Greek High Phenolic Organic Extra Virgin Olive Oil

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Greek High Phenolic Organic Extra Virgin Olive Oil"

Transcript

1 NIKOS PETROPOULAKIS OLIVE GROVES SINCE 1690 Greek High Phenolic Organic Extra Virgin Olive Oil Lakonia P.G.I. Lakonian Mani Greece

2 Η Ιστορία και ο Τόπος µας Τη Ράχη της Μάνης επέλεξε η µανιάτικη οικογένεια Πετροπουλάκη πριν από 325 χρόνια, για να δραστηριοποιηθεί, να ριζώσει, να χτίσει τα πυργόσπιτά της και να καλλιεργήσει τη γη της. Η Ράχη, στην κορυφή ενός λόφου τρεισήµισι χιλιόµετρα πριν από το Γύθειο Λακωνίας, έχει στα δυτικά τον Ταΰγετο, στα βόρεια τον Πάρνωνα και στα ανατολικά και νότια τον λακωνικό κόλπο. Τόπος ιδανικός για την καλλιέργεια της ελιάς χάρη στη µεγάλη ηλιοφάνεια, το ξηρό κλίµα, τις ήπιες κλιµατολογικές συνθήκες, το ιδανικό υψόµετρο και το ιδιόµορφο ανάγλυφο µε επικλινή αργιλώδη εδάφη που εξασφαλίζουν ταχεία αποστράγγιση. Περιοχή ιδιαίτερα ευνοϊκή για την καλλιέργεια της ελιάς, χάρη στην ευεργετική της αύρα και τους καθαρούς υδροφόρους ορίζοντες του Ταΰγετου. Οι Eλαιώνες µας Σήµερα η οικογένεια του Νίκου Πετροπουλάκη συνεχίζει να καλλιεργεί τους υπεραιωνόβιους ελαιώνες της µε τον παραδοσιακό τρόπο, σύµφωνα µε της αυστηρές προδιαγραφές της βιολογικής γεωργίας. ιαχειριζόµαστε 13 ελαιώνες έκτασης 442 στρεµµάτων µε ελαιόδενδρα στη Ράχη Γυθείου Λακωνίας. Καλλιεργούµε ελιές Κορωνέϊκης ποικιλίας για ελαιοποίηση και Καλαµών για βρώση. Παράγουµε και εµπορευόµαστε το Εξαιρετικά Παρθένο Βιολογικό ελαιόλαδο Ράχη της Μάνης Κορωνέικης ποικιλίας, µε υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες και µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη Λακωνίας, σε συσκευασία 0,5lt.

3 Φιλοσοφία µας είναι η ακλόνητη προσήλωση στην παραγωγή αγαθών της φύσης στην πιο υψηλή ποιότητα. Έτσι, τα προϊόντα µας όχι µόνο αποτελούν τη βάση µιας ισσοροπηµένης Μεσογειακής διατροφής, αλλά µπορούν και να συµβάλλουν στη βελτίωση της υγείας. Ο µόνος αποτελεσµατικός τρόπος παραγωγής ελαιολάδου πολύ υψηλής ποιότητας είναι η εφαρµογή ενός ολιστικού συστήµατος που υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων. Εφαρµόζουµε τα δικά µας αυστηρά εσωτερικά κριτήρια, ώστε να προσφέρουµε µόνο φυσικά, υγιεινά και θρεπτικά προϊόντα ελιάς. Όντας µία κάθετα οργανωµένη αγροτική µονάδα, παρακολουθούµε και ελέγχουµε σχολαστικά κάθε βήµα της παραγωγικής διαδικασίας από την καλλιέργεια, τη συγκοµιδή και την έκθλιψη έως την αποθήκευση, την τυποποίηση και την εµπορία.

4 Ελαιώνας Μπέισσες ΚΟΡΩΝΕΪΚΗ - Η Ελιά της Παραγωγής µας Τα ελαιόδενδρά µας που προορίζονται για παραγωγή ελαιόλαδου είναι αποκλειστικά Κορωνέικης ποικιλίας. Με πολύ µεράκι ξεκίνησαν να τα φυτεύουν οι πρόγονοι της οικογένειάς µας πριν από 325 περίπου χρόνια. ιεθνείς και Ελληνικές µελέτες που έγιναν για τον υγειοπροστατευτικό χαρακτήρα του ελαιόλαδου απέδειξαν ότι το ελαιόλαδο της Κορωνέικης ελιάς έχει την µεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιφλεγµονώδεις ουσίες σε σύγκριση µε άλλες ποικιλίες. Και από το ελαιόλαδο Κορωνέικης ελιάς, που παράγεται στις περιοχές της Λακωνίας έχει µεγαλύτερη από τον µέσο όρο περιεκτικότητα των ουσιών αυτών.

5 Η Βιολογική Καλλιέργεια της Ελιάς µας Λίπανση Η στρατηγική λίπανσης στους βιολογικούς µας ελαιώνες στοχεύει στη βελτίωση της παραγωγικότητας του εδάφους µε ένα πρόγραµµα που εξασφαλίζει µακροχρόνια βελτίωση της υφής και δοµής του και παράλληλη αύξηση της γονιµότητάς του. Το πρόγραµµα αυτό στηρίζεται κυρίως στην εφαρµογή της µεθόδου χλωρής λίπανσης µε ψυχανθή, αγρωστώδη ή και µείγµατα, την προσθήκη κοµπόστας από οργανικά υλικά, καθώς και την προσθήκη ζωικής κοπριάς, που προέρχεται αποκλειστικά από δικά µας ζώα βιολογικής εκτροφής. Κλάδεµα Το κλάδεµα του ελαιόδεντρου είναι πραγµατική τέχνη. ιαµορφώνει το σχήµα των κλαδιών και επιτρέπει στον αέρα και τον ήλιο να φτάσουν ως τον καρπό. Κλαδεύουµε κάθε δέντρο µας χωριστά, ανάλογα µε τις ανάγκες του. Γι αυτό και κάθε δέντρο µας µαρτυρά µε το δικό του σχήµα τη δική του παραγωγική ιστορία. Καταπολέµηση ζιζανίων και δάκου Τα ζιζάνια, τα χόρτα δηλαδή, που φυτρώνουν στη βάση της ελιάς, τα αφαιρούµε µε µηχανικά µέσα. Μετά την κοπή, αφήνονται στο έδαφος, για να ενσωµατωθούν και να γίνουν τροφή για το δέντρο. ίνουµε επίσης, µεγάλη σηµασία στην καταπολέµηση του δάκου, του µεγαλύτερου εχθρού των ελαιόδενδρων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Καταστρέφει τον καρπό τρυπώντας τον για να εναποθέσει τα αυγά του, µε αποτέλεσµα ο καρπός να οξειδώνεται και να υποβαθµίζεται η ποιότητά του.

6 Συγκοµιδή Η συγκοµιδή των ελιών µας ξεκινάει νωρίς, από τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται τον εκέµβριο. Αυτές οι πρώιµες ελιές παράγουν λιγότερο ελαιόλαδο από τις πιο ώριµες που µαζεύονται µετά τον Ιανουάριο. Έχουν όµως, πιο έντονη γεύση και είναι γεµάτες αντιοξειδωτικές ουσίες. Τον καιρό της συγκοµιδής στρώνουµε µεγάλα παραλληλόγραµµα δίχτυα κάτω από τα δέντρα και µε λεπτά κοντάρια ραβδίζουµε ελαφρά τις ελιές. Μαζεύουµε τα δίχτυα µε τα χέρια και µε ένα είδος κόσκινου διαχωρίζουµε τις ελιές από τα φύλλα και κλαδιά που έπεσαν στα δίχτυα. Στη συνέχεια, οι σχολαστικά επιλεγµένες ελιές µεταφέρονται στο ελαιοτριβείο. Αλέθονται µέσα σε λίγες ώρες, ώστε να επιτευχθεί η υψηλότερη δυνατή ποιότητα και να παραχθεί ο χυµός της ελιάς. Το εξαιρετικά παρθένο βιολογικό µας ελαιόλαδο. Εξαγωγή εν ψυχρώ Ξεκινάµε την παραγωγή του ελαιόλαδου ελάχιστες ώρες από την ώρα συγκοµιδής του καρπού και πάντα εντός της ίδιας ηµέρας. Με ψυχρή εξαγωγή, σε χαµηλές θερµοκρασίες κάτω από 23º C, µε ελάχιστη χρήση νερού και διάρκεια µάλαξης έως 40 λεπτά. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσµα µικρότερη παραγωγή, µεγαλύτερα κόστη, αλλά εξαιρετική ποιότητα, γιατί το λάδι παραµένει πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, µε ανώτερες οργανοληπτικές ιδιότητες. Μεγαλύτερες θερµοκρασίες και χρόνος µάλαξης αλλοιώνουν πολλά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, όπως τις πολύτιµες για τον οργανισµό πολυφαινόλες που γίνονται πιο υδατοδιαλυτές και χάνονται µε τα υδατικά απόβλητα του ελαιοτριβείου. Φυσική κατακάθηση αιωρηµάτων Το Εξαιρετικά Παρθένο Βιολογικό Ελαιόλαδό µας αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες δεξαµενές χωρίς κανένα χηµικό ή µηχανικό φιλτράρισµα. Μετά από 3 µήνες φυσικής κατακάθησης, εµφιαλώνεται αφιλτράριστο. Με αυτό τον τρόπο δεν καταστρέφονται τα υψηλής διατροφικής αξίας συστατικά του. Στη συνέχεια συσκευάζεται σε γυάλινες φιάλες 0,5lt, που προστατεύονται από χάρτινη συσκευασία, ώστε να µην εκτίθεται στο φως, το οποίο αλλοιώνει εντελώς τα γευστικά και θρεπτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου, καθιστώντας το ακατάλληλο για κατανάλωση.

