ΟΙ ΚΑΛΛΙΩΣΤΡΟΙ. Καλλιώστρους.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΙ ΚΑΛΛΙΩΣΤΡΟΙ. Καλλιώστρους."

Transcript

1 ΟΙ ΚΑΛΛΙΩΣΤΡΟΙ Καλλιώστρους. Ετσι φώναζαν τους τέσερεις πολύ μάγκες του σχολείου τα άλλα παιδιά. Τους αποκαλούσαν έτσι και έτρεμαν στο άκουσμα τους. Μάγκες, πανούργοι και ισχυροί κυκλοφορούσαν τα διαλείμματα στην αυλή του σχολείου. Τους έβλεπαν τα άλλα παιδιά και τους απέφευγαν. - Ερχονται οι Καλλιώστροι, μην μιλάς, έλεγαν ο ένας στον άλλο και κοκκάλωναν φοβισμένοι. Δεν περίμεναν ιδιαίτερο λόγο οι Καλλιώστροι για να αρχίσουν ένα καυγά ή μια φιλονικία. Συνήθως εμπλέκονταν όλα τα παιδιά του σχολείου σε τέτοιους είδους καυγάδες και το αποτέλεσμα πάντα ήταν άσχημο για όλους. Πάντα κάποιος θα τραυματιζόταν και θα κατέληγε στο ιατρείο. Κανείς δεν τολμούσε να πλησιάσει τους Καλλιώστρους για να παίξει μαζί τους. Άλλωστε ούτε και αυτοί οι Καλλιώστροι ήθελαν κανένα άλλο στην παρέα τους. Γυφτόπαιδα καθώς ήταν, πάντα ατημέλητοι ήταν οι τελευταίοι μαθητές του σχολείου. Η διεύθυνση του σχολείου δεν μπορούσε να επέμβει για να τους διώξουν απο το σχολείο διότι όλα τα παιδιά όπως είναι γνωστό έχουν ίσα δικαιώματα για σωστή επιμόρφωση και σωστή διαπαιδαγώγηση. Παρ όλες τις παρατηρήσεις που έκαναν στους γονείς τους οι Καλλιώστροι διατηρούσαν τον δικό τους, απαράδεκτο και μοναδικό τρόπο για να κυκλοφορούν στο σχολείο. Δεν συμμορφώθηκαν καμμιά φορά και πολύ συχνά τους απέβαλλαν απο το σχολείο. Επέστρεφαν πάντα μετά απο πάροδο μερικών ημερών χωρίς καμμιά ιδιαίτερη αλλαγή στη συμπεριφορά τους. Παραμονές του Πάσχα, εποχή των εξετάσεων και της πολλής μελέτης. Φόρτος εργασίας, και συναγωνισμός. Μια κούρσα αναμέτρησης στην οποία όλοι οι καλοί μαθητές συμμετείχαν και εργάζονταν με ζήλο και πολλή όρεξη. Οι μπόιδες του σχολείου περνούσαν ώρες ολόκληρες στην βιβλιοθήκη. ΟΙ Καλλιώστροι όμως περνούσαν ώρες ατέλειωτες στις τουαλέττες του σχολείου. Απουσιάζαν την ώρα της παράδοσης απο την τάξη, έκαναν σκασιαρχείο απο το σχολείο και ζούσαν στο δικό τους κόσμο παρασυρμένοι απο εξάρσεις αλόγιστες και παράλογες για την ηλικία τους. Πολλοί ήσαν οι τσιάκκοι τους σχολείου που τους κοροίδευαν και τους κοίταζαν υπεροπτικά. Αλλοι τους απέφευγαν, υπήρχαν όμως και μερικοί που τους θαύμαζαν. Κατά την διάρκεια των διακοπών, ενώ περιδιάβαιναν δεξιά και αριστερά στις γειτονιές, μέσα στους δρόμους συναναστράφηκαν με κυκλώματα του υποκόσμου και με ανθρώπους που σκοπό είχαν να μεταφέρουν την δολιοφθορά και την απάτη ανάμεσα στα παιδιά του σχολείου. Αρχές του Μάη, η φύση πανέμορφη και ο καιρός ηλιόλουστος. Ολα προμυνούσαν τον ερχομό του Καλοκαιριού. Στο σχολείο κτύπησε το κουδούνι για να βγούν σε διάλειμμα.

2 Ενώ ο Αντώνης, περνούσε μπροστά απο τις τουαλέττες του σχολείου άκουσε ένα σφύριγμα. Γυρίζοντας προς τα πίσω είδε τους καλλιώστρους να χειρονομούν και να τον καλούν να πλησιάσει. Περίεργος καθώς ήταν δεν τους αγνόησε. - Θέλετε κι εμένα στην παρέα σας; ρώτησε. - Ελα εδώ χοντρέ να σου δείξω κάτι. Του φώναξε ένας απο τους Καλλιώστρους. Προσβεβλημένος ο Αντώνης έσκυψε κάτω. Ηθελε πολύ όμως να πάει να δεί τι γινόταν μέσα στις τουαλέττες εκείνη την ώρα. - Δεν έρχομαι, φώναξε. Τι θέλετε; - Πλησίασε ηλίθιε, που θα ρωτήξεις και τι θέλουμε του φώναξε ένας άλλος καλλιώστρος. Ηλίθιος; Εγώ; Σκέφτηκε ο Αντώνης. Θα σας καρφώσω στην δάσκαλα απάντησε και χαμογέλασε για να μην του κακιωθούν. -Μην τολμήσεις. Φώναξαν οι καλλιώστροι με μια φωνή. Ξέρεις τι σε περιμένει αν μας προδώσεις. Σκεφτικός ο Αντώνης προχώρησε δυό βήματα και σταμάτησε. - Θα σας πείραζε να φωνάξω και τον Γιώργο, να έρθει μαζί μου; ρώτησε. Οι τέσσερεις αλήτες γύρισαν και κοίταξαν ο ένας τον άλλο. Ο τέταρτος έκλεισε το μάτι στους άλλους τρείς. - Φοβάσαι χέση. Του φώναξαν. Ελα μοναχός σου και δεν θα το μετανοιώσεις. Προχώρησε άλλα δυο βήματα ο Αντώνης και αποφασισμένος, έκανε μεταβολή και βιαστικά πήγε κοντά τους. Το όμορφο κεφάλι του Αντώνη με τα πανέμορφα μάτια φαίνεται πως θα ήταν η τελευταία φορά που θα έβλεπαν όλοι στο σχολείο. - Τι συμβαίνει καλλιώστροι; Τι με θέλετε; - Κοίταξε εδώ τι σου κρύβουμε. Θέλεις να γράψεις πολύ καλά στο τέστ σήμερα, δεν θέλεις; Μια φορά να πάρεις και θα σκίσεις. Είναι δοκιμασμένα. Δώσε μου το χέρι σου. - Και δεν μου λέτε που βρήκατε εσείς τα χρήματα για να αγοράσετε τέτοιου είδους σήραγγες; ρώτησε ο Αντώνης που μέχρι την τελευταία στιγμή πάλευε να αντισταθεί. - Μην είσαι βλάκας του είπε ο Καλλιώστρος. Χάρισμα μας την έδωσαν άκου τι λέει που την βρήκαμε; Δεν περίμενε κανείς ότι αυτό το παιδί με τον καλό χαρακτήρα και την σωστή μόρφωση θα υποχωρούσε. Χαμογέλασε ο Αντώνης και άπλωσε το χέρι του. Με το πρώτο τσίμπημα ο Αντώνης σωριάστηκε, ζαλισμένος στο πάτωμα της τουαλέττας και λιποθύμησε. - Τρέξτε να φύγουμε φώναξαν οι καλλιώστροι και εξαφανίστηκαν. Εψαξαν τον Αντώνη πολύ ώρα οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές του. Τον βρήκαν μετά απο ώρα πεθαμένο στις τουαλέττες του σχολείου. Ο θάνατος του Αντώνη ήταν ακαριαίος. Το ναρκωτικό τον κτύπησε σαν ινσταντ μπουλετ.

3 Αξέχαστος θα μείνει ο Αντώνης σε όλους. Μέχρι σήμερα ο άδικος θάνατος του Αντώνη, έμεινε παράδειγμα για μικρούς και μεγάλους. Όλοι σήμερα αγωνίζονται κάνοντας εκστρατείες και εκδηλώσεις κατά των ναρκωτικών και του λευκού θανάτου. Λευκός θάνατος γιατί άδικα πεθαίνουν όσοι πεθαίνουν απο τα ναρκωτικά. Επιλογή ζωής δεν είναι τα ναρκωτικά. Τα ναρκωτικά επιφέρουν τον θάνατο. Το όνομα Καλλιώστροι το εμπνεύστηκα από το ψευδώνυμο του πατέρα μου Σαββάκη Φιλίππου Δρουσιώτη ο οποίος υπήρξε αγωνιστής της ΕΟΚΑ και ο οποίος αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της Κύπρου μας μαζί με τόσους άλλους Κύπριους λεβέντες. Στην πιο πάνω ιστορία ουδεμία σχέση έχει ο χαρακτήρας τους καλλιώστρους με τις αρετές που διέκριναν τον καλληώστρο Σαββάκη Φιλίππου Δρουσιώτη. η Συγγραφέας Μαρία Σ. Δρουσιώτη Ο Ακάμας ΣΑΒΒΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ Εκεί πού ο ήλιος γέρνει για να «σβύση» δίδει φως με περίσια ζωηράδα και σε πανώριο θέαμα. Κί είναι αυτός ο τόπος μακρινός για τους πολλούς. Καλός, ήσυχος, ελκυστικός, κί υπέροχος για τους ολίγους. Γιομάτος φως για τους ιστορικούς, γιομάτος μελωδία για τους ποιητές, γιομάτος ζωντάνια και καυμό για τους ζωγράφους και τους λαξευτές της μνήμης. Ακάμας, όνομα που λέει πολλά. Ακαμαντίς γνωστό για τους πολλούς απ τά χαρτιά και για τους λίγους χειροπιαστά στο νου και στην καρδία. Λωρίδα γης, χερσόνησος. Πολυφιλημένη απ την θάλασσα. Με γείτονες, χωριά μικρά. Με καλλονές, υπέροχες φτιαγμένες απ τη φύση, και με βουνά απόκρημνα. Άλλοτε μια ζούγκλα με δάση, πυκνά, ψηλά, κι ωραία. Κι είχε αγρίμια μπόλικα, βουβάλια αμέτρητα, αγριόχοιρους μικρούς, μεγάλους, μέτριους κι άλλα ζώα άγρια και πουλιά κάθε λογής. Η Αφροδίτη γειτόνισσα τ Ακάμαντος. Η θαλασσογέννητη, της Κύπρου Κύπριδα πού έπαιρνε το λουτρό της στην δροσοστάλακτη σπηλιά γεμάτη πρασινάδες και σταλακτίτες όμορφους. Κάποτε εκκλησίες υπήρχαν κάμποσες, πέραν των εκατων, εδώ κι εκεί βαρμένες από τον Αρχιτέκτονα της Τέχνης της αρχαίας. Άγιος Επιφάνειος, Άγιος Κόνωνας, Άγιος Σέργιος, Αγία Παρασκευή, όλοι κι άλλοι πολλοί προστάτες τουν του τόπου.

4 Μυθολογικοί ήρωες συνδέουν τ όνομα τους με τον Ακάμαντα κατά τους αρχαίους συγγραφείς. Κι άν οί Αρχαίοι Αθηναίοι δώσανε τ όνομα τούτο στην πανέμορφη περιοχή είχαν λόγους πολλούς γιατί συνεδέθη ετούτο το τοπίο από τα παλιά τα χρόνια με τον υπόλοιπο Ελληνισμό. Ακάμαντας, που κατά τον Κυπριανό τον έκτισε ο Ακάμας ο Αθηναίος, σαν ήρθε στην Κύπρο. Ο Ακάμας ήταν Αθηναίος βασιλιάς. Εθεωρείτο ο Ηρακλής των Ιώνων. Έτσι τον αποκαλούσαν. Ελευθερωτής του τόπου αυτού κατά την αρχαία εποχή. Γιγαντόσωμος κι ωραίος. Άλλες πληροφορίες μας λέγουν πώς στο Άκρωτήρι του Ακάμαντα εκτίσθη η πόλη Αλεξάνδρεια η Καλλινούσα από τους Πτολεμαίους. Ξεκαθαρισμένος σήμερα ο τόπος τούτος απ όλα τά αγρίμια του καλεί ρωμαντικούς και φυσιολάτρες στα πυκνόδροσα δάση του για απολαύσουν στην αγκαλιά της φύσης μάνας και να τους βγάλει ζωογόνους και μεθυσμένους απ τα φίλτρα της. Κι οι «Ερημίτες» κι ο «Κόρακας», κι ο «Δαμαλόσπηλιος», κι ο «Γερόνησσος» και του «Χ» Φάνη οι εληές» τόσα και τόσα τοπωνύμια πού μένουν αθάνατα στο πέρασμα του χρόνου, πλαισιώνουν τον γίγα Ακάμαντα και του προσφέρουν δόξα και μεγαλείο. Αυτός είναι ο Ακάμας. Λευκωσία 31 του Δεκέμβρη, 1975 ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ Στην Ελληνικη γλώσσα, η λέξη Ακάμας προέρχεται από το γράμμα α Και το ρήμα κάμνω και σημαίνει ακάμωτος. Ιστορικά και μυθολογικά, η ονομασία ανήκει στο γιγαντόσωμο, δυνατό και ωραίο ήρωα του Τρωικού πολέμου Ακάμαντα, αδελφό του Δημοφώντα και γιο του Θησέα. Φθάνοντας στην Κύπρο, εκτισε στην περιοχή την Ακαμαντίδα, την ίδια Περίοδο που κτίστηκε η Νεα Πάφος και η Σαλαμίνα. Η παράδοση δίνει, Όμως, και δύο άλλες εξηγήσεις. Η μία λέει ότι οι Σαρακηνοί έκαψαν Όλο το νησί, εκτός της περιοχής αυτής, η οποία ονομάστηκε Ακάμας. Η άλλη λέι ότι η Αγ. Ελένη, ανάβοντας φωτιά για να καούν τα πολλά φίδια, Οι άνεμοι την εξάπλωσαν σε όλο το νησί και σταμάτησε πριν το ακρωτηρί της Δυτικής πλευράς, που πήρε έτσι την ονομασία Ακάμας. Tribute by Peter Davis, University of Leicester Published in the International journal of Co-Operative Management (September 2008) It is with deep regret that we announce the very recent death of Savvas Droussiotis, a key figure in the development of the co-operative movement in Cyprus, whose influence and reputation went far beyond the island community he served all his life. He was responsible for the publication of AKAMAS, a

5 magazine which is currently distributed in 12 countries. Mr. Savvas Philippou Droussiotis was born on the 21 st of February 1933, at Droushia, Cyprus. He graduated from the Economic Lyceum of Nicosia in in 1970 he gained a diploma in journalism by correspondence and in 1973 a diploma in Business Administration from the College of Arts and Science. He will be best remembered as the founder and manager of the Co-operative Secretaries and Managers Association of Cyprus. I first met Savvas when he invited me and three other academics to address an international seminar organized by the Co-operative Secretaries and Managers Association. He graciously translated and published all four papers to ensure the widest possible circulation of our ideas amongst his fellow Greek Cypriots. Savvas contributed to a variety of other community associations, committees and councils. He also founded an extraordinary community development project in his home village of Droushia. The Droushia Heights Hotel, built from scratch, became a centre for establishing local cultural activities and providing local employment and an inflow of foreign exchange, benefitting the small family businesses operating in and around the village. The hotel focused on a customer segment concerned with local habitat, such as naturalists, and with local Greek culture. In many ways his ideas were ahead of the times and he can be seen as one of the early pioneers of eco-tourism. He raised the money in a typical communitarian way by asking for donations towards the capitalisation of the programme from families and those descendants of villagers now dispersed around the old and new worlds. Savvas was a member of the British Institute of Management and he was honoured many times by different Associations. After his retirement he continued to write and publish books on Greek culture. Mr. Savvas Droussiotis was married and leaves a widow Mrs. Anthi Droussiotou, and a daughter and grand-daughter, to whom on behalf of our readers we offer our sincere condolences. The Droussiotis family would like to thank Peter Davis for his heartfelt words and appreciation, as well as long-term friendship to our father, grand-father and husband. An impressionistic point of view by Maria S. Droussiotou based on two communities and two economies making the perfect partnership. Based on the law of economics. It s been 36 years now since the Turkish invasion of Cyprus. The result of this invasion is known worldwide by today. It is known that for 36 years the island of Cyprus has been divided into two communities; the Turkish-Cypriot and Greek-Cypriot communities, governed by the Turkish and Greeks respectively. Over the years the two communities tried to come to terms and solve the Cyprus problem which was caused by the invasion and discuss a solution which would secure the human rights of both Turkish and Greek Cypriots. To exclude division of the island, both sides (with the support of Turkey, Greece, the European Community of which Greece and Greek Cypriots are members, as well as the Secretariat of the United Nations, which supports the opinion of each side, and other external body governments) demand a fair solution which at times does not rely on fair opinions. The solution lies in the hands of the businessmen of both communities, depending on two economies. Despite the financial crisis worldwide, as long as the two sides are financially independent they can still depend on each other to create a profitable partnership on the basis of collaboration towards tourism and industry. Business-wise both sides can

6 achieve tremendous improvement for the economy of Cyprus which would finally lead both sides to make the perfect governing system for every Cypriot citizen, whether of Greek or Turkish origin. In my opinion, the solution is to be found within the boundaries of two independent economical systems. This relies on how financially equal the two bodies looking towards capitalization of the system and reunion of the country Financial independency of both bodies is essential. Terms like cooperation, which will lead to a fair solution to the Cypriot problem between the two sides, is needed and communication in the form of dialogue and discussion must continue. Consistency in certain ideologies from either side will prevent the discussions to come to a solution also bearing that it is imperative that both parties follow the laws constituted by the United Nations and the European Union. Therefore, the declaration of the independence of the Turkish Cypriot Government can only be decreed if the governing body itself complies and follows the laws of financial independency of the European monetary fund. Thank you. Επικείδιος Λόγος εις μνήμη του εκλιπόντος Σαββάκη Φιλίππου Δρουσιώτη από την θυγατέρα του Μαρία Σ. Δρουσιώτου κατά την μέρα της κηδείας και ταφής του Πολυαγαπημένε μου πατέρα, Μέσα από τη θλίψη μου προσπάθησα να σου αφιερώσω για τελευταία φορά μερικά λόγια, μερικούς στίχους αγάπης που προέρχονται ολόψυχα μέσα από την καρδιά μου με αγάπη και σεβασμό προς το όνομα σου και την άγια μορφή σου. Πολυαγαπημένε μου πατέρα σε εμάς θα μείνεις αξέχαστος και η απέραντη αγάπη και καλωσύνη που μας έδειχνες θα μας ενώνει για πάντα. Σου υπόσχομαι εγώ η κόρη σου, η σύζυγος σου Ανθή και η εγγονή σου Μύρια ότι θα ξήσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας με αγάπη και σύνεση. Τις αρετές για τις οποίες ώρες ολόκληρες μας μιλούσες και μας συμβούλευες. Ήσουν θαυμάσιος άνθρωπος, υπόδειγμα χαρακτήρα για όλους μας. Επέδειξες ζήλο, αγωνιστικότητα και ξεχώρησες με υπεροχή με ότι ασχολήθηκες όλη σου τη ζωή. Ολοι σε αγάπησαν και σε θαύμασαν. Ξεχώρισες σαν ανθρωπιστής, σαν συνεργατιστής, σαν πατριώτης, σαν πρόεδρος και σύμβουλος δεκάδων κοινωνικών ιδρυμάτων. Τα βιβλία τα οποία με τόση αγάπη συνέγραψες θα μείνουν αθάνατα να θυμίζουν σε όλους μας το έργο σου. Πολυαγαπημένε μου πατέρα θα σε αγαπούμε, θα σε θαυμάζουμε και θα σε νοσταλγούμε για πάντα. Ο Θεός ας αναπαύει την ψυχή σου και εύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάζει. Προχώρα αγαπημένε μου και ακολούθησε το φως που οδηγεί προς την αιωνιότητα, προς την αγκαλιά της Παναγίας και του Χριστού, της μητέρας σου και του πατέρα σου. Με όλη μας, την απέραντη αγάπη μας Η σύζυγος σου Ανθή Η κόρη σου Μαρία Και η εγγονούλα σου Μύρια.

ΟΙ ΚΑΛΛΙΩΣΤΡΟΙ. Καλλιώστρους.

ΟΙ ΚΑΛΛΙΩΣΤΡΟΙ. Καλλιώστρους. ΟΙ ΚΑΛΛΙΩΣΤΡΟΙ Καλλιώστρους. Ετσι φώναζαν τους τέσερεις πολύ μάγκες του σχολείου τα άλλα παιδιά. Τους αποκαλούσαν έτσι και έτρεμαν στο άκουσμα τους. Μάγκες, πανούργοι και ισχυροί κυκλοφορούσαν τα διαλείμματα

Διαβάστε περισσότερα

a widow with whom he had been living. Woyzeck

a widow with whom he had been living. Woyzeck March 14 th 2013, Nicosia, Satyricon Theatre 8:30pm March 15 th 2013, Limassol, Rialto Theatre 8:30pm March 27 th 2013, Pafos, Palia Electriki 8:30pm ON THE EVENING OF JUNE 2 nd 1821, JOHANN C. WOYZECK,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ STATISTICAL PERISCOPE. Αφιέρωμα στον Καθηγητή Τάκη Παπαϊωάννου. In honor of Professor Takis Papaioannou

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ STATISTICAL PERISCOPE. Αφιέρωμα στον Καθηγητή Τάκη Παπαϊωάννου. In honor of Professor Takis Papaioannou Νέα του ΕΣΙ, Νο. 43, Φεβρ. 2011 GSI News, Nr.43 Febr. 2011 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ STATISTICAL PERISCOPE Αφιέρωμα στον Καθηγητή Τάκη Παπαϊωάννου In honor of Professor Takis Papaioannou 2 Takis Papaioannou

Διαβάστε περισσότερα

Όλα όσα θέλετε να πείτε... στα Aγγλικά

Όλα όσα θέλετε να πείτε... στα Aγγλικά Όλα όσα θέλετε να πείτε... στα Aγγλικά Ελληνοαγγλικός οδηγός φράσεων, ορολογιών, παρουσιάσεων για τον κόσμο των επιχειρήσεων BLP BLP Business Linguistic Publication Ltd Το περιεχόμενο του παρόντος εγχειριδίου

Διαβάστε περισσότερα

Ορκίστηκε Πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας αφού πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ορκίστηκε Πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας αφού πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης 1 Γνώμη ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015 398 Ορκίστηκε Πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας αφού πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης Prime Minister announces appointment to the Security Intelligence Review Committee Ottawa, Ontario-

Διαβάστε περισσότερα

MINISTRY OF EDUCATION, LIFELONG LEARNING AND RELIGIONS CENTRE FOR THE GREEK LANGUAGE. Thessaloniki

MINISTRY OF EDUCATION, LIFELONG LEARNING AND RELIGIONS CENTRE FOR THE GREEK LANGUAGE. Thessaloniki MINISTRY OF EDUCATION, LIFELONG LEARNING AND RELIGIONS CENTRE FOR THE GREEK LANGUAGE Guide to the examination for the certificate of attainment in Greek Thessaloniki Academic Committee for the Certificate

Διαβάστε περισσότερα

The Voice of the Greek Community CELEBRATING 65 YEARS OF COMMUNITY NEWS AND HISTORY

The Voice of the Greek Community CELEBRATING 65 YEARS OF COMMUNITY NEWS AND HISTORY The Voice of the Greek Community JAN/FEB 2014 1 CELEBRATING 65 YEARS OF COMMUNITY NEWS AND HISTORY VOL. 74 NO. 537 HOLY TRINITY GREEK ORTHODOX CATHEDRAL 600 EAST BLVD CHARLOTTE, NC 28203 704-334-4771 JAN/FEB

Διαβάστε περισσότερα

hilton 16 hilton athens

hilton 16 hilton athens hilton 16 hilton athens 2 hilton athens athens hilton 3 4 hilton athens athens hilton 5 6 hilton athens athens hilton 7 hilton athens magazine 8 hilton athens Ionian Hotel Enterprises SA Hilton Athens

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Αφιέρωμα στα Ελληνικά Γράμματα. sd Σάββατο 31 Ιανουαρίου - Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Αφιέρωμα στα Ελληνικά Γράμματα. sd Σάββατο 31 Ιανουαρίου - Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 31 Ιανουαρίου - Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 Βασιλική Ρουσάκη: «Εκπαιδευτικός της Χρονιάς 2014» από τον «Εθνικό Κήρυκα» Αφιέρωμα στα Ελληνικά Γράμματα 2 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

MINISTRY OF EDUCATION, LIFELONG LEARNING AND RELIGIOUS AFFAIRS CENTRE FOR THE GREEK LANGUAGE. Thessaloniki

MINISTRY OF EDUCATION, LIFELONG LEARNING AND RELIGIOUS AFFAIRS CENTRE FOR THE GREEK LANGUAGE. Thessaloniki MINISTRY OF EDUCATION, LIFELONG LEARNING AND RELIGIOUS AFFAIRS CENTRE FOR THE GREEK LANGUAGE Guide to the examination for the certificate of attainment in Greek Thessaloniki 1 This booklet was written

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκες εν πλω. Πέντε γυναίκες διαφορετικές, δυναμικές και αποφασιστικές μιλούν για την επιλογή τους να αφιερώσουν τη ζωή τους στη θάλασσα.

Γυναίκες εν πλω. Πέντε γυναίκες διαφορετικές, δυναμικές και αποφασιστικές μιλούν για την επιλογή τους να αφιερώσουν τη ζωή τους στη θάλασσα. γυνή&θάλασσα Από τη Βάλια Νούσια Φωτογραφίες: Παναγιώτα Καραστεργίου By Valia Nousia Photos: Panagiota Karastergiou Γυναίκες εν πλω Πέντε γυναίκες διαφορετικές, δυναμικές και αποφασιστικές μιλούν για την

Διαβάστε περισσότερα

www.hiltonathens.gr hilton

www.hiltonathens.gr hilton www.hiltonathens.gr hilton hilton athens magazine 4 hilton athens Ionian Hotel Enterprises SA Hilton Athens 46 Vas. Sofias Ave., 115 28 Athens, tel.: 210 7281 000, fax: 210 7281 111 Communications Manager

Διαβάστε περισσότερα

(2GK01) (3GK0S) (3GK0W)

(2GK01) (3GK0S) (3GK0W) Edexcel GCSE in Greek (2GK01) (3GK0S) (3GK0W) For first teaching from 2009 Sample Assessment Materials Welcome to the GCSE 2009 Greek Sample Assessment Materials. These sample assessment materials have

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ταχυδρόμος της Κάντζας

Ο Ταχυδρόμος της Κάντζας Ο Ταχυδρόμος της Κάντζας Ο Ταχυδρόμος της Κάντζας 24ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 24ο IOYNIOΣ 2010 ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Αγαπητά μας παιδιά, Ο Ταχυδρόμος της Κάντζας έρχεται και φέτος

Διαβάστε περισσότερα

The Hellenic Society Prometheas

The Hellenic Society Prometheas The Hellenic Society Prometheas Newsletter 59 November 2006 Mark your Calendar Prometheas Events Lecture by Thomas Xenakis: "The Folk Painter Theophilos: Capturing Hellenic Spirit and Vision" on Friday,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ COMMUNITY PULSE. Αναπτυξιακά έργα στην Κοινότητα. FREE Καλό Πάσχα. Το διπλό μήνυμα της Επετείου της 25ης Μαρτίου

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ COMMUNITY PULSE. Αναπτυξιακά έργα στην Κοινότητα. FREE Καλό Πάσχα. Το διπλό μήνυμα της Επετείου της 25ης Μαρτίου ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 COMMUNITY PULSE ΤΕΥΧΟΣ 13 FREE Καλό Πάσχα Το διπλό μήνυμα της Επετείου της 25ης Μαρτίου Αναπτυξιακά έργα στην Κοινότητα ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Η Κοινότητα τιμά την Διεθνή Ημέρα

Διαβάστε περισσότερα

Σοφοκλέους Οιδίπους τύραννος, 1268-1274. μτφρ. Φώτου Πολίτη, Ίκαρος.

Σοφοκλέους Οιδίπους τύραννος, 1268-1274. μτφρ. Φώτου Πολίτη, Ίκαρος. Ἀποσπάσας γὰρ εἱμάτων χρυσηλάτους περόνας ἀπ αὐτῆς, αἷσιν ἐξεστέλλετο, ἄρας ἔπαισεν ἄρθρα τῶν αὑτοῦ κύκλων, αὐδῶν τοιαῦθ, ὁθούνεκ οὐκ ὄψοιντό νιν οὔθ οἷ ἔπασχεν οὔθ ὁποῐ ἔδρα κακά, ἀλλ ἐν σκότωι τὸ λοιπὸν

Διαβάστε περισσότερα

TOΥΡΚΙΑ ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο ΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙ ΕΙΑ»

TOΥΡΚΙΑ ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο ΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙ ΕΙΑ» ... take off with ΤΕΥΧΟΣ Νο 8 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010 ISSUE Νο 8 SUMMER 2010 ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΑΣ ΤΕΥΧΟΣ YOUR COMPLIMENTARY ISSUE TOΥΡΚΙΑ ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο ΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ «ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Kos ippokratis. 2nd International Health Film Festival. 1-6 September 2010

Kos ippokratis. 2nd International Health Film Festival. 1-6 September 2010 Kos ippokratis 2nd International Health Film Festival 1-6 September 2010 Αγαπητές φίλες και φίλοι, Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και συγκινημένος, γιατί μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε ενάμιση χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

Face MIXAΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ: Mε θάρρος και αλήθεια MICHALIS HATZIGIANNIS: With truth and daring. ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΠΑΠΑΔΑΤΟ BY charalampos PAPADATOS

Face MIXAΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ: Mε θάρρος και αλήθεια MICHALIS HATZIGIANNIS: With truth and daring. ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΠΑΠΑΔΑΤΟ BY charalampos PAPADATOS MIXAΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ: Mε θάρρος και αλήθεια MICHALIS HATZIGIANNIS: With truth and daring 16 OnBlue ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΠΑΠΑΔΑΤΟ BY charalampos PAPADATOS Έχει χαρακτηριστεί φαινόμενο, ό,τι κάνει γίνεται επιτυχία,

Διαβάστε περισσότερα

ISBN. 2008 Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου / Eρευνητικό Κέντρο Αθηνά C 2008 Institute for Language and Speech Processing / Athena Research Centre

ISBN. 2008 Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου / Eρευνητικό Κέντρο Αθηνά C 2008 Institute for Language and Speech Processing / Athena Research Centre αρία ιάγκου ιλογλωσσία - έα λληνικά για αρχάριους λληνο-αγγλικό λωσσάριο Maria Giagkou Filoglossia - Modern Greek for beginners Greek-English Glossary ιορθώσεις: ωνσταντίνος αλημέρης, ίκυ άντζου, αριάννα

Διαβάστε περισσότερα

LET S GO GREEK ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ. Η νέα εφαρμογή iphone και ipad του Γραφείου Κοινωνικών Υπηρεσιών. Το Γκούντγουντ γλέντησε Ελληνικά

LET S GO GREEK ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ. Η νέα εφαρμογή iphone και ipad του Γραφείου Κοινωνικών Υπηρεσιών. Το Γκούντγουντ γλέντησε Ελληνικά ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 16 ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 LET S GO GREEK Η νέα εφαρμογή iphone και ipad του Γραφείου Κοινωνικών Υπηρεσιών Ματιά στην αρχειοθέτηση της Κοινότητας Το Γκούντγουντ γλέντησε Ελληνικά Νέα από

Διαβάστε περισσότερα

Καθήμενοι από αριστερά: Αντρέας Μεταξάς, Ευτύχιος Γιωργαλλή, Μάριος Γεωργίου, Αντρέας Καζαμίας Βίκτωρας Αντωνίου (Υπεύθυνοι Καθηγητές), Αλέξαντρος

Καθήμενοι από αριστερά: Αντρέας Μεταξάς, Ευτύχιος Γιωργαλλή, Μάριος Γεωργίου, Αντρέας Καζαμίας Βίκτωρας Αντωνίου (Υπεύθυνοι Καθηγητές), Αλέξαντρος Καθήμενοι από αριστερά: Αντρέας Μεταξάς, Ευτύχιος Γιωργαλλή, Μάριος Γεωργίου, Αντρέας Καζαμίας Βίκτωρας Αντωνίου (Υπεύθυνοι Καθηγητές), Αλέξαντρος Αχιλλέως, Χάρης Καραβέλλας, Άριστος Παύλου Μεσαία σειρά:

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ WORKSHOP ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ GESTALT ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ WORKSHOP ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ GESTALT ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ε Ξ Α Μ Η Ν Ι Α Ι Ο Φ Υ Λ Λ Ο Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Η Σ Κ Α Ι Ε Π Ι Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Α Σ Τ Ο Υ Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Υ Ψ Υ Χ Ο Θ Ε ΡΑ Π Ε Ι Α Σ & Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Σ Η Σ G E S TA LT F O U N D AT I O N ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ-ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2014-2015

Διαβάστε περισσότερα

τον φρόντιζε με προσοχή, αλλά, όταν ήρθε η γυναίκα του στο σπίτι, άφησε την ίδια να αναλάβει τη διαμόρφωσή του. Σύντομα, ο κήπος γέμισε

τον φρόντιζε με προσοχή, αλλά, όταν ήρθε η γυναίκα του στο σπίτι, άφησε την ίδια να αναλάβει τη διαμόρφωσή του. Σύντομα, ο κήπος γέμισε ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ο Γιώργης σηκώθηκε αξημέρωτα. Μια ανησυχία τον βάραινε όλο το βράδυ και στριφογύριζε στο κρεβάτι του. Κατά τις πέντε το πρωί αναστέναξε βαριά, δεν είχε νόημα να προσπαθεί να κοιμηθεί πλέον.

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Αραμπατζή. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

Κατερίνα Αραμπατζή. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης 2009 Κατερίνα Αραμπατζή ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟ «ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» 1 Παρουσιάζεται δασκάλα

Διαβάστε περισσότερα

In his attempt to simplify great truths of Faith

In his attempt to simplify great truths of Faith «Ὁ λόγος ὃν ἀκούετε οὐκ ἔστιν ἐμὸς ἀλλὰ τοῦ πέμψαντός με Πατρός». (Ἰωάν. 14:24) «Καὶ ἐπλήσθησαν ἅπαντες Πνεύματος Ἁγίου, καὶ ἤρξαντο λαλεῖν ἑτέραις γλώσσαις». (Πράξεων 2:4) ΦΩΝΗ TΗΣ OΡΘOΔOΞΙAΣ VOICE OF

Διαβάστε περισσότερα

Η Ι. Μ. Τορόντο ετίμησε τον Πρέσβη Ε. Αγγελόπουλο

Η Ι. Μ. Τορόντο ετίμησε τον Πρέσβη Ε. Αγγελόπουλο 1 Γνώμη ΜΑΪΟΣ 2014 390 ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ «ΝΙΚΗ» ΠΟΥ ΔΩΡΗΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΣΤΟ ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ Το Σάβατο 26 Απριλίου 1.00 μμ έγιναν τα επίσημα αποκαλυπτήρια του χάλκινου αγάλματος της ΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από το Διευθυντή

Μήνυμα από το Διευθυντή Τεύχος 3 Μάιος 2012 ISSN 1986-387X Μήνυμα από το Διευθυντή Αγαπητοί μου μαθητές και μαθήτριες, Για άλλη μια φορά, το περιοδικό του Σχολείου μας Επαγγελματικές Δεξιότητες, έρχεται να σας δώσει βήμα για

Διαβάστε περισσότερα