Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 3 ο Εργαστήριο -

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 3 ο Εργαστήριο -"

Transcript

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 ο ΕΞΑΜΗΝΟ Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 3 ο Εργαστήριο - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Πρέντζα Ανδριάννα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Στουγιάννου Ελευθερία Επικοινωνίας: estoug@unipi.gr

2 Περιεχόμενο Ενότητας: Διαγράμματα Κλάσεων Κλάσεις και Αντικείμενα Διαγράμματα Κλάσεων Διαγράμματα Αντικειμένων Εύρεση Χαρακτηριστικών & Μεθόδων Κλάσεων Εύρεση Σχέσεων & Συσχετίσεων Κλάσεων Παραδείγματα Δημιουργίας Διαγραμμάτων Κλάσεων με UMLet

3 Φάση Σχεδίασης Σχεδίαση: προσδιορισμός της δομής του πώς ένα σύστημα λογισμικού θα γραφτεί και θα λειτουργήσει, χωρίς να γραφτεί στην πραγματικότητα η πλήρης εφαρμογή του. Η μετάβαση από το "τι" πρέπει να κάνει το σύστημα, στο "πως" θα το κάνει το σύστημα. Ποιες κλάσεις θα χρειαστούμε για να εφαρμόσουμε ένα σύστημα που επιτυγχάνει τις απαιτήσεις μας? Ποια πεδία και ποιες μεθόδους θα έχει κάθε κλάση? Με ποιο τρόπο κάθε κλάση θα αλληλοεπιδρά με την άλλη?

4 Εισαγωγή Βασικά Στοιχεία Μοντελοποίησης Συστήματος: κλάσεις, αντικείμενα και συσχετίσεις Κλάσεις & Αντικείμενα: τι υπάρχει μέσα στο Σύστημα Συσχετίσεις: πως δομούνται τα συστατικά του Συστήματος μεταξύ τους Reverse Engineering (+): υπάρχουν case tools που μετατρέπουν τις κλάσεις και τα διαγράμματα κλάσεων σε κώδικα αντικειμενοστραφούς γλώσσας και το αντίθετο (π.χ. Rational Rose, Visual Paradigm, κ.α.).

5 Αντικείμενα & Κλάσεις Εντοπίζουμε τα πράγματα που είναι σημαντικά για το Σύστημα που θέλουμε να μοντελοποιήσουμε. Ένα αντικείμενο συνήθως υπάρχει στον πραγματικό κόσμο (π.χ. Πωλητής, Πελάτης, Παραγγελία, κλπ.) Μια κλάση είναι μια περιγραφή ενός τύπου αντικειμένου. Περιγράφει τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου τύπου αντικειμένου. Όλα τα αντικείμενα είναι στιγμιότυπα μιας κλάσης.

6 Διαγράμματα Κλάσεων Η καρδιά της UML: ο πρώτος τύπος διαγραμμάτων της UML με άμεση σχέση με τα αντικειμενοστρεφή συστήματα. Τα αντικειμενοστρεφή συστήματα λειτουργούν ως μια συλλογή συνεργαζόμενων αντικειμένων. Διαχωρίζει τα σχεδιαστικά στοιχεία από τον κώδικα του Συστήματος. Χρησιμοποιούνται στην ανάλυση των απαιτήσεων και στη σχεδίαση του λογισμικού. Δίνει μια στατική όψη των στοιχείων που αποτελούν το Σύστημα. Περιγράφουν επιπλέον και συμπεριφορά. Περιλαμβάνει ιδιότητες/χαρακτηριστικά, λειτουργίες (μεθόδους), ευθύνες, συσχετίσεις μεταξύ κλάσεων.

7 Δημιουργία Διαγραμμάτων Κλάσεων Βήμα 1: Βρίσκουμε τις κλάσεις του συστήματος Από την περιγραφή του συστήματος που μας δίνεται, προσπαθούμε να απαντήσουμε στα παρακάτω ερωτήματα: 1) Υπάρχει πληροφορία που θα πρέπει να περιγραφεί, αναλυθεί ή αποθηκευτεί; 2) Υπάρχουν εξωτερικά συστήματα τα οποία αλληλοεπιδρούν με το σύστημά μας; 3) Υπάρχουν πρότυπα, βιβλιοθήκες κλάσεων ή άλλα συστατικά από προηγούμενες μελέτες; 4) Υπάρχουν περιφερειακά που πρέπει να διαχειριστεί το σύστημα; 5) Ποιος είναι ο ρόλος των διαφόρων χρηστών στο σύστημα; Και καταγράφουμε αρχικά τις πιθανές κλάσεις.

8 Δομή Κλάσης Η κλάση συμβολίζεται με ένα παραλληλόγραμμο, το οποίο χωρίζεται σε τρία μέρη: (i) το όνομα της κλάσης, (ii) τις ιδιότητες (χαρακτηριστικά) της κλάσης και (iii) τις λειτουργίες τις κλάσεις (αντιστοιχούν στις μεθόδους). H γενική περιγραφή ενός χαρακτηριστικού είναι: ορατότητα όνομα : τύπος=αρχική τιμή {λίστα τιμών} Η γενική περιγραφή μιας μεθόδου είναι: ορατότητα όνομα (λίστα παραμέτρων): τύπος επιστροφή π.χ ή ή

9 Χαρακτηριστικά των Ιδιοτήτων & των Μεθόδων των Κλάσεων Οι ιδιότητες & οι μέθοδοι χαρακτηρίζονται από την ορατότητά τους (visibility) σε: public (+): απευθείας προσπελάσιμα από άλλες κλάσεις (και αντικείμενα) private (-) : το χαρακτηριστικό/μέθοδος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και δεν είναι ορατό από άλλες κλάσεις. package (~): προσπελάσιμα μόνο μέσα στα πακέτα περιέχουν αυτόν τον τύπο, και στα πακέτα τα οποία εισάγεται. protected (#): προσπελάσιμα μόνο από την ίδια την κλάση και τις υποκείμενες κλάσεις της. Οι ιδιότητες χαρακτηρίζονται επίσης από την πολλαπλότητά τους ως εξής: 1 (ακριβώς μία) 0..1 (μία ή καμία) *, ή 0..* (καμία ή οσεσδήποτε) n..m (από n έως m, όπου m μπορεί να είναι και *) Stereotype: <<abstract>> ή <<enumeration>> Static Methods: μέθοδοι που μπορούν να τις καλέσουμε χωρίς να χρειαστεί να δημιουργηθεί ένα αντικείμενο πρώτα (εμφανίζονται υπογραμμισμένες)

10 Χαρακτηριστικά των Ιδιοτήτων & των Μεθόδων των Κλάσεων

11 Δημιουργία Διαγραμμάτων Κλάσεων Βήμα 2: Βρίσκουμε τα χαρακτηριστικά & τις μεθόδους των κλάσεων Από την περιγραφή του Συστήματος (διατύπωση σε κείμενο) που θέλουμε να μοντελοποιήσουμε, αναζητούμε: Επιθετικούς προσδιορισμούς (ιδιότητες κλάσεων) Ρήματα (λειτουργίες μέθοδοι των κλάσεων) Οι ιδιότητες αναπαριστούν την κατάσταση των αντικειμένων. Είναι πληροφορία που τηρείται για κάθε αντικείμενο κλάσης. Οι μέθοδοι περιγράφουν τι υπηρεσίες προσφέρει η κάθε κλάση και κάποιες από αυτές παρέχουν την κατάλληλη διασύνδεση με άλλες κλάσεις.

12 Σχέσεις Κλάσεων Οι σχέσεις συνδέουν μεταξύ τους τις κλάσεις ενός διαγράμματος. Η UML ορίζει τις εξής βασικές σχέσεις: Συσχέτιση (association) μια σημασιολογική σχέση μεταξύ των αντικειμένων δύο ή περισσότερων κλάσεων. Γενίκευση (generalisation) η σχέση ανάμεσα σ ένα πιο γενικό και σ ένα πιο εξειδικευμένο στοιχείο. Το ειδικό στοιχείο θα πρέπει να περιέχει μόνο επιπρόσθετες πληροφορίες. Εξάρτηση (dependency) σχέση ανάμεσα σε ανεξάρτητο κι εξαρτημένο στοιχείο. Μια ενδεχόμενη αλλαγή στο ανεξάρτητο στοιχείο θα επηρεάσει το εξαρτημένο στοιχείο.

