Χαϊδάρι. Υπολογίζεται ότι η λειτουργία του Σταθµού ΧΑΪ ΑΡΙ θα εξυπηρετεί καθηµερινά περισσότερους από νέους επιβάτες.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Χαϊδάρι. Υπολογίζεται ότι η λειτουργία του Σταθµού ΧΑΪ ΑΡΙ θα εξυπηρετεί καθηµερινά περισσότερους από 30.000 νέους επιβάτες."

Transcript

1

2 ΠΡΟΟ ΟΣ ΕΡΓΩΝ Το µεγαλύτερο µέτωπο έργων Μετρό που έχει ποτέ υλοποιηθεί στην Ελλάδα προχωράει σήµερα µε εντατικούς ρυθµούς. Όλοι οι εργαζόµενοι της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ενώνουν καθηµερινά τις προσπάθειές τους για να παραδώσουν εµπρόθεσµα τους σύγχρονους Σταθµούς Μετρό σε µια σειρά νέων περιοχών της Αθήνας, στο Περιστέρι, στην Ανθούπολη, στο Χαϊδάρι, στο Χολαργό, στο Χαλάνδρι, στην Αγία Παρασκευή, στην Ηλιούπολη, στον 'Aλιµο, στην Αργυρούπολη και στο Ελληνικό. Τον Μάιο 2007 δόθηκε σε λειτουργία η επέκταση της Γραµµής 3 του Μετρό από το Μοναστηράκι προς το Αιγάλεω, µήκους 4,2 χµ., µε 3 σύγχρονους Σταθµούς. Το δίκτυο του Μετρό συνεχίζει να επεκτείνεται µε νέους Σταθµούς και ήδη σε προχωρηµένο στάδιο κατασκευής βρίσκεται η περαιτέρω επέκταση της Γραµµής 3 προς το Χαϊδάρι, µήκους 1,5 χλµ. µε έναν νέο Σταθµό. Συγκεκριµένα σήµερα, από τρία διαφορετικά µέτωπα εργασιών, έχουν διανοιχτεί 1250 µέτρα σήραγγας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες πολιτικού µηχανικού στο Σταθµό ΧΑΪ ΑΡΙ. Σηµειώνεται ότι στην ίδια εργολαβία έχει ενταχθεί και η κατασκευή Χώρου Στάθµευσης ΙΧ οχηµάτων, ακριβώς δίπλα από τον Σταθµό, συνολικής χωρητικότητας 380 θέσεων ΙΧ. Παράλληλα, ένας από τους µεγαλύτερους ήµους της χώρας, ο ήµος Περιστερίου, θα αποκτήσει µέσα στο 2009 δύο νέους Σταθµούς Μετρό, µετά την επιτυχή ολοκλήρωση και λειτουργία του Σταθµού ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ το καλοκαίρι του Συγκεκριµένα, σήµερα σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα πολιτικού µηχανικού στους Σταθµούς ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ και ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ, ενώ στην ίδια εργολαβία έχει ενταχθεί και η ενοποίηση και ανάπλαση της οµώνυµης πλατείας του ήµου, η οποία θα καλύπτει µια συνολική έκταση τµ. Ταυτόχρονα, σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκονται οι εργασίες διάνοιξης των υπολοίπων 350 µέτρων σήραγγας που υπολείπονται για να ολοκληρωθεί στο σύνολο της η επέκταση της Γραµµής (1,5 χλµ.).

3 Το έργο της επέκτασης της Γραµµής 2 προς το Ελληνικό θα προσθέσει στο δίκτυο του Μετρό της Αθήνας 5,5 χλµ υπόγειας Γραµµής και 4 νέους Σταθµούς (ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ). Σήµερα, εκτελούνται κατασκευαστικές εργασίες σε 14 εργοταξιακούς χώρους (Σταθµοί, φρέατα εξαερισµού, υπόγειος χώρος εναπόθεσης συρµών του έργου) κατά µήκος της Λεωφόρου Βουλιαγµένης, δίχως να επηρεάζεται η κυκλοφορία των οχηµάτων και διατηρώντας ανέπαφο το πράσινο στην κεντρική νησίδα της Λεωφόρου.Το Μηχάνηµα ιάνοιξης Σηράγγων, µε αφετηρία το φρέαρ «Σούρµενα», αθόρυβα και δίχως καµία όχληση στη λειτουργία της πόλης, έχει ήδη κατασκευάσει 3200 µέτρα σήραγγας και πολύ σύντοµα θα φθάσει τον Σταθµό ΑΛΙΜΟΣ. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται σήµερα οι κατασκευαστικές εργασίες στους τρεις νέους Σταθµούς της Γραµµής 3 (ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, ΧΟΛΑΡΓΟΣ και ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ), οι οποίοι θα τεθούν σε λειτουργία σταδιακά εντός του Με την ίδια εργολαβία, στον Σταθµό ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, που είναι ο πρώτος Σταθµός Μετρό επί της Λεωφ.Μεσογείων που συναντούν οι προερχόµενοι από την Αγία Παρασκευή, τα Μεσόγεια και τα Ανατολικά παράλια της Αττικής, κατασκευάζεται Σταθµός Μετεπιβίβασης από και προς λεωφορειακές γραµµές καθώς και υπόγειος χώρος στάθµευσης συνολικής χωρητικότητας 630 θέσεων ΙΧ οχηµάτων. 37 Το Μετρό της Αθήνας, επεκτείνεται και προς την Αγία Βαρβάρα, τον Κορυδαλλό, τη Νίκαια, τα Μανιάτικα και τον Πειραιά, µε 6 νέους Σταθµούς και 7,5 χλµ. υπόγειας γραµµής. Σήµερα, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαγωνισµού και το ερχόµενο Φθινόπωρο αναµένεται να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου. Υπό µελέτη βρίσκεται η κατασκευή µιας νέας Γραµµής, της Γραµµής 4 ('Aλσος Βεϊκου - Πανεπιστήµιο - Κατεχάκη - Μαρούσι) µήκους 20,9 χλµ. και 20 Σταθµών, ενώ παράλληλα εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι χρηµατοδότησης του έργου. Ελληνικό Το έργο επέκτασης της Γραµµής 2 προς το Ελληνικό προέβλεπε αρχικά την δηµιουργία γέφυρας κατά µήκος της κεντρικής νησίδας της Λεωφ.Βουλιαγµένης, η οποία όµως θα δηµιουργούσε σηµαντική ηχητική και οπτική όχληση. Μετά από απόφαση του ΥΠΕΧΩ Ε διακόπηκε ο σχετικός διαγωνισµός για το έργο αυτό και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ προκήρυξε νέο, όπου το σύνολο της Γραµµής είναι πλέον υπόγειο, καθώς βάσει αναλυτικότερης εξέτασης του τρόπου κατασκευής διαπιστώθηκε ότι η υπογειοποίηση της Γραµµής θα επέφερε µικρή διαφορά στον προϋπολογισµό και στον χρόνο κατασκευής του έργου.

4 Στις 8 Μαρτίου 2006 υπογράφθηκε η σύµβαση για την υπόγεια επέκταση της Γραµµής 2 του Μετρό προς το Ελληνικό. Το συνολικό µήκος της επέκτασης είναι 5,5 χλµ και περιλαµβάνει τους εξής 4 νέους σταθµούς: ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, ΑΛΙΜΟΣ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΟ, καθώς επίσης και υπόγειο χώρο εναπόθεσης 8 συρµών για τις ανάγκες λειτουργίας της επέκτασης. Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Απρίλιο του 2006 και προβλέπεται να παραδοθεί στα τέλη του Όλοι οι νέοι Σταθµοί θα έχουν µήκος 110 µ και θα αποτελούνται από 3 επίπεδα, ενώ θα διαθέτουν εισόδους / εξόδους και στις δύο πλευρές της Λεωφ. Βουλιαγµένης. Η κατασκευή της σήραγγας πραγµατοποιείται µε µηχάνηµα διάνοιξης σηράγγων ΤΒΜ-ΕΡΒ, το οποίο έχει διάµετρο κεφαλής 9,5 µ. Οι σταθµοί, τα φρέατα αερισµού και ηλεκτροµηχανολογικού εξοπλισµού, καθώς επίσης και ο χώρος εναπόθεσης συρµών κατασκευάζονται µε την µέθοδο του ανοικτού ορύγµατος. Με την επέκταση της Γραµµής αυτής θα εξυπηρετείται συγκοινωνιακά η ευρύτερη περιοχή κατά µήκος του άξονα της Λεωφόρου Βουλιαγµένης, δηλαδή οι περιοχές των δήµων Αγίου ηµητρίου, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίµου και Ελληνικού. Συγκεκριµένα, µε την προσθήκη της εν λόγω επέκτασης στο δίκτυο του Μετρό εκτιµάται ότι η ηµερήσια επιβατική κίνηση του Μετρό αναµένεται να αυξηθεί κατά επιβάτες. Αντίθετα, στην οδική κυκλοφορία εκτιµάται ότι θα υπάρξει µείωση της τάξεως των µετακινήσεων µε ΙΧ ηµερησίως. Επίσης µε την αναδιάρθρωση και την επέκταση των τοπικών αστικών συγκοινωνιών, µε τη διαµόρφωση Σταθµών Μετεπιβίβασης από και προς τις Λεωφορειακές Γραµµές καθώς και τη δηµιουργία Χώρων Στάθµευσης ΙΧ στους νέους Σταθµούς, αναµένεται να εξυπηρετηθούν και νοτιότεροι ήµοι, όπως αυτοί της Γλυφάδας, της Βούλας κλπ. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η απόσταση από τον Σταθµό ΕΛΛΗΝΙΚΟ έως το κέντρο της Αθήνας (Σταθµός ΣΥΝΤΑΓΜΑ) θα διανύεται µόλις σε 15 λεπτά, ενώ µε το αυτοκίνητο σε ώρες αιχµής σήµερα χρειάζονται περισσότερο από 40 λεπτά!

5 Χαϊδάρι Στις 20 Φεβρουαρίου 2006 υπογράφηκε η σύµβαση για την πρόσθετη επέκταση της Γραµµής 3 του Μετρό κατά 1,5 χλµ., µε την προσθήκη ενός ακόµα Σταθµού στο ΧΑΪ ΑΡΙ και ενός αµαξοστασίου στην περιοχή του Ελαιώνα. Με το έργο αυτό η Γραµµή 3 του Μετρό της Αθήνας επεκτείνεται ακόµη περισσότερο στη υτική Αθήνα, φθάνοντας πλέον στις περιοχές του Χαϊδαρίου και της Αγίας Βαρβάρας. Πρόκειται για ένα πολύ σηµαντικό έργο κύριος στόχος του οποίου είναι η εξυπηρέτηση των κατοίκων της υτικής Αθήνας. Με τη θέση σε λειτουργία της εν λόγω επέκτασης ο χρόνος µετακίνησης των κατοίκων έως το κέντρο της Αθήνας (ΣΥΝΤΑΓΜΑ) θα είναι µόλις 8 λεπτά, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα απευθείας µετάβασης µε άνεση, ασφάλεια και αξιοπιστία στο Αεροδρόµιο Ελευθέριος Βενιζέλος σε 40 λεπτά! 39 Ειδικότερα, η επέκταση αυτή αναµένεται να συµβάλει αποφασιστικά στην αναβάθµιση περιοχών που επί σειρά ετών παρουσιάζουν σηµαντικές δυσκολίες πρόσβασης στον κεντρικό ιστό της πρωτεύουσας, όπως η ευρύτερη περιοχή του Αιγάλεω, του Χαϊδαρίου και της Αγίας Βαρβάρας και θα εξυπηρετεί συγκοινωνιακά ιδιαίτερους προορισµούς, όπως το Νοσοκοµείο Λοιµωδών Νόσων, το ροµοκαΐτιο Θεραπευτήριο, το Αττικό Νοσοκοµείο και τις εµπορικές επιχειρήσεις των περιοχών. Υπολογίζεται ότι η λειτουργία του Σταθµού ΧΑΪ ΑΡΙ θα εξυπηρετεί καθηµερινά περισσότερους από νέους επιβάτες. Το έργο της επέκτασης ΑΙΓΑΛΕΩ- ΧΑΪ ΑΡΙ περιλαµβάνει: τη σήραγγα της γραµµής µήκους περίπου 1,5 χλµ., η οποία θα διέρχεται κάτω από την Ιερά Οδό και θα διανοιχτεί µε τη συµβατική µέθοδο υπόγειας κατασκευής. το Σταθµό ΧΑΪ ΑΡΙ, ο οποίος οριοθετείται στο οικοδοµικό τετράγωνο της Ιεράς Οδού, Κρήνης, Κατσαρού και Αγίας Μαρίνας, µε δύο εισόδους / εξόδους εκατέρωθεν της Ιεράς Οδού.

6 το Σταθµό Μετεπιβίβασης, ο οποίος θα κατασκευαστεί ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο µε τον Σταθµό ΧΑΪ ΑΡΙ και ο οποίος θα διαθέτει χωρητικότητα για στάθευση 380 ΙΧ οχηµάτων. το Αµαξοστάσιο στην περιοχή του Ελαιώνα, συνολικής εκτάσεως τ.µ., έργο για το οποίο γίνεται αναφορά στη συνέχεια. Η επέκταση της Γραµµής 3 προς το Χαϊδάρι αναµένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του Περιστέρι Στις 11 Απριλίου του 2006 ολοκληρώθηκε ο διαγωνισµός για την επέκταση της Γραµµής 2 από τον Αγ. Αντώνιο προς την Ανθούπολη (1,5 χλµ.) µε 2 νέους Σταθµούς: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ και ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ και τον Σεπτέµβριο του ίδιου έτους ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου. Με την επέκταση αυτή, ο µεγαλύτερος δήµος της υτικής Αθήνας, ο ήµος Περιστερίου, θα διαθέτει πλέον τρεις σταθµούς ΜΕΤΡΟ (Αγ. Αντώνιος, Περιστέρι, Ανθούπολη) που προβλέπεται- βάσει των µελετών-να εξυπηρετούν συνολικά άτοµα ηµερησίως. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η απόσταση Ανθούπολη-Σύνταγµα θα διανύεται µόλις σε 11 λεπτά ενώ σήµερα τα επιβατικά αυτοκίνητα, σε ώρες αιχµής, κάνουν τουλάχιστον 45 λεπτά. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους νέους σταθµούς: Ο Σταθµός ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ κατασκευάζεται κυρίως µε τη µέθοδο του ανοικτού ορύγµατος στη Λεωφόρο Παναγή Τσαλδάρη στο ύψος του ηµαρχείου Περιστερίου. Ποσοστό περίπου 30% του Σταθµού θα κατασκευασθεί µε την µέθοδο της υπόγειας διάνοιξης προκειµένου να ελαχιστοποιηθεί η όχληση στην κυκλοφορία των οχηµάτων καθώς στο συγκεκριµένο σηµείο υπάρχει διασταύρωση 6 δρόµων. Επισηµαίνεται ότι στην νότια πλευρά του Σταθµού θα

7 πραγµατοποιηθούν όλες οι απαραίτητες κατασκευές για την σύνδεση µελλοντικά µε γειτονικό υπόγειο χώρο στάθµευσης. Ο Σταθµός ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ θα αποτελείται από 3 επίπεδα µε ίδιο περίπου περίγραµµα συνολικής επιφάνειας τµ. Ο Σταθµός ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ θα κατασκευασθεί µε την µέθοδο του ανοικτού ορύγµατος υπογείως της οδού Αναπαύσεως ανάµεσα στις οδούς ωδεκανήσου και Θηβών. Η νέα θέση του Σταθµού ήταν αποτέλεσµα των γεωτεχνικών ερευνών στην περιοχή της παλαιάς του θέσης, απέναντι από το γήπεδο του Αγίου Ιερόθεου, όπου διαπιστώθηκε ότι το έδαφος είναι εντελώς ακατάλληλο. ηλαδή, η κατασκευή του Σταθµού στη θέση αυτή εγκυµονούσε σοβαρούς κινδύνους, τόσο για το ίδιο το έργο, όσο και για τις παρακείµενες κατοικίες, ενώ δεν θα επέτρεπε και την περαιτέρω επέκταση της Γραµµής 2 προς Κηπούπολη, Πετρούπολη και Ίλιον. Για τους παραπάνω λόγους, το ΥΠΕΧΩ Ε αποφάσισε να µετατοπίσει τελικώς τον Σταθµό ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ κατά 350 περίπου µέτρα νοτιότερα. Η κατασκευή θα πραγµατοποιηθεί µε τέτοιο τρόπο ώστε σε επόµενη φάση να είναι δυνατή η επέκταση της Γραµµής 2 τόσο προς την περιοχή του Αγίου Ιερόθεου, όσο και προς την Πετρούπολη και τα Λιόσια. 41 Η κατασκευή των δύο Σταθµών του Μετρό αναµένεται να αναβαθµίσει αισθητικά την περιοχή του ήµου Περιστερίου, τόσο µε την υψηλή αισθητική των Σταθµών, όσο και µε τις αναπλάσεις που θα πραγµατοποιηθούν στον επιφανειακό χώρο των Σταθµών. Αξίζει δε να σηµειωθεί ότι η εργολαβία περιλαµβάνει την ενοποίηση της κεντρικής Πλατείας του Περιστερίου (Πλατεία ηµοκρατίας) µε κατάλληλη κυκλοφοριακή ρύθµιση της Λεωφόρου Παναγή Τσαλδάρη. Επίσης, η Αττικό Μετρό Α.Ε. εξετάζει σε συνεργασία µε το ήµο Περιστερίου τη δυνατότητα κατασκευής χώρου στάθµευσης ΙΧ πλησίον του Σταθµού ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ. Η ολοκλήρωση της επέκτασης µε τη λειτουργία των δύο Σταθµών προβλέπεται εντός του Χολαργός, Νοµισµατοκοπείο, Αγία Παρασκευή Στις 16 Μαρτίου 2007 υπεγράφη η σύµβαση για την ολοκλήρωση των Σταθµών ΧΟΛΑΡΓΟΣ και ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, καθώς και για την κατασκευή του Σταθµού ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ της Γραµµής 3.

8 Επειδή στο παρελθόν δεν έχει πραγµατοποιηθεί καµία κατασκευαστική εργασία στον σταθµό ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, εντός του Καλοκαιριού θα πραγµατοποιηθεί καθαίρεση της υφιστάµενης σήραγγας και θα απαιτηθεί η διακοπή της λειτουργίας τµήµατος της Γραµµής 3 για χρονική περίοδο που εκτιµάται ότι δεν θα ξεπεράσει τους 6 µήνες. Τον Μάϊο του 2007 ξεκίνησε ταυτόχρονα η κατασκευή των τριών σταθµών και σταδιακά, από τις αρχές του 2009 θα παραδοθούν στο επιβατικό κοινό. Η συγκοινωνιακή σηµασία αυτών των τριών σταθµών είναι ιδιαίτερα µεγάλη καθώς προβλέπεται να εξυπηρετούν καθηµερινά περισσότερους από επιβάτες, µειώνοντας δραστικά τον χρόνο µετακίνησης πχ. Αγ. Παρασκευή Σύνταγµα µόλις σε 12 λεπτά, ενώ σήµερα χρειάζονται τουλάχιστον 45 λεπτά µε ΙΧ σε ώρα αιχµής! Ιδιαίτερα στον Σταθµό ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, ο οποίος είναι ο πρώτος σταθµός Μετρό επί της Λεωφ. Μεσογείων που συναντούν οι προερχόµενοι από την Αγ.Παρασκευή, τα Μεσόγεια και τα Ανατολικά παράλια της Αττικής, θα κατασκευαστεί Σταθµός Μετεπιβίβασης από και προς λεωφορειακές γραµµές καθώς και υπόγειος χώρος στάθµευσης συνολικής χωρητικότητας 630 θέσεων ΙΧ οχηµάτων. Πειραιάς Στις 7 Ιουνίου 2006, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ προκήρυξε ιαγωνισµό (προϋπολογισµού 570 εκ. ευρώ) για την κατασκευή της περαιτέρω επέκτασης της Γραµµής 3 του Μετρό, η οποία θα ξεκινάει από τον Σταθµό ΧΑΪ ΑΡΙ και θα καταλήγει στον Πειραιά, διαθέτοντας 6 νέους Σταθµούς και συνολικό µήκος 7,5 χλµ. Η επέκταση αυτή θα εξυπηρετεί τόσο τα δυτικά προάστια του Λεκανοπεδίου (Αγία Βαρβάρα, Νίκαια, Κορυδαλλός) όσο και τον Πειραιά, ο οποίος πλέον θα διαθέτει 3 νέους σύγχρονους Σταθµούς Μετρό. Στις 26 Ιουνίου 2007 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του ιαγωνισµού και προεπιλέχθηκαν όλοι οι υποψήφιοι που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. ABAΞ J & P FCC CONSTRUCΤION ΑΕΓΕΚ - IMPREGILO SELI ANSALDO ΑΚΤΩΡ SIEMENS VINCI

9 MHXANIKH ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ SC SOARES DA COSTA ZAGOPE CONSTRUTORA DO TAMEGA ΤΕΡΝΑ GHELLA Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει σύντοµα και ο ιαγωνισµός προβλέπεται να ολοκληρωθεί το ερχόµενο Φθινόπωρο (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις, προσφυγές, κλπ από τις διαγωνιζόµενες τεχνικές εταιρείες) και αµέσως µετά θα ξεκινήσει η κατασκευή αυτής της επέκτασης της Γραµµής 3 του Μετρό της Αθήνας. 43 Αξίζει να σηµειωθεί ότι µε την υλοποίηση αυτής της επέκτασης προς Πειραιά (Πειραιάς Α/ Ελ.Βενιζέλος) η Γραµµή 3 θα έχει συνολικό µήκος 50 χλµ. (από τα οποία τα 28,4 χλµ υπόγεια) και θα συνδέει το Λιµάνι µε το Αεροδρόµιο. Η επέκταση αυτή αναµένεται να εξυπηρετεί καθηµερινά επιβάτες. Γραµµή 4 Σύµφωνα µε τη Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό ( ), στο εγκεκριµένο Σχέδιο Ανάπτυξης του Μετρό της Αθήνας προβλεπόταν η κατασκευή δύο νέων Επεκτάσεων που ουσιαστικά θα αποτελούσαν κλάδους των υφιστάµενων Γραµµών, δηλαδή της Γραµµής 2 (Πανεπιστήµιο - Εξάρχεια - Αλεξάνδρας - ικαστήρια - Κυψέλη - Γαλάτσι - 'Αλσος Βεϊκου) και της Γραµµής 3 (Πανόρµου - Φάρος - Σίδερα -ΟΑΚΑ - Παράδεισος - Μαρούσι). Κατά την εκπόνηση της Προµελέτης των έργων διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω επεκτάσεις δεν ήταν τεχνικά εφικτό να αποτελέσουν κλάδους υφισταµένων Γραµµών, καθώς το ενδεχόµενο αυτό θα παρουσίαζε σηµαντικές κατασκευαστικές και λειτουργικές αδυναµίες (διακοπή λειτουργίας της γραµµής, σύνθετη κατασκευή, υψηλό κόστος, συχνότητα των δροµολογίων, κ.λπ.). Σε αυτό το πλαίσιο, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ προχώρησε στην εξέταση της σύνδεσης των εν λόγω επεκτάσεων µεταξύ τους και την ανάπτυξή τους ως µία νέα αυτόνοµη Γραµµή 4 σε σχήµα U, η οποία θα περιλαµβάνει τα παραπάνω δύο - ακτινικού χαρακτήρα - σκέλη (προς Γαλάτσι και προς Μαρούσι) και κεντρικό τµήµα που θα συνδέει 8 νέους σταθµούς Μετρό: Πανεπιστήµιο, Κολωνάκι, Ευαγγελισµός, Παγκράτι/Καισαριανή, 'Ανω Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδί,

10 Κατεχάκη, µε ανταπόκριση µε τις υφιστάµενες Γραµµές 2 (στον Σταθµό ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ) και 3 (στους Σταθµούς ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ & ΚΑΤΕΧΑΚΗ). Η νέα Γραµµή του Μετρό, Γραµµή 4 µε χρώµα πορτοκαλί ('Αλσος Βεϊκου - Πανεπιστήµιο - Κατεχάκη - Μαρούσι) έχει µήκος 20,9 χλµ., 20 σταθµούς και εκτιµώµενο προϋπολογισµό κατασκευής περίπου 2,3 δισ. ευρώ, ενώ αναµένεται όχι µόνο να αλλάξει δραστικά τον συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας αλλά να αναβαθµίσει σηµαντικά τη ζωή στο Λεκανοπέδιο. Η δηµιουργία της νέας Γραµµής παρουσιάζει σηµαντικά πλεονεκτήµατα, όπως ενδεικτικά: Εξυπηρέτηση πολλών νέων πυκνοκατοικηµένων περιοχών της πόλης (Γαλάτσι, Κυψέλη, Παγκράτι, Καισαριανή, Ζωγράφου, περιοχές όµορες Λεωφ. Κηφισίας, κ.λπ.). Εκτιµάται ότι η εν λόγω Γραµµή θα εξυπηρετεί καθηµερινά περισσότερους από επιβάτες. Εξυπηρέτηση πολλών σηµαντικών εγκαταστάσεων, όπως Νοσοκοµεία (Παίδων, Λαϊκό), Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα (Πανεπιστηµιούπολη, Πολυτεχνειούπολη, καθώς και το Πανεπιστήµιο και το Πολυτεχνείο στο κέντρο της Αθήνας - Η Γραµµή των Πανεπιστηµίων ) και ικαστήρια. Αύξηση της δικτύωσης του Μετρό που συνεπάγεται την αύξηση του αριθµού των σταθµών ανταπόκρισης, στους οποίους µπορεί να γίνει γρήγορη µετεπιβίβαση µεταξύ των Γραµµών του Μετρό. Ανακούφιση υφιστάµενων σταθµών Μετρό από τη συνεχώς αυξανόµενη ζήτηση του επιβατικού κοινού (Σύνταγµα, κ.λπ.). Όσον αφορά στη χρηµατοδότηση της εν λόγω νέας Γραµµής 4 εκτιµάται ότι δεν µπορεί να ενταχθεί στον προγραµµατισµό του ' ΚΠΣ δεδοµένης της προτεραιότητας της κατασκευής του βασικού έργου και των επεκτάσεων του Μετρό της Θεσσαλονίκης (2 δισ. ευρώ), καθώς και της επέκτασης της Γραµµής 3 του Μετρό στα υτικά Προάστια της Αθήνας από το Χαϊδάρι ως τον Πειραιά (570 εκ. ευρώ). Κατά συνέπεια, εξετάζονται όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι χρηµατοδότησης του έργου. Ένας από αυτούς είναι η χρηµατοδότηση της Γραµµής 4 µέσω ενός ειδικού χρηµατοδοτικού σχήµατος µε τιτλοποίηση των µελλοντικών εσόδων των διοδίων της Αττικής Οδού για µια ορισµένη χρονική περίοδο µετά την παράδοσή της από την Παραχωρησιούχο Εταιρεία στο ηµόσιο. Με αυτόν τον τρόπο, η κατασκευή της νέας Γραµµής

11 4 του Μετρό δεν θα επιφέρει καµία επιβάρυνση ούτε στον Κρατικό Προϋπολογισµό ούτε στα κονδύλια του ' ΚΠΣ. ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΗΚΟΣ (χλµ.) ΣΤΑΘΜΟΙ Γραµµή 2 Γραµµή 3 Γραµµή 3 Άγ.Αντώνιος Άγ. ηµήτριος Αιγάλεω ουκ.πλακεντίας ουκ.πλακεντίας Αεροδρόµιο (Γραµµή Προαστιακού σε κοινή χρήση µε το Μετρό) ΣΥΝΟΛΙΚΑ Το Βασικό Έργο To Βασικό Έργο του Μετρό της Αθήνας (ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ & ΣΕΠΟΛΙΑ- ΑΦΝΗ) ξεκίνησε να κατασκευάζεται το Νοέµβριο του 1992 µε προγραµµατισµένα 20 περίπου χλµ. δικτύου µε 21 σταθµούς σε 2 Γραµµές. Τα πρώτα 13 χλµ. µε 14 σταθµούς στα τµήµατα ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ της Γραµµής 3 και ΣΕΠΟΛΙΑ-ΣΥΝΤΑΓΜΑ της Γραµµής 2 τέθηκαν σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2000, ενώ 5 επιπλέον χλµ µε 5 σταθµούς στο τµήµα ΣΥΝΤΑΓΜΑ- ΑΦΝΗ τέθηκαν σε λειτουργία τον Νοέµβριο του Για το Βασικό Έργο, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. χρηµατοδότησε αρχαιoλoγικές αvασκαφές έκτασης τετραγωvικώv µέτρωv, οι οποίες είvαι οι µεγαλύτερες πoυ έχoυv γίvει πoτέ στηv Αθήvα. Επιπλέον, προκειµένου να

12 µειωθούν στο ελάχιστο oι πιθαvότητες συvάvτησης αρχαιολογικών ευρηµάτων, oι σήραγγες τoυ Μετρό διαvoίχθηκαν, κατά µέσο όρο, σε βάθoς µεγαλύτερο των 15 µέτρωv, επίπεδo χαµηλότερo από αυτό στo oπoίo συνήθως βρίσκovται τα αρχαιολογικά ευρήµατα.το Έργο κατασκευάστηκε µε τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών και µε την εντατική εργασία χιλιάδων εργαζοµένων, επιστηµόνων και τεχνιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Γραµµή 2 ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ-ΑΓΙΟΣ ΗΜΗΤΡΙΟΣ Ως τµήµα του βασικού έργου του µετρό της Αθήνας, η Γραµµή 2 ξεκίνησε να κατασκευάζεται το Νοέµβριο του Οι πρώτοι 7 σταθµοί της Γραµµής 2 στο τµήµα ΣΕΠΟΛΙΑ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ δόθηκαν στο κοινό τον Ιανουάριο του 2000, ενώ 5 επιπλέον χιλιόµετρα µε 5 σταθµούς στο τµήµα ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΦΝΗ τέθηκαν σε λειτουργία τον Νοέµβριο του Επέκταση Σεπόλια-'Αγιος Αντώνιος Στις αρχές Αυγούστου 2004 άνοιξε για το επιβατικό κοινό ο Σταθµός ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ στο πλαίσιο της επέκτασης της Γραµµής 2 στα δυτικά προάστια του Λεκανοπεδίου. Η επέκταση αυτή έχει µήκος 1,4 χλµ. και σήµερα εξυπηρετεί επιβάτες ηµερησίως. H επέκταση αυτή είναι πολύ σηµαντική καθώς µέσω αυτής το Μετρό ξεπέρασε τα όρια του Κηφισού ποταµού και µείωσε δραστικά το χρόνο µετακίνησης των κατοίκων των δυτικών προαστίων. Σήµερα, οι επιβάτες χρειάζονται µόλις 7 λεπτά για να µετακινούνται µε ασφάλεια, ταχύτητα και άνεση από το Σταθµό 'Αγιος Αντώνιος έως το κέντρο της Πρωτεύουσας (πλατεία Οµονοίας) και περίπου 45 λεπτά για το Αεροδρόµιο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (µε µια µετεπιβίβαση στο Σταθµό ΣΥΝΤΑΓΜΑ). Ο Σταθµός ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ είναι ο πρώτος σταθµός της νέας γενιάς του Μετρό της Αθήνας

13 και οι βασικοί άξονες για την τελική διαµόρφωσή του ήταν οι εξής: Ένταξη κι ανάδειξη του υπόγειου έργου στον πολεοδοµικό ιστό. 'Ανεση και λειτουργικότητα σε επίπεδο εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος. Αξιοποίηση των θετικών φυσικών παραµέτρων για την εξοικονόµηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Σταθµός ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ λειτουργεί αρµονικά ενταγµένος στον περιβάλλοντα χώρο και αναβαθµίζει αισθητά την ποιότητα της καθηµερινής ζωής των περιοίκων και των χρηστών του Μετρό. 47 Επέκταση άφνη-'αγιος ηµήτριος Το νέο τµήµα της Γραµµής 2 από την περιοχή της άφνης µέχρι τον 'Αγ. ηµήτριο, είναι µία επέκταση µήκους 1,2 χλµ., εκ των οποίων 350 µ είναι σήραγγα τριπλής τροχιάς και 860 µ σήραγγα διπλής τροχιάς και µε έναν νέο Σταθµό ('Αγ. ηµήτριος/αλ.παναγούλης). Η επέκταση αυτή κατασκευάστηκε µε τις µεθόδους ΝΑΤΜ και Ανοικτού Ορύγµατος. Το όλο έργο κατασκευάστηκε µε τις υψηλές προδιαγραφές που θέτει η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και έτσι σε αυτό είναι ενσωµατωµένα ηλεκτροµηχανολογικά συστήµατα παροχής και διανοµής ισχύος, αερισµού, αντλιοστάσια, φωτισµού, πυροπροστασίας, ανελκυστήρες και κυλιόµενες κλίµακες. Επιπλέον, σύγχρονα συστήµατα εγκαταστάθηκαν για τις ανάγκες λειτουργίας της Γραµµής, όπως συστήµατα ασθενών ρευµάτων, σηµατοδότησης, τηλεπικοινωνιών, τηλε-ελέγχου, κλειστό κύκλωµα τηλεόρασης, σύστηµα αναγγελιών, σύστηµα ωρολογίων και σύστηµα πληροφόρησης επιβατών. Οι κατασκευαστικές εργασίες για την επέκταση Σταθµός ΑΦΝΗ - Σταθµός ΑΓ. ΗΜΗΤΡΙΟΣ / ΑΛ. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ ολοκληρώθηκαν εντός του 2004, και συγκεκριµένα ο Σταθµός παραδόθηκε σε εµπορική λειτουργία στις 5 Ιουνίου 2004, αφού πρώτα είχε γίνει και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου.

14 Σήµερα, επιβάτες εξυπηρετούνται καθηµερινά µέσω αυτής της επέκτασης. Γραµµή 3 ΑΙΓΑΛΕΩ- ΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ-ΑΕΡΟ ΡΟΜΙΟ Η κατασκευή της Γραµµής 3 ξεκίνησε το Νοέµβριο του Οι πρώτοι 7 σταθµοί της Γραµµής τµήµα ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ δόθηκαν στον κοινό τον Ιανουάριο του 2000, ενώ το τελευταίο εναποµείναν τµήµα του Βασικού Έργου, το τµήµα ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ, µε 1,4 χλµ σήραγγας και ένα σταθµό, παραδόθηκε σε λειτουργία τον Απρίλιο του Επέκταση Εθνική 'Αµυνα-. Πλακεντίας- Αεροδρόµιο Η επέκταση ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ.ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ ΑΕΡΟ ΡΟΜΙΟ είναι ένα τµήµα της Γραµµής 3 του Μετρό της Αθήνας, το οποίο καλύπτει µία υπόγεια διαδροµή 5,9 χλµ. µέχρι τον Σταθµό.ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ. Στο σηµείο αυτό οι συρµοί του Μετρό αναδύονται στην επιφάνεια και συνεχίζουν κατά 20,7 χλµ. επίγεια - χρησιµοποιώντας τις γραµµές του Προαστιακού Σιδηροδρόµου- για να φθάσουν στο Αεροδρόµιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η επέκταση της Γραµµής 3 από τον Σταθµό ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ έως τον Σταθµό.ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ διαθέτει 5 Σταθµούς: ΧΟΛΑΡΓΟΣ, ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΧΑΛΑΝ ΡΙ και.πλακεντιασ. Από αυτούς, οι δύο τελευταίοι τέθηκαν σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2004, ενώ οι Σταθµοί ΧΟΛΑΡΓΟΣ και ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ έχουν ήδη ολοκληρωµένους τους φορείς από οπλισµένο σκυρόδεµα.οι σταθµοί ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΧΟΛΑΡΓΟΣ και ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ βρίσκονται

15 σήµερα υπό κατασκευή και αναµένεται να τεθούν σταδιακά σε λειτουργία από το φθινόπωρο του Παράλληλα, κατασκευάστηκε και ένα νέο Αµαξοστάσιο (εµβαδού τ.µ.) για τις ανάγκες της Γραµµής 3, στην περιοχή της.πλακεντίας, το οποίο συνδέεται µε τον οµώνυµο Σταθµό µέσω σήραγγας µήκους 200 µέτρων. Αξίζει να σηµειωθούν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία της επέκτασης αυτής: Ο σταθµός ΧΑΛΑΝ ΡΙ έχει κατασκευαστεί µε τέτοιο τρόπο ώστε µελλοντικά να είναι εφικτή η υποβίβαση της λεωφόρου Πλακεντίας (Ε.Λ. Πεντέλης). Ο σταθµός.πλακεντιασ βρίσκεται υπόγεια στο κέντρο του πολυεπίπεδου κόµβου της Αττικής Οδού. Η συµβατότητα της γραµµής του Προαστιακού Σιδηροδρόµου µε την γραµµή του Μετρό. Η υπόγεια σήραγγα, η οποία και συνεχίζει από τον Σταθµό.ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ αναδύεται στο µεσαίο διάζωµα της Αττικής Οδού. Σε αυτό το σηµείο πραγµατοποιείται η σύνδεση µε τη γραµµή του προαστιακού σιδηροδρόµου, η οποία απαιτεί και ειδικές διατάξεις συστηµάτων για την οµαλή µετάβαση των συρµών του µετρό στο δίκτυο του προαστιακού. Ο Σταθµός του αεροδροµίου ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ εξυπηρετεί τους συρµούς του Προαστιακού Σιδηροδρόµου και της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ µε διαφορετικές, όµως, αποβάθρες. Επιπλέον, παρέχει άµεση σύνδεση µε το κυρίως κτίριο του Αεροδροµίου. Η απόσταση µεταξύ των Σταθµών ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ - ΑΕΡΟ ΡΟΜΙΟ καλύπτεται σήµερα σε µόλις 37 λεπτά. Η επέκταση ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ -.ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ - Αεροδρόµιο ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ εξυπηρετεί επιβάτες ηµερησίως. 49

16 Επέκταση Μοναστηράκι-Αιγάλεω Η επέκταση της Γραµµής 3 από το Μοναστηράκι προς το Αιγάλεω θεωρείται το σηµαντικότερο συγκοινωνιακό έργο στα δυτικά προάστια της Πρωτεύουσας. Περιοχές αποκοµµένες συγκοινωνιακά και σε µεγάλο βαθµό υποβαθµισµένες, µε υψηλή κυκλοφοριακή κίνηση και σηµαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση (όπως η Ιερά Οδός και η Θηβών) αναβαθµίζονται πλέον χάρις στη λειτουργία του Μετρό. Το µήκος της επέκτασης της γραµµής είναι 4,2 χλµ., και περιλαµβάνει 3 Σταθµούς (ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ, ΕΛΑΙΩΝΑΣ & ΑΙΓΑΛΕΩ) και 7 φρέατα εξαερισµού. Το έργο τέθηκε σε λειτουργία στις 26 Μαΐου 2007 και πλέον τα υτικά Προάστια της Αθήνας συνδέονται απευθείας µε το Αεροδρόµιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Και οι τρεις νέοι Σταθµοί διακρίνονται για την υψηλή αισθητική τους και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική διαρρύθµιση των χώρων τους. Τους σταθµούς θα κοσµήσουν ειδικά σχεδιασµένα έργα τέχνης, ενώ σε ειδικά διαµορφωµένους χώρους θα θα αναδειχθούν τα σηµαντικότερα αρχαιολογικά ευρήµατα από τις ανασκαφές. Ήδη το πρώτο έργο τέχνης κοσµεί τον Σταθµό ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ (Γιάννης Μπουτέας-«ιαστρωµατώσεις-Ενεργειακές Εικόνες-XVI»), ενώ σύντοµα έργα των Γεώργιου Λαζόγκα και Οπυς Ζούνη θα αναδειχθούν στους Σταθµούς ΕΛΑΙΩΝΑΣ και ΑΙΓΑΛΕΩ αντίστοιχα. Τα οφέλη από τη λειτουργία της επέκτασης προς το Αιγάλεω είναι αναµφισβήτητα πολλά: Εύκολη, γρήγορη και αξιόπιστη πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας. Αξίζει να σηµειωθεί ότι για µια διαδροµή από το Αιγάλεω στο Σύνταγµα, απόσταση η οποία µε το αυτοκίνητο σήµερα διανύεται σε τουλάχιστον 40 λεπτά σε ώρες αιχµής, µε τη λειτουργία του Μετρό καλύπτεται πλέον µόλις σε 7 λεπτά! Σύνδεση των υτικών Προαστίων µε το Αεροδρόµιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μείωση των κυκλοφοριακών προβληµάτων και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Ανάδειξη της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς τόσο εσωτερικά στους νέους Σταθµούς του Μετρό, όσο και στους εξωτερικούς χώρους.

17 Ανάπλαση των πλατειών οι οποίες ήταν υπό κατάληψη για τις ανάγκες κατασκευής του έργου. Νέες εµπορικές δραστηριότητες ήδη αναπτύσσονται γύρω από τους Σταθµούς του Μετρό, ενώ η υψηλή αισθητική των νέων σταθµών συµβάλλει στην ουσιαστική αναβάθµιση της εικόνας της ευρύτερης περιοχής. Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. επιπλέον προχώρησε σε νέα διαµόρφωση της πλατείας του Αιγάλεω, υπογείως της οποίας οριοθετείται ο νέος Σταθµός του Μετρό. ίπλα από την πλατεία αυτή θα κατασκευαστεί υπόγειος χώρος στάθµευσης χωρητικότητας 400 θέσεων Ι.Χ. για µετεπιβίβαση στο Μετρό, ενώ αντίστοιχος χώρος στάθµευσης προβλέπεται στον Σταθµό ΕΛΑΙΩΝΑΣ. Τέλος, υπό κατασκευή βρίσκεται ο χώρος στάθµευσης «Κεραµεικός», ο οποίος βρίσκεται στη συµβολή της Ιεράς Οδού µε την Πειραιώς.. 51 ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΤΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ Το σχετικά περιορισµένο δίκτυο Γραµµών Μετρό σε σχέση µε το µέγεθος και τις µεταφορικές ανάγκες της πόλης καθιστά επιτακτική την ανάγκη ανάπτυξης «συνδυασµένων µετακινήσεων», δηλαδή της µετεπιβίβασης των χρηστών του Μετρό από και προς τα άλλα µέσα - µαζικής και µη - µεταφοράς, όπως λεωφορεία, τραµ, προαστιακός, ταξί, IΧ αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα. Η εν λόγω µετεπιβίβαση πρέπει να διεξάγεται υπό συνθήκες ασφάλειας, ταχύτητας και αξιοπιστίας. Ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίζεται η απρόσκoπτη λειτoυργία της πόλης στα σηµεία όπου θα πραγµατoπoιoύvται oι µετεπιβιβάσεις µε ελαχιστοποίηση της περιβαλλovτικής όχλησης, πoυ προκαλείται στηv άµεσα επηρεαζόµενη περιoχή, εξαιτίας της συγκέvτρωσης και εvδεχoµέvως αvεξέλεγκτης στάθµευσης των µέσων. Στο πλαίσιο αυτό και µε στόχο τη βελτίωση τωv κυκλoφoριακώv και περιβαλλovτικώv συvθηκώv τoυ Λεκαvoπεδίoυ, την πρoσέλκυση του µεγαλύτερoυ δυνατού αριθµoύ επιβατώv και την ασφαλή και ταχεία µετακίvηση τωv κατoίκωv

18 τωv πρoαστίωv πρoς τo κέvτρo, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ προωθεί την υλοποίηση πρoγράµµατoς κατασκευής Σταθµώv Μετεπιβίβασης. Οι εγκαταστάσεις τωv Σταθµώv Μετεπιβίβασης αvάλoγα µε τη χωρoθέτηση και τo µέγεθός τoυς περιλαµβάvoυv: Χώρους Στάθµευσης ΙΧ αυτοκινήτων (υπαίθριοι, υπόγειοι, πολυώροφοι) στους περιφερειακούς κυρίως σταθµούς Μετρό. Χώρους Στάθµευσης δικύκλων (µοτοσικλετών και ποδηλάτων). Χώρους Μετεπιβίβασης από Λεωφορεία. Απευθείας σύνδεση, όπου είναι δυνατόν, µε Σταθµούς ΗΣΑΠ, Τραµ και Προαστιακού. Στη συνέχεια παρατίθενται στοιχεία για τους Σταθµούς Μετεπιβίβασης/Χώρους Στάθµευσης που έχουν αποδοθεί για χρήση στο επιβατικό κοινό. Κατεχάκη Λειτουργεί από το 2004 και βρίσκεται στη θέση του οµώνυµου Σταθµού του Μετρό και πλησίον του Στρατιωτικού Νοσοκοµείου 401 ΓΣΝ. Περιλαµβάνει: Υπαίθριο χώρο στάθµευσης ΙΧ οχηµάτων, χωρητικότητας 240 θέσεων. Σταθµό µετεπιβίβασης λεωφορείων ΟΑΣΑ, στον οποίο έχουν αφετηρία/τέρµα 5 λεωφορειακές γραµµές (036, 402, 403, 404, 407) και διέρχονται άλλες 9 (Α5, Β5, Γ5, Χ95, 408, 419, 416, 418, 140). Για την καλύτερη λειτουργία και πρόσβαση στο Σταθµό Μετρό ΚΑΤΕΧΑΚΗ και στο Σταθµό Μετεπιβίβασης κατασκευάστηκε πεζογέφυρα πάνω από την Λεωφόρο Μεσογείων, τη µελέτη της οποίας εκπόνησε ο γνωστός Αρχιτέκτονας Santiago Calatrava. Η πεζογέφυρα είναι φιλική στους χρήστες καθώς διαθέτει κυλιόµενες σκάλες και ανελκυστήρες, ενώ αποτελεί χαρακτηριστικό ορόσηµο της εισόδου στην πόλη των Αθηνών µέσω της Λεωφόρου Μεσογείων.

19 Εθνική Άµυνα Βρίσκεται πλησίον του υφιστάµενου χώρου στάθµευσης στην περιοχή του Υπουργείου Μεταφορών και λειτουργεί από τον Ιούλιο του Περιλαµβάνει σταθµό µετεπιβίβασης λεωφορείων και χώρο στάθµευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων συνολικής χωρητικότητας περίπου 300 θέσεων. Στο Σταθµό Μετεπιβίβασης Λεωφορείων έχουν αφετηρία/τέρµα 10 λεωφορειακές γραµµές (308, 305, 316, 304, 321, Χ94, 125, 303, 314, 315) και διέρχονται άλλες 7 (408, 419, 403, 404, 407, 416, 418). 53 Χαλάνδρι Ο Σταθµός Μετεπιβίβασης Χαλάνδρι χωροθετείται στη θέση του οµώνυµου σταθµού του Μετρό. Αποτελείται από έναν επιφανειακό χώρο στάθµευσης µε 280 θέσεις Ι.Χ., ο οποίος διαµορφώθηκε κατάλληλα, ώστε να ενταχθεί και ο Σταθµός Μετεπιβίβασης από λεωφορειακές γραµµές της περιοχής και δύο γραµµές τρόλεϊ. Ο Σταθµός Μετεπιβίβασης Χαλάνδρι βρίσκεται σε λειτουργία από τον Ιούλιο του 2004, ενώ από το 2006 παραδόθηκε στην ΑΜΕΛ και τιµολογήθηκε η χρήση του µε χαµηλό αντίτιµο. ουκίσσης Πλάκεντίας Ο Σταθµός Μετεπιβίβασης ουκ.πλακεντίας χωροθετείται πλησίον του οµώνυµου τερµατικού σταθµού του Μετρό. Συγκεκριµένα, αποτελείται από δύο επίγειους χώρους στάθµευσης, συνολικής χωρητικότητας 630 περίπου θέσεων Ι.Χ..

20 Οι δυο χώροι στάθµευσης έχουν δοθεί προς χρήση από τις αρχές Αυγούστου του 2004 και ταυτόχρονα µε αυτούς λειτούργησε σταθµός µετεπιβίβασης λεωφορείων, στον οποίο, σήµερα, έχουν αφετηρία/τέρµα 10 λεωφορειακές γραµµές. Συγγρού-Φιξ Βρίσκεται στη θέση του οµώνυµου Σταθµού του Μετρό και πλησίον του διατηρηµένου τµήµατος του παλαιού κτηρίου ΦΙΞ στην αρχή της Λεωφόρου Συγγρού. Περιλαµβάνει: Υπόγειο χώρο στάθµευσης ΙΧ οχηµάτων, χωρητικότητας 640 θέσεων σε 6 επίπεδα. Σταθµό µετεπιβίβασης λεωφορείων ΟΑΣΑ, στον οποίο έχουν αφετηρία 3 λεωφορειακές γραµµές (910, Στ. Συγγρού-Φιξ-Παγκράτι-Γηροκοµείο, Στ. Συγγρού- Φιξ-Χαµοστέρνας-ΚΤΕΛ Κηφισού) και διέρχονται άλλες 12 (040, 106, 126, 134,135, 36, 137, 450, 550, Α2, Β2, Ε2). Ο Σταθµός Μετεπιβίβασης είναι φιλικός σε όλους τους επιβάτες-χρήστες διαθέτοντας ράµπες, κυλιόµενες σκάλες, ανελκυστήρες, καθώς και απευθείας υπόγεια σύνδεση µε τον Σταθµό του Μετρό. Ο Χώρος Στάθµευσης ΙΧ οχηµάτων διαθέτει σύγχρονο αυτοµατοποιηµένο σύστηµα ολοκληρωµένης διαχείρισης στάθµευσης και περιλαµβάνει σε κάθε όροφο - πέρα από θέσεις στάθµευσης για άτοµα µε ειδικές ανάγκες - και ειδικούς χώρους για στάθµευση µοτοσικλετών. Το έργο ολοκληρώθηκε, παραδόθηκε στην ΑΜΕΛ και τέθηκε σε λειτουργία στις 13 εκεµβρίου Τόσο το κτίριο του Σταθµού των Λεωφορείων όσο και οι 6 υπόγειοι χώροι στάθµευσης έχουν κατασκευασθεί µε

21 τις υψηλότερες προδιαγραφές και διαθέτουν τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτροµηχανολογικά συστήµατα: µοντέρνα και αξιόπιστα συστήµατα πληρωµής, ηλεκτρονική ενηµέρωση για τις ελεύθερες θέσεις στάθµευσης στην είσοδο και σε καθένα από τους 6 ορόφους, πλήρως αυτοµατοποιηµένο σύστηµα λειτουργίας, σύγχρονα µέτρα ασφαλείας, κυλιόµενες κλίµακες και ανελκυστήρες για άτοµα µε ειδικές ανάγκες. 55 Όλα τα ηλεκτρονικά µηχανήµατα και συστήµατα είναι συνδεδεµένα µε το Κέντρο Ελέγχου, το οποίο βρίσκεται σε κατάλληλα διαµορφωµένο χώρο στο κτίριο του Σταθµού των Λεωφορείων, και εκεί λαµβάνονται και αξιοποιούνται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν την ασφαλή λειτουργία του υπόγειου χώρου στάθµευσης. Το όλο σύστηµα είναι πλήρως αυτοµατοποιηµένο, εύχρηστο και λειτουργικό, αντίστοιχο άλλων επιτυχηµένων µεγάλων χώρων στάθµευσης (πχ. Αεροδρόµιο Ελευθέριος Βενιζέλος). Σε κάθε όροφο υπάρχουν ηλεκτρονικές κάµερες κλειστού κυκλώµατος, οι οποίες ελέγχουν την κίνηση των οχηµάτων µέσω αντιστοίχων οθονών που βρίσκονται στο Κέντρο Ελέγχου. Επίσης, σε κάθε όροφο είναι εγκατεστηµένο ηλεκτρονικό µηχάνηµα πληρωµής µε µαγνητική κάρτα, το οποίο διαθέτει και σύστηµα επικοινωνίας µε το Κέντρο Ελέγχου. Στην είσοδο/έξοδο του χώρου στάθµευσης υπάρχουν ηλεκτρονικά µηχανήµατα έκδοσης/ακύρωσης της µαγνητικής κάρτας καθώς και ηλεκτρονικές κάµερες αναγνώρισης των εισερχοµένων/εξερχοµένων οχηµάτων. Τέλος, σηµειώνεται ότι ο υπόγειος χώρος στάθµευσης διαθέτει µια σειρά παθητικών και ενεργητικών µέτρων για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας πυρκαγιάς και για την καταπολέµησή της. Αξίζει επίσης να σηµειωθεί ότι, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, έχει προβλεφθεί απευθείας σύνδεση του

22 Μετρό µε το παρακείµενο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (κτίριο Φιξ), όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Πρόγραµµα ανάπτυξης χώρων στάθµευσης ΙΧ ΝΕΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Πέραν των Σταθµών Μετεπιβίβασης Χώρων Στάθµευσης που παρατέθηκαν προηγουµένως, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. έχει ήδη προωθήσει την κατασκευή τριών νέων χώρων στάθµευσης, όπως παρακάτω: Χώρος Στάθµευσης στο Σταθµό Χαϊδάρι. Πρόκειται για έργο που κατασκευάζεται παράλληλα µε την κατασκευή του Σταθµού Μετρό, επί της Ιεράς Οδού, µεταξύ των οδών Κρήνης και Αγ.Μαρίνας. Ο Χώρος Στάθµευσης θα έχει συνολική χωρητικότητα 383 θέσεων στάθµευσης και περιλαµβάνει ισόγειο, υπόγειο και 3 ορόφους. Σταθµός Μετεπιβίβασης στο Σταθµό Νοµισµατοκοπείο. Έχει ήδη ανατεθεί στο πλαίσιο κατασκευής των 3 σταθµών της επέκτασης προς ουκ.πλακεντίας και περιλαµβάνει υπόγειο χώρο στάθµευσης 3 επιπέδων, συνολικής χωρητικότητας 630 θέσεων στάθµευσης, υπόγεια σύνδεση του χώρου αυτού µε τον Σταθµό του Μετρό και διαµόρφωση Σταθµού Αστικών Λεωφορείων στην επιφάνεια του οικοπέδου πλησίον του Νοµισµατοκοπείου. Χώρος Στάθµευσης στον Κεραµεικό. Ο χώρος αυτός βρίσκεται σε απόσταση 300 µ. περίπου από τον Σταθµό του Μετρό ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, σε ακίνητο ιδιοκτησίας του ήµου της Αθήνας στη συµβολή των οδών Πειραιώς και Ιεράς Οδού. Στο ανωτέρω οικοπεδικό χώρο είχε προγραµµατισθεί κατά

23 το παρελθόν η κατασκευή του Σταθµού Μετρό ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ, αλλά λόγω προβληµάτων διέλευσης της χάραξης της Γραµµής κάτω από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραµεικού το έργο του Σταθµού Μετρό εγκαταλείφθηκε, ενώ είχε ήδη πραγµατοποιηθεί η εκσκαφή του. Το Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε. αποφάσισε να αξιοποιήσει την υπάρχουσα εκσκαφή δηµιουργώντας έτσι έναν υπόγειο χώρο στάθµευσης 5 επιπέδων και συνολικής χωρητικότητας 270 θέσεων. Στα πλαίσια του έργου προβλέπεται να γίνει ανάπλαση του επιφανειακού χώρου, εκτάσεως περίπου 9 στρεµµάτων και το πάρκο που θα διαµορφωθεί θα αποδοθεί στο ήµο Αθήνας. Το έργο δηµοπρατήθηκε στις 20 Νοεµβρίου 2006 και στις 17 Ιουνίου 2007 ανακηρύχθηκε ο ανάδοχος και ξεκίνησε η κατασκευή του. 57 ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΙ ΝΕΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ Στο πρόγραµµα ανάπτυξης της Αττικό Μετρό προβλέπονται και άλλοι νέοι χώροι στάθµευσης, συνολικής χωρητικότητας θέσεων, όπως συνοπτικά παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί: ΣΤΑΘΜΟΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΠΕ Α Χαϊδάρι Ρ1 (επέκταση) υπόγεια ουκίσης Πλακεντίας* υπόγεια Ελαιώνας Ρ υπόγεια Αιγάλεω υπόγεια Ανθούπολη υπόγεια Ελαιώνας Ρ2 800 Υπαίθριο Εθνική Άµυνα Ρ υπόγεια Αγία Παρασκευή υπόγεια Χαλάνδρι Ρ υπόγεια Ηλιούπολη υπόγεια Άλιµος υπόγεια Ελληνικό υπόγεια Αργυρούπολη υπόγεια Σύνολο * Με την κατασκευή του νέου υπόγειου Χώρου Στάθµευσης στον σταθµό ουκίσης Πλακεντίας, καταργούνται οι υφιστάµενοι χώροι στάθµευσης στον εν λόγω σταθµό.

ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Στοιχεία του Έργου

ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Στοιχεία του Έργου ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Στοιχεία του Έργου Μάϊος 2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 11 ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. 12 Ι ΡΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΜ 13 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 15 Μέσα Μαζικής Μεταφοράς 15 Ιστορικό Γραµµής 1 21 Ορόσηµα των έργων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΪ ΑΡΙΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΪ ΑΡΙΟΥ Τ.Ε.Ι. Πειραιά Τμήμα Πολιτικών ομικών Έργων Πτυχιακή Εργασία ΙΟΥΝΙΟΣ 2005 ΘΕΜΑ: ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΪ ΑΡΙΟΥ Εισηγητής:Γ.Κ.Βαρελίδης ρ. Αρχιτέκτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ / ΥΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΜ

ΕΜΠ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ / ΥΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΜ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Προλεγόµενα Εισαγωγή 1. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΙΚΤΥΟΥ ΤΡΑΜ ΣΤΟ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΘΗΝΩΝ 1.1. Στρατηγικός σχεδιασµός για τη διαχείριση των µετακινήσεων 1.1.1. Η αθηναϊκή εµπειρία 1.1.2.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ. Οκτώβριος 2012

ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ. Οκτώβριος 2012 ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Οκτώβριος 2012 ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΡΓΑ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Σήµερα, στην Αθήνα λειτουργούν 29 Σταθµοί Μετρό και 31 χλµ δικτύου των Γραµµών 2 & 3

Διαβάστε περισσότερα

3.2. ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΣΑΠ/ΟΣΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

3.2. ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΣΑΠ/ΟΣΕ ΠΕΙΡΑΙΑ 3.2. ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ ΣΤΑΘΜΟΣ ΗΣΑΠ/ΟΣΕ ΠΕΙΡΑΙΑ 3.2.1. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ Ο ΕΥΣΕΙΣ Η πρόταση κατατίθεται µε δύο (2) εναλλακτικές οδεύσεις. 1. Ως πρώτη εναλλακτική όδευση αξιολογείται ο διάδροµος Τζαβέλλα Γρ.Λαµπράκη

Διαβάστε περισσότερα

3.1. ΣYΝΤΑΓΜΑ ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ

3.1. ΣYΝΤΑΓΜΑ ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ 3.1. ΣYΝΤΑΓΜΑ ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ 3.1.1. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ Ο ΕΥΣΕΙΣ Η πρόταση κατατίθεται µε τρεις εναλλακτικές οδεύσεις ως εξής: 1. Ως πρώτη εναλλακτική όδευση αξιολογείται ο διάδροµος Πανεπιστηµίου Πατησίων µέχρι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ Γιώργος Γιαννής Πρόεδρος ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. Ηµερίδα Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2004

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα (και ζητήματα) Αστικών Συγκοινωνιών στην Ελλάδα

Συστήματα (και ζητήματα) Αστικών Συγκοινωνιών στην Ελλάδα Συστήματα (και ζητήματα) Αστικών Συγκοινωνιών στην Ελλάδα Γιάννης Τόσκας Συγκοινωνιολόγος (ΜS-MUP) Πρόεδρος Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης Ι. Πολιτικές αστικών μεταφορών στην Ευρώπη Tο βασικότερο

Διαβάστε περισσότερα

Πολεοδοµικές αρχές σχεδιασµού µεταφορικών συστηµάτων σταθερής τροχιάς στο πολεοδοµικό συγκρότηµα της πρωτεύουσας

Πολεοδοµικές αρχές σχεδιασµού µεταφορικών συστηµάτων σταθερής τροχιάς στο πολεοδοµικό συγκρότηµα της πρωτεύουσας Πολεοδοµικές αρχές σχεδιασµού µεταφορικών συστηµάτων σταθερής τροχιάς στο πολεοδοµικό συγκρότηµα της πρωτεύουσας Γεώργιος Μ.Σαρηγιάννης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αθήνα. Περίληψη. Επειτα από το αδιέξοδο

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισµός Ρυθµιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της Αθήνας / Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,

Οργανισµός Ρυθµιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της Αθήνας / Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οργανισµός Ρυθµιστικού Σχεδίου και Προστασίας του Περιβάλλοντος Αθήνας Ερευνητικό πρόγραµµα: Ολοκλήρωση και επικαιροποίηση του ερευνητικού προγράµµατος «Ανάπτυξη του χώρου του Αεροδροµίου του Ελληνικού»

Διαβάστε περισσότερα

3.4. ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

3.4. ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ 3.4. ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ 3.4.1. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ Ο ΕΥΣΕΙΣ 1. Ως πρώτη εναλλακτική όδευση αξιολογείται ο διάδροµος Πανεπιστηµιούπολη (Θεολογική σχολή) Εθνικής Αντιστάσεως Υµηττού Ευτυχίδου Σπύρου Μερκούρη Αρχελάου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦ. 1 : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΙ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΟΣΕ ΚΑΙ ΟΑΣΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦ. 1 : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΙ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΟΣΕ ΚΑΙ ΟΑΣΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦ. 1 : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΥΠΟ ΟΜΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΙ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΟΣΕ ΚΑΙ ΟΑΣΑ 1.1. Κατάσταση υφιστάµενης υποδοµής

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ταξίδι στην Αθήνα του χθες και του σήµερα

Ένα ταξίδι στην Αθήνα του χθες και του σήµερα 2ο ΓΕΛ. Αλίµου Σχολικό έτος 2012-2013 Τάξη Α Λυκείου Ένα ταξίδι στην Αθήνα του χθες και του σήµερα Αντωνέλος Γαβριήλ Αποστολόπουλος Θεόδωρος Αποστόλου Παναγιώτης Γιάνγκ Φέι Γιαννιός Στέργιος εκουλάκος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2009 ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΓΟ Μήκος χλμ. Σταθμοί Κόστος εκ. Γραμμή 1 Σιδηροδρομικός Σταθμός Νέα Ελβετία ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΓΟ 9,6 9,6 13 13 1.052 1.052 & Υ Π Ε Χ Ω Δ Ε ΠΟΥΡΓΕΙΟ ΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΡΟΤΑΞΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση επίβλεψη : Γιώργος Βαρελίδης Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός Πολεοδόμος ΕΜΠ

Εισήγηση επίβλεψη : Γιώργος Βαρελίδης Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός Πολεοδόμος ΕΜΠ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ : ΚΑΖΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΦΙΛΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΘΕΜΑ : «Το δίκτυο του Τραμ στην Αθήνα - Σχεδιασμός και πολεοδομικές επιπτώσεις των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Περιόδου από 1/1/2007 έως 31/12/2007

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Περιόδου από 1/1/2007 έως 31/12/2007 ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Περιόδου από 1/1/2007 έως 31/12/2007 Εκτύπωση: ΚΑΜΠΥΛΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α.......................................................................

Διαβάστε περισσότερα

41,9 χλμ. Αττικής Οδού, 19002 - Παιανία, Τηλ.: 210 6682200, fax: 210 6025060 web: www.aodos.gr, e-mail: aosa@attiki-odos.gr

41,9 χλμ. Αττικής Οδού, 19002 - Παιανία, Τηλ.: 210 6682200, fax: 210 6025060 web: www.aodos.gr, e-mail: aosa@attiki-odos.gr 41,9 χλμ. Αττικής Οδού, 19002 - Παιανία, Τηλ.: 210 6682200, fax: 210 6025060 web: www.aodos.gr, e-mail: aosa@attiki-odos.gr 41,9 χλμ. Αττικής Οδού, 19002 - Παιανία, Τηλ.: 210 6632161, fax: 210 6632694

Διαβάστε περισσότερα

Ενωµένοι Σχεδιάζουµε. Γιώργος Πατούλης Υποψήφιος Δήμαρχος Αμαρουσίου

Ενωµένοι Σχεδιάζουµε. Γιώργος Πατούλης Υποψήφιος Δήμαρχος Αμαρουσίου Ενωµένοι Σχεδιάζουµε Το πρόγραμμα του Συνδυασμού μας «Μαρούσι Ανθρώπινη Πόλη» είναι αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού από εξειδικευμένους επιστήμονες, αλλά και ενός ευρύτατου δημόσιου διαλόγου με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΙΑΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΙΑΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Αύγουστος 2010 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Ορισμός Επιτροπής Για την επεξεργασία του Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Π Α Ρ Ο Ν Τ Ε Σ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Π Α Ρ Ο Ν Τ Ε Σ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Π Ρ Α Ξ Η µε αριθ. 41 του ηµοτικού Συµβουλίου της µε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ 2014-2019 Περιεχόμενα Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 Α.1. Δομή του Στρατηγικού Σχεδιασμού... 4 Α.2. Επιτροπή Έργου... 4 Α.3. Διαδικασίες κατάρτισης, δημοσιοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΡΙΣΑ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ 2016

ΛΑΡΙΣΑ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ 2016 ΛΑΡΙΣΑ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ 2016 _00. Εισαγωγή _01. Κλιματική αλλαγή: Μετριασμός και προσαρμογή _02. Τοπικές μεταφορές _03. Πράσινες Αστικές Περιοχές που ενσωματώνουν την

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΘΕΜΑ : ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 65, 121-34, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΤΗΛ. 5745826, 5762434, FAX. 5759547 Περιστέρι, 16/06/2005 Προς: Υφυπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Νέας Σμύρνης 2011 2015

Δήμος Νέας Σμύρνης 2011 2015 Τοπιικό πρόγραμμα δράσης γιια το περιιβάλλον 2011 2015 Περιεχόμενα Πρόλογος... 3 1- Βασικά χαρακτηριστικά του Δήμου Νέας Σμύρνης... 4 2- Δυνατότητες και υφιστάμενα περιβαλλοντικά ζητήματα... 8 3- Οι στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση. για την υποβολή μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου του Θριασίου Πεδίου

Πρόσκληση. για την υποβολή μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου του Θριασίου Πεδίου Πρόσκληση για την υποβολή μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Ιούνιος 2014 1 Στόχος πρόσκλησης Σύνοψη Ή ανάπτυξη οργανωμένων εμπορευματικών κέντρων συμβάλει στην παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Πεζόδροµοι Πεζοί Οι προσβάσεις στα σχολικά κτίρια, αθλητικά κέντρα, ΚΑΠΗ στο Πολεοδοµικό συγκρότηµα της Χίου 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2

Πεζόδροµοι Πεζοί Οι προσβάσεις στα σχολικά κτίρια, αθλητικά κέντρα, ΚΑΠΗ στο Πολεοδοµικό συγκρότηµα της Χίου 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2 2. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.. 3 3. ΠΕΖΟΙ.. 5 3.1. Μέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της κινητικότητας... 6 3.2. Κυκλοφοριακή Αγωγή 7 4. ΠΕΖΟ ΡΟΜΟΙ 8 4.1. Οι πεζόδροµοι στο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 1o Παραδοτέο ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2007-2010»

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2007-2010» «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2007-2010» Παραδοτέο 1: «Στρατηγικός Σχεδιασμός» ΜΑΙΟΣ 2008 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣERROR! BOOKMARK NOT

Διαβάστε περισσότερα