Ο ΗΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ΗΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ"

Transcript

1 Ο ΗΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Ο βασικός στόχος της ειδικής έρευνας για την Απασχόληση των Ατόµων µε Προβλήµατα υγείας είναι να συγκεντρώσει πληροφορίες για τη θέση στην αγορά εργασίας των ατόµων που αντιµετωπίζουν προβλήµατα υγείας. Τα ερωτήµατα της έρευνας απευθύνονται στα άτοµα ηλικίας ετών που συµµετέχουν στην Έρευνα Εργατικού υναµικού του Β τριµήνου του Όλα τα άτοµα που έχουν γεννηθεί από το 1947 έως το 1995 απαντούν στην έρευνα. Αν ένα άτοµο γεννήθηκε το 1946 θα απαντήσει µόνο αν γεννήθηκε µετά την εβδοµάδα αναφοράς. Αν γεννήθηκε το 1996 θα απαντήσει µόνο αν γεννήθηκε πριν την εβδοµάδα αναφοράς Τα ερωτήµατα της έρευνας είναι τα εξής: Ερώτηµα 1: Υποφέρετε από κάποια από τα επόµενα προβλήµατα υγείας ή ασθένειες; 01. Προβλήµατα άνω άκρων (περιλαµβάνονται αρθρίτιδες και ρευµατισµοί) 02. Προβλήµατα κάτω άκρων (περιλαµβάνονται αρθρίτιδες και ρευµατισµοί) 03. Προβλήµατα πλάτης και λαιµού (περιλαµβάνονται αρθρίτιδες και ρευµατισµοί) 04. Καρκίνο 05. ερµατικές παθήσεις, περιλαµβανοµένων των αλλεργιών και σοβαρών παραµορφώσεων 06. Προβλήµατα καρδιάς, υπέρτασης ή κυκλοφορίας του αίµατος 07. Θωρακικά ή αναπνευστικά προβλήµατα, περιλαµβανοµένων του άσθµατος και της βρογχίτιδας 08. Προβλήµατα στοµαχικά, ηπατικά, του ουροποιητικού ή του πεπτικού συστήµατος 09. Σακχαρώδης διαβήτης 10. Επιληψία 11. Έντονοι πονοκέφαλοι, όπως ηµικρανία 12. Μαθησιακές δυσκολίες (προβλήµατα γραφής, ανάγνωσης, ή στην αριθµητική) 13. Χρόνιο άγχος 14. Κατάθλιψη 15. Άλλες διανοητικές, νευρολογικές, ή συναισθηµατικές διαταραχές 16. Άλλες εξελισσόµενες ασθένειες (περιλαµβανοµένων της σκλήρυνσης κατά πλάκας, AIDS, Αλτσχάιµερ, νόσου του Parkinson) 17. Άλλα χρόνια προβλήµατα υγείας Ναι Όχι 1 Ερ.2 2 Ερ.7 Με το ερώτηµα αυτό θέλουµε να διαπιστώσουµε αν ο ερευνόµενος αντιµετωπίζει οποιοδήποτε (ένα ή περισσότερα) µακροχρόνιο πρόβληµα υγείας ή ασθένεια. Το βασικό κριτήριο για να χαρακτηριστεί ένα πρόβληµα µακροχρόνιο είναι να έχει διάρκεια τουλάχιστον 6 µηνών. Εποµένως, ένα πρόβληµα που έχει σύντοµη διάρκεια ανεξάρτητα από τη σοβαρότητά του δεν πρέπει να περιληφθεί εδώ.

2 Παραδείγµατα: 1. Ένα άτοµο διαγνώστηκε µε διαβήτη πριν 2 µήνες. Παρόλο που η µέχρι στιγµής διάρκεια του προβλήµατος είναι µικρότερη από 6 µήνες, η απάντηση στο ερώτηµα πρέπει να είναι ΝΑΙ αφού το πρόβληµα είναι χρόνιο. 2. Ένα άτοµο τραυµατίστηκε σε τροχαίο 5 µήνες πριν την έρευνα. Η θεραπεία του έχει τελειώσει αλλά το άτοµο θα υποφέρει για πάντα από κάποιο πρόβληµα υγείας (π.χ. στα κάτω άκρα). Η απάντηση στο Ερώτηµα 1 είναι ΝΑΙ. 3. Ένα άτοµο τραυµατίστηκε σε τροχαίο 10 µήνες πριν την έρευνα. Η θεραπεία του κράτησε 8 µήνες, και τώρα πια δεν έχει κανένα πρόβληµα. Η απάντηση στο Ερώτηµα 1 είναι ΟΧΙ (εφόσον δεν έχει κάποιο άλλο πρόβληµα υγείας). Πρέπει να επισηµάνουµε τα εξής: Μερικά προβλήµατα υγείας εµφανίζονται περιοδικά, (π.χ. πόνος στη µέση, ηµικρανίες, επιληψία) και ακολουθούνται από περιόδους ύφεσης. Εφόσον επανέρχονται τακτικά, θα πρέπει να θεωρηθούν µακροχρόνια και να δηλωθούν στο Ερώτηµα 1. Ένα άτοµο µπορεί να απαντήσει καταφατικά στο Ερώτηµα 1 ακόµα και αν δεν υπάρχει κάποια «επίσηµη» ιατρική γνωµάτευση για το ότι υποφέρει από το συγκεκριµένο πρόβληµα αυτό που µας ενδιαφέρει είναι το τι πιστεύει ο ερευνόµενος και το αν αισθάνεται πως αντιµετωπίζει ένα πρόβληµα υγείας. Ένα άτοµο µπορεί να υποφέρει από κάποιο πρόβληµα υγείας που δεν τον ενοχλεί ιδιαίτερα ή το έχει υπό έλεγχο ακολουθώντας φαρµακευτική αγωγή για παράδειγµα, ένας διαβητικός που αισθάνεται απόλυτα υγιής ακολουθώντας αγωγή µε ινσουλίνη. Και σε αυτή την περίπτωση όµως, αφού η καλή κατάσταση εξαρτάται από τη θεραπεία, το πρόβληµα θα πρέπει να δηλωθεί. Ερώτηµα 2: Ποια από τα µακροχρόνια προβλήµατα υγείας από τα οποία υποφέρετε θεωρείτε ποιο σοβαρά; Παρακαλώ πείτε δύο το πολύ προβλήµατα ξεκινώντας από το πιο σηµαντικό. Κωδικός του πλέον σοβαρού προβλήµατος _ _ Κωδικός του δεύτερου πιο σοβαρού προβλήµατος _ _ Αν ο ερευνόµενος αντιµετωπίζει περισσότερα από ένα προβλήµατα υγείας, θα του ζητήσουµε να µας δηλώσει ποια θεωρεί ως σοβαρότερα. Αυτά τα δύο σηµαντικότερα προβλήµατα θα τα καταχωρήσουµε στο Ερώτηµα 2 χρησιµοποιώντας τους κωδικούς του Ερωτήµατος 1. Για παράδειγµα, αν ένας ερευνόµενος δηλώσει ότι το σηµαντικότερο πρόβληµα που αντιµετωπίζει είναι η ηµικρανία και το δεύτερο πιο σηµαντικό είναι ένα πρόβληµα στη µέση, τότε ως κωδικός του πλέον σοβαρού προβλήµατος θα τεθεί το 11 ενώ ως κωδικός του δεύτερου πιο σοβαρού προβλήµατος θα τεθεί το 03.

3 Ερώτηµα 3: Το πρόβληµα (ή τα προβλήµατα) υγείας από το οποίο υποφέρετε περιορίζει τον αριθµό ωρών που µπορείτε να εργαστείτε; Ερώτηµα 4: Το πρόβληµα (ή τα προβλήµατα) υγείας από το οποίο υποφέρετε περιορίζει στο είδος της εργασίας που µπορείτε να κάνετε (για παράδειγµα, δεν µπορείτε να κάνετε χειρονακτική εργασία, ή να εργαστείτε πολλές ώρες σε υπολογιστή, κλπ.); Ερώτηµα 5: Το πρόβληµα (ή τα προβλήµατα) υγείας από το οποίο υποφέρετε σας εµποδίζει (ή θα σας εµπόδιζε αν εργαζόσασταν) στις µετακινήσεις σας προς και από την εργασία; Τα Ερωτήµατα 3 6β θα απαντηθούν από τα άτοµα που δήλωσαν έστω και ένα πρόβληµα υγείας στο Ερώτηµα 1. Με τα ερωτήµατα αυτά θέλουµε να µάθουµε αν το πρόβληµα υγείας περιορίζει τον ερευνόµενο στον αριθµό ωρών που µπορεί να εργαστεί, στο είδος της εργασίας που µπορεί να κάνει ή στις µετακινήσεις του προς και από την εργασία. Παραδείγµατα: 1. Ένα άτοµο υποφέρει από πρόβληµα στη µέση. Το άτοµο αυτό εργαζόταν από παλιά και εξακολουθεί να εργάζεται σαν φύλακας σε εργοστάσιο και το πρόβληµα υγείας δεν του δηµιουργεί πρόβληµα. Στο Ερώτηµα 4 θα απαντήσει µε 2 (Όχι). 2. Ένα άτοµο υποφέρει από πρόβληµα στη µέση. Το άτοµο αυτό εργαζόταν σαν οικοδόµος αλλά τώρα, λόγω του προβλήµατος υγείας, εργάζεται σαν φύλακας σε εργοστάσιο. Στο Ερώτηµα 4 θα απαντήσει µε 1 (Ναι). 3. Ένα άτοµο υποφέρει από νεφρική ανεπάρκεια. Αναζητά εργασία µε µερική απασχόληση γιατί κάθε 4 ηµέρες πρέπει να κάνει αιµοκάθαρση. Στο Ερώτηµα 3 θα απαντήσει µε 1 (ΝΑΙ). 4. Ένα άτοµο µπορεί να κινηθεί µόνο µε αναπηρικό καρότσι. Το άτοµο αυτό εργάζεται ως µεταφραστής στο σπίτι του. Εν τούτοις, στο Ερώτηµα 5 πρέπει να απαντήσει µε 1 (Ναι) γιατί το πρόβληµα υγείας απαιτεί ειδικές «ρυθµίσεις» για να µπορεί να µετακινείται.

4 Επισηµαίνουµε τα εξής: Οι περιορισµοί µπορεί να προέρχονται από οποιοδήποτε πρόβληµα υγείας και όχι µόνο από αυτό που δηλώθηκε ως σηµαντικότερο. Για παράδειγµα, ο ερευνόµενος µπορεί να θεωρεί ως σηµαντικότερο πρόβληµα υγείας ένα πρόβληµα υπέρτασης. Το πρόβληµα αυτό µπορεί να µη του δηµιουργεί οποιοδήποτε περιορισµό σε σχέση µε την εργασία, αλλά µπορεί να αντιµετωπίζει δυσκολία στις µετακινήσεις του εξαιτίας ενός προβλήµατος στα κάτω άκρα, το οποίο θεωρεί ως δεύτερο σηµαντικό πρόβληµα υγείας. Ερώτηµα 6α. Χρησιµοποιείτε κάτι από τα ακόλουθα στο χώρο της εργασίας σας λόγω του προβλήµατος (ή των προβληµάτων) υγείας από το οποίο υποφέρετε; 1. Προσωπική βοήθεια: Ναι 1 Όχι 2 2. Ειδικό εξοπλισµό ή προσαρµογές στο χώρο εργασίας: Ναι 1 Όχι 2 3. Ειδική µορφή εργασίας όπως, καθιστική εργασία, τηλε-εργασία, ευέλικτο ωράριο, εργασία µε λιγότερη ένταση: Ναι 1 Όχι 2 Ερώτηµα 6β. Το πρόβληµα (ή τα προβλήµατα) υγείας από το οποίο υποφέρετε έχει ως αποτέλεσµα να χρειάζεστε οτιδήποτε από τα ακόλουθα για να µπορέσετε να εργαστείτε; 1. Προσωπική βοήθεια: Ναι 1 Όχι 2 2. Ειδικό εξοπλισµό ή προσαρµογές στο χώρο εργασίας: Ναι 1 Όχι 2 3. Ειδική µορφή εργασίας όπως, καθιστική εργασία, τηλε-εργασία, ευέλικτο ωράριο, εργασία µε λιγότερη ένταση: Ναι 1 Όχι 2 ΤΑ ερωτήµατα 6α και 6β είναι παρόµοια και εξετάζουν αν χρειάζονται ειδικές «ρυθµίσεις» για να µπορέσει να εργαστεί ο ερευνόµενος λόγω του προβλήµατος υγείας που αντιµετωπίζει. Το Ερώτηµα 6α απευθύνεται σε εργαζόµενους. Για να απαντήσει καταφατικά ένας ερευνόµενος θα πρέπει να χρησιµοποιεί κάποια ειδική βοήθεια (ή εξοπλισµό κλπ) στο χώρο εργασίας και όχι απλώς να το επιθυµεί. Στην περίπτωση του Ερωτήµατος 6β (που απευθύνεται σε άτοµα που δεν εργάζονται) µας ενδιαφέρει να µάθουµε αν η οποιαδήποτε ειδική βοήθεια, εξοπλισµός, διευθέτηση στο χώρο εργασίας, κλπ. είναι απαραίτητη για να µπορεί να εργάζεται, Παραδείγµατα 1. Ένα άτοµο εργάζεται ως προγραµµατιστής στο δηµόσιο. Υποφέρει από σκλήρυνση κατά πλάκας και έχει σοβαρές δυσκολίες στις µετακινήσεις του (είναι όµως σε θέση να πηγαίνει στην εργασία του). Θα του ήταν πολύ ευκολότερο αν εργαζόταν στο σπίτι του (τηλε-εργασία) όµως δεν του παρέχεται αυτή η δυνατότητα. Η απάντηση στο Ερώτηµα 6α (2) είναι ΟΧΙ.

5 2. Ένα άτοµο µπορεί να κινείται µόνο µε αναπηρική καρέκλα. Για να εργαστεί, είναι απαραίτητο να υπάρχει κατάλληλη ράµπα στην είσοδο του χώρου εργασίας. Η απάντηση στο Ερώτηµα 6β (2) είναι ΝΑΙ. Ερώτηµα 7. Έχετε δυσκολία όταν εκτελείτε κάποια από τις επόµενες βασικές καθηµερινές δραστηριότητες; 01. υσκολία στην όραση (που παραµένει ακόµα και αν φορά γυαλιά ή φακούς επαφής) 02. υσκολία στην ακοή (που παραµένει ακόµα και αν χρησιµοποιεί ακουστικά βαρηκοΐας) 03. υσκολία µε το περπάτηµα ή µε το ανέβασµα σκάλας 04. υσκολία µε το κάθισµα ή την ορθοστασία 05. υσκολία µνήµης ή συγκέντρωσης 06. υσκολία επικοινωνίας, για παράδειγµα να γίνει κατανοητός ή να καταλάβει 07. υσκολία µε το άπλωµα ή το τέντωµα του σώµατος 08. υσκολία να σηκώσει ή να µεταφέρει αντικείµενα 09. υσκολία µε το σκύψιµο 10. υσκολία να κρατήσει σταθερά ή να περιστρέψει αντικείµενα Ναι Όχι 1 Ερ.8 2 Ερ.13 Με το Ερώτηµα 7 θέλουµε να διερευνήσουµε την ύπαρξη δυσκολιών στην εκτέλεση βασικών καθηµερινών δραστηριοτήτων. Όπως και στην περίπτωση των ασθενειών, οι δυσκολίες πρέπει να είναι µακροχρόνιες: η διάρκειά τους να είναι τουλάχιστον έξη µήνες. Επισηµαίνουµε τα εξής: Ένα άτοµο θα πρέπει να δηλώσει τη δυσκολία, ακόµα και αν µπορεί να την αντιµετωπίσει µε κάποιο «βοήθηµα» (για παράδειγµα, να περπατά µε τη βοήθεια µπαστουνιού). Η µόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι τα προβλήµατα όρασης και ακοής τα οποία αν αντιµετωπίζονται µε γυαλιά - φακούς επαφής ή ακουστικά, δε χρειάζεται να δηλωθούν Ένα άτοµο µπορεί να έχει ένα πρόβληµα υγείας (και εποµένως να έχει απαντήσει καταφατικά στο Ερώτηµα 1) το οποίο του δηµιουργεί και δυσκολία σε µια καθηµερινή δραστηριότητα για παράδειγµα, να έχει αναπνευστικό πρόβληµα και κατά συνέπεια να δυσκολεύεται να ανέβει σκάλες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απαντήσει καταφατικά και στο Ερώτηµα 7. Στα προβλήµατα επικοινωνίας θα πρέπει να υπολογίσουµε περιπτώσεις που η επικοινωνία εµποδίζεται από κάποιο πρόβληµα που έχει σχέση µε την υγεία του ατόµου (για παράδειγµα, τραύλισµα). Εποµένως, ένα άτοµο που δεν µπορεί να επικοινωνήσει επειδή αγνοεί τη γλώσσα δεν πρέπει να απαντήσει µε τον κωδικό 06.

6 Υπάρχουν τρία ερωτήµατα στο κυρίως ερωτηµατολόγιο της έρευνας Εργατικού υναµικού, όπου ο ερευνόµενος µπορεί να έχει δηλώσει την ύπαρξη προβλήµατος υγείας. Είναι τα ερωτήµατα που αφορούν: Το λόγο που εργάζεται σε µερική απασχόληση (Ερώτηµα 23α, Κωδικός 3) Το λόγο που σταµάτησε να εργάζεται στην τελευταία του απασχόληση (Ερώτηµα 51, κωδικός 6) Το λόγο που δεν αναζητά εργασία (Ερώτηµα 56, κωδικός 07) Αν ένα άτοµο έχει δηλώσει ασθένεια ή ανικανότητα για εργασία σε ένα από αυτά τα ερωτήµατα θα πρέπει να περιµένουµε να δηλώσει και µια ασθένεια στο Ερώτηµα 1 της ad hoc έρευνας ή µια δυσκολία στο Ερώτηµα 7. Αν εποµένως απαντήσει αρνητικά και στα δύο αυτά ερωτήµατα θα πρέπει να του υπενθυµίσουµε τη σχετική απάντηση στο κυρίως ερωτηµατολόγιο και να ζητήσουµε διευκρινίσεις. Επισηµαίνουµε πάντως ότι υπάρχει περίπτωση το πρόβληµα υγείας που έχει αναφέρει στο κυρίως ερωτηµατολόγιο να µην είχε διάρκεια µεγαλύτερη των 6 µηνών και εποµένως ορθώς να µην απαντά καταφατικά στα Ερωτήµατα 1 και 7 του ad hoc ερωτηµατολογίου Ερώτηµα 8: Ποια από τις δυσκολίες που αντιµετωπίζετε θεωρείτε ποιο σοβαρή; Παρακαλώ αναφέρετε δύο το πολύ δυσκολίες ξεκινώντας από την πιο σηµαντική. Κωδικός της πιο σηµαντικής δυσκολίας _ _ Κωδικός της δεύτερης πιο σηµαντικής δυσκολίας _ _ Αν ο ερευνόµενος αντιµετωπίζει περισσότερες από µια δυσκολίες, θα του ζητήσουµε να µας δηλώσει ποια θεωρεί ως σοβαρότερη. Αυτές τις δύο σηµαντικότερες δυσκολίες θα τις καταχωρήσουµε στο Ερώτηµα 8 χρησιµοποιώντας τους κωδικούς του Ερωτήµατος 7. Εδώ θα πρέπει να επισηµάνουµε ότι αν µια δυσκολία οφείλεται σε µια άλλη, τότε δεν πρέπει να δηλωθεί ξεχωριστά. Αν, για παράδειγµα, ένα άτοµο δυσκολεύεται να περπατήσει επειδή είναι τυφλό, θα δηλωθεί µόνο το πρόβληµα όρασης Ερώτηµα 9: Η δυσκολία (ή δυσκολίες) που αντιµετωπίζετε περιορίζει τον αριθµό ωρών που µπορείτε να εργαστείτε; Ερώτηµα 10: Η δυσκολία (ή δυσκολίες) που αντιµετωπίζετε σας περιορίζει στο είδος της εργασίας που µπορείτε να κάνετε (για παράδειγµα, δεν µπορείτε να κάνετε χειρονακτική εργασία, ή να εργαστείτε πολλές ώρες σε υπολογιστή, κλπ.);

7 Ερώτηµα 11: Η δυσκολία (ή δυσκολίες) που αντιµετωπίζετε σας εµποδίζει (ή θα σας εµπόδιζε αν εργαζόσασταν) στις µετακινήσεις σας προς και από την εργασία; Ερώτηµα 12α. Είστε αναγκασµένος λόγω της δυσκολίας (ή των δυσκολιών) που αντιµετωπίζετε να χρησιµοποιείτε κάτι από τα ακόλουθα στην εργασία σας; 1. Προσωπική βοήθεια: Ναι 1 Όχι 2 2. Ειδικό εξοπλισµό ή προσαρµογές στο χώρο εργασίας: Ναι 1 Όχι 2 3. Ειδική µορφή εργασίας όπως, καθιστική εργασία, τηλε-εργασία, ευέλικτο ωράριο, εργασία µε λιγότερη ένταση: Ναι 1 Όχι 2 Ερώτηµα 12β. Είστε αναγκασµένος λόγω της δυσκολίας (ή των δυσκολιών) που αντιµετωπίζετε να χρειάζεστε οτιδήποτε από τα ακόλουθα για να µπορέσετε να εργαστείτε; 1. Προσωπική βοήθεια: Ναι 1 Όχι 2 2. Ειδικό εξοπλισµό ή προσαρµογές στο χώρο εργασίας: Ναι 1 Όχι 2 3. Ειδική µορφή εργασίας όπως, καθιστική εργασία, τηλε-εργασία, ευέλικτο ωράριο, εργασία µε λιγότερη ένταση: Ναι 1 Όχι 2 Τα ερωτήµατα 9 12β είναι παρόµοια µε τα ερωτήµατα 3 6β και θα απαντηθούν από τα άτοµα που απάντησαν καταφατικά στο Ερώτηµα 7. Και για αυτά, ισχύουν οι ίδιες οδηγίες και παρατηρήσεις όπως στα ερωτήµατα 3 6β. Ερώτηµα 13: Εκτός από τα προβλήµατα υγείας, υπάρχουν πολλές φορές και άλλοι παράγοντες που περιορίζουν το είδος της εργασίας που µπορούµε να κάνουµε. Υπάρχει κάποιο πρόβληµα/παράγοντας που σας περιορίζει στην εργασία που µπορείτε να κάνετε; (Ο περιορισµός µπορεί να αφορά το είδος της εργασίας, τον αριθµό ωρών που µπορείτε να εργαστείτε, ή τη µετακίνηση προς την εργασία) Ναι Όχι 1 Ερ.14 2 Τέλος Ερώτηµα 14: Ποιος είναι ο κυριότερος παράγοντας/πρόβληµα που σας περιορίζει στην εργασία που µπορείτε να κάνετε; Έλλειψη προσόντων/εµπειρίας 1 εν υπάρχουν κατάλληλες ευκαιρίες για εργασία 2 Έλλειψη ή κακές συγκοινωνίες µε τους χώρους εργασίας 3 Έλλειψη ευελιξίας από τον εργοδότη 4

8 Θα επηρεάσει επιδόµατα/εισοδήµατα που εισπράττω 5 Οικογενειακές υποχρεώσεις/φροντίδα άλλων ατόµων 6 Προσωπικοί λόγοι 7 Άλλος λόγος 8 Τα ερωτήµατα 13 και 14 απευθύνονται σε όλα τα άτοµα ηλικίας ετών, ανεξάρτητα από το αν έχουν δηλώσει κάποιο πρόβληµα υγείας/δραστηριότητας. Με τα ερωτήµατα αυτά θέλουµε να διαπιστώσουµε αν αντιµετωπίζουν προβλήµατα (όχι υγείας) που τους εµποδίζουν στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας, και ειδικότερα σε σχέση µε το πόσες ώρες µπορούν να εργαστούν, µε το είδος της εργασίας που µπορεί να κάνουν ή µε τη µετακίνησή τους προς και από την εργασία. Παραδείγµατα Ένας νέος που αναζητά εργασία διαπιστώνει ότι όλες οι προσφερόµενες εργασίες που είναι σχετικές µε την ειδικότητά του απαιτούν και προϋπηρεσία (την οποία δε διαθέτει). Το άτοµο αυτό µπορεί να απαντήσει µε τον κωδικό 1. Ένα άτοµο ζει σε ένα µικρό νησί που προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης µόνο κατά τη σύντοµη τουριστική περίοδο. Το άτοµο αυτό µπορεί να απαντήσει µε τον κωδικό 2. Ένα άτοµο ζει σε έναν οικισµό αποµακρυσµένο από την πρωτεύουσα του νοµού, και εργάζεται ως βοηθός στην οικογενειακή (αγροτική) επιχείρηση. Στην πρωτεύουσα του νοµού υπάρχουν ευκαιρίες εργασίας ανάλογες µε τα προσόντα του αλλά το άτοµο αυτό δεν έχει ιδιωτικό µεταφορικό µέσο και η συγκοινωνία µε την πρωτεύουσα του νοµού είναι ιδιαίτερα προβληµατική. Το άτοµο αυτό µπορεί να απαντήσει µε τον κωδικό 3. Ένα άτοµο θα µπορούσε να εργαστεί αν εύρισκε απασχόληση µε ελαστικό ωράριο εργασίας αλλά δεν βρίσκει εργοδότη που να δέχεται ένα τέτοιο ωράριο. Το άτοµο αυτό µπορεί να απαντήσει µε τον κωδικό 4. Ένα άτοµο λαµβάνει σύνταξη χηρείας. Αν εργαστεί η σύνταξη θα σταµατήσει και το εισόδηµά του θα είναι σχεδόν το ίδιο. Το άτοµο αυτό µπορεί να απαντήσει µε τον κωδικό 5. Ένα άτοµο εργάζεται µε µερική απασχόληση παραδίδοντας ιδιαίτερα µαθήµατα αγγλικών. Το άτοµο αυτό θα µπορούσε να εργάζεται σε πλήρη απασχόληση σε φροντιστήριο αλλά δεν το κάνει επειδή έχει τη φροντίδα 2 ανήλικων παιδιών. Το άτοµο αυτό µπορεί να απαντήσει µε τον κωδικό 6. Ένα άτοµο ασχολείται συστηµατικά µε τον εθελοντισµό και δεν έχει χρόνο να εργαστεί. Αυτό το άτοµο µπορεί να απαντήσει µε τον κωδικό 7. Ένα άτοµο είναι οικονοµικός µετανάστης και δεν έχει άδεια παραµονής µε αποτέλεσµα να εργάζεται µόνο σε ανασφάλιστες εργασίες. Το άτοµο αυτό µπορεί να απαντήσει µε τον κωδικό 8.

Ο ΗΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ

Ο ΗΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ (AD HOC ΕΝΟΤΗΤΑ Ε.Ε., ΕΤΟΥΣ 2008) Η ad hoc έρευνα εργατικού δυναµικού έχει στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ Σ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 1. Στόχοι της έρευνας Η ad-hoc έρευνα για τη µετάβαση από την αγορά εργασίας στη σύνταξη έχει τέσσερις βασικούς στόχους: Να διερευνήσει τον

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ. Στους οικογενειακούς λόγους περιλαµβάνεται και η φροντίδα παιδιών ή άλλων εξαρτώµενων µελών της οικογένειας.

Ο ΗΓΙΕΣ. Στους οικογενειακούς λόγους περιλαµβάνεται και η φροντίδα παιδιών ή άλλων εξαρτώµενων µελών της οικογένειας. Ο ΗΓΙΕΣ Το πρώτο ερώτηµα (Ερώτηµα 83) λειτουργεί σαν «φίλτρο» για να ξεχωρίσουµε τους εργαζόµενους και µπορούµε να το συµπληρώσουµε βάσει των απαντήσεων στο κυρίως ερωτηµατολόγιο. Αν ο ερευνόµενος είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2012 ΕΝΟΤΗΤΑ :

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2012 ΕΝΟΤΗΤΑ : ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2012 ΕΝΟΤΗΤΑ : «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟ ΟΤΗΣΗ» Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΙΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η ενότητα σχετικά µε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2007 ''ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝ ΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ''

ΕΝΟΤΗΤΑ 2007 ''ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝ ΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ'' Έντυπο ΕΕ ΕΝΟΤΗΤΑ 007 ''ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝ ΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ'' Α.Α. Ερωτηµατολογίου Α/α ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙΙ. ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ...6. 1. Μονάδα επιφάνειας...6 2. Εναλλαγή δείγµατος...6 3. Κενές κατοικίες και αρνήσεις...6 4. Έντυπα της έρευνας...

ΙΙΙ. ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ...6. 1. Μονάδα επιφάνειας...6 2. Εναλλαγή δείγµατος...6 3. Κενές κατοικίες και αρνήσεις...6 4. Έντυπα της έρευνας... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα Ι. ΓΕΝΙΚΑ...2 ΙΙ. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ...3 1. Κατοικία...3 2. Νοικοκυριό...3 2.1 Μέλη του νοικοκυριού...4 2.2 Μη µέλη του νοικοκυριού...4 2.3 Υπεύθυνος του νοικοκυριού...5 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Ατομικό Ερωτηματολόγιο

ΕΡΕΥΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Ατομικό Ερωτηματολόγιο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ KAI ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ)

Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ) Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ) ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Περιεχόμενα Πρόλογος 2 Εισαγωγή 3 Τι είναι η αναπηρία; 4 Ποια είναι τα άτομα με αναπηρία;

Διαβάστε περισσότερα

www.visitcyprus.com www.accessible-cyprus.com

www.visitcyprus.com www.accessible-cyprus.com www.visitcyprus.com www.accessible-cyprus.com Οδηγός Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ) ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Εξυπηρέτησης. Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) & Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ)

Εγχειρίδιο Εξυπηρέτησης. Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) & Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ) Εγχειρίδιο Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) & Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ) www.visitcyprus.com www.accessible-cyprus.com 1 Πρόλογος H δυνατότητα της απόλαυσης του δικαιώματος απρόσκοπτου

Διαβάστε περισσότερα

Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων:

Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων: ..υποστήριξη για νέους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αναπηρίες, στην εκπαίδευση άνω των 16 ετών... Αναπηρία και Οδηγός εξιοτήτων: Ψυχικές ιαταραχές 75% funded by Περιεχόμενα Εισαγωγή... 4 Πνευματικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗ: 9 Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ: ενεργού γήρανσης από τις επιχειρήσεις

ΔΡΑΣΗ: 9 Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ: ενεργού γήρανσης από τις επιχειρήσεις ΔΡΑΣΗ: 9 Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΗΣ: ενεργού γήρανσης από τις επιχειρήσεις Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: ενεργού γήρανσης από τις επιχειρήσεις ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΑ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΛΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2009 ΕΝΟΤΗΤΑ :

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2009 ΕΝΟΤΗΤΑ : ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2009 ΕΝΟΤΗΤΑ : «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟ Ο ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΙΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η ενότητα σχετικά µε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ DEPARTMENT of INDUSTRIAL MANAGEMENT ΜΑΘΗΜΑ:ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 5o Ι ΑΣΚΟΝΤΕΣ: Λάϊος Λ., Γιανακούρου Μ. ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MERI

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MERI ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MERI Ελίζαβεθ Μεσθεναίου & Κορίνα Αντωνιάδου, Ερευνητική Οµάδα ΣEΞTANT, Εθνική Σχολή ηµόσιας Υγείας, Αθήνα 1. Στόχοι του Προγράµµατος MERI... 1 2. Η ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Μάιος 2008 ΕΠΟΠΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 1.1. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ... 4 1.2. Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑ Α... 6 1.3. ΕΙ ΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ... 6 2. ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΑ Ε ΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ... 7 2.1.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΒΑΣΗ Η Υποστηρικτική Τεχνολογία στην Εκπαίδευση των Ατόµων µε Σοβαρά Κινητικά Προβλήµατα ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ Η Υποστηρικτική Τεχνολογία στην Εκπαίδευση των Ατόµων µε Σοβαρά Κινητικά Προβλήµατα ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η οικογένεια αποτελεί το σηµαντικότερο φορέα ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης του ατόµου. Μέσα σε αυτή το άτοµο διαµορφώνει το χαρακτήρα του και µαθαίνει τους ρόλους του Προϋπόθεση για την οµαλή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΒΑΣΗ Η Υποστηρικτική Τεχνολογία στην Εκπαίδευση των Ατόµων µε Σοβαρά Κινητικά Προβλήµατα

ΠΡΟΣΒΑΣΗ Η Υποστηρικτική Τεχνολογία στην Εκπαίδευση των Ατόµων µε Σοβαρά Κινητικά Προβλήµατα 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Παρουσίαση / Ανάλυση περιπτώσεων CASE STUDIES ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Περιστατικό 1 5 Περιστατικό 2 16 Περιστατικό 3 25 Περιστατικό 4 37 Παρουσίαση / Ανάλυση περιπτώσεων CASE STUDIES

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΥ ΑΘΗΝΑ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ: ΠΑΤΑΡΙ ΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς ήρθατε ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ- ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Καλώς ήρθατε ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ- ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Καλώς ήρθατε ΑΡΧΙΚΗ Καλώς Ήρθατε στον ιστότοπό μας... Το Έργο Λόγος Έκφραση απευθύνεται σε παιδιά µε δυσκολίες, σε εφήβους, σε ενήλικες, σε γονείς, και σε εκπαιδευτικούς. Στο γραφείο ειδικών θεραπειών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER & ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Τι είναι άνοια; Ο όρος «άνοια» αναφέρεται σε μια σειρά συμπτωμάτων που παρουσιάζουν άτομα με νοσήματα που

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα

Ατομικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» Ατομικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ «ΨΥΧΑΡΓΩΣ Β ΦΑΣΗ»

Διαβάστε περισσότερα

Η Επίδραση του Εργασιακού Άγχους στην Απόδοση του Προσωπικού των Τοπικών Επιχειρήσεων

Η Επίδραση του Εργασιακού Άγχους στην Απόδοση του Προσωπικού των Τοπικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η Επίδραση του Εργασιακού Άγχους στην Απόδοση του Προσωπικού των Τοπικών Επιχειρήσεων Όνοµα Σπουδάστριας: Μαρία Σιαφή

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΥΣΘΥΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΑΙ ΙΩΝ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΟ ΕΙ ΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΓΟΝΕΙΣ ΝΟΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία, οικιακή παραγωγή και χρονικές απαιτήσεις: Γιατί η «έλλειψη χρόνου» είναι σηµαντική για τη φτώχεια

Εργασία, οικιακή παραγωγή και χρονικές απαιτήσεις: Γιατί η «έλλειψη χρόνου» είναι σηµαντική για τη φτώχεια Νο. 126, 2012 Εργασία, οικιακή παραγωγή και χρονικές απαιτήσεις: Γιατί η «έλλειψη χρόνου» είναι σηµαντική για τη φτώχεια Των Ράνια Αντωνοπούλου, Thomas Masterson και Ajit Zacharias Εισαγωγή Προτάσεις για

Διαβάστε περισσότερα

1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ σελ.2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ.σελ.3 ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΤΟΥ σελ.4 ΕΘΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ σελ.9 ΟΙ ΚΙΝ ΥΝΟΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ σελ.14 ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ σελ.17 ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ σελ.19 ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΤΙΚΕΤΩΝ

ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΤΙΚΕΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΤΙΚΕΤΩΝ INDEX Εισαγωγή..3 Δοκιμή Ευαισθητοποίησης σε θέματα Αναπηρίας : Δοκίμασε τον εαυτό σου 1!...5 Μέρος 1 Αναγνωρίζοντας τα Στερεότυπα: (Από τα Στερεότυπα αναγνωρίζεις την Αναπηρία)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Διδάσκων καθ.: Κος Βάντσης Δημήτριος

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Διδάσκων καθ.: Κος Βάντσης Δημήτριος ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Έρευνα πεδίου: «Στάσεις και αντιλήψεις των σπουδαστών του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης αναφορικά με τα άτομα με αναπηρία

Διαβάστε περισσότερα