και στην παράλληλη προς αυτό συνι στώσα w! του νήµατος και την δύναµη επαφής από το κεκλιµένο επίπεδο που αναλύεται στην κάθετη αντίδραση N!

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "και στην παράλληλη προς αυτό συνι στώσα w! του νήµατος και την δύναµη επαφής από το κεκλιµένο επίπεδο που αναλύεται στην κάθετη αντίδραση N!"

Transcript

1 Το καρούλι του σχήµατος (1) συγκρατείται επί κεκλιµένου επιπέδου γωνίας κλίσεως φ ως προς τον ορίζοντα, µε την βοήθεια αβαρούς και µη εκτατού νήµατος που έχει περιτυλιχθεί στον κυλινδρικό κορµό του. Το ελεύθερο άκρο του νήµατος είναι στερε ωµένο, ώστε το νήµα να είναι παράλληλο προς το κεκλιµένο επίπεδο. i) Eάν n είναι ο συντελεστής οριακής τριβής µεταξύ του καρουλιού και του κεκλιµένου επιπέδου, r η ακτίνα του κυλινδρικού του κορ µού και R η ακτίνα των κυκλικών του βάσεων, να δείξετε την σχέση: n $ r R + r ii) Nα δείξετε ότι, αν η ακτίνα αδράνειας του καρουλιού ως προς τον γεωµετρικό του άξονα είναι ίση µε rr, τότε αν κόψουµε το νήµα που συγκρατεί το καρούλι αυτό θα κυλίεται επί του κεκλιµένου επι πέδου χωρίς ολίσθηση. ΛΥΣΗ: i) Το καρούλι δέχεται το βάρος του w που αναλύεται στην κάθετη προς το κεκλιµένο επίπεδο συνιστώσα w y και στην παράλληλη προς αυτό συνι στώσα w x, την τάση F του νήµατος και την δύναµη επαφής από το κεκλιµένο επίπεδο που αναλύεται στην κάθετη αντίδραση N και στην στατική τριβή T. Λόγω της ισορροπίας του καρουλιού η συνισταµένη των δυνάµεων κατά την διεύθυνση του κεκλιµένου επιπέδου είναι µηδενική και η συνισταµένη των Σχήµα 1 ροπών των δυνάµεων περί τον γεωµετρικό άξονα του καρουλιού είναι επίσης µηδενική, δηλαδή ισχύουν οι σχέσεις:

2 w x - F - T = Fr - TR = F + T = mgµ F = TR/r $ (1) Aπαλοίφοντας το F µεταξύ των (1) παίρνουµε: TR/r + T = mgµ T = mgµ 1 + R/r = r & ( mgµ () $ r + R' Επειδή η T είναι στατική τριβή ισχύει: () T nn r $ & mg'µ( ) nmg*+,( r + R r r + R n $ &µ n $ r r + R (3) ii) Aς δεχθούµε ότι µε το κόψιµο του νήµατος το καρούλι αρχίζει να κυλίεται χωρίς ολίσθηση πάνω στο κεκλιµένο επίπεδο. Τότε η τριβή T θα εξακολουθή σει να είναι στατική και θα διατηρήσει την φορά της, η δε επιτάχυνση a του κέντρου µάζας του καρουλιού σύµφωνα µε τον δεύτερο νόµο κίνησης του Νεύ τωνα θα ικανοποιεί την σχέση: w x - T = ma mgµ - T = ma (4) Εξάλλου, αν ' είναι η γωνιακή επιτάχυνση της περιστροφικής κινήσεως του καρουλιού, θα ισχύει σύµφωνα µε τον θεµελιώδη νόµο της στροφικής κινήσεως η σχέση: TR = I' TR = Ia/R T = Ia/R (5) όπου Ι η ροπή αδράνειας του καρουλιού ως προς τον γεωµετρικό του άξονα. Συνδυάζοντας τις σχέσεις (4) και (5) παίρνουµε: mgµ - ai/r = ma mgµ = a(m + I/R ) a = mgµ m + I/R οπότε η (5( γράφεται: T = I R mgµ m + I/R = Imgµ mr + I = mgµ mr /I + 1 (6) Όµως πρέπει να ισχύει: (6) T nn mgµ mr /I + 1 nmg$& n $ 1 mr /I + 1 (7)

3 Aν η ακτίνα αδράνειας του καρουλιού είναι ίση µε του Ι θα είναι Ι=mrR και η (7) παίρνει την µορφή: rr, τότε η ροπή αδράνειάς n $ 1 mr /mrr + 1 n $ 1 R/r + 1 n $ r R + r (8) η οποία αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για να κυλίεται χωρίς ολίσθηση το καρούλι πάνω στο κεκλιµένο επίπεδο. Όµως η (8) εξασφαλίζεται από την ισορ ροπία του καρουλιού πριν κοπεί το νήµα, που σηµαίνει ότι µε το κόψιµο του νήµατος το καρούλι θα κυλίεται χωρίς ολίσθηση. P.M. fysikos Στην διάταξη του σχήµατος () η διπλή τροχαλία Α µπορεί να στρέφεται περί σταθερό οριζόντιο άξονα που διέρχεται από το κέντρο της και είναι κάθετος στο επίπεδό της. Αβαρές και µη εκτα τό νήµα είναι περιτυλιγµένο στα δύο αυλάκια της τροχαλίας, ενώ εφάπτεται του λαιµού µιας κινητής τροχαλίας Β αµελητέας µάζας, στο κέντρο της οποίας έχει δεθεί το ένα άκρο αβαρούς νήµατος, στο άλλο άκρο του οποίου έχει στερεωθεί σώµα Σ µάζας m. Αρχικά το σύστηµα κρατείται ακίνητο και κάποια στιγµή που λαµβάνεται ως αρ χή του χρόνου αφήνεται ελευθερο να κινηθεί. Να βρείτε την ταχύτητα του σώµατος Σ όταν αυτό έχει µετατοπιστεί προς τα κάτω κατά h. Δίνεται η επιτάχυνση g της βαρύτητας, η µάζα M της τροχαλίας Α, η ακτίνα αδράνειας Κ αυτής ως προς τον άξονα περιστροφής της και ότι η εξωτερική της ακτίνα είναι διπλάσια της εσωτερικής της ακτί νας R. ΛΥΣΗ: Eφαρµόζοντας για το σύστηµα τροχαλία Α-σώµα Σ το θεώρηµα διατή ρησης της µηχανικής ενέργειας κατά τον χρόνο που το σώµα µετατοπίζεται προς τα κάτω κατά h, παίρνουµε την σχέση: K + U = mv + I A - mgh = mv + MK = mgh (1) όπου v η ταχύτητα του σώµατος και η γωνιακή ταχύτητα της τροχαλίας Α στο τέλος του θεωρούµενου χρόνου. Ας φανταστούµε τώρα ότι µεταξύ των χρονικών στιγµώς t και t+dt η τροχαλία Α στρέφεται κατά γωνία dφ. Τότε στον χρόνο dt θα έχει ξετυλιχθεί από την τροχαλία νήµα µήκους ds=rdφ+rdφ το δε σώµα θα έχει µετατοπιστεί προς τα κάτω κατά dh=ds/, δηλαδή θα ισχύει: dh = ds = Rd + Rd dh dt = 3R d dt v = 3R = v 3R ()

4 Συνδυάζοντας τις σχέσεις (1) και () παίρνουµε: Σχήµα v$ mv + MK & 3R = mgh m + 4MK 9R $ & v = mgh v = mgh m + 4MK / 9R P.M. fysikos Oµογενής σφαίρα ακτίνας R και βάρους w, στρέ φεται χωρίς τριβή περί σταθερό κατακόρυφο άξονα που διέρχεται από το κέντρο της, µε γωνιακή ταχύτητα. Kάποια στιγµή επιδρά επί της σφαίρας σύστηµα πέδησης, αποτελούµενο από οµογενή ράβδο ΓΔ που µπορεί να στρέφεται περι οριζόντιο άξονα διερχόµενο από το κέντρο της Κ και κάθετο στην ράβδο, όπως φαίνεται στο σχήµα (3). Eάν ο συντελεστής τριβής ολίσθησης µεταξύ της ράβδου πέδησης και της σφαίρας είναι n, η επιβατική ακτίνα του σηµείου επαφής τους σχηµατίζει µε την οριζόντια διεύθυνση γωνία φ και η ράβδος είναι ακίνητη σε οριζόντια θέση, να βρεθεί ο χρόνος µέχρις ότου η σφαίρα πάψει να περιστρέφεται. Δίνεται το βάρος w 1 του σώµατος Σ, η επιτά χυνση g της βαρύτητας και η ροπή αδράνειας I=mR /5 της σφαίρας, ως προς τον άξονα περιστροφής της. ΛYΣH: H σφαίρα δέχεται από την ράβδο, λόγω επαφής της µε αυτήν, δύναµη της οποίας ο φορέας διέρχεται από το σηµείο επαφής Γ. H δύναµη αυτή αναλύ εται σε µια συνιστώσα T εφαπτοµενική της σφαίρας, η οποία αποτελεί την τριβή ολίσθησης µεταξύ ράβδου και σφαίρας και της οποίας η φορά είναι αντίθετη της ταχύτητας του σηµείου Γ της περιστρεφόµενης σφαίρας και σε µια

5 ακτινική συνιστώσα N, που έχει φορά προς το κέντρο O της σφαίρας (κάθετη αντίδραση). Eξάλλου, η ράβδος πέδησης ισορροπεί σε οριζόντια θέση υπό την Σχήµα 3 επίδραση του βάρους της W, της τάσεως F του νήµατος από το οποίο έχει εξαρτηθεί το σώµα Σ, η οποία είναι ίση µε το βάρος w 1 του σώµατος, την αντίδ ραση A του άξονα περιστροφής της και την δύναµη από την σφαίρα στο άκρο της Γ, η οποία αναλύεται στις συνιστώσες T ' και N ' που είναι, σύµφωνα µε το αξίωµα ισότητας µεταξύ δράσεως-αντιδράσεως, αντίθετες των δυνάµεων T και N αντιστοίχως. H T' είναι οριζόντια και κάθετη στην ράβδο, οπότε η ροπή της ως προς τον άξονα περί τον οποίο µπορεί να περιστρέφεται είναι µηδενική. Eξάλλου, η N ' αναλύεται σε µια συνιστώσα F 1 κατά την διεύθυνση της ράβδου, της οποίας η ροπή ως προς τον άξονα περιστροφής της είναι µηδενική και σε µια συνιστώσα F, κάθετη στην ράβδο, της οποίας η ροπή ως προς τον άξονα περιστροφής της ράβδου εξουδετερώνει την αντίστοιχη ροπή της T και έτσι η ράβδος διατηρείται σε οριζόντια θέση. Θα ισχύει λοιπόν η σχέση: F L - FL = N ηµφ = F Nηµφ = w 1 N = w 1 /ηµφ (1) H ροπή της τριβής ολίσθησης T της σφαίρας, ως προς τον άξονα περιστροφής της, προκαλεί επιβράδυνση της περιστροφικής κίνησης της σφαίρας και σύµ φωνα µε τον θεµελιώδη νόµο της στροφικής κίνησης, το µέτρο της γωνιακής επιβράδυνσης ' της σφαίρας θα ικανοποιεί την σχέση: (1) T(ΓM) = Iω nnrσυνφ = wr ω /5g nw 1 $ µ$ = wr&' 5g '= 5gnw 1 $ wr δηλαδή η ' είναι σταθερή, που σηµαίνει ότι η σφαίρα εκτελεί οµαλά επιβρα δυνόµενη περιστροφική κίνηση. Έτσι το µέτρο της γωνιακής ταχύτητας της ()

6 σφαίρας θα µειώνεται µε τον χρόνο t, σύµφωνα µε την σχέση: () = - 't = - 5gnw 1t$ wr (3) H σφαίρα θα πάψει περιστρεφόµενη την στιγµή t * για την οποία ισχύει: (3) ω = = - 5gnw 1t * $ wr t * = wr $ 5ngw 1 P.M. fysikos Στην διάταξη του σχήµατος (4) ο τροχός έχει µάζα m και ακτίνα R, το δε ελατήριο έχει σταθερά k και αµελητέα µάζα. Αρχικά το σύστηµα ηρεµεί και το ελατήριο έχει το φύσικό του µήκος, από κάποια δε στιγµή και µετά δέχεται σταθερή µηχανική ροπή µέτ ρου τ, µε αποτέλεσµα ο τροχός να τιθεται σε κίνηση και το ελατήριο να τεντώνεται. i) Mε την προυπόθεση ότι ο τροχός κυλίεται χωρίς ολίσθηση πάνω στο οριζόντιο έδαφος, να εκφράσετε την γωνιακή του ταχύτητα σε συνάρτηση µε την µετατόπιση του κέντρου µάζας του. ii) Nα βρείτε την συνθήκη που εξασφαλίζει την κύλιση χωρίς ολίσθη ση του τροχού. Δίνεται η ροπή αδράνειας Ι=mR / του τροχού ως προς τον άξονα περιστροφής του, ο συντελεστής n οριακής τριβής µεταξύ τροχού και οριζόντιου εδάφους και η επιτάχυνση g της βαρύτητας. ΛΥΣΗ: i) Mε την επίδραση της ροπής ο τροχός αρχίζει περιστρεφόµενος µε αποτέλεσµα να εµφανίζεται σ αυτόν στατική τριβή T που του προκαλεί µετα φορική κίνηση µε φορά που αντιστοιχεί σε επιµήκυνση του ελατηρίου. Έτσι επί του τροχού αρχίζει να δρά και η δύναµη F του ελατηρίου που επιβραδύνει την µεταφορική του κίνηση. Εξετάζοντας τον τροχό την στιγµή που το κέντρο Σχήµα 4 του έχει µετατοπιστεί κατά x, παρατηρούµε ότι λόγω της κυλίσεώς του η αντί στοιχη γωνία περιστροφής του είναι φ=x/r, οπότε η αντίστοιχη ενέργεια που προσφέρεται στον τροχό µέσω του έργου της ροπής, είναι ίσο µε τx/r, Η ενέργεια αυτή µετασχηµατίζεται σε κινητική ενέργεια του τροχού και σε ενέρ

7 γεια ελαστικής παραµορφώσεως του ελατηρίου, δηλαδή ισχύει η σχέση: x R = kx + mv + I x R = kx + mv + mr (1) 4 όπου v η ταχύτητα του κέντρου µάζας του τροχού και η γωνιακή του ταχύ τητα την στιγµή που τον εξετάζουµε. Όµως λόγω της κυλίσεως του τροχού ισχύει v=ωr, οπότε η (1) γράφεται: x R = kx + mr + mr 4 x = krx + 3mR 3 = x - krx 3mR 3 = 1 R x( - krx) 3mR () H () έχει νόηµα εφ όσον η µετατόπιση x δεσµεύεται µε την σχέση: - krx x / kr (3) ii) Έαν a είναι η επιτάχυνση του κέντρου µάζας του τροχού την στιγµή που η µετατόπιση του είναι x, σύµφωνα µε τον δεύτερο νόµο του Νεύτωνα θα έχουµε την σχέση: T - kx = ma T = ma + kx (4) Εξάλλου, εάν ' είναι η αντίστοιχη γωνιακή επιτάχυνση του τροχού, σύµφωνα µε τον θεµελιώδη νόµο της στροφικής κίνησης θα έχουµε: - TR = I' - TR = mr '/ (4) - TR = mra/ - (ma + kx)r = mra/ - krx = mra/ + mra a = ( - krx) 3mR (5) Συνδυάζοντας τις σχέσεις (4) και (5) παίρνουµε: T = m( - krx) 3mR + kx T = ( - krx) 3R + kx (6) Eπειδή η τριβή είναι στατική δεσµέυεται µε την σχέση: (6) T nn ( - krx) 3R + kx nmg - krx + 3Rkx 3Rnmg + Rkx 3Rnmg x 3nmg k - kr (7)

8 Για να είναι ασφαλής η κύλιση του τροχού πρέπει να προηγείται ο µηδενισµός της γωνιακής του ταχύτητας πριν αρχίσει η ολίσθησή του και αυτό εξασφαλίζε ται από την σχέση: kr < 3nmg k - kr 5 kr < 3nmg k n > 5 6Rmg P.M. fysikos Mια σφαίρα, µάζας m και ακτίνας r ισορροπεί εφαπτόµενη εσωτερικώς ακλόνητου κοίλου σφαιρικού οδηγού, κέντρου Ο και ακτίνας R>r όπως στο σχήµα (5). Η σφαίρα δέχεται οριζόντια ώθηση βραχείας διάρκειας µε αποτέλεσµα να ανέρχεται κυλιόµενη επί της κοίλης επιφάνειας του σφαιρικού οδηγού. i) Nα δείξετε ότι το µέτρο της γωνιακής ταχύτητας της περιστρο φικής κίνησης της σφαίρας περί το κέντρο µάζας της C και ο ρυθµός µεταβολής της γωνίας φ που σχηµατίζει µε την κατακόρυφη διεύ θυνση η επιβατική ακτίνα του κέντρου µάζας, ως προς το Ο, συνδέονται µε την σχέση: = $ R r - 1 ' & d( dt ii) Χρησιµοποιώντας την σχέση αυτή να δείξετε, ότι το µέτρο της ταχύτητας του κέντρου µάζας της σφαίρας ικανοποιεί την συνθήκη κύλισης v C = ωr iii) Να εκφράσετε την κινητική ενέργεια της σφαίρας και την στροφορµή της περί το Ο, σε συνάρτηση µε τον ρυθµό µεταβολής της γωνίας φ. Δίνεται η ροπή αδράνειας I C =5mr / της σφαίρας ως προς άξονα που διέρχεται από το κέντρο της. ΛΥΣΗ: i) Η κύλιση της σφαίρας στο εσωτερικό του κοίλου σφαιρικού οδηγόυ είναι µια επίπεδη κίνηση που µπορεί να θεωρηθεί ως επαλληλία µιάς µεταφορικής κίνησης κατά την οποία το κέντρο µάζας της C διαγράφει κυκλική τροχιά κέντρου Ο και ακτίνας R-r και απο µιάς στροφικής κίνησης περί άξονα που διέρχεται από το κέντρο µάζας και είναι κάθετος στο επίπεδο της κίνησης. Ας δεχθούµε ότι κατά την µετατόπιση της σφαίρας από την κατώτατη θέση (Ι) στη θέση (ΙΙ), το σηµείο Μ αυτής γίνεται σηµείο επαφής της µε τον οδηγό. Μπορούµε να ισχυριστούµε ότι η συνολική µετατόπιση του Μ είναι διανυσµατικό άθροισµα της µετατόπισης του MM' λόγω της µεταφορικής κίνησης της σφαίρας και της µετατόπισης του MA', λόγω περιστροφικής κίνησης της σφαίρας περί το κέντρο µάζας της C. Όµως το διάνυσµα MM' είναι ίσο µε το διάνυσµα µετατόπισης CC' του κέντρου µάζας της σφαίρας, που

9 σηµαίνει ότη η γωνία MCA είναι ίση µε το άθροισµα της γωνίας στροφής θ της σφαίρας που φέρει το σηµείο Μ στη θέση Α και της γωνίας φ κατά την οποία εστράφη η επιβατική ακτίνα του κέντρου µάζας C της σφαίρας. Εξάλλου λόγω της κύλισης της σφαίρας το µήκος του τόξου ΜΑ είναι ίσο µε το µήκος του τόξου ΑΑ, δηλαδή ισχύει η σχέση: Σχήµα 5 τοξ(μα)=τοξ(αα ) r(φ + θ) = Rφ rθ = Rφ-rφ θ = φ(r - r)/r = φ(r/r - 1) (1) Παραγωγίζοντας της (1) ως προς τον χρόνο t παίρνουµε: d dt = d dt R $ r - 1 & ( () ' Όµως το διαφορικό πηλίκο dθ/dt αποτελεί το µέτρο της γωνιακής ταχύτητας περιστροφής της σφαίρας περί το κέντρο µάζας της C, κατά την στιγµή που την εξετάζουµε, οπότε η () γράφεται: = $ R r - 1 ' & d( dt (3) ii) Θεωρώντας την µεταφορική κίνηση του κέντρου µάζας της σφαίρας, δια πιστώνουµε ότι η ταχύτητα του v C έχει µέτρο : v C = ( R - r) d dt (4) Διαιρώντας κατά µέλη τις σχέσεις (4) και (5) παίρνουµε: v C = R - r R / r - 1 v C = r(r - r) R - r v C = r (5) Δηλαδή προκύπτει η συνθήκη κύλισης, η οποία απαιτεί το σηµείο επαφής της σφαίρας µε τον οδηγό να έχει κάθε στιγµή µηδενική ταχύτητα, ως προς ένα ακίνητο παρατηρητή. iii) Η κινητική ενέργεια Κ της σφαίρας κατά µια τυχαία χρονική στιγµή είναι:

10 K = 1 mv C + 1 (5) I C K = 1 m r + 1 I C K = 1 m r + 1 K = 7 R mr r - 1 $ d' $ & & dt 5 mr = m r K = 7 m R - r 1 + $ ' = 7 () 5& mr ' dt& ( ) $ d Εξάλλου η στροφορµή L (O) της σφαίρας περί το Ο είναι ίση µε την αντίστοιχη στροφορµή του κέντρου µάζας C στο οποίο θεωρούµε συγκεντρωµένη την µάζα m της σφαίρας συν την ιδιοστροφορµή L (C) της σφαίρας, λόγω της περιστροφής της περί το κέντρο µάζας της C, δηλαδή ισχύει: L (O) = m( r C v C ) + L (C) (7) όπου r C η επιβατική ακτίνα του κέντρου µάζας C, ως προς το Ο. Εάν k είναι το µοναδιαίο κάθετο διάνυσµα στο επίπεδο κίνησης της σφαίρας η (7) γράφεται: L (O) = m(r - r)v C µ(/) k - I C k L (O) = m(r - r)r k - (/5)mr k L (O) = mr(r - r - r/5) k (3) (6) L (O) = mr R r - 1 $ & R - 7r $ & 5 d' k dt P.M. fysikos Οµογενής σφαίρα µάζας m και ακτίνας R, κυλίε ται χωρίς ολίσθηση και ισοταχώς πάνω σε οριζόντιο επίπεδο και κά ποια στιγµή φθάνει στην κορυφή κεκλιµένου επιπέδου γωνίας κλίσε ως φ ως προς τον ορίζοντα, όπως φαίνεται στο σχήµα (6). i) Να βρεθεί η µέγιστη τιµή του µέτρου της ταχύτητας του κέντρου µάζας C της σφαίρας στο οριζόντιο επίπεδο, ώστε αυτή να µην αναπη δήσει κατά την µετάβασή της στο κεκλιµένο επίπεδο και να συνεχίσει να κυλίεται χωρίς ολίσθηση σ αυτό. ii) Nα βρεθεί η στροφορµή της σφαίρας ως προς τον στιγµιαίο άξονα περιστροφής της την στιγµή που οριακά εφάπτεται µόνο του κεκλιµέ νου επιπέδου. Δίνεται η ροπή αδράνειας Ι C =mr /5 της σφαίρας ως προς τον άξονα που διέρχεται από το κέντρο της και η επιτάχυνση g της βαρύτητας.

11 ΛΥΣΗ: i) Aς δεχθούµε ότι η σφαίρα κατά τον χρόνο που µεταβαίνει από το οριζόντιο στο κεκλιµένο επίπεδο δεν αναπηδά και δεν ολισθαίνει. Εξετάζοντας την σφαίρα κατά το το χρονικό αυτό διάστηµα παρατηρούµε ότι δέχεται το βάρος της w και την αντίδραση από την κοινή επαφή του οριζόντιου µε το κεκλιµένο επίπεδο, η οποία αναλύεται στην στατική τριβή T και στην κάθετη επί την επιφάνεια της σφαίρας αντίδραση N, που κατευθύνεται προς το κέντρο της C. H σφαίρα κατά τον χρόνο αυτόν εκτελεί γνήσια περιστροφή, µε αποτέ Σχήµα 6 λεσµα το κέντρο της να διαγράφει σε κατακόρυφο επίπεδο κυκλικό τόξο κέντρου Ο και ακτίνας R, οπότε η συνισταµένη των ακτινικών δυνάµεων επί της σφαίρας αποτελεί κεντροµόλο δύναµη για το κέντρο µάζας της C, δηλαδή µπορούµε να γράψουµε την σχέση: w'- N = mv C / R w$ - N = mv C / R N = mg$ - mv C / R N = m(g$ - v C / R) (1) όπου w ' η ακτινική συνιστώσα του βάρους την στιγµή που η ΟC σχηµατίζει γωνία θ µε την κατακόρυφη διεύθυνση και v C η αντίστοιχη ταχύτητα του κέν τρου της σφαίρας. Η (1) εφαρµοζόµενη λίγο πρίν την χρονική στιγµή t * που η σφαίρα µεταβαίνει στο κεκλιµένο επίπεδο (θ=φ), δίνει: N * = m(g$ - v * / R) () όπου v * η ταχύτητα του κέντρου C στιγµή t *. Επειδή δεχθήκαµε ότι η σφαίρα δεν αναπηδά πρέπει Ν *, οπότε η () δίνει: m(g$ - v * / R) v * gr$ (3) Eξάλλου κατά τον χρόνο t * η µηχανική ενέργεια της σφαίρας διατηρείται, δηλα δή ισχύει η σχέση: K (o) + U t* t* (o) = K (o) + U (o) I O + mgr = I O * + mgr$

12 I O v R + mgr = I v O * R + mgr$ I O R (v * - v ) = mgr(1 - $) (4) Σχήµα 7 Όµως η ροπή αδράνειας Ι Ο της σφαίρας ως προς τον άξονα περιστροφής της, σύµφωνα µε το θεώρηµα του Steiner υπολογίζεται από την σχέση: I O = I C + mr = mr /5 + mr = 7mR /5 οπότε η (4) γράφεται: 7mR 1R (v * - v ) = mgr(1 - $) 7 1 (v * - v ) = gr(1 - $) v * = v + 1gR 7 (1 - $) (5) Συνδυάζοντας τις σχέσεις (3) και (4) παίρνουµε: v + 1gR 7 v gr$ - 1gR 7 (1 - $) gr$ (1 - $) v gr 7 (17$ - 1) v gr 7 (17$ - 1)

13 gr v (max) = (17$ - 1) (6) 7 * ii) H στροφορµή L (O) της σφαίρας ως προς στιγµιαίο άξονα περιστροφής της την χρονική στιγµή t * είναι οµόρροπη της αντίστοιχης γωνιακής ταχύτητας * της σφαίρας και το µέτρο της δίνεται από την σχέση: * L (O) = I O * = I v O * R L * (O) = 7mR v * 5R = 7mRv * 5 (6) Όµως αν η ταχύτητα του κέντρου της σφαίρας στο οριζόντιο επίπεδο έχει την µέγιστη επιτρεπόµενη τιµή που υπολογίστηκε στο προηγούµενo ερώτηµα, τότε η σχέση (3) ίσχύει ως ισότητα, οπότε η (6) γράφεται: * L (O) = 7mR gr$ 5 P.M. fysikos Κοίλη σφαίρα µικρού πάχους µάζας m και ακτί νας R, ηρεµεί πάνω σε µη λείο οριζόντιο έδαφος. i) Nα δείξετε ότι η ροπή αδράνειας της σφαίρας ως προς κάθε ευθεία που διέρχεται από το κέντρο της είναι ίση µε mr /3. ii) Nα βρεθεί σε πόση απόσταση από το έδαφος πρέπει να δράσει επί της σφαίρας οριζόντια δύναµη επί βραχύ χρονικό διάστηµα, ώστε η σφαίρα στην συνέχεια να κυλίεται χωρίς ολίσθηση. iii) Eάν Ω είναι το µέτρο της ώθησης της δύναµης, να βρεθεί το έργο της δύναµης κατά τον χρόνο της δράσεώς της. ΛΥΣΗ: i) Θεωρούµε πάνω στην επιφάνεια της κοίλης σφαίρας µια σφαιρική ζώνη στοιχειώδους εύρους ds και ακτίνας r, της οποίας το κέντρο βρίσκεται πά νω στον άξονα zz που διέρχεται από το κέντρο C της σφαίρας, το δε επιπεδό Σχήµα 8 της είναι κάθετο στον άξονα. Η στοιχειώδης ροπή αδράνειας di z της ζώνης αυ τής, ως προς τον άξονα zz, δίνεται από την σχέση:

14 di z = dmr = (rds)r =r 3 ds (1) Όµως η επιφανειακή πυκνότητα σ της σφαίρας είναι ίση µε το πηλίκο m/4πr, οπότε η σχέση (1) γράφεται: di z = mr 3 ds/4r = mr 3 ds/r () Eάν φ είναι η γωνία που σχηµατίζει η επιβατική ακτίνα κάθε σηµείου της ζώνης µε τον άξονα zz και dφ η στοιχειώδης γωνία υπό την οποία φαίνεται από το κέντρο C το εύρος ds, θα έχουµε τις σχέσεις r=rηµφ και ds=rdφ, οπότε η σχέση () γράφεται: di z = mr 3 µ 3 (Rd)/R = mr µ 3 d/ (3) Με ολοκλήρωση της (3) θα προκύψει η ροπή αδράνειας Ι z της κοίλης σφαίρας, ως προς τον άξονα zz, δηλαδή θα έχουµε: I z = mr $ µ 3 d = mr $ µ µd = mr $ (1-&' )(-d&') I z = mr ' ) () & * $ d($) -& (d$), +, = mr - /'.) /( 3 $ 3 *, + [ ] - $ 1 / 3 / I z = mr $ & = mr 3 (4) ii) Για να κυλίεται η σφαίρα επί του οριζόντιου εδάφους, πρέπει κατά τον πολύ µικρό χρόνο Δt (Δt ) που ενεργεί η οριζόντια δύναµη F να αποκτήσει µε ταφορική ταχύτητα v και γωνιακή ταχύτητα, ώστε η ταχύτητα του ση µείου επαφής της Α µε το έδαφος να είναι µηδενική, δηλαδή πρέπει να ισχύει: v + ( CA) = v = - ( CA) v = R (5) Σχήµα 9 Εφαρµόζοντας για την σφαίρα το θεώρηµα ώθησης-στροφορµής κατά τον χρόνο Δt παίρνουµε την σχέση: (5) F(x - R)t = mr /3 F(x - R)t = mrv /3 (6)

15 όπου x η απόσταση του φορέα της F από το οριζόντιο έδαφος. Εξάλλου εφαρµό ζοντας για το κέντρο µάζας C της σφαίρας και για τον χρόνο Δt το θεώρηµα ώθησης-ορµής έχουµε: Ft = mv (7) Διαιρώντας κατά µέλη τις σχέσεις (6) και (7) παίρνουµε την σχέση: F(x - R)t Ft = mrv 3mv 3(x - R) = R x = 5R/3 (8) iii) Σύµφωνα µε το θεώρηµα κινητικής ενέργειας-έργου το έργο W F της δύνα µης F κατά τον χρόνο δράσεώς της είναι ίσο µε την κινητική ενέργεια Κ που αποκτά η σφαίρα, δηλαδή έχουµε την σχέση: W F = K W = mv F + mr 6 Όµως το µέτρο της ώθησης mv, οπότε η (9) γράφεται: = 5mv 6 της δύναµης F για τον χρόνο Δt είναι ίσο µε (9) W F = 5m = 5 6m 6m P.M. fysikos Στην διάταξη του σχήµατος (1) η οµογενής ράβ δος OΑ έχει µάζα M και µήκος L, µπορεί δε να στρέφεται περί στα θερό οριζόντιο άξονα που διέρχεται από το άκρο της O. Το άλλο άκρο A της ράβδου συνδέεται µέσω αβαρούς και µη εκτατού νήµατος µε σώµα Σ, µάζας m. To νήµα διέρχεται από το αυλάκι µιας σταθερής τροχαλίας Β αµελητέας µαζας που βρίσκεται στο ίδιο οριζόντιο επίπε δο µε το άκρο Α και απέχει από αυτό κατά L. Εάν την στιγµή t= που το σύστηµα αφήνεται ελεύθερο εκ της ηρεµίας η γωνία φ είναι µηδενική, να βρεθεί η γωνιακή ταχύτητα της ράβδου την στιγµή που η γωνία φ είναι ίση µε π/6. Δίνεται η ροπή αδράνειας Ι O =ΜL /3 της ράβδου ως προς τον άξονα περιστροφής της και η επιτάχυνση g της βαρύτητας. ΛΥΣΗ: Στον χρόνο που η ράβδος στρέφεται από την αρχική της θέση κατά γω νία φ=π/6 η µηχανική ενέργεια του συστήµατος ράβδος-σώµα διατηρείται, δηλα δή µπορούµε να γράψουµε την σχέση: K + U = mv + I O - Mgh C + mgh = mv + ML 6 = Mgh C - mgh (1)

16 όπου v η ταχύτητα του σώµατος, η γωνιακή ταχύτητα της ράβδου στο τέλος του χρόνου, h C η κατακόρυφη µετατόπιση του κέντρου µάζας C της ράβδου και h η µετατόπιση του σώµατος στον θεωρούµενο χρόνο. Εάν x είναι το µήκος Σχήµα 1 του νήµατος από το άκρο Α έως την µικρή ακίνητη τροχαλία Β κατά µια τυχαία χρονική στιγµή t που η γωνιακή εκτροπή της ράβδου από την αρχική της θέση είναι φ, συµφωνα µε το θεώρηµα του συνηµιτόνου στο τρίγωνο ΟΑΒ, θα έχουµε την σχέση: x = L + (L) - 4L $ = 5L - 4L $ () Διαφορίζοντας την σχέση () παίρνουµε: xdx = 4L µd x dx dt = L µ d dt () xv = L µ Lv 5-4$ = L &µ$ v = L µ 5-4$& (3) διότι η µεταβολή dx του µήκους x στον χρόνο dt εκρφάζει την αντίστοιχη µετα τόπιση dh του σώµατος, οπότε το διαφορικό πηλίκο dx/dt εκφράζει το µέτρο v της ταχύτητάς του. H (3) εφαρµοζόµενη την στιγµή που είναι φ=π/6, δίνει: v = L µ ( / 6) 5-4$&( / 6) = L 5-3 (4) Εξάλλου την ίδια στιγµή έχουµε h C =(L/)ηµ(π/6)=L/4 και h=x+l-l=x-l, οπότε η σχέση (1) γράφεται: mv + ML 6 = MgL 4 (),(3) - mg(l - x) ml (5-3) + ML 6 = MgL 4 - mg L - L 5-3 $

17 ml (5-3) + ML 6 = Mg 4 - mg $ m L M $ 3 & ' = g ( M - 4m $ + ) *, - από την οποία υπολογίζεται η ζητούµενη γωνιακή ταχύτητα της ράβδου. P.M. fysikos Λεπτή ράβδος µήκους L και µάζας m, µπορεί να στρέφεται σε κατακόρυφο επίπεδο περί σταθερό οριζόντιο άξονα που διέρχεται από το ένα της άκρο O. Την στιγµή t= η ράβδος είναι οριζόντια και αφήνεται να κινηθεί από την ηρεµία. i) Να βρείτε σε ποιά θέση της ράβδου η οριζόνια συνιστώσα της αντίδ ρασης του άξονα περιστροφής της γίνεται µέγιστη. ii) Να βρείτε την επιτάχυνση του ελεύθερου άκρου της ράβδου στην θέση που αναφέρεται στο προηγούµενο ερώτηµα. Δίνεται η ροπή άδράνειας Ι O =ml /3 της ράβδου περί τον άξονα περισ τροφής της και η επιτάχυνση g της βαρύτητας. ΛΥΣΗ: i) Εξετάζουµε την ράβδο κατά µια τυχαία στιγµή που σχηµατίζει µε τον οριζόντιο άξονα x γωνία φ. Η ράβδος δέχεται το βάρος της w και την αντίδ ραση του άξονα περιστροφής, που αναλύεται στην κατακόρυφη συνιστώσα R y Σχήµα 11 και και στην οριζόντια συνιστώσα R x. Εφαρµόζοντας για την κίνηση του κέντ ρου µάζας C της ράβδου τον δεύτερο νόµο κίνησης του Νεύτωνα κατά την διεύ θυνση του άξόνα x, παίρνουµε την σχέση: R x = ma Cx R x = m(d x/dt ) (1) όπου a Cx η οριζόντια συνιστώσα της επιτάχυνσης a C του κέντρου µάζας C.

18 Όµως η x-συντεταγµένη του κέντρου µάζας κατά την θεωρούµενη χρονική στιγµή ικανοποιεί την σχέση: x = L dx $ dt = - L d µ dt d x dt = - L d$ ( $' * & dt) - L +µ$ d $ dt d x dt = - L ( $ - '&µ) () όπου η αντίστοιχη γωνιακή ταχύτητα και ' η αντίστοιχη γωνιακή επιτά χυνση της ράβδου. Εφαρµόζοντας για την ράβδδο την στιγµή αυτή τον θεµελι ώδη νόµο της στροφικής κίνησης παίρνουµε την σχέση: wx = I O ' mg L $ = ml 3 3g ' '= $ (3) L Όµως κατά την κίνηση της ράβδου από την οριζόντια θέση στην θέση που την εξετάζουµε η µηχανική της ενέργεια διατηρείται, δηλαδή µπορούµε να γράψου µε την σχέση: K + U = K + U + mgy = I O + + mg L µ = ml 6 + = 3g L µ (4) Η () λόγω των (3) και (4) γράφεται: d x dt = - L & ( ' 3g L 3g µ$ - L $µ ) + * d x dt = - 3g 4 µ$ = - 3g 8 µ (5) Συνδυάζοντας τις σχέσεις (1) και (5) παίρνουµε: R x = - 3mg 8 µ (6) Aπό την (6) προκύπτει ότι το µέτρο της συνιστώσας F x γίνεται µέγιστο, όταν ηµφ=1, δηλαδή όταν φ=π/4. ii) H επιτάχυνση a A του άκρου Α της στρεφόµενης ράβδου υπολογίζεται µέσω της διανυσµατικής σχέσεως:

19 a A = - (OA) + ( ' OA) = a K + a E (7) όπου a K η κεντροµόλος επιτάχυνση του Α ίση µε - (OA) και a E η επιτρόχια επιτάχυνσή του ίση µε ( ' OA) (σχ. 1). Εάν i, j είναι τα µοναδιαία διανύσ µατα των αξόνων x και y αντιστοίχως, η σχέση (7) γράφεται: Σχήµα 1 [ ] [ ] a A = - a K $+ a E ( / - $) i + a E $ - a K &µ$ j a A = -L[ $(/4) + '$(/4 ] i + L [' $(/4)- &µ (/4) ] j a A = - L ( + ') i + L (' - ) (3),(4) j a A = - L, 3g L µ & ( + 3g $ 4' L )*+ & /. ( 1 - $ 4' i + + L, 3g L $ ( ' & 4) * - 3g L +µ $ ( /. ' & 4 * 1 - ) j a A = - L ' ) () 3g L + $ 4 & i - 3g L - $ * 4 & j, +, ( ) a A = 3g 4-3 i + j P.M. fysikos Mια κυκλική στεφάνη ακτίνας R, εκτοξεύεται επί οριζοντίου εδάφους και την στιγµή που έρχεται σε επαφή µε αυτό έχει µεταφορική µόνο ταχύτητα µέτρου v, της οποίας ο φορέας είναι

20 οριζόντιος. Eάν n είναι ο συντελεστής τριβής ολίσθησης µεταξύ της στεφάνης και του εδάφους και g η επιτάχυνση της βαρύτητας, να καθορίσετε την καµπύλη γραµµή που αποτελεί τον γεωµετρικό τόπο των θέσεων του στιγµιαίου κέντρου περιστροφής της στεφάνης πριν αρχίσει η κύλισή της χωρίς ολίσθηση πάνω στο οριζόντιο έδαφος. ΛYΣH: Tην στιγµή που η στεφάνη έρχεται σε επαφή µε το οριζόντιο έδαφος (t=) το σηµείο επαφής της A µε αυτό, έχει ταχύτητα v, δηλαδή η στεφάνη ολισθαίνει επί του οριζοντίου επιπέδου, που σηµαίνει ότι η τριβή T που δέχε ται από αυτό είναι τριβή ολίσθησης, η οποία τείνει να ελαττώσει την v. Όµως η τριβή έχει ροπή ως προς το κέντρο της στεφάνης, η οποία δηµιουργεί περιστ ροφική κίνηση αυτής περί άξονα που διέρχεται απο το κέντρο της και είναι κάθετος στο επίπεδό της. Aπό τα παραπάνω προκύπτει ότι, µόλις η στεφάνη έλθει σε επαφή µε το οριζόντιο επίπεδο εκτελεί επίπεδη κίνηση, η οποία µπορεί να θεωρηθεί ως επαλληλία µιας επιβραδυνόµενης µεταφορικής κίνησης και µιας επιταχυνόµενης περιστροφικής κίνησης. Eάν C είναι κάποια στιγµή η επιτάχυνση της µεταφορικής κίνησης της στεφάνης (επιτάχυνση του κέντρου της) και ' η αντίστοιχη γωνιακή επιτάχυνση της περιστροφικής κίνησης, θα ισχύουν οι σχέσεις: Mεταφορική κίνηση: Σχήµα 13 T = m C nmg = m C C = ng (1) Περιστροφική κίνηση: TR = I' nmgr = mr '/ '= ng/r () όπου m η µάζα της στεφάνης. Oι σχέσεις (1) και () µας πληροφορούν ότι, η µεν µεταφορική κίνηση της στεφάνης είναι οµαλά επιβραδυνόµενη η δε περιστρο φική της κίνηση οµαλά επιταχυνόµενη. Έτσι, για το µέτρο της µεταφορικής τα χύτητας v C της στεφάνης σε χρόνο t και για το µέτρο της γωνιακής της ταχύ τητας, θα ισχύουν οι σχέσεις: v = v - C t (1) v C = v - ngt (3) = 't ( ) = ngt/r (4) To στιγµιαίο κέντρο περιστροφής Κ της στεφάνης την χρονική στιγµή t βρίσκεται επί της ευθείας που διέρχεται από το κέντρο µάζας C της στεφάνης και είναι κάθετη στο διάνυσµα της ταχύτητας v C και σε τέτοια απόσταση από

21 το C, ώστε η ταχύτητά του λόγω της µεταφορικής ταχύτητας της στεφάνης να είναι αντίθετη της ταχύτητάς του λόγω της περισστροφικής της κίνησης ( v C =- v ). Για να συµβαίνει αυτό πρέπει το Κ να βρίσκεται κάτω από το C, δη λαδή η y-συντεταγµένη του Κ στο σύστηµα Οxy είναι αρνητική (σχ. 14). Με βάση τα παραπάνω θα ισχύει η σχέση: Σχήµα 14 (3),(4) v C =-y v - ngt= -ngty/r v = ngt 1 - y $ & t = R v ng(1 - y/r) (5) H x-συντεταγµένη του Κ την χρονική στιγµή t είναι ίση µε την αντίστοιχη µετατόπιση του κέντρου C, δηλαδή θα ισχύει: x = v t - ngt (5) x = v ng(1 - y/r) - ng v n g (1 - y/r) x = v ng y/r - 1 $ (1 - y/r) & x = v - y/r - 1$ ng (1 - y/r) & 1 - y/r (1 - y/r) = ngx (6) v Η (6) αποτελεί την εξίσωση στο ορθογώνιο σύστηµα αξόνων Οxy, της καµπύλης που διαγράφει το στιγµιαίο κέντρο περιστροφης της στεφάνης. Παρατήρηση: H (6) ισχύει για <x<x *, όπου x * η µετατόπιση του κέντρου C την χρονική στιγ µή t * που αρχίζει η κύκλιση χωρίς ολίσθηση της στεφάνης. Αυτό θα συµβεί όταν v C =ωr, οπότε θα έχουµε: v - ngt * = nrgt * /R v = ngt * t * = v /ng (7) Άρα η µετατόπιση x * θα είναι: x * = v t * - ngt * (7) v x * = v $ & - ng v $ & ng ng = 3v 8ng P.M. fysikos

22 Δύο όµοια µικρά σφαιρίδια µάζας m το καθένα, είναι στερεωµένα στις άκρες ελατηρίου αµελητέας µάζας και φυσικού µήκους L, το δε σύστηµα ισορροπεί πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Δίνουµε στο ένα από τα δύο σφαιρίδια ώθηση βραχείας διάρκειας, µε αποτέλεσµα αυτό να αποκτά ως προς το επίπεδο ταχύτητα µέτρου v, της οποίας ο φορέας είναι κάθετος στην διάκεντρο των δύο σφαιρι δίων. Να βρείτε την µέγιστη επιµήκυνση του ελατηρίου στην διάρκεια της κίνησης του συστήµατος, µε την προυπόθεση ότι αυτή είναι πολύ µικρότερη σε σχέση µε το φυσικό µήκος του ελατηρίου. ΛΥΣΗ: Όταν στο ένα σφαιρίδιο δοθεί αρχική ταχύτητα v, τότε το σύστηµα τί θεται σε κίνηση και τα δύο σφαιρίδια αλληλοεπιδρούν µέσω του ελατηρίου, του οποίου το µήκος µεταβάλλεται. Επειδή οι εξωτερικές δυνάµεις που δέχονται τα σφαιρίδια αλληλοαναιρούνται (τα βάρη τους εξουδετερώνονται από τις κατακό ρυφες αντιδράσεις του λείου οριζόντιου επιπέδου) η σχετική κίνηση του ενός σφαιριδίου ως προς το άλλο είναι ισοδύναµη µε την κίνηση ενός υποθετικού σωµατίου µάζας ίσης προς την ενεργό µάζα µ=m/ του συστήµατος, η οποία κίνηση διαµορφώνεται αν επί του σωµατιδίου ενεργεί η δύναµη αλληλεπιδρά σεως των σφαιριδίων, δηλαδή η δύναµη F του παραµορφωµένου ελατηρίου. Σχήµα 15 Στο σύστηµα αναφοράς* του κέντρου µάζας C των σφαιριδίων η µηχανική ενέρ γεια του σωµατιδίου αυτού διατηρείται, δηλαδή µπορούµε να γράψουµε την σχέση: K + U = K $& + U $& µv ($ ) mv ($ ) = mv (&' ) + kx mv + = µv (&' ) = mv ($ ) + kx + kx (1) όπου V ($ ) η αρχική σχετική ταχύτητα του ενός σωµατιδίου ως προς το άλλο * Το σύστηµα αναφοράς του κέντρου µάζας των δύο σφαιριδίων είναι αδρανειακό σύστηµα, διότι οι εξωτερικές δυνάµεις που δέχονται τα σφαιρίδια αλληλοαναιρούν ται και εποµένως το κέντρο µάζας κινείται µε σταθερή ταχύτητα ως προς το ακίνη το οριζόντιο επίπεδο.

23 η οποία είναι ίση µε v και V ($ ) η αντίστοιχη σχετική ταχύτητα, όταν η επιµηκύνση του ελατηρίου είναι x. Την στιγµή που το ελατήριο έχει υποστεί την µέγιστη επιµήκυνσή του x max, η συνιστώσα της V ($ ) κατά την διεύθυνση του άξονα του ελατηρίου είναι µηδενική, δηλαδή την στιγµή αυτή η V ($ ) είναι κάθετη επί τον άξονα του ελατηρίου (σχ. 15). Όµως στο σύστηµα αναφο ράς του κέντρου µάζας η στροφορµή του υποθετικού σωµατιδίου µάζας m/ περί το κέντρο µάζας C διατηρείται σταθερή, διότι o φορέας της δύναµης από το ελατήριο διέρχεται συνεχώς από το κέντρο µάζας, οπότε ισύει η σχέση: m V ($ ) L = m V (&' ) (L + x max ) v L = V ($ ) (L + x max ) V ($ ) = v L L + x max = v 1 + x max / L V & ($ ) = v 1 + x ) max ( + ' L * -1 () Αν δεχθούµε ότι x max <<L και αναπτύξουµε το δεύτερο µέλος της () κατά Maclaurin, θα λάβουµε: ' V ($ ) & v 1 - x * max ), (3) ( L + Συνδυάζοντας την (1) και (3) την στιγµή που το ελατήριο έχει την µέγιστή επιµήκυνσή του παίρνουµε την σχέση: mv = mv 1 - x max L $ & + kx max mv x max L + x max L $ & = kx max mv x max L - x max L $ & = kx max mv L - x max L $ & = kx max (4) Όµως x max /L<<, οπότε η (4) µε καλή προσέγγιση γράφεται: mv L kx x mv max max kl P.M. fysikos

24 Ένα µικρό σώµα είναι στερεωµένο στο κοίλο µέρος µιας κυκλικής στεφάνης ακτίνας R, που έχει την ίδια µάζα µε το σώ µα. Η στεφάνη κυλίεται χωρίς ολίσθηση πάνω σε οριζόντιο έδαφος και όταν το σώµα βρίσκεται στην κατώτατη θέση του, δηλαδή στην θέ ση επαφής της στεφάνης µε το έδαφος η ταχύτητα του κέντρου της στεφάνης είναι v. Nα βρεθεί η µέγιστη τιµή του µέτρου της v, ώστε η κύλιση της στεφάνης να είναι ασφαλής, δηλαδή αυτή να µη αναπη δά εγκαταλείποντας το έδαφος. Δίνεται η επιτάχυνση g της βαρύτη τας. ΛΥΣΗ: Εξετάζουµε το µικρό σώµα κάποια στιγµή που η επιβατική του ακτίνα ως προς το κέντρο C της στεφάνης σχηµατιζει µε τον κατακόρυφο άξονα y γωνία φ (σχ. 16). Η ταχύτητα του σώµατος την στιγµή αυτή προκύπτει µε επαλ ληλία της µεταφορικής ταχύτητας v C της στεφάνης και της ταχύτητας v που οφείλεται στην περιστροφή της περί άξονα που διέρχεται από το κέντρο της και είναι κάθετος στο επίπεδό της. Εξάλλου το σώµα δέχεται το βάρος του w και Σχήµα 16 Σχήµα 17 την δύναµη επαφής από την στεφάνη, η οποία παρέχει κατακόρυφη συνιστώσα F y (σχ. 17), σύµφωνα δε µε τον δεύτερο νόµο του Νεύτωνα θα ισχύει η σχέση: w - F y = m dv y dt mg - F y = m d(vµ) dt mg - F y = m d(rµ) dt ' mg - F y = mr d d * ) µ + $&, ( dt dt+ όπου v y η κατακόρυφη συνιστώσα της v. Επειδή η γωνία φ µειώνεται κατά την φορά περιστροφής της στεφάνης ισχύει ω=-dφ/dt, οπότε η προηγούµενη σχέση γράφεται: ' mg - F y = mr d dt µ - * ) $&, (1) ( +

25 Η στεφάνη την ίδια στιγµή δέχεται το βάρος της w, την αντίδραση του οριζόν τιου εδάφους που αναλύεται στην κάθετη αντίδραση N και στην στατική τριβή T και τέλος την δύναµη επαφής από το µικρό σώµα, της οποίας η κατακόρυφη συνιστώσα σύµφωνα το αξίωµα ισότητας δράσης-αντίδρασης είναι - F y. Επειδή το κέντρο µάζας της στεφάνης δεν µετατοπίζεται κατακόρυφα θα ισχύει: mg + F y - N = () Προσθέτοντας τις (1) και () κατά µέλη παίρνουµε: ' mg - N = mr d dt µ - * ) $&, ( + N = mg - mr d dt µ + mr $& (3) Ας δεχθούµε ότι η ταχύτητα v του κεντρου της στεφάνης, όταν το µικρό σώ µα βρίσκεται στην κατώτατη θέση του Α έχει τέτοιο µέτρο, ώστε στην συνέχει α κατά την κύλισή της χωρίς ολίσθηση το σώµα να φθάνει στην ανώτατη θέση Σχήµα 18 του Β χωρίς η στεφάνη να αναπηδά, δηλαδή χωρίς να χάνει την επαφή της µε το έδαφος. Στην θέση Β (φ=π) η ταχύτητα του σώµατος θα είναι διπλάσια της αντίστοιχης ταχύτητας v C του κέντρου C της στεφάνης το δε µέτρο της κάθε της αντίδρασης του εδάφους, σύµφωνα µε την (3) θα δίνεται από την σχέση: N B = mg - mr N B = mg - mv C / R (4) Όµως πρέπει Ν Β, οπότε η (4) δίνει: mg - mv C / R v C gr (5) Όµως κατά τον χρόνο που το µικρό σώµα µετατοπίζεται από την κατώτατη θέση Α στην ανώτατη θέση Β η µηχανική ενέργεια του συστήµατος στεφάνησώµα διατηρείται, δηλαδή µπορούµε να γράψουµε την σχέση: K (A ) + U (A) = K (B) + U (B)

26 + mv + I C - mgr = m(v C) + mv C + I C + mgr mv + mr - mgr = 4mv C + mv C + mr + mgr v + v - gr = 5v C + v C + gr 3v C = v - gr (6) Συνδυάζοντας τισ σχέσεις (5) και (6) παίρνουµε: v - gr 6gR v 8gR v 8gR v (max) = 8gR P.M. fysikos

Δίνεται η ροπή αδράνειας I=mL 2 /3 της ράβδου ως προς τον άξονα περιστροφής της, η επιτάχυνση! g της βαρύτητας και ότι π 2!10.

Δίνεται η ροπή αδράνειας I=mL 2 /3 της ράβδου ως προς τον άξονα περιστροφής της, η επιτάχυνση! g της βαρύτητας και ότι π 2!10. Oµογενής ράβδος σταθερής διατοµής, µάζας m και µήκους L, µπορεί να στρέφεται περί οριζόντιο άξονα που διέρχεται από το ένα άκρο της. Όταν η ράβδος βρίσκεται στην θέση ευσταθούς ισορροπίας της εφαρµόζεται

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα δείξετε ότι, κάθε στιγµή οι ταχύτητες των δύο πιθήκων ως προς το ακίνητο έδαφος είναι ίσες.

i) Nα δείξετε ότι, κάθε στιγµή οι ταχύτητες των δύο πιθήκων ως προς το ακίνητο έδαφος είναι ίσες. Δύο πιθηκάκια της ίδιας µάζας αναρριχώνται εκ της ηρεµίας κατά µήκος των τµηµάτων του αβαρούς σχοινιού, που διέρχεται από τον λαιµό µιας σταθερής τροχαλίας (σχ. ). H τροχαλία έχει αµελητέα µάζα και µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρούµε στερεό σώµα που εκτελεί ως προς ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς επίπεδη κίνηση.

Θεωρούµε στερεό σώµα που εκτελεί ως προς ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς επίπεδη κίνηση. Θεωρούµε στερεό σώµα που εκτελεί ως προς ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς επίπεδη κίνηση. i) Εάν Κ είναι το στιγµιαίο κέντρο περιστροφής του στερεού κάποια στιγµή και C η αντίστοιχη θέση του κέντρου µάζας

Διαβάστε περισσότερα

( ) ( ) 2 1 K = K = m 2. ! = v 2 + v 1 R + r (3) H (1) λόγω της (3) γράφεται: R - v 2. + v 1. v 2. r > 0 (4) ! v K. + v 1 )R - v 2. = v 2. - v.

( ) ( ) 2 1 K = K = m 2. ! = v 2 + v 1 R + r (3) H (1) λόγω της (3) γράφεται: R - v 2. + v 1. v 2. r > 0 (4) ! v K. + v 1 )R - v 2. = v 2. - v. Το καρούλι του σχήµατος κυλίεται χωρίς ολίσ θηση πάνω σε οριζόντιο δοκάρι, που ολισθαίνει επί οριζοντίου έδα φους µε ταχύτητα v η οποία έχει την κατεύθυνση του δοκαριού. Η κύλιση του καρουλιού επιτυγχάνεται

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα βρείτε την επιτάχυνση του κέντρου της τροχαλίας τ 1.

i) Nα βρείτε την επιτάχυνση του κέντρου της τροχαλίας τ 1. Στην διάταξη του σχήµατος 1) οι τροχαλίες τ 1 και τ έχουν την ίδια µάζα Μ που θεωρείται συγκεντρωµένη στην περι φέρειά τους και την ίδια ακτίνα R. Στο αυλάκι της σταθερής τροχα λίας τ έχει περιτυλιχθεί

Διαβάστε περισσότερα

, της οποίας το µέτρο ικανοποιεί τη σχέση:

, της οποίας το µέτρο ικανοποιεί τη σχέση: Στην κορυφή της κεκλιµένης έδρας µιας ορθογώνιας σφήνας µάζας M, η οποία ισορροπεί πάνω σε λείο οριζόντιο έδαφος, αφήνεται µικ ρός κύβος µάζας m. Nα δείξετε ότι η σφήνα κινείται στο σύστη µα αναφοράς του

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα βρείτε την ταχύτητα του κέντρου της στεφάνης αµέσως µετά την κρού ση, η οποία θεωρείται βραχείας διάρκειας.

i) Nα βρείτε την ταχύτητα του κέντρου της στεφάνης αµέσως µετά την κρού ση, η οποία θεωρείται βραχείας διάρκειας. Mια κυκλική στεφάνη ακτίνας R, της οποίας η µάζα θεωρείται συγκεντρωµένη στην περιφέρεια της, κυλίεται ισοταχώς πάνω σε οριζόντιο επίπεδο το δε κέντρο της έχει ταχύτητα v. Kάποια στιγµή η στε φάνη προσκρούει

Διαβάστε περισσότερα

(τρίτος νόµος του Νεύτωνα) και την πλάγια αντίδραση του οριζόντιου εδάφους, η οποία αναλύεται στην τριβή ολίσθησης T!

(τρίτος νόµος του Νεύτωνα) και την πλάγια αντίδραση του οριζόντιου εδάφους, η οποία αναλύεται στην τριβή ολίσθησης T! Επί της κεκλιµένης έδρας µιας ορθογώνιας και ισοσκελούς σφήνας µάζας m, η οποία ισορροπεί πάνω σε οριζόντιο έδαφος, αφήνεται µικρός κύβος µάζας m. Μεταξύ του κύβου και της σφήνας δεν υπάρχει τριβή, ενώ

Διαβάστε περισσότερα

i) Να δείξετε ότι: F max = (m 1 + m 2 όπου! g η επιτάχυνση της βαρύτητας.

i) Να δείξετε ότι: F max = (m 1 + m 2 όπου! g η επιτάχυνση της βαρύτητας. Δύο σώµατα Σ και Σ µε αντίστοιχες µάζες m και m, είναι στερεωµένα στις άκρες ενός κατακόρυφου αβαρούς ελατηρίου, όπως φαίνεται στο σχήµα. Εξασκούµε στο σώµα Σ κατακόρυφη δύναµη µε φορά προς τα κάτω, της

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα βρεθεί η επιτάχυνση του κέντρου Κ της τροχαλίας την στιγµή t=0 αµέσως µετά την θραύση του νήµατος.

i) Nα βρεθεί η επιτάχυνση του κέντρου Κ της τροχαλίας την στιγµή t=0 αµέσως µετά την θραύση του νήµατος. H τροχαλία του σχήµατος () µάζας m και ακτίνας R, ισορροπεί εξαρτηµένη από τα νήµατα ΑΒ και ΓΔ τα οποία είναι ισο κεκλιµένα ως προς την οριζόντια διεύθυνση κατα γωνία φ. Κάποια στιγµή κόβουµε το νήµα ΑΒ

Διαβάστε περισσότερα

ii) Nα υπολογιστεί η κινητική ενέργεια του συστήµατος σε συνάρτηση µε τον χρόνο. Δίνεται η επιτάχυνση! g της βαρύτητας.

ii) Nα υπολογιστεί η κινητική ενέργεια του συστήµατος σε συνάρτηση µε τον χρόνο. Δίνεται η επιτάχυνση! g της βαρύτητας. Στην διάταξη του σχήµατος () η ράβδος ΑΒ είναι οµογενής, έχει µήκος L και µπορεί να στρέφεται περί οριζόντιο άξο να, που διέρχεται από σηµείο Ο ευρισκόµενο σε απόσταση 3L/4 από το άκρο της Α. Η τροχαλία

Διαβάστε περισσότερα

διέρχεται από το σηµείο τοµής Ο των φορέων του βάρους w! της ράβδου και της οριζόντιας αντίδρασης A!

διέρχεται από το σηµείο τοµής Ο των φορέων του βάρους w! της ράβδου και της οριζόντιας αντίδρασης A! Η οµογενής ράβδος ΑΒ του σχήµατος έχει βά ρος w και στηρίζεται διά του άκρου της Α σε τραχύ κεκλιµένο επί πεδο γωνίας κλίσεως φ ως προς τον ορίζοντα, ενώ το άλλο της άκρο Β ακουµπάει σε λείο κατακόρυφο

Διαβάστε περισσότερα

όπου Μ η µάζα της Γης την οποία θεωρούµε σφαίρα οµογενή, G η παγκόσµια σταθερά της βαρύτητας και L!

όπου Μ η µάζα της Γης την οποία θεωρούµε σφαίρα οµογενή, G η παγκόσµια σταθερά της βαρύτητας και L! Είναι γνωστό ότι, όταν ένα σώµα κινείται µέσα στο βαρυτικό πεδίο της Γης υπό την επίδραση µόνο της Νευτώνειας έλξεως, η τροχιά που διαγράφει το κέντρο µάζας του είναι επίπεδη και µάλιστα το επίπεδό της

Διαβάστε περισσότερα

Q του νήµατος που το συγκρατεί, συµφωνα δε µε τον δεύτερο νό µο κίνησης του Νεύτωνα θα ισχύει η σχέση: της τάσεως!

Q του νήµατος που το συγκρατεί, συµφωνα δε µε τον δεύτερο νό µο κίνησης του Νεύτωνα θα ισχύει η σχέση: της τάσεως! Αβαρής ράβδος αποτελείται από δύο συνεχόµενα τµήµατα ΟΑ και ΑΒ που είναι ορθογώνια µεταξύ τους. Το άκρο Ο της ράβδου είναι αρθρωµένο σε οριζόντιο έδαφος το δε τµήµα της ΟΑ είναι κατακόρυφο και εφάπτεται

Διαβάστε περισσότερα

της οποίας ο φορέας σχηµατί ζει γωνία φ=π/6 µε την κατακόρυφη διεύθυνση και ανακλάται µε αντίστοιχη γωνία φ=π/4.

της οποίας ο φορέας σχηµατί ζει γωνία φ=π/6 µε την κατακόρυφη διεύθυνση και ανακλάται µε αντίστοιχη γωνία φ=π/4. Οριζόντιος δίσκος µάζας Μ ισορροπεί στηριζόµε νος στο πάνω άκρο κατακόρυφου ιδανικού ελατηρίου σταθεράς k, του οποίου το άλλο άκρο στηρίζεται στο έδαφος (σχήµα 1). Ένα µικρό σφαιρίδιο µάζας m, προσκρούει

Διαβάστε περισσότερα

i) Να δείξετε ότι αν για µια τιµή της γωνίας θ η ράβδος ισορροπεί, η ισορροπία αυτή είναι αδιάφορη.

i) Να δείξετε ότι αν για µια τιµή της γωνίας θ η ράβδος ισορροπεί, η ισορροπία αυτή είναι αδιάφορη. Η ράβδος του σχήµατος έχει µήκος L, βάρος w και στηρίζεται διά του άκρου της Α επί λείου τοίχου, ενώ το άλλο άκρο της Β ακουµπά ει σε λεία κοίλη επιφάνεια. Η τοµή της επιφάνειας µε κατακόρυφο επίπεδο που

Διαβάστε περισσότερα

περί το κέντρο της σφαίρας, ονοµάζεται δε τριβή κυλίσεως. Tο µέτρο της τρι βής κυλίσεως είναι προφανώς ανάλογο του µέτρου της N,!

περί το κέντρο της σφαίρας, ονοµάζεται δε τριβή κυλίσεως. Tο µέτρο της τρι βής κυλίσεως είναι προφανώς ανάλογο του µέτρου της N,! Θεωρούµε µια βαρειά σφαίρα, η οποία ισορροπεί επί σχετικά µαλακού εδάφους, ώστε να προκαλεί σ αυτό µια µικρή παραµόρφωση. Λόγω της συµµετρίας που παρουσιάζει η παραµόρφωση αυτή, ως προς την κατακόρυφη

Διαβάστε περισσότερα

ii) ii) Nα καθορίσετε το είδος της ισορροπίας της ράβδου.

ii) ii) Nα καθορίσετε το είδος της ισορροπίας της ράβδου. Oµογενής ράβδος Γ, βάρους w και µήκους L, είναι αρθρωµένη στο ένα άκρο της όπως φαίνεται στο σχήµα (), ενώ το άλλο άκρο της είναι δεµένο σε νήµα που διέρχεται από µικρή ακίνητη τροχαλία O, η οποία βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

i) Το επίπεδο της τροχαλίας είναι οριζόντιο και το έδαφος λείο.

i) Το επίπεδο της τροχαλίας είναι οριζόντιο και το έδαφος λείο. Πάνω σε οριζόντιο έδαφος ηρεµεί µια τροχαλία µάζας m και ακτίνας R. Στο αυλάκι της τροχαλίας έχει περιτυλιχ θεί αβαρές νήµα στο ελεύθερο άκρο Α του οποίου εξασκείται σταθε ρή οριζόνια δύναµη F. Eάν µέχρις

Διαβάστε περισσότερα

i) τον λόγο των µαζών των δύο σφαιριδίων, ώστε αυτά µετά την κρού ση τους να φθάνουν στις αρχικές τους θέσεις και

i) τον λόγο των µαζών των δύο σφαιριδίων, ώστε αυτά µετά την κρού ση τους να φθάνουν στις αρχικές τους θέσεις και Δύο αβαρή και µη εκτατά νήµατα του ίδιου µή κους είναι στερεωµένα στο ίδιο σηµείο Ο, ενώ στις ελεύθερες άκρες των νηµάτων είναι δεµένα δύο σφαιρίδια, µε µάζες 1 και. Eκτρέ πουµε τα σφαιρίδια από την θέση

Διαβάστε περισσότερα

Ένα διαστηµόπλοιο µάζας M, κινείται στο διά στηµα µε σταθερή ταχύτητα V!

Ένα διαστηµόπλοιο µάζας M, κινείται στο διά στηµα µε σταθερή ταχύτητα V! Ένα διαστηµόπλοιο µάζας M, κινείται στο διά στηµα µε σταθερή ταχύτητα V 0. O πιλότος του θέλει ν αλλάξει τη διεύθυνση κίνησης του διαστηµόπλοιου, ώστε η νέα διεύθυνση να γίνει κάθετη προς την αρχική. Για

Διαβάστε περισσότερα

(σχ. 1). Εφαρ µόζοντας για την µεταφορική συνιστώσα της κύλισης του δίσκου τον

(σχ. 1). Εφαρ µόζοντας για την µεταφορική συνιστώσα της κύλισης του δίσκου τον Oµογενής λεπτός δίσκος ακτίνας R και µάζας m, ακινητεί επί οριζόντιου εδάφους µε το οποίο παρουσιάζει συντελεστή οριακής τριβής µ το δε επιπεδό του είναι κατακόρυφο,. Κάποια στιγµή εφαρµόζεται στο κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

από τον κατακόρυφο τοίχο, της οποίας ο φορέας είναι οριζόντιος και την δύναµη επα φής N!

από τον κατακόρυφο τοίχο, της οποίας ο φορέας είναι οριζόντιος και την δύναµη επα φής N! Οµογενής συµπαγής κύβος ακµής α και µάζας m, ισορροπεί ακουµπώντας µε µια ακµή του σε κατακόρυφο τοίχο και µε µια του έδρα σε κεκλιµένο επίπεδο γωνίας κλίσεως φ ως προς τον ορίζοντα, όπως φαίνεται στο

Διαβάστε περισσότερα

από την άρθρωση και της δύναµης επαφής από τον τοίχο που αναλύεται στην στατική τριβη T!

από την άρθρωση και της δύναµης επαφής από τον τοίχο που αναλύεται στην στατική τριβη T! Tο ένα άκρο A οµογενούς ράβδου AB αρθρώνεται σε οριζόντιο επίπεδο, ενώ το άλλο της άκρο Β εφάπτεται κατακόρυ φου τοίχου, µε τον οποίο η ράβδος παρουσιάζει συντελεστή οριακής τριβής µ. H άρθρωση της ράβδου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Γ! 2η οµάδα λυµένων παραδειγµάτων

ΜΕΡΟΣ Γ! 2η οµάδα λυµένων παραδειγµάτων ΜΕΡΟΣ Γ η οµάδα λυµένων παραδειγµάτων Στις άκρες αβαρούς και λεπτής ράβδου µηκούς L, έχουν στερεωθεί δύο όµοιες σφαίρες, µάζας m και ακτίνας R, το δε σύστηµα στρέφεται µε σταθερή γωνιακή ταχύτητα περί

Διαβάστε περισσότερα

την αρχή Ο του ΟΧY, που είναι ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς. Εάν

την αρχή Ο του ΟΧY, που είναι ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς. Εάν Ένα στερεό σώµα εκτελεί επίπεδη κίνηση, όταν οι αποστάσεις των υλικών του σηµείων από ένα ορισµένο επίπεδο αναφοράς (ε, παραµένουν αµετάβλητες µε τον χρόνο. Για την µελέτη της επίπεδης κίνησης στερεού

Διαβάστε περισσότερα

Οµογενής ράβδος µάζας m και µήκους L, κρατεί ται οριζόντια ακουµπώντας σε σταθερή ακίδα που απέχει απόσταση x από το κέντρο µάζας C της ράβδου.

Οµογενής ράβδος µάζας m και µήκους L, κρατεί ται οριζόντια ακουµπώντας σε σταθερή ακίδα που απέχει απόσταση x από το κέντρο µάζας C της ράβδου. Οµογενής ράβδος µάζας m και µήκους L, κρατεί ται οριζόντια ακουµπώντας σε σταθερή ακίδα που απέχει απόσταση x από το κέντρο µάζας C της ράβδου. i) Να βρεθεί η απόσταση x, ώστε την στιγµή που η ράβδος αφήνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η λεπτή, ομογενής ράβδος ΟΑ του σχήματος έχει μήκος, μάζα και μπορεί να περιστρέφεται σε κατακόρυφο επίπεδο γύρω από οριζόντιο ακλόνητο άξονα (άρθρωση) που διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα δείξετε ότι αν το σύστηµα αφεθεί ελεύθερο η τροχαλία τ 1 δεν µπορεί να κυλίεται, άλλά µόνο να ισσρροπεί ή να ολισθαίνει.

i) Nα δείξετε ότι αν το σύστηµα αφεθεί ελεύθερο η τροχαλία τ 1 δεν µπορεί να κυλίεται, άλλά µόνο να ισσρροπεί ή να ολισθαίνει. Στην διάταξη του σχήµατος η τροχαλία τ 1 έχει µάζα m 1 και ακτίνα R και στο αυλάκι της έχει περιτυλιχθεί αβαρές νήµα, το οποίο διέρ χεται από τον λαιµό της µικρής τροχαλίας τ στο δε άκρο του έχει δε θεί

Διαβάστε περισσότερα

Ένα σώµα µε µεγάλη µάζα Μ, κινείται µε σταθερή

Ένα σώµα µε µεγάλη µάζα Μ, κινείται µε σταθερή Ένα σώµα µε µεγάλη µάζα Μ, κινείται µε σταθερή ταχύτητα µέτρου V 0 πάνω σε λείο οριζόντιο έδαφος κατευθυνόµενο προς κατακόρυφο τοίχο. Το σώµα κάποια στιγµή συγκρούεται ελα στικά και µετωπικά µε µια µπάλα

Διαβάστε περισσότερα

. Αυτό σηµαίνει ότι το κέντρο µάζας κινείται ευθύγραµµα µε σταθερή επιτάχυνση a! = F!

. Αυτό σηµαίνει ότι το κέντρο µάζας κινείται ευθύγραµµα µε σταθερή επιτάχυνση a! = F! Οµογενής κυκλικός δίσκος µάζας m και ακτίνας, βρίσκεται πάνω σε λείο οριζόντιο έδαφος µε τον άξονα συµµετρίας του κατα κόρυφο. Εάν σ ένα σηµείο της περιφέρειας του δίσκου εξασκείται συνεχώς µια σταθερή

Διαβάστε περισσότερα

. Εάν η σφαίρα κυλίεται πάνω στο δοκάρι να βρείτε: i) την επιτάχυνση του δοκαριού και του κέντρου της σφαίρας, στο σύστηµα αναφοράς του δαπέδου και

. Εάν η σφαίρα κυλίεται πάνω στο δοκάρι να βρείτε: i) την επιτάχυνση του δοκαριού και του κέντρου της σφαίρας, στο σύστηµα αναφοράς του δαπέδου και Οµογενής σφαίρα µάζας m και ακτίνας R είναι ακίνητη πάνω σε οριζόντιο δοκάρι µάζας Μ και µήκους L, που µπορεί να ολισθαίνει χωρίς τριβή επί οριζοντίου δαπέδου. Η σφαίρα εφάπτεται στο δεξιό άκρο Β του δοκαριού

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα αποδείξετε ότι το σώµα τελικά θα ηρεµήσει ως προς το δοκάρι και να βρείτε την κοινή τους ταχύτητα στο σύστηµα αναφοράς του εδάφους.

i) Nα αποδείξετε ότι το σώµα τελικά θα ηρεµήσει ως προς το δοκάρι και να βρείτε την κοινή τους ταχύτητα στο σύστηµα αναφοράς του εδάφους. Ένα δοκάρι µεγάλου µήκους και µάζας M, είναι ακίνητο πάνω σε λείο οριζόντιο έδαφος. Στο ένα άκρο του δοκαριού βρίσκεται ξύλινο σώµα µάζας m, το οποίο παρουσιάζει µε την επιφά νεια του δοκαριού συντελεστή

Διαβάστε περισσότερα

Nα δείξετε τις εξής προτάσεις:

Nα δείξετε τις εξής προτάσεις: Nα δείξετε τις εξής προτάσεις: i) Εάν ένα υλικό σηµείο µάζας m κινείται πάνω σ ένα άξονα x x, ώστε κάθε στιγµή η ταχύτητά του v και η αποµάκρυνσή του x ως προς µια αρχή Ο του άξονα, να ικανοποιούν τη σχέση:

Διαβάστε περισσότερα

, σταθερής κατεύθυνσης, της οποίας το µέτρο µεταβάλλεται µε τον χρόνο t, σύµφωνα µε την σχέση:

, σταθερής κατεύθυνσης, της οποίας το µέτρο µεταβάλλεται µε τον χρόνο t, σύµφωνα µε την σχέση: Σώµα µάζας m σχήµατος ορθογώνιου κιβωτίου, ισορροπεί πάνω σε τραχύ οριζόντιο επίπεδο και στην άνω επιφάνειά του έχει τοποθετηθεί σώµα µάζας m/. Κάποια στιγµή που λαµβάνε ται ως αρχή µέτρησης του χρόνου

Διαβάστε περισσότερα

ακτινικής διεύθυνσης και στην οριακή τριβή T!"

ακτινικής διεύθυνσης και στην οριακή τριβή T! Λεπτή κυκλική στεφάνη ακτίνας R και µάζας m, ισορρο πεί εφαπτόµενη σε δύο υποστηρίγµατα A και Γ, όπως φαίνεται στο σχήµα (1. Eάν ο συντελεστής οριακής τριβής µεταξύ της στεφάνης και των υποστη ριγµάτων

Διαβάστε περισσότερα

των Α και Β αντιστοίχως είναι παράλληλες (σχ. 12) που σηµαί Σχήµα 11 Σχήµα 12

των Α και Β αντιστοίχως είναι παράλληλες (σχ. 12) που σηµαί Σχήµα 11 Σχήµα 12 Δύο ακριβώς όµοιες λεπτές ράβδοι OA και AB µήκους L και µάζας m, αρθρώνονται στο σηµείο Α το δε άκρο Ο της ΟΑ αρθρώνεται σε σταθερό υποστήριγµα, ενώ το άκρο Β της ΑΒ µπο ρεί να ολισθαίνει πάνω σε λείο

Διαβάστε περισσότερα

ii) Nα βρείτε την µέγιστη γωνιακή ταχύτητα της ράβδου.

ii) Nα βρείτε την µέγιστη γωνιακή ταχύτητα της ράβδου. Oµογενής ράβδος σταθερής διατοµής, µάζας m και µήκους L, µπορεί να στρέφεται περί οριζόντιο άξονα που διέρχεται από το ένα άκρο της. Όταν η ράβδος βρίσκεται στην θέση ευσταθούς ισορροπίας εφαρµόζεται στο

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΗ: Έστω O η θέση ισορροπίας του σφαιριδίου. Στη θέση αυτή το σφαι ρίδιο δέχεται το βάρος του w!, τη δύναµη F

ΛΥΣΗ: Έστω O η θέση ισορροπίας του σφαιριδίου. Στη θέση αυτή το σφαι ρίδιο δέχεται το βάρος του w!, τη δύναµη F Ένα ιδανικό ελατήριο σταθεράς k κόβεται σε δύο τµήµατα µε µήκη L και L. Η µία άκρη κάθε τµήµατος συνδέεται στέρεα µε µικρό σφαιρίδιο µάζας m και οι ελέυθερες άκρες τους στερεώνονται σε ακλόνητα σηµεία

Διαβάστε περισσότερα

όπου Α το πλάτος της ταλάντωσης, φ η αρχική της φάση και ω η γωνιακή της συχνότητα. Οι σχέσεις (2) εφαρµοζόµενες τη χρονική στιγµή t=0 δίνουν:

όπου Α το πλάτος της ταλάντωσης, φ η αρχική της φάση και ω η γωνιακή της συχνότητα. Οι σχέσεις (2) εφαρµοζόµενες τη χρονική στιγµή t=0 δίνουν: Tο ένα άκρο κατακόρυφου ιδανικού ελατηρίου είναι στερεωµένο στο οριζόντιο έδαφος, ενώ το άλλο του άκρο είναι ελεύθερο. Mικρό σφαιρίδιο, µάζας m, αφήνεται σε ύψος h από το άκρο Β. Το σφαιρίδιο πέφτοντας

Διαβάστε περισσότερα

i) Να δείξετε ότι η κίνηση του συστήµατος των δύο σφαιριδίων είναι περιοδική και να υπολογίσετε την περίοδο της.

i) Να δείξετε ότι η κίνηση του συστήµατος των δύο σφαιριδίων είναι περιοδική και να υπολογίσετε την περίοδο της. Ένα σφαιρίδιο Σ 1 µάζας m, είναι στερεωµένο στο άκρο ιδανικού ελατηρίου σταθεράς k, του οποίου το άλλο άκρο είναι ακλόνητο όπως φαίνεται στο σχήµα (α). Το σφαιρίδιο µπορεί να κινείται χωρίς τριβή πάνω

Διαβάστε περισσότερα

µε φορά προς το κυρτό µέρος του σύρµατος (σχήµα α) η οποία µαζί µε την ακτινική συνιστώσα w!

µε φορά προς το κυρτό µέρος του σύρµατος (σχήµα α) η οποία µαζί µε την ακτινική συνιστώσα w! Το κυκλικό σύρµα του σχήµατος έχει µάζα m/ και είναι κρεµασµένο από κατακόρυφο σπάγκο αµελητέας µάζας αλλά επαρκούς αντοχής. Δύο όµοιες σηµειακές χάντρες, καθε µιά µε µάζα m, αφήνονται ταυτόχρονα από την

Διαβάστε περισσότερα

i) το πλάτος ταλάντωσης του καροτσιού µετά την ενσωµάτωση του σφαιριδίου σ' αυτό και

i) το πλάτος ταλάντωσης του καροτσιού µετά την ενσωµάτωση του σφαιριδίου σ' αυτό και Ένα καροτσάκι που περιέχει άµµο, συνολικής µάζας M, εκτελεί οριζόντια αρµονική ταλάντωση σε λείο επίπεδο, µε τη βοήθεια ιδανικού οριζόντιου ελατηρίου σταθεράς k. Ένα σφαιρίδιο µάζας m

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014 ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

, που είναι στατική τριβή µε κατεύθυνση αντίθετη της ταχύτητας του κέντρου µάζας C 1 της σφαίρας (σχήµα 1) και η δύναµη επαφής!

, που είναι στατική τριβή µε κατεύθυνση αντίθετη της ταχύτητας του κέντρου µάζας C 1 της σφαίρας (σχήµα 1) και η δύναµη επαφής! Δύο οµογενείς σφαίρες Α και Β, της ίδιας ακτίνας R µε αντίστοιχες µάζες m και m είναι ακίνητες επί οριζοντίου εδάφους και εφάπ τονται µεταξύ τους. Κάποια στιγµή που λαµβάνεται ως αρχή µέτρη σης του χρόνου

Διαβάστε περισσότερα

τα µοναδιαία διανύσµατα των αξόνων Οx, Oy, Oz αντιστοί χως. Η αντίστοιχη στροφορµή L!

τα µοναδιαία διανύσµατα των αξόνων Οx, Oy, Oz αντιστοί χως. Η αντίστοιχη στροφορµή L! Στο ένα άκρο ράβδου µήκους L και αµελητέας µά ζας, έχει στερεωθεί σφαιρίδιο µάζας m. Η ράβδος είναι ακίνητη πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο Οxy, µε το σφαιρίδιο στο σηµείο, και το άλλο της άκρο στο σηµείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Άσκηση 1. (Κινητική ενέργεια λόγω περιστροφής. Έργο και ισχύς σταθερής ροπής)

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Άσκηση 1. (Κινητική ενέργεια λόγω περιστροφής. Έργο και ισχύς σταθερής ροπής) ΕΚΦΩΝΗΣΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση 1 (Κινητική ενέργεια λόγω περιστροφής Έργο και ισχύς σταθερής ροπής) Ένας κύβος και ένας δίσκος έχουν ίδια μάζα και αφήνονται από το ίδιο ύψος να κινηθούν κατά μήκος δύο κεκλιμένων

Διαβάστε περισσότερα

διέρχεται από το σηµείο Ο της ράβδου, υπό την επίδραση των βαρών m 1 από τον άξονα περιστροφής, που αναλύεται στην οριζόντια συνιστώσα!

διέρχεται από το σηµείο Ο της ράβδου, υπό την επίδραση των βαρών m 1 από τον άξονα περιστροφής, που αναλύεται στην οριζόντια συνιστώσα! Θεωρήστε οριζόντια ράβδο αµελητέας µάζας, η οποία µπορεί να περιστρέφεται περί σταθερό οριζόντιο άξονα κάθετο στη ράβδο. Στα άκρα της υπάρχουν δυο διαφορετικές σηµειακές µάζες m, m, που οι αντίστοιχες

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα εκφράσετε σε συνάρτηση µε τον χρόνο την γωνιακή ταχύτητα της τροχαλίας.

i) Nα εκφράσετε σε συνάρτηση µε τον χρόνο την γωνιακή ταχύτητα της τροχαλίας. Στην διάταξη του σχήµατος ) οι δύο κυκλικοί δίσκοι Δ, Δ έχουν την ιδια ακτίνα R και αντίστοιχες µάζες m, m µπορούν δε να κυλίωνται χωρίς ολίσθηση κατά µήκος δύο κεκλιµέ νων επιπέδων που είναι µεταξύ τους

Διαβάστε περισσότερα

[1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s][1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s]

[1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s][1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 34. Μία κατακόρυφη ράβδος μάζας μήκους, μπορεί να περιστρέφεται στο κατακόρυφο επίπεδο γύρω από

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.1. Ενας δίσκος στρέφεται γύρω από άξονα που διέρχεται από το κέντρο του και είναι κάθετος στο επίπεδό του. Η τιµή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ - ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ - ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ - ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 12. Ένας οριζόντιος ομογενής δίσκος ακτίνας μπορεί να περιστρέφεται χωρίς τριβές, γύρω από κατακόρυφο

Διαβάστε περισσότερα

Οµογενής σφαίρα µάζας m και ατίνας R, ισορροπεί πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Κάποια στιγµή ενεργεί στην σφαίρα οριζόντια ώθηση!!

Οµογενής σφαίρα µάζας m και ατίνας R, ισορροπεί πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Κάποια στιγµή ενεργεί στην σφαίρα οριζόντια ώθηση!! Οµογενής σφαίρα µάζας και ατίνας R, ισορροπεί πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Κάποια στιγµή ενεργεί στην σφαίρα οριζόντια ώθηση βραχείας διάρκειας, της οποίας ο φορέας βρίσκε ται άνωθεν του κέντρου της

Διαβάστε περισσότερα

( ) ω ( ) = 0. Aπό τις σχέσεις (2) προκύπτει ή ότι το διάνυσµα v K. είναι κάθετο στα διανύσµα τα r A

( ) ω ( ) = 0. Aπό τις σχέσεις (2) προκύπτει ή ότι το διάνυσµα v K. είναι κάθετο στα διανύσµα τα r A Θεωρούµε στερεό σώµα που εκτελεί ως προς ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς επίπεδη κίνηση και έστω (S) η κύρια* τοµή του στερεού κατά µια τυχαία χρονική στιγµή t. Να δείξετε ότι το αντίστοιχο προς την κύρια

Διαβάστε περισσότερα

i) την µέγιστη ροπή του ζεύγους δυνάµεων που επιτρέπεται να ενερ γήσει επί του κυλίνδρου, ώστε αυτός να ισορροπεί και

i) την µέγιστη ροπή του ζεύγους δυνάµεων που επιτρέπεται να ενερ γήσει επί του κυλίνδρου, ώστε αυτός να ισορροπεί και Oµογενής κύλινδρος µάζας m και ακτίνας R εφάπ τεται στα τοιχώµατα ενός αυλακιού, τα οποία είναι επίπεδες σταθερές επιφάνειες που η τοµή τους είναι οριζόντια. Τα τοιχώµατα είναι ισο κεκλιµένα ως προς τον

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΣΗΜΟ >Ι 3. δ. Ι Οι τροχοί (1) και (2) του σχήματος είναι ίδιοι. Τότε: και Ι 2

ΟΡΟΣΗΜΟ >Ι 3. δ. Ι Οι τροχοί (1) και (2) του σχήματος είναι ίδιοι. Τότε: και Ι 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ροπή αδράνειας - Θεμελιώδης νόμος της στροφικής κίνησης 4.1 Η ροπή αδράνειας ενός σώματος εξαρτάται: α. μόνο από τη μάζα του σώματος β. μόνο τη θέση του άξονα γύρω από τον οποίο μπορεί να περιστρέφεται

Διαβάστε περισσότερα

# $ + L " = ml " ml! = ML " $ + ml " $ L " = ML/2(M + m) # $ (1) Eξάλλου, εάν L' α, L' σ είναι οι τελικές αποστάσεις του κέντρου µάζας C του

# $ + L  = ml  ml! = ML  $ + ml  $ L  = ML/2(M + m) # $ (1) Eξάλλου, εάν L' α, L' σ είναι οι τελικές αποστάσεις του κέντρου µάζας C του Mία σανίδα, µήκους L καί µάζας M, βρίσκεται πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Στο ένα άκρο της σανίδας πατάει άνθ ρωπος µάζας m και αρχίζει να κινείται προς το άλλο άκρο της. Kατά πόσο θα µετατοπιστεί η

Διαβάστε περισσότερα

που δέχεται από την παράπλευρη επιφάνεια του κώνου, της οποίας ο φορέας είναι κάθετος στην επιφάνεια αυτή, αφού θεωρείται λεία και των δυνάµεων T

που δέχεται από την παράπλευρη επιφάνεια του κώνου, της οποίας ο φορέας είναι κάθετος στην επιφάνεια αυτή, αφού θεωρείται λεία και των δυνάµεων T Mιά κυκλική σπείρα εύκαµπτης αλυσίδας βάρους w, είναι τοποθετηµένη πάνω σε λείο ορθό κώνο ύψους h, του οποίου η βάση έχει ακτίνα R (σχ. 9). O κατακόρυφος άξονας του κώνου διέρ χεται από το κέντρο της αλυσίδας

Διαβάστε περισσότερα

Kινηµατική άποψη της επίπεδης κίνησης

Kινηµατική άποψη της επίπεδης κίνησης Kινηµατική άποψη της επίπεδης κίνησης Θα λέµε ότι ένα στερεό σώµα εκτελεί επίπεδη κίνηση, όταν οι αποστάσεις των υλικών του σηµείων από ένα ορισµένο επίπεδο αναφοράς (ε), παραµέ νουν αµετάβλητες µε το

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό δ. Λάθος ε. Σωστό

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό δ. Λάθος ε. Σωστό ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. γ. Α. δ. Α3. γ. Α4. γ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό δ. Λάθος ε. Σωστό ΘΕΜΑ B B1. Σωστή απάντηση είναι η

Διαβάστε περισσότερα

γ) το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας του δίσκου τη στιγμή κατά την οποία έχει ξετυλιχθεί όλο το σχοινί.

γ) το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας του δίσκου τη στιγμή κατά την οποία έχει ξετυλιχθεί όλο το σχοινί. 1. Ο ομογενής και ισοπαχής δίσκος του σχήματος έχει ακτίνα και μάζα, είναι οριζόντιος και μπορεί να περιστρέφεται, χωρίς τριβές, γύρω από κατακόρυφο ακλόνητο άξονα που διέρχεται από το κέντρο του. Ο δίσκος

Διαβάστε περισσότερα

Eφαρµόζοντας στο τρίγωνο OAΣ το θεώρηµα του συνηµιτόνου παίρνουµε:

Eφαρµόζοντας στο τρίγωνο OAΣ το θεώρηµα του συνηµιτόνου παίρνουµε: ΘΕΜΑ 6o Η κυκλική τροχαλία του σχήµατος (1) έχει µάζα Μ και ακτίνα R, είναι σε επαφή µε οριζόντιο δάπεδο (ε), ενώ στον άξονά της έχει πακτωθεί αβαρής ράβδος µήκους L, στο ελεύθερο ακρο της οποίας έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Άσκηση 1. (Ροπή αδράνειας - Θεμελιώδης νόμος στροφικής κίνησης)

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Άσκηση 1. (Ροπή αδράνειας - Θεμελιώδης νόμος στροφικής κίνησης) ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση. (Ροπή αδράνειας - Θεμελιώδης νόμος στροφικής κίνησης) Ένας ομογενής οριζόντιος δίσκος, μάζας Μ και ακτίνας R, περιστρέφεται γύρω από κατακόρυφο ακλόνητο άξονα z, ο οποίος διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

) ω ω. L λίγο πριν. . Nα βρεθούν:

) ω ω. L λίγο πριν. . Nα βρεθούν: Δύο σφαιρίδια A, B µάζας m το καθένα συνδέονται µεταξύ τους µε αβαρές και µη εκτατό νήµα µήκους L, ηρεµούν δε πάνω σε οριζόντιο τραπέζι ευρισκόµενα σε απόσταση α

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6β. Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα

Κεφάλαιο 6β. Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα Κεφάλαιο 6β Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα Ροπή Ροπή ( ) είναι η τάση που έχει μια δύναμη να περιστρέψει ένα σώμα γύρω από κάποιον άξονα. d είναι η κάθετη απόσταση του άξονα περιστροφής

Διαβάστε περισσότερα

θα επιβρα δύνεται. Επειδή η F! /Μ και θα ισχύει η σχέση: /t!

θα επιβρα δύνεται. Επειδή η F! /Μ και θα ισχύει η σχέση: /t! Ξύλινο κιβώτιο µάζας M κινείται πάνω σε λείο οριζόντιο δάπεδο µε ταχύτητα µέτρου v 0. Ένα βλήµα µάζας m, κινούµενο αντίρροπα προς το κιβώτιο προσπίπτει σ αυτό µε ταχύ τητα µέτρου v 0 και εξέρχεται από

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος Σύνολο Σελίδων: οκτώ (8) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Σάββατο 24 Φλεβάρη 2018 Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς προτάσεις Α.1 Α.4

Διαβάστε περισσότερα

A! Κινηµατική άποψη. Σχήµα 1 Σχήµα 2

A! Κινηµατική άποψη. Σχήµα 1 Σχήµα 2 A Κινηµατική άποψη Θεωρούµε στερεό σώµα σε τυχαία κίνηση, η οποία εξέταζεται από ένα αδρα νειακό σύστηµα αναφοράς ΟXYZ. Εφοδιάζουµε το σώµα µε κινητό σύστηµα συντεταγµένων xyz ακλόνητα συνδεδεµένο µε αυτό,

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2017: ΘΕΜΑΤΑ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2017: ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις προτάσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Όταν υπάρχει ΑΚΙΝΗΤΟ σηµείο

Όταν υπάρχει ΑΚΙΝΗΤΟ σηµείο Όταν υπάρχει ΑΚΙΝΗΤΟ σηµείο ) Οµογενής κύλινδρος µάζας m, ακτίνας R φέρει λεπτή εγκοπή βάθους είναι τυλιγµένο νήµα αµελητέου πάχους. R r=, στην οποία Το άλλο άκρο του νήµατος έχει δεθεί σε οροφή όπως στο

Διαβάστε περισσότερα

Τροχός ακτίνας R κυλίεται χωρίς ολίσθηση κατά µήκος οριζόντιου αυλακιού, το δε κέντρο µάζας του C έχει σταθερή ταχύτητα v!

Τροχός ακτίνας R κυλίεται χωρίς ολίσθηση κατά µήκος οριζόντιου αυλακιού, το δε κέντρο µάζας του C έχει σταθερή ταχύτητα v! Τροχός ακτίνας R κυλίεται χωρίς ολίσθηση κατά µήκος οριζόντιου αυλακιού, το δε κέντρο µάζας του C έχει σταθερή ταχύτητα v C. Σε σηµείο της περιφέρειας του τροχου έχει αρθρωθεί το ένα άκρο Β µιας λεπτής

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικό Στερεό. Μια εργασία για την Επανάληψη

Μηχανικό Στερεό. Μια εργασία για την Επανάληψη Μηχανικό Στερεό. Μια εργασία για την Επανάληψη Απλές προτάσεις Για τον έλεγχο της κατανόησης και εφαρμογής των εννοιών Δογραματζάκης Γιάννης 9/5/2013 Απλές προτάσεις για τον έλεγχο της κατανόησης και εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος ΙΙ Ενδεικτικές Λύσεις Κυριακή 28 Φλεβάρη 2016 Θέµα Α

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος ΙΙ Ενδεικτικές Λύσεις Κυριακή 28 Φλεβάρη 2016 Θέµα Α ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος ΙΙ Ενδεικτικές Λύσεις Κυριακή 28 Φλεβάρη 2016 Θέµα Α Α.1. Ενα στερεό σώµα περιστρέφεται γύρω από ακλόνητο άξονα. Εάν διπλασιαστεί η στροφορµή

Διαβάστε περισσότερα

Β. Συµπληρώστε τα κενά των παρακάτω προτάσεων

Β. Συµπληρώστε τα κενά των παρακάτω προτάσεων ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΘΕΜΑ Α Α. Στις ερωτήσεις 1 έως 3 επιλέξτε τη σωστή απάντηση 1. Δυο δακτύλιοι µε διαφορετικές ακτίνες αλλά ίδια µάζα κυλάνε χωρίς ολίσθηση σε οριζόντιο έδαφος µε την

Διαβάστε περισσότερα

i) τον λόγο των µαζών των δύο σφαιριδίων, ώστε αυτά µετά την κρού ση τους να φθάνουν στις αρχικές τους θέσεις και

i) τον λόγο των µαζών των δύο σφαιριδίων, ώστε αυτά µετά την κρού ση τους να φθάνουν στις αρχικές τους θέσεις και Δύο αβαρή και µη εκτατά νήµατα του ίδιου µή κους είναι στερεωµένα στο ίδιο σηµείο Ο, ενώ στις ελεύθερες άκρες των νηµάτων είναι δεµένα δύο σφαιρίδια, µε µάζες 1 και. Eκτρέ πουµε τα σφαιρίδια από την θέση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ

ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ Ονοµατεπώνυµο: Διάρκεια: (3 45)+5=50 min Τµήµα: ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ Ζήτηµα ο Ένα στερεό µπορεί να στρέφεται γύρω από σταθερό άξονα και αρχικά ηρεµεί. Σε µια στιγµή δέχεται (ολική) ροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΜΑ Α! του σώ µατος ισχύει η σχέση: η επιβατική ακτίνα ως προς το σηµείο P του τυχαίου υλικού σηµείου του στερεού µάζας m i και v!

ΘΕΩΡΗΜΑ Α! του σώ µατος ισχύει η σχέση: η επιβατική ακτίνα ως προς το σηµείο P του τυχαίου υλικού σηµείου του στερεού µάζας m i και v! ΘΕΩΡΗΜΑ Α Ο ρυθµός µεταβολής της στροφορµής στερεού σώµατος, θεωρούµενης περί ένα σηµείο του ή της επεκτάσεώς του και αναφερόµενης σε κάποιο αδρανειακό σύστηµα, είναι κάθε στιγµή ίσος µε την συνολική ροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β

ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ Ερώτηση. ΘΕΜΑ Β Ένα ομογενές σώμα με κανονικό γεωμετρικό σχήμα κυλίεται, χωρίς να

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013 ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1- Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος Ι Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος Ι Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος Ι Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.1. Η γωνιακή επιτάχυνση ενός οµογενούς δίσκου που στρέφεται γύρω από σταθερό άξονα, που διέρχεται από το κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

όπως φαίνεται στο σχήµα (1).

όπως φαίνεται στο σχήµα (1). Οµογενής δίσκος βάρους w και ακτίνας R, κυλίεται χωρίς ολίσθη ση σε τραχύ οριζόντιο έδαφος, ελκόµενος µε αβαρές και µή εκτατό νήµα που είναι κατάλληλα δεµένο στο κέντρο του δίσκου. Το νήµα διέρχεται από

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 017: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. γ. Α. δ. Α3. γ. Α4. γ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΕ 14 5η ΕΡΓΑΣΙΑ Παράδοση 19-05-08 ( Οι ασκήσεις είναι βαθµολογικά ισοδύναµες) Άσκηση 1 : Aσκηση 2 :

ΦΥΕ 14 5η ΕΡΓΑΣΙΑ Παράδοση 19-05-08 ( Οι ασκήσεις είναι βαθµολογικά ισοδύναµες) Άσκηση 1 : Aσκηση 2 : ΦΥΕ 14 5 η ΕΡΓΑΣΙΑ Παράδοση 19-5-8 ( Οι ασκήσεις είναι βαθµολογικά ισοδύναµες) Άσκηση 1 : Συµπαγής κύλινδρος µάζας Μ συνδεδεµένος σε ελατήριο σταθεράς k = 3. N / και αµελητέας µάζας, κυλίεται, χωρίς να

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα βρεθεί η επιτάχυνση του κέντρου του δακτυλιδιού. Σχήµα 1 Σχήµα 2 L C

i) Nα βρεθεί η επιτάχυνση του κέντρου του δακτυλιδιού. Σχήµα 1 Σχήµα 2 L C Ένα στερεό σώµα αποτελείται από λεπτό δακτυ λίδι µάζας m και ακτίνας R και από δύο όµοιες λεπτές ράβδους µαζάς m η κάθε µια, των οποίων τα κέντρα έχουν ηλεκτροκολυθεί µε το δακτυλίδι, σε αντιδιαµετρικά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΕ 14 5η ΕΡΓΑΣΙΑ Παράδοση ( Οι ασκήσεις είναι βαθμολογικά ισοδύναμες) Άσκηση 1 : Aσκηση 2 :

ΦΥΕ 14 5η ΕΡΓΑΣΙΑ Παράδοση ( Οι ασκήσεις είναι βαθμολογικά ισοδύναμες) Άσκηση 1 : Aσκηση 2 : ΦΥΕ 14 5 η ΕΡΓΑΣΙΑ Παράδοση 19-5-8 ( Οι ασκήσεις είναι βαθμολογικά ισοδύναμες) Άσκηση 1 : Συμπαγής κύλινδρος μάζας Μ συνδεδεμένος σε ελατήριο σταθεράς k = 3. N / και αμελητέας μάζας, κυλίεται, χωρίς να

Διαβάστε περισσότερα

ii) Να δείξετε ότι το σφαιρίδιο εκτελεί µια µη αρµονική περιοδική ταλάντωση, της οποίας να υπολογίσετε την περίοδο.

ii) Να δείξετε ότι το σφαιρίδιο εκτελεί µια µη αρµονική περιοδική ταλάντωση, της οποίας να υπολογίσετε την περίοδο. Το σύστηµα του σχήµατος αποτελείται από δύο όµοια ελατήρια στα θεράς και φυσικού µήκους α, των οποίων οι άξονες βρίσκονται πάνω στην ευθεία ΑΒ, όπου Α, Β είναι δύο ακλόνητα σηµεία του επιπέδου. Εκτρέπουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 3 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση,

Διαβάστε περισσότερα

(ΘΕΜΑ 17ο)

(ΘΕΜΑ 17ο) Εισαγωγικά: Με το πρόβληµα της αλληλεπίδρασης δύο µαζών, µέσω αβαρούς και µη εκτατού νήµατος παρουσία οµογενούς βαρυτικού πεδίου, είχα ασχοληθεί και στο παρελθόν παρουσιάζοντάς το στην ιστοσελίδα µου µε

Διαβάστε περισσότερα

ii) Nα βρεθεί η κινητική ενέργεια της σφαίρας, όταν το δοκάρι έχει µετατοπιστεί κατά S ως προς το έδαφος.

ii) Nα βρεθεί η κινητική ενέργεια της σφαίρας, όταν το δοκάρι έχει µετατοπιστεί κατά S ως προς το έδαφος. Στην διάταξη του σχήµατος () το δοκάρι Δ έχει µάζα Μ και µπορεί να ολισθαίνει πάνω σε λείο κεκλιµένο επίπεδο γωνίας κλίσεως φ ως προς τον ορίζοντα. Κάποια στιγµή που λαµβά νεται ως αρχή µέτρησης του χρόνου

Διαβάστε περισσότερα

i) την ενέργεια που πρέπει να προσφερθεί στο σφαιρίδιο,

i) την ενέργεια που πρέπει να προσφερθεί στο σφαιρίδιο, Tο σφαιρίδιο του σχήµατος ισορροπεί πάνω στο λείο οριζόντιο δαπεδο, ενώ τα οριζόντια ελατήρια είναι τεντωµένα. H απόσταση των σηµείων στήριξης των δύο ελατηρίων είναι 3α, ενώ τα ελατήρια έχουν το ίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Υλικό σηµείο µάζας m, κινείται εντός δυναµικού πεδίου δεχόµενο ελκτική κεντρική δύναµη F!

Υλικό σηµείο µάζας m, κινείται εντός δυναµικού πεδίου δεχόµενο ελκτική κεντρική δύναµη F! Υλικό σηµείο µάζας, κινείται εντός δυναµικού πεδίου δεχόµενο ελκτική κεντρική δύναµη F (), η οποία ακολουθεί τον νόµο του αντιστρόφου τετραγώνου της απόστασης από το ελκτι κό κέντρο Ο, δηλαδή περιγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ [Υποκεφάλαιο 4.2 Οι κινήσεις των στερεών σωμάτων του σχολικού βιβλίου]

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ [Υποκεφάλαιο 4.2 Οι κινήσεις των στερεών σωμάτων του σχολικού βιβλίου] ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

! =A'B=C!! C! = R" (1)

! =A'B=C!! C! = R (1) Οµογενής κύβος ακµής α ισορροπεί επί ακλό νητης σφαιρικής επιφάνειας ακτίνας R, µε το κέντρο µάζας του ακριβώς πάνω από την κορυφή Α της επιφάνειας. Εάν µεταξύ του κύβου και της σφαιρικής επιφάνειας υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα.

Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΕΡΕΟΎ ΣΏΜΑΤΟΣ Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα. Ένα υλικό σημείο μπορεί να κάνει μόνο μεταφορική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΕΡΕΟΥ 1. ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α.5 να σημειώσετε την σωστή απάντηση

ΦΥΛΛΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΕΡΕΟΥ 1. ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α.5 να σημειώσετε την σωστή απάντηση ΦΥΛΛΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΕΡΕΟΥ 1 ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α.5 να σημειώσετε την σωστή απάντηση Α.1 Το στερεό του σχήματος δέχεται αντίρροπες δυνάμεις F 1 kαι F 2 που έχουν ίσα μέτρα. Το μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ. Η στροφορμή ενός στερεού σώματος είναι μηδενική, όταν το σώμα δεν περιστρέφεται.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ. Η στροφορμή ενός στερεού σώματος είναι μηδενική, όταν το σώμα δεν περιστρέφεται. ο ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ Διερεύνηση της σχέσης L=ω Η στροφορμή ενός στερεού σώματος είναι μηδενική, όταν το σώμα δεν περιστρέφεται. Η ροπή αδράνειας Ι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Ο κύλινδρος και ο δίσκος του σχήματος, έχουν την ίδια μάζα και περιστρέφονται με την ίδια γωνιακή ταχύτητα ω. Ποιό σώμα θα σταματήσει πιο δύσκολα; α) Το Α. β) Το Β. γ) Και τα δύο το ίδιο. 2. Ένας ομογενής

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού. Διαγώνισμα Μηχανική Στερεού Σώματος. Σάββατο 24 Φεβρουαρίου Θέμα 1ο

Διαγώνισμα Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού. Διαγώνισμα Μηχανική Στερεού Σώματος. Σάββατο 24 Φεβρουαρίου Θέμα 1ο Διαγώνισμα Μηχανική Στερεού Σώματος Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 Θέμα 1ο Στις παρακάτω προτάσεις 1.1 1.4 να επιλέξτε την σωστή απάντηση (4 5 = 20 μονάδες ) 1.1. Ένας δίσκος στρέφεται γύρω από άξονα που

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Τζιόλας Χρήστος. και Α 2

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Τζιόλας Χρήστος. και Α 2 ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Τζιόλας Χρήστος 1. Ένα σύστημα ελατηρίου σταθεράς = 0 π N/ και μάζας = 0, g τίθεται σε εξαναγκασμένη ταλάντωση. Αν είναι Α 1 και Α τα πλάτη της ταλάντωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΕΡΕΟ. ΘΕΜΑ Α (μοναδες 25)

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΕΡΕΟ. ΘΕΜΑ Α (μοναδες 25) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΕΡΕΟ ΘΕΜΑ Α (μοναδες 25) Α1. Σε στερεό που περιστρέφεται γύρω από σταθερό κατακόρυφο άξονα ενεργεί σταθερή ροπή. Τότε αυξάνεται με σταθερό ρυθμό: α. η ροπή αδράνειας του β. η

Διαβάστε περισσότερα