7 ΕΣΟ ΕΙΑ Ποιοτικά χαρακτηριστικά Σύµφωνα µε την οδηγία ΕΕ , ένα ελαιόλαδο µπορεί να χαρακτηριστεί Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο (Extra Virgin Olive Oil) αν πετύχει τους εξής δείκτες µέτρησης ποιότητας: οξύτητα < 0,80% mg, Υπεροξείδια Κ232 <2,50, Κ270 <0,22, Κ <0,01 και απορρόφηση στα υπεριώδη <20,00. Η ανάλυση των δεικτών δίνει το ποσοστό του ελαϊκού οξέος που βρίσκεται µέσα στο λάδι και πληροφορίες για την ποιότητα του καρπού που χρησιµοποιήθηκε. Όσο µικρότερες είναι οι παραπάνω τιµές, τόσο υψηλότερη είναι η ποιότητα του ελαιόλαδου. Το δικό µας ελαιόλαδο ανήκει στην κατηγορια Premium Extra Virgin, οξύτητας <0,3% mg. Οργανοληπτική Αξιολόγηση Υποβάλλουµε τo ελαιόλαδό µας σε οργανοληπτική αξιολόγηση για να ελεγχθούν τα αρώµατα και τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του, µε πιο σηµαντικά: το φρουτώδες που εξαρτάται από την ποικιλία των ελιών, το πικρό που έχει να κάνει µε το πόσο άγουρες ήταν οι ελιές, και το πικάντικο, χαρακτηριστικό ελαιόλαδων που παράγονται στην αρχή της ελαιοκοµικής περιόδου. Επίσης η οργανοληπτική αξιολόγηση µάς δίνει στοιχεία για ενδεχόµενα ελλατώµατα του ελαιόλαδου, όπως η µούργα, η µούχλα, το παγόπληκτο και το τάγκισµα. Το δικό µας ελαιόλαδο ξεχωρίζει από το ζωηρό πράσινο χρώµα του, τον µέτρια πικάντικο και πικρό χαρακτήρα του και τα αρώµατα του φρεσκοκοµµένου καρπού. Health Claim Ισχυρισµός Υγείας για το Ελαιόλαδο µας Η ηµερήσια κατανάλωση 20γρ από το ελαιόλαδό µας, παρέχει 8,6 mg παραγώγων τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης (>5 mg) και συνεπώς ανήκει στην κατηγορία ελαιόλαδων υψηλής περιεκτικότητας σε φαινόλες, που προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίµατος, σύµφωνα µε τον κανονισµό 432/2012 της ΕΕ. Σηµειώνεται ότι τα ελαιόλαδα µε υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες, διαθέτουν σηµαντική βιολογική δράση και σε αυτές έχουν αποδοθεί αντιφλεγµονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Μολυσµατικά στοιχεία Εφαρµόζουµε τις αυστηρότερες διαδικασίες ελέγχου, κάνοντας αναλύσεις για εντοµοκτόνα, πλαστικοποιητές και άλλα µολυσµατικά στοιχεία, για να πετυχαίνουµε πάντα τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας για τον καταναλωτή. είτε τις σχετικές εργαστηριακές µας αναλύσεις. Αυτό το ελαιόλαδο προστατεύει από την οξείδωση των λιπιδίων του αίµατος GR-BIO-01 GREECE AGRICULTURE Π.Γ.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑ ΠΟΓ / GR-BIO-15 TUV AUSTRIA HELLAS ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ EΕ 432/2012

8 ΟΙ EΛΑΙΩΝΕΣ ΜΑΣ ΚΥΡΙΜΠΑΣΗΣ 120 στρέµµατα Ποικιλίες: Κορωνέικη, Αγριελιά, Καλαµών ΒΡΥΣΗ 50 στρέµµατα Ποικιλίες: Κορωνέικη, Αγριελιά, Καλαµών ΜΟΡΕΝΑ 8 στρέµµατα ΑΜΜΟΥ ΑΡΑ 14 στρέµµατα ΙΧΑΛΙΑ 15 στρέµµατα Ποικιλία: Αγριελιά ΧΟΣΑΚΙ 15 στρέµµατα Ποικιλίες: Κορωνέικη, Αγριελιά, Καλαµών ΜΟΝΑΧΗ ΣΥΚΙΑ 30 στρέµµατα ΜΠΕΪΣΣΕΣ 80 στρέµµατα Λακωνία ΚΑΚΟΠΕΤΡΙ 20 στρέµµατα ΖΑΪΛΑΚΗ-ΚΟΤΡΩΝΑΚΙ 50 στρέµµατα ΛΕΥΚΑΚΙ 5 στρέµµατα ΣΤΕΝΟ 30 στρέµµατα ΛΟΥΡΙ 5 στρέµµατα ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ Ο ΕΣΟ ΕΙΑΣ Ράχη της Μάνης ΒΡΥΣΗ Ποικιλία καρµού: Κορωνέικη Ποσότητα καρπού: κιλά Ηµερ. συλλογής: Ηµερ. έκθλιψης: Την ιδια ηµέρα Ωριµότητα καρπού: Άγουρος - Πράσινος Παραχθέν ελαιόλαδο: 1572 λίτρα ΑΜΜΟΥ ΑΡΑ Ποικιλία καρµού: Κορωνέικη Ποσότητα καρπού: 6177 κιλά Ηµερ. συλλογής: Ηµερ. έκθλιψης: Την ιδια ηµέρα Ωριµότητα καρπού: Άγουρος - Πράσινος Παραχθέν ελαιόλαδο: 1099 λίτρα ΚΥΡΙΜΠΑΣΗΣ Ποικιλία καρµού: Κορωνέικη Ποσότητα καρπού: 4595 κιλά Ηµερ. συλλογης: Ηµερ. έκθλιψης: Την ιδια ηµέρα Ωριµότητα καρπού: Άγουρος - Πράσινος Παραχθέν ελαιόλαδο: 829 λίτρα Συνολικό παραχθέν ελαιόλαδο: 3500 λίτρα Ελαιώνας Βρύση Ιχνηλασιµότητα Κάθε συσκευασία των 0,5 ml έχει τυπωµένο µοναδικό αριθµό LOT. Σκανάροντας το QR Code που υπάρχει πάνω στο κουτί, εµφανίζονται αναλυτικά, οι λεπτοµέρειες της παραγωγής κάθε προϊόντος συµπεριλαµβανοµένων της πλήρους εργαστηριακής ανάλυσης καθώς και φωτογραφίες των ελαιώνων από τους οποίους προήλθε το ελαιόλαδο. Όλες οι δράσεις µας, καταγράφονται σε ένα αγροτικό ηµερολόγιο ανά ελαιόκτηµα όπου περιλαµβάνονται αναλυτικά, οι διαδικασίες καλλιέργειας, λιπάνσης, συγκοµιδής, οι συνθήκες εκθλίψεις, αποθηκεύσεις και οι εργαστηριακές αναλύσεις που πραγµατοποιούµε καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, τόσο στον καρπό της ελιάς όσο και στο έδαφος, αλλά και στο παραγόµενο ελαιόλαδο.

9 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΣΟ ΕΙΑΣ Π.Γ.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑ ΦΥΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Π.Γ.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑ ΠΟΓ / GR-BIO-01 GREECE AGRICULTURE GR-BIO-15 TUV AUSTRIA HELLAS

