Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 2 ο Εργαστήριο -

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 2 ο Εργαστήριο -"

Transcript

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 ο ΕΞΑΜΗΝΟ Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 2 ο Εργαστήριο - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Πρέντζα Ανδριάννα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Στουγιάννου Ελευθερία Επικοινωνίας: estoug@unipi.gr

2 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ (USE-CASES) Ας Θυμηθούμε από το 1 ο εργαστήριο Τι είναι οι περιπτώσεις χρήσεις: συγκεκριμένο σκοπό του χρήστη. Ένα σύνολο σεναρίων που συνδέονται με έναν Ποιοι είναι οι στόχοι τους: Να καθορίσουν και να περιγράψουν τις λειτουργικές απαιτήσεις του συστήματος. Να δώσουν μια σαφή και συνεπή περιγραφή για το τι θα πρέπει να κάνει το σύστημα. Να παρέχουν την κατάλληλη βάση για να γίνονται έλεγχοι για επαλήθευση του συστήματος. Να παρέχουν την ικανότητα να εντοπίζονται οι λειτουργικές απαιτήσεις μέσα στις κλάσεις και τις λειτουργίες του συστήματος.

3 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΧΡΗΣΗΣ (1) -Σύστημα Τράπεζας- Περιγραφή: Το σύστημα θα υποστηρίζει τα καθήκοντα του ταμία και των υπαλλήλων εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζας. Επίσης, θα επιτρέπει στους πελάτες την εκτέλεση δοσοληψιών μέσω ΑΤΜ. Ο ταμίας θα έχει τη δυνατότητα να εκτελεί: ανάληψη χρημάτων για λογαριασμό ενός πελάτη, κατάθεση χρημάτων, εκτέλεση πληρωμών για ένα πελάτη, καθώς και ενημέρωση του βιβλιαρίου του. Ο υπάλληλος εξυπηρέτησης πελατών θα μπορεί να: ανοίγει λογαριασμούς πελατών κλείνει λογαριασμούς πελατών

4 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΧΡΗΣΗΣ (2) -Σύστημα Τράπεζας- Ο υπάλληλος εξυπηρέτησης πελατών θα μπορεί να: καταγράφει/τροποποιεί/διαγράφει τα στοιχεία ενός πελάτη εκδίδει κάρτες ανάληψης, συνδέει λογαριασμούς ενός πελάτη με τις κάρτες ανάληψής του, απενεργοποιεί μια κάρτα ανάληψης. Κάθε εξάμηνο το σύστημα θα τοκίζει τα χρήματα των καταθετικών λογαριασμών της τράπεζας. Κάθε πελάτης μέσω ΑΤΜ θα μπορεί να εκτελεί δοσοληψίες όπως ανάληψη, κατάθεση, μεταφορά χρημάτων, πληρωμές μέσω των λογαριασμών του. Η πρόσβαση στο σύστημα θα γίνεται μέσω παροχής κατάλληλων διαπιστευτηρίων. Τα ΑΤΜ, καθώς και το λογισμικό τους παρέχονται από προμηθευτή της τράπεζας.

5 Αρχική Έκδοση Διαγράμματος ΠΧ

6 Περιγραφή Περιπτώσεων Χρήσης Η ουσιώδης μορφή μιας περίπτωσης χρήσης περιλαμβάνει αναλυτική τεκμηρίωση των σεναρίων και των βημάτων της. Ένα απλό πρότυπο για την ουσιώδη περιγραφή μιας περίπτωσης χρήσης έχει τις ακόλουθες ενότητες: Τίτλος περίπτωσης χρήσης Πρωτεύων Actor Ενδιαφερόμενοι Προϋποθέσεις Βασική Ροή Εναλλακτικές Ροές Ουσιώδης (essential use cases). Περιγράφονται αναλυτικά όλα τα βήματα της αλληλεπίδρασης με όλες τις εναλλακτικές ροές.

7 Παράδειγμα Use Case: Κάνε Συναλλαγή από το Ταμείο (1/3) ΠΧ1. Κάνε Συναλλαγή από το Ταμείο Πρωτεύων Actor: Ταμίας Ενδιαφερόμενοι: Ταμίας: θέλει να εκτελεί ενέργειες στους λογαριασμούς των πελατών για την εξυπηρέτησή τους από το ταμείο της τράπεζας. Πελάτης: θέλει να μπορεί να πραγματοποιεί συναλλαγές από οποιοδήποτε τραπεζικό υποκατάστημα. Προϋποθέσεις: Ο Ταμίας έχει εκτελέσει με επιτυχία την περίπτωση χρήσης «Ταυτοποίηση Χρήστη» Βασική Ροή Γεγονότων: Εναλλακτικές Ροές Γεγονότων:

8 Παράδειγμα Use Case: Κάνε Συναλλαγή από το Ταμείο (2/3) Βασική Ροή Γεγονότων: Α) Κατάθεση Χρημάτων 1) Ο Ταμίας αναζητεί το λογαριασμό του πελάτη βάσει αριθμού λογαριασμού ή αριθμού ταυτότητας 2) Το Σύστημα εμφανίζει τους λογαριασμούς του πελάτη 3) Ο Ταμίας επιλέγει λογαριασμό και εκτελεί κατάθεση 4) Το Σύστημα προτρέπει για το ποσό της κατάθεσης 5) Ο Ταμίας εισάγει το ποσό και επικυρώνει τη συναλλαγή 6) Το Σύστημα προσθέτει το ποσό στο υπόλοιπο του λογαριασμού του πελάτη και καταγράφει τη δοσοληψία 7) Το Σύστημα εκτυπώνει απόδειξη συναλλαγής Εναλλακτικές Ροές Γεγονότων: 2α ) Δεν βρέθηκε λογαριασμός χρήστη στην Τράπεζα (i) Το Σύστημα εμφανίζει μήνυμα σφάλματος και η περίπτωση χρήσης τερματίζει.

9 Παράδειγμα Use Case: Κάνε Συναλλαγή από το Ταμείο (3/3) (συνέχεια ) Βασικές & Εναλλακτικές Ροές Γεγονότων: Β) Ανάληψη Χρημάτων 1) Ο Ταμίας αναζητεί το λογαριασμό του πελάτη βάσει αριθμού λογαριασμού ή αριθμού ταυτότητας 2) Το Σύστημα εμφανίζει τους λογαριασμούς του πελάτη 2α) Δεν βρέθηκε λογαριασμός χρήστη στην Τράπεζα (i) Το Σύστημα εμφανίζει μήνυμα σφάλματος και η περίπτωση χρήσης τερματίζει. 3) Ο Ταμίας επιλέγει λογαριασμό και εκτελεί ανάληψη 4) Το Σύστημα προτρέπει για το ποσό της ανάληψης 5) Ο Ταμίας εισάγει το ποσό και επικυρώνει τη συναλλαγή 6) Το Σύστημα αφαιρεί το ποσό από το υπόλοιπο του λογαριασμού του πελάτη και καταγράφει τη δοσοληψία 6α) Δεν βρέθηκε επαρκές υπόλοιπο λογαριασμού χρήστη στην Τράπεζα (i) Το Σύστημα εμφανίζει κατάλληλο μήνυμα σφάλματος (ii) Η περίπτωση χρήσης επιστρέφει στο βήμα 5 ή τερματίζει. 7) Το Σύστημα εκτυπώνει απόδειξη συναλλαγής Γ) Μεταφορά Χρημάτων

10 Διάγραμμα ΠΧ του Παραδείγματος με Γενίκευση μεταξύ των Actors H ΠΧ Ταυτοποίησε Χρήστη είχε 2 πρωτεύοντες actors: διόρθωση με εισαγωγή νέου actor και χρήση σχέσης γενίκευσης (generalization), o actor Υπάλληλος εκφράζει την επικάλυψη των ρόλων των δυο actors Σε άλλες περιπτώσεις, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με εισαγωγή μιας ΠΧ για κάθε actor.

11 Διάγραμμα ΠΧ του Παραδείγματος με τη Χρήση Σχέσεων Συμπερίληψης (include) Κατά το άνοιγμα του λογαριασμού (ΠΧ «Διαχειρίσου Λογαριασμό») μπορεί να γίνει: καταχώριση/τροποποίηση των στοιχείων του πελάτη, έκδοση κάρτας ανάληψης.

12 Σχέση Συμπερίληψης ( include ) Παράδειγμα: ΠΧ «Διαχειρίσου Λογαριασμό» (1/3) Πρωτεύων Actor: Εξυπηρέτηση Πελατών Ενδιαφερόμενοι: Εξυπηρέτηση Πελατών: θέλει να προσθέσει νέους πελάτες στην τράπεζα. Πελάτης: θέλει να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες της τράπεζας. Προϋποθέσεις: Ο υπάλληλος εξυπηρέτησης πελατών έχει ταυτοποιηθεί για την πρόσβασή του στο σύστημα. Βασική Ροή Γεγονότων: Α) Άνοιγμα Λογαριασμού 1) Ο Υπάλληλος επιλέγει τη δημιουργία νέου λογαριασμού πελάτη 2) Ο Υπάλληλος αναζητά τα στοιχεία του πελάτη βάσει του ΑΦΜ του πελάτη 3) Το Σύστημα εμφανίζει τα στοιχεία του πελάτη 4) Ο Υπάλληλος ενημερώνει τα στοιχεία του πελάτη (Σενάριο: Τροποποίηση Στοιχείων Πελάτη, ΠΧ Διαχειρίσου Στοιχεία Πελάτη ) 5) Το Σύστημα παράγει νέο αριθμό λογαριασμού, τον αρχικοποιεί με μηδενικό υπόλοιπο και εισάγει την τρέχουσα ημερομηνία ως ημερομηνία ανοίγματος 6) Το Σύστημα εκτυπώνει τα στοιχεία του λογαριασμού 7) Ο Υπάλληλος επιλέγει την έκδοση της κάρτας ανάληψης (Σενάριο: Έκδοση Νέας Κάρτας Ανάληψης, ΠΧ Έκδωσε Κάρτα Ανάληψης )

13 Σχέση Συμπερίληψης ( include ) Παράδειγμα: ΠΧ «Διαχειρίσου Λογαριασμό» (2/3) Πρωτεύων Actor: Εξυπηρέτηση Πελατών Ενδιαφερόμενοι Εξυπηρέτηση Πελατών: θέλει να προσθέσει νέους πελάτες στην τράπεζα. Πελάτης: θέλει να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες της τράπεζας. Προϋποθέσεις: Ο υπάλληλος εξυπηρέτησης πελατών έχει ταυτοποιηθεί για την πρόσβασή του στο σύστημα. Βασική Ροή Γεγονότων: Α) Άνοιγμα Λογαριασμού 1) Ο Υπάλληλος επιλέγει τη δημιουργία νέου λογαριασμού πελάτη 2) Ο Υπάλληλος αναζητά τα στοιχεία του πελάτη βάσει του ΑΦΜ του πελάτη 3) Το Σύστημα εμφανίζει τα στοιχεία του πελάτη 4) Ο Υπάλληλος ενημερώνει τα στοιχεία του πελάτη (Σενάριο: Τροποποίηση Στοιχείων Πελάτη, ΠΧ Διαχειρίσου Στοιχεία Πελάτη ) 5) Το Σύστημα παράγει νέο αριθμό λογαριασμού, τον αρχικοποιεί με μηδενικό υπόλοιπο και εισάγει την τρέχουσα ημερομηνία ως ημερομηνία ανοίγματος 6) Το Σύστημα εκτυπώνει τα στοιχεία του λογαριασμού 7) Ο Υπάλληλος επιλέγει την έκδοση της κάρτας ανάληψης (Σενάριο: Έκδοση Νέας Κάρτας Ανάληψης, ΠΧ Έκδωσε Κάρτα Ανάληψης ) Εισαγωγή (include) σεναρίου από «Διαχειρίσου Στοιχεία Πελάτη» Εισαγωγή (include) σεναρίου από «Έκδωσε Κάρτα Ανάληψης»

14 Σχέση Συμπερίληψης ( include ) Παράδειγμα: ΠΧ «Διαχειρίσου Λογαριασμό» (3/3) Εναλλακτικές Ροές Γεγονότων: 3) Το Σύστημα εμφανίζει τα στοιχεία του πελάτη 3α) Ο πελάτης δεν είναι εγγεγραμμένος στο Σύστημα (i) Ο Υπάλληλος εγγράφει τον πελάτη Εισαγωγή (include) σεναρίου από «Διαχειρίσου Στοιχεία Πελάτη» (Σενάριο: Εγγραφή Νέου Πελάτη, ΠΧ Διαχειρίσου Στοιχεία Πελάτη ) (-a-) Δεν είναι δυνατή η εγγραφή του πελάτη -- Η περίπτωση χρήσης τερματίζει. (ii) Η περίπτωση χρήσης επιστρέφει στο βήμα 5 («Το Σύστημα παράγει νέο αριθμό λογαριασμού, τον αρχικοποιεί με μηδενικό υπόλοιπο και εισάγει την τρέχουσα ημερομηνία ως ημερομηνία ανοίγματος») Β) Κλείσιμο Λογαριασμού

15 Πρωτεύων Actor: Εξυπηρέτηση Πελατών Ενδιαφερόμενοι: Εξυπηρέτηση Πελατών: θέλει να προσθέσει νέους πελάτες στην τράπεζα. Πελάτης: θέλει να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες της τράπεζας. Προϋποθέσεις: Ο υπάλληλος εξυπηρέτησης πελατών έχει ταυτοποιηθεί για την πρόσβασή του στο σύστημα. σύστημα. Βασική Ροή Γεγονότων: Α) Εγγραφή Νέου Πελάτη Σχέση Συμπερίληψης ( include ) Παράδειγμα: ΠΧ «Διαχειρίσου Στοιχεία Πελάτη» (1/2) 1) Ο Υπάλληλος εισάγει το όνομα, το επώνυμο, ΑΔΤ, ημερομηνία έκδοσης ΑΔΤ, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης του πελάτη 2) Το Σύστημα επιβεβαιώνει την ορθότητα των στοιχείων 3) Το Σύστημα καταχωρεί τον πελάτη και εκδίδει βεβαίωση των στοιχείων του πελάτη προς υπογραφή

16 Σχέση Συμπερίληψης ( include ) Παράδειγμα: ΠΧ «Διαχειρίσου Στοιχεία Πελάτη» (2/2) Εναλλακτικές Ροές Γεγονότων: 1) Ο Υπάλληλος εισάγει το όνομα, το επώνυμο, ΑΔΤ, ημερομηνία έκδοσης ΑΔΤ, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης του πελάτη 1α) Ο Υπάλληλος επιλέγει ακύρωση εισαγωγής πελάτη (i) Η περίπτωση χρήσης τερματίζει 2) Το Σύστημα επιβεβαιώνει την ορθότητα των στοιχείων 2α) Τα στοιχεία του πελάτη δεν είναι έγκυρα διότι (α) υπάρχει ήδη πελάτης με ίδιο ΑΔΤ ή ΑΦΜ, (β) η ηλικία του πελάτη βάσει ημερομηνία γέννησης είναι μικρότερη από 18. (i) Το Σύστημα εμφανίζει μήνυμα λάθους (ii) Η περίπτωση χρήσης επιστρέφει στο βήμα 1 Β) Τροποποίηση Στοιχείων Πελάτη Γ) Διαγραφή Πελάτη

17 Διάγραμμα ΠΧ του Παραδείγματος με τη Χρήση Σχέσεων Επέκτασης (extend) Ανάλογα με το προφίλ του πελάτη, το σύστημα κάνει προσφορές για έκδοση πιστωτικής κάρτας. Η λειτουργικότητα δεν είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της περίπτωσης χρήσης.

18 Διάγραμμα ΠΧ του Παραδείγματος με τη Χρήση Σχέσεων Γενίκευσης (generalization) Υποστήριξη διατραπεζικών συναλλαγών Τοποθέτηση Νέου Actor (Σύστημα ΔΙΑΣ) στο Διάγραμμά μας.

19 Άσκηση: «Βιβλίο Διευθύνσεων Προγράμματος Διαχείρισης Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου» (1/2) Περιγραφή: Κατασκευάστε το διάγραμμα περιπτώσεων χρήσης που περιγράφει τις λειτουργίες του βιβλίου διευθύνσεων σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σύμφωνα με την παρακάτω περιγραφή: «Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει αναζήτηση στις υπάρχουσες επαφές, καθώς και να διαγράψει μία υπάρχουσα επαφή. Επίσης, μπορεί να δημιουργήσει μια καινούρια επαφή ή να τροποποιήσει μία υπάρχουσα. Κατά τη διαδικασία της δημιουργίας μιας καινούριας επαφής ή την τροποποίηση μιας υπάρχουσας επαφής του έχει τη δυνατότητα είτε να αποθηκεύσει τις αλλαγές του είτε να ακυρώσει τις μέχρι εκείνη τη στιγμή αλλαγές που έχει κάνει».

20 Άσκηση: «Βιβλίο Διευθύνσεων Προγράμματος Διαχείρισης Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου» (2/2) USE-CASE DIAGRAM: Λειτουργίες του βιβλίου διευθύνσεων σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

21 Άσκηση: «Διαδικτυακό Σύστημα Παραγγελίας Περιγραφή: Δείπνου Από Εστιατόρια» (1/2) Κατασκευάστε το διάγραμμα περιπτώσεων χρήσης που περιγράφει τις λειτουργίες ενός διαδικτυακού συστήματος παραγγελίας δείπνου από εστιατόρια σύμφωνα με την παρακάτω περιγραφή: «Ο πελάτης αρχικά θα πρέπει να την επιλογή κάνει την παραγγελία του δείπνου. Η παραγγελιά περιλαμβάνει την επιλογή εστιατορίου, την επιλογή του μενού, του κυρίως πιάτου και την υποβολή της παραγγελίας. Η υποβολή της παραγγελίας περιλαμβάνει την εισαγωγή της διεύθυνσης που θα μεταφερθεί το δείπνο, την εισαγωγή των στοιχείων της πληρωμής, την αποστολή (διαδικτυακά) της παραγγελίας στο συγκεκριμένο εστιατόριο και την επεξεργασία των στοιχείων της παραγγελίας. Η επεξεργασία των στοιχείων παραγγελίας περιλαμβάνει την επεξεργασία της πληρωμής. Στη λειτουργία της διαδικτυακής αποστολής της παραγγελίας στο εστιατόριο συμμετέχει ο υπεύθυνος του συγκεκριμένου εστιατορίου, ο οποίος αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση της παραγγελίας. Στη λειτουργία επεξεργασία πληρωμής συμμετέχει το σύστημα αυτόματης διαδικτυακής πληρωμής κάθε εστιατορίου».

22 Άσκηση: «Διαδικτυακό Σύστημα Παραγγελίας USE-CASE DIAGRAM: Διαδικτυακό Σύστημα Παραγγελίας Δείπνου Από Εστιατόρια Δείπνου Από Εστιατόρια» (2/2)

23 Άσκηση: «Σύστημα Τηλεφωνικής Ατζέντας Κινητού Περιγραφή: Τηλεφώνου» (1/2) Θέλουμε να φτιάξουμε το λογισμικό για ένα κινητό τηλέφωνο. Σχεδιάστε λεπτομερώς το διάγραμμα περιπτώσεων χρήσης που περιγράφει τις λειτουργίες της τηλεφωνικής ατζέντας ενός κινητού τηλεφώνου σύμφωνα με τα παρακάτω: «Ο χρήστης του κινητού τηλεφώνου θα μπορεί να: εισάγει, αναζητεί, προβάλει, τροποποιεί και διαγράφει μια επαφή. Επίσης, θα μπορεί σε μια νέα επαφή να εισάγει για αυτήν συγκεκριμένη εικόνα και ήχο κλήσης. Τέλος, ο χρήστης θα πρέπει να μπορεί να επιλέγει σε ποιο χώρο θα αποθηκεύονται οι επαφές (κάρτα ή συσκευή), και θα πρέπει να επιλέγει τον τρόπο παρουσίασης των στοιχείων των επαφών μέσα στην ατζέντα».

24 Άσκηση: «Σύστημα Τηλεφωνικής Ατζέντας Κινητού USE-CASE DIAGRAM: Σύστημα Τηλεφωνικής Ατζέντας Κινητού Τηλεφώνου Τηλεφώνου» (2/2)

25 Άσκηση: «Σύστημα Αποστολής/Λήψης Μηνυμάτων Περιγραφή: Κινητού Τηλεφώνου» (1/2) Θέλουμε να φτιάξουμε το λογισμικό για ένα κινητό τηλέφωνο. Σχεδιάστε λεπτομερώς το διάγραμμα περιπτώσεων χρήσης αποστολής και λήψης μηνυμάτων. Λάβετε υπόψη ότι, ο λογαριασμός ενός χρήστη μπορεί να είναι με συμβόλαιο σύνδεσης ή με κάρτα. Το σύστημα θα χρησιμοποιήσει τα προϋπάρχοντα συστήματα: Χρέωση και Προώθηση μηνυμάτων και θα πρέπει να καλύπτει τα παρακάτω: «Ο χρήστης του κινητού τηλεφώνου θα μπορεί να δημιουργεί, αποστέλλει και λαμβάνει sms & mms στο κινητό το. Για την αποστολή μηνύματος θα μπορεί να λαμβάνει αναφορά παράδοσης μέσω του Συστήματος Προώθησης Μηνυμάτων. Για να δημιουργήσει μήνυμα θα έχει την επιλογή να επιλέξει την δημιουργία νέου μηνύματος ή την προώθηση μηνύματος, στο οποίο θα επιλέγει είτε μήνυμα προς απάντηση είτε εισαγωγή επιπλέον κειμένου είτε εισαγωγή παλαιού μηνύματος. Επίσης, με την δημιουργία μηνύματος θα πρέπει να γίνεται η χρέωση αποστολής του στο Σύστημα Χρέωσης και να αποστέλλεται στο Σύστημα Προώθησης Μηνύματος.».

26 Άσκηση: «Σύστημα Αποστολής/Λήψης Μηνυμάτων Κινητού Τηλεφώνου» (2/4) Κύριο Σενάριο Χρήσης «Αποστολή SMS»: 1. Ο χρήστης ανοίγει του μενού της συσκευής και επιλέγει τη συγγραφή νέου μηνύματος. 2. Ο χρήστης πληκτρολογεί το περιεχόμενο του μηνύματος. 3. Ο χρήστης επιλέγει τους παραλήπτες είτε πληκτρολογώντας των αριθμό τους είτε επιλέγοντας κάθε παραλήπτη από τη λίστα. 4. Αν πρόκειται για απάντηση σε μήνυμα ο πρωτεύον παραλήπτης έχει ήδη προεπιλεγεί. 5. Το σύστημα υπολογίζει τη χρέωση με βάση το είδος της συνδρομής του χρήστη και με βάση την τιμολογιακή πολιτική. 6. Γίνεται η χρέωση στο χρήστη. 7. Αν η χρέωση είναι αποδεκτή (δηλαδή δεν έχει ξεπεραστεί κάποιο όριο που έχει οριστεί από τη συνδρομή όπως υπάρχουν αρκετές μονάδες στο χρήστη) η αποστολή ολοκληρώνεται. 8. Επιβεβαίωση λήψης μηνύματος.

27 Άσκηση: «Σύστημα Αποστολής/Λήψης Μηνυμάτων Εναλλακτικές περιπτώσεις: Κινητού Τηλεφώνου» (3/4) Εναλλακτικό σενάριο: Επιλογή απάντησης / προώθησης μηνύματος Στο βήμα 1: Ο χρήστης επιλέγει το μήνυμα στο οποίο θέλει να απαντήσει. Ο χρήστης επιλέγει αν στην απάντηση θέλει να συμπεριλάβει το παλιό μήνυμα ή όχι Ο χρήστης πληκτρολογεί το επιπλέον περιεχόμενο του μηνύματος Εναλλακτικό σενάριο: Αποτυχία αποστολής μηνύματος Στο βήμα 7: Ο χρήστης ενημερώνεται πως η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

28 Άσκηση: «Σύστημα Αποστολής/Λήψης Μηνυμάτων Κινητού Τηλεφώνου» (4/4) USE-CASE DIAGRAM: Σύστημα Αποστολής/ Λήψης Μηνυμάτων Κινητού Τηλεφώνου

29 Περιγραφή: Άσκηση: «Σύστημα Παιχνιδιών και Άλλων Εφαρμογών Κινητού Τηλεφώνου» (1/2) Θέλουμε να φτιάξουμε το λογισμικό για ένα κινητό τηλέφωνο. Σχεδιάστε λεπτομερώς το διάγραμμα περιπτώσεων χρήσης παιχνιδιών και άλλων εφαρμογών. Το σύστημα θα χρησιμοποιήσει τα προϋπάρχοντα συστήματα: Παροχή λογισμικού και Εικονική Μηχανή. Μια πιο αναλυτική περιγραφή παρουσιάζεται παρακάτω. «Ο χρήστης του κινητού τηλεφώνου θα μπορεί να αναζητήσει και να επιλέξει εφαρμογή/παιχνίδι που θέλει να εγκαταστήσει στο κινητό του, αφού πρώτα συνδεθεί στην Ιστοσελίδα του παροχέα. Ο χρήστης θα πρέπει να ελέγχει τη διαθέσιμη μνήμη του κινητού και να εγκαθιστά την εφαρμογή αυτή αν είναι επαρκής. Έπειτα, θα μπορεί να την εκτελέσει μέσω της Εικονικής Μηχανής. Θα μπορεί επίσης, να διαγράψει μία ήδη εγκατεστημένη εφαρμογή.».

30 USE-CASE DIAGRAM: Σύστημα Παιχνιδιών και Άλλων Εφαρμογών Κινητού Τηλεφώνου Άσκηση: «Σύστημα Παιχνιδιών και Άλλων Εφαρμογών Κινητού Τηλεφώνου» (2/2)

31 Case Study Online Shopping Διάγραμμα ΠΧ (1/3) Online shopping UML use case diagram - top level use cases. Ένας Web Customer (actor) χρησιμοποιεί ένα website για να κάνει τις online του αγορές. Top level use cases: View Items, Make Purchase, Client Register.

32 Case Study Online Shopping Διάγραμμα ΠΧ (2/3) Online shopping UML use case diagram view items use case View Items use case επεκτείνεται από κάποια άλλα use cases ο πελάτης μπορεί να αναζητήσει προϊόντα, να δει τον κατάλογο προϊόντων, να δει τα προϊόντα που του προτείνονται, να προσθέσει στο καλάθι αγορών του ή στη λίστα επιθυμίας του προϊόντα. Όλα αυτά τα use cases γίνονται extends επειδή παρέχουν ορισμένες προαιρετικές λειτουργίες που επιτρέπουν στον πελάτη να βρει το προϊόν που τον ενδιαφέρει. Customer Authentication use case περιλαμβάνεται στα View Recommended Items και Add to Wish List επειδή και τα δύο αυτά use-cases απαιτούν από τον πελάτη να έχει αυθεντικοποιηθεί (include). Την ίδια στιγμή, ένα προϊόν μπορεί να προστίθεται στο καλάθι αγορών (Add to Shopping Cart), χωρίς να έχει γίνει η αυθεντικοποίηση του χρήστη (extends).

33 Case Study Online Shopping Διάγραμμα ΠΧ (3/3) Online shopping UML use case diagram - checkout, authentication and payment use cases. To Checkout use case περιλαμβάνει αρκετά uses cases. Ο Web customer θα πρέπει να αυθεντικοποιηθεί μέσω του user login page, user authentication cookie ("Remember me") ή Single Sign- On (SSO). Η Υπηρεσία Αυθεντικοποίησης του Web site χρησιμοποιείται σε όλα τα use cases, ενώ η SSO απαιτεί επιπλέον συμμετοχή ενός εξωτερικού provider (external identity provider). To Checkout use case περιλαμβάνει επίσης το Payment use case, το οποίο θα μπορούσε να εκτελεστεί είτε με τη χρήση πιστωτικής κάρτας (credit card) και μιας εξωτερικής υπηρεσίας πληρωμής μέσω πιστωτική κάρτας ή με χρήση PayPal.

34 Case Study University Registration System Διάγραμμα ΠΧ (1/2) 1. Οι καθηγητές αναφέρουν ποια μαθήματα θα διδάξουν on-line. 2. Ένας κατάλογος μαθήματος μπορεί να τυπωθεί. 3. Επιτρέπεται στους μαθητές να επιλέγουν on-line 4 μαθήματα για το ερχόμενο κάθε φορά εξάμηνο. 4. Κανένα μάθημα δε μπορεί να έχει περισσότερους από 10 ή λιγότερους από 3 μαθητές. 5. Όταν ολοκληρωθεί η εγγραφή, το σύστημα στέλνει πληροφορίες στο σύστημα χρέωσης. 6. Οι καθηγητές μπορούν να αποκτήσουν κατάλογο μαθημάτων (course rosters) on-line. 7. Οι μαθητές μπορούν να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν τάξεις (classes) on-line.

35 Case Study University Registration System Διάγραμμα ΠΧ (2/2)

36 Case Study: "Passenger takes plane to go on vacation" Διάγραμμα ΠΧ (1/2)

37 Case Study: "Passenger takes plane to go on vacation" Διάγραμμα ΠΧ (2/2)

38 Συχνά Λάθη Στα Διαγράμματα Περιπτώσεων Χρήσης Που Πρέπει Να Αποφεύγονται Συνωστισμένα Διαγράμματα (>20 ΠΧ) Ασαφείς Π. Χ. ή πολλές περιπτώσεις χρήσης για παρόμοιο σκοπό. Λανθασμένη/μπερδεμένη χρήση include και extend Λάθος κατεύθυνση βέλους Εκεί που ταιριάζει include χρησιμοποιείται το extend, και αντίστροφα Λανθασμένη ονοματολογία. Τα ονόματα των περιπτώσεων χρήσης θα πρέπει να δείχνουν ενέργεια.

Περίπτωση Χρήσης Use case

Περίπτωση Χρήσης Use case Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Φθινόπωρο 2007 HΥ351 Ανάλυση και Σχεδίαση Πληροφοριακών Συστημάτων Information Systems Analysis and Design Use Cases & Use Case Diagrams Περίπτωση Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 5o Εργαστήριο ΑΣΚΗΣΗ 1: Δίνονται οι εξής προδιαγραφές για τη δημιουργία ενός διαγράμματος δραστηριοτήτων: γίνεται η παραλαβή ενός ηλεκτρονικού μηνύματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Χειμερινό Εξάμηνο (6ο) Διδάσκων: Κων/νος Στεργίου 6/4/2014 Σύστημα Κράτησης Αεροπορικών Θέσεων Εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Περιπτώσεις Χρήσης. Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Περιπτώσεις Χρήσης. Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Περιπτώσεις Χρήσης Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2013 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Κατάστημα

Ηλεκτρονικό Κατάστημα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Παραδείγματα -UML Δρ Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εαρινό Εξάμηνο 2011-2012 1 Ηλεκτρονικό Κατάστημα Το αντικείμενο είναι η

Διαβάστε περισσότερα

περιεχόμενα παρουσίασης Actors Σενάρια Περιεχόμενο περιπτώσεων χρήσης Πρότυπα περιπτώσεων χρήσης Διαγράμματα περιπτώσεων χρήσης

περιεχόμενα παρουσίασης Actors Σενάρια Περιεχόμενο περιπτώσεων χρήσης Πρότυπα περιπτώσεων χρήσης Διαγράμματα περιπτώσεων χρήσης Περιπτώσεις Χρήσης περιεχόμενα παρουσίασης Actors Σενάρια Περιεχόμενο περιπτώσεων χρήσης Πρότυπα περιπτώσεων χρήσης Διαγράμματα περιπτώσεων χρήσης περιπτώσεις χρήσης Τι θα κάνει το λογισμικό για κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 ο ΕΞΑΜΗΝΟ Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 6 ο Εργαστήριο - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Πρέντζα Ανδριάννα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Στουγιάννου

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο του μαθήματος

Περιεχόμενο του μαθήματος ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Απαιτήσεις Λογισμικού Περιπτώσεις χρήσης Δρ Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εαρινό Εξάμηνο 2012-2013 1 Περιεχόμενο του μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Περιπτώσεων Χρήσης

Ανάλυση Περιπτώσεων Χρήσης Ανάλυση Περιπτώσεων Χρήσης ανάλυση απαιτήσεων ü Διαγράμματα Δραστηριότητας. Επιχειρησιακή μοντελοποίηση και ροή εργασιών σε περιπτώσεις χρήσης ü Μοντελοποίηση Πεδίου. Δημιουργία διαγραμμάτων κλάσεων για

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 8 ο & 9 ο Εργαστήριο -

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 8 ο & 9 ο Εργαστήριο - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 ο ΕΞΑΜΗΝΟ Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 8 ο & 9 ο Εργαστήριο - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Πρέντζα Ανδριάνα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 4 ο Εργαστήριο -

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 4 ο Εργαστήριο - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 ο ΕΞΑΜΗΝΟ Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 4 ο Εργαστήριο - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Πρέντζα Ανδριάννα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Στουγιάννου

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων διαγραμμάτων περίπτωσης χρήσης (1ο Μέρος)

Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων διαγραμμάτων περίπτωσης χρήσης (1ο Μέρος) Ενδεικτικές λύσεις ασκήσεων διαγραμμάτων περίπτωσης χρήσης (1ο Μέρος) 1 Περιεχόμενα 1 η Άσκηση Λειτουργίες του βιβλίου διευθύνσεων σε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου... 4 2 η Άσκηση Λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 5 ο Εργαστήριο -

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 5 ο Εργαστήριο - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 ο ΕΞΑΜΗΝΟ Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 5 ο Εργαστήριο - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Πρέντζα Ανδριάννα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Στουγιάννου

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 7 ο Εργαστήριο -

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 7 ο Εργαστήριο - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 ο ΕΞΑΜΗΝΟ Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 7 ο Εργαστήριο - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Πρέντζα Ανδριάνα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Στουγιάννου

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΑΣΚΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ (ομαδική: 2 ή 3 ατόμων) (Ημερομηνία Παράδοσης: 18/11/2017) (Ζητούμενο)

1 η ΑΣΚΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ (ομαδική: 2 ή 3 ατόμων) (Ημερομηνία Παράδοσης: 18/11/2017) (Ζητούμενο) 1 η ΑΣΚΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ (ομαδική: 2 ή 3 ατόμων) (Ημερομηνία Παράδοσης: 18/11/2017) (Ζητούμενο) Η εταιρία «ΧΥΖ» ειδικεύεται στην πώληση βιβλίων και CDs και επιθυμεί να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διδακτική της Τεχνολογίας & Ψηφιακά Συστήματα» Κατεύθυνση: Ηλεκτρονική Μάθηση

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διδακτική της Τεχνολογίας & Ψηφιακά Συστήματα» Κατεύθυνση: Ηλεκτρονική Μάθηση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διδακτική της Τεχνολογίας & Ψηφιακά Συστήματα» Κατεύθυνση: Ηλεκτρονική Μάθηση Ανάλυση και Σχεδιασμός Συστημάτων Διδάσκων : Δαμιανός Χατζηαντωνίου ΑΤΟΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ενδιαφερόμενοι - Stakeholders. Πελάτης Ταμίας υπάλληλος Διαχειριστής Σύστημα εξουσιοδότησης πληρωμής

Ενδιαφερόμενοι - Stakeholders. Πελάτης Ταμίας υπάλληλος Διαχειριστής Σύστημα εξουσιοδότησης πληρωμής Πελάτης Μπαίνοντας στο κατάστημα ο πελάτης, κατευθύνεται στα ράφια όπου είναι τοποθετημένα τα DVD ή τα παιχνίδια και μετά από αναζήτηση επιλέγει ένα ή περισσότερα τα οποία προσκομίζει στο ταμείο για ενοικίαση.

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 3: Μοντελοποίηση Περιπτώσεων Χρήσης (1ο Μέρος)

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 3: Μοντελοποίηση Περιπτώσεων Χρήσης (1ο Μέρος) Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 3: Μοντελοποίηση Περιπτώσεων Χρήσης (1ο Μέρος) Γρηγόριος Μπεληγιάννης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Λογισμικού

Τεχνολογία Λογισμικού ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα #12: Περιπτώσεις Χρήσης Σταμέλος Ιωάννης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. Άσκηση 1 Εφαρµογή Web

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. Άσκηση 1 Εφαρµογή Web ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ Άσκηση 1 Εφαρµογή Web Α) Τα παραπάνω διαγράµµατα περιπτώσεων χρήσης ικανοποιούν τις απαιτήσεις του συστήµατος ως εξής: ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ Μόνο οι φοιτητές του συγκεκριµένου

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 1 ο Εργαστήριο

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 1 ο Εργαστήριο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 ο ΕΞΑΜΗΝΟ Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 1 ο Εργαστήριο ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Πρέντζα Ανδριάννα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Στουγιάννου

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διπλωματική Εργασία με θέμα: Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού Καραγιάννης Ιωάννης Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιπτώσεις χρήσης

Οι περιπτώσεις χρήσης 1 Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο Οι περιπτώσεις χρήσης ρ. Πάνος Φιτσιλής 2 Περιεχόµενα Το µοντέλο των περιπτώσεων χρήσης Τα διαγράµµατα των περιπτώσεων χρήσης Λεκτική περιγραφή των περιπτώσεων χρήσης Τρόπος

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 1. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 1.1 Τρόπος σύνδεσης μέσω site ΤΜΕΔΕ Στο εικονίδιο ΤΜΕΔΕ e-εγγυητικές πατώντας το κουμπί «άνοιγμα της εφαρμογής, μας ανοίγει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε UML

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε UML ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε UML για το µάθηµα ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ακαδηµαϊκό Έτος 2012-2013 «Αντικειµενοστρεφής Ανάλυση Ηλεκτρονικού Καταστήµατος Προσφορών (e-shop)» Η άσκηση αφορά στη χρήση της

Διαβάστε περισσότερα

Περιπτώσεις Χρήσης και Διαγράµµατα Περιπτώσεων Χρήσης. Use Cases and Use Case Diagrams

Περιπτώσεις Χρήσης και Διαγράµµατα Περιπτώσεων Χρήσης. Use Cases and Use Case Diagrams Περιπτώσεις Χρήσης και Διαγράµµατα Περιπτώσεων Χρήσης Use Cases and Use Case Diagrams Τι είναι οι Περιπτώσεις Χρήσης (Use Cases)! Eίναι µια τεχνική αποτύπωσης των λειτουργικών απαιτήσεων ενός συστήµατος!

Διαβάστε περισσότερα

Βελτιώνω μια λεπτομέρεια, σε σχέση με την Ανακοίνωση από 22/6/2009 (1.4.3)

Βελτιώνω μια λεπτομέρεια, σε σχέση με την Ανακοίνωση από 22/6/2009 (1.4.3) Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων Η παρακάτω Άσκηση είναι το θέμα της εξέτασης Θεωρίας Ιουνίου 2009. Μπορείτε να το μελετήσετε και να το υλοποιήσετε στον υπολογιστή σας. Αυτό θα ήταν μια εξαιρετική εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων,

Τμήμα Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων, Περιπτώσεις Χρήσης (Προδιαγραφές Απαιτήσεων) Ιδέα του Jacobson ( 92, OOSE) μηχανισμός ανακάλυψης και καταγραφής των λειτουργικών απαιτήσεων ιστορίες χρήσης του συστήματος εργαλείο ανάλυσης ακόμη και σε

Διαβάστε περισσότερα

«Διαδικτυακό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης και Διάθεσης Μαθημάτων»

«Διαδικτυακό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης και Διάθεσης Μαθημάτων» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διδακτική της Τεχνολογίας & Ψηφιακά Συστήματα» Κατεύθυνση: Ηλεκτρονική Μάθηση ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΙΣΤΟΥ Διδάσκων : Δημήτριος Σάμψων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΩΔΙΚΩΝ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΓΡΑΠΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ SMS (SMS TOKEN)

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΩΔΙΚΩΝ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΓΡΑΠΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ SMS (SMS TOKEN) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΩΔΙΚΩΝ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΓΡΑΠΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ SMS (SMS TOKEN) H Attica Bank, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες, σας παρέχει τη δυνατότητα να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

Μοντελοποίηση Συστημάτων

Μοντελοποίηση Συστημάτων Εργασία για το μάθημα Μοντελοποίηση Συστημάτων 5 Νοεμβρίου 2015 Α. Στόχος Στην εργασία αυτή θα εξοικειωθείτε με τα πρώτα στάδια σχεδιασμού λογισμικού. Συγκεκριμένα, μετά την εκπόνηση της εργασίας θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα 1: Κριτήρια αναζήτησης προϋπολογισμών

Εικόνα 1: Κριτήρια αναζήτησης προϋπολογισμών 1. Διαδικασία καταχώρησης προϋπολογισμών από το web-rescom Αναλυτικά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε προκειμένου να εμφανίσετε, καταχωρήσετε ή και διορθώσετε τους ετήσιους και συνολικούς προϋπολογισμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ WEB 2.0 ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ AJAX. ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ.

ΤΟ WEB 2.0 ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ AJAX. ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ. ΤΟ WEB 2.0 ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ AJAX. ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ. ΤΣΑΠΛΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α.Μ. : Μ15/06 ΕΞΑΜΗΝΟ 4ο 2007-2008 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ : Δ.Π.Μ.Σ. ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μοντελοποίηση Συστημάτων

Μοντελοποίηση Συστημάτων Εργασία για το μάθημα Μοντελοποίηση Συστημάτων 29 Οκτωβρίου 204 Α. Στόχος Στην εργασία αυτή θα εξοικειωθείτε με τα πρώτα στάδια σχεδιασμού λογισμικού. Συγκεκριμένα, μετά την εκπόνηση της εργασίας θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10

Εισαγωγή στην εφαρμογή Βασική Σελίδα (Activity) Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Περιεχόμενα Εισαγωγή στην εφαρμογή... 2 Βασική Σελίδα (Activity)... 3 Ρυθμίσεις... 3 Πελάτες... 6 Αναζήτηση Πελάτη... 6 Προβολή Πελάτη... 7 Επεξεργασία Πελάτη... 10 Αποθήκη... 11 Αναζήτηση προϊόντος...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ «ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ» (Ε.Σ.Η.Δ.Π.) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΩΣ ΧΡΗΣΤΩΝ ΤΟΥ Ε.Σ.Η.Δ.Π. Έκδοση: 1.00 11/11/2013 Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων...

Διαβάστε περισσότερα

ENTOURIUM Οδηγίες Χρήσης

ENTOURIUM Οδηγίες Χρήσης Κοινές Διαδικασίες Εφαρμογής Πίνακας Περιεχομένων Είσοδος στην Εφαρμογή 2 Entourium Υπηρεσίες (Modules) Καλάθι Αγοράς 3 Περίοδος Εργασίας Tool Bar Menu Επιλογών 4 Φίλτρα διαθεσιμότητας 5 Προσθήκη στο Καλάθι

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης ηλεκτρονικού καταστήματος

Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης ηλεκτρονικού καταστήματος Συνοπτικό εγχειρίδιο χρήσης ηλεκτρονικού καταστήματος www.sweetland.com.cy Σ ε λ ί δ α 1 Πίνακας περιεχομένων Χρήση της λειτουργίας αναζήτησης... 3 Καινούργια εγγραφή... 4 Συμπλήρωση προφίλ... 6 Υποβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ. (στο μάθημα: Τεχνολογίες Εφαρμογών Διαδικτύου του Η εξαμήνου σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλ/νιών)

ΕΡΓΑΣΙΑ. (στο μάθημα: Τεχνολογίες Εφαρμογών Διαδικτύου του Η εξαμήνου σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλ/νιών) ΕΡΓΑΣΙΑ (στο μάθημα: Τεχνολογίες Εφαρμογών Διαδικτύου του Η εξαμήνου σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλ/νιών) Τίτλος: Εφαρμογή Διαδικτύου Ηλεκτρονικού Καταστήματος Ζητούμενο: Να αναπτυχθεί web εφαρμογή,

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές λειτουργίες διαδανεισμού μέσα από το σύστημα SmILLe

Βασικές λειτουργίες διαδανεισμού μέσα από το σύστημα SmILLe Βασικές λειτουργίες διαδανεισμού μέσα από το σύστημα SmILLe Κεντρικό σύστημα διαδανεισμού smille περιβάλλον διαχειριστή. Για την είσοδό σας στο σύστημα επισκέπτεστε την σελίδα http://ill.lib.ntua.gr/smille/admin/login.php

Διαβάστε περισσότερα

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com Περιπτώσεις Χρήσης (Use Cases)- Γενικά Περίπτωση χρήσης: ένα σύνολο διαδοχικών ενεργειών (που μπορεί να περιλαμβάνει και εναλλακτικές ενέργειες) το οποίο οδηγεί σε ένα χρήσιμο αποτέλεσμαγιαέναν χειριστή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ OPENSMS WWW.OPENSMS.GR

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ OPENSMS WWW.OPENSMS.GR ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ OPENSMS WWW.OPENSMS.GR Τηλέφωνο: 2810-211111 Διαδικασία εισόδου στο opensms Η πρόσβαση στην πλατφόρμα του opensms πραγματοποιείται με την εισαγωγή του Ονόματος χρήστη και του

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης online συστήματος κρατήσεων. Δήμος Στροβόλου

Οδηγίες Χρήσης online συστήματος κρατήσεων. Δήμος Στροβόλου Οδηγίες Χρήσης online συστήματος κρατήσεων Δήμος Στροβόλου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΕΛΙΔΑ ΝΕΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ 3 ΣΥΝΔΕΣΗ 6 ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΣΑΣ; FORGOT PASSWORD 7 ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ - DASHBOARD

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Ηρακλείου

Οδηγός Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Ηρακλείου Οδηγός Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Ηρακλείου 2 Περιεχόμενα 1. Αρχική 3 2. Δημιουργία λογαριασμού...4 3. Εισαγωγή στο σύστημα......7 4. Εκτέλεση ανταλλαγής....12 5. Αξιολόγηση 14 6. Έξοδος 14 3 1. Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του χρήστη εύκολα.

Το σύστημα θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του χρήστη εύκολα. Έγγραφο απαιτήσεων 1 Περιγραφή Συστήματος Η online ιστοσελίδα και η αντίστοιχη έκδοση για κινητά τηλέφωνα έχει ως στόχο να υποστηρίξει και να ενισχύσει το User Experience (UX) των επισκεπτών του e-museum,

Διαβάστε περισσότερα

Τραπεζικές Συναλλαγές μέσω Διαδικτύου

Τραπεζικές Συναλλαγές μέσω Διαδικτύου Τραπεζικές Συναλλαγές μέσω Διαδικτύου Ηλεκτρονικές Τραπεζικές Συναλλαγές Τι είναι οι Ηλεκτρονικές Τραπεζικές Συναλλαγές; Είναι η πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία

Διαβάστε περισσότερα

«Σύστημα ΔΕΠ» ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Έκδοση 1.1

«Σύστημα ΔΕΠ» ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ. Έκδοση 1.1 «Σύστημα ΔΕΠ» ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Έκδοση 1.1 Πίνακας περιεχομένων 1. Λειτουργικότητα Υποψήφιου μέλους ΔΕΠ... 3 1.1. Δημιουργία Χρήστη Υποψήφιου μέλους ΔΕΠ... 3 1.2. Εισαγωγή Προσωπικών σας Στοιχείων στο Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Για να εγγραφείτε (1 η φορά) ή να συνδεθείτε, κάντε click στην εισαγωγική σελίδα στο tab [είσοδος] στα δεξιά του tab [basket]

Για να εγγραφείτε (1 η φορά) ή να συνδεθείτε, κάντε click στην εισαγωγική σελίδα στο tab [είσοδος] στα δεξιά του tab [basket] Για να εγγραφείτε (1 η φορά) ή να συνδεθείτε, κάντε click στην εισαγωγική σελίδα στο tab [είσοδος] στα δεξιά του tab [basket] Για να ξεκινήσετε επιλέξτε ένα όνομα της επιλογής σας στο πεδίο login name

Διαβάστε περισσότερα

Διαγράμματα περιπτώσεων χρήσης

Διαγράμματα περιπτώσεων χρήσης Διαγράμματα περιπτώσεων χρήσης Use case diagrams Περιγράφουν τη συμπεριφορά ενός συστήματος από την οπτική γωνία ενός χρήστη. Το μοντέλο περιπτώσεων χρήσης περιλαμβάνει : Τις ίδιες τις περιπτώσεις χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 3) Μέθοδος Υποβολής: Συμπλήρωση Φόρμας 3.α) Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης για Διαχειριστές. Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο

Εγχειρίδιο Χρήσης για Διαχειριστές. Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο Εγχειρίδιο Χρήσης για Διαχειριστές Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο 1. Εισαγωγή 1.1 Περιγραφή Λειτουργίας Πλατφόρμας Η Πλατφόρμα Μεταφόρτωσης και Μετατροπής Βίντεο παρέχει τη δυνατότητα της

Διαβάστε περισσότερα

Β ΕΙΔΙΚΗ ΦΑΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ

Β ΕΙΔΙΚΗ ΦΑΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Β ΕΙΔΙΚΗ ΦΑΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Υπεύθυνος Σπουδών & Έρευνας: Δ. Τσιμάρας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΥΛΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΤΑΜΕΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ Ν.Π.Ι.Δ. Π.Π. Γερμανού 3-5, T.K. 105 61 Αθήνα T: 210 3740551 2 F: 210 3740508

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής έρευνα για την εξάπλωση των Smartphones και Tablets

Διεθνής έρευνα για την εξάπλωση των Smartphones και Tablets Διαγραφή από τη λίστα Σε αυτό το τεύχος: Φεβρουάριος 2014 Mobile e-commerce από την Altec Software Mobile e-commerce από την Altec Software Διεθνής έρευνα για την εξάπλωση των Smartphones και Tablets Ετήσια

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Παραμετροποίηση. Premium HRM web ΕΡΓΑΝΗ. Data Communication A.E.

Ειδικά Θέματα Παραμετροποίηση. Premium HRM web ΕΡΓΑΝΗ. Data Communication A.E. Premium HRM web ΕΡΓΑΝΗ Premium HRM web ΕΡΓΑΝΗ Είναι πλέον διαθέσιμη μια νέα πολύ σημαντική λειτουργία η οποία σας επιτρέπει από όπου κι αν βρίσκεστε με μια απλή σύνδεση στο Internet μέσω smartphone, tablet

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης Πρότυπα oscommerce Αναλυτικός οδηγός χρήσης: Πρότυπα oscommerce Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Μ.Ο.Δ..ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α.Ε. 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εγγραφή στο σύστημα...3

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010 Μ.Ο.Δ..ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α.Ε. 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εγγραφή στο σύστημα...3 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 3 η (8/4/2008)

ΑΣΚΗΣΗ 3 η (8/4/2008) ΑΣΚΗΣΗ 3 η (8/4/2008) ΘΕΜΑ: Τηλεφωνικές παραγγελίες και παράδοση κατ οίκον ενός εστιατορίου. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Όταν ένας πελάτης καλέσει τo Εστιατόριο του ζητάνε πριν από όλα τον αριθμό τηλεφώνου του. Πληκτρολογώντας

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης. 1bank Internet Banking για Εταιρικούς Συνδρομητές

Εγχειρίδιο Χρήσης. 1bank Internet Banking για Εταιρικούς Συνδρομητές Εγχειρίδιο Χρήσης 1bank Internet Banking για Εταιρικούς Συνδρομητές 1bank Πίνακας Περιεχομένων Τα κανάλια της 1bank... 3 Αίτηση... 3 Πληροφορίες Λογαριασμών... 4 Λογαριασμοί > Υπόλοιπα... 4 Λογαριασμοί

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο... 7 Αντί προλόγου... 9 Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4: Κεφάλαιο 5: Πώς να δημιουργήσω το Προφίλ μου και να γίνω μέλος στο Facebook;... 15 Τι

Διαβάστε περισσότερα

1. Από το κεντρικό site του Ιδρύματος επιλέγουμε το σύνδεσμο "Γραμματείες Τμημάτων".

1. Από το κεντρικό site του Ιδρύματος επιλέγουμε το σύνδεσμο Γραμματείες Τμημάτων. 1. Από το κεντρικό site του Ιδρύματος επιλέγουμε το σύνδεσμο "Γραμματείες Τμημάτων". 2. Στην οθόνη πιστοποίησης στοιχείων εισάγονται τα απαραίτητα στοιχεία ταυτοποίησης χρήστη. 3. Από το Main Menu επιλέγεται

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Τηλεφωνικών Κλήσεων

ιαχείριση Τηλεφωνικών Κλήσεων ιαχείριση Τηλεφωνικών Κλήσεων 1 Διαχει ριση Τηλεφωνικω ν Κλη σεων ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ... 3 ΔΟΜΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ... 3 ΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ... 4 ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ... 5

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσεως της υπηρεσίας Alpha e-statements

Οδηγίες χρήσεως της υπηρεσίας Alpha e-statements Οδηγίες χρήσεως της υπηρεσίας Alpha e-statements 1. Ηείσοδοςστηνυπηρεσίαμπορείναπραγματοποιηθεί μέσω του portal τωνκαρτώντηςτραπέζης www.alpha.gr/cards ήαπευθείαςαπότοintranet. Αναζητήστε τη σχετική σηματοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

YourSMS User s Manual

YourSMS User s Manual YourSMS User s Manual Contents Πίνακας περιεχομένων Κεντρική οθόνη... 2 Αποστολές... 3 Αποστολή μοναδικού μηνύματος... 3 Αποστολή μαζικού μηνύματος σε ομάδα παραληπτών... 4 Αποστολή μαζικού προγραμματισμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER Η εφαρμογή LiveTripTraveller διατίθεται για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android. Στο υπο-ιστοσελίδα www.livetrips.com/sources μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΗΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΛΑΘΙΟΥ / ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ / ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΛΑΘΙΟΥ/ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ

ΚΟΗΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΛΑΘΙΟΥ / ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ / ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΛΑΘΙΟΥ/ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ ΚΟΗΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΛΑΘΙΟΥ / ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ / ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΛΑΘΙΟΥ/ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ 4. Παραγγελίες 4.1. Δημιουργία Καλαθιού (Παραγγελίας) Αναζητάμε τον Προμηθευτή και επιλέγουμε Νέο Καλάθι.

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Πόροι. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων

Pylon Entry. Πόροι. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων Pylon Entry Πόροι Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Πόρου... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ωρολογίων Προγραμμάτων Εκπαιδευτικών

Διαχείριση Ωρολογίων Προγραμμάτων Εκπαιδευτικών Διαχείριση Ωρολογίων Προγραμμάτων Εκπαιδευτικών Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας Πλήρους Διαχείρισης Ωρολογίων Προγραμμάτων. Παρακάτω προτείνεται μια

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ωρολογίων Προγραμμάτων

Διαχείριση Ωρολογίων Προγραμμάτων Διαχείριση Ωρολογίων Προγραμμάτων Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας Πλήρους Διαχείρισης Ωρολογίων Προγραμμάτων. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

website guide B2B e-shop

website guide B2B e-shop website guide B2B e-shop Η ιστοσελίδα της Sun Electronics κατασκευάστηκε για να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες τόσο στους συνεργάτες της όσο και στους τελικούς καταναλωτές. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε η τιμολογιακή

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά Φύλλα Μισθοδοσίας

Αναλυτικά Φύλλα Μισθοδοσίας Αναλυτικά Φύλλα Μισθοδοσίας Εγχειρίδιο Χρήσης ΚΕΠΥΕΣ 1 Περιεχόμενα ` ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ... 3 ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ... 3 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ... 8 ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙΣ... 12 Αλλαγή Email...

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Γραφείων Πρακτικής Άσκησης Αφού πιστοποιηθεί ο λογαριασμός που δημιουργήσατε στο πρόγραμμα «Άτλας» ως Γραφείο Πρακτικής,

Διαβάστε περισσότερα

Βήμα 1 ο Επιλογή Προϊόντων

Βήμα 1 ο Επιλογή Προϊόντων Για να βάλετε μία Ηλεκτρονική Παραγγελία ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα: Βήμα 1ο : Επιλογή Προϊόντων και προσθήκη στο καλάθι αγορών Βήμα 2ο: Καλάθι Αγορών - Ολοκλήρωση Παραγγελίας - Έγγραφή Αναζήτηση Ακύρωση

Διαβάστε περισσότερα

επειδή η επικάλυψη είναι τέχνη B2B HATZIYIANNAKIS b2b.hatziyiannakis.gr

επειδή η επικάλυψη είναι τέχνη B2B HATZIYIANNAKIS b2b.hatziyiannakis.gr B2B HATZIYIANNAKIS b2b.hatziyiannakis.gr ΚΟΥΦΕΤΟΠΟΙΙΑ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ Α.Ε. www.hatziyiannakis.gr sales@hatziyiannakis.gr / emporiko@hatziyiannakis.gr Β2Β HATZYIANNAKIS 01 Β2Β HATZIYIANNAKIS Επίκεντρο της

Διαβάστε περισσότερα

Διαγράμματα Αλληλεπίδρασης. Διαγράμματα Ακολουθίας Διαγράμματα Συνεργασίας

Διαγράμματα Αλληλεπίδρασης. Διαγράμματα Ακολουθίας Διαγράμματα Συνεργασίας Διαγράμματα Αλληλεπίδρασης Διαγράμματα Ακολουθίας Διαγράμματα Συνεργασίας 1 Διαγράμματα αλληλεπίδρασης Απεικονίζουν την αλληλεπίδραση των αντικειμένων μέσω μηνυμάτων Η ανάθεση αρμοδιοτήτων περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Η συσκευή υποστηρίζει την αποστολή/λήψη μηνυμάτων. Πιέστε το πλήκτρο μηνυμάτων για να γράψετε ένα νέο. Επιλέξτε Μενού Μήνυμα Γράψε Μήνυμα στην

Η συσκευή υποστηρίζει την αποστολή/λήψη μηνυμάτων. Πιέστε το πλήκτρο μηνυμάτων για να γράψετε ένα νέο. Επιλέξτε Μενού Μήνυμα Γράψε Μήνυμα στην Οδηγίες Χρήσης 1 1.Μηνύμα Η συσκευή υποστηρίζει την αποστολή/λήψη μηνυμάτων SMS. Πιέστε το πλήκτρο μηνυμάτων για να γράψετε ένα νέο μήνυμα. Σύνταξη μηνύματος Επιλέξτε Μενού Μήνυμα Γράψε Μήνυμα στην συνέχεια

Διαβάστε περισσότερα

09 Η γλώσσα UML II. Τεχνολογία Λογισμικού. Σχολή Hλεκτρολόγων Mηχανικών & Mηχανικών Yπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Χειμερινό εξάμηνο

09 Η γλώσσα UML II. Τεχνολογία Λογισμικού. Σχολή Hλεκτρολόγων Mηχανικών & Mηχανικών Yπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Χειμερινό εξάμηνο 09 Η γλώσσα UML II Τεχνολογία Λογισμικού Σχολή Hλεκτρολόγων Mηχανικών & Mηχανικών Yπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Χειμερινό εξάμηνο 2017 18 Δρ. Κώστας Σαΐδης saiko@di.uoa.gr Μοντελοποίηση συμπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ HX-GO02 & HX-GO1

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ HX-GO02 & HX-GO1 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ HX-GO02 & HX-GO1 ΜΕΣΩ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ SMART PHONES 1 Αναζητήστε στο Google Play ή στο App Store την εφαρμογή ΗΧ-GO2 και εγκαταστήστε την στο κινητό σας (με λειτουργικό Android

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο Χρήσης myschool

Σενάριο Χρήσης myschool Σενάριο Χρήσης ΦΟΡΕΙΣ Επιβεβαίωση των Στοιχείων του Φορέα Αρχικά, θα κληθείτε να ελέγξετε την ορθότητα των στοιχείων του Φορέα σας. Επιλέγοντας την καρτέλα «Φορείς», από το μενού που βρίσκεται στο πάνω

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω ο τρόπος ανάπτυξης των ηλεκτρονικών καταστημάτων μπορεί να αναλυθεί με κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες μπορεί να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Ενέργειες Ανοίγματος Χρήσης & Μεταφοράς Υπολοίπων

ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Ενέργειες Ανοίγματος Χρήσης & Μεταφοράς Υπολοίπων ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Ενέργειες Ανοίγματος Χρήσης & Μεταφοράς Υπολοίπων Version 2.0 Οκτώβριος 2017 Περιεχόμενα Εισαγωγή... 4 Άνοιγμα Χρήσης... 4 Άνοιγμα Χρήσης... 4 Μεταφορές Υπολοίπων στην νέα Χρήση...

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΗΘΕΙΑ για τη χρήση του ιδρυματικού αποθετηρίου ΥΠΑΤΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΒΟΗΘΕΙΑ για τη χρήση του ιδρυματικού αποθετηρίου ΥΠΑΤΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑ για τη χρήση του ιδρυματικού αποθετηρίου ΥΠΑΤΙΑ Το Ιδρυματικό Αποθετήριο του ΤΕΙ Αθήνας συλλέγει, τεκμηριώνει, αποθηκεύει και διατηρεί ψηφιακό περιεχόμενο έρευνας και εκπαίδευσης. Περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής One View

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής One View Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής One View ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ Προκειμένου να συνδεθείτε για πρώτη φορά στην πλατφόρμα One View, θα πρέπει να επισκεφθείτε στην σελίδα oneview.generali.gr και να προχωρήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Ι

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Ι ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Ι κ. ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο διευθύνσεων των Windows

Το βιβλίο διευθύνσεων των Windows Το βιβλίο διευθύνσεων των Windows Αν στέλνουμε email συχνά σε κάποιους, τότε για να μην πληκτρολογούμε τις διευθύνσεις τους κάθε φορά, τις αποθηκεύουμε στο Βιβλίο Διευθύνσεων. Έτσι όταν θα θέλουμε να τους

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Bee Group Α.Ε. [Type the company name] [Pick the date] Εγχειρίδιο λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αρχική Σελίδα... 3 2. Δημιουργία Λογαριασμού... 3 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Ανάρτησης μέσω Διαδικτύου. (Έκδοση: 9.0)

Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Ανάρτησης μέσω Διαδικτύου. (Έκδοση: 9.0) Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Ανάρτησης μέσω Διαδικτύου (Έκδοση: 9.0) Δεκέμβριος 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή... 3 Συμβατότητα Browser για τη χρήση της Εφαρμογής... 3 Α. Είσοδος με κωδικούς TaxisNet... 9 Β. Είσοδος

Διαβάστε περισσότερα

QEMS TUTORIAL CRM. Οδηγίες για το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα της QEMS.

QEMS TUTORIAL CRM. Οδηγίες για το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα της QEMS. QEMS TUTORIAL CRM Οδηγίες για το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα της QEMS. ΕΚΔΟΣΗ 1.0.1 + 26/6/2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 LOGIN... 3 δικαιωματα ΕΦΑΡΜΟΓΗς... 4 ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ... 4 ADMIN / MANAGER... 4 ΥΠΑΛΗΛΟΣ...

Διαβάστε περισσότερα

2

2 1 2 1.1 1.2 3 2.1 2.2 2.3 4 3.1 3.2 5 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΣΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ Μάθετε για τα κουµπιά, την οθόνη και τα εικονίδια του νέου σας τηλεφώνου. Κουµπιά Στην µπροστινή όψη του τηλεφώνου σας θα παρατηρήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Οδηγός ενεργοποίησης, χρήσης και διαμόρφωσης της υπηρεσίας φωνοκιβωτίου

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Οδηγός ενεργοποίησης, χρήσης και διαμόρφωσης της υπηρεσίας φωνοκιβωτίου ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Οδηγός ενεργοποίησης, χρήσης και διαμόρφωσης της υπηρεσίας φωνοκιβωτίου ΥΠΣ ΕΔ/58 Τελευταία ημερομηνία αναθεώρησης: 06 Αυγούστου 2013

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ 1. Γενικά ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΡΤΕΜΙΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ 1. Γενικά ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΡΤΕΜΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ 1. Γενικά ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΡΤΕΜΙΣ 1. Γενικά Η ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων γάλακτος και κρέατος πραγματοποιείται μέσα από το λογισμικό ΑΡΤΕΜΙΣ του Ελληνικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΕΩΣ ALPHA WEB TRADING

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΕΩΣ ALPHA WEB TRADING ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΕΩΣ ALPHA WEB TRADING Το μενού του ALPHA WEB TRADING αποτελείται από τις εξής επιλογές: Το Προφίλ μου Πρόσθετος Κωδικός Ασφαλείας* Προσωπικές Πληροφορίες* Αλλαγή Ψευδωνύμου Αλλαγή Μυστικού

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο του μαθήματος

Περιεχόμενο του μαθήματος ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ Ανάλυση Απαιτήσεων Μοντέλο περιπτώσεων χρήσης Δρ Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Χειμερινό Εξάμηνο 2010-2011 1 Περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο λειτουργιών χρήστη (αποφοίτου) στο Mathiteia4u

Εγχειρίδιο λειτουργιών χρήστη (αποφοίτου) στο Mathiteia4u Εγχειρίδιο λειτουργιών χρήστη (αποφοίτου) στο Mathiteia4u Μέσω της ηλεκτρονικής πύλης www.mathiteia4u.gov.gr δίνεται πρόσβαση σε ένα νέο πρόγραμμα για την στήριξη νέων που έχουν μόλις αποφοιτήσει από την

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Εφαρμογής Συμβούλων Υποστήριξης / Ενημέρωσης

Εγχειρίδιο Εφαρμογής Συμβούλων Υποστήριξης / Ενημέρωσης Εγχειρίδιο Εφαρμογής Συμβούλων Υποστήριξης / Ενημέρωσης Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 3 2. Σελίδα εισόδου... 4 3. Αρχική καρτέλα... 6 4. Στοιχεία Συμβούλου... 7 5. Στοιχεία λογαριασμού... 8 6. Αιτήματα Παρόχων...

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα