NEWSLETTER 25, ΜΑΡΤΙΟΣ 2017 Φθάνοντας αισίως στο εικοστό πέµπτο τεύχος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "NEWSLETTER 25, ΜΑΡΤΙΟΣ 2017 Φθάνοντας αισίως στο εικοστό πέµπτο τεύχος"

Transcript

1 NEWSLETTER 25, ΜΑΡΤΙΟΣ 2017 Φθάνοντας αισίως στο εικοστό πέµπτο τεύχος του ενηµερωτικού µας δελτίου που είναι και το 1 ο για το 2017, η συντακτική οµάδα θέλει να ευχαριστήσει όλους εσάς που µε το ενδιαφέρον σας στηρίζετε τη διάδοση του, καθώς και να ευχηθεί σε όλους καλή και δηµιουργική χρονιά γεµάτη υγεία και ευτυχία. Το ταξίδι µας στη γνώση προβλέπεται µακρόχρονο, αλλά συνάµα ενδιαφέρον και γεµάτο εκπλήξεις. Στην πορεία αυτή είναι χαρά µας να έχουµε συνειδητοποιηµένους αναγνώστες. Ταυτόχρονα, για ακόµη µια φορά καλούµε όσους από εσάς έχετε κάποιο ενηµερωτικό άρθρο ή ερευνητική εργασία ή απλά δοκίµιο σχετικό µε το αντικείµενο µας και θέλετε να το δηµοσιεύσετε στο δελτίο µας, να επικοινωνήσετε µαζί µας. Το ενηµερωτικό µας δελτίο φιλοδοξεί να γίνει ένας γόνιµος χώρος ανταλλαγής ιδεών και ζυµώσεων, στον οποίο θέλουµε όλοι να είναι κοινωνοί. Στο παρόν τεύχος θα βρείτε: Τα νέα της Extraco Παρουσίαση του βιβλίου «Η χρήση των εκρηκτικών στα τεχνικά έργα» που κυκλοφόρησε πρόσφατα Αναδηµοσίευση από την ιστοσελίδα: ενός πολύ ενδιαφέροντος άρθρου σχετικά µε την κατασκευή του Παρθενώνα, του γνωστού και ανυπέρβλητου αυτού ιστορικού µνηµείου. Συντάκτης ο Κος Πέτρος Τζεφέρης, ρ. Μηχανικός Μεταλλείων ο οποίος και διαχειρίζεται την εν λόγω ιστοσελίδα αλλά και το blog elladitsamas.blogspot.gr. Άρθρο σχετικά µε τη σεισµική έρευνα των υδρογονανθράκων. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επίκαιρο και διαφωτιστικό άρθρο, δεδοµένης της έντονης συζήτησης που υπάρχει το τελευταίο διάστηµα σχετικά µε τα κοιτάσµατα υδρογοναθράκων που φιλοξενούνται στο υπέδαφος της χώρας µας. Συντάκτης του άρθρου η Κα Αικατερίνη Μπιωτάκη, Μηχανικός Ορυκτών Πόρων MSc µε την οποία και είχαµε τη χαρά να συνεργαστούµε το 2013 στα πλαίσια της πρακτικής της άσκησης. Σας ευχόµαστε καλή και εποικοδοµητική ανάγνωση. Η οµάδα σύνταξης Γ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 90, ΑΘΗΝΑ TΗΛ : , 9 FAX : sales@extraco.gr / Web :

2 2 Newsletter Τεύχος 25, Μάρτιος 2017 TA NEA THΣ EXTRACO Τρία χρόνια λειτουργίας της µονάδας παραγωγής Matrix Κάπως έτσι ξεκίνησε πριν τρία χρόνια Στις 15/11/2013 έγινε η πρώτη παραγωγή matrix όπου παρήχθησαν 17 ton. Έκτοτε έχουν παραχθεί πάνω από ton. Συγχαρητήρια στους εµπνευστές και δηµιουργούς της µονάδας, σε εκείνους που τη λειτουργούσαν στο παρελθόν και σε αυτούς που τη λειτουργούν τώρα, σε αυτούς που παρείχαν και παρέχουν τεχνική υποστήριξη εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία της, σε εκείνους που µεριµνούσαν στο παρελθόν για την προµήθεια των πρώτων υλών και σε αυτούς που µεριµνούν τώρα, σε εκείνους που φρόντιζαν στο παρελθόν για την άριστη ποιότητα του προϊόντος και σε αυτούς που φροντίζουν τώρα, και σε αυτούς που προσπαθούν για την προώθηση του προϊόντος (είτε ως bulk, είτε ως ΕΜ-ΕΧ) στην αγορά. Χρόνια µας πολλά!!!

3 Newsletter Τεύχος 25, Μάρτιος TA NEA THΣ EXTRACO Συµµετοχή της EXTRACO στην ηµερίδα της INTEΡΜΠΕΤΟΝ για την ασφάλεια Ηπροστασία της υγιεινής και της ασφάλειας της εργασίας (ΥΑΕ), όπως και η προώθηση µίας ευρύτερης νοοτροπίας και αντίληψης, αποτελεί µία από τις βασικές µέριµνες των εταιρειών του οµίλου ΤΙΤΑΝ. Με στόχο το «µηδέν ατύχηµα» η διοίκηση και όλοι οι εργαζόµενοι του οµίλου εντείνουν τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό ήταν ενταγµένη και η ηµερίδα που πραγµατοποίησε η ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ οµικά Υλικά ΑΕ, θυγατρική της ΤΙΤΑΝ ΑΕ, στις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης των κεντρικών γραφείων στην Αθήνα, την Τετάρτη 2 Νοεµβρίου Την ηµερίδα παρακολούθησαν οι µηχανικοί που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των εργοταξίων της ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ ανά την Ελλάδα. Σε αυτή την εκδήλωση προσκλήθηκαν τα στελέχη της EXTRACO προκειµένου να παρουσιάσουν στους παρευρισκόµενους υλικό σχετικά µε την ασφαλή χρήση των εκρηκτικών υλών στα τεχνικά έργα, αλλά και τον ποιοτικό έλεγχο.

4 4 Newsletter Τεύχος 25, Μάρτιος 2017 TA NEA THΣ EXTRACO Επίσκεψη οµάδας γοµωτών-εργοδηγών και µηχανικών της µεταλλευτικής εταιρείας ΕΛΦΟΙ ΙΣΤΟΜΟ ΑΜΕ στις εγκαταστάσεις της EXTRACO στην Τανάγρα Βοιωτίας Το Σαββάτο 22 Οκτωβρίου 2016, οµάδα εργαζοµένων της µεταλλευτικής εταιρείας ΕΛΦΟΙ ΙΣΤΟΜΟ ΑΜΕ επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις µας στην Τανάγρα Βοιωτίας. Η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις παραγωγής έδωσε την ευκαιρία στους εργαζοµένους να δουν από κοντά πως παράγονται τα υλικά που χρησι- µοποιούν καθηµερινά, καθώς και πως διενεργούνται οι έλεγχοι ποιότητας. Όπως συµβαίνει πάντοτε σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, ακολούθησε και µικρής διάρκειας παρουσίαση από τα στελέχη της EXTRACO αναφορικά µε τις βασικές αρχές ασφαλούς χρήσης εκρηκτικών υλών και µέσων έναυσης, διανθισµένη µε πρακτικές συµβουλές, αλλά κι άλλα ενδιαφέροντα θέµατα όπως: Ποιοτικός έλεγχος εκρηκτικών και µέσων έναυσης Τεχνολογία ηλεκτρονικών πυροκροτητών Τεχνολογία οχηµάτων επιτόπου παραγωγής και γόµωσης χύµα γαλακτώµατος Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση µεταξύ των παρευρισκοµένων µε ανταλλαγή απόψεων αλλά και διατύπωση εποικοδοµητικών παρατηρήσεων. Μετά την ολοκλήρωση του ενηµερωτικού µέρους της επίσκεψης, ακολούθησε πλούσιος µπουφές µε γευστικά εδέσµατα, ο οποίος χαροποίησε όλους τους παρευρισκόµενους. Παραθέτουµε µερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες.

5 Newsletter Τεύχος 25, Μάρτιος TA NEA THΣ EXTRACO Kοπή πίτας για τη νέα χρονιά Σε εξαιρετικό κλίµα και µε τις ευχές όλων για µια δηµιουργική νέα χρονιά, πραγµατοποιήθηκε η κοπή της πίτας την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, σε παραδοσιακή ταβέρνα της Ασωπίας. Τόσο ο Πρόεδρος Κος Ιωάννης Σωτηρίου, όσο και ο ιευθύνων Σύµβουλος Κος Νικόλαος Μαντζαρέας αφού καλωσόρισαν κι ευχήθηκαν υγεία και ευτυχία σε όλους τους παρευρισκοµένους, αναφέρθηκαν εν συντοµία στα αποτελέσµατα της εταιρείας κατά το Παρά την άσχηµη οικονοµική συγκυρία η περσινή χρονιά κρίθηκε επιτυχηµένη, τόσο από άποψη κύκλου εργασιών όσο και κερδοφορίας. Με την πολύτιµη συνεισφορά του έµψυχου δυναµικού αξιοποιήθηκαν µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σύγχρονα µέσα παραγωγής που διαθέτει η εταιρεία µετά και την ολοκλήρωση των νέων επενδύσεων, οπότε και επετεύχθη για µια ακόµη χρονιά ο στόχος. Συνεχίζουµε δυναµικά στο ίδιο µοτίβο και το 2017.

6 6 Newsletter Τεύχος 25, Μάρτιος 2017 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ Η Χρήση των Εκρηκτικών στα Τεχνικά Έργα Όπως προκύπτει κι από τον τίτλο του, το θέ- µα του βιβλίου είναι η ελεγχόµενη χρήση των εκρηκτικών στα τεχνικά έργα. Σκοπός του είναι να αποτελέσει ένα χρήσιµο εργαλείο για τους τεχνικούς κάθε ειδικότητας (κυρίως τους διπλωµατούχους µηχανικούς) που θα κληθούν να διαχειριστούν εκρηκτικά κατά την εκτέλεση κάποιου έργου. Αφορµή για τη συγγραφή του, αποτέλεσε το γεγονός της διαχείρισης των εκρηκτικών από τους εµπειροτέχνες «Γοµωτές-Πυροδότες» ή/και τους εργοδηγούς, λόγω: της «ιδιαιτερότητας» των υλικών και το ιδιότυπο καθεστώς που διέπει την αγορά-µεταφορά και χρήση τους της ελλιπούς εκπαίδευσης στο συγκεκριµένο αντικείµενο. Η παρουσίαση των θεµατικών ενοτήτων του βιβλίου γίνεται µε τρόπο απλό και κατανοητό και δεν αφορά µόνο την αµιγώς τεχνική πτυχή. Παρουσιάζονται εκτενώς και ζητήµατα που αφορούν στην πρακτική πλευρά του θέµατος, όπως: τρόπος προµήθειας νοµικές υποχρεώσεις αντιµετώπιση προβληµάτων Το βιβλίο απαρτίζεται από δύο µεγάλες θεµατικές ενότητες. Στην πρώτη, γίνεται παράθεση υλικού από την υπάρχουσα βιβλιογραφία µε προσθήκη πρακτικών συµβουλών, για διάφορα ζητήµατα. Στη δεύτερη ενότητα δίνονται συνοπτικά, τεχνικές οδηγίες ορθής χρήσης των διαφόρων υλικών µέσα από παρουσίαση ισάριθµων περιπτώσεων, όπως εξόρυξη σε ορθές βαθµίδες, σε σήραγγες κ.λπ. Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο ιπλωµατούχος Μηχανικός των Μεταλλείων Κος Λεωνίδας Καζάκος που κατέχει επίσης Μεταπτυχιακό ίπλωµα Ειδίκευσης στη ιαχείριση των τεχνικών έργων (Project management) αλλά και δεκαετή εµπειρία στη διαχείριση εκρηκτικών εµπορικής χρήσης, ως τεχνικός σύµβουλος και µελετητής. Οι ενδιαφερόµενοι για το βιβλίο µπορούν να απευθύνονται στον συγγραφέα και εκδότη του ( ή

7 Newsletter Τεύχος 25, Μάρτιος ΣΗΜΕΡΑ ΟΥ ΕΙΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ Μπορεί ο Παρθενώνας, να αποτελεί ένα ανυπέρβλητο ιδεολογικό, ιστορικό και καλλιτεχνικό δηµιούργηµα, όµως ως αρχιτεκτονικό και τεχνολογικό πρότυπο, είναι σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη. Πράγµατι, ελάχιστοι γνωρίζουν πχ. τον τρόπο ανύψωσης των µαρµάρων στον ιερό βράχο και ακόµη λιγότεροι πως γινόταν η µεταφορά τους από το Πεντελικό όρος. Οι περισσότεροι αγνοούµε ότι άλλα στάδια της όλης διαδικασίας, όπως η εξόρυξη από το λατοµείο της Πεντέλης και η µεταφορά, ήταν δυσκολότερα από εκείνο της ανύψωσης και ότι το δυσκολότερο επίτευγµα ήταν η τέλεια επιπέδωση και συναρµογή των σπονδύλων, των κιονόκρανων αλλά και του καθενός λίθου ξεχωριστά που χρησιµοποιήθηκε στην κατασκευή του ναού. Προ ηµερών απολαύσαµε µια ακόµη οµιλία του καθηγητή Μανόλη Κορρέ, στο ανανεωµένο (µετά την φωτιά) θέατρο της Ρεµατιάς. Ο αρχιτέκτονας Μανόλης Κορρές, µε απλό πλην όµως µεστό και τεκµηριωµένο λόγο, επανέλαβε τεχνικά στοιχεία για την ανέγερση της Ακρόπολης, πολλά από τα οποία άλλωστε έχουν περιληφθεί στο βιβλίο του «Από την Πεντέλη στον Παρθενώνα» (εκδόσεις Μέλισσα, 1993). Η πιο εντυπωσιακή άποψη είναι ότι σήµερα, µε την υπάρχουσα τεχνολογία αλλά και τη δυνατότητα ισάριθµων ή και περισσότερων εργατοτεχνιτών, δεν θα ήταν δυνατόν να χτιστεί ο Παρθενώνας στα οχτώ µόνο χρόνια που τον έχτισαν οι αρχαίοι. Μπορεί η σκέψη αυτή να µοιάζει παράδοξη, όµως είναι καλά τεκµηριωµένη και µπορεί κανείς να δει όλη την τεκµηρίωση στο βιβλίο του Μ. Κορρέ. Ένα από τα µυστικά της κατασκευής ήταν η µεταλλουργία των λιθοξοϊκών εργαλείων και η απίστευτη επιδεξιότητα των αρχαίων λιθοξόων. Από την ποιότητα των ιχνών που άφησαν στα µάρµαρα, φαίνεται ότι τα εργαλεία τους ήταν πολύ ανώτερα από τα σηµερινά. Είναι προφανές ότι εκείνη την εποχή είχαν καταλήξει σε κάποιες αξεπέραστες µεταλλουργικές συνταγές, µετά από πο-

8 8 Newsletter Τεύχος 25, Μάρτιος 2017 λύ αυστηρή πειραµατική έρευνα. Οι συνταγές αυτές χάθηκαν, όπως πολλές άλλες ειδικές γνώσεις, όταν άρχισε η παρακµή του αρχαίου κόσµου. Ένας αρχαίος αρχιτέκτονας ήταν πολύ συχνά υπεύθυνος για τη σχεδίαση των µηχανικών µέσων και τη χειρωνακτική εκτέλεση υποδειγµάτων για τους τεχνίτες του. Ένας καλός λατόµος είχε πολύ συχνά στη σκέψη του πολλά από τα προβλήµατα του γλύπτη ή του αρχιτέκτονα κι έκανε υπολογισµούς που απαιτούσαν συνολική πνευµατική καλλιέργεια. Έπρεπε να παρατηρεί, να αξιολογεί και να διαχειρίζεται ένα πολύ δύσκολο υλικό, όπως είναι το µάρµαρο.

9 Newsletter Τεύχος 25, Μάρτιος Έπρεπε να συλλαµβάνει πολύπλοκους συνδυασµούς γεωλογικών, γεωµετρικών, καλλιτεχνικών και µηχανικών παραγόντων. Ένας άξιος τεχνίτης ήταν φυσικό να έχει θεωρητικά ενδιαφέροντα. Αν τα συνδύαζε και µε ένα ξεχωριστό ταλέντο, τότε ήταν δυνατό να εξελιχτεί σε αρχιτέκτονα. Μια άλλη εξίσου απαραίτητα προϋπόθεση ήταν η αποτελεσµατική οργάνωση. Οι λαµπροί συντελεστές εκείνων των έργων έπρεπε όλοι να υπόκεινται σε ένα τέλειο σύστηµα οργάνωσης της προσπάθειας και της παραγωγής, το οποίο καθεαυτό ήταν έξοχο επίτευγµα πολυσύνθετης πνευµατικής εργασίας. Οπως λοιπόν γράφει ο Μ.Κορρές «Προς τι λοιπόν οι απλουστευτικοί διαχωρισµοί των συστατικών των µεγάλων έργων σε ανώτερα πνευ- µατικά και κατώτερα «χειρωνακτικά» και «διαχειριστικά»; Γιατί να θεωρούνται απλά εκτελεστικά όργανα ακόµη κι εκείνοι που στο δικό τους µέρος χαρακτηρίζονται από όλα εκείνα που συνιστούν την προσωπικότητα ενός, έστω και µικρού, δη- µιουργού;» Κοντολογίς, η ακρόπολη του Περικλή, του Ικτίνου,του Καλλικράτη και του Φειδία, δεν θα ήταν δυνατόν να πραγµατοποιηθεί χωρίς τον απλό τεχνίτη, τον λατόµο, τον λιθοξόο, τον µαρ- µαροτεχνίτη. Το σπουδαιότερο µνηµείο του δυτικού πολιτισµού, δεν θα είχε συντελεστεί, όχι µόνο αν δεν υπήρχαν τα χρήµατα από τα µεταλλεία του Λαυρίου, αλλά κι αν οι µέθοδοι εξόρυξης και επεξεργασίας, του πεντελικού µαρµάρου δεν είχαν φτάσει σε θαυµαστά για την εποχή επίπεδα. Και κάτι ακόµη. Και τότε, όπως και σήµερα, µπροστά στα εντυπωσιακά αρχαία επιτεύγµατα, το γνωστό τυπικό ελληνικό χαρακτηριστικό έκανε και πάλι την εµφάνιση του: ο φθόνος που προκλήθηκε από την πολυπραγµοσύνη του Περικλή,

10 10 Newsletter Τεύχος 25, Μάρτιος 2017 ο οποίος κατηγορήθηκε ότι ξοδεύει «τα κοινά των Ελλήνων χρήµατα» σε έργα βιτρίνας που εξευτελίζουν όλη την Ελλάδα, αφού δίνονται χρήµατα για να χρυσοστολίζουν την Αθήνα «ως αλαζόνα γυναίκα, µε λίθους πολυτελείς και ναούς χιλιοτάλαντους». Θύµα της κατακραυγής και των λαϊκών δικαστηρίων υπήρξε και ο Φειδίας, ο οποίος φυλακίστηκε ή, σύµφωνα µε άλλες µαρτυρίες, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη πριν προλάβει να ολοκληρώσει τη διακόσµηση του ναού. Ας προβληµατιστούν λοιπόν, όσοι σήµερα κατηγορούν «από πριν» την εξόρυξη των ορυκτών πρώτων υλών, ως µη βιώσιµη, ιδιαίτερα στον τόπο µας παρότι είναι προικισµένος σε αυτές, θεωρώντας ότι το µόνο που µπορούν να προσφέρουν είναι η..υποβάθµιση του περιβάλλοντος. Η βιώσιµη ανάπτυξη, η ανάπτυξη γενικότερα, θέλει «κότσια» και δεν είναι ένα µονοµερές αποτέλεσµα ενός ανθρώπου, ενός τοµέα, µιας µόνης πολιτικής βούλησης, ενός σύγχρονου αναπτυξιακού νόµου. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγµατα µαζί. Εχει να κάνει µε την αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών, µε την ύπαρξη κατάλληλου ανθρώπινου δυναµικού, τη λειτουργία υποδο- µών, τη δηµιουργία σύγχρονου θεσµικού πλαισίου, την κουλτούρα µιας κοινωνίας. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν πρέπει να λείψει κανείς, ούτε ο απλός λιθοξόος, ούτε ο λατόµος, ούτε ο µαρµαροτεχνίτης, ούτε φυσικά ο αρχιτέκτονας. Κι ακόµη, οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες δεν είναι πάντα άµεσης απόδοσης. Μια επένδυση που ξεκινάει σήµερα µπορεί να έχει απόδοση σε κάποιους µήνες ή σε µερικά χρόνια. Κάποτε όµως πρέπει να ξεκινήσουν [του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Peter] [αρχικό άρθρο Ιούνιος 2015]

11 Newsletter Τεύχος 25, Μάρτιος «ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Υ ΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ» 1. Η µέθοδος της σεισµικής ανάκλασης Λόγω της αυξηµένης ζήτησης υδρογονανθράκων, τα τελευταία χρόνια αξιοποιούνται όλο και βαθύτερα κοιτάσµατα. εδοµένου όµως του µεγάλου βάθους των ταµιευτήρων υδρογονανθράκων, το οποίο σε ορισµένες περιπτώσεις φτάνει τα χιλιάδες µέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, η γεωφυσική έρευνα συνιστά απαραίτητο εργαλείο για τον εντοπισµό τους. Συγκεκριµένα, η γεωφυσική έρευνα χρησιµοποιείται ευρέως, προκειµένου να ληφθεί µία λεπτοµερής εικόνα του υπεδάφους και των αποθεµάτων των υδρογονανθράκων, µε το ελάχιστο δυνατό κόστος και περιβαλλοντική βλάβη. Σήµερα, το 95% της δαπάνης για τις γεωφυσικές διασκοπήσεις διατίθεται για τη µέθοδο της σεισµικής ανάκλασης, η οποία εστιάζει στον εντοπισµό γεωλογικού µοντέλου που να δικαιολογεί την ύπαρξη ταµιευτήρα υδρογονανθράκων. Οι σεισµικές έρευνες αποτελούν την πλέον διαδεδοµένη µέθοδο εντοπισµού καθότι παρέχουν µία απλή, οικονοµική και φιλική για το περιβάλλον προσέγγιση. Ειδικότερα, παρέχουν τη δυνατότητα να πραγµατοποιηθούν λεπτοµερείς απεικονίσεις των διαφόρων τύπων πετρωµάτων και της κατανοµής τους στο χώρο, οι οποίες χρησι- µοποιούνται εν συνεχεία από ερευνητές για το καθορισµό της ακριβούς τοποθεσίας και µεγέθους πιθανών ταµιευτήρων. Βέβαια, πέρα από την αναζήτηση υδρογονανθράκων, η σεισµική µέθοδος χρησιµοποιείται και σε µεταγενέστερο στάδιο σε συνδυασµό µε ενδογεωτρητικές µετρήσεις (VSP και διαγραφίες). Κατά την σεισµική µέθοδο είναι απαραίτητη η ύπαρξη: Μίας ή περισσότερων ενεργειακών πηγών Ικανοποιητικού αριθµού δεκτών Ψηφιακού καταγραφέα Πιο αναλυτικά, χρησιµοποιώντας τη Πηγήποµπό (βλ. Σχήµα 1), η οποία προκαλεί τεχνητή Σχήµα 1: Απλουστευµένη απεικόνιση λήψης σεισµικής καταγραφής (ιδία επεξεργασία)

12 12 Newsletter Τεύχος 25, Μάρτιος 2017 σεισµική δόνηση, παράγονται σεισµικά κύµατα, τα οποία αναχωρούν προς διάφορες διευθύνσεις. Εν συνεχεία, αυτά τα κύµατα προσκρούουν στις διαχωριστικές επιφάνειες γεωλογικών δοµών ή σε γεωλογικούς σχηµατισµούς όπου η ταχύτητα µεταβάλλεται µε το βάθος και ανακλώνται, µε αποτέλεσµα την αλλαγή της πορείας της σεισµικής ακτίνας. Εν συνεχεία, τα κύµατα συλλέγονται από δέκτες (γεώφωνα ή υδρόφωνα) εγκατεστηµένους κατά µήκος µίας προκαθορισµένης διαδροµής και καταγράφονται ψηφιακά οι χρόνοι άφιξής τους. Συσχετίζοντας το χρόνο άφιξης των κυµάτων µε την απόσταση που διανύθηκε, µε τη χρήση ορισµένων θεωρητικών σχέσεων, υπολογίζεται η ταχύτητα διάδοσης των κυµάτων στο κάθε στρώµα, ενώ ακόµη µπορεί να προσδιοριστεί και ο αριθµός των στρωµάτων, η διάταξή τους και το βάθος τους. κύµατα πίεσης µεταδίδονται τόσο σε στερεά όσο και σε υγρά µέσα, ενώ τα εγκάρσια ή διατµητικά µεταδίδονται µόνο διαµέσου στερεών σωµάτων (βλ. Σχήµα 2). Κατά τη σεισµική διασκόπηση µελετώνται κατά κύριο λόγο τα διαµήκη κύµατα. Η ταχύτητα επηρεάζεται από δύο ιδιότητες: την ελαστικότητα και την αδράνεια (µάζας) (βλ. εξ. 1 & εξ. 2) εξ. 1 Όπου, Μ, το µονοαξονικό µέτρο ελαστικότητας και ρ, η πυκνότητα εξ Αρχή της µεθόδου Η σεισµική ακτίνα αποτελείται από τα διαµήκη (P) και τα εγκάρσια (S) κύµατα. Τα διαµήκη ή Όπου, G, το ελαστικό µέτρο διάτµησης (α) (β) Σχήµα 2: Απεικόνιση (α) διαµήκων, P και (β) εγκάρσιων, S κυµάτων (ιδία επεξεργασία)

13 Newsletter Τεύχος 25, Μάρτιος Όπως φαίνεται στο Σχήµα 3(β) η ακτίνα, η οποία προσπίπτει σε µία διαχωριστική επιφάνεια ανακλάται και επιστρέφει στην επιφάνεια, ενώ ένα µικρό µέρος της διαθλάται. Η ενέργεια ενός κύµατος ανακλάται ή διαθλάται σύµφωνα µε το νόµο του Snell (βλ. Σχήµα 3): = εξ. 3 Όπου i, η γωνία πρόσπτωσης της ακτίνας r, η γωνία διάθλασης της ακτίνας V1 και V2, οι ταχύτητες των στρωµάτων *Οι δείκτες 1 και 2 εκφράζουν τον αριθµό του στρώµατος από το οποίο προέρχονται οι εκάστοτε ιδιότητες. ιαδοχικές διεπιφάνειες και µη-γραµµικοί ανακλαστήρες έχουν ως αποτέλεσµα περίπλοκα σεισµογράµµατα. Σηµαντική ιδιότητα των πετρω- µάτων αποτελεί η ακουστική εµπέδηση (Acoustic impedance): AI=V*ρ εξ. 4 Η ποσότητα της ενέργειας η οποία ανακλάται και µεταδίδεται περιγράφεται από τον συντελεστή ανάκλασης, R, και τον συντελεστή µετάδοσης, Τ. Ουσιαστικά, ο R εκφράζει τη ποσότητα της ενέργειας που ανακλάται. εξ. 5 εξ. 6 (α) (β) Σχήµα 3: (α) Η µετάδοση των σεισµικών κυµάτων σε µέσα διαφορετικών ταχυτήτων και (β)σχηµατική απεικόνιση του νόµου του Snell µε τη πρόσπτωση µίας ακτίνας στην διεπιφάνεια δύο στρωµάτων (ιδία επεξεργασία)

14 14 Newsletter Τεύχος 25, Μάρτιος Τα είδη των σεισµικών διασκοπήσεων Η σεισµική έρευνα µπορεί να είναι είτε θαλάσσια (offshore-maritine), είτε χερσαία (Οnshore-land). Στην περίπτωση που εκτελούνται θαλάσσιες διασκοπήσεις ο δέκτης ονοµάζεται υδρόφωνο και η Πηγή-ποµπός συνηθίζεται να είναι ένα ή περισσότερα αεροβόλα (συστοιχίες αεροβόλων) (airguns).αντίθετα, στη περίπτωση των χερσαίων διασκοπήσεων αναφερόµαστε σε γεώφωνα και η Πηγή-ποµπός µπορεί να είναι κατάλληλος µηχανικός εξοπλισµός πρόκλησης σεισµικών δονήσεων (υδραυλικός ταλαντωτής - Vibroseis), ή εκρηκτικές ύλες. Οι θαλάσσιες και οι χερσαίες σεισµικές έρευνες βασίζονται στην ίδια αρχή λειτουργίας, αλλά διαφέρουν ως προς τη λειτουργία τους. Ενδεικτικά, στην ξηρά το κόστος συλλογής δεδοµένων ενδέχεται να είναι έως 10 φορές µεγαλύτερο από ό,τι στη θάλασσα, ενώ γενικότερα η συλλογή δεδοµένων αποτελεί το πιο δαπανηρό µέρος των διασκοπήσεων. Συνήθως, τα δεδοµένα των θαλάσσιων διασκοπήσεων είναι καλύτερης ποιότητας από τα χερσαία δεδοµένα. 3.1 Θαλάσσια σεισµική έρευνα Κατά τη θαλάσσια σεισµική έρευνα τη θέση της Πηγής παίρνουν ένα ή περισσότερα αεροβόλα (έως 30), τα οποία παρέχονται σε ποικίλα µεγέθη και ουσιαστικά αποτελούν θαλάµους πεπιεσµένου αέρα. Τα αεροβόλα ενεργοποιούνται και απελευθερώνουν απότοµα πίεση υψηλής ενέργειας (παλµούς αέρα) στο νερό. Τα ηχητικά κύµατα που επιστρέφουν εντοπίζονται και ηχογραφούνται από τα υδρόφωνα, τα οποία είναι διατεταγ- µένα κατά µήκος σειρών καλωδίων. Τα υδρόφωνα περιέχονται σε ένα σεισµικό καλώδιο (streamer) και σύρονται πίσω από το σκάφος, ώστε να λαµβάνουν τα ανακλώµενα κύµατα (βλ. Σχήµα 4). Σχήµα 4: Σχηµατική απεικόνιση θαλάσσιας σεισµικής έρευνας (ιδία επεξεργασία) στην διεπιφάνεια δύο στρωµάτων (ιδία επεξεργασία)

15 Newsletter Τεύχος 25, Μάρτιος Χερσαία σεισµική έρευνα Όπως προαναφέρθηκε, η πηγή ενέργειας στις χερσαίες διασκοπήσεις είναι είτε υδραυλικοί ταλαντωτές, είτε εκρηκτικά µικρής ποσότητας, τα οποία τοποθετούνται σε ρηχές τρύπες ( shot holes ), τις οποίες διατρύουν εγκατεστηµένα φορτηγά είτε φορητά-τρυπάνια. Ο υδραυλικός ταλαντωτής παράγει περιοδικά χτυπήµατα µικρού πλάτους και συνεχώς αυξανόµενης συχνότητας (12-96Ηz), τα οποία στέλνει στο έδαφος. Συνήθως, οι δέκτες είναι γεώφωνα, τα οποία µοιάζουν µε µικρόφωνα τοποθετηµένα στο έδαφος σε συστοιχίες µε σκοπό να µετρήσουν την ταλάντωση του εδάφους. Οι χερσαίες διασκοπήσεις έχουν δυνατότητα εφαρµογής σε ευαίσθητες τοποθεσίες, χωρίς να προκαλούν επιπτώσεις στα περιβάλλοντα κτίρια ή στο περιβάλλον. Ένα τέτοιο παράδειγµα αποτελούν διασκοπήσεις, οι οποίες πραγµατοποιήθηκαν στο κέντρο του Παρισιού. Παράλληλα, παρόλο που η συχνότητα που παράγεται εισχωρεί µε ευκολία στον φλοιό της γης, ίσα που γίνεται αντιληπτή από το ανθρώπινο αυτί. Στην περίπτωση των ταλαντωτών, µία συστοιχία φορτηγών σταµατάει ανά τακτά διαστή- µατα και στέλνει ηχητικά κύµατα στο έδαφος, δονώντας µεταλλικές πλάκες που εφάπτονται στην επιφάνεια της γης. εδοµένου ότι οι ταλαντωτές µπορεί να χρησιµοποιηθούν και σε αστικές περιοχές είναι εξοπλισµένοι µε ειδικά λάστιχα για να είναι δυνατή η εφαρµογή τους σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Οι υδραυλικοί ταλαντωτές αποτελούν την πιο συχνά εφαρµοζόµενη Πηγή για τις χερσαίες διασκοπήσεις. Οι εκρηκτικές ύλες χρησιµοποιούνται ως ενεργειακή πηγή στις περιοχές, όπου δεν γίνεται να χρησιµοποιηθούν τα οχήµατα-ταλαντωτές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, διανοίγεται µία µόνο οπή και γοµώνεται µε εκρηκτικά µικρής ποσότητας (small explosive charge), τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον σκοπό των σεισµικών ερευνών. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι αυστηρές και συµµορφώνονται µε τους τοπικούς και τους ισχύοντες κανονισµούς που πραγµατεύονται την ασφαλή χρήση της εκρηκτικής ύλης. Η έναυση της γόµωσης και η παραγωγή του σεισµικού ακουστικού κύµατος πραγµατοποιείται από µία ράδιο-ελεγχόµενη (α) (β) Σχήµα 5: (α) Υδραυλικός ταλαντωτής και (β) σχηµατική απεικόνιση χερσαίας σεισµικής έρευνας [2]

16 16 Newsletter Τεύχος 25, Μάρτιος 2017 µονάδα, η οποία βρίσκεται στο πλησιέστερο φορτηγό καταγραφής. Οι διαστάσεις ενός τυπικού διατρήµατος σεισµικής έρευνας είναι 3,05 ως ~61m βάθος και 63,5 ως 101,6mm διάµετρος. Οι εναύσεις περιορίζονται εντός της οπής, αναγκάζοντας έτσι την ενέργεια να µεταδοθεί σε βάθος στα διάφορα γεωλογικά στρώµατα, µε αποτέλεσµα ο µόνος ήχος που ακούγεται πάνω από το έδαφος να είναι µόνο ένας αµβλύς υπόκωφος ήχος (dull thud). Για αυτή τη διαδικασία συνεργάζεται µία οµάδα διάτρησης, µηχανοκίνητα οχήµατα, µία οµάδα έναυσης, a shot hole plugging crew, και προσωπικό καθαρισµού. Σε µη προσβάσιµες περιοχές, η οµάδα διάτρησης κινεί το φορητό διατρητικό σύστηµα από σηµείο σε σηµείο µε τη συµβολή ελικοπτέρου. Η γόµωση των διατρηµάτων πραγµατοποιείται σε συµµόρφωση µε τους κρατικούς και οµοσπονδιακούς κανονισµούς. Οι σεισµικές διασκοπήσεις χωρίζονται σε ποικίλες κατηγορίες, κάθε µία από τις οποίες επιδρά διαφορετικά στο περιβάλλον: Έρευνα αναζήτησης (Prospecting survey). Αυτή η έρευνα καλύπτει τεράστιες εκτάσεις και σκοπός της είναι να χαρτογραφήσει τη γενικότερη γεωλογία µιας περιοχής και να εντοπίσει περιοχές άξιες για περαιτέρω διερεύνηση. Σε αυτό το στάδιο ο κάνναβος των αεροβόλων είναι τεράστιος και µεγάλης έντασης. Εάν εντοπιστεί ένας πιθανός ταµιευτήρας πετρελαίου τότε πραγµατοποιείται µία τριδιάστατη σεισµική έρευνα, ώστε να συσταθεί ένας λεπτοµερής τριδιάστατος χάρτης των γεωλογικών δοµών. Σε αυτή τη περίπτωση οι αποστάσεις των γραµµών του καννάβου είναι πολύ κοντινές, απέχοντας µόνο µερικά εκατοντάδες µέτρα. Εάν αποφασιστεί γεώτρηση σε µία περιοχή έρευνας πραγµατοποιείται σεισµική έρευνα, η οποία στοχεύει µόνο στα µερικά πρώτα εκατοντάδες µέτρα βάθους µε σκοπό να εντοπιστούν και να αποφευχθούν αποθήκες αερίου, οι οποίες σε περίπτωση που διαρυχθούν από το γεωτρύπανο µπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες εκτινάξεις (blow ups). εδοµένου του µικρού βάθους, χρησιµοποιείται µόνο ένα αεροβόλο και το µέγεθος του καννάβου είναι πολύ µικρό Ο τελευταίος τύπος σεισµικής έρευνας είναι οι ενδογεωτρητικές έρευνες, οι οποίες πραγµατοποιούνται κατά τη γεωτρητική διαδικασία. Αυτές οι έρευνες χρησιµοποιούνται κατά τον εντοπισµό της ακριβούς θέσης των διαφορετικών γεωλογικών στρωµάτων. Μόλις βρεθεί µία υποσχόµενη γεωλογική δοµή πραγµατοποιείται µία διδιάστατη έρευνα. Σε αυτό το στάδιο οι αποστάσεις των γραµµών του καννάβου είναι πιο κοντινές. Συγκεντρωτικά, οι σεισµικές έρευνες χωρίζονται σε ποικίλες υποκατηγορίες, µε τις δύο κύριες να είναι οι δι-διάστατες και οι τρι-διάστατες έρευνες. Οι τρι-διάστατες έρευνες αποτελούν την πιο χρήσιµη και επικαιρωµένη µέθοδο, καθότι

17 Newsletter Τεύχος 25, Μάρτιος παρέχουν συνεχή κάλυψη της περιοχής έρευνας (βλ. Σχήµα 6). 4. Επεξεργασία και ερµηνεία δεδοµένων Για την επεξεργασία των µετρήσεων χρησιµοποιείται ειδικό λογισµικό επεξεργασίας σεισµικών δεδοµένων ανάκλασης. Συνήθως, µε το λογισµικό αυτό πραγµατοποιείται η ανάγνωση και διαχείριση του µεγάλου όγκου των καταγραφών σεισµικής ανάκλασης, η επεξεργασία τους µε στόχο τον προσδιορισµό των σεισµικών ταχυτήτων και της δοµής του υπεδάφους, καθώς και η παρουσίαση των αποτελεσµάτων στις 2 ή και 3 διαστάσεις. Κατά τη σεισµική επεξεργασία, εφαρµόζονται διάφορες διαδικασίες στα δεδοµένα προκειµένου να µειωθεί ο θόρυβος και να ενισχυθεί το σήµα (βλ. Σχήµα 7). Ειδικότερα, πραγµατοποιείται αναδιάταξη των δεδοµένων, στατική διόρθωση (υψοµετρική διόρθωση, διόρθωση διάβρωσης), αναδιάταξη των δεδοµένων σε καταγραφές κοινού ενδιάµεσου σηµείου (CMP), διόρθωση της κανονικής χρονικής απόκλισης (ΝΜΟ), αποσυνέλιξη, σεισµική υπέρθεση (stacking), αποκοπή ανεπιθύµητων σεισµικών γεγονότων (mute), φίλτρα ενίσχυσης, ανάλυση ταχύτητας, σεισµική χωροθέτηση (migration), κλπ. Σύµφωνα µε τα προαναφερθέντα, για τη γεωλογική ερµηνεία των σεισµικών δεδοµένων είναι απαραίτητη η επεξεργασία τους µε τη µέθοδο της σεισµικής χωροθέτησης (βλ. Σχήµα 8), η οποία αποτελεί ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, αλλά όµως συντελεί στη βελτίωση της σεισµικής το- µής περιοχών µε ρήγµατα. Για την αποτελεσµατική εφαρµογή της σεισµικής χωροθέτησης απαιτείται η γνώση ενός πολύ καλού µοντέλου ταχυτήτων του υπεδάφους, το οποίο είναι δυνατό να προκύψει, κατά το στάδιο της επεξεργασίας, από την ανάλυση των ταχυτήτων. Μετά την επεξεργασία των σεισµικών δεδοµένων, ακολουθεί η ερµηνεία τους, η οποία πραγµατοποιείται από έµπειρους επιστήµονες (γεωφυσικούς). Συνήθως, τα αποτελέσµατα συγκρίνονται Σχήµα 6: Απεικόνιση τρι-διάστατης διασκόπησης [7]

18 18 Newsletter Τεύχος 25, Μάρτιος 2017 Σχήµα 7: ιορθώσεις σεισµικών καταγραφών (Ιδία επεξεργασία) µε άλλα δεδοµένα που λαµβάνονται από πυρήνες δειγµάτων πετρωµάτων και ενδογεωτρητικές διασκοπήσεις. Παράλληλα θα πρέπει να πραγµατοποιείται σύγκριση αυτών και µε την ισχύουσα γεωλογία της περιοχής, προκειµένου να αυξηθεί η ακρίβεια των τελικών συµπερασµάτων. Χρησιµοποιώντας τα αποτελέσµατα της επεξεργασίας, µπορούν να προσδιοριστούν είτε τα σεισµικά δεδοµένα και η δοµή των γεωλογικών στρωµάτων (ορθή επίλυση) είτε να εκτιµηθεί η ταχύτητα και η πυ- Σχήµα 8: Σεισµική τοµή πριν και µετά τη χωροθέτηση [1]

19 Newsletter Τεύχος 25, Μάρτιος κνότητα των στρωµάτων, όπως επίσης και το πορώδες τους (αντίστροφη επίλυση) (βλ. Σχήµα 9). Τα ορθώς επεξεργασµένα σεισµικά δεδοµένα, µε την κατάλληλη ανάλυση µπορούν όχι µόνο να συνεισφέρουν στον εντοπισµό πιθανών πηγών υδρογονανθράκων, αλλά και να χρησιµοποιηθούν ως χρήσιµη πηγή δεδοµένων για το σχεδιασµό εκµεταλλεύσεων περίπλοκων γεωλογικών δοµών. Σε τέτοιες δοµές δύνανται να περιέχονται µη συµβατικές πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως είναι οι σχιστολιθικές. Ο όρος «µη συµβατικός» αναφέρεται στις µεθόδους που χρησιµοποιούνται και τους τύπους πετρώµατος από το οποίο παράγονται οι υδρογονάνθρακες. Άσχετα όµως µε την παραγωγική διαδικασία ή το από που προέρχονται συµβατικοί και µη συµβατικοί υδρογονάνθρακες επί της ουσίας δεν διαφέρουν. 5. Περιορισµοί της µεθόδου σεισµικής διάθλασης και επίλογος Σηµαντικό στοιχείο που θα πρέπει να συναξιολογείται κατά την εκπόνηση διασκοπήσεων είναι η περιβαλλοντική επίπτωση, ενώ θα πρέπει πάντα να λαµβάνονται τα κατάλληλα µέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και των ειδών υπό εξαφάνιση, ειδικά στην περίπτωση των θαλάσσιων διασκοπήσεων. Παρότι θεωρητικά, µε τη µέθοδο της σεισµικής διάθλασης είναι απλό να βρεθούν αφενός το πάχος των στρωµάτων και αφετέρου οι ταχύτητες, πρακτικά υφίστανται διάφορες πηγές σοβαρών λαθών κατά την εφαρµογή της µεθόδου. Ειδικότερα, η µέθοδος της σεισµικής ανάκλασης επιφέρει ικανοποιητικά αποτελέσµατα, µόνο όταν η ταχύτητα κάθε στρώµατος είναι σηµαντικά µεγαλύτερη από την ταχύτητα του ανώτερου στρώµατος και όταν τα πάχη των στρωµάτων είναι αρκετά µεγάλα. Τα κύρια σφάλµατα κατά την εφαρµογή της µεθόδου της σεισµικής ανάκλασης εντοπίζονται κατά βάση σε φαινόµενα τυφλής ζώνης, όπου η µέθοδος αδυνατεί να εντοπίσει κάποιο ενδιάµεσο στρώµα. Αυτό οδηγεί συνήθως σε υπερεκτίµηση των παχών ορισµένων στρωµάτων, καθώς και σε Σχήµα 9: (a) Ορθή ή ευθεία επίλυση όπου υπολογίζονται τα σεισµικά δεδοµένα και (β)αντίστροφη επίλυση όπου υπολογίζεται η ανάκλαση (s: σεισµικά δεδοµένα, w: κυµατίδιο, r: ανάκλαση, n: θόρυβος) (ιδία επεξεργασία)

20 20 Newsletter Τεύχος 25, Μάρτιος 2017 εσφαλµένο προσδιορισµό των ταχυτήτων των στρωµάτων. Παρόλα αυτά, η γεωλογική έρευνα συνιστά µία από τις πιο αποτελεσµατικές µεθόδους αύξησης των αποθεµάτων και των κοιτασµάτων υδρογονανθράκων και ως εκ τούτου γίνονται συνεχώς προσπάθειες για τη βελτίωση της αποτελεσµατικότητάς της, προκειµένου να επιτευχθεί σταθερή µέσο- και µακροπρόθεσµη αύξηση της παραγωγής. Ευχαριστίες Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερµά τον ρ. Κρητικάκη Γεώργιο για τις γνώσεις που απλόχερα προσέφερε πάνω στο αντικείµενο της σεισµικής ανάκλασης και για την συµβολή του κατά την εκπόνηση του παρόν έργου. Προτεινόµενη Βιβλιογραφία 1. Βαφείδης, Α. (2012). Η συµβολή της σεισµικής ανάκλασης στην αναζήτηση κοιτασµάτων υδρογονανθράκων, Παρουσίαση ΤΕΕ - Τµή- µα Ανατολικής Κρήτης. 2. Understanding Geological & Geophysical Surveys, International Association of Geophysical Contractors, τελευταία επίσκεψη στις 8/10/ Farfour, Μ., Yoon, W. J. and Kim, J. (2015). Seismic attributes and acoustic impedance inversion in interpretation of complex hydrocarbon reservoirs, Journal of Applied Geophysics 4. Berryman, J. G., Berge, P.A., and Bonner, B. P. (2002). Estimating rock porosity and fluid saturation using only seismic velocities, GEOPHYSICS, 67(2), doi: / Lüschena, E., Borrinib, D., Gebrandea, H., Lammererc, B., Millahnd, K., Neubauere, Nicolichf, F. R. (2006). Deep crustal Vibroseis and explosive seismic profiling in the Eastern Alps, Tectonophysics Volume 414, Issues 1 4, Pages 9 38, TRANSALP Conference 6. Onajite, E. (2014). Seismic Data Analysis Techniques in Hydrocarbon Exploration, Chapter 3 Understanding Seismic Explration, Pages Wagner, Η. (2016). Introduction to Reflection Seismic in Hydrocarbon Exploration, Maersk Oil and Gas, presented on 20/8/2016 at DTU Αικατερίνη Μπιωτάκη, Μηχανικός Ορυκτών πόρων (MSc) Ερευνήτρια - Πολυτεχνείο Κρήτης

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΚΛΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ Υ ΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΚΛΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ Υ ΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΚΛΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ Υ ΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ Αντώνης Βαφείδης Εργαστήριο Εφαρµοσµένης Γεωφυσικής Τµήµα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Πολυτεχνείο Κρήτης Χανιά. Μέλος της Εθνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗ Κεφάλαιο 3 ο

ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗ Κεφάλαιο 3 ο ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗ Κεφάλαιο 3 ο Μέθοδος σεισμικής ανάκλασης Παραγωγή ελαστικών κυμάτων τεχνητά στην επιφάνεια της γης Ανάκλαση των κυμάτων πάνω σε ασυνέχειες μέσα στο φλοιό της γης Καταγραφή των απευθείας και

Διαβάστε περισσότερα

1.8 Χωροθέτηση Θαλάσσιων Κατασκευών

1.8 Χωροθέτηση Θαλάσσιων Κατασκευών Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και ια Βίου Μάθηση Πρόγραμμα ια Βίου Μάθησης ΑΕΙ για την Επικαιροποίηση Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ: Σύγχρονες Εξελίξεις στις Θαλάσσιες Κατασκευές Α.Π.Θ. Πολυτεχνείο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Γεωφυσικής Διασκόπησης Ιωαννίνων

Πρόγραμμα Γεωφυσικής Διασκόπησης Ιωαννίνων Πρόγραμμα Γεωφυσικής Διασκόπησης Ιωαννίνων Το Έργο Ποιοι είμαστε Η Repsol είναι μία Ενεργειακή Εταιρία που ενεργοποιείται σε ολόκληρη την ενεργειακή αλυσίδα με σημαντική εμπειρία και παγκόσμια δραστηριότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίµηση παχών ασφαλτικών στρώσεων οδοστρώµατος µε χρήση γεωφυσικής µεθόδου

Εκτίµηση παχών ασφαλτικών στρώσεων οδοστρώµατος µε χρήση γεωφυσικής µεθόδου Εκτίµηση παχών ασφαλτικών στρώσεων οδοστρώµατος µε χρήση γεωφυσικής µεθόδου Ανδρέας Λοΐζος Αν. Καθηγητής ΕΜΠ Χριστίνα Πλατή Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ Γεώργιος Ζάχος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ Άσκηση 1 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ 1.1. Γενικά 1.2. Αρχή λειτουργίας 1.3. Μέτρηση πάχους εξαρτημάτων 1.4. Εντοπισμός ελαττωμάτων 1.5. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της

Διαβάστε περισσότερα

τα NEA της EXTRACO ΤΕΥΧΟΣ 22, ΕΤΟΣ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015

τα NEA της EXTRACO ΤΕΥΧΟΣ 22, ΕΤΟΣ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 τα NEA της EXTRACO ΤΕΥΧΟΣ 22, ΕΤΟΣ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 Γ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 90, ΑΘΗΝΑ 104 34 TΗΛ : 210 82 51 248, 9 / FAX : 210 88 47 360 E-mail : info@extraco.gr / Web : www.extraco.gr Με τον ερχομό του φθινοπώρου,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 15 Κίνηση Κυµάτων. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 15 Κίνηση Κυµάτων. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 15 Κίνηση Κυµάτων Περιεχόµενα Κεφαλαίου 15 Χαρακτηριστικά των Κυµάτων Είδη κυµάτων: Διαµήκη και Εγκάρσια Μεταφορά ενέργειας µε κύµατα Μαθηµατική Περιγραφή της Διάδοσης κυµάτων Η Εξίσωση του Κύµατος

Διαβάστε περισσότερα

«Επαγγελματική κατοχύρωση των διπλωματούχων της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου»

«Επαγγελματική κατοχύρωση των διπλωματούχων της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου» «Επαγγελματική κατοχύρωση των διπλωματούχων της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου» Έχοντας υπόψη : Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 1.Τις διατάξεις: α) του

Διαβάστε περισσότερα

Physics by Chris Simopoulos

Physics by Chris Simopoulos ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Να διαβάσετε τις σελίδες 98 έως και 103 του σχολικού βιβλίου. Να προσέξετε ιδιαίτερα τα σχήµατα 5.4, 5.5, 5.9 και 5.13. Να γράψετε τις µαθηµατικές σχέσεις που δίνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΠΗΓΗ Απότομη απελευθέρωση ελαστικής ενέργειας Έντονη μεταβολή πεδίου τάσεων (stress) Δημιουργία ελαστικών κυμάτων P & S ΠΗΓΕΣ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΠΙ ΞΗΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΜΑ ΗΧΟΣ ΙΑΘΛΑΣΗ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ

ΚΥΜΑ ΗΧΟΣ ΙΑΘΛΑΣΗ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΗΧΟΣ ΚΥΜΑ ΙΑΘΛΑΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ Έχουμε ανάκλαση κάθε φορά που ένα κύμα το οποίο διαδίδεται σε υλικό μέσο συναντά άλλο μέσο που έχει διαφορετική πυκνότητα απότοπρώτο. Εισερχόμενος παλμός ιερχόμενος

Διαβάστε περισσότερα

papost/

papost/ Δρ. Παντελής Σ. Αποστολόπουλος Επίκουρος Καθηγητής http://users.uoa.gr/ papost/ papost@phys.uoa.gr ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016-2017 Οπως είδαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ (Εισαγωγή)

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ (Εισαγωγή) ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ (Εισαγωγή) ΑΣΚΗΣΗ : Η μετατόπιση κύματος που κινείται προς αρνητική -κατεύθυνση είναι D( (5,cm)in(5,5 7, όπου το είναι σε m και το σε. Να υπολογίσετε (α) τη συχνότητα,

Διαβάστε περισσότερα

Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό κάθε µιας από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό κάθε µιας από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ 1 ο ΓΕΛ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΜΠΤΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ A Να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Σ. ΧΑΤΗΡΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.

Σ. ΧΑΤΗΡΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΙΙ του άρθρου 16 της ΚΥΑ 69269/5387/90 (ΦΕΚ 678 Β') ΕΚΤΑΣΗ:: ΠΕΡΙΙΟΧΗ:: ΘΕΣΗ:: ΝΟΜΟΣ:: 96..674 τ..µ...... ΚΕΧΡΟΚΑΜΠΟΥ Τύµπανο Καβάλαςς ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αθροιστικές επιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ

Τι είναι η ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗ Τι είναι η ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ Γεωφυσική Έρευνα Κάθε γεωφυσική έρευνα έχει στόχο τον εντοπισμό και την μελέτη των ιδιοτήτων των υπόγειων στρωμάτων, ή/και τον εντοπισμό και τη μελέτη ανωμαλιών στο υπέδαφος,

Διαβάστε περισσότερα

Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. Μονάδες 5

Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. Μονάδες 5 2002 5. Να γράψετε στο τετράδιό σας τη λέξη που συµπληρώνει σωστά καθεµία από τις παρακάτω προτάσεις. γ. Η αιτία δηµιουργίας του ηλεκτροµαγνητικού κύµατος είναι η... κίνηση ηλεκτρικών φορτίων. 1. Ακτίνα

Διαβάστε περισσότερα

Διατάξεις Γεωφώνων στα Σεισμικά Προφίλ Ανάκλασης

Διατάξεις Γεωφώνων στα Σεισμικά Προφίλ Ανάκλασης Διατάξεις Γεωφώνων στα Σεισμικά Προφίλ Ανάκλασης Διαθέσιμος Χρόνος Απαιτούμενη Ακρίβεια Γεωλογική Δομή Τελική Απόφαση για το Ανάπτυγμα του Προφίλ Συνθήκες Εδαφικού Θορύβου Απλή Συνεχής Διάταξη Γεωφώνων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ο ΜΑΘΗΜΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ο ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ 2017 7 ο ΜΑΘΗΜΑ Εισαγωγή Κύμα είναι η διάδοση των περιοδικών κινήσεων (ταλαντώσεων) που κάνουν τα στοιχειώδη σωματίδια ενός υλικού γύρω από τη θέση ισορροπίας

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός

Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός 1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΥΚΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : Τρασανίδης Γεώργιος, διπλ. Ηλεκ/γος Μηχανικός Μsc ΠΕ12 05 Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός Στόχος της Τεχνολογίας στην Γ Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

«Επικοινωνίες δεδομένων»

«Επικοινωνίες δεδομένων» Εργασία στο μάθημα «Διδακτική της Πληροφορικής» με θέμα «Επικοινωνίες δεδομένων» Αθήνα, Φεβρουάριος 2011 Χρονολογική απεικόνιση της εξέλιξης των Τηλεπικοινωνιών Χρονολογική απεικόνιση της εξέλιξης των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΥΜΑΤΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΥΜΑΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΥΜΑΤΑ Θέμα1: Α. Η ταχύτητα διάδοσης ενός ηλεκτρομαγνητικού κύματος: α. εξαρτάται από τη συχνότητα ταλάντωσης της πηγής β. εξαρτάται

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις στη συµβολή κυµάτων

Ασκήσεις στη συµβολή κυµάτων Ασκήσεις στη συµβολή κυµάτων. Οι δύο σύγχρονες πηγές Π και Π παράγουν την ίδια στιγµή κύµατα, συχνότητας f=0 Hz, τα οποία διαδίδονται στο ελαστικό µέσο µε ταχύτητα υ=30 m/s. Σε όλα τα σηµεία της µεσοκαθέτου

Διαβάστε περισσότερα

«Επικοινωνίες δεδομένων»

«Επικοινωνίες δεδομένων» Εργασία στο μάθημα «Διδακτική της Πληροφορικής» με θέμα «Επικοινωνίες δεδομένων» Αθήνα, Φεβρουάριος 2011 Χρονολογική απεικόνιση της εξέλιξης των Τηλεπικοινωνιών Χρονολογική απεικόνιση της εξέλιξης των

Διαβάστε περισσότερα

τα NEA της EXTRACO ΤΕΥΧΟΣ 7, ΕΤΟΣ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008

τα NEA της EXTRACO ΤΕΥΧΟΣ 7, ΕΤΟΣ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΤΕΥΧΟΣ 7, ΕΤΟΣ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008 Γ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 90, ΑΘΗΝΑ 104 34 TΗΛ. : 210 82.51.656 / FAX : 210 88.47.360 E-mail : info@extraco.gr / Web : www.extraco.gr τα NEA της EXTRACO Με τον ερχοµό του φθινοπώρου

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΡ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΛΙΚΚΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΡ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΛΙΚΚΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΡ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΛΙΚΚΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΤΡΙΤΗ, 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΚΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ Φίλε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις - 4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΗ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Μελέτη της δομής των επιφανειακών στρωμάτων του φλοιού της Γης ΣΚΟΠΟΣ Εντοπισμός Γεωλογικών δομών οικονομικής σημασίας και ανίχνευση γεωλογικών

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα 1 Α στα Μηχανικά κύματα

Διαγώνισμα 1 Α στα Μηχανικά κύματα ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 4 5 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 Από τις παρακάτω προτάσεις ποιες είναι σωστές και ποιες είναι λανθασμένες; α) Όταν ένα σώμα που ταλαντώνεται περνάει από τη θέση ισορροπίας, η τιμή της συνολικής δύναμης

Διαβάστε περισσότερα

Σεισμικά κύματα και διάδοση στο εσωτερικό της Γης. Κεφ.6, 9

Σεισμικά κύματα και διάδοση στο εσωτερικό της Γης. Κεφ.6, 9 Σεισμικά κύματα και διάδοση στο εσωτερικό της Γης Κεφ.6, 9 Τι ξέρουμε για τα P, S και τα επιφανειακά κύματα Κύματα Χώρου P Συμπίεσης- Εφελκυσμού 6 8 km/s Παράλληλα στη διεύθυνση μετάδοσης S Διάτμησης -

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητέ κ. Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Αγαπητοί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Αγαπητέ κ. Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Αγαπητοί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χαιρετισμός Πρύτανη Hμερίδα «Στοχεύοντας στην Ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας» 14 Οκτωβρίου, Κτήριο Τάσος Παπαδόπουλος Αμφιθέατρο 1, 9:00-13:30 Αξιότιμα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αγαπητέ κ. Επικεφαλής

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Γεωτρήσεων Υδρογονανθράκων: Στάθµη Τεχνικής, Προκλήσεις και Προοπτικές

Τεχνολογίες Γεωτρήσεων Υδρογονανθράκων: Στάθµη Τεχνικής, Προκλήσεις και Προοπτικές Τεχνολογίες Γεωτρήσεων Υδρογονανθράκων: Στάθµη Τεχνικής, Προκλήσεις και Προοπτικές Βασίλειος Χ. Κελεσίδης Αν. Καθ. Τµ. Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείο Κρήτης ιηµερίδα ΤΕΕ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ Υ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 217-218 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ 1. Τι γνωρίζετε για τη νόσο των δυτών. Απάντηση: Η νόσος των δυτών είναι μία σοβαρή κατάσταση,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Γεωτρήσεων Υδρογονανθράκων: Στάθµη Τεχνικής, Προκλήσεις και Προοπτικές

Τεχνολογίες Γεωτρήσεων Υδρογονανθράκων: Στάθµη Τεχνικής, Προκλήσεις και Προοπτικές Τεχνολογίες Γεωτρήσεων Υδρογονανθράκων: Στάθµη Τεχνικής, Προκλήσεις και Προοπτικές Βασίλειος Χ. Κελεσίδης Αν. Καθ. Τµ. Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείο Κρήτης Ηµερίδα Ακαδηµίας Αθηνών ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ Υ ΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 15 ΚίνησηΚυµάτων. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 15 ΚίνησηΚυµάτων. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 15 ΚίνησηΚυµάτων ΠεριεχόµεναΚεφαλαίου 15 Χαρακτηριστικά Κυµατικής Είδη κυµάτων: ιαµήκη και Εγκάρσια Μεταφορά ενέργειας µε κύµατα Μαθηµατική Περιγραφή της ιάδοσης κυµάτων ΗΕξίσωσητουΚύµατος Κανόνας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ 1 ου ΓΕΛ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ A Να γράψετε στο

Διαβάστε περισσότερα

NTÙÍÉÏÓ ÃÊÏÕÔÓÉÁÓ - ÖÕÓÉÊÏÓ www.geocities.com/gutsi1 -- www.gutsias.gr

NTÙÍÉÏÓ ÃÊÏÕÔÓÉÁÓ - ÖÕÓÉÊÏÓ www.geocities.com/gutsi1 -- www.gutsias.gr Έστω µάζα m. Στη µάζα κάποια στιγµή ασκούνται δυο δυνάµεις. ( Βλ. σχήµα:) Ποιά η διεύθυνση και ποιά η φορά κίνησης της µάζας; F 1 F γ m F 2 ιατυπώστε αρχή επαλληλίας. M την της Ποιό φαινόµενο ονοµάζουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ. Μανούτσογλου Εμμανουήλ Γεωλόγος Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής ΜΗΧΟΠ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ. Μανούτσογλου Εμμανουήλ Γεωλόγος Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής ΜΗΧΟΠ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ Μανούτσογλου Εμμανουήλ Γεωλόγος Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής ΜΗΧΟΠ Περίγραμμα Εισαγωγή Η εκμετάλλευση του σημαντικού ορυκτού πλούτου που διαθέτει η χώρα

Διαβάστε περισσότερα

Η Νέα Ηλεκτρονική Εποχή - Σύστημα Ηλεκτρονικών Πυροκροτητών E*Star.

Η Νέα Ηλεκτρονική Εποχή - Σύστημα Ηλεκτρονικών Πυροκροτητών E*Star. τα NEA της EXTRACO ΤΕΥΧΟΣ 12, ΕΤΟΣ 6 ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 Γ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 90, ΑΘΗΝΑ 104 34 TΗΛ : 210 82 51 248, 9 / FAX : 210 88 47 360 E-mail : info@extraco.gr / Web : www.extraco.gr Με τον ερχομό του καλοκαιριού,

Διαβάστε περισσότερα

τα NEA της EXTRACO Εκ µέρους της διοίκησης και του προσωπικού της εταιρείας θα θέλαµε να σας ευχηθούµε καλή και δηµιουργική χρονιά!

τα NEA της EXTRACO Εκ µέρους της διοίκησης και του προσωπικού της εταιρείας θα θέλαµε να σας ευχηθούµε καλή και δηµιουργική χρονιά! τα NEA της EXTRACO ΤΕΥΧΟΣ 17, ΕΤΟΣ 8 ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Γ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 90, ΑΘΗΝΑ 104 34 TΗΛ : 210 82 51 248, 9 / FAX : 210 88 47 360 E-mail : info@extraco.gr / Web : www.extraco.gr Με τον ερχοµό του χειµώνα,

Διαβάστε περισσότερα

Tο µεταλλείο «Μαύρες Πέτρες» στην Χαλκιδική

Tο µεταλλείο «Μαύρες Πέτρες» στην Χαλκιδική Tο µεταλλείο «Μαύρες Πέτρες» στην Χαλκιδική Μεταλλείο «Μαύρες Πέτρες» Το µεταλλείο «Μαύρες Πέτρες» ανήκει στα µεταλλεία Κασσάνδρας που εκτείνονται στο βορειοανατολικό τµήµα της Χαλκιδικής Κοίτασµα µικτών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΗΣΗΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ο ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΗΣΗΣ Η εκτίµηση και η ανάλυση του κόστους µιας γεώτρησης είναι το τελικό στάδιο στο σχεδιασµό. Σε πολλές περιπτώσεις η εκτίµηση κόστους είναι το διαχειριστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΝΑΣ Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Email: binasbill@iesl.forth.gr Thl. 1269 Crete Center for Quantum Complexity and Nanotechnology Department of Physics, University

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΜΕΘΟ ΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΥΠΕ ΑΦΟΥΣ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΜΕΘΟ ΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΥΠΕ ΑΦΟΥΣ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ Page: 1 Αθήνα Απρίλιος 2016 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΜΕΘΟ ΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΥΠΕ ΑΦΟΥΣ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ Κατά την εφαρµογή της µεθοδολογίας αυτής επιτυγχάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδες -Σεμινάρια ενημέρωσης γομωτών εργοδηγών & μηχανικών. Πανεπιστημιακή Ημερίδα για τις ορυκτές πρώτες ύλες.

Ημερίδες -Σεμινάρια ενημέρωσης γομωτών εργοδηγών & μηχανικών. Πανεπιστημιακή Ημερίδα για τις ορυκτές πρώτες ύλες. τα NEA της EXTRACO ΤΕΥΧΟΣ 20, ΕΤΟΣ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 Γ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 90, ΑΘΗΝΑ 104 34 TΗΛ : 210 82 51 248, 9 / FAX : 210 88 47 360 E-mail : info@extraco.gr / Web : www.extraco.gr Με τον ερχομό του φθινοπώρου,

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα θέματα των εξετάσεων έως και το 2014 σε συμβολή, στάσιμα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ανάκλαση - διάθλαση ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ

Όλα τα θέματα των εξετάσεων έως και το 2014 σε συμβολή, στάσιμα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ανάκλαση - διάθλαση ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής 1. To βάθος µιας πισίνας φαίνεται από παρατηρητή εκτός της πισίνας µικρότερο από το πραγµατικό, λόγω του φαινοµένου της: α. ανάκλασης β. διάθλασης γ. διάχυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΑΥΤΩΝ

ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΑΥΤΩΝ ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΑΥΤΩΝ Τι Είναι Τα Σεισμικά Κύματα Η ενέργεια που παράγεται κατά την εκδήλωση ενός σεισμού διαδίδεται με τα σεισμικά κύματα. Μετρώντας τα χαρακτηριστικά των κυμάτων είναι δυνατή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο. Φροντιστήριο «ΕΠΙΛΟΓΗ» Ιατροπούλου 12 & σιδ. Σταθμού - Καλαμάτα τηλ.: & 96390

ΘΕΜΑ 1 ο. Φροντιστήριο «ΕΠΙΛΟΓΗ» Ιατροπούλου 12 & σιδ. Σταθμού - Καλαμάτα τηλ.: & 96390 ΘΕΜΑ 1 ο ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) Να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ - ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ - ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΩΡΙΑ - ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ 1 2 Ισχύς που «καταναλώνει» μια ηλεκτρική_συσκευή Pηλ = V. I Ισχύς που Προσφέρεται σε αντιστάτη Χαρακτηριστικά κανονικής λειτουργίας ηλεκτρικής συσκευής Περιοδική

Διαβάστε περισσότερα

Επιστηµονικός και Πολιτιστικός Οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών. Πρόγραµµα Ηνωµένων Σχολείων για την Προώθηση της Παγκόσµιας Εκπαίδευσης.

Επιστηµονικός και Πολιτιστικός Οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών. Πρόγραµµα Ηνωµένων Σχολείων για την Προώθηση της Παγκόσµιας Εκπαίδευσης. Επιστηµονικός και Πολιτιστικός Οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών. Πρόγραµµα Ηνωµένων Σχολείων για την Προώθηση της Παγκόσµιας Εκπαίδευσης. Έκθεση για την Εκπαιδευτική Επίσκεψη στον Ναό του Επίκουρου Απόλλωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 «Κυμάνσεις» Μαρία Κατσικίνη users.auth.gr/~katsiki

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 «Κυμάνσεις» Μαρία Κατσικίνη users.auth.gr/~katsiki ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 «Κυμάνσεις» Μαρία Κατσικίνη katsiki@auth.gr users.auth.gr/~katsiki Σχέση δύναμης - κίνησης Δύναμη σταθερή εφαρμόζεται σε σώμα Δύναμη ανάλογη της απομάκρυνσης (F-kx) εφαρμόζεται σε σώμα Το σώμα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ (Εισαγωγή)

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ (Εισαγωγή) ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ (Εισαγωγή) ΑΣΚΗΣΗ : Η μετατόπιση κύματος που κινείται προς αρνητική -κατεύθυνση είναι D( (5,cm)in(5,5 7, όπου το είναι σε m και το σε. Να υπολογίσετε (α) τη συχνότητα,

Διαβάστε περισσότερα

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 009 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις -4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

1. Η συχνότητα αρμονικού κύματος είναι f = 0,5 Hz ενώ η ταχύτητα διάδοσης του υ = 2 m / s.

1. Η συχνότητα αρμονικού κύματος είναι f = 0,5 Hz ενώ η ταχύτητα διάδοσης του υ = 2 m / s. 1. Η συχνότητα αρμονικού κύματος είναι f = 0,5 Hz ενώ η ταχύτητα διάδοσης του υ = 2 m / s. Να βρεθεί το μήκος κύματος. 2. Σε ένα σημείο του Ειρηνικού ωκεανού σχηματίζονται κύματα με μήκος κύματος 1 m και

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΝΑΣ Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Email: binasbill@iesl.forth.gr Thl. 1269 Crete Center for Quantum Complexity and Nanotechnology Department of Physics, University

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΝΑΣ Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Email: binasbill@iesl.forth.gr Thl. 1269 Crete Center for Quantum Complexity and Nanotechnology Department of Physics, University

Διαβάστε περισσότερα

Δομικά Υλικά Μάθημα ΙΙΙ. Ηχος & Ηχητικά Φαινόμενα

Δομικά Υλικά Μάθημα ΙΙΙ. Ηχος & Ηχητικά Φαινόμενα Δομικά Υλικά Μάθημα ΙΙΙ Ηχος & Ηχητικά Φαινόμενα Ηχος: Μια μηχανική διαταραχή η οποία προκαλείται από μια πηγή και διαδίδεται με ορισμένη ταχύτητα σε ένα ελαστικό μέσο. Μια περιοδική ταλάντωση των μορίων

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από τη ιάθεση Επεξεργασµένων Υγρών Αποβλήτων στο Υπέδαφος

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από τη ιάθεση Επεξεργασµένων Υγρών Αποβλήτων στο Υπέδαφος Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από τη ιάθεση Επεξεργασµένων Υγρών Αποβλήτων στο Υπέδαφος Μαρία Π. Παπαδοπούλου ρ. Πολιτικός Μηχανικός Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης Πολυτεχνειούπολη, 73100,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στη κόλλα σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στη κόλλα σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΤΑΞΗ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΜΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 12 ΜΑΪΟΥ 2018 ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στη κόλλα σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

r r r r r r r r r r r

r r r r r r r r r r r http://edu.kliaka.g ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 0 ΜΑÏΟΥ 011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)

Διαβάστε περισσότερα

Η Υποδοµή Χωρικών Πληροφοριών του ΙΓΜΕ και η ανάπτυξη Ολοκληρωµένου Γεωπληροφοριακού Συστήµατος Μακρής Αθ. & Σκαρπέλη Στ.

Η Υποδοµή Χωρικών Πληροφοριών του ΙΓΜΕ και η ανάπτυξη Ολοκληρωµένου Γεωπληροφοριακού Συστήµατος Μακρής Αθ. & Σκαρπέλη Στ. Η Υποδοµή Χωρικών Πληροφοριών του ΙΓΜΕ και η ανάπτυξη Ολοκληρωµένου Γεωπληροφοριακού Συστήµατος Μακρής Αθ. & Σκαρπέλη Στ. Μηχανικός Μεταλλείων Γεωλόγος, Γεωπληροφορικός ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ & ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ & ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ & ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ 1 ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ : πώς γίνεται αντιληπτή στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ:

25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΜΟΝΑΔΕΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗ 25 Ιανουαρίου 2014 ΛΥΚΕΙΟ:..... ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: 1.. 2..... 3..... ΜΟΝΑΔΕΣ: Το πρόβλημα Ένας φίλος σας βρήκε ένα μικρό, πολύ όμορφο τεμάχιο διαφανούς στερεού και ζητά τη γνώμη

Διαβάστε περισσότερα

Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων. 1. Εισαγωγή

Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων. 1. Εισαγωγή Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων 1. Εισαγωγή Για την επιτυχή εφαρµογή της πολυκριτηριακής ανάλυσης, είναι απαραίτητο αφενός µεν να εξετασθεί ένας ικανός και αναγκαίος

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 4. Η Φυσική της Μουσικής Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων. Διάθλαση και Περίθλαση Κυμάτων Κύματα σε Δύο Διαστάσεις Doppler Effect και Shock Waves

Διάλεξη 4. Η Φυσική της Μουσικής Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων. Διάθλαση και Περίθλαση Κυμάτων Κύματα σε Δύο Διαστάσεις Doppler Effect και Shock Waves Η Φυσική της Μουσικής Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Διάλεξη 4 Διάθλαση και Περίθλαση Κυμάτων Κύματα σε Δύο Διαστάσεις Doppler Effect και Shock Waves Ανασκόπηση Διάλεξης 3 Αναφερθήκαμε στην Απλή Αρμονική Κίνηση (ΑΑΚ)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Βασίλης Μαγγίνας μίλησε σήμερα Δευτέρα 16 Ιουλίου στο Όγδοο Διακυβερνητικό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

α) Η γενική εξίσωση του αρµονικού κύµατος είναι. Συγκρίνοντάς την µε µία από τις δύο εξισώσεις των τρεχόντων κυµάτων, έστω την εξίσωση

α) Η γενική εξίσωση του αρµονικού κύµατος είναι. Συγκρίνοντάς την µε µία από τις δύο εξισώσεις των τρεχόντων κυµάτων, έστω την εξίσωση Λύση ΑΣΚΗΣΗ 1 α) Η γενική εξίσωση του αρµονικού κύµατος είναι. Συγκρίνοντάς την µε µία από τις δύο εξισώσεις των τρεχόντων κυµάτων, έστω την εξίσωση, προκύπτει: και Με αντικατάσταση στη θεµελιώδη εξίσωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΕΜΠΤΗ ΙΟΥΝΙΟΥ 00 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις - και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

2-1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2-2 ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

2-1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2-2 ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟ 43 Εικ. 2.1 Κύμα στην επιφάνεια της θάλασσας. 2-1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η έννοια «κύμα», από τις πιο βασικές έννοιες της φυσικής, χρησιμοποιήθηκε για την περιγραφή φαινομένων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα.

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Σύστημα μετάδοσης με οπτικές ίνες Tο οπτικό φέρον κύμα μπορεί να διαμορφωθεί είτε από αναλογικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΜΕΘΟ ΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΓΕΩΡΑΝΤΑΡ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΙΚΤΥΩΝ ΠΟΛΕΩΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΜΕΘΟ ΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΓΕΩΡΑΝΤΑΡ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΙΚΤΥΩΝ ΠΟΛΕΩΣ Page: 1 Αθήνα Απρίλιος 2016 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΜΕΘΟ ΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΓΕΩΡΑΝΤΑΡ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΙΚΤΥΩΝ ΠΟΛΕΩΣ Στόχος της έρευνας Στόχος της έρευνας είναι διερεύνηση των

Διαβάστε περισσότερα

ΙΗΜΕΡΙ Α ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΟΤΗΤΑΣ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ Ο ΗΓΙΩΝ SEVESO I & II ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΤΕΕ

ΙΗΜΕΡΙ Α ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΟΤΗΤΑΣ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ Ο ΗΓΙΩΝ SEVESO I & II ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΤΕΕ ΙΗΜΕΡΙ Α ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΟΤΗΤΑΣ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ Ο ΗΓΙΩΝ SEVESO I & II ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΘΗΝΑ, 4 & 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2003 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΤΕΕ Σκοπός της ιηµερίδας αυτής που διοργανώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Ασκήσεις

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Ασκήσεις ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Ασκήσεις Εφαρµογή 6.3 Ένας ταµιευτήρας, οριοθετείται από τρία ρήγµατα και µία επιφάνεια επαφής πετρελαίου - νερού και έχει τη µορφή ενός επικλινούς ορθογώνιου πρίσµατος µε

Διαβάστε περισσότερα

r r r r r r r r r r r

r r r r r r r r r r r ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 0 ΜΑÏΟΥ 011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Μάθηµα 1ο Θέµα Εισαγωγή στις τηλεπικοινωνίες 1. Τι ορίζουµε µε τον όρο τηλεπικοινωνία; 2. Ποιες οι βασικότερες ανταλλασσόµενες πληροφορίες, ανάλογα µε τη φύση και το χαρακτήρα τους; 3. Τι αποκαλούµε ποµπό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Καθηγητής Νικόλαος Οικονόμου Διευθυντής Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας των Κατασκευών ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ Η εκπαίδευση των φοιτητών

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS)

Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS) Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS) ρ. ΧΑΛΚΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ xalkias@hua.gr Χ. Χαλκιάς - Εισαγωγή στα GIS 1 Ορισµοί ΓΠΣ Ένα γεωγραφικό πληροφοριακό σύστηµα Geographic Information

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικός Μηχανικός Ph.D.

Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Ηχομονωτική προστασία κτιρίου Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυτεχνική Σχολή ΤμήμαΠολιτικών Μηχανικών Διάλεξη 11 η /2016 Ακουστική Ακουστική είναι η επιστήμη που

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΜΑ ΗΧΟΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ

ΚΥΜΑ ΗΧΟΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΗΧΟΣ ΚΥΜΑ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ Ανάκλαση Απορρόφηση Διάθλαση Θ εξ Θ εισ Διέλευση Λεία επιφάνεια ; Ανωμαλίες επιφάνειας < λ Όταν ακούμε μια συναυλία σε ένα ανοιχτό χώρο το ηχητικό πεδίο που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 15

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 15 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η δημιουργικότητα είναι η λειτουργία που επιτρέπει στο νου να πραγματοποιήσει ένα άλμα, πολλές φορές εκτός του αναμενόμενου πλαισίου, να αναδιατάξει τα δεδομένα με απρόσμενο τρόπο, υπερβαίνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα «Δείκτες ερευνητικής δραστηριότητας και σχεδιασμός πολιτικών για έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία

Ημερίδα «Δείκτες ερευνητικής δραστηριότητας και σχεδιασμός πολιτικών για έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία 1 Ημερίδα «Δείκτες ερευνητικής δραστηριότητας και σχεδιασμός πολιτικών για έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία Αθήνα 2 Μαΐου 2012 Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Λ. Ζερβας) Κ. Κοκκινοπλιτης Γενικός

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικού της Γης. Κεφάλαιο 2. Αναστασία Α Κυρατζή Τοµέας Γεωφυσικής. Κυρατζή Α.. "Φυσική" της Λιθόσφαιρας" 1

Εσωτερικού της Γης. Κεφάλαιο 2. Αναστασία Α Κυρατζή Τοµέας Γεωφυσικής. Κυρατζή Α.. Φυσική της Λιθόσφαιρας 1 οµή και Σύσταση του Εσωτερικού της Γης Μάθηµα: Φυσική της Λιθόσφαιρας Κεφάλαιο 2 Αναστασία Α Κυρατζή Τοµέας Γεωφυσικής της Λιθόσφαιρας" 1 Μάθηµα 1 ο Εισαγωγή Ορισµοί Ελαστικά κύµατα Ταχύτητες ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΘΕΜΑ ο ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6)

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές εξετάσεις Φυσική Γ λυκείου θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης

Γενικές εξετάσεις Φυσική Γ λυκείου θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης Γενικές εξετάσεις 0 Φυσική Γ λυκείου θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Αναφορών 25.11.2015 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέμα: Αναφορά αριθ. 1540/2014, του/της F. P., κυπριακής ιθαγένειας, σχετικά με την κατασκευή βιομηχανικού λιμένα στη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 008 1 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση προβλημάτων στη διάτρηση και στις ανατινάξεις Η περίπτωση του λατομείου Helwan στην Αίγυπτο

Αντιμετώπιση προβλημάτων στη διάτρηση και στις ανατινάξεις Η περίπτωση του λατομείου Helwan στην Αίγυπτο Αντιμετώπιση προβλημάτων στη διάτρηση και στις ανατινάξεις Η περίπτωση του λατομείου Helwan στην Αίγυπτο Το λατομείο Helwan βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Η εκμετάλλευση του γίνεται από την

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΦΥΣΙΚΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) ΠΕΜΠΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΘΕΜΑ ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις - 4 και δίπλα το γράµµα που

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ 32ης MARMINSTONE Θεσσαλονίκη 24 Φεβρουαρίου 2008

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ 32ης MARMINSTONE Θεσσαλονίκη 24 Φεβρουαρίου 2008 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ 32ης MARMINSTONE Θεσσαλονίκη 24 Φεβρουαρίου 2008 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΓΟΥ Γ ΚΠΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ 2003 2008: «Ολοκληρωμένη διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 11/3/2012 ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 10:30-13:30

ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 11/3/2012 ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 10:30-13:30 ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 11/3/2012 ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 10:30-13:30 Στις ημιτελείς προτάσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Ορυκτός πλούτος παρούσα κατάσταση και προοπτικές ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Ορυκτός πλούτος παρούσα κατάσταση και προοπτικές ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ορυκτός πλούτος παρούσα κατάσταση και προοπτικές ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Η σημασία του εξορυκτικού κλάδου για την ελληνική οικονομία Ο ελληνικός ορυκτός πλούτος αποτελείται από

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΣΕΩΝ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ ΩΣ ΥΝΑΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΣΕΩΝ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ ΩΣ ΥΝΑΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ 6ο ο Πανελλήνιο Γεωγραφικό Συνέδριο της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας, Θεσσαλονίκη, 3-63 6 Οκτωβρίου 2002 Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΣΕΩΝ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ ΩΣ ΥΝΑΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΧΛΟΥΒΕΡΑΚΗ 2014

ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΧΛΟΥΒΕΡΑΚΗ 2014 ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΧΛΟΥΒΕΡΑΚΗ 2014 ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ Η χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο.Ε.Φ.Ε. 2003 ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Θ Ε Μ Α 1 ο Οδηγία: Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα

Διαβάστε περισσότερα

Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό των ερωτήσεων και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό των ερωτήσεων και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ιαγώνισµα φυσικής Γ λυκείου σε όλη την υλη Θέµα 1ο Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό των ερωτήσεων και δίπλα σε κάθε αριθμό το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.Μονοχρωµατική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 2 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 2 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 2 ΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Στις ερωτήσεις 1 5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Στο διάγραµµα του σχήµατος παριστάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Επιπτώσεις αποθέσεων φερτών υλικών σε ταµιευτήρες

Επιπτώσεις αποθέσεων φερτών υλικών σε ταµιευτήρες 6ο Πανελλήνιο Γεωγραφικό Συνέδριο της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας, Θεσσαλονίκη, 3-6 Οκτωβρίου 2002 Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΣΕΩΝ ΦΕΡΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΕΣ ΩΣ ΥΝΑΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σωµατείο Επιχειρήσεων Μαρµάρου Αττικής. Πάρος Πεντέλη : Το χθες και το αύριο στην υπόγεια εκµετάλλευση ελληνικού µαρµάρου

Σωµατείο Επιχειρήσεων Μαρµάρου Αττικής. Πάρος Πεντέλη : Το χθες και το αύριο στην υπόγεια εκµετάλλευση ελληνικού µαρµάρου Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδας Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρµα για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή Σωµατείο Επιχειρήσεων Πάρος Πεντέλη : Το χθες και το αύριο στην υπόγεια εκµετάλλευση ελληνικού µαρµάρου

Διαβάστε περισσότερα

τα NEA της EXTRACO ΤΕΥΧΟΣ 13, ΕΤΟΣ 6 ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010

τα NEA της EXTRACO ΤΕΥΧΟΣ 13, ΕΤΟΣ 6 ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 τα NEA της EXTRACO ΤΕΥΧΟΣ 13, ΕΤΟΣ 6 ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Γ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 90, ΑΘΗΝΑ 104 34 TΗΛ : 210 82 51 248, 9 / FAX : 210 88 47 360 E-mail : info@extraco.gr / Web : www.extraco.gr Με τον ερχοµό του χειµώνα,

Διαβάστε περισσότερα