13 Παράδειγμα Συσχέτισης Κλάσεων * Μία κλάση που μετέχει σε μία συσχέτιση έχει ένα ρόλο (role) σε αυτήν. Γράφουμε το όνομα του ρόλου (ουσιαστικό) στο τέλος της σχέσης, δηλαδή στο σημείο σύνδεσης με την κλάση. 1: Ρόλος* της κλάσης ως προς τη σχέση 2: Όνομα της σχέσης 3: Ρόλος* της κλάσης ως προς τη σχέση 4: Κλάση 5: Περιορισμός (προαιρετικός)/αληθή συνθήκη για να γίνει μια ενέργεια, π.χ. στο παράδειγμά μας {ηλικία_ιδιοκτήτη>=18} 6: Πληθάριθμος 7: Γραμμή Σχέσης 8: Πληθάριθμος 9: Κλάση

14 Σύνθεση vs Συσσωμάτωση Συσσωμάτωση (Aggregation) Σύνθεση (Composition) Παρατηρήσεις: Εκφράζονται με τις λέξεις Περιέχει, Αποτελείται από ή Είναι μέρος του Τα τμήματα (π.χ. τροχός) συνθέτουν το σύνολο (π.χ. Αυτοκίνητο) Η διαφορά τους είναι ότι στην συσσωμάτωση τα τμήματα υπάρχουν, έστω κι αν το σύνολο καταστραφεί.

15 Αναδρομική Συσχέτιση Μία κλάση μπορεί να συσχετιστεί με τον εαυτό της. Η αναδρομική συσχέτισης του σχήματος παράγει ιεραρχία αντικειμένων.

16 Κλάσεις Συσχέτισης Ένας υπάλληλος εργάζεται σε πολλές εταιρείες και κάθε εταιρεία έχει πολλούς υπαλλήλους Ερώτημα: Πώς θα απεικονιστεί ο μισθός που λαμβάνει ένας υπάλληλος από μία εταιρεία? Διαφορά: στο (1) με τη χρήση της κλάσης συσχέτισης, ο υπάλληλος δεν μπορεί να έχει δύο εργασίες στην ίδια εταιρεία, ενώ στο (2) με τη χρήση του ενδιάμεσου πίνακα μπορεί. 1 2 Κλάση Συσχέτισης Ενδιάμεσος Πίνακας

17 Παραδείγματα Ιεραρχίας Κλάσεων (Γενίκευση) 1 2 ΘΥΜΗΘΕΊΤΕ: Η ειδική κλάση θα περιέχει μόνον επιπρόσθετες πληροφορίες.

18 Παραδείγματα Εξάρτησης Κλάσεων (dependency) Εξάρτηση (dependency): δείχνει ότι μία αλλαγή σε μία κλάση επηρεάζει μία άλλη κλάση, αλλά όχι απαραίτητα και το αντίστροφο. Παριστάνεται με μια διακεκομμένη γραμμή με ανοιχτό βέλος που δείχνει προς την οντότητα που υπάρχει εξάρτηση: Ένα αντικείμενο μίας κλάσης μπορεί να χρησιμοποιεί ένα αντικείμενο μιας άλλης κλάσης στον κώδικα μιας μεθόδου, π.χ.

19 Βρίσκουμε τις σχέσεις (associations) μεταξύ των κλάσεων: Εξάρτηση Γενίκευση Δημιουργία Διαγραμμάτων Κλάσεων Βήμα 3: Βρίσκουμε τις σχέσεις και συσχετίσεις Αναδρομική Συσχέτιση μεταξύ των κλάσεων Προσπαθούμε να διακρίνουμε και να σχεδιάσουμε τυχόν συσχετίσεις που αφορούν συνθέσεις (compositions) και συσσωματώσεις (aggregations).

20 Παράδειγμα Διαγράμματος Κλάσεων

21 Ερωτήσεις για τον έλεγχο ενός «Καλού» Διαγράμματος Κλάσεων Μετά τη σχεδίαση του Διαγράμματος Κλάσεων πρέπει να θέσω τα παρακάτω ερωτήματα: Είναι όλες οι κλάσεις που έχουμε ορίσει απαραίτητες; Μήπως μας λείπουν κάποιες; Είναι πλήρως ορισμένες; Μήπως λείπουν γνωρίσματα ή λειτουργίες; Μήπως έχουν περιττά γνωρίσματα ή λειτουργίες; Μήπως υπάρχουν συγκρούσεις κληρονομικότητας; Υπάρχει κάποια αναποτελεσματικότητα (incafficiency) στο σχέδιο, και πως θα μπορούσαμε να τη διορθώσουμε; Μπορούμε να αντιστοιχίσουμε τις κλάσεις στη γλώσσα προγραμματισμού που θα χρησιμοποιήσουμε; Πως μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε κώδικα;

22 Διαγράμματα Αντικειμένων Τα αντικείμενα είναι στιγμιότυπα των κλάσεων. Οι σύνδεσμοι είναι στιγμιότυπα των συσχετίσεων. Δείχνουν συσχετίσεις μεταξύ αντικειμένων, δηλαδή συγκεκριμένων στιγμιότυπων των αντίστοιχων κλάσεων.

23 Διάγραμμα Κλάσης vs Διάγραμμα Αντικειμένων (1/2)

24 Διάγραμμα Κλάσης vs Διάγραμμα Αντικειμένων (2/2) Το διάγραμμα κλάσεων μας δίνει μία γενική δομή μίας ιεραρχίας. Το διάγραμμα αντικειμένων μας δίνει την ίδια την ιεραρχία.

25 UMLet: Δημιουργία Διαγραμμάτων Κλάσεων -Παράδειγμα- Ανοίγετε το Eclipse File New Other UMLet diagram (Σημείωση: έχετε ήδη δημιουργήσει ένα Project) Από τη Λίστα δεξιά επιλέγω UML Class Διπλό κλικ σε κάθε component για να το εισάγω στο κεντρικό παράθυρο σχεδίασης. Στο πεδίο Properties, εισάγω τα ονόματα και τις περιγραφές κάθε επιλεγμένου στοιχείου του διαγράμματός μου.

26 Διαγράμματα Κλάσεων - Άσκηση: «Λογαριασμός Τραπέζης» - (1/3) Αναγνωρίστε τις κλάσεις, τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες, σύμφωνα με την παρακάτω περιγραφή και σχεδιάστε το Διάγραμμα Κλάσεων. Όσον αφορά την τράπεζα και τους πελάτες της: ένας πελάτης μπορεί να ανοίξει όσους λογαριασμούς επιθυμεί. Για κάθε πελάτη πρέπει να καταχωρούνται τα στοιχεία: όνομα, διεύθυνση και ημερομηνία γέννησης. Ένας πελάτης μπορεί να κλείσει οποιονδήποτε από τους λογαριασμούς που του ανήκουν. Όλοι οι λογαριασμοί έχουν ένα κοινό επιτόκιο. Κάθε λογαριασμός έχει ένα μοναδικό αριθμό λογαριασμού. Ένας πελάτης μπορεί να καταθέσει ή να κάνει ανάληψη οποιοδήποτε ποσό Για τον υπολογισμό των τόκων θα πρέπει να σημειώνεται για κάθε κίνηση λογαριασμού η ημερομηνία και το ποσό κίνησης.

27 Διαγράμματα Κλάσεων - Άσκηση: «Λογαριασμός Τραπέζης» - (2/3)

28 Διαγράμματα Κλάσεων - Άσκηση: «Λογαριασμός Τραπέζης» - (3/3) Σχεδιάστε το διάγραμμα αντικειμένων για τον πελάτη «John Smith» (γεννημένος στις 11/23/1978, και κατοικεί στο Basel) που έχει έναν λογαριασμό με αριθμό 0815 και οποίος κατέθεσε 2000 φράγκα (Fr.) στις 12/04/2008 και έκανες ανάληψη 500 Fr. στις 12/09/2008.

29 Διαγράμματα Κλάσεων - Άσκηση: «Πρωτάθλημα Χόκεϊ» - (1/2) Σχεδιάστε ένα UML Διάγραμμα Κλάσεων που αντιπροσωπεύει τον τρόπο λειτουργίας ενός πρωταθλήματος χόκεϊ. Ένα πρωτάθλημα χόκεϊ αποτελείται από τουλάχιστον τέσσερις ομάδες χόκεϊ. Κάθε ομάδα χόκεϊ αποτελείται από έξι έως δώδεκα παίκτες, και ένας παίκτης ηγείται της ομάδας. Μια ομάδα έχει ένα όνομα και μία εγγραφή (record). Οι παίκτες έχουν έναν αριθμό και μια θέση. Οι ομάδες χόκεϊ παίζουν παιχνίδια μεταξύ τους. Κάθε παιχνίδι έχει μια βαθμολογία (σκορ) και μια τοποθεσία. Οι ομάδες μερικές φορές καθοδηγούνται από έναν προπονητή. Ένας προπονητής έχει ένα επίπεδο διαπίστευσης (accreditation Level) και μια σειρά από χρόνια εμπειρίας, και μπορεί να προπονεί πολλές ομάδες. Οι προπονητές και οι παίκτες είναι άνθρωποι, και οι άνθρωποι έχουν ονόματα και διευθύνσεις. Σχεδιάστε ένα διάγραμμα κλάσης για αυτές τις πληροφορίες, περιλαμβάνοντας ονόματα και πολλαπλότητες στις συσχετίσεις, όπου αυτές απαιτούνται.

