Λάρισα - Αίτηση για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας 2016

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Λάρισα - Αίτηση για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας 2016"

Transcript

1 7. Παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων 7A. Παρουσίαση κατάστασης H διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων στο Δήμο Λαρισαίων εντάσσεται και συμβαδίζει με την γενικότερη στρατηγική που προβλέπεται στον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΠΕΣΔΑ) για το Νομό Λάρισας, αλλά και τις απαιτήσεις και δεσμεύσεις που τίθενται από την ισχύουσα περιβαλλοντική εθνική και κοινοτική νομοθεσία στον τομέα αυτό. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΧΑΡΤΙ-ΧΑΡΤΟΝΙ ΓΥΑΛΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ Γράφημα 1.: ποιοτική σύσταση απορριμμάτων. Ο πληθυσμός του νέου διευρυμένου Δήμου το 2011, ανέρχεται σε κατοίκους. Λαμβάνοντας υπόψη και τις ακόλουθες ποσότητες απορριμμάτων (πίνακας 1) που συλλέγονται και μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ προκύπτει ότι κάθε κάτοικος παράγει ετησίως 417 kg απορριμμάτων, δηλαδή 1,14 kg/ημέρα.

2 Έτος Απορρίμματα Πίνακας 1.: Ποσότητες απορριμμάτων Δήμου Λαρισαίων (σε χιλιάδες τόνους) Στο πεδίο της ανακύκλωσης υλικών ο Δήμος Λαρισαίων υλοποιεί εκτεταμένα προγράμματα χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας με την τοποθέτηση μπλε κάδων στο σύνολο του αστικού ιστού (πίνακας 2). Έτος Ανακυκλώσιμα Απορρίμματα Πίνακας 2.: Ετήσιες ποσότητες προγράμματος συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασιών (σε χιλιάδες τόνους) Πέραν του ανωτέρου προγράμματος ο Δήμος υλοποιεί πρόγραμμα χωριστής συλλογής χαρτιού από επιλεγμένα σημεία (πίνακας 3). Έτος Ανακυκλώσιμα Απορρίμματα 2.958, , ,7 Πίνακας 3.: Ετήσιες ποσότητες προγράμματος συλλογής χαρτιούχαρτονιού (σε χιλιάδες τόνους). Ο Δήμος έχει οργανώσει και υλοποιεί πρόγραμμα συλλογής Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) σε συνεργασία με το εγκεκριμένο σύστημα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε.» (Πίνακας 4). Έτος Ανακυκλώσιμα Απορρίμματα Πίνακας 4.: Ετήσιες ποσότητες προγράμματος συλλογής ΑΗΗΕ (σε kg).

3 Στο Δήμο Λαρισαίων λειτουργεί μία από τις μεγαλύτερες και υπερσύγχρονες μονάδες αξιοποίησης ΑΗΗΕ στην Ευρώπη. Ο Δήμος Λαρισαίων προχώρησε στην σύναψη σύμβασης συνεργασίας, από το 2007, με αδειοδοτημένο από την Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) κέντρο συλλογής και αποσυναρμολόγησης Οχημάτων στο Τέλος Του Κύκλου Ζωής (Ο.Τ.Κ.Ζ.). Έτος Οχήματα (τεμάχια) ~ >100 Πίνακας 5.: Εγκαταλελειμμένα οχήματα που έχουν απομακρυνθεί από τους δρόμους και παραδοθεί προς αποσυναρμολόγηση. Άλλες δράσεις του Δήμου Λαρισαίων στο τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων είναι οι εξής: βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ECOELASTICA Α.Ε. το εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης των μεταχειρισμένων ελαστικών, για τον έλεγχο της ομαλής πορείας του προγράμματος (πίνακας 6), αλλά και σε συνεχή και αυστηρή αστυνόμευση για την αποφυγή φαινομένων καύσης μεταχειρισμένων ελαστικών. Έτος Σύνολο Ποσότητα ελαστικών(σε tn) 943,81 981,97 765,20 673,86 626, ,92 Πίνακας 6.: Ποσότητα μεταχειρισμένων ελαστικών (σε tn) προς ανακύκλωση. συνεργάζεται με το «ΑΦΗΣ Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών» (το εγκεκριμένο από το ΥΠΕΧΩΔΕ σύστημα για την συλλογή των μπαταριών), τοποθετώντας διάφανους κάδους συλλογής μπαταριών σε δημόσια κτίρια, εμπορικά καταστήματα, σχολεία κ.λ.π (πίνακας 7).

