ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ"

Transcript

1 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

2 Σοκολάτα είναι η λέξη που χρησιμοπιείται για να περιγράψει τα προιόντα που παράγονται από τους καρπούς του κακαόδεντρου. Η ιστορία της σοκολάτας στην Ευρώπη ξεκινάει με την ανακάλυψη της Αμερικής πριν από 500 περίπου χρόνια. Μέχρι τότε οι κάτοικοι της Ηπείρου μας,δεν ήξεραν τίποτα για το συναρπαστικό αυτό φυσικό και απολαυστικό προιόν που έμελλε να γίνει με τα χρόνια η πιο αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων.

3 Οι πρώτες πληροφορίες που έχουμε για την καλλιέργεια κακαόδεντρων είναι από την εποχή του πολιτισμού των Μάγια κάπου στο 600 μ.χ.

4 Στην εποχή των Αζτέκων το είδος ήταν σπάνιο και άξιζε όσο και το χρυσάφι. Οι καρποί προσφέρονταν συνήθως στους Θεούς και τους βασιλιάδες και χρησίμευαν ακόμα ως μέσο εμπορικών συναλλαγών, ως χρήμα. H σοκολάτα όμως δεν ήταν τότε γνωστή με τη σημερινή μορφή της. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του κακάο αφού πρώτα τους έτριβαν μεταξύ τους και τους έκαναν σκόνη για την παρασκευή ενός ροφήματος που το ονόμαζαν "Choclatl.

5 Το ρόφημα αυτό, στο οποίο πρόσθεταν και άλλα μπαχαρικά, το έπιναν ζεστό και θεωρούσαν ότι ήταν δυναμωτικό και το καλύτερο φάρμακο της εποχής εκείνης, που μπορούσε να γιατρέψει κάθε αρρώστια.

6 Το πρώτο σοκολατοποιείο πιστεύεται ότι άνοιξε στο Λονδίνο το 1657 από έναν Γάλλο.Το κακάο εξαπλώθηκε σαν χρηματική μονάδα.η σοκολάτα ταξίδεψε στις Κάτω Χώρες ενώ το 1730 η τιμή της είχε πέσει στα $3 η λίβρα κάνοντας την προσιτή οικονομικά και από τους άλλους εκτός από τους πολύ πλούσιους.

7 Με την βιομηχανική επανάσταση,ήρθε και η μαζική παραγωγή της σοκολάτας,εξαπλώνοντας έτσι την φήμη της στο ευρύ κοινό.οι Ισπανοί έφεραν την σοκολάτα από το Μεξικό,που ήταν γνωστή σαν τσοκολτλ. Ήταν ένα χονδροειδές μείγμα από χονδροτριμμένο κακάο και ινδιάνικο καλαμπόκι.οι Ισπανοί όμως που εκτίμησαν την θρεπτική του αξία το βελτίωσαν σε ένα πιο πλούσιο μείγμα,με ζάχαρη,βανίλια και άλλα αρωματικά. Για αιώνες η σοκολάτα θεωρούνταν ρόφημα κυρίως για τους άντρες,άρχισε να αναγνωρίζεται ως το κατάλληλο ρόφημα για παιδιά τον 17ο αιώνα.είχε πολυποίκιλα πρόσθετα:γάλα,κρασί,μπύρα, γλυκαντικά,μυρωδικά. Στο τέλος του 17ου αιώνα η σοκολάτα εμφανίζεται και στη Γερμανία.

8 Το 1780 κατασκευάζεται στην Βαρκελώνη το πρώτο εργοστάσιο σοκολάτας και για πρώτη φορά παρασκευάζεται ρόφημα σοκολάτας βιομηχανικά. Σ'ελάχιστο χρονικό διάστημα κατέκτησε τις ανεκτίμητες ιδιότητες της,τις καρδιές μικρών και μεγάλων και έγινε η αγαπημένη τροφή όλων μας.

9 Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το πως έφτασε η σοκολάτα στη χώρα που πλέον φημίζεται για το είδος,στην Ελβετία.Ο Heinrich Escher,Δήμαρχος της Ζυρίχης ήρθε σε πρώτη επαφή με τη σοκολάτα στις Βρυξέλλες το 1697 και ενθουσιασμένος την πήρε πίσω μαζί του στη Ζυρίχη.Εκεί καταναλωνόταν διακριτικά στις γιορτές των συντεχνιών, οι οποίες εξουσίαζαν την πόλη μέχρι το 1722.

10 Η ιστορία του κακάο

11 Το φρούτο του κακαόδεντρου είναι επιστημονικά γνωστό ως Theobroma Cacao και σημαίνει τροφή των θεών. Είναι ενδιαφέρον που το όνομά του διαθέτει ελληνική προέλευση. Στην πραγματικότητα, οι κόκκοι του κακάο, το πρωταρχικό και βασικό συστατικό της σοκολάτας, ήταν ένα λατρευτικό είδωλο στη θρησκεία των Ινδιάνων Μάγια, που χρονολογείται πριν από 2000 χρόνια. Οι Αζτέκοι χρησιμοποίησαν τους κόκκους του κακάο για να φτιάξουν ένα ποτό που απολάμβαναν οι αυτοκράτορές τους.

12 Όταν οι Ισπανοί έφεραν τους κόκκους κακάο στην Ευρώπη, δημιούργησαν ένα ζαχαρούχο ποτό ζεστής σοκολάτας που το απολάμβαναν αποκλειστικά οι ευγενείς. Τελικά οι κόκκοι του κακάο έκαναν το ταξίδι τους μέχρι να φτάσουν στη σημερινή τους μορφή, τη σοκολάτα.

13 ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΚΑΟ Όλη η σοκολάτα που καταναλώνουμε προέρχεται από ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό, το κακαόδεντρο. Το δέντρο του κακάο είναι ένα τροπικό αειθαλές φυτό που ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα, εκεί που υπάρχει ζέστη και πολύ υγρασία. Το νεαρό κακαόδεντρο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και χρειάζεται προστασία από το δυνατό τροπικό ήλιο. Έχουμε τρεις κατηγορίες κακαόδεντρων: 1) Criollo 2) Forastero 3) Trinitario Το κακάο είναι το νούμερο ένα αντιγηραντικό. Σύμφωνα με τους ειδικούς το κακάο έχει υψηλές συγκεντρώσεις σε φλαβονοειδή και προκυανιδίνες,συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση.

14 ΟΜΑΔΑ 2 ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΕΛΙΟΓΛΑΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΠΟΖΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΗΓΕΣ: micro-kosmos.uoa.gr Wikipedia.gr

15 Στάδια παραγωγής σοκολάτας Συγκομιδή καρπών κακάο Στις χώρες των Τροπικών οι καρποί κακάο μετά τη συγκομιδή κόβονται και ανοίγονται για να αποκαλυφθούν στο εσωτερικό τους οι φρέσκοι κόκκοι κακάο τυλιγμένοι σε ένα παχύρρευστο, λευκό πολτό. Ακολουθεί η ζύμωσή τους σε καλάθια κατά την οποία χάνουν τη βλαστικότητά τους και την πικρή χορτοειδή γεύση τους και αποκτούν χρώμα σκοτεινότερο, η ξήρανση, η συσκευασία και η αποστολή τους στις σοκαλατοποιίες του κόσμου. Καβούρντισμα Οι κόκκοι του κακάο - που αποκαλούνται κακαοβάλανοι - μόλις παραληφθούν στο εργοστάσιο καθαρίζονται από τυχόν ξένα σώματα και σκόνη και αποθηκεύονται σε σιλό ανά ποικιλία. Από εκεί μεταφέρονται αυτόματα στα ειδικά μηχανήματα, τα καβουρντιστήρια. Κατά τη διάρκεια του καβουρντίσματος, αναπτύσσεται το άρωμα και το χρώμα του κακάο και απομακρύνεται η υγρασία. Στη συνέχεια, οι καβουρντισμένοι κακαοβάλανοι αποφλοιώνονται, απορρίπτονται τα φλούδια, και οι καρποί τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια, τα οποία στην τεχνική ορολογία ονομάζονται «nibs».

16 Άλεση Οι καβουρντισμένοι και τεμαχισμένοι κακαοβάλανοι (nibs) από διάφορες ποικιλίες αναμειγνύονται και στη συνέχεια αλέθονται. Το προϊόν που προκύπτει από την άλεση των nibs ονομάζεται κακαοπολτός. Ο κακαοπολτός στη συνέχεια υφίσταται θερμική επεξεργασία για την επίτευξη του τελικού αρώματος. Ανάμειξη Ο κακαοπολτός με αυτόματους μηχανισμούς μεταφέρεται στους αναμικτήρες του εργοστασίου, όπου προστίθενται, σύμφωνα με την επιθυμητή συνταγή, τα ανάλογα ποσοστά ζάχαρης, γάλακτος και βουτύρου του κακάο και αναμειγνύονται καλά μέχρι να αποτελέσουν ένα ομοιογενές μείγμα. Ραφινάρισμα Το ομοιογενές αυτό μείγμα μεταφέρεται αυτόματα σε ειδικά μηχανήματα που ονομάζονται πεντακύλινδροι, όπου επιτυγχάνεται η λέπτυνση του μείγματος που μετατρέπεται σε λεπτή σκόνη. Σε αυτό το στάδιο επεξεργασίας το τελικό προϊόν αποκτά τη λεπτή και βελούδινη υφή που αισθανόμαστε, όταν λιώνει η σοκολάτα στο στόμα μας.

17 Κονσάρισμα Αποτελεί το πιο βασικό τμήμα όλης της παραγωγικής διαδικασίας. Η λεπτή σκόνη μετά το ραφινάρισμα μεταφέρεται σε ειδικά μηχανήματα που ονομάζονται «κόνσες», τα οποία έχουν θερμαινόμενες πλευρές. Εκεί η σκόνη ρευστοποιείται και αναδεύεται, ενώ ταυτόχρονα, γίνονται αντιδράσεις που δίνουν το χαρακτηριστικό άρωμα σε κάθε είδος σοκολάτας. Όσο μεγαλύτερη είναι η παραμονή του ρευστοποιημένου μείγματος στις κόνσες, τόσο καλύτερο είναι το γευστικό αποτέλεσμα του τελικού προϊόντος. Τελικό Στάδιο Το ρευστό μείγμα της σοκολάτας, αφού μετριασθεί η θερμοκρασία του, μεταφέρεται αυτόματα με τις κατάλληλες σωληνώσεις σε ειδικά μηχανήματα όπου χύνεται στις φόρμες πλακιδίων. Στο σημείο αυτό μπορεί να προστεθούν και επιπλέον συστατικά, όπως αμύγδαλα, φουντούκια, γέμιση, κ.λ.π. Οι φόρμες μεταφέρονται αυτόματα στα ψυγεία κι έπειτα από ορισμένο χρονικό διάστημα η σοκολάτα στερεοποιείται. Στη συνέχεια, οι πλάκες μεταφέρονται στις συσκευαστικές μηχανές, τυλίγονται σε φύλλα κασσίτερου για να εξασφαλιστεί η διατήρησή τους και αποθηκεύονται σε κατάλληλους, κλιματιζόμενους χώρους, μέχρι να φτάσουν στα σημεία πώλησης.

18 Ποιες είναι οι πιο φημισμένες Σοκολατένιες χώρες της Ευρώπης;

19 Οι πιο φημισμένες Ευρωπαϊκές χώρες για την σοκολάτα τους: Ελβετία: Η Ελβετία καταναλώνει την περισσότερη σοκολάτα από κάθε άλλη χώρα εξάλλου εκεί βρίσκονται και οι πιο γνωστές σοκολατοβιομηχανίες. Cailler -Nestle, Lindt, Toblerone, Treuscher και Sprungli είναι μόνο μερικές από τις οποίες έχουν εργοστάσια και καταστήματα στην πόλη. Αν τύχει και βρεθείτε στην Ελβετία, να πάρετε το τρένο «The Swiss Chocolate Train», το όποιο θα σας ξεναγήσει στα εργοστάσια Σοκολάτας της Nestle. H διαδρομή είναι φανταστική και κατά τη διάρκεια θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε ζεστή ή κρύα σοκολάτα. Ωστόσο, για τους λάτρεις της πολυτέλειας η σοκολατερίdelafée θα σας ικανοποιήσει τα γούστα.

20 Ισπανία: Οι Ισπανοί θεωρούν την σοκολάτα εθνικό τους προϊόν. Δεν έχουν άδικο καθώς οι Ισπανοί ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που γεύτηκαν την σοκολάτα. Η Βαρκελώνη υπήρξε το κέντρο της σοκολάτας. Στην Ισπανία κατασκευάστηκε η πρώτη μηχανή παρασκευής σοκολάτας περίπου το Η ιστορία της σοκολάτας στεγάζεται στο μουσείο Museo de la Xocolata. Το μουσείο δημιουργήθηκε το 2000, οπού εκεί κάποιος μπορεί να θαυμάσει σοκολατένια γλυπτά και να δοκιμάσει άφθονη σοκολάτα.

21 Λονδίνο: Στα Harrods έχετε την ευκαιρία στο Chocolate Bar έχετε την ευκαιρία να γευτείτε πραλίνες και οποία άλλη σοκολατένια λιχουδιά θέλετε. Εκτός, από τα Harrods επισκεφθείτε το «Charbonnel et Walker» και ξεχωρίστε τα διάσημα Ginger Sticks, τα Rose & Violet Creams και οι πολυτελείς τρούφες με σαμπάνια, με φράουλες, με καπουτσίνο, με Πόρτο και βατόμουρα μεταξύ άλλων.

22 Βέλγιο: Είναι γεγονός πως το Βέλγιο έχει ταυτιστεί έντονα και με τη Σοκολάτα καθώς παράγει τόνους σοκολάτας. Η χώρα διαθέτει 12 εργοστάσια σοκολάτας, 16 μουσεία και περισσότερα από καταστήματα σοκολάτας. Η πρωτεύουσα είναι γεμάτη μπουτίκ σοκολάτας, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε και να γευτείτε σοκολατένιες λιχουδιές. Η Grand Sablon, είναι μια μικρή πλατεία στο κέντρο της πόλης, οπού περιμετρικά της βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα καταστήματα σοκολάτας. Ενδεικτικά είναι Wittamer, Pierre Marcolini, Neuhaus και Zaabar. Στο Βέλγιο βρίσκονται και δυο από τις μεγαλύτερες εταιρείες σοκολάτας παγκοσμίως, Godiva και Leonidas. Από τις τόσες σοκολατένιες επιλογές το Βέλγιο είναι γνωστό για τις πραλίνες. Συγκεκριμένα, η σοκολατερί Neuhaus έθεσε τις βάσεις για την παρασκευή πραλίνας, οπού εδώ και δυο αιώνες η συνταγή για τις πραλίνες εκτελείται κατά γράμμα. Η εταιρεία Neuhaus προσφέρει κάθε είδος σκούρας και σοκολάτας γάλακτος που μπορείτε να φανταστείτε. Περίπου, 80 συνολικά ποικιλίες, με γέμιση καραμέλας, ξηρών καρπών, καφέ και λικέρ. Μην ξεχάσετε αν βρεθείτε στις Βρυξέλλες να επισκεφθείτε το μουσείο «Musee du Cocao et du Chocolate» οπού θα σας εξηγήσουν τα πάντα την παρασκευή της σοκολάτας.

23 ΤΕΛΟΣ ΟΜΑΔΑ 4 ΤΑΤΟΛΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΟΠΑΛΙΔΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΧΑΝΔΟΛΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

24 ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ/ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

25 Εκατοντάδες άνθρωποι και μικρά παιδιά κυρίως στην Αφρική και την Νότια Αμερική ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης και αμείβονται με ελάχιστα χρήματα για την πολύωρη και απαιτητική δουλειά που χρειάζεται η παραγωγή της σοκολάτας. Επιπλέον η βιομηχανία της σοκολάτας κοστολογείται περίπου στα 110 δισ. δολάρια τον χρόνο και παρόλα αυτά η μεγαλύτερη παραγωγή της προέρχεται από μερικούς από τους φτωχότερους ανθρώπους στον κόσμο. Στην Ακτή Ελεφαντοστού παράγεται το 43% της παγκόσμιας παραγωγής κόκκων κακάο.

26 Αρκετά παιδιά κρατούνται παρά την θέλησή τους, ενώ τα εξαναγκάζουν να εργαστούν. Υπάρχουν περιστατικά κακοποίησης, όπου τα ξυλοκοπούν όταν δεν δουλεύουν αρκετά σκληρά ή τα εκμεταλλεύονται σεξουαλικά. Κακοποιήσεις που έρχονται να προστεθούν στις ήδη σκληρές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

27 Κατά τη ώρα της εργασίας, παιδιά από 4 έως 17 χρονών, χρησιμοποιούν μεγάλα μαχαίρια για να ξεφλουδίζουν τους κορμούς των δέντρων, κουβαλούν σακιά 30 κιλών, ενώ εκτίθενται σε επικίνδυνα χημικά χωρίς καμία προστασία.

28 Περίπου παιδιά εργάζονται στα αγροκτήματα κακάο στην Ακτή του Ελεφαντοστού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που προμηθεύουν τους κατασκευαστές κακάο είναι διάσπαρτες σε απομακρυσμένες περιοχές της Ακτής του Ελεφαντοστού.

29 Η φτώχεια οδηγεί στην παιδική δουλεία Πολλοί λόγοι οδηγούν τα παιδιά να εργάζονται στις φάρμες παραγωγής κακάο που είναι κυρίως η φτώχεια και η ανέχεια της οικογένειας. Αρκετές φορές οι ίδιες οικογένειες δίνουν ή πωλούν τα παιδιά τους στους παραγωγούς για να εργαστούν, με την προοπτική να βοηθούν οικονομικά την οικογένεια. Το φαινόμενο της παιδικής εργασίας εκεί συνδέεται και με το δουλεμπόριο. Τα παιδιά ορισμένες φορές δεν επιστρέφουν ποτέ στην οικογένειά τους, ενώ συνήθως η αμοιβή για την εργασία τους είναι εξαιρετικά χαμηλή (λιγότερο από 1 δολάριο για 10 ώρες εργασίας).

30 Τα αίτια της παιδικής εργασίας και της καταπάτησης των δικαιωμάτων ήταν και είναι η φτώχεια, η κοινωνική αδικία και η εκμετάλλευση για το κέρδος. Στην εποχή μας δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την φτώχεια πουθενά. Μπορεί ορισμένοι να μιλούν για δικαιοσύνη και να αναλαμβάνουν δράση αλλά όσο αυτή η δράση είναι περιορισμένη και αφορά λίγους και ευαισθητοποιημένους και όσο η πλειοψηφία θα αγνοεί ή θα κλείνει τα μάτια, κάποιο παιδί θα ξυπνάει και θα κοιμάται δούλος.

31 Τελικά, τα πιο γλυκά πράγματα για τον «πολιτισμένο» κόσμο, έχουν μια πικρή γεύση για τους υπόλοιπους- μια γεύση δακρύων, ιδρώτα και πολλές φορές και αίματος...

32 ΟΜΑΔΑ 4 ΤΣΟΥΛΙΑΣ ΘΩΜΑΣ

33 ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

34 Toblerone Toblerone ονομάζεται μια ιδιαίτερα γνωστή μάρκα ελβετικής σοκολάτας. Το σχήμα των κομματιών της είναι πρισματικό.παρασκευάζεται από την εταιρεία Kraft Foods. Δημιουργήθηκε το 1908 από τους Τέοντορ Τόμπλερ (Theodor Tobler) και Εμίλ Μπάουμαν (Emil Baumann) στη Βέρνη της Ελβετίας[1] και περιέχει νουγκά, αμύγδαλα και μέλι. Η σοκολάτα πωλείται σε duty free και αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.

35 Ferrero Η ιστορία της Ferrero έφτασε στη Τρίτη γενεά. Ο Pietro και ο Giovanni Ferrero, γιοί του Michele και της Maria Franca, είναι στην αρχηγία του Ομίλου σαν διαχειριστές. Υπό την καθοδήγησή τους, η επέκταση της εταιρείας συνεχίζεται. Είναι επομένως ένα σύνολο που βασίζεται και σήμερα όπως και στο παρελθόν σε μια οικογενειακή δομή. Εν συντομία, πίσω από το σήμα, τα ισοζύγια και την επέκταση μιας εταιρείας πολυεθνικής, υπάρχει μια ιστορία του παρελθόντος του παρόντος και του μέλλοντος μιας ιδιοφυούς και δυνατής οικογένειας του Πιεμόντε

36 ION Από το 1930 έως σήμερα, το όνομα ΙΟΝ έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο της σοκολάτας στην Ελλάδα χάριν στην προσήλωση της εταιρείας στην ποιότητα, την καινοτομία και την ξεχωριστή γεύση των προϊόντων τηςμια ομάδα μετόχων ξεκινάνε το 1930 ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο, όπου και μέχρι σήμερα βρίσκεται.φιλοδοξία τους είναι να γίνουν σοκολατοποιοί. Το πρώτο καταστατικό της εταιρείας ΙΟΝ Α.Ε.δημοσιεύεται στο υπ αριθμό 267/ φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Τα θεμέλια του σημερινού μεγέθους της ΙΟΝ, ως μια από τις μεγαλύτερες Ελληνικές βιομηχανίες σοκολατοειδών και ζαχαρωδών προϊόντων, τοποθετούνται μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.

37 Παυλιδης-Λακτα Το όνομα Lacta είναι το πιο γλυκό κομμάτι της ζωής σας. Πρόκειται για μια από τις δημοφιλέστερες σοκολάτες που παρήγαγε ποτέ η σοκολατοποιία Παυλίδη και μία από τις ισχυρότερες μάρκες της σημερινής εταιρείας Kraft Food Hellas. Η σοκολάτα γάλακτος Lacta δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 60 στο εργοστάσιο Παυλίδη της οδού Πειραιώς. Η επιχείρηση Παυλίδης ιδρύθηκε το 1841 από τον Σπυρίδωνα Παυλίδη στην Αθήνα, στην γωνία των οδών Αιόλου και Βύσσης, ως Γλυκισματοποιείο και φημιζόταν για τον εκλεκτό μπακλαβά, τα κομφέτα και τα λουκούμια του. Το 1952 η οικογένεια Παυλίδη δημιουργεί την πρώτη ελληνική σοκολάτα. Ο κλάδος στον οποίο ανταγωνίζεται η Lacta είναι κυρίως η σοκολάτα και δευτερευόντως οι γεμιστές σοκολάτες, οι γκοφρέτες και τα σοκολατάκια

38 ΟΜΑΔΑ 4 ΤΣΟΥΛΙΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

39 ΣεΣεείδος είδοςπολυτελείας πολυτελείαςθα θαεξελιχθεί εξελιχθείηη σοκολάτα σοκολάτα Σοκολάτες με αμύγδαλο που λιώνουν απολαυστικά στο στόμα, σοκολάτες με φουντούκια, με φρούτα και με σταφίδες ή απλά σοκολάτες σκέτες που οδηγούν τον ουρανίσκο σε γευστική αποθέωση, είναι οι αναμνήσεις των παιδικών χρόνων για κάποιους από εμάς και οι «γλυκές αμαρτίες» της ενήλικης ζωής για κάποιους άλλους.

40 Δυστυχώς τα νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας είναι άσχημα. H αύξηση της ζήτησης από τις αναδυόμενες αγορές οδηγούν σταθερά σε αύξηση στην τιμή του κακάο ενώ υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης της γεύσης, αν η ζήτηση αποδειχθεί μεγαλύτερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ξηρασία που αναμένεται στη Δυτική Αφρική, όπου παράγεται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής, θα έχει ισχυρό Σκεφτήκατε όμως ποτέ, ότι η αγαπημένη μας αντίκτυπο στην παραγωγή. σοκολάτα, παρηγοριά ή επιβράβευση στην Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην παιδική μας ηλικία, θα μπορούσε η τιμή της να αμερικανική αγορά ένα κιλό γίνει τόσο υψηλή, που με δυσκολία να μπορούμε σοκολάτας αγγίζει την τιμή να την αγοράσουμε; ρεκόρ των 12,25 δολαρίων.

41 Η γενική πρόβλεψη θεωρεί ότι η ζήτηση για σοκολάτα θα αυξηθεί στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2008, ενώ στη δυτική Ευρώπη θα αυξηθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Ειδικοί προειδοποιούν ότι αν η τιμή του κακάο συνεχίζει να αυξάνεται, και ότι αν δεν γίνει τίποτα για να ενισχυθούν οι κοινότητες που το καλλιεργούν, κυρίως στην δυτική ακτή της Αφρικής, τότε θα υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις, και η σοκολάτα θα γίνει πραγματικά ένα είδος πολυτελείας. Η τιμή της σοκολάτας αναμένεται να αυξηθεί στο εγγύς μέλλον, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση ξεπερνά την προσφορά, και οι ειδικοί προβλέπουν ότι μέχρι το 2020 η τιμή θα είναι απαγορευτικά υψηλή.

42 Η "στροφή" προς τη σοκολάτα υγείας και η μειωμένη παραγωγή θα αυξήσουν την τιμή της σοκολάτας κατά 45% συγκριτικά με το Η μαύρη σοκολάτα φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, τόσο για λόγους οικονομικούς όσο και για λόγους υγείας, και αυτό αναμένεται να προκαλέσει αύξηση στις τιμές της σοκολάτας έως και 45% συγκριτικά με το 2007 Για την παραγωγή της σοκολάτας υγείας συχνά απαιτούνται περισσότεροι καρποί κακάο ανά ουγκιά σε σύγκριση με τη σοκολάτα γάλακτος. Αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη κακάο, θα φέρει αυξημένες τιμές στην αγορά σοκολάτας. Στις αγορές παραγώγων των ΗΠΑ οι τιμές του κακάο έχουν αυξηθεί 21% στο τρίτο τρίμηνο του 2013 και προβλέπεται περαιτέρω αύξηση λόγω της κατανάλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες αλλά και σε αναδυόμενες αγορές όπως η Βραζιλία. Η παγκόσμια τάση για σοκολάτα υγείας πιέζει προς τα πάνω τις τιμές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης «σκούρας» σοκολάτας για λόγους τόσο οικονομικούς όσο και υγείας.

43 Η τιμή του βουτύρου κακάο, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων ετών, αυξημένο κατά 70% τους τελευταίους 12 μήνες. Αιτία είναι η έλλειψη κακάο αλλά και η πρόβλεψη ότι για πρώτη φορά από το 2010 η παγκόσμια ζήτηση θα υπερβεί την προσφορά. Εάν οι τιμές ανέβουν πολύ, οι σοκολατοποιοί θα αναζητήσουν υποκατάστατα και αντί για βούτυρο κακάο, το οποίο δίνει αυτή τη γεύση που λιώνει στο στόμα, θα χρησιμοποιούν φοινικέλαιο ή ακόμη και σπορέλαιο.

44 Η αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης για την αγαπημένη σε όλους σοκολάτα δεν οφείλεται μόνο στην άνοδο της ζήτησης, καθώς η σοκολάτα είναι, ως γνωστόν, η πιο μεγάλη και ταυτόχρονα η πιο φθηνή γευστική απόλαυση, αλλά και στα προβλήματα στις χώρες παραγωγής. Από την Ακτή Ελεφαντοστού η οποία είναι η πρώτη χώρα στην καλλιέργεια κακάο παγκοσμίως και τις γειτονικές χώρες προέρχεται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κόκκων κακάο. Το υπόλοιπο προέρχεται από τη Βραζιλία και την Ινδονησία. Στην Ακτή Ελεφαντοστού παράγεται περίπου το 40% της ετήσιας παραγωγής που φθάνει στους 3,5 εκατ. τόνους τον χρόνο, αλλά στη χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής η παραγωγή έχει αρχίσει να μειώνεται λόγω της μεγάλης ηλικίας των κακαόδεντρων και των ασθενειών που τα προσβάλλουν. Την κατάσταση επιδεινώνει η ασταθής πολιτική κατάσταση και η διαφθορά, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στις μεγάλες δυτικές βιομηχανίες παραγωγής σοκολάτας

45 Εάν, όπως αναμένεται, και η φετινή σοδειά είναι απογοητευτική, όπως ήταν τα τέσσερα τελευταία χρόνια, τότε οι τιμές θα ανεβούν κι άλλο. Αυτό σημαίνει ότι για πέντε συνεχή χρόνια η προσφορά θα είναι μικρότερη από τη ζήτηση και κάτι τέτοιο έχει να συμβεί 50 ολόκληρα χρόνια. Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο ανησυχεί, καθώς οι ασθένειες σε συνδυασμό με τις αρνητικές συνέπειες της χημικής γεωργίας, της κλιματικής αλλαγής, της αποψίλωσης των δασών (τα κακαόδεντρα χρειάζονται την σκιά μεγαλύτερων δέντρων), αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα της συγκομιδής (όπως η διαδεδομένη παιδική εργασία) δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα για την βιωσιμότητα της παραγωγής κακάο σε αναγκαίες ποσότητες. Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάου ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα έλλειμμα τόνων του ποσού των κόκκων κακάο που παράγεται το 2014 λόγω των καιρικών συνθηκών

46 Ωστόσο μας καθησυχάζει ότι οι σοκολατοβιομηχανίες λαμβάνουν μέτρα, όπως ο πρόγραμμα cocoalife με το οποίο η mondelez επενδύει στις συνθήκες παραγωγής του κακάο. " Με το cocoalife η Mondelez συμβάλλει στο μέλλον του κακάο, επενδύοντας τουλάχιστον 400 εκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια για να συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ζωής του 1 εκατομμυρίου ανθρώπων στην Γκάνα στην Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γκάνα, την Ινδία, την Ινδονησία, τη Δομινικανή Δημοκρατία και τη Βραζιλία, ώστε να εξασφαλιστεί η ποιότητα και η συνέχεια στην παραγωγή του κακάο. Μια ακόμη λύση που μπορεί να υπάρξει είναι η κυκλοφορία ενός νέου είδους κακάο που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι και ανθεκτικό αλλά και εύγευστο. Μένει να φανεί αν θα αποδειχτεί επιτυχημένη.

47 ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΣΤΥΛΟΥ

48

49 Όρος Σοκολάτας

50 Είδη σοκολάτας Υπάρχουν πολλά είδη σοκολάτας. Μερικά από τα δημοφιλέστερα στην Ελλάδα είναι:

51 Κουβερτούρα Η διαφορά ανάμεσα στην κουβερτούρα και την κοινή σοκολάτα, έγκειται στην περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες, δηλαδή σε βούτυρο κακάο, που στην κουβερτούρα είναι πολύ πιο υψηλή. Αυτό την κάνει πιο ρευστή και κατάλληλη για τη ζαχαροπλαστική. Η άριστη σοκολάτα κουβερτούρα αποτελείται από 60 % κακάο, 40 % ζάχαρη και 38 % λιπαρές ουσίες. Έξτρα πικρή είναι η σοκολάτα που αποτελείται από 70 % κακάο, 30 % ζάχαρη και 38 % λιπαρές ουσίες. Για την κουβερτούρα γάλακτος, η μέση περιεκτικότητα σε κακάο είναι 36 % με 42 % ζάχαρη και 38 % συνολικά λιπαρά.

52 Σοκολάτα Υγείας Περιέχει υψηλό ποσοστό κακάο που ξεκινά από % και μπορεί να φτάσει ακόμα και 99 %. Όσο πιο υψηλή είναι η περιεκτικότητα σε κακάο τόσο πιο καλή είναι η ποιότητα της σοκολάτας. Έχει έντονη και ξηρή γεύση, χρησιμοποιείται πολύ στη ζαχαροπλαστική και τη λατρεύουν οι γευσιγνώστες.

53 Λευκή Σοκολάτα Υπάρχουν δύο είδη. Με ζάχαρη και χωρίς. Περιέχει κατά 24 % τουλάχιστον βούτυρο κακάο, είναι κρεμώδης και γλυκιά και τη βρίσκουμε σε πλάκες, μίνι σοκολάτες και μεγάλα κομμάτια.

54 Διάφορες γεμίσεις σοκολάτας

55 Τα είδη σοκολάτας εξαρτώνται από την περιεκτικότητα σε: Κακάο-στερεά Βούτυρο κακάο Ζάχαρη Γάλα Πρόσθετους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια) Πρόσθετα άλλα υλικά (σταφίδες, διογκωμένο ρύζι, κόκκους πιπεριού και

56 Ανά 100 g Σοκολάτα υγείας Σοκολάτα γάλακτος Θερμίδες (kcal) 479,00 513,00 Πρωτεΐνη (γρ.) 4,20 6,90 Λιπαρά (γρ.) 30,00 30,70 Υδατάνθρακες (γρ.) 63,10 59,20 Διαιτητικές ίνες (γρ.) 5,90 3,40 Ασβέστιο (mg) 32,00 191,00 Σίδηρος (mg) 3,13 1,39 Μαγνήσιο (mg) 115,00 60,00 Φώσφορος (mg) 132,00 216,00 Κάλιο (mg) 365,00 385,00 Νάτριο (mg) 11,00 82,00 Ψευδάργυρος (mg) 1,62 1,38 Χαλκός (mg) 0,70 0,39 Καροτίνη (Βιταμίνη Α) mg_re 2,00 55,00 Βιταμίνη Ε (mg) mg_ate 1,19 1,24 Χοληστερίνη (mg) 0,00 22,00 Καφεΐνη (mg) 62,00 26

57 Οι πιο φημισμένες Ευρωπαϊκές χώρες για την σοκολάτα τους: Ελβετία: Η Ελβετία καταναλώνει την περισσότερη σοκολάτα από κάθε άλλη χώρα εξάλλου εκεί βρίσκονται και οι πιο γνωστές σοκολατοβιομηχανίες. Cailler -Nestle, Lindt, Toblerone, Treuscher και Sprungli είναι μόνο μερικές από τις οποίες έχουν εργοστάσια και καταστήματα στην πόλη. Αν τύχει και βρεθείτε στην Ελβετία, να πάρετε το τρένο «The Swiss Chocolate Train», το όποιο θα σας ξεναγήσει στα εργοστάσια Σοκολάτας της Nestle. H διαδρομή είναι φανταστική και κατά τη διάρκεια θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε ζεστή ή κρύα σοκολάτα. Ωστόσο, για τους λάτρεις της πολυτέλειας η σοκολατερί DeLafée θα σας ικανοποιήσει τα γούστα. Βέλγιο: Είναι γεγονός πως το Βέλγιο έχει ταυτιστεί έντονα και με τη Σοκολάτα καθώς παράγει τόνους σοκολάτας. Η χώρα διαθέτει 12 εργοστάσια σοκολάτας, 16 μουσεία και περισσότερα από καταστήματα σοκολάτας. Η πρωτεύουσα είναι γεμάτη μπουτίκ σοκολάτας, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε και να γευτείτε σοκολατένιες λιχουδιές. Η Grand Sablon, είναι μια μικρή πλατεία στο κέντρο της πόλης, οπού περιμετρικά της βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα καταστήματα σοκολάτας. Ενδεικτικά είναι Wittamer, Pierre Marcolini, Neuhaus και Zaabar. Στο Βέλγιο βρίσκονται και δυο από τις μεγαλύτερες εταιρείες σοκολάτας παγκοσμίως, Godiva και Leonidas. Από τις τόσες σοκολατένιες επιλογές το Βέλγιο είναι γνωστό για τις πραλίνες. Συγκεκριμένα, η σοκολατερί Neuhaus έθεσε τις βάσεις για την παρασκευή πραλίνας, οπού εδώ και δυο αιώνες η συνταγή για τις πραλίνες εκτελείται κατά γράμμα. Η εταιρεία Neuhaus προσφέρει κάθε είδος σκούρας και σοκολάτας γάλακτος που μπορείτε να φανταστείτε. Περίπου, 80 συνολικά ποικιλίες, με γέμιση καραμέλας, ξηρών καρπών, καφέ και λικέρ.

58 Famous Chocolate Museums Μην ξεχάσετε αν βρεθείτε στις Βρυξέλλες να επισκεφθείτε το μουσείο «Musee du Cocao et du Chocolate» οπού θα σας εξηγήσουν τα πάντα την παρασκευή της σοκολάτας. Ισπανία: Οι Ισπανοί θεωρούν την σοκολάτα εθνικό τους προϊόν. Δεν έχουν άδικο καθώς οι Ισπανοί ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που γεύτηκαν την σοκολάτα. Η Βαρκελώνη υπήρξε το κέντρο της σοκολάτας. Στην Ισπανία κατασκευάστηκε η πρώτη μηχανή παρασκευής σοκολάτας περίπου το Η ιστορία της σοκολάτας στεγάζεται στο μουσείο Museo de la Xocolata. Το μουσείο δημιουργήθηκε το 2000, οπού εκεί κάποιος μπορεί να θαυμάσει σοκολατένια γλυπτά και να δοκιμάσει άφθονη σοκολάτα. Ιταλία: Κάθε χρόνο, τον Οκτώβριο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην πόλη Perugia διοργανώνεται το Φεστιβάλ Σοκολάτας. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δείτε εντυπωσιακά σοκολατένια γλυπτά και να δοκιμάσετε άφθονη σοκολάτα. Λονδίνο: Στα Harrods έχετε την ευκαιρία στο Chocolate Bar έχετε την ευκαιρία να γευτείτε πραλίνες και οποία άλλη σοκολατένια λιχουδιά θέλετε. Εκτός, από τα Harrods επισκεφθείτε το «Charbonnel et Walker» και ξεχωρίστε τα διάσημα Ginger Sticks, τα Rose & Violet Creams και οι πολυτελείς τρούφες με σαμπάνια, με φράουλες, με καπουτσίνο, με Πόρτο και βατόμουρα μεταξύ άλλων.

59 The End

60 Πήγες-Links CE%A3%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE %AC%CF%84%CE%B1 CE%A3%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE %AC%CF%84%CE%B1 article/31670/mayrh-sokolata /

61 Ονόματα Ομάδας Ράνια Τσιβούλα Ελένη Τσελεμπή Αλεξάνδρα Ποπένκο Δέσποινα Πεζή

62 Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΑΝ ΦΑΡΜΑΚΟ.ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ

63 Η σοκολάτα είναι γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκε για θεραπευτικούς σκοπούς από τον 4ο αιώνα μ.χ. όταν οι Μάγια καλλιέργησαν συστηματικά για πρώτη φορά το κακαόδενδρο. Οι Ινδιάνοι γιατροί συνέστησαν τη σοκολάτα για δύο λόγους: σαν διεγερτικό και σαν καταπραϋντικό! Οι πολεμιστές την χρησιμοποιούσαν σαν "υποσταθμό" ενέργειας, ενώ το βούτυρο του κακάο το χρησιμοποιούσαν σαν αλοιφή για τις πληγές. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας γρήγορα έγιναν αντιληπτές και μάλιστα προκάλεσαν μια σειρά από θεωρίες και συζητήσεις για το τι και ποια είναι τα ευεργετικά στοιχεία που περιέχει. Τώρα πια ξέρουμε, ότι τα λιπαρά και οι υδατάνθρακες που περιέχονται στη σοκολάτα, παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό καύσιμη ύλη, αφού τα λιπαρά απορροφούνται αργά προσφέροντας στον άνθρωπο ένα αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης.

64 Οι θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας.

65 Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό ότι ένα κομμάτι σοκολάτα μας προσφέρει κάτι τόσο μοναδικό όπως είναι η μακροβιότητα. Αλλά η φήμη της σοκολάτας ως ιατρικού και ενισχυτικού παράγοντα της υγείας υπάρχει εδώ και πολλούς αιώνες. Σύμφωνα με μια ιστορική αναδρομή που συντάχθηκε από τον καθηγητή Λούις Γκριβέτι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100 ερευνητές, η σοκολάτα απέκτησε για πρώτη φορά τη φήμη ότι χαρίζει μακροβιότητα γύρω στο Η προέλευσή της όμως είναι από αιώνες πριν. Μια Πολιτιστική Ιστορία της Φαρμακευτικής και Λατρευτικής Χρήσης της Σοκολάτας, σκιαγραφεί το φυτό του κακάο από τις πρώτες καλλιέργειές του έως σήμερα και καταγράφει τη χρήση του για τη θεραπεία δεκάδων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των ρευματισμών, των επιληπτικών κρίσεων, της σύφιλης, και των ελκών. Κατά εκπληκτικό τρόπο και ενώ σήμερα γνωρίζουμε ότι η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη, μερικές από τις ασθένειες που πίστευαν ότι θεραπεύει, ήταν η ταχυπαλμία και η αϋπνία.

66 Γλυκιές θεραπείες Μέσα σε έναν αιώνα, το κακάο κέρδισε πολύ έδαφος στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Αγγλία και σε άλλα μέρη της Δυτικής Ευρώπης. Η χρήση του στην ιατρική υποστηρίχτηκε από εκτενή τεκμηρίωση που προήλθε από τη χρήση της από τους Αζτέκους. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 300 ετών, το κακάο μελετήθηκε από βοτανολόγους, γιατρούς και απλούς ταξιδιώτες. Η μακροζωία προστέθηκε στα οφέλη του κακάο στα μέσα του 1600.

67 Το κακάο χρησιμοποιούνταν είτε ως φαρμακευτικό συστατικό για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως πυρετός, προβλήματα με το στομάχι, ατονία, κόπωση, στηθάγχη, αρθρίτιδα και αιμορροΐδες ή ως ρόφημα για να κάνει ένα άλλο φάρμακο πιο εύγευστο. Διάφορα μείγματα των καρπών του κακάο και άλλα συστατικά όπως το κόκκινο πιπέρι, το γλυκάνισο, η βανίλια και η κανέλα θεωρούνταν θεραπευτικά για τα προβλήματα πολλών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των νεφρών, του φάρυγγα, της ουροδόχου κύστης και αργότερα ασθενειών όπως η φυματίωση.

68 Σήμερα γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας την πίεση του αίματος, κάτι που προκύπτει από την έρευνα ενός άλλου αυτόχθονα πολιτισμού, των Ινδιάνων Κούνα του Παναμά. Ακόμα όμως κι αν δεν ισχύει τίποτα ή μέρος από όλα αυτά, ένα είναι σίγουρο: η σοκολάτα θα μείνει στην καρδιά μας σαν η πιο γλυκιά απόλαυση που εμφανίστηκε ποτέ στον πλανήτη μας.

69 Που κάνει καλό η σοκολάτα και που μας βλάπτει; Η σοκολάτα είναι μια γλυκιά απόλαυση που σχεδόν κανένας δεν θέλει να αποχωριστεί κατά βάθος. Η σοκολάτα είναι μια απόλαυση με αμφιλεγόμενες επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Ας ρίξουμε λίγο φως στο που μας κάνει καλό η σοκολάτα και που μας βλάπτει! Το κακάο ή η μαύρη σοκολάτα, κάνει καλό στο κυκλοφοριακό σύστημα. Επίσης, κάνει καλό: ενάντια στον καρκίνο, στη διέγερση του εγκεφάλου, στη πρόληψη του βήχα και σε διαταραχές που επιφέρουν διάρροια. Από την άλλη, λόγω του ότι μια σοκολάτα είναι πλούσια σε ενέργεια, διεγείρει το φαινόμενο της παχυσαρκίας στον οργανισμό μας, αν δεν αυξήσουμε τη δραστηριότητά μας.

70 ΟΜΑΔΑ: ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΤΣΙΚΟΛΑΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

71 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

72

73

74 Ο ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

75

76

77

78

79

80

81 ΟΜΑΔΑ: ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΤΣΙΚΟΛΑΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΟΦΙΑΝΟΥ

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΟΦΙΑΝΟΥ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΑΠΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΟΦΙΑΝΟΥ H ΑΡΧΗ ΤΗΣ!!!! Οι πίθηκοι της Κεντρικής Αμερικής ήταν οι πρώτοι που βρήκαν το κακάο βρώσιμο και απολαυστικό, όχι ο άνθρωπος. Έτρωγαν τον γλυκό, δροσιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Η Σοκολάτα Η πιο δημοφιλής πρώτη ύλη και η συναρπαστική ιστορία της.

Η Σοκολάτα Η πιο δημοφιλής πρώτη ύλη και η συναρπαστική ιστορία της. Η Σοκολάτα Η πιο δημοφιλής πρώτη ύλη και η συναρπαστική ιστορία της. Μια πρώτη ύλη με συγκλονιστικό παρελθόν και ακόμα πιο περιπετειώδες μέλλον. Μια σχέση πάθους για όσους κατά καιρούς την λάτρεψαν, και

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγική Διαδικασία

Παραγωγική Διαδικασία 2012-2013 ΕΡΕΥΝΑ ΓΛΥΚΙΑ ΣΑΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Παραγωγική Διαδικασία Ερευνητική Εργασία Α Τάξης 1 ου Γενικού Λυκείου Πάτρας Ομάδα Β Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Μαριάννα Δημητροπούλου ΠE 11 Πίνακας Περιεχομένων Πρόλογος...3

Διαβάστε περισσότερα

Το Ταξίδι της Σοκολάτας. Πειραιά

Το Ταξίδι της Σοκολάτας. Πειραιά Το Ταξίδι της Σοκολάτας Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Πρότυπο ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά Πειραιά Yπεύθυνη Καθηγήτρια: Μέγα Ματίνα ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Κωνσταντίνος Γκουζίνης, Σεβαστή Βασιλείου, Δανάη Πολυχρονιάδη,

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες ο βασικός παράγοντας αύξησης της παχυσαρκίας είναι η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας σε συνδυασμό με άλλα ανθυγιεινά

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες ο βασικός παράγοντας αύξησης της παχυσαρκίας είναι η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας σε συνδυασμό με άλλα ανθυγιεινά Σύμφωνα με κάποιες έρευνες ο βασικός παράγοντας αύξησης της παχυσαρκίας είναι η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας σε συνδυασμό με άλλα ανθυγιεινά τρόφιμα. Η καλή ποιότητα σοκολάτας υγείας δύσκολα προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα γλυκιά σαν Σοκολάτα

Έρευνα γλυκιά σαν Σοκολάτα Έρευνα γλυκιά σαν Σοκολάτα Διατροφική Αξία της Σοκολάτας Ερευνητική Εργασία Α τάξης 1 ου Γενικού Λυκείου Πάτρας Σοκολάτα: Ομορφαίνει, δεν παχαίνει. Όταν ακούμε την λέξη σοκολάτα το μυαλό των περισσότερων

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Η φράουλα είναι ένα από τα πιο γευστικά και θρεπτικά φρούτα της άνοιξης. Σαν φυτό, η φράουλα είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του φουντουκιού:

Η ιστορία του φουντουκιού: ΤΟ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ : Η ιστορία του φουντουκιού: Σύμφωνα με ιστορικά ευρήματα, τα φουντούκια πρωτοεμφανίστηκαν στις περιοχές της Σουηδίας, Δανίας και Γερμανίας κατά τη Μεσολιθική και Νεολιθική εποχή. Η καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Εύκολη Μους Σοκολάτας με στέβια

Εύκολη Μους Σοκολάτας με στέβια Εύκολη Μους Σοκολάτας με στέβια Και ποιος δεν αγαπάει τις σοκολάτες; Και για την ακρίβεια ποιος δεν αγαπάει τις μους σοκολάτες; Πόσο μάλλον όταν είναι με στέβια. Όταν δηλαδή το γευστικό και αμαρτωλό συναντάει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΚΟΛΑΤΑ Εργασία Project Β Τετραμήνου

ΣΟΚΟΛΑΤΑ Εργασία Project Β Τετραμήνου ΣΟΚΟΛΑΤΑ Εργασία Project Β Τετραμήνου Στούμπου Ροδούλα Σωτηριάδου Ξένια Τέγκο Διονυσία Τσούντα Κατερίνα Aπό που προέρχεται η λέξη σοκολατα; Η λέξη σοκολάτα εικάζεται πως προέρχεται από την λέξη xocolātl

Διαβάστε περισσότερα

βιολογικές Σοκολάτες Η πρώτη βιολογική σοκολάτα Ελληνικής παραγωγής ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

βιολογικές Σοκολάτες Η πρώτη βιολογική σοκολάτα Ελληνικής παραγωγής ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Σοκολάτες Η πρώτη βιολογική σοκολάτα Ελληνικής παραγωγής Πιστοποιημένη από τον οργανισμό Q-ways Διαδρομές Ποιότητας Α.Ε., με άρωμα βανίλιας και ακατέργαστη καλαμοζάχαρη. Τα αμύγδαλα, βιολογικής γεωργίας

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα αγαπητοί από τους περισσότερους: αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, φουντούκια, κάσιους, κτλ προτιμώνται

Διαβάστε περισσότερα

Μάθε τα πάντα για την σοκολάτα

Μάθε τα πάντα για την σοκολάτα Μάθε τα πάντα για την σοκολάτα Την σοκολάτα την αγαπάμε. Γλυκαίνει κάθε μας στιγμή και νοστιμίζει κάθε γλυκό μας. Είναι η αγάπη μικρών και μεγάλων και πολύ δύσκολα μπορούμε να της πούμε όχι. Βέβαια η σοκολάτα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤ Α ΓΑΛΑ ΝΤ ΠΡΟΪΟ. η φύση τα ζώα η εμπειρία τα προϊόντα. δικά μας. από το α ως το ω!

ΚΤ Α ΓΑΛΑ ΝΤ ΠΡΟΪΟ. η φύση τα ζώα η εμπειρία τα προϊόντα. δικά μας. από το α ως το ω! ΝΤ η φύση τα ζώα η εμπειρία τα προϊόντα δικά μας το α ως το ω! ΚΤ Α ΓΑΛΑ ΟΣ Η άγρια ομορφιά της περιοχής του Σουλίου, η αγάπη μας για τα ζώα και τη γαλακτοκομική δημιούργησαν για εσάς τα προϊόντα γάλακτος

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΤΕΒΙΑ» Μάθημα: Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Πρόσθετων & Γλυκαντικών Υλών. Επιβλέπων καθηγητής: Πρόδρομος Σκενδερίδης

«ΣΤΕΒΙΑ» Μάθημα: Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Πρόσθετων & Γλυκαντικών Υλών. Επιβλέπων καθηγητής: Πρόδρομος Σκενδερίδης ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ «ΣΤΕΒΙΑ» Μάθημα: Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Πρόσθετων & Γλυκαντικών Υλών Επιβλέπων καθηγητής: Πρόδρομος Σκενδερίδης Καραμπέτσα Ελένη Μακρυγιάννη Μαρία-Ραφαηλία

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Τα κάστανα αποτελούν εποχιακό καρπό του φθινοπώρου και του χειμώνα αφού συλλέγονται από τα μέσα Οκτώβρη έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Κατά τη φύλαξη

Διαβάστε περισσότερα

Σοκολατάκια πραλίνες. οκολατάκια πραλίνες

Σοκολατάκια πραλίνες. οκολατάκια πραλίνες Σοκολατάκια πραλίνες οκολατάκια πραλίνες Γευστικές συνταγές για Γευστικές πραλίνες, με τα ίδια σας τα χέρια. Με γνήσια συστατικά, τον κατάλληλο εξοπλισμό και λίγη εξάσκηση μπορείτε να δαμάσετε τις μικρές,

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανία μπισκότων. Εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας Διαμαντοπούλου Μαρία Ιωάννου Βασιλική- Νεκταρία Ιωάννου Μαρία-Φανουρία σχολικό έτος

Βιομηχανία μπισκότων. Εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας Διαμαντοπούλου Μαρία Ιωάννου Βασιλική- Νεκταρία Ιωάννου Μαρία-Φανουρία σχολικό έτος Βιομηχανία μπισκότων Εργασία στο μάθημα της τεχνολογίας Διαμαντοπούλου Μαρία Ιωάννου Βασιλική- Νεκταρία Ιωάννου Μαρία-Φανουρία σχολικό έτος 2017-18 Μπισκότο Το μπισκότο είναι γλύκισμα από ζύμη διαμορφωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Για πόσο χρονικό διάστημα παραμένει φρέσκος ο καφές αφού ανοιχτεί;

Για πόσο χρονικό διάστημα παραμένει φρέσκος ο καφές αφού ανοιχτεί; ΚΑΦΕΣ AURILE Γενικές Πληροφορίες Πώς καβουρδίζεται ο καφές Aurile; Ο καφές Aurile καβουρδίζεται για περίπου 20 λεπτά στους 210 C (ο τρόπος αυτός είναι γνωστός ως American Roast). Κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος,

Διαβάστε περισσότερα

Μους σοκολάτας με γιαούρτι

Μους σοκολάτας με γιαούρτι Μους σοκολάτας με γιαούρτι Η μους σοκολάτας είναι ένα εντελώς ενοχοποιημένο επιδόρπιο το οποίο ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε. Τίποτα άλλωστε δεν είναι βλαβερό αν είναι φτιαγμένο με αγνά υλικά και τρώγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΔΕΛΑΣΟΥΔΑ ΤΜΗΜΑ:Β1 2010-2011 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Η ΣΟΚΟΛΑΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΔΕΛΑΣΟΥΔΑ ΤΜΗΜΑ:Β1 2010-2011 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Η ΣΟΚΟΛΑΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΑΡΙΑ ΔΕΛΑΣΟΥΔΑ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΡΟΥ ΤΜΗΜΑ:Β1 2010-2011 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Η ΣΟΚΟΛΑΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή-Ιστορία της σοκολάτας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Πρώτες ύλες παραγωγής σοκολάτας

Διαβάστε περισσότερα

Η σπιρουλίνα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Αποτελεί πηγή βιοχημικού οργανικού σιδήρου και, ως τροφή, δεν είναι

Η σπιρουλίνα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Αποτελεί πηγή βιοχημικού οργανικού σιδήρου και, ως τροφή, δεν είναι Σπιρουλίνα Η σπιρουλίνα (Spirulina) είναι γένος (βρώσιμων) κυανοβακτηρίων. Γνωστότερα είδη είναι η Spirulina maxima (απαντά κυρίως σε Αφρική και Ευρώπη) και η Spirulina platensis (απαντά κυρίως στην Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των

Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

Μπισκότα Γλυκές και Αλμυρές μικρολιχουδιές που συνεχώς αυξάνεται η κατανάλωση τους

Μπισκότα Γλυκές και Αλμυρές μικρολιχουδιές που συνεχώς αυξάνεται η κατανάλωση τους Μπισκότα Γλυκές και Αλμυρές μικρολιχουδιές που συνεχώς αυξάνεται η κατανάλωση τους Ανάλυση της κατηγορίας των Μπισκότων στο οργανωμένο λιανεμπόριο των Super/Hyper Market. Ιανουάριος 2015 ΜΠΙΣΚΟΤΟ μια γλυκιά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ «ΔΙΕΘΝΕΣ» ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ:

ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ «ΔΙΕΘΝΕΣ» ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ: Σοκολάτα 60 χρόνια Το σημείο αναφοράς στα Ιωάννινα Όταν το 1950 το «ΔΙΕΘΝΕΣ» άνοιξε τις πόρτες του στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων για να καλωσορίσει τους Γιαννιώτες, η υποδοχή του τοπικού κοινού,

Διαβάστε περισσότερα

16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής Είμαστε ό,τι τρώμε...

16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής Είμαστε ό,τι τρώμε... 16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής Είμαστε ό,τι τρώμε... Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ωστόσο περισσότεροι από 850 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν

Διαβάστε περισσότερα

Αρνητικά της Σοκολάτας

Αρνητικά της Σοκολάτας ΕΡΕΥΝΑ ΓΛΥΚΙΑ ΣΑN ΣΟΚΟΛΑΤΑ Αρνητικά της Σοκολάτας 2012-1013 Ε Ρ Ε Υ Ν Η Τ Ι Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Α Τ Α Ξ Η Σ 1 ΟΥ Γ Ε Ν Ι Κ Ο Υ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Υ Π Α Τ Ρ Α Σ Ο Μ Α Δ Α Δ Ε Π Ι Β Λ Ε Π Ο Υ Σ Α Κ Α Θ Η Γ Η Τ Ρ

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 59 (1) Προϊόντα κακάο και σοκολάτας που προορίζονται για τη διατροφή του ανθρώπου.

Άρθρο 59 (1) Προϊόντα κακάο και σοκολάτας που προορίζονται για τη διατροφή του ανθρώπου. Άρθρο 59 (1) Προϊόντα κακάο και σοκολάτας που προορίζονται για τη διατροφή του ανθρώπου. 1. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται στα προϊόντα κακάο και σοκολάτας τα οποία προορίζονται για τη διατροφή

Διαβάστε περισσότερα

βιολογικές Σοκολάτες Η πρώτη βιολογική σοκολάτα Ελληνικής παραγωγής

βιολογικές Σοκολάτες Η πρώτη βιολογική σοκολάτα Ελληνικής παραγωγής Σοκολάτες Η πρώτη βιολογική σοκολάτα Ελληνικής παραγωγής Πιστοποιημένη από τον οργανισμό TUV AUSTRIA HELLAS, με άρωμα βανίλιας και ακατέργαστη καλαμοζάχαρη. Τα αμύγδαλα, βιολογικής γεωργίας επίσης, καβουρντίζονται

Διαβάστε περισσότερα

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!!

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! 12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! Μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσο πιο αλκαλικό είναι το PH τόσο περισσότερη είναι η ενέργεια, η ζωτικότητα και τα οφέλη

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία της ζάχαρης

Η ιστορία της ζάχαρης ΖΑΧΑΡΗ Η ιστορία της ζάχαρης H λέξη ζάχαρη προέρχεται ετυμολογικά από την σανσκριτική λέξη śarkara, που αρχικά σήμαινε άμμος ή χαλίκι. Το αρχαίο ινδικό όνομά της γκάουρα προφανώς προήλθε από την ονομασία

Διαβάστε περισσότερα

Ξηροί Καρποί: Ένας θησαυρός για την υγεία σας!

Ξηροί Καρποί: Ένας θησαυρός για την υγεία σας! Ξηροί Καρποί: Ένας θησαυρός για την υγεία σας! της Αθηνάς Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική ιαιτολόγος- ιατροφολόγος, M.Sc. Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα αγαπητοί από τους περισσότερους: αµύγδαλα, καρύδια,

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω παθολογικές καταστάσεις:

Επιπλέον η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω παθολογικές καταστάσεις: Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Το σώμα μας περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου. Συγκεκριμένα, το ασβέστο είναι υπεύθυνο για το 1,5-2% του σωματικού μας βάρους. Είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας

Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας Μπάρα Chia Μπανάνα Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας Οι σπόροι Chia περιέχουν τα ωφέλιμα για την υγεία Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα. Χάρη στις φυτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ Υδατάνθρακες Λίπη Πρωτεΐνες Νερό Ανόργανα συστατικά Βιταμίνες Υπευθ. Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι

Διαβάστε περισσότερα

INCOFRUIT - (HELLAS)

INCOFRUIT - (HELLAS) Προς ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ Κε Συνάδελφε Θέμα: Ενημερωτικό δελτίο για την αγορά αγροτικών προϊόντων στη Γερμανία Παραθέτουμε συνημμένα ενημερωτικό δελτίο με ειδήσεις για την γερμανική αγορά αγροτικών προϊόντων και

Διαβάστε περισσότερα

Ποτοποιία Μ.Γ. Βαλληνδρά

Ποτοποιία Μ.Γ. Βαλληνδρά Ποτοποιία Μ.Γ. Βαλληνδρά της Κατερίνας Φραγκουδάκη Ονομάζομαι Κατερίνα Φραγκουδάκη, πέμπτη γενιά της ποτοποιίας Μ.Γ. Βαλληνδρά που βρίσκεται στο Χαλκί της Νάξου. Το προϊόν που παράγουμε είναι το ΚΙΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παυλίδου. 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Σοφία Παυλίδου. 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 Σοφία Παυλίδου Ιατρός, Επιστημονική Συνεργάτης Ιατρείου Αθηροσκλήρωσης, Β Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

Η μελισσοκομεία KόRYS

Η μελισσοκομεία KόRYS Η μελισσοκομεία KόRYS Η μελισσοκομεία KόRYS βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χελμού, στην κοιλάδα του Αροάνιου ποταμού, κοντά στο χωριό Πλανητέρο. Εκεί βρίσκεται και το συσκευαστήριο μας, με κωδικό 13SM4,

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου

Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου Οικιακή Οικονομία Περιβαλλοντικά Προβλήματα της πόλης μου Κουτσάκη Μαρία Χρυσή Β 4 Η ρύπανση του περιβάλλοντος: το σύγχρονο πρόβλημα του 21ου αιώνα Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι μια ευρεία έννοια,

Διαβάστε περισσότερα

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr!

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! «Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! Πολλές φορές κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΟΥ Γ 3

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΟΥ Γ 3 ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΟΥ Γ 3 Ένα κακό της ελληνικής εκπαίδευσης είναι το γεγονός ότι, παρόλο το πλήθος των γιορτών που έχουμε σαν λαός, δεν τις γιορτάζουμε με την απαραίτητη οργάνωση και ευχαρίστηση.

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά Ο οργανισμός ενός καπνιστή δέχεται συνεχώς τη βλαπτική δράση του τσιγάρου, είναι φυσικό, λοιπόν, να έχει και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τον οργανισμό ενός μη καπνιστή. Υπάρχουν τροφές που μειώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Εργασια στον Τεχνολογικό & Ποιοτικό Έλεγχο Πρόσθετων & Γλυκαντικών Υλών

Εργασια στον Τεχνολογικό & Ποιοτικό Έλεγχο Πρόσθετων & Γλυκαντικών Υλών Εργασια στον Τεχνολογικό & Ποιοτικό Έλεγχο Πρόσθετων & Γλυκαντικών Υλών Θέμα: Το Παστέλι Γιαννάκος Θανάσης Τσελέντης Αντρέας Καντερές Κων/νος Τσιούλης Θανάσης Το Παστέλι Το παστέλι είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό

Διαβάστε περισσότερα

2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας; 3 (2 μεγάλα και 1 μικρό) 4 (2 μεγάλα και 2 μικρά) 5 (3 μεγάλα και 2 μικρά)

2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας; 3 (2 μεγάλα και 1 μικρό) 4 (2 μεγάλα και 2 μικρά) 5 (3 μεγάλα και 2 μικρά) 1. Ποιον θεωρείτε καλύτερο τρόπο, ώστε ένας αθλητής μειώσει το βάρος του; Να κάνει πιο έντονη προπόνηση Να κάνει περισσότερα μικρά γεύματα 2. Ποιον θεωρείτε ιδανικότερο αριθμό γευμάτων στη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο

Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο Σηµειώσεις για τον καθηγητή Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο Βασικές γνώσεις Ο όρος γάλα, ως βασικό τρόφιµο, χωρίς κανένα προστεθειµένο επίθετο, ισχύει συνήθως για το αγελαδινό γάλα που είναι φρέσκο, πλήρες,

Διαβάστε περισσότερα

Καφές - Ένας ολόκληρος κόσμος απολαύσεων.

Καφές - Ένας ολόκληρος κόσμος απολαύσεων. Καφές - Ένας ολόκληρος κόσμος απολαύσεων. Ο καφές πρέπει να είναι τόσο ζεστός, όσο τα φιλιά μιας κοπέλας την πρώτη μέρα, τόσο γλυκός, όσο οι νύχτες στην αγκαλιά της και τόσο μαύρος, όσο η γνώμη της μητέρας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Δρ Γεώργιος Ι Κούρτογλου Παθολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον ο σακχαρώδης

Διαβάστε περισσότερα

Το φυτό: η καλλιέργεια και η συλλογή της σοδειάς του αειθαλούς φυτού (γένος Coffea) συνεπάγεται κοπιαστική εργασία και υψηλό οικονοµικό κόστος. Το φυτό του καφέ ανήκει στην οικογένεια των ρουβιίδων,

Διαβάστε περισσότερα

Σοκολατένιες κούπες έκπληξη από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Σοκολατένιες κούπες έκπληξη από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Σοκολατένιες κούπες έκπληξη από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Μια σοκολατένια κούπα έκπληξη!! Που μέσα της κρύβει γέμιση από μους φράουλας, και σάλτσα φράουλας, με κομμάτια από φρέσκες

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr!

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! «Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! Γνωρίζεις ποιες είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους; Δεν

Διαβάστε περισσότερα

«Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών

«Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών «Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών Ανακατεύοντας υλικά φτιάχνουμε λικέρ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΜΙΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ Σχολ.έτος 2012-2013. Ερευνητική Εργασία Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΜΕΡΕΧΟΥΓΙΑ ΜΑΡΙΑ

3 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ Σχολ.έτος 2012-2013. Ερευνητική Εργασία Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΜΕΡΕΧΟΥΓΙΑ ΜΑΡΙΑ 3 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ Σχολ.έτος 2012-2013 Ερευνητική Εργασία Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ : ΑΓΑΠΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΣΤΑΘΗΣ ΒΑΡΕΛΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΕΚΕΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Ταξιδεύοντας με την Ελιά στο χρόνο και στην Ευρώπη» ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ «Η Ελιά στη μεσογειακή διατροφή»

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Ταξιδεύοντας με την Ελιά στο χρόνο και στην Ευρώπη» ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ «Η Ελιά στη μεσογειακή διατροφή» ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Ταξιδεύοντας με την Ελιά στο χρόνο και στην Ευρώπη» ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ «Η Ελιά στη μεσογειακή διατροφή» Παπασταύρου Ζαμπέτα Πέτρου Γεωργία Πλατανίτης Τάκης Κιοφύρης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ο σύγχρονος ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: Ψωμιά, Δημητριακά, Ρύζι και Μακαρόνια (6 με 11 μερίδες): Οι υδατάνθρακες παίζουν βασικό ρόλο σε όλα τα διαιτολόγια.

Διαβάστε περισσότερα

Σοκολατένιες κούπες έκπληξη από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!!

Σοκολατένιες κούπες έκπληξη από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!! Σοκολατένιες κούπες έκπληξη από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!! Μια σοκολατένια κούπα έκπληξη!! Που μέσα της κρύβει γέμιση από μους φράουλας, και σάλτσα φράουλας, με κομμάτια από φρέσκες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤA ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ 4 ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

10 Healthy Lifestyle Tips for Adults

10 Healthy Lifestyle Tips for Adults 10 Healthy Lifestyle Tips for Adults 07 June 2017 1. Καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων 2. Βασίστε τη δίαιτά σας σε άφθονα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες 3. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα με τα ακόρεστα

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα φαντασίας από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Τούρτα φαντασίας από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Τούρτα φαντασίας από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Αυτή η τούρτα φτιάχτηκε με υλικά τα οποία είχαν περισσέψει στο ψυγείο, από άλλα γλυκά. Συνδύασα με την φαντασία μου, τα υλικά που

Διαβάστε περισσότερα

Το πιο «γλυκό» κομμάτι της βάπτισης, με πολλή φαντασία από την Glam & Flower!

Το πιο «γλυκό» κομμάτι της βάπτισης, με πολλή φαντασία από την Glam & Flower! Το πιο «γλυκό» κομμάτι της βάπτισης, με πολλή φαντασία από την Glam & Flower! Το έθιμο θέλει οι γονείς να κερνάνε γλυκό μετά την βάπτιση. Κάποτε μαζί με την μπομπονιέρα βάπτισης υπήρχε μόνο το λεγόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ Ο Ιπποκράτης υποστηρίζει πως η τροφή μπορεί να γίνει και φάρμακο. Τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν σε θεραπευτικές πρακτικές ως φαρμακευτικά είδη αλλά και ως φορείς της θεϊκής ευλογίας. Οι

Διαβάστε περισσότερα

βιολογικές Σοκολάτες Η πρώτη βιολογική σοκολάτα Ελληνικής παραγωγής

βιολογικές Σοκολάτες Η πρώτη βιολογική σοκολάτα Ελληνικής παραγωγής Σοκολάτες Η πρώτη βιολογική σοκολάτα Ελληνικής παραγωγής Πιστοποιημένη από τον οργανισμό TUV AUSTRIA HELLAS, με άρωμα βανίλιας και ακατέργαστη καλαμοζάχαρη. Τα αμύγδαλα, βιολογικής γεωργίας επίσης, καβουρντίζονται

Διαβάστε περισσότερα

έδρα : Σάμου 4, 177 78, Ταύρος τηλ : 210 3466101-210 3468680 fax : 210 3478053 web site : www.astorchocolate.gr email : astor@ath.forthnet.

έδρα : Σάμου 4, 177 78, Ταύρος τηλ : 210 3466101-210 3468680 fax : 210 3478053 web site : www.astorchocolate.gr email : astor@ath.forthnet. έδρα : Σάμου 4, 177 78, Ταύρος τηλ : 210 3466101-210 3468680 fax : 210 3478053 web site : www.astorchocolate.gr email : astor@ath.forthnet.gr 1015 1012 1010 1009 ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ ΣΟΚ/ΤΑ ΕΞΤΡΑ 55% Σ.Κ. ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

UNIVERSE OF QUALITY BUSINESS PROFILE

UNIVERSE OF QUALITY BUSINESS PROFILE UNIVERSE OF QUALITY BUSINESS PROFILE TABLE OF CONTENTS MISSION & VISION ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 03 04 06 07 18 2 Our Mission Η εταιρεία δεσμεύεται να προσφέρει προϊόντα υψηλής ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση της σοκολάτας ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ & ΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η χρήση της σοκολάτας ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ & ΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Η χρήση της σοκολάτας ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΪΑ & ΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΕΣ 1. Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ Όλες οι σοκολάτες γενικά είναι πολύ ευαίσθητες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑΣ : ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΓΑ Α.Μ. : 8622 ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ : ΦΑΓΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Α.Ε. Δ/ΝΣΗ : ΕΡΜΟΥ 35 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ Ε-ΜΑIL

ΟΝΟΜΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑΣ : ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΓΑ Α.Μ. : 8622 ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ : ΦΑΓΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Α.Ε. Δ/ΝΣΗ : ΕΡΜΟΥ 35 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ Ε-ΜΑIL ΟΝΟΜΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑΣ : ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΓΑ Α.Μ. : 8622 ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ : ΦΑΓΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Α.Ε. Δ/ΝΣΗ : ΕΡΜΟΥ 35 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ Ε-ΜΑIL : olina 4@hotmail.com WEBSITE ADDRESS : http://www.fage.gr

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44 Γράφει: Κωνσταντίνου Κρήνη, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τα λαχανικά, τα όσπρια, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, οι ξηροί καρποί, οι ελιές, τα φρούτα, τα θαλασσινά, ο ταραμάς, τα τουρσί ανήκουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2011-2012 a. Υδατάνθρακες : i. μονοσακχαρίτες (π.χ. γλυκόζη, φρουκτόζη κ.α.) ii. iii. δισακχαρίτες ( π.χ. λακτόζη (γάλα),

Διαβάστε περισσότερα

Wine Friends ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΟΙΝΙΚΗΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ 2013-2014

Wine Friends ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΟΙΝΙΚΗΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ 2013-2014 Wine Friends ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΟΙΝΙΚΗΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ 2013 - Wine Friends Ο μαγικός κόσμος του κρασιού περιμένει να τον ανακαλύψετε. Αρώματα, χρώματα και γεύσεις κρασιών από την

Διαβάστε περισσότερα

Nature Climate Change: Οι ελληνικές ποικιλίες πιο ανθεκτικές και λύση για την κλιματική αλλαγή

Nature Climate Change: Οι ελληνικές ποικιλίες πιο ανθεκτικές και λύση για την κλιματική αλλαγή 24 Ιανουαρίου 2018 Το Ξινόμαυρο είναι μια θαυμάσια βορειοελλαδίτικη ποικιλία κόκκινου κρασιού, αλλά πόσο γνωστή είναι στο εξωτερικό, σε σχέση για παράδειγμα με το γαλλικό Πινό (Pinot); Ελάχιστα, είναι

Διαβάστε περισσότερα

BARISTA MANUAL JACOBS ESPRESSO «GOLDEN BARISTA» PROFESSIONAL CUP

BARISTA MANUAL JACOBS ESPRESSO «GOLDEN BARISTA» PROFESSIONAL CUP BARISTA MANUAL JACOBS ESPRESSO «GOLDEN BARISTA» PROFESSIONAL CUP FINAL συμπληρωματικό Οι διαγωνιζόμενοι στον Τελικό θα πρέπει να σερβίρουν δύο ροφήματα σε κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες ροφημάτων καφέ:

Διαβάστε περισσότερα

Για ενέργεια, υψηλή απόδοση και απόκτηση φυσικής κατάστασης κατασκευάζονται από την EuroSup s.r.l., Παβία, Ιταλία

Για ενέργεια, υψηλή απόδοση και απόκτηση φυσικής κατάστασης κατασκευάζονται από την EuroSup s.r.l., Παβία, Ιταλία Για ενέργεια, υψηλή απόδοση και απόκτηση φυσικής κατάστασης κατασκευάζονται από την EuroSup s.r.l., Παβία, Ιταλία Η Energon Biotech Α.Ε. κάνει για σας την καλύτερη επιλογή ειδικών τροφίμων και συμπληρωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι

Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι εμπλουτισμένος με βιταμίνες τις οποίες

Διαβάστε περισσότερα

DOUWE EGBERTS D.E. MASTER BLENDERS 1753 EUROFROST - ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΚΑΣ ΜΥΚΟΝΟΣ

DOUWE EGBERTS D.E. MASTER BLENDERS 1753 EUROFROST - ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΚΑΣ ΜΥΚΟΝΟΣ DOUWE EGBERTS D.E. MASTER BLENDERS 1753 EUROFROST - ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΚΑΣ ΜΥΚΟΝΟΣ DOUWE EGBERTS - EUROFROST Η εταιρεία EUROFROST έχει αναλάβει εδώ και πολλά χρόνια, την αποκλειστική διάθεση στη Μύκονο, όλης της

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι σήµερα γνωρίζατε ότι η κατανάλωση ψωµιού είναι µία απολαυστική και θρεπτική συνήθεια. Από σήµερα η αγαπηµένη σας αυτή καθηµερινή συνήθεια µπορεί να παρέχει στον οργανισµό ακόµη περισσότερα θρεπτικά

Διαβάστε περισσότερα

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr ------ Χυμοί & Νέκταρ Royal Berry ------- Οι χυμοί και τα νέκταρ Royal Berry αποτελούν μια νέα καινοτόμα

Διαβάστε περισσότερα

Μπακλαβάς, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του foodstates.gr!

Μπακλαβάς, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του foodstates.gr! Μπακλαβάς, από την Δήμητρα και τον Λευτέρη του foodstates.gr! το πιο αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό παγκοσμίως! Δεν ξέρω γιατί αλλά όσον αφορά τον μπακλαβά, όσο κι αν η παράδοση και τα ιστορικά στοιχεία πιστοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Πατάτες Ποιότητα 3 Να έχουν χαμηλό ποσοστό νιτρικών αλάτων (που ως γνωστό είναι βλαβερά για την υγεία των νεαρών ατόμων) και να μην έχουν υπολείμματα

Πατάτες Ποιότητα 3 Να έχουν χαμηλό ποσοστό νιτρικών αλάτων (που ως γνωστό είναι βλαβερά για την υγεία των νεαρών ατόμων) και να μην έχουν υπολείμματα Πατάτες Πατάτες Ποιότητα 3 Να έχουν χαμηλό ποσοστό νιτρικών αλάτων (που ως γνωστό είναι βλαβερά για την υγεία των νεαρών ατόμων) και να μην έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων πέραν των επιτρεπτών ορίων, σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες,

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, άπεπτες φυτικές ίνες, σίδηρο και άλλα

Διαβάστε περισσότερα

aγρoterra #14 Αγροτικές εξαγωγές Τα προϊόντα-πρωταγωνιστές τού αύριο Πλήρης οδηγός για την αλόη και η ελληνική εμπειρία 14/09/2013

aγρoterra #14 Αγροτικές εξαγωγές Τα προϊόντα-πρωταγωνιστές τού αύριο Πλήρης οδηγός για την αλόη και η ελληνική εμπειρία 14/09/2013 π ε ρ ι ο δ ι κ η ε κ δ ο σ η τ η ς ε φ η μ ε ρ ι δ α σ ε π ε ν δ υ τ η σ aγρoterra #14 14/09/2013 Μάρκετινγκ Εξάγεις; Χτίσε τον «μύθο» των προϊόντων σου Καλλιέργειες Λαχανικά: Μπορούμε να γίνουμε ο κήπος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2013-2014 Μελετώντας την ανάπτυξη διαφορετικών φυτών καθώς και την αντοχή τους χωρίς νερό Ποια φυτά θα μελετήσουμε; Στο πείραμα αυτό θα μελετήσουμε: Τις φακές Το καλαμπόκι Τη φασολιά

Διαβάστε περισσότερα

«Νέα επιχειρηματικότητα στον κλάδο της Φέτας» Σεπτεμβρίου Ελασσόνα

«Νέα επιχειρηματικότητα στον κλάδο της Φέτας» Σεπτεμβρίου Ελασσόνα «Νέα επιχειρηματικότητα στον κλάδο της Φέτας» 14-16 Σεπτεμβρίου Ελασσόνα ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Το 60% των καταναλωτών παγκοσμίως αναζητούν προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.

Διαβάστε περισσότερα

» Η κρίση και η κακή διάθεση θέλουν σοκολάτα!» των Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D, Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μορ. Βιολόγων

» Η κρίση και η κακή διάθεση θέλουν σοκολάτα!» των Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D, Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μορ. Βιολόγων » Η κρίση και η κακή διάθεση θέλουν σοκολάτα!» των Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D, Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μορ. Βιολόγων Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΝΑΝΑ. 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1

ΜΠΑΝΑΝΑ. 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1 ΜΠΑΝΑΝΑ 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1 Ιστορία της μπανάνας Το όνομα της μπανάνας προέρχεται από την αραβική λέξη banan που σημαίνει δάκτυλο. Ευδοκιμεί κυρίως σε τροπικό κλίμα, ενώ η συλλογή της γίνεται ενώ

Διαβάστε περισσότερα

Balis Cookies & chocolates

Balis Cookies & chocolates 1 2 Χειμωνιάτικες γεύσεις Μπισκότα σοκολάτας 7 Πτι-φουρ πραλίνας 9 Πτι-φουρ μαρμελάδας 11 Καλοκαιρινές γεύσεις Πτι-φουρ μαρμελάδας 14 Πτι-φουρ πραλίνας 15 4 εποχές Πτι-φουρ διάφορα 19 Κουλούρια βουτύρου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Μάϊος (Το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες)

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Μάϊος (Το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες) (Το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες) ΜΕΡΟΣ Α (60 Μονάδες) Να απαντήσετε και στις ΔΕΚΑ ερωτήσεις. Η κάθε ερώτηση βαθμολογείται με έξι μονάδες. 1. Μια από τις κύριες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις που έχει

Διαβάστε περισσότερα

CASA. Oriental Kaimakli / Καριόκα / Ρυζόγαλο. Classic Κασάτο / Γιαούρτι / Βανίλια

CASA. Oriental Kaimakli / Καριόκα / Ρυζόγαλο. Classic Κασάτο / Γιαούρτι / Βανίλια CASA Oriental Kaimakli / Καριόκα / Ρυζόγαλο Classic Κασάτο / Γιαούρτι / Βανίλια Specialties Biscottino di burro / Cappuccino freddo / Crème d amour / Cioccolato belga ΓΛΥΚΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ Αρώµατα Ανατολής

Διαβάστε περισσότερα

Μάρτιος 2014 ΜΟΝΟ ΓΙΑ 1 15 ΜΑΡΤΙΟΥ

Μάρτιος 2014 ΜΟΝΟ ΓΙΑ 1 15 ΜΑΡΤΙΟΥ Μάρτιος 2014 Αγαπητοί φίλοι, όσο κι αν φαίνεται ότι πέρασε ο χειμώνας, ο μήνας που ξεκινάει είναι ορισμένες φορές αρκετά επικίνδυνος. Η αλλαγή του καιρού αλλά και οι έντονες εναλλαγές της Θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα

Τάξεις Μάθημα Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας

Τάξεις Μάθημα Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας Τάξεις Δ, Ε, ΣΤ Μάθημα Αγωγή Υγείας και Φυσικές Επιστήμες (π.χ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Φυσική, Γεωγραφία, κ.α. ) Εκτιμώμενος χρόνος διδασκαλίας 50 λεπτά Ενότητα 1.2. Η ενότητα Χρήσιμοι Μικροοργανισμοί,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Ανάτυπο από τον τόμο «ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΣΤ, 2011-2012» Εκπαιδευτήριο ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ - ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Ανάτυπο από τον τόμο «ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΣΤ, 2011-2012»

Διαβάστε περισσότερα

Τούρτα σοκολατίνα (Black beauty) από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Τούρτα σοκολατίνα (Black beauty) από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Τούρτα σοκολατίνα (Black beauty) από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Μια τούρτα που μας έλειπε.. Black beauty. Συνήθως ανεβάζω συνταγές για τούρτες λίγο πρωτότυπες και αρκετά φανταστικές.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Διαβήτης στα παιδιά και στους εφήβους

Ο Διαβήτης στα παιδιά και στους εφήβους Ο Διαβήτης στα παιδιά και στους εφήβους Δρ Γεώργιος Ι Κούρτογλου Παθολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον ο σακχαρώδης διαβήτης και οι προβλέψεις για το μέλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Τα παιδιά ρυθμίζουν τη λήψη τροφής έτσι ώστε να ταιριάζει με τις σωματικές ανάγκες σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Μαγειρική του κόσμου. Ήπειρος: Νότια και Βόρια Αμερική. Ομάδα Γ. Μπιρμπίλη Αγγελική Παναγιωτοπούλου Γεωργία-Ζωή Πάντος Σωτήρης Ρούσσου Αννέτα

Μαγειρική του κόσμου. Ήπειρος: Νότια και Βόρια Αμερική. Ομάδα Γ. Μπιρμπίλη Αγγελική Παναγιωτοπούλου Γεωργία-Ζωή Πάντος Σωτήρης Ρούσσου Αννέτα Μαγειρική του κόσμου Ήπειρος: Νότια και Βόρια Αμερική Ομάδα Γ Μπιρμπίλη Αγγελική Παναγιωτοπούλου Γεωργία-Ζωή Πάντος Σωτήρης Ρούσσου Αννέτα Βόρια και Νότια Αμερική Η αμερικάνικη κουζίνα χαρακτηρίζεται από

Διαβάστε περισσότερα

16 Τροφές που δεν χρειάζεται να είναι βιολογικές

16 Τροφές που δεν χρειάζεται να είναι βιολογικές 16 Τροφές που δεν χρειάζεται να είναι βιολογικές 16 Τροφές που δεν χρειάζεται πάντα να είναι βιολογικές Τα βιολογικά τρόφιμα είναι καλύτερα για την υγεία σας και το περιβάλλον αλλά είναι ακριβά. Τα παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΛΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2013-14

ΤΟΜΕΛΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2013-14 ΤΟΜΕΛΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2013-14 ΟΡΙΣΜΟΣ Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό πουπροέρχεταιαπότονέκταρτωνφυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν

Διαβάστε περισσότερα

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού Οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν ιδανική περίοδο για την υιοθέτηση της αποκαλούμενης «μεσογειακής διατροφής». Η μεσογειακή διατροφή, η οποία πήρε το όνομά της από τον τρόπο διατροφής των λαών της Μεσογείου,

Διαβάστε περισσότερα

Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»!

Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Τούρτα Gianduja από τον καταπληκτικό Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις «Συνταγές Πάνος»! Gianduja, υπέροχη αρωματική σοκολάτα. Τούρτα τζιαντούγια με πραλίνα φουντουκιού, και snikers. Ξεκινάμε με υπέροχο μπισκότο

Διαβάστε περισσότερα