30 Διαγράμματα Κλάσεων - Άσκηση: «Πρωτάθλημα Χόκεϊ» - (2/2) Σημειώσεις: ο αρχηγός (captain) θα μπορούσε εναλλακτικά να παρουσιαστεί ως μία δεύτερη συσχέτιση με όνομα μεταξύ παίκτη και ομάδας. Παραδοχές: Κάθε παίκτης παίζει μόνον σε μία ομάδα, κάθε αρχηγός ηγείται μίας ομάδας, κάθε ομάδα παίζει μόνο σε ένα πρωτάθλημα.

31 Διαγράμματα Κλάσεων - Άσκηση: «Εταιρία» - (1/2) Μια εταιρία αποτελείται από τμήματα. Τα τμήματα λαμβάνουν χώρα σε ένα η περισσότερα γραφεία. Ένα γραφείο ενεργεί ως «κύριο/αρχηγείο (headquarter)». Κάθε τμήμα έχει έναν manager ο οποίος έχει οριστεί από το σύνολο των εργαζομένων. Μοντελοποιήστε το σύστημα για την εταιρία, φτιάχνοντας το κατάλληλο διάγραμμα κλάσεων.

32 Διαγράμματα Κλάσεων - Άσκηση: «Εταιρία» - (2/2)

33 Διαγράμματα Κλάσεων - Άσκηση: «Εταιρία Υπάλληλος - Διευθυντής» - Αν αλλάξουμε λίγο τα ζητούμενα του προηγούμενου διαγράμματος..

34 Διαγράμματα Κλάσεων - Άσκηση: «Μηχάνημα Αυτόματης Πώλησης» - (1/4) Μοντελοποιήστε με ένα διάγραμμα κλάσεων το ακόλουθο σύστημα: Μηχάνημα Αυτόματης Πώλησης. Ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης πουλάει μικρά, πακεταρισμένα, έτοιμα προϊόντα για φάγωμα (chocolate bars, cookies, candies, κ.α..). Κάθε προϊόν (item) έχει μία τιμή και ένα όνομα. Ένας πελάτης μπορεί να αγοράσει ένα προϊόν (item), χρησιμοποιώντας μία έξυπνη κάρτα -smart card -(η οποία έχει εκδοθεί από την εταιρία του μηχανήματος αυτόματης πώλησης) για να πληρώσει γι αυτό. Κανένας άλλος τρόπος πληρωμής δεν επιτρέπεται (π.χ. cash, credit card). Στην έξυπνη κάρτα καταγράφεται η ποσότητα των διαθέσιμων χρημάτων -υπόλοιπο-. Οι λειτουργίες που υποστηρίζονται από το σύστημα είναι: Πώληση ενός προϊόντος (επιλογή από μια λίστα προϊόντων, πληρωμή προϊόντος, διανομή προϊόντος) Επανατροφοδότηση του Μηχανήματος Ρύθμιση του μηχανήματος (ορισμός των πωληθέντων προϊόντων και της τιμής των προϊόντων) Παρακολούθηση του μηχανήματος (αριθμός προϊόντων που πουλήθηκαν, αριθμός προϊόντων που πουλήθηκαν ανά είδος, συνολικό κέρδος) Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν πελάτη, έναν εργαζόμενο μηχανικό συντήρησης του μηχανήματος (ο οποίος ανατροφοδοτεί με προϊόντα το μηχάνημα), και έναν administrator (που ρυθμίζει το μηχάνημα).

35 Διαγράμματα Κλάσεων - Άσκηση: «Μηχάνημα Αυτόματης Πώλησης» - (2/4)

36 Διαγράμματα Κλάσεων - Άσκηση: «Μηχάνημα Αυτόματης Πώλησης» - (3/4) Η λύση αυτή δεν είναι λάθος, αλλά η προηγούμενη είναι καλύτερη. Οι επιπλέον κλάσεις έχουν νόημα σε ένα διάγραμμα περιπτώσεων χρήσης (actors). Προδιαγραφές: δεν μας ενδιαφέρει να αποτυπώσουμε ποιος χρήστης αγόρασε κάτι ή να αποτυπώσουμε το id της έξυπνης κάρτας του (πχ. Δεν μας ενδιαφέρει αν ο Mario Rossi αγόρασε μία σοκολάτα με την smart card # 1). Μπορούμε να διακρίνουμε ότι δε χρειάζονται επειδή δεν αναλύεται στην περιγραφή κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους. Αποφεύγω τις κλάσεις αυτές στο class diagram, ενώ είναι πολύ σημαντικό να παρουσιάζω ως actors στο use case diagram τους: Customer, Administrator και Employee.

37 Διαγράμματα Κλάσεων - Άσκηση: «Μηχάνημα Αυτόματης Πώλησης» - (4/4)

38 Διαγράμματα Κλάσεων - Παράδειγμα: «Δημοπρασία» - (1/2) Σας αναθέτουν την δημιουργία ενός συστήματος για την διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Οι χρήστες που εγγράφονται στο σύστημα μπορούν να πωλούν προϊόντα, δημιουργώντας αντίστοιχες δημοπρασίες, καθώς και να συμμετέχουν σε δημοπρασίες τρίτων για την αγορά προϊόντων. Κάθε χρήστης εγγράφεται στο σύστημα παρέχοντας προσωπικά στοιχεία, όπως όνομα, επώνυμο, διεύθυνση, , αριθμό πιστωτικής κάρτας. Ειδικά η διεύθυνση αποτελείται από στοιχεία όπως χώρα, ΤΚ, οδό και αριθμό. Μια δημοπρασία αφορά ακριβώς ένα προϊόν, το οποίο έχει όνομα, περιγραφή και κατάσταση (νέο, μεταχειρισμένο, ελαφρώς μεταχειρισμένο κτλ.). Η δημοπρασία χαρακτηρίζεται επιπλέον από την ημερομηνία έναρξης, λήξης και την τιμή εκκίνησης. Η δημοπρασία δημιουργείται από ένα χρήστη, ο οποίος έχει το ρόλο του πωλητή. Οι εγγεγραμμένοι χρήστες στο σύστημα μπορούν να υποβάλλουν μία ή περισσότερες προσφορές. Κάθε προσφορά χαρακτηρίζεται από την ημερομηνία υποβολής και την τιμή της. Το σύστημα διατηρεί ιστορικά στοιχεία σχετικά με τις δημοπρασίες, τις υποβληθείσες προσφορές και τους πλειοδότες στους οποίους έχουν κατακυρωθεί τα προϊόντα.

39 Διαγράμματα Κλάσεων - Παράδειγμα: «Δημοπρασία» - (2/2)

40 Παράδειγμα Διαγράμματος Κλάσεων - «Σύστημα Πανεπιστημιακών Εγγράφων» - (1/3) Βρείτε και σχεδιάστε τις κλάσεις για ένα σύστημα πανεπιστημιακών εγγραφών με τις απαιτήσεις: Κάθε πτυχίο έχει έναν αριθμό υποχρεωτικών και έναν αριθμό μαθημάτων επιλογής. Κάθε μάθημα έχει μία αξία σε credits και προσφέρεται σε κάποιο εξάμηνο. Έχει μέγιστο αριθμό φοιτητών. Ένα μάθημα μπορεί να είναι μέρος οποιουδήποτε προγράμματος σπουδών, είτε σαν υποχρεωτικό ή σαν επιλογής. Κάθε πτυχίο ορίζει ένα minimum σύνολο credits για την ολοκλήρωσή του. Οι φοιτητές μπορούν να συνδυάσουν μαθήματα σε προγράμματα σπουδών που να ταιριάζουν στις ανάγκες τους και να οδηγούν σε κάποιο πτυχίο, αρκεί να μην υπάρχουν αλληλοκαλύψεις στο ωρολόγιο πρόγραμμα του εξαμήνου.