4 Έτος Σύνολο Ποσότητα μπαταριών (σε kg) Πίνακας 7. Ποσότητα μεταχειρισμένων μπαταριών (σε kg) προς ανακύκλωση. συνεργάζεται με τα εγκεκριμένα συστήματα αξιοποίησης αποβλήτων λιπαντικών και ορυκτελαίων ΕΛ.ΤΕ.ΠΕ. Α.Ε. και ανακύκλωσης συσσωρευτών οχημάτων ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ. Α.Ε. από τον Ιούνιο του 2012 προχώρησε στον σχεδιασμό και υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης ειδών ιματισμού. με ιδιωτική πρωτοβουλία στην πόλη διενεργείται ανακύκλωση υαλοθραύσματος από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. συλλέγει, με δικό του μηχανολογικό εξοπλισμό, «πράσινα απορρίμματα» προερχόμενα από το κλάδεμα της βλάστησης των κοινόχρηστων και ιδιωτικών χώρων πρασίνου. Κάθε χρόνο και σε όλη την διάρκεια του έτους συλλέγονται περίπου φορτηγά οχήματα με κλαδέματα με όγκο που κυμαίνεται στα 5,5 m3 περίπου ανά φορτηγό όχημα.

5 7B. Παλαιότερες Επιδόσεις Ο Δήμος Λαρισαίων ανήκει στους πρώτους Δήμους της χώρας που διαθέτει και λειτουργεί ΧΥΤΑ, ο σχεδιασμός του οποίου ακολούθησε τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές όταν ακόμη δεν υπήρχαν οι σχετικές νομοθετικές απαιτήσεις ήταν δε από τους πρώτους παγκοσμίως που εφάρμοσαν βιολογική επεξεργασία στην διαχείριση των παραγόμενων στραγγισμάτων. Ο Δήμος Λαρισαίων έχει κατασκευάσει Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) όπου μεταφέρονται προς διαλογή και δεματοποίηση όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας. Επιπλέον στην ευρύτερη περιοχή και στα όρια με γειτονικό Δήμο εγκαταστάθηκε και λειτουργεί Μονάδα Αποστείρωσης Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων Μολυσματικού Χαρακτήρα (ΕΙΑ-ΜΧ). Στον τομέα της συλλογής και προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων σημειώνουμε ότι ο Δήμος Λαρισαίων είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας που εγκατέστησε ρομποτικούς κάδους υψηλής συμπίεσης και ιδιαίτερης αισθητικής αντικαθιστώντας τους κοινούς κάδους σε ευαίσθητες περιοχές (πλατείες κ.α.). Έως το 1998 η διάθεση των παραγόμενων δημοτικών αποβλήτων του Δήμου Λαρισαίων διενεργούνταν με ημιελεγχόμενο τρόπο στην παλαιά χωματερή που λειτουργούσε στη θέση "Κιόσκι" στα όρια της πόλης. Ειδικότερα από το 1969 έως το 1988 ο χώρος αυτός χρησιμοποιήθηκε σε όλη του την έκταση για ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων, χωρίς καμία υποδομή στεγανοποίησης και συλλογής διαχείρισης στραγγισμάτων, αλλά και χωρίς καμία μέριμνα υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων σε ημερήσια βάση. Κατά το διάστημα αυτό η εκλυόμενη δυσοσμία ήταν ανυπόφορη, παρατηρούνταν συχνές και διαρκούσες αυταναφλέξεις των απορριμμάτων, τα δε όμβρια μετατρέπονταν αυτούσια σε στραγγίσματα, τα οποία κατείσδυαν στη μάζα των απορριμμάτων και κατόπιν στο έδαφος. Με την έναρξη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λάρισας έκλεισε ο εν λόγω χώρος, και το 2006 με συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. έγιναν εργασίες πλήρους αποκατάστασης του χώρου, καθώς ο Δήμος Λαρισαίων ήταν από τους πρώτους

6 ΟΤΑ που εξασφάλισε περιβαλλοντική αδειοδότηση και αντίστοιχη χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΕΠΠΕΡ). Ο Δήμος Λαρισαίων έχει αποκαταστήσει όλους τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), που λειτουργούσαν στις περιοχές του διευρυμένου Καλλικρατικού Δήμου μας, που ενσωματώθηκαν με τον Ν. 3852/2010. Αξίζει να επισημάνουμε ότι ενώ το 2005 ο νομός Λάρισας διέθετε 114 ΧΑΔΑ σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας δεν διαθέτει κανένα. Επιπλέον για την βελτίωση της καθαριότητας και της παροχής υπηρεσιών προς του πολίτες για τα μέτρα που έχουμε πάρει τα τελευταία 5-10 έτη μπορούμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα: Την πλήρη εκμηχάνιση της Υπηρεσίας με εξοπλισμό άριστης ποιότητας και απόδοσης, με παράλληλη οργάνωση μιας υψηλού επιπέδου τεχνικής υποστήριξης αυτού. Την εφαρμογή από πολύ νωρίς σε όλο τον κεντρικό τομέα της πόλης της νυχτερινής αποκομιδής. Τον εκ βάθρων ανασχεδιασμό όλων των τομέων αποκομιδής, ώστε αυτοί να είναι ισοβαρείς για πληρέστερη αλλά και ισότιμη απασχόληση των εργαζομένων, αλλά και οικονομικότερη λειτουργία του συστήματος. Την συνεχή και στενή παρακολούθηση της απόδοση παροχής υπηρεσιών. Εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας στην πόλη της Λάρισας, με διαλογή στην πηγή, και επέκταση προγράμματος ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του διευρυμένου Δήμου μας. Ως προς τον στόχο αυτό ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε: Την ανάπτυξη δικτύου μπλε κάδων ανακύκλωσης στους τομείς της πόλης. Την εφαρμογή προγράμματος χωριστής συλλογής χαρτιού- χαρτονιού. Τον σχεδιασμό νέων δρομολογίων συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών στις Δημοτικές Κοινότητες.

7 Τον σχεδιασμό νέας καμπάνιας ευαισθητοποίησης συμμετοχής των δημοτών της πόλης, αλλά και στις Δημοτικές Ενότητες του διευρυμένου Δήμου μας. Τον προγραμματισμό ενίσχυσης του απαιτούμενου εξοπλισμού (κάδοι απορριμματοφόρα). Συνεργασία με τα εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης Αποβλήτων. Ως προς τον στόχο αυτό ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε: Την συνεργασία με το εγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης αποβλήτων Ηλεκτρολογικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ). Την συνεργασία με το εγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης Φορητών Συσσωρευτών (ΑΦΗΣ). Την εφαρμογή προγράμματος συλλογής Οχημάτων τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ). Την εφαρμογή προγράμματος συλλογής παλαιού ρουχισμού. Την διερεύνηση των δυνατοτήτων και των προοπτικών εφαρμογής προγράμματος συλλογής ανακύκλωσης και αξιοποίησης των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων και τηγανελαίων.

8 7Γ. Μελλοντικά σχέδια Οι βραχυχρόνιοι αλλά και μεσοπρόθεσμοι στόχοι στην διαχείριση των απορριμμάτων εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων είναι οι εξής: 1) Προγραμματισμός, σχεδιασμός και οργάνωση προγράμματος χωριστής συλλογής των βιολογικών αποβλήτων & αξιοποίηση των χρήσιμων υλικών ή/και ενέργειας από τα απορρίμματα (κατασκευή μονάδας εδαφοβελτιωτικού υλικού - compost) για την ικανοποίηση των στόχων αλλά και των απαιτήσεων του Ν. 4042/2012 σε ότι αφορά τα βιολογικά απόβλητα. Το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα χωριστής συλλογής προεκλεγμένου οργανικού κλάσματος βιοαποβλήτων, θα υλοποιηθεί άμεσα βάσει τριών κύριων διακριτών διαφοροποιημένων προγραμμάτων και ενός δευτερεύοντος μικρότερης κλίμακας. Ειδικότερα ο σχεδιασμός της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων στο Δήμο Λαρισαίων θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα προγράμματα: Το 1ο πρόγραμμα αφορά στην ανάπτυξη καφέ κάδων σε συγκεκριμένα Δημοτικά Διαμερίσματα του αστικού της Δημοτική Ενότητας Λάρισας, για την συλλογή βιοαποβλήτων τροφίμων τροφών από τα παραγόμενα οικιακά απόβλητα αλλά και από εμπορικές δραστηριότητες. Το 2ο πρόγραμμα αφορά στην συλλογή βιοαποβλήτων πάρκων και κήπων «πράσινων απορριμμάτων» που διενεργείται ήδη από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων. Το 3ο πρόγραμμα αφορά στην ενεργοποίηση της συλλογής βιοαποβλήτων πάρκων και κήπων από τις Δημοτικές Ενότητες του διευρυμένου Καλλικρατικού Δήμου μας. Παράλληλα υποστηρικτικά και σε συνέργεια με τα ανωτέρω προγράμματα, προβλέπεται: α) ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης σε επιλεγμένη συνοικία της πόλης (Ν. Πολιτεία), όπου η

9 υφιστάμενη δόμηση (μονοκατοικίες) ευνοεί την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος. β) η συνέχιση του υφιστάμενου προγράμματος συλλογής βιοαποβλήτων (απόβλητα τροφίμων και τροφών) από επιλεγμένα σημεία (λαϊκές αγορές και λαχαναγορά) που διενεργείται από την Υπηρεσία Καθαριότητας Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων. Οι συλλεχθείσες ποσότητες, λαμβάνοντας υπόψη τον ανωτέρω σχεδιασμό του προγράμματος ΔσΠ βιοαποβλήτων για τον Δήμο Λαρισαίων, δίνονται στον πίνακα 8. Α. Βιοαπόβλητα (τροφές Τρόφιμα) σε tn/έτος Πρόγραμμα ανάπτυξης καφέ κάδων ,73 Πρόγραμμα επιλεγμένων σημείων Συνολική Ποσότητα αποβλήτων τροφών - τροφών ,73 Β. Βιοαπόβλητα (κήπων & πάρκων) Πρόγραμμα συλλογής Υπηρεσίας Πρασίνου 766 Πρόγραμμα συλλογής Containers 354,9 Πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης 17,55 Συνολική Ποσότητα αποβλήτων κήπων & πάρκων 1.138,45 Συνολική ποσότητα συλλεγόμενων βιοαποβλήτων (Α + Β) ,18 Στόχος 5 % (2015) Στόχος 10 % (2020) Πίνακας 8. Ποσότητα βιοαποβλήτων (σε tn/έτος)

10 Η χρηματοδότηση για την αγορά του απαιτούμενου εξοπλισμού προβλέπεται να εξασφαλιστεί σύντομα από κονδύλια της Ε.Ε. και ειδικότερα του Ταμείου Συνοχής, καθώς κατατίθεται άμεσα σχετική Πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». 2) Κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ). Με την υλοποίηση της συγκεκριμένης μονάδας θα υπάρχει βελτιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς και πλήρη κάλυψη όλων των στόχων και απαιτήσεων που τίθενται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία σε ότι αφορά την ανακύκλωση και αξιοποίηση των απορριμμάτων, καθώς θα επιτυγχάνεται με την μονάδα αυτή: Εκτροπή βιοαποδομήσιμου κλάσματος των αποβλήτων από ταφή Παραγωγή αξιοποιήσιμων προϊόντων, αξιοποίηση δευτερογενών προϊόντων/ ενέργειας Εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας Αύξηση χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ Επίλυση κοινωνικών προβλημάτων από την σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων Εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας Εναρμόνιση με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Ειδικότερα με την λειτουργία της ΜΕΑ θα προβλέπεται: ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών (πέραν των ρευμάτων χωριστής διαλογής που ήδη εφαρμόζονται). παραγωγή κόμποστ (πέραν του παραγόμενου από το προδιαλεγμένο κλάσμα των βιοαποβλήτων). παραγωγή RDF. παραγωγή ενέργειας. Η χρηματοδότηση για την κατασκευή της μονάδας προβλέπεται να εξασφαλιστεί σύντομα μέσω σύμπραξης του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα

11 (ΣΔΙΤ) καθώς και από κονδύλια της Ε.Ε. Ειδικότερα έχει ήδη κατατεθεί σχετική πρόταση στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ για χρηματοδότηση του έργου κατά 40% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας ή αντίστοιχο του ΕΠΠΕΠΡΑ και κατά 60% από ιδιωτική συμμετοχή. 3) Η αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού διαχείρισης απορριμμάτων θα πραγματοποιηθεί με τα ακόλουθα μέτρα: Προμήθεια ρομποτικών κάδων Προμήθεια υβριδικών απορριμματοφόρων Προμήθεια κινητών κομποστοποιητών Ως προς τον στόχο έχει γίνει υποβολή προτάσεων σε σχετικά Προγράμματα - Ταμεία (Πράσινο Ταμείο, ΕΠΠΕΡΑΑ) για προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού. Στον τομέα της πρόληψης και ευαισθητοποίησης οι μελλοντικές πρωτοβουλίες έχουν να κάνουν με: προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στα σχολεία από στελέχη εξειδικευμένο προσωπικό της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου. προγράμματα εκπαίδευσης, δημιουργία έντυπου πληροφοριακού υλικού και προώθησή του στον πληθυσμό που θα συνδράμει στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης. δημιουργία διαφημιστικού υλικού, καμπάνια ενημέρωσης, για την ενεργή συμμετοχή των δημοτών στο πρόγραμμα χωριστής διαλογής βιοαποβλήτων. συνεργασίες του Δήμου με ιδιωτικούς φορείς και οργανώσεις (περιβαλλοντικές, ΜΚΟ) για την εκπαίδευση προώθηση και ενδυνάμωση των προγραμμάτων ανακύκλωσης. Το σύνολο των ανωτέρω μελλοντικών δράσεων είναι σε πλήρη εναρμόνιση και ικανοποίηση των στόχων της νομοθεσίας της Ε.Ε. στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

12 7Δ. Αναφορές 1.Ειδικότερα στον ΠΕΣΔΑ (αναφορά στο κεφάλαιο 7Α.) προβλέπονται τα εξής: Η ίδρυση και λειτουργία ενός Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ) που θα έχει και την ευθύνη λειτουργίας όλων των εγκαταστάσεων μεταφόρτωσης, επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων του νομού. Η παύση λειτουργίας όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) και υλοποίηση των έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης των Χ.Α.Δ.Α. Ανακυκλώσιμα υλικά. Προβλέπεται η λειτουργία του υφιστάμενου Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) μέσω πιστοποιημένων εταιρειών του εγκεκριμένου Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης. Βιοαποδομήσιμα Αστικά Απόβλητα (ΒΑΑ). Προτείνεται η κατασκευή και λειτουργία μίας μονάδας αξιοποίησης των οργανικών αποβλήτων που θα δημιουργηθεί στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) ή σε κάποιο άλλο χώρο που θα υποδειχθεί από τον ΦοΔΣΑ. Η κατασκευή και λειτουργία τριών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Αγιά, Ελασσόνα και Πολυδάμαντα. Η συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στον «Μαυρόλιθο» ως μοναδικού χώρου διάθεσης όλων των απορριμμάτων του νομού. 2. Τα στοιχεία που αφορούν στις συνολικές συλλεγόμενες ποσότητες απορριμμάτων αλλά και ειδικών ρευμάτων προέρχονται από τα τηρούμενα επίσημα στοιχεία (ζυγολόγια δρομολόγια) της Υπηρεσίας Καθαριότητας Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων, αλλά και τα στοιχεία των εγκεκριμένων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων. 3. Τα στοιχεία της ποιοτικής σύστασης των απορριμμάτων περιλαμβάνονται στην μελέτη «Μελέτη Συγκριτικής Αξιολόγησης Εναλλακτικών Σεναρίων Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».

13 4. Η με αριθμό πρωτοκόλλου 4775/ Απόφαση «Έγκριση Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας». 5. Υποβληθείσα πρόταση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση, Διαχείριση και Λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ. Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωµένης ιαχείρισης Αποβλήτων (2015-2020)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ. Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωµένης ιαχείρισης Αποβλήτων (2015-2020) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωµένης ιαχείρισης Αποβλήτων (2015-2020) Αύγουστος 2015 Διεύθυνση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης 2 Αντιδήμαρχος της Υπηρεσίας Καθαριότητας & Ανακύκλωσης:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Σε ότι έχει να κάνει με τις γενικότερες επί του θέματος της εναλλακτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ Ιούλιος 2015 Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ koi ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ Ιούλιος 2015 Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ Ιούνιος 2015 Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων

Διαβάστε περισσότερα

3.1 ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ... 6 3.2 ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ... 7

3.1 ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ... 6 3.2 ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ... 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗ... 4 3. ΠΕΔΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΠΕΣΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ... 6 3.1 ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ... 6 3.2 ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ 1 Πίνακας περιεχομένων 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 1.1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ... 4 1.2. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ... 5 2. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 171. Έγκριση τοπικού σχεδίου αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 171. Έγκριση τοπικού σχεδίου αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 171 Έγκριση τοπικού σχεδίου αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Πρακτικό της με

Διαβάστε περισσότερα

6. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

6. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ 6. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ 6.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο κεφάλαιο αυτό, σύμφωνα και με τις προδιαγραφές που τίθενται στην Κ.Υ.Α. 50910/2727/2003, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οι προτάσεις του Δήμου Λέσβου για την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Βορείου Αιγαίου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οι προτάσεις του Δήμου Λέσβου για την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Βορείου Αιγαίου. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Μυτιλήνη 23 15 Οκτωβρίου Μαΐου 20152014 ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Αριθ. Δελτίου: 177/2015 ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Προς: ΠΡΟΣ: ΜΜΕ Λέσβου. ΤΗΛ. 22510 54855-56 ΦΑΞ: 22510 29300 & 22510 54854 Email:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 0 Περιεχόμενα 0. ΠΡΟΟΙΜΙΟ 1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 2. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 2.1. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 Περιεχόμενα ΠΡΟΟΙΜΙΟ 1. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 2. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 2.1. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΤΠΚ Δωδεκανήσου Ο.Π για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων Ν. Ρόδου

Πρόταση ΤΠΚ Δωδεκανήσου Ο.Π για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων Ν. Ρόδου Πρόταση ΤΠΚ Δωδεκανήσου Ο.Π για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων Ν. Ρόδου 1. Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ) Με τον όρο Αστικά Στερεά Απόβλητα εννοούμε τα οικιακά απόβλητα και όσα λόγω της φύσης ή σύνθεσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015 Σελίδα i ΙΣΤΟΡΙΚΟ Μετά την έναρξη ισχύος του Νόμου 4042/2012 (Α 24) με τον οποίο ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΔΡΑΣΗ «Ενίσχυση της απασχόλησης των ερευνητών σε

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων: Νομοθεσία και πολιτική, έννοιες που δεν ταυτίζονται πάντοτε

Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων: Νομοθεσία και πολιτική, έννοιες που δεν ταυτίζονται πάντοτε Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων: Νομοθεσία και πολιτική, έννοιες που δεν ταυτίζονται πάντοτε ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων: Νομοθεσία και πολιτική, έννοιες που δεν ταυτίζονται πάντοτε ΙΟΥΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

2. ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

2. ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ 2. ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ 2.1. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΣΔΑ 2.1.1. Σύντομο ιστορικό Κατά το έτος 2006 επικαιροποιήθηκε ο ΠΕΣΔΑΚ, ο οποίος προέβλεπε τη διαμόρφωση Οργανωμένων

Διαβάστε περισσότερα

11. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ & ΠΑΡΑΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ

11. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ & ΠΑΡΑΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ 11. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ & ΠΑΡΑΜΒΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ 11.1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης (sustainable

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων (Τ.Σ.Δ.) Δήμου Χαλανδρίου. Ιούνιος 2015

Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων (Τ.Σ.Δ.) Δήμου Χαλανδρίου. Ιούνιος 2015 Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων (Τ.Σ.Δ.) Δήμου Χαλανδρίου Ιούνιος 2015 1 Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλανδρίου, ανταποκρινόμενο στην από 8/4/2015 σχετική επιστολή της Περιφερειάρχου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Δήμος Καλαμαριάς Διεύθυνση Καθαριότητας-Ανακύκλωσης Γραφείο Μελετών, Σχεδιασμού & Παρακολούθησης Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2014 Καλαμαριά, Φεβρουάριος 2015 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

6. ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ 6.1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Οι στόχοι που τίθενται από τον Εθνικό Σχεδιασµό ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ... 1 ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΠΙΝΑΚΩΝ... 5 ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΧΗΜΑΤΩΝ...

ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ... 1 ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΠΙΝΑΚΩΝ... 5 ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΧΗΜΑΤΩΝ... ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ... 1 ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΠΙΝΑΚΩΝ... 5 ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΧΗΜΑΤΩΝ... 7 ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΕΙΚΟΝΩΝ... 8 1 ΓΕΝΙΚΑ... 9 1.1 ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ... 9 1.2 ΟΡΙΣΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

«Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε) του επικαιροποιημένου ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου»

«Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε) του επικαιροποιημένου ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου» # # #S # #S # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #S # # # #S # # # #S # # # # #S #S # # # # #S # # # # # # # #S # # # # #S # # # # # # # # # # #S # # # # #S #S # #S # # # # #S # # #S # # # # # #S #

Διαβάστε περισσότερα

Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης - Κυρκίτσος Φίλιππος Δρ. Περιβαλλοντολόγος phkirk@otenet.gr ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης - Κυρκίτσος Φίλιππος Δρ. Περιβαλλοντολόγος phkirk@otenet.gr ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής -1- ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΑΝΙΑΣ

ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΑΝΙΑΣ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΙΟΥΛΙΟΣ 2015 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ... 1 ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΠΙΝΑΚΩΝ... 6 ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΧΗΜΑΤΩΝ... 8 ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΕΙΚΟΝΩΝ... 9 1 ΓΕΝΙΚΑ... 10 1.1 ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ. Ελευσίνα 13/1/2015. Τμήμα Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας

ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ. Ελευσίνα 13/1/2015. Τμήμα Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Τμήμα Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας Ελευσίνα 13/1/2015 ΝΕΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ, ΧΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΑΣ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ, ΧΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ, ΧΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΑΣ Στις αρχές του 21ου αιώνα το σημαντικότερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονοι ΟΤΑ ανεπτυγμένων χωρών, σε σχέση με

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α από το πρακτικό της υπ' αριθµ. 15ης/2015 Συνεδρίασης του ηµοτικού Συµβουλίου

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α από το πρακτικό της υπ' αριθµ. 15ης/2015 Συνεδρίασης του ηµοτικού Συµβουλίου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝ ΡΙΟΥ /ΝΣΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΗΜΟΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΡΜΟ ΙΑ: Κα ΣΟΦΙΑ ΗΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΤΗΛ.: 2132023905-908 Α Π Ο

Διαβάστε περισσότερα

Σύνταξη Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων Δήμου Δελφών ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Σύνταξη Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων Δήμου Δελφών ΕΙΣΗΓΗΣΗ Σύνταξη Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων Δήμου Δελφών (Εισηγήτρια: κ. Πιλάλα Τριανταφυλλιά). ΕΙΣΗΓΗΣΗ Με την υπ αριθ. πρωτ. 2/19-1-2015 επιστολή του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α. προς όλους

Διαβάστε περισσότερα