1. Το Συνέδριο Ειρήνης της Βιέννης ( )

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1. Το Συνέδριο Ειρήνης της Βιέννης ( )"

Transcript

1 Το Συνέδριο Ειρήνης της Βιέννης ( ) 1 η Νοεµβρίου 1814 Νικήτριες δυνάµεις της Γαλλίας του Ναπολέοντα - Βιέννη Αυστρία, Ρωσία, Πρωσία, Βρετανία Στόχοι συνεδρίου: α. Τερµατισµός του πολέµου β. Επίλυση προβληµάτων που προέκυψαν από αυτόν γ. Παλινόρθωση του παλαιού καθεστώτος των αριστοκρατικών προνοµίων Η ρύθµιση των ζητηµάτων ήταν δύσκολη, αφού τα συµφέροντα των δυνάµεων δεν συνέπιπταν παρά µόνο στον περιορισµό της Γαλλίας στα προπολεµικά της σύνορα και στην αποκατάσταση του παλαιού εδαφικού και πολιτικού καθεστώτος. Μέτερνιχ (καγκελάριος της Αυστρίας, πρόεδρος του συνεδρίου) Κάσλρι (υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας) Ταλεϋράνδος (υπουργός εξωτερικών της Γαλλία- δεκτή στο συνέδριο) Συµφωνούσαν ότι: Το παλαιό καθεστώς µπορούσε να αναχαιτίσει τις ανατρεπτικές δυνάµεις που εξέθρεψε η Γαλλική Επανάσταση. Οι πολυεθνικές αυτοκρατορίες της Ευρώπης εξυπηρετούσαν καλύτερα την ειρήνη από τα εθνικά κράτη, µια και οι γλωσσικές και θρησκευτικές κοινότητες δεν είχαν σαφή όρια (η δηµιουργία εθνικών κρατών θα οδηγούσε στη δηµιουργία πολλών προβληµατικών µειονοτήτων τις οποίες θα διεκδικούσαν γειτονικά κράτη) - ιδιαίτερα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ρύθµισαν το εδαφικό καθεστώς της Ευρώπης έτσι, ώστε να να διατηρείται µια ισορροπία ισχύος ( για αποφυγή ανάλογου της Γαλλίας του Ναπολέοντα) 18 Ιουνίου 1815: ήττα Ναπολέοντα στο Βατερλό (εξορίζεται στο νησί Αγία Ελένη για το υπόλοιπο της ζωής του). Η Γαλλία υπέγραψε συνθήκη ειρήνης σύµφωνα µε την οποία παραχωρούσε την περιοχή του Σάαρ στην Πρωσία, κατέβαλλε πολεµικές αποζηµιώσεις στους νικητές και αποδεχόταν κατοχικό στρατό στο έδαφός της.

2 Σεπτεµβρίου 1815 Αυστρία, Πρωσία. Ρωσία (καταδίκη Βρετανίας) [Αυτοκράτορες Φραγκίσκος, Φρειδερίκος και Αλέξανδρος αντίστοιχα] Συγκρότηση Ιεράς Συµµαχίας Σκοποί: α. Ανακοπή ανάπτυξης φιλελεύθερων και εθνικών κινηµάτων. β. Ανάχωµα στις αρχές της εθνικής αυτοδιάθεσης και της λαϊκής κυριαρχίας. Αποτελέσµατα Συνεδρίου 1. Παλινόρθωση του παλαιού καθεστώτος. 2. Καθιέρωση αρχής της ισορροπίας των δυνάµεων και παρέµβασης. Όµως, Ίδρυση συστήµατος ασφαλείας (Ευρωπαϊκή Συµφωνία-Ευρωπαϊκό κονσέρτο). Οι λαοί της Ευρώπης είχαν ήδη πάρει τα φιλελεύθερα µηνύµατα τς Γαλλικής Επανάστασης και αναπτύχθηκαν δυνάµεις που αµφισβητούσαν τις συντηρητικές αρχές της Ιεράς Συµµαχίας. Αυτές ήταν: Φιλελεύθεροι ηγέτες, που υποστήριζαν µεταρρυθµίσεις για µια συνταγµατική και ευνοµούµενη πολιτεία. Ριζοσπάστες, που υποστήριζαν την ανατροπή των µοναρχικών καθεστώτων και της εγκαθίδρυση αβασίλευτων πολιτευµάτων. Οι δυνάµεις αυτές σύντοµα θα υπερισχύσουν. Χάρτης της Ευρώπης όπως διαµορφώθηκε από τις αποφάσεις της Βιέννης το 1815 Ιδρύονται ανατολικά της Γαλλίας ισχυρά κράτη, η Πρωσία προσαρτά εδάφη δυτικά του Ρήνου, ενώ και η Αυστρία ενισχύεται εδαφικά στα δυτικά. Θύµατα των ρυθµίσεων τα γερµανικά καιιταλικά κράτη.

3 Τα εθνικά και φιλελεύθερα κινήµατα στην Ευρώπη υνάµεις Προόδου (απότοκα της Γαλλικής Επανάστασης) εθνικισµός, φιλελευθερισµός και ριζοσπαστισµός συντηρητικές δυνάµεις Ανάπτυξη εθνικών και φιλελεύθερων κινηµάτων Εθνικά κινήµατα: κινήσεις προερχόµενες από ένα έθνος, µια πολιτιστική κοινότητα, µε κοινή γλώσσα ή/και θρήσκευµα, παραδόσεις, ιστορία και αντίληψη της κοινής της ταυτότητας. Σκοπός τους η ανεξαρτησία από µια άλλη διακριτή κοινότητα. Αµερικανική Επανάσταση (1776), κινήµατα Λατινικής Αµερικής - όγµα Μονρόε(19 ος αι.), Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Ελληνική Επανάσταση (1821) Εθνικό κίνηµα των Γερµανών: το σηµαντικότερο εθνικό κίνηµα στην Ευρώπη - κατά της γαλλικής παρουσίας στη Γερµανία, καθώς και ενάντια στις επαναστατικές ιδέες και το ιαφωτισµό. Εκδηλώθηκε στα πλαίσια του Ροµαντισµού, που αµφισβήτησε τον Ορθολογισµό. Φιλελεύθερα κινήµατα: κινήσεις προερχόµενες από ένα λαό, µια πολιτική κοινότητα, µε σκοπό την προώθηση συνταγµατικών και κοινοβουλευτικών θεσµών για την εξασφάλιση των πολιτικών δικαιωµάτων και ελευθεριών των πολιτών (πολλές φορές υπόθεση ενός έθνους). Ισπανία 1820 και βαιλική αντεπανάσταση 1822, επέµβαση Γάλλων, Πορτογλλία (1820) Ιταλική χερσόνησος: διαφορετικές θέσεις - ενοποίηση ιταλικών χωρών ή εισαγωγή φιλελεύθερων µεταρρυθµίσεων και οικονοµική ανάπτυξη-. Καρµπονάροι (1820). Καταστολή από αυστριακά στρατεύµατα. Ρωσία: εκεµβριστές (1825) - καταστολή από τσαρικά στρατεύµατα. [...]το 1823, ο πρόεδρος των Ηνωµένων Πολιτειών Μονρόε προκήρυξε ότι κανένα µέρος της Αµερικής δεν ήταν πλέον ανοιχτό για ελεύθερο αποικισµό. Από τη διακήρυξη αυτή πήγασε το γνωστό "δόγµα Μονρόε", κατά το οποίο "η Αµερική αποτελεί σύστηµα χωρισµένο από την Ευρώπη, και οι ευρωπαϊκές κτήσεις εντός αυτής θα ήταν ανεκτές, µε τον όρο ότι δεν θα επιτραπεί καµιά επέκτασή τους ή εγκατάσταση ευρωπαϊκού ελέγχου πάνω στο ελεύθερο αµερικανικό κράτος". Το δόγµα Μονρόε αποτελεί την αναγνώριση µάλλον παρά την αιτία µιας κατάστασης. Η Αµερική διαιρείται στην αγγλοσαξωνική και τη λατινική Αµερική. Στη µια πλευρά βρίσκονται οι Ηνωµένες Πολιτείες και ο Καναδάς και στην άλλη όλα τα κράτη, που έχουν σχηµατιστεί από τα αποικιακά εδάφη των Ισπανών και Πορτογάλων. Πηγή:

4 Η Ελληνική Επανάσταση του Ένα µήνυµα ελευθερίας για την Ευρώπη Χαρακτήρας Ελληνικής Επανάστασης: κίνηµα εθνικό πολιτικό - Εξασφάλιση ανεξάρτητης εθνικής εστίας - Συγκρότηση ανεξάρτητου εθνικού σε ένα έθνος ύστερα από αιώνες υποταγής κράτους. σε ξένο κυρίαρχο. - Σύσταση αντιπροσωπευτικής και - Προϊόν εθνικού κινήµατος ευνοµούµενης πολιτείας. (τέλη18ου-αρχές19ου αιώνα). - Επίδραση πολιτικών µηνυµάτων - Συγγένεια µε εθνικά κινήµατα Ιταλίας, Γαλλικής Επανάστασης. Γερµανίας και Βόρειας Αµερικής. Ελληνική Εθνική Παλιγγενεσία Συστατικά στοιχεία 1. Προβολή των Ελλήνων ως απογόνων και κληρονόµων των αραίων Ελλήνων. 2. Ταύτισή τους µε τους άλλους Ευρωπαίους και διάκρισή τους από τους Τούρκους. 3. Καταγγελία της τουρκικής κυριαρχίας ως παράνοµης και της εξουσίας του σουλτάνου ως αυθαίρετης. 4. Προβολή του διακαιώµατος των Ελλήνων να διεκδικήσουν την απελευθέρωσή τους από την εξουσία των Τούρκων και να συστήσουν ανεξάρτητη και ευνοµούµενη πολιτεία στη βάση των αρχών της εθνικής αυτοδιάθεσης και της λαϊκής κυριαρχίας. Οργάνωση και έκρηξη της Επανάστασης Φιλική Εταιρεία - Ιδρυτές:Εµµανουήλ Ξάνθος, Νικόλαος Σκουφάς Οδυσσός (Ρωσία) και Αθανάσιος Τσακάλωφ. Σκοπός: η επανάσταση - Μέλη: Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος και εναντίον των Οθωµανών Παναγιώτης Σέκερης. Τούρκων. - Στόχοι: α. Κατήχηση σηµαιµόντων Ελλήνων. β. Ανάθεση ηγεσίας στον Ιωάννη Καποδίστρια Επιτυχία (υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας) Αποτυχία γ. Εξασφάλιση στήριξης της Ρωσίας (οµόδοξη).

5 - 5 - Αποτελέσµατα της δράσης της Φιλικής Εταιρείας: 1. Κατήχηση πλήθους Ελλήνων στους κόλπους της. 2. Άρνηση Ι. Καποδίστρια για ανάληψη της αρχηγίας 3. Άρνηση Ι. Καποδίστρια να µεσολαλαβήσει για βοήθεια από τη Ρωσία. Λόγοι: α. Οι συντηρητικές του αρχές έρχονταν σε σύγκρουση µε τις ριζοσπαστικές ιδέες της Φ.Εταιρείας. β. Ως διπλωµάτης γνώριζε τις διαθέσεις των ευρωπαϊκών δυνάµεων απέναντι σε κινήµατα, όπως η επανάσταση και έκτρινε ότι η υποστήριξη της Ρωσίας θα έστρεφε τις άλλες δυνάµεις εναντίον της Ρωσίας και θα έβλαπτε την επανάσταση. Ανάθεση ηγεσίας στον πρίγκιπα Αλέξανδρο Υψηλάντη (γόνος Φαναριωτών) το 1820, Έλληνα αξιωµατικό του ρωσικού στρατού, ο οποίος αποδέχτηκε την αρχηγία κάτω από ισχυρό αίσθηµα ροµαντικού πατριωτισµού αλλά και έλλειψης πολιτικής σύνεσης. Με το γεγονός αυτό αναπτερώνονταν οι ελπίδες των Ελλήνων για ρωσική συµβολή στον αγώνα. εξάλλου ο ίδιος ο Α.Υψηλάντης µε την έξοδο στις Παραδουνάβιες Ηγεµονίες ήλπιζε στην πρόκληση ενός ρωσοτουρκικού πολέµου. Η Επανάσταση στις Ηγεµονίες Φεβρουάριος 1821 Ευνοϊκές συνθήκες 1. Φαναριώτες ηγεµόνες στην υπηρεσία του Σουλτάνου (αυτονοµία). 2. Απουσία τουρκικών στρατευµάτων (ρωσοτουρκικός διακανονισµός). 3. Ελπίδα ότι η γειτονική Ρωσία θα επενέβαινε υπέρ της εξέγερσης των χριστιανών. 4. Πλήθος Ελλήνων και άλλων χριστιανών στην υπηρεσία των φαναριωτών από τους οποίους ο Υψηλάντης σχηµάτισε το αρχικό του στράτευµα (ξένο στοιχείο αλλά και Έλληνες µεταξύ των οποίων ο Ιερός Λόχος). [Μάχες: Φεβρ.-Γαλάτσι: ήττα Τούρκων,/ Μάης-Γαλάτσι: ήττα Ελλήνων, ραγατσάνι ολέθριες συνέπειες για τους Έλληνες, θυσία Ιερολοχιτών, διαφυγή Υψηλάντη στην Αυστρία, Σκουλένι: ήττα Ελλήνων, ανατίναξη Μονής Σέκου: Γ.Ολύµπιος] Αποτέλεσµα Αποτυχία Λόγοι: 1. Στάση των ντόπιων: είτε αδράνεια είτε παρασπονδία. (Βλαδιµηρέσκου- αρχηγός των Ρουµάνων. Εκτέλεση από Φιλικούς).

6 Στάση Ρωσίας: ο τσάρος αρνείται την αποστολή βοήθειας, καταδικάζει την επανάσταση και επιτρέπει την είσοδο των τουρκικών στρατευµάτων. 3. Έλλειψη σοβαρού πολεµικού σχεδίου και ασυνεννοησία. Η Εδραίωση της Επανάστασης - Ταυτόχρονα µε την επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεµονίες αναπτύσσονται πολλές επαναστατικές εστίες στον ελλαδικό χώρο: Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος, Κρήτη, νησιά του Αιγαίου. - Σηµαντικές µάχες (1821) Αλαµάνα: Αθαν. ιάκος Οµέρ Βρυώνης + Κ. Μεχµέτ µαρτυρικόςθάνατος ιάκου Χάνι της Γραβιάς: Οδ. Ανδρούτσος Οµέρ Βρυώνης σηµαντικές απώλειες αντιπάλου. Βαλτέτσι:Θ.Κολοκοτρώνης,Μαυροµιχαλαίοι κ.ά. Μουσταφά Μπέηυποχώρηση Τούρ. Άλωση της Τριπολιτσάς: Θ.Κολοκοτρώνης (σηµαντικό τουρκικό στρατιωτικό κέντρο) Οι πρώτες αντιδράσεις στην Επανάσταση - Στάση του σουλτάνου: σκληρή απαγχονισµός Πατριάρχη Γρηγορίου Ε και σφαγή πολλών επιφανών Ελλήνω στην Κωνσταντινούπολη, στη Μ.Ασία και την Κύπρο. Αποτελέσµατα: α.έπεισε όσους Έλληνες δίσταζαν να εξέλθουν της νοµιµότητας να στηρίξουν τους Φιλικούς. β. Προκάλεσε τη συµπάθεια του χριστιανικού κόσµου και την ανάπτυξη του φιλελληνικού κινήµατος. γ. Οι µεγάλες υνάµεις αποδέχτηκαν ότι Έλληνες και Τούρκοι δεν ήταν εύκολο να συµβιώσουν. Συµπέρασµα: Στόχος της σκληρής στάσης του σουλτάνου απέναντι στη θεσµοθετηµένη ηγεσία των Ελλήνων η καταστολή της επανάστασης. Αντί αυτού, οι ενέργειές του στερέωσαν την επανάσταση. - Στάση των µεγάλων δυνάµεων: η πρώτη αντίδραση αρνητική. Λόγοι: α. η ελληνική επανάσταση στρεφόταν ενάντια στην ακεραιότητα της Οθωµανικής

7 - 7 - Αυτοκρατορίας, β. καθώς και στην νοµιµότητα και σταθερότητα. - Ηγεσία των επαναστατηµένων Ελλήνων υποστηρίζουν ότι: 1. Η επανάσταση ήταν νόµιµη εναντίον του παράνοµου ηγεµόνα. 2. Οι Έλληνες είχαν υποδουλωθεί διά της βίας,χωρίς συνθήκη ειρήνης µε τους Οθωµανούς 3. εν ήταν αποστάτες αφού δεν είχαν υποταχθεί σε νόµιµη εξουσία. 4. Η Ελλάδα δεν ήταν νόµιµο τµήµα της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας. 5. Σκοπός της επανάστασης ήταν η αποκατάσταση της νοµιµότητας, σύµφωνα µε τις αρχές της εθνικής αυτοδιάθεσης και της λαϊκής κυριαρχίας. Ελληνικές πολιτικές θέσεις Συντηρητικές θέσεις Φιλελεύθερες θέσεις - Πρόκριτοι, ιεράρχες και καπταναίοι - Φιλελεύθεροι διανοούµενοι και στελέχη της Φιλικής Εταιρείας. - Προς τις µεγάλες δυνάµεις (κυβερνήσεις) - Προς τη φιλελεύθερη διανόηση της Ευρώπης. - Σκοπός η νοµιµότητα του αγώνα. - Σκοπός η εξασφάλιση συµπαράστασης. Υπολόγιζαν το κόστος της αποτυχίας (Ορλοφικά 1770) Γι αυτό, προέβαλαν την επανάσταση ως εξέγερση συνετών νοικοκυραίων και όχι ως ριζοσπαστών εναντίον των ηγεµόνων τους. * Πρώτη η Αγγλία θα αναγνωρίσει το 1823 του Έλληνες ως εµπόλεµο έθνος. Οι δυνάµεις σταδιακά θα προσανατολιστούν προς τη δηµιουργία ενός µικρού ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Θεόδωρος βρυζάκης (1858), Η Ελλάς Ευγνωµονούσα

8 - 8 - Η εξέλιξη της επανάστασης - Ελληνική Επανάσταση στην Πελοπόννησο Επιτυχία Παράγοντες 1. Η αποστασία του Αλή Πασά (1820) στην Ήπειρο τράβηξε την προσοχή της Πύλης, απέσυρε βόρεια πολλά τουρκικά στρατεύµατα και αποδέσµευσε τους αρµατωλούς της στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. 2. Η αποδέσµευση των κλεφτών και των αρµατολών που υπηρετούσαν κάτω από τους Άγγλους στα Επτάνησα και η ενσωµάτωσή τους στα ελληνικά στρατεύµατα. 3. Η απόσταση από το κέντρο εξουσίας (Πύλη) και στρατιωτικής ισχύος. 4. Η εθνική οµοιγένεια της νοτίου Ελλάδας. - Επανάσταση στη Βόρεια Ελλάδα Αποτυχία Λόγος: η εγγύτητα στο κέντρο εξουσίας (Κωνσταντινούπολη) Στρατιωτικές επιτυχίες στη Ν.Ελλάδα ( ): - ερβενάκια: Θ. Κολοκοτρώνης ράµαλης - Καταστροφή της Χίου (αφορµή το κίνηµα των Σαµίων µε αρχηγό το Λ. Λογοθέτη) από τους Τούρκους, για να κάµψουν την επανάσταση των Ελλήνων. Σφαγές α. Κύµα Φιλελληνισµού β. Επιτυχίες στη θάλασσα από Ψαριανούς πυρπολητές. Κορύφωση των επιτυχιών η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας (Κ.Κανάρης). - Κεφαλόβρυσο: Μ. Μπότσαρης Μουσταφά (1826) - Έξοδος του Μεσολογγίου: ο ηρωϊσµός τους παρακίνησε τους επαναστάτες και προκάλεσε δέος σε όλη την Ευρώπη. - Αράχοβα: Καραϊσκάκης Μουστάµπεης Η πολιτική συγκρότηση των Ελλήνων - Εφορίες, Σύγκλητοι, Καγκελαρίες, ιευθυντήρια: τοπικά επαναστατικά συµβούλια υπό τον έλεγχο των τοπικών αρχόντων (προεστοί και καπεταναίοι) - Τοπικές Γερουσίες

9 - 9 - α. Πελοποννησιακή Γερουσία Συνέχεια ελληνικής προεπαναβ. Άρειος Πάγος ( Ανατολική Στερεά Ελλάδα) στατικής ηγεσίας (τοπικοί άρχοντες) γ. Γερουσία της υτικής Χέρσου Ελλάδος Α Εθνοσυνέλευση Μεγάλη επιρροή και πλούτη φιλελεύθεροι νεήλυδες από την ελληνική διασπορά µικρή συµµετοχή στην εξουσία - ιαµάχη.υψηλάντη µε προκρίτους Παρατάξεις Ολιγαρχικοί ηµοκρατικοί Εκπρόσωποι Θέσεις Σκοπός -.Υψηλάντης, Φιλικοί - Κολοκοτρώνης, στρατιωτικοί Έµµεση εκλογή των αντιπροσώπων από τους εγκριτωτέρους κάθε επαρχίας. Περιορισµός εξουσίας των προκρίτων. Πρόκριτοι Άµεση εκλογή αντιπροσώπων από το λαό. Συνέχιση της εξουσίας τους µέσω της επιρροής τους. Αποτέλεσµα Εµφύλιες συγκρούσεις µε αντίκτυπο στην πορεία του αγώνα (λεηλασία Πελοποννήσου από αιγυπτιακό στρατό-1825) 1821: Ά Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο Γεν. 1822: Πρώτο ηµοκρατικό Σύνταγµα της Ελλάδας(Προσωρινόν Πολίτευµα της Ελλάδος) βασισµένο στην αρχή ότι η νόµιµη εξουσία είναι η αιρετή και στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας (φιλελεύθερο σύνταγµα). - Τάσεις κατά τη διαµόρφωση του συντάγµατος: α. Φιλελεύθερες απέτρεψαν τη διαδοχή µιας ηγεµονίας, χωρίας την προοπτική ανάπτυξης κοινοβουλευτικών και συνταγµατικών θεσµών. β. Συντηρητικές ενέταξαν το νέο κράτος στο διεθνές σύστηµα ασφαλείας που ήλεγχαν οι µεγάλες δυνάµεις της παλινόρθωσης, εξασφαλίζοντας την ανεξαρτησία της Ελλάδας. - Ανάπτυξη της Μεγάλης Ιδέας, δηλαδή της εθνικής πολιτικής που αποσκοπούσε στην απελευθέρωση των αλυτρώτων αδελφών και την ενσωµάτωσή τους στο νέο ελληνικό κράτος. - Προσδοκίες για στήριξη του Αγώνα από Μ.. δηµιουργία κοµµάτων (αγγλικό, ρωσικό, γαλλικό).

10 Παρότρυνση αγγλικής κυβέρνησης προς αγγλικές τράπεζες για χορήγηση δανείων στους Έλληνες Επαναστάτες. (Πρώτη η Αγγλία µε τις κινήσεις αυτές µετασχηµάτισε τη στάση της απέναντι στον αγώνα, πράγµα που ώθησε και τις άλλες δυνάµες -από ανησυχία για την ενδεχόµενη αγγλική επιρροή στην Ελλάδα- να συνταχθούν προς την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους) Η έκβαση της επανάστασης - Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας (1830, Λονδίνο - Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) Εθνική ανεξαρτησία Ελλάδας και εδαφική ακεραιότητα Μοναρχικό πολίτευµα: απολυταρχία Σύνορα: Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα) και Κυκλάδες Ψιλή εποπτεία και παρέµβαση των τριών µεγάλων δυνάµεων. Το πολίτευµα διαµορφώθηκε σύµφωνα µε το εφικτό της εποχής. Εκτός των Ελληνικών συνόρων µεγάλο µέρος µε συµπαγείς ελληνικούς πληθυσµούς ( Θεσσαλία, Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, Κρήτη, Επτάνησα, νησιά Ανατολικού Αιγαίου, ωδεκάνησα και περιοχές στα ανατολικά της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας-Μ.Ασία) : άφιξη Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελλάδα ως Κυβερνήτη κατ εντολή της Γ Εθνοσυνέλευσης. Κυβέρνησε σύµφωνα µε το πατερναλιστικό και συγκεντρωτικό σύστηµα (των αρχιερέων και προκρίτων) αλλά έθεσε τις βάσεις για την οικονοµία, το στρατό, την εκπαίδευση, δηµόσια διοίκηση και τη δικαιοσύνη. ολοφονήθηκε το 1831 στο Ναύπλιο. Ταραχές - Συνθήκη του Λονδίνου (1832) ανακήρυξη του Όθωνα (Βαυαρός) ως τον πρώτο ηγεµόνα των Ελλήνων. Προς τον Γάλλο ιστορικό και περιηγητή Μισό, όταν ερωτήθη (ο Καποδίστριας) αν η Ελλάδα έµελλε να γίνει βασίλειο ή δηµοκρατία:...ένα τέτοιο πράγµα δεν θα ήτο και τόσον εύκολον! Ανηγέρθη πολλάκις ναός προς τον αληθή Θεόν εκ των στηλών του ιός και της Αθηνάς. Πώς όµως θα ιδρυθή θρόνος επί του εδάφους των αρχαίων δηµοκρατιών και εκ της κόνεως αυτών; Τέλη 1830 Πηγή:

11 Το Ελληνικό κράτος και η εξέλιξή του ( ) - Ελληνικό κράτος: προϊόν των σκληρών αγώνων των Ελλήνων εναντίον των Οθωµανών. του συγκερασµού των επιδιώξεων των εγγυήτριων δυνάµεων. - Περιορισµένη εδαφική επικράτεια ανάπτυξη Μεγάλης Ιδέας (αλυτωτισµός: η εθνική πολιτική που αποσκοπούσε στην απελευθέρωση των αλύτρωτων ιστορικών ελληνικών τόπων). - Μοναρχικό καθεστώς ανάπτυξη φιλελεύθερου κινήµατος. Προβλήµατα του ελληνικού κράτους το 1830 Μικρό κράτος ( κάτοικοι) Αλύτρωτα εδάφη-εθνικοί οραµατισµοί Κατεστραµµένες παραγωγικές υποδοµές Ελάχιστες αξιόλογες πόλεις Αφανισµένα χωριά Μετανάστευση µεγάλου µεέρους στο εξωτερικό Οι εύποροι οµογενείς δεν ήταν διατεθηµένοι να επενδύσουν στη χώρα Προβλήµατα στις συγκοινωνίες Έλλειψη διαθέσιµων κεφαλαίων Ληστεία Αδυναµία διανοµής εθνικών γαιών (υποθηκευµένα στα δάνεια του Αγώνα) Αναλφαβητισµός και δεισιδαιµονία Όθωνας: προσπάθεια οργάνωσης και οικοδόµησης του νέου κράτους (µε σύµβουλους, επιστήµονες και καλλιτέχνες από τη Γερµανία) της νοµοθεσίας, της διοίκησης, της δηµόσιας εκπαίδευσης, των δηµοσίων υπηρεσιών και της πολεοδοµίας της πρωτεύουσας. Τα προβλήµατα της χώρας εµπόδισαν την ανάπτυξη υσαρέσκεια από ορισµένους κύκλους: - Συντηρητικά στοιχεία (παλαιοί άρχοντες) που παραγκωνίστηκαν από τα δηµόσια πράγµατα. - Φιλελεύθεροι πολιτικοί και διανοούµενοι που ζητούσαν Σύνταγµα. - Συντηρητικοί κύκλοι της εκκλησίας που δεν επιθυµούσαν το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδας και την αποδέσµευσή της από το Οικουµενικό Πατριαρχείο.

12 η Σεπτεµβρίου 1843: στρατιωτικό κίνηµα ενάντια στον Όθωνα που τον υποχρέωσε να συγκαλέσει εθνοσυνέλευση και να παραχωρήσει σύνταγµα. Επάνοδος των παλαιών αρχόντων Σύνταγµα 1844: συνταµγατική µοναρχία, από τα φιλελεύθερα της εποχής, όµως χωρίς κατοχύρωση τηςλαϊκής κυριαρχίας. Παραµένει η φτώχεια και η υποανάπτυξη 1862: έξωση του Όθωνα λόγω αδυνµίας επίλυσης εσωτερικών και εθνικών ζητηµάτων. Βασιλιάς ο Γεώργιος Α Γλυξγκµπουρκ Σύνταγµα του 1864 (Βασιλευόµενη ηµοκρατία) Χαρίλαος Τρικούπης (1875): Αρχή της εδηλωµένης (ψήφος εµπιστοσύνης από το κοινοβούλιο για το σχηµατισµό κυβέρνησης) κατοχύρωση λαϊκής κυριαρχίας ανάπτυξη πολιτκών κοµµάτων µε σταθερές αρχές και προγράµµατα. σταδιακή ανάπτυξη κοινοβουλευτισµού -1837: Ίδρυση του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου ανάπτυξη εγχώριας πολιτκής ηγεσίας και διανόησης (π.χ. Κ.Παπαρηγόπουλος) -1864: Ένωση Επτανήσου µε Ελλάδα : Ενσωµάτωση στο ελληνικό κράτος της Θεσσαλίας και µέρους της Ηπείρου.

13 Το Ανατολικό Ζήτηµα και ο Κριµαϊκός Πόλεµος Ανατολικό Ζήτηµα: το πρόβληµα πληρώσεως του κενού στα Βαλκάνια και στην Εγγύ Ανατολή µε τη σταδιακή συρρίκνωση της Οθωµανικής αυτοκρατορίας (επεµβάσεις Ευρωπαϊκ. δυνάµεων) Φάσεις: 1. Προέλαση των Οθωµανών στη νοτιοανατολική Ευρώπη ως το Σχέδια για εκδίωξη των Τούρκων από την Ευρώπη από τις Αυστρία και Ρωσία. 3. Συνεργασία Τούρκων και Ρώσων (1798) για εκδίωξη του Ναπολέοντα από Αίγυπτο. Αποστολή βρετανικής βοήθειας (συµφέροντα Αν. Μεσόγειος) - Συνθήκη Αδριανούπολης (1829): αυτονοµία Σερβίας. - ΠρωτόκολλοΛονδίνου (1830): ανεξαρτησία Ελλάδας. Το ζήτηµα των Στενών - Ανησυχία Βρετανίας για τη διέλευση ρωσικού στόλου από τα στενά του Ελλήσποντου. (και Γαλλίας) Βλέπει τους Οθωµανούς ως ανάχωµα για τους Ρώσους : ~Συνθήκη ειρήνης της Κιουταχείας µεταξύ σουλτάνου και Αιγύπτιου πασά. ~ Συνθήκη Χουνκιάρ Ισκελεσί µεταξύ σουλτάνου και Ρωσίας εγκατάληψη ρωσικού στόλου από το Βόσπορο Εύξεινος Πόντος: κλειστή θάλασσα της Ρωσίας ικαίωµα σιωπηρής εξόδου ρωσικού στόλου στο Αιγαίο Προστασία του σουλτάνου από το ρωσικό στόλο Ανησυχία Άγγλων -προστάτες Οθωµανών από κοινού µε Γαλλία, Πρωσία και Αυστρία : Σύµβαση των Στενών τερµατισµός ρυθµίσεων του Ισκελεσί για τη Ρωσία. Ο Κριµαϊκός πόλεµος - Αιτία: η προσπάθεια επέµβασης της Ρωσίας στην Οθωµανική αυτοκρατορία και τα συγκρουόµενα συµφέροντα των Μεγάλων δυνάµεων στην περιοχή. - Αφορµή: η έριδα µεταξύ καθολικών κα ορθοδόξων µοναχών (1850) για τους Αγίους Τόπους και η εν συνεχεία απαίτηση της Ρωσίας για παρέµβαση στην αυτοκρατορία και προστασία των Ορθοδόξων (Γαλλία για καθολικούς).

14 Γεγονότα: απόρριψη σουλτάνου του ρωσικού αιτήµατος-παρότρυνση Γάλλων και Βρετανών εισβολή ρώσικων στρατευµάτων στις Παραδουνάβιες Ηγεµονίες (1853) σύµπραξη Γαλλίας, Βρετανίας και Πύλης αναντίον Ρωσίας (1854) πόλεµος στη χερσόνησο της Κριµαίας εξεγέρσεις ορθοδόξων µετά από εκκλήσεις της Ρωσίας Ελλάδα: εξεγέρσεις στη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Χαλκιδική. Ο Όθωνας κάτω από την πίεση των αγγλογάλλων αντικαθιστά τη φιλορωσική µε φιλοδυτική κυβέρνηση και ανακαλεί τους αξιωµατικούς που ήταν επικεφαλής των ανταρτών στις περιοχές αυτές µε αποτέλεσµα την κατάρρευσή τους. εκπόρθηση Σεβαστουπόλεως από Αγγλογάλλους (1855) λήξη πολέµου - ήττα Ρωσίας(1856) - Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων (1856) Ο Εύξεινος Πόντος καθίσταται ουδέτερη θάλασσα. Οι εκβολές του ούναβη επαναδίνονται στην Πύλη. Επιβεβαιώνεται η αυτονοµία των Παραδουνάβιων Ηγεµονιών υπό την προστασία των µεγάλων δυνάµεων. ικαίωµα συµµετοχής της Πύλης στο σύστηµα ασφαλέιας των µεγάλων δυνάµεων. - Χάτι Χουµαγιούν (1856) αυτοκρατορικό διάταγµα από του Σουλτάνο υπόσχεση ισότητας προς όλους τους υπήκοους της αυτοκρατορίας ανεξαρτήτος θρησκεύµατος ή καταγωγής. εγκαινίαση της περιόδου των µεταρρυθµίσεων στην Ο.Α. (τανζιµάτ) -Συνέπειες του πολέµου Ταπεινωτική ήττα και διπλωµατικός αποκλεισµός Ρωσίας. Επιβεβαίωση καιροσκοπικής πολιτικής της Βρετανίας. Αποδοχή της Ο.Α. στη λέσχη των Μ.. της Ευρώπης. Ευνόηση πορείας ανεξαρτησίας της Ρουµανίας. Ταπείνωση Ελλάδας και αναγκαστική σύµπραξη εξωτερικής πολιτικής µε δυτικές δυνάµεις.

15 Η Βιοµηχανική Επανάσταση Χαρακτηριστικά προβιοµηχανικής οικονοµίας: Αγροτική κυρίως οικονοµία. Ο δευτερογενής τοµέας συνίσταται σε µικρά εργαστήρια και σπίτια τεχνιτών. Μικρά οικιστικά σύνολα (όταν δεν είναι διοικητικά κέντρα) ιάσπαρτες οι λίγες παραγωγικές µονάδες (βιοµηχανικές) -Αγγλία κυρίως. Γνωρίσµατα εργοστασιακού συστήµατος: Υποκατάσταση του ανθρώπου από τη µηχανή. Αντικατάσταση των παραδοσιακών πηγών ενέργειας από νέες-π.χ.γαιάνθρακας Χρήση νέων και άφθονων πρώτων υλών, ιδιαίτερα ανόργανων-εφαρµογές χηµείας. Συνέπειες βιοµηχανικής επανάστασης: Ανεξέλεγκτη αύξηση της παραγωγικότητας. Αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήµατος. Τεράστια οικονοµική ανάπτυξη.. Κλωστική µηχανή, η κλώστρια Ανάπτυξη των επιστηµών και της τεχνολογίας. ιάνοιξη του πνευµατικού ορίζοντα του ανθρώπου. ηµιουργία πλεονάσµατος προς επένδυση και νέα ανάπτυξη. Ραγδαία αύξηση του πληθυσµού. Άνοιγµα στη διαφοροποίηση της δύναµης µεταξύ βιοµηχανικών χωρών Ευρώπης και µη, καθώς και µε τον υπόλοιπο κόσµο. Μετασχηµατισµοί στην κοινωνία: o Ευνοούνται οι µεγαλοαστοί, που αποκτούν και πολιτική δύναµη. o ηµιουργία της εργατικής τάξης, που αποτελεί αντικείµενο εκµετάλλευσης από τους βιοµήχανους και ζει κάτω από άθλιες συνθήκες. o Συσσώρευση ακτηµόνων στις πόλεις προς αναζήτηση εργασίας(αστυφιλία). o ιατύπωση σοσιαλιστικών θεωριών από διανοούµενους (Κάρολος Μαρξ: Κοµµουνιστικό Μανιφέστο-1847). o Εµφάνιση και σταδιακή ανάπτυξη συνδικαλισµού και γυναικείου κινήµατος.

16 Ευνοϊκές συνθήκες για την εκβιοµηχάνιση στην Αγγλία: 1. Άυξηση της ζήτησης σε βαµβακερά υφάσµατα. 2. Τεχνολογικά επιτεύγµατα στην κλωστοϋφαντουργία (ανέµη) 3. Νέες εφευρέσεις και τεχνολογικές εφαρµογές στην παραγωγή - ατµοµηχανή. 4. Ύπαρξη απαραίτητων κεφαλαίων για επένδυση. 5. ιαθέσιµο εργατικό δυναµικό από άνεργους αγρότες. 6. Ελεγχόµενες πηγές πρώτων υλών και αγορές για διάθεση προϊόντων. 7. Ύπαρξη εµπορικού στόλου. 8. Ανεπτυγµένο σύστηµα πλωτής και οδικής συγκοινωνίας. 9. Μεγάλες ποσότητες εξορύξιµου γαιάνθρακα. 10. Ανεπτυγµένο πιστωτικό σύστηµα. 11. Ευνοϊκή νοµοθεσία και ελεύθερη λειτουργία αγοράς. - Καθυστέρηση εκβιοµηχάνισης στην Ευρώπη (Βέλγιο, Γερµανία, Γαλλία, Β.Ιταλία) {+Η.Π.Α.} Λόγος: α. Απουσία των ευνοϊκών συνθηκών που υπήρχαν στην Αγγλία. β. Παρεµβατική πολιτικλη κυβερνήσεων για εκβιοµηχάνιση, που δεν επιτρέπει την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς και ευνοεί συγκεκριµµένα άτοµα µε πολιτική ισχύ. - Καπιταλιστικό {-capital-κεφάλαιο} σύστηµα οικονοµίας (φιλελευθερισµός) εύθραυστο, γιατί βασίζεται: στη συνεχή αύξηση του πληθυσµού στην ελεύθερη µετανάστευση ανθρώπινου δυναµικού και κεφαλαίων έξω από την Ευρώπη στην ανάπτυξη της βιοµηχανίας σε ορισµένες περιοχές, στις συγκοινωνίες και επικοινωνίες στο ασφαλιστικό και τραπεζικό σύστηµα στην αύξηση του διεθνούς εµπορίου Προϋποθέσεις για την οµαλή λειτουργία του: ειρήνη ελευθερία διεθνούς εµπορίου οικονοµική ηγεµονία των βιοµηχανικών χωρών Βάθρο του συστήµατος ο χρυσός. Αυτορυθµιζόµενο σύστηµα (κατέρρευσε µε τον Α Παγκόσµιο πόλεµο)

17 Μαρτυρία της Μαίρης Μπάρετ, 14 ετών ουλεύω πέντε χρόνια συνέχεια στο βάθος της γαλαρίας. Ο πατέρας µου δουλεύει στη γαλαρία δίπλα µου. Έχω δώδεκα αδελφούς και αδελφές. Ο ένας από αυτούς ξέρει να µετράει, ένας άλλος διαβάζει. Τίποτε άλλο δεν ξέρει, ούτε να γράφει. Κατεβαίνω στη γαλαρία στις επτά το πρωί και βγαίνω κατά τις έξι το απόγευµα, µερικές φορές κατά τις επτά. ουλεύω πάντα χωρίς κάλτσες, χωρίς παπούτσι, χωρίς φόρµα. Μόνο το µισοφόρι µου φοράω. ουλεύω µαζί µε τους άντρες. Εκείνοι είναι ολόγυµνοι. Στην αρχή φοβόµουνα πολύ δε µου άρεσε αυτό, τώρα συνήθισα και δε µε νοιάζει. Μου φέρονται όµως καλά. εν ξέρω ούτε να διαβάζω, ούτε να γράφω. Αναφορά της επιτροπής ορυχείων του Λόρδου Άσλεϋ, Από τα πρακτικά του κοινοβουλίου. Πηγή: Παιδική εργασία και εκµετάλλευση µαζί µε τη βιοµηχανική επανάσταση. Το κοµµουνιστικό µανιφέστο Οι κοµµουνιστές θεωρούν ανάξιό τους να κρύβουν τις απόψεις και τις προθέσεις τους. ηλώνουν ανοιχτά ότι οι σκοποί τους µπορούν να πραγµατοποιηθούν µονάχα µε τη βίαιη ανατροπή όλου του σηµερινού κοινωνικού καθεστώτος. Ας τρέµουν οι κυρίαρχες τάξεις µπρος σε µια κοµµουνιστική επανάσταση. Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν σ αυτήν τίποτε άλλο εκτός από τις αλυσίδες τους. Έχουν να κερδίσουν έναν κόσµο ολόκληρο. Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε! Κ. Μαρξ-Φ. Ένγκελς, Μανιφέστο του Κοµµουνιστικού Κόµµατος (1848), στο Κ. Μαρξ, -Φ. Ένγκελς, Εκλεκτά έργα, Γνώσεις, χχ, τα. 1ος, σ. 58. Πηγή:

18 Η κρίση της αυτοκρατορίας των Αψβούργων -Η ιταλική και γερµανική ενοποίηση Επανάσταση του 1848 στη Γαλλία-ορόσηµο στην ευρωπαϊκή ιστορία Κατέδειξε τα όρια του φιλελευθερισµού και του ριζοσπαστισµού. Φανέρωσε την προϊούσα παρακµή του παλαιού καθεστώτος, το οποίο υποστηρίζεται πια µόνο από την Αυστρία και τη Ρωσία. Προκάλεσε κύµα επαναστάσεων στην υπόλοιπη Ευρώπη: Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία Ιταλία Γερµανία - Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία Ουγγαρία:Οι Μαγυάροι µε αρχηγό τον Κοσούτ ζητούν Σύνταγµα και καταδικάζουν την απολυταρχία των Αψβούργων. Ξεσπούν ταραχές, ενώ ο Μέτερνιχ αποπέµπεται, πράγµα που προκάλεσε εθνικά κινήµατα. Οι Μαγυάροι προβαίνουν σε συνταγµατικές µεταρρυθµίσεις που ισοδυναµούν µε καθεστώς αυτονοµίας. Τσεχία: ενθαρρυνόµενοι το ίδιο πράττουν και οι Τσέχοι στη Βοηµία µε ηγέτη τον Παλάτσκυ (εξασφαλίζουν την αυτονοµία τους). Αυστρία: ξεσηκώνονται φοιτητές και εργάτες εναντίον της Αψβουργικής απολυταρχίας. Οι έριδες µεταξύ των υποτελών εθνοτήτων (Μαγυάροι, Ρουµάνοι, Κροάτες, Τσέχοι, Σέρβοι) οδήγησαν στην καταστολή των εθνικών κινηµάτων από τους Αψβούργους. - Ιταλία Προωθητές της ιταλικής ενοποίησης: οι φιλελεύθεροι στοχαστές και πατριώτες, καθώς και έµποροι και άλλοι Ιταλοί αστοί που επιδίωκαν την κατάργηση των συνόρων και τη δασµολογική απαλλαγή. 1848: επανάσταση κατά της αυστριακής κυριαρχίας µε ηγέτη το Ματσίνι-αποτυχία. 1859: τα νοτιοϊταλικά κράτη ζητούν µε δηµοψήφισµα την ενοποίηση τους µε το Πεδεµόντιο, το οποίο ο Καβούρ είχε καταστήσει ήδη σεβαστό κράτος. 1860: Ά εθνοσυνέλευση στο Τορίνο της ενοποιηµένης Ιταλίας (Πεδεµόντιο, Πάρµα, Μοδένα, Τοσκάνη, Ρωµανία - Βενετία. Ρώµη αργότερα). Οι επαναστάτες πετυχαίνουν νίκη απέναντι στους Αυστριακούς και ενοποιούν την Ιταλία

19 Γερµανία 1848: ο βασιλιάς της Πρωσίας Φρειδερίκος υπόσχεται σύνταγµα. Οι φιλελέυθεροι Γερµανοί προσπαθούν να πετύχουν την ενοποίηση-αποτυχία. Σταδιακή ενοποίηση της Γερµανίας µε καταλύτη την Πρωσία. 1861: βασιλιάς Πρωσίας Γουλιέλµος Α : υπονόµευση κοινοβουλίου. Βίσµαρκ: καγκελάριος της Πρωσίας και ικανότατος πολιτικός: o Αντιµετώπιση φιλελευθέρων Πρώσων µε κοινωνικές µεταρρυθµίσεις. o Αντιµετώπιση Αυστρίας και Γαλλίας µέσω πολέµου: Συνθήκη της Πράγας(1866): η Αυστρία αποδέχεται αποκλεισµό από τις γερµανικές υποθέσεις. Συνθήκη της Φραγκφούρτης(1871): η Γαλλία παραχωρεί στη Γερµανία την Αλσατία και τη Λωραίνη και καταβάλλει πολεµική αποζηµίωση. Ενοποίηση γερµανικών χωρών Παρ' όλο που τελικά όλα τα επαναστατικά κινήµατα του 1848 απέτυχαν, δεν υπάρχει καµιά αµφιβολία για τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξαν στις µετέπειτα εξελίξεις. Παρά τη νίκη τους, οι συντηρητικές δυνάµεις αναγκάζονται να αποδεχτούν µια σχετική φιλελευθεροποίηση. Παράλληλα, το 1848 σηµατοδοτεί µια έξαρση των εθνικών κινηµάτων σε όλη την Ευρώπη, µε το αίτηµα της εθνικής αυτοδιάθεσης να τίθεται σε πανευρωπαϊκή κλίµακα. Οι αρχές δε του Συνεδρίου της Βιέννης έχουν ήδη αρχίσει να αµφισβητούνται. Η πτώση του Μέτερνιχ συµβολίζει τον κλονισµό των αρχών της παραδοσιακής διπλωµατίας και την είσοδο στην εποχή των αδίστακτων πολιτικών ανδρών, όπου η αυτοσυγκράτηση και η συνδιαλλαγή δίνουν τη θέση τους στη χρήση βίας και κάθε µέσου που θα µπορούσε να εξυπηρετήσει τους στόχους ενός κράτους. Πηγή: Χάρτης της ενοποίησης της Ιταλίας

20 Η άνοδος των χωρών της Αµερικανικής Ηπείρου Νέος Κόσµος (πρώην αποικίες Αγγλίας, Γαλλίας, Πορτογαλλίας, Ισπανίας στην Αµερική) προέκταση του ευρωπαϊκού κόσµου διαφορετικές από άποψη θεσµών, αρχών και αξιών νέο περιβάλλον - άλλες κοινωνίες -Η.Π.Α. Από τις πιο φιλελεύθερες δηµοκρατίες µε συντηρητικό σύνταγµα που τους εξασφάλισε εντυπωσιακή ευηµερία, πρόοδο του πολιτισµού, των επιστηµών και της τεχνολογίας Εµφύλιος πόλεµος: ( ) o Βιοµηχανικός Βορράς Αγροτικός Νότος o Αιτία: η άρνηση των Νοτίων να καταργήσουν τη δουλεία και η απόσχισή τους από την Οµοσπονδία των πολιτειών και η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους. o Αβραάµ Λίνκον: πρόεδρος των Η.Π.Α. o Ήττα Νοτίων-Αίτια: α. Βιοµηχανική και οικονοµική επικράτηση Βορείων β. Μάχη για δια τηρηση δουλείας δυτικός κόσµος γ. Εµµονή στη γαιοκτητική αριστοκρατία αστικός βορράς Τέλος Εµφυλίου- αφετηρία οικονοµικής ανάπτυξης o Αίτια: α. Ανεξάντλητος πλούτος πρώτων υλών. β. Εντυπωσιακή πληθυσµιακή αύξηση. γ. Σταθερό δηµοκρατικό πολίτευµα που ευνοεί την επιχειρηµατικότητα. 1876: Γκάχαµ Μπελ: παρουσίαση νέας εφεύρεσης, του τηλεφώνου στην 100ή επέτειο της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ στη Φιλαδέλφεια. -Κεντρική και Νότια Αµερική Υστέρηση οικονοµικής και τεχνολογικής ανάπτυξης και δηµοκρατικών θεσµών. Καθεστώς οικονοµικής κηδεµονίας από ΗΠΑ και οικονοµικά ισχυρές χώρες Ευρώπης (Βρεττανία, Γερµανία πρώην αποικίες Πορτογαλλίας και Ισπανίας). Νέα αποικιοκρατία- ιµπεριαλισµός.

Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ. Μάθημα 4ο

Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ. Μάθημα 4ο Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ Μάθημα 4ο Ανατολικο ζητημα = η πολύπλοκη πολιτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στα Βαλκάνια και στην Εγγύς Ανατολή, κυρίως μετά τον 18ο αιώνα, ως αποτέλεσμα της παρακμής

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 10 Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη

Ενότητα 10 Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη Ενότητα 10 Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη Ιστορία Γ Γυμνασίου Ο Λόρδος Βύρων στο Μεσολόγγι Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη 1815: Παλινόρθωση 1821-1826: Ελληνική επανάσταση 1823-1827: Ευρωπαϊκή διπλωματία

Διαβάστε περισσότερα

Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση. Φύλλο Εργασίας

Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση. Φύλλο Εργασίας Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση Φύλλο Εργασίας 1. Αφού συμβουλευτείτε τη σελίδα 44 του βιβλίου σας καθώς και το χάρτη που παρατίθεται, να συμπληρώσετε την πιο

Διαβάστε περισσότερα

Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794)

Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794) Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794) Το πλαίσιο 18 ος αιώνας, Γαλλία: Παλαιό Καθεστώς, δηλ. 3 θεσμοθετημένες τάξεις: Κλήρος (0,5%) Ευγενείς (1,5%) Υπόλοιποι, δηλ. αστοί, αγρότες εργάτες (98%) Κριτήρια ένταξης:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 10η: Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη. Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία ( )

ΕΝΟΤΗΤΑ 10η: Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη. Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία ( ) Πέμπτη, 11 Δεκέμβριος 2014 17:36 ΕΝΟΤΗΤΑ 10η: Ελληνική επανάσταση και Ευρώπη Ελληνική επανάσταση και ευρωπαϊκή διπλωματία (18211830) 1823: στροφή στην ευρωπαϊκή διπλωματία από τον Άγγλο υπουργό Εξωτερικών

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ο Όθων συνδιαλέγεται με τον έφιππο συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη που του ζητά την παραχώρηση συντάγματος Καθιέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)

ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' 1. ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ (1814-1815) σελ. 9-12 - Αυστρία, Ρωσία, Πρωσία, Βρετανία: 1η Νοέμβρη 1814- Συνέδριο στη Βιέννη, για να τερματίσουν επίσημα

Διαβάστε περισσότερα

3. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

3. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 3. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 - ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ο χαρακτήρας της Ελληνικής Επανάστασης: Η επανάσταση των Ελλήνων το 1821 εξασφάλισε στο έθνος ανεξάρτητη εθνική εστία. Η Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Γ Λυκείου Γ.Π. Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσµου

Ιστορία Γ Λυκείου Γ.Π. Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσµου 7ο Γενικό Λύκειο Βόλου Ιστορία Γ Λυκείου Γ.Π. Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσµου Κεφάλαιο Α Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 Ένα µήνυµα για την Ευρώπη Οκτώβριος 2014 Εργασίες οµάδων Γ3 1η Καρµπονάροι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6. Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ )

Κεφάλαιο 6. Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 4 η Ενότητα «Η Ελλάδα στον 19 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 6 Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ. 170 173) Στη διάρκεια του 19ου αιώνα η Οθωµανική Αυτοκρατορία αντιµετώπισε πολλά προβλήµατα και άρχισε σταδιακά

Διαβάστε περισσότερα

Η εποχή του Ναπολέοντα ( ) και το Συνέδριο της Βιέννης (1815)

Η εποχή του Ναπολέοντα ( ) και το Συνέδριο της Βιέννης (1815) Η εποχή του Ναπολέοντα (1799 1815) και το Συνέδριο της Βιέννης (1815) 1799 1804: Πρώτος Ύπατος «ένας ισχυρός λαϊκός ηγέτης που δεν ήταν βασιλιάς» Ο Ναπολέων «σώζει» το Διευθυντήριο Μάρτιος 1797: οι πρώτες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ )

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 3 Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ. 186 189) Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνηµα των Νεοτούρκων το

Διαβάστε περισσότερα

25η Μαρτίου 1821 Η 25η Μαρτίου αποτελεί διπλή εορτή για τους Έλληνες, μαζί με τον Ευαγγελισμός της Θεοτόκου εορτάζεται και ο ξεσηκωμός των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Στην πραγματικότητα η επανάσταση είχε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α.

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Χρονολόγιο 1844: Συνταγματική μοναρχία (σύνταγμα) 1862: Έξωση του Όθωνα

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιο πολίτευμα συναντάμε σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη το 17ο και 18ο αιώνα ;

1. Ποιο πολίτευμα συναντάμε σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη το 17ο και 18ο αιώνα ; Ενότητα 1. Η εποχή του Διαφωτισμού 1. Ποιο πολίτευμα συναντάμε σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη το 17ο και 18ο αιώνα ; 2. Τι ήταν ο Διαφωτισμός και ποιες ήταν οι βασικές του θέσεις; 3. Που και πότε εμφανίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 4η: Φιλική Εταιρεία Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 1 ο Κεφάλαιο: Από την Αγροτική Οικονομία στην Αστικοποίηση 1821-1828 Επανάσταση 1864 Προσάρτηση Επτανήσων 1881 Προσάρτηση Άρτας και Θεσσαλίας 1896 Εξέγερση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΓ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΩΣ ΤΟ 1941 100 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις διαζευκτικής απάντησης ή του τύπου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α2 ΛΑΘΟΣ 4 ΛΑΘΟΣ 5 ΣΩΣΤΟ 6 ΛΑΘΟΣ 7

ΘΕΜΑ Α2 ΛΑΘΟΣ 4 ΛΑΘΟΣ 5 ΣΩΣΤΟ 6 ΛΑΘΟΣ 7 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α1 Νεοτουρκικό Κίνημα 1 : Το Νεοτουρκικό Κίνημα του 1908, που υποσχέθηκε στους λαούς της αυτοκρατορίας ισονομία, ισοπολιτεία και ευρύτατο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, είχε ως στόχο τον εκτουρκισμό

Διαβάστε περισσότερα

18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ. «Σώστε με από τους φίλους μου!»

18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ. «Σώστε με από τους φίλους μου!» 18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ «Σώστε με από τους φίλους μου!» Σο Ανατολικό ζήτημα, ορισμός Είναι το ζήτημα της διανομής των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία από τις αρχές του 18ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 9 Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων Ελλήνων για συγκρότηση κράτους

Ενότητα 9 Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων Ελλήνων για συγκρότηση κράτους Ενότητα 9 Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων Ελλήνων για συγκρότηση κράτους Ιστορία Γ Γυμνασίου Ivan Aivazovskiy (1846): Ναυμαχία στο Ναβαρίνο στις 2 Οκτωβρίου 1827 Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία Κεφ. 24 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία Κεφ. 24 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ιστορία Κεφ. 24 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ Αρχική αντιμετώπιση του Αγώνα Η πολιτική της Αυστρίας Η πολιτική της Ρωσίας Οι προσπάθειες του Καποδίστρια Αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ "

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ 1911-1913" Κεφάλαιο 5 Ο χάρτης των Βαλκανίων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ. Μορφές πολιτικής οργάνωσης με τοπικό χαρακτήρα

ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ. Μορφές πολιτικής οργάνωσης με τοπικό χαρακτήρα 64 Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία ΕΝΟΤΗΤΑ 9 ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ Μορφές πολιτικής οργάνωσης με τοπικό χαρακτήρα Για την εδραίωση της επανάστασης χρειάζονταν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΕΣ Από την προβιομηχανική στη βιομηχανική εποχή. Η Βιομηχανική Επανάσταση στην Αγγλία. Η εξάπλωση της Βιομηχανικής Επανάστασης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Από την προβιομηχανική

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας (1828-1831) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Το Ναύπλιο την εποχή της άφιξης του Καποδίστρια (1828) Χρονολόγιο Ερειπωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 5η: Η Ελληνική Επανάσταση ως ευρωπαϊκό γεγονός Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας

Διαβάστε περισσότερα

Η βασιλεία του Όθωνα - Ο Ιωάννης Κωλέττης. & βασιλείας του Όθωνα

Η βασιλεία του Όθωνα - Ο Ιωάννης Κωλέττης. & βασιλείας του Όθωνα ΕΝΟΤ. Δ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ - ΚΕΦ. 1 Η βασιλεία του Όθωνα - Ο Ιωάννης Κωλέττης Μετά τη δολοφονία του Καποδιστρία, οι Μεγάλες υνάµεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) 1832 Επιλέγουν ως βασιλιά της Ελλάδας τον

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ενότητα 5: Τουρκικός Εθνικισμός Δημήτριος Σταματόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ )

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ε Ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 4 Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ. 190 193) Το 1914 ξέσπασε στην Ευρώπη ο Α' Παγκόσµιος Πόλεµος. Η Ελλάδα, αφού οδηγήθηκε σε διχασµό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ 19 Ο ΑΙΩΝΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ 19 Ο ΑΙΩΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ 19 Ο ΑΙΩΝΑ 09/10/2016 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΟΜΑΔΑ Α Α1.1. Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: α. Εθνικά κινήματα β. Ιερή Συμμαχία

Διαβάστε περισσότερα

Η Αγγλία και οι αποικίες της στην Αμερική.

Η Αγγλία και οι αποικίες της στην Αμερική. Η Αγγλία και οι αποικίες της στην Αμερική. Κατά το 18 ο αιώνα η Αγγλία κατείχε δεκατρείς αποικίες στην Αμερική. Οι αποικίες αυτές παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές που οφείλονταν: - Στη διαφορετική προέλευση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 17-18 -19-20 1 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αντιστοιχίστε τα στοιχεία της στήλης Α με αυτά της στήλης Β 1.Σύνταγμα 1844 2.Σύνταγμα 1864 3.εισηγήθηκε την αρχή της δεδηλωμένης

Διαβάστε περισσότερα

Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων

Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων οι Σέρβοι κέρδισαν την αυτονομία τους (1812-1815) οι Έλληνες ίδρυσαν ανεξάρτητο εθνικό κράτος οι Βούλγαροι ίδρυσαν ανεξάρτητη βουλγαρική εκκλησία,

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντά του. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ εμφανίζεται ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΤΑΛΙΑ Επηρεάζεται από το ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό ΟΥΜΑΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Αξία στον ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ΣΑΙΞΠΗΡ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ Άνθρωπο ΜΙΧΑΗΛ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ Επαναστάσεις από το

ΑΣΚΗΣΗ Επαναστάσεις από το ΑΣΚΗΣΗ Επαναστάσεις από το 1789 1848 Συγκρίνετε τις επαναστάσεις και τις µεταρρυθµίσεις από το 1789 1848. Ποιες ιδεολογικές, πολιτικές, οικονοµικές και κοινωνικές παράµετροι καθόρισαν το χαρακτήρα των

Διαβάστε περισσότερα

Το τέλος της Επανάστασης και η ελληνική ανεξαρτησία (σελ )

Το τέλος της Επανάστασης και η ελληνική ανεξαρτησία (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Γ Ενότητα «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821-1830)» 1 Κεφάλαιο 18 Το τέλος της Επανάστασης και η ελληνική ανεξαρτησία (σελ. 142 145) Μετά τη Ναυµαχία του Ναυαρίνου, οι διπλωµατικές ενέργειες για

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ' ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑ.Λ. Β 20 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ' ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑ.Λ. Β 20 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α1 ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Γ' ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑ.Λ. Β 20 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ α. Σχολ. βιβλίο σελ. 66-67 >. β. Σχολ. βιβλίο σελ. 140

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 6ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 27/28/29/30

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 6ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 27/28/29/30 ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΑΙΤΙΑ: (συμπληρώστε τα κενά) Α/ Οικονομικά αίτια 1893: 1898: Αρχές 20 ου αι. : κάνει δύσκολη τη διάθεση των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές και περιόρισε τα εμβάσματα των Ελλήνων

Διαβάστε περισσότερα

Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη από τον 17 ο αιώνα ίδρυσε 13 αποικίες στη βόρεια Αμερική. Ήταν ο προορ

Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη από τον 17 ο αιώνα ίδρυσε 13 αποικίες στη βόρεια Αμερική. Ήταν ο προορ Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής Γνωρίζετε τι είναι οι Η.Π.Α σήμερα; Θα δούμε πώς δημιουργήθηκαν και ποια είναι τα θεμέλια της ισχύος τους. Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης

Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Απεικόνιση των γεγονότων στην Haymarket Square Σικάγο - Μάιος 1886 Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Διαφωτισμός και διαμόρφωση των πολιτικών ιδεολογιών στην Ελλάδα

Διαφωτισμός και διαμόρφωση των πολιτικών ιδεολογιών στην Ελλάδα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διαφωτισμός και διαμόρφωση των πολιτικών ιδεολογιών στην Ελλάδα Ενότητα 6: Η συγκρότηση του ελληνικού έθνους Σπύρος Μαρκέτος Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεµο του 1897 στον Μακεδονικό Αγώνα (σελ )

Κεφάλαιο 1. Από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεµο του 1897 στον Μακεδονικό Αγώνα (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η Ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 1 Από τον Ελληνοτουρκικό Πόλεµο του 1897 στον Μακεδονικό Αγώνα (σελ. 178 181) Μετά την ήττα στον πόλεµο µε την Τουρκία, το 1897, το ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 18 - Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 18 - Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 18 - Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Όθωνα στο Ναύπλιο (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας). Χρονολόγιο 1828-1831: Καποδιστριακή

Διαβάστε περισσότερα

Η Φιλική Εταιρεία και η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στις Ηγεμονίες. 7ο Γυμνάσιο Καβάλας Θεοδωράκογλου Χαριτωμένη

Η Φιλική Εταιρεία και η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στις Ηγεμονίες. 7ο Γυμνάσιο Καβάλας Θεοδωράκογλου Χαριτωμένη Η Φιλική Εταιρεία και η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στις Ηγεμονίες Η Φιλική Εταιρεία Ήταν μυστική οργάνωση. Ιδρύθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας, το 1814. Σκοπός της ήταν η ανεξαρτησία των Ελλήνων. Πρωτεργάτες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ. Ιστορία Στ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ. Ιστορία Στ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ Ιστορία Στ Γενικές πληροφορίες Μετά την απομάκρυνση του Όθωνα, νέος βασιλιάς της Ελλάδας επιλέχθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις ο Δανός πρίγκιπας Γεώργιος, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 22 - Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων. Ιστορία Γ Γυμνασίου. Μακεδονομάχοι Το αντάρτικο σώμα του Μελά

Ενότητα 22 - Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων. Ιστορία Γ Γυμνασίου. Μακεδονομάχοι Το αντάρτικο σώμα του Μελά Ενότητα 22 - Τα Βαλκάνια των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών επιδιώξεων Ιστορία Γ Γυμνασίου Μακεδονομάχοι Το αντάρτικο σώμα του Μελά Χρονολόγιο Τα Βαλκάνια υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Εθνικές

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7 Η Φιλική Εταιρεία - Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες

Ενότητα 7 Η Φιλική Εταιρεία - Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες Ενότητα 7 Η Φιλική Εταιρεία - Η επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες Ιστορία Γ Γυμνασίου Eugène Delacroix - La Liberté guidant le Peuple Ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποδίδει τον Όρκο του

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Μάθημα: ΙΣΤΟΡΙΑ Ημερομηνία: 15 Ιουνίου 2015

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Μάθημα: ΙΣΤΟΡΙΑ Ημερομηνία: 15 Ιουνίου 2015 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014-2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 Μάθημα: ΙΣΤΟΡΙΑ Ημερομηνία: 15 Ιουνίου 2015 Τάξη: Γ Γυμνασίου Χρόνος εξέτασης: 2 ώρες Ώρα: 8:00-10:00 π.μ.

Διαβάστε περισσότερα

γ. Από το 1827 έως το 1908

γ. Από το 1827 έως το 1908 Γαλλίας και της Ρωσίας για την πραγματοποίηση των σχεδίων του. Όσο για τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, δεν έχαναν ευκαιρία να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη αλλά και τη δουλοπρέπεια

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΤΑΞΗ: Γ. Ονοματεπώνυμο:. Τμήμα:...

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΤΑΞΗ: Γ. Ονοματεπώνυμο:. Τμήμα:... ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ - ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ΩΡΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 02/6/2017 ΒΑΘΜΟΣ: Ολογράφως:... Υπογραφή:. Ονοματεπώνυμο:.

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Ιστορία Γενικής Παιδείας. Σαβ ΟΜΑ Α Α. Θέµα Α2

Πανελλήνιες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Ιστορία Γενικής Παιδείας. Σαβ ΟΜΑ Α Α. Θέµα Α2 Πανελλήνιες 2005 - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ιστορία Γενικής Παιδείας Σαβ. 21.5.05 ΟΜΑ Α Α Θέµα Α1 Α.1.1. Α τόµος: σελ. 126: «Αποφασιστικής σηµασίας πολιτικής ύπαρξης.» σελ. 250: «τα εθνικά κτήµατα εκποίηση.» σελ. 119:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Κ Η ΕΛΛΑ Α ΑΠΟ ΤΟ 1909 ΩΣ ΤΟ 1914: πορεία προς τον αστικό µετασχηµατισµό και την εδαφική επέκταση

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Κ Η ΕΛΛΑ Α ΑΠΟ ΤΟ 1909 ΩΣ ΤΟ 1914: πορεία προς τον αστικό µετασχηµατισµό και την εδαφική επέκταση ΚΕΦΑΛΑΙΟ Κ Η ΕΛΛΑ Α ΑΠΟ ΤΟ 1909 ΩΣ ΤΟ 1914: πορεία προς τον αστικό µετασχηµατισµό και την εδαφική επέκταση 10 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις πολλαπλής

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ Αβραμιώτη Κέλλυ Ανδριώτης Κωνσταντίνος Βασιλάκη Νίκη Βενιοπούλου Παναγιώτα Βλάση

Διαβάστε περισσότερα

Να απαντήσετε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και στις ΔΥΟ ερωτήσεις. Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με δύο (2) μονάδες.

Να απαντήσετε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και στις ΔΥΟ ερωτήσεις. Κάθε ερώτηση βαθμολογείται με δύο (2) μονάδες. ΓΥΜΝΑΣΙΟ EΠΙΣΚΟΠΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017-2018 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ- ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Γ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 08/06/2018 Βαθμός: Ολογράφως:. Υπογραφή:. ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:.ΤΜΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ)

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1 α. σχολικό βιβλίο, σελ. 46. Φεντερασιόν: ήταν μεγάλη πολυεθνική εργατική οργάνωση της Θεσσαλονίκης, με πρωτεργάτες σοσιαλιστές από την ανοικτή σε νέες ιδέες

Διαβάστε περισσότερα

Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα

Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα Ενότητα 5: Δημήτριος Σταματόπουλος Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΧΕ ΙΟ. Το έργο της Αντιβασιλείας

1ο ΣΧΕ ΙΟ. Το έργο της Αντιβασιλείας Ε. ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ 1ο ΣΧΕ ΙΟ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ιάρκεια: Ολιγόλεπτο Θέµατα: 3 Το έργο της Αντιβασιλείας ΘΕΜΑ 1ο Α. Το Συµβούλιο της Αντιβασιλείας, το οποίο συνόδευε τον Όθωνα στην

Διαβάστε περισσότερα

1ο Σχέδιο. δεδοµένων της Β και Γ στήλης, που αντιστοιχούν στα δεδοµένα της Α στήλης. A. Βασικοί όροι των συνθηκών Β. Συνθήκες Γ.

1ο Σχέδιο. δεδοµένων της Β και Γ στήλης, που αντιστοιχούν στα δεδοµένα της Α στήλης. A. Βασικοί όροι των συνθηκών Β. Συνθήκες Γ. . ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ 1ο Σχέδιο Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 (επαναληπτικό) ιάρκεια: 1 διδακτική ώρα Θέµατα: 3 ΘΕΜΑ 1ο Ι. Να συµπληρώσετε, στα κενά της Α στήλης,

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότερα: Ο Εδαφικός Διακανονισμός της Συνθήκης της Λωζάννης και η Νομολογία Διεθνών Δικαιοδοτικών Οργάνων. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος

Ειδικότερα: Ο Εδαφικός Διακανονισμός της Συνθήκης της Λωζάννης και η Νομολογία Διεθνών Δικαιοδοτικών Οργάνων. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος 1 Ο Εδαφικός Διακανονισμός της Συνθήκης της Λωζάννης και η Νομολογία Διεθνών Δικαιοδοτικών Οργάνων Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ Η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης της

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2011 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2011 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2011 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α1 Να δώσετε το περιεχόµενο των ακόλουθων όρων: α. Εξαρχία β. Σοβιέτ γ. όγµα Τρούµαν Μονάδες 15 ΘΕΜΑ Α2 Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Κεφάλαιο Πρώτο Από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο έως την παραχώρηση της Κύπρου στους Βρετανούς Πρώτο τµήµα: Η κυριαρχία των υτικών

Περιεχόµενα. Κεφάλαιο Πρώτο Από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο έως την παραχώρηση της Κύπρου στους Βρετανούς Πρώτο τµήµα: Η κυριαρχία των υτικών Περιεχόµενα Εισαγωγή...15 Κεφάλαιο Πρώτο Από τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο έως την παραχώρηση της Κύπρου στους Βρετανούς Πρώτο τµήµα: Η κυριαρχία των υτικών 1. Η κατάκτηση της Κύπρου από τον Ριχάρδο τον

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 142 Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ιάρκεια: 1 διδακτική ώρα Θέµατα: 4 1ο ΣΧΕ ΙΟ Ευνοϊκές συγκυρίες για τον Ελληνισµό κατά τον 18 ο αιώνα Ο Νεοελληνικός ιαφωτισµός

Διαβάστε περισσότερα

ÖÑÏÍÔÉÓÔÇÑÉÏ ÈÅÙÑÇÔÉÊÏ ÊÅÍÔÑÏ ÁÈÇÍÁÓ - ÐÁÔÇÓÉÁ

ÖÑÏÍÔÉÓÔÇÑÉÏ ÈÅÙÑÇÔÉÊÏ ÊÅÍÔÑÏ ÁÈÇÍÁÓ - ÐÁÔÇÓÉÁ ΘΕΜΑ Α1 ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α Α Α1.1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν γράφοντας στο τετράδιό σας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα στο γράµµα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Οι λαοί γύρω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Οι λαοί γύρω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Οι λαοί γύρω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Π Ρ Ο Τ Υ Π Ο Γ Ε Ν Ι Κ Ο Λ Υ Κ Ε Ι Ο Α Ν Α Β Ρ Υ Τ Ω Ν Σ Χ Ο Λ Ι Κ Ο Ε Τ Ο Σ : 2 0 1 7-2 0 1 8 Υ Π Ε Υ Θ Υ Ν Η Κ Α Θ Η Γ Η Τ Ρ Ι Α : Β. Δ Η Μ Ο Π Ο Υ Λ Ο Υ Τ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΣΤ Ο ΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΣΤ Ο ΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΣΤ Ο ΕΥΤΕΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 152 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Να βάλετε σε κύκλο το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. α) Νεοτουρκικό κίνηµα: σχολικό βιβλίο, σελ «Και οι Οθωµανοί Τούρκοι την εκδίωξη των χριστιανών της χώρας».

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. α) Νεοτουρκικό κίνηµα: σχολικό βιβλίο, σελ «Και οι Οθωµανοί Τούρκοι την εκδίωξη των χριστιανών της χώρας». ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ α) Νεοτουρκικό κίνηµα: σχολικό βιβλίο, σελ. 66-67 «Και οι Οθωµανοί Τούρκοι την εκδίωξη των χριστιανών της χώρας». β) Βαλκανικό σύµφωνο: σχολικό βιβλίο, σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ ΤΑΞΗ Γ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ ΤΑΞΗ Γ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2016 2017 ΤΑΞΗ Γ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Ενότητες: 1 Α, Β1, Ε 2 ολόκληρη εκτός του Δ 3 ολόκληρη εκτός του Δ 4 Β1, Β2, Δ 5 ολόκληρη, 6 Β1, Β2 7 Β1, Β2 ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Α. Ερωτήσεις σύντομης απάντησης 1. Το αγροτικό ζήτημα

Διαβάστε περισσότερα

1 E ANA H TIKA EMATA Kεφάλαιο Πρώτο

1 E ANA H TIKA EMATA Kεφάλαιο Πρώτο 1 Kεφάλαιο E ANA H TIKA EMATA Πρώτο 2 IΣTOPIA Γ ΓYMNAΣIOY Επαναληπτικά θέµατα Α. Να χαρακτηρίσετε τις ακόλουθες προτάσεις ως σωστές ή λανθασµένες σηµειώνοντας Χ στο αντίστοιχο τετραγωνάκι. Ενότητα 1 Σ

Διαβάστε περισσότερα

Φιλική Εταιρεία. Τόπος Ίδρυσης Χρόνος Ίδρυσης Ιδρυτικά. Οδησσός. 14 Σεπτεµβρίου 1814. Νικόλαος Σκουφάς Αθανάσιος Τσακάλωφ Εµµανουήλ Ξάνθος

Φιλική Εταιρεία. Τόπος Ίδρυσης Χρόνος Ίδρυσης Ιδρυτικά. Οδησσός. 14 Σεπτεµβρίου 1814. Νικόλαος Σκουφάς Αθανάσιος Τσακάλωφ Εµµανουήλ Ξάνθος Φιλική Εταιρεία Τόπος Ίδρυσης Χρόνος Ίδρυσης Ιδρυτικά µέλη Οδησσός 14 Σεπτεµβρίου 1814 Νικόλαος Σκουφάς Αθανάσιος Τσακάλωφ Εµµανουήλ Ξάνθος Σφραγίδα οργάνου Σφραγίδα της Μυστικής Αρχής Σφραγίδες Ελευθερίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1. α. Ορεινοί: Οι επαναστάτες του 1862 προκήρυξαν εκλογές αντιπροσώπων για Εθνοσυνέλευση, η οποία θα ψήφιζε νέο σύνταγμα. Οι εκλογές έγιναν το Νοέμβριο του 1862. Η πλειονότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια ( ) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του

Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια ( ) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του Ένοπλη αντιπαράθεση στις αρχές του 20ου αιώνα που διήρκεσε περίπου 4 χρόνια (1904-1908) Ξεκίνησε από την περιοχή της Καστοριάς και περί το τέλος του είχε επεκταθεί σε όλη τη σημερινή Μακεδονία μέχρι και

Διαβάστε περισσότερα

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις»

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Β. Να αντιστοιχίσετε τα γράµµατα της στήλης Α µε αυτά της στήλης 1.Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ α. Κόμμα του Γ. Θεοτόκη: «Το κόμμα του Γ. Θεοτόκη πυρήνα των Αντιβενιζελικών.», σελ. 92-93 β. Προσωρινή Κυβέρνησις της Κρήτης (1905)

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Γενικής Παιδείας 2013. Απαντήσεις ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΣΗ

Ιστορία Γενικής Παιδείας 2013. Απαντήσεις ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΣΗ Ιστορία Γενικής Παιδείας 2013 Απαντήσεις ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΣΗ Θέμα Α1 α. Νεοτουρκικό Κίνημα: σχολικό βιβλίο σ. 66-67 : «Και οι Οθωμανοί Σούρκοι ανέπτυξαν.. με την εκδίωξη των χριστιανών της χώρας» και σ. 244 :

Διαβάστε περισσότερα

Τάσσης Βασίλειος 12ο Λύκειο

Τάσσης Βασίλειος 12ο Λύκειο Η εποχή του Περικλή Ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος Επέκταση της εμπορικής επιρροής των Αθηναίων στην Δύση (ίδρυση της αποικίας των Θουρίων το 444/3 π.χ.) Ο Πειραιάς εξελίσσεται στο κυριότερο εμπορικό

Διαβάστε περισσότερα

O Μεταπολεμικός Κόσμος

O Μεταπολεμικός Κόσμος O Μεταπολεμικός Κόσμος Πολυμέρης Βόγλης Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 4) H ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Γεγονότα που οδηγούν στη ρήξη ΗΠΑ ΕΣΣΔ, αρχές 1948 Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ "

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ 1911-1913" Κεφάλαιο 3 Η δεύτερη φάση και το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ Επαναστατικά κινήµατα το 19 ο αιώνα

ΑΣΚΗΣΗ Επαναστατικά κινήµατα το 19 ο αιώνα ΑΣΚΗΣΗ Επαναστατικά κινήµατα το 19 ο αιώνα Ποια ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού συστήµατος κρατών από το τέλος των Ναπολεόντειων πολέµων µέχρι την έκρηξη του Α Παγκοσµίου Πολέµου; Πώς δοκιµάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ:

ΟΝΟΜΑ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ: ΟΝΟΜΑ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ: ΓΩΝ ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 Να γράψετε στο τετράδιό σας τους αριθµούς της Στήλης Α και δίπλα σε κάθε αριθµό ένα από τα γράµµατα της Στήλης Β, ώστε να προκύπτει η σωστή αντιστοίχιση ΣΤΗΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑ Α Β ) 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑ Α Β ) 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑ Α Β ) 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω διεθνών συµφωνιών: α. Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (1878) β. Σύµφωνο Μολότοφ Ρίµπεντροπ (1939) γ. Συνθήκη

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Γ Γυμνασίου. Διαγώνισμα στο 1 ο Κεφάλαιο

Ιστορία Γ Γυμνασίου. Διαγώνισμα στο 1 ο Κεφάλαιο Ιστορία Γ Γυμνασίου Διαγώνισμα στο 1 ο Κεφάλαιο Ενότητα 1 1. Να δώσετε σύντομους ορισμούς για τις παρακάτω έννοιες: αγροτική επανάσταση, βιομηχανική επανάσταση, κίνημα του Διαφωτισμού. Αγροτική Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

η πορεία προς την πτώση της πρώτης δηµοκρατίας και η δικτατορία της 4 ης Αυγούστου

η πορεία προς την πτώση της πρώτης δηµοκρατίας και η δικτατορία της 4 ης Αυγούστου ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕ Η ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α: η πορεία προς την πτώση της πρώτης δηµοκρατίας και η δικτατορία της 4 ης Αυγούστου 122 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα)

Διαβάστε περισσότερα

Η μετεξέλιξη του Ρωμαϊκού κράτους (4 ος -5 ος αι. μ.χ)

Η μετεξέλιξη του Ρωμαϊκού κράτους (4 ος -5 ος αι. μ.χ) Η μετεξέλιξη του Ρωμαϊκού κράτους (4 ος -5 ος αι. μ.χ) 1.1 Ο Διοκλητιανός και η αναδιοργάνωση της αυτοκρατορίας Επιμέλεια, Δ. Πετρουγάκη, Φιλόλογος Οι διοικητικές αλλαγές Ο Διοκλητιανός (284 μ.χ.) επεδίωξε

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Ημερομηνία: Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ημερομηνία: Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν γράφοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό Φροντιστήριο Στην Ελληνική Γλώσσα Απαντήσεις

Ειδικό Φροντιστήριο Στην Ελληνική Γλώσσα Απαντήσεις Απαντήσεις Α1. α. Κόμμα του Γ. Θεοτόκη: το κόμμα του Γ. θεοτόκη Αντιβενιζελικών. Σελ. 92-93 και Από τα Αντιβενιζελικά κόμματα..το πιο διαλλακτικό.σελ92 β. Προσωρινή Κυβέρνηση της Κρήτης(1905): Στο μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 - Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ 20 ΜΑΪΟΥ 2015 ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ: ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 - Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ 20 ΜΑΪΟΥ 2015 ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ: ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 - Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ 20 ΜΑΪΟΥ 2015 ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ: ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α. 1. α) Από το σχολικό βιβλίο, σελ. 141: «Ισχυρότερο όργανο είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας,

Διαβάστε περισσότερα

Τηλ: Ανδρέου Δημητρίου 81 & Ακριτών 26 ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ [1]

Τηλ: Ανδρέου Δημητρίου 81 & Ακριτών 26 ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ [1] ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΤΑΞΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜ/ΜΟ: ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΚΑΘ/ΤΗΣ ΒΑΚΑΛΗ Κ. ΒΑΘΜΟΣ: /100, /20 ΟΜΑΔΑ Α Α.1.1. Ν αποδώσετε το περιεχόμενο των παρακάτω όρων:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016 ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016 ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ α) Απάντηση σελ. 66-67 σχολ. βιβλίου : «Και οι της χώρας.» β) Απάντηση σελ. 107-108 σχολ. βιβλίου : «Η Ελλάδα αυτό αποτέλεσμα.»

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας. κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας. κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014 Θέμα Α1 Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α) Με τη βιομηχανική επανάσταση καθώς η κατοχή γης έπαυε προοδευτικά να είναι πηγή εξουσίας

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό διαγώνισμα Ιστορίας

Επαναληπτικό διαγώνισμα Ιστορίας Επαναληπτικό διαγώνισμα Ιστορίας (Προσφυγικό-Κρητικό) ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΣΗ ΘΕΜΑ Α1 Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: α) Υπουργείο Περιθάλψεως (1917) (μον. 5) β) Προσωρινή Κυβέρνηση Κρήτης (μον. 5) γ)

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 2.4 Το σοσιαλιστικό σύστημα ή η σχεδιασμένη οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟΡΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση του μαθήματος είναι η διδασκαλία της ύλης χωρίς χάσματα και ασυνέχειες. Η αποσπασματικότητα δεν επιτρέπει στους μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΟΥ. Σελίδα 1

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΟΥ. Σελίδα 1 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΟΥ Σελίδα 1 1 Ο Κεφάλαιο Από την αγροτική οικονομία στην αστικοποίηση ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1821-1828 Επαναστατικός Αγώνας 1864 Προσάρτηση Επτανήσων 1881 Προσάρτηση Άρτας και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ. - Νεοτουρκικό κίνημα : ( σχολικό βιβλίο, σελ.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ. - Νεοτουρκικό κίνημα : ( σχολικό βιβλίο, σελ. ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α1. Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΠΑΛ ( ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ - Νεοτουρκικό κίνημα : ( σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ο Έλληνας, ο Ευρωπαίος, Homo Universalis ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ο Έλληνας, ο Ευρωπαίος, Homo Universalis ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ο Έλληνας, ο Ευρωπαίος, Homo Universalis ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η Ευρωπαϊκή διάσταση του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ευρώπη του 19ο αιώνα Ο Ιωάννης Καποδίστριας,

Διαβάστε περισσότερα