41 Παράδειγμα Διαγράμματος Κλάσεων - «Σύστημα Πανεπιστημιακών Εγγράφων» - (2/3) Πιθανές Κλάσεις: -- Μάθημα (course) -- Πτυχίο (degree) -- Φοιτητής (student) -- Προσφορά Μαθήματος (Course_Offering) -- Υποχρεωτικό Μάθημα (Compulsory_Course) -- Μάθημα Επιλογής (Elective_Course) -- Πρόγραμμα Σπουδών (Study_Program)

42 Παράδειγμα Διαγράμματος Κλάσεων - «Σύστημα Πανεπιστημιακών Εγγράφων» - (3/3) Προσθέτοντας associations: Προσθέτοντας aggregations:

43 Παράδειγμα Διαγράμματος Κλάσεων - «Σύστημα Αεροπορικών Κρατήσεων» - (1/3) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ: Αεροπορικές εταιρίες προσφέρουν διάφορες πτήσεις. Κάθε πτήση ανοίγει και κλείνει για κρατήσεις. Ο πελάτης μπορεί να κάνει κρατήσεις για μία ή περισσότερες πτήσεις για επιβάτες. Κάθε κράτηση αφορά μία πτήση και έναν επιβάτη. Μία κράτηση επιβεβαιώνεται ή ακυρώνεται. Κάθε πτήση έχει αεροδρόμιο αναχώρησης και προορισμού Κάθε πτήση έχει ημερομηνία & ώρα αναχώρησης και άφιξης Μία πτήση μπορεί να έχει ενδιάμεσες στάσεις σε αεροδρόμια Η στάση έχει ώρα άφιξης και αναχώρησης Κάθε αεροδρόμιο εξυπηρετεί μία ή περισσότερες πόλεις

44 Παράδειγμα Διαγράμματος Κλάσεων - «Σύστημα Αεροπορικών Κρατήσεων» - (2/3) Πιθανές Κλάσεις: -- Αεροπορική Εταιρία -- Πτήση -- Αεροδρόμιο -- Πελάτης -- Κράτηση -- Επιβάτης

45 Παράδειγμα Διαγράμματος Κλάσεων - «Σύστημα Αεροπορικών Κρατήσεων» - (3/3)

46 Παράδειγμα Διαγράμματος Κλάσεων - «Σύστημα Video Club» - (1/3) Σχεδιάστε το διάγραμμα κλάσεων (κλάσεις, συσχετίσεις) για το παρακάτω σύστημα που περιγράφει τις λειτουργίες ενός Video Club. Στο σύστημα υπάρχει μία μεγάλη συλλογή από τίτλους ταινιών (movie title) Η ταινία μπορεί να προσφέρεται ως κασέτα (tape) ή δίσκος (disk) Το είδος της κασέτας είναι VHS, BETA και του δίσκου DVD Κάθε ταινία ενοικιάζεται για κάποια χρονική περίοδο και υπάρχει ένα κόστος Το κατάστημα θα πρέπει να ξέρει ανά πάσα στιγμή αν μία ταινία είναι νοικιασμένη ή όχι (condition) και πόσα διαθέσιμα αντίγραφα υπάρχουν. Η τιμή ενοικίασης είναι διαφορετική για κασέτα ή δίσκο

47 Παράδειγμα Διαγράμματος Κλάσεων Πιθανές Κλάσεις: -- MovieTitle -- VideoTape -- VideoDisk -- DVDDisk -- VHSTape -- BetaTape -- Rental -- VideoMedium - «Σύστημα Video Club» - (2/3)

48 Παράδειγμα Διαγράμματος Κλάσεων - «Σύστημα Video Club» - (3/3)

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 8 ο & 9 ο Εργαστήριο -

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 8 ο & 9 ο Εργαστήριο - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 ο ΕΞΑΜΗΝΟ Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 8 ο & 9 ο Εργαστήριο - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Πρέντζα Ανδριάνα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Μοντελοποίηση Συστημάτων. Διαγράμματα Κλάσεων ClassDiagrams

Μοντελοποίηση Συστημάτων. Διαγράμματα Κλάσεων ClassDiagrams Μοντελοποίηση Συστημάτων Διαγράμματα Κλάσεων ClassDiagrams Διαγράμματα Κλάσεων Χρησιμοποιούνται στα βήματα: Ανάλυση απαιτήσεων Π.Σ. Σχεδιασμός Π.Σ. Είναι στατικά διαγράμματα που δείχνουν: Κλάσεις Ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Διαγράμματα UML στην Ανάλυση. Μέρος Β Διαγράμματα Κλάσεων Διαγράμματα Αντικειμένων

Διαγράμματα UML στην Ανάλυση. Μέρος Β Διαγράμματα Κλάσεων Διαγράμματα Αντικειμένων Διαγράμματα UML στην Ανάλυση Μέρος Β Διαγράμματα Κλάσεων Διαγράμματα Αντικειμένων περιεχόμενα παρουσίασης Διαγράμματα κλάσεων Διαγράμματα αντικειμένων διαγράμματα κλάσεων Χρησιμοποιούνται στην ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 4 ο Εργαστήριο -

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 4 ο Εργαστήριο - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 ο ΕΞΑΜΗΝΟ Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 4 ο Εργαστήριο - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Πρέντζα Ανδριάννα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Στουγιάννου

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 7 ο Εργαστήριο -

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 7 ο Εργαστήριο - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 ο ΕΞΑΜΗΝΟ Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 7 ο Εργαστήριο - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Πρέντζα Ανδριάνα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Στουγιάννου

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 ο ΕΞΑΜΗΝΟ Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 6 ο Εργαστήριο - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Πρέντζα Ανδριάννα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Στουγιάννου

Διαβάστε περισσότερα

Διαγράμματα Κλάσεων στη Σχεδίαση

Διαγράμματα Κλάσεων στη Σχεδίαση Διαγράμματα Κλάσεων στη Σχεδίαση περιεχόμενα παρουσίασης Αφηρημένες κλάσεις Ιδιότητες Λειτουργίες Απλοί τύποι Συσχετίσεις Εξάρτηση Διεπαφές αφηρημένες κλάσεις Οι αφηρημένες κλάσεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 5: Διαγράμματα Κλάσης (1ο Μέρος)

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 5: Διαγράμματα Κλάσης (1ο Μέρος) Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 5: Διαγράμματα Κλάσης (1ο Μέρος) Γρηγόριος Μπεληγιάννης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων διαγραμμάτων κλάσης (2 ο Μέρος)

Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων διαγραμμάτων κλάσης (2 ο Μέρος) Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων διαγραμμάτων κλάσης (2 ο Μέρος) η Άσκηση Δημιουργείστε το διάγραμμα κλάσης από την παρακάτω περιγραφή: «Η εταιρία GoodsForAll δραστηριοποιείται στη διανομή αγαθών και αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 6: Διαγράμματα Κλάσης (2ο Μέρος)

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 6: Διαγράμματα Κλάσης (2ο Μέρος) Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 6: Διαγράμματα Κλάσης (2ο Μέρος) Γρηγόριος Μπεληγιάννης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ανάλυση απαιτήσεων Σε αυτό το μάθημα θα ασχοληθούμε με : Δημιουργία μοντέλων

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ανάλυση απαιτήσεων Σε αυτό το μάθημα θα ασχοληθούμε με : Δημιουργία μοντέλων ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ Οι Μηχανικοί Λογισμικού παράγουν μοντέλα που βοηθούν στη διατύπωση των απαιτήσεων με τη μορφή προδιαγραφών. Η εργασία της παραγωγής μοντέλων περιγράφεται ως ανάλυση απαιτήσεων. Η ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΑΣΚΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ (ομαδική: 2 ή 3 ατόμων) (Ημερομηνία Παράδοσης: 18/11/2017) (Ζητούμενο)

1 η ΑΣΚΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ (ομαδική: 2 ή 3 ατόμων) (Ημερομηνία Παράδοσης: 18/11/2017) (Ζητούμενο) 1 η ΑΣΚΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ (ομαδική: 2 ή 3 ατόμων) (Ημερομηνία Παράδοσης: 18/11/2017) (Ζητούμενο) Η εταιρία «ΧΥΖ» ειδικεύεται στην πώληση βιβλίων και CDs και επιθυμεί να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 5 ο Εργαστήριο -

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 5 ο Εργαστήριο - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 ο ΕΞΑΜΗΝΟ Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 5 ο Εργαστήριο - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Πρέντζα Ανδριάννα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Στουγιάννου

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Λογισμικού. Ενότητα 1: Εισαγωγή στην UML Καθηγητής Εφαρμογών Ηλίας Γουνόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Τεχνολογία Λογισμικού. Ενότητα 1: Εισαγωγή στην UML Καθηγητής Εφαρμογών Ηλίας Γουνόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Τεχνολογία Λογισμικού Ενότητα 1: Εισαγωγή στην UML Καθηγητής Εφαρμογών Ηλίας Γουνόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε UML

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε UML ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε UML για το µάθηµα ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ακαδηµαϊκό Έτος 2012-2013 «Αντικειµενοστρεφής Ανάλυση Ηλεκτρονικού Καταστήµατος Προσφορών (e-shop)» Η άσκηση αφορά στη χρήση της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ USE CASE DIAGRAMS CLASS DIAGRAMS

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ USE CASE DIAGRAMS CLASS DIAGRAMS ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ USE CASE DIAGRAMS CLASS DIAGRAMS Διάγραμμα Περιπτώσεων χρήσης 2 Να κατασκευάσουμε ένα διάγραμμα περιπτώσεων χρήσης για το παρακάτω σύστημα. Το σύστημα τηρεί αρχεία μαθητών, καθηγητών και μαθημάτων.

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Κατάστημα

Ηλεκτρονικό Κατάστημα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Παραδείγματα -UML Δρ Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εαρινό Εξάμηνο 2011-2012 1 Ηλεκτρονικό Κατάστημα Το αντικείμενο είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σεσχεσιακό

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σεσχεσιακό Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Προσοχή είτε αυτά που ακολουθούν ως παράδειγμα Μην τα ακολουθείτε τυφλά ως «μαγική συνταγή» 1 2 Οντότητες Για κάθε τύπο οντοτήτων και για κάθε τύπο συσχετίσεων δημιουργούμε

Διαβάστε περισσότερα

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Σχήμα. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Σχήμα. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Σχήμα Ευαγγελία Πιτουρά 1 Τι θα δούμε σήμερα: 1. Ο/Σ -> σχεσιακό 2. Ορισμός σχεσιακής βάσης σε SQL Αρχικά ας σχεδιάσουμε μια σχεσιακή βάση δεδομένων χωρίς να σχεδιάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

. Μεθοδολογία Προγραμματισμού. Abstract Κλάσεις και Interfaces. Νικόλαος Πεταλίδης. Εισαγωγή Εαρινό Εξάμηνο 2014

. Μεθοδολογία Προγραμματισμού. Abstract Κλάσεις και Interfaces. Νικόλαος Πεταλίδης. Εισαγωγή Εαρινό Εξάμηνο 2014 .. Μεθοδολογία Προγραμματισμού Abstract Κλάσεις και Interfaces Νικόλαος Πεταλίδης Τμήμα Μηχανικών Η/Υ ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Εισαγωγή Εαρινό Εξάμηνο 2014 Ν. Πεταλίδης (ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας) Μεθοδολογία

Διαβάστε περισσότερα

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σεσχεσιακό

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σεσχεσιακό Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Προσοχή είτε αυτά που ακολουθούν ως παράδειγμα Μην τα ακολουθείτε τυφλά ως «μαγική συνταγή» 1 2 Οντότητες Για κάθε τύπο οντοτήτων και για κάθε τύπο συσχετίσεων δημιουργούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ RATIONAL ROSE

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ RATIONAL ROSE ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ RATIONAL ROSE Το path που ακολουθούμε για να ανοίξουμε το εργαλείο είναι: Start All Programs Lab Programs Rational Software Rational Rose Enterprise Edition 1 ο ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων. (2 ο μάθημα) Ηρακλής Βαρλάμης

Βάσεις δεδομένων. (2 ο μάθημα) Ηρακλής Βαρλάμης Βάσεις δεδομένων (2 ο μάθημα) Ηρακλής Βαρλάμης varlamis@hua.gr Περιεχόμενα Μοντελοποίηση δεδομένων Μοντέλο Οντοτήτων Συσχετίσεων Παραδείγματα Διαγραμματικές τεχνικές Συμβολισμοί Τριαδικές συσχετίσεις 2

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Χειμερινό Εξάμηνο (6ο) Διδάσκων: Κων/νος Στεργίου 6/4/2014 Σύστημα Κράτησης Αεροπορικών Θέσεων Εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Διάγραμμα Οντοτήτων - Συσχετίσεων

Διάγραμμα Οντοτήτων - Συσχετίσεων Διάγραμμα Οντοτήτων - Συσχετίσεων Παύλος Εφραιμίδης Βάσεις Δεδομένων Διάγραμμα Ο-Σ 1 Σχεδιασμός μιας Βάσης Δεδομένων Τα βασικά βήματα για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας Βάσης Δεδομένων είναι: Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Εισαγωγή Ανάλυση Απαιτήσεων. Φροντιστήριο 1 ο

Βάσεις Δεδομένων. Εισαγωγή Ανάλυση Απαιτήσεων. Φροντιστήριο 1 ο Βάσεις Δεδομένων Εισαγωγή Ανάλυση Απαιτήσεων Φροντιστήριο 1 ο 16-10-2008 Εισαγωγή - Ορισμοί Βάση Δεδομένων είναι μία συλλογή από σχετιζόμενα αντικείμενα Ένα σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων (ΣΔΒΔ)

Διαβάστε περισσότερα

Μοντελοποίηση Συστημάτων

Μοντελοποίηση Συστημάτων Εργασία για το μάθημα Μοντελοποίηση Συστημάτων 29 Οκτωβρίου 204 Α. Στόχος Στην εργασία αυτή θα εξοικειωθείτε με τα πρώτα στάδια σχεδιασμού λογισμικού. Συγκεκριμένα, μετά την εκπόνηση της εργασίας θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 1 ο Εργαστήριο

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 1 ο Εργαστήριο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 ο ΕΞΑΜΗΝΟ Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 1 ο Εργαστήριο ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Πρέντζα Ανδριάννα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Στουγιάννου

Διαβάστε περισσότερα

Διάγραμμα Κλάσεων. Class Diagram

Διάγραμμα Κλάσεων. Class Diagram Διάγραμμα Κλάσεων Class Diagram Γενικά Ορίζει τις κλάσεις αντικειμένων σε ένα σύστημα, τις μεθόδους και τις συναρτήσεις τους, και τις συσχετίσεις μεταξύ των κλάσεων. Περιγράφουν την δομή και συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

Περίπτωση Χρήσης Use case

Περίπτωση Χρήσης Use case Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Φθινόπωρο 2007 HΥ351 Ανάλυση και Σχεδίαση Πληροφοριακών Συστημάτων Information Systems Analysis and Design Use Cases & Use Case Diagrams Περίπτωση Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Σχήμα. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Σχήμα. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Σχήμα Ευαγγελία Πιτουρά 1 Γενικά Για κάθε τύπο οντοτήτων και για κάθε τύπο συσχετίσεων δημιουργούμε ένα σχήμα σχέσης που παίρνει το όνομα του αντίστοιχου τύπου. Ευαγγελία

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 7: Διαγράμματα Καταστάσεων

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 7: Διαγράμματα Καταστάσεων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 7: Διαγράμματα Καταστάσεων Γρηγόριος Μπεληγιάννης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Σκοποί

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Δημιουργία φορμών για τη βάση δεδομένων DVDclub

Κεφάλαιο 5. Δημιουργία φορμών για τη βάση δεδομένων DVDclub Κεφάλαιο 5. Δημιουργία φορμών για τη βάση δεδομένων DVDclub Σύνοψη Σ αυτό το κεφάλαιο θα περιγράψουμε τη δημιουργία φορμών, προκειμένου να εισάγουμε δεδομένα και να εμφανίζουμε στοιχεία από τους πίνακες

Διαβάστε περισσότερα

Θ.Ε. ΠΛΗ24 ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2007-2008 ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Θ.Ε. ΠΛΗ24 ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2007-2008 ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θ.Ε. ΠΛΗ24 ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2007-2008 ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Άσκηση 1 Διαχείριση τηλεφωνικού καταλόγου Να σχεδιάσετε ένα διάγραμμα περιπτώσεων χρήσης που να παριστάνει τις δυνατότητες που προσφέρει ένα σύγχρονο

Διαβάστε περισσότερα

08 Η γλώσσα UML I. Τεχνολογία Λογισμικού. Σχολή Hλεκτρολόγων Mηχανικών & Mηχανικών Yπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Χειμερινό εξάμηνο