10 ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΕΣΟ ΕΙΑΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ / HEALTH CLAIM ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΙΑΘΡΕΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Αυτό το ελαιόλαδο προστατεύει από την οξείδωση των λιπιδίων του αίµατος ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚO TMHMA ΤΟΜΕΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΓΝΩΣΙΑΣ & ΧΗΜΕΙΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ Τηλέφωνο : magiatis@pharm.uoa.gr ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Ιδιοκτησία: ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΓΗ Μ.Ε.Π.Ε Συγκομιδή: 2016 Προέλευση: Λίμνη Γυθείου, Γύθειο Φυσικά χαρακτηριστικά: μέτρια πικάντικος και πικρός χαρακτήρας. Ελαιοκανθάλη: 142 mg/κg Ελαιασίνη: 57 mg/kg Άγλυκο ελευρωπαϊνης (μονοαλδεϋδική μορφή): 36 mg/kg Άγλυκο λιγκστροσίδη (μονοαλδεϋδική μορφή): 35 mg/kg Άγλυκο ελευρωπαϊνης(διαλδεϋδικές μορφές)*: 38 mg/kg Άγλυκο λιγκστροσίδη (διαλδεϋδικές μορφές)**: 122 mg/kg Ολικά μετρημένα παράγωγα υδροξυτυροσόλης: 132 mg/kg Ολικά μετρημένα παράγωγα τυροσόλης: 299 mg/kg Ελαιοκανθάλη+ελαιασίνη (δείκτης D1): 199 mg/kg Αθήνα, Αρ.πρωτ. 533/2017 Σύνολο των συστατικών που αναλύθηκαν : 431 mg/kg Σχόλια Τα επίπεδα της ελαιοκανθάλης είναι ανώτερα του μέσου όρου των δειγμάτων διεθνούς δειγματοληψίας ελαιολάδων (135 mg/kg) που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο University of California, Davis. Η ημερήσια κατανάλωση 20 γρ από το αναλυθέν δείγμα παρέχει 8,6 mg παραγώγων τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης (>5 mg) και συνεπώς το λάδι ανήκει στην κατηγορία λαδιών που προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής ένωσης. Σημειώνεται ότι οι ουσίες Ελαιοκανθάλη και Ελαιασίνη διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και σε αυτές έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Η χημική ανάλυση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τη μέθοδο που έχει δημοσιευθεί στο J. Agric. Food Chem. 2012, 60 (47), pp και J. Agric. Food Chem.,2014, 62(3), και OLIVAE, 2015, 122, *Ελαιομισσιονάλη+Ελευρωπαϊνοδιάλη, **Ελαιοκορωνάλη+Λιγκστροδιάλη Προκόπης Μαγιάτης CHEMICAL ANALYSIS. S.C : PS I.D: PETROPOULAKIS NIKOLAOS RACHI MANIS Sample labeling : ST STEEL TANK No 1 ADDRESS : LIMNI- GYTHIO - LAKONIAS Date of issue : 12/1/2017 Incoming Date : 11/1/2017 Sample taken from: Owner Bottle of : GLASS 1.0 lt. Oil analysis for: Acidity (%as oleicacid) SAMPLE LIMITS MEASUREMENT RESULT (1) UNITS 0,29 Μ 0,80 % g/100gr 270 0,136 Μ 0, ,605 Μ 2,500 - D.K -0,004 Μ 0,010 - Peroxid value 7,46 Μ 20,00 Meq O2/Kg CONCLUSION : (1) Regulation EU on extra virgin olive oil. OPINION: The sample is characterized as: Physiologic for Extra virgin olive oil according the regulation of 2568/91 of EEC, (with later changes and additions) for the above measurements. OLIVE OIL ANALYSIS. S.C : PS I.D: PETROPOULAKIS NIKOLAOS RACHI MANIS Sample labeling : ST STEEL TANK No 1 ADDRESS : LIMNI- GYTHIO - LAKONIAS Date of issue : 12/1/2017 Incoming Date : 11/1/2017 Sample taken from: Owner Bottle of : GLASS 1.0 lt. ENERGY : 824 Kcal/100 ml, 3389 kj/100 ml PROTEINS : 0 gr/100ml CARBOHYDRATES : 0 gr/100ml TOTAL FATS : 91,6 gr/100ml from which : SATURATED FATS : 14,9 gr/100ml (16,30%) MONOSATURATED FATS : 70,5 gr/100ml (76,94%) POLYNSATURATED FATS : 6,2 gr/100ml ( 6,76%) EDIBLE FIBRES : 0 gr SODIUM : 0 gr CHOLESTEROL : 0 gr MULTIALCOHOLS : 0 gr SUGARS : 0 gr STRACH : 0 gr CONCLUSION : The sample is characterized as: Physiologic for Extra virgin olive oil according the regulation of 2568/91 of EEC, (with later changes and additions). ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ EΕ 432/2012

11 ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΤΕΣ CHEMICAL ANALYSIS. S.C : PS I.D: PETROPOULAKIS NIKOLAOS RACHI MANIS Sample labeling : ST STEEL TANK No 1 ADDRESS : LIMNI- GYTHIO - LAKONIAS Date of issue : 14/1/2017 Incoming Date : 11/1/2017 Sample taken from: Owner Bottle of : GLASS 1.0 lt. Ευρεθείσα Παράμετρος τιμή LOQ Μονάδες DBA (Dibutyladipate) < LOQ 0.10 mg/kg DMP 0.10 mg/kg (Dimethyl phtalate ) DEP (Diethyl phtalate) DIBP (Diisobutylphtalate) DBP (Dibutylphtalate) BBP (Butyl Benzyl Phthalate) DEHP (Bis -2-ethylhexylphthalate) 0.10 mg/kg 0.10 mg/kg 0.10 mg/kg 0.10 mg/kg mg/kg DNOP 0.10 mg/kg (Di-n-octyl-phtalate) DEHA (Bis -2ethylhexyl-adipate) 0.10 mg/kg

12 ΥΠΟΛΟΙΜΑΤΑ ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ CHEMICAL ANALYSIS OF OLIVE OIL ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Πελάτης / Client Ημερομηνία Έκδοσης / Date Ημερομηνία δειγματοληψίας / Date of sampling Κωδικός δείγματος / Sample code Είδος δείγματος / Type of sample Κατάσταση Δείγματος / Είδος Συσκευασίας Ταυτότητα δείγματος / Sample Identity PETROPOULAKIS NIKOLAOS 13/1/ /1/2017 Ψ ΛΑΔΙ ΚΑΛΗ / GASS 1.0 lt RACHI- MANI ST.STEEL TANK No 1 ΣΗΜΕΙΩΣΗ* 1. Τα παρακάτω αποτελέσματα αφορούν μόνο το συγκεκριμένο δείγμα που εξετάστηκε. 2. Δεν επιτρέπεται η εν μέρει αναπαραγωγή του Πιστοποιητικού Ανάλυσης, δίχως την έγγραφη έγκριση του Εργαστηρίου. ΟΡΓΑΝΟΦΩΣΦΟΡΙΚΑ I Organophosphates Azinphos Ethyl Azinphos Methyl Chlorfenvinphos Chlorpyrifos Dichlorvos Dimethoate Ethion Ethoprophos Fenthion Fenthion Sulfoxide Fenthion Sulfone Fenamiphos Fenitrophion Malathion Methamidophos Methidathion Malaoxon Omethoate Parathion methyl Pirimiphos ethyl Pirimiphos Methyl Paraoxon Phenthoate Pyrazophos ΠΥΡΕΘΡΙΝΕΣ III Pyrethroids In mg/kg LLD=0mg/kg Acrinatrin Biphenthrin Cifluthrin I Cifluthrin II Cifluthrin III Cifluthrin IV Cipermethrin I Cipermethrin II Cipermethrin III Cipermethrin IV Deltamethrin ΤΙΜΕΣ RESULT (mg/kg /ppm) ΟΡΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΜΕΘΟΔΟΥ REPORTING LIMIT OF METHOD ΜΕΘΟΔΟΣ Steven.j. Lehotay, Katerina Mastovska AOAC vol88, no & C. Lentza-Rizos AOAC 77, (5) 1096/1999 (modified) LLD MG/KG & Steven.j. Lehotay, Katerina Mastovska AOAC vol88, no & C. Lentza-Rizos AOAC 77, (5) 1096/1999 (modified) Lamda cihalothrin Permethrin Resmethrin Tefluthrin Insecticides IV (juvenile hormone mimics ) In mg/kg LLD=0mg/kg Pyriproxifen Μυκητοκτόνα/fungicides (benzenoid) Ιn mg/kg LLD=0mg/kg Metalaxyl Μυκητοκτόνα/fungicides (triazoles) Ιn mg/kg LLD=0mg/kg Triadimefon triadimenol Μυκητοκτόνα/fungicides (strubilurin), In mg/kg LLD=0mg/kg Kresoxim methyl Ζιζανιοκτόνα/herbicides VI, In mg/kg Νιτρίλια & Νιτροφενόλες /nitriles & nitrophenols: LLD=0mg/kg Oxyfluorfen Ζιζανιοκτόνα/herbicides (rhenoxy compound) In mg/kg LLD=0mg/kg Fluazifop p-butil LLD =LOWER LINIT OF DETECTION LOQ =LIMIT OF QUANTIFICATION LLD MG/KG LLD MG/KG LLD MG/KG LLD MG/KG LLD MG/KG LLD MG/KG

13 Rachi Of Mani Greek High Phenolic Organic Extra Virgin Olive Oil Πληροφορίες: Νίκος Πετροπουλάκης

Αθήνα, Αρ.πρωτ. 301/2016

Αθήνα, Αρ.πρωτ. 301/2016 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΤΣΙΚOTMHMA ΣΟΜΕΑ ΦΑΡΜΑΚΟΓΝΩΙΑ & ΧΗΜΕΙΑ ΦΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΣΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟΤΠΟΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΤ 15 771 ΑΘΗΝΑ Σηλζφωνο : 210 72 74052 magiatis@pharm.uoa.gr ΠΙΣΟΠΟΙΗΣΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιόλαδο. από Φιλοπεριβαλλοντικά Συστήματα Διαχείρισης

Ελαιόλαδο. από Φιλοπεριβαλλοντικά Συστήματα Διαχείρισης Ελαιόλαδο από Φιλοπεριβαλλοντικά Συστήματα Διαχείρισης Γιατί Ελαιόλαδο και γιατί από Φιλοπεριβαλλοντικά Συστήματα Διαχείρισης; Δεν υποβαθμίζει: - το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους - τη βιολογική αξία

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιόλαδο και Καταναλωτής

Ελαιόλαδο και Καταναλωτής Ελαιόλαδο και Καταναλωτής ΕΘΙΑΓΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ INTERNATIONAL OLIVE COUNCIL ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΑΝΙΩΝ PREFECTURE OF CHANIA Το ελαιόλαδο είναι ένας φυσικός χυμός που

Διαβάστε περισσότερα

Καλαμάτα 18 / 9 / Αρχοντάκη Κυριακή Γεωπόνος PhD. Κτηνιατρικής Μεσσηνίας

Καλαμάτα 18 / 9 / Αρχοντάκη Κυριακή Γεωπόνος PhD. Κτηνιατρικής Μεσσηνίας Καλαμάτα 18 / 9 / 2018 Αρχοντάκη Κυριακή Γεωπόνος PhD Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Μεσσηνίας Παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές τροφίμων Επισήμανση - Παρουσίαση - Διαφήμιση Καν.(ΕΚ)

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Ελαιολάδου. Μαρία Τασιούλα-Μάργαρη. Τμήμα Χημείας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Ελαιολάδου. Μαρία Τασιούλα-Μάργαρη. Τμήμα Χημείας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Ελαιολάδου Μαρία Τασιούλα-Μάργαρη Τμήμα Χημείας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΦΑΙΝΟΛΩΝ ΑΠΟ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΛΙΑΣ-ΕΛΙΕΣ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΑΠΟΝΕΡΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟY

Διαβάστε περισσότερα

3000 B.C. Organic Extra Virgin Olive Oil

3000 B.C. Organic Extra Virgin Olive Oil Το Κτήµα Κοτσώνη βρίσκεται στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, στην περιφέρεια των Αρχαίων Μυκηνών και του Άργους. Μια λοφώδης περιοχή που από την αρχαιότητα φηµίζεται για το φυσικό της κάλλος αλλά και την

Διαβάστε περισσότερα

Υψηλής Ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τις Μυκήνες

Υψηλής Ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τις Μυκήνες Υψηλής Ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τις Μυκήνες ΜΥΚΗΝΕΣ Η σημερινή ονομασία ΕΛΑΙΟΝ αποτελεί αναλλοίωτη απόδοση της συλλαβογραφικής λέξης E-LA-WON της Γραμμικής Γραφής Β', της πρώτης γραφής

Διαβάστε περισσότερα

Η χαρτογράφηση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών της Κορωνέικης ποικιλίας στη Μεσσηνία

Η χαρτογράφηση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών της Κορωνέικης ποικιλίας στη Μεσσηνία Η χαρτογράφηση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών της Κορωνέικης ποικιλίας στη Μεσσηνία 2015-2016 Υποστήριξη και Χρηματοδότηση: Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη Τομέας Φαρμακογνωσίας

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα Φαρµακευτικής ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ ΜΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ. Προκόπιος Mαγιάτης

Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα Φαρµακευτικής ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ ΜΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ. Προκόπιος Mαγιάτης Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα Φαρµακευτικής ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ ΜΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΞΕΙ ΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Προκόπιος Mαγιάτης 9-5-2015 Τρόφιµο ή φάρµακο; Το ελαιόλαδο δεν είναι ένα απλό

Διαβάστε περισσότερα

MAKING THE WORLD TASTE BETTER

MAKING THE WORLD TASTE BETTER MAKING THE WORLD TASTE BETTER WWW.ENKARDIAOLIVEOIL.COM Στην EnKardia η διαδικασία παραγωγής εξαιρετικού παρθένου Ελληνικού ελαιολάδου ακολουθεί τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής με σεβασμό στο περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης

Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης Τεχνολογία Επιτραπέζιας Ελιάς Ιστορικά Η Ελιά (Olea europea) είναι από τις σηµαντικότερες καλλιέργειες στην χώρα µας όπως και στην Μεσόγειο γενικότερα. Τα ελαιόδεντρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Τμ. Χημ. Αναλύσεων & Οργανολ. Δοκιμών Αριθμός πρωτοκόλλου: 63377/436 Διεύθυνση: Πλ. Κάνιγγος, 10181 Αθήνα Πληροφορίες: Α. Γαλή Τηλέφωνο: 0030 210 3829166 Φαξ: 0030 210 3829166 ΠΡΟΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑΣ-PELION

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ 3 /1 / 2 1 7 P a g e 1 of 7 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ Τομέας Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων Καθηγητής Α.Λ. Σκαλτσούνης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σ Ο Χ Λ Ο ΕΙ Λ Ο Ε ΙΑΣ ΚΑΙ Ε ΙΑΣ ΚΑΙ Ε ΑΙΟ ΑΙΟ ΑΔ ΑΔ Υ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ www. w k. al k oos .com

Σ Ο Χ Λ Ο ΕΙ Λ Ο Ε ΙΑΣ ΚΑΙ Ε ΙΑΣ ΚΑΙ Ε ΑΙΟ ΑΙΟ ΑΔ ΑΔ Υ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ www. w k. al k oos .com ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ www.kaloos.com ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΘΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΦΡΟΥΤΩΔΕΣ ΠΙΚΡΟ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

SINCE 1961 EΛΑΙΩΝΑΣ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ λάδι από τη γη µας

SINCE 1961 EΛΑΙΩΝΑΣ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ λάδι από τη γη µας SINCE 1961 EΛΑΙΩΝΑΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ λάδι από τη γη µας DANAE BOTTLE / ΦΙΑΛΗ DORICA BOTTLE / ΦΙΑΛΗ MARASCA BOTTLE / ΦΙΑΛΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΔΟΧΕΙΑ / ΤINS PET BOTTLE / ΦΙΑΛΗ Η εταιρεία Ανδρουλάκη είναι µία οικογενειακή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Τμ. Χημ. Αναλύσεων & Οργανολ. Δοκιμών Αριθμός πρωτοκόλλου: 65549/447 Διεύθυνση: Πλ. Κάνιγγος, 10181 Αθήνα Πληροφορίες: Α. Γαλή Τηλέφωνο: 0030 210 3829166 Φαξ: 0030 210 3829166 ΠΡΟΣ: Ν. ΠΟΤΙΔΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΔΙΟ 1 : ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΠΟΙΚΙΛΙΑ

ΣΤΑΔΙΟ 1 : ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΡΠΟ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Η διαμόρφωση της ποιότητας του ελαιολάδου αρχίζει από τον χρόνο που αυτό σχηματίζεται στον ελαιόκαρπο και επηρεάζεται,

Διαβάστε περισσότερα

Λευκωσία, 6/5/2014. Γιώργος Οικονόμου Γ. Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ

Λευκωσία, 6/5/2014. Γιώργος Οικονόμου Γ. Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ Λευκωσία, 6/5/2014 Γιώργος Οικονόμου Γ. Διευθυντής ΣΕΒΙΤΕΛ Η ιστορία της ελιάς, η καλλιέργειά της, ο καρπός & ο χυμός της το ελαιόλαδο, συνδέθηκαν άρρηκτα με τους λαούς της Μεσογείου. Η ελιά αγαπάει τη

Διαβάστε περισσότερα

Είναι δεντρά πολλά στη γης, σαν την ελιά δεν είναι

Είναι δεντρά πολλά στη γης, σαν την ελιά δεν είναι Λύκειο Βάμου Είναι δεντρά πολλά στη γης, σαν την ελιά δεν είναι 1. Παρθένο ελαιόλαδο Λαµβάνεται από τον καρπό της ελιάς αποκλειστικά µε µηχανικές και φυσικές µεθόδους. Η μέγιστη θερμοκρασία επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Διεύθυνση: Πλ. Κάνιγγος, 10181 Αθήνα Πληροφορίες: Α. Γαλή Τηλέφωνο: 0030 210 3829166 Φαξ: 0030 210 3829166 e-mail: chemlab@efpolis.

Διεύθυνση: Πλ. Κάνιγγος, 10181 Αθήνα Πληροφορίες: Α. Γαλή Τηλέφωνο: 0030 210 3829166 Φαξ: 0030 210 3829166 e-mail: chemlab@efpolis. Διεύθυνση: Πλ. Κάνιγγος, 10181 Αθήνα Πληροφορίες: Α. Γαλή Τηλέφωνο: 0030 210 3829166 Φαξ: 0030 210 3829166 ΠΡΟΣ: ΜΑΡΜΑΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΚ 49100 Τηλ: 2661051078 ΘΕΜΑ: Αποστολή έκθεσης δοκιμών Σας αποστέλλουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ & ΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ & ΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ & ΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ Γραφείο Οικονοµικών & Εµπορικών Υποθέσεων Πρεσβείας της Ελλάδος στην Τύνιδα 6, rue St. Fulgence, Notre Dame Tunis 1082 Tel. +216 71 288411-846632 Fax +216 71 789518

Διαβάστε περισσότερα

Τα κριτήρια ποιότητας ελαιολάδου παρατίθεται συνοπτικά στον πίνακα που ακολουθεί. Συνοπτική λίστα κριτηρίων ποιότητας ελαιολάδου Α/Α.

Τα κριτήρια ποιότητας ελαιολάδου παρατίθεται συνοπτικά στον πίνακα που ακολουθεί. Συνοπτική λίστα κριτηρίων ποιότητας ελαιολάδου Α/Α. Τα κριτήρια ποιότητας ελαιολάδου έχουν σαν βάση τους τα κριτήρια οικολογικής παραγωγής ελαιολάδου. Η εφαρμογή πρακτικών για την παραγωγή ελαιολάδου μέσω φιλοπεριβαλλοντικών συστημάτων διαχείρισης όταν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Οι ελιές και το ελαιόλαδο αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής των Ελλήνων από την αρχαιότητα ακόμη. Επίσης αποτελούν ουσιαστικό μέρος της Μεσογειακής δίαιτας για την οποία τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Διεύθυνση: Πλ. Κάνιγγος, 10181 Αθήνα Πληροφορίες: Α. Γαλή Τηλέφωνο: 0030 210 3829166 Φαξ: 0030 210 3829166 e-mail: chemlab@efpolis.

Διεύθυνση: Πλ. Κάνιγγος, 10181 Αθήνα Πληροφορίες: Α. Γαλή Τηλέφωνο: 0030 210 3829166 Φαξ: 0030 210 3829166 e-mail: chemlab@efpolis. Διεύθυνση: Πλ. Κάνιγγος, 10181 Αθήνα Πληροφορίες: Α. Γαλή Τηλέφωνο: 0030 210 3829166 Φαξ: 0030 210 3829166 ΠΡΟΣ: "OLIVE VISION" ΜΠΑΛΑΦΑΣ Κ.-ΔΗΜΑΡΑΚΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΥ 41-45 Τηλ: 2117002719 Φαξ: 2754021018

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης

Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης Τεχνολογία Επιτραπέζιας Ελιάς Ιστορικά Η Ελιά (Olea europea) είναι από τις σημαντικότερες καλλιέργειες στην χώρα μας όπως και στην Μεσόγειο γενικότερα. Πάνω από

Διαβάστε περισσότερα

Χημικές αναλύσεις ποιότητας, γνησιότητας και ασφάλειας του ελαιολάδου

Χημικές αναλύσεις ποιότητας, γνησιότητας και ασφάλειας του ελαιολάδου Χημικές αναλύσεις ποιότητας, γνησιότητας και ασφάλειας του ελαιολάδου Μ. Ταμπακόπουλος Χημικός ΜSc, Τεχνικός Υπεύθυνος Εργαστηρίου Τεχνολογίας Τροφίμων Χανιά, 5 Νοεμβρίου 2015 Yψηλή διατροφική αξία ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Έφη Χριστοπούλου Χημικός εμπειρογνώμονας της Ε.Ε και του Δ.Σ.Ε., γευσιγνώστρια παρθένου ελαιολάδου, αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ. Θεματική Ενότητα: Συγκομιδή και μετασυλλεκτικοί χειρισμοί

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ. Θεματική Ενότητα: Συγκομιδή και μετασυλλεκτικοί χειρισμοί Ο.Ε.Φ. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ «Η Ε Ν Ω Σ Η» ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Θεματική Ενότητα: Συγκομιδή και μετασυλλεκτικοί χειρισμοί ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Μιλή. Λειτουργός Γεωργίας Α Τμήμα Γεωργίας

Ελένη Μιλή. Λειτουργός Γεωργίας Α Τμήμα Γεωργίας Ελένη Μιλή Λειτουργός Γεωργίας Α Τμήμα Γεωργίας To ελαιόδεντρο Η ελιά και τα προϊόντα της στην Κύπρο Olea europea, Oleaceae Αειθαλές, υποτροπικό. Σχήμα και μέγεθος σε δέντρο ή θάμνο Υπεραιωνόβιο Ριζικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ. Λύκειο Βάμου

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ. Λύκειο Βάμου ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Λύκειο Βάμου Είναι δεντρά πολλά στη γης, σαν την ελιά δεν είναι ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ 1. Παρθένο ελαιόλαδο Λαµβάνεται από τον καρπό της ελιάς αποκλειστικά µε µηχανικές και φυσικές µεθόδους. Η

Διαβάστε περισσότερα

Διεύθυνση: Πλ. Κάνιγγος, 10181 Αθήνα Πληροφορίες: Α. Γαλή Τηλέφωνο: 0030 210 3829166 Φαξ: 0030 210 3829166 e-mail: chemlab@efpolis.

Διεύθυνση: Πλ. Κάνιγγος, 10181 Αθήνα Πληροφορίες: Α. Γαλή Τηλέφωνο: 0030 210 3829166 Φαξ: 0030 210 3829166 e-mail: chemlab@efpolis. Διεύθυνση: Πλ. Κάνιγγος, 10181 Αθήνα Πληροφορίες: Α. Γαλή Τηλέφωνο: 0030 210 3829166 Φαξ: 0030 210 3829166 ΠΡΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ Κ ΜΕΛΛΟΣ- ΘΕΡΜΗΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΟΣ Τηλ: 2103645889,6977715323 Φαξ: 2103626885 ΘΕΜΑ: Αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ, ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ, ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ, ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Β. Βανδέρα Χημικός Msc, Τεχνικός Υπεύθυνος Εργαστηρίου Ελαιολάδου Μυτιλήνης ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εμπειρία 4 γενεών στην παραγωγή & συσκευασία ελαιολάδου και ελιάς

Εμπειρία 4 γενεών στην παραγωγή & συσκευασία ελαιολάδου και ελιάς Εμπειρία 4 γενεών στην παραγωγή & συσκευασία ελαιολάδου και ελιάς Η εταιρεία Η εταιρεία ΡΟΗ Α.Ε. είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που διοικείται από τον Φίλιππο Δημ. Μπογιατζή ο οποίος εκπροσωπεί την

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟ ΟΙ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΜΕΘΟ ΟΙ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ ΜΕΘΟ ΟΙ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ BΑΣΙΛΗΣ N. ΚΑΜBYΣΗΣ ΦΙΛΑΙΟΣ 2010 Η Ποιότητα του Ελαιολάδου εξαρτάται από : Περιβάλλον Τεχνικές καλλιέργειας Ποικιλία Τεχνικές παραλαβής (Ελαιοποίηση)

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά παρθένου ελαιολάδου

Χαρακτηριστικά παρθένου ελαιολάδου Χαρακτηριστικά παρθένου ελαιολάδου για καλύτερη εξαγωγική πορεία Έφη Χριστοπούλου Χημικός εμπειρογνώμονας της Κοινότητας, γευσιγνώστρια παρθένου ελαιολάδου, αναγνωρισμένη εκπαιδεύτρια από το Διεθνές Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΣΕΝΑΚΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ, ΕΚΠΑ

ΔΑΣΕΝΑΚΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ, ΕΚΠΑ ΔΑΣΕΝΑΚΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ, ΕΚΠΑ ΑΘΗΝΑ 2017 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Με τα σημερινά δεδομένα η παγκόσμια παραγωγή λαδιού ανέρχεται σε 1.400.000 μετρικούς τόνους - το 99% της παραγωγής αυτής παράγεται στις Μεσογειακές

Διαβάστε περισσότερα

Η διαχρονική αξία της ελιάς για την Ελλάδα. Σταύρος Βέμμος Αναπληρωτής Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η διαχρονική αξία της ελιάς για την Ελλάδα. Σταύρος Βέμμος Αναπληρωτής Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Η διαχρονική αξία της ελιάς για την Ελλάδα Σταύρος Βέμμος Αναπληρωτής Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Η ελιά στη σύγχρονη εποχή Η Ελαιοκαλλιέργεια στην σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

E-LA-WON. Κοιτάξαμε στο χθες για να προχωρήσουμε στο αύριο

E-LA-WON. Κοιτάξαμε στο χθες για να προχωρήσουμε στο αύριο E-LA-WON Η E-LA-WON έχει μεγάλη παράδοση σε μοναδικά υψηλής ποιότητας προϊόντα. Η εταιρεία συστάθηκε από τoν Ιωάννη Καμπούρη και τους συνεργάτες του. Παράγει και προωθεί: ΕΞΑΙΡΕΣΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΤΧΗΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ανωτερότητα του ελληνικού ελαιολάδου ως προς το υγειοπροστατευτικό του περιεχόμενο μέσα από στατιστικά στοιχεία μετρήσεων της περιόδου

Η ανωτερότητα του ελληνικού ελαιολάδου ως προς το υγειοπροστατευτικό του περιεχόμενο μέσα από στατιστικά στοιχεία μετρήσεων της περιόδου Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φαρμακευτικής Η ανωτερότητα του ελληνικού ελαιολάδου ως προς το υγειοπροστατευτικό του περιεχόμενο μέσα από στατιστικά στοιχεία μετρήσεων της περιόδου 2010-2016 Προκόπιος Mαγιάτης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ & ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα Φαρµακευτικής ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ ΜΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ. Προκόπιος Mαγιάτης

Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα Φαρµακευτικής ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ ΜΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ. Προκόπιος Mαγιάτης Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα Φαρµακευτικής ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ ΜΕ Ι ΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΞΕΙ ΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Προκόπιος Mαγιάτης 9-5-2015 Τρόφιµο ή φάρµακο; Το ελαιόλαδο δεν είναι ένα απλό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ Το Μοσχοφίλερο πιθανότατα είναι µια απο τις πιο παλιές Ελληνικές ποικιλίες, καθώς σύµφωνα µε ισχυρισµούς

Διαβάστε περισσότερα

Διεύθυνση: Πλ. Κάνιγγος, Αθήνα Πληροφορίες: Α. Γαλή Τηλέφωνο: Φαξ:

Διεύθυνση: Πλ. Κάνιγγος, Αθήνα Πληροφορίες: Α. Γαλή Τηλέφωνο: Φαξ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα: 15/12/2017 Αριθμός πρωτοκόλλου:138689/698 Διεύθυνση: Πλ. Κάνιγγος, 10181 Αθήνα Πληροφορίες: Α. Γαλή Τηλέφωνο: 0030 210 3829166 Φαξ: 0030 210 3829166 ΠΡΟΣ: ΊΤΩΝΟΣ 12, ΒΟΛΟΣ Τ.Κ.:38221

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ REPORT OF OLIVE OIL ANALYSIS

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ REPORT OF OLIVE OIL ANALYSIS ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 153, 2Ο2 ΟΟ ΚΙΑΤΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΤΗΛ: 2742 Ο 22 554 FAX: 2742 Ο 22 545, E-MAIL: info@cadmion.gr, www.cadmion.gr 153, ETHNIKIS ANTISTASEOS STR., 2O2 OO KIATO KORINTHIA, GREECE, TEL: +3O

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ. Βασίλειος Καμβύσης Χημικός, Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων ΣΕΒΙΤΕΛ

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ. Βασίλειος Καμβύσης Χημικός, Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων ΣΕΒΙΤΕΛ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Βασίλειος Καμβύσης Χημικός, Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων ΣΕΒΙΤΕΛ Τι προσέχουμε στο χωράφι Καλλιεργούμε, λιπαίνουμε, ποτίζουμε, κλαδεύουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ

Ο ΗΓΟΣ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ & ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ο ΗΓΟΣ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 4η. Έλεγχος αλλοίωσης - νοθείας στο ελαιόλαδο. Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα ΔΕΑΠΤ Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων

Άσκηση 4η. Έλεγχος αλλοίωσης - νοθείας στο ελαιόλαδο. Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα ΔΕΑΠΤ Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων Άσκηση 4η Έλεγχος αλλοίωσης - νοθείας στο ελαιόλαδο Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα ΔΕΑΠΤ Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων Νοθεία στα τρόφιμα Ορισμός Προσθήκη στα τρόφιμα ουσιών που: Απαγορεύεται η χρήση τους ή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ REPORT OF OLIVE OIL ANALYSIS

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ REPORT OF OLIVE OIL ANALYSIS ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 153, 2Ο2 ΟΟ ΚΙΑΤΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΤΗΛ: 2742 Ο 22 554 FAX: 2742 Ο 22 545, E-MAIL: info@cadmion.gr, www.cadmion.gr 153, ETHNIKIS ANTISTASEOS STR., 2O2 OO KIATO KORINTHIA, GREECE, TEL: +3O

Διαβάστε περισσότερα

Εµπλουτισµός επιτραπέζιας ελιάς µε φαινολικά συστατικά

Εµπλουτισµός επιτραπέζιας ελιάς µε φαινολικά συστατικά Εµπλουτισµός επιτραπέζιας ελιάς µε φαινολικά συστατικά ρ. Ιωάννης Τσάκνης Κοσµήτορας Σχολής Τεχνολογίας Τροφίµων & ιατροφής 1 ΣΚΟΠΟΣΜΕΛΕΤΗΣ Μελετήθηκε η δυνατότητα προσθήκης συγκεκριμένων πολυφαινολών(ελευρωπαΐνη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Α1 α) Λάθος β) Σωστό γ) Σωστό δ) Λάθος ε) Σωστό Α2 1- ε 2- δ 3- στ 4- α 5- γ ΘΕΜΑ Β Β1 Η χλωρή λίπανση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ. ΙΩΑΚΕΙΜ ΜΟΥΤΑΦΗ Γεωπόνου Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Χαλκιδικής

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ. ΙΩΑΚΕΙΜ ΜΟΥΤΑΦΗ Γεωπόνου Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Χαλκιδικής ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΙΩΑΚΕΙΜ ΜΟΥΤΑΦΗ Γεωπόνου Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Χαλκιδικής Οδεσμόςτηςελιάςμετη Χαλκιδική ξεκίνησε στα βάθη των αιώνων αποδείξεις για

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη των αρωματικών των Ελληνικών ελαιολάδων Τμήμα Χημικών Αναλύσεων & Οργανοληπτικών Δοκιμών

Μελέτη των αρωματικών των Ελληνικών ελαιολάδων Τμήμα Χημικών Αναλύσεων & Οργανοληπτικών Δοκιμών Μελέτη των αρωματικών των Ελληνικών ελαιολάδων 2013-2016. Τμήμα Χημικών Αναλύσεων & Οργανοληπτικών Δοκιμών Δρ. ΑΛΙΚΗ ΓΑΛΗ Επικεφαλής της Οργανοληπτικής Ομάδας ΥΠ.ΟΙΚ.ΑΝ. Οι Ελληνικές ποικιλίες ελιάς Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος Τα λίπη και έλαια αποτελούν σπουδαία πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Η παρουσία των λιπαρών στις τροφές συντελεί στην αύξηση της ικανότητας κορεσμού

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Ζήκος -Γεωπόνος M. Sc ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Ευάγγελος Ζήκος -Γεωπόνος M. Sc ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Ευάγγελος Ζήκος -Γεωπόνος M. Sc ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Οι κύριες αλλοιώσεις του ελαιολάδου είναι : Η υδρόλυση Η οξείδωση Η υδρόλυση συμβαίνει κυρίως στο χρόνο πριν από την παραλαβή του ελαιολάδου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ. Μετά από παραμονή 2 μηνών σε δεξαμενές, το Αγουρέλαιο παρουσιάζει τα κάτωθι χαρακτηριστικά:

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ. Μετά από παραμονή 2 μηνών σε δεξαμενές, το Αγουρέλαιο παρουσιάζει τα κάτωθι χαρακτηριστικά: C 294/14 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 29.9.2012 Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων

Διαβάστε περισσότερα

Κάνε την τροφή σου το φάρμακό σου. Ιπποκράτης. 460π.χ. - 377π.χ.

Κάνε την τροφή σου το φάρμακό σου. Ιπποκράτης. 460π.χ. - 377π.χ. 1 2 Κάνε την τροφή σου το φάρμακό σου. Ιπποκράτης 460π.χ. - 377π.χ. 3 ΑΕΝΑΟΝ. Η ιστορία της Ελιάς και του Λαδιού χάνεται στα βάθη των αιώνων και αντανακλά χιλιάδες χρόνια ελληνικής ιστορίας και παράδοσης.

Διαβάστε περισσότερα

Yψηλής ποιότητας Κρητικά προϊόντα ελαιολάδου.

Yψηλής ποιότητας Κρητικά προϊόντα ελαιολάδου. Yψηλής ποιότητας Κρητικά προϊόντα ελαιολάδου. Το Μ Olive Oil BY MOBIAK Με έδρα την Κρήτη, ειδικευόμαστε στη προώθηση υψηλής ποιότητας προϊόντων ελαιολάδου. Στην Κρήτη, η έντονη ηλιοφάνεια, το γόνιμο έδαφος

Διαβάστε περισσότερα

foodstandard ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

foodstandard ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Ελαιόλαδο Νοµοθεσία - Ελαιόλαδο - Καν. (ΕΚ) αριθ. 1019/2002, για τις προδιαγραφές εµπορίας του ελαιολάδου. (όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει,

Διαβάστε περισσότερα

PARATUS EUROPE Memo Δεκέμβριος 16

PARATUS EUROPE Memo Δεκέμβριος 16 PARATUS EUROPE Memo Δεκέμβριος 16 Μάθετε τα πάντα για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα από επαγγελματίες για επαγγελματίες! Το μόνο που οδηγεί σε επαγγελματική πιστοποίηση!

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιόλαδο (ή απλώς λάδι) ονομάζεται στα Ελληνικά το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς. Εξάγεται με έκθλιψη των ελιών, οι οποίες πρέπει

Ελαιόλαδο (ή απλώς λάδι) ονομάζεται στα Ελληνικά το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς. Εξάγεται με έκθλιψη των ελιών, οι οποίες πρέπει Ελαιόλαδο (ή απλώς λάδι) ονομάζεται στα Ελληνικά το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς. Εξάγεται με έκθλιψη των ελιών, οι οποίες πρέπει να συλλέγονται πριν από την τελική τους ωρίμανση, όταν

Διαβάστε περισσότερα

Διακρίνονται σε: λίπη (είναι στερεά σε συνήθεις θερμοκρασίες) έλαια (είναι υγρά)

Διακρίνονται σε: λίπη (είναι στερεά σε συνήθεις θερμοκρασίες) έλαια (είναι υγρά) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Λίπη και έλαια: Βασική κατηγορία θρεπτικών υλών που αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας. Είναι ενώσεις που προκύπτουν από την αντίδραση οργανικών οξέων με γλυκερίνη και λέγονται γλυκερίδια

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρικό Προφίλ. Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό σχήμα εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με έδρα το Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας.

Εταιρικό Προφίλ. Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό σχήμα εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με έδρα το Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας. Εταιρικό Προφίλ Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό σχήμα εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με έδρα το Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας. Ιδρύθηκε στις αρχές του 2012 "Messolongi Fields are located in the Greek Aetolia-

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. Ιστορικά στοιχεία για τα σύκα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 2. ΓΕΝΙΚΑ 2.1 Καλλιέργεια 2.2 Κλίμακα και έδαφος 2.3 Πολλαπλασιασμός 2.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. Ιστορικά στοιχεία για τα σύκα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 2. ΓΕΝΙΚΑ 2.1 Καλλιέργεια 2.2 Κλίμακα και έδαφος 2.3 Πολλαπλασιασμός 2. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. Ιστορικά στοιχεία για τα σύκα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 2. ΓΕΝΙΚΑ 2.1 Καλλιέργεια 2.2 Κλίμακα και έδαφος 2.3 Πολλαπλασιασμός 2.4 Κλάδεμα συκιάς 2.5 Άνθηση Γονιμοποίηση 2.6 Εχθροί συκιάς

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογικά τρόφιµα. ηµήτρης Γρηγοράκης, MSc Κλινικός ιαιτολόγος- ιατροφολόγος. Κέντρο ιαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου

Βιολογικά τρόφιµα. ηµήτρης Γρηγοράκης, MSc Κλινικός ιαιτολόγος- ιατροφολόγος. Κέντρο ιαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου Βιολογικά τρόφιµα ηµήτρης Γρηγοράκης, MSc Κλινικός ιαιτολόγος- ιατροφολόγος Επιστηµονικός ιευθυντής ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ Κέντρο ιαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή βιολογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΙΟΛΑΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

ΕΛΑΙΟΛΑΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ 3 η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΛ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Η ΟΜΑ Α ΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΡΡΙΚΟΥ ΠΕΤΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

TEST REPORT. Food Allergens Laboratory RESULTS CLIENT DETAILS CUP STORIES LTD ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΣΕΒΕΡΗ 25 METROPOLIS 301 3RD FLOORNICOSIA, CYPRUS,

TEST REPORT. Food Allergens Laboratory RESULTS CLIENT DETAILS CUP STORIES LTD ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΣΕΒΕΡΗ 25 METROPOLIS 301 3RD FLOORNICOSIA, CYPRUS, TEST REPORT CLIENT DETAILS CUP STORIES LTD ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΣΕΒΕΡΗ 25 METROPOLIS 301 3RD FLOORNICOSIA, CYPRUS, SAMPLE DETAILS Code 2516GR5184516 Category Description Order No 53037 LIQUID FOODS/JUICES CONCENTRATE

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ. Τροποποίηση των προδιαγραφών της καταχωρισθείσας ΠΟΠ ή ΠΓΕ για την οποία δεν έχει δημοσιευθεί ούτε ενιαίο έγγραφο ούτε σύνοψη

ΑΙΤΗΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ. Τροποποίηση των προδιαγραφών της καταχωρισθείσας ΠΟΠ ή ΠΓΕ για την οποία δεν έχει δημοσιευθεί ούτε ενιαίο έγγραφο ούτε σύνοψη C 186/18 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 26.6.2012 Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ βιολογικά τρόφιμα Ως προς τη θρεπτική αξία των τροφίμων

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ βιολογικά τρόφιμα Ως προς τη θρεπτική αξία των τροφίμων ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Ως βιολογικά τρόφιμα χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα που προκύπτουν από ένα ειδικό είδος παραγωγής, τη βιολογική παραγωγή. Η βιολογική παραγωγή αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΕΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝ. [ΕΚ] 867/08 Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του τριετούς προγράμματος εργασίας της ΟΕΦ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2013-14

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2013-14 ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2013-14 1. ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Συλλέχθηκαν 43 δείγματα ελαιολάδου (Κωδικός: 101-143) με τις πληροφορίες που αφορούν τα στοιχεία των παραγωγών, τις ποικιλλίες, τις συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Συγκομιδή ελαιόκαρπου ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

Ανάπτυξη Συγκομιδή ελαιόκαρπου ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ Ανάπτυξη Συγκομιδή ελαιόκαρπου Ανάπτυξη Συγκομιδή ελαιόκαρπου Η ανάπτυξη και η ωρίμανση του καρπού Χαρακτηριστικό της ποικιλίας Επηρεάζει το περιβάλλον Επηρεάζουν οι καλλιεργητικές πρακτικές Ανάπτυξη ελαιόκαρπου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙO ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙO ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ! ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ, ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙO ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Κουζούμη Αγγελική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Αρ. Πιστοπ.: Ε52 Ημερομηνία: 24,02,15 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Στοιχεία Πελάτη: Δ. ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ Ι.ΦΩΤΙΟΥ Ο.Ε. Ημερομηνία Παραλαβής: 12,02,15 Στοιχεία Δείγματος: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΕΡΝΑ 4 Συσκευασία: ΦΙΑΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

PARATUS EUROPE Memo Σεπτέμβριος 15

PARATUS EUROPE Memo Σεπτέμβριος 15 PARATUS EUROPE Memo Σεπτέμβριος 15 Μάθετε τα πάντα για το Ελαιόλαδο, σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα από επαγγελματίες για επαγγελματίες! Το μόνο που οδηγεί σε επαγγελματική πιστοποίηση! Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Μιλή. Λειτουργός Γεωργίας Α Κλάδος Οπωροκηπευτικών

Ελένη Μιλή. Λειτουργός Γεωργίας Α Κλάδος Οπωροκηπευτικών Ελένη Μιλή Λειτουργός Γεωργίας Α Κλάδος Οπωροκηπευτικών To ελαιόδεντρο Η ελιά και το ελαιόλαδο της Κύπρου Olea europea, Oleaceae Αειθαλές, υποτροπικό. Σχήμα και μέγεθος σε δέντρο ή θάμνο Υπεραιωνόβιο Ριζικό

Διαβάστε περισσότερα

Yγιεινή Βιομηχανιών τροφίμων & φαρμάκων

Yγιεινή Βιομηχανιών τροφίμων & φαρμάκων ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ HACCP 12 Γενικό μέρος 12 Η Ευρωπαϊκή πολιτική για την ασφάλεια στα τρόφιμα 13 Το Σύστημα HACCP 14 Ιστορική εξέλιξη της HACCP 16 Στάδια ανάπτυξης μελέτης HACCP 20 Πυραμίδα

Διαβάστε περισσότερα

Συνολικός πληθυσμός: 1,344,130,000 Αστικός πληθυσμός: 50,5% Μ.Ο. ηλικίας πληθυσμού: 33 ετών Shanghai: 17,900,000 Guangzhou: (Canton) 15,300,000

Συνολικός πληθυσμός: 1,344,130,000 Αστικός πληθυσμός: 50,5% Μ.Ο. ηλικίας πληθυσμού: 33 ετών Shanghai: 17,900,000 Guangzhou: (Canton) 15,300,000 Συνολικός πληθυσμός: 1,344,130,000 Αστικός πληθυσμός: 50,5% Μ.Ο. ηλικίας πληθυσμού: 33 ετών Shanghai: 17,900,000 Guangzhou: (Canton) 15,300,000 Beijing:13,200.000 Shenzhen: 9,400,000 Η μεγαλύτερη χώρα

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μαργαρίτα Καραβαγγέλη Περιφερειακή Δ/νση ΕΦΕΤ Κ. Μακεδονίας

Δρ. Μαργαρίτα Καραβαγγέλη Περιφερειακή Δ/νση ΕΦΕΤ Κ. Μακεδονίας Δρ. Μαργαρίτα Καραβαγγέλη Περιφερειακή Δ/νση ΕΦΕΤ Κ. Μακεδονίας Ιστορία του ελληνικού ελαιολάδου Ιστορία του ελληνικού ελαιολάδου Προφίλ του ελληνικού ελαιολάδου Η Ελλάδα είναι η 3 η χώρα στον κόσμο σε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Πτυχιακή εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Πτυχιακή εργασία ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

Sparta INNOLIVE Sparta FIBERFEED

Sparta INNOLIVE Sparta FIBERFEED Sparta INNOLIVE Sparta FIBERFEED ΣΥΝΘΕΤΑ ΣΥΜΠΗΡΩΜΑΤΑ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ Κατάλληλα για Χοιρίδια πάχυνσης & Χοιρομητέρες Διοίκηση & Εργοστάσιο SPARTA LIFE S.A. 7th km. Ε.Ο. Σπάρτης-Γυθείου, ΣΠΑΡΤΗ, ΤΚ 23054, ΛΑΚΩΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Γευσιγνωσίας και ποιότητας Ελαιολάδου

Σεμινάριο Γευσιγνωσίας και ποιότητας Ελαιολάδου Σεμινάριο Γευσιγνωσίας και ποιότητας Ελαιολάδου Επίπεδο Ι Ελευθερία Γερμανάκη Γεωπόνος, Panel Supervisor Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Α.Σ Ρεθύμνου «ΕΝΩΣΗ» Μέλος Επιτροπής Περιφέρειας Κρήτης για την Ελαιοκομία

Διαβάστε περισσότερα

Η Οργάνωση Παραγωγών (Ο.Π.) - ΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ «Η ΕΝΩΣΗ» αποτελεί μία πρωτοβουλία των ελαιοπαραγωγών της Ένωσης. Αναγνωρισμένη από το Υπ.Α.Α.

Η Οργάνωση Παραγωγών (Ο.Π.) - ΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ «Η ΕΝΩΣΗ» αποτελεί μία πρωτοβουλία των ελαιοπαραγωγών της Ένωσης. Αναγνωρισμένη από το Υπ.Α.Α. Η Οργάνωση Παραγωγών (Ο.Π.) - ΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ «Η ΕΝΩΣΗ» αποτελεί μία πρωτοβουλία των ελαιοπαραγωγών της Ένωσης. Αναγνωρισμένη από το Υπ.Α.Α.Τ. ως Οργάνωση Ελαιουργικού Φορέα (Ο.Ε.Φ.), η Ο.Π.

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι εμφιαλωμένων νερών. Επιτραπέζιο νερό Μεταλλικό νερό Ανθρακούχο νερό

Τύποι εμφιαλωμένων νερών. Επιτραπέζιο νερό Μεταλλικό νερό Ανθρακούχο νερό Εμφιαλωμένο νερό Τι είναι; Εμφιαλωμένο νερό καλείται το νερό που πωλείται στο εμπόριο συσκευασμένο αεροστεγώς εντός γυάλινων ή πλαστικών φιαλών ή δοχείων και προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Τύποι

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση της επεξεργασίας με Υπερυψηλή πίεση και Παλλόμενα Ηλεκτρικά πεδία στην Αύξηση της Απόδοσης Ελαιολάδου και στην Οξειδωτική του Σταθερότητα

Επίδραση της επεξεργασίας με Υπερυψηλή πίεση και Παλλόμενα Ηλεκτρικά πεδία στην Αύξηση της Απόδοσης Ελαιολάδου και στην Οξειδωτική του Σταθερότητα Επίδραση της επεξεργασίας με Υπερυψηλή πίεση και Παλλόμενα Ηλεκτρικά πεδία στην Αύξηση της Απόδοσης Ελαιολάδου και στην Οξειδωτική του Σταθερότητα Β. Ανδρέου, Ζ. Αλεξανδράκης, Γ. Δημόπουλος, Γ.Κατσαρός,

Διαβάστε περισσότερα

Περίοδος Συγκομιδής 2016

Περίοδος Συγκομιδής 2016 by Περίοδος Συγκομιδής 2016 H Εταιρία μας Η εταιρία μας, είναι γέννημα θρέμμα της αγάπης μας για τα αρώματα, τις γεύσεις και τις αξεπέραστες αξίες της Ελληνικής γης. Δουλεύοντας συλλογικά, με αγάπη, δημιουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Μέλη ομάδας: Θεοφανίδη Χαρά Ηλιάδης Γιάννης Γιάτα Ένι Κυριακόπουλος Αντώνης

Μέλη ομάδας: Θεοφανίδη Χαρά Ηλιάδης Γιάννης Γιάτα Ένι Κυριακόπουλος Αντώνης Μέλη ομάδας: Θεοφανίδη Χαρά Ηλιάδης Γιάννης Γιάτα Ένι Κυριακόπουλος Αντώνης Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή 2 Κύκλος ζωής 3 Καλλιέργεια 4 Συγκομιδή-Παραγωγή 5 Παράγωγα και χρήσεις 6 Ιστορία Ολυμπιακοί αγώνες και

Διαβάστε περισσότερα

Η εταιρία εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων ISO 22.000:2005 πιστοποιημένο από την TÜV HELLAS.

Η εταιρία εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων ISO 22.000:2005 πιστοποιημένο από την TÜV HELLAS. από το 1966 Το Χθες Το πρώτο τυροκομείο της οικογένειας ιδρύθηκε το 1966, από τον παππού της οικογένειας Γρηγόρη στο χωριό Χύδηρα της Λέσβου. Το χωριό Χύδηρα είναι ένα μικρό σχετικά χωριό δυτικά του νησιού,

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές και φιλοσοφία της βιολογικής γεωργίας. Δούμα Κατερίνα Γεωπόνος

Αρχές και φιλοσοφία της βιολογικής γεωργίας. Δούμα Κατερίνα Γεωπόνος Αρχές και φιλοσοφία της βιολογικής γεωργίας Δούμα Κατερίνα Γεωπόνος Στάδια εξέλιξης της βιολογικής γεωργίας 1 ο στάδιο: 1920 Ξεκινούν οι πρώτοι προβληματισμοί από τον Αυστριακό Steiner που αγωνίζεται για

Διαβάστε περισσότερα

Η φυσική ελιά & η θρεπτική της αξία. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Διευθύνων Σύμβουλος Pelopac

Η φυσική ελιά & η θρεπτική της αξία. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Διευθύνων Σύμβουλος Pelopac Η φυσική ελιά & η θρεπτική της αξία Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Διευθύνων Σύμβουλος Pelopac Η Υγεία και η Ευεξία γίνονται βασικοί οδηγοί στις συνήθειες αγοράς τροφίμων των καταναλωτών Πηγή: Deloitte: Food

Διαβάστε περισσότερα

Χατζηγεωργίου Ι., Φορτάτος Ε., Ζέρβας Γ. Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών, Γ.Π.Α.

Χατζηγεωργίου Ι., Φορτάτος Ε., Ζέρβας Γ. Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών, Γ.Π.Α. ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΟΥΚΙΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΗΣ ΧΛΩΡΟΜΑΖΑΣ Χατζηγεωργίου Ι., Φορτάτος Ε., Ζέρβας Γ. Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΕ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΕΚΦΕ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΕΚΦΕ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 2014 ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ Αριθμός ομάδας: Ονόματα διαγωνιζομένων: Στοιχεία Διαγωνιζόμενων 1) 2) 3) Σχολείο: Όνομα

Διαβάστε περισσότερα

Bιολογικά Προϊόντα στη Ζωή μας. Δρ Κωνσταντίνος Μακρής

Bιολογικά Προϊόντα στη Ζωή μας. Δρ Κωνσταντίνος Μακρής Bιολογικά Προϊόντα στη Ζωή μας Δρ Κωνσταντίνος Μακρής Ποιοι είμαστε; Εργαστήριο Νερό και Υγεία - Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία Πληθυσμιακές Μελέτες: Αξιολόγηση έκθεσης

Διαβάστε περισσότερα

1.5.1.1 Ελληνικός Χυμός Ελιάς ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

1.5.1.1 Ελληνικός Χυμός Ελιάς ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2013 «Hellenic Development Beteiligungs AG» Registry Court: District Court Düsseldorf, Company Register Number: HRB 68648 1st floor, Hüttenstrasse 3 40215 Düsseldorf, Germany Email: info@hdb-ag.de Website:

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακοί στόχοι Μάθημα 1: Το Σύστημα HACCP

Μαθησιακοί στόχοι Μάθημα 1: Το Σύστημα HACCP Μαθησιακοί στόχοι Εκμάθηση των βασικών αρχών της μικροβιολογικής υγιεινής στη βιομηχανία παρασκευής τροφίμων, φαρμάκων και καλλυντικών. Στοιχεία των αρμοδίων αρχών που εποπτεύουν όλο το εύρος των διαδικασιών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ. ηµήτριος Μπίζας Γεωπόνος

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ. ηµήτριος Μπίζας Γεωπόνος ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ ηµήτριος Μπίζας Γεωπόνος ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ: Τρόφιµα ασφαλή, υψηλής ποιότητας και µε παραγωγικές διαδικασίες φιλικές προς το περιβάλλον Ποια είναι η απάντηση; Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ. Θεματική Ενότητα: Διαχείριση λίπανσης Εφαρμογή τεχνικών ορθολογικής λίπανσης ελαιοκαλλιέργειας

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ. Θεματική Ενότητα: Διαχείριση λίπανσης Εφαρμογή τεχνικών ορθολογικής λίπανσης ελαιοκαλλιέργειας Ο.Ε.Φ. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ «Η Ε Ν Ω Σ Η» ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Θεματική Ενότητα: Εφαρμογή τεχνικών ορθολογικής λίπανσης ελαιοκαλλιέργειας Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Bιοπαρακολούθηση και επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον από την έκθεση στα φυτοφάρμακα τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη"

Bιοπαρακολούθηση και επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον από την έκθεση στα φυτοφάρμακα τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Bιοπαρακολούθηση και επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον από την έκθεση στα φυτοφάρμακα τα τελευταία χρόνια στην

Διαβάστε περισσότερα

OΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΛΙΑ. Θανάσης Κερασιώτης Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. Διευθυντής Παραγωγής ΓΑΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Β.Ε.Ε.

OΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΛΙΑ. Θανάσης Κερασιώτης Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. Διευθυντής Παραγωγής ΓΑΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Β.Ε.Ε. OΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΛΙΑ Θανάσης Κερασιώτης Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. Διευθυντής Παραγωγής ΓΑΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Β.Ε.Ε. Σύντομη παρουσίαση της GAEA Η GAEA είναι μια Ελληνική εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Ταξιδεύοντας με την Ελιά στο χρόνο και στην Ευρώπη» ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ «Η Ελιά στη μεσογειακή διατροφή»

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Ταξιδεύοντας με την Ελιά στο χρόνο και στην Ευρώπη» ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ «Η Ελιά στη μεσογειακή διατροφή» ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Ταξιδεύοντας με την Ελιά στο χρόνο και στην Ευρώπη» ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ «Η Ελιά στη μεσογειακή διατροφή» Παπασταύρου Ζαμπέτα Πέτρου Γεωργία Πλατανίτης Τάκης Κιοφύρης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ 124 & ΙΑΤΡΙΔΟΥ 2, ΤΗΛ: FAX:

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ 124 & ΙΑΤΡΙΔΟΥ 2, ΤΗΛ: FAX: Δρ. Κωνσταντίνος Μπαρμπέρης Δρ. Βασιλική Αβραμοπούλου Δρ. Λεωνίδας Παλίλης Διεύθυνση Εργαστηριακών Ελέγχων ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ 124 & ΙΑΤΡΙΔΟΥ 2, 115 26 ΤΗΛ: +30 213 2145800 FAX: +30

Διαβάστε περισσότερα