Webinar: Investor Confidence Project Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Webinar: Investor Confidence Project Τετάρτη 31 Μαΐου 2017"

Transcript

1 Webinar: Investor Confidence Project Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

2

3 m2 ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

4 / ΗΜΕΡΑ ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

5 Investor Ready Energy Efficiency Investor Confidence Project Europe

6 This project has received funding from the European Union s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No The sole responsibility for the content of this document lies with the authors. It does not necessarily reflect the opinion of the European Union. Neither the EASME nor the European Commission are responsible for any use that may be made of the information contained therein.

7 Εμπόδια στην αγορά της ενεργειακής απόδοσης Ιδιοκτήτες Κτιρίων Οι προβλεπόμενες εξοικονομήσεις και αποδόσεις είναι αναξιόπιστες To Due diligence απαιτεί πόρους και εμπειρία Περισσότερος κίνδυνος καθοδικών κινδύνων από ό,τι η ανοδική δυναμική Επενδυτές Έργων Έλλειψη όγκου Κάθε έργο εξοικονόμησης ενέργειας είναι ουσιαστικά μοναδικό καθιστώντας την διαδικασία ιδιαίτερη Τα έξοδα έναρξης είναι υψηλά, χρειάζονται και άλλα χρηματοδοτικά κανάλια Το Due diligence αλλά και η αναγνώριση των «αγκαθιών» είναι δαπανηρή.

8 Οι προκλήσεις της αγοράς ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων, είναι γνωστές Οι ιδιοκτήτες κτιρίων αλλά και οι επενδυτές απαιτούν διαφανή, συνεπή και αξιόπιστα έργα.

9 Το ICP s Investor Ready Energy Efficiency (IREE ) πιστοποιητικό, αντιμετωπίζει τις ανάγκες των συντελεστών της αγοράς Εξασφαλίζει διαφάνεια, συνέπεια και αξιοπιστία μέσω καλών πρακτικών και ανεξάρτητης επαλήθευσης.

10 Τι είναι η Πιστοποίηση IREE ; Ένα διεθνές πλαίσιο μείωσης ρίσκου για τον ιδιοκτήτη και τον επενδυτή, μειώνοντας το κόστος των μελετών δέουσας επιμέλειας (due diligence), αυξάνοντας την ασφάλεια επίτευξης στόχου για εξοικονόμηση ενέργειας.

11 Ποιο είναι το πλαίσιο της πιστοποίησης IREE ; Το πλαίσιο πιστοποίησης αφορά σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός έργου ενεργειακής αναβάθμισης, από τη σύλληψη έως την εκτέλεση 1. Θέτοντας το baseline: a. Βασικές Απαιτήσεις b. Ανάλυση τιμών, Απαιτήσεις, Προφίλ Φορτίων 2. Υπολογισμός της εξοικονόμησης που θα επιτευχθεί 3. Σχεδιασμός, Κατασκευή και Επαλήθευση 4. Λειτουργία, Συντήρηση και Παρακολούθηση 5. Μέτρηση και Επαλήθευση [Measurement and Verification (M&V)]

12 Για ποιους τύπους κτιρίων είναι το IREE Συγκροτήματα κατοικιών Κάθε είδους επαγγελματικό κτίριο

13 Πρωτόκολλα Πρωτόκολλα ο Πυρήνας της μεθοδολογίας του ICP Μια τυποποιημένη προσέγγιση καλών πρακτικών για ενεργειακές αναβαθμίσεις κάνοντας χρήση: υπαρχόντων, και αποδεκτών διεθνών προτύπων, στοιχείων, διαδικασιών και τεκμηριώσεων του ICP, έτσι γίνονται πρότυπα έργα, με συνέπεια, βελτιωμένη απόδοση και με αξιόπιστα αποτελέσματα, χωρίς τον περιορισμό της δημιουργικότητας των μηχανικών του έργου και των εφαρμοζόμενων τεχνολογιών.

14 Πρωτόκολλα Τα Πρωτόκολλα του ICP σε κοινή γραμμή με τα 5 βασικά βήματα key steps. Σε κάθε βήμα υπάρχουν ελάχιστες απαιτήσεις που περιλαμβάνουν: Στοιχεία Elements Πρότυπα Δεδομένα Προϋποθέσεις Διαδικασίες Procedures Ροή Εργασιών ενδεδειγμένων πρακτικών Τυποποιημένες πρακτικές της βιομηχανίας Τεκμηρίωση Documentation Τυποποιημένο πακέτο τεκμηρίωσης Απαίτηση καταγραφής αποτελεσμάτων

15 Πρωτόκολλα 6 διαθέσιμα Πρωτόκολλα για έργα ενεργειακής αναβάθμισης: Μεγάλα Βασικά Στοχευμένα για: Κτίρια τριτογενούς τομέα Κτίρια διαμερισμάτων κατοικιών Επιλογή καταλληλότερου πρωτοκόλλου Σημαντικό πρώτο βήμα Ανάλογα με τις μεθόδους και επιλογές ανάπτυξης του έργου και της κλίμακάς του

16 Πρωτόκολλα Τα πρωτοκόλλα του ICP Στοιχειοθετούν τις ελάχιστες απαιτήσεις για την ανάλυση της ποιότητας της επένδυσης. Επιβάλλουν ενδεδειγμένες πρακτικές για διατήρηση, μέτρηση και επαλήθευση της ενεργειακής εξοικονόμησης. Παρέχουν επιπρόσθετες μεθόδους και εργαλεία για βελτίωση της αξιοπιστίας των εκτιμήσεων και των μετρήσεων. Παρέχουν αναφορές σε ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, οδηγίες και πόρους Σχετικά εθνικά πρότυπα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικές.

17 Για ποιους τύπους κτιρίων είναι το IREE Επιλογή Πρωτοκόλλου Πρωτόκολλο Μεγάλων Κτιρίων Τριτογενή τομέα/κατοικιών Μεγάλα κτίρια με μεγάλο κόστος επεμβάσεων και μεγάλη εξοικονόμηση που δικαιολογούν μεγάλες επενδύσεις. Ανακαινίσεις / αναβαθμίσεις ολόκληρων κτιρίων με πολλαπλά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και αλληλοεξαρτώμενα αποτελέσματα. Υπολογιστικές Μέθοδοι: έργα στα οποία θα εφαρμοστεί ένα ενεργειακό μοντέλο για την εκτίμηση της εξοικονόμησης. Μέτρηση και Επαλήθευση έργα που θα εφαρμοστεί η Option C (Whole Facility approach) του προτύπου IPMVP (Measurement and Verification).

18 Για ποιους τύπους κτιρίων είναι το IREE Επιλογή Πρωτοκόλλου Βασικό Πρωτόκολλο Κτιρίων Τριτογενή τομέα/κατοικιών Τυπικά έργα πολλαπλών μέτρων όπου οι απαιτήσεις πρέπει να ζυγιστούν ανάλογα με το ρίσκο της απόδοσης. Υπολογιστικές Μέθοδοι: έργα στα οποία θα εφαρμοστεί μη δυναμικές μέθοδοι ενεργειακής μοντελοποίησης για την εκτίμηση της εξοικονόμησης. Μέτρηση και Επαλήθευση - έργα που θα εφαρμοστεί η Option Α και/ή B (Retrofit Isolation Approach.

19 Για ποιους τύπους κτιρίων είναι το IREE Επιλογή Πρωτοκόλλου Πρωτόκολλο Στοχευμένων Επεμβάσεων (Targeted) Κτιρίων Τριτογενή τομέα/κατοικιών Στοχευμένα έργα μεμονωμένα ή μικρές δέσμες μέτρων χωρίς αλληλεπίδραση σε ένα ή περισσότερα κτίρια. Στοχευμένου αποτελέσματος. Περιορισμένες απαιτήσεις ζυγισμένες στο ρίσκο της απόδοσης. Υπολογιστικές Μέθοδοι: έργα στα οποία θα εφαρμοστεί μη δυναμικές μέθοδοι ενεργειακής μοντελοποίησης για την εκτίμηση της εξοικονόμησης. Μέτρηση και Επαλήθευση - έργα που θα εφαρμοστεί η Option Α και/ή B (Retrofit Isolation Approach.

20 Τα βήματα της Πιστοποίησης IREE (1/5) ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ Τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας μπορούν να προέλθουν από ένα ευρύ πεδίο καναλιών, προγραμμάτων και επιχειρηματικών μοντέλων.

21 Τα βήματα της Πιστοποίησης IREE (2/5) ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΡΓΟΥ Διαπιστευμένες εταιρείες ανάπτυξης έργων, αναπτύσσουν και τεκμηριώνουν τα έργα, σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα ICP.

22 Τα βήματα της Πιστοποίησης IREE (3/5) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ανεξάρτητοι Διαπιστευμένοι Πάροχοι Διασφάλισης Ποιότητας, εξετάζουν το έργο σε σχέση με τη συμβατότητα του με το ICP και πιστοποιεί τα έργα που πληρούν τις προδιαγραφές ως έργα IREE - Investor Ready Energy Efficiency

23 Τα βήματα της Πιστοποίησης IREE (4/5) ΕΠΕΝΔΥΣΗ Οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές δύνανται να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις με αυξημένη εμπιστοσύνη βασιζόμενοι στην προβλεπόμενη εξοικονόμηση ενέργειας.

24 Τα βήματα της Πιστοποίησης IREE (5/5) ΑΠΟΔΟΣΗ Η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου βελτιστοποιείται και η εξοικονομούμενη ενέργεια από την ενεργειακή αναβάθμιση καταγράφεται και επαληθεύεται σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα ICP.

25 Οι ρόλοι σε ένα έργο Επενδυτές ενεργειακών αναβαθμίσεων (ιδιοκτήτες κτιρίων, πάροχοι ενέργειας, επενδυτικοί οργανισμοί, ασφαλιστικές κ.α.) Συνεργάζονται με ομάδα με εμπειρία και ικανότητες σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης που εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα ICP οι οποίου είναι και πιστοποιημένοι Project Developers από το ICP.

26 Οι ρόλοι σε ένα έργο Project Developers Υπεύθυνοι για την ανάπτυξη ενός έργου Βασισμένο σε άριστες αρχές μηχανικής και ενδεδειγμένες πρακτικές Χρήση προτύπων για κάθε τμήμα του έργου Για την πιστοποίηση του έργου κατά IREE θα πρέπει να συμμετέχει και πιστοποιημένος από το ICP Quality Assurance Provider.

27 Οι ρόλοι σε ένα έργο Quality Assurance Providers (ανεξάρτητος third party). - Αξιολογεί τα στοιχεία και την τεκμηρίωση - Διασφαλίζει την τήρηση των προδιαγραφών - Προτείνεται να εμπλέκεται από νωρίς στη διαδικασία για έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων - Ελέγχει τις ελάχιστες απαιτήσεις και το κάθε ένα βήμα διασφάλισης ποιότητας - Καθοδήγει τη διαδικασία της αξιολόγησης - Και συνυπογράφει τέλος το έργο που έχει συμμορφωθεί με τα πρωτόκολλα

28 Η Πιστοποίηση IREE παραδίδεται πριν την περίοδο χρήσης Περίοδος Διασφάλισης Περίοδος Χρήσης

29 H πιστοποίηση IREE σε σύγκριση με άλλα IREE αποτελεί σήμα ποιότητας όπως το LEED και το BREEAM αλλά αφορά μόνο ΕΡΓΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

30 Τα οφέλη της Πιστοποίησης IREE για τους ιδιοκτήτες κτιρίων Η ανεξάρτητη αξιολόγηση της πιστοποίησης IREE για τα προτεινόμενα έργα: Παρέχει στους ιδιοκτήτες σιγουριά για την εξέλιξη του έργου και την εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί. Επιτρέπει τη σύγκριση έργων και την πρόσβαση σε περισσότερα επενδυτικά σχέδια. Μπορεί να λειτουργήσει ως «Πακέτο προσφοράς» και κριτήριο διασφάλισης για κτίρια και χαρτοφυλάκια.

31 Τα οφέλη της Πιστοποίησης IREE για τους Επενδυτές Η πιστοποίηση IREE μειώνει το κόστος των μελετών δέουσας επιμέλειας και επιταχύνει τη διαδικασία της διασφάλισης για τους επενδυτές. Επιτρέπει την πρόσβαση σε έργα ποιότητας μέσω του καναλιού πιστοποιημένων κατά ICP έργων και αυξάνει την εμπιστοσύνη στις βασικές αρχές και τη μηχανική του έργου. Η κανονικοποίηση των έργων και τα πακέτα τεκμηρίωσης από τους ανεξάρτητους διαπιστευμένους πάροχους διασφάλισης επιτρέπουν την ομαδοποίηση των έργων ανεξαρτήτως συνόρων και προγραμμάτων.

32 Τα οφέλη της Πιστοποίησης IREE για τα κυβερνητικά προγράμματα Η πιστοποίηση IREE βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα και off-the-shelf τεχνικά πρότυπα έτοιμα για εφαρμογή. Διαπιστευμένο πρόγραμμα διασφάλισης αποτελέσματος και εκπαίδευσης. Δίνει τη δυνατότητα μετακύλισης του κόστους Διασφάλισης Ποιότητας στην αγορά.

33 Τα οφέλη της Πιστοποίησης IREE για τις εταιρείες ανάπτυξης έργων Προσφέρει μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία έργου και επιτρέπει περισσότερες λόγω της χρήσης των όρων και προτύπων της αγοράς. Διαφοροποιεί την εταιρεία από τον ανταγωνισμό και αυξάνει την αξιοπιστία προς τους πελάτες. Αυξάνει τη δυνατότητα σύνδεσης με χρηματοδοτικά κεφάλαια, ασφαλιστικά προγράμματα κ.α. χωρίς επιπλέον κόστη συναλλαγών.

34 Εγγυήσεις To ICP δεν εγγυάται εξοικονόμηση ενέργειας ή χρημάτων δεν θέτει απαιτήσεις για συγκεκριμένη απόδοση δεν εξουδετερώνει το επενδυτικό ρίσκο

35 Είδη ρίσκων εκτός σκοπού του ICP που θα πρέπει να συνυπολογιστούν για ένα καλοσχεδιασμένο έργο: o Ρίσκο συμβολαίων o Ρίσκο προϋπολογισμού o Ρίσκο χρονοδιαγράμματος/καθυστερήσεις o Ρίσκο σχετιζόμενο με τρίτους όπως προμηθευτές, εγκαταστάτες κτλ. o Επιλογή χαμηλής ποιότητας εξοπλισμού

36 Το πρώτο IREE - πιστοποιημένο έργο στην Ευρώπη Kέντρο Υγείας στο Liverpool

37 Το πρώτο IREE - πιστοποιημένο έργο στην Ευρώπη Μέτρα ενεργειακής αναβάθμισης επεμβάσεις: Αντικατάσταση λεβήτων με μονάδες συμπαραγωγής αερίου Αντικατάσταση κινητήρων με νέους πιο αποδοτικούς Βελτιστοποιήσεις μονάδων παραγωγής ενέργειας Εκτεταμένη αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων Εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας 14,500,000 kwh ετησίως 1.85 εκατομμύρια λίρες Διάρκεια κατασκευής του έργου 18 μήνες Πρωτόκολλο ICP: Βασικό Πρωτόκολλο για Κτίρια Τριτογενούς Τομέα Baseline και υπολογισμός εξοικονόμησης: με χρήση τυποποιημένου εργαλείου - λογισμικού

38 ICP Διαπιστευμένοι πάροχοι: 22 Διαπιστευμένες Εταιρείες Ανάπτυξης Έργων - PDs Οι κατά ICP διαπιστευμένες εταιρείες ανάπτυξης έργων, έχουν εκπαιδευτεί από το ICP, τα προσόντα τους και η εμπειρία τους έχουν ελεγχθεί και είναι οι μόνοι οι που μπορούν να αναπτύξουν ένα IREE TM έργο. Αυτοί μπορούν να είναι ESCOs, εταιρείες μηχανικών, διαχειριστές υποδομών κ.α.

39 ICP Διαπιστευμένοι πάροχοι: 9 Διαπιστευμένοι Πάροχοι Διασφάλισης Ποιότητας QAP Οι ICP διαπιστευμένες εταιρείας διασφάλισης ποιότητας παρέχουν ανεξάρτητες υπηρεσίες επαλήθευσης για την εναρμόνιση με την Πιστοποίηση IREE TM Έχουν εκπαιδευτεί από το ICP και τα προσόντα και η εμπειρία τους έχουν εξετασθεί. Μπορεί να είναι μεμονωμένα άτομα, ανεξάρτητες εταιρείες, οργανισμοί κ.α.

40 ICP Διαπιστευμένοι πάροχοι: Πάροχοι Λογισμικού Οι διαπιστευμένοι πάροχοι λογισμικού (ICP Credentialed Software Providers) καθιστούν δυνατή την τυποποίηση της διαδικασίας τεκμηρίωσης, πρόσβασης και της επαλήθευσης μέσω λογισμικού διαχείρισης έργων συμμορφωμένου με το ICP (ICP-compliant project management software).

41 ICP s Investor Network Το δίκτυο επενδυτών του ICP (Investor Network) αντιπροσωπεύει άνω του 1.5 δις κεφάλαια για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Αναζητούν διαπιστευμένα έργα IREE και κάποιοι από τους επενδυτές προσφέρουν και κίνητρα IREE projects.

42 ICP Europe Ally Network Members

Investor Ready Energy Efficiency. Investor Confidence Project Europe

Investor Ready Energy Efficiency. Investor Confidence Project Europe Investor Ready Energy Efficiency Investor Confidence Project Europe Οι προκλήσεις της αγοράς ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων, είναι γνωστές Οι ιδιοκτήτες κτιρίων αλλά και οι επενδυτές απαιτούν διαφανή, συνεπή

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανισμός χρηματοδότησης έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης Βασικές

Μηχανισμός χρηματοδότησης έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης Βασικές Μηχανισμός χρηματοδότησης έργων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης Βασικές Καραμάνη Φωτεινή 14.3.2019 Λάρισα This project receives funding from the European Union s

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο QualitEE. (Ιούνιος 2017 Μαϊoς 2020) Αριστοτέλης Μπότζιος-Βαλασκάκης Θεσσαλονίκη

Το έργο QualitEE. (Ιούνιος 2017 Μαϊoς 2020) Αριστοτέλης Μπότζιος-Βαλασκάκης Θεσσαλονίκη Το έργο QualitEE (Ιούνιος 2017 Μαϊoς 2020) Αριστοτέλης Μπότζιος-Βαλασκάκης 23.01.2019 - Θεσσαλονίκη This project receives funding from the European Union s Horizon 2020 research and innovation programme.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΗΣ) με υψηλό δυναμικό επαναληψιμότητας» 6 Ιουνίου Δυναμικό Αγοράς Οδηγός ΕΠΕΥ-ΘΗΣ

ΘΗΣ) με υψηλό δυναμικό επαναληψιμότητας» 6 Ιουνίου Δυναμικό Αγοράς Οδηγός ΕΠΕΥ-ΘΗΣ ST-ESCOs ΗΜΕΡΙΔΑ «Δημιουργία πιλοτικών Εταιριών Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών- Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων (ΕΠΕΥ- ΘΗΣ) με υψηλό δυναμικό επαναληψιμότητας» 6 Ιουνίου 2007 Δυναμικό Αγοράς Οδηγός ΕΠΕΥ-ΘΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η εμπειρία του Έργου EPC+ στη σύναψη Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης

Η εμπειρία του Έργου EPC+ στη σύναψη Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης Υλοποίηση έργων βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Project Η εμπειρία του Έργου EPC+ στη σύναψη Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης ΕΒΕΑ 4/10/2016

Διαβάστε περισσότερα

Ποιά η εμπειρία της Dimand από την παρακολούθηση του τεχνικού σεμιναρίου. Ποιά τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η συγκεκριμένη

Ποιά η εμπειρία της Dimand από την παρακολούθηση του τεχνικού σεμιναρίου. Ποιά τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η συγκεκριμένη Περιεχόμενο Ποιά είναι η Dimand Ποιά η εμπειρία της Dimand από την παρακολούθηση του τεχνικού σεμιναρίου Ποιά τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η συγκεκριμένη Sandra Bär Dipl.-Ing. (TUM) / Architect LEED

Διαβάστε περισσότερα

Η Τυποποίηση στην Χρηματοδότηση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας.

Η Τυποποίηση στην Χρηματοδότηση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας. Επιστημονική Εκδήλωση ΤΕΕ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ: Κτίρια nzeb Εξοικονομώ κατ οίκον - Χρηματοδότηση Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 Η Τυποποίηση στην Χρηματοδότηση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος της Τυποποίησης για να Ξεκλειδώσουν οι Χρηματοδοτήσεις Ενεργειακής Αποδοτικότητας

Ο Ρόλος της Τυποποίησης για να Ξεκλειδώσουν οι Χρηματοδοτήσεις Ενεργειακής Αποδοτικότητας «Η τυποποίηση στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων» Ο Ρόλος της Τυποποίησης για να Ξεκλειδώσουν οι Χρηματοδοτήσεις Ενεργειακής Αποδοτικότητας Χάρης Δούκας Επίκ. Καθηγητής ΕΜΠ 30 Ιανουαρίου 2019 Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Κοινότητες μάθησης και πρακτικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κοινότητες μάθησης και πρακτικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοινότητες μάθησης και πρακτικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης Scientix has received funding from the European Union s H2020 research and innovation programme project Scientix 3 (Grant agreement N. 730009),

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο Solar Combi+: Ηλιακή θέρμανση και ψύξη για μικρής κλίμακας εφαρμογές

Το έργο Solar Combi+: Ηλιακή θέρμανση και ψύξη για μικρής κλίμακας εφαρμογές Το έργο Solar Combi+: Ηλιακή θέρμανση και ψύξη για μικρής κλίμακας εφαρμογές Μυρτώ Θεοφιλίδη Τμήμα Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ Θερμικά Ηλιακά Συστήματα Ζεστό Νερό Χρήσης (ΖΝΧ) & Θέρμανση Χώρου & Ψύξη Χώρου ZNX

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο 6.2 Παρουσίαση PPT. RenoValue. Κίνητρα για αλλαγή: Ενισχύοντας το ρόλο των εκτιμητών ακίνητης περιουσίας στις μεταβολές της αγορά

Παραδοτέο 6.2 Παρουσίαση PPT. RenoValue. Κίνητρα για αλλαγή: Ενισχύοντας το ρόλο των εκτιμητών ακίνητης περιουσίας στις μεταβολές της αγορά Παραδοτέο 6.2 Παρουσίαση PPT RenoValue Κίνητρα για αλλαγή: Ενισχύοντας το ρόλο των εκτιμητών ακίνητης περιουσίας στις μεταβολές της αγορά IEE/13/618/SI2.675119 (από 13.02.2014 έως 13.02.2016) Υπόβαθρο:

Διαβάστε περισσότερα

Εξοπλισμός Γραφείου - Τεχνικό Εγχειρίδιο

Εξοπλισμός Γραφείου - Τεχνικό Εγχειρίδιο ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENBUILDING Εξοπλισμός Γραφείου - Τεχνικό Εγχειρίδιο Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή...2 2. Καταγραφή συστημάτων... 2 3. Εκτίμηση τεχνικών μέτρωνεξοικονόμησης ενέργειας... 4 4. Σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

ST-ESCOs Newsletter. Intelligent Energy - Europe Τεύχος 1 Ιούνιος 2005

ST-ESCOs Newsletter. Intelligent Energy - Europe Τεύχος 1 Ιούνιος 2005 Intelligent Energy - Europe Τεύχος 1 Ιούνιος 2005 ST - ESCOs ST-ESCOs Newsletter Πρόγραμμα ST-ESCOs - Γενικά Σκοπός του προγράμματος ST-ESCOs είναι να προωθήσει τη δημιουργία και ανάπτυξη Εταιρειών Παροχής

Διαβάστε περισσότερα

Scientix, η κοινότητα για την Εκπαίδευση STEM στην Ευρώπη

Scientix, η κοινότητα για την Εκπαίδευση STEM στην Ευρώπη Scientix, η κοινότητα για την Εκπαίδευση STEM στην Ευρώπη Scientix has received funding from the European Union s H2020 research and innovation programme project Scientix 3 (Grant agreement N. 730009),

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιακά υποβοηθούμενη θέρμανση και ψύξη στις βιομηχανίες αγροτικών τροφίμων. ACROTICA 2010 Θεσσαλονίκη

Ηλιακά υποβοηθούμενη θέρμανση και ψύξη στις βιομηχανίες αγροτικών τροφίμων. ACROTICA 2010 Θεσσαλονίκη Ηλιακά υποβοηθούμενη θέρμανση και ψύξη στις βιομηχανίες αγροτικών τροφίμων ACROTICA 2010 Θεσσαλονίκη Χασάπης Δημήτριος Μηχ. Τεχνολογίας ΑΠΕ Τμήμα Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων - Κ.Α.Π.Ε Ενεργειακή κατανάλωση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ (ΣΕΑ)

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ (ΣΕΑ) ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ (ΣΕΑ) Ιατρίδης Μηνάς Προϊστάμενος Τμήματος Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής, ΚΑΠΕ ΗΜΕΡΙΔΑ: Υλοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ Μελέτη στα πλαίσια του προγράμματος NEAR ZERO ENERGY EFFICIENT BUILDINGS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ Τον Οκτώβριο του 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τις πληροφορίες που

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ενότητα I.

Εκπαιδευτική Ενότητα I. Εκπαιδευτική Ενότητα I. ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΕΑ Εισαγωγικά Έργο Transparense Intelligent Energy Europe ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ I. ΣΕΑ Εισαγωγικά II. ΣΕΑ Διαδικασία από τον Προσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο «ENERGY PERFORMANCE CONTRACTING PLUS (EPC+)»

Το έργο «ENERGY PERFORMANCE CONTRACTING PLUS (EPC+)» ΗΜΕΡΙΔΑ Υλοποίηση έργων βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Το έργο «ENERGY PERFORMANCE CONTRACTING PLUS (EPC+)» Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2016 Αριστοτέλης

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση Έργων Εξοικονόμησης Ενέργειας. Σπύρος Βενετσιάνος, Head of Structured Finance Δημήτρης Ανδρίτσος, CEO, Eurobank Property Services

Χρηματοδότηση Έργων Εξοικονόμησης Ενέργειας. Σπύρος Βενετσιάνος, Head of Structured Finance Δημήτρης Ανδρίτσος, CEO, Eurobank Property Services Χρηματοδότηση Έργων Εξοικονόμησης Σπύρος Βενετσιάνος, Head of Structured Finance Δημήτρης Ανδρίτσος, CEO, Eurobank Property Services Ιούνιος 2018 1 Εξοικονόμηση, Προκλήσεις και Ευκαιρίες Τί είναι και γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Fostering the growth of energy efficiency in the EU industry

Fostering the growth of energy efficiency in the EU industry EU-MERCI EU coordinated MEthods and procedures based on Real Cases for the effective implementation of policies and measures supporting energy efficiency in the Industry Fostering the growth of energy

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Trust EPC South

ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Trust EPC South ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Trust EPC South Σταυρούλα Τουρνάκη Επικεφαλής Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση έργων μέσω συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης

Χρηματοδότηση έργων μέσω συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης Χρηματοδότηση έργων μέσω συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης Ημερίδα: Χρηματοδοτικά μοντέλα για την ενεργειακή ανακαίνιση δημοτικών κτηρίων σε κτήρια σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης Μηνάς Ιατρίδης,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ενότητα I.

Εκπαιδευτική Ενότητα I. Εκπαιδευτική Ενότητα I. ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΕΑ Εισαγωγικά Έργο Transparense Intelligent Energy Europe Ιούνιος 2015 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ I. ΣΕΑ Εισαγωγικά II. ΣΕΑ Διαδικασία από

Διαβάστε περισσότερα

ICP ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ - ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

ICP ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ - ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ICP ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ - ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗ 1.3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 Το έργο αυτό έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ορίζοντας 2020 βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης

Διαβάστε περισσότερα

ICP ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

ICP ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ICP ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗ 1.3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 Το έργο αυτό έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ορίζοντας 2020 βάσει της συμφωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Γ. ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ, PhD, Διπλ. Μηχ. Μηχ Υπεύθυνος Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΕΝΑ ΝΕΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ενότητες παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαϊκή και Ελληνική εμπειρία Ενεργειακές Υπηρεσίες και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ)

Η Ευρωπαϊκή και Ελληνική εμπειρία Ενεργειακές Υπηρεσίες και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) Η Ευρωπαϊκή και Ελληνική εμπειρία Ενεργειακές Υπηρεσίες και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) Αριστοτέλης Μπότζιος-Βαλασκάκης MSc Διπλ. Μηχανολόγος-Μηχανικός Συνεργάτης Δ/νσης Αναπτυξιακών Έργων Νόμος

Διαβάστε περισσότερα

C-LIEGE - Clean Last mile transport and logistics management for smart and efficient local Governments in Europe

C-LIEGE - Clean Last mile transport and logistics management for smart and efficient local Governments in Europe C-LIEGE - Clean Last mile transport and logistics management for smart and efficient local Governments in Europe DELIVERABLE n. 7.1 TRANSFERABILITY PLAN FOR LOCAL GOVERNMENTS ON ENERGY SAVING AND SUSTAINABLE

Διαβάστε περισσότερα

Συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης μεταξύ δήμων και επιχειρήσεων ενεργειακών υπηρεσιών

Συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης μεταξύ δήμων και επιχειρήσεων ενεργειακών υπηρεσιών Συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης μεταξύ δήμων και επιχειρήσεων ενεργειακών υπηρεσιών Webinar Χρηματοδότηση έργων μέσω συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης, στάδια υλοποίησης πλεονεκτήματαμειονεκτήματα Μην άς Ιατρίδης,

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Τζομάκας Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας email : ctzomakas@ptapde.gr

Χρήστος Τζομάκας Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας email : ctzomakas@ptapde.gr GP Wind «Καλές Πρακτικές για την Εναρμόνιση των ωφελειών της Αιολικής Ενέργειας με τους Περιβαλλοντικούς και Κοινωνικούς Στόχους» IEE 09/941/SI2.558383 August 1st 2010 / July 31st 2012 Χρήστος Τζομάκας

Διαβάστε περισσότερα

D5.6.6 ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Προτάσεις για Υπεύθυνους Λήψης Αποφάσεων. Φεβρουάριος 2016 Ορεστιάδα

D5.6.6 ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Προτάσεις για Υπεύθυνους Λήψης Αποφάσεων. Φεβρουάριος 2016 Ορεστιάδα Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της στερεάς βιομάζας στα Πάρκα της Ε.Ε. D5.6.6 ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Προτάσεις για Υπεύθυνους Λήψης Αποφάσεων Σπυρίδων Γαλατσίδας, Σταύρος Κεχαγιόγλου, Νικόλαος

Διαβάστε περισσότερα

ICP ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ

ICP ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ICP ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΕΚΔΟΣΗ 1.2 ΙΟΥΛΙΟΣ 2018 Το έργο αυτό έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ορίζοντας 2020 βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ενότητα 5.

Εκπαιδευτική Ενότητα 5. Εκπαιδευτική Ενότητα 5. Στρατηγική Υποστήριξη Έργο Transparense -Intelligent Energy Europe Ιούνιος 2015 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ I. ΣΕΑ Εισαγωγικά II. ΣΕΑ Διαδικασία από τον Προσδιορισμό του

Διαβάστε περισσότερα

Green Marketing. στον Αγροδιατροφικό κλάδο. Δρ. Β. Γρούγιου Δρ. Φ. Αναστασιάδης Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές GREEN-AgriChains

Green Marketing. στον Αγροδιατροφικό κλάδο. Δρ. Β. Γρούγιου Δρ. Φ. Αναστασιάδης Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές GREEN-AgriChains Green Marketing στον Αγροδιατροφικό κλάδο Δρ. Β. Γρούγιου Δρ. Φ. Αναστασιάδης Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές GREEN-AgriChains Green-AgriChains Info Day Θεσσαλονίκη 29 Οκτωβρίου 2013 Agenda Εισαγωγή Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 4: Συνεργασία. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 4: Συνεργασία. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Προσωπική Aνάπτυξη Ενότητα 4: Συνεργασία Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Σκοπός 1. Πώς να χτίσετε και να διατηρήσετε μια αποτελεσματική ομάδα Σε αυτό πρόγραμμα, εντός

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσιο Προμηθειών. Αρχικά: Στην πράξη: Καταλήγοντας: Ευέλικτη νομοθεσία προμηθειών ώστε να επιτρέπει ΣΕΑ

Πλαίσιο Προμηθειών. Αρχικά: Στην πράξη: Καταλήγοντας: Ευέλικτη νομοθεσία προμηθειών ώστε να επιτρέπει ΣΕΑ Πλαίσιο Προμηθειών Αρχικά: Ευέλικτη νομοθεσία προμηθειών ώστε να επιτρέπει ΣΕΑ Στην πράξη: Έλλειψη σαφήνειας διοικητικών και προϋπολογιστικών κανονισμών στο θέμα των ΣΕΑ, σε κάθε επίπεδο Καταλήγοντας:

Διαβάστε περισσότερα

Ecolabels και εξαγωγές: Αποτελέσματα Έρευνας για τον Αγροτικό, Τουριστικό και Κατασκευαστικό Κλάδο

Ecolabels και εξαγωγές: Αποτελέσματα Έρευνας για τον Αγροτικό, Τουριστικό και Κατασκευαστικό Κλάδο Ecolabels και εξαγωγές: Αποτελέσματα Έρευνας για τον Αγροτικό, Τουριστικό και Κατασκευαστικό Κλάδο Ομιλητής: Παναγιώτης Μουρτοπάλλας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, MSc, MBA CEO & co-founder Η ενεργειακή πρόκληση

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων

Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων Υποενότητα 3 Χρηματοοικονομικός σχεδιασμός και προβλέψεις This project has been funded with support from the European Commission. This publication

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) Παροχή Ολοκληρωμένων Ενεργειακών Υπηρεσιών

Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) Παροχή Ολοκληρωμένων Ενεργειακών Υπηρεσιών EcoBuilding Conference, EXPO ATHENS Ανθούσα 10 Δεκεμβρίου 2010 Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών () Παροχή Ολοκληρωμένων Ενεργειακών Υπηρεσιών Μαρκογιαννάκης Γιώργος Μηχανολόγος Μηχανικός MSc. Τμήμα Ανάλυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΓΟΥ 28/05/2018

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΓΟΥ 28/05/2018 This project has received funding from the European Union s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No. Green public procurement supporters for innovative and sustainable institutional

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών Θεσμικό πλαίσιο και προοπτικές

Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών Θεσμικό πλαίσιο και προοπτικές Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών Θεσμικό πλαίσιο και προοπτικές Δημήτρης Αθανασίου Πολιτικός Μηχανικός, MSc, ΕΣΔΔ Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την υλοποίηση Δράσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας 1 Τρίτη, 21

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκός Κώδικας Δεοντολογίας για τις Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης. 2 η Εκδοση

Ευρωπαϊκός Κώδικας Δεοντολογίας για τις Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης. 2 η Εκδοση τις Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης 2 η Εκδοση 1 Εισαγωγή Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Δεοντολογίας για (ΣΕΑ) καθορίζει τις βασικές αξίες και αρχές που θεωρούνται θεμελιώδεις για την επιτυχή προετοιμασία και την

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ενότητα 5β.

Εκπαιδευτική Ενότητα 5β. Εκπαιδευτική Ενότητα 5β. Στρατηγική Υποστήριξη Για Αναπτυσσόμενες Αγορές Έργο Transparense -Intelligent Energy Europe Ιούνιος 2015 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ I. ΣΕΑ Εισαγωγικά II. ΣΕΑ Διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές απαιτήσεις και προδιαγραφές προκήρυξης έργων μέσω Συμβάσεων Ενεργειακης Απόδοσης (ΣΕΑ)

Βασικές απαιτήσεις και προδιαγραφές προκήρυξης έργων μέσω Συμβάσεων Ενεργειακης Απόδοσης (ΣΕΑ) 7 Μαρτίου 2019, Αθήνα 2 nd National Roundtable on Financing Energy Efficiency in Greece Βασικές απαιτήσεις και προδιαγραφές προκήρυξης έργων μέσω Συμβάσεων Ενεργειακης Απόδοσης (ΣΕΑ) Γιακουμή Αργυρώ ΚΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΑΠΕ & ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Καραμάνη Φωτεινή Χημικός Μηχανικός, MSc Τμήμα Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής, ΚΑΠΕ 1η Διεθνής Έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ενότητα III.

Εκπαιδευτική Ενότητα III. Εκπαιδευτική Ενότητα III. Διαδικασία για τις ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΣΕΑ) από τη Σύμβαση μέχρι την Εγγυημένη Εξοικονόμηση Έργο Transparense Intelligent Energy Europe ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

MathDebate Οδηγός για τον χρήστη

MathDebate Οδηγός για τον χρήστη Goce Delchev University Shtip MathDebate Οδηγός για τον χρήστη MATHDebate - Η Φωνή των Φοιτητών - Ψάχνοντας την Αριστεία στην Εκπαίδευση Μαθηματικών μέσω της Αύξησης των Κινήτρων για Μάθηση (project 2016-2018)

Διαβάστε περισσότερα

Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION

Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο Αναστασία Σπανού M.Sc. Φυσικός Κτιριακού Περιβάλλοντος Τµήµα Κτιρίων, ΚΑΠΕ Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος Μηχανολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION

Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION Αναστασία Σπανού M.Sc. Φυσικός Κτιριακού Περιβάλλοντος Τμήμα Κτιρίων, ΚΑΠΕ Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION

Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION Αναστασία Σπανού M.Sc. Φυσικός Κτιριακού Περιβάλλοντος Τμήμα Κτιρίων, ΚΑΠΕ Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΜΕ

ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΜΕ Απρίλιος 2011 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΜΕ Tο ερωτηματολόγιο αυτό θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο η Ενιαία

Διαβάστε περισσότερα

Συµβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ)

Συµβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) 26 Ιανουαρίου 2018, Αθήνα Ηµερίδα µε τίτλο: «Εξοικονόµηση Ενέργειας στον Ελληνικό Βιοµηχανικό Τοµέα» Συµβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) Γιακουµή Αργυρώ M.Sc Φυσικός, Τµήµα Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΙSO 9001 : 2008

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΙSO 9001 : 2008 ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΙSO 9001 : 2008 ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΟΦΕΛΗ Eνισχύει άμεσα την εμπιστοσύνη των πελατών στην εταιρεία Αναβαθμίζει το κύρος της επιχείρησης προς αρχές, δανειστές, επενδυτές Αποτελεί αναγνωρίσιμο

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών

Το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών Το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών Οδηγός χρήσης για εταιρείες και άλλους οργανισµούς Το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών θέτει αναγνωρισµένα διεθνή στάνταρ για τη µέτρηση και σύγκριση γλωσσικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 2009 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 9.11.2007 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Energy Performance Contract in Public Sector Barriers and proposals

Energy Performance Contract in Public Sector Barriers and proposals Financing Energy Efficiency in Greece & Cyprus Session 2: Energy efficiency financing in public buildings Energy Performance Contract in Public Sector Barriers and proposals Άρης Παπαδόπουλος 31/05/2018

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Έργο EnPC-INTRANS

Το Ευρωπαϊκό Έργο EnPC-INTRANS Ενίσχυση δομών και ανάπτυξη ικανοτήτων για την υιοθέτηση του επιχειρηματικού μοντέλου των Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης. Το Ευρωπαϊκό Έργο EnPC-INTRANS Ημερίδα: «Υλοποίηση έργων βελτίωσης ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΣΕΑ) ΣΤΟN ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΣΕΑ) ΣΤΟN ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Αθήνα Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017 Ηλεκτρονικό σεμινάριο, webinar «Χρηματοδοτικά μοντέλα για την ενεργειακή ανακαίνιση δημοτικών κτηρίων σε κτήρια σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (ΣΜΕΚ)» ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

10 Δεκεμβρίου Δεκεμβρίου 2012 Συμβόλαιο: IEE/09/741SI ιστοσελίδα: hqp://www.trainrebuild.eu

10 Δεκεμβρίου Δεκεμβρίου 2012 Συμβόλαιο: IEE/09/741SI ιστοσελίδα: hqp://www.trainrebuild.eu Εκπαίδευση για την αναδόμηση της Ευρώπης Ανακαίνιση κτιρίων, κατάρτιση και βελτίωση δεξιοτήτων, και χρηματοδότηση για την ενεργειακή απόδοση στα κτίρια. 10 Δεκεμβρίου 2010 10 Δεκεμβρίου 2012 Συμβόλαιο:

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές βελτιστοποίησης της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και καταστημάτων της Eurobank

Πρακτικές βελτιστοποίησης της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και καταστημάτων της Eurobank Πρακτικές βελτιστοποίησης της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και καταστημάτων της Eurobank Georgios Spyropoulos MSc Electrical Engineer Γιατί να ασχοληθούμε τόσο? (Justification) Eυρωπαϊκή & Εθνική προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 2: Διαπραγμάτευση. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 2: Διαπραγμάτευση. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Προσωπική Aνάπτυξη Ενότητα 2: Διαπραγμάτευση Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Unit Scope Σε αυτή την ενότητα θα μελετήσουμε τα βασικά των καταστάσεων διαπραγμάτευσης winwin,

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μέσω διαδικτυακών εφαρμογών

Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μέσω διαδικτυακών εφαρμογών MEC Παιανίας, 17 Φεβρουαρίου 2019 Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μέσω διαδικτυακών εφαρμογών Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc, Πρ. Εργαστηρίου Ενεργειακών Μετρήσεων ΚΑΠΕ Εισαγωγή Ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακές Υπηρεσίες και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης

Ενεργειακές Υπηρεσίες και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης 1 Ενεργειακές Υπηρεσίες και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Πάροχοι Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΠΕΥ): Ένας εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης έργων ενεργειακής απόδοσης ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΙΡΙΠΙΤΣΗ Λειτουργός Βιομηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ Συγγραφή: Νατάσα Καζαντζίδου Κύριος εταίρος: IDEC SA Για το έργο ECVET Permit Αριθμός Συμφωνίας: 2014-1- CY01- KA202-000276 The project ECVET Permit has been funded with the support

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργεια. Όση χρειάζεται. Όπου χρειάζεται. Ενεργειακές Υπηρεσίες προς ΟΤΑ

Ενέργεια. Όση χρειάζεται. Όπου χρειάζεται. Ενεργειακές Υπηρεσίες προς ΟΤΑ Ενέργεια. Όση χρειάζεται. Όπου χρειάζεται. Ενεργειακές Υπηρεσίες προς ΟΤΑ Γιώργος Πολυμενόπουλος 5/11/2008 Παγκόσμια Συγκυρία Αβεβαιότητα Οικονομία Ενέργεια Περιβάλλον Αντίκτυπος Παγκόσμιο Επίπεδο Τοπικό

Διαβάστε περισσότερα

D3.4 Didactic Methodology and Multimedia Instructions GR Version 1.0 31/01/2015

D3.4 Didactic Methodology and Multimedia Instructions GR Version 1.0 31/01/2015 IDentifEYE D3.4 Didactic Methodology and Multimedia Instructions GR Version 1.0 31/01/2015 Project Authors Reviewer IDentifEYE CCS, EF COIN This project has been funded with support from the European Commission.

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις κάτω κορμού Καθιστοί, χωρίς όργανα

Ασκήσεις κάτω κορμού Καθιστοί, χωρίς όργανα , χωρίς όργανα 1 Πόδια ελεύθερα στο πάτωμα: σηκώστε φτέρνες, και ξανά κάτω. 1 Πόδια ελεύθερα στο πάτωμα : σηκώστε δάκτυλα ποδιών, και ξανά κάτω. 1 Πόδια ελεύθερα στο πάτωμα : σηκώστε φτέρνες και δάκτυλα

Διαβάστε περισσότερα

ESCO s και η συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας

ESCO s και η συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας Ενέργεια. Όση χρειάζεται. Όπου χρειάζεται. ESCO s και η συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας Γιώργος Πολυμενόπουλος 20/6/2008 Agenda 1 Γιατί ιδρύθηκε η HELESCO Υπηρεσίες της Helesco Χρηματοδότηση από

Διαβάστε περισσότερα

Ευκαιρίες για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μέσω του εργαλείου ENERFUND

Ευκαιρίες για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μέσω του εργαλείου ENERFUND Ευκαιρίες για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μέσω του εργαλείου ENERFUND Co-funded by the Horizon H2020 Framework Programme of the European Union under grant agreement no 695873 Ορέστης Κυριάκου Ηλεκτρολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Τρόποι/Μηχανισμοί Χρηματοδότησης/ Συμβάσεις Ενεργειακής Αποδοτικότητας (ΣΕΑ) Άρης Παπαδόπουλος ZEB ΑΕΕΥ SPEED Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ

Τρόποι/Μηχανισμοί Χρηματοδότησης/ Συμβάσεις Ενεργειακής Αποδοτικότητας (ΣΕΑ) Άρης Παπαδόπουλος ZEB ΑΕΕΥ SPEED Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ Τρόποι/Μηχανισμοί Χρηματοδότησης/ Συμβάσεις Ενεργειακής Αποδοτικότητας (ΣΕΑ) Άρης Παπαδόπουλος ZEB ΑΕΕΥ SPEED Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ Λειτουργικά κόστη Πηγές χρηματοδότησης για τις επεμβάσεις ΣΜΚΕ Πώς θα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 100% ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ LED ΚΑΙ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1 Περιεχόμενα 1. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων

Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων Υποενότητα 1 - Πηγές χρηματοδότησης This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views

Διαβάστε περισσότερα

Το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο των ενεργειακών υπηρεσιών στην Ελλάδα Το Μητρώο Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών

Το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο των ενεργειακών υπηρεσιών στην Ελλάδα Το Μητρώο Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών Το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο των ενεργειακών υπηρεσιών στην Ελλάδα Το Μητρώο Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών Χάρης Ανδρεοσάτος Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc Δ/νση Ενεργειακής Πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION

Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο Αναστασία Σπανού M.Sc. Φυσικός Κτιριακού Περιβάλλοντος Τµήµα Κτιρίων, ΚΑΠΕ Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος Μηχανολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΔ 35:Τρόπος υπολογισμού της ιδίας συμμετοχής του επενδυτή και καταβολής της ενίσχυσης για τις επενδύσεις που υπάγονται στο ν.

ΠΔ 35:Τρόπος υπολογισμού της ιδίας συμμετοχής του επενδυτή και καταβολής της ενίσχυσης για τις επενδύσεις που υπάγονται στο ν. Μάιος 2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΔ 35:Τρόπος υπολογισμού της ιδίας συμμετοχής του επενδυτή και καταβολής της ενίσχυσης για τις επενδύσεις που υπάγονται στο ν. 3908/2011 Δημοσιεύτηκε το ΠΔ 35 που αφορά στον τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 1

Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 1 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 1 Αύξηση αναγνωρισιµότητας -Πώς ξέρεις ότι δουλεύει; This project has been funded with support from the European

Διαβάστε περισσότερα

C-LIEGE - Clean Last mile transport and logistics management for smart and efficient local Governments in Europe

C-LIEGE - Clean Last mile transport and logistics management for smart and efficient local Governments in Europe C-LIEGE - Clean Last mile transport and logistics management for smart and efficient local Governments in Europe DELIVERABLE D8.7 Final event proceedings - SUMMARY (GREEK) Dissemination level: PUBLIC Workpackage

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο αυτό ( ES01-KA ) συγγραφέα, και η Επιτροπή δεν μπορεί να. θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση. περιέχονται σε αυτήν.

Το έργο αυτό ( ES01-KA ) συγγραφέα, και η Επιτροπή δεν μπορεί να. θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση. περιέχονται σε αυτήν. 2015 Δραστηριότητα 1. Έκθεση του State of the Art σχετικά με υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλευτικής για τους μετανάστες: ανάλυση πλαισίου, ανάγκες και συστάσεις ΠΕΡΙΛΗΨΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γ. ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ, PhD, Διπλ. Μηχ. Μηχ Τμήμα Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΠΛΑΤΦΟΡΜΑΓΙΑΤΗΝΠΡΟΩΘΗΣΗΤΩΝΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

Γ. ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ, PhD, Διπλ. Μηχ. Μηχ Τμήμα Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΠΛΑΤΦΟΡΜΑΓΙΑΤΗΝΠΡΟΩΘΗΣΗΤΩΝΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Γ. ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ, PhD, Διπλ. Μηχ. Μηχ Τμήμα Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΠΛΑΤΦΟΡΜΑΓΙΑΤΗΝΠΡΟΩΘΗΣΗΤΩΝΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Ενότητες παρουσίασης Γενική περιγραφή έργου EUROCONTRACT Αρχές

Διαβάστε περισσότερα

FOR BANKING AND BUSINESS CREDIT RISK MANAGEMENT FINDING LIQUIDITY NOVEMBER 9 TH 2012

FOR BANKING AND BUSINESS CREDIT RISK MANAGEMENT FINDING LIQUIDITY NOVEMBER 9 TH 2012 CREDIT RISK MANAGEMENT FOR BANKING AND BUSINESS FINDING LIQUIDITY NOVEMBER 9 TH 2012 Non Performing / Distressed Asset Review Αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου µε εξυπηρετούµενων δανείων µε στόχους: Αποεπένδυση,

Διαβάστε περισσότερα

Ζεστά σπίτια για όλους Αντιμετωπίζοντας μία πρόκληση της γενιάς μας

Ζεστά σπίτια για όλους Αντιμετωπίζοντας μία πρόκληση της γενιάς μας Ζεστά σπίτια για όλους Αντιμετωπίζοντας μία πρόκληση της γενιάς μας Ας συστηθούμε Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημόσιας, Συνεταιριστικής και Κοινωνικής Στέγης. Ένα δίκτυο εθνικών και περιφερειακών παρόχων στέγης

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 5 Απεξάρτηση και Απασχολησιμότητα Κεφάλαιο 5.2A Επιχείρηση και Κοινωνική Επιχείρηση

Ενότητα 5 Απεξάρτηση και Απασχολησιμότητα Κεφάλαιο 5.2A Επιχείρηση και Κοινωνική Επιχείρηση Κεφάλαιο 5.2A Co-funded by the European Union Ενότητα 5 Απεξάρτηση και Απασχολησιμότητα Κεφάλαιο 5.2A Επιχείρηση και Κοινωνική Επιχείρηση This project has been funded with support from the European Commission.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ. Το Ευρωπαϊκό έργο Request2Action

ΗΜΕΡΙΔΑ. Το Ευρωπαϊκό έργο Request2Action ΗΜΕΡΙΔΑ Κατευθύνσεις και εργαλεία για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων Το Ευρωπαϊκό έργο Request2Action Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc Τμήμα Κτιρίων, ΚΑΠΕ Ενεργειακή αναβάθμιση Κτιρίων:

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 1: Ηγεσία και ενδυνάμωση. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 1: Ηγεσία και ενδυνάμωση. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Προσωπική Aνάπτυξη Ενότητα 1: Ηγεσία και ενδυνάμωση Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Σκοπός Θα εξετάσουμε θα βασικά στοιχεία της ηγεσίας μέσω ενδυνάμωσης και αποτελεσματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΣ. www.en-come.com

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΣ. www.en-come.com ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΣ / ΣΎΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΕΝΔΎΣΕΩΝ / ΤΕΧΝΙΚΉ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ / ΒΕΛΤΊΩΣΗ ΑΠΌΔΟΣΗΣ / ΑΞΙΟΠΟΊΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΆΣΕΩΝ GR www.en-come.com ΣΎΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΕΝΔΎΣΕΩΝ ΑΞΙΟΠΟΊΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ISO 9001:2015 ΚΑΙ ISO 14001:2015 ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ; ISO 9001:2015 AND ISO 14001:2015

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ISO 9001:2015 ΚΑΙ ISO 14001:2015 ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ; ISO 9001:2015 AND ISO 14001:2015 ISO 9001:2015 AND ISO 14001:2015 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ISO 9001:2015 ΚΑΙ ISO 14001:2015 ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ; Move Forward with Confidence Γιατί µετάβαση το 2015; Σε έναν κόσμο που

Διαβάστε περισσότερα

REPORT OF PILOT TEST BEDS / ISO 17024

REPORT OF PILOT TEST BEDS / ISO 17024 REPORT OF PILOT TEST BEDS / ISO 17024 REPORT OF PILOT TEST BEDS Project LLP-LDV-TOI-12-AT-0015 Συντονιστής έργου: Schulungszentrum Fohnsdorf Εταίροι: University of Gothenburg Municipality of Tjörns MMC

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση των Δημόσιων Πράσινων Προμηθειών μέσω εναλλακτικών μηχανισμών της αγοράς [ΕΕΥ/ ΧΑΤ / ΣΔΙΤ]

Ενίσχυση των Δημόσιων Πράσινων Προμηθειών μέσω εναλλακτικών μηχανισμών της αγοράς [ΕΕΥ/ ΧΑΤ / ΣΔΙΤ] Ενίσχυση των Δημόσιων Πράσινων Προμηθειών μέσω εναλλακτικών μηχανισμών της αγοράς [ΕΕΥ/ ΧΑΤ / ΣΔΙΤ] Βουγιουκλάκης Γιάννης Μηχανολόγος Μηχανικός, PhD Υπευθ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς Διεύθυνση Ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

Κτιριακός τομέας και τεχνικός κόσμος στην περίοδο οικονομικής κρίσης: Υφιστάμενη κατάσταση, ευκαιρίες και μελλοντικές προκλήσεις

Κτιριακός τομέας και τεχνικός κόσμος στην περίοδο οικονομικής κρίσης: Υφιστάμενη κατάσταση, ευκαιρίες και μελλοντικές προκλήσεις ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Κτιριακός τομέας και τεχνικός κόσμος στην περίοδο οικονομικής κρίσης: Υφιστάμενη κατάσταση, ευκαιρίες και μελλοντικές προκλήσεις Άνθιμος Αμανατίδης

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή ανάπτυξη. Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS

Ψηφιακή ανάπτυξη. Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS Ψηφιακή ανάπτυξη Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS Learning Objective : Βασικά συστατικά του Web Fabio Calefato Department of

Διαβάστε περισσότερα

Η χρηματοδότηση από τρίτους: Ένα νέο μοντέλο για την ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων

Η χρηματοδότηση από τρίτους: Ένα νέο μοντέλο για την ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων Προοπτικές ανάπτυξης και οφέλη των επιχειρήσεων μέσω εξοικονόμησης ενέργειας Η χρηματοδότηση από τρίτους: Ένα νέο μοντέλο για την ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων Άρης Παπαδόπουλος Δ/νων Σύμβουλος ΖΕΒ

Διαβάστε περισσότερα

οικονομικές τάσεις Εκτεταμένη συνεργασία της εφοδιαστικής αλυσίδας. έργου FLUID-WIN το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Παγκόσμιες

οικονομικές τάσεις Εκτεταμένη συνεργασία της εφοδιαστικής αλυσίδας. έργου FLUID-WIN το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Παγκόσμιες Συνοπτική παρουσίαση του ευνητικού έργου FLUID-WIN το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Ενοποίηση τρίτων παρόχων υπηρεσιών με ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα σε πολυλειτουργικές πλατφόρμες

Διαβάστε περισσότερα

Δυτική Θεσσαλία. το μέλλον των παραγωγικών συστημάτων. A network on High Nature Value farming Learning, Innovation, Knowledge.

Δυτική Θεσσαλία. το μέλλον των παραγωγικών συστημάτων. A network on High Nature Value farming Learning, Innovation, Knowledge. A network on High Nature Value farming Learning, Innovation, Knowledge 18 Ιουλίου 2017 Δυτική Θεσσαλία 1 το μέλλον των παραγωγικών συστημάτων This project has received funding from the European Union Horizon

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ EILEEN. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Greek Language Version

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ EILEEN. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Greek Language Version ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ EILEEN Η ενίσχυση της διαπολιτισμικής μάθησης στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Greek Language Version Οι Συμβουλές Δράσης EILEEN ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η

Διαβάστε περισσότερα

D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες ενεργειακές δράσεις

D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες ενεργειακές δράσεις D.3.5 Έκθεση για εφαρμογή καλών πρακτικών σε βιώσιμες Τίτλος καλής πρακτικής 1 Ενεργειακή απόδοση κτηρίων και ανακαίνιση δημοτικών κτηρίων από Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Υποβοήθηση Συμβάσεων Ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε Παρ. I(I), Αρ. 4546, (I)/2015 NOΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2012

Ε.Ε Παρ. I(I), Αρ. 4546, (I)/2015 NOΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2012 Ε.Ε Παρ. I(I), Αρ. 4546, 23.12.2015 Ν. 206(I)/2015 206(I)/2015 NOΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2012 Προοίμιο. Για σκοπούς μερικής εναρμόνισης: Επίσημη

Διαβάστε περισσότερα

Κουλτούρα ακτινοπροστασίας Η εμπειρία από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ENGAGE

Κουλτούρα ακτινοπροστασίας Η εμπειρία από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ENGAGE Κουλτούρα ακτινοπροστασίας Η εμπειρία από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ENGAGE Σ. Οικονομίδης Τμήμα Εκπαίδευσης Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ΕΙΣΑΓΩΓΗ Διετές πρόγραμμα, χρηματοδοτείται από το Ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator 1. Περιγραφή Ρόλου Τίτλος Προφίλ Σχε Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator Γνωστό και ως Ειδικός Σχεδιασμού 2Δ- 3Δ γραφικών,

Διαβάστε περισσότερα

Hellenic-Chinese BUSINESS FORUM 2010 «The Future of Hellenic-Chinese Business Cooperation»

Hellenic-Chinese BUSINESS FORUM 2010 «The Future of Hellenic-Chinese Business Cooperation» Εξοικονόμηση Ενέργειας στην Ηλεκτρική Κατανάλωση: Επιλογή Ενεργειακά Αποδοτικού Εξοπλισμού Έξυπνα Συστήματα Ενεργειακής Διαχείρισης Παροχή Ενεργειακών Υπηρεσιών Αθήνα, 28 Σεπτ. 2010 Hellenic-Chinese BUSINESS

Διαβάστε περισσότερα