ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Αναψυχή, φυσική άσκηση και περιπέτεια.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Αναψυχή, φυσική άσκηση και περιπέτεια."

Transcript

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Αναψυχή, φυσική άσκηση και περιπέτεια.

2

3 Αναρρίχηση είναι η προώθηση σε κάθετη ή κεκλιμένη σκληρή επιφάνεια με την χρήση ειδικών τεχνικών και κινήσεων. Διακρίνεται στην «ασφαλισμένη» αναρρίχηση (με κανόνες και πρακτικές κίνησης και ασφάλισης και με τη χρήση σχοινιού) και στο bouldering, την αναρρίχηση δηλαδή σε χαμηλά βράχια ή κλειστές πίστες, χωρίς τη χρήση σκοινιού με μόνη, ενδεχομένως, εξασφάλιση από την χρήση ειδικών στρωμάτων. Υπάρχει ακόμα και η «σόλο» αναρρίχηση που λαμβάνει χώρα χωρίς τη λήψη μέτρων ασφαλείας. Υφίστανται επίσης και διάφορες άλλες δευτερογενείς μορφές αναρρίχησης όπως λ.χ η «δενδροαναρρίχηση».

4 Μια ομάδα αναρριχητών (που αποκαλείται «σχοινοσυντροφιά») αποτελείται από τον προπορευόμενο (τον «επικεφαλής») που φέρει τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση πτώσης ( η πτώση του καλύπτεται μόνο από το τελευταίο σημείο που ο ίδιος ασφαλίστηκε) και τα υπόλοιπα μέλη που ακολουθούν και βρίσκονται σε θέση top rope (καλύπτονται δηλαδή πλήρως σε περίπτωση πτώσης αφού θα κρεμαστούν από το σχοινί που έχει ασφαλίσει ο επικεφαλής) Κατά την ανοδική πορεία είναι δυνατόν να εναλλάσσονται οι ρόλοι του επικεφαλής και του τελευταίου μιας σχοινοσυντροφιάς.

5 Χωρίζουμε τις μορφές «ασφαλισμένης» αναρρίχησης σε τρεις βασικές: Αναρρίχηση σε βράχο (ορεινό ή πεδινό) Αναρρίχηση σε πάγο που γίνεται σε χιονισμένες ορθοπλαγιές ή παγοκαταρράκτες Αναρρίχηση σε κλειστές ή ανοιχτές τεχνητές πίστες (αθλητική αναρρίχηση) με τη μορφή και τους κανονισμούς αγώνων.

6 Εξοπλισμός αναρρίχησης Ανάλογα με τη μορφή της αναρρίχησης χρησιμοποιείται και ο αντίστοιχος εξοπλισμός. H «Ζώνη μέσης» πιό γνωστή με τον γαλλικό όρο «μπωντριέ» που σημαίνει "ζωνάρι",την οποία φέρει ο αναρριχώμενος γύρω από την μέση και γύρω από τα πόδια. Στη Ζώνη μέσης δένεται το σχοινί κατά την αναρρίχηση. Από τη Ζώνη μέσης περνά το σχοινί κατά την καταρρίχηση. Κράνος: Ένα ή και δύο δυναμικά (ελαστικά) σχοινιά, διαφόρων διαμέτρων και μήκους, ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες της αναρρίχησης. Ειδικά αναρριχητικά παπούτσια. Καραμπίνερ: δηλαδή ειδικοί κρίκοι ασφαλείας. Πλακέττα ασφάλισης:του δεύτερου αναρριχώμενου. Κουβαδάκι: ασφάλισης του επικεφαλής, του δεύτερου αναρριχώμενου, χρησιμοποιούμενο και σαν καταβατήρας. Θήτα: ασφάλισης του επικεφαλής και του δεύτερου αναρριχώμενου. Οχτάρι ή καταβατήρας: χρησιμοποιούμενο για την ασφάλιση του επικεφαλής κατά την αναρρίχηση ή ατομικά κατά την καταρρίχηση. Ρεβέρσο: χρησιμοποιείται τόσο στην ασφάλιση του επικεφαλής όσο και στην καταρρίχηση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από τον επικεφαλής για να ασφαλίσει την άνοδο του δευτέρου. Σε περίπτωση πτώσης του δευτέρου, μπλοκάρει από μόνο του και γι' αυτό θεωρείται ασφαλέστερο της μονής ψαλιδιάς. Είναι όμως δυσκολότερο στη χρήση. Ιμάντες ή λανιέρες: με διάφορα μήκη, και πάχη. Γρί γρί: για χρήση ασφάλισης του επικεφαλής ή για την ασφάλιση top rope. Σάκκος μαγνησίας σε σκόνη: (ή σε υγρή μορφή) για να μην γλιστράνε τα χέρια, στις χώρες που επιτρέπεται η χρήση της. Τα "Καρυδάκια" :είναι ειδικά στηρίγματα για την ασφάλιση στη ορεινή (κυρίως) αναρρίχηση (πιο συγκεκριμένα: στην αναρρίχηση δίχως σταθερές ασφάλειες). Το καρυδάκι αποτελείται από ένα κομμάτι αλουμίνιο από το οποίο περνά ένα λεπτό συρματόσχοινο η άκρη του οποίου καταλήγει σε θηλιά. Το καρυδάκι τοποθετείται σε σχισμές του βράχου. Στην θηλιά του θα περαστεί το "σετάκι".

7

8 Ορειβασία είναι το άθλημα, χόμπι ή επάγγελμα του να μετακινείσαι με τα πόδια στα βουνά. (Όρεο-βασία: Περπάτημα στα όρη).με την ευρύτερη της έννοια, η λέξη ορειβασία περιλαμβάνει και την αναρρίχηση και το ορειβατικό σκι. Αυτή η ευρύτερη έννοια περιγράφεται στα αγγλικά με την λέξη Mountaineering.Η ορειβασία χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση και, από ένα επίπεδο και πάνω, τεχνική ικανότητα Η πείρα επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

9 Στο British Mountaineering Council περιγράφονται οι ορολογίες: Hill walking - περιλαμβάνει περπάτημα σε ορεινό ανάγλυφο μέσα από απολαυστικά τοπία με θαυμάσια θέα. Scrambling - περιλαμβάνει περπάτημα (Hill walking) και σκαρφάλωμα βράχου πιθανώς με σχοινιά. Mountaineering - περιλαμβάνει περπάτημα, σκαρφάλωμα βράχου με σχοινιά, καθώς και σκαρφάλωμα βράχου και πάγου σε μεγάλα βουνά. Η ορειβασία σε βουνά με δυσκολία και παρεμφερές ύψος με τις Άλπεις αναφέρεται και ως αλπινισμός.

10 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ Μικρό αδιάβροχο σακίδιο για να μεταφέρουμε τα άκρως απαραίτητα για την πορεία, παπούτσια ορειβασίας, αδιάβροχο, αντιανεμικό, ισοθερμικό μπλουζάκι, παντελόνι και πουλόβερ φλις, ορειβατικές κάλτσες. ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΒΟΥΝΟΥ: Εξοπλισμός ορεινής πεζοπορίας και επιπλέον: ρούχα για συνθήκες χειμερινού βουνού (π.χ. αδιάβροχο μπουφάν, αδιάβροχα γάντια, χοντρές μάλλινες κάλτσες), γκέτες, πιολέ, κραμπόν. ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ: Φακό με εφεδρικές μπαταρίες και λαμπάκι, ατομικό φαρμακείο, σφυρίχτρα, σουγιά, σπίρτα αδιάβροχα και αναπτήρα, εφεδρικά κορδόνια, εφεδρικά εσώρουχα και κάλτσες, γάντια, σκούφο, καπέλο, κασκόλ, παγούρι γεμάτο με νερό, αντηλιακή κρέμα, γυαλιά ηλίου, χαρτί υγείας, πρόχειρη ελαφριά τροφή (π. χ. σοκολάτα, παστέλι, φρούτα, ξηρούς καρπούς). Επίσης είναι απαραίτητα δεύτερα ρούχα κα παπούτσια. ΓΙΑ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ Ή ΣΕ ΣΚΗΝΗ: Υπνόσακος και υπόστρωμα. ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΑΚΙΔΙΟΥ: Τα ελαφριά αντικείμενα στο κάτω μέρος, τα βαριά στο πάνω, τα ρούχα προς το μέρος της πλάτης μας και μέσα σε πλαστικές τσάντες για να μη βραχούν, τα είδη πρώτης ανάγκης στις εξωτερικές θήκες.

11 ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ Ακολουθώ πάντα τις οδηγίες και τις συμβουλές του αρχηγού και δεν ξεχνώ σε καμία στιγμή ότι είναι ένας απλός εθελοντής που κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει όλη η ομάδα όμορφα. Δεν είμαι ποτέ πιο μπροστά από τον αρχηγό, δεν είμαι ποτέ πιο πίσω απ αυτόν που έχει οριστεί τελευταίος της πορείας, έχω πάντα οπτική επαφή μ αυτόν που είναι μπροστά μου, δεν λοξοδρομώ για κανένα λόγο χωρίς να ενημερώσω και να πάρω τη σχετική άδεια. Δεν φτάνω ποτέ στα όριά μου. Σκέφτομαι το πολύ απλό ότι, όσος κόπος και χρόνος χρειάζεται για να φτάσω κάπου, άλλος τόσος τουλάχιστον χρειάζεται για να επιστρέψω. Δεν ξεκινώ την πορεία αν δεν αισθάνομαι απολύτως υγιής και έτοιμος σωματικά, πνευματικά και ψυχικά. Αν κάτι δεν πάει καλά, ενημερώνω διακριτικά. Η ψυχολογία στο βουνό λειτουργεί σαν ντόμινο: αν κάποιος δηλώσει φωναχτά ότι έχει φαγούρα, όλοι θ αρχίσουν να ξύνονται! Είμαι πάντα καλοπροαίρετος και φιλικός με όλη την ομάδα. Δεν κλωτσάω πέτρες και δεν πετάω αντικείμενα. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού κάποιου συνοδοιπόρου μας. Ακολουθώ το ρυθμό του πιο αργού πεζοπόρου. Όλοι μαζί ξεκινήσαμε, όλοι μαζί περπατάμε, όλοι μαζί θα επιστρέψουμε. Στις ομάδες δεν χωρούν ανταγωνιστικές και εγωιστικές συμπεριφορές. Ούτε υπάρχουν στόχοι προς κατάκτηση. Αν καταφέρουμε και φτάσουμε εκεί που είχαμε προγραμματίσει, έχει καλώς. Αν δεν τα καταφέρουμε, και πάλι έχει εξίσου καλώς. Η πορεία είναι μία και έχει έναν αρχηγό. Όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να ακολουθήσει την διαδρομή που προτείνεται, δεν έχει την δυνατότητα να κάνει κάτι άλλο εκτός από το να μην ξεκινήσει καθόλου ή να επιστρέψει ή να παραμείνει κάπου ασφαλής μέχρι να επιστρέψει η ομάδα (όλα αυτά πάντα με κάποιον παρέα).

12

13 Το άθλημα του Κάνοε - Καγιάκ έχει παρουσιάσει ραγδαία ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία παγκοσμίως. Ο δυναμισμός του Κάνοε - Καγιάκ και οι συγκινήσεις που προσφέρει το κατατάσσουν παγκοσμίως στα πλέον δημοφιλή αθλήματα και βλέπουμε όλο και συχνότερα πολλούς να ασχολούνται με αυτό, ξεφεύγοντας από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα της πόλης. Το καγιάκ είναι ένα κλειστό σκάφος στο οποίο ο κωπηλάτης δίνει ώθηση καθιστός με ένα διπλό κουπί. Από την άλλη, στο κανόε ο κωπηλάτης χρησιμοποιεί μονό κουπί ενώ στέκεται γονατιστός. Χωρίζεται σε σπριντ και σλάλομ ενώ οι άνδρες αγωνίζονται τόσο με κανόε όσο και με καγιάκ στους Ολυμπιακούς, ενώ οι γυναίκες μόνο με καγιάκ.

14 Oι αγώνες του Κάνοε - καγιάκ σπρίντ είναι αγώνες ταχύτητας σε ήρεμα νερά. Βασικά χαρακτηριστικά του αθλήματος είναι η δύναμη και η ταχύτητα. Στα αγωνίσματα σπριντ με κάνοε ή καγιάκ συμμετέχουν εννέα αθλητές ή εννέα πληρώματα σε κάθε κούρσα, η οποία αποτελείται από εννέα διαδρομές πλάτους 9 μέτρων η κάθε μία. Οι αγώνες πραγματοποιούνται σε Κωπηλατοδρόμιο και οι αθλητές αγωνίζονται στα 200, 500 και μέτρα. Οι προκριματικές σειρές, οι ημιτελικοί και οι τελικοί καθορίζονται ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων αθλητών. Η μύτη της πλώρης του σκάφους που διασχίσει πρώτη τη γραμμή τερματισμού καθορίζει το νικητή, αθλητή ή πλήρωμα. Στα αγωνίσματα σπριντ με κάνοε ή καγιάκ, συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες,αλλά όχι μικτά πληρώματα. Οι άνδρες αγωνίζονται στο μονοθέσιο και διθέσιο κανόε, ενώ και οι άνδρες και οι γυναίκες αγωνίζονται στο μονοθέσιο, διθέσιο ή τετραθέσιο καγιάκ. Σε όλα τα αγωνίσματα κανόε σπριντ, οι αθλητές αγωνίζονται σε προκριματικούς γύρους και προσπαθούν να προκριθούν στον τελικό για να διεκδικήσουν ένα μετάλλιο.

15 ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΕ / ΚΑΓΙΑΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ.ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΕ/ΚΑΓΙΑΚ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΙΕΣΧΙΖΑΝ ΜΕ ΒΑΡΚΕΣ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ. ΤΑ ΚΑΓΙΑΚ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΓΙΑΚ ΤΩΝ ΕΣΚΙΜΩΩN ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΔΕΡΜΑ ΦΩΚΙΑΣ, ΕΝΩ ΤΑ ΚΑΝΟΕ, ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΝΟΕ ΤΩΝ ΙΝΔΙΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ, ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΦΛΟΥΔΑ ΣΗΜΥΔΑΣ. ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΝΟΕ / ΚΑΓΙΑΚ ΣΠΡΙΝΤ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΟ ΑΘΛΗΜΑ. Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΝΟΕ / ΚΑΓΙΑΚ (INTERNATIONAL CANOEING FEDERATION - ICF) ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1924, ΩΣ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΚΑΝΟΕ / ΚΑΓΙΑΚ ΣΠΡΙΝΤ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΘΕΡΙΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟ 1924, ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΩΣ ΑΘΛΗΜΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ, ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ. ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΚΑΝΟΕ / ΚΑΓΙΑΚ ΣΠΡΙΝΤ ΑΝΔΡΩΝ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟ 1936 ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΕΝΩ ΤΟ 1948 ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. TΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΤΟ 1933 ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ.

16 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΕ / ΚΑΓΙΑΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΚΑΦΗ ΗΡΘΑΝ ΤΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. ΤΟ 1986, Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΝΕΤΑΞΕ ΤΟ ΚΑΝΟΕ / ΚΑΓΙΑΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (ΕΚΟΦΝΣ) ΩΣ ΙΣΟΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ (ICF). ΤΟ 1991 Η ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΚΑΝΟΕ / ΚΑΓΙΑΚ ΣΠΡΙΝΤ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΝΟΕ / ΚΑΓΙΑΚ (ΕΟΚΚ) ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1998 ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, ΤΟ 1999, ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΝΟΕ / ΚΑΓΙΑΚ ΣΛΑΛΟΜ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΥΠΗΡΞΕ ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ. ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΑΠΟΚΤΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ, ΕΝΩ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ.

17 ΣΤΟ ΚΑΝΟΕ / ΚΑΓΙΑΚ ΣΛΑΛΟΜ Ο ΑΘΛΗΤΗΣ ΦΟΡΑ ΣΩΣΙΒΙΟ- ΓΙΛΕΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΚΡΑΝΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΤΟΛΗ ΝΕΟΠΡΕΝ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ), ΦΟΡΑ ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΗ «ΠΟΔΙΑ» ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΚΟΥΜΠΩΝΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΚΑΘΕΤΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΗΣ.

18 ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ!!!!

19 Σε περίπτωση που χαθείς στο δάσος και δεν ξέρεις πώς να γυρίσεις πίσω Μπορείς να βρεις δικούς σου τρόπους για να προσανατολιστείς και να βρεις κατά που πρέπει και θέλεις να πας! ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Τρόποι για να βρούμε το Βορρά είναι: Οι εκκλησίες, το ιερό των οποίων είναι στραμμένο προς την Ανατολή. Τα νεκροταφεία που βλέπουν προς τη Δύση. Με απαραίτητη προϋπόθεση να είναι μεσημέρι και να έχει ηλιοφάνεια και με τη βοήθεια ενός κατακόρυφου προς τη γη κονταριού, βρίσκουμε τη σκιά του. Η σκιά του κονταριού δείχνει το Βορρά. Τα βρύα, τα οποία φύονται προς το ψυχρότερο μέρος της περιοχής, δηλαδή προς το Βορρά (απαραίτητη προϋπόθεση να είναι συννεφιά και να κάνει κρύο). Οι μυρμηγκοφωλιές. Τα μυρμήγκια φτιάχνουν το λοφάκι του χώματος, με το οποίο προστατεύουν τη φωλιά τους από τον ψυχρό αέρα, στραμμένο προς το Βορρά. Αυτό προϋποθέτει περιοχή με κρύους βόρειους ανέμους.

20 Το GPS (GLOBAL POSITIONING SYSTEM), είναι μια συσκευή που έχει ως λειτουργία να εντοπίζει το σημείο (γεωγραφικό στίγμα), όπου κι αν βρισκόμαστε πάνω στη Γη με μεγάλη ακρίβεια (έως και 5 μέτρα, ενώ για τους στρατιωτικούς και τους τοπογράφους, η απόκλισή του δεν υπερβαίνει τα μερικά εκατοστά). Σωστά υποστηρίζουν πολλοί ότι GPS είναι το πιο επαναστατικό όργανο προσανατολισμού που δημιουργήθηκε ποτέ, μετά την πυξίδα. Η λειτουργία του, βασίζεται σε σήματα που εκπέμπονται από ένα δίκτυο δορυφόρων, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η μετάδοση πληροφοριών από κάθε δορυφόρο, για την ακριβή ώρα και θέση του, επιτρέπει σε έναν κατάλληλο δέκτη (συσκευή GPS) να υπολογίσει με τριγωνισμό τη δική του θέση, η οποία εμφανίζεται στην οθόνη του εκφρασμένη σε συντεταγμένες ενός συγκεκριμένου γεωδαιτικού συστήματος αναφοράς.

21 Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε κατά τη διάρκεια της πορείας μας τα σημεία του ορίζοντα. Σε συνδυασμό με μια γενική γνώση της περιοχής μπορούμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις δυσμενείς συνθήκες που τυχόν θα προκύψουν (ομίχλη, κ.τ.λ). Ο καλύτερος και ακριβέστερος τρόπος προσανατολισμού είναι η χρήση της πυξίδας. Σε περίπτωση όμως που δεν τη διαθέτουμε, μπορούμε να προσανατολιστούμε με έναν από τους παρακάτω τρόπους: Από τον Ήλιο. Επειδή ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή,το μεσημέρι βρίσκεται προς το Νότο και το βράδυ στη Δύση, μπορούμε, γνωρίζοντας την ώρα, να προσδιορίσουμε (κατά προσέγγιση) κάποιο σημείο του ορίζοντα. Για παράδειγμα το καλοκαίρι, o ήλιος στις 6 το πρωί βρίσκεται στην Ανατολή,στις 9 Βορειοανατολικά, στις 12 στο Νότο, στις 3 Νοτιοδυτικά και στις 6 το απόγευμα στη Δύση.

22 Με την μέθοδο της σκιάς του ξύλου. Στερέωσε κατακόρυφα στο έδαφος ένα ξύλο με ανάλογο ύψος ώστε να αφήνει μια ευδιάκριτη σκιά στο έδαφος και σημάδεψε την άκρη της σκιάς. Περίμενε ώσπου να μετακινηθεί η σκιά περίπου 40 εκατοστά και σημάδεψε τη νέα θέση. Ένωσε τα δύο σημάδια με μια ευθεία. Η ευθεία δείχνει τον άξονα Ανατολής - Δύσης. Το πρώτο σημείο που σημάδεψες είναι το Δυτικό ενώ το δεύτερο το Ανατολικό.

23 Με το ρολόι. Με την μέθοδο αυτή δεν έχουμε μεγάλη ακρίβεια αλλά είναι ένας γρήγορος τρόπος να προσανατολιζόμαστε. Τοποθέτησε τον ωροδείκτη του ρολογιού σου στην κατεύθυνση του ήλιου. Ο Νότος βρίσκεται μεταξύ του ωροδείκτη και της ένδειξης 12 του ρολογιού. (Η διχοτόμος της γωνίας που σχηματίζεται από τον ωροδείκτη και τη ένδειξη 12).

24 Και αν είναι βράδυ.. Με τον με τον πολικό αστέρα. Τη νύχτα μπορείς να προσδιορίσεις το Βορρά με τον πολικό αστέρα. Ο πολικός αστέρας έχει προνόμιο να μην αλλάζει θέση γιατί βρίσκεται πάνω στον άξονα περιστροφής της γης και γι' αυτό δείχνει πάντα τον Βορρά ενώ προσδιορίζεται εύκολα από τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Η Μεγάλη Άρκτος βρίσκεται πάντα στο βόρειο τμήμα του ορίζοντα και αναγνωρίζεται εύκολα από το σχήμα κατσαρόλας που σχηματίζουν τα επτά άστρα της. Αν από τα άστρα α και β της Μεγάλης Άρκτου χαράξεις μια νοητή γραμμή και την προεκτείνεις προς το α, 5 φορές το μήκος α-β, τότε θα βρεις τον πολικό αστέρα που ανήκει στον αστερισμό της Μικρής Αρκτου.

25 Η πυξίδα έχει 3 βασικά μέρη: 1) Μια κόκκινη βελόνα δείχνει το Βόρειο μαγνητικό πόλο. 2) Ένας περιστρεφόμενος δίσκος εμφανίζει τα 4 σημεία του ορίζοντα ΒΟΡΡΑΣ.,ΝΟΤΟΣ,ΑΝΑΤΟΛΗ,ΔΥΣΗ! 3) Ένα παραλληλόγραμμο πλαίσιο, το οποίο έχει ένα βέλος όπου στοχεύουμε το σημείο που θέλουμε να κατευθυνθούμε.

26

27

28 Τι είναι το ορειβατικό σκι; Το ορειβατικό σκι είναι ένα συναρπαστικό χειμερινό άθλημα που συνδυάζει την δυνατότητα μετακίνησης σε αδιαμόρφωτες επιφάνειες καλυμμένες από χιόνι για ανάβαση και κατάβαση με τη χρήση χιονοπέδιλων. Με άλλα λόγια αντί να περιμένουμε υπομονετικά στην ουρά του λιφτ, με ότι αυτό συνεπάγεται, μπορούμε να βάλουμε τις φώκιες στα σκι μας και να είμαστε ανεξάρτητοι στις μετακινήσεις μας για να σκιάρουμε σε πλαγιές που δεν φτάνει το λιφτ και η ανθρώπινη παρέμβαση το χειμώνα. Το ορειβατικό σκι λοιπόν περιλαμβάνει λίγο απ όλα και βέβαια η ασφαλής πραγματοποίηση του αθλήματος δεν εξαρτάται από την εξειδίκευση σε ένα τομέα αλλά από την ένδυα σε κάποιο άλλο, με άλλα λόγια ένας πολύ καλός χιονοδρόμος χωρίς γνώσεις βουνού διατρέχει κινδύνους όπως και ένας καλός ορειβάτης με αδυναμίες στην κατάβαση.

29 Ο εξοπλισμός Τα πέδιλα διαφέρουν από αυτά του καταβατικού σκι. Χρησιμοποιούμε δεστρές, το οποίο καθηστά δυνατή την απελευθέρωση της πτέρνας ώστε να πραγματοποιηθεί ο βηματτισμός. Οι φώκιες είναι κομμάτια υφάσματος που κολάμε κάτω από τα πέδιλα για να μπορούμε να ανεβούμε. Βασικό χαρακτηριστικό των μποτών ορ. σκι είναι η ελεύθερη ή καλύτερα σχεδόν ελεύθερη κίνηση της ποδοκνημικής άρθρωσης ώστε να είναι πιο άνετη και όσο γίνεται φυσική η κίνηση στην ανάβαση. Ο βασικός εξοπλισμός ασφαλείας αποτελείται από φτυάρι χιονιού, πομποδέκτη χιονοστιβάδων. Βέβαια δεν αρκεί η αγορά των υλικών αλλά χρειάζεται και η απαραίτητη εκπαίδευση προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους πιθανούς κινδύνους. Σημαντικό είναι ένα καλό σακίδιο το οποίο να προβλέπει υποδοχή για πρόσδεση των σκι και τεχνικός ρουχισμός που θα μας προστατέψει από τον καιρό σε συνθήκες έντονης σωματικής άσκησης.

30 Εκμάθηση Αρχικά είναι καλύτερο να εξασκηθούμε με την κατάβαση σε χιονοδρομικά κέντρα,όπου προφανώς είναι πίο ασφαλές, για την ανάπτυξη ικανοτήτων. Ύστερα μπορούμε να εξασκηθούμε και στην ανάβαση. Βέβαια σε κάθε περίπτωση ιδανικός τρόπος για πρώτη επαφή με το άθλημα και την κίνηση στην ανάβαση είναι να κινούμαστε στα όρια κάποιου οργανωμένου χιονοδρομικού κέντρου όπου συνήθως δεν χρειάζεται να κάνουμε χρήση άλλων υλικών πέρα από τα πέδιλα σκι διότι το περιβάλλον είναι ασφαλές.

31 Τα πλεονεκτήματα του ποδηλάτη

32 Από φυσιολογική άποψη, η ποδηλασία συνιστά μια άσκηση καθαρά αεροβική δηλαδή χτίζει ένα καλό κυκλοφορικό σύστημα, αυτό που αποτελεί την βασική εγγύηση μιας καλής μακροχρόνιας υγείας.

33 Ο ποδηλάτης επιλέγει ανά πάσα στιγμή και χωρίς καταπόνηση το ρυθμό της άσκησης και μπορεί κανείς με την ελάχιστη προσπάθεια και καταπόνηση να μετακινείται με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή με την οποία θα βάδιζε ή θα έτρεχε.

34 Ο ποδηλάτης δεν θα περιοριστεί στον συγκεκριμένο χώρο ενός γυμναστηρίου ή στίβου. Ολοένα και απομακρύνεται από το μολυσμένο αστικό περιβάλλον. Μαθαίνει έτσι σταδιακά να εκτιμά αυτό που η φύση μπορεί και πρέπει να του προσφέρει την φυσική ζωή.

35 Κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κακή διατροφή, διαπιστώνει κανείς ότι αρχίζουν σταδιακά να υποχωρούν. Με την αποτοξίνωση του οργανισμού, ανακαλύπτει κανείς ότι δεν έχει πια ανάγκη τα ναρκωτικά της εποχής μας (παράνομα και νόμιμα) για να τον «κρατάνε». Η νικοτίνη, το αλκοόλ, η καφεΐνη κλπ. χάνουν την εξουσία τους στον ποδηλάτη.

36 Σε αντίθεση με τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούν κινητήρα εσωτερικής καύσης, το ποδήλατο είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

37 Δραστηριότητες στη φύση.

38 Ο δραστηριότητες στη φύση αποτελούν ένα τρόπο επαφής και προσαρμογής στο φυσικό περιβάλλον καθώς επίσης συμβάλλουν και στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

39 ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ Οι δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον όπως ο περίπατος εκπληρώνουν δυο σκοπούς: Είναι ενεργητικές μορφές αναψυχής και φυσικής άσκησης. Αποτελούν τρόπο επαφής και επιστροφής στο φυσικό περιβάλλον.

40 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Αναβάθμιση ποιότητας ζωής. Βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Συμμέτοχη σε φυσικές δραστηριότητες και μορφές άσκησης. Διαμόρφωση Οικολογικής συνείδησης

41 Ορειβατική χιονοδρομία (Cross country ski)

42 Το cross country ski (ή langlauf) είναι μια μορφή χιονοδρομικής πεζοπορίας στην όποια οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν εξοπλισμό σκι για να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις. Ως ένα σπορ βασισμένο στην αντοχή είναι ένα από τα δυσκολότερα, αφού χρησιμοποιούνται όλες οι κυρίες ομάδες μυών (όπως στο τρέξιμο και στο κολύμπι) και καεί ένα μεγάλο αριθμό θερμίδων ανά ώρα.

43 Το langlauf είναι δημοφιλές στη Βόρεια Ευρώπη, στον Καναδά και στην Αλάσκα, αλλά γίνεται σε κάθε περιοχή με αρκετά μεγάλες χιονισμένες εκτάσεις. Το cross country ski μπήκε στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες το 1924.

44 Jogging στη φύση Τo jogging είναι μια μορφή τρεξίματος με αργό και χαλαρό ρυθμό. Ο κύριος σκοπός του είναι η σωματική ισορροπία με λιγότερο κόπο από το γρήγορο τρέξιμο.

45 Ιδιαίτερα το jogging στη φύση συμφώνα με μελέτες μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου από ότι μέσα σε ένα γυμναστήριο.

46 ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

47 ΔΡΑΣΕΙΣ (ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ) Εναέριο Πέρασμα: Η ομάδα προσπαθεί να καλύψει μια μικρή διαδρομή πάνω σε ένα τεντωμένο συρματόσχοινο και με υψομετρική απόσταση από το έδαφος. Παρά την πρώτη εντύπωση που δίνεται, η άσκηση δεν απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες από τους συμμετέχοντες. Πρόκειται για κλασσική άσκηση ενθάρρυνσης των μελών της ομάδας από τους ίδιους τους συμπαίκτες τους, γεγονός που δίνει άλλο αέρα στο πνεύμα συνεργασίας της ομάδας (team-spirit). Πέταγμα της Αλεπούς (Flying Fox): Σταθείτε κάπου ψηλά κρατήστε τη τροχαλία πάνω στο τεντωμένο σύρμα και μεταφερθείτε από την μία άκρη στην άλλη. Εναλλακτικά μπορεί να έχετε την ευκαιρία για ένα συναρπαστικό πέρασμα πάνω από ποτάμι ή λίμνη.

48 ΕΝΑΕΡΙΟ ΠΕΡΑΣΜΑ

49 Πέταγμα της Αλεπούς

50 Καταρρίχηση Μια μοναδική και συναρπαστική εμπειρία η καταρρίχηση από βράχο ή δένδρο με ορειβατικό σχοινί, ώσπου να φτάσουμε στο έδαφος. Η δραστηριότητα γίνεται πάντα με την επίβλεψη και την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών. Δενδροαναρρίχηση Η αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών. Το σκαρφάλωμα στο δέντρο με τον κατάλληλο αναρριχητικό εξοπλισμό και όλους τους κανόνες ασφαλείας βοηθάει τα παιδιά να τολμήσουν και στη συνέχεια να ξεπεράσουν τους φόβους τους. Η δραστηριότητα γίνεται πάντα με την επίβλεψη και την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών.

51 Καταρρίχηση

52 Δενδροαναρρίχηση

53 Τοξοβολία

54 Η τοξοβολία είναι ένα συναρπαστικό άθλημα, το οποίο κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους. Οι σύγχρονοι «ρομπέν των δασών» με το τόξο τους δοκιμάζουν τον εαυτό τους τόσο στην ευστοχία όσο και στην αυτοσυγκέντρωση, τον αυτοέλεγχο και την επιμονή.

55 ΙΠΠΑΣΙΑ Η Ιππασία είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα. Η εφαρμογή ίδιων κανόνων αξιολόγησης και βαθμολόγησης ανδρών και γυναικών, καθώς επίσης και η επιβράβευση όχι μόνο του ιππέα ή της αμαζόνας αλλά και του αλόγου, καθιστούν την Ιππασία μοναδική ως άθλημα.

56 Ο ιππέας ή η αμαζόνα και το άλογο θεωρούνται μια ομάδα. Απαιτούνται χρόνια συστηματικής προσπάθειας προκειμένου να μπορούν να εκτελούν ασκήσεις δεξιοτεχνίας, ταχύτητας, αντοχής και υπερπήδησης εμποδίων. Η ιππασία είναι ολυμπιακό άθλημα από το 1900.

57 Σέλα:σχεδιάστηκε για να βοηθά τον ιππέα να διατηρεί την ισορροπία και το κάθισμά του στον ίππο. Η σέλα είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να ταιριάζει στον ίππο και να συμβάλλει στη δουλειά για την οποία αποσκοπεί. Γι αυτό το λόγο υπάρχουν διαφορετικοί τύποι σέλας για τα διαφορετικά ιππικά αθλήματα.

58 Μπότες ίππων (περικνημίδες τριβής), καμπάνες, επίδεσμοι: Οι περικνημίδες αποτελούν προστατευτικά των ποδιών και των οπλών των ίππων. Χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα και αποτελούν βασικό εξάρτημα για τη καλύτερη προστασία και αποφυγή τραυμάτων στο βασικότερο και ουσιαστικότερο μέρος του ίππου

59 Ηνία: Είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να κρατάνε τη στομίδα στο στόμα του ίππου. Υπάρχουν διαφόρων ειδών ηνία για να ταιριάζουν σε κάθε τύπο ίππου καθώς επίσης και διαφορετικών ειδών στομίδες. Οι στομίδες: Αποτελούν το συνδετικό κρίκο της επαφής του ίππου με του ιππέα. Ο τύπος της στομίδας ανταποκρίνεται και στον έλεγχο που επιθυμεί να έχει ο ιππέας επί του ίππου του.

60

61 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ Ανακάλυψη του δάσους ως χώρου παιχνιδιού και ξεκούρασης. Ανάλογα με τα παιχνίδια, επιδιώκεται η γνωριμία με ζωικά και φυτικά είδη, η καλλιέργεια της παρατηρητικότητας των παιδιών, η συνειδητοποίηση του δάσους ως στοιχείου του περιβάλλοντός μας.

62

63 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ Παιχνίδι μνήμης (ΒΙΝGO): Τα παιδιά ψάχνουν στο έδαφος για διάφορα αντικείμενα (καρπούς, κουκουνάρια, χαλίκια, σαλιγκάρια, απορρίμματα ζώων, κομματάκια φλοιού κτλ.) και συλλέγουν δύο όμοια από κάθε είδος. Ύστερα τα τοποθετούν ένα-ένα ανακατεμένα πάνω σ' ένα τραπέζι και τα καλύπτουν πάλι ένα-ένα χωριστά με κάποιο κάλυμμα(χαρτί, κουτί, ύφασμα κτλ.). Κάθε παιδί με τη σειρά του προσπαθεί να αποκαλύψει τα αντικείμενα κατά ζεύγη. Όποιο παιδί το καταφέρει, κερδίζει και συνεχίζει την προσπάθεια. Εάν όχι, παραχωρεί τη θέση στο επόμενο για να δοκιμάσει κι αυτό την τύχη του.

64

65 Ταξινόμηση Αναλαμβάνουν να ταξινομήσουν έναν αριθμό αντικειμένων ανάλογα με το χρώμα τους. Παρόμοιες δυνατότητες υπάρχουν και για ταξινόμηση ανάλογα με το βάρος ή ανάλογα με το μέγεθος ή αλφαβητικά, ανάλογα με τα ονόματά τους. Το παιχνίδι μπορεί να επαναληφθεί. Τη δεύτερη φορά όμως τα παιδιά προσπαθούν να ταξινομήσουν τα αντικείμενα με τα μάτια κλειστά. (Το παιχνίδι της ταξινόμησης έχει επίσης παιδαγωγικό σκοπό: Πρέπει να αναγνωρισθεί το γεγονός ότι διαφορετικά άτομα μπορούν να βρουν διαφορετικές λύσεις για το ίδιο πρόβλημα, χωρίς κάποια από τις λύσεις να είναι σώνει και καλά η καλύτερη).

66 Παρατήρηση ζώων Ομάδες 3-4 παιδιών περπατούν στο δάσος ώσπου να ανακαλύψουν κάποιο μικρό ζώο, το οποίο παρατηρούν για κάποιο χρονικό διάστημα. Κατόπιν η ομάδα μιμείται τις κινήσεις του ζώου με τρόπο ώστε τα υπόλοιπα παιδιά να αναγνωρίσουν για ποιο ζώο πρόκειται.

67 «Στα τυφλά» Επιλέγεται μια περιοχή του δάσους με ανομοιογενήτοπογραφία και η ομάδα (3 ή 4 παιδιών) οδηγείται με δεμένα τα μάτια από κάποιο παιδί. Μετά τον «περίπατο», τα παιδιά περιγράφουν τη διαδρομή.

68 Αγώνας δρόμου επιδεξιότητας Κάθε ομάδα συμμετέχει με 2 παιδιά στον κάθε αγώνα. Καθένα οφείλει να μεταφέρει με ένα διχαλωτό ραβδί ένα κουκουνάρι ως ένα καθορισμένο σημείο και να επιστρέψει στο σημείο αναχώρησης χωρίς να πέσει το κουκουνάρι. Κατά τη διαδρομή δεν έχει το δικαίωμα να αγγίζει το κουκουνάρι παρά μόνο με τη διχάλα.

69 Μαθητές: Αναστασίου Δέσποινα Βερώνης Αντρέας Γιακείμ Γιώργος Γκάσιος Χρήστος Θωμάς Ιωάννης Κεσμετζής Κών/νος Λιθαδιώτη Ευλαλία Παπαζήσης Κυριάκος Ραμαντάνης Νίκος Σένκο Έλσον Σκλάβος Παναγιώτης Τασσοπούλου Σταυρούλα Φραντζέσκος Μαξιμιλιανός Υπεύθυνος καθηγητής: Σώτης Απόστολος ΠΕ11

70

Αναρρίχηση είναι η προώθηση σε κάθετη επιφάνεια με τη χρήση τεχνικών και ειδικών κινήσεων. Διακρίνεται σε ασφαλισμένη και σόλο αναρρίχηση.

Αναρρίχηση είναι η προώθηση σε κάθετη επιφάνεια με τη χρήση τεχνικών και ειδικών κινήσεων. Διακρίνεται σε ασφαλισμένη και σόλο αναρρίχηση. Αναρρίχηση είναι η προώθηση σε κάθετη επιφάνεια με τη χρήση τεχνικών και ειδικών κινήσεων. Διακρίνεται σε ασφαλισμένη και σόλο αναρρίχηση. Χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες: Αναρρίχηση σε βουνά. Αναρρίχηση

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Αρχηγών Αναβάσεων Σωματείων ΕΟΟΑ 2017

Σεμινάριο Αρχηγών Αναβάσεων Σωματείων ΕΟΟΑ 2017 Σεμινάριο Αρχηγών Αναβάσεων Σωματείων ΕΟΟΑ 2017 Σκοπός του σεμιναρίου είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες ώστε να μπορούν να ηγηθούν ομάδων ορεινής πεζοπορίας

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2016

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2016 Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2016 Σκοπός της σχολής είναι η περαιτέρω τεχνική κατάρτιση των συμμετεχόντων ώστε μετά τη σχολή να μπορούν να πραγματοποιούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια αναρριχήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2015

Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2015 Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2015 Σκοπός της σχολής είναι η τεχνική κατάρτιση και απόκτηση εμπειριών ώστε μετά τη σχολή να μπορούν οι συμμετέχοντες ορειβάτες να πραγματοποιούν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2017

Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2017 Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2017 Σκοπός της σχολής είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες ώστε να μπορούν να κινηθούν αυτόνομα και με ασφάλεια στο ορεινό περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2019

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2019 Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2019 Σκοπός της σχολής είναι η περαιτέρω τεχνική κατάρτιση των συμμετεχόντων ώστε μετά τη σχολή να μπορούν να πραγματοποιούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια αναρριχήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2018

Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2018 Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2018 Σκοπός της σχολής είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες ώστε να μπορούν να κινηθούν αυτόνομα και με ασφάλεια στο ορεινό περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2017

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2017 Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2017 Σκοπός της σχολής είναι η περαιτέρω τεχνική κατάρτιση των συμμετεχόντων ώστε μετά τη σχολή να μπορούν να πραγματοποιούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια αναρριχήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΘΕΜΑ : ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΘΕΜΑ : ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΘΕΜΑ : ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ Υπεύθυνη καθηγήτρια Μ. Τραγά-ΠΕ11 Στα πλαίσια των βιωματικών δράσεων, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β τάξης του Γ/σιου Σπάτων ασχολήθηκαν με το θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΟΣ AΘΗΝΩΝ. Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2009

ΕΟΣ AΘΗΝΩΝ. Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2009 ΕΟΣ AΘΗΝΩΝ Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων 2009 Η Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων που διοργανώνει ο ΕΟΣ Αθηνών, είναι οργανωμένη σύμφωνα με τον κανονισμό εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης.

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Αθηνών. Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2010

Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Αθηνών. Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2010 Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Αθηνών Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2010 Η Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων που που διοργανώνει ο ΕΟΣ Αθηνών, είναι οργανωμένη σύμφωνα με τον κανονισμό εκπαίδευσης της Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής: Ορεινή Πεζοπορία Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2015

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2015 Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2015 Σκοπός της σχολής είναι η τεχνική κατάρτιση των συμμετεχόντων ώστε μετά τη σχολή να μπορούν να πραγματοποιούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2018

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2018 Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2018 Σκοπός της σχολής είναι η τεχνική κατάρτιση των συμμετεχόντων ώστε μετά τη σχολή να μπορούν να πραγματοποιούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Άνοιξη 2015

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Άνοιξη 2015 Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Άνοιξη 2015 Σκοπός της σχολής είναι η τεχνική κατάρτιση και απόκτηση εμπειριών ώστε μετά τη σχολή να μπορούν οι συμμετέχοντες αναρριχητές να πραγματοποιούν με τη μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Άνοιξη 2018

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Άνοιξη 2018 Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Άνοιξη 2018 Σκοπός της σχολής είναι η τεχνική κατάρτιση των συμμετεχόντων ώστε μετά τη σχολή να μπορούν να πραγματοποιούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια αναρριχήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2017

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2017 Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2017 Σκοπός της σχολής είναι η τεχνική κατάρτιση των συμμετεχόντων ώστε μετά τη σχολή να μπορούν να πραγματοποιούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και διεξαγωγή της ορεινής πεζοπορίας και ορειβασίας. Αθανάσιος Τερζής Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής

Οργάνωση και διεξαγωγή της ορεινής πεζοπορίας και ορειβασίας. Αθανάσιος Τερζής Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Οργάνωση και διεξαγωγή της ορεινής πεζοπορίας και ορειβασίας Αθανάσιος Τερζής Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Ορεινή Πεζοπορία Πορεία µε τα πόδια σε ορεινό περιβάλλον Ορειβασία Ανέβασµαή αναρρίχηση σε βουνό:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 2. Προσανατολισμός με πυξίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 2. Προσανατολισμός με πυξίδα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Προσανατολισμός Αρχαίων α. Προσανατολισμός β. Τρόποι προσανατολισμού Αρχαίων γ. Όργανα προσανατολισμού δ. Προσανατολισμός στην αρχιτεκτονική των Αρχαίων 2. Προσανατολισμός με πυξίδα α. Γεωγραφικό

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2014

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2014 Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Φθινόπωρο 2014 Σκοπός της σχολής είναι η τεχνική κατάρτιση και απόκτηση εμπειριών ώστε μετά τη σχολή να μπορούν οι συμμετέχοντες αναρριχητές να πραγματοποιούν με τη μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ 1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ-ΚΑΤΑΡΡΙΧΗΣΗΣ 2012-2013 ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η αναρρίχηση και η καταρρίχηση ανήκουν στην μεγαλύτερη οικογένεια της ορειβασίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ. PROJECT 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Α3-Α4 ΕΤΟΣ:2013-2014 ΙΩΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ ΣΚΑΛΙΔΑΚΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΠΑΚΗΣ

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ. PROJECT 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Α3-Α4 ΕΤΟΣ:2013-2014 ΙΩΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ ΣΚΑΛΙΔΑΚΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΠΑΚΗΣ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ PROJECT 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Α3-Α4 ΕΤΟΣ:2013-2014 ΙΩΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ ΣΚΑΛΙΔΑΚΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΠΑΚΗΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΧΑΝΙΩΝ (Ε.Ο.Σ. ΧΑΝΙΩΝ) Στις 28 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής: Πλεύση με Κανόε/Καγιάκ Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου Ε.Ο.Ο.Α.

Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου Ε.Ο.Ο.Α. Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου Ε.Ο.Ο.Α. Η Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου απευθύνεται στους απόφοιτους των Σχολών Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου & Ορειβασίας Αρχαρίων που θέλουν να βελτιώσουν το γνωστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ 2015

ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ 2015 ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ 2015 Ο ΕΟΣ Αθηνών προκηρύσσει την οργάνωση Σχολής Ορειβατικού Σκι για το χειµώνα 2015. Συνεχίζοντας την πλούσια και πρωτοπόρα στον ελλαδικό χώρο παράδοση στην ορειβασία και την χιονοδροµία

Διαβάστε περισσότερα

Εκδρομή σχολής προχωρημένων στον ποταμό Μόρνο 17-03-2012

Εκδρομή σχολής προχωρημένων στον ποταμό Μόρνο 17-03-2012 Εκδρομή σχολής προχωρημένων στον ποταμό Μόρνο 17-03-2012 Στα πλαίσια της Σχολής Προχωρημένων η ΜΕΤΑΒΑΣΗ διοργανώνει την πέμπτη εκδρομή της Σχολής για την φετινή περίοδο στο ποτάμι Μόρνος. Η συγκεκριμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ 2018

ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ 2018 ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ 2018 Ο ΕΟΣ Αθηνών διοργανώνει Σχολή Ορειβατικού Σκι για το χειμώνα 2018. Συνεχίζοντας την πλούσια και πρωτοπόρα δράση στην ορειβασία και την χιονοδρομία, ο σύλλογος μας έρχεται να

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σχολής Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ

Πρόγραμμα Σχολής Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 1 1. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ Πρόγραμμα Σχολής Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 2017-2018 Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017, ΕΟΣ Αχαρνών, 20.00 Συνάντηση γνωριμίας. Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής. Για την υποβολή της

Διαβάστε περισσότερα

ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ β Γυµνασίου

ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ β Γυµνασίου ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ β Γυµνασίου Οι µαθητές: Γεωργακοπούλου Ελευθερία Κατσαρός Νίκος Νάκου Τζωρτζίνα Πατρίκη Μαίρη Φωνιαδάκη Μαρία Οι Καθηγητές: ηµακοπούλου Ελένη Λιάπη Βασιλική Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ 2019

ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ 2019 ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ 2019 Ο ΕΟΣ Αθηνών διοργανώνει Σχολή Ορειβατικού Σκι για το χειμώνα 2019. Συνεχίζοντας την πλούσια και πρωτοπόρα δράση στην ορειβασία και την χιονοδρομία, ο σύλλογος μας έρχεται να

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου Φθινόπωρο 2014

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου Φθινόπωρο 2014 Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου Φθινόπωρο 2014 Σκοπός της σχολής είναι η περαιτέρω τεχνική κατάρτιση και απόκτηση εμπειριών ώστε μετά τη σχολή να μπορούν οι συμμετέχοντες αναρριχητές να πραγματοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

22 Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ 19 Ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ «ΑΘ. ΛΕΥΚΑΔΙΤΗ» Α ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ OPEN ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

22 Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ 19 Ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ «ΑΘ. ΛΕΥΚΑΔΙΤΗ» Α ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ OPEN ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ & ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΟΑΛΘ MOUNTAINEERING & CLIMBING CLUB OF THESSALONIKI - OALTH Αθλητικός σύλλογος - έτος ίδρυσης 1977 Μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης

Διαβάστε περισσότερα

Οι φυσικές δραστηριότητες στοδάσοςκαιτοβουνό, µέσο αναψυχής και επαφής µε το φυσικό περιβάλλον. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φυσικής Αγωγής

Οι φυσικές δραστηριότητες στοδάσοςκαιτοβουνό, µέσο αναψυχής και επαφής µε το φυσικό περιβάλλον. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φυσικής Αγωγής Οι φυσικές δραστηριότητες στοδάσοςκαιτοβουνό, µέσο αναψυχής και επαφής µε το φυσικό περιβάλλον ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φυσικής Αγωγής Η παρουσία του ανθρώπου στο δάσος συνδεόταν στο παρελθόν

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου 2018

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου 2018 Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου 2018 Σκοπός της σχολής είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου 2017

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου 2017 Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου 2017 Σκοπός της σχολής είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

Το Κ2 είναι ένα παιχνίδι για 1 έως 5 παίκτες, ηλικίας 8 ετών και άνω, με διάρκεια περίπου 60 λεπτά.

Το Κ2 είναι ένα παιχνίδι για 1 έως 5 παίκτες, ηλικίας 8 ετών και άνω, με διάρκεια περίπου 60 λεπτά. ΟΔΗΓΙΕΣ Το Κ2 είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στον κόσμο (μετά το Έβερεστ) με ύψος 8.611 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας. Θεωρείται, επίσης, ένα από τα δυσκολότερα βουνά άνω των 8.000 μέτρων. Το Κ2 ποτέ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ»

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ» 68 ο Γυμνάσιο Αθηνών ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ» Τμήμα: Β1 ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ ΛΕΥΚΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΣΥΝΘΗΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: «ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΑΡΧΗΓΟΙ, ΣΤΗΝ ΑΓΕΛΗ ΟΔΗΓΟΙ» Συντονίστρια ομάδος: Ζέρβα Βασιλεία Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Ντάνης. Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Δρ. Απόστολος Ντάνης. Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής *Βασικές μορφές προσανατολισμού *Προσανατολισμός με τα ορατά σημεία προορισμού στη φύση *Προσανατολισμός με τον ήλιο *Προσανατολισμός από τη σελήνη

Διαβάστε περισσότερα

OPEN ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΑΓΏΝΑΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΎ ΣΚΙ

OPEN ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΑΓΏΝΑΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΎ ΣΚΙ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ & ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 22 ΟΥ ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΟΥ ΠΡΩΤΆΘΛΗΜΑΤΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΎ ΣΚΙ OPEN ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΑΓΏΝΑΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΎ ΣΚΙ Αγαπητοί φίλοι, Στα πλαίσια του προγράμματος αγώνων Ορειβατικού Σκι η Ελληνική Ομοσπονδία

Διαβάστε περισσότερα

Η βόρεια ράχη του Χατζή

Η βόρεια ράχη του Χατζή Η βόρεια ράχη του Χατζή Το Χατζή αποτελεί ένα μεγάλο ορεινό όγκο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων με ψηλότερη κορυφή το Χατζή 2038μ και άλλες ψηλές κορυφές όπως το Κάστρο 1963μ, η Βρωμέρη 1955μ

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΑΡΡΙΧΗΣΗΣ 1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΜΑΘΑΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΟΜΠΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ-ΚΑΤΑΡΡΙΧΗΣΗΣ 2012-2013 ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η αναρρίχηση και η καταρρίχηση, όπως ήδη είπαμε, ανήκουν στην μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής: Ορεινή ποδηλασία Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες Υπάιθρου (Outdoor Activities)

Δραστηριότητες Υπάιθρου (Outdoor Activities) Δραστηριότητες Υπάιθρου (Outdoor Activities) Ερευνητική Εργασία (Project) Α' Λυκείου 1ο ΓΕΛ Ξάνθης 2ο Τετράμηνο 2011 2012 Επιβλέποντες καθηγητές Επαμεινώνδας Διαμαντόπουλος Ολυμπία Λαμπάκη (Outdoor Activities)

Διαβάστε περισσότερα

Οι βαθμοί δυσκολίας των ποταμών 1 αρχάριοι

Οι βαθμοί δυσκολίας των ποταμών 1 αρχάριοι ΤΟ RAFTING Φορέστε σωσίβιο και κράνος, πάρτε τα κουπιά και φυσικά την παρέα σας και φύγαμε για rafting στα εντυπωσιακά ποτάμια της Ελλάδας, σε τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και άγριας βλάστησης, με καταρράκτες,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ ΑΝΑΨΥΧΗΣ Λίγα λόγια για αρχή Αρχικά το Κάνοε το χρησιμοποιούσαν οι Ινδιάνοι της Β. Αμερικής για τη μετακίνηση στις λίμνες και τα ποτάμια από όπου προκύπτει και η ονομασία Καναδικό Κάνοε και

Διαβάστε περισσότερα

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής: Κατάβαση ποταμών με ράφτινγκ Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ- ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ HELLENIC FEDERATION OF MOUNTAINEERING AND CLIMBING FEDERATION HELLENIQUE D'ALPΙNΙSΜΕ ET DE L ESCALADE GRIECHISCHER BERGSTEIGER VERBAND EOOA ΜΗΛΙΩΝΗ 5, 106

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεση της σχολικής Φυσικής Αγωγής και των σχολικών δραστηριοτήτων µε δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον

Σύνδεση της σχολικής Φυσικής Αγωγής και των σχολικών δραστηριοτήτων µε δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον Σύνδεση της σχολικής Φυσικής Αγωγής και των σχολικών δραστηριοτήτων µε δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φυσικής Αγωγής ιπλή εκπαιδευτική λειτουργία των δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΕΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ. Υπεύθυνοι καθηγητές: Μπάρπας Κων/νος Αναστασιάδου Αντιγόνη

ΟΡΕΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ. Υπεύθυνοι καθηγητές: Μπάρπας Κων/νος Αναστασιάδου Αντιγόνη ΟΡΕΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ Ομάδα Α : Γιαννακούλα Αναστασία Γραμματικού Πέγκυ Δουλκερίδης Γιώργος Νίτσου Ανδριάνα Βαπορίδης Στυλιανός Καράι Λεντίνα Λάμπρου Αντώνιος Υπεύθυνοι καθηγητές: Μπάρπας Κων/νος Αναστασιάδου

Διαβάστε περισσότερα

Οι Φυσικές Δραστηριότητες Υγείας και Αναψυχής στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής

Οι Φυσικές Δραστηριότητες Υγείας και Αναψυχής στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής Οι Φυσικές Δραστηριότητες Υγείας και Αναψυχής στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής Διαθεματικά σχέδια εργασίας για την υγεία και τη δια βίου άσκηση Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α. 1. Η Θεματική ενότητα:

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας. Θέμα : Περπατώντας στο Πήλιο Θέλετε να οργανώσετε έναν ορειβατικό περίπατο από την Αγριά στην Δράκεια Πηλίου.

Φύλλο Εργασίας. Θέμα : Περπατώντας στο Πήλιο Θέλετε να οργανώσετε έναν ορειβατικό περίπατο από την Αγριά στην Δράκεια Πηλίου. Ενότητα Χάρτες Φύλλο Εργασίας Μελέτη χαρτών Τάξη Α Γυμνασίου Ονοματεπώνυμο.Τμήμα..Ημερομηνία. Σκοποί του φύλλου εργασίας Η εξοικείωση 1. Με την χρήση των χαρτών 2. Με την χρήση της πυξίδας 3. Με την εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Εκδρομή εσωτερικού στον Αώο ποταμό (φράγμα Κόνιτσα) 5.6-05-2012

Εκδρομή εσωτερικού στον Αώο ποταμό (φράγμα Κόνιτσα) 5.6-05-2012 Εκδρομή εσωτερικού στον Αώο ποταμό (φράγμα Κόνιτσα) 5.6-05-2012 Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων η ΜΕΤΑΒΑΣΗ διοργανώνει την εκδρομή εσωτερικού στον Αώο ποταμό. Η συγκεκριμένη εκδρομή θα πραγματοποιηθεί το

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής: Καραγιώργος Θωμάς, MSc, PhD candidate in Sport Management & Recreation ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΙΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΡΙΣΤOΤΕΛΕΙΟ

Εισηγητής: Καραγιώργος Θωμάς, MSc, PhD candidate in Sport Management & Recreation ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΙΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΡΙΣΤOΤΕΛΕΙΟ Εισηγητής: Καραγιώργος Θωμάς, MSc, PhD candidate in Sport Management & Recreation ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΙΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΡΙΣΤOΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Γεωδαιτικό σύστημα Χάρτης Πυξίδα Χάραξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΣΟΣ (ORIENTEERING)

ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΣΟΣ (ORIENTEERING) ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΣΟΣ (ORIENTEERING) ΗΕΝΝΟΙΑΤΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Πριν ξεκινήσουµε τη γνωριµία µας µε τη βασική ορολογία που σχετίζεται µε την έννοια και την πράξη του προσανατολισµού, ας µελετήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Στη συγκεκριμένη εκδρομή μπορούν να συμμετάσχουν ακόμη και οι πιο αρχάριοι φίλοι της Α.Λ.Κ αρκεί να έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους.

Στη συγκεκριμένη εκδρομή μπορούν να συμμετάσχουν ακόμη και οι πιο αρχάριοι φίλοι της Α.Λ.Κ αρκεί να έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας τους. Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η εκδρομή της Αθηναϊκής Λέσχης Καγιάκ στα Τζουμέρκα, έφτασε η στιγμή για την πραγματοποίηση της επόμενης, μονοήμερης αυτή τη φορά, εξόρμησης. Η συγκεκριμένη εκδρομή

Διαβάστε περισσότερα

2. Άλλα γενικά µέτρα ασφαλείας είναι τα ακόλουθα: 1/6

2. Άλλα γενικά µέτρα ασφαλείας είναι τα ακόλουθα: 1/6 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟΥ ΑΣΦΑΛΩΝ ΜΕΘΟ ΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1. Κλάδεµα δένδρων 1. Το κλάδεµα δένδρων τµήµατα των οποίων βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρους αγωγούς είναι ενέργεια απαραίτητη για να προληφθούν ατυχήµατα

Διαβάστε περισσότερα

Εκδρομή σχολής προχωρημένων στην Ευρυτανία 21.22-01-2012

Εκδρομή σχολής προχωρημένων στην Ευρυτανία 21.22-01-2012 Εκδρομή σχολής προχωρημένων στην Ευρυτανία 21.22-01-2012 Ποτάμια: Ταυρωπός - Τρικεριώτης Στα πλαίσια της Σχολής Προχωρημένων η ΜΕΤΑΒΑΣΗ διοργανώνει την τρίτη εκδρομή της Σχολής για φέτος, στην Ευρυτανία.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Οι πολικές περιοχές, όπως βλέπεις και στον παραπάνω παγκόσμιο χάρτη, βρίσκονται βορειότερα από το Βόρειο Πολικό Κύκλο και νοτιότερα από το Νότιο Πολικό Κύκλο. Συγκεκριμένα ανήκουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΤΟΥΣ... Α. ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1. ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΡΥΦΕΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΤΟΥΣ... Α. ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1. ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΡΥΦΕΣ 3. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ... (Επωνυμία του Συλλόγου) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΤΟΥΣ... Α. ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ - ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Από Απρίλιο μέχρι και Νοέμβριο 1. ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΡΥΦΕΣ 1.1 Αναβάσεις σε κορυφές από 1.401μ.

Διαβάστε περισσότερα

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο

4. γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο 4. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ γεωγραφικό/γεωλογικό πλαίσιο /Ελληνικός χώρος Τα ελληνικά βουνά (και γενικότερα οι ορεινοί όγκοι της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΤΙΤΛΟΦΟΡΕΙΤΑΙ «Ο ΠΕΡΙ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2016»

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΤΙΤΛΟΦΟΡΕΙΤΑΙ «Ο ΠΕΡΙ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2016» ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΤΙΤΛΟΦΟΡΕΙΤΑΙ «Ο ΠΕΡΙ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2016» Συνοπτικός τίτλος. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Ορειβασίας, Αγωνιστικής Αναρρίχησης

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Αναρρίχηση και ορεινή πεζοπορία Μαθητές : Γώγου Γεωργία Παπασταύρου Πασχαλίνα Καραγιοβάννης Αντώνης Βουδούρης Δημήτρης Νίκογλου Ιωάννης

Θέμα: Αναρρίχηση και ορεινή πεζοπορία Μαθητές : Γώγου Γεωργία Παπασταύρου Πασχαλίνα Καραγιοβάννης Αντώνης Βουδούρης Δημήτρης Νίκογλου Ιωάννης Θέμα: Αναρρίχηση και ορεινή πεζοπορία Μαθητές : Γώγου Γεωργία Παπασταύρου Πασχαλίνα Καραγιοβάννης Αντώνης Βουδούρης Δημήτρης Νίκογλου Ιωάννης Συμεωνίδης Ορέστης Καρανικόλας Ραφαήλ Υπεύθυνοι καθηγητές Μπάρπας

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Ασφάλειας Ομίλου Ορειβασίας

Κώδικας Ασφάλειας Ομίλου Ορειβασίας Κώδικας Ασφάλειας Ομίλου Ορειβασίας Α. Εισαγωγή Τα βουνά προσφέρονται για δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορεινή πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση κλπ, κρύβουν όμως κινδύνους. Για την αποφυγή δυσάρεστων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 2019 ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1 Περιεχόμενα ΕΝΟΤΗΤΑ Α : ΧΑΡΤΕΣ Α1.4 Ποιον χάρτη να διαλέξω;. 3 Α1.3 Η χρήση των χαρτών στην καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

Προσανατολισμός. Γιώργος Τσεβεκίδης. Υπεύθυνοι Καθηγητές: Σμυρλή Ιωάννα. Πιτένη Αναστασία. Καραγιάννης Στέργιος

Προσανατολισμός. Γιώργος Τσεβεκίδης. Υπεύθυνοι Καθηγητές: Σμυρλή Ιωάννα. Πιτένη Αναστασία. Καραγιάννης Στέργιος Προσανατολισμός Γιώργος Τσεβεκίδης Υπεύθυνοι Καθηγητές: Σμυρλή Ιωάννα Πιτένη Αναστασία Καραγιάννης Στέργιος ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Προσανατολισμός είναι η διαδικασία με την οποία καθορίζουμε τη θέση του Βορρά

Διαβάστε περισσότερα

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ 2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ Ένας πολύ σημαντικός και ουσιαστικός στόχος της προπόνησης είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τον αγώνα. Κατά συνέπεια, στην ιδανική περίπτωση εξασκούνται στην προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Τα ρόλλερ πρέπει να είναι εµπορικά προϊόντα διαθέσιµα στο δηµόσιο κοινό

Τα ρόλλερ πρέπει να είναι εµπορικά προϊόντα διαθέσιµα στο δηµόσιο κοινό 396 Αγώνες Ρόλλερσκι 396.1 Προσδιορισμός κανονισμών Ρολλερσκι 396.1.1 Οι κανονισµοί που καλύπτονται σε αυτό το κεφάλαιο των ΚΑΧ εστιάζονται στο αθλήµα του ρολλερσκι οι οποίες είναι διαφορετικές στη µεθοδολογία

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17 ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις Εμπλεκόμενοιτομείς Ενότητα Στόχοι Υλικά 1 / 17 -Ψυχοκινητικός 2 / 17 - Οι σχέσεις στο χώρο που δημιουργεί το νήπιο ανάμεσα στο σώμα του και τ? αντικείμενα Τα νήπια

Διαβάστε περισσότερα

Oρεινή Πεζοπορία. Νικολάου Μάρκος

Oρεινή Πεζοπορία. Νικολάου Μάρκος Oρεινή Πεζοπορία Νικολάου Μάρκος ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ φυσική δραστηριότητα που μπορεί να σας επιφέρει διπλά οφέλη: να φορτίσει τις «μπαταρίες» σας και να σας χαρίσει ευεξία. η άσκηση και το περπάτημα θα γίνουν πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ-ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Πιο αναλυτικά θα διεξαχθούν τα κάτωθι αγωνιστικά δρώμενα ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ. 100 μέτρα νηπίων έως 5 ετών αγόρια

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ-ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Πιο αναλυτικά θα διεξαχθούν τα κάτωθι αγωνιστικά δρώμενα ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ. 100 μέτρα νηπίων έως 5 ετών αγόρια ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Ο Σύλλογος Δρομέων Κεφαλονιάς, σε συνεργασία με την ΚΕΔΗΚΕ διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά στο νησί μας ορεινό αγώνα δρόμου, τις 14 Δεκεμβρίου. Ο αγώνας ο οποίος θα ονομάζεται «Σουλάτσο στο

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ενότητα: Αθλητισμός (3 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 6 ώρες (3 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: 1. Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής με

Διαβάστε περισσότερα

Αναχώρηση 08:00 για Λιουμπλιάνα. Στο δρόμο επισκεπτόμαστε τα υπόγεια σπήλαια stokjan

Αναχώρηση 08:00 για Λιουμπλιάνα. Στο δρόμο επισκεπτόμαστε τα υπόγεια σπήλαια stokjan Αναχώρηση 16:00 (μετά τη δουλειά) από Τρίπολη για Ηγουμενίτσα Αναχώρηση πλοίου: 11:00 από Ηγουμενίτσα για Ανγκόνα στο πλοίο Να θυμηθούμε. Στο πλοίο δεν θα κατεβάσουμε βαλίτσες από το λεωφορείο. Πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Το όρος Πίνοβο είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό. Ο ορεινός του όγκος απλώνεται στα βορειοδυτικά του νομού Πέλλας, ανάμεσα στα όρη Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και Τζένα.

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες παιχνιδιού : Κανονισμοί σχετικά με τον προστατευτικό εξοπλισμό και τα εξαρτήματα ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

Κανόνες παιχνιδιού : Κανονισμοί σχετικά με τον προστατευτικό εξοπλισμό και τα εξαρτήματα ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Κανόνες παιχνιδιού : Κανονισμοί σχετικά με τον προστατευτικό εξοπλισμό και τα εξαρτήματα ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΕΔ/ΟΧΕ : Ιούλιος 2017 Στοιχεία Παραδείγματα Απόφαση Περιορισμοί Σχόλια Μάσκα

Διαβάστε περισσότερα

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14 5:52 PM Page 7 Volley Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1 Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14

Διαβάστε περισσότερα

Τοξοβολία αναψυχής. Ανάλογα με το είδος του τόξου που χρησιμοποιείται, διαχωρίζονται τα διάφορα είδη τοξοβολίας. Έτσι έχουμε: 1.

Τοξοβολία αναψυχής. Ανάλογα με το είδος του τόξου που χρησιμοποιείται, διαχωρίζονται τα διάφορα είδη τοξοβολίας. Έτσι έχουμε: 1. Τοξοβολία αναψυχής Η τοξοβολία ξεκίνησε την πορεία της σαν προσπάθεια του ανθρώπου να επιβληθεί στο περιβάλλον του και να επιβιώσει. Στους ιστορικούς χρόνους, επικράτησε σαν μέθοδος κυνηγιού, στρατιωτική

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας»

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» 35 Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» Ισιδώρα Παππού ΠΕ60 Διάρκεια: 3 διδακτικές ώρες Στόχοι 1 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Να αποκτήσουν θετική

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ Πόρος, 21-4-15 ΠΟΡΟΥ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ Αρ. Πρωτ: 14 Έδρα: Άλσος Παπαντωνίου ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ ΣΠΡΙΝΤ «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2015»

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ Πόρος, 21-4-15 ΠΟΡΟΥ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ Αρ. Πρωτ: 14 Έδρα: Άλσος Παπαντωνίου ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ ΣΠΡΙΝΤ «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2015» ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ Πόρος, 21-4-15 ΠΟΡΟΥ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ Αρ. Πρωτ: 14 Έδρα: Άλσος Παπαντωνίου Πόρος 18 020 Τηλ. / Fax: 22980 25403 22980 25619 E-mail: nopt_poros@yahoo.com Προς ΕΟΚΚ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΙΤΗΣ & ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΒΟΥΝΑ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΙΤΗΣ & ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΒΟΥΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΟΙΤΗΣ & ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΒΟΥΝΑ Οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται από πιστοποιημένους συνοδούς και με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Οι καιρικές συνθήκες λαμβάνονται πάντα υπόψη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΑΤΥXΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

ΕΡΕΥΝΑ ΑΤΥXΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΑΤΥXΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΑΘΗΝΑ 1994 KOYNIAKHΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΡΙΕXΟΜΕΝΑ 0. ΣΤΟXΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 0.1 Στόχοι της έρευνας.............................. 2

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 4 1.

ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 4 1. ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 4 1. Ένα πυροσβεστικό ελικτόπτερο µεταφέρει ένα µεγάλο δοχείο µε νερό µάζας 620kg το οποίο είναι εξαρτηµένο από το ελικόπτερο µε σχοινί µήκους 20m, όπως στο σχήµα. Καθώς το ελικόπτερο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΡΕΙΝΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕΤΟ ΠΕΔΙΟ. Γιάννης Πετρομιανός Δημήτρης Κάραλης

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΡΕΙΝΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕΤΟ ΠΕΔΙΟ. Γιάννης Πετρομιανός Δημήτρης Κάραλης ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΡΕΙΝΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕΤΟ ΠΕΔΙΟ Γιάννης Πετρομιανός Δημήτρης Κάραλης 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ... 3 1.1. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΜΑΔΩΝ... 3 1.2. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΡΑΣΗΣ... 4 2. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΘΕΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Για τις παραπάνω ροπές αδράνειας ισχύει: α. β. γ. δ. Μονάδες 5

Για τις παραπάνω ροπές αδράνειας ισχύει: α. β. γ. δ. Μονάδες 5 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ-A ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01-03-2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ M-ΑΓΙΑΝΝΙΩΤΑΚΗ ΑΝ.-ΠΟΥΛΗ Κ. ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς

Διαβάστε περισσότερα

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής: Τοξοβολία Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α Σερρών,

Διαβάστε περισσότερα

Το σεμινάριο ΚΑΡΤ & ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 ετών ως και ενήλικες οποιαδήποτε ηλικίας.

Το σεμινάριο ΚΑΡΤ & ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 ετών ως και ενήλικες οποιαδήποτε ηλικίας. H AΚΑΔΗΜΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ MARANELLO KART ιδρύθηκε με σκοπό να διαπαιδαγωγήσει και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά βοηθώντας τους να διαμορφώσουν οδηγικό χαρακτήρα από μικρή ηλικία έτσι ώστε όταν ενηλικιωθούν και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 26 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή, 13 Μαΐου, 2012 Παρακαλώ διαβάστε πρώτα τα πιο κάτω, πριν απαντήσετε οποιαδήποτε ερώτηση Γενικές Οδηγίες: 1) Είναι πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητισμός και ποδήλατο

Αθλητισμός και ποδήλατο Υποθέμα: Αθλητισμός και ποδήλατο Οι Γρήγορες κατσίκες ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΑΡΓΥΡΩ ΤΖΙΜΑ ΑΝΤΖΕΛΑ ΤΣΕΝΑΙ ΑΤΕΑ Οι Γρήγορες κατσίκες Τι είναι το ποδήλατο Ποδήλατο: ονομάζεται το δίτροχο όχημα που κινείται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σχολή Ανθρώπινης κίνησης & Ποιότητας Ζωής Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ Πόσες φορές την εβδομάδα γυμνάζεστε; 15% 9% 1%

Διαβάστε περισσότερα

Μύλους με κατακόρυφη κίνηση Μύλους με οριζόντια κίνηση Και τα δυο

Μύλους με κατακόρυφη κίνηση Μύλους με οριζόντια κίνηση Και τα δυο 2 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΤΑΞΗ: Α' PROJECT: ΜΕ ΤΗΝ ΠΝΟΗ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ... ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2011-2012 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Πλάκας Ηλίας, Γιώτα Ευαγγελία ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Σε τι μετατρέπουν οι ανεμογεννήτριες την

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Εκδρομής Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους 2.5.1. Οργάνωση Εκδρομής Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους

Κανονισμός Εκδρομής Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους 2.5.1. Οργάνωση Εκδρομής Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Κανονισμός Εκδρομής Εξερεύνησης Χρυσού Βέλους Η Εξερεύνηση Χρυσού Βέλους όπως καθορίζεται από τον Κανονισμό των Προσκοπικών Κλάδων έχει διάρκεια 2 μέρες, πραγματοποιείται στο ύπαιθρο, οι Πρόσκοποι μετέχουν

Διαβάστε περισσότερα

R 2. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση και να αιτιολογήσετε την επιλογή σας.

R 2. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση και να αιτιολογήσετε την επιλογή σας. 1. Δύο τροχοί συνδέονται με ιμάντα, όπως φαίνεται στο σχήμα. Οι συχνότητες περιστροφής του συνδέονται με τη σχέση: A R 2 Γ R 1 B Δ 2. Ο ωροδείκτης και ο λεπτοδείκτης ενός ρολογιού δείχνουν ακριβώς 12h.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

Για τις παραπάνω ροπές αδράνειας ισχύει: α. β. γ. δ. Μονάδες 5

Για τις παραπάνω ροπές αδράνειας ισχύει: α. β. γ. δ. Μονάδες 5 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ Α (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01-03-2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ M-ΑΓΙΑΝΝΙΩΤΑΚΗ ΑΝ.-ΠΟΥΛΗ Κ. ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΟΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1. Σερβίρων και δέκτης του service. Οι παίκτες πρέπει να στέκονται στις αντίθετες πλευρές του διχτύου. Ο παίκτης που στέλνει πρώτος την μπάλα ονομάζεται σερβίρων και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. = 2r, τότε:

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. = 2r, τότε: ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση 1. (Διατήρηση της στροφορμής) Η Γη στρέφεται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Το κοντινότερο σημείο στον Ήλιο ονομάζεται Περιήλιο (π) και το πιο απομακρυσμένο Αφήλιο (α).

Διαβάστε περισσότερα

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής: Προσανατολισμός Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 Κατανόηση προφορικού λόγου Διάρκεια: 25 λεπτά (25 μονάδες) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ο Δημήτρης και ο φίλος του ο Πέτρος αυτό το σαββατοκύριακο θα πάνε εκδρομή στο βουνό. Θα ακούσετε δύο (2) φορές το Δημήτρη

Διαβάστε περισσότερα