ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ -ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ -ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ"

Transcript

1 ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ -ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

2 ΚΡΙΤΗΡΙΟ 1: Οντότητες εκτός του πεδίου εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών (2013/34 κλπ.). Ενδεικτικά: - Οι ομόρρυθμες εταιρείες. - Οι ετερόρρυθμες εταιρείες. - Οι ατομικές επιχειρήσεις. - Οι αστικές εταιρείες κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα. - Οι κοινωνίες αστικού δικαίου. - Οι δικηγορικές εταιρίες. - Οι κοινοπραξίες. ΠΡΟΣΟΧΗ Σ.ΛΟ.Τ. αριθμ. πρωτ.: 2701 ΕΞ Η Ο.Ε. στην οποία όλοι οι εταίροι είναι ανώνυμες εταιρείες τηρεί τα λογιστικά της αρχεία με βάση το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα και συντάσσει ισολογισμό

3 ΚΡΙΤΗΡΙΟ 1: Οντότητες εκτός του πεδίου εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών (2013/34 κλπ.). Ενδεικτικά: - Τα μη κερδοσκοπικά Ν.Π.Ι.Δ. (σωματεία, σύλλογοι, ενώσεις προσώπων κ.λπ.), εφόσον αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. - Οι επιστημονικοί σύλλογοι της χώρας οι οποίοι έχουν συσταθεί ως Ν.Π.Δ.Δ., έχουν ίδια περιουσία και έσοδα προερχόμενα από συνδρομές των μελών τους, όταν δεν εμπίπτουν στις οντότητες της γενικής κυβέρνησης του Ν. 4270/ Οι συνεταιρισμοί, που εκ του ιδρυτικού τους νόμου ή του καταστατικού τους υποχρεούνται σε σύνταξη ισολογισμού. ΚΡΙΤΗΡΙΟ 2: κύκλος εργασιών.

4 ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ Τρόπος τήρησης απλογραφικών βιβλίων. Πρέπει να παρακολουθούνται: - Τα πάσης φύσεως έσοδα διακεκριμένα σε έσοδα από πώληση εμπορευμάτων, από πώληση προϊόντων, από παροχή υπηρεσιών και λοιπά έσοδα. - Τα πάσης φύσεως κέρδη. - Οι πάσης φύσεως αγορές περιουσιακών στοιχείων, διακεκριμένα σε αγορές εμπορευμάτων, υλικών (πρώτων ή βοηθητικών υλών), παγίων και αγορές λοιπών περιουσιακών στοιχείων.

5 ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ Τρόπος τήρησης απλογραφικών βιβλίων. Πρέπει να παρακολουθούνται: - Τα πάσης φύσεως έξοδα, διακεκριμένα σε αμοιβές προσωπικού συμπεριλαμβανομένων εισφορών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, αποσβέσεις, έξοδα από τη λήψη λοιπών υπηρεσιών και λοιπά έξοδα. - Οι πάσης φύσεως ζημίες. - Οι πάσης φύσεως φόροι και τέλη, ξεχωριστά κατά είδος. Με γνωμοδότησή του το Σ.ΛΟ.Τ 2658 ΕΞ/ δίνει τη δυνατότητα οι φόροι τέλη να παρακολουθούνται εκτός βιβλίου.

6 ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΛΟΓΡΑΦΙΚΑ - Αρχή του δεδουλευμένου. Χρονική τακτοποίηση εσόδων εξόδων - Υπολογισμός αποσβέσεων παγίων και ενημέρωση βιβλίου. SOS χρηματοδοτικές μισθώσεις. - Εξέταση υποχρέωσης απογραφής. Επιμέτρηση. - Κατάρτιση φορολογικής βάσης. - Σύνταξη κατάστασης αποτελεσμάτων και προσαρτήματος.

7 1. Δεν καταρτίζουν ισολογισμό και για αυτό το λόγο μπορούν να τηρούν απλογραφικά βιβλία. 2. Καταρτίζουν κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης απλή και κάποιες βασικές πληροφορίες ως προσάρτημα. 3. Δε συντάσσουν: - Αρχείο λοιπών περιουσιακών στοιχείων. - Αρχείο λογαριασμών καθαρής θέσης. - Αρχείο λογαριασμών υποχρεώσεων.

8 4. Απαλλαγές και απλοποιήσεις: - Για τις αποσβέσεις τους εφαρμόζουν τους συντελεστές της φορολογικής νομοθεσίας. Δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις περί απομείωσης των παγίων. - Αντιμετωπίζουν λογιστικά όλες τις συμβάσεις μίσθωσης, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία. - Αναγνωρίζουν ζημίες απομείωσης χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων με βάση τη φορολογική νομοθεσία - Δεν εφαρμόζουν προσαύξηση, με έμμεσο κόστος και τόκους, του κόστους παραγωγής αποθεμάτων.

9 4. Απαλλαγές και απλοποιήσεις: - Αναγνωρίζουν προβλέψεις και κρατικές επιχορηγήσεις σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία. - Δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις περί δυνατότητας αναγνώρισης αναβαλλόμενης φορολογίας. - Δεν εφαρμόζουν επιμέτρηση στην εύλογη αξία. - Μπορούν να μην εφαρμόζουν τις διατάξεις περί αναδρομικής διόρθωσης των επιπτώσεων από αλλαγές λογιστικών πολιτικών και αναγνώριση λαθών

10 Τηρούν αρχείο ενσώματων και άυλων πάγιων περιουσιακών στοιχείων (μητρώο παγίων). Για αυτές τις οντότητες δεν διαφέρει από το παλιό. Τι περιλαμβάνει: - Αξία κτήσης κατά την αρχική αναγνώριση - Κάθε επακόλουθη μεταβολή και κάθε απόσβεση επί του παγίου, με ένδειξη των σωρευτικών ποσών και των ποσών που αφορούν την περίοδο αναφοράς. Παρακολουθούνται και τα πλήρως αποσβεσμένα πάγια είτε εξακολουθούν να είναι σε λειτουργία είτε όχι. Εφαρμόζουν υποχρεωτικά τους συντελεστές των φορολογικών αποσβέσεων και δεν μπορούν να αναγνωρίσουν απομείωση των παγίων.

11 Τηρούν «αρχείο επενδύσεων σε χρεωστικούς τίτλους, τίτλους καθαρής θέσης και λοιπούς τίτλους». Στο αρχείο αυτό καταχωρούνται κατά τίτλο τα υπάρχοντα στοιχεία με σύντομη περιγραφή και αναφορά της ποσότητας και της λογιστικής αξίας τους. Μπορεί να είναι ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, χρεωστικοί, συμμετοχικοί ή άλλοι επενδυτικοί τίτλοι. Όχι προθεσμιακές καταθέσεις. Εντάσσονται στα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα.

12 Τηρούν «αρχείο επενδύσεων σε χρεωστικούς τίτλους, τίτλους καθαρής θέσης και λοιπούς τίτλους». Παράδειγμα. Ο.Ε. κατέχει 2 έντοκα γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου, ονομαστικής αξίας ευρώ, το καθένα λήξης 31/1/2017 και 28/2/2017 αντίστοιχα. Aρχείο επενδύσεων σε χρεωστικούς τίτλους, τίτλους καθαρής θέσης και λοιπούς τίτλους Ημερομηνία Είδος τίτλου Λήξη Ποσότητα Αξία 31/12/2016 Γραμματιο Ελληνικού Δημοσίου Νο.. 31/1/ ,00 Γραμματιο Ελληνικού Δημοσίου Νο.. 28/2/ ,00 31/12/2016 Σύνολα ,00

13 Τηρούν αρχείο ιδιόκτητων αποθεμάτων (πρώην βιβλίο απογραφών). Τα ποσοτικά δεδομένα της φυσικής απογραφής (σύντομη περιγραφή είδους, μονάδα μέτρησης και ποσότητα), κατά είδος και διακεκριμένα για κάθε αποθηκευτικό χώρο. Η κατά μονάδα αξία επιμέτρησης, καθώς και η συνολική αξία επιμέτρησης του κάθε είδους. 1. Ο προσδιορισμός της ποσότητας των αποθεμάτων μπορεί να γίνεται με έμμεσες τεχνικές που είναι αξιόπιστες και κατάλληλα τεκμηριωμένες. 2. Αναλώσιμα υλικά αγαθά που δεν είναι σημαντικά μπορούν να μην απογράφονται.

14 Τηρούν αρχείο αποθεμάτων τρίτων (πρώην βιβλίο απογραφών). Αφορά μόνο αποθέματα κυριότητας άλλης οντότητας που είναι στην κατοχή μας. Καταγράφονται αναλυτικά τα σχετικά αποθέματα, κατά είδος και ποσότητα και διακεκριμένα κατά αποθηκευτικό χώρο. ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ

15 Τηρούν αρχείο περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα. Στο αρχείο αυτό παρακολουθείται η ποσότητα των μονάδων του ξένου νομίσματος για τα επιμέρους περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις που εκφράζονται στο νόμισμα αυτό. Παράδειγμα. Ο.Ε. οφείλει σε οίκο του εξωτερικού από εισαγωγή ποσό USD. Αρχείο περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα Ημερομηνία Είδος Νόμισμα Αξία σε Ξ.Ν. 31/12/2016 Προμηθευτής. USD $ 1.000,00 31/12/2016 Σύνολα $ 1.000,00

16 Χρόνος ενημέρωσης των αρχείων (ισχύει για όλες τις οντότητες). Η κατάρτιση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της περιόδου ολοκληρώνεται στο συντομότερο χρόνο από: α) έξι μήνες από τη λήξη της περιόδου ή β) το χρονικό όριο που τίθενται από τη φορολογική ή άλλη νομοθεσία της χώρας. 30/4. Π.χ. Ατομικές επιχειρήσεις με υποβολή φορολογικής δήλωσης έως Εντός της ίδιας προθεσμίας πρέπει να ενημερωθεί και η λογιστική ή η φορολογική βάση. Αν η περιοδική ενημέρωση γίνεται σε λογιστική βάση, πρέπει σε ετήσια βάση και εντός της προθεσμίας κατάρτισης των καταστάσεων να ενημερωθεί και η φορολογική βάση.

17 ΠΑΓΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

18 Διενεργούνται αποσβέσεις με τους φορολογικούς συντελεστές απόσβεσης. Συντελεστής φορολογικής απόσβεσης (% Κατηγορία ενεργητικού επιχείρησης ανά φορολογικό έτος) Κτίρια, κατασκευές, εγκαταστάσεις, βιομηχανικές και ειδικές εγκαταστάσεις, μη κτιριακές εγκαταστάσεις, αποθήκες και σταθμοί, περιλαμβανομένων των παραρτημάτων τους (και ειδικών οχημάτων φορτοεκφόρτωσης) 4 Εδαφικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνται σε εξόρυξη και λατομεία, εκτός αν χρησιμοποιούνται για τις υποστηρικτικές δραστηριότητες εξόρυξης 5 Μέσα μαζικής μεταφοράς, περιλαμβανομένων αεροσκαφών, σιδηροδρομικών συρμών, πλοίων και σκαφών 5 Μηχανήματα, εξοπλισμός εκτός Η/Υ και λογισμικού 10 Μέσα μεταφ οράς ατόμω ν 16 Μέσα μεταφοράς εμπορευμάτων («εσωτερικές εμπορευματικές μεταφ ορές» ) 12 Άυλα στοιχεία και δικαιώματα και έξοδα πολυετούς απόσβεσης 10 Εξοπλισμός Η/Υ, κύριος και περιφερειακός και λογισμικό 20 Λοιπά πάγια στοιχεία της επιχείρησης 10 Για τα άυλα στοιχεία και δικαιώματα εφόσον προκύπτει συμβατικά από την αρχική συμφωνία οικονομική διάρκεια ζωής διαφορετική των 10 ετών, ο συντελεστής διαμορφώνεται ως το πηλίκο «1 διά έτη διάρκειας ζωής δικαιώματος».

19 Παράδειγμα. Ατομική επιχείρηση αγοράζει δικαίωμα χρήσης λογισμικού για 5 έτη έναντι του ποσού των ευρώ. Παρατηρήσεις - Άυλο πάγιο περιουσιακό στοιχείο. - Καταχωρείται στο μητρώο παγίων. - Συντελεστής απόσβεσης: 100 / 5 = 20%. - Έστω αγορά την 2/1/2016. Απόσβεση 1 έτους: Χ 20% Χ (11/12) = 550

20 - Συμφωνίες χρηματοδοτικής μίσθωσης που έχουν συναφθεί μέχρι 31/12/2013. Παρακολουθούνται κατά το συνήθη τρόπο. Τα μισθώματα θεωρούνται έξοδα. - Συμφωνίες που έχουν συναφθεί μετά την 1/1/ Το μίσθιο θεωρείται στοιχείο του μισθωτή. Εφόσον αφορά πάγιο περιλαμβάνεται στο σχετικό αρχείο και διενεργούνται αποσβέσεις από το μισθωτή. 2. Τα μισθώματα διαχωρίζονται σε κεφάλαιο και τόκους. Στο βιβλίο ως έξοδο καταχωρούνται μόνο οι τόκοι.

21 - Η κυριότητα του περιουσιακού στοιχείου περιέρχεται στον μισθωτή με τη λήξη του χρόνου της μίσθωσης ή - η σύμβαση της μίσθωσης περιλαμβάνει όρο συμφέρουσας προσφοράς για την εξαγορά σε τιμή κατώτερη της αγοραίας αξίας ή - η περίοδος της μίσθωσης καλύπτει τουλάχιστον το 90% της οικονομικής διάρκειας ζωής του περιουσιακού στοιχείου ή - κατά τη σύναψη της σύμβασης της μίσθωσης, η παρούσα αξία των μισθωμάτων ανέρχεται τουλάχιστον στο 90% της αγοραίας αξίας του περιουσιακού στοιχείου που εκμισθώνεται ή - περιουσιακά στοιχεία ειδικής φύσης που μόνον ο μισθωτής δύναται να τα μεταχειριστεί δίχως να προβεί σε σημαντικές αλλοιώσεις.

22 Παράδειγμα. Μίσθωση μηχανήματος αξίας ευρώ για 10 έτη με επιτόκιο 5%, χωρίς όρο εξαγοράς και ετήσιες καταβολές. Οικονομική διάρκεια ζωής: υπολογίζεται βάσει του συντελεστή απόσβεσης (10%) δηλαδή 10 έτη. Η περίοδος της μίσθωσης υπερβαίνει το 90% της οικονομικής διάρκειας ζωής. Θεωρείται χρηματοοικονομική μίσθωση και παρακολουθείται ως πάγιο στοιχείο.