08 Η γλώσσα UML I. Τεχνολογία Λογισμικού. Σχολή Hλεκτρολόγων Mηχανικών & Mηχανικών Yπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Χειμερινό εξάμηνο 08 Η γλώσσα UML I Τεχνολογία Λογισμικού Σχολή Hλεκτρολόγων Mηχανικών & Mηχανικών Yπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Χειμερινό εξάμηνο 2017 18 Δρ. Κώστας Σαΐδης saiko@di.uoa.gr Unified Modeling Language

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διδάσκουσα: Αναπλ. Καθηγήτρια Ανδριάνα Πρέντζα aprentza@unipi.gr Εργαστηριακός Συνεργάτης: Δρ. Βασιλική Κούφη vassok@unipi.gr Περιεχόμενα Java Classes Java Objects Java

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 2 ο Εργαστήριο -

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 2 ο Εργαστήριο - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 ο ΕΞΑΜΗΝΟ Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 2 ο Εργαστήριο - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Πρέντζα Ανδριάννα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Στουγιάννου

Διαβάστε περισσότερα

. Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγικό Μάθημα Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων

. Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγικό Μάθημα Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων .. Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Εισαγωγικό Μάθημα Βασικές Έννοιες - . Ύλη Εργαστηρίου ΒΔ Ύλη - 4 Ενότητες.1 - Σχεδιασμός Βάσης Δεδομένων.2 Δημιουργία Βάσης Δεδομένων Δημιουργία Πινάκων Εισαγωγή/Ανανέωση/Διαγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Μοντελοποίηση Πεδίου

Μοντελοποίηση Πεδίου Μοντελοποίηση Πεδίου περιεχόμενα παρουσίασης Εννοιολογικές κλάσεις Συσχετίσεις εννοιολογικών κλάσεων Τύποι ιδιοτήτων Γενίκευση Συχνά σφάλματα μοντελοποίησης πεδίου Εννοιολογικές κλάσεις και κλάσεις λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό 1 Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Προσοχή είτε αυτά που ακολουθούν ως παράδειγμα Μην τα ακολουθείτε τυφλά ως «μαγική συνταγή» 2 : Μετατροπή Μοντέλου ΟΣ σε Σχεσιακό

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων διαγραμμάτων καταστάσεων (2 ο επαναληπτικό μάθημα)

Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων διαγραμμάτων καταστάσεων (2 ο επαναληπτικό μάθημα) 1 η Άσκηση Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων διαγραμμάτων καταστάσεων (2 ο επαναληπτικό μάθημα) Έστω μια εφαρμογή διαχείρισης των παραγγελιών αυτοκινήτων σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων. Η εφαρμογή έχει όνομα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Διαγράμματα Κλάσεων. Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Διαγράμματα Κλάσεων. Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Διαγράμματα Κλάσεων Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2013 Αντικειμενοστρεφής Ανάλυση Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Διάγραμμα Οντοτήτων Συσχετίσεων (ΔΟΣ) Entity Relationship Diagram (ERD)

Διάγραμμα Οντοτήτων Συσχετίσεων (ΔΟΣ) Entity Relationship Diagram (ERD) Βάσεις Δεδομένων Ι 2 Διάγραμμα Οντοτήτων Συσχετίσεων (ΔΟΣ) Entity Relationship Diagram (ERD) Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Μεσολόγγι) ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ - ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ XE 2015-2016

Διαβάστε περισσότερα

Από τη UML στον Κώδικα. Μέρος Α

Από τη UML στον Κώδικα. Μέρος Α Από τη UML στον Κώδικα Μέρος Α περιεχόμενα παρουσίασης Κλάσεις Ισότητα αντικειμένων Μονόδρομες συσχετίσεις με πολλαπλότητα «ένα» Μονόδρομες συσχετίσεις με πολλαπλότητα «πολλά» Συλλογές από το σχέδιο στον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Διδάσκων: Γ. Χαραλαμπίδης, Επ. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων

Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Εργαστήριο 1 Δρ. Βασιλική Κούφη Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Κύκλος ζωής ανάπτυξης Βάσεως Δεδομένων 3. Oracle SQL Developer Data

Διαβάστε περισσότερα

UML

UML Εισαγωγή στη UML UML Μοντέλο Μοντελοποίηση Εισαγωγή στη UML Πως φθάσαμε στη UML Γέννηση της UML Σκοπός της UML Γιατί Διαγράμματα Τυπικές Μέθοδοι (Formal Methods) Γενικά Ανάλυση και Σχεδίαση με UML [Α]

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικό Μάθημα Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων

Εισαγωγικό Μάθημα Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων ..?????? Εργαστήριο ΒΑΣΕΙΣ????????? ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Βάσεων Δεδομένων?? ΙΙ Εισαγωγικό Μάθημα Βασικές Έννοιες - . Γενικά Τρόπος Διεξαγωγής Ορισμός: Βάση Δεδομένων (ΒΔ) είναι μια συλλογή από σχετιζόμενα αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ Αναγνώριση Χειριστών Πρωτεύοντες Χειριστές Πελάτης Διαχειριστής Δευτερεύοντες Χειριστές Γραφείο Ενοικίασης Αυτοκινήτων Ξενοδοχειακός Πράκτορας Αναγνώριση

Διαβάστε περισσότερα

Scheduling έργου 1 Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015

Scheduling έργου 1 Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 Scheduling έργου 1 Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 4:11 μμ Scheduling έργου Σελίδα 1 Scheduling έργου 2 Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 4:13 μμ Scheduling έργου Σελίδα 2 Σταθμός αιμοδοσίας Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 4:13

Διαβάστε περισσότερα

Projects για το εργαστήριο. των Βάσεων Δεδομένων

Projects για το εργαστήριο. των Βάσεων Δεδομένων Projects για το εργαστήριο των Βάσεων Δεδομένων Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 2015 1. Το πολυκατάστημα Το πολυκατάστημα έχει ένα σύνολο από εργαζομένους. Κάθε εργαζόμενος χαρακτηρίζεται από έναν κωδικό εργαζομένου,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Λογισμικού

Τεχνολογία Λογισμικού ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα #8: Μοντέλο σχεδίασης Σταμέλος Ιωάννης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα Ενότητα 9: Μοντελοποίηση με το μοντέλο Οντοτήτων Συσχετίσεων Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ» ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΛΗ24 «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ» ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΦΟΙΤΗΤΗΣ / Η ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο του μαθήματος

Περιεχόμενο του μαθήματος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Απαιτήσεις Λογισμικού Περιπτώσεις χρήσης Δρ Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εαρινό Εξάμηνο 2012-2013 1 Περιεχόμενο του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγικό Φροντιστήριο Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγικό Φροντιστήριο Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Εισαγωγικό Φροντιστήριο Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων Τρόπος Διεξαγωγής #1 Ύλη (4 Ενότητες) 1. Ανάλυση Απαιτήσεων -Σχεδιασμός Βάσης Δεδομένων 2. Δημιουργία βάσης a) Create

Διαβάστε περισσότερα

Διαγράμματα Αλληλεπίδρασης. Διαγράμματα Ακολουθίας Διαγράμματα Συνεργασίας

Διαγράμματα Αλληλεπίδρασης. Διαγράμματα Ακολουθίας Διαγράμματα Συνεργασίας Διαγράμματα Αλληλεπίδρασης Διαγράμματα Ακολουθίας Διαγράμματα Συνεργασίας 1 Διαγράμματα αλληλεπίδρασης Απεικονίζουν την αλληλεπίδραση των αντικειμένων μέσω μηνυμάτων Η ανάθεση αρμοδιοτήτων περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Το Μοντέλο Οντοτήτων Συσχετίσεων

Το Μοντέλο Οντοτήτων Συσχετίσεων Το Μοντέλο Οντοτήτων Συσχετίσεων Μοντέλο Οντοτήτων Συσχετίσεων Το Μοντέλο Οντοτήτων-Συσχετίσεων (μοντέλο ΟΣ) βασίζεται στην αντίληψη ότι οπραγματικός κόσμος αποτελείται από οντότητες (entities) με γνωρίσματα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα Ενότητα 12: Διαγράμματα Οντοτήτων Συσχετίσεων και Σχεσιακό Σχήμα Ασκήσεις Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη & Σχεδίαση Λογισμικού (ΗΥ420)

Ανάπτυξη & Σχεδίαση Λογισμικού (ΗΥ420) Ανάπτυξη & Σχεδίαση Λογισμικού (ΗΥ420) Διάλεξη 7: Εισαγωγή στη UML Τι είναι η UML; 2 Βασικό πρόβλημα τεχνολογίας λογισμικού Έλλειψη κοινά αποδεκτής «γλώσσας» για την έκφραση των σχεδίων λογισμικού. Το

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Πληροφοριακών Συστημάτων. «Βασικές Έννοιες Αντικειμενοστρεφούς Προγραμματισμού Διαγράμματα κλάσεων» Βασίλειος Καρακόιδας

Ανάλυση Πληροφοριακών Συστημάτων. «Βασικές Έννοιες Αντικειμενοστρεφούς Προγραμματισμού Διαγράμματα κλάσεων» Βασίλειος Καρακόιδας Ανάλυση Πληροφοριακών Συστημάτων «Βασικές Έννοιες Αντικειμενοστρεφούς Προγραμματισμού Διαγράμματα κλάσεων» Βασίλειος Καρακόιδας 7 12 2005 Περιεχόμενα Παρουσίασης Βασικές Έννοιες Αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΙΚΗ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ (9)

ΔΟΜΙΚΗ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ (9) ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΟΜΙΚΗ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ (9) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Λογισμικού

Τεχνολογία Λογισμικού Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΠΑ Τεχνολογία Λογισμικού 8ο Εξάμηνο 2018 19 Unified Modeling Language II Δρ. Κώστας Σαΐδης saiko@di.uoa.gr Μοντελοποίηση δομής Διαγράμματα κλάσεων Class diagrams

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 5o Εργαστήριο ΑΣΚΗΣΗ 1: Δίνονται οι εξής προδιαγραφές για τη δημιουργία ενός διαγράμματος δραστηριοτήτων: γίνεται η παραλαβή ενός ηλεκτρονικού μηνύματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (6)

ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (6) ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (6) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής Διδάκτορας

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Διδάσκων: Καθ. Ιωάννης Βασιλείου ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΣΚΗΣΗ

Μάθημα: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Διδάσκων: Καθ. Ιωάννης Βασιλείου ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Ακαδημαϊκό Έτος 2013-2014 Μάθημα: ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Διδάσκων: Καθ. Ιωάννης Βασιλείου ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα Οντοτήτων Συσχετίσεων 2

Μοντέλα Οντοτήτων Συσχετίσεων 2 Μοντέλα Οντοτήτων Συσχετίσεων 2 Λόγος Πολλαπλότητας, Παράδειγμα Λόγου Πολλαπλότητας 1:1, Παράδειγμα Λόγου Πολλαπλότητας 1:Μ, Παράδειγμα Λόγου Πολλαπλότητας Μ:Ν, Ασθενείς Οντότητες, Αναδρομικές Συσχετίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο του μαθήματος

Περιεχόμενο του μαθήματος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Η Αντικειμενοστρεφής Τεχνολογία Δρ Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εαρινό Εξάμηνο 202-203 Περιεχόμενο του μαθήματος Η έννοια

Διαβάστε περισσότερα

Μοντελοποίηση Συστημάτων

Μοντελοποίηση Συστημάτων Εργασία για το μάθημα Μοντελοποίηση Συστημάτων 5 Νοεμβρίου 2015 Α. Στόχος Στην εργασία αυτή θα εξοικειωθείτε με τα πρώτα στάδια σχεδιασμού λογισμικού. Συγκεκριμένα, μετά την εκπόνηση της εργασίας θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Το Μοντέλο Οντοτήτων Συσχετίσεων

Το Μοντέλο Οντοτήτων Συσχετίσεων Το Μοντέλο Οντοτήτων Συσχετίσεων Μοντέλο Οντοτήτων Συσχετίσεων Το Μοντέλο Οντοτήτων- Συσχετίσεων (μοντέλο ΟΣ) βασίζεται στην αντίληψη ότι ο πραγματικός κόσμος αποτελείται από οντότητες (entities) με χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 1: Βασικές Αρχές Αντικειμενοστραφούς Σχεδίασης Συστημάτων και Εφαρμογών (1ο Μέρος)

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 1: Βασικές Αρχές Αντικειμενοστραφούς Σχεδίασης Συστημάτων και Εφαρμογών (1ο Μέρος) Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 1: Βασικές Αρχές Αντικειμενοστραφούς Σχεδίασης Συστημάτων και Εφαρμογών (1ο Μέρος) Γρηγόριος Μπεληγιάννης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΔ 232: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Ακαδημαϊκό Έτος , Εαρινό Εξάμηνο Διδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης

ΕΣΔ 232: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Ακαδημαϊκό Έτος , Εαρινό Εξάμηνο Διδάσκων Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΣΔ 232: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Ακαδημαϊκό Έτος 2011 2012, Εαρινό Εξάμηνο Καθ.: Νίκος Τσαπατσούλης ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Συμμετοχής στις Διαδικτυακές μας Δημοπρασίες

Οδηγός Συμμετοχής στις Διαδικτυακές μας Δημοπρασίες Οδηγός Συμμετοχής στις Διαδικτυακές μας Δημοπρασίες Η Auto Auctions Η εταιρία Auto Auctions είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης της Auktion&Markt AG για Ελλάδα και Κύπρο, ενός από τους μεγαλύτερους οίκους

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακός Οδηγός. Βάσεις Δεδομένων της Γ' Τάξης ΕΠΑΛ

Εργαστηριακός Οδηγός. Βάσεις Δεδομένων της Γ' Τάξης ΕΠΑΛ Άδεια Χρήσης Creative Commons, Αναφορά Προέλευσης 3.0 Ελλάδα 2009-200, Βουρλάκος Μιχαήλ Εργαστηριακός Οδηγός για το μάθημα Βάσεις Δεδομένων της Γ' Τάξης ΕΠΑΛ σε περιβάλλον Microsoft Access Υπεύθυνος Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Διοίκησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών

Τεχνολογία Διοίκησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Τεχνολογία Διοίκησης Επιχειρησιακών Διαδικασιών Οδηγός Εργαστηρίου:

Διαβάστε περισσότερα

Τι χρειάζεται ένας φοιτητής για τη σωστή παρακολούθηση και συμμετοχή στο μαθημα;

Τι χρειάζεται ένας φοιτητής για τη σωστή παρακολούθηση και συμμετοχή στο μαθημα; Εισαγωγή Τι χρειάζεται ένας φοιτητής για τη σωστή παρακολούθηση και συμμετοχή στο μαθημα; 1. Σελίδα μαθήματος Εγγραφή Ο κάθε φοιτητής πρέπει να κάνει εγγραφή στη σελίδα του μαθήματος στην πλατφόρμα e-class

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα Ενότητα 7: Μοντελοποίηση με ΔΡΔ (3 ο Μέρος) Μπεληγιάννης Γρηγόριος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Εισαγωγή για το Εργαστήριο. Δρ. Τιάκας Ελευθέριος. Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ 2015-2016

Βάσεις Δεδομένων. Εισαγωγή για το Εργαστήριο. Δρ. Τιάκας Ελευθέριος. Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ 2015-2016 Βάσεις Δεδομένων Εισαγωγή για το Εργαστήριο Δρ. Τιάκας Ελευθέριος Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ 2015-2016 2 Βασικοί στόχοι Μερικοί βασικοί στόχοι του εργαστηρίου είναι: Η ικανότητα ανάλυσης των απαιτήσεων, κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκό Έτος , Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Εργαστήριο «Πληροφορική Υγείας» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS

Ακαδημαϊκό Έτος , Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Εργαστήριο «Πληροφορική Υγείας» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS Ακαδημαϊκό Έτος 2016-2017, Χειμερινό Εξάμηνο Μάθημα: Εργαστήριο «Πληροφορική Υγείας» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS A. Εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων - Γνωριμία με την ACCESS B. Δημιουργία Πινάκων 1. Εξήγηση των

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Σταύρος Βαλσαμίδης Βάσεις Δεδομένων Διάγραμμα Ο-Σ 1

Βάσεις Δεδομένων. Σταύρος Βαλσαμίδης Βάσεις Δεδομένων Διάγραμμα Ο-Σ 1 Βάσεις Δεδομένων Σταύρος Βαλσαμίδης svalsam@teikav.edu.gr Βάσεις Δεδομένων Διάγραμμα Ο-Σ 1 Σχεδιασμός μιας Βάσης Δεδομένων Τα βασικά βήματα για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας Βάσης Δεδομένων είναι:

Διαβάστε περισσότερα

2. Το Μοντέλο Οντοτήτων- Συσχετίσεων

2. Το Μοντέλο Οντοτήτων- Συσχετίσεων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων 2. Το Μοντέλο Οντοτήτων- Συσχετίσεων Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Χρήστος Δουλκερίδης 2017-18 Σχεδίαση Βάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Πληροφοριακών Συστημάτων. Εαρινό Εξάμηνο Lec08 09/04/2019 Διδάσκων: Γεώργιος Χρ. Μακρής

