Ενεργώντας με Ασφάλεια. κατανοώντας ζωτικές υπηρεσίες και το πώς αυτές σας διατηρούν ασφαλείς

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ενεργώντας με Ασφάλεια. κατανοώντας ζωτικές υπηρεσίες και το πώς αυτές σας διατηρούν ασφαλείς"

Transcript

1 Ενεργώντας με Ασφάλεια κατανοώντας ζωτικές υπηρεσίες και το πώς αυτές σας διατηρούν ασφαλείς

2 SCIM: Άτομο Αυτό το παράδειγμα Απλού Χάρτη Κρίσιμων Υποδομών (SCIM) δείχνει πως ένα άτομο του δυτικού κόσμου είναι προστατευμένο μέσω των διάφορων στρωμάτων υποδομής από τους έξι τρόπους θανάτου. SCIM:Α χάρτες μπορούν να εξαχθούν για να προετοιμάσουν σχέδια δράσεως ως μέρος μιας διαδικασίας εκτίμησης ρίσκου. Ο χάρτης μπορεί να δείξει τις λεπτομέρειες των υποδομών σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Οι ανταποκριτές της κρίσης μπορούν να ενημερώνουν τους χάρτες κατά την διάρκεια κάποιας αποτυχίας υποδομών έτσι ώστε να προσδιορίσουν τις κύριες προτεραιότητες ανταπόκρισης και να προστατεύσουν το κοινό. Το κοινό μπορεί να σχεδιάσει τους δικούς του χάρτες έτσι ώστε να εντοπίσει τα τρωτά σημεία του στην περίπτωση αποτυχίας των υποδομών. Εθνικές και δημοτικές υπηρεσίες μπορούν να βοηθήσουν φτιάχνοντας πρότυπους χάρτες των διαθέσιμων υπηρεσιών τους.

3 Έξι τρόποι θανάτου (6WTD) Υπάρχουν έξι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι πεθαίνουν και τρεις ομάδες βασικών υπηρεσιών που τους προστατεύουν. Η στέγη προστατεύει από: 1. Την πολύ ζέστη 2. Το πολύ κρύο Στέγη Η στέγη δεν αναφέρεται μόνο στην κατοικία, αλλά και στις βασικές υπηρεσίες όπως ηλεκτρική ενέργεια, ψύξη, θέρμανση κλπ, που την κάνουν κατοικήσιμη όλο τον χρόνο. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οι έξι κίνδυνοι αυξάνονται από τον συνδυασμό περιορισμένων υλικών υποδομών, φτώχειας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την κοινωνική αστάθεια. Αυτές οι υπηρεσίες δεν διατίθενται σε όλες τις κατοικίες και δεν είναι απαραίτητες σε όλα τα κλίματα. Στις περισσότερες κρίσεις στον αναπτυγμένο κόσμο οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις στα συστήματα υποδομών δεν απειλούν ζωές. Ωστόσο, σε πιο σοβαρές περιόδους κρίσης, ή στην περίπτωση αναπτυσσόμενων καταστροφών, οι αποτυχίες των υποδομών μπορεί να γίνουν περισσότερο επικίνδυνες από ότι η αρχική καταστροφή. Ζητήματα ύδρευσης και αποχέτευσης είναι ιδιαίτερα προβληματικά. Η ασφάλεια προστατεύει από: 5. Αρρώστια 6. Τραυματισμό Προμήθειες Όλοι χρειαζόμαστε τακτικά φαγητό και νερό για να παραμείνουμε ζωντανοί. Αυτές οι βασικές προμήθειες παρέχονται με πολύ διαφορετικούς τρόπους στα διαφορετικά μέρη του κόσμου για παράδειγμα, υδραυλικές εγκαταστάσεις έναντι μεταφορέων νερού. Καλές φυσικές υποδομές και κοινωνικές υπηρεσίες επαναφέρουν αυτούς τους κινδύνους σε αποδεκτά επίπεδα. Σε περίπτωση κρίσης, η πρόκληση είναι να μειωθούν αυτοί οι κίνδυνοι μέσω της αποκατάστασης των βασικών υπηρεσιών. Ασφάλεια Προφύλαξη από αρρώστια και τραυματισμό παρέχεται από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη δημόσια υγεία, τα νοσοκομεία, τις υποδομές υγιεινής, την αστυνομία, τις υπηρεσίες ασφαλείας και τον στρατό. Οι προμήθειες προστατεύουν από: 3. Πείνα 4. Δίψα Οι απλοί χάρτες κριτικών υποδομών είναι ένας λογικός τρόπος για να χτιστεί ένα απλό, ρεαλιστικό μοντέλο συστημάτων κριτικών υποδομών.

4 Τι είναι οι υποδομές; Εκτός αν είστε επαγγελματίας στον τομέα των υποδομών, η υπό αριθμό ένα δουλειά των υποδομών είναι αυτές να είναι για εσάς αόρατες στην ζωή σας. Το σύστημα σωληνώσεων και καλωδιώσεων που επιτρέπει στο καζανάκι σας να λειτουργεί και στις λάμπες του σπιτιού σας να φωτίζουν, που τροφοδοτεί τον υπολογιστή και τη σόμπα σας, προορίζεται να λειτουργεί τέλεια 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα. Σχετικά σύντομες διακοπές εφιστούν την προσοχή μας. Μια διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος του ενός τετάρτου του δευτερολέπτου προκαλεί την απώλεια της εργασίας μας στον υπολογιστή μας. Ένα πρόβλημα ύδρευσης δύο ημερών εξαιτίας ενός χαλασμένου σωλήνα προκαλεί την αίσθηση επιστροφής στον Μεσαίωνα. Οι υποδομές είναι καθολικές, αόρατες και συνήθως πολύ ακριβές και δύσκολες να επισκευαστούν. Παρατηρήστε το δωμάτιο στο οποίο βρισκόσαστε. Αν είστε σε ένα γραφείο ή σπίτι του δυτικού κόσμου, υπάρχουν τρία βασικά συστήματα υποδομών γύρω σας. H ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από μακρινά εργοστάσια παραγωγής και μεταφέρεται πάνω σε ένα εύθραυστο δίκτυο. Το πόσιμο νερό προέρχεται από μια δεξαμενή ή πηγάδι και υποβάλλεται σε καθαρισμό σε κάποιο άλλο εργοστάσιο προτού μεταφερθεί σε εσάς. του φυσικού περιβάλλοντος. Η θέρμανση των σπιτιών μας, η παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού και η μεταφορά των λυμάτων είναι οι περισσότερο βασικές λειτουργίες των συστημάτων υποδομής γύρω μας. Άλλες λειτουργίες, όπως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε μηχανές και φωτισμό είναι πρωτίστως βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής που συμπληρώνουν τις βασικές υπηρεσίες υγείας-ασφάλειας τις οποίες παράγουν οι υποδομές. Ο καθαρισμός λυμάτων πραγματοποιείται πάνω σε ένα ξεχωριστό σύστημα σωληνώσεων με την χρήση ακόμα περισσότερου γλυκού νερού. Οι υποδομές είναι ένα δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι υπό αυτή την προοπτική που θα τις εξετάσουμε περαιτέρω. Φυσικό αέριο, όμβρια ύδατα, επικοινωνίες συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου συμπληρώνουν το βασικό πακέτο. Στρώματα υποδομών Η περισσότερο ουσιώδης λειτουργία των υποδομών είναι να μας προστατεύουν από τους κινδύνους Όπως σημειώθηκε προηγουμένως, οι υποδομές είναι ακριβές. Η δημιουργία μιας υπηρεσίας όπως η

5 διαθεσιμότητα ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ακριβή. Μια προσέγγιση για να περιοριστούν αυτές οι δαπάνες είναι να κατασκευαστούν μεγάλα, αποτελεσματικά συστήματα όπως σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας. Αλλά αυτό απαιτεί εκτενή οργάνωση ώστε να εξασφαλιστεί το κεφάλαιο που είναι απαραίτητο για την κατασκευή του συστήματος, καθώς και μια μακρά περίοδο σταθερότητας για απόσβεση. Μέρος της επιτυχίας του αναπτυγμένου κόσμου αποτελεί το γεγονός ότι έχει επιτυχώς χρηματοδοτήσει και αναπτύξει πολύπλοκα συστήματα υποδομών, δημιουργώντας βασικές υπηρεσίες όπως διαθέσιμη, φτηνή και σχεδόν τέλεια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που εμπλέκει επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική, δίκαιο, οικονομικά, μια μεγάλη και εξελιγμένη βιομηχανική βάση, μορφωμένους εργαζόμενους και πολλά άλλα συστήματα για την παραγωγή φθηνών και αποτελεσματικών υπηρεσιών. Το καθεστώς ιδιοκτησίας που αφορά βασικές υπηρεσίες όπως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αφορούν συχνά διαβολικά σύνθετα μίγματα σχέσεων αγοράς, δικαίου και διακυβέρνησης. Ένα τυπικό καθεστώς είναι συνήθως κάτι σαν αυτό αυτό. Μια κυβέρνηση παράγει ένα συμβόλαιο για να προσφέρει βασικές υπηρεσίες, για να λειτουργήσει βασικά τμήματα ενός εθνικού δικτύου. Εταιρίες υποβάλλουν προσφορές για να λειτουργήσουν τοπικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να πωλήσουν ενέργεια στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Η ποιότητα και τα πρότυπα ορίζονται μερικές φορές από επαγγελματικούς φορείς οι οποίοι δεν δεσμεύονται σε κανένα έθνος-κράτος. Αυτά, σε συνδυασμό με συμβόλαια σχετικά με καύσιμα, συμβόλαια σχετικά με μεταφορές, κανονισμούς υγείας και ασφαλείας, αντιμονοπωλιακούς νόμους και ούτω καθ' εξής αποτελούν το πολύπλοκο σύστημα ιδιοκτησίας που μας επιτρέπει να ανοίξουμε το διακόπτη του φωτισμού. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν επτά κοινά στρώματα ιδιοκτησίας υποδομών. 1. Άτομο 2. Νοικοκυριό 3. Γειτονιά / Χωριό 4. Δήμος / Κωμόπολη / Πόλη 5. Περιφέρεια 6. Χώρα 7. Διεθνής Πάνω από το στρώμα του νοικοκυριού τα συστήματα υποδομής έχουν συνήθως πολύπλοκες και ενίοτε αντικρουόμενες σχέσεις μεταξύ των ιδιοκτητών τους, τους χρήστες και τους φρουρούς. Συστήματα μικρής κλίμακας συχνά έχουν πολύ απλούστερα οικονομικά και διοικητικά μοντέλα, καθιστώντας τα ευκολότερα να αναπτυχθούν σε αναξιοπαθούντα περιβάλλοντα.

6 Τέσσερις βαθμίδες συνεργασίας Άτομα, ομάδες, οργανώσεις και έθνηκράτη είναι οι τέσσερις δυνατές βαθμίδες συνεργασίας στις περιπτώσεις που άτομα εργάζονται μαζί. Κάθε βαθμίδα απαιτεί τις δικές τις υποδομές, καθώς και τις υποδομές των βαθμίδων συνεργασίας στις οποίες στηρίζεται. Τα άτομα δημιουργούνε ομάδες χρησιμοποιώντας τις υποδομές για να επιτρέψουν επικοινωνία και συνοχή. Άτομα σε ομάδες που μοιράζονται κοινούς σκοπούς σχηματίζουν οργανισμούς οι οποίοι απαιτούν κοινωνικές υποδομές ώστε να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους. Τα άτομα που εργάζονται μαζί σε οργανισμούς και ομάδες, σχηματίζουν έθνη-κράτη τα οποία απαιτούν υποδομές για να παρέχουν υπηρεσίες προς όφελος των επί μέρους ατόμωνπολιτών.

7 1. Μεταφορές Μια ομάδα πρέπει να είναι ικανή να ανταλλάζει μηνύματα (ομιλία, τηλέφωνα, αλληλογραφία, sms), διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει μαζί. SCIM:Ομάδα Ομάδα είναι οποιαδήποτε συλλογή ανθρώπων. Θα μπορούσαν να είναι μόνο δύο. Τυπικές ομάδες περιλαμβάνουν οικογένειες, συνταξιδιώτες σε ένα λεωφορείο ή ένα αεροπλάνο, ή οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα. 2. Χώρος Οι περισσότερες ομάδες χρειάζονται χώρους για να συγκεντρωθούν σωματικά, όπως ένα σπίτι για μια οικογένεια ή ένα τοπικό καφέ για μια παρέα φίλων. Οι ομάδες έχουν πολύπλοκη ψυχολογία σε σχέση με την ένταξη, τον αποκλεισμό και τον βαθμό αφοσίωσης ως προς αυτές. Πολλά έχουν γραφτεί σχετικά με αυτά τα θέματα, αλλά εκτείνονται πέρα από πεδίο εφαρμογής μας. Οι βασικές προϋποθέσεις για να υπάρξει μια ομάδα είναι αρκετά παρόμοιες. Οι περισσότερες ομάδες προϋποθέτουν επικοινωνίες, μεταφορές και χώρο. Χρησιμοποιούν υποδομές όπως γραφεία, κινητά τηλέφωνα και κοινές διαδρομές με αυτοκίνητο. Εσωτερικά συστήματα διατηρούν πόρους προσβάσιμους όταν αυτοί χρειάζονται. 3. Μεταφορές Οι ομάδες που δεν μένουν απλά σε ένα σημείο πρέπει να καθιστούν τα μέλη σε θέση να μπορούν να φεύγουν και να επιστρέφουν. Το περπάτημα μετράει. Μερικές ομάδες είναι δομημένες έτσι ώστε να λειτουργούν με λιγότερη εξάρτηση, επικοινωνίες, μεταφορές και χώρο. 4. Διαχείριση πόρων Κοινοί πόροι χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να υποστηρίζουν την ομάδα.

8 1. Κοινός Χάρτης Οι άνθρωποι σε έναν οργανισμό πρέπει να μοιράζονται έναν χάρτη πραγματικότητας οι στόχοι τους, οι ευθύνες τους, το περιβάλλον λειτουργίας τους και ούτω καθεξής. Μερικές αποκλείσεις είναι αποδεκτές, αλλά όχι πολλές. SCIM: Οργανισμός Ένας οργανισμός είναι μια ιδιαίτερη ομάδα με σκοπό που εκτείνεται πέρα από τους συνδυασμένους σκοπούς των μελών. Νοσοκομεία, αστυνομικές δυνάμεις, πυροσβεστική, στρατός και σχολεία είναι όλα παραδείγματα οργανισμών. Ένας αποτελεσματικός οργανισμός έχει όλες τις ανάγκες μιας ομάδας, συν τρία απαραίτητα στοιχεία κοινωνικών υποδομών. Αυτές παρέχουν σε έναν οργανισμό τον συντονισμό και την ενότητα του σκοπού που χρειάζεται. Οι κοινωνικές υποδομές είναι συχνά για την επιτυχία ενός οργανισμού όσο καθοριστικές όσο και οι φυσικές. Οι οργανισμοί συχνά χρειάζονται εξειδικευμένη στέγαση και εξοπλισμό για να εκπληρώσουν τον στόχο τους. Αυτές οι επιπρόσθετες ανάγκες υποδομών πρέπει επίσης να χαρτογραφηθούν. 2. Κοινό Πλάνο Από τον κοινό χάρτη προκύπτει ένα κοινό πλάνο που υπόκειται στην διάχυση της δύναμης και ευθύνης μέσα στον οργανισμό. Οι οργανισμοί συνήθως χρειάζονται υπηρεσίες από άλλους οργανισμούς. Για παράδειγμα, ένα νοσοκομείο μπορεί να χρειαστεί αστυνομία και ηλεκτρική ενέργεια ώστε να είναι διαθέσιμο. Αυτές οι εξαρτήσεις μπορούν να παρουσιαστούν αποτελεσματικά στον SCIM πίνακα (βλέπε παρακάτω). 3. Κοινό Μοντέλο Διαδοχής Το σημαντικότερο, αν η τρέχουσα ηγεσία ενός οργανισμού δεν αποδίδει, πρέπει να υπάρχει ένα κοινό μοντέλο για το πώς επιλέγονται νέοι ηγέτες. Αυτό μπορεί να είναι κρίσιμο σε περιόδους επείγουσας κρίσης.

9 SCIM: Έθνος-Κράτος Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να απλοποιήσει πολλά από αυτά τα Ένα έθνος-κράτος είναι μια ειδική μορφή κοινωνικής οργάνωσης η οποία φέρει μεγάλη ευθύνη και δύναμη. Συγκεκριμένα συστήματα υποδομών απαιτούνται για να διατηρηθεί η λειτουργία ενός κράτους έθνους. Έθνη-κράτη σε κρίση μπορούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως ανικανότητα να πιστοποιήσουν την ταυτότητα των πολιτών, να θεσπίσουν σαφείς δικαιοδοσίες και να ελέγξουν την περιφέρεια. Οι εμφύλιοι πόλεμοι είναι ιδιαίτερα καταστροφικοί διότι αμφισβητούν την κρατική υπόσταση στις ρίζες της. Οργανισμοί όπως η αστυνομία, ο στρατός και το δικαστικό σύστημα καθιστούν το κράτος ικανό να μπορεί να αυτοδιατηρείται και να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες. Τα κράτη μπορούν επίσης να προσφέρουν υπηρεσίες υποδομών όπως ένα κρατικό δίκτυο, λιμάνια και αεροδρόμια. 1. Δικαιοδοσία Το κράτος πρέπει να προσφέρει ένα αποτελεσματικό σύστημα δικαίου και επιβολής δικαίου. 2. Πολίτες Συγκεκριμένα άτομα είναι πολίτες ενός κράτους, ενώ άλλοι είναι επισκέπτες. Το κράτος πρέπει να γνωρίζει. 3. Επικράτεια Πρέπει να υπάρχει μια συμφωνημένη περιοχή πάνω στην οποία το κράτος έχει έλεγχο. πεδία. Για παράδειγμα, το GPS και οι δορυφόροι προσφέρουν ακριβείς εδαφικούς χάρτες. Το CheapID χρησιμοποιεί βιομετρία και κρυπτογραφία για να προσφέρει στους πολίτες υπηρεσίες σχετικές με την ταυτότητα. Το State in a box (Κράτος σε κουτί) διερευνά αυτή την προσέγγιση υψηλής τεχνολογίας περισσότερο λεπτομερώς. 4. Αποτελεσματικοί Οργανισμοί Αυτά τα μέλη του κράτους ορίζουν στο σύνολό της την αποτελεσματικότητά του. 5. Διεθνής Αναγνώριση Απαιτείται για πλήρη εθνική κυριαρχία και είσοδο σε διεθνείς φορείς.

10 SCIM: INAM Χάρτης Κρατικής Αποτυχίας Οι προηγούμενοι χάρτες κρίσιμων υποδομών είναι σχεδιασμένοι για μια συγκεκριμένη κατάσταση και προορίζονται για άτομα, οργανισμούς και έθνη-κράτη. Ο Πίνακας SCIM συνδυάζει δεδομένα από όλα αυτά για να δείξει από που προέρχονται όλοι οι κρίσιμοι πόροι. Για παράδειγμα, ένα νοσοκομείο εξαρτάται από μια εταιρία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και τα δικά του εφεδρικά συστήματα ντίζελ. Η εταιρία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος χρειάζεται με την σειρά της καύσιμα. Οι πίνακες INAM μπορούν να επεκταθούν και να γίνουν ιδιαίτερα μεγάλοι όταν συμπληρώνονται με ακριβείς πληροφορίες σχετικές με μια δεδομένη κατάσταση, ιδιαίτερα όταν η αλληλεξάρτηση λαμβάνεται υπόψιν οι εταιρίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης εξαρτώνται η μία από την άλλη σε πολλές περιπτώσεις, για παράδειγμα.

11

12 Επόμενα Βήματα Ο οργανισμός μας προσφέρει τώρα εκπαίδευση και παροχή συμβουλών πάνω στην διαχείριση ιστορικού κινδύνου. Βασικοί χάρτες κρίσιμων υποδομών είναι μέρος της βιβλιοθήκης εργαλείων μας για την διευκόλυνση της λήψης αποτελεσματικής δράσης σε μια ευρεία ποικιλία κινδύνων, σε ένα ευρύ φάσμα σεναρίων. μας. Η διαμόρφωση μιας κοινής γλώσσας είναι το κλειδί. Mike Bennett Ως ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Plain Software, o Mike έπαιξε ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη της NHS Direct. Είναι πλέον στρατηγικός σύμβουλος κοινωνικής, επιχειρηματικής και κυβερνητικής προσαρμοστικότητας. Vinay Gupta Συνεπιμελητής του Small is Profitable Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τον (βιβλίο του έτους 2003 του The μετριασμό κρατικής αποτυχίας και Economist) και του Winning the Oil καλωσορίζουμε διαβούλευση γύρω Endgame, ο Vinay εστιάζει σε από αποτυχημένα κράτη. ολιστικά συστήματα απάντησης στην κρίση και τον μετριασμό αλλαγών. Ο προγραμματισμός για οργανωτική ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια STAR-TIDES δραματικών αλλαγών, ιδιαίτερα για τις Το SCIM είναι το βασικό μοντέλο του κρίσιμες υποδομές και οργανισμούς Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων παροχής υπηρεσιών, είναι ένα άλλο Πολιτειών για το project STAR-TIDES πεδίο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας. για την αντιμετώπιση κρίσεων και για Η δυνατότητα έναρξης ανθρωπιστική αρωγή. (βλέπε αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ Defense Horizons #70) των πωλητών και των καταναλωτών των κρίσιμων υπηρεσιών υποδομής αποτελεί βασικό τομέα της πρακτικής Επικοινωνήστε μαζί μας Παρακαλώ ελάτε σε επαφή μαζί μας ώστε να συζητήσουμε την στρατηγική του οργανισμού σας για την αντιμετώπιση ιστορικών κινδύνων, καθώς και για επιπτώσεις αυτών των σεναρίων πάνω σε κριτικές υποδομές. Άδεια Το έργο αυτό διανέμεται υπό την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 2.0 UK: England & Wales License. Για να δείτε ένα αντίγραφο αυτής της άδειας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα -nc-sa/2.0/uk/ ή στείλτε γράμμα στην διεύθυνση Creative Commons, 171 Second Street, Suite 300, San Francisco, California, 94105, USA.

13 Διατηρώντας τις υποδομές Υπάρχουν έξι τυπικά προβλήματα με την διατήρηση υποδομών. Αυτά τα προβλήματα δεν είναι όλα εξωτερικά. 1. Παραμέληση Χωρίς την κατάλληλη συντήρηση, συμπεριλαμβανομένου αλλά όχι περιορισμένου στην επιδιόρθωση του χρόνου και της φθοράς, τα συστήματα υποδομής αποτυγχάνουν να λειτουργήσουν. 2. Χρόνος και Φθορά Ακόμα και αν η συντήρηση υποδομών δεν παραμεληθεί τα συστήματα θα χρειαστεί τελικά σε κάποια στιγμή να αντικατασταθούν. 3. Χειριστές Τα συστήματα υποδομών απαιτούν εξειδικευμένους χειριστές για να τα λειτουργούν και να τα διατηρούν. Αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα σε πανδημίες. 4. Εξωτερικές επιδράσεις των Συστημάτων Μερικά συστήματα υποδομών χρειάζονται εισροές από άλλα συστήματα έτσι ώστε να λειτουργήσουν. Για παράδειγμα, σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτυγχάνουν να λειτουργήσουν χωρίς καύσιμα. 5. Οικονομία Πτώσεις στην οικονομία μπορεί να καταστήσουν ακριβά συστήματα υποδομών ανενεργά με την μείωση ζήτησης κάτω από το όριο από το οποίο η υπηρεσία είναι οικονομικά βιώσιμη. Πολλαπλά συστήματα μπορεί να επηρεαστούν ταυτοχρόνως με σοβαρές ανθρώπινες συνέπειες και συνολικώς αυξημένη κοινωνική αστάθεια. 6. Βία / Καταστροφή Φυσικές καταστροφές, πόλεμος και τρομοκρατία μπορούν όλα να καταστρέψουν υποδομές απότομα και αιφνιδίως. Ο πόλεμος περιπλέκει τις υπηρεσίες λόγω της εν εξελίξει βίας. Σε περίπτωση βλάβης/αποτυχίας, τα συστήματα υποδομών παύουν να λειτουργούν στο βέλτιστο. Αυτό μπορεί να έχει τρεις επιπτώσεις: 1. Υπηρεσίες καθίστανται μη διαθέσιμες (διάθεση) 2. Η τιμές των υπηρεσιών αυξάνονται απότομα (κόστος) 3. Οι προδιαγραφές των υπηρεσιών μειώνονται, όπως για παράδειγμα ακάθαρτο νερό και αναξιόπιστη ηλεκτροδότηση (ποιότητα) Αυτές οι αλλαγές μπορεί να έχουν επιπτώσεις που κυμαίνονται από ταλαιπωρία ως και εκτεταμένο θάνατο. Εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο μια περιοχή απαιτεί υποδομές για να διατηρήσει τους ανθρώπους ασφαλείς και την κοινωνία σταθερή. Παροχή, κόστος και ποιότητα Οι υποδομές έχουν τριών ειδών επιπτώσεις στις βασικές υπηρεσίες. 1. Παροχή Το να καθιστούν μια υπηρεσία (όπως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος) διαθέσιμη όπου

14 δεν ήταν μέχρι πρότινος. 2. Κόστος Το να μειώνουν το κόστος παροχής μίας υπηρεσίας μέσω άλλων τρόπων παροχής, όπως κεντρικές πηγές νερού έναντι τοπικών πηγαδιών. 3. Ποιότητα Το να βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών, όπως το να παρέχουν πόσιμο νερού έναντι ποταμίσιου νερού. Οι καλές υποδομές καθιστούν τις υπηρεσίες αξιόπιστες, φτηνές και σχεδόν τέλειες. Οι κακές υποδομές είναι αποσπασματικές, ακριβές και χαμηλής ποιότητας. Η δημιουργία βασικών υπηρεσιών όπως φτηνή και αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια έχει ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα. Αν όλες οι επιχειρήσεις έπρεπε να λειτουργούν με γεννήτρια ντίζελ κατά τη διάρκεια των ορών λειτουργίας τους, τα πάντα θα ήταν πολύ πιο ακριβά. Ο αέρας θα είχε γεμίσει καπνό και οι χωματερές θα γέμιζαν με απαρχαιωμένες γεννήτριες. ώστε να περιορίσουν το κόστος βασικών υπηρεσιών ανά μονάδα. Με την κεντροποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργούνται συγκεκριμένα είδη αποδοτικότητας. Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας άνθρακα προκαλούν πολύ λιγότερη ρύπανση από τις ντίζελ γεννήτριες. Λειτουργώντας μαζί, πολλοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τεχνολογίας παράγουν εξαιρετικά αξιόπιστες υπηρεσίες ηλεκτρικού δικτύου. Σε αναξιοπαθούντα περιβάλλοντα υπάρχουν συχνά σοβαρά ζητήματα με την ποιότητα των υπηρεσιών και τη διαθεσιμότητα. Το νερό είναι συχνά μολυσμένο, η ενέργεια δεν είναι αξιόπιστη ή έχει αιχμές και πτώσεις τάσεως, το ντίζελ μπορεί να είναι βρώμικο. Η τιμή υπηρεσίας ανά μονάδα μπορεί να είναι δέκα ή περισσότερες φορές μεγαλύτερη από ότι θα κόστιζε σε μια αναπτυγμένη παγκόσμια οικονομία. Αλλά η απόκτηση αυτής της φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ιδιαίτερα ακριβή. Η επένδυση σε αυτά τα συστήματα είναι τεράστια. Αυτό το κόστος συναντάτε σε μεγάλες και δυνατές οικονομίες. Η μείωση του κόστους υπηρεσιών μέσω της κεντροποίησης είναι ένα παράδειγμα οικονομιών κλίμακας. Το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια, η επεξεργασία λυμάτων και η παροχή φυσικού αερίου έχουν κεντροποιηθεί Διαδρομές παροχής υπηρεσιών Οι υπηρεσίες υποδομών φτάνουν στους χρήστες μέσω τεσσάρων διαδρομών παροχής υπηρεσιών. 1. Παραγωγή επί τόπου (ηλιακή) 2. Υπηρεσίες δικτύου (ηλεκτρική ενέργεια, νερό) 3. Παροχή (νερό, φυσικό αέριο)

15 4. Προσκόμιση (φαγητό, μπαταρίες) παράδοσης ή μεθόδων προσκόμισης. Σκεφτείτε το πόσιμο νερό. Μπορεί να γίνει διαθέσιμο με όλους τους τέσσερις τρόπους. Η ηλεκτρική ενέργεια, από την άλλη πλευρά, μπορεί να παραχθεί επί τόπου με την χρήση ηλιακής, αιολικής ή μικρο-υδροηλεκτρικής ενέργειας, αλλά είναι πολύ δύσκολο να παραδοθεί ή να προσκομιστεί εκτός από ελάχιστες ποσότητες με την χρήση μπαταριών. 1. Ένα πηγάδι μπορεί να παράξει νερό επί τόπου. 2. Νερό από δίκτυο ύδρευσης μπορεί να τρέξει από την βρύση. 3. Ένα φορτηγό μπορεί να παραδώσει νερό. 4. Άνθρωποι μπορούν να φέρουν νερό από ένα πηγάδι ή ένα κοντινό ποτάμι, ή να το αγοράσουν σε ένα supermarket. Η αγορά είναι το πιο σύνηθες μοντέλο προσκόμισης στον αναπτυγμένο κόσμο. Δεν μπορούν όλες οι βασικές υπηρεσίες να καταστούν διαθέσιμες με την χρήση και των τεσσάρων συστημάτων. Το φυσικό αέριο, για παράδειγμα, σπάνια παράγεται επί τόπου, εκτός της περίπτωσης ανερόβιων χωνευτήρων. Αλλά μπορεί να προέρθει από ένα δίκτυο, μέσω Οι ασύρματες τηλεπικοινωνίες είναι μια ειδική περίπτωση υπηρεσιών δικτύων. Παρά το γεγονός ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα είναι πιο στιβαρά από τα ενσύρματα συστήματα, είναι σημαντικό να μην παραβλέπουμε τα προβλήματα σχετικά με την οπισθόζευξης (καλώδια μεγάλης απόστασης) και τις υποδομές ασύρματων δικτύων/συστημάτων κεραιών. Τα ασύρματα συστήματα δεν είναι απρόσβλητα σε διακοπές σε περίπτωση κρίσης. Διατηρώντας βασικές υπηρεσίες διαθέσιμες στους ανθρώπους κατά την διάρκεια μιας κρίσης μπορεί να απαιτήσει προσεκτική σκέψη γύρω από τις πραγματικές ανάγκες ίσως την μετάβαση από υπηρεσίες δικτύου σε υπηρεσίες τοπικής παραγωγής ή πόρους που μπορούν να αποθηκευτούν. Η τοπική παραγωγή μπορεί να αντικαταστήσει πόρους που προέρχονται από ένα δίκτυο. Πόροι που μπορούν να παραδοθούν ή να προσκομιστούν μπορούν να αποθηκευτούν σε περίπτωση διακοπών παροχής. Γεννήτριες ντίζελ μπορούν να μετατρέψουν ντίζελ, το οποίο μπορεί να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί, σε ηλεκτρική ενέργεια η οποία δεν μπορεί να αποθηκευτεί αποτελεσματικά. Ηλιακή και αιολική ενέργεια μπορεί να υποκαταστήσει υπηρεσίες δικτύου με σταθερό και βιώσιμο τρόπο σε πολλές περιοχές. Προσεκτικός επανασχεδιασμός συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου της χρήσης αποδοτικών συσκευών τελικής χρήσης, μπορεί να προωθήσει ανθεκτικότητα.

16 Κεντροποίηση και αποκέντρωση Η κεντροποίηση υπηρεσιών έρχεται με σημαντικό κόστος. Παρόλο που ένας μεγάλος κεντρικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να τροφοδοτήσει μια ολόκληρη πόλη μπορεί να χρειαστεί πολλά χρόνια για να κτιστεί και μέχρι και 30 χρόνια για απόσβεση. Το κόστος διατήρησης υπέρ-αξιόπιστων κεντρικών συστημάτων μπορεί να είναι πολύ ψηλό. Αλλά σε εποχές σταθερότητας αυτά τα συστήματα παράγουν εκπληκτικά φτηνές υπηρεσίες. Αποκεντροποιημένες υποδομές όπως τοπικά CHP (συνδυασμένης παραγωγής θερμότητας και ενέργειας), ηλιακές ή αιολικές εγκαταστάσεις μπορεί να επωφεληθούν από οικονομίες ευελιξίας. Αγοράζονται ανάλογα με τις ανάγκες αντί να προγραμματίζονται δεκαετίες εκ των προτέρων, προσαρμόζονται ώστε να ταιριάζουν στις ανάγκες, μπορούν να αναβαθμιστούν τμηματικά ή να μετακινηθούν και φέρουν γενικά πολύ χαμηλότερο ρίσκο. Αποκεντροποιημένες υποδομές είναι το κύμα και του παρελθόντος και του μέλλοντος. Παλιά αποκεντροποιημένα συστήματα υπήρξαν πράγματα όπως νερόμυλοι και τάφροι αποχωρητηρίων συστήματα τα οποία λειτουργούσαν άμεσα από τον φυσικό κόσμο για να παρέχουν βασικές υπηρεσίες. Νέες αποκεντροποιημένες υποδομές είναι συστήματα όπως ηλιακοί συλλέκτες, τοπικά συστήματα καθαρισμού υδάτων (SODIS ή SOPAS), προηγμένες τουαλέτες λιπασματοποίησης, αιολική ενέργεια και ούτω καθεξής. Πολλά αποκεντροποιημένα συστήματα υποδομών λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές και ως εκ τούτου παρέχουν ασφάλεια από θέματα κόστους / διαθεσημότητας καυσίμων. Από την άποψη χαρτογράφησης υποδομών, οι κρίσιμες διαφορές μεταξύ κεντροποιημένων/αποκεντροποιημέν ων συστημάτων είναι οι εξάρτησεις. Κεντροποιημένα συστήματα έχουν τυπικά μεγάλα και πολύπλοκα δίκτυα απαιτήσεων για να λειτουργήσουν, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν σε υψηλή απόδοση. Είτε η είσοδος είναι καύσιμο είτε χλώριο είτε ανταλλακτικά, φαίνεται ότι γενικά το τίμημα της αποδοτικότητας είναι οι πολύπλοκες εξαρτήσεις και συνολικά η ευθραυστότητα των συστημάτων. Τα αποκεντροποιημένα συστήματα συνήθως έχουν λίγες ή καθόλου εξαρτήσεις, και όταν αυτές υπάρχουν είναι συνήθως απλές (λιπαντικά έλαια ή αποσταγμένο νερό). Αυτό μπορεί να κάνει τα αποκεντροποιημένα συστήματα πιο αξιόπιστα κατά την διάρκεια μιας κρίσης.

Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών

Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΟΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Προστασία του Περιβάλλοντος με τη χρήση Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσµια Ηµέρα για το Νερό. 22 Μαρτίου «Νερό για τις Πόλεις: Ανταποκρινόµενοι στην Αστική Πρόκληση»

Παγκόσµια Ηµέρα για το Νερό. 22 Μαρτίου «Νερό για τις Πόλεις: Ανταποκρινόµενοι στην Αστική Πρόκληση» Παγκόσµια Ηµέρα για το Νερό 22 Μαρτίου 2011 «Νερό για τις Πόλεις: Ανταποκρινόµενοι στην Αστική Πρόκληση» Σήµερα, 22 Μαρτίου 2011, γιορτάζουµε την Παγκόσµια Ηµέρα για το Νερό, ένα θεσµό που, για 18 η χρονιά,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΜΑΚΚΑΡ. Υλικά που απαιτούνται: Μολύβια Φύλλα συλλογής δεδομένων (βλ. διαθέσιμα Βοηθήματα) Συνδετήρες

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΜΑΚΚΑΡ. Υλικά που απαιτούνται: Μολύβια Φύλλα συλλογής δεδομένων (βλ. διαθέσιμα Βοηθήματα) Συνδετήρες ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΜΑΚΚΑΡ Στόχος(οι): Κάνετε τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν την ιδιαίτερη θέση που κατέχουν τα αυτοκίνητα στην κοινωνία. Συγκρίνετε την κατάσταση αυτή με άλλα μέσα μεταφοράς. Η δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές ενέργειας - Πηγές ζωής

Πηγές ενέργειας - Πηγές ζωής Πηγές ενέργειας - Πηγές ζωής Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου 2014 Παράγει ενέργεια το σώμα μας; Πράγματι, το σώμα μας παράγει ενέργεια! Για να είμαστε πιο ακριβείς, παίρνουμε ενέργεια από τις

Διαβάστε περισσότερα

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών

6. Διαχείριση Έργου. Έκδοση των φοιτητών 6. Διαχείριση Έργου Έκδοση των φοιτητών Εισαγωγή 1. Η διαδικασία της Διαχείρισης Έργου 2. Διαχείριση κινδύνων Επανεξέταση Ερωτήσεις Αυτοαξιολόγησης Διαχείριση του έργου είναι να βάζεις σαφείς στόχους,

Διαβάστε περισσότερα

Η βιώσιμη ανάπτυξη έχει πυροδοτήσει αρκετές διαφωνίες ως προς την έννοια, τη χρησιμότητα αλλά και τη σκοπιμότητά της τα τελευταία χρόνια.

Η βιώσιμη ανάπτυξη έχει πυροδοτήσει αρκετές διαφωνίες ως προς την έννοια, τη χρησιμότητα αλλά και τη σκοπιμότητά της τα τελευταία χρόνια. Ν. Χατζηαργυρίου: «Έξυπνη προσαρμογή ή θάνατος;» Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Economist για το σημερινό Συνέδριο που έχει ως επίκεντρο ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα,

Διαβάστε περισσότερα

Καύση υλικών Ηλιακή ενέργεια Πυρηνική ενέργεια Από τον πυρήνα της γης Ηλεκτρισμό

Καύση υλικών Ηλιακή ενέργεια Πυρηνική ενέργεια Από τον πυρήνα της γης Ηλεκτρισμό Ενεργειακή Μορφή Θερμότητα Φως Ηλεκτρισμός Ραδιοκύματα Μηχανική Ήχος Τι είναι; Ενέργεια κινούμενων σωματιδίων (άτομα, μόρια) υγρής, αέριας ή στερεάς ύλης Ακτινοβολούμενη ενέργεια με μορφή φωτονίων Ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

D.3.1.c Επιχειρηματικό Σχέδιο από το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών

D.3.1.c Επιχειρηματικό Σχέδιο από το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών D.3.1.c Επιχειρηματικό Σχέδιο από το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Τίτλος του έργου: Μέτρα Ενεργειακής απόδοσης και αξιοποίησης των ΑΠΕ στο Δημοτικό Κολυμβητήριο του Δήμου Λακατάμιας. Τοποθεσία: Λακατάμια,

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΡΕΑ ΞΑΝΘΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΛΛΑΔΑ TO THE 20 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? GREECE: A SKILFUL ACORBAT? ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 THE ECONOMIST

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο Π5.1 Έκθεση σχετικά με τη Συντήρηση του δικτύου διανομής ΣΡ

Παραδοτέο Π5.1 Έκθεση σχετικά με τη Συντήρηση του δικτύου διανομής ΣΡ Παραδοτέο Π5.1 Έκθεση σχετικά με τη Συντήρηση του δικτύου διανομής ΣΡ «Πρωτοβουλία (Direct Current in Ship Initiative - DC-Ship)» (πράξη ΑΡΙΣΤΕΙΑ Ι, Κωδ. Έργου ΓΓΕΤ: 987, Κωδ. Έργου ΕΔΕΙΛ/ΕΜΠ: 68/1151)

Διαβάστε περισσότερα

TECHNODYNE. Υπηρεσίες Υψηλής Τεχνολογίας ΕΞΥΠΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ»

TECHNODYNE. Υπηρεσίες Υψηλής Τεχνολογίας ΕΞΥΠΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ» TECHNODYNE Ε.Π.Ε. Υπηρεσίες Υψηλής Τεχνολογίας ΕΞΥΠΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ» ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΕΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρικό Ιστορικό. ww.sector.gr. Παράλληλα αναπτύσσεται ο κλάδος των στατικών και VIP φυλάξεων στον οποίο η Sector διατηρεί ένα σοβαρό πελατολόγιο.

Εταιρικό Ιστορικό. ww.sector.gr. Παράλληλα αναπτύσσεται ο κλάδος των στατικών και VIP φυλάξεων στον οποίο η Sector διατηρεί ένα σοβαρό πελατολόγιο. Εταιρικό Ιστορικό Η Sector αποτελεί ένα από τα παλαιότερα Ελληνικά εταιρικά σχήματα στο χώρο των Συστημάτων και Υπηρεσιών Ασφαλείας. Από το 1976 η εταιρία σχεδιάζει, εγκαθιστά και υποστηρίζει ολοκληρωμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΣ. www.en-come.com

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΣ. www.en-come.com ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΣ / ΣΎΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΕΝΔΎΣΕΩΝ / ΤΕΧΝΙΚΉ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ / ΒΕΛΤΊΩΣΗ ΑΠΌΔΟΣΗΣ / ΑΞΙΟΠΟΊΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΆΣΕΩΝ GR www.en-come.com ΣΎΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΕΝΔΎΣΕΩΝ ΑΞΙΟΠΟΊΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 7: Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 7: Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 7: Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπες Περιφέρειες για μια Βιώσιμη Ευρώπη. Άργος, 10 Μαρτίου 2012. Δρ Γ. Γιαννακίδης Εργ. Ανάλυσης Ενεργειακών Συστημάτων.

Πρότυπες Περιφέρειες για μια Βιώσιμη Ευρώπη. Άργος, 10 Μαρτίου 2012. Δρ Γ. Γιαννακίδης Εργ. Ανάλυσης Ενεργειακών Συστημάτων. Πρότυπες Περιφέρειες για μια Βιώσιμη Ευρώπη Άργος, 10 Μαρτίου 2012 Δρ Γ. Γιαννακίδης Εργ. Ανάλυσης Ενεργειακών Συστημάτων. Τι είναι το ΣΔΑΕ; Ένα Σχέδιο Δράσης μέχρι το2020 με συγκεκριμένους στόχους μείωσης

Διαβάστε περισσότερα

Έντυπο υλικού συζήτησης Έρευνα για την ασφάλεια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας

Έντυπο υλικού συζήτησης Έρευνα για την ασφάλεια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Έντυπο υλικού συζήτησης Έρευνα για την ασφάλεια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Αρχικά, σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνδρομή σας σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα. Το έντυπο περιέχει πληροφορίες και γραφικά

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΡ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΛΙΚΚΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΡ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΛΙΚΚΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΡ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΛΙΚΚΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΤΡΙΤΗ, 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΚΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ Φίλε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 (WETO-H2)

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 (WETO-H2) ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 (WETO-H2) ΒΑΣΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Στο πλαίσιο της µελέτης WETO-H2 εκπονήθηκε σενάριο προβλέψεων και προβολών αναφοράς για το παγκόσµιο σύστηµα ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Οι μετατροπείς συχνότητας της ΑΒΒ καθιστούν τις αντλίες ευφυείς

Οι μετατροπείς συχνότητας της ΑΒΒ καθιστούν τις αντλίες ευφυείς Έξυπνη άντληση Οι μετατροπείς συχνότητας της ΑΒΒ καθιστούν τις αντλίες ευφυείς Οι αυξανόμενες απαιτήσεις για νερό που προκύπτουν από την παγκόσμια αστικοποίηση και οι σχετικές οδηγίες της ΕΕ, καθιστούν

Διαβάστε περισσότερα

Βελτιστοποιώντας τις λειτουργίες εξόρυξης

Βελτιστοποιώντας τις λειτουργίες εξόρυξης Βελτιστοποιώντας τις λειτουργίες εξόρυξης Η ενοποίηση λογισμικών στις επιχειρήσεις εξόρυξης αποτελεί το κλειδί για την αυξημένη παραγωγικότητα Ενώ ο τομέας των φυσικών πόρων συνεχίζει να αναπτύσσεται,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Πολυτεχνική σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ακαδημαϊκό Έτος 2007-20082008 Μάθημα: Οικονομία Περιβάλλοντος για Οικονομολόγους Διδάσκων:Σκούρας Δημήτριος ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2012

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2012 Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2012 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΥΔΑΤΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Θέλω να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ LOGISTICS Όσο λοιπόν αυξάνει η σημασία και οι απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου, τόσο πιο απαιτητικές γίνονται

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ LOGISTICS Όσο λοιπόν αυξάνει η σημασία και οι απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου, τόσο πιο απαιτητικές γίνονται ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ LOGISTICS Όσο λοιπόν αυξάνει η σημασία και οι απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου, τόσο πιο απαιτητικές γίνονται και οι συνθήκες μεταφοράς και διανομής. Το διεθνές εμπόριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» Υδατικό Περιβάλλον και Ανάπτυξη

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» Υδατικό Περιβάλλον και Ανάπτυξη http://www.circleofblue.org/waternews/2010/world/water-scarcity-prompts-different-plans-to-reckon-with-energy-choke-point-in-the-u-s/ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Γ. ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ, PhD, Διπλ. Μηχ. Μηχ Υπεύθυνος Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΕΝΑ ΝΕΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ενότητες παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Η ΗΑΒΙΤΑΤ AGENDA ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τον Ιούνιο του 1996, στη Δεύτερη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ανθρώπινους Οικισμούς (HABITAT II) που πραγματοποιήθηκε στην

Διαβάστε περισσότερα

The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO

The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO 19thRoundtable with the Government of Greece-The Economist Kυρίες και Κύριοι Πριν ξεκινήσω

Διαβάστε περισσότερα

Όσα υγρά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, πρέπει να υποστούν

Όσα υγρά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, πρέπει να υποστούν 7. Επαναχρησιμοποίηση νερού στο δήμο μας! Όσα υγρά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, πρέπει να υποστούν επεξεργασία πριν την επανάχρησή τους. Ο βαθμός επεξεργασίας εξαρτάται από την χρήση για την

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας

Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας Λύσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας Φωτοβολταϊκά Αστείρευτη ενέργεια από τον ήλιο! Η ηλιακή ενέργεια είναι μια αστείρευτη πηγή ενέργειας στη διάθεση μας.τα προηγούμενα χρόνια η τεχνολογία και το κόστος παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Pioneering for You. Πληροφορίες για διαχειριστές εµπορικών κτιρίων και εγκαταστάσεων Ενεργειακές Λύσεις Wilo

Pioneering for You. Πληροφορίες για διαχειριστές εµπορικών κτιρίων και εγκαταστάσεων Ενεργειακές Λύσεις Wilo Pioneering for You Πληροφορίες για διαχειριστές εµπορικών κτιρίων και εγκαταστάσεων 02 03 Μια αλλαγή με αντίκτυπο: για την τεχνολογία, τον ισολογισμό σας και το περιβάλλον. Μια πρωτοβουλία για ενισχυμένη

Διαβάστε περισσότερα

Η ανακύκλωση στο Δήμο Αθηναίων. Παρόν και Προοπτικές.

Η ανακύκλωση στο Δήμο Αθηναίων. Παρόν και Προοπτικές. Η ανακύκλωση στο Δήμο Αθηναίων. Παρόν και Προοπτικές. Οι συχνές φυσικές καταστροφές που οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές έχουν καταστήσει κατανοητό σε όλους ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μείζονoς

Διαβάστε περισσότερα

Μ Ε Λ Ε Τ Η. Αριθμός Μελέτης:2/2015

Μ Ε Λ Ε Τ Η. Αριθμός Μελέτης:2/2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Αριθμός Μελέτης:2/2015 ΕΡΓΟ:Συντήρηση - Επισκευή Σχολικών Κτιρίων Μ Ε Λ Ε Τ Η

Διαβάστε περισσότερα

Αναλύοντας τις Δυνατότητες Εξοικονόμησης και Προσδιορίζοντας τους Στόχους

Αναλύοντας τις Δυνατότητες Εξοικονόμησης και Προσδιορίζοντας τους Στόχους Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Προώθηση Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης Αναλύοντας τις Δυνατότητες Εξοικονόμησης και Προσδιορίζοντας τους Στόχους Contract No.EIE/04/211/S07.38673 Ιαν. 2005 Δεκ. 2007 (36 μήνες)

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασµός Οικολογικού ιαµεσολαβητή για την εποπτεία και διαχείριση δικτύου διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας

Σχεδιασµός Οικολογικού ιαµεσολαβητή για την εποπτεία και διαχείριση δικτύου διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας Σχεδιασµός Οικολογικού ιαµεσολαβητή για την εποπτεία και διαχείριση δικτύου διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας Σωτηρία ριβάλου Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μονάδα Εργονοµίας Συστήµατα διανοµής ηλεκτρικής ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακή επανάσταση ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ενεργειακή επανάσταση ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ενεργειακή επανάσταση 3 ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Ενεργειακή Επανάσταση Τεχνική έκθεση που δείχνει τον τρόπο με τον οποίον εξασφαλίζεται ενεργειακή επάρκεια παγκοσμίως

Διαβάστε περισσότερα

Παροχή Πόσιμου Νερού στους Καταυλισμούς Προσφύγων

Παροχή Πόσιμου Νερού στους Καταυλισμούς Προσφύγων Παροχή Πόσιμου Νερού στους Καταυλισμούς Προσφύγων του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Γ. ΓΕΡΑΣΙΜΑΤΟΥ Emergency, Crisis and Disaster Manager Η επιλογή του τόπου δημιουργίας και λειτουργίας ενός καταυλισμού προσφύγων, είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ 2012 (Συµπληρώνεται ένα ερωτηµατολόγιο για κάθε νοικοκυριό, από τον υπεύθυνο του νοικοκυριού)

ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ 2012 (Συµπληρώνεται ένα ερωτηµατολόγιο για κάθε νοικοκυριό, από τον υπεύθυνο του νοικοκυριού) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΡ.ΕΙΣ. 5 ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ :ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ Κωδικός _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Νοικοκυριού: ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Συμμετοχή των πολιτών και υβριδικά σχήματα ΑΠΕ: Η περίπτωση της Τήλου

Συμμετοχή των πολιτών και υβριδικά σχήματα ΑΠΕ: Η περίπτωση της Τήλου ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΠΙΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Συμμετοχή των πολιτών και υβριδικά σχήματα ΑΠΕ: Η περίπτωση της Τήλου Νίκος Μάντζαρης

Διαβάστε περισσότερα

Επείγουσα Ανάγκη για βοήθεια Συχνές ερωτήσεις

Επείγουσα Ανάγκη για βοήθεια Συχνές ερωτήσεις Επείγουσα Ανάγκη για βοήθεια Συχνές ερωτήσεις Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις πιο συνήθεις συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη λειτουργία Επείγουσας Ανάγκης για βοήθεια. Βασίζονται στις εμπειρίες των υπαλλήλων

Διαβάστε περισσότερα

Θέρμανση. Ζεστό Νερό Χρήσης. Δροσισμός

Θέρμανση. Ζεστό Νερό Χρήσης. Δροσισμός Θέρμανση Ζεστό Νερό Χρήσης Δροσισμός Τι είναι το σύστημα TriAqua? Εξαρτήματα συστήματος TriAqua Τεχνικές προδιαγραφές Εύρος Λειτουργίας Λειτουργία Ζεστού Νερού Χρήσης Οφέλη του συστήματος TriAqua Αντλία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΣΤΟΧΟΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΣΤΟΧΟΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ III ΣΤΟΧΟΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι. Γιαννατσής Η σχέση των ευρύτερων στρατηγικών στόχων μιας λειτουργίας παραγωγής με τις διάφορες ομάδες ενδιαφερομένων Προμηθευτές Διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Μάρκετινγκ. Ενότητα 3: Στρατηγικός Σχεδιασμός Μάρκετινγκ. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Αρχές Μάρκετινγκ. Ενότητα 3: Στρατηγικός Σχεδιασμός Μάρκετινγκ. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Αρχές Μάρκετινγκ Ενότητα 3: Στρατηγικός Σχεδιασμός Μάρκετινγκ Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ - ΠΑΓΕΤΟΣ - ΠΛΗΜΜΥΡΑ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ - ΠΑΓΕΤΟΣ - ΠΛΗΜΜΥΡΑ Περιφέρεια Αττικής Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ - ΠΑΓΕΤΟΣ - ΠΛΗΜΜΥΡΑ Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ Ενημερώνεστε από τα ΜΜΕ για τις μετεωρολογικές προβλέψεις

Διαβάστε περισσότερα

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΛΕΒΗΤΑ ΧΟΡΤΟΥ

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΛΕΒΗΤΑ ΧΟΡΤΟΥ ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΛΕΒΗΤΑ ΧΟΡΤΟΥ Στόχος(οι): Μέσω της κατασκευής του δικού τους στοιχειώδους λέβητα χόρτου, οι μαθητές θα διαπιστώσουν το πλήρες δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Βρυξέλλες, COM(2016) 763 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην

Βρυξέλλες, COM(2016) 763 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 30.11.2016 COM(2016) 763 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (GIS) στη διαχείριση καταστροφών

Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (GIS) στη διαχείριση καταστροφών Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (GIS) στη διαχείριση καταστροφών Χρίστος Χαλκιάς ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ - ΜΠΣ, ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΧΕΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΏΝ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινη θερµότητα Ένας µικρός πρακτικός οδηγός

Πράσινη θερµότητα Ένας µικρός πρακτικός οδηγός Πράσινη θερµότητα Ένας µικρός πρακτικός οδηγός Αν δεν πιστεύετε τις στατιστικές, κοιτάξτε το πορτοφόλι σας. Πάνω από τη µισή ενέργεια που χρειάζεται ένα σπίτι, καταναλώνεται για τις ανάγκες της θέρµανσης

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Kατοικίας INTERAMERICAN HOME

Ασφάλεια Kατοικίας INTERAMERICAN HOME www.interamerican.gr Ασφάλεια Kατοικίας INTERAMERICAN HOME Εξασφαλίστε το σπίτι σας και την ποιότητα της ζωής σας Τα στοιχεία της πραγματικότητας Αναμφισβήτητα, οι κίνδυνοι που απειλούν το σπίτι σας είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη Ο χάρτης δεσμεύσεων που ακολουθεί κάνει λόγο για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέσα από προσπάθειες και πρωτοβουλίες των Ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ DELL ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑ

Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ DELL ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ DELL ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΟΡΗΤΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ Θέλετε ένα φορητό υπολογιστή χωρίς συμβιβασμούς. Θέλετε να μειώσετε το χρόνο εκτός λειτουργίας με συστήματα τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΦΘ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

ΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΦΘ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΙΘΑΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΦΘ ΣΤΟ ΒΟΛΟ Α. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.1. Μόνωση οροφής Α.2. Μόνωση εξωτερικών τοίχων Α.3. Ταρατσόκηποι Α.4. Αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων & μονών

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια Επιχειρήσεων INTERAMERICAN Βusiness

Ασφάλεια Επιχειρήσεων INTERAMERICAN Βusiness www.interamerican.gr Ασφάλεια Επιχειρήσεων INTERAMERICAN Βusiness Εξασφαλίστε την επαγγελματική σας στέγη από κάθε κίνδυνο Η επιχείρησή σας λειτουργεί, ό,τι και αν συμβεί Τα προγράμματα INTERAMERICAN Business

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗ REHAU Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗ REHAU Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗ REHAU Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ www.rehau.gr Κατασκευές Αυτοκινητοβιομηχανία Βιομηχανία ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΨΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Στον τομέα της πολιτικής για την προστασία του καταναλωτή έχουν γίνει, τα τελευταία 5 χρόνια, μεγάλα βήματα στον τόπο μας.

Στον τομέα της πολιτικής για την προστασία του καταναλωτή έχουν γίνει, τα τελευταία 5 χρόνια, μεγάλα βήματα στον τόπο μας. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, κ. ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΣΤΗ 2 η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας.

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. Προστατεύει το περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Με την αξιοποίηση των ΑΠΕ αναδεικνύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ BRUNATA

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ BRUNATA Πετρέλαιο Φυσικό Αέριο ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ BRUNATA ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Ποιος δεν θα ήθελε να έχει τα πλεονεκτήματα της αυτονομίας και πολλά παραπάνω Να λειτουργεί την θέρμανση όποτε θέλει Να έχει

Διαβάστε περισσότερα

Πραγματικότητα; Γιάννης Καβακλής, Director Broadband Unit

Πραγματικότητα; Γιάννης Καβακλής, Director Broadband Unit Η Καινοτομία στο Ευρυζωνικό Διαδίκτυο στην Ελλάδα: Μύθος ή Πραγματικότητα; Γιάννης Καβακλής, Director Broadband Unit Ένας Πάροχος έφερε το Internet στην Ελλάδα o ΗιστορίατηςForthnet ξεκινά, το 1984, στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210.

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται στους

Διαβάστε περισσότερα

Βελτιώστε την απόδοση, εξασφαλίστε το κέρδος.

Βελτιώστε την απόδοση, εξασφαλίστε το κέρδος. Βελτιώστε την απόδοση, εξασφαλίστε το κέρδος. Υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης για Φωτοβολταϊκά συστήματα Όλα όσα χρειάζεστε για την ομαλή λειτουργία της μονάδας σας. Σας προσφέρουμε ασφαλείς λύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ EL Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Εισαγωγή Η αξιολόγηση στη συνεκπαίδευση αποτελεί μια προσέγγιση της αξιολόγησης στο πλαίσιο της γενικής

Διαβάστε περισσότερα

Αποδοτικότητα με ευκολία χρήσης

Αποδοτικότητα με ευκολία χρήσης Αποδοτικότητα με ευκολία χρήσης Οι νέοι μετατροπείς στοιχειοσειράς της ΑΒΒ για Φ/Β συστήματα Οι τεχνολογικές εξελίξεις συνεχώς βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και την απόδοση σε σχέση με το κόστος των

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο. για σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ερωτηματολόγιο. για σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ερωτηματολόγιο για σχολεία Δευτεροβάθμιας ς Aυτό το ερωτηματολόγιο πρέπει να συμπληρωθεί από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην Κατηγορία Γ στην αρχή και το τέλος της περιόδου που

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα από την ανάλυση για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Συμπεράσματα από την ανάλυση για την Ευρωπαϊκή Ένωση Ενεργειακή πολιτική για την Ελλάδα: σύγκλιση ή απόκλιση από την Ευρωπαϊκή προοπτική; Π. Κάπρου, Καθηγητή ΕΜΠ Εισαγωγή Πρόσφατα δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, η έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΣΑΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΡΑΣΗΣ. Αστυνομία, Πυροσβεστική ή Ασθενοφόρο 000. Γραμμή Αστυνομικής Βοήθειας 131 444

ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΣΑΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΡΑΣΗΣ. Αστυνομία, Πυροσβεστική ή Ασθενοφόρο 000. Γραμμή Αστυνομικής Βοήθειας 131 444 ΠΡΟΒΛΕΨΤΕ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΜΕΙΝΕΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΣΑΣ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΦΥΓΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ ΟΙΚΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΙΝΗΤΟ Email ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΡΑΣΗΣ Αστυνομία, Πυροσβεστική ή Ασθενοφόρο

Διαβάστε περισσότερα

Ο δευτερογενής τομέας παραγωγής, η βιομηχανία, παράγει την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ διακρίνεται σε

Ο δευτερογενής τομέας παραγωγής, η βιομηχανία, παράγει την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ διακρίνεται σε στον κόσμο Οι κινήσεις της Ευρώπης για «πράσινη» ενέργεια Χρειαζόμαστε ενέργεια για όλους τους τομείς παραγωγής, για να μαγειρέψουμε το φαγητό μας, να φωταγωγήσουμε τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τα σχολεία,

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιακή υποβοή θήσή θέ ρμανσής και ζέστο νέρο χρή σής

Ηλιακή υποβοή θήσή θέ ρμανσής και ζέστο νέρο χρή σής Λ. Λαυρίου 49 ΠΑλλήνη Ηλιακή υποβοή θήσή θέ ρμανσής και ζέστο νέρο χρή σής Στην παρούσα μελέτη θα παρουσιάσουμε εφαρμογή για την κάλυψη μέρους των αναγκών μιας οικίας σε θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι δύο μίγματα υδρογονανθράκων που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

(http://ec.europa.eu/regional_policy/funds/2007/jjj/jessica_en.htm) που αφορά στην

(http://ec.europa.eu/regional_policy/funds/2007/jjj/jessica_en.htm) που αφορά στην ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ Πώς µπορεί να υλοποιηθεί το πρόγραµµα; 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το καλοκαίρι του 2009, παρουσιάστηκε από το τότε Υπουργείο Ανάπτυξης το πρόγραµµα Εξοικονοµώ κατ οίκον το οποίο στόχευε στην ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ Στόχος(οι): Να ενημερωθούν οι μαθητές για τις ταξιδιωτικές συνήθειες της δικής τους γενιάς αλλά και των προηγούμενων, από τη σκοπιά των διανυόμενων αποστάσεων, της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Ι

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Ι ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Ι κ. ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: 6 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η Επισκόπηση χωρίζεται σε δύο μέρη: Α. Γενικό μέρος (συμπληρώνεται από όλα τα Σχολεία) Β. Ειδικό Μέρος που αντιστοιχεί στο θέμα που επιλέγεται κάθε χρόνο (Νερό,

Διαβάστε περισσότερα

EURONET 50/50. Μεθοδολογία. Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50

EURONET 50/50. Μεθοδολογία. Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50 EURONET 50/50 Μεθοδολογία Πως μπορείτε να οργανώσετε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα 50/50 Πώς να ξεκινήσετε: 1. Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στα σχολεία EURONET 50/50; Οι στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες Επίσκεψης Βιβλιοθήκης

Υπηρεσίες Επίσκεψης Βιβλιοθήκης GREEK Υπηρεσίες Επίσκεψης Βιβλιοθήκης Η βιβλιοθήκη παρέχει μια υπηρεσία στο Σπίτι σε άτομα που δεν μπορούν να επισκεφτούν τη βιβλιοθήκη λόγω αδυναμίας, ασθένειας ή αναπηρίας. Η βιβλιοθήκη έχει μια ευρεία

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας ελέγχου συναγερμού Easy Series Κάνουμε την ασφάλεια εύκολη υπόθεση διαθέτοντας wlsn*

Πίνακας ελέγχου συναγερμού Easy Series Κάνουμε την ασφάλεια εύκολη υπόθεση διαθέτοντας wlsn* «Η προστασία απενεργοποιήθηκε» Πίνακας ελέγχου συναγερμού Easy Series Κάνουμε την ασφάλεια εύκολη υπόθεση διαθέτοντας wlsn* * Ασύρματο τοπικό δίκτυο ασφαλείας 2 Πρώτα απ όλα η ασφάλεια Φυσικά επιθυμείτε

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας

Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας Οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (GPP/ΠΔΣ) αποτελούν προαιρετικό μέσο. Το παρόν έγγραφο παρέχει τα κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ, τα οποία έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Προκλήσεις στην Αγορά Ηλεκτρισµού της Κύπρου Ενεργειακό Συµπόσιο ΙΕΝΕ 26 Ιανουαρίου 2012 Εισαγωγή Προτού προχωρήσω να αναλύσω το ρόλο της Αρχής Ηλεκτρισµού στο νέο περιβάλλον της απελευθερωµένης Αγοράς

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα εξελιγμένα-έξυπνα δίκτυα-σκοπός του ΔΜΔΕ ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τι είναι τα εξελιγμένα-έξυπνα δίκτυα-σκοπός του ΔΜΔΕ ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Σε αναλογία με την ανάπτυξη που προέκυψε από την ψηφιοποίηση των επικοινωνιών, τα έξυπνα δίκτυα επιτρέπουν ανάλογο μετασχηματισμό στην παροχή ηλεκτρική ενέργειας Τα έξυπνα δίκτυα αξιοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακός Σχεδιασμός & Επιχειρηματικότητα

Επιχειρησιακός Σχεδιασμός & Επιχειρηματικότητα ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Επιχειρησιακός Σχεδιασμός & Επιχειρηματικότητα Ενότητα 7: Οι Εγκαταστάσεις Νικόλαος Καρανάσιος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ NOKIA ΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ NOKIA ΜΕ WINDOWS PHONE

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ NOKIA ΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ NOKIA ΜΕ WINDOWS PHONE ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ NOKIA ΓΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ NOKIA ΜΕ WINDOWS PHONE ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Η παρούσα Περιορισμένη εγγύηση κατασκευαστή ( Εγγύηση ) ισχύει μόνο για τα γνήσια προϊόντα Nokia με Windows Phone τα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΕΤΤ αξιοποιεί την τεχνολογία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS)

Η ΕΕΤΤ αξιοποιεί την τεχνολογία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) Η ΕΕΤΤ αξιοποιεί την τεχνολογία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) Στην πορεία της τεχνολογικής ανάπτυξης της Χώρας οι υποδομές των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών αποκτούν ιδιαίτερα σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του καθηγητού Χρήστου Σ. Ζερεφού, ακαδημαϊκού Συντονιστού της ΕΜΕΚΑ

Ομιλία του καθηγητού Χρήστου Σ. Ζερεφού, ακαδημαϊκού Συντονιστού της ΕΜΕΚΑ Ομιλία του καθηγητού Χρήστου Σ. Ζερεφού, ακαδημαϊκού Συντονιστού της ΕΜΕΚΑ Οι επιμέρους μελέτες ανέδειξαν τον πλούτο των φυσικών πόρων που διαθέτει η χώρα μας αλλά και τους κινδύνους που απειλούν το φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες προετοιμασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Οδηγίες προετοιμασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης Οδηγίες προετοιμασίες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης Στο Οντάριο, οι κάτοικοί του έρχονται αντιμέτωποι με κάθε είδους έκτακτες ανάγκες, είτε πρόκειται για θύελλες παγωμένου χιονιού και διακοπές ρεύματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΟΤΗΤΑΣ ΜΗ ΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Σ ΚΑ ΑΑ Λ ΑΤΠ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΙΧΟΙ ΠΛΗΡΩΣΗΣ - ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ Α1 Τοίχοι πλήρωσης εξωτερικοί χαµηλή Χ Χ Χ µεσαία Μ Μ Μ Ν Α1.1 Θέσεις ρωγµών χαµηλή Μ Μ

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωμάτωση Βιοκλιματικών Τεχνικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Σχολικά Κτήρια σε Συνδυασμό με Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Ενσωμάτωση Βιοκλιματικών Τεχνικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Σχολικά Κτήρια σε Συνδυασμό με Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Ενσωμάτωση Βιοκλιματικών Τεχνικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Σχολικά Κτήρια σε Συνδυασμό με Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Κατερίνα Χατζηβασιλειάδη Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ 1. Εισαγωγή Η προστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ, ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ, ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ, ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Η περίπτωση του Leicester Το 1990, το δημοτικό συμβούλιο του Leicester

Διαβάστε περισσότερα

Οι υδατικοί πόροι αποτελούν σημαντικό οικονομικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πόρο.

Οι υδατικοί πόροι αποτελούν σημαντικό οικονομικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πόρο. Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών πόρων Από την Οδηγία 2000/60 στη διαχείριση σε επίπεδο υδατικής λεκάνης Σωκράτης Φάμελλος Χημικός Μηχανικός MSc Αντιδήμαρχος Θέρμης Οι υδατικοί πόροι αποτελούν σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Τα είδη θέρμανσης στην Ελλάδα: μύθοι και αλήθειες

Τα είδη θέρμανσης στην Ελλάδα: μύθοι και αλήθειες Τα είδη θέρμανσης στην Ελλάδα: μύθοι και αλήθειες Η επιλογή της θέρμανσης στην ελληνική επικράτεια απασχολεί όλο και περισσότερους πολίτες. Κύριοι άξονες επιλογής η χαμηλή κατανάλωση και το κόστος αγοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #7: Μονοπώλιο (II)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #7: Μονοπώλιο (II) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2 Ενότητα #7: Μονοπώλιο (II) Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα της παρουσίασης έχουν ληφθεί

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του κ. Νίκου Χατζηαργυρίου, Προέδρου και ΔΝΣ ΔΕΔΔΗΕ στο Συνέδριο «Investment & Growth: Building a National Plan»

Ομιλία του κ. Νίκου Χατζηαργυρίου, Προέδρου και ΔΝΣ ΔΕΔΔΗΕ στο Συνέδριο «Investment & Growth: Building a National Plan» Ομιλία του κ. Νίκου Χατζηαργυρίου, Προέδρου και ΔΝΣ ΔΕΔΔΗΕ στο Συνέδριο «Investment & Growth: Building a National Plan» 1.Πρόλογος Κυρίες και κύριοι, αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα, καλησπέρα σας. Θα

Διαβάστε περισσότερα

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Εκπαιδευτικά θεματικά πακέτα (ΚΙΤ) για ευρωπαϊκά θέματα Τ4Ε 2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Teachers4Europe Οδηγιεσ χρησησ Το αρχείο που χρησιμοποιείτε είναι μια διαδραστική ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου 2013 Ενέργεια & Περιβάλλον Το ενεργειακό πρόβλημα (Ι) Σε τι συνίσταται το ενεργειακό πρόβλημα; 1. Εξάντληση των συμβατικών ενεργειακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Ως κλάδος τηλεπικοινωνιών ορίζεται η παραγωγή τηλεπικοινωνιακού υλικού και η χρήση των παραγόμενων τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. Συντάκτρια γνωμοδότησης (*): Kartika Tamara Liotard

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. Συντάκτρια γνωμοδότησης (*): Kartika Tamara Liotard ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 16.9.2010 2010/2114(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

PRODUCT AWARDS BWT E1 Single Lever 2014

PRODUCT AWARDS BWT E1 Single Lever 2014 PRODUCT AWARDS BWT E1 Single Lever 2014 Tριπλή βράβευση για το BWT E1 Single Lever Το φίλτρο BWT E1 Single Lever τιμήθηκε το 2014, για τον άριστο σχεδιασμό και την οικολογική του διάσταση. Η BWT, η κορυφαία

Διαβάστε περισσότερα

CyberEdge. Προσθέστε την εξειδίκευσή µας στη δική σας Προστασία από τις συνέπειες των ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων

CyberEdge. Προσθέστε την εξειδίκευσή µας στη δική σας Προστασία από τις συνέπειες των ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων CyberEdge Προσθέστε την εξειδίκευσή µας στη δική σας Προστασία από τις συνέπειες των ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων Τι είναι το CyberEdge; 2 To CyberEdge είναι μια πλήρης ασφαλιστική λύση διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΗΛΙΑΚΟ ΛΕΒΗΤΑ

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΗΛΙΑΚΟ ΛΕΒΗΤΑ ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΗΛΙΑΚΟ ΛΕΒΗΤΑ Στόχος(οι): Να κατανοήσουν οι μαθητές τη φύση και τις δυνατότητες μιας ανανεώσιμης ενεργειακής τεχνολογίας. Γενική περιγραφή της δραστηριότητας: Μια ομάδα μαθητών θα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ 1. Διαχείριση έργων Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική αξιοποίηση της διαχείρισης έργων σαν ένα εργαλείο με το οποίο οι διάφορες επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα