ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΡΩΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΟΝΤΣΙ ΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΡΩΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΟΝΤΣΙ ΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ"

Transcript

1 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΡΩΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η Τ Ο Υ Ε Φ Η Β Ο Υ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΟΝΤΣΙ ΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ

2 Οµάδες εργασίας στα θέµατα: Σωστή διατροφή Θρεπτικές ουσίες υγιεινή διατροφή ιατροφή άσκηση κίνηση ιατροφικά συµπληρώµατα Παιδική παχυσαρκία Μεσογειακή διατροφή Αλλεργίες: πρόβληµα διατροφής; Νευρική ανορεξία

3 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΝΙΚΟΛΑΪ ΗΣ ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΓΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

4 H διατροφή δεν είναι υπόθεση ενός ή δυο µηνών. Η σωστή, ισορροπηµένη, υγιεινή διατροφή είναι υπόθεση ζωής. Πρεπει να αγαπάτε το σώµα σας, να τρέφεστε καλύτερα και να φροντίζετε την υγεία σας. Η διατροφή των αρχαίων Σπαρτιατών φαίνεται να ήταν σχεδιασµένη για να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια και δύναµη, χωρίς όµως να επιβαρύνει το στοµάχι και την πέψη.

5 Οι κύριες τροφές του διαιτολογίου τους περιείχαν στοιχεία, τα οποία συνέβαλλαν άµεσα στην προστασία της υγείας τους και τους ατσάλωναν απέναντι στις ασθένειες. Μια σωστη διατροφη περιλµβανει: Πρωϊνό: Μια κούπα γάλα µε muslie ή corn flakes. Ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι. Ένα φρούτο.

6 Κατά τις 11: Ένα τοστ µε µαύρο ψωµί, µια φέτα γαλοπούλα βραστή και µια φέτα έµενταλ λάιτ. Μεσηµεριανό: Μια µπριζόλα µοσχαρίσια ψητή ή ψητό κοτόπουλο ή τόνο/ ψάρι ή ψητή γαλοπούλα. Μια κούπα µακαρόνια ή ρύζι. Μια κούπα µακαρόνια ή ρύζι η και όσπρια. Απογευµατινό: Ένα φρούτο Βραδυνό: Ψητό κοτόπουλο ή τόνο ή ψητή γαλοπούλα. Μια σαλάτα

7 Επίσης µια σωστή διατροφή συµβάλει στην θωράκιση του οργανισµου. Εκτός, βέβαια, του εµβολιασµού και της ατοµικής υγιεινής, σηµαντικό ρόλο στην θωράκιση του ανθρώπινου οργανισµού διαδραµατίζει και η καθηµερινή διατροφή. Είναι άλλωστε και το πιο λογικό τη στιγµή που η διατροφή µας τροφοδοτεί µε το απαραίτητο καύσιµο καθηµερινά

8 Έτσι, λοιπόν, όσο πιο πλήρης, ελαφριά και ισορροπηµένη είναι η διατροφή µας, τόσο καλύτερα λειτουργεί ο µεταβολισµός και γενικά ο οργανισµός. Η διατροφή µπορεί να προσφέρει διάφορες αντιοξειδωτικές, κυρίως, ουσίες

9 που µπορούν να θωρακίζουν τον οργανισµό και να τον καταστήσουν ισχυρότερο και πιο άτρωτο. Ένας καλά λειτουργών οργανισµός έχει ένα πλήρες αµυντικό οπλοστάσιο που τον κάνει άτρωτο σε ιώσεις και λοιµώξεις, συµπεριλαµβανοµένης και της νέας γρίπης τύπου Α Η1Ν1. 1.

10 Για την πρώτη γραµµή άµυνας του οργανισµού πολύτιµη ενίσχυση προσφέρουν τα ακόλουθα: το κοτόπουλο, το ασπράδι του αυγού που είναι καθαρό λεύκωµα, το ψάρι που περιέχει Ω3, Ω6 και Ω7 λιπαρά οξέα, το γάλα, το ελαιόλαδο που περιέχει µεγάλες ποσότητες ελευρωπαϊνης, ο ηλιόσπορος, τα µανιτάρια, και η σπιρουλίνα που περιέχει 70% πρωτεΐνη.

11 Το σελήνιο είναι µία από τις κορυφαίες αντιοξειδωτικές ουσίες µε έντονη αντιιική δράση.ο σίδηρος είναι σηµαντικό στοιχείο για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού µας συστήµατος. Βρίσκεται σε τρόφιµα όπως: κόκκινο κρέας, όσπρια (κυρίως φακές), σπανάκι, µπρόκολο, λαχανάκι Βρυξελλών, οστρακοειδή, ξηροί καρποί, σπιρουλίνα, κλπ.

12 Η πίεση χρόνου, είναι εµπόδιο στην σωστή διατροφή. Σύµφωνα µε τα ευρήµατα µιας πρόσφατης µελέτης, οι γυναίκες που αντιλαµβάνονται την πίεση χρόνου ως εµπόδιο για τη συµµόρφωση µε ένα πιο ισορροπηµένο τρόπο διατροφής και την αύξηση της σωµατικής δραστηριότητας έχουν λιγότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν τις συστάσεις αναφορικά µε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και σωµατικής δραστηριότητας συγκριτικά µε τις γυναίκες που δεν αντιλαµβάνονται την πίεση χρόνου µε αυτόν τον τρόπο.

13 Θρεπτικές Ουσίες Υγιεινή ιατροφή ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ Ιωάννου ηµήτριος Χριστοδουλίδης Ιωάννης Παντηρµάς ηλίας Παπασταύρου Νεκτάριος Κουκούλης Αθανάσιος

14 Η υγιεινή διατροφή περιέχει τροφές πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά, ενώ περιέχει ελάχιστα κεκορεσµένα λιπαρά.

15 Η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σώµατος σε ενέργεια συµβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.

16 Με την υγιεινή διατροφή, ελαττώνεται: ο κίνδυνος καρδιοπαθειών κάποιες µορφές καρκίνου και διαβήτη

17 Η υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα για την καρδιά ευεργετική: Βοηθά στη διατήρηση της ποσότητας της χοληστερίνης στο αίµα σε φυσιολογικά επίπεδα βοηθά στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης Βοηθά στη διατήρηση του βάρους Βοηθά στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της εµφάνισης

18 ΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Καταναλώνετε καθηµερινά τουλάχιστον 2 λίτρα νερό Καταναλώνετε καθηµερινά σαλάτες µαζί µε το κυρίως πιάτο Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και χυµών Ξεκινάτε τη µέρα σας µε ένα καλό πρωινό Πίνετε καθηµερινά 1-2 ποτήρια γάλα και τρώτε γιαούρτια

19 Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού Προτιµήστε την κατανάλωση ελαιόλαδου Τρώτε 1-2 φορές την εβδοµάδα όσπρια,, 1-21 ψάρι,, 1-21 κρέας και 1-2 ζυµαρικό ή ρύζι Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα

20 ΙΑΤΡΟΦΗ-ΑΣΚΗΣΗ ΑΣΚΗΣΗ- ΚΙΝΗΣΗ Γιαννακούλα Αναστασία Νίτσου Ανδριάνα Παπασταύρου Πασχαλίνα Τσακρακίδου Ραχήλ

21 Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι θέλουν και προσπαθούν να κάνουν ότι νοµίζουν πως είναι καλύτερο για τα παιδιά τους. Οι διατροφικές απαιτήσεις των εφήβων επηρεάζονται αρχικά από τη φυσιολογική εξέλιξη αλλά και από τη ταυτόχρονη απότοµη αύξηση της ανάπτυξης.

22 Συχνά οι έφηβοι επιστρατεύουν οτιδήποτε χρειάζεται ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους, χωρίς να τους απασχολούν οι συνέπειες Πρέπει να µάθεις στον έφηβο τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του και την αθλητική του απόδοση

23 Ένα από τα πιο σηµαντικά θέµατα που απασχολεί τον έφηβο είναι η εµφάνισή του. Συχνά παρατηρείται σύγχυση και υιοθέτηση λανθασµένων αντιλήψεων σχετικά µε θέµατα που αφορούν την εµφάνιση, όπως το βάρος, το σώµα και η σύσταση σώµατος. Επιπροσθέτως ορισµένα αθλήµατα προσθέτουν λανθασµένες αντιλήψεις (π.χ. η γυµναστική, ο χορός κ.α.).) µε το να επιβραβεύουν τον αθλητή για την εµφάνισή του.

24 Κατά τις αγωνιστικές περιόδους, οι έφηβοι αθλητές ανάλογα µε το βάρος και µε αθλήµατα εµφάνισης, µπορεί να προσπαθήσουν να µειώσουν το βάρος τους Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουµε όλοι µας πόσο ζωτικής σηµασίας είναι ο ρόλος της διατροφής µας. «Είµαστε ότι τρώµε»είναι είναι µια φράση που την ακούµε πολύ και όντως ισχύει.

25 Η έγνοια της τροφής είναι πολυδιάστατη: τρώµε γιατί πεινάµε, τρώµε γιατί το καλοµαγειρεµένο φαγητό σαγηνεύει της αισθήσεις µας, τρώµε γιατί έτσι µας το επιβάλουν κάποια κοινωνικά πρότυπα, τρώµε γιατί πρέπει να παρέχουµε στο σώµα µας βιταµίνες και θρεπτικά συστατικά. Αυτοί είναι λίγοι µόνο και οι πιο βασικοί λόγοι για τους όποιους τρεφόµαστε. Επιβάλλεται λοιπόν όχι απλά να «τρώµε», αλλά να. «τρώµε σωστά»!

26 ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ Να καταναλώνεται πέντε γεύµατα Να αποφύγετε τα ζαχαρούχα ροφήµατα και τα βιοµηχανοποιηµένα σνακ πλούσια σε ζάχαρα και αλάτι. Ναι στα δηµητριακά ολικής αλέσεως. Να καταχώνεται 400 γάρ. φρούτων και λαχανικών την ήµερα. Να πίνετε γάλα η τροφή κλειδί για την αύξηση του ύψους σας. Ναι στο άπαχο κρέας, κοτόπουλο και ψάρι.

27 Η καθηµερινή επίσκεψη στο γυµναστήριο δεν είναι δηµοφιλής δραστηριότητα για πολλούς εφήβους. Έτσι για να γυµνάζεστε µπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συµβουλές. Πηγαίνετε περίπατο µε φίλους, κάντε ποδήλατο ή βγάλτε βόλτα το σκύλο Καθαρίστε το δωµάτιο σας ή πλύνετε το αυτοκίνητο Παίξτε video games που σας πιέζουν να κινηθείτε Βάλτε µουσική κλείστε την πόρτα και χορέψτε στο δωµάτιο ακούγοντας την αγαπηµένα σας τραγούδια οκιµάστε ένα νέο άθληµα ή νέο τύπο άσκησης συντροφιά µε κάποιο φίλο σας

28 Από τότε που ήσουν µικρό παιδί άκουγες την ίδια φράση: «φάε το φαΐ σου για να µεγαλώσεις».πρέπει όµως από όλες τις οµάδες τροφών όπως: Κρέας Φρούτα και Λαχανικά Κοτόπουλο, Ψάρι Ψωµί, Ζυµαρικά, Ρύζι, Πατάτες Τυρί, Γιαούρτι, Γάλα Και λιγότερο συχνά γλυκά ηλαδή λίγο απ όλα!

29 Όλες οι τροφές που τρώµε περιέχουν θερµίδες, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταµίνες και µέταλλα. Αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία για την σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισµού: Γυµνάσου και ακολούθησε µια ισορροπηµένη και υγιεινή διατροφή!

30 Γι αυτό συνδύασε διασκέδαση και γυµναστική πηγαίνοντας µια βόλτα µε τους φίλους σου ή κάνοντας µαθήµατα χορού, αερόµπικ, διάφορα αθλήµατα και ό,τι άλλο σας ευχαριστεί. Προσπάθησε να εντάξει στα τρία ηµερήσια γεύµατα σου τροφές ολικής αλέσεως, όπως το ψωµί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι ή ζυµαρικά ολκής αλέσεως.

31 ΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ : ΜΑΥΡΟΥ Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑ ΙΓΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΩΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕΧΛΙΒΑΝΗ ΣΟΦΙΑ.

32 Με τον όρο διατροφικά συµπληρώµατα εννοούνται τα προϊόντα που στοχεύουν στην συµπλήρωση της διατροφής. Αυτά περιέχουν βιταµίνες, µέταλλα, ιχνοστοιχεία, βότανα, αµινοξέα ή συνδυασµούς, µεταβολίτες ή συγκέντρωση αυτών. Έχουν την µορφή χαπιού, κάψουλας, ταµπλέτας, σκόνης ή υγρού.

33 Υπάρχουν τα φυτικά και τα χηµικά συµπληρώµατα διατροφής. Πρέπει να σηµειωθεί ότι υπάρχει µεγάλη αύξηση παγκοσµίως στις πωλήσεις και ο κύριος λόγος είναι ο γρήγορος ρυθµός ζωής που προτρέπει στην αναπλήρωση των θρεπτικών συστατικών µέσω συµπληρωµάτων αντί της διατροφής.

34 Αυτό το φαινόµενο όµως εγκυµονεί κινδύνους τόσο λόγω της υπερβιταµίνωσης που είναι τοξική αλλά και λόγω µη εγκεκριµένων προϊόντων που καταναλώνονται µάλιστα και από ανενηµέρωτους πολίτες. Η λύση λοιπόν είναι η κατανάλωση συµπληρωµάτων µόνο κατόπιν συµβουλής ειδικού.

35 Σκοπός των διατροφικών συµπληρωµ ωµάτων είναι ο εµπλουτισµός της ήδη υπάρχουσας σωστής διατροφής µε θρεπτικά συστατικά που είτε λείπουν είτε δεν επαρκούν. Άρα υπάρχουν συγκεκριµένες οµάδες ατόµων που τα έχουν ανάγκη όπως:

36 Άτοµα που καταναλώνουν λιγότερες από 1200 θερµίδες ηµερησίως. Άτοµα µεγάλης ηλικίας που δεν τρώνε όσο θα έπρεπε εν βγαίνουν στον ήλιο Έχουν δυσανεξία στην λακτόζη (δεν ανέχονται το γάλα) Έχουν έλλειψη γαστρικών υγρών που συντελούν εκτός των άλλων και στην απορρόφηση της Β12.

37 Οι χορτοφάγοι ή όσοι νηστεύουν Τα άτοµα κάθε ηλικίας µε αλλεργία στα γαλακτοκοµικά Γυναίκες στην εγκυµοσύνη που χρειάζονται περισσότερο σίδηρο και φολικό οξύ Ασθενείς από χρόνιες παθήσεις που είτε παίρνουν φάρµακα, είτε είναι περιορισµένης διατροφής είτε αναρρώνουν. Αλκοολικοί, που εκτός των άλλων, δεν απορροφώνται οι βιταµίνες του συµπλέγµατος Β Οι καπνιστές που χρειάζονται περισσότερη βιταµίνη C

38 υστυχώς σήµερα έχει διαστρεβλωθεί ο πραγµατικός σκοπός των συµπληρωµάτων διατροφής. Οι σηµερινές οικονοµικές ανάγκες έχουν σαν αποτέλεσµα το κυνήγι του χρήµατος και την έλλειψη χρόνου για προετοιµασία και διατήρηση µιας ισορροπηµένης διατροφής.

39 Έτσι καταφεύγουµε σε έτοιµα φαγητά ή γρήγορα γεύµατα που ίσως τα συµπληρώνουµε µε κάποιο πολυβιταµινούχο σκεύασµα. Ένας δεύτερος λόγος κατανάλωσης συµπληρωµάτων είναι οι επικίνδυνες δίαιτες. Επιπλέον δεν πρέπει να παραλείψουµε και την σύγχρονη τάση υπερκατανάλωσης σκευασµάτων µε σκοπό την γρήγορη µυϊκή διάπλαση

40 Τέλος πρέπει να αναφερθούµε στην εκµετάλλευση των ασθενών που ψάχνουν λύση σε δήθεν θαυµατουργά σκευάσµατα. Σίγουρα η φύση έχει προνοήσει για όλα και αυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα αλλά δεν επιτρέπεται να παρακάµπτουµε τις τροφές αλλά και του ειδικούς.

41

42 Οι παράγοντες κινδύνου για την εµφάνιση παχυσαρκίας ποικίλλουν ανάλογα µε το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον. Αύξηση της παχυσαρκίας παρατηρείται το χειµώνα και την άνοιξη, ιδιαίτερα µάλιστα στις πόλεις.

43 Σηµαντικοί παράγοντες ανάπτυξης παχυσαρκίας είναι ο ρόλος της οικογένειας, η υψηλότερη εκπαίδευση οι ολιγοµελείς οικογένειες. Μαζί µε τα παραπάνω, η καθιστική ζωή και η αγορά ακατάλληλων τροφίµων, τα οποία διαφηµίζονται στην τηλεόραση.

44 η κληρονοµικότητα, όπως έχει αποδειχθεί σε υιοθετηµένα παιδιά ή διδύµους. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ιδιαίτερα εκείνοι που αυξάνουν τη θερµιδική πρόσληψη ή ελαττώνουν την ενεργειακή κατανάλωση.

45 Η παχυσαρκία «θέτει τις αρνητικές βάσεις» που οδηγούν σε προβλήµατα τα οποία θα «βαραίνουν» τον άνθρωπο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Τα κορίτσια που διαφέρουν από τα πρότυπα οµορφιάς έχοντας χαµηλή αυτοεκτίµηση οδηγούνται σε κατάθλιψη, σε υπερφαγία για να καταπνίξουν το πρόβληµά τους, ακόµα και σε ψυχογενή ανορεξία.

46 Τα αγόρια άλλοτε, αντιδρούν επιθετικά κάθε φορά που κάποιος συνοµήλικός τους τα χλευάζει για τη σωµατική τους διάπλαση και άλλοτε, γίνονται εντελώς αντικοινωνικά, απορρίπτοντας κάθε σχέση µε τα άλλα παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να τρέφονται υγιεινά, να περπατούν, να ασκούνται και να δαπανούν ελάχιστο χρόνο παρακολουθώντας τηλεόραση.

47 Χειρουργική θεραπεία Η µόνη χειρουργική µέθοδος που εφαρµόζεται σε παιδιά ηλικίας από 14 έως και 17 ετών µε πολύ καλά αποτελέσµατα και χωρίς επιπλοκές, είναι η τοποθέτηση ρυθµιζόµενου γαστρικού δακτυλίου. Η επέµβαση αυτή είναι εύκολη, ανώδυνη, χωρίς µετεγχειρητικές επιπλοκές και αναστρέψιµη.

48 Σήµερα υπάρχουν 1 δισεκατοµµύριο υπέρβαρα άτοµα στον κόσµο, ενώ τα παχύσαρκα άτοµα φτάνουν τα 300 εκατοµµύρια. H Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της EE σε συχνότητα παχυσαρκίας ενηλίκων και δεύτερη σε συχνότητα παιδικής παχυσαρκίας. Τα καρδιαγγειακά νοσήµατα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες στον δυτικό κόσµο. H υπέρταση, η παχυσαρκία, τα αυξηµένα επίπεδα χοληστερόλης, ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισµα ερµηνεύουν το 75% και πλέον των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

49 H ελάττωση του βάρους κατά 30% προλαµβάνει ή θεραπεύει τον σακχαρώδη διαβήτη. Μετά την ηλικία των 25 ετών, για κάθε χρόνο που περνάει ο οργανισµός χρειάζεται 1% λιγότερες θερµίδες. Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν 2-5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό ή έµφραγµα. Ακούµε συχνά την άποψη από ειδικούς επιστήµονες και µη, ότι τα παιδιά στην Ελλάδα είναι από τα παχύτερα στην Ευρώπη.

50 Τι είναι αυτό που άλλαξε τις τελευταίες δεκαετίες και συνέβαλλε στην αύξηση αυτή; Το 77% των παιδιών δεν τρωει σχεδόν ποτέ µαζί µε τους γονείς του και περνάει πολλές ώρες µόνο του στο σπίτι. Έτσι συχνά το φαγητό που τρώνε δεν ελέγχεται όσο πρέπει από τους γονείς, ως προς την ποσότητα και την ποιότητα Η µητέρα δουλεύει, είναι πολυάσχολη, και η εύκολη λύση του φαγητού από έξω γίνεται όλο και περισσότερο συνήθεια για τη σύγχρονη, ελληνική οικογένεια.

51 Μεγάλο µερίδιο ευθύνης έχει όµως και η Πολιτεία αφού ο έλεγχος στις καντίνες, η εφαρµογή των ειδικών µαθηµάτων πάνω σε θέµατα διατροφής, ο περιορισµός της διαφηµιστικής καµπάνιας των αλυσίδων "έτοιµου φαγητού" καθώς και των επιβαρυντικών σνακ, ειδικά σε ώρες τηλεθέασης παιδικής ζώνης είναι λύσεις που θα συµβάλλουν µε τα παραπάνω στη µείωση της παχυσαρκίας στις παιδικές ηλικίες.

52

53 Ως µεσογειακή διατροφή αναφέρετε ένα είδος διατροφής που χαρακτηρίζεται από χαµηλή κατανάλωση λίπους και ιδιαίτερα κορεσµένων λιπαρών οξέων, και αντίθετα από υψηλή κατανάλωση υδαταθράκων, που βρίσκονται κυρίως στα σιτηρά και τα προϊόντα τους, στα φρούτα, στα λαχανικά, στο γάλα και τα γαλακτοκοµικά

54 Η µεσογειακή διατροφή είναι επίσης πλούσια σε βιταµίνες, ενώ η κύρια µορφή λίπους χρησιµοποιείται είναι το ελαιόλαδο. Η διατροφή αυτή ονοµάστηκε έτσι γιατί χρησιµοποιείται από τους Ευρωπαϊκούς λαούς της Μεσογείου δηλαδή Ισπανία, Αλβανία, Ιταλία, πρώην Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα και Κύπρος.

55 Πολυετείς έρευνες έχουν αποδείξει ότι η Μεσογειακή ιατροφή θεωρείται ως ο πλέον υγιεινός τρόπος διατροφής αφού προστατεύει από καρδιακές προσβολές, καρκίνο[π.χ παχέος εντέρου], παχυσαρκία, κ.α.

56 Η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου, ειδικότερα αυτού που ζει στις µεγάλες πόλεις, ξεφεύγει σιγά-σιγά από το Μεσογειακό µοντέλο και χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση, συχνά υπερκατανάλωση, µεγάλων ποσοτήτων φαγητού που περιέχουν πολλά λίπη και ελάχιστες φυτικές ίνες.

57 Η σύγχρονη διαιτολογία θεωρεί σήµερα τη µεσογειακή δίαιτα ως τρόπο ζωής που χαρίζει µακροζωία και καλή υγεία. Έρευνες που έχουν γίνει διεθνώς, φέρουν την Κρήτη ως το καλύτερο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα µεσογειακής διατροφής.

58 Όµως για να µην περιοριστούµε στον όρο κρητική διατροφή αναφέρουµε ο Πλάτων στην Πολιτεία συνιστά στους νέους λιτή διατροφή από ψωµί,ελιές, τυρί,βολβούς και λάχανα. Την ίδια εποχή που όλος ο κόσµος στερείτο αισθητικής στο θέµα της διατροφής και δεν έδινε σηµασία στη γεύση, οι Έλληνες χρησιµοποιούσαν 70 είδη ψωµιού.

59 Η παραδοσιακή Μεσογειακή ιατροφή. Άφθονες φυτικές ίνες [φρούτα,λαχανικά,ψωµί,δηµητριακά,π ατάτες,όσπρια,ξήροι καρποί]. Ελάχιστα επεξεργασµένα προιόντα. Γαλακτοµικά προιόντα. Ψάρια και πουλερικά. Κόκκινο κρέας σε µικρές ποσότητες. Ελαιόλαδο.

60 Αλλεργίες: Πρόβληµα της διατροφής; Συµµετέχουν: Αµαλία Γιαννακούλα, Ειρήνη Κωνσταντινίδου, Γιώργος Παραληκάκης, Ηλίας Τόσκας, Kωνσταντίνος Ούρτζάνης.

61 Η διατροφή µπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις τροφικές αλλεργίες και καθαρά προληπτικό στις αλλεργίες άλλης αιτιολογίας. Οι πραγµατικές τροφικές αλλεργίες δεν είναι τόσο συχνές. Μόνο το 1% περίπου του ενήλικου πληθυσµού εµφανίζει πραγµατική τροφική αλλεργία. Όσον αφορά τα συµπτώµατα µιας τροφικής αλλεργικής αντίδρασης συνήθως εκδηλώνονται στο διάστηµα µίας ώρας µετά την κατανάλωση του ύποπτου τροφίµου. Τα πιο συνήθη συµπτώµατα είναι:

62 Φαγούρα, κοκκίνισµα ή έκζεµα Πρήξιµο των χειλιών, του προσώπου και του λαιµού ή άλλων σηµείων του σώµατος ύσπνοια, ρινική συµφόρηση ή προβλήµατα στην αναπνοή Κοιλιακοί πόνοι, διάρροια, ναυτία ή έµετος Ζαλάδα, πονοκέφαλος ή λιποθυµικά επεισόδια

63 Σε σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε τρόφιµο, οι προαναφερθείσες εκδηλώσεις ίσως εµφανιστούν σε πιο σοβαρή µορφή, ενώ είναι πιθανό να παρουσιαστούν τα παρακάτω απειλητικά για τη ζωή Συµπτώµατα: i. Συστολή των αεροφόρων οδών, συµπεριλαµβανοµένου και του πρηξίµατος του λαιµού, που οδηγεί σε πρόβληµα αναπνοής ii. Σοκ µε σοβαρή πτώση της αρτηριακής πίεσης iii. Ταχυκαρδία iv. Ζαλάδα, πονοκέφαλος και απώλεια των αισθήσεων

64 Όσον αφορά τις εποχικές αλλεργίες που οφείλονται σε αλλεργιογόνες ουσίες που βρίσκονται στη φύση, όπως για παράδειγµα η γύρη των λουλουδιών, εδώ η διατροφή δεν µπορεί άµεσα να προστατεύσει, καθώς και πάλι βασικό µέσο πρόληψης είναι η αποφυγή έκθεσης σε περιβάλλον µε αλλεργιογόνα (λουλούδια κλπ.).

65 Ωστόσο, σήµερα µελέτες έρχονται να αναδείξουν κάποια διατροφικά σηµεία που µπορούν να δράσουν προληπτικά. Συγκεκριµένη, επιστηµονικά δεδοµένα δείχνουν πως η Μεσογειακή διατροφή ενδέχεται να αποµακρύνει τις αλλεργίες και τα αναπνευστικά προβλήµατα.

66 Λάμπρου Γεώργιος Λάμπρου Αντώνιος Καραγιοβάννης Αντώνιος Καραγιοβάννης Γεώργιος Χ`νικολάου Νικόλαος Συμεωνίδης Ορέστης

67 Η νευρική ανορεξία είναι μια ψυχογενής διατροφική διαταραχή. Τα άτομα που υποφέρουν από νευρική ανορεξία περιορίζουν με τη θέλησή τους την πρόσληψη τροφής καθώς έχουν τον παράλογο φόβο ότι θα παχύνουν. Η νευρική ανορεξία κατατάσσεται στις ψυχικέςνόσουςμετάυψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας καθώς αγγίζει το 20%.

68 Η διαταραχή παρουσιάζεται συχνότερα σε άτομα που έχουν δοκιμάσει αρκετές δίαιτες αδυνατίσματος και σε γυναίκες με επαγγέλματα όπου η εξωτερική εμφάνιση παίζει κυρίαρχο ρόλο και οι απαιτήσεις για χαμηλό σωματικό βάρος είναι μεγάλες, όπως οι χορεύτριες ήταμοντέλα.

69 Eίναι οι ψυχολογικοί παράγοντες, αυτοί που κυρίως επιδρούν στην εκδήλωση της ασθένειας. Το ασταθές οικογενειακό περιβάλλον, τραυματικά γεγονότα, η απόρριψη είτε στον ερωτικό είτε σε άλλο τομέα, ακόμα και ανησυχίες γύρωαπότοσεξουαλικόπροσανατολισμό του ατόμου μπορούν να προκαλέσουν νευρική ανορεξία.

70 Τα πρότυπα των γυναικών που παρουσιάζονται καθημερινά στα περιοδικά και στην τηλεόραση, είναι εκείνα που έχουν τέλειες αναλογίες. Κατά συνέπεια, ομορφιά σημαίνει τέλειες αναλογίες. Έτσι, οι γυναίκες και κυρίως οι έφηβες, βρίσκονται συνεχώς υπό πίεση και διαρκή δίαιτα για να δημιουργήσουν το τέλειο κορμί.

71 Αν η μητέρα σας ή η αδερφή σας, έχουν νευρική ανορεξία, είναι πιθανό να αποκτήσετε κι εσείς. Οι γονείς που πιστεύουν ότι η εξωτερική εμφάνιση είναι σημαντική, υποβάλουν τα παιδιά τους σε δίαιτα και τα κριτικάρουν έντοναγιατοσώματους, είναιπολύ πιθανό να οδηγήσουν το παιδί τους στη νευρική ανορεξία.

72 1. Απώλεια βάρους 2. Εσφαλμένη εκτίμηση για το βάρος και τη μορφή του σώματός της. 3. Αμηνόρροια 4. Καταθλιπτική διάθεση, απόσυρση 5. Αϋπνία 6.Ευερεθιστότητα 7. Μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας 8. Σωματικά συμπτώματα όπως κοιλιακοί πόνοι, δυσκοιλιότητα, δυσανεξία στο ψύχος.

73 Σύγχυση στη σκέψη, φόβος για αύξηση βάρους, καταθλιπτική διάθεση, κακή μνήμη, λιποθυμία. Χαμηλή αρτηριακή πίεση, αργός καρδιακός παλμός, Αίμα : Αναιμία και άλλα αιματολογικά προβλήματα Εξασθενισμένοι μύες, πρησμένες αρθρώσεις, κατάγματα, οστεοπόρωση. Νεφρική ανεπάρκεια. Δυσκοιλιότητα, πρήξιμο Αμηνόρροια (η περίοδος σταματά), προβλήματα στην ανάπτυξη.

74 Η θεραπεία της επιβάλει ιατρική, ψυχολογική και διαιτητική υποστήριξηκαιέχειστόχονα επαναφέρει βαθμιαία τη φυσιολογική διατροφική συμπεριφορά, το φυσιολογικό βάρος αλλά και την χαμένη αυτοεκτίμηση του ασθενούς.

75

76

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Παχιαδάκη Άννα Ομάδα μαθητών Β Τάξης Λυκείου: Αλεβυζάκη Ευανθία, Καλαγασίδη Βάλια, Καλοειδάς Αντώνης, Λεμονάκης Μάριος,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου

Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου Πρόληψη της εφηβικής παχυσαρκίας σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου σε απασχολεί η εμφάνισή σου; Στην εφηβεία, ο οργανισμός αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό και οι ανάγκες για τροφή είναι αυξημένες. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ» ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΘΕΜΑ: ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ: Α ΚΑΙ Β ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΠΕ 06 ) ΘΕΜΑ: ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ για τους καρδιομεταβολικούς [ παράγοντες κινδύνου παχυσαρκία [ Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Σχολικό έτος: 2013-2014 Υπεύθυνος καθηγητής: Μανασής Βασίλης ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Βασιλείου Ευηάννα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ»

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ» ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ» ΚΑΛΗ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 1. Περιεχόμενα 1. Περιεχόμενα 2 2. Εισαγωγή 3 3. Οι συνέπιες της κακής διατροφής 4 4. Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ

ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ 2 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΞΗΒΙΒΒΒ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες ενός εφήβου.. Εισηγητής: ΠΕΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΜΑΔΑ Τ.Α.Κ.Ο Συντελεστές: ΠΡΙΦΤΗ ΤΖΕΜΙΛΕ-ΕΥΓΕΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΤΣΑΚΙΡΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΜΗΜΑ:Α4 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΙΤΛΟΣ: Οι γνώσεις και οι στάσεις των νέων σχετικά με τη διατροφή

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα πτυχιακής εργασίας. Childhood Obesity: Impact and results

Θέμα πτυχιακής εργασίας. Childhood Obesity: Impact and results ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ) Θέμα πτυχιακής εργασίας «Παιδική παχυσαρκία: Συνέπειες και αποτελέσματα» Childhood Obesity: Impact and results Υποβληθείσα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2013-2014 <<ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ PROJEKT>> ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΚΑΠΝΟΣ - ΑΛΚΟΟΛ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2013-2014 <<ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ PROJEKT>> ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΚΑΠΝΟΣ - ΑΛΚΟΟΛ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2013-2014 ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΚΑΠΝΟΣ - ΑΛΚΟΟΛ ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΚΑΠΝΟΣ - ΑΛΚΟΟΛ Η

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου διατροφή! Fitnet The fitness network 1

Διατροφή. Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου διατροφή! Fitnet The fitness network 1 Διατροφή Τα πάντα που πρέπει να ξέρεις για την σωστή σου διατροφή! Fitnet The fitness network 1 2 Fitnet The fitness network 1. Διατροφή Η διατροφή αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Απρίλιος 2013 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1ο. Εισαγωγή... 4 Κεφάλαιο 2ο. Παχυσαρκία... 5 2.1. H παχυσαρκία

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ για τους καρδιομεταβολικούς [ παράγοντες κινδύνου παχυσαρκία [ Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ της ΙΓΝΑΤΙΑ ΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑΣ (Α.Μ. 2904) ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΕΠΑ ΜΑΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Εθνικό ίκτυο ήµων Προαγωγής Υγείας Γυναικεία Υγεία :Προλαµβάνοντας τις επτά σοβαρότερες απειλές Οι σοβαρότερες απειλές της γυναικείας υγείας συχνά µπορούν να προληφθούν. Ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

«Μελέτη Δείκτη Μάζας Σώματος, παιδιών ηλικίας 15 18 ετών, και συσχέτιση αυτού με τη συχνότητα και την ποιότητα του πρωινού»

«Μελέτη Δείκτη Μάζας Σώματος, παιδιών ηλικίας 15 18 ετών, και συσχέτιση αυτού με τη συχνότητα και την ποιότητα του πρωινού» ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Μελέτη Δείκτη Μάζας Σώματος, παιδιών ηλικίας 15 18 ετών, και συσχέτιση

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ : ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ : ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ : ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Υγιεινός τρόπος ζωής. Στάσεις και απόψεις των προπτυχιακών νοσηλευτών». Σπουδάστριες : Κασωτάκη Καλλιόπη Χαρκουτσάκη Ευαγγελία Εισηγήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τρώω υγιεινά, παίζω και γυµνάζοµαι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Εισαγωγή Στην παιδική και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ Σπουδάστρια:

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα

Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ για τους καρδιομεταβολικούς [ παράγοντες κινδύνου παχυσαρκία [ Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ & ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ & ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ & ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τρώω υγιεινά, παίζω και γυµνάζοµαι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Εισαγωγή Στην παιδική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου.

ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου. 1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: βιωματικές δράσεις ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου. ΜΑΘΗΤΕΣ:1 η ομάδα. Περγάμαλης Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΙΤΑ

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΙΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡEIO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΙΤΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΗ ΣΕΛΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΜΕΓΑΚΛΗ ΘΕΟΓΝΩΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2ο ΓΕΛ ΥΜΗΤΤΟΥ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Α4 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΘΕΜΑ «ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ. ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ, ΞΕΡΩ ΤΙ ΤΡΩΩ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2012-2013/1Ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Ο Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

2014 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

2014 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 2014 ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 1 [ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΘΡΕΨΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΥΣΘΡΕΨΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΥΣΘΡΕΨΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΣΑΜΠΑΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ ΑΝΝΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Dr ΚΑΤΑΠΟΤΗ ΖΗΝΟΒΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΑΙΟΣ 2010 ΔΥΣΘΡΕΨΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ (ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ)

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ (ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ) ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ (ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ) ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΑΛΕΒΥΖΑΚΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η. Σιδηροπενική αναιμία. ιατροφικοί μύθοι για το σακχαρώδη διαβήτη. Κοιλιοκάκη. ιάρροια ταξιδιωτών ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010

Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η. Σιδηροπενική αναιμία. ιατροφικοί μύθοι για το σακχαρώδη διαβήτη. Κοιλιοκάκη. ιάρροια ταξιδιωτών ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 ΤΕΥΧΟΣ 41/8ο έτος έκδοσης Ë Ë Ç Í É Ê Ï É Ä Ñ Õ Ì Å Á Ã Á Ó Ô Ñ Å Í Ô Å Ñ Ï Ë Ï Ã É Á Ó & Ä É Á Ô Ñ Ï Ö Ç Ó ΚΩ ΙΚΟΣ 6899 Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η ιατροφικοί μύθοι για το σακχαρώδη διαβήτη

Διαβάστε περισσότερα