ΓΡΙΦΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑσΙΑσ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΡΙΦΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑσΙΑσ 27.12.2012"

Transcript

1

2 ΓΡΙΦΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑσΙΑσ Ο πρώτος γρίφος που έκανε την εμφάνιση του αρκετούς μήνες πρίν το παιχνίδι είχε σαν απάντηση την λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Είναι ένα γράμμα από την πολιορκούμενη πόλη του Χάνδακα προς τον ήρωα μας που είναι στο εξωτερικό για αυτό και η αναφορά οτι όλα πάνε προς το χειρότερο, όπως επίσης και για το οτι δεν γνωρίζει ο συντάκτης για πόσο καιρό θα μπορεί να στέλνει ακόμα γράμματα, προσπαθώντας να πείσει το φίλο του να μην επιστρέψει. Τον προτρέπει λοιπόν αν έρθει να ψάξει για τα σημάδια, με το σημάδι μιας άλλης εποχής που δεν έχει έρθει ακόμα, μαύρης και σκοτεινής, μια και βρισκόμαστε κάπου στο τέλος του 16ου αιώνα, να στέλνει στην περίοδο της γερμανικής κατοχής. Τα πουλιά που θα φέρουν το θάνατο είναι τα αεροπλάνα των Γερμανών και το πρόσταγμα του φτεροπόδαρου είναι αναφορά στην επιχείρηση Ερμής («Unternehmen Merkur») που ήταν και η κωδική ονομασία της επιχείρησης κατάληψης της Κρήτης. Με αυτά τα στοιχεία οι ομάδες έπρεπε να πάνε στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην οδό Δημοκρατίας. Εκεί, στην πλάκα με τις απώλειες των συμμαχικών δυνάμεων έβρισκαν αναφορά σε 6 πλοία τύπου Destroyers (καταστροφείς) τα οποια ήταν φτιαγμένα για να καταστρέφουν, έπλευσαν για να βοηθήσουν και καταστράφηκαν. Κάνωντας λοιπόν αυτό που τους έλεγε ο γρίφος Στάσου στη μέση, μέτρα τα.. και μετρώντας 6 λέξεις από το τέλος έφταναν στη λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Η φράση φροντοφώναξε το όνομα της προτρέπει τις ομάδες να μεταφέρουν τη λέξη στην Ονομαστική ώστε να καταλήξουν στη λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ που ήταν και το ζητούμενο. Η φράση μέχρι να χαραχτεί για πάντα στη μνήμη σου δήλωνε καταρχήν οτι ψάχνουν για κάποιο μνημείο και κατά δεύτερον το χαραχτεί δίνει την εικόνα του αγάλματος όπως στην πραγματικότητα είναι.

3 ΓΡΙΦΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑσΙΑσ Ο δεύτερος γρίφος προετοιμασίας είχε σαν απάντηση το ταμπελάκι της ομάδας μας με τη λέξη ΘΑΝΑΤΟΣ στον ευκάλυπτο μπροστά από την επιγραφική συλλογή στην αρχή της οδού Μποφόρ. Η φράση μη μπερδευτείς στο χρόνο είναι διπλής σημασίας. Αρχικά για να δηλώσει διαφορετική εποχή από την εποχή που είναι τα γράμματα και κατά δεύτερον γιατί οι Επιγραφικές Στήλες έχουν πάνω ημερομηνίες με βάση το Οθωμανικό Ημερολόγιο. Τα πάντα υπάρχουν αρκεί να τα θυμάσαι δηλώνουν τη μνήμη, το λόγο ύπαρξης δηλαδή των επιτύμβιων πλακών. Στο να ξεχνάς και να μη σέβεσαι προσπαθήσαμε να δώσουμε την εικόνα έλλειψης σεβασμού προς τους νεκρούς γιατί μεταφέρθηκαν οι πλάκες από το σημείο που ήταν και έχουν μια εικόνα εγκατάληψης, γιατί για τους Μουσουλμάνους το χώμα που βρίσκεται στο σημείο ταφής ανήκει για πάντα στο νεκρό. Η λέξη αγέρωχο είναι ένα μικρό σημαδάκι για την οδό Μποφόρ και το κάλυμμα είναι αναφορά στο κάλυμμα της κεφαλής το οποίο δεσπόζει στις στήλες δείχνοντας την κοινωνική θέση του κάθε νεκρού. Ο πιο πιστός σου σύντροφος επειδή τον ακολουθεί μέχρι το τέλος και για πάντα. Η φράση κανείς δε θα σε νιώσει μέχρι.. είναι παρμένη από μια επιτύμβια στήλη και αναφέρεται στο θάνατο, είναι κάτι που δεν μπορούμε να καταλάβουμε φυσικά και το όνομα σου θα συνεχίσει.. αναφέρεται ουσιαστικά σε ταφικό μνημείο που αναγράφει για πάντα το όνομα. Η παραλλαγμένη φράση ήταν βοηθητική και έδινε μια εικόνα για το πως είναι τα αντικείμενα στιβαγμένα στο σημείο. Στο τέλος του γρίφου η φράση ένωσε τα σημάδια προκαλούσε τις ομάδες να φτιάξουν το Ελευθερία ΚΑΙ θάνατος που έλεγε ο Καπετάν Μιχάλης και το απάντησε στο δίλημμα να φτιάξουν το Ελευθερία ή θάνατος που είναι ο δεύτερος τίτλος του βιβλίου και στο τέλος τους καλούσε να το κρατάνε μαζί τους την ημέρα του παιχνιδιού ως.. φυλαχτό.

4 Το παιχνίδι ξεκίνησε με την δεύτερη στιχουργική απόπειρα των Χοιροκίνητων (μετά το γρίφο με τον παραλλαγμένο Ερωτόκριτο και τον Ψαρογιώργη στο 9ο Κ.Κ.Θ). Αρχικά διαβάσαμε το παρακάτω κείμενο : Κι ύστερα παραδόθηκα στη μνήμη. Οι στίχοι και η μουσική κάποιου τραγουδιού. Οι φωνές που το παρέδιδαν στις πτέρυγες των ανέμων. Αλήθειες και ψέμματα, ουρανός και θάλασσα. Στη συνέχεια ακούστηκαν οι παρακάτω στίχοι με τις αδελφές Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή ( που μας έκαναν την τιμή να ντύσουν τον γρίφο μας με τις υπέροχες φωνές τους: Είσαι σιμά στο γιαγερμό καλέ μου μα βαστα στον αέρα πάλεψε με τα κύματα ακριβέ μου μη σε πετάξουν πέρα Κύμα το κύμα να διαβείς καλέ μου πίστη τσ ελπίδας να χω κι ας σ έβγαλε το ριζικό ακριβέ μου στης θάλασσας το βράχο. 1οσ γριφοσ Ουσιαστικά ο τελευταίος στίχος έδινε και το σύνθημα στις ομάδες να φύγουν προς το λιμάνι και τον Κούλε. Εκεί έβρισκαν μια.. σχεδία με ένα σκίτσο του Ν. Καζαντζάκη να συνοδεύεται από ένα σχέδιο του προμαχώνα Μαρτινένγκο, το σήμα της ομάδας μας και το γουρουνάκι με το barcode. Αυτό έστελνε τις ομάδες στον τάφο του Καζαντζάκη με το καρτελάκι τους όπου έβρισκαν 4 άτομα από τους Χοιροκίνητους και παραλάμβαναν τον επόμενο γρίφο.

5 2οσ γριφοσ Ο δεύτερος γρίφος είχε σαν απάντηση του το Ανωγειανό Σχολείο που βρίσκεται στην Καλοκαιρινού. Η εικόνα από μόνη της έστελνε σε δημοτικό και μάλιστα παλιό και το λογοπαίγνιο με το γράμμα λ που προφέρεται σαν ρ ήταν το κλειδί για να καταλάβουν οι ομάδες οτι έπρεπε να πάνε στο συγκεκριμένο κτήριο. Να διευκρινίσουμε οτι μόνο με καλή διάθεση γράφτηκε ο γρίφος αφού και εμείς στην ομάδα έχουμε μέλη με καταγωγή από το χωριό των Ανωγείων. Στην αυλή του σχολείου έβρισκαν οι ομάδες ταμπελάκι με τη λέξη.. Αράτσι. ΑΡΑΤσΙ

6 3οσ γριφοσ Στον τρίτο γρίφο οι ομάδες καλούνται να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο. Η φράση έλα σε συνδυασμό με την κουτάλα και την εικόνα του σταυρόλεξου διευκρίνιζε στις ομάδες ότι πρέπει να πάνε στην κάποτε.. Συνοικία Πλουσίων, δηλαδή την Κουτάλα και να φέρουν.. γάλα, προσφέροντας έτσι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο τη δυνατότητα να βοηθήσει οικογένειες της πόλης μας που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Τα ανθρωπάκια είναι από το λογότυπο του Παντοπωλείου και ήταν ένα επιπλέον στοιχείο. Να προσθέσουμε εδώ οτι κατά τη διάρκεια των εγγραφών πάρα πολλές ομάδες έφεραν τρόφιμα και βοήθησαν σε αυτό το σκοπό. Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο έβρισκαν δύο άτομα των Χοιροκίνητων που τους σφράγιζαν το χέρι και τους έστελναν στο Δημαρχείο για τον επόμενο γρίφο.

7 4οσ γριφοσ Ο τέταρτος γρίφος ήταν γρίφος χορηγού και οι ομάδες βλέπωντας το σχέδιο έπρεπε να πάνε στο Talos Plaza και συγκεκριμένα στο κατάστημα Pastarella και να παραλάβουν το καθιερωμένο πλέον μπλουζάκι με το σχέδιο του Στάθη και το λογότυπο των Χοιροκίνητων.

8 5οσ γριφοσ Η περιπλάνηση συνεχίζεται και κάθε άλλο παρά βατή είναι. Ήμουν σίγουρος οτι όλα θα ήταν διαφορετικά, αυτό που ζω όμως είναι εκτός τόπου και χρόνου. Εικόνες από το μέλλον και το παρελθόν σχηματίζουν ένα περίεργο μωσαϊκό. Η Οχλοβοή που διακόπτεται απότομα, τα επτά κεριά που έσβησαν και ο ήχος των κυμάτων.. Πρέπει να τα βάλω στη σειρά, από τη Δύση στην Ανατολή.

9 Ο πέμπτος γρίφος ήταν λίγο διαφορετικός από οτι συνηθίζεται. Οι ομάδες έπαιρναν στα χέρια τους δύο διαφορετικά χαρτιά, ένα με το γρίφο και δύο εικόνες και ένα με 12 διαφορετικές εικόνες και την προτροπή να τις κόψουν για να σχηματίσουν ένα κολλάζ στο οποίο αναφερόταν και η φράση περίεργο μωσαϊκό ενω παράλληλα έδινε και ένα στοιχείο για το οτι μιλάμε για πλακάκια και πάτωμα. Η λέξη Οχλοβοή αναφερόταν στη Χάβρα που βρισκόταν στο σημείο εκείνο, τα επτά κεριά σε ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα του Εβραϊσμού, την επτάφωτο λυχνία (στα εβραϊκά μενορά) και η αναφορά στο οτι σταμάτησε και οτι έσβησαν απότομα γίνεται για το άδικο τέλος που είχε η εβραϊκή κοινότητα στην Κρήτη με το όχι τυχαίο ναυάγιο του Τάναϊς, εξού και η αναφορά στο οτι έμεινε μόνο ο ήχος των κυμάτων, πέρα από το παραθαλάσσιο της περιοχής. Οι ομάδες πηγαίνοντας στο σημείο έβρισκαν τις πλάκες που έγραφαν ένα ένα τα ονόματα των εικόνων και έπρεπε να τα κολλήσουν με βάση τη θέση τους εκεί, από την Δύση στην Ανατολή ή από τη Χανιόπορτα προς τον Κούλε όπως βοηθητικά έδειχναν οι εικόνες.

10 6οσ γριφοσ Ο έκτος γρίφος είναι και η τρίτη στιχουργική μας απόπειρα. Αφού διαβάσαμε τα πάντα για το Λάκκο του Ηρακλείου, για τους ρεμπέτες, τους μάγκες και τις γυναίκες της γειτονιάς αποφασίσαμε οτι άξιζε σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας ένας γρίφος που να τους ταιριάζει. Χρησιμοποιώντας λοιπόν φράσεις όπως μάγκας, μπελαλής, νταλγκάς και ταραχτάς και με την καρέκλα του καφενείου και το μουσικό όργανο στέλναμε τις ομάδες στο μοναδικό μέρος της πόλης που έχει συνδέσει το όνομα του με.. μαγκιές και πενιές, το Λάκκο. Εκεί έβρισκαν τον.. Βρασίδα με το γυναικάκι του τη Ρόζα στον καφενέ του.. Λεωνίδα και παρέα πλέον έπιναν και τραγουδούσαν. Να σημειώσουμε για όσους δεν το έζησαν οτι ήταν εκπληκτική η παρουσία των γειτόνων, ειδικά δύο γυναικών άνω των 80, που εκτός από την άψογη φιλοξενία, ένιωσαν οτι ο τόπος ξαναζωντάνεψε έστω για λίγο και συμμετείχαν μέχρι το τέλος της διαδικασίας με τους παίκτες.

11 7οσ γριφοσ Ερχόμενοι στον έβδομο γρίφο πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κ. Νίκο Μουρέλο για την τεράστια τιμή που μας έκανε να φτιάξει ένα σχέδιο ειδικά για το κυνήγι. Όπως οι περισσότεροι γνωρίζεται το κτήριο του Ψυγείου στο λιμάνι του Ηρακλείου κοσμούσε για χρόνια η ζωγραφιά του κ. Μουρέλου με θέμα τον Ίκαρο και τον Δαίδαλο και η οποία παραμένει καλυμμένη από το, κενό πλέον, banner που είχε τοποθετηθεί για την ανάγκη των Ολυμπιακών Αγώνων το Εμείς ζητήσαμε από τον κ. Μουρέλο να μας σχεδιάσει μια εξέλιξη του σχεδίου που τότε είχε κάνει που να παραπέμπει στο σημείο και το έκανε με τον καλύτερο τρόπο. Οι ομάδες πηγαίνοντας εκεί έβρισκαν δύο από τα μέλη των Χοιροκίνητων, έπαιρναν τον όγδοο γρίφο και ένα αυτοκολλητάκι που θα έδειχνε πλέον και τη γνησιότητα της κάρτας τους.

12 8οσ γριφοσ Ο όγδοος γρίφος ήταν ηδη γνωστός στις περισσότερες ομάδες από το πάρτυ. Η αναφορά στα χαλάσματα ήταν για τον προμαχώνα Σαμπιονάρα που καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους, η φράση που μιλάει για τη σημαία του Αγ. Μάρκου δείχνει οτι πλέον δεν είναι υπό Ενετική κυριαρχία το κομμάτι αυτό, τα αιματοβαμμένα σύμβολα που στήθηκαν δεν είναι άλλα από τους εφτά μπαλτάδες που έστησαν οι Τούρκοι σε εκείνο το σημείο ως ανάμνηση των εφτά γενιτσαρικών ταγμάτων που έχασαν στην μάχη, εξού και αιματοβαμμένα παράλληλα φυσικά με το γεγονός οτι είναι όπλα φτιαγμένα για να σκοτώνουν, από τα βάθη της ιστορίας γιατί θυμίζουν διπλό πέλεκυ, τόσο οικείο στην Μινωική Κρήτη αλλά και τόσο μακρινό αφού ήταν διαφορετικό και εξ ανατολής. Η φράση καθώς λοιπόν τραβήχτηκαν με δύναμη και ξεκαρφώθηκαν από τις πολεμίστρες (μπεντέν= πολεμίστρα στα τούρκικα) είναι παράφραση του : Πρώτα σύρθηκαν με δύναμη και ψηλά πάνω από τα μπεντένια ξεκαρφώθηκαν πέφτοντας, φράση που τελειώνει με το οι Εφτά Μπαλτάδες από τη Γένεσις του Ελύτη στο Άξιον Εστί. Ψάχνοντας λοιπόν τη βιογραφία του ποιητή εύκολα οι ομάδες κατέληγαν στο οτι ο Οδυσσέας Ελύτης είχε γεννηθεί στη συνοικία Εφτά Μπαλτάδες και συγκεκριμένα στην γωνία των οδών Αριάδνης και Πασιφάης, ακριβώς δηλαδή στο σημείο που είχε τοποθετηθεί το ταμπελάκι μας με τη φράση ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ.

13 9οσ γριφοσ Ο έννατος γρίφος ξεκινάει με τη φράση κάποια πράγματα μένουν πίσω για να δείξουμε οτι υπάρχει αποχώρηση από κάπου. Ο στίχος Η ξενιτιά είν ερημιά, ο ξένος τόπος πέτρα είναι από το τραγούδι Αποχαιρετισμός του Ηλία Κατσούλη και σε στίχους του ίδιου παραπέμπουν και τα το παλιό σου καθρεπτάκι, ένα κομμάτι μουτζουρωμένο γυαλί και συγκεκριμένα στο τραγούδι Τα Σμυρνέικα τραγούδια το οποίο είναι γραμμένο για τις χαμένες πατρίδες. Η φράση να εκτιμάς οσα έχεις, για κάποιους τα αυτονόητα είναι άπιαστο όνειρο έχει διπλή σημασία, αναφέρεται και στην ευτυχία του να ζεις στην πατρίδα σου αλλά και στο δεύτερο σκέλος του γρίφου. Στο δεύτερο αυτό σκέλος οι παίκτες έπρεπε να βρουν με δεμένα τα μάτια με το στόμα μέσα σε ένα γλυκό ένα φυαλίδιο το οποίο περιείχε μια φράση γραμμένη σε σύστημα Braille. Αφού το αποκρυπτογραφούσαν έβρισκαν τη φράση ΝΟΥΣ ΑΡΧΗ ΠΑΝΤΩΝ η οποία παρέπεμπε στον Αναξαγόρα που κατάγεται από τις Κλαζομενές της Μικράς Ασίας. Οι ομάδες έπρεπε να πάνε στην Πλατεία Αναξαγόρα στις Νέες Κλαζομενές, δηλαδή το Ατσαλένιο. Εκεί έβρισκαν ένα ταμπελάκι της ομάδας μας που έγραφε ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ.

14 10 οσ γριφοσ Στο δέκατο γρίφο η φράση σταγόνα σταγόνα είχε ποτίσει το χώμα τούτο και κρατά για πάντα το πορφυρό χρώμα δίνει στις ομάδες την περιοχή της Αγ. Τριάδας, δηλαδή την Κιζίλ Τάμπια. Κιζίλ στα τούρκικα σημαίνει κόκκινος, ερυθρός και η περιοχή ονομάστηκε Κόκκινη Τάμπια από την σύσταση του εδάφους. Η φράση πληγή που ψάχνει χρόνια γιατρειά παραπέμπει στο σημείο της περιοχής εκείνης που βρίσκεται το κτήριο της Πολυκλινικής Ηρακλείου δίπλα στο κτήριο της οποίας είχε τοποθετηθεί ένα ταμπελάκι της ομάδας με τη λέξη ΚΙΖΙΛ. Στον 10ο γρίφο επίσης οι ομάδες έπαιρναν ένα φάκελο σφραγισμένο με βουλοκέρι και την οδηγία να μην τον ανοίξουν, δοκιμάζοντας έτσι την εμπιστοσύνη σας.. δια πυρός και σιδήρου. KIZIΛ

15 11οσ γριφοσ Στον ενδέκατο γρίφο οι ομάδες που είχαν βρεί το σωστό.. φυλαχτό από τους γρίφους προετοιμασίας είχαν έτοιμο το βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη Καπετάν Μιχάλης και έτσι μπορούσαν να αποκρυπτογραφήσουν τις δύο λέξεις ΑΛΜΑΝΑΚ και ΜΟΥΡΝΙΕΣ αντιστοιχίζοντας όπου Κ με Κεφάλαιο, όπου Λ με Λέξη και όπου Γ με Γράμμα. Οι υπόλοιπες ομάδες έπρεπε να καταλάβουν οτι αναφερόμαστε στο βιβλίο αυτό κυρίως λόγω της φράσης παρονομιάσει Κάπρο αφού το παρατσούκλι του Καπετάν Μιχάλη είναι Καπετάν Κάπρος αλλά και από το ύφος των υπόλοιπων φράσεων καθώς είναι παρμένες μέσα από το βιβλίο. Χρησιμοποιώντας τη λέξη ΑΛΜΑΝΑΚ έπρεπε να βρούν τι έγινε Σαν σήμερα την ημέρα του παιχνιδιού, δηλαδή την 10η Μαρτίου και με την βοήθεια της λέξης ΜΟΥΡΝΙΕΣ, ονομασία δηλαδή του χωριού που γεννήθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατέληγαν στο οτι το γεγονός που αναφερόμαστε είναι η αρχή της επανάστασης στο Θέρισσο. Το ταμπελάκι της ομάδας μας ήταν στο χώρο που βρίσκεται το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου πάνω σε μία μουρνιά με τη λέξη ΕΝΩΣΙΣ.

16 12οσ γριφοσ Ο δωδέκατος γρίφος έδινε στις ομάδες να καταλάβουν με τη φράση το πιο ξερό χαντάκι οτι αναφερόμαστε στην τάφρο γύρω από τα τείχη. Η αρχική φράση Σκάψιμο από σκάψιμο διαφέρει δήλωνε οτι είναι διαφορετικός ο τρόπος που σκάβεις τη γη για να δημιουργήσεις ένα οχυρωματικό έργο και διαφορετικό για να καλλιεργήσεις κάτι. Η λέξη περβόλι είναι για τον γεοπωνικό κήπο και η λέξη ποτίσεις που προσδιορίζει νερό αναφερόταν στην Κρήνη του Φιντίκ Πασά που έχει μεταφερθεί ακριβώς στο σημείο οπου οι ομάδες έβρισκαν σε ένα δέντρο το ταμπελάκι μας με την λέξη FIDIK.

17 13οσ γριφοσ Στο δέκατο τρίτο γρίφο υπήρχε μια περιγραφή της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση της πόλης στους Οθωμανούς. Οι γαλλικές δυνάμεις αποχώρησαν παρά τις εκκλήσεις των ντόπιων κατοίκων και αρχόντων από την πύλη Δερματά, στην οποία έπρεπε και οι ομάδες να βρούν το λουκέτο της ομάδας μας. Η πύλη Δερματά εκτός από πύλη στη θάλασσα ονομαζόταν και από τους τούρκους Yali Kapisi, εξού και ο στίχος στο τέλος του γρίφου. Το ταμπελάκι έγραφε τη λέξη KAPISI. Επίσης στον με την παραλαβή του γρίφου οι ομάδες έπαιρναν και ένα διάφανο δίσκο με το λατινικό αλφάβητο.

18 14οσ γριφοσ Στον δέκατο τέταρτο γρίφο οι ομάδες έψαχναν για τον Άγιο Παύλο του τάγματος των Σερβιτών. Ο μικρός αυτός ναός βρίσκεται πολύ κοντά στην οικία Τσαχάκη, μισογκρεμισμένος και κρυμμένος πίσω από οικοδομές, για αυτό και η φράση ταπεινοί και ήσυχοι, πίσω από τοίχους και δοκάρια. Η φράση ταγμένοι στην υπηρεσία Σου είναι γραμμένη για το όνομα της αδελφότητος καθώς και το λογότυπο κάτω από το κείμενο. Η φράση Κράτα το μαζί σου! ήταν για το φάκελο με το βουλοκέρι που έπρεπε να κρατάνε οι ομάδες σαν διαπιστευτήριο στους δύο.. μοναχούς της ομάδας μας που έβρισκαν εκεί. Με το άνοιγμα του φακέλου παραλάμβαναν ένα χαρτί με.. μισό γρίφο καθώς τον υπόλοιπο μισό τον είχαν ηδη από το δέκατο γρίφο στα χέρια τους. Να σημειωθεί οτι αν κάποια ομάδα είχε ανοίξει το φάκελο θα έπρεπε να μας απαντήσει σε ένα συγκεκριμένο αίνιγμα σαν τιμωρία ενω ουσιαστικά δεν θα την βοηθούσε σε κάτι να δει τον μισό γρίφο.

19 15οσ γριφοσ Στον δέκατο πέμπτο γρίφο γινόταν μια περιγραφή των επιθέσεων που δέχτηκαν οι εκκλησίες του Χάνδακα με την πτώση της πόλης και την καταστροφή των εικόνων. Η αναφορά στους εφεστίους θεούς που φεύγουν γίνεται προφανώς για τον χριστιανισμό που κυριαρχούσε στο Χάνδακα για πάρα πολλά χρόνια. Αυτός που θα φρόντιζαν να φυγαδεύσουν δεν είναι άλλος από τον Άγιο Νικόλαο και η λέξη ξυπόλυτο γιατί είναι πιο συγκεκριμένα για τον Άγιο Νικόλαο των τσαγκάρηδων ή των παπουτσήδων (San Nicolo Di Caligeri). Αυτό προσδιορίζεται και από τη φράση από το μόνο δρόμο που έχει μείνει, αυτόν που εκείνος ξέρει καλύτερα καθώς κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης ο μόνος δρόμος που είχε μείνει ήταν η θάλασσα και προστάτης των ναυτικών είναι ο Αγ. Νικόλαος. Η εκκλησία αυτή βρίσκεται κάτω ουσιαστικά από ένα πρακτορείο ΠΡΟΠΟ (για αυτό και η φράση Η τύχη το θελε )στην οδο Μητσοτάκη και είναι ορατή μέσα από ένα ειδικό τζάμι. Από την εκκλησία αυτή φυγάδευσαν οι μοναχοί της συντεχνίας την εικόνα του προστάτη Αγίου τους στην Ζάκυνθο όπως έγινε άλλωστε και με πολλούς θησαυρούς των εκκλησιών εκείνη την εποχή. Η εκκλησία αυτή αναφέρεται στον χάρτη του Werdmuller καθώς και στον χάρτη του Coronelli. Το ταμπελάκι της ομάδας μας έγραφη τη λέξη OVER.

20 16 οσ γριφοσ Στο δέκατο έκτο γρίφο η απάντηση βρισκόταν στην οδο Πεδιάδος. Εκεί βρισκόταν η μικρή ορθόδοξη εκκλησία της Περιβλέπτου την οποία κατεδάφισε ο Φιντίκ Μεχμέτ Πασάς και έφτιαξε στη θέση της το Φιντίκ Πασά Τζαμισί, το οποίο με το πέρας της Τουρκοκρατίας περιήλθε στα χέρια του στρατιωτικού Πλεύρη που με τη σειρά του το γκρέμισε και έχτισε την κατοικία του, κατοικία την οποία οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν ως Κομαντατούρ. Τώρα πλέον δεν υπάρχει τίποτα από τα παραπάνω κτήρια, για αυτό και η τελευταία φράση του γρίφου. Η λέξη μαχαλάς υπάρχει για να θυμίζει την ονομασία της περιοχής ως Φιντίκ-Πασά Μαχαλά. Η φράση κοίτα γύρω είναι λογοπαίγνιο με την Περιβλέπτου και οι υπόλοιπες φράσεις ερμηνεύονται με τα παραπάνω στοιχεία σχετικά με τα κτήρια που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο σε διαφορετικές περιόδους. Εκεί οι ομάδες έβρισκαν ταμπελάκι με την κρυπτογραφημένη λέξη SRUFXV. Επίσης στον με την παραλαβή του γρίφου οι ομάδες έπαιρναν και ένα μικρότερο διάφανο δίσκο με το λατινικό αλφάβητο.

21 17 οσ γριφοσ Δέκατος έβδομος και τελευταίος γρίφος. Η φράση βίοι παράλληλοι και όμως τόσο διαφορετικοί χρησιμοποιείται γιατί ουσιαστικά το παιχνίδι ξεκίνησε με πρώτο γρίφο αναφερόμενο στον Καζαντζάκη και τελειώνει και έτσι. Τα εκατοντάδες χρόνια μετά είναι γιατί ο ήρωας μας είναι κάπου στο τέλος της πολιορκίας του Χάνδακα και ο Καζαντζάκης σχεδόν δύο αιώνες αργότερα. Τα εκατοντάδες γράμματα μετά είναι ένα στοιχείο για το βιβλίο 400 γράμματα του Καζαντζάκη στον Πρεβελάκη στο οποίο στη σελίδα 15 αναφέρει οτι κατά τους μήνες Σεπτέμβρη εως Δεκέμβρη του 1924 ο Καζαντζάκης είναι εγκατεστημένος στο σπίτι των Γεωργιάδηδων στην περιοχή Τρυπητή στο προάστιο Πόρος και ξεκινάει την Οδύσσεια. Αυτό αναφέρεται και στην βιογραφία του Καζαντζάκη από την Ελένη Καζαντζάκη Ο Ασυμβίβαστος. Ο Καζαντζάκης αναφέρεται συνέχεια στο σπίτι αυτό ως το σπίτι στη θάλασσα. Η Οδύσσεια του ήρωα μας τελειώνει λοιπόν με τον τελευταίο γρίφο στο σπίτι στη θάλασσα οπου ξεκινά η Οδύσσεια του μεγάλου συγγραφέα μας, στην οδο Σπανάκη, γνωστό έργο του οποίου ήταν Η Οδύσσεια μου. Η φράση N:Q έδινε την λύση του κώδικα και οι ομάδες βάζοντας ομόκεντρα τους κύκλους που είχαν πάρει και κάνοντας την αντικατάσταση στη φράση που είχαν βρει στο προηγούμενο ταμπελάκι έβγαζαν την λέξη PORCUS.

Η λύση του γρίφου ήταν η λέξη: ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ

Η λύση του γρίφου ήταν η λέξη: ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ 1 ος Γρίφος Στον 1 ο γρίφο, οι ομάδες κλήθηκαν να λύσουν ένα Rebus. Οι λέξεις ήταν: TON-ΟΣ=ΤΟΝ ΟΝΟΣ-Σ=ΟΝΟ ΜΑΖΑ+Ν=ΜΑΖΑΝ ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΗ ΡΙΖΑ ΤΟΥ (ΤΖΙΤΖΙΚΙ-ΚΙ)=ΤΖΙ ΓΑΝΤΙ-TEA (ΤΣΑΪ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ)=ΓΑΝ ΤΕΣΛΑ-ΛΑ=ΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα. Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα. Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1 1 Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1 2 1.Στο βιβλίο παρουσιάζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο πραγματικός κόσμος της Ρόζας, στη νέα της γειτονιά, και ο πλασματικός κόσμος, στον

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Τίτλος: ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ 1 Δημιουργός: Αναστοπούλου Γεωργία ΠΕ60 1. Εμπλεκόμενες Γνωστικές Περιοχές: Σκοπός: Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή και να γνωρίσουν το φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ 144 ΦΕ1: ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ Παρατήρησε τις εικόνες. Πώς παράγεται ο ήχος; 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Πείραμα Στήριξε με το χέρι σου στην άκρη του θρανίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ...

ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ... ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ... Είναι μεσημέρι και τα παιδιά του διπλανού σπιτιού βγαίνουν έξω για να παίξουν Μια στέλνουν την μπάλα από εδώ, μια από εκεί, στο τέλος όλο πάνω μου πέφτει.

Διαβάστε περισσότερα

Λούντβιχ Βιτγκενστάιν

Λούντβιχ Βιτγκενστάιν Λούντβιχ Βιτγκενστάιν Ο τάφος του Βίτγκεντάιν στο Κέιμπριτζ κοσμείται από το ομοίωμα μιας ανεμόσκαλας: «Οι προτάσεις μου αποτελούν διευκρινίσεις, όταν αυτός που με καταλαβαίνει, τελικά τις αναγνωρίσει

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Δημητριάννα Σκουρτσή Γ2 Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη Γ Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και ένα καιρό, σε μια μουντή και άχρωμη πόλη κάπου στο μέλλον, ζούσαν τρία γουρουνάκια με τον παππού τους. Ο Ανδρόγεως, το Θρασάκι και ο

Μια φορά και ένα καιρό, σε μια μουντή και άχρωμη πόλη κάπου στο μέλλον, ζούσαν τρία γουρουνάκια με τον παππού τους. Ο Ανδρόγεως, το Θρασάκι και ο Μια φορά και ένα καιρό, σε μια μουντή και άχρωμη πόλη κάπου στο μέλλον, ζούσαν τρία γουρουνάκια με τον παππού τους. Ο Ανδρόγεως, το Θρασάκι και ο Χαρίδημος. Τις μέρες τους τις περνούσαν βαρετά και μονότονα

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Μιλώντας με τα αρχαία Μέσα στο μουσείο θα συναντήσετε παράξενα αντικείμενα άλλων εποχών. Μπορείτε να τα κάνετε να μιλήσουν για πανάρχαιους ανθρώπους και πολιτισμούς; Πάρτε φακούς, μέτρα, μολύβι και χαρτί

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΕΣ 2013-2014 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 12 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΨΑΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία

Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία Μια ιστορία με αλήθειες και φαντασία ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΑΛΙΟΥ Γ ΤΑΞΗ Α 3 Η κυρία Ειρήνη από το Κάρμι, ξύπνησε πολύ νωρίς το πρωί για να ταΐσει τις κότες και τα κουνελάκια της. Ανυπομονούσε να πάει στο πανηγύρι

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ «Δεν γράφω για να είμαι αγαπητή» Βικτόρια Χίσλοπ: «Τον Ερντογάν τον φοβάμαι. Είναι δικτάτορας!» H Βικτόρια Χίσλοπ Η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, γνωστή για «Το Νησί» που μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στην

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Γαληνού: Τους ήρωες μου ποτέ δεν τους ξεχνώ

Ελένη Γαληνού: Τους ήρωες μου ποτέ δεν τους ξεχνώ Ημερομηνία 22/11/2016 Μέσο Συντάκτης Link lionnews.gr Τίνα Πανωρίου https://lionnews.gr/%ce%b5%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b7- %ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%bf%cf%8d- %cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%ae%cf%81%cf%89%ce%b5%cf%82-

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 Σελίδα 2 Το παρόν έργο είναι πνευματική ιδιοκτησία της συγγραφέα και προστατεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν και

Διαβάστε περισσότερα

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου.

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ζητήστε του την Κοκκινοσκουφίτσα... δεν την ξέρει, τη Σταχτοπούτα ούτε αυτή την ξέρει, τη Μικρή Γοργόνα ή το λύκο και τα τρία γουρουνάκια

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη. γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη.   γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό http://hallofpeople.com/gr/bio/roumi.php ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ Επιλεγμένα ποιήματα γλυκαίνει καθετί πικρό το χάλκινο γίνεται χρυσό το θολό κρασί γίνεται εκλεκτό ο κάθε πόνος γίνεται γιατρικό οι νεκροί θα αναστηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία του Θοδωρή Μάρκου Α 3 Γυμνασίου. στο λογοτεχνικό ανάγνωσμα. «ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΦΤΕΡΑ» της Μαρίας Παπαγιάννη

Εργασία του Θοδωρή Μάρκου Α 3 Γυμνασίου. στο λογοτεχνικό ανάγνωσμα. «ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΦΤΕΡΑ» της Μαρίας Παπαγιάννη Εργασία του Θοδωρή Μάρκου Α 3 Γυμνασίου στο λογοτεχνικό ανάγνωσμα «ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΦΤΕΡΑ» της Μαρίας Παπαγιάννη Α ομάδα 1. Στο βιβλίο παρουσιάζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο πραγματικός κόσμος της Ρόζας,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Μια πόλη που χαμογελά και ελπίζει

Μια πόλη που χαμογελά και ελπίζει Μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται για αναβάθμιση του θεσμού των Μαθητικών Δημοτικών Συμβουλίων, μία εισήγηση της Επιτροπής Υγείας και Περιβάλλοντος προς το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν μεταξύ άλλων

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όμορφος κόσμος Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα Η Αγία Μελανγκέλ: η προστάτιδα του περιβάλλοντος Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού Σχολείο Ετος: 2013-2014 Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη γιαγιά μου Όνομα Μαθήτριας: Νικολέττα Χρίστου Τάξη: Γ 4 Όνομα Καθηγήτριας: Σταυρούλας Ιωάννου Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου.

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου. Εισαγωγή Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων δημιουργήθηκε το 1960. Πρωταρχικός του στόχος είναι η προσφορά και η στήριξη του παιδιού στην Κυπριακή κοινωνία. Το Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων, μέσα από τις εβδομαδιαίες

Διαβάστε περισσότερα

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Η φίλη μας η ανακύκλωση Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Στην όμορφη πολιτεία με το γαλάζιο ουρανό μια μικρή παρέα από σκουπίδια συναντήθηκε για να κουβεντιάσει το μέλλον της. Ο Αλουμίνης,

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 1 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 1 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Ευλογημένη τρεις φορές Του Οκτώβρη αυτή η μέρα, Που διώξανε τους Ιταλούς Απ την Ελλάδα πέρα. Ευλογημένος ο λαός που απάντησε το όχι ευλογημένος ο στρατός που με τη ξιφολόγχη, πάνω στην

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ

ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ 12 o Δημ. Σχ. Αθηνών Τάξη Δ 7/4/2014 ΟΝΟΜΑ: 7 ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ Α. ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ Β. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ 1. 2. Συμπληρώνω τα κενά με Παρακείμενο ή Υπερσυντέλικο: Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι... (αναπτύσσω)

Διαβάστε περισσότερα

Γίνε ανεξάρτητος, Μάθε να λες ΟΧΙ

Γίνε ανεξάρτητος, Μάθε να λες ΟΧΙ Β Τετράμηνο σχολικό έτος 2014-2015 Γίνε ανεξάρτητος, Μάθε να λες ΟΧΙ Ομάδα: Καψαλάκη Ειρήνη Κουρουθιανάκη Μελανθία Μαρακομηχελάκη Μαρία Τζαγκαράκη Αγγελική Β Τετράμηνο σχολικό έτος 2014-2015 Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Μάρτιος 2011 Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟ-ΜΑΝΩΛΗ Πολύ παλιά, αιώνες πριν, ο Negru Voda, ο κυβερνήτης της Ρουμανίας, ήθελε να χτίσει ένα μοναστήρι

Διαβάστε περισσότερα

Εμένα με νοιάζει. Επαναληπτικό μάθημα. Ήρθαν οι μπλε κάδοι. 1 Αντιστοίχισε τις πρώτες ύλες με τα παράγωγά τους:

Εμένα με νοιάζει. Επαναληπτικό μάθημα. Ήρθαν οι μπλε κάδοι. 1 Αντιστοίχισε τις πρώτες ύλες με τα παράγωγά τους: Z Επαναληπτικό μάθημα Ανακύκλωση τώρα Αν το σύνθημα αυτό είναι κάτι που είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια, είναι καιρός να το θυμηθούμε και να ενεργοποιηθούμε. Όλοι. Και αυτό γιατί θα πρέπει να καταλάβουμε

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μουσική..............................................11 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΧΟΡΔΟ Η αρχοντοπούλα κι ο ταξιδευτής........................15 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Παίζονταςμετουςτίτλουςτωνβιβλίων! Τα βιβλία που μας «δάνεισαν» τους τίτλους τους:

Παίζονταςμετουςτίτλουςτωνβιβλίων! Τα βιβλία που μας «δάνεισαν» τους τίτλους τους: Παίζονταςμετουςτίτλουςτωνβιβλίων! Αν σου δώσω τον τίτλο ενός βιβλίου, τι μπορείς να φανταστείς για αυτό; Μπορείς να μαντέψεις το περιεχόμενό του; να περιγράψεις τους ήρωές του; να αφηγηθείς τις ιστορίες

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ' το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:Bob Davies; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible

Διαβάστε περισσότερα

Μπορεί να υπάρχει ρατσισμός στου κόσμου τις πατρίδες Όμως εγώ θα αντιδρώ γιατί έχω ελπίδες

Μπορεί να υπάρχει ρατσισμός στου κόσμου τις πατρίδες Όμως εγώ θα αντιδρώ γιατί έχω ελπίδες Συμμετοχή στην εκδήλωση «Ο πλούτος της διαφορετικότητας» Στις 20-4-2013 μαθητές του γ/σίου Ν. Αλικαρνασσού πραγματοποίησαν στην πλατεία Ελευθερίας διάφορες δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΗΕποχήπουοΘεός Δημιούργησε τα Πάντα Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:Bob Davies; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible

Διαβάστε περισσότερα

Τα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου από την Τήνο μέχρι την Αμοργό

Τα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου από την Τήνο μέχρι την Αμοργό Τα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου από την Τήνο μέχρι την Αμοργό Όπου και να βρεθεί κανείς τον Δεκαπενταύγουστο μοσχοβολά η χάρη Της. Αυτή θα σε οδηγήσει να ανάψεις ένα κερί και να γιορτάσεις μαζί Της

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΥΤΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ. Story 2. ΟΜΑΔΑ 14 Σιδέρη Κωνσταντίνα Γρυπονησιώτου Μαρία Γρηγοριάδου Άννα

ΛΟΥΤΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ. Story 2. ΟΜΑΔΑ 14 Σιδέρη Κωνσταντίνα Γρυπονησιώτου Μαρία Γρηγοριάδου Άννα ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Ι CTRL+ESC+SKG ΛΟΥΤΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ Story 2 ΟΜΑΔΑ 14 Σιδέρη Κωνσταντίνα Γρυπονησιώτου Μαρία Γρηγοριάδου Άννα ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ Κτίριο του 1440 στην Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΑΣONOMOY κ. ΠΑΡΙΣΙΝΟΥ ΣΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ SITE Χαϊδάρι Σήμερα» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΕΝΕΛΑΟ ΧΡΟΝΗ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΑΣONOMOY κ. ΠΑΡΙΣΙΝΟΥ ΣΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ SITE Χαϊδάρι Σήμερα» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΕΝΕΛΑΟ ΧΡΟΝΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΑΣONOMOY κ. ΠΑΡΙΣΙΝΟΥ ΣΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ SITE Χαϊδάρι Σήμερα» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΕΝΕΛΑΟ ΧΡΟΝΗ ΉΡΩΕΣ ΤΑ ΠΕΥΚΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΠΟΥ ΣΤΕΚΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΟΡΘΙΑ! 4 Οκτωβρίου 2018 Παλατάκι,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας ΘΥΜΑΜΑΙ; Πρόσωπα Ήρωας: Λούκας Αφηγητής 1: Φράνσις Παιδί 1: Ματθαίος Παιδί 2: Αιµίλιος Βασίλης (αγόρι):δηµήτρης Ελένη (κορίτσι): Αιµιλία Ήλιος: Περικλής Θάλασσα: Θεοδώρα 2 ΘΥΜΑΜΑΙ; CD 1 Ήχος Θάλασσας Bίντεο

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Mικροί - Mεγάλοι σε δράση

Mικροί - Mεγάλοι σε δράση Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! etwinning συνεργασία του Νηπιαγωγείου Σεισίου και του 1 ου Νηπιαγωγείου Μουρικίου στα πλαίσια του προγράμματος «Ας ζήσουμε ένα ταξίδι με τους

Διαβάστε περισσότερα

Είμ ένα μικρό παιδάκι Έχω κόκκινο μαλλάκι Μπλε βουλάτο φουστανάκι. Με λένε Ζωζώ Και βρίσκομαι εδώ Μουσική να σας μάθω Στο βιβλίο να γράφω Που είν

Είμ ένα μικρό παιδάκι Έχω κόκκινο μαλλάκι Μπλε βουλάτο φουστανάκι. Με λένε Ζωζώ Και βρίσκομαι εδώ Μουσική να σας μάθω Στο βιβλίο να γράφω Που είν Κεφάλαιο I Γενικά περί μουσικής Είμ ένα μικρό παιδάκι Έχω κόκκινο μαλλάκι Μπλε βουλάτο φουστανάκι. Με λένε Ζωζώ Και βρίσκομαι εδώ Μουσική να σας μάθω Στο βιβλίο να γράφω Που είν παιχνίδια γεμάτο! Παρέα

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα

Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα την καρδιά σου στο βιβλίο... Το διάβασμα είναι ταξίδι... Πολλές φορές ένα ταξίδι που σκέφτεσαι αν θα το κάνεις, αλλά που, όταν το ξεκινάς, τελικά δε θέλεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κόκκινο μπαλόνι σε έναν παιδότοπο. Ήταν μόνο του και παρόλο που τα παιδάκια έπαιζαν μαζί του, δεν είχε κανέναν φίλο που να είναι σαν κι αυτό. Όλη

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύουμε με το καράβι των σχολείων WE.CARE. Β τάξη 1 ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου Λέσβου Σχολικό έτος 2013-14

Ταξιδεύουμε με το καράβι των σχολείων WE.CARE. Β τάξη 1 ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου Λέσβου Σχολικό έτος 2013-14 Ταξιδεύουμε με το καράβι των σχολείων WE.CARE Β τάξη 1 ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου Λέσβου Σχολικό έτος 2013-14 Η τάξη μας συμμετείχε στο Διεθνές πρόγραμμα WE.C.A.R.E. Πρόκειται για ένα δίκτυο σχολείων

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί γονείς, αριθμητικά τετράγωνα

Αγαπητοί γονείς, αριθμητικά τετράγωνα γαπητοί γονείς, ο βιβλίο αυτό της σειράς «80 μέρες διακοπές» απευθύνεται στα παιδιά που τελείωσαν την Δημοτικού και αποτελεί την ιδανική λύση για δημιουργική απασχόληση κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Ιταλία Τι είδαμε, τι κάναμε και πώς περάσαμε στην Ιταλία? Ημερολόγιο Comenius Ιταλία Για να δείξω πως περάσαμε στην Ιταλία θα φτιάξω ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο θα έχει

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά»

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» Αναστασία Μπούτρου Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» α) Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί και φαντάζεται έναν καλύτερο κόσμο. Κλείνει τα μάτια του και βλέπει αυτό που ποθεί. Αυτό το απόσπασμα εννοεί

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Eπιμέλεια κειμένου: Xριστίνα Λαλιώτου Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος

Eπιμέλεια κειμένου: Xριστίνα Λαλιώτου Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος ...... H Κόκκινη Χώρα Eπιμέλεια κειμένου: Xριστίνα Λαλιώτου Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2009 Ίδρυμα ΣΟΦΙΑ & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

κάνουμε τι; Γιατί άμα είναι να είμαστε απλώς ενωμένοι, αυτό λέγεται παρέα. Εγώ προτιμώ να παράγουμε ένα Έργο και να δούμε.

κάνουμε τι; Γιατί άμα είναι να είμαστε απλώς ενωμένοι, αυτό λέγεται παρέα. Εγώ προτιμώ να παράγουμε ένα Έργο και να δούμε. Εισήγηση του Ν. Λυγερού στη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας "Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα, η ποντιακή νεολαία και ο ρόλος της στο οικουμενικό περιβάλλον". Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης

Διαβάστε περισσότερα

Mικροί - Mεγάλοι σε δράση

Mικροί - Mεγάλοι σε δράση Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Διεύθυνση Μουσείων Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός καλωσορίσματος

Οδηγός καλωσορίσματος Οδηγός καλωσορίσματος Συντάκτες: Κώστας Δ. Ντίνας, καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Νεκταρία Παλαιολόγου, αναπλ. καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Άννα Χατζηπαναγιωτίδη, αναπλ. καθηγήτρια,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!»

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!» Ημερομηνία 27/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.thinkover.gr Ανδριάνα Βούτου http://www.thinkover.gr/2015/04/27/stefanos-livos/ Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Σε κάθε της Κρήτης μας γωνιά, σε κάθε της καρδιάς μας. το Ρέθυμνο..

Σε κάθε της Κρήτης μας γωνιά, σε κάθε της καρδιάς μας. το Ρέθυμνο.. Σε κάθε της Κρήτης μας γωνιά, σε κάθε της καρδιάς μας. το Ρέθυμνο.. από το 1 ο Γυμνάσιο στο λόφο του Τιμίου Σταυρού. Μια απόπειρα σχολικής δραστηριότητας για μια διαφορετική γνωριμία με το Ρέθυμνο. Διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 <i>το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει:</i> 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 <b>"ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;"</b>

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 <i>το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει:</i> 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 <b>ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;</b> 1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;" 3 00:00:17,967 --> 00:00:20,395 Οι Ζαπατίστας είναι ένα κίνημα.

Διαβάστε περισσότερα

Κριτική για το βιβλίο της Άννας Γαλανού Όταν φεύγουν τα σύννεφα εκδ. Διόπτρα, από τη Βιργινία Αυγερινού

Κριτική για το βιβλίο της Άννας Γαλανού Όταν φεύγουν τα σύννεφα εκδ. Διόπτρα, από τη Βιργινία Αυγερινού Ημερομηνία 20/5/2016 Μέσο Συντάκτης Link vivlio-life.gr Βιργινία Αυγερινού http://vivlio-life.gr/%ce%ba%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae- %CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF-

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ»

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» 6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευέλικτη ζώνη 2013-2014 2014 Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη «χώμα και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ: ζούσε ο Μίνωας,ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι, μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ο όνομά μου δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία. Το πιθανότερο είναι ότι η αναφορά του θα έκρυβε κινδύνους για μένα, για σένα, αγαπητέ αναγνώστη, καθώς

ο όνομά μου δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία. Το πιθανότερο είναι ότι η αναφορά του θα έκρυβε κινδύνους για μένα, για σένα, αγαπητέ αναγνώστη, καθώς ο όνομά μου δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία. Το πιθανότερο είναι ότι η αναφορά του θα έκρυβε κινδύνους για μένα, για σένα, αγαπητέ αναγνώστη, καθώς και για τους οικείους μας, οπότε και θα την αποφύγω.

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΥΧΆΡΙΣΤΕΣ ΏΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΊΑ ΤΩΝ ΕΚΔΌΣΕΩΝ ΜΕΤΑΊΧΜΙΟ!

ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΥΧΆΡΙΣΤΕΣ ΏΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΊΑ ΤΩΝ ΕΚΔΌΣΕΩΝ ΜΕΤΑΊΧΜΙΟ! ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΥΧΆΡΙΣΤΕΣ ΏΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΊΑ ΤΩΝ ΕΚΔΌΣΕΩΝ ΜΕΤΑΊΧΜΙΟ! ΒΙΒΛΊΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΆ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΉΣ KAI ΠΡΩΤΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΊΑΣ Στη γειτονιά των χρωμάτων κατοικεί η μάγισσα Παρδαλή. Της αρέσουν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. ΟΔΟΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ 25ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. ΟΔΟΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ 25ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΟΔΟΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ 25ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤ' ΤΑΞΗ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤ' ΤΑΞΗ ΚΡΗΤΗ, Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας Ένα μωρό που το πέταξαν, γιατί κάποιος χρησμός έλεγε ότι μεγαλώνοντας θα σκοτώσει τον πατέρα του, έγινε μετά από χρόνια ο βασιλιάς της Θήβας, Οιδίποδας. Χωρίς να φταίει, έφερε καταστροφή, και το χειρότερο,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Χρύσα Κουράκη, Δασκάλα, Δρ. Παιδικής Λογοτεχνίας Παν/μίου Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ. «Η Ιστορία της έντεχνης γραφής στην Ελλάδα: Το στίγμα της γενιάς του `30 στην ποίηση»

Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ. «Η Ιστορία της έντεχνης γραφής στην Ελλάδα: Το στίγμα της γενιάς του `30 στην ποίηση» Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Σχολικό έτος: 2013-2014 Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ «Η Ιστορία της έντεχνης γραφής στην Ελλάδα: Το στίγμα της γενιάς του `30

Διαβάστε περισσότερα