαγές σε ξένο νόμισμα Πως αποτιμώνται νομισματικά και μη

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΟΕΜΠΟΡΙΚΗ ΛΑΜΙΑΣ ΕΠΕ

ΖΩΟΕΜΠΟΡΙΚΗ ΛΑΜΙΑΣ ΕΠΕ ΖΩΟΕΜΠΟΡΙΚΗ ΛΑΜΙΑΣ ΕΠΕ Υπόδειγµα Β.2.2: Κατάσταση Αποτελεσµάτων κατ είδος Ατοµικές χρηµατοοικονοµικές καταστάσεις 2015 2014 Κύκλος εργασιών (καθαρός) 6.260.895,50 4.759.709,37 Μεταβολές αποθεµάτων (εµπορεύµατα,

Διαβάστε περισσότερα

FOUR LEAF CLOVER CONSULTANTS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. ΠΙΠΙΝΟΥ 86, Αθήνα Αρ.Μ.Α.Ε.46269/01/Β/00/362 ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ

FOUR LEAF CLOVER CONSULTANTS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. ΠΙΠΙΝΟΥ 86, Αθήνα Αρ.Μ.Α.Ε.46269/01/Β/00/362 ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ FOUR LEAF CLOVER CONSULTANTS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΙΠΙΝΟΥ 86, 104 46 Αθήνα Αρ.Μ.Α.Ε.46269/01/Β/00/362 ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ. 3814801000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ χρήσεως 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση 1 Χρηματοοικονομική ανάλυση Χρηματοοικονομική Ανάλυση είναι η ανάλυση που σκοπός της είναι: ο προσδιορισμός των δυνατών

Διαβάστε περισσότερα

Δ.Λ.Π 18 Έσοδα ΣΚ ΟΠOΣ ως έσοδα εισροών ή αυξήσεων των περιουσιακών στοιχείων ή μειώσεων των υποχρεώσεων αύξηση ιδίων κεφαλαίων

Δ.Λ.Π 18 Έσοδα ΣΚ ΟΠOΣ ως έσοδα εισροών ή αυξήσεων των περιουσιακών στοιχείων ή μειώσεων των υποχρεώσεων αύξηση ιδίων κεφαλαίων Δ.Λ.Π 18 Έσοδα ΣΚΟΠOΣ Στο Πλαίσιο κατάρτισης και παρουσίασης των οικονομικών καταστάσεων, ως έσοδα ορίζονται οι αυξήσεις στα οικονομικά οφέλη, κατά τη διάρκεια της λογιστικής περιόδου, με τη μορφή εισροών

Διαβάστε περισσότερα

@ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

@ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ @ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ @Κωδικός ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ 1012 ALPHA EQUITY FUND @ΠΙΝΑΚΑΣ : ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ @ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΗΣ ALPHA BANK 31.12.2005 @ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΛΑΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑ Α.Ε Κατάσταση χρηµατοοικονοµικής θέσης (Ισολογισµός) της της

ΜΠΛΑΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑ Α.Ε Κατάσταση χρηµατοοικονοµικής θέσης (Ισολογισµός) της της Για την εταιρεία «ΜΠΛΑΝΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑ Α.Ε.» παρουσιάζονται οι χρηµατοοικονοµικές της καταστάσεις για την περίοδο 1.1.2015-31.12.2015. Ετήσιες χρηµατοοικονοµικές Καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Β.1.1 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ PENIFARM PENIFARM ΕΠΕ

Β.1.1 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ PENIFARM PENIFARM ΕΠΕ Α.Φ.Μ.: 095575978 Β.1.1 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ PENIFARM PENIFARM ΕΠΕ Έτη: 2014-2015 Σημείωση 2015 2014 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Ενσώματα πάγια Ακίνητα 0,00 0,00 Μηχανολογικός εξοπλισμός 0,00 0,00 Λοιπός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ. (βάσει των διατάξεων του κωδικοπ. Ν.4308/2014, όπως ισχύει) ΤΗΣ ΝΤΑΝΑ ΒΙΛΛΑΣ A.E

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ. (βάσει των διατάξεων του κωδικοπ. Ν.4308/2014, όπως ισχύει) ΤΗΣ ΝΤΑΝΑ ΒΙΛΛΑΣ A.E ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ 31 ης ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 (βάσει των διατάξεων του κωδικοπ. Ν.4308/2014, όπως ισχύει) ΤΗΣ ΝΤΑΝΑ ΒΙΛΛΑΣ A.E 1. Άρθρο 29 παρ. 3(α-ε): Βασικές πληροφορίες της οντότητας. Επωνυµία: ΝΤΑΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016 FREENET ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΚΟΥΛΕΝΙΟΥ 4, ΤΚ.10561, Αθήνα ΑΦΜ. 998808218, Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ. 007468501000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016 Για την εταιρεία «FREENET ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Ενσώματα Πάγια Επενδύσεις σε Ακίνητα (ΔΛΠ 40), Πάγια Κατεχόμενα προς Πώληση & Διακοπείσες Εκμεταλλεύσεις (ΔΠΧΑ 5) Διδάσκων: Δρ. Γεώργιος Α. Παπαναστασόπουλος Επενδύσεις σε Ακίνητα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙ

ΙΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙ ΙΟΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΙΟΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016 ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΙ ΙΟΥΝΙΟΣ 2017 ΕΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΘΝΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ 32 : Χρηµατοπιστωτικά Μέσα : Παρουσίαση

ΙΕΘΝΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ 32 : Χρηµατοπιστωτικά Μέσα : Παρουσίαση ΙΕΘΝΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ 32 : Χρηµατοπιστωτικά Μέσα : Παρουσίαση Παράδειγµα: Εκτίµηση αξίας σύνθετων χρηµατοπιστωτικών µέσων Η Α.Ε. ΗΡΑ εξέδωσε την 2.1.2006 5.500 µετατρέψιµες οµολογίες. Η διάρκεια αυτών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Α. Η χρηµατοοικονοµική επιστήµη εξετάζει: 1. Τον κόσµο των χρηµαταγορών,των κεφαλαιαγορών και των επιχειρήσεων 2. Θέµατα που περιλαµβάνουν τη χρονική αξία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΩΤΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΠΕ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΩΤΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΠΕ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΩΤΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΠΕ Ετήσιες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ν. 4308/2014) Της 31 ης Δεκεμβρίου 2015 (Διαχειριστική Χρήση 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΩΝ ΕΔΡΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Ν. ΕΒΡΟΥ Σ. Οικονόμου ΑΡ. Μ.Α.Ε /65/Β/86/03 ΑΡ. ΓΕ.ΜΗ.

ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΩΝ ΕΔΡΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Ν. ΕΒΡΟΥ Σ. Οικονόμου ΑΡ. Μ.Α.Ε /65/Β/86/03 ΑΡ. ΓΕ.ΜΗ. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΩΝ ΕΔΡΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Ν. ΕΒΡΟΥ Σ. Οικονόμου 3 681 31 ΑΡ. Μ.Α.Ε. 11131/65/Β/86/03 ΑΡ. ΓΕ.ΜΗ. 54408321000 Οικονομικές Καταστάσεις Της χρήσης από 1 η Ιανουαρίου 2017

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ΑΡ.ΓΕΜΗ [ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ 2016]

ΦΙΛΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ΑΡ.ΓΕΜΗ [ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ 2016] 2016 ΦΙΛΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ΑΡ.ΓΕΜΗ 42055906000 [ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ 2016] ΦΙΛΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΜΙΧ.ΨΕΛΛΟΥ 32, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΦΜ 094519910 Δ0Υ ΦΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Β.1.1: Ισολογισμός Ατομικές

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταβολές και µη κυκλοφορούντα στοιχεία υπό κατασκευή 0,00 0,00 0,00

Προκαταβολές και µη κυκλοφορούντα στοιχεία υπό κατασκευή 0,00 0,00 0,00 Ισολογισµός Ατοµικές χρηµατοοικονοµικές καταστάσεις (Χρηµατοοικονοµικά στοιχεία σε κόστος κτήσης) Ποσά σε Ευρώ Υπόδειγµα Β.1.1-B.2.1 Παραρτήµατος Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων Ν.4308/2014 ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά στοιχεία

ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά στοιχεία Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά 1 1 Απαιτήσεις προέρχονται από: Πωλήσεις με πίστωση (ανοικτό λογαριασμό, γραμμάτια εισπρακτέα, κ.λπ.) Εταιρική εισφορά. Συναλλαγές με τρίτους. Χρεόγραφα, δηλαδή ομολογίες και

Διαβάστε περισσότερα

Λογ ο ι γ σ ι τι τ κ ι έ κ ς αρχές κ ι µέθ έ ο θ δοι ( cco c un u t n i t n i g Pol o i l c i i c e i s)

Λογ ο ι γ σ ι τι τ κ ι έ κ ς αρχές κ ι µέθ έ ο θ δοι ( cco c un u t n i t n i g Pol o i l c i i c e i s) ΛΠ 8 Λογιστικές αρχές, µεταβολές στις λογιστικές εκτιµήσεις και λάθη IAS 8 Accounting Policies, Changes in Accounting Estimates and Errors Ο σκοπός αυτού του Προτύπου είναι να προδιαγράψει τα κριτήρια

Διαβάστε περισσότερα

Κατάσταση Ταμειακών Ροών Cash Flow Statements ΔΛΠ

Κατάσταση Ταμειακών Ροών Cash Flow Statements ΔΛΠ Κατάσταση Ταμειακών Ροών Cash Flow Statements ΔΛΠ 7 12-1 1 Προσδιορισμός του σκοπού της κατάστασης των ταμειακών ροών Κατάσταση Ταμειακών Ροών Εμφανίζει τις ταμειακές ροές από Ταμειακές εισπράξεις Ταμειακές

Διαβάστε περισσότερα

ALPHA BANK CYPRUS LIMITED ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ALPHA BANK CYPRUS LIMITED ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 0 ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Περιεχόμενα Σελίδα Ενδιάμεση κατάσταση συνολικών αποτελεσμάτων 1 Ενδιάμεση κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ KARAMOLEGOS BAKERY ROMANIA S.A. Ε ΡΑ:ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΕΤΗΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Για την χρήση από 1 Ιανουαρίου έως 31 εκεµβρίου 2007 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΙΕΘΝΗ ΠΡΟΤΥΠΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (.Π.Χ.Π.)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΠ: ΕΟ 25 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ο ΘΕΜΑ) (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ)

ΕΑΠ: ΕΟ 25 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ο ΘΕΜΑ) (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ) ΕΑΠ: ΕΟ 25 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2005 2006 2 ο ΘΕΜΑ) (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ) Τα υπόλοιπα των λογαριασµών της εµπορικής επιχείρησης «ΧΤ Α.Ε.» στις 30.10.2005, είχαν ως εξής (τα ποσά σε ): Κωδικός

Διαβάστε περισσότερα

1. Καταχώρηση επιµέρους στοιχείων ενός ενσώµατου παγίου στοιχείου µε διαφορετική ωφέλιµη ζωή ( ΛΠ 16)

1. Καταχώρηση επιµέρους στοιχείων ενός ενσώµατου παγίου στοιχείου µε διαφορετική ωφέλιµη ζωή ( ΛΠ 16) 1. Καταχώρηση επιµέρους στοιχείων ενός ενσώµατου παγίου στοιχείου µε διαφορετική ωφέλιµη ζωή ( ΛΠ 16) Η αεροπορική εταιρεία "Β" την 30.6.2001 αγόρασε τοις µετρητοίς αεροσκάφος έναντι 1.000.000, καταβάλλοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΙΚΗ -ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΙΚΗ -ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΙΚΗ -ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε Λ. Κηφισίας 196, 152 31 Χαλάνδρι ΑΡ.Μ.Α.Ε. 26241/01ΑΤ/Β/92/1698 ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ. 001492901000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ χρήσεως 1 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΑΒΕΕ ΕΝ ΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΑΒΕΕ ΕΝ ΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΑΒΕΕ ΕΝ ΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟ ΟΥ 01.01-30.09.2013 Νοεµβρίου 2013 Περιεχόµενα 1 Κατάσταση Οικονοµικής Θέσης...3 2 Κατάσταση Συνολικών Εισοδηµάτων...4 3 Κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

H γνησιότητα του παρόντος μπορεί να επιβεβαιωθεί από το

H γνησιότητα του παρόντος μπορεί να επιβεβαιωθεί από το Δ/ΝΣΗ: ΜΗΤΡΩΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΤΡΩΟΥ / Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. Πληροφορίες: ΦΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΝΑ Τηλέφωνο: 2103382428 Fax: 2103617217 E-mail: fantopoulou@acci.gr Αθήνα,11/07/2018 Αριθ.Πρωτ.:455934

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΥΖΙΒΕΛΑΚΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ. Λ. Αθηνών 181, Αθήνα ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΥΖΙΒΕΛΑΚΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ. Λ. Αθηνών 181, Αθήνα ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΥΖΙΒΕΛΑΚΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Λ. Αθηνών 181, 124 61 Αθήνα ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ. 9288001000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ χρήσεως 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ο ΜΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝΤΑ - ΠΑΓΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τι θα δούμε σε αυτό το κεφάλαιο Ποια είναι τα μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Επιμέτρηση παγίων περιουσιακών

Διαβάστε περισσότερα

BROKERS UNION ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ Α.Ε.

BROKERS UNION ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ Α.Ε. BROKERS UNION ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ Α.Ε. Λ. Βουλιαγμένης 90, 16674 Γλυφάδα Αρ. ΓΕ.ΜΗ.: 115832209000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ χρήσεως 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2015 [1] ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΟΛΥΣΥΣΤΕΜΣ (POLYSYSTEMS)-ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΠΟΛΥΟΥΡΕΘΑΝΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ» δ.τ. «ΠΟΛΥΣΥΣΤΕΜΣ ΙΚΕ»

«ΠΟΛΥΣΥΣΤΕΜΣ (POLYSYSTEMS)-ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΠΟΛΥΟΥΡΕΘΑΝΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ» δ.τ. «ΠΟΛΥΣΥΣΤΕΜΣ ΙΚΕ» «ΠΟΛΥΣΥΣΤΕΜΣ (POLYSYSTEMS)-ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΠΟΛΥΟΥΡΕΘΑΝΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ» δ.τ. «ΠΟΛΥΣΥΣΤΕΜΣ ΙΚΕ» Νομικός τύπος: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ Σωρού 12 Μεταμόρφωση Αττικής ΤΚ:14452

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α.Ε ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α.Ε ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017 ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α.Ε ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017 ΞΑΝΘΗΣ 12 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΚ 14451 Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ. 007897301000 Α)

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ «ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΑΛ.ΜΙΝΩΤΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ Κ.ΠΑΞΙΝΟΥ» χρήσεως. 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2015

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ «ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΑΛ.ΜΙΝΩΤΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ Κ.ΠΑΞΙΝΟΥ» χρήσεως. 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2015 Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Ο Ι Δ Ρ Υ Μ Α Ε Θ Ν Ι Κ Η Σ Τ Ρ Α Π Ε Ζ Η Σ N A T I O N A L B A N K C U L T U R A L F O U N D A T I O N Θ Ο Υ Κ Υ Δ Ι Δ Ο Υ 1 3 1 0 5 5 8 Α Θ Η Ν Α 1 3 T H U C Υ D I D O U S T 1 0 5 5 8

Διαβάστε περισσότερα

ACADEMY SKILLS ΚΕΚ ΕΠΕ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 34, ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ACADEMY SKILLS ΚΕΚ ΕΠΕ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 34, ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ACADEMY SKILLS ΚΕΚ ΕΠΕ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 34, ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ. 123001007000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ χρήσεως 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της 31/12/2016 3 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.Ε. Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για τη χρήση που έληξε 31 Δεκεμβρίου 2018

ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.Ε. Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για τη χρήση που έληξε 31 Δεκεμβρίου 2018 Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Ελληνικά ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΔΙΑΘΕΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΜΟΥ 25 ΚΗΦΙΣΙΑ 145 64 Α.Φ.Μ.: 998382516 Δ.Ο.Υ.: ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σημ Ενσώματα πάγια Ακίνητα Μηχανολογικός εξοπλισμός Λοιπός εξοπλισμός

Σημ Ενσώματα πάγια Ακίνητα Μηχανολογικός εξοπλισμός Λοιπός εξοπλισμός Ετήσιες χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της MEDISOL ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΕ του 2016 Κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης (Ισολογισμός) της MEDISOL ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΕ της 31.12.2016 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις. Χρήσεως 2008. Σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις. Χρήσεως 2008. Σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις Χρήσεως 2008 Σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση Οι συνημμένες Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις έχουν εγκριθεί

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 30 Ιουνίου Ο Διαχειριστής Η Υπεύθυνη Λογιστηρίου Το Μέλος

Αθήνα, 30 Ιουνίου Ο Διαχειριστής Η Υπεύθυνη Λογιστηρίου Το Μέλος ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΜΩΝΗΣ & ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΠΑΣ Ε.Π.Ε. Α.Φ.Μ. 999963580 - Αριθμός Μητρώου Γ.Ε.ΜΗ. 005355801000 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 - ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 Βάσει των Ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

3. Οι παρούσες χρηματοοικονομικές καταστάσεις έχουν συνταχθεί σε πλήρη συμφωνία με το νόμο 4308/2014.

3. Οι παρούσες χρηματοοικονομικές καταστάσεις έχουν συνταχθεί σε πλήρη συμφωνία με το νόμο 4308/2014. ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ Π. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015 ΚΑΝΙΓΓΟΣ 26 ΑΘΗΝΑ ΤΚ 10682 Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ. 0002794501000 Α) ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (παρ.

Διαβάστε περισσότερα

Κ. ΤΣΑΛΕΡΑΣ Α.Ε. 2 ο ΧΛΜ ΛΕΩΦ.ΠΑΙΑΝΙΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, Κορωπί, Αθήνα. Αρ.Μ.Α.Ε /04/Β/95/252 (03) ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ.

Κ. ΤΣΑΛΕΡΑΣ Α.Ε. 2 ο ΧΛΜ ΛΕΩΦ.ΠΑΙΑΝΙΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, Κορωπί, Αθήνα. Αρ.Μ.Α.Ε /04/Β/95/252 (03) ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ. Κ. ΤΣΑΛΕΡΑΣ Α.Ε. 2 ο ΧΛΜ ΛΕΩΦ.ΠΑΙΑΝΙΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, 194 00 Κορωπί, Αθήνα Αρ.Μ.Α.Ε. 33712/04/Β/95/252 (03) ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ. 08441992000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ χρήσεως 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγικό σημείωμα... 11

Περιεχόμενα. Εισαγωγικό σημείωμα... 11 Περιεχόμενα Εισαγωγικό σημείωμα... 11 ΜΕΡΟΣ Α Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή... 15 1.1 Σκοπός της λογιστικής... 15 1.2 Κατηγορίες οικονομικών μονάδων... 16 1.2.1 Διάκριση των επιχειρήσεων... 16 1.3 Η δημιουργία της

Διαβάστε περισσότερα

Υ.Π.Σ.Ε. Δ.Λ.Π 16 συνέχεια.. Εισήγηση 6

Υ.Π.Σ.Ε. Δ.Λ.Π 16 συνέχεια.. Εισήγηση 6 Υ.Π.Σ.Ε Δ.Λ.Π 16 συνέχεια.. Εισήγηση 6 1 Λογιστική υλικών πάγιων στοιχείων Σύγκριση των μεθόδων απόσβεσης Κάθε μέθοδος είναι αποδεκτή γιατί αναγνωρίζει την μείωση της υπηρεσίας του παγίου με ένα λογικό

Διαβάστε περισσότερα

Δ.ΣΑΚΑΡΕΛΗΣ ΑΕ Αρ.ΜΑΕ: 69034/41/B/09/05 Αρ.ΓΕΜΗ: ΑΦΜ:

Δ.ΣΑΚΑΡΕΛΗΣ ΑΕ Αρ.ΜΑΕ: 69034/41/B/09/05 Αρ.ΓΕΜΗ: ΑΦΜ: Δ.ΣΑΚΑΡΕΛΗΣ ΑΕ Αρ.ΜΑΕ: 69034/41/B/09/05 Αρ.ΓΕΜΗ: 19420528000 ΑΦΜ: 092638282 Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις 01/01/2015-31/12/2015 Επωνυμία (Παρ. 3(α) άρθρου 29) Νομικός τύπος (Παρ. 3(β) άρθρου 29) Περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Λογιστική ΙΙ

Μάθημα: Λογιστική ΙΙ Μάθημα: Λογιστική ΙΙ Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ Πάγια περιουσιακά στοιχεία 1 Μη κυκλοφορούντα ή πάγια περιουσιακά στοιχεία είναι εκείνα τα στοιχεία τα οποία: προορίζονται να χρησιμοποιηθούν κατά τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις Φόρος εισοδήματος 5 886,67 Λοιποί φόροι και τέλη 1.447,17 Σύνολο 2.333,84

Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις Φόρος εισοδήματος 5 886,67 Λοιποί φόροι και τέλη 1.447,17 Σύνολο 2.333,84 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΕΛΠ Νόµος 4308 / 2014 ΠΕΡΙΟ ΟΥ 2.6.2017 31.12.2017 Κ-Μ GROUP FINANCE Ι ΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Έδρα : Πανταζή 76 - Ηλιούϖολη Αριθµός µητρώου ΓΕ.ΜΗ. 142774203000

Διαβάστε περισσότερα

Παράγραφος Περιεχόμενο άρθρου 29 3 α) ΚΑΘΑΡΙΟΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε.

Παράγραφος Περιεχόμενο άρθρου 29 3 α) ΚΑΘΑΡΙΟΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε. Παράγραφος Περιεχόμενο άρθρου 29 3 α) ΚΑΘΑΡΙΟΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε. β) Α.Ε. γ) 01/01/2018 ΕΩΣ 31/12/2018 δ) ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ 9 ΛΑΡΙΣΑ, ε) Αρ. μητρώου Γ.Ε.ΜΗ.: 026525240000 στ) Η οντότητα λειτουργεί με την παραδοχή της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ 1 Ομάδα 2: Αποθέματα Αποθέματα είναι τα υλικά αγαθά που η επιχείρηση: Αγοράζει με σκοπό την μεταπώλησή τους χωρίς καμία μεταβολή στην κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ

Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ 1 1 Ομάδα 2: Αποθέματα Αποθέματα είναι τα υλικά αγαθά που η επιχείρηση: Αγοράζει με σκοπό την μεταπώλησή τους χωρίς καμία μεταβολή στην κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

1. Η εταιρεία λειτουργεί ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα.

1. Η εταιρεία λειτουργεί ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα. ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΖΗΛΑΙΝ (SIELINE) Α.Ε.-ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ 2015 ΣΥΓΓΡΟΥ 2 ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 15232 ΧΑΛΑΝΔΡΙ Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ. 3926601000. Α)

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΙ Ενότητα #5 Λογιστική Συμμετοχών και Χρεογράφων

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΙ Ενότητα #5 Λογιστική Συμμετοχών και Χρεογράφων ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΙ Ενότητα #5: Λογιστική Συμμετοχών και Χρεογράφων Δημήτρης Τζελέπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σκοποί ενότητας Σκοπός της ενότητας είναι να παρουσιάσει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε. Μακένζυ Κινγκ 12, Θεσσαλονίκη ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε. Μακένζυ Κινγκ 12, Θεσσαλονίκη ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε. Μακένζυ Κινγκ 12, Θεσσαλονίκη ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ. 43618106000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ χρήσεως 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2017 1 ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

JATO DYNAMICS HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

JATO DYNAMICS HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ JATO DYNAMICS HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τις Διατάξεις του Νόμου 4308/2014 (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα) για τη χρήση JATO DYNAMICS HELLAS

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική ΙΙ. Υποχρεώσεις. Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ. Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ

Λογιστική ΙΙ. Υποχρεώσεις. Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ. Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ Λογιστική ΙΙ Υποχρεώσεις Τι θα δούμε σε αυτή την ενότητα Την έννοια της υποχρέωσης Πως διακρίνονται οι υποχρεώσεις Λογαριασμούς υποχρεώσεων Παραδείγματα βάσει Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων Η έννοια της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΩΔΩΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΔΩΔΩΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΩΔΩΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΔΩΔΩΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΤΔ ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννης Κουλουλίας Πρόεδρος του ιοικητικού Συµβουλίου

Ιωάννης Κουλουλίας Πρόεδρος του ιοικητικού Συµβουλίου ΕΛΦΙΚΟ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ε ΡΑ : 62º ΧΙΛ. ΑΘΗΝΩΝ - ΛΑΜΙΑΣ, ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Φ.Μ. 094041946 ΑΡ.Μ.Α.Ε. 9596 / 06 / Β / 86 / 002 ΕΝ ΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑΜΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ / ΤΑΜΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ «ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ» ΚΑΙ ΤΗΣ «ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ» ΓΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ Η «Λογιστική Κατάσταση για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΔΡΑΜΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΔΡΑΜΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ: ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΟΣ (ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ) ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν 4308/2014 (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ) 1 ΔΡΑΜΑ 31/05/2016

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΟΓΓΙΝΙΔΗΣ ΕΠΕ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΟΓΓΙΝΙΔΗΣ ΕΠΕ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΟΓΓΙΝΙΔΗΣ ΕΠΕ ΑΡΙΘΜΟΣ ΓΕΜΗ 00023547247000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ χρήσεως 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2015 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της 31/12/2015 3 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Βελισαρίου 5, Δράμα Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ

Βελισαρίου 5, Δράμα Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ «BEAUTY LAND ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥ 2017 Βελισαρίου 5, Δράμα Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ.51230519000 Α) ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (παρ. 3 άρθρου 29) 1 1. Η εταιρεία λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοπαραχθέντα πάγια στοιχεία. Αποτέλεσμα προ φόρων , ,26. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΟΓ/ΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 (1/1-31/12/2015)

Ιδιοπαραχθέντα πάγια στοιχεία. Αποτέλεσμα προ φόρων , ,26. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΟΓ/ΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 (1/1-31/12/2015) ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ Α.Ε. ΑΡ.ΜΑ.Ε.11285/67/Β/86/27- ΓΕΜΗ 123355999000 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΟΓ/ΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 (1/1-31/12/2015) 2015 2014 Κύκλος εργασιών (καθαρός) 879.895,72 854.503,99

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ THN. 30 Σεπτεμβρίου 2006

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ THN. 30 Σεπτεμβρίου 2006 ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ THN 30 Σεπτεμβρίου 2006 Γενική Τράπεζα της Ελλάδος Μεσογείων 109 111 Αθήνα 115 26 AMAE 6073/06/B/86/12 www.geniki.gr Τηλ: +30 210

Διαβάστε περισσότερα

TOTAΛ MΑΡΚΕΤ Μ.Ε.Π.Ε.

TOTAΛ MΑΡΚΕΤ Μ.Ε.Π.Ε. «TOTAΛ MAΡΚΕΤ Μ.Ε.Π.Ε.» ΗΠΕΙΡΟΥ 64 53100 Φλώρινα ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ. 017378055000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ χρήσεως 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2016 Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Ε.Λ.Π.

Διαβάστε περισσότερα

T.C. Ziraat Bankasi A.S. Athens Central Branch

T.C. Ziraat Bankasi A.S. Athens Central Branch T.C. Ziraat Bankasi A.S. Athens Central Branch Ερμού 2, 10563, Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα ΑΡ. Μ.Α.Ε. 65242/06/Β/08/03 ΑΡ. Γ.Ε.ΜΗ 123207101001 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΩΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Η01: Στοιχεία Ενεργητικού Κωδικός A. Στοιχεία Ενεργητικού Αναφορές σε ΔΛΠ - ΔΠΧΠ 1 Ταμείο και διαθέσιμα σε κεντρικές τράπεζες (1) 2 Χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία προοριζόμενα για εμπορική

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2017

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2017 BRAINBOX (ΜΠΡΕΪΝΜΠΟΞ) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Δ.Τ.: BRAINBOX Α.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ 2-4, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ.Κ.: 55 133 ΤΗΛ.: 2310 829729, FAX: 2311 829721 Α.Φ.Μ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑΙΔΙΩΤ ΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΦΜ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2015

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑΙΔΙΩΤ ΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΦΜ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2015 ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑΙΔΙΩΤ ΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΦΜ 800623807 ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2015 ΠΕΡΙΟΧΗ Σ.Σ ΝΑΟΥΣΑΣ 59200 ΝΑΟΥΣΑ Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ. 132710726000 Α) ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016 BRAINBOX (ΜΠΡΕΪΝΜΠΟΞ) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Δ.Τ.: BRAINBOX Α.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ 2-4, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ.Κ.: 55 133 ΤΗΛ.: 2310 829729, FAX: 2311 829721 Α.Φ.Μ.:

Διαβάστε περισσότερα

VESTITEL HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΗΛΕΠΟΙΚΝΩΝΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

VESTITEL HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΗΛΕΠΟΙΚΝΩΝΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ VESTITEL HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΤΗΛΕΠΟΙΚΝΩΝΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τις Διατάξεις του Νόμου 4308/2014 (Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα) για τη χρήση VESTITEL HELLAS Α.Ε. ΑΡΙΘΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2015

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2015 BRAINBOX ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ 2-4 Τ.Κ.: 55 133, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ.: 2310 829729, FAX: 2311 829721 Α.Φ.Μ.: 998829969, Δ.Ο.Υ.: ΦΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Π.Κ. ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ Α.Ε. Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για τη χρήση που έληξε 31 Δεκεμβρίου 2016

Π.Κ. ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ Α.Ε. Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για τη χρήση που έληξε 31 Δεκεμβρίου 2016 Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Ελληνικά Π.Κ. ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΜΟΥ 25 ΚΗΦΙΣΙΑ 145 64 Α.Φ.Μ.: 800502118 Δ.Ο.Υ.:

Διαβάστε περισσότερα