Ανάλυση Πληροφοριακών Συστημάτων. Εαρινό Εξάμηνο Lec08 09/04/2019 Διδάσκων: Γεώργιος Χρ. Μακρής Ανάλυση Πληροφοριακών Συστημάτων Εαρινό Εξάμηνο 2018-2019 Lec08 09/04/2019 Διδάσκων: Γεώργιος Χρ. Μακρής Διαγράμματα Κλάσεων Τα βασικά στοιχεία Διαλέξεις παρουσιάσεις Το υλικό του μαθήματος στηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

UML. Γενικά χαρακτηριστικά Στοιχεία µοντέλων Συσχετίσεις. Παραδείγματα

UML. Γενικά χαρακτηριστικά Στοιχεία µοντέλων Συσχετίσεις. Παραδείγματα ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ UML UML Γενικά χαρακτηριστικά Στοιχεία µοντέλων Συσχετίσεις ιαγράµµατα Παραδείγματα Ορισμός του μοντέλου Αποτελεί µια αφηρηµένη περιγραφή ενός Φυσικού συστήµατος. Αποτελεί ένα σχέδιο για την

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολογικός σχεδιασμός βάσεων δεδομένων Το μοντέλο Οντοτήτων/Συσχετίσεων Αθανάσιος Σταυρακούδης http://stavrakoudis.econ.uoi.gr Άνοιξη 2014 Περιεχόμενα 1 Γενικά για οντότητες και συσχετίσεις 2 Διαγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2ο. Κατανοώντας την αντικειμενοστρέφεια

Κεφάλαιο 2ο. Κατανοώντας την αντικειμενοστρέφεια Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Κεφάλαιο 1ο. Εισαγωγή στη γλώσσα UML 1.1 Προσθέτοντας μια νέα μέθοδο...13 1.2 Πως αναπτύχθηκε η UML...14 1.3 Κατανοώντας την UML...15 1.4 Αναγνωρίζοντας τα επί μέρους τμήματα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 8o. Ερωτήματα επιλογής Παραμετρικά ερωτήματα Ερωτήματα δημιουργίας πεδίων. Ευάγγελος Γ. Καραπιδάκης

Εργαστήριο 8o. Ερωτήματα επιλογής Παραμετρικά ερωτήματα Ερωτήματα δημιουργίας πεδίων. Ευάγγελος Γ. Καραπιδάκης Εργαστήριο 8o Ερωτήματα επιλογής Παραμετρικά ερωτήματα Ερωτήματα δημιουργίας πεδίων Ερωτήματα Τα Ερωτήματα μας επιτρέπουν να βλέπουμε τα δεδομένα που επιθυμούμε, με τη σειρά που επιθυμούμε. Μας δίνουν

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Περιπτώσεων Χρήσης

Ανάλυση Περιπτώσεων Χρήσης Ανάλυση Περιπτώσεων Χρήσης ανάλυση απαιτήσεων ü Διαγράμματα Δραστηριότητας. Επιχειρησιακή μοντελοποίηση και ροή εργασιών σε περιπτώσεις χρήσης ü Μοντελοποίηση Πεδίου. Δημιουργία διαγραμμάτων κλάσεων για

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία Ανάπτυξης ΣΔΒΔ

Διαδικασία Ανάπτυξης ΣΔΒΔ Διαδικασία Ανάπτυξης ΣΔΒΔ Διάγραμμα Οντοτήτων Συσχετίσεων (E-R) Φροντιστήριο 2 ο 23-10-2008 Βασικά Σχήματα: ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΣΧΕΣΗ ΓΝΩΡΙΣΜΑ 19/2/2009 Βάσεις Δεδομένων 2 Γνωρίσματα Σύνθετα vs Απλά Μονότιμα vs Πλειότιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ. (στο μάθημα: Τεχνολογίες Εφαρμογών Διαδικτύου του Η εξαμήνου σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλ/νιών)

ΕΡΓΑΣΙΑ. (στο μάθημα: Τεχνολογίες Εφαρμογών Διαδικτύου του Η εξαμήνου σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλ/νιών) ΕΡΓΑΣΙΑ (στο μάθημα: Τεχνολογίες Εφαρμογών Διαδικτύου του Η εξαμήνου σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλ/νιών) Τίτλος: Εφαρμογή Διαδικτύου Υλοποίησης Storage Cloud Ζητούμενο: Να αναπτυχθεί web εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγικό Φροντιστήριο Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγικό Φροντιστήριο Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Εισαγωγικό Φροντιστήριο Βασικές Έννοιες - Ανάλυση Απαιτήσεων Τρόπος Διεξαγωγής #1 Ύλη (4 Ενότητες) 1. Ανάλυση Απαιτήσεων - Σχεδιασμός Βάσης Δεδομένων 2. Δημιουργία βάσης a)

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι. Ενότητα 2: Μοντελο Συσχετίσεων Οντοτήτων, Μελέτη Περίπτωσης: Η βάση δεδομένων των CD

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Ι. Ενότητα 2: Μοντελο Συσχετίσεων Οντοτήτων, Μελέτη Περίπτωσης: Η βάση δεδομένων των CD Ενότητα 2: Μοντελο Συσχετίσεων Οντοτήτων, Μελέτη Περίπτωσης: Η βάση δεδομένων των CD Ευαγγελίδης Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

. Μεθοδολογία Προγραμματισμού. Εισαγωγή. Νικόλαος Πεταλίδης. Εισαγωγή Εαρινό Εξάμηνο 2014

. Μεθοδολογία Προγραμματισμού. Εισαγωγή. Νικόλαος Πεταλίδης. Εισαγωγή Εαρινό Εξάμηνο 2014 .. Μεθοδολογία Προγραμματισμού Νικόλαος Πεταλίδης Τμήμα Μηχανικών Η/Υ ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Εαρινό Εξάμηνο 2014 Ν. Πεταλίδης (ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας) Μεθοδολογία Προγραμματισμού 1 / 24 Μεθοδολογία

Διαβάστε περισσότερα

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Σχήμα. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1

Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Σχήμα. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό Σχήμα Βάσεις Δεδομένων 2018-2019 Ευαγγελία Πιτουρά 1 Σχήμα μιας βάσης βεδομένων ACTOR Name Day Month Year Sex Nationality MOVIE Title Year Genre Runtime PLAYS Name Title

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

Μετασχηµατισµός διαγράµµατος ER σε σχεσιακό σχήµα Β

Μετασχηµατισµός διαγράµµατος ER σε σχεσιακό σχήµα Β Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Σ Β (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3) Τελευταία ενηµέρωση: 10/2011 Μετασχηµατισµός διαγράµµατος ER σε σχεσιακό σχήµα Β ΣΤΟΧΟΣ Στόχοs του 3 ου εργαστηρίου είναι η υλοποίηση µοντέλων

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα μοντελοποίησης UML. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση

Η γλώσσα μοντελοποίησης UML. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Η γλώσσα μοντελοποίησης UML 1 Περιεχόμενα Διαγράμματα περιπτώσεων χρήσης Διαγράμματα ακολουθίας Διαγράμματα συνεργασίας Διαγράμματα καταστάσεων Διαγράμματα κλάσεων 2 Περιπτώσεις χρήσης Οι περιπτώσεις χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Βελτιώνω μια λεπτομέρεια, σε σχέση με την Ανακοίνωση από 22/6/2009 (1.4.3)

Βελτιώνω μια λεπτομέρεια, σε σχέση με την Ανακοίνωση από 22/6/2009 (1.4.3) Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων Η παρακάτω Άσκηση είναι το θέμα της εξέτασης Θεωρίας Ιουνίου 2009. Μπορείτε να το μελετήσετε και να το υλοποιήσετε στον υπολογιστή σας. Αυτό θα ήταν μια εξαιρετική εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Web Agents Handout Manual

Web Agents Handout Manual Web Agents Handout Manual Είσοδος Χρήστη Γενικά Πληκτρολογώντας το url www.aegeanair.com του website της Aegean Airlines και έχοντας επιλέξει την ενότητα «e-ticket για ταξιδιωτικά γραφεία», εμφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

12 η Διάλεξη. Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων

12 η Διάλεξη. Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων 2 η Διάλεξη Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων Περιεχόμενα η Άσκηση ΒΔ νοσοκομείου... 4 2 η Άσκηση ΒΔ για αρχειοθέτηση ταινιών... 7 3 η Άσκηση ΒΔ σχολής οδηγών... 0 4 η Άσκηση ΒΔ για super market... 3 5 η Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα