ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΠΟ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΠΟ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑ"

Transcript

1 ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΠΟ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑ Π.Ι. Γιαννόπουλος ρ. Πολιτικός Μηχανικός, Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Μ.Π. Λέξεις κλειδιά: πλαστιµότητα,, σκυρόδεµα, κατασκευές, περίσφιγξη ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Ο οικονοµικός σχεδιασµός κατασκευών από ωπλισµένο σκυρόδεµα έναντι σεισµικών δράσεων, µε βάση όλους τους σύγχρονους κανονισµούς, βασίζεται στην πλαστιµότητά τους. Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η πλαστιµότητα του σκυροδέµατος και του χάλυβα, η πλαστιµότητα των διατοµών, η πλαστιµότητα δοκών και υποστυλωµάτων, καθώς και οι παράµετροι που την επηρεάζουν. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα υλικό είναι πλάστιµο εάν µπορεί να αντέξει µεγάλες παραµορφώσεις κατά τη φόρτισή του (π.χ. λάστιχο). Για µέλη και κατασκευές από ωπλισµένο σκυρόδεµα, πλαστιµότητα είναι η ικανότητα τους να παραµορφώνονται πέραν του ορίου διαρροής, δηλαδή µεγάλες σχετικά παραµορφώσεις, χωρίς σηµαντική µείωση της αντοχής τους. Ένα ψαθυρό υλικό (π.χ. κιµωλία) ή µια ψαθυρή κατασκευή αστοχούν απότοµα (δηλαδή χωρίς προειδοποίηση της επικείµενης αστοχίας) µόλις αναλάβουν το µέγιστο φορτίο τους. Εποµένως υπάρχει αυξηµένος κίνδυνος απώλειας ζωής κατά την κατάρρευση ψαθυρών κατασκευών. Τυπικά διαγράµµατα δύναµης παραµόρφωσης µελών µε πλάστιµη ή ψαθυρή συµπεριφορά δίνονται στο Σχ. 1. Σχ. 1 Τυπικά διαγράµµατα δύναµης παραµόρφωσης µελών µε πλάστιµη ή ψαθυρή συµπεριφορά 2 ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ Για το πλάστιµο µέλος που δίνεται στο Σχ. 1, δ y είναι η παραµόρφωση διαρροής που αντιστοιχεί στη διαρροή του χάλυβα και δ u είναι η οριακή παραµόρφωση που αναπτύσσεται χωρίς σηµαντική µείωση της αντοχής. Η ύναµη µπορεί να είναι φορτίο, ροπή ή τάση, ενώ η Παραµόρφωση µπορεί να είναι επιµήκυνση, καµπυλότητα, βέλος ή στροφή.

2 Πιο συνήθης τρόπος ορισµού / µετρήσεως της πλαστιµότητας είναι: 1. H απόλυτη τιµή της οριακής παραµόρφωσης δ u ή της ανελαστικής παραµόρφωσης (δ u δ y ). 2. O «δείκτης πλαστιµότητας» µ = δ u /δ y, ή κάποια άλλη µορφή του (φ u /φ y, θ u /θ y ). O δείκτης πλαστιµότητας προσδιορίζεται εύκολα και χρησιµοποιείται ευρέως. 3. Η ενέργεια που απορροφάται από το µέλος ή την κατασκευή και η οποία δίνεται από το εµβαδόν της επιφάνειας κάτω από το διάγραµµα δύναµης παραµόρφωσης. Οι παραπάνω ορισµοί εν γένει αναφέρονται σε µονοτονική φόρτιση µέχρι αστοχίας. Κύκλοι φορτίσεως και ταχύτητα φορτίσεως, αν και επηρεάζουν την πλαστιµότητα, δεν λαµβάνονται συνήθως υπόψη στους ορισµούς. 3 Η ΣΠΟΥ ΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ Στο Σχ. 2 δίνεται η απόκριση µιας κατασκευής σε σεισµική δράση για την περίπτωση που αυτή συµπεριφέρεται ελαστικά, καθώς και για την περίπτωση που συµπεριφέρεται ελαστοπλαστικά. Η µέγιστη αδρανειακή δύναµη απόκρισης της ελαστικής κατασκευής δίνεται από την maxh el, και η αντίστοιχη της ελαστοπλαστικής κατασκευής από την Η u. Ο λόγος των δύο αυτών δυνάµεων δίνεται από το ξ = maxh el /H u. Σχ. 2 Ελαστική και ελαστοπλαστική απόκριση κατασκευής σε σεισµική δράση α) απόκριση µε ίδια µέγιστη παραµόρφωση (ξ = µ) β) απόκριση µε ίδια απορρόφηση ενέργειας ( ξ = 2µ 1 ) Bάσει αποτελεσµάτων δυναµικών αναλύσεων του Blume (1961, 1970) σε µονοβάθµια συστήµατα έχουν προκύψει δύο συµπεριφορές (Σχ. 2): - απόκριση µε ίδια µέγιστη παραµόρφωση - απόκριση µε ίδια απορρόφηση ενέργειας Στην πρώτη περίπτωση προκύπτει ότι ξ = µ, όπου µ = δ u /δ y, ενώ στη δεύτερη ξ = 2µ 1. Στο Σχ. 3 γίνεται από τον Blume (1970) σύγκριση αυτών των δύο εξισώσεων µε τα αποτελέσµατα δυναµικών αναλύσεων σε µονοβάθµια συστήµατα που έγιναν από τον Clough (1966). Παρατηρείται ότι αυτές οι δύο εξισώσεις περιγράφουν ικανοποιητικά τα αποτελέσµατα. Τα παραπάνω ισχύουν για µονοβάθµια συστήµατα, αλλά ισχύουν κατ αναλογία προσεγγιστικά και για πολυώροφα κτίρια. Εφαρµογή του Σχ. 3 σε µια κατασκευή µε µ = 4, ( µ = 2 ), δίνει 1/ξ = ηλαδή η σεισµική δύναµη που απαιτείται για το σχεδιασµό του ελαστοπλαστικού συστήµατος είναι µόνο το 30% της σεισµικής δύναµης που απαιτείται για το σχεδιασµό του ελαστικού συστήµατος, πράγµα που αποδεικνύει την οικονοµικότητα της ελαστοπλαστικής κατασκευής.

3 Σχ. 3 ιάγραµµα πλαστιµότητας λόγου αδρανειακής δύναµης απόκρισης ελαστοπλαστικού προς ελαστικό µονοβάθµιο σύστηµα, για το σεισµό El Centro 1940 (Clough 1966, Blume 1970) Είναι λοιπόν προφανές ότι είναι αντιοικονοµικός ο σχεδιασµός µιας συνήθους κατασκευής για να αντέξει τον µεγαλύτερο πιθανό σεισµό χωρίς βλάβες, δηλαδή να συµπεριφερθεί γραµµικά - ελαστικά. Το κόστος σχεδιασµού χωρίς βλάβες πρέπει να εξαρτηθεί από: την σπουδαιότητα της κατασκευής τον τύπο της κατασκευής (π.χ. η υπερστατικότητα µιας κατασκευής, στην οποία διαρρέουν ορισµένα µέλη, οδηγεί σε ανακατανοµή της έντασης σε γειτονικά µέλη) την πιθανότητα σεισµών Κριτήρια συµπεριφοράς συνήθων κατασκευών που υπάρχουν στους περισσότερους σύγχρονους αντισεισµικούς κανονισµούς: Ασθενείς σεισµοί: κατασκευές χωρίς βλάβες (εντός του ελαστικού εύρους των τάσεων) Μεσαίοι σεισµοί: κατασκευές µε ελάχιστες βλάβες στα φέροντα στοιχεία και µερικές βλάβες στα µη φέροντα Ισχυροί σεισµοί (σεισµός σχεδιασµού): κατασκευές µε περιορισµένες αλλά επιδιορθώσιµες βλάβες στον φέροντα οργανισµό, αλλά πιθανότητα κατάρρευσης επαρκώς µικρή. Για αποφυγή κατάρρευσης µιας κατασκευής στην περίπτωση του σεισµού σχεδιασµού πρέπει τα µέλη και οι συνδέσεις τους να σχεδιαστούν κατάλληλα, έτσι ώστε να µπορούν να αναλάβουν µεγάλες µετελαστικές παραµορφώσεις (βλάβες) χωρίς σηµαντική µείωση της αντοχής τους, δηλαδή να είναι πλάστιµα. Έτσι επιτυγχάνεται απορρόφηση και κατανάλωση σηµαντικής ποσότητας ενέργειας. Στο Σχ. 4 δίνεται παράδειγµα πλάστιµου µέλους υπό ανακυκλιζόµενη ένταση. Στους κανονισµούς ΕΚΩΣ και ΕΑΚ δίνεται διαδικασία σχεδιασµού (υπολογισµοί, κατασκευαστικές λεπτοµέρειες και λεπτοµέρειες όπλισης) που εξασφαλίζει ικανοποιητικό βαθµό πλαστιµότητας χωρίς να απαιτείται άµεσος υπολογισµός της απαιτούµενης και της διαθέσιµης πλαστιµότητας. Επιπλέον επιδιώκονται τα ακόλουθα: Βλάβες στα µη φέροντα στοιχεία ( ισχυρό υποστύλωµα - ασθενής δοκός ). Ψαθυρές αστοχίες (από ιάτµηση, Αγκυρώσεις ) να µην προηγούνται των πλάστιµων αστοχιών (από Κάµψη), δηλαδή Ικανοτικός Σχεδιασµός. Εξασφάλιση πλαστιµότητας (αντοχή σκυροδέµατος και χάλυβα, ποσοστό εφελκυόµενου και θλιβόµενου οπλισµού, περίσφιγξη).

4 Σχ. 4 ιάγραµµα ροπών καµπυλοτήτων δοκού υπό ανακυκλιζόµενη ένταση (Park, Kent & Sampson 1972) Μη αναµενόµενες υπερβάσεις φορτίων, κρούσεις, θερµοκρασιακές µεταβολές, καθιζήσεις θεµελίων, που συνήθως αγνοούνται στο σχεδιασµό, αναλαµβάνονται από τη διαθέσιµη πλαστιµότητα των κατασκευών. Συντελεστής συµπεριφοράς q: ΥΛΙΚΟ 1. Ωπλισµένο Σκυρόδεµα ΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ q * (ΕΚΩΣ 6.1.3) maxq (ΕΑΚ 2.3.5) α. Πλαίσια ή µικτά συστήµατα β. Συστήµατα τοιχωµάτων που λειτουργούν σαν πρόβολοι γ. Συστήµατα στα οποία τουλάχιστον το 50% της συνολικής µάζας βρίσκεται στι ανώτερο 1/3 του ύψους Φορείς χωρίς αυξηµένες απαιτήσεις πλαστιµότητας: q q * Φορείς µε αυξηµένες απαιτήσεις πλαστιµότητας: q * < q maxq οµικά στοιχεία όπως πλάκες, υπόγεια και θεµελίωσή τους, δευτερεύουσες δοκοί (όχι πάνω σε υποστυλώµατα), κόµβοι στους οποίους δεν συντρέχουν κατακόρυφα στοιχεία, θεωρούνται δοµικά στοιχεία χωρίς αυξηµένες απαιτήσεις πλαστιµότητας ασχέτως αν ανήκουν σε φορείς µε ή χωρίς αυξηµένες απαιτήσεις πλαστιµότητας. Η πλαστιµότητα µπορεί να αναφέρεται είτε σε όλη την κατασκευή ή µόνο σε τµήµα της. Το µέγεθος του δείκτη πλαστιµότητας θα διαφέρει σε κάθε περίπτωση: Υλικό: π.χ. σκυρόδεµα µ=1-2 ιατοµή: π.χ. διατοµή ελαφρά ωπλισµένη µ=10-20 οκός ή Υποστύλωµα: συνήθως µικρότερο µ. Κίνδυνος αστοχίας της συνάφειας ή διάτµησης ή επιβάρυνση από ετερόσηµους κύκλους φόρτισης. Κατασκευή: µ µπορεί να είναι µεγάλο. Εξαρτάται από τη θέση των πλαστικών αρθρώσεων και τη συµπεριφορά των κόµβων. H πλαστιµότητα των κατασκευών ωπλισµένου σκυροδέµατος εξαρτάται από την πλαστιµότητα των υλικών, το σχεδιασµό των µελών και κόµβων, και τις λεπτοµέρειες όπλισης (κατασκευαστικές διατάξεις).

5 Πιο εύκολη η θεώρηση και ο υπολογισµός της πλαστιµότητας ιατοµών Ω.Σ. από την πλαστιµότητα οκών Ω.Σ. Παράµετροι που επηρεάζουν την πλαστιµότητα ιατοµών ωπλισµένου σκυροδέµατος: Υλικά (σ - ε καµπύλες, περίσφιγξη) Γεωµετρία (σχήµα διατοµής, ρ, ρ') Φορτία (αξονικά, έκκεντρα) Άλλα (τύπος και ταχύτητα φορτίσεως) Παράµετροι που επηρεάζουν την πλαστιµότητα οκών ωπλισµένου σκυροδέµατος: Παράµετροι που επηρεάζουν την πλαστιµότητα ιατοµών ιάτµηση Συνάφεια (αγκυρώσεις, ενώσεις) 4. Ι ΙΟΤΗΤΕΣ & ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑ ΥΛΙΚΩΝ 4.1 Άοπλο σκυρόδεµα Το άοπλο σκυρόδεµα είναι σχετικά ψαθυρό υλικό, ιδίως σε εφελκυσµό. Καµπύλες τάσεων παραµορφώσεων δίνονται στο Σχ. 5 για σκυρόδεµα σε εφελκυσµό, σε θλίψη, και σε επαναλαµβανόµενη θλίψη. Οι καµπύλες σε θλίψη είναι προσεγγιστικά γραµµικές µέχρι περίπου 40% της αντοχής και εποµένως η πλαστιµότητα του άοπλου σκυροδέµατος είναι σχετικά µικρή (µ 1-2). Σχ. 5 Τυπικές καµπύλες τάσεων παραµορφώσεων σκυροδέµατος (MacGregor 1972) Μεγάλα θλιπτικά φορτία µακράς διάρκειας, οδηγούν σε µείωση της αντοχής του σκυροδέµατος κατά 20% περίπου. Αυτό αντισταθµίζεται εν µέρει από την αύξηση της αντοχής µε το χρόνο, και στην πράξη από την ύπαρξη έκκεντρων φορτίσεων και παρουσία θλιβόµενου οπλισµού. Σαν αποτέλεσµα η διάρκεια φόρτισης έχει µικρή επιρροή στην πλαστιµότητα. Με αύξηση της ταχύτητας φόρτισης επέρχεται αύξηση της αντοχής και µείωση της αντίστοιχης παραµόρφωσης (Σχ. 6). Για σεισµικά φορτία η αντοχή αυξάνεται κατά 10% περίπου. Η συµπεριφορά σκυροδέµατος υπό επαναλαµβανόµενη θλιπτική φόρτιση δίνεται στο Σχ. 7. Η συµπεριφορά σκυροδέµατος υπό τριαξονική θλιπτική πίεση δίνεται στο Σχ. 8. Παρατηρείται µεγάλη αύξηση της αντοχής και των παραµορφώσεων. Η αύξηση της αντοχής είναι περίπου 4 φορές την τιµή της πλευρικής πίεσης (Richart et al )], ενώ έχουν µετρηθεί τιµές µέχρι και 7 φορές. Αυτή η αύξηση συνοδεύεται από σηµαντική αύξηση της παραµόρφωσης στη µέγιστη αντοχή, δηλαδή η πλευρική πίεση οδηγεί σε σηµαντική αύξηση της πλαστιµότητας του σκυροδέµατος.

6 Σχ. 6 Καµπύλες σ - ε σκυροδέµατος για διάφορες ταχύτητες αξονικής θλιπτικής φόρτισης (Rüsch 1960) Σχ. 7 Καµπύλες σ ε σκυροδέµατος υπό επαναλαµβανόµενη αξονική φόρτιση (Sinha et al 1964) Σχ. 8 Καµπύλες σ ε κυλίνδρων σκυροδέµατος υπό τριαξονική θλιπτική πίεση (Richart et al 1928) 4.2 Χάλυβας όπλισης Ο χάλυβας όπλισης είναι πολύ πιο πλάστιµος από το σκυρόδεµα καθώς φαίνεται από τις καµπύλες τάσεων παραµορφώσεων στο Σχ. 9. Αυτός είναι ο λόγος που οι διατοµές ωπλισµένου

7 σκυροδέµατος είναι πλάστιµες. Η πλαστιµότητα και το εύρος του ορίου διαρροής µειώνονται µε αύξηση της αντοχής του χάλυβα. Σχ. 9 Τυπικές καµπύλες σ ε χάλυβα όπλισης Η συµπεριφορά χάλυβα υπό ανακυκλιζόµενη ένταση δίνεται στο Σχ. 10, όπου παρατηρείται το φαινόµενο Bauschinger και η κλίση του διαγράµµατος γίνεται πολύ µικρή µε κίνδυνο το λυγισµό θλιβόµενων ράβδων οπλισµού. Σχ. 10 Καµπύλες σ ε χάλυβα όπλισης υπό ανακυκλιζόµενη ένταση (προσοµοίωµα Kato, Akiyama & Yamanouchi) Αύξηση της ταχύτητας φορτίσεως οδηγεί σε αύξηση του ορίου διαρροής του χάλυβα. Για σεισµικά φορτία αυτή η αύξηση είναι 7% περίπου. 5. ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑ ΙΑΤΟΜΩΝ ΜΕΛΩΝ Ω.Σ. 5.1 Υπολογισµός του δείκτη πλαστιµότητας διατοµών Ο δείκτης πλαστιµότητας µ µιας διατοµής είναι ο λόγος της καµπυλότητας φ u κατά την αστοχία της διατοµής προς την καµπυλότητα φ y κατά τη διαρροή του χάλυβα, δηλ. µ = φ u /φ y. Οι καµπυλότητες αυτές µπορούν να προσδιοριστούν είτε για σκοπούς σχεδιασµού µέσω των εξισώσεων κάµψεως διατοµών βάσει κάποιου κανονισµού, είτε για ερευνητικούς σκοπούς µέσω διαγραµµάτων ροπών καµπυλοτήτων.

8 5.1.1 Υπολογισµός του δείκτη πλαστιµότητας διατοµών για σκοπούς σχεδιασµού Σχ. 11 Επιρροή της αντοχής του χάλυβα f y και του σκυροδέµατος Περίπτωση απλού οπλισµού ( A ' s = 0 ) ε y φ y = ( 1 k) d όπου κ = -ρn+ 2 ρn + ρ ε cu φ u = c όπου c = ρ f y d ' f 0.85 β1 οπότε µ = φ φ u y ' ( 0.85 β f ) c 2 y 2 n 2 ' f c στην πλαστιµότητα διατοµής Ω. Σ. E n = E s c β 1 = 0.85 για f ' c A s ρ = b d 4000 psi (= 28 MPa) β 1 = 0.05 µείωση/1000 psi για f ' c > 4000 psi c Ε s ε cu 1 + ρn - 2ρn + ρ n = (1) ρ f Από την Εξ. (1) φαίνεται ότι η τιµή του µ εξαρτάται άµεσα από την τιµή του ε cu. Η οριακή παραµόρφωση του σκυροδέµατος ε cu είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως η αντοχή του σκυροδέµατος, η ταχύτητα φορτίσεως, ο λόγος ροπής / διάτµηση και η περίσφιγξη από τους συνδετήρες. Η τιµή του ε cu µπορεί να µεταβάλλεται από περίπου χωρίς περίσφιγξη µέχρι περίπου µε περίσφιγξη και αξονικό θλιπτικό φορτίο ή µέχρι και περίπου µε περίσφιγξη και έκκεντρο θλιπτικό φορτίο. Για σχεδιασµό συνιστάται, εάν δεν υπάρχει ειδική περίσφιγξη, ε cu ' Mε ε cu = και Ε s = ksi η Εξ. (1) απλοποιείται ως εξής, µε τα f c και f y σε ksi ' β1 f c 1 + ρn - 2ρn + ρ n µ = (2) 2 ρ f y Τιµές του µ χρησιµοποιώντας την Εξ. (2) δίνονται στον Πίνακα 1 Πίνακας 1 είκτης πλαστιµότητας για διατοµές ωπλισµένου σκυροδέµατος µε διάφορες κατηγορίες σκυροδέµατος και χάλυβα (Furlong)

9 5.1.2 Υπολογισµός του δείκτη πλαστιµότητας διατοµών για ερευνητικούς σκοπούς Η διατοµή χωρίζεται σε αριθµό λωρίδων και χρησιµοποιούνται ακριβείς σχέσεις τάσεων - παραµορφώσεων των υλικών για τον υπολογισµό των δυνάµεων σε κάθε λωρίδα. Ακολουθούν αριθµητικές ολοκληρώσεις και επαναληπτικές µέθοδοι για την σύγκλιση των λύσεων. Έτσι υπολογίζεται το διάγραµµα ροπών καµπυλοτήτων της διατοµής και από αυτό προσδιορίζονται οι καµπυλότητες φ y και φ u. 5.2 Μεταβλητές που επηρεάζουν την πλαστιµότητα διατοµών Θα εξεταστεί η επιρροή των ακόλουθων παραµέτρων στην πλαστιµότητα διατοµών από ωπλισµένο σκυρόδεµα: θλιπτική αντοχή σκυροδέµατος f c, αντοχή χάλυβα f y, κράτυνση χάλυβα, ποσοστό διαµήκους εφελκυόµενου οπλισµού ρ, ποσοστό διαµήκους θλιβόµενου οπλισµού ρ', σχήµα διατοµής και περίσφιγξη σκυροδέµατος. Στις θεωρήσεις αυτές θα χρησιµοποιηθούν µεταξύ άλλων και τα αποτελέσµατα µιας εκτεταµένης αναλυτικής µελέτης των Cohn και Ghosh (1972) στην καµπτική πλαστιµότητα διατοµών από ωπλισµένο σκυρόδεµα. Τυπικά διαγράµµατα τάσεων παραµορφώσεων του σκυροδέµατος (µικρής, µεσαίας και µεγάλης αντοχής) και του χάλυβα (µικρής, µεσαίας και µεγάλης αντοχής) δίνονται στο Σχ. 12. Σχ. 12 ιαγράµµατα σ ε των υλικών που χρησιµοποιήθηκαν στη µελέτη των Cohn & Ghosh -1 Αντοχή σκυροδέµατος Από την Εξ. (2) και τον Πίνακα 1 προκύπτει ότι, για µια αντοχή χάλυβα f y και ένα ποσοστό ' οπλισµού ρ, αύξηση της αντοχής του σκυροδέµατος f c οδηγεί σε αύξηση της πλαστιµότητας. Το ίδιο παρατηρείται και στα αποτελέσµατα της αναλυτικής µελέτης που δίνονται στο Σχ. 13. ΕΚΩΣ 2000: C12/15 C16/20 C20/25 C25/30 - χωρίς αυξηµένες απαιτήσεις πλαστιµότητας & µέχρι 3 ορόφους - χωρίς αυξηµένες απαιτήσεις πλαστιµότητας & οσουσδήποτε ορόφους - µε αυξηµένες απαιτήσεις πλαστιµότητας & µέχρι 3 ορόφους - µε αυξηµένες απαιτήσεις πλαστιµότητας & οσουσδήποτε ορόφους

10 ' Σχ. 13 Επιρροή της αντοχής του χάλυβα f y και του σκυροδέµατος f c στην πλαστιµότητα διατοµής Ω. Σ. για διάφορα ποσοστά οπλισµού (Cohn & Ghosh) -2 Αντοχή χάλυβα ' Από την Εξ. (2) και τον Πίνακα 1 προκύπτει ότι, για µια αντοχή σκυροδέµατος f c και ένα ποσοστό οπλισµού ρ, αύξηση του ορίου διαρροής του χάλυβα οδηγεί σε µείωση της πλαστιµότητας. Το ίδιο παρατηρείται και στα αποτελέσµατα της αναλυτικής µελέτης που δίνονται ' στο Σχ. 13. Π.χ. για ρ = 1% και f c = 4 ksi = 28 MPa και 33% αύξηση του ορίου διαρροής (45 ksi σε 60 ksi) προκύπτει 52% µείωση του µ (21 σε 10). -2 Κράτυνση χάλυβα Στο Σχ. 14 φαίνεται ότι η κράτυνση του οπλισµού αυξάνει το µ για ελαφρά ωπλισµένες διατοµές. Σχ. 14 Επιρροή της κράτυνσης του χάλυβα στην πλαστιµότητα διατοµής Ω. Σ. (Cohn & Ghosh)

11 -3 Ποσοστό διαµήκους εφελκυόµενου οπλισµού, ρ Από την Εξ. (2), τον Πίνακα 1 και τα αποτελέσµατα της αναλυτικής µελέτης των Cohn και Ghosh που δίνονται στα Σχ. 13 και 15, προκύπτει ότι, αύξηση του ποσοστού ρ του διαµήκους εφελκυόµενου οπλισµού οδηγεί αφενός σε αύξηση της ροπής αντοχής της διατοµής και αφετέρου σε µείωση του δείκτη πλαστιµότητας µ. Η πολύ περιορισµένη πλαστιµότητα που έχουν διατοµές µε σχετικά µεγάλα ποσοστά οπλισµού φαίνεται στο Σχ. 15 (µ 1.0 για ρ = 3-4%). Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι κανονισµοί προδιαγράφουν ένα µέγιστο ποσοστό εφελκυόµενου οπλισµού που µπορεί να χρησιµοποιηθεί σε καµπτόµενα µέλη έτσι ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής πλαστιµότητα. Σχ. 15 ιαγράµµατα ροπών καµπυλοτήτων διατοµής Ω. Σ. (Cohn & Ghosh) Σχ. 16 Επιρροή του ποσοστού του οπλισµού στην πλαστιµότητα διατοµής Ω. Σ. για διάφορες κατηγορίες σκυροδέµατος και f y =60000 psi (Cohn & Ghosh)

12 Στον ΕΚΩΣ 2000 ρ max = 0.65 (f cd ρ')/(f yd ρ) /f yd οπότε π.χ. για ρ' = 0.50 ρ, C20/25, S400! ρ max = 1.4% και µ 2.5 (χωρίς θλιβόµενο οπλισµό και χωρίς συνδετήρες). Στο ACI προδιαγράφεται ρ max = 0.75 ρ b, και σε σεισµικές περιοχές ρ max = 0.50 ρ b, όπου το ρ b αντιστοιχεί σε ταυτόχρονη αστοχία του σκυροδέµατος και χάλυβα. Τα µαύρα τρίγωνα που φαίνονται στις καµπύλες του Σχ. 13 αντιστοιχούν στις τιµές του ρ max που προδιαγράφονται στο ACI. Ένα πιο εποπτικό διάγραµµα δίνεται στο Σχ. 16, απ όπου προκύπτει ότι σε σεισµικές περιοχές εξασφαλίζεται µε το ΑCI µια ελάχιστη τιµή του δείκτη πλαστιµότητας ίση µε Ποσοστό διαµήκους θλιβόµενου οπλισµού, ρ Από τα αποτελέσµατα της αναλυτικής µελέτης των Cohn και Ghosh που δίνονται στα Σχ. 17 και 18, προκύπτει ότι, αύξηση του ποσοστού ρ' του διαµήκους θλιβόµενου οπλισµού οδηγεί αφενός σε αύξηση της ροπής αντοχής της διατοµής και αφετέρου σε αύξηση του δείκτη πλαστιµότητας µ. Στον ΕΚΩΣ 2000 προδιαγράφεται στις περιοχές πιθανών πλαστικών αρθρώσεων θλιβόµενος οπλισµός τουλάχιστον ίσος µε το 0.50 του εφελκυόµενου οπλισµού, µε σκοπό µεταξύ άλλων και την εξασφάλιση επαρκούς πλαστιµότητας στις κρίσιµες αυτές περιοχές. Από το Σχ. 18 φαίνεται ότι µε αυτή τη διάταξη προκύπτει αύξηση του µ κατά τουλάχιστον 50%. Ανάλογα ισχύουν και στον κανονισµό του ACI. Σχ. 17 ιαγράµµατα ροπών καµπυλοτήτων διατοµής Σχ. 18 Επιρροή του ποσοστού του θλιβόµ. Ω. Σ. για διάφορα ποσοστά θλιβόµενου οπλισµού στην πλαστιµότητα οπλισµού (Cohn & Ghosh) διατοµής Ω.Σ. (Cohn & Ghosh) -5 Σχήµα διατοµής Από τα αποτελέσµατα της αναλυτικής µελέτης των Cohn και Ghosh που δίνονται στo Σχ. 19 για την περίπτωση ορθογωνικής διατοµής και διατοµής πλακοδοκού προκύπτει αύξηση της πλαστιµότητας στην πλακοδοκό συγκρινόµενη µε την ορθογωνική διατοµή, και αυτή η αύξηση είναι µεγαλύτερη για µικρά ποσοστά του εφελκυόµενου οπλισµού. Τα παραπάνω ισχύουν για τα ανοίγµατα δοκών, ενώ στις στηρίξεις η πλάκα της πλακοδοκού είναι σε εφελκυσµό και εποµένως δεν επηρεάζει την πλαστιµότητα της διατοµής. -6 Περίσφιγξη σκυροδέµατος µε συνδετήρες Σε στοιχεία σκυροδέµατος υπό σχετικά µεγάλες θλιπτικές τάσεις δηµιουργούνται σχετικά µεγάλες εγκάρσιες παραµορφώσεις και το σκυρόδεµα πιέζει τους συνδετήρες, οι οποίοι ως αντίδραση ασκούν µια περίσφιγξη στο σκυρόδεµα. Οι συνδετήρες λοιπόν παρέχουν παθητική περίσφιγξη στο σκυρόδεµα.

13 Σχ. 19 Επιρροή της πλάκας πλακοδοκού στην πλαστιµότητα διατοµής Ω. Σ (Cohn & Ghosh) Σχ. 20 Τυπικές καµπύλες σ-ε σκυροδέµατος υπό περίσφιγξη Πολλά πειράµατα έχουν δείξει ότι η περίσφιγξη µε συνδετήρες µπορεί να βελτιώσει σηµαντικά τα χαρακτηριστικά των διαγραµµάτων τάσεων παραµορφώσεων του σκυροδέµατος σε µεγάλες παραµορφώσεις. Στο Σχ. 21 δίνονται καµπύλες σ ε, από πειράµατα των Iyengar, Desayi & Reddy, για 3 περιπτώσεις κυλινδρικών δοκιµίων σκυροδέµατος περισφιγµένων µε κυκλική σπείρα. Κάθε περίπτωση αντιστοιχεί σε διαφορετική αντοχή σκυροδέµατος. Παρατηρείται η πολύ µεγάλη αύξηση στην αντοχή και στην πλαστιµότητα µε το ποσοστό της περίσφιγξης. Σχ. 21 Καµπύλες σ - ε κυλινδρικών δοκιµίων σκυροδέµατος µε διάφορες κυκλικές σπείρες (Iyengar et al)

14 Στο Σχ. 22 δίνονται καµπύλες φορτίου παραµόρφωσης, από πειράµατα των Bertero & Felippa, σε πρισµατικά δοκίµια σκυροδέµατος µε διάφορα ποσοστά τετράγωνων συνδετήρων. Παρατηρείται µεγάλη αύξηση κυρίως στην πλαστιµότητα µε αύξηση του ποσοστού των συνδετήρων. Σχ. 22 Καµπύλες φορτίου παραµόρφωσης δοκιµίων σκυρ/τος µε συνδετήρες. (Bertero & Felippa) Η περίσφιγξη µε κυκλική σπείρα οπλισµού, παρέχει µια συνεχή πίεση γύρω από την περίµετρο. Η περίσφιγξη µε ορθογωνική σπείρα παρέχει πίεση κυρίως στις γωνίες και πολύ µικρή πίεση κατά µήκος των ευθύγραµµων ενδιάµεσων τµηµάτων, και εποµένως υπάρχει αποτελεσµατική περίσφιγξη στο σκυρόδεµα µόνο στις γωνίες και στην κεντρική περιοχή της διατοµής (Σχ. 23). Από τα παραπάνω συµπεραίνεται ότι η κυκλική σπείρα είναι πιο αποδοτική από την ορθογωνική σπείρα, και αυτή µε τη σειρά της από τους µεµονωµένους συνδετήρες. Σχ. 23 Περίσφιγξη διατοµών σκυροδέµατος µε ορθογωνική και κυκλική σπείρα (Park & Paulay) Η επιρροή του ποσοστού των συνδετήρων στην οριακή παραµόρφωση του σκυροδέµατος, και εποµένως και στην πλαστιµότητα, δίνεται στο Σχ. 24. Σχ. 24 Επιρροή του ποσοστού των συνδετήρων στην καµπύλη σ ε σκυροδέµατος (Κent & Park)

15 -7 Συνδυασµός θλιβόµενου οπλισµού και συνδετήρων Απ ότι δείχθηκε στα προηγούµενα η χρήση θλιβόµενου οπλισµού ή συνδετήρων οδηγεί σε αύξηση της πλαστιµότητας της διατοµής. Ακόµα πιο αποδοτικός είναι δε ο συνδυασµός θλιβόµενου οπλισµού και συνδετήρων όπως βρέθηκε από πειραµατική µελέτη των Βertero και Felippa σε δοκούς ωπλισµένου σκυροδέµατος, τα αποτελέσµατα της οποίας δίνονται στο Σχ. 25. Παρατηρείται ότι η δοκός (1) παρουσιάζει ψαθυρή θραύση µε παραµορφώσεις συγκεντρωµένες σε µα σχετικά µικρή περιοχή λόγω έλλειψης θλιβόµενου οπλισµού και συνδετήρων. Η δοκός (4) παρουσιάζει πλάστιµη θραύση µε διασπορά ανελαστικών παραµορφώσεων σε σχετικά µεγάλο µήκος. Σύγκριση των δοκών (2) και (4), οι οποίες έχουν τον ίδιο εφελκυόµενο οπλισµό και συνδετήρες, αλλά η δοκός (2) δεν έχει θλιβόµενο οπλισµό ενώ η (4) έχει, δείχνει από το διάγραµµα ροπών καµπυλοτήτων ότι η παρουσία του θλιβόµενου οπλισµού οδηγεί σε αύξηση της αντοχής και της πλαστιµότητας. Επίσης δείχνει ότι οι ανελαστικές παραµορφώσεις στη δοκό (4) είναι διεσπαρµένες σε µεγαλύτερο µήκος απ ότι στη δοκό (2). οκός Α s Α' ' s Συνδετήρες (1) 2Φ (2) 2Φ13 - Φ5/4 (3) 2Φ13 2Φ9 Φ5/6 (4) 2Φ13 2Φ9 Φ5/4 Σχ. 25 Επιρροή συνδυασµού θλιβόµενου οπλισµού και συνδετήρων στην πλαστιµότητα δοκού Ω. Σ. (Bertero & Felippa) 6 ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑ ΟΚΩΝ 6.1 Πλαστιµότητα διατοµών Τα διαγράµµατα ροπών - καµπυλοτήτων διατοµών και οι µεταβλητές που τα επηρεάζουν ασκούν σηµαντική επίδραση στην πλαστιµότητα δοκών ωπλισµένου σκυροδέµατος. Περιληπτικά στην 5 αποδείχτηκε ότι ο δείκτης πλαστιµότητας µ αυξάνει όταν: - αυξάνεται η θλιπτική αντοχή του σκυροδέµατος f c - µειώνεται η αντοχή του χάλυβα f y - µειώνεται το ποσοστό του εφελκυόµενου οπλισµού ρ

16 - αυξάνεται το ποσοστό του θλιβόµενου οπλισµού ρ' - τοποθετούνται περισσότεροι και πυκνότεροι συνδετήρες 6.2 ιάτµηση Οι διατµητικές αστοχίες (ψαθυρές) γίνονται µε παραµορφώσεις πολύ µικρότερες απ ότι οι καµπτικές αστοχίες (πλάστιµες). Οι διατµητικές αστοχίες: - είναι ψαθυρές και εποµένως απότοµες - δηµιουργούνται µε απορρόφηση ενέργειας πολύ µικρότερη απ ότι σε καµπτικές αστοχίες - λόγω σεισµού (επαναλαµβανόµενη ετερόσηµη ένταση) εµφανίζουν χιαστί ρωγµές που οδηγούν σε δραστική µείωση της διατµητικής αντοχής του σκυροδέµατος - πρέπει να αποφεύγονται και οπωσδήποτε να µην προηγούνται των καµπτικών αστοχιών. Λύση:! Η τοποθέτηση πυκνών συνδετήρων, κατάλληλα φτιαγµένων, στις κρίσιµες περιοχές. 6.3 Συνάφεια και αγκύρωση Αστοχία λόγω συνάφειας ή αγκύρωσης είναι εν γένει απότοµη και ψαθυρή και εποµένως πρέπει να αποφεύγεται. Χρειάζεται ειδική προσοχή στις λεπτοµέρειες όπλισης ακολουθώντας τις σχετικές διατάξεις των κανονισµών για µήκη αγκύρωσης, τύµπανα, κλπ. Ματίσµατα οπλισµών να αποφεύγονται, όπου είναι δυνατόν, στα σηµεία µέγιστης εντάσεως. Η τοποθέτηση συνδετήρων γύρω από τα µατίσµατα ή αγκυρώσεις βελτιώνει την αντοχή σε συνάφεια. 7 ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ Από αναλυτική µελέτη των Cohn και Ghosh δίνεται στο Σχ. 26 η επιρροή του αξονικού φορτίου στα διαγράµµατα ροπών καµπυλοτήτων υποστυλωµάτων. Παρατηρείται µείωση της µετελαστικής παραµόρφωσης, άρα και της πλαστιµότητας, µε αύξηση του αξονικού φορτίου. Το φορτίο P b ταυτόχρονης αστοχίας των υλικών (διαρροή χάλυβα και αστοχία σκυροδέµατος) είναι ίσο µε 0.3 P 0, όπως φαίνεται στο Σχ. 26β, όπου P 0 = f c A c. Για φορτία P < 40% P b = 0.12 P 0 το υποστύλωµα έχει µ τουλάχιστον 4-6. Για φορτία P > 40% P b υπάρχει σχετικά µεγάλη πτώση του µ και σύµφωνα µε το ACI και SEAOC χρειάζεται περίσφιγξη µε πυκνούς συνδετήρες. Σχ. 26 Επιρροή του αξονικού φορτίου στην πλαστιµότητα διατοµής υποστυλώµατος (Cohn & Ghosh) Η επιρροή του αξονικού φορτίου και της περίσφιγξης στην πλαστιµότητα υποστυλωµάτων δίνεται στο Σχ. 27. Παρατηρείται µείωση της καµπυλότητας για αύξηση του αξονικού φορτίου και

17 αυτή η µείωση είναι πιο έντονη για φορτία µικρότερα από το φορτίο P b ταυτόχρονης αστοχίας των υλικών. Επίσης παρατηρείται σηµαντική αύξηση της καµπυλότητας, άρα και της πλαστιµότητας, λόγω της περίσφιγξης. Σχ. 27 Επιρροή του αξονικού φορτίου στην πλαστιµότητα διατοµής υποστυλώµατος χωρίς / και µε περίσφιγξη (Cohn & Ghosh) Κατά ΕΚΩΣ 2000 ( ) για λόγους πλαστιµότητας: ν d = N Sd /(A c f cd ) 0.65 για τους συνδυασµούς δράσεων µε σεισµό. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η πλαστιµότητα διατοµών από ωπλισµένο σκυρόδεµα αυξάνει µε αύξηση της αντοχής του σκυροδέµατος, µε µείωση της αντοχής του χάλυβα, µε µείωση του εφελκυόµενου οπλισµού, µε αύξηση του θλιβόµενου οπλισµού και µε τοποθέτηση περισσότερων και πυκνότερων συνδετήρων. Η πλαστιµότητα δοκών εξαρτάται από όλα τα προηγούµενα και από την αποφυγή αστοχιών από διάτµηση και συνάφεια. Η πλαστιµότητα υποστυλωµάτων αυξάνει µε µείωση του αξονικού φορτίου και αύξηση της περίσφιγξης µέσω συνδετήρων. ΑΝΑΦΟΡΕΣ Bertero V.V. & Felippa C., Discussion of Ductility of concrete by H. Roy & M. Sozen, Proc. of the Int. Symposium on Flexural Mechanics of R.C., ASCE-ACI, Miami, Blume J.A., Newmark N.M. & Corning L.H., Design of multistory reinforced concrete buildings for earthquake motions. Portland cement Association, Skokie, Ill.,318 pp. Blume J. A. et al, Earthquake engineering. R.W. Wiegel editor, Prentice-Hall, Englewood Cliffs, N.J., σελ. 518.

18 Clough R.W., October Effect of stiffness degradation on earthquake ductility requirements. Report No , Structural Engineering Laboratory, Berkeley, University of California. Cohn M.Z. & Ghosh S.K., The flexural ductility of reinforced concrete sections. IABSE Publications, vol Furlong R.W., Design of concrete frames by assigned limit moments, Proc. ACI, 67, Iyengar K.T.R.J., Desayi P. & Reddy K.N., Stress-strain characteristics of concrete confined in steel binders. Magazine of Concrete Research, Vol. 22, No. 72, Kato Β., Akiyama H. & Yamanouchi Y.,1973.Predictable properties of materials under incremental cyclic loading. Symposium on resistance and ultimate deformability of structures acted on welldefined repeated loads, reports of Working Commissions, vol. 13, IABSE, Lisbon, Kent D.C. & Park R., Flexural members with confined concrete. Journal of the struct. div., ASCE, Vol. 97, ST7, MacGregor J.G., Handbook of concrete engineering. Fintel editor, Van Nostrand Reinhold. Park R., Kent D.C. & Sampson R.A.., Reinforced concrete members with cyclic loading. Journal of the Structural Division, ASCE, Vol. 98, ST7, Park R. & Paulay T., Reinforced concrete structures, John Wiley & Sons, σελ Richart F.E., Brandtzaeg A. & Brown R.L., A study of the failure of concrete under combined compressive stresses. University of Illinois Engineering Experimental Station, Bulletin No. 185, σελ Rüsch H Researches toward a general flexural theory for structural concrete. Journal ACI, Vol. 57, No. 1, Sinha B.P., Gerstle K.H. & Tulin L.G., Stress-strain relationships for concrete under cyclic loading. Journal ACI, Vol. 61, No. 2,

Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα. Πού γίνονται σεισμοί?

Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα. Πού γίνονται σεισμοί? Τι είναι σεισμός? Γεωγραφική κατανομή σεισμικών δονήσεων τελευταίου αιώνα Πού γίνονται σεισμοί? h

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Νο 13 ΒΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (1999) ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Εργασία Νο 13 ΒΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (1999) ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (1999) Εργασία Νο 13 ΒΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (1999) ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Περίληψη Στην παρούσα εργασία εξετάζονται βλάβες από το σεισμό της Αθήνας του 1999 σε κτίρια

Διαβάστε περισσότερα

10,2. 1,24 Τυπική απόκλιση, s 42

10,2. 1,24 Τυπική απόκλιση, s 42 Ασκηση 3.1 (a) Αν μία ράβδος οπλισμού θεωρηθεί ότι λυγίζει μεταξύ δύο διαδοχικών συνδετήρων με μήκος λυγισμού το μισό της απόστασης, s w, των συνδετήρων, να υπολογισθεί η απόσταση συνδετήρων, s w, πέραν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 9.1 ΣΚΟΠΟΣ Βλ. Κεφ. 4, Παρ. 4.4, για την λογική των ελέγχων. 9.1.1 Το παρόν Κεφάλαιο περιλαµβάνει τα κριτήρια ελέγχου της ανίσωσης ασφαλείας, κατά την αποτίµηση ή τον ανασχεδιασµό,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβλεψη συµπεριφοράς διεπιφάνειας υποστυλώµατος ενισχυµένου µε πρόσθετες στρώσεις οπλισµένου σκυροδέµατος

Πρόβλεψη συµπεριφοράς διεπιφάνειας υποστυλώµατος ενισχυµένου µε πρόσθετες στρώσεις οπλισµένου σκυροδέµατος Πρόβλεψη συµπεριφοράς διεπιφάνειας υποστυλώµατος ενισχυµένου µε πρόσθετες στρώσεις οπλισµένου σκυροδέµατος Α.Π.Λαµπρόπουλος, Ο.Θ.Τσιούλου Φοιτητές Τµήµατος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστηµίου Πατρών Σ.Η.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ *

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ * ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ * 1 η σειρά ΑΣΚΗΣΗ 1 Ζητείται ο έλεγχος σε κάμψη μιάς δοκού ορθογωνικής διατομής 250/600 (δηλ. Πλάτους 250 mm και ύψους 600 mm) για εντατικά μεγέθη: Md = 100 KNm Nd = 12 KN Προσδιορίστε

Διαβάστε περισσότερα

Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση:

Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση: Με βάση την ανίσωση ασφαλείας που εισάγαμε στα προηγούμενα, το ζητούμενο στο σχεδιασμό είναι να ικανοποιηθεί η εν λόγω ανίσωση: S d R d Η εν λόγω ανίσωση εφαρμόζεται και ελέγχεται σε κάθε εντατικό μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

Ψαθυρή αστοχία υποστυλωµάτων περί το µέσον του ύψους τους: Αίτια και αποτροπή της

Ψαθυρή αστοχία υποστυλωµάτων περί το µέσον του ύψους τους: Αίτια και αποτροπή της Ψαθυρή αστοχία υποστυλωµάτων περί το µέσον του ύψους τους: Αίτια και αποτροπή της Γ. Μ. Κωτσοβός Υποψήφιος ιδάκτορας. Εργαστήριο Οπλισµένου Σκυροδέµατος ΕΜΠ. Μ.. Κωτσοβός Καθηγητής. Εργαστήριο Οπλισµένου

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασµός κτηρίων Με και Χωρίς Αυξηµένες Απαιτήσεις Πλαστιµότητας: Συγκριτική Αξιολόγηση των δύο επιλύσεων

Σχεδιασµός κτηρίων Με και Χωρίς Αυξηµένες Απαιτήσεις Πλαστιµότητας: Συγκριτική Αξιολόγηση των δύο επιλύσεων Σχεδιασµός κτηρίων Με και Χωρίς Αυξηµένες Απαιτήσεις Πλαστιµότητας: Συγκριτική Αξιολόγηση των δύο επιλύσεων (βάσει των ΕΑΚ-ΕΚΩΣ) Μ.Λ. Μωρέττη ρ. Πολιτικός Μηχανικός. ιδάσκουσα Παν. Θεσσαλίας.. Παπαλοϊζου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ Επίδραση Γειτονικού Κτιρίου στην Αποτίμηση Κατασκευών Ο/Σ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΜΙΧΑΕΛΑ Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Π.Π., mikaelavas@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Οριακή Κατάσταση Αστοχίας έναντι κάμψης με ή χωρίς ορθή δύναμη [ΕΝ ]

Οριακή Κατάσταση Αστοχίας έναντι κάμψης με ή χωρίς ορθή δύναμη [ΕΝ ] Οριακή Κατάσταση Αστοχίας έναντι Κάμψης με ή χωρίς ορθή δύναμη ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ Δρ. Πολ. Μηχανικός Αν. Καθηγητής Ε.Μ.Π. Οριακή Κατάσταση Αστοχίας έναντι κάμψης με ή χωρίς ορθή δύναμη [ΕΝ 1992-1-1

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΔΙΓΕΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Περίληψη Σκοπός της εργασίας είναι η περιγραφή της συμπεριφοράς διαφόρων διατάξεων δικτυωτών συνδέσμων σε πλευρικά επιβαλλόμενα φορτία. Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΑ από Ευστάθεια σε Κατασκευές από Σκυρόδεμα Φαινόμενα 2 ης Τάξης (Λυγισμός) ΟΚΑ από Ευστάθεια. ΟΚΑ από Ευστάθεια 29/5/2013

ΟΚΑ από Ευστάθεια σε Κατασκευές από Σκυρόδεμα Φαινόμενα 2 ης Τάξης (Λυγισμός) ΟΚΑ από Ευστάθεια. ΟΚΑ από Ευστάθεια 29/5/2013 ΟΚΑ από Ευστάθεια σε Κατασκευές από Σκυρόδεμα Φαινόμενα 2 ης Τάξης (Λυγισμός) ΟΚΑ από Ευστάθεια παρουσιάζεται σε κατασκευές οι οποίες περιλαμβάνουν δομικά στοιχεία μεγάλης λυγηρότητας με σημαντικές θλιπτικές

Διαβάστε περισσότερα

( Σχόλια) (Κείµ ενο) Κοντά Υποστυλώµατα Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής. Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως. α s 2,5

( Σχόλια) (Κείµ ενο) Κοντά Υποστυλώµατα Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής. Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως. α s 2,5 ( Σχόλια) (Κείµ ενο) 18.4.9 Κοντά Υποστυλώµατα 18.4.9 Κοντά Υποστυλώµατα 18.4.9.1 Ορισµός και Περιοχή Εφαρµογής N Sd Υποστυλώµατα µε λόγο διατµήσεως V Sd M Sd1 h N Sd M Sd2 V Sd L l s =M Sd /V Sd M Sd

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΡΡΟΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΝ.ΕΠΕ

ΕΠΙΡΡΟΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΝ.ΕΠΕ Επιρροή διαφόρων παραγόντων στα παραμορφωσιακά μεγέθη δομικού στοιχείου και σύγκριση με τύπους ΚΑΝ.ΕΠΕ ΕΠΙΡΡΟΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΝ.ΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΡΑΙΟΙ ΚΟΜΒΟΙ Ω.Σ. ΜΕ ΣΠΕΙΡΟΕΙ ΕΙΣ ΟΠΛΙΣΜΟΥΣ. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ

ΑΚΡΑΙΟΙ ΚΟΜΒΟΙ Ω.Σ. ΜΕ ΣΠΕΙΡΟΕΙ ΕΙΣ ΟΠΛΙΣΜΟΥΣ. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΚΡΑΙΟΙ ΚΟΜΒΟΙ Ω.Σ. ΜΕ ΣΠΕΙΡΟΕΙ ΕΙΣ ΟΠΛΙΣΜΟΥΣ. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ Χρ. Καραγιάννης Πολιτικός Μηχ. ΕΜΠ, ρ.μηχ., Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχ. ΠΘ Γ. Σιρκελής Πολιτικός Μηχανικός, MSc ΠΘ Κ. Χαλιορής ρ. Πολιτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Επισκευές-ενισχύσεις δοµικών στοιχείων Επισκευές δοκών και πλακών Ελαφρές βλάβες -> Ενέσεις κόλλας και επισκευαστικά

Διαβάστε περισσότερα

Drill. Έλεγχος ιάτρησης. Έλεγχος πλακών οπλισμένου σκυροδέματος έναντι διάτρησης, σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 2 (Μέρος 1)

Drill. Έλεγχος ιάτρησης. Έλεγχος πλακών οπλισμένου σκυροδέματος έναντι διάτρησης, σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 2 (Μέρος 1) Drill Έλεγχος ιάτρησης Έλεγχος πλακών οπλισμένου σκυροδέματος έναντι διάτρησης, σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 2 (Μέρος 1) Αθήνα, Ιούνιος 2009 version 1_0_1 2 Έλεγχος διάτρησης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΓΕΝΙΚΑ... 1 1.1

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΘΟ ΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΘΟ ΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΘΟ ΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Γ.Μ. Κωτσοβός και Μ.. Κωτσοβός Εργαστήριο Οπλισµένου Σκυροδέµατος, ΕΜΠ Λέξεις κλειδιά: Αντισεισµικός σχεδιασµός,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΟΠΛ. ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΟΠΛ. ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Ν Α Υ Π Λ Ι Ο : Τ Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α, Π Ρ Ο Σ Τ Α Σ Ι Α Κ Α Ι Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Ο ρ γ ά ν ω σ η : Τ Ε Ε Π ε λ ο π ο ν ν ή σ ο υ, Σ χ ο λ ή Α ρ χ ι τ ε κ τ ό ν ω ν Ε Μ Π Ναύπλιο 8 Οκτωβρίου 2016 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Διδάσκων Καθηγητής Γιάννακας Νικόλαος Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Κεφαλαιο 1 Παθολογια και τεκμηριωση Στατική συμπεριφορά Στατική συμπεριφορά Στατική συμπεριφορά Στατική

Διαβάστε περισσότερα

Ακραίοι κόµβοι δοκού - υποστυλωµάτων Ω/Σ µε χιαστί ράβδους υπό ανακυκλιζόµενη καταπόνηση

Ακραίοι κόµβοι δοκού - υποστυλωµάτων Ω/Σ µε χιαστί ράβδους υπό ανακυκλιζόµενη καταπόνηση Ακραίοι κόµβοι δοκού - υποστυλωµάτων Ω/Σ µε χιαστί ράβδους υπό ανακυκλιζόµενη καταπόνηση Χ.Γ. Καραγιάννης Καθηγητής. Τοµέας οµικών Κατασκευών Εργαστήριο Ωπλισµένου Σκυροδέµατος ΠΘ. Κ.Ε. Χαλιορής Λέκτορας.

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Σχεδιασμού Υλικά

Βασικές Αρχές Σχεδιασμού Υλικά Βασικές Αρχές Σχεδιασμού Υλικά Δομική Μηχανική ΙΙΙ Χρ. Ζέρης Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, ΕΜΠ Το Ευρωπαϊκό πλαίσιο Μελετών και Εκτέλεσης έργων ΕΝ 10080 Χάλυβας οπλισμού Νοέμ. 2013 Χ. Ζέρης 2 ΕΚΩΣ, ΕΝ1992:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ Επίλυση γραμμικών φορέων ΟΣ σύμφωνα με τους EC & EC8 ΑΣΚΗΣΗ 4 (3/3/017) ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΚΟΥ ΣΕ ΚΑΜΨΗ Να υπολογιστεί σε κάµψη η µονοπροέχουσα δοκός του σχήµατος για συνδυασµό φόρτισης 135G15Q Η δοκός ανήκει σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΠΟΛΥΩΡΟΦΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ ΜΕΙΚΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΠΟΛΥΩΡΟΦΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ ΜΕΙΚΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΠΟΛΥΩΡΟΦΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ ΜΕΙΚΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

f cd = θλιπτική αντοχή σχεδιασμού σκυροδέματος f ck = χαρακτηριστική θλιπτική αντοχή σκυροδέματος

f cd = θλιπτική αντοχή σχεδιασμού σκυροδέματος f ck = χαρακτηριστική θλιπτική αντοχή σκυροδέματος v ΣΥΜΒΟΛΑ Λατινικά A b A g A e A f = εμβαδόν ράβδου οπλισμού = συνολικό εμβαδόν διατομής = εμβαδόν περισφιγμένου σκυροδέματος στη διατομή = εμβαδόν διατομής συνθέτων υλικών A f,tot = συνολικό εμβαδόν συνθέτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΟΧΙΑ ΚΟΝΤΩΝ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

ΑΣΤΟΧΙΑ ΚΟΝΤΩΝ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ Αστοχία Κοντών Υποστυλωμάτων Μέθοδοι Ενίσχυσης ΑΣΤΟΧΙΑ ΚΟΝΤΩΝ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΠΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Περίληψη Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η αστοχία των κοντών υποστυλωμάτων όπως προκύπτει

Διαβάστε περισσότερα

Οριακή κατάσταση αστοχίας έναντι ιάτµησης-στρέψης- ιάτρησης

Οριακή κατάσταση αστοχίας έναντι ιάτµησης-στρέψης- ιάτρησης Σχεδιασµός φορέων από σκυρόδεµα µε βάση τον Ευρωκώδικα 2 Οριακή κατάσταση αστοχίας έναντι ιάτµησης-στρέψης- ιάτρησης Καττής Μαρίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ Λιβαδειά, 26 Σεπτεµβρίου 2009 1 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος ΒΑ ΑΛΟΥΚΑΣ 1, Κρίστης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ 2. Λέξεις κλειδιά: Ευρωκώδικας 2, CYS159, όγκος σκυροδέµατος, βάρος χάλυβα

Γιώργος ΒΑ ΑΛΟΥΚΑΣ 1, Κρίστης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ 2. Λέξεις κλειδιά: Ευρωκώδικας 2, CYS159, όγκος σκυροδέµατος, βάρος χάλυβα Συγκριτική µελέτη τυπικών κτιρίων οπλισµένου σκυροδέµατος µε το Ευρωκώδικα 2 και τον CYS 159 Comparative Study of typical reinforced concrete structures according το EC2 and CYS 159 Γιώργος ΒΑ ΑΛΟΥΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μικρή επανάληψη Χ. Ζέρης Δεκέμβριος

Μικρή επανάληψη Χ. Ζέρης Δεκέμβριος Μικρή επανάληψη 2 Βασικές παράμετροι : Γεωμετρία Εντατικά μεγέθη στο ΚΒ Καταστατικές σχέσεις υλικού Μετατόπιση του σημείου εφαρμογής των εξωτερικών δράσεων: Γενική περίπτωση Μας διευκολύνει στην αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. ΚΑΔΕΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΚΔΟΣΗ 2η ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 9.1 ΣΚΟΠΟΣ

9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. ΚΑΔΕΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΚΔΟΣΗ 2η ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 9.1 ΣΚΟΠΟΣ 9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 9.1 ΣΚΟΠΟΣ Βλ. Κεφ. 4, Παρ. 4.4, για την λογική των ελέγχων. Το παρόν Κεφάλαιο περιλαμβάνει τα κριτήρια ελέγχου της ανίσωσης ασφαλείας, κατά την αποτίμηση ή τον ανασχεδιασμό,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή των Υλικών Πείραμα Κάμψης

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή των Υλικών Πείραμα Κάμψης Μάθημα: Πειραματική Αντοχή των Υλικών Πείραμα Κάμψης Κατασκευαστικός Τομέας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Περιεχόμενα Σχήμα 1 Α. Ασημακόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ. 1.

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ. Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ. 1. ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ Γεώργιος Κ. Μπαράκος Διπλ. Αεροναυπηγός Μηχανικός Καθηγητής Τ.Ε.Ι. ΚΑΜΨΗ 1. Γενικά Με τη δοκιμή κάμψης ελέγχεται η αντοχή σε κάμψη δοκών από διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

Αντισεισμικός Σχεδιασμός Μεταλλικών Κτιρίων

Αντισεισμικός Σχεδιασμός Μεταλλικών Κτιρίων Αντισεισμικός Σχεδιασμός Μεταλλικών Κτιρίων 1. Γενικά Τα κριτήρια σχεδιασμού κτιρίων σε σεισμικές περιοχές είναι η προσφορά επαρκούς δυσκαμψίας, αντοχής και πλαστιμότητας. Η δυσκαμψία απαιτείται για την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΣΦΙΓΞΗΣ. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΚΕΦ ΜΕ ΚΕΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΣΤΡΟΦΗΣ ΧΟΡ ΗΣ θ d.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΣΦΙΓΞΗΣ. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΚΕΦ ΜΕ ΚΕΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΣΤΡΟΦΗΣ ΧΟΡ ΗΣ θ d. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΣΦΙΓΞΗΣ. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΚΕΦ. 7-7.2.4.1 ΜΕ ΚΕΦ. 8-8.2.3 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΣΤΡΟΦΗΣ ΧΟΡ ΗΣ θ d. ΑΝ ΡΕΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΒΒΑ Α ΙΩΑΝΝΑ Περίληψη Η παρούσα εργασία έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΤΜΗΣΗ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΤΜΗΣΗ 49 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΑΤΜΗΣΗ 5.1 Γενικά Η ενίσχυση στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος σε διάτμηση με σύνθετα υλικά επιτυγχάνεται μέσω της επικόλλησης υφασμάτων ή, σπανιότερα,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Βασικά προσοµοιώµατα συµπεριφοράς. Ελισάβετ Βιντζηλαίου ΕΜΠ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Βασικά προσοµοιώµατα συµπεριφοράς. Ελισάβετ Βιντζηλαίου ΕΜΠ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Βασικά προσοµοιώµατα συµπεριφοράς Ελισάβετ Βιντζηλαίου ΕΜΠ 1 6.1 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΝΑΜΕΩΝ(διεπιφάνειες υλικών) 6.2 ΠΕΡΙΣΦΙΓΞΗ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ(µέσω συνδετήρων ή µέσω ΙΩΠ) 6.3 ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Fespa 10 EC. For Windows. Προσθήκη ορόφου και ενισχύσεις σε υφιστάμενη κατασκευή. Αποτίμηση

Fespa 10 EC. For Windows. Προσθήκη ορόφου και ενισχύσεις σε υφιστάμενη κατασκευή. Αποτίμηση Fespa 10 EC For Windows Προσθήκη ορόφου και ενισχύσεις σε υφιστάμενη κατασκευή Αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας του κτιρίου στη νέα κατάσταση σύμφωνα με τον ΚΑΝ.ΕΠΕ 2012 Αθήνα, εκέμβριος 2012 Version

Διαβάστε περισσότερα

fespa (10EC) E u r o c o d e s fespa (10NL) FESPA 10 Ευρωκώδικες Performance Pushover Analysis

fespa (10EC) E u r o c o d e s fespa (10NL) FESPA 10 Ευρωκώδικες Performance Pushover Analysis FESPA 10 Ευρωκώδικες & Pushover fespa (10EC) E u r o c o d e s fespa (10NL) Performance Pushover Analysis Γραφική αναπαράσταση των κριτηρίων δυστρεψίας και περιορισµού στατικής εκκεντρότητας Έλλειψη δυστρεψίας

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση της διαµόρφωσης του εγκάρσιου οπλισµού στη σεισµική συµπεριφορά υποστυλωµάτων οπλισµένου σκυροδέµατος

Επίδραση της διαµόρφωσης του εγκάρσιου οπλισµού στη σεισµική συµπεριφορά υποστυλωµάτων οπλισµένου σκυροδέµατος Επίδραση της διαµόρφωσης του εγκάρσιου οπλισµού στη σεισµική συµπεριφορά υποστυλωµάτων οπλισµένου σκυροδέµατος Ε. Ν. Μπούσιας Εργαστήριο Κατασκευών, Τµήµα Πολιτικών Μηχ., Παν. Πατρών Μ. Ν. Φαρδής Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ιατµητική αντοχή πολύ κοντών υπεροπλισµένων δοκών από οπλισµένο σκυρόδεµα Shear strength of very short over reinforced concrete beams

ιατµητική αντοχή πολύ κοντών υπεροπλισµένων δοκών από οπλισµένο σκυρόδεµα Shear strength of very short over reinforced concrete beams ιατµητική αντοχή πολύ κοντών υπεροπλισµένων δοκών από οπλισµένο σκυρόδεµα Shear strength of very short over reinforced concrete beams Πρόδροµος ΖΑΡΑΡΗΣ 1, Μαρία ΚΑΡΑΒΕΖΥΡΟΓΛΟΥ 2, Ιωάννης ΖΑΡΑΡΗΣ 3, Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΚΥΡΩΣΕΙΣ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

ΑΓΚΥΡΩΣΕΙΣ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ Ημερίδα: ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΤΙΡΙΩΝ & ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Σ.Π.Μ.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟ 14.11.2008 ΑΓΚΥΡΩΣΕΙΣ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ Δρ. Πολ. Μηχανικός Αν. Καθηγητής Ε.Μ.Π.

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός οδηγός για κτίρια από φέρουσα λιθοδομή

Συνοπτικός οδηγός για κτίρια από φέρουσα λιθοδομή Συνοπτικός οδηγός για κτίρια από φέρουσα λιθοδομή Ευρωκώδικες Εγχειρίδιο αναφοράς Αθήνα, Μάρτιος 01 Version 1.0.3 Συνοπτικός οδηγός για κτίρια από φέρουσα λιθοδομή Με το Fespa έχετε τη δυνατότητα να μελετήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Στην παρακάτω εργασία γίνεται µια έρευνα για τη συµπεριφορά ενισχυµένων κοντών υποστυλωµάτων µε σύνθετα υλικά (CFRP-GFRP), υπό ανακυκλωνόµενα

Στην παρακάτω εργασία γίνεται µια έρευνα για τη συµπεριφορά ενισχυµένων κοντών υποστυλωµάτων µε σύνθετα υλικά (CFRP-GFRP), υπό ανακυκλωνόµενα Ενίσχυση κοντών υποστυλωµάτων µε σύνθετα υλικά ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΟΝΤΩΝ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΡΒΕΛΑΣ Γ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Περίληψη Στην παρακάτω εργασία γίνεται µια έρευνα για τη συµπεριφορά ενισχυµένων κοντών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602)

ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ (602) 3 η Διάλεξη Δημήτριος Ν. Χριστοδούλου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, M.Sc. Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας - Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωκώδικας 2: Σχεδιασμός φορέων από Σκυρόδεμα. Μέρος 1-1: Γενικοί Κανόνες και Κανόνες για κτίρια. Κεφάλαιο 7

Ευρωκώδικας 2: Σχεδιασμός φορέων από Σκυρόδεμα. Μέρος 1-1: Γενικοί Κανόνες και Κανόνες για κτίρια. Κεφάλαιο 7 Ευρωκώδικας 2: Σχεδιασμός φορέων από Σκυρόδεμα Μέρος 1-1: Γενικοί Κανόνες και Κανόνες για κτίρια Κεφάλαιο 7 Διαφάνειες παρουσίασης εκπαιδευτικών σεμιναρίων Γεώργιος Πενέλης, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ. Ανδρέας

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία ΚΑΡΔΑΛΑ 1, Κωνσταντίνος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ 2

Μαρία ΚΑΡΔΑΛΑ 1, Κωνσταντίνος ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ 2 Διερεύνηση της συμπεριφοράς των πλαστικών αρθρώσεων σε στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος υπό διαξονική κάμψη με τη χρήση μη γραμμικών τρισδιάστατων πεπερασμένων στοιχείων Investigation of the behavior of

Διαβάστε περισσότερα

: συντελεστής που λαμβάνει υπόψη την θέση των ράβδων κατά τη σκυροδέτηση [=1 για ευνοϊκές συνθήκες, =0.7 για μη ευνοϊκές συνθήκες]

: συντελεστής που λαμβάνει υπόψη την θέση των ράβδων κατά τη σκυροδέτηση [=1 για ευνοϊκές συνθήκες, =0.7 για μη ευνοϊκές συνθήκες] Αντοχή σχεδιασμού f bd Η οριακή τάση συνάφειας f bd προκύπτει σαν πολλαπλάσιο της εφελκυστικής αντοχής σχεδιασμού σκυροδέματος f ctd : όπου f bd = η 1 η 2 η 3 η 4 f ctd, όπου f ctd =f ctk0.05 /γ c f ctk

Διαβάστε περισσότερα

Επιρροή του διαμήκους οπλισμού των ακραίων περισφιγμένων περιοχών, στην αντοχή τοιχωμάτων μεγάλης δυσκαμψίας

Επιρροή του διαμήκους οπλισμού των ακραίων περισφιγμένων περιοχών, στην αντοχή τοιχωμάτων μεγάλης δυσκαμψίας Επιρροή του διαμήκους οπλισμού των ακραίων περισφιγμένων περιοχών, στην αντοχή τοιχωμάτων μεγάλης δυσκαμψίας Γεώργιος Κωνσταντινίδης Πολιτικός Μηχανικός MSc, DIC, PhD, Αττικό Μετρό Α.Ε. email gkonstantinidis@ametro.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Πολυτεχνική Σχολή Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας οµικών Κατασκευών Εργαστήριο Ωπλισµένου Σκυροδέµατος ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ Ια ΜΟΝΟΑΞΟΝΙΚΗ ΟΡΘΗ ΕΝΤΑΣΗ Σχεδιασµός

Διαβάστε περισσότερα

(M+V+T) F = x. F = y. F + = y

(M+V+T) F = x. F = y. F + = y ΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Πολυτεχνική Σχολή Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Τοµέας οµικών Κατασκευών Εργαστήριο Ωπλισµένου Σκυροδέµατος και Αντισεισµικών Κατασκευών ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική οδηγία 1 παρέχει βασικές πληροφορίες για τον έλεγχο εύκαµπτων ορθογωνικών πεδίλων επί των οποίων εδράζεται µοναδικό ορθογωνικό υποστύλωµα.

Η τεχνική οδηγία 1 παρέχει βασικές πληροφορίες για τον έλεγχο εύκαµπτων ορθογωνικών πεδίλων επί των οποίων εδράζεται µοναδικό ορθογωνικό υποστύλωµα. CSI Hellas, Φεβρουάριος 2004 Τεχνική Οδηγία 1 Πέδιλα στα οποία εδράζονται υποστυλώµατα ορθογωνικής διατοµής Η τεχνική οδηγία 1 παρέχει βασικές πληροφορίες για τον έλεγχο εύκαµπτων ορθογωνικών πεδίλων επί

Διαβάστε περισσότερα

29/5/2013. Υψίκορμες Δοκοί (Διαταραγμένες περιοχές D) Λειτουργία Δίσκου

29/5/2013. Υψίκορμες Δοκοί (Διαταραγμένες περιοχές D) Λειτουργία Δίσκου Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Ωπλισμένου Σκυροδέματος Διευθυντής: Λειτουργία Δίσκου Υψίκορμες Δοκοί (Διαταραγμένες περιοχές D) Δίσκος: Ως δίσκος χαρακτηρίζεται κάθε

Διαβάστε περισσότερα

AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΕΦ. 6-11) 371 AΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (ΚΕΦ. 6-11) ΑΣΚΗΣΗ 1 Το µηκυνσιόµετρο στο σηµείο Α της δοκού του σχήµατος καταγράφει θλιπτική παραµόρφωση ίση µε 0.05. Πόση

Διαβάστε περισσότερα

Διατμητική αστοχία τοιχώματος ισογείου. Διατμητική αστοχία υποστυλώματος λόγω κλιμακοστασίου

Διατμητική αστοχία τοιχώματος ισογείου. Διατμητική αστοχία υποστυλώματος λόγω κλιμακοστασίου Διατμητική αστοχία τοιχώματος ισογείου Διατμητική αστοχία υποστυλώματος λόγω κλιμακοστασίου Ανάλογα με τη στατική φόρτιση δημιουργούνται περιοχές στο φορέα όπου έχουμε καθαρή κάμψη ή καμπτοδιάτμηση. m(x)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΩΝ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΩΝ Αποτίμηση υφιστάμενου κτιρίου οπλισμένου σκυροδέματος κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ και διερεύνηση της επιρροής των τοιχοπληρώσεων ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανικός χώρος διαστάσεων σε κάτοψη 24mx48m, περιβάλλεται από υποστυλώματα πλευράς 0.5m

Βιομηχανικός χώρος διαστάσεων σε κάτοψη 24mx48m, περιβάλλεται από υποστυλώματα πλευράς 0.5m Βιομηχανικός χώρος διαστάσεων σε κάτοψη 24mx48m, περιβάλλεται από υποστυλώματα πλευράς 0.5m μέσα στο επίπεδο του πλαισίου, 0.4m κάθετα σ αυτό. Τα γωνιακά υποστυλώματα είναι διατομής 0.4x0.4m. Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Σύντομη επανάληψη διαστασιολόγησης δοκών, στύλων και τοιχείων από Ο/Σ Πλαίσιο υπό φορτία βαρύτητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΣΦΙΓΞΗ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΣΦΙΓΞΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΕΡΙΣΦΙΓΞΗ ΓΟΥΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Περίληψη Η συγκεκριμένη εργασία αναφέρεται στην τεχνική ενίσχυσης υποστυλωμάτων με σύνθετα υλικά, με κάποια εξειδίκευση στη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ. ΑΣΚΗΣΗ 1 η και 2 η Α) Έλεγχος Κάµψης Πλάκας Β) Έλεγχος Κάµψης οκού

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ. ΑΣΚΗΣΗ 1 η και 2 η Α) Έλεγχος Κάµψης Πλάκας Β) Έλεγχος Κάµψης οκού ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 η και η Α) Έλεγχος Κάµψης Πλάκας Β) Έλεγχος Κάµψης οκού Στον ξυλότυπο τυπικού ορόφου κτιρίου όπως φαίνεται στο σχήµα,

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe

3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe 3.2 Οδηγίες χρήσης του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων RATe 67 3.2 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ RATe Στις επόμενες σελίδες παρουσιάζεται βήμα-βήμα ο τρόπος με τον οποίο μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

SRP 3X , SRP12X-23-12, CFRP, STEEL. f(mpa) SRP 12X, stress. strain

SRP 3X , SRP12X-23-12, CFRP, STEEL. f(mpa) SRP 12X, stress. strain Συµπεριφορά οκών Υφιστάµενων Κατασκευών από Ο.Σ. ενισχυµένων µε Ινοπλισµένα Πολυµερή από Ίνες Άνθρακα (CFRP) και Ίνες Χάλυβα (SRP) ΜιτολίδηςΙ. Γιώργος ιπλ. Πολ. Μηχανικός MSc, Υπ. ιδάκτοραςα.π.θ. Ινοπλισµένα

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Τεχνικής Μηχανικής Διαγράμματα Ελευθέρου Σώματος (Δ.Ε.Σ.) Υπολογισμός Αντιδράσεων Διαγράμματα Φορτίσεων Διατομών (MNQ) Αντοχή Φορέα? Αντικείμενο Τεχνικής Μηχανικής Σχήμα 2 F Y A Γ B A Y B Y 1000N

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΑΛΑΚΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΜΕΣΩ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΑΛΑΚΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΜΕΣΩ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Μελέτη βελτίωσης της συμπεριφοράς κτιρίου σε ενδεχόμενο σχηματισμό μαλακού ορόφου μέσω ελαστικής ανάλυσης ΜΕΛΕΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΜΑΛΑΚΟΥ ΟΡΟΦΟΥ ΜΕΣΩ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παραµετρική µελέτη πολυωρόφων κτιρίων από Ο/Σ σχεδιασµένων µε βάση τους Ελληνικούς Κανονισµούς µε και χωρίς αυξηµένες απαιτήσεις πλαστιµότητας

Παραµετρική µελέτη πολυωρόφων κτιρίων από Ο/Σ σχεδιασµένων µε βάση τους Ελληνικούς Κανονισµούς µε και χωρίς αυξηµένες απαιτήσεις πλαστιµότητας Παραµετρική µελέτη πολυωρόφων κτιρίων από Ο/Σ σχεδιασµένων µε βάση τους Ελληνικούς Κανονισµούς µε και χωρίς αυξηµένες απαιτήσεις πλαστιµότητας Χ.Ι. Αθανασιάδου Λέκτορας, Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΚΙΔΩΤΕΣ ΠΛΑΚΕΣ. Ενότητα Ζ 1. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΚΙΔΩΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ. 1.1 Περιγραφή Δοκιδωτών Πλακών. 1.2 Περιοχή Εφαρμογής. προκύπτει:

ΔΟΚΙΔΩΤΕΣ ΠΛΑΚΕΣ. Ενότητα Ζ 1. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΚΙΔΩΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ. 1.1 Περιγραφή Δοκιδωτών Πλακών. 1.2 Περιοχή Εφαρμογής. προκύπτει: Ενότητα Ζ ΔΟΚΙΔΩΤΕΣ ΠΛΑΚΕΣ 1. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΚΙΔΩΤΩΝ ΠΛΑΚΩΝ 1.1 Περιγραφή Δοκιδωτών Πλακών Δοκιδωτές πλάκες, γνωστές και ως πλάκες με νευρώσεις, (σε αντιδιαστολή με τις συνήθεις πλάκες οι οποίες δηλώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ ΗΣ 1, Ιωάννα ΠΑΠΑΖΙΩΓΑ 2, Ιωάννης ΖΑΡΑΡΗΣ 3, Πρόδροµος ΖΑΡΑΡΗΣ 4

Γεώργιος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ ΗΣ 1, Ιωάννα ΠΑΠΑΖΙΩΓΑ 2, Ιωάννης ΖΑΡΑΡΗΣ 3, Πρόδροµος ΖΑΡΑΡΗΣ 4 Επιρροή του κατανεµηµένου οπλισµού κορµού στη διατµητική αντοχή των κοντών τοιχωµάτων Effect of the Distributed Web Reinforcement at the Shear Strength of Low Rise Shear Walls Γεώργιος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ ΗΣ 1,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΦΙΓΞΗ ΜΕ FRP ΜΕ ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΟ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ μ φ,tar (EC8-3 A ΣΕΛ )

ΠΕΡΙΣΦΙΓΞΗ ΜΕ FRP ΜΕ ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΟ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ μ φ,tar (EC8-3 A ΣΕΛ ) Περίσφιξη με FRP με Επιδιωκόμενο Στόχο τον Προσδιορισμό του μ φ,tar (EC8-3 A.4.4.3 σελ.5-53) ΠΕΡΙΣΦΙΓΞΗ ΜΕ FRP ΜΕ ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΟ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ μ φ,tar (EC8-3 A.4.4.3 ΣΕΛ. 5-53) ΚΑΛΑΜΒΟΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ Ο.Σ. ΟΡΘΟΓΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΟΜΗΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ Ο.Σ. ΟΡΘΟΓΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΟΜΗΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΙΑΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΩΝ Ο.Σ. ΟΡΘΟΓΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΟΜΗΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα - Εφαρμογές κατά EN & ΚΑΝΕΠΕ

Παραδείγματα - Εφαρμογές κατά EN & ΚΑΝΕΠΕ Παραδείγματα - Εφαρμογές κατά EN1998-3 & ΚΑΝΕΠΕ Τηλέμαχος Β. Παναγιωτάκος Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ & ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΚΑΝΕΠΕ Χίος, 15-16 Μαρτίου 2013 Διάρθρωση Παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ Α.Μ. 554

ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ Α.Μ. 554 ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ Α.Μ. 554 Προσομοίωση του κτιρίου στο πρόγραμμα ΧΩΡΙΣ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΙΧΟΠΛΗΡΩΣΕΙΣ Παράμετροι - Χαρακτηριστικά Στάθμη Επιτελεστικότητας Β Ζώνη Σεισμικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Πειραµατική µελέτη της αντοχής σύµµικτων πλακών σκυροδέµατος

Πειραµατική µελέτη της αντοχής σύµµικτων πλακών σκυροδέµατος Πειραµατική µελέτη της αντοχής σύµµικτων πλακών σκυροδέµατος Φ. Κ. Περδικάρης Καθηγητής, Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Ε. Σ. Μυστακίδης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΩΡΟΦΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ α) Β.Δ. (1959) ΚΑΙ β) ΕΑΚ. ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΉ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΉ ΜΕΘΟΔΟ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΩΡΟΦΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ α) Β.Δ. (1959) ΚΑΙ β) ΕΑΚ. ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΉ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΉ ΜΕΘΟΔΟ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ. Σχεδιασμός Διώροφης Κατοικίας με α) Β.Δ. 1959 και β) ΕΑΚ. Αποτίμηση με Ελαστική και Ανελαστική Μεθόδους κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ. Συγκρίσεις. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΩΡΟΦΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ α) Β.Δ. (1959) ΚΑΙ β) ΕΑΚ. ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλο Προσοµοίωσης οκού Οπλισµένου Σκυροδέµατος για τον έλεγχο αστοχίας από τέµνουσα. Modeling Concrete Beam Elements under Shear Failure

Μοντέλο Προσοµοίωσης οκού Οπλισµένου Σκυροδέµατος για τον έλεγχο αστοχίας από τέµνουσα. Modeling Concrete Beam Elements under Shear Failure 3 o Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισµικής Μηχανικής & Τεχνικής Σεισµολογίας 7 Νοεµβρίου, 8 Άρθρο 8 Μοντέλο Προσοµοίωσης οκού Οπλισµένου Σκυροδέµατος για τον έλεγχο αστοχίας από τέµνουσα. Modeling Concrete

Διαβάστε περισσότερα

Παραµετρική διερεύνηση της οριακής κατάστασης πριν την κατάρρευση µικτών επίπεδων πλαισίων οπλισµένου σκυροδέµατος µε τη βοήθεια των δεικτών αστοχίας

Παραµετρική διερεύνηση της οριακής κατάστασης πριν την κατάρρευση µικτών επίπεδων πλαισίων οπλισµένου σκυροδέµατος µε τη βοήθεια των δεικτών αστοχίας Παραµετρική διερεύνηση της οριακής κατάστασης πριν την κατάρρευση µικτών επίπεδων πλαισίων οπλισµένου σκυροδέµατος µε τη βοήθεια των δεικτών αστοχίας Π. Παπαδόπουλος & Α.Μ. Αθανατοπούλου Επίκουρος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ STATICS 2013 ΝΕΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ * ENΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΕΣΣΩΝ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑΣ ΜΕ ΜΑΝ ΥΕΣ ΟΠΛ. ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ Κτίρια από Φέρουσα Τοιχοποιία µε ενισχύσεις από µανδύες οπλισµένου σκυροδέµατος. Οι Μανδύες µπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ημερίδα Ευρωκωδίκων EC6. Ε. Βιντζηλαίου, Σχολή Π.Μ./ΕΜΠ

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ημερίδα Ευρωκωδίκων EC6. Ε. Βιντζηλαίου, Σχολή Π.Μ./ΕΜΠ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ημερίδα Ευρωκωδίκων EC6 Ε. Βιντζηλαίου, Σχολή Π.Μ./ΕΜΠ ΚΕΙΜΕΝΑ ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΑ 6 ΜΕΡΟΣ 1-1: ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΠΟ ΩΠΛΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΟΠΛΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑ (σε φάση ψηφίσεως από τις χώρες-μέλη)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΔΙΩΡΟΦΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΔΥΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΡΟΦΩΝ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΔΙΩΡΟΦΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΔΥΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΡΟΦΩΝ Αποτίμηση διώροφης Κατοικίας και Έλεγχος Επάρκειας για την Προσθήκη δύο επιπλέον Ορόφων ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΔΙΩΡΟΦΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΔΥΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΡΟΦΩΝ ΠΑΠΠΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ Μεταπτυχιακός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΥΣΩΝ ΜΕΘΟ ΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ. Ο σχεδιασµός ενός δοµικού στοιχείου από οπλισµένο σκυρόδεµα στην οριακή

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΥΣΩΝ ΜΕΘΟ ΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ. Ο σχεδιασµός ενός δοµικού στοιχείου από οπλισµένο σκυρόδεµα στην οριακή Κεφάλαιο 1 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΥΣΩΝ ΜΕΘΟ ΩΝ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ 1.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο σχεδιασµός ενός δοµικού στοιχείου από οπλισµένο σκυρόδεµα στην οριακή κατάσταση αστοχίας του προϋποθέτει την ύπαρξη µεθόδων υπολογισµού

Διαβάστε περισσότερα

Συµπεριφορά συγκολλήσεων ράβδων οπλισµού σκυροδέµατος, Κ.Γ. Τρέζος, M-A.H. Μενάγια, 1

Συµπεριφορά συγκολλήσεων ράβδων οπλισµού σκυροδέµατος, Κ.Γ. Τρέζος, M-A.H. Μενάγια, 1 Συµπεριφορά συγκολλήσεων ράβδων οπλισµού σκυροδέµατος Κ.Γ. Τρέζος, M-A.H. Μενάγια Εργαστήριο Ωπλισµένου Σκυροδέµατος Ε.Μ.Π. Λέξεις κλειδιά: Ράβδοι οπλισµού σκυροδέµατος, συγκολλήσεις, ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Στην παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Στρέψης. ΕργαστηριακήΆσκηση 3 η

ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Στρέψης. ΕργαστηριακήΆσκηση 3 η ΑΝΤΟΧΗ ΥΛΙΚΩΝ Πείραμα Στρέψης ΕργαστηριακήΆσκηση 3 η Σκοπός Σκοπός του πειράµατος είναι ηκατανόησητωνδιαδικασιώνκατάτηκαταπόνησηστρέψης, η κατανόηση του διαγράµµατος διατµητικής τάσης παραµόρφωσης η ικανότητα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα εφελκυσμού

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα εφελκυσμού Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα εφελκυσμού Κατασκευαστικός Τομέας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Περιεχόμενα Σχήμα 1 οκίμια εφελκυσμού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ Ι ΕΑΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΜΗ-ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΣΤΑΤΙΚΗ ΥΠΕΡΩΘΗΤΙΚΗ (PUSHOVER) ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ Ι ΕΑΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΜΗ-ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΣΤΑΤΙΚΗ ΥΠΕΡΩΘΗΤΙΚΗ (PUSHOVER) ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ Αποτίµηση και Ενίσχυση Ιδεατού Κτιρίου µε Μη-Γραµµική Στατική Υπερωθητική (pushover) Ανάλυση Κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ Ι ΕΑΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΜΗ-ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΣΤΑΤΙΚΗ ΥΠΕΡΩΘΗΤΙΚΗ (PUSHOVER) ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

(MPa) f ctk0.05 = 0.7f ctm (MPa); E s = 200 GPa

(MPa) f ctk0.05 = 0.7f ctm (MPa); E s = 200 GPa Βοήθηµα µαθήµατος Ωπλισµένο Σκυρόδεµα Ια (Προσοχή: Εκτύπωση 6 σελίδων σε 3 φύλλα) Ε ΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΛΥΒΑ Συντελεστές υλικών και φορτίων για ΟΚΑ (βασικοί συνδυασµοί): γ c =1.5, γ =1.15

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασµός επιπέδων πλακών έναντι διάτρησης µε τη µεθοδολογία της «τροχιάς θλιπτικής δύναµης»

Σχεδιασµός επιπέδων πλακών έναντι διάτρησης µε τη µεθοδολογία της «τροχιάς θλιπτικής δύναµης» Σχεδιασµός επιπέδων πλακών έναντι διάτρησης µε τη µεθοδολογία της «τροχιάς θλιπτικής δύναµης» Γ.Μ. Κωτσοβός & Μ.. Κωτσοβός Εργαστήριο Οπλισµένου Σκυροδέµατος, ΕΜΠ Λέξεις κλειδιά: ανάλυση, διάτρηση, επίπεδες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥΣ ΧΙΑΣΤΙ ΣΥΝ ΕΣΜΟΥΣ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥΣ ΧΙΑΣΤΙ ΣΥΝ ΕΣΜΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟ ΕΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΥΣ ΙΟΝΥΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΞΙΝΑΡΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Περίληψη Η παρούσα εργασία ασχολείται µε την ενίσχυση κατασκευών οπλισµένου σκυροδέµατος µε χιαστί

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1

Δρ. Μηχ. Μηχ. Α. Τσουκνίδας. Σχήμα 1 Σχήμα 1 Εξαιτίας της συνιστώσας F X αναπτύσσεται εντός του υλικού η ορθή τάση σ: N σ = A N 2 [ / ] Εξαιτίας της συνιστώσας F Υ αναπτύσσεται εντός του υλικού η διατμητική τάση τ: τ = mm Q 2 [ N / mm ] A

Διαβάστε περισσότερα

ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA

ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA Άρης Αβδελάς, Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τα δομικά συστήματα στις σύμμικτες κτιριακές κατασκευές, αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΜΠΥΛΟΤΗΤΩΝ ΟΡΘΟΓΩΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΟΜΩΝ Ο.Σ. ΣΕ ΔΙΑΞΟΝΙΚΗ ΚΑΜΨΗ ΜΕ ΟΡΘΗ ΔΥΝΑΜΗ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΜΠΥΛΟΤΗΤΩΝ ΟΡΘΟΓΩΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΟΜΩΝ Ο.Σ. ΣΕ ΔΙΑΞΟΝΙΚΗ ΚΑΜΨΗ ΜΕ ΟΡΘΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΜΠΥΛΟΤΗΤΩΝ ΟΡΘΟΓΩΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΟΜΩΝ Ο.Σ. ΣΕ ΔΙΑΞΟΝΙΚΗ ΚΑΜΨΗ ΜΕ ΟΡΘΗ ΔΥΝΑΜΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΕΑΚ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 84 ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 59 ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΚΑΝ.ΕΠΕ.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΕΑΚ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 84 ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 59 ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΚΑΝ.ΕΠΕ. Σχεδιασμός κτιρίου με ΕΑΚ, Κανονισμό 84 και Κανονισμό 59 και αποτίμηση με ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΕΑΚ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 84 ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 59 ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ Περίληψη Αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα θλίψης με λυγισμό

Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα θλίψης με λυγισμό Μάθημα: Πειραματική Αντοχή Υλικών Πείραμα θλίψης με λυγισμό Κατασκευαστικός Τομέας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Περιεχόμενα Σχήμα 1 Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΝΕΠΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΟΚΩΝ ΜΕ ΙΟΠ

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΝΕΠΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΟΚΩΝ ΜΕ ΙΟΠ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΑΝΕΠΕ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΟΚΩΝ ΜΕ ΙΟΠ ΜΠΕΡΝΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Περίληψη Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η πρακτική εφαρμογή αναλυτικών προβλέψεων του ΚΑΝΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Κάµψη καθαρή κάµψη, τάσεις, βέλος κάµψης

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Κάµψη καθαρή κάµψη, τάσεις, βέλος κάµψης 5.1. Μορφές κάµψης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Κάµψη καθαρή κάµψη, τάσεις, βέλος κάµψης Η γενική κάµψη (ή κάµψη), κατά την οποία εµφανίζεται στο φορέα (π.χ. δοκό) καµπτική ροπή (Μ) και τέµνουσα δύναµη (Q) (Σχ. 5.1.α).

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΟΧΗ, ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΣΤΟΧΙΑΣ ΤΟΙΧΩΜΑΤΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΥΠΟ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ

ΑΝΤΟΧΗ, ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΣΤΟΧΙΑΣ ΤΟΙΧΩΜΑΤΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΥΠΟ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΟΧΗ, ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΣΤΟΧΙΑΣ ΤΟΙΧΩΜΑΤΩΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΥΠΟ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση και ενίσχυση υφιστάμενης κατασκευής με ανελαστική στατική ανάλυση κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ.

Αποτίμηση και ενίσχυση υφιστάμενης κατασκευής με ανελαστική στατική ανάλυση κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ. Αποτίμηση και ενίσχυση υφιστάμενης κατασκευής με ανελαστική στατική ανάλυση κατά ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤΑ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Απαιτήσεις από τους χάλυβες και επιπτώσεις στις μηχανικές ιδιότητες

Απαιτήσεις από τους χάλυβες και επιπτώσεις στις μηχανικές ιδιότητες ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΑΛΥΒΕΣ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Απαιτήσεις από τους χάλυβες και επιπτώσεις στις μηχανικές ιδιότητες Κων/νος Γ. Τρέζος Εργ. Ω.Σ./ΕΜΠ Βόλος, 24 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητικά στοιχεία περί σεισμού και διαστασιολόγησης υποστυλωμάτων

Θεωρητικά στοιχεία περί σεισμού και διαστασιολόγησης υποστυλωμάτων ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΧΜΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Μάθημα: Δομική Μηχανική 3 Διδάσκουσα: Μαρίνα Μωρέττη Ακαδ. Έτος 014 015 Θεωρητικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΣΦΙΓΞΗΣ. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΙΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΣΤΡΟΦΗΣ ΧΟΡ ΗΣ θ d

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΣΦΙΓΞΗΣ. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΙΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ΣΤΡΟΦΗΣ ΧΟΡ ΗΣ θ d Απαιτούµενο Υλικό Περίσφιγξης. Σύγκριση ιατάξεων ΚΑΝ.ΕΠΕ. για τον Προσδιορισµό Στοχευόµενης Γωνίας Στροφής Χορδής θ d ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΣΦΙΓΞΗΣ. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΙΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΝ.ΕΠΕ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΟΧΕΥΟΜΕΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αναποτελεσµατικότητα θλιβόµενου οπλισµού κατά την κάµψη των δοκών

Αναποτελεσµατικότητα θλιβόµενου οπλισµού κατά την κάµψη των δοκών Αναποτελεσµατικότητα θλιβόµενου οπλισµού κατά την κάµψη των δοκών Ι.Π. Ζαράρης ιπλ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ. Β. Παπαποστόλου ιπλ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.. Αλεξανδρής ιπλ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΛΑΣΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΑΘΕΣΗ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Ο.Α.Σ.Π.)

Διαβάστε περισσότερα