23 Παράδειγμα. Κατασκευή ράντας στο excel. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ,00 ΠΕΡΙΟΔΟΙ 10,00 ΕΠΙΤΟΚΙΟ 5,0000% ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΚΟΙ ΧΡΕΩΛΥΣΙΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,69-925, ,65 0, , , ,00

24 Παράδειγμα. Κατασκευή ράντας στο excel. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ,00 ΠΕΡΙΟΔΟΙ 10,00 ΕΠΙΤΟΚΙΟ 5,0000% ΠΕΡΙΟΔΟΣΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΚΟΙ ΧΡΕΩΛΥΣΙΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 0 - #B1 1 #PMT($B$3;$B$2;$B$1) #IPMT($B$3;A21;$B$2;$B$1) #B21-C21 #E20+D21 2 #PMT($B$3;$B$2;$B$1) #IPMT($B$3;A22;$B$2;$B$1) #B22-C22 #E21+D22 3 #PMT($B$3;$B$2;$B$1) #IPMT($B$3;A23;$B$2;$B$1) #B23-C23 #E22+D23 4 #PMT($B$3;$B$2;$B$1) #IPMT($B$3;A24;$B$2;$B$1) #B24-C24 #E23+D24 5 #PMT($B$3;$B$2;$B$1) #IPMT($B$3;A25;$B$2;$B$1) #B25-C25 #E24+D25 6 #PMT($B$3;$B$2;$B$1) #IPMT($B$3;A26;$B$2;$B$1) #B26-C26 #E25+D26 7 #PMT($B$3;$B$2;$B$1) #IPMT($B$3;A27;$B$2;$B$1) #B27-C27 #E26+D27 8 #PMT($B$3;$B$2;$B$1) #IPMT($B$3;A28;$B$2;$B$1) #B28-C28 #E27+D28 9 #PMT($B$3;$B$2;$B$1) #IPMT($B$3;A29;$B$2;$B$1) #B29-C29 #E28+D29 10 #PMT($B$3;$B$2;$B$1) #IPMT($B$3;A30;$B$2;$B$1) 3B30-C30 #E29+D30 #SUM(B21:B30) #SUM(C21:C30) #SUM(D21:D30)

25 Παράδειγμα. ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΠΑΓΙΩΝ 1/1/2016 ΣΥΜΦ Χ ΛΗΖΙΝΓΚ ,00 Πρώτο ετήσιο μίσθωμα: ,69 εκ των οποίων τόκοι ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΘΩΜΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΕΞΟΔΑ ΛΟΙΠΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΜΕ ΦΠΑ 24% ΦΠΑ 24% ΧΧΧ Τ.ΧΧΧΧ Χ ΛΗΖΙΝΓΚ 7.500, , ,17 ΤΕΛΟΣ ΚΆΘΕ ΧΡΗΣΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ ΠΑΓΙΩΝ ΑΡΧΕΙΟ 31/12/2016 ΠΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ ,00

26 ΕΠΙΜΕΤΡΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ Παράδειγμα. Μίσθωσης αυτοκινήτου Δεδομένα: Μίσθωση αυτοκινήτου. Εκμισθωτής Α.Ε. μισθωτής Ο.Ε. πολύ μικρή οντότητα. Ημερομηνία: 1/2/2016 Συμφωνήθηκε μίσθωμα 500 το μήνα για 48 μήνες. Δεν υπάρχει ρήτρα εξαγοράς στο τέλος της μίσθωσης σε προνομιακή τιμή. Η τρέχουσα αγοραία αξία του αυτοκινήτου είναι και η τιμή υπολογισμού των μισθωμάτων (client price) Χρηματοδοτική γιατί > ( Χ 90%)

27 ΕΠΙΜΕΤΡΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ Παράδειγμα μίσθωσης αυτοκινήτου Υπολογισμός επιτοκίου ΚΕΦΑΛΑΙΟ ,00 ΠΕΡΙΟΔΟΙ 48,00 ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ -500,00 ΕΠΙΤΟΚΙΟ 0,7701% Ετήσιο επιτόκιο= 0,7701 Χ 12= 9,24% ΚΕΦΑΛΑΙΟ ,00 ΠΕΡΙΟΔΟΙ 48,00 ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ -500,00 ΕΠΙΤΟΚΙΟ RATE(B2;B3;B1)

28 ΕΠΙΜΕΤΡΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ Παράδειγμα μίσθωσης αυτοκινήτου Ράντα πληρωμών ΚΕΦΑΛΑΙΟ ,00 ΠΕΡΙΟΔΟΙ 48,00 ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ -500,00 ΕΠΙΤΟΚΙΟ 0,7701% ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΚΟΙ ΧΡΕΩΛΥΣΙΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ , ,00-154,03-345, , ,00-151,36-348, , ,00-148,68-351, , ,00-145,97-354, , ,00-143,25-356, , ,00-140,50-359, , ,00-137,73-362, , ,00-134,94-365, , ,00-132,13-367, , ,00-129,30-370, , ,00-126,44-373, , ,00-123,57-376, ,90 ΣΥΝΟΛΑ , , ,10

29 ΕΠΙΜΕΤΡΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ Παράδειγμα μίσθωσης αυτοκινήτου Συγκέντρωση δεδομένων: Αξία κτήσης: ,00 Ημερομηνία κτήσης: 31/12/2015 Ημερομηνία έναρξης φορολογικών αποσβέσεων: 1/1/2016 Συντελεστής φορολογικής απόσβεσης: 16% Σύνολο τόκων 2016: 1.667,90 Σύνολο κεφαλαίου 2016: 4.332,10 (από ράντα). Το αναπόσβεστο υπόλοιπο στο τέλος της μίσθωσης θα επιβαρύνει τη ζημιά.

30 Παράδειγμα μίσθωσης αυτοκινήτου ,00-3,82-496,18-0,00 ΣΥΝΟΛΑ , , ,00 ΕΞΟΔΑ ΕΤΟΣ ΤΟΚΟΙ ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ ZHMIA , , , , , , , , ,00 TOTAL 4.000, , ,00

31 Ανέγερση κτίσματος ή προσθήκες και βελτιώσεις σε ακίνητα τρίτων Για τα απλογραφικά βιβλία εφαρμόζεται ότι προβλέπει η φορολογική νομοθεσία Από τη μεριά του μισθωτή: Οι δαπάνες αυτές εκπίπτουν ισόποσα επιμεριζόμενες στα έτη της μίσθωσης, είτε αφορούν ανέγερση είτε προσθήκη ή βελτίωση (τελική ΠΟΛ.1103).

32 Ανέγερση κτίσματος ή προσθήκες και βελτιώσεις σε ακίνητα τρίτων Από τη μεριά του μισθωτή: Παράδειγμα. Ο.Ε. μισθώνει οικόπεδο την 1/9/2015 για 15 έτη. Επί του οικοπέδου κατασκευάζει ακίνητο με κόστος ευρώ και έναρξη χρησιμοποίησης την 1/1/2016. Χρόνος απόσβεσης 1/1/ /8/2030 ή 14,67 έτη. Συντελεστής απόσβεσης 100 / 14,67 = 6,82% αντί για 4%. Δηλαδή κατ έτος. Το κτίσμα περιλαμβάνεται στο μητρώο παγίων.

33 Ανέγερση κτίσματος ή προσθήκες και βελτιώσεις σε ακίνητα τρίτων Από τη μεριά του εκμισθωτή, εάν αφορά εισόδημα Ε.Δ. Αποσβέσεις από το χρόνο λήξης της μίσθωσης, επί της αγοραίας αξίας του κτίσματος ή των βελτιώσεων και επεκτάσεων κατά το χρόνο αυτό. Πρέπει να υπάρχει αξιόπιστη εκτίμηση της αγοραίας αξίας. Η αξία αυτή θεωρείται εισόδημα Ε.Δ. Επί αυτής συντελεστής απόσβεσης: 4%.

34 Ανέγερση κτίσματος ή προσθήκες και βελτιώσεις σε ακίνητα τρίτων Από τη μεριά του εκμισθωτή, εάν αφορά εισόδημα Ε.Δ. Στο προηγούμενο παράδειγμα έστω ο εκμισθωτής είναι Ε.Ε. Το κτίσμα περιέρχεται στην κατοχή του εκμισθωτή την 1/9/2030. Αγοραία αξία, με εκτίμηση εμπειρογνώμονα: Εισόδημα: και αξία παγίου για αποσβέσεις: Από 1/9/2030 θα εγγράψει το κτίσμα στο μητρώο παγίων και θα διενεργεί αποσβέσεις με το συντελεστή 4%

35 Αποσβέσεις κτίσματος και οικοπέδου. Σε περίπτωση ακινήτων επί των οποίων έχουν ανεγερθεί κτήρια, οι φορολογικές αποσβέσεις διενεργούνται μόνο επί της αξίας που αναλογεί στα κτίσματα και όχι επί της αξίας που αντιστοιχεί στο οικόπεδο. Ο επιμερισμός γίνεται βάσει των αξιών που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της φορολογίας κεφαλαίου.

36 Αποσβέσεις κτίσματος και οικοπέδου. Παράδειγμα. Επιχείρηση κατέβαλλε για την αγορά ακινήτου (οικόπεδο - κτίσμα) το ποσό των ευρώ. Η αξία του ακινήτου για τις ανάγκες εφαρμογής της φορολογίας κεφαλαίου καθορίσθηκε στο ποσό των ευρώ εκ της οποίας το ποσό των ευρώ αφορούσε το οικόπεδο, ενώ το ποσό των ευρώ το κτίσμα. Ποσοστό οικοπέδου: / = 56,25% Στο μητρώο παγίων θα γίνουν δύο καταχωρήσεις: 1. Οικόπεδο: Χ 56,25% = ευρώ και 2. Κτίσμα: = ευρώ. Απόσβεση μόνο επί του κτίσματος με συντελεστή 4%.

37 Τεκμαρτή δαπάνη ή έσοδο ιδιόχρησης ακινήτου. 1. Τα ΕΛΠ δεν προβλέπουν την καταχώρηση στη λογιστική βάση τεκμαρτού εσόδου ή τεκμαρτής δαπάνης ιδιόχρησης ακινήτου. 2. Το τεκμαρτό έσοδο στην ατομική επιχείρηση δεν εγγράφεται (εισόδημα από ακίνητα). 3. Η απαίτηση για καταχώρηση της δαπάνης στα βιβλία αφορά τη φορολογική βάση. 4. Μπορεί για λόγους παρακολούθησης να γίνεται εγγραφή στη λογιστική βάση, αλλά δεν θα εμφανίζονται τα ποσά στην κατάσταση αποτελεσμάτων. ΣΛΟΤ 1239/2016

38 Τεκμαρτή δαπάνη ή έσοδο ιδιόχρησης ακινήτου. Παράδειγμα. Ο.Ε. κατέχει και ιδιοχρησιμοποιεί ακίνητο αντικειμενικής αξίας ευρώ. Υπολογισμός τεκμαρτού εσόδου/ εξόδου: Χ 3% = ευρώ ΛΥΣΗ 1. Δε γίνεται καμία εγγραφή στα βιβλία. Στο τέλος της χρήσης εγγράφεται στη φορολογική βάση, τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα. ΣΤΗΛΗ - ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ Λ.Β. Φ.Β. ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΣΟΔΑ Λ.Β.- Φ.Β. ΛΟΙΠΑ ΣΥΝΗΘΗ ΕΣΟΔΑ 0, , ,00 ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ 0, , ,00 ΕΞΟΔΑ Λ.Β. Φ.Β. ΛΟΙΠΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ 0, , ,00 ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ 0, , ,00 ΚΕΡΔΟΣ 0,00 0,00 0,00

39 Τεκμαρτή δαπάνη ή έσοδο ιδιόχρησης ακινήτου. Παράδειγμα. Ο.Ε. κατέχει και ιδιοχρησιμοποιεί ακίνητο αντικειμενικής αξίας ευρώ. Υπολογισμός τεκμαρτού εσόδου/ εξόδου: Χ 3% = ευρώ ΛΥΣΗ 2. Γίνεται εγγραφή στο βιβλίο. Στα έσοδα (λοιπά συνήθη έσοδα) και στις δαπάνες (Λοιπά έξοδα και ζημιές). Στο τέλος της χρήσης στην κατάσταση αποτελεσμάτων δεν θα εμφανιστούν. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Κύκλος εργασιών (καθαρός) ,00 Λοιπά συνήθη έσοδα - Μεταβολές αποθεμάτων ,00 Αγορές εμπορευμάτων και υλικών ,00 Παροχές σε εργαζόμενους ,00 Αποσβέσεις ενσωμάτων παγίων και άϋλων στοιχείων ,00 Λοιπά έξοδα και ζημιές - Λοιπά έσοδα και κέρδη -

40 ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΟΥ

41 Αρχή του δεδουλευμένου - Όλα τα στοιχεία της κατάστασης αποτελεσμάτων που προκύπτουν στην τρέχουσα περίοδο αναγνωρίζονται στην περίοδο αυτή. - Η τήρηση και του απλογραφικού συστήματος γίνεται σύμφωνα με τη θεμελιώδη αρχή του δεδουλευμένου (accrual assumption). - Γεγονότα που έγιναν εμφανή μετά τη λήξη της περιόδου αλλά πριν από την ημερομηνία κατά την οποία το αρμόδιο όργανο εγκρίνει τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις για δημοσιοποίηση, αναγνωρίζονται στην κλειόμενη περίοδο.

42 Έσοδα Κατά ΕΛΠ Τα έσοδα αναγνωρίζονται εντός της περιόδου στην οποία καθίστανται δουλευμένα. Παροχή υπηρεσιών και κατασκευαστικά συμβόλαια αναγνωρίζονται με βάση το ποσοστό ολοκλήρωσης Η μέθοδος της ολοκλήρωσης μπορεί να χρησιμοποιείται όταν εκτιμάται τεκμηριωμένα ότι δεν υπάρχει σημαντική επίπτωση στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, έναντι της μεθόδου του ποσοστού ολοκλήρωσης. Οι πολύ μικρές οντότητες με απλογραφικά μπορούν να χρησιμοποιούν τη μέθοδο της ολοκλήρωσης.

43 Έσοδα Κατά ΚΦΕ Προϋποθέσεις: α) να έχει καταστεί δεδουλευμένο εντός του οικείου φορολογικού έτους και β) να έχει αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξής του εντός του ίδιου έτους. 1. Χρόνος κτήσης: ο χρόνος έκδοσης του παραστατικού. Εξαιρέσεις: - Τιμολόγια που εκδίδονται μέχρι 15/1 και αφορούν την προηγ. χρήση - Στοιχεία που αφορούν δικαίωμα λήψης υπηρεσίας που δεν έχει καταστεί δουλευμένη (π.χ. γυμναστήρια). Στη διαρκή παροχή υπηρεσίας, χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος έκδοσης του στοιχείου (ΠΟΛ.1223/2015)

44 Δαπάνες Κατά ΕΛΠ Αρχή δεδουλευμένου. Δαπάνες Κατά ΚΦΕ Με την ΠΟΛ.1113/2015 αρχή δεδουλευμένου. ΠΡΟΣΟΧΗ. Αλλαγή της θέσης της διοίκησης με την ΠΟΛ.1094/2016 Σε περίπτωση συνεχιζόμενης παροχής υπηρεσίας, η οποία ολοκληρώνεται το επόμενο φορολογικό έτος, η σχετική δαπάνη εκπίπτει στο φορολογικό έτος εντός του οποίου ολοκληρώνεται η παροχή και υπάρχει υποχρέωση έκδοσης του σχετικού δικαιολογητικού. Δεν καταλαμβάνει λογαριασμούς ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης κλπ.

45 Περίπτωση 1 η. Δαπάνη που αφορά εξ ολοκλήρου το 2016 με χρόνο έκδοσης του τιμολογίου την 15/1/2017. Α. ΕΛΠ: καταχώρηση στο Β. Φορολογία εισοδήματος: στο Γ. ΦΠΑ: στο Παράδειγμα. Τιμολόγιο για παροχή υπηρεσίας που αφορά την περίοδο 1/1-31/12/2016 και ημερομηνία έκδοσης την 15/1/2017

46 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕ ΦΠΑ 24% ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ- ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΦΠΑ 23% 31/12/2016 ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ Α - ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΧΡΗΣΗΣ 1.000,00 0,00 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕ ΦΠΑ 24% ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ- ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΦΠΑ 24% 15/1/2017 Τ.Π ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ Α 1.000,00 240,00 ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΥ 15/1/2017 Τ.Π ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ,00

47 Περίπτωση 2 η. Δαπάνη που αφορά εν μέρει το 2016 με χρόνο έκδοσης π.χ. 20/2/2017. Α. ΕΛΠ: καταχώρηση αναλογίας εξόδου στο Β. Φορολογία εισοδήματος: καταχώρηση αναλογίας εξόδου στο Γ. ΦΠΑ: στο Παράδειγμα. Λογαριασμός τηλεπικοινωνιών που αφορά την περίοδο 10/12/2016 9/2/2017 και ημερομηνία έκδοσης λογαριασμού 20/2/2017.

48 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕ ΦΠΑ 24% ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ- ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΦΠΑ 24% 31/12/2016 ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ Α - ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΧΡΗΣΗΣ 300,00 0,00 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕ ΦΠΑ 24% ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ- ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΦΠΑ 24% ΧΧΧ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 20/2/2017 ΛΟΓΑΡ. 10/12/2016-9/2/ ,00 216,00 ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΥ 20/2/2017 ΛΟΓΑΡ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ -300,00 0,00

49 Περίπτωση 3 η. Έσοδο που αφορά το 2016 με χρόνο έκδοσης π.χ. 10/1/2017. Α. ΕΛΠ: στο Β. Φορολογία εισοδήματος: στο Γ. ΦΠΑ: στο Παράδειγμα. Ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών λογιστή φοροτεχνικού εκδίδει την 10/1/2017 τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών προς πελάτη του, που αφορά υπηρεσίες του Δ τριμήνου του Δημιουργία ειδικού «μεταβατικού» λογαριασμού εσόδου με ονομασία «ΕΣΟΔΑ ΠΑΡ.ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ- ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ».

50 Περίπτωση 3 η. Αν υποτεθεί ότι η αξία του τιμολογίου είναι ευρώ πλέον ΦΠΑ 240 ευρώ, η εγγραφή στο βιβλίο την 31/12/2016 μπορεί να είναι η εξής: ΗΜ ΕΡΟΜ ΗΝΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ 31/12/2016 ΕΣΟΔΑ ΠΑΡ.ΥΠΗΡ ΕΣΙΩΝ ΜΕ ΦΠΑ 24% ΕΣΟΔΑ ΠΑΡ.ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ- ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜ ΟΣ ΦΠΑ 24% ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΕΛΑΤΗΣ.. 0, ,00 0,00

51 Περίπτωση 3 η. Εν συνεχεία στις 10/1/2017 θα πρέπει να γίνει η κανονική εγγραφή του τιμολογίου για λόγους ΦΠΑ. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΕΣΟΔΑ ΠΑΡ.ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΕΣΟΔΑ ΦΠΑ 24% ΦΠΑ 24% ΠΑΡ.ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ- ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ 10/1/2017 Τ.Π ΠΕΛΑΤΗΣ ,00 240,00 10/1/2017 Τ.Π ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ,00

52 ΑΠΟΓΡΑΦΗ

53 ΑΠΑΛΛΑΓΗ 1. Ετήσιος καθαρός κύκλος εργασιών από πωλήσεις αγαθών μικρότερος των ευρώ. 2. Άσκηση μίας από τις 43 δραστηριότητες της ΠΟΛ.1019/2015. Εάν μία πολύ μικρή οντότητα με απλογραφικά βιβλία αποκτά το 50% και άνω του κύκλου εργασιών της από κάποια από τις δραστηριότητες αυτές απαλλάσσεσαι της υποχρέωσης απογραφής και τήρησης του σχετικού αρχείου. Στην περίπτωση που δεν διενεργούν απογραφή αντιμετωπίζουν τις αγορές της περιόδου ως έξοδο στην κατάσταση αποτελεσμάτων.

54 ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΚΑΝΟΝΕΣ 1. Με προαιρετική απογραφή σε μία περίοδο, αναλαμβάνει την υποχρέωση για διενέργεια απογραφής και για τις τρεις τουλάχιστον επόμενες ετήσιες περιόδους. 2. Απογραφή έναρξης: όχι. Απογραφή λήξης: ναι. Για τον υπολογισμό του κόστους πωληθέντων της περιόδου το απόθεμα έναρξης θεωρείται μηδέν. 3. Απογραφή έναρξης: ναι (λήξης προηγ.περιόδου). Απογραφή λήξης: όχι. Το απόθεμα τέλους της τελευταίας περιόδου στην οποία διενεργήθηκε απογραφή δεν λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό των αποτελεσμάτων της πρώτης περιόδου στην οποία δεν διενεργείται απογραφή.

55 ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΚΑΝΟΝΕΣ 4. Στις περιπτώσεις που οντότητες είχαν διενεργήσει προαιρετικά απογραφή εμπορεύσιμων αγαθών έως και 31 Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2238/1994, και είχαν ως εκ τούτου την υποχρέωση να πραγματοποιήσουν απογραφή και για τις τρεις επόμενες χρήσεις εκείνης που διενέργησαν προαιρετικά, πραγματοποιούν υποχρεωτικά απογραφή και για τις υπολειπόμενες χρήσεις.

56 Παράδειγμα 1. Δεν διενεργήθηκε απογραφή 31/12/2015. Αγορές χρήσης: Απογραφή 31/12/2016: Κόστος πωληθέντων = = Παράδειγμα 2. Απογραφή 31/12/2015: Αγορές χρήσης: Δεν διενεργείται απογραφή την 31/12/2016 Κόστος πωληθέντων =

57 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ Παράδειγμα 3 Ατομική επιχείρηση ασχολείται με την εμπορία επίπλων και παράλληλα με την επισκευή επίπλων πελατών της. Τα έσοδά της από την πώληση ήταν ευρώ και από την παροχή υπηρεσιών ευρώ. Μπορεί να μην διενεργήσει απογραφή γιατί ο κύκλος εργασιών από τις πωλήσεις αγαθών < ευρώ. Παράδειγμα 4 Καφετέρια, ΟΕ απλογραφικά βιβλία. Ακαθάριστα έσοδα από τη δραστηριότητά της ευρώ. Απαλλάσσεται λόγω δραστηριότητας.

58 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ - Μέθοδος μέσου σταθμικού όρου VS FIFO. Παράδειγμα. Επιχείρηση εμπορεύεται Η/Υ και εμφανίζει τα εξής δεδομένα για το εμπόρευμα Α: Από απογραφή έναρξης: 100 τεμάχια Χ 400 ευρώ. Αγορά 1: 50 τεμάχια Χ 410 ευρώ. Αγορά 2 : 60 τεμάχια Χ 390 ευρώ. Αγορά 3: 80 τεμάχια Χ 400 ευρώ. Απόθεμα τέλους: 90 τεμάχια

59 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ - Μέθοδος μέσου σταθμικού όρου VS FIFO. Α Μ.Σ.Ο. = = 399, Αξία : 399,66 Χ 90 = ,40 Ρευστοποιήσιμη έστω 400 Χ 90 = Β. Με τη FIFO τα 90 τεμάχια προέρχονται : (80 Χ 400) + (10 Χ 390) = Χαμηλότερη από τη ρευστοποιήσιμη.

60 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ Τρόπος επιμέτρησης απογραφής - Εισάγεται η δυνατότητα προσδιορισμού της ποσότητας ή της αξίας με έμμεσες μεθόδους. Ισχύει για όλες τις οντότητες. - Η μέθοδος της λιανικής τιμής (retail method) - Χρήση στατιστικών μεθόδων προσδιορισμού της ποσότητας αποθεμάτων - Προσεγγιστικές τεχνικές σε παρεμφερή αποθέματα ή οποιαδήποτε άλλη αξιόπιστη, τεκμηριωμένη και γενικά αποδεκτή στη διεθνή πρακτική έμμεση μέθοδος. - Δεν επιτρέπεται η μέθοδος LIFO - Τα αναλώσιμα μπορούν να μην απογράφονται όταν δεν είναι σημαντικά. Βαρύνουν τα έξοδα.

61 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ - Η μέθοδος της λιανικής τιμής (retail method) Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επιχειρήσεις που πωλούν με σταθερά ποσοστά κέρδους. Δεν υπολογίζεται ποσότητα αλλά υπολογίζεται με υψηλή προσέγγιση η αξία του τελικού αποθέματος. Παράδειγμα. Αρχικό απόθεμα από απογραφή 31/12/2015: 100 ευρώ. Αρχικό απόθεμα σε τιμές λιανικής: 120 ευρώ Αγορές 2016: ευρώ Αγορές 2016 σε τιμές λιανικής: ευρώ. Πωλήσεις 2016: ευρώ.

62 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ - Η μέθοδος της λιανικής τιμής (retail method) Παράδειγμα. Υπολογισμοί. 1. Ποσοστό κέρδους: 20% 2. Απόθεμα τέλους σε τιμές λιανικής: = 320 ευρώ. 3. Απόθεμα τέλους σε κόστος = 320 /1,20 = 266,67 ευρώ.

63 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ - Προσεγγιστικές τεχνικές σε παρεμφερή αποθέματα Εφαρμόζεται σε περίπτωση αποθεμάτων παρεμφερούς είδους, μεγάλου αριθμού και μικρής διαφοράς αξίας ανά τεμάχιο μεταξύ τους. Η καταμέτρηση μπορεί να γίνεται σε γενικές κατηγορίες και με τη χρήση μέσης τιμής, εφόσον δεν υπάρχει σημαντική επίπτωση στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις.

64 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ - Προσεγγιστικές τεχνικές σε παρεμφερή αποθέματα Παράδειγμα. Επιχείρηση εμπορεύεται πουκάμισα και έχει μεταξύ άλλων τα εξής: ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΞΙΑ ΜΟΝ. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΞΙΑ ΜΟΝ. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑ ΒΑΜΒΑΚΕΡΑ 100% ΧΡΩΜΑ ΑΣΠΡΟ 10 20,00 200,00 ΠΟΥΚΑΜΙΣΑ ΒΑΜΒΑΚΕΡΑ 100% ΧΡΩΜΑ ΜΑΥΡΟ 4 20,20 80,80 ΠΟΥΚΑΜΙΣΑ ΒΑΜΒΑΚΕΡΑ 100% ΧΡΩΜΑ ΑΣΠΡΟ 50 21, ,00 ΠΟΥΚΑΜΙΣΑ ΒΑΜΒΑΚΕΡΑ 100% ΧΡΩΜΑ ΜΑΥΡΟ 45 21,20 954,00 Μέση τιμή κτήσης: (200+80, ) / ( ) = 20,9614 Μπορεί να απογράψει πλέον «πουκάμισα βαμβακερά 100%» με τιμή κτήσης 20,96 ευρώ, εάν δεν ασκεί σοβαρή επίδραση.

65

66 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ Πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της. Εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά. Αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και η αξία της συναλλαγής δεν κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της αγοραίας, στη βάση των στοιχείων που διαθέτει η φορολογική διοίκηση.

67 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΑΞΙΑΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΕΛΠ: τα αποθέματα να επιμετρούνται στην κατ είδος χαμηλότερη αξία μεταξύ κόστους κτήσης και καθαρής ρευστοποιήσιμης αξίας, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα αποθέματα παρουσιάζονται πάντοτε σε ποσό που είναι ανακτήσιμο. Ο βασικός κανόνας όταν η καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία είναι μικρότερη του κόστους κτήσης των αποθεμάτων, είναι η διαφορά (ζημιά) να επιβαρύνει το κόστος πωληθέντων στην κατάσταση αποτελεσμάτων.

68 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΑΞΙΑΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ Παράδειγμα. Έστω ότι το απόθεμα Α στην απογραφή λήξης του 2015 εμφανίζεται με ποσό ευρώ, που είναι και το κόστος κτήσης. Στο τέλος του 2016 εκτιμάται ότι η καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία του είναι πλέον 900 ευρώ. Η ζημιά των 100 ευρώ θα βαρύνει το κόστος πωληθέντων αφού κατά τον υπολογισμό του με τον τύπο αποθέματα έναρξης + αγορές χρήσης αποθέματα λήξης το αποτέλεσμα θα θεωρηθεί = 100.

69 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΑΞΙΑΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ Φορολογία εισοδήματος Η διαφορά από την αποτίμηση αποθεμάτων δεν αποτελεί δαπάνη εξεταζόμενη στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 22 του ν.4172/2013, αλλά επηρεάζει τα αποτελέσματα μέσω του κόστους πωληθέντων. Τα ανωτέρω ισχύουν για φορολογικές περιόδους που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά (ΠΟΛ.1075/2016). Η ζημιά αναγνωρίζεται και φορολογικά, εφόσον τεκμηριώνεται η ρευστοποιήσιμη αξία.

70 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ Ή ΠΑΓΙΩΝ Αναγνωρίζεται για έκπτωση εφόσον επιβεβαιώνεται με οποιοδήποτε τρόπο: - Εκθέσεις συμβάντων αρμοδίων αρχών (αστυνομία, πυροσβεστική κλπ.). - Βεβαιώνεται από επιτροπή εργαζόμενων ή μη της επιχείρησης (πρωτόκολλο καταστροφής κλπ.). - Φωτογραφικό υλικό, βεβαιώσεις εμπειρογνωμόνων κλπ. Πρέπει να απογράφονται ώστε να τεκμηριώνεται η λογιστική αξία τους κατά το χρόνο καταστροφής. Εγγράφονται στα βιβλία. Η ζημιά ισούται με τη λογιστική αξία του καταστραφέντος. Παράδειγμα. Μηχάνημα με αξία κτήσης και λογιστική αξία 500 ευρώ την 31/12. Καταστρέφεται την 30/4. Αποσβέσεις 4 μηνών 100 ευρώ + ζημιά 400.

71 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ Παράδειγμα Απαίτηση από εταιρεία Χ > , διάρκεια οφειλής την 31/12/2015> 14 μήνες, έχουν γίνει ενέργειες για έκδοση διαταγής πληρωμής. Πρόβλεψη> Την 31/12/2016 εξακολουθεί η οφειλή. Επιπλέον πρόβλεψη> Εντός του 2017 παρά την έκδοση της διαταγής πληρωμής και καθώς δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία για κατάσχεση γίνεται διαγραφή της οφειλής. Στα απλογραφικά βιβλία η πρόβλεψη καταχωρείται σε λογαριασμό ζημιάς και στη συνέχεια πρέπει να παρακολουθείται σε κατάλληλο εξωλογιστικό αρχείο

72 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ Παράδειγμα ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ 31/12/2015 ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ- ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΠΙΣΦΑΛΟΥΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ 5.000,00 ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΠΙΣΦΑΛΟΥΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ.ΠΕΛΑΤΗΣ.. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΣΟ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ ΠΟΣΟ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΣΩΡΕΥΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣΥΠΟΛΟΙΠΟ 31/12/ , , , ,00 31/12/ , , ,00 - ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΦΑΚΕΛΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ - ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

73 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΕΚΜΑΡΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Το τεκμαρτό μίσθωμα της παραγράφου 2 του άρθρου 39 σε περίπτωση ιδιόχρησης εκπίπτει εφόσον: 1. Δεν υπερβαίνει το τρία τοις εκατό (3%) επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Το υπερβάλλον δεν εκπίπτει 2. Δηλωθεί ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία. Το τεκμαρτό αυτό εισόδημα ισούται επίσης με το 3% της αντικειμενικής αξίας. ΠΡΟΣΟΧΗ. Απαιτείται εγγραφή στη φορολογική βάση

74 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΤΑΙΡΩΝ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ Περίπτωση 1: αμοιβή για τη διαχείριση, εκπροσώπηση, διεύθυνση εταιρείας οποιασδήποτε μορφής: εκπίπτει. Παράδειγμα: Ο.Ε. αναθέτει έναντι αμοιβής τη διεύθυνση της εταιρείας στον εταίρο Α. Η αμοιβή αυτή εκπίπτει και για τον εταίρο είναι εισόδημα από μισθωτή εργασία. Ανώνυμη εταιρεία αναθέτει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου σε μέτοχό της έναντι αμοιβής. Η αμοιβή αυτή εκπίπτει και για τον μέτοχο είναι εισόδημα από μισθωτή εργασία.

75 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΤΑΙΡΩΝ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ Περίπτωση 2: αμοιβή για παροχή υπηρεσίας προς οποιαδήποτε μορφή εταιρείας από άτομο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και εκδίδει τιμολόγιο για την υπηρεσία αυτή: εκπίπτει. Παράδειγμα: εταίρος σε Ο.Ε. λογιστής φοροτεχνικός συμφωνεί να τηρεί τα βιβλία της εταιρείας και να λαμβάνει αμοιβή με την έκδοση τιμολογίου. Η αμοιβή αυτή εκπίπτει και για τον εταίρο είναι εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

76 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΤΑΙΡΩΝ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ Περίπτωση 3: αμοιβή για προσωπική εργασία ως εισφορά σε προσωπική εταιρεία (ΟΕ, ΕΕ κλπ.): δεν εκπίπτει. Παράδειγμα: Ο.Ε. δύο εταίρων υδραυλικών με αντικείμενο υδραυλικές εργασίες. Συμφωνείται να λαμβάνουν αμοιβή από την Ο.Ε. για τις εργασίες που πραγματοποιούν προς τους πελάτες της Ο.Ε. Δεν εκπίπτει γιατί θεωρείται έμμεση διανομή κερδών.

77 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΤΑΙΡΩΝ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ Περίπτωση 4: αμοιβή για παροχή ειδικής εργασίας σε προσωπική εταιρεία: εκπίπτει. Παράδειγμα: εταίρος σε Ο.Ε. λογιστής φοροτεχνικός που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, αναλαμβάνει την τήρηση των βιβλίων της εταιρείας έναντι αμοιβής. Εκπίπτει και για τον εταίρο θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία.

78 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΤΑΙΡΩΝ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ - Στις περιπτώσεις αυτές θεωρείται ότι υφίσταται «εργασιακή σχέση» μόνο για τις ανάγκες του ΚΦΕ, ώστε να μην προκύπτει θέμα ασφαλιστικών εισφορών. - Στην περίπτωση που ισχύει το δικαίωμα έκπτωσης θα εξετάζεται στο πλαίσιο του φορολογικού ελέγχου κατά πόσο η αμοιβή αφορά πράγματι την εργασία που παρέχεται. Παράδειγμα: σε λογιστική Ο.Ε. με δύο εταίρους και με ακαθάριστα έσοδα ευρώ συμφωνείται ο ένας να λαμβάνει αμοιβή διαχειριστή ευρώ ετησίως και ο άλλος να λαμβάνει αμοιβή για την τήρηση των βιβλίων της Ο.Ε. επίσης ευρώ ετησίως. Θα θεωρηθεί ότι αποτελεί έμμεση διανομή κερδών και όχι αμοιβή για τις υπηρεσίες που τυπικά παρέχουν.

79 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Εκπίπτουν την περίοδο που καταβάλλονται. Κατ εξαίρεση εκπίπτουν την περίοδο που αφορούν εφόσον καταβάλλονται εμπρόθεσμα. Αφορά και τις κρατήσεις από το μισθό. Παράδειγμα. Ασφαλιστικές εισφορές Δεκεμβρίου και Δώρου Χριστ/νων. Εάν καταβληθούν έως 31/1/2017 και 28/2/2016 αντίστοιχα, εκπίπτουν. Παράδειγμα 2. Ασφαλιστικές εισφορές 2015 σε ρύθμιση. Κύρια οφειλή: ευρώ, πρόσθετα τέλη: 78 ευρώ. Εντός του 2016 καταβλήθηκαν 900 ευρώ. Αναλογία κύριας οφειλής: 900 Χ (1.200 / 1.278) = 845,07 εκπίπτουν στο 2016.

80 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Εκπίπτουν κατά το χρόνο που καταβάλλονται. Κατ εξαίρεση εκπίπτουν κατά το χρόνο που αφορούν εφόσον καταβάλλονται εμπρόθεσμα. Παράδειγμα Εισφορές ΟΑΕΕ 6 ου διμήνου Εφόσον καταβληθούν εντός του Ιανουαρίου 2017 εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα του ΠΡΟΣΟΧΗ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκπτωσή τους είναι η αναγραφή της δαπάνης στα βιβλία.

81 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΤΑΙΡΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΚΛΠ. Οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων οι οποίες επιβάλλονται με νόμο και τις οποίες καταβάλλουν οι εταίροι και οι διαχειριστές ΕΠΕ, ΟΕ και ΕΕ στον ασφαλιστικό φορέα για την ασφάλισή τους ως εταίροι, διαχειριστές ΕΠΕ, ΟΕ και ΕΕ και μόνο για αυτή την αιτία, εμπίπτουν στην περ. δ' παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4172/2013, εφ' όσον αφορούν στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις και συνεπώς εξαιρούνται της φορολογίας εισοδήματος. Παράδειγμα. Εταίρος διαχειριστής ΕΠΕ καταβάλλει ο ίδιος τις ασφαλιστικές του εισφορές στον ΟΑΕΕ. Θα του αναγνωριστεί δικαίωμα έκπτωσης στη φορολογική του δήλωση (κωδ.351 στο περυσινόβαγγελησ έντυπο). ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ

82 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΤΑΙΡΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΚΛΠ. Όταν καταβάλλονται από την εταιρεία: Α. ΟΕ ΕΕ αστικές εταιρείες κλπ.: Εάν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα (μέσω ατομικής επιχείρησης) εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της ατομικής του επιχείρησης. Αν η ατομική επιχείρηση έχει τεθεί σε αδράνεια, οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της προσωπικής ή αστικής εταιρείας. Εάν δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της προσωπικής ή αστικής εταιρείας. Σε περίπτωση συμμετοχής εταίρου σε περισσότερες προσωπικές εταιρείες, οι ασφαλιστικές εισφορές εκπίπτουν από την εταιρεία από την οποία λαμβάνει το μεγαλύτερο φορολογητέο εισόδημα.

83 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΤΑΙΡΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΚΛΠ. Όταν καταβάλλονται από την εταιρεία: B. Εταίρων Ε.Π.Ε.- Ι.Κ.Ε. Δεν εκπίπτουν. - Αν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της ατομικής τους επιχείρησης. - Αν δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και επιπλέον οι αμοιβές που λαμβάνουν θεωρούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, τότε οι ασφαλιστικές εισφορές θα εκπίπτουν από το εισόδημά τους από μισθωτές υπηρεσίες και θα δηλωθούν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους (Ε1).

84 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΤΑΙΡΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΚΛΠ. Όταν καταβάλλονται από την εταιρεία: Γ. Μελών Δ.Σ. Α.Ε. ή διαχειριστών Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε.: Δεν εκπίπτουν. Εάν δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν συμμετέχουν στο κεφάλαιο των υπόψη εταιρειών και επιπλέον οι αμοιβές που λαμβάνουν θεωρούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, τότε οι ασφαλιστικές εισφορές θα εκπίπτουν από το εισόδημά τους από μισθωτές υπηρεσίες και θα δηλωθούν από τα φυσικά πρόσωπα στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους (Ε1).

85 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΑΠΑΝΕΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ Από 22/12/2016 και μετά εφόσον δεν εξοφλούνται με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών ΔΕΝ ΕΚΠΙΠΤΟΥΝ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ

86 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ Φορολογική βάση: παρακολουθεί τα υπόλοιπα των λογαριασμών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της φορολογικής νομοθεσίας. Αφορά αποτελεσματικούς λογαριασμούς και κατά περίπτωση και λογαριασμούς ισολογισμού (προσωρινές διαφορές). Διαφορές λογιστικής φορολογικής βάσης: οι προκύπτουσες διαφορές στους αποτελεσματικούς λογαριασμούς προσαυξάνουν (οι θετικές) ή μειώνουν (οι αρνητικές) το λογιστικό αποτέλεσμα, ώστε να προκύψει το φορολογικό αποτέλεσμα. Μόνιμες διαφορές: έξοδα τα οποία δεν εκπίπτουν γενικά. Προσωρινές διαφορές: έξοδα τα οποία εκπίπτουν σε διαφορετική χρήση, από εκείνη στην οποία λογιστικοποιήθηκαν.

87 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ Στη φορολογική βάση τα έσοδα και τα έξοδα αναγνωρίζονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στη φορολογία εισοδήματος. Παράδειγμα. Ατομική επιχείρηση απασχολεί ένα άτομο μισθωτό. Από την κατάσταση μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου προκύπτει ότι η υποχρέωση προς το ΙΚΑ είναι 420 ευρώ (έστω 150 κρατήσεις εργοδοτικές εισφορές). Στη λογιστική βάση είναι δαπάνη. Μέχρι τέλος Ιανουαρίου δεν καταβάλλει το ποσό στο ΙΚΑ. Για αυτό το λόγο στη φορολογική βάση δεν είναι δαπάνη. Εντός του έτους κατέβαλλε στο ΙΚΑ και ποσό ευρώ από ρύθμιση οφειλών του Τη δαπάνη αυτή δεν την είχε εκπέσει το φ.ε. 2015

88 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ Παράδειγμα. ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΒ-ΦΒ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΞΟΔΟΥ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ - ΜΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ 1.000,00 850,00 150,00 ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ 270,00-270,00 ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ , ,00 ΣΥΝΟΛΑ 1.270, , ,00 Τα ευρώ θα αφαιρεθούν από το φορολογητέο εισόδημα.

89 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

90 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 20Χ1 20Χ0 Κύκλος εργασιών (καθαρός) Χ Χ Λοιπά συνήθη έσοδα Χ Χ Μεταβολές αποθεμάτων (εμπορεύματα, προϊόντα, ημικατ/μένα) Χ Χ Αγορές εμπορευμάτων και υλικών Χ Χ Παροχές σε εργαζόμενους Χ Χ Αποσβέσεις ενσωμάτων παγίων και άϋλων στοιχείων Χ Χ Λοιπά έξοδα και ζημιές Χ Χ Λοιπά έσοδα και κέρδη Χ Χ Τόκοι και συναφή κονδύλια (καθαρό ποσό) X X Αποτέλεσμα προ φόρων Χ Χ Φόροι X X Αποτέλεσμα περιόδου μετά από φόρους X X

91 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ Δεδομένα. Ατομική εμπορική επιχείρηση. Πωλήσεις εμπορευμάτων = Κέρδος από πώληση παγίου = Αγορές εμπορευμάτων: Αμοιβές προσωπικού (περιλαμβανομένων εργοδ. εισφορών) = Εισφορές σε ΟΑΕΕ (λογισμένες) = Οφείλονται ληξιπρ. = 500 Διάφορα λειτουργικά έξοδα = Τέλος επιτηδεύματος = 650 Τεκμαρτή δαπάνη ιδιόχρησης ακινήτου = Τόκοι = 800

92 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ Δεδομένα. Ατομική εμπορική επιχείρηση. Φορολογικά πρόστιμα και προσαυξήσεις = 150 Μισθώματα λήζινγκ αυτ/του από 1/4/ /12/2016 = από τα οποία κεφάλαιο και τόκος. Απογραφή 31/12/2015 = Απογραφή 31/12/2016 = δεν διενεργήθηκε. Στο 2017 λαμβάνεται επιπλέον λογαριασμός τηλεφώνου περιόδου 10/12/2016 9/2/2017 ποσού 400 ευρώ και ΔΕΗ 1/12/ /1/2017 ποσού 800 ευρώ.

93 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΒΗΜΑ 1. ΧΡΟΝΙΚΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ Τηλεφωνία: σύνολο ημερών = 22 (2016) + 40 (2017) = 62. Αναλογία δαπάνης 2016 = 400 Χ (22 / 62) = 141,94 ΔΕΗ: σύνολο ημερών = 31 (2016) + 31 (2017) = 62 Αναλογία δαπάνης 2016 = 800 Χ (31 / 62) = 400 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ 31/12/ /12/2016 ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕ ΦΠΑ 24% ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ- ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ - ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΛΟΓΑΡ.ΧΧΧΧΧΧΧ 141,94 ΔΕΗ - ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΛΟΓΑΡ.ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ ΧΧΧ 400,00

94 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΒΗΜΑ 2. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΩΛΗΘΕΝΤΩΝ Λόγω μη διενέργειας απογραφής ΚΟΣΤΟΣ = ΑΓΟΡΕΣ = ΒΗΜΑ 3. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΣΒΕΣΕΩΝ Λήζινγκ αυτ/του 1. Δαπάνη τόκων = Αξία κτήσης για αρχείο παγίων = (τιμολογιακή αξία κατά τη σύμβαση). 3. Αποσβέσεις = Χ 16% Χ (8/12) = 1.422,29

95 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΒΗΜΑ 4. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ Επιπλέον δεδομένα: 1. Καταβολές σε ΙΚΑ ρυθμισμένων οφειλών φορολογικού έτους 2015 = Εξόφληση τιμολογίου αξίας ευρώ με καταβολή μετρητών 3. Μη εμπρόθεσμη καταβολή στο ΙΚΑ ασφαλιστικών εισφορών = 1.800

96 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΒΗΜΑ 5. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΣΤΗΛΗ - ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΟΣΟ ΕΣΟΔΑ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ,00 ΕΚΤΑΚΤΑ ΚΕΡΔΗ 1.500,00 ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ ,00 ΕΞΟΔΑ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ,00 ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ,00 ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΟΑΕΕ 3.000,00 ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ 1.800,00 ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ 650,00 ΤΕΚΜΑΡΤΗ ΔΑΠΑΝΗ ΙΔΙΟΧΡΗΣΗΣ 0,00 ΤΟΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ 2.800,00 ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΟΙΝΕΣ 150,00 ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ 1.422,29 ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ - ΧΡΟΝΙΚΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ 541,94 ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ ,23 ΚΕΡΔΟΣ ,77

97 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΒΗΜΑ 6. ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗΛΗ - ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ Λ.Β. - Φ.Β. ΕΣΟΔΑ ΠΩΛΗΣΕΙΣ , ,00 0,00 ΕΚΤΑΚΤΑ ΚΕΡΔΗ 1.500, ,00 0,00 ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ , ,00 0,00 ΕΞΟΔΑ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ , , ,00 ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ , , ,00 ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΟΑΕΕ 3.000, ,00 500,00 ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ 1.800, ,00 0,00 ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ 650,00 0,00 650,00 ΤΕΚΜΑΡΤΗ ΔΑΠΑΝΗ ΙΔΙΟΧΡΗΣΗΣ 0, , ,00 ΤΟΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ 2.800, ,00 0,00 ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΟΙΝΕΣ 150,00 0,00 150,00 ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ 1.422, ,29 0,00 ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ - ΧΡΟΝΙΚΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ 541,94 541,94 0,00 ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ , , ,00 ΣΥΝΟΛΟ , , ,00

98 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΒΗΜΑ 7. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΕΡΔΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ,77 ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΦΟΡΑ Λ.Β. - Φ.Β ,00 ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ,77 ΦΟΡΟΣ ,37

99 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΒΗΜΑ 8. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Κύκλος εργασιών (καθαρός) ,00 Χ Λοιπά συνήθη έσοδα - Χ Μεταβολές αποθεμάτων (εμπορεύματα, προϊόντα, ημικατ/μένα) - Χ Αγορές εμπορευμάτων και υλικών ,00 Χ Παροχές σε εργαζόμενους ,00 Χ Αποσβέσεις ενσωμάτων παγίων και άϋλων στοιχείων ,29 Χ Λοιπά έξοδα και ζημιές ,94 Χ Λοιπά έσοδα και κέρδη 1.500,00 Χ Τόκοι και συναφή κονδύλια (καθαρό ποσό) ,00 X Αποτέλεσμα προ φόρων ,77 Χ Φόροι ,37 X Αποτέλεσμα περιόδου μετά από φόρους ,40 X

100 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΒΗΜΑ 9. ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ Το προσάρτημα παρέχει μόνο πληροφορίες σχετικά με: Την επωνυμία της οντότητας. Το νομικό τύπο της οντότητας. Την περίοδο αναφοράς. Τη διεύθυνση της έδρας της οντότητας. Το δημόσιο μητρώο στο οποίο είναι εγγεγραμμένη η οντότητα ή αντίστοιχες πληροφορίες, κατά περίπτωση. Εάν η οντότητα λειτουργεί με την παραδοχή της συνεχιζόμενης δραστηριότητας. Εάν η οντότητα είναι υπό εκκαθάριση. Την κατηγορία της οντότητας (πολύ μικρή). Δήλωση ότι οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις έχουν καταρτιστεί σε πλήρη συμφωνία με το νόμο. Δήλωση περί της επιλογής μη σύνταξης ισολογισμού. Το παραπάνω προσάρτημα συντάσσεται από όλες τις οντότητες, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή. Η καταχώρηση του ή όχι στο εμπορικό μητρώο είναι θέμα εταιρικού δικαίου και κατά κανόνα δεν προβλέπεται για τις εταιρείες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία (Ο.Ε. Ε.Ε. κλπ.) ούτε βέβαια και για τις ατομικές επιχειρήσεις.

101 ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΗ Παράδειγμα απλογραφικού βιβλίου. Δεδομένα: - Αγορές χρήσης: Απογραφή έναρξης: Απογραφή λήξης: Πωλήσεις προϊόντων: Επισκευές προϊόντων: Έσοδα ενοικίων: Έσοδα τόκων: 1.200

102 ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΗ Παράδειγμα απλογραφικού βιβλίου. Δεδομένα: - Μισθοδοσία με εργοδοτικές εισφορές: Αμοιβές τρίτων: Παροχές τρίτων: Διάφορα έξοδα: Αποσβέσεις παγίων: Τόκοι έξοδο: Πρόστιμα κλπ.: 800 ΜΗ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙΣΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ: 5.800

103 ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΛΒ-ΦΒ ΕΣΟΔΑ ΕΣΟΔΑ Λ.Β.- Φ.Β. ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ , ,00 - ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ , ,00 - ΕΣΟΔΑ ΕΝΟΙΚΙΩΝ , ,00 - ΕΣΟΔΑ ΤΟΚΩΝ 1.200, ,00 - ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ , ,00 0,00 ΕΞΟΔΑ ΕΞΟΔΑ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ , ,00 - ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΝΑΡΞΗΣ , ,00 - ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΛΗΞΗΣ , ,00 - ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ , , ,00 ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΡΙΤΩΝ 3.800, ,00 - ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΡΙΤΩΝ , ,00 - ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΞΟΔΑ 5.900, ,00 - ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ 3.600, ,00 - ΤΟΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ 1.900, ,00 - ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΟΙΝΕΣ 800,00-800,00 ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ , , ,00 ΚΕΡΔΟΣ , , ,00

104 ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΛΗ - ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΟΣΟ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΕΣΟΔΑ Κύκλος εργασιών (καθαρός) ,00 ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ,00 Λοιπά συνήθη έσοδα ,00 ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ,00 Μεταβολές αποθεμάτων ,00 ΕΣΟΔΑ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ,00 Αγορές εμπορευμάτων και υλικών ,00 ΕΣΟΔΑ ΤΟΚΩΝ 1.200,00 Παροχές σε εργαζόμενους ,00 Αποσβέσεις ενσωμάτων παγίων και ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ ,00 άϋλων στοιχείων ,00 ΕΞΟΔΑ Λοιπά έξοδα και ζημιές ,00 ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ,00 Λοιπά έσοδα και κέρδη - ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ,00 Τόκοι και συναφή κονδύλια (καθαρό ποσό) - 700,00 ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΛΗΞΗΣ ,00 Αποτέλεσμα προ φόρων ,00 ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ,00 Φόροι ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΡΙΤΩΝ 3.800,00 Αποτέλεσμα περιόδου μετά από φόρους ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΡΙΤΩΝ ,00 ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΞΟΔΑ 5.900,00 ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ 3.600,00 ΤΟΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ 1.900,00 ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΟΙΝΕΣ 800,00 ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ ,00 ΚΕΡΔΟΣ ,00

105 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ Αποτέλεσμα προ φόρων ,00 ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΒ-ΦΒ 6.600,00 ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ,00 ΦΟΡΟΣ ,00

106 ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Κύκλος εργασιών (καθαρός) ,00 Λοιπά συνήθη έσοδα ,00 Μεταβολές αποθεμάτων ,00 Αγορές εμπορευμάτων και υλικών ,00 Παροχές σε εργαζόμενους ,00 Αποσβέσεις ενσωμάτων παγίων και άϋλων στοιχείων ,00 Λοιπά έξοδα και ζημιές ,00 Λοιπά έσοδα και κέρδη - Τόκοι και συναφή κονδύλια (καθαρό ποσό) - 700,00 Αποτέλεσμα προ φόρων ,00 Φόροι ,00 Αποτέλεσμα περιόδου μετά από φόρους ,00

107 ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΛΒ-ΦΒ ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΛΒ-ΦΒ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ 5.800, ,00 ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΥΡΩ ΜΕ ΡΥΘΜΙΣΗ Το ποσό των μεταφέρεται στο Εάν υποτεθεί ότι το 2017 καταβάλλεται μέρος των οφειλόμενων εισφορών ευρώ, εκπίπτει και απομένει προσωρινή διαφορά ευρώ που μεταφέρεται στο 2018.

108 Λογιστικός χειρισμός τέλους επιτηδεύματος Βάσει της αρχής του δουλευμένου, το τέλος επιτηδεύματος είναι έξοδο της χρήσεως που αφορά (κλειόμενη χρήση) και όχι της χρήσεως στην οποία πληρώνεται. Συνεπώς αναγνωρίζεται και βαρύνει την κατάσταση αποτελεσμάτων της κλειόμενης χρήσης, στο κονδύλι «Λοιπά έξοδα και ζημίες». Παράδειγμα. Ατομική επιχείρηση με τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση 2016: Ποσό = 650 ευρώ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ: ΔΑΠΑΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ: ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ 108

109 Λογιστικός χειρισμός τέλους επιτηδεύματος Στην κατάσταση αποτελεσμάτων θα εμφανιστεί ως εξής: ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 2016 Κύκλος εργασιών (καθαρός) Λοιπά συνήθη έσοδα Μεταβολές αποθεμάτων Αγορές εμπορευμάτων και υλικών Παροχές σε εργαζόμενους Αποσβέσεις ενσωμάτων παγίων και άϋλων στοιχείων Λοιπά έξοδα και ζημιές - 650,00 Λοιπά έσοδα και κέρδη - Τόκοι και συναφή κονδύλια (καθαρό ποσό) Αποτέλεσμα προ φόρων Φόροι Αποτέλεσμα περιόδου μετά από φόρους - Στη φορολογική βάση η σχετική δαπάνη θα είναι μηδέν 109

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΜΕ ΤΑ Ε.Λ.Π.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΜΕ ΤΑ Ε.Λ.Π. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΜΕ ΤΑ Ε.Λ.Π. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ (Άρθρο 2) Οι οντότητες κατατάσσονται με βάση το μέγεθός τους στις παρακάτω κατηγορίες: Κριτήρια ένταξης σε κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ Συγγραφείς Γιώργος Α. Κορομηλάς Μαρίνα Θ. Τσιαουσίδου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ορισμοί Δομή και Πεδίο εφαρμογής των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ

ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΙΧΕΛΙΝΑΚΗΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 Οντότητες εντός του πεδίου εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών (2013/34 κλπ.): Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., Ο.Ε. με εταίρους αποκλειστικά Ν.Π.,

Διαβάστε περισσότερα

κυκλοφορούντα (πάγια) περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 2: Αποθέματα Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά και λοιπά περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 4: Καθαρή θέση

κυκλοφορούντα (πάγια) περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 2: Αποθέματα Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά και λοιπά περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 4: Καθαρή θέση Σχέδιο λογαριασμών 1 Ομάδα 1: Ενσώματα και άυλα μη κυκλοφορούντα (πάγια) περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 2: Αποθέματα Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά και λοιπά περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 4: Καθαρή θέση Ομάδα 5:

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογικές Αποσβέσεις (Άρθρο 24 ν.4172/2013) Άρθρο : Γιώργος Σαρδέλης Θεσσαλονίκη 18-11-2014. Α. Φορολογικές αποσβέσεις Παγίων

Φορολογικές Αποσβέσεις (Άρθρο 24 ν.4172/2013) Άρθρο : Γιώργος Σαρδέλης Θεσσαλονίκη 18-11-2014. Α. Φορολογικές αποσβέσεις Παγίων Φορολογικές Αποσβέσεις (Άρθρο 24 ν.4172/2013) Άρθρο : Γιώργος Σαρδέλης Θεσσαλονίκη 18-11-2014 Α. Φορολογικές αποσβέσεις Παγίων Από 1-1-2014 και σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν,4172/2013 αλλάζει ο υπολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

6.5. Η πρώτη εφαρμογή των ΕΛΠ για τις προσωπικές εταιρείες - πολύ μικρές οντότητες (άρθρο 1 παρ. 2γ Ν 4308/2014) Σελ. 26

6.5. Η πρώτη εφαρμογή των ΕΛΠ για τις προσωπικές εταιρείες - πολύ μικρές οντότητες (άρθρο 1 παρ. 2γ Ν 4308/2014) Σελ. 26 Πρόλογος Σελ. IX I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Οι οικονομικές καταστάσεις γενικού σκοπού Σελ. 1 2. Οι ατομικές οικονομικές καταστάσεις Σελ. 2 3. Ποιοτικά χαρακτηριστικά των οικονομικών καταστάσεων Σελ. 4 3.1. Οι γενικές

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΚΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΝ/ΠΗ ΕΠΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΔΡΑΣ:Β.ΠΑΥΛΟΥ 2 Α ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. χρήσεως 2017

ΨΥΚΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΝ/ΠΗ ΕΠΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΔΡΑΣ:Β.ΠΑΥΛΟΥ 2 Α ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. χρήσεως 2017 ΨΥΚΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΝ/ΠΗ ΕΠΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΔΡΑΣ:Β.ΠΑΥΛΟΥ 2 Α ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ. 123108799000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ χρήσεως 2017 (1 η Ιανουαρίου έως 31 η Δεκεμβρίου 2017) ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Β.1.1: Ισολογισμός-Ατομικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ Κ.Ξ.Γ. (Συντελεστές Φορολογίας Δαπάνες Εκπιπτόμενες Τήρηση και Ενημέρωση Βιβλίων)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ Κ.Ξ.Γ. (Συντελεστές Φορολογίας Δαπάνες Εκπιπτόμενες Τήρηση και Ενημέρωση Βιβλίων) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ Κ.Ξ.Γ. (Συντελεστές Φορολογίας Δαπάνες Εκπιπτόμενες Τήρηση και Ενημέρωση Βιβλίων) Ι ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ Μετά τις τροποποιήσεις που επήλθαν με τις διατάξεις του Ν4110/2013

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Τριανταφύλλου Γιάννης Φοροτεχνικός σύμβουλος

Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Τριανταφύλλου Γιάννης Φοροτεχνικός σύμβουλος Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Τριανταφύλλου Γιάννης Φοροτεχνικός σύμβουλος Ν.4308/2014 - Ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο Καταργείται ο ΚΦΑΣ, το ΕΓΛΣ και άλλες διατάξεις Αντικαθιστά τον ΚΦΑΣ τον οποίο ουσιαστικά

Διαβάστε περισσότερα

Σύνολο ενεργητικού , ,16

Σύνολο ενεργητικού , ,16 ΑΡ.Μ.Α.Ε. 12196/80/Β/86/159 ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 121826220000 Ξενοδοχειακές & Τουριστικές Επιχειρήσεις ΣΙΡΕΝΕ Α.Ε. Ισολογισμός 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015-ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ (1 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ - 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015) (χρηματοοικονομικά

Διαβάστε περισσότερα

Για την εταιρεία «ALTIUS IT SOLUTIONS ΕΠΕ» παρουσιάζονται οι χρηματοοικονομικές της καταστάσεις για την περίοδο 2016

Για την εταιρεία «ALTIUS IT SOLUTIONS ΕΠΕ» παρουσιάζονται οι χρηματοοικονομικές της καταστάσεις για την περίοδο 2016 Για την εταιρεία «ALTIUS IT SOLUTIONS ΕΠΕ» παρουσιάζονται οι χρηματοοικονομικές της καταστάσεις για την περίοδο 2016 12 η Εταιρική χρήση (1/1/2016 31/12/2016) Ισολογισμός, Κατάσταση Αποτελεσμάτων και Προσάρτημα.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2017

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2017 BRAINBOX (ΜΠΡΕΪΝΜΠΟΞ) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Δ.Τ.: BRAINBOX Α.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ 2-4, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ.Κ.: 55 133 ΤΗΛ.: 2310 829729, FAX: 2311 829721 Α.Φ.Μ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016 BRAINBOX (ΜΠΡΕΪΝΜΠΟΞ) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Δ.Τ.: BRAINBOX Α.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ 2-4, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ.Κ.: 55 133 ΤΗΛ.: 2310 829729, FAX: 2311 829721 Α.Φ.Μ.:

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Ημερίδα για την Λογιστική Τυποποίηση 8/5/2019

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Ημερίδα για την Λογιστική Τυποποίηση 8/5/2019 Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Ημερίδα για την Λογιστική Τυποποίηση 8/5/2019 Νίκος Σγουρινάκης: «ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» Από το ΕΓΛΣ (ΠΔ 1123/1980) στα Ελληνικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ (Ν. 4308/2014) ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. Ποιες οντότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. της Χρήσης 1 η Ιουλίου 2017 έως 30 η Ιουνίου 2018

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. της Χρήσης 1 η Ιουλίου 2017 έως 30 η Ιουνίου 2018 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ της Χρήσης 1 η Ιουλίου 2017 έως 30 η Ιουνίου 2018 Σύμφωνα με τις διατάξεις του N.4308/2014 για Μικρές οντότητες που συντάσσουν ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις κατά

Διαβάστε περισσότερα

Δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις

Δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ Σημειώσεις επί των χρηματοοικονομικών καταστάσεων (Άρθρο 29 και 30 του Ν.4308/2014) της επιχείρησης: ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΑΚΡΗΣ ΑΕ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ: 01/01/2015-31/12/2015 Μέγεθος Οντότητας: "Μικρή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 513 514 515 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΠΡΟΛΟΓΟΣ 5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β 515 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΠΡΟΛΟΓΟΣ 5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ 7 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ 10 ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016 FREENET ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΚΟΥΛΕΝΙΟΥ 4, ΤΚ.10561, Αθήνα ΑΦΜ. 998808218, Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ. 007468501000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2016 Για την εταιρεία «FREENET ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΝΕΟΥ Κ.Φ.Ε ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΧΑΠΙ ΗΣ

ΔΟΜΗ ΝΕΟΥ Κ.Φ.Ε ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΧΑΠΙ ΗΣ ΔΟΜΗ ΝΕΟΥ Κ.Φ.Ε ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 1 ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΔΟΜΗ ΝΕΟΥ Κ.Φ.Ε ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σημ Ενσώματα πάγια Ακίνητα Μηχανολογικός εξοπλισμός Λοιπός εξοπλισμός

Σημ Ενσώματα πάγια Ακίνητα Μηχανολογικός εξοπλισμός Λοιπός εξοπλισμός Ετήσιες χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της MEDISOL ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΕ του 2016 Κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης (Ισολογισμός) της MEDISOL ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΑΕ της 31.12.2016 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Γ : Σχέδιο Λογαριασμών

Παράρτημα Γ : Σχέδιο Λογαριασμών Παράρτημα Γ : Σχέδιο Λογαριασμών ΣΧΕΔΙΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ 1. Το παρόν σχέδιο λογαριασμών χρησιμοποιείται από τις οντότητες που υπόκεινται στο νόμο ως μέρος του λογιστικού τους συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ Α.Ε. ΕΜΠΟΡΙΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΔΡΑ: ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 56 ΑΘΗΝΑ Αρ.Μ.Α.Ε 1027/01/Β/86/1028 ΑΡ. ΓΕΜΗ: 000259801000 ΕΤΗΣΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Χρήσεως 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Πεδίο εφαρμογής και κατηγορίες οντοτήτων βάσει μεγέθους

Πεδίο εφαρμογής και κατηγορίες οντοτήτων βάσει μεγέθους ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Πεδίο εφαρμογής και κατηγορίες οντοτήτων βάσει μεγέθους [Β. Μιχελινάκης] ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Άρθρο 1. -- Πεδίο εφαρμογής Σελ. 17 Άρθρο 2. -- Καθορισμός μεγέθους οντοτήτων Σελ. 19 1. Γενικά Σελ. 21 2.

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα 2014. Κώδικας Φορολογίας Εισοδήµατος

Ημερίδα 2014. Κώδικας Φορολογίας Εισοδήµατος Ημερίδα 2014 Κώδικας Φορολογίας Εισοδήµατος (Κ.Φ.Ε.) Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013) Ορίζεται η έννοια του φορολογικού έτους το οποίο ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος. Καταργούνται οι έννοιες διαχειριστική περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Παράγραφος Περιεχόμενο άρθρου 29 3 α) ΚΑΘΑΡΙΟΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε.

Παράγραφος Περιεχόμενο άρθρου 29 3 α) ΚΑΘΑΡΙΟΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε. Παράγραφος Περιεχόμενο άρθρου 29 3 α) ΚΑΘΑΡΙΟΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε. β) Α.Ε. γ) 01/01/2018 ΕΩΣ 31/12/2018 δ) ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ 9 ΛΑΡΙΣΑ, ε) Αρ. μητρώου Γ.Ε.ΜΗ.: 026525240000 στ) Η οντότητα λειτουργεί με την παραδοχή της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΩΝ ΕΔΡΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Ν. ΕΒΡΟΥ Σ. Οικονόμου ΑΡ. Μ.Α.Ε /65/Β/86/03 ΑΡ. ΓΕ.ΜΗ.

ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΩΝ ΕΔΡΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Ν. ΕΒΡΟΥ Σ. Οικονόμου ΑΡ. Μ.Α.Ε /65/Β/86/03 ΑΡ. ΓΕ.ΜΗ. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΓΕΦΥΡΩΝ ΕΔΡΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Ν. ΕΒΡΟΥ Σ. Οικονόμου 3 681 31 ΑΡ. Μ.Α.Ε. 11131/65/Β/86/03 ΑΡ. ΓΕ.ΜΗ. 54408321000 Οικονομικές Καταστάσεις Της χρήσης από 1 η Ιανουαρίου 2017

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2015

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 2015 BRAINBOX ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ 2-4 Τ.Κ.: 55 133, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ.: 2310 829729, FAX: 2311 829721 Α.Φ.Μ.: 998829969, Δ.Ο.Υ.: ΦΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Σ Α Ρ Τ Η Μ Α. Προσάρτημα (σημειώσεις) επί των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της

Π Ρ Ο Σ Α Ρ Τ Η Μ Α. Προσάρτημα (σημειώσεις) επί των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕ Αριθ. Γ.Ε.ΜΗ. 27001940000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Χρήσεως 01 Ιανουαρίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Π Ρ Ο Σ Α Ρ Τ Η Μ Α ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της 31/12/2016

Διαβάστε περισσότερα

Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις Φόρος εισοδήματος 5 886,67 Λοιποί φόροι και τέλη 1.447,17 Σύνολο 2.333,84

Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις Φόρος εισοδήματος 5 886,67 Λοιποί φόροι και τέλη 1.447,17 Σύνολο 2.333,84 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΕΛΠ Νόµος 4308 / 2014 ΠΕΡΙΟ ΟΥ 2.6.2017 31.12.2017 Κ-Μ GROUP FINANCE Ι ΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Έδρα : Πανταζή 76 - Ηλιούϖολη Αριθµός µητρώου ΓΕ.ΜΗ. 142774203000

Διαβάστε περισσότερα

1. Η εταιρεία λειτουργεί ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα.

1. Η εταιρεία λειτουργεί ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα. ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΖΗΛΑΙΝ (SIELINE) Α.Ε.-ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ 2015 ΣΥΓΓΡΟΥ 2 ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 15232 ΧΑΛΑΝΔΡΙ Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ. 3926601000. Α)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧ.ΕΠΙΧ.ΕΠΕΞ.ΝΩΠΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΝΕΟ ΡΟΔΟΓΑΛ 9ο χλμ ΡΟΔΟΥ ΛΙΝΔΟΥ ΡΟΔΟΣ ΑΦΜ ΔΟΥ ΡΟΔΟΥ. Ισολογισμός (B.1.

ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧ.ΕΠΙΧ.ΕΠΕΞ.ΝΩΠΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΝΕΟ ΡΟΔΟΓΑΛ 9ο χλμ ΡΟΔΟΥ ΛΙΝΔΟΥ ΡΟΔΟΣ ΑΦΜ ΔΟΥ ΡΟΔΟΥ. Ισολογισμός (B.1. Ισολογισμός (B.1.2) Ενεργητικό Παθητικό Αναπόσβεστη Αξία Αναπόσβεστη Αξία Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Ενσώματα πάγια Ακίνητα 1.205.731,32 1.015.690,73 190.040,59 1.205.731,32 1.009.788,19 195.943,13

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ ΑΝΩΝΥΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ,ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΙΔΩΝ» ΤΟΥ 2015

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ ΑΝΩΝΥΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ,ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΙΔΩΝ» ΤΟΥ 2015 ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ ΑΝΩΝΥΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ,ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΙΔΩΝ» ΤΟΥ 2015 Αεροπορίας 8 Αλιμος Αττικής ΤΚ 17455 Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 273 274 275 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) Πρόλογος 5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΥΠΑΓΟΜΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ - ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ 7 Υπαγόμενα

Διαβάστε περισσότερα

3. Οι παρούσες χρηματοοικονομικές καταστάσεις έχουν συνταχθεί σε πλήρη συμφωνία με το νόμο 4308/2014.

3. Οι παρούσες χρηματοοικονομικές καταστάσεις έχουν συνταχθεί σε πλήρη συμφωνία με το νόμο 4308/2014. ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ Π. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015 ΚΑΝΙΓΓΟΣ 26 ΑΘΗΝΑ ΤΚ 10682 Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ. 0002794501000 Α) ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (παρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α.Ε ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α.Ε ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017 ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α.Ε ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017 ΞΑΝΘΗΣ 12 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΚ 14451 Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ. 007897301000 Α)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ PARTNER AND CEO ΤΗΣ S.A.M.E. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Ι.Κ.Ε. ΜΕΡΟΣ Α. ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ POSTSCRIPTUM ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΠΕ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015 ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 4 ΑΘΗΝΑ ΤΚ Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ.

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ POSTSCRIPTUM ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΠΕ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015 ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 4 ΑΘΗΝΑ ΤΚ Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ. ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ POSTSCRIPTUM ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΠΕ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015 ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 4 ΑΘΗΝΑ ΤΚ 11528 Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ. 1059001000 Α) ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (παρ. 3 άρθρου 29) 1. Η εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Β.1.1 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ PENIFARM PENIFARM ΕΠΕ

Β.1.1 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ PENIFARM PENIFARM ΕΠΕ Α.Φ.Μ.: 095575978 Β.1.1 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ PENIFARM PENIFARM ΕΠΕ Έτη: 2014-2015 Σημείωση 2015 2014 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Ενσώματα πάγια Ακίνητα 0,00 0,00 Μηχανολογικός εξοπλισμός 0,00 0,00 Λοιπός

Διαβάστε περισσότερα

Γ Ε Ν Ι Κ Α Ι Ε Μ Π Ο Ρ Ι Κ Α Ι Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ι Σ Ε. Π. Ε. ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ 2, ΒΟΛΟΣ/ Α.Φ.Μ Δ.Ο.Υ. ΒΟΛΟΥ / ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ.

Γ Ε Ν Ι Κ Α Ι Ε Μ Π Ο Ρ Ι Κ Α Ι Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ι Σ Ε. Π. Ε. ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ 2, ΒΟΛΟΣ/ Α.Φ.Μ Δ.Ο.Υ. ΒΟΛΟΥ / ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. Γ Ε Ν Ι Κ Α Ι Ε Μ Π Ο Ρ Ι Κ Α Ι Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ι Σ Ε. Π. Ε. ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ 2, 382 21 ΒΟΛΟΣ/ Α.Φ.Μ. 095026584 - Δ.Ο.Υ. ΒΟΛΟΥ / ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 121578399000 Κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης (Ισολογισμός) της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ Α.Ε.Ε. Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για τη χρήση που έληξε 31 Δεκεμβρίου 2016

ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ Α.Ε.Ε. Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για τη χρήση που έληξε 31 Δεκεμβρίου 2016 Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Ελληνικά ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΜΟΥ 25 ΚΗΦΙΣΙΑ 145 64 Α.Φ.Μ.: 998382528 Δ.Ο.Υ.: ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ Α.Μ.Α.Ε. 66624/01ΑΤ/Β/03/403 Α.Φ. 30436 ΑΡΙΘΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) 403 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΠΡΟΛΟΓΟΣ 5 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΔΙΕΘΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕ ΤΑ Δ.Λ.Π. 7 Ι. ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ Δ.Λ.Π. 7 1. Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ σελ. 1 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΕΛΠ Νόμος 4308 / 2014 ΠΕΡΙΟΔΟΥ 01.07.2015 30.06.2016 4G ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Έδρα : Εθνικής Αντιστάσεως 14, Τ.Κ. 152 32, Χαλάνδρι Αριθμός μητρώου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ΑΡ.ΓΕΜΗ [ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ 2016]

ΦΙΛΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ΑΡ.ΓΕΜΗ [ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ 2016] 2016 ΦΙΛΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ΑΡ.ΓΕΜΗ 42055906000 [ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ 2016] ΦΙΛΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ ΜΙΧ.ΨΕΛΛΟΥ 32, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΦΜ 094519910 Δ0Υ ΦΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Β.1.1: Ισολογισμός Ατομικές

Διαβάστε περισσότερα

Κόστος πωλήσεων φορολογικού έτους 2015 με παραδείγματα

Κόστος πωλήσεων φορολογικού έτους 2015 με παραδείγματα Κόστος πωλήσεων φορολογικού έτους 2015 με παραδείγματα (με απλογραφικά βιβλία - τζίρος μικρότερος ή μεγαλύτερος των 150.000 ευρώ) 1 1ο Παράδειγμα Δεδομένα 31.12.2014: Υποχρεωτική απογραφή εμπορευμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ - ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε. ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2015

ΕΤΗΣΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ - ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε. ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2015 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015 2014 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Ενσώματα πάγια Μηχανολογικός εξοπλισμός 78.636,56 88.912,88 Λοιπός εξοπλισμός 33.072,93 38.785,72 Σύνολο 111.709,49 127.698,60 Άυλα πάγια στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΡΙΑ ΓΟΥΔΕΛΗ Α.Ε.

ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΡΙΑ ΓΟΥΔΕΛΗ Α.Ε. ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΡΙΑ ΓΟΥΔΕΛΗ Α.Ε. Ετήσιες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ν. 4308/2014) Της 30 ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 (Διαχειριστική Χρήση 1 Ιουλίου 2015 έως 30 Ιουνίου

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Λ.Π. Λογιστικό Σχέδιο Ε.Λ.Π ΧΑΡΑ ΧΑΡΙΤΑΚΗ

Ε.Λ.Π. Λογιστικό Σχέδιο Ε.Λ.Π ΧΑΡΑ ΧΑΡΙΤΑΚΗ Ε.Λ.Π Λογιστικό Σχέδιο Ε.Λ.Π ΧΑΡΑ ΧΑΡΙΤΑΚΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ (Ν.4308/2014) Ομάδα 1: Ενσώματα και άυλα μη κυκλοφορούντα (πάγια) περιουσιακά

Διαβάστε περισσότερα

(ποσά σε ΕΥΡΩ) Ενσώματα πάγια Ακίνητα , ,42 Μηχανολογικός εξοπλισμός 8.738, ,17 Λοιπός εξοπλισμός 2.647,80 3.

(ποσά σε ΕΥΡΩ) Ενσώματα πάγια Ακίνητα , ,42 Μηχανολογικός εξοπλισμός 8.738, ,17 Λοιπός εξοπλισμός 2.647,80 3. B.1.1:Ισολογισμός - Ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις Χρηματοοικονομικά στοιχεία στο κόστος κτήσης της 30ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Σημειώσεις 2016 2015 Ενσώματα πάγια

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Κεφάλαιο 7: Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα - Μηχανογραφική Τήρηση Βιβλίων 171 Κεφάλαιο 7ο Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Μηχανογραφική Τήρηση Βιβλίων 07_MHXANOGRAFIKH ORG EPIXEIR.indd 171 11/8/2015 1:17:34 μμ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΩΤΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΠΕ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΩΤΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΠΕ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΩΤΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΠΕ Ετήσιες Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ν. 4308/2014) Της 31 ης Δεκεμβρίου 2015 (Διαχειριστική Χρήση 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.Ε. Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για τη χρήση που έληξε 31 Δεκεμβρίου 2018

ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε.Ε. Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για τη χρήση που έληξε 31 Δεκεμβρίου 2018 Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Ελληνικά ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΔΙΑΘΕΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΜΟΥ 25 ΚΗΦΙΣΙΑ 145 64 Α.Φ.Μ.: 998382516 Δ.Ο.Υ.: ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑΙΔΙΩΤ ΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΦΜ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2015

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑΙΔΙΩΤ ΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΦΜ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2015 ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑΙΔΙΩΤ ΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΦΜ 800623807 ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 2015 ΠΕΡΙΟΧΗ Σ.Σ ΝΑΟΥΣΑΣ 59200 ΝΑΟΥΣΑ Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ. 132710726000 Α) ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) Πρόλογος 5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) Πρόλογος 5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 487 488 489 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) Πρόλογος 5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 7 ΠΑΓΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 8 Λογ. 10 Γη 9 Παράδειγμα αγοράς εδαφικής έκτασης

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός και Φορολογία του Εισοδήματος

Προσδιορισμός και Φορολογία του Εισοδήματος Προσδιορισμός και Φορολογία του Εισοδήματος από Επιχειρηματική Δραστηριότητα ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 6 ώρες Πλήρης ανάλυση των διατάξεων του Ν. 4172/2013 (Κ.Φ.Ε.) που αφορούν τον προσδιορισμό και τη φορολογία εισοδήματος

Διαβάστε περισσότερα

Λοιπά αποθέματα 0,00 Σύνολο , ,20 Χρηματοοικονομικά στοιχεία και προκαταβολές Εμπορικές απαιτήσεις ,

Λοιπά αποθέματα 0,00 Σύνολο , ,20 Χρηματοοικονομικά στοιχεία και προκαταβολές Εμπορικές απαιτήσεις , ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΩΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΟΣΜΟΣ ΕΛΛΑΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 31.12.2016 2η ΕΤ.ΧΡΗΣΗ(01.01.2016-31.12.2016) 2016 2015 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Ενσώματα πάγια Ακίνητα 0,00 Μηχανολογικός

Διαβάστε περισσότερα

«Η φορολόγηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα Αναπτυξιακές προοπτικές και κίνητρα επενδύσεων» Νίκος Σγουρινάκης

«Η φορολόγηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα Αναπτυξιακές προοπτικές και κίνητρα επενδύσεων» Νίκος Σγουρινάκης «Η φορολόγηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα Αναπτυξιακές προοπτικές και κίνητρα επενδύσεων» Νίκος Σγουρινάκης Το νέο πλαίσιο φορολογίας των Επιχειρήσεων - Οντοτήτων στη χώρα μας, μετά τον Ν 2238/1994

Διαβάστε περισσότερα

Βελισαρίου 5, Δράμα Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ

Βελισαρίου 5, Δράμα Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ «BEAUTY LAND ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥ 2017 Βελισαρίου 5, Δράμα Αριθμός Μητρώου ΓΕ.ΜΗ.51230519000 Α) ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (παρ. 3 άρθρου 29) 1 1. Η εταιρεία λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

Δ.ΣΑΚΑΡΕΛΗΣ ΑΕ Αρ.ΜΑΕ: 69034/41/B/09/05 Αρ.ΓΕΜΗ: ΑΦΜ:

Δ.ΣΑΚΑΡΕΛΗΣ ΑΕ Αρ.ΜΑΕ: 69034/41/B/09/05 Αρ.ΓΕΜΗ: ΑΦΜ: Δ.ΣΑΚΑΡΕΛΗΣ ΑΕ Αρ.ΜΑΕ: 69034/41/B/09/05 Αρ.ΓΕΜΗ: 19420528000 ΑΦΜ: 092638282 Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις 01/01/2015-31/12/2015 Επωνυμία (Παρ. 3(α) άρθρου 29) Νομικός τύπος (Παρ. 3(β) άρθρου 29) Περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

Σύνολο μη κυκλοφορούντων , ,79

Σύνολο μη κυκλοφορούντων , ,79 Υπόδειγμα Β.1.1: Ισολογισμός Ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις (Χρηματοοικονομικά στοιχεία σε κόστος κτήσης) 2015 2014 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Ενσώματα πάγια Ακίνητα 0,00 0,00 Μηχανολογικός

Διαβάστε περισσότερα

Π.Κ. ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ Α.Ε. Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για τη χρήση που έληξε 31 Δεκεμβρίου 2016

Π.Κ. ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ Α.Ε. Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για τη χρήση που έληξε 31 Δεκεμβρίου 2016 Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Ελληνικά Π.Κ. ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΜΟΥ 25 ΚΗΦΙΣΙΑ 145 64 Α.Φ.Μ.: 800502118 Δ.Ο.Υ.:

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιες χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της ΑΦΟΙ ΣΕΒΑΣΤΙΔΗ ΑΕ του φορολογικού

Ετήσιες χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της ΑΦΟΙ ΣΕΒΑΣΤΙΔΗ ΑΕ του φορολογικού Ετήσιες χρηματοοικονομικές Καταστάσεις της ΑΦΟΙ ΣΕΒΑΣΤΙΔΗ ΑΕ του φορολογικού έτους 2016. 20 η Εταιρική Χρήση (01-01-2016 έως 31-12-2016) Κατάσταση χρηματοοικονομικής θέσης (Ισολογισμός) της ΑΦΟΙ ΣΕΒΑΣΤΙΔΗ

Διαβάστε περισσότερα

11.01 Μικτή αξία (κόστος ή αναπροσαρμοσμένη) διαμορφώσεων γης

11.01 Μικτή αξία (κόστος ή αναπροσαρμοσμένη) διαμορφώσεων γης ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΠ 1ο βάθμιος 2ο βάθμιος Λογαριασμός 10 10 Γη 10 10.01 10.01 Μικτή αξία (κόστος ή αναπροσαρμοσμένη) γης 10 10.02 10.02 Σωρευμένες απομειώσεις γης 11 11 Διαμορφώσεις γης υποκείμενες σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης Βασιλικά Βουτών

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης Βασιλικά Βουτών ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης Βασιλικά Βουτών Αρ.Μ.ΑΕ 30539/70/Β/94/06 Αριθμός ΓΕ.ΜΗ. 77122427000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΕΠΕ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ η ΕΤ.ΧΡΗΣΗ( ) Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία

ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΕΠΕ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ η ΕΤ.ΧΡΗΣΗ( ) Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΟΤΤΕΡΑ ΕΠΕ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 31.12.2015 22η ΕΤ.ΧΡΗΣΗ(01.01.2015-31.12.2015) 2015 2014 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Ενσώματα πάγια Ακίνητα 0,00 0,00 Μηχανολογικός εξοπλισμός 389,00 583,47

Διαβάστε περισσότερα

1 ΣΟΛΩΜΟΥ 29 ΑΘΗΝΑ 210.38.22.157 495 Fax: 210.33.06.463 φροντιστηριακά μαθήματα για : Ε.Μ.Π. Α.Ε.Ι. Α.Τ.Ε.Ι. Ε.Α.Π. ΘΕΜΑ 1

1 ΣΟΛΩΜΟΥ 29 ΑΘΗΝΑ 210.38.22.157 495 Fax: 210.33.06.463 φροντιστηριακά μαθήματα για : Ε.Μ.Π. Α.Ε.Ι. Α.Τ.Ε.Ι. Ε.Α.Π. ΘΕΜΑ 1 ΘΕΜΑ 1 1. Ποιες είναι οι διαφορές που παρουσιάζουν οι οικονομικές καταστάσεις που καταρτίζονται με βάση τις διατάξεις του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου (ΕΓΛΣ) από αυτές που καταρτίζονται σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α 371 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (Οι αριθμοί παραπέμπουν στις σελίδες) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕ ΤΑ Δ.Λ.Π. 7 Ι. ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ Δ.Λ.Π. 7 1. Γενικά - Ν. 2190/20 - Κ.Φ.Α.Σ. 7 -Οικονομικές καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ

Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ TEI Aνατολικής Μακεδονίας & Θράκης Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικομικής Μάθημα: Χρηματοοικονομική Λογιστική ΙΙ Διδάσκων: Αθανάσιος Μανδήλας smand@teiemt.gr 1 Περιγραφή μαθήματος Η Χρηματοοικονομική Λογιστική

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ 1. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ - ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ 1. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ - ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ 1. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ - ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ Οι διαφορές μεταξύ φορολογικής και λογιστικής ς διακρίνονται σε μόνιμες και προσωρινές. Προσωρινή διαφορά βάσει του ορισμού του Παραρτήματος Α είναι η

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΟΛΥΣΥΣΤΕΜΣ (POLYSYSTEMS)-ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΠΟΛΥΟΥΡΕΘΑΝΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ» δ.τ. «ΠΟΛΥΣΥΣΤΕΜΣ ΙΚΕ»

«ΠΟΛΥΣΥΣΤΕΜΣ (POLYSYSTEMS)-ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΠΟΛΥΟΥΡΕΘΑΝΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ» δ.τ. «ΠΟΛΥΣΥΣΤΕΜΣ ΙΚΕ» «ΠΟΛΥΣΥΣΤΕΜΣ (POLYSYSTEMS)-ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΠΟΛΥΟΥΡΕΘΑΝΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ» δ.τ. «ΠΟΛΥΣΥΣΤΕΜΣ ΙΚΕ» Νομικός τύπος: ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ Σωρού 12 Μεταμόρφωση Αττικής ΤΚ:14452

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠA Δ Ι Δ Α Σ Κ Ο Υ Σ Α : ΧΑΡΙΤΑΚΗ ΧΑΡΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠA Δ Ι Δ Α Σ Κ Ο Υ Σ Α : ΧΑΡΙΤΑΚΗ ΧΑΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠA Δ Ι Δ Α Σ Κ Ο Υ Σ Α : ΧΑΡΙΤΑΚΗ ΧΑΡΑ 3 Ομάδα 1: Ενσώματα και άυλα μη κυκλοφορούντα (πάγια) περιουσιακά στοιχεία 10 10.01 10.02 11 11.01 11.02 11.03 12 12.01 12.02 12.03 Γη Μικτή

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα,21/11/2017 Αριθ.Πρωτ.:672959

Αθήνα,21/11/2017 Αριθ.Πρωτ.:672959 Δ/ΝΣΗ: ΜΗΤΡΩΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΤΡΩΟΥ / Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. Πληροφορίες: ΦΡΕΡΗ ΜΑΡΙΑ Τηλέφωνο: 2103382104 Fax: 2103616464 E-mail: mariafreri@acci.gr Αθήνα,21/11/2017 Αριθ.Πρωτ.:672959

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΩΤΙΝΓΚ ΕΛΛΑΣ Α.Ν.Ε Ισολογισμός Μικρών Οντοτήτων για τη χρήση 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2015 ποσά σε ευρώ Μη κυκλοφορούντα

ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΩΤΙΝΓΚ ΕΛΛΑΣ Α.Ν.Ε Ισολογισμός Μικρών Οντοτήτων για τη χρήση 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2015 ποσά σε ευρώ Μη κυκλοφορούντα ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΩΤΙΝΓΚ ΕΛΛΑΣ Α.Ν.Ε Ισολογισμός Μικρών Οντοτήτων για τη χρήση 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2015 ποσά σε ευρώ 2015 2014 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία Ενσώματα πάγια Ακίνητα 0 0 Μηχανολογικός

Διαβάστε περισσότερα

Το Προσωρινό Ισοζύγιο Υπολοίπων της 31/12/2011 της εμπορικής εταιρείας «Ω» έχει ως εξής: α/α ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΧΡΕΩΣΗ ΠΙΣΤΩΣΗ 1 10.00.00 Οικόπεδο 62.000-2 11.00.00 Κτήριο Α 50.000 3 13.02.01 Αυτοκίνητο φορτηγό,

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Αμολοχίτης Λογιστής Φοροτεχνικός Α Τάξης

Αντώνης Αμολοχίτης Λογιστής Φοροτεχνικός Α Τάξης Αντώνης Αμολοχίτης Λογιστής Φοροτεχνικός Α Τάξης Υποχρέωση διενέργειας απογραφής 1.Νόμος 4172/ 2013 Τον Ιούλιο του 2013 η εθνική αντιπροσωπεία ψήφισε ένα νέο φορολογικό νόμο, τον Ν.4172/2013, ΦΕΚ Α 167/23-7-2013,

Διαβάστε περισσότερα

Με ποιες δαπάνες γλιτώνουν φόρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες Αναλυτικός οδηγός

Με ποιες δαπάνες γλιτώνουν φόρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες Αναλυτικός οδηγός Περισσότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 οι... ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Με ποιες δαπάνες γλιτώνουν φόρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Διαβάστε περισσότερα

BROKERS UNION ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ Α.Ε.

BROKERS UNION ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ Α.Ε. BROKERS UNION ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ Α.Ε. Λ. Βουλιαγμένης 90, 16674 Γλυφάδα Αρ. ΓΕ.ΜΗ.: 115832209000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ χρήσεως 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2015 [1] ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΣΟΦΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΑΙΑΝΙΑΣ 14, ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΣΟΦΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΑΙΑΝΙΑΣ 14, ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΣΟΦΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΥΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΑΙΑΝΙΑΣ 14, ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ. 69432203000 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Χρήσεως 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2017 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ,

ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ, Πρόγραμμα 100 Α - General - Πλήρης Λειτουργία Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου Διπλογραφικής Μεθόδου (Γ' Κατηγορίας Βιβλίων) για ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΟΕ, ΕΕ, Ατομικές (Ανάλυση & Εφαρμογή Ε.Λ.Π και Ε.Γ.Λ.Σ., Φ.Π.Α.,

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 30 Ιουνίου Ο Διαχειριστής Η Υπεύθυνη Λογιστηρίου Το Μέλος

Αθήνα, 30 Ιουνίου Ο Διαχειριστής Η Υπεύθυνη Λογιστηρίου Το Μέλος ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΜΩΝΗΣ & ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΠΑΣ Ε.Π.Ε. Α.Φ.Μ. 999963580 - Αριθμός Μητρώου Γ.Ε.ΜΗ. 005355801000 ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 - ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 Βάσει των Ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

H γνησιότητα του παρόντος μπορεί να επιβεβαιωθεί από το

H γνησιότητα του παρόντος μπορεί να επιβεβαιωθεί από το Δ/ΝΣΗ: ΜΗΤΡΩΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΤΡΩΟΥ / Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. Πληροφορίες: ΦΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΝΑ Τηλέφωνο: 2103382428 Fax: 2103617217 E-mail: fantopoulou@acci.gr Αθήνα,11/07/2018 Αριθ.Πρωτ.:455934

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΕΡΒΟΥΛΑΚΟΣ ΑΒΕΕ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΕΡΒΟΥΛΑΚΟΣ ΑΒΕΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΕΡΒΟΥΛΑΚΟΣ ΑΒΕΕ Β.1.1: Ισολογισμός Ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις (Χρηματοοικονομικά στοιχεία σε κόστος κτήσης) ποσά σε 31ης Δεκεμρίου 2015 21η εταιρική χρήση (01/01/15-31/12/15) Αρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 7: ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7: ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΝΟΤΗΤΑ 7: ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ 1 60 Παροχές σε εργαζόμενους Ομάδα 6: Έξοδα και Ζημιές 61 Ζημιές επιμέτρησης περιουσιακών στοιχείων 61.01 Απομείωση ενσώματων παγίων

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα 6: ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ

Ομάδα 6: ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ Ομάδα 6: ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ 1 60 61 61.01 61.02 61.03 61.04 61.05 61.05.01 62 63 63.01 63.02 63.03 Παροχές σε εργαζόμενους Ζημιές επιμέτρησης περιουσιακών στοιχείων Απομείωση ενσώματων παγίων (πλην βιολογικών)

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα 6: ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ

Ομάδα 6: ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ Ομάδα 6: ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ 1 Ομάδα 6: Έξοδα και Ζημιές 60 61 61.01 61.02 61.03 61.04 61.05 61.05.01 62 63 63.01 63.02 63.03 Παροχές σε εργαζόμενους Ζημιές επιμέτρησης περιουσιακών στοιχείων Απομείωση ενσώματων

Διαβάστε περισσότερα

Σηµαντικά σηµεία των Νέων Λογιστικών Προτύπων

Σηµαντικά σηµεία των Νέων Λογιστικών Προτύπων Σηµαντικά σηµεία των Νέων Λογιστικών Προτύπων Σύµφωνα µε τις διατάξεις του πρόσφατα ψηφισθέντος νόµου καθιερώνονται στην Ελλάδα νέα Λογιστικά Πρότυπα τα οποία ονοµάζονται «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π.)»

Διαβάστε περισσότερα

Υπόδειγμα Β.2.1: Κατάστασης Αποτελεσμάτων κατά λειτουργία Ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις

Υπόδειγμα Β.2.1: Κατάστασης Αποτελεσμάτων κατά λειτουργία Ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις Κατάσταση αποτελεσμάτων κατά λειτουργία Διανομές Ανατολικής Κρήτης Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης Υπόδειγμα Β.2.1: Κατάστασης Αποτελεσμάτων κατά λειτουργία Ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις 2017

Διαβάστε περισσότερα

MEΡΟΣ Β - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΟΜΑΔΑ

MEΡΟΣ Β - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΟΜΑΔΑ ΜΕΡΟΣ Α - ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. Νομικό Πλαίσιο 3 2. Κατηγορίες οντοτήτων 4 3. Τήρηση Απλογραφικών ή Διπλογραφικών βιβλίων 11 4. Υποχρεώσεις οντοτήτων ανά κατηγορία μεγέθους 17 5. Λογιστική φορολογική βάση 32 6.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 1 ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ ΑΦΜ. 800501160 αφορά περίοδο χρήσης από 01/01/2017 έως 31/12/2017 Αρ. Γ.E.ΜΗ. : 125873803000 Η ανωτέρω οικονομική οντότητα

Διαβάστε περισσότερα

Σύνολο καθαρής θέσης, προβλέψεων και υποχρεώσεων , ,12

Σύνολο καθαρής θέσης, προβλέψεων και υποχρεώσεων , ,12 Ισολογισμός της 31 Δεκεμβρίου 2015 2η Εταιρική χρήση (01 Ιανουαρίου 2015-31 Δεκεμβρίου 2015) ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ Σημ. 31.12.2015 31.12.2014 ΠΑΘΗΤΙΚΟ Σημ. 31.12.2015 31.12.2014 Μη κυκλοφορούντα περιουσιακά Καθαρή

Διαβάστε περισσότερα

Oι Σημαντικότερες Αλλαγές κατά Άρθρο του Νέου Ν.4172/2013

Oι Σημαντικότερες Αλλαγές κατά Άρθρο του Νέου Ν.4172/2013 2013 ΣΑΡΔΕΛΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Ι.Κ.Ε. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΣΑΡΔΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Oι Σημαντικότερες Αλλαγές κατά Άρθρο του Νέου Ν.4172/2013 Περιεχόμενα Α. Οι σημαντικότερες αλλαγές με

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της 31 Δεκεμβρίου η Εταιρική Χρήση (1 Ιανουαρίου Δεκεμβρίου 2017) ποσά σε ευρώ. ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ Σημείωση

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της 31 Δεκεμβρίου η Εταιρική Χρήση (1 Ιανουαρίου Δεκεμβρίου 2017) ποσά σε ευρώ. ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ Σημείωση ΠΑΝΔΩΡΑ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Αρ. Γ.Ε.ΜΗ. 129491747000 Α.Φ.Μ. 800562810 - ΑΠΟΣΤ. ΛΟΥΚΑ 17 58100 ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ - ΔΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της 31 Δεκεμβρίου 2017-4η Εταιρική

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτική Μίσθωση (ΔΛΠ 17, ΕΛΠ & ΚΦΕ) Μίσθωση (leasing) είναι η συμφωνία κατά την οποία το ένα συμβαλλόμενο μέρος (εκμισθωτής) παραδίδει στο άλλο

Χρηματοδοτική Μίσθωση (ΔΛΠ 17, ΕΛΠ & ΚΦΕ) Μίσθωση (leasing) είναι η συμφωνία κατά την οποία το ένα συμβαλλόμενο μέρος (εκμισθωτής) παραδίδει στο άλλο Χρηματοδοτική Μίσθωση (ΔΛΠ 17, ΕΛΠ & ΚΦΕ) Μίσθωση (leasing) είναι η συμφωνία κατά την οποία το ένα συμβαλλόμενο μέρος (εκμισθωτής) παραδίδει στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος (μισθωτής) έναντι ενοικίου τη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (Ισολογισμός Αποτελέσματα Χρήσεως, Ταμειακές Ροές) ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (Ισολογισμός Αποτελέσματα Χρήσεως, Ταμειακές Ροές) ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (Ισολογισμός Αποτελέσματα Χρήσεως, Ταμειακές Ροές) ΔΙΔΑΣΚΩΝ Γεώργιος Αληφαντής, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τ. Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής 1 η Εβδομάδα

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική ΙΙ. Υποχρεώσεις. Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ. Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ

Λογιστική ΙΙ. Υποχρεώσεις. Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ. Ν. Ηρειώτης Δ. Μπάλιος Β. Ναούμ Λογιστική ΙΙ Υποχρεώσεις Τι θα δούμε σε αυτή την ενότητα Την έννοια της υποχρέωσης Πως διακρίνονται οι υποχρεώσεις Λογαριασμούς υποχρεώσεων Παραδείγματα βάσει Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων Η έννοια της

Διαβάστε περισσότερα

X. ΖΑΜΠΑΤΗ Α.Ξ.Τ.Ε.Ο.Ε.Ε. Αρ. Μ.Α.Ε /90/Β/90/07 και Αρ.Γ.Ε.ΜΗ

X. ΖΑΜΠΑΤΗ Α.Ξ.Τ.Ε.Ο.Ε.Ε. Αρ. Μ.Α.Ε /90/Β/90/07 και Αρ.Γ.Ε.ΜΗ X. ΖΑΜΠΑΤΗ Α.Ξ.Τ.Ε.Ο.Ε.Ε. Αρ. Μ.Α.Ε. 21234/90/Β/90/07 και Αρ.Γ.Ε.ΜΗ 123156124000 Ισολογισμός Ατομικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις ( Χρηματοοικονομικά στοιχεία σε κόστος κτήσης) Ποσά σε μονάδες ευρώ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΤΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΟΝ. ΕΠΕ

ΤΑΤΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΟΝ. ΕΠΕ ΤΑΤΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΟΝ. ΕΠΕ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΩΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ.: 126910601000 ΚΩΛΕΤΤΗ 5, ΠΕΝΤΕΛΗ - ΑΤΤΙΚΗΣ 15236 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ισολογισμός

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα Ωτο Τέχνικα Ελλάς Α.Ε. Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του (Ν. 4308/2014) (Ε.Λ.Π)

Αθήνα Ωτο Τέχνικα Ελλάς Α.Ε. Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του (Ν. 4308/2014) (Ε.Λ.Π) Αθήνα Ωτο Τέχνικα Ελλάς Α.Ε. Αγίας Αννης 7, Βοτανικός Χρηματοοικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του (Ν. 4308/2014) (Ε.Λ.Π) Ισολογισμός Καταστάσεις Αποτελεσμάτων Προσάρτημα (Σημειώσεις) Χρήσεως

Διαβάστε περισσότερα

ΩΝΙΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΕΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ι.Κ.Ε. - ΑΦΜ ΔΟΥ ΑΡΓΟΥΣ

ΩΝΙΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΕΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ι.Κ.Ε. - ΑΦΜ ΔΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΩΝΙΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΕΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ι.Κ.Ε. - ΑΦΜ 800 484 538 - ΔΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΤ' ΕΙΔΟΣ - (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ Β.2.2) ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Σημείωση 2016 2015 Kυκλος εργασιων ( καθαρός

Διαβάστε